Haukiputaan kunta OMISTAJAPOLITIIKKA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Haukiputaan kunta OMISTAJAPOLITIIKKA"

Transkriptio

1 Haukiputaan kunta OMISTAJAPOLITIIKKA

2 2 Sisältö 1. Omistajapolitiikan perusteet Sijoitustoiminnan perusteet Kunnan omistajapolitiikan sisältö Kunnan omistama kiinteä ja irtain omaisuus Kunnan suoraan omistama omaisuus Organisaatiomuoto Nettoyksikkö Kunnallinen liikelaitos Yhtiömuotoinen toiminta Kuntayhtymä Takauspolitiikka Kunnan omaisuuden tuotot Omistajapolitiikan toteuttaminen Omaisuuden hankinta Omaisuudesta luopuminen... 10

3 3 1. Omistajapolitiikan perusteet Kunnan tehtävä on tuottaa tai järjestää kuntalaisille lainsäädännössä ja kunnan omissa päätöksissä määritellyt palvelut tehokkaasti ja taloudellisesti. Omistaminen ei ole kunnan perustehtävä vaan väline palvelutuotannossa tai palvelujen järjestämisessä. Omistajapolitiikan peruste on riittävän tuoton saaminen kunnan pääomasijoitukselle tai tehokkaiden ja vaikuttavien palvelujen tuottamisedellytysten luominen. Omistajapolitiikka tukee kunnan palvelustrategian mukaista palvelutuotantoa ja kuntalaisten hyvinvointia. Omistaminen voi olla myös strategista omistamista, joka tähtää taloudellisen tai toiminnallisen tuoton aikaansaamiseen pitkällä aikajänteellä. Strategisessa omistamisessa korostuu elinkaariajattelu. Tehokas omistajapolitiikka edellyttää, että kunta määrittelee, mitä tavoitteita kukin omistus palvelee sekä kuinka tehokkaasti ja taloudellisesti omistusta käytetään ja kuinka omistuksen arvo turvataan. Mikäli omistaminen ei palvele kunnan perustehtävän toteuttamista tai perustehtävä voidaan hoitaa tehokkaammin tai taloudellisemmin muulla tavoin, omistuksesta voidaan luopua. Omistajapolitiikka on kunnan johtamisen väline. Se on pohja kunnan menestykselliselle toiminnalle. Omistajapolitiikka määrittelee missä kunta on omistajana tai sijoittajana. Samalla määritellään omistuksen tuotto- ja muut tavoitteet, pääoman käytön ja palvelutuotannon välineiden hankinnan periaatteet sekä se, kuka omaisuuden käytöstä vastaa ja miten omaisuuden hallinnan johtaminen ja raportointi on järjestetty. 2. Sijoitustoiminnan perusteet Kunnan sijoitustoiminnan tavoite on turvata kunnan peruspalvelujen ja niitä tukevien toimintojen toteuttaminen. Kunnan rahoitus- ja sijoitustoimintaa hoidetaan kunnanhallituksen hyväksymien periaatteiden mukaisesti niin, että tavoitteeksi asetettu tuottotaso saavutetaan pitkäjänteisesti ja riskit halliten. Kunnan toimialaan liittyvän sijoittamisen on edistettävä kunnan keskeisiä palvelutehtäviä, elinkeinojen kehittämiseen liittyviä tavoitteita tai kuntalaisten hyvinvointiin taikka tasavertaisuuteen tähtääviä toimenpiteitä. Tavoitteen saavuttamiseksi kunta voi osallistua yhteisöjen rahoitukseen pääomasijoituksin, antolainoin tai takauksin jäljempänä määritellyin periaattein. Kunnan varat sijoitetaan tuottavasti ja turvaavasti. Tavoitteena on maksuvalmiuden ylläpitäminen, kohtuullinen tuotto ja hallittu riskitaso. Sijoitukset toteutetaan suorina sijoituksina ja varojen on oltava tarvittaessa nopeasti käytettävissä. Varojen sijoittamisessa käytetään kilpailutusta. Kassavaroja ei sijoiteta osakkeisiin tai rahastoihin ja kassahallinta on järjestettävä niin, ettei toimintoihin sitoudu tarpeettomia pääomia.

4 4 Kunnan sijoituksissa tapahtuneet muutokset on raportoitava kunnanhallitukselle ja valtuustolle tilinpäätöksen lisäksi välitinpäätöksen yhteydessä, mikäli muutos on oleellinen. 3. Kunnan omistajapolitiikan sisältö Haukiputaan kunta tarkastelee omistajapolitiikkaa laajasti. Omistajapolitiikka ulottuu kunnan suoran omistuksen lisäksi tytär- ja osakkuusyhtiöihin sekä muihin yhteisöihin, joissa kunnalla on taloudellisia etuja valvottavana. Näin omistajapolitiikan piiriin kuuluu koko kunnan ja kuntakonsernin omaisuus riippumatta omistuksen luonteesta tai organisointitavasta. Haukiputaan kunnan omistajapolitiikka sisältää periaatteet, joiden mukaan kunta ratkaisee: - omistamansa kiinteän ja irtaimen omaisuuden määrän ja laadun - omistuksen hoidon ja valvonnan organisoinnin - omistukselle asetettavat toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet - omaisuuden hankinta- ja rahoitustavat - omistajavallan käytön - omistuksen luovutuksen ja luovutusperiaatteet. 4. Kunnan omistama kiinteä ja irtain omaisuus Kunnan omaisuus on luetteloitava riittävällä tavalla ja luettelot on päivitettävä tarkoituksenmukaisesti. Kunnan omaisuuden markkina-arvoa on mahdoton määritellä. Osassa omaisuutta markkina-arvo on korkeampi kuin taseen kirjanpitoarvo (esim. maaomaisuus). Osassa omaisuutta puolestaan markkina-arvoa ei ole ollenkaan. Markkina-arvon määritystä vaikeuttaa myös se, että osassa omaisuutta on rajoituksia omaisuuden käytölle ja luovutukselle (esim. valtionosuus tai alv) Kunnan suoraan omistama omaisuus Haukiputaan kunnan ja kuntakonsernin omaisuus on pääosin suorassa omistuksessa, jolloin omaisuuden hallinnointi tapahtuu vastuualueiden, liikelaitosten, tilapalvelun tai tytäryhtiöiden toimesta. Pääsääntöisesti palveluverkoston kannalta kriittinen omaisuus on myös tulevaisuudessa suorassa omistuksessa ja sen hoito tapahtuu entisellä tavalla. Haukiputaan kunnan suorassa omistuksessa pidetään tai suoraan omistukseen hankitaan pääsääntöisesti seuraavat omaisuuserät:

5 5 - irtain omaisuus, joka on välttämätön kunnan toimintojen ylläpitämiseksi tai hoitamiseksi eikä sitä voida vuokrata tai hankkia muulla tavalla taikka se ei ole muutoin taloudellisesti perusteltua - omaisuus, jota ei voida tai jota ei tulla myymään, vaan joka säilyy kunnan omistuksessa koko taloudellisen ja teknisen käyttöikänsä (esim. katu- ja tiealueet sekä niillä olevat rakennelmat, puistot, urheilu- ja ulkoilualueet) - omaisuus, josta ei saada rahallista tuloa - omaisuus, joka liittyy kuntalaisille tuotettaviin peruspalveluihin. 5. Organisaatiomuoto 5.1. Nettoyksikkö Haukiputaan kunta käyttää nettobudjetointia välivaiheena siirryttäessä liikelaitos- tai osakeyhtiömalliin. Nettobudjetointi on kunnan sisäistä laskentaa, jossa yksikön omaisuus on kunnan suorassa omistuksessa, mutta johon voidaan kohdistaa omaisuuden tuottovaatimus sisäisenä kuluna. Nettoyksikön etuna on mahdollisuus lisätä yksikön joustavuutta toiminnan järjestämisessä. Haukiputaan kunta noudattaa nettoyksiköiden osalta seuraavia periaatteita: - nettobudjetointia käytetään vain niiden yksiköiden osalta, joiden tulosta halutaan erikseen seurata - nettoyksikön on voitava omin toimenpitein vaikuttaa tuloihinsa ja menoihinsa - nettoyksikölle kohdistetaan sen pääomakustannukset - nettoyksikön toiminnalle asetetaan toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet - nettoyksikön on katettava tuotoillaan merkittävä osa kuluistaan Kunnallinen liikelaitos Haukiputaan kunta liikelaitostaa pääsääntöisesti niiden yksiköiden toiminnan, jotka myyvät tuotteitaan tai palveluitaan merkittävästi ulkopuolisille asiakkaille, mutta joiden toiminnan tulos halutaan sisällyttää kunnan tulokseen. Liikelaitos on osa kunnan organisaatiota ja sen hallinto määritellään johtosäännöllä. Liikelaitoksella on taloudellinen itsenäisyys, jonka mukaisesti sen tulee kattaa omat menonsa ja pitkällä aikajänteellä myös investointinsa. Itsenäisyyttä rajoittaa se, että valtuusto asettaa liikelaitokselle vuosittaiset toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet sekä seuraa niiden toteutumista. Liikelaitostamista käytetään tilanteissa, joissa kunta haluaa tehostaa liiketoiminnan luonteista toimintaansa, vertailla toiminnan tuloksellisuutta yksityisen sektorin ja muiden palvelutuottajien toimintaan tai asettaa toiminnalle selkeät taloudelliset tuottovaatimukset.

6 6 Liikelaitoksen toimintaa ohjaa liikelaitosten johtokunta ja valvoo kunnanhallitus. Haukiputaan kunta noudattaa liikelaitosten osalta seuraavia periaatteita: - liikelaitoksella on myyntituloja, joihin se voi vaikuttaa - myyntitulojen tulee kattaa toiminnan kustannukset ja pitkällä aikajänteellä myös investoinnit - kunta saa sijoittamalleen pääomalle valtuuston määrittämän tuoton - kunta ei tue toimintaa avustuksin - liikelaitos toimii normaalein rahoitusperiaattein 5.3. Yhtiömuotoinen toiminta Haukiputaan kunta voi omistaa tai olla osakkaana asunto-osakeyhtiössä, kiinteistöosakeyhtiössä tai muussa osakeyhtiössä. Kunta ei ole mukana avoimessa yhtiössä, kommandiittiyhtiössä eikä osuuskunnassa (lukuun ottamatta Haukiputaan sähköosuuskuntaa). Kunta voi olla mukana säätiössä, mikäli se harjoittaa yleishyödyllistä toimintaa. Säätiömuotoinen toiminta ei ole omistuksen organisointitapa, sillä siinä kunta luovuttaa sijoituksensa säätiölle ja voi vain rajoitetusti vaikuttaa säätiön päätöksentekoon. Haukiputaan peruspalveluita, joiden kustannukset rahoitetaan pääosin verovaroin tai valtionosuuksin, ei yhtiöitetä. Toiminta pidetään kunnan suoran ohjausvallan alaisena. Kunnan tytär- ja osakkuusyhtiöinä olevat osakeyhtiöt toimivat osakeyhtiölain ja kuntalain alaisina. Osakeyhtiölainsäädäntö ja yhtiöitä koskeva verolainsäädäntö menee ohi kunnallisten määräysten. Talousarvion ja tilinpäätöksen osalta osakeyhtiöitä koskevat kirjanpitolain ja kuntalain määräykset. Haukiputaan konsernitoimintaa ohjaavat valtuuston hyväksymät konserniohjeet ja kunnanhallitus antaa toimintaohjeet kuntaa yhtiömuotoisessa toiminnassa edustaville viranhaltijoille ja luottamushenkilöille sekä valvoo heidän toimintaa. Haukiputaan kunta noudattaa osakeyhtiöiden osalta seuraavia periaatteita: - osakeyhtiömuotoa käytetään, kun yksikkö toimii selkeästi kilpailluilla markkinoilla ja se myy palvelujaan merkittävästi ulkoisille asiakkaille - toiminnan tuotot kattavat kaikki kustannukset ja sijoitetulle pääomalle saadaan kohtuullinen tuotto - toiminnan tulosta ja kannattavuutta voidaan verrata yksityisen sektorin vastaaviin yhtiöihin - kunta voi tarvittaessa osittain tai kokonaan luopua omistuksestaan yhtiössä - kunta voi saada yhtiöön ulkopuolista rahoitusta ja liiketoiminnan asiantuntemusta tai kumppaneita.

7 7 Kunta sijoittaa yhtiöön osakepääomaa tai siihen rinnastettavaa taloudellista panosta taikka apporttina luovutettavaa omaisuutta. Yhtiö huolehtii itse oman rahoitus- ja pääomahuoltonsa. Kunta voi myöntää yhtiön lainalle omavelkaisen takauksen ja kilpailuttaa yhtiön rahoituksen tai muuten avustaa pääomahuollon järjestämisessä. Takauksesta kunta voi periä takausprovision tai edellyttää vakuuden. Kunta sijoittaa yhtiöön uutta pääomaa vain toiminnan laajentumisen tai muutoksen sitä edellyttäessä. Poikkeuksen voi muodostaa vain kunnan kokonaan omistama yhtiö, mikäli kunnan edun turvaaminen sitä vaatii. Tällöinkin yhtiön on laadittava talouden vakauttamissuunnitelma. Kunta ei yksin kanna taloudellista vastuuta yhtiöstä, jossa se on vähemmistöosakkaana. Haukiputaan kunnan panostus yhtiöön määritellään seuraavien periaatteiden pohjalta: - kunta selvittää ennen yhtiön perustamista tai osakkaaksi ryhtymistä yhtiön liiketaloudelliset toimintaedellytykset - kunta selvittää ennen sijoituspäätöksen tekemistä yhtiön osakkaiden taloudelliset ja toiminnalliset taustat - kunnan tytär- ja osakkuusyhtiön rahoituksen on määrältään, rakenteeltaan ja ehdoiltaan vastattava tilannetta vastaavissa yksityisissä yrityksissä. Kunta myöntää omistamilleen yhtiöille pääsääntöisesti vain lyhytaikaista lainaa. Poikkeuksen voi muodostaa kunnan oman edun turvaaminen. Tällöin lainaehtojen on vastattava normaaleja rahalaitoslainaehtoja ja kunta edellyttää lainalleen vakuutta. 5.4 Kuntayhtymä Kunta hoitaa osan peruspalveluistaan kuntayhtymien kautta. Kuntayhtymä voi olla lain mukaan pakollinen tai vapaaehtoinen. Kuntayhtymät hallitsevat huomattavia omaisuusmassoja niihin kuuluvien kuntien puolesta. Omaisuudella luodaan tuotantoedellytykset palveluille. Haukiputaan kunta noudattaa kuntayhtymien osalta seuraavia periaatteita: - kunnan on saatava kuntayhtymään sijoittamalleen pääomalle kohtuullinen taloudellinen tai toiminnallinen tuotto - toiminnallista tuottoa verrataan kunnan oman palvelutuotannon tulokseen - liiketoiminnan tai omistamisen luonteista toimintaa ei organisoida kuntayhtymämuotoon.

8 8 6. Takauspolitiikka Haukiputaan kunta voi myöntää omavelkaisen takauksen tytäryhtiönsä tai osakkuusyhtiönsä taikka kunnan peruspalveluiden järjestämiseen osallistuvan muun yhteisön rahalaitoslainalle seuraavien periaatteiden mukaisesti: - omavelkainen takaus voidaan myöntää kunnan tytäryhtiölle koko tarvittavan rahalaitoslainan määrälle - omavelkainen takaus voidaan myöntää kunnan osakkuusyhtiölle tai kuntayhtymälle kunnan omistusosuutta vastaavan rahalaitoslainan määrälle ehdolla, että muut omistajat osallistuvat rahoitukseen omistusosuuttaan vastaavasti - omavelkainen takaus voidaan myöntää yhteisölle, jossa kunta ei ole osakkaana edellyttäen, että yhteisö tuottaa kunnalle peruspalvelutuotantoa, jonka kunta ostaa ostopalveluna tai jossa kunta maksamallaan vuokralla kattaa toiminnan hoito- ja pääomakustannukset ja takauksella kunta alentaa itselleen tulevia pääomakustannuksia. Näissä tapauksissa kunta edellyttää riittävää vastavakuutta. Lisäksi Haukiputaan kunta voi myöntää tapauskohtaisen harkinnan perusteella toissijaisen takauksen tai täytetakauksen hankkeelle, joka palvelee kunnan peruspalvelutuotantoa tai elinkeinotoiminnan edistämistä. Kunta edellyttää takaukselle vastavakuuden ja perii takausprovision. 7. Kunnan omaisuuden tuotot Kunnan panostukset omaisuuteen ovat sijoituksia, joilta edellytetään taloudellista tai toiminnallista tuottoa. Taloudellisten tai toiminnallisten tuottojen suhde vaihtelee omaisuuslajeittain ja omaisuuden hallintamuodoittain. Taloudellisen tuoton vähetessä tulee toiminnallisen tuoton kasvaa ja päinvastoin. Haukiputaan kunta edellyttää sijoituksiltaan seuraavia tavoitteita: - sijoitusta tehtäessä asetettujen taloudellisten tai toiminnallisten tuottotavoitteiden on oltava pitkäaikaisia - taloudelliset ja toiminnalliset tuottotavoitteet asetetaan omaisuuslajeittain keskimääräisinä tavoitteina sekä omaisuuden hallintamuodoittain yhteisökohtaisesti - kilpailluilla markkinoilla toimivien yhteisöjen taloudellisen tuoton on vastattava toimialan keskimääräistä tasoa - taloudellisen tuoton ollessa vähäinen on toiminnallisen tuoton oltava korkea (tavoitemäärittely ja seuranta BSC-mallilla) - tuottotavoitteiden saavuttamista seurataan ja niistä raportoidaan säännöllisesti

9 9 - kunnan edustajan yhteisössä on tunnettava tavoitteet ja valvottava niiden toteutumista. 8. Omistajapolitiikan toteuttaminen Haukiputaan kunnan omistajapolitiikan perusteista päättää valtuusto. Omistajapolitiikan toteuttamisen vastuu on kunnanhallituksella, kunnanjohtajalla, valvojiksi määrätyillä viranhaltijoilla ja kunnan edustajilla eri yhteisöissä. Omistajapolitiikan ohjaus ja valvonta kuuluvat kunnanhallitukselle. Se antaa tarvittaessa ohjeita kuntaa eri yhteisöjen hallintoelimissä edustaville henkilöille. Edustajien on saatettava merkittävät ja periaatteelliset ratkaisut etukäteen kunnanjohtajan tietoon ja siten valmisteltavaksi. Kunnan vastuualueet osallistuvat ohjeiden valmisteluun. Haukiputaan kunta edellyttää omistustaan vastaavaa tai sopimukseen perustuvaa edustusta yhteisöjen hallintoelimiin. Kunta nimeää omistajapolitiikan kannalta keskeisten yhteisöjen hallintoon yhden tai useamman talouteen ja sen arviointiin sekä toiminnallisiin asioihin perehtyneen keskeisen luottamushenkilön tai viranhaltijan. Haukiputaan kunta edellyttää yhteisöissä toimivilta edustajiltaan: - aktiivista osallistumista yhteisöä koskeviin asioihin - hyvää perehtymistä yhteisön toimintaan ja talouteen - kunnan yhteisön toiminnalle asettamien tavoitteiden tuntemista - kunnan antamien ohjeiden tuntemista ja noudattamista - aktiivista yhteydenpitoa. Kunta voi edellyttää ehtona osallistumiselleen tai sijoitukselleen yhteisöön oikeutta nimetä yhteisöön tilintarkastaja. Yhteys yhteisön tilintarkastuksesta kunnan tilintarkastukseen tulee turvata Omaisuuden hankinta Kunta hankkii yleensä suoraan omistukseensa tai tytäryhtiönsä omistukseen omaisuuslajit, joilla on merkitystä kunnan palvelutuotannon turvaamiseen tai joiden hankintaa ei ole mahdollista toteuttaa muulla tavoin. Kunta selvittää omaisuuslajien hankintavaihtoehdot (ostaminen, vuokraaminen tai leasingrahoitus). Kunnan taloudellisen liikkumavaran edistämiseksi ja rahoitusrasituksen tasaamiseksi kunta pyrkii omaisuuden hallinnassa aktiiviseen kumppanuuteen yhteisöjen kanssa. Kunnan kumppanuuden muoto (osaomistus, rahoitusjärjestelyt, takaus, vuokraus jne) selvitetään tapauskohtaisesti.

10 10 Omaisuuden hankinnassa kunta hyödyntää raha- ja sijoitusmarkkinoiden erilaisia instrumentteja niin, että niillä saavutetaan mahdollisimman suuri taloudellinen hyöty Omaisuudesta luopuminen Kunnan omistajapolitiikka edellyttää selkeitä tavoitteita omistukselle. Aktiiviseen omistajapolitiikkaan kuuluu myös tarpeettomasta omaisuudesta luopuminen. Omistuksesta luovuttaessa on analysoitava luopumisen taloudelliset ja toiminnalliset vaikutukset sekä mahdolliset rajoitukset. Kunnan omistuksista pieni osa on sellaista, jota säätelemällä voidaan tasapainottaa taloutta. Omistuksesta valtaosa on sellaista, jonka realisointi ei ole lainkaan mahdollista tai edellyttää toiminnallisia muutoksia ja pitkää valmisteluaikaa. Haukiputaan kunta noudattaa omistuksesta luopumisessa seuraavia periaatteita: - omistuksesta voidaan luopua toiminnallisista syistä - omistus ei palvele palvelujen järjestämistä kuntalaisille - omistuksesta luopuminen vähentää kunnan käyttömenoja - omaisuudesta luopuminen tapahtuu markkinaehtoisesti ja markkinahinnoin - kiinteän omaisuuden ja osakkeiden myynnistä saatavat varat käytetään maanhankintaan, peruspalveluinvestointeihin tai rahoituskustannusten pienentämiseen.

11 11 Liite 1. Haukipudas konserni TP 2009 (tiedot kerätty uuden Oulun selvitystä varten) HAUKIPUDAS KONSERNI 157 milj., (pvpo 66 milj. ) Peruskunta 89,7 milj. (pvpo 31,9 milj. ) LIIKELAITOKSET TYTÄRYHTIÖT OSAKKUUSYHTEISÖT 9,0 milj., (pvpo 5 milj.) 37,1 milj. (pvpo 23,6 milj. ) 1,3 milj., (pvpo 0,1 milj. ) milj. Haukiputaan Vesi 9 KOY Simppulanhaka 23,7 Ervastinrannan Keskuspuhdistamo Oy 0,3 pvpo 5 (100%) 19,1 (40%) 0,1 Haukiputaan Kehitys Oy 12,7 (100%) 4,5 (48,3%) Haukiputaan Palvelukulma Oy 1,2 Kiiminkijoen Opisto Oy 0,1 Haukiputaan Jäähalli Oy 0,5 (54%) 0,0 (49,1%) 0,3 KOY Haukiputaan Toritalo 0,6 KUNTAYHTYMÄT 19,2 milj. (53,7%) 0,0 (pvpo 5,3 milj. ) SÄÄTIÖT Palvelutalosäätiö 0,1 Oulunseudun ajoharjoitteluratasäätiö Haukiputaan sotainvalidien ja vammaisten asuntosäätiö Pohjois Pohjanmaan 8,5 sairaanhoitopiirin ky 1,9 (4,06%) Oulun seudun 10,6 koulutuskuntayhtymä 3,3 (8,846%) Pohjois Pohjanmaan liitto 0,1 (3,85%) Haukipudas konsernin omaisuus on yhteensä 156 milj. euroa ja pitkäaikaista korollista vierasta pääomaa on 66 milj. euroa.

12 12 liite 2. Omaisuus omaisuusluokittain (tiedot kerätty uuden Oulun selvitystä varten) Omistus omaisuusluokittain tase erien mukaan Tase milj. Peruskunta Liikelaitokset Tytäryhtiöt Kuntayhtymät Koko konserni (yhdistetty osa) Aineettomat hyödykkeet Aineettomat oikeudet 0,1 0,3 0,4 Muut pitkävaikuttuiset menot 0,4 0 0,2 0,6 Aineelliset hyödykkeet 0,0 Maa ja vesialueet 19,9 0,6 0,1 20,6 Rakennukset 40,2 0 32,4 13,6 86,2 Kiinteät rakenteet ja laitteet 6,4 9,2 0,2 15,8 Koneet ja kalusto 1,9 0 0,6 2 4,5 Muut aineelliset hyödykkeet 0 0 0,6 0,3 0,9 Ennakkomaksut ja keskeneräiset hank. 1,8 0,2 2,1 4,1 Sijoitukset 0,0 Osakkuusyhteisöosakkeet ja osuudet 1,3 1,3 Muut osakkeet ja osuudet 17,4 0 17,4 Vaihto omaisuus 0,3 0 0,4 0,7 Rahoitusarvopaperit 0,0 Osakkeet ja osuudet 2,2 2,2 Sijoitukset rahamarkkinainstrumentteihin 0 0,0 Joukkovelkakirjalainasaamiset 0 0,0 Muut arvopaperit 0 0,0 Yhteensä 89,7 9,4 36,4 19,2 154,7 Konsernin osuus oma pääomasta/osakkuusyhtiöistä Konsernin osuus oma pääomasta/säätiöistä Kaikki yhteensä 89,7 9,4 36,4 19,2 154,7 Haukipudas konsernissa rakennukset muodostavat suurimman omaisuuserän. Rakennusten kirjanpitoarvo on kunnassa 40,2 milj. euroa ja tytäryhtiöissä 32,4 milj. euroa. Kunnan maaomaisuuden kuvaus Kunnan maa- ja vesiomaisuus 2954 ha Metsätalousmaata 1132 ha Vesialueita 216 ha Peltomaata 13 ha Tonttialueita 1365 ha Raakamaata 228ha Maaomaisuuden hankintameno 20,9 M

13 13 Liite 3. Rakennusomaisuuden luokitus (tiedot kerätty uuden Oulun selvitystä varten) Haukiputaan kunnan suorassa hallinnassa oleva rakennuskannan koko on kerrosneliötä. Kunnan ydintehtäviä palveleviin rakennuksiin kuuluu mm. hyväkuntoisia hoitoalan rakennuksia, kokoontumisrakennuksia ja opetusrakennuksia. Palveluverkkoanalyysillä selvittäviin rakennuksiin kuuluu mm. Virpiniemen hiihtomaja ja Annalankankaan varikko. Poistuviin rakennuksiin kuuluu huonokuntoisia rakennuksia mm. hoitoalan, toimisto ja hallintotoimeen ja opetukseen liittyen. A B C yht kpl kem2 kpl kem2 kpl kem2 kpl kem2 Haukipudas A=Ydintehtävää palvelevat B=Palveluverkkosidonnaiset C=Myytävät/purettavat

14 14 Liite 4. Omistus liiketoiminta alueittain Kuntien/kaupungin omistukset tytär ja osakkuusyhteisöissä voidaan jakaa seuraaviin liiketoimintakokonaisuuksiin: Asuntoliiketoiminta Energialiiketoiminta Elinkeinoliiketoiminta Kiinteistöliiketoiminta Muu liiketoiminta Vesihuoltoliiketoiminta Haukiputaan osalta alla on esitetty, miten nykyinen kuntien ja kaupungin omistus tytäryhtiöissä jakaantuu eri liiketoiminta alueille. a) Asuntoliiketoiminta KOY Simppulanhaka b) Energialiiketoiminta Haukiputaan Energia Oy on myyty Oulun Energialle vuonna c) Elinkeinoliiketoiminta Haukiputaan Kehitys Oy d) Kiinteistöliiketoiminta Haukiputaan Palvelukulma Oy Haukiputaan Jäähalli Oy KOY Haukiputaan Toritalo e) Muu liiketoiminta Kiiminkijoen Opisto Oy f) Vesihuoltoliiketoiminta Ervastinrannan puhdistamo Oy

HÄMEENKYRÖN KUNNAN OMISTAJAPOLITIIKKA. Hallitus Valtuusto

HÄMEENKYRÖN KUNNAN OMISTAJAPOLITIIKKA. Hallitus Valtuusto HÄMEENKYRÖN KUNNAN OMISTAJAPOLITIIKKA Hallitus 17.9.2018 Valtuusto 1.10.2018 1 Sisällys Hämeenkyrön kunnan omistajapolitiikan lähtökohdat...2 Sijoitustoiminnan perusteet...2 Kunnan omistama kiinteä ja

Lisätiedot

Espoon kaupungin omistajapolitiikka

Espoon kaupungin omistajapolitiikka Espoon kaupungin omistajapolitiikka ESPOON KAUPUNGIN OMISTAJAPOLITIIKKA 2016 2 (5) Sisällysluettelo 1 Tausta... 3 2 Omistajapolitiikan päämäärä... 3 3 Omistajapolitiikan tavoitteet... 4 4 Ohjausperiaatteet...

Lisätiedot

Omistajaohjauksen periaatteet

Omistajaohjauksen periaatteet Omistajaohjauksen periaatteet Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri Ohje 2 (6) Sisällys 1 Johdanto... 3 2 KYSin strategia... 3 3 Omistaminen... 3 4 Toimintamuodot ja niiden käyttö KYSin omistajaohjauksessa...

Lisätiedot

Muokattu Muokattu Muokattu Muokattu

Muokattu Muokattu Muokattu Muokattu Uusimaa 2019 Muokattu 24.4.2018 Muokattu 9.5.2018 Muokattu 23.5.2018 Muokattu 12.6.2018 Omistajapolitiikka omistamisen periaatteet 1. Soveltamisala Omistajapolitiikka määrittää maakunnan tytäryhtiöiden,

Lisätiedot

Haukiputaan kunta. Konserniohjeet

Haukiputaan kunta. Konserniohjeet Haukiputaan kunta Konserniohjeet 17.1.2011 2 Sisältö 1 Kuntakonserni... 3 2 Konserniohjeiden soveltamisala... 3 3 Kunnan ohjausvallan käyttäminen... 3 3.1. Hallinnon järjestäminen... 4 3.2. Toiminnan suunnittelu...

Lisätiedot

SONKAJÄRVEN KUNNAN OMISTAJAPOLITIIKKA

SONKAJÄRVEN KUNNAN OMISTAJAPOLITIIKKA SONKAJÄRVEN KUNNAN OMISTAJAPOLITIIKKA 1 Johdanto... 2 2 Sonkajärvi -kuntakonserni... 2 3 Omistajapolitiikan lähtökohdat... 3 4 Vastuu omistajaohjauksesta... 3 5 Omaisuuserät... 3 6 Omaisuuden hankinta...

Lisätiedot

SASTAMALAN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄN OMISTAJAPOLITIIKKA JA KONSERNIOHJE

SASTAMALAN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄN OMISTAJAPOLITIIKKA JA KONSERNIOHJE SASTAMALAN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄN OMISTAJAPOLITIIKKA JA KONSERNIOHJE SISÄLTÖ SASTAMALAN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄN OMISTAJAPOLITIIKKA... 2 1. Omistajapolitiikan perusteet... 2 2. Kuntayhtymän omistajapolitiikan

Lisätiedot

2. KUNNAN TOIMIVALTA JA VASTUU KEMPELE KONSERNISSA

2. KUNNAN TOIMIVALTA JA VASTUU KEMPELE KONSERNISSA KEMPELE-KONSERNIN KONSERNIOHJEET 1. KEMPELE-KONSERNIN MÄÄRITELMÄ Kempele-konserniin kuuluvat Liitteessä 1 mainitut tytäryhteisöt, kuntayhtymät ja osakkuusyhteisöt, jotka vastuutetaan tehtäviensä perusteella

Lisätiedot

Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin Omistajastrategia

Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin Omistajastrategia Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin Omistajastrategia 2014-2016 Kuntayhtymän valtuusto 9.6.2014, 9/ 14 Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri 2 (7) Sisällys 1 Johdanto... 3 2 KYSin strategia... 3 3 Omistaminen...

Lisätiedot

Kaupunginvaltuusto on vahvistanut kaupungin yleisen strategian ja henkilöstöstrategian.

Kaupunginvaltuusto on vahvistanut kaupungin yleisen strategian ja henkilöstöstrategian. 1 Lieksan kaupunki KUNNALLINEN ASETUSKOKOELMA N:otta/1998 ======================================================================== = 1 (6) KONSERNIOHJEET Kaupunginvaltuusto hyväksynyt 31.8.1998 Voimaantulo

Lisätiedot

PORIN KAUPUNGIN T A L O U S S Ä Ä N T Ö. (Kaupunginvaltuusto hyväksynyt 1.9.2014) I YLEISIÄ MÄÄRÄYKSIÄ

PORIN KAUPUNGIN T A L O U S S Ä Ä N T Ö. (Kaupunginvaltuusto hyväksynyt 1.9.2014) I YLEISIÄ MÄÄRÄYKSIÄ PORIN KAUPUNGIN T A L O U S S Ä Ä N T Ö (Kaupunginvaltuusto hyväksynyt 1.9.2014) I YLEISIÄ MÄÄRÄYKSIÄ 1 Soveltamisala Kaupungin taloudenhoidossa ja taloushallinnon järjestämisessä on sen lisäksi, mitä

Lisätiedot

LOVIISAN KAUPUNGIN KONSERNIOHJEET. Hyväksytty kaupunginvaltuuston kokouksessa.. 1. Konserniohjeen tarkoitus ja soveltamisala

LOVIISAN KAUPUNGIN KONSERNIOHJEET. Hyväksytty kaupunginvaltuuston kokouksessa.. 1. Konserniohjeen tarkoitus ja soveltamisala LOVIISAN KAUPUNGIN KONSERNIOHJEET Hyväksytty kaupunginvaltuuston kokouksessa.. 1. Konserniohjeen tarkoitus ja soveltamisala Tällä konserniohjeella luodaan puitteet kuntakonserniin kuuluvien yhteisöjen

Lisätiedot

Konserniyhteisöjen tavoitteet 2015. 2.5 Tavoitteiden asettaminen konsernijohdolle ja kaupungin edustajille tytäryhteisöissä

Konserniyhteisöjen tavoitteet 2015. 2.5 Tavoitteiden asettaminen konsernijohdolle ja kaupungin edustajille tytäryhteisöissä Konserniyhteisöjen tavoitteet 2015 2.5 Tavoitteiden asettaminen konsernijohdolle ja kaupungin edustajille tytäryhteisöissä Valtuuston tulee päättää kunnan ja kuntakonsernin toiminnan ja talouden keskeisistä

Lisätiedot

Hämeenlinnan kaupunki Tiivistelmä vuoden 2013 tilinpäätöksestä

Hämeenlinnan kaupunki Tiivistelmä vuoden 2013 tilinpäätöksestä Tiivistelmä vuoden 2013 tilinpäätöksestä Asukasmäärä 31.12. 67 806 67 497 Verotuloprosentti 19,50 % 19,50 % Toimintakate -327,7 M -327,1 M Toimintakatteen kasvu 0,18 % 4,8 % Verotulot 254,3 M 237,4 M Verotulojen

Lisätiedot

KEMIJÄRVEN TILALIIKELAITOS TOIMINTASUUNNITELMA. 1. Johdanto

KEMIJÄRVEN TILALIIKELAITOS TOIMINTASUUNNITELMA. 1. Johdanto 1 KEMIJÄRVEN TILALIIKELAITOS TOIMINTASUUNNITELMA 1. Johdanto Liikelaitoksen tehtävänä on vastata kaupungin omistuksessa tai hallinnassa olevista toimitiloista ja yritystiloista ja niihin välittömästi liittyvistä

Lisätiedot

Kannuksen kaupunki SIJOITUSTOIMINNAN PERUSTEET

Kannuksen kaupunki SIJOITUSTOIMINNAN PERUSTEET Kannuksen kaupunki SIJOITUSTOIMINNAN PERUSTEET 2 Sisältö 1. SIJOITUSTOIMINNAN MÄÄRITELMÄT... 3 2. SIJOITUSTOIMINNAN YLEISET PERIAATTEET... 3 3. TOIMIALASIJOITTAMISEN PERUSTEET... 3 4. KASSAVAROJEN SIJOITTAMISEN

Lisätiedot

KUNTALAIN UUDISTUS JA SEN VAIKUTUKSET KUNTAKONSERNIN JOHTAMISEEN. Oulu 18.2.2014 Marketta Kokkonen

KUNTALAIN UUDISTUS JA SEN VAIKUTUKSET KUNTAKONSERNIN JOHTAMISEEN. Oulu 18.2.2014 Marketta Kokkonen KUNTALAIN UUDISTUS JA SEN VAIKUTUKSET KUNTAKONSERNIN JOHTAMISEEN Oulu 18.2.2014 Marketta Kokkonen Sisältö 1. Kunnan toiminta ja ohjaus verkostomaailmassa 2. Kunnan johtamisen kokonaisuus ja johtamisen

Lisätiedot

Kunnan konserniohjaus. Tiedotustilaisuus 28.6.2005

Kunnan konserniohjaus. Tiedotustilaisuus 28.6.2005 Kunnan konserniohjaus Tiedotustilaisuus 28.6.2005 Omistajapolitiikka ja konserniohjaus Omistajapolitiikka Omistajastrategia - mitä omistetaan Konsernisohjaus - miten omistetaan Strategegisten tavoitteiden

Lisätiedot

0.73 KAJAANIN KAUPUNGIN OMISTAJAPOLIITTISET LINJAUKSET

0.73 KAJAANIN KAUPUNGIN OMISTAJAPOLIITTISET LINJAUKSET KAJAANIN KAUPUNGIN OMISTAJAPOLIITTISET LINJAUKSET Hyväksytty kaupunginvaltuustossa 6.11.2007 Sisältö 1. Peruslähtökohdat 1 2. Omistuksen organisointimuodot 2 2.1 Peruskaupungin suora omistus 2 2.2 Nettobudjetoitu

Lisätiedot

LESTIJÄRVEN KUNNAN KONSERNIOHJE

LESTIJÄRVEN KUNNAN KONSERNIOHJE Hyväksytty valtuustossa 21.6.2008 20 LESTIJÄRVEN KUNNAN KONSERNIOHJE 1. KONSERNIOHJEEN TARKOITUS JA TAVOITE Konserniohjeessa määritellään Lestijärven kunnan sekä sen omistamien tytäryhteisöjen johtamisesta,

Lisätiedot

Konserniin kuuluvat tytäryhteisöt, joihin kunnalla on kirjapitolain 1 luvun 5 :n tarkoittama määräysvalta.

Konserniin kuuluvat tytäryhteisöt, joihin kunnalla on kirjapitolain 1 luvun 5 :n tarkoittama määräysvalta. 1 LAPINJÄRVEN KUNNAN KONSERNIOHJE Kunnanhallitus 24.11.2008 Kunnanvaltuusto 10.12.2008 1. Kunnan omistajapolitiikka Kunnan omistajapolitiikan tavoitteena on turvata kunnan pitkäjänteinen toiminta ja varmistaa

Lisätiedot

1. Kunnan/kuntayhtymän tilinpäätöstiedot

1. Kunnan/kuntayhtymän tilinpäätöstiedot 1. Kunnan/kuntayhtymän tilinpäätöstiedot 1.1 Tuloslaskelma, ulkoinen Toimintatuotot Myyntituotot Maksutuotot Tuet ja avustukset Muut toimintatuotot Valmistevarastojen muutos +/- Valmistus omaan käyttöön

Lisätiedot

12.6. Konsernin tilinpäätöslaskelmat

12.6. Konsernin tilinpäätöslaskelmat Osa I: Toimintakertomus 12.6. Konsernin tilinpäätöslaskelmat 12.6.1. Konsernin tuloslaskelma ja sen tunnusluvut 2017 2 016 1 000 1 000 Toimintatuotot 84 053 81 643 Toimintakulut -159 229-154 656 Osuus

Lisätiedot

Vesihuoltolaitoksen kirjanpidollisen taseyksikön perustaminen

Vesihuoltolaitoksen kirjanpidollisen taseyksikön perustaminen Kunnanhallitus 174 14.09.2015 Vesihuoltolaitoksen kirjanpidollisen taseyksikön perustaminen 235/02.00.00/2015 Kunnanhallitus 14.09.2015 174 Valmistelija: kunnansihteeri Asian tausta: Sonkajärven kunnan

Lisätiedot

Toivakan kunnan KONSERNIOHJEET

Toivakan kunnan KONSERNIOHJEET Toivakan kunnan KONSERNIOHJEET SISÄLLYSLUETTELO 1. Konserniohjeen tarkoitus ja tavoite 2. Konserniohjeen soveltamisala 3. Konserniohjaus ja -johtaminen 4. Taloudenhoitoon ja konsernitilinpäätöksen laadintaan

Lisätiedot

Talous ja omistajaohjaus

Talous ja omistajaohjaus Talous ja omistajaohjaus Kaupunginvaltuuston perehdytyskoulutus 30.5.2017 Jukka Weisell Talouden kolme tasoa Oulun kaupunki: Liikelaitokset Rahastot Oulu-konserni: Tytäryhteisöt om. >50 % Osakkuusyhtiöt

Lisätiedot

SUONENJOEN KAUPUNGIN KONSERNIOHJEET

SUONENJOEN KAUPUNGIN KONSERNIOHJEET SUONENJOEN KAUPUNGIN KONSERNIOHJEET Hyväksytty: Kaupunginvaltuusto 30.1.2012 8 Voimaan: 1.2.2012 SISÄLLYSLUETTELO 1 Konserniohjeen tarkoitus ja tavoite 2 Soveltamisala 3 Konserniohjeen käsittely ja hyväksyminen

Lisätiedot

Lapin ammattikorkeakoulu Oy. Lisäselvitykset Luonnos 26.9.2012

Lapin ammattikorkeakoulu Oy. Lisäselvitykset Luonnos 26.9.2012 Lapin ammattikorkeakoulu Oy Lisäselvitykset Lapin ammattikorkeakoulujen yhtiöittäminen - lisäselvitykset Tämä lisäselvitys perustuu 29.6.2012 päivättyyn yhtiöittämisselvitys raporttiin. Omistajavalmisteluryhmä

Lisätiedot

VANTAAN KAUPUNGIN KONSERNISTRATEGIA

VANTAAN KAUPUNGIN KONSERNISTRATEGIA VANTAAN KAUPUNGIN KONSERNISTRATEGIA Kaupunginvaltuuston tammikuun 30. päivänä 2006 hyväksymä. Voimassa 1.2.2006 alkaen. KONSERNISTRATEGIA... 1 1. KONSERNISTRATEGIAN TAVOITE JA TARKOITUS... 1 2. KONSERNIN

Lisätiedot

Kvalt liite 2 Kv 9.12.2014. Sijoitustoiminnan perusteet SUOMUSSALMEN KUNTA

Kvalt liite 2 Kv 9.12.2014. Sijoitustoiminnan perusteet SUOMUSSALMEN KUNTA 2015 Kvalt liite 2 Kv 9.12.2014 Sijoitustoiminnan perusteet SUOMUSSALMEN KUNTA 2 SIJOITUSTOIMINNAN PERUSTEET Kuntalain 13 mukaan kunnanvaltuuston tulee päättää kunnan sijoitustoiminnan yleisistä perusteista.

Lisätiedot

Ohje koskee kuntaa ja sen tytäryhteisöjä. Ohje on käsiteltävä tytäryhteisöjen yhtiökokouksessa ja hallituksessa tai vastaavissa hallintoelimissä.

Ohje koskee kuntaa ja sen tytäryhteisöjä. Ohje on käsiteltävä tytäryhteisöjen yhtiökokouksessa ja hallituksessa tai vastaavissa hallintoelimissä. SODANKYLÄN KUNTA Kunnanhallitus (Kh 10.12.1997) KONSERNIOHJEET KONSERNIOHJEEN TAVOITE Näillä ohjeilla kunnanhallitus antaa konsernitason toimintaohjeet ja -periaatteet sekä täsmentää kunnan ja kunnanhallituksen

Lisätiedot

Omistajapoliittiset linjaukset

Omistajapoliittiset linjaukset Asikkalan kunta Omistajapoliittiset linjaukset Omistajaohjaus 14.4.2015 Sisällys Johdanto... 1 1. Soveltamisala... 1 2. Yleiset periaatteet... 1 3. Kunnan kehitysnäkymät omistajapolitiikan lähtökohtana...

Lisätiedot

NIVOS ENERGIA OY. Tilinpäätös

NIVOS ENERGIA OY. Tilinpäätös NIVOS ENERGIA OY Tilinpäätös 1.1.2017-31.12.2017 Sepäntie 3 Mäntsälä Sisältö Tuloslaskelma Tase Liitetiedot Allekirjoitukset Tilinpäätösmerkintä sivu 1 2 4 7 7 1 TULOSLASKELMA 1.1.2017 31.12.2017 1.1.2016

Lisätiedot

Johda kunnan toimintaa kokonaisuutena uuden kuntalain kehykset johtamiselle. Minna-Marja Jokinen Lainsäädäntöneuvos Valtiovarainministeriö

Johda kunnan toimintaa kokonaisuutena uuden kuntalain kehykset johtamiselle. Minna-Marja Jokinen Lainsäädäntöneuvos Valtiovarainministeriö Johda kunnan toimintaa kokonaisuutena uuden kuntalain kehykset johtamiselle Minna-Marja Jokinen Lainsäädäntöneuvos Valtiovarainministeriö Esityksen teemat Kunnan toiminnan johtaminen kokonaisuutena Kuntastrategia

Lisätiedot

ESPOON SEUDUN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ OMNIAN KONSERNIOHJEET

ESPOON SEUDUN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ OMNIAN KONSERNIOHJEET ESPOON SEUDUN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ OMNIAN KONSERNIOHJEET Voimaan 1.1.2019 1. Yleistä 1.1. Konserniohjeen tarkoitus ja tavoite Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnian konserniohjeella luodaan puitteet konserniin

Lisätiedot

OMISTAJAPOLIITTINEN OHJELMA

OMISTAJAPOLIITTINEN OHJELMA OMISTAJAPOLIITTINEN OHJELMA KONSERNIRAKENNE Kaupunginvaltuusto Päättää talousarviossa verot, määrärahat ja tavoitteet KONSERNIJOHTO, Hallitus ja kaupunginjohtajat -vastaavat valmistelusta, täytäntöönpanosta

Lisätiedot

5.5 Konsernituloslaskelma ja sen tunnusluvut

5.5 Konsernituloslaskelma ja sen tunnusluvut 5.5 Konsernituloslaskelma ja sen tunnusluvut 1000 1000 Toimintatuotot 81 901 80 382 Toimintakulut -234 338-223 246 Osuus osakkuusyht. voitosta (tappiosta) 33 7 Toimintakate -152 403-142 858 Verotulot 124

Lisätiedot

Siilinjärven kunnan TILINPÄÄTÖS 2015

Siilinjärven kunnan TILINPÄÄTÖS 2015 Siilinjärven kunnan TILINPÄÄTÖS 2015 Keskeiset tunnusluvut 2015 TP 2014 TP 2015 TA 2016 Tuloveroprosentti 21,25 21,25 21,25 Kiinteistöveroprosentti, asunnoista 0,65 0,65 0,65 Kiinteistöveroprosentti, yleinen

Lisätiedot

Konsernituloslaskelma

Konsernituloslaskelma Konsernituloslaskelma 1.1.2018-31.12.2018 1.1.2017-31.12.2017 LIIKEVAIHTO 28 729 986,76 26 416 878,43 Valmistus omaan käyttöön 6 810,90 Liiketoiminnan muut tuotot 1 500 810,15 1 468 655,80 Materiaalit

Lisätiedot

Vuosikate Poistot käyttöomaisuudesta

Vuosikate Poistot käyttöomaisuudesta TULOSLASKELMA JA SEN TUNNUSLUVUT 2018 2017 2016 2015 2014 1 000 1 000 1 000 1 000 1 000 Toimintatuotot 8 062 8 451 7 781 7 800 7 318 Valmistus omaan käyttöön 60 56 47 67 96 Toimintakulut -53 586-51 555-51

Lisätiedot

SÄÄDÖSKOKOELMA. 2012 Nro 4. Kotkan kaupungin. KOTKAN KAUPUNGIN TALOUSSÄÄNTÖ (Hyväksytty valtuustossa 23.1.2012) l LUKU YLEISET MÄÄRÄYKSET

SÄÄDÖSKOKOELMA. 2012 Nro 4. Kotkan kaupungin. KOTKAN KAUPUNGIN TALOUSSÄÄNTÖ (Hyväksytty valtuustossa 23.1.2012) l LUKU YLEISET MÄÄRÄYKSET Kotkan kaupungin SÄÄDÖSKOKOELMA 2012 Nro 4 KOTKAN KAUPUNGIN TALOUSSÄÄNTÖ (Hyväksytty valtuustossa 23.1.2012) l LUKU YLEISET MÄÄRÄYKSET 1 Soveltamisala 2 Toimintaperiaatteet Tässä taloussäännössä annetaan

Lisätiedot

Erikoistilanteita, jotka huomioidaan varallisuusharkinnassa, voivat olla esimerkiksi seuraavat:

Erikoistilanteita, jotka huomioidaan varallisuusharkinnassa, voivat olla esimerkiksi seuraavat: Varallisuuskriteerit Yleistä Tässä ohjeessa käytetään yleisesti termiä STEA-avustukset, joilla viitataan yleishyödyllisille yhteisöille ja säätiöille terveyden ja sosiaalisen hyvinvoinnin edistämiseen

Lisätiedot

EVIJÄRVEN KUNTA KONSERNIOHJE. Voimaantulo Kunnanvaltuusto

EVIJÄRVEN KUNTA KONSERNIOHJE. Voimaantulo Kunnanvaltuusto 1 EVIJÄRVEN KUNTA KONSERNIOHJE Voimaantulo 1.12.2008 Kunnanvaltuusto 3.11.2008 69 2 EVIJÄRVEN KUNTA KONSERNIOHJE Kunnanvaltuusto 3.11. 2008 69 Voimaantulo 1.12.2008 1. YLEISTÄ 1.1 Konserniohjeen tarkoitus

Lisätiedot

TULOSLASKELMA VARSINAIS- SUOMEN ALUEPELASTUSLAITOS 2009

TULOSLASKELMA VARSINAIS- SUOMEN ALUEPELASTUSLAITOS 2009 TULOSLASKELMA VARSINAIS- SUOMEN ALUEPELASTUSLAITOS 2009 Liikevaihto 33 202 242,72 Valmiiden ja keskeneräisten tuotteiden varastojen lisäys (+) tai vähennys (-) Valmistus omaan käyttöön (+) Liiketoiminnan

Lisätiedot

Kuntien ja kuntayhtymien taloustilaston tilinpäätöstietojen tiedonkeruun sisältö tilastovuodesta 2015 alkaen

Kuntien ja kuntayhtymien taloustilaston tilinpäätöstietojen tiedonkeruun sisältö tilastovuodesta 2015 alkaen 1(16) Kuntien ja kuntayhtymien taloustilaston tilinpäätöstietojen tiedonkeruun sisältö tilastovuodesta 2015 alkaen 1. KUNNAN JA KUNTAYHTYMÄN TILINPÄÄTÖSLASKELMAT... 2 1.1. Kunnan ja kuntayhtymän tuloslaskelma,

Lisätiedot

Konsernituloslaskelma

Konsernituloslaskelma Konsernituloslaskelma ei laadittu 1.1.2017-31.12.2017 1.1.2016-31.12.2016 LIIKEVAIHTO 26 416 878,43 Liiketoiminnan muut tuotot 1 468 655,80 Materiaalit ja palvelut Aineet, tarvikkeet ja tavarat Ostot tilikauden

Lisätiedot

Emoyhtiön. Liiketoiminnan muut tuotot muodostuu tilikaudella 2012 tutkimushankkeisiin saaduista avustuksista.

Emoyhtiön. Liiketoiminnan muut tuotot muodostuu tilikaudella 2012 tutkimushankkeisiin saaduista avustuksista. Emoyhtiön LIITETIEDOT Tuloslaskelmaa koskevat liitetiedot: 1.1. 31.12.2013 1.1. 31.12.2012 1) Liikevaihto Vuokrat 136 700 145,50 132 775 734,25 Käyttökorvaukset 205 697,92 128 612,96 Muut kiinteistön tuotot

Lisätiedot

Urheiluseura U TULOSLASKELMA. VARSINAINEN TOIMINTA Tuotot. Kulut. TUOTTO-/KULUJÄÄMÄ Varainhankinta 0,00 0,00 0,00 0,00

Urheiluseura U TULOSLASKELMA. VARSINAINEN TOIMINTA Tuotot. Kulut. TUOTTO-/KULUJÄÄMÄ Varainhankinta 0,00 0,00 0,00 0,00 TULOSLASKELMA VARSINAINEN TOIMINTA Henkilöstökulut Poistot Muut kulut Varainhankinta Sijoitus- ja rahoitustoiminta Yleisavustukset TILIKAUDEN TULOS Tilinpäätössiirrot Poistoeron muutos Veroperust. varausten

Lisätiedot

Itä-Uudenmaan koulutuskuntayhtymän konserniohjeet

Itä-Uudenmaan koulutuskuntayhtymän konserniohjeet Itä-Uudenmaan koulutuskuntayhtymän konserniohjeet Sisältö 1 Konserniohjeen tarkoitus ja tavoite...2 2 Soveltamisala...2 3 Konserniohjeen käsittely ja hyväksyminen...2 4 Konserniohjeen sitovuus...3 5 Konsernin

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI 1/6 LIIKENNELIIKELAITOS

HELSINGIN KAUPUNKI 1/6 LIIKENNELIIKELAITOS HELSINGIN KAUPUNKI 1/6 TULOSLASKELMA 1.1.-31.12.2018 1.1.-31.12.2017 LIIKEVAIHTO Tuki kaupungilta 15 232 079,52 18 934 845,99 Liikennöintikorvaukset 96 887 065,70 91 199 717,21 Infrakorvaukset 76 680 586,12

Lisätiedot

Emoyhtiön tuloslaskelma, FAS

Emoyhtiön tuloslaskelma, FAS Tilinpäätös Emoyhtiön tuloslaskelma Emoyhtiön tuloslaskelma, FAS Milj. Liite 1. 1. 31. 12. 2012 1. 1. 31. 12. 2011 Liikevaihto 1 12,5 8,9 Liiketoiminnan muut tuotot 2 4,6 3,6 Materiaalit ja palvelut 3

Lisätiedot

TULOSLASKELMA

TULOSLASKELMA TULOSLASKELMA 1000 1.1.-31.12.2017 1.1.-31.12.2016 LIIKEVAIHTO Tuki kaupungilta 18 935 12 470 Liikennöintikorvaukset 91 200 81 885 Infrakorvaukset 67 110 65 482 Muut myyntitulot 3 392 656 180 637 160 493

Lisätiedot

YPÄJÄN KUNNAN KONSERNIOHJEET

YPÄJÄN KUNNAN KONSERNIOHJEET Kh 18.3.2012 53 LIITE 15 YPÄJÄN KUNNAN KONSERNIOHJEET Hyväksytty: Voimaantulo: 1 YLEISTÄ 1.1 Määrittelyt Kuntakonsernilla tarkoitetaan kunnan ja yhden tai useamman muun yhteisön muodostamaa taloudellista

Lisätiedot

NIVOS ENERGIA OY. Tilinpäätös

NIVOS ENERGIA OY. Tilinpäätös NIVOS ENERGIA OY Tilinpäätös 1.1.2018-31.12.2018 Sepäntie 3 Mäntsälä Sisältö Tuloslaskelma Tase Liitetiedot Allekirjoitukset Tilinpäätösmerkintä sivu 1 2-3 4-6 7 7 1 TULOSLASKELMA 1 000 eur 1.1.2018 31.12.2018

Lisätiedot

Tämä apporttiomaisuuden luovutuskirja ( Luovutuskirja ) on tehty tänään [pvm] alla mainittujen osapuolten välillä:

Tämä apporttiomaisuuden luovutuskirja ( Luovutuskirja ) on tehty tänään [pvm] alla mainittujen osapuolten välillä: APPORTTIOMAISUUDEN LUOVUTUSKIRJA Tämä apporttiomaisuuden luovutuskirja ( Luovutuskirja ) on tehty tänään [pvm] alla mainittujen osapuolten välillä: 1 Osapuolet 2 Tausta ja tarkoitus 3 Apporttiomaisuuden

Lisätiedot

1 (5) LUUMÄEN KUNNAN KONSERNIOHJE. Hyväksytty: Valtuusto 10.11.2008 58. Voimaantulo: 1.1.2009. 1. Konserniohjeen tarkoitus ja tavoite

1 (5) LUUMÄEN KUNNAN KONSERNIOHJE. Hyväksytty: Valtuusto 10.11.2008 58. Voimaantulo: 1.1.2009. 1. Konserniohjeen tarkoitus ja tavoite 1. Konserniohjeen tarkoitus ja tavoite Hyväksytty: Valtuusto 10.11.2008 58 Voimaantulo: 1.1.2009 LUUMÄEN KUNNAN KONSERNIOHJE Valtuusto kunnan ylimpänä päätöksentekijänä määrittelee kunnan tavoitteet ja

Lisätiedot

NIVOS ENERGIA OY. Tilinpäätös

NIVOS ENERGIA OY. Tilinpäätös NIVOS ENERGIA OY Tilinpäätös 1.1.2016-31.12.2016 Sepäntie 3 Mäntsälä Sisältö Tuloslaskelma Tase Liitetiedot Allekirjoitukset Tilinpäätösmerkintä 7 sivu 1 2-3 4-6 7 1 TULOSLASKELMA 1.1.2016 31.12.2016 1.1.2015

Lisätiedot

Tilintarkastuksen ja arvioinnin symposium

Tilintarkastuksen ja arvioinnin symposium Tilintarkastuksen ja arvioinnin symposium Kuntakonsernien riskienhallinnan arviointi Vs. tarkastusjohtaja Markus Kiviaho JHTT, CGAP, CRMA Kuntakonsernien riskienhallinnan arvioinnin lähtökohtia ja kriteerejä

Lisätiedot

Jyväskylän kaupunki Konsernirahoitus Jukka Ojalainen

Jyväskylän kaupunki Konsernirahoitus Jukka Ojalainen Jyväskylän kaupunki Konsernirahoitus 18.9.2017 Jukka Ojalainen JYVÄSKYLÄN KAUPUNKIKONSERNI TP 2016 JYVÄSKYLÄN PERUSKUNTA Elinkeinopoliittisesti merkittävät tytäryhteisöt 12 kpl Alakonsernit Jyväskylän

Lisätiedot

RAPORTTI TOIMINNAN JA TALOUDEN TOTEUTUMASTA

RAPORTTI TOIMINNAN JA TALOUDEN TOTEUTUMASTA RAPORTTI TOIMINNAN JA TALOUDEN TOTEUTUMASTA TOUKOKUU 2017 Tavoiteprosentti tasaisella kehityksellä 41,7 % Näyttö: GL30 Kokkolan kaupunki Sivu: 1 Käyttäjä : SARLEP TOTEUTUMAVERTAILU KAUPUNKI ilman liikelaitoksia

Lisätiedot

Kuntakonserniin kuuluvat tytäryhteisöt, joihin kunnalla on kirjanpitolain 1 luvun 5 :n tarkoittama määräysvalta.

Kuntakonserniin kuuluvat tytäryhteisöt, joihin kunnalla on kirjanpitolain 1 luvun 5 :n tarkoittama määräysvalta. Konserniohje 1. Kunnan omistajapolitiikka Kunnan omistajapolitiikan tavoitteena on turvata kunnan pitkäjännitteinen toiminta ja varmistaa kunnan pääoman käyttöön sekä omaisuuden hankintaan ja hoitoon liittyvän

Lisätiedot

Nurmijärven kunnan keskushallinnon toimialan liikelaitosten johtosääntö

Nurmijärven kunnan keskushallinnon toimialan liikelaitosten johtosääntö Nurmijärven kunnan keskushallinnon toimialan liikelaitosten johtosääntö www.nurmijarvi.fi Nurmijärven kunnan keskushallinnon toimialan liikelaitosten johtosääntö Sisällysluettelo Liikelaitosten organisaatio

Lisätiedot

Urheiluseura - Asteri Kirjanpidon mallitilipuitteisto

Urheiluseura - Asteri Kirjanpidon mallitilipuitteisto TULOSLASKELMA VARSINAINEN TOIMINTA Kulut Henkilöstökulut Poistot Muut kulut Varainhankinta Kulut Sijoitus- ja rahoitustoiminta Kulut Satunnaiset erät Satunnaiset tuotot Satunnaiset kulut Yleisavustukset

Lisätiedot

KEMIJÄRVEN KAUPUNGIN JA KAUPUNKIKONSERNIN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET

KEMIJÄRVEN KAUPUNGIN JA KAUPUNKIKONSERNIN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET KEMIJÄRVEN KAUPUNGIN JA KAUPUNKIKONSERNIN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET Kaupunginvaltuusto 4.3.2014 16 Voimaantulo 1.4.2014 2 1. LAINSÄÄDÄNTÖPERUSTA JA SOVELTAMISALA Kuntalain 13 :n

Lisätiedot

KONSERNI Tuloslaskelma (1 000 )

KONSERNI Tuloslaskelma (1 000 ) VUOSIKERTOMUS 2018 TULOSTIEDOT KONSERNI Tuloslaskelma (1 000 ) 01.01.-31.12.2018 01.01.-31.12.2017 LIIKEVAIHTO 129 238 121 109 Valmistus omaan käyttöön 0 14 Liiketoiminnan muut tuotot 989 993 Materiaalit

Lisätiedot

TORNION KAUPUNGIN KUNNALLINEN SÄÄNTÖKOKOELMA. j u l k a i s s u t Tornion hallintopalvelut Nro 3 TORNION KAUPUNGIN OMISTAJAPOLITIIKKA

TORNION KAUPUNGIN KUNNALLINEN SÄÄNTÖKOKOELMA. j u l k a i s s u t Tornion hallintopalvelut Nro 3 TORNION KAUPUNGIN OMISTAJAPOLITIIKKA TORNION KAUPUNGIN KUNNALLINEN SÄÄNTÖKOKOELMA j u l k a i s s u t 2012 Tornion hallintopalvelut Nro 3 TORNION KAUPUNGIN OMISTAJAPOLITIIKKA Kaupunginvaltuuston 26.11.2012 hyväksymä SISÄLLYSLUETTELO sivu

Lisätiedot

AVUSTETUN TOIMINNAN PERIAATTEITA JA KRITEEREJÄ. Varallisuuskriteerit

AVUSTETUN TOIMINNAN PERIAATTEITA JA KRITEEREJÄ. Varallisuuskriteerit AVUSTETUN TOIMINNAN PERIAATTEITA JA KRITEEREJÄ Varallisuuskriteerit RAY:n avustustoiminnan periaatteet - RAY:n tarkennetut varallisuuskriteerit Lain Raha-automaattiavustuksista 1 luvun 4 :n mukaisesti

Lisätiedot

TULOSTIEDOT 24 Lappeenrannan energia Oy VuOsikertOmus 2014

TULOSTIEDOT 24 Lappeenrannan energia Oy VuOsikertOmus 2014 TULOSTIEDOT 24 Lappeenrannan Energia Oy Vuosikertomus 2014 Konserni Tuloslaskelma (1 000 ) 1.1. 31.12.2014 1.1. 31.12.2013 LIIKEVAIHTO 128 967 121 379 Valmistus omaan käyttöön 4 869 4 273 Liiketoiminnan

Lisätiedot

TULOSTIEDOT 2 LAPPEENRANNAN ENERGIA OY VUOSIKERTOMUS 2017

TULOSTIEDOT 2 LAPPEENRANNAN ENERGIA OY VUOSIKERTOMUS 2017 VUOSIKERTOMUS 2017 TULOSTIEDOT 2 LAPPEENRANNAN ENERGIA OY VUOSIKERTOMUS 2017 KONSERNI Tuloslaskelma (1 000 ) 1.1. 31.12.2017 1.1. 31.12.2016 LIIKEVAIHTO 121 109 124 180 Valmistus omaan käyttöön 14 673

Lisätiedot

TULOSTIEDOT 2 LAPPEENRANNAN ENERGIA OY VUOSIKERTOMUS 2016

TULOSTIEDOT 2 LAPPEENRANNAN ENERGIA OY VUOSIKERTOMUS 2016 VUOSIKERTOMUS 2016 TULOSTIEDOT 2 LAPPEENRANNAN ENERGIA OY VUOSIKERTOMUS 2016 KONSERNI Tuloslaskelma (1 000 ) 1.1. 31.12.2016 1.1. 31.12.2015 LIIKEVAIHTO 124 180 124 532 Valmistus omaan käyttöön 673 4 647

Lisätiedot

Urheiluseura - Asteri mallitilikartta (U113)

Urheiluseura - Asteri mallitilikartta (U113) TASE Vastaavaa PYSYVÄT VASTAAVAT Aineettomat hyödykkeet 1000 Aineettomat hyödykkeet Aineelliset hyödykkeet 1100 Maa- ja vesialueet 1110 Rakennukset ja rakennelmat 1120 Koneet ja kalusto Sijoitukset 1200

Lisätiedot

Pori-konserni ja sen johtaminen. Esa Lunnevuori

Pori-konserni ja sen johtaminen. Esa Lunnevuori Pori-konserni ja sen johtaminen Esa Lunnevuori Kunnallisesta toiminnasta Viime vuosina on toteutettu merkittävä ja syvälle käynyt toiminnan muutos Emokunnan lähipiiriin on rakennettu mittava kuntakonserni

Lisätiedot

Kaupunkikonsernin talous. Aaro Honkola

Kaupunkikonsernin talous. Aaro Honkola Kaupunkikonsernin talous Aaro Honkola Kaupunkikonsernin talous Yleisohje kunnan ja kuntayhtymän konsernitilinpäätöksen laatimisesta Tavoitteena antaa oikea ja riittävä kuva kuntakonsernin muodostamasta

Lisätiedot

Urheiluseura ry - kaava 3 - Asteri kirjanpidon tulostusmalli

Urheiluseura ry - kaava 3 - Asteri kirjanpidon tulostusmalli TULOSLASKELMA VARSINAINEN TOIMINTA Koulutuksen tuotot Valmennuksen tuotot Kilpailutuotot Nuorison tuotot Tiedotuksen tulot Julkaisujen tuotot Kansainväliset tuotot Hallinnon tuotot Muut vars. toim. tuotot

Lisätiedot

Valmennuksen tuotot. Kansainväliset tuotot. Känsainväliset kulut. Liiketoiminnan tuotot Muut varainhank. tuotot Liiketoiminnan kulut

Valmennuksen tuotot. Kansainväliset tuotot. Känsainväliset kulut. Liiketoiminnan tuotot Muut varainhank. tuotot Liiketoiminnan kulut TULOSLASKELMA VARSINAINEN TOIMINTA Tuotot Koulutuksen tuotot Valmennuksen tuotot Kilpailutuotot Nuorison tuotot Tiedotuksen tulot Julkaisujen tuotot Kansainväliset tuotot Hallinnon tuotot Muut vars. toim.

Lisätiedot

HARJAVALLAN KAUPUNGIN KUNNALLINEN SÄÄDÖSKOKOELMA

HARJAVALLAN KAUPUNGIN KUNNALLINEN SÄÄDÖSKOKOELMA HARJAVALLAN KAUPUNGIN KUNNALLINEN SÄÄDÖSKOKOELMA 0 YLEISHALLINTO 04 TALOUSASIAT HARJAVALLAN KAUPUNGIN KONSERNIOHJE 2012 Hyväksytty kaupunginvaltuusto 13.2.2012/10 Voimaantulo 1.3.2012 SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

RAPORTTI TOIMINNAN JA TALOUDEN TOTEUTUMASTA

RAPORTTI TOIMINNAN JA TALOUDEN TOTEUTUMASTA RAPORTTI TOIMINNAN JA TALOUDEN TOTEUTUMASTA KESÄKUU 2019 Työttömyysaste/toukokuu: 2019 6,7 % 2018 7,4 % Tavoiteprosentti tasaisella kehityksellä 50,0 % Näyttö: GL30 Kokkolan kaupunki Sivu: 1 Käyttäjä :

Lisätiedot

SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET PKSSK:SSA

SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET PKSSK:SSA POHJOIS-KARJALAN SAIRAANHOITO- JA SOSIAALIPALVELUJEN KUNTAYHTYMÄ Johtoryhmä 7.4.2015 Yhtymähallitus 27.4.2015 SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET PKSSK:SSA Sisällys 1. Lainsäädäntö 3 2. Soveltamisala

Lisätiedot

Yhdistys ry Asteri kirjanpito-ohjelman tulostusmalli

Yhdistys ry Asteri kirjanpito-ohjelman tulostusmalli TULOSLASKELMA Varsinainen toiminta Henkilöstökulut Poistot Muut kulut Varainhankinta Sijoitus- ja rahoitustoiminta Satunnaiset erät Satunnaiset tuotot Satunnaiset kulut Yleisavustukset Tilikauden tulos

Lisätiedot

Talouden seuranta, analysointi ja tilinpäätös

Talouden seuranta, analysointi ja tilinpäätös Talouden seuranta, analysointi ja tilinpäätös Talous ja strategiaryhmä 7.1.2009 I 1 Talouden seuranta ja raportointi 7.1.2009 I 2 Tuloslaskelma Kunnassa tuloslaskelman tehtävä on osoittaa, riittääkö tuottoina

Lisätiedot

SÄÄNTÖKOKOELMA 055. Kaupunginkanslia JOENSUUN KAUPUNGIN TALOUSSÄÄNTÖ. Kaupunginvaltuuston hyväksymä

SÄÄNTÖKOKOELMA 055. Kaupunginkanslia JOENSUUN KAUPUNGIN TALOUSSÄÄNTÖ. Kaupunginvaltuuston hyväksymä 1 JOENSUUN KAUPUNKI Kaupunginkanslia KUNNALLINEN SÄÄNTÖKOKOELMA 055 JOENSUUN KAUPUNGIN TALOUSSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuuston hyväksymä 16.12.1996 4 :n 2 momentti poistettu (KV 25.11.2002) Muutos 11 :n 3 momenttiin

Lisätiedot

NIVOS OY. Tilinpäätös

NIVOS OY. Tilinpäätös NIVOS OY Tilinpäätös 1.1.2017-31.12.2017 Nivos Oy Sepäntie 3 04600 MÄNTSÄLÄ Sisältö Tuloslaskelma, emoyhtiö Tase, emoyhtiö Tuloslaskelma, konserni Tase, konserni Liitetiedot Allekirjoitukset Tilinpäätösmerkintä

Lisätiedot

Aineettomat oikeudet. Muut pitkävaikutteiset menot. Rakennukset ja rakennelmat

Aineettomat oikeudet. Muut pitkävaikutteiset menot. Rakennukset ja rakennelmat TASE Vastaavaa PYSYVÄT VASTAAVAT Aineettomat hyödykkeet Perustamismenot Tutkimusmenot Kehittämismenot Aineettomat oikeudet Liikearvo Muut pitkävaikutteiset menot Ennakkomaksut Aineelliset hyödykkeet Maa-

Lisätiedot

U2 Asteri urheiluseura laaaja tase U214L.WTR

U2 Asteri urheiluseura laaaja tase U214L.WTR TASE Vastaavaa PYSYVÄT VASTAAVAT Aineettomat hyödykkeet Perustamismenot Tutkimusmenot Kehittämismenot Aineettomat oikeudet Liikearvo Muut pitkävaikutteiset menot Ennakkomaksut Aineelliset hyödykkeet Maa-

Lisätiedot

Mitä tilinpäätös kertoo?

Mitä tilinpäätös kertoo? Kati Leppälä 2018 Mitä tilinpäätös kertoo? Tilinpäätös on yrityksestäsi tilikaudelta eli vuosittain tehtävä laskelma, josta selviää yrityksesi tulos ja varallisuus. Tilinpäätös on osa yrityksen valvontajärjestelmää

Lisätiedot

Yhdistys YH TULOSLASKELMA. Varsinainen toiminta Tuotot. Kulut. Tuotto-/Kulujäämä. Varainhankinta 0,00 0,00 0,00 0,00

Yhdistys YH TULOSLASKELMA. Varsinainen toiminta Tuotot. Kulut. Tuotto-/Kulujäämä. Varainhankinta 0,00 0,00 0,00 0,00 TULOSLASKELMA Varsinainen toiminta Kulut Henkilöstökulut Poistot Muut kulut Tuotto-/Kulujäämä Varainhankinta Kulut Tuotto-/Kulujäämä Sijoitus- ja rahoitustoiminta Kulut Tuotto-/Kulujäämä Yleisavustukset

Lisätiedot

1) Savonlinnan kaupunki, y-tunnus: (jäljempänä Kaupunki),

1) Savonlinnan kaupunki, y-tunnus: (jäljempänä Kaupunki), OSAKASSOPIMUS Sopijapuolet 1) Savonlinnan kaupunki, y-tunnus: (jäljempänä Kaupunki), 2) Savonlinnan Seudun Nuorisotoiminnan Tuki ry, y-tunnus: 1446495-7 (jäljempänä NT) Määritelmät Tässä sopimuksessa tarkoitetaan

Lisätiedot

HAMINAN VESI LIIKELAITOKSEN JOHTOSÄÄNTÖ

HAMINAN VESI LIIKELAITOKSEN JOHTOSÄÄNTÖ HAMINAN VESI LIIKELAITOKSEN JOHTOSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuusto hyväksynyt 11.11.2008 84 Noudatetaan 1.1.2009 alkaen 1 Toimiala Tässä johtosäännössä määritellään vesihuoltolaitoksen, sen johtokunnan ja toimitusjohtajan

Lisätiedot

Uusi kuntalaki: Miten omistajaohjausta vahvistetaan ja yhteistoimintamuotoja selkeytetään Kuntalaki uudistuu -seminaari Kuntatalo 3.6.

Uusi kuntalaki: Miten omistajaohjausta vahvistetaan ja yhteistoimintamuotoja selkeytetään Kuntalaki uudistuu -seminaari Kuntatalo 3.6. Uusi kuntalaki: Miten omistajaohjausta vahvistetaan ja yhteistoimintamuotoja selkeytetään Kuntalaki uudistuu -seminaari Kuntatalo 3.6.2014 Johtava lakimies Kirsi Mononen Kuntakonserni ja kunnan toiminta

Lisätiedot

U2L - Urheiluseura (tuloslaskelma toiminnanaloittain) - laaja tase

U2L - Urheiluseura (tuloslaskelma toiminnanaloittain) - laaja tase U2L - Urheiluseura (tuloslaskelma toiminnanaloittain) - laaja tase TULOSLASKELMA VARSINAINEN TOIMINTA Koulutustoiminta Valmennustoiminta Kilpailutoiminta Nuorisotoiminta Tiedotustoiminta Julkaisutoiminta

Lisätiedot

Kullo Golf Oy TASEKIRJA

Kullo Golf Oy TASEKIRJA Kullo Golf Oy Golftie 119 06830 KULLOONKYLÄ TASEKIRJA 1.1.2011-31.12.2011 Kotipaikka: PORVOO Y-tunnus 1761478-9 Tilinpäätös tilikaudelta 1.1.2011-31.12.2011 Sisällysluettelo Tase 3 Tuloslaskelma 5 Rahoituslaskelma

Lisätiedot

YH Asteri yhdistys YH14

YH Asteri yhdistys YH14 TASE Vastaavaa PYSYVÄT VASTAAVAT Aineettomat hyödykkeet Aineelliset hyödykkeet Sijoitukset VAIHTUVAT VASTAAVAT Vaihto-omaisuus Pitkäaikaiset Myyntisaamiset pitkäaik. Muut pitkäaikaiset saamiset Lyhytaikaiset

Lisätiedot

Yhteisön johdon on syytä ilmoittaa ristiriidasta välittömästi kirjallisesti kunnanjohtajalle sekä kunnanhallitukselle.

Yhteisön johdon on syytä ilmoittaa ristiriidasta välittömästi kirjallisesti kunnanjohtajalle sekä kunnanhallitukselle. 1 HAILUODON KUNNAN KONSERNIOHJEET Konserniohjeen tarkoitus ja tavoite Soveltamisala Hailuodon kunnan konserniohjeella luodaan puitteet Hailuoto konserniin kuuluvien yhteisöjen omistajaohjaukselle kunnan

Lisätiedot

U3 - Urheiluseura (ensin tuotot toiminnanaloittain, sitten kulut toiminnanaloittain)

U3 - Urheiluseura (ensin tuotot toiminnanaloittain, sitten kulut toiminnanaloittain) TULOSLASKELMA VARSINAINEN TOIMINTA Tuotot Koulutuksen tuotot Valmennuksen tuotot Kilpailutuotot Nuorison tuotot Tiedotuksen tulot Julkaisujen tuotot Kansainväliset tuotot Hallinnon tuotot Muut vars. toim.

Lisätiedot

Urheiluseura - laaja kaava 2 - Asteri mallitilikartta (u213)

Urheiluseura - laaja kaava 2 - Asteri mallitilikartta (u213) TASE Vastaavaa PYSYVÄT VASTAAVAT Aineettomat hyödykkeet Perustamismenot 1000 Aineettomat hyödykkeet Tutkimusmenot Kehittämismenot Aineettomat oikeudet Liikearvo Muut pitkävaikutteiset menot Ennakkomaksut

Lisätiedot

Tampereen Veden talous

Tampereen Veden talous 3.3 Tampereen Veden tase VASTAAVAA 31.12.2014 31.12.2013 PYSYVÄT VASTAAVAT Aineettomat hyödykkeet Muut pitkävaikutteiset menot 0,00 0,00 0,00 0,00 Aineelliset hyödykkeet Rakennukset 8 661 352,05 9 211

Lisätiedot

Omistajaohjauksen käytännön haasteet kuntakonserneissa

Omistajaohjauksen käytännön haasteet kuntakonserneissa Omistajaohjauksen käytännön haasteet kuntakonserneissa TILINTARKASTUKSEN JA ARVIOINNIN SYMPOSIUM 2017 30.5.2017 tarkastusjohtaja Markus Kiviaho, JHTT, CGAP, CRMA Omistajaohjaus Omistajaohjauksella tarkoitetaan

Lisätiedot

TILINPÄÄTÖKSEN LAATIMISTA KOSKEVAT LIITETIEDOT

TILINPÄÄTÖKSEN LAATIMISTA KOSKEVAT LIITETIEDOT TILINPÄÄTÖKSEN LAATIMISTA KOSKEVAT LIITETIEDOT KONSERNITILINPÄÄTÖKSEN LAATIMISPERIAATTEET Konsernitilinpäätökseen on yhdistelty kaikki konserni- ja osakkuusyritykset. Konsernitilinpäätöstä laadittaessa

Lisätiedot

Omistajapolitiikka VUOSIRAPORTTI 2010

Omistajapolitiikka VUOSIRAPORTTI 2010 Omistajapolitiikka VUOSIRAPORTTI 2010 1. OHJELMAN TÄYTÄNTÖÖNPANO Ohjelma on formaatiltaan pikemmin toimenpideohjelma kuin strateginen ohjelma. Tämän vuoksi täytäntöönpano on perustunut niihin yksittäisiin

Lisätiedot

KIRJANPITOASETUKSEN 1:3 :N AATTEELLISEN YHTEISÖN JA SÄÄTIÖN TULOSLASKELMA JA TASE -KAAVAT

KIRJANPITOASETUKSEN 1:3 :N AATTEELLISEN YHTEISÖN JA SÄÄTIÖN TULOSLASKELMA JA TASE -KAAVAT KIRJANPITOASETUKSEN 1:3 :N AATTEELLISEN YHTEISÖN JA SÄÄTIÖN TULOSLASKELMA JA TASE -KAAVAT Aatteellisen yhteisön ja säätiön tuloslaskelma laaditaan seuraavan kaavan mukaan: Varsinainen toiminta a) Henkilöstökulut

Lisätiedot