VUOROPÄIVÄKOTI OMPPU

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "VUOROPÄIVÄKOTI OMPPU"

Transkriptio

1 VUOROPÄIVÄKOTI OMPPU

2 Yhteystiedot Vuoropäiväkoti Omppu Haapaniementie 17, Hirvensalmi tai tai keittiö Päivähoidon ohjaaja Kristiina Ukkonen Henkilökunta Kristiina Ukkonen, päiväkodin johtaja Saila Sanisalo, lastentarhanopettaja Varpu Järvinen, lastenhoitaja Kaija Hasanen, lastenhoitaja Tiina Hölttä, lastenhoitaja Taina Arponen-Härmä, lastenhoitaja Suvi Lepistö, iltapäivätoiminnan ohjaaja Sanna Reinikka, ruokapalvelutyöntekijä

3 Tervetuloa Hirvensalmen kunnan vuoropäiväkoti Omppuun! Vuoropäiväkodissa annettava päivähoito on kunnan ylläpitämää varhaiskasvatusta. 25 paikkainen vuoropäiväkoti on aloittanut toimintansa vuoden 2009 alusta. Rakennus, jossa päiväkoti sijaitsee, on valmistunut vuonna Alun perin tilat toimivat terveyskeskuksen vuodeosastona ja edelleen talon toisessa päässä toimii terveyskeskus, neuvola ja hammaslääkäri. Haluamme, että lapsista kasvaa vastuullisia, luottavaisia sekä toisia ihmisiä arvostavia ja elämän arjessa selviytyviä ihmisiä. Päivähoidon toiminnan tarkoituksena Hirvensalmella on vastata joustavasti erilaisiin päivähoidon tarpeisiin. Tavoitteena meillä on: - tukea lapsen kokonaisvaltaista kasvua ja kehitystä omaksi itsekseen - turvata päivähoitolapsille turvallinen ja tasapainoinen lapsuus ja kasvuympäristö - huomioida lapset yksilöllisesti - antaa aikaa ja tilaa leikille - tukea sekä lapsen että perheen hyvinvointia - luoda myönteinen ja vuorovaikutteinen ilmapiiri, jossa sekä lasten että aikuisten on hyvä olla Hirvensalmen koko varhaiskasvatuksen yhteiset arvot ovat: lapsilähtöisyys turvallisuus sitoutuminen lapsen kokonaisvaltainen kasvu myönteisessä ilmapiirissä kunnioittaminen. Kasvatuskumppanuudella tarkoitetaan vanhempien ja henkilöstön tietoista sitoutumista toimimaan yhdessä lapsen kasvun, kehityksen ja oppimisen prosessin tukemisessa. Tämä edellyttää keskinäistä luottamusta, tasavertaisuutta ja toistensa kunnioittamista. Vanhemmilla on lastensa ensisijainen kasvatusoikeus ja -vastuu sekä oman lapsensa tuntemus. Henkilöstöllä on koulutuksensa antama ammatillinen tieto ja osaaminen sekä vastuu kasvatuskumppanuuden ja tasavertaisen yhteistyön edellytysten luomisesta Hirvensalmen kunnan varhaiskasvatussuunnitelma (VASU) valmistui keväällä 2008 ja se löytyy kokonaisuudessaan osoitteesta Varhaiskasvatussuunnitelma toimii henkilöstön työvälineenä päivähoidon arjessa. Varhaiskasvatuksen tavoitteena on hyvinvoiva lapsi. Ensimmäisellä kerralla, jolloin vanhemmat tutustuvat lapsensa hoitopaikkaan, täytetään lapsen päivähoitosuunnitelmalomake. Samalla käyntikerralla vanhemmat saavat kotona täytettäväkseen lapsemme-lomakkeen, jossa he kuvailevat omaa lastaan. Vanhemmat palauttavat lomakkeen hoitopaikkaan tutustumiskäynnin yhteydessä. Samalla lapsemme-lomake käydään yhdessä läpi, jolloin päiväkodin henkilöstö saa tärkeää tietoa lapsesta. Kun päivähoito on alkanut, lapsen oma vasuvastaava laatii yhdessä vanhempien kanssa lapselle oman henkilökohtaisen lapsen varhaiskasvatussuunnitelman. Sitä päivitetään vähintään kerran vuodessa. Lapsen varhaiskasvatussuunnitelmien pohjat löytyvät yllä olevasta osoitteesta.

4 Yleistä Päivähoidon alkaessa lapsen sopeutumista helpottaa ns. pehmeä lasku. Lapselle annetaan tilaisuus tutustua hoitopaikkaan ja sen lapsiryhmään ennen varsinaisen hoidon alkua yhdessä vanhempiensa kanssa. Päiväkodin käytäntönä on, että kädet pestään hoitoon tultaessa vanhemman kanssa, ennen ruokailua, ulkoilun jälkeen ja muuten tarvittaessa. Päiväkoti on auki Tarjoamme myös ilta- sekä viikonloppuhoitoa sitä tarvitseville. Hoitoajat tulee ilmoittaa määräpäivään mennessä päiväkodista saatavalla hoidonvarauslistalla joko paperilla tai sähköpostitse. Hoidonvarauslistojen pohjalta määräytyvät henkilökunnan työajat ja työntekijöiden määrä hoitopäivän aikana. Hoitoaikojen muutokset ja poissaolot on ilmoitettava hyvissä ajoin. Tuothan ja haethan lapsesi siten, että henkilökunta huomaa. Ilmoittakaa meille, mikäli lapsen hakee joku muu henkilö kuin tavallisesti. Tuodessasi lasta päivähoitoon voitte yhdessä lapsen kanssa laittaa lapsen kuvan eteisen ilmoitustaululle ja hakiessasi siirtää sen takaisin lämpökaapin seinään. Näin lapsi tietää aamulla tullessaan, ketä lapsia ja aikuisia on jo saapunut päiväkotiin. Toimintakauden aikana useat päivähoitoalan opiskelijat suorittavat opiskeluunsa liittyvää harjoittelua päiväkodissamme tulevaa ammattiaan varten. Tästä ilmoitamme erikseen tiedotteissa. Sijaiset ovat osa päiväkodin arkea vuosilomien ym. poissaolojen vuoksi. Sijaisen nimi ja kuva löytyvät eteisen ilmoitustaululta. Teemme joka toinen vuosi asiakastyytyväisyyskyselyn lasten vanhemmille sekä 4-5 -vuotiaille lapsille.

5 Vuoropäiväkodin palavereissa mietimme lasten asioita, arkea ja linjaamme toimintaamme. Toiminta Päiväkodin avarat ja valoisat tilat mahdollistavat lapsille monipuoliset leikit ja pienryhmätoiminnat. Yksi tärkeä toimintamuotomme onkin pienryhmätoiminta, mikä oivallisesti tukee lapsen yksilöllistä huomioimista. Varhaiskasvatus lähtee lapsen tarpeista ja jokainen lapsi saa oppia omassa aikataulussaan, omien edellytystensä mukaisesti. Päiväkodissa tuetaan lapsia toiminnan, ajattelun ja ilmaisun kehittämisessä. Päiväkodissa lapsi oppii toimimaan ryhmän jäsenenä. Hän oppii kuuntelemaan, keskustelemaan, neuvottelemaan ja perustelemaan. Hän oppii ottamaan huomioon erilaiset ihmiset ja auttamaan toisia. Leikki ja vuorovaikutus ovat toimintamme punaisia lankoja.leikki on tärkeä päivittäinen oppimismenetelmä. Leikin avulla lapsi käsittelee tunteitaan ja kokemuksiaan ja leikeissä lapset oppivat toisten huomioimista ja kunnioittamista. Vuorovaikutusta harjoittelemme kaikissa arjen tilanteissa. Luontoretket lähimetsiin kuuluvat toimintaamme ja uimaan sekä talvijäille on lyhyt matka. Samoin Elomaan koulun liikuntasalin käyttö kuuluu jokaviikkoiseen toimintaamme. Liikkuessamme tiellä käytämme heijastinliivejä. Toiminta suunnitellaan etukäteen. Kolmen viikon välein koteihin jaetaan tiedote, josta näkyy viikkojen toiminta. Muutokset ovat toki mahdollisia. Toimintasuunnitelma löytyy myös eteisen ilmoitustaululta.

6 Kuvat ovat paljon käytössä arjessa. Ne helpottavat lapsen hahmottamista päivän kulusta ja toiminnoista. Lapsen vasuvastaava lähettää perheille valokuvia sähköpostitse noin kolmen kuukauden välein. Kestävän kehityksen tavoitteena kierrätys ja kompostointi kuuluvat päiväkodin arkeen Vuoropäiväkoti Ompun nettisivut löydät päivähoito-osion alta. Sieltä löytyy mm. valokuvia ja tietoa tulevista tapahtumista. Lapsen varusteet ja ulkoilu Ulkoilemme joka säällä, joten asianmukainen vaatetus ja varavaatteet ovat tärkeitä. Sisä- ja ulkovaatteet on hyvä olla erikseen. Näin edistämme päiväkodin yleistä siisteyttä ja mukavuutta. Sisätossut tai -kengät kuuluvat myös lapsen varusteisiin. Vaatteiden NIMIKOINTI on erittäin tärkeää, jotta varusteet eivät sekaannu. Varavaatteet säilytetään eteisen lokerikon kaapissa. Toivomme, että reppuja ei jätettäisi lokerikkoihin viemään tilaa. Mikäli joudumme lainaamaan lapsellesi päiväkodin varavaatteita, toivomme, että viet ne hoitopäivän jälkeen kotiin pestäväksi, koska päiväkodilla ei ole mahdollisuutta pyykinpesuun. Jos lapsi käyttää vaippoja, huolehdithan niiden riittävyydestä. Ilmoitamme vaippojen loppumisesta joko sanomalla tai laittamalla lapun lapsen lokerikkoon. Lapsi voi tuoda päiväkodille pehmeän unilelun, jota voi säilyttää päiväkodilla myös hoitopäivän jälkeen. Muita leluja tuodaan vain lelupäivinä, joista ilmoitamme erikseen.

7 Ruokailu Vuoropäiväkodissamme tarjotaan lapsille hyvää ja monipuolista ruokaa. Ruoka valmistetaan palvelukeskuksen keittiössä, josta se kuljetetaan päiväkodille ja laitetaan tarjolle. Aamupala valmistetaan päiväkodin keittiössä. Aamupalaa syödään noin klo , lounasta alkaen klo 11, välipalaa noin klo , päivällistä alkaen ja iltapalaa alkaen. Pyrimme maistamaan erilaisia ruokia sekä opettelemme hyviä pöytätapoja ja oikeita ruokailutottumuksia. Tavoitteenamme on rauhallinen ruokahetki. Ruokailujen jälkeen imeskelemme ksylitolipastillit, joiden hankinnasta päiväkoti huolehtii. Ruokalista on nähtävillä eteisen ilmoitustaululla. Allergioista ja erityisruokavalioista tarvitsemme terveydenhoitajan tai lääkärin todistuksen. Päivälepo Lounaan jälkeen siirrymme päivälevolle, jolloin lapsella on mahdollisuus rentoutua päivän touhuista. Iästä ja tottumuksista riippuen lapsi voi nukkua tai viettää lepohetkeä. Päiväkodissamme on ns. hiljainen aika klo 12 13, jonka ajan lapsi on lepohuoneessa. Sen jälkeen hän voi tulla muihin tiloihin leikkimään rauhallisia leikkejä antaen näin unirauhan niille, jotka vielä nukkuvat.

8 Kun lapsi sairastaa Sairas tai toipilas lapsi kuuluu kotihoitoon. Lapsen pitää olla hoitoon tullessa ulkoilukelpoinen. Kuumeen jälkeen tulee olla yksi kuumeeton päivä ilman kuumelääkettä. Lapsen yleiskunto on ratkaiseva, sillä lapsi saattaa olla kuumeettomanakin (tai oksentamattomana) liian väsynyt hoitoon tuotavaksi. Taudin alkuvaiheessa päivähoitoryhmästä poissaolo vähentää myös taudin tarttumista muihin lapsiin. Kun kaikki toimivat näin, koko ryhmä sairastaa vähemmän. Lapsi voi olla hoidossa lääkityksen aikana, mikäli yleiskunto sen sallii. Vastuu lääkkeen ja lääkeannoksen oikeellisuudesta on vanhempien. Lapsen sairastuessa hoitopäivän aikana otamme vanhempiin yhteyttä. Tapaturmatilanteissa lapsi viedään päiväkodista ensiapuun ja ilmoitetaan vanhemmille. Juhlat Juhlimme lapsen nimi- ja syntymäpäiviä sekä läksiäisiä. Lapsen itse valitsema posteljooni tuo onnittelukortin ja laulun saattelemana sankari pääsee aarrearkulle. Halutessaan päivänsankari voi tarjota jotain pientä syötävää. Vaitiolovelvollisuus Kaikkia päiväkodissa työskenteleviä sitoo vaitiolovelvollisuus. Meille on tärkeää luottamuksellinen yhteistyö lapsen vanhempien kanssa. Voit luottaa siihen, ettei lapsesi tai perheesi asiat joudu muiden tietoon. Toivomme myös, että muistat hienotunteisuuden työntekijöiden sekä muiden hoitolasten sekä heidän perheidensä asioista. Päivähoitomaksut Päivähoitomaksut määräytyvät vanhempien tulojen mukaan. Lisätietoja saat sivulta tai päivähoidon ohjaajalta. Iltapäivätoiminta Ompun tiloissa toimii myös Hirvensalmen iltapäivätoiminta, jota ohjaa lastenohjaaja Suvi Lepistö. Iltapäivätoiminta tarjoaa hoitoa pääasiassa ensimmäisen ja toisen luokan oppilaille ja erityisen tuen tarpeessa oleville oppilaille koulupäivisin. Mikäli ryhmässä on tilaa myös vanhemmilla lapsilla on mahdollisuus päästä mukaan.

9 Yhteistyö Tärkein yhteistyötaho päiväkodissa on lasten vanhemmat. Teillä on asiantuntemusta omasta lapsestanne! Kasvatuskumppanuudella, yhteistyöllä, rehellisyydellä, avoimilla keskusteluilla ja toistemme kunnioittamisella pääsemme parhaaseen lopputulokseen. Tärkeitä yhteistyötahoja ovat myös kunnan perhepäivähoitajat ja Malvaan koululla toimiva ryhmis sekä iltapäivätoiminta, joiden kanssa järjestämme yhdessä erilaista toimintaa. Päivähoidon yhteisissä palavereissa suunnittelemme päivähoidon arkea ja yhteistyötä sekä teemme linjauksia ja arvioimme toimintaamme. Lisäksi muita yhteistyötahoja ovat koulu, seurakunta ja perusturvatoimi. Sosiaaliohjaaja vierailee Ompussa säännöllisesti kerran kuukaudessa, joka toinen kuukausi aamulla ja joka toinen kuukausi iltapäivällä. Voit myös halutessasi soittaa ja varata häneltä tapaamisajan Omppuun. Kodin, päivähoidon, koulun, seurakunnan kerhotoiminnan ja neuvolan yhteistyötä on haluttu kehittää. Yhteistyön tuloksena on tehty 5-vuotislomake, joka täytetään ennen lapsen 5- vuotistarkastusta. Perhe vie lomakkeen neuvolaan ja sitä käytetään tarkastuksessa keskustelun pohjana. Myös 4-vuotiaille on oma lomake, joka toimii samalla periaatteella. Yhteistyötä koulun erityisopettajan sekä esikoulunopettajan kanssa tehdään siirryttäessä päivähoidosta esiopetukseen.

HIRVENSALMEN KUNTA VARHAISKASVATUS LAHNANIEMEN RYHMIS

HIRVENSALMEN KUNTA VARHAISKASVATUS LAHNANIEMEN RYHMIS HIRVENSALMEN KUNTA VARHAISKASVATUS LAHNANIEMEN RYHMIS Yhteystiedot Lahnaniemen ryhmis Lahnaniementie 67 52510 Hietanen p. 050-592 4691 ryhmis.lahnaniemi@hirvensalmi.fi Varhaiskasvatuksen esimies Kristiina

Lisätiedot

HIRVENSALMEN KUNTA VARHAISKASVATUS PERHEPÄIVÄHOITO

HIRVENSALMEN KUNTA VARHAISKASVATUS PERHEPÄIVÄHOITO HIRVENSALMEN KUNTA VARHAISKASVATUS PERHEPÄIVÄHOITO Yhteystiedot: Varhaiskasvatuksen esimies Kristiina Ukkonen, p. 050-596 4799 kristiina.ukkonen@hirvensalmi.fi Perhepäivähoitajat: Eija Lepistö, Kirkonkylä

Lisätiedot

TERVETULOA PÄIVÄKOTIIN

TERVETULOA PÄIVÄKOTIIN TERVETULOA PÄIVÄKOTIIN 1 PÄIVÄHOIDON ALOITUS Lapsesi on aloittamassa päivähoidon päiväkodissa ja tulee näin varhaiskasvatuksen piiriin. Muutos on iso lapselle ja koko perheelle. Haluamme olla tukemassa

Lisätiedot

TOIMINTAKAUSI- TIEDOTE

TOIMINTAKAUSI- TIEDOTE MATTILAN PÄIVÄKOTI TOIMINTAKAUSI- TIEDOTE 2012-2013 LAPSENNE RYHMÄN NIMI ON RYHMÄSSÄ TYÖSKENTELEVÄT Päiväkodin osoite ja aukioloajat Hirsitie 2 04340 Tuusula Mattilan päiväkoti on avoinna klo 6.30 17.00

Lisätiedot

VUOROHOITOPÄIVÄKOTI TERVANALLE Kellokorventie 4 63300 ALAVUS tervanalle@alavus.fi tai etunimi.sukunimi@alavus.fi

VUOROHOITOPÄIVÄKOTI TERVANALLE Kellokorventie 4 63300 ALAVUS tervanalle@alavus.fi tai etunimi.sukunimi@alavus.fi VUOROHOITOPÄIVÄKOTI TERVANALLE Kellokorventie 4 63300 ALAVUS tervanalle@alavus.fi tai etunimi.sukunimi@alavus.fi RYHMÄ: VIHREÄ 5-6-VUOTIAAT, ESIKOULULAISET P. Vastaava päiväkodinopettaja TERHI KAUNISTO

Lisätiedot

TIKKAVASU Tikan päiväkodin ja perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma 2011

TIKKAVASU Tikan päiväkodin ja perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma 2011 TIKKAVASU Tikan päiväkodin ja perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma 2011 Ydintehtävänä on huolehtia lapsen hyvinvoinnista järjestämällä lapsiperheille laadukkaita ja monipuolisia päivähoito- ja varhaiskasvatuspalveluita.

Lisätiedot

VESANIEMEN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

VESANIEMEN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA VESANIEMEN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Päivitetty 2015 1. Johdanto.. 3 2. Tervetuloa Vesaniemeen. 4 3. Vesaniemen päiväkodin arvot.. 5 4. Kasvatuskumppanuus... 6 5. Lapsen päivä Vesaniemessä

Lisätiedot

Tervetuloa PÄIVÄHOITOON VARHAISKASVATUS

Tervetuloa PÄIVÄHOITOON VARHAISKASVATUS Tervetuloa PÄIVÄHOITOON 2011 2012 VARHAISKASVATUS Olemme koonneet tähän vihkoseen päivähoidon aloittamiseen ja sujuvuuteen liittyviä asioita, joihin toivomme teidän perehtyvän. Mikäli kysyttävää jää, otattehan

Lisätiedot

NAHKALINNAN PÄIVÄKOTI

NAHKALINNAN PÄIVÄKOTI LASTEN PÄIVÄHOITO PÄIVÄHOITOALUE 3 NAHKALINNAN PÄIVÄKOTI Hilmankuja 4, Viiala Akaan päivähoidon visio Hymyilevä aikuinen hymyilevä lapsi Lapsi tarvitsee välittävän huolenpidon eli rakkautta. Ilman sitä

Lisätiedot

PÄIVÄHOIDON LAATUKÄSIKIRJA 2013 PUNKALAITUMEN KUNTA

PÄIVÄHOIDON LAATUKÄSIKIRJA 2013 PUNKALAITUMEN KUNTA 1 PÄIVÄHOIDON LAATUKÄSIKIRJA 2013 PUNKALAITUMEN KUNTA YHDESSÄ LAPSEN PARHAAKSI 2 1 LAATUTYÖN YLEISET PERIAATTEET... 7 2 PÄIVÄHOIDON ARVOT... 8 2.1 PUNKALAITUMEN KUNNAN TOIMINTA-AJATUS... 8 2.2 PUNKALAITUMEN

Lisätiedot

Kaivolan päiväkoti. toivottaa Teidät tervetulleeksi kaudelle 2013-2014. Kaivolan päiväkoti

Kaivolan päiväkoti. toivottaa Teidät tervetulleeksi kaudelle 2013-2014. Kaivolan päiväkoti Kaivolan päiväkoti toivottaa Teidät tervetulleeksi kaudelle 2013-2014 Kaivolan päiväkoti Liipolantie 3 25360 Pertteli puh. 044 778 7999 vauhtivarpaat@salo.fi punaposket@salo.fi Kuperkeikka Turrintie 17

Lisätiedot

lastenhoitaja Suvi Mettälä ( äitiyslomalla ) sij. Pauliina Pitkänen lastenhoitaja Maiju Savander lastenhoitaja Anu Toppari

lastenhoitaja Suvi Mettälä ( äitiyslomalla ) sij. Pauliina Pitkänen lastenhoitaja Maiju Savander lastenhoitaja Anu Toppari VUOROKOTI RINKELI VIIPURINTIE 120 20780 KAARINA rinkeli.vuorokoti@kaarina.fi Rinkeli on Kaarinan vuorohoitoa tarjoava päiväkoti, jossa hoitoa järjestetään ympärivuorokauden. Lasten määrä vaihtelee 60-80

Lisätiedot

PÄIVÄKOTI Loikkeliinin

PÄIVÄKOTI Loikkeliinin PÄIVÄKOTI Loikkeliinin KÄSIKIRJA Yrityksen nimi: Päiväkoti Tipitii Oy Yksikön nimi: Loikkeliini Kanervaraitti 1 90900 KIIMINKI www.loikkeliini.com Loikkeliini@gmail.com P.040 5866965/Nina Tapio/tapionina@hotmail.com

Lisätiedot

SATEENKAARI KOTO OY:n VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA. Päiväkoti Tiitiäinen

SATEENKAARI KOTO OY:n VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA. Päiväkoti Tiitiäinen SATEENKAARI KOTO OY:n VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Päiväkoti Tiitiäinen 27.8.2014 Sisällysluettelo 1 Saatteeksi... 3 1.1 Muu toiminta... 3 1.2 Tukimuodot... 4 2 Varhaiskasvatus Sateenkaari Koto Oy:ssä...

Lisätiedot

KUOKKAVASU Kuokkalan päiväkodin, Yrttisuon perhepuiston ja Kuokkalan keskustan perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma

KUOKKAVASU Kuokkalan päiväkodin, Yrttisuon perhepuiston ja Kuokkalan keskustan perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma KUOKKAVASU Kuokkalan päiväkodin, Yrttisuon perhepuiston ja Kuokkalan keskustan perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma Jos ajattelet vuotta eteenpäin, kasvatat viljaa. Jos ajattelet sataa vuotta, kasvatat

Lisätiedot

Toimintakausi 2014-2015

Toimintakausi 2014-2015 Toimintakausi 2014-2015 LAPSIRYHMÄT JA HENKILÖKUNTA TOIMINTAKAUDELLA 2014-2015 PÄIVÄKODIN JOHTAJA Tuula Sarja 020 632 2236, 040 7213856 tuula.sarja@aanekoski.fi VAAPUKAT Kirkkotie 6 040 0115272 konginkankaan.paivakoti@aanekoski.fi

Lisätiedot

PAPPILANVUOREN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA. Luovasti leikkien, luonnossa liikkuen

PAPPILANVUOREN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA. Luovasti leikkien, luonnossa liikkuen PAPPILANVUOREN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Luovasti leikkien, luonnossa liikkuen SISÄLLYS 1. LUKIJALLE... 3 2. MEIDÄN TALO... 4 2.1 LAPSIRYHMÄT JA HENKILÖKUNTA... 4 2.2 YHTEISTYÖKUMPPANIT...

Lisätiedot

PAPPILANVUOREN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA. Luovasti leikkien, luonnossa liikkuen

PAPPILANVUOREN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA. Luovasti leikkien, luonnossa liikkuen PAPPILANVUOREN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Luovasti leikkien, luonnossa liikkuen SISÄLLYS 1 LUKIJALLE... 3 2 MEIDÄN TALO... 4 2.1 LAPSIRYHMÄT JA HENKILÖKUNTA... 4 2.2 YHTEISTYÖKUMPPANIT... 5

Lisätiedot

KUUSISTON PÄIVÄKOTI VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

KUUSISTON PÄIVÄKOTI VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA KUUSISTON PÄIVÄKOTI VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2014 1. Varhaiskasvatus ja toiminta-ajatus Kuusiston päiväkodissa Kuusiston saari on kaunis ja luonnonläheinen toimintaympäristö. Haluamme luoda turvallisen,

Lisätiedot

Henkilöstö on vaitiolovelvollinen kaikissa lasta ja hänen perhettään koskevissa asioissa.

Henkilöstö on vaitiolovelvollinen kaikissa lasta ja hänen perhettään koskevissa asioissa. Tervetuloa Uotsolan päiväkotiin! Vihjeitä ja vinkkejä päivähoitoon tulevien lasten vanhemmille Kasvatuskumppanuus Vanhempien ja päiväkodin henkilökunnan välinen yhteistyö ja vuorovaikutus ovat hoito- ja

Lisätiedot

MATTILAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

MATTILAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA MATTILAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2 Johdanto Varhaiskasvatussuunnitelma on sisällöllisen kehittämisen ja ohjauksen väline. Stakesin (nyk. THL) muiden asiantuntijatahojen kanssa yhteistyössä

Lisätiedot

Tikkurilan Montessori-päiväkoti Rantakaislan VANHEMPAIN OPAS

Tikkurilan Montessori-päiväkoti Rantakaislan VANHEMPAIN OPAS Tiedote 12.8.2013 Tikkurilan Montessori-päiväkoti Rantakaislan VANHEMPAIN OPAS Kaislatie 22 C 01300 Vantaa puh. 09 874 2413, 050 3266 300 ( mukana ulkoiluissa ja retkillä ) tiina.grohn@montessoripaivakoti.com

Lisätiedot

TERVETULOA PÄIVÄHOITOON!

TERVETULOA PÄIVÄHOITOON! 1/ 14 ja esiopetus TERVETULOA PÄIVÄHOITOON! Kaustisen päivähoidon ja esiopetuksen palveluiden piirissä on vaihtelevasti noin 200 lasta. Varhaiskasvatuksen tehtäviä kunnassa hoitaa noin 50 työntekijää.

Lisätiedot

Tervasuon päiväkoti Viikarit. Päivähoidon ABC

Tervasuon päiväkoti Viikarit. Päivähoidon ABC Tervasuon päiväkoti Viikarit Päivähoidon ABC A AAMUPALA ALLERGIAT tarjoillaan klo 8.00. Mikäli lapsesi tulee aamupalalle, tuo hänet hoitoon ajoissa, jotta ruokailutilanne olisi mahdollisimman rauhallinen

Lisätiedot

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Päiväkoti Satumetsä Hyvinkää SISÄLLYSLUETTELO Johdanto 1. Painopisteet Satumetsän toiminnassa 1.1. Hyvä arki ja kodinomaisuus 1.2. Turvallisuus 1.3. Kiireettömyys 1.4. Luonnon

Lisätiedot

KORTEPOHJAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

KORTEPOHJAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA KORTEPOHJAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Kortevasu www.jyvaskyla.fi 1. PÄIVÄHOITOYKSIKKÖMME TOIMINTA-AJATUS JA ARVOPOHJA... 3 1.1TOIMINTA-AJATUS... 3 1.2 ARVOPOHJA... 3 2. YKSIKKÖMME PALVELUMUODOT...

Lisätiedot

Sisällysluettelo 1. VUORORYHMIS VEKKULI... 2 3. OPPIMISKÄSITYKSEMME... 3 4. FYYSINEN OPPIMISYMPÄRISTÖ... 3 5. PSYYKKINEN OPPIMISYMPÄRISTÖ...

Sisällysluettelo 1. VUORORYHMIS VEKKULI... 2 3. OPPIMISKÄSITYKSEMME... 3 4. FYYSINEN OPPIMISYMPÄRISTÖ... 3 5. PSYYKKINEN OPPIMISYMPÄRISTÖ... TAIVALKOSKEN KUNTA Sisällysluettelo 1. VUORORYHMIS VEKKULI... 2 3. OPPIMISKÄSITYKSEMME... 3 4. FYYSINEN OPPIMISYMPÄRISTÖ... 3 5. PSYYKKINEN OPPIMISYMPÄRISTÖ... 4 6. TOIMINNALLISET PAINOTUKSET... 5 7. KASVATUSKUMPPANUUS

Lisätiedot

PÄIVÄKOTI MAININGIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA SYKSY 2010

PÄIVÄKOTI MAININGIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA SYKSY 2010 PÄIVÄKOTI MAININGIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA SYKSY 2010 SISÄLTÖ 1. JOHDANTO... 3 1. 1 PÄIVÄKOTI MAININGIN KUVAUS... 3 1.2 TOIMINTA-AJATUS... 3 1.3 ARVOT PÄIVÄKOTI MAININGISSA... 4 1.2 KASVATUSTAVOITTEET...

Lisätiedot

Te r vetuloa. Palometsän päiväkoti Sahrankatu 3 24100 Salo

Te r vetuloa. Palometsän päiväkoti Sahrankatu 3 24100 Salo Te r vetuloa Palometsän päiväkotiin! Palometsän päiväkoti Sahrankatu 3 24100 Salo T u l e m u k a a n Tervetuloa Palometsän päiväkotiin niin tutut kuin uudetkin perheet! Palometsän päiväkodissa on viisi

Lisätiedot

Utsjoen kunnan päivähoitopalvelut

Utsjoen kunnan päivähoitopalvelut Utsjoen kunnan päivähoitopalvelut UTSJOEN KUNNAN PÄIVÄHOITOPALVELUT SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ TIETOA PÄIVÄHOIDOSTA 3 Yhteystiedot 4 Utsjoen kunnan ja Tanan kunnan välinen sopimus 5 EHA-hoito 5 2. PÄIVÄHOITOON

Lisätiedot