Diabetes. Taustaa. Näistä tyypin 1 diabetes on noin suomalaisella. Sekä tyypin 1 että tyypin 2 diabetes tulevat edelleen yleistymään.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Diabetes. Taustaa. Näistä tyypin 1 diabetes on noin 30 000 suomalaisella. Sekä tyypin 1 että tyypin 2 diabetes tulevat edelleen yleistymään."

Transkriptio

1 Diabetes Taustaa Diabetes on muuttunut Suomessa puolessa vuosisadassa suhteellisen harvinaisesta sairaudesta todelliseksi kansansairaudeksi. Nykyisin n suomalaisella on diagnosoitu diabetes. Näistä tyypin 1 diabetes on noin suomalaisella. Sekä tyypin 1 että tyypin 2 diabetes tulevat edelleen yleistymään. Diabeteksen ehkäisyn ja hoidon kehittämisohjelma, Dehko hyväksyttiin kansalliseksi terveysohjelmaksi vuonna Maailmassa on tätä nykyä lähes 200 miljoonaa ihmistä, joilla on diabetes. Vuonna 2025 lukumäärän arvioidaan nousevan 333 miljoonaan, mikä tarkoittaa maailman väestöstä kuutta ihmistä sadasta.

2 Syy ja oireet Tyyppi I: Elintoiminnoille välttämätöntä insuliinia ei erity, sillä insuliinihormonia tuottavat haiman saarekesolut ovat tuhoutuneet. Tavallisia oireita ovat lisääntynyt virtsaneritys, jano, laihtuminen ja väsymys. Ne kehittyvät yleensä nopeasti, päivien tai viikkojen kuluessa. Lisäksi diabetes aiheuttaa pienten verisuonten vaurioita, jotka voivat johtaa silmän verkkokalvon muutoksiin (retinopatia), munuaisvaurioon (nefropatia) tai ääreishermoston vaurioitumiseen (neuropatia). Tyyppi II: Omaa insuliinin tuotantoa on, mutta insuliinin vaikutus on heikentynyt tai sitä ei ole tarpeeseen nähden riittävästi. Tuotanto voi vuosien kuluessa ehtyä täysin. Usein pitkään oireeton, kehittyy hitaasti kuukausien/vuosien kuluessa. Todetaan usein vasta valtimosairauden ilmaantuessa. Hoito, tyyppi I Tyyppi I: Jatkuva, elinikäinen insuliinihoito (pistoksina tai pumpulla) Ruuan hiilihydraattien laskeminen tärkeää, koska insuliiniannokset sovitetaan hiilihydraattimäärien mukaisiksi. Liikunta tukee hyvän hoitotasapainon ylläpitämistä. Diabeteksen eri hoitomuodot - ruokavalio, liikunta, oraaliset diabeteslääkkeet ja insuliini - täydentävät toisiaan. Ravitsemushoito on keskeinen tekijä hyvän hoitotasapainon ja elämänlaadun säilyttämisessä sekä liitännäissairauksien ehkäisyssä. Tehokas ravitsemushoito edellyttää pysyviä elämäntapojen muutoksia: potilasta innostavan ja muutoksiin kannustavan ohjauksen merkitys suuri. Hoito, tyyppi II Painonhallinta liikunnan ja kevyen, terveellisen ruokavalion avulla. Tarvittaessa myös tabletti- ja insuliinihoito. Myös verenpaineen ja veren rasvojen hoito sekä veren liiallisen hyytymisen esto on tärkeää lisäsairauksien ehkäisemiseksi/ hoitamiseksi. Elämäntapamuutosten (ruokavalio, liikunta) on myös osoitettu olevan tehokkaita tyypin 2 diabeteksen ehkäisyssä. Tehokkaalla ruokavaliohoidolla voidaan myös siirtää/vähentää jo puhjenneen tyypin 2 diabeteksen lääkehoidon tarvetta.

3 Sairastumisikä, ehkäisy ja periytyvyys Tyyppi I: Yleensä alle 40-vuotiaana. Suomessa lasten diabetes on yleisempi kuin missään muualla maailmassa. Ehkäisy: Ehkäisykeinoja ei ole, mutta mahdollisuuksia tutkitaan jatkuvasti. Periytyvyys: 2 %, jos äidillä on tyypin 1 diabetes. 6 %, jos isällä on. Tyyppi II: Yleensä yli 40-vuotiaana. Lisääntyy nopeasti kaikkialla maailmassa, myös yhä nuoremmissa ikäryhmissä. Ehkäisy: Liikunta, terveellinen ruoka, painonhallinta ja tupakoimattomuus. Periytyvyys: 40 %, jos toisella vanhemmista on tyypin 2 diabetes. 70 %, jos molemmilla vanhemmilla on. Diabeteksen hoitosuositus 2001 Paastoveren glukoosipitoisuus/paasto: (mmol/l) hyvä: , lihavuuden välttäminen/korjaaminen erityisesti, jos suvussa diabetesta kohtalainen: , elämäntapaohjeet: ruokavalio, liikunta ja tupakoimattomuus huono: , lääkehoito hälyttävä: >10 - Rasituskokeen kahden tunnin arvon tulee olla alle 7,8 mmol/l. - Arvot ovat diabeettiset, jos paastoglukoosi on vähintään 7,0 mmol/l tai kahden tunnin arvo on yli 11,1 mmol/l. - Edellä olevien glukoosirasituskoearvojen välissä oleva tila on heikentynyt glukoosinsieto IGT (Impaired Glucose Tolerance). - Mikäli vain paastoglukoosi on normaalin ja diabeettisen arvon välillä (6,1-6,9 mmol/l), mutta kahden tunnin glukoosi on normaali, käytetään termiä poikkeava paastoglukoosi IFG (Impaired Fasting Glycaemia). Ravitsemushoito Diabeteksen ravitsemushoidolla pyritään: - ohjaamaan diabeetikkoa tasapainoisiin ruokailutottumuksiin ja ruuasta nauttimiseen - edistämään diabeetikon joustavaa itsehoitoa - mahdollisimman normaaliin ja tasaiseen verensokeripitoisuuteen - sopivan painon saavuttamiseen ja ylläpitoon - ehkäisemään liitännäissairauksien kehittymistä ja etenemistä - hyvään elämänlaatuun

4 Ruokavalion koostaminen Makeutusaineista voi käyttää kalorittomia sakariinia ja syklamaattia vapaasti. Energiapitoisista makeutteista voi leivonnassa käyttää fruktoosia g/vrk. Tavallista sokeria sisältäviä ruoka-aineita voi käyttää kohtuullisia määriä. Dieettivalmisteiden käyttö on varsinkin aikuisdiabeetikon ruokavaliossa yleensä tarpeetonta. Päivän ravintomäärä tulee insuliinihoitoisilla diabeetikoilla jakaa 3 pääaterian (aamupala 15 % kokonaisenergiasta, lounas 25 % ja päivällinen 25 %) ja kolmen välipalan kesken (aamupäivä 5-10 %, iltapäivä % ja ilta 15 %). Ruokavalio- ja tablettihoitoisilla potilailla ruoka jaetaan 3 pääaterialle (aamupala %, lounas %, päivällinen %). Laihduttamisen kannalta on edullista välttää ylimääräisiä välipaloja. Käytettäessä kolmea tai useampaa päivittäistä insuliinipistosta voi noudattaa edellä kuvattua joustavampaa ruokavaliota. Glykeeminen indeksi GI:iin viitataan usein muun muassa laihduttamisen ja liikunnan yhteydessä. Tieteellistä näyttöä pienen glykemiaindeksin ruokien eduista on kuitenkin vähän. Diabeetikolle pienen glykemiaindeksin ruokien valitsemisesta näyttää olevan hyötyä. Ensisijaista on kuitenkin, että ruokavalio on monipuolinen ja sisältää vain vähän kovaa rasvaa. Pienen glykemiaindeksin suuntaan mennään jo silloin, kun hiilihydraatin lähteinä suositaan diabeetikon ruokavaliosuosituksen mukaisesti kasviksia, marjoja ja hedelmiä, täysjyväviljavalmisteita sekä vähärasvaisia maitotuotteita. GI:n määritelmä Glykemiaindeksi (GI) on kehitetty kuvaamaan ruoan aiheuttamaa verensokerin nousua aterian jälkeen. Indeksiä määritettäessä lasketaan tutkittavan ruoka-aineen aterianjälkeistä verensokerivaikutusta kuvaavan käyrän alle jäävä pinta-ala prosentteina vastaavasta vertailuruokaaineen pinta-alasta. Suositeltavaa on ilmoittaa lukuarvot suhteessa glukoosiin, vaikka käytännön tutkimuksissa onkin usein käytetty vertailukohteena vaaleaa leipää. Glukoosin glykemiaindeksiä merkitään luvulla 100. Käytettäessä leipää vertailukohteena arvot ovat noin 1,38-kertaisia. Tuloksia tulkittaessa onkin syytä aina selvittää, kumpaa on käytetty vertailukohteena. Ruokien glykemiaindeksit vaihtelevat noin 20:stä sataan, jopa ylikin

5 Kokonaisen aterian glykemiaindeksi riippuu sen eri osien glykemiaindekseistä. Aterian glykemiaindeksi lasketaan painottaen kunkin komponentin glykemiaindeksiä sen osuudella aterian hiilihydraateista. Termejä hidas ja nopea ruoka-aine on käytetty yksinkertaistettaessa glykemiaindeksi-käsitettä. Vaikka glykemiaindeksi sinänsä ei kuvaa ruoan aiheuttaman verensokerikäyrän mallia eli nopeutta, nostavat suuren indeksin ruoat pääsääntöisesti verensokeria nopeammin kuin pienen indeksin ruoat GI esimerkkejä: PIENI (GI < 55), Kokojyviä sisältävä ruisleipä, hapan ruisleipä KESKISUURI (GI 55-70), Täysjyväjauhoista tehty leipä, vaalea ruissekaleipä, näkkileipä, hapankorppu SUURI (GI > 70), vaalea leipä, patonki (Diabetes ja lääkäri 2/2004 Glykemiaindeksi mahdollisuuksia ja sudenkuoppia Eliina Aro) Diabeetikot ja vähähiilihydraattiset ruokavaliot Viime aikoina uudelleen muotiin tulleet vähähiilihydraattiset ruokavaliot eivät tarjoa selviä etuja tavanomaisiin laihdutusmenetelmiin verrattuna. Niiden vaikutukset pitkäaikaiseen painonhallintaan tunnetaan huonosti, ja ne voivat olla monessa suhteessa haitallisia. Diabeetikoille runsaasti tyydyttynyttä rasvaa ja proteiinia sisältäviä ruokavalioita ei suositella niihin liittyvien selvien haittojen takia. Vähähiilihydraattisia ruokavalioita on tarjottu laihduttajille 1950-luvulta lähtien, mutta vasta noin 30 vuotta sitten julkaistu tohtori Atkinsin ruokavalio teki niistä suosittuja. Vähähiilihydraattisia dieettejä myydään monella nimellä: Atkinsin dieetti, Montignacin dieetti, Antti Heikkilän ruokavalio, Zone-dieetti, kivikauden ruokavalio... Atkinsin dieetissä pyritään ainakin tiukimmassa vaiheessa niin tiukkaan hiilihydraattien saannin rajoittamiseen, että kehittyy ketoosi. Tällaisessa tilassa ruokahalu vähenee, ja ruokavalioita mainostetaankin sillä perusteella, että voi laihtua tuntematta nälkää. Ketoosi ei kuitenkaan ole luonnollinen fysiologinen tila. Ruokahaluttomuuteen voi liittyä pahoinvointia, ja lihasten kärsiessä hiilihydraattien puutetta esiintyy lihasheikkoutta. Montignacin ruokavalioon on liitetty nykyaikaista ravintotietoa hiilihydraattien glykemiavaikutuksesta ja rasvojen laadusta. Leivän ja hedelmien syömistä aterioilla pidetään vahingollisena ja erityisen haitallisena pidetään sokeria.

6 Zone-ruokavaliossa energiaravintoaineiden osuudet pidetään samanlaisina kaikilla aterioilla: hiilihydraattien osuus energiasta on 40 prosenttia ja sekä proteiinien että rasvan osuus 30 prosenttia, joten kyseessä ei ole mikään runsasrasvainen ruokavalio, vaikka kalarasvojen käyttöä suositellaan lisättäväksi. Suomalaisen ortopedin Antti Heikkilän ruokavalio perustuu hänen mieltymyksiinsä ja tuntemuksiinsa, Kivikauden ruokavaliossa vältetään viljakasveja, joiden viljelyä ei kivikaudella vielä hallittu Uudelleen ja uudelleen markkinoitujen vähähiilihydraattisten ruokavalioiden suosio osoittaa, että aina löytyy ihmisiä, jotka haluavat niitä kokeilla siinä toivossa, että he saisivat nopeita ja helppoja tuloksia ilman nälän tunnetta ja ravinnonsaannin rajoittamisen aiheuttamaa vaivannäköä. Lupaavat lyhyen ajan kuluessa saadut tulokset voivat johtaa harhaan asioista jossain määrin perillä oleviakin. Tehtyjen tutkimusten vähäisyys ja kehno laatu, erityisesti lyhyiden tutkimusaikojen ja tutkittavien kadon aiheuttamat harhat, on syytä tiedostaa ja tuoda esiin dieettien ylioptimistisen mainonnan vastapainoksi (Diabetes ja lääkäri 2/2004 Vähähiilihydraattiset ruokavaliot erityisen ongelmallisia diabeetikoille, Antti Aro ja Liisa Heinonen) Diabeetikon auttaminen Liian matala verensokeri aiheuttaa insuliinituntemuksia, joiden tarkoitus on hälyttää diabeetikko syömään tai juomaan jotain: hikoilu, vapina, kalpeus, epäselvä puhe, horjuva liikkuminen tai muu poikkeava käytös jos tuntemuksiin ei puututa, seuraa tajuttomuus eli insuliinishokki Ensiapuannokseksi käy esim: 4-8 palaa tavallista sokeria tai rypälesokeria lasilinen tuoremehua tai sokerillista virvoitusjuomaa purkki tai puikko jäätelöä hedelmä makeisia (suklaa- tai lakritsipatukka) Odota ensiavun jälkeen min, ellei ensiavusta ole apua, toimita diabeetikko sairaalaan

7 Maailman diabetespäivän iskulause kehottaa: Jalat pois piilosta: amputaatiot ehkäistävä (Put feet first: Prevent Amputations). Jalkaongelmat ovat vakavia, usein sairaalahoitoa vaativia ja pahimmillaan invalidisoivia lisäsairauksia ja aiheuttavat myös suuria yhteiskunnallisia kustannuksia. Joka 30. sekunti yksi ihminen maailmassa menettää jalkansa diabeteksen vuoksi. Suomessa diabeetikoille tehdään noin tuhat alaraaja-amputaatiota vuodessa. Taustalla ovat heikentynyt verenkierto ja hermostovaurio, jotka johtavat diabeettisiin jalkahaavoihin. Haavat johtavat ilman asianmukaista hoitoa alaraajojen amputaatioihin.

Diabeetikon ruokavaliosuositus

Diabeetikon ruokavaliosuositus Diabeetikon ruokavaliosuositus 2008 Suomen Diabetesliitto ry:n liittohallituksen nimeämä ruokavaliosuositustyöryhmä PUHEENJOHTAJA: Suvi Virtanen Professori, LT, ETM Tampereen yliopisto, Terveystieteen

Lisätiedot

Itsehoito-opas 100/09 R 08.2009 ITSEHOITO-OPAS TYYPIN 2 DIABETES. siaa

Itsehoito-opas 100/09 R 08.2009 ITSEHOITO-OPAS TYYPIN 2 DIABETES. siaa Itsehoito-opas 100/09 R 08.2009 ITSEHOITO-OPAS TYYPIN 2 DIABETES siaa Arvoisa lukija Tämä itsehoito-opas on tarkoitettu sinulle, tyypin 2 diabeetikko. Kerromme sinulle lyhyesti tyypin 2 diabete ksesta

Lisätiedot

v.1.2014ekoweb Yleistietoa diabeteksesta Mikä on diabetes?

v.1.2014ekoweb Yleistietoa diabeteksesta Mikä on diabetes? Mikä on diabetes? Diabetes, lat. diabetes mellitus, vanhalta nimeltään sokeritauti, on sokeriaineenvaihdunnan sairaus. Diabetes on sairaus, jossa plasman glukoosipitoisuus on kroonisesti suurentunut. Diabetes

Lisätiedot

LEHDISTÖLLE JAETTAVA TAUSTAMATERIAALI KESKUSTELUTILAISUUS HIILIHYDRAATTIEN RAJOITTAMISESTA 9.2.2009 KELLO 14.00-17.00 SUOMEN AKATEMIASSA

LEHDISTÖLLE JAETTAVA TAUSTAMATERIAALI KESKUSTELUTILAISUUS HIILIHYDRAATTIEN RAJOITTAMISESTA 9.2.2009 KELLO 14.00-17.00 SUOMEN AKATEMIASSA LEHDISTÖLLE JAETTAVA TAUSTAMATERIAALI Julkaisuvapaa maanantaina 9.2.2009 klo 17.00 KESKUSTELUTILAISUUS HIILIHYDRAATTIEN RAJOITTAMISESTA 9.2.2009 KELLO 14.00-17.00 SUOMEN AKATEMIASSA Läsnä: Mikael Fogelholm,

Lisätiedot

2 2013 huhtikuu 42. vuosikerta Suomen Diabetesliitto. Diabetes ja lääkäri. Kuva: Timo Saaristo

2 2013 huhtikuu 42. vuosikerta Suomen Diabetesliitto. Diabetes ja lääkäri. Kuva: Timo Saaristo 2 2013 huhtikuu 42. vuosikerta Suomen Diabetesliitto Diabetes ja lääkäri Kuva: Timo Saaristo Diabeteskeskuksessa Kuntoutusta: diabeteskursseja lapsiperheille, nuorille, työikäisille, eläkeläisille ja erityisryhmille

Lisätiedot

VÄHÄHIILIHYDRAATTINEN RUOKAVALIO

VÄHÄHIILIHYDRAATTINEN RUOKAVALIO Opinnäytetyö (AMK) Palvelun tuottamisen ja johtamisen koulutusohjelma Aikuiskoulutus 2012 Marita Koivisto VÄHÄHIILIHYDRAATTINEN RUOKAVALIO Citymarketin tuotehylly OPINNÄYTETYÖ (AMK) TIIVISTELMÄ TURUN AMMATTIKORKEAKOULU

Lisätiedot

TYYPIN 1 DIABETEKSEEN SAIRASTUNEEN LAPSEN HOITOKETJU Hoidon kulku sairauden alkuvaiheessa

TYYPIN 1 DIABETEKSEEN SAIRASTUNEEN LAPSEN HOITOKETJU Hoidon kulku sairauden alkuvaiheessa Satu Immonen ja Riikka Kuitunen TYYPIN 1 DIABETEKSEEN SAIRASTUNEEN LAPSEN HOITOKETJU Hoidon kulku sairauden alkuvaiheessa Opinnäytetyö Hoitotyön koulutusohjelma Huhtikuu 2008 KUVAILULEHTI Opinnäytetyön

Lisätiedot

MBO:N PERUSTIETO- JA OHJAUSKANSIO. Minna Pulliainen - Lea Valta Opinnäytetyö Syksy 2002 Diakonia-ammattikorkeakoulu Diak E8 Pieksämäen yksikkö

MBO:N PERUSTIETO- JA OHJAUSKANSIO. Minna Pulliainen - Lea Valta Opinnäytetyö Syksy 2002 Diakonia-ammattikorkeakoulu Diak E8 Pieksämäen yksikkö MBO:N PERUSTIETO- JA OHJAUSKANSIO Minna Pulliainen - Lea Valta Opinnäytetyö Syksy 2002 Diakonia-ammattikorkeakoulu Diak E8 Pieksämäen yksikkö OPINNÄYTETYÖN TIIVISTELMÄ DIAKONIA-AMMATTIKORKEAKOULU/ PIEKSÄMÄEN

Lisätiedot

Tyypin 2 diabetes. Itsehoito-opas

Tyypin 2 diabetes. Itsehoito-opas Tyypin 2 diabetes Itsehoito-opas TYYPIN 2 DIABETES Itsehoito-opas Tyypin 2 diabetes Itsehoito-opas Sisällysluettelo 1. Määritelmiä...7 1.1. Insuliini... 7 1.2. Diabetes... 7 1.3. Aikuistyypin eli tyypin

Lisätiedot

VOL. 37 MARRASKUU SUOMEN DIABETESLIITTO 5/2008

VOL. 37 MARRASKUU SUOMEN DIABETESLIITTO 5/2008 5/2008 VOL. 37 MARRASKUU SUOMEN DIABETESLIITTO TEEMA: IKÄIHMISEN DIABETES Ikäihmisen diabeteksen erityispiirteet Ikääntyneen diabeetikon sokeritasapainon hoito Liikunta on lääkettä ikääntyneellekin Kuva:

Lisätiedot

Hypoglykemia - aiheuttaa epävarmuutta

Hypoglykemia - aiheuttaa epävarmuutta nr 2 2011 Hypoglykemia - aiheuttaa epävarmuutta Ateriaparimittaukset - avuksi diabeteksen hallintaan Kilpailu: Miksi on tärkeää mitata verensokeri? diabeteslehti simplewins 2 2011 1 2 2011 SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

Diabetesbarometri 2009. Sari Koski

Diabetesbarometri 2009. Sari Koski Diabetesbarometri 2009 Sari Koski 2010 Diabetesbarometri 2010 Sari Koski Diabetesbarometri 2010 Julkaisija: Suomen Diabetesliitto ry ISBN 978-952-486-102-1 (painettu) ISBN 978-952-486-103-8 (pdf) Toimitustyö:

Lisätiedot

Liite 1. TARKEMPI TYYPIN 1 DIABETEKSEN HOIDON NYKYTILAN JA KEHITYSTARPEIDEN KUVAUS

Liite 1. TARKEMPI TYYPIN 1 DIABETEKSEN HOIDON NYKYTILAN JA KEHITYSTARPEIDEN KUVAUS Liite 1. TARKEMPI TYYPIN 1 DIABETEKSEN HOIDON NYKYTILAN JA KEHITYSTARPEIDEN KUVAUS Sisällys Liite 1. TARKEMPI TYYPIN 1 DIABETEKSEN HOIDON NYKYTILAN JA KEHITYSTARPEIDEN KUVAUS... 1 Tyypin 1 diabetes sairautena...

Lisätiedot

sokerista TerVeYDesTÄ

sokerista TerVeYDesTÄ sokerista JA TERVEYDESTÄ nordic sugar SISÄLLYS» Lihottaako sokeri?» Onko sokerin kulutus lisääntynyt?» Näin sokerin kulutus lasketaan» Onko sokeri epäterveellistä?» Onko sokerissa tyhjiä kaloreita?» Lisääkö

Lisätiedot

Ruoka, fyysinen aktiivisuus ja paino

Ruoka, fyysinen aktiivisuus ja paino Ruoka, fyysinen aktiivisuus ja paino Nordic Sugarin ja Suomen Sokeri Oy:n tuottama opas Ruoka, fyysinen aktiivisuus ja paino 1 Ruoka, fyysinen aktiivisuus ja paino on Nordic Sugarin ja Suomen Sokeri Oy:n

Lisätiedot

SOKERIRASITUSPÄIVÄN MERKITYS DIABETEKSEN ENNALTAEHKÄISYSSÄ JA VARHAISESSA TOTEAMISESSA

SOKERIRASITUSPÄIVÄN MERKITYS DIABETEKSEN ENNALTAEHKÄISYSSÄ JA VARHAISESSA TOTEAMISESSA OPINNÄYTETYÖ SANNA SAARINIEMI 2011 SOKERIRASITUSPÄIVÄN MERKITYS DIABETEKSEN ENNALTAEHKÄISYSSÄ JA VARHAISESSA TOTEAMISESSA HOITOTYÖN KOULUTUSOHJELMA SAIRAANHOITAJA AMK ROVANIEMEN AMMATTIKORKEAKOULU TERVEYS

Lisätiedot

TARTU TOIMEEN. Ehkäise diabetes

TARTU TOIMEEN. Ehkäise diabetes TARTU TOIMEEN Ehkäise diabetes Kirjoittajat ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos Graafinen suunnittelu ja taitto: Seija Puro Suomen kielen tarkistus: Riitta Viialainen Opas 10 ISBN 978-952-245-353-2 (painettu)

Lisätiedot

DIABETESPOTILAIDEN PYSYMINEN PERUSINSULIINIHOIDOSSA

DIABETESPOTILAIDEN PYSYMINEN PERUSINSULIINIHOIDOSSA DIABETESPOTILAIDEN PYSYMINEN PERUSINSULIINIHOIDOSSA Heta Mihailov Pro gradu -tutkielma Terveystaloustiede Itä-Suomen yliopisto Sosiaali- ja terveysjohtamisenlaitos Toukokuu 2015 ITÄ-SUOMEN YLIOPISTO, yhteiskuntatieteiden

Lisätiedot

NUORTEN DIABEETIKKOJEN ALKOHOLIN KÄYTTÖ

NUORTEN DIABEETIKKOJEN ALKOHOLIN KÄYTTÖ NUORTEN DIABEETIKKOJEN ALKOHOLIN KÄYTTÖ Lätti Sinikka Väänänen Riikka Opinnäytetyö Kevät 2006 Diakonia-ammattikorkeakoulu Pieksämäen yksikkö Diakoninen sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan koulutusohjelma

Lisätiedot

Suomalaiset ravitsemussuositukset. ravinto ja liikunta tasapainoon

Suomalaiset ravitsemussuositukset. ravinto ja liikunta tasapainoon Suomalaiset ravitsemussuositukset ravinto ja liikunta tasapainoon Valtion ravitsemusneuvottelukunta 2005 Suomalaiset ravitsemussuositukset ravinto ja liikunta tasapainoon Valtion ravitsemusneuvottelukunta

Lisätiedot

Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014

Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014 Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014 Terveyttä ruoasta Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014 Valtion ravitsemusneuvottelukunta 2014 Suositusten valmistelutyöryhmä: Mikael Fogelholm (puh.joht.) Ravitsemustieteen

Lisätiedot

HYVÄN DIABETESHOIDON OPAS

HYVÄN DIABETESHOIDON OPAS HYVÄN DIABETESHOIDON OPAS Laatineet Matti Tolonen ja Pentti Raaste PÄIVITETTY PAINOS 1/2010 Sokeritauti (Diabetes mellitus) on monimutkainen tautikokonaisuus, jonka syyt ovat vielä suureksi osaksi tuntemattomia.

Lisätiedot

Tomi Kosonen, Toni Kotro, Aapo Rautamies. Kuinka liikun? Tuotekehityksenä liikuntaohje tyypin 2 diabeetikolle. Opinnäytetyö Fysioterapia

Tomi Kosonen, Toni Kotro, Aapo Rautamies. Kuinka liikun? Tuotekehityksenä liikuntaohje tyypin 2 diabeetikolle. Opinnäytetyö Fysioterapia Tomi Kosonen, Toni Kotro, Aapo Rautamies Kuinka liikun? Tuotekehityksenä liikuntaohje tyypin 2 diabeetikolle Opinnäytetyö Fysioterapia tammikuu 2007 KUVAILULEHTI Opinnäytetyön päivämäärä 26.1.2007 Tekijä(t)

Lisätiedot

Diabeetikon hoito raskauden aikana

Diabeetikon hoito raskauden aikana Diabeetikon hoito raskauden aikana Diabetesliiton lääkärineuvoston suositus Työryhmä: Marja Vääräsmäki, LT, perinatologi, OYS, työryhmän puheenjohtaja Risto Kaaja, LKT, professori, sisätautilääkäri, Satakunnan

Lisätiedot

DIABEETIKON PERUSOHJE/2013

DIABEETIKON PERUSOHJE/2013 DIABEETIKON PERUSOHJE/2013 Meillä lääkäreillä on vaikeuksia motivoida potilaitamme hyvään diabeteksen hoitoon. Diabetes ja etenkin aikuisiän sairaus ei aiheuta potilaalle juurikaan huonovointisuutta ennenkuin

Lisätiedot

4 2012 syyskuu 41. vuosikerta Suomen Diabetesliitto. Diabetes ja lääkäri. Kuva: Janne Viinanen. diabetes.fi

4 2012 syyskuu 41. vuosikerta Suomen Diabetesliitto. Diabetes ja lääkäri. Kuva: Janne Viinanen. diabetes.fi 4 2012 syyskuu 41. vuosikerta Suomen Diabetesliitto Diabetes ja lääkäri diabetes.fi Kuva: Janne Viinanen Tämä tapa teki diabeteksesta oppimisen hauskaksi. Millaisia aiheita keskustelukartoissa käsitellään?

Lisätiedot

Käypä hoito -suositus. Raskausdiabetes

Käypä hoito -suositus. Raskausdiabetes Käypä hoito -suositus Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin, Suomen Diabetesliiton Lääkärineuvoston ja Suomen Gynekologiyhdistys ry:n asettama työryhmä Päivitetty 26.6.2013 Käypä hoito -suositus perustuu

Lisätiedot

5 / 1 1 kehittyvaelintarvike.fi

5 / 1 1 kehittyvaelintarvike.fi Elintarviketieteiden Seuran jäsenlehti Kehittyvä 5/11 kehittyvaelintarvike.fi Elintarvike Talousvesi tärkeä raaka-aine Uusia keinoja gluteenittomien tuotteiden valmistukseen Valmistus- ja lisäaineet &

Lisätiedot

SOKERISTA JA TERVEYDESTÄ NORDIC SUGAR

SOKERISTA JA TERVEYDESTÄ NORDIC SUGAR SOKERISTA JA TERVEYDESTÄ NORDIC SUGAR SOKERISTA JA TERVEYDESTÄ Terveys on kiinnostava aihe. Lähes päivittäin saamme terveyteen liittyviä uutisia uusista tutkimuksista, luemme asiantuntijoiden haastatteluja

Lisätiedot

SOKERISTA JA TERVEYDESTÄ NORDIC SUGAR SOKERISTA. Antoisia lukuhetkiä! Suomen Sokeri Oy

SOKERISTA JA TERVEYDESTÄ NORDIC SUGAR SOKERISTA. Antoisia lukuhetkiä! Suomen Sokeri Oy Suomen Sokeri Oy Sokeritehtaantie 20, 02460 Kantvik www.nordicsugar.com Teksti ja sisältö: Mannov ja Nordic Sugar. Kuvat: Christina Bull. Layout/repro: Sektor, Ad Helena (Suomi). 60.000 kpl. 9.2010 SOKERISTA

Lisätiedot