Tyypin 1 diabetes: Tietoja opettajille

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tyypin 1 diabetes: Tietoja opettajille"

Transkriptio

1 Tyypin 1 diabetes: Tietoja opettajille Nuorten diabetes Tyypin 1 diabetes on vaikeasti hoidettava sairaus, erityisesti nuorilla. Jos jokin asia diabeteksen hoidossa menee vikaan, siitä usein valitettavasti syytetään nuorta itseään. Tämä johtuu tavallisesti siitä, että ihmiset eivät usein ymmärrä, miten hankala sairaus diabetes voi olla. Älä syytä diabeetikkoa, vaan yritä ymmärtää hänen tilanteensa. Seuraavilla sivuilla on pyritty selittämään millainen tyypin 1 diabetes on ja miten se vaikuttaa nuoriin. Mikä on tyypin 1 diabetes? Tyypin 1 diabetesta kutsutaan joskus myös nimellä insuliiniriippuvainen diabetes, koska sitä sairastavien nuorten haima ei pysty itse tuottamaan insuliinia. Insuliinia sisältäviä tabletteja tai lääkkeitä ei ole saatavissa, siksi pelastava insuliini annetaan pistoksina. Mikä aiheuttaa tyypin 1 diabeteksen? Diabetesta eivät aiheuta liiallinen sokerin syöminen, ylipaino eikä mikään potilaan itsensä tai hänen vanhempiensa aiheuttama tekijä. Noin kaksi tuhannesta teini-ikäisestä sairastuu tyypin 1 diabetekseen. Useimmiten hänen perheessään ei ole muita tyypin 1 diabetesta sairastavia. Elimistössä normaalisti insuliinia tuottavalle rauhaselle (haima) kehittyy eräänlainen immuniteetti, minkä johdosta se lakkaa tuottamasta insuliinia. Kukaan ei tiedä, miksi näin tapahtuu. Kun syömme hiilihydraattipitoista ruokaa (pasta, riisi, perunat, leipä), se hajoaa ruoansulatuksessa glukoosiksi (verensokeri), josta saamme energiaa. Glukoosi siirtyy sitten verenkierrossa kaikkiin elimistön soluihin luonnollisen hormonin, insuliinin avulla antaen meille energiaa. Tyypin 1 diabeteksessa elimistö ei tuota insuliinia riittävästi, jotta glukoosi pääsisi soluihin. Glukoosi alkaa kerääntyä verenkiertoon. Tunnemme itsemme voimattomiksi (väsymys), ja veressä oleva liiallinen glukoosi poistuu munuaisten kautta virtsaan. Jos veren glukoositaso nousee jatkuvasti, kyseessä saattaa olla hengenvaarallinen tilanne, jonka seurauksena voi olla diabeettinen kooma.

2 Tyypin 1 diabeteksessa annetaan pistoksena insuliinia, joka siirtää glukoosin verenkierrosta soluihin. Insuliinin ansiosta verensokerin taso alenee. Toisaalta jos veren glukoositaso alenee liikaa, sekin on paha asia. Tästä syystä pistoksena annetun insuliinin määrä täytyy tasapainottaa syömällä sokeria ja muita hiilihydraatteja. Tyypin 1 diabeteksen hoito Erilaiset insuliinit Verensokeriarvojen kontrollointiin on olemassa erilaisia synteettisiä (lääke-) insuliineja, sekä erilaisia insuliinipistoksen antotapoja. Tietyt insuliinit vaikuttavat erittäin nopeasti (nopeavaikutteiset insuliinit), toiset taas vaikuttavat hitaasti ja niiden vaikutus kestää pitkään (hidasvaikutteiset insuliinit). Insuliinia voidaan pistää insuliinikynillä tai insuliiniruiskulla. Jotkut käyttävät pumppua insuliinin injektoimiseen pienen ihonalaisen putken kautta. Tyypin 1 diabetesta sairastavat lapset, nuoret ja aikuiset käyttävät erityyppisiä insuliineja eri määriä, eri aikaan ja eri antomenetelmillä. Jokaiselle valitaan henkilökohtaisesti parhaiten sopiva vaihtoehto. Diabeteshoitoryhmä (lääkäri, sairaanhoitajat, ravitsemusterapeutti) etsii yhdessä potilaan kanssa jokaiselle parhaan insuliinin ja parhaan antotavan. Verensokeri (glukoosi) Verensokeri täytyy mitata useita kertoja päivässä Verensokerin määrä mitataan sormenpäästä pienellä pistoksella. Veripisara laitetaan muoviselle testiliuskalle, joka kytketään elektroniseen monitoriin. Tyypin 1 diabetesta sairastavien nuorten tulee tehdä näitä mittauksia useita kertoja päivässä verensokeriarvojensa tarkistamiseksi. Terveillä henkilöillä verensokeri pysyy vakaasti arvoissa 4 7 mmol/l. Koska ihon alle pistetty insuliini ei toimi yhtä hyvin kuin elimistön tuottama luonnollinen insuliini, sen kontrolloiminen on paljon vaikeampaa tyypin 1 diabetespotilailla. Tyypin 1 diabeetikkojen pitäisi pyrkiä pitämään arvot ennen aterioita noin 5-7 mmol/l :n tasolla ja aterioiden jälkeen alle 10 tai 11 mmol/l:n tasolla. Verensokeriarvojen pitäminen näin vakaina saattaa olla vaikeaa, koska syömme erilaisia ruokia ja myös harrastamme erilaista liikuntaa tai toimintaa eri päivinä. Siksi insuliinia täytyy ottaa joka päivä hiukan eri määrä, ja tämä taas voi olla hankalaa. Stressi, mieliala, sairaudet ja kasvunopeus voivat myös kaikki vaikuttaa verensokeriarvoihin.

3 Tyypin 1 diabetesta on siis kovin vaikeaa hoitaa 365 vuorokautta vuodessa. Hypoglykemia tarkoittaa sitä, että verensokeri on liian alhainen alle 4 mmol/l. Hypoglykemia saattaa tehdä olon kovin kummalliseksi ja heikoksi. Hyperglykemia taas tarkoittaa sitä, että verensokeri on liian korkea yli 11 mmol/l. Tässä tilassa tyypillistä on toistuva virtsaamisen tarve ja janoisuus. Tasapainottaminen Insuliinin, ravinnon ja liikunnan tasapainottaminen on tärkeää Elimistö sulattaa hiilihydraatit (esim. sokerit, murot, leivän, riisin, pastan ja perunat) ja muuttaa ne verensokeriksi. Insuliini kuljettaa glukoosin soluihin energian tuottamiseksi. Tarvitsemme soluenergiaa kaikenlaiseen toimintaan, erityisesti fyysiseen, mutta myös aivojen toimintaan (ajattelu ja tunteet). Diabeteksessa tarvitaan seuraavan kolmen tekijän huolellista tasapainottamista: INSULIINI verensokeriarvojen tasaisina pitämiseen tarvittava määrä RAVINTO syödyn ruoan määrä (erityisesti hiilihydraatit) LIIKUNTA liikunnan määrä ja teho Diabeteshoitoryhmä voi auttaa näiden diabeteksen kolmen avaintekijän tasapainottamisessa. Insuliini: Hoitoryhmä neuvoo päivittäin tarvittavien insuliinipistosten määrän ja ajoituksen esimerkiksi kolme nopeavaikutteista insuliinipistosta ennen pääaterioita ja yksi hitaasti vaikuttava insuliinipistos ennen nukkumaanmenoa. Ravinto: Hoitoryhmä neuvoo, miten voidaan arvioida annoksen määrää, erityisesti sen sisältämiä hiilihydraatteja. Hiilihydraattien laskeminen on hyvä tapa selvittää, paljonko hiilareita syöty ruoka sisältää ja tasapainottaa ne sitten otetun insuliinimäärän kanssa. Liikunta: Hoitoryhmä neuvoo, paljonko ja minkä tyyppisiä hiilihydraatteja tarvitaan parhaan suoritustason saavuttamiseen erilaisten aktiviteettien ja liikuntamuotojen osalta. Esimerkiksi se, minkälaiset ruoat sopivat parhaiten pikajuoksua tai maratonia varten ja paljonko insuliinia tarvitaan. Joskus verensokeriarvot voivat olla epävakaita. Se voi johtua siitä, että on syönyt liian paljon tai liian vähän hiilihydraatteja. Ehkäpä liikunnan määrä oli poikkeuksellisen suuri, tai insuliinipistos ei vaikuttanut yhtä nopeasti kuin tavallisesti. Vilustuminen ja tulehdukset, huolestuminen tai muut vastaavat tapahtumat voivat aiheuttaa paljon stressiä ja verensokeriarvot alkavat heilahdella. Joskus on myös täysin mahdotonta selittää, miksi verensokeri on liian korkea tai liian alhainen.

4 Hypoglykemia: alle 4 mmol/l Liian vähän glukoosia: hypoglykemia Jos veressä on liian vähän glukoosia (alle 4 mmol/l), aivot eivät saa energiaa. Hypoglykemiatilanne on epämiellyttävä ja saa tuntemaan olon heikoksi, omituiseksi, vapisevaksi ja sekavaksi. Hypoglykemiatilanne voi joskus alkaa äkillisesti ja ilman ennakkovaroituksia. Joidenkin kohdalla varoitus tulee varhaisessa vaiheessa (kuten vapina), ja he voivat toimia nopeasti ja välttää lisäongelmat. Aina ei ole helppoa selittää, miksi hypoglykemiatilanne itse asiassa syntyy. Tiedetään kyllä, että sen täytyy johtua liiallisen insuliinin, riittämättömän ravinnon ja/tai liiallisen liikunnan välisestä epätasapainosta. Hypoglykemiatilanne ei ole kenenkään syytä mutta varmista, että pyrit tunnistamaan varoittavat merkit ja opit toimimaan nopeasti. Oireet Hypoglykemiatilanteessa voi ilmetä monia oireita. Eri ihmisillä on yleensä erilaiset oireyhtymät, jotka voivat myös muuttua ajan myötä. Oireisiin sisältyvät seuraavat: HYPOGLYKEMIA Liiallinen hikoilu Huimaus Päänsärky Itkuisuus Kalpeus ja lasittunut katse Näön hämärtyminen Huulien kihelmöinti Sydämen tykytys Ahdistuneisuus Ärtyneisyys ja sekavuus Vapina Keskittymiskyvyn puute Sammaltava puhe Omituinen olo Väsymys ja uneliaisuus

5 Verensokeriarvot täytyy tarkistaa aina, kun jokin näistä oireista ilmenee. Hypoglykemiatilanne tulee ehdottomasti hoitaa välittömästi. Jos epäilet diabetesnuoren olevan hypoglykeeminen, koska hänellä ilmenee joitakin näistä oireista, yritä saada hänet ymmärtämään, että hänen tulee heti lakata tekemästä mitä hän olikaan tekemässä. Vaikka kyseessä olisikin väärä hälytys, aseta hänet istumaan ja auta häntä tarkistamaan verensokeritasonsa. Jos nuori ei suhtaudu tähän järkevästi, joudut ehkä käyttäytymään hiukan komentelevasti. Alle 4 mmol/l tai ja sitä alhaisempi verensokeri luokitellaan hypoglykemiaksi ja se tulisi hoitaa välittömästi. Jos diabeetikko tunnistaa itse oireensa, tulee häntä auttaa hoitamaan tilanne välittömästi. Mikäli mahdollista, hänen tulisi ottaa jotain nopeavaikutteista hiilihydraattia, esim. kolme glukoositablettia, hedelmämehua, makeutettua limua tai glukoosigeeliä. On hyvin tärkeää, ettei sokeria anneta liikaa, sillä verensokeriarvot voivat nousta liian jyrkästi. Tarkka määrä vaihtelee eri nuorilla, ja diabeteshoitoryhmä voi neuvoa tarvittavan määrän. Nopeavaikutteisen hiilihydraatin jälkeen tulee ottaa pitkävaikutteista hiilihydraattia, kuten leipää, voileipäkeksejä, myslipatukka, jne. Näin estetään verensokeriarvojen putoaminen. Tarkista verensokeriarvot ennen hypoglykemiatilannetta ja sen jälkeen. Näin voit varmistaa, että hoito oli oikea ja verensokeri on jälleen turvallisella tasolla. Jos verensokeri putoaa liian nopeasti eikä potilas itse pysty hoitamaan itseään, tarvitsee hän silloin apua. Jos diabeetikko ei itse tunnista oireita, on hyvin tärkeää, että perheenjäsenet, kaverit ja opettajat pystyvät tunnistamaan hypoglykemiatilanteen ja auttamaan siinä. Turvallinen hoito tarkoittaa sitä, että hypoglykemiatilanteessa olevan henkilön täytyy voida niellä sokeripitoista juomaa, pureskella makeista tai glukoositablettia tai imeä glukoosigeeliä. Kun jotain tällaista on syöty tai juotu, täytyy odottaa noin 5-10 minuuttia. Glukoosihoito täytyy toistaa, jos mitään edistystä ei tapahdu. Kun oireet ovat lieventyneet, pystyy nuori jo ottamaan jonkin verran lisää hiilihydraatteja ja mittaamaan verensokeriarvonsa. Näin voidaan tarkistaa, että tilanne on todella parempi. Jos hypoglykemiatilannetta ei hoideta, muuttuu se paljon vakavammaksi ja voi johtaa tajuttomuuteen tai jopa kouristuskohtausta muistuttavaan nytkähtelyyn ja vapinaan.

6 Vakava hypoglykemia voi johtaa tajuttomuuteen. Kyseessä on hätätapaus. Jos liian alhainen verensokeritaso aiheuttaa tajuttomuuden, diabeetikko ei pysty nielemään sokeripitoisia ruokia tai juomia. Vakavan hypoglykemiatilanteen korjaamiseksi vanhempien, kavereiden ja muiden huoltajien täytyy osata käyttää toisentyyppisiä pistoksia. Kyseessä on glukagonipistos, joka nostaa verensokeria. Diabeetikoiden tulisi toipua noin minuutin kuluessa vakavasta hypoglykemiasta. Myös hunajan sivelemistä suun limakalvoille voi kokeilla. Mittaa verensokeri ja anna syötäväksi ja juotavaksi lisää hiilihydraatteja, niin että verensokeri saadaan nostettua turvalliselle tasolle. Jos glukagonia ei ole saatavilla ja diabeetikko on tajuton, on hakeuduttava lääkärin hoitoon välittömästi. Yökyläilyt Hypoglykemiatilanne saattaa syntyä myös yöllä, joten kyseessä on tärkeä kouluretkien aikana huomioitava seikka. Jos hypoglykemiatilanne syntyy yöllä, nuori saattaa herätä tuntien vapinaa, hikoilua tai nähdä painajaisia. Hypoglykemiatilanteen esiintymismahdollisuuksien vähentämiseksi tulee verensokeriarvon olla yli 6 tai 7 mmol/l ennen nukkumaanmenoa. Jos diabetes on vasta hiljattain todettu, saattaa olla hyödyllistä tarkistaa verensokeriarvot myös aamuyöstä. Diabeteshoitoryhmä voi neuvoa kuinka usein näitä tarkistuksia tulee tehdä. Hypoglykemiatilanne tulisi hoitaa normaalisti yllä kuvatulla tavalla. Vakavammassa tilanteessa diabeetikko saattaa päästellä poikkeavia ääniä nukkuessaan, tai jopa pudota sängystä. Silloin hoitona tulisi käyttää vakavan hypoglykemian hoitomuotoa, kuten aikaisemmin on mainittu.

7 Hyperglykemia: yli 11 mmol/l Liian paljon glukoosia: hyperglykemia Kun glukoosin määrä veressä on liian korkea, erityisesti jos se nousee joksikin aikaa yli 15 mmol/l, voi se aiheuttaa janoisuutta, väsymystä, ärtyneisyyttä ja liiallista virtsaneritystä. Tämä johtuu yleensä siitä, että insuliinin, ravinnon ja liikunnan välistä tasapainoa ei aivan ole onnistuttu saavuttamaan. Tilanne saattaa johtua insuliiniannoksen unohtumisesta, liian vähäisestä insuliinimäärästä, tavallista runsaammin hiilihydraatteja sisältävien ruokien syömisestä (liikaa sokeria ja/tai tärkkelystä), hypoglykemiatilanteen ylihoidosta, tavallista vähäisemmästä liikunnasta, stressistä tai tulehdussairaudesta. Tavallisesti näissä tapauksissa ohjeena on antaa paljon sokerittomia juomia nestehukan välttämiseksi sekä lisäinsuliinia kohonneiden verensokeriarvojen laskemiseksi. Jos näistä yksinkertaisista keinoista ei ole apua, täytyy lisäneuvoja pyytää diabeteshoitoryhmältä. Jos verensokeriarvot ovat liian korkealla liian monen vuoden ajan, saattaa se lisätä erilaisten komplikaatioiden ilmenemismahdollisuutta (munuaiset, silmät, sydän). HYPERGLYKEMIA Väsyneisyys Ärtyneisyys Janoisuus Liiallinen virtsaneritys

8 Jos kohonneeseen verensokeriin liittyy oksentelua, tarvitaan kiireellistä lääkärinapua. Ääritapauksissa hyperglykemia ja nestehukka johtavat diabeettiseen koomaan, jota kutsutaan nimellä ketoasidoosi. Plasman glukoosiarvot mmol/l mg/dl (Hanas R. Tyypin 1 diabetes lapsilla, nuorilla ja nuorilla aikuisilla. 4. painos Class Publishing, London) Tärkeitä mukana pidettäviä tarvikkeita Olitpa sitten kotona, ulkona, koulussa tai matkoilla, erityisesti silloin, kun tavallista rutiinia ei noudateta, saatavilla täytyy aina olla seuraavaa: nopeavaikutteisia hiilihydraatteja (esim. glukoositabletit, sokeripalat, makeiset, sokeripitoista ruokaa ja/tai juomaa, kuten, hedelmämehu, limut (ei dieetti), pillimehut) hitaammin vaikuttavia hiilihydraatteja: voileipäkeksejä, leipää, myslipatukoita verensokerimittari, laite sormipistoksiin ja lansetteja insuliinia

9 Joissakin tapauksissa tarvitaan myös seuraavia: hätätapauksiin: glukagonipistokset sokeritonta juomaa janoon silloin kun urheilet Koulussa 1. Rehtorille tulee aina ilmoittaa koulussa olevista diabeetikko-oppilaista. 2. Opettajille tulee ilmoittaa heidän luokallaan olevista diabeetikko-oppilaista. 3. Kouluhoitajalle tulee ilmoittaa koulussa olevista diabeetikko-oppilaista. 4. Koulun tietopaketti tulee toimittaa kaikkiin kouluihin, joissa on diabeetikko-oppilaita. Tärkeimpien opettajien ja muun henkilökunnan tulisi käyttää näitä tietopaketteja. 5. Oppilaita tulisi rohkaista kertomaan ystävilleen ja koulutovereilleen diabeteksesta ja sen vaikutuksista, toisin sanoen miten tunnistetaan ja hoidetaan hypoglykemiatilanteet. 6. Diabeetikko-oppilaita tulisi rohkaista käyttämään, esim. käsi- tai kaulakorua. 7. Oppilaiden tulee saada mitata verensokerinsa, hoitaa hypoglykemiatilanteet asianmukaisesti, syödä välipaloja, käydä WC:ssä, jos sokeriarvot ovat korkeat ja pistää insuliinia rauhallisessa ympäristössä aina tarvittaessa. 8. Hypoglykemiatilanteisiin tarkoitettu hätäpakkaus tulee olla aina saatavilla. 9. Oppilasta ei saa koskaan lähettää yksin hakemaan apua oletetussa hypoglykemiatilanteessa. 10. Oppilaiden ei pidä joutua jonottamaan ruokaa silloin, kun insuliini on jo otettu. 11. Oppilaat eivät saisi käyttää diabetesta tekosyynä tiettyjen oppiaineiden välttämiseen, kuten liikunta tai urheilu, paitsi erityisolosuhteissa. 12. Oppilaita ei saisi jättää pois koulun retkiltä tai lomamatkoilta. 13. Ei ole olemassa mitään syytä, miksi diabeetikko-oppilaat eivät voisi osallistua kaikkiin aktiviteetteihin koulussa.

Alhaisen verensokeritason tunnistaminen ja hoito

Alhaisen verensokeritason tunnistaminen ja hoito LIITE 1 Alhaisen verensokeritason tunnistaminen ja hoito Ensiapuopas urheiluseurojen valmentajille ja huoltajille 1 HEIKOTTAAKO? Tämä ensiapuopas on tarkoitettu urheiluseurojen valmentajille ja huoltajille,

Lisätiedot

Olen saanut tyypin 2 diabeteksen

Olen saanut tyypin 2 diabeteksen Bolujem od dijabetesa tip 2 Olen saanut tyypin 2 diabeteksen Kysymyksiä ja vastauksia Pitanja i odgovori Mitä diabetekseen sairastuminen merkitsee? On täysin luonnollista, että diabetekseen sairastunut

Lisätiedot

Olen saanut tyypin 2 diabeteksen. Kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiä ja mietteitä. Jos haluat saada lisätietoja, ota yhteyttä

Olen saanut tyypin 2 diabeteksen. Kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiä ja mietteitä. Jos haluat saada lisätietoja, ota yhteyttä Kysymyksiä ja mietteitä Jos haluat saada lisätietoja, ota yhteyttä Sairaalaan/terveyskeskukseen puh: Diabetessairaanhoitajaan puh: Diabeteslääkäriin puh: Esite julkaistaan Bayer Health Care -yrityksen

Lisätiedot

Tyypin 2 diabetes Hoito-ohje ikääntyneille Ruokavalio ja liikunta. Sairaanhoitajaopiskelijat Lauri Tams ja Olli Vaarula

Tyypin 2 diabetes Hoito-ohje ikääntyneille Ruokavalio ja liikunta. Sairaanhoitajaopiskelijat Lauri Tams ja Olli Vaarula Tyypin 2 diabetes Hoito-ohje ikääntyneille Ruokavalio ja liikunta Sairaanhoitajaopiskelijat Lauri Tams ja Olli Vaarula 1 Johdanto Arviolta 500 000 suomalaista sairastaa diabetesta ja määrä kasvaa koko

Lisätiedot

HYVIÄ NEUVOJA, JOIDEN AVULLA. voit saada diabeteksesi hallintaan

HYVIÄ NEUVOJA, JOIDEN AVULLA. voit saada diabeteksesi hallintaan OLE AKTIIVINEN HYVIÄ NEUVOJA, JOIDEN AVULLA voit saada diabeteksesi hallintaan Omat arvoni Päivämäärä / / / / / / / / / / / / HbA 1c (mmol/mol, %) LDL-kolesteroli (mmol/l) Verenpaine (mmhg) Paino (kg)

Lisätiedot

Ika a ntyneen diabeetikon insuliinihoidon haasteet perusterveydenhuollossa. Mikko Honkasalo, LT, diabetesla a ka ri, Nurmija rven terveyskeskus

Ika a ntyneen diabeetikon insuliinihoidon haasteet perusterveydenhuollossa. Mikko Honkasalo, LT, diabetesla a ka ri, Nurmija rven terveyskeskus Ika a ntyneen diabeetikon insuliinihoidon haasteet perusterveydenhuollossa Mikko Honkasalo, LT, diabetesla a ka ri, Nurmija rven terveyskeskus Tuore diabeteksen KH-suosituksen päivitys III/2016 Iäkkään

Lisätiedot

AJATTELE ITSEÄSI, TOIMI. POSITIIVISIN KEINOIN diabeteksen hallintaan

AJATTELE ITSEÄSI, TOIMI. POSITIIVISIN KEINOIN diabeteksen hallintaan AJATTELE ITSEÄSI, TOIMI POSITIIVISIN KEINOIN diabeteksen hallintaan Mikä on diabetes? Diabetes on tila, jossa elimistön on vaikea muuttaa nautittua ravintoa energiaksi Diabeteksessa veressä on liikaa glukoosia

Lisätiedot

Diabetesta sairastava lapsi koulussa

Diabetesta sairastava lapsi koulussa Diabetesta sairastava lapsi koulussa Opas opettajille ja koulunkäynninohjaajille Petra Ilvesluoto Maija Kemell-Nissinen Oulun ammattikorkeakoulu 2015 Lääketieteellistä ohjausta antanut Lastentautien erikoislääkäri

Lisätiedot

VOIMAA ARKEEN Diabeteshoitaja Helena Vähävuori

VOIMAA ARKEEN Diabeteshoitaja Helena Vähävuori VOIMAA ARKEEN 5.9.2019 4.9.2019 Helena Vähävuori Diabeteshoitaja Helena Vähävuori 1 Yleinen sairaus, esiintyvyys kasvussa Vakava ja kallis sairaus; hoito haasteellista Riskitekijät tunnetaan Vahva näyttö

Lisätiedot

HYPOGLYKEMIAPÄIVÄKIRJANI

HYPOGLYKEMIAPÄIVÄKIRJANI Hypoglykemia tarkoittaa tilaa, jossa verensokerin taso on alle 3,9 mmol/l tai 70 mg/dl 1, tosin tarkka lukema voi vaihdella yksilöllisesti. Hypoglykemia voi johtua useista syistä, ja sen yleisin aiheuttaja

Lisätiedot

OPAS TYYPIN 1 DIABETESTA SAIRASTAVAN LAPSEN LÄHEISILLE

OPAS TYYPIN 1 DIABETESTA SAIRASTAVAN LAPSEN LÄHEISILLE OPAS TYYPIN 1 DIABETESTA SAIRASTAVAN LAPSEN LÄHEISILLE Tämä opas on tarkoitettu teille, joiden läheinen lapsi sairastaa tyypin 1 diabetesta. Oppaaseen on koottu perustietoa sairaudesta ja sen monipistoshoidosta.

Lisätiedot

kirjoittanut ja kuvittanut Sandra J. Hollenberg (Malcolmin isoäiti Sandy) Suomennos: Suvi Väisänen, Pinki Kiljunen

kirjoittanut ja kuvittanut Sandra J. Hollenberg (Malcolmin isoäiti Sandy) Suomennos: Suvi Väisänen, Pinki Kiljunen kirjoittanut ja kuvittanut Sandra J. Hollenberg (Malcolmin isoäiti Sandy) Suomennos: Suvi Väisänen, Pinki Kiljunen OMA TYYPIN 1 DIABETESKIRJANI 2009 Sandra Hollenberg Lataa ilmaiseksi kopiota sivuilta

Lisätiedot

Diabetes (sokeritauti)

Diabetes (sokeritauti) Diabetes (sokeritauti) Lääkärikirja Duodecim Pertti Mustajoki, sisätautien erikoislääkäri Diabeteksessa eli sokeritaudissa veren sokerimäärä on liian korkea. Lääkäri tai hoitaja mittaa verensokerin verinäytteestä

Lisätiedot

Tärkeää turvallisuustietoa Forxigasta (dapagliflotsiini) koskee vain tyypin 1 diabetesta

Tärkeää turvallisuustietoa Forxigasta (dapagliflotsiini) koskee vain tyypin 1 diabetesta Tärkeää turvallisuustietoa Forxigasta (dapagliflotsiini) koskee vain tyypin 1 diabetesta Tyypin 1 diabetesta sairastaville ja heidän omaisilleen diabeettisen ketoasidoosin (DKA) riskin minimointia varten

Lisätiedot

En pysty ajattelemaan mitään muuta kuin diabetestani. Diabetes pelottaa minua. Tarvitsen enemmän apua. En tarkoita syödä niin paljon sokeria kuin syön

En pysty ajattelemaan mitään muuta kuin diabetestani. Diabetes pelottaa minua. Tarvitsen enemmän apua. En tarkoita syödä niin paljon sokeria kuin syön En tarkoita syödä niin paljon sokeria kuin syön En pysty ajattelemaan mitään muuta kuin diabetestani Tarvitsen enemmän apua Diabetes pelottaa minua Minulla on välillä tosi vaikeita hetkiä Diabetes hallitsee

Lisätiedot

Liikunta. Terve 1 ja 2

Liikunta. Terve 1 ja 2 Liikunta Terve 1 ja 2 Käsiteparit: a) fyysinen aktiivisuus liikunta b) terveysliikunta kuntoliikunta c) Nestehukka-lämpöuupumus Fyysinen aktiivisuus: Kaikki liike, joka kasvattaa energiatarvetta lepotilaan

Lisätiedot

INSULIINIPUMPPUHOITO KÄYTÄNNÖSSÄ. Sh/Dh Niina Rantamäki SEKS/Sisätautien poliklinikka Mediwest 28.5.2015

INSULIINIPUMPPUHOITO KÄYTÄNNÖSSÄ. Sh/Dh Niina Rantamäki SEKS/Sisätautien poliklinikka Mediwest 28.5.2015 INSULIINIPUMPPUHOITO KÄYTÄNNÖSSÄ Sh/Dh Niina Rantamäki SEKS/Sisätautien poliklinikka Mediwest 28.5.2015 LUENTORUNKO JATKUVA GLUKOOSISEURANTA INSULIINIPUMPPUHOIDON ALOITUS INSULIINIPUMPUN KÄYTTÖ INSULIINIANNOSTELU

Lisätiedot

Diabeetikon ruokailu sairaalassa

Diabeetikon ruokailu sairaalassa Diabeetikon ruokailu sairaalassa { Ravitsemusterapeutti Roope Mäkelä Satks Ruokavaliosuositus Diabeetikoille suositellaan samanlaista ruokaa kuin koko väestölle Ravitsemushoito on oleellinen osa diabeteksen

Lisätiedot

Diabetes. Iida, Sofia ja Vilma

Diabetes. Iida, Sofia ja Vilma Diabetes Iida, Sofia ja Vilma Diabetes Monia aineenvaihduntasairauksia, joissa veren sokeripitoisuus kohoaa liian korkeaksi Useimmiten syynä on haiman erittämän insuliinihormonin vähäisyys tai sen puuttuminen

Lisätiedot

Diabetes. Diabetespäiväkirja

Diabetes. Diabetespäiväkirja Diabetes Diabetespäiväkirja Diabetespäiväkirja Jos sairastat tyypin 2 diabetesta, sinun on tärkeä löytää oikea tasapaino asianmukaisen hoidon, säännöllisen liikunnan ja terveellisen ruokavalion välillä.

Lisätiedot

Tyypin 2 diabetes ja keho

Tyypin 2 diabetes ja keho ROB TAUB Robilla on tyypin 2 diabetes Tyypin 2 diabetes ja keho Miten diabetes vaikuttaa kehoosi DENISE TROUTMAN Denisellä on tyypin 2 diabetes ROGÉRIO SILVA Rogériolla on tyypin 2 diabetes PORTUGAL tyypin

Lisätiedot

RUOANSULATUS JA SUOLISTON KUNTO. Iida Elomaa & Hanna-Kaisa Virtanen

RUOANSULATUS JA SUOLISTON KUNTO. Iida Elomaa & Hanna-Kaisa Virtanen RUOANSULATUS JA SUOLISTON KUNTO Iida Elomaa & Hanna-Kaisa Virtanen Edellisen leirin Kotitehtävä Tarkkaile sokerin käyttöäsi kolmen päivän ajalta ja merkkaa kaikki sokeria ja piilosokeria sisältävät ruuat

Lisätiedot

Jardiance-valmisteen (empagliflotsiini) riskienhallintasuunnitelman (RMP) yhteenveto

Jardiance-valmisteen (empagliflotsiini) riskienhallintasuunnitelman (RMP) yhteenveto EMA/188850/2014 Jardiance-valmisteen (empagliflotsiini) riskienhallintasuunnitelman (RMP) yhteenveto Tämä on Jardiance-valmisteen riskienhallintasuunnitelman yhteenveto, jossa esitetään toimenpiteet, joilla

Lisätiedot

Lääkevalmisteella ei enää myyntilupaa

Lääkevalmisteella ei enää myyntilupaa Ultratard Lue tämä seloste huolellisesti, ennen kuin aloitat insuliinin käyttämisen. Säilytä tämä seloste. Voit tarvita sitä myöhemmin. Jos sinulla on lisäkysymyksiä, käänny lääkärisi, diabeteshoitajan

Lisätiedot

Opas seurannan tueksi Tyypin 2 diabeetikolle

Opas seurannan tueksi Tyypin 2 diabeetikolle Opas seurannan tueksi Tyypin 2 diabeetikolle 2 3 Lukijalle Tämän oppaan tarkoituksena on helpottaa sinua sairautesi seurannassa ja antaa lisäksi tietoa sinua hoitavalle hoitohenkilökunnalle hoitotasapainostasi.

Lisätiedot

OPE, MULLA ON HUONO OLO

OPE, MULLA ON HUONO OLO OPE, MULLA ON HUONO OLO OPAS KOULUN HENKILÖKUNNALLE LAPSEN DIABETEKSEN HOIDOSTA Pihla Heinälä Tiina Keränen Petra Nieminen 2 SAATTEEKSI Tämä tukimateriaali on tarkoitettu ala-asteen opettajille, jotka

Lisätiedot

Diabetes. Diabetespäiväkirja

Diabetes. Diabetespäiväkirja Diabetes Diabetespäiväkirja Diabetespäiväkirja Omat hoitotavoitteet Jos sairastat tyypin 2 diabetesta, sinun on tärkeä löytää oikea tasapaino asianmukaisen hoidon, säännöllisen liikunnan ja terveellisen

Lisätiedot

PAKKAUSSELOSTE. Actrapid 100 IU/ml injektioneste, liuos injektiopullossa Ihmisinsuliini (rdna)

PAKKAUSSELOSTE. Actrapid 100 IU/ml injektioneste, liuos injektiopullossa Ihmisinsuliini (rdna) PAKKAUSSELOSTE Actrapid 100 IU/ml injektioneste, liuos injektiopullossa Ihmisinsuliini (rdna) Lue tämä seloste huolellisesti, ennen kuin aloitat insuliinin käyttämisen. Säilytä tämä seloste. Voit tarvita

Lisätiedot

Iäkkään diabetes. TPA Tampere: Iäkkään diabetes

Iäkkään diabetes. TPA Tampere: Iäkkään diabetes Iäkkään diabetes 1 Perustieto Syventävä tieto Diabetes ja vanhenemismuutokset Yleistietoa Sokeriarvot Hoidon tavoitteet Mittaaminen Kirjaaminen Hoidon tavoitteet Lääkehoito Insuliinihoidon aloitus HBa1c

Lisätiedot

MINULLA TODETTIIN TYYPIN 1 DIABETES

MINULLA TODETTIIN TYYPIN 1 DIABETES Dominika Parempaa diabeteksen hallintaa insuliinipumpulla vuodesta 2012 MINULLA TODETTIIN TYYPIN 1 DIABETES Tyypin 1 diabeteksen diagnoosi voi olla järkytys ja saattaa herättää monia kysymyksiä, kuten:

Lisätiedot

MINÄ JA DIABETEKSENI. Opas tyypin 1 diabetesta sairastavalle ala-asteikäiselle

MINÄ JA DIABETEKSENI. Opas tyypin 1 diabetesta sairastavalle ala-asteikäiselle MINÄ JA DIABETEKSENI Opas tyypin 1 diabetesta sairastavalle ala-asteikäiselle Tämän oppaan tarkoituksena on lisätä ala- asteikäisen tietoa tyypin 1 diabeteksesta. Toteutettu opinnäytetyönä yhteistyössä

Lisätiedot

Trulicity-valmisteen (dulaglutidi) riskienhallintasuunnitelman (RMP) yhteenveto

Trulicity-valmisteen (dulaglutidi) riskienhallintasuunnitelman (RMP) yhteenveto EMA/601943/2014 Trulicity-valmisteen (dulaglutidi) riskienhallintasuunnitelman (RMP) yhteenveto Tämä on Trulicity-valmisteen riskienhallintasuunnitelman (RMP) yhteenveto, jossa esitetään toimenpiteet,

Lisätiedot

Mistä tyypin 2 diabeteksessa on kyse?

Mistä tyypin 2 diabeteksessa on kyse? Mistä tyypin 2 diabeteksessa on kyse? Kenelle kehittyy tyypin 2 diabetes? Perimällä on iso osuus: jos lähisukulaisella on tyypin 2 diabetes, sairastumisriski on 50-70% Perinnöllinen taipumus vaikuttaa

Lisätiedot

PAKKAUSSELOSTE. Actraphane 50 Penfill 100 IU/ml injektioneste, suspensio säiliössä Ihmisinsuliini (rdna)

PAKKAUSSELOSTE. Actraphane 50 Penfill 100 IU/ml injektioneste, suspensio säiliössä Ihmisinsuliini (rdna) PAKKAUSSELOSTE Actraphane 50 Penfill 100 IU/ml injektioneste, suspensio säiliössä Ihmisinsuliini (rdna) Lue tämä seloste huolellisesti, ennen kuin aloitat insuliinin käyttämisen. Säilytä tämä seloste.

Lisätiedot

Lääkevalmisteella ei enää myyntilupaa

Lääkevalmisteella ei enää myyntilupaa 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI Monotard 100 IU/ml Injektioneste, suspensio injektiopullossa 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT Ihmisinsuliini, rdna (valmistettu yhdistelmä-dna-tekniikalla, tuotettu Saccharomyces

Lisätiedot

LIITE I VALMISTEYHTEENVETO

LIITE I VALMISTEYHTEENVETO LIITE I VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI Actrapid 40 IU/ml Injektioneste, liuos injektiopullossa 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT Ihmisinsuliini, rdna (valmistettu yhdistelmä-dna-tekniikalla,

Lisätiedot

OHJEISTUS PÄÄHÄN KOHDISTUNEEN ISKUN SAANEEN OTTELIJAN VALMENTAJILLE, HUOLTAJILLE SEKÄ OMAISILLE

OHJEISTUS PÄÄHÄN KOHDISTUNEEN ISKUN SAANEEN OTTELIJAN VALMENTAJILLE, HUOLTAJILLE SEKÄ OMAISILLE OHJEISTUS PÄÄHÄN KOHDISTUNEEN ISKUN SAANEEN OTTELIJAN VALMENTAJILLE, HUOLTAJILLE SEKÄ OMAISILLE Laatinut: Catarina Virta fysioterapeutti, palveluohjaaja Tarkistanut: Olli Tenovuo dosentti, neurologian

Lisätiedot

Tyypin 2 diabetes - mitä se on?

Tyypin 2 diabetes - mitä se on? - mitä se on? sokeriaineenvaihdunnan häiriö usein osa metabolista oireyhtymää vahvasti perinnöllinen kehittyy hitaasti ja vähin oirein keski-ikäisten ja sitä vanhempien sairaus? elintavoilla hoidettava

Lisätiedot

NÄIN KÄYTÄT NOVORAPID -ATERIAINSULIINIA POTILAS- OHJE

NÄIN KÄYTÄT NOVORAPID -ATERIAINSULIINIA POTILAS- OHJE NÄIN KÄYTÄT NOVORAPID -ATERIAINSULIINIA POTILAS- OHJE SISÄLLYSLUETTELO 1. Mitä on NovoRapid -ateriainsuliini?......1-2 2. Ateriainsuliinin annostelu...3-5 3. Ennen pistämistä... 6 4. NovoRapid -insuliinin

Lisätiedot

Tärkeää turvallisuustietoa Forxigasta (dapagliflotsiini) koskee vain tyypin 1 diabetes mellitusta

Tärkeää turvallisuustietoa Forxigasta (dapagliflotsiini) koskee vain tyypin 1 diabetes mellitusta Tärkeää turvallisuustietoa Forxigasta (dapagliflotsiini) koskee vain tyypin 1 diabetes mellitusta Opas terveydenhuollon ammattilaisille diabeettisen ketoasidoosin (DKA) riskin minimointia varten Ole hyvä

Lisätiedot

OMAHOITOLOMAKE Liite 3

OMAHOITOLOMAKE Liite 3 OMAHOITOLOMAKE Liite 3 Sinulle on varattu seuraava aika: Sairaanhoitajan vastaanotolle: Aika lääkärille ilmoitetaan myöhemmin Pyydämme Sinua syventymään hetkeksi omahoitoosi. Täytä tämä omahoitolomake

Lisätiedot

Vastasairastuneen tyypin 1 diabeetikon hoidon seurantavihko

Vastasairastuneen tyypin 1 diabeetikon hoidon seurantavihko Tämä vihko on tarkoitettu tuoreen tyypin 1 diabeetikon hoidon seurannan avuksi. Seurantavihko tukee omaa oppimistasi sairauden alkuvaiheessa. Tämän avulla sinä ja hoitajasi pystytte tarkkailemaan ohjattujen

Lisätiedot

Diabeetikkolapsen arki-info

Diabeetikkolapsen arki-info Diabeetikkolapsen arki-info - KÄYTÄNNÖNTIETOA DIABETEKSESTA LASTEN PARISSA TYÖSKENTELEVILLE 5.11.2010 Huomenta Verensokerin mittaaminen Ruuan hiilihydraattimäärän (hiilarit) arvioiminen Insuliinin pistäminen

Lisätiedot

Suomen Suunnistusliitto

Suomen Suunnistusliitto Suomen Suunnistusliitto ry Suomen Suunnistusliitto Ihmisen elimistöstä n. 60 % on vettä. Vuorokaudessa keho menettää normaalioloissa noin 2,5 litraa nestettä: noin 1,5 litraa poistuu munuaisten kautta

Lisätiedot

DIABETES I./Dr.Raaste /2013

DIABETES I./Dr.Raaste /2013 DIABETES I./Dr.Raaste /2013 Insuliinidiabeteksen eli ykkös diabeteksen hyvä hoito on tarkempaa ja vaativampaa, kuin kakkos diabeteksen hoito. Kannattaa lukea kuitenkin myös ohjeeni kakkosdiabeetikoille,

Lisätiedot

INSULIINI JA POTILASTURVALLISUUS. Kristiina Kuusto ja Anna Sevänen

INSULIINI JA POTILASTURVALLISUUS. Kristiina Kuusto ja Anna Sevänen INSULIINI JA POTILASTURVALLISUUS Kristiina Kuusto ja Anna Sevänen Esityksen aiheet Peruslääkevalikoimaan kuuluvat pika- ja pitkävaikutteiset insuliinit Insuliinien uudet vahvuudet Ongelmia insuliinihoidossa

Lisätiedot

Uudet insuliinit. 13.2.2016 Endokrinologi Päivi Kekäläinen 1922 2016

Uudet insuliinit. 13.2.2016 Endokrinologi Päivi Kekäläinen 1922 2016 Uudet insuliinit 13.2.2016 Endokrinologi Päivi Kekäläinen 1922 2016 Diabetes: hoidon tavoitteet Oireettomuus liitännäissairauksien esto Verensokerin hoito parantaa diabeetikon vointia Numeroina: HBA1c

Lisätiedot

DIABEETIKKO ERITYISTILANTEESSA. Konsultoiva diabeteshoitaja Irmeli Virta 04.11.2015

DIABEETIKKO ERITYISTILANTEESSA. Konsultoiva diabeteshoitaja Irmeli Virta 04.11.2015 DIABEETIKKO ERITYISTILANTEESSA Konsultoiva diabeteshoitaja Irmeli Virta 04.11.2015 TULEHDUSSAIRAUKSIEN VAIKUTUKSIA VATSATAUDIN KANSSA TARKKANA Verensokerin seuranta: nouseeko vai laskeeko? Jos suolistossa

Lisätiedot

Johdanto. Ensiapuopas on toteutettu Lahden ammattikorkeakoulun sosiaali- ja terveysalan hoitotyön koulutusohjelman opinnäytetyönä syksyllä 2015.

Johdanto. Ensiapuopas on toteutettu Lahden ammattikorkeakoulun sosiaali- ja terveysalan hoitotyön koulutusohjelman opinnäytetyönä syksyllä 2015. Ensiapuopas Johdanto Tämä ensiapuopas on tarkoitettu Kiekkoreippaan joukkueiden huoltajille tueksi oikeanlaisen ensiavun antamiseksi. Oikein annettu ensiapu edistää vammakohdan paranemista sekä estää tilanteen

Lisätiedot

TYYPIN 2 DIABETES Mikä on tyypin 2 diabetes?

TYYPIN 2 DIABETES Mikä on tyypin 2 diabetes? TYYPIN 2 DIABETES Mikä on tyypin 2 diabetes? Sisällys Mitä tarkoittaa tyypin 2 diabetes (T2D)? Mihin T2D vaikuttaa? Miten T2D hoidetaan? T2D hoidon seuranta Mitä nämä kokeet ja tutkimukset kertovat? Muistiinpanot

Lisätiedot

Teknologia diabeteksen hoidossa

Teknologia diabeteksen hoidossa Teknologia diabeteksen hoidossa 22.5.2015 Miika Rautiainen @miikarautiainen Kuka? Työskentelen Diabetesliitossa digitaalisen viestinnän tuottajana Työnsarkana pääasiallisesti Yksi elämä hanke Ykköstyypin

Lisätiedot

Iäkkään diabetes. TPA Tampere: Iäkkään diabetes

Iäkkään diabetes. TPA Tampere: Iäkkään diabetes Iäkkään diabetes 1 Perustieto Diabetes ja vanhenemismuutokset Yleistietoa Sokeriarvot Hoidon tavoitteet Matalan verensokerin oireet Mittaaminen Kirjaaminen Väärä insuliiniannos Syventävä tieto Hoidon tavoitteet

Lisätiedot

DIABETESLAPSI KOULUSSA

DIABETESLAPSI KOULUSSA DIABETESLAPSI KOULUSSA - Opas kouluille diabetesta sairastavan lapsen hoidosta Minna Jaurakkajärvi Moona Kivimaa Oulun ammattikorkeakoulu Oy Kevät 2015 Kansikuva Suvi Mannonen LUKIJALLE Vuosittain Suomessa

Lisätiedot

Anna, Tessin tytär Parempaa diabeteksen hallintaa insuliinipumpulla vuodesta 2008 LAPSELLANI ON TYYPIN 1 DIABETES

Anna, Tessin tytär Parempaa diabeteksen hallintaa insuliinipumpulla vuodesta 2008 LAPSELLANI ON TYYPIN 1 DIABETES Anna, Tessin tytär Parempaa diabeteksen hallintaa insuliinipumpulla vuodesta 2008 LAPSELLANI ON TYYPIN 1 DIABETES Monet vanhemmat, joiden lapsella diagnosoidaan tyypin 1 diabetes pohtivat seuraavia asioita:

Lisätiedot

TIETOA POTILAALLE. Tietoa teil e, joil e on määrätty Suliqua-lääkitys

TIETOA POTILAALLE. Tietoa teil e, joil e on määrätty Suliqua-lääkitys Finska TIETOA POTILAALLE Tietoa teil e, joil e on määrätty Suliqua-lääkitys Olemme kirjoittaneet tämän esitteen teille, joilla on diabetes ja joille lääkäri on määrännyt Suliqua-lääkityksen (glargiini-insuliini+liksisenatidi).

Lisätiedot

MIKÄ ON VERESI GLUKOOSIPITOISUUS?

MIKÄ ON VERESI GLUKOOSIPITOISUUS? MIKÄ ON VERESI GLUKOOSIPITOISUUS? Työn tekemiseen kuluva aika: Työhön on varattava aikaa vähintään 90 minuuttia. Työhön osallistuvien oppilaiden olisi hyvä välttää ruokailua ennen koetta, jotta verensokeri

Lisätiedot

PAKKAUSSELOSTE. Eucreas 50 mg/850 mg kalvopäällysteiset tabletit Eucreas 50 mg/1000 mg kalvopäällysteiset tabletit

PAKKAUSSELOSTE. Eucreas 50 mg/850 mg kalvopäällysteiset tabletit Eucreas 50 mg/1000 mg kalvopäällysteiset tabletit PAKKAUSSELOSTE Eucreas 50 mg/850 mg kalvopäällysteiset tabletit Eucreas 50 mg/1000 mg kalvopäällysteiset tabletit vildagliptiini/metformiinihydrokloridi Lue tämä pakkausseloste huolellisesti, ennen kuin

Lisätiedot

TOIVON, ETTÄ OLISI KEINO HALLITA HYPOGLYKEMIOITA

TOIVON, ETTÄ OLISI KEINO HALLITA HYPOGLYKEMIOITA Simon Parempaa diabeteksen hallintaa insuliinipumpulla vuodesta 2004 TOIVON, ETTÄ OLISI KEINO HALLITA HYPOGLYKEMIOITA Hypoglykemia voi olla tyypin 1 diabetesta sairastavan suurimpia huolenaiheita erityisesti

Lisätiedot

301111 Mitä tavallinen psykiatri ymmärtää kehitysvammaisen mielenterveysongelmista? Yl juha kemppinen

301111 Mitä tavallinen psykiatri ymmärtää kehitysvammaisen mielenterveysongelmista? Yl juha kemppinen 301111 Mitä tavallinen psykiatri ymmärtää kehitysvammaisen mielenterveysongelmista? Yl juha kemppinen Vastaus: hyvin vähän Tietoakin on ollut vaikea hankkia, nyt on juuri uusi kirja julkaistu Tavallisimmin

Lisätiedot

Iäkkään diabetes. TPA Tampere: Iäkkään diabetes

Iäkkään diabetes. TPA Tampere: Iäkkään diabetes Iäkkään diabetes 1 Perustieto Diabetes ja vanhenemismuutokset Yleistietoa Oireita Sokeriarvot Hoidon tavoitteet Saattohoito Matalan verensokerin oireet Mittaaminen Kirjaaminen Väärä insuliiniannos Syventävä

Lisätiedot

PAKKAUSSELOSTE. Actrapid NovoLet 100 IU/ml injektioneste, liuos esitäytetyssä kynässä Ihmisinsuliini (rdna)

PAKKAUSSELOSTE. Actrapid NovoLet 100 IU/ml injektioneste, liuos esitäytetyssä kynässä Ihmisinsuliini (rdna) PAKKAUSSELOSTE Actrapid NovoLet 100 IU/ml injektioneste, liuos esitäytetyssä kynässä Ihmisinsuliini (rdna) Lue tämä seloste huolellisesti, ennen kuin aloitat insuliinin käyttämisen. Säilytä tämä seloste.

Lisätiedot

Leikki-ikäisen diabetes Opas päivähoitoon

Leikki-ikäisen diabetes Opas päivähoitoon Leikki-ikäisen diabetes Opas päivähoitoon Leikki-ikäisen diabetes Opas päivähoitoon Opas pohjautuu Diabetesliiton aiemmin julkaisemaan Diabetes leikki-ikäisellä -oppaaseen. Kustantaja: Suomen Diabetesliitto

Lisätiedot

1 A 5 A 2 B 6 B 3 B 7 C 4 B 8 C

1 A 5 A 2 B 6 B 3 B 7 C 4 B 8 C TEHTÄVÄKORTTI UMPIHANKI MM 2018 Joukkueen / Kilpailijan nimi: Joukkueen / Kilpailijan N:o Saapumisaika: (Merkitään, jos lähellä, rastin sulkeutumista) TEHTÄVÄRASTI 1 Tehtävä: ENSIAPU Valitse oikea vastaus

Lisätiedot

Aripiprazole Sandoz (aripipratsoli)

Aripiprazole Sandoz (aripipratsoli) Aripiprazole Sandoz (aripipratsoli) Esite potilaille/heistä huolehtiville henkilöille Tämä esite sisältää tärkeitä turvallisuustietoja, joihin sinun on tutustuttava ennen aripipratsolihoidon aloittamista

Lisätiedot

santasport.fi URHEILIJAN RAVINTO Yläkouluakatemialeiri vko 32 2015 Santasport Lapin Urheiluopisto I Hiihtomajantie 2 I 96400 ROVANIEMI

santasport.fi URHEILIJAN RAVINTO Yläkouluakatemialeiri vko 32 2015 Santasport Lapin Urheiluopisto I Hiihtomajantie 2 I 96400 ROVANIEMI santasport.fi URHEILIJAN RAVINTO Yläkouluakatemialeiri vko 32 2015 Santasport Lapin Urheiluopisto I Hiihtomajantie 2 I 96400 ROVANIEMI 2 11.8.2015 PALAUTUMINEN -kehittymisen kulmakivi - Harjoittelun tarkoitus

Lisätiedot

RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO

RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO VI.2 VI.2.1 Julkisen yhteenvedon osiot Tietoa sairauden esiintyvyydestä Ei oleellinen. Tämä on geneerinen hakemus. Valmisteyhteenveto noudattaa alkuperäisvalmisteen

Lisätiedot

Kohonnut verenpaine (verenpainetauti)

Kohonnut verenpaine (verenpainetauti) Kohonnut verenpaine (verenpainetauti) Lääkärikirja Duodecim Pertti Mustajoki, sisätautien erikoislääkäri Verenpaine on koholla, kun yläarvo on 140 tai ala-arvo yli 90 tai kumpikin luku on korkeampi. Kohonnut

Lisätiedot

DIABETES. Mikä on HbA 1C. -testi? MSD:n valmistama koulutusmateriaali

DIABETES. Mikä on HbA 1C. -testi? MSD:n valmistama koulutusmateriaali Mikä on -testi? MSD:n valmistama koulutusmateriaali Mikä on -testi? -testi on verikoe, joka otetaan yleensä laboratoriossa tai lääkärin tai hoitajan vastaanotolla. -testi mittaa keskimääräisiä verensokeritasojasi

Lisätiedot

(Huom! Tämä dia taustatietona vanhempainillan vetäjälle. Tätä diaa ei näytetä vanhemmille.)

(Huom! Tämä dia taustatietona vanhempainillan vetäjälle. Tätä diaa ei näytetä vanhemmille.) 1 (Huom! Tämä dia taustatietona vanhempainillan vetäjälle. Tätä diaa ei näytetä vanhemmille.) 2 8.- ja 9.-luokkalaisista (14 16v) 5 % käyttää alkoholia kerran viikossa tai useammin ja 13 % käyttää alkoholia

Lisätiedot

Diabeetikkolapsen perioperatiivinen hoito

Diabeetikkolapsen perioperatiivinen hoito Diabeetikkolapsen perioperatiivinen hoito Päivi Keskinen Lastentautien ja lastenendokrinologian el, diabeteksen hoidon erityispätevyys Tays Lastentautien vastuualue 31.1.2014 Lapsen diabetes Lähes aina

Lisätiedot

Koululaisen diabetes

Koululaisen diabetes Koululaisen diabetes Opas ala- ja yläkouluille Koululaisen diabetes Opas ala- ja yläkouluille Opas pohjautuu Diabetesliiton aiemmin julkaisemaan Diabetes kouluikäisellä -oppaaseen. Kustantaja: Suomen Diabetesliitto

Lisätiedot

DIABEETIKKOLAPSI PÄIVÄHOIDOSSA

DIABEETIKKOLAPSI PÄIVÄHOIDOSSA Liite 7 DIABEETIKKOLAPSI PÄIVÄHOIDOSSA Opaskansio tyypin 1 diabeteksesta sujuvaan päivähoitoon Kaja Normet 2010 Sisällysluettelo Lukijalle... 3 1. TYYPIN 1 DIABETES SAIRAUTENA... 4 1.1 Mikä aiheuttaa tyypin

Lisätiedot

MITÄ VOIN TEHDÄ, JOTTA RASKAUTENI SUJUISI HYVIN TYYPIN 1 DIABETEKSESTA HUOLIMATTA?

MITÄ VOIN TEHDÄ, JOTTA RASKAUTENI SUJUISI HYVIN TYYPIN 1 DIABETEKSESTA HUOLIMATTA? Lydia Parempaa diabeteksen hallintaa insuliinipumpulla vuodesta 2011 MITÄ VOIN TEHDÄ, JOTTA RASKAUTENI SUJUISI HYVIN TYYPIN 1 DIABETEKSESTA HUOLIMATTA? Tyypin 1 diabetesta sairastavilla naisilla raskauden

Lisätiedot

Euglykeeminen ketoasidoosi

Euglykeeminen ketoasidoosi Euglykeeminen ketoasidoosi Jorma Lahtela, dos, oyl Sisätautien klinikka,tays 8.11.2018 Diabeettinen ketoasidoosi Diabeettinen ketoasidoosi eli happomyrkytys on hengenvaarallinen tila, jossa verensokeri

Lisätiedot

MITÄ VOIN TEHDÄ TYYPIN 1 DIABETEKSEN KOMPLIKAATIORISKIEN VÄHENTÄMISEKSI?

MITÄ VOIN TEHDÄ TYYPIN 1 DIABETEKSEN KOMPLIKAATIORISKIEN VÄHENTÄMISEKSI? Christian Parempaa diabeteksen hallintaa insuliinipumpulla vuodesta 2012 MITÄ VOIN TEHDÄ TYYPIN 1 DIABETEKSEN KOMPLIKAATIORISKIEN VÄHENTÄMISEKSI? Monet tyypin 1 diabetesta sairastavat ovat huolissaan mahdollisista

Lisätiedot

Fiasp pikavaikutteinen aspartinsuliini

Fiasp pikavaikutteinen aspartinsuliini Fiasp pikavaikutteinen aspartinsuliini Opas tyypin 1 ja tyypin 2 diabetespotilaille potilasopas_12s_a5_ida_novo Nordisk_Fiasp potilasopas_7791_10.indd 1 23.8.2017 14.55 2 Fiasp pikavaikutteinen aspartinsuliini

Lisätiedot

Urheilijan ravitsemus ja vastustuskyky - Valion tuotteet urheilijan ravitsemuksessa

Urheilijan ravitsemus ja vastustuskyky - Valion tuotteet urheilijan ravitsemuksessa Urheilijan ravitsemus ja vastustuskyky - Valion tuotteet urheilijan ravitsemuksessa Infektiot, allergiat ja astma urheilussa sairaudet ja vammat urheilussa UKK-instituutti 5.11.2012 Marika Laaksonen, ETT,

Lisätiedot

PLENADREN RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO VERSIO 3.0

PLENADREN RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO VERSIO 3.0 PLENADREN RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO VERSIO 3.0 VI.2 VI.2.1 JULKISEN YHTEENVEDON OSIOT Tietoa sairauden esiintyvyydestä PLENADREN-valmistetta käytetään lisämunuaisten vajaatoiminnan

Lisätiedot

Pakkausseloste: Tietoa potilaalle

Pakkausseloste: Tietoa potilaalle Pakkausseloste: Tietoa potilaalle Trulicity 0,75 mg injektioneste, liuos, esitäytetty kynä Trulicity 1,5 mg injektioneste, liuos, esitäytetty kynä dulaglutidi Tähän lääkkeeseen kohdistuu lisäseuranta.

Lisätiedot

URHEILIJAN RAVINTO Sokeri, piilosokeri ja välipalat

URHEILIJAN RAVINTO Sokeri, piilosokeri ja välipalat santasport.fi URHEILIJAN RAVINTO Sokeri, piilosokeri ja välipalat Yläkouluakatemia 2015-2016 Vko 45 Santasport Lapin Urheiluopisto I Hiihtomajantie 2 I 96400 ROVANIEMI Sokeri Sokerit sisältävät vain tyhjää

Lisätiedot

19.2.2014, versio 1.0 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO

19.2.2014, versio 1.0 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO Femoston 1/10 tabletti, kalvopäällysteinen Femoston 2/10 tabletti, kalvopäällysteinen Femoston Conti 1/5 tabletti, kalvopäällysteinen Femoston Conti 0,5/2,5 tabletti, kalvopäällysteinen 19.2.2014, versio

Lisätiedot

Suolisto ja vastustuskyky. Lapin urheiluakatemia koonnut: Kristi Loukusa

Suolisto ja vastustuskyky. Lapin urheiluakatemia koonnut: Kristi Loukusa Suolisto ja vastustuskyky Lapin urheiluakatemia koonnut: Kristi Loukusa Suoliston vaikutus terveyteen Vatsa ja suolisto ovat terveyden kulmakiviä -> niiden hyvinvointi heijastuu sekä fyysiseen että psyykkiseen

Lisätiedot

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun.

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. RISKIARVIOINTILOMAKE 1. Henkilön nimi Pekka P. 2. Asia, jonka henkilö haluaa tehdä. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. 3. Ketä kutsutaan mukaan

Lisätiedot

Mitä sensorointi opettaa potilaalle ja lääkärille? (Mikä yllätti?)

Mitä sensorointi opettaa potilaalle ja lääkärille? (Mikä yllätti?) Mitä sensorointi opettaa potilaalle ja lääkärille? (Mikä yllätti?) KESKI SUOMEN ALUEELLINEN DIABETESPÄIVÄ LAAJAVUORI 11.5.2017 KIRSI PIPINEN ERIK.LÄÄK. DIABETEKSEN HOIDON ERITYISPÄTEVYYS Mihin sensorointia

Lisätiedot

PAKKAUSSELOSTE. Efficib 50 mg/1000 mg kalvopäällysteiset tabletit (sitagliptiini/metformiinihydrokloridi)

PAKKAUSSELOSTE. Efficib 50 mg/1000 mg kalvopäällysteiset tabletit (sitagliptiini/metformiinihydrokloridi) PAKKAUSSELOSTE Efficib 50 mg/1000 mg kalvopäällysteiset tabletit (sitagliptiini/metformiinihydrokloridi) Lue tämä pakkausseloste huolellisesti, ennen kuin aloitat lääkkeen käyttämisen. - Säilytä tämä pakkausseloste.

Lisätiedot

Tehoja ravinnosta ravitsemus voiman kehittämisen tukena. Terve Urheilija -iltaseminaari Varalan urheiluopisto 24.4.2014 ETM, Anna Ojala

Tehoja ravinnosta ravitsemus voiman kehittämisen tukena. Terve Urheilija -iltaseminaari Varalan urheiluopisto 24.4.2014 ETM, Anna Ojala Tehoja ravinnosta ravitsemus voiman kehittämisen tukena Terve Urheilija -iltaseminaari Varalan urheiluopisto 24.4.2014 ETM, Anna Ojala Anna Ojala 25/4/14 1 Palautuminen ja superkompensaatio Ravinto, neste,

Lisätiedot

PREDIALYYSI - kun munuaisesi eivät toimi normaalisti

PREDIALYYSI - kun munuaisesi eivät toimi normaalisti Sisäinen ohje 1 (5) PREDIALYYSI - kun munuaisesi eivät toimi normaalisti Munuaiset ovat pavunmuotoiset elimet ja ne sijaitsevat selkärankasi kummallakin puolella keskimäärin puolessa välissä selkääsi.

Lisätiedot

Potilasesite. Jinarc (tolvaptaani)

Potilasesite. Jinarc (tolvaptaani) Jinarc (tolvaptaani) Tähän lääkkeeseen kohdistuu lisäseuranta. Tällä tavalla voidaan havaita nopeasti uutta turvallisuutta koskevaa tietoa. Voit auttaa ilmoittamalla kaikista mahdollisesti saamistasi haittavaikutuksista.

Lisätiedot

LT Petteri Ahtiainen Endokrinologi, KSKS. Alueellinen diabeteskoulutus, JKL,

LT Petteri Ahtiainen Endokrinologi, KSKS. Alueellinen diabeteskoulutus, JKL, LT Petteri Ahtiainen Endokrinologi, KSKS Alueellinen diabeteskoulutus, JKL, 6.5.2015 1 } 31-vuotias nainen } DM1 vuodesta 2007 } Diabeteksen komplikaatioita ei ole } Ei muita sairauksia } Insuliinin lisäksi

Lisätiedot

Valitse oikea vastaus. Joskus voi olla useampi kuin yksi vaihtoehto oikein. Merkitse rastilla, mikä/mitkä vaihtoehdot ovat oikein.

Valitse oikea vastaus. Joskus voi olla useampi kuin yksi vaihtoehto oikein. Merkitse rastilla, mikä/mitkä vaihtoehdot ovat oikein. Valitse oikea vastaus. Joskus voi olla useampi kuin yksi vaihtoehto oikein. Merkitse rastilla, mikä/mitkä vaihtoehdot ovat oikein. 1. Ruoka-ainekolmiossa ne elintarvikkeet, joita on hyvä syödä joka päivä,

Lisätiedot

Yksi järjestelmä, useita toimintoja. Accu-Chek Insight.

Yksi järjestelmä, useita toimintoja. Accu-Chek Insight. Bolusehdotus Yksi järjestelmä, useita toimintoja. Accu-Chek Insight. Accu-Chek Insight -diabeteksenhoitojärjestelmä koostuu insuliinipumpusta ja diabetesmanagerista, joka toimii verensokerimittarina, pumpun

Lisätiedot

Ibandronat Stada 150 mg kalvopäällysteiset tabletit. 3.11.2014, versio V2.1 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO

Ibandronat Stada 150 mg kalvopäällysteiset tabletit. 3.11.2014, versio V2.1 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO Ibandronat Stada 150 mg kalvopäällysteiset tabletit 3.11.2014, versio V2.1 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO VI.2 Julkisen yhteenvedon osiot VI.2.1b Tietoa sairauden esiintyvyydestä Vuonna

Lisätiedot

Näin elämme tänään kuinka voimme huomenna?

Näin elämme tänään kuinka voimme huomenna? Näin elämme tänään kuinka voimme huomenna? Yrittäjälääkäri Ville Pöntynen 22.1.2015 Lupauksen toiminta-ajatukset Hoidamme ja ennaltaehkäisemme sairauksia sekä työ- ja toimintakyvyn laskua lääketieteen,

Lisätiedot

Pitääkö murtunut jalkani leikata? Mitä röntgenkuvissa näkyy? Mitä laboratoriokokeet osoittavat? Pitääkö minun olla syömättä ennen laboratoriokokeita?

Pitääkö murtunut jalkani leikata? Mitä röntgenkuvissa näkyy? Mitä laboratoriokokeet osoittavat? Pitääkö minun olla syömättä ennen laboratoriokokeita? '' Pitääkö murtunut jalkani leikata? Mitä röntgenkuvissa näkyy? Mitä laboratoriokokeet osoittavat? Pitääkö minun olla syömättä ennen laboratoriokokeita? Kuinka kauan kipsiä pidetään jalassa? Saako kipeälle

Lisätiedot

RISKINHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO PREGABALIN ORION 25, 50, 75, 100, 150, 225, 300 MG KOVAT KAPSELIT

RISKINHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO PREGABALIN ORION 25, 50, 75, 100, 150, 225, 300 MG KOVAT KAPSELIT RISKINHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO PREGABALIN ORION 25, 50, 75, 100, 150, 225, 300 MG KOVAT KAPSELIT ORION CORPORATION PÄIVÄMÄÄRÄ: 15-6-2015, VERSIO 2 VI.2 Julkisen yhteenvedon osiot VI.2.1

Lisätiedot

Potilasesite. Jinarc (tolvaptaani)

Potilasesite. Jinarc (tolvaptaani) Jinarc (tolvaptaani) Tähän lääkkeeseen kohdistuu lisäseuranta. Tällä tavalla voidaan havaita nopeasti uutta turvallisuutta koskevaa tietoa. Voit auttaa ilmoittamalla kaikista mahdollisesti saamistasi haittavaikutuksista.

Lisätiedot

Diabeetikon ruokavalio. FT, THM, ravitsemusterapeutti Soile Ruottinen

Diabeetikon ruokavalio. FT, THM, ravitsemusterapeutti Soile Ruottinen Diabeetikon ruokavalio FT, THM, ravitsemusterapeutti Soile Ruottinen Lähde: Diabeetikon ruokavaliosuositus 2008 Diabetesliitto Työryhmä: Professori, LT,ETM Suvi Virtanen MMM, ravitsemusterapeutti Eliina

Lisätiedot

Caninsulin vet. INSULIINI KISSALLE JA KOIRALLE. Koiran ja kissan diabetes opas omistajalle

Caninsulin vet. INSULIINI KISSALLE JA KOIRALLE. Koiran ja kissan diabetes opas omistajalle Caninsulin vet. INSULIINI KISSALLE JA KOIRALLE Koiran ja kissan diabetes opas omistajalle 1 Lemmikilläsi on diagnosoitu diabetes Onneksi diabetes on hoidettavissa ruokavaliolla ja lääkityksellä. Tässä

Lisätiedot

Oppilaan ohje: glukoosi MIKÄ ON VERESI GLUKOOSIPITOISUUS?

Oppilaan ohje: glukoosi MIKÄ ON VERESI GLUKOOSIPITOISUUS? Oppilaan ohje: glukoosi MIKÄ ON VERESI GLUKOOSIPITOISUUS? Mittaa verensokerisi pitoisuus! Verensokeri on kemialliselta nimeltään glukoosi. Koska työskentelet veren kanssa, on tärkeää toimia erittäin huolellisesti.

Lisätiedot

KIUSAAMISEN EHKÄISY- JA PUUTTUMISMALLI MERIUSVAN KOULUSSA

KIUSAAMISEN EHKÄISY- JA PUUTTUMISMALLI MERIUSVAN KOULUSSA KIUSAAMISEN EHKÄISY- JA PUUTTUMISMALLI MERIUSVAN KOULUSSA Hyvä ja turvallinen oppimisympäristö on sekä perusopetuslain että lastensuojelulain kautta tuleva velvoite huolehtia oppilaiden sosiaalisesta,

Lisätiedot