V E S I L A H D E N K U N T A. Talousarvio ja talousarviosuunnitelma

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "V E S I L A H D E N K U N T A. Talousarvio ja talousarviosuunnitelma"

Transkriptio

1 V E S I L A H D E N K U N T A Talousarvio ja talousarviosuunnitelma Kunnan toiminta-ajatus: Vesilahden kunta on Tampereen seutukuntaan kuuluva maaseutumainen, viihtyisä ja turvallinen asuinkunta, joka arvostaa nykyajan hengessä perinteitä ja kulttuuria. Kunta tarjoaa asukkailleen arjen sujumista edistävät peruspalvelut.

2 SISÄLLYSLUETTELO 1. VESILAHDEN KUNNAN STRATEGISET PAINOPISTEALUEET JA KEHITTÄMISEN SUUNTA TALOUSSUUNNITELMAN LAADINNAN LÄHTÖKOHTIA TALOUSARVIO JA TALOUSARVIOSUUNNITELMA JOHDANTO TALOUDEN TASAPAINOTTAMISOHJELMA TALOUSARVION 2015 TAUSTATIEDOT HENKILÖSTÖMUUTOKSET TALOUSARVION 2015 TUNNUSLUVUT TULOSLASKELMA VUOSILLE KÄYTTÖTALOUSOSA VUOSILLE KESKUSVAALILAUTAKUNTA TARKASTUSLAUTAKUNTA KUNNANHALLITUS KASVATUS- JA OPETUSLAUTAKUNTA HYVINVOINTILAUTAKUNTA RAKENNUS- JA YMPÄRISTÖLAUTAKUNTA KOKO KUNTA INVESTOINTIOSA VUOSILLE RAHOITUSLASKELMA VUOSILLE YHTEENVETOLASKELMA VUOSILLE

3 Vesilahden kunta Talousarviosuunnitelma VESILAHDEN KUNNAN STRATEGISET PAINOPISTEALUEET JA KEHITTÄMISEN SUUNTA Tämän asiakirjan laadinnan lähtökohta on, että Vesilahti jatkaa itsenäisenä kuntana. ITSENÄISTÄ, turvallista ja maaseutumaista Vesilahtea kehitetään siten, että kunnan väkiluku lisääntyy noin 50 asukkaalla eli 1,1 % vuodessa. 1. Strategiset painopistealueet: - hallittu kasvu ja tasapainoinen väestörakenne - vahvistuva kuntatalous - peruspalvelujen turvaaminen - viihtyisän ja turvallisen asuinympäristön säilyttäminen - elinkeinorakenteen kehittäminen ja työpaikkaomavaraisuuden lisääminen - tuloksellinen seutuyhteistyö - aktiivinen henkilöstöpolitiikka - laadukas ja yhdenvertainen kaavoitus - ja maankäyttöpolitiikka - maankäyttöpolitiikan kehittäminen - suvaitsevainen ja hyväksyvä ilmapiiri Mottona on kunnan tasapainoinen kehittäminen on vesilahtelaisten omissa käsissä Kuntastrategia laaditaan vuonna Taloussuunnitelma on ollut strateginen asiakirja. Valtuuston hyväksymä talouden tasapainotusohjelma toimii myös strategisena ohjeistuksena. Väestöennusteet: Kunta Tilastokeskus Vesilahtelaisten elinoloja ja palveluja kehitetään laajalla yhteistyöllä niin kunnan sisällä kuin kunnasta ulospäin. Seutukunnalliseen yhteistyöhön suhtaudutaan myönteisesti ja panostetaan hallitusti. Kehyskuntien yhteistä edunvalvontaa tehostetaan mm. Suomen Kuntaliiton suuntaan valmisteilla olevan kaupunkiseutujen kehyskuntien yhteisen foorumin kautta. 3. Kunnan perusilme säilytetään maaseutumaisena, luonnonläheisenä ja vetovoimaisena. Kokonaisvaltainen ja tasapuolinen kehittäminen perustuu kolmen kaavoitetun taajaman ja niitä sopivasti täydentävien kylien kehittämiseen. Kunnan maaseutumaista kehittämistä tuetaan mm. laajakaistan ulottamisella lähes koko kuntaan lähivuosien aikana. Tulevaisuudessa kuntakehityskuvan mukaisesti Kirkonkylä, Koskenkylä ja Narva kasvavat tiiviimmin kiinni toisiinsa. Tämä keskeinen tavoite sisältyy myös Tampereen seutukunnan rakennesuunnitelmaan. Rakennesuunnitelman eheyttämistavoitteet pitävät sisällään vaihtoehdon, joka mahdollistaa maaseutumaisuus säilyttäen aikaisempaa tiiviimmän rakentamisen pienempine asuintalotontteineen. Ihmisten odotukset ja kysyntätottumukset muuttuvat, jolloin Vesilahti varautuu perusarvonsa huomioiden vaihtoehtoisiin ja täydentäviin asumisen maankäytön ratkaisuihin.

4 Vesilahden kunta Talousarviosuunnitelma Talous Talousarvio- ja taloussuunnitelmavuosien kunnallisverot on laskettu 21,50 tuloveroprosentin mukaan. Vuodet tarkastellaan aikanaan vielä erikseen. Vuosikatteen keskimääräinen minimitavoite pitkällä aikavälillä on 400 euroa / asukas / vuosi. Tähän ei ylletä talousarviovuonna 2015 eikä taloussuunnitelmavuosina 2016 ja Vuonna 2015 vuosikate on 103 /as, /as ja /as. Vuonna 2015 otetaan uutta lainaa enintään 3,0 miljoonaa euroa. Talousarviolainojen määrä on euroa, joka on euroa/ asukas ( lainamäärä oli euroa, joka oli euroa/asukas ja lainamäärä oli euroa, joka oli euroa/asukas). Vuonna 2015 kunta maksaa pitkäaikaisten lainojen lainanlyhennyksiä noin 2,4 miljoonaa euroa ja arvioidut korko- ja rahoitusmenot ovat noin euroa. Vuonna 2011 kunnan lainamäärä kääntyi laskuun, mutta on jälleen selvästi nousussa, ollen korkeimmillaan euroa / asukas vuonna Kunnalla ei ole suhdannevaihteluita varten puskurirahastoja eikä juurikaan realisoitavaa omaisuutta, joten kuntatalous on erittäin haavoittuva. Tilikauden alijäämäksi muodostunee vuodelta 2015 noin euroa. Vuosikate on plussalla n euroa. Huomioiden yleisen tiukan taloudellisen tilanteen, valtionosuuksien jo aiemmin tehdyt rajut supistukset, valtionosuusuudistuksen myötä vuoden 2015 alusta edelleen pienenevät valtionosuudet, kuntarakenne- ja sotetilanteiden epävarmuuden, suuret velat, tulevat investoinnit ja korkean tulovero- %:n, taloudellista liikkumavaraa ei kunnalla ole. 5. Taloudelliset ja toiminnalliset muutokset Talouden suunnan pysyvä muuttaminen tasapainoisemmaksi edellyttää jatkuvaa muutosherkkyyttä koskien toimintojen ja rakenteiden tarkistuksia. Kuntien välisellä yhteistyöllä ja kunnan omilla oikeaaikaisilla sopeuttamistoimenpiteillä kyetään turvaamaan kuntalaisten peruspalvelut. Kunnan erittäin tiukan taloudellisen tilanteen takia valtuustokauden alussa valmisteltiin kunnan talouden tervehdyttämisohjelma, jonka valtuusto hyväksyi Tervehdyttämisohjelman riittämättömyyden vuoksi kunnassa aloitettiin Eero Laesterän johdolla yksityiskohtaisen talouden tasapainotusohjelman laadinta vuoden 2014 alussa. Vesilahden kunnan valtuusto hyväksyi yksimielisesti vuosille ulottuvan tasapainotusohjelman Investoinnit Taloussuunnitelmavuosien rakentamisohjelma / investointiosa on talousarvion ja -suunnitelman sivulla 84. Kunnan suuren velkamäärän ja tiukan taloudellisen tilanteen takia osa investoinneista on siirretty myöhemmin toteutettavaksi. 7. Sosiaali- ja terveystoimi Vesilahden kunnan perusterveydenhuollon ja sosiaalitoimen palvelut on päivähoitoa lukuun ottamatta hoitanut vuodesta 2013 alkaen vastuukuntana Pirkkalan kunta. Valmisteilla on sote-laki, joka suunnitelmien mukaan astuu voimaan Tämä tuo muutoksia, joiden sisältö ei ole vielä tiedossa.

5 Vesilahden kunta Talousarviosuunnitelma Hyvinvointikertomus Vesilahden kunta on mukana alueellisessa Terveempi Pohjois-Suomi (TerPS2)-hankkeessa Alueellinen hyvinvointikertomustyöryhmä on tehnyt ehdotuksen alueellisesti sekä kuntakohtaisesti Pirkanmaalla väestön hyvinvointia kuvaavista indikaattoreista. Vesilahden kunnanvaltuusto on hyväksynyt indikaattorit kokouksessaan / 55. Vesilahdessa toimii kunnanhallituksen nimeämä hyvinvointityöryhmä (kh / 190). Hyvinvointityöryhmä valmistelee kerran valtuustokaudessa laajan hyvinvointikertomuksen ja raportoi kuntalaisten terveydestä ja hyvinvoinnista valtuustolle vuosittain. Kunnan johtoryhmä toimii hyvinvoinnin edistämisen johtoryhmänä. Vuoden 2014 aikana tullaan laatimaan vuosittainen raportti kuntalaisten hyvinvoinnista ja terveydestä. Laaja hyvinvointikertomus laaditaan valtuustokauden (vuoden 2016) loppuun mennessä. 9. Itsenäisenä kuntana Vesilahden kunnan tulevaisuuden toimintojen suunnittelu ja kehittäminen lähtee itsenäisen kunnan ja syvenevän seutu- ja kuntayhteistyön pohjalta. Näitä suunnitelmia tarkastellaan ja kommentoidaan itsenäisen Vesilahden näkökulmasta.

6 Vesilahden kunta Talousarviosuunnitelma TALOUSSUUNNITELMAN LAADINNAN LÄHTÖKOHTIA 1. Kunnanvaltuuston hyväksymä talouden tasapainotusohjelma heikentää kunnan palvelutarjontaa ja tasoa. Jotta lähelle nykyistäkään palvelutasoa päästään, edellyttää se talouden tasapainottamisohjelman tinkimätöntä noudattamista. 2. Luottamushenkilöorganisaatio ja muu päätöksentekojärjestelmä ovat päälinjoiltaan toimivia. Vuoden 2015 alussa aloittaa kunnanvaltuuston päättämällä tavalla hyvinvointilautakunta (nuoriso ja liikunta + kirjasto- ja kulttuuri), samalla liikunta- ja nuorisolautakunta lakkaa. Kunnanhallituksen alle on perustettu tekninen jaosto ja vastaavasti tekninen lautakunta lakkaa vuoden 2015 alusta. Teknisen toimen organisaatiomuutos on kaksivuotinen kokeilu ja syksyllä 2016 arvioidaan uudelleen organisoinnin toimivuutta ja onnistumista sekä tehdään johtopäätökset jatkosta. 3. Vuoden 2015 talousarvion laatimisen lähtökohtana on, että vapaaehtoisia palkattomia vapaita ja lomarahavapaita suositaan. Talouden tasapainotusohjelman mukaisesti henkilötyövuodet tulevat vähenemään. 4. Meneillään olevalla valtuustokaudella tutustuttiin Vaikutusten ennakkoarviointi Vesilahden kunnallisessa päätöksenteossa (EVA). Tällä pyritään vahvistamaan päätöksenteon läpinäkyvyyttä, ennakoivuutta ja kokonaisvaltaisuutta. Pääkirjaston osalta järjestettiin EVA-harjoitus Jatketaan aktiivista maanhankinta- ja tonttipolitiikkaa talousresurssien asettamissa raameissa sekä panostetaan tasokkaisiin maankäytöllisiin ja kaavoituksellisiin toimenpiteisiin. 6. Kunnan alueella olevaa asuntokantaa lisätään, parannetaan ja monipuolistetaan. Mahdollisena nähdään myös pienkerrostalojen rakentaminen. Suunnitelmavuosina ei liene mahdollista kunnan toimesta rakentaa vuokra-asuntoja. Ns. senioritalon / senioriasuntojen rakentamiseen on ollut kysyntää ja kunta on mahdollisen hankkeen taustaselvityksessä mukana. Alustavia kartoituksia on tehty. 7. Joukkoliikennettä kehitetään vuonna 2011 toimintansa aloittaneen Tampereen kaupungin alaisuudessa toimivan joukkoliikenneviranomaisen kautta. Vuoden 2014 kesällä käyttöön tullut uusi kilpailutettu joukkoliikennejärjestelmä paransi Vesilahden palveluja lisäämättä kunnan nettokustannuksia. 8. Tieolojen parantamiseen vaikutetaan. Ensisijaisena kohteena on Kirkonkylä Narva maantien nro 301 puuttuvan osuuden kunnostaminen, aikaisintaan vuonna Vesilahden kunta osallistuu hankkeeseen kunnanvaltuuston päätöksen mukaisesti enintään eurolla, jonka lisäksi kunta varautuu eurolla tievalaistuksen parantamiseen kyseisellä tieosuudella. 9. Härkäläntien perusparantamiseksi tehdään yhteistyötä Nokian kaupungin kanssa. 10. Vesilahden rikasta historiaa hyödyntäen kehitetään kulttuuri- ja matkailupalveluja. Teemana on viihtyisä Vesilahti Tampereen keskusseudulla.

7 Vesilahden kunta Talousarviosuunnitelma TALOUSARVIO JA TALOUSARVIOSUUNNITELMA JOHDANTO Kuntalain 65 :ssä on säädökset talousarviosta ja suunnitelmasta: Valtuuston on vuoden loppuun mennessä hyväksyttävä kunnalle seuraavaksi vuodeksi talousarvio. Sen hyväksymisen yhteydessä valtuuston on hyväksyttävä kolmea tai useampaa vuotta koskeva taloussuunnitelma. Talousarvio on taloussuunnitelman ensimmäinen vuosi. Talousarviossa ja suunnitelmassa hyväksytään kunnan toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet. Talousarvio ja -suunnitelma on laadittava siten, että edellytykset kunnan tehtävien hoitamiseen turvataan. Talousarvioon otetaan toiminnallisten tavoitteiden edellyttämät määrärahat ja tuloarviot sekä siinä osoitetaan, miten rahoitustarve katetaan. Määräraha ja tuloarvio voidaan ottaa brutto- tai nettomääräisenä. Talousarviossa on käyttötalous- ja tuloslaskelmaosa sekä investointi- ja rahoitusosa. Kunnan toiminnassa ja taloudessa on noudatettava talousarviota. Siihen tehtävistä muutoksista päättää valtuusto. Talousarvion määrärahat ja tuloarviot ovat bruttomääräisiä. Määrärahojen ja tuloarvioiden sitovuus Käyttötalousosan määrärahoista ja tuloarvioista päättää vastuualuetasolla valtuusto. Määrärahoista ja tuloarvioista tulosyksikkötasolla päättää ao. toimielin ottaen huomioon valtuuston talousarvioon hyväksymät sitovat meno- tai tuloperusteet, joilla poiketaan sitovuuden yleissäännöistä. Rahoituslaskelmassa valtuusto päättää sitovasti pitkäaikaisten lainojen lisäyksen. Kaikki muut rahoituslaskelman erät ovat joko kunnanhallituksen tekemiä arvioita tai käyttötalousosasta ja investointiosasta siirtyviä eriä.

8 Vesilahden kunta Talousarviosuunnitelma TALOUDEN TASAPAINOTTAMISOHJELMA Vesilahden kunnanvaltuusto hyväksyi talouden tervehdyttämisohjelman toimenpiteineen, mutta taloudellisen tilanteen kiristyttyä ja ohjelman toimenpiteiden riittämättömyyden vuoksi kunnanvaltuusto päätti / 3 hyväksyä HT Eero Laesterän konsultiksi vetämään uutta talouden tasapainotusohjelmaa. Kunnanvaltuusto hyväksyi tasapainotusohjelman vuosille kokouksessaan / 21. Talouden tasapainotusohjelma sisältää yksilöidyt toimenpiteet euromäärineen menojen vähentämiseksi ja tulojen lisäämiseksi. Tasapainotusohjelman toimenpiteet on sisällytetty tämän talousarviokirjan lukuihin, pl euron säästö, joka on osoitettu yhteisesti elinkeino-, kirjasto-, kulttuuri-, liikunta- ja nuorisotoimelle. Säästö kohdentuu vuoteen 2016 eikä sen kohdennusta ole vielä päätetty. Asia valmistellaan vuoden 2015 aikana. Talouden tasapainotusohjelmaan sisältyy palvelujen karsimista, mm. päiväkotien lakkauttamisia ja keskittämistä isompiin päivähoitoyksiköihin ja Narvan sivukirjaston lakkautus sekä peruskoulujen tuntikehysten pienentämistä ja koulunkäynninohjaajien lukumäärän vähentämistä. Kunnan omistamia kiinteistöjä myydään ja taksoja korotetaan. Henkilöstölle suositellaan vapaaehtoisten ns. ostovapaiden ottamista, jos se työn luonne huomioon ottaen on mahdollista; ostovapaiden käyttö ei saa johtaa sijaisten ottamiseen. Tasapainotusohjelma sisältää kolmen vuoden aikana yhteensä noin 25 henkilötyövuoden vähennyksen (Vesilahden kunnan omat työntekijät) ja ohjelman mukainen säästö on yhteensä n euroa, joka on yli 2,5 tuloveroprosenttiyksikköä. Talousarvion sisältämät tasapainottamistoimenpiteet on kerrottu tarkemmin käyttötalousosassa kunkin vastuualueen teksteissä. Talouden tasapainotusohjelman toteuttamisesta vastaavat valtuuston päätösten mukaisesti kunnanhallitus, lautakunnat ja viranhaltijat. Tarkastuslautakunta valvoo tasapainotusohjelman noudattamista ja saavutettuja tuloksia ja valtuustolle tiedotetaan tasapainotusohjelman etenemisestä. Tasapainotusohjelman lisäksi kunnanvaltuusto on päättänyt Onkemäen koulun lakkauttamisesta / 20 ja päätöksen mukaisesti lakkauttaminen on huomioitu talousarviossa. Ahtialan päiväkodista on tehty selvitys, kunnanjohtajan budjettiesitys lähtee siitä, että Ahtialan päiväkodin toiminta lakkaa viimeistään Päiväkodin jatkamisesta / lakkauttamisesta tehdään kunnanvaltuustossa erillinen päätös. Pirkkalan yhteistoiminta-alue valmistelee Narvan terveysaseman selvityksen, josta Pirkkalan perusturvalautakunta antaa lausunnon ja Vesilahden kunnanvaltuusto käsittelee selvityksen tammikuun 2015 kokouksessaan. Talousarviossa ei ole otettu kantaa Narvan terveysasemaan. Kunnan taloustilanne on ollut useamman vuoden peräkkäin heikko ja valtionosuuksien leikkaukset sekä vuonna 2015 toteutuva valtionosuusuudistus pienentävät kunnan tulopohjaa merkittävästi. Tasapainotusohjelman tiukasta toteuttamisesta huolimatta kunnan tulos on alijäämäinen niin talousarviovuonna 2015 kuin taloussuunnitelmavuosina 2016 ja Kunnan taseen kertynyt ylijäämä kääntyy alijäämäksi viimeistään vuonna 2016 ja jälleen yksi kriisikunnan tunnusmerkki täyttyy.

9 Vesilahden kunta Talousarviosuunnitelma TALOUSARVION 2015 TAUSTATIEDOT Vuoden 2015 talousarvion laatimisen lähtökohta on, että Vesilahden kunnanvaltuuston hyväksymää talouden tasapainotusohjelmaa noudatetaan. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että palvelutasoa joudutaan karsimaan. Henkilökunnan palkkojen arvioidaan kohoavan 1,0 % talousarviovuotena Alla vertaillaan vuoden 2015 talousarviota vuoden 2014 tarkistettuun talousarvioon (muutokset 1-6/2014): toimintamenot vähenevät euroa eli -1,0 % toimintatuotot vähenevät euroa eli -8,8 % toimintakate heikkenee euroa eli +1,4 % TULOS Vuoden 2015 talousarvio on euroa alijäämäinen. Vuosikate (vrt. ta 2014 (muutokset 1-6/2014) ja tp ). Vuoden 2015 vuosikate on heikompi kuin vuoden 2014 tarkistetussa talousarviossa (muutokset 1-6/2014). Lisäksi suuret poistot vievät tuloksen reilusti alijäämäiseksi. TULOT Verotulot: - tuloveroprosentti 21,50 (valtuusto ) - kiinteistöveroprosentit 0,55 / 1,00 / 1,15 / 2,00 (valtuusto ) - verotulojen on arvioitu muuttuvan vuoden 2014 muutettuun talousarvioon (muutokset 1-6/2014) verrattuna seuraavasti: Verotulot 1000 TP 2013 TA 2014 TA 2015 muutos kunnan tulovero ,1 % kiinteistövero ,0 % osuus yhteisöveron tuotosta ,3 % Yhteensä ,9 % Valtionosuudet: - valtionosuuksien on arvioitu muuttuvan vuoden 2014 muutettuun talousarvioon (muutokset 1-6/2014) verrattuna seuraavasti: Valtionosuudet 1000 TP 2013 TA 2014 TA 2015 muutos Kunnan ja peruspalveluiden valtionosuus (ilman tasauksia) ,1 % Verotuloihin perustuva valtionosuuden tasaus ,4 % Järjestelmämuutoksen tasaus ,1 % Opetus- ja kulttuuritoimen muut valtionosuudet ,5 % Yhteensä ,4 % Valtionosuudet vähentyvät siis yhteensä eli 9,4 %:a. Maksutulot ja vuokrat: Tarkistetaan kustannustasoa vastaavaksi erillisillä valtuuston tai muun toimielimen päätöksillä.

10 Vesilahden kunta Talousarviosuunnitelma Metsänmyyntitulot: - Metsänmyyntituloihin on merkitty Kiinteistöjen osto ja myynti: - Kiinteistöjen, lähinnä maa-alueiden ostoon on varattu Kunnanhallituksella on oikeus tehdä maakauppoja, joiden summa ei ylitä :a. Mikäli maakauppojen yhteissumma kuitenkin ylittää vuonna :a, edellyttää se valtuuston erillistä lisämäärärahapäätöstä. - Kiinteistöjen myyntivoitoksi on merkitty , joka arvioidaan saatavan asuinrakennustonttien ja muiden kiinteistöjen myynneistä. LAINAT Talousarviolainat: - uusia lainoja nostetaan yhteensä vanhoja lainoja lyhennetään talousarviolainojen korko- ja rahoitusmenot ovat yhteensä pitkäaikaisten lainojen nettolisäys on = 127 /asukas Lainamäärä on eli /asukas. KUNNANJOHTAJAN ESITTÄMÄT MUUTOKSET LAUTAKUNTIEN HYVÄKSYMIIN LUKUIHIN Kunnanjohtajan esityksessä talousarvioksi ja talousarviosuunnitelmaksi vuosille on tehty seuraavat muutokset lautakuntien hyväksymiin lukuihin. - Ahtialan päiväkodin toiminta jatkuu enintään asti (lautakunnan esitys asti) - Tuulikallion ja Ristiveräjän päiväkotien toiminta jatkuu asti (lautakunnan esitys asti) - Narvan uusi päiväkoti aloittaa toimintansa (lautakunnan esitys ) - Teknisen jaoston työpalveluihin on lisätty euron määräraha yllättäviin korjauskustannuksiin kaikille talousarviovuosille. Rahan käytöstä päättää erikseen tekninen jaosto. - Kiinteistöjen myynneistä arvioidut myyntivoitot on lisätty toimintatuottoihin. - Rakennusvalvonnalle on lisätty euroa vuodelle 2015 liittyen kiinteistöjärjestelmän uudistamishankkeeseen, joka siirtyy vuodelta 2014 vuodelle MUUTA HUOMIOITAVAA Käyttötalousosassa on vastuualuekohtaisissa luvuissa esitetty laskennallisina kustannuksia sekä poistot ja arvonalentumiset että muut laskennalliset kustannukset. Jälkimmäinen erä sisältää kunkin vastuualueen laskennallisen osuuden talous- ja henkilöstöhallinnon sekä keskitetyn atk:n kustannuksiin. Luku on tarkoitettu informatiiviseksi tiedoksi.

11 Vesilahden kunta Talousarviosuunnitelma HENKILÖSTÖMUUTOKSET Kunnanvaltuusto päättää erikseen kaikkien uusien virkojen ja toimien perustamisesta ja yli puoli vuotta kestävät sijaisuudet viedään kunnanhallituksen päätettäväksi. Talousarvio- ja suunnitelmakaudella henkilökunnan määrä vähenee talouden tasapainottamisohjelman mukaisesti yhteensä noin 18,6 henkilötyövuotta. Oheiseen taulukkoon on koottu talouden tasapainotusohjelmasta henkilöstövähennykset. Vähennysten kohdistumiset vastuualueittain eivät ole vielä kaikilta osin tiedossa. Vähennykset henkilöstöön Kunnanhallitus Palvelusihteerit/talous- ja henkilöstöhallinto -1 Tukipalvelut -3,6 Sosiaali- ja terveystoimen hallinto -1 Elinkeino-, kirjasto-, kulttuuri-, liikunta- ja nuorisotoimi yht. -2 Kasvatus- ja opetuslautakunta Peruskoulut -3 Varhaiskasvatus -2-5 Tekninen lautakunta Kiinteistötoimi -1 Vähennykset yhteensä -5-13,6 0 Tukipalvelujen osalta osa vähennyksistä toteutuu jo vuoden 2015 aikana.

12 Vesilahden kunta Talousarviosuunnitelma TALOUSARVION 2015 TUNNUSLUVUT Asukasluku Veroprosentti 21,50 Verotulot Toimintamenot, ulkoiset Nettoinvestoinnit Lainat Lainat/as Lainojen lisäys Vuosikate Vuosikate/as 103 Tilikauden alijäämä Talousarvion loppusumma

13 Vesilahden kunta Talousarviosuunnitelma TULOSLASKELMA VUOSILLE TP 2013 TA 2014 TA 2015 TS 2016 TS 2017 Toimintatulot Myyntitulot Maksutulot Tuet ja avustukset Muut toimintatulot Toimintamenot Henkilöstömenot Palvelujen ostot Aineet, tarvikkeet ja tavarat Avustukset Muut toimintamenot Toimintakate Verotulot Valtionosuudet Rahoitustulot ja -menot Korkotulot Muut rahoitustulot Korkomenot Muut rahoitusmenot Vuosikate Poistot ja arvonalentumiset Suunnitelman mukaiset poistot Satunnaiset erät Satunnaiset tulot Tilikauden tulos Poistoeron lisäys (-) tai vähennys (+) Tilikauden yli-/alijäämä Toimintatulot/Toimintamenot, % 21,9 % 23,4 % 21,5 % 21,2 % 20,4 % Vuosikate/Poistot, % 36,6 % 53,9 % 29,6 % 64,4 % 57,3 % Vuosikate, euro/asukas Asukasluku Kertynyt yli-/alijäämä Kunnan kokonaistaloutta kuvataan talousarvion ja suunnitelman tuloslaskelmaosassa. Tuloslaskelmaosassa esitettävät kokonaistalouden keskeiset erät ovat verotulot, valtionosuudet ja varsinaisen toiminnan menot ja tulot sekä suunnitelman mukaiset poistot. Vakaan talouden lähtökohta on, että toiminnan menokehitys sopeutetaan keskeisten tuloerien kehitykseen. Sopeutuksen onnistuminen on nähtävissä tuloslaskelmaosassa tulorahoituksen riittävyytenä eri suunnitelmavuosina. Muodollista tulojen ja menojen tasapainottamista eli pyrkimystä nollatulokseen ei kuntalaki edellytä vuositasolla, vaan tuloslaskelmaosan rivi Tilikauden ylijäämä (alijäämä) voi talousarviossa tai yksittäisenä suunnitelmavuotena olla yli- tai alijäämäinen. Vuoden 2001 alusta on ollut voimassa kuntalainmuutos, joka koskee alijäämän kattamisvelvollisuutta ja talouden tasapainottamista. Lain 65 :n 1 mom. mukaan määritellään suunnittelukausi, joka tarkoittaa taloussuunnitelmaan otettuja vuosia. Saman pykälän 3. momenttiin on otettu lisäsäännös, jonka mukaan talousarviossa ja suunnitelmassa tai niiden hyväksymisen yhteydessä on päätettävä toimenpiteistä, joilla edellisen vuoden taseen osoittama alijäämä ja talousarvion laatimisvuonna kertyväksi arvioitu alijäämä suunnittelukaudella katetaan.

14 Vesilahden kunta Talousarviosuunnitelma Kunnan talousarviossa ja suunnitelmassa ei päästä tasapainoiseen tai ylijäämäiseen talouteen. Kunnanvaltuusto hyväksyi / 21 talouden tervehdyttämisohjelman, joka ulottuu vuosille Valtionosuusuudistus tulee voimaan ja Vesilahden kunta menettää uudistuksen myötä entistä enemmän valtionosuuksia. Sote-uudistuksen osalta on vielä epäselvyyttä rahoituksen järjestämisestä, pelättävissä kuitenkin on, että Vesilahden kunta on siinäkin häviäjä. Tuloslaskelmaosa osoittaa, kuinka tulorahoitus riittää palvelutoiminnan menoihin, korkoihin ja omaisuuden kulumisen edellyttämiin suunnitelman mukaisiin poistoihin. Yllä olevassa taulukossa on esitetty vuoden 2015 talousarvion ja vuosien taloussuunnitelman tuloslaskelma. Historiatietoina siinä on esitetty vuoden 2013 tilinpäätösluvut (TP 2013), vuoden 2014 talousarvioluvut mukaan lukien muutostalousarviot tammi-kesäkuulta (TA 2014) ja TA 2015 on kunnanhallituksen talousarvioehdotus. Taloussuunnitelmavuosien 2016 ja 2017 luvut ovat TS 2016 ja TS 2017 sarakkeissa. Ohessa on tuloslaskelman kaavan mukaisessa järjestyksessä talousarvioon ja taloussuunnitelmaan sisältyvien erien perustelut. Toimintatulot Toimintatulot sisältävät käyttötalouden tulot. Maksujen ja taksojen tarkistuksista päätetään tarpeen mukaan erikseen. Toimintamenot Toimintamenot sisältävät käyttötalouden menot. Menot koostuvat seuraavista menolajeista: Henkilöstömenot Henkilöstömenot sisältävät ennakonpidätyksen alaiset palkat, palkkiot ja korvaukset sekä lakisääteiset ja vapaaehtoiset henkilösivukulut. Palkoissa on arvioitu vuodelle 2015 ennusteiden mukaan tuleva 1,0 %:n palkankorotus henkilöstösivukuluineen. Palvelujen ostot Suurimpana eränä palvelujen ostoissa ovat maksuosuudet Pirkkalan kunnalle alkaneeseen sosiaali- ja terveyspalvelujen yhteistoiminta-alueeseen liittyen. Lisäksi on pienempiä maksuosuuksia kuntayhtymiin. Näihin on varattu määrärahat Pirkkalalta/kuntayhtymiltä saatujen ilmoitusten perusteella tai viranhaltijoiden arvioihin perustuen. Tähän ryhmään kuuluvat lisäksi esim. posti- ja puhelinkulut, atk-palvelut, vakuutusmaksut, matkakulut ym. Aineet, tarvikkeet ja tavarat Ryhmä sisältää kaikki aine- ja tarvikemenot kuten lämmitys- ja sähkökulut, kaluston hankintamenot ja rakennusmateriaalin hankintamenot, opetusvälineet ja oppikirjat jne. Avustukset Avustuksiin sisältyy eri hallintokuntien myöntämät avustukset kuten lautakuntien ja kunnanhallituksen myöntämät yleisavustukset, toimeentulotuki ja lasten kotihoidontuki. Muut menot Muut menot koostuvat lukuisista menoeristä kuten vuokramenot, kunnan maksamat verot, pysyvien vastaavien myyntitappiot, ulosottomiehen tilityspalkkio, jäsenmaksut jne. Toimintakate Toimintakate muodostuu varsinaisen toiminnan toimintatulojen ja toimintamenojen erotuksesta. Toimintakate ilmoittaa, paljonko toimintamenoista jää katettavaksi verotuloilla ja valtionosuuksilla.

15 Vesilahden kunta Talousarviosuunnitelma Verotulot Verotulot 1000 TP 2013 TA 2014 TA 2015 muutos kunnan tulovero ,1 % kiinteistövero ,0 % osuus yhteisöveron tuotosta ,3 % Yhteensä ,9 % Valtionosuudet Valtionosuudet on arvioitu seuraavasti: Valtionosuudet 1000 TP 2013 TA 2014 TA 2015 muutos Kunnan ja peruspalveluiden valtionosuus (ilman tasauksia) ,1 % Verotuloihin perustuva valtionosuuden tasaus ,4 % Järjestelmämuutoksen tasaus ,1 % Opetus- ja kulttuuritoimen muut valtionosuudet ,5 % Yhteensä ,4 % Korkotulot ja muut rahoitustulot Vuonna 2015 korkotuloja ja muita rahoitustuloja on arvioitu kertyvän Korkomenot ja muut rahoitusmenot Korko- ja muut rahoitusmenot ovat vuonna 2015 yhteensä Vuosikate Vuoden 2015 talousarviossa vuosikate on eli 103 /asukas. Suunnitelmapoistot Pysyvien vastaavien suunnitelman mukaisiin poistoihin on varattu talousarviovuonna Poistosuunnitelma perustuu valtuuston päätökseen. Tilikauden tulos Tilikauden tulokseen päästään vähentämällä vuosikatteesta suunnitelman mukaiset poistot ja yli-/alijäämään huomioidaan poistoerojen muutokset. Tilikauden alijäämä on talousarviossa

16 Vesilahden kunta Talousarviosuunnitelma KÄYTTÖTALOUSOSA VUOSILLE KESKUSVAALILAUTAKUNTA VAALIT Tuloarviot ja määrärahat (1000 ) TP 2013 TA 2014 TA 2015 TS 2016 TS 2017 Toimintatulot Valmistus omaan käyttöön Toimintamenot Toimintakate (netto) Laskennalliset kustannukset Poistot ja arvonalentumiset Muut laskennalliset kustannukset Tehtävän kokonaiskustannukset Vastuuhenkilö Hallintojohtaja Minna Hutko Vuonna 2015 toimitetaan eduskuntavaalit ja vuonna 2016 kunnallisvaalit.

17 Vesilahden kunta Talousarviosuunnitelma TARKASTUSLAUTAKUNTA TARKASTUSLAUTAKUNTA Tuloarviot ja määrärahat (1000 ) TP 2013 TA 2014 TA 2015 TS 2016 TS 2017 Toimintatulot Valmistus omaan käyttöön Toimintamenot Toimintakate (netto) Laskennalliset kustannukset Poistot ja arvonalentumiset Muut laskennalliset kustannukset Tehtävän kokonaiskustannukset Vastuuhenkilö Toiminnan painopistealueet ja kehittämiskohteet Kunnan hallinnon ja talouden tarkastuksesta vastaavat tarkastuslautakunta ja tilintarkastaja. Tarkastuslautakunnan tehtävänä on kuntalain 71 :n mukaan arvioida, ovatko kunnan talousarviossa asettamat toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet toteutuneet. Arvioinnin erityinen painopiste taloussuunnittelukaudella on valtuuston toimeksiannon mukaisesti talouden tervehdyttämisohjelman täytäntöönpanon ja vaikutusten seuranta. Kuntalakiin on suunniteltu joitakin muutoksia tarkastuslautakunnan tehtäviin. Lakiesityksen mukaan tarkastuslautakunnan tehtäviin lisätään toiminnan tuloksellisuuden ja tarkoituksenmukaisuuden arviointi. Keinot ja panostukset Tarkastuslautakunta tekee tarkastuskäyntejä kunnan eri toimipisteisiin ja kuulee säännöllisesti viranhaltijoita. Myös kunnan eri hallintokuntien teettämiä asiakaskyselyjä, itsearviointeja ja tilastointeja käytetään hyödyksi arvioinnissa. Seudulliseen toimintaan osallistutaan mm. puheenjohtajakokousten ja yhteisten koulutustapahtumien muodossa. Mahdollinen tarkastuslautakunnan tehtävien muuttuminen aiheuttaa kouluttautumistarpeita.

18 Vesilahden kunta Talousarviosuunnitelma KUNNANHALLITUS Kunnanhallituksen vastuualueeseen kuuluvat luottamushenkilöhallinto, yleishallinto, tukipalvelut, elinkeinotoimi, kaavoitus, maa- ja metsätilat, maaseututoimi, sosiaali- ja terveystoimen hallinto, ympäristöterveydenhuolto, sotiemme veteraanit sekä Vesilahden osuus Pirkkalan yhteistoimintalautakunnan alaisista sosiaalipalveluista, vanhusten palveluista, perusterveydenhuollosta sekä erikoissairaanhoidosta. Uutena on vuoden 2015 alusta myös tekninen jaosto eli tekninen hallinto, kiinteistötoimi, liikenneväylät ja yleiset alueet, vesi- ja viemärilaitos sekä pelastustoimi. LUOTTAMUSHENKILÖHALLINTO Tuloarviot ja määrärahat (1000 ) TP 2013 TA 2014 TA 2015 TS 2016 TS 2017 Toimintatulot Valmistus omaan käyttöön Toimintamenot Toimintakate (netto) Laskennalliset kustannukset Poistot ja arvonalentumiset Muut laskennalliset kustannukset Tehtävän kokonaiskustannukset Vastuuhenkilö Hallintojohtaja Minna Hutko Toiminnan painopistealueet ja kehittämiskohteet Kunnanvaltuusto hyväksyi talouden tervehdyttämisohjelman / 38. Kiristyneen taloudellisen tilanteen takia (mm. valtionosuusuudistuksessa Vesilahti menettää valtionosuuksia) vuonna 2014 tehtiin vuosille uusi talouden tasapainottamisohjelma, jonka valtuusto hyväksyi / 21. Ohjelmassa on määritelty tasapainottamistoimenpiteet yksilöidysti, euromääräisesti ja aikataulutetusti. Syyskuussa 2014 velkaa oli euroa eli euroa / asukas. Syyskuussa 2013 velkaa oli euroa eli euroa / asukas. Vuonna 2014 uutta lainaa on nostettu 3,0 miljoonaa euroa, joka on käytetty kokonaisuudessaan vanhojen lainojen lyhentämiseen. Toiminnalliset tavoitteet Tavoite Tavoitetaso/Seurantatapa Toteutuminen 2015 Vakaa ja hallittu kuntatalous kunnanvaltuustossa hyväksytyn tasapainottamisohjelman mukaisten toimenpiteiden toteuttaminen Kunnan strategisten painopistealueiden tarkistaminen Kunnanvaltuuston strategia- ja talousseminaarit iltaseminaareina Luottamushenkilöiden osallistamisen ja tiedonkulun lisääminen Valtuustoinfot valtuuston kokousta edeltävällä viikolla, vierailijat valtuuston kokouksien / infojen yhteydessä ja kunnanhallituksen Luottamushenkilöiden sitoutuminen tehtyihin päätöksiin ja kunnan kokonaisvaltaiseen kehittämiseen sähköinen kokoustyöskentely Osallistuminen kokouksiin, koulutuksiin, seminaareihin ja Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymän ja muiden sidosryhmien toimintaan, mm. seutufoorumi 2 kertaa vuodessa

19 Vesilahden kunta Talousarviosuunnitelma Luottamushenkilöiden sähköisen työskentelyn kehittäminen - Luottamushenkilöiden sähköisen työtilan käyttöönoton selvittäminen - Kunnanhallituksen sähköiseen kokoustyöskentelyyn tarvittavan laitekannan päivittäminen; uusien laitteiden käyttöönotto ja koulutus Tunnusluvut Määrätavoitteet TP2013 TA2014 TA2015 Väkiluvun lisäys

20 Vesilahden kunta Talousarviosuunnitelma KUNNANHALLITUS YLEISHALLINTO Tuloarviot ja määrärahat (1000 ) TP 2013 TA 2014 TA 2015 TS 2016 TS 2017 Toimintatulot Valmistus omaan käyttöön Toimintamenot Toimintakate (netto) Laskennalliset kustannukset Poistot ja arvonalentumiset Muut laskennalliset kustannukset Tehtävän kokonaiskustannukset Vastuuhenkilö Hallintojohtaja Minna Hutko Toiminnan painopistealueet ja kehittämiskohteet Yleishallinto sisältää hallinto- ja talouspalvelut sekä muun yleishallinnon (keskitetty atk, työllisyystyöt, joukkoliikenne, kuntakuva, kansainvälinen toiminta ja muu yleishallinto). Yleishallinto vastaa kunnan talous- ja henkilöstöhallinnosta, tietohallinnosta, tiedottamisesta, arkistoinnista sekä asumisasioista ja edistää muiden toimielinten tavoitteiden toteutumista tuottamalla niille palveluja. Yleishallinnosta käsin hoidetaan myös kunnanvaltuuston, kunnanhallituksen, useimpien toimikuntien ja osin tarkastuslautakunnan valmistelu-, täytäntöönpano- ja sihteeritehtävät. Yleishallinnossa työskentelevät talouspäällikkö, kirjanpitäjä-tietoliikenne-asiantuntija, palkkasihteeri, kaksi palvelusihteeriä, hallintojohtaja ja osittain myös matkailuneuvoja (kuntakuva, kansainvälinen toiminta). Toisen palvelusihteerin työajasta on osoitettu 15 % kasvatus- ja opetuslautakunnan tehtäviin. Vuoden 2015 alusta alkaen ao. palvelusihteerin työaika jakaantuu seuraavasti: yleishallinto 80 %, kasvatus- ja opetuslautakunta 15 % ja hyvinvointilautakunta 5 %. Yleishallinnon talousarvio on laadittu talousarvion laadintaohjeiden, kunnanvaltuuston hyväksymän talousarvio- ja suunnitelma raamin sekä kunnanvaltuuston hyväksymän talouden tasapainottamisohjelman mukaisesti. Henkilöstömenoissa on arvioitu yleishallinnon henkilöstön palkattomista virka- ja työvapaista sekä lomarahavapaista saatava kustannussäästö. Vuonna 2014 on aloitettu yleishallinnon henkilöstön ja koko kunnan palvelusihteerien kanssa tasapainottamisohjelman mukainen tehtävänkuvien ja ao. henkilöstön uudelleen organisoinnin tarkasteleminen. Lisäksi selvitetään palkka- ja taloushallinnon mahdollista ulkoistamista. Em. toimenpiteistä tasapainottamisohjelmaan vuodelle 2016 merkitty henkilöstömenojen säästö on tässä vaiheessa huomioitu kokonaisuudessaan henkilöstöhallinnon kustannuspaikalla. Toiminnalliset tavoitteet Tavoite Tavoitetaso/Seurantatapa Toteutuminen 2015 Talousarvioprosessin kehittäminen - Kehysbudjetointimallin edelleen kehittäminen (otettiin käyttöön vuonna 2013) - Hallintokuntien lisäopastus budjetointiin

21 Vesilahden kunta Talousarviosuunnitelma Microsoft Office ja Share- Point-ohjelmien päivitys / käyttöönotto Sähköisen arkiston / ThereForen laajempi käyttö Joukkoliikenteen nykyisen palvelutason turvaaminen ja joukkoliikenteen kehittäminen Kunnan sisäisen tiedottamisen kehittäminen Kunnanvaltuuston hyväksymän talouden tasapainottamisohjelman toteuttaminen Yleishallinnon henkilöstön ammattitaidon ylläpito ja kehittäminen Käyttöönotto kaikkiin kunnan hallintotyöasemiin / käyttöönoton aikatauluttaminen ja säännöllinen seuranta Ohjeistus ja käytön laajentaminen kaikkiin nykyisellä ohjelmaversiolla saataviin kirjanpidon materiaalien sähköiseen arkistoimiseen Vesilahden etujen valvominen seudullisen joukkoliikenteen järjestämisessä / aktiivinen osallistuminen Tampereen seudun joukkoliikennelautakunnan ja - työryhmän toimintaan - Intran kehittäminen - Esimieskoulutus (2 päivää) ajankohtaisista asioista mm. henkilöstö-, talous- ja tietohallintoon sekä erityisesti talouden tasapainottamisohjelmaan liittyen - Yleishallinnon henkilöstön ja koko kunnan palvelusihteerien tehtävänkuvien ja ao. henkilöstön uudelleen organisoinnin tarkasteleminen - Palkka- ja taloushallinnon ulkoistamisen selvittäminen - Henkilöstön kouluttautumisen tukeminen - Tehtävänkuvien tarkistaminen vuosittain - Kehityskeskustelut kerran vuodessa Kansainvälinen toiminta Vastuuhenkilö Kunnanjohtaja Erkki Paloniemi Toiminnalliset tavoitteet Tavoite Tavoitetaso/Seurantatapa Toteutuminen 2015 Vesilahden ja sen kuntalaisten kansainvälisten toimintojen mahdollistaminen ja konkreettisten yhteistyömuotojen luominen etenkin ystävyyskuntien/kuntalaisten kanssa. Kunnanhallituksen vuonna 2011 hyväksymän kansainvälisten toimintojen suunnitelman noudattaminen. Osallistuminen Tampereen ja Pirkanmaan EU-toimiston ja Vesilahden EU-yhteyshenkilön kautta seudulliseen ja maakunnalliseen kv-toimintaan. Seudulliset ja maakunnalliset tavoitteet.

22 Vesilahden kunta Talousarviosuunnitelma Tunnusluvut Määrätavoitteet TA2015 TA2016 TA2017 Viralliset vierailut ja kanssakäymiset ystävyyskuntiin ja/tai ystävyyskunnista muut mahdolliset kanssakäymiset Taloudelliset tavoitteet TA2015 TA2016 TA2017 Vuositasolla kunnan nettovuosikustannus on enintään euroa. Ennen 2011 vuosittaiset kv-toiminnan nettomenot keskimäärin jäivät reilusti alle taloussuunnitelmaan varatun euron. Samoin vuonna 2013 ja 2014 kv-toiminnan nettomenot jäävät puoleen taloussuunnitelmaan varatusta summasta Keinot ja panostukset Ylläpidetään ja syvennetään myönteistä kansainvälistä ilmapiiriä ja kanssakäymistä, jonka kautta myös elävöitetään ja vahvistetaan Vesilahden matkailua ja elinkeinoelämää. Yläasteen oppilaskunnan moninaiset panostukset ovat osa tätä kokonaisuutta. Vuonna 2015 St. Georgenista saapuu virallinen delegaatio pormestarin johdolla Narvan Markkinoille on Vesilahden isäntävuoro kun entisen Sakkolan alueelta, Käkisalmen piiristä saapuu Vesilahden, Punkalaitumen ja Lempäälän kuntien yhteisiä venäläisvieraita ja 2017 kansainväliseen toimintaan tehdään pieni vuotuinen tasoleikkaus talouden tasapainotusohjelman hengessä. Kuntakuva Vastuuhenkilö Matkailuneuvoja Satu Karvinen Toiminnalliset tavoitteet Tavoite Tavoitetaso/Seurantatapa Toteutuminen 2015 Monipuolisen ja myönteisen kuntakuvan luominen kuntalaisille ja kunnan ulkopuolelle Matkailuesitteen ja muiden kunnan esitteiden ja nettisivujen (sisältäen erityisesti Facebookin) päivittäminen Kuntatietouden aktivointi Kunta/kyläkierrokset, uusien asukkaiden Tervetuloa kuntaan - infokirjepaketti, nettisivut Tunnusluvut Määrätavoitteet TP2013 TA2014 TA2015 Tapahtumamarkkinointi 3-3 Uusien asukkaiden ilta Kuntaan/kyliin tutustumiskierrokset Taloudelliset tavoitteet TP2013 TA2014 TA2015 Kustannukset /asukas 2,4 1,3 1,3 Keinot ja panostukset Monipuolista ja myönteistä kuntakuvaa luodaan kunnan nettisivujen ja esitteiden kautta. Kunta on mukana muiden Pirkanmaan kuntien kanssa Aamulehden Ylläty ja ilahdu -netti ja -lehtikampanjassa kesällä tärkein markkinointitapahtuma on 50-vuotisjuhliaan viettävät Narvan Markkinat, joilla kunta on mukana omalla osastollaan. Kunnan osasto keskittyy tonttitarjonnan ja yrittäjyysmahdollisuuksien esittelyyn ja tällä

23 Vesilahden kunta Talousarviosuunnitelma kertaa pienempänä toteutettavalle osastolle ei tule mukaan yhdistys- ja kylätoimijoita. Kuntaa esitellään myös Kotimaan Matkailumessuilla keväällä Uusien ja vanhojen asukkaiden kuntatietoutta aktivoidaan järjestämällä kulttuuritoimen toimesta opastettuja raittikävelyjä Kirkonkylään ja Narvaan ja Wesilahti-päivä yhteistyössä kulttuuritoimen ja Wesilahti-seuran kanssa. Narvan Markkinoille järjestetään yhteistyössä matkailun kanssa opastettu bussikierros Tampereelta Lempäälän kautta.

24 Vesilahden kunta Talousarviosuunnitelma KUNNANHALLITUS TUKIPALVELUT Tuloarviot ja määrärahat (1000 ) TP 2013 TA 2014 TA 2015 TS 2016 TS 2017 Toimintatulot Valmistus omaan käyttöön Toimintamenot Toimintakate (netto) Laskennalliset kustannukset Poistot ja arvonalentumiset Muut laskennalliset kustannukset Tehtävän kokonaiskustannukset Vastuuhenkilö siivous- ja ruokapalvelupäällikkö Toiminnan painopistealueet ja kehittämiskohteet Tukipalveluiden toimintakokonaisuus on tuottaa siivous-, ruoka- ja kuljetuspalveluita kunnan eri hallinnonaloille, henkilöstölle ja muille asiakkaille. Tulevaisuuden kehityssuuntana on laadukas, asiakaslähtöinen ja kustannustehokas tulosalue, joka toimii nettobudjetoituna yksikkönä. Siivouspalvelut Siivouspalvelut tuottavat palveluja ammattitaidolla, hygieenisesti ja tuottavasti. Tarkoituksenmukaisella siivoustoiminnalla tuetaan asiakkaan hyvinvointia ja ylläpidetään rakennusten kuntoa ja pidennetään käyttöikää. Siivouspalvelut toimivat terveyden ja hyvinvoinnin edistäjänä. Tiivis yhteistyö kehyskuntien kanssa tuo yhtenäisemmän linjauksen seitsemän kunnan toiminnoille sekä hyvät yhteistyöverkostot. Asiakaslähtöisyyttä ylläpidetään erilaisten asiakastyytyväisyyskyselyiden ja esille tulevien asioiden kautta. Nopea reagointi asiakkaan tarpeisiin ja toimiva yhteistyö tilaavien organisaatioiden kanssa on osa toimintatapaamme. Talouden tasapainotusohjelman myötä muissa hallintokunnissa tapahtuvat muutokset vaikuttavat siivouspalvelujen tuottamisen vähenemiseen; Yhteistoiminta-alueen tulevat muutokset, Onkemäen koulun lakkauttamispäätös, Narvan palvelutalon sulkeminen sekä päiväkotien keskittäminen. Siivouskohteita on mitoitettu ja tullaan edelleen uudelleen mitoittamaan vastaamaan muuttuneita palvelutarpeita. Nämä näkyvät talousarvion henkilöstömäärärahamäärän pienenemisellä. Palveluvastaavan toimea ei täytetty, joka näkyy mm. henkilöstön lähiesimiehen puutteena, työnohjauksen heikkenemisenä sekä tavaroiden tilaus-tarkastustoiminnoissa. Yksilökehityskeskustelut tullaan järjestämään ryhmäkehityskeskusteluina. Tasapainotusohjelman mukaisesti lyhytaikaiset sairaus- sekä muut lomat hoidetaan edelleen sisäisin järjestelyin yhteistyössä ruokapalveluhenkilöstön kanssa. Henkilöstön koulutusmäärärahaleikkaukset tehtiin talouden tasapainotusohjelman mukaisesti. Ammattitaitoisen työvoiman saatavuus pitempiaikaisiin sijaisuuksiin on yhtä haasteellista kuin aikaisempinakin vuosina siivouspalveluissa.

25 Vesilahden kunta Talousarviosuunnitelma Toiminnalliset tavoitteet Tavoite Tavoitetaso/Seurantatapa Toteutuminen 2015 Asiakastyytyväisyyden ylläpito Asiakastyytyväisyyskysely Talouden tervehdyttämisohjelman toteutus Henkilöstön kaikki 1-3 päivän poissaolot järjestellään sisäisin Henkilöstön hyvinvointi/ kuuleminen Tunnusluvut menettelyin. Ryhmäkehityskeskustelut Taloudelliset tavoitteet TP2013 TA2014 TA2015 Toimintatuotot Toimintakulut Toimintakulujen kasvu % - 16 % Keinot ja panostukset Talouden tervehdyttämisohjelman toteutuminen. Merkittävät TA-muutokset Henkilöstö- ja sijaismäärärahojen väheneminen. Ruokapalvelut Ruokapalveluiden tehtävänä on tuottaa asiakkailleen laadukkaita, ravitsemuksellisesti täysipainoisia ja ravitsemussuositusten mukaisia ateriapalveluja taloudellisesti sekä tehokkaasti. Vesilahti on mukana Tampereen seudun kehyskuntien kanssa Hankintapalvelut Kuha Oy:ssä ja tämä tuo yhtenäisemmän linjauksen seitsemän kunnan hankinnoille, ruokapalvelutoiminnoille sekä hyvät yhteistyöverkostot. Niiden asiakkaiden määrä, joille Vesilahden kunta on järjestänyt ruokapalvelut, on pysynyt lähes samana viimeisten vuosien aikana. Suuria muutoksia ei ole odotettavissa myöskään vuodelle Yhteistoimintaalueella tapahtuvat muutokset hieman vähentävät aterioiden määriä osastoilla. Uutena palveluna Vesilahden kunnan yhteistoiminta-alueella otetaan käyttöön vuoden 2015 alusta palvelukeskuskortti. Ruokapalveluissa tämä tarkoittaa sitä, että eläkeläisille tarjotaan mahdollisuus ruokailla terveyskeskuksen ruokasalissa arvonlisäverottomaan omakustannushintaan. Eläkeläisruokailun mahdollistamisella tuetaan ikääntyneiden toimintakykyä ja itsenäistä asumista. Onkemäen koulun lakkauttamispäätös, Narvan palvelutalon sulkeminen sekä päiväkotien keskittäminen keventää sekä vähentää työmäärää valmistuskeittiöillä. Em. toimenpiteiden myötä myös kunnan kuljetustarve vähenee ja näin ollen 2015 syyslukukaudesta lähtien kaikki ruuan jakopisteet tuotetaan ja lähetetään terveyskeskuksen ravintokeskuksesta. Narvan keittiöllä valmistetaan Narvan koulun tarvittavat ateriat. Keittiöillä tullaan tekemään myös tarvittavat henkilöstömitoitukset. Vuoden 2015 arvioidut suoritemäärät perustuvat hallintokuntien ruokapalveluilta tilaamiin ateriamääriin. Elintarvikkeiden hinnat ovat nousseet maltillisesti. Näin ollen ruokapalvelut ovat saaneet taloudellista hyötyä Kuha Oy:n palveluista ruokapalveluissa. Ruokapalvelujen käytössä olevien elintarvikkeiden kotimaisuusaste on tällä hetkellä korkea. Poikkeavuuksia tähän voi kuitenkin tuoda mm. kotimaisen lihan saatavuusongelmat. Yrityksiltä tulleiden ennakkotietojen mukaan sian- ja naudanlihassa saattaa tulla toimitusvaikeuksia myös vuoden 2015 aikana. Näin ollen joudumme mahdollisesti turvautumaan myös ulkomaiseen lihaan saatavuuden takaamiseksi.

26 Vesilahden kunta Talousarviosuunnitelma Talouden tervehdyttämisohjelman myötä ruokalistaan ja raaka-aineisiin on tehty muutoksia. Elintarvikkeiden kotimaisuusaste pidetään edelleen mahdollisimman korkealla. Valmistuskeittiöiden määrä (2 kpl) pysyy vuonna 2015 ennallaan. Olemassa olevilla keittiöverkostoilla pystytään palvelemaan useamman vuoden ajan kunnan ruokapalveluasiakkaita verrattuna kunnan arvioituun asukasmäärän kehitykseen. Terveyskeskuksen keittiö toimii vuoden jokaisena päivänä ja Narvan keittiö toimii koulujen toimintakausina. Vesilahden kunnassa on palvelukeittiöitä tällä hetkellä 2 kpl, Yläasteen sekä Peiponpellon päiväkodin palvelukeittiö. Talouden tasapainotusohjelman mukaisesti Ylämäen koulun keittiö muutettiin palvelukeittiöstä jakelukeittiöksi syyslukukaudella Kunnan muut keittiöt ovat jakelukeittiöitä, joihin kuljetetaan ruoka kokonaisuudessaan valmiina. Asiakaspalautetta kerätään kouluilta päivittäin. Palautetta voi antaa suoraan henkilöstölle tai kirjoittaa terveisensä asiakaspalautelaatikkoon. Palautteet käsitellään kuukausittain ja tarvittaessa ryhdytään lisätoimenpiteisiin saamiemme palautteiden myötä. Henkilöstö seuraa isoimmissa ruokaa vastaanottavissa kohteissa ruuan laatua (maku, rakenne, ulkonäkö) päivittäin. Laatuseurannassa kirjataan arviot ylös ja näin voidaan tarkistaa mm. jälkeenpäin tulleita mahdollisia reklamaatioita. Ruuan kulutusta seurataan myös säännöllisesti, jotta biojätteen määrä pysyisi minimissään. Asiakaspalautejärjestelmää on kehitetty ja kattava tyytyväisyyskysely tullaan järjestämään myös vuonna Palaute on ollut pääsääntöisesti hyvää ja ateriakokonaisuuksiin ollaan oltu tyytyväisiä. Tiivis yhteistyö Tampereen kehyskuntien kanssa on tuonut ruokapalvelutoimintaan tehokkuutta mm. ruokalistojen yhdentämisen sekä erilaisten yhteishankintojen myötä. Kehyskuntien tuotekehitysryhmä jatkaa hyvin alkanutta reseptiikan kehitystyötä myös vuonna Ruokapalvelujen tuotekehitys on jatkuvaa ruokatuotteiden arviointia ja kehittämistä. Vesilahden ruokapalveluista ryhmässä on 2 varsinaista jäsentä sekä yksi varajäsen. Tuotekehitysryhmän työpanos on tuottanut erittäin hyvän reseptiikan kehyskuntien ruokalistoille. Edellä mainitut positiiviset asiakaspalautteet myös kertovat Vesilahden kunnan ruokapalvelujen kehityksestä. Ruokapalveluiden kehittäminen on jatkuvaa ja henkilöstön osaaminen sekä työpanos merkittävää. Tuotekehitysryhmä osallistuu edelleen kehyskuntien yhteiseen reseptiikan kehitystyöhön, vaikka kunnan ruokapalvelut ovat tehneet talouden tasapainotusohjelman mukaisesti ruokalistaan reseptiikkamuutoksia. Talouden tervehdyttämisohjelman mukaisesti ruokapalveluissa hoidetaan 1-3 päivän kaikki poissaolot sisäisin järjestelyin yhteistyönä siivouspalveluiden henkilöstön kanssa. Ammattitaitoisen työvoiman saatavuus on yhtä haasteellista kuin aikaisempinakin vuosina. Toiminnalliset tavoitteet Tavoite Tavoitetaso/Seurantatapa Toteutuminen 2015 Laadun valvonta sekä Asiakastyytyväisyyskyselyt asiakkaiden kuuleminen Talouden tervehdyttämisohjelman toteutus Talouden tervehdyttämisohjelman toteutus Henkilöstön hyvinvointi sekä kuuleminen Reseptiikan kehittäminen Henkilöstön kaikki 1-3 päivän poissaolot järjestellään sisäisin menettelyin Ruokalista sekä reseptiikka muutokset Ryhmäkehityskeskustelut Tuotekehitysryhmä jatkaa toimintaansa

27 Vesilahden kunta Talousarviosuunnitelma Tunnusluvut Määrätavoitteet TP2013 TA2014 TA2015 Ateriasuoritteet Valmistuskeittiöt Palvelukeittiöt Taloudelliset tavoitteet TP2013 TA2014 TA2015 Toimintatuotot Toimintakulut Toimintakulujen kasvu % -6,7% Keinot ja panostukset Tukipalvelujen talouden tervehdyttämisohjelman toteutuminen. Merkittävät TA-muutokset Ei merkittäviä TA- Muutoksia. Kuljetuspalvelut Kuljetuspalvelut tuottavat erilaisia kuljetuksia kunnan eri hallintokunnille. Narvan seudun, Onkemäen koulun sekä kunnan sisäisen postin kuljetukset hoitaa ulkoinen liikennöitsijä. Kirkonseudun sekä Ylämäen kuljetukset on hoitanut kunnan oma kuljettaja, mutta tällä hetkellä ulkoinen toimija hoitaa myös nämä kuljetukset. Syyslukukaudella 2015 kuljetukset hoidetaan vain yhdellä autolla. Toiminnalliset tavoitteet Tavoite Tavoitetaso/Seurantatapa Toteutuminen 2015 Kuljetusten keskittäminen yhdelle autolle. Syyslukukaudella vain yksi auto käytössä. Palvelukohteiden tarkennus Kuljetus kohteet tarkennetaan tarpeen mukaisesti Tunnusluvut Määrätavoitteet TP2013 TA2014 TA2015 leasingauto 1 1 0,5 ostopalvelun määrä Taloudelliset tavoitteet TP2013 TA2014 TA2015 Toimintatuotot Toimintakulut Toimintakulujen kasvu % -13,7 % Keinot ja panostukset Kuljetukset keskitetään yhdelle autolle syyslukukaudesta 2015 lähtien. Merkittävät TA-muutokset Leasingauton poistaminen syyslukukaudella 2015.

V E S I L A H D E N K U N T A. Talousarvio ja talousarviosuunnitelma

V E S I L A H D E N K U N T A. Talousarvio ja talousarviosuunnitelma V E S I L A H D E N K U N T A Talousarvio ja talousarviosuunnitelma 2016 2018 Kunnan toiminta-ajatus: Vesilahden kunta on Tampereen seutukuntaan kuuluva maaseutumainen, viihtyisä ja turvallinen asuinkunta,

Lisätiedot

Talousarvio 2014 ja taloussuunnitelma Kunnanhallitus

Talousarvio 2014 ja taloussuunnitelma Kunnanhallitus Talousarvio 2014 ja taloussuunnitelma 2015 2016 Kunnanhallitus 11.11. 12.11.2013 Vuosikate, poistot ja nettoinvestoinnit 2006 2016 (1000 euroa) 12 000 10 000 8 000 6 000 4 000 2 000 0-2 000-4 000 2006

Lisätiedot

Siilinjärven kunnan TILINPÄÄTÖS 2012

Siilinjärven kunnan TILINPÄÄTÖS 2012 Siilinjärven kunnan TILINPÄÄTÖS 2012 Tuloslaskelma 2012 2011, ulkoinen koko kunta osa I 2012 2011 kasvu % Toimintatuotot Myyntituotot 51 644 46 627 10,8 % Maksutuotot 8 451 8 736-3,3 % Tuet ja avustukset

Lisätiedot

Siilinjärven kunnan TILINPÄÄTÖS 2014

Siilinjärven kunnan TILINPÄÄTÖS 2014 Siilinjärven kunnan TILINPÄÄTÖS 2014 Keskeiset tunnusluvut 2014 TP2013 TP 2014 TA 2015 Tuloveroprosentti 20,25 21,25 21,25 Kiinteistöveroprosentti, asunnoista 0,50 0,65 0,65 Kiinteistöveroprosentti, yleinen

Lisätiedot

Kaupungin talouden ohjaus. Luottamushenkilökoulutus

Kaupungin talouden ohjaus. Luottamushenkilökoulutus Kaupungin talouden ohjaus Luottamushenkilökoulutus 9.8.2017 Talousarvio ja suunnitelma Kuntalaki 110 Valtuuston on vuoden loppuun mennessä hyväksyttävä kunnalle seuraavaksi kalenterivuodeksi talousarvio

Lisätiedot

Siilinjärven kunnan TILINPÄÄTÖS 2011

Siilinjärven kunnan TILINPÄÄTÖS 2011 Siilinjärven kunnan TILINPÄÄTÖS 2011 Talousarvion tuloslaskelmaosan toteutumisvertailu 2011 osa I Sisältää liikelaitoksen, sisältää sisäiset erät, keskinäiset sisäiset eliminoitu Alkuperäinen Talousarvio-

Lisätiedot

Siilinjärven kunnan TILINPÄÄTÖS 2015

Siilinjärven kunnan TILINPÄÄTÖS 2015 Siilinjärven kunnan TILINPÄÄTÖS 2015 Keskeiset tunnusluvut 2015 TP 2014 TP 2015 TA 2016 Tuloveroprosentti 21,25 21,25 21,25 Kiinteistöveroprosentti, asunnoista 0,65 0,65 0,65 Kiinteistöveroprosentti, yleinen

Lisätiedot

V E S I L A H D E N K U N T A. Talousarvio ja talousarviosuunnitelma

V E S I L A H D E N K U N T A. Talousarvio ja talousarviosuunnitelma V E S I L A H D E N K U N T A Talousarvio ja talousarviosuunnitelma 2015 2017 Kunnan toiminta-ajatus: Vesilahden kunta on Tampereen seutukuntaan kuuluva maaseutumainen, viihtyisä ja turvallinen asuinkunta,

Lisätiedot

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1.-30.6.2017 Hallinto- ja talouspalvelut 12.9.2017 ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. 30.6.2017 Ulvilan kaupungin toimintamenot olivat 1.1-30.6.2017

Lisätiedot

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. - 31.5.2016 Talous- ja hallinto-osasto 28.6.2016 ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. 31.5.2016 Ulvilan kaupungin toimintamenot olivat 1.1. 31.5.2016

Lisätiedot

VUODEN 2019 TALOSARVION JA VUOSIEN TALOUSSUUNNITELMAN LAADINTAOHJEET

VUODEN 2019 TALOSARVION JA VUOSIEN TALOUSSUUNNITELMAN LAADINTAOHJEET VUODEN 2019 TALOSARVION JA VUOSIEN 2020-2021 TALOUSSUUNNITELMAN LAADINTAOHJEET 1. Yleiset laadintaperusteet SAVUKOSKEN KUNTA Kunnan talousarvio ja taloussuunnitelma laaditaan suunnittelukaudelle 2019-2021.

Lisätiedot

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. - 30.9.2016 Talous- ja hallinto-osasto 26.10.2016 ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. 30.9.2016 Ulvilan kaupungin toimintamenot ovat ajalla 1.1.

Lisätiedot

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. 30.11.2016 Talous- ja hallinto-osasto 3.1.2017 ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. 30.11.2016 Ulvilan kaupungin toimintamenot ovat ajalla 1.1.

Lisätiedot

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. - 31.8.2017 Talous- ja hallinto-osasto 26.9.2017 ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. 31.8.2017 Ulvilan kaupungin toimintamenot aikavälillä 1.1.

Lisätiedot

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. - 31.7.2017 Hallinto- ja talouspalvelut 12.9.2017 ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. 31.7.2017 Ulvilan kaupungin toimintamenot aikavälillä 1.1.

Lisätiedot

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. 31.3.2018 3131.10.2017 Hallinto- ja talouspalvelut 17.4.2018 ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. 31.3.2018 Ulvilan kaupungin toimintatulot aikavälillä

Lisätiedot

UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI ENNAKKO- TILINPÄÄTÖS 2017

UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI ENNAKKO- TILINPÄÄTÖS 2017 UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI ENNAKKO- TILINPÄÄTÖS Kaupunginhallitus 12.2.2018 SISÄLLYSLUETTELO Sitovuustason olennaiset ylitykset... 1 Yhdistelmä... 2 Pitkä- ja lyhytaikaiset lainat... 3 Verotulot... 4 Palkat

Lisätiedot

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. 30.11.2017 3131.10.2017 Hallinto- ja talouspalvelut 2.1.2018 ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. 30.11.2017 Ulvilan kaupungin toimintamenot aikavälillä

Lisätiedot

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. 31.10.2018 31.3.2013 131.10.2017 Hallinto- ja talouspalvelut 28.11.2018 ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. 31.10.2018 Ulvilan kaupungin toimintatulot

Lisätiedot

Tilinpäätös 2010. 14.4.2011 Jukka Varonen

Tilinpäätös 2010. 14.4.2011 Jukka Varonen Tilinpäätös 2010 14.4.2011 Jukka Varonen Yleinen kehitys Valkeakosken asukasluvun kasvu voimistui: valkeakoskelaisia oli vuoden lopussa 20 844 eli 213 asukasta enemmän kuin vuotta aikaisemmin Työttömyysaste

Lisätiedot

VUODEN 2017 TALOUSARVION MUUTOKSET TA MUUTOS Hallintokunta/toiminta TA 2017 kpito Toteutuma menot tulot määräraha toteutuma % KÄYTTÖTALOUS

VUODEN 2017 TALOUSARVION MUUTOKSET TA MUUTOS Hallintokunta/toiminta TA 2017 kpito Toteutuma menot tulot määräraha toteutuma % KÄYTTÖTALOUS NAKKILAN KUNTA VUODEN 2017 TALOUSARVION MUUTOKSET TA MUUTOS Hallintokunta/toiminta TA 2017 kpito 30.4.17 Toteutuma menot tulot määräraha toteutuma % KÄYTTÖTALOUS TOIMINTAMENOT/-TULOT KESKUSVAALILAUTAKUNTA

Lisätiedot

V E S I L A H D E N K U N T A. Talousarvio ja talousarviosuunnitelma

V E S I L A H D E N K U N T A. Talousarvio ja talousarviosuunnitelma V E S I L A H D E N K U N T A Talousarvio ja talousarviosuunnitelma 2014 2016 Kunnan toiminta-ajatus: Vesilahden kunta on Tampereen seutukuntaan kuuluva maaseutumainen, viihtyisä ja turvallinen asuinkunta,

Lisätiedot

Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2011 ja vastuuvapauden myöntäminen

Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2011 ja vastuuvapauden myöntäminen Tarkastuslautakunta 22 14.05.2012 Kunnanvaltuusto 23 04.06.2012 Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2011 ja vastuuvapauden myöntäminen Tarkastuslautakunta Kunnanhallitus 2.4.2012 68 Kunnan tilinpäätöksen tulee

Lisätiedot

Sonkajärven kunnan talousarvio vuodelle 2017 sekä taloussuunnitelma vuosille

Sonkajärven kunnan talousarvio vuodelle 2017 sekä taloussuunnitelma vuosille Kunnanhallitus 140 19.09.2016 Kunnanhallitus 169 31.10.2016 Kunnanhallitus 211 28.11.2016 Sonkajärven kunnan talousarvio vuodelle 2017 sekä taloussuunnitelma vuosille 2018-2019 240/02.02.00/2016 Kunnanhallitus

Lisätiedot

TA 2013 Valtuusto

TA 2013 Valtuusto TA 2013 Valtuusto 12.11.2012 26.11.2012 www.kangasala.fi 1 26.11.2012 www.kangasala.fi 2 TALOUSARVIO 2013 Muutos % ml. vesilaitos TA 2013 TA 2012/ milj. TA 2013 Kokonaismenot 220,3 5,7 ulkoiset Toimintakulut

Lisätiedot

Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2015

Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2015 Kunnanhallitus 44 21.03.2016 Tarkastuslautakunta 36 02.06.2016 Valtuusto 15 20.06.2016 Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2015 38/02.06.01/2016 Kunnanhallitus 21.03.2016 44 Valmistelija: kunnansihteeri Tilinpäätös

Lisätiedot

Lemin kunnanhallitus Toukkalantie 2 54710 LEMr leminkunta@lemi.fi 16.5.2019 OIKAISUVAATIMUS Vaadin oikaisua Lemin kunnanhallituksen päätökseen 24.4.2019 48. Kunnanhallitus on päättänyt, että "Hankinta

Lisätiedot

Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2016

Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2016 Kunnanhallitus 67 27.03.2017 Tarkastuslautakunta 31 12.05.2017 Valtuusto 14 22.05.2017 Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2016 Kunnanhallitus 27.03.2017 67 40/02.02.02/2017 Valmistelija: kunnansihteeri Tilinpäätös

Lisätiedot

31.3.2015 Minna Uschanoff. Tilinpäätös 2014

31.3.2015 Minna Uschanoff. Tilinpäätös 2014 31.3.2015 Minna Uschanoff Tilinpäätös 2014 Yleinen kehitys Valkeakosken asukasluku nousi hieman. Valkeakoskelaisia oli vuoden 2014 lopussa 21 162 eli 33 asukasta enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Valkeakosken

Lisätiedot

Yleistä vuoden 2018 talousarviosta

Yleistä vuoden 2018 talousarviosta KH 28.11.2017 Yleistä vuoden 2018 talousarviosta Suomen kuntien taloudellisessa tilanteessa näkyy selvä kahtiajako hyvin toimeentuleviin kuntiin ja vaikeuksissa oleviin kuntiin. Osa kunnista suunnittelee

Lisätiedot

Talousarvion toteumisvertailu syyskuu /PL

Talousarvion toteumisvertailu syyskuu /PL 1 (17) Talousarvion toteumisvertailu syyskuu 2018 25.10.2018/PL Yleistä - vertailu tehty talousarvio-osittain (tuloslaskelma, rahoituslaskelma, käyttötalous, investoinnit) - toteutuma syyskuun lopussa,

Lisätiedot

PYHÄJÄRVEN KAUPUNKI TALOUSKATSAUS

PYHÄJÄRVEN KAUPUNKI TALOUSKATSAUS PYHÄJÄRVEN KAUPUNKI TALOUSKATSAUS 3.4.217 2 SISÄLLYSLUETTELO PYHÄJÄRVEN KAUPUNGIN TALOUSKATSAUS.. Väestö. 3 Työllisyys.. 3 TULOSLASKELMA.. 4 Toimintatuotot. 4 Toimintakulut.. 4 Valtionosuudet.. 4 Vuosikatetavoite

Lisätiedot

Reino Hintsa http://www.reinohintsa.com/

Reino Hintsa http://www.reinohintsa.com/ Isonkyrön kunnan talous 2009-2010 tilannekatsaus 24.8.2009 ja 9.9.2009 Reino Hintsa http://www.reinohintsa.com/ www.reinohintsa.com 1 Kuntataloudessa vaikeat ajat Laman johdosta työttömyys lisääntyy Kunnan

Lisätiedot

TALOUSARVION LAADINTAOHJEET 2016

TALOUSARVION LAADINTAOHJEET 2016 TALOUSARVION LAADINTAOHJEET 2016 SIIKAJOEN KUNTA Kunnanhallitus 24.8.2015 TALOUSARVION 2016 SEKÄ VUOSIEN 2017 2018 TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMAN VALMISTELU- JA KÄSITTELYAIKATAULU Yleistä Palkat Kunnanhallitus

Lisätiedot

Sivu 1. Tuloarviot uu Talous- Toteu- Poikke- Käyttö Talous- Toteu- Poikke- Käyttö NETTO N arvio tuma ama % arvio tuma ama % EUR B

Sivu 1. Tuloarviot uu Talous- Toteu- Poikke- Käyttö Talous- Toteu- Poikke- Käyttö NETTO N arvio tuma ama % arvio tuma ama % EUR B Talousarvion toteutumisvertailu 1.1.- 31.10.2012 Ulkoinen/sisäinen Keskimääräinen käyttö--% saisi olla 833 % Sivu 1 KAYTTOTALOUSOSA Sito Määrärahat Tuloarviot uu Talous- Toteu- Poikke- Käyttö Talous- Toteu-

Lisätiedot

Siilinjärven kunta. Muutostalousarvio 2015

Siilinjärven kunta. Muutostalousarvio 2015 Siilinjärven kunta Muutostalousarvio 2015 Tuloslaskelma (ulkoinen, 1000 euroa) Muuto Muuto Muutos s s Muutos % TP 2013 TA 2014 TA 2015 TA 2015 euroa % MB-15/Ta-14 TOIMINTATULOT 19 489 18 856 18 920 18

Lisätiedot

VESILAHDEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 2/ Otsikko Sivu 11 KOKOUKSEN LAILLISUUDEN JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN PÖYTÄKIRJAN TARKASTUS 18

VESILAHDEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 2/ Otsikko Sivu 11 KOKOUKSEN LAILLISUUDEN JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN PÖYTÄKIRJAN TARKASTUS 18 VESILAHDEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 2/2016 15 Hyvinvointilautakunta 12.04.2016 AIKA 12.4.2016 klo 18:09 20:35 PAIKKA Peiponpellon päiväkodin ruokasali KÄSITELLYT ASIAT Otsikko Sivu 11 KOKOUKSEN LAILLISUUDEN JA

Lisätiedot

Talousarvion toteumisvertailu syyskuu 2015 29.10.2015/PL

Talousarvion toteumisvertailu syyskuu 2015 29.10.2015/PL Kankaanpään kaupunki Talousarvion toteutumisvertailu syyskuu 2015 1 (22) Talousarvion toteumisvertailu syyskuu 2015 29.10.2015/PL Yleistä - vertailu tehty talousarvio-osittain (tuloslaskelma, rahoituslaskelma,

Lisätiedot

TULOSLASKELMAOSA 2011 2014

TULOSLASKELMAOSA 2011 2014 257 TULOSLASKELMAOSA 2011 2014 258 259 TULOSLASKELMAOSA Tuloslaskelmaosa osoittaa, miten tulorahoitus kattaa kaupungin palvelujen tuottamisesta aiheutuvat menot. Tulorahoituksen riittävyyttä arvioidaan

Lisätiedot

LAPIN LIITTO Hallitus

LAPIN LIITTO Hallitus LAPIN LIITTO Hallitus 29.8.2016 Liite Vuoden 2017 talousarvion ja vuosien 2018-2019 taloussuunnitelman laadintaohjeet Lapin liiton hallinnossa ja taloudenhoidossa noudatetaan kuntalain säännöksiä. Kuntalain

Lisätiedot

Talouden seuranta, analysointi ja tilinpäätös

Talouden seuranta, analysointi ja tilinpäätös Talouden seuranta, analysointi ja tilinpäätös Talous ja strategiaryhmä 7.1.2009 I 1 Talouden seuranta ja raportointi 7.1.2009 I 2 Tuloslaskelma Kunnassa tuloslaskelman tehtävä on osoittaa, riittääkö tuottoina

Lisätiedot

Kuva Pirkko Kinnunen TALOUSARVION LAADINTAOHJEET 2018 SIIKAJOEN KUNTA

Kuva Pirkko Kinnunen TALOUSARVION LAADINTAOHJEET 2018 SIIKAJOEN KUNTA Kuva Pirkko Kinnunen TALOUSARVION LAADINTAOHJEET 2018 SIIKAJOEN KUNTA Kunnanhallitus 21.8.2017 TALOUSARVION 2018 SEKÄ VUOSIEN 2019 2020 TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMAN VALMISTELU- JA KÄSITTELYAIKATAULU

Lisätiedot

Rahoitusosa 2013 2016

Rahoitusosa 2013 2016 Rahoitusosa 2013 2016 Rahoitusosa... 194 Rahoituslaskelma... 194 Rahoitussuunnitelma... 195 Täydentäviä tietoja... 197 Vantaa talousarvio 2013, taloussuunnitelma 2013 2016 193 Rahoitusosa Rahoituslaskelma

Lisätiedot

TALOUSARVIOKEHYS 2014; SITOVA TASO: NETTOMENOT/-TULOT

TALOUSARVIOKEHYS 2014; SITOVA TASO: NETTOMENOT/-TULOT 1 TALOUSARVIOKEHYS 2014; SITOVA TASO: NETTOMENOT/-TULOT KVTES: Vaalit Tulot 40 592 0 0 20 000 20 000 Menot 60 455 0 0 20 000 20 000 Netto -19 863 0 0 0 0 Tilintarkastus Tulot 0 0 0 0 0 Menot 27 987 31

Lisätiedot

Sisällysluettelo 1 PELLON KUNNAN TOIMINTAYMPÄRISTÖ Väestö Työpaikat, työvoima ja työllisyys Väestön koulutustaso...

Sisällysluettelo 1 PELLON KUNNAN TOIMINTAYMPÄRISTÖ Väestö Työpaikat, työvoima ja työllisyys Väestön koulutustaso... Sisällysluettelo 1 PELLON KUNNAN TOIMINTAYMPÄRISTÖ... 4 1.1. Väestö... 4 1.2. Työpaikat, työvoima ja työllisyys... 5 1.3. Väestön koulutustaso... 6 1.4. Kunnan talouden kehitystä kuvaavia tietoja... 7

Lisätiedot

Päivä Pykälä Hakemus Päätös 3.3.2014 6 Kirsi Heino Teille myönnetään 1. ammattialalisä

Päivä Pykälä Hakemus Päätös 3.3.2014 6 Kirsi Heino Teille myönnetään 1. ammattialalisä Kunnanhallitus 12.5.2014 78 liite n:o 1 Kunnanjohtajan päätökset 1.3.2014-30.4.2014 :t 6-16 Päivä Pykälä Hakemus Päätös 3.3.2014 6 Kirsi Heino Teille myönnetään 1. ammattialalisä 1.3.2014 alkaen. Teille

Lisätiedot

OSAVUOSIKATSAUS 1.1. - 31.3.2013

OSAVUOSIKATSAUS 1.1. - 31.3.2013 1 OSAVUOSIKATSAUS 1.1. - 31.3.2013 Tilanteessa 31.3.2013 kirjanpidollinen tuloslaskelman vuosikate on 1.040.476 euroa positiivinen ja tilikauden osavuositulos on 118.034 euroa ylijäämäinen. Kun otetaan

Lisätiedot

Talousarvion toteuma kk = 50%

Talousarvion toteuma kk = 50% Talousarvion toteuma 1.1.-30.6.2018 6kk = 50% Verotulojen kertymä Kunnallisverot 3 859 476 3 300 000 3 846 943 58,3 Kiinteistöverot 9 718 367 500 35 134 4,8 Yhteisöverot 533 625 382 500 356 007 46,5 Yhteensä

Lisätiedot

RAHOITUSOSA 2012 2015

RAHOITUSOSA 2012 2015 271 RAHOITUSOSA 2012 2015 272 273 RAHOITUSOSA Rahoituslaskelma koostuu kaupungin ja liikelaitosten varsinaisen toiminnan ja investointien sekä rahoitustoiminnan rahavirtojen muutoksista. Rahoituslaskelma

Lisätiedot

LAPIN LIITTO Hallitus Liite

LAPIN LIITTO Hallitus Liite LAPIN LIITTO Hallitus 29.8.2016 Liite Vuoden 2017 talousarvion ja vuosien 2018 2019 taloussuunnitelman laadintaohjeet Lapin liiton hallinnossa ja taloudenhoidossa noudatetaan kuntalain säännöksiä. Kuntalain

Lisätiedot

Talousarvion toteuma kk = 50%

Talousarvion toteuma kk = 50% Talousarvion toteuma 1.1.-30.6.2019 6kk = 50% Verotulojen kertymä 30.6.2018 Talousarvio 30.6.2019 30.6.2019 Tot. % Kunnallisverot 3 846 943 3 456 000 3 727 292 53,9 Kiinteistöverot 35 134 373 500 8 904

Lisätiedot

Kuva Pirkko Kinnunen TALOUSARVION LAADINTAOHJEET 2019 SIIKAJOEN KUNTA

Kuva Pirkko Kinnunen TALOUSARVION LAADINTAOHJEET 2019 SIIKAJOEN KUNTA Kuva Pirkko Kinnunen TALOUSARVION LAADINTAOHJEET 2019 SIIKAJOEN KUNTA Kunnanhallitus 20.8.2018 TALOUSARVION 2019 SEKÄ VUOSIEN 2019 2021 TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMAN VALMISTELU- JA KÄSITTELYAIKATAULU

Lisätiedot

Rahan yksikkö: tuhatta euroa TP 2016 TA 2017 Kehys Tuloslaskelma TP 2016 TA 2017 Kehys

Rahan yksikkö: tuhatta euroa TP 2016 TA 2017 Kehys Tuloslaskelma TP 2016 TA 2017 Kehys Rahan yksikkö: tuhatta euroa 1 000 TP 2016 TA 2017 Kehys 2018 2019 2020 2021 2022 Tuloslaskelma TP 2016 TA 2017 Kehys 2018 2019 2020 2021 2022 TOIMINTATUOTOT 72 115 84 291 80 261 63 621 63 535 63 453 63

Lisätiedot

TALOUSARVIO KEHYSLASKELMA TOIMIALOITTAIN Sisäiset ja ulkoiset toimintatulot ja toimintamenot

TALOUSARVIO KEHYSLASKELMA TOIMIALOITTAIN Sisäiset ja ulkoiset toimintatulot ja toimintamenot TALOUSARVIO 2018 14.8.2017 KEHYSLASKELMA TOIMIALOITTAIN Sisäiset ja ulkoiset toimintatulot ja toimintamenot OVK1 Ennuste 2017 KEHYS TAE 2018 Muutos talousarvioon 2017, euroa Kokonaismuutos-% TA 2017:een

Lisätiedot

Tilinpäätös Kaupunginhallitus

Tilinpäätös Kaupunginhallitus Tilinpäätös 2015 Kaupunginhallitus 29.3.2016 Tuloslaskelma, toimintakate ULKOINEN *) Oikaistu TA/KS TP 2015 TOT/TA Tot % 1 000 TP 2014 2015 Ero 2015 Toimintatuotot: Myyntituotot 8 273 8 141 8 550 409 105

Lisätiedot

Vuoden 2015 talousarvionesityksen ja vuosien 2016 2017 taloussuunnitelmaesitysten

Vuoden 2015 talousarvionesityksen ja vuosien 2016 2017 taloussuunnitelmaesitysten Ohje 1 (6) Vuoden 2015 talousarvionesityksen ja vuosien 2016 2017 taloussuunnitelmaesitysten perusteet Valtionosuusjärjestelmän muutos koskettaa ensimmäisen kerran kuntia vuoden 2015 talousarvioiden osalta.

Lisätiedot

Vuoden 2017 talousarvio ja taloussuunnitelma Alavieskan kunta Valtuusto JY

Vuoden 2017 talousarvio ja taloussuunnitelma Alavieskan kunta Valtuusto JY Vuoden 2017 talousarvio ja taloussuunnitelma 2017-2019 Alavieskan kunta Valtuusto 19.12.2016 JY Arvio 2016 tilinpäätöksestä tuloslaskelman osalta Poikkeama Tp ennuste - TA 2016 Muutos Tp ennuste - Tp 2015

Lisätiedot

Tilinpäätöksen allekirjoittavat kunnanhallituksen jäsenet sekä kunnanjohtaja tai pormestari.

Tilinpäätöksen allekirjoittavat kunnanhallituksen jäsenet sekä kunnanjohtaja tai pormestari. Kunnanhallitus 47 30.03.2015 Kunnanvaltuusto 20 15.06.2015 Vuoden 2014 tilinpäätöksen hyväksyminen Khall 30.03.2015 47 30.3.2015 Kuntalain 68 :n mukaan kunnanhallituksen on laadittava tilikaudelta tilinpäätös

Lisätiedot

Laskelma kuntien ja kuntayhtymien menoista v. 2013

Laskelma kuntien ja kuntayhtymien menoista v. 2013 Laskelma kuntien ja kuntayhtymien menoista v. 213 1,7 % Toimintakulut 38,3 mrd. : Palkat ja palkkiot 16,39 mrd. 3,6 %,7 % 1,6 %,2 %,3 % 3,8 % Henkilösivukulut 4,96 mrd. Palvelujen ostot 9,78 mrd. Materiaalin

Lisätiedot

Laskelma kuntien ja kuntayhtymien menoista v. 2013

Laskelma kuntien ja kuntayhtymien menoista v. 2013 Laskelma kuntien ja kuntayhtymien menoista v. 213 1,7 % Toimintakulut 38,3 mrd. : Palkat ja palkkiot 16,39 mrd. 3,6 %,7 % 1,6 %,2 %,3 % 3,8 % Henkilösivukulut 4,96 mrd. Palvelujen ostot 9,78 mrd. Materiaalin

Lisätiedot

Talousarviokirja on toimitettu osastopäälliköille paperiversiona. Talousarviokirja löytyy Dynastystä asianumerolla 647/2014.

Talousarviokirja on toimitettu osastopäälliköille paperiversiona. Talousarviokirja löytyy Dynastystä asianumerolla 647/2014. MYNÄMÄEN KUNTA Kh 19.1.2015 1 Vuoden 2015 talousarvion täytäntöönpano-ohjeet Talousarvio Talousarvion käsittelyä, hyväksymistä, velvoittavuutta, sisältöä ja rakennetta sekä talousarvioperiaatteita koskevat

Lisätiedot

Kouvolan talouden yleiset tekijät

Kouvolan talouden yleiset tekijät Tilinpäätös 2013 1 Kouvolan talouden yleiset tekijät 2 Väestökehitys Kouvolassa 2009-2017 3 Väestöennuste ikäryhmittäin 2015-2040 Ikäryhmä Muutos-% 2015/2040 0-14 -12,3 15-65 -17,1 65-20,4-12 % - 17 %

Lisätiedot

Kunnan talouden perusteet. Luottamushenkilöiden koulutus Sirkka Lankila

Kunnan talouden perusteet. Luottamushenkilöiden koulutus Sirkka Lankila Kunnan talouden perusteet Luottamushenkilöiden koulutus 11.2.2013 Sirkka Lankila Valtuusto ja kunnan talous Valtuusto päättää kunnan talouden ja rahoituksen perusteista eli valtuusto käyttää kunnassa budjettivaltaa

Lisätiedot

LAPIN LIITTO Hallitus 25.8.2015

LAPIN LIITTO Hallitus 25.8.2015 LAPIN LIITTO Hallitus 25.8.2015 Liite Vuoden 2016 talousarvion ja vuosien 2017-2018 taloussuunnitelman laadintaohjeet Lapin liiton hallinnossa ja taloudenhoidossa noudatetaan kuntalain säännöksiä. Kuntalain

Lisätiedot

Talousarvion toteumisvertailu maaliskuu /PL

Talousarvion toteumisvertailu maaliskuu /PL 1 (17) Talousarvion toteumisvertailu maaliskuu 2018 27.4.2018/PL Yleistä - vertailu tehty talousarvio-osittain (tuloslaskelma, rahoituslaskelma, käyttötalous, investoinnit) - toteutuma maaliskuun lopussa,

Lisätiedot

OSAVUOSIKATSAUS 1.1. - 31.3.2015

OSAVUOSIKATSAUS 1.1. - 31.3.2015 1 OSAVUOSIKATSAUS 1.1. - 31.3.2015 Tilanteessa 31.3.2015 kaupungin tuloslaskelman vuosikate on 1.242.673 euroa positiivinen ja tilikauden osavuositulos on 219.483 euroa ylijäämäinen. Talousarvion 2015

Lisätiedot

Forssan kaupungin vuoden 2016 tilinpäätös. Mediatiedote

Forssan kaupungin vuoden 2016 tilinpäätös. Mediatiedote Forssan kaupungin vuoden 2016 tilinpäätös Mediatiedote 6. huhtikuuta 2017 Vuoden 2016 tilinpäätös ennustettua parempi ja mahdollistaa jonkin verran myös varautumista tulevaan Tilinpäätös on 0,2 miljoonaa

Lisätiedot

Kunnanhallitus 7.12.2015 Valtuusto 16.12.2015

Kunnanhallitus 7.12.2015 Valtuusto 16.12.2015 Pyhäjoen kunta Talousarvion muutokset 2015 Kunnanhallitus 7.12.2015 Valtuusto 16.12.2015 PYHÄJOEN KUNTA (sitovuus) TALOUSARVION MUUTOKSET VUODELLE 2015 TULOSLASKELMA MUUTOKSET LOPULLINEN (Ulkoinen/Sisäinen)

Lisätiedot

TALOUSARVIO 2014; KAUPUNGINJOHTAJAN ESITYS

TALOUSARVIO 2014; KAUPUNGINJOHTAJAN ESITYS 1 TALOUSARVIO 2014; KAUPUNGINJOHTAJAN ESITYS Hallintokunnan Kaup.johtajan Tehtäväalue Tilinpäätös Talousarvio esitys esitys Muutos Muutos% 2012 2013 2014 2014 2013/2014 2013/2014 Vaalit Tulot 40 592 0

Lisätiedot

Talousarvion toteumisvertailu syyskuu /PL

Talousarvion toteumisvertailu syyskuu /PL Talousarvion toteumisvertailu syyskuu 2016 25.10.2016/PL Yleistä - vertailu tehty talousarvio-osittain (tuloslaskelma, rahoituslaskelma, käyttötalous, investoinnit) - toteutuma syyskuun lopussa, vertailutietona

Lisätiedot

Yleistä vuoden 2019 talousarviosta

Yleistä vuoden 2019 talousarviosta EM 30.10.2018 Yleistä vuoden 2019 talousarviosta Pomarkun kunnan vuoden 2019 talousarviota tehdään poikkeuksellisen vaikeassa tilanteessa, joka aiheutuu valtionosuustulojen romahduksesta vuonna 2019. Valtionosuudet

Lisätiedot

Talouden seurantaraportti tammikesäkuu Tähän tarvittaessa otsikko

Talouden seurantaraportti tammikesäkuu Tähän tarvittaessa otsikko Talouden seurantaraportti tammikesäkuu Tähän tarvittaessa otsikko 2016 Talousjohtaja Anne Arvola 8.8.2016 *TP ENNUSTE 2016 ULKOISET ERÄT TOT 2012 TOT 2013 TOT 2014 TOT 2015 TA2016 ENNUSTE 2016 Toimintatuotot

Lisätiedot

ALAVIESKAN KUNTA. Osavuosikatsaus

ALAVIESKAN KUNTA. Osavuosikatsaus ALAVIESKAN KUNTA Osavuosikatsaus 31.03.2015 Kunnanhallitus 11.05.2015 ALAVIESKAN KUNNAN TULOSLASKELMAN TOTEUTUMINEN TAMMI-MAALISKUU 2015 (sisäiset ja ulkoiset erät mukana) Tammi-maaliskuu 2014 TA 2015

Lisätiedot

Käyttötalousosa TOT 2014 TA 2015

Käyttötalousosa TOT 2014 TA 2015 1.12.2015 Käyttötalousosa TOT 2014 TA 2015 TA muutokset 2015 TA siirrot 2015 TA yhteensä 2015 TA 2016 TS 2017 TS 2018 TS 2019 Toimielin kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunt Määrärahat Käyttötalousosa

Lisätiedot

Lisätalousarvio 2019 ja taloussuunnitelma Maakuntavaltuusto

Lisätalousarvio 2019 ja taloussuunnitelma Maakuntavaltuusto Liite 2 Lisätalousarvio 2019 ja taloussuunnitelma 2019 2021 Maakuntavaltuusto 10.6.2019 1 Sisällysluettelo: 4. Talousarvion ja -suunnitelman rakenne... 2 5. Talousarvion laadinnan yleiset periaatteet...

Lisätiedot

KIIKOISTEN KUNTA Luontevasti lähellä kaiken keskellä TILINPÄÄTÖS 2008

KIIKOISTEN KUNTA Luontevasti lähellä kaiken keskellä TILINPÄÄTÖS 2008 KIIKOISTEN KUNTA Luontevasti lähellä kaiken keskellä TILINPÄÄTÖS 2008 Toiminta-ajatus Kiikoisten kunta on paikkakunnan kaikenpuoliseen kehittämiseen pyrkivä, kuntalaisia varten järjestetty palveluorganisaatio.

Lisätiedot

Forssan kaupungin vuoden 2014 tilinpäätös

Forssan kaupungin vuoden 2014 tilinpäätös Forssan kaupungin vuoden 2014 tilinpäätös Mediatiedote 8. huhtikuuta 2015 Vuoden 2014 tilinpäätös Tilinpäätös on 0,3 miljoonaa euroa ylijäämäinen. Kaupungin vuosikate on 5 miljoonaa euroa eli 283 euroa/asukas.

Lisätiedot

V E S I L A H D E N K U N T A. Talousarvio ja talousarviosuunnitelma 2013-2015

V E S I L A H D E N K U N T A. Talousarvio ja talousarviosuunnitelma 2013-2015 V E S I L A H D E N K U N T A Talousarvio ja talousarviosuunnitelma 2013-2015 Kunnan toiminta-ajatus: Vesilahden kunta on Tampereen seutukuntaan kuuluva maaseutumainen, viihtyisä ja turvallinen asuinkunta,

Lisätiedot

VUODEN 2016 TALOUSARVION JA VUOSIEN 2017-2018 TALOUSSUUNNITELMAN LAADINTAOHJEET

VUODEN 2016 TALOUSARVION JA VUOSIEN 2017-2018 TALOUSSUUNNITELMAN LAADINTAOHJEET Talouspalvelut 1.6.2015 Palvelukeskuksille VUODEN 2016 TALOUSARVION JA VUOSIEN 2017-2018 TALOUSSUUNNITELMAN LAADINTAOHJEET KÄYTTÖTALOUSOSA Kunnan toimintaa ja taloutta ohjataan vähintään kolmeksi vuodeksi

Lisätiedot

Vuoden 2016 talousarvion määrärahojen ylitykset. Määrärahojen ylityksiä on seuraavasti: Käyttötalousosa Tuotot/kulut Määräraha Toteuma Ylitykset

Vuoden 2016 talousarvion määrärahojen ylitykset. Määrärahojen ylityksiä on seuraavasti: Käyttötalousosa Tuotot/kulut Määräraha Toteuma Ylitykset SJK/387/02.02.00/2015 Kh 13.3.2017, 99 Vuoden 2016 talousarvion määrärahojen ylitykset Kuntalain 110 :ssä todetaan, että kunnan toiminnassa ja taloudenhoidossa on noudatettava talousarviota. Siihen tehtävistä

Lisätiedot

Kiinteistöverotilitys on vaikuttanut n euron verran vuoden 2016 syyskuun tulokseen.

Kiinteistöverotilitys on vaikuttanut n euron verran vuoden 2016 syyskuun tulokseen. PÖYTYÄN KUNTA Talousraportti 9/2016 1 Tuloslaskelma 2016 2015 TOIMINTATUOTOT TA Muutos Ta+muut. Toteuma Tot-% Edv.tot Tot-% Myyntituotot 4 471 050 0 4 471 050 2 750 516 61,52 2 990 447 63,59 Maksutuotot

Lisätiedot

KIIKOISTEN KUNTA Luontevasti lähellä kaiken keskellä TILINPÄÄTÖS 2012

KIIKOISTEN KUNTA Luontevasti lähellä kaiken keskellä TILINPÄÄTÖS 2012 KIIKOISTEN KUNTA Luontevasti lähellä kaiken keskellä TILINPÄÄTÖS 2012 Toiminta-ajatus Kiikoisten kunta on paikkakunnan kaikenpuoliseen kehittämiseen pyrkivä, kuntalaisia varten järjestetty palveluorganisaatio.

Lisätiedot

kk=75%

kk=75% 1 Talousarvion toteutuminen 01.01. - 30.09.2017 9 kk=75% Kokonaisuutena syyskuun lopun toteuma näyttää varsin hyvältä. Viime vuoteen verrattuna vuosikate on toteutunut noin 800 000 euroa paremmin ja tilikauden

Lisätiedot

Kankaanpään kaupunki. Tilinpäätös kaupunginkamreeri

Kankaanpään kaupunki. Tilinpäätös kaupunginkamreeri Kankaanpään kaupunki Tilinpäätös 2017 1 Tilinpäätösaineisto 1. Tilinpäätös Toimintakertomus Toteutumisvertailu Tilinpäätöslaskelmat Liitetiedot Eriytetyt tilinpäätökset Allekirjoitukset ja merkinnät Luettelot

Lisätiedot

Talousarviomuutos 2015

Talousarviomuutos 2015 Kunnanhallitus 232 30.11.2015 Valtuusto 50 07.12.2015 Talousarviomuutos 2015 362/02.02.02/2015 Kunnanhallitus 30.11.2015 232 Valmistelija: kunnansihteeri Vuoden 2015 talousarvion muutosesitys perustuu

Lisätiedot

UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI. Talousarvio 2016 ja taloussuunnitelma 2016-2018. Raamit kaupunki Ohjeistus liikelaitokset

UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI. Talousarvio 2016 ja taloussuunnitelma 2016-2018. Raamit kaupunki Ohjeistus liikelaitokset UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI Talousarvio 2016 ja taloussuunnitelma 2016-2018 kaupunki Ohjeistus liikelaitokset Kaupunginhallitus 16.06.2015 Talousarvio 2016 ja taloussuunnitelma 2016-2018 Perusteita Hallitusohjelma

Lisätiedot

Toiminnan rahavirta TA Toteuma Tot-% Käyttö Tot-%

Toiminnan rahavirta TA Toteuma Tot-% Käyttö Tot-% PÖYTYÄN KUNTA Talousraportti 6/2016 1 Tuloslaskelma 2016 2015 TOIMINTATUOTOT TA Ta+muut. Toteuma Tot-% Edv.tot Tot-% Myyntituotot 4 471 050 4 471 050 1 847 251 41,32 2 037 606 43,33 Maksutuotot 2 713 900

Lisätiedot

Palvelualuekohtaiset alustavat kehykset

Palvelualuekohtaiset alustavat kehykset Palvelualuekohtaiset alustavat kehykset 2019-2023 29.5.2018 1 Järvenpään kaupunki ja Järvenpään Vesi yhteensä, tuloslaskelma TP 2017 TPE 2018 Kehys 2019 2020 2021 2022 2023 Tuloslaskelma TP 2017 TPE 2018

Lisätiedot

KIURUVEDEN KAUPUNGIN TALOUDESTA

KIURUVEDEN KAUPUNGIN TALOUDESTA KIURUVEDEN KAUPUNGIN TALOUDESTA Käyttötalous: TOIMINTAMENOJEN (59,7 milj. euroa) JAKAUTUMINEN 2013 Muut (17 %) SOTE (54 %) Henkilöstömenot (29 %) SOTE: Henkilöstömenot: Muut: Maksuosuudet Ylä-Savon SOTE

Lisätiedot

KH 40 Tilinpäätöstä ohjaava lainsäädäntö ja muu ohjeistus

KH 40 Tilinpäätöstä ohjaava lainsäädäntö ja muu ohjeistus Kunnanhallitus 40 13.04.2004 VUODEN 2003 TILINPÄÄTÖS 28/04/047/2004 KH 40 Tilinpäätöstä ohjaava lainsäädäntö ja muu ohjeistus Kuntalaissa tilinpäätöksen laatimis- ja käsittelyaikataulu on sopeutettu kirjanpitolain

Lisätiedot

Laskelma kuntien ja kuntayhtymien menoista v. 2015

Laskelma kuntien ja kuntayhtymien menoista v. 2015 Laskelma kuntien ja kuntayhtymien menoista v. 215,7 % 2, % 4,5 % 1, % 6,1 % 7,8 % 19,7 % 1,6 % 11, % 36,6 % Toimintakulut 36,75 mrd. : Palkat ja palkkiot 16,13 mrd. Henkilösivukulut 4,88 mrd. Palvelujen

Lisätiedot

Laskelma kuntien ja kuntayhtymien menoista v. 2013

Laskelma kuntien ja kuntayhtymien menoista v. 2013 Laskelma kuntien ja kuntayhtymien menoista v. 213 1,7 % Toimintakulut 38,3 mrd. : Palkat ja palkkiot 16,39 mrd. 3,6 %,7 % 1,6 %,2 %,3 % 3,8 % Henkilösivukulut 4,96 mrd. Palvelujen ostot 9,78 mrd. Materiaalin

Lisätiedot

OSAVUOSIKATSAUS 1.1. - 30.9.2013

OSAVUOSIKATSAUS 1.1. - 30.9.2013 1 OSAVUOSIKATSAUS 1.1. - 30.9.2013 Tilanteessa 30.9.2013 kirjanpidollinen tuloslaskelman vuosikate on 4.047.286 euroa positiivinen ja tilikauden osavuositulos on 1.298.930 euroa ylijäämäinen. Kun otetaan

Lisätiedot

Kuntatalouden kehitys vuoteen Lähde: Peruspalveluohjelma sekä Kuntaliiton laskelmat

Kuntatalouden kehitys vuoteen Lähde: Peruspalveluohjelma sekä Kuntaliiton laskelmat Kuntatalouden kehitys vuoteen 2018 Lähde: Peruspalveluohjelma 3.4.2014 sekä Kuntaliiton laskelmat Kokonaistaloudelliset ennusteet ja taustaoletukset Lähde: Vuodet 2012-2013 Tilastokeskus, vuosien 2014-2018

Lisätiedot

Talousarvio 2015 ja taloussuunnitelma Kaupunginjohtaja Esko Lotvonen

Talousarvio 2015 ja taloussuunnitelma Kaupunginjohtaja Esko Lotvonen Talousarvio 2015 ja taloussuunnitelma 2016-18 Kaupunginjohtaja Esko Lotvonen Henkilöä Rovaniemen väkiluvun kehitys 2005-2018 65000 60000 55000 50000 45000 40000 35000 30000 25000 20000 15000 10000

Lisätiedot

LEMIN KUNTA Hallinto-osasto KUUKAUSIRAPORTTI SYYSKUULTA 2017

LEMIN KUNTA Hallinto-osasto KUUKAUSIRAPORTTI SYYSKUULTA 2017 LEMIN KUNTA 20.10.2017 Hallinto-osasto KUUKAUSIRAPORTTI SYYSKUULTA 2017 Toteutuma syyskuun lopussa Tämä on raportti toteutumasta, joka perustuu kirjanpidon raporttiin syyskuun kirjauksista 19.10.2017.

Lisätiedot

VUODEN 2009 TALOUSARVION TÄYTÄNTÖÖNPANO-OHJEET

VUODEN 2009 TALOUSARVION TÄYTÄNTÖÖNPANO-OHJEET VUODEN 2009 TALOUSARVION TÄYTÄNTÖÖNPANO-OHJEET 1. TALOUTTA JA TOIMINTAA KOSKEVAT OHJEET JA SÄÄNNÖT Kaupungin taloudenhoitoa ja sen järjestämistä ohjaavat kuntalain 8. luku, kirjanpitolaki ja asetus, kirjanpitolautakunnan

Lisätiedot

TP INFO. Mauri Gardin

TP INFO. Mauri Gardin TP INFO Mauri Gardin 28.3.2011 Tunnusluvut TP 2010 TP 2008 TP 2009 TP 2010 Asukasluku 59 355 59 848 60 090 Tuloveroprosentti 19,5 19,5 20,0 Verotulot, 1000 184 280 186 853 199 275 * verotulot, /asukas

Lisätiedot

Mikkelin kaupungin tilinpäätös 2017

Mikkelin kaupungin tilinpäätös 2017 Saimaan rannalla. Mikkelin kaupungin tilinpäätös 2017 Kaupunginhallitus 26.3.2018 Kaupunginvaltuusto 11.6.2018 Keskeiset tapahtumat vuonna 2017 Uusi luottamushenkilöorganisaatio ja palvelualueorganisaatiomalli

Lisätiedot

Mikkelin kaupungin tilinpäätös Kaupunginhallitus

Mikkelin kaupungin tilinpäätös Kaupunginhallitus 1 Mikkelin kaupungin tilinpäätös 2018 Kaupunginhallitus 1.4.2019 2 Merkittävimmät huomiot toteumasta Tilikauden 2018 alijäämä oli 13,3 miljoonaa euroa. Talouden tulos heikkeni 17,2 miljoonaa euroa. Talousarviota

Lisätiedot