INKUBIO RAPORTTI 1 (10) PL Espoo Opintokysely Janne Peltola, opintomestari. Tiivistelmä

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "INKUBIO RAPORTTI 1 (10) PL 69 02151 Espoo 17.2.2008. Opintokysely 2007. Janne Peltola, opintomestari. Tiivistelmä"

Transkriptio

1 INKUBIO RAPORTTI 1 (10) PL Espoo Opintokysely 2007 Janne Peltola, opintomestari Tiivistelmä TKK:n bioinformaatioteknologian opiskelijoille tehtiin vuoden 2007 lopussa kyselytutkimus opiskelusta koulutusohjelmassa. Vastaajia oli 56. Tutkimuksessa havaittiin, että enemmistö opiskelijoista on motivoituneita, mutta monet harkitsevat siirtymistä toisiin ohjelmiin. Yksikään pääaineen kurssi ei noussut mielekkyydessä peruskurssien yläpuolelle. Suositamme fysiikan lisäkurssien poistamista ja orgaanisen kemian aseman uudelleenharkintaa koulutusohjelmassa. Suosittelemme myös pääainekohtaisten tuutorryhmien perustamista. Toivomme myös, että suhteita yritysmaailmaan kehitetään ja erilaisia johdantokursseja perustetaan oman alan kokonaiskuvan kehittämiseksi. Väsyttää. Bio on ihan kivaa. Voidaanko me pelastaa maailma? Edes vähän. Kumpa voitaisiin. Ihan kiva olla biolla, voi ainakin kuvitella olevansa jotenkin erityinen harmaassa DI-massassa. Mitä on BioIT? Tähdet vapisevat vastaukseksi ja ihmislapsi vajoaa äärettömiin usviin vastausta tietämättä.

2 INKUBIO RAPORTTI 2 (10) 1. MENETELMÄT 2. TULOKSET opiskelijoille tehtiin kysely, jossa selvitettiin tutkinto-ohjelman viihtyvyyttä ja toimivuutta ylipäätään. Tällaisia kyselyitä ei ole aiemmin tutkinto-ohjelman historiassa tehty, joten tutkimus tuotti täysin uudenlaista dataa opiskelijoiden motivaatiosta ja motivoimisesta. Kysely suoritettiin Internetin kautta automatisoidulla lomakkeella. Kysely oli jaettu kuuteen osioon: Perustiedot Kurssien toimivuus Tuutorointi Kurssit kokonaisuutena Imago Opintomotivaatio Kysymykset löytyvät liitteestä Perustiedot Tässä osiossa kartoitettiin, millainen otanta bioit:n opiskelijoista on saatu vastaajiin. Kyselyyn vastasi 34 miestä ja 22 naista. Opintopistekertymän 1. kvartiili oli 64, 2. kvartiili (mediaani) 110, 3. kvartiili 177,5 ja maksimi 242. Keskiarvo oli 116,1 op. Tämän lisäksi oli yksittäinen 324 op lukenut vastaaja, joka jätettiin tästä pois tunnuslukujen vääristymisen vuoksi. Opintopistejakauma Vuosikurssien jakauma Vuosikurssi Opintopisteet Kartoitettiin myös sisään ottavia pääsykokeita korrelaatioiden tutkimista varten. 28 hakijaa tuli sisään fysiikalla, 12 kemialla, 11 papereilla ja 1 kilpailukiintiöllä.

3 INKUBIO RAPORTTI 3 (10) Vastaajilta kysyttiin myös pääainetta ja vielä päättämättömiltä suunniteltua pääainetta. Tämä vääristänee jossain määrin tuloksia, mutta indikoi luultavasti myös tulevia pääainevalintoja. Tulokset on esitetty taulukossa 1. Biologinen tekniikka Biotroniikka Bioadaptiivinen tekniikka Bioautomatiikka Taulukko 1. Pääainejakauma. Laskennallinen ja kognitiivinen biotiede Biologinen kemia ja biomateriaalit Tämän lisäksi yksi vastaaja oli valinnut pääaineekseen päätöksenteon ja yhdellä oli bioinformatiikan henkilökohtainen kokonaisuus. Sivuainejakauma on kuvattu taulukossa 2. Biologinen tekniikka Tuotantotalous Perustieteet Laskennallinen ja Biologinen kemia Tietotekniikka kognitiivinen biotiede ja biomateriaalit Informaatiotekniikka Biotroniikka 2 2 Näiden lisäksi yksittäiset vastaajat olivat valinneet pääaineikseen elintarviketeknologian, kognitiotieteen, bioadaptiivisen tekniikan, ympäristöalan monitieteisen ohjelman, biologian laitetekniikan, laskennallisen tekniikan, bioinformatiikan ja lääketieteellisen tekniikan. Osittain opintomotivaatioon liittyen kartoitettiin myös, onko opiskelija harkinnut koulutusohjelman vaihtamista ja minne. Vaihtoa on harkinnut hieman yli puolet (20/38) kysymykseen vastanneista. Vaihtokohteina mainitaan lääketieteelliset opinnot (13), kauppakorkeakoulu (4), matemaattisluonnontieteellinen tiedekunta (2) ja muutama muukin. 2.2 Kurssien toimivuus Taulukko 2. Sivuainejakauma. Tässä osiossa pyrittiin kartoittamaan kurssien ja ohjelman opintojen toimivuutta. Vastaajia pyydettiin nimeämään kolme parasta ja kolme huonointa kurssia, minkä jälkeen kysyttiin, mille kursseille pitäisi järjestää palauteryhmät. Lisäksi kysyttiin mielipiteitä hallintopalveluiden toimivuudesta Ei Olen harkinnut vaihtoa Kyllä

4 INKUBIO RAPORTTI 4 (10) Parhaan kurssin nimeäminen oli huomattavan hankalaa. Kyselyyn vastanneet 56 opiskelijaa nimesivät yhteensä 61 (!) eri kurssia kolmen parhaan joukkoon. Selkeästi yli muiden nousi viisi kurssia: S Solubiologian perusteet (21) T /1206 Ohjelmoinnin perusteet Y/L (16) S Kognitiivinen neurotiede (14) Mat Matematiikan peruskurssi C1 (10) Tfy Fysiologia (8) Kaikki em. kurssit kuuluvat joko P- tai O-moduuleihin, joten 1. ja 2. vuosikurssin opiskelijoilla on selkeästi biasoiva vaikutus dataan. Lisäksi eri C-matematiikan kursseja luokiteltiin eri luokkiin, joten todellisuudessa 1. vuoden matematiikan kurssit saivat vielä enemmän ääniä. Pääainekursseista esiin nousivat S Bayesilaisen mallintamisen perusteet (4), S Mittaustekniikan laboratoriotyöt (4) ja Mat Stokastiset prosessit (3). Tarkemmat tilastot löytyvät liitteestä 1. Perusteluiksi kurssien paremmuudelle annettiin mm. Ohjelmoinnin peruskurssi ja solubiologian perusteet toivat mukavaa vaihtelua muuten laskemispainoitteisiin aineisiin. Solubiologian perusteet on ollut paras kurssi ihan sen takia, että siinä käsitellyt aiheet olivat huippukiinnostavia. Luennoilla oli kiva olla ihan liekeissä. Hyvillä kursseilla tiedotus on toiminut hyvin ja opinnot ovat muodostaneet mielekkäältä ja sopivan vaativalta muodostaneen kokonaisuuden. Heikoimman kurssin nimeäminen ei sekään ollut järin helppoa: opiskelijat nimesivät yhteensä 58 eri kurssia. Näistä nousi esiin neljä kurssia: Ke Orgaaninen kemia I (17) Ke Orgaaninen kemia II (12) S /20 Fysiikan lisäkurssi 1/2 (I 10 + II 3 + molemmat 9) Lisäksi merkittävästi ääniä saivat Ke Orgaanisen kemian laboratoriotyöt (6), S Solubiosysteemit (5), Ke Fysikaalisen kemian laboratoriotyöt (5), Mat /30 L1/L3 (5) ja S Elektroniikan perusteet (5). Alla edustava otos avoimesta palautteesta: Huonoille kursseille yhteistä on huono tiedotus, karmiva opetuksen taso ja oudot vaatimukset. Kemistit ei vaan osaa järjestää opetustaan nykyaikaisin menetelmin ja muutenkin kaikenlaista joustavuutta kaivattaisiin. Kemia ei muutenkaan ole kovin kiinnostavaa Fysiikan lisäkurssi? Miksi koko kurssi? Mihin liittyy? Lisäksi laskarit turhauttavia, eikä auttavia, taululta prujaamista. Tentin

5 INKUBIO RAPORTTI 5 (10) läpipääsyvaatimukset = muista ulkoa vanhoja tehtäviä mitä et pysty opintopistemäärään nähden mitenkään tajuamaan. Orgaanisen labrat oli aivan liian pitkiä ja töitä oli liikaa. Ei hyödytä yhtään. Varsinkin orgaaninen kemia 2 tuntuu turhalta pakolliselta kurssilta. Kummallakin kemian kurssilla järjestelyt tuntuivat ontuvan ja erilaisia turhia pakkoja tuli vastaan myös. Polttakaa ja kuopatkaa fyssan lisäkurssi. (toisaalta kyselystä) Palauteryhmiä kaivattiin lisäfysiikkaan (6), solubiosysteemeihin (4), orgaanisen kemian kursseille (ylipäänsä 3 + org I 3) ja S Fysiikka 1:lle (3). Tämän lisäksi esitettiin viidesti toive, että kaikille bioit:n kursseille järjestettäisiin palauteryhmät. Hallinnon palvelut Viestintä Arvosana Arvosana Hallinnon palvelut saivat hyvän arvosanan (1-5): keskiarvo oli 3,6. Tiedotusta arvioitiin hieman kriittisemmin: keskiarvo oli 3,3. Muutamia avoimia kommentteja aiheesta: Monista asioista tiedotetaan mielestäni todella huonosti tai sitten olennaiset asiat tulevat tiedotukseen aivan liian myöhään (esim. tieto kertausluennosta tulee samana päivänä kuin se luento pidetään) toimistoporukka (suunnittelija Johanna), tuutorit ja isohenkilöt todella avuliasta ja mukavaa porukkaa! Opinnoista on helppo saada tietoa meidän koulussa. Ulkopuolisesta opetuksesta vaikeampaa. Opintojen todellinen sisältö on hahmottunut vasta pikkuhiljaa. Pitäisi yhtenäistään kurssien tiedotusta. Nyt kaikki pitää kaivaa eri osastojen sivuilta ja Topit, Oodit ja Optimat sun muut sotkee vielä pakkaa.

6 INKUBIO RAPORTTI 6 (10) 2.3 Tutorointi Kurssien korvaamiseen eri moduuleista ei ole selkeitä pelisääntöjä; ihmisiä ohjataan suorittamaan kursseja kysymättä, onko heidän pakko lukea juuri määrätyt kurssit. Hallinnon palveluista / bioit jutuista kuten kurssi/modulisisältöjen kustomoinnista voisi tiedottaa erillisellä sivulla. Auttaa kummasti kun pääsee juttelemaan jonkun kanssa asioista. Itsellä auttoi kun pääsin labraan (CIS) duuniin ja proffan kanssa pystyi juttelemaan tulevista opinnoista. Sama mahdollisuus pitäisi olla kaikilla. Tässä osa-alueessa tiedusteltiin tutor-toiminnan toimivuutta ja kehityssuuntia. Yleisarvosana koulutusohjelman tutor-toiminnalle oli 3,2. Hajontaa oli kuitenkin huomattavasti. Tämän lisäksi tiedusteltiin, onko kysyntää esim. 3. opiskeluvuotena perustettaville pääainekohtaisille tutor-ryhmille. Kuten alta on havaittavissa, kysyntä on huomattavaa (42). Tuutortoiminta Pääainetuutorit Arvosana Ei Kyllä N/A Otantaa avoimesta palautteesta: Tuutortoiminta hyödyttää varsin paljon, sillä sen kautta konkretisoituu suunnitelmat opinnoista omahops:n ja HOPS:n muodossa. Tuutoreiksi olisi kiva saada muitakin kuin niitä kesän labrassa olleita tupsufukseja. Jos sähköltä ei saada tarpeeksi oikeita tuutoreita, voisiko niitä etsiä muista bion tutkintoa tekevistä tiedekunnista? Mielestänä TKKlla on ihan liian vähan henkilökohtaista kontaktia opiskelijan ja koulun välissä. Usein tuntuu siltä että käyn koulussa jossa kukaan ei tiedä kuka minä olen, olen ainoastaan numero paperilla.

7 INKUBIO RAPORTTI 7 (10) Tähän mennessä bioit:n tuutori on kyllä ollu tosi motivoitunt ja tosissaan panostanu. Jos tätää vertaa esm. tikin tuutorisoimintaan, nii eihän tikillä sit mitään tuutoritoimintaa ollukaan. Oma tuutorini järjesti ensimmäisenä opiskeluvuotena kiitettävästi tapaamisia, sen jälkeen ei yhtään, viimeksi kun otin häneen yhteyttä hän kertoi lähteneensä pois TKK:n palveluksesta. Olisi ollut kiva, jos meille olisi määrätty uusi tuutori. Käytiin kerran ryyppäämmässä tutor-porukalla, kerran rustattiin opintosuunnitelma ja kerran tehtiin jotain mitä en muista enään. Siihen se sitten jäi, kaikki tämä ensimmäisenä syksynä. 3. vuoden tutor-toimintaan kaivataan erityisesti työpaikkamahdollisuuksista keskustelua henkilökohtaista ohjausta kurssien ja sivuaineen valitsemiseen tietoa henkilökohtaisten opintokokonaisuuksien muokkaamisesta verkostoitumista 2.4 Kurssit kokonaisuutena Tässä osiossa pyrittiin kartoittamaan bioit:n toimivuutta kokonaisuutena. Työkaluina käytettiin lähinnä opiskelijoiden käsityksiä siitä, mitkä voisi lisätä tai mitä pitäisi poistaa perus- ja pääaineopinnoista. Perusopintoihin lisättävistä kursseista ei noussut juuri mitään selkeästi yli muiden. Neljä kurssia sai kolme ääntä tai yli: Tuotantotalouden perusteet (5) Lisää biologiaa (3) Biokemiaa orgaanisen kemian tilalle (3) Tietotekniikan työkurssi (3) Kaiken kaikkiaan kaivattiin enemmän ATK-taitojen kehittämistä. Esimerkkeinä mainittiin ohjelmointi C:llä, R:llä ja Matlabilla sekä tietotekniikan työkurssi. Useista vastauksista näkyi myös tarve saada lisää biologiaa koulutusohjelmaan. Tarkemmat pääainekohtaiset korjaukset esitellään myöhemmässä raportissa. 2.5 Imago Mikä on bioit? Tähän vaativaan kysymykseen haettiin vastausta. Muutamia esimerkkejä: bioit on kattonimi usealle eri TKK:lla opetettavalle asialle, jotka kuitenkin yhdessä käsittelevät biologisia järjestelmiä teknisestä näkökulmasta. Vähän ylimainostettu abeille. Oli aika pettymys, että ohjelma olikin oikeasti ihan "vaiheessa" eivätkä yritykset tiedä koulutusohjelmasta

8 INKUBIO RAPORTTI 8 (10) ollenkaan. Epäilyttää, kaipaavatko yritykset tällaista poikkitieteellistä kouutusohjelmaa lainkaan. Tällä hetkellä se on liiaksi profiloitunut fyysikkojen ja laskennallisen leikkikentäksi kun tavoite kai oli enemmän saada laaja-alaisia osaajia lääkäreiden ja tekniikan väliin Huonosti yhdistetty joukko kursseja, jotka kaikki hieman käsittelevät tutkinnon nimen mukaista aihetta. Suurin osa kursseista menee ainakin jonkin verran ohi, eikä kurssijoukosta tunnu muodostuvan ainakaan kovin selkeää suurempaa kokonaisuutta. sanahirviö, jonka sisältöä ei kukaan tiedä tarkalleen ja ne jotka luulevat tietävänsä ymmärtävät sen väärin. Bioit on mielestäni huono tutkinto-ohjelman nimi, koska se sekoitetaan liian usein bioinformatiikkaan, jota meistä vain hyvin harva opiskelee. BioIT on toivottavasti tulevaisuudessa merkittävä ala. Ei ole oikein selkeää kuvaa vielä mitä bioit:llä tekee. Joskus pohtii että olisi pitänyt ottaa joku arkipäiväisempi ala, vaikkapa puunjalostus. Kukapa ei p**kapaperia kaipaisi. Kysyttiin myös, millainen kuvan on saatu bioit:stä ennen ohjelmaan tuloa: Olen aika pettynyt, sillä en oikeastaan ole saanut minkäänlaista kunnon tietoa siitä, minkälaisiin tehtäviin tästä tutkintolinjasta oikeastaan valmistutaan. Sellaisen, että meille voisi olla muka joskus hyväpalkkaisia töitäkin. Mainokset ovat olleet välillä kuin science fictionia; varaosia ihmisille, geeniterapiaa ja nanorobotteja. Silloin kun itse hain TKK:lle, bioit:n mainoksessa oli opiskelijoita, jotka söivät grillattua makkaraa. Se oli hyvä mainos :). Että ohjelmaan olisi oikeasti panostettu koulun puolesta, eikä vaan haalittu eri osastojen kursseja yhteen ohjelmaan. ja myös odotusten ja todellisuuden kohtaamista: Siinä mielessä ihan totta nuo sanat, että jokainen täällä saa taistella sen eteen, että selvittää itselleen, mitä haluaa ja miten sen haluaa saavuttaa. Ei siis helpoin vaihtoehto, mutta mielenkiintoista. No on tämä kyllä ainutlaatuinen koulutusohjelma suomessa, se on ihan totta. Miksi koulutusohjelman mainostus yrityksille on jätetty opiskelijoiden harteille? Mainonnassa tulee helposti sellainen kuva, ettei koulutus ole niin teknillispainotteinen kuin se todellisuudessa on. Tällä saatiin myös minut houkuteltua TKK:lle. Olen hiukan pettynyt siihen mitä Bio-It sitten todellisuudessa on. En ole kiinnostunut tutkimuksesta tai koodaamisesta ainakanaan

9 INKUBIO RAPORTTI 9 (10) 2.6 Opintomotivaatio ihan kauheasti ja vaikuttaa että koulutusohjelma täyttää näistä asioista kiinnostuneiden toiveet. Ei tunnu kukaan välittävän mitä opiskelijoille kuuluu, omalla aktiivisuudella on pärjännyt kyllä hyvin. Aiemmista vastauksista on voinut saada kuvan, että bioit:n opiskelijat ovat varsin kyynisiä. Tässä tutustutaan vastaajien opintomotivaatioon ja siihen vaikuttaviin tekijöihin. Kaiken kaikkiaan opintomotivaatio opiskelijoilla on kelvollinen tai hyvä. Huippumotivoituneita on vähän, mutta enimmällä osalla on terve perusmotivaatio opiskella. Motivaatio Arvosana 3. SUOSITUKSET Opintomotivaatiota parantaviksi tekijöiksi on mainittu mm. erilaiset ihmiset, mielenkiintoiset opinnot, valinnaisuus ja poikkitieteellisyys. Opintomotivaatiota heikentäviksi tekijöiksi on mainittu sekavuus, perusopintojen pituus, hallinnolliset hiekkalaatikkoleikit, epävarmuus ammatista ja opintojen hajanaisuus. Erityisesti esiin nostettiin perusopintojen irrelevanttius oman alan kannalta. Näiden tulosten pohjalta suositamme seuraavaa: 1. Fysiikan lisäkursseja uudistetaan radikaalisti tai ne korvataan laajalla fysiikalla. Palautteen perusteella voidaan todeta, että kurssit ovat pedagogisesti alkeellisella tasolla. Suositamme, että kursseja joko uudistetaan tai opiskelijat ohjataan lukemaan suoraan laajoja fysiikan kursseja (Tfy /1012, Tfy-2011/2012). (peruste: kohta 2.2)

10 INKUBIO RAPORTTI 10 (10) 2. Orgaanisen kemian kursseja kehitetään aktiivisesti ja Orgaaninen kemia II poistetaan. Orgaaninen kemia II:n tilalle lisätään biokemiaa, esim. Ke Biokemia II tai yhteistyökurssi Helsingin yliopistolta. (peruste: kohta 2.2) 3. Perustetaan pääainekohtaiset tutor-ryhmät. Tutor-ryhmiä vetäisivät alan tutkijat, joiden tehtävänä on antaa opiskelijoille henkilökohtaista ohjausta laitoksensa/alansa tarjoamien kurssien valinnassa. Tutor-ryhmät perustetaan esim. Oodi-ilmoittautumisella puolivuosittain. (peruste: kohta 2.3) 4. Lisätään perusopintoihin johdantokursseja alaan. Vastauksista on myös nähtävissä, että alan kokonaiskuva puuttuu monilta. Suositamme, että P- tai O-moduuliin lisätään alojen johdantokursseja, kuten Tfy Nanoscience I, As Bioniikka tai S Johdatus bioniikkaan. Tarvittaessa ohjelmalle voidaan myös perustaa yhteinen johdantokurssi. 5. Yhteistyötä yritysmaailman kanssa kehitetään. Vain harvoille kyselyyn vastanneille opiskelijoille on selkeästi avautunut, mihin he voisivat työllistyä. Tällaista verkostoitumisvastuuta ei voida jättää pelkästään opiskelijajärjestön harteille. Toivomme, että tulevaisuudessa pyritään systemaattisesti kutsumaan vierailevia luennoitsijoita yritysmaailmasta tai menestyneitä tutkijoita muista yliopistoista. (peruste: kohta 2.5) 6. Inkubio aloittaa aktiivisen palauteryhmätoiminnan. Toiminnan tavoitteena on tarkistaa jokaisen periodin alussa ja lopussa tarve joko kurssin aikana tai sen jälkeen järjestettävän palauteryhmän perustamiseen. Tavoitteena on kehittää bioit:n kursseja mielekkäämpään suuntaan. Otaniemessä Inkubion hallitus

1 Siirry tämän osion viimeisen kysymyksen jälkeen kysymykseen Siirry tämän osion viimeisen kysymyksen jälkeen kysymykseen 17.

1 Siirry tämän osion viimeisen kysymyksen jälkeen kysymykseen Siirry tämän osion viimeisen kysymyksen jälkeen kysymykseen 17. Opintokysely 2013 Tämä on Inkubion vuoden 2013 opintokysely. si syksystä lähtien monet kursseistamme uudistuvat, joten nyt on mitä sopivin hetki puuttua kurssien epäkohtiin. Tällä kyselyllä pyritään keräämään

Lisätiedot

OPINTOKYSELY 2014. Tämä on Inkubion vuoden 2014 opintokysely

OPINTOKYSELY 2014. Tämä on Inkubion vuoden 2014 opintokysely OPINTOKYSELY 2014 Tämä on Inkubion vuoden 2014 opintokysely Inkubio on saanut ensimmäiset uuden kandidaattiohjelman mukaiset opiskelijat fuksien myötä ja korkeakoulun päässä sorvataan paraikaa maisteriuudistusta.

Lisätiedot

Inkubio ry:n opintokysely 2009

Inkubio ry:n opintokysely 2009 Inkubio ry:n opintokysely 2009 Katri Kinnunen, opintomestari Tiivistelmä: Vuoden 2007 lopulla Inkubio ry suoritti opintokyselyn Teknillisen Korkeakoulun Bioinformaatioteknologian koulutusohjelmassa opiskeleville.

Lisätiedot

Inkubion opintokysely 2015 * Required

Inkubion opintokysely 2015 * Required Inkubion opintokysely 2015 * Required 1. Sukupuoli * Mies Nainen 2. Vuosikurssi * 1 After the last question in this section, skip to question 5. 2 After the last question in this section, skip to question

Lisätiedot

PERUSAINEIDEN LAAJA OPPIMÄÄRÄ Syksyn 2007 informaatiotilaisuudet: MA 3.9. klo G-salissa/ TI 4.9. klo G-salissa TERVETULOA!

PERUSAINEIDEN LAAJA OPPIMÄÄRÄ Syksyn 2007 informaatiotilaisuudet: MA 3.9. klo G-salissa/ TI 4.9. klo G-salissa TERVETULOA! PERUSAINEIDEN LAAJA OPPIMÄÄRÄ Syksyn 2007 informaatiotilaisuudet: MA 3.9. klo 14-15 G-salissa/ TI 4.9. klo 15-16 G-salissa TERVETULOA! Prof. Juhani Pitkäranta (mat.) Prof. Juhani von Boehm (fys.) suunn.

Lisätiedot

PERUSAINEIDEN LAAJA OPPIMÄÄRÄ

PERUSAINEIDEN LAAJA OPPIMÄÄRÄ 608 PERUSAINEIDEN LAAJA OPPIMÄÄRÄ TKK:ssa on vuodesta 1995 voinut suorittaa erityisen perusaineiden laajan oppimäärän. Ohjelmassa opiskeleville matematiikan, fysiikan ja tietotekniikan opetus on laajempaa

Lisätiedot

PERUSTIETEIDEN LAAJA OPPIMÄÄRÄ Syksyn 2012 informaatiotilaisuudet: TO 6.9. klo L-salissa TERVETULOA!

PERUSTIETEIDEN LAAJA OPPIMÄÄRÄ Syksyn 2012 informaatiotilaisuudet: TO 6.9. klo L-salissa TERVETULOA! PERUSTIETEIDEN LAAJA OPPIMÄÄRÄ Syksyn 2012 informaatiotilaisuudet: TO 6.9. klo 14.15-16 L-salissa TERVETULOA! prof. Juhani Pitkäranta (mat.) tutk. Antti Hakola(fys.) suunn. Linda Havola Guru ry. 1 Valintaperusteet

Lisätiedot

Opintokysely 2012. Raportti INKUBIO RY. Petteri Parkkila, opintomestari 27.9.2012

Opintokysely 2012. Raportti INKUBIO RY. Petteri Parkkila, opintomestari 27.9.2012 INKUBIO RY Opintokysely 2012 Raportti Petteri Parkkila, opintomestari 27.9.2012 Inkubio ry:n jäsenille tarkoitettu vuoden 2012 opintokysely järjestettiin toukokuussa killan opintotoimikunnan toimesta 1

Lisätiedot

PERUSAINEIDEN LAAJA OPPIMÄÄRÄ Syksyn 2008 informaatiotilaisuudet: to 4.9. klo L-salissa/ pe 5.9. klo L-salissa TERVETULOA!

PERUSAINEIDEN LAAJA OPPIMÄÄRÄ Syksyn 2008 informaatiotilaisuudet: to 4.9. klo L-salissa/ pe 5.9. klo L-salissa TERVETULOA! PERUSAINEIDEN LAAJA OPPIMÄÄRÄ Syksyn 2008 informaatiotilaisuudet: to 4.9. klo 14-15 L-salissa/ pe 5.9. klo 12-13 L-salissa TERVETULOA! Prof. Juhani Pitkäranta (mat.) Leht. Petri Salo (fys.) suunn. Katriina

Lisätiedot

PERUSTIETEIDEN LAAJA OPPIMÄÄRÄ Syksyn 2011 informaatiotilaisuudet: PE 2.9. klo L-salissa TERVETULOA!

PERUSTIETEIDEN LAAJA OPPIMÄÄRÄ Syksyn 2011 informaatiotilaisuudet: PE 2.9. klo L-salissa TERVETULOA! PERUSTIETEIDEN LAAJA OPPIMÄÄRÄ Syksyn 2011 informaatiotilaisuudet: PE 2.9. klo 13.15-15 L-salissa TERVETULOA! prof. Juhani Pitkäranta (mat.) tutk. Antti Hakola(fys.) suunn. Katriina Korhonen Guru ry. 1

Lisätiedot

Tärkeää huomioitavaa:

Tärkeää huomioitavaa: Siirtymäohjeistus tuotantotalouden kandidaattivaiheen opiskelijoille 2005 tutkintorakenteesta 2013 Teknistieteellisen kandidaattiohjelman tuotantotalouden pääaineeseen Tärkeää huomioitavaa: Pääsääntöisesti

Lisätiedot

Tärkeää huomioitavaa:

Tärkeää huomioitavaa: Siirtymäohjeistus tietotekniikan kandivaiheen opiskelijoille 2005 tutkintorakenteesta 2013 Teknistieteellisen kandidaattiohjelman tietotekniikan pääaineeseen Tärkeää huomioitavaa: Yli 7 vuotta vanhoilla

Lisätiedot

TU901-O Ohjelman yhteiset opinnot

TU901-O Ohjelman yhteiset opinnot Korvaavat kurssit tuotantotalouden lukuvuoden 12 13 opinto-oppaan mukaisiin O-moduuleihin laajaa oppimäärää suorittaville TU901-O Ohjelman yhteiset opinnot Perustieteet (oppaan sivu 98) Kurssit lukuvuoden

Lisätiedot

PERUSTIETEIDEN LAAJA OPPIMÄÄRÄ Syksyn 2010 informaatiotilaisuudet: to 2.9. klo L-salissa / pe 3.9. klo F-salissa TERVETULOA!

PERUSTIETEIDEN LAAJA OPPIMÄÄRÄ Syksyn 2010 informaatiotilaisuudet: to 2.9. klo L-salissa / pe 3.9. klo F-salissa TERVETULOA! PERUSTIETEIDEN LAAJA OPPIMÄÄRÄ Syksyn 2010 informaatiotilaisuudet: to 2.9. klo 14.15-15 L-salissa / pe 3.9. klo 12.15-13 F-salissa TERVETULOA! prof. Juhani Pitkäranta (mat.) tutk. Antti Hakola(fys.) suunn.

Lisätiedot

Mun tulevaisuus! Nuorisokyselyn ensimmäiset tulokset

Mun tulevaisuus! Nuorisokyselyn ensimmäiset tulokset Mun tulevaisuus! Nuorisokyselyn ensimmäiset tulokset Kyselyn tavoite selvittää nuorten tulevaisuuden suunnitelmia ammattiin, opiskeluun sekä opintojen sisältöihin ja oppimisympäristöihin (Mun koulu!) liittyviä

Lisätiedot

OPINTOKYSELYN KOOSTE 2015

OPINTOKYSELYN KOOSTE 2015 ry Toni Kangas 16. elokuu 2015 Opintomestari 2015 Julkinen OPINTOKYSELYN KOOSTE 2015 AALTO-YLIOPISTON SÄHKÖINSINÖÖRIKILTA RY SISÄLLYS Kaavioista... 1 Taustatiedot... 1 Uusi kandidaattiohjelma... 2 Vanha

Lisätiedot

4.5. MATEMAATTISTEN AINEIDEN OPETTAJANKOULUTUS. 4.5.1. Tutkinnon rakenne. Matemaattisten aineiden koulutusohjelma

4.5. MATEMAATTISTEN AINEIDEN OPETTAJANKOULUTUS. 4.5.1. Tutkinnon rakenne. Matemaattisten aineiden koulutusohjelma Matemaattisten aineiden 82 4.5. MATEMAATTISTEN AINEIDEN OPETTAJANKOULUTUS Koulutuksesta vastaa professori Seppo Pohjolainen, Matematiikan laitos, huone Sg207, puhelin 365 2424 email: seppo.pohjolainen@tut.fi.

Lisätiedot

LUT Highway. Avoimen yliopiston väyläopintojen mukaiset opinnot mennessä. Elokuu 2018 LUT Highway 2

LUT Highway. Avoimen yliopiston väyläopintojen mukaiset opinnot mennessä. Elokuu 2018 LUT Highway 2 Avoimen yliopiston väyläopintojen mukaiset opinnot 31.5.2019 mennessä 2 väyläohjelma Ohjelmassa aloittaa opiskelijoita Kauppatiede 39 Tuotantotalous 26 Tietotekniikka 14 Energiatekniikka 3 Ympäristötekniikka

Lisätiedot

Ulla Laakkonen. KTK- ja KTM-tutkinnot Pääaineen ja ohjelman valinta Teknillinen tiedekunta

Ulla Laakkonen. KTK- ja KTM-tutkinnot Pääaineen ja ohjelman valinta Teknillinen tiedekunta Ulla Laakkonen KTK- ja KTM-tutkinnot Pääaineen ja ohjelman valinta 5.4.2017 Teknillinen tiedekunta Pääaineinfon ohjelma Pääaineen valintamenettely Ohjelman esittely Tuotantotalouden esittely Tietotekniikkan/tietojärjestelmätieteen

Lisätiedot

HOPS ja tuutorointi kandivaiheessa. Anna-Kaarina Hakala Esitys perustuu tutkintorakennetyöryhmän hyväksymään ohjeeseen

HOPS ja tuutorointi kandivaiheessa. Anna-Kaarina Hakala Esitys perustuu tutkintorakennetyöryhmän hyväksymään ohjeeseen HOPS ja tuutorointi kandivaiheessa Anna-Kaarina Hakala Esitys perustuu tutkintorakennetyöryhmän hyväksymään ohjeeseen 14.8.2006 Tuutorointi kandivaiheessa järästäytyminen Fyysikkokilta jakaa opiskelijat

Lisätiedot

Tutkinnon rakenne. Kemian tekniikan korkeakoulu CHEM-A1000 Korkeakouluopiskelijan ABC Heli Järvelä

Tutkinnon rakenne. Kemian tekniikan korkeakoulu CHEM-A1000 Korkeakouluopiskelijan ABC Heli Järvelä Tutkinnon rakenne Kemian tekniikan korkeakoulu CHEM-A1000 Korkeakouluopiskelijan ABC 5.9.2017 Heli Järvelä Ohjelma 5.9.2017 9:00 9:30 Tavoitteet /Jouni 9:30 10:15 Tutkinnon rakenne & sisältö 10:30 11:15

Lisätiedot

Opiskelun aloitusvuosi:

Opiskelun aloitusvuosi: Kurssi: Steroidien kemia - KEMS3 (Kevät 9) Vastaamalla kurssista esitettyihin kysymyksiin, mielipiteesi kurssista ja sen hyödyllisyydestä välittyvät kurssin järjestäjille. Palautetta tullaan käyttämään

Lisätiedot

HOPS ja opintojen suunnittelu

HOPS ja opintojen suunnittelu HOPS ja opintojen suunnittelu Hanna-Mari Kivinen, 8.12.2010 Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta, Fysiikan laitos Mikä ihmeen HOPS? HOPS eli Henkilökohtainen OPintoSuunnitelma HOPS kuuluu 1.8.2005

Lisätiedot

Tervetuloa! Tänään tapahtuu seuraavanlaista:

Tervetuloa! Tänään tapahtuu seuraavanlaista: Tervetuloa! Tänään tapahtuu seuraavanlaista: Opiskelijakyselyn tulosten yhteenveto Kehitysehdotuksien puintia Vapaamuotoista keskustelua (kysymyksiä, vastauksia, neuvoja, murheita) Kiva, että olet tullut

Lisätiedot

Johanna Bovellán

Johanna Bovellán 5.6.2009 Johanna Bovellán Ohjaus tiedekunnassa: kanslia, opintoneuvoja, opettajat, opettajatuutorit Ohjaus killassa: ISOhenkilöt, opiskelijatuutorit (jo pidemmällä opinnoissaan olevia opiskelijoita) Tutkinto-ohjelman

Lisätiedot

JUPINAVIIKOT Ohjausta ja opetusta koskeva raportti ICT-ala. Julkinen Raportti ei sisällä nimitietoja. Tero Björkman. Opiskelijakunta JAMKO

JUPINAVIIKOT Ohjausta ja opetusta koskeva raportti ICT-ala. Julkinen Raportti ei sisällä nimitietoja. Tero Björkman. Opiskelijakunta JAMKO JUPINAVIIKOT 2017 Ohjausta ja opetusta koskeva raportti ICT-ala Julkinen Raportti ei sisällä nimitietoja Tero Björkman Opiskelijakunta JAMKO SISÄLLYSLUETTELO SISÄLLYSLUETTELO... 2 Johdanto... 3 Palautteiden

Lisätiedot

JUPINAVIIKOT Ohjausta ja opetusta koskeva raportti Luonnonvara-ala. Julkinen Raportti ei sisällä nimi- eikä tunnistetietoja.

JUPINAVIIKOT Ohjausta ja opetusta koskeva raportti Luonnonvara-ala. Julkinen Raportti ei sisällä nimi- eikä tunnistetietoja. JUPINAVIIKOT 2017 Ohjausta ja opetusta koskeva raportti Luonnonvara-ala Julkinen Raportti ei sisällä nimi- eikä tunnistetietoja Veera Heinonen Opiskelijakunta JAMKO SISÄLLYSLUETTELO SISÄLLYSLUETTELO...

Lisätiedot

Taitosalkku-opintokokonaisuus, 6 op Perehdytyspäivät, avoimen väylä Minna Nevala

Taitosalkku-opintokokonaisuus, 6 op Perehdytyspäivät, avoimen väylä Minna Nevala Taitosalkku-opintokokonaisuus, 6 op 29.8.2012 Perehdytyspäivät, avoimen väylä Minna Nevala MIKÄ ON TAITOSALKKU? 1/2 Taitosalkku on 6 op:n opintokokonaisuus, joka on osa liiketoimintaosaamisen perusteita

Lisätiedot

Inkubio ry. Opintokysely 2011. Tulosraportti

Inkubio ry. Opintokysely 2011. Tulosraportti Inkubio ry Opintokysely 2011 Tulosraportti Emilia Berg 3.10.2011 2 Bioinformaatioteknologian kilta Inkubio ry toteutti perinteisen opintokyselyn loppukeväästä 2011. Kyselyn kysymykset jakautuivat viiteen

Lisätiedot

OULUN YLIOPISTO. Opinto-ohjaajien LUMA-päivä 1.2.2013. Jouni Pursiainen Dekaani

OULUN YLIOPISTO. Opinto-ohjaajien LUMA-päivä 1.2.2013. Jouni Pursiainen Dekaani OULUN YLIOPISTO Opinto-ohjaajien LUMA-päivä 1.2.2013 Jouni Pursiainen Dekaani OULUN YLIOPISTO OULUN YLIOPISTO Perustettu 1958 16 000 opiskelijaa ja 2 800 työntekijää 6 tiedekuntaa, tulevaisuudessa noin

Lisätiedot

TLT-opintokysely 2011

TLT-opintokysely 2011 TLT-opintokysely Sähköinsinöörikilta toteutti keväällä opintokyselyn TLT-opiskelijoille. Kysely toteutettiin nettilomakkeena, ja siihen vastasi 7 TLT-opiskelijaa. Tämä on yhteenveto kyselyn tuloksista

Lisätiedot

HOPS-PORTFOLIO. Miksi hakeuduin yliopistoon/ matemaattis-luonnontieteelliseen/tähän oppiaineeseen opiskelemaan

HOPS-PORTFOLIO. Miksi hakeuduin yliopistoon/ matemaattis-luonnontieteelliseen/tähän oppiaineeseen opiskelemaan HOPS-PORTFOLIO Henkilötiedot Nimi: Olli Olavi Opiskelija Opiskelijanumero: 1234567890 Osoite: Opiskelijankatu 1 A 1, 00100 Helsinki Puhelin: 090 1234567 email: olli.o.opiskelija@helsinki.fi Pääaine: tähtitiede

Lisätiedot

INKUBIO RY 06.09.2015 PL 69 02150 ESPOO 1 (25) Opintokysely 2015

INKUBIO RY 06.09.2015 PL 69 02150 ESPOO 1 (25) Opintokysely 2015 02150 ESPOO 1 (25) Opintokysely 2015 02150 ESPOO 2 (25) Vastaajien perustiedot Vuoden 2015 opintokyselyyn vastasi 57 inkubiittiä, mikä on täsmälleen saman verran kuin viime vuoden opintokyselyyn. Selvästi

Lisätiedot

Matematiikka. Orientoivat opinnot /

Matematiikka. Orientoivat opinnot / Matematiikka Orientoivat opinnot / 30.8.2011 Tutkinnot Kaksi erillistä ja peräkkäistä tutkintoa: LuK + FM Laajuudet 180 op + 120 op = 300 op Ohjeellinen suoritusaika 3 v + 2 v = 5 v Tutkinnot erillisiä

Lisätiedot

Perusaineiden laajan oppimäärän opinnot lukuvuosina , ja

Perusaineiden laajan oppimäärän opinnot lukuvuosina , ja TEKNILLINEN KORKEAKOULU Matematiikan laitos PERUSAINEIDEN LAAJA OPPIMÄÄRÄ Perusaineiden laajan oppimäärän opinnot lukuvuosina 1995-96, 1996-97 ja 1997-98 MATEMATIIKKA lukuvuosi 1997-98 Mat-1.301 Matematiikan

Lisätiedot

Luonnontieteellinen tiedekunta Sivuaineinfo. Katri Suorsa

Luonnontieteellinen tiedekunta Sivuaineinfo. Katri Suorsa Luonnontieteellinen tiedekunta Sivuaineinfo Katri Suorsa 6.9.2018 Monipuolinen luonnontieteellinen Tutkintoohjelmat Luonnontieteellinen tiedekunta: - Biologia - Maantiede - Matemaattiset ja fysikaaliset

Lisätiedot

CHEM-A1000 Korkeakouluopiskelijan ABC

CHEM-A1000 Korkeakouluopiskelijan ABC CHEM-A1000 Korkeakouluopiskelijan ABC Kemian tekniikan korkeakoulu 12.9.2016 Pia Lahti Ohjelma 12.9.2016 9.15 Tutkinnon rakenne ja opintojen suunnittelu Kotitehtävä myöhemmin tällä viikolla, tulee kurssin

Lisätiedot

Kalvomateriaalia: SCI-A0000 Johdatus opiskeluun

Kalvomateriaalia: SCI-A0000 Johdatus opiskeluun Kalvomateriaalia: SCI-A0000 Johdatus opiskeluun 2016 Luento #3 Tiedeyhteisö ja työelämä Kysymyksiä parin viikon takaa Toinen kotimainen kieli https://into.aalto.fi/display/filc/toinen+kotimainen+kieli

Lisätiedot

Vaihto-opinnot ulkomailla. Mari Trinidad & opintojen ohjaajat Info

Vaihto-opinnot ulkomailla. Mari Trinidad & opintojen ohjaajat Info Vaihto-opinnot ulkomailla Mari Trinidad & opintojen ohjaajat Info 10.4.2019 Vaihto-opinnoista yleisesti Vaihdossa suoritetut opinnot hyväksytään joko kandidaatin tai maisterin tutkintoihin (ainakin vähintään

Lisätiedot

MITEN MENEE, UUSI OPISKELIJA?

MITEN MENEE, UUSI OPISKELIJA? MITEN MENEE, UUSI OPISKELIJA? Raportti syksyn 2012 kyselystä Nyyti ry Opiskelijoiden tukikeskus 2 SISÄLLYS 1. JOHDANTO... 3 2. TULOKSET... 4 2.1 Vastaajien taustatiedot... 4 2.2 Asuinpaikan muutos ja uusi

Lisätiedot

Raportti: Sosiaali- ja terveydenhuollon opiskelijoiden tietotaidoista seksuaalirikoksen uhrin kohtaamisessa ja hoidossa (2014)

Raportti: Sosiaali- ja terveydenhuollon opiskelijoiden tietotaidoista seksuaalirikoksen uhrin kohtaamisessa ja hoidossa (2014) Raportti: Sosiaali- ja terveydenhuollon opiskelijoiden tietotaidoista seksuaalirikoksen uhrin kohtaamisessa ja hoidossa (2014) 1 Tukinainen kartoitti kyselyllään sosiaali- ja terveydenhuollon oppilaitoksessa

Lisätiedot

Opintosuunnitelma. Suunta: Tietoliikenneohjelmistot ja -sovellukset Pääaine: Tietoliikenneohjelmistot Sivuaine: Yritysturvallisuus

Opintosuunnitelma. Suunta: Tietoliikenneohjelmistot ja -sovellukset Pääaine: Tietoliikenneohjelmistot Sivuaine: Yritysturvallisuus Opintosuunnitelma Janne Paalijärvi Koulutusohjelma ja vuosikurssi: T II Opiskelijanumero: 57375S Sähköpostiosoite: jpaalija cc hut fi Opinto-opas: 2003-2004 Kirjastonkäyttöharjoitus suoritettu: 27.09.2004

Lisätiedot

Aalto-yliopiston perustieteiden korkeakoulu VERSIO 3 Teknillisen fysiikan ja matematiikan koulutusohjelma tbh

Aalto-yliopiston perustieteiden korkeakoulu VERSIO 3 Teknillisen fysiikan ja matematiikan koulutusohjelma tbh Aalto-yliopiston perustieteiden korkeakoulu VERSIO 3 Teknillisen fysiikan ja matematiikan koulutusohjelma tbh 10.8.2011 F- ja LL-LAITOSTEN SYVENTÄVIEN KURSSIEN TENTTIJÄRJESTYS 2011-2012 TENTIT JÄRJESTETÄÄN

Lisätiedot

Avoimen yliopiston kauppatieteellisten opintojen alkuinfo 17.8.2015 klo 17.00 Töölön kampus

Avoimen yliopiston kauppatieteellisten opintojen alkuinfo 17.8.2015 klo 17.00 Töölön kampus Avoimen yliopiston kauppatieteellisten opintojen alkuinfo 17.8.2015 klo 17.00 Töölön kampus Kauppatieteellinen ala Väylä - Erillisvalinta Kauppakorkeakoulun kandidaattiohjelmaan - Hakijoille, joilla ei

Lisätiedot

MAISTERIKOULUTUS 2015 VALINTAPERUSTEET Konetekniikka

MAISTERIKOULUTUS 2015 VALINTAPERUSTEET Konetekniikka MAISTERIKOULUTUS 2015 VALINTAPERUSTEET Konetekniikka Haku maisterikoulutukseen (Oulun yliopisto) ( 15.12.2014 klo 08:00 30.1.2015 klo 15:00 ) Hakija voi hakea vain yhteen teknillisen tiedekunnan maisteriohjelmaan

Lisätiedot

Fysiikan opinnot Avoimen yliopiston opiskelijoille

Fysiikan opinnot Avoimen yliopiston opiskelijoille Fysiikan opinnot Avoimen yliopiston opiskelijoille Fysiikan laitos / Pia Saarinen www.helsinki.fi/yliopisto 4.9.2013 1 Fysiikan perusopinnot, 25 op - kokonaisuutena tai yksittäisinä kursseina 530281 Vuorovaikutukset

Lisätiedot

KANNUKSEN LUKIO ELÄINLÄÄKETIETEELLINEN LINJA

KANNUKSEN LUKIO ELÄINLÄÄKETIETEELLINEN LINJA KANNUKSEN LUKIO ELÄINLÄÄKETIETEELLINEN LINJA Eläinlääketieteellinen linja Kannuksen lukion eläinlääketieteellinen linja on luonnontieteisiin suuntautunut opintolinja. Eläinlääketieteellisellä linjalla

Lisätiedot

Hankerekisterin käyttäjäkysely 2015

Hankerekisterin käyttäjäkysely 2015 Hankerekisterin käyttäjäkysely 2015 1 Yleensä kyselystä Kyselyssä selvitettiin vastaajien mielipiteitä hankerekisterin käytöstä sekä siihen liitetyistä visualisoinneista Se oli auki 3.12.-18.12.2015 Vastaajia

Lisätiedot

Luonnontieteellinen tiedekunta Sivuaineinfo. Katri Suorsa

Luonnontieteellinen tiedekunta Sivuaineinfo. Katri Suorsa Luonnontieteellinen tiedekunta Sivuaineinfo Katri Suorsa 08.09.2017 Monipuolinen luonnontieteellinen Tutkintoohjelmat Luonnontieteellinen tiedekunta: - Biologia - Maantiede - Matemaattiset ja fysikaaliset

Lisätiedot

LEADERSHIP IS NOT ABOUT COMPETITION. FOR US IT MEANS BEING OPEN AND SEIZING OPPORTUNITIES.

LEADERSHIP IS NOT ABOUT COMPETITION. FOR US IT MEANS BEING OPEN AND SEIZING OPPORTUNITIES. LEADERSHIP IS NOT ABOUT COMPETITION. FOR US IT MEANS BEING OPEN AND SEIZING OPPORTUNITIES. Tuotantotalouden ja tietojärjestelmätieteen ohjelma Pääaineinfo 17.4.2018 Tervetuloa! Omaohjaaja Ulla Laakkonen

Lisätiedot

TUTKINTO vm. 1995. TF-koulutusohjelma. o Suoritusaika. o 3 suuntaa o yhteensä 9 pääainetta VALINNAISET OPINNOT HARJOITTELU DIPLOMITYÖ 20 OV 20 OV

TUTKINTO vm. 1995. TF-koulutusohjelma. o Suoritusaika. o 3 suuntaa o yhteensä 9 pääainetta VALINNAISET OPINNOT HARJOITTELU DIPLOMITYÖ 20 OV 20 OV VALINNAISET OPINNOT HARJOITTELU DIPLOMITYÖ TUTKINTO vm. 1995 PÄÄAINE SIVUAINE o DI-tutkinto o 1 ov o Suoritusaika 180 ov 40 h 5 v SUUNNAN OPINNOT 30 OV TUTKINNON I OSA 70 OV TF-koulutusohjelma o 3 suuntaa

Lisätiedot

Opintoihin orientointi

Opintoihin orientointi Opintoihin orientointi Tervetuloa opiskelemaan fysiikkaa Helsingin yliopiston Avoimeen yliopistoon! 2.9.2014 1 Ennen opintojen alkua Tutustu huolellisesti ja hyvin opinto-ohjelmaan. Tee HOPS eli henkilökohtainen

Lisätiedot

TFM-osaston tuottamat vain sivuaineet lv

TFM-osaston tuottamat vain sivuaineet lv TFM-osaston tuottamat vain sivuaineet lv 2006-2007 Diskreetti matematiikka Laskennallinen tiede ja tekniikka 18.7.2006/akh t vain sivuaineet F303-2 F500-2 Diskteetti matematiikka F400-2 LTT Xxxx-2 Perustieteiden

Lisätiedot

Fysikaaliset tieteet. Minkälaisia opintokokonaisuuksia saa fysiikasta? Miksi ja miten tehdä fysiikasta sivuaine?

Fysikaaliset tieteet. Minkälaisia opintokokonaisuuksia saa fysiikasta? Miksi ja miten tehdä fysiikasta sivuaine? Fysikaaliset tieteet Minkälaisia opintokokonaisuuksia saa fysiikasta? Miksi ja miten tehdä fysiikasta sivuaine? Oletko fysiikan opiskelija? Tässä olevia kokonaisuuksia ei tarjota sinulle aivan tälläisenään.

Lisätiedot

Opintokyselyn tulokset Inkubio ry

Opintokyselyn tulokset Inkubio ry Opintokyselyn tulokset 2018 Inkubio ry Yrjö Koski Opintomestari Lokakuu 31, 2018 Sisällysluettelo 1 Vastaajien perustiedot 1 1.1 Perustiedot ja opintotausta................................ 1 1.2 Ajankäyttö.........................................

Lisätiedot

Mallilukujärjestyksessä on vain muutama esimerkki harjoitusryhmistä. Joillakin kursseilla on useampia vaihtoehtoja. Katso lisää aikoja Weboodista.

Mallilukujärjestyksessä on vain muutama esimerkki harjoitusryhmistä. Joillakin kursseilla on useampia vaihtoehtoja. Katso lisää aikoja Weboodista. 1 of 1 29.6.2017 14:44 Teknillisen fysiikan pääaineen 2. vuosikurssi Mallilukujärjestys I periodi / viikot 37-42 / 11.9.-20.10.2017 MUISTA, ETTÄ PERUSOPINTOJEN PAKOLLINEN, AALTO-OPINTOJEN VALINNAINEN 3-4

Lisätiedot

Tampereen kesäyliopisto

Tampereen kesäyliopisto Tampereen kesäyliopisto Avoin kaikille 11 Yhteistyökorkeakoulua 10 000 opintopistettä 5000 opiskelijaa 30 oppiainetta 12 kieltä Miksi opiskella avoimia yliopisto-opintoja voit hyödyntää välivuoden pääset

Lisätiedot

KASVATUSTIETEEN PERUSOPINNOT (25 op) sivuaineopiskelijoiden info

KASVATUSTIETEEN PERUSOPINNOT (25 op) sivuaineopiskelijoiden info KASVATUSTIETEEN PERUSOPINNOT (25 op) sivuaineopiskelijoiden info lv. 2016-2017 kasvatustieteen perusopintoja koordinoiva opettaja Anna-Leena Huttunen anna-leena.huttunen@jyu.fi Perusopinnot sivuaineopiskelijalle

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Ammatillisesta koulutuksesta sujuvasti ammattikorkeakouluun

Ammatillisesta koulutuksesta sujuvasti ammattikorkeakouluun Ammatillisesta koulutuksesta sujuvasti ammattikorkeakouluun Tilannekartoitus ammatillisen toisen asteen koulutuksen ja AMK:n välisen siirtymävaiheen opintojen ja ohjauksen toteuttamisesta Projektipäällikkö

Lisätiedot

Kevään 2010 fysiikan valtakunnallinen koe

Kevään 2010 fysiikan valtakunnallinen koe 120 Kevään 2010 fysiikan valtakunnallinen koe 107 114 100 87 93 Oppilasmäärä 80 60 40 20 0 3 5 7 14 20 30 20 30 36 33 56 39 67 48 69 77 76 56 65 35 25 10 9,75 9,5 9,25 9 8,75 8,5 8,25 8 7,75 7,5 7,25 7

Lisätiedot

14. TIETOJOHTAMINEN. Rakennustekniikka. Tietojohtaminen. 14.1. Tavoitteet. 14.2. Koulutusohjelman yhteiset perusopinnot

14. TIETOJOHTAMINEN. Rakennustekniikka. Tietojohtaminen. 14.1. Tavoitteet. 14.2. Koulutusohjelman yhteiset perusopinnot Rakennustekniikka 14. TIETOJOHTAMINEN 14.1. Tavoitteet 163 on koulutusohjelma, joka on suunniteltu vastaamaan tietoteknisen, taloudellisen sekä viestinnällisen johtamisen haasteisiin. Tietojohtamisen opinnot

Lisätiedot

Kukin kurssi voi sisältyä vain yhteen alemman tai ylemmän perustutkinnon moduuliin.

Kukin kurssi voi sisältyä vain yhteen alemman tai ylemmän perustutkinnon moduuliin. 1.1 Teknillisen fysiikan ja matematiikan tutkinto ohjelman tarjoamat, vain sivuaineena suoritettavat moduulit kaikille tutkinto ohjelmille Sivuaineen muodostaminen Sivuaine sisältää jonkin pääaineen perusmoduulin

Lisätiedot

JUPINAVIIKOT Ohjausta ja opetusta koskeva raportti Luonnonvara-ala. Julkinen Raportti ei sisällä nimi- eikä tunnistetietoja.

JUPINAVIIKOT Ohjausta ja opetusta koskeva raportti Luonnonvara-ala. Julkinen Raportti ei sisällä nimi- eikä tunnistetietoja. JUPINAVIIKOT 2016 Ohjausta ja opetusta koskeva raportti Luonnonvara-ala Julkinen Raportti ei sisällä nimi- eikä tunnistetietoja Roni Sorsa Opiskelijakunta JAMKO SISÄLLYSLUETTELO Sisällys SISÄLLYSLUETTELO...

Lisätiedot

Mielekkäät työtehtävät houkuttelevat harjoittelijoita!

Mielekkäät työtehtävät houkuttelevat harjoittelijoita! Mielekkäät työtehtävät houkuttelevat harjoittelijoita! Vuoden 2013 aikana 359 Turun yliopiston opiskelijaa suoritti yliopiston rahallisesti tukeman harjoittelun. Sekä harjoittelun suorittaneilta opiskelijoilta

Lisätiedot

ehops Henkilökohtainen opintosuunnitelma Hopsin tekeminen WebOodin ehops toiminnolla

ehops Henkilökohtainen opintosuunnitelma Hopsin tekeminen WebOodin ehops toiminnolla ehops Henkilökohtainen opintosuunnitelma Hopsin tekeminen WebOodin ehops toiminnolla Mikä on ehops? ehops on WebOodin toiminto, jolla voit laatia sähköisen henkilökohtaisen opintosuunnitelman eli hopsin

Lisätiedot

Kyselyn tuloksia. Kysely Europassin käyttäjille

Kyselyn tuloksia. Kysely Europassin käyttäjille Kysely Europassin käyttäjille Kyselyn tuloksia Kyselyllä haluttiin tietoa Europass-fi nettisivustolla kävijöistä: siitä, miten vastaajat käyttävät Europassia, mitä mieltä he ovat Europassista ja Europassin

Lisätiedot

Kysely lähetettiin Helmen kautta toukokuun lopussa 2018 Vastausaika kaksi viikkoa Vastauksia tuli 548 suomenkielistä ( peruskoululaisia n 4000) ja

Kysely lähetettiin Helmen kautta toukokuun lopussa 2018 Vastausaika kaksi viikkoa Vastauksia tuli 548 suomenkielistä ( peruskoululaisia n 4000) ja 2018 Kysely lähetettiin Helmen kautta toukokuun lopussa 2018 Vastausaika kaksi viikkoa Vastauksia tuli 548 suomenkielistä ( peruskoululaisia n 4000) ja 161 ruotsinkielistä (peruskouluikäisiä n 900) 21%

Lisätiedot

MIKÄ MOTIVOI MAATALOUSTIETEIDEN OPISKELIJOITA JATKAMAAN OPINTOJA JA MIKSI OSA HARKITSEE OPINTOJEN KESKEYTTÄMISTÄ?

MIKÄ MOTIVOI MAATALOUSTIETEIDEN OPISKELIJOITA JATKAMAAN OPINTOJA JA MIKSI OSA HARKITSEE OPINTOJEN KESKEYTTÄMISTÄ? MIKÄ MOTIVOI MAATALOUSTIETEIDEN OPISKELIJOITA JATKAMAAN OPINTOJA JA MIKSI OSA HARKITSEE OPINTOJEN KESKEYTTÄMISTÄ? Hanna-Riitta Kymäläinen Laura Kihlström Mervi Seppänen Helsingin yliopisto, maataloustieteiden

Lisätiedot

Palaute orientaatioviikosta Vastauksia yhteensä: 68

Palaute orientaatioviikosta Vastauksia yhteensä: 68 Palaute orientaatioviikosta 19.9.1 Vastauksia yhteensä: Hakukohteeni on 1 1 1 11 Informaatioverkostot Teknillinen fysiikka ja matematiikka Tietotekniikka Tuotantotalous Mikä oli parasta orientaatioviikossa?

Lisätiedot

HOPS - HENKILÖKOHTAINEN OPISKELUSUUNNITELMA (Tietojenkäsittelytieteet)

HOPS - HENKILÖKOHTAINEN OPISKELUSUUNNITELMA (Tietojenkäsittelytieteet) HOPS - HENKILÖKOHTAINEN OPISKELUSUUNNITELMA (Tietojenkäsittelytieteet) Nimi: Täytetty..2015 Tämä lomake on tarkoitettu opiskelijoille, jotka suorittavat sekä kandidaatin että maisterin tutkinnon. Tässä

Lisätiedot

TEKNILLINEN TIEDEKUNTA KAUPPATIETEEN KANDIDAATIN JA MAISTERIN TUTKINTO Ohjeita teknisen viestinnän opiskelijoille tutkintojen suorittamiseen

TEKNILLINEN TIEDEKUNTA KAUPPATIETEEN KANDIDAATIN JA MAISTERIN TUTKINTO Ohjeita teknisen viestinnän opiskelijoille tutkintojen suorittamiseen 7.3.2014 LL TEKNILLINEN TIEDEKUNTA KAUPPATIETEEN KANDIDAATIN JA MAISTERIN TUTKINTO Ohjeita teknisen viestinnän opiskelijoille tutkintojen suorittamiseen SISÄLTÖ 1. KTK Giga - kandidaatintutkinnon suorittaminen

Lisätiedot

MUN TALOUS -HANKE 2014 / KYSELYN KOONTI JULKAISUVAPAA 14.7.2014

MUN TALOUS -HANKE 2014 / KYSELYN KOONTI JULKAISUVAPAA 14.7.2014 MUN TALOUS -HANKE 2014 / KYSELYN KOONTI JULKAISUVAPAA 14.7.2014 Mun talous -hanke teetti toukokuussa 2014 kyselyn porilaisilla toisen asteen opiskelijoilla (vuonna -96 syntyneille). Kyselyyn vastasi sata

Lisätiedot

yle.fi/aihe/abitreenit

yle.fi/aihe/abitreenit Kaksoistutkinto Saimaan ammattiopisto Sampossa lv 2017-2018 Kaksoistutkinnon opinto-ohjaaja: Virpi Miettinen virpi.miettinen@edusampo.fi p. 040 550 1621 www.ylioppilastutkinto.fi yle.fi/aihe/abitreenit

Lisätiedot

Kukin kurssi voi sisältyä vain yhteen alemman tai ylemmän perustutkinnon moduuliin.

Kukin kurssi voi sisältyä vain yhteen alemman tai ylemmän perustutkinnon moduuliin. Teknillisen fysiikan ja matematiikan tutkinto-ohjelma Johanna Bovellán/6.3.2009 LPM-listojen (tfm:n lista kn 24.2., tdk 10.3.) perusteella tehdyt muutokset moduuleihin on merkitty viivaamalla yli vanhat

Lisätiedot

Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan laadun arviointi 2016 Degerby skola

Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan laadun arviointi 2016 Degerby skola Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan laadun arviointi 0 toteutti perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan seurantakyselyn lapsille ja huoltajille huhtikuussa 0. Vuoden 0 seurantaan liittyvä kysely

Lisätiedot

Opiskelumotivaatio 12.11.2015. Tiina Kerola

Opiskelumotivaatio 12.11.2015. Tiina Kerola Opiskelumotivaatio 12.11.215 Tiina Kerola Motivaatiosta yleisesti Motivaatiolla viitataan yleisesti ottaen syyhyn, syihin tai perusteluihin, miksi joku tekee jonkin teon tai suorituksen Opiskelussa: perustelu

Lisätiedot

10. TUTKINTO-OHJELMIIN KUULUVIEN MODUULIEN SISÄLLÖT INNEHÅLLET TILL MODULERNA I EXAMENSPROGRAMMEN

10. TUTKINTO-OHJELMIIN KUULUVIEN MODUULIEN SISÄLLÖT INNEHÅLLET TILL MODULERNA I EXAMENSPROGRAMMEN 80 10. TUTKINTO-OHJELMIIN KUULUVIEN MODUULIEN SISÄLLÖT INNEHÅLLET TILL MODULERNA I EXAMENSPROGRAMMEN Teknillisen korkeakoulun tutkinto-ohjelmat esittelevät tässä luvussa moduulit siltä osin, kuin ne ovat

Lisätiedot

Numeeriset arviot. Opintojaksolla vallinnut ilmapiiri loi hyvät puitteet oppimiselle. Saavutin opintojaksolle määritellyt osaamistavoitteet

Numeeriset arviot. Opintojaksolla vallinnut ilmapiiri loi hyvät puitteet oppimiselle. Saavutin opintojaksolle määritellyt osaamistavoitteet Tämä asiakirja sisältää opiskelijoiden antaman palautteen opettajan Metropoliassa vuoteen 2014 mennessä opettamista kursseista. Palautteet on kerätty Metropolian anonyymin sähköisen palautejärjestelmän

Lisätiedot

Kokkolan yliopistokeskus Chydenius. Jyväskylän yliopisto KOKKOLAN YLIOPISTOKESKUS CHYDENIUS Avoin yliopisto

Kokkolan yliopistokeskus Chydenius. Jyväskylän yliopisto KOKKOLAN YLIOPISTOKESKUS CHYDENIUS Avoin yliopisto Kokkolan yliopistokeskus Chydenius kaikille avointa opetusta iästä ja pohjakoulutuksesta riippumatta opetus vastaa yliopiston opetussuunnitelmia opiskelu on sivutoimista opiskelu on maksullista opiskelutavoissa

Lisätiedot

LUKUJÄRJESTYSPOHJA 2015 2016

LUKUJÄRJESTYSPOHJA 2015 2016 LUKUJÄRJESTYSPOHJA 2015 2016 Tekniikan ja luonnontieteiden TkK-tutkinto-ohjelma, Biotekniikan opintosuunta Seuraavilla sivuilla on esitetty mallilukujärjestys Biotekniikan 1. vuosikurssin opiskelijoille.

Lisätiedot

Tutkintorakenteen uudistaminen

Tutkintorakenteen uudistaminen Tutkintorakenteen uudistaminen Tietoliikennealueen yhteisvastuualue Ma Prof Raimo Kantola 24.3.1998 http:/keskus.hut.fi/u/kantola Raimo Kantola Perusopetus 1 Teknologiaympäristö muuttuu Seuraavat asiat

Lisätiedot

Ajankäyttötutkimuksen satoa eli miten saan ystäviä, menestystä ja hyvän arvosanan tietojenkäsittelyteorian perusteista

Ajankäyttötutkimuksen satoa eli miten saan ystäviä, menestystä ja hyvän arvosanan tietojenkäsittelyteorian perusteista Ajankäyttötutkimuksen satoa eli miten saan ystäviä, menestystä ja hyvän arvosanan tietojenkäsittelyteorian perusteista Harri Haanpää 18. kesäkuuta 2004 Tietojenkäsittelyteorian perusteiden kevään 2004

Lisätiedot

Geoinformatiikan maisteriohjelman (GIMP) toteutus Teknillisessä Korkeakoulussa. GIMP tiedotustilaisuus Ari Jolma, prof. (geoinformatiikka)

Geoinformatiikan maisteriohjelman (GIMP) toteutus Teknillisessä Korkeakoulussa. GIMP tiedotustilaisuus Ari Jolma, prof. (geoinformatiikka) Geoinformatiikan maisteriohjelman (GIMP) toteutus Teknillisessä Korkeakoulussa GIMP tiedotustilaisuus 6.4.2006 Ari Jolma, prof. (geoinformatiikka) Maisteriopinnot TKK:lla muodostuvat neljästä 20 pisteen

Lisätiedot

Asiakastyytyväisyyskysely 2014 Pirkan opisto 10.12.2014. Anne Latomäki Minna Joutsen Jari Holttinen

Asiakastyytyväisyyskysely 2014 Pirkan opisto 10.12.2014. Anne Latomäki Minna Joutsen Jari Holttinen Asiakastyytyväisyyskysely 2014 Pirkan opisto 10.12.2014 Anne Latomäki Minna Joutsen Jari Holttinen TUTKIMUKSEN SUORITTAMINEN Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää Pirkan opiston opiskelijoiden tyytyväisyyttä

Lisätiedot

OPISKELUKYSELY KEVÄT 2010 Savonia-ammattikorkeakoulu Amk- tutkinto-opiskelijat Ylemmän amk-tutkinnon opiskelijat. Raportti 1.6.

OPISKELUKYSELY KEVÄT 2010 Savonia-ammattikorkeakoulu Amk- tutkinto-opiskelijat Ylemmän amk-tutkinnon opiskelijat. Raportti 1.6. OPISKELUKYSELY KEVÄT 2010 Savonia-ammattikorkeakoulu Amk- tutkinto-opiskelijat Ylemmän amk-tutkinnon opiskelijat Raportti 1.6.2010 Mittarityöryhmä Jorma Honkanen Heikki Likitalo Tuula Peura TeWa LiKu TeKu

Lisätiedot

FM-opiskelijan opintopolku, fysiologia ja neurotiede, neurobiologian erikoistumislinja (vastuuopettajat Juha Voipio & Mikael Segerstråle)

FM-opiskelijan opintopolku, fysiologia ja neurotiede, neurobiologian erikoistumislinja (vastuuopettajat Juha Voipio & Mikael Segerstråle) FM-opiskelijan opintopolku, fysiologia ja neurotiede, neurobiologian erikoistumislinja (vastuuopettajat Juha Voipio & Mikael Segerstråle) 1. SYVENTÄVÄT OPINNOT (522065), 70-100 op 1.1. Pakolliset opinnot,

Lisätiedot

Fysiikan opinnot Avoimen yliopiston opiskelijoille

Fysiikan opinnot Avoimen yliopiston opiskelijoille Fysiikan opinnot Avoimen yliopiston opiskelijoille 2.9.2014 1 Yliopiston lukuvuosi ja opetusperiodit 2014-2015 Yliopiston lukuvuosi 1.8. 31.7. Syyslukukausi I periodi: 1.9.-17.10. lukuvuoden avajaiset

Lisätiedot

MILLAISTA TIETOA ARVIOINTIJÄRJESTELMÄ TUOTTAA?

MILLAISTA TIETOA ARVIOINTIJÄRJESTELMÄ TUOTTAA? MILLAISTA TIETOA ARVIOINTIJÄRJESTELMÄ TUOTTAA? RAKENNUS- JA METSÄALAN PETUSTUTKINTOJEN OPPIMISTULOKSET 12.11.2012, OPH NÄYTÖISTÄ KOOTUT TIEDOT 1. Koulutuksen järjestäjän nimi, oppilaitoksen/toimintayksikön

Lisätiedot

Teknillisen fysiikan ja matematiikan tutkintoohjelma, tekniikan kandidaatin tutkinnon pääaineet

Teknillisen fysiikan ja matematiikan tutkintoohjelma, tekniikan kandidaatin tutkinnon pääaineet ja matematiikan tutkintoohjelma, tekniikan kandidaatin tutkinnon pääaineet Teknillinen fysiikka Matematiikka Mekaniikka Systeemitieteet 30.6.2005/akh Tekniikan kandidaatin tutkinto 180 op, teknillinen

Lisätiedot

SELVITYS PRO GRADUJEN KÄYTÖSTÄ TAIDEKIRJASTOSSA

SELVITYS PRO GRADUJEN KÄYTÖSTÄ TAIDEKIRJASTOSSA SELVITYS PRO GRADUJEN KÄYTÖSTÄ TAIDEKIRJASTOSSA Tapani Takalo Lapin korkeakoulukirjasto, yliopisto, taide 17.11.2011 1. Johdanto Lapin yliopiston taidekirjastossa on selvitetty taidekirjaston kokoelmiin

Lisätiedot

Kannustusta jatkuvaan oppimiseen Optima-ympäristön avulla. Saana-Maija Huttula OpinTori Oulun yliopisto 2015

Kannustusta jatkuvaan oppimiseen Optima-ympäristön avulla. Saana-Maija Huttula OpinTori Oulun yliopisto 2015 Kannustusta jatkuvaan oppimiseen Optima-ympäristön avulla Saana-Maija Huttula OpinTori Oulun yliopisto 2015 1 Taustaa Atomifysiikka 1 on ainetason kurssi, sijoittuu 2. opiskeluvuoden syksylle Pakollinen

Lisätiedot

Uraohjaus korkeakouluopinnoissa 01.12.2011 Valmis tutkinto työelämävalttina -hankkeenpäätösseminaari, Oulu

Uraohjaus korkeakouluopinnoissa 01.12.2011 Valmis tutkinto työelämävalttina -hankkeenpäätösseminaari, Oulu Uraohjaus korkeakouluopinnoissa 01.12.2011 Valmis tutkinto työelämävalttina -hankkeenpäätösseminaari, Oulu Uraryhmä toiminta Taiteiden tiedekunnassa - Uraryhmä aloitti syksyllä 2010 - Osallistujia 6-8

Lisätiedot

Palautekysely tilastollisen signaalinkäsittelyn kurssiin

Palautekysely tilastollisen signaalinkäsittelyn kurssiin Palautekysely tilastollisen signaalinkäsittelyn kurssiin Palautteeseen ei tarvitse laittaa nimeä. Kysymyksiä on molemmilla puolilla paperia 1. Muihin kursseihin verrattuna tämä kurssi oli mielestäni Vaikein

Lisätiedot

INKUBIO RAPORTTI 1 (25) PL 69 02151 Espoo 19.09.2010. Opintokysely 2010. Tommi Vatanen (opintomestari) ja Inkubion opintotoimikunta

INKUBIO RAPORTTI 1 (25) PL 69 02151 Espoo 19.09.2010. Opintokysely 2010. Tommi Vatanen (opintomestari) ja Inkubion opintotoimikunta INKUBIO RAPORTTI 1 (25) PL 69 02151 Espoo Opintokysely 2010 Tommi Vatanen (opintomestari) ja Inkubion opintotoimikunta tommi.vatanen@tkk.fi Tiivistelmä Tämä raportti käsittelee Aalto-yliopiston teknillisen

Lisätiedot

15. TIETOLIIKENNE-ELEKTRONIIKAN KOULUTUSOHJELMA

15. TIETOLIIKENNE-ELEKTRONIIKAN KOULUTUSOHJELMA 164 15. TIETOLIIKENNE-ELEKTRONIIKAN KOULUTUSOHJELMA Vastuuhenkilö: Markku Renfors, koulutusohjelman johtaja, professori Huone: TG108 Puhelin: 31153937 markku.renfors@tut.fi Päivi Salo, osaston sihteeri

Lisätiedot

KURSSIVALINNAT & YLIOPPILASKIRJOITUKSET

KURSSIVALINNAT & YLIOPPILASKIRJOITUKSET KURSSIVALINNAT & YLIOPPILASKIRJOITUKSET Ohjeita kurssivalintojen tekemiseen ylioppilaskirjoitusten näkökulmasta Tämän koonnin tavoitteena on auttaa Sinua valitsemaan oikeat kurssit oikeaan aikaan suhteessa

Lisätiedot

Nuorten käsityksiä palveluista ja niiden järjestämisestä, toimintatavoista ja tiedottamisesta

Nuorten käsityksiä palveluista ja niiden järjestämisestä, toimintatavoista ja tiedottamisesta Nuorten käsityksiä palveluista ja niiden järjestämisestä, toimintatavoista ja tiedottamisesta SUUNNITELMATYÖN TILANNEKATSAUS 03.05.07/ Mari Mikkola Lasten ja nuorten psykososiaalisten erityispalveluiden

Lisätiedot

Kuka on arvokas? Liite: EE2015_kuka on arvokas_tulosteet.pdf tulosta oppilaiden lomakkeet tehtäviin 1 ja 2.

Kuka on arvokas? Liite: EE2015_kuka on arvokas_tulosteet.pdf tulosta oppilaiden lomakkeet tehtäviin 1 ja 2. Kuka on arvokas? Jotta voisimme ymmärtää muiden arvon, on meidän ymmärrettävä myös oma arvomme. Jos ei pidä itseään arvokkaana on vaikea myös oppia arvostamaan muita ihmisiä, lähellä tai kaukana olevia.

Lisätiedot

HUIPUT KEHIIN palautelomake

HUIPUT KEHIIN palautelomake HUIPUT KEHIIN palautelomake 1. Organisaatio Skills Finland ry SAMPO Saimaan ammattiopisto Sampo Vaasan Ammattiopisto Winnova Hyria koulutus Oy WinNova EteläKarjalan koulutuskuntayhtymä Linnan Vartijat

Lisätiedot