NRO SUOMI KOKENUT POSTIMERKKIALOITTELIJA.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "NRO 2 2008 SUOMI KOKENUT POSTIMERKKIALOITTELIJA. www.posten.ax"

Transkriptio

1 NRO SUOMI KOKENUT POSTIMERKKIALOITTELIJA

2 Katse eteen- ja taaksepäin Tätä artikkelia kirjoitettaessa juhannukseen, kesän kohokohtaan, on aikaa yksi viikko. Ajattelen kuitenkin jo tulevaisuutta. Kun luet tätä lehteä, on jo syksy ja pian on aika aloittaa uusi, jännittävä postimerkkivuosi. Jotta kaikki osuisi kohdalleen, on tärkeää, että postimerkkien suunnittelussa aikarajat pitävät hyvin paikkansa. Postimerkit julkaistaan ehkä vasta vuosien kuluttua. Samalla on huomioitava, mitä tapahtuu tässä ja nyt. Ei pidä myöskään unohtaa katsoa taaksepäin. Kaiken tämän takia postimerkkien parissa työskentely onkin niin mielenkiintoista. Pitää myös muistaa ottaa huomioon keräilijöiden mielipiteet. Ja mikä kaikkein tärkeintä hyvät työntekijät tekevät tämän mahdolliseksi. Anita Häggblom TOIMIALAJOHTAJA POSTEN ÅLAND FRIMÄRKEN TYÖNTEKIJÖITÄ Kirjoitan asiakaslehden tekstit. KATJA RIKBERG PR & tiedotus Työskentelen tiedottajana ja kirjoitan asiakaslehden, esitteiden ja muun markkinointiaineiston tekstit. Vastaan myös kotisivujen sisällöstä ja päivittämisestä ja pidän yhteyttä lehdistöön. Lisäksi olen Postimerkkiryhmän jäsen. Vastaamme kaikkien postimerkkien suunnittelusta ja hyväksymisestä. GUNILLA HÄGGBLOM Saksankielinen asiakaspalvelu Työtehtäviini kuuluu saksanja englanninkielinen asiakaspalvelu. Lisäksi käännän asiakaslehtemme tekstit ja muut tiedotteet saksaksi. Parasta työssäni on sen vaihtelevaisuus. Mielestäni on innostavaa voida auttaa asiakkaitamme monissa eri maissa. Parasta työssäni on sen vaihtelevaisuus.

3 POSTEN ÅLAND FRIMÄRKEN PB MARIEHAMN PUHELIN Tilaukset Suomesta: Puhelinaika: ma pe FAKSI INTERNET Pohjola-postimerkit: SÄHKÖPOSTI KÄYNTIOSOITE Maarianhaminan postikonttori, Nygatan 6, Ma rie hamn TOIMITUS Anita Häggblom Katja Rikberg Heidemarie Eriksson Björn Wennström Cecilia Mattsson TEKSTI Katja Rikberg KÄÄNNÖS Virpi Isaksson Samuel Miiros LAYOUT Cecilia Mattsson TUOTANTO Posten Åland Ålandstryckeriet KANSIKUVA Lucas Eriksson Pidätämme oikeuden muutoksiin Sisältö Katse eteen- ja taaksepäin 2 Työntekijöitä 2 Uusia joulukoristeita 4 Keräilyauto nro 19 4 Enkeli kaulaan 5 Kronikka: Håkan Axelsson 5 Käy Top of the Worldissä 6 Kruununprinsessa postimerkissä 6 Joulupostimerkin 2008 arvo 7 Kilpailun voittajat 7 Postimerkkiosasto muuttaa 7 Elokuvatoiminta 100 vuotta 7 Daniel haluaa herättää tunteita 8 Reimareita, venäläinen järjestelmä 14 Monipuolisia kirjailijoita 16 Joulumerkeissä klassisia jouluaiheita 21 Minna 22 Uusi raja, uusi aika 26 Ensipäivänkuoret Näyttelykortit Erikoisleimat Vierailu taiteilija Juhan luona 33 Kilpailu 34 Kalenteri 35 8 Tammikuussa 2009 ilmestyy pienoisarkki, jossa kuvataan tuulivoimalaa. 14 Vuonna 2009 alkaa uusi postimaksulipukkeiden sarja. Aiheena on reimarit. 16 Maaliskuussa ilmestyvä postimerkkivihko on nimeltään Ahvenanmaalaisia kirjailijoita. 26 Postimerkki Uusi raja, uusi aika juhlistaa, että vuoden 1809 tapahtumista on kulunut 200 vuotta.

4 4 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN UUTISIA Uusia joulukoristeita Posten Ålandin neljäs joulukoristepakkaus ilmestyy sopivasti jouluksi. Joulukoristeiden taiteilija onkin jo ennestään Postin asiakkaiden tuttu. Marianne Häggblom suunnitteli viime vuoden joulukoristeet ja tämän vuoden joulumerkit. Hänestä voit lukea lisää sivulla 21. Linda Karlsson on suunnitellut joulukoristeiden pakkauksen. MYÖS YKSI POSTIMERKKI Pakkaus sisältää neljä erilaista messingistä valmistettua ja 24 karaatin kullalla päällystettyä lumihiutaletta, joissa on kullanvärinen naru. Pakkaukseen sisältyy myös tämän vuoden joulupostimerkki, joka on Eva-Jo Hancockin suunnittelema. MARRASKUUSSA Joulukoristepakkauksen hinta on 21 ja se saadaan myyntiin marraskuun alussa. Keräilyauto nro 19 Keräilyauto nro 19 ilmestyy marraskuussa. Tällä kertaa auto on musta-keltainen Chevrolet. Auto on vuosimallia 1939 ja sen kylkiä koristaa 9. toukokuuta julkaistu Pekingin Olympialaiset -postimerkki. Auton konepeltiä koristaa myös taitelija Juha Pykäläisen suunnittelema keihäänheittäjän kuva, joka sekin on julkaistussa postimerkkiarkissa.

5 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 5 KRONIKKA On jännittävää saada uusia postimerkkejä HÅKAN AXELSSON Maakunta-arkistonhoitaja ja Postin Postimerkkineuvoston jäsen Enkeli kaulaan Sopivasti jouluksi myyntiin saadaan enkeliaiheinen kaulakoru, joka on tehty erityisesti Posten Ålandille. Enkelin pää on valmistettu ahvenanmaalaisesta graniitista ja keho hopeasta. Korun koko on 2 cm ja kaulaketju on 45 cm:n pituinen. Kaulakoru ketjuineen toimitetaan lahjarasiassa ja sen hinta on 21,90. Tilaa enkelikoru jo tänään, niin saat sen hyvissä ajoin ennen kuin alat miettiä joululahjoja! VALMISTUSMÄÄRÄ 6500 KAPPALETTA Chevrolet on mittakaavassa 1:45 ja sen valmistusmäärä on tällä kertaa 6500 kappaletta. Pienoisauton nro 19 hinta on 14,70 ja se lähetetään pienoisautojen kestotilaajille joulukuussa. Jos et vielä kerää Postin pienoisautoja, voit tehdä kestotilauksen ottamalla yhteyttä Posten Åland Frimärkeniin. JAAHA, JA MINKÄLAISEN LEIMAN SINÄ HALUAT, kysyi nainen myyntipöydän takaa. Hän oli tavannut muitakin keräilijöitä ja ymmärsi, että me kaikki haluamme saada leiman eri tavalla. Keskelle, alareunaan, vain vähän kulmaan makuja on monia. MINUN KOKOELMANI ALKOI Ahvenanmaan ensimmäisistä postimerkeistä. Mukavaa olla mukana alusta lähtien, ajattelin ja täydensin kokoelmaani Ruotsin ja Suomen merkeillä. Sitten se vain on jatkunut. OLEN KERÄNNYT 12-vuotiaasta lähtien lukuunottamatta muutamia taukoja muitten harrastusten takia. Suuntaus on muuttunut ajan kuluessa, mutta noiden kolmen maan kokoelmat pysyvät vakaana pohjana. Ajan mittaan minulle on kertynyt enemmän käytettyjä postimerkkejä, erilaisten lähetysten ja Postin eri palvelujen mallikappaleita. Ahvenanmaalainen julkaisutahti on hyvä; ehdin tarkastella jokaisen merkin erikseen, ehdin lukea tietoa niistä ja ehkä teen reissun paikan päälle katsomaan postimerkin aihetta todellisuudessa. Mielestäni on hyvä asia, että julkaisut vaihtelevat ja nykyaikaistuvat. Kolmikulmaiset, soraiset ja hologrammilla varustetut merkit elävöittävät kansiotani. MIELESTÄNI on aina yhtä mukavaa nähdä, mitä uutta tulee. Pienenä jouduin ottamaan selvää hakuteoksista, jotta ymmärtäisin, mitä aiheet olivat tai mistä ne tulivat. Ahvenanmaan postimerkeistä oppii paljon. Yhä edelleen on jännittävää saada uusia merkkejä ja samalla oppia uusia asioita. MINULLLA ON TAPANA SILLOIN TÄLLÖIN käydä joissain Postin konttoreissa leimauttamassa merkkejä ja postittamassa lähetyksiä eteenpäin. Se on ehkä yhtä paljon tekosyy tehdä kierros maakunnassa. Sain sattumalta mahdollisuuden muuttaa Ahvenanmaalle töihin onko sillä mitään tekemistä keräämisen kanssa? Sitä ei tiedä kukaan. KESKELLE KIITOS, sanoin, ja siihen leima osui.

6 6 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN UUTISIA Käy Top of the Worldissä Tiesitkö, että kaikilla pohjoismaisilla postilaitoksilla on yhteinen sivu Internetissä, missä voit mm. kirjoittaa vieraskirjaan ja lukea kaikista Pohjola-julkaisuista? Sivu löytyy osoitteesta ja siellä voit lukea kaikkien pohjoismaisten postilaitosten postimerkkiuutuuksista. Lisäksi siellä esitellään tietoa jokaisesta maasta/alueesta. LUE VIERASKIRJAA Voit myös kirjoittaa vieraskirjaan ja lukea toisten keräilijöiden kysymyksiä ja kommentteja. Jokaisen uuden Pohjola-julkaisun yhteydessä siellä esitellään perusteellista tietoa jokaisesta aiheesta. Tiedotustekstit ovat etupäässä englanniksi, mutta myös kyseisten postilaitosten omilla kielillä. Kruununprinsessa postimerkissä 1 KLASS Toukokuun puolivälissa Ruotsin kruununprinsessa Victoria teki ensimmäisen virallisen vierailunsa Ahvenanmaalle. Posten Åland halusi tietenkin osoittaa huomiotaan häntä kohtaan ahvenanmaalaisin postimerkein ja niin hänelle ojennettiinkin postimerkkejä, joiden aiheena oli itse kruununprinsessa. Postimerkit valmistettiin Minun postimerkkini -menetelmällä ja niiden painosmäärä oli 24 kappaletta. Kruununprinsessa sai myös postimerkkivuosikirjan sekä postikortteja voidakseen vaivattomasti lähettää omia tervehdyksiä Ahvenanmaalta.

7 Joulupostimerkin 2008 arvo ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 7 UUTISIA Ålandsposten Frimärken -lehden edellisessä numerossa kerroimme tämän vuoden joulupostimerkistä. Julpost 08 -postimerkki maksaa 0,55. Postimerkkiä voi käyttää joulutervehdysten postittamiseen Ahvenanmaalla, Manner-Suomeen ja Ruotsiin alennettuun hintaan rajoitetun ajan marrasjoulukuussa. Kilpailun voittajat Ålandsposten Frimärken -lehden edellisessä numerossa oli kilpailu. Seuraavat henkilöt voittivat kilpailussa: Kirsti Kulokoski, Palonurmi Francois Vandevyer, Gent, Belgia Petra Mannerström, Emkarby, Ahvenanmaa Bo Björck, Billesholm, Ruotsi Ragnvald Hansen, Oslo, Norja Palkinnot on postitettu voittajille. Oikeat vastaukset: 1. Kjell Andersén 2. Veteraaniautoja Ahvenanmaalla 3. Anni Wikberg marraskuuta Postimerkkiosasto muuttaa Tammikuussa 2009 koko postimerkkiosaston toiminta muuttaa Maarianhaminan keskustasta postiterminaalin uusiin tiloihin Svibyhyn Jomalaan. Muuton jälkeen kaikki Postin osastot ovat yhdessä ja samassa paikassa postikonttoreita lukuunottamatta. Koko henkilökunta odottaa, että tarkoituksenmukaisemmissa tiloissa se voi palvella asiakkaitaan vielä paremmin ja tehokkaammin. Muuton aikana saattaa ilmetä häiriöitä puhelin- ja sähköpostiyhteyksissä. Pyydämme asiakkailtamme ymmärtämystä. Kuvia uusista tiloista esitellään Ålandsposten Frimärken -asiakaslehden seuraavassa numerossa. Elokuvatoiminta 100 vuotta Huhtikuun 6. päivänä ilmestyy taiteilija Jonas Wilénin suunnittelema postimerkki, jonka aiheena on elokuvatoiminta 100 vuotta. Vuonna 2009 tulee kuluneeksi 100 vuotta siitä, kun elokuvatoiminta aloitettiin Ahvenanmaalla. Postimerkki lähetetään ensi vuoden ensimmäisessä kestotilaustoimituksessa huhtikuussa. Voit lukea lisää postimerkistä asiakaslehdessämme Ålandsposten Frimärken

8 8 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN SÄHKÖ 100 VUOTTA

9 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 9 DANIEL HALUAA HERÄTTÄÄ TUNTEITA Daniel Eriksson on Ahvenanmaan keräilijöille uusi tuttavuus. Hän on lehtikuvaaja, joka haluaa herättää tunteita ja joka useimmiten onnistuukin monipuolisilla kuvillaan. Posten Ålandille hän on valokuvannut kahden vuonna 2009 julkaistavan postimerkin aiheet. Daniel Eriksson on työskennellyt 20 vuotta valokuvaajana Tidningen Åland -lehdessä. Oli oikeastaan sattuma, että päädyin valokuvaajaksi. Ylioppilastutkinnon jälkeen lehdessä oli vapaa työpaikka, jonka sain. Kiinnostus valokuvaukseen heräsi jo yläasteella. Sukulaiseni ja veljeni saivat minut kiinnostumaan, kamerat olivat kuumaa tavaraa siihen aikaan. OIKEIN VALITTU AMMATTI Daniel ei ole katunut, että hän valitsi valokuvaajan ammatin. Pidän työskentelystä ihmisten parissa, se on niin henkilökohtaista. Olen ehdottomasti valinnut oikean ammatin! Danielin mielestä valokuvaamisessa on parasta, että saa tehdä katsojan tyytyväiseksi.

10 10 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN DANIEL ERIKSSON Ahvenanmaalla on 22 tuulivoimalaa. Kuvassa näkyvät tuulivoimalat sijaitsevat Maarianhaminan ulkopuolella Lilla båtskär ja Stora båtskär nimisillä saarilla. Haluan herättää sekä myönteisiä että kielteisiä tunteita. Kuvien täytyy erottua joukosta. Ne eivät saa olla mitäänsanomattomia. HELPOMPI MANIPULOIDA Paljon on muuttunut Danielin valokuvaajauran aikana. Digitalisointi on tullut minun urani aikana. Ja lehtivalokuvaajana huomaan selvästi tiedotusvirran muutokset. Nykyään kuvien manipulointi on helppoa. Manipulointia tapahtui aikaisemminkin, mutta silloin se ei ollut yhtä yksinkertaista. ENSIMMÄINEN POSTIMERKKI Pienoisarkki Sähkö 100 vuotta on Danielin ensimmäinen postimerkki. Myöhemmin ensi vuonna ilmestyy Saarikisat -merkki, joka on myös Danielin suunnittelema. Yksi niistä harvoista asioista, jota en ole tehnyt valokuvaajana, on postimerkkiaiheen suunnittelu. Pienoisarkin muotoilu oli osittain haaste. Mukaan piti saada sekä historiaa että nykypäivää. Sähköä on käytetty Ahvenanmaalla 100 vuotta. Kyse on myös napa seudun alueitten ja jäätiköitten säilyttämisestä. Harkitsin pitkään ja totesin, että halusin tehdä graafisen pienoisarkin. Kohopainatuksen ja Metal FX -painotehosteen vaikutukset vahvistavat kuvaa enemmän. EI KERÄÄ POSTIMERKKEJÄ Danielilla ei ole mitään erityistä postimerkkien suosikkiaihetta. Mutta lehti-ihmisenä olisi mukava nähdä postimerkkejä, jotka kuvaavat vanhoihin valokuviin perustuvia historiallisia tapahtumia. Daniel ei kerää postimerkkejä. Hän kertoo, ettei kerää mitään muutakaan. Mutta minusta on vaikeaa heittää pois tavaroita, joten kaikki olemme kai keräilijöitä jollakin tavalla.

11 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 11 Harkitsin pitkään ja totesin, että halusin tehdä graafisen pienoisarkin UUSI PAINOKONE Tammikuussa 2009 tulee kuluneeksi 100 vuotta siitä, kun Maarianhaminan kaupunki ensimmäisenä Ahvenanmaalla otti sähkön käyttöön. Tidningen Åland -lehden perustaja Julius Sundblom oli aloitteentekijä hankittuaan huippumodernin painokoneen syksyllä Painokone oli sähkökäyttöinen ja siksi tarvittiinkin sähkölaitos. Sundblom onnistui vakuuttamaan kaupunginvaltuutet hyväksymään sopimuksen. Sopimuksen mukaan hänen sähkölaitoksensa varustaisi kaupungin sähkövalaistuksella 1. tammikuuta 1909 alkaen. Yhtiö Ab Mariehamns Elektricitetsverk perustettiin, mutta koska tuotetun sähkön hinta oli korkea, vain harvat kaupunkilaiset olivat valmiita sijoittamaan tähän uutuuteen. KALLISTA SÄHKÖA Vähitellen sähkö yleistyi kaikkialla Ahvenanmaalla, mutta se vei aikansa. Yksi syy hitauteen oli se, että öljylamppu oli saavuttanut suosiota maaseudulla ja muun valaistuksen katsottiin olevan turhaa. Sitäpaitsi sähkön vetäminen kyliin oli kallista. Tosiaankin vasta 1970-luvun loppupuolella etäisimmät saaret yhdistettiin sähköverkostoon. KEHITTYVÄ TUULIVOIMA Tänä päivänä Ahvenanmaalla on 22 tuulivoimalaa ja juuri tuulivoima on se energianmuoto, jota jatkuvasti kehitetään ajoittain hyvinkin tuulisella Ahvenanmaalla. Ahvenanmaa on Suomen tuulivoiman kehityksen eturivissä. Koska tuulivoima on ympäristöystävällinen vaihtoehto, suunnitelmissa on, että suuri osa maakunnan sähkönhankinnasta saadaan tuulivoimasta. 28 POSTILAITOSTA VAIKUTTAA Pienoisarkki Sähkö 100 vuotta sisältyy yhteisjulkaisusarjaan Preserve the Polar Regions and Glaciers. Julkaisuun osallistuu 28 postilaitosta kaikkialta maailmasta (lukumäärä on alustava ja saattaa nousta. DANIEL ERIKSSON Valokuvaaja Daniel Eriksson (s. 1968) on syntynyt ja varttunut Ahvenanmaalla. Suoritettuaan ylioppilastutkinnon hän alkoi työskennellä valokuvaajana Tidningen Åland -lehdessä. Kiinnostus valokuvaamista kohtaan heräsi jo teini-iässä, jolloin hän jo työskenteli tilapäisesti Tidningen Åland -lehden palveluksessa. Daniel työskentelee myös vapaana valokuvaajana. Hän on julkaissut joukon valokuvakirjoja mm. kirjan merilintujen metsästyksestä Ahvenanmaalla. Vuonna 2009 Posten Åland julkaisee kaksi Daniel Erikssonin suunnittelemaa postimerkkiä.

12 12 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN Lopullinen osallistujamäärä ilmoitetaan Ålandsposten Frimärken -lehden seuraavassa numerossa). Osallistuvat postilaitokset ovat: Australia, Belgia, Bulgaria, Kanada, Chile, Kroatia, Tsekki, Ecuador, Viro, Färsaaret, Suomi, Ranska, Grönlanti, Unkari, Islanti, Intia, Kazakstan, Latvia, Liettua, Uusi-Seelanti, Norja, Peru, Romania, Slovenia, Etelä-Afrikka, Sveitsi, Uruguay ja Ahvenanmaa. Yhteisjulkaisuun osallistuu 28 postilaitosta kaikkialta maailmasta. JÄÄKIDE VERTAUSKUVANA Suomen ja Chilen postilaitokset ovat yhteisjulkaisun aloitteentekijät. Julkaisulla halutaan kiinnittää maailman huomiota napaseudun alueitten ja jäätikön säilyttämisen tärkeyteen. Yhteisjulkaisun kaikissa pienoisarkeissa on yhteistyön erityinen symboli, jääkide. Pienoisarkeista ei tehdä yhteisjulkaisupakkausta, vaan arkkeja voi ostaa kultakin postilaitokselta. Lähteet: Från åttio transformatorbolag till ett elandelslag Ann-Gerd Steinby, Tidningen Åland DANIEL ERIKSSON Valokuvaaja Daniel Eriksson ei halua ottaa mitäänsanomattomia kuvia. Hän löytää paljon jännittäviä kuva-aiheita ahvenanmaalaisesta luonnosta.

13 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 13 Ensipäivänleima kuvaa pyörivää tuulivoimalaa. Leiman on suunnitellut Anni Wikberg Postin markkinointiosastolta. 249 SÄHKÖ 100 VUOTTA JULKAISUPÄIVÄ Pienoisarkki kuvaa tuulivoimalaitosta, jonka taustalla näkyy salama. Lisäksi arkissa on yhteisjulkaisun symboli jääkide arkin vasemmassa yläkulmassa. Tuulivoimalaitos on painettu kohopainatuksella ja muutoin pienoisarkissa on käytetty Metal FX -painotehostetta. VALOKUVAAJA Daniel Eriksson PAINOSMÄÄRÄ pienoisarkkia MAKSUARVO 2,00 FDC:N HINTA (EI SIGNEERATTU) 2,55 PIENOISARKIN KOKO 120 x 80 mm HAMMASTE 13 per 2 cm PAPERI 105 g/m² PAINOMENETELMÄ 4-värioffset + Metal FX +kohopainatus PAINO The Lowe Martin Group Ensipäivänkuoressa näemme alhaalta päin kuvatun tuulivoimalaitoksen. Myös kuoren kääntöpuolta koristaa tuulivoimalaitokset.

14 14 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN REIMAREITA, VENÄLÄINEN JÄRJESTELMÄ JULKAISUPÄIVÄ SUUNNITTELU Allan Palmer SARJAN MAKSUARVOT 0,65; 0,75; 0,80; 0,90 SARJAN HINTA 3,10 FDC:N HINTA (EI SIGNEERATTU) 3,65 KOKO 40,00 x 30,34 mm PAPERI Fluorescens, 105 g/m² PAINOMENETELMÄ 5-värioffset PAINO Post Danmark Ensipäivänleima kuvaa länsireimaria. ALLAN PALMER Ahvenanmaalainen taiteilija Allan Palmer (s. 1955) on aikaisemmin tehnyt 19 postimerkkiä Posten Ålandille. Allan työskentelee laivurina ja taiteilijana ja harjoittaa omaa yritystään A. Palmer Sailing Ab. Hän järjestää lähinna tilauspurjehduksia Nordboen -kuunarilla. Kesällä 2008 hän toimi myös vastavalmistuneen, ruotsalaisen Tre Kronor -prikin päällikkönä. Merenkulun lisäksi hän omistautuu kuvitus- ja kuvanveistostöille. Hän sommittelee, piirtää ja maalaa. Ensipäivänkuorta koristavat kompassi ja venäläisen järjestelmän mukaiset reimarit. Reimareissa oli koreja, jotta ne näkyisivät myös huonolla säällä.

15 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 15 Venäläisen järjestelmän mukaiset reimarit Vuonna 2009 alkaa uusi, kolmivuotinen postimaksulipukkeiden sarja. Aiheena on reimarit. Sarjan aloittaa vanhan venäläisen järjestelmän mukainen reimari. Kaikkien kolmen postimaksulipukkeen taiteilija on Allan Palmer. Hän on tehnyt aikaisemminkin postimerkkejä Posten Ålandille, viimeksi vuonna 2000, jolloin julkaistiin Hlödver den långe -postimerkki. VAROITTAA VAARALLISISTA KAREISTA Reimari on merimerkki, joka auttaa merellä navigointia. Perinteisesti tärkeintä on ollut sisääntuloväylien ja vaarallisten karien merkitseminen. Nykyään reimareita käytetään lähinna merkitsemään itse kulkuväyliä. LUOTSIT VASTASIVAT REIMAREISTA Aina 1600-luvulle saakka rannikkopitäjät olivat vastuussa reimareiden kunnossapidosta. Tämän jälkeen luotsiasemat saivat vastuun yhdessä rannikolla asuvien talonpoikien kanssa. Joka kevät, ennen kuin merenkulku oli päässyt käyntiin, reimarit tarkistettiin ja kunnostettiin. Aina 1960-luvulle saakka salot valmistettiin kuusenrungoista ja korit oksattoman kuusen päreistä. Nykyään Merenkulkulaitos vastaa kaikkien merimerkkien huollosta. KORIT NÄYTTIVÄT TIEN Venäläisen järjestelmän mukaan kari sijaitsi itäreimarin itäpuolella, pohjoisreimarin pohjoispuolella ja niin edelleen. Reimareissa oli myös korit, joten ne oli helppo nähdä huonollakin säällä. Korit oli sijoitettu eri tavoilla riippuen siitä, mistä reimarista oli kysymys. Näitä reimareita on nähtävissä julkaisun ensipäivänkuoressa. ERI MAISSA ERILAISET JÄRJESTELMÄT Suomi sai venäläisen järjestelmän mukaiset merimerkit vuonna Siihen aikaan lähes jokaisella maalla oli oma järjestelmänsä kulkuväylien merkitsemisessä. Suomi säilytti venäläisen järjestelmän 1980-luvulle asti, jolloin siirryttiin toisenlaiseen järjestelmään. Uusi järjestelmä toimii päinvastoin kuin venäläinen järjestelmä. Nykyiset järjestelmät, kardinaali- ja lateraalijärjestelmät, kuvataan tulevien vuosien postimaksulipukkeissa. Lähteet: Ur Ålands forntid, Reinhold Hausen, Hans Joelsson, Ålands museum ja

16 16 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN Monipuolisia kirjailijoita Ahvenanmaalla on monta arvostettua ja taitavaa kirjailijaa. Maaliskuussa ilmestyy postimerkkivihko, jossa kuvataan kolmea ahvenanmaalaista kirjailijaa. Postimerkit ovat taiteilija Juha Pykäläisen suunnittelemat. Talvella 2008 Posten Åland järjesti Ahvenanmaalla äänestyksen, jonka tarkoituksena oli valita postimerkkivihkoon yksi ahvenanmaalainen kirjailija jo valittujen kirjailijoiden Anni Blomqvistin ja Ulla- Lena Lundbergin lisäksi. Äänestys suoritettiin helmikuussa ja se herätti suurta huomiota. Ahvenanmaalaiset saivat nyt äänestää suosikkikirjailijaansa. KILPAILU KIINNOSTI Paikallislehdissä käytiin kiivasta keskustelua äänestystavasta. Oliko oikein vai väärin valita kolmas kirjailija tällä tavalla. Mutta kiinnostus oli ennätyssuuri ahvenanmaalaisissa mittasuhteissa. Kaikkiaan äänestykseen osallistui 999 henkilöä, joista 475 halusi nähdä Valdemar Nymanin kolmannessa postimerkissä, ja niin myös tapahtuu! Juha Pykäläinen valittiin taiteilijaksi. Postimerkeissä hän kuvaa taiteilijoiden muotokuvat ja aiheita heidän kirjoistaan. Anni Blomqvist on kirjoittanut saaristolaisnaisen elämästä kirjoissaan Myrskyluodon Maijasta, mistä Juha on saanut inspiraation. Valdemar Nymanin lyyrinen kirja Kom Videla kom Vadela ja hänen sitaattinsa Jag är en stenskärva ovat yhteydessä niityllä käyskenteleviin lehmiin. Ulla-Lena Lundbergin kolmiosainen sarja purjehdusmerenkulusta näkyy kolmannessa postimerkissä. JULKAISUPÄIVÄ Postimerkkivihko ilmestyy lauantaina 21. maaliskuuta Silloin järjestetään 17:nnen kerran vuosittaiset kirjallisuuspäivät Maarianhaminan kaupunginkirjastossa. Päiville kokoontuu kirjailijoita ja muita kirjallisuudesta kiinnostuneita henkilöitä sekä Ahvenanmaalta että lähialueilta yhteisen aiheen ympärille. Seuraavien kirjallisuuspäivien aihe on keho.

17 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 17 Vihkon kannessa on kuvattu kirjailijoiden nimikirjoitukset. 250 AHVENANMAALAISIA KIRJAILIJOITA JULKAISUPÄIVÄ TAITEILIJA Juha Pykäläinen PAINOSMÄÄRÄ vihkoa MAKSUARVO 9 x Europa (9 x 0,80 ) FDC:N HINTA 2,95 POSTIMERKKIEN KOKO 53,57 x 24 mm Ensipäivänleima kuvaa avonaista kirjaa. VIHKON KOKO 53,57 x 176 mm HAMMASTE 13 per 2 cm PAPERI 98 g/m² PAINOMENETELMÄ 4-värioffset PAINO Posten Sverige JUHA PYKÄLÄINEN Taiteilija Juha Pykäläinen on syntynyt 1953 Tampereella ja asuu nyt Sundin kunnassa Ahvenanmaalla. Hän on monipuolinen taiteilija ja tekee mm. akvarelli-, guassi- ja öljyväritöitä. Hän on tehnyt myös veistoksia, etsauksia ja grafiikkaa. Posten Ålandille hän on tähän mennessä suunnitellut 13 postimerkkiä sekä useita muita filateelisia tuotteita. Myös ensipäivänkuoressa näemme kirjailijoiden nimikirjoitukset.

18 18 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN Myrsky vinkuu nurkissa. Myrskykö hänet mahtoi herättää? Mutta hänenhän olisi pitänyt olla jo tottunut myrskyyn, se kun on pauhannut taukoamatta jo monta päivää. ANNI BLOMQVIST ote kirjasta Myrskyluodon Maija (vapaasti suomennettuna) MICKO KOSKINEN ANNI BLOMQVIST Kirjailija Anni Blomqvist ( ) syntyi ja eli Simskälan saarella, joka sijaitsee manner- Ahvenanmaasta koilliseen. Hän avioitui 26-vuotiaana ja sai kaksi lasta. Perhe hankki toimeentulonsa rahtipurjehduksella, pienviljelyllä ja lohenkalastuksella. Hän debytoi kirjailijana vuonna 1966 kirjallaan I stormens spår. Kirja syntyi surutyönä, kun hänen miehensä ja toinen poikansa olivat saaneet surmansa merellä. Esikoisteosta seurasi vielä yhdeksän romaania, jotka julkaistiin Lisäksi Anni julkaisi useita omaelämäkerrallisia kirjoja ja useat hänen teoksistaan käännettiin myös suomeksi. Anni Blomqvist kuoli kesäkuussa Hänen kotinsa Simskälassa on nykyisin museo ja kirjailijakoti. ANNI BLOMQVIST Anni Blomqvistin lapsuudenkodissa ei ollut paljon kirjoja. Hän oli kymmenlapsisen perheen esikoinen. Kotiin hankittiin vain tärkeimmät kirjat. Ne olivat katekismus, virsikirja ja postilla. Lukemisen sijaan kerrottiin tarinoita. Juuri sillä tavalla Anni sai aineistoa tuleviin romaaneihinsa. VIISI KIRJAA ELÄMÄSTÄ MYRSKYLUODOLLA Anni osallistui aktiivisesti yhteiskunnallisiin keskusteluihin ja kirjoitti useita mielipidekirjoituksia Tidningen Åland -lehteen. Hän järjesti kursseja ja kurkkumätärokotustilaisuuksia ja piti huolen siitä, että sähkö saatiin Simskälaan ja 60-luvulla. Annin esikoisromaani I stormens spår (1966) syntyi surutyönä, kun hän oli menettänyt miehensä ja yhden pojistaan onnettomuudessa vuonna Anni kirjoitti usein istuskellen halkolaatikon vieressä, ennenkuin se oikea työpäivä alkoi. Ensimmäisen kirjan jälkeen hän omistautui kirjoittamiselle kokopäiväisesti. Osittain syynä oli hänen sairastamansa astma, minkä takia eläinten pito ei enää ollut mahdollista. Vuonna 1968 ilmestyi kirja Vägen till Stormskäret, joka oli ensimmäinen Myrskyluodon Maijasta kertovasta viidestä kirjasta. EI JÄTTÄNYT SIMSKÄLAA Myrskyluodosta kertova ensimmäinen kirja herätti tiettyä huomiota, mutta suuri kiinnostus Myrskyluodon Maijaa kohtaan tuli Maija-filmin myötä 1970-luvulla. Matkailijoita ja lehtimiehiä alkoi vaeltaa kirjailijan luokse Simskälaan. Anni ei koskaan jättänyt Simskälaansa lukuun ottamatta niitä kertoja, kun hän oli sairaalassa. Jos hänet halusi tavata, hänen luokseen sai tulla. Niin tekivät mm. Suomen presidentit Urho Kekkonen ja Mauno Koivisto. Anni kuoli vuonna 1990 kotonaan Simskälassa.

19 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 19 STEFAN ÖHBERG VALDEMAR NYMAN Kiiltävänmusta lehmänsilmä on puhtaamman elämän kaivo kuin mikä tahansa kromattu pakoputki. Olemme varttuneet lehmien kanssa emmekä voi hyvin, jos vaihdamme lämmintä maitoa tihkuvat lehmännisät synteettisiä torjunta-aineita täynnä oleviin keinotekoisiin muoviletkuihin VALDEMAR NYMAN ote teoksesta Sanct Olof 1971 (vapaasti suomennettuna) VALDEMAR NYMAN Valdemar Nyman debytoi suhteellisen myöhään, vasta 40-vuotiaana, kirjallaan Som tusen liljor (1944). Valdemar haki aiheita ja inspiraatiota ahvenanmaalaisesta luonnosta ja kulttuurista. Useat kirjan henkilöistä on haettu ahvenanmaalaisista kyläperinteistä, vaikkakin tarkat piirteet ovat kuvitteellisia. Useissa hänen kirjoissaan käydään uskonnollisia keskusteluja ja toisinaan hän esitti epäsuosittuja mielipiteitä kirkollisista arvoista. Kirjailija Valdemar Nyman ( ) syntyi Pohjanmaalla ja muutti Ahvenanmaalle vuonna Hän työskenteli kirkkoherrana ja sen jälkeen maarovastina Pyhän Mikaelin kirkossa Finströmissä. Valdemar Nyman debytoi kirjailijana vuonna 1944 kirjallaan Som tusen liljor. Teos kuvaa 1800-luvun Ahvenanmaata. Valdemar Nyman kirjoitti kaikkiaan 7 romaania, useita lyyrisiä kirjoja ja monta tietokirjaa Ahvenanmaasta. På åländska vägar till lands och till sjöss -kirjassa Valdemar Nyman kertoo matkastaan Ahvenanmaan luonnossa. Hän tuo esiin sen kulttuurihistoriaa ja luonnontiedettä yhdistäen ne vahvaan kotiseututuntemukseen. HISTORIALLISIA ROMAANEJA JA LYRIIKKAA Valdemar Nyman kirjoitti historiallisia romaaneja ja hänen suurimpiin menestyksiinsä lasketaan Broder Kilian (1974). Kirja kertoo katolisesta munkista Kökarissa 1400-luvulla ja tämän uskontaistelusta. Valdemar Nyman on kirjoittanut myös koko joukon lyriikkaa ja useita Ahvenanmaan luontoa ja kulttuuria käsitteleviä opaskirjoja. Hän on julkaissut myös kirjailija Anni Blomqvistin ja tämän ystävättären Hildegaard Ostarhildin kirjeenvaihdon.

20 20 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN Teitä siis onnisti?, huudan takaisin. Kyllä! vastaa Carl Gustaf. Otitko rikkalapion mukaasi? Hän kuvittelee, että hänellä on huone täynnä rahaa. Mutta nyt on toiset ajat kuin silloin, kun Erik Petter tuli kotiin säästöt villasäkissä. Nyt kippari näkee enää harvemmin purjehtimalla hankkimansa rahat. ULLA-LENA LUNDBERG ote kirjasta Leo (vapaasti suomennettuna) ULLA MONTAN ULLA-LENA LUNDBERG Kirjailija Ulla-Lena Lundberg syntyi 1947 Kökarissa. Hän varttui suomenruotsalaisella alueella Manner-Suomessa, mutta vietti kaikki kesänsä Kökarissa. Hän on jo kauan toiminut vapaana kirjailijana Porvoossa. Lundberg debytoi 15-vuotiaana pienellä runokokoelmallaan Utgångspunkt (1962). Hänen tuotantonsa käsittää kuunnelmia, novelleja, romaaneja ja dokumenttikirjoja. Tärkeitä kirjoja hänen myöhemmästä tuotannostaan meritrilogian lisäksi ovat omaelämäkerta Linnunsiivin Siperiaan (1993), Sade (1997) ja Marsipaanisotilas (2001). Ulla-Lena Lundberg on saanut useita palkintoja kirjoillaan. Hän on saanut esim. Runeberg-palkinnon (1998) ja Ruotsin Akatemian Finlandia-palkinnon (1994). Hänen kirjojaan on käännetty suomeksi, tanskaksi, saksaksi, hollanniksi ja venäjäksi. ULLA-LENA LUNDBERG Ulla-Lena Lundberg on edelleen aktiivinen kirjailija. Hänen monipuolinen tuotantonsa ulottuu useille eri alueille, mutta Ahvenanmaa palautuu kuin kantavana aiheena hänen teoksissaan. Parhaiten hänet tunnetaan niin kutsutusta meritrilogiasta Leo, Stora världen ja Allt man kan önska sig ( ). Teoksissa kuvataan laiva liikennettä ahvenanmaalaisesta talonpoikaispurjehduksesta nykypäivän lauttaliikenteeseen saakka. Vesillä päätetään, kuinka elämme maissa, sanotaan teoksessa Leo (vapaasti suomennettuna). LÄPIMURTO 1976 Kirjailija polveutuu Lemlandin kunnassa sijaitsevasta Granbodan kylästä, jossa meritrilogian tapahtumat ovat saaneet alkunsa. Kökarilla, jossa hän syntyi, on ollut merkittävä osuus hänen kirjailijauralleen. Varsinaisen läpimurtonsa hän sai vuonna 1976 dokumenttikirjallaan Kökar, joka kuvaa saaristokunnan elämää. Kirjoja seurasi kaksi Kökar-aiheista romaania, jotka ovat Kungens Anna (1982) ja Ingens Anna (1984). AIHEITA YHDYSVALLOISTA JA SIPERIASTA Kökarilla on merkittävä osa Ulla-Lena Lundergin koko tuotannossa, vaikkakin nuori kirjailija lähti suureen maailmaan pienen runokokoelman Utgångspunkt (1962) aikaisen debyytin jälkeen. Uransa aikana hän on kirjoittanut kirjoja, joiden aiheet ovat Yhdysvalloista, Japanista, Afrikasta ja Siperiasta. Lähteet: Mariehamns stadsbibliotek; ja

21 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 21 JOULUMERKIT 2008 Joulumerkeissä klassisia jouluaiheita Marianne Häggblom on tämän vuoden joulumerkkien taiteilija. Merkeissä näemme tuttuja joulun aiheita, jotka ovat joulupukki, joulunpunaiset tulppaanit, punatulkku ja enkeli. Jokaisessa joulumerkissä on myös hologrammi! Joka vuosi Postin joulumerkkimyynnistä saatu tuotto lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen. Tämän vuoden myynnistä avustusta saavat Stall Joy ja Maarianhaminan pelastuslaitos. JULKAISUPÄIVÄ TAITEILIJA Marianne Häggblom PAINOSMÄÄRÄ arkkia á 20 tarramerkkiä HINTA 3,50 MERKKIEN KOKO 23 x 26 mm ARKKIKOKO 146 x 210 mm PAPERI 110 g/m² PAINOMENETELMÄ 4-värioffset + hologrammi PAINO Keab Paper AVUSTUKSEN SAAJAT Stall Joy järjestää ratsastusterapiaa omalla tilallaan Hammarlandissa. Stall Joy haluaa käyttää saamansa varat vammaisille sopeutetun vaunun hankkimiseen, jotta myös rullatuolia tarvitsevat henkilöt voivat osallistua ratsastusterapiaan. Maarianhaminan pelastuslaitos haluaa hankkia saamillaan varoilla erään ahvenanmaalaisen yrityksen kehittämän kellukelkan. Kellukelkka on jäävene ja sillä voi matkata turvallisesti niin vedessä kuin jäälläkin. Käyttäessään venettä Maarianhaminan pelastuslaitos parantaa pelastuspanoksiaan. ARPAJAISET MYÖS TÄNÄ VUONNA Jokaisen joulumerkkiarkin kääntöpuolella on arpanumero. Tammikuun 12. päivänä 2009 arvotaan monta hienoa palkintoa mm :n arvoinen matkalahjakortti, kaksi viikonloppupakettia hotelli Havsviddeniin Getaan Ahvenanmaalle ja viisi digikameraa. Voittonumerot esitellään Ahvenanmaan paikallislehdissä ja Internetissä osoitteessa sekä Postin tilausesitteessä nro Postin kotisivuilta löytyy lisää tietoa arpajaisista. MARIANNE HÄGGBLOM Marianne on syntynyt vuonna 1951 ja hän työskentelee graafisena muotoilijana. Koulutukseltaan hän on somistaja ja hän on suorittanut myös graafisen muotoilun lisäkoulutuksen. Muotoilu on Mariannelle sekä työ että harrastus. Marianne on kiinnostunut myös muusta taiteesta, erityisesti ikonimaalauksesta, jolle hän mielellään omistaisi enemmän aikaa. Marianne on joulumerkkien lisäksi suunnitellut myös vuosien 2007 ja 2008 joulukoristeet.

HELSINGIN MATKAILUTILASTOT JOULUKUU 2016

HELSINGIN MATKAILUTILASTOT JOULUKUU 2016 HELSINGIN MATKAILUTILASTOT JOULUKUU 2016 Rekisteröidyt yöpymiset lisääntyivät kaksi prosenttia Joulukuussa 2016 Helsingissä kirjattiin 264 000 yöpymistä, joista suomalaisille 122 500 ja ulkomaalaisille

Lisätiedot

Toimitus. Kuljetus Suomi:

Toimitus. Kuljetus Suomi: Toimitus Kuljetus Suomi: Toimitusmaksu alle 150,00 tilauksille on 9,95. Me tarjoamme ilmaisen toimituksen, jos tilauksen summa ylittää 150,00 (paitsi toimitus ulkomaille ja erityistapaukset ylimitoitettu

Lisätiedot

NRO 2 2009 SUOMI ALLAN YHDISTÄÄ KAKSI AMMATTIA. www.posten.ax

NRO 2 2009 SUOMI ALLAN YHDISTÄÄ KAKSI AMMATTIA. www.posten.ax NRO 2 2009 SUOMI ALLAN YHDISTÄÄ KAKSI AMMATTIA www.posten.ax Tavataan messuilla! Se, että on lähellä asiakasta ja voi palvella henkilökohtaisesti. Se, että asiakas on entuudestaan tuttu, ei vain ulkonäöltään

Lisätiedot

1 Matkailutilasto huhtikuu 2016 Kaakko 135

1 Matkailutilasto huhtikuu 2016 Kaakko 135 1 Yöpymiset vähenivät 24,4 prosenttia Kotka-Haminan seudulla Huhtikuussa 2016 Kotka-Haminan seudulla yövyttiin 8 600 yötä, joista suomalaiset yöpyivät 7 200 yötä ja ulkomaalaiset 1 400 yötä (venäläiset

Lisätiedot

Ulkomaiset matkailijat Suomessa ja pääkaupunkiseudulla v. 2015

Ulkomaiset matkailijat Suomessa ja pääkaupunkiseudulla v. 2015 Ulkomaalaiset matkailijat Suomessa ja pääkaupunkiseudulla 2015 Ulkomaiset matkailijat Suomessa ja pääkaupunkiseudulla v. 2015 Tutkimus ja Analysointikeskus TAK Oy 2 Ulkomaalaiset matkailijat Suomessa 2015

Lisätiedot

YKSIKKÖ Pääte on aina -N. Se liittyy sanan taipuneeseen vartaloon. Kenen auto tuo on? - Aleksanterin - Liian. Minkä osia oksat ovat?

YKSIKKÖ Pääte on aina -N. Se liittyy sanan taipuneeseen vartaloon. Kenen auto tuo on? - Aleksanterin - Liian. Minkä osia oksat ovat? GENETIIVI yksikkö -N KENEN? MINKÄ? monikko -DEN, -TTEN, -TEN, -EN YKSIKKÖ Pääte on aina -N. Se liittyy sanan taipuneeseen vartaloon. Kenen auto tuo on? - Aleksanterin - Liian Minkä osia oksat ovat? puu

Lisätiedot

Matkailun kehitys maakunnissa

Matkailun kehitys maakunnissa Matkailun kehitys maakunnissa 2014 1.12.2015 PÄÄKAUPUNKISEUTU JÄRVI- SUOMI RANNIKKO JA SAARISTO LAPPI JA KUUSAMO Uusimaa 1 (vain pk- seutu) Lappi Etelä- Karjala Ahvenanmaa Varsinais- Suomi Pirkanmaa Etelä-

Lisätiedot

Matkailun kehitys

Matkailun kehitys Matkailun kehitys 2015 3.3.2015 Lähde: Tilastokeskus. Luvut perustuvat ennakkotietoihin. Venäjä romahti Kiinasta kasvua yli 40 prosenttia Suomessa kirjattiin 5 504 000 ulkomaista yöpymistä vuonna 2015.

Lisätiedot

Rekisteröidyt yöpymiset kasvoivat viisi prosenttia. Kasvua sekä työmatkalaisissa että vapaa-ajan matkustajissa. Majoitusmyynti 23 miljoonaa euroa

Rekisteröidyt yöpymiset kasvoivat viisi prosenttia. Kasvua sekä työmatkalaisissa että vapaa-ajan matkustajissa. Majoitusmyynti 23 miljoonaa euroa HELSINGIN MATKAILUTILASTOT MARRASKUU 2016 Rekisteröidyt yöpymiset kasvoivat viisi prosenttia Marraskuussa 2016 Helsingissä kirjattiin 273 000 yöpymistä, joista suomalaisille 152 000 ja ulkomaalaisille

Lisätiedot

Simo Sivusaari. Nuori puutarhuri

Simo Sivusaari. Nuori puutarhuri Simo Sivusaari Simo Yrjö Sivusaari syntyi 26.10.1927 Vaasassa. Hän kävi kolmivuotisen puutarhaopiston ja on elättänyt perheensä pienellä taimi- ja kukkatarhalla. Myynti tapahtui Vaasan torilla ja hautausmaan

Lisätiedot

Taxfree myynti kasvoi, kasvua odotettavissa myös vuodenvaihteen venäläismatkailuun

Taxfree myynti kasvoi, kasvua odotettavissa myös vuodenvaihteen venäläismatkailuun 1 Rekisteröidyt yöpymiset vähenivät 19,9 prosenttia n seudulla Lokakuussa 2016 n seudulla yövyttiin 10 000 yötä, joista suomalaiset yöpyivät 7 800 yötä ja ulkomaalaiset 2 200 yötä (venäläiset 922 yötä).

Lisätiedot

Ranska, Chamonix TAMMIKUU

Ranska, Chamonix TAMMIKUU Ranska, Chamonix TAMMIKUU Tulin Ranskaan 2.1.2013 Riitan & Katjan kanssa. Oltiin hotelilla, joskus 9 jälkeen illalla. Sain oman huoneen ja näytettiin pikaisesti missä on suihkut ja vessat. Ensimmäisenä

Lisätiedot

Työhön ja työnhakuun ulkomaille. Leena Ikonen, Kela 27.8.2013

Työhön ja työnhakuun ulkomaille. Leena Ikonen, Kela 27.8.2013 Työhön ja työnhakuun ulkomaille Leena Ikonen, Kela 27.8.2013 Vakuuttaminen Suomessa asuvat ovat vakuutettuja Kelan hoitaman sosiaaliturvan osalta, jos Henkilöllä on täällä varsinainen asunto ja koti ja

Lisätiedot

Jyväskylän kaupungin kansainväliset yhteistyöverkostot

Jyväskylän kaupungin kansainväliset yhteistyöverkostot Jyväskylän kaupungin kansainväliset yhteistyöverkostot Kulttuurin kansainväliset yhteydet Jyväskylän kaupungin vastuulalueilla on laajat ja toimivat kansainväliset yhteydet. Kansainväliset näyttelyt Graphica

Lisätiedot

Kristinusko (AR) Kristinuskon historia. Kristinuskon syntymä

Kristinusko (AR) Kristinuskon historia. Kristinuskon syntymä Kristinusko (AR) Kristinuskon historia Kristinuskon syntymä Juutalaisuudessa oli kauan jo odotettu, että maan päälle syntyy Messias, joka pelastaa maailman. Neitsyt Maria synnytti pojan Jeesus Nasaretilaisen,

Lisätiedot

Saisinko nimikirjoituksenne, Herra Presidentti?

Saisinko nimikirjoituksenne, Herra Presidentti? 104 LÄHIKUVA 2/2016 Tomi Lindblom VTT Saisinko nimikirjoituksenne, Herra Presidentti? Kirjoittaja on VTT ja viestintäyrittäjä, jolla on yksi maamme laajimmista yksityisomistuksessa olevista nimikirjoituskokoelmista.

Lisätiedot

Lasten lukuharrastus PIRLStutkimuksen. Sari Sulkunen, FT sari.sulkunen@jyu.fi

Lasten lukuharrastus PIRLStutkimuksen. Sari Sulkunen, FT sari.sulkunen@jyu.fi Lasten lukuharrastus PIRLStutkimuksen valossa Sari Sulkunen, FT sari.sulkunen@jyu.fi PIRLS 2011 Progress in International Reading Literacy Study IEA-järjestön hanke Toteutetaan viiden vuoden välein (2001

Lisätiedot

ja työmatkalaisten tekemiä. Yöpymisen keskihinta toukokuussa 2016 oli 64,4 euroa

ja työmatkalaisten tekemiä. Yöpymisen keskihinta toukokuussa 2016 oli 64,4 euroa 1 Yöpymiset laskivat 20,9 prosenttia n seudulla Toukokuussa 2016 n seudulla yövyttiin 14 tuhatta yötä, joista suomalaiset yöpyivät 12 tuhatta yötä ja ulkomaalaiset 2 000 yötä (venäläiset 709 yötä). Yhteensä

Lisätiedot

EI MIKÄÄN NÄISTÄ. KUVITETTU MINI-MENTAL STATE EXAMINATION Ohjeet viimeisellä sivulla. 1. Mikä vuosi nyt on? 2. Mikä vuodenaika nyt on?

EI MIKÄÄN NÄISTÄ. KUVITETTU MINI-MENTAL STATE EXAMINATION Ohjeet viimeisellä sivulla. 1. Mikä vuosi nyt on? 2. Mikä vuodenaika nyt on? POTILAS: SYNTYMÄAIKA: TUTKIJA: PÄIVÄMÄÄRÄ: 1. Mikä vuosi nyt on? 2000 2017 2020 1917 EI MIKÄÄN NÄISTÄ 2. Mikä vuodenaika nyt on? KEVÄT KESÄ SYKSY TALVI 3. Monesko päivä tänään on? 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Lisätiedot

Rajahaastattelututkimus 1.1.-31.12.2011

Rajahaastattelututkimus 1.1.-31.12.2011 Alueelliset tulostukset: Ulkomaiset matkustajat pääkaupunkiseudulla Tulostuksen alueellinen rajaus: Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupungit Rajaustiedot ja niiden käyttäminen: Matkan pääkohde

Lisätiedot

Tilaa postimerkit tässä tai osoitteella Tee kestotilaus Fär-saarten postimerkeistä

Tilaa postimerkit tässä tai osoitteella  Tee kestotilaus Fär-saarten postimerkeistä Tilaa postimerkit tässä tai osoitteella www.lape.net Määra Til. no. Tuote Hinta EUR Yhteensä EUR (toimituskulut lisätään) FA1404 - F31 Tee kestotilaus Fär-saarten postimerkeistä Kyllä kiitos, tilaan Fär-saaret

Lisätiedot

1 Matkailutilasto marraskuu 2016 Kaakko 135. Rekisteröidyt yöpymiset nousivat 24,0 prosenttia Kotka-Haminan seudulla

1 Matkailutilasto marraskuu 2016 Kaakko 135. Rekisteröidyt yöpymiset nousivat 24,0 prosenttia Kotka-Haminan seudulla 1 Rekisteröidyt yöpymiset nousivat 24,0 prosenttia Kotka-Haminan seudulla Marraskuussa 2016 Kotka-Haminan seudulla yövyttiin 9 800 yötä, joista suomalaiset 7 500 ja ulkomaalaiset 2 400 yötä (venäläiset

Lisätiedot

Matkailun kehitys maakunnissa

Matkailun kehitys maakunnissa Matkailun kehitys maakunnissa 2015 15.3.2015 Helsingin seudulla liki puolet matkailijoista ulkomaisia Ulkomaisten yöpymisten määrä ja osuus kaikista alueen yöpymisistä sekä muutos edellisvuoteen matkailun

Lisätiedot

Matkailun kehitys

Matkailun kehitys Matkailun kehitys 2014 7.4.2015 Lähde: Tilastokeskus. Luvut perustuvat ennakkotietoihin. Venäläismatkailijoiden katokäänsi ulkomaiset yöpymiset laskuun Suomessa kirjattiin 5 697 300 ulkomaista yöpymistä

Lisätiedot

Markkinaraportti / heinäkuu 2010

Markkinaraportti / heinäkuu 2010 Markkinaraportti / heinäkuu 21 Yöpymismäärissä merkittävää kasvua heinäkuussa Yöpymiset Helsingin majoitusliikkeissä lisääntyivät heinäkuussa 18,2 % edellisvuoden heinäkuusta. Lisäystä tuli sekä kotimaasta

Lisätiedot

TAK Rajatutkimus tuloksia Kouvolan seutu

TAK Rajatutkimus tuloksia Kouvolan seutu TAK Rajatutkimus 2014 tuloksia Kouvolan seutu 2 Suomessa / Ruotsissa vierailleet ulkomaalaiset matkailijat vuonna 2012 Venäjä Viro Ruotsi/Suomi Saksa Iso-Britannia Norja USA Japani Ranska Kiina Tanska

Lisätiedot

Markkinaraportti / tammikuu 2011

Markkinaraportti / tammikuu 2011 Markkinaraportti / tammikuu 211 Yöpymiset lisääntyivät tammikuussa 9 % Matkailu vilkastui Helsingissä yöpymisissä mitattuna tammikuussa 211 sekä koti- että vientimarkkinoilla. Nousua kirjattiin sekä vapaa-ajan

Lisätiedot

Senioreille kysely tietotekniikan ja internetin käyttöstä

Senioreille kysely tietotekniikan ja internetin käyttöstä Senioreille kysely tietotekniikan ja internetin käyttöstä 1. Ikä 30-39 1.1% 4 40-49 1.7% 6 50-59 13.6% 49 60-69 56.7% 204 70-79 23.3% 84 80-89 3.6% 13 90 -> 0.0% 0 answered question 360 skipped question

Lisätiedot

Tyhjän tilan hallintaa

Tyhjän tilan hallintaa Teoksesta Vieraana pohjoisen valossa. 2009. Rovaniemi: Lapin yliopisto. Toimitus: Olli Tiuraniemi ja Marjo Laukkanen Kuvatoimitus: Pirjo Puurunen Graafinen suunnittelu: Annika Hanhivaara Tyhjän tilan hallintaa

Lisätiedot

1 Matkailutilasto syyskuu 2016 Kaakko 135. Rekisteröidyt yöpymiset laskivat 16,1 prosenttia Kotka-Haminan seudulla

1 Matkailutilasto syyskuu 2016 Kaakko 135. Rekisteröidyt yöpymiset laskivat 16,1 prosenttia Kotka-Haminan seudulla 1 Rekisteröidyt yöpymiset laskivat 16,1 prosenttia n seudulla Syyskuussa 2016 n seudulla yövyttiin 11 000 yötä, joista suomalaiset yöpyivät 9 200 yötä ja ulkomaalaiset 2 100 yötä (venäläiset 899 yötä).

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Kuningas Daavid (2. osa)

Nettiraamattu lapsille. Kuningas Daavid (2. osa) Nettiraamattu lapsille Kuningas Daavid (2. osa) Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2009 Bible for

Lisätiedot

Ulkomaiset matkailijat Suomessa ja Kymenlaaksossa

Ulkomaiset matkailijat Suomessa ja Kymenlaaksossa Ulkomaiset matkailijat Suomessa ja Kymenlaaksossa Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy tuhatta matkaa 2 Ulkomaalaiset matkailijat Suomessa 2015 ULKOMAALAISET MATKAILIJAT SUOMESSA ASUINMAITTAIN 3 000 2

Lisätiedot

Kajaanin Planeetan jäsenlehti Nro 2/201 0

Kajaanin Planeetan jäsenlehti Nro 2/201 0 Kaanin Planeetan jäsenlehti Nro 2/201 0 Tähtitieteellinen yhdistys Kaanin Planeetta ry Julkaisi: Kaanin Planeetta ry Päätoimitta: Jari J.S. Heikkinen Ilmestyminen: Kolme numeroa vuodessa (huhtikuu, elokuu,

Lisätiedot

1 Matkailutilasto elokuu 2016 Kaakko 135. Yöpymiset laskivat 18,8 prosenttia Kotka-Haminan seudulla

1 Matkailutilasto elokuu 2016 Kaakko 135. Yöpymiset laskivat 18,8 prosenttia Kotka-Haminan seudulla 1 Yöpymiset laskivat 18,8 prosenttia n seudulla Elokuussa 2016 n seudulla yövyttiin 20 000 yötä, joista suomalaiset yöpyivät 16 000 yötä ja ulkomaalaiset 4 700 yötä (venäläiset 1 500 yötä). Yhteensä yöpymiset

Lisätiedot

Rekisteröidyt yöpymiset vähenivät hieman. Kasvua vapaa-ajan matkustajissa. Majoitusmyynti 22 miljoonaa euroa. Tax free myynti kasvoi 12 prosenttia

Rekisteröidyt yöpymiset vähenivät hieman. Kasvua vapaa-ajan matkustajissa. Majoitusmyynti 22 miljoonaa euroa. Tax free myynti kasvoi 12 prosenttia HELSINGIN MATKAILUTILASTOT LOKAKUU 2016 Rekisteröidyt yöpymiset vähenivät hieman Lokakuussa 2016 Helsingissä kirjattiin 298 000 yöpymistä, joista suomalaisille 159 000 ja ulkomaalaisille 138 000 yötä.

Lisätiedot

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Halusin lähteä ulkomaille työssäoppimaan sekä tutustumaan pieneksi aikaa toiseen maahan ja kulttuuriin. Kuusi

Lisätiedot

Matkailutilasto Helmikuu 2016

Matkailutilasto Helmikuu 2016 Matkailutilasto Helmikuu 2016 SISÄLLYSLUETTELO Yhteenveto... 1 Tiivistelmä... 2 Matkailun avainluvut Oulussa... 3 Yöpymiset kansallisuuksittain... 5 Yöpymiset vertailuseuduilla... 6 Tietoa tilastoista...

Lisätiedot

Vas. Tina ja keskellä Thaimaalaisia joita kävimme tapaamassa ja lahjoittamassa thaimaalaista ruokaa, jota oli tuotu Kirkolle jaettavaksi.

Vas. Tina ja keskellä Thaimaalaisia joita kävimme tapaamassa ja lahjoittamassa thaimaalaista ruokaa, jota oli tuotu Kirkolle jaettavaksi. Kaija Grundell Kaohsiung, Taiwan 29.04.2016 Terveiset kesäisen kuumasta Kaohsiungista! Päivälämpötila jo yli +30! Kielenopiskeluni päättyi helmikuun lopussa. Alla kuvassa opettajiani ja takarivissä opiskelutovereita,

Lisätiedot

Virkamiesvaihto Kansainvälistymismahdollisuuksia. valtiolla työskenteleville

Virkamiesvaihto Kansainvälistymismahdollisuuksia. valtiolla työskenteleville Virkamiesvaihto Kansainvälistymismahdollisuuksia valtiolla työskenteleville Virkamiesvaihdossa syvennetään maailmalla oman alan osaamista, kielitaitoa ja kansainvälisiä verkostoja. Vaihdossa hankitut tiedot,

Lisätiedot

Salibandyn maailmanmestaruuskilpailut 1998 Wikipedia

Salibandyn maailmanmestaruuskilpailut 1998 Wikipedia Salibandyn maailmanmestaruuskilpailut 1998 Wikipedia Salibandyn maailmanmestaruuskilpailut 1998 olivat historian kolmannet maailmanmestaruuskilpailut ja toiset miesten MM kisat. Ne järjeste4in Tšekissä

Lisätiedot

Teknologiateollisuuden vientiraportti

Teknologiateollisuuden vientiraportti Teknologiateollisuuden vientiraportti Viimeinen havainto 4/2016 30.6.2016 Teknologiateollisuuden tavaravienti Suomesta Teknologiateollisuuden tavaravienti Suomesta päätoimialoittain *) Pl. henkilöautojen

Lisätiedot

TYÖOLOJEN KEHITYS. Näin työmarkkinat toimivat 9.11.2015 EVA. Hanna Sutela Erikoistutkija, YTT hanna.sutela@tilastokeskus.fi

TYÖOLOJEN KEHITYS. Näin työmarkkinat toimivat 9.11.2015 EVA. Hanna Sutela Erikoistutkija, YTT hanna.sutela@tilastokeskus.fi TYÖOLOJEN KEHITYS Näin työmarkkinat toimivat 9.11.2015 EVA Hanna Sutela Erikoistutkija, YTT hanna.sutela@tilastokeskus.fi % Palkansaajien koulutusrakenne Työolotutkimukset 1977-2013 100 90 10 13 14 20

Lisätiedot

Case: Vahterus Oy Agentti- / Jälleenmyyjäverkosto

Case: Vahterus Oy Agentti- / Jälleenmyyjäverkosto Case: Vahterus Oy Agentti- / Jälleenmyyjäverkosto FokusPiste-hanke - kansainvälistymisseminaari Laitila 22.08.2013 Jarmo Hannula Markkinointipäällikkö Vahterus Oy MITÄ ON MARKKINOINTI? Tunnetuin lainaus

Lisätiedot

Kuningas Daavid (2. osa)

Kuningas Daavid (2. osa) Nettiraamattu lapsille Kuningas Daavid (2. osa) Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Kääntäjä: Anni Kernaghan Sovittaja: Ruth Klassen Suomi Kertomus 21/60 www.m1914.org Bible for Children, PO

Lisätiedot

Markkinaraportti / elokuu 2015

Markkinaraportti / elokuu 2015 Markkinaraportti / elokuu 2015 Yöpymiset yli 6 % nousussa Yöpymiset lisääntyivät Helsingissä elokuussa yli 6 % vuoden takaisesta. Yöpymismäärä, 407.100, oli kaikkien aikojen elokuun ennätys. Kotimaasta

Lisätiedot

Merenkulkija 4/2014. Espoon Merenkulkijat ry www.espoonmerenkulkijat.net. Sisältö:

Merenkulkija 4/2014. Espoon Merenkulkijat ry www.espoonmerenkulkijat.net. Sisältö: Espoon Merenkulkijat ry www.espoonmerenkulkijat.net Merenkulkija 4/2014 Sisältö: Johtokunnan yhteystiedot Kommodorin palsta Tärkeät päivämäärät Talvisäilytysmaksut ja korjaus talvisäilytyshinnastoon Veneiden

Lisätiedot

1. Kuinka usein olet osallistunut 12 viime kuukauden aikana sen järjestön toimintaan, josta sait tämän kyselyn?

1. Kuinka usein olet osallistunut 12 viime kuukauden aikana sen järjestön toimintaan, josta sait tämän kyselyn? 1. Kuinka usein olet osallistunut 12 viime kuukauden aikana sen järjestön toimintaan, josta sait tämän kyselyn? o 3 kertaa viikossa tai useammin o 1 3 kertaa viikossa o 1 3 kertaa kuukaudessa o Harvemmin

Lisätiedot

suurempi valoisampi halvempi helpompi pitempi kylmempi puheliaampi

suurempi valoisampi halvempi helpompi pitempi kylmempi puheliaampi TEE OIKEIN Kumpi on (suuri) suurempi, Rovaniemi vai Ylitornio? Tämä talo on paljon (valoisa) valoisampi kuin teidän vanha talo. Pusero on (halpa) halvempi kuin takki. Tämä tehtävä on vähän (helppo) helpompi

Lisätiedot

Talouskasvu jakaantuu epäyhtenäisesti myös vuonna 2017

Talouskasvu jakaantuu epäyhtenäisesti myös vuonna 2017 Talouskasvu jakaantuu epäyhtenäisesti myös vuonna 217 Bkt:n kehitys 217 / 216, % Pohjois-Amerikka: +2,2 % USA +2,2 % Kanada +2, % Etelä- ja Väli-Amerikka: +2,1 % Brasilia +1,2 % Meksiko +2,2 % Argentiina

Lisätiedot

Markkinaraportti / lokakuu 2010

Markkinaraportti / lokakuu 2010 Markkinaraportti / lokakuu 21 Yöpymiset lisääntyivät lokakuussa Sekä kotimaasta että ulkomailta saapuneiden yöpymisten määrä jatkoi kasvuaan Helsingissä myös lokakuussa. Erityisen voimakkaasti lisääntyivät

Lisätiedot

CCI-sanomat 5 19.8.2014

CCI-sanomat 5 19.8.2014 Kyösti Meriläinen Aihe: VL: CCI-sanomat 4 / 28.7.2013 CCI-sanomat 5 19.8.2014 CCI-sanomat uudistuu Turun tuomiokirkon poika- ja koulutuskuoro Turun konservatorion poikakuoromuskari CCI-sanomissa tiedotetaan

Lisätiedot

Europarlamenttivaalit 2014

Europarlamenttivaalit 2014 Oikeusministeriö Europarlamenttivaalit 2014 Tiedotustilaisuus 29.4.2014 1 Vaalien toimittamisaika 22. - 25.5.2014 Torstaina: Hollanti ja UK Perjantaina: Irlanti Perjantaina ja lauantaina: Tshekki Lauantaina:

Lisätiedot

RAY TUKEE BAROMETRI 1. Kuinka usein olet osallistunut 12 viime kuukauden aikana sen järjestön toimintaan, josta sait tämän kyselyn?

RAY TUKEE BAROMETRI 1. Kuinka usein olet osallistunut 12 viime kuukauden aikana sen järjestön toimintaan, josta sait tämän kyselyn? RAY TUKEE BAROMETRI 1. Kuinka usein olet osallistunut 12 viime kuukauden aikana sen järjestön toimintaan, josta sait tämän kyselyn? 1 3 kertaa viikossa tai useammin 2 1-3 kertaa viikossa 3 1-3 kertaa kuukaudessa

Lisätiedot

1 Matkailutilasto kesäkuu 2016 Kaakko 135. Yöpymiset vähenivät 26,1 prosenttia Kotka-Haminan seudulla

1 Matkailutilasto kesäkuu 2016 Kaakko 135. Yöpymiset vähenivät 26,1 prosenttia Kotka-Haminan seudulla 1 Yöpymiset vähenivät 26,1 prosenttia n seudulla Kesäkuussa 2016 n seudulla yövyttiin 16 000 yötä, joista suomalaiset yöpyivät 13 000 yötä ja ulkomaalaiset 3 200 yötä (venäläiset 1 200 yötä). Yhteensä

Lisätiedot

HELSINGIN MATKAILUTILASTOT HELMIKUU 2016

HELSINGIN MATKAILUTILASTOT HELMIKUU 2016 HELSINGIN MATKAILUTILASTOT HELMIKUU 2016 Yöpymiset lisääntyivät 5 prosenttia Helmikuussa 2016 Helsingissä kirjattiin 218 000 yöpymistä, joista suomalaisille 113 000 ja ulkomaalaisille 104 000 yötä (venäläiset

Lisätiedot

Nyyheetterit 8/2007. RSN:n perinteiset itsenäisyyspäivän juhlat. lauantaina 1. joulukuuta

Nyyheetterit 8/2007. RSN:n perinteiset itsenäisyyspäivän juhlat. lauantaina 1. joulukuuta OTSIKOISSA TÄLLÄ KERTAA: * Päätoimittajalta * RSN:n tulevia tapahtumia * Muuta muistettavaa * MOKOMA Hei kaikille tänne syksyn ja talven harmaaseen välimaastoon. Marraskuu on RSN: ssä lähtenyt vauhtiin

Lisätiedot

HELSINGIN MATKAILUTILASTOT MAALISKUU 2016

HELSINGIN MATKAILUTILASTOT MAALISKUU 2016 HELSINGIN MATKAILUTILASTOT MAALISKUU 2016 Yöpymiset lisääntyivät 4 prosenttia Maaliskuussa 2016 Helsingissä kirjattiin 240 000 yöpymistä, joista suomalaisille 118 000 ja ulkomaalaisille 122 000 yötä (venäläiset

Lisätiedot

Joulukauppa Jaana Kurjenoja

Joulukauppa Jaana Kurjenoja Joulukauppa 2016 Taustaa Joulukauppaa yleisesti kuvaavien laskelmien taustatilastot ovat Tilastokeskuksesta. Kantar TNS toteutti otokseen perustuvan kuluttajakyselyn marraskuussa 2016. Kysely toteutettiin

Lisätiedot

Kokeeseen tulevat aiheet

Kokeeseen tulevat aiheet Kokeeseen tulevat aiheet Vihkokoe. Lue kirjasta ne sivut, jotka on vihkoon merkitty otsikon viereen. Opettele vuosiluvuista vain ne, jotka on ympyröity. Muista, että aloitamme tilanteesta, jossa suomalaiset

Lisätiedot

HELSINGIN MATKAILUTILASTOT HUHTIKUU 2016

HELSINGIN MATKAILUTILASTOT HUHTIKUU 2016 HELSINGIN MATKAILUTILASTOT HUHTIKUU 2016 Yöpymiset lisääntyivät 14 prosenttia Huhtikuussa 2016 Helsingissä kirjattiin 247 000 yöpymistä, joista suomalaisille 128 000 ja ulkomaalaisille 119 000 yötä (venäläiset

Lisätiedot

1 Matkailutilasto maaliskuu 2016 Kaakko 135. Yöpymiset laskivat 33,0 prosenttia Kotka-Haminan seudulla

1 Matkailutilasto maaliskuu 2016 Kaakko 135. Yöpymiset laskivat 33,0 prosenttia Kotka-Haminan seudulla 1 Yöpymiset laskivat 33,0 prosenttia Kotka-Haminan seudulla Maaliskuussa 2016 Kotka-Haminan seudulla yövyttiin 5 500 yötä, joista suomalaiset yöpyivät 4 300 yötä ja ulkomaalaiset 1 200 yötä (venäläiset

Lisätiedot

Porvoon matkailun tunnuslukuja huhtikuu 2012

Porvoon matkailun tunnuslukuja huhtikuu 2012 Porvoon matkailun tunnuslukuja huhtikuu 2012 Yöpymiset + 12,5 % tammi-huhtikuussa Porvoon majoitusliikkeiden rekisteröidyt yöpymiset (33.900) lisääntyivät tammi-huhtikuussa 12,5 % edellisvuodesta. Kasvua

Lisätiedot

Suomen joukkueen Viestintä

Suomen joukkueen Viestintä Suomen joukkueen Viestintä Suomen joukkueen viestintä Jamposti * Suomen joukkueen virallinen tiedotuslehti, joka ilmestyy ennen leiriä neljä kertaa, leirillä joka päivä ja leirin jälkeen kerran. * Nro

Lisätiedot

Eläkeläisen kuuluminen Suomen sosiaaliturvaan. Leena Ikonen, Kela 27.8.2013

Eläkeläisen kuuluminen Suomen sosiaaliturvaan. Leena Ikonen, Kela 27.8.2013 Eläkeläisen kuuluminen Suomen sosiaaliturvaan Leena Ikonen, Kela 27.8.2013 Lakiperusta Kansallinen lainsäädäntö Laki asumiseen perustuvan sosiaaliturvalainsäädännön soveltamisesta (1573/1993)= soveltamisalalaki

Lisätiedot

Matkailutilasto Syyskuu 2016

Matkailutilasto Syyskuu 2016 Matkailutilasto Syyskuu 2016 1 YHTEENVETO Rekisteröidyt yöpymiset nousivat 6,6 prosenttia Oulussa Syyskuussa 2016 Oulussa yövyttiin 50 000 yötä, joista suomalaiset yöpyivät 41 000 yötä ja ulkomaalaiset

Lisätiedot

ZA6284. Flash Eurobarometer 413 (Companies Engaged in Online Activities) Country Questionnaire Finland (Finnish)

ZA6284. Flash Eurobarometer 413 (Companies Engaged in Online Activities) Country Questionnaire Finland (Finnish) ZA8 Flash Eurobarometer (Companies Engaged in Online Activities) Country Questionnaire Finland (Finnish) FL - Companies engaged in online activities FIF A Myykö yrityksenne verkon kautta ja/tai käyttääkö

Lisätiedot

Lapin matkailu. lokakuu 2016

Lapin matkailu. lokakuu 2016 Lapin matkailu lokakuu 2016 Rekisteröidyt yöpymiset kasvoivat 7,0 prosenttia Lokakuussa 2016 Lapissa yövyttiin 87 tuhatta yötä, joista suomalaiset yöpyivät 65 tuhatta yötä ja ulkomaalaiset 23 tuhatta yötä.

Lisätiedot

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat Matkatyö vie miestä 5.4.2001 07:05 Tietotekniikka on helpottanut kokousten valmistelua, mutta tapaaminen on silti arvossaan. Yhä useampi suomalainen tekee töitä lentokoneessa tai hotellihuoneessa. Matkatyötä

Lisätiedot

Suomi kyllä, mutta entäs muu maailma?

Suomi kyllä, mutta entäs muu maailma? Suomi kyllä, mutta entäs muu maailma? 18.5.2016 Sijoitusten jakaminen eri kohteisiin Korot? Osakkeet? Tämä on tärkein päätös! Tilanne nyt Perustilanne Perustilanne Tilanne nyt KOROT neutraalipaino OSAKKEET

Lisätiedot

Kirjaston tilastot. Kokoelma Kirjaston lainaajat toimipisteittäin Kirjakokoelma, hankinta ja poistot

Kirjaston tilastot. Kokoelma Kirjaston lainaajat toimipisteittäin Kirjakokoelma, hankinta ja poistot Kirjaston tilastot 2003 Kokoelma 2003...1 Kirjaston lainaajat toimipisteittäin 2003...2 Kirjakokoelma, hankinta ja poistot 2003...3 Kirjakokoelma kielittäin 2003...4 Videot, DVD-videot ja CD-romit 2003...5

Lisätiedot

1 Matkailutilasto heinäkuu 2016 Kaakko 135. Yöpymiset laskivat 11,1 prosenttia Kotka-Haminan seudulla

1 Matkailutilasto heinäkuu 2016 Kaakko 135. Yöpymiset laskivat 11,1 prosenttia Kotka-Haminan seudulla 1 Yöpymiset laskivat 11,1 prosenttia n seudulla Heinäkuussa 2016 n seudulla yövyttiin 27 tuhatta yötä, joista suomalaiset yöpyivät 23 tuhatta yötä ja ulkomaalaiset 3 400 yötä (venäläiset 1 700 yötä). Yhteensä

Lisätiedot

UUTISIA JA KISASIJOITUKSIA VUOSILTA 2004-2005 JOULUKUU 2005. Parketti vietti joulujuhlaa (13.12.2005) Järjestötalolla Katso kuvia joulujuhlasta

UUTISIA JA KISASIJOITUKSIA VUOSILTA 2004-2005 JOULUKUU 2005. Parketti vietti joulujuhlaa (13.12.2005) Järjestötalolla Katso kuvia joulujuhlasta UUTISIA JA KISASIJOITUKSIA VUOSILTA 2004-2005 JOULUKUU 2005 Parketti vietti joulujuhlaa (13.12.2005) Järjestötalolla Katso kuvia joulujuhlasta Tanssiesitysten lomassa suoritettiin menestyksekkäästi F-katselmus

Lisätiedot

Autolla ulkomaille. Voimassa 1.6.2015 alkaen

Autolla ulkomaille. Voimassa 1.6.2015 alkaen Autolla ulkomaille Voimassa 1.6.2015 alkaen Liikenteessä vahinko voi yllättää huolellisenkin matkalaisen Tästä oppaasta on apua, jos joudut ulkomailla liikenneonnettomuuteen. Opas sisältää toimintaohjeita

Lisätiedot

ITSENÄISTYVILLE NUORILLE

ITSENÄISTYVILLE NUORILLE JO ITSENÄISTYNEILTÄ- ITSENÄISTYVILLE NUORILLE Talla.... vihkolla haluamme jakaa kokemuksiamme teille. Omilleen-toiminnan kokemusasiantuntijaryhmä on suunnitellut vihkon sisällön. Ryhmään on osallistunut

Lisätiedot

Omaistukitoiminta keväällä 2016

Omaistukitoiminta keväällä 2016 Omaistukitoiminta keväällä 2016 Kevään aikana on mahdollisuus osallistua keskusteluryhmiin, teematapaamisiin jne. Toivotamme yhdessä eri toimijoiden kanssa teidät sydämellisesti tervetulleiksi ja toivomme,

Lisätiedot

115 vuotta. Uudenmaan Martat ry 85 vuotta. Anne Lempinen

115 vuotta. Uudenmaan Martat ry 85 vuotta. Anne Lempinen 115 vuotta Uudenmaan Martat ry 85 vuotta Anne Lempinen Uudenmaan Martat 85 vuotta Tuodaan juhlavuosi osaksi arkea Juhlavuotta tuodaan monin tavoin ja erilaisin tapahtumin esille tavoitteena on, että juhlavuosi

Lisätiedot

Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA. Veszprém, Unkari. Aika 18.3. 12.4.

Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA. Veszprém, Unkari. Aika 18.3. 12.4. 1 Mervi Matinlauri Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö RAPORTTI 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA Paikka Veszprém, Unkari Aika 18.3. 12.4.2007 1. Taustatyö ja kohteen kuvaus Tavoitteenani

Lisätiedot

Kaija Jokinen - Kaupantäti

Kaija Jokinen - Kaupantäti Kaija maitokaapissa täyttämässä hyllyjä. Kaija Jokinen - Kaupantäti Kun menet kauppaan, ajatteletko sitä mitä piti ostaa ja mahdollisesti sitä mitä unohdit kirjoittaa kauppalistaan? Tuskin kellekään tulee

Lisätiedot

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Minä rupesin hakemaan toppipaikkaa muutama kuukautta ennen kun tulin Sloveniaan. Minulla on kavereita, jotka työskentelee mediassa ja niiden kautta

Lisätiedot

Suomi Ferratum-ryhmän Euroopan ja Kansainyhteisön maiden Joulubarometri 2016

Suomi Ferratum-ryhmän Euroopan ja Kansainyhteisön maiden Joulubarometri 2016 Suomi Ferratum-ryhmän Euroopan ja Kansainyhteisön maiden Joulubarometri 2016 Joulun rahankulutus suhteessa kotitalouden käytössä oleviin tuloihin Euroopan ja kansainyhteisön maiden kulutus jouluna 2016:

Lisätiedot

HELSINGIN MATKAILUTILASTOT TAMMIKUU 2016

HELSINGIN MATKAILUTILASTOT TAMMIKUU 2016 HELSINGIN MATKAILUTILASTOT TAMMIKUU 2016 Yöpymiset lisääntyivät 8,1 prosenttia Tammikuussa 2016 Helsingissä yövyttiin 244 000 yötä, joista suomalaiset yöpyivät 116 000 yötä ja ulkomaalaiset 128 000 yötä

Lisätiedot

Erasmus-liikkuvuus Suomesta

Erasmus-liikkuvuus Suomesta Erasmus-liikkuvuus Suomesta 2007 ERASMUS-opiskelijaliikkuvuus Suomesta maittain Kohdemaa / / 2(13) AT - Itävalta 239 242 230 264 294 271 278 279 2097 BE - Belgia 88 102 109 124 134 139 167 157 1020 BG

Lisätiedot

Merenkulkija 4/2013. Espoon Merenkulkijat ry www.espoonmerenkulkijat.net. Sisältö:

Merenkulkija 4/2013. Espoon Merenkulkijat ry www.espoonmerenkulkijat.net. Sisältö: Espoon Merenkulkijat ry www.espoonmerenkulkijat.net Merenkulkija 4/2013 Sisältö: Johtokunnan yhteystiedot Kommodorin palsta Tärkeät päivämäärät Sähkönkäyttö talviaikana Talvisäilytys ja pukkiaitaus Talvisäilytysmaksut

Lisätiedot

SAKSA HOCHSCHULE OFFENBURG. Heikki Lauronen kevät-kesä 2010

SAKSA HOCHSCHULE OFFENBURG. Heikki Lauronen kevät-kesä 2010 SAKSA HOCHSCHULE OFFENBURG Heikki Lauronen kevät-kesä 2010 Valmistelut Hochschule Offenburg Offenburg Gengenbach Asuminen Opiskelut Yhteydenpito kotimaahan Vapaa-aika Mietteitä vaihdosta Kuvia reissusta

Lisätiedot

Työssäoppimassa Tanskassa

Työssäoppimassa Tanskassa Työssäoppimassa Tanskassa Taustatietoja kohteesta: Herning- kaupunki sijaitsee Tanskassa Keski- Jyllannissa. Herningissä asukkaita on noin. 45 890. Soglimt koostuu yhteensä 50 hoitopaikasta. Soglimtissa

Lisätiedot

Kielikylpykoulutuksen koulutusohjelma. sisältö ja rakenne Eija Heinonen-Özdemir

Kielikylpykoulutuksen koulutusohjelma. sisältö ja rakenne Eija Heinonen-Özdemir Kielikylpykoulutuksen koulutusohjelma sisältö ja rakenne 26.8.2016 Eija Heinonen-Özdemir Perustutkinnot Humanististen tieteiden kandidaatin tutkinto (HuK) on humanistisen alan alempi korkeakoulututkinto,

Lisätiedot

Rekisteröidyt yöpymiset lisääntyivät viisi prosenttia. Kasvua työmatkalaisten yöpymisissä. Majoitusmyynti 25 miljoonaa euroa

Rekisteröidyt yöpymiset lisääntyivät viisi prosenttia. Kasvua työmatkalaisten yöpymisissä. Majoitusmyynti 25 miljoonaa euroa HELSINGIN MATKAILUTILASTOT SYYSKUU 2016 Rekisteröidyt yöpymiset lisääntyivät viisi prosenttia Syyskuussa 2016 Helsingissä kirjattiin lähes 308 000 yöpymistä, joista suomalaisille 133 000 ja ulkomaalaisille

Lisätiedot

Suomen suurlähetystö Astana

Suomen suurlähetystö Astana LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Kauppakorkeakoulu Talousjohtaminen Suomen suurlähetystö Astana Harjoitteluraportti Elina Hämäläinen 0372524 Sisällysluettelo 1. Johdanto... 1 2. Lähtövalmistelut...

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

Materiaali sisältää Powerpoint-diojen selitykset ja oppilaille monistettavia tehtäviä.

Materiaali sisältää Powerpoint-diojen selitykset ja oppilaille monistettavia tehtäviä. DENNIKSEN tarina - opettajan materiaali Opettaja, tämä materiaali on suunniteltu avuksesi. Voit hyödyntää materiaalia joko kokonaan tai osittain. Materiaali soveltuu käytettäväksi sekä luokkatilassa että

Lisätiedot

Graafinen teollisuus Suomessa Tilannekatsaus toukokuu 2015. 13.5.2015, Lasse Krogell

Graafinen teollisuus Suomessa Tilannekatsaus toukokuu 2015. 13.5.2015, Lasse Krogell Graafinen teollisuus Suomessa Tilannekatsaus toukokuu 2015 13.5.2015, Lasse Krogell Yritysrakenne 2007-2013 TOL 181 Painaminen ja siihen liittyvät palvelut Lähde: Tilastokeskus Yrityksiä Henkilöstö Liikevaihto

Lisätiedot

Matkailutilasto Tammikuu 2016

Matkailutilasto Tammikuu 2016 Matkailutilasto Tammikuu 2016 SISÄLLYSLUETTELO Yhteenveto... 1 Tiivistelmä... 2 Matkailun avainluvut Oulussa... 3 Yöpymiset kansallisuuksittain... 5 Yöpymiset vertailuseuduilla... 6 Tietoa tilastoista...

Lisätiedot

Esimerkkejä Euroopasta. Koonnut (2012): Tutkija Anneli Miettinen

Esimerkkejä Euroopasta. Koonnut (2012): Tutkija Anneli Miettinen Esimerkkejä Euroopasta Koonnut (2012): Tutkija Anneli Miettinen Ruotsi Tanska Slovenia Liettua Hollanti Itävalta Latvia Portugali Ranska Kypros SUOMI Belgia Saksa Bulgaria Viro Puola Luxembourg Tsekin

Lisätiedot

Matkailutilasto Lokakuu 2016

Matkailutilasto Lokakuu 2016 Matkailutilasto Lokakuu 2016 1 YHTEENVETO Rekisteröidyt yöpymiset kasvoivat 4,0 prosenttia Oulussa Lokakuussa 2016 Oulussa yövyttiin 49 000 yötä, joista suomalaiset yöpyivät 43 000 yötä ja ulkomaalaiset

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesuksen ihmeitä

Nettiraamattu lapsille. Jeesuksen ihmeitä Nettiraamattu lapsille Jeesuksen ihmeitä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

MAYN PERHEEN UUTISKIRJE, JOULUKUU 2012

MAYN PERHEEN UUTISKIRJE, JOULUKUU 2012 MAYN PERHEEN UUTISKIRJE, JOULUKUU 2012 "Kunnia Jumalalle korkeuksissa, ja maassa rauha ihmisten kesken, joita kohtaan hänellä on hyvä tahto!" Luuk.2:14 Rakkaat kanssamatkaajamme! Tämä joulun jälkeinen

Lisätiedot

Opiskelu ja harjoittelu ulkomailla

Opiskelu ja harjoittelu ulkomailla Opiskelu ja harjoittelu ulkomailla Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö Orientoivat III / syyskuu 2016 Mira Pihlström kansainvälisten asioiden koordinaattori 1) Erasmus-opiskelijavaihto 2)

Lisätiedot

LAUSESANAT KONJUNKTIOT

LAUSESANAT KONJUNKTIOT LAUSESANAT KONJUNKTIOT Ruusu ja Pampeliska ovat marsuja. Marja on vanhempi kuin Anna. Otatko teetä vai kahvia? JA TAI VAI (kysymyslause) MUTTA KOSKA (syy) KUN KUIN (vertailu) ETTÄ JOS SEKÄ Mari ja Matti

Lisätiedot

istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä.

istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä. M istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä. Poika meni metsään. Hän katseli ympärilleen ja huomasi satuja

Lisätiedot