NRO SUOMI KOKENUT POSTIMERKKIALOITTELIJA.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "NRO 2 2008 SUOMI KOKENUT POSTIMERKKIALOITTELIJA. www.posten.ax"

Transkriptio

1 NRO SUOMI KOKENUT POSTIMERKKIALOITTELIJA

2 Katse eteen- ja taaksepäin Tätä artikkelia kirjoitettaessa juhannukseen, kesän kohokohtaan, on aikaa yksi viikko. Ajattelen kuitenkin jo tulevaisuutta. Kun luet tätä lehteä, on jo syksy ja pian on aika aloittaa uusi, jännittävä postimerkkivuosi. Jotta kaikki osuisi kohdalleen, on tärkeää, että postimerkkien suunnittelussa aikarajat pitävät hyvin paikkansa. Postimerkit julkaistaan ehkä vasta vuosien kuluttua. Samalla on huomioitava, mitä tapahtuu tässä ja nyt. Ei pidä myöskään unohtaa katsoa taaksepäin. Kaiken tämän takia postimerkkien parissa työskentely onkin niin mielenkiintoista. Pitää myös muistaa ottaa huomioon keräilijöiden mielipiteet. Ja mikä kaikkein tärkeintä hyvät työntekijät tekevät tämän mahdolliseksi. Anita Häggblom TOIMIALAJOHTAJA POSTEN ÅLAND FRIMÄRKEN TYÖNTEKIJÖITÄ Kirjoitan asiakaslehden tekstit. KATJA RIKBERG PR & tiedotus Työskentelen tiedottajana ja kirjoitan asiakaslehden, esitteiden ja muun markkinointiaineiston tekstit. Vastaan myös kotisivujen sisällöstä ja päivittämisestä ja pidän yhteyttä lehdistöön. Lisäksi olen Postimerkkiryhmän jäsen. Vastaamme kaikkien postimerkkien suunnittelusta ja hyväksymisestä. GUNILLA HÄGGBLOM Saksankielinen asiakaspalvelu Työtehtäviini kuuluu saksanja englanninkielinen asiakaspalvelu. Lisäksi käännän asiakaslehtemme tekstit ja muut tiedotteet saksaksi. Parasta työssäni on sen vaihtelevaisuus. Mielestäni on innostavaa voida auttaa asiakkaitamme monissa eri maissa. Parasta työssäni on sen vaihtelevaisuus.

3 POSTEN ÅLAND FRIMÄRKEN PB MARIEHAMN PUHELIN Tilaukset Suomesta: Puhelinaika: ma pe FAKSI INTERNET Pohjola-postimerkit: SÄHKÖPOSTI KÄYNTIOSOITE Maarianhaminan postikonttori, Nygatan 6, Ma rie hamn TOIMITUS Anita Häggblom Katja Rikberg Heidemarie Eriksson Björn Wennström Cecilia Mattsson TEKSTI Katja Rikberg KÄÄNNÖS Virpi Isaksson Samuel Miiros LAYOUT Cecilia Mattsson TUOTANTO Posten Åland Ålandstryckeriet KANSIKUVA Lucas Eriksson Pidätämme oikeuden muutoksiin Sisältö Katse eteen- ja taaksepäin 2 Työntekijöitä 2 Uusia joulukoristeita 4 Keräilyauto nro 19 4 Enkeli kaulaan 5 Kronikka: Håkan Axelsson 5 Käy Top of the Worldissä 6 Kruununprinsessa postimerkissä 6 Joulupostimerkin 2008 arvo 7 Kilpailun voittajat 7 Postimerkkiosasto muuttaa 7 Elokuvatoiminta 100 vuotta 7 Daniel haluaa herättää tunteita 8 Reimareita, venäläinen järjestelmä 14 Monipuolisia kirjailijoita 16 Joulumerkeissä klassisia jouluaiheita 21 Minna 22 Uusi raja, uusi aika 26 Ensipäivänkuoret Näyttelykortit Erikoisleimat Vierailu taiteilija Juhan luona 33 Kilpailu 34 Kalenteri 35 8 Tammikuussa 2009 ilmestyy pienoisarkki, jossa kuvataan tuulivoimalaa. 14 Vuonna 2009 alkaa uusi postimaksulipukkeiden sarja. Aiheena on reimarit. 16 Maaliskuussa ilmestyvä postimerkkivihko on nimeltään Ahvenanmaalaisia kirjailijoita. 26 Postimerkki Uusi raja, uusi aika juhlistaa, että vuoden 1809 tapahtumista on kulunut 200 vuotta.

4 4 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN UUTISIA Uusia joulukoristeita Posten Ålandin neljäs joulukoristepakkaus ilmestyy sopivasti jouluksi. Joulukoristeiden taiteilija onkin jo ennestään Postin asiakkaiden tuttu. Marianne Häggblom suunnitteli viime vuoden joulukoristeet ja tämän vuoden joulumerkit. Hänestä voit lukea lisää sivulla 21. Linda Karlsson on suunnitellut joulukoristeiden pakkauksen. MYÖS YKSI POSTIMERKKI Pakkaus sisältää neljä erilaista messingistä valmistettua ja 24 karaatin kullalla päällystettyä lumihiutaletta, joissa on kullanvärinen naru. Pakkaukseen sisältyy myös tämän vuoden joulupostimerkki, joka on Eva-Jo Hancockin suunnittelema. MARRASKUUSSA Joulukoristepakkauksen hinta on 21 ja se saadaan myyntiin marraskuun alussa. Keräilyauto nro 19 Keräilyauto nro 19 ilmestyy marraskuussa. Tällä kertaa auto on musta-keltainen Chevrolet. Auto on vuosimallia 1939 ja sen kylkiä koristaa 9. toukokuuta julkaistu Pekingin Olympialaiset -postimerkki. Auton konepeltiä koristaa myös taitelija Juha Pykäläisen suunnittelema keihäänheittäjän kuva, joka sekin on julkaistussa postimerkkiarkissa.

5 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 5 KRONIKKA On jännittävää saada uusia postimerkkejä HÅKAN AXELSSON Maakunta-arkistonhoitaja ja Postin Postimerkkineuvoston jäsen Enkeli kaulaan Sopivasti jouluksi myyntiin saadaan enkeliaiheinen kaulakoru, joka on tehty erityisesti Posten Ålandille. Enkelin pää on valmistettu ahvenanmaalaisesta graniitista ja keho hopeasta. Korun koko on 2 cm ja kaulaketju on 45 cm:n pituinen. Kaulakoru ketjuineen toimitetaan lahjarasiassa ja sen hinta on 21,90. Tilaa enkelikoru jo tänään, niin saat sen hyvissä ajoin ennen kuin alat miettiä joululahjoja! VALMISTUSMÄÄRÄ 6500 KAPPALETTA Chevrolet on mittakaavassa 1:45 ja sen valmistusmäärä on tällä kertaa 6500 kappaletta. Pienoisauton nro 19 hinta on 14,70 ja se lähetetään pienoisautojen kestotilaajille joulukuussa. Jos et vielä kerää Postin pienoisautoja, voit tehdä kestotilauksen ottamalla yhteyttä Posten Åland Frimärkeniin. JAAHA, JA MINKÄLAISEN LEIMAN SINÄ HALUAT, kysyi nainen myyntipöydän takaa. Hän oli tavannut muitakin keräilijöitä ja ymmärsi, että me kaikki haluamme saada leiman eri tavalla. Keskelle, alareunaan, vain vähän kulmaan makuja on monia. MINUN KOKOELMANI ALKOI Ahvenanmaan ensimmäisistä postimerkeistä. Mukavaa olla mukana alusta lähtien, ajattelin ja täydensin kokoelmaani Ruotsin ja Suomen merkeillä. Sitten se vain on jatkunut. OLEN KERÄNNYT 12-vuotiaasta lähtien lukuunottamatta muutamia taukoja muitten harrastusten takia. Suuntaus on muuttunut ajan kuluessa, mutta noiden kolmen maan kokoelmat pysyvät vakaana pohjana. Ajan mittaan minulle on kertynyt enemmän käytettyjä postimerkkejä, erilaisten lähetysten ja Postin eri palvelujen mallikappaleita. Ahvenanmaalainen julkaisutahti on hyvä; ehdin tarkastella jokaisen merkin erikseen, ehdin lukea tietoa niistä ja ehkä teen reissun paikan päälle katsomaan postimerkin aihetta todellisuudessa. Mielestäni on hyvä asia, että julkaisut vaihtelevat ja nykyaikaistuvat. Kolmikulmaiset, soraiset ja hologrammilla varustetut merkit elävöittävät kansiotani. MIELESTÄNI on aina yhtä mukavaa nähdä, mitä uutta tulee. Pienenä jouduin ottamaan selvää hakuteoksista, jotta ymmärtäisin, mitä aiheet olivat tai mistä ne tulivat. Ahvenanmaan postimerkeistä oppii paljon. Yhä edelleen on jännittävää saada uusia merkkejä ja samalla oppia uusia asioita. MINULLLA ON TAPANA SILLOIN TÄLLÖIN käydä joissain Postin konttoreissa leimauttamassa merkkejä ja postittamassa lähetyksiä eteenpäin. Se on ehkä yhtä paljon tekosyy tehdä kierros maakunnassa. Sain sattumalta mahdollisuuden muuttaa Ahvenanmaalle töihin onko sillä mitään tekemistä keräämisen kanssa? Sitä ei tiedä kukaan. KESKELLE KIITOS, sanoin, ja siihen leima osui.

6 6 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN UUTISIA Käy Top of the Worldissä Tiesitkö, että kaikilla pohjoismaisilla postilaitoksilla on yhteinen sivu Internetissä, missä voit mm. kirjoittaa vieraskirjaan ja lukea kaikista Pohjola-julkaisuista? Sivu löytyy osoitteesta ja siellä voit lukea kaikkien pohjoismaisten postilaitosten postimerkkiuutuuksista. Lisäksi siellä esitellään tietoa jokaisesta maasta/alueesta. LUE VIERASKIRJAA Voit myös kirjoittaa vieraskirjaan ja lukea toisten keräilijöiden kysymyksiä ja kommentteja. Jokaisen uuden Pohjola-julkaisun yhteydessä siellä esitellään perusteellista tietoa jokaisesta aiheesta. Tiedotustekstit ovat etupäässä englanniksi, mutta myös kyseisten postilaitosten omilla kielillä. Kruununprinsessa postimerkissä 1 KLASS Toukokuun puolivälissa Ruotsin kruununprinsessa Victoria teki ensimmäisen virallisen vierailunsa Ahvenanmaalle. Posten Åland halusi tietenkin osoittaa huomiotaan häntä kohtaan ahvenanmaalaisin postimerkein ja niin hänelle ojennettiinkin postimerkkejä, joiden aiheena oli itse kruununprinsessa. Postimerkit valmistettiin Minun postimerkkini -menetelmällä ja niiden painosmäärä oli 24 kappaletta. Kruununprinsessa sai myös postimerkkivuosikirjan sekä postikortteja voidakseen vaivattomasti lähettää omia tervehdyksiä Ahvenanmaalta.

7 Joulupostimerkin 2008 arvo ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 7 UUTISIA Ålandsposten Frimärken -lehden edellisessä numerossa kerroimme tämän vuoden joulupostimerkistä. Julpost 08 -postimerkki maksaa 0,55. Postimerkkiä voi käyttää joulutervehdysten postittamiseen Ahvenanmaalla, Manner-Suomeen ja Ruotsiin alennettuun hintaan rajoitetun ajan marrasjoulukuussa. Kilpailun voittajat Ålandsposten Frimärken -lehden edellisessä numerossa oli kilpailu. Seuraavat henkilöt voittivat kilpailussa: Kirsti Kulokoski, Palonurmi Francois Vandevyer, Gent, Belgia Petra Mannerström, Emkarby, Ahvenanmaa Bo Björck, Billesholm, Ruotsi Ragnvald Hansen, Oslo, Norja Palkinnot on postitettu voittajille. Oikeat vastaukset: 1. Kjell Andersén 2. Veteraaniautoja Ahvenanmaalla 3. Anni Wikberg marraskuuta Postimerkkiosasto muuttaa Tammikuussa 2009 koko postimerkkiosaston toiminta muuttaa Maarianhaminan keskustasta postiterminaalin uusiin tiloihin Svibyhyn Jomalaan. Muuton jälkeen kaikki Postin osastot ovat yhdessä ja samassa paikassa postikonttoreita lukuunottamatta. Koko henkilökunta odottaa, että tarkoituksenmukaisemmissa tiloissa se voi palvella asiakkaitaan vielä paremmin ja tehokkaammin. Muuton aikana saattaa ilmetä häiriöitä puhelin- ja sähköpostiyhteyksissä. Pyydämme asiakkailtamme ymmärtämystä. Kuvia uusista tiloista esitellään Ålandsposten Frimärken -asiakaslehden seuraavassa numerossa. Elokuvatoiminta 100 vuotta Huhtikuun 6. päivänä ilmestyy taiteilija Jonas Wilénin suunnittelema postimerkki, jonka aiheena on elokuvatoiminta 100 vuotta. Vuonna 2009 tulee kuluneeksi 100 vuotta siitä, kun elokuvatoiminta aloitettiin Ahvenanmaalla. Postimerkki lähetetään ensi vuoden ensimmäisessä kestotilaustoimituksessa huhtikuussa. Voit lukea lisää postimerkistä asiakaslehdessämme Ålandsposten Frimärken

8 8 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN SÄHKÖ 100 VUOTTA

9 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 9 DANIEL HALUAA HERÄTTÄÄ TUNTEITA Daniel Eriksson on Ahvenanmaan keräilijöille uusi tuttavuus. Hän on lehtikuvaaja, joka haluaa herättää tunteita ja joka useimmiten onnistuukin monipuolisilla kuvillaan. Posten Ålandille hän on valokuvannut kahden vuonna 2009 julkaistavan postimerkin aiheet. Daniel Eriksson on työskennellyt 20 vuotta valokuvaajana Tidningen Åland -lehdessä. Oli oikeastaan sattuma, että päädyin valokuvaajaksi. Ylioppilastutkinnon jälkeen lehdessä oli vapaa työpaikka, jonka sain. Kiinnostus valokuvaukseen heräsi jo yläasteella. Sukulaiseni ja veljeni saivat minut kiinnostumaan, kamerat olivat kuumaa tavaraa siihen aikaan. OIKEIN VALITTU AMMATTI Daniel ei ole katunut, että hän valitsi valokuvaajan ammatin. Pidän työskentelystä ihmisten parissa, se on niin henkilökohtaista. Olen ehdottomasti valinnut oikean ammatin! Danielin mielestä valokuvaamisessa on parasta, että saa tehdä katsojan tyytyväiseksi.

10 10 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN DANIEL ERIKSSON Ahvenanmaalla on 22 tuulivoimalaa. Kuvassa näkyvät tuulivoimalat sijaitsevat Maarianhaminan ulkopuolella Lilla båtskär ja Stora båtskär nimisillä saarilla. Haluan herättää sekä myönteisiä että kielteisiä tunteita. Kuvien täytyy erottua joukosta. Ne eivät saa olla mitäänsanomattomia. HELPOMPI MANIPULOIDA Paljon on muuttunut Danielin valokuvaajauran aikana. Digitalisointi on tullut minun urani aikana. Ja lehtivalokuvaajana huomaan selvästi tiedotusvirran muutokset. Nykyään kuvien manipulointi on helppoa. Manipulointia tapahtui aikaisemminkin, mutta silloin se ei ollut yhtä yksinkertaista. ENSIMMÄINEN POSTIMERKKI Pienoisarkki Sähkö 100 vuotta on Danielin ensimmäinen postimerkki. Myöhemmin ensi vuonna ilmestyy Saarikisat -merkki, joka on myös Danielin suunnittelema. Yksi niistä harvoista asioista, jota en ole tehnyt valokuvaajana, on postimerkkiaiheen suunnittelu. Pienoisarkin muotoilu oli osittain haaste. Mukaan piti saada sekä historiaa että nykypäivää. Sähköä on käytetty Ahvenanmaalla 100 vuotta. Kyse on myös napa seudun alueitten ja jäätiköitten säilyttämisestä. Harkitsin pitkään ja totesin, että halusin tehdä graafisen pienoisarkin. Kohopainatuksen ja Metal FX -painotehosteen vaikutukset vahvistavat kuvaa enemmän. EI KERÄÄ POSTIMERKKEJÄ Danielilla ei ole mitään erityistä postimerkkien suosikkiaihetta. Mutta lehti-ihmisenä olisi mukava nähdä postimerkkejä, jotka kuvaavat vanhoihin valokuviin perustuvia historiallisia tapahtumia. Daniel ei kerää postimerkkejä. Hän kertoo, ettei kerää mitään muutakaan. Mutta minusta on vaikeaa heittää pois tavaroita, joten kaikki olemme kai keräilijöitä jollakin tavalla.

11 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 11 Harkitsin pitkään ja totesin, että halusin tehdä graafisen pienoisarkin UUSI PAINOKONE Tammikuussa 2009 tulee kuluneeksi 100 vuotta siitä, kun Maarianhaminan kaupunki ensimmäisenä Ahvenanmaalla otti sähkön käyttöön. Tidningen Åland -lehden perustaja Julius Sundblom oli aloitteentekijä hankittuaan huippumodernin painokoneen syksyllä Painokone oli sähkökäyttöinen ja siksi tarvittiinkin sähkölaitos. Sundblom onnistui vakuuttamaan kaupunginvaltuutet hyväksymään sopimuksen. Sopimuksen mukaan hänen sähkölaitoksensa varustaisi kaupungin sähkövalaistuksella 1. tammikuuta 1909 alkaen. Yhtiö Ab Mariehamns Elektricitetsverk perustettiin, mutta koska tuotetun sähkön hinta oli korkea, vain harvat kaupunkilaiset olivat valmiita sijoittamaan tähän uutuuteen. KALLISTA SÄHKÖA Vähitellen sähkö yleistyi kaikkialla Ahvenanmaalla, mutta se vei aikansa. Yksi syy hitauteen oli se, että öljylamppu oli saavuttanut suosiota maaseudulla ja muun valaistuksen katsottiin olevan turhaa. Sitäpaitsi sähkön vetäminen kyliin oli kallista. Tosiaankin vasta 1970-luvun loppupuolella etäisimmät saaret yhdistettiin sähköverkostoon. KEHITTYVÄ TUULIVOIMA Tänä päivänä Ahvenanmaalla on 22 tuulivoimalaa ja juuri tuulivoima on se energianmuoto, jota jatkuvasti kehitetään ajoittain hyvinkin tuulisella Ahvenanmaalla. Ahvenanmaa on Suomen tuulivoiman kehityksen eturivissä. Koska tuulivoima on ympäristöystävällinen vaihtoehto, suunnitelmissa on, että suuri osa maakunnan sähkönhankinnasta saadaan tuulivoimasta. 28 POSTILAITOSTA VAIKUTTAA Pienoisarkki Sähkö 100 vuotta sisältyy yhteisjulkaisusarjaan Preserve the Polar Regions and Glaciers. Julkaisuun osallistuu 28 postilaitosta kaikkialta maailmasta (lukumäärä on alustava ja saattaa nousta. DANIEL ERIKSSON Valokuvaaja Daniel Eriksson (s. 1968) on syntynyt ja varttunut Ahvenanmaalla. Suoritettuaan ylioppilastutkinnon hän alkoi työskennellä valokuvaajana Tidningen Åland -lehdessä. Kiinnostus valokuvaamista kohtaan heräsi jo teini-iässä, jolloin hän jo työskenteli tilapäisesti Tidningen Åland -lehden palveluksessa. Daniel työskentelee myös vapaana valokuvaajana. Hän on julkaissut joukon valokuvakirjoja mm. kirjan merilintujen metsästyksestä Ahvenanmaalla. Vuonna 2009 Posten Åland julkaisee kaksi Daniel Erikssonin suunnittelemaa postimerkkiä.

12 12 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN Lopullinen osallistujamäärä ilmoitetaan Ålandsposten Frimärken -lehden seuraavassa numerossa). Osallistuvat postilaitokset ovat: Australia, Belgia, Bulgaria, Kanada, Chile, Kroatia, Tsekki, Ecuador, Viro, Färsaaret, Suomi, Ranska, Grönlanti, Unkari, Islanti, Intia, Kazakstan, Latvia, Liettua, Uusi-Seelanti, Norja, Peru, Romania, Slovenia, Etelä-Afrikka, Sveitsi, Uruguay ja Ahvenanmaa. Yhteisjulkaisuun osallistuu 28 postilaitosta kaikkialta maailmasta. JÄÄKIDE VERTAUSKUVANA Suomen ja Chilen postilaitokset ovat yhteisjulkaisun aloitteentekijät. Julkaisulla halutaan kiinnittää maailman huomiota napaseudun alueitten ja jäätikön säilyttämisen tärkeyteen. Yhteisjulkaisun kaikissa pienoisarkeissa on yhteistyön erityinen symboli, jääkide. Pienoisarkeista ei tehdä yhteisjulkaisupakkausta, vaan arkkeja voi ostaa kultakin postilaitokselta. Lähteet: Från åttio transformatorbolag till ett elandelslag Ann-Gerd Steinby, Tidningen Åland DANIEL ERIKSSON Valokuvaaja Daniel Eriksson ei halua ottaa mitäänsanomattomia kuvia. Hän löytää paljon jännittäviä kuva-aiheita ahvenanmaalaisesta luonnosta.

13 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 13 Ensipäivänleima kuvaa pyörivää tuulivoimalaa. Leiman on suunnitellut Anni Wikberg Postin markkinointiosastolta. 249 SÄHKÖ 100 VUOTTA JULKAISUPÄIVÄ Pienoisarkki kuvaa tuulivoimalaitosta, jonka taustalla näkyy salama. Lisäksi arkissa on yhteisjulkaisun symboli jääkide arkin vasemmassa yläkulmassa. Tuulivoimalaitos on painettu kohopainatuksella ja muutoin pienoisarkissa on käytetty Metal FX -painotehostetta. VALOKUVAAJA Daniel Eriksson PAINOSMÄÄRÄ pienoisarkkia MAKSUARVO 2,00 FDC:N HINTA (EI SIGNEERATTU) 2,55 PIENOISARKIN KOKO 120 x 80 mm HAMMASTE 13 per 2 cm PAPERI 105 g/m² PAINOMENETELMÄ 4-värioffset + Metal FX +kohopainatus PAINO The Lowe Martin Group Ensipäivänkuoressa näemme alhaalta päin kuvatun tuulivoimalaitoksen. Myös kuoren kääntöpuolta koristaa tuulivoimalaitokset.

14 14 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN REIMAREITA, VENÄLÄINEN JÄRJESTELMÄ JULKAISUPÄIVÄ SUUNNITTELU Allan Palmer SARJAN MAKSUARVOT 0,65; 0,75; 0,80; 0,90 SARJAN HINTA 3,10 FDC:N HINTA (EI SIGNEERATTU) 3,65 KOKO 40,00 x 30,34 mm PAPERI Fluorescens, 105 g/m² PAINOMENETELMÄ 5-värioffset PAINO Post Danmark Ensipäivänleima kuvaa länsireimaria. ALLAN PALMER Ahvenanmaalainen taiteilija Allan Palmer (s. 1955) on aikaisemmin tehnyt 19 postimerkkiä Posten Ålandille. Allan työskentelee laivurina ja taiteilijana ja harjoittaa omaa yritystään A. Palmer Sailing Ab. Hän järjestää lähinna tilauspurjehduksia Nordboen -kuunarilla. Kesällä 2008 hän toimi myös vastavalmistuneen, ruotsalaisen Tre Kronor -prikin päällikkönä. Merenkulun lisäksi hän omistautuu kuvitus- ja kuvanveistostöille. Hän sommittelee, piirtää ja maalaa. Ensipäivänkuorta koristavat kompassi ja venäläisen järjestelmän mukaiset reimarit. Reimareissa oli koreja, jotta ne näkyisivät myös huonolla säällä.

15 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 15 Venäläisen järjestelmän mukaiset reimarit Vuonna 2009 alkaa uusi, kolmivuotinen postimaksulipukkeiden sarja. Aiheena on reimarit. Sarjan aloittaa vanhan venäläisen järjestelmän mukainen reimari. Kaikkien kolmen postimaksulipukkeen taiteilija on Allan Palmer. Hän on tehnyt aikaisemminkin postimerkkejä Posten Ålandille, viimeksi vuonna 2000, jolloin julkaistiin Hlödver den långe -postimerkki. VAROITTAA VAARALLISISTA KAREISTA Reimari on merimerkki, joka auttaa merellä navigointia. Perinteisesti tärkeintä on ollut sisääntuloväylien ja vaarallisten karien merkitseminen. Nykyään reimareita käytetään lähinna merkitsemään itse kulkuväyliä. LUOTSIT VASTASIVAT REIMAREISTA Aina 1600-luvulle saakka rannikkopitäjät olivat vastuussa reimareiden kunnossapidosta. Tämän jälkeen luotsiasemat saivat vastuun yhdessä rannikolla asuvien talonpoikien kanssa. Joka kevät, ennen kuin merenkulku oli päässyt käyntiin, reimarit tarkistettiin ja kunnostettiin. Aina 1960-luvulle saakka salot valmistettiin kuusenrungoista ja korit oksattoman kuusen päreistä. Nykyään Merenkulkulaitos vastaa kaikkien merimerkkien huollosta. KORIT NÄYTTIVÄT TIEN Venäläisen järjestelmän mukaan kari sijaitsi itäreimarin itäpuolella, pohjoisreimarin pohjoispuolella ja niin edelleen. Reimareissa oli myös korit, joten ne oli helppo nähdä huonollakin säällä. Korit oli sijoitettu eri tavoilla riippuen siitä, mistä reimarista oli kysymys. Näitä reimareita on nähtävissä julkaisun ensipäivänkuoressa. ERI MAISSA ERILAISET JÄRJESTELMÄT Suomi sai venäläisen järjestelmän mukaiset merimerkit vuonna Siihen aikaan lähes jokaisella maalla oli oma järjestelmänsä kulkuväylien merkitsemisessä. Suomi säilytti venäläisen järjestelmän 1980-luvulle asti, jolloin siirryttiin toisenlaiseen järjestelmään. Uusi järjestelmä toimii päinvastoin kuin venäläinen järjestelmä. Nykyiset järjestelmät, kardinaali- ja lateraalijärjestelmät, kuvataan tulevien vuosien postimaksulipukkeissa. Lähteet: Ur Ålands forntid, Reinhold Hausen, Hans Joelsson, Ålands museum ja

16 16 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN Monipuolisia kirjailijoita Ahvenanmaalla on monta arvostettua ja taitavaa kirjailijaa. Maaliskuussa ilmestyy postimerkkivihko, jossa kuvataan kolmea ahvenanmaalaista kirjailijaa. Postimerkit ovat taiteilija Juha Pykäläisen suunnittelemat. Talvella 2008 Posten Åland järjesti Ahvenanmaalla äänestyksen, jonka tarkoituksena oli valita postimerkkivihkoon yksi ahvenanmaalainen kirjailija jo valittujen kirjailijoiden Anni Blomqvistin ja Ulla- Lena Lundbergin lisäksi. Äänestys suoritettiin helmikuussa ja se herätti suurta huomiota. Ahvenanmaalaiset saivat nyt äänestää suosikkikirjailijaansa. KILPAILU KIINNOSTI Paikallislehdissä käytiin kiivasta keskustelua äänestystavasta. Oliko oikein vai väärin valita kolmas kirjailija tällä tavalla. Mutta kiinnostus oli ennätyssuuri ahvenanmaalaisissa mittasuhteissa. Kaikkiaan äänestykseen osallistui 999 henkilöä, joista 475 halusi nähdä Valdemar Nymanin kolmannessa postimerkissä, ja niin myös tapahtuu! Juha Pykäläinen valittiin taiteilijaksi. Postimerkeissä hän kuvaa taiteilijoiden muotokuvat ja aiheita heidän kirjoistaan. Anni Blomqvist on kirjoittanut saaristolaisnaisen elämästä kirjoissaan Myrskyluodon Maijasta, mistä Juha on saanut inspiraation. Valdemar Nymanin lyyrinen kirja Kom Videla kom Vadela ja hänen sitaattinsa Jag är en stenskärva ovat yhteydessä niityllä käyskenteleviin lehmiin. Ulla-Lena Lundbergin kolmiosainen sarja purjehdusmerenkulusta näkyy kolmannessa postimerkissä. JULKAISUPÄIVÄ Postimerkkivihko ilmestyy lauantaina 21. maaliskuuta Silloin järjestetään 17:nnen kerran vuosittaiset kirjallisuuspäivät Maarianhaminan kaupunginkirjastossa. Päiville kokoontuu kirjailijoita ja muita kirjallisuudesta kiinnostuneita henkilöitä sekä Ahvenanmaalta että lähialueilta yhteisen aiheen ympärille. Seuraavien kirjallisuuspäivien aihe on keho.

17 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 17 Vihkon kannessa on kuvattu kirjailijoiden nimikirjoitukset. 250 AHVENANMAALAISIA KIRJAILIJOITA JULKAISUPÄIVÄ TAITEILIJA Juha Pykäläinen PAINOSMÄÄRÄ vihkoa MAKSUARVO 9 x Europa (9 x 0,80 ) FDC:N HINTA 2,95 POSTIMERKKIEN KOKO 53,57 x 24 mm Ensipäivänleima kuvaa avonaista kirjaa. VIHKON KOKO 53,57 x 176 mm HAMMASTE 13 per 2 cm PAPERI 98 g/m² PAINOMENETELMÄ 4-värioffset PAINO Posten Sverige JUHA PYKÄLÄINEN Taiteilija Juha Pykäläinen on syntynyt 1953 Tampereella ja asuu nyt Sundin kunnassa Ahvenanmaalla. Hän on monipuolinen taiteilija ja tekee mm. akvarelli-, guassi- ja öljyväritöitä. Hän on tehnyt myös veistoksia, etsauksia ja grafiikkaa. Posten Ålandille hän on tähän mennessä suunnitellut 13 postimerkkiä sekä useita muita filateelisia tuotteita. Myös ensipäivänkuoressa näemme kirjailijoiden nimikirjoitukset.

18 18 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN Myrsky vinkuu nurkissa. Myrskykö hänet mahtoi herättää? Mutta hänenhän olisi pitänyt olla jo tottunut myrskyyn, se kun on pauhannut taukoamatta jo monta päivää. ANNI BLOMQVIST ote kirjasta Myrskyluodon Maija (vapaasti suomennettuna) MICKO KOSKINEN ANNI BLOMQVIST Kirjailija Anni Blomqvist ( ) syntyi ja eli Simskälan saarella, joka sijaitsee manner- Ahvenanmaasta koilliseen. Hän avioitui 26-vuotiaana ja sai kaksi lasta. Perhe hankki toimeentulonsa rahtipurjehduksella, pienviljelyllä ja lohenkalastuksella. Hän debytoi kirjailijana vuonna 1966 kirjallaan I stormens spår. Kirja syntyi surutyönä, kun hänen miehensä ja toinen poikansa olivat saaneet surmansa merellä. Esikoisteosta seurasi vielä yhdeksän romaania, jotka julkaistiin Lisäksi Anni julkaisi useita omaelämäkerrallisia kirjoja ja useat hänen teoksistaan käännettiin myös suomeksi. Anni Blomqvist kuoli kesäkuussa Hänen kotinsa Simskälassa on nykyisin museo ja kirjailijakoti. ANNI BLOMQVIST Anni Blomqvistin lapsuudenkodissa ei ollut paljon kirjoja. Hän oli kymmenlapsisen perheen esikoinen. Kotiin hankittiin vain tärkeimmät kirjat. Ne olivat katekismus, virsikirja ja postilla. Lukemisen sijaan kerrottiin tarinoita. Juuri sillä tavalla Anni sai aineistoa tuleviin romaaneihinsa. VIISI KIRJAA ELÄMÄSTÄ MYRSKYLUODOLLA Anni osallistui aktiivisesti yhteiskunnallisiin keskusteluihin ja kirjoitti useita mielipidekirjoituksia Tidningen Åland -lehteen. Hän järjesti kursseja ja kurkkumätärokotustilaisuuksia ja piti huolen siitä, että sähkö saatiin Simskälaan ja 60-luvulla. Annin esikoisromaani I stormens spår (1966) syntyi surutyönä, kun hän oli menettänyt miehensä ja yhden pojistaan onnettomuudessa vuonna Anni kirjoitti usein istuskellen halkolaatikon vieressä, ennenkuin se oikea työpäivä alkoi. Ensimmäisen kirjan jälkeen hän omistautui kirjoittamiselle kokopäiväisesti. Osittain syynä oli hänen sairastamansa astma, minkä takia eläinten pito ei enää ollut mahdollista. Vuonna 1968 ilmestyi kirja Vägen till Stormskäret, joka oli ensimmäinen Myrskyluodon Maijasta kertovasta viidestä kirjasta. EI JÄTTÄNYT SIMSKÄLAA Myrskyluodosta kertova ensimmäinen kirja herätti tiettyä huomiota, mutta suuri kiinnostus Myrskyluodon Maijaa kohtaan tuli Maija-filmin myötä 1970-luvulla. Matkailijoita ja lehtimiehiä alkoi vaeltaa kirjailijan luokse Simskälaan. Anni ei koskaan jättänyt Simskälaansa lukuun ottamatta niitä kertoja, kun hän oli sairaalassa. Jos hänet halusi tavata, hänen luokseen sai tulla. Niin tekivät mm. Suomen presidentit Urho Kekkonen ja Mauno Koivisto. Anni kuoli vuonna 1990 kotonaan Simskälassa.

19 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 19 STEFAN ÖHBERG VALDEMAR NYMAN Kiiltävänmusta lehmänsilmä on puhtaamman elämän kaivo kuin mikä tahansa kromattu pakoputki. Olemme varttuneet lehmien kanssa emmekä voi hyvin, jos vaihdamme lämmintä maitoa tihkuvat lehmännisät synteettisiä torjunta-aineita täynnä oleviin keinotekoisiin muoviletkuihin VALDEMAR NYMAN ote teoksesta Sanct Olof 1971 (vapaasti suomennettuna) VALDEMAR NYMAN Valdemar Nyman debytoi suhteellisen myöhään, vasta 40-vuotiaana, kirjallaan Som tusen liljor (1944). Valdemar haki aiheita ja inspiraatiota ahvenanmaalaisesta luonnosta ja kulttuurista. Useat kirjan henkilöistä on haettu ahvenanmaalaisista kyläperinteistä, vaikkakin tarkat piirteet ovat kuvitteellisia. Useissa hänen kirjoissaan käydään uskonnollisia keskusteluja ja toisinaan hän esitti epäsuosittuja mielipiteitä kirkollisista arvoista. Kirjailija Valdemar Nyman ( ) syntyi Pohjanmaalla ja muutti Ahvenanmaalle vuonna Hän työskenteli kirkkoherrana ja sen jälkeen maarovastina Pyhän Mikaelin kirkossa Finströmissä. Valdemar Nyman debytoi kirjailijana vuonna 1944 kirjallaan Som tusen liljor. Teos kuvaa 1800-luvun Ahvenanmaata. Valdemar Nyman kirjoitti kaikkiaan 7 romaania, useita lyyrisiä kirjoja ja monta tietokirjaa Ahvenanmaasta. På åländska vägar till lands och till sjöss -kirjassa Valdemar Nyman kertoo matkastaan Ahvenanmaan luonnossa. Hän tuo esiin sen kulttuurihistoriaa ja luonnontiedettä yhdistäen ne vahvaan kotiseututuntemukseen. HISTORIALLISIA ROMAANEJA JA LYRIIKKAA Valdemar Nyman kirjoitti historiallisia romaaneja ja hänen suurimpiin menestyksiinsä lasketaan Broder Kilian (1974). Kirja kertoo katolisesta munkista Kökarissa 1400-luvulla ja tämän uskontaistelusta. Valdemar Nyman on kirjoittanut myös koko joukon lyriikkaa ja useita Ahvenanmaan luontoa ja kulttuuria käsitteleviä opaskirjoja. Hän on julkaissut myös kirjailija Anni Blomqvistin ja tämän ystävättären Hildegaard Ostarhildin kirjeenvaihdon.

20 20 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN Teitä siis onnisti?, huudan takaisin. Kyllä! vastaa Carl Gustaf. Otitko rikkalapion mukaasi? Hän kuvittelee, että hänellä on huone täynnä rahaa. Mutta nyt on toiset ajat kuin silloin, kun Erik Petter tuli kotiin säästöt villasäkissä. Nyt kippari näkee enää harvemmin purjehtimalla hankkimansa rahat. ULLA-LENA LUNDBERG ote kirjasta Leo (vapaasti suomennettuna) ULLA MONTAN ULLA-LENA LUNDBERG Kirjailija Ulla-Lena Lundberg syntyi 1947 Kökarissa. Hän varttui suomenruotsalaisella alueella Manner-Suomessa, mutta vietti kaikki kesänsä Kökarissa. Hän on jo kauan toiminut vapaana kirjailijana Porvoossa. Lundberg debytoi 15-vuotiaana pienellä runokokoelmallaan Utgångspunkt (1962). Hänen tuotantonsa käsittää kuunnelmia, novelleja, romaaneja ja dokumenttikirjoja. Tärkeitä kirjoja hänen myöhemmästä tuotannostaan meritrilogian lisäksi ovat omaelämäkerta Linnunsiivin Siperiaan (1993), Sade (1997) ja Marsipaanisotilas (2001). Ulla-Lena Lundberg on saanut useita palkintoja kirjoillaan. Hän on saanut esim. Runeberg-palkinnon (1998) ja Ruotsin Akatemian Finlandia-palkinnon (1994). Hänen kirjojaan on käännetty suomeksi, tanskaksi, saksaksi, hollanniksi ja venäjäksi. ULLA-LENA LUNDBERG Ulla-Lena Lundberg on edelleen aktiivinen kirjailija. Hänen monipuolinen tuotantonsa ulottuu useille eri alueille, mutta Ahvenanmaa palautuu kuin kantavana aiheena hänen teoksissaan. Parhaiten hänet tunnetaan niin kutsutusta meritrilogiasta Leo, Stora världen ja Allt man kan önska sig ( ). Teoksissa kuvataan laiva liikennettä ahvenanmaalaisesta talonpoikaispurjehduksesta nykypäivän lauttaliikenteeseen saakka. Vesillä päätetään, kuinka elämme maissa, sanotaan teoksessa Leo (vapaasti suomennettuna). LÄPIMURTO 1976 Kirjailija polveutuu Lemlandin kunnassa sijaitsevasta Granbodan kylästä, jossa meritrilogian tapahtumat ovat saaneet alkunsa. Kökarilla, jossa hän syntyi, on ollut merkittävä osuus hänen kirjailijauralleen. Varsinaisen läpimurtonsa hän sai vuonna 1976 dokumenttikirjallaan Kökar, joka kuvaa saaristokunnan elämää. Kirjoja seurasi kaksi Kökar-aiheista romaania, jotka ovat Kungens Anna (1982) ja Ingens Anna (1984). AIHEITA YHDYSVALLOISTA JA SIPERIASTA Kökarilla on merkittävä osa Ulla-Lena Lundergin koko tuotannossa, vaikkakin nuori kirjailija lähti suureen maailmaan pienen runokokoelman Utgångspunkt (1962) aikaisen debyytin jälkeen. Uransa aikana hän on kirjoittanut kirjoja, joiden aiheet ovat Yhdysvalloista, Japanista, Afrikasta ja Siperiasta. Lähteet: Mariehamns stadsbibliotek; ja

21 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 21 JOULUMERKIT 2008 Joulumerkeissä klassisia jouluaiheita Marianne Häggblom on tämän vuoden joulumerkkien taiteilija. Merkeissä näemme tuttuja joulun aiheita, jotka ovat joulupukki, joulunpunaiset tulppaanit, punatulkku ja enkeli. Jokaisessa joulumerkissä on myös hologrammi! Joka vuosi Postin joulumerkkimyynnistä saatu tuotto lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen. Tämän vuoden myynnistä avustusta saavat Stall Joy ja Maarianhaminan pelastuslaitos. JULKAISUPÄIVÄ TAITEILIJA Marianne Häggblom PAINOSMÄÄRÄ arkkia á 20 tarramerkkiä HINTA 3,50 MERKKIEN KOKO 23 x 26 mm ARKKIKOKO 146 x 210 mm PAPERI 110 g/m² PAINOMENETELMÄ 4-värioffset + hologrammi PAINO Keab Paper AVUSTUKSEN SAAJAT Stall Joy järjestää ratsastusterapiaa omalla tilallaan Hammarlandissa. Stall Joy haluaa käyttää saamansa varat vammaisille sopeutetun vaunun hankkimiseen, jotta myös rullatuolia tarvitsevat henkilöt voivat osallistua ratsastusterapiaan. Maarianhaminan pelastuslaitos haluaa hankkia saamillaan varoilla erään ahvenanmaalaisen yrityksen kehittämän kellukelkan. Kellukelkka on jäävene ja sillä voi matkata turvallisesti niin vedessä kuin jäälläkin. Käyttäessään venettä Maarianhaminan pelastuslaitos parantaa pelastuspanoksiaan. ARPAJAISET MYÖS TÄNÄ VUONNA Jokaisen joulumerkkiarkin kääntöpuolella on arpanumero. Tammikuun 12. päivänä 2009 arvotaan monta hienoa palkintoa mm :n arvoinen matkalahjakortti, kaksi viikonloppupakettia hotelli Havsviddeniin Getaan Ahvenanmaalle ja viisi digikameraa. Voittonumerot esitellään Ahvenanmaan paikallislehdissä ja Internetissä osoitteessa sekä Postin tilausesitteessä nro Postin kotisivuilta löytyy lisää tietoa arpajaisista. MARIANNE HÄGGBLOM Marianne on syntynyt vuonna 1951 ja hän työskentelee graafisena muotoilijana. Koulutukseltaan hän on somistaja ja hän on suorittanut myös graafisen muotoilun lisäkoulutuksen. Muotoilu on Mariannelle sekä työ että harrastus. Marianne on kiinnostunut myös muusta taiteesta, erityisesti ikonimaalauksesta, jolle hän mielellään omistaisi enemmän aikaa. Marianne on joulumerkkien lisäksi suunnitellut myös vuosien 2007 ja 2008 joulukoristeet.

NRO 2 2009 SUOMI ALLAN YHDISTÄÄ KAKSI AMMATTIA. www.posten.ax

NRO 2 2009 SUOMI ALLAN YHDISTÄÄ KAKSI AMMATTIA. www.posten.ax NRO 2 2009 SUOMI ALLAN YHDISTÄÄ KAKSI AMMATTIA www.posten.ax Tavataan messuilla! Se, että on lähellä asiakasta ja voi palvella henkilökohtaisesti. Se, että asiakas on entuudestaan tuttu, ei vain ulkonäöltään

Lisätiedot

S U O M I. Siirtolaisuus -postimerkissä on ahvenanmaalaisen emigrantin Ture Bengtzin tekemä litografia. SIVUT 6 7. www.posten.ax

S U O M I. Siirtolaisuus -postimerkissä on ahvenanmaalaisen emigrantin Ture Bengtzin tekemä litografia. SIVUT 6 7. www.posten.ax S U O M I Siirtolaisuus -postimerkissä on ahvenanmaalaisen emigrantin Ture Bengtzin tekemä litografia. www.posten.ax SIVUT 6 7 POSTEN ÅLAND FRIMÄRKEN PB 100 22101 MARIEHAMN PUHELIN 018 636 640 Tilaukset

Lisätiedot

Matkailun kehitys 2016

Matkailun kehitys 2016 Matkailun kehitys 2016 3.5.2017 Lähde: Tilastokeskus. Luvut perustuvat ennakkotietoihin. Kiina jatkoi vahvaan kasvuaan myös piristyi loppuvuotta kohden Suomessa kirjattiin 5 768 000 ulkomaista yöpymistä

Lisätiedot

S U O M I. www.posten.ax. Kaloja postimerkeissä! SIVUT 4 6

S U O M I. www.posten.ax. Kaloja postimerkeissä! SIVUT 4 6 S U O M I www.posten.ax Kaloja postimerkeissä! SIVUT 4 6 POSTEN ÅLAND FRIMÄRKEN PB 100 22101 MARIEHAMN Uutuuksia näyttelyvieraille Näyttelyvieraamme kysyvät useasti: "Onko teillä mitään uutta, erikoista

Lisätiedot

HELSINGIN MATKAILUTILASTOT JOULUKUU 2016

HELSINGIN MATKAILUTILASTOT JOULUKUU 2016 HELSINGIN MATKAILUTILASTOT JOULUKUU 2016 Rekisteröidyt yöpymiset lisääntyivät kaksi prosenttia Joulukuussa 2016 Helsingissä kirjattiin 264 000 yöpymistä, joista suomalaisille 122 500 ja ulkomaalaisille

Lisätiedot

www.posten.ax Andreas Dienert on suunnitellut tämän vuoden humoristiset joulumerkit. Myös tänä vuonna voit osallistua joulumerkkiarvontaan!

www.posten.ax Andreas Dienert on suunnitellut tämän vuoden humoristiset joulumerkit. Myös tänä vuonna voit osallistua joulumerkkiarvontaan! S U O M I www.posten.ax Andreas Dienert on suunnitellut tämän vuoden humoristiset joulumerkit. Myös tänä vuonna voit osallistua joulumerkkiarvontaan! SIVUT 6 7 POSTEN ÅLAND FRIMÄRKEN PB 100 22101 MARIEHAMN

Lisätiedot

NRO 1 2009 SUOMI MERI INSPIROI ANETTEA. www.posten.ax

NRO 1 2009 SUOMI MERI INSPIROI ANETTEA. www.posten.ax NRO 1 2009 SUOMI MERI INSPIROI ANETTEA www.posten.ax Voita kultaa Ahvenanmaalla saat oman postimerkin! Posti on yksi tänä kesänä järjestettävän NatWest Island Games XIII -tapahtuman rahoittajista. Toivotamme

Lisätiedot

RALLIAUTOILIJAN. kuva Ahvenanmaasta. www.posten.ax

RALLIAUTOILIJAN. kuva Ahvenanmaasta. www.posten.ax NRO 1 2008 SUOMI 26 Kesäkuussa ilmestyy vihko, jonka merkeissä on kuvattu 2 x 4 eri majakkaa. Kahden majakan merkit ovat kaiverrettuja merkkejä! 14 Posten Åland julkaisee Pekingin olympialaisten kunniaksi

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Autoliiton Matkailututkimus 2013 selvitykset taulukoina

Autoliiton Matkailututkimus 2013 selvitykset taulukoina Autoliiton Matkailututkimus 2013 selvitykset taulukoina Millä ajoneuvolla matkustitte % Henkilöauto, pakettiauto, maasturi 62 Matkailuauto 18 Moottoripyörä 10 Fly & Drive 5 Auton ja matkailuvaunun yhdistelmä

Lisätiedot

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3 AJAN ILMAISUT AJAN ILMAISUT 1. PÄIVÄ, VIIKONPÄIVÄ 2. VUOROKAUDENAIKA 3. VIIKKO 4. KUUKAUSI 5. VUOSI 6. VUOSIKYMMEN, VUOSISATA, VUOSITUHAT 7. VUODENAIKA 8. JUHLAPÄIVÄT MILLOIN? 1. 2. 3. 4. maanantai, tiistai,

Lisätiedot

Toimitus. Kuljetus Suomi:

Toimitus. Kuljetus Suomi: Toimitus Kuljetus Suomi: Toimitusmaksu alle 150,00 tilauksille on 9,95. Me tarjoamme ilmaisen toimituksen, jos tilauksen summa ylittää 150,00 (paitsi toimitus ulkomaille ja erityistapaukset ylimitoitettu

Lisätiedot

S U O M I. www.posten.ax. Toukokuussa ilmestyy taidekäsityöaiheinen postimerkkivihko. SIVUT 9 11

S U O M I. www.posten.ax. Toukokuussa ilmestyy taidekäsityöaiheinen postimerkkivihko. SIVUT 9 11 S U O M I www.posten.ax Toukokuussa ilmestyy taidekäsityöaiheinen postimerkkivihko. SIVUT 9 11 POSTEN ÅLAND FRIMÄRKEN PB 100 22101 MARIEHAMN Ahvenanmaa taidekäsityöläisten paratiisi Luonnonläheiset raaka-aineet,

Lisätiedot

Matkailuvuosi 2016 Matkailun suuralueet sekä maakunnat. 08/06/2017 First name Last name 2

Matkailuvuosi 2016 Matkailun suuralueet sekä maakunnat. 08/06/2017 First name Last name 2 Matkailuvuosi 2016 Matkailun suuralueet sekä maakunnat 08/06/2017 First name 7.6.2017 Last name 2 Ulkomaisten yöpymisten määrä ja osuus kaikista alueen yöpymisistä sekä muutos edellisvuoteen matkailun

Lisätiedot

Sinun ja kummilapsesi kirjeenvaihto

Sinun ja kummilapsesi kirjeenvaihto Sinun ja kummilapsesi kirjeenvaihto 1 Kirjeen saaminen on aina iloinen yllätys Kummilapsesi ilahtuu varmasti, jos toisinaan muistat häntä postikortilla tai lyhyellä kirjeellä. Postikortit ovat suositeltavia,

Lisätiedot

Tehtäviä. Saraleena Aarnitaival: Kirjailijan murha

Tehtäviä. Saraleena Aarnitaival: Kirjailijan murha Saraleena Aarnitaival: Kirjailijan murha JULKAISIJA: Oppimateriaalikeskus Opike, Kehitysvammaliitto ry Viljatie 4 C, 00700 Helsinki puh. (09) 3480 9350 fax (09) 351 3975 s-posti: opike@kvl.fi www.opike.fi

Lisätiedot

frimärken Ahvenamaan kuningas Julius Sundblom 150 vuotta sivu 4 Tarja Halonen valitsee vahvan naisen sivu 6 nro 1 2015 suomeksi

frimärken Ahvenamaan kuningas Julius Sundblom 150 vuotta sivu 4 Tarja Halonen valitsee vahvan naisen sivu 6 nro 1 2015 suomeksi frimärken Ahvenamaan kuningas Julius Sundblom 150 vuotta sivu 4 nro 1 2015 suomeksi Tarja Halonen valitsee vahvan naisen sivu 6 frimärken nro 1 2015 Ehiökorteissa kukkia lähikuvissa 3 Ahvenanmaan kuningas

Lisätiedot

PISA 2012 MITEN PERUSKOULUN KEHITYSSUUNTA TAKAISIN NOUSUUN?

PISA 2012 MITEN PERUSKOULUN KEHITYSSUUNTA TAKAISIN NOUSUUN? PISA 2012 MITEN PERUSKOULUN KEHITYSSUUNTA TAKAISIN NOUSUUN? Jouni Välijärvi, professori Koulutuksen tutkimuslaitos Jyväskylän yliopisto EDUCA 2014 Helsinki 25.1.2014 30.1.2014 Suomalaisnuorten osaaminen

Lisätiedot

Suosituimmat kohdemaat

Suosituimmat kohdemaat Suosituimmat kohdemaat Maakuntanro Maakunta Kohdemaa Maakoodi sum_lah_opisk 21 Ahvenanmaa - Kreikka GR 3 Åland Italia IT 3 Turkki TR 2 Saksa DE 1 09 Etelä-Karjala Venäjä RU 328 Britannia GB 65 Ranska FR

Lisätiedot

Automatkailututkimuksen tuloksia 2008

Automatkailututkimuksen tuloksia 2008 Automatkailututkimuksen tuloksia 2008 Matkustus kuukausi sekä matkan pituuden (km) jakautuma kuukausille kaikki alle 2000 2001-4000 4001-6000 6001-8000 yli 8000 toukokuu 16 17 29 28 20 6 kesäkuu 41 20

Lisätiedot

1 Matkailutilasto huhtikuu 2016 Kaakko 135

1 Matkailutilasto huhtikuu 2016 Kaakko 135 1 Yöpymiset vähenivät 24,4 prosenttia Kotka-Haminan seudulla Huhtikuussa 2016 Kotka-Haminan seudulla yövyttiin 8 600 yötä, joista suomalaiset yöpyivät 7 200 yötä ja ulkomaalaiset 1 400 yötä (venäläiset

Lisätiedot

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto.

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto. TEE OIKEIN Kumpi on (suuri), Rovaniemi vai Ylitornio? Tämä talo on paljon (valoisa) kuin teidän vanha talo. Pusero on (halpa) kuin takki. Tämä tehtävä on vähän (helppo) kuin tuo. Minä olen (pitkä) kuin

Lisätiedot

Lomakausi lähestyy joko sinulla on eurooppalainen sairaanhoitokortti?

Lomakausi lähestyy joko sinulla on eurooppalainen sairaanhoitokortti? MEMO/11/406 Bryssel 16. kesäkuuta 2011 Lomakausi lähestyy joko sinulla on eurooppalainen sairaanhoitokortti? Kun olet lomalla varaudu yllättäviin tilanteisiin! Oletko aikeissa matkustaa toiseen EU-maahan,

Lisätiedot

Preesens, imperfekti ja perfekti

Preesens, imperfekti ja perfekti Preesens, imperfekti ja perfekti ennen nyt Neljä vuotta sitten olin töissä tehtaassa. Nyt minä olen lähihoitaja. r Olen työskennellyt sairaalassa jo kaksi vuotta. J Joo, kävin toissapäivänä. Sinun tukka

Lisätiedot

frimärken Joulumerkit yhdistävät hyödyn ja huvin, sivu 4 Inspiroidu syksyn keräilytuotteista nro 3 2015 suomeksi

frimärken Joulumerkit yhdistävät hyödyn ja huvin, sivu 4 Inspiroidu syksyn keräilytuotteista nro 3 2015 suomeksi frimärken Joulumerkit yhdistävät hyödyn ja huvin, sivu 4 nro 3 2015 suomeksi Inspiroidu syksyn keräilytuotteista frimärken nro 3 2015 Hopeakoruja tyylikkäässä pakkauksessa 3 Joulumerkit yhdistävät hyödyn

Lisätiedot

Ulkomaiset matkailijat Suomessa ja pääkaupunkiseudulla v. 2015

Ulkomaiset matkailijat Suomessa ja pääkaupunkiseudulla v. 2015 Ulkomaalaiset matkailijat Suomessa ja pääkaupunkiseudulla 2015 Ulkomaiset matkailijat Suomessa ja pääkaupunkiseudulla v. 2015 Tutkimus ja Analysointikeskus TAK Oy 2 Ulkomaalaiset matkailijat Suomessa 2015

Lisätiedot

YKSIKKÖ Pääte on aina -N. Se liittyy sanan taipuneeseen vartaloon. Kenen auto tuo on? - Aleksanterin - Liian. Minkä osia oksat ovat?

YKSIKKÖ Pääte on aina -N. Se liittyy sanan taipuneeseen vartaloon. Kenen auto tuo on? - Aleksanterin - Liian. Minkä osia oksat ovat? GENETIIVI yksikkö -N KENEN? MINKÄ? monikko -DEN, -TTEN, -TEN, -EN YKSIKKÖ Pääte on aina -N. Se liittyy sanan taipuneeseen vartaloon. Kenen auto tuo on? - Aleksanterin - Liian Minkä osia oksat ovat? puu

Lisätiedot

Matkailun kehitys maakunnissa

Matkailun kehitys maakunnissa Matkailun kehitys maakunnissa 2014 1.12.2015 PÄÄKAUPUNKISEUTU JÄRVI- SUOMI RANNIKKO JA SAARISTO LAPPI JA KUUSAMO Uusimaa 1 (vain pk- seutu) Lappi Etelä- Karjala Ahvenanmaa Varsinais- Suomi Pirkanmaa Etelä-

Lisätiedot

Simo Sivusaari. Nuori puutarhuri

Simo Sivusaari. Nuori puutarhuri Simo Sivusaari Simo Yrjö Sivusaari syntyi 26.10.1927 Vaasassa. Hän kävi kolmivuotisen puutarhaopiston ja on elättänyt perheensä pienellä taimi- ja kukkatarhalla. Myynti tapahtui Vaasan torilla ja hautausmaan

Lisätiedot

Renkajärven valokuvauskilpailu 2011 jälleen upeita kuvia!

Renkajärven valokuvauskilpailu 2011 jälleen upeita kuvia! Renkajärven valokuvauskilpailu 2011 jälleen upeita kuvia! Suojeluyhdistyksen valokuvauskilpailu järjestettiin nyt kolmannen kerran. Kilpailuaika oli 13.2.-5.6.2011. Yhdistyksen hallitus oli antanut kilpailun

Lisätiedot

frimärken Uudet purjealukset lähtevät maailman vesille sivu 4 Loppuunmyynti alennusta ostoksistasi sivu 20 nro 4 2015 suomeksi

frimärken Uudet purjealukset lähtevät maailman vesille sivu 4 Loppuunmyynti alennusta ostoksistasi sivu 20 nro 4 2015 suomeksi frimärken Uudet purjealukset lähtevät maailman vesille sivu 4 nro 4 2015 suomeksi Loppuunmyynti alennusta ostoksistasi sivu 20 frimärken Puhelin 018 636 640 ulkomailta: +358 18 636 640 Puhelinaika: ma

Lisätiedot

Matkailun kehitys

Matkailun kehitys Matkailun kehitys 2015 3.3.2015 Lähde: Tilastokeskus. Luvut perustuvat ennakkotietoihin. Venäjä romahti Kiinasta kasvua yli 40 prosenttia Suomessa kirjattiin 5 504 000 ulkomaista yöpymistä vuonna 2015.

Lisätiedot

Rekisteröidyt yöpymiset kasvoivat viisi prosenttia. Kasvua sekä työmatkalaisissa että vapaa-ajan matkustajissa. Majoitusmyynti 23 miljoonaa euroa

Rekisteröidyt yöpymiset kasvoivat viisi prosenttia. Kasvua sekä työmatkalaisissa että vapaa-ajan matkustajissa. Majoitusmyynti 23 miljoonaa euroa HELSINGIN MATKAILUTILASTOT MARRASKUU 2016 Rekisteröidyt yöpymiset kasvoivat viisi prosenttia Marraskuussa 2016 Helsingissä kirjattiin 273 000 yöpymistä, joista suomalaisille 152 000 ja ulkomaalaisille

Lisätiedot

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017 Minun elämäni Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, Nid Minä olen syntynyt Buriramissa Thaimaassa. Minun perheeni oli iskä äiskä 2 veljeä ja 2 siskoa. Minun

Lisätiedot

3. kappale (kolmas kappale) AI KA

3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3.1. Kellonajat: Mitä kello on? Kello on yksi. Kello on tasan yksi. Kello on kaksikymmentä minuuttia vaille kaksi. Kello on kymmenen minuuttia yli yksi. Kello on kymmenen

Lisätiedot

KEHITYSTRENDIT. Suomen Matkailuasiantuntijat Oy Travel Industry Experts Finland Ltd. Heikki Artman Art-Travel Oy

KEHITYSTRENDIT. Suomen Matkailuasiantuntijat Oy Travel Industry Experts Finland Ltd. Heikki Artman Art-Travel Oy SATAKUNNAN MATKAILUN TUOREIMMAT KEHITYSTRENDIT 22.9.21 21 Suomen Matkailuasiantuntijat Oy Travel Industry Experts Finland Ltd. Heikki Artman Art-Travel Oy lähdeaineistona Tilastokeskuksen majoitustilastot

Lisätiedot

Taxfree myynti kasvoi, kasvua odotettavissa myös vuodenvaihteen venäläismatkailuun

Taxfree myynti kasvoi, kasvua odotettavissa myös vuodenvaihteen venäläismatkailuun 1 Rekisteröidyt yöpymiset vähenivät 19,9 prosenttia n seudulla Lokakuussa 2016 n seudulla yövyttiin 10 000 yötä, joista suomalaiset yöpyivät 7 800 yötä ja ulkomaalaiset 2 200 yötä (venäläiset 922 yötä).

Lisätiedot

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin.

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin. Objektiharjoituksia Harjoitus 1 Pane objekti oikeaan muotoon. 1. Ensin te kirjoitatte... TÄMÄ TESTI ja sitten annatte... PAPERI minulle. 2. Haluan... KUPPI - KAHVI. 3. Ostan... TUO MUSTA KENKÄ (mon.).

Lisätiedot

Ma Tänään rapistelemme ja mittailemme sanomalehteä.

Ma Tänään rapistelemme ja mittailemme sanomalehteä. Ma Tänään rapistelemme ja mittailemme sanomalehteä. 3. Kuinka monta sivua tämän päivän lehdessä on? 2. Kumpaan suuntaan sanomalehti repeää paremmin, alhaalta ylös vai sivulta sivulle? Laita rasti oikean

Lisätiedot

LINJA-AUTOJA LEIVONNAISIA, JA ANIMAATIOITA. posten.ax. Vuonna 2012 alkaa uusi, kolmivuotinen postimaksulipukesarja, vanhoja, puisia houkutuslintuja.

LINJA-AUTOJA LEIVONNAISIA, JA ANIMAATIOITA. posten.ax. Vuonna 2012 alkaa uusi, kolmivuotinen postimaksulipukesarja, vanhoja, puisia houkutuslintuja. NRO 2 2011 SUOMI 7 Vuonna 2012 alkaa uusi, kolmivuotinen postimaksulipukesarja, jossa kuvataan merilintujen metsästyksessä käytettyjä vanhoja, puisia houkutuslintuja. 14 Matk Matkustaja- aja lautta-aiheisessa

Lisätiedot

JOAKIM KUVITTAA TÄRKEÄN SANOMAN ÅLAND AUCTIONS S. 3 KAUPUNGINTEATTERI TÄYTTÄÄ 100 VUOTTA S. 14 ENKELIMÄISET JOULUMERKIT JA JOULUKORISTEET S.

JOAKIM KUVITTAA TÄRKEÄN SANOMAN ÅLAND AUCTIONS S. 3 KAUPUNGINTEATTERI TÄYTTÄÄ 100 VUOTTA S. 14 ENKELIMÄISET JOULUMERKIT JA JOULUKORISTEET S. posten.ax S U O M I N R O 2 2 0 1 3 JOAKIM KUVITTAA TÄRKEÄN SANOMAN ÅLAND AUCTIONS S. 3 KAUPUNGINTEATTERI TÄYTTÄÄ 100 VUOTTA S. 14 ENKELIMÄISET JOULUMERKIT JA JOULUKORISTEET S. 18 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN

Lisätiedot

Ranska, Chamonix TAMMIKUU

Ranska, Chamonix TAMMIKUU Ranska, Chamonix TAMMIKUU Tulin Ranskaan 2.1.2013 Riitan & Katjan kanssa. Oltiin hotelilla, joskus 9 jälkeen illalla. Sain oman huoneen ja näytettiin pikaisesti missä on suihkut ja vessat. Ensimmäisenä

Lisätiedot

Talvikuukaudet kasvattivat yöpymisiä ja matkailutuloa Suomeen 2016

Talvikuukaudet kasvattivat yöpymisiä ja matkailutuloa Suomeen 2016 Talvikuukaudet kasvattivat yöpymisiä ja matkailutuloa Suomeen 2016 2 16 14 12 10 12,2 9,7 11,1 8,4 13,5 11,2 8 6,4 6 4,6 4 2 0 Koko vuosi Talvi (Q1 ja Q4) 1,7 0,4 Kesä (Q2- Q3) 1,6 1,8 0,8 0,2 Q1 Q2 Q3

Lisätiedot

Saisinko nimikirjoituksenne, Herra Presidentti?

Saisinko nimikirjoituksenne, Herra Presidentti? 104 LÄHIKUVA 2/2016 Tomi Lindblom VTT Saisinko nimikirjoituksenne, Herra Presidentti? Kirjoittaja on VTT ja viestintäyrittäjä, jolla on yksi maamme laajimmista yksityisomistuksessa olevista nimikirjoituskokoelmista.

Lisätiedot

Rajahaastattelututkimus 1.1.-31.12.2011

Rajahaastattelututkimus 1.1.-31.12.2011 Alueelliset tulostukset: Ulkomaiset matkustajat Helsingissä Tulostuksen alueellinen rajaus: Helsingin kaupunki Rajaustiedot ja niiden käyttäminen: Matkan pääkohde on ollut alueella. Mahdollinen toinen

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN?

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? 1. MILLOIN? KOSKA? 2. MIHIN AIKAAN? 3. MINÄ PÄIVÄNÄ? 4. MILLÄ VIIKOLLA? 5. MISSÄ KUUSSA? 6. MINÄ VUONNA? 7. MILLÄ VUOSIKYMMENELLÄ? 8. MILLÄ

Lisätiedot

KESKUSPÖLYNIMURIJÄRJESTELMÄT. hyvinvoinnin maailma...

KESKUSPÖLYNIMURIJÄRJESTELMÄT. hyvinvoinnin maailma... KESKUSPÖLYNIMURIJÄRJESTELMÄT hyvinvoinnin maailma... Hygieniaa ja mukavuutta yksinkertaisesti 1 Keskuspölynimuri 2 PVC-putket 3 Äänenvaimennin 4 Imurasia Kuvat ovat suuntaa-antavia. KESKUSPÖLYNIMURIJÄRJESTELMÄT

Lisätiedot

Sanomalehtiviikko. KAUKOPUTKI LÖYTÄÄ UUTISET Tehtäväpaketti 1. 2.-luokkalaisille. Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella

Sanomalehtiviikko. KAUKOPUTKI LÖYTÄÄ UUTISET Tehtäväpaketti 1. 2.-luokkalaisille. Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella Sanomalehtiviikko KAUKOPUTKI LÖYTÄÄ UUTISET Tehtäväpaketti 1. -luokkalaisille Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella MA Tänään katsomme ja kuuntelemme sanomalehteä. 1. Paljonko sanomalehti

Lisätiedot

Jyväskylän kaupungin kansainväliset yhteistyöverkostot

Jyväskylän kaupungin kansainväliset yhteistyöverkostot Jyväskylän kaupungin kansainväliset yhteistyöverkostot Kulttuurin kansainväliset yhteydet Jyväskylän kaupungin vastuulalueilla on laajat ja toimivat kansainväliset yhteydet. Kansainväliset näyttelyt Graphica

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

Map-tiedote. Minun asumisen polkuni -projektin lopputuotteet

Map-tiedote. Minun asumisen polkuni -projektin lopputuotteet Map-tiedote Minun asumisen polkuni -projektin lopputuotteet Mitä tämä vihko sisältää? 1. Map Minun asumisen polkuni -toimintamalli 5 2. Map-selkokuvat 7 3. Suunnittelen omaa elämääni 9 4. Asuntotoiveeni

Lisätiedot

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Petri Kallio Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Asiantuntijaryhmän jäsen Petra Tiihonen Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Henkilökohtainen avustajatoiminta Syyskuu 2014

Lisätiedot

SUOMEKSI TILASTOTIETOJA

SUOMEKSI TILASTOTIETOJA SUOMEKSI TILASTOTIETOJA Virolle 14,1 miljardin kruunun matkailutulot! Matkailu on merkittävä tulonlähde Virolle. Vuonna 2004 Viroon tuli matkailukruunuja 14,1 miljardin kruunun edestä, 15 prosenttia enemmän

Lisätiedot

veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot

veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot Jag vill veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot Tämä esite on tarkoitettu nuorille, joilla on suojatut henkilötiedot. Sen ovat laatineet yhdessä Rikosuhriviranomainen (Brottsoffermyndigheten)

Lisätiedot

Rademacherin pajat. Elävää käsityötaitoa kulttuurihistoriallisesti merkittävässä ympäristössä

Rademacherin pajat. Elävää käsityötaitoa kulttuurihistoriallisesti merkittävässä ympäristössä Rademacherin pajat Elävää käsityötaitoa kulttuurihistoriallisesti merkittävässä ympäristössä Rademacherin pajoissa Eskilstunassa on jo satojen vuosien ajan valmistettu veitsiä, saksia, silmäneuloja, nuppineuloja,

Lisätiedot

Ferratum-ryhmän Euroopan ja Kansainyhteisön maiden Joulubarometri 2015

Ferratum-ryhmän Euroopan ja Kansainyhteisön maiden Joulubarometri 2015 Ferratum-ryhmän Euroopan ja Kansainyhteisön maiden Joulubarometri 2015 Sivu 2 Joulun rahankulutus suhteessa kotitalouden käytössä oleviin tuloihin Euroopan ja kansainyhteisön maiden kulutus jouluna 2015:

Lisätiedot

Tekninen ja ympäristötoimiala

Tekninen ja ympäristötoimiala Lahden seudun ympäristöpalvelut Tekninen ja ympäristötoimiala 6.11.2006 24.11. alkaa kaamos. Aurinko painuu alas Suomen pohjoisimmassa kolkassa, Nuorgamissa noustakseen seuraavan kerran taivaanrantaan

Lisätiedot

Työhön ja työnhakuun ulkomaille. Leena Ikonen, Kela 27.8.2013

Työhön ja työnhakuun ulkomaille. Leena Ikonen, Kela 27.8.2013 Työhön ja työnhakuun ulkomaille Leena Ikonen, Kela 27.8.2013 Vakuuttaminen Suomessa asuvat ovat vakuutettuja Kelan hoitaman sosiaaliturvan osalta, jos Henkilöllä on täällä varsinainen asunto ja koti ja

Lisätiedot

Kuvallinen viikkotiedote. Mitä se tarkoittaa?

Kuvallinen viikkotiedote. Mitä se tarkoittaa? Kuvallinen viikkotiedote Mitä se tarkoittaa? Taustaa Työskentelen Ammattiopisto Luovin Liperin yksikössä. Olen tehnyt työtä erityisopettajana ja kotitalousopettajana kehitysvammaisten nuorten ja aikuisten

Lisätiedot

Venäläisten ulkomaanmatkailu 2013, maaliskuu 2014

Venäläisten ulkomaanmatkailu 2013, maaliskuu 2014 Venäläisten ulkomaanmatkailu 2013, maaliskuu 2014 Sisällysluettelo Venäläisten ulkomaanmatkailu kasvoi 13 % Kuva 1: Matkojen määrien muutokset kymmeneen suosituimpaan kohdemaahan 2012 2013 Taulukko 2:

Lisätiedot

Tilaa postimerkit tässä tai osoitteella Tee kestotilaus Fär-saarten postimerkeistä

Tilaa postimerkit tässä tai osoitteella  Tee kestotilaus Fär-saarten postimerkeistä Tilaa postimerkit tässä tai osoitteella www.lape.net Määra Til. no. Tuote Hinta EUR Yhteensä EUR (toimituskulut lisätään) FA1404 - F31 Tee kestotilaus Fär-saarten postimerkeistä Kyllä kiitos, tilaan Fär-saaret

Lisätiedot

Lasten lukuharrastus PIRLStutkimuksen. Sari Sulkunen, FT sari.sulkunen@jyu.fi

Lasten lukuharrastus PIRLStutkimuksen. Sari Sulkunen, FT sari.sulkunen@jyu.fi Lasten lukuharrastus PIRLStutkimuksen valossa Sari Sulkunen, FT sari.sulkunen@jyu.fi PIRLS 2011 Progress in International Reading Literacy Study IEA-järjestön hanke Toteutetaan viiden vuoden välein (2001

Lisätiedot

Rajahaastattelututkimus 1.1.-31.12.2011

Rajahaastattelututkimus 1.1.-31.12.2011 Alueelliset tulostukset: Ulkomaiset matkustajat pääkaupunkiseudulla Tulostuksen alueellinen rajaus: Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupungit Rajaustiedot ja niiden käyttäminen: Matkan pääkohde

Lisätiedot

Pikkulasten rokotusohjelman rokotuskattavuusraportti

Pikkulasten rokotusohjelman rokotuskattavuusraportti Pikkulasten rokotusohjelman rokotuskattavuusraportti Terveyskeskus : Ahvenanmaa Tämä raportti perustuu valtakunnalliseen rokotusrekisteriin. Rokotuskattavuusraportissa ovat mukana vuonna 2012 syntyneet

Lisätiedot

Keski-Suomen maakuntakokoelman aineistovalinnan periaatteet

Keski-Suomen maakuntakokoelman aineistovalinnan periaatteet Jyväskylän kaupunginkirjasto Keski-Suomen maakuntakirjasto 15.11.2011 Keski-Suomen maakuntakokoelman aineistovalinnan periaatteet Johdanto ja yleiset valintaperiaatteet Keski-Suomen maakuntakirjastoalue

Lisätiedot

Matkailun kehitys

Matkailun kehitys Matkailun kehitys 2014 7.4.2015 Lähde: Tilastokeskus. Luvut perustuvat ennakkotietoihin. Venäläismatkailijoiden katokäänsi ulkomaiset yöpymiset laskuun Suomessa kirjattiin 5 697 300 ulkomaista yöpymistä

Lisätiedot

Kristinusko (AR) Kristinuskon historia. Kristinuskon syntymä

Kristinusko (AR) Kristinuskon historia. Kristinuskon syntymä Kristinusko (AR) Kristinuskon historia Kristinuskon syntymä Juutalaisuudessa oli kauan jo odotettu, että maan päälle syntyy Messias, joka pelastaa maailman. Neitsyt Maria synnytti pojan Jeesus Nasaretilaisen,

Lisätiedot

ESIRAKKAUTTA ESIRAKKAUTTA SURREALISMIIN SURREALISMIIN. posten.ax. 12 Ahvenanmaan taidemuseon 50-vuotisjuhlan kunniaksi julkaistaan.

ESIRAKKAUTTA ESIRAKKAUTTA SURREALISMIIN SURREALISMIIN. posten.ax. 12 Ahvenanmaan taidemuseon 50-vuotisjuhlan kunniaksi julkaistaan. NRO 2 2012 SUOMI 12 Ahvenanmaan taidemuseon 50-vuotisjuhlan kunniaksi julkaistaan postimerkki, jossa on kuvattuna Guy Friskin taulu Längtan. 14 S/s Ålandsfärjan kuvataan helmikuussa ilmestyvän Matkustajalauttoja-sarjan

Lisätiedot

Arvioin palvelusuunnitelmani tekemistä

Arvioin palvelusuunnitelmani tekemistä Arvioin palvelusuunnitelmani tekemistä Mitä tämä vihko sisältää? 1. Kuka minä olen? 4 2. Miten aloitimme palvelusuunnitelman tekemisen? 5 3. Miten suunnittelin palvelujani ennen palvelusuunnitelmakokousta?

Lisätiedot

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU 1. Apuverbi vaatii seuraavan verbin määrämuotoon. Lisää verbi luettelosta ja taivuta se oikeaan muotoon. Voimme Me haluamme Uskallatteko te? Gurli-täti ei tahdo Et kai

Lisätiedot

ja työmatkalaisten tekemiä. Yöpymisen keskihinta toukokuussa 2016 oli 64,4 euroa

ja työmatkalaisten tekemiä. Yöpymisen keskihinta toukokuussa 2016 oli 64,4 euroa 1 Yöpymiset laskivat 20,9 prosenttia n seudulla Toukokuussa 2016 n seudulla yövyttiin 14 tuhatta yötä, joista suomalaiset yöpyivät 12 tuhatta yötä ja ulkomaalaiset 2 000 yötä (venäläiset 709 yötä). Yhteensä

Lisätiedot

Ruplan heikkeneminen kesän alussa jarrutti positiivista kehitystä

Ruplan heikkeneminen kesän alussa jarrutti positiivista kehitystä Venäläisten matkailu Suomeen kesä-heinäkuu 6.8. Ruplan heikkeneminen kesän alussa jarrutti positiivista kehitystä Kaakkois-Suomen raja-asemien kautta Suomeen saapui kesäkuussa noin 233 000 ja heinäkuussa

Lisätiedot

Sävel Oskar Merikanto Sanat Pekka Ervast

Sävel Oskar Merikanto Sanat Pekka Ervast Sävel Oskar Merikanto Sanat Pekka Ervast KUOLEMAN KUNNIAKSI Pekka Ervast Oskar Merikanto Teoksen taustaa Tukholman kongressi 1913 ja Oskar Merikanto. Kuten lukijamme tietävät, pidetään ensi kesänä Tukholmassa

Lisätiedot

LASTENKIRJOJA CATHARINA RAKASTAA. www.posten.ax. täyttää 150 vuotta ensi vuonna. Maarianhamina sai nimensä keisarinna Maria Alexandrovnan mukaan.

LASTENKIRJOJA CATHARINA RAKASTAA. www.posten.ax. täyttää 150 vuotta ensi vuonna. Maarianhamina sai nimensä keisarinna Maria Alexandrovnan mukaan. NRO 2 2010 SUOMI 18 Maarianhaminan kaupunki täyttää 150 vuotta ensi vuonna. Maarianhamina sai nimensä keisarinna Maria Alexandrovnan mukaan. 20 Matkustajalautta-aiheisen sarjan kaksi seuraavaa alusta m/s

Lisätiedot

Tasavallan presidentin vaali

Tasavallan presidentin vaali Tasavallan presidentin vaali 2012 Selkoesite Presidentinvaali Tämä esite kertoo presidentinvaalista, joka järjestetään Suomessa vuonna 2012. Presidentin tehtävät Presidentti johtaa Suomen ulkopolitiikkaa

Lisätiedot

Matkailutilasto Huhtikuu 2016

Matkailutilasto Huhtikuu 2016 Matkailutilasto Huhtikuu 2016 SISÄLLYSLUETTELO Yhteenveto... 1 Tiivistelmä... 2 Matkailun avainluvut Oulussa... 3 Yöpymiset kansallisuuksittain... 5 Yöpymiset vertailuseuduilla... 6 Tietoa tilastoista...

Lisätiedot

Työhön ulkomaille - lähetetyt työntekijät. Marika Peltoniemi 25.8.2011

Työhön ulkomaille - lähetetyt työntekijät. Marika Peltoniemi 25.8.2011 Työhön ulkomaille - lähetetyt työntekijät Marika Peltoniemi 25.8.2011 Ulkomaantyöskentely lainvalintaa koskevat säännöt EI SOPIMUSTA EU/ETA -MAA SOPIMUSMAA Suomen kansallinen lainsäädäntö ja toisen maan

Lisätiedot

1 Matkailutilasto marraskuu 2016 Kaakko 135. Rekisteröidyt yöpymiset nousivat 24,0 prosenttia Kotka-Haminan seudulla

1 Matkailutilasto marraskuu 2016 Kaakko 135. Rekisteröidyt yöpymiset nousivat 24,0 prosenttia Kotka-Haminan seudulla 1 Rekisteröidyt yöpymiset nousivat 24,0 prosenttia Kotka-Haminan seudulla Marraskuussa 2016 Kotka-Haminan seudulla yövyttiin 9 800 yötä, joista suomalaiset 7 500 ja ulkomaalaiset 2 400 yötä (venäläiset

Lisätiedot

Matkailun kehitys maakunnissa

Matkailun kehitys maakunnissa Matkailun kehitys maakunnissa 2015 15.3.2015 Helsingin seudulla liki puolet matkailijoista ulkomaisia Ulkomaisten yöpymisten määrä ja osuus kaikista alueen yöpymisistä sekä muutos edellisvuoteen matkailun

Lisätiedot

Opintovierailut. Euroopan unionin. poikittaisohjelma. opintovierailut koulutuksen asiantuntijoille

Opintovierailut. Euroopan unionin. poikittaisohjelma. opintovierailut koulutuksen asiantuntijoille Opintovierailut Euroopan unionin poikittaisohjelma opintovierailut koulutuksen asiantuntijoille Opintovierailut-ohjelma Opintovierailut on osa Elinikäisen oppimisen ohjelman poikittaisohjelmaa. Ohjelman

Lisätiedot

Kuinka tasa-arvoinen ruotsinsuomalainen nainen/mies on kotona?

Kuinka tasa-arvoinen ruotsinsuomalainen nainen/mies on kotona? Kuinka tasa-arvoinen ruotsinsuomalainen nainen/mies on kotona? Kyselyä koskevia ohjeita Lähettäjä. Tämän kyselyn tekevät Ruotsinsuomalaisten Keskusliitto ja Ruotsinsuomalaisten Naisten Foorumi. Rahoittajana

Lisätiedot

Töihin ulkomaille - lähetetyt työntekijät

Töihin ulkomaille - lähetetyt työntekijät Töihin ulkomaille - lähetetyt työntekijät Marika Peltoniemi 31.8.2010 Eläketurvakeskus KOULUTTAA EU/ETA-maat ja Sveitsi 2 EU:n sosiaaliturva-asetukset 883/2004 ja 987/2009: EU: Belgia, Bulgaria, Espanja,

Lisätiedot

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Teidän talonne on upouusi. MINKÄ? KENEN? MILLAISEN? = talon, teidän, sinisen huoneen= GENETIIVI Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Genetiivi ilmaisee omistusta Laurin koira, minun

Lisätiedot

Ruotsin- ja kaksikieliset kunnat. Taustaatietoa

Ruotsin- ja kaksikieliset kunnat. Taustaatietoa Ruotsin- ja kaksikieliset kunnat Taustaatietoa 2008 2017 Suomen kaksi- ja ruotsinkieliset kunnat 2017 Suomen kunnista 49 on kaksi- tai ruotsinkielisiä. Suomessa on yhteensä 311 kuntaa. Ruotsinkielisiä

Lisätiedot

Tervetuloa mukaan Saunaseura SaunaMafia ry:n iloisiin tapahtumiin! Saunaseura SaunaMafia ry:n julkaisu HURJAA SAUNOMISTA TELTTA- JA SAVUSAUNASSA

Tervetuloa mukaan Saunaseura SaunaMafia ry:n iloisiin tapahtumiin! Saunaseura SaunaMafia ry:n julkaisu HURJAA SAUNOMISTA TELTTA- JA SAVUSAUNASSA SAUNASEURA 26.5.2014 1/6 HURJAA SAUNOMISTA TELTTA- JA SAVUSAUNASSA SaunaMafialaisten vierailu ja tutustuminen jäsenemme Arin tiluksiin ja saunoihin. AIKA: La 24. - Su 25.5.2014 PAIKKA: Korpilahti Kaksin

Lisätiedot

lehtipajaan! Opettajan aineisto

lehtipajaan! Opettajan aineisto Tervetuloa lehtipajaan! Opettajan aineisto Opettajalle Ennen kuin ryhdyt lehtipajaan lue myös oppilaan aineisto Lehtipaja on tarkoitettu tt 3.-6.-luokkalaisille l ill Voit käyttää aineistoa myös 1.-2.-luokkalaisille,

Lisätiedot

EI MIKÄÄN NÄISTÄ. KUVITETTU MINI-MENTAL STATE EXAMINATION Ohjeet viimeisellä sivulla. 1. Mikä vuosi nyt on? 2. Mikä vuodenaika nyt on?

EI MIKÄÄN NÄISTÄ. KUVITETTU MINI-MENTAL STATE EXAMINATION Ohjeet viimeisellä sivulla. 1. Mikä vuosi nyt on? 2. Mikä vuodenaika nyt on? POTILAS: SYNTYMÄAIKA: TUTKIJA: PÄIVÄMÄÄRÄ: 1. Mikä vuosi nyt on? 2000 2017 2020 1917 EI MIKÄÄN NÄISTÄ 2. Mikä vuodenaika nyt on? KEVÄT KESÄ SYKSY TALVI 3. Monesko päivä tänään on? 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Lisätiedot

Markkinaraportti / heinäkuu 2010

Markkinaraportti / heinäkuu 2010 Markkinaraportti / heinäkuu 21 Yöpymismäärissä merkittävää kasvua heinäkuussa Yöpymiset Helsingin majoitusliikkeissä lisääntyivät heinäkuussa 18,2 % edellisvuoden heinäkuusta. Lisäystä tuli sekä kotimaasta

Lisätiedot

TAK Rajatutkimus tuloksia Kouvolan seutu

TAK Rajatutkimus tuloksia Kouvolan seutu TAK Rajatutkimus 2014 tuloksia Kouvolan seutu 2 Suomessa / Ruotsissa vierailleet ulkomaalaiset matkailijat vuonna 2012 Venäjä Viro Ruotsi/Suomi Saksa Iso-Britannia Norja USA Japani Ranska Kiina Tanska

Lisätiedot

Markkinaraportti / tammikuu 2011

Markkinaraportti / tammikuu 2011 Markkinaraportti / tammikuu 211 Yöpymiset lisääntyivät tammikuussa 9 % Matkailu vilkastui Helsingissä yöpymisissä mitattuna tammikuussa 211 sekä koti- että vientimarkkinoilla. Nousua kirjattiin sekä vapaa-ajan

Lisätiedot

Virtuaalipoluilla edistämään nuorten informaatio- ja medialukutaitoja

Virtuaalipoluilla edistämään nuorten informaatio- ja medialukutaitoja Virtuaalipoluilla edistämään nuorten informaatio- ja medialukutaitoja Maija Saraste Suomalais-venäläisen kulttuurifoorumin kirjastotapaaminen Saransk 7.10.2011 1 Hämeenlinnan kaupunginkirjasto Hämeenlinna

Lisätiedot

NRO 1 2010 SUOMI ÅSA EI VOI KUVITELLA ELÄMÄÄ ILMAN KIRJOJA. www.posten.ax

NRO 1 2010 SUOMI ÅSA EI VOI KUVITELLA ELÄMÄÄ ILMAN KIRJOJA. www.posten.ax NRO 1 2010 SUOMI ÅSA EI VOI KUVITELLA ELÄMÄÄ ILMAN KIRJOJA www.posten.ax AHVENANMAA+MACAO=TOTTA Kaksi pientä, itsenäistä aluetta eri puolilla maapalloa on löytänyt toisensa. Juuri ennen vuodenvaihdetta

Lisätiedot

Pablo-vaari pääsee hoivakotiin

Pablo-vaari pääsee hoivakotiin Pablo-vaari pääsee hoivakotiin Tämä on tarina kunnan hoivakodin rakentamisesta. Päättävistä kunnan sedistä ja tädeistä, hoivakotipaikkaa tarvitsevista vanhuksista ja hoivakotien rakentajasta. Tämä tarina

Lisätiedot

CAROLINE ESITTELEE AHVENANMAANSA

CAROLINE ESITTELEE AHVENANMAANSA NRO 1 2012 SUOMI 4 Kesäkuussa ilmestyy Minun postimerkkinimerkkien uusi kehys. Caroline af Ugglas on suunnitellut ahvenaiheisen postimerkin. 8 Va Valokuvaaja aja Jacob Saurén on ottanut Europapostimerkkiin

Lisätiedot

Ruotsi uudistaa setelit ja kolikot

Ruotsi uudistaa setelit ja kolikot Ruotsi uudistaa setelit ja kolikot TARKISTA RAHASI! S V E R I G E S R I K S B A N K 1 kruunu 2 kruunua 5 kruunua 10 kruunua Ruotsi uudistaa setelit ja kolikot Ruotsissa otetaan vuosien 2015 ja 2016 aikana

Lisätiedot

1 Matkailutilasto syyskuu 2016 Kaakko 135. Rekisteröidyt yöpymiset laskivat 16,1 prosenttia Kotka-Haminan seudulla

1 Matkailutilasto syyskuu 2016 Kaakko 135. Rekisteröidyt yöpymiset laskivat 16,1 prosenttia Kotka-Haminan seudulla 1 Rekisteröidyt yöpymiset laskivat 16,1 prosenttia n seudulla Syyskuussa 2016 n seudulla yövyttiin 11 000 yötä, joista suomalaiset yöpyivät 9 200 yötä ja ulkomaalaiset 2 100 yötä (venäläiset 899 yötä).

Lisätiedot

JOUTSEN INNOITTI ARKKITEHDIT UUSILLE TEILLE

JOUTSEN INNOITTI ARKKITEHDIT UUSILLE TEILLE YO ZEN JOUTSEN INNOITTI ARKKITEHDIT UUSILLE TEILLE YO ZEN on uusi kahden arkkitehdin perustama oululainen design-studio. Parhaillaan työn alla on korusuunnittelua, ja ensimmäinen mallisto "Origami" julkistetaan

Lisätiedot

suurempi valoisampi halvempi helpompi pitempi kylmempi puheliaampi

suurempi valoisampi halvempi helpompi pitempi kylmempi puheliaampi TEE OIKEIN Kumpi on (suuri) suurempi, Rovaniemi vai Ylitornio? Tämä talo on paljon (valoisa) valoisampi kuin teidän vanha talo. Pusero on (halpa) halvempi kuin takki. Tämä tehtävä on vähän (helppo) helpompi

Lisätiedot