NRO SUOMI ALLAN YHDISTÄÄ KAKSI AMMATTIA.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "NRO 2 2009 SUOMI ALLAN YHDISTÄÄ KAKSI AMMATTIA. www.posten.ax"

Transkriptio

1 NRO SUOMI ALLAN YHDISTÄÄ KAKSI AMMATTIA

2 Tavataan messuilla! Se, että on lähellä asiakasta ja voi palvella henkilökohtaisesti. Se, että asiakas on entuudestaan tuttu, ei vain ulkonäöltään vaan usein myös nimeltään. Se, että voi kätellä. Se, että on mahdollisuus ottaa huomioon erikoistoivomuksia ja antaa ahvenanmaalaisille postimerkeille kasvot. Se, että saa asiakkaan tuntemaan itsensä meille tärkeäksi. Kaiken tämän tavoitamme niillä postimerkkimessuilla, joihin Posten Åland osallistuu. Tapahtuma saattaa olla pieni kerhonäyttely Pohjois-Suomessa tai maailmannäyttely Hong Kongissa, olemme mukana tavataksemme sinut. Anita Häggblom TOIMIALAJOHTAJA POSTEN ÅLAND FRIMÄRKEN TYÖNTEKIJÖITÄ Työni on monipuolista. MARIANNE WESTER Asiakaspalvelu, ruotsi ja suomi Työtehtäviini kuuluu pohjoismaisten asiakkaittemme asiakaspalvelu. Pidän yhteyttä heihin puhelimitse, sähköpostitse ja kirjeitse. Lisäksi osallistun Pohjoismaissa järjestettäviin postimerkkitapahtumiin. Parasta työssäni on asiakaskontaktit ja työni sisältämä monipuolisuus. KERSTIN JOSEFSSON Tuotanto, leimaus Huolehdin kaikista leimauksista, niin kestotilauksina lähetettävistä kuin lisätilauksina tulleistakin. Leimaus tapahtuu sekä käsin että koneellisesti. Lisäksi olen paikan päällä leimaamassa kaikissa Ahven anmaalla järjestettävissä postimerkkien julkaisutapahtumissa. Parasta työssäni on sen vaihtelevaisuus. Leimaan sekä käsin että koneellisesti.

3 POSTEN ÅLAND AB FRIMÄRKEN PB MARIEHAMN PUHELIN Tilaukset Suomesta: Puhelinaika: ma pe FAKSI INTERNET Pohjola-postimerkit: SÄHKÖPOSTI KÄYNTIOSOITE Flygfältsvägen 10, Sviby, Jomala TOIMITUS Anita Häggblom Katja Rikberg Heidemarie Eriksson Björn Wennström Cecilia Mattsson TEKSTI Katja Rikberg KÄÄNNÖS Virpi Isaksson Samuel Miiros LAYOUT Cecilia Mattsson TUOTANTO Posten Åland Ab Mariehamns tryckeri KANSIKUVA Daniel Eriksson Pidätämme oikeuden muutoksiin Sisältö Tavataan messuilla 2 Työntekijöitä 2 Juhlakirja 4 Kevätkilpailun voittajat 5 Sandvargen Europapostimerkissä 5 Kronikka: Michael Hancock 5 Pohjolapakkauksen uusi aihe 6 Kolme muunnelmaa lipusta 7 Purjehtiva kuvakäsityöntaitaja 8 Martti Ahtisaaren Ahvenanmaa 16 Victor Westerholm 18 Elämää Kobba klintarilla 20 Suosittu Kristus-kuva 22 Ovet ja ikkunat inspiroivat Anitaa 24 Erikoisleimat Ensipäivänkuoret Näyttelykortit Frimärkenin uudet toimitilat 32 Kilpailu 34 Kalenteri 35 8 Allan Palmer yhdistää ammattinsa laivurina ja kuvakäsityöntaitajana. 16 Martti Ahtisaaren ahvenanmaalainen postimerkki Minun Ahvenanmaani. 18 Vuonna 2010 tulee kuluneeksi 150 vuotta taiteilija Victor Westerholmin syntymästä. 22 Ahvenanmaalaisen jälkeläinen Warner Sallman on tunnetun Kristuskuvan Head of Christ taiteilija.

4 4 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN UUTUUS Juhlakirja, jossa sekä nykyaikaa että historiaa Ahvenanmaan postimerkit täyttivät tänä vuonna 25 vuotta. Juhlan kunniaksi julkaistiin uusi kirja. Kirjassa kerrotaan mm. esivalmisteluista, ennen kuin ensimmäiset ahvenanmaalaiset postimerkit julkaistiin vuonna 1984, kuinka ahvenanmaalainen postimerkki tehdään ja painomenetelmistä sekä erityisen suosituista postimerkeistä. Kirjassa on 36 sivua ja siinä esitellään myös merkittäviä postimerkki taiteilijoita. MYÖS POSTIMERKKEJÄ KIRJASSA Kirja sisältää myös vanhempia postimerkkejä, jotka on sijoitettu muovitaskuihin. Kirjaan sisältyvät 13 postimerkkiä ovat: Ahvenanmaan lippu (1984), von Willebrandin tauti (1994), Hepariini (1994), Ahvenanmaan itsehallinto 75 vuotta (1997), Karkeakarvainen mäyräkoira (2001), Minun Ahvenanmaani Lill Lindfors (2002), Kissa Tovis (2003), Minun Ahvenanmaani Björn Borg (2005), Leppäkerttu (2006) sekä majakka-aiheiset merkit Marhällan (2008), Bogskär (2008), Gustaf Dalén (2008) ja Kökarsören (2008). PIENI, NUMEROITU PAINOS Ruotsin- ja englanninkielistä tekstitystä kuvittavat sekä arkistokuvat että uudet postimerkkikuvat. Saatavana on myös erilliset suomen- ja saksankieliset koosteet. Kirjan painosmäärä on 1500 käsin numeroitua kappaletta! Linda Wiktorssonin kirjoittama kirja ilmestyi lokakuussa ja kirjan hinta on 32.

5 Kevätkilpailun voittajat Ålandsposten Frimärken -lehden edellisessä numerossa oli kilpailu. Seuraavat henkilöt voittivat kilpailussa: Siellä missä hän nyt asuu, ei ole postimerkkejä ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 5 KRONIKKA MICHAEL HANCOCK Postin Postimerkkiraadin jäsen, viestintäsuunnittelija Ludwig Rajch, Inchenhofen, Saksa Ebbe Fröberg, Växjö, Ruotsi Pekka Rossi, Laitila, Palkinnot on postitettu voittajille. Oikeat vastaukset ovat: helmikuuta Peter Bergström 3. Joutsen 4. Dortmund 5. Rotary 100 vuotta Sandvargen Europapostimerkissä Lastenkirja-aiheinen Europapostimerkki lähetetään kestotilaustoimituksessa huhtikuussa. Postimerkki kuvaa Sandvargen -olentoa, josta ahvenanmaalainen kirjailija Åsa Lind on kirjoittanut kertomuksen. Postimerkkitaiteilija on Kristina Digman. Kerromme enemmän postimerkistä ensi keväänä Ålandsposten Frimärken -asiakaslehdessämme. EHKÄ ISÄNI OLI kummallisempi kuin useimmat muut, mutta yksi asia, mikä oli aivan ERITYISEN outoa hänessä, oli hänen postimerkkikansionsa. Mitä hän näki siinä? Varhaislapsuuteni aikana isäni vietti suuren osan siitä pienestä ajasta ollessaan kotona nenä kiinni suuressa, punaisessa kansiossa. Miksi? Kun hän jälleen oli lähtenyt jollekin reportaasireissulleen, minulla oli tapana avata salaa työhuoneen kirjoituspöydän laatikko ja selailla narisevia nahkakansioita. JA OLIHAN MERKIT TODELLA UPEITA. Mutta vielä lumoavampaa oli se tarkkuus, miten ne oli koottu. Kuinka isä oli loputtoman varovaisesti sijoittanut pinsetillä vuoroin värikkäät, vuoroin vuosien himmentämät paperilappuset paksujen kartonkisivujen tiukoille voipapeririveille. Oliko hän tehnyt sen? Minun kärsimätön, tempperamenttinen isäni? VIHDOIN KOITTI SE PÄIVÄ, jolloin hän antoi minulle oman kansion. Jotta välttyisin alkamasta alusta, hän oli ottanut makupaloja omasta kansiostaan ja täyttänyt niillä saamaani lahjaa. Ja hän näytti rohkaisevasti, kuinka hienoja ne olivat ja antoi minulle pinsetin ja matkusti sitten tiehensä Kongoon tai Vietnamiin tai missä päin maailmaa nyt sitten olikin tulenarkaa sinä vuonna. Ja minä istuin kotona huoneessani ja yritin kiinnostua kansiosta, jonka hän oli jättänyt jälkeensä. En kuitenkaan ajatellut niin paljon merkkien ulkonäköä kuin niiden alkuperää. Nigeria, Costa Rica, Tunisia, Barbados Siellä isä on ollut, ajattelin. LÖYSIN SEN eräänä päivänä ullakolta. Selailin sitä ja muistelin isää. Siellä, missä hän nyt asuu, ei ole postimerkkejä. Kerran kahdeksanvuotias poikani ryntäsi ohitseni ja ihmetteli hetkisen, mikä se oli, ennen kuin hän häipyi puutarhaan. Ja minä ajattelin: Hyvä kysymys. Mutta jonain päivänä otamme siitä selvää yhdessä.

6 6 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN UUTUUS Pohjolapakkauksen uusi aihe Pohjolapostimerkkien aihe muuttuu nyt, kun kolmena vuotena on julkaistu Pohjoismainen mytologia -aiheisia Pohjolamerkkejä. Yhteisten Pohjolapostimerkkien uusi, jännittävä aihe on Pohjola meren äärellä. ILMAISIA LAHJOJA Lisäksi, kuten aikaisemminkin, jokainen postilaitos on liittänyt pakkaukseen lahjakupongin. Lähettämällä kupongit kyseisiin postilaitoksiin saa ilmaisia filateliatuotteita lahjaksi. JULKAISU MAALISKUUSSA Pakkauksen hinta on 18 ja sen painosmäärä on rajoitettu. Pakkaus ilmestyy 24. maaliskuuta ja se lähetetään Posten Ålandin Pohjolapakkauksien kestotilaajille huhtikuussa. Jos et vielä ole hankkinut Pohjoismainen mytologia -aiheisia Pohjolapakkauksia, voit edelleen tilata ne Posten Ålandista. Pohjoismaiset postilaitokset julkaisevat pienoisarkkeja uudesta aiheesta vuosina 2010, 2012 ja Ensimmäiseksi teemana on Elämää rannikolla. Osanottajamaat voivat kukin tulkita aihetta omalla tavallaan. Ahvenanmaan pienoisarkista kerromme enemmän sivuilla KAHDEKSAN PIENOISARKKIA Aikaisempien vuosien tapaan julkaistaan yhteinen pakkaus. Se sisältää kaikkien kahdeksan pohjoismaisen postilaitoksen vuoden 2010 Pohjola-aiheella julkaisemat pienoisarkit. Pienoisarkkien lisäksi pakkaus sisältää mielenkiintoista tietoa jokaisesta postimerkistä.

7 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 7 UUTUUS 3 muunnelmaa lipusta Heinäkuussa tehtiin Ahvenanmaa lippu -aiheisen tarrapostimerkin uusintapainos. Saatavana on nyt myös pakkaus, joka sisältää kolme ahvenanmaalaista lippupostimerkkiä. Ahvenanmaa lippu -aiheinen tarrapostimerkkivihko ilmestyi vuonna Suositusta yleispostimerkistä tehtiin uusintapainos vuonna 2007 kuten tänä vuonnakin. Posten Åland on lopettanut postimerkkien merkitsemisen nimikkeillä 1. luokka ja 2. luokka. Merkkien nykyiset nimikkeet ovat Inrikes, Europa ja Världen. Tämän vuoksi myös uusintapainospostimerkki sai uusitun nimikkeen, joka on Inrikes. Uusintapainosmerkkien kestotilaajat saivat uuden lippupostimerkin jo lokakuun kestotilaustoimituksen yhteydessä. VALMISTUSMÄÄRÄ ON 1500 PAKKAUSTA Nyt myynnissä on pakkaus, joka sisältää kolme Ahvenanmaan lippuaiheista postimerkkiä. Setti sisältää ilmestyneen ensimmäisen lippupostimerkin, ilmestyneen lippumerkin, ilmestyneen, uusituin nimikkein varustetun uusintapainoslippumerkin sekä yhden kuoren, jossa on vuoden 2009 uusintapainosmerkki leimattuna. Pakkauksien valmistusmäärä on 1500 kappaletta ja yhden pakkauksen hinta on 7.

8 8 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN DANIEL ERIKSSON Purjehtiva KUVAKÄSITYÖN- TAITAJA

9 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 9 REIMARI Allan Palmer viihtyy purjealuksilla. Pienenä Allan Palmer kirjoitti yhteen Minun ystäväni -kirjaan, että hän halusi ryhtyä purjealuksen kapteeniksi. Tähän mennessä hän on työskennellyt kokopäiväisesti purjealusten parissa 20 vuotta ja voi yhdistää sen elämäänsä taiteilijana, tai kuvakäsityöntaitajana, kuten hän mieluiten haluaa kutsua itseään.

10 10 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN Olen kokenut digitaalisen vallankumouksen Allan varttui merenkulkijasuvussa, mutta häntä kiehtoi kuitenkin kuvitus ja piirustus jo lapsena. Hän opiskeli Gerlesborgsskolan ja Konstfack -nimisissä oppilaitoksissa Ruotsissa. Mutta hän havaitsi pian, ettei se kuitenkaan ollut sitä, minkä parissa hän halusi työskennellä kokopäiväisesti. Se oli harrastus, mutta tarkoituksenani ei ollut tulla ammattitaiteilijaksi. Erityisesti opintojen jälkeen huomasin, että elämä taiteilijana on usein hyvin erillään muusta maailmasta. VOIKO PURJEHTIA OIKEASTI? Allan on samalla tyytyväinen, että hän hankki itselleen kuvataidekoulutuksen. Hän tekee vielä nykyäänkin kuvitustöitä. Mutta palaamme siihen tuonnempana. Unelma purjealuksen kapteenista oli yhä mielessä. Allan luuli kauan, kuten taiteilijantyöstäkin, ettei purjehdusmerenkulku ollut puuha, jonka parissa voisi työskennellä oikeasti. Luulin, että vain varakkaat ja armeijan palveluksessa olevat henkilöt saattoivat työskennellä kokopäiväisesti sen parissa. TYÖSKENTELI MARITÉLLA Työskenneltyään Ahvenanmaalla Pommern -museoaluksella ja Ahvenanmaan merenkulkumuseossa Allan lähti Portugaliin telakalle töihin. Tall Ship s Race -purjehduskilpailuun osallistumisen yhteydessä ymmärsin, että todellakin myös aivan tavalliset ihmiset työskentelevät purjealusten parissa. Sen seurauksena Allanille alkoi ilmaantua erilaisia projekteja. Ensimmäinen projektini oli Marité -alus, joka on ainoa maailmassa jäljellä oleva ranskalainen Grand Banks -kuunari. Minulla oli johtava asema sen takiloinnissa ja koepurjehduksessa. Työskentelin myös aluksella sen ensimmäisinä purjehduskausina vuosina 1987 ja 1988 ja sittemmin mm. perämiehenä Kolumbus regatta 92 Atlannin purjehduksen aikana.

11 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 11 DANIEL ERIKSSON Tällä hetkellä Allan Palmer työskentelee kapteenina Tre kronor -aluksella, joka on sekä koulutus- että tilausalus. ALBANUKSEN PÄÄLLIKKÖ Seuraava projekti oli ahvenanmaalainen alus Albanus. Allan oli yksi sen aloitteentekijöistä. Albanus on perinteinen ahvenanmaalainen kaljaasi, joka rakennettiin vuonna 1988 vuodelta 1904 olevan mallin mukaan. Vastasin aluksen takiloinnin konstruktiosta ja sisustuksen suunnittelusta. Allan purjehti myös Albanuksen päällikkönä KULTTUURIARVO RISKIVYÖHYKKEELLÄ Tänä päivänä Allan omistautuu purjealusten sekä uudisrakennustöihin että entisöinteihin. Viimeisin projekti oli priki Tre Kronor af Stockholm, jonka mallina käytettiin vuonna 1857 rakennetun Gladan -prikin runkoa. Allan muotoili alukselle 1800-luvun loppupuolelle perinteisen takilan. Nykyään viranomaisten vaatimukset ovat paljon kovemmat kuin työskennellessäni Maritéen parissa, Allan kertoo. Hänen mielestään se vaikuttaa työhön. Saattaa olla vaikeaa kohdata vaatimuksia, jotka joskus voivat olla hämmentäviä. Tästä johtuen vanhojen alusten sisältämä kulttuuriarvo on ehdottomasti riskivyöhykkeellä. Turvallisuusvaatimusten takia on vaikeaa ja kallista pitää vanhat kuunarit kunnossa. KOULUTUS- JA TILAUSALUS Tre Kronor täyttää kaikki ajanmukaiset laatuvaatimukset ja Allanin mielestä suhteettoman suuri osa työstä aluksen rakentamisen aikana omistettiin epäolennaisille

12 12 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN PURJEHTII KANTA-ASIAKKAITTENSA KANSSA Allanilla on myös oma alus, kuunari Nordboen. Se rakennettiin tammesta vuonna 1933 tunnetulla Ring Andersenin telakalla Tanskassa. Alus purjehti moottorikaleaasina kuljettaen lastia Itämerellä ja Pohjanmerellä, ennen kuin se rakennettiin ylelliseksi tilauskuunariksi. Allan osti Nordboenin vuonna 1999 ja nykyään sillä tehdään tilausristeilyjä lähinnä Ahvenanmaan saaristossa. Vaikka viime kesänä minulla ei ole ollut kovin paljon aikaa siihen. Tein vain muutamia purjehduksia kanta-asiakkaitteni kanssa. Allan kertoo, että ylipäätänsä kiinnostus tilausristeilyjä kohtaan on ollut vähäisempää tänä vuonna, varmaankin laman takia. Erityisesti yritykset karsivat kustannuksiaan. Voin yhdistää kaksi ammattirooliani turvallisuustöille esimerkiksi elektroniikan puolella. Tänä päivänä hän on kokopäiväisenä kapteenina Tre Kronor -aluksella, joka purjehtii sekä koulutusettä tilausaluksena. MYÖS KOULUTUSALUS Samanaikaisesti ahvenanmaalaisten alusten Albanuksen ja Lindenin kanssa (kumpikin on kuvattu ahvenanmaalaisissa postimerkeissä) Nordboen on tehnyt merikoulutuspurjehduksia Ahvenanmaalla viimeisten yhdeksän vuoden ajan. Mutta tänä vuonna nämä merenkulkualan rahoittamat purjehdukset on lakkautettu. Allanin mielestä se on tavattoman valitettavaa. Toivon, että se on tilapäistä. Opiskelijat ovat kiinnostuneita tekemään näitä purjehduksia. USEIN MERELLISIÄ TEHTÄVIÄ Purjehdustyö vie kaiken ajan kesällä, mutta talvella jää enemmän aikaa kuvatöille. DANIEL ERIKSSON Allanin lapsuudenunelmana oli tulla purjealuksen kapteeniksi. Tänään hän on sitä.

13 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 13 Ensipäivänleima kuvaa kardinaalimerkkiä. REIMAREITA, A-VIITOITUSJÄRJESTELMÄ JULKAISUPÄIVÄ TAITEILIJA Allan Palmer SARJAN MAKSUARVOT ei tiedossa lehden mennessä painoon SARJAN HINTA ei tiedossa lehden mennessä painoon FDC:HINTA (SIGNEERAAMATON) ei tiedossa lehden mennessä painoon KOKO 40,00 x 30,34 mm PAPERI Fluorescens, 105 g/m² PAINOMENETELMÄ 5-värioffset PAINO Post Danmark ALLAN PALMER Ahvenanmaalainen taiteilija Allan Palmer (s. 1955) on aikaisemmin tehnyt 19 postimerkkiä Posten Ålandille. Allan työskentelee laivurina ja kuvakäsityöntaitajana ja harjoittaa omaa yritystään A. Palmer Sailing Ab. Hän toimii vastavalmistuneen, ruotsalaisen Tre Kronor -prikin päällikkönä. Hän järjestää myös tilauspurjehduksia omalla Nordboen -kuunarillaan. Merenkulun lisäksi hän omistautuu kuvitus-, layout-, piirustus-, maalaus- ja kuvanveistostöille. Ensipäivänkuoressa näemme sekä kardinaali- että lateraalimerkin.

14 14 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN Allan on suunnitellut monta postimerkkiä Posten Ålandille. Tässä näemme Saariston rahtipurjehtijat -sarjan merkit vuodelta Minulle on etua siitä, että voin yhdistää ammattiroolini. Niissä rakennusprojekteissa, joissa työskentelen esimerkiksi vastatessani takiloinnista, käytän myös piirtämistä insinööripiirustusten sijaan. Muutoin Allan saa ymmärrettävistä syistä usein merellisiä tehtäviä. Olen tehnyt myös kuvanveistostöitä, mm. Pommernin keulakuvat ja Maarianhaminassa sijaitsevan Kap Horn-merimiesten muistomerkin. DIGITAALINEN VALLANKUMOUS Allan on tuttu postimerkkitaiteilija niille lukijoillemme, jotka ovat olleet mukana jo pitempään. Hän suunnitteli ensimmäisen postimerkkisarjansa vuonna 1988, jolloin julkaistiin Albanus, Ingrid ja Pamir -postimerkit. Tähän mennessä hän on suunnitellut 19 postimerkkiä ja 5 postimaksulipuketta. Ero ensimmäisten ja tämän päivän postimerkkien välillä on suuri. Olenhan kokenut digitaalisen vallankumouksen. Juuri kolme ensimmäistä postimerkkiä oli myös hieman erikoisia. Tein kaksi erillistä alkuperäiskappaletta, toisen nelivärisenä ja toisen mustavalkoisena. Sitten nämä painettiin yhdessä ja tuloksena oli vähän kuin kaiverrettu postimerkki. INNOSTAVA TYÖ Tänä päivänä postimerkkitaiteilijat saavat seurata läheltä työn kulkua alkuperäiskappaleesta valmiiseen postimerkkiin luvulla valmiin työn näki vasta, kun se tuli painosta. Siihen aikaan Suomen postilaitos vastasi ahvenanmaalaisten postimerkkien tuotannosta. Muistan, että he olivat valtavan innokkaita. Sain kutsun Helsingissä pidettäviin kokouksiin, joihin osallistui 6 10 henkilöä. Se oli innostavaa, mutta myös hankalaa, koska en puhunut suomea. MUISTAA MAJAKAT Postimerkkitehtävät ovat vaihdelleet. Allan on suunitellut mm. Kansallispuku (1993), Meripartioleiri (1998) ja Hlödver den långe (2000) -postimerkit. Osa aiheista on ollut osittain ennalta päätettyjä, kun taas toisinaan olen saanut suuremman vapauden. Majakka-aiheisen postimerkkivihkon vuodelta 1992 Allan muistaa erityisen hyvin. Halusin kuvata majakat neljänä eri vuodenaikana. Suunnitellessani niitä postimerkkejä olin töissä Karibialla ja minun oli pidettävä yhteyttä Postiin teleksin välityksellä kertoakseni, kuinka olin ajatellut.

15 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 15 Tultuaan jälleen kotiin Ahvenanmaalle Allan suuntasi Albanuksen reitit niille eri majakoille. Se oli erittäin hauska työ! A-VIITOITUSJÄRJESTELMÄ Nyt Allan on ajankohtainen postimaksulipukkeiden kolmivuotisen reimariaiheisen sarjan kanssa. Vuonna 2009 ilmestyi lipuke, joka kuvasi reimareiden tai merimerkkien kuten niitä myös kutsutaan, vanhempaa järjestelmää. Vuonna 2010 on vuorossa A-viitoitusjärjestelmä, joka on kansainvälinen, ympäri maailmaa käytetty järjestelmä. On olemassa myös B-viitoitusjärjestelmä, jota käytetään mm. Yhdysvalloissa ja Australiassa. Jotkut yksityiskohdat ovat päinvastaisia A-viitoitusjärjestelmään verrattuna. HARVOIN HUIPPUMERKKI Postimaksulipukkeessa näemme sekä ilmansuuntaviitat, nk. kardinaalimerkit (mustakeltaiset) että lateraalimerkit, jotka osoittavat oikeanpuolen (vihreä) ja vasemmanpuolen (punainen). Lipukkeessa olen kuvannut reimareita, joissa on huippumerkit. Oikeastaan näitä ei tavallisesti näe Pohjois-Pohjolassa, koska jäät tuhoavat ne usein. Sen sijaan huippumerkit otetaan pois ja toisinaan merkkien näkeminen onkin vaikeaa tietyissä sää- ja valo-olosuhteissa, Allan selittää. Allan viettää kesällä suuren osan ajastaan merellä, joko Tre kronor -aluksella tai omalla Nordboen -kuunarillaan. JACOB SAURÉN

16 16 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 260 MINUN AHVENANMAANI, MARTTI AHTISAARI JULKAISUPÄIVÄ SUUNNITTELU Martti Ahtisaari / Cecilia Mattsson VALOKUVAAJA Robert Jansson PAINOS ARVO Världen (0,90 ) FDC:N HINTA 1,45 POSTIMERKKIEN KOKO 36,5 x 32 mm ARKKIKOKO 2 x 15 postimerkkiä PAPERI 105 g/m² HAMMASTE 13 per 2 cm PAINOMENETELMÄ 4-värioffset + Metal FX PAINO The Lowe Martin Group Ensipäivänleimassa kuvataan auringonlaskua. JANNE MIKKILÄ / STUDIO BLIK MARTTI AHTISAARI Ensipäivänkuoressa on mustavalkoisia kuvia, jotka muistuttavat kesästä Samankaltaisia kuvia on myös kuoren kääntöpuolella. Martti Ahtisaari syntyi vuonna 1937 Viipurissa Karjalassa. Hän sai ensimmäisen ulkomaantehtävänsä 1960-luvun alussa, jolloin hän työskenteli ruotsalaisen Sidan palveluksessa Pakistanissa. Pitkän uran jälkeen Suomen ulkoasiainministeriössä ja YK:n palveluksessa hänet nimitettiin suurlähettilääksi Tanzaniaan vuonna Martti Ahtisaari oli perehtynyt hyvin YK:n työhön Namibiassa ja hänet nimitettiin YK-komissionääriksi sinne vuonna Hän osallistui vuodesta 1989 alkaen niihin toimiin, joilla namibialaisia valmisteltiin tulevaa itsenäisyyttä varten. Martti Ahtisaari toimi Suomen tasavallan kymmenentenä presidenttinä. Myös arkin väliöparikeskilössä on mustavalkoisia, kesäisiä kuvia.

17 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 17 Martti Ahtisaaren Ahvenanmaa Suomen entinen presidentti Martti Ahtisaari sai vastaanottaa Nobelin rauhanpalkinnon joulukuussa Posten Ålandilla on ollut ilo tehdä yhteistyötä Martti Ahtisaaren kanssa Minun Ahvenanmaani -postimerkin parissa. Martti Ahtisaari sai rauhanpalkinnon merkittävien panostensa ansiosta kansainvälisten konfliktien sovittelijana eri puolilla maailmaa. Nämä panokset ovat palkintokomitean mukaan edesauttaneet maailmanrauhan rakentamista ja kansojen välistä veljeyttä Alfred Nobelin hengessä. Martti Ahtisaari on useaan otteeseen tuonut esille Ahvenanmaa -mallin ollessaan monen vaikean konfliktin rauhanvälittäjänä. PERUSTI YHDISTYKSEN Vuonna 2000 Ahtisaari perusti riippumattoman, aatteellisen Crisis Management Initiative -kriisiryhmän, joka innovatiivisesti edistää ja työskentelee kestävän turvallisuuden saamiseksi maailmaan. Vuonna 2005 hänen organisaationsa onnistui indonesialaisen Acehkonfliktin sovittelutyössä ja osapuolet hyväksyivät rauhansopimuksen. Hänet nimitettiin myöhemmin YK:n erityislähettilääksi selvittämään Kosovon tulevaa statusta. MIELEENPAINUNUT MATKA Martti Ahtisaari kävi presidenttinä ollessaan monta kertaa Ahvenanmaalla. Minun Ahvenanmaani -posti merkin suunnittelijana Martti Ahtisaari saa tuoda esille oman henkilökohtaisen kuvansa Ahvenan maasta. Hän valitsi vierailunsa vuodelta 1968, jolloin hän oli häämatkalla Ahvenanmaalla. SOUTUVENE JA TANSSILAVA Ahtisaaren pariskunta asui postimerkissä kuvatun kaltaisessa meren rannalla sijaitsevassa punaisessa mökissä. Ahtisaarilla on hienoja muistoja häämatkaltaan Ahvenanmaalle. Mökki oli punainen ja siinä oli valkoiset kulmalaudat. Rannalla oli soutuvene. Eeva ja Martti kävivät myös lähistöllä sijaitsevalla tanssilavalla tanssimassa. Minulla on vain mieluisia muistoja Ahvenanmaasta. Ahvenanmaan saaristo on ainutlaatuinen kauneudessaan! Postimerkki on muotoiltu tiiviissä yhteistyössä Ahtisaaren ja Postin art director Cecilia Mattssonin kanssa. ILMESTYI SYYSKUUSSA Postimerkin myöhäisestä julkaisusta johtuen emme ole voineet kirjoittaa merkistä lehtemme aikaisemmassa numerossa. Postimerkki ilmestyi 29. syyskuuta ja se toimitettiin kestotilaajille lokakuussa.

18 18 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN Victor Westerholm Tammikuun 4. päivänä 2010 tulee kuluneeksi 150 vuotta taiteilija Victor Westerholmin syntymästä. Ahvenanmaalla sijaitsevan Önningebyn taiteilijasiirtolan perustajana hänestä tuli merkittävä taiteilija ja nyt yhdestä hänen työstään julkaistaan postimerkki. Opiskeltuaan aluksi Turun piirustuskoulussa suomenruotsalainen Victor Westerholm muutti 1870 luvun lopulla Düsseldorfiin opiskella k- seen taideakatemiassa. Hän jäi sinne 1880-luvun puoliväliin, mutta vietti kesät Suomessa ja maalasi maisemia lähinnä Ahvenanmaalla. OSTI TALON AHVENANMAALTA Westerholm kiinnostui Ahvenanmaasta tutustuttuaan Düsseldorfissa erääseen ahvenanmaalaiseen maalariin ja osti vuonna 1884 pienen talon läheltä Lemströmin kanavaa Lemlandista. TAITEILIJAYSTÄVÄT VIERAILULLA Vuoden kuluttua talokaupasta Victor Westerholm avioitui Hilman kanssa ja kesällä 1886 pariskunta muutti uuteen, ahvenanmaalaiseen kotiinsa Tomtebohun. Westerholm kutsui samana vuonna taiteilijaystävänsä Fredrik Ahlstedtin, Hanna Rönnbergin, Elin Danielsonin, JAG Acken ja Alexander Federleyn vierailulle luokseen. ÖNNINGEBYN SIIRTOLA Kuusi ensimmäistä vuotta, , olivat Önningebyn siirtolassa tuotteliainta aikaa. Näinä vuosina mm. Elin Danielson ja JAG Acke maalasivat jatkuvasti Önningebyssä ja yhteisön jäsenmäärä lisääntyi seuraavien vuosien aikana. Saatuaan tarjouksen toimesta Turun piirustuskoulussa Tomtebosta tuli Victor Westerholmin kesäasunto vuoteen 1919 saakka, jolloin hän kuoli äkillisesti. MUISTOMERKKI Vuonna 1960 Victor Westerholmin muistoksi pystytettiin muistokivi Lemströmin kanavan läheisyyteen ja vuonna 1986 Posten Åland julkaisi muistopostimerkin Önningebyn taiteilijasiirtolan 100-vuotisjuhlan kunniaksi. Jomalassa sijaitsevassa Önningebyn museossa on tänä päivänä useita Önningeby-siirtolaisten tunnettuja teoksia. Lähteet: Kjell Ekströmin artikkeli, Önningebyn kotiseutuyhdistyksen puheenjohtaja, Skärgård -lehdessä, vuosikerta 24 nro 4 /2001, Victor Westerholm, Aimo Reitala.

19 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN VICTOR WESTERHOLM Ensipäivänleimassa kuvataan Victor Westerholmin nimikirjoitusta. Postimerkki esittää taulua Eckerö postbrygga (Eckerön postilaituri) vuodelta Etualalla näkyy ylioppilas Ernst Enqvist ja venelaiturin kaiteella istuu nuorukainen Eckeröstä. Päässään hänellä on Victor Westerholmin sininen, tupsullinen baretti. Vähän taempana laiturilla seisoo harmaapartainen ukko. JULKAISUPÄIVÄ TAITEILIJA Victor Westerholm PAINOSMÄÄRÄ MAKSUARVO Europa (0,80 ) FDC:N HINTA 1,35 POSTIMERKKIEN KOKO 40 x 26 mm ARKKIKOKO 2 x 16 postimerkkiä HAMMASTE 13 per 2 cm PAPERI 110 g/m² PAINOMENETELMÄ 4-värioffset PAINO Cartor Security Printing VICTOR WESTERHOLM Ensipäivänkuoressa ja postimerkkiarkin väliöparikeskilössä kuvataan Victor Westerholmin tussipiirrosta Från Mariehamn, Östra hamnen vuodelta Victor Westerholm syntyi 4. tammikuuta 1860 Turussa. Victor opiskeli Turun piirustuskoulussa ja saatuaan stipendin hän pystyi jatkamaan opiskelujaan Düsseldorfin taideakatemiassa Saksassa vuosina ja Tuolloin Düsseldorfin asema taidekeskuksena oli vähentynyt huomattavasti ja siksi Victor Westerholmia onkin kutsuttu nimellä Den sista målaren av Düsseldorfskolan (Düsseldorfkoulun viimeinen maalari). Vuonna 1884 Victor ja hänen vaimonsa Hilma hankkivat asunnon Ahvenanmaalta ja kutsuivat luokseen vierailulle taiteilijaystäviä, jotka pian muodostivatkin Önningeby siirtolan ydinjoukon. Westerholmin pariskunta asui muutaman vuoden vakituisesti Ahvenanmaalla, kunnes Westerholm taloudellisista syistä joutui ottamaan taideopettajan viran Turussa. Victor Westerholm kuoli vuonna 1919 Turussa.

20 20 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 264 POHJOLA, ELÄMÄÄ RANNIKOLLA KOBBA KLINTAR JULKAISUPÄIVÄ TAITEILIJA Juha Pykäläinen MAKSUARVO Världen (0,90 ) FDC:N HINTA 1,45 POSTIMERKIN KOKO 45,99 x 30,30 mm PIENOISARKIN KOKO 105 x 70 mm HAMMASTE 13 per 2cm PAPERI 105 g/m² PAINOMENETELMÄ 4-värioffset PAINO The Lowe Martin Group Ensipäivänleima kuvaa ankkuria. Pienoisarkissa taiteilija on kuvannut kauniin kesäpäivän Kobba klintarilla. JUHA PYKÄLÄINEN Taiteilija Juha Pykäläinen on syntynyt vuonna 1953 Tampereella, mutta asuu nyt Sundin kunnassa Ahvenanmaalla. Hän on monipuolinen taiteilija ja tekee mm. akvarelli-, guassi- ja öljyväritöitä. Hän on tehnyt myös veistoksia, etsauksia ja grafiikkaa. Posten Ålandille hän on tähän mennessä suunnitellut 14 postimerkkiä ja useita muita filateelisia tuotteita. Ensipäivänkuoressa näemme haahka parin. Juha Pykäläinen on tekstannut kirjaimet F,D ja C, niin että ne muistuttavat purjeita. Kuoren kääntöpuolella on kuvattuna köysi.

21 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 21 Elämää Kobba klintarilla Pohjola-pienoisarkin aiheena vuonna 2010 on Elämää rannikolla. Posten Åland on yhdessä Juha Pykäläisen kanssa valinnut kuvattavaksi kauniin kesäpäivän Kobba klintarilla. Kobba klintar on vanha luotsiasema Maarianhaminan sisääntuloväylän varrella. Aivan sen läheisyydessä sijaitsee Marhällanin majakka, joka oli aiheena vuonna 2008 ilmestyneessä ahvenanmaalaisia majakoita kuvaavassa postimerkkivihkossa. SAARI, JOLLA LUOTSITUPA Kobba klintarin rakennustyöt aloitettiin Maarianhaminan kaupungin perustamisen yhteydessä vuonna Tarvittiin luotsiasema, jotta Maarianhaminaan saataisiin vilkas ja hyvin toimiva satama. Vuonna 1862 Kobba klintarille rakennettiin luotsitupa. PURJEESSA PUNAINEN RAITA Aluksi miehistöön kuului yksi luotsivanhin, kolme vanhempaa ja neljä nuorempaa luotsia. Heidän pääasiallinen työtehtävänsä oli vastata navigoinnista aluksilla. Luotsit käyttivät työssään omia veneitä, joiden purjeissa oli punainen raita merkkinä miehistön ammatista lukujen aikana useimmat luotsiveneet motorisoitiin. Yksi luotsien tärkeä työtehtävä oli myös huolehtia sisääntuloväylistä. Lisäksi jokainen luotsi sai osakseen tietyn määrän merimerkkejä, joiden kunnossapidosta heidän oli vastattava. SUMUTORVILAITTEISTO Vanha luotsitupa rakennettiin jo vuonna 1862 ja vuonna 1910 valmistui suurempi rakennus, jossa oli tilaa sekä asunnoille että isolle sumutorvilaitteistolle. Vuonna 1972 Kobba klintarin aika oli ohi, kun teknillinen kehitys oli edennyt ja sen seurauksena luotsiasema lakkautettiin. RETKIKOHDE Tänä päivänä Kobba klintars vänner -yhdistys vuokraa saarta kaikkine rakennuksineen. Kesäisin saari on sekä turistien että ahvenanmaalaisten suosima retkikohde. Silloin siellä toimii myös kahvila ja merimiesbaari ja samalla voi katsoa saarelle sijoitettuja Juha Pykäläisen tekemiä veistoksia. POHJOLAPAKKAUS Pienoisarkki on Elämää rannikolla -aiheisen Pohjolapakkauksen Ahvenanmaan merkki. Sivulla 6 voit lukea enemmän Pohjolapakkauksesta. Lähde: (Kobba klintars vänner).

22 22 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN Suosittu Kristus-kuva 500 miljoonaa. Sanotaan, että maailmankuulusta maalauksesta Head of Christ on niin monta kertaa tehty jäljennös. Kuvan on maalannut ahvenanmaalaisen siirtolaisen jälkeläinen Warner Sallman ja nyt kuvasta tehdään postimerkki. Warner Sallman syntyi 30. huhtikuuta 1892 Chicagossa Yhdysvalloissa. Hänen isänsa Elias Sällman oli muuttanut sinne siirtolaiseksi Föglön Bråttöstä Ahvenanmaalta ja hänen äitinsä Christina Larsson oli kotoisin Värmlandista Ruotsista. Warner työskenteli lyhyen ajan miesten muotialan mainospiirtäjänä, mutta lopetti työt sairastuttuaan vakavasti jo nuorena. Kuin ihmeen kautta hän parani, mikä avasi portit hänen uudelle uralleen ja kuuluisan Kristus-kuvan maalaamiselle. Aluksi hän kutsui luonnosta nimellä The Son of Man (Ihmisen poika), mutta kesti vielä monta vuotta, ennen kuin hänen hiilipiirroksensa herätti huomiota ja siitä tehtiin öljymaalaus luvulla perustetiin yritys Kriebel and Bates markkinoimaan Sallmanin kristillisaiheisia maalauksia. Head of Christ -öljymaalauksen alkuperäiskappale on tänä päivänä Anderson College -taidemuseossa Indianassa Yhdysvalloissa. OSALLISTUI SEURAKUNTATYÖHÖN Parannuttuaan Warner Sallman alkoi tutkia taidetta ja raamattua. Hän osallistui seurakuntansa työhön ja kertoi usein jumalanpalveluksissa odottamattomasta parantumisestaan. LUONNOKSESTA TULI TUNNETTU ÖLJYMAALAUS Eräänä iltana tammikuussa vuonna 1924 Warner Sallman teki luonnoksen, josta sittemmin tuli yksi maailman arvostetuimmista Kristus-kuvista. KUVA MUKANA SODASSA Head of Christ -kuva ja Warnerin monet muut Jeesus-muotokuvat tulivat nopeasti tunnetuiksi ja niitä tavataan edelleenkin useissa pohjoisamerikkalaisissa kristillisissä kodeissa. Toisen maailmansodan aikana monet amerikkalaiset sotilaat kantoivat Warnerin Kristus-kuvaa mukanaan rintataskussa tai lompakossa. Lähteet: wiki/warner_sallman

23 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 23 Ensipäivänleimassa näemme Warner Sallmanin nimikirjaimet. 265 HEAD OF CHRIST JULKAISUPÄIVÄ TAITEILIJA Warner Sallman PAINOSMÄÄRÄ MAKSUARVO Världen (0,90 ) FDC:N HINTA 1,45 POSTIMERKKIEN KOKO 30 x 35,143 mm ARKKIKOKO 2 x 15 postimerkkiä HAMMASTE 13 per 2 cm PAPERI 102 g/m² PAINOMENETELMÄ 5-värioffset PAINO Southern Colour Print WARNER SALLMAN Ensipäivänkuoressa näemme Warner Sallmanin toisen tunnetun maalauksen, Christ at Heart s Door. Se on toiseksi tunnetuin Sallmanin maalaamista kuvista. Kuvassa on 1800-luvun saksalaisen ja englantilaisen maalaustaiteen vaikutteita. Postimerkkiarkin väliöparikeskilössä näemme saman kuvan kuin ensipäivänkuoressa, Christ at Heart s Door, ja kuvan The Lord is my Shepard. Warner Sallman ( ) syntyi Chicagossa Yhdysvalloissa. Hänen vanhempansa olivat siirtolaisia Ahvenanmaalta ja Ruotsista. Hän maalasi ensimmäisen öljymaalauksensa 10-vuotiaana isänsä taidestudiossa, joka sijaitsi perheen kodin kellarissa. Lyhyen mainospiirtäjän uran jälkeen Warner vaihtoi suuntaa ja alkoi maalata kristillisiä aiheita. Tunnetun taulun Head of Christ hän maalasi vuonna 1941 ja sen jälkeen kuvasta on tehty jäljennöksiä noin 500 miljoonaa kertaa ja on siten tunnetuin Kristus-kuva koko maailmassa. Warner Sallmanin sisko oli naimisissa Haddon Sundblomin kanssa, joka on Posten Ålandin vuonna 2007 joulupostimerkissä kuvatun Coca Cola-joulupukin taiteilija.

24 24 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN OVET JA IKKUNAT INSPIROIVAT Vuoden joulumerkkitaiteilija Anita Polkutie on työskennellyt kuvittajana monta vuotta. Hän on arkkitehti ja hänellä on ollut arkkitehtitoimisto. Ehkä juuri siksi ovet, ikkunat ja rakennukset ovat hänen inspiraationsa lähteitä?

25 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 25 Taiteilija Anita Polkutie on piirtänyt tämän vuoden joulumerkit, joiden aiheena on iloisia kaneja.

26 26 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN Halusin tehdä joulumerkeistä iloisia ja hauskoja Anita Polkutie asuu Lahdessa noin 100 kilometriä Helsingistä pohjoiseen. Valmistuttuaan arkkitehdiksi hän työskenteli useita vuosia arkkitehtina. Arkkitehtitoimistoaikana tein myös yritysesitteiden suunnittelu- ja kuvitustöitä. Silloin ymmärsin, että juuri sitä haluan tehdä. Anitalla on ollut noin seitsemän vuoden ajan oma yritys, jossa hän tekee kuvitustöitä erilaisille projekteille. Joka vuosi Postin joulumerkkkimyynnistä saatu tuotto lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen. Tänä vuonna avustuksen vastaanottajat ovat Ålands sjöräddningssällskap (Ahvenanmaan meripelastusseura) ja Ålands barnfond (Ahvenanmaan lastensäätiö). ÅLANDS SJÖRÄDDNINGSSÄLLSKAP ostaa rahoilla defibrillaattorin Rescue Paf -alukseen, joka suorittaa pääosan yhdistyksen tehtävistä. Sjöräddningssällskapet on kevään aikana lisännyt hoitovarusteisiinsa terveydenhuollon laitteita mm. happilaitteita ja paareja. Varustuksesta tulee nyt täydellinen defibrillaattorin oston myötä. ÅLANDS BARNFOND haluaa hankkia saamillaan varoilla SimNewB - babysimulaattorin, jonka avulla harjoitellaan lasten ja vastasyntyneiden elvytystä. Babysimulaattoria voivat käyttää kaikki henkilöstöryhmät, jotka vastaavat hengenpelastuksesta ammatissaan tai vapaaehtoistyössä. MUKAUTTAA TEKNIIKAN Anita on monipuolinen, joten hän ei ole riippuvainen vain yhdestä tai kahdesta kuvitustekniikasta. Käytän mm. akvarelli- ja akryylitekniikkaa, piirrän pastelliliiduilla, muste- ja lyijykynillä sekä työskentelen tietokoneella. Tekniikan sopeutan tehtävään työhön. Mutta joskus asiakkaat toivovat erityistä tekniikkaa. Useinmiten maalaan akvarellina, varsinkin silloin, kun kuvitan kirjoja. Se on myös minun mielitekniikkani. KUVITTAA LAPSILLE Anitan maalaamat aiheet ovat laidasta laitaan. Työtehtävien vaihtelevaisuuden ansiosta hän on saanut kuvittaa monia erilaisia aiheita. Mitään erityistä suosikkiaihetta minulla ei ole. Teen töitä useille suomalaisille kirjakustantajille. Silloin saan usein kuvittaa lapsille tai tehdä jouluaiheisia kuvia. Aiheet ovat usein hyvinkin erilaisia ja siksi ne ovatkin mielenkiintoisia. LUONTO JA VUODENAJAT VAIKUTTAVAT Jos Anitan ei ole helppo mainita mieliaihettaan, niin sitä helpompaa on selittää inspiraation lähde. Itse asiassa innostun samoista asioista kuin monet muutkin tässä yhteydessä. Mutta erityisesti luonto, vuodenajat, puut, vanhat ja uudet rakennukset, sekä ovet ja ikkunat tekevät minuun vaikutuksen. Näissä asioissa näkyy Anitan arkkitehtitausta. Ovilla ja ikkunoilla on aina niin paljon kerrottavaa. Koskaan ei tiedä, mitä suljetun oven taakse kätkeytyy. Kun maalaa talon, jossa kaikki ikkunat yhtä lukuunottamatta ovat pimeitä, niin sillä voi symbolisoida työttömyyttä, sairautta tai yksinäisyyttä. Koska inspiraatio löytyy niin tavallisista asioista kuin ovista ja ikkunoista, Anita pitää aina mukanaan vihkoa, johon hän voi inspiraation tullessa piirtää ajatuksiaan.

27 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 27 JOULUMERKIT 2009 JULKAISUPÄIVÄ TAITEILIJA Anita Polkutie PAINOS arkkia à 20 tarramerkkiä HINTA 3,70 MERKKIEN KOKO 23 x 26 mm ARKKIKOKO 146 x 210 mm PAPERI 110 g/m² PAINOMENETELMÄ 4-värioffset PAINO Keab Paper ANITA POLKUTIE Anita Polkutie (s. 1956) asuu Lahdessa. Hän on valmistunut arkkitehdiksi Lahden Teknisestä korkeakoulusta ja työskennellyt useita vuosia arkkitehtina sekä kunnallishallinnon palveluksessa että yksityisyrittäjänä. Seitsemän vuotta sitten hän vaihtoi alaa ja perusti oman kuvitusyrityksen. Hän kuvittaa aikakauslehtiä, kirjoja, kalentereita, kortteja ja paljon muuta. Tämä on Anitan ensimmäinen työtehtävä Posten Ålandille. Posti järjestää yhdessä Ålands frimärkssamlarföreningin kanssa joulumerkkien arpajaiset. Tammikuun 12. päivänä 2010 arvotaan hienoja palkintoja mm :n arvoinen matkalahjakortti, kaksi viikonloppupakettia hotelli Havsviddeniin Getaan Ahvenanmaalle ja viisi digikameraa. Voittonumerot esitellään osoitteessa ja tilausesitteessä nro

28 28 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN Anitaa inspiroivat luonto, vuodenajat, puut, sekä uudet että vanhat rakennukset, ovet ja ikkunat. Pimeä ikkuna voi symbolisoida yksinäisyyttä VÄRIEN SEKOITTAMISESSA KULUU AIKAA Kun Posten Ålandista tiedusteltiin Anitan halukkuutta tehdä tämän vuoden joulumerkit, hänellä ei ollut kokemusta postimerkkien tai muiden filateelisten tuotteiden tekemisestä. Kun sain kuulla, että Postin Ålandin Postimerkkiryhmä piti kaniaiheistani, päätin tehdä joulumerkeistä iloisia ja hauskoja. Aloitettuaan työskentelyn joulumerkkien parissa hän totesi, että työ muistuttaa paljon hänen muita kuvitustöitään. Postimerkkiryhmän hyväksyttyä hänen luonnoksensa Anita maalasi alkuperäiskappaleet isommassa koossa. Suunnitteluun ja värien sekoittamiseen kuluu suurin osa työajasta. NYKYAIKAISIA POSTIMERKKEJÄ Työskentely joulumerkkien parissa on inspiroinut Anitaa tekemään postimerkkejä tulevaisuudessa. Ahvenanmaalaiset postimerkit ovat sekä nykyaikaisia että piristäviä. Arvostan, että on myös muita kuin tavanomaisia aiheita. Minun suosikkiaiheitani ovat Taidekäsityö, Tatuointi, Sähkö 100 vuotta ja vuoden Joulupostimerkit. KORTTEJA, KALENTEREITA JA KIRJOJA Par aikaa Anita kuvittaa koulukirjaa, jonka aiheena on kehityspsykologia. Pian on taas aika tehdä tämän vuoden joulukuvat kortteihin, kalentereihin ja kirjoihin. Kuvitan koko ajan erilaisia artikkeleita, Anita kertoo. Ja hänestä huomaa, että hän viihtyy ammatissaan.

29 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 29 Erikoisleimat Rädda barnen 50 år 2.3. Ålands frimärken 9.5. Östersjöfonden Husö biologiska 25 år 20 år station 50 år 1.6. Passagerarfärjor (maksimikortit) Postrodden Natwest Island Natwest Island Games 2009 Games Vikingamarknaden 10 år 1.8. Röda korset, Ålands distrikt 70 år 4.7. Natwest Island Games Julen 2009 (maksimikortit) Frimärkets dag Joka vuosi tietyille Ahvenanmaalla järjestettäville tapahtumille myönnetään oma erikoisleimansa. Vuoden lopussa ilmestyy pakkaus, johon on koottu kaikki erikoisleimat. Pakkaus sisältää erikoisleimoilla leimatut ahvenanmaalaisin postimerkein varustetut kuoret. Tämän vuoden pakkauksen hinta on 19,05 ja se on ollut myynnissä 9.lokakuuta lähtien.

30 30 ÅLANDSPOSTEN STEN FRIMÄRKENRKEN Ensipäivänkuoret 2009 Reimareita, Venäläinen järjestelmä (postimaksulipuke), Matkustajalauttoja 2009, Minun Ahvenanmaani, Martti Ahtisaari, Sähkö 100 vuotta, Europa Tähtitiede, Ahvenanmaalaisia maisemia, Föglö, Elokuvatoiminta 100 vuotta, Ahvenanmaalaisia maisemia, Saltvik, Ahvenanmaalaisia kirjailijoita (vihko), Minun postimerkkini Saarikisat Ehiökortit, Ahvenanmaa Saarimaa, Joulu 2009, Uusi raja, uusi aika, Sukellus, Nyt voit ostaa tämän vuoden ahvenanmaalaisen ensipäivänkuoripakkauksen. Kaikkien ensipäivänkuorten lisäksi pakkaukseen sisältyy myös reimariaiheisen postimaksulipukesarjan ensipäivänkuori ja Chiqui Mattsonin suunnittelemat ehiöt. FDCpakkaus on ollut myynnissä 9. lokakuuta lähtien ja sen hinta on 30,50.

31 Näyttelykortit 2009 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 31 Norrphil 2009, Täby, Turun kevät-aboex 2009, Turku, Frimynt, Helsingborg, Int. Briefmarkenmesse, Essen, Hong Kong 2009, Hong Kong, Nordia 2009, Hafnafjördur, Int. Briefmarkenbörse, Berliini, Tamfila, Tampere, Italia 2009, Rooma, Int. Briefmarkenbörse, Sindelfingen, Frimärksmässa, Helsinki, Frimærkeforum, Roskilde, Näyttelykorttipakkaus 2009 on myynnissä 6. marraskuuta lähtien. Anette Gustafssonin suunnittelemien korttien aiheena on torit. Näyttelykorttien kuvapuolella on erityinen näyttelypostimerkki, joka on leimattu näyttelyleimalla. Tämän vuoden pakkauksen hinta on 22,20. Myynnissä on myös näyttelypostimerkkipakkaus, joka sisältää 12 postimerkkivihkoa. Pakkauksen hinta on 76,80.

32 32 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN uudet Frimärkenin toimitilat

33 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 33 Tammikuusta 2009 lähtien koko postimerkki osasto on toiminut uusissa tiloissa Postin päärakennuksessa Svibyssä Jomalassa Maarianhaminan ulkopuolella. Muuton jälkeen vanhemmista tiloista Maarianhaminan keskustasta koko Postin henkilökunta postikonttoreita lukuunottamatta on yhdessä ja samassa paikassa. Uudet tilat on sovellettu hyvin henkilökunnan tarpeitten mukaan ja postimerkkituotteiden tuotanto, lähetysten pakkaaminen, asiakkaitten auttaminen puhelimitse, sähköpostitse ja kirjeitse on paljon joustavampaa. Iso kuva vasemmalla: Frimärkenin toimialajohtaja Anita Häggblom ottaa meidät vastaan Postin pääsisäänkäynnin luona. Frimärkenin toimitilat ovat etäämmällä käytävän päässä. Alakuva: Frimärkenin toimitilat ovat kahdessa kerroksessa. Alakerrassa sijaitsevat koko tuotanto-osasto, varasto ja leimauskoneet. Yläkuva: Yläkerrassa sijaitsee myyntiosasto. Keskikuva: Tilat ovat valoisat ja ilmavat ja isoista ikkunoista avautuu kaunis näköala.

34 34 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN KILPAILU Kilpailu Kilpailukysymysten vastaukset löytyvät vanhoista Ålandsposten Frimärken -asiakaslehdistämme tai Postin postimerkkiluettelosta, joka on luettavissa Postin kotisivulla. Arvomme kaikkien oikein vastanneiden kesken kolme kappaletta Anette Gustafssonin tekemää taidekuvakirjaa Loggbok från Rödhamn. Lykkyä tykö! 1. Mikä oli Pohjolamerkin aihe vuonna 1998? 2. Kuka taiteilija suunnitteli vuonna 1999 ilmestyneen Purjehdus -postimerkin? 3. Mikä on vuonna 2003 ilmestyneen maksimikortin nro 43 aihe? 4. Minkä jalkapalloturnauksen yhteydessä järjestettiin erikoisleimaus vuonna 1997? 5. Missä kaupungissa järjestettiin AROS87 -postimerkkimessut? Kilpailukuponki NIMI... OSOITE... POSTINUMERO- JA TOIMIPAIKKA Palauta kuponki viimeistään 30. tammikuuta 2010 mennessä osoitteeseen: Posten Åland Frimärken, PB 1100, MARIEHAMN. Voit myös kopioida kupongin.

35 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 35 Julkaisuohjelma 2010 KALENTERI 4.1. Victor Westerholm 1 postimerkki 1.3. Reimareita, A-viitoitusjärjestelmä Postimaksulipuke Norden Kobba klintar 1 pienoisarkki Head of Christ 1 postimerkki Europa Lastenkirjoja 1 postimerkki 3.5. Matkustajalauttoja 2 postimerkkiä Leikkikaluja Ahvenanmaalta Vihko, 9 postimerkkiä, 3 eri aihetta Leikkikaluja Ahvenanmaalta 3 maksimikorttia Tunnusmerkkejä 3 ehiökorttia Postitie 1 postimerkki elokuu Macao elokuu Minun postimerkkini, Tarravihko, jossa 8 postimerkkiä, 1aihe Nuorisopurjehdus Ahvenanmaalaisia maisemia, 2 postimerkkiä Eckerö ja Sund Joulu postimerkki Joulu maksimikortti Joulumerkit Toimitukset ja muutospäivät TOIMITUS- NUMERO VIIMEINEN MUUTOSPÄIVÄ TOIMITUSAIKA SISÄLTÖ huhtikuu Victor Westerholm, Postimaksulipuke, Kobba klintar (pienoisarkki), Head of Christ, Lastenkirjoja kesäkuu Matkustajalauttoja, Leikkikaluja Ahvenanmaalta (vihko), 3 maksimikorttia, 3 ehiökorttia, Postitie, lokakuu Macao, Minun postimerkkini (tarravihko), Ahvenanmaalaisia maisemia Eckerö ja Sund, Joulu, 1 maksimikortti marraskuu Vuosilajitelma, joulumerkit, pakkaukset, joulukoristeet, vuosilehdet ym. Muut kestotilaustoimitukset (HUOM.! ALUSTAVAT TOIMITUSAJAT) TUOTE TOIMITUSAIKA TUOTE TOIMITUSAIKA Eurokolikkopakkaus 2010 maaliskuu Pohjolapakkaus 2010 maaliskuu Keräilyauto nro 22 toukokuu Taidelautanen nro 14 joulukuu Postimerkkikello nro 8 kesäkuu Keräilyauto nro 23 joulukuu Taidelautanen nro 13 kesäkuu

36 36 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN KALENDER Messuja 2010 Posten Åland osallistuu alustavien tietojen mukaan seuraaviin postimerkkitapahtumiin. Tiedot saattavat muuttua. Siinä tapauksessa ilmoitamme muutoksista Ålandsposten Frimärken -lehden tulevissa numeroissa. TURUN KEVÄT ANTWERPIA 2010 NORDIA 2010 INT. BRIEFMARKENBÖRSE Turku Antwerpen, Belgia Borås, Ruotsi Sindelfingen, Saksa maaliskuuta huhtikuuta toukokuuta lokakuuta LAPOEX 2010 INT. BRIEFMARKENMESSE FRIMÄRKETS DAG FRIMÆRKEFORUM Lahti Essen, Saksa Tukholma, Ruotsi Tanska maaliskuuta toukokuuta syyskuussa marraskuussa FRIMYNT LONDON 2010 SF2010 Helsingborg, Ruotsi Lontoo, Iso-Britannia Helsinki 17. huhtikuuta toukokuuta lokakuuta Kaikille näille messuille valmistetaan näyttelykortti, -postimerkki ja -leima. Aiheena on paikalliset nähtävyydet ja taiteilija on Catharina Nygård Holgersson. Erikoisleimat 2010 Seuraaville tapahtumille on tähän mennessä myönnetty erikoisleima vuonna 2010: 9.5. LEIKKIKALUJA AHVENANMAALTA (MAKSIMIKORTIT) JOULU 2010 (MAKSIMIKORTTI) POSTISOUTU POSTIMERKIN PÄIVÄ Erikoisleimojen lisäyksistä ilmoitamme lehden seuraavassa numerossa ja Postin kotisivuilla osoitteessa Kotisivuilla on myös erikoisleimojen kuvat. Pyhien aukioloajat Posten Åland Frimärken on suljettu seuraavina pyhäpäivinä: UUDENVUODEN- TOISENA JOULUNPYHINÄ PÄIVÄNÄ LOPPIAISENA PITKÄPERJANTAINA PÄÄSIÄISPÄIVÄNÄ

1898-1929 Suomen luotsi- ja majakkalaitos (1918-1929 Merenkulkuhallitus) Alus palveli Viipurin luotsipiirin Pitkäpaaden luotsiaseman luotsikutterina.

1898-1929 Suomen luotsi- ja majakkalaitos (1918-1929 Merenkulkuhallitus) Alus palveli Viipurin luotsipiirin Pitkäpaaden luotsiaseman luotsikutterina. Luotsikutteri Pitkäpaasi Legendaarisen Colin Archerin suunnittelema luotsikutteri Pitkäpaasi palasi Suomeen 4. syyskuuta 2000 purjehdittuaan maailman merillä 66 vuotta. Suomen merimuseon tuki ry osti aluksen

Lisätiedot

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017 Minun elämäni Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, Nid Minä olen syntynyt Buriramissa Thaimaassa. Minun perheeni oli iskä äiskä 2 veljeä ja 2 siskoa. Minun

Lisätiedot

Rakkaat Dikonin turvakodin ystävät ja tukijat

Rakkaat Dikonin turvakodin ystävät ja tukijat Kummikirje 1-2016 3.5. 2016 Rakkaat Dikonin turvakodin ystävät ja tukijat Olen uusi Venäjän alueen kummityön kordinaattori Ammi Kallio. Tämä on ensimmäinen kummikirje, jonka kirjoitan teille alueelta.

Lisätiedot

Simo Sivusaari. Nuori puutarhuri

Simo Sivusaari. Nuori puutarhuri Simo Sivusaari Simo Yrjö Sivusaari syntyi 26.10.1927 Vaasassa. Hän kävi kolmivuotisen puutarhaopiston ja on elättänyt perheensä pienellä taimi- ja kukkatarhalla. Myynti tapahtui Vaasan torilla ja hautausmaan

Lisätiedot

Hiljaisia vaikuttajia ja suuria ajattelijoita

Hiljaisia vaikuttajia ja suuria ajattelijoita Hiljaisia vaikuttajia ja suuria ajattelijoita Kahdentoista1800- ja 1900-luvun taitteessa eläneen ja vaikuttaneen suomalaisen naistaiteilijan ja heidän tuotantonsa esittelyä Helmi Biese 9.8.1867 18.10.1933

Lisätiedot

Pakettijahti Österstjernan purjehti vuosina 1815 1848 reitillä Loviisa - Tukholma kuljettaen sekä matkustajia että rahtia. Historiallisen esikuvansa

Pakettijahti Österstjernan purjehti vuosina 1815 1848 reitillä Loviisa - Tukholma kuljettaen sekä matkustajia että rahtia. Historiallisen esikuvansa 2016 Loviisalainen Pakettijahti Österstjernan www.osterstjernan.fi Pakettijahti Österstjernan purjehti vuosina 1815 1848 reitillä Loviisa - Tukholma kuljettaen sekä matkustajia että rahtia. Historiallisen

Lisätiedot

RAHAHUUTOKAUPPA SUOMEN FILATELISTISEURAN KERHOHUONEISTO HUUTOKAUPPA 07.10.2009 LÖNNROTINKATU 32 B, HELSINKI KOHTEET NÄHTÄVÄNÄ KLO 16.

RAHAHUUTOKAUPPA SUOMEN FILATELISTISEURAN KERHOHUONEISTO HUUTOKAUPPA 07.10.2009 LÖNNROTINKATU 32 B, HELSINKI KOHTEET NÄHTÄVÄNÄ KLO 16. HNY UUTISET 3/2009 26. VUOSIKERTA RAHAHUUTOKAUPPA 163 HUUTOKAUPPA 07.10.2009 SUOMEN FILATELISTISEURAN KERHOHUONEISTO LÖNNROTINKATU 32 B, HELSINKI KOHTEET NÄHTÄVÄNÄ KLO 16.45 Kokous klo 17.15 HUUTOKAUPPA

Lisätiedot

frimärken Uudet purjealukset lähtevät maailman vesille sivu 4 Loppuunmyynti alennusta ostoksistasi sivu 20 nro 4 2015 suomeksi

frimärken Uudet purjealukset lähtevät maailman vesille sivu 4 Loppuunmyynti alennusta ostoksistasi sivu 20 nro 4 2015 suomeksi frimärken Uudet purjealukset lähtevät maailman vesille sivu 4 nro 4 2015 suomeksi Loppuunmyynti alennusta ostoksistasi sivu 20 frimärken Puhelin 018 636 640 ulkomailta: +358 18 636 640 Puhelinaika: ma

Lisätiedot

Jacob Wilson, 7.10.1846 2.3.1915

Jacob Wilson, 7.10.1846 2.3.1915 Jacob Wilson, 7.10.1846 2.3.1915 Kaivostoimintaa FAMCON:n Suomen kaivoksilla johtanut Jakob Wilson oli syntymänimeltään Jaakko Sjöberg ja lähtöisin pohjanmaalta, Kalajoelta (syntynyt 7.10.1846). Hänen

Lisätiedot

NELJÄ ELEMENTTIÄ TEHTÄVÄMATERIAALI

NELJÄ ELEMENTTIÄ TEHTÄVÄMATERIAALI NELJÄ ELEMENTTIÄ TEHTÄVÄMATERIAALI Tämä tehtävämateriaali on suunniteltu alakouluryhmien omatoimisen museokäynnin tueksi. Materiaaliin voi tutustua jo ennen museokäyntiä ja tehtävät voi tehdä joko museokäynnin

Lisätiedot

Kajaanin Planeetan jäsenlehti Nro 2/201 0

Kajaanin Planeetan jäsenlehti Nro 2/201 0 Kaanin Planeetan jäsenlehti Nro 2/201 0 Tähtitieteellinen yhdistys Kaanin Planeetta ry Julkaisi: Kaanin Planeetta ry Päätoimitta: Jari J.S. Heikkinen Ilmestyminen: Kolme numeroa vuodessa (huhtikuu, elokuu,

Lisätiedot

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry Outi Rossi JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa Kuvittanut Susanna Sinivirta Fida International ry JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa, 4. painos C Outi Rossi Kuvitus Susanna Sinivirta Fida International ry Kirjapaino

Lisätiedot

Kaija Jokinen - Kaupantäti

Kaija Jokinen - Kaupantäti Kaija maitokaapissa täyttämässä hyllyjä. Kaija Jokinen - Kaupantäti Kun menet kauppaan, ajatteletko sitä mitä piti ostaa ja mahdollisesti sitä mitä unohdit kirjoittaa kauppalistaan? Tuskin kellekään tulee

Lisätiedot

2015 Loviisalainen sterstjernan Pa P kettijahti Österstjerna www.osterstjernan.fi Ö2STERSTJERNAN V00 UOTTA 18 ÅR 14 2014

2015 Loviisalainen sterstjernan Pa P kettijahti Österstjerna www.osterstjernan.fi Ö2STERSTJERNAN V00 UOTTA 18 ÅR 14 2014 Loviisalainen 2015 Österstjernan Pakettijahti www.osterstjernan.fi 200 ÖSTERSTJERNAN VUOTTA ÅR 1814 2014 Purjehdukset 2015 TILAUSPURJEHDUKSET Tilauspurjehduksilla alus miehistöineen on tilaajan käytössä

Lisätiedot

Tilaa postimerkit tässä tai osoitteella Tee kestotilaus Fär-saarten postimerkeistä

Tilaa postimerkit tässä tai osoitteella  Tee kestotilaus Fär-saarten postimerkeistä Tilaa postimerkit tässä tai osoitteella www.lape.net Määra Til. no. Tuote Hinta EUR Yhteensä EUR (toimituskulut lisätään) FA1404 - F31 Tee kestotilaus Fär-saarten postimerkeistä Kyllä kiitos, tilaan Fär-saaret

Lisätiedot

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN?

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? 1. MILLOIN? KOSKA? 2. MIHIN AIKAAN? 3. MINÄ PÄIVÄNÄ? 4. MILLÄ VIIKOLLA? 5. MISSÄ KUUSSA? 6. MINÄ VUONNA? 7. MILLÄ VUOSIKYMMENELLÄ? 8. MILLÄ

Lisätiedot

Taideopintoja, historian tutkimusta, kävelylenkkejä uuden elämän askelin

Taideopintoja, historian tutkimusta, kävelylenkkejä uuden elämän askelin Taideopintoja, historian tutkimusta, kävelylenkkejä uuden elämän askelin Posted on 18.12.2013 by Eeva-Liisa Viitala 2 Helsingin yliopiston kirjaston keväällä 2013 eläkkeelle jäänyt ylikirjastonhoitaja

Lisätiedot

Tehtävä 1 2 3 4 5 6 7 Vastaus

Tehtävä 1 2 3 4 5 6 7 Vastaus Kenguru Benjamin, vastauslomake Nimi Luokka/Ryhmä Pisteet Kenguruloikka Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Jätä ruutu tyhjäksi,

Lisätiedot

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3 AJAN ILMAISUT AJAN ILMAISUT 1. PÄIVÄ, VIIKONPÄIVÄ 2. VUOROKAUDENAIKA 3. VIIKKO 4. KUUKAUSI 5. VUOSI 6. VUOSIKYMMEN, VUOSISATA, VUOSITUHAT 7. VUODENAIKA 8. JUHLAPÄIVÄT MILLOIN? 1. 2. 3. 4. maanantai, tiistai,

Lisätiedot

Preesens, imperfekti ja perfekti

Preesens, imperfekti ja perfekti Preesens, imperfekti ja perfekti ennen nyt Neljä vuotta sitten olin töissä tehtaassa. Nyt minä olen lähihoitaja. r Olen työskennellyt sairaalassa jo kaksi vuotta. J Joo, kävin toissapäivänä. Sinun tukka

Lisätiedot

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat Matkatyö vie miestä 5.4.2001 07:05 Tietotekniikka on helpottanut kokousten valmistelua, mutta tapaaminen on silti arvossaan. Yhä useampi suomalainen tekee töitä lentokoneessa tai hotellihuoneessa. Matkatyötä

Lisätiedot

NRO 2 2008 SUOMI KOKENUT POSTIMERKKIALOITTELIJA. www.posten.ax

NRO 2 2008 SUOMI KOKENUT POSTIMERKKIALOITTELIJA. www.posten.ax NRO 2 2008 SUOMI KOKENUT POSTIMERKKIALOITTELIJA www.posten.ax Katse eteen- ja taaksepäin Tätä artikkelia kirjoitettaessa juhannukseen, kesän kohokohtaan, on aikaa yksi viikko. Ajattelen kuitenkin jo tulevaisuutta.

Lisätiedot

Sävel Oskar Merikanto Sanat Pekka Ervast

Sävel Oskar Merikanto Sanat Pekka Ervast Sävel Oskar Merikanto Sanat Pekka Ervast KUOLEMAN KUNNIAKSI Pekka Ervast Oskar Merikanto Teoksen taustaa Tukholman kongressi 1913 ja Oskar Merikanto. Kuten lukijamme tietävät, pidetään ensi kesänä Tukholmassa

Lisätiedot

Omaistukitoiminta keväällä 2016

Omaistukitoiminta keväällä 2016 Omaistukitoiminta keväällä 2016 Kevään aikana on mahdollisuus osallistua keskusteluryhmiin, teematapaamisiin jne. Toivotamme yhdessä eri toimijoiden kanssa teidät sydämellisesti tervetulleiksi ja toivomme,

Lisätiedot

S U O M I. Siirtolaisuus -postimerkissä on ahvenanmaalaisen emigrantin Ture Bengtzin tekemä litografia. SIVUT 6 7. www.posten.ax

S U O M I. Siirtolaisuus -postimerkissä on ahvenanmaalaisen emigrantin Ture Bengtzin tekemä litografia. SIVUT 6 7. www.posten.ax S U O M I Siirtolaisuus -postimerkissä on ahvenanmaalaisen emigrantin Ture Bengtzin tekemä litografia. www.posten.ax SIVUT 6 7 POSTEN ÅLAND FRIMÄRKEN PB 100 22101 MARIEHAMN PUHELIN 018 636 640 Tilaukset

Lisätiedot

NRO 1 2009 SUOMI MERI INSPIROI ANETTEA. www.posten.ax

NRO 1 2009 SUOMI MERI INSPIROI ANETTEA. www.posten.ax NRO 1 2009 SUOMI MERI INSPIROI ANETTEA www.posten.ax Voita kultaa Ahvenanmaalla saat oman postimerkin! Posti on yksi tänä kesänä järjestettävän NatWest Island Games XIII -tapahtuman rahoittajista. Toivotamme

Lisätiedot

Työvoima Palvelussuhdelajeittain %-jakautumat

Työvoima Palvelussuhdelajeittain %-jakautumat Hallinto 2510 Hyvinvointitoimiala tammikuu 134,9 121,3-13,6 82,8 84,4 3,2 5,4 11,8 7,3 2,3 2,9 3,9 5,8 55,6 38,6 123,1 107,6 91,3 % 88,7 % helmikuu 133,9 118,8-15,1 82,3 83,4 3,9 5,5 11,1 7,6 2,6 3,6 8,1

Lisätiedot

S U O M I. www.posten.ax. Kaloja postimerkeissä! SIVUT 4 6

S U O M I. www.posten.ax. Kaloja postimerkeissä! SIVUT 4 6 S U O M I www.posten.ax Kaloja postimerkeissä! SIVUT 4 6 POSTEN ÅLAND FRIMÄRKEN PB 100 22101 MARIEHAMN Uutuuksia näyttelyvieraille Näyttelyvieraamme kysyvät useasti: "Onko teillä mitään uutta, erikoista

Lisätiedot

JOAKIM KUVITTAA TÄRKEÄN SANOMAN ÅLAND AUCTIONS S. 3 KAUPUNGINTEATTERI TÄYTTÄÄ 100 VUOTTA S. 14 ENKELIMÄISET JOULUMERKIT JA JOULUKORISTEET S.

JOAKIM KUVITTAA TÄRKEÄN SANOMAN ÅLAND AUCTIONS S. 3 KAUPUNGINTEATTERI TÄYTTÄÄ 100 VUOTTA S. 14 ENKELIMÄISET JOULUMERKIT JA JOULUKORISTEET S. posten.ax S U O M I N R O 2 2 0 1 3 JOAKIM KUVITTAA TÄRKEÄN SANOMAN ÅLAND AUCTIONS S. 3 KAUPUNGINTEATTERI TÄYTTÄÄ 100 VUOTTA S. 14 ENKELIMÄISET JOULUMERKIT JA JOULUKORISTEET S. 18 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN

Lisätiedot

AIKAMUODOT. Perfekti

AIKAMUODOT. Perfekti AIKAMUODOT Perfekti ???! YLEISPERFEKTI Puhumme menneisyydestä YLEISESTI, mutta emme tiedä tarkasti, milloin se tapahtui Tiesitkö, että Marja on asunut Turussa? Minä olen käynyt usein Kemissä. Naapurit

Lisätiedot

frimärken Ahvenamaan kuningas Julius Sundblom 150 vuotta sivu 4 Tarja Halonen valitsee vahvan naisen sivu 6 nro 1 2015 suomeksi

frimärken Ahvenamaan kuningas Julius Sundblom 150 vuotta sivu 4 Tarja Halonen valitsee vahvan naisen sivu 6 nro 1 2015 suomeksi frimärken Ahvenamaan kuningas Julius Sundblom 150 vuotta sivu 4 nro 1 2015 suomeksi Tarja Halonen valitsee vahvan naisen sivu 6 frimärken nro 1 2015 Ehiökorteissa kukkia lähikuvissa 3 Ahvenanmaan kuningas

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Pietari ja rukouksen voima

Nettiraamattu lapsille. Pietari ja rukouksen voima Nettiraamattu lapsille Pietari ja rukouksen voima Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesuksen ihmeitä

Nettiraamattu lapsille. Jeesuksen ihmeitä Nettiraamattu lapsille Jeesuksen ihmeitä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Mun perhe. * Joo, mulla on kaksi lasta. Mulla on Mulla ei oo. 1 2,3,4 + a ei + a. Mulla on yksi lapsi kaksi lasta Mulla ei oo lapsia

Mun perhe. * Joo, mulla on kaksi lasta. Mulla on Mulla ei oo. 1 2,3,4 + a ei + a. Mulla on yksi lapsi kaksi lasta Mulla ei oo lapsia 1 Mun perhe suomi äidinkieli suomi äidinkieli perhe äiti _ vaimo isä _ mies vanhemmat lapsi isoäiti tyttö isoisä poika isovanhemmat vauva sisko tyttöystävä poikaystävä veli Ootko sä naimisissa? * Joo,

Lisätiedot

115 vuotta. Uudenmaan Martat ry 85 vuotta. Anne Lempinen

115 vuotta. Uudenmaan Martat ry 85 vuotta. Anne Lempinen 115 vuotta Uudenmaan Martat ry 85 vuotta Anne Lempinen Uudenmaan Martat 85 vuotta Tuodaan juhlavuosi osaksi arkea Juhlavuotta tuodaan monin tavoin ja erilaisin tapahtumin esille tavoitteena on, että juhlavuosi

Lisätiedot

Matkailun kehitys 2016

Matkailun kehitys 2016 Matkailun kehitys 2016 3.5.2017 Lähde: Tilastokeskus. Luvut perustuvat ennakkotietoihin. Kiina jatkoi vahvaan kasvuaan myös piristyi loppuvuotta kohden Suomessa kirjattiin 5 768 000 ulkomaista yöpymistä

Lisätiedot

Jyväskylä Valon kaupunki 22.9.2012

Jyväskylä Valon kaupunki 22.9.2012 Jyväskylä Valon kaupunki 22.9.2012 Alvar Aallon jalanjäljillä Lähdimme Kirstin kanssa kahden tutustumaan junakyydillä Jyväskylän elämään, maisemiin ja ihmisiin. Jyväskylä on minulle nuoruudestani tuttu

Lisätiedot

Taidetta Turun taidemuseossa

Taidetta Turun taidemuseossa Taidetta Turun taidemuseossa Turun taidemuseon toimintaa ylläpitää Konstföreningen i Åbo - Turun Taideyhdistys ry. Vuonna 1891 toimintansa aloittanut Taideyhdistys on perustettu edistämään taiteen harrastusta,

Lisätiedot

Suomen historia. Esihistoria ( 1300) Ruotsin vallan aika (1300 1809) Venäjän vallan aika (1809 1917) Itsenäinen Suomi (1917 )

Suomen historia. Esihistoria ( 1300) Ruotsin vallan aika (1300 1809) Venäjän vallan aika (1809 1917) Itsenäinen Suomi (1917 ) 2009-2013 Suomen historia Esihistoria ( 1300) Ruotsin vallan aika (1300 1809) Venäjän vallan aika (1809 1917) Itsenäinen Suomi (1917 ) Sotien jälkeinen aika (1945 ) Nykyaika Esihistoria ( 1300) Suomi

Lisätiedot

Katja-Maaria Vilén ART

Katja-Maaria Vilén ART Katja-Maaria Vilén ART Katja-Maaria Vilén Art Taide on ikkuna asioille jotka muuten eivät näkyisi. 2 3 Taiteilija Katja-Maaria Vilén Syntynyt Helsingissä 1984, asuu Vantaalla. Tervetuloa taidematkalle!

Lisätiedot

2/2010. Tässä numerossa: Elämys putki. Haastatteluja. Syksyisiä kuvia. Kamera esittely. Tulevia tapahtumia..

2/2010. Tässä numerossa: Elämys putki. Haastatteluja. Syksyisiä kuvia. Kamera esittely. Tulevia tapahtumia.. 2/2010. Tässä numerossa: Elämys putki. Haastatteluja. Syksyisiä kuvia. Kamera esittely. Tulevia tapahtumia.. Pääkirjoitus. Hei vaan kaikki lukijat, tässä olisi nyt toinen numero lehdestä jolla on nyt nimikin.

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Jeesuksen ihmeitä

Nettiraamattu. lapsille. Jeesuksen ihmeitä Nettiraamattu lapsille Jeesuksen ihmeitä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

TOTUUS TALOUDESTASI TERHI MAJASALMI

TOTUUS TALOUDESTASI TERHI MAJASALMI TOTUUS TALOUDESTASI TERHI MAJASALMI TALENTUM HELSINKI 2012 Copyright 2012 Talentum Media Oy ja Terhi Majasalmi ISBN: 978-952-14-1884-6 ISBN:978-952-14-1883-9 Ulkoasu: Lapine Oy Paino: BALTO print 2012

Lisätiedot

Kesä 2015 elävää historiaa joka päivä!

Kesä 2015 elävää historiaa joka päivä! TALOMUSEO GLIMS Kesä 2015 elävää historiaa joka päivä! Kuva: Olli Hakamies Glimsintie 1, Espoo (Jorvin sairaalan vieressä) www.espoonkaupunginmuseo.fi TALOMUSEO GLIMS Glimsintie 1, 02740 Espoo (Jorvin

Lisätiedot

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Halusin lähteä ulkomaille työssäoppimaan sekä tutustumaan pieneksi aikaa toiseen maahan ja kulttuuriin. Kuusi

Lisätiedot

Usein Kysytyt kysymykset Kuunari Linden

Usein Kysytyt kysymykset Kuunari Linden ME RAKASTAMME MERTA Usein Kysytyt kysymykset Kuunari Linden Mistä alus lähtee? Lindenin kotisatama on Halkolaituri Pohjoisrannassa. Mikä on ryhmän maksimikoko Lindenillä? Lindenillä voimme ottaa kyytiin

Lisätiedot

Eila Väänänen Eila Marjatta Väänänen, o.s. Tahvola

Eila Väänänen Eila Marjatta Väänänen, o.s. Tahvola Eila Väänänen Eila Marjatta Väänänen, o.s. Tahvola, syntyi 22.1.1922 Lappeella ja kävi kansakoulun 1928 1934 Lappeen Simolassa ja lyseon pääosin Viipurissa 1934 1939. Eila 13-vuotiaana Eila ja äiti Irene

Lisätiedot

KOULUMATKATUKI TAMMIKUUSSA 2003

KOULUMATKATUKI TAMMIKUUSSA 2003 Tiedustelut Timo Partio, puh. 020 434 1382 s-posti timo.partio@kela.fi KOULUMATKATUKI TAMMIKUUSSA 2003 Kaikki Tuki maksun vastaanottajan mukaan, 1 000 euroa 2003 Tammikuu 23 555 2 008 1 156 35 374 23 419

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Joosua johtaa kansaa

Nettiraamattu. lapsille. Joosua johtaa kansaa Nettiraamattu lapsille Joosua johtaa kansaa Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3 Winnipeg,

Lisätiedot

LASTENKIRJOJA CATHARINA RAKASTAA. www.posten.ax. täyttää 150 vuotta ensi vuonna. Maarianhamina sai nimensä keisarinna Maria Alexandrovnan mukaan.

LASTENKIRJOJA CATHARINA RAKASTAA. www.posten.ax. täyttää 150 vuotta ensi vuonna. Maarianhamina sai nimensä keisarinna Maria Alexandrovnan mukaan. NRO 2 2010 SUOMI 18 Maarianhaminan kaupunki täyttää 150 vuotta ensi vuonna. Maarianhamina sai nimensä keisarinna Maria Alexandrovnan mukaan. 20 Matkustajalautta-aiheisen sarjan kaksi seuraavaa alusta m/s

Lisätiedot

NRO 1 2010 SUOMI ÅSA EI VOI KUVITELLA ELÄMÄÄ ILMAN KIRJOJA. www.posten.ax

NRO 1 2010 SUOMI ÅSA EI VOI KUVITELLA ELÄMÄÄ ILMAN KIRJOJA. www.posten.ax NRO 1 2010 SUOMI ÅSA EI VOI KUVITELLA ELÄMÄÄ ILMAN KIRJOJA www.posten.ax AHVENANMAA+MACAO=TOTTA Kaksi pientä, itsenäistä aluetta eri puolilla maapalloa on löytänyt toisensa. Juuri ennen vuodenvaihdetta

Lisätiedot

1. Kysymys: Omistatko jo "digiboksin"?

1. Kysymys: Omistatko jo digiboksin? DIGITV-VALMIUS VALMIUS ON VIELÄ KOVIN MONELLA HANKKIMATTA, MUTTA En;54 kpl 36,0 % 1. Kysymys: Omistatko jo "digiboksin"? Kyllä;96 kpl 64,0 % Ensimmäisellä kysymyksellä tiedustelimme, että onko vastaajalla

Lisätiedot

POSTI- JA LENNÄTINHALLITUKSEN KIERTOKIRJEKOKOELMA. N:o 44. Kiertokirje tilapäisestä erikoisleimasta. METSÄHALLINTO H E L S I N K I HELSINGFORS

POSTI- JA LENNÄTINHALLITUKSEN KIERTOKIRJEKOKOELMA. N:o 44. Kiertokirje tilapäisestä erikoisleimasta. METSÄHALLINTO H E L S I N K I HELSINGFORS POSTI- JA LENNÄTINHALLITUKSEN KIERTOKIRJEKOKOELMA 1959 N:o 4 4-5 3 N:o 44. METSÄHALLINTO H E L S I N K I HELSINGFORS Metsähallinnon perustamisen 100-vuotisjuhlien yhteydessä 13. 5. 1959 leimataan kaikki

Lisätiedot

Viisas kuningas Salomo

Viisas kuningas Salomo Nettiraamattu lapsille Viisas kuningas Salomo Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Kääntäjä: Anni Kernaghan Sovittaja: Ruth Klassen Suomi Kertomus 22/60 www.m1914.org Bible for Children, PO Box

Lisätiedot

Järjestystä kodin kaaokseen!

Järjestystä kodin kaaokseen! Järjestystä kodin kaaokseen! Kiire, ylimääräinen tavara ja sekamelska sano ei ja laita arkesi järjestykseen. Pienellä vaivalla saat aikaan suuren muutoksen. Kaiken A ja O järjestyksen hallinnassa on turhasta

Lisätiedot

РУССКИЙ ЯЗЫК АУДИРОВАНИЕ LYHYT OPPIMÄÄRÄ KORT LÄROKURS 11.9.2013 YLIOPPILASTUTKINTOLAUTAKUNTA STUDENTEXAMENSNÄMNDEN

РУССКИЙ ЯЗЫК АУДИРОВАНИЕ LYHYT OPPIMÄÄRÄ KORT LÄROKURS 11.9.2013 YLIOPPILASTUTKINTOLAUTAKUNTA STUDENTEXAMENSNÄMNDEN РУССКИЙ ЯЗЫК АУДИРОВАНИЕ LYHYT OPPIMÄÄRÄ KORT LÄROKURS 11.9.2013 YLIOPPILASTUTKINTOLAUTAKUNTA STUDENTEXAMENSNÄMNDEN Vastaa kysymyksiin 1 25 valitsemalla kuulemasi perusteella sopivin vaihtoehto. Merkitse

Lisätiedot

Pirkkalan Vanha kirkko ja hautausmaa

Pirkkalan Vanha kirkko ja hautausmaa Pirkkalan Vanha kirkko ja hautausmaa Pirkkalan Vanha kirkko Valmistunut 1921 Vihitty käyttöön 3.7.1921 Arkkitehti Ilmari Launis Urut Kirkon kellot Kangasalan Urkutehdas 16-äänikertaiset (1972) Bachumin

Lisätiedot

SIILIT LUKUVUOSI 2010 2011

SIILIT LUKUVUOSI 2010 2011 SIILIT LUKUVUOSI 2010 2011 Tälle koko lukuvuodelle olemme suunnitelleet teemaksi MATKALLA Tutkimusmatkamme lähtee minusta itsestä ja laajenee käsittämään ainakin Suomen ja Pohjoismaat. Otamme toimintaamme

Lisätiedot

MAINOSTILA MAINOSTILA MAINOSTILA. Maisema 2011. Luonto 2011 MAINOSTILA. Koko: 300 x 400 mm. + mainostila

MAINOSTILA MAINOSTILA MAINOSTILA. Maisema 2011. Luonto 2011 MAINOSTILA. Koko: 300 x 400 mm. + mainostila Kalenterit 2011 Maisema 2011 Koko: 300 x 400 mm 12 lehteä, kansi + pohjapahvi vaikuttavat maisemakuvat tilaa omille merkinnöille 1022 Luonto 2011 Koko: 232 x 330 mm 12 lehteä, kansi + pohjapahvi raikkaat

Lisätiedot

Kenguru Benjamin (6. ja 7. luokka) sivu 1 / 5

Kenguru Benjamin (6. ja 7. luokka) sivu 1 / 5 Kenguru Benjamin (6. ja 7. luokka) sivu 1 / 5 3 pisteen tehtävät 1) Mikä on pienin? A) 2 + 0 + 0 + 8 B) 200 : 8 C) 2 0 0 8 D) 200 8 E) 8 + 0 + 0 2 2) Millä voidaan korvata, jotta seuraava yhtälö olisi

Lisätiedot

Suomen Asutusmuseo - Tietopaketti ja kysymykset museovierailun tueksi

Suomen Asutusmuseo - Tietopaketti ja kysymykset museovierailun tueksi Suomen Asutusmuseo - Tietopaketti ja kysymykset museovierailun tueksi Oheiset kysymykset on tarkoitettu museovierailun yhteyteen tai museovierailun jälkeiseen tuntityöskentelyyn. Tietopaketti toimii opettajanmateriaalina,

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Kuningas Daavid (2. osa)

Nettiraamattu lapsille. Kuningas Daavid (2. osa) Nettiraamattu lapsille Kuningas Daavid (2. osa) Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2009 Bible for

Lisätiedot

suurempi valoisampi halvempi helpompi pitempi kylmempi puheliaampi

suurempi valoisampi halvempi helpompi pitempi kylmempi puheliaampi TEE OIKEIN Kumpi on (suuri) suurempi, Rovaniemi vai Ylitornio? Tämä talo on paljon (valoisa) valoisampi kuin teidän vanha talo. Pusero on (halpa) halvempi kuin takki. Tämä tehtävä on vähän (helppo) helpompi

Lisätiedot

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Minä rupesin hakemaan toppipaikkaa muutama kuukautta ennen kun tulin Sloveniaan. Minulla on kavereita, jotka työskentelee mediassa ja niiden kautta

Lisätiedot

SOPIMUSOIKEUS, pakolliset aineopinnot 11.2.2008

SOPIMUSOIKEUS, pakolliset aineopinnot 11.2.2008 SOPIMUSOIKEUS, pakolliset aineopinnot 11.2.2008 Vastausohjeet Vastaustilaa on yksi sivu kysymyksissä nro 1 3. Tilaa ylittävää vastausta tai sellaista vastausta, jossa on riviä kohden enemmän kuin yksi

Lisätiedot

Robert Wilson/ Tapio Wirkkalan puisto

Robert Wilson/ Tapio Wirkkalan puisto Robert Wilson/ Tapio Wirkkalan puisto Puiston avajaiset 22.10.2012 Polku Punaiset kivipaadet kuva: Päivi Kiuru kuva: Päivi Kiuru TAPIO WIRKKALAN PUISTO Kun Robert Wilson piirsi puiston suunnitelman, se

Lisätiedot

Myönteisen muistelun kortit. Suomen Mielenterveysseura

Myönteisen muistelun kortit. Suomen Mielenterveysseura Myönteisen muistelun kortit Muistelulla voidaan vahvistaa ja lisätä ikäihmisten mielen hyvinvointia. Myönteisen muistelun korteilla vahvistetaan hyvää oloa tarinoimalla mukavista muistoista, selviytymistaidoista,

Lisätiedot

Pala Palalta Anne Ruotsalaisen ja Markus Dannemannin kodissa on 48 neliötä ja yhtä monta fiksua, tilaa säästävää ideaa.

Pala Palalta Anne Ruotsalaisen ja Markus Dannemannin kodissa on 48 neliötä ja yhtä monta fiksua, tilaa säästävää ideaa. Pala Palalta Anne Ruotsalaisen ja Markus Dannemannin kodissa on 48 neliötä ja yhtä monta fiksua, tilaa säästävää ideaa. arja löfström KUVAT katri kapanen K O T I Kaksio Helsingin Pohjois-Haagassa, 48 neliötä,

Lisätiedot

Luovia valokuvia pohjoismaisella kuvakielellä. 3 minuutin esittely

Luovia valokuvia pohjoismaisella kuvakielellä. 3 minuutin esittely Luovia valokuvia pohjoismaisella kuvakielellä 3 minuutin esittely Tietoa - Ruotsissa perustettu pohjoismainen kuvatoimisto, joka keskittyy ensisijaisesti pohjoismaisiin aiheisiin ja ympäristöihin - Arkistossamme

Lisätiedot

Miten Suomi on muuttunut sadassa vuodessa? A1 Suomen valtio

Miten Suomi on muuttunut sadassa vuodessa? A1 Suomen valtio A1 Suomen valtio 1917 2017 1 Kuinka suuri Suomi oli? Mikä oli Suomen pinta-ala? km 2 2 Mikä oli Suomen 4. suurin kaupunki? 3 Kuinka paljon Suomessa oli asukkaita? 4 Kuinka monta ihmistä asui neliökilometrin

Lisätiedot

Merisuo & Storm Lisää luettavaa 2. Sisältö

Merisuo & Storm Lisää luettavaa 2. Sisältö Sisältö Opettajalle.................................... 3 Kalat metsässä................................. 5 Swaffhamin kulkukauppias........................ 14 Lontoon silta...................................

Lisätiedot

Paras Paikka Oulussa postikorttikilpailu 22.4.-20.9.2015 ARVIOINTIRAADIN KOMMENTTEJA

Paras Paikka Oulussa postikorttikilpailu 22.4.-20.9.2015 ARVIOINTIRAADIN KOMMENTTEJA Paras Paikka Oulussa postikorttikilpailu 22.4.-20.9.2015 ARVIOINTIRAADIN KOMMENTTEJA Sivu 1 / 15 Kesän 2015 aikana etsittiin mielipaikkoja, yllättäviä ja tunnistettavia paikkoja Oulu -aiheisiin postikortteihin.

Lisätiedot

Vihdin Yrittäjät - merkkipäiviä 2011-2014, arkisto

Vihdin Yrittäjät - merkkipäiviä 2011-2014, arkisto Vihdin Yrittäjät - merkkipäiviä 2011-2014, arkisto Taru-Kalusteen Tarja Siivonen toiminut yrittäjänä 40 vuotta Nummelan Kenttälässä toimivan Taru-Kalusteen yrittäjä Tarja Siivoselle on kertynyt yrittäjyysvuosia

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Jumalan. mies

Nettiraamattu. lapsille. Jumalan. mies Nettiraamattu lapsille Jumalan lähettämä mies Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Tekninen ja ympäristötoimiala

Tekninen ja ympäristötoimiala Lahden seudun ympäristöpalvelut Tekninen ja ympäristötoimiala 6.11.2006 24.11. alkaa kaamos. Aurinko painuu alas Suomen pohjoisimmassa kolkassa, Nuorgamissa noustakseen seuraavan kerran taivaanrantaan

Lisätiedot

SUOMEN LÄHETYSSEURAN. RAHA- JA POSTIMERKKIHUUTOKAUPPA 15.11.2014, klo 11.00. Tähtitorninkatu 18, Helsinki

SUOMEN LÄHETYSSEURAN. RAHA- JA POSTIMERKKIHUUTOKAUPPA 15.11.2014, klo 11.00. Tähtitorninkatu 18, Helsinki SUOMEN LÄHETYSSEURAN RAHA- JA POSTIMERKKIHUUTOKAUPPA 15.11.2014, klo 11.00 Tähtitorninkatu 18, Helsinki Kohteet nähtävillä tuntia ennen huutokaupan alkua. Kirjalliset tarjoukset viimeistään 14.11.2014

Lisätiedot

SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMAN SOPIMUSSARJA ULKOVALTAIN KANSSA TEHDYT SOPIMUKSET

SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMAN SOPIMUSSARJA ULKOVALTAIN KANSSA TEHDYT SOPIMUKSET SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMAN SOPIMUSSARJA ULKOVALTAIN KANSSA TEHDYT SOPIMUKSET 2002 Julkaistu Helsingissä 13 päivänä marraskuuta 2002 N:o 96 98 SISÄLLYS N:o Sivu 96 Laki Pohjoismaiden välillä valtioiden eläkejärjestelmien

Lisätiedot

EI MIKÄÄN NÄISTÄ. KUVITETTU MINI-MENTAL STATE EXAMINATION Ohjeet viimeisellä sivulla. 1. Mikä vuosi nyt on? 2. Mikä vuodenaika nyt on?

EI MIKÄÄN NÄISTÄ. KUVITETTU MINI-MENTAL STATE EXAMINATION Ohjeet viimeisellä sivulla. 1. Mikä vuosi nyt on? 2. Mikä vuodenaika nyt on? POTILAS: SYNTYMÄAIKA: TUTKIJA: PÄIVÄMÄÄRÄ: 1. Mikä vuosi nyt on? 2000 2017 2020 1917 EI MIKÄÄN NÄISTÄ 2. Mikä vuodenaika nyt on? KEVÄT KESÄ SYKSY TALVI 3. Monesko päivä tänään on? 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Lisätiedot

EMELIE JOULUN MUOTOILEE. posten.ax AARTEITA RANNALTA S. 4 UUSI POSTIMERKKISARJA PURJEALUKSIA S. 6

EMELIE JOULUN MUOTOILEE. posten.ax AARTEITA RANNALTA S. 4 UUSI POSTIMERKKISARJA PURJEALUKSIA S. 6 posten.ax S U O M I N R O 2 2 0 1 4 EMELIE MUOTOILEE JOULUN AARTEITA RANNALTA S. 4 UUSI POSTIMERKKISARJA PURJEALUKSIA S. 6 CARL LARSSON TEOKSESTA POSTIMERKKI S. 14 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 1 Anita Häggblom

Lisätiedot

ISSN 0784-2503 1/2007. 100. Monirunkovenelehti. Otteita vuosien varrelta. proaprojekti etenee

ISSN 0784-2503 1/2007. 100. Monirunkovenelehti. Otteita vuosien varrelta. proaprojekti etenee ISSN 0784-2503 6 1/2007 Kaikkien aikojen 100. Otteita vuosien varrelta proaprojekti etenee Martin Hildebrand PUHEENJOHTAJAN P A L S T A Monirunkovenelehdellä alkaa olla ikää. Käsissänne on lehtemme tasan

Lisätiedot

Koulupalvelut lukuvuosi 2012 2013

Koulupalvelut lukuvuosi 2012 2013 Koulupalvelut lukuvuosi 2012 2013 Vierailu Tekniikan museoon oli hauska. Toivottavasti näemme vielä! (tyttö, 3. lk) Tekniikan museo on kiinnostava, koska pidän keksinnöistä ja haluaisin itse keksijäksi.

Lisätiedot

Vuosi Nro Kpl KansiotVarakpl Yht. Sivua Huomioita. Pentti Kemppinen, versio 1 ja 2 Lauri Hirvonen, versio 3. 1947 Kameraseura edustaa Suomea UNICA:ssa

Vuosi Nro Kpl KansiotVarakpl Yht. Sivua Huomioita. Pentti Kemppinen, versio 1 ja 2 Lauri Hirvonen, versio 3. 1947 Kameraseura edustaa Suomea UNICA:ssa Vuosi Nro Kpl KansiotVarakpl Yht. Sivua Huomioita Pentti Kemppinen, versio 1 ja 2 Lauri Hirvonen, versio 3 1947 Kameraseura edustaa Suomea UNICA:ssa 1952 Helsingin Kameraseurassa toimi ns. "kengänauhakerho",

Lisätiedot

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen ilot Koulun jälkeen rättipoikki, kotiin laahustin tien poikki. Ajattelin: voisin mennä nukkumaan, ihan vain hetkeksi torkkumaan. Sitten

Lisätiedot

SISÄLLYS. N:o 899. Laki

SISÄLLYS. N:o 899. Laki SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 2004 Julkaistu Helsingissä 8 päivänä lokakuuta 2004 N:o 899 904 SISÄLLYS N:o Sivu 899 Laki vaarallisten tavaroiden kansainvälisistä tiekuljetuksista tehdyn eurooppalaisen sopimuksen

Lisätiedot

S U O M I. www.posten.ax. Toukokuussa ilmestyy taidekäsityöaiheinen postimerkkivihko. SIVUT 9 11

S U O M I. www.posten.ax. Toukokuussa ilmestyy taidekäsityöaiheinen postimerkkivihko. SIVUT 9 11 S U O M I www.posten.ax Toukokuussa ilmestyy taidekäsityöaiheinen postimerkkivihko. SIVUT 9 11 POSTEN ÅLAND FRIMÄRKEN PB 100 22101 MARIEHAMN Ahvenanmaa taidekäsityöläisten paratiisi Luonnonläheiset raaka-aineet,

Lisätiedot

Näin syntyy Ulkopolitiikka. Yhteistyötä, hiljaisia signaaleja ja sinnikästä editointia

Näin syntyy Ulkopolitiikka. Yhteistyötä, hiljaisia signaaleja ja sinnikästä editointia Näin syntyy Ulkopolitiikka Yhteistyötä, hiljaisia signaaleja ja sinnikästä editointia Joonas Pörsti / UP / 17.9.2014 Ulkopolitiikka on sitoutumaton kansainvälisiin suhteisiin erikoistunut aikakauslehti.

Lisätiedot

Valitse jokaiseen lauseeseen sopiva kysymyssana vastauksen mukaan:

Valitse jokaiseen lauseeseen sopiva kysymyssana vastauksen mukaan: Kero, mitä menet tekemään. Malli: Menen yliopistoon Menen yliopistoon opiskelemaan. Menen kauppaan 5. Menen uimahalliin Menen kotiin 6. Menen kahvilaan Menen ravintolaan 7. Menen pankkiin 4. Menen kirjastoon

Lisätiedot

Taide-elämyksiä Berliinissä

Taide-elämyksiä Berliinissä Taide-elämyksiä Berliinissä Pääsin käymään kesäkuussa 2015 Berliinin taidemuseossa Gemäldegalleriessa historian opettaja Veli- Matti Ojalaisen opastamana. Taidemuseosta löytyy maailman suurin kokoelma

Lisätiedot

Matkakertomus, World Future Energy Summit messut 15.1.-17.1.2013, Abu Dhabi

Matkakertomus, World Future Energy Summit messut 15.1.-17.1.2013, Abu Dhabi Matkakertomus, World Future Energy Summit messut 15.1.-17.1.2013, Abu Dhabi Matkalla ENY projektipäällikkö Jonna Haapamäki-Syrjälä, IS-Technics Oy Raimo Keskitalo sekä Dubaissa toimistoa pitävä Exigo Finland

Lisätiedot

Kuvallinen viikkotiedote. Mitä se tarkoittaa?

Kuvallinen viikkotiedote. Mitä se tarkoittaa? Kuvallinen viikkotiedote Mitä se tarkoittaa? Taustaa Työskentelen Ammattiopisto Luovin Liperin yksikössä. Olen tehnyt työtä erityisopettajana ja kotitalousopettajana kehitysvammaisten nuorten ja aikuisten

Lisätiedot

Sari Airola PÖÖKÖ JA MYSTEERIN KESÄVIERAAT

Sari Airola PÖÖKÖ JA MYSTEERIN KESÄVIERAAT Sari Airola PÖÖKÖ JA MYSTEERIN KESÄVIERAAT Kuvittaja Sari Airola Sari Airola (s. 1967) valmistui taiteen maisteriksi Taideteollisen korkeakoulun Taidekasvatuksen osastolta 1997. Hän aloitti kuvitustöiden

Lisätiedot

frimärken Joulumerkit yhdistävät hyödyn ja huvin, sivu 4 Inspiroidu syksyn keräilytuotteista nro 3 2015 suomeksi

frimärken Joulumerkit yhdistävät hyödyn ja huvin, sivu 4 Inspiroidu syksyn keräilytuotteista nro 3 2015 suomeksi frimärken Joulumerkit yhdistävät hyödyn ja huvin, sivu 4 nro 3 2015 suomeksi Inspiroidu syksyn keräilytuotteista frimärken nro 3 2015 Hopeakoruja tyylikkäässä pakkauksessa 3 Joulumerkit yhdistävät hyödyn

Lisätiedot

Kenguru 2017 Student lukio

Kenguru 2017 Student lukio sivu 1 / 9 NIMI LUOKKA Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Oikeasta vastauksesta saa 3, 4 tai 5 pistettä.

Lisätiedot

SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMAN SOPIMUSSARJA ULKOVALTAIN KANSSA TEHDYT SOPIMUKSET

SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMAN SOPIMUSSARJA ULKOVALTAIN KANSSA TEHDYT SOPIMUKSET SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMAN SOPIMUSSARJA ULKOVALTAIN KANSSA TEHDYT SOPIMUKSET 2001 Julkaistu Helsingissä 31 päivänä joulukuuta 2001 N:o 85 93 SISÄLLYS N:o Sivu 85 Laki Suomen liittymisestä tarkastusten asteittaisesta

Lisätiedot

Minä varoitan teitä nyt. Tarinastani on tulossa synkempi.

Minä varoitan teitä nyt. Tarinastani on tulossa synkempi. Viima Viima Teräs ei ole mikään paha poika, mutta ei hän kilttikään ole. Hänen viimeinen mahdollisuutensa on koulu, joka muistuttaa vähän akvaariota ja paljon vankilaa. Heti aluksi Mahdollisuuksien talossa

Lisätiedot

TYÖSSÄOPPIMASSA ACCOMM-PRAGUESSA. Vaclavin aukio (Vaclavske namesti) Jenni Jämsä & Marjo Kukkohovi Ma05 Praha, Tsekki 04.01. 1.3.

TYÖSSÄOPPIMASSA ACCOMM-PRAGUESSA. Vaclavin aukio (Vaclavske namesti) Jenni Jämsä & Marjo Kukkohovi Ma05 Praha, Tsekki 04.01. 1.3. TYÖSSÄOPPIMASSA ACCOMM-PRAGUESSA Vaclavin aukio (Vaclavske namesti) Jenni Jämsä & Marjo Kukkohovi Ma05 Praha, Tsekki 04.01. 1.3.2008 Olimme työssäoppimassa Prahassa, jota kutsutaan kaikkien kaupunkien

Lisätiedot

Ritva bingo-emäntänä VANA

Ritva bingo-emäntänä VANA VANA JOUNI TENTATTA- Ritva bingo-emäntänä Halusin haastatella Jounia siksi, että hän on ahkerasti kirjoittanut lehteemme vuosien aikana, mutta en muista onko häntä haastateltu lehdessä kertaakaan. Esitin

Lisätiedot

MARIA MARGARETHA JA EVA STINA KATAINEN

MARIA MARGARETHA JA EVA STINA KATAINEN MARIA MARGARETHA JA EVA STINA KATAINEN Tämä tarina on kertomus kahdesta sisaresta. Sisarukset syntyivät Savossa, Pielaveden Heinämäellä. Heidän isänsä nimi oli Lars Katainen ja äitinsä etunimi oli Gretha.

Lisätiedot