LINJA-AUTOJA LEIVONNAISIA, JA ANIMAATIOITA. posten.ax. Vuonna 2012 alkaa uusi, kolmivuotinen postimaksulipukesarja, vanhoja, puisia houkutuslintuja.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "LINJA-AUTOJA LEIVONNAISIA, JA ANIMAATIOITA. posten.ax. Vuonna 2012 alkaa uusi, kolmivuotinen postimaksulipukesarja, vanhoja, puisia houkutuslintuja."

Transkriptio

1 NRO SUOMI 7 Vuonna 2012 alkaa uusi, kolmivuotinen postimaksulipukesarja, jossa kuvataan merilintujen metsästyksessä käytettyjä vanhoja, puisia houkutuslintuja. 14 Matk Matkustaja- aja lautta-aiheisessa postimerkkisarjassa ovat vuorossa S/s Birger Jarl ja m/s Sally Albatross. LEIVONNAISIA, LINJA-AUTOJA JA ANIMAATIOITA 16 Ensi vuonna tulee kuluneeksi 100 vuotta siitä, kun Titanic törmäsi jäävuoreen ja upposi. Laivalla oli mukana kolme ahvenanmaalaista ja siksi tapahtuma huomioidaan postimerkkijulkaisulla. posten.ax

2 Yhteistyötä yli rajojen Pienelle postilaitokselle, jolla on asiakkaita yli sadassa maassa, on tärkeää tietää keräilymaailman ajankohtaisuuksista. Siksi Ahvenanmaa osallistuukin aktiivisesti postilaitosten erilaisiin yhteistyöfoorumeihin. Pohjoismaisen yhteistyön lisäksi Ahvenanmaa toimii Sepacin puheenjohtajana. Olemme mukana myös PostEuropin Stamps and Philately -johtoryhmässä. Ryhmän ensisijaisena tarkoituksena on kiinnittää huomiota Europapostimerkkien aiheisiin, tulevaisuuteen ja yleisesti niiden keräilyyn Euroopassa. Kansainvälisesti teemme yhteistyötä myös UPU:n postimerkkijaoston WADP:in (World association for Development of Philately) kanssa sen aktiivisena jäsenenä. Anita Häggblom TOIMIALAJOHTAJA POSTEN ÅLAND FRIMÄRKEN TYÖNTEKIJÄ Posten Åland Facebookissa Oletko Facebookin jäsen? Jos olet, niin pistäydy sivuillamme. Saat tietoa uutuuksista, postimerkkijulkaisuista, tapahtumista, erikoistarjouksista ja paljon muusta. Etkö vielä ole Facebookin jäsen? Palveluun liittyminen on helppoa ja ilmaista. Kannattaa käyttää Posten Åland Frimärkenin Tykkää-painiketta Facebookissa! PIA ISAKSSON Tuotanto Työskentelen tuotantoosastolla useiden erilaisten tehtävien parissa. Huolehdin mm. luottokorteilla maksettavista tilauksista. Lisäksi toimin asiakasjärjestelmän ja päävaraston vastuuhenkilöiden sijaisena. Se tekeekin työstäni monipuolista. Toimin myös sijaisena

3 TURUN KEVÄT ÅBO 2011 STOCKHOLM FRIMÄRKETS DAG 2011 POSTEN ÅLAND AB FRIMÄRKEN PB MARIEHAMN PUHELIN Tilaukset Suomesta: Puhelinaika: ma pe , heinäkuussa ma pe FAKSI INTERNET Pohjola-postimerkit: SÄHKÖPOSTI KÄYNTIOSOITE Flygfältsvägen 10, Sviby, Jomala TOIMITUS Anita Häggblom Katja Rikberg Heidemarie Eriksson Björn Wennström Cecilia Mattsson TEKSTI Katja Rikberg KÄÄNNÖS Virpi Isaksson Anita Häggblom LAYOUT Cecilia Mattsson TUOTANTO Posten Åland Ab Waasa Graphics KANSIKUVA John Häggblom Pidätämme oikeuden muutoksiin Sisältö Yhteistyötä yli rajojen 2 Työntekijä 2 Posten Åland Facebookissa 2 Postisoutua seuraamassa 4 Joululeima lähetyksiisi 4 Supersankariaiheinen kilpailu 5 Kronikka: Mårten Sundberg 5 Animaatiopeleistä postimerkkeihin 6 Vanhoja puisia houkutuslintuja uudessa sarjassa 14 S/s Birger Jarl, m/s Sally Albatross 16 Ammattikalastajien elämää merellä 19 Maalaan kameralla 22 Titanic 100 vuotta 28 Cissi teki postimerkkejä jo vuonna Ensipäivänkuoret Näyttelykortit Erikoisleimat Kalenteri 35 7 Vuonna 2012 alkaa uusi, kolmivuotinen postimaksulipukesarja, jossa kuvataan merilintujen metsästyksessä käytettyjä vanhoja, puisia houkutuslintuja. 14 Matk Matkustaja- aja lautta-aiheisessa postimerkkisarjassa ovat vuorossa S/s Birger Jarl ja m/s Sally Albatross. 16 Ensi vuonna tulee kuluneeksi 100 vuotta siitä, kun Titanic törmäsi jäävuoreen ja upposi. Laivalla oli mukana kolme ahvenanmaalaista ja siksi tapahtuma huomioidaan postimerkkijulkaisulla.

4 4 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN UUTISIA Postisoutua seuraamassa Vuosittain järjestettävän Postisoudun yhteydessä Posten Ålandin postimerkkiryhmä oli kutsunut ahvenanmaalaisia postimerkkeilijöitä asiakastilaisuuteen Eckeröön. Päivä aloitettiin Labbasin kotiseututilalla, missä seurueelle tarjottiin hernekeittoa ja Ahvenanmaan pannukakkua. Perinteisesti postisoutajat syövät samanlaisen aterian soudettuaan meren yli. Sen jälkeen seurue kävi Ahvenanmerellä vastaanottamassa soutajia. Päivä oli aurinkoinen ja melko tyyni. Postisoutuun osallistui kaikkiaan 36 venettä, joista nopein oli kalastajavene Doris af Gräsö Ruotsista. Matka Grisslehamnista Eckeröön kesti 4 tuntia ja 41 minuuttia. Joululeima lähetyksiisi Myös tänä vuonna voit lähettää joulutervehdyksesi ja muut lähetyksesi Ahvenanmaan kautta ja saada niihin erityisen joululeiman. Joululeima on käytössä Leima toimii kuten tavallinen päivämääräleima, mutta siinä on jouluinen aihe. Jos haluat leimauttaa lähetyksesi joululeimalla, lähetä ne osoitteeseen: Posten Åland Frimärken, PB 1100, MARIEHAMN. Merkitse kuoreen Julstämpel. Muistathan, että Ahvenanmaalta postitettaessa postimaksuksi kelpaavat ainoastaan ahvenanmaalaiset postimerkit.

5 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 5 KRONIKKA Yksi asia johtaa toiseen MÅRTEN SUNDBERG Journalisti, filatelisti ja Ålands frimärkssamlarföreningin Luppen-lehden toimittaja. Supersankariaiheinen kilpailu Supersankariaiheisen postimerkki vihkon julkaisun yhteydessä Posten Åland järjesti piirustuskilpailun. Viidesluokkalainen Anna Bäck Strandnäsin koulusta valittiin voittajaksi 40 finalistin joukosta! Piirustuskilpailun osallistumiskutsu oli lähetetty kaikille Ahvenanmaan viidesluokkalaisille ja kaikkiaan 126 oppilasta lähetti piirustuksensa kilpailuun. Kriteerit olivat yksinkertaiset: Piirrä supersankari, jota ei vielä ole olemassa. Postin kilpailukomitea valitsi 40 piirustusta, joissa kuvattiin kaikenlaisia supersankareita. Viikolla 19 kaikki 40 finalistipiirustusta oli näytteillä Maarianhaminan kaupunginkirjastossa, missä yleisö sai äänestää suosikkisankariaan. Anna Bäck voitti kilpailun. Hän sai piirustuksensa aivan omiin postimerkkeihin, jotka tehtiin Minun postimerkkini -menetelmällä. Lisäksi hän sai 200, joka menee luokan kassaan. OLI TOUKOKUU VUONNA Olin Helsingissä seuraamassa Ingvar Petterssonin fantastisen Suomikokoelman huutokauppaa. Kokoelmaan sisältyi useita suuria harvinaisuuksia. Huomattavimmat suomalaiset filatelistit olivat paikalla, jotkut heistä tarjoamassa. Minä katselemassa. Monet kokoelman kohteista olivat sisältyneet suurkerääjä Agathon Fabergén kokoelmaan. Tiesin vain vähän hänestä, vielä vähemmän Fabergén jalokivikauppiassuvusta. Menin Akateemiseen kirjakauppaan löytääkseni tietoa aiheesta. Löysin teoksen Fabergé in The Royal Collection. Olin myyty. Nyt kerään kirjoja Fabergén jalokivikauppiassuvusta ja tietoa Agathonista filatelistina. SAIN VIHJEEN ERÄÄLTÄ keräilijätuttavaltani Englannista, että Tri Jeffrey Stone oli kirjoittanut laajan artikkelin Fabergéstä The London Philatelist julkaisussa. Sain yhteyden Tri Stoneen ja sittemmin tapasimme eräässä näyttelyssä Helsingissä. Ostin mainittujen huutokauppojen luettelot ebaystä käytyäni ensin kovaa kilpailua toisen ostajan kanssa. Hieman myöhemmin sama ostaja tarjosi ylitseni toisessa huutokaupassa. Lähetin hänelle viestin ebayn kautta, ja hän osoittautui olevan Tsunayuki Watanabe Japanista. Kerran Tri Stone tarvitsi tietoa 1920-luvulta peräisin olevasta huutokauppaluettelosta ja kysyi, oliko minulla se luettelo. Eipä ollut, mutta Tsunayukilla oli. Hän lähettikin minulle kopioita, jotka toimitin edelleen Jeffille Skottlantiin. TÄMÄ OLI VAIN YKSI ESIMERKKI. Voisin jatkaa kauan ja kertoa uusista ystävistäni, joihin olen tutustunut postimerkkikiinnostukseni ansiosta. Kuukauden kuluttua tämän artikkelin kirjoittamisesta matkustan Lontooseen. Käyn Buckinghamin Palatsissa katsomassa Fabergé in The Royal Collection -näyttelyä. Aivan, juuri sitä kirja käsitteli. Ehkä ystävystyn myös kuningattaren kanssa.

6 6 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN ANIMAAT Alexander Lindén viettää osan kesistään Vårdössä Ahvenanmaan saaristossa, missä hän on varttunut.

7 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 7 NÄYTTELYKORTIT IOPELEISTÄ JOHN HÄGGBLOM POSTIMERKKEIHIN Vuosi sitten Posten Åland ei ollut vielä tehnyt yhteistyötä taiteilija Alexander Lindénin kanssa. Nyt hän on hyvin ajankohtainen. Hän suunnittelee Postille monia erilaisia tuotteita, kuten näyttelykortteja, joulukoristeita, postimerkkejä ja animaatiofilmejä. Alexander sai ensimmäiseksi tehtäväkseen suunnitella 12 leivonnaisaiheista näyttelykorttia. Korteilla tulee olla yhteys niihin näyttelypaikkakuntiin, joissa järjestettäviin postimerkkitapahtumiin Posti osallistuu vuonna Vaati paljon työtä keksiä, mitkä leivonnaiset olisivat tyypillisiä kyseisille paikkakunnille, Alexander kuvailee ensimmäistä tehtäväänsä. Postin postimerkkiryhmä oli päättänyt jo etukäteen joistain leivonnaisista, kun taas muut ehdotukset saatiin Alexanderilta.

8 8 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN Spettekaka oli vaikein. Tein viisi yritystä Googlasin kuvia, luin Wikipediaa ja konditorioiden sivuja netissä. Helsingborgin näyttelykorttia varten otin jopa yhteyttä sikäläiseen leipomoon, jolla oli erityinen leivos. Tämä oli ensimmäinen kerta kun Alexander suunnitteli postikorttiaiheita. Aikaisemmin hän on työskennellyt lähinnä tietokonepelien grafiikan kanssa. MIETTI JA HIOI Tämä oli erilaista. Nyt sain mahdollisuuden kohdistaa huomioni kauemmin yhteen kuvaan. Ehdin miettiä ja hioa, mikä olikin hyvä, sanoo Alexander, joka teki vuorotellen näyttelykortteja ja muita töitään. Leivonnaiskuvista tuli kuin jälkiruokaa, jonka parissa saatoin työskennellä kaikessa rauhassa. Samalla kun hän teki tietokonepeligrafiikkaa, hän teki myös hedelmäaiheisia kuvakkeita. Sitä lähemmäksi ruokaa ja leivonnaisia hän ei ollut tullutkaan ennen näyttelykorttien suunnittelua. SPETTEKAKA OLI VAIKEIN Oivalsin, että leivonnainen saattaisi helposti näyttää mauttomalta. Varsinkin kermavaahtoa oli vaikea kuvata. Aluksi minusta näytti kuin jotain olisi valettu kipsiin. Ja kun yritin tehdä siitä

9 JOHN HÄGGBLOM ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 9 Vuodesta 2008 lähtien Alexander on työskennellyt vapaana taiteilijana. kermaisemman, se muuttui epäselväksi, kertoo Alexander, joka käytti Photoshop-ohjelmaa kuvien teossa. Mutta vaikein oli kuitenkin spettekaka, joka on kuvattu Svedalan näyttelykortissa. Tein viisi yritystä ennen kuin olin tyytyväinen. Ensin varjostin taikinarihmojen jokaisen kohdan, mutta siitä ei tullut hyvä. Jouduin miettimään uudestaan. Sitten maalasin lieriöveistoksen, johon tein pieniä reikiä. Alexander on tehnyt aikaisemmin mm. internetpelejä eräälle ahvenanmaalaiselle peliyritykselle. Hän on suunnitellut myös Postin joulukoristeet vuonna MUNKKIPOSSUISTA PÄÄNVAIVAA Toinen aihe, joka tuotti päänvaivaa, oli Nordia kortissa kuvatut munkkipossut. Olin melko tyytyväinen munkkeihin, kunnes setäni näki ne. Hänen mielestään sokeri näytti kummalliselta. Jouduin käyttämään lisää aikaa tuloksen parantamiseksi. Sen seurauksena keksin

10 10 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN Alexander on suunnitellut tämän vuoden näyttelykortit, joiden aiheena on leivonnaisia. Keksin uuden tavan maalata sokeria uuden tavan sokerin maalaamiseen, mistä minulla oli hyötyä muidenkin kuvien kanssa. HANKALAA LÖYTÄÄ TASAPAINO Toinen ajankohtainen projekti on tämän vuoden joulukoristeet. Minulla oli muita kiireitä juuri silloin. Niinpä työskentelin joulukoristeiden parissa viikonloppuisin. Kaikkien haluamieni koukeroiden saaminen joulukoristeisiin osoittautui vaikeaksi. Oli hankalaa löytää tasa- paino kaikissa tyhjissä tiloissa, Alexander kertoo. Hän teki ensiksi lyijykynäluonnoksia. Mutta kun yksinkertaistin joulukoristeita, tulos oli parempi. Huomasin, että ohuet linjat eivät kuitenkaan näkyisi messinkisissä koristeissa. TODELLISUUDENMUKAISIA LINJA-AUTOJA Vuonna 2012 julkaistaan kaksi linja-autoaiheista postimerkkiä, jotka nekin ovat Alexanderin suunnittelemat. Ensimmäiset luonnokset tein samaan aikaan kun minusta oli tullut isä ja tunsin itseni vähän stressaantuneeksi. Perusajatuksenani oli tehdä linja-autot isometrisessä perspektiivissä, jossa on vähän tv-pelituntumaa. Mutta Postin postimerkkiryhmä halusi, että ajattelisin toisin. Niinpä Alexander maalasi linja-autot todellisuudenmukaisemmiksi. TOTTUNUT PIENIIN KOKOIHIN Monet uudet postimerkkitaiteilijat ovat tottumattomia tekemään maalauksia, jotka sitten esitetään pienessä koossa, mutta ei Alexander.

11 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 11 STOCKHOLM FRIMÄRKETS DAG 2011 TURUN KEVÄT ÅBO 2011 JYVÄSKYLÄ NORDIA 2011 Myös näyttelypostimerkit ovat Alexanderin käsialaa. JOHN HÄGGBLOM ALEXANDER LINDÉN Svedalan näyttelykortissa kuvattu Spettekaka tuotti Alexanderille hieman vaikeuksia. Myös Nordia 2011-kortin munkkipossut aiheuttivat lisätyötä. Alexander (s. 1980) varttui Vårdössä, mutta asuu nykyään Sollefteåssa Ruotsissa. Hän on opiskellut kreatiivista ohjelmointia Gävlen korkeakoulussa, opiskellut Basis-taidekoulussa ja suorittanut Bildberättar-ohjelman, senkin Gävlen korkeakoulussa. Hän on työskennellyt Tukholmassa Grin-nimisessä firmassa, joka kehitteli tietokonepelejä ja Ahvenanmaalla Paf:in palveluksessa, missä hän teki peleille grafiikkaa. Vuodesta 2008 lähtien hän on toiminut vapaana taiteilijana eri toimeksiantajille. Posten Åland Frimärkenille hän on tehnyt tämän vuoden joulukoristeet ja näyttelykortit. Vuonna 2012 ilmestyvät hänen suunnittelemansa kaksi linja-autoaiheista postimerkkiä sekä jouluaiheiset ehiökortit.

12 12 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN JOHN HÄGGBLOM

13 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 13 Olen tottunut siihen, koska olen suunnitellut internetpelejä. Niiden on toimittava sekä suurilla että pienillä näyttöpäätteillä, kertoo Alexander, joka on työskennellyt muun muassa ahvenanmaalaisen peliyrityksen Paf:in palveluksessa. SUURIN PROJEKTI Projekti, joka oli vähän lähempänä Alexanderin aikaisempaa työkokemusta, oli suunnitella animaatiofilmi Posten Ålandin sähkökauppa-asiakasryhmälle. Filmi esittää, kuinka sähköisen kaupan harjoittaja voi tehdä yhteistyötä Posten Ålandin kanssa ja postittaa kaikki lähetyksensä Ahvenanmaalta. Se oli hauska projekti ja suurin työ, minkä olen tehnyt freelancerina. Tein yhteistyössä Postin kanssa käsikirjoituksen. Sen jälkeen tein storyboardin, hahmottelin persoonat, elävöitin koko filmin ja tein myös musiikin, Alexander kertoo. ANIMAATIOFILMISTÄ KIRJA? Tehtyään erilaisia töitä opiskelujensa lomassa monen vuoden ajan Alexander asuu nyt Sollefteåssa Pohjois-Ruotsissa ja työskentelee vapaana taiteilijana. Tänä syksynä hankin oman ateljeen ja minulla on meneillään työtehtäviä eri yrityksille. Yksi aikaisempi projekti, mihin hän haluaa palata, on ajatus tehdä ahvenanmaalainen animaatiolastenfilmi. Sain kulttuuriavustusta filmiä varten ja olen jo päässyt alkuun. Nyt olen halukas jatkamaan projektia. Mutta ehkä teenkin siitä lastenkirjan, tuumailee Alexander, jolla on monta rautaa tulessa. Alexander on tehnyt animaatiofilmin, joka esittää, kuinka sähköistä kauppaa harjoittavat voivat tehdä yhteistyötä Posten Ålandin kanssa. Filmin voi katsoa Youtube:ssa (hae Posten Åland ). TEKEE ELEKTRONISTA MUSIIKKIA Myös musiikki on lähellä Alexanderin sydäntä. Hän järjesti kesällä synnyinseudullaan Vårdön saarella workshopin, jonka teemana oli afrikkalaiset rummut. Hän viettää osan kesistään Vårdössä. Haluaisin omistaa enemmän aikaa musiikille. Musiikin teko on hyödyllistä ja inspiroivaa. Teen elektronista musiikkia. Aikaisemmin keskityin enemmän teknomusiikkiin, mutta nyt musiikkini on jälleen rauhallisempaa. Taidan tulla vanhaksi, Alexander naurahtaa. Haluan työskennellä enemmän musiikin parissa Alexanderilla on useita ideoita varastossa. Hän tekee musiikkia, animaatiofilmejä ja pian ehkä myös kirjoja. Hänellä on nimittäin suunnitteilla tehdä ahvenanmaalaisaiheinen lastenkirja.

14 14 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN Vanhoja puisia houkutuslintuja uudessa sarjassa Vuonna 2012 alkaa postimaksulipukkeiden uusi, kolmivuotinen sarja. Tunnettu postimerkkitaiteilija Juha Pykäläinen on saanut tehtäväkseen kuvata vanhoja, puisia houkutuslintuja. Ensimmäiseksi hän kuvaa haahkan. Houkutuslinnut ovat luonnollisen näköisiä houkuttimia, joita käytetään lintujen metsästyksessä. Vanhimmat houkutuslinnut oli tehty kasveista kuten osmankäämeistä. Sittemmin alettiin valmistaa puisia houkutuslintuja ja aluksi niitä ei maalattu. Uudessa postimaksulipukesarjassa kuvataan maalattuja, puisia houkutuslintuja. Nykyään käytetään enimmäkseen muovisia houkutuslintuja. Mukana on yksi pariton naarashoukutin houkuttelemassa kosivia koiraita. KÄYTETÄÄN RANNIKOLLA Tavallisesti houkutuslintuja käytetään haahkojen, telkkien ja allien ja joskus pilkkasiipien, mustalintujen, tukkasotkien ja lapasotkien metsästyksessä. Houkutuslintuja käytetään lähinnä rannikoilla. KIVIMUURI Houkutuslinnuilla metsästys tapahtuu siten, että metsästäjä väijyy kivimuurin takana rannalla tai luodolla. Houkuttimet on ankkuroitu veteen noin metrin päähän piilopaikasta. Linnut houkutellaan ampumaetäisyydelle. Itse piilopaikka rakennetaan usein kivilohkareista muuriksi, jotta se sulautuisi ympäristöön mahdollisimman hyvin. NAARASHOUKUTTIMILLA HOUKUTELLAAN KOIRAITA Ampumapaikka valitaan rannalta suojaisesta paikasta, koska useimmat houkutuslinnuilla metsästettävät linnut laskeutuvat ja lähtevät lentoon mieluimmin vastatuuleen. Houkutuslinnut sijoitetaan lajeittain eri ryhmiin, mieluimmin pareittain. HAAHKA Haahka on yksi kookkaimmista sukeltajasorsista. Sen pituus on noin cm. Se on tanakkarakenteinen ja lyhytkaulainen. Sillä on iso, kyhmytön pää ja pitkä, kiilanmuotoinen nokka, jonka sivut ovat höyhenien peitossa nenänjuuresta sieraimiin. Haahkan pääprofiili on lajille luenteenomainen, sillä nokka muodostaa suoran linjan kohti otsaa. Siivet ovat leveät, lyhyet ja pienet suhteessa ruumiiseen. Siipien kärkiväli on cm. Koirashaahkaa kutsutaan ruotsiksi nimellä guding ja naarashaahkaa nimellä åda. Lähteet: org/wiki/vette ja Vettar och sjöfågeljakt, Lars Englund.

15 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 15 Ensipäivänleimassa näemme haahkojen houkuttimen ylhäältäpäin kuvattuna. VANHOJA PUISIA HOUKUTUSLINTUJA, HAAHKA JULKAISUPÄIVÄ TAITEILIJA Juha Pykäläinen SARJAN MAKSUARVOT 0,65, 0,85, 0,90 ja 0,95 (Maksuarvot saattavat muuttua. Siitä ilmoitetaan lehden seuraavassa numerossa.) FDC:N HINTA 3,95 KOKO 40,00 x 30,34 mm PAPERI Fluorescens, 100 g/m² PAINOMENETELMÄ 5-värioffset PAINO The Lowe Martin Group JUHA PYKÄLÄINEN Taiteilija Juha Pykäläinen syntyi vuonna 1953 Tampereella, mutta asuu nyt Sundin kunnassa Ahvenanmaalla. Hän on monipuolinen taiteilija ja tekee mm. akvarelli-, guassi- ja öljyväritöitä. Hän on tehnyt myös veistoksia, etsauksia ja grafiikkaa. Posten Ålandille hän on suunnitellut lukuisia postimerkkejä ja useita muita filateelisia tuotteita mm. näyttelykortit vuonna 1994 ja 2007 sekä joulumerkit vuonna Ensipäivänkuoren koristeeksi Juha Pykäläinen on maalannut kivistä rakennetun tähystyspaikan, missä metsästäjä odottelee merilintuja houkuttimien luokse.

16 16 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 291 JA 292 MATKUSTAJA- LAUTTOJA, S/S BIRGER JARL JA M/S SALLY ALBATROSS JULKAISUPÄIVÄ TAITEILIJA Håkan Sjöström PAINOSMÄÄRÄ 2 x MAKSUARVOT 0,55 ja Lokalpost (0,65 ) FDC:N HINTA 1,80 POSTIMERKKIEN KOKO 35,4 x 26 mm ARKKIEN KOKO 2 x 20 postimerkkiä PAPERI 110 g/m² HAMMASTE 13 per 2 cm PAINOMENETELMÄ 4-värioffset PAINO Cartor Security Printing Ensipäivänleimassa kuvataan s/s Birger Jarl. Ensipäivänkuoressa i on kuvattu m/s Kapella, joka rakennettiin vuonna 1967 Kraljevicassa, silloisessa Jugoslaviassa. Alus liikennöi vuosina Viking Linen liikenteessä useilla Ruotsin, Ahvenanmaan ja Suomen välisillä reiteillä. HÅKAN SJÖSTRÖM Håkan Sjöströmin (s. 1933) katsotaan tänä päivänä olevan yksi Skandinavian etevimpiä merimaalareita. Maalaaminen on aina ollut tärkeää Håkanille. Suoritettuaan ekonomintutkinnon hän pääsi töihin turkulaiselle telakalle ja työskenteli siellä eläkkeelle siirtymiseen saakka. Työn ohella hän maalasi telakan uudisrakennuksia. Håkan on maalannut alusten kuvia myös useille varustamoille mm. Viking Linelle. Tämän lisäksi hän on tehnyt kuvituksia aikakauslehtiin ja kirjoihin. Hänellä on vielä jäljellä tiettyjä merimaalaustehtäviä. Nyt Håkan on tehnyt seitsemännen ja kahdeksannen postimerkkinsä Posten Ålandille. Väliöparikeskilöissä ik kilöi ä kuvataan samat laivat kuin postimerkeissä. i

17 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 17 s/s Birger Jarl ja m/s Sally Albatross Kaksi seuraavaa ahvenanmaalaisissa postimerkeissä kuvattavaa matkustajalauttaa ovat s/s Birger Jarl ja m/s Sally Albatross. Ne ovat seitsemäs ja kahdeksas lauttasarjan kahdestatoista merkistä. S/s Birger Jarl toimitettiin Finnbodan telakalta vuonna 1953 Stockholms Rederi Ab Svea-varustamolle nimellä s/s Birger Jarl. Neitsytmatka tehtiin Helsinkiin kutsuvieraiden kanssa 6. kesäkuuta Sen jälkeen alus alkoi liikennöidä yhteisliikennevarustamoille (Bore, FÅA ja Svea) reiteillä Tukholma Helsinki ja Tukholma Turku poiketen Maarianhaminaan. PERÄKANSI UUSITTIIN Vuonna 1973 suomalainen varustamo Jakob Lines osti aluksen ja se liikennöi jonkin aikaa reitillä Skellefteå Pietarsaari. Sinä aikana peräkansi uusittiin siten, että autoja voitiin lastata rampin kautta kannelle. Kolmen vuoden kuluttua turkulainen Ångfartygs AB Bore osti aluksen, mutta myi sen jo samana vuonna Godby Shippingille. Siinä yhteydessä alus sai nimen Minisea, mutta nimeä ei maalattu koskaan aluksen kylkeen. HOTELLILAIVANA NORJASSA Vuosina alus oli Stavangerissa hotellilaivana. Syksyllä 1978 panamalainen, uusi omistaja Caribbean Shipping Co muutti sen nimeksi s/s Baltic Star. Siinä yhteydessä alusta uusittiin Turussa, jolloin se sai skybarin ja uusia hyttejä aluksen peräosaan. Vuonna 1979 alus palasi Tukholmaan ja teki jonkin aikaa seitsemän päivän risteilyjä Itämerellä. JÄLLEEN BIRGER JARL Vuonna 1982 laivan höyrykone korvattiin dieselmoottorilla, ja viiden vuoden kuluttua laivan

18 18 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN M/s Sally Albatross joutui useisiin onnettomuuksiin. etuosaan rakennettiin uusi osasto. Ånedin-linjenin omistuksessa laiva alkoi vuonna 2002 liikennöidä Ruotsin lipun alla ja sai takaisin vanhan nimensä Birger Jarl. Se teki risteilyjä reitillä Maarianhamina Tukholma. Vuonna 2010 alus kulttuurimerkittiin Ruotsissa. PALJON PUUTA SISUSTUKSESSA Keväällä 2011 Birger Jarl poistettiin liikenteestä paloturvallisuusluokitusta varten. Uudet, kansainväliset paloturvallisuusmääräykset eivät salli enää puisia sisustuksia samalla tavalla kuin vuonna Syyskuussa alus hyväksyttiin liikennekelpoiseksi ja nyt se tekee jälleen risteilyjä reitillä Tukholma Maarianhamina viikon jokaisena päivänä. VIKING SAGASTA TULI SALLY ALBATROSS M/s Sally Albatross, aikaisemmalta nimeltään m/s Viking Saga, rakennettiin Wärtsilän telakalla Turussa vuonna Alus joutui useisiin onnettomuuksiin. Alus toimitettiin Rederi Ab Sallylle Maarianhaminaan Viking Linen liikenteeseen Helsinki Tukholma reitille. Alus rakennettiin risteilyalukseksi vuonna 1986, jolloin se sai nimekseen Sally Albatross. Se teki risteilyjä Helsingistä muun muassa Visbyhyn, Tallinnaan och Leningradiin. PALOI LÄHES KOKONAAN Vuonna 1990 aluksen ollessa Tukholmassa telakalla se syttyi tuleen. Kolme päivää kestänyt tulipalo tuhosi aluksen lähes kokonaan. Vain koneisto jäi vahingoittumattomaksi. Omistajat päättivät poistaa kaiken konehuoneen yläpuolelta ja rakentaa kokonaan uuden yläosan. AJOI KARILLE Maaliskuussa vuonna 1992 korjaustyöt oli saatu valmiiksi ja Sally Albatross aloitti risteilyt Helsingistä Itämeren eri satamiin. Maarianhamina oli edelleenkin sen kotisatama. Barcelonan olympialaisten aikana alus toimi hotelli- ja kongressilaivana siellä. Kahden vuoden kuluttua sattui jälleen onnettomuus. Matkalla Tallinnasta Helsinkiin alus oli aikataulusta myöhässä ja ajoi 19 solmun nopeudella karille Porkkalan edustalla. Alukseen pääsi vettä, mutta se saatiin pelastettua uppoamiselta. Onneksi myös matkustajat voitiin evakuoida turvallisesti. VAIHTOI NIMEÄ MONTA KERTAA Karilleajon jälkeen alus vuokrattiin Karibiaan ja Aasiaan, mutta palasi jälleen Itämerelle vuonna 2002 Ruotsin lipun alaisena. Nyt sen nimi oli m/s Silja Opera. Onnettomuudet jatkuivat. Muun muassa aluksen sähkökeskuksessa syttyi tulipalo. Syksyllä 2006 alus teki viimeisen risteilyn Helsingistä Kööpenhaminan ja Cherbourgin kautta Lontooseen, minkä jälkeen alus jäi satamaan Tukholmassa. Nyt se rekisteröitiin m/s Operaksi ollen Bahaman lipun alainen. Sitten se myytiin Kypro kselle, ja vuonna 2007 sen nimeksi tuli Cristal. Maaliskuussa 2011 alus sai jälleen uuden nimen, m/s Louis Cristal, ja se liikennöi nyt Kreikan vesillä. Lähteet: M/S_Cristal, Sjövägen till Sverige, Matts Dumell ja Thure Malmbergin merenkulkuarkisto.

19 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 19 Ammattikalastajien elämää merellä Pohjolasarjan Pohjola meren äärellä toinen osa kuvaa elämää merellä. Ahvenanmaan merkissä kuvataan ammattikalastajia nuotanvedossa. Kalastus on kautta aikojen ollut ahvenanmaalaisille tärkeä elinkeino. Aluksi kalastettiin vain päivän tarpeisiin. Mutta pian kalaa alettiin pyydystää myös myyntiä varten. Kaloja vaihdettiin myös viljatuotteisiin. Silakka oli pitkään dominoiva kalalaji. Ennen aikaan nuotanvedolla oli suuri merkitys, mutta 1800-luvulla verkoilla kalastus levisi ja 1900-luvulta lähtien verkkokalastuksesta olikin tullut tavallisin tapa kalastaa. JAETTU KALAKUNTIIN Saaristovedet jaettiin pian eri kylien ja tilojen kesken kalakuntiin. Kalakunnille kuulumattomilla yleisillä vesillä siirryttiin verkkokalastuksesta ajokalastukseen, mikä vaikuttikin varsinaisen ammattikalastuksen edistykseen. Aina 1940-luvulle saakka suolasilakka oli Ahvenanmaan pääasiallisin vientitavara. Sen jälkeen se on jotakuinkin hävinnyt markkinoilta. KALAA TOIMITETTIIN TUKHOLMAAN Silakan ohella hauki ja ahven olivat ennen aikaan tärkeimpiä kaloja. Niitä pyydystettiin lähinnä nuotalla ja rysällä. Aina keskiajalta lähtien niitä myytiin ensi sijassa Tukholmaan, minne ne toimitettiin sumppuveneillä, kunnes Ruotsi 1950-luvulla kielsi elävän kalan tuonnin. Myös muita makeanveden lajeja kalastettiin, kuten turskaa, jolla oli ajoittain suuri merkitys ennen kaikkea eteläisessä ulkosaaristossa. LOHTA AJOVERKOLLA Ahvenanmaalaisessa kalastuksessa tapahtui 1950-luvulla joitakin tärkeitä muutoksia. Saaristossa hauen- ja ahvenenkalastus koki taantuman, joka osittain johtui sumppuveneiden määrän vähenemisestä. Samalla siian merkitys lisääntyi nailon-

20 20 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 293 POHJOLA ELÄMÄÄ MERELLÄ Ensipäivänleima kuvaa kalastustroolaria. JULKAISUPÄIVÄ TAITEILIJA Juha Pykäläinen PAINOSMÄÄRÄ MAKSUARVO Världen (0,95 ) FDC:N HINTA 1,55 POSTIMERKIN KOKO 72 x 29 mm PIENOISARKIN KOKO 105 x 70 mm PAPERI 110 g/m² HAMMASTE 13 per 2 cm PAINOMENETELMÄ 4-värioffset PAINO Cartor Security Printing Pienoisarkissa näemme ammattikalastajia troolarilla. Jokainen postilaitos kuvaa haluamallaan tavalla postimerkkien yhteistä aihetta, joka on tällä kertaa Elämää merellä. Ensipäivänkuorta koristaa Juha Pykäläisen kuvaamat merilinnut vedessä. JUHA PYKÄLÄINEN Taiteilija Juha Pykäläinen syntyi vuonna 1953 Tampereella, mutta asuu nyt Sundin kunnassa Ahvenanmaalla. Hän on monipuolinen taiteilija ja tekee mm. akvarelli-, guassi- ja öljyväritöitä. Hän on tehnyt myös etsauksia ja grafiikkaa. Posten Ålandille hän on suunnitellut lukuisia postimerkkejä ja useita muita filateelisia tuotteita mm. postimaksulipukkeiden kolmivuotisen houkutuslintuaiheisen sarjan, joka alkaa vuonna 2012.

21 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 21 Pakkaus ilmestyy 21. maaliskuuta ja se sisältää kaikkien kahdeksan pohjoismaisen postilaitoksen samanaiheiset pienoisarkit. Pakkauksen hinta on 18. verkkojen käyttöönoton ansiosta. Tässä yhteydessä ahvenanmaalaiset alkoivat kalastaa myös lohta ajoverkoilla ja liinoilla. KALASTUKSEN MUUTTUMINEN Ahvenanmaalla kalastusta harjoitetaan lounaisrannikon läheisyydessä, mutta myös ulkomerellä. Ahvenanmaalainen ammatti- ja sivuelinkeinokalastus ovat muuttuneet huomattavasti viime vuosien aikana luvun jälkimmäisen puoliskon aikana silakan, lohen, turskan ja kilohailin kalastuksesta saatiin selvästi suurimmat saaliit ja tulot. Viime vuosien aikana nämä kalalajit ovat kuitenkin vähentyneet huomattavasti. AHVENANMAALLA 42 AMMATTIKALASTAJAA Heinäkuussa 2011 Ahvenanmaalla oli 42 rekisteröityä ammattikalastajaa, 28 sivuelinkeinokalastajaa ja 215 muuta kalastajaa, yhteensä 285 henkilöä. Ammattikalastajat ovat henkilöitä, jotka saavat vähintään 30 % tuloistaan kalastuksesta, kun taas vähintään 15 % on rajana sivuelinkeinokalastajille. Henkilöt, joiden kalastuksesta saamat tulot jäävät alle 15 %, luokitellaan muiksi kalastajiksi. Ulkomerellä kalasti 5 10 henkilöä ja muut olivat ainoastaan rannikkokalastajia. POHJOLAPAKKAUKSESSA SAMA AIHE Tuttuun tapaan ilmestyy aina yhtä arvostettu pakkaus, joka sisältää kaikkien Pohjoismaiden samanaiheiset pienoisarkit. Pohjolapakkaus ilmestyy samana päivänä kuin postimerkit, siis 21. maaliskuuta. Se sisältää kahdeksan pienoisarkin lisäksi tietoa postimerkeistä ja kuponkeja jokaisesta pohjoismaisesta postilaitoksesta. Kun palautat kupongit kyseisiin postilaitoksiin, saat filateliatuotteita lahjaksi. Pakkauksen hinta on 18 ja sen painosmäärä on rajoitettu ( pakkausta). Lähteet: Fiske och fiskeriförvaltning i Ålands skärgård, Erik Neuman (2006) ja Ålands landskapsregerings fiskeribyrå.

22 22 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN Joulumerkkiarkkiin Tiina on valokuvannut vanhan, kuluneen ja patinoituneen oven. Alkuperäisajatuksena oli käyttää vanhoja sanomalehtiä, mutta siitä taustasta tuli liian rauhaton. Nyt olen tapetoinnut kotonani eteisen seinän niillä lehdillä, Tiina kertoo. JOHN HÄGGBLOM

23 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 23 maalaan MINÄ KAMERALLA Kukapa sopisi paremmin kuin fl oristi ja valokuvaaja Tiina Tahvanainen suunnittelemaan tämän vuoden joulukranssiaiheiset joulumerkit. Hän on sovittanut toisiinsa perinteistä ja vähän harvinaisempaa, eksoottista vivahdetta. Koska työskentelen floristina, minulla on materiaalia lähelläni koko ajan. Kun sain tehtäväkseni suunnitella joulumerkit, halusin tehdä jotain, mikä ei olisi niin perinteistä. Se ei sovi ollenkaan minulle, Tiina kertoo. Hän halusi käyttää epätavallisia ja uusia materiaaleja kuten vanhaa nuottipaperia ja vanhoja pitsejä. Rakastan tavaroiden penkomista kirpputoreilla ja patinoitujen tavaroiden löytämistä. KRANSSIKUUME Tiina valitsi myös perinteisestä poikkeavan väriskaalan, missä on paljon valkoista ja vihreää. Minulla oli kranssikuume monta kuukautta, kun työskentelin kranssien kanssa. Näin uusia, mahdollisia materiaaleja kaikkialla, Tiina muistelee. Uuden postimerkin tai keräilytuotteen suunnittelun yhteydessä taiteilija esittelee aina ensimmäisessä vaiheessa luonnoksiaan Postin postimerkkiryhmälle. Ryhmä antaa sen jälkeen palautetta, joka perustuu keräilijöiden ja asiakkaiden toivomuksiin, ja sitten taiteilija saa edetä työssään. MISTELI JA TULPPAANI Olin varautunut, että saan jatkaa työskentelyä kranssien parissa, ja niin kävikin. Seuraavalla kerralla esittelin vähän perinteisempiä kransseja. Floristina Tiina halusi mukaan eläviä kukkia. Joulumerkeissä näemme nyt muun muassa tulppaaneja, kulleroita, misteleitä ja omenia. METSÄKAURIIDEN OMENIA KRANSSISSA Pienten, punaisten, ahvenanmaalaisten omenien hankkiminen helmi maaliskuussa ei ollutkaan helppoa. Kaupoissa oli vain isoja, tuontiomenia, jotka eivät sovi kransseihin. Mutta esimieheni anopin kautta sain vihjeen eräästä Pohjois-Getassa asuvasta miehestä. Hän oli säästänyt omenia, joilla hän ruokki metsäkauriita.

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Minä rupesin hakemaan toppipaikkaa muutama kuukautta ennen kun tulin Sloveniaan. Minulla on kavereita, jotka työskentelee mediassa ja niiden kautta

Lisätiedot

Simo Sivusaari. Nuori puutarhuri

Simo Sivusaari. Nuori puutarhuri Simo Sivusaari Simo Yrjö Sivusaari syntyi 26.10.1927 Vaasassa. Hän kävi kolmivuotisen puutarhaopiston ja on elättänyt perheensä pienellä taimi- ja kukkatarhalla. Myynti tapahtui Vaasan torilla ja hautausmaan

Lisätiedot

Sunnuntaina startattiin rannasta klo 1400 aikoihin. Päällikkö keksi suunnata kohti Mjösundetin siltaa, matkalla rigattiin valmiiksi maailman parhaat

Sunnuntaina startattiin rannasta klo 1400 aikoihin. Päällikkö keksi suunnata kohti Mjösundetin siltaa, matkalla rigattiin valmiiksi maailman parhaat Andörja 27.07.08 Matkalle lähdettiin Turusta perjantaina klo 1800. Alku sujui hankalasti koska Villen kalsarit jäi Mietoisiin. Ajomatkaa kertyi kaiken kaikkiaan noin 1500 kilometriä. Perillä oltiin joskus

Lisätiedot

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) minä

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) minä Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) 1 minä Minä olen. Minä laulan. Minä tanssin. Minä maalaan. Minä väritän. Minä piirrän. Minä otan. Minä myyn. Minä istun. = Olen. = Laulan.

Lisätiedot

Projekti: Photo Goldeneye 2015

Projekti: Photo Goldeneye 2015 Projekti: Photo Goldeneye 2015 Johdanto Vesilintujen talvilevinneisyydet ovat muuttuneet Länsi- ja Pohjois-Euroopassa ilmastonmuutoksen myötä. Tämä näkyy talviaikaisina vesilintumäärien kasvuna talvialueen

Lisätiedot

Taidetta Turun taidemuseossa

Taidetta Turun taidemuseossa Taidetta Turun taidemuseossa Turun taidemuseon toimintaa ylläpitää Konstföreningen i Åbo - Turun Taideyhdistys ry. Vuonna 1891 toimintansa aloittanut Taideyhdistys on perustettu edistämään taiteen harrastusta,

Lisätiedot

TAMMIKUU 2017 VIIKKO 1

TAMMIKUU 2017 VIIKKO 1 TAMMIKUU 2017 VIIKKO 1 MAANANTAI 2 TIISTAI 3 KESKIVIIKKO 4 TORSTAI 5 PERJANTAI 6 Loppiainen LAUANTAI 7 SUNNUNTAI 8 1 TAMMIKUU 2017 VIIKKO 2 MAANANTAI 9 TIISTAI 10 KESKIVIIKKO 11 TORSTAI 12 PERJANTAI 13

Lisätiedot

Ranska, Chamonix TAMMIKUU

Ranska, Chamonix TAMMIKUU Ranska, Chamonix TAMMIKUU Tulin Ranskaan 2.1.2013 Riitan & Katjan kanssa. Oltiin hotelilla, joskus 9 jälkeen illalla. Sain oman huoneen ja näytettiin pikaisesti missä on suihkut ja vessat. Ensimmäisenä

Lisätiedot

Minä varoitan teitä nyt. Tarinastani on tulossa synkempi.

Minä varoitan teitä nyt. Tarinastani on tulossa synkempi. Viima Viima Teräs ei ole mikään paha poika, mutta ei hän kilttikään ole. Hänen viimeinen mahdollisuutensa on koulu, joka muistuttaa vähän akvaariota ja paljon vankilaa. Heti aluksi Mahdollisuuksien talossa

Lisätiedot

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti Joki Minä asun omakotitalossa. Talo sijaitsee Kemijärven rannan lähellä. Talon ja rannan välimatka on noin 20 metriä. Tänä keväänä Kemijoen pinnan jää alkoi sulaa aikaisemmin kuin ennen. Kaiken jään sulamisen

Lisätiedot

2c Valokuvaa ekosysteemipalveluja

2c Valokuvaa ekosysteemipalveluja 2c Valokuvaa ekosysteemipalveluja Tavoite: Oppilaat oppivat löytämään ja tunnistamaan ekosysteemipalveluja Vaikeusaste: vaikea Aineisto: - Jokaiselle ryhmälle digikamera tai puhelinkamera - Kannettava

Lisätiedot

EI MIKÄÄN NÄISTÄ. KUVITETTU MINI-MENTAL STATE EXAMINATION Ohjeet viimeisellä sivulla. 1. Mikä vuosi nyt on? 2. Mikä vuodenaika nyt on?

EI MIKÄÄN NÄISTÄ. KUVITETTU MINI-MENTAL STATE EXAMINATION Ohjeet viimeisellä sivulla. 1. Mikä vuosi nyt on? 2. Mikä vuodenaika nyt on? POTILAS: SYNTYMÄAIKA: TUTKIJA: PÄIVÄMÄÄRÄ: 1. Mikä vuosi nyt on? 2000 2017 2020 1917 EI MIKÄÄN NÄISTÄ 2. Mikä vuodenaika nyt on? KEVÄT KESÄ SYKSY TALVI 3. Monesko päivä tänään on? 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Lisätiedot

Kaija Jokinen - Kaupantäti

Kaija Jokinen - Kaupantäti Kaija maitokaapissa täyttämässä hyllyjä. Kaija Jokinen - Kaupantäti Kun menet kauppaan, ajatteletko sitä mitä piti ostaa ja mahdollisesti sitä mitä unohdit kirjoittaa kauppalistaan? Tuskin kellekään tulee

Lisätiedot

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni.

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni. Welcome to my life Kohtaus X: Vanhempien tapaaminen Henkilöt: Sari Lehtipuro Petra, Sarin äiti Matti, Sarin isä Paju (Lehtipurot ja Paju istuvat pöydän ääressä syömässä) Mitäs koulua sinä Paju nyt käyt?

Lisätiedot

BIRKA LINE ABP TILINPÄÄTÖSTIEDOTE 2002

BIRKA LINE ABP TILINPÄÄTÖSTIEDOTE 2002 BIRKA LINE ABP TILINPÄÄTÖSTIEDOTE 2002 Liikevaihto nousi 88,33 miljoonaan euroon (86,93 euroa vuonna 2001). Liiketulos parani 27 %:lla 18,70 miljoonaan euroon (14,66 miljoonaa euroa). Tulos ennen tilinpäätössiirtoja

Lisätiedot

Tilaa postimerkit tässä tai osoitteella Tee kestotilaus Fär-saarten postimerkeistä

Tilaa postimerkit tässä tai osoitteella  Tee kestotilaus Fär-saarten postimerkeistä Tilaa postimerkit tässä tai osoitteella www.lape.net Määra Til. no. Tuote Hinta EUR Yhteensä EUR (toimituskulut lisätään) FA1404 - F31 Tee kestotilaus Fär-saarten postimerkeistä Kyllä kiitos, tilaan Fär-saaret

Lisätiedot

LAUSESANAT KONJUNKTIOT

LAUSESANAT KONJUNKTIOT LAUSESANAT KONJUNKTIOT Ruusu ja Pampeliska ovat marsuja. Marja on vanhempi kuin Anna. Otatko teetä vai kahvia? JA TAI VAI (kysymyslause) MUTTA KOSKA (syy) KUN KUIN (vertailu) ETTÄ JOS SEKÄ Mari ja Matti

Lisätiedot

ILOISTA PÄÄSIÄISTÄ! ME 111 MAALISKUU 2015 - PÄÄTOIMITTAJA

ILOISTA PÄÄSIÄISTÄ! ME 111 MAALISKUU 2015 - PÄÄTOIMITTAJA ILOISTA PÄÄSIÄISTÄ! ME 111 MAALISKUU 2015 - PÄÄTOIMITTAJA marketta.sarahonka@edu.hel.fi Ympäristöraadin terveiset Viikolla 13 kiinnitimme ruokalassa huomiota hyvään ruokalakäyttäytymiseen ja ruokahävikin

Lisätiedot

Kenguru 2013 Student sivu 1 / 7 (lukion 2. ja 3. vuosi)

Kenguru 2013 Student sivu 1 / 7 (lukion 2. ja 3. vuosi) Kenguru 2013 Student sivu 1 / 7 NIMI RYHMÄ Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Väärästä vastauksesta

Lisätiedot

Käytsä täällä usein? Käyttäjätutkimus Turun pääkirjaston käytöstä

Käytsä täällä usein? Käyttäjätutkimus Turun pääkirjaston käytöstä Käytsä täällä usein? Käyttäjätutkimus Turun pääkirjaston käytöstä Yleisten kirjastojen neuvosto Inkeri Näätsaari 8.10.2012 Palaute, asiakaskyselyt, käyttäjätutkimukset Asiakaspalveluhenkilökunnan kokemukset

Lisätiedot

TAMMIKUU 2016 VIIKKO 1

TAMMIKUU 2016 VIIKKO 1 TAMMIKUU 2016 VIIKKO 1 MAANANTAI 4 TIISTAI 5 KESKIVIIKKO 6 Loppiainen TORSTAI 7 PERJANTAI 8 LAUANTAI 9 SUNNUNTAI 10 Jussi Kiiskilä Valteri-koulu, Onerva 1 TAMMIKUU 2016 VIIKKO 2 MAANANTAI 11 TIISTAI 12

Lisätiedot

Kenguru 2016 Ecolier (4. ja 5. luokka)

Kenguru 2016 Ecolier (4. ja 5. luokka) sivu 1 / 13 NIMI LUOKKA Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Väärästä vastauksesta saat miinuspisteitä

Lisätiedot

JÄSENKIRJE 1/2017. Rauman MTY Friski Tuult ry. Eteläkatu 7 A 4-5, Rauma puh. (02) ,

JÄSENKIRJE 1/2017. Rauman MTY Friski Tuult ry. Eteläkatu 7 A 4-5, Rauma puh. (02) , JÄSENKIRJE 1/2017 Rauman MTY Friski Tuult ry Eteläkatu 7 A 4-5, 26100 Rauma puh. (02) 821 1065, www.friskituult.fi, friski@friskituult.fi Sisällys Sääntömääräinen Kevätkokous... 2 Kirpputori matka Poriin

Lisätiedot

AIKAMUODOT. Perfekti

AIKAMUODOT. Perfekti AIKAMUODOT Perfekti ???! YLEISPERFEKTI Puhumme menneisyydestä YLEISESTI, mutta emme tiedä tarkasti, milloin se tapahtui Tiesitkö, että Marja on asunut Turussa? Minä olen käynyt usein Kemissä. Naapurit

Lisätiedot

TOISEN ASTEEN KOULUTUS, LUKIO JA AMMATILLINEN KOULUTUS

TOISEN ASTEEN KOULUTUS, LUKIO JA AMMATILLINEN KOULUTUS TOISEN ASTEEN KOULUTUS, LUKIO JA AMMATILLINEN KOULUTUS Toisen asteen koulutukseen kuuluu lukio ja ammatillinen koulutus. Toisen asteen koulutukseen voi hakea vain kaksi kertaa vuodessa eli keväällä ja

Lisätiedot

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat Matkatyö vie miestä 5.4.2001 07:05 Tietotekniikka on helpottanut kokousten valmistelua, mutta tapaaminen on silti arvossaan. Yhä useampi suomalainen tekee töitä lentokoneessa tai hotellihuoneessa. Matkatyötä

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

Kenguru 2015 Mini-Ecolier (2. ja 3. luokka) RATKAISUT

Kenguru 2015 Mini-Ecolier (2. ja 3. luokka) RATKAISUT sivu 1 / 10 3 pistettä 1. Kuinka monta pilkkua kuvan leppäkertuilla on yhteensä? (A) 17 (B) 18 (C) 19 (D) 20 (E) 21 Ratkaisu: Pilkkuja on 1 + 1 + 1 + 2 + 2 + 1 + 3 + 2 + 3 + 3 = 19. 2. Miltä kuvan pyöreä

Lisätiedot

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN www.te-palvelut.fi TE-toimiston verkkoasiointiin pääset kirjautumaan www.te-palvelut.fi Oma asiointi Henkilöasiakas Kirjaudu sisään verkkopankkitunnuksilla ja hyväksy käyttöehdot

Lisätiedot

Valitse jokaiseen lauseeseen sopiva kysymyssana vastauksen mukaan:

Valitse jokaiseen lauseeseen sopiva kysymyssana vastauksen mukaan: Kero, mitä menet tekemään. Malli: Menen yliopistoon Menen yliopistoon opiskelemaan. Menen kauppaan 5. Menen uimahalliin Menen kotiin 6. Menen kahvilaan Menen ravintolaan 7. Menen pankkiin 4. Menen kirjastoon

Lisätiedot

Eila Väänänen Eila Marjatta Väänänen, o.s. Tahvola

Eila Väänänen Eila Marjatta Väänänen, o.s. Tahvola Eila Väänänen Eila Marjatta Väänänen, o.s. Tahvola, syntyi 22.1.1922 Lappeella ja kävi kansakoulun 1928 1934 Lappeen Simolassa ja lyseon pääosin Viipurissa 1934 1939. Eila 13-vuotiaana Eila ja äiti Irene

Lisätiedot

ITSENÄISTYVILLE NUORILLE

ITSENÄISTYVILLE NUORILLE JO ITSENÄISTYNEILTÄ- ITSENÄISTYVILLE NUORILLE Talla.... vihkolla haluamme jakaa kokemuksiamme teille. Omilleen-toiminnan kokemusasiantuntijaryhmä on suunnitellut vihkon sisällön. Ryhmään on osallistunut

Lisätiedot

Kenguru 2016 Ecolier (4. ja 5. luokka)

Kenguru 2016 Ecolier (4. ja 5. luokka) sivu 1 / 8 NIMI LUOKKA Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Väärästä vastauksesta saat miinuspisteitä

Lisätiedot

CURRICULUM VITAE 08.01.2016

CURRICULUM VITAE 08.01.2016 CURRICULUM VITAE 08.01.2016 Jalo Porkkala Syntynyt 12.09.1950 Ilmajoella KOULUTUS Ylioppilas 1969 Lahden Taideteollinen Oppilaitos: Valokuvaaja 1979 TÄYDENNYSKOULUTUS Taideteollinen Korkeakoulu, Koulutuskeskus:

Lisätiedot

Kenguru 2011 Cadet (8. ja 9. luokka)

Kenguru 2011 Cadet (8. ja 9. luokka) sivu 1 / 7 NIMI LUOKKA/RYHMÄ Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Jätä ruutu tyhjäksi, jos et halua

Lisätiedot

Valmistelut: Aseta kartiot numerojärjestykseen pienimmästä suurimpaan (alkeisopiskelu) tai sekalaiseen järjestykseen (pidemmälle edenneet oppilaat).

Valmistelut: Aseta kartiot numerojärjestykseen pienimmästä suurimpaan (alkeisopiskelu) tai sekalaiseen järjestykseen (pidemmälle edenneet oppilaat). Laske kymmeneen Tavoite: Oppilaat osaavat laskea yhdestä kymmeneen ja kymmenestä yhteen. Osallistujamäärä: Vähintään 10 oppilasta kartioita, joissa on numerot yhdestä kymmeneen. (Käytä 0-numeroidun kartion

Lisätiedot

Paritreenejä. Lausetyypit

Paritreenejä. Lausetyypit Paritreenejä Lausetyypit Keskustele parin kanssa, kysy parilta! Omasta mielestäni olen Minun perhe on Minun suku on Minun äiti on Minun isä on Minun koti on Minun lempiruoka on Minun suosikkilaulaja on

Lisätiedot

Kiveen. hakattu 2/2013. Aleksis Kiven peruskoulu

Kiveen. hakattu 2/2013. Aleksis Kiven peruskoulu Kiveen hakattu 2/2013 Aleksis Kiven peruskoulu Sisällysluettelo Pääkirjoitus Minun proggikseni 3 Proggislogokilpailu 2013 5 Sarjakuvia 6 Koulu alkoi ja musiikki soi 10 Koululehti sai nimen 12 Lomatoivoituksia

Lisätiedot

Sovellus lintuharrastajille

Sovellus lintuharrastajille Sovellus lintuharrastajille Bird Alarm on matkapuhelinsovellus, joka on suunniteltu lintuja koskevan tiedon jakamiseen lintuharrastajien kesken ympäri maailmaa. Bird Alarm -sovelluksen avulla lintuharrastajat

Lisätiedot

Eväitä elämään lähiluonnosta hanke Toimintatuokiokortti

Eväitä elämään lähiluonnosta hanke Toimintatuokiokortti Aihe 3 4. luokkien elämyspäivä Rantokankaalla Tavoitteet edistää ryhmäytymistä yhteistoiminnallisilla aktiviteeteilla luontoelämysten kokeminen Kohderyhmä ja koko 9 10-vuotiaat oppilaat, 36 lasta ja neljä

Lisätiedot

ALUSTAVA LUONNOS, EI LAUSUNNOLLA

ALUSTAVA LUONNOS, EI LAUSUNNOLLA Maa ja metsätalousministeriö Luonnonvaraosasto 6.4.2016 1 Taustamuistio suunnitellusta valtioneuvoston asetuksesta kaupallisen kalastuksen kiintiöjärjestelmästä (asetus tulee lausunnolle syksyllä 2016)

Lisätiedot

Toma Turlaite, 12, Kevätsunnuntai, Liettua, kansainvälinen lasten ja nuorten taiteen arkisto LASTEN JA NUORTEN KULTTUURIKESKUS KEVÄT 2015 OHJELMA

Toma Turlaite, 12, Kevätsunnuntai, Liettua, kansainvälinen lasten ja nuorten taiteen arkisto LASTEN JA NUORTEN KULTTUURIKESKUS KEVÄT 2015 OHJELMA Toma Turlaite, 12, Kevätsunnuntai, Liettua, kansainvälinen lasten ja nuorten taiteen arkisto LASTEN JA NUORTEN KULTTUURIKESKUS KEVÄT 2015 OHJELMA Tervetuloa Villa Artun näyttelyihin, työpajoihin ja koko

Lisätiedot

LISTAT. Tehtävä 1: LISTAT

LISTAT. Tehtävä 1: LISTAT LISTAT Tammikuussa julkaistiin Rokkisydän ja Sarvipäät -yhtyeiden uudet CD:t. Helmikuussa niitä seurasivat Sinkkubingo ja Metalliväki -yhtyeiden CD:t. Alla oleva kuvaaja esittää näiden yhtyeiden CD-levyjen

Lisätiedot

Kirsi Alastalo Alfred Kordelinin yleinen edistys- ja sivistysrahasto

Kirsi Alastalo Alfred Kordelinin yleinen edistys- ja sivistysrahasto MENOPELIBINGO Tässä tiedostossa ovat: ohjeet arvottavat menopelien nimet pelimerkit kuvan peittämistä varten 6 erilaista bingoalustaa bingopalkintovitsejä. Lisää bingoalustoja on toisessa tiedostossa.

Lisätiedot

Kenguru 2013 Cadet (8. ja 9. luokka)

Kenguru 2013 Cadet (8. ja 9. luokka) sivu 1 / 7 NIMI LUOKKA Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Väärästä vastauksesta saat miinuspisteitä

Lisätiedot

TEKSTIVIESTI SÄHKÖPOSTI KUTSU

TEKSTIVIESTI SÄHKÖPOSTI KUTSU TEKSTIVIESTI SÄHKÖPOSTI KUTSU a) TEKSTIVIESTIN KIRJOITTAMINEN Hei Minna! (Hei!) (Kiitos viestistä(si).) Asia lyhyesti Terveisin Minna / T. Minna / Terveisin Minna Aho (MUISTA LÄHETTÄJÄ!!!) Kirjoita tähän

Lisätiedot

PrePETS 2016 Kauniainen Mäntsälä - Helsinki

PrePETS 2016 Kauniainen Mäntsälä - Helsinki PrePETS 2016 Kauniainen Mäntsälä - Helsinki KLUBISIHTEERIN AVAINTEHTÄVÄT PrePETS 2016 10.2. 16.2. - 18.2.2016 Tiedosta tehtäväsi ja vastuusi Keskity olennaiseen Pidä klubisi pyörimässä TITLE 2 Klubisihteerin

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesuksen ihmeitä

Nettiraamattu lapsille. Jeesuksen ihmeitä Nettiraamattu lapsille Jeesuksen ihmeitä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Sinä olet kuin Miina, koska...

Sinä olet kuin Miina, koska... Sinä olet kuin Miina, koska... Autat ihmisiä. Teet parhaasi. Toimit rohkeasti. Kannat vastuuta. Puolustat heikompia. Tarkkailet maailmaa. Opettelet uusia asioita. Ryhdyt työhön reippaasti. Teet jotain

Lisätiedot

KOKKOLAN LASTEN JA NUORTEN KUVATAIDEKOULUN TYÖPAJAOPINNOT

KOKKOLAN LASTEN JA NUORTEN KUVATAIDEKOULUN TYÖPAJAOPINNOT TYÖPAJAT 2016-2017 KOKKOLAN LASTEN JA NUORTEN KUVATAIDEKOULUN TYÖPAJAOPINNOT Työpajaopinnot ovat opetussuunnitelman mukaisia syventäviä opintoja. Työpajaopinnot on tarkoitettu ensisijaisesti perusopinnot

Lisätiedot

Peltolan uutiset. Peltola Golfin jäsenlehti. Seiskaväylä,kuvan otti Kenttämestari Mikko Juhannuksena 2011 klo 20.30

Peltolan uutiset. Peltola Golfin jäsenlehti. Seiskaväylä,kuvan otti Kenttämestari Mikko Juhannuksena 2011 klo 20.30 Peltolan uutiset Peltola Golfin jäsenlehti Seiskaväylä,kuvan otti Kenttämestari Mikko Juhannuksena 2011 klo 20.30 Kädessäsi on Peltola Golfin ensimmäinen jäsenlehti. Sähköpostiin ja Peltolan nettisivuille

Lisätiedot

Vas. Tina ja keskellä Thaimaalaisia joita kävimme tapaamassa ja lahjoittamassa thaimaalaista ruokaa, jota oli tuotu Kirkolle jaettavaksi.

Vas. Tina ja keskellä Thaimaalaisia joita kävimme tapaamassa ja lahjoittamassa thaimaalaista ruokaa, jota oli tuotu Kirkolle jaettavaksi. Kaija Grundell Kaohsiung, Taiwan 29.04.2016 Terveiset kesäisen kuumasta Kaohsiungista! Päivälämpötila jo yli +30! Kielenopiskeluni päättyi helmikuun lopussa. Alla kuvassa opettajiani ja takarivissä opiskelutovereita,

Lisätiedot

KABELON PUHE LÄKSIÄISILLASSA Luomaniemen Wanhalla

KABELON PUHE LÄKSIÄISILLASSA Luomaniemen Wanhalla KABELON PUHE LÄKSIÄISILLASSA Luomaniemen Wanhalla Minulta kysytään usein "Miksi Suomi" ja jos sanon totuuden - Suomi oli minun 3 valitsenut. Mun ensimmäinen oli Holland ja toinen oli Belgia. - Halusin

Lisätiedot

Vapaamuotoinen raportti työssäoppimisajasta / opiskelusta ulkomailla

Vapaamuotoinen raportti työssäoppimisajasta / opiskelusta ulkomailla Vapaamuotoinen raportti työssäoppimisajasta / opiskelusta ulkomailla 1. Perustiedot a. Roosa Haapa, Hotelli-, ravintola-, cateringala, b. The Sandwich Company, The Diamond, Derry, Northern Ireland, http://www.thesandwichco.com/stores/thediamond.php

Lisätiedot

Toimintaympäristön muutoksesta. SSYK-hanke. PLP/Joensuu

Toimintaympäristön muutoksesta. SSYK-hanke. PLP/Joensuu Toimintaympäristön muutoksesta SSYK-hanke PLP/Joensuu Toimintaympäristöstä tänään Muutoksia, jotka vaikuttavat asiakkaiden käyttäytymiseen Muutoksia, jotka vaikuttavat kirjastotyön osaamisvaateisiin Muutoksia,

Lisätiedot

Kulttuuria ja urheilua -reitti Tehtävien avulla opit suomea. Opettaja voi koulussa valita ryhmälle sopivat tehtävät.

Kulttuuria ja urheilua -reitti Tehtävien avulla opit suomea. Opettaja voi koulussa valita ryhmälle sopivat tehtävät. Ohjeet Kulttuurikuntoilun tehtäviä varten Kulttuuria ja urheilua -reitti Tehtävien avulla opit suomea. Opettaja voi koulussa valita ryhmälle sopivat tehtävät. TEHTÄVÄT ENNEN KÄVELYÄ TEHTÄVÄ 1 Lue kävelyn

Lisätiedot

VANKILA JA TURUN PALO Tehtävien avulla opit suomea. Opettaja voi koulussa valita ryhmälle sopivat tehtävät.

VANKILA JA TURUN PALO Tehtävien avulla opit suomea. Opettaja voi koulussa valita ryhmälle sopivat tehtävät. Ohjeet Kulttuurikuntoilun tehtäviä varten Tehtävien avulla opit suomea. Opettaja voi koulussa valita ryhmälle sopivat tehtävät. TEHTÄVÄT ENNEN KÄVELYÄ TEHTÄVÄ 1 Lue kävelyn opastustekstit Alleviivaa uudet

Lisätiedot

Bangkok Jokilaivalla Wat Phra Kaeolle

Bangkok Jokilaivalla Wat Phra Kaeolle Bangkok 2.-6.2.2015 Jokilaivalla Wat Phra Kaeolle Vajaan puolen kilometrin päässä hotellistamme oli venelaituri, jossa kaikki jokilaivat pysähtyivät. Olimme hokanneet, että klo 9.30 alkaen siitä lähtisi

Lisätiedot

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Halusin lähteä ulkomaille työssäoppimaan sekä tutustumaan pieneksi aikaa toiseen maahan ja kulttuuriin. Kuusi

Lisätiedot

Kenguru 2013 Ecolier sivu 1 / 8 (4. ja 5. luokka)

Kenguru 2013 Ecolier sivu 1 / 8 (4. ja 5. luokka) Kenguru 2013 Ecolier sivu 1 / 8 3 pistettä 1. Missä kuviossa mustia kenguruita on enemmän kuin valkoisia kenguruita? Kuvassa D on 5 mustaa kengurua ja 4 valkoista. 2. Nelli haluaa rakentaa samanlaisen

Lisätiedot

Skenaario 1: Paavo kokouksessa

Skenaario 1: Paavo kokouksessa Vaatimusmäärittely liite A: Skenaariot 1-6 Skenaario 1: kokouksessa Osapuolet Tero Eeva Siirrettävä data Paikkatieto Kalenterimerkinnät Käyttäjän tunnistus Oikeuksien luovutus Käyttäjäprofiilit Tilanne

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Jeesuksen ihmeitä

Nettiraamattu. lapsille. Jeesuksen ihmeitä Nettiraamattu lapsille Jeesuksen ihmeitä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi Akuliinan tarina Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi muuten kerennyt kouluun. Oli matikan

Lisätiedot

Ulkomaiset matkailijat Suomessa ja Kymenlaaksossa

Ulkomaiset matkailijat Suomessa ja Kymenlaaksossa Ulkomaiset matkailijat Suomessa ja Kymenlaaksossa Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy tuhatta matkaa 2 Ulkomaalaiset matkailijat Suomessa 2015 ULKOMAALAISET MATKAILIJAT SUOMESSA ASUINMAITTAIN 3 000 2

Lisätiedot

KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE

KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 28.7.2015 COM(2015) 362 final KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE tavaroiden ja matkustajien merikuljetuksia koskevista tilastoista annetun direktiivin 2009/42/EY

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

SELVITYS PRO GRADUJEN KÄYTÖSTÄ TAIDEKIRJASTOSSA

SELVITYS PRO GRADUJEN KÄYTÖSTÄ TAIDEKIRJASTOSSA SELVITYS PRO GRADUJEN KÄYTÖSTÄ TAIDEKIRJASTOSSA Tapani Takalo Lapin korkeakoulukirjasto, yliopisto, taide 17.11.2011 1. Johdanto Lapin yliopiston taidekirjastossa on selvitetty taidekirjaston kokoelmiin

Lisätiedot

PROJEKTIDOKUMENTAATIO ASENNUS M. NIEMI

PROJEKTIDOKUMENTAATIO ASENNUS M. NIEMI PROJEKTIDOKUMENTAATIO ASENNUS M. NIEMI Jani Niemi Eurajoen kristillinen opisto Audiovisuaalisen viestinnän ammattitutkinto 1 ASIAKKAAN JA PROJEKTIN ESITTELY...1 1.1 Aikataulu...1 2 SUUNNITTELU...2 2.1

Lisätiedot

PROJEKTIDOKUMENTAATIO KALENTERIKUVAT

PROJEKTIDOKUMENTAATIO KALENTERIKUVAT PROJEKTIDOKUMENTAATIO KALENTERIKUVAT Emilia Ketola Eurajoen kristillinen opisto Avat 2015-2016 1 Kartoitus... 3 1.1 Asiakas ja toiveet... 3 1.2 Asiakastapaaminen... 3 1.3 aikataulu ja hinta... 4 2 Kalenteri

Lisätiedot

2. Mikä on eniten kalastettu kala Saaristomerellä? 3. Mitä kaloja ihminen pystyy kasvattamaan kalanviljelylaitoksissa?

2. Mikä on eniten kalastettu kala Saaristomerellä? 3. Mitä kaloja ihminen pystyy kasvattamaan kalanviljelylaitoksissa? 36- leikin ohjeet 36- leikki on versio ulkoleikistä, jonka on kehittänyt Saara Susiluoma Jyväskylän luontokoulusta. Nimi tulee 36 kysymyksestä, jotka on kirjoitettu erillisille paperilapuille. Kuhunkin

Lisätiedot

Nauti muistoista enemmän Sonyn. PlayMemories-sovellusperheellä

Nauti muistoista enemmän Sonyn. PlayMemories-sovellusperheellä osokuna Lehdistötiedote Julkaisuvapaa 29.8.2012 klo 17.45 Nauti muistoista enemmän Sonyn PlayMemories-sovellusperheellä Sonyn PlayMemories-sovellusperhe monipuolistaa kameraan, älypuhelimeen ja tablettiin

Lisätiedot

Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? ruma

Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? ruma Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? kaunis pimeä viileä rauhallinen raikas virkistävä ikävä Viihdyn täällä. ruma valoisa lämmin levoton tunkkainen unettava kiinnostava Haluan pois täältä! CC Kirsi

Lisätiedot

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa Matka Kiinassa Reissu lähti liikkeelle 30.10.2016 Helsinki Vantaa -lentokentältä. Mukaan lähti 7 opiskelijaa ja ensimmäiseksi 1,5 viikoksi kolme opettajaa: Jarno, Arttu ja Heimo. Kaikkia vähän jännitti,

Lisätiedot

RAHAHUUTOKAUPPA SUOMEN FILATELISTISEURAN KERHOHUONEISTO HUUTOKAUPPA 07.10.2009 LÖNNROTINKATU 32 B, HELSINKI KOHTEET NÄHTÄVÄNÄ KLO 16.

RAHAHUUTOKAUPPA SUOMEN FILATELISTISEURAN KERHOHUONEISTO HUUTOKAUPPA 07.10.2009 LÖNNROTINKATU 32 B, HELSINKI KOHTEET NÄHTÄVÄNÄ KLO 16. HNY UUTISET 3/2009 26. VUOSIKERTA RAHAHUUTOKAUPPA 163 HUUTOKAUPPA 07.10.2009 SUOMEN FILATELISTISEURAN KERHOHUONEISTO LÖNNROTINKATU 32 B, HELSINKI KOHTEET NÄHTÄVÄNÄ KLO 16.45 Kokous klo 17.15 HUUTOKAUPPA

Lisätiedot

Taustani. Herätys valokuvaukseen

Taustani. Herätys valokuvaukseen Taustani Nuorena olin henkeen ja vereen käsityöihminen, joten oli itsestään selvää että lähden opiskelemaan vaatetusalaa. Lukion jälkeen opiskelin pukineiden valmistajaksi, ja oman kilpatanssiharrastuksen

Lisätiedot

Banana Split -peli. Toinen kierros Hyvin todennäköisesti ryhmien yhteenlaskettu rahasumma on suurempi kuin 30 senttiä. Ryhmien

Banana Split -peli. Toinen kierros Hyvin todennäköisesti ryhmien yhteenlaskettu rahasumma on suurempi kuin 30 senttiä. Ryhmien Banana Split -peli Tavoite Esitellä banaanin tuotantoketju (mitä banaanille tapahtuu ennen kuin se on kuluttajalla) ja keskustella kuka saa mitä banaanin hinnasta. Kuinka peliä pelataan Jaa ryhmä viiteen

Lisätiedot

Puulan kalastustiedustelu 2015

Puulan kalastustiedustelu 2015 26.2.2016 Puulan kalastustiedustelu 2015 Hyvä kalastaja! Puulan kalastusalue tekee Puulan viehekalastusta koskevan kalastustiedustelun. Kysely on lähetty kaikille niille Puulan vieheluvan ostaneille kalastajille,

Lisätiedot

Käyttöohje Social News

Käyttöohje Social News Käyttöohje Social News 1.1. painos FI Social News Vapauta sisäinen uutistoimittajasi ja raportoi lähiseutusi kiinnostavat tapahtumat suurelle yleisölle ammattimediakumppaneiden kautta. Lataa ja asenna

Lisätiedot

Kenguru 2011 Ecolier (4. ja 5. luokka)

Kenguru 2011 Ecolier (4. ja 5. luokka) sivu 1 / 6 NIMI LUOKKA/RYHMÄ Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Jätä ruutu tyhjäksi, jos et halua

Lisätiedot

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN www.te-palvelut.fi TE-toimiston verkkoasiointiin pääset kirjautumaan www.te-palvelut.fi Oma asiointi Henkilöasiakas Kirjaudu sisään verkkopankkitunnuksilla ja hyväksy käyttöehdot

Lisätiedot

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 Hei kaikille lukijoille. Olen Tytti Teivonen, matkailualan opiskelija Luksiasta. Olin työssäoppimassa Suzhoussa Kiinassa hotellissa kaksi kuukautta. Hotelli, jossa olin, on

Lisätiedot

ADHD-LASTEN TUKEMINEN LUOKKAHUONEESSA

ADHD-LASTEN TUKEMINEN LUOKKAHUONEESSA ADHD-LASTEN TUKEMINEN LUOKKAHUONEESSA Tässä luvussa annetaan neuvoja parhaista tavoista tukea ADHD-lasta luokkahuoneessa. Lukuun on sisällytetty myös metodologiaan liittyviä ehdotuksia, joiden avulla voidaan

Lisätiedot

Kenguru 2011 Ecolier RATKAISUT (4. ja 5. luokka)

Kenguru 2011 Ecolier RATKAISUT (4. ja 5. luokka) sivu 1 / 7 OIKEAT VASTAUSVAIHTOEHDOT ON ALLEVIIVATTU. JOISSAKIN TEHTÄVISSÄ ON MYÖS RATKAISUN SELITYS TAI PERUSTELU. 3 pistettä 1. Pasi haluaa maalata sanan KENGURU. Hän maalaa yhden kirjaimen joka päivä

Lisätiedot

Talouden koko. Kantrin lukijat elävät keskivertosuomalaista suuremmassa taloudessa.

Talouden koko. Kantrin lukijat elävät keskivertosuomalaista suuremmassa taloudessa. Kantri on Maaseudun Tulevaisuuden kuukausiliite. Kantri kertoo tästä ajasta, maaseudun elämästä, ihmisistä ja ilmiöistä lämpimästi ja terävästi. Se ei kaihda kaivautua pintaa syvemmälle, mutta uskaltaa

Lisätiedot

Hylkeiden ammattikalastukselle aiheuttamat saalisvahingot vuonna 2011

Hylkeiden ammattikalastukselle aiheuttamat saalisvahingot vuonna 2011 Hylkeiden ammattikalastukselle aiheuttamat saalisvahingot vuonna 2011 Pirkko Söderkultalahti ja Anssi Ahvonen Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos, Helsinki 2012 Julkaisija: Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

Lisätiedot

Aasian kieliä ja kulttuureita tutkimassa. Paja

Aasian kieliä ja kulttuureita tutkimassa. Paja Esittäytyminen Helpottaa tulevan päivän kulkua. Oppilaat saavat lyhyesti tietoa päivästä. Ohjaajat ja oppilaat näkevät jatkossa toistensa nimet nimilapuista, ja voivat kutsua toisiaan nimillä. Maalarinteippi,

Lisätiedot

MYCHALLENGE Työkalu tavoitteidesi saavuttamiseen Scandinavian Challengessa

MYCHALLENGE Työkalu tavoitteidesi saavuttamiseen Scandinavian Challengessa MYCHALLENGE Työkalu tavoitteidesi saavuttamiseen Scandinavian Challengessa Kerromme, miten......löytää oma miksi...asetat tavoitteesi...suunnittelet haasteesi...jaat tavoitteen osatavoitteiksi...seuraat

Lisätiedot

JAKSO MITEN MATKA ALKAA?

JAKSO MITEN MATKA ALKAA? Otavan asiakaspalvelu Puh. 0800 17117 asiakaspalvelu@otava.fi Tilaukset Kirjavälitys Oy Puh. 010 345 1520 Faksi 010 345 1454 kvtilaus@kirjavalitys.fi 1. painos 2015 Kati Aavikko, Satu Arjanne, Sanna Halivaara

Lisätiedot

RAPORTTI TYÖELÄMÄJAKSOLTA 1.1.-28.2.2011

RAPORTTI TYÖELÄMÄJAKSOLTA 1.1.-28.2.2011 1 RAPORTTI TYÖELÄMÄJAKSOLTA 1.1.-28.2.2011 Peruspalvelukuntayhtymä Kallio / Pirttirannan päiväkoti Peruspalvelukuntayhtymä Kallio / Peltopuiston päiväkoti Kalajokilaakson koulutuskuntayhtymä Oulaisten

Lisätiedot

Lennä, kotka, lennä. Afrikkalainen kertomus. Mukaillut Christopher Gregorowski. Lennä, kotka, lennä

Lennä, kotka, lennä. Afrikkalainen kertomus. Mukaillut Christopher Gregorowski. Lennä, kotka, lennä Lennä, kotka, lennä Afrikkalainen kertomus Mukaillut Christopher Gregorowski Lennä, kotka, lennä 5 Muuan maanviljelijä lähti eräänä päivänä etsimään kadonnutta vasikkaa. Karjapaimenet olivat palanneet

Lisätiedot

kevät 2016 Kuva: Anna Rytkönen Vuoden tunnus: Kaikki, minkä teette, tehkää rakastavin mielin! 1. Kor. 16:14

kevät 2016 Kuva: Anna Rytkönen Vuoden tunnus: Kaikki, minkä teette, tehkää rakastavin mielin! 1. Kor. 16:14 kevät 2016 Kuva: Anna Rytkönen Vuoden tunnus: Kaikki, minkä teette, tehkää rakastavin mielin! 1. Kor. 16:14 Tervehdys Turun NNKY jäsen Taas saimme käyntiin uuden toimintavuoden. Tämä vuosi on juhlavuotemme.

Lisätiedot

MMM:n ajankohtaiskatsaus

MMM:n ajankohtaiskatsaus MMM:n ajankohtaiskatsaus MMM/LVO Risto Lampinen Tiedotus- ja koulutusristeily ammattikalastajille 2016 3.-4.2.2016, Turku 15.3.2016 1 Esityksen sisältö Uusi kalastuslaki ja asetus ammattikalastuksen näkökulmasta

Lisätiedot

UUTISKIRJE TOUKOKUU 2016

UUTISKIRJE TOUKOKUU 2016 UUTISKIRJE TOUKOKUU 2016 HSY:n kompostointikurssi Aiheuttaako kompostointi päänvaivaa? Oletko suunnitellut kompostin perustamista? Tule käytännölliselle ja maksuttomalle kompostointikurssille ma 2.5.2016

Lisätiedot

YKSIKKÖ Pääte on aina -N. Se liittyy sanan taipuneeseen vartaloon. Kenen auto tuo on? - Aleksanterin - Liian. Minkä osia oksat ovat?

YKSIKKÖ Pääte on aina -N. Se liittyy sanan taipuneeseen vartaloon. Kenen auto tuo on? - Aleksanterin - Liian. Minkä osia oksat ovat? GENETIIVI yksikkö -N KENEN? MINKÄ? monikko -DEN, -TTEN, -TEN, -EN YKSIKKÖ Pääte on aina -N. Se liittyy sanan taipuneeseen vartaloon. Kenen auto tuo on? - Aleksanterin - Liian Minkä osia oksat ovat? puu

Lisätiedot

Mun perhe. * Joo, mulla on kaksi lasta. Mulla on Mulla ei oo. 1 2,3,4 + a ei + a. Mulla on yksi lapsi kaksi lasta Mulla ei oo lapsia

Mun perhe. * Joo, mulla on kaksi lasta. Mulla on Mulla ei oo. 1 2,3,4 + a ei + a. Mulla on yksi lapsi kaksi lasta Mulla ei oo lapsia 1 Mun perhe suomi äidinkieli suomi äidinkieli perhe äiti _ vaimo isä _ mies vanhemmat lapsi isoäiti tyttö isoisä poika isovanhemmat vauva sisko tyttöystävä poikaystävä veli Ootko sä naimisissa? * Joo,

Lisätiedot

Kanavan päämääränä on tarjota kuulijoille tunnelmallinen ja inspiroiva levähdyspaikka kauniin ja rentouttavan klassisen musiikin parissa.

Kanavan päämääränä on tarjota kuulijoille tunnelmallinen ja inspiroiva levähdyspaikka kauniin ja rentouttavan klassisen musiikin parissa. Viva Classica on helmikuussa 2010 avattu klassisen musiikin ystäville suunnattu verkkopalvelu ja radiokanava, jota voi kuunnella valtakunnallisesti internetissä osoitteessa www.vivaclassica.fi sekä matkapuhelimella

Lisätiedot

Hyvän palvelun muotoilutoimisto. Copyright Diagonal Mental Structure Oy. All rights reserved.

Hyvän palvelun muotoilutoimisto. Copyright Diagonal Mental Structure Oy. All rights reserved. Hyvän palvelun muotoilutoimisto 1 TEKES LIIKKUMINEN PALVELUINA 27.5.2014 Käyttäjäprofiilit palveluiden luomisen pohjana Case: Helsingin risteilymatkustajien profilointiprojekti Mikko Koivisto, johtava

Lisätiedot

Viranomainen Kokouspäivämäärä Sivu VEHMAAN KUNTA Vehmaan kirjasto-kulttuurilautakunta

Viranomainen Kokouspäivämäärä Sivu VEHMAAN KUNTA Vehmaan kirjasto-kulttuurilautakunta KOKOUKSEN LAILLISUUDEN JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN Kirj-kulttltk 17 KunL:n 58 :n 2 mom. mukaan lautakunta on päätösvaltainen, kun enemmän kuin puolet jäsenistä on läsnä ja kokouskutsu on saapunut

Lisätiedot

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN PUHUMISEN HARJOITUSTESTI Tehtävä 1 KERTOMINEN Kerro, mitä teet, kun sinua jännittää. Sinulla on kaksi minuuttia aikaa miettiä, mitä sanot ja 1,5 minuuttia aikaa puhua. Aloita puhuminen, kun kuulet kehotuksen

Lisätiedot