LINJA-AUTOJA LEIVONNAISIA, JA ANIMAATIOITA. posten.ax. Vuonna 2012 alkaa uusi, kolmivuotinen postimaksulipukesarja, vanhoja, puisia houkutuslintuja.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "LINJA-AUTOJA LEIVONNAISIA, JA ANIMAATIOITA. posten.ax. Vuonna 2012 alkaa uusi, kolmivuotinen postimaksulipukesarja, vanhoja, puisia houkutuslintuja."

Transkriptio

1 NRO SUOMI 7 Vuonna 2012 alkaa uusi, kolmivuotinen postimaksulipukesarja, jossa kuvataan merilintujen metsästyksessä käytettyjä vanhoja, puisia houkutuslintuja. 14 Matk Matkustaja- aja lautta-aiheisessa postimerkkisarjassa ovat vuorossa S/s Birger Jarl ja m/s Sally Albatross. LEIVONNAISIA, LINJA-AUTOJA JA ANIMAATIOITA 16 Ensi vuonna tulee kuluneeksi 100 vuotta siitä, kun Titanic törmäsi jäävuoreen ja upposi. Laivalla oli mukana kolme ahvenanmaalaista ja siksi tapahtuma huomioidaan postimerkkijulkaisulla. posten.ax

2 Yhteistyötä yli rajojen Pienelle postilaitokselle, jolla on asiakkaita yli sadassa maassa, on tärkeää tietää keräilymaailman ajankohtaisuuksista. Siksi Ahvenanmaa osallistuukin aktiivisesti postilaitosten erilaisiin yhteistyöfoorumeihin. Pohjoismaisen yhteistyön lisäksi Ahvenanmaa toimii Sepacin puheenjohtajana. Olemme mukana myös PostEuropin Stamps and Philately -johtoryhmässä. Ryhmän ensisijaisena tarkoituksena on kiinnittää huomiota Europapostimerkkien aiheisiin, tulevaisuuteen ja yleisesti niiden keräilyyn Euroopassa. Kansainvälisesti teemme yhteistyötä myös UPU:n postimerkkijaoston WADP:in (World association for Development of Philately) kanssa sen aktiivisena jäsenenä. Anita Häggblom TOIMIALAJOHTAJA POSTEN ÅLAND FRIMÄRKEN TYÖNTEKIJÄ Posten Åland Facebookissa Oletko Facebookin jäsen? Jos olet, niin pistäydy sivuillamme. Saat tietoa uutuuksista, postimerkkijulkaisuista, tapahtumista, erikoistarjouksista ja paljon muusta. Etkö vielä ole Facebookin jäsen? Palveluun liittyminen on helppoa ja ilmaista. Kannattaa käyttää Posten Åland Frimärkenin Tykkää-painiketta Facebookissa! PIA ISAKSSON Tuotanto Työskentelen tuotantoosastolla useiden erilaisten tehtävien parissa. Huolehdin mm. luottokorteilla maksettavista tilauksista. Lisäksi toimin asiakasjärjestelmän ja päävaraston vastuuhenkilöiden sijaisena. Se tekeekin työstäni monipuolista. Toimin myös sijaisena

3 TURUN KEVÄT ÅBO 2011 STOCKHOLM FRIMÄRKETS DAG 2011 POSTEN ÅLAND AB FRIMÄRKEN PB MARIEHAMN PUHELIN Tilaukset Suomesta: Puhelinaika: ma pe , heinäkuussa ma pe FAKSI INTERNET Pohjola-postimerkit: SÄHKÖPOSTI KÄYNTIOSOITE Flygfältsvägen 10, Sviby, Jomala TOIMITUS Anita Häggblom Katja Rikberg Heidemarie Eriksson Björn Wennström Cecilia Mattsson TEKSTI Katja Rikberg KÄÄNNÖS Virpi Isaksson Anita Häggblom LAYOUT Cecilia Mattsson TUOTANTO Posten Åland Ab Waasa Graphics KANSIKUVA John Häggblom Pidätämme oikeuden muutoksiin Sisältö Yhteistyötä yli rajojen 2 Työntekijä 2 Posten Åland Facebookissa 2 Postisoutua seuraamassa 4 Joululeima lähetyksiisi 4 Supersankariaiheinen kilpailu 5 Kronikka: Mårten Sundberg 5 Animaatiopeleistä postimerkkeihin 6 Vanhoja puisia houkutuslintuja uudessa sarjassa 14 S/s Birger Jarl, m/s Sally Albatross 16 Ammattikalastajien elämää merellä 19 Maalaan kameralla 22 Titanic 100 vuotta 28 Cissi teki postimerkkejä jo vuonna Ensipäivänkuoret Näyttelykortit Erikoisleimat Kalenteri 35 7 Vuonna 2012 alkaa uusi, kolmivuotinen postimaksulipukesarja, jossa kuvataan merilintujen metsästyksessä käytettyjä vanhoja, puisia houkutuslintuja. 14 Matk Matkustaja- aja lautta-aiheisessa postimerkkisarjassa ovat vuorossa S/s Birger Jarl ja m/s Sally Albatross. 16 Ensi vuonna tulee kuluneeksi 100 vuotta siitä, kun Titanic törmäsi jäävuoreen ja upposi. Laivalla oli mukana kolme ahvenanmaalaista ja siksi tapahtuma huomioidaan postimerkkijulkaisulla.

4 4 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN UUTISIA Postisoutua seuraamassa Vuosittain järjestettävän Postisoudun yhteydessä Posten Ålandin postimerkkiryhmä oli kutsunut ahvenanmaalaisia postimerkkeilijöitä asiakastilaisuuteen Eckeröön. Päivä aloitettiin Labbasin kotiseututilalla, missä seurueelle tarjottiin hernekeittoa ja Ahvenanmaan pannukakkua. Perinteisesti postisoutajat syövät samanlaisen aterian soudettuaan meren yli. Sen jälkeen seurue kävi Ahvenanmerellä vastaanottamassa soutajia. Päivä oli aurinkoinen ja melko tyyni. Postisoutuun osallistui kaikkiaan 36 venettä, joista nopein oli kalastajavene Doris af Gräsö Ruotsista. Matka Grisslehamnista Eckeröön kesti 4 tuntia ja 41 minuuttia. Joululeima lähetyksiisi Myös tänä vuonna voit lähettää joulutervehdyksesi ja muut lähetyksesi Ahvenanmaan kautta ja saada niihin erityisen joululeiman. Joululeima on käytössä Leima toimii kuten tavallinen päivämääräleima, mutta siinä on jouluinen aihe. Jos haluat leimauttaa lähetyksesi joululeimalla, lähetä ne osoitteeseen: Posten Åland Frimärken, PB 1100, MARIEHAMN. Merkitse kuoreen Julstämpel. Muistathan, että Ahvenanmaalta postitettaessa postimaksuksi kelpaavat ainoastaan ahvenanmaalaiset postimerkit.

5 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 5 KRONIKKA Yksi asia johtaa toiseen MÅRTEN SUNDBERG Journalisti, filatelisti ja Ålands frimärkssamlarföreningin Luppen-lehden toimittaja. Supersankariaiheinen kilpailu Supersankariaiheisen postimerkki vihkon julkaisun yhteydessä Posten Åland järjesti piirustuskilpailun. Viidesluokkalainen Anna Bäck Strandnäsin koulusta valittiin voittajaksi 40 finalistin joukosta! Piirustuskilpailun osallistumiskutsu oli lähetetty kaikille Ahvenanmaan viidesluokkalaisille ja kaikkiaan 126 oppilasta lähetti piirustuksensa kilpailuun. Kriteerit olivat yksinkertaiset: Piirrä supersankari, jota ei vielä ole olemassa. Postin kilpailukomitea valitsi 40 piirustusta, joissa kuvattiin kaikenlaisia supersankareita. Viikolla 19 kaikki 40 finalistipiirustusta oli näytteillä Maarianhaminan kaupunginkirjastossa, missä yleisö sai äänestää suosikkisankariaan. Anna Bäck voitti kilpailun. Hän sai piirustuksensa aivan omiin postimerkkeihin, jotka tehtiin Minun postimerkkini -menetelmällä. Lisäksi hän sai 200, joka menee luokan kassaan. OLI TOUKOKUU VUONNA Olin Helsingissä seuraamassa Ingvar Petterssonin fantastisen Suomikokoelman huutokauppaa. Kokoelmaan sisältyi useita suuria harvinaisuuksia. Huomattavimmat suomalaiset filatelistit olivat paikalla, jotkut heistä tarjoamassa. Minä katselemassa. Monet kokoelman kohteista olivat sisältyneet suurkerääjä Agathon Fabergén kokoelmaan. Tiesin vain vähän hänestä, vielä vähemmän Fabergén jalokivikauppiassuvusta. Menin Akateemiseen kirjakauppaan löytääkseni tietoa aiheesta. Löysin teoksen Fabergé in The Royal Collection. Olin myyty. Nyt kerään kirjoja Fabergén jalokivikauppiassuvusta ja tietoa Agathonista filatelistina. SAIN VIHJEEN ERÄÄLTÄ keräilijätuttavaltani Englannista, että Tri Jeffrey Stone oli kirjoittanut laajan artikkelin Fabergéstä The London Philatelist julkaisussa. Sain yhteyden Tri Stoneen ja sittemmin tapasimme eräässä näyttelyssä Helsingissä. Ostin mainittujen huutokauppojen luettelot ebaystä käytyäni ensin kovaa kilpailua toisen ostajan kanssa. Hieman myöhemmin sama ostaja tarjosi ylitseni toisessa huutokaupassa. Lähetin hänelle viestin ebayn kautta, ja hän osoittautui olevan Tsunayuki Watanabe Japanista. Kerran Tri Stone tarvitsi tietoa 1920-luvulta peräisin olevasta huutokauppaluettelosta ja kysyi, oliko minulla se luettelo. Eipä ollut, mutta Tsunayukilla oli. Hän lähettikin minulle kopioita, jotka toimitin edelleen Jeffille Skottlantiin. TÄMÄ OLI VAIN YKSI ESIMERKKI. Voisin jatkaa kauan ja kertoa uusista ystävistäni, joihin olen tutustunut postimerkkikiinnostukseni ansiosta. Kuukauden kuluttua tämän artikkelin kirjoittamisesta matkustan Lontooseen. Käyn Buckinghamin Palatsissa katsomassa Fabergé in The Royal Collection -näyttelyä. Aivan, juuri sitä kirja käsitteli. Ehkä ystävystyn myös kuningattaren kanssa.

6 6 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN ANIMAAT Alexander Lindén viettää osan kesistään Vårdössä Ahvenanmaan saaristossa, missä hän on varttunut.

7 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 7 NÄYTTELYKORTIT IOPELEISTÄ JOHN HÄGGBLOM POSTIMERKKEIHIN Vuosi sitten Posten Åland ei ollut vielä tehnyt yhteistyötä taiteilija Alexander Lindénin kanssa. Nyt hän on hyvin ajankohtainen. Hän suunnittelee Postille monia erilaisia tuotteita, kuten näyttelykortteja, joulukoristeita, postimerkkejä ja animaatiofilmejä. Alexander sai ensimmäiseksi tehtäväkseen suunnitella 12 leivonnaisaiheista näyttelykorttia. Korteilla tulee olla yhteys niihin näyttelypaikkakuntiin, joissa järjestettäviin postimerkkitapahtumiin Posti osallistuu vuonna Vaati paljon työtä keksiä, mitkä leivonnaiset olisivat tyypillisiä kyseisille paikkakunnille, Alexander kuvailee ensimmäistä tehtäväänsä. Postin postimerkkiryhmä oli päättänyt jo etukäteen joistain leivonnaisista, kun taas muut ehdotukset saatiin Alexanderilta.

8 8 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN Spettekaka oli vaikein. Tein viisi yritystä Googlasin kuvia, luin Wikipediaa ja konditorioiden sivuja netissä. Helsingborgin näyttelykorttia varten otin jopa yhteyttä sikäläiseen leipomoon, jolla oli erityinen leivos. Tämä oli ensimmäinen kerta kun Alexander suunnitteli postikorttiaiheita. Aikaisemmin hän on työskennellyt lähinnä tietokonepelien grafiikan kanssa. MIETTI JA HIOI Tämä oli erilaista. Nyt sain mahdollisuuden kohdistaa huomioni kauemmin yhteen kuvaan. Ehdin miettiä ja hioa, mikä olikin hyvä, sanoo Alexander, joka teki vuorotellen näyttelykortteja ja muita töitään. Leivonnaiskuvista tuli kuin jälkiruokaa, jonka parissa saatoin työskennellä kaikessa rauhassa. Samalla kun hän teki tietokonepeligrafiikkaa, hän teki myös hedelmäaiheisia kuvakkeita. Sitä lähemmäksi ruokaa ja leivonnaisia hän ei ollut tullutkaan ennen näyttelykorttien suunnittelua. SPETTEKAKA OLI VAIKEIN Oivalsin, että leivonnainen saattaisi helposti näyttää mauttomalta. Varsinkin kermavaahtoa oli vaikea kuvata. Aluksi minusta näytti kuin jotain olisi valettu kipsiin. Ja kun yritin tehdä siitä

9 JOHN HÄGGBLOM ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 9 Vuodesta 2008 lähtien Alexander on työskennellyt vapaana taiteilijana. kermaisemman, se muuttui epäselväksi, kertoo Alexander, joka käytti Photoshop-ohjelmaa kuvien teossa. Mutta vaikein oli kuitenkin spettekaka, joka on kuvattu Svedalan näyttelykortissa. Tein viisi yritystä ennen kuin olin tyytyväinen. Ensin varjostin taikinarihmojen jokaisen kohdan, mutta siitä ei tullut hyvä. Jouduin miettimään uudestaan. Sitten maalasin lieriöveistoksen, johon tein pieniä reikiä. Alexander on tehnyt aikaisemmin mm. internetpelejä eräälle ahvenanmaalaiselle peliyritykselle. Hän on suunnitellut myös Postin joulukoristeet vuonna MUNKKIPOSSUISTA PÄÄNVAIVAA Toinen aihe, joka tuotti päänvaivaa, oli Nordia kortissa kuvatut munkkipossut. Olin melko tyytyväinen munkkeihin, kunnes setäni näki ne. Hänen mielestään sokeri näytti kummalliselta. Jouduin käyttämään lisää aikaa tuloksen parantamiseksi. Sen seurauksena keksin

10 10 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN Alexander on suunnitellut tämän vuoden näyttelykortit, joiden aiheena on leivonnaisia. Keksin uuden tavan maalata sokeria uuden tavan sokerin maalaamiseen, mistä minulla oli hyötyä muidenkin kuvien kanssa. HANKALAA LÖYTÄÄ TASAPAINO Toinen ajankohtainen projekti on tämän vuoden joulukoristeet. Minulla oli muita kiireitä juuri silloin. Niinpä työskentelin joulukoristeiden parissa viikonloppuisin. Kaikkien haluamieni koukeroiden saaminen joulukoristeisiin osoittautui vaikeaksi. Oli hankalaa löytää tasa- paino kaikissa tyhjissä tiloissa, Alexander kertoo. Hän teki ensiksi lyijykynäluonnoksia. Mutta kun yksinkertaistin joulukoristeita, tulos oli parempi. Huomasin, että ohuet linjat eivät kuitenkaan näkyisi messinkisissä koristeissa. TODELLISUUDENMUKAISIA LINJA-AUTOJA Vuonna 2012 julkaistaan kaksi linja-autoaiheista postimerkkiä, jotka nekin ovat Alexanderin suunnittelemat. Ensimmäiset luonnokset tein samaan aikaan kun minusta oli tullut isä ja tunsin itseni vähän stressaantuneeksi. Perusajatuksenani oli tehdä linja-autot isometrisessä perspektiivissä, jossa on vähän tv-pelituntumaa. Mutta Postin postimerkkiryhmä halusi, että ajattelisin toisin. Niinpä Alexander maalasi linja-autot todellisuudenmukaisemmiksi. TOTTUNUT PIENIIN KOKOIHIN Monet uudet postimerkkitaiteilijat ovat tottumattomia tekemään maalauksia, jotka sitten esitetään pienessä koossa, mutta ei Alexander.

11 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 11 STOCKHOLM FRIMÄRKETS DAG 2011 TURUN KEVÄT ÅBO 2011 JYVÄSKYLÄ NORDIA 2011 Myös näyttelypostimerkit ovat Alexanderin käsialaa. JOHN HÄGGBLOM ALEXANDER LINDÉN Svedalan näyttelykortissa kuvattu Spettekaka tuotti Alexanderille hieman vaikeuksia. Myös Nordia 2011-kortin munkkipossut aiheuttivat lisätyötä. Alexander (s. 1980) varttui Vårdössä, mutta asuu nykyään Sollefteåssa Ruotsissa. Hän on opiskellut kreatiivista ohjelmointia Gävlen korkeakoulussa, opiskellut Basis-taidekoulussa ja suorittanut Bildberättar-ohjelman, senkin Gävlen korkeakoulussa. Hän on työskennellyt Tukholmassa Grin-nimisessä firmassa, joka kehitteli tietokonepelejä ja Ahvenanmaalla Paf:in palveluksessa, missä hän teki peleille grafiikkaa. Vuodesta 2008 lähtien hän on toiminut vapaana taiteilijana eri toimeksiantajille. Posten Åland Frimärkenille hän on tehnyt tämän vuoden joulukoristeet ja näyttelykortit. Vuonna 2012 ilmestyvät hänen suunnittelemansa kaksi linja-autoaiheista postimerkkiä sekä jouluaiheiset ehiökortit.

12 12 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN JOHN HÄGGBLOM

13 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 13 Olen tottunut siihen, koska olen suunnitellut internetpelejä. Niiden on toimittava sekä suurilla että pienillä näyttöpäätteillä, kertoo Alexander, joka on työskennellyt muun muassa ahvenanmaalaisen peliyrityksen Paf:in palveluksessa. SUURIN PROJEKTI Projekti, joka oli vähän lähempänä Alexanderin aikaisempaa työkokemusta, oli suunnitella animaatiofilmi Posten Ålandin sähkökauppa-asiakasryhmälle. Filmi esittää, kuinka sähköisen kaupan harjoittaja voi tehdä yhteistyötä Posten Ålandin kanssa ja postittaa kaikki lähetyksensä Ahvenanmaalta. Se oli hauska projekti ja suurin työ, minkä olen tehnyt freelancerina. Tein yhteistyössä Postin kanssa käsikirjoituksen. Sen jälkeen tein storyboardin, hahmottelin persoonat, elävöitin koko filmin ja tein myös musiikin, Alexander kertoo. ANIMAATIOFILMISTÄ KIRJA? Tehtyään erilaisia töitä opiskelujensa lomassa monen vuoden ajan Alexander asuu nyt Sollefteåssa Pohjois-Ruotsissa ja työskentelee vapaana taiteilijana. Tänä syksynä hankin oman ateljeen ja minulla on meneillään työtehtäviä eri yrityksille. Yksi aikaisempi projekti, mihin hän haluaa palata, on ajatus tehdä ahvenanmaalainen animaatiolastenfilmi. Sain kulttuuriavustusta filmiä varten ja olen jo päässyt alkuun. Nyt olen halukas jatkamaan projektia. Mutta ehkä teenkin siitä lastenkirjan, tuumailee Alexander, jolla on monta rautaa tulessa. Alexander on tehnyt animaatiofilmin, joka esittää, kuinka sähköistä kauppaa harjoittavat voivat tehdä yhteistyötä Posten Ålandin kanssa. Filmin voi katsoa Youtube:ssa (hae Posten Åland ). TEKEE ELEKTRONISTA MUSIIKKIA Myös musiikki on lähellä Alexanderin sydäntä. Hän järjesti kesällä synnyinseudullaan Vårdön saarella workshopin, jonka teemana oli afrikkalaiset rummut. Hän viettää osan kesistään Vårdössä. Haluaisin omistaa enemmän aikaa musiikille. Musiikin teko on hyödyllistä ja inspiroivaa. Teen elektronista musiikkia. Aikaisemmin keskityin enemmän teknomusiikkiin, mutta nyt musiikkini on jälleen rauhallisempaa. Taidan tulla vanhaksi, Alexander naurahtaa. Haluan työskennellä enemmän musiikin parissa Alexanderilla on useita ideoita varastossa. Hän tekee musiikkia, animaatiofilmejä ja pian ehkä myös kirjoja. Hänellä on nimittäin suunnitteilla tehdä ahvenanmaalaisaiheinen lastenkirja.

14 14 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN Vanhoja puisia houkutuslintuja uudessa sarjassa Vuonna 2012 alkaa postimaksulipukkeiden uusi, kolmivuotinen sarja. Tunnettu postimerkkitaiteilija Juha Pykäläinen on saanut tehtäväkseen kuvata vanhoja, puisia houkutuslintuja. Ensimmäiseksi hän kuvaa haahkan. Houkutuslinnut ovat luonnollisen näköisiä houkuttimia, joita käytetään lintujen metsästyksessä. Vanhimmat houkutuslinnut oli tehty kasveista kuten osmankäämeistä. Sittemmin alettiin valmistaa puisia houkutuslintuja ja aluksi niitä ei maalattu. Uudessa postimaksulipukesarjassa kuvataan maalattuja, puisia houkutuslintuja. Nykyään käytetään enimmäkseen muovisia houkutuslintuja. Mukana on yksi pariton naarashoukutin houkuttelemassa kosivia koiraita. KÄYTETÄÄN RANNIKOLLA Tavallisesti houkutuslintuja käytetään haahkojen, telkkien ja allien ja joskus pilkkasiipien, mustalintujen, tukkasotkien ja lapasotkien metsästyksessä. Houkutuslintuja käytetään lähinnä rannikoilla. KIVIMUURI Houkutuslinnuilla metsästys tapahtuu siten, että metsästäjä väijyy kivimuurin takana rannalla tai luodolla. Houkuttimet on ankkuroitu veteen noin metrin päähän piilopaikasta. Linnut houkutellaan ampumaetäisyydelle. Itse piilopaikka rakennetaan usein kivilohkareista muuriksi, jotta se sulautuisi ympäristöön mahdollisimman hyvin. NAARASHOUKUTTIMILLA HOUKUTELLAAN KOIRAITA Ampumapaikka valitaan rannalta suojaisesta paikasta, koska useimmat houkutuslinnuilla metsästettävät linnut laskeutuvat ja lähtevät lentoon mieluimmin vastatuuleen. Houkutuslinnut sijoitetaan lajeittain eri ryhmiin, mieluimmin pareittain. HAAHKA Haahka on yksi kookkaimmista sukeltajasorsista. Sen pituus on noin cm. Se on tanakkarakenteinen ja lyhytkaulainen. Sillä on iso, kyhmytön pää ja pitkä, kiilanmuotoinen nokka, jonka sivut ovat höyhenien peitossa nenänjuuresta sieraimiin. Haahkan pääprofiili on lajille luenteenomainen, sillä nokka muodostaa suoran linjan kohti otsaa. Siivet ovat leveät, lyhyet ja pienet suhteessa ruumiiseen. Siipien kärkiväli on cm. Koirashaahkaa kutsutaan ruotsiksi nimellä guding ja naarashaahkaa nimellä åda. Lähteet: org/wiki/vette ja Vettar och sjöfågeljakt, Lars Englund.

15 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 15 Ensipäivänleimassa näemme haahkojen houkuttimen ylhäältäpäin kuvattuna. VANHOJA PUISIA HOUKUTUSLINTUJA, HAAHKA JULKAISUPÄIVÄ TAITEILIJA Juha Pykäläinen SARJAN MAKSUARVOT 0,65, 0,85, 0,90 ja 0,95 (Maksuarvot saattavat muuttua. Siitä ilmoitetaan lehden seuraavassa numerossa.) FDC:N HINTA 3,95 KOKO 40,00 x 30,34 mm PAPERI Fluorescens, 100 g/m² PAINOMENETELMÄ 5-värioffset PAINO The Lowe Martin Group JUHA PYKÄLÄINEN Taiteilija Juha Pykäläinen syntyi vuonna 1953 Tampereella, mutta asuu nyt Sundin kunnassa Ahvenanmaalla. Hän on monipuolinen taiteilija ja tekee mm. akvarelli-, guassi- ja öljyväritöitä. Hän on tehnyt myös veistoksia, etsauksia ja grafiikkaa. Posten Ålandille hän on suunnitellut lukuisia postimerkkejä ja useita muita filateelisia tuotteita mm. näyttelykortit vuonna 1994 ja 2007 sekä joulumerkit vuonna Ensipäivänkuoren koristeeksi Juha Pykäläinen on maalannut kivistä rakennetun tähystyspaikan, missä metsästäjä odottelee merilintuja houkuttimien luokse.

16 16 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 291 JA 292 MATKUSTAJA- LAUTTOJA, S/S BIRGER JARL JA M/S SALLY ALBATROSS JULKAISUPÄIVÄ TAITEILIJA Håkan Sjöström PAINOSMÄÄRÄ 2 x MAKSUARVOT 0,55 ja Lokalpost (0,65 ) FDC:N HINTA 1,80 POSTIMERKKIEN KOKO 35,4 x 26 mm ARKKIEN KOKO 2 x 20 postimerkkiä PAPERI 110 g/m² HAMMASTE 13 per 2 cm PAINOMENETELMÄ 4-värioffset PAINO Cartor Security Printing Ensipäivänleimassa kuvataan s/s Birger Jarl. Ensipäivänkuoressa i on kuvattu m/s Kapella, joka rakennettiin vuonna 1967 Kraljevicassa, silloisessa Jugoslaviassa. Alus liikennöi vuosina Viking Linen liikenteessä useilla Ruotsin, Ahvenanmaan ja Suomen välisillä reiteillä. HÅKAN SJÖSTRÖM Håkan Sjöströmin (s. 1933) katsotaan tänä päivänä olevan yksi Skandinavian etevimpiä merimaalareita. Maalaaminen on aina ollut tärkeää Håkanille. Suoritettuaan ekonomintutkinnon hän pääsi töihin turkulaiselle telakalle ja työskenteli siellä eläkkeelle siirtymiseen saakka. Työn ohella hän maalasi telakan uudisrakennuksia. Håkan on maalannut alusten kuvia myös useille varustamoille mm. Viking Linelle. Tämän lisäksi hän on tehnyt kuvituksia aikakauslehtiin ja kirjoihin. Hänellä on vielä jäljellä tiettyjä merimaalaustehtäviä. Nyt Håkan on tehnyt seitsemännen ja kahdeksannen postimerkkinsä Posten Ålandille. Väliöparikeskilöissä ik kilöi ä kuvataan samat laivat kuin postimerkeissä. i

17 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 17 s/s Birger Jarl ja m/s Sally Albatross Kaksi seuraavaa ahvenanmaalaisissa postimerkeissä kuvattavaa matkustajalauttaa ovat s/s Birger Jarl ja m/s Sally Albatross. Ne ovat seitsemäs ja kahdeksas lauttasarjan kahdestatoista merkistä. S/s Birger Jarl toimitettiin Finnbodan telakalta vuonna 1953 Stockholms Rederi Ab Svea-varustamolle nimellä s/s Birger Jarl. Neitsytmatka tehtiin Helsinkiin kutsuvieraiden kanssa 6. kesäkuuta Sen jälkeen alus alkoi liikennöidä yhteisliikennevarustamoille (Bore, FÅA ja Svea) reiteillä Tukholma Helsinki ja Tukholma Turku poiketen Maarianhaminaan. PERÄKANSI UUSITTIIN Vuonna 1973 suomalainen varustamo Jakob Lines osti aluksen ja se liikennöi jonkin aikaa reitillä Skellefteå Pietarsaari. Sinä aikana peräkansi uusittiin siten, että autoja voitiin lastata rampin kautta kannelle. Kolmen vuoden kuluttua turkulainen Ångfartygs AB Bore osti aluksen, mutta myi sen jo samana vuonna Godby Shippingille. Siinä yhteydessä alus sai nimen Minisea, mutta nimeä ei maalattu koskaan aluksen kylkeen. HOTELLILAIVANA NORJASSA Vuosina alus oli Stavangerissa hotellilaivana. Syksyllä 1978 panamalainen, uusi omistaja Caribbean Shipping Co muutti sen nimeksi s/s Baltic Star. Siinä yhteydessä alusta uusittiin Turussa, jolloin se sai skybarin ja uusia hyttejä aluksen peräosaan. Vuonna 1979 alus palasi Tukholmaan ja teki jonkin aikaa seitsemän päivän risteilyjä Itämerellä. JÄLLEEN BIRGER JARL Vuonna 1982 laivan höyrykone korvattiin dieselmoottorilla, ja viiden vuoden kuluttua laivan

18 18 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN M/s Sally Albatross joutui useisiin onnettomuuksiin. etuosaan rakennettiin uusi osasto. Ånedin-linjenin omistuksessa laiva alkoi vuonna 2002 liikennöidä Ruotsin lipun alla ja sai takaisin vanhan nimensä Birger Jarl. Se teki risteilyjä reitillä Maarianhamina Tukholma. Vuonna 2010 alus kulttuurimerkittiin Ruotsissa. PALJON PUUTA SISUSTUKSESSA Keväällä 2011 Birger Jarl poistettiin liikenteestä paloturvallisuusluokitusta varten. Uudet, kansainväliset paloturvallisuusmääräykset eivät salli enää puisia sisustuksia samalla tavalla kuin vuonna Syyskuussa alus hyväksyttiin liikennekelpoiseksi ja nyt se tekee jälleen risteilyjä reitillä Tukholma Maarianhamina viikon jokaisena päivänä. VIKING SAGASTA TULI SALLY ALBATROSS M/s Sally Albatross, aikaisemmalta nimeltään m/s Viking Saga, rakennettiin Wärtsilän telakalla Turussa vuonna Alus joutui useisiin onnettomuuksiin. Alus toimitettiin Rederi Ab Sallylle Maarianhaminaan Viking Linen liikenteeseen Helsinki Tukholma reitille. Alus rakennettiin risteilyalukseksi vuonna 1986, jolloin se sai nimekseen Sally Albatross. Se teki risteilyjä Helsingistä muun muassa Visbyhyn, Tallinnaan och Leningradiin. PALOI LÄHES KOKONAAN Vuonna 1990 aluksen ollessa Tukholmassa telakalla se syttyi tuleen. Kolme päivää kestänyt tulipalo tuhosi aluksen lähes kokonaan. Vain koneisto jäi vahingoittumattomaksi. Omistajat päättivät poistaa kaiken konehuoneen yläpuolelta ja rakentaa kokonaan uuden yläosan. AJOI KARILLE Maaliskuussa vuonna 1992 korjaustyöt oli saatu valmiiksi ja Sally Albatross aloitti risteilyt Helsingistä Itämeren eri satamiin. Maarianhamina oli edelleenkin sen kotisatama. Barcelonan olympialaisten aikana alus toimi hotelli- ja kongressilaivana siellä. Kahden vuoden kuluttua sattui jälleen onnettomuus. Matkalla Tallinnasta Helsinkiin alus oli aikataulusta myöhässä ja ajoi 19 solmun nopeudella karille Porkkalan edustalla. Alukseen pääsi vettä, mutta se saatiin pelastettua uppoamiselta. Onneksi myös matkustajat voitiin evakuoida turvallisesti. VAIHTOI NIMEÄ MONTA KERTAA Karilleajon jälkeen alus vuokrattiin Karibiaan ja Aasiaan, mutta palasi jälleen Itämerelle vuonna 2002 Ruotsin lipun alaisena. Nyt sen nimi oli m/s Silja Opera. Onnettomuudet jatkuivat. Muun muassa aluksen sähkökeskuksessa syttyi tulipalo. Syksyllä 2006 alus teki viimeisen risteilyn Helsingistä Kööpenhaminan ja Cherbourgin kautta Lontooseen, minkä jälkeen alus jäi satamaan Tukholmassa. Nyt se rekisteröitiin m/s Operaksi ollen Bahaman lipun alainen. Sitten se myytiin Kypro kselle, ja vuonna 2007 sen nimeksi tuli Cristal. Maaliskuussa 2011 alus sai jälleen uuden nimen, m/s Louis Cristal, ja se liikennöi nyt Kreikan vesillä. Lähteet: M/S_Cristal, Sjövägen till Sverige, Matts Dumell ja Thure Malmbergin merenkulkuarkisto.

19 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 19 Ammattikalastajien elämää merellä Pohjolasarjan Pohjola meren äärellä toinen osa kuvaa elämää merellä. Ahvenanmaan merkissä kuvataan ammattikalastajia nuotanvedossa. Kalastus on kautta aikojen ollut ahvenanmaalaisille tärkeä elinkeino. Aluksi kalastettiin vain päivän tarpeisiin. Mutta pian kalaa alettiin pyydystää myös myyntiä varten. Kaloja vaihdettiin myös viljatuotteisiin. Silakka oli pitkään dominoiva kalalaji. Ennen aikaan nuotanvedolla oli suuri merkitys, mutta 1800-luvulla verkoilla kalastus levisi ja 1900-luvulta lähtien verkkokalastuksesta olikin tullut tavallisin tapa kalastaa. JAETTU KALAKUNTIIN Saaristovedet jaettiin pian eri kylien ja tilojen kesken kalakuntiin. Kalakunnille kuulumattomilla yleisillä vesillä siirryttiin verkkokalastuksesta ajokalastukseen, mikä vaikuttikin varsinaisen ammattikalastuksen edistykseen. Aina 1940-luvulle saakka suolasilakka oli Ahvenanmaan pääasiallisin vientitavara. Sen jälkeen se on jotakuinkin hävinnyt markkinoilta. KALAA TOIMITETTIIN TUKHOLMAAN Silakan ohella hauki ja ahven olivat ennen aikaan tärkeimpiä kaloja. Niitä pyydystettiin lähinnä nuotalla ja rysällä. Aina keskiajalta lähtien niitä myytiin ensi sijassa Tukholmaan, minne ne toimitettiin sumppuveneillä, kunnes Ruotsi 1950-luvulla kielsi elävän kalan tuonnin. Myös muita makeanveden lajeja kalastettiin, kuten turskaa, jolla oli ajoittain suuri merkitys ennen kaikkea eteläisessä ulkosaaristossa. LOHTA AJOVERKOLLA Ahvenanmaalaisessa kalastuksessa tapahtui 1950-luvulla joitakin tärkeitä muutoksia. Saaristossa hauen- ja ahvenenkalastus koki taantuman, joka osittain johtui sumppuveneiden määrän vähenemisestä. Samalla siian merkitys lisääntyi nailon-

20 20 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 293 POHJOLA ELÄMÄÄ MERELLÄ Ensipäivänleima kuvaa kalastustroolaria. JULKAISUPÄIVÄ TAITEILIJA Juha Pykäläinen PAINOSMÄÄRÄ MAKSUARVO Världen (0,95 ) FDC:N HINTA 1,55 POSTIMERKIN KOKO 72 x 29 mm PIENOISARKIN KOKO 105 x 70 mm PAPERI 110 g/m² HAMMASTE 13 per 2 cm PAINOMENETELMÄ 4-värioffset PAINO Cartor Security Printing Pienoisarkissa näemme ammattikalastajia troolarilla. Jokainen postilaitos kuvaa haluamallaan tavalla postimerkkien yhteistä aihetta, joka on tällä kertaa Elämää merellä. Ensipäivänkuorta koristaa Juha Pykäläisen kuvaamat merilinnut vedessä. JUHA PYKÄLÄINEN Taiteilija Juha Pykäläinen syntyi vuonna 1953 Tampereella, mutta asuu nyt Sundin kunnassa Ahvenanmaalla. Hän on monipuolinen taiteilija ja tekee mm. akvarelli-, guassi- ja öljyväritöitä. Hän on tehnyt myös etsauksia ja grafiikkaa. Posten Ålandille hän on suunnitellut lukuisia postimerkkejä ja useita muita filateelisia tuotteita mm. postimaksulipukkeiden kolmivuotisen houkutuslintuaiheisen sarjan, joka alkaa vuonna 2012.

21 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 21 Pakkaus ilmestyy 21. maaliskuuta ja se sisältää kaikkien kahdeksan pohjoismaisen postilaitoksen samanaiheiset pienoisarkit. Pakkauksen hinta on 18. verkkojen käyttöönoton ansiosta. Tässä yhteydessä ahvenanmaalaiset alkoivat kalastaa myös lohta ajoverkoilla ja liinoilla. KALASTUKSEN MUUTTUMINEN Ahvenanmaalla kalastusta harjoitetaan lounaisrannikon läheisyydessä, mutta myös ulkomerellä. Ahvenanmaalainen ammatti- ja sivuelinkeinokalastus ovat muuttuneet huomattavasti viime vuosien aikana luvun jälkimmäisen puoliskon aikana silakan, lohen, turskan ja kilohailin kalastuksesta saatiin selvästi suurimmat saaliit ja tulot. Viime vuosien aikana nämä kalalajit ovat kuitenkin vähentyneet huomattavasti. AHVENANMAALLA 42 AMMATTIKALASTAJAA Heinäkuussa 2011 Ahvenanmaalla oli 42 rekisteröityä ammattikalastajaa, 28 sivuelinkeinokalastajaa ja 215 muuta kalastajaa, yhteensä 285 henkilöä. Ammattikalastajat ovat henkilöitä, jotka saavat vähintään 30 % tuloistaan kalastuksesta, kun taas vähintään 15 % on rajana sivuelinkeinokalastajille. Henkilöt, joiden kalastuksesta saamat tulot jäävät alle 15 %, luokitellaan muiksi kalastajiksi. Ulkomerellä kalasti 5 10 henkilöä ja muut olivat ainoastaan rannikkokalastajia. POHJOLAPAKKAUKSESSA SAMA AIHE Tuttuun tapaan ilmestyy aina yhtä arvostettu pakkaus, joka sisältää kaikkien Pohjoismaiden samanaiheiset pienoisarkit. Pohjolapakkaus ilmestyy samana päivänä kuin postimerkit, siis 21. maaliskuuta. Se sisältää kahdeksan pienoisarkin lisäksi tietoa postimerkeistä ja kuponkeja jokaisesta pohjoismaisesta postilaitoksesta. Kun palautat kupongit kyseisiin postilaitoksiin, saat filateliatuotteita lahjaksi. Pakkauksen hinta on 18 ja sen painosmäärä on rajoitettu ( pakkausta). Lähteet: Fiske och fiskeriförvaltning i Ålands skärgård, Erik Neuman (2006) ja Ålands landskapsregerings fiskeribyrå.

22 22 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN Joulumerkkiarkkiin Tiina on valokuvannut vanhan, kuluneen ja patinoituneen oven. Alkuperäisajatuksena oli käyttää vanhoja sanomalehtiä, mutta siitä taustasta tuli liian rauhaton. Nyt olen tapetoinnut kotonani eteisen seinän niillä lehdillä, Tiina kertoo. JOHN HÄGGBLOM

23 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 23 maalaan MINÄ KAMERALLA Kukapa sopisi paremmin kuin fl oristi ja valokuvaaja Tiina Tahvanainen suunnittelemaan tämän vuoden joulukranssiaiheiset joulumerkit. Hän on sovittanut toisiinsa perinteistä ja vähän harvinaisempaa, eksoottista vivahdetta. Koska työskentelen floristina, minulla on materiaalia lähelläni koko ajan. Kun sain tehtäväkseni suunnitella joulumerkit, halusin tehdä jotain, mikä ei olisi niin perinteistä. Se ei sovi ollenkaan minulle, Tiina kertoo. Hän halusi käyttää epätavallisia ja uusia materiaaleja kuten vanhaa nuottipaperia ja vanhoja pitsejä. Rakastan tavaroiden penkomista kirpputoreilla ja patinoitujen tavaroiden löytämistä. KRANSSIKUUME Tiina valitsi myös perinteisestä poikkeavan väriskaalan, missä on paljon valkoista ja vihreää. Minulla oli kranssikuume monta kuukautta, kun työskentelin kranssien kanssa. Näin uusia, mahdollisia materiaaleja kaikkialla, Tiina muistelee. Uuden postimerkin tai keräilytuotteen suunnittelun yhteydessä taiteilija esittelee aina ensimmäisessä vaiheessa luonnoksiaan Postin postimerkkiryhmälle. Ryhmä antaa sen jälkeen palautetta, joka perustuu keräilijöiden ja asiakkaiden toivomuksiin, ja sitten taiteilija saa edetä työssään. MISTELI JA TULPPAANI Olin varautunut, että saan jatkaa työskentelyä kranssien parissa, ja niin kävikin. Seuraavalla kerralla esittelin vähän perinteisempiä kransseja. Floristina Tiina halusi mukaan eläviä kukkia. Joulumerkeissä näemme nyt muun muassa tulppaaneja, kulleroita, misteleitä ja omenia. METSÄKAURIIDEN OMENIA KRANSSISSA Pienten, punaisten, ahvenanmaalaisten omenien hankkiminen helmi maaliskuussa ei ollutkaan helppoa. Kaupoissa oli vain isoja, tuontiomenia, jotka eivät sovi kransseihin. Mutta esimieheni anopin kautta sain vihjeen eräästä Pohjois-Getassa asuvasta miehestä. Hän oli säästänyt omenia, joilla hän ruokki metsäkauriita.

JOAKIM KUVITTAA TÄRKEÄN SANOMAN ÅLAND AUCTIONS S. 3 KAUPUNGINTEATTERI TÄYTTÄÄ 100 VUOTTA S. 14 ENKELIMÄISET JOULUMERKIT JA JOULUKORISTEET S.

JOAKIM KUVITTAA TÄRKEÄN SANOMAN ÅLAND AUCTIONS S. 3 KAUPUNGINTEATTERI TÄYTTÄÄ 100 VUOTTA S. 14 ENKELIMÄISET JOULUMERKIT JA JOULUKORISTEET S. posten.ax S U O M I N R O 2 2 0 1 3 JOAKIM KUVITTAA TÄRKEÄN SANOMAN ÅLAND AUCTIONS S. 3 KAUPUNGINTEATTERI TÄYTTÄÄ 100 VUOTTA S. 14 ENKELIMÄISET JOULUMERKIT JA JOULUKORISTEET S. 18 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN

Lisätiedot

ESIRAKKAUTTA ESIRAKKAUTTA SURREALISMIIN SURREALISMIIN. posten.ax. 12 Ahvenanmaan taidemuseon 50-vuotisjuhlan kunniaksi julkaistaan.

ESIRAKKAUTTA ESIRAKKAUTTA SURREALISMIIN SURREALISMIIN. posten.ax. 12 Ahvenanmaan taidemuseon 50-vuotisjuhlan kunniaksi julkaistaan. NRO 2 2012 SUOMI 12 Ahvenanmaan taidemuseon 50-vuotisjuhlan kunniaksi julkaistaan postimerkki, jossa on kuvattuna Guy Friskin taulu Längtan. 14 S/s Ålandsfärjan kuvataan helmikuussa ilmestyvän Matkustajalauttoja-sarjan

Lisätiedot

m/s Sally Albatross m/s Silja Opera 1992-1994 2002 -

m/s Sally Albatross m/s Silja Opera 1992-1994 2002 - m/s Sally Albatross m/s Silja Opera 1992-1994 2002 - Matkustajaristeilylaiva Rakennettu: 1992, Finnyards Oy, Rauma (#309) Bruttovetoisuus: 25 076 Brt Nettovetoisuus: 12 407 Nrt Kantavuus: 1 707 dwt Pituus:

Lisätiedot

NRO 1 2009 SUOMI MERI INSPIROI ANETTEA. www.posten.ax

NRO 1 2009 SUOMI MERI INSPIROI ANETTEA. www.posten.ax NRO 1 2009 SUOMI MERI INSPIROI ANETTEA www.posten.ax Voita kultaa Ahvenanmaalla saat oman postimerkin! Posti on yksi tänä kesänä järjestettävän NatWest Island Games XIII -tapahtuman rahoittajista. Toivotamme

Lisätiedot

posten.ax S U O M R O AHVENANMAAN JUUSTO S. 4 SUOSITTUJA MUSIIKKITAPAHTUMIA S. 10 MESSUJA 2013 S. 24 HÅKAN TARTTUU PÄIVÄÄN ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 1

posten.ax S U O M R O AHVENANMAAN JUUSTO S. 4 SUOSITTUJA MUSIIKKITAPAHTUMIA S. 10 MESSUJA 2013 S. 24 HÅKAN TARTTUU PÄIVÄÄN ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 1 posten.ax S U O M I N R O 1 2 0 1 3 AHVENANMAAN JUUSTO S. 4 SUOSITTUJA MUSIIKKITAPAHTUMIA S. 10 MESSUJA 2013 S. 24 HÅKAN TARTTUU PÄIVÄÄN ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 1 Anita Häggblom TOIMIALAJOHTAJA POSTEN ÅLAND

Lisätiedot

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3 AJAN ILMAISUT AJAN ILMAISUT 1. PÄIVÄ, VIIKONPÄIVÄ 2. VUOROKAUDENAIKA 3. VIIKKO 4. KUUKAUSI 5. VUOSI 6. VUOSIKYMMEN, VUOSISATA, VUOSITUHAT 7. VUODENAIKA 8. JUHLAPÄIVÄT MILLOIN? 1. 2. 3. 4. maanantai, tiistai,

Lisätiedot

3. kappale (kolmas kappale) AI KA

3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3.1. Kellonajat: Mitä kello on? Kello on yksi. Kello on tasan yksi. Kello on kaksikymmentä minuuttia vaille kaksi. Kello on kymmenen minuuttia yli yksi. Kello on kymmenen

Lisätiedot

CAROLINE ESITTELEE AHVENANMAANSA

CAROLINE ESITTELEE AHVENANMAANSA NRO 1 2012 SUOMI 4 Kesäkuussa ilmestyy Minun postimerkkinimerkkien uusi kehys. Caroline af Ugglas on suunnitellut ahvenaiheisen postimerkin. 8 Va Valokuvaaja aja Jacob Saurén on ottanut Europapostimerkkiin

Lisätiedot

Sinun ja kummilapsesi kirjeenvaihto

Sinun ja kummilapsesi kirjeenvaihto Sinun ja kummilapsesi kirjeenvaihto 1 Kirjeen saaminen on aina iloinen yllätys Kummilapsesi ilahtuu varmasti, jos toisinaan muistat häntä postikortilla tai lyhyellä kirjeellä. Postikortit ovat suositeltavia,

Lisätiedot

LASTENKIRJOJA CATHARINA RAKASTAA. www.posten.ax. täyttää 150 vuotta ensi vuonna. Maarianhamina sai nimensä keisarinna Maria Alexandrovnan mukaan.

LASTENKIRJOJA CATHARINA RAKASTAA. www.posten.ax. täyttää 150 vuotta ensi vuonna. Maarianhamina sai nimensä keisarinna Maria Alexandrovnan mukaan. NRO 2 2010 SUOMI 18 Maarianhaminan kaupunki täyttää 150 vuotta ensi vuonna. Maarianhamina sai nimensä keisarinna Maria Alexandrovnan mukaan. 20 Matkustajalautta-aiheisen sarjan kaksi seuraavaa alusta m/s

Lisätiedot

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN?

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? 1. MILLOIN? KOSKA? 2. MIHIN AIKAAN? 3. MINÄ PÄIVÄNÄ? 4. MILLÄ VIIKOLLA? 5. MISSÄ KUUSSA? 6. MINÄ VUONNA? 7. MILLÄ VUOSIKYMMENELLÄ? 8. MILLÄ

Lisätiedot

frimärken Ahvenamaan kuningas Julius Sundblom 150 vuotta sivu 4 Tarja Halonen valitsee vahvan naisen sivu 6 nro 1 2015 suomeksi

frimärken Ahvenamaan kuningas Julius Sundblom 150 vuotta sivu 4 Tarja Halonen valitsee vahvan naisen sivu 6 nro 1 2015 suomeksi frimärken Ahvenamaan kuningas Julius Sundblom 150 vuotta sivu 4 nro 1 2015 suomeksi Tarja Halonen valitsee vahvan naisen sivu 6 frimärken nro 1 2015 Ehiökorteissa kukkia lähikuvissa 3 Ahvenanmaan kuningas

Lisätiedot

2015 Loviisalainen sterstjernan Pa P kettijahti Österstjerna www.osterstjernan.fi Ö2STERSTJERNAN V00 UOTTA 18 ÅR 14 2014

2015 Loviisalainen sterstjernan Pa P kettijahti Österstjerna www.osterstjernan.fi Ö2STERSTJERNAN V00 UOTTA 18 ÅR 14 2014 Loviisalainen 2015 Österstjernan Pakettijahti www.osterstjernan.fi 200 ÖSTERSTJERNAN VUOTTA ÅR 1814 2014 Purjehdukset 2015 TILAUSPURJEHDUKSET Tilauspurjehduksilla alus miehistöineen on tilaajan käytössä

Lisätiedot

Sanomalehtiviikko. KAUKOPUTKI LÖYTÄÄ UUTISET Tehtäväpaketti 1. 2.-luokkalaisille. Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella

Sanomalehtiviikko. KAUKOPUTKI LÖYTÄÄ UUTISET Tehtäväpaketti 1. 2.-luokkalaisille. Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella Sanomalehtiviikko KAUKOPUTKI LÖYTÄÄ UUTISET Tehtäväpaketti 1. -luokkalaisille Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella MA Tänään katsomme ja kuuntelemme sanomalehteä. 1. Paljonko sanomalehti

Lisätiedot

Preesens, imperfekti ja perfekti

Preesens, imperfekti ja perfekti Preesens, imperfekti ja perfekti ennen nyt Neljä vuotta sitten olin töissä tehtaassa. Nyt minä olen lähihoitaja. r Olen työskennellyt sairaalassa jo kaksi vuotta. J Joo, kävin toissapäivänä. Sinun tukka

Lisätiedot

S U O M I. Siirtolaisuus -postimerkissä on ahvenanmaalaisen emigrantin Ture Bengtzin tekemä litografia. SIVUT 6 7. www.posten.ax

S U O M I. Siirtolaisuus -postimerkissä on ahvenanmaalaisen emigrantin Ture Bengtzin tekemä litografia. SIVUT 6 7. www.posten.ax S U O M I Siirtolaisuus -postimerkissä on ahvenanmaalaisen emigrantin Ture Bengtzin tekemä litografia. www.posten.ax SIVUT 6 7 POSTEN ÅLAND FRIMÄRKEN PB 100 22101 MARIEHAMN PUHELIN 018 636 640 Tilaukset

Lisätiedot

frimärken Uudet purjealukset lähtevät maailman vesille sivu 4 Loppuunmyynti alennusta ostoksistasi sivu 20 nro 4 2015 suomeksi

frimärken Uudet purjealukset lähtevät maailman vesille sivu 4 Loppuunmyynti alennusta ostoksistasi sivu 20 nro 4 2015 suomeksi frimärken Uudet purjealukset lähtevät maailman vesille sivu 4 nro 4 2015 suomeksi Loppuunmyynti alennusta ostoksistasi sivu 20 frimärken Puhelin 018 636 640 ulkomailta: +358 18 636 640 Puhelinaika: ma

Lisätiedot

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Minä rupesin hakemaan toppipaikkaa muutama kuukautta ennen kun tulin Sloveniaan. Minulla on kavereita, jotka työskentelee mediassa ja niiden kautta

Lisätiedot

Asiakas ja tavoite. Tekninen toteutus

Asiakas ja tavoite. Tekninen toteutus Asiakas ja tavoite Heikieli on vuonna 2015 perustettu yhden hengen asiantuntijayritys, joka tarjoaa käännös- ja oikolukupalveluita englannista ja saksasta suomeksi. Freelance-kääntäjiä on Suomessa paljon,

Lisätiedot

HYASINTTI KESKIPISTEENÄ

HYASINTTI KESKIPISTEENÄ NRO 1 2011 SUOMI 7 Joulupostimerkki 2011 on Helene Schmitzin valokuvaama. Hän on tunnettu erikoisista kukkavalokuvistaan. 14 Metsä on tämän vuoden Europapostimerkin aihe. Ahvenanmaan merkki on Anette Gustafssonin

Lisätiedot

TERVEISET TÄÄLTÄ IMATRAN POUTAPILVEN PALVELUKODISTA

TERVEISET TÄÄLTÄ IMATRAN POUTAPILVEN PALVELUKODISTA TERVEISET TÄÄLTÄ IMATRAN POUTAPILVEN PALVELUKODISTA KERROMME KULUNEEN VUODEN KUULUMISISTA JA VIIME VUODEN MIELEENPAINUVISTA TAPAHTUMISTA Talvella oli paljon pakkasta ja lunta. Paljon vaatteita päälle ja

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

JÄSENKIRJE 2/2013 FORSSAN SEUDUN YRITTÄJÄNAISET RY 13.9.2013

JÄSENKIRJE 2/2013 FORSSAN SEUDUN YRITTÄJÄNAISET RY 13.9.2013 JÄSENKIRJE 2/2013 13.9.2013 FORSSAN SEUDUN YRITTÄJÄNAISET RY Syksyn tuuli jo puissa puhaltelee ja on tullut aika ryhtyä hommiin. Syksyn toimintakalenteriin on koottu tuttuun tapaan yritysvierailuja ja

Lisätiedot

frimärken Joulumerkit yhdistävät hyödyn ja huvin, sivu 4 Inspiroidu syksyn keräilytuotteista nro 3 2015 suomeksi

frimärken Joulumerkit yhdistävät hyödyn ja huvin, sivu 4 Inspiroidu syksyn keräilytuotteista nro 3 2015 suomeksi frimärken Joulumerkit yhdistävät hyödyn ja huvin, sivu 4 nro 3 2015 suomeksi Inspiroidu syksyn keräilytuotteista frimärken nro 3 2015 Hopeakoruja tyylikkäässä pakkauksessa 3 Joulumerkit yhdistävät hyödyn

Lisätiedot

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU 1. Apuverbi vaatii seuraavan verbin määrämuotoon. Lisää verbi luettelosta ja taivuta se oikeaan muotoon. Voimme Me haluamme Uskallatteko te? Gurli-täti ei tahdo Et kai

Lisätiedot

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Teidän talonne on upouusi. MINKÄ? KENEN? MILLAISEN? = talon, teidän, sinisen huoneen= GENETIIVI Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Genetiivi ilmaisee omistusta Laurin koira, minun

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Autoliiton Matkailututkimus 2013 selvitykset taulukoina

Autoliiton Matkailututkimus 2013 selvitykset taulukoina Autoliiton Matkailututkimus 2013 selvitykset taulukoina Millä ajoneuvolla matkustitte % Henkilöauto, pakettiauto, maasturi 62 Matkailuauto 18 Moottoripyörä 10 Fly & Drive 5 Auton ja matkailuvaunun yhdistelmä

Lisätiedot

Luovia valokuvia pohjoismaisella kuvakielellä. 3 minuutin esittely

Luovia valokuvia pohjoismaisella kuvakielellä. 3 minuutin esittely Luovia valokuvia pohjoismaisella kuvakielellä 3 minuutin esittely Tietoa - Ruotsissa perustettu pohjoismainen kuvatoimisto, joka keskittyy ensisijaisesti pohjoismaisiin aiheisiin ja ympäristöihin - Arkistossamme

Lisätiedot

Simo Sivusaari. Nuori puutarhuri

Simo Sivusaari. Nuori puutarhuri Simo Sivusaari Simo Yrjö Sivusaari syntyi 26.10.1927 Vaasassa. Hän kävi kolmivuotisen puutarhaopiston ja on elättänyt perheensä pienellä taimi- ja kukkatarhalla. Myynti tapahtui Vaasan torilla ja hautausmaan

Lisätiedot

S U O M I. www.posten.ax. Kaloja postimerkeissä! SIVUT 4 6

S U O M I. www.posten.ax. Kaloja postimerkeissä! SIVUT 4 6 S U O M I www.posten.ax Kaloja postimerkeissä! SIVUT 4 6 POSTEN ÅLAND FRIMÄRKEN PB 100 22101 MARIEHAMN Uutuuksia näyttelyvieraille Näyttelyvieraamme kysyvät useasti: "Onko teillä mitään uutta, erikoista

Lisätiedot

Tunne ja asiakasymmärrys voimavarana palvelunkehi4ämisessä. Satu Mie8nen, taiteen tohtori, taideteollisen muotoilun professori, Lapin yliopisto

Tunne ja asiakasymmärrys voimavarana palvelunkehi4ämisessä. Satu Mie8nen, taiteen tohtori, taideteollisen muotoilun professori, Lapin yliopisto Tunne ja asiakasymmärrys voimavarana palvelunkehi4ämisessä Satu Mie8nen, taiteen tohtori, taideteollisen muotoilun professori, Lapin yliopisto Työpajan tavoite Tunnistetaan palvelukokemukseen lii4yvien

Lisätiedot

Kuvallinen viikkotiedote. Mitä se tarkoittaa?

Kuvallinen viikkotiedote. Mitä se tarkoittaa? Kuvallinen viikkotiedote Mitä se tarkoittaa? Taustaa Työskentelen Ammattiopisto Luovin Liperin yksikössä. Olen tehnyt työtä erityisopettajana ja kotitalousopettajana kehitysvammaisten nuorten ja aikuisten

Lisätiedot

Kenguru Écolier (4. ja 5. luokka) sivu 1/5

Kenguru Écolier (4. ja 5. luokka) sivu 1/5 Kenguru Écolier (4. ja 5. luokka) sivu 1/5 3 pisteen tehtävät 1. Miettisen perhe syö 3 ateriaa päivässä. Kuinka monta ateriaa he syövät viikon aikana? A) 7 B) 18 C) 21 D) 28 E) 37 2. Aikuisten pääsylippu

Lisätiedot

2.12.2011. Titta Hänninen

2.12.2011. Titta Hänninen 2.12.2011 Titta Hänninen Kotitehtävätekstit! Palauta viimeistään, viimeistään, viimeistään ensi viikolla (koska meillä on viimeinen tunti)! OHJE JEŠTĔ JEDNOU: 1. Etsi internetistä jokin suomenkielinen

Lisätiedot

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017 Minun elämäni Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, Nid Minä olen syntynyt Buriramissa Thaimaassa. Minun perheeni oli iskä äiskä 2 veljeä ja 2 siskoa. Minun

Lisätiedot

NRO 1 2010 SUOMI ÅSA EI VOI KUVITELLA ELÄMÄÄ ILMAN KIRJOJA. www.posten.ax

NRO 1 2010 SUOMI ÅSA EI VOI KUVITELLA ELÄMÄÄ ILMAN KIRJOJA. www.posten.ax NRO 1 2010 SUOMI ÅSA EI VOI KUVITELLA ELÄMÄÄ ILMAN KIRJOJA www.posten.ax AHVENANMAA+MACAO=TOTTA Kaksi pientä, itsenäistä aluetta eri puolilla maapalloa on löytänyt toisensa. Juuri ennen vuodenvaihdetta

Lisätiedot

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) minä

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) minä Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) 1 minä Minä olen. Minä laulan. Minä tanssin. Minä maalaan. Minä väritän. Minä piirrän. Minä otan. Minä myyn. Minä istun. = Olen. = Laulan.

Lisätiedot

Löydätkö tien. taivaaseen?

Löydätkö tien. taivaaseen? Löydätkö tien taivaaseen? OLETKO KOSKAAN EKSYNYT? LÄHDITKÖ KULKEMAAN VÄÄRÄÄ TIETÄ? Jos olet väärällä tiellä, et voi löytää perille. Jumala kertoo Raamatussa, miten löydät tien taivaaseen. Jumala on luonut

Lisätiedot

Sunnuntaina startattiin rannasta klo 1400 aikoihin. Päällikkö keksi suunnata kohti Mjösundetin siltaa, matkalla rigattiin valmiiksi maailman parhaat

Sunnuntaina startattiin rannasta klo 1400 aikoihin. Päällikkö keksi suunnata kohti Mjösundetin siltaa, matkalla rigattiin valmiiksi maailman parhaat Andörja 27.07.08 Matkalle lähdettiin Turusta perjantaina klo 1800. Alku sujui hankalasti koska Villen kalsarit jäi Mietoisiin. Ajomatkaa kertyi kaiken kaikkiaan noin 1500 kilometriä. Perillä oltiin joskus

Lisätiedot

Niin se vain on, että vuoden viimeinen kuukausi on pyörähtänyt käyntiin!

Niin se vain on, että vuoden viimeinen kuukausi on pyörähtänyt käyntiin! Niin se vain on, että vuoden viimeinen kuukausi on pyörähtänyt käyntiin! Pilatestunnit jatkuvat 21.12. saakka ja Aitopilates päättää syksyn ns. old style pilates tuntiin. Syksyllä säännöllisesti studiolla

Lisätiedot

EMELIE JOULUN MUOTOILEE. posten.ax AARTEITA RANNALTA S. 4 UUSI POSTIMERKKISARJA PURJEALUKSIA S. 6

EMELIE JOULUN MUOTOILEE. posten.ax AARTEITA RANNALTA S. 4 UUSI POSTIMERKKISARJA PURJEALUKSIA S. 6 posten.ax S U O M I N R O 2 2 0 1 4 EMELIE MUOTOILEE JOULUN AARTEITA RANNALTA S. 4 UUSI POSTIMERKKISARJA PURJEALUKSIA S. 6 CARL LARSSON TEOKSESTA POSTIMERKKI S. 14 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 1 Anita Häggblom

Lisätiedot

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin.

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin. Objektiharjoituksia Harjoitus 1 Pane objekti oikeaan muotoon. 1. Ensin te kirjoitatte... TÄMÄ TESTI ja sitten annatte... PAPERI minulle. 2. Haluan... KUPPI - KAHVI. 3. Ostan... TUO MUSTA KENKÄ (mon.).

Lisätiedot

Pakettijahti Österstjernan purjehti vuosina 1815 1848 reitillä Loviisa - Tukholma kuljettaen sekä matkustajia että rahtia. Historiallisen esikuvansa

Pakettijahti Österstjernan purjehti vuosina 1815 1848 reitillä Loviisa - Tukholma kuljettaen sekä matkustajia että rahtia. Historiallisen esikuvansa 2016 Loviisalainen Pakettijahti Österstjernan www.osterstjernan.fi Pakettijahti Österstjernan purjehti vuosina 1815 1848 reitillä Loviisa - Tukholma kuljettaen sekä matkustajia että rahtia. Historiallisen

Lisätiedot

Ma Tänään rapistelemme ja mittailemme sanomalehteä.

Ma Tänään rapistelemme ja mittailemme sanomalehteä. Ma Tänään rapistelemme ja mittailemme sanomalehteä. 3. Kuinka monta sivua tämän päivän lehdessä on? 2. Kumpaan suuntaan sanomalehti repeää paremmin, alhaalta ylös vai sivulta sivulle? Laita rasti oikean

Lisätiedot

Automatkailututkimuksen tuloksia 2008

Automatkailututkimuksen tuloksia 2008 Automatkailututkimuksen tuloksia 2008 Matkustus kuukausi sekä matkan pituuden (km) jakautuma kuukausille kaikki alle 2000 2001-4000 4001-6000 6001-8000 yli 8000 toukokuu 16 17 29 28 20 6 kesäkuu 41 20

Lisätiedot

Kenguru 2017 Cadet (8. ja 9. luokka)

Kenguru 2017 Cadet (8. ja 9. luokka) sivu 1 / 8 NIMI LUOKKA Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Oikeasta vastauksesta saa 3, 4 tai 5 pistettä.

Lisätiedot

TEE TiLAUS ja erotu joukosta!

TEE TiLAUS ja erotu joukosta! Hyvin markkinoidulla yrityksellä tulee olla toimintaansa tehokkaasti kuvaava logo, esite ja toimivat nettisivut. Näiden tuotteiden avulla erotut kilpailijoistasi ja ostajaehdokkaat löytävät palvelusi helposti.

Lisätiedot

TAIDENÄYTTELY KOIRAKOTKA JÄMSÄN KIVIPANKISSA 4.7. 1.8.2010 joka päivä 12-17

TAIDENÄYTTELY KOIRAKOTKA JÄMSÄN KIVIPANKISSA 4.7. 1.8.2010 joka päivä 12-17 1 TAIDENÄYTTELY KOIRAKOTKA JÄMSÄN KIVIPANKISSA 4.7. 1.8.2010 joka päivä 12-17 TIEDOTE c/o Veijo Kare Särkilahdentie 29 19700 SYSMÄ Puh 0500 734910 veijo.kare@sysma.fi 7.7. 2010 LEHDISTÖ JA MUUT NÄYTTELYVIERAAT

Lisätiedot

LAUSETREENEJÄ. Kysymykset:

LAUSETREENEJÄ. Kysymykset: LAUSETREENEJÄ Kysymykset: Mikä - kuka - millainen? (perusmuoto) Mitkä ketkä millaiset? (t-monikko) Minkä kenen millaisen? (genetiivi) Milloin? Millainen? Minkävärinen? Minkämaalainen? Miten? Kenellä? Keneltä?

Lisätiedot

Kuka on arvokas? Liite: EE2015_kuka on arvokas_tulosteet.pdf tulosta oppilaiden lomakkeet tehtäviin 1 ja 2.

Kuka on arvokas? Liite: EE2015_kuka on arvokas_tulosteet.pdf tulosta oppilaiden lomakkeet tehtäviin 1 ja 2. Kuka on arvokas? Jotta voisimme ymmärtää muiden arvon, on meidän ymmärrettävä myös oma arvomme. Jos ei pidä itseään arvokkaana on vaikea myös oppia arvostamaan muita ihmisiä, lähellä tai kaukana olevia.

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus (ns. ANTTILA)

Valtioneuvoston asetus (ns. ANTTILA) Annettu Helsingissä 28 päivänä maaliskuuta 2008 Valtioneuvoston asetus (ns. ANTTILA) lohenkalastuksen rajoituksista Pohjanlahdella ja Simojoessa Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti, joka on tehty maa-

Lisätiedot

Raportti Turun Seudun Luonnonvalokuvaajien toiminnasta Itämeri haasteessa:

Raportti Turun Seudun Luonnonvalokuvaajien toiminnasta Itämeri haasteessa: Turun Seudun Luonnonvalokuvaajat r.y. Raportti Turun Seudun Luonnonvalokuvaajien toiminnasta Itämeri haasteessa: Helsingin ja Turun kaupunkien esittämä haaste toimiin Itämeren tilan parantamiseksi: Tietoisuuden

Lisätiedot

RYHMÄVARAUSVAHVISTUS

RYHMÄVARAUSVAHVISTUS Grankulla Ifk FIN-02700 KAUNIAINEN Matkanjohtaja: Kuka? + puhelinnumero? Viite: Robert Nyström Kiitos tilauksestanne! Pyydämme teitä ystävällisesti tarkistamaan, että varausvahvistus on tilauksenne mukainen

Lisätiedot

Kannuksen Kotiseutupäivät Kotiseutupäivillä yhdistystä edustivat Ritva Niemikorpi, Martti Määttä ja Leila Keski-Korpi.

Kannuksen Kotiseutupäivät Kotiseutupäivillä yhdistystä edustivat Ritva Niemikorpi, Martti Määttä ja Leila Keski-Korpi. Jäsentiedote 11.10.2010 Iloiset syksyn toivotukset jäsenistöllemme! Vaikka viimeiset lehdet putoilevatkin jo puista, ei yhdistyksemme siirry talviunille. Porhallamme iloisesti kohti joulua ja syksyn ja

Lisätiedot

JOKA -pronomini. joka ja mikä

JOKA -pronomini. joka ja mikä JOKA -pronomini joka ja mikä Talon edessä on auto. Auto kolisee kovasti. Talon edessä on auto, joka kolisee kovasti. Tuolla on opettaja. Opettaja kirjoittaa jotain taululle. Tuolla on opettaja, joka kirjoittaa

Lisätiedot

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Petri Kallio Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Asiantuntijaryhmän jäsen Petra Tiihonen Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Henkilökohtainen avustajatoiminta Syyskuu 2014

Lisätiedot

Tehtävä 1 2 3 4 5 6 7 Vastaus

Tehtävä 1 2 3 4 5 6 7 Vastaus Kenguru Ecolier, vastauslomake Nimi Luokka/Ryhmä Pisteet Kenguruloikka Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Jätä ruutu tyhjäksi, jos

Lisätiedot

Tasan vuosi sitten GoExpo messuilla päätin lähteä melomaan Suomen rannikkoa

Tasan vuosi sitten GoExpo messuilla päätin lähteä melomaan Suomen rannikkoa Tasan vuosi sitten GoExpo messuilla päätin lähteä melomaan Suomen rannikkoa Kuka olen, millä lihaksilla Aloitin melontaharrastukseni rakentamalla vanerikajakin kesällä 2006 Hankin 50-vuotislahjaksi oikean

Lisätiedot

NRO 2 2008 SUOMI KOKENUT POSTIMERKKIALOITTELIJA. www.posten.ax

NRO 2 2008 SUOMI KOKENUT POSTIMERKKIALOITTELIJA. www.posten.ax NRO 2 2008 SUOMI KOKENUT POSTIMERKKIALOITTELIJA www.posten.ax Katse eteen- ja taaksepäin Tätä artikkelia kirjoitettaessa juhannukseen, kesän kohokohtaan, on aikaa yksi viikko. Ajattelen kuitenkin jo tulevaisuutta.

Lisätiedot

Tekninen ja ympäristötoimiala

Tekninen ja ympäristötoimiala Lahden seudun ympäristöpalvelut Tekninen ja ympäristötoimiala 6.11.2006 24.11. alkaa kaamos. Aurinko painuu alas Suomen pohjoisimmassa kolkassa, Nuorgamissa noustakseen seuraavan kerran taivaanrantaan

Lisätiedot

Tiedon ja ideoiden hakumatka Pariisin SIAL-messuille Vierailu maailman suurimmalla tuoretukkutorilla Rungismarketissa.

Tiedon ja ideoiden hakumatka Pariisin SIAL-messuille Vierailu maailman suurimmalla tuoretukkutorilla Rungismarketissa. Tiedon ja ideoiden hakumatka Pariisin SIAL-messuille 16.-20.10.2016 Vierailu maailman suurimmalla tuoretukkutorilla Rungismarketissa. osallistujat: Timo Väänänen, Porokylän Leipomo Oy Ari Kukkonen, Porokylän

Lisätiedot

Kinnulan humanoidi 5.2.1971.

Kinnulan humanoidi 5.2.1971. Kinnulan humanoidi 5.2.1971. Peter Aliranta yritti saada kiinni metsään laskeutuneen aluksen humanoidin, mutta tämän saapas oli liian kuuma jotta siitä olisi saanut otteen. Hän hyökkäsi kohti ufoa moottorisahan

Lisätiedot

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ EI taipuu tekijän mukaan + VERBI NUKU/N EI NUKU (minä) EN NUKU (sinä) ET NUKU hän EI NUKU (me) EMME NUKU (te) ETTE NUKU he EIVÄT NUKU (tekijänä joku, jota

Lisätiedot

Projekti: Photo Goldeneye 2015

Projekti: Photo Goldeneye 2015 Projekti: Photo Goldeneye 2015 Johdanto Vesilintujen talvilevinneisyydet ovat muuttuneet Länsi- ja Pohjois-Euroopassa ilmastonmuutoksen myötä. Tämä näkyy talviaikaisina vesilintumäärien kasvuna talvialueen

Lisätiedot

ONNETTOMUUKSIEN UHKA-ARVIO SUOMENLAHDEN MERIPELASTUSLOHKOLLA LIITE 6 6.12.2013 1 (2) Onnettomuuksien uhka-arvio Suomenlahden meripelastuslohkolla

ONNETTOMUUKSIEN UHKA-ARVIO SUOMENLAHDEN MERIPELASTUSLOHKOLLA LIITE 6 6.12.2013 1 (2) Onnettomuuksien uhka-arvio Suomenlahden meripelastuslohkolla 1 (2) Onnettomuuksien uhka-arvio Suomenlahden meripelastuslohkolla Yleisellä tasolla uhka-arviota on käsitelty Monialaisiin Merionnettomuuksiin Varautumisen yhteistoimintasuunnitelmassa. Suomenlahden meripelastuslohkolla

Lisätiedot

Puumalan saaristoreitti Menestystarina 2017

Puumalan saaristoreitti Menestystarina 2017 Puumalan saaristoreitti Menestystarina 2017 Riitta Viialainen, Nestorinranta 15.11.2017 Puumalan saaristoreitti 300 km Helsingistä 260 km Pietarista Aikataulu, hinnat, kapasiteetti, matka-aika Klo 14

Lisätiedot

Ranska, Chamonix TAMMIKUU

Ranska, Chamonix TAMMIKUU Ranska, Chamonix TAMMIKUU Tulin Ranskaan 2.1.2013 Riitan & Katjan kanssa. Oltiin hotelilla, joskus 9 jälkeen illalla. Sain oman huoneen ja näytettiin pikaisesti missä on suihkut ja vessat. Ensimmäisenä

Lisätiedot

Tervetuloa. Näyttelyyni: HAAVEISTA TOTTA! Kiitos teille kaikille jotka pääsitte tulemaan tänne.

Tervetuloa. Näyttelyyni: HAAVEISTA TOTTA! Kiitos teille kaikille jotka pääsitte tulemaan tänne. 2.9.2013 Puheeni, jonka luin yleisölle Tervetuloa Näyttelyyni: HAAVEISTA TOTTA! Kiitos teille kaikille jotka pääsitte tulemaan tänne. Tämä on ensimmäinen oma näyttelyni jonka pidän. Töitäni on ollut esillä

Lisätiedot

Etkot & Jatkot. Art Pro

Etkot & Jatkot. Art Pro Etkot & Jatkot Art Pro Sisällys 1. Tervetuloa Kiasmaan 2. Taidetestaajien Kiasma-käynti 3. Etkot ja jatkot 4. Tutustu Kiasmaan 5. Yhteystiedot 1. Tervetuloa Kiasmaan Art Pro-käynnillä taidetestaajat tutustuvat

Lisätiedot

Agricolan Monenlaista luettavaa 2

Agricolan Monenlaista luettavaa 2 Helikopteri Jo 500 vuotta sitten italialainen keksijä Leonardo da Vinci suunnitteli helikopterin. Silloin sellaista ei kuitenkaan osattu vielä valmistaa. Vasta 70 vuotta sitten tehtiin ensimmäinen toimiva

Lisätiedot

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti Joki Minä asun omakotitalossa. Talo sijaitsee Kemijärven rannan lähellä. Talon ja rannan välimatka on noin 20 metriä. Tänä keväänä Kemijoen pinnan jää alkoi sulaa aikaisemmin kuin ennen. Kaiken jään sulamisen

Lisätiedot

Taidetta Turun taidemuseossa

Taidetta Turun taidemuseossa Taidetta Turun taidemuseossa Turun taidemuseon toimintaa ylläpitää Konstföreningen i Åbo - Turun Taideyhdistys ry. Vuonna 1891 toimintansa aloittanut Taideyhdistys on perustettu edistämään taiteen harrastusta,

Lisätiedot

1.1 Tämä on STT-Lehtikuva

1.1 Tämä on STT-Lehtikuva 1.1 Tämä on STT-Lehtikuva STT-Lehtikuva on Suomen johtava, kansallinen uutis- ja kuvatoimisto. Uutispalveluiden lisäksi STT tuottaa muita palveluita medialle ja viestintäpalveluita johtaville yrityksille,

Lisätiedot

Hiljaisia vaikuttajia ja suuria ajattelijoita

Hiljaisia vaikuttajia ja suuria ajattelijoita Hiljaisia vaikuttajia ja suuria ajattelijoita Kahdentoista1800- ja 1900-luvun taitteessa eläneen ja vaikuttaneen suomalaisen naistaiteilijan ja heidän tuotantonsa esittelyä Helmi Biese 9.8.1867 18.10.1933

Lisätiedot

MAINOSTILA MAINOSTILA MAINOSTILA. Maisema 2011. Luonto 2011 MAINOSTILA. Koko: 300 x 400 mm. + mainostila

MAINOSTILA MAINOSTILA MAINOSTILA. Maisema 2011. Luonto 2011 MAINOSTILA. Koko: 300 x 400 mm. + mainostila Kalenterit 2011 Maisema 2011 Koko: 300 x 400 mm 12 lehteä, kansi + pohjapahvi vaikuttavat maisemakuvat tilaa omille merkinnöille 1022 Luonto 2011 Koko: 232 x 330 mm 12 lehteä, kansi + pohjapahvi raikkaat

Lisätiedot

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Stephar Stephar Matkaraportti Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Tässä matkaraportista yritän kertoa vähän, että miten minulla meni lentomatka,

Lisätiedot

Kenguru 2016 Ecolier (4. ja 5. luokka)

Kenguru 2016 Ecolier (4. ja 5. luokka) sivu 1 / 8 NIMI LUOKKA Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Väärästä vastauksesta saat miinuspisteitä

Lisätiedot

NRO 2 2009 SUOMI ALLAN YHDISTÄÄ KAKSI AMMATTIA. www.posten.ax

NRO 2 2009 SUOMI ALLAN YHDISTÄÄ KAKSI AMMATTIA. www.posten.ax NRO 2 2009 SUOMI ALLAN YHDISTÄÄ KAKSI AMMATTIA www.posten.ax Tavataan messuilla! Se, että on lähellä asiakasta ja voi palvella henkilökohtaisesti. Se, että asiakas on entuudestaan tuttu, ei vain ulkonäöltään

Lisätiedot

BIRKA LINE ABP TILINPÄÄTÖSTIEDOTE 2002

BIRKA LINE ABP TILINPÄÄTÖSTIEDOTE 2002 BIRKA LINE ABP TILINPÄÄTÖSTIEDOTE 2002 Liikevaihto nousi 88,33 miljoonaan euroon (86,93 euroa vuonna 2001). Liiketulos parani 27 %:lla 18,70 miljoonaan euroon (14,66 miljoonaa euroa). Tulos ennen tilinpäätössiirtoja

Lisätiedot

Opiskele skandinavistiikkaa keskellä Ruotsia

Opiskele skandinavistiikkaa keskellä Ruotsia Opiskele skandinavistiikkaa keskellä Ruotsia Tule opiskelemaan ruotsin kieltä ja kulttuuria Ruotsin Västeråsiin! Oletko kiinnostunut ruotsin kielen opiskelusta? Haluatko saada tietoa ruotsalaisesta yhteiskunnasta

Lisätiedot

Vapaamuotoinen raportti työssäoppimisajasta / opiskelusta ulkomailla

Vapaamuotoinen raportti työssäoppimisajasta / opiskelusta ulkomailla Vapaamuotoinen raportti työssäoppimisajasta / opiskelusta ulkomailla 1. Perustiedot a. Roosa Haapa, Hotelli-, ravintola-, cateringala, b. The Sandwich Company, The Diamond, Derry, Northern Ireland, http://www.thesandwichco.com/stores/thediamond.php

Lisätiedot

Suomen Bridgeliitto ry:n kilpailukalenteri vuodelle

Suomen Bridgeliitto ry:n kilpailukalenteri vuodelle Suomen Bridgeliitto ry:n kilpailukalenteri vuodelle 2016 Saatteeksi: Kilpailukalenterista on varattu sitovasti viikonloput SM-kilpailuille. Niitä saatetaan pelata joko lyhyempinä tai pidempinä riippuen

Lisätiedot

2c Valokuvaa ekosysteemipalveluja

2c Valokuvaa ekosysteemipalveluja 2c Valokuvaa ekosysteemipalveluja Tavoite: Oppilaat oppivat löytämään ja tunnistamaan ekosysteemipalveluja Vaikeusaste: vaikea Aineisto: - Jokaiselle ryhmälle digikamera tai puhelinkamera - Kannettava

Lisätiedot

Kun isä jää kotiin. Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää

Kun isä jää kotiin. Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää Kun isä jää kotiin Mikko Ratia, 32, istuu rennosti olohuoneen tuolilla, samalla kun hänen tyttärensä Kerttu seisoo tuolista tukea ottaen samaisessa huoneessa.

Lisätiedot

Kesätöitä 18 28-vuotiaille. Mira Korhonen, Nordjobb-projektivastaava Suomessa

Kesätöitä 18 28-vuotiaille. Mira Korhonen, Nordjobb-projektivastaava Suomessa Kesätöitä 18 28-vuotiaille Mira Korhonen, Nordjobb-projektivastaava Suomessa Mikä on Nordjobb? Välittää kesätöitä, asunnon ja kulttuuriohjelmaa Pohjoismaissa Välittänyt yli 21 000 työpaikkaa vuodesta 1985

Lisätiedot

Wanted. Kohti hyvää elämää Hyvään. Taiteen taito. Mysteeriloota. Tölön taidetta. Koulun kysytyin kysymys

Wanted. Kohti hyvää elämää Hyvään. Taiteen taito. Mysteeriloota. Tölön taidetta. Koulun kysytyin kysymys Koulun kysytyin kysymys "Miksi koulua käydään?". Otimme tehtäväksemme ottaa siitä selvää. Wanted Taiteen taito Tölön taidetta Kohti hyvää elämää Hyvään elämään on monta tietä ja neuvoa. Tässä muutama.

Lisätiedot

Raportti TESP 2013 kurssista Sendaissa Elektroniikan ja sähkötekniikan koulutusohjelma Olli Törmänen, olli.tormanen@aalto.fi, 07.10.

Raportti TESP 2013 kurssista Sendaissa Elektroniikan ja sähkötekniikan koulutusohjelma Olli Törmänen, olli.tormanen@aalto.fi, 07.10. Raportti TESP 2013 kurssista Sendaissa Elektroniikan ja sähkötekniikan koulutusohjelma Olli Törmänen, olli.tormanen@aalto.fi, 07.10.2013 Osallistuin Tohokun yliopiston järjestämälle TESP-kurssille (Tohoku

Lisätiedot

S U O M I. www.posten.ax. Toukokuussa ilmestyy taidekäsityöaiheinen postimerkkivihko. SIVUT 9 11

S U O M I. www.posten.ax. Toukokuussa ilmestyy taidekäsityöaiheinen postimerkkivihko. SIVUT 9 11 S U O M I www.posten.ax Toukokuussa ilmestyy taidekäsityöaiheinen postimerkkivihko. SIVUT 9 11 POSTEN ÅLAND FRIMÄRKEN PB 100 22101 MARIEHAMN Ahvenanmaa taidekäsityöläisten paratiisi Luonnonläheiset raaka-aineet,

Lisätiedot

Ateljé Margaretha PL 6370, 00002 Helsinki Puh. 09 3157 9210 www.margaretha.f Sähköposti: asiakaspalvelu@margaretha.f

Ateljé Margaretha PL 6370, 00002 Helsinki Puh. 09 3157 9210 www.margaretha.f Sähköposti: asiakaspalvelu@margaretha.f KESÄKUU 2014 Ateljé Margaretha PL 6370, 00002 Helsinki Puh. 09 3157 9210 www.margaretha.f Sähköposti: asiakaspalvelu@margaretha.f 001-008_CMA_snfdt_juni.indd 1 2013-10-10 14:22 Hyvä Kerhojäsen! Kerhokäsitöiden

Lisätiedot

HELMIKUU 2015. Ateljé Margaretha - PL 6370-00002 Helsinki Puh. 09 3157 9210 www.margaretha.fi Sähköposti: asiakaspalvelu@margaretha.

HELMIKUU 2015. Ateljé Margaretha - PL 6370-00002 Helsinki Puh. 09 3157 9210 www.margaretha.fi Sähköposti: asiakaspalvelu@margaretha. HELMIKUU 2015 Ateljé Margaretha - PL 6370-00002 Helsinki Puh. 09 3157 9210 www.margaretha.fi Sähköposti: asiakaspalvelu@margaretha.fi Hyvä Kerhojäsen! Aivan ensimmäiseksi me täällä Ateljé Margarethalla

Lisätiedot

Yhdistystiedote 3/2015

Yhdistystiedote 3/2015 Yhdistystiedote 3/2015 Tervehdys yhdistysaktiivi, Kevät etenee hyvää vauhtia. Useimpien kanssa tapasimmekin jo liittokokouksessa. Tässä yhdistystiedotteessa on koottu tärkeimpiä liiton kuulumisia teille

Lisätiedot

Raamatullinen geologia

Raamatullinen geologia Raamatullinen geologia Miten maa sai muodon? Onko maa litteä? Raamatun mukaan maa oli alussa ilman muotoa (Englanninkielisessä käännöksessä), kunnes Jumala erotti maan vesistä. Kuivaa aluetta hän kutsui

Lisätiedot

OSA 1. Milloin? AIKA. Keskiviikkona. Peruslause + konjunktio + omistuslause

OSA 1. Milloin? AIKA. Keskiviikkona. Peruslause + konjunktio + omistuslause OSA 1 Peruslause + konjunktio + omistuslause Esim. Tänään Anita kirjoittaa nopeasti töissä, koska hänellä on tärkeää asiaa. Milloin? AIKA Viime yönä Lauantaina Tänään Päivisin Iltaisin Aamuisin Joka vuosi

Lisätiedot

Minä varoitan teitä nyt. Tarinastani on tulossa synkempi.

Minä varoitan teitä nyt. Tarinastani on tulossa synkempi. Viima Viima Teräs ei ole mikään paha poika, mutta ei hän kilttikään ole. Hänen viimeinen mahdollisuutensa on koulu, joka muistuttaa vähän akvaariota ja paljon vankilaa. Heti aluksi Mahdollisuuksien talossa

Lisätiedot

TAMMIKUU 2017 VIIKKO 1

TAMMIKUU 2017 VIIKKO 1 TAMMIKUU 2017 VIIKKO 1 MAANANTAI 2 TIISTAI 3 KESKIVIIKKO 4 TORSTAI 5 PERJANTAI 6 Loppiainen LAUANTAI 7 SUNNUNTAI 8 1 TAMMIKUU 2017 VIIKKO 2 MAANANTAI 9 TIISTAI 10 KESKIVIIKKO 11 TORSTAI 12 PERJANTAI 13

Lisätiedot

Oulun Numismaattinen Kerho r.y. Suomen markka-ajan kolikoiden pikahinnasto 2008

Oulun Numismaattinen Kerho r.y. Suomen markka-ajan kolikoiden pikahinnasto 2008 Oulun Numismaattinen Kerho r.y. Suomen markka-ajan kolikoiden pikahinnasto 2008 A Kiinnostava aina kaikissa kuntoluokissa. Tarjoa! B Kiinnostava hyväkuntoisena. Tuo näytille. C Kiinnostava vain lyöntikiiltoisena

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

www.posten.ax Andreas Dienert on suunnitellut tämän vuoden humoristiset joulumerkit. Myös tänä vuonna voit osallistua joulumerkkiarvontaan!

www.posten.ax Andreas Dienert on suunnitellut tämän vuoden humoristiset joulumerkit. Myös tänä vuonna voit osallistua joulumerkkiarvontaan! S U O M I www.posten.ax Andreas Dienert on suunnitellut tämän vuoden humoristiset joulumerkit. Myös tänä vuonna voit osallistua joulumerkkiarvontaan! SIVUT 6 7 POSTEN ÅLAND FRIMÄRKEN PB 100 22101 MARIEHAMN

Lisätiedot