RALLIAUTOILIJAN. kuva Ahvenanmaasta.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "RALLIAUTOILIJAN. kuva Ahvenanmaasta. www.posten.ax"

Transkriptio

1 NRO SUOMI 26 Kesäkuussa ilmestyy vihko, jonka merkeissä on kuvattu 2 x 4 eri majakkaa. Kahden majakan merkit ovat kaiverrettuja merkkejä! 14 Posten Åland julkaisee Pekingin olympialaisten kunniaksi kolmikulmaisen postimerkin. RALLIAUTOILIJAN kuva Ahvenanmaasta 7 Marcus Grönholm esittää näkemyksensä Ahvenanmaasta heinäkuussa.

2 Uusitun asiakaslehden ensijulkaisu! Asiakaslehti on uusittu tänä vuonna ja se on saanut uuden ulkonäön ja muotoilun. Uskollisena asiakkaana voit lukea mielenkiintoisia haastatteluita henkilöistä, joilla on yhteys ahvenanmaalaisiin postimerkkeihin. Voit lukea reportaaseja historiallisista ja ajankohtaisista tapahtumista Ahvenanmaalla. Lehdessä on enemmän sivuja kuin aikaisemmin ja se julkaistaan kaksi kertaa vuodessa neljällä kielellä. Tässä numerossa saat mm. tutustua ahvenanmaalaisen muotoilijan Lotta Jansdotterin seikkailuihin maailmalla. Kerromme myös, kuinka tämän vuoden majakkavihkon postimerkit valmistuivat. Mukavia lukuhetkiä! Anita Häggblom TOIMIALAJOHTAJA POSTEN ÅLAND FRIMÄRKEN TYÖNTEKIJÖITÄ Tapaat minut usein messuilla Manner-Suomessa. VIRPI ISAKSSON Suomenkielinen asiakaspalvelu Posten Åland Frimärkenissä työtehtäviini kuuluu suomenkielinen asiakaspalvelu. Tapaat minut myös usein messuilla ja näyttelyissä Manner-Suomen puolella. Parasta työssäni on, että saan olla yhteydessä asiakkaisiimme sekä puhelimitse että kirjeitse. Olen työskennellyt täällä 13 vuotta ja viihdyn erittäin hyvin. KRISTINE SUND Englanninkielinen asiakaspalvelu Työtehtäviini kuuluu ensisijaisesti englanninkielinen asiakaspalvelu, mutta myös saksan-, ranskan- ja tanskankielisiä tehtäviä esiintyy. Lisäksi vastaan asiakaslehden ja esitteiden englanninkielisistä käännöksistä. Parasta työssäni on, että saan käyttää kielitaitoani eri tavoilla ja palvella asiakkaitamme. Paras palvelu, jonka voi antaa, on se, mitä asiakas ei osaa odottaa. Paras palvelu on se, mitä asiakas ei osaa odottaa!

3 POSTEN ÅLAND FRIMÄRKEN PB MARIEHAMN PUHELIN Tilaukset Suomesta: Puhelinaika: ma pe FAKSI INTERNET Pohjola-postimerkit: SÄHKÖPOSTI KÄYNTIOSOITE Maarianhaminan postikonttori, Nygatan 6, Ma rie hamn TOIMITUS Anita Häggblom Katja Rikberg Heidemarie Eriksson Björn Wennström Cecilia Mattsson TEKSTI Katja Rikberg KÄÄNNÖS Virpi Isaksson Samuel Miiros LAYOUT Cecilia Mattsson TUOTANTO Posten Åland Ålandstryckeriet KANSIKUVA Kjell Söderlund Pidätämme oikeuden muutoksiin Sisältö Uusitun asiakaslehden ensijulkaisu 2 Työntekijöitä 2 Vihreä kalakoristeinen pienoisauto 4 Joulumerkkiarpajaisten voittonumerot 4 Kaunein postimerkki Kronikka: Sanna Tahvanainen 5 Uutuus 2008: Näyttelypostimerkit 6 Tämä on minun Ahvenanmaani 7 Erään merimiehen vaimon kirje 12 Kolmikulmainen postimerkki Pekingin olympialaisiin 14 Myyttinen talonpoikaismorsian 16 Ahvenanmaalaisesta tähtimuotoilija Japanissa, Lotta Jansdotter 18 Minun postimerkkini -merkkien aiheena joulu 22 Tänä vuonna enkelimäinen joulu 24 Majakat suositut aiheet palaavat 26 Soutukilpailu Ahvenanmeren yli 31 Kilpailu 33 Postimaksut 34 Kalenteri Kesäkuussa ilmestyy vihko, jonka merkeissä on kuvattu 2 x 4 eri majakkaa. Kahden majakan merkit ovat kaiverrettuja merkkejä! 14 Posten Åland julkaisee Pekingin olympialaisten kunniaksi kolmikulmaisen postimerkin. 7 Marcus Grönholm esittää näkemyksensä Ahvenanmaasta heinäkuussa.

4 4 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN UUTUUKSIA Vihreä kalakoristeinen pienoisauto Keräilyauto nro 18 ilmestyi maaliskuun lopulla. Tällä kertaa auto on vihreä 30cwt Delivery Van. Auto on vuosimallia 1950 ja sen kylkiä koristaa 1. helmikuuta julkaistu ahvenaiheinen postimerkki. Taustalla näkyy tyylikäs ornamenttikuvio, joka koristaa myös ahven- ja kuhapostimerkkiarkkeja. Myös auton rekisterikilpi on kala-aiheen inspiroima. Siinä lukee Gone fishin. PAINOSMÄÄRÄ ON 6500 KAPPALETTA Pienoisauto 30cwt Delivery Van on mittakaavassa 1:50 ja sen painosmäärä on tällä kertaa 6500 kappaletta. Auton nro 18 hinta on 14,40 ja se lähetetään pienoisautojen kestotilaajille huhtikuussa. Jos et vielä kerää Postin pienoisautoja, voit tehdä kestotilauksen ottamalla yhteyttä Posten Åland Frimärkeniin. LAHJAKORTTI, ARVO KOTITEATTERIPAKETTI DIGIKAMERA MUUT VOITOT Vuoden 2007 joulumerkkiarpajaisten voittonumerot Nyt voit tarkistaa, oletko voittanut Postin joulumerkkiarpajaisten 2007 arvonnassa. Joulumerkkiarkkisi kääntöpuolella on arpanumero. Jos sinun arpanumerosi on voittanut, lähetä joulumerkkiarkki osoitteeseen: Posten Åland Frimärken, PB 100, MARIEHAMN. Ilmoita nimesi ja osoitteesi ja merkitse kuoreen Julmärkeslotteri Arpajaisvoittosi kanssa lähetämme sinulle uuden joulumerkkiarkin. Posti vastaa voittojen postituskuluista. Voittoarpojen tulee olla Posten Ålandin käsiteltävinä viimeistään 14. heinäkuuta Sen jälkeen voitot raukeavat arpajaisten järjestäjille. Joulumerkkiarkkeja on painettu arkkia.

5 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 5 KRONIKKA Ihana ajanviete SANNA TAHVANAINEN Kirjailija ja Postin Postimerkkineuvoston jäsen Luonnonmaisemamerkit kauneimmat vuonna 2007 Ääntenlaskenta on suoritettu, ja kauneimmiksi ahvenanmaalaisiksi postimerkeiksi 2007 valittiin ahvenanmaalaisia maisemia kuvaavat Kumlingen ja Hammarlandin postimerkit. Maisema-aiheiset postimerkit saivat äänestyksessä 640 annetuista 1612 äänestä. Toiseksi sijoittuivat rantakasviaiheiset merkit (225 ääntä) ja kolmanneksi taidekäsityöaiheinen merkkisarja (218 ääntä). VOITTAJAT Arvonnassa voittaneet viisi onnekasta ovat jo saaneet voittonsa postitse: W. H. t Hooft, Oosterhout, Hollanti Janne Nurminen, Helsinki Rita Laaksonen, Kastelholm, Ahvenanmaa Jean-Guy Roy, Quebec, Kanada Olavi Mäkelä, Nokia POSTIMERKKIEN TULEE MIELUITEN OLLA PITKÄNOMAISIA, kuten pienet savukkeet. Majakat tulevat parhaiten edukseen pitkänomaisissa merkeissä, kuten myös tatuoinnit. Postimerkit eivät missään tapauksessa saa olla tarra merkkejä, mutta mielellään yllättäviä. Kerran kostutin kielelläni nukkapintaisen postimerkin. Se oli todella erikoinen aistimus. Tuntui kuin nukkaa olisi ollut myös merkin liimapuolella. Kerran jätin postittamatta kirjeen, koska minulla oli vain kangaskäärmemerkkejä. Postimerkit saavat mielellään olla kauhistuttavia, mutta ei iljettäviä. Nehän liimataan nuolemalla. RAKASTAN POSTIMERKKEJÄ, vaikka en ole keräilijä. Mutta olen innokas kirjeenkirjoittaja. Olen varmaankin niitä viimeisiä, jotka kirjoittavat kirjeensä kynällä paperille. Tuntuu kuin olisin dinosaurus. Kun kirjoitan kirjeitä, otan esiin korttikokoelmani ja kirjepaperini, istun pitkään ja valikoin. Emmin taittokorttien ja Amalfissa käsintehdyn paperin välillä. Muistan hetken, jolloin ostin sen yksinkertaisen valkoisen koristelemattoman paperin Trasteveressä. Haistelen pehmustettuja kuoria. Rapistelen. Valitsen arkin tai kaksi, istuudun ja ryhdyn kirjoittamaan. Sanat sinkoilevat kynästä, ne suorastaan virtaavat siitä. Mitä kalliimpaa paperia, sitä nopeammin täytän sen. Käsiala ei ole kaunista. Kynän jäljet muistuttavat pikemminkin harakanvarpaita jättiläismäisessä koossa. MAAGINEN HETKI KOITTAA, kun noudan postimerkkejä laatikosta. Mikäli merkit ovat päässeet loppumaan, käännyn aina mieheni puoleen. Hän on maailman pienin postitoimisto. Jos hänenkin varastonsa on tyhjä, käyn Postissa. Valitsen aina kauneimman postimerkin. Postimerkkihän on kirjeen koru. ALOIN KÄYTTÄÄ KORUJA vasta kun olin täyttänyt kolmekymmentä. Älä odota niin kauan! Se on tuhlausta. Nykyisin käytän aina koruja, kun menen ulos.

6 6 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN UUTUUKSIA Uutuus 2008: Näyttelypostimerkit Useimpien messujen yhteydessä, joihin Posten Åland osallistuu vuonna 2008, myydään erityisiä näyttelypostimerkkejä. Tänä vuonna Posten Åland osallistuu noin 16 messuun. Messut järjestetään Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Hollannissa, Saksassa ja Itävallassa. Posten Åland julkaisee 12 messun yhteydessä erityisen näyttelykortin, joiden aiheena on näyttelymaiden postipuvut näyttelypostimerkeissä on samanlainen kehys kuin vuoden 2006 Minun postimerkkini -merkeissä. Postimerkin aihe on sama kuin näyttelykortinkin. Postimerkki on liimattu näyttelykortin kuvapuolelle ja leimattu näyttelyleimalla. Näyttelykorttien hinta on 1,85 /kortti. AINUTLAATUINEN TUOTE MESSUVIERAILLE Näin Posti on tehnyt jo monta vuotta, mutta tänä vuonna esittelemme uutuuden. Kaikilla messuilla, joissa myymme näyttelykortteja, on myynnissä myös erityinen näyttelypostimerkki. Mina frimärken -postimerkkien avulla voimme tarjota ainutlaatuisen tuotteen, joka on erityisesti valmistettu vain messuvieraille! TARRAPOSTIMERKKIVIHKO Postimerkki on tarramerkki, kuten Minun postimerkkini -merkitkin. Merkkiä myydään vihkossa, jossa on kahdeksan postimerkkiä. Kaikissa vuoden MYYDÄÄN AINOASTAAN MESSUILLA Asiakkaamme, joilla ei ole mahdollisuutta osallistua messuihin, voivat vuoden lopussa ostaa näyttelykorttipakkauksen, kuten aikaisemminkin. Itse näyttelypostimerkkivihkoja myydään ainoastaan messuilla. Niitä ei voi ostaa etu- tai jälkikäteen Posten Åland Frimärkenistä. MUOTISUUNNITTELIJAN KÄSIALAA Muotisuunnittelija Minna Palmqvist on suunnitellut tämän vuoden näyttelykortit ja -postimerkit. Minna on kotoisin Ahvenanmaalta, mutta asuu nykyään Tukholmassa.

7 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 7 KJELL SÖDERLUND TÄMÄ ON MINUN AHVENANMAANI

8 8 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN AHVENANMAAN GRANIITTI MIELLYTTÄÄ RALLIAUTOILIJAA Marcus Grönholm on suomenruotsalainen ralliautoilija, joka pitkän uran ja kahden maailmanmestaruuden jälkeen päätti viime syksynä lopettaa uransa. Posten Ålandille hän on suunnitellut tämän vuoden Minun Ahvenanmaani -postimerkin. Marcus Bosse Grönholm aloitti ralliuransa vuonna Se, että hän panosti juuri moottoriurheiluun, ei ollut mikään yllätys. Hänen isänsä Ulf oli yksi Suomen johtavia ralliautoilijoita 1970-luvulla. Jo 13-vuotiaana Marcus osallistui motocross-kilpailuihin. Hänen oli kuitenkin luovuttava tästä urasta polvivamman takia. Mutta jo vuonna 1987, vain vuosi sen jälkeen kun Marcus oli saanut ajokortin, hän seurasi isänsä jalanjälkiä ja teki rallidebyyttinsä Ford Escortilla. KJELL SÖDERLUND LÄPIMURTO 31-VUOTIAANA Vuonna 1988 Marcuksesta tuli Suomen nuortenmestari, ja sen jälkeen hän hallitsikin suomalaisia mestaruuksia usean vuoden ajan. Vuonna 1989 oli MM-debyytin vuoro kotimaassa. Voiton Marcus Grönholm yhdistää Ahvenanmaan graniitinpunaisiin teihin. Kuvassa hän rentoutuu Maarianhaminassa Badhusbergetillä viime Ahvenanmaan vierailunsa aikana.

9 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 9 mahdollisuudet olivat siihen aikaan varsin pienet, ja niinpä hän osallistuikin vain 25 lähtöön 10 tulevan kauden aikana. Vuonna 1998 Suomen Suurajoissa Marcus teki uskomattoman suorituksen ja saikin 31-vuotiaana suuren läpimurtonsa, mikä samalla johti sopimukseen Peugeotin kanssa. KAKSINKERTAINEN MAAILMANMESTARI Kaksi vuotta aikaisemmin Marcus oli jättänyt maanviljelyksensä ja oli nyt valmis täysipainoisesti panostamaan ralliurheiluun. Timo Rautiainen toimi kartanlukijana koko Marcuksen loppu-uran ajan. Vuonna 2000 Marcus voitti ensimmäisen kerran maailmanmestaruuden ja toisti saman vuonna Marcuksen ja Timon yhteistyö johti lopulta kaikkiaan 30:een MM-osakilpailuvoittoon, mikä on suomalaisen ralliautoilun ennätys. KJELL SÖDERLUND MARCUS GRÖNHOLM SYNTYNYT 5. helmikuuta 1968 ASUU Inkoossa PERHE vaimo Teresa ja kolme lasta AJANKOHTAINEN Minun Ahvenanmaani -postimerkin suunnittelija vuonna KIINNOSTUS Marcusta kiinnostaa kaikki urheiluun liittyvä, niin sen seuraaminen kuin sen harjoittaminenkin. HOPEAA VUONNA 2007 Vuoden 2004 kaudeksi Peugeot vaihtoi autoa mallista 206 malliin 307. Seurauksena oli vähemmän voittoja, kunnes Marcus siirtyi vuonna 2006 Fordille. Hän voitti useita osakilpailuja, mutta ei onnistunut koskaan lyömään Sebastian Loebia. Marcus kilpaili Loebin kanssa vuoden 2007 MM-tittelistä. Vaikka Marcus johtikin rallia suurimman osan kautta, hänen oli lopulta pakko myöntää tulleensa voitetuksi, mutta saavutti kunnioitetusti hopeaa viimeisenä MM-kautenaan. Hän ei ole sanonut suoraan, etteikö enää koskaan ajaisi ralliautoa. Selvää on kuitenkin, että nyt hän saa viettää enemmän aikaa Teresa-vaimonsa ja kolmen lapsensa kanssa. Marcus päätti lopettaa ralliuransa suureksi osaksi juuri perheen vuoksi. FYYSINEN VALMENTAJA AHVENANMAALLA Marcus on käynyt Ahvenanmaalla useita kertoja, useimmiten kesällä perheensä kanssa. Muistoja on monia, mutta tottuneena autoilijana hänen huomionsa kiinnittyy erityisesti punaiseen asfalttiin ja punaisiin sorateihin. Ahvenanmaalla kiinnyin ensimmäisenä juuri maanteihin. Ne tekivät tosiaankin erikoisen vaikutuksen ja niitä pitkin on mukava ajella, Marcus sanoo. Selvä yhteys Ahvenanmaahan on myös Marcuksen henkisellä ja fyysisellä valmentajalla Christoph Treierillä. Christoph, joka on alunperin Sveitsistä, asui aikaisemmin Ahvenanmaalla, jolloin Marcus kävi mielellään hänen luonaan. MAAILMANMESTARI Rallissa vuosina 2000 ja MM-LÄHTÖJEN MÄÄRÄ 150 ENSIMMÄINEN MM-RALLI Suomessa vuonna URAN KOHOKOHTIA Marcuksen ensimmäinen maailmanmestaruusvoitto vuonna TÄTÄ ET TIENNYT MARCUKSESTA Häntä kutsutaan Bosseksi, koska pienenä hänen siskonsa ei osannut sanoa sanaa bror (veli), vaan sen sijaan sanoi Bosse. Marcus ryhtyi 19-vuotiaana maanviljelijäksi ja harjoitti ammattia 10 vuoden ajan. MARCUKSEN YHTEISTYÖ CHRISTOPH TREIERIN KANSSA Christoph on ollut Marcuksen valmentaja vuodesta 2000 lähtien. Aluksi hän oli henkinen valmentaja, mutta myöhemmin enemmän fyysinen valmentaja. Vuodesta 2001 lähtien Christoph on ollut läsnä kaikissa kilpailuissa, joihin Marcus on osallistunut.

10 10 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN Ensipäivänleimassa näemme Marcus Grönholmin nimikirjoituksen ja hänen sekä Christoph Treierin profiilit. 245 MINUN AHVENANMAANI, MARCUS GRÖNHOLM JULKAISUPÄIVÄ SUUNNITTELU Marcus Grönholm/ Cecilia Mattsson VALOKUVAAJA Kjell Söderlund PAINOSMÄÄRÄ MAKSUARVO Världen (0,90 *) FDC:N HINTA 1,40 POSTIMERKIN KOKO 31,01 x 31,13 mm ARKKIKOKO 2 x 15 merkkiä HAMMASTE 14 per 2 cm PAPERI 102 g/m² PAINOMENETELMÄ 4-värioffset + punaista graniittia PAINO Österreichische Staatsdruckerei Mikä symbolisoisikaan ralliautoilija Marcus Grönholmia paremmin kuin ralliauton rengas? Profiilit, Marcuksen nimikirjoitus ja yksi rengas koristavat ensipäivänkuorta. * Voimassa olevan postimerkkitaksan 2008 mukaan. Postimerkkiarkissa näemme Marcuksen ja Christophin profiilit sekä neljä rengasta. Myös Marcuksen nimikirjoitus koristaa arkin keskiosaa.

11 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 11 Ahvenanmaalla on niin rauhallista, joten siellä on aina mukava käydä. Kun on jollakin saarella, niin on kaukana vilinästä. ILOINEN JA IMARRELTU Christoph on ollut vierelläni vuodesta 2000 lähtien ja hän on ollut läsnä kaikissa kilpailuissani vuodesta 2001 lähtien. Tietenkin hän on myötävaikuttanut, että minulla on niin positiivinen kuva Ahvenanmaasta, Marcus kertoo. Marcus yllättyi, kun häntä pyydettin suunnittelemaan Minun Ahvenanmaani -julkkispostimerkki. Ensimmäinen ajatukseni oli: Miksi juuri minä?, mutta sitten tietenkin ilostuin ja tunsin itseni imarrelluksi. PITÄÄ RAUHALLISUUDESTA Marcus vieraili Ahvenanmaalla ensimmäisen kerran 6 7 vuotta sitten. Kun häntä pyydetään tuomaan esiin se, mistä hän erityisesti pitää Ahvenanmaalla, hän valitsee rauhallisuuden. Ahvenanmaalle on aina hauska tulla, koska siellä on niin rauhallista. Kun oleskelee jollakin saarella, niin vilinä ja arkipäivän kiireet unohtuvat ja voi rentoutua kunnolla. EI KERÄILIJÄ Marcus ei kerää postimerkkejä. Vaikkakin hän on nyt itse suunnitellut ahvenanmaalaisen postimerkin, hän ei usko alkavansa tulevaisuudessa aktiiviseksi postimerkkeilijäksi. Ei, valitettavasti en usko. Ylipäätänsä olen huono keräilijä. AITOA GRANIITTIA POSTIMERKISSÄ Postimerkissä kuvataan mutkittelevaa punagraniittista soratietä, mikä on tuttu näkymä Ahvenanmaalla. Kjell Söderlund on ottanut postimerkin valokuvan Föglön saaristossa. Postimerkin oikeassa reunassa kuvataan Marcus Grönholmin ja Christoph Treierin profiilit vihrein ja sinisin linjoin. Tämän postimerkin myötä Posti voi esitellä suuren uutuuden: postimerkkiin on Sekä Marcuksen että hänen valmentajansa Christoph Treierin profiilit on kuvattu Minun Ahvenanmaani -postimerkissä. poltettu kiinni ahvenanmaalaista, punaista graniittia! Postimerkissä tuntuu selvästi rosoinen sorapinta, mikä tekee siitä ainutlaatuisen. Österreichische Staatsdruckerei -paino on tehnyt punagraniittiset postimerkit. Mutta graniitti lähetettiin Ahvenanmaalta Itävaltaan ja se on taatusti aitoa! Lähteet: ja Hufvudstadsbladet KJELL SÖDERLUND

12 12 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN Erään merimiehen vaimon kirje Vuoden Europa -postimerkin aiheena on kirjeenkirjoittaminen. Posten Ålandin kohdalla yhteys mereen on selvää, ja erityisesti merimiehen vaimoon. Merimiehen vaimolla on Ahvenanmaalla vahva rooli, joka on ikäänkuin kansanluonteenomainen. Ennen vanhaan, kun ahvenanmaalaiset merimiehet olivat pitkillä merimatkoillaan, kirjeenkirjoittaminen oli heidän ainoa tapansa pitää yhteyttä Ahvenanmaalla oleviin omaisiinsa. Mutta vielä tänä päivänäkin kirjeitä kirjoitetaan paljon puhelin- ja sähköpostiyhteyksistä huolimatta. KIRJEET LÄHETETTIIN SATAMIIN Miehilleen naiset kirjoittivat usein arkisista asioista. He kirjoittivat lastensa voinnista ja oliko lehmä poikinut. Kesti usein kauan, ennen kuin kirjeet saavuttivat merimiehet. Ensin kirjeet vietiin varustamoille. Sitten ne annettiin agentille, joka toimitti ne edelleen merimiehille. Kirjeet voitiin lähettää myös eri satamiin, joihin purjealukset poikkesivat. MERIMIEHET OLIVAT ERISTYKSISSÄ Juuri vaimot olivat useimmiten kirjeenkirjoittajia. Miehet sen sijaan lähettivät postikortteja eri maista. Merellä miehet olivat eristyksissä, ja saattoi usein olla tuskallista kirjoittaa kotiin ja miettiä, kuinka perhe voi. Merimiehen vaimolle merkitsi hyvin paljon, oliko mies kotona vai ei. Ahvenanmaalaisen merimiehen vaimon oli oltava itsenäinen ja vahva selviytyäkseen kotona kaikista puuhista miehen ollessa merillä. KIRJE VUODELTA 1896 Postimerkissä näemme rannalla seisovan naisen, jonka katse on suuntautunut merelle ahvenanmaalaista alusta kohti. Lisäksi näemme osan kirjeestä, jonka ahvenanmaalainen merimiehen vaimo Ida kirjoitti vuonna 1896 miehelleen Albinille. Kirje kuuluu Ahvenanmaan merenkulkumuseon kokoelmiin ja siinä lukee vapaasti suomennettuna mm. seuraavaa: Kallehin Albin! Vastaanota ystävällinen tervehdykseni, lämpimästi sydämestäni se hiipiköön sinulle! Sydämelliset kiitokset kahdesta kirjeestäsi, jotka vastaanotin ja joihin nyt mitä suurimmalla ilolla vastaan. Olin kirjoittanut sinulle valmiiksi kirjeen ja olin lähettämässä sen, kun sain toisen kirjeesi. On hauska nähdä, että muistat minua. Yli sata vuotta vanhassa kirjeessä oli mukana myös kuivattu oksa, jota kuvataan postimerkissä. Lähde: Hanna Hagmark-Cooper Ahvenanmaan merenkulkumuseo.

13 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN EUROPA, KIRJEENKIRJOITTAMINEN JULKAISUPÄIVÄ SUUNNITTELU Cecilia Mattsson PAINOSMÄÄRÄ MAKSUARVO 1,00 FDC:N HINTA 1,50 POSTIMERKIN KOKO 38 x 35,19 mm Postimerkkiarkin koristeena on osa merimiehen vaimon Ida Erikssonin kirjettä miehelleen Albinille. Lisäksi arkissa on kuvia ahvenanmaalaisista purjealuksista, mm. Pommernista. Myös ensipäivänleima sopii aiheeseen kirjeenkirjoittaminen. Se kuvaa vanhaa kynää. ARKKIKOKO 2 x 15 merkkiä HAMMASTE 13 per 2 cm PAPERI 110 g/m² PAINOMENETELMÄ 4-värioffset PAINO Cartor Security Printing ROBERT JANSSON CECILIA MATTSSON Ensipäivänkuorta koristaa kaksi vanhaa valokuvaa; toisessa kuvassa on purjealus Pommern ja toisessa kuvassa on nainen Passat -aluksella. Kuoren kääntöpuolella on pari muuta kuvaa ja ote Ida Erikssonin kirjeestä. Cecilia Mattsson (s. 1970) työskentelee graafisena muotoilijana Posten Ålandin markkinointiosastolla, missä hän vastaa mm. postimerkkituotannosta. Cecilia on aina ollut kiinnostunut teksteistä ja muodoista. Hän on saanut graafisen muotoilun ja mainonnan koulutuksen RMI Berghin ja Tammisaaren kauppaopistoissa sekä somistajan koulutuksen Vaasan Kauppaoppilaitoksessa. Hän on opiskellut myös Karjaan kansankorkeakoulun taidelinjalla. Aikaisemmin Cecilia on työskennellyt mainostoimistossa, kirjapainossa ja valokuvausliikkeessä.

14 14 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 243 OLYMPIALAISET, BEIJING 2008 JULKAISUPÄIVÄ Ensipäivän leimassa näemme juoksijan vauhdissa. SUUNNITTELU Juha Pykäläinen PAINOSMÄÄRÄ MAKSUARVO Världen ( 0,90 )* FDC:N HINTA (EI SIGNEERATTU) 1,40 POSTIMERKIN KOKO 42 x 42 x 42 mm (kolmikulmainen) ARKKIKOKO 2 x 18 merkkiä HAMMASTE 14 per 2 cm PAPERI 110 g/m² PAINOMENETELMÄ 4-värioffset PAINO Österreichische Staatsdruckerei Tämä on Posten Ålandin ensimmäinen kolmikulmainen postimerkki. Postimerkkiarkissa näemme Juha Pykäläisen muotoilemat tyylikkäät, kiinalaisvaikutteiset aitajuoksijan ja keihäänheittäjän kuvat. * Voimassa olevan postimerkkitaksan 2008 mukaan. JUHA PYKÄLÄINEN Taiteilija Juha Pykäläinen on syntynyt 1953 Tampereella, mutta asuu nykyään Sundin kunnassa, Ahvenanmaalla. Hän on monipuolinen taiteilija ja tekee mm. akvarelli-, guassi- ja öljyväritöitä. Hän on tehnyt myös veistoksia, etsauksia ja grafiikkaa. Posten Ålandille hän on tähän mennessä suunnitellut 10 postimerkkiä sekä useita muita filatelisia tuotteita. Ensipäivänkuoreen Juha Pykäläinen on piirtänyt klassisen olympiatulen. Tämä FDC on saatavana myös signeerattuna.

15 Ahvenanmaalainen maratonijuoksija Janne Holmén osallistuu jo toista kertaa peräkkäin olympialaisiin. Tämä on myös toinen ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 15 Kolmikulmainen postimerkki Pekingin olympialaisiin kerta, kun Posten Åland julkaisee postimerkin olympialaisten yhteydessä. Kisat järjestetään tällä kertaa Pekingissä, Kiinassa. Janne Holmén on kolmas olympialaisiin osallistunut ahvenanmaalainen. Hän osallistui olympialaisiin ensimmäisen kerran Ateenassa vuonna 2004 ja juoksi silloin maratonin ajassa 2.17,50 päätyen 22. sijalle. Jannen suurin menestys tapahtui München issä vuonna 2002, jolloin hän voitti maratonin Euroopan mestaruuden. Posten Åland julkaisi tapahtuman kunniaksi Janne Holmén -postimerkin. Julkaisupäivä oli 1. marraskuuta KOLME AHVENANMAALAISTA OLYMPIALAISISSA Janne Holménin lisäksi ahvenanmaalaiset Frej Liewendahl ja Karl-Johan Hellström ovat osallistuneet olympialaisiin. Juoksija Frej sijoittui seitsemänneksi 1500 metrin juoksussa Pariisissa järjestetyissä kisoissa vuonna 1924, kun taas nyrkkeilijä Karl-Johan (taiteilijanimeltään Johnny) osallistui Amsterdamin olympialaisiin vuonna Hän voitti ensimmäisen ottelun, mutta hävisi toisen. MYÖS MUILLA ON MAHDOLLISUUS Janne Holménin lisäksi myös usealla muulla ahvenanmaalaisella on tätä lehteä kirjoitettaessa mahdollisuus päästä mukaan Pekingissä elokuussa 2008 järjestettäviin olympialaisiin. Tosin heidän kohdallaan jäljellä on vielä useita karsintoja ennen kuin selviää, voivatko ahvenanmaalaiset pitää peukkuja muillekin urheilijoille kuin Holménille. Tuloksista voit lukea Postin kotisivuilta osoitteessa YHTEISHENKEÄ OLYMPIALAISISSA Olympialaiset -postimerkki tarjoaa suuren uutuuden; tämä on nimittäin ensimmäinen, Posten Ålandin julkaisema kolmikulmainen postimerkki! Postimerkin on muotoillut Juha Pykäläinen, joka on kaikille Ahvenanmaan postimerkkien keräilijöille jo ennestään tuttu taiteilija. Postimerkissä Juha tuo esille olympialaisten luomaa yhteishenkeä ja kuvaa iloisia kasvoja eri puolilta maailmaa. NELILÖT JA KUUSILOT POIKKEUKSELLISIA Postimerkin muodon takia postimerkkiarkissa on 2 x 18 postimerkkiä. Lisäksi nelilöt ja kuusilot ovat tavallisuudesta poikkeavia. Niin ikään väliöparikeskilö ja väliöparinelilö koostuvat useammasta merkistä kuin tavallisesti. Keskilö sisältää 18 postimerkkiä ja väliöparinelilö 6 merkkiä.

16 16 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN Myyttinen talonpoikaismorsian Melkein jokainen ahvenanmaalainen tietää ahvenanmaalaisen taiteilijan Karl Emanuel Janssonin taulun Ahvenanmaalainen talonpoikaismorsian. Taulu on Ahvenanmaan taidemuseossa, ja elokuusta lähtien taulun voi nähdä myös postimerkissä. Ahvenanmaalla 1800-luvulla vain rikkaimmilla oli varaa pitää häät suurine kesteineen. Juhlallisuudet vaihtelivat seudusta riippuen ja muuttuivat vuosien kuluessa. Usein häät aloitettiin noutamalla morsian kodistaan. Lipunkantajat ja pelimannit johdattivat hääkulkuetta, ja mukana kuljetettiin myös morsiamen kapiokirstua. Usein juhlat kestivät jopa neljä päivää. Ensipäivänleimassa talonpoikaismorsian pitää kädessään kukkakimppua. KARL EMANUEL JANSSON Taiteilija Karl Emanuel Jansson ( ) syntyi Pålsbölessä Ahvenanmaalla ja kouluttautui stipendien avulla taidemaalariksi Turussa, Tukholmassa ja Düsseldorfissa. Hänen ensimmäinen, Düsseldorfista kotiin lähettämänsä taulu oli Ahvenanmaalainen talonpoikaismorsian. Suomen Taideyhdistys osti taulun välittömästi. Karl Emanuel menehtyi keuhkotautiin 28-vuotiaana. Postimerkkiarkissa on kuva Karl Emanuel Janssonin taulusta Ahvenanmaalaiset hääjuhlat. Osa postimerkkiä ja koko postimerkkiarkki on kullanvärinen.

17 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 17 RUOKA JA JUOMA OLIVAT TÄRKEITÄ Ruoka oli tietysti kestien tärkeä osa. Vieraiden saavuttua heille tarjottiin Ahvenanmaan pannukakkua tai leipää ja juustoa. Miehille tarjottiin ryyppy. Sen jälkeen tarjottiin lientä ja pasteijoita, mannaryynistä ja riisistä valmistettua maksalaatikkoa, kotitekoista makkaraa, lihapullia, lihahyytelöä, rullasylttyä, keitettyä kieltä, juustoa vadelmahillon kera, vasikanpaistia keitettyjen porkkanoiden kera, kalaa ja lopulta jälkiruoaksi luumukeittoa. Ruoan kanssa juotiin maitoa ja kotikaljaa. SURUSILMÄINEN MORSIAN K.E. Janssonin taulussa morsiamen mallina oli torpparintyttö Österängin Ida Karrbölestä, Jomalasta. Karl Emanuel oli tavannut Idan yksissä häissä ja ihastunut tämän ulkonäköön. Tyttö ei ollut morsian, mutta hänet puettiin morsiuspukuun muotokuvamaalausta varten. Jälkeenpäin morsiamen surulliset silmät ovat kiehtoneet monia. Jomalan kunta on 1960-luvulta lähtien järjestänyt perinteiset talonpoikaishäät. Tänä kesänä järjestetään erikois - leimaus 6. heinäkuuta talonpoikaishäämarkkinoiden yhteydessä. Nykyään avioituessaan ahvenanmaalaiset morsiamet pukeutuvat valkoisiin tai vaaleisiin leninkeihin. Mutta silloin tällöin hääpari valitsee vanhat perinteet ja pukeutuu tummiin talonpoikashäävaatteisiin. SUOMEN TAIDEYHDISTYS OSTI Ahvenanmaalainen talonpoikaismorsian -taulu valmistui vuonna 1869, jolloin Suomen Taide yhdistys osti sen välittömästi. Nyt taulu on Ahvenanmaan taidemuseossa. Viisi vuotta myöhemmin Karl Emanuel menehtyi keuhkotautiin ollessaan vain 28-vuotias. Lähteet: Mariehamns stadsbibliotek; Nya Åland ja AHVENANMAALAINEN TALONPOIKAISMORSIAN Kuoren kääntöpuolella on niinikään kuva taulusta Åländskt bröllopsfest (Ahvenanmaalaiset hääjuhlat). Myös kuoren vasen reuna on kullanvärinen. JULKAISUPÄIVÄ TAITEILIJA Karl Emanuel Jansson SUUNNITTELU Cecilia Mattsson PAINOSMÄÄRÄ MAKSUARVO 1,50 FDC:N HINTA 2,00 POSTIMERKIN KOKO 29,07 x 38 mm ARKKIKOKO 2 x 15 merkkiä HAMMASTE 13 per 2 cm PAPERI 110 g/m² Ensipäivänkuorta koristaa K.E. Janssonin luonnos Kyrkointeriör (Kirkko interiööri), josta sittemmin tuli eräs hänen tunnetuista tauluistaan En slant i håven (Kolikko haavissa). PAINOMENETELMÄ 4+1-värisoffset PAINO Cartor Security Printing

18 18 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN Lotta Jansdotteria inspiroi monet erilaiset tilanteet ja ihmiset, joita hän kohtaa päivittäin. Häntä inspiroi mm. katulyhdyt, näyteikkunat, puistot, venematkat ja kävelymatkat töihin. Hän näkee kuvioita ja aiheita kaikkialla.

19 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 19 Lotta AHVENANMAALAISESTA TÄHTIMUOTOILIJA JAPANISSA Jansdotter on tekstiilimuotoilija. Hän syntyi Ahvenanmaalla 37 vuotta sitten ja asuu nyt USA:ssa. Hänestä on tullut tähtimuotoilija Japanissa. Tänä vuonna hän on suunnitellut kolme ehiökorttia Posten Ålandille. Mutta kuinka kaikki sai alkunsa? Lotta syntyi Maarianhaminassa vuonna 1971 ja muutti 6-vuotiaana Tukholmaan. Koulu- ja kesälomilla hän palasi aina Ahvenanmaalle, joka on yhä edelleen tärkeä osa hänen elämäänsä. Käytyään lukion esteettisen linjan hän lähti 20-vuotiaana Skandinaviasta Kaliforniaan kokoeilemaan onneaan Atlantin toiselle puolelle. Siellä hän osallistui moniin taidekursseihin useissa eri kansankorkeakouluissa löytääkseen oikean taiteenilmaisumuotonsa. Kun Lotta oli kokeillut screen-painantaa, kaikki osui kohdalleen. Nyt hän tiesi, mitä halusi tehdä. HERÄTTI HUOMIOTA JAPANISSA Vuonna 1996 Lotta perusti oman yrityksen ja työskenteli aluksi kotoa käsin San Fransiscossa. Hänen muotoilunsa herätti pian huomiota Japanissa ja vuoden kuluttua hän toi markkinoille oman kokoelmansa juuri Japanissa. Useat japanilaiset ovat kertoneet minulle, että kuvioni ja aiheeni tuntuvat heistä tutunomaisilta. Luonto ja sen läheisyys ovat hyvin tärkeitä japanilaisille, vaikkakaan he eivät elä yhtenään puitten ja vihreyden keskellä. Orgaaniset kuviot ja luontoaiheet ovat erittäin suosittuja. Japanilaiset kertovat tunnistavansa tietyt aiheet, mutta samalla he näkevät ja tuntevat, etteivät nämä kuviot ole japanilaisen luomia. He pitävät siitä yhdistelmästä.

20 20 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN Lotan tuotteet ovat erittäin suosittuja Japanin markkinoilla. Hän itse uskoo sen johtuvan siitä, että luonto ja luonnonläheisyys ovat hyvin tärkeitä japanilaisille. Lottaa itseään inspiroi kovasti luonto ja hillityt värit. Kuvioita ja aiheita on kaikkialla. Ne pitää vain nähdä. Vuonna 2002 Lotta avasi liikkeen ja studion San Fransiscossa. Hän myy useita tuotteitaan myös kotisivujensa kautta osoitteessa com. Vuonna 2006 Lotta muutti yrityksineen Brooklyniin, New Yorkiin tullakseen lähemmäksi Ahvenanmaata ja Skandinaviaa. KIRJEPAPERIA, LAUKKUJA, KERAMIIKKAA Lotta muotoilee kaikenlaisia tuotteita, kuten kirjepaperia, esiliinoja, kaitaliinoja, laukkuja, keramiikkaa, leninkejä ja kirjoja. Tuotteiden vaihtelevaisuudesta huolimatta luonto on aina lähellä Lotan tuotteissa. Minua inspiroivat ihmiset, ruoka, katulyhdyt, näyteikkunat, puistot, venematkat, kävelymatkat töihin, niin, oikeastaan kaikki. Kuvioita ja aiheita on kaikkialla. Ne täytyy vain nähdä, ja sitten piirrän ne omalla tavallani. Lotan ahvenanmaalainen tausta näkyy selvästi hänen tuotteissaan. Lähinnä se näkyy hänen käyttämissään hillityissä, luonnollisissa väreissä. KIRJOJA AHVENANMAASTA Lotta on julkaissut myös useita kirjoja sekä englanniksi että japaniksi. Yksi kirjoista sisältää valokuvia ja tekstejä Ahvenanmaasta, Suomesta ja Ruotsista. Lotta kertoo kirjassa mieliravintoloistaan ja -liikkeistään ja opastaa japanilaiset lukijat skandinaavisiin mielipaikkoihinsa. Muutama vuosi sitten järjestettiin inspiraatiomatka, jolloin muotoilusta kiinnostuneet japanilaiset saivat tutustua Lotan jalanjälkiin Ahvenanmaalla. Matkaan osallistuneet kävivät myös tutustumassa Posten Ålandiin. ORGAANISIA AIHEITA Lotta yllättyi, kun häntä pyydettiin tekemään ehiökortteja Posten Ålandille. Ilostuin suuresti. Olenkin jo jonkin aikaa halunnut työskennellä Postin kanssa. Mielestäni on erikoista saada tehdä töitä ahvenanmaalaisten yritysten kanssa ja siten pitää yhteyttä kotisaareen. Lotta valitsi orgaaniset aiheet, vaikka ne eivät oikeastaan esitä mitään. Töherrän viivoja ja siveltimenvetoja luonnoskirjaani ja sitten työskentelen edelleen niiden parissa, kunnes ne tuntuvat valmiilta. HALUAA SUUNNITELLA POSTIMERKKISARJAN Lotta haluaa tehdä yhteistyötä Posten Ålandin kanssa myös tulevaisuudessa. Haluaisin mielelläni suunnitella postimerkkisarjan. Aiheeksi olen jo nyt miettinyt pitkään ahvenanmaalaisia esineitä.

21 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 21 Leima kuvaa kahta kananpoikaa Lotan suunnittelmasta kuviosta Chick. Posten Åland julkaisee tänä vuonna kolme ehiökorttia, jotka kaikki ovat Lotta Jansdotterin suunnittelemat. Sarjan nimi on Flor ja korttien nimet ovat Pom, Tycke ja Koka. EHIÖKORTTI, FLOR JULKAISUPÄIVÄ SUUNNITTELU Lotta Jansdotter PAINOSMÄÄRÄ 3 x HINTA 1,85 /kortti 5,55 kolmen kortin sarja KOKO 105 x 148 mm PAPERI 300 g/m² PAINOMENETELMÄ 4-värioffset PAINO Keab Paper LOTTA ANDERSON Lotta Anderson (omaa sukua Jansson, kutsuu itseään myös nimellä Jansdotter) syntyi vuonna 1971 Ahvenanmaalla ja varttui Tukholmassa. Hän muutti 20- vuotiaana Kaliforniaan USA:han ja kävi siellä eri kursseja kansankorkeakouluissa. Päädyttyään screen-painantatekniikkaan hän perusti oman yrityksen Lotta Jansdotter. Hän on saavuttanut suurta suosiota USA:ssa, Japanissa ja Euroopassa. Tämä on Lotta Andersonin ensimmäinen Posten Ålandille tekemä työ. Kaikissa kolmessa kortissa on erilaiset Porto betalt -tunnukset, joiden aiheet liittyvät korttien kuvapuolen aiheisiin. Kaikki kolme ehiökorttia sisältyy ehiöiden kestotilaukseen.

22 22 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN Minun postimerkkini -merkkien aiheena joulu Lokakuussa Posten Åland ottaa käyttöön järjestyksessä kolmannen kehyksen Minun postimerkkini -merkeille. Nyt voit valita merkkeihisi jouluisen kehyksen. Tälläkin kertaa postimerkin aiheena on nuorisourheilu, nimittäin ratsastusurheilu. 247 MINUN POSTIMERKKINI, RATSASTUSURHEILU JULKAISUPÄIVÄ TAITEILIJA Mari Stefansdotter MAKSUARVO Europa (0,75 *) HINTA FDC (EI SIGNEERATTU) 1,25 POSTIMERKIN KOKO 45,99 x 30,30 mm VIHKON KOKO 286 x 66 mm, 8 x 1 POSTIMERKKI HAMMASTE Turvahammaste PAINOMETELMÄ 4-värioffset PAINO Cartor Security Printing * Voimassa olevan postimerkkitaksan 2008 mukaan Mari on kuvannut ensipäivänkuoressa esterataa, joka ulottuu molemmin puolin kuorta. Hevosenkengän jäljistä näkee, mihin suuntaan hevonen on kulkenut. Tätä ensipäivänkuorta saa myös signeerattuna.

23 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 23 Ahvenanmaalla, aivan kuten muuallakin, ratsastusurheilu on nuorison keskuudessa suosittua. Eri puolilla Ahvenanmaata on ratsastustalleja, joissa voi ottaa ratsastustunteja ja osallistua ratsastusleireille ja kilpailuihin. Monella on myös oma hevonen. Ahvenanmaalla on noin 1000 hevosta. KANSAINVÄLISIÄ RAVIKILPAILUJA Noin kolmen kilometrin päässä Maarianhaminasta sijaitsee Ålandstravet -ravirata. Tällä nykyaikaisella raviradalla järjestetään vuosittain useita kansainvälisiä ravikilpailuja. Radalla on ruoho- ja sora-alustainen hyppyrata, kouluratsastusratoja, verryttelyalueita ja soikea rata islanninhevosille. Raviradalla järjestetään joka vuosi useita jännittäviä ja vauhdikkaita ravi- ja ratsastuskilpailuja. Ålands naturbruksskola on koulu, jossa hevosista kiinnostuneet nuoret voivat opiskella yhden tai useamman vuoden ratsastus- ja raviurheilua. TÄYDENTÄVÄ JOULUPOSTIMERKKI Cecilia Mattssonin suunnittelema Minun postimerkkini -merkin uusi kehys on saatavana 9. lokakuuta lähtien. Jouluinen kehys sopii hyvin itsesuunnittelemiisi joulupostimerkkeihin. Myös ratsastusurheiluaiheinen tarrapostimerkki täydentää jouluaiheita. Minun postimerkkini -tarramerkkiä voi käyttää joulutervehdysten lähettämiseen myös Eurooppaan. Tämän vuoden joulupostimerkistämme kerromme lisää seuraavilla sivuilla. Maksuarvo Julpost 08 sopii joulutervehdysten lähettämiseen Ahvenanmaalla, Manner-Suomeen ja Ruotsiin rajoitetun ajan. Lähteet: ja net/sakrum/pages/mari_cv.html. Ensipäivänleima on myös hevosaiheinen. Se kuvaa jalustinta. MARI STEFANSDOTTER Vihkon kannessa kuvataan nuorisoryhmää ratsastamassa jonossa. Vihkon kansi on samanlainen kaikille, jotka valitsevat jouluisen kehyksen itsesuunnittelemiinsa Minun postimerkkini -merkkeihin. Taidegraafikko Mari Stefansdotter (s.1972) asuu Sundin kunnassa Ahvenanmaalla. Hän työskentelee graafikkona ja toimii vapaana kirjoittajana ja valokuvaajana. Marin ensimmäinen erillisnäyttely oli akvarellinäyttely vuonna 1992 Sundin kirjastossa. Sen jälkeen hän on osallistunut useisiin kokoelma- ja erillisnäyttelyihin. Tämä on Marin ensimmäinen Posten Ålandille tekemä postimerkki.

24 24 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN Tänä vuonna enkelimäinen joulu Tämän vuoden joulupostimerkin aihe on monille tuttu; merkin aiheena on enkeli. Taiteilija Eva-Jo Hancock on käyttänyt erityistä tekniikkaa joulupostimerkkiä tehdessään. Sana enkeli tulee kreikankielisestä sanasta angelos, joka tarkoittaa sanansaattajaa. Sanaa käytetään sekä maallisista että taivaallisista sanansaattajista. Enkeliä kuvataan usein henkiolentona, joka on Jumalan maanpäällinen palvelija ja sanansaattaja ihmisille. Enkelien keskuudessa vallitsee tiukka arvoasteikko, jossa enkelit jaetaan eri ryhmiin. KOLME SUURTA ENKELIÄ Raamatun kertomuksen mukaan enkelien oli vartioitava Eedenin puutarhaa, jotta sieltä karkoitetut ihmiset eivät pääsisi palaamaan takaisin. Myös juuri enkelit tulivat ilmoittamaan Aabrahamille ja Saaralle, että he vihdoinkin saisivat lapsen. Raamatun kolme suurta enkeliä ovat Gabriel, Mikael ja Lucifer. Usko enkeleihin on tänäpäivänä suositumpaa kuin vuosiin. Ihmiset kertovat kohdanneensa enkeleitä, ja enkelinäyistä on julkaistu useita kirjoja. Myös elokuvissa kuvataan enkeleitä useammin kuin aikaisemmin. HOLOGRAMMIMAAPALLO Myös Ahvenanmaalla enkeli on suosittu sekä jouluna että muina vuodenaikoina. Taiteilija Eva-Jo Hancock on ensin koonnut enkelin kankaasta, paperista ja muista materiaaleista, minkä jälkeen hän on valokuvannut nyt joulupostimerkissä nähtävän iloisen enkelin. Kädessään enkeli pitää sydäntä. Lumihiutaleet ja maapallo ovat kimaltelevia hologrammeja. VOIDAAN KÄYTTÄÄ MYÖS TULEVINA VUOSINA Joulupostimerkkiä Julpost 08 voi käyttää joulutervehdysten postittamiseen alennettuun hintaan Ahvenanmaalla, Manner-Suomeen ja Ruotsiin rajoitetun ajan marras- ja joulukuussa*. Jos joulutervehdysten postimaksu nousee vastaisuudessa, nousee myös Julpost 08 -postimerkin arvo. Tänä vuonna Posti julkaisee myös toisen joulupostimerkin, nimittäin ratsastusurheiluaiheisen tarramerkin, josta voit lukea lisää edellisiltä sivuilta. Lähteet: ja

25 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN JOULU 2008 Myös ensipäivänleimassa nähdään sydän. JULKAISUPÄIVÄ TAITEILIJA Eva-Jo Hancock PAINOS ARVO Jouluposti 08 (0,55 )* HINTA FDC (EI SIGNEERATTU) 1,05 * POSTIMERKKIKOKO 33,35 x 33 mm ARKKIKOKO 2 x 15 merkkiä HAMMASTE 13 per 2 cm PAPERI 102 g/m² PAINOMENETELMÄ 4-värisoffset PAINO Joh. Enschedé Stamps * 0,55 on Julpost 08 -merkin alustava hinta. Hinta vahvistetaan myöhemmin ja siitä ilmoitetaan Ålandspostenin syysnumerossa ja Posten Ålandin kotisivulla Tämä ensipäivänkuori on saatavana myös signeerattuna. EVA-JO HANCOCK Postimerkkiarkissa on kuvia sydämistä ja lumihiutaleista. Lumihiutaleet ovat hologrammeja! Eva-Jo Hancock on graafinen muotoilija ja sisustaja. Hän on syntynyt vuonna Hän on taustaltaan kuvittaja ja hänet on palkittu lehtikuvaajana ja kaunokirjoittajana. Hänellä on toimeksiantajia Euroopassa, USA:ssa ja Japanissa. Hänelle mieluisin paikka on kuitenkin Eckerö Ahvenanmaalla. Tämä on Eva-Jon ensimmäinen Posten Ålandille tekemä postimerkki. Aikaisemmin hän on muotoillut vuoden 2005 joulukoristeet ja postimerkkikirjan Ålands frimärken berättar

26 26 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN Postimerkkikaiverruksen tekemiseen kuluu aikaa noin kuukausi. Työn aloitus vaatii paljon esivalmisteluja. MAJAKAT SUOSITUT AIHEET PALAAVAT SEKÄ KAIVERRUKSINA ETTÄ VALOKUVINA

27 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 27 Aihe on kaiverrettu peilikuvana skaalaan 1:1. Kun kaiverrus on valmis, teräslevy karkaistaan. Sen jälkeen kuva viedään ensin telalle, josta se siirretään painosylinterille. Painosylinterille mahtuu useita satoja kuvia kerrallaan peilikuvana. Edellisen kerran Posten Åland julkaisi kaiverretun postimerkin vuonna 1995 ja majakka-aiheisen vihkon vuonna Nyt on jälleen majakoiden vuoro. Kesäkuussa ilmestyy postimerkkivihko sisältäen kahdeksan postimerkkiä, joissa kuvataan neljää eri majakkaa. Kahdesta majakasta on tehty kaiverretut merkit. MARHÄLLAN Marhällanin majakka on rakennettu vuonna 1938 ja se sijaitsee Maarianhaminaan kulkevalla väylällä Kobbaklintarnin läheisyydessä. Kallioinen kohta väylällä on ollut tunnetusti ahdas ja vaikeasti navigoitava. Vuonna 1933 alueella tapahtui traaginen onnettomuus, kun ahvenanmaalainen parkki Plus haaksirikkoutui lumimyrskyssä väylän pohjoispuolella. Meriturvallisuuden parantamiseksi vaarallisen matalaan Marhällaniin rakennettiin johtoloisto. Majakka varustettiin myös automaattisella sumumerkinantolaitteella. Vuonna 1971 Marhällan sähköistettiin, jolloin sumukello vaihdettin sähköllä toimivaan nautofoniin

28 28 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN Valokuvaaja Kjell Söderlund kävi majakka Gustaf Dalénilla Kihdillä Postin postimerkkiryhmän kanssa. Vasemmalta Henrik Lundberg, Katja Rikberg, Cecilia Mattsson ja Anita Häggblom. KJELL SÖDERLUND (sumuhälytin). Se poistettiin käytöstä vuonna 1985 ja oli siten viimeinen Suomessa käytössä ollut nautofoni. Marhällan oli aikaisemmin väriltään kokonaan musta, mutta se maalattiin myöhemmin mustaksi ja punaiseksi. Marhällan on tunnettu symboli Ahvenanmaalla. GUSTAF DALÉN Majakka Gustaf Dalén sijaitsee keskellä Kihtiä Kumlingesta itään Manner-Suomen saariston suunnassa. Ruotsalainen majakkaagregaattien valmistaja AGA antoi majakan valolaitteet Suomen Majakka- ja Luotsilaitokselle 250-vuotislahjaksi vuonna Silloin päätettiin, että laitteistoa käytetään uudessa pohjaan kiinnitetyssä majakassa. Majakka rakennettiin raudoitetusta betonista vuonna 1947 ja oli ensimmäinen laatuaan Suomessa. Majakka näyttää erilaiselta kuin muut suomalaiset majakat, koska se on tehty ruotsalaisten piirustusten mukaan. AGA:n perustajan muiston kunniaksi majakka sai nimekseen Gustaf Dalén. Nykyisin majakka on punainen ja sen nimi on kirjoitettu siihen suurilla valkoisilla kirjaimilla. BOGSKÄR Bogskärin majakka rakennetiin vuonna 1882 Suomen eteläisimmälle luodolle. Pyyntö majakan rakentamisesta Bogskäriin tuli alunperin Ruotsista, koska useita laivoja oli haaksirikkoutunut Ruotsin rannikolla ja koska Bogskärin vaaralliset kalliot olivat pelättyjä. Seitsenkerroksinen majakka vihittiin juhlallisesti käyttöön vuonna Siihen aikaan miehistöön kuului 9 henkeä. Majakan kestävyydestä oli epäilyjä jo alusta asti. Vuonna 1889 se vaurioitui pahasti myrskyssä. Sen seinäpellit irtoilivat ja kaikki ovet ja ikkunat särkyivät. Myös pelastusvene irtaantui ja miehistö joutui odottamaan kuukauden saadakseen apua. Majakka korjattiin ja vuodesta 1907 majakassa nähtiin lennätin antennit. Vuonna 1915 majakka vaurioitui saksalaisen sotalaivan tulituksessa niin pahasti, että se jouduttiin rakentamaan uudestaan. Nykyisin majakka on väriltään sininen ja valkoinen. Lars Sjööblom on kaivertanut postimerkkejä lähes 25 vuotta. Kaiverrus tehdään peilikuvana skaalaan 1:1 mikroskoopin avulla. Erilaisten työvälineiden avulla teräslevyyn tehdään linjoja ja pisteitä. Postimerkkikaivertajan työ vaatii äärimmäistä tarkkuutta. Yhden kaiverruksen tekemiseen kuluuu tuntia. LARS SJÖÖBLOM Kaivertaja Lars Sjööblom (s.1956) on ollut Posten Sverigen vakituinen työntekijä vuodesta 1983 lähtien. Sitä ennen hän kävi RMI Berghin ja Taidekorkeakoulun kaivertajille järjestetyn erikoiskurssin. Lars on erikoistunut eläimiin ja työskennellyt paljon niiden parissa. Tämä on Lars Sjööblomin ensimmäinen Posten Ålandille tekemä postimerkki. JAN-ERIK ANDERSSON

29 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN MAJAKOITA Ensipäivänleimassa on käytetty mallina Bogskärin majakan piirustusta ylhäältäpäin katsottuna. Vihkon kannessa on kuvattu Marhällanin majakka. Vihkon sisällä on faktatietoa kaikista neljästä majakasta. 6. kesäkuuta ilmestyy myös tämän vuoden maksimikortit. Maksimikortteja on neljä ja niiden aiheina ovat postimerkkivihkon majakat. Maksimikorttien leiman aiheena on Bogskär. JULKAISUPÄIVÄ VALOKUVAAJA Kjell Söderlund MUOTOILU Cecilia Mattsson KAIVERTAJA Martin Mörck (Bogskär) Lars Sjööblom (Kökarsören) PAINOS vihkoa MAKSUARVO 8 x Europa ( 8 x 0,75 )* HINTA FDC (SIGNEERAAMATON) 3,50 HINTA MAKSIMIKORTTI 7,40 / 4 korttia POSTIMERKIN KOKO 26,78 x 39 mm VIHKON KOKO 2 x 4 postimerkkiä HAMMASTE 13 per 2 cm PAPERI 98 g/m² PAINOMENETELMÄ Yhdistelmäpaino 4-värisoffset PAINO Posten Sverige * Voimassa olevan postimerkkitaksan 2008 mukaan JAN-ERIK ANDERSSON MARTIN MÖRCK Ensipäivänkuoressa on vanha piirustus Bogskärin majakasta. Kuoren kääntöpuolella on karttakuva, josta ilmenee kunkin majakan sijainti. Ensipäivänkuorta saa myös signeerattuna. Kaivertaja Martin Mörck (s. 1955) on toiminut vapaana kaivertajana vuodesta Sitä ennen hän opiskeli Kultaseppäkoulussa ja Taideteollisuuskoulussa Göteborgissa ja oli harjoittelijana postimerkkikaivertaja Arne Wallhornin luona. Martin on tehnyt kaiverruksia useille postilaitoksille, kuten esimerkiksi Ruotsille, Tanskalle, Ranskalle ja USA:lle. Tämä on Martinin seitsemäs Posten Ålandille tekemä postimerkki.

30 30 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN Postimerkkikaivertajan työ vaatii äärimmäistä tarkkuutta. Yhden kaiverruksen tekemiseen kuluu tuntia. VALOKUVA JA KAIVERRUS Kjell Söderlund on valokuvannut postimerkkien majakat Marhällanin ja Gustaf Dalénin. Bokskärin ja Kökarsörenin majakoitten postimerkit on tehty vanhojen piirustusten mukaan yhdistelmäpainatuksena. Ruotsalaiset kaivertajat Lars Sjööblom ja Martin Mörck ovat luoneet kaiverrukset vanhojen piirustusten pohjalta. Tulokseksi saatiin paljon yksityiskohtia sisältävät postimerkit, jotka ilmestyvät vihkossa 6. kesäkuuta. Postimerkkijulkaisua tehtäessä on painotalon johtaja paikalla koko tapahtumasarjan ajan. Aihe ei saa sisältää liikaa eikä liian pieniä linjoja. Kaivertajan ja valokuvaajan työ suoritetaan loppuun painotalossa. Työ vaatii sekä tarkkuutta että kärsivällisyyttä. KÖKARSÖREN Kökarsören on kolmikulmainen majakka, joka rakennettiin vuonna 1906 Saaristomeren eteläpuolelle. Majakka on ollut alusta asti miehittämätön, paloöljyllä toimiva majakka. Tornin eteläpuoli laudoitettiin ja koko majakka maalattiin punaiseksi. Vuonna 1983 huonokuntoinen majakkatorni purettiin ja tilalle rakennettiin nykyaikaisempi majakka. PAINETTU YHDISTELMÄPAINATUKSENA Yhdistelmäpainatuksena painettujen postimerkkien taustalla näemme majakoiden sijainnin kartalla, ja jokaiseen neljään majakkapostimerkkiin on painettu myös niiden tarkka sijainti. Kaiverrettuja postimerkkejä voidaan painaa kahdella eri tekniikalla, joko teräs- tai yhdistelmäpainatuksena. Posten Ålandin kaiverretut postimerkit on painettu yhdistelmäpainatuksena. Tämä tarkoittaa, että ainoastaan tietyt kohdat postimerkistä on kaiverrettu. Kaiverretut kohdat painetaan teräspainossa ja muu osa postimerkistä offsetpainatuksena. PITKÄ TAPAHTUMASARJA Postimerkkikaiverruksen tekemiseen kuluu aikaa noin kuukausi. Ennen itse työn aloittamista on tehtävä paljon esivalmisteluja. Kuva postimerkin esittelykappaleeseen valitaan huolella. Kaivertaja tekee läheistä yhteistyötä muotoilijan ja postimerkin painajan kanssa. Joskus kaivertaja joutuu muuttamaan tai täydentämään esittelykappaletta eri tavoilla. Käytettäessä valokuvaa esittelykappaleena kaivertaja voi joutua lisäämään siihen puuttuvia yksityiskohtia. Kaiverrus tehdään peilikuvana mikroskoopin avulla mittakaavassa 1:1. Eri työvälineitä käyttäen teräslevyyn kaiverretaan viivoja ja pisteitä. Kaivertaja tekee itse käsin koepainoksia nähdäkseen, miten kaiverrus edistyy. Kun kaiverrus on valmis painettavaksi, se siirretään siirtorullalle ja edelleen painosylinterille, jossa tapahtuu itse paino postimerkkipaperille. Lähteet: Posten Sverige, Lustfyllda linjer julkaisija Posten Frimärken, Jouni Lahdenperä ja Finska fyrar Seppo Laurell.

31 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 31 TAPAHTUMIA ROBERT JANSSON Postisoudun voittoon ei riitä pelkästään, että soutaa tai purjehtii nopeimmin Ahvenanmeren yli. Veneen ja miehistön vaatteiden tulee olla mahdollisimman ominaisia menneelle ajalle. Soutukilpailu Ahvenanmeren yli Tänä kesänä järjestetään jälleen postisoutu Ahvenanmeren yli. Soutukilpailu järjestetään nyt 35. kerrran. Postisoutu järjestetään niiden miesten muistoksi, jotka 1600-luvulla kuljettivat postia Ahvenanmeren yli. Monet pitivät Ruotsin saaristossa sijaitsevan Väddön pitäjän ja Ahvenanmaalla sijaitsevan Eckerön välistä merimatkaa yhtenä maailman vaarallisimmista reiteistä. Meren ylitys vaati vuosien varrella yli 200 postiruotumiehen hengen. LÄHTÖ ECKERÖSTÄ Kilpailuun osallistuu vuosittain kuutisenkymmentä venettä. Lähtö tapahtuu tällä kertaa Eckeröstä aikaisin lauantaiaamuna 14. kesäkuuta. Kilpailussa jaetaan pisteitä sekä nopeuden että miehistön vaatetuksen ja veneen ulkonäön perusteella. Kilpailijat saavat yhden postisäkin, jonka he kuljettavat ja luovuttavat mahdollisimman nopeasti. Kilpailun tarkoituksena on myös suojella talonpoikaisvenekulttuuria ja edistää urheiluhenkeä ja hyvää merimiestapaa. EI MUOVIA Kilpailu on avoin niille venetyypeille, niin vanhoille kuin vanhan ajan mukaisesti jälkeenpäin rakennetuillekin, joita on todennäköisesti käytetty postinkuljetukseen Väddön ja Eckerön välillä. Veneiden pitää olla puuveneitä. Laskikuidulla päällystetyt puuveneet eivät saa osallistua kilpailuun. Venettä saa soutaa ja/tai purjehtia. Veneen tulee olla rikattu perinteisellä rikillä.

32 32 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN TAPAHTUMIA ERIKOISLEIMAUS JA MUISTOPOSTIKORTTI Erikoisleimaus järjestetään tuttuun tapaan tänäkin vuonna kilpailun yhteydessä. Lisäksi myynnissä on muistopostikortti, jossa on erikoisleima ja erityinen muistoleima todisteena, että lähetys on todella kuljetettu meren yli postisoutuveneellä. KÄYTÄ TILAUSKUPONKIA Käsittelyn helpottamiseksi pyydämme sinua tekemään tilauksesi alla olevalla tilauskupongilla. Jos haluat erikois- ja/tai muistoleiman omiin lähetyksiisi, pyydämme sinua silloinkin täyttämään ja liittämään sen tilaukseesi. Jotta varmasti saat erikoisleiman ja/tai muistopostikortin, tilauksesi tulee olla meillä viimeistään perjantaina 6. kesäkuuta. Muoviveneet eivät saa osallistua kilpailuun. Veneitä saa kuljettaa vain soutamalla ja/tai purjehtimalla. ROBERT JANSSON Tilauskuponki Kyllä kiitos, haluan oheisiin lähetyksiini erikoisleiman, joka on ilmainen. Kyllä kiitos, tilaan kpl erikois- ja muistoleimalla varustettuja muistopostikortteja, hinta 2,00 /kortti. Kyllä kiitos, haluan muisto- ja erikoisleiman oheisiin valmiiksi osoite- ja nimitiedoin varustettuihin lähetyksiini, hinta 1,70 / lähetys. NIMI... OSOITE... POSTIOSOITE... ASIAKASNUMERO... MIES NAINEN PUHELINNUMERO... SÄHKÖPOSTI... Lähetä kuponki osoitteeseen: Posten Åland Frimärken, PB 100, MARIEHAMN. Tilauksesi mahdollisien omien lähetyksiesi kanssa tulee olla meillä viimeistään 6. kesäkuuta. Voit myös kopioida kupongin.

Sinun ja kummilapsesi kirjeenvaihto

Sinun ja kummilapsesi kirjeenvaihto Sinun ja kummilapsesi kirjeenvaihto 1 Kirjeen saaminen on aina iloinen yllätys Kummilapsesi ilahtuu varmasti, jos toisinaan muistat häntä postikortilla tai lyhyellä kirjeellä. Postikortit ovat suositeltavia,

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Tuhlaajapoika

Nettiraamattu. lapsille. Tuhlaajapoika Nettiraamattu lapsille Tuhlaajapoika Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for Children,

Lisätiedot

Jumalan lupaus Abrahamille

Jumalan lupaus Abrahamille Nettiraamattu lapsille Jumalan lupaus Abrahamille Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jumalan lupaus Abrahamille

Nettiraamattu lapsille. Jumalan lupaus Abrahamille Nettiraamattu lapsille Jumalan lupaus Abrahamille Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017 Minun elämäni Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, Nid Minä olen syntynyt Buriramissa Thaimaassa. Minun perheeni oli iskä äiskä 2 veljeä ja 2 siskoa. Minun

Lisätiedot

Tehtävä 1 2 3 4 5 6 7 Vastaus

Tehtävä 1 2 3 4 5 6 7 Vastaus Kenguru Ecolier, vastauslomake Nimi Luokka/Ryhmä Pisteet Kenguruloikka Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Jätä ruutu tyhjäksi, jos

Lisätiedot

Preesens, imperfekti ja perfekti

Preesens, imperfekti ja perfekti Preesens, imperfekti ja perfekti ennen nyt Neljä vuotta sitten olin töissä tehtaassa. Nyt minä olen lähihoitaja. r Olen työskennellyt sairaalassa jo kaksi vuotta. J Joo, kävin toissapäivänä. Sinun tukka

Lisätiedot

S U O M I. www.posten.ax. Kaloja postimerkeissä! SIVUT 4 6

S U O M I. www.posten.ax. Kaloja postimerkeissä! SIVUT 4 6 S U O M I www.posten.ax Kaloja postimerkeissä! SIVUT 4 6 POSTEN ÅLAND FRIMÄRKEN PB 100 22101 MARIEHAMN Uutuuksia näyttelyvieraille Näyttelyvieraamme kysyvät useasti: "Onko teillä mitään uutta, erikoista

Lisätiedot

Tämän leirivihon omistaa:

Tämän leirivihon omistaa: Tämän leirivihon omistaa: 1 Tervetuloa kesäleirille! Raamiksilla tutustumme Evankeliumin väreihin. o Keltainen kertoo Jumalasta ja taivaasta, johon pääsen uskomalla Jeesukseen. o Musta kertoo, että olen

Lisätiedot

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3 AJAN ILMAISUT AJAN ILMAISUT 1. PÄIVÄ, VIIKONPÄIVÄ 2. VUOROKAUDENAIKA 3. VIIKKO 4. KUUKAUSI 5. VUOSI 6. VUOSIKYMMEN, VUOSISATA, VUOSITUHAT 7. VUODENAIKA 8. JUHLAPÄIVÄT MILLOIN? 1. 2. 3. 4. maanantai, tiistai,

Lisätiedot

S U O M I. Siirtolaisuus -postimerkissä on ahvenanmaalaisen emigrantin Ture Bengtzin tekemä litografia. SIVUT 6 7. www.posten.ax

S U O M I. Siirtolaisuus -postimerkissä on ahvenanmaalaisen emigrantin Ture Bengtzin tekemä litografia. SIVUT 6 7. www.posten.ax S U O M I Siirtolaisuus -postimerkissä on ahvenanmaalaisen emigrantin Ture Bengtzin tekemä litografia. www.posten.ax SIVUT 6 7 POSTEN ÅLAND FRIMÄRKEN PB 100 22101 MARIEHAMN PUHELIN 018 636 640 Tilaukset

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Jumalan. mies

Nettiraamattu. lapsille. Jumalan. mies Nettiraamattu lapsille Jumalan lähettämä mies Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole.

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole. 1 Unelma-asiakas Ohjeet tehtävän tekemiseen 1. Ota ja varaa itsellesi omaa aikaa. Mene esimerkiksi kahvilaan yksin istumaan, ota mukaasi nämä tehtävät, muistivihko ja kynä tai kannettava tietokone. Varaa

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Prinssi joesta

Nettiraamattu. lapsille. Prinssi joesta Nettiraamattu lapsille Prinssi joesta Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Sanomalehtiviikko. KAUKOPUTKI LÖYTÄÄ UUTISET Tehtäväpaketti 1. 2.-luokkalaisille. Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella

Sanomalehtiviikko. KAUKOPUTKI LÖYTÄÄ UUTISET Tehtäväpaketti 1. 2.-luokkalaisille. Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella Sanomalehtiviikko KAUKOPUTKI LÖYTÄÄ UUTISET Tehtäväpaketti 1. -luokkalaisille Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella MA Tänään katsomme ja kuuntelemme sanomalehteä. 1. Paljonko sanomalehti

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

Löydätkö tien. taivaaseen?

Löydätkö tien. taivaaseen? Löydätkö tien taivaaseen? OLETKO KOSKAAN EKSYNYT? LÄHDITKÖ KULKEMAAN VÄÄRÄÄ TIETÄ? Jos olet väärällä tiellä, et voi löytää perille. Jumala kertoo Raamatussa, miten löydät tien taivaaseen. Jumala on luonut

Lisätiedot

Kenguru 2010 Benjamin (6. ja 7. luokka) sivu 1 / 5

Kenguru 2010 Benjamin (6. ja 7. luokka) sivu 1 / 5 Kenguru 2010 Benjamin (6. ja 7. luokka) sivu 1 / 5 NIMI LUOKKA/RYHMÄ Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto.

Lisätiedot

Tilaa postimerkit tässä tai osoitteella Tee kestotilaus Fär-saarten postimerkeistä

Tilaa postimerkit tässä tai osoitteella  Tee kestotilaus Fär-saarten postimerkeistä Tilaa postimerkit tässä tai osoitteella www.lape.net Määra Til. no. Tuote Hinta EUR Yhteensä EUR (toimituskulut lisätään) FA1404 - F31 Tee kestotilaus Fär-saarten postimerkeistä Kyllä kiitos, tilaan Fär-saaret

Lisätiedot

lehtipajaan! Oppilaan aineisto

lehtipajaan! Oppilaan aineisto Tervetuloa lehtipajaan! Oppilaan aineisto OSA 1: Tietoa sanomalehdestä Mikä on lehtipaja? Tässä lehtipajassa opit tekemään uutisia Luokkanne on Aamulehti junior -lehden toimitus it Saat oman ammatin ja

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Pietari ja rukouksen voima

Nettiraamattu lapsille. Pietari ja rukouksen voima Nettiraamattu lapsille Pietari ja rukouksen voima Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible

Lisätiedot

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat Matkatyö vie miestä 5.4.2001 07:05 Tietotekniikka on helpottanut kokousten valmistelua, mutta tapaaminen on silti arvossaan. Yhä useampi suomalainen tekee töitä lentokoneessa tai hotellihuoneessa. Matkatyötä

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Jeesuksen ihmeitä

Nettiraamattu. lapsille. Jeesuksen ihmeitä Nettiraamattu lapsille Jeesuksen ihmeitä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Jeesus ruokkii 5000 ihmistä

Jeesus ruokkii 5000 ihmistä Nettiraamattu lapsille Jeesus ruokkii 5000 ihmistä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO

Lisätiedot

Kenguru Ecolier, ratkaisut (1 / 5) 4. - 5. luokka

Kenguru Ecolier, ratkaisut (1 / 5) 4. - 5. luokka 3 pisteen tehtävät Kenguru Ecolier, ratkaisut (1 / 5) 1. Missä kenguru on? (A) Ympyrässä ja kolmiossa, mutta ei neliössä. (B) Ympyrässä ja neliössä, mutta ei kolmiossa. (C) Kolmiossa ja neliössä, mutta

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesuksen ihmeitä

Nettiraamattu lapsille. Jeesuksen ihmeitä Nettiraamattu lapsille Jeesuksen ihmeitä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

4.1 Samirin uusi puhelin

4.1 Samirin uusi puhelin 4. kappale (neljäs kappale) VÄRI T JA VAATTEET 4.1 Samirin uusi puhelin Samir: Tänään on minun syntymäpäivä. Katso, minun lahja on uusi kännykkä. Se on sedän vanha. Mohamed: Se on hieno. Sinun valkoinen

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jumala koettelee Abrahamin rakkautta

Nettiraamattu lapsille. Jumala koettelee Abrahamin rakkautta Nettiraamattu lapsille Jumala koettelee Abrahamin rakkautta Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ - 2 - Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas alkaa

Lisätiedot

S U O M I. www.posten.ax. Toukokuussa ilmestyy taidekäsityöaiheinen postimerkkivihko. SIVUT 9 11

S U O M I. www.posten.ax. Toukokuussa ilmestyy taidekäsityöaiheinen postimerkkivihko. SIVUT 9 11 S U O M I www.posten.ax Toukokuussa ilmestyy taidekäsityöaiheinen postimerkkivihko. SIVUT 9 11 POSTEN ÅLAND FRIMÄRKEN PB 100 22101 MARIEHAMN Ahvenanmaa taidekäsityöläisten paratiisi Luonnonläheiset raaka-aineet,

Lisätiedot

LIIKELAHJAT Kevät 2015

LIIKELAHJAT Kevät 2015 LIIKELAHJAT Kevät 2015 1 Monta hyvää syytä valita Aarikka-lahja Tervetuloa tekemään onnistuneita lahjavalintoja! Ota yhteyttä ja pyydä tarjous! Sirpa Grev sirpa.grev@aarikka.com p. 040 544 4212 Paula Heinikangas

Lisätiedot

frimärken Uudet purjealukset lähtevät maailman vesille sivu 4 Loppuunmyynti alennusta ostoksistasi sivu 20 nro 4 2015 suomeksi

frimärken Uudet purjealukset lähtevät maailman vesille sivu 4 Loppuunmyynti alennusta ostoksistasi sivu 20 nro 4 2015 suomeksi frimärken Uudet purjealukset lähtevät maailman vesille sivu 4 nro 4 2015 suomeksi Loppuunmyynti alennusta ostoksistasi sivu 20 frimärken Puhelin 018 636 640 ulkomailta: +358 18 636 640 Puhelinaika: ma

Lisätiedot

Matot halutulla designilla.

Matot halutulla designilla. Matot halutulla designilla. Aulamaton tummat ja usein harmaat sävyt ovat luonnollisesti hyviä syksyllä ja talvella, kun matto on kovalla koetuksella. Ulkona on likaista ja jaloissa kantautuu sisälle lunta,

Lisätiedot

Tarina-tehtävän ratkaisu

Tarina-tehtävän ratkaisu - tämä on esimerkki siitä, kuinka Pähkinä-lehdessä julkaistavia Tarina-tehtäviä ratkaistaan - tarkoitus ei ole esittää kaikkein nokkelinta ratkaisua, vaan vain tapa, jolla tehtävä ratkeaa Tehtävä: Pääsiäiskortit

Lisätiedot

www.posten.ax Andreas Dienert on suunnitellut tämän vuoden humoristiset joulumerkit. Myös tänä vuonna voit osallistua joulumerkkiarvontaan!

www.posten.ax Andreas Dienert on suunnitellut tämän vuoden humoristiset joulumerkit. Myös tänä vuonna voit osallistua joulumerkkiarvontaan! S U O M I www.posten.ax Andreas Dienert on suunnitellut tämän vuoden humoristiset joulumerkit. Myös tänä vuonna voit osallistua joulumerkkiarvontaan! SIVUT 6 7 POSTEN ÅLAND FRIMÄRKEN PB 100 22101 MARIEHAMN

Lisätiedot

frimärken Ahvenamaan kuningas Julius Sundblom 150 vuotta sivu 4 Tarja Halonen valitsee vahvan naisen sivu 6 nro 1 2015 suomeksi

frimärken Ahvenamaan kuningas Julius Sundblom 150 vuotta sivu 4 Tarja Halonen valitsee vahvan naisen sivu 6 nro 1 2015 suomeksi frimärken Ahvenamaan kuningas Julius Sundblom 150 vuotta sivu 4 nro 1 2015 suomeksi Tarja Halonen valitsee vahvan naisen sivu 6 frimärken nro 1 2015 Ehiökorteissa kukkia lähikuvissa 3 Ahvenanmaan kuningas

Lisätiedot

Kaija Jokinen - Kaupantäti

Kaija Jokinen - Kaupantäti Kaija maitokaapissa täyttämässä hyllyjä. Kaija Jokinen - Kaupantäti Kun menet kauppaan, ajatteletko sitä mitä piti ostaa ja mahdollisesti sitä mitä unohdit kirjoittaa kauppalistaan? Tuskin kellekään tulee

Lisätiedot

Huhtikuu 2015. Ateljé Margaretha - PL 6370-00002 Helsinki Puh. 09 3157 9210 www.margaretha.fi Sähköposti: asiakaspalvelu@margaretha.

Huhtikuu 2015. Ateljé Margaretha - PL 6370-00002 Helsinki Puh. 09 3157 9210 www.margaretha.fi Sähköposti: asiakaspalvelu@margaretha. Huhtikuu 2015 Ateljé Margaretha - PL 6370-00002 Helsinki Puh. 09 3157 9210 www.margaretha.fi Sähköposti: asiakaspalvelu@margaretha.fi Hyvä Kerhojäsen! Vihdoinkin kevät tekee tuloaan! Myös me täällä Club

Lisätiedot

Terveisiä Poutapilvestä! Kesä sujui Imatralla oikein mukavasti. Sää oli vaihteleva koko Suomessa ja niin meilläkin. Välillä satoi ja välillä paistoi.

Terveisiä Poutapilvestä! Kesä sujui Imatralla oikein mukavasti. Sää oli vaihteleva koko Suomessa ja niin meilläkin. Välillä satoi ja välillä paistoi. 2007 Terveisiä Poutapilvestä! Kesä sujui Imatralla oikein mukavasti. Sää oli vaihteleva koko Suomessa ja niin meilläkin. Välillä satoi ja välillä paistoi. Nyt on hyvä muistella mennyttä kesää ja sen tapahtumia.

Lisätiedot

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni.

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni. Welcome to my life Kohtaus X: Vanhempien tapaaminen Henkilöt: Sari Lehtipuro Petra, Sarin äiti Matti, Sarin isä Paju (Lehtipurot ja Paju istuvat pöydän ääressä syömässä) Mitäs koulua sinä Paju nyt käyt?

Lisätiedot

Maanviljelijä ja kylvösiemen

Maanviljelijä ja kylvösiemen Nettiraamattu lapsille Maanviljelijä ja kylvösiemen Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

1. Kuinka usein olet osallistunut 12 viime kuukauden aikana sen järjestön toimintaan, josta sait tämän kyselyn?

1. Kuinka usein olet osallistunut 12 viime kuukauden aikana sen järjestön toimintaan, josta sait tämän kyselyn? 1. Kuinka usein olet osallistunut 12 viime kuukauden aikana sen järjestön toimintaan, josta sait tämän kyselyn? o 3 kertaa viikossa tai useammin o 1 3 kertaa viikossa o 1 3 kertaa kuukaudessa o Harvemmin

Lisätiedot

Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? ruma

Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? ruma Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? kaunis pimeä viileä rauhallinen raikas virkistävä ikävä Viihdyn täällä. ruma valoisa lämmin levoton tunkkainen unettava kiinnostava Haluan pois täältä! CC Kirsi

Lisätiedot

KAKKOS SANOMAT SISÄLLYS:

KAKKOS SANOMAT SISÄLLYS: Rauman freinetkoulun 2lk:n luokkalehti 5# helmikuu 2011 KAKKOS SANOMAT SISÄLLYS: Oppilaan haastattelu 2 Mikaelin arvoitus 2 Kaksi merenneitoa 3 Kirjaesittely 3 Hiihtoloma 5 Hiihtoretki 5 Silja Europalla

Lisätiedot

Raportti Turun Seudun Luonnonvalokuvaajien toiminnasta Itämeri haasteessa:

Raportti Turun Seudun Luonnonvalokuvaajien toiminnasta Itämeri haasteessa: Turun Seudun Luonnonvalokuvaajat r.y. Raportti Turun Seudun Luonnonvalokuvaajien toiminnasta Itämeri haasteessa: Helsingin ja Turun kaupunkien esittämä haaste toimiin Itämeren tilan parantamiseksi: Tietoisuuden

Lisätiedot

Mukaan.fi on oma verkkopalvelu juuri sinulle, joka olet kiinnostunut erityistä tukea käyttävien lasten, nuorten ja aikuisten elämästä.

Mukaan.fi on oma verkkopalvelu juuri sinulle, joka olet kiinnostunut erityistä tukea käyttävien lasten, nuorten ja aikuisten elämästä. Tule mukaan! Mukaan.fi on oma verkkopalvelu juuri sinulle, joka olet kiinnostunut erityistä tukea käyttävien lasten, nuorten ja aikuisten elämästä. Tämän helppokäyttöisen netin kohtaamis- ja keskustelupaikan

Lisätiedot

Ateljé Margaretha PL 6370, 00002 Helsinki Puh. 09 3157 9210 www.margaretha.f Sähköposti: asiakaspalvelu@margaretha.f

Ateljé Margaretha PL 6370, 00002 Helsinki Puh. 09 3157 9210 www.margaretha.f Sähköposti: asiakaspalvelu@margaretha.f KESÄKUU 2014 Ateljé Margaretha PL 6370, 00002 Helsinki Puh. 09 3157 9210 www.margaretha.f Sähköposti: asiakaspalvelu@margaretha.f 001-008_CMA_snfdt_juni.indd 1 2013-10-10 14:22 Hyvä Kerhojäsen! Kerhokäsitöiden

Lisätiedot

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin.

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin. Objektiharjoituksia Harjoitus 1 Pane objekti oikeaan muotoon. 1. Ensin te kirjoitatte... TÄMÄ TESTI ja sitten annatte... PAPERI minulle. 2. Haluan... KUPPI - KAHVI. 3. Ostan... TUO MUSTA KENKÄ (mon.).

Lisätiedot

RAY TUKEE BAROMETRI 1. Kuinka usein olet osallistunut 12 viime kuukauden aikana sen järjestön toimintaan, josta sait tämän kyselyn?

RAY TUKEE BAROMETRI 1. Kuinka usein olet osallistunut 12 viime kuukauden aikana sen järjestön toimintaan, josta sait tämän kyselyn? RAY TUKEE BAROMETRI 1. Kuinka usein olet osallistunut 12 viime kuukauden aikana sen järjestön toimintaan, josta sait tämän kyselyn? 1 3 kertaa viikossa tai useammin 2 1-3 kertaa viikossa 3 1-3 kertaa kuukaudessa

Lisätiedot

Eye Pal Solo. Käyttöohje

Eye Pal Solo. Käyttöohje Eye Pal Solo Käyttöohje 1 Eye Pal Solon käyttöönotto Eye Pal Solon pakkauksessa tulee kolme osaa: 1. Peruslaite, joka toimii varsinaisena lukijana ja jonka etureunassa on laitteen ohjainpainikkeet. 2.

Lisätiedot

Odpowiedzi do ćwiczeń

Odpowiedzi do ćwiczeń Odpowiedzi do ćwiczeń Lekcja 1 1. c 2. b 3. d 4. a 5. c Lekcja 2 1. ruotsia 2. Norja 3. tanskalainen 4. venäjää 5. virolainen 6. englantia 7. Saksa 8. kiina 9. espanjaa 10. Suomi 11. puolalainen 12. englanti

Lisätiedot

Tarjotin, jossa paikka kirjomukselle. Materiaalina MDF, reunusnauha

Tarjotin, jossa paikka kirjomukselle. Materiaalina MDF, reunusnauha Huhtikuu 2016 Ateljé Margaretha - PL 6370-00002 Helsinki Puh. 09 3157 9210 (maksat ainoastaan paikallisverkkomaksun) www.margaretha.fi Sähköposti: asiakaspalvelu@margaretha.fi Hyvä Kerhojäsen! Kuukauden

Lisätiedot

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN?

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? 1. MILLOIN? KOSKA? 2. MIHIN AIKAAN? 3. MINÄ PÄIVÄNÄ? 4. MILLÄ VIIKOLLA? 5. MISSÄ KUUSSA? 6. MINÄ VUONNA? 7. MILLÄ VUOSIKYMMENELLÄ? 8. MILLÄ

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Tyttö, joka eli kahdesti

Nettiraamattu lapsille. Tyttö, joka eli kahdesti Nettiraamattu lapsille Tyttö, joka eli kahdesti Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2010 Bible

Lisätiedot

Tekninen ja ympäristötoimiala

Tekninen ja ympäristötoimiala Lahden seudun ympäristöpalvelut Tekninen ja ympäristötoimiala 6.11.2006 24.11. alkaa kaamos. Aurinko painuu alas Suomen pohjoisimmassa kolkassa, Nuorgamissa noustakseen seuraavan kerran taivaanrantaan

Lisätiedot

lehtipajaan! Opettajan aineisto

lehtipajaan! Opettajan aineisto Tervetuloa lehtipajaan! Opettajan aineisto Opettajalle Ennen kuin ryhdyt lehtipajaan lue myös oppilaan aineisto Lehtipaja on tarkoitettu tt 3.-6.-luokkalaisille l ill Voit käyttää aineistoa myös 1.-2.-luokkalaisille,

Lisätiedot

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Condess ratamestariohjelman käyttö Aloitus ja alkumäärittelyt Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Kun kysytään kilpailun nimeä, syötä kuvaava nimi. Samaa nimeä käytetään oletuksena

Lisätiedot

JOULUN TUNNELMA. Ken saavuttaa nyt voi joulun tunnelmaa niin parhaimman lahjan hän itselleen näin saa.

JOULUN TUNNELMA. Ken saavuttaa nyt voi joulun tunnelmaa niin parhaimman lahjan hän itselleen näin saa. JOULUN TUNNELMA Nyt joulun kellot näin kaukaa soi, joulurauhaa julistaa. Äänet hiljentyvät kaupungin ja on kiire jäänyt taa. Nyt syttyy tähdet nuo miljoonat jokaiselle tuikkimaan. Jälleen kodeissa vain

Lisätiedot

Nooa ja vedenpaisumus

Nooa ja vedenpaisumus Nettiraamattu lapsille Nooa ja vedenpaisumus Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Kuningas Daavid (2. osa)

Nettiraamattu lapsille. Kuningas Daavid (2. osa) Nettiraamattu lapsille Kuningas Daavid (2. osa) Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2009 Bible for

Lisätiedot

MARIA MARGARETHA JA EVA STINA KATAINEN

MARIA MARGARETHA JA EVA STINA KATAINEN MARIA MARGARETHA JA EVA STINA KATAINEN Tämä tarina on kertomus kahdesta sisaresta. Sisarukset syntyivät Savossa, Pielaveden Heinämäellä. Heidän isänsä nimi oli Lars Katainen ja äitinsä etunimi oli Gretha.

Lisätiedot

SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN

SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN Kuva taidegraafikko Kimmo Pälikkö 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Beersebassa. Siellä sekä Aabraham, Iisak

Lisätiedot

CAROLINE ESITTELEE AHVENANMAANSA

CAROLINE ESITTELEE AHVENANMAANSA NRO 1 2012 SUOMI 4 Kesäkuussa ilmestyy Minun postimerkkinimerkkien uusi kehys. Caroline af Ugglas on suunnitellut ahvenaiheisen postimerkin. 8 Va Valokuvaaja aja Jacob Saurén on ottanut Europapostimerkkiin

Lisätiedot

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Petri Kallio Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Asiantuntijaryhmän jäsen Petra Tiihonen Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Henkilökohtainen avustajatoiminta Syyskuu 2014

Lisätiedot

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Teidän talonne on upouusi. MINKÄ? KENEN? MILLAISEN? = talon, teidän, sinisen huoneen= GENETIIVI Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Genetiivi ilmaisee omistusta Laurin koira, minun

Lisätiedot

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN www.te-palvelut.fi TE-toimiston verkkoasiointiin pääset kirjautumaan www.te-palvelut.fi Oma asiointi Henkilöasiakas Kirjaudu sisään verkkopankkitunnuksilla ja hyväksy käyttöehdot

Lisätiedot

Lämpökynttilänpidike sekä kauniit kirjomukset!

Lämpökynttilänpidike sekä kauniit kirjomukset! LOKAKUU 2015 Ateljé Margaretha - PL 6370-00002 Helsinki Puh. 09 3157 9210 (maksat ainoastaan paikallisverkkomaksun) www.margaretha.fi Sähköposti: asiakaspalvelu@margaretha.fi Hyvä Kerhojäsen! Vaikka jouluun

Lisätiedot

NRO 1 2009 SUOMI MERI INSPIROI ANETTEA. www.posten.ax

NRO 1 2009 SUOMI MERI INSPIROI ANETTEA. www.posten.ax NRO 1 2009 SUOMI MERI INSPIROI ANETTEA www.posten.ax Voita kultaa Ahvenanmaalla saat oman postimerkin! Posti on yksi tänä kesänä järjestettävän NatWest Island Games XIII -tapahtuman rahoittajista. Toivotamme

Lisätiedot

Klubituotteita ja lehmätavaraa myynnissä rajoitetun ajan postimyynnistä!

Klubituotteita ja lehmätavaraa myynnissä rajoitetun ajan postimyynnistä! Klubituotteita ja lehmätavaraa myynnissä rajoitetun ajan postimyynnistä! Postimyynti on auki 11.11.09 7.12.09 välisen ajan. Tuotteita ja kokoja on rajoitetut määrät, ja tilaukset toimitetaan tilausjärjestyksessä.

Lisätiedot

minä#yritys Yrittäjävalmennuksen työkirja Start

minä#yritys Yrittäjävalmennuksen työkirja Start minä#yritys Yrittäjävalmennuksen työkirja Start 2. painos 2019 Julkaisija ja kustantaja: Varsinais-Suomen Yrittäjät Tekijät: Johanna Vainio ja Hanna Tarvainen / Varsinais-Suomen Yrittäjät Valokuvat: Emmi

Lisätiedot

Ma Tänään rapistelemme ja mittailemme sanomalehteä.

Ma Tänään rapistelemme ja mittailemme sanomalehteä. Ma Tänään rapistelemme ja mittailemme sanomalehteä. 3. Kuinka monta sivua tämän päivän lehdessä on? 2. Kumpaan suuntaan sanomalehti repeää paremmin, alhaalta ylös vai sivulta sivulle? Laita rasti oikean

Lisätiedot

HELMIKUU 2015. Ateljé Margaretha - PL 6370-00002 Helsinki Puh. 09 3157 9210 www.margaretha.fi Sähköposti: asiakaspalvelu@margaretha.

HELMIKUU 2015. Ateljé Margaretha - PL 6370-00002 Helsinki Puh. 09 3157 9210 www.margaretha.fi Sähköposti: asiakaspalvelu@margaretha. HELMIKUU 2015 Ateljé Margaretha - PL 6370-00002 Helsinki Puh. 09 3157 9210 www.margaretha.fi Sähköposti: asiakaspalvelu@margaretha.fi Hyvä Kerhojäsen! Aivan ensimmäiseksi me täällä Ateljé Margarethalla

Lisätiedot

Miten Suomi on muuttunut sadassa vuodessa? A1 Suomen valtio

Miten Suomi on muuttunut sadassa vuodessa? A1 Suomen valtio A1 Suomen valtio 1917 2017 1 Kuinka suuri Suomi oli? Mikä oli Suomen pinta-ala? km 2 2 Mikä oli Suomen 4. suurin kaupunki? 3 Kuinka paljon Suomessa oli asukkaita? 4 Kuinka monta ihmistä asui neliökilometrin

Lisätiedot

TÄSSÄ TEHTÄVÄSSÄ EDUKSI LUETAAN ALLAOLEVISTA TAI ON ETUA HAKIESSASI TEHTÄVÄÄN

TÄSSÄ TEHTÄVÄSSÄ EDUKSI LUETAAN ALLAOLEVISTA TAI ON ETUA HAKIESSASI TEHTÄVÄÄN ONNENPELITYÖNTEKIJÄ Onnenpelimme ovat suosittu hupi lapsille, sillä jokainen pelaaja voittaa. Pelejä on tarjolla erilaisia aina Narunvedosta Onnenpyörään ja ne etsivät rohkeita, iloisia ja energisiä vetäjiä.

Lisätiedot

Kenguru 2017 Benjamin (6. ja 7. luokka)

Kenguru 2017 Benjamin (6. ja 7. luokka) sivu 1 / 8 NIMI LUOKKA Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Oikeasta vastauksesta saat 3, 4 tai 5 pistettä.

Lisätiedot

VENÄJÄN TYÖSSÄOPPIMINEN

VENÄJÄN TYÖSSÄOPPIMINEN VENÄJÄN TYÖSSÄOPPIMINEN 15.1-12.2.2017 TYÖNI Työskentelin Sokos Hotel Olympia Gardenissa respassayhden kuukauden Työkuvaani kuului: Asiakkaiden palveleminen Asiakkaiden laskutus Passien kopioiminen ja

Lisätiedot

Sanomalehtiviikko. UUTINEN KERTOO TARINAN Tehtäväpaketti 5. 6.-luokkalaisille. Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella

Sanomalehtiviikko. UUTINEN KERTOO TARINAN Tehtäväpaketti 5. 6.-luokkalaisille. Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella Sanomalehtiviikko UUTINEN KERTOO TARINAN Tehtäväpaketti 5. 6.-luokkalaisille Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella MA Tänään etsimme sanomalehdestä tarinoita. 1. Etsi lehdestäsi mielenkiintoinen

Lisätiedot

KIRJASTO. Lämmittely. Selitä sana. lainata varata kaukolaina palauttaa maksaa sakkoa. myöhästymismaksu. printata tulostaa.

KIRJASTO. Lämmittely. Selitä sana. lainata varata kaukolaina palauttaa maksaa sakkoa. myöhästymismaksu. printata tulostaa. Lämmittely KIRJASTO Puhutaan kirjastosta! 1. Käytkö sinä usein kirjastossa? Miksi / miksi et? 2. Mitä mieltä olet suomalaisesta kirjastosta? 3. Onko kirjasto sinulle tärkeä paikka? Miksi / miksi ei? 4.

Lisätiedot

Muonituslotta Martta Vähävihun muistivihko aikansa arvokas dokumentti

Muonituslotta Martta Vähävihun muistivihko aikansa arvokas dokumentti 42 Muonituslotta Martta Vähävihun muistivihko aikansa arvokas dokumentti (koonnut FM Paavo Jäppinen) Hankkiessaan aineistoa Joroisten lottamatrikkeliin työryhmä sai haltuunsa lottajärjestön Joroisten paikallisosaston

Lisätiedot

LÄHETTÄJÄ VASTAANOTTAJA PIKAKIRJE PAKETTI KIRJATTU KIRJE PAINAA VALTAKIRJA HAKEA SAADA LÄHETTÄÄ POSTIMERKKI KIRJE

LÄHETTÄJÄ VASTAANOTTAJA PIKAKIRJE PAKETTI KIRJATTU KIRJE PAINAA VALTAKIRJA HAKEA SAADA LÄHETTÄÄ POSTIMERKKI KIRJE ASIOIDAAN POSTISSA JUTELLAAN ENSIN Oletko lähettänyt kirjeen tai paketin Suomessa? Missä sinulla on lähellä posti? Onko sinun kodin lähellä postiautomaatti? Jos tilaat internetistä tavaran, mihin se tulee?

Lisätiedot

MIES JA NAINEN JUMALAN LUOMUKSINA. Matin ja Maijan eväät Pekka Tuovinen, 15.11.2015

MIES JA NAINEN JUMALAN LUOMUKSINA. Matin ja Maijan eväät Pekka Tuovinen, 15.11.2015 MIES JA NAINEN JUMALAN LUOMUKSINA Matin ja Maijan eväät Pekka Tuovinen, 15.11.2015 LUOMINEN 1) Raamattu kertoo kaiken olevaisen synnystä yksinkertaisen (entisajan) maailmankuvan puitteissa. 2) Raamatun

Lisätiedot

INTERVAC KANSAINVÄLINEN LOMAPALVELU. Lomailijoille, jotka kulkevat omia polkujaan

INTERVAC KANSAINVÄLINEN LOMAPALVELU. Lomailijoille, jotka kulkevat omia polkujaan INTERVAC KANSAINVÄLINEN LOMAPALVELU Lomailijoille, jotka kulkevat omia polkujaan INTERVAC-lomapalvelu aina vuodesta 1953 lähtien u Voit vaihtaa asunnon toisen kanssa kotimaassa tai ulkomailla. Kun asut

Lisätiedot

Kuningas Daavid (2. osa)

Kuningas Daavid (2. osa) Nettiraamattu lapsille Kuningas Daavid (2. osa) Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Kääntäjä: Anni Kernaghan Sovittaja: Ruth Klassen Suomi Kertomus 21/60 www.m1914.org Bible for Children, PO

Lisätiedot

NRO 2 2008 SUOMI KOKENUT POSTIMERKKIALOITTELIJA. www.posten.ax

NRO 2 2008 SUOMI KOKENUT POSTIMERKKIALOITTELIJA. www.posten.ax NRO 2 2008 SUOMI KOKENUT POSTIMERKKIALOITTELIJA www.posten.ax Katse eteen- ja taaksepäin Tätä artikkelia kirjoitettaessa juhannukseen, kesän kohokohtaan, on aikaa yksi viikko. Ajattelen kuitenkin jo tulevaisuutta.

Lisätiedot

Ranska, Chamonix TAMMIKUU

Ranska, Chamonix TAMMIKUU Ranska, Chamonix TAMMIKUU Tulin Ranskaan 2.1.2013 Riitan & Katjan kanssa. Oltiin hotelilla, joskus 9 jälkeen illalla. Sain oman huoneen ja näytettiin pikaisesti missä on suihkut ja vessat. Ensimmäisenä

Lisätiedot

JOKA -pronomini. joka ja mikä

JOKA -pronomini. joka ja mikä JOKA -pronomini joka ja mikä Talon edessä on auto. Auto kolisee kovasti. Talon edessä on auto, joka kolisee kovasti. Tuolla on opettaja. Opettaja kirjoittaa jotain taululle. Tuolla on opettaja, joka kirjoittaa

Lisätiedot

Kenguru 2018 Benjamin (6. ja 7. luokka)

Kenguru 2018 Benjamin (6. ja 7. luokka) sivu 0 / 8 NIMI LUOKKA Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Oikeasta vastauksesta saat 3, 4 tai 5 pistettä.

Lisätiedot

Kenguru 2014 Benjamin (6. ja 7. luokka) sivu 1 / 7 ja Pakilan ala-aste

Kenguru 2014 Benjamin (6. ja 7. luokka) sivu 1 / 7 ja Pakilan ala-aste (6. ja 7. luokka) sivu 1 / 7 ja Pakilan ala-aste NIMI LUOKKA Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Väärästä

Lisätiedot

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU 1. Apuverbi vaatii seuraavan verbin määrämuotoon. Lisää verbi luettelosta ja taivuta se oikeaan muotoon. Voimme Me haluamme Uskallatteko te? Gurli-täti ei tahdo Et kai

Lisätiedot

Koulumaailman tehtäväpaketti. alakoululaisille

Koulumaailman tehtäväpaketti. alakoululaisille Koulumaailman tehtäväpaketti alakoululaisille TEHTÄVÄ 1 Miltä sanomalehti tuntuu? Tuleeko kotiisi sanomalehti? Mihin se laitetaan lukemisen jälkeen? 1 Kuinka monta sivua tämän päivän lehdessä on? 2 Miltä

Lisätiedot

Opiskele skandinavistiikkaa keskellä Ruotsia

Opiskele skandinavistiikkaa keskellä Ruotsia Opiskele skandinavistiikkaa keskellä Ruotsia Tule opiskelemaan ruotsin kieltä ja kulttuuria Ruotsin Västeråsiin! Oletko kiinnostunut ruotsin kielen opiskelusta? Haluatko saada tietoa ruotsalaisesta yhteiskunnasta

Lisätiedot

SANATYYPIT JA VARTALOT

SANATYYPIT JA VARTALOT SANATYYPIT JA VARTALOT nominatiivi Kuka? Mikä? Millainen? t-monikko Ketkä? Mitkä? Millaiset? vartalo genetiivi Kenen? Minkä? Millaisen? opiskelija opiskelijat opiskelija- opiskelijan pöytä pöydät pöydä-

Lisätiedot

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN www.te-palvelut.fi TE-toimiston verkkoasiointiin pääset kirjautumaan www.te-palvelut.fi Oma asiointi Henkilöasiakas Kirjaudu sisään verkkopankkitunnuksilla ja hyväksy käyttöehdot

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Jeesus ja Lasarus

Nettiraamattu. lapsille. Jeesus ja Lasarus Nettiraamattu lapsille Jeesus ja Lasarus Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible for Children,

Lisätiedot

SANATYYPIT PERUSOPINNOT 2 KOULUTUSKESKUS SALPAUS

SANATYYPIT PERUSOPINNOT 2 KOULUTUSKESKUS SALPAUS SANATYYPIT LÄMMIN TAKKI LÄMPIMÄT TAKIT KAUNIS NAINEN KAUNIIT NAISET SANATYYPIT JA VARTALOT nominatiivi Kuka? Mikä? Millainen? t-monikko Ketkä? Mitkä? Millaiset? vartalo genetiivi Kenen? Minkä? Millaisen?

Lisätiedot

Saisinko nimikirjoituksenne, Herra Presidentti?

Saisinko nimikirjoituksenne, Herra Presidentti? 104 LÄHIKUVA 2/2016 Tomi Lindblom VTT Saisinko nimikirjoituksenne, Herra Presidentti? Kirjoittaja on VTT ja viestintäyrittäjä, jolla on yksi maamme laajimmista yksityisomistuksessa olevista nimikirjoituskokoelmista.

Lisätiedot

Rauman nuorten työpaja

Rauman nuorten työpaja Rauman nuorten työpaja Projektidokumentaatio Työssäoppiminen 24.11. -12.12.2014 Susa Räikkälä AVAT 2014-2015 Sisältää : Kirjastokuvaus Kiitoskortti Painikkeet Joulumyyjäisten esite Ntp-Logo Uutiset Yhteenveto

Lisätiedot