NRO SUOMI MERI INSPIROI ANETTEA.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "NRO 1 2009 SUOMI MERI INSPIROI ANETTEA. www.posten.ax"

Transkriptio

1 NRO SUOMI MERI INSPIROI ANETTEA

2 Voita kultaa Ahvenanmaalla saat oman postimerkin! Posti on yksi tänä kesänä järjestettävän NatWest Island Games XIII -tapahtuman rahoittajista. Toivotamme kaikki vierailijat ja toimitsijat tervetulleiksi rauhan saarille saarikisapostimerkin lämpimin värein. Postilla on kisojen aikana oma myyntipiste Maarianhaminan torilla. Siellä voi jokainen teettää omia saarikisapostimerkkejä ja saada niihin saarikisaleimat. Lisäksi jokaiselle kultamitalin voittajalle lahjoitetaan omat saarikisapostimerkit, joiden aiheena on kuva voittajasta. Tarkoituksena on saada postimerkit palkintojenjakotilaisuuteen. Anita Häggblom TOIMIALAJOHTAJA POSTEN ÅLAND FRIMÄRKEN TYÖNTEKIJÖITÄ Käännän kotisivujemme tekstejä. VIOLA ERIKSSON asiakaspalvelu, ranska Työtehtäviini kuuluu ensisijaisesti ranskankielinen asiakaspalvelu, mutta palvelen myös englannin-, ruotsin- ja suomenkielisiä asiakkaitamme. Lisäksi käännän kotisivujen ja lehdistötiedotteiden tekstit ranskaksi. Parasta työssäni on yhteydenpito asiakkaihimme eri maissa ja että saan tavata heitä postimerkkinäyttelyissä. SAMUEL MIIROS Myyntivastaava Vastaan Posten Ålandin kotimaan postimerkkinäyttelyihin osallistumisesta ja käytännön toimista postimerkkien julkaisutilaisuuksien yhteydessä Ahvenanmaalla. Lisäksi myynti ja markkinointi ja myös jonkin verran materiaalin hankinta kuuluvat työtehtäviini. Työni on monipuolista ja parasta siinä on kontaktit asiakkaisiin ja yhteistyökumppaneihin. Pidän kontakteista asiakkaisiimme.

3 POSTEN ÅLAND AB FRIMÄRKEN PB MARIEHAMN PUHELIN Tilaukset Suomesta: Puhelinaika: ma pe FAKSI INTERNET Pohjola-postimerkit: SÄHKÖPOSTI KÄYNTIOSOITE Flygfältsvägen 10, Sviby, Jomala TOIMITUS Anita Häggblom Katja Rikberg Heidemarie Eriksson Björn Wennström Cecilia Mattsson TEKSTI Katja Rikberg KÄÄNNÖS Virpi Isaksson Samuel Miiros LAYOUT Cecilia Mattsson TUOTANTO Posten Åland Ab Ålandstryckeriet KANSIKUVA Cecilia Mattsson Pidätämme oikeuden muutoksiin Sisältö Voita kultaa Ahvenanmaalla 2 Työntekijöitä 2 Kaunein postimerkki Joulumerkkiarpajaisten voittonumerot 4 Martti Ahtisaari tekee postimerkin 4 Ruotsi, Suomi ja Ahvenanmaa yhteistyössä 5 Kronikka: Torsten Wikstrand 5 Meri inspiraation lähteenä 6 Elokuvatoiminta täyttää 100 vuotta 12 Astronomiapostimerkki, jossa reikiä 4 Uusi matkustajalautta-aiheinen sarja 16 Saarikisat järjestetään Ahvenanmaalla 20 Chiqui Mattson 22 Saltvik ja Föglö 27 Kaksi joulupostimerkkiä tänä vuonna 30 Postisoutu 32 Kilpailu 33 Postimaksut Kilpailun voittajat 34 Kalenteri 35 6 Anette Gustafsson on suunnitellut sukellusaiheisen postimerkin, joka ilmestyy 8. toukokuuta. 12 Tänä vuonna Ahvenanmaalla on ollut elokuvatoimintaa 100 vuotta. Sen kunniaksi julkaistiin postimerkki. 27 Syyskuussa ilmestyy kaksi uutta ahvenanmaalaisia maisemia kuvaavaa postimerkkiä.

4 4 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN UUTUUKSIA Drottningkleven kaunein vuonna 2008 Vuoden 2008 kaunein ahvenanmaalainen postimerkki on valittu. Voittaja on Juha Pykäläisen suunnittelema pienoisarkki Drottningkleven. Postimerkki sai ääntä annetuista äänestä. Toiseksi sijoittuivat ahvenanmaalaisia maisemia kuvaavat postimerkit saaden ääntä ja kolmanneksi sijoittui Europapostimerkki Kirjeenkirjoittaminen 627 äänellä. Kaikkien äänestykseen osallistuneiden joukosta voitot osuivat seuraaville henkilöille, jotka ovat jo saaneet voittonsa postitse: Iñigo Pedrueza Carranza, Cantabria, Espanja Paul Påvall, Jomala, Ahvenanmaa Per Rosenvik, Bandhagen, Ruotsi Annelise Bull, Frederiksværk, Tanska Olaf Weng, Wismar, Saksa Helena Laatanaho, Jokioinen Vuoden 2008 joulumerkkiarpajaisten voittonumerot Nyt voit tarkistaa, oletko voittanut Postin joulumerkkiarpajaisten 2008 arvonnassa. Joulumerkkiarkkisi kääntöpuolella on arpanumero. Jos sinun arpanumerosi on voittanut, niin lähetä joulumerkkiarkki osoitteeseen: Posten Åland Frimärken, PB 1100, MARIEHAMN. Ilmoita nimesi ja osoitteesi ja merkitse kuoreen Julmärkeslotteri VIIMEISTÄÄN 13. HEINÄKUUTA Arpajaisvoittosi kanssa lähetämme sinulle uuden joulumerkkiarkin! Posti vastaa voittojen postituskuluista. Voittoarpojen tulee olla Posten Ålandin käsiteltävinä viimeistään 13. heinäkuuta MATKALAHJAKORTTI, ARVO VIIKONLOPPUPAKETTI HOTELLI HAVSVIDDENISSÄ DIGIKAMERA MUUT VOITOT Martti Ahtisaari tekee postimerkin JANNE MIKKILÄ / STUDIO BLIK Posten Åland voi ylpeänä tiedottaa, että viime vuoden Nobelin rauhanpalkinnon saaja ja Suomen presidenttinä toiminut Martti Ahtisaari suunnittelee yhden vuonna 2009 julkaistavista ahvenanmaalaisista postimerkeistä. Postimerkki sisältyy Minun Ahvenanmaani -sarjaan, jossa julkisuuden henkilöt esittävät omia Ahvenanmaa -tulkintojaan. Martti Ahtisaari on useaan otteeseen tuonut esille Ahvenanmaa -mallin ollessaan monen vaikean konfliktin rauhanvälittäjänä. Presidenttikaudellaan hän kävi monta kertaa Ahvenanmaalla. Postimerkki julkaistaan syksyllä Kerromme lisää postimerkkijulkaisusta asiakaslehtemme syysnumerossa sekä kotisivuillamme osoitteessa

5 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 5 KRONIKKA Urheilu ja postimerkit kuuluvat yhteen! TORSTEN WIKSTRAND NatWest Island Games XIII -kisojen varapuheenjohtaja, Posten Ålandin entinen johtaja Ruotsi, Suomi ja Ahvenanmaa yhteistyössä Maaliskuun 26. päivänä julkaistiin postimerkkipakkaus vuoden 1809 tapahtumien muistoksi. Pakkaus sisältää kaksi postimerkkiä Ruotsista, yhden postimerkin Ahvenanmaalta ja Suomesta yhden pienoisarkin, jossa on neljä postimerkkiä. Lisäksi pakkauksessa on tietoa postimerkeistä sekä kooste vuoden 1809 tapahtumista JA Suomen pienoisarkki ja Ahvenanmaan postimerkki ilmestyivät 22. tammikuuta, kun taas Ruotsin kaksi postimerkkiä ilmestyivät 26. maaliskuuta. 8,80 Pakkauksia on valmistettu kappaletta ja yhden pakkauksen hinta on 8,80. Voit tilata pakkauksen tilauslomakkeella, Posten Ålandin verkkokaupasta tai ottamalla yhteyttä Posten Åland Frimärkeniin joko kirjeitse tai puhelimitse. URHEILU JA POLITIIKKA eivät kuulu yhteen. Mutta urheilu ja postimerkkeily kuuluvat. Olen kiinnostunut kummastakin. Nyt minulla on mahdollisuus harjoittaa niitä kumpaakin kotikentällä. NatWest Island Games, Saarikisat, järjestetään Ahvenanmaalla ja Posten Åland julkaisee urheilupostimerkkejä tapahtuman yhteydessä. Kaikki alkoi vuonna Ilman Ahvenanmaan postimerkkejä Ahvenanmaa ei ehkä olisi ollutkaan mukana alusta alkaen. KÄVIN VUONNA 1983 ennen Ahvenanmaan postimerkkien ensijulkaisua Färsaarilla tutustumassa heidän julkaisupolitiikkaansa. Vierailin siellä uudestaan vuonna 1984, jolloin osallistuin lentopalloturnaukseen. Sain tietää, että ensimmäiset Saarikisat järjestettäisiin Manin saarella kesällä Kotiin palattuani tein aloitteen, että myös Ahvenamaa osallistuisi kisoihin. Kilpailuista tuli menestys ja ne on järjestetty siitä lähtien joka toinen vuosi eri saarilla ympäri maailmaa. TÄNÄ KESÄNÄ Ahvenanmaalle saapuu osanottajaa 25 saarelta NatWest Island Games -tapahtumaan. Kilpailut ovat suuremmat kuin talviolympialaiset! Useimmat saarista sijaitsevat Pohjolassa ja Brittein saarten ympärillä, mutta myös Falklandsaaret, St. Helena, Bermuda, Caymansaaret ja Prinssi Edwardin saari osallistuvat kisoihin! MONET JÄSENSAARISTA ovat pieniä, postimerkkejä julkaisevia maita. Siksi pienen, saarikisapostimerkkikokoelman luominen onkin mahdollista. Lisään omaan kokoelmaani Ahvenanmaan uudet saarikisapostimerkit. Ehkä onnistun hankkimaan myös niitä postimerkkejä, joilla Posten Åland kunnioittaa jokaista kultamitalistia Minun postimerkkini -merkeillä! YHTEISTYÖMME ANSIOSTA Posten Ålandin kanssa keräilijät kaikkialla maailmaa voivat ostaa saarikisatuotteita Postin verkkokaupasta. Järjestelykomiteassa olemme iloisia, että voimme siten soveltaa kisojen mottoa Fun n Games myös jännittävässä postimerkkimaailmassa!

6 6 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN

7 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 7 SUKELLUS meri INSPIRAATION LÄHTEENÄ Tämän vuoden sukellusaiheisen postimerkin taiteilija on työskennellyt sukellusohjaajana Välimerellä, hän on purjehtinut kuunarilla Atlantin yli, on ollut au pair -tyttönä Yhdysvalloissa ja sukellushotellin vetäjänä Länsi-Intiassa. Monen seikkailuvuoden jälkeen maailmalla hän löysi saarensa Ahvenanmaan eteläsaaristosta. Tuntui kuin olisin tullut kotiin, Anette kuvailee tunnetta, kun hän avomiehensä Christianin kanssa päätti ryhtyä pienen Rödhamnin saaren vierassataman vetäjäksi 13 vuotta sitten. Sitä ennen Anette Gustafsson, joka on syntynyt ja varttunut Norrtäljessä Ruotsissa, oli ehtinyt kokea monta seikkailua. Mutta pitkän aikaa ympäri maapalloa tehdyistä matkoista huolimatta maalaaminen on aina kiinnostanut häntä. KÄVI TAITEELLISEN LINJAN Olen maalannut jo pienestä pitäen. Aloitin värityskirjoilla. Hän sanoo, ettei tiedä, mistä kiinnostus on peräisin. Kukaan sukulaisista ei ole ollut taiteilija. Anette Gustafsson sanoo saavansa inspiraatiota pilvisyydestä ja dramaattisesta säästä. Silloin sekä meri että taivas ovat jännittäviä.

8 8 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN Aikaisemmin Anette asui Rödhamnin saarella puolet vuodesta. Siellä hän nautti hiljaisuudesta ja rauhallisuudesta ja maalasi ennen ja jälkeen kiireistä venesesonkia. En ehdi koskaan maalaata kaikkia kuvia, jotka ovat mielessäni! Teini-ikäisenä Anette kävi elävän mallin maalauskursseilla ja lukiossa hän valitsi taidelinjan. Sitten tarkoituksena oli opiskella Konstfack -koulussa Tukholmassa, mutta niin ei käynyt. Seikkailu houkutteli! Anette työskenteli yhden vuoden au pair -tyttönä Yhdysvalloissa ja hän toimi sukellusohjaajana Välimerellä, Thaimaassa ja Karibiassa. Hän asui vuoden Ranskassa ja hän piti jonkin aikaa sukellushotellia avomiehensä kanssa Belizessä. Maalaaminen oli kuitenkin koko ajan mielessä enemmän tai vähemmän. MAALASI VEDESSÄ Oleskellessaan Karibiassa hän kokeili maalaamista veden pinnan alla. Tiesin, että tekniikka toimisi ja halusin kokeilla sitä itse. Olin tottunut olemaan veden pinnan alla. Mielestäni sukeltaminen on aina ollut hyvin meditatiivista. Anette tutki eri mahdollisuuksia ja lähti Thaimaahan, asui siellä kaksi kuukautta ja maalasi joka päivä. Rakensin erikoisvalmisteisen maalaustelineen noin kolmen metrin syvyyteen. Sukelsin sinne joka aamu ja asetuin maalaamaan öljyväreillä ohuelle muovikalvolle. Anette ei halunnut kuvata kaloja tai koralliriuttoja. Halusin kuvata tunteen! Anetten vedenalaista taidetta oli sitten näytteillä Mondial de l image sous-marine -maailmannäyttelyssä Juan Les Pinsissä Ranskassa. Tällä hetkellä veden alla maalaaminen ei ole ajankohtaista. Nyt voin vangita tunteen olematta veden alla. RÖDHAMN HOUKUTTELI Toimittuaan Belizessä sukellushotellin vetäjinä Anette ja hänen avomiehensä Christian matkustivat kotiin. Mutta he unelmoivat, että voisivat jatkaa sukellushotellin pitoa lämpimimmillä leveysasteilla talvisaikaan ja harjoittaa jonkinlaista toimintaa Ahvenanmaalla kesäaikaan.

9 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 9 Christianin perhe on asunut Ahvenanmaalla, missä heillä on jo kauan ollut kesäpaikka. Olen aina rakastanut merta ja saaristoa ja oleskelimme usein Ahvenanmaalla. Kerran kun he vierailivat Ahvenanmaalla, heille heräsi ajatus jonkin toiminnan harjoittamisesta Rödhamnissa, joka on Åländska segelsällskapetin (ÅSS) vierassatama Maarianhaminan ulkopuolella sijaitsevalla saarella. Ajoitus oli täydellinen, koska ÅSS etsi vierassataman vetäjää. Tuntui kuin olisin tullut kotiin, Anette kuvailee tunnetta, kun hän saapui Rödhamniin. PUULÄMMITTEINEN SAUNA JA VASTALEIVOTTUA LEIPÄÄ Niinpä Anette ja hänen avomiehensä ovat pitäneet vierassatamaa 13 vuotta Rödhamnissa. Viisi vuotta sitten ennen heidän Eva tyttärensä syntymää Anette asui puolet vuodesta tällä pienellä saarella. Maalasin ennen ja jälkeen veneilykautta. Minulla on aivan uskomaton tunne, kun oleskelen Rödhamnissa. Tunnen rauhaa ja sieluni ehtii mukaan. Rödhamnin vierassataman valinneet veneilijät voivat ostaa vastaleivottua leipää, he voivat saunoa puulämmitteisessä saunassa ja käydä kahvilassa. Ja tänä kesänä alamme tarjoilla kevyitä ruoka-annoksia vierailijoille. TIETOA PLUS -ALUKSESTA Plus oli 70 metriä pitkä, kolmimastoinen rautaparkki, joka oli rakennettu vuonna 1885 Hampurissa. Alus haaksirikkoutui myrskyssä Maarianhaminan ulkopuolella joulukuun 13. ja 14. päivän välisenä yönä vuonna Plus makaa Maarianhaminaan johtavan tuloväylän läheisyydessä. Aluksen perä on 17 metrin ja keula 32 metrin syvyydessä. Mastot on katkaistu tarpeeksi syvältä, jotta ne eivät estäisi alusten kulkua. Hylyn osia on pelastettu ja ne ovat nähtävissä Ahvenanmaan merenkulkumuseossa. Mm. ratti, kompassi, ankkuri ketjuineen ja talja on pelastettu. Lähde:

10 10 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 254 SUKELLUS JULKAISUPÄIVÄ TAITEILIJA Anette Gustafsson PAINOSMÄÄRÄ MAKSUARVO Inrikes (0,75 ) FDC:N HINTA (EI SIGNEERATTU) 1,30 POSTIMERKIN KOKO 32 x 36,5 mm ARKKIKOKO 2 x 15 postimerkkiä HAMMASTE 13 per 2 cm PAPERI 105 g/m² PAINOMENETELMÄ 4-värioffset PAINO The Lowe Martin Group Myös ensipäivänleima on Anette Gustafssonin suunnittelema ja se esittää sukellusnaamaria ja snorkkelia. ANETTE GUSTAFSSON Taiteilija Anette Gustafsson (s. 1966) on akvarellisti ja merimaalari. Hän asuu ja toimii Norrtäljessä Ruotsissa ja puolet vuodesta Rödhamnissa, joka sijaitsee Ahvenanmaan ulkosaaristossa. Anette on itseoppinut maalari ja osallistunut useisiin sekä yksityisettä yhteisnäyttelyihin. Hänen vedenalaista taidetta on ollut näytteillä Mondial de l image sous-marine -maailmannäyttelyssä Juan Les Pinsissä Ranskassa. Sukellus -postimerkki on Anetten ensimmäinen Posten Ålandille suunnittelema postimerkki. Hän on myös tämän vuoden toriaiheisten näyttelykorttien taiteilija. Ensipäivänkuoressa kuvataan ahvenparvea. Ahvenparvi on kuvattuna myös postimerkkiarkissa.

11 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 11 Akvarelli on minun tekniikkani. Spontaanisuus ja elävyys puhuttelevat minua! SPONTAANIA JA ELÄVÄÄ Ahvenanmaa, Rödhamn, luonto ja meri vetävät Anettea koko ajan puoleensa. Ahvenanmaa on inspiraation lähteenä, kun maalaan merta. Rödhamn on paljolti maalaamiseni perusta. Anette on kokeillut monia eri tekniikoita, mutta päätynyt yhteen. Akvarelli on minun tekniikkani, juuri sen spontaanisuus ja elävyys puhuttelevat minua. TUNNUSTUS Sukellusaiheinen postimerkki on ensimmäinen Anetten suunnittelema postimerkki. Mutta hän on myös aikaisemmin maalannut tilaustöitä. Siinä on sekä hyvät että huonot puolensa. Hauskaa on, että joutuu toisenlaiseen, uuteen aihepiiriin ja on oltava luova! Koen sen tietenkin arvostuksena ja tunnustuksena, että minua pyydettiin tekemään postimerkki. EI TODELLISUUDENMUKAINEN Postimerkkiaihe ei ollut vieras hänelle. Tehtävänä oli kuvata sukeltamista Plus -hylyn luona. Itsekin olisin valinnut saman aiheen maalattavaksi. Ajatuksena oli, että hän itse sukeltaisi Plus -hylylle, mutta hänellä ei ollut aikaa siihen. Siksi hän pyysikin avukseen taitavia sukeltajia Ahvenanmaalta. Mutta olen tietoisesti valinnut, etten kuvaa hylkyä todellisuudenmukaisesti. Todellisuudessa näkösyvyys ei ole niin hyvä kuin postimerkissä ja hylyn mastot on katkaistu. HALU EI LOPU KOSKAAN Anette on myös tämän vuoden toriaiheisten näyttelykorttien taiteilija. Se työ oli aivan toisenlaista. Aihe oli vaikeampi ja kysymyksessä oli monia kuvia. Työ vaati paljon tutkiskelua torikuvien saamiseksi kaikista maista. Kerrankin Anetten oli jätettävä meri- ja luontoaiheet maalaamisestaan. Mutta katsaus hänen tämänhetkiseen tuotantoonsa osoittaa, että meri ja luonto ovat taas aiheina. Ahvenanmaa inspiroi Anettea, kun hän maalaa merta. Rödhamnin ympäristö on paljolti perustana hänen maalaamisessaan. Ja maalaamishalu ei katoa koskaan. En ehdi koskaan maalata kaikkia kuvia, jotka ovat mielessäni, halu ei lopu koskaan!

12 12 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 252 ELOKUVATOIMINTA 100 VUOTTA JULKAISUPÄIVÄ TAITEILIJA Jonas Wilén PAINOSMÄÄRÄ MAKSUARVO 1,60 FDC:N HINTA (EI SIGNEERATTU) 2,15 POSTIMERKIN KOKO 32,00 x 36,15 mm ARKKIKOKO 2 x 15 postimerkkiä PAPERI 105 g/m² HAMMASTE 13 per 2 cm PAINOMENETELMÄ 4-värioffset PAINO The Lowe Martin Group Ensipäivänleimassa kuvataan filmin käynnistämisen lähtölaskentaa. Ensipäivänkuoren etupuolella näemme ajalle ominaisen elokuvaprojektorin mukaan kuuluvine levysoittimineen. Kuoren kääntöpuolta koristaa kuvasarja filmistä Record of the Sneeze. JONAS WILÉN Taiteilija Jonas Wilén on syntynyt Eckerössä vuonna Hän aloitti uransa sarjakuvapiirtäjänä ja piti ensimmäisen näyttelynsä jo vuonna Sen jälkeen hän on pitänyt useita yksityisnäyttelyitä niin Ahvenanmaalla kuin muuallakin Pohjolassa. Jonas tekee useimmiten eri kokoisia ja eri aiheisia öljytöitä, jotka ovat kuvaavia tai abstrakteja. Hän on työskennellyt mm. kuvittajana päivä- ja viikkolehdissä, tehnyt kirjojen, CD-levyjen ja muiden julkaisujen ja painotuotteiden kansikuvituksia. Jonas on aikaisemmin suunnitellut Juhannus (1998), Sirkus (2002), Lomanvietto (2004), Olympialaiset (2004) ja Tyttöjalkapalloilu (2007) postimerkit Posten Ålandille. Ensipäivänkuoren kääntöpuolella oleva kuvasarja toistuu myös postimerkkiarkissa. Jonas Wilén on saanut inspiraatiota Record of a Sneeze -filmistä. Filmi oli ensimmäinen, joka rekisteröitiin tekijänoikeuksin. W.K.L. Dickson teki filmin New Jerseyssä Yhdysvalloissa vuonna Postimerkissä Jonas Wilén on kuvannut valkokankaan, jossa nähdään ensimmäinen vuonna 1896 kuvattu filmisuudelma. Sitä kutsutaan The May Irwin kiss ja henkilöt ovat May Irwin ja John Rice. Postimerkin etualalla näkyy elokuvissa kävijöitä kylpylähotellissa ensiesitysvuonna 1909.

13 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 13 Elokuvatoiminta täyttää 100 vuotta Jo vuonna 1995 filmi vietti 100-vuotisjuhlaansa, mutta vasta tänä vuonna tuli kuluneeksi 100 vuotta siitä, kun Ahvenanmaa aloitti elokuvatoiminnan. Fästman emot sin vilja oli ensimmäisten esitettyjen filmien joukossa. Elokuvatoiminta aloitettiin Ahvenanmaalla tammikuussa 1909 samaan aikaan, kun Ahvenanmaa sai sähkön. Ravintoloitsija Carl Porch alkoi esittää elokuvateatteria Maarianhaminan kylpylähotellin tiloissa. Paikallislehdistä saattoi lukea, että eläviä kuvia ja filmejä esitettiin kuten Fästman emot sin vilja, Kristi lidande ja När man framkallar andar. Mutta jo maaliskuun lopulla elokuvien esitykset keskeytyivät tilojen vaihdon takia. LAKANA VALKOKANKAANA Kesäkuun lopulla elokuvateatteri avasi uusissa tiloissa, tosin varsin vaatimattomissa olosuhteissa. Salissa oli maalattia ja istuinpaikat olivat yksinkertaisia puupenkkejä. Filmiprojektori oli käsinveivattava ja lakanaa käytettiin valkokankaana. Mykkäfilmejä säestettiin äänilevymusiikilla tai elävällä musiikilla polku-urkuja soittamalla. KREIKKALAINEN TEMPPELI Elokuvaesitykset taukosivat ensimmäisen maailmansodan aikana, mutta jatkuivat vähitellen. Uusi elokuvateatteri Kinoteatern avattiin Maarianhaminan keskustassa vuonna Se muistutti kreikkalaista temppeliä. Rakennus on samalla paikalla vielä tänäkin päivänä ja sitä käytetään tällä hetkellä varastona. Elokuvateatterin toiminta jatkui, tosin sillä oli useita eri omistajia. Teatterissa syttyi tulipalo 1940-luvulla, mitä seurasi perusteelliset korjaustyöt. KOLME ELOKUVATEATTERIA Kilpaileva elokuvateatteri Bio-Rita avattiin vuonna 1938 sijaiten sekin Maarianhaminan keskustassa. Muutamaa vuotta myöhemmin oli kolmannen elokuvateatterin vuoro, jolloin Bio Savoy aloitti toimintansa niin ikään Maarianhaminassa. ENÄÄ YKSI ELOKUVATEATTERI Tänä päivänä Maarianhaminassa on jäljellä ainoastaan yksi elokuvateatteri, Bio Savoy, jossa filmiesityksiä järjestetään vain satunnaisesti. Funkis talossa sijaitsevaa Bio Savoyta kunnostetaan parhaillaan ja ahvenanmaalaiset toivovatkin, että elokuvatoiminta pääsisi käyntiin jälleen. Lähteet: Tidningen Xit, helmikuu 1995, Kjell Ekströmin artikkeli.

14 14 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN Astronomiapostimerkki, jossa reikiä Vuonna 2009 Europapostimerkin aiheena on tähtitiede. Posten Åland kuvaa postimerkissä Otavan tähtikuviota. Postimerkin tähdet on rei itetty, joten postimerkissä on seitsemän reikää. Tähtitaivaalla on 88 tähdistöä, joista noin puolet on eteläisen pallonpuoliskon taivaankannella. Eteläisen pallonpuoliskon taivaankansi ei kokonaisuudessaan näy Ahvenanmaalla. Otava on osa Ison karhun (Ursa Major) tähdistöä. Iso karhu on kolmanneksi suurin tähdistö ja Otavan tähdet ovat Ison karhun seitsemän kirkkainta tähteä. OTAVA, ASTERISMI Koska Otava on osa Isoa karhua, se ei ole tähdistö, vaan asterismi eli tähtikuvio. Otava koostuu seuraavista tähdistä: Dubhe, Merak, Phecda, Megrez, Alioth, Mizar ja Alkaid (Benetnasch). POHJANTÄHTI ON MELKEIN PAIKALLAAN Suorassa linjassa Otavan tähdistä Dubhe ja Merak on Pohjantähti, joka sijaitsee pohjoisen taivaannavan välittömässä läheisyydessä. Pohjantähti kuuluu puolestaan Pieni karhu -tähdistöön, jossa sijaitsee myös Pikku Otavan tähtikuvio. Pohjantähti on ainoa tähti, joka pysyy lähes paikallaan tähtitaivaalla, koska maapallon pohjoispuolen akseli osoittaa suoraan sitä kohti. Maapallon pyörimisliikkeestä johtuen pohjoisen pallonpuoliskon tähdet pyörivät myötäpäivään Pohjantähden ympäri noin yhden kierroksen vuorokaudessa. KREIKASTA JA EGYPTISTÄ Useat tähdistöt ovat saaneet nimensä muinaisajan Kreikasta ja Egyptistä. Sen ajan tähtitieteilijöiden mielestä tähdistöt muistuttivat eläimiä, ihmisiä ja esineitä ja he nimesivät tähdistöt niiden mukaan. KESKIYÖLLÄ 8. 9.TOUKOKUUTA Otava on kuvattu postimerkissä siinä asennossa, missä se on keskiyöllä toukokuuta Ahvenanmaalta katsottuna. Katsojan on seistävä kääntyneenä etelään tai etelä-lounaaseen päin. Taivaansinisen postimerkin erikoisuutena on, että postimerkissä on reiät tähtien kohdalla. Postimerkki tulee edukseen vaalealle kuorelle liimattuna, jolloin kuoren väri näkyy muodostaen Otavan tähtikuvion. Lähteet: Ralph Salo, ja

15 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 15 Ensipäivänleiman aiheena on tähti. 253 EUROPA, TÄHTITIEDE JULKAISUPÄIVÄ MUOTOILU Cecilia Mattsson PAINOS ARVO Europa (0,80 ) FDC:N HINTA 1,35 POSTIMERKIN KOKO 40 x 26 mm ARKKIKOKO 2 x 16 postimerkkiä HAMMASTE 13,5 per 2 cm PAPERI 105 g/m² PAINOMENETELMÄ 4-värioffset, (väliöparikeskilössä 5-värioffset) PAINO Posten Sverige Ensipäivänkuoressa on kuvattuna vanhanajan sekstantti. Sekstantti on instrumentti, jolla mitataan kulmia. Sitä käytetään enimmäkseen astronomisessa navigoinnissa, jolloin voidaan laskea taivaankappaleiden etäisyyksiä. Hopeanvärisen kuoren kääntöpuolella toistuu Otava. ROBERT JANSSON CECILIA MATTSSON Postimerkkiarkissa on kuvattuna Kassiopeia -tähdistö sekä pikku Otavan ja Otavan tähtikuviot. Kirkkaimmat tähdet on nimetty. Arkin tähdet on painettu hopeavärillä. Cecilia Mattsson (s. 1970) työskentelee graafisena muotoilijana Posten Ålandin markkinointiosastolla, missä hän vastaa mm. postimerkkituotannosta. Cecilia on aina ollut kiinnostunut teksteistä ja muodoista. Hän on saanut graafisen muotoilun ja mainonnan koulutuksen RMI Berghin ja Tammisaaren kauppaopistoissa sekä somistajan koulutuksen Vaasan Kauppaoppilaitoksessa. Hän on opiskellut myös Karjaan kansankorkeakoulun taidelinjalla. Aikaisemmin Cecilia on työskennellyt mainostoimistossa, kirjapainossa ja valokuvausliikkeessä.

16 16 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN Uusi matkustajalautta-aiheinen sarja Kesäkuussa alkaa Posten Ålandin uusi postimerkkisarja. Aiheena on matkustajalautat, jotka liikennöivät tai ovat liikennöineet Ahvenanmaalle vuodesta 1959 lähtien. Sarjan ensimmäisissä merkeissä kuvataan sekä ensimmäistä että uusinta matkustajalauttaa. Toinen kuvatuista aluksista on s/s Viking. Toinen aluksista on niin uusi, ettei sitä ole nimetty vielä. Siksi sitä kutsutaan nimellä Newbuilding S/S VIKING Kesäkuun 1. päivänä 1959 s/s Viking purjehti ensimmäisenä varsinaisena matkustajalauttana ensimatkansa Galtbystä, joka sijaitsee Turun saaristossa, Maarianhaminan kautta Gräddöhön Roslageniin 80 kilometrin päähän Tukholmasta. Aluksen omisti Rederi Ab Vikinglinjen, jonka perustajia olivat ahvenanmaalaiset Gunnar Eklund ja Henning Rundberg. SAIRAALA-ALUS TOISEN MAAILMANSODAN AIKANA S/s Vikingin nimi oli alunperin s/s Dinard ja se rakennettiin vuonna 1924 Southern Railways Company:lle. Brittiläislaivasto käytti tummansinistä, 99 metriä pitkää alusta sairaala-aluksena toisen maailmansodan aikana. S/s Dinard oli mukana mm. Normandian maihinnousussa. Toisen maailmansodan jälkeen alus rakennettiin uudelleen rautatielautasta autolautaksi ja se liikennöi Doverin ja Calaisin välillä. UNELMA TOTEUTUI S/s Vikingissä oli neljä höyrykäyttöistä turbiinia ja sen nopeus oli enimmillään 19 solmua. Lauttaan mahtui 900 kansimatkustajaa ja 85 henkilöautoa. Ulkomaanmatka oli tähän aikaan suuri seikkailu. Monen unelmana oli päästä perheen kanssa kohtuulliseen hintaan automatkalle Suomeen ja Ruotsiin ja nyt unelma toteutui. Lippujen hinnat olivat nimittäin alhaiset. Autoja ei tarvinnut enää nostaa nosturilla lautalle. S/s Vikingissä oli ramppi, jota pitkin sekä autot että kuorma-autot voitiin ajaa lautalle.

17 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 17 Ensipäivänleima kuvaa s/s Viking -alusta. 255 OCH 256 MATKUSTAJALAUTTOJA, S/S VIKING JA NEWBUILDING 2009 JULKAISUPÄIVÄ TAITEILIJA Håkan Sjöström PAINOSMÄÄRÄ 2 x MAKSUARVOT Inrikes (0,75 ) (s/s Viking) Europa (0,80 ) (Newbuilding 2009) FDC:N HINTA (EI SIGNEERATTU) 2,10 POSTIMERKKIEN KOKO 35,4 X 26 mm ARKKIEN KOKO 2 x 20 postimerkkiä HAMMASTE 13 per 2 cm PAPERI 110 g/m² PAINOMENETELMÄ 4-värioffset PAINO Cartor Security Printing Kummassakin postimerkkiarkissa kuvataan samat matkustajalautat kuin postimerkeissä. HÅKAN SJÖSTRÖM Ahvenanmaan ensimmäinen matkustajalautta, s/s Viking, on kuvattuna ensipäivänkuoressa. Taiteilija Håkan Sjöströmin (s. 1933) katsotaan tänä päivänä olevan yksi Skandinavian etevimpiä merimaalareita. Maalaaminen oli aina ollut tärkeää Håkanille. Suoritettuaan ekonomintutkinnon hän pääsi töihin turkulaiselle telakalle ja työskenteli siellä eläkkeelle siirtymiseen saakka. Työn ohella hän maalasi telakan uudisrakennuksia. Håkan on maalannut alusten kuvia myös useille varustamoille, mm. Viking Linelle. Tämän lisäksi hän on tehnyt kuvituksia aikakauslehtiin ja kirjoihin. Hänellä on jäljellä vielä tiettyjä merimaalaustehtäviä. Nämä ovat Håkanin ensimmäiset postimerkit Posten Ålandille.

18 18 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN Maksimikorteissa on porto betalt -tunnus. Kesäkuun 1. päivänä ilmestyy myös kaksi maksimikorttia, joissa näemme postimerkeissä kuvatut lautat toisesta näkökulmasta kuvattuina. Monen unelmana oli päästä perheen kanssa kohtuulliseen hintaan automatkalle Suomeen ja Ruotsiin ja nyt unelma toteutui. ROMUTETTIIN 1973 Kehitystä aikaisemmin jarruttaneet sodanjälkeiset matkustus- ja valuuttarajoitukset oli poistettu ja passivapaus Pohjoismaitten välillä teki matkustamisen helpoksi. Tämän ansiosta s/s Viking maksoi itsensä takaisin jo ensimmäisenä kesänä. S/s Viking liikennöi reitillä Sen jälkeen se jäi Maarianhaminaan ja romutettiin lopulta vuonna 1973 Helsingissä. Tämän vuoden postimerkkikelloa koristaa Viking Linen uusi lautta, jonka arvioidaan tulevan liikenteeseen tämän vuoden lopussa tai ensi vuoden alussa. Kellon hinta on 17 ja se ilmestyy myös 1. kesäkuuta. Kellojen valmistusmäärä on kappaletta. EI NIMETTY Toinen kahdesta 1. kesäkuuta ilmestyvästä postimerkistä kuvaa Viking Linen uutta alusta, joka alkaa liikennöidä Kapellskärin ja Maarianhaminan välillä. Sen arvioidaan tulevan liikenteeseen tämän vuoden lopussa tai ensi vuoden alussa. Tällä hetkellä alusta rakennetaan Astilleros de Sevillan telakalla Espanjassa. Alus on ensimmäinen uudisrakennus, joka on tarkoitettu lyhyen matkan

19 Kesäkuun 1. päivänä 1959 s/s Viking purjehti ensimmäisenä varsinaisena matkustajalauttana ensimatkansa Galtbystä Turun saaristosta Maarianhaminan kautta Gräddöhön Roslageniin. ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 19 reitille Ahvenanmeren ylittämiseen. Alusta ei ollut vielä nimetty tätä tekstiä kirjoitettaessa ja postimerkkejä painettaessa. Siksi sitä kutsutaan nimellä Newbuilding METRIÄ PITKÄ Alukseen mahtuu matkustajaa ja 320 henkilöautoa. Matkanopeus on 22 solmua. Maarianhaminan ja Kapellskärin väliseen ylitykseen kuluva aika lyhenee puolella tunnilla, joten matka kestää vain kaksi tuntia. Newbuilding 2009 on 133 metriä pitkä ja 21,9 metriä leveä. SAI PIAN KILPAILIJAN S/s Vikingin katsotaan siis olevan ensimmäinen matkustajalautta, joka liikennöi Ahvenanmaalle. Rederi Ab Vikinglinjen aloitti sillä matkustajaliikenteen 1. kesäkuuta Vain viisi päivää myöhemmin ruotsalainen varustamo Ab Slite aloitti myös liikennöinnin. Se liikennöi Simpnäsistä Ruotsista Maarianhaminaan uudelleen rakennetulla Slite -rahtilaivalla. POSTIMERKKISARJA Matkustajalautta-aiheinen postimerkkisarja alkaa tänä vuonna. Suunnitteilla on, että sarja jatkuu useita vuosia eteenpäin. Merenkulku on aina ollut tärkeää ahvenanmaalaisille ja se onkin välttämätöntä, jos haluaa matkustaa Ahvenanmaalle tai sieltä pois. Siksi valittavana onkin useita eri varustamoita ja matkustajalauttoja tulevien postimerkkien aiheita päätettäessä. Lähteet: Viking Line i backspegeln, Thor-Alf Eliasson, Sjövägen till Sverige, Matts Dumell ja

20 20 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 257 MINUN POSTIMERKKINI, SAARIKISAT 2009 Ensipäivänleima on pisaranmuotoinen ja se perustuu Saarikisojen mitalien muotoon. Leiman keskellä näemme kisojen virallisen logon. JULKAISUPÄIVÄ VALOKUVAAJA Daniel Eriksson MAKSUARVO Världen (0,90 ) FDC:N HINTA 1,45 POSTIMERKIN KOKO 45,99 x 30,30 mm VIHKON KOKO 286 x 66 mm, 8 x 1 postimerkki HAMMASTE Turvahammaste PAINOMENETELMÄ 4-värioffset PAINO Cartor Security Printing Vihkon kannessa näemme huutosakin. Heidän kasvoihin on maalattu kaikkien saarikisoihin osallistuvien maiden liput. DANIEL ERIKSSON Valokuvaaja Daniel Eriksson (s. 1968) on syntynyt ja varttunut Ahvenanmaalla. Suoritettuaan ylioppilastutkinnon hän alkoi työskennellä valokuvaajana Tidningen Åland -lehdessä. Kiinnostus valokuvaamista kohtaan heräsi jo teini-iässä, jolloin hän jo työskenteli Tidningen Åland -lehden palveluksessa. Daniel työskentelee myös freelance-valokuvaajana. Hän on julkaissut joukon valokuvakirjoja mm. kirjan merilintujen metsästyksestä Ahvenanmaalla. Tänä vuonna Posten Åland julkaisee kaksi Daniel Erikssonin suunnittelemaa postimerkkiä. Ensipäivänkuoren sekä etu- että kääntöpuolella kuvataan juoksuratoja.

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat Matkatyö vie miestä 5.4.2001 07:05 Tietotekniikka on helpottanut kokousten valmistelua, mutta tapaaminen on silti arvossaan. Yhä useampi suomalainen tekee töitä lentokoneessa tai hotellihuoneessa. Matkatyötä

Lisätiedot

Tilaa postimerkit tässä tai osoitteella Tee kestotilaus Fär-saarten postimerkeistä

Tilaa postimerkit tässä tai osoitteella  Tee kestotilaus Fär-saarten postimerkeistä Tilaa postimerkit tässä tai osoitteella www.lape.net Määra Til. no. Tuote Hinta EUR Yhteensä EUR (toimituskulut lisätään) FA1404 - F31 Tee kestotilaus Fär-saarten postimerkeistä Kyllä kiitos, tilaan Fär-saaret

Lisätiedot

Näyttelypaikka «Koko totuus Suomesta» Baltian merifestivaalilla

Näyttelypaikka «Koko totuus Suomesta» Baltian merifestivaalilla Näyttelypaikka «Koko totuus Suomesta» Baltian merifestivaalilla Baltian merifestivaali 2011 2-5. kesäkuuta 2011, Pietari, Lenexpo-messukeskus 1 Kutsumme teidät osallistumaan Baltian merifestivaalille ja

Lisätiedot

Ranska, Chamonix TAMMIKUU

Ranska, Chamonix TAMMIKUU Ranska, Chamonix TAMMIKUU Tulin Ranskaan 2.1.2013 Riitan & Katjan kanssa. Oltiin hotelilla, joskus 9 jälkeen illalla. Sain oman huoneen ja näytettiin pikaisesti missä on suihkut ja vessat. Ensimmäisenä

Lisätiedot

Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? ruma

Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? ruma Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? kaunis pimeä viileä rauhallinen raikas virkistävä ikävä Viihdyn täällä. ruma valoisa lämmin levoton tunkkainen unettava kiinnostava Haluan pois täältä! CC Kirsi

Lisätiedot

EI MIKÄÄN NÄISTÄ. KUVITETTU MINI-MENTAL STATE EXAMINATION Ohjeet viimeisellä sivulla. 1. Mikä vuosi nyt on? 2. Mikä vuodenaika nyt on?

EI MIKÄÄN NÄISTÄ. KUVITETTU MINI-MENTAL STATE EXAMINATION Ohjeet viimeisellä sivulla. 1. Mikä vuosi nyt on? 2. Mikä vuodenaika nyt on? POTILAS: SYNTYMÄAIKA: TUTKIJA: PÄIVÄMÄÄRÄ: 1. Mikä vuosi nyt on? 2000 2017 2020 1917 EI MIKÄÄN NÄISTÄ 2. Mikä vuodenaika nyt on? KEVÄT KESÄ SYKSY TALVI 3. Monesko päivä tänään on? 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Lisätiedot

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Halusin lähteä ulkomaille työssäoppimaan sekä tutustumaan pieneksi aikaa toiseen maahan ja kulttuuriin. Kuusi

Lisätiedot

YKSIKKÖ Pääte on aina -N. Se liittyy sanan taipuneeseen vartaloon. Kenen auto tuo on? - Aleksanterin - Liian. Minkä osia oksat ovat?

YKSIKKÖ Pääte on aina -N. Se liittyy sanan taipuneeseen vartaloon. Kenen auto tuo on? - Aleksanterin - Liian. Minkä osia oksat ovat? GENETIIVI yksikkö -N KENEN? MINKÄ? monikko -DEN, -TTEN, -TEN, -EN YKSIKKÖ Pääte on aina -N. Se liittyy sanan taipuneeseen vartaloon. Kenen auto tuo on? - Aleksanterin - Liian Minkä osia oksat ovat? puu

Lisätiedot

NRO 2 2009 SUOMI ALLAN YHDISTÄÄ KAKSI AMMATTIA. www.posten.ax

NRO 2 2009 SUOMI ALLAN YHDISTÄÄ KAKSI AMMATTIA. www.posten.ax NRO 2 2009 SUOMI ALLAN YHDISTÄÄ KAKSI AMMATTIA www.posten.ax Tavataan messuilla! Se, että on lähellä asiakasta ja voi palvella henkilökohtaisesti. Se, että asiakas on entuudestaan tuttu, ei vain ulkonäöltään

Lisätiedot

Simo Sivusaari. Nuori puutarhuri

Simo Sivusaari. Nuori puutarhuri Simo Sivusaari Simo Yrjö Sivusaari syntyi 26.10.1927 Vaasassa. Hän kävi kolmivuotisen puutarhaopiston ja on elättänyt perheensä pienellä taimi- ja kukkatarhalla. Myynti tapahtui Vaasan torilla ja hautausmaan

Lisätiedot

kielipassi Moduuli 1

kielipassi Moduuli 1 kielipassi Moduuli 1 minä ja lähipiiri MINÄ / IHMINEN / MODUULI 1 / A1.3 Osaan kertoa perustiedot itsestäni kirjallisesti ja suullisesti. Osaan vastata henkilötietokysymyksiin. Osaan täyttää henkilötietolomakkeen.

Lisätiedot

Ty össäoppimi nen 9.1 -.6.2. 2013 Paikassa Blue Explorers Dive Center, Taurito Bay, Gran Canaria, Espanja

Ty össäoppimi nen 9.1 -.6.2. 2013 Paikassa Blue Explorers Dive Center, Taurito Bay, Gran Canaria, Espanja Ty össäoppimi nen Tuula Pekkala LHM11 Kalajoen ammattiopisto Ty össäoppimi nen 9.1 -.6.2. 2013 Paikassa Blue Explorers Dive Center, Taurito Bay, Gran Canaria, Espanja Gran Canaria on Espanjalle kuuluva

Lisätiedot

KATUKIIT TIEDOTUSLEHTI 1/99

KATUKIIT TIEDOTUSLEHTI 1/99 KATUKIIT TUKIITÄJÄ JÄT TIEDOTUSLEHTI 1/99 www.katukiitajat.fi.fi Hei taas kaikki vanhat ja uudet jäsenet! Taas on yksi luisteluvuosi takana ja pikkujoulut juhlittu. Porukkaa olikin mukavasti paikalla.

Lisätiedot

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni.

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni. Welcome to my life Kohtaus X: Vanhempien tapaaminen Henkilöt: Sari Lehtipuro Petra, Sarin äiti Matti, Sarin isä Paju (Lehtipurot ja Paju istuvat pöydän ääressä syömässä) Mitäs koulua sinä Paju nyt käyt?

Lisätiedot

Kenguru 2013 Ecolier sivu 1 / 8 (4. ja 5. luokka)

Kenguru 2013 Ecolier sivu 1 / 8 (4. ja 5. luokka) Kenguru 2013 Ecolier sivu 1 / 8 3 pistettä 1. Missä kuviossa mustia kenguruita on enemmän kuin valkoisia kenguruita? Kuvassa D on 5 mustaa kengurua ja 4 valkoista. 2. Nelli haluaa rakentaa samanlaisen

Lisätiedot

kevät 2016 Kuva: Anna Rytkönen Vuoden tunnus: Kaikki, minkä teette, tehkää rakastavin mielin! 1. Kor. 16:14

kevät 2016 Kuva: Anna Rytkönen Vuoden tunnus: Kaikki, minkä teette, tehkää rakastavin mielin! 1. Kor. 16:14 kevät 2016 Kuva: Anna Rytkönen Vuoden tunnus: Kaikki, minkä teette, tehkää rakastavin mielin! 1. Kor. 16:14 Tervehdys Turun NNKY jäsen Taas saimme käyntiin uuden toimintavuoden. Tämä vuosi on juhlavuotemme.

Lisätiedot

Vas. Tina ja keskellä Thaimaalaisia joita kävimme tapaamassa ja lahjoittamassa thaimaalaista ruokaa, jota oli tuotu Kirkolle jaettavaksi.

Vas. Tina ja keskellä Thaimaalaisia joita kävimme tapaamassa ja lahjoittamassa thaimaalaista ruokaa, jota oli tuotu Kirkolle jaettavaksi. Kaija Grundell Kaohsiung, Taiwan 29.04.2016 Terveiset kesäisen kuumasta Kaohsiungista! Päivälämpötila jo yli +30! Kielenopiskeluni päättyi helmikuun lopussa. Alla kuvassa opettajiani ja takarivissä opiskelutovereita,

Lisätiedot

Kun olin syönyt, menin nukkumaan. Naapuri kertoi, että hän oli ostanut uuden auton.

Kun olin syönyt, menin nukkumaan. Naapuri kertoi, että hän oli ostanut uuden auton. AIKAMUODOT PLUSKVAMPERFEKTI JA AIKAMUOTOJEN KERTAUSTA Kun olin syönyt, menin nukkumaan. Naapuri kertoi, että hän oli ostanut uuden auton. PLUSKVAMPERFEKTIN KÄYTTÖ PLUSKVAMPERFEKTI kertoo, mitä oli tapahtunut,

Lisätiedot

Joulukauppa Jaana Kurjenoja

Joulukauppa Jaana Kurjenoja Joulukauppa 2016 Taustaa Joulukauppaa yleisesti kuvaavien laskelmien taustatilastot ovat Tilastokeskuksesta. Kantar TNS toteutti otokseen perustuvan kuluttajakyselyn marraskuussa 2016. Kysely toteutettiin

Lisätiedot

Hyvät Castrén-suvun jäsenet

Hyvät Castrén-suvun jäsenet Huhtikuussa 2015 Hyvät Castrén-suvun jäsenet ON KULUNUT viisi vuotta kun olimme koolla Helsingissä. Kuluvan kauden aikana julkaistiin ajantasainen sukukalenteri Castrén-suku 2012 ja aloitettiin uuden kirjan

Lisätiedot

ESITTELYSSÄ KURT ARRIGO

ESITTELYSSÄ KURT ARRIGO ESITTELYSSÄ KURT ARRIGO Olet kuuluisa merenalaisen valokuvauksen asiantuntija. Koska ja kuinka alkoi tämä sinun "urasi" merten salaperäisen luonnon vangitsijana? En oikeastaan koskaan varsinaisesti päättänyt

Lisätiedot

Näillä aiheilla Nikon haluaa rohkaista kuvaajia luovaan ilmaisuun ja kannustaa heitä kuvaamaan ihmisten iloa kaikkialla maailmassa.

Näillä aiheilla Nikon haluaa rohkaista kuvaajia luovaan ilmaisuun ja kannustaa heitä kuvaamaan ihmisten iloa kaikkialla maailmassa. Nyt saat tilaisuuden koskettaa maailmaa. Nikonin kansainvälinen valokuvauskilpailu 2008-2009 5.6.2008 Maailman tunnetuimpiin valokuvauskilpailuihin kuuluva Nikon Photo Contest International järjestetään

Lisätiedot

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) minä

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) minä Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) 1 minä Minä olen. Minä laulan. Minä tanssin. Minä maalaan. Minä väritän. Minä piirrän. Minä otan. Minä myyn. Minä istun. = Olen. = Laulan.

Lisätiedot

HELSINGIN MATKAILUTILASTOT JOULUKUU 2016

HELSINGIN MATKAILUTILASTOT JOULUKUU 2016 HELSINGIN MATKAILUTILASTOT JOULUKUU 2016 Rekisteröidyt yöpymiset lisääntyivät kaksi prosenttia Joulukuussa 2016 Helsingissä kirjattiin 264 000 yöpymistä, joista suomalaisille 122 500 ja ulkomaalaisille

Lisätiedot

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen?

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen? 5. Vastaa kysymyksiin (kpl1) Onko sinulla sisaruksia? Asuuko sinun perhe kaukana? Asutko sinä keskustan lähellä? Mitä sinä teet viikonloppuna? Oletko sinä viikonloppuna Lahdessa? Käytkö sinä usein ystävän

Lisätiedot

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti Joki Minä asun omakotitalossa. Talo sijaitsee Kemijärven rannan lähellä. Talon ja rannan välimatka on noin 20 metriä. Tänä keväänä Kemijoen pinnan jää alkoi sulaa aikaisemmin kuin ennen. Kaiken jään sulamisen

Lisätiedot

SANATYYPIT PERUSOPINNOT 2 KOULUTUSKESKUS SALPAUS

SANATYYPIT PERUSOPINNOT 2 KOULUTUSKESKUS SALPAUS SANATYYPIT LÄMMIN TAKKI LÄMPIMÄT TAKIT KAUNIS NAINEN KAUNIIT NAISET SANATYYPIT JA VARTALOT nominatiivi Kuka? Mikä? Millainen? t-monikko Ketkä? Mitkä? Millaiset? vartalo genetiivi Kenen? Minkä? Millaisen?

Lisätiedot

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry Outi Rossi JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa Kuvittanut Susanna Sinivirta Fida International ry JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa, 4. painos C Outi Rossi Kuvitus Susanna Sinivirta Fida International ry Kirjapaino

Lisätiedot

7 keinoa lisätä kirjasi myyntiä

7 keinoa lisätä kirjasi myyntiä 7 keinoa lisätä kirjasi myyntiä montako tietokirjaa pitää myydä, että olisit suomessa bestseller? Bestseller-listalle Suomessa tietokirjalla on päässyt vuonna 2014 jos on myynyt yli 13500 kappaletta tai

Lisätiedot

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Sunny Beach on upea rantalomakohde Mustanmeren rannikolla Bulgariassa. Kohde sijaitsee 30 kilometrin päässä Burgasista pohjoiseen. Sunny Beachin

Lisätiedot

Kenguru 2010 Ecolier (4. ja 5. luokka) sivu 1 / 6

Kenguru 2010 Ecolier (4. ja 5. luokka) sivu 1 / 6 Kenguru 2010 Ecolier (4. ja 5. luokka) sivu 1 / 6 NIMI LUOKKA/RYHMÄ Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto.

Lisätiedot

Kesäkuun työllisyyskatsaus 2014

Kesäkuun työllisyyskatsaus 2014 NÄKYMIÄ KESÄKUU 2014 POHJANMAAN ELY-KESKUS Kesäkuun työllisyyskatsaus 2014 Julkaisuvapaa 22.7.2014 klo 9.00 Ulkomaalaisten, naisten ja nuorten työttömyys kasvaa. Kesäkuun lopussa työttömiä oli 10 288 henkilöä,

Lisätiedot

KESÄTYÖNTEKIJÄT JA LOMAT PK-YRITYKSISSÄ

KESÄTYÖNTEKIJÄT JA LOMAT PK-YRITYKSISSÄ tutkimus KESÄTYÖNTEKIJÄT JA LOMAT PK-YRITYKSISSÄ 2009 1 Tiivistelmä Yrittäjien lomat Suomen Yrittäjien maaliskuun 2009 lopussa tekemässä jäsenkyselyssä tiedusteltiin yrittäjiltä lomista ja lomatoiveista

Lisätiedot

AIKAMUODOT. Perfekti

AIKAMUODOT. Perfekti AIKAMUODOT Perfekti ???! YLEISPERFEKTI Puhumme menneisyydestä YLEISESTI, mutta emme tiedä tarkasti, milloin se tapahtui Tiesitkö, että Marja on asunut Turussa? Minä olen käynyt usein Kemissä. Naapurit

Lisätiedot

Rakkaat Dikonin turvakodin ystävät ja tukijat

Rakkaat Dikonin turvakodin ystävät ja tukijat Kummikirje 1-2016 3.5. 2016 Rakkaat Dikonin turvakodin ystävät ja tukijat Olen uusi Venäjän alueen kummityön kordinaattori Ammi Kallio. Tämä on ensimmäinen kummikirje, jonka kirjoitan teille alueelta.

Lisätiedot

RAPORTTI ISMMN KONFERENSSISTA 2014 ERI KANSAKUNNAT, YKSI KAIPAUS HENKEÄSALPAAVA AVAJAISSEREMONIA

RAPORTTI ISMMN KONFERENSSISTA 2014 ERI KANSAKUNNAT, YKSI KAIPAUS HENKEÄSALPAAVA AVAJAISSEREMONIA 2 RAPORTTI ISMMN KONFERENSSISTA 2014 ISMMN Johtajuuskonferenssi 2014 jumalan miehen, pastori Chrisin, kanssa oli historiallinen ja elämää muuttava. Se oli erityisen muutoksen ja Pyhän Hengen välittämisen

Lisätiedot

KONKAKUMPU. Tarjolla hyvä elämä Fiskarsista

KONKAKUMPU. Tarjolla hyvä elämä Fiskarsista KONKAKUMPU Tarjolla hyvä elämä Fiskarsista KONKAKUMPU Tarjolla hyvä elämä Fiskarsissa! Kuvittele että voisit saada parhaat palat sekä maaseudusta että kaupungista. Luonto ja historia olisivat lähellä,

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesuksen ihmeitä

Nettiraamattu lapsille. Jeesuksen ihmeitä Nettiraamattu lapsille Jeesuksen ihmeitä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Muistiinpanoja. connaisseur card, pl 51, 02701 kauniainen. puh: (09) 2319 3848. e-mail: asiakaspalvelu@ccard.fi www.ccard.fi

Muistiinpanoja. connaisseur card, pl 51, 02701 kauniainen. puh: (09) 2319 3848. e-mail: asiakaspalvelu@ccard.fi www.ccard.fi Muistiinpanoja Olen tilannut: Toimituspäivä: Korttinumeroni: Tärkeätä tietoa toimituksestasi Toimitusvaihtoehto 1 Itellan pakettipalvelu toimittaa lahjasi suoraan valittuun osoitteeseen klo 08.00-16.00.

Lisätiedot

Kenguru 2013 Benjamin sivu 1 / 7 (6. ja 7. luokka) yhteistyössä Pakilan ala-asteen kanssa

Kenguru 2013 Benjamin sivu 1 / 7 (6. ja 7. luokka) yhteistyössä Pakilan ala-asteen kanssa Kenguru 2013 Benjamin sivu 1 / 7 Nimi Ryhmä Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Väärästä vastauksesta

Lisätiedot

REIPPAAN TYTöN URAPOLKU. Evaitaä uraohjaukseen 9.10 Emilia Mahlio

REIPPAAN TYTöN URAPOLKU. Evaitaä uraohjaukseen 9.10 Emilia Mahlio REIPPAAN TYTöN URAPOLKU Evaitaä uraohjaukseen 9.10 Emilia Mahlio Olipa kerran reipas tyttö, joka oli niin reipas ettei hänestä tarvinnut huolta kantaa. Hän piti puolensa, ilmaisi asiansa, lunasti lupauksensa

Lisätiedot

MAINOSTILA MAINOSTILA MAINOSTILA. Maisema Luonto 2012 MAINOSTILA. Koko: 290 x 400 mm + mainostila

MAINOSTILA MAINOSTILA MAINOSTILA. Maisema Luonto 2012 MAINOSTILA. Koko: 290 x 400 mm + mainostila Kalenterit 2012 Maisema 2012 Koko: 290 x 400 mm 12 lehteä, kansi + pohjapahvi vaikuttavat maisemakuvat tilaa omille merkinnöille 1022 Luonto 2012 Koko: 232 x 330 mm 12 lehteä, kansi + pohjapahvi raikkaat

Lisätiedot

Saisinko nimikirjoituksenne, Herra Presidentti?

Saisinko nimikirjoituksenne, Herra Presidentti? 104 LÄHIKUVA 2/2016 Tomi Lindblom VTT Saisinko nimikirjoituksenne, Herra Presidentti? Kirjoittaja on VTT ja viestintäyrittäjä, jolla on yksi maamme laajimmista yksityisomistuksessa olevista nimikirjoituskokoelmista.

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

Verkkokauppa Pohjoismaissa. Kuluttajatutkimus: Pohjoismaiden joulukauppa 2016 Verkkokauppa Pohjoismaissa

Verkkokauppa Pohjoismaissa. Kuluttajatutkimus: Pohjoismaiden joulukauppa 2016 Verkkokauppa Pohjoismaissa Verkkokauppa Pohjoismaissa Kuluttajatutkimus: Pohjoismaiden joulukauppa 2016 Verkkokauppa Pohjoismaissa Pohjoismaiset kuluttajat aikovat tehdä joululahjaostoksia verkosta 2,0 miljardilla eurolla tänä vuonna

Lisätiedot

Porvoon Ajot 2013/Borgå Akilles Cykling

Porvoon Ajot 2013/Borgå Akilles Cykling Porvoon Akilles pyöräilyjaosto/borgå Akilles 18.2.2013 Syntynyt kesäkuussa 1992 Aloitti kilpapyöräilyn 2004 M-12 sarjassa Ylioppilas 2012 Mäntsälän lukiosta Aloittaa lokakuussa 2012 varusmiespalveluksen

Lisätiedot

Graafinen teollisuus Suomessa Tilannekatsaus toukokuu 2015. 13.5.2015, Lasse Krogell

Graafinen teollisuus Suomessa Tilannekatsaus toukokuu 2015. 13.5.2015, Lasse Krogell Graafinen teollisuus Suomessa Tilannekatsaus toukokuu 2015 13.5.2015, Lasse Krogell Yritysrakenne 2007-2013 TOL 181 Painaminen ja siihen liittyvät palvelut Lähde: Tilastokeskus Yrityksiä Henkilöstö Liikevaihto

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Jeesuksen ihmeitä

Nettiraamattu. lapsille. Jeesuksen ihmeitä Nettiraamattu lapsille Jeesuksen ihmeitä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Matkailun kehitys

Matkailun kehitys Matkailun kehitys 2014 7.4.2015 Lähde: Tilastokeskus. Luvut perustuvat ennakkotietoihin. Venäläismatkailijoiden katokäänsi ulkomaiset yöpymiset laskuun Suomessa kirjattiin 5 697 300 ulkomaista yöpymistä

Lisätiedot

Kenguru 2013 Ecolier sivu 1 / 6 (4. ja 5. luokka) yhteistyössä Pakilan ala-asteen kanssa

Kenguru 2013 Ecolier sivu 1 / 6 (4. ja 5. luokka) yhteistyössä Pakilan ala-asteen kanssa Kenguru 2013 Ecolier sivu 1 / 6 NIMI LUOKKA Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Väärästä vastauksesta

Lisätiedot

SUOMEN MERIPELASTUSSEURA. Koulutuspäivät 2008 Viestintä Sadri Wirzenius

SUOMEN MERIPELASTUSSEURA. Koulutuspäivät 2008 Viestintä Sadri Wirzenius 1 SUOMEN MERIPELASTUSSEURA Koulutuspäivät 2008 Viestintä Sadri Wirzenius KALENTERI 2008 Tammikuu Vapaaehtoinen meripelastaja 1/2008 Helmikuu Vene 08 Båt messut Helsingissä Trossin markkinointi käyntiin

Lisätiedot

Minä varoitan teitä nyt. Tarinastani on tulossa synkempi.

Minä varoitan teitä nyt. Tarinastani on tulossa synkempi. Viima Viima Teräs ei ole mikään paha poika, mutta ei hän kilttikään ole. Hänen viimeinen mahdollisuutensa on koulu, joka muistuttaa vähän akvaariota ja paljon vankilaa. Heti aluksi Mahdollisuuksien talossa

Lisätiedot

Keski-Suomen luontomuseo

Keski-Suomen luontomuseo Keski-Suomen luontomuseo Tehtävät 0-1 lk. Tässä näet museon pohjapiirroksen. Se on meidän karttamme tällä kierroksella. Hei! Olen oppaasi Kalle. Kun teet ristikon saat tietää, mikä eläin minä olen. 1.

Lisätiedot

Yhteenveto Kansalliskielistrategia-hankkeen kyselystä: Kuinka käytät kansalliskieliäsi?

Yhteenveto Kansalliskielistrategia-hankkeen kyselystä: Kuinka käytät kansalliskieliäsi? Kansalliskielistrategia-hanke Valtioneuvoston kanslia Projektisihteeri Karin Hautamäki VNK009:00/2011 Yhteenveto Kansalliskielistrategia-hankkeen kyselystä: Kuinka käytät kansalliskieliäsi? Kansalliskielistrategia-hanke

Lisätiedot

Syyskuun työllisyyskatsaus 2014

Syyskuun työllisyyskatsaus 2014 NÄKYMIÄ SYYSKUU 2014 POHJANMAAN ELY-KESKUS Syyskuun työllisyyskatsaus 2014 Julkaisuvapaa 21.10.2014 klo 9.00 Nuorisotyöttömyys jatkaa ennätyskorkealla tasolla. Erityisasiantuntijoiden, palvelu- ja myyntityöntekijöiden

Lisätiedot

Taloyhtiön asukkaiden kuulumisia. Kaaduin takahuoneessa ja kaikki muut työntekijät nauroivat KATSO YLLÄTYSTULOS!

Taloyhtiön asukkaiden kuulumisia. Kaaduin takahuoneessa ja kaikki muut työntekijät nauroivat KATSO YLLÄTYSTULOS! TOIMITTAJAT PISTIVÄT KESÄN JÄÄTELÖT JÄRJESTYKSEEN SIVU 3 KATSO YLLÄTYSTULOS! Kaaduin takahuoneessa ja kaikki muut työntekijät nauroivat -Rasmus SIVU 2 Taloyhtiön asukkaiden kuulumisia. SIVU 6 KUINKA KAUPPA

Lisätiedot

äijäjooga Äijäjoogin kalenteri 2009 jhl:n oma painos

äijäjooga Äijäjoogin kalenteri 2009 jhl:n oma painos äijäjooga ÄIJÄJOOGAN PÄÄSYVAATIMUKSET: Riittävän kankea Lattia on kurkottaessa pelottavan kaukana Sukupuoli: ÄIJÄ Kyky hengittää sisään ja ulos Halu kilpailuvapaaseen vyöhykkeeseen Posketon uteliaisuus

Lisätiedot

Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA. Veszprém, Unkari. Aika 18.3. 12.4.

Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA. Veszprém, Unkari. Aika 18.3. 12.4. 1 Mervi Matinlauri Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö RAPORTTI 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA Paikka Veszprém, Unkari Aika 18.3. 12.4.2007 1. Taustatyö ja kohteen kuvaus Tavoitteenani

Lisätiedot

Kesä 2015 elävää historiaa joka päivä!

Kesä 2015 elävää historiaa joka päivä! TALOMUSEO GLIMS Kesä 2015 elävää historiaa joka päivä! Kuva: Olli Hakamies Glimsintie 1, Espoo (Jorvin sairaalan vieressä) www.espoonkaupunginmuseo.fi TALOMUSEO GLIMS Glimsintie 1, 02740 Espoo (Jorvin

Lisätiedot

Kenguru 2014 Student sivu 1 / 8 (lukion 2. ja 3. vuosi)

Kenguru 2014 Student sivu 1 / 8 (lukion 2. ja 3. vuosi) Kenguru 2014 Student sivu 1 / 8 Nimi Ryhmä Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Väärästä vastauksesta

Lisätiedot

Tehtävä 1 2 3 4 5 6 7 Vastaus

Tehtävä 1 2 3 4 5 6 7 Vastaus Kenguru Benjamin, vastauslomake Nimi Luokka/Ryhmä Pisteet Kenguruloikka Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Jätä ruutu tyhjäksi,

Lisätiedot

Kenguru 2016 Benjamin (6. ja 7. luokka)

Kenguru 2016 Benjamin (6. ja 7. luokka) sivu 1 / 8 NIMI LUOKKA Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Väärästä vastauksesta saat miinuspisteitä

Lisätiedot

Valitse jokaiseen lauseeseen sopiva kysymyssana vastauksen mukaan:

Valitse jokaiseen lauseeseen sopiva kysymyssana vastauksen mukaan: Kero, mitä menet tekemään. Malli: Menen yliopistoon Menen yliopistoon opiskelemaan. Menen kauppaan 5. Menen uimahalliin Menen kotiin 6. Menen kahvilaan Menen ravintolaan 7. Menen pankkiin 4. Menen kirjastoon

Lisätiedot

Kiimingin Koiraharrastajat Ry 29.12.2008 info(@)kiiminginkoiraharrastajat.com

Kiimingin Koiraharrastajat Ry 29.12.2008 info(@)kiiminginkoiraharrastajat.com 1 Jäsentiedote 4/2008 Vuosi on taas lopuillaan ja siten on myös vuoden viimeisen jäsentiedotteen aika. Haluamme kehittää toimintaamme yhdessä KiiKon jäsenten kanssa ja tätä varten olemme koonneet kyselyn,

Lisätiedot

Toivotamme hyvää ja rauhaisaa joulunaikaa, ja laulun täyttämää tulevaa vuotta!

Toivotamme hyvää ja rauhaisaa joulunaikaa, ja laulun täyttämää tulevaa vuotta! Puheenjohtaja Sihteeri Taiteellinen johtaja Helena Toivanen Irma Pakarinen Rita Varonen Laulutalo, Kauppakatu 51 Laulutalo, Kauppakatu 51 Kilpisenkatu 14 a 13 80100 Joensuu 80100 Joensuu 40100 Jyväskylä

Lisätiedot

Tervetuloa kouluun... 4. Nyt vehkeillään...108. Kotiseudun kasveja ja eläimiä..16. Opin ottamaan vastuuta...124. Kartta tutuksi...

Tervetuloa kouluun... 4. Nyt vehkeillään...108. Kotiseudun kasveja ja eläimiä..16. Opin ottamaan vastuuta...124. Kartta tutuksi... Tervetuloa kouluun... 4 1. Kouluvuosi alkaa...6 2. Hyvä yhteishenki on kaikkien vastuulla...8 3. Liikenne on yhteispeliä...10 4. Polkupyörä on ajoneuvo...12 Kotiseudun kasveja ja eläimiä..16 5. Maitohorsma

Lisätiedot

Jokkarin Sanomat on Lopen Joentaan koulun 5.-6.-luokkalaisten tekemä koululehti. Kuvat: Curly ry

Jokkarin Sanomat on Lopen Joentaan koulun 5.-6.-luokkalaisten tekemä koululehti. Kuvat: Curly ry Jokkarin Sanomat on Lopen Joentaan koulun 5.-6.-luokkalaisten tekemä koululehti. Kuvat: Curly ry Sisällysluettelo 3 Mikä on Jokkarin Sanomat? 4 Opettajanhuoneessa suuria muutoksia 5 Kisakuume nousee -

Lisätiedot

Matkailun kehitys

Matkailun kehitys Matkailun kehitys 2015 3.3.2015 Lähde: Tilastokeskus. Luvut perustuvat ennakkotietoihin. Venäjä romahti Kiinasta kasvua yli 40 prosenttia Suomessa kirjattiin 5 504 000 ulkomaista yöpymistä vuonna 2015.

Lisätiedot

-mpi (komparatiivi) tuttu - tutun - tutumpi. siisti - siistin - siistimpi

-mpi (komparatiivi) tuttu - tutun - tutumpi. siisti - siistin - siistimpi MILLAINEN? vertailu -mpi (komparatiivi) tuttu - tutun - tutumpi kevyt - kevyen - kevyempi siisti - siistin - siistimpi iloinen - iloisen hidas hitaan - iloisempi - hitaampi -mpi (komparatiivi) KAKSITAVUISET,

Lisätiedot

istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä.

istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä. M istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä. Poika meni metsään. Hän katseli ympärilleen ja huomasi satuja

Lisätiedot

YTK SuomiAreenalla: Työttömyyden tukemisesta työllisyyden tukemiseen

YTK SuomiAreenalla: Työttömyyden tukemisesta työllisyyden tukemiseen UUTISKIRJE lokakuu 2016 Kerro kaverille YTK TIETOA YTK:STA JÄSENPALVELUT ANSIOTURVAN ABC AJANKOHTAISTA YHTEYSTIEDOT Tässä kirjeessä: YTK SuomiAreenalla: Työttömyyden tukemisesta työllisyyden tukemiseen

Lisätiedot

Nyyheetterit 8/2007. RSN:n perinteiset itsenäisyyspäivän juhlat. lauantaina 1. joulukuuta

Nyyheetterit 8/2007. RSN:n perinteiset itsenäisyyspäivän juhlat. lauantaina 1. joulukuuta OTSIKOISSA TÄLLÄ KERTAA: * Päätoimittajalta * RSN:n tulevia tapahtumia * Muuta muistettavaa * MOKOMA Hei kaikille tänne syksyn ja talven harmaaseen välimaastoon. Marraskuu on RSN: ssä lähtenyt vauhtiin

Lisätiedot

Matkakertomus, World Future Energy Summit messut 15.1.-17.1.2013, Abu Dhabi

Matkakertomus, World Future Energy Summit messut 15.1.-17.1.2013, Abu Dhabi Matkakertomus, World Future Energy Summit messut 15.1.-17.1.2013, Abu Dhabi Matkalla ENY projektipäällikkö Jonna Haapamäki-Syrjälä, IS-Technics Oy Raimo Keskitalo sekä Dubaissa toimistoa pitävä Exigo Finland

Lisätiedot

Nuorisotakuun seuranta Hämeen ELY-keskuksessa joulukuu Lähde: TEM/Työnvälitystilastot Päivitetty /Sanna Paakkunainen

Nuorisotakuun seuranta Hämeen ELY-keskuksessa joulukuu Lähde: TEM/Työnvälitystilastot Päivitetty /Sanna Paakkunainen Nuorisotakuun seuranta Hämeen ELY-keskuksessa joulukuu Päivitetty 26.1.2017/Sanna Paakkunainen Seurantaan liittyvä käsitteistö Virta yli 3 kk työttömyyteen % = Kuukauden aikana 3 kuukauden työttömyysrajan

Lisätiedot

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 Hei kaikille lukijoille. Olen Tytti Teivonen, matkailualan opiskelija Luksiasta. Olin työssäoppimassa Suzhoussa Kiinassa hotellissa kaksi kuukautta. Hotelli, jossa olin, on

Lisätiedot

Kaija Jokinen - Kaupantäti

Kaija Jokinen - Kaupantäti Kaija maitokaapissa täyttämässä hyllyjä. Kaija Jokinen - Kaupantäti Kun menet kauppaan, ajatteletko sitä mitä piti ostaa ja mahdollisesti sitä mitä unohdit kirjoittaa kauppalistaan? Tuskin kellekään tulee

Lisätiedot

1 Kokouksen avaus, laillisuus ja päätösvaltaisuus Puheenjohtaja totesi kokouksen lailliseksi ja päätösvaltaiseksi.

1 Kokouksen avaus, laillisuus ja päätösvaltaisuus Puheenjohtaja totesi kokouksen lailliseksi ja päätösvaltaiseksi. 4/13 Aika 10.4.2013 klo 17.30 Paikka Urheilukentän huoltorakennus Osallistujat Niina Kivinen (pj), Marke Paavola (si), Katri Paavola, Ari Kankkonen, Ari Pekkarinen, Pekka Nikula, Heli Sorvisto, Marjo Salminen,

Lisätiedot

Ratkaiseva päätöskierros

Ratkaiseva päätöskierros Nuoli pysähtyy lippukortin kohdalle: Pelaaja, joka pyöräytti nuolta katsoo lippukorttiaan ja päättää mikä maanosa on kyseessä kierroksen aikana (Eurooppa, Etelä-merikka, Pohjois-merikka, frikka, asia vai

Lisätiedot

Elokuun työllisyyskatsaus 2014

Elokuun työllisyyskatsaus 2014 NÄKYMIÄ ELOKUU 2014 POHJANMAAN ELY-KESKUS Elokuun työllisyyskatsaus 2014 Julkaisuvapaa 23.9.2014 klo 9.00 Nuorisotyöttömyys kasvaa lähes viidenneksen vuosivauhtia. Ammateittain työttömyys kasvaa suhteellisesti

Lisätiedot

OPAS PÄÄKAUPUNKISEUDUN ELOKUVATAPAHTUMIIN

OPAS PÄÄKAUPUNKISEUDUN ELOKUVATAPAHTUMIIN OPAS PÄÄKAUPUNKISEUDUN ELOKUVATAPAHTUMIIN KEVÄT 2016 FESTARIKAUSI KÄYNNISTYY Pääkaupunkiseudun elokuvatapahtumat CINEMAJA ry on vaihtoehtoisia elokuvia esittävien festivaalien, klubien ja kulttuurikeskusten

Lisätiedot

Visbyn risteily Silja Europalla. Lähdöt 17.-19.7 ja 24.-26.7.2016

Visbyn risteily Silja Europalla. Lähdöt 17.-19.7 ja 24.-26.7.2016 Visbyn risteily Silja Europalla Lähdöt 17.-19.7 ja 24.-26.7.2016 Visby on kaupunki ja maineensa veroinen. Täällä kävijän hurmaavat sen matalat, ruusuihin peittyvät talot, sen korkeat tornit, varjoisat

Lisätiedot

UUTISKIRJE TOUKOKUU 2016

UUTISKIRJE TOUKOKUU 2016 UUTISKIRJE TOUKOKUU 2016 HSY:n kompostointikurssi Aiheuttaako kompostointi päänvaivaa? Oletko suunnitellut kompostin perustamista? Tule käytännölliselle ja maksuttomalle kompostointikurssille ma 2.5.2016

Lisätiedot

Etelä Hesaan. Lomamieli ilman lentomatkaa!

Etelä Hesaan. Lomamieli ilman lentomatkaa! Etelä Hesaan Elisa Anttonen Ilona Damski Aura Kajaniemi Antti Kemppainen Vanamo Korell Inka Luhtanen Antton Nuotio Marja Ojala Emmi Pakkanen Ida-Sofia Tuomisto Eija Vehviläinen Sandra Wirtanen Lomamieli

Lisätiedot

IDEAMYLLYYN TULLEIDEN ESITYSTEN / ALOITTEIDEN / ASIOIDEN / KANNANOTTOJEN JATKOVALMISTELU

IDEAMYLLYYN TULLEIDEN ESITYSTEN / ALOITTEIDEN / ASIOIDEN / KANNANOTTOJEN JATKOVALMISTELU 21.9.2010 1(5) IDEAMYLLYYN TULLEIDEN ESITYSTEN / ALOITTEIDEN / ASIOIDEN / KANNANOTTOJEN JATKOVALMISTELU Kunnanvaltuuston päättämä Ideamylly on pyörinyt vinhaa vauhtia. Esityksiä, aloitteita, asioita ja

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesus ruokkii 5000 ihmistä

Nettiraamattu lapsille. Jeesus ruokkii 5000 ihmistä Nettiraamattu lapsille Jeesus ruokkii 5000 ihmistä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible

Lisätiedot

Nuorisotakuun seuranta Hämeen ELY-keskuksessa marraskuu Lähde: TEM/Työnvälitystilastot Päivitetty /Sanna Paakkunainen

Nuorisotakuun seuranta Hämeen ELY-keskuksessa marraskuu Lähde: TEM/Työnvälitystilastot Päivitetty /Sanna Paakkunainen Nuorisotakuun seuranta Hämeen ELY-keskuksessa marraskuu Päivitetty 20.12./Sanna Paakkunainen Seurantaan liittyvä käsitteistö Virta yli 3 kk työttömyyteen % = Kuukauden aikana 3 kuukauden työttömyysrajan

Lisätiedot

Kenguru 2012 Junior sivu 1 / 8 (lukion 1. vuosi)

Kenguru 2012 Junior sivu 1 / 8 (lukion 1. vuosi) Kenguru 2012 Junior sivu 1 / 8 Nimi Ryhmä Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Väärästä vastauksesta

Lisätiedot

Hallitus on päättänyt 19.2.2013 kokouksessa, että tämä liite julkaistaan myös hallituksen kokouksen tiedotteen liitteenä.

Hallitus on päättänyt 19.2.2013 kokouksessa, että tämä liite julkaistaan myös hallituksen kokouksen tiedotteen liitteenä. TÄSSÄ TOIMINNAN SEURANNAN RAPORTISSA SEURATAAN KUUKAUSITTAIN ENONTEKIÖN KEHITYS OY TÄRKEIMPIÄ TOIMIA, SEKÄ KATSOTAAN SEURAAVAN KUUKAUDEN JO SOVITTUJA TEEMOJA. RAPORTTI LAADITAAN KUUKAUSITTAIN JA ESITETÄÄN

Lisätiedot

Matti tapasi uuden naapurin Jussin. Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata!

Matti tapasi uuden naapurin Jussin. Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata! Matti tapasi uuden naapurin Jussin Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata! M : Niin olet muuttanut uuteen taloon nyt. Miltä sinusta

Lisätiedot

ITSENÄISTYVILLE NUORILLE

ITSENÄISTYVILLE NUORILLE JO ITSENÄISTYNEILTÄ- ITSENÄISTYVILLE NUORILLE Talla.... vihkolla haluamme jakaa kokemuksiamme teille. Omilleen-toiminnan kokemusasiantuntijaryhmä on suunnitellut vihkon sisällön. Ryhmään on osallistunut

Lisätiedot

Hampaasi ovat tärkeät. Tarvitset niitä joka päivä.

Hampaasi ovat tärkeät. Tarvitset niitä joka päivä. Hampaasi ovat tärkeät. Tarvitset niitä joka päivä. Hampaasi ovat tärkeät Tarvitset hampaitasi joka päivä kun syöt, naurat ja puhut. Ehjät hampaat ja terve suu ovat tärkeitä hyvän elämän edellytyksiä. Mene

Lisätiedot

Virkamiesvaihto Kansainvälistymismahdollisuuksia. valtiolla työskenteleville

Virkamiesvaihto Kansainvälistymismahdollisuuksia. valtiolla työskenteleville Virkamiesvaihto Kansainvälistymismahdollisuuksia valtiolla työskenteleville Virkamiesvaihdossa syvennetään maailmalla oman alan osaamista, kielitaitoa ja kansainvälisiä verkostoja. Vaihdossa hankitut tiedot,

Lisätiedot

Savon rata 125 vuotta. Kevät-kesä 2014 Päätapahtuma la

Savon rata 125 vuotta. Kevät-kesä 2014 Päätapahtuma la Savon rata 125 vuotta Kevät-kesä 2014 Päätapahtuma la 4.10.2014 Savon rata 125 vuotta SAVON-RADAN ryhmä SAVON-RADAN ryhmä on Etelä-Savolaisten rautatierakennusten omistajien ja niissä toimijoiden muodostama

Lisätiedot

ROCKTAIL NEWS. sekä sekalaista muuta tavaraa. kysy koulutus-kentällä Jannelta tai puhelimitse p tai sähköpostilla

ROCKTAIL NEWS. sekä sekalaista muuta tavaraa. kysy koulutus-kentällä Jannelta tai puhelimitse p tai sähköpostilla 3/2015 1 ROCKTAIL NEWS RockTail News ilmestyy kolme kertaa vuodessa. Mainosmyynti, artikkelit, ilmoitukset ja tiedustelut Anna-Riitta Forss, Vierutie 3 15560 Nastola 040-5956529 rocktail@netti.fi Lehden

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN PARLAMENTTI 26.8.2003 FI Euroopan unionin virallinen lehti C 201 A/1 III (Tiedotteita) EUROOPAN PARLAMENTTI PALVELUKSEEN OTTAMISTA KOSKEVA ILMOITUS NRO PE/77/S SISÄISISTÄ TOIMISTA VASTAAVIEN VALIOKUNTIEN PÄÄOSASTON

Lisätiedot

Taidetta Turun taidemuseossa

Taidetta Turun taidemuseossa Taidetta Turun taidemuseossa Turun taidemuseon toimintaa ylläpitää Konstföreningen i Åbo - Turun Taideyhdistys ry. Vuonna 1891 toimintansa aloittanut Taideyhdistys on perustettu edistämään taiteen harrastusta,

Lisätiedot

Löydä päivävaelluksen hauskuus

Löydä päivävaelluksen hauskuus Päivävaelluksen suunnittelu FValitse jokin hauska ja mielenkiintoinen retkikohde. Jos liikutte ryhmänä, ota muut huomioon retkikohteen valinnassa. FOta selvää vaellusreitin pituudesta ja siitä, kuinka

Lisätiedot

OPISKELE KIELIÄ AIKUISLUKIOSSA

OPISKELE KIELIÄ AIKUISLUKIOSSA VALKEAKOSKEN TIETOTIEN AIKUISLUKIO Tietotie 3, PL 43 37601 Valkeakoski Opinto-ohjaaja p. 040 335 6253 aikuislukio@valkeakoski.fi www.valkeakoski.fi/aikuislukio OPISKELE KIELIÄ AIKUISLUKIOSSA Ilmoittaudu

Lisätiedot

AURINKO VALON JA VARJON LÄHDE

AURINKO VALON JA VARJON LÄHDE AURINKO VALON JA VARJON LÄHDE Tavoite: Tarkkaillaan auringon vaikutusta valon lähteenä ja sen vaihtelua vuorokauden ja vuodenaikojen mukaan. Oppilaat voivat tutustua myös aurinkoenergian käsitteeseen.

Lisätiedot