NRO SUOMI MERI INSPIROI ANETTEA.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "NRO 1 2009 SUOMI MERI INSPIROI ANETTEA. www.posten.ax"

Transkriptio

1 NRO SUOMI MERI INSPIROI ANETTEA

2 Voita kultaa Ahvenanmaalla saat oman postimerkin! Posti on yksi tänä kesänä järjestettävän NatWest Island Games XIII -tapahtuman rahoittajista. Toivotamme kaikki vierailijat ja toimitsijat tervetulleiksi rauhan saarille saarikisapostimerkin lämpimin värein. Postilla on kisojen aikana oma myyntipiste Maarianhaminan torilla. Siellä voi jokainen teettää omia saarikisapostimerkkejä ja saada niihin saarikisaleimat. Lisäksi jokaiselle kultamitalin voittajalle lahjoitetaan omat saarikisapostimerkit, joiden aiheena on kuva voittajasta. Tarkoituksena on saada postimerkit palkintojenjakotilaisuuteen. Anita Häggblom TOIMIALAJOHTAJA POSTEN ÅLAND FRIMÄRKEN TYÖNTEKIJÖITÄ Käännän kotisivujemme tekstejä. VIOLA ERIKSSON asiakaspalvelu, ranska Työtehtäviini kuuluu ensisijaisesti ranskankielinen asiakaspalvelu, mutta palvelen myös englannin-, ruotsin- ja suomenkielisiä asiakkaitamme. Lisäksi käännän kotisivujen ja lehdistötiedotteiden tekstit ranskaksi. Parasta työssäni on yhteydenpito asiakkaihimme eri maissa ja että saan tavata heitä postimerkkinäyttelyissä. SAMUEL MIIROS Myyntivastaava Vastaan Posten Ålandin kotimaan postimerkkinäyttelyihin osallistumisesta ja käytännön toimista postimerkkien julkaisutilaisuuksien yhteydessä Ahvenanmaalla. Lisäksi myynti ja markkinointi ja myös jonkin verran materiaalin hankinta kuuluvat työtehtäviini. Työni on monipuolista ja parasta siinä on kontaktit asiakkaisiin ja yhteistyökumppaneihin. Pidän kontakteista asiakkaisiimme.

3 POSTEN ÅLAND AB FRIMÄRKEN PB MARIEHAMN PUHELIN Tilaukset Suomesta: Puhelinaika: ma pe FAKSI INTERNET Pohjola-postimerkit: SÄHKÖPOSTI KÄYNTIOSOITE Flygfältsvägen 10, Sviby, Jomala TOIMITUS Anita Häggblom Katja Rikberg Heidemarie Eriksson Björn Wennström Cecilia Mattsson TEKSTI Katja Rikberg KÄÄNNÖS Virpi Isaksson Samuel Miiros LAYOUT Cecilia Mattsson TUOTANTO Posten Åland Ab Ålandstryckeriet KANSIKUVA Cecilia Mattsson Pidätämme oikeuden muutoksiin Sisältö Voita kultaa Ahvenanmaalla 2 Työntekijöitä 2 Kaunein postimerkki Joulumerkkiarpajaisten voittonumerot 4 Martti Ahtisaari tekee postimerkin 4 Ruotsi, Suomi ja Ahvenanmaa yhteistyössä 5 Kronikka: Torsten Wikstrand 5 Meri inspiraation lähteenä 6 Elokuvatoiminta täyttää 100 vuotta 12 Astronomiapostimerkki, jossa reikiä 4 Uusi matkustajalautta-aiheinen sarja 16 Saarikisat järjestetään Ahvenanmaalla 20 Chiqui Mattson 22 Saltvik ja Föglö 27 Kaksi joulupostimerkkiä tänä vuonna 30 Postisoutu 32 Kilpailu 33 Postimaksut Kilpailun voittajat 34 Kalenteri 35 6 Anette Gustafsson on suunnitellut sukellusaiheisen postimerkin, joka ilmestyy 8. toukokuuta. 12 Tänä vuonna Ahvenanmaalla on ollut elokuvatoimintaa 100 vuotta. Sen kunniaksi julkaistiin postimerkki. 27 Syyskuussa ilmestyy kaksi uutta ahvenanmaalaisia maisemia kuvaavaa postimerkkiä.

4 4 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN UUTUUKSIA Drottningkleven kaunein vuonna 2008 Vuoden 2008 kaunein ahvenanmaalainen postimerkki on valittu. Voittaja on Juha Pykäläisen suunnittelema pienoisarkki Drottningkleven. Postimerkki sai ääntä annetuista äänestä. Toiseksi sijoittuivat ahvenanmaalaisia maisemia kuvaavat postimerkit saaden ääntä ja kolmanneksi sijoittui Europapostimerkki Kirjeenkirjoittaminen 627 äänellä. Kaikkien äänestykseen osallistuneiden joukosta voitot osuivat seuraaville henkilöille, jotka ovat jo saaneet voittonsa postitse: Iñigo Pedrueza Carranza, Cantabria, Espanja Paul Påvall, Jomala, Ahvenanmaa Per Rosenvik, Bandhagen, Ruotsi Annelise Bull, Frederiksværk, Tanska Olaf Weng, Wismar, Saksa Helena Laatanaho, Jokioinen Vuoden 2008 joulumerkkiarpajaisten voittonumerot Nyt voit tarkistaa, oletko voittanut Postin joulumerkkiarpajaisten 2008 arvonnassa. Joulumerkkiarkkisi kääntöpuolella on arpanumero. Jos sinun arpanumerosi on voittanut, niin lähetä joulumerkkiarkki osoitteeseen: Posten Åland Frimärken, PB 1100, MARIEHAMN. Ilmoita nimesi ja osoitteesi ja merkitse kuoreen Julmärkeslotteri VIIMEISTÄÄN 13. HEINÄKUUTA Arpajaisvoittosi kanssa lähetämme sinulle uuden joulumerkkiarkin! Posti vastaa voittojen postituskuluista. Voittoarpojen tulee olla Posten Ålandin käsiteltävinä viimeistään 13. heinäkuuta MATKALAHJAKORTTI, ARVO VIIKONLOPPUPAKETTI HOTELLI HAVSVIDDENISSÄ DIGIKAMERA MUUT VOITOT Martti Ahtisaari tekee postimerkin JANNE MIKKILÄ / STUDIO BLIK Posten Åland voi ylpeänä tiedottaa, että viime vuoden Nobelin rauhanpalkinnon saaja ja Suomen presidenttinä toiminut Martti Ahtisaari suunnittelee yhden vuonna 2009 julkaistavista ahvenanmaalaisista postimerkeistä. Postimerkki sisältyy Minun Ahvenanmaani -sarjaan, jossa julkisuuden henkilöt esittävät omia Ahvenanmaa -tulkintojaan. Martti Ahtisaari on useaan otteeseen tuonut esille Ahvenanmaa -mallin ollessaan monen vaikean konfliktin rauhanvälittäjänä. Presidenttikaudellaan hän kävi monta kertaa Ahvenanmaalla. Postimerkki julkaistaan syksyllä Kerromme lisää postimerkkijulkaisusta asiakaslehtemme syysnumerossa sekä kotisivuillamme osoitteessa

5 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 5 KRONIKKA Urheilu ja postimerkit kuuluvat yhteen! TORSTEN WIKSTRAND NatWest Island Games XIII -kisojen varapuheenjohtaja, Posten Ålandin entinen johtaja Ruotsi, Suomi ja Ahvenanmaa yhteistyössä Maaliskuun 26. päivänä julkaistiin postimerkkipakkaus vuoden 1809 tapahtumien muistoksi. Pakkaus sisältää kaksi postimerkkiä Ruotsista, yhden postimerkin Ahvenanmaalta ja Suomesta yhden pienoisarkin, jossa on neljä postimerkkiä. Lisäksi pakkauksessa on tietoa postimerkeistä sekä kooste vuoden 1809 tapahtumista JA Suomen pienoisarkki ja Ahvenanmaan postimerkki ilmestyivät 22. tammikuuta, kun taas Ruotsin kaksi postimerkkiä ilmestyivät 26. maaliskuuta. 8,80 Pakkauksia on valmistettu kappaletta ja yhden pakkauksen hinta on 8,80. Voit tilata pakkauksen tilauslomakkeella, Posten Ålandin verkkokaupasta tai ottamalla yhteyttä Posten Åland Frimärkeniin joko kirjeitse tai puhelimitse. URHEILU JA POLITIIKKA eivät kuulu yhteen. Mutta urheilu ja postimerkkeily kuuluvat. Olen kiinnostunut kummastakin. Nyt minulla on mahdollisuus harjoittaa niitä kumpaakin kotikentällä. NatWest Island Games, Saarikisat, järjestetään Ahvenanmaalla ja Posten Åland julkaisee urheilupostimerkkejä tapahtuman yhteydessä. Kaikki alkoi vuonna Ilman Ahvenanmaan postimerkkejä Ahvenanmaa ei ehkä olisi ollutkaan mukana alusta alkaen. KÄVIN VUONNA 1983 ennen Ahvenanmaan postimerkkien ensijulkaisua Färsaarilla tutustumassa heidän julkaisupolitiikkaansa. Vierailin siellä uudestaan vuonna 1984, jolloin osallistuin lentopalloturnaukseen. Sain tietää, että ensimmäiset Saarikisat järjestettäisiin Manin saarella kesällä Kotiin palattuani tein aloitteen, että myös Ahvenamaa osallistuisi kisoihin. Kilpailuista tuli menestys ja ne on järjestetty siitä lähtien joka toinen vuosi eri saarilla ympäri maailmaa. TÄNÄ KESÄNÄ Ahvenanmaalle saapuu osanottajaa 25 saarelta NatWest Island Games -tapahtumaan. Kilpailut ovat suuremmat kuin talviolympialaiset! Useimmat saarista sijaitsevat Pohjolassa ja Brittein saarten ympärillä, mutta myös Falklandsaaret, St. Helena, Bermuda, Caymansaaret ja Prinssi Edwardin saari osallistuvat kisoihin! MONET JÄSENSAARISTA ovat pieniä, postimerkkejä julkaisevia maita. Siksi pienen, saarikisapostimerkkikokoelman luominen onkin mahdollista. Lisään omaan kokoelmaani Ahvenanmaan uudet saarikisapostimerkit. Ehkä onnistun hankkimaan myös niitä postimerkkejä, joilla Posten Åland kunnioittaa jokaista kultamitalistia Minun postimerkkini -merkeillä! YHTEISTYÖMME ANSIOSTA Posten Ålandin kanssa keräilijät kaikkialla maailmaa voivat ostaa saarikisatuotteita Postin verkkokaupasta. Järjestelykomiteassa olemme iloisia, että voimme siten soveltaa kisojen mottoa Fun n Games myös jännittävässä postimerkkimaailmassa!

6 6 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN

7 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 7 SUKELLUS meri INSPIRAATION LÄHTEENÄ Tämän vuoden sukellusaiheisen postimerkin taiteilija on työskennellyt sukellusohjaajana Välimerellä, hän on purjehtinut kuunarilla Atlantin yli, on ollut au pair -tyttönä Yhdysvalloissa ja sukellushotellin vetäjänä Länsi-Intiassa. Monen seikkailuvuoden jälkeen maailmalla hän löysi saarensa Ahvenanmaan eteläsaaristosta. Tuntui kuin olisin tullut kotiin, Anette kuvailee tunnetta, kun hän avomiehensä Christianin kanssa päätti ryhtyä pienen Rödhamnin saaren vierassataman vetäjäksi 13 vuotta sitten. Sitä ennen Anette Gustafsson, joka on syntynyt ja varttunut Norrtäljessä Ruotsissa, oli ehtinyt kokea monta seikkailua. Mutta pitkän aikaa ympäri maapalloa tehdyistä matkoista huolimatta maalaaminen on aina kiinnostanut häntä. KÄVI TAITEELLISEN LINJAN Olen maalannut jo pienestä pitäen. Aloitin värityskirjoilla. Hän sanoo, ettei tiedä, mistä kiinnostus on peräisin. Kukaan sukulaisista ei ole ollut taiteilija. Anette Gustafsson sanoo saavansa inspiraatiota pilvisyydestä ja dramaattisesta säästä. Silloin sekä meri että taivas ovat jännittäviä.

8 8 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN Aikaisemmin Anette asui Rödhamnin saarella puolet vuodesta. Siellä hän nautti hiljaisuudesta ja rauhallisuudesta ja maalasi ennen ja jälkeen kiireistä venesesonkia. En ehdi koskaan maalaata kaikkia kuvia, jotka ovat mielessäni! Teini-ikäisenä Anette kävi elävän mallin maalauskursseilla ja lukiossa hän valitsi taidelinjan. Sitten tarkoituksena oli opiskella Konstfack -koulussa Tukholmassa, mutta niin ei käynyt. Seikkailu houkutteli! Anette työskenteli yhden vuoden au pair -tyttönä Yhdysvalloissa ja hän toimi sukellusohjaajana Välimerellä, Thaimaassa ja Karibiassa. Hän asui vuoden Ranskassa ja hän piti jonkin aikaa sukellushotellia avomiehensä kanssa Belizessä. Maalaaminen oli kuitenkin koko ajan mielessä enemmän tai vähemmän. MAALASI VEDESSÄ Oleskellessaan Karibiassa hän kokeili maalaamista veden pinnan alla. Tiesin, että tekniikka toimisi ja halusin kokeilla sitä itse. Olin tottunut olemaan veden pinnan alla. Mielestäni sukeltaminen on aina ollut hyvin meditatiivista. Anette tutki eri mahdollisuuksia ja lähti Thaimaahan, asui siellä kaksi kuukautta ja maalasi joka päivä. Rakensin erikoisvalmisteisen maalaustelineen noin kolmen metrin syvyyteen. Sukelsin sinne joka aamu ja asetuin maalaamaan öljyväreillä ohuelle muovikalvolle. Anette ei halunnut kuvata kaloja tai koralliriuttoja. Halusin kuvata tunteen! Anetten vedenalaista taidetta oli sitten näytteillä Mondial de l image sous-marine -maailmannäyttelyssä Juan Les Pinsissä Ranskassa. Tällä hetkellä veden alla maalaaminen ei ole ajankohtaista. Nyt voin vangita tunteen olematta veden alla. RÖDHAMN HOUKUTTELI Toimittuaan Belizessä sukellushotellin vetäjinä Anette ja hänen avomiehensä Christian matkustivat kotiin. Mutta he unelmoivat, että voisivat jatkaa sukellushotellin pitoa lämpimimmillä leveysasteilla talvisaikaan ja harjoittaa jonkinlaista toimintaa Ahvenanmaalla kesäaikaan.

9 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 9 Christianin perhe on asunut Ahvenanmaalla, missä heillä on jo kauan ollut kesäpaikka. Olen aina rakastanut merta ja saaristoa ja oleskelimme usein Ahvenanmaalla. Kerran kun he vierailivat Ahvenanmaalla, heille heräsi ajatus jonkin toiminnan harjoittamisesta Rödhamnissa, joka on Åländska segelsällskapetin (ÅSS) vierassatama Maarianhaminan ulkopuolella sijaitsevalla saarella. Ajoitus oli täydellinen, koska ÅSS etsi vierassataman vetäjää. Tuntui kuin olisin tullut kotiin, Anette kuvailee tunnetta, kun hän saapui Rödhamniin. PUULÄMMITTEINEN SAUNA JA VASTALEIVOTTUA LEIPÄÄ Niinpä Anette ja hänen avomiehensä ovat pitäneet vierassatamaa 13 vuotta Rödhamnissa. Viisi vuotta sitten ennen heidän Eva tyttärensä syntymää Anette asui puolet vuodesta tällä pienellä saarella. Maalasin ennen ja jälkeen veneilykautta. Minulla on aivan uskomaton tunne, kun oleskelen Rödhamnissa. Tunnen rauhaa ja sieluni ehtii mukaan. Rödhamnin vierassataman valinneet veneilijät voivat ostaa vastaleivottua leipää, he voivat saunoa puulämmitteisessä saunassa ja käydä kahvilassa. Ja tänä kesänä alamme tarjoilla kevyitä ruoka-annoksia vierailijoille. TIETOA PLUS -ALUKSESTA Plus oli 70 metriä pitkä, kolmimastoinen rautaparkki, joka oli rakennettu vuonna 1885 Hampurissa. Alus haaksirikkoutui myrskyssä Maarianhaminan ulkopuolella joulukuun 13. ja 14. päivän välisenä yönä vuonna Plus makaa Maarianhaminaan johtavan tuloväylän läheisyydessä. Aluksen perä on 17 metrin ja keula 32 metrin syvyydessä. Mastot on katkaistu tarpeeksi syvältä, jotta ne eivät estäisi alusten kulkua. Hylyn osia on pelastettu ja ne ovat nähtävissä Ahvenanmaan merenkulkumuseossa. Mm. ratti, kompassi, ankkuri ketjuineen ja talja on pelastettu. Lähde:

10 10 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 254 SUKELLUS JULKAISUPÄIVÄ TAITEILIJA Anette Gustafsson PAINOSMÄÄRÄ MAKSUARVO Inrikes (0,75 ) FDC:N HINTA (EI SIGNEERATTU) 1,30 POSTIMERKIN KOKO 32 x 36,5 mm ARKKIKOKO 2 x 15 postimerkkiä HAMMASTE 13 per 2 cm PAPERI 105 g/m² PAINOMENETELMÄ 4-värioffset PAINO The Lowe Martin Group Myös ensipäivänleima on Anette Gustafssonin suunnittelema ja se esittää sukellusnaamaria ja snorkkelia. ANETTE GUSTAFSSON Taiteilija Anette Gustafsson (s. 1966) on akvarellisti ja merimaalari. Hän asuu ja toimii Norrtäljessä Ruotsissa ja puolet vuodesta Rödhamnissa, joka sijaitsee Ahvenanmaan ulkosaaristossa. Anette on itseoppinut maalari ja osallistunut useisiin sekä yksityisettä yhteisnäyttelyihin. Hänen vedenalaista taidetta on ollut näytteillä Mondial de l image sous-marine -maailmannäyttelyssä Juan Les Pinsissä Ranskassa. Sukellus -postimerkki on Anetten ensimmäinen Posten Ålandille suunnittelema postimerkki. Hän on myös tämän vuoden toriaiheisten näyttelykorttien taiteilija. Ensipäivänkuoressa kuvataan ahvenparvea. Ahvenparvi on kuvattuna myös postimerkkiarkissa.

11 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 11 Akvarelli on minun tekniikkani. Spontaanisuus ja elävyys puhuttelevat minua! SPONTAANIA JA ELÄVÄÄ Ahvenanmaa, Rödhamn, luonto ja meri vetävät Anettea koko ajan puoleensa. Ahvenanmaa on inspiraation lähteenä, kun maalaan merta. Rödhamn on paljolti maalaamiseni perusta. Anette on kokeillut monia eri tekniikoita, mutta päätynyt yhteen. Akvarelli on minun tekniikkani, juuri sen spontaanisuus ja elävyys puhuttelevat minua. TUNNUSTUS Sukellusaiheinen postimerkki on ensimmäinen Anetten suunnittelema postimerkki. Mutta hän on myös aikaisemmin maalannut tilaustöitä. Siinä on sekä hyvät että huonot puolensa. Hauskaa on, että joutuu toisenlaiseen, uuteen aihepiiriin ja on oltava luova! Koen sen tietenkin arvostuksena ja tunnustuksena, että minua pyydettiin tekemään postimerkki. EI TODELLISUUDENMUKAINEN Postimerkkiaihe ei ollut vieras hänelle. Tehtävänä oli kuvata sukeltamista Plus -hylyn luona. Itsekin olisin valinnut saman aiheen maalattavaksi. Ajatuksena oli, että hän itse sukeltaisi Plus -hylylle, mutta hänellä ei ollut aikaa siihen. Siksi hän pyysikin avukseen taitavia sukeltajia Ahvenanmaalta. Mutta olen tietoisesti valinnut, etten kuvaa hylkyä todellisuudenmukaisesti. Todellisuudessa näkösyvyys ei ole niin hyvä kuin postimerkissä ja hylyn mastot on katkaistu. HALU EI LOPU KOSKAAN Anette on myös tämän vuoden toriaiheisten näyttelykorttien taiteilija. Se työ oli aivan toisenlaista. Aihe oli vaikeampi ja kysymyksessä oli monia kuvia. Työ vaati paljon tutkiskelua torikuvien saamiseksi kaikista maista. Kerrankin Anetten oli jätettävä meri- ja luontoaiheet maalaamisestaan. Mutta katsaus hänen tämänhetkiseen tuotantoonsa osoittaa, että meri ja luonto ovat taas aiheina. Ahvenanmaa inspiroi Anettea, kun hän maalaa merta. Rödhamnin ympäristö on paljolti perustana hänen maalaamisessaan. Ja maalaamishalu ei katoa koskaan. En ehdi koskaan maalata kaikkia kuvia, jotka ovat mielessäni, halu ei lopu koskaan!

12 12 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 252 ELOKUVATOIMINTA 100 VUOTTA JULKAISUPÄIVÄ TAITEILIJA Jonas Wilén PAINOSMÄÄRÄ MAKSUARVO 1,60 FDC:N HINTA (EI SIGNEERATTU) 2,15 POSTIMERKIN KOKO 32,00 x 36,15 mm ARKKIKOKO 2 x 15 postimerkkiä PAPERI 105 g/m² HAMMASTE 13 per 2 cm PAINOMENETELMÄ 4-värioffset PAINO The Lowe Martin Group Ensipäivänleimassa kuvataan filmin käynnistämisen lähtölaskentaa. Ensipäivänkuoren etupuolella näemme ajalle ominaisen elokuvaprojektorin mukaan kuuluvine levysoittimineen. Kuoren kääntöpuolta koristaa kuvasarja filmistä Record of the Sneeze. JONAS WILÉN Taiteilija Jonas Wilén on syntynyt Eckerössä vuonna Hän aloitti uransa sarjakuvapiirtäjänä ja piti ensimmäisen näyttelynsä jo vuonna Sen jälkeen hän on pitänyt useita yksityisnäyttelyitä niin Ahvenanmaalla kuin muuallakin Pohjolassa. Jonas tekee useimmiten eri kokoisia ja eri aiheisia öljytöitä, jotka ovat kuvaavia tai abstrakteja. Hän on työskennellyt mm. kuvittajana päivä- ja viikkolehdissä, tehnyt kirjojen, CD-levyjen ja muiden julkaisujen ja painotuotteiden kansikuvituksia. Jonas on aikaisemmin suunnitellut Juhannus (1998), Sirkus (2002), Lomanvietto (2004), Olympialaiset (2004) ja Tyttöjalkapalloilu (2007) postimerkit Posten Ålandille. Ensipäivänkuoren kääntöpuolella oleva kuvasarja toistuu myös postimerkkiarkissa. Jonas Wilén on saanut inspiraatiota Record of a Sneeze -filmistä. Filmi oli ensimmäinen, joka rekisteröitiin tekijänoikeuksin. W.K.L. Dickson teki filmin New Jerseyssä Yhdysvalloissa vuonna Postimerkissä Jonas Wilén on kuvannut valkokankaan, jossa nähdään ensimmäinen vuonna 1896 kuvattu filmisuudelma. Sitä kutsutaan The May Irwin kiss ja henkilöt ovat May Irwin ja John Rice. Postimerkin etualalla näkyy elokuvissa kävijöitä kylpylähotellissa ensiesitysvuonna 1909.

13 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 13 Elokuvatoiminta täyttää 100 vuotta Jo vuonna 1995 filmi vietti 100-vuotisjuhlaansa, mutta vasta tänä vuonna tuli kuluneeksi 100 vuotta siitä, kun Ahvenanmaa aloitti elokuvatoiminnan. Fästman emot sin vilja oli ensimmäisten esitettyjen filmien joukossa. Elokuvatoiminta aloitettiin Ahvenanmaalla tammikuussa 1909 samaan aikaan, kun Ahvenanmaa sai sähkön. Ravintoloitsija Carl Porch alkoi esittää elokuvateatteria Maarianhaminan kylpylähotellin tiloissa. Paikallislehdistä saattoi lukea, että eläviä kuvia ja filmejä esitettiin kuten Fästman emot sin vilja, Kristi lidande ja När man framkallar andar. Mutta jo maaliskuun lopulla elokuvien esitykset keskeytyivät tilojen vaihdon takia. LAKANA VALKOKANKAANA Kesäkuun lopulla elokuvateatteri avasi uusissa tiloissa, tosin varsin vaatimattomissa olosuhteissa. Salissa oli maalattia ja istuinpaikat olivat yksinkertaisia puupenkkejä. Filmiprojektori oli käsinveivattava ja lakanaa käytettiin valkokankaana. Mykkäfilmejä säestettiin äänilevymusiikilla tai elävällä musiikilla polku-urkuja soittamalla. KREIKKALAINEN TEMPPELI Elokuvaesitykset taukosivat ensimmäisen maailmansodan aikana, mutta jatkuivat vähitellen. Uusi elokuvateatteri Kinoteatern avattiin Maarianhaminan keskustassa vuonna Se muistutti kreikkalaista temppeliä. Rakennus on samalla paikalla vielä tänäkin päivänä ja sitä käytetään tällä hetkellä varastona. Elokuvateatterin toiminta jatkui, tosin sillä oli useita eri omistajia. Teatterissa syttyi tulipalo 1940-luvulla, mitä seurasi perusteelliset korjaustyöt. KOLME ELOKUVATEATTERIA Kilpaileva elokuvateatteri Bio-Rita avattiin vuonna 1938 sijaiten sekin Maarianhaminan keskustassa. Muutamaa vuotta myöhemmin oli kolmannen elokuvateatterin vuoro, jolloin Bio Savoy aloitti toimintansa niin ikään Maarianhaminassa. ENÄÄ YKSI ELOKUVATEATTERI Tänä päivänä Maarianhaminassa on jäljellä ainoastaan yksi elokuvateatteri, Bio Savoy, jossa filmiesityksiä järjestetään vain satunnaisesti. Funkis talossa sijaitsevaa Bio Savoyta kunnostetaan parhaillaan ja ahvenanmaalaiset toivovatkin, että elokuvatoiminta pääsisi käyntiin jälleen. Lähteet: Tidningen Xit, helmikuu 1995, Kjell Ekströmin artikkeli.

14 14 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN Astronomiapostimerkki, jossa reikiä Vuonna 2009 Europapostimerkin aiheena on tähtitiede. Posten Åland kuvaa postimerkissä Otavan tähtikuviota. Postimerkin tähdet on rei itetty, joten postimerkissä on seitsemän reikää. Tähtitaivaalla on 88 tähdistöä, joista noin puolet on eteläisen pallonpuoliskon taivaankannella. Eteläisen pallonpuoliskon taivaankansi ei kokonaisuudessaan näy Ahvenanmaalla. Otava on osa Ison karhun (Ursa Major) tähdistöä. Iso karhu on kolmanneksi suurin tähdistö ja Otavan tähdet ovat Ison karhun seitsemän kirkkainta tähteä. OTAVA, ASTERISMI Koska Otava on osa Isoa karhua, se ei ole tähdistö, vaan asterismi eli tähtikuvio. Otava koostuu seuraavista tähdistä: Dubhe, Merak, Phecda, Megrez, Alioth, Mizar ja Alkaid (Benetnasch). POHJANTÄHTI ON MELKEIN PAIKALLAAN Suorassa linjassa Otavan tähdistä Dubhe ja Merak on Pohjantähti, joka sijaitsee pohjoisen taivaannavan välittömässä läheisyydessä. Pohjantähti kuuluu puolestaan Pieni karhu -tähdistöön, jossa sijaitsee myös Pikku Otavan tähtikuvio. Pohjantähti on ainoa tähti, joka pysyy lähes paikallaan tähtitaivaalla, koska maapallon pohjoispuolen akseli osoittaa suoraan sitä kohti. Maapallon pyörimisliikkeestä johtuen pohjoisen pallonpuoliskon tähdet pyörivät myötäpäivään Pohjantähden ympäri noin yhden kierroksen vuorokaudessa. KREIKASTA JA EGYPTISTÄ Useat tähdistöt ovat saaneet nimensä muinaisajan Kreikasta ja Egyptistä. Sen ajan tähtitieteilijöiden mielestä tähdistöt muistuttivat eläimiä, ihmisiä ja esineitä ja he nimesivät tähdistöt niiden mukaan. KESKIYÖLLÄ 8. 9.TOUKOKUUTA Otava on kuvattu postimerkissä siinä asennossa, missä se on keskiyöllä toukokuuta Ahvenanmaalta katsottuna. Katsojan on seistävä kääntyneenä etelään tai etelä-lounaaseen päin. Taivaansinisen postimerkin erikoisuutena on, että postimerkissä on reiät tähtien kohdalla. Postimerkki tulee edukseen vaalealle kuorelle liimattuna, jolloin kuoren väri näkyy muodostaen Otavan tähtikuvion. Lähteet: Ralph Salo, ja

15 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 15 Ensipäivänleiman aiheena on tähti. 253 EUROPA, TÄHTITIEDE JULKAISUPÄIVÄ MUOTOILU Cecilia Mattsson PAINOS ARVO Europa (0,80 ) FDC:N HINTA 1,35 POSTIMERKIN KOKO 40 x 26 mm ARKKIKOKO 2 x 16 postimerkkiä HAMMASTE 13,5 per 2 cm PAPERI 105 g/m² PAINOMENETELMÄ 4-värioffset, (väliöparikeskilössä 5-värioffset) PAINO Posten Sverige Ensipäivänkuoressa on kuvattuna vanhanajan sekstantti. Sekstantti on instrumentti, jolla mitataan kulmia. Sitä käytetään enimmäkseen astronomisessa navigoinnissa, jolloin voidaan laskea taivaankappaleiden etäisyyksiä. Hopeanvärisen kuoren kääntöpuolella toistuu Otava. ROBERT JANSSON CECILIA MATTSSON Postimerkkiarkissa on kuvattuna Kassiopeia -tähdistö sekä pikku Otavan ja Otavan tähtikuviot. Kirkkaimmat tähdet on nimetty. Arkin tähdet on painettu hopeavärillä. Cecilia Mattsson (s. 1970) työskentelee graafisena muotoilijana Posten Ålandin markkinointiosastolla, missä hän vastaa mm. postimerkkituotannosta. Cecilia on aina ollut kiinnostunut teksteistä ja muodoista. Hän on saanut graafisen muotoilun ja mainonnan koulutuksen RMI Berghin ja Tammisaaren kauppaopistoissa sekä somistajan koulutuksen Vaasan Kauppaoppilaitoksessa. Hän on opiskellut myös Karjaan kansankorkeakoulun taidelinjalla. Aikaisemmin Cecilia on työskennellyt mainostoimistossa, kirjapainossa ja valokuvausliikkeessä.

16 16 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN Uusi matkustajalautta-aiheinen sarja Kesäkuussa alkaa Posten Ålandin uusi postimerkkisarja. Aiheena on matkustajalautat, jotka liikennöivät tai ovat liikennöineet Ahvenanmaalle vuodesta 1959 lähtien. Sarjan ensimmäisissä merkeissä kuvataan sekä ensimmäistä että uusinta matkustajalauttaa. Toinen kuvatuista aluksista on s/s Viking. Toinen aluksista on niin uusi, ettei sitä ole nimetty vielä. Siksi sitä kutsutaan nimellä Newbuilding S/S VIKING Kesäkuun 1. päivänä 1959 s/s Viking purjehti ensimmäisenä varsinaisena matkustajalauttana ensimatkansa Galtbystä, joka sijaitsee Turun saaristossa, Maarianhaminan kautta Gräddöhön Roslageniin 80 kilometrin päähän Tukholmasta. Aluksen omisti Rederi Ab Vikinglinjen, jonka perustajia olivat ahvenanmaalaiset Gunnar Eklund ja Henning Rundberg. SAIRAALA-ALUS TOISEN MAAILMANSODAN AIKANA S/s Vikingin nimi oli alunperin s/s Dinard ja se rakennettiin vuonna 1924 Southern Railways Company:lle. Brittiläislaivasto käytti tummansinistä, 99 metriä pitkää alusta sairaala-aluksena toisen maailmansodan aikana. S/s Dinard oli mukana mm. Normandian maihinnousussa. Toisen maailmansodan jälkeen alus rakennettiin uudelleen rautatielautasta autolautaksi ja se liikennöi Doverin ja Calaisin välillä. UNELMA TOTEUTUI S/s Vikingissä oli neljä höyrykäyttöistä turbiinia ja sen nopeus oli enimmillään 19 solmua. Lauttaan mahtui 900 kansimatkustajaa ja 85 henkilöautoa. Ulkomaanmatka oli tähän aikaan suuri seikkailu. Monen unelmana oli päästä perheen kanssa kohtuulliseen hintaan automatkalle Suomeen ja Ruotsiin ja nyt unelma toteutui. Lippujen hinnat olivat nimittäin alhaiset. Autoja ei tarvinnut enää nostaa nosturilla lautalle. S/s Vikingissä oli ramppi, jota pitkin sekä autot että kuorma-autot voitiin ajaa lautalle.

17 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 17 Ensipäivänleima kuvaa s/s Viking -alusta. 255 OCH 256 MATKUSTAJALAUTTOJA, S/S VIKING JA NEWBUILDING 2009 JULKAISUPÄIVÄ TAITEILIJA Håkan Sjöström PAINOSMÄÄRÄ 2 x MAKSUARVOT Inrikes (0,75 ) (s/s Viking) Europa (0,80 ) (Newbuilding 2009) FDC:N HINTA (EI SIGNEERATTU) 2,10 POSTIMERKKIEN KOKO 35,4 X 26 mm ARKKIEN KOKO 2 x 20 postimerkkiä HAMMASTE 13 per 2 cm PAPERI 110 g/m² PAINOMENETELMÄ 4-värioffset PAINO Cartor Security Printing Kummassakin postimerkkiarkissa kuvataan samat matkustajalautat kuin postimerkeissä. HÅKAN SJÖSTRÖM Ahvenanmaan ensimmäinen matkustajalautta, s/s Viking, on kuvattuna ensipäivänkuoressa. Taiteilija Håkan Sjöströmin (s. 1933) katsotaan tänä päivänä olevan yksi Skandinavian etevimpiä merimaalareita. Maalaaminen oli aina ollut tärkeää Håkanille. Suoritettuaan ekonomintutkinnon hän pääsi töihin turkulaiselle telakalle ja työskenteli siellä eläkkeelle siirtymiseen saakka. Työn ohella hän maalasi telakan uudisrakennuksia. Håkan on maalannut alusten kuvia myös useille varustamoille, mm. Viking Linelle. Tämän lisäksi hän on tehnyt kuvituksia aikakauslehtiin ja kirjoihin. Hänellä on jäljellä vielä tiettyjä merimaalaustehtäviä. Nämä ovat Håkanin ensimmäiset postimerkit Posten Ålandille.

18 18 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN Maksimikorteissa on porto betalt -tunnus. Kesäkuun 1. päivänä ilmestyy myös kaksi maksimikorttia, joissa näemme postimerkeissä kuvatut lautat toisesta näkökulmasta kuvattuina. Monen unelmana oli päästä perheen kanssa kohtuulliseen hintaan automatkalle Suomeen ja Ruotsiin ja nyt unelma toteutui. ROMUTETTIIN 1973 Kehitystä aikaisemmin jarruttaneet sodanjälkeiset matkustus- ja valuuttarajoitukset oli poistettu ja passivapaus Pohjoismaitten välillä teki matkustamisen helpoksi. Tämän ansiosta s/s Viking maksoi itsensä takaisin jo ensimmäisenä kesänä. S/s Viking liikennöi reitillä Sen jälkeen se jäi Maarianhaminaan ja romutettiin lopulta vuonna 1973 Helsingissä. Tämän vuoden postimerkkikelloa koristaa Viking Linen uusi lautta, jonka arvioidaan tulevan liikenteeseen tämän vuoden lopussa tai ensi vuoden alussa. Kellon hinta on 17 ja se ilmestyy myös 1. kesäkuuta. Kellojen valmistusmäärä on kappaletta. EI NIMETTY Toinen kahdesta 1. kesäkuuta ilmestyvästä postimerkistä kuvaa Viking Linen uutta alusta, joka alkaa liikennöidä Kapellskärin ja Maarianhaminan välillä. Sen arvioidaan tulevan liikenteeseen tämän vuoden lopussa tai ensi vuoden alussa. Tällä hetkellä alusta rakennetaan Astilleros de Sevillan telakalla Espanjassa. Alus on ensimmäinen uudisrakennus, joka on tarkoitettu lyhyen matkan

19 Kesäkuun 1. päivänä 1959 s/s Viking purjehti ensimmäisenä varsinaisena matkustajalauttana ensimatkansa Galtbystä Turun saaristosta Maarianhaminan kautta Gräddöhön Roslageniin. ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 19 reitille Ahvenanmeren ylittämiseen. Alusta ei ollut vielä nimetty tätä tekstiä kirjoitettaessa ja postimerkkejä painettaessa. Siksi sitä kutsutaan nimellä Newbuilding METRIÄ PITKÄ Alukseen mahtuu matkustajaa ja 320 henkilöautoa. Matkanopeus on 22 solmua. Maarianhaminan ja Kapellskärin väliseen ylitykseen kuluva aika lyhenee puolella tunnilla, joten matka kestää vain kaksi tuntia. Newbuilding 2009 on 133 metriä pitkä ja 21,9 metriä leveä. SAI PIAN KILPAILIJAN S/s Vikingin katsotaan siis olevan ensimmäinen matkustajalautta, joka liikennöi Ahvenanmaalle. Rederi Ab Vikinglinjen aloitti sillä matkustajaliikenteen 1. kesäkuuta Vain viisi päivää myöhemmin ruotsalainen varustamo Ab Slite aloitti myös liikennöinnin. Se liikennöi Simpnäsistä Ruotsista Maarianhaminaan uudelleen rakennetulla Slite -rahtilaivalla. POSTIMERKKISARJA Matkustajalautta-aiheinen postimerkkisarja alkaa tänä vuonna. Suunnitteilla on, että sarja jatkuu useita vuosia eteenpäin. Merenkulku on aina ollut tärkeää ahvenanmaalaisille ja se onkin välttämätöntä, jos haluaa matkustaa Ahvenanmaalle tai sieltä pois. Siksi valittavana onkin useita eri varustamoita ja matkustajalauttoja tulevien postimerkkien aiheita päätettäessä. Lähteet: Viking Line i backspegeln, Thor-Alf Eliasson, Sjövägen till Sverige, Matts Dumell ja

20 20 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 257 MINUN POSTIMERKKINI, SAARIKISAT 2009 Ensipäivänleima on pisaranmuotoinen ja se perustuu Saarikisojen mitalien muotoon. Leiman keskellä näemme kisojen virallisen logon. JULKAISUPÄIVÄ VALOKUVAAJA Daniel Eriksson MAKSUARVO Världen (0,90 ) FDC:N HINTA 1,45 POSTIMERKIN KOKO 45,99 x 30,30 mm VIHKON KOKO 286 x 66 mm, 8 x 1 postimerkki HAMMASTE Turvahammaste PAINOMENETELMÄ 4-värioffset PAINO Cartor Security Printing Vihkon kannessa näemme huutosakin. Heidän kasvoihin on maalattu kaikkien saarikisoihin osallistuvien maiden liput. DANIEL ERIKSSON Valokuvaaja Daniel Eriksson (s. 1968) on syntynyt ja varttunut Ahvenanmaalla. Suoritettuaan ylioppilastutkinnon hän alkoi työskennellä valokuvaajana Tidningen Åland -lehdessä. Kiinnostus valokuvaamista kohtaan heräsi jo teini-iässä, jolloin hän jo työskenteli Tidningen Åland -lehden palveluksessa. Daniel työskentelee myös freelance-valokuvaajana. Hän on julkaissut joukon valokuvakirjoja mm. kirjan merilintujen metsästyksestä Ahvenanmaalla. Tänä vuonna Posten Åland julkaisee kaksi Daniel Erikssonin suunnittelemaa postimerkkiä. Ensipäivänkuoren sekä etu- että kääntöpuolella kuvataan juoksuratoja.

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3 AJAN ILMAISUT AJAN ILMAISUT 1. PÄIVÄ, VIIKONPÄIVÄ 2. VUOROKAUDENAIKA 3. VIIKKO 4. KUUKAUSI 5. VUOSI 6. VUOSIKYMMEN, VUOSISATA, VUOSITUHAT 7. VUODENAIKA 8. JUHLAPÄIVÄT MILLOIN? 1. 2. 3. 4. maanantai, tiistai,

Lisätiedot

S U O M I. Siirtolaisuus -postimerkissä on ahvenanmaalaisen emigrantin Ture Bengtzin tekemä litografia. SIVUT 6 7. www.posten.ax

S U O M I. Siirtolaisuus -postimerkissä on ahvenanmaalaisen emigrantin Ture Bengtzin tekemä litografia. SIVUT 6 7. www.posten.ax S U O M I Siirtolaisuus -postimerkissä on ahvenanmaalaisen emigrantin Ture Bengtzin tekemä litografia. www.posten.ax SIVUT 6 7 POSTEN ÅLAND FRIMÄRKEN PB 100 22101 MARIEHAMN PUHELIN 018 636 640 Tilaukset

Lisätiedot

JOAKIM KUVITTAA TÄRKEÄN SANOMAN ÅLAND AUCTIONS S. 3 KAUPUNGINTEATTERI TÄYTTÄÄ 100 VUOTTA S. 14 ENKELIMÄISET JOULUMERKIT JA JOULUKORISTEET S.

JOAKIM KUVITTAA TÄRKEÄN SANOMAN ÅLAND AUCTIONS S. 3 KAUPUNGINTEATTERI TÄYTTÄÄ 100 VUOTTA S. 14 ENKELIMÄISET JOULUMERKIT JA JOULUKORISTEET S. posten.ax S U O M I N R O 2 2 0 1 3 JOAKIM KUVITTAA TÄRKEÄN SANOMAN ÅLAND AUCTIONS S. 3 KAUPUNGINTEATTERI TÄYTTÄÄ 100 VUOTTA S. 14 ENKELIMÄISET JOULUMERKIT JA JOULUKORISTEET S. 18 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN

Lisätiedot

S U O M I. www.posten.ax. Kaloja postimerkeissä! SIVUT 4 6

S U O M I. www.posten.ax. Kaloja postimerkeissä! SIVUT 4 6 S U O M I www.posten.ax Kaloja postimerkeissä! SIVUT 4 6 POSTEN ÅLAND FRIMÄRKEN PB 100 22101 MARIEHAMN Uutuuksia näyttelyvieraille Näyttelyvieraamme kysyvät useasti: "Onko teillä mitään uutta, erikoista

Lisätiedot

ESIRAKKAUTTA ESIRAKKAUTTA SURREALISMIIN SURREALISMIIN. posten.ax. 12 Ahvenanmaan taidemuseon 50-vuotisjuhlan kunniaksi julkaistaan.

ESIRAKKAUTTA ESIRAKKAUTTA SURREALISMIIN SURREALISMIIN. posten.ax. 12 Ahvenanmaan taidemuseon 50-vuotisjuhlan kunniaksi julkaistaan. NRO 2 2012 SUOMI 12 Ahvenanmaan taidemuseon 50-vuotisjuhlan kunniaksi julkaistaan postimerkki, jossa on kuvattuna Guy Friskin taulu Längtan. 14 S/s Ålandsfärjan kuvataan helmikuussa ilmestyvän Matkustajalauttoja-sarjan

Lisätiedot

NRO 2 2008 SUOMI KOKENUT POSTIMERKKIALOITTELIJA. www.posten.ax

NRO 2 2008 SUOMI KOKENUT POSTIMERKKIALOITTELIJA. www.posten.ax NRO 2 2008 SUOMI KOKENUT POSTIMERKKIALOITTELIJA www.posten.ax Katse eteen- ja taaksepäin Tätä artikkelia kirjoitettaessa juhannukseen, kesän kohokohtaan, on aikaa yksi viikko. Ajattelen kuitenkin jo tulevaisuutta.

Lisätiedot

2015 Loviisalainen sterstjernan Pa P kettijahti Österstjerna www.osterstjernan.fi Ö2STERSTJERNAN V00 UOTTA 18 ÅR 14 2014

2015 Loviisalainen sterstjernan Pa P kettijahti Österstjerna www.osterstjernan.fi Ö2STERSTJERNAN V00 UOTTA 18 ÅR 14 2014 Loviisalainen 2015 Österstjernan Pakettijahti www.osterstjernan.fi 200 ÖSTERSTJERNAN VUOTTA ÅR 1814 2014 Purjehdukset 2015 TILAUSPURJEHDUKSET Tilauspurjehduksilla alus miehistöineen on tilaajan käytössä

Lisätiedot

PIKAOPAS 1. Kellotaulun kulma säädetään sijainnin leveys- asteen mukaiseksi.

PIKAOPAS 1. Kellotaulun kulma säädetään sijainnin leveys- asteen mukaiseksi. Käyttöohje PIKAOPAS 1. Kellotaulun kulma säädetään sijainnin leveysasteen mukaiseksi. Kellossa olevat kaupungit auttavat alkuun, tarkempi leveysasteluku löytyy sijaintisi koordinaateista. 2. Kello asetetaan

Lisätiedot

NRO 2 2009 SUOMI ALLAN YHDISTÄÄ KAKSI AMMATTIA. www.posten.ax

NRO 2 2009 SUOMI ALLAN YHDISTÄÄ KAKSI AMMATTIA. www.posten.ax NRO 2 2009 SUOMI ALLAN YHDISTÄÄ KAKSI AMMATTIA www.posten.ax Tavataan messuilla! Se, että on lähellä asiakasta ja voi palvella henkilökohtaisesti. Se, että asiakas on entuudestaan tuttu, ei vain ulkonäöltään

Lisätiedot

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat Matkatyö vie miestä 5.4.2001 07:05 Tietotekniikka on helpottanut kokousten valmistelua, mutta tapaaminen on silti arvossaan. Yhä useampi suomalainen tekee töitä lentokoneessa tai hotellihuoneessa. Matkatyötä

Lisätiedot

posten.ax S U O M R O AHVENANMAAN JUUSTO S. 4 SUOSITTUJA MUSIIKKITAPAHTUMIA S. 10 MESSUJA 2013 S. 24 HÅKAN TARTTUU PÄIVÄÄN ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 1

posten.ax S U O M R O AHVENANMAAN JUUSTO S. 4 SUOSITTUJA MUSIIKKITAPAHTUMIA S. 10 MESSUJA 2013 S. 24 HÅKAN TARTTUU PÄIVÄÄN ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 1 posten.ax S U O M I N R O 1 2 0 1 3 AHVENANMAAN JUUSTO S. 4 SUOSITTUJA MUSIIKKITAPAHTUMIA S. 10 MESSUJA 2013 S. 24 HÅKAN TARTTUU PÄIVÄÄN ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 1 Anita Häggblom TOIMIALAJOHTAJA POSTEN ÅLAND

Lisätiedot

frimärken Ahvenamaan kuningas Julius Sundblom 150 vuotta sivu 4 Tarja Halonen valitsee vahvan naisen sivu 6 nro 1 2015 suomeksi

frimärken Ahvenamaan kuningas Julius Sundblom 150 vuotta sivu 4 Tarja Halonen valitsee vahvan naisen sivu 6 nro 1 2015 suomeksi frimärken Ahvenamaan kuningas Julius Sundblom 150 vuotta sivu 4 nro 1 2015 suomeksi Tarja Halonen valitsee vahvan naisen sivu 6 frimärken nro 1 2015 Ehiökorteissa kukkia lähikuvissa 3 Ahvenanmaan kuningas

Lisätiedot

S U O M I. www.posten.ax. Toukokuussa ilmestyy taidekäsityöaiheinen postimerkkivihko. SIVUT 9 11

S U O M I. www.posten.ax. Toukokuussa ilmestyy taidekäsityöaiheinen postimerkkivihko. SIVUT 9 11 S U O M I www.posten.ax Toukokuussa ilmestyy taidekäsityöaiheinen postimerkkivihko. SIVUT 9 11 POSTEN ÅLAND FRIMÄRKEN PB 100 22101 MARIEHAMN Ahvenanmaa taidekäsityöläisten paratiisi Luonnonläheiset raaka-aineet,

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Tilaa postimerkit tässä tai osoitteella Tee kestotilaus Fär-saarten postimerkeistä

Tilaa postimerkit tässä tai osoitteella  Tee kestotilaus Fär-saarten postimerkeistä Tilaa postimerkit tässä tai osoitteella www.lape.net Määra Til. no. Tuote Hinta EUR Yhteensä EUR (toimituskulut lisätään) FA1404 - F31 Tee kestotilaus Fär-saarten postimerkeistä Kyllä kiitos, tilaan Fär-saaret

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN?

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? 1. MILLOIN? KOSKA? 2. MIHIN AIKAAN? 3. MINÄ PÄIVÄNÄ? 4. MILLÄ VIIKOLLA? 5. MISSÄ KUUSSA? 6. MINÄ VUONNA? 7. MILLÄ VUOSIKYMMENELLÄ? 8. MILLÄ

Lisätiedot

Preesens, imperfekti ja perfekti

Preesens, imperfekti ja perfekti Preesens, imperfekti ja perfekti ennen nyt Neljä vuotta sitten olin töissä tehtaassa. Nyt minä olen lähihoitaja. r Olen työskennellyt sairaalassa jo kaksi vuotta. J Joo, kävin toissapäivänä. Sinun tukka

Lisätiedot

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU 1. Apuverbi vaatii seuraavan verbin määrämuotoon. Lisää verbi luettelosta ja taivuta se oikeaan muotoon. Voimme Me haluamme Uskallatteko te? Gurli-täti ei tahdo Et kai

Lisätiedot

Kongressijäerjestäjäkysely 2013

Kongressijäerjestäjäkysely 2013 Kongressijäerjestäjäkysely 23 kuviot Finland Convention Bureau Taloustutkimus Oy, 8.3.2 Christel Nummela T-65, FCB, Delegaattitutkimus 23, Kuviot, CN 2..22 2 Sisällysluettelo dia Kongressivieraiden määrän

Lisätiedot

LINJA-AUTOJA LEIVONNAISIA, JA ANIMAATIOITA. posten.ax. Vuonna 2012 alkaa uusi, kolmivuotinen postimaksulipukesarja, vanhoja, puisia houkutuslintuja.

LINJA-AUTOJA LEIVONNAISIA, JA ANIMAATIOITA. posten.ax. Vuonna 2012 alkaa uusi, kolmivuotinen postimaksulipukesarja, vanhoja, puisia houkutuslintuja. NRO 2 2011 SUOMI 7 Vuonna 2012 alkaa uusi, kolmivuotinen postimaksulipukesarja, jossa kuvataan merilintujen metsästyksessä käytettyjä vanhoja, puisia houkutuslintuja. 14 Matk Matkustaja- aja lautta-aiheisessa

Lisätiedot

NRO 1 2010 SUOMI ÅSA EI VOI KUVITELLA ELÄMÄÄ ILMAN KIRJOJA. www.posten.ax

NRO 1 2010 SUOMI ÅSA EI VOI KUVITELLA ELÄMÄÄ ILMAN KIRJOJA. www.posten.ax NRO 1 2010 SUOMI ÅSA EI VOI KUVITELLA ELÄMÄÄ ILMAN KIRJOJA www.posten.ax AHVENANMAA+MACAO=TOTTA Kaksi pientä, itsenäistä aluetta eri puolilla maapalloa on löytänyt toisensa. Juuri ennen vuodenvaihdetta

Lisätiedot

OPETTAJAN MM- KISAVIHKO

OPETTAJAN MM- KISAVIHKO OPETTAJAN MM- KISAVIHKO 2013 TYTTÖJEN ALLE 18-VUOTIAIDEN JÄÄKIEKON MM-KISAT Vierumäki ja Heinola 29.12.2012-5.1.2013 Sytytä tähti Light up a Star! Sisällys TYTTÖJEN MM-KISAT... 2 OPETTAJAN MM-KISAVIHKO...

Lisätiedot

Näyttelypaikka «Koko totuus Suomesta» Baltian merifestivaalilla

Näyttelypaikka «Koko totuus Suomesta» Baltian merifestivaalilla Näyttelypaikka «Koko totuus Suomesta» Baltian merifestivaalilla Baltian merifestivaali 2011 2-5. kesäkuuta 2011, Pietari, Lenexpo-messukeskus 1 Kutsumme teidät osallistumaan Baltian merifestivaalille ja

Lisätiedot

RALLIAUTOILIJAN. kuva Ahvenanmaasta. www.posten.ax

RALLIAUTOILIJAN. kuva Ahvenanmaasta. www.posten.ax NRO 1 2008 SUOMI 26 Kesäkuussa ilmestyy vihko, jonka merkeissä on kuvattu 2 x 4 eri majakkaa. Kahden majakan merkit ovat kaiverrettuja merkkejä! 14 Posten Åland julkaisee Pekingin olympialaisten kunniaksi

Lisätiedot

Pakettijahti Österstjernan purjehti vuosina 1815 1848 reitillä Loviisa - Tukholma kuljettaen sekä matkustajia että rahtia. Historiallisen esikuvansa

Pakettijahti Österstjernan purjehti vuosina 1815 1848 reitillä Loviisa - Tukholma kuljettaen sekä matkustajia että rahtia. Historiallisen esikuvansa 2016 Loviisalainen Pakettijahti Österstjernan www.osterstjernan.fi Pakettijahti Österstjernan purjehti vuosina 1815 1848 reitillä Loviisa - Tukholma kuljettaen sekä matkustajia että rahtia. Historiallisen

Lisätiedot

frimärken Joulumerkit yhdistävät hyödyn ja huvin, sivu 4 Inspiroidu syksyn keräilytuotteista nro 3 2015 suomeksi

frimärken Joulumerkit yhdistävät hyödyn ja huvin, sivu 4 Inspiroidu syksyn keräilytuotteista nro 3 2015 suomeksi frimärken Joulumerkit yhdistävät hyödyn ja huvin, sivu 4 nro 3 2015 suomeksi Inspiroidu syksyn keräilytuotteista frimärken nro 3 2015 Hopeakoruja tyylikkäässä pakkauksessa 3 Joulumerkit yhdistävät hyödyn

Lisätiedot

Ranska, Chamonix TAMMIKUU

Ranska, Chamonix TAMMIKUU Ranska, Chamonix TAMMIKUU Tulin Ranskaan 2.1.2013 Riitan & Katjan kanssa. Oltiin hotelilla, joskus 9 jälkeen illalla. Sain oman huoneen ja näytettiin pikaisesti missä on suihkut ja vessat. Ensimmäisenä

Lisätiedot

frimärken Uudet purjealukset lähtevät maailman vesille sivu 4 Loppuunmyynti alennusta ostoksistasi sivu 20 nro 4 2015 suomeksi

frimärken Uudet purjealukset lähtevät maailman vesille sivu 4 Loppuunmyynti alennusta ostoksistasi sivu 20 nro 4 2015 suomeksi frimärken Uudet purjealukset lähtevät maailman vesille sivu 4 nro 4 2015 suomeksi Loppuunmyynti alennusta ostoksistasi sivu 20 frimärken Puhelin 018 636 640 ulkomailta: +358 18 636 640 Puhelinaika: ma

Lisätiedot

Kappale 2. Tervetuloa!

Kappale 2. Tervetuloa! Kappale 2 Tervetuloa! 17 Virtaset muuttavat On maanantai. Virtaset muuttavat. Osoite on Koivutie 8. 18 Joonas Virtanen on pihalla. Pieni poika tulee ulos. Hei, kuka sinä olet? Minä olen Joonas Virtanen.

Lisätiedot

Rauman nuorten työpaja

Rauman nuorten työpaja Rauman nuorten työpaja Projektidokumentaatio Työssäoppiminen 24.11. -12.12.2014 Susa Räikkälä AVAT 2014-2015 Sisältää : Kirjastokuvaus Kiitoskortti Painikkeet Joulumyyjäisten esite Ntp-Logo Uutiset Yhteenveto

Lisätiedot

MARE BALTICUM 05 NÄYTTELYN ERITYISSÄÄNNÖT

MARE BALTICUM 05 NÄYTTELYN ERITYISSÄÄNNÖT MARE BALTICUM 05 NÄYTTELYN ERITYISSÄÄNNÖT 1. Organisaatio, aika ja paikka Itämeren maiden kansainvälinen postimerkkinäyttely MARE BALTICUM 05 järjestetään 26.-28. elokuuta 2005 Baltichallenissa Maarianhaminassa.

Lisätiedot

HYASINTTI KESKIPISTEENÄ

HYASINTTI KESKIPISTEENÄ NRO 1 2011 SUOMI 7 Joulupostimerkki 2011 on Helene Schmitzin valokuvaama. Hän on tunnettu erikoisista kukkavalokuvistaan. 14 Metsä on tämän vuoden Europapostimerkin aihe. Ahvenanmaan merkki on Anette Gustafssonin

Lisätiedot

Matkailun kehitys 2016

Matkailun kehitys 2016 Matkailun kehitys 2016 3.5.2017 Lähde: Tilastokeskus. Luvut perustuvat ennakkotietoihin. Kiina jatkoi vahvaan kasvuaan myös piristyi loppuvuotta kohden Suomessa kirjattiin 5 768 000 ulkomaista yöpymistä

Lisätiedot

www.posten.ax Andreas Dienert on suunnitellut tämän vuoden humoristiset joulumerkit. Myös tänä vuonna voit osallistua joulumerkkiarvontaan!

www.posten.ax Andreas Dienert on suunnitellut tämän vuoden humoristiset joulumerkit. Myös tänä vuonna voit osallistua joulumerkkiarvontaan! S U O M I www.posten.ax Andreas Dienert on suunnitellut tämän vuoden humoristiset joulumerkit. Myös tänä vuonna voit osallistua joulumerkkiarvontaan! SIVUT 6 7 POSTEN ÅLAND FRIMÄRKEN PB 100 22101 MARIEHAMN

Lisätiedot

Näyttelypaikka «Koko totuus Suomesta» Baltian merifestivaalilla

Näyttelypaikka «Koko totuus Suomesta» Baltian merifestivaalilla Näyttelypaikka «Koko totuus Suomesta» Baltian merifestivaalilla Baltian merifestivaali 2012 31.5.-3.6.2012, Pietari, Lenexpo-messukeskus 1 Kutsumme teidät osallistumaan Baltian merifestivaalille ja otamme

Lisätiedot

TERVEISET TÄÄLTÄ IMATRAN POUTAPILVEN PALVELUKODISTA

TERVEISET TÄÄLTÄ IMATRAN POUTAPILVEN PALVELUKODISTA TERVEISET TÄÄLTÄ IMATRAN POUTAPILVEN PALVELUKODISTA KERROMME KULUNEEN VUODEN KUULUMISISTA JA VIIME VUODEN MIELEENPAINUVISTA TAPAHTUMISTA Talvella oli paljon pakkasta ja lunta. Paljon vaatteita päälle ja

Lisätiedot

Kissaihmisten oma kahvila!

Kissaihmisten oma kahvila! Kissaihmisten oma kahvila! Teksti ja kuvat: Annika Pitkänen Jo ulkopuolelta voi huomata, ettei tamperelainen Purnauskis ole mikä tahansa kahvila. Ikkunalaudalla istuu kissa katselemassa uteliaana ohikulkevia

Lisätiedot

LASTENKIRJOJA CATHARINA RAKASTAA. www.posten.ax. täyttää 150 vuotta ensi vuonna. Maarianhamina sai nimensä keisarinna Maria Alexandrovnan mukaan.

LASTENKIRJOJA CATHARINA RAKASTAA. www.posten.ax. täyttää 150 vuotta ensi vuonna. Maarianhamina sai nimensä keisarinna Maria Alexandrovnan mukaan. NRO 2 2010 SUOMI 18 Maarianhaminan kaupunki täyttää 150 vuotta ensi vuonna. Maarianhamina sai nimensä keisarinna Maria Alexandrovnan mukaan. 20 Matkustajalautta-aiheisen sarjan kaksi seuraavaa alusta m/s

Lisätiedot

Simo Sivusaari. Nuori puutarhuri

Simo Sivusaari. Nuori puutarhuri Simo Sivusaari Simo Yrjö Sivusaari syntyi 26.10.1927 Vaasassa. Hän kävi kolmivuotisen puutarhaopiston ja on elättänyt perheensä pienellä taimi- ja kukkatarhalla. Myynti tapahtui Vaasan torilla ja hautausmaan

Lisätiedot

Sinun ja kummilapsesi kirjeenvaihto

Sinun ja kummilapsesi kirjeenvaihto Sinun ja kummilapsesi kirjeenvaihto 1 Kirjeen saaminen on aina iloinen yllätys Kummilapsesi ilahtuu varmasti, jos toisinaan muistat häntä postikortilla tai lyhyellä kirjeellä. Postikortit ovat suositeltavia,

Lisätiedot

3. kappale (kolmas kappale) AI KA

3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3.1. Kellonajat: Mitä kello on? Kello on yksi. Kello on tasan yksi. Kello on kaksikymmentä minuuttia vaille kaksi. Kello on kymmenen minuuttia yli yksi. Kello on kymmenen

Lisätiedot

Autoliiton Matkailututkimus 2013 selvitykset taulukoina

Autoliiton Matkailututkimus 2013 selvitykset taulukoina Autoliiton Matkailututkimus 2013 selvitykset taulukoina Millä ajoneuvolla matkustitte % Henkilöauto, pakettiauto, maasturi 62 Matkailuauto 18 Moottoripyörä 10 Fly & Drive 5 Auton ja matkailuvaunun yhdistelmä

Lisätiedot

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017 Minun elämäni Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, Nid Minä olen syntynyt Buriramissa Thaimaassa. Minun perheeni oli iskä äiskä 2 veljeä ja 2 siskoa. Minun

Lisätiedot

EI MIKÄÄN NÄISTÄ. KUVITETTU MINI-MENTAL STATE EXAMINATION Ohjeet viimeisellä sivulla. 1. Mikä vuosi nyt on? 2. Mikä vuodenaika nyt on?

EI MIKÄÄN NÄISTÄ. KUVITETTU MINI-MENTAL STATE EXAMINATION Ohjeet viimeisellä sivulla. 1. Mikä vuosi nyt on? 2. Mikä vuodenaika nyt on? POTILAS: SYNTYMÄAIKA: TUTKIJA: PÄIVÄMÄÄRÄ: 1. Mikä vuosi nyt on? 2000 2017 2020 1917 EI MIKÄÄN NÄISTÄ 2. Mikä vuodenaika nyt on? KEVÄT KESÄ SYKSY TALVI 3. Monesko päivä tänään on? 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Lisätiedot

Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? ruma

Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? ruma Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? kaunis pimeä viileä rauhallinen raikas virkistävä ikävä Viihdyn täällä. ruma valoisa lämmin levoton tunkkainen unettava kiinnostava Haluan pois täältä! CC Kirsi

Lisätiedot

CAROLINE ESITTELEE AHVENANMAANSA

CAROLINE ESITTELEE AHVENANMAANSA NRO 1 2012 SUOMI 4 Kesäkuussa ilmestyy Minun postimerkkinimerkkien uusi kehys. Caroline af Ugglas on suunnitellut ahvenaiheisen postimerkin. 8 Va Valokuvaaja aja Jacob Saurén on ottanut Europapostimerkkiin

Lisätiedot

LÄHETTÄJÄ VASTAANOTTAJA PIKAKIRJE PAKETTI KIRJATTU KIRJE PAINAA VALTAKIRJA HAKEA SAADA LÄHETTÄÄ POSTIMERKKI KIRJE

LÄHETTÄJÄ VASTAANOTTAJA PIKAKIRJE PAKETTI KIRJATTU KIRJE PAINAA VALTAKIRJA HAKEA SAADA LÄHETTÄÄ POSTIMERKKI KIRJE ASIOIDAAN POSTISSA JUTELLAAN ENSIN Oletko lähettänyt kirjeen tai paketin Suomessa? Missä sinulla on lähellä posti? Onko sinun kodin lähellä postiautomaatti? Jos tilaat internetistä tavaran, mihin se tulee?

Lisätiedot

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Stephar Stephar Matkaraportti Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Tässä matkaraportista yritän kertoa vähän, että miten minulla meni lentomatka,

Lisätiedot

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Halusin lähteä ulkomaille työssäoppimaan sekä tutustumaan pieneksi aikaa toiseen maahan ja kulttuuriin. Kuusi

Lisätiedot

Löydätkö tien. taivaaseen?

Löydätkö tien. taivaaseen? Löydätkö tien taivaaseen? OLETKO KOSKAAN EKSYNYT? LÄHDITKÖ KULKEMAAN VÄÄRÄÄ TIETÄ? Jos olet väärällä tiellä, et voi löytää perille. Jumala kertoo Raamatussa, miten löydät tien taivaaseen. Jumala on luonut

Lisätiedot

Automatkailututkimuksen tuloksia 2008

Automatkailututkimuksen tuloksia 2008 Automatkailututkimuksen tuloksia 2008 Matkustus kuukausi sekä matkan pituuden (km) jakautuma kuukausille kaikki alle 2000 2001-4000 4001-6000 6001-8000 yli 8000 toukokuu 16 17 29 28 20 6 kesäkuu 41 20

Lisätiedot

Eritrea kirjaston kulmasta

Eritrea kirjaston kulmasta Eritrea kirjaston kulmasta Posted on 9.12.2014 by helehilt 1 Suomen ulkoministeriö suuntaa kohdennetun hankehaun Suomen ja Eritrean välisille korkeakoulujen kehittämishankkeille. Koska Suomen ja Eritrean

Lisätiedot

YKSIKKÖ Pääte on aina -N. Se liittyy sanan taipuneeseen vartaloon. Kenen auto tuo on? - Aleksanterin - Liian. Minkä osia oksat ovat?

YKSIKKÖ Pääte on aina -N. Se liittyy sanan taipuneeseen vartaloon. Kenen auto tuo on? - Aleksanterin - Liian. Minkä osia oksat ovat? GENETIIVI yksikkö -N KENEN? MINKÄ? monikko -DEN, -TTEN, -TEN, -EN YKSIKKÖ Pääte on aina -N. Se liittyy sanan taipuneeseen vartaloon. Kenen auto tuo on? - Aleksanterin - Liian Minkä osia oksat ovat? puu

Lisätiedot

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole.

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole. 1 Unelma-asiakas Ohjeet tehtävän tekemiseen 1. Ota ja varaa itsellesi omaa aikaa. Mene esimerkiksi kahvilaan yksin istumaan, ota mukaasi nämä tehtävät, muistivihko ja kynä tai kannettava tietokone. Varaa

Lisätiedot

Helppo, Tuottoisa, Turvallinen

Helppo, Tuottoisa, Turvallinen Oletko mökkiomistaja? Haluaisitko vuokrata mökkisi venäläisille turisteille? Helposti Tuottoisasti Turvallisesti Me tarjoamme keinon! majapaikka.fi kallista.ru Se on Helppo Tuottoisa Turvallinen Me tarjoamme

Lisätiedot

Loppuraportti OPET-projekti

Loppuraportti OPET-projekti Loppuraportti OPET-projekti HENKILÖTIEDOT Johanna Jussila Omnia, Lakelan toimipiste Tel: 046-8515142 email: johanna.jussila(a)omnia.fi TYÖYKSIKKÖ Hotelli Libyan Princess Main Street, Paleochora 73001,

Lisätiedot

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto.

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto. TEE OIKEIN Kumpi on (suuri), Rovaniemi vai Ylitornio? Tämä talo on paljon (valoisa) kuin teidän vanha talo. Pusero on (halpa) kuin takki. Tämä tehtävä on vähän (helppo) kuin tuo. Minä olen (pitkä) kuin

Lisätiedot

INTERVAC KANSAINVÄLINEN LOMAPALVELU. Lomailijoille, jotka kulkevat omia polkujaan

INTERVAC KANSAINVÄLINEN LOMAPALVELU. Lomailijoille, jotka kulkevat omia polkujaan INTERVAC KANSAINVÄLINEN LOMAPALVELU Lomailijoille, jotka kulkevat omia polkujaan INTERVAC-lomapalvelu aina vuodesta 1953 lähtien u Voit vaihtaa asunnon toisen kanssa kotimaassa tai ulkomailla. Kun asut

Lisätiedot

Kenguru 2013 Ecolier sivu 1 / 8 (4. ja 5. luokka)

Kenguru 2013 Ecolier sivu 1 / 8 (4. ja 5. luokka) Kenguru 2013 Ecolier sivu 1 / 8 3 pistettä 1. Missä kuviossa mustia kenguruita on enemmän kuin valkoisia kenguruita? Kuvassa D on 5 mustaa kengurua ja 4 valkoista. 2. Nelli haluaa rakentaa samanlaisen

Lisätiedot

MAINOSTILA MAINOSTILA MAINOSTILA. Maisema 2011. Luonto 2011 MAINOSTILA. Koko: 300 x 400 mm. + mainostila

MAINOSTILA MAINOSTILA MAINOSTILA. Maisema 2011. Luonto 2011 MAINOSTILA. Koko: 300 x 400 mm. + mainostila Kalenterit 2011 Maisema 2011 Koko: 300 x 400 mm 12 lehteä, kansi + pohjapahvi vaikuttavat maisemakuvat tilaa omille merkinnöille 1022 Luonto 2011 Koko: 232 x 330 mm 12 lehteä, kansi + pohjapahvi raikkaat

Lisätiedot

Luovia valokuvia pohjoismaisella kuvakielellä. 3 minuutin esittely

Luovia valokuvia pohjoismaisella kuvakielellä. 3 minuutin esittely Luovia valokuvia pohjoismaisella kuvakielellä 3 minuutin esittely Tietoa - Ruotsissa perustettu pohjoismainen kuvatoimisto, joka keskittyy ensisijaisesti pohjoismaisiin aiheisiin ja ympäristöihin - Arkistossamme

Lisätiedot

MARIA MARGARETHA JA EVA STINA KATAINEN

MARIA MARGARETHA JA EVA STINA KATAINEN MARIA MARGARETHA JA EVA STINA KATAINEN Tämä tarina on kertomus kahdesta sisaresta. Sisarukset syntyivät Savossa, Pielaveden Heinämäellä. Heidän isänsä nimi oli Lars Katainen ja äitinsä etunimi oli Gretha.

Lisätiedot

TAIDENÄYTTELY KOIRAKOTKA JÄMSÄN KIVIPANKISSA 4.7. 1.8.2010 joka päivä 12-17

TAIDENÄYTTELY KOIRAKOTKA JÄMSÄN KIVIPANKISSA 4.7. 1.8.2010 joka päivä 12-17 1 TAIDENÄYTTELY KOIRAKOTKA JÄMSÄN KIVIPANKISSA 4.7. 1.8.2010 joka päivä 12-17 TIEDOTE c/o Veijo Kare Särkilahdentie 29 19700 SYSMÄ Puh 0500 734910 veijo.kare@sysma.fi 7.7. 2010 LEHDISTÖ JA MUUT NÄYTTELYVIERAAT

Lisätiedot

& KESÄN 2015 PARHAAT LIIKELAHJAIDEAT

& KESÄN 2015 PARHAAT LIIKELAHJAIDEAT kevään uutuuksia & KESÄN 2015 PARHAAT LIIKELAHJAIDEAT Yrityksesi visuaalinen ilme ja arvot saavat näkyä myös liikelahjoissa. Meidän kauttamme se onnistuu. Voit tilata tuotteet haluamallasi kuvalla kudottuna

Lisätiedot

Gnesta, Ruotsi. Työharjoittelu Skeppsta Hyttassa 8.10.-20.12.2014. Saara Sirkeoja lasinpuhallus 2013-2015

Gnesta, Ruotsi. Työharjoittelu Skeppsta Hyttassa 8.10.-20.12.2014. Saara Sirkeoja lasinpuhallus 2013-2015 Gnesta, Ruotsi Työharjoittelu Skeppsta Hyttassa 8.10.-20.12.2014 Saara Sirkeoja lasinpuhallus 2013-2015 Lähdin suoritamaan työssäoppimistani maaseudun rauhaan Ruotsin Gnestaan. Gnesta on noin 10 000 asukkaan

Lisätiedot

Tekninen ja ympäristötoimiala

Tekninen ja ympäristötoimiala Lahden seudun ympäristöpalvelut Tekninen ja ympäristötoimiala 6.11.2006 24.11. alkaa kaamos. Aurinko painuu alas Suomen pohjoisimmassa kolkassa, Nuorgamissa noustakseen seuraavan kerran taivaanrantaan

Lisätiedot

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme Kiinaraportti Sain kuulla lähdöstäni Kiinaan 3 viikkoa ennen matkan alkua ja siinä ajassa en ehtinyt edes alkaa jännittää koko matkaa. Meitä oli reissussa 4 muuta opiskelijaa lisäkseni. Shanghaihin saavuttua

Lisätiedot

Kenguru 2014 Cadet (8. ja 9. luokka)

Kenguru 2014 Cadet (8. ja 9. luokka) sivu 1 / 8 NIMI LUOKKA Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Väärästä vastauksesta saat miinuspisteitä

Lisätiedot

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Ilolan perhe

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Ilolan perhe Ilolan perhe 1 Pentti ja Liisa ovat Reinon, Jaanan ja Veeran isä ja äiti. Heidän lapsiaan ovat Reino, Jaana ja Veera. 'Pikku-Veera' on perheen nuorin. Hän on vielä vauva. Henry-vaari on perheen vanhin.

Lisätiedot

Brasil - Sempre em meu coração!

Brasil - Sempre em meu coração! Brasil - Sempre em meu coração! (Always in my heart) Pakokauhu valtasi mieleni, enhän tiennyt mitään tuosta tuntemattomasta latinomaasta. Ainoat mieleeni kumpuavat ajatukset olivat Rio de Janeiro, pienempääkin

Lisätiedot

LAUSETREENEJÄ. Kysymykset:

LAUSETREENEJÄ. Kysymykset: LAUSETREENEJÄ Kysymykset: Mikä - kuka - millainen? (perusmuoto) Mitkä ketkä millaiset? (t-monikko) Minkä kenen millaisen? (genetiivi) Milloin? Millainen? Minkävärinen? Minkämaalainen? Miten? Kenellä? Keneltä?

Lisätiedot

Rademacherin pajat. Elävää käsityötaitoa kulttuurihistoriallisesti merkittävässä ympäristössä

Rademacherin pajat. Elävää käsityötaitoa kulttuurihistoriallisesti merkittävässä ympäristössä Rademacherin pajat Elävää käsityötaitoa kulttuurihistoriallisesti merkittävässä ympäristössä Rademacherin pajoissa Eskilstunassa on jo satojen vuosien ajan valmistettu veitsiä, saksia, silmäneuloja, nuppineuloja,

Lisätiedot

kielipassi Moduuli 1

kielipassi Moduuli 1 kielipassi Moduuli 1 minä ja lähipiiri MINÄ / IHMINEN / MODUULI 1 / A1.3 Osaan kertoa perustiedot itsestäni kirjallisesti ja suullisesti. Osaan vastata henkilötietokysymyksiin. Osaan täyttää henkilötietolomakkeen.

Lisätiedot

EMELIE JOULUN MUOTOILEE. posten.ax AARTEITA RANNALTA S. 4 UUSI POSTIMERKKISARJA PURJEALUKSIA S. 6

EMELIE JOULUN MUOTOILEE. posten.ax AARTEITA RANNALTA S. 4 UUSI POSTIMERKKISARJA PURJEALUKSIA S. 6 posten.ax S U O M I N R O 2 2 0 1 4 EMELIE MUOTOILEE JOULUN AARTEITA RANNALTA S. 4 UUSI POSTIMERKKISARJA PURJEALUKSIA S. 6 CARL LARSSON TEOKSESTA POSTIMERKKI S. 14 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 1 Anita Häggblom

Lisätiedot

Näillä aiheilla Nikon haluaa rohkaista kuvaajia luovaan ilmaisuun ja kannustaa heitä kuvaamaan ihmisten iloa kaikkialla maailmassa.

Näillä aiheilla Nikon haluaa rohkaista kuvaajia luovaan ilmaisuun ja kannustaa heitä kuvaamaan ihmisten iloa kaikkialla maailmassa. Nyt saat tilaisuuden koskettaa maailmaa. Nikonin kansainvälinen valokuvauskilpailu 2008-2009 5.6.2008 Maailman tunnetuimpiin valokuvauskilpailuihin kuuluva Nikon Photo Contest International järjestetään

Lisätiedot

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ EI taipuu tekijän mukaan + VERBI NUKU/N EI NUKU (minä) EN NUKU (sinä) ET NUKU hän EI NUKU (me) EMME NUKU (te) ETTE NUKU he EIVÄT NUKU (tekijänä joku, jota

Lisätiedot

Kun isä jää kotiin. Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää

Kun isä jää kotiin. Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää Kun isä jää kotiin Mikko Ratia, 32, istuu rennosti olohuoneen tuolilla, samalla kun hänen tyttärensä Kerttu seisoo tuolista tukea ottaen samaisessa huoneessa.

Lisätiedot

Kysely Kaikukortin haltijoille

Kysely Kaikukortin haltijoille 1 Kysely Kaikukortin haltijoille Hyvä Kaikukortin haltija! Kaikukortti-toimintaa on kokeiltu Lappeenrannassa nyt 1.6.2017 lähtien. Tämän kyselyn tavoitteena on saada tietoa siitä, miten käyttökelpoisena

Lisätiedot

KATUKIIT TIEDOTUSLEHTI 1/99

KATUKIIT TIEDOTUSLEHTI 1/99 KATUKIIT TUKIITÄJÄ JÄT TIEDOTUSLEHTI 1/99 www.katukiitajat.fi.fi Hei taas kaikki vanhat ja uudet jäsenet! Taas on yksi luisteluvuosi takana ja pikkujoulut juhlittu. Porukkaa olikin mukavasti paikalla.

Lisätiedot

Ty össäoppimi nen 9.1 -.6.2. 2013 Paikassa Blue Explorers Dive Center, Taurito Bay, Gran Canaria, Espanja

Ty össäoppimi nen 9.1 -.6.2. 2013 Paikassa Blue Explorers Dive Center, Taurito Bay, Gran Canaria, Espanja Ty össäoppimi nen Tuula Pekkala LHM11 Kalajoen ammattiopisto Ty össäoppimi nen 9.1 -.6.2. 2013 Paikassa Blue Explorers Dive Center, Taurito Bay, Gran Canaria, Espanja Gran Canaria on Espanjalle kuuluva

Lisätiedot

Saaristomeren Melojat ry TIEDOTE kesäkuu 2015

Saaristomeren Melojat ry TIEDOTE kesäkuu 2015 Saaristomeren Melojat ry TIEDOTE kesäkuu 2015 /Nuorisojaosto Ajankohtaista: Oletko kiinnostunut lähtemään yhden yön retkelle syyskuun viikonloppuna? Mukaan sunnuntain 28.6. Gullö Rundiin Tammisaareen?

Lisätiedot

TÄSSÄ TEHTÄVÄSSÄ EDUKSI LUETAAN ALLAOLEVISTA TAI ON ETUA HAKIESSASI TEHTÄVÄÄN

TÄSSÄ TEHTÄVÄSSÄ EDUKSI LUETAAN ALLAOLEVISTA TAI ON ETUA HAKIESSASI TEHTÄVÄÄN ONNENPELITYÖNTEKIJÄ Onnenpelimme ovat suosittu hupi lapsille, sillä jokainen pelaaja voittaa. Pelejä on tarjolla erilaisia aina Narunvedosta Onnenpyörään ja ne etsivät rohkeita, iloisia ja energisiä vetäjiä.

Lisätiedot

EP Senioripoliisit. Tapaaminen ti

EP Senioripoliisit. Tapaaminen ti EP Senioripoliisit Tapaaminen ti 19.9.2017 Kesä, jonka odottelu ei ole vielä päättynyt, on taas kerran kääntynyt syksyyn ja syyskauden ensimmäinen tapaaminen oli ajankohtainen tiistaina 19.9.2017 Årisbergin

Lisätiedot

Kilpailu on tarkoitettu parturi-kampaamoalan opiskelijoille sekä julkisissa että yksityisissä oppilaitoksissa.

Kilpailu on tarkoitettu parturi-kampaamoalan opiskelijoille sekä julkisissa että yksityisissä oppilaitoksissa. Säännöt Kilpailu on tarkoitettu parturi-kampaamoalan opiskelijoille sekä julkisissa että yksityisissä oppilaitoksissa. Teema: Cutrin Pohjoisen luonnon taika Suunnittele ja toteuta oma näkemyksesi: Mihin

Lisätiedot

KULJETUSPALVELU TAALAINMAALLA. Tietoja erityisestä joukkoliikenteestä

KULJETUSPALVELU TAALAINMAALLA. Tietoja erityisestä joukkoliikenteestä Voimassa 1.7.2012 alkaen KULJETUSPALVELU TAALAINMAALLA Tietoja erityisestä joukkoliikenteestä Taalainmaan liikenne Kuljetuspalvelu on osa Taalainmaan joukkoliikennettä Kuljetuspalvelu täydentää yleistä

Lisätiedot

Raportti Turun Seudun Luonnonvalokuvaajien toiminnasta Itämeri haasteessa:

Raportti Turun Seudun Luonnonvalokuvaajien toiminnasta Itämeri haasteessa: Turun Seudun Luonnonvalokuvaajat r.y. Raportti Turun Seudun Luonnonvalokuvaajien toiminnasta Itämeri haasteessa: Helsingin ja Turun kaupunkien esittämä haaste toimiin Itämeren tilan parantamiseksi: Tietoisuuden

Lisätiedot

Seoulin kansainvälinen kesäkoulu 2010 25.6-4.8

Seoulin kansainvälinen kesäkoulu 2010 25.6-4.8 Seoulin kansainvälinen kesäkoulu 2010 25.6-4.8 Väkiluku 48,5 miljoonaa Pinta-ala 99 313 km 2 Kieli Korea Valuutta Won Aikavyöhyke GMT +8 Pääkaupunki Seoul Presidentti Lee Myung-bak Etelä-Korea University

Lisätiedot

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) minä

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) minä Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) 1 minä Minä olen. Minä laulan. Minä tanssin. Minä maalaan. Minä väritän. Minä piirrän. Minä otan. Minä myyn. Minä istun. = Olen. = Laulan.

Lisätiedot

Lahjan Päivä 2006: Lahjoita iloa kaikille aisteille

Lahjan Päivä 2006: Lahjoita iloa kaikille aisteille Lahjan Päivä 2006: Lahjoita iloa kaikille aisteille Kerro kokemuksia ja mielipiteitä Lahjan Päivästä. Tänä vuonna kampanjaa vietetään uudella konseptilla ja senkin vuoksi on tärkeää kuulla sinun mielipiteesi

Lisätiedot

Tasavallan presidentin vaali

Tasavallan presidentin vaali Tasavallan presidentin vaali 2012 Selkoesite Presidentinvaali Tämä esite kertoo presidentinvaalista, joka järjestetään Suomessa vuonna 2012. Presidentin tehtävät Presidentti johtaa Suomen ulkopolitiikkaa

Lisätiedot

Matot halutulla designilla.

Matot halutulla designilla. Matot halutulla designilla. Aulamaton tummat ja usein harmaat sävyt ovat luonnollisesti hyviä syksyllä ja talvella, kun matto on kovalla koetuksella. Ulkona on likaista ja jaloissa kantautuu sisälle lunta,

Lisätiedot

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti Joki Minä asun omakotitalossa. Talo sijaitsee Kemijärven rannan lähellä. Talon ja rannan välimatka on noin 20 metriä. Tänä keväänä Kemijoen pinnan jää alkoi sulaa aikaisemmin kuin ennen. Kaiken jään sulamisen

Lisätiedot

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni.

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni. Welcome to my life Kohtaus X: Vanhempien tapaaminen Henkilöt: Sari Lehtipuro Petra, Sarin äiti Matti, Sarin isä Paju (Lehtipurot ja Paju istuvat pöydän ääressä syömässä) Mitäs koulua sinä Paju nyt käyt?

Lisätiedot

Joulukauppa Jaana Kurjenoja

Joulukauppa Jaana Kurjenoja Joulukauppa 2016 Taustaa Joulukauppaa yleisesti kuvaavien laskelmien taustatilastot ovat Tilastokeskuksesta. Kantar TNS toteutti otokseen perustuvan kuluttajakyselyn marraskuussa 2016. Kysely toteutettiin

Lisätiedot

Joka kaupungissa on oma presidentti

Joka kaupungissa on oma presidentti Kaupungissa on johtajia. Ne määrää. Johtaja soittaa ja kysyy, onko tarpeeksi hoitajia Presidentti päättää miten talot on rakennettu ja miten tää kaupunki on perustettu ja se määrää tätä kaupunkia, Niinkun

Lisätiedot

3. Oppimiseni Vastaa asteikolla 1-3. Kolme on täysin samaa mieltä, yksi on täysin eri mieltä.

3. Oppimiseni Vastaa asteikolla 1-3. Kolme on täysin samaa mieltä, yksi on täysin eri mieltä. VIRVATULIKYSELY 7-8-VUOTIAILLE, kevät 2013 1. Monettako vuotta olet kuvataidekoulussa? 1. vuotta 32 % 9 2. vuotta 25 % 7 3. vuotta 11 % 3 4. vuotta 21 % 6 5. vuotta 11 % 3 2. Ilomittarit eli hymynaamat

Lisätiedot

Kannuksen Kotiseutupäivät Kotiseutupäivillä yhdistystä edustivat Ritva Niemikorpi, Martti Määttä ja Leila Keski-Korpi.

Kannuksen Kotiseutupäivät Kotiseutupäivillä yhdistystä edustivat Ritva Niemikorpi, Martti Määttä ja Leila Keski-Korpi. Jäsentiedote 11.10.2010 Iloiset syksyn toivotukset jäsenistöllemme! Vaikka viimeiset lehdet putoilevatkin jo puista, ei yhdistyksemme siirry talviunille. Porhallamme iloisesti kohti joulua ja syksyn ja

Lisätiedot

Vas. Tina ja keskellä Thaimaalaisia joita kävimme tapaamassa ja lahjoittamassa thaimaalaista ruokaa, jota oli tuotu Kirkolle jaettavaksi.

Vas. Tina ja keskellä Thaimaalaisia joita kävimme tapaamassa ja lahjoittamassa thaimaalaista ruokaa, jota oli tuotu Kirkolle jaettavaksi. Kaija Grundell Kaohsiung, Taiwan 29.04.2016 Terveiset kesäisen kuumasta Kaohsiungista! Päivälämpötila jo yli +30! Kielenopiskeluni päättyi helmikuun lopussa. Alla kuvassa opettajiani ja takarivissä opiskelutovereita,

Lisätiedot