NRO SUOMI MERI INSPIROI ANETTEA.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "NRO 1 2009 SUOMI MERI INSPIROI ANETTEA. www.posten.ax"

Transkriptio

1 NRO SUOMI MERI INSPIROI ANETTEA

2 Voita kultaa Ahvenanmaalla saat oman postimerkin! Posti on yksi tänä kesänä järjestettävän NatWest Island Games XIII -tapahtuman rahoittajista. Toivotamme kaikki vierailijat ja toimitsijat tervetulleiksi rauhan saarille saarikisapostimerkin lämpimin värein. Postilla on kisojen aikana oma myyntipiste Maarianhaminan torilla. Siellä voi jokainen teettää omia saarikisapostimerkkejä ja saada niihin saarikisaleimat. Lisäksi jokaiselle kultamitalin voittajalle lahjoitetaan omat saarikisapostimerkit, joiden aiheena on kuva voittajasta. Tarkoituksena on saada postimerkit palkintojenjakotilaisuuteen. Anita Häggblom TOIMIALAJOHTAJA POSTEN ÅLAND FRIMÄRKEN TYÖNTEKIJÖITÄ Käännän kotisivujemme tekstejä. VIOLA ERIKSSON asiakaspalvelu, ranska Työtehtäviini kuuluu ensisijaisesti ranskankielinen asiakaspalvelu, mutta palvelen myös englannin-, ruotsin- ja suomenkielisiä asiakkaitamme. Lisäksi käännän kotisivujen ja lehdistötiedotteiden tekstit ranskaksi. Parasta työssäni on yhteydenpito asiakkaihimme eri maissa ja että saan tavata heitä postimerkkinäyttelyissä. SAMUEL MIIROS Myyntivastaava Vastaan Posten Ålandin kotimaan postimerkkinäyttelyihin osallistumisesta ja käytännön toimista postimerkkien julkaisutilaisuuksien yhteydessä Ahvenanmaalla. Lisäksi myynti ja markkinointi ja myös jonkin verran materiaalin hankinta kuuluvat työtehtäviini. Työni on monipuolista ja parasta siinä on kontaktit asiakkaisiin ja yhteistyökumppaneihin. Pidän kontakteista asiakkaisiimme.

3 POSTEN ÅLAND AB FRIMÄRKEN PB MARIEHAMN PUHELIN Tilaukset Suomesta: Puhelinaika: ma pe FAKSI INTERNET Pohjola-postimerkit: SÄHKÖPOSTI KÄYNTIOSOITE Flygfältsvägen 10, Sviby, Jomala TOIMITUS Anita Häggblom Katja Rikberg Heidemarie Eriksson Björn Wennström Cecilia Mattsson TEKSTI Katja Rikberg KÄÄNNÖS Virpi Isaksson Samuel Miiros LAYOUT Cecilia Mattsson TUOTANTO Posten Åland Ab Ålandstryckeriet KANSIKUVA Cecilia Mattsson Pidätämme oikeuden muutoksiin Sisältö Voita kultaa Ahvenanmaalla 2 Työntekijöitä 2 Kaunein postimerkki Joulumerkkiarpajaisten voittonumerot 4 Martti Ahtisaari tekee postimerkin 4 Ruotsi, Suomi ja Ahvenanmaa yhteistyössä 5 Kronikka: Torsten Wikstrand 5 Meri inspiraation lähteenä 6 Elokuvatoiminta täyttää 100 vuotta 12 Astronomiapostimerkki, jossa reikiä 4 Uusi matkustajalautta-aiheinen sarja 16 Saarikisat järjestetään Ahvenanmaalla 20 Chiqui Mattson 22 Saltvik ja Föglö 27 Kaksi joulupostimerkkiä tänä vuonna 30 Postisoutu 32 Kilpailu 33 Postimaksut Kilpailun voittajat 34 Kalenteri 35 6 Anette Gustafsson on suunnitellut sukellusaiheisen postimerkin, joka ilmestyy 8. toukokuuta. 12 Tänä vuonna Ahvenanmaalla on ollut elokuvatoimintaa 100 vuotta. Sen kunniaksi julkaistiin postimerkki. 27 Syyskuussa ilmestyy kaksi uutta ahvenanmaalaisia maisemia kuvaavaa postimerkkiä.

4 4 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN UUTUUKSIA Drottningkleven kaunein vuonna 2008 Vuoden 2008 kaunein ahvenanmaalainen postimerkki on valittu. Voittaja on Juha Pykäläisen suunnittelema pienoisarkki Drottningkleven. Postimerkki sai ääntä annetuista äänestä. Toiseksi sijoittuivat ahvenanmaalaisia maisemia kuvaavat postimerkit saaden ääntä ja kolmanneksi sijoittui Europapostimerkki Kirjeenkirjoittaminen 627 äänellä. Kaikkien äänestykseen osallistuneiden joukosta voitot osuivat seuraaville henkilöille, jotka ovat jo saaneet voittonsa postitse: Iñigo Pedrueza Carranza, Cantabria, Espanja Paul Påvall, Jomala, Ahvenanmaa Per Rosenvik, Bandhagen, Ruotsi Annelise Bull, Frederiksværk, Tanska Olaf Weng, Wismar, Saksa Helena Laatanaho, Jokioinen Vuoden 2008 joulumerkkiarpajaisten voittonumerot Nyt voit tarkistaa, oletko voittanut Postin joulumerkkiarpajaisten 2008 arvonnassa. Joulumerkkiarkkisi kääntöpuolella on arpanumero. Jos sinun arpanumerosi on voittanut, niin lähetä joulumerkkiarkki osoitteeseen: Posten Åland Frimärken, PB 1100, MARIEHAMN. Ilmoita nimesi ja osoitteesi ja merkitse kuoreen Julmärkeslotteri VIIMEISTÄÄN 13. HEINÄKUUTA Arpajaisvoittosi kanssa lähetämme sinulle uuden joulumerkkiarkin! Posti vastaa voittojen postituskuluista. Voittoarpojen tulee olla Posten Ålandin käsiteltävinä viimeistään 13. heinäkuuta MATKALAHJAKORTTI, ARVO VIIKONLOPPUPAKETTI HOTELLI HAVSVIDDENISSÄ DIGIKAMERA MUUT VOITOT Martti Ahtisaari tekee postimerkin JANNE MIKKILÄ / STUDIO BLIK Posten Åland voi ylpeänä tiedottaa, että viime vuoden Nobelin rauhanpalkinnon saaja ja Suomen presidenttinä toiminut Martti Ahtisaari suunnittelee yhden vuonna 2009 julkaistavista ahvenanmaalaisista postimerkeistä. Postimerkki sisältyy Minun Ahvenanmaani -sarjaan, jossa julkisuuden henkilöt esittävät omia Ahvenanmaa -tulkintojaan. Martti Ahtisaari on useaan otteeseen tuonut esille Ahvenanmaa -mallin ollessaan monen vaikean konfliktin rauhanvälittäjänä. Presidenttikaudellaan hän kävi monta kertaa Ahvenanmaalla. Postimerkki julkaistaan syksyllä Kerromme lisää postimerkkijulkaisusta asiakaslehtemme syysnumerossa sekä kotisivuillamme osoitteessa

5 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 5 KRONIKKA Urheilu ja postimerkit kuuluvat yhteen! TORSTEN WIKSTRAND NatWest Island Games XIII -kisojen varapuheenjohtaja, Posten Ålandin entinen johtaja Ruotsi, Suomi ja Ahvenanmaa yhteistyössä Maaliskuun 26. päivänä julkaistiin postimerkkipakkaus vuoden 1809 tapahtumien muistoksi. Pakkaus sisältää kaksi postimerkkiä Ruotsista, yhden postimerkin Ahvenanmaalta ja Suomesta yhden pienoisarkin, jossa on neljä postimerkkiä. Lisäksi pakkauksessa on tietoa postimerkeistä sekä kooste vuoden 1809 tapahtumista JA Suomen pienoisarkki ja Ahvenanmaan postimerkki ilmestyivät 22. tammikuuta, kun taas Ruotsin kaksi postimerkkiä ilmestyivät 26. maaliskuuta. 8,80 Pakkauksia on valmistettu kappaletta ja yhden pakkauksen hinta on 8,80. Voit tilata pakkauksen tilauslomakkeella, Posten Ålandin verkkokaupasta tai ottamalla yhteyttä Posten Åland Frimärkeniin joko kirjeitse tai puhelimitse. URHEILU JA POLITIIKKA eivät kuulu yhteen. Mutta urheilu ja postimerkkeily kuuluvat. Olen kiinnostunut kummastakin. Nyt minulla on mahdollisuus harjoittaa niitä kumpaakin kotikentällä. NatWest Island Games, Saarikisat, järjestetään Ahvenanmaalla ja Posten Åland julkaisee urheilupostimerkkejä tapahtuman yhteydessä. Kaikki alkoi vuonna Ilman Ahvenanmaan postimerkkejä Ahvenanmaa ei ehkä olisi ollutkaan mukana alusta alkaen. KÄVIN VUONNA 1983 ennen Ahvenanmaan postimerkkien ensijulkaisua Färsaarilla tutustumassa heidän julkaisupolitiikkaansa. Vierailin siellä uudestaan vuonna 1984, jolloin osallistuin lentopalloturnaukseen. Sain tietää, että ensimmäiset Saarikisat järjestettäisiin Manin saarella kesällä Kotiin palattuani tein aloitteen, että myös Ahvenamaa osallistuisi kisoihin. Kilpailuista tuli menestys ja ne on järjestetty siitä lähtien joka toinen vuosi eri saarilla ympäri maailmaa. TÄNÄ KESÄNÄ Ahvenanmaalle saapuu osanottajaa 25 saarelta NatWest Island Games -tapahtumaan. Kilpailut ovat suuremmat kuin talviolympialaiset! Useimmat saarista sijaitsevat Pohjolassa ja Brittein saarten ympärillä, mutta myös Falklandsaaret, St. Helena, Bermuda, Caymansaaret ja Prinssi Edwardin saari osallistuvat kisoihin! MONET JÄSENSAARISTA ovat pieniä, postimerkkejä julkaisevia maita. Siksi pienen, saarikisapostimerkkikokoelman luominen onkin mahdollista. Lisään omaan kokoelmaani Ahvenanmaan uudet saarikisapostimerkit. Ehkä onnistun hankkimaan myös niitä postimerkkejä, joilla Posten Åland kunnioittaa jokaista kultamitalistia Minun postimerkkini -merkeillä! YHTEISTYÖMME ANSIOSTA Posten Ålandin kanssa keräilijät kaikkialla maailmaa voivat ostaa saarikisatuotteita Postin verkkokaupasta. Järjestelykomiteassa olemme iloisia, että voimme siten soveltaa kisojen mottoa Fun n Games myös jännittävässä postimerkkimaailmassa!

6 6 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN

7 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 7 SUKELLUS meri INSPIRAATION LÄHTEENÄ Tämän vuoden sukellusaiheisen postimerkin taiteilija on työskennellyt sukellusohjaajana Välimerellä, hän on purjehtinut kuunarilla Atlantin yli, on ollut au pair -tyttönä Yhdysvalloissa ja sukellushotellin vetäjänä Länsi-Intiassa. Monen seikkailuvuoden jälkeen maailmalla hän löysi saarensa Ahvenanmaan eteläsaaristosta. Tuntui kuin olisin tullut kotiin, Anette kuvailee tunnetta, kun hän avomiehensä Christianin kanssa päätti ryhtyä pienen Rödhamnin saaren vierassataman vetäjäksi 13 vuotta sitten. Sitä ennen Anette Gustafsson, joka on syntynyt ja varttunut Norrtäljessä Ruotsissa, oli ehtinyt kokea monta seikkailua. Mutta pitkän aikaa ympäri maapalloa tehdyistä matkoista huolimatta maalaaminen on aina kiinnostanut häntä. KÄVI TAITEELLISEN LINJAN Olen maalannut jo pienestä pitäen. Aloitin värityskirjoilla. Hän sanoo, ettei tiedä, mistä kiinnostus on peräisin. Kukaan sukulaisista ei ole ollut taiteilija. Anette Gustafsson sanoo saavansa inspiraatiota pilvisyydestä ja dramaattisesta säästä. Silloin sekä meri että taivas ovat jännittäviä.

8 8 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN Aikaisemmin Anette asui Rödhamnin saarella puolet vuodesta. Siellä hän nautti hiljaisuudesta ja rauhallisuudesta ja maalasi ennen ja jälkeen kiireistä venesesonkia. En ehdi koskaan maalaata kaikkia kuvia, jotka ovat mielessäni! Teini-ikäisenä Anette kävi elävän mallin maalauskursseilla ja lukiossa hän valitsi taidelinjan. Sitten tarkoituksena oli opiskella Konstfack -koulussa Tukholmassa, mutta niin ei käynyt. Seikkailu houkutteli! Anette työskenteli yhden vuoden au pair -tyttönä Yhdysvalloissa ja hän toimi sukellusohjaajana Välimerellä, Thaimaassa ja Karibiassa. Hän asui vuoden Ranskassa ja hän piti jonkin aikaa sukellushotellia avomiehensä kanssa Belizessä. Maalaaminen oli kuitenkin koko ajan mielessä enemmän tai vähemmän. MAALASI VEDESSÄ Oleskellessaan Karibiassa hän kokeili maalaamista veden pinnan alla. Tiesin, että tekniikka toimisi ja halusin kokeilla sitä itse. Olin tottunut olemaan veden pinnan alla. Mielestäni sukeltaminen on aina ollut hyvin meditatiivista. Anette tutki eri mahdollisuuksia ja lähti Thaimaahan, asui siellä kaksi kuukautta ja maalasi joka päivä. Rakensin erikoisvalmisteisen maalaustelineen noin kolmen metrin syvyyteen. Sukelsin sinne joka aamu ja asetuin maalaamaan öljyväreillä ohuelle muovikalvolle. Anette ei halunnut kuvata kaloja tai koralliriuttoja. Halusin kuvata tunteen! Anetten vedenalaista taidetta oli sitten näytteillä Mondial de l image sous-marine -maailmannäyttelyssä Juan Les Pinsissä Ranskassa. Tällä hetkellä veden alla maalaaminen ei ole ajankohtaista. Nyt voin vangita tunteen olematta veden alla. RÖDHAMN HOUKUTTELI Toimittuaan Belizessä sukellushotellin vetäjinä Anette ja hänen avomiehensä Christian matkustivat kotiin. Mutta he unelmoivat, että voisivat jatkaa sukellushotellin pitoa lämpimimmillä leveysasteilla talvisaikaan ja harjoittaa jonkinlaista toimintaa Ahvenanmaalla kesäaikaan.

9 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 9 Christianin perhe on asunut Ahvenanmaalla, missä heillä on jo kauan ollut kesäpaikka. Olen aina rakastanut merta ja saaristoa ja oleskelimme usein Ahvenanmaalla. Kerran kun he vierailivat Ahvenanmaalla, heille heräsi ajatus jonkin toiminnan harjoittamisesta Rödhamnissa, joka on Åländska segelsällskapetin (ÅSS) vierassatama Maarianhaminan ulkopuolella sijaitsevalla saarella. Ajoitus oli täydellinen, koska ÅSS etsi vierassataman vetäjää. Tuntui kuin olisin tullut kotiin, Anette kuvailee tunnetta, kun hän saapui Rödhamniin. PUULÄMMITTEINEN SAUNA JA VASTALEIVOTTUA LEIPÄÄ Niinpä Anette ja hänen avomiehensä ovat pitäneet vierassatamaa 13 vuotta Rödhamnissa. Viisi vuotta sitten ennen heidän Eva tyttärensä syntymää Anette asui puolet vuodesta tällä pienellä saarella. Maalasin ennen ja jälkeen veneilykautta. Minulla on aivan uskomaton tunne, kun oleskelen Rödhamnissa. Tunnen rauhaa ja sieluni ehtii mukaan. Rödhamnin vierassataman valinneet veneilijät voivat ostaa vastaleivottua leipää, he voivat saunoa puulämmitteisessä saunassa ja käydä kahvilassa. Ja tänä kesänä alamme tarjoilla kevyitä ruoka-annoksia vierailijoille. TIETOA PLUS -ALUKSESTA Plus oli 70 metriä pitkä, kolmimastoinen rautaparkki, joka oli rakennettu vuonna 1885 Hampurissa. Alus haaksirikkoutui myrskyssä Maarianhaminan ulkopuolella joulukuun 13. ja 14. päivän välisenä yönä vuonna Plus makaa Maarianhaminaan johtavan tuloväylän läheisyydessä. Aluksen perä on 17 metrin ja keula 32 metrin syvyydessä. Mastot on katkaistu tarpeeksi syvältä, jotta ne eivät estäisi alusten kulkua. Hylyn osia on pelastettu ja ne ovat nähtävissä Ahvenanmaan merenkulkumuseossa. Mm. ratti, kompassi, ankkuri ketjuineen ja talja on pelastettu. Lähde:

10 10 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 254 SUKELLUS JULKAISUPÄIVÄ TAITEILIJA Anette Gustafsson PAINOSMÄÄRÄ MAKSUARVO Inrikes (0,75 ) FDC:N HINTA (EI SIGNEERATTU) 1,30 POSTIMERKIN KOKO 32 x 36,5 mm ARKKIKOKO 2 x 15 postimerkkiä HAMMASTE 13 per 2 cm PAPERI 105 g/m² PAINOMENETELMÄ 4-värioffset PAINO The Lowe Martin Group Myös ensipäivänleima on Anette Gustafssonin suunnittelema ja se esittää sukellusnaamaria ja snorkkelia. ANETTE GUSTAFSSON Taiteilija Anette Gustafsson (s. 1966) on akvarellisti ja merimaalari. Hän asuu ja toimii Norrtäljessä Ruotsissa ja puolet vuodesta Rödhamnissa, joka sijaitsee Ahvenanmaan ulkosaaristossa. Anette on itseoppinut maalari ja osallistunut useisiin sekä yksityisettä yhteisnäyttelyihin. Hänen vedenalaista taidetta on ollut näytteillä Mondial de l image sous-marine -maailmannäyttelyssä Juan Les Pinsissä Ranskassa. Sukellus -postimerkki on Anetten ensimmäinen Posten Ålandille suunnittelema postimerkki. Hän on myös tämän vuoden toriaiheisten näyttelykorttien taiteilija. Ensipäivänkuoressa kuvataan ahvenparvea. Ahvenparvi on kuvattuna myös postimerkkiarkissa.

11 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 11 Akvarelli on minun tekniikkani. Spontaanisuus ja elävyys puhuttelevat minua! SPONTAANIA JA ELÄVÄÄ Ahvenanmaa, Rödhamn, luonto ja meri vetävät Anettea koko ajan puoleensa. Ahvenanmaa on inspiraation lähteenä, kun maalaan merta. Rödhamn on paljolti maalaamiseni perusta. Anette on kokeillut monia eri tekniikoita, mutta päätynyt yhteen. Akvarelli on minun tekniikkani, juuri sen spontaanisuus ja elävyys puhuttelevat minua. TUNNUSTUS Sukellusaiheinen postimerkki on ensimmäinen Anetten suunnittelema postimerkki. Mutta hän on myös aikaisemmin maalannut tilaustöitä. Siinä on sekä hyvät että huonot puolensa. Hauskaa on, että joutuu toisenlaiseen, uuteen aihepiiriin ja on oltava luova! Koen sen tietenkin arvostuksena ja tunnustuksena, että minua pyydettiin tekemään postimerkki. EI TODELLISUUDENMUKAINEN Postimerkkiaihe ei ollut vieras hänelle. Tehtävänä oli kuvata sukeltamista Plus -hylyn luona. Itsekin olisin valinnut saman aiheen maalattavaksi. Ajatuksena oli, että hän itse sukeltaisi Plus -hylylle, mutta hänellä ei ollut aikaa siihen. Siksi hän pyysikin avukseen taitavia sukeltajia Ahvenanmaalta. Mutta olen tietoisesti valinnut, etten kuvaa hylkyä todellisuudenmukaisesti. Todellisuudessa näkösyvyys ei ole niin hyvä kuin postimerkissä ja hylyn mastot on katkaistu. HALU EI LOPU KOSKAAN Anette on myös tämän vuoden toriaiheisten näyttelykorttien taiteilija. Se työ oli aivan toisenlaista. Aihe oli vaikeampi ja kysymyksessä oli monia kuvia. Työ vaati paljon tutkiskelua torikuvien saamiseksi kaikista maista. Kerrankin Anetten oli jätettävä meri- ja luontoaiheet maalaamisestaan. Mutta katsaus hänen tämänhetkiseen tuotantoonsa osoittaa, että meri ja luonto ovat taas aiheina. Ahvenanmaa inspiroi Anettea, kun hän maalaa merta. Rödhamnin ympäristö on paljolti perustana hänen maalaamisessaan. Ja maalaamishalu ei katoa koskaan. En ehdi koskaan maalata kaikkia kuvia, jotka ovat mielessäni, halu ei lopu koskaan!

12 12 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 252 ELOKUVATOIMINTA 100 VUOTTA JULKAISUPÄIVÄ TAITEILIJA Jonas Wilén PAINOSMÄÄRÄ MAKSUARVO 1,60 FDC:N HINTA (EI SIGNEERATTU) 2,15 POSTIMERKIN KOKO 32,00 x 36,15 mm ARKKIKOKO 2 x 15 postimerkkiä PAPERI 105 g/m² HAMMASTE 13 per 2 cm PAINOMENETELMÄ 4-värioffset PAINO The Lowe Martin Group Ensipäivänleimassa kuvataan filmin käynnistämisen lähtölaskentaa. Ensipäivänkuoren etupuolella näemme ajalle ominaisen elokuvaprojektorin mukaan kuuluvine levysoittimineen. Kuoren kääntöpuolta koristaa kuvasarja filmistä Record of the Sneeze. JONAS WILÉN Taiteilija Jonas Wilén on syntynyt Eckerössä vuonna Hän aloitti uransa sarjakuvapiirtäjänä ja piti ensimmäisen näyttelynsä jo vuonna Sen jälkeen hän on pitänyt useita yksityisnäyttelyitä niin Ahvenanmaalla kuin muuallakin Pohjolassa. Jonas tekee useimmiten eri kokoisia ja eri aiheisia öljytöitä, jotka ovat kuvaavia tai abstrakteja. Hän on työskennellyt mm. kuvittajana päivä- ja viikkolehdissä, tehnyt kirjojen, CD-levyjen ja muiden julkaisujen ja painotuotteiden kansikuvituksia. Jonas on aikaisemmin suunnitellut Juhannus (1998), Sirkus (2002), Lomanvietto (2004), Olympialaiset (2004) ja Tyttöjalkapalloilu (2007) postimerkit Posten Ålandille. Ensipäivänkuoren kääntöpuolella oleva kuvasarja toistuu myös postimerkkiarkissa. Jonas Wilén on saanut inspiraatiota Record of a Sneeze -filmistä. Filmi oli ensimmäinen, joka rekisteröitiin tekijänoikeuksin. W.K.L. Dickson teki filmin New Jerseyssä Yhdysvalloissa vuonna Postimerkissä Jonas Wilén on kuvannut valkokankaan, jossa nähdään ensimmäinen vuonna 1896 kuvattu filmisuudelma. Sitä kutsutaan The May Irwin kiss ja henkilöt ovat May Irwin ja John Rice. Postimerkin etualalla näkyy elokuvissa kävijöitä kylpylähotellissa ensiesitysvuonna 1909.

13 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 13 Elokuvatoiminta täyttää 100 vuotta Jo vuonna 1995 filmi vietti 100-vuotisjuhlaansa, mutta vasta tänä vuonna tuli kuluneeksi 100 vuotta siitä, kun Ahvenanmaa aloitti elokuvatoiminnan. Fästman emot sin vilja oli ensimmäisten esitettyjen filmien joukossa. Elokuvatoiminta aloitettiin Ahvenanmaalla tammikuussa 1909 samaan aikaan, kun Ahvenanmaa sai sähkön. Ravintoloitsija Carl Porch alkoi esittää elokuvateatteria Maarianhaminan kylpylähotellin tiloissa. Paikallislehdistä saattoi lukea, että eläviä kuvia ja filmejä esitettiin kuten Fästman emot sin vilja, Kristi lidande ja När man framkallar andar. Mutta jo maaliskuun lopulla elokuvien esitykset keskeytyivät tilojen vaihdon takia. LAKANA VALKOKANKAANA Kesäkuun lopulla elokuvateatteri avasi uusissa tiloissa, tosin varsin vaatimattomissa olosuhteissa. Salissa oli maalattia ja istuinpaikat olivat yksinkertaisia puupenkkejä. Filmiprojektori oli käsinveivattava ja lakanaa käytettiin valkokankaana. Mykkäfilmejä säestettiin äänilevymusiikilla tai elävällä musiikilla polku-urkuja soittamalla. KREIKKALAINEN TEMPPELI Elokuvaesitykset taukosivat ensimmäisen maailmansodan aikana, mutta jatkuivat vähitellen. Uusi elokuvateatteri Kinoteatern avattiin Maarianhaminan keskustassa vuonna Se muistutti kreikkalaista temppeliä. Rakennus on samalla paikalla vielä tänäkin päivänä ja sitä käytetään tällä hetkellä varastona. Elokuvateatterin toiminta jatkui, tosin sillä oli useita eri omistajia. Teatterissa syttyi tulipalo 1940-luvulla, mitä seurasi perusteelliset korjaustyöt. KOLME ELOKUVATEATTERIA Kilpaileva elokuvateatteri Bio-Rita avattiin vuonna 1938 sijaiten sekin Maarianhaminan keskustassa. Muutamaa vuotta myöhemmin oli kolmannen elokuvateatterin vuoro, jolloin Bio Savoy aloitti toimintansa niin ikään Maarianhaminassa. ENÄÄ YKSI ELOKUVATEATTERI Tänä päivänä Maarianhaminassa on jäljellä ainoastaan yksi elokuvateatteri, Bio Savoy, jossa filmiesityksiä järjestetään vain satunnaisesti. Funkis talossa sijaitsevaa Bio Savoyta kunnostetaan parhaillaan ja ahvenanmaalaiset toivovatkin, että elokuvatoiminta pääsisi käyntiin jälleen. Lähteet: Tidningen Xit, helmikuu 1995, Kjell Ekströmin artikkeli.

14 14 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN Astronomiapostimerkki, jossa reikiä Vuonna 2009 Europapostimerkin aiheena on tähtitiede. Posten Åland kuvaa postimerkissä Otavan tähtikuviota. Postimerkin tähdet on rei itetty, joten postimerkissä on seitsemän reikää. Tähtitaivaalla on 88 tähdistöä, joista noin puolet on eteläisen pallonpuoliskon taivaankannella. Eteläisen pallonpuoliskon taivaankansi ei kokonaisuudessaan näy Ahvenanmaalla. Otava on osa Ison karhun (Ursa Major) tähdistöä. Iso karhu on kolmanneksi suurin tähdistö ja Otavan tähdet ovat Ison karhun seitsemän kirkkainta tähteä. OTAVA, ASTERISMI Koska Otava on osa Isoa karhua, se ei ole tähdistö, vaan asterismi eli tähtikuvio. Otava koostuu seuraavista tähdistä: Dubhe, Merak, Phecda, Megrez, Alioth, Mizar ja Alkaid (Benetnasch). POHJANTÄHTI ON MELKEIN PAIKALLAAN Suorassa linjassa Otavan tähdistä Dubhe ja Merak on Pohjantähti, joka sijaitsee pohjoisen taivaannavan välittömässä läheisyydessä. Pohjantähti kuuluu puolestaan Pieni karhu -tähdistöön, jossa sijaitsee myös Pikku Otavan tähtikuvio. Pohjantähti on ainoa tähti, joka pysyy lähes paikallaan tähtitaivaalla, koska maapallon pohjoispuolen akseli osoittaa suoraan sitä kohti. Maapallon pyörimisliikkeestä johtuen pohjoisen pallonpuoliskon tähdet pyörivät myötäpäivään Pohjantähden ympäri noin yhden kierroksen vuorokaudessa. KREIKASTA JA EGYPTISTÄ Useat tähdistöt ovat saaneet nimensä muinaisajan Kreikasta ja Egyptistä. Sen ajan tähtitieteilijöiden mielestä tähdistöt muistuttivat eläimiä, ihmisiä ja esineitä ja he nimesivät tähdistöt niiden mukaan. KESKIYÖLLÄ 8. 9.TOUKOKUUTA Otava on kuvattu postimerkissä siinä asennossa, missä se on keskiyöllä toukokuuta Ahvenanmaalta katsottuna. Katsojan on seistävä kääntyneenä etelään tai etelä-lounaaseen päin. Taivaansinisen postimerkin erikoisuutena on, että postimerkissä on reiät tähtien kohdalla. Postimerkki tulee edukseen vaalealle kuorelle liimattuna, jolloin kuoren väri näkyy muodostaen Otavan tähtikuvion. Lähteet: Ralph Salo, ja

15 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 15 Ensipäivänleiman aiheena on tähti. 253 EUROPA, TÄHTITIEDE JULKAISUPÄIVÄ MUOTOILU Cecilia Mattsson PAINOS ARVO Europa (0,80 ) FDC:N HINTA 1,35 POSTIMERKIN KOKO 40 x 26 mm ARKKIKOKO 2 x 16 postimerkkiä HAMMASTE 13,5 per 2 cm PAPERI 105 g/m² PAINOMENETELMÄ 4-värioffset, (väliöparikeskilössä 5-värioffset) PAINO Posten Sverige Ensipäivänkuoressa on kuvattuna vanhanajan sekstantti. Sekstantti on instrumentti, jolla mitataan kulmia. Sitä käytetään enimmäkseen astronomisessa navigoinnissa, jolloin voidaan laskea taivaankappaleiden etäisyyksiä. Hopeanvärisen kuoren kääntöpuolella toistuu Otava. ROBERT JANSSON CECILIA MATTSSON Postimerkkiarkissa on kuvattuna Kassiopeia -tähdistö sekä pikku Otavan ja Otavan tähtikuviot. Kirkkaimmat tähdet on nimetty. Arkin tähdet on painettu hopeavärillä. Cecilia Mattsson (s. 1970) työskentelee graafisena muotoilijana Posten Ålandin markkinointiosastolla, missä hän vastaa mm. postimerkkituotannosta. Cecilia on aina ollut kiinnostunut teksteistä ja muodoista. Hän on saanut graafisen muotoilun ja mainonnan koulutuksen RMI Berghin ja Tammisaaren kauppaopistoissa sekä somistajan koulutuksen Vaasan Kauppaoppilaitoksessa. Hän on opiskellut myös Karjaan kansankorkeakoulun taidelinjalla. Aikaisemmin Cecilia on työskennellyt mainostoimistossa, kirjapainossa ja valokuvausliikkeessä.

16 16 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN Uusi matkustajalautta-aiheinen sarja Kesäkuussa alkaa Posten Ålandin uusi postimerkkisarja. Aiheena on matkustajalautat, jotka liikennöivät tai ovat liikennöineet Ahvenanmaalle vuodesta 1959 lähtien. Sarjan ensimmäisissä merkeissä kuvataan sekä ensimmäistä että uusinta matkustajalauttaa. Toinen kuvatuista aluksista on s/s Viking. Toinen aluksista on niin uusi, ettei sitä ole nimetty vielä. Siksi sitä kutsutaan nimellä Newbuilding S/S VIKING Kesäkuun 1. päivänä 1959 s/s Viking purjehti ensimmäisenä varsinaisena matkustajalauttana ensimatkansa Galtbystä, joka sijaitsee Turun saaristossa, Maarianhaminan kautta Gräddöhön Roslageniin 80 kilometrin päähän Tukholmasta. Aluksen omisti Rederi Ab Vikinglinjen, jonka perustajia olivat ahvenanmaalaiset Gunnar Eklund ja Henning Rundberg. SAIRAALA-ALUS TOISEN MAAILMANSODAN AIKANA S/s Vikingin nimi oli alunperin s/s Dinard ja se rakennettiin vuonna 1924 Southern Railways Company:lle. Brittiläislaivasto käytti tummansinistä, 99 metriä pitkää alusta sairaala-aluksena toisen maailmansodan aikana. S/s Dinard oli mukana mm. Normandian maihinnousussa. Toisen maailmansodan jälkeen alus rakennettiin uudelleen rautatielautasta autolautaksi ja se liikennöi Doverin ja Calaisin välillä. UNELMA TOTEUTUI S/s Vikingissä oli neljä höyrykäyttöistä turbiinia ja sen nopeus oli enimmillään 19 solmua. Lauttaan mahtui 900 kansimatkustajaa ja 85 henkilöautoa. Ulkomaanmatka oli tähän aikaan suuri seikkailu. Monen unelmana oli päästä perheen kanssa kohtuulliseen hintaan automatkalle Suomeen ja Ruotsiin ja nyt unelma toteutui. Lippujen hinnat olivat nimittäin alhaiset. Autoja ei tarvinnut enää nostaa nosturilla lautalle. S/s Vikingissä oli ramppi, jota pitkin sekä autot että kuorma-autot voitiin ajaa lautalle.

17 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 17 Ensipäivänleima kuvaa s/s Viking -alusta. 255 OCH 256 MATKUSTAJALAUTTOJA, S/S VIKING JA NEWBUILDING 2009 JULKAISUPÄIVÄ TAITEILIJA Håkan Sjöström PAINOSMÄÄRÄ 2 x MAKSUARVOT Inrikes (0,75 ) (s/s Viking) Europa (0,80 ) (Newbuilding 2009) FDC:N HINTA (EI SIGNEERATTU) 2,10 POSTIMERKKIEN KOKO 35,4 X 26 mm ARKKIEN KOKO 2 x 20 postimerkkiä HAMMASTE 13 per 2 cm PAPERI 110 g/m² PAINOMENETELMÄ 4-värioffset PAINO Cartor Security Printing Kummassakin postimerkkiarkissa kuvataan samat matkustajalautat kuin postimerkeissä. HÅKAN SJÖSTRÖM Ahvenanmaan ensimmäinen matkustajalautta, s/s Viking, on kuvattuna ensipäivänkuoressa. Taiteilija Håkan Sjöströmin (s. 1933) katsotaan tänä päivänä olevan yksi Skandinavian etevimpiä merimaalareita. Maalaaminen oli aina ollut tärkeää Håkanille. Suoritettuaan ekonomintutkinnon hän pääsi töihin turkulaiselle telakalle ja työskenteli siellä eläkkeelle siirtymiseen saakka. Työn ohella hän maalasi telakan uudisrakennuksia. Håkan on maalannut alusten kuvia myös useille varustamoille, mm. Viking Linelle. Tämän lisäksi hän on tehnyt kuvituksia aikakauslehtiin ja kirjoihin. Hänellä on jäljellä vielä tiettyjä merimaalaustehtäviä. Nämä ovat Håkanin ensimmäiset postimerkit Posten Ålandille.

18 18 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN Maksimikorteissa on porto betalt -tunnus. Kesäkuun 1. päivänä ilmestyy myös kaksi maksimikorttia, joissa näemme postimerkeissä kuvatut lautat toisesta näkökulmasta kuvattuina. Monen unelmana oli päästä perheen kanssa kohtuulliseen hintaan automatkalle Suomeen ja Ruotsiin ja nyt unelma toteutui. ROMUTETTIIN 1973 Kehitystä aikaisemmin jarruttaneet sodanjälkeiset matkustus- ja valuuttarajoitukset oli poistettu ja passivapaus Pohjoismaitten välillä teki matkustamisen helpoksi. Tämän ansiosta s/s Viking maksoi itsensä takaisin jo ensimmäisenä kesänä. S/s Viking liikennöi reitillä Sen jälkeen se jäi Maarianhaminaan ja romutettiin lopulta vuonna 1973 Helsingissä. Tämän vuoden postimerkkikelloa koristaa Viking Linen uusi lautta, jonka arvioidaan tulevan liikenteeseen tämän vuoden lopussa tai ensi vuoden alussa. Kellon hinta on 17 ja se ilmestyy myös 1. kesäkuuta. Kellojen valmistusmäärä on kappaletta. EI NIMETTY Toinen kahdesta 1. kesäkuuta ilmestyvästä postimerkistä kuvaa Viking Linen uutta alusta, joka alkaa liikennöidä Kapellskärin ja Maarianhaminan välillä. Sen arvioidaan tulevan liikenteeseen tämän vuoden lopussa tai ensi vuoden alussa. Tällä hetkellä alusta rakennetaan Astilleros de Sevillan telakalla Espanjassa. Alus on ensimmäinen uudisrakennus, joka on tarkoitettu lyhyen matkan

19 Kesäkuun 1. päivänä 1959 s/s Viking purjehti ensimmäisenä varsinaisena matkustajalauttana ensimatkansa Galtbystä Turun saaristosta Maarianhaminan kautta Gräddöhön Roslageniin. ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 19 reitille Ahvenanmeren ylittämiseen. Alusta ei ollut vielä nimetty tätä tekstiä kirjoitettaessa ja postimerkkejä painettaessa. Siksi sitä kutsutaan nimellä Newbuilding METRIÄ PITKÄ Alukseen mahtuu matkustajaa ja 320 henkilöautoa. Matkanopeus on 22 solmua. Maarianhaminan ja Kapellskärin väliseen ylitykseen kuluva aika lyhenee puolella tunnilla, joten matka kestää vain kaksi tuntia. Newbuilding 2009 on 133 metriä pitkä ja 21,9 metriä leveä. SAI PIAN KILPAILIJAN S/s Vikingin katsotaan siis olevan ensimmäinen matkustajalautta, joka liikennöi Ahvenanmaalle. Rederi Ab Vikinglinjen aloitti sillä matkustajaliikenteen 1. kesäkuuta Vain viisi päivää myöhemmin ruotsalainen varustamo Ab Slite aloitti myös liikennöinnin. Se liikennöi Simpnäsistä Ruotsista Maarianhaminaan uudelleen rakennetulla Slite -rahtilaivalla. POSTIMERKKISARJA Matkustajalautta-aiheinen postimerkkisarja alkaa tänä vuonna. Suunnitteilla on, että sarja jatkuu useita vuosia eteenpäin. Merenkulku on aina ollut tärkeää ahvenanmaalaisille ja se onkin välttämätöntä, jos haluaa matkustaa Ahvenanmaalle tai sieltä pois. Siksi valittavana onkin useita eri varustamoita ja matkustajalauttoja tulevien postimerkkien aiheita päätettäessä. Lähteet: Viking Line i backspegeln, Thor-Alf Eliasson, Sjövägen till Sverige, Matts Dumell ja

20 20 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 257 MINUN POSTIMERKKINI, SAARIKISAT 2009 Ensipäivänleima on pisaranmuotoinen ja se perustuu Saarikisojen mitalien muotoon. Leiman keskellä näemme kisojen virallisen logon. JULKAISUPÄIVÄ VALOKUVAAJA Daniel Eriksson MAKSUARVO Världen (0,90 ) FDC:N HINTA 1,45 POSTIMERKIN KOKO 45,99 x 30,30 mm VIHKON KOKO 286 x 66 mm, 8 x 1 postimerkki HAMMASTE Turvahammaste PAINOMENETELMÄ 4-värioffset PAINO Cartor Security Printing Vihkon kannessa näemme huutosakin. Heidän kasvoihin on maalattu kaikkien saarikisoihin osallistuvien maiden liput. DANIEL ERIKSSON Valokuvaaja Daniel Eriksson (s. 1968) on syntynyt ja varttunut Ahvenanmaalla. Suoritettuaan ylioppilastutkinnon hän alkoi työskennellä valokuvaajana Tidningen Åland -lehdessä. Kiinnostus valokuvaamista kohtaan heräsi jo teini-iässä, jolloin hän jo työskenteli Tidningen Åland -lehden palveluksessa. Daniel työskentelee myös freelance-valokuvaajana. Hän on julkaissut joukon valokuvakirjoja mm. kirjan merilintujen metsästyksestä Ahvenanmaalla. Tänä vuonna Posten Åland julkaisee kaksi Daniel Erikssonin suunnittelemaa postimerkkiä. Ensipäivänkuoren sekä etu- että kääntöpuolella kuvataan juoksuratoja.

LINJA-AUTOJA LEIVONNAISIA, JA ANIMAATIOITA. posten.ax. Vuonna 2012 alkaa uusi, kolmivuotinen postimaksulipukesarja, vanhoja, puisia houkutuslintuja.

LINJA-AUTOJA LEIVONNAISIA, JA ANIMAATIOITA. posten.ax. Vuonna 2012 alkaa uusi, kolmivuotinen postimaksulipukesarja, vanhoja, puisia houkutuslintuja. NRO 2 2011 SUOMI 7 Vuonna 2012 alkaa uusi, kolmivuotinen postimaksulipukesarja, jossa kuvataan merilintujen metsästyksessä käytettyjä vanhoja, puisia houkutuslintuja. 14 Matk Matkustaja- aja lautta-aiheisessa

Lisätiedot

S U O M I. Siirtolaisuus -postimerkissä on ahvenanmaalaisen emigrantin Ture Bengtzin tekemä litografia. SIVUT 6 7. www.posten.ax

S U O M I. Siirtolaisuus -postimerkissä on ahvenanmaalaisen emigrantin Ture Bengtzin tekemä litografia. SIVUT 6 7. www.posten.ax S U O M I Siirtolaisuus -postimerkissä on ahvenanmaalaisen emigrantin Ture Bengtzin tekemä litografia. www.posten.ax SIVUT 6 7 POSTEN ÅLAND FRIMÄRKEN PB 100 22101 MARIEHAMN PUHELIN 018 636 640 Tilaukset

Lisätiedot

S U O M I. www.posten.ax. Toukokuussa ilmestyy taidekäsityöaiheinen postimerkkivihko. SIVUT 9 11

S U O M I. www.posten.ax. Toukokuussa ilmestyy taidekäsityöaiheinen postimerkkivihko. SIVUT 9 11 S U O M I www.posten.ax Toukokuussa ilmestyy taidekäsityöaiheinen postimerkkivihko. SIVUT 9 11 POSTEN ÅLAND FRIMÄRKEN PB 100 22101 MARIEHAMN Ahvenanmaa taidekäsityöläisten paratiisi Luonnonläheiset raaka-aineet,

Lisätiedot

JOAKIM KUVITTAA TÄRKEÄN SANOMAN ÅLAND AUCTIONS S. 3 KAUPUNGINTEATTERI TÄYTTÄÄ 100 VUOTTA S. 14 ENKELIMÄISET JOULUMERKIT JA JOULUKORISTEET S.

JOAKIM KUVITTAA TÄRKEÄN SANOMAN ÅLAND AUCTIONS S. 3 KAUPUNGINTEATTERI TÄYTTÄÄ 100 VUOTTA S. 14 ENKELIMÄISET JOULUMERKIT JA JOULUKORISTEET S. posten.ax S U O M I N R O 2 2 0 1 3 JOAKIM KUVITTAA TÄRKEÄN SANOMAN ÅLAND AUCTIONS S. 3 KAUPUNGINTEATTERI TÄYTTÄÄ 100 VUOTTA S. 14 ENKELIMÄISET JOULUMERKIT JA JOULUKORISTEET S. 18 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN

Lisätiedot

posten.ax S U O M R O KENTA seitsenkertainen Kohtaa THE NORDIC NIGHTMARE ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 1

posten.ax S U O M R O KENTA seitsenkertainen Kohtaa THE NORDIC NIGHTMARE ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 1 posten.ax S U O M I N R O 1 2 0 1 4 Maja Lindbergin satumaailma S. 3 Ahvenanmaalaisen musiikin kultaiset vuodet S. 12 KENTA seitsenkertainen maailmanmestari S. 8 Kohtaa THE NORDIC NIGHTMARE ÅLANDSPOSTEN

Lisätiedot

www.posten.ax Andreas Dienert on suunnitellut tämän vuoden humoristiset joulumerkit. Myös tänä vuonna voit osallistua joulumerkkiarvontaan!

www.posten.ax Andreas Dienert on suunnitellut tämän vuoden humoristiset joulumerkit. Myös tänä vuonna voit osallistua joulumerkkiarvontaan! S U O M I www.posten.ax Andreas Dienert on suunnitellut tämän vuoden humoristiset joulumerkit. Myös tänä vuonna voit osallistua joulumerkkiarvontaan! SIVUT 6 7 POSTEN ÅLAND FRIMÄRKEN PB 100 22101 MARIEHAMN

Lisätiedot

ÅLAND 2012. sen parempi. maalla ja merellä. visitaland.com

ÅLAND 2012. sen parempi. maalla ja merellä. visitaland.com ÅLAND 2012 visitaland.com Mitä lähempänä merta, sen parempi Ahvenanmaa RANSKATTAREN silmin Tapahtumien saaret Nautintoja maalla ja merellä Enemmän kuin meriteiden risteys Ahvenanmaa ei tarvinne laajempaa

Lisätiedot

EXPRESSBUSSIN ASIAKASLEHTI OUTI PAKKASEN

EXPRESSBUSSIN ASIAKASLEHTI OUTI PAKKASEN expressi EXPRESSBUSSIN ASIAKASLEHTI 1/2010 OUTI PAKKASEN Berliini Psykologi ILONA RAUHALA Palautteen antamista opeteltava MIKKO RONKAINEN kaipaa Mauritiukselle KIRSI RANTO PALASI KOTIIN SUOSITELLAAN: Lämmöstä

Lisätiedot

KUVAKULMA 1/2013. Rauman Kameraseura ry:n jäsenlehti

KUVAKULMA 1/2013. Rauman Kameraseura ry:n jäsenlehti 1/2013 KUVAKULMA Rauman Kameraseura ry:n jäsenlehti Tässä numerossa mm. - valokuvan määrittelyä - mestarivalokuvaajien kertomaa - viiniasiaa - ensilunta - matkailua - historiaa - niksejä ja oppeja Rauman

Lisätiedot

Päivä on jo pidentynyt. Suomen Lions-liitto ry www.lions.fi helmikuu 1/2013

Päivä on jo pidentynyt. Suomen Lions-liitto ry www.lions.fi helmikuu 1/2013 Suomen Lions-liitto ry www.lions.fi helmikuu 1/2013 Päivä on jo pidentynyt Rauma Village nousee Sri Lankaan, sivut 12 13 Teemana Lasten ja nuorten arjen asioita, sivut 24 30 Toimituksen näkökulmasta Mitä

Lisätiedot

Rauman Kameraseura ry:n jäsenlehti

Rauman Kameraseura ry:n jäsenlehti Rauman Kameraseura ry:n jäsenlehti 2/2014 RAUMAN KAMERASEURA RY Perustettu 3.3.1938 www.raumankameraseura.net HALLITUS 2014 Puheenjohtaja Merja Elo 050 3425 227 rkshallitus@gmail.com Sihteeri Marjukka

Lisätiedot

1/2012. VUODEN KUVAAJA -kilpailu käynnistyi Kuusamon kutsu Lähdetään Setusenmaalle! ja paljon muuta luettavaa

1/2012. VUODEN KUVAAJA -kilpailu käynnistyi Kuusamon kutsu Lähdetään Setusenmaalle! ja paljon muuta luettavaa 1/2012 Rauman Kameraseura ry:n jäsenlehti VUODEN KUVAAJA -kilpailu käynnistyi Kuusamon kutsu Lähdetään Setusenmaalle! ja paljon muuta luettavaa 2 SISÄLTÖ 4 Päätoimittajan mietteitä 5 Puheenjohtajalta 6

Lisätiedot

Helsingin Eteläpohjalaiset ry:n jäsenlehti

Helsingin Eteläpohjalaiset ry:n jäsenlehti 3 2012 Helsingin Eteläpohjalaiset ry:n jäsenlehti Plari Juhani Palmun teoksia Knuuttilanraitilla. Leila Palmu. juhani palmu GALLERIA JUHANI PALMU KNUUTTILANRAITTI 295, ALAHÄRMÄ PUH/FAX 06 48 44 008, GSM

Lisätiedot

AHVENANMAA. on demilitarisoitu maakunta, jonka ainoa virallinen kieli on ruotsi ja jolla on kansainvälisin takuin turvattu itsehallinto.

AHVENANMAA. on demilitarisoitu maakunta, jonka ainoa virallinen kieli on ruotsi ja jolla on kansainvälisin takuin turvattu itsehallinto. AHVENANMAA on demilitarisoitu maakunta, jonka ainoa virallinen kieli on ruotsi ja jolla on kansainvälisin takuin turvattu itsehallinto. Kansikuva Kjell Söderlund Julkaisija: Ahvenanmaan maakuntapäivät

Lisätiedot

s. 4 Murteessa on Maaliskuu 2006 Heli Laaksosen runot nostavat tunteet pintaan Mukana 14 sivun juhlaliite! Postimerkkien kiehtova maailma s.

s. 4 Murteessa on Maaliskuu 2006 Heli Laaksosen runot nostavat tunteet pintaan Mukana 14 sivun juhlaliite! Postimerkkien kiehtova maailma s. Maaliskuu 2006 Murteessa on runoilijan koti Heli Laaksosen s. 4 runot nostavat tunteet pintaan Mukana 14 sivun juhlaliite! Postimerkkien kiehtova maailma s. 9 Postinjakajan matkassa En post på Posten även

Lisätiedot

2 /2008. Kansainvälinen liiketoiminta ja kulttuuri / Kymenlaakson ammattikorkeakoulu. /Kansainvälinen yhteistyö. Kasarminmäellä

2 /2008. Kansainvälinen liiketoiminta ja kulttuuri / Kymenlaakson ammattikorkeakoulu. /Kansainvälinen yhteistyö. Kasarminmäellä Kansainvälinen liiketoiminta ja kulttuuri / Kymenlaakson ammattikorkeakoulu 2 /2008 /Kansainvälinen yhteistyö Kasarminmäellä / Kansainvälinen liiketoiminta ja kulttuuri innoste on Kymenlaakson ammattikorkeakoulun

Lisätiedot

6700 saarta vielä enemmän elämyksiä

6700 saarta vielä enemmän elämyksiä ÅLAND 6700 saarta vielä enemmän elämyksiä 6700 saarta ja vielä enemmän elämyksiä Parasta Ahvenanmaalla Camilla Gunell aarivaltakunnassa on jotai maagista, sinne matkustaessaan on kuin siirtyisi toiseen

Lisätiedot

Barents. Road. Uusi bussiyhteys Venäjälle. 15. Rannikon viihdekeskuksessa Luulajassa. 11

Barents. Road. Uusi bussiyhteys Venäjälle. 15. Rannikon viihdekeskuksessa Luulajassa. 11 Barents Kesä 2003 Road Inspiraatiota ja vinkkejä matkalle Pohjois-Atlantilta Jäämerelle. Siivekkäiden ja taistelukoneiden seurassa. 6 Hollantilainen vauhdittaa matkailua Pohjois-Suomeen. 13 Uusi bussiyhteys

Lisätiedot

Melontaseikkailu Muoniosta Tornioon 295 km! Lue lisää sivut 38-39

Melontaseikkailu Muoniosta Tornioon 295 km! Lue lisää sivut 38-39 Suomen Matkailijayhdistyksen jäsenlehti 2 2012 Melontaseikkailu Muoniosta Tornioon 295 km! Lue lisää sivut 38-39 kolmeen kohteeseen! Koko perheen löytöretkipassilla kolmeen kohteeseen! Jyväskylän seutu

Lisätiedot

Pohjolan lapset Nuorilla on väliä!

Pohjolan lapset Nuorilla on väliä! Pohjolan lapset Nuorilla on väliä! Pohjoismainen hyvinvointikeskus Ideavihko Varhainen tuki perheille -projektin tulokset 1 Pohjolan lapset Nuorilla on väliä! Julkaisija: Pohjoismainen hyvinvointikeskus

Lisätiedot

POHJOISMAISESTA TEHOKKUUDESTA. Martti Ahtisaari puhuu rauhasta ja

POHJOISMAISESTA TEHOKKUUDESTA. Martti Ahtisaari puhuu rauhasta ja ISMAgazine NRO 2 / 2009 VISMAN ASIAKASLEHTI Hans Blix: - katson olevani suhteellisen tehokas Hyvät käyttökokemukset ovat työvoittoja Pohjoismainen tehokkuus - sitä Visma on Martti Ahtisaari puhuu rauhasta

Lisätiedot

Tervetuloa kevätkokouspäiville Turkuun...s. 4-7. Sorrento kutsuu BPW kongressiin...s. 8. Turkulaisia liike- ja virkanaisia...s.

Tervetuloa kevätkokouspäiville Turkuun...s. 4-7. Sorrento kutsuu BPW kongressiin...s. 8. Turkulaisia liike- ja virkanaisia...s. BPW Finland BUSINESS AND PROFESSIONAL WOMEN 1/2012 Tervetuloa kevätkokouspäiville Turkuun...s. 4-7 Sorrento kutsuu BPW kongressiin...s. 8 Turkulaisia liike- ja virkanaisia...s. 10-15 Liiton toimistolla

Lisätiedot

Turun Mielenterveysyhdistys ITU ry:n tiedotuslehti ITUJA 3 / 2010

Turun Mielenterveysyhdistys ITU ry:n tiedotuslehti ITUJA 3 / 2010 Turun Mielenterveysyhdistys ITU ry:n tiedotuslehti ITUJA 3 / 2010 Puheenjohtajan palsta Tämä kesä on ollut erilainen kuin kesät moniin vuosiin. Enkä nyt tarkoita sääolosuhteita. Lomailin nimittäin kunnolla.

Lisätiedot

Suomen Matkailijayhdistyksen jäsenlehti 1 2013. Laulavat sadepisarat Musiikkiteatteri Palatsissa Lue lisää s. 17

Suomen Matkailijayhdistyksen jäsenlehti 1 2013. Laulavat sadepisarat Musiikkiteatteri Palatsissa Lue lisää s. 17 Suomen Matkailijayhdistyksen jäsenlehti 1 2013 Laulavat sadepisarat Musiikkiteatteri Palatsissa Lue lisää s. 17 2 Osoitteenmuutokset: matkailu@matkailulehti.fi tai puh. 050-5711303 TÄSSÄ NUMEROSSA 6 9

Lisätiedot

LIEKKI ON RUOTSINSUOMALAINEN KULTTUURILEHTI #02/10. Kielenhuoltajan kirjastossa

LIEKKI ON RUOTSINSUOMALAINEN KULTTUURILEHTI #02/10. Kielenhuoltajan kirjastossa LIEKKI ON RUOTSINSUOMALAINEN KULTTUURILEHTI #02/10 ROBERT MERIRUOHO LAURA PAASIO LEENA SILFVERBERG FINNKIRJA RAija kangassalo Kielenhuoltajan kirjastossa LIEKKI ON RUOTSINSUOMALAINEN KULTTUURILEHTI 03

Lisätiedot

ARKKILAN OTISEUTUYHDISTYS ry.

ARKKILAN OTISEUTUYHDISTYS ry. ARKKILAN OTISEUTUYHDISTYS ry. Jäsenlehtí N:o 23 Toukokuu 2010 40 1 Karkkilan Kotiseutuyhdistys ry:n jäsenlehti n:o 23 Toukokuu 2010 Toimituskunta: Yhteystiedot: Virpi Lepistö (päätoimittaja) Virpi Lepistö

Lisätiedot

Louis Cristalilla Kuubassa

Louis Cristalilla Kuubassa 2/2014 www.ulkomatala.net 30.4.2014 Louis Cristalilla Kuubassa Vinojäänmurtaja Baltika valmistui SNCM Uusia laivoja vai konkussi? Pääkirjoitus Merikesä on eri kesä? Kevät on jälleen kerran kovaa vauhtia

Lisätiedot

Alpakat viihtyvät Toivakassa

Alpakat viihtyvät Toivakassa kivenjuuret_20_kannet 18.2.2008 10:15 Page 1 C M Y CM MY CY CMY K Stenroth sukuseura ry:n jäsenlehti N:o 20 Keskiviikko 20. helmikuuta 2008 Alpakat viihtyvät Toivakassa Poleeni kutsuu sukujuhlaan Savisalot

Lisätiedot

HERMAN LIIKANEN -SEMINAARI 13.5.2005 s. 13 20-VUOTISJUHLALLISUUDET 29. 31.7.2005 s. 15

HERMAN LIIKANEN -SEMINAARI 13.5.2005 s. 13 20-VUOTISJUHLALLISUUDET 29. 31.7.2005 s. 15 LIIKASTEN SUKUSEURA RY:N JÄSENLEHTI 1/2005 PÄÄTOIMITTAJA HARRI LIIKANEN TOIMITUSSIHTEERI PIRKKO LIIKANEN HERMAN LIIKANEN -SEMINAARI 13.5.2005 s. 13 20-VUOTISJUHLALLISUUDET 29. 31.7.2005 s. 15 2 LIIKASTEN

Lisätiedot

Jukka Kuittinen edustaa luottamustehtävänsä

Jukka Kuittinen edustaa luottamustehtävänsä LUKEMISTA OPETTAJILLE 1 2011 Jukka Kuittinen edustaa luottamustehtävänsä kautta 80 000 eurooppalaista rehtoria s. 6 Valokuva on yksityinen henkilötieto s. 3 Palkittu elokuvaohjaaja Juho Kuosmanen s. 4

Lisätiedot