a l r e Valinnaiskielet Keravalla

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "a l r e Valinnaiskielet Keravalla"

Transkriptio

1 Kielist ii äk a l l a v a r e K i nn Valinnaiskielet Keravalla

2 MIKSI KANNATTAA OPISKELLA KIELIÄ? MITEN KIELIÄ OPISKELLAAN? Kielitaito rikastuttaa elämää ja avaa uusia mahdollisuuksia tulevaisuudessa. Käytetään monipuolisesti kirjallisia ja suullisia harjoituksia. Kielen käyttöä harjoitellaan laulujen, leikkien ja pelien avulla. Vieraan kielen opiskelu kannattaa aloittaa nuorena, sillä oppiminen on silloin luontevaa ja estotonta. Hyödynnetään tietotekniikkaa kansainvälisissä kontakteissa. Kielten tunneilla opitaan asioita kielialueen kulttuurista, perinteistä ja tavoista. Hyvän, monipuolisen kielitaidon saavuttaminen vaatii sitoutunutta opiskelua. Harjoitellaan käyttämään kieliä erilaisissa viestintätilanteissa. Monipuolista kielitaitoa vaaditaan työelämässä jo lähes kaikilla aloilla. Miksi valinnaiskieliä? On etuoikeus saada opiskella muitakin kieliä kuin englantia. Monipuolinen kielitaito on hyödyksi aivojen toiminnalle, koska se lisää monimutkaisten ajatteluprosessien hallintaa. Näitä prosesseja ovat mm. ajattelu ja luovuus. Kieltä opiskellessa opitaan myös ymmärtämään ja arvostamaan omaa ja muiden kulttuureja. Kielitaitoa tarvitaan matkailussa, harrastuksissa ja jatko-opinnoissa. Työelämässä tarvitaan useiden kielten taitajia. Elinkeinoelämän keskusliiton arvion mukaan Suomessa tullaan tulevaisuudessa tarvitsemaan kaikilla palvelualoilla englannin lisäksi mm. venäjää, ruotsia, saksaa, ranskaa, espanjaa ja kiinaa.

3 RANSKA POURQUI APPRENDRE LE FRANÇAIS? MIKSI OPISKELLA RANSKAA? Ranskaa puhutaan useissa maissa Rallin maailmanmestaruuden on voittanut ranskalainen Sébastien Loeb useita kertoja peräkkäin ja kärkisijoituksista kisaa usein myös ranskalainen Sébastien Ogier. Yli 200 miljoonaa ihmistä puhuu ranskaa 70 maassa joko äidinkielenä tai maan virallisena kielenä. Ranskaa puhutaan mm. Euroopassa, Afrikassa ja Kanadassa. Ranska on oppijan maailmankuvaa avartava kieli, sillä se on englannin jälkeen opetetuin vieras kieli maailmassa ja kolmanneksi käytetyin kieli Internetissä. Ranska on kansainvälisten suhteiden kieli, sillä se on yksi EU:n, YK:n ja Kansainvälisen Punaisen Ristin virallisista kielistä. OPPILAIDEN KOMMENTTEJA Minä opiskelen ranskaa, koska isoveljeni opiskeli sitä, ja se innoitti minua opiskelemaan ranskaa. - Joonas 11 v Kannattaa opiskella ranskaa, koska se auttaa pärjäämään ulkomailla. Sitä puhutaan monessa maassa ja se on kivaa. -Nea 11 v- Ranskan osaaminen auttaa oppimaan muita romaanisia kieliä (espanja, italia, portugali, romania), mutta myös englantia, sillä ranskalla ja englannilla on paljon yhteistä sanastoa. On monia asioita, joita ei tietäisi, jos ei olisi opiskellut ranskaa. -Salla 14 v- Kuuluisia ranskalaisia Ranskan osaamisesta on hyötyä työssä ja harrastuksissa Ranska on tärkeä kieli hotelli- ja ravintola- sekä matkailualalla, se on muodin, kauneudenhoidon, tieteen ja taiteen kieli. Ranska on Barbababojen, Tintin ja Asterixin kieli. Ranskassa on monia kuuluisia jalkapallojoukkueita; Marseille, Lyon, Stade-Rennes, Paris-Saint Germain, Lille, Auxerre ja pelaajia Karim Benzema, Hugo Lloris, Samir Nasri. Bonjour! Je m appelle Vilma. J habite à Kerava. (Päivää! Nimeni on Vilma. Asun Keravalla.)

4 SAKSA WARUM DEUTSCH? MIKSI OPISKELLA SAKSAA? Saksa on Euroopan puhutuin kieli Euroopassa on yli sata miljoonaa ihmistä, jotka puhuvat saksaa äidinkielenään mm. Saksassa, Itävallassa ja Sveitsissä. Saksa onkin Euroopan puhutuin kieli ja yhä useampi opiskelee sitä. Itä-Euroopassa saksaa puhutaan vieraana kielenä jopa englantia enemmän. Saksan oppiminen on helppoa Saksa on selkeä kieli ja sitä on helppo oppia. Saksaa äännetään lähes samalla tavalla kuin sitä kirjoitetaan. Saksa on englannin ja ruotsin sukulaiskieli, joten siitä on apua myös niiden oppimisessa. OPPILAIDEN KOMMENTTEJA Saksan oppimista helpottaa se, että Internetissä ja televisiossa on tarjolla runsaasti saksankielistä materiaalia. Wir haben Freunde in Deutschland. Deutsch ist interessant. -Elina 12 v- Työelämä tarvitsee saksan osaajia Saksa on yksi maailman tärkeimpiä talousmaita. Suomen ulkomaankaupasta noin 20 % käydään saksankielisten maiden kanssa, joten yritysmaailmassa saksan osaaminen on välttämätöntä. Myös matkailun alalla tarvitaan paljon saksan kielen taitajia, koska saksalaiset ovat venäläisten, virolaisten ja ruotsalaisten ohella yksi Suomen suurimmista turistiryhmistä. Jatko-opinnoissa saksasta on hyötyä Saksa on tärkeä kirjallisuuden, musiikin, kuvataiteen ja filosofian kieli, joten näitä aloja opiskeltaessa saksan osaaminen on kullanarvoista. Saksan kieli on hyödyllinen ja apuna matkustaessa. -Jere 11 vsaksankielisiin maihin tehdään Suomesta myös vilkasta koululaisja opiskelijavaihtoa. Kuuluisia saksalaisia ja itävaltalaisia Angela Merkel (saksan liittokansleri) on kansainvälisen politiikan johtohahmo. Sebastian Vettel ja Michael Schumacher muistetaan formuloiden maailmanmestareina. Claudia Schiffer on tuttu kasvo muotia seuraaville. Musiikinkuuntelijoilla ovat ehkä tuttuja bändit Rammstein ja Tokio Hotel. Penkkiurheilijat tietävät varmaan Bayern München ja Schalke -jalkapallojoukkueet ja mäkihyppääjä Thomas Morgensternin. Saksan opiskelu on todella hauskaa ja kiinnostavaa, sillä saksan tunneilla tutustutaan myös Saksan kulttuuriin. -Paavo 14 vsaksan opiskelu on kivaa ja kielitaidosta on paljon apua tulevaisuudessa. Saksa auttaa yläasteen ruotsin opiskelussa, koska kielet ovat hyvin samantyyppisiä. -Heidi 15 v- Guten Tag! Mein Name ist Juha. Ich wohne in Kerava. (Hyvää päivää! Nimeni on Juha. Asun Keravalla.)

5 VENÄJÄ Почему нужно изучать русский язык? MIKSI OPISKELLA VENÄJÄÄ? Venäjä on Euroopan puhutuin kieli Venäjää puhuu äidinkielenään tai toisena kielenään lähes 300 miljoonaa ihmistä ympäri maailmaa. Venäjä on Euroopan puhutuin kieli ja Suomen kolmanneksi yleisin kieli. Monissa osissa maatamme venäjää puhutaan yleisemmin kuin ruotsia. Venäjä on kaunissointuinen slaavilainen kieli, jota kirjoitetaan kyrillisin kirjaimin. Kirjainten opiskelu on mielenkiintoista puuhaa. Venäjä kielenä on hyvin säännönmukainen eikä se ole vaikeampaa kuin muutkaan kielet. Kun osaat kyrilliset aakkoset, selviydyt opasteista ja kartoista Venäjän lisäksi mm. Ukrainassa, Bulgariassa, Makedoniassa ja Serbiassa. Työelämä tarvitsee venäjän kieltä osaavia Venäjän rajanaapurina ja Euroopan unionin jäsenenä Suomelta odotetaan Venäjän asioiden tuntemusta ja venäjän kielen taitoa. Yhteydet Venäjälle lisääntyvät koko ajan. Liike-elämässä ja erilaisissa yhteistyöhankkeissa tarvitaan venäjän kieltä osaavia asiantuntijoita. Venäläiset ovat ruotsalaisten ja saksalaisten lisäksi suurin maassamme vieraileva matkailijaryhmä. Teatteri- ja elokuva-alan yhteistyö on monipuolista. Useilla suomalaisilla ja venäläisillä kulttuuriinstituutioilla on vakiintuneet yhteistyösuhteet. Useita suomalaisia pelaa Venäjällä jääkiekkoammattilaisina Venäjän jääkiekon pääsarjassa KHL:ssa. OPPILAIDEN KOMMENTTEJA Venäjän osaamisesta on hyötyä työpaikkaa hakiessa ja Venäjän kulttuurin tuntemus on mukavaa ja parantaa yleissivistystä. -Miina 17 v- Venäjän kieltä on hyvä osata, koska se on naapurimaamme ja tulevaisuudessa Venäjän matkailu lisääntyy Suomessa. -Sami 16 v- Venäjä on hyödyllinen kieli Suomessa, täällä on paljon venäjää puhuvia ihmisiä. Se on kaunis kieli, jota on mukava kuulla, puhua, lukea ja kirjoittaa. -Anette 16 v- Kulttuuriyhteistyö Suomella ja Venäjällä on paljon yhteistä kulttuurin, historian ja kielen alalla. Käsitykset ovat rikastumassa matkailun ja ahkeran taiteilijavaihdon ansiosta. Добрый день! Меня зовут Нэа. Я живу в Керава. (Hyvää päivää! Nimeni on Nea. Asun Keravalla.)

6 KIELTEN OPISKELUN MENETELMIÄ JA TYÖTAPOJA KERAVAN KAUPUNGIN PERUSOPETUKSEN KIELIOHJELMA Kieliä opiskellaan monipuolisia työtapoja käyttäen. Jokaisella kielitunnilla harjoitellaan kielen puhumista, kuuntelemista, lukemista ja kirjoittamista. Oppitunneilla työskennellään välillä opettajajohtoisesti, välillä pari- tai pienryhmätyöskentelynä ja itsenäistäkin työskentelyä tarvitaan. Laulut, leikit ja pelit ovat apuna kieltenoppimisessa. Tunneilla harjoitellaan paljon puhumista: viestin perille meno on tärkeintä, virheitä ei pelätä. Nettiä hyödynnetään mahdollisuuksien mukaan esim. tehtävien tekoon tai tiedon hakuun. Kielialueen kulttuuriin tutustutaan oppikirjan lisäksi myös netin, musiikin ja elokuvien avulla. Keravan perusopetuksen kouluissa on yhtenäinen kieliohjelma. Kieliohjelman mukaan kaikki perusopetuksen oppilaat opiskelevat yhteisinä aineina englannin kieltä 3. luokalta alkaen (A1-kieli) ja ruotsin kieltä 7. luokalta alkaen (B1-kieli). Näiden kahden pakollisen kielen lisäksi oppilailla on neljännellä luokalla mahdollisuus aloittaa vapaaehtoinen A2-kieli ja 8. luokalla valinnainen B2-kieli. A2-kieli sisältyy vuosiluokilla 8-9 valinnaisiin aineisiin. Tällöin A2-kieli on etukäteen tehty valinta, joka vähentää muiden valittavien aineiden määrää. Vapaaehtoinen A2-kieli alkaa 4. luokalla. Vapaaehtoisena kielenä oppilas voi valita ranskan, saksan tai venäjän. Valittua kieltä opiskellaan kaksi vuosiviikkotuntia vuosiluokilla 4-6. Kieliryhmän aloituskoko on vähintään 12 oppilasta. Vapaavalintaisten kielten opetus toteutetaan tarvittaessa koulujen yhteisinä, keskitettyinä ryhminä. Ryhmien sijoituspaikka päätetään vuosittain niin, että opetuspaikka on keskeinen oppilaiden kulkeminen huomioiden. Valinnaisen vieraan kielen opiskelu vaatii lapselta kiinnostusta sekä harrastuneisuutta kielten opiskeluun. Varhain aloitettu kielen opiskelu on pääomaa, jota voi kartuttaa jo nuoresta pitäen. Vaikka valinta uudesta vieraasta kielestä on vapaaehtoinen, valinnan jälkeen kieltä opiskellaan perusopetuksen loppuun saakka osana oppilaan opetussuunnitelmaa. Aloitettua A2-kielen opiskelua ei voi ilman erityisen painavaa syytä keskeyttää. Oppilaan huoltaja voi tällaisessa tapauksessa anoa A2-kielen opiskelun keskeyttämistä kirjallisesti rehtorilta, joka tekee päätöksen huoltajan ja opettajan lausunnon perusteella. Lisätietoja kielten eri valintamahdollisuuksista saa oman koulun rehtorilta.

7 Kasvatus- ja opetusvirasto

VIERAIDEN KIELTEN VALINTAOPAS

VIERAIDEN KIELTEN VALINTAOPAS こんにちは (konnichiwa) алло! Hallo! VIERAIDEN KIELTEN VALINTAOPAS Hola! Hejsan! Hello! Salut! www.nurmijarvi.fi 3 Kielitaito avaa ovet Hyvä kielitaito on tärkeä ja arvokas pääoma tulevaisuutta varten. Monipuolisesta

Lisätiedot

VALINTAOPAS. VIERAAT KIELET Huittisten kaupungin PERUSOPETUKSESSA. kuva

VALINTAOPAS. VIERAAT KIELET Huittisten kaupungin PERUSOPETUKSESSA. kuva VALINTAOPAS VIERAAT KIELET Huittisten kaupungin PERUSOPETUKSESSA kuva VAPAAEHTOISEN SAKSAN KIELEN OPISKELU Huittisten perusopetuksen opetussuunnitelman mukaan vapaaehtoisen A2-kielen opiskelu aloitetaan

Lisätiedot

TUNTIJAKO. 7lk 8lk 9lk

TUNTIJAKO. 7lk 8lk 9lk VALINNAISAINEET 8-9 LK 2015-2017 TUNTIJAKO 7lk 8lk 9lk Äidinkieli ja kirjallisuus 3 3 3 Englanti (A1-kieli) 2 3 3 Ruotsi (B1-kieli) 2 2 2 Matematiikka* 3,5 (4) 3,5 (4) 3(4) Biologia 1 1 2 Maantieto 1 1

Lisätiedot

Työelämässä tarvitaan yhä useampia kieliä. EK:n henkilöstö- ja koulutustiedustelu 2009

Työelämässä tarvitaan yhä useampia kieliä. EK:n henkilöstö- ja koulutustiedustelu 2009 Työelämässä tarvitaan yhä useampia kieliä EK:n henkilöstö- ja koulutustiedustelu 2009 20 Työelämässä tarvitaan yhä useampia kieliä EK 2010 Työelämässä tarvitaan yhä useampia kieliä EK:n henkilöstö- ja

Lisätiedot

VALINNAISAINEET 2015. Opas oppilaille ja vanhemmille ainevalintojen tueksi

VALINNAISAINEET 2015. Opas oppilaille ja vanhemmille ainevalintojen tueksi VALINNAISAINEET 2015 Opas oppilaille ja vanhemmille ainevalintojen tueksi SISÄLTÖ Muutoksia lukujärjestykseen 8. ja 9. luokalla 2 Munkkiniemen yhteiskoulun tuntijako 2 Mitä valinnaisaineita koulu tarjoaa?

Lisätiedot

VIERAAN KIELEN OPPIMISTA JA VIERASKIELISTÄ OPPIMISTA

VIERAAN KIELEN OPPIMISTA JA VIERASKIELISTÄ OPPIMISTA VIERAAN KIELEN OPPIMISTA JA VIERASKIELISTÄ OPPIMISTA Aini Hartiala Lotta Harviainen Tulevaisuus on tekojemme summa 2 Johdatus vieraskieliseen opetukseen Opas vanhemmille ja oppijoille Tämä kirja kertoo

Lisätiedot

tuusulan lukio SÄILYTÄ TÄMÄ OPAS LUKIO- OPINTOJESI AJAN!

tuusulan lukio SÄILYTÄ TÄMÄ OPAS LUKIO- OPINTOJESI AJAN! tuusulan lukio SÄILYTÄ TÄMÄ OPAS LUKIO- OPINTOJESI AJAN! 2013 2014 S I S Ä L L Y S L U E T T E L O Iloitse onnistumisista 5 Elämänkatsomustieto 57 Tuusulan lukiossa Filosofia 59 Opintojen suunnittelua

Lisätiedot

Eurooppalaiset ja kielet: Eurobarometrin erityiskysely

Eurooppalaiset ja kielet: Eurobarometrin erityiskysely EUROOPAN KOMISSIO Koulutuksen ja kulttuurin pääosasto Ammatillinen koulutus Kielipolitiikka Eurooppalaiset ja kielet: Eurobarometrin erityiskysely SISÄLTÖ Johdanto...1 Eurooppalaisten kielitaito...2 Äidinkieli...2

Lisätiedot

HELSINGIN LUONNONTIEDELUKIO KURSSIT

HELSINGIN LUONNONTIEDELUKIO KURSSIT HELSINGIN LUONNONTIEDELUKIO KURSSIT Helsingin luonnontiedelukio Mäkelänkatu 84, 00610 HELSINKI PL 3803, 00099 Helsingin kaupunki www.heltiedelu.edu.hel.i rehtori 09 31082062 koulusihteeri 09 31080458 faksi

Lisätiedot

OPINTOMAAILMA. Opiskeluaika on täyttä elämää!

OPINTOMAAILMA. Opiskeluaika on täyttä elämää! OPINTOMAAILMA LUKIOLAISEN JA PERUSKOULULAISEN TIETOPAKETTI JATKO-OPINNOISTA Etelä-Suomi 1 / 2015 Opiskelupaikan valinnasta saattaa riippua, missä ja miten ihminen loppuikänsä viettää. Valintaviidakossa

Lisätiedot

Minkälaisissa ammateissa germaanisesta filologiasta valmistunut voi toimia?

Minkälaisissa ammateissa germaanisesta filologiasta valmistunut voi toimia? Lisätietoja germaanisen filologian opiskelusta: Lehtori Satu Selkälä puh. (08) 553 3430 satu.selkala(at)oulu.fi Lisätietoja opiskelijavalinnasta: Humanistisen tiedekunnan kanslia Puh. (08) 553 1011 (vaihde)

Lisätiedot

Valinnaisaineet 8.luokka Keskuskoulu Oppilaan nimi luokka lukuvuosi 2014-2015

Valinnaisaineet 8.luokka Keskuskoulu Oppilaan nimi luokka lukuvuosi 2014-2015 Valinnaisaineet 8.luokka Keskuskoulu Oppilaan nimi luokka lukuvuosi 2014-2015 Merkitse valinnat numeroilla 1-4 (1=mieluisin, 2=toiseksi mieluisin jne, yhteensä 8 tuntia. Merkitse varavalinnat rastilla

Lisätiedot

Lukuvuosi 2011 2012. Kuudesluokkalaisen opas. Helsingin kaupungin opetusvirasto

Lukuvuosi 2011 2012. Kuudesluokkalaisen opas. Helsingin kaupungin opetusvirasto Lukuvuosi 2011 2012 Kuudesluokkalaisen opas Helsingin kaupungin opetusvirasto Tervetuloa seitsemännelle luokalle! Helsingissä peruskoululaisille tarjotaan omalla alueella yhtenäinen koulupolku ensimmäiseltä

Lisätiedot

VALINNAISAINEOPAS. Luostarivuoren koulu 2015-2017

VALINNAISAINEOPAS. Luostarivuoren koulu 2015-2017 VALINNAISAINEOPAS Luostarivuoren koulu 2015-2017 Kannen kuva: 7F 2014 ja kuvataideopettaja Anni Halonen 2 3 SISÄLLYSLUETTELO MITÄ VALITSEN JA MIKSI? 4 VALINNAN TEKEMINEN 5 LUOSTARIVUOREN KOULUN TUNTIJAKO

Lisätiedot

TAVOITTEITA JA TUNTIJAKOA KOSKEVA VERKKOKESKUSTELUN ENSIMMÄINEN VAIHE; TIIVISTELMÄ. A. Perusopetuksen kasvatus- ja opetustehtävää koskevat näkemykset

TAVOITTEITA JA TUNTIJAKOA KOSKEVA VERKKOKESKUSTELUN ENSIMMÄINEN VAIHE; TIIVISTELMÄ. A. Perusopetuksen kasvatus- ja opetustehtävää koskevat näkemykset MIHIN PERUSKOULUA TARVITAAN? TAVOITTEITA JA TUNTIJAKOA KOSKEVA VERKKOKESKUSTELUN ENSIMMÄINEN VAIHE; TIIVISTELMÄ A. Perusopetuksen kasvatus- ja opetustehtävää koskevat näkemykset 1. Oppijan persoonan kehitykseen,

Lisätiedot

EMÄKOSKEN KOULU. lv. 2015 2016

EMÄKOSKEN KOULU. lv. 2015 2016 EMÄKOSKEN KOULU lv. 2015 2016 Valinnaisaineet 8. luokka Valinnaisuus lukuvuonna 2015-2016 Kuvataiteen, musiikin, käsityön ja kotitalouden yhteisinä oppiaineina opiskelu loppuu 7. luokan jälkeen. Näiden

Lisätiedot

Kielitaito on kilpailuetu. EK:n henkilöstö- ja koulutustiedustelu

Kielitaito on kilpailuetu. EK:n henkilöstö- ja koulutustiedustelu EK:n henkilöstö- ja koulutustiedustelu EK:n henkilöstö- ja koulutustiedustelu 441 895 Painolaitos Mikä on henkilöstö- ja koulutustiedustelu? Elinkeinoelämän keskusliitto EK kartoittaa joka vuosi jäsenyritystensä

Lisätiedot

Sompion koulun opetussuunnitelma 2004 -

Sompion koulun opetussuunnitelma 2004 - Sompion koulun opetussuunnitelma 2004 - Päivitetty 26032008 ARVOT KOULUN ARJESSA 2 Ohjaamme oppilaita rehellisyyteen ahkeruuteen, itsenäisyyteen, mutta myös yhteistyökykyisyyteen, kriittiseen ajatteluun

Lisätiedot

HELSINGIN RANSKALAIS-SUOMALAISEN KOULUN OPETUSSUUNNITELMAN YLEINEN OSA. Johtokunnan hyväksymä 16.05.2005 ja täsmentämä 8.6.2011 SISÄLLYSLUETTELO

HELSINGIN RANSKALAIS-SUOMALAISEN KOULUN OPETUSSUUNNITELMAN YLEINEN OSA. Johtokunnan hyväksymä 16.05.2005 ja täsmentämä 8.6.2011 SISÄLLYSLUETTELO HELSINGIN RANSKALAIS-SUOMALAISEN KOULUN OPETUSSUUNNITELMAN YLEINEN OSA Johtokunnan hyväksymä 16.05.2005 ja täsmentämä 8.6.2011 SISÄLLYSLUETTELO 1. KOULUN TEHTÄVÄ JA ARVOPERUSTA... 1 1.1. Helsingin ranskalais-suomalainen

Lisätiedot

VALINNAISET AINEET 8 5. YLÄUOKKIEN TUNTIJAKO 7. lk. 8. lk. 9lk. Äidinkieli ja kirjallisuus 3 3 4. A-kieli 2 3 3. B-kieli 2 2 2. Matematiikka 3 3 4

VALINNAISET AINEET 8 5. YLÄUOKKIEN TUNTIJAKO 7. lk. 8. lk. 9lk. Äidinkieli ja kirjallisuus 3 3 4. A-kieli 2 3 3. B-kieli 2 2 2. Matematiikka 3 3 4 YLÄUOKKIEN TUNTIJAKO 7. lk. 8. lk. 9lk. Äidinkieli ja kirjallisuus 3 3 4 A-kieli 2 3 3 B-kieli 2 2 2 Matematiikka 3 3 4 Biologia ja maantieto 2 2 3 Fysiikka ja kemia 2 3 2 Terveystieto 1 1 1 Uskonto/elämänkatsomustieto

Lisätiedot

Suomi-Ranska yhdistysten liiton jäsenlehti Bulletin de la Fédération des associations franco-finlandaises 3/2005

Suomi-Ranska yhdistysten liiton jäsenlehti Bulletin de la Fédération des associations franco-finlandaises 3/2005 Suomi-Ranska Yhdistysten Liiton jäsenlehti Bulletin de la Fédération des Associations Franco-Finlandaises 3/2005 Suomi-Ranska yhdistysten liiton jäsenlehti Bulletin de la Fédération des associations franco-finlandaises

Lisätiedot

Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu. Perusopetus 3. 9. luokat

Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu. Perusopetus 3. 9. luokat Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu Perusopetus 3. 9. luokat Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu (SYK) on vuonna 1886 perustettu oppilaitos, joka toimii yksityisenä sopimuskouluna.

Lisätiedot

Jyväskylän normaalikoulun esi- ja perusopetuksen opetussuunnitelma

Jyväskylän normaalikoulun esi- ja perusopetuksen opetussuunnitelma Jyväskylän normaalikoulun esi- ja perusopetuksen opetussuunnitelma Vahvistettu kasvatustieteiden tiedekuntaneuvoston kokouksessa.. 2 Sisällysluettelo 1. Johdanto...5 2. Arvoperusta ja toiminta-ajatus...5

Lisätiedot

MINNA CANTHIN KOULUN VALINNAISAINEOPAS 2014

MINNA CANTHIN KOULUN VALINNAISAINEOPAS 2014 MINNA CANTHIN KOULUN VALINNAISAINEOPAS 2014 SISÄLTÖ 1 VALINNAN EDESSÄ... 1 2 PITKÄT VALINNAISAINEET... 2 ILMAISUTAITO... 2 KOTITALOUS... 2 KUVATAIDE... 3 LIIKUNTA (pojat ja tytöt)... 4 MUSIIKKI... 4 RANSKA

Lisätiedot

GESTERBYN KOULUN OPETUSSUUNNITELMA

GESTERBYN KOULUN OPETUSSUUNNITELMA GESTERBYN KOULUN OPETUSSUUNNITELMA 1 LUKU OPETUSSUUNNITELMA... 5 1. 1 OPETUSSUUNNITELMAN LAATIMINEN... 5 1. 2 OPETUSSUUNNITELMAN SISÄLTÖ... 6 2 LUKU OPETUKSEN JÄRJESTÄMISEN LÄHTÖKOHDAT... 7 2. 1 PERUSOPETUKSEN

Lisätiedot

HELPPOA SUOMEA Kasvatusvihkonen selkosuomeksi muokattuna. Maahanmuutto ja perhe

HELPPOA SUOMEA Kasvatusvihkonen selkosuomeksi muokattuna. Maahanmuutto ja perhe HELPPOA SUOMEA Kasvatusvihkonen selkosuomeksi muokattuna Maahanmuutto ja perhe 1 1 Maahanmuutto on iso asia perheelle 1.1 Sopeutuminen on yksilöllistä Muutto uuteen maahan vaikuttaa paljon yksilön ja perheen

Lisätiedot

opettajille Esimerkkejä opettajien ajattelusta ja salkkutehtävistä perusopetukseen

opettajille Esimerkkejä opettajien ajattelusta ja salkkutehtävistä perusopetukseen opettajille Esimerkkejä opettajien ajattelusta ja salkkutehtävistä perusopetukseen 2 Esimerkkejä opettajien ajattelusta ja salkkutehtävistä perusopetukseen Alla olevat esimerkit ovat opettajien kokemuksia

Lisätiedot

Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu

Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu Perusopetuksen opetussuunnitelma Uusi opetussuunnitelma astuu voimaan 3-8 luokilla 1.8.2005 ja 9. luokalla 1.8.2006 Hyväksytty Helsingin Suomalaisen Yhteiskoulun johtokunnan

Lisätiedot

Kuopion kaupunki, kasvun ja oppimisen palvelualue Tervetuloa lukioon!

Kuopion kaupunki, kasvun ja oppimisen palvelualue Tervetuloa lukioon! Kuopion kaupunki, kasvun ja oppimisen palvelualue Tervetuloa lukioon! Kuopion lukio-opas 2015 2016 Sisällys Tervetuloa lukioon... 3 Opiskelu lukiossa... 5 Kuopion lukioiden kielitarjonta... 7 Kuopion lukioiden

Lisätiedot

Seinäjoen lyseossa opitaan tietoja, taitoja, yhdessä toimimista sekä tervettä asennetta elämään ja työntekoon, siis elämisen taitoja!

Seinäjoen lyseossa opitaan tietoja, taitoja, yhdessä toimimista sekä tervettä asennetta elämään ja työntekoon, siis elämisen taitoja! Seinäjoen lyseo 1 SISÄLTÖ Rehtorin mietteitä... 3 Tervetuloa Seinäjoen lyseoon... 4 Uudet luokat... 5 Muutoksia koulunkäyntiin... 5 Tuttuja asioita... 6 Kuka auttaa ja neuvoo?... 7 Koulun kotisivut...

Lisätiedot