Sähköinsinööritoimisto Ratex Ky

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Sähköinsinööritoimisto Ratex Ky"

Transkriptio

1 A0 A00 A001 A01 Työkeskus Kipinä, Ylivieska KIINTEISTÖHALLINTO YLEISTIEDOT KOHTEESTA Rakennuskohde ja sen sijainti Kohteen nimi: Työkeskus Kipinä Osoite: Suopellontie Ylivieska Uudisrakennus HALLINTO JA OHJAUS Rakennuttaja Ylivieskan kaupunki Kyöstintie Ylivieska puh. (08) fax (08) Unto Koskinen, Rakennuspäällikkö Sähköposti: Käyttäjä Hilkka Vuolteenaho, Palveluohjaaja/Kehitysvammaisten työ-ja päivätoiminta Sähköposti: 1/18 B021 B022 B02 SUUNNITTELU Arkkitehtisuunnittelu Nimi: Arkkitehtitoimisto Jorma Paloranta Oy Osoite: Kyöstintie 29, Ylivieska Puhelin: (08) Yhteyshenkilö: Kimmo Heikkilä, Sähköposti: Rakennesuunnittelu Nimi: Osoite: Puhelin: (08) Fax: (08) Suunnittelu Laukka Oy Toripiha 1, Nivala Yhdyshenkilö: Jouko Suutari, Sähköposti:

2 B023 B024 B028 Työkeskus Kipinä, Ylivieska LVI - suunnittelu Nimi: Osoite: Puhelin: (08) Fax: (08) Insinööritoimisto Eero Jaatinen Oy Urheilutie 49, Haapavesi Yhteyshenkilö: Eero Jaatinen, Sähköposti: Sähkösuunnittelu Nimi: Sähköinsinööritoimisto Ratex Oy Osoite: Pitkänsillankatu 20B, Kokkola Puhelin: Yhdyshenkilö: Olga Delgado Sähköposti: Kopiointi ja ATK Urakoitsijoiden laatimien työ-, ja loppupiirustusten ja urakoitsijan toimittamien käyttöohjeiden kopiointikulut sisältyvät urakkaan. 2/18 B03 B032 B033 LIITYNNÄT ULKOPUOLISIIN VERKOSTOIHIN Sähkölaitos Kiinteistö liitetään Herrfors Oy :n pienjänniteverkkoon. Telelaitos Kiinteistö liitetään Elisa Oy:n verkkoon. B06 LIITTYMISMAKSUT Rakennuttaja suorittaa tarvittavat liittymismaksut suoraan ao. laitokselle. Sähköliittymä Uusi sähköliittymä piirustuksien mukaan. Puhelinliittymä Uusi valokuituliittymä piirustuksien mukaan. H0 H01 KOHDEKOHTAISET SUORITUSOHJEET URAKAN LAAJUUS Rakennuskohde : Työkeskus Kipinä, uudisrakennus. Urakka on urakkarajaliitteessä ja tässä sähköselostuksessa rajattu, ja se käsittää sähköselostuksessa mainittujen järjestelmien hankinnat ja työt. Tässä sähköselostuksessa urakka tarkoittaa sähköurakkaa ja sähköurakoitsijasta käytetään lyhennettä urakoitsija.

3 H011 Työkeskus Kipinä, Ylivieska Suoritusvelvollisuus uusittavien ja uusien asennusten osalta 3/18 Urakka sisältää kaikkien urakkarajaliitteessä, sähköselostuksessa ja piirustuksissa esitettyjen sähkölaitteiden ja järjestelmien hankinnat ja asennukset täyteen käyttökuntoon, ellei toisin ole määritelty. Rakennuksen sähkö- ja telejärjestelmät rakennetaan normaaleja asennustapoja ja menetelmiä käyttäen. Asennuksissa noudatetaan standardin SFS 6000 sähköturvallisuutta koskevia ohjeita. H013 Urakoitsijoiden väliset työt ja velvoitteet Urakkarajaliitteen ja urakkaohjelman mukaisesti. H03 SÄADÖSPERUSTEISET TARKASTUKSET Rakennuttajan tarkastukset Asennetun laitoksen tulee olla viranomaisten vaatimusten mukainen. Viranomaisiin pidetään yhteyttä ja hyväksytetään säännösten mukaisesti käytetyt laitteet ja asennettu laitos. Urakoitsija on velvollinen osallistumaan kaikkiin tarkastuksiin urakkaan kuuluvana. Viranomaisten suorittamat tarkastukset on oltava hyväksytysti toimitettu ennen rakennuttajan vastaanottotarkastusta. Käyttöönottotarkastukset Urakoitsija suorittaa itse sähköasennusten käyttöönottotarkastuksen ja luovuttaa pöytäkirjan rakennuttajalle mittauspöytäkirjoineen. Varmennustarkastukset Kolmas osapuoli suorittaa varmennustarkastuksen. Tarkastusmaksut kuuluvat urakkaan, urakoitsijasta johtuvista syistä suoritetut uusintatarkastukset mukaan lukien. Tarkastuspöytäkirjat luovutetaan rakennuttajalle. Muut tarkastukset Urakoitsija tarkastuttaa merkki ja turvavalaistus-, paloilmoitin- ja savunpoistojärjestelmän suunnitelmat paloviranomaiselta ennen rakennusaikaisten toteutuspiirustusten laatimista. H04 VASTAANOTTO Toimintakokeet Kaikille sähköteknisille järjestelmille on tehtävä toimintakoe. Yksinkertaisimmillaan toimintakoe on valmiiksi kytketyn laitteiston toiminnan kokeilu käyttöpaikalla. Monimutkaisille järjestelmille tehdään ennalta suunniteltu ja ajoitettu toimintakoe, jossa ovat läsnä : - rakennuttajan edustaja - laitteiston tuleva hoitaja tai käytönjohtaja - sähköurakoitsija - alaurakoitsijat Toimintakokeista ja koekäytöstä laaditaan pöytäkirjat. Kojekäyttö Lvi-laitteille suoritetaan koekäyttö. Sähköurakoitsija on velvollinen osallistumaan myös lvi ja säätölaitteiden toimintakokeisiin ja koekäyttöihin.

4 4/18 Käytön opastus Käyttö ja huoltohenkilökunnalle järjestetään käytönopastus valmiissa laitoksessa. Urakkaan sisältyy seuraavien järjestelmien käytönopastustilaisuuksien järjestäminen : - merkki ja turvavalaistusjärjestelmä - paloilmoitinjärjestelmä - rikosilmoitusjärjestelmä - rakennusautomaatiojärjestelmä - äänentoistojärjestelmä H05 H051 DOKUMENTOINTI SUUNNITTELU JA TOTEUTUSVAIHEESSA Yleistä Tässä sähköselityksessä : TILAAJA URAKKA SUUNNITTELIJA URAKOITSIJA PÄÄURAKOITSIJA LVI-URAKOITSIJA SÄÄTÖLAITE- URAKOITSIJA tarkoittaa rakennuttaja tarkoittaa sähköurakkaa tarkoittaa sähkösuunnittelijaa tarkoittaa sähköurakoitsijaa tarkoittaa rakennusurakoitsijaa tarkoittaa ilmanvaihto-, putki ja säätölaiteurakoitsijaa tarkoittaa säätö ja valvontalaiteurakoitsijaa Järjestelmäkohtaisten ohjeiden jaottelu Jokainen sähköselityksessä esitetty järjestelmä jaotellaan vielä alanumeroilla seuraavasti : YLEISKUVAUS JA JÄRJESTELMÄN TOIMINTA Kohtaan sisältyy järjestelmän ja toiminnan yleiskuvaus. HANKINTARAJAT H052 Suunnitelma asiakirjat ja niiden laajuus ja sitovuus Suunnitelmapiirustukset on laadittu ryhmiteltyinä cads ohjelmistolla. Kaikki rakennuksen työ ja loppupiirustukset tulee laatia em. ohjelman soveltuvassa muodossa (dwg). Suunnitelma asiakirjojen pätevyysjärjestys on YSE 1998 mukainen, kuitenkin siten täsmennettynä, että sähköurakan asiakirjat pätevät seuraavassa järjestyksessä : - sähköselostus - määrälasketut kaaviot ja taulukot - muut kaaviot ja taulukot - asennuspiirustukset ( tasopiirustukset) - muista tarjouspyyntö tai sopimusasiakirjoista ilmenevät tiedot Mikäli suunnitelma asiakirjoissa havaitaan epäselvyyksiä, joita ei säännösten ja hyvän asennustavan perusteella voi ratkaista, on urakoitsijan velvollisuus pyytää lisäselvityksiä.

5 H053 H054 Työkeskus Kipinä, Ylivieska Työpiirustusasiakirjat, niiden laajuus ja sitovuus Sähköurakoitsija laatii tarvittavat työpiirustukset. Työpiirustuksia kopioidaan eri osapuolille tilaajan kanssa sovittavassa laajuudessa. Urakoitsijan on tarkistettava valaisintaulukko viimeistään työpiirustusten yhteydessä. Poikkeavuudet on välittömästi ilmoitettava rakennuttajalle. Urakoitsija tarkastuttaa kustannuksellaan kaikki tarvittavat työpiirustukset eri viranomaisilla ao. viranomaisten laatimien erillisohjeiden mukaan. Käyttö ja luovutuspiirustusasiakirjat 5/18 Luovutuspiirustuksina toimitetaan kaikki kohteesta laaditut käyttöä ja huoltoa palvelevat sähköpiirustukset sekä jäljempänä erikseen mainitut asiakirjat. Kaikki sähköpiirustukset tarkistetaan lopullisia asennuksia ja arkkitehtipiirustuksia vastaaviksi riippumatta siitä kenen laatimia piirustukset ovat. Kaikki luovutettavat piirustukset ja piirustusluettelot merkitään tekstillä LUOVUTUSPIIRUSTUS sekä varustetaan päiväyksellä. Työstä vastaava henkilö varmentaa allekirjoituksellaan piirustusluettelot. Työmaalla tehdyt muutokset siirretään luovutuspiirustuksiin tarkepiirustuksista. Tarkepiirustussarjaa säilyttää työmaan sähkötöiden työnjohtaja. Tarkepiirustuksiin merkitään kaikki sähköasennuksissa tehdyt poikkeamat välittömästi ko. asennuksen valmistuttua. Esimerkki keskukseen liittyvien piirustuksien numeroinnista : , keskuksen pääkaavio , keskukseen liittyvät virtapiirikaaviot , keskuksen kokoonpanopiirustus , keskukseen liittyvät kytkentäkaaviot Luovutuspiirustuksia toimitetaan seuraavasti : Paperikopiosarja rengaskansiossa A4-kokoon taitettuna seuraavasti. - 2 sarja rakennuttajalle ( seläkkeillä rengaskansiossa, arkistosarja ) - 1 sarja kiinteistön pääkeskukseen ( seläkkeillä rengaskansiossa) - 1 sarja sähkösuunnittelijalle ( seläkkeillä rengaskansiossa ) - Pääkeskustiloihin muovisuojatut seinätaulut pääkeskus-, pääjohto ja maadoituskaavioista. - Jakokeskustiloihin hankitaan seinälle luja kovamuovikotelo ( A4), johon sijoitetaan kaikki ko. keskusta koskevat piirustukset sekä tasopiirustus, jossa on numeroilla osoitettu keskuksen lähtöihin liitetyt johdot. Piirustukset taitetaan A4 kokoon ja toimitetaan ilman seläkkeitä. - Paperikopioita eri viranomaisille ja laitoksille niiden esittämien erillisvaatimusten mukaisesti. Luovutuspiirustukset laatii sähkösuunnittelija sähköurakoitsijan laskuun. Luovutuspiirustusten toimittaminen kuuluu kokonaisuudessaan urakoitsijalle, riippumatta siitä kuka yksittäiset piirustukset on laatinut. Käyttö ja huolto - ohjeet Urakoitsija tekee selostuksen kaikkien sähkölaitteiden toiminnasta, käytöstä ja huollosta. Asiakirjoja toimitetaan seuraavasti :

6 Paperikopiosarjat kansiossa A4-kokoon taitettuna : - 2 sarjaa käyttö ja huoltohenkilöstölle - Käyttöohjeiden tulee sisältää : - tekniset tiedot - valmistajan nimi - käyttöohjeet - säätö- ja asetusarvot - sisäiset kytkentäpiirustukset - huolto-ohjeet - takuutodistukset 6/18 H06 H061 KOHDEKOHTAISET USEITA JÄRJESTELMIÄ KOSKEVAT ASENNUSOHJEET Tarvikkeet Työhön käytettävien tarvikkeiden on oltava niitä koskevien normien ja määräysten sekä suunnitelman mukaisia. Mikäli tulee tarvetta poiketa suunnitelmasta, muutokset hyväksytetään rakennuttajalta, suunnittelijalta sekä muilta asianosaisilta. Kalusteet (pistorasiat, kytkimet jne.) Kalusteina käytetään valkoisia Strömfors Artic kalusteita. Johtokouruissa käytetään kourun omat kalusteet, esim. Thorsman kalusteita. Kylmät ja kosteat tilat - IP44 kalusteet. Vahvavirta ja tietojärjestelmien rasioinnit asennetaan kumpikin omien peitelevyyhdistelmien alle. Asennuskorkeudet Asennuskorkeudet ST - ohjeiden mukaan, ellei piirustukseen toisin merkitty. Huonetiloissa, joista on laadittu kalustopiirustus tai seinäprojektiot, kytkimet, pistorasiat ja seinävalopisteet asennetaan näiden piirustusten mukaan. H062 Merkinnät Sähköurakoitsijan hankinnat ja asentamat keskukset, kytkimet, merkkivalot, ohjauselimet, kaapelit, jako ja kytkentärasiat, kojeet ja laitteet sekä teleasennukset merkitään kortissa ST esitetyllä tavalla, mikäli sähköselityksessä, piirustuksissa tai tilaajakohtaisissa standardeissa ja ohjeissa ei ole esitetty muuta merkintätapaa tai tunnusta. Pää-, nousu- ja voimaryhmäjohdot sekä eri järjestelmien runkojohdot merkitään molemmista päistään samansisältöisellä pysyvästi kiinnitetyllä kaapelimerkinnällä ( kaapelipannalla). Kaapelinumero muodostetaan standardin SFS 2749 mukaisesti. Valaisinryhmäjohdot merkitään keskuksen luona, sekä jokaisen jakorasia luona kilvellä, missä on keskuslähtö ja ryhmänumero. Jokaisen pistorasian luo asennetaan valkoiseen kerrosmuoviin kaiverrettu kilpi, jossa on keskustunnus ja ryhmänumero. ATK-verkon pistorasiat merkitään merkintätunnuksina, esim ( 1 = paneelin nro, 15 = kytkentäpaikan nro paneelissa).

7 H1 H11 Työkeskus Kipinä, Ylivieska ALUESÄHKÖISTYS Aluevalaistus 7/18 Aluevalaistus toteutetaan pylväsvalaisimilla. Asemakuvassa on esitetty uudet asennettavat pylväsvalaisimet. Ulkovalaistusta ohjataan kiinteistöautomaatiojärjestelmän aikaohjelman mukaisesti. Urakkaan sisältyvät valaisinluettelon mukaiset valaisimet, liitäntälaiteineen, valonlähteineen, pylväineen, kiinnitystarvikkeineen sekä asennuksineen täyteen käyttökuntoon. H2 H20 H22 H221 KOJEISTOT JA JAKOKESKUKSET YM. Yleistä Sähköjärjestelmät toteutetaan TN-S -järjestelmän mukaisesti standardin SFS 6000 määrittelemällä tavalla. Pienjännitejakelu 0,4 kv liittymisjohdot Rakennus liitetään energialaitoksen verkkoon piirustuksen mukaisella liittymiskaapelilla AXMK 4x240S. Liittymisjohdon laskentapituus 100m. Urakkatarjouksessa annetaan liittymisjohdon AXMK 4x240S yksikköhinta : /metri, töineen. Liittymisjohdon hankinta ja asennus sisältyy urakkaan. H222 Pääkeskukset 2. Pääkeskus asennetaan 201 tekniseen tilaan, 2krs. Pääkeskus varustetaan kwh-, kvar-, A- ja V- mittauksilla, sekä ylijännitesuojilla. Pääkeskukseen asennetaan vaihevahti esim. Omron K8AB-PH tai vastaava josta lähtee tieto turvavalokeskukselle. Keskukseen viereen asennetaan varasulakekotelo ja hankitaan varasulakkeita 5 kpl kutakin kiinteistössä käyttävää kokoa. Keskuksen pääkaaviossa on esitetty keskuksen yksityiskohtaiset rakennevaatimukset. Keskuksen hankinta ja asennus sisältyy urakkaan. Jakeluverkonhaltija toimittaa ja asentaa kwh-ja kvar mittarit.

8 H223 Muut keskukset Ryhmäkeskukset Työkeskus Kipinä, Ylivieska 8/18 Rakennuksiin asennetaan piirustuksen mukaiset ryhmäkeskukset RK11, RK12, RK13, RK-IV. Kaikissa ryhmäkeskuksissa 4-napainen pääkytkin. Ryhmäkeskuksiin RK11, RK12, RK13 asennetaan vaihevahti esim. Omron K8AB- PH tai vastaava josta lähtee tieto turvavalokeskukselle. Keskuksien pääkaavioissa on esitetty keskuksien yksityiskohtaiset rakennevaatimukset. Keskuksien hankinta ja asennus sisältyy urakkaan. Nykyisten keskuksien purkutyöt sisältyvät urakkaan. H23 Maadoitukset ja potentiaalintasaukset Maadoitukset ja potentiaalitasaukset toteutetaan SFS 6000 mukaisesti. Suojajohtimien ja potentiaalitasausjohtimien jatkuvuutta on testattava A2-94 kohdan mukaisesti. Päämaadoituskisko MEB asennetaan pääkeskuksen yhteyteen. Maadoituselektrodina käytetään Cu köysi CU35. Ryhmäkeskuksen RK11 yhteyteen ja tekniseen tilaan 136 asennetaan piirustuksien mukaiset potentiaalintasauskiskot EB1, EB2. Maadoitukseen ja potentiaalitasaukseen liittyvät laitteet ja keskukset on esitetty maadoituskaaviossa. Urakkaan sisältyvät piirustuksen mukaiset maadoitukset ja potentiaalintasaukset. H24 Kompensointi Uusi 43,8 kvar kompensointiparisto asennetaan pääkeskuksen yhteyteen. Pariston tyyppi on esitetty piirustuksessa. Pariston hankinta ja asennus sisältyy urakkaan. H3 H31 JOHTOTIET Kaapelihyllyt Rakennukseen asennetaan piirustuksiin merkityt hyllyt. Teknisissä tiloissa ja alakaton tilassa käytetään tikashyllyt. Näkyvillä osilla, teknisiä tiloja lukuun ottamatta hyllyjen tulee olla valkeaksi maalattuja umpipohjaisia levyhyllyjä. Kaikkien kaapelihyllyjen ja niiden osien tulee olla tehdasvalmisteisia ja tehtaalla valmiiksi pintakäsiteltyä. Palokatkojen kohdalla tulee hyllyt kiinnittää riittävän lähelle läpimenoa. Kaapelit asennetaan oikaistuna hyllylle. Kaikki kaapelitarvikkeet kiinnitetään hyllylle. Hyllytyypit ja sijaintitiedot on esitetty piirustuksessa.

9 9/18 Ennen asennuksien aloittamista urakoitsijan on tarkistettava lopulliset sijoitukset ja korkeudet muiden urakoitsijoiden kanssa huomioiden iv kanavat yms. asennukseen vaikuttavat seikat. Hyllyjen hankinta ja asennus sisältyy urakkaan. H32 Johtokanavat ja sähkölistat Rakennukseen asennetaan piirustuksiin merkityt johtokanavat. Johtokanavissa tulee olla erillinen kanava telekaapeleille. Johtokanavien väri on valkoinen. Tyypit on esitetty piirustuksessa. Pinta-asennuksissa käytetään sähkölistoja. Tele ja vahvavirtayhdistelmät asennetaan eri peitelevyjen alle. Pistorasioita yms. kalusteina käytetään johtokanavaan tarkoitettuja kalusteita. Kaikkien johtokanavien ja niiden osien tulee olla alumiinisia tehdasvalmisteisia ja tehtaalla valmiiksi pintakäsiteltyä. Johtokanavan katkaisut on tehtävä tarkoitukseen sopivalla työkalulla ( esim. sirkkelillä), jolla saadaan siisti ja suora leikkausjälki. Kiinnityksessä tulee käyttää kanavaan kuuluvia kiinnikkeitä ja seinälävistyksessä peitelaippoja. Johtokanavien hankinta ja asennus sisältyy urakkaan. H34 Valaisinripustuskiskot 125 maalaustilaan asennetaan valaisinkiskot, väri valkoinen. Kiskot asennetaan IVkanavien alapuolelle, asennuskorkeus on noin Kiskojen ja niiden osien tulee olla tehdasvalmisteisia ja tehtaalla valmiiksi pintakäsiteltyä. Ennen asennuksien aloittamista urakoitsijan on tarkistettava lopulliset sijoitukset ja korkeudet muiden urakoitsijoiden kanssa huomioiden iv kanavat yms. asennukseen vaikuttavat seikat. Valaisinkiskojen hankinta ja asennus sisältyy urakkaan. H36 Läpiviennit Läpivientikohdissa johdot suojataan putkella mekaanista vaurioitumista vastaan. Kaikki kaapeleiden läpiviennit tiivistetään lävistetyn rakenteen ominaisuuksia vastaaviksi. Paloalueiden väliset läpiviennit tiivistetään palokatkomassalla. Sähköurakoitsijan velvollisuuksiin kuuluvat: Paikalla valettuihin pysty- ja vaakarakenteisiin tulevat 25 mm tai pienemmät reiät tekee reikää tarvitseva urakoitsija, sekä hankkii läpivientien tiivistystarvikkeet tiiveysvaatimuksen mukaisiksi. Tiiveysvaatimus on 1. Rakennusurakoitsijan velvollisuuksiin kuuluvat: Rakennusteknisten töiden urakoitsija tekee paikalla valettuihin pysty- ja vaakarakenteisiin tulevat yli 25 mm suuremmat reiät, sekä hankkii läpivientien tiivistystarvikkeet tiiveysvaatimuksen mukaisiksi. Tiiveysvaatimus on 1. Kaapeleiden (>50 mm) läpäisyputkien hankinta, asennus ja tiivistys.

10 Tiivistää lattia- ja seinärakenteiden läpi menevät putki- ja ilmanvaihtokanavien asennus- ja rakennusosien väliset saumat tiiveysvaatimuksen mukaisiksi. Tiiveysvaatimus on 1. Jokaiseen läpivientikohtaan kohtaan asennetaan varalle M40/1 kpl, M32/ 3kpl, M25/ 4kpl (RU) Putkien hankinta ja läpivientien tiivistys rakennusurakassa. 10/18 JOHDOT JA VARUSTEET H41 Nousujohdot Keskusten väliset nousujohtokaapelit asennetaan TN-S järjestelmän mukaisena. Nousujohtoina käytetään 5 - johdin kaapeleita. Nousujohtokaapeleiden tiedot on esitetty piirustuksessa. Kaapeleiden hankinta ja asennus sisältyy urakkaan. H42 Voimaryhmäjohdot Voimaryhmäjohtoina käytetään MMJ ja MCMK tyyppisiä kaapeleita. Häiriöitä aiheuttavat laitteet, mm. taajuusmuuttajalla ohjatut moottorit kaapeloidaan häiriösuojatuilla kaapeleilla MCCMK. Kaapeleiden hankinta ja asennus sisältyy urakkaan. H44 Valaistus ja pistorasiaryhmät Kiinteistöön asennetaan piirustuksiin merkityt sähköpisteet ja niille ryhmähohdot. Asennukset suoritetaan kaapelihyllyjä sekä normaalia uppoasennustapaa käyttäen pääosin muovivaippakaapelein. Putkiasennuksissa voidaan käyttää vaipatonta johtoa. Kaikki asennukset tehdään putkittamalla lukuun ottamatta kaapelihyllyllä olevat asennukset. Kaapelihyllyillä kaapelit asennetaan oikaistuna hyllylle risteilyä välttäen. Yleisesti asennustavat määritellään paikan päällä tilanteen mukaan. Pinta-asennuksessa käytetään valkoista sähkölistaa. Kaapeleiden hankinta ja asennus sisältyy urakkaan. H45 Ohjaus-, säätö-, mittaus ja hälytysjohdot Rakennukseen asennetaan piirustuksiin merkityt ohjaus-, säätö-, mittaus ja hälytysjohdot. LVI- laitteille asennetaan MMJ-, MMO-, NOMAK-, JAMAK ja KLM- tyyppiset ohjaus ja hälytysjohdot LVI-säätökaavioiden mukaisesti

11 Kaapeleiden hankinta ja asennus kytkentöineen sisältyy urakkaan. 11/18 H46 Putkitus ja rasiointi Urakoitsijan velvollisuuksiin kuuluvat: Paikalla valettuihin pysty- ja vaakarakenteisiin tulevat 25 mm tai pienemmät reiät tekee reikää tarvitseva urakoitsija, sekä hankkii läpivientien tiivistystarvikkeet tiiveysvaatimuksen mukaisiksi. Rakennusurakoitsijan velvollisuuksiin kuuluvat: Rakennusteknisten töiden urakoitsija tekee paikalla valettuihin pysty- ja vaakarakenteisiin tulevat yli 25 mm suuremmat reiät, sekä hankkii läpivientien tiivistystarvikkeet tiiveysvaatimuksen mukaisiksi. Kaapeleiden (>50 mm) läpäisyputkien hankinta, asennus ja tiivistys. Tiivistää lattia- ja seinärakenteiden läpi menevät putki- ja ilmanvaihtokanavien asennus- ja rakennusosien väliset saumat tiiveysvaatimuksen mukaisiksi. Kaikki asennusputket kiinnitetään noin 2 m välein, sekä aina jatkosten ja liitosten lähellä. Taipuisat muoviputket kiinnitetään kaarien molemmin puolin, sekä suorilla osuuksilla noin metrin välein. Tiloissa, joihin tulee alakatot, jakorasiat asennetaan kaapelihyllylle ja haaroitukset tehdään katon välitilassa. Hyllyille ja ripustuskiskoihin asennettavien jakorasioiden alustojen pitää olla tehdasvalmisteisia. Jakorasialta lähtevien kaapeleiden pitää olla kiinnitettyinä alustaan vedonpoiston varmistamiseksi. Tarvikkeiden hankinta ja asennus kytkentöineen sisältyy urakkaan. H5 H51 SÄHKÖLIITÄNTÄJÄRJESTELMÄT Pistorasiat Rakennukseen asennetaan piirustuksien mukaiset sähköpisteet. Kalusteina käytetään valkoisia Strömfors Artic kalusteita. Johtokanavissa omat kalusteet. Kylmät ja kosteat tilat - IP44 kalusteet. Vahvavirta ja tietojärjestelmien rasioinnit asennetaan kumpikin omien peitelevyyhdistelmien alle. Asennuskorkeudet ST - ohjeiden mukaan, ellei piirustukseen toisin merkitty. ATEX- tilat 125 Maalaus ja 126 Maalivaraston asennustarvikkeet soveltuvat ATEX tilaluokkiin 2 ja 22, 3GD. H53 Autolämmityspistorasiat Parkkipaikkoihin asennetaan autolämmityspistorasiapylväät PIKE PRO 2T2A2V, jotka varustetaan avaimellisella lukolla.

12 12/18 H54 Sisävalaistus Valaisinluettelossa esitetyt valaisimet on numeroitu piirustuksiin valaisinkohtaisesti. Loisteputkien värisävy on Osram 830, ellei piirustuksissa ja taulukoissa toisin mainita. Valaisimet varustetaan pääosin elektronisilla liitäntälaitteilla. Käytävien ja aulatilojen valaisimet sytytetään ja sammutetaan työajan alkaessa ja päättyessä kiinteistöautomaation kautta aika ohjelman mukaisesti, muina aikoina liiketunnistimilla tarpeen mukaan. Inva WC tilojen tilojen valaistusta ohjataan huonekohtaisella liiketunnistimella. Muiden tilojen valaistusta ohjataan manuaalisesti paikallisilla kytkimillä. ATEX- tilat 125 Maalaus ja 126 Maalivaraston valaisimet soveltuvat ATEX tilaluokkiin 2 ja 22, 3GD. Urakkaan sisältyvät valaisinluettelon mukaiset valaisimet, liitäntälaiteineen, valonlähteineen, kiinnitys- ja ripustustarvikkeineen sekä asennuksineen täyteen käyttökuntoon. H55 Ulkovalaistus Rakennukseen asennetaan piirustuksen mukaiset pylväs- ja katoksien valaisimet. Ulkovalaistuksen ohjauskiinteistöautomaatiojärjestelmän aikaohjelman mukaisesti Urakkaan sisältyvät valaisinluettelon mukaiset valaisimet, liitäntälaiteineen, valonlähteineen, kiinnitystarvikkeineen sekä asennuksineen täyteen käyttökuntoon. H56 Turvavalaistusjärjestelmä 2. Rakennukseen asennetaan piirustuksen mukainen turvavalokeskus. Laitetiedot on esitetty piirustuksissa. Ryhmäkeskuksiin asennetaan vaihevahdit, jotka kaapeloidaan turvavalokeskukselle. Merkki ja turvavalaisimien jakorasiat merkataan tekstillä Merkkivalaistus / Turvavalaistus. Rasioina käytetään silumiinirasiat. Kaapelointi toteutetaan palokestävällä kaapelilla FRH 3x1,5. Turvavalokeskukseen toimitetaan huoltopäiväkirja, johon merkitään laitteiden käyttöönottopäivämäärät ja toimintakoe. Käytöstä vastaavalle huoltomiehelle annetaan käytönopastus. Urakoitsija tarkastuttaa suunnitelman paloilmoitinliikkeellä kustannuksellaan, ennen asennusten aloittamista. Asennukset suoritetaan hyväksytyn suunnitelman mukaisesti.

13 H6 H61 Työkeskus Kipinä, Ylivieska LÄMMITTIMET, KOJEET JA LAITTEET Rakennuksen lämmitysjärjestelmä 13/18 Rakennukseen asennetaan vesikierteinen kaukolämpöjärjestelmä. Kaapelointi ja kytkennät sähkökaavioiden ja lvi-toimintakaavioiden mukaisesti. H62 Sulanapitojärjestelmät Räystäskourut ja syöksytorvet Rakennuksen räystäskourut ja syöksytorvet varustetaan itserajoittuvalla kaapelilla PST 20, 20W/m. Ulkoalueiden sulanapito Piirustuksessa esitetyt sisääntulo alueet ja luiskat varustetaan 1- johdinlämpökaapelilla 25W/m. Kolmivaiheisessa järjestelmässä lämpökaapelit mitoitetaan 400V:n jännitteelle. Lämmitystä ohjataan rakennusautomaatiojärjestelmällä. Sähköinen pyyhekuivain Siivoustiloihin 123 j 109 asennetaan sähköiset pyyhekuivaimet Tango EH 50744, 60W,230V tai vastaavat. Virtakytkin / säädinyhdistelmä laitteessa. Sähköliitäntä on kiinteä. Lämmityslaitteiden hankinta ja asennus sisältyy urakkaan. Pyyhekuivaimen hankinta ja asennus sisältyy urakkaan. H66 Kiinteistön varusteet Teknisten tilojen koneet ja laitteet Lukuun ottamatta vannesaha ja purunpoistokeskusta (ks. koneluettelo) puutyötilan koneet ovat nykyiset. Puutyötilan koneiden ja laitteiden lopulliset tehot ja kytkentätavat hyväksytetään rakennuttajalta ennen asennuksien aloittamista. Mikäli koneiden liitäntä ei ole kiinteä kuten piirustuksessa on esitetty, vaan pistotulppaliitäntä, ko. syöttökaapelin ryhmä varustetaan vikavirtasuojalla. Keittiökoneet Keittiön suunnitelma piirustuksen mukaisesti. Laitteiden lopulliset sijoituspaikat ja tekniset tiedot hyväksytetään rakennuttajalta ennen asennuksien aloittamista. J J0 TIETOJÄRJESTELMÄT Yleistiedot Tietojärjestelmät asennetaan Viestintäviraston määräyksen 25E/2008M mukaisesti. Asennuskorkeudet ST - ohjeiden mukaan, ellei piirustukseen toisin merkitty.

14 Vahvavirta ja tietojärjestelmien rasioinnit asennetaan kumpikin omien peitelevyyhdistelmien alle. Tietojärjestelmän johdotus on asennettava erilleen vahvavirtajohdoista. 14/18 J1 Puhelin ja atk- järjestelmät 1 Yleiskuvaus ja järjestelmän toiminta Teleoperaattori asentaa kiinteistöön uusi valokuituliittymä. Kiinteistön puhelinjärjestelmä toteutetaan yleiskaapelointijärjestelmän osana. Yleiskaapelointijärjestelmä Yleiskaapelointijärjestelmä rakennetaan KAT6 UTP täyttäväksi kaikilta osin. Päätalojakamo ATK1 sijoitetaan 201 IV-konehuone tilaan. ATK jakamo kootaan 19`` laitekaappeihin. Jakamon varustus on esitetty piirustuksessa Pistorasiat Atk- pistorasioiden oltava pölyluukullista mallia. Vastaanottomenettely Kaikki kerroskaapelit merkitään kummastakin päästään työpistetunnuksella. Pistorasiat merkataan kaiverretuin kilvin. Järjestelmän mittaus suoritetaan cat 6 vaatimusten mukaisesti sekä datajakamossa, että työpisteen päässä. Mittauspöytäkirjat liitetään myös luovutusasiakirjoihin. Atk-kaappiin toimitetaan järjestelmän asennuspiirustukset ja mittauspöytäkirjat. Puhelinkaapeleiden ristikytkennät talojakamossa suorittaa puhelinlaitos rakennuttajan laskuun. Muut ristikytkennät atk- jakamossa suorittaa urakoitsija, työt sisältyvät urakkaan. Urakkaan ei sisälly : - atk-jakamoiden aktiivilaitteiden : palvelimien, kytkimien, PoE- laitteiden jne. muiden laitteiden hankinta, asennus ja kytkentä. J12 Langaton puhelin ja atk- järjestelmä Rakennuksiin asennetaan varaukset WLAN järjestelmälle piirustuksissa merkittyihin tiloihin. Piirustuksen mukainen tukiasemien kaapelointi ja rasiat sisältyvät urakkaan. Tukiasemien hankinta on rakennuttajan erillishankinnassa. J2 J21 VIESTINTÄJÄRJESTELMÄT Antennijärjestelmä Kiinteistöön asennetaan Tähti 800 ( MHz) yhteisantennijärjestelmä. Järjestelmällä välitetään maanpäälliset Digi-TV-kanavat sekä ULA - radiokanavat. Antennivahvistin sijoitetaan pääkeskus tilaan. Verkon rakenneperiaate ja laitetyypit on esitetty piirustuksessa. Ennen antennien asentamista suoritetaan antennipaikan koemittaus.

15 Mittauksista laaditaan pöytäkirja, joka liitetään luovutusdokumentointiin ennen vastaanottotarkastusta. 15/18 J22 Äänentoistojärjestelmä 1 Yleiskuvaus ja järjestelmän toiminta Rakennukseen asennetaan piirustuksen mukainen kuulutusjärjestelmä. Äänentoistokeskus asennetaan 142 toimisto tilaan. Äänentoistokeskusyksikön taakse asennetaan liitäntäkotelo pinta tai uppoasennuksena seinään. Kenttäkaapelit kytketään äänentoistokeskukseen liitäntäkotelon kautta. Liitäntäkotelo varustetaan tarvittavilla hv-rasioilla ja riviliittimillä. Kenttäkaapelit kytketään liitäntäkotelon asennuspohjan riviliittimille, ei suoraan kansiosan liittimille ilman riviliitinpohjaa. Laitetiedot ja verkon rakenneperiaate on esitetty piirustuksessa. Laitetoimittaja tekee SU:n laskuun : mittaa verkoston kunnon, tekee dokumenttimapin laitteistosta, jossa esitteet tuotteista ja suomen kielinen käyttöohje. Antaa käytön opastuksen. J24 Informaatiopalvelujärjestelmät Rakennukseen asennetaan piirustuksen mukainen verkkopohjainen Avack Oy Info - TV järjestelmä. Info-esitysnäyttöjen 32`` paikat on esitetty piirustuksessa. Ennen asennuksien aloittamista urakoitsijan on hyväksytettävä rakennuttajalta näyttöjen lopulliset asennuspaikat ja koot. Huom! Tarjouksessa urakoitsija antaa Info-järjestelmästä erillisen hinnan, joka sisältää hankinnat töineen. J3 J32 MERKINANTOJÄRJESTELMÄT Avunpyyntöjärjestelmä 1 Yleiskuvaus ja järjestelmän toiminta Inva - WC:hin asennetaan inva - WC järjestelmä. Laitteiden tyypit ja sijaintitiedot on esitetty piirustuksissa.

16 J4 J42 Työkeskus Kipinä, Ylivieska TURVALLISUUSJÄRJESTELMÄT Kulunvalvontajärjestelmä ja sähköinen lukitus 16/18 Rakennukseen asennetaan Hedsam kulunvalvontajärjestelmä. Kaikki ulko-ovet, sekä piirustuksessa esitetyt sisäovet varustetaan oviohjainkorteilla. Kaikki ulko-ovet liitetään lukituksen valvontaan. Lisäksi piirustuksen mukaiset ovet liitetään lukituksen valvontaan ja ohjaukseen. Ulko-ovet 101 ja 138 varustetaan etälukijoilla. Ulko-ovet 101, 112 ja 138 varustetaan ovikoneistolla. Oviympäristön laitteet kaapeloidaan oviohjainkortille. Oviohjainkortit kaapeloidaan CC-keskittimelle. Kulunvalvontajärjestelmän integraatio rikosilmoitinkeskukseen HHL-32+ toteutetaan CC-keskittimen kautta. Hedsam-CC Cluster Controller keskitin asennetaan 201 IV-konehuoneeseen. Ovien ohjaustoiminnot määritellään järjestelmän palvelimessa. Lisäksi 142 toimistoon asennetaan lukituksen pakko-ohjauspainike, jolla voidaan lukita ja vastaavasti avata halutut ovet. Järjestelmän palvelin ohjelmistoineen sijoitetaan rakennuttajan määräämään paikkaan. Laitteiden tyypit, sijaintitiedot ja kaapelointi on esitetty piirustuksissa. Oviympäristö laitteiden urakkarajat esitetty piirustuksissa. Laitetoimittaja tekee SU:n laskuun : tekee järjestelmän mittaukset ja testaus, tekee dokumenttimapin laitteistosta, jossa esitteet tuotteista ja suomen kielinen käyttöohje. Antaa käytön opastuksen. J43 Rikosilmoitinjärjestelmä Rakennukseen asennetaan rikosilmoitinjärjestelmä. Rikosilmoitinkeskus HHL-32+ asennetaan 201 IV-konehuoneeseen. Kentälle asennetaan MC rikosilmoittimen kytkentärasiat. Jokainen ilmaisin kaapeloidaan kytkentärasiaan omalla kaapelilla (ei ketjutuksia). Tuulikaappeihin 101 ja 138 asennetaan käyttölaitteet ja työaikapäätteet. Laitteiden tyypit, sijaintitiedot ja kaapelointi on esitetty piirustuksissa. Laitetoimittaja tekee SU:n laskuun : tekee järjestelmän mittaukset ja testaus, tekee dokumenttimapin laitteistosta, jossa esitteet tuotteista ja suomen kielinen käyttöohje. Antaa käytön opastuksen. J44 Videovalvontajärjestelmä Rakennukseen asennetaan piirustuksen mukainen uusi IP verkkopohjainen videovalvontajärjestelmä. Kamerat kaapeloidaan ATK jakamoon, johon sijoitetaan myös videotallennin. Tallennin kytketään verkkoon ja tallentimelle annetaan oma IPosoite. Videovalvontaverkko rakennetaan omaksi osaksi. Client ohjelmisto asennetaan rakennuttajan määräämään PC:hen. Laitteiden tyypit ja sijaintitiedot on esitetty piirustuksissa. Laitteiden tyypit ja sijaintitiedot on esitetty piirustuksissa.

17 Laitteiden hankinta ja asennus sisältyy urakkaan, sekä laitteiston mittaukset, testaukset, dokumentointi ja käytön opastus. Huom! Tarjouksessa urakoitsija antaa sisä- ja ulkokameralle erillisen a`hinnan asennuksineen. 17/18 J44 Paloilmoitinjärjestelmä Rakennukseen asennetaan osoitteellinen paloilmoitinjärjestelmä. Paloilmoitin sijoitetaan 101 tuulikaappiin. Paloilmoittimen kokoonpano, sekä laitteiden tyypit ja sijaintitiedot on esitetty piirustuksessa. Ilmaisimet Pääosin käytetään savuilmaisimet. Kosteissa tiloissa käytetään kosteiden tilojen osoitteellisia lämpöilmaisimia. Ulkokatokset valvotaan osoitteellisilla lämpöilmaisilla. Ilmaisimille asennetaan kostean tilan asennusrasiat ja kaapelointiin asennetaan riittävät tippuvesilenkit. Välitilat (alakattojen yläpuoliset ) varustetaan ilmaisimilla. Ilmaisin varustetaan rinnakkaismerkkivalolla. Rinnakkaismerkkivalo asennetaan ilmaisimen lähelle. Hälyttimet Koko kiinteistössä käytetään hälyttiminä osoitteellisia sireeneitä. Ulkotiloihin asennetaan palokellot. Ohjaukset Palotilanteessa ilmastointi pakkopysäytys ilmastoinnin hätä-seis painikkeilla. Ilmastoinnin hätä-seis painikkeet ketjutetaan ja kaapeloidaan suoraan VAK:iin. Ilmoituksensiirto Paloilmoittimen antamat palo- ja vikailmoitukset siirretään välittimellä hätäkeskukseen. Välitin asennetaan paloilmoitinkeskuksen alapuolelle sijoitettavaan kaaviokoteloon FX-MAP. Paloilmoittimesta välitetään seuraavat tiedot kiinteistöautomaatioon: - palo - vika - ennakkovaroitus - huoltoilmoitus Toteutus Toteutuksessa noudatetaan määräystä: Sisäasiainministeriön määräys A:60. Paloilmoittimien hankinta, asennus, käyttöönotto, huolto, ja tarkastus ja aiemmin mainittua suunnittelu- ja asennusohjetta, toteutuspöytäkirjaa sekä valmistajan toimittamia ohjeita. Urakoitsija tarkastuttaa suunnitelman paloilmoitinliikkeellä kustannuksellaan, ennen asennusten aloittamista. Asennukset suoritetaan hyväksytyn suunnitelman mukaisesti. Urakoitsija tekee työpiirustukset huomioiden muut kiinteistön suunnitelmat. Työpiirustuksiin kuuluvat seuraavat piirustukset ja dokumentit - tasopiirustukset täydennettynä kaapeloinnilla ja ilmaisinosoitteilla - tasopiirustuksiin merkittynä paloryhmät ja niiden rajat - kaavio täydennettynä toteutusta vastaavaksi Vastaanottomenettely Urakoitsija tekee käyttöönottotarkastuksen. Tarkastuksen pöytäkirja liitetään loppudokumentointiin.

18 Urakoitsija tilaa urakkaan kuuluvana varmennustarkastuksen. Tarkastuksen pöytäkirja liitetään loppudokumentointiin. Urakoitsija laatii paikantamiskaaviot. Paloilmoitinliike kytkee keskusyksikön ja testaa sen. 18/18 Käyttökoulutus Urakoitsija antaa tilaajan nimeämille henkilöille käyttö-, huolto- ja ylläpitokoulutuksen ennen varmennustarkastusta. Urakkaan sisältyy laitteiden hankinnat ja asennukset kytkentöineen täyteen käyttökuntoon, tarkastukset ja paloilmoitinliikkeen palvelut mukaan lukien. J7 RAKENNUSAUTOMAATIOJÄRJESTELMÄ Rakennukseen asennetaan LVI suunnitelman mukainen keskitetty ohjaus ja valvontajärjestelmä. Luettelossa, kaavioissa ja tasopiirustuksissa esitetyille lvi-kojeille kaapeloinnit sekä käynnistin ja liitäntälaitteet. Häiriöitä aiheuttavat laitteet, mm. taajuusmuuttajalla ohjatut moottorit kaapeloidaan häiriösuojatuilla kaapeleilla. Kaikkiin laitteisiin oletetaan kiinteä liitäntä, jos pistotulppa tai puolikiinteää liitäntää ei ole piirustuksissa esitetty. Kaapeleihin merkitään kaavion mukaiset tunnukset kumpaakin päähän. Taajuusmuuttaja käytössä turvakytkimet tulee olla EMC - suojattuja. Kaapeleiden alasottojen asennustapana hyllyltä käytetään Al putkea tai kaapelihyllyä. Ilmastoinnin hätä-seis painikkeet asennetaan piirustuksessa esitettyihin paikkoihin ja kaapeloidaan suoraan VAK:iin.. Piirustuksissa esitettyjen LVI-laitteiden vahvavirtakaapeloinnit kytkentöineen sisältyvät urakkaan. LVI laitteiden heikkovirtakaapeloinnit ja hankinnat LVItoimintakaavion mukaisesti. Taajuusmuuttajien hankinta ei sisälly urakkaan. IV-hätä-seis painikkeiden, turvakytkimien jne. piirustuksiin merkittyjen laitteiden hankinta sisältyy urakkaan. Kokkola Olga Delgado

Sähköinsinööritoimisto Ratex Ky

Sähköinsinööritoimisto Ratex Ky 1/17 A0 A00 A001 KIINTEISTÖHALLINTO YLEISTIEDOT KOHTEESTA Rakennuskohde ja sen sijainti Kohteen nimi: Metsokangas II, päiväkoti 2011-2012, uudisrakennus Osoite: Neitsytkorventie 20, 90420 Oulu A002 A01

Lisätiedot

Asunto Oy Iidesranta 1 Iidesranta 11 33100 TAMPERE SÄHKÖJÄRJESTELMÄKUVAUS

Asunto Oy Iidesranta 1 Iidesranta 11 33100 TAMPERE SÄHKÖJÄRJESTELMÄKUVAUS Asunto Oy Iidesranta 1 Iidesranta 11 33100 TAMPERE SÄHKÖJÄRJESTELMÄKUVAUS Tampere 27.08.2012 GRANLUND TAMPERE OY Arto Lehmus Työ 01762.P000 SISÄLLYSLUETTELO 0 SÄHKÖJÄRJESTELMÄT... 1 01 Yleistä... 1 02

Lisätiedot

1(4) SAKKY, SAVONIA, RAVINTOLA- JA AULATILOJEN MUUTOS, VAIHE 3 SÄHKÖTÖIDEN HANKINTAOHJE

1(4) SAKKY, SAVONIA, RAVINTOLA- JA AULATILOJEN MUUTOS, VAIHE 3 SÄHKÖTÖIDEN HANKINTAOHJE 1(4) SAKKY, SAVONIA, RAVINTOLA- JA AULATILOJEN MUUTOS, VAIHE 3 SÄHKÖTÖIDEN HANKINTAOHJE 1. RAKENNUSKOHDE JA YLEISOHJEET Rakennuskohde on Kuopiossa, Sammakkolammentie 2:ssa olevassa Hotelli Savonian ravintolassa.

Lisätiedot

HEINÄVEDEN KUNTA Kenttätien perusparannus HEINÄVESI

HEINÄVEDEN KUNTA Kenttätien perusparannus HEINÄVESI HEINÄVEDEN KUNTA Kenttätien perusparannus HEINÄVESI KATUVALAISTUS b 12.5.2015 / HM a 7.4.2015 / HM Muutos Pvm/Tarkastanut Pvm/Hyväksynyt Pvm/Julkaissut Huomautukset 03.12.2013 / HM 1 Katuvalaistus 2 Piirustukset

Lisätiedot

FCG Finnish Consulting Group Oy SIUNTION KUNTA SUNNANVIKIN KAAVA-ALUE KATUVALAISTUS. Projekti n:o P14185 SÄHKÖSELOSTUS. Urakkalaskentaa varten

FCG Finnish Consulting Group Oy SIUNTION KUNTA SUNNANVIKIN KAAVA-ALUE KATUVALAISTUS. Projekti n:o P14185 SÄHKÖSELOSTUS. Urakkalaskentaa varten FCG Finnish Consulting Group Oy SKT1700 SIUNTION KUNTA SUNNANVIKIN KAAVA-ALUE KATUVALAISTUS Projekti n:o P14185 SÄHKÖSELOSTUS Urakkalaskentaa varten FCG Finnish Consulting Group Oy SÄHKÖSELOSTUS I SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

instakon oy AS OY POHJANSÄDE HELSINKI SÄHKÖTYÖSELOSTUS Linnoitustie 5, Espoo, Puh s-posti:

instakon oy AS OY POHJANSÄDE HELSINKI SÄHKÖTYÖSELOSTUS Linnoitustie 5, Espoo, Puh s-posti: AS OY POHJANSÄDE HELSINKI SÄHKÖTYÖSELOSTUS Jouni Snygg/Markku Järvinen 2(7) SÄHKÖSELOSTUS AS OY POHJANSÄDE SISÄLLYSLUETTELO H2 JAKELUJÄRJESTELMÄT... 4 H21 Sähkön liittyminen... 4 H221 Sähkömittaus... 4

Lisätiedot

LVI-työselitys HATTULAN SEURAKUNTA VIRASTO- JA SEURAKUNTATALO. Ulkopuoliset viemäriputket 09.06.2015

LVI-työselitys HATTULAN SEURAKUNTA VIRASTO- JA SEURAKUNTATALO. Ulkopuoliset viemäriputket 09.06.2015 LVI-työselitys HATTULAN SEURAKUNTA VIRASTO- JA SEURAKUNTATALO Ulkopuoliset viemäriputket 09.06.2015 HATTULAN SEURAKUNTA LVI SISÄLLYSLUETTELO 1 YLEISTÄ 1 1.1 RAKENNUSKOHDE 1 1.3 SUUNNITTELIJAT 1 1.4 HANKINNAN

Lisätiedot

S Ä H K Ö S E L O S T U S

S Ä H K Ö S E L O S T U S Hakalahden päiväkodin laajennus 2017-2018 1/22 S Ä H K Ö S E L O S T U S 25.08.2017 SÄH 291-90 A0 A00 A001 Hakalahden päiväkodin laajennus 2017-2018 KIINTEISTÖHALLINTO YLEISTIEDOT KOHTEESTA Rakennuskohde

Lisätiedot

JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI, TUPALANKULMA VALAISTUKSEN RAKENTAMISEN TYÖSELITYS 4.5.2015. Järvenpään kaupunki työ 5667 Eltel Networks Oy työ JK-U416

JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI, TUPALANKULMA VALAISTUKSEN RAKENTAMISEN TYÖSELITYS 4.5.2015. Järvenpään kaupunki työ 5667 Eltel Networks Oy työ JK-U416 JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI, TUPALANKULMA VALAISTUKSEN RAKENTAMISEN TYÖSELITYS 4.5.2015 Järvenpään kaupunki työ 5667 Eltel Networks Oy työ JK-U416 SISÄLTÖ 1 VALAISTUS 1.1 Yleistä 1.2 Työselityksen käyttöalue 1.3

Lisätiedot

Sipoon kunta. Etelä sipoon keskuskeittiö. Hankesuunnitelma SÄHKÖTYÖT 8.4.2013

Sipoon kunta. Etelä sipoon keskuskeittiö. Hankesuunnitelma SÄHKÖTYÖT 8.4.2013 Sipoon kunta Etelä sipoon keskuskeittiö Hankesuunnitelma SÄHKÖTYÖT 8.4.2013 Insinööritoimisto ALTE Oy, Kivikonkierto 18, PL 36, 05801 Hyvinkää, vaihde 020 786 3100, telefax 020 786 3101 Kotipaikka: Raahe,

Lisätiedot

SÄHKÖTÖIDEN HANKINTAOHJE SAVON KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ, HOTELLI SAVONIA KESKUS- TEN UUSIMINEN

SÄHKÖTÖIDEN HANKINTAOHJE SAVON KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ, HOTELLI SAVONIA KESKUS- TEN UUSIMINEN 1(6) SÄHKÖTÖIDEN HANKINTAOHJE SAVON KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ, HOTELLI SAVONIA KESKUS- TEN UUSIMINEN 1. YLEISOHJEET Kohde on Kuopion kaupungissa, osoitteessa Sammakkolammentie 2, olevan oppilaitoksen keskuksien

Lisätiedot

LAUKAAN KEHITYSVAMMAISTEN ASUNTORYHMÄT AUTETUN ASUMISEN YKSIKKÖ SARAKUJA 4

LAUKAAN KEHITYSVAMMAISTEN ASUNTORYHMÄT AUTETUN ASUMISEN YKSIKKÖ SARAKUJA 4 11.11.2013 LAUKAAN KEHITYSVAMMAISTEN ASUNTORYHMÄT AUTETUN ASUMISEN YKSIKKÖ SARAKUJA 4 HANKESUUNNITELMA SÄHKÖ Rakennustapaseloste Sähkö-, tele- ja tietojärjestelmät AV-laitteet 2 H21 SÄHKÖN LIITTÄMINEN...

Lisätiedot

Sähköinsinööritoimisto Kauko Pitkänen Niittytie 27 71800 Siilinjärvi

Sähköinsinööritoimisto Kauko Pitkänen Niittytie 27 71800 Siilinjärvi KITTILÄN KUNTA KIRKONKYLÄN KADUT 2011 VANHOJEN KATUJEN SANEERAUS KOHDE 1 KUUSITIEN ETELÄPÄÄ, LUKKARINTIE JK+PP-TIE KUNNANTALONTAKANA KUNNALLISTEKNISTEN TÖIDEN TYÖKOHTAINEN SÄHKÖTYÖSELOSTUS Sähköinsinööritoimisto

Lisätiedot

JÄRJESTELMÄKUVAUS 1(6) Riihenmäen yhtenäiskoulu Einontie 3 04600 Mäntsälä. TSn 20.12.2013 SÄHKÖJÄRJESTELMÄT W SÄHKÖNJAKELU

JÄRJESTELMÄKUVAUS 1(6) Riihenmäen yhtenäiskoulu Einontie 3 04600 Mäntsälä. TSn 20.12.2013 SÄHKÖJÄRJESTELMÄT W SÄHKÖNJAKELU JÄRJESTELMÄKUVAUS 1(6) TSn 20.12.2013 Riihenmäen yhtenäiskoulu Einontie 3 04600 Mäntsälä SÄHKÖJÄRJESTELMÄT W SÄHKÖNJAKELU W 1 Liittymät Kiinteistön nykyinen koulurakennus on liitetty tontin reunassa sijaitsevaan

Lisätiedot

Sähköinsinööritoimisto Kauko Pitkänen Niittytie Siilinjärvi

Sähköinsinööritoimisto Kauko Pitkänen Niittytie Siilinjärvi KITTILÄN KUNTA KIRKONKYLÄN KADUT 2011 VANHOJEN KATUJEN SANEERAUS KOHDE 2 KUURAKUJA, KARITÖRMÄNTIE KUNNALLISTEKNISTEN TÖIDEN TYÖKOHTAINEN SÄHKÖTYÖSELOSTUS Sähköinsinööritoimisto Kauko Pitkänen Niittytie

Lisätiedot

Pientalorakentajan opas

Pientalorakentajan opas Pientalorakentajan opas 1. Ota rohkeasti yhteyttä Forssan Verkkopalvelut Oy:n henkilökuntaan Saat neuvoja ja opastusta sähköistyksen ja tarvittavan sähköliittymän toteuttamisesta. Samalla varmistat sähkön

Lisätiedot

KASAVUOREN KOULUKESKUS KESKUSKEITTIÖN PERUSKORJAUS Kasavuorentie 1 02700 Kauniainen

KASAVUOREN KOULUKESKUS KESKUSKEITTIÖN PERUSKORJAUS Kasavuorentie 1 02700 Kauniainen KASAVUOREN KOULUKESKUS KESKUSKEITTIÖN PERUSKORJAUS Kasavuorentie 1 02700 Kauniainen Hankesuunnitteluvaiheen rakennustapaselostus, sähkö Asiakirja n:o H0002 Projekti n:o 05009.P029 Viimeisin muutos Laadittu

Lisätiedot

Työhön kuuluu sähköistää kuvien mukainen asennus täyteen käyttökuntoon. Työssä ei saa tehdä jännitetyötä eikä lähialueella työskentelyä.

Työhön kuuluu sähköistää kuvien mukainen asennus täyteen käyttökuntoon. Työssä ei saa tehdä jännitetyötä eikä lähialueella työskentelyä. TYÖSELOSTUS Kohde Taitaja 2015 sähköasennus, semifinaali. Laajuus ja työskentelytavat Työhön kuuluu sähköistää kuvien mukainen asennus täyteen käyttökuntoon. Työssä ei saa tehdä jännitetyötä eikä lähialueella

Lisätiedot

JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI, RESERVIKOMPPANIAN ASEMAKAAVA-ALUE

JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI, RESERVIKOMPPANIAN ASEMAKAAVA-ALUE JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI, RESERVIKOMPPANIAN ASEMAKAAVA-ALUE VALAISTUKSEN RAKENTAMISEN TYÖSELITYS 20.5.2013 Järvenpään kaupunki työ nro 5582 Eltel Networks Oy työ nro JK-U382 SISÄLTÖ 1 VALAISTUS 1.1 Yleistä

Lisätiedot

BRAVIDA SERVICE PROSESSITEOLLISUUS Työ 61311610591 Piir. n:o 01 SÄHKÖTYÖSELOSTUS AKAAN KAUPUNKI NAHKIALAN KOULU

BRAVIDA SERVICE PROSESSITEOLLISUUS Työ 61311610591 Piir. n:o 01 SÄHKÖTYÖSELOSTUS AKAAN KAUPUNKI NAHKIALAN KOULU 1(7) BRAVIDA SERVICE PROSESSITEOLLISUUS Työ 61311610591 Piir. n:o 01 Jouko Koskinen 21.6.2016 Hämeentie 64 37800 AKAA Puh. 0207571300 SÄHKÖTYÖSELOSTUS AKAAN KAUPUNKI NAHKIALAN KOULU KORJAUS JA MUUTOSTYÖ

Lisätiedot

URAKKARAJALIITE URAKKARAJALIITE MAANRAKENNUS- JA KUITUTÖIDEN URAKKARAJALIITE

URAKKARAJALIITE URAKKARAJALIITE MAANRAKENNUS- JA KUITUTÖIDEN URAKKARAJALIITE URAKKARAJALIITE MAANRAKENNUS- JA KUITUTÖIDEN URAKKARAJALIITE 1. HALLINTOJÄRJESTELYT 1.1. Yleistä 1.2. Informointivelvollisuudet 1.3. Asioiden kirjaaminen 1.4. Työaikataulu 1.5. Piirustusaikataulu Työmaan

Lisätiedot

INFRASAUNAN ASENNUSOHJE. Lisätiedot: HL-Heat Oy Vesijärvenkatu 4 M 3 15100 Lahti 0400 871 611 03-734 5830 www.hl-heat.fi e-mail: info@hl-heat.

INFRASAUNAN ASENNUSOHJE. Lisätiedot: HL-Heat Oy Vesijärvenkatu 4 M 3 15100 Lahti 0400 871 611 03-734 5830 www.hl-heat.fi e-mail: info@hl-heat. INFRASAUNAN ASENNUSOHJE Lisätiedot: HL-Heat Oy Vesijärvenkatu 4 M 3 15100 Lahti 0400 871 611 03-734 5830 www.hl-heat.fi e-mail: info@hl-heat.fi INFRASAUNA + YHDISTELMÄSAUNA INFRASAUNAN ASENNUS JA KÄYTTÖOHJEET

Lisätiedot

SÄHKÖSELOSTUS SÄH 1741 PUNKALAITUMEN KUNTA VARTIOLAN KENTÄN VALAISTUS TS Vartiola

SÄHKÖSELOSTUS SÄH 1741 PUNKALAITUMEN KUNTA VARTIOLAN KENTÄN VALAISTUS TS Vartiola SÄHKÖSELOSTUS SÄH 1741 PUNKALAITUMEN KUNTA VARTIOLAN KENTÄN VALAISTUS 1741-TS Vartiola A A0 KIINTEISTÖHALLINTO RAKENNUSHANKKEEN YHTEYSTIEDOT A0.1 Rakennuttaja A0.5 Suunnittelijat Punkalaitumen kunta Vesilahdentie

Lisätiedot

Tila arkistointinumerolle Tila arkistointinumerolle Tila arkistointinumerolle. Tekninen toimi Tilakeskus

Tila arkistointinumerolle Tila arkistointinumerolle Tila arkistointinumerolle. Tekninen toimi Tilakeskus OHJE 1 (5) 31.8.2011 rev2 LUOVUTUSKANSIOT JA HUOLTOKIRJA Luovutuskansiot Luovutuskansioita luovutetaan Tilaajalle 3 sarjaa. Ennen Tilaajalle luovutusta kansiot toimitetaan suunnittelijoille tarkastusta

Lisätiedot

SÄHKÖLIITTYMÄ PIENTALOON

SÄHKÖLIITTYMÄ PIENTALOON S Ä H K Ö V E R K K O O Y SÄHKÖLIITTYMÄ PIENTALOON Ohjeita rakentajille Tampereen Sähköverkko Oy 11.6.14 JPM Sähkönjakeluinfra Sähkönjakelua varten rakennetaan muuntamo, jakokaapit ja kaapeloinnit valmiiksi

Lisätiedot

LUOVUTUSKANSIOT JA HUOLTOKIRJA

LUOVUTUSKANSIOT JA HUOLTOKIRJA 1 (5) 11.1.2018 LUOVUTUSKANSIOT JA HUOLTOKIRJA Luovutuskansiot Luovutuskansioita luovutetaan Tilaajalle 2 sarjaa. Ennen Tilaajalle luovutusta kansiot toimitetaan suunnittelijoille tarkastusta varten. Kansiot

Lisätiedot

JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI, PÄIVÄPOLUN LEIKKIPUISTO VALAISTUKSEN RAKENTAMISEN TYÖSELITYS, TYÖ

JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI, PÄIVÄPOLUN LEIKKIPUISTO VALAISTUKSEN RAKENTAMISEN TYÖSELITYS, TYÖ JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI, PÄIVÄPOLUN LEIKKIPUISTO VALAISTUKSEN RAKENTAMISEN TYÖSELITYS, TYÖ 5731-360-3 24.3.2016 SISÄLTÖ 1 VALAISTUS 1.1 Yleistä 1.2 Työselityksen käyttöalue ja turvallisuus 1.3 Muut ohjeet

Lisätiedot

Kohde: Työ N:o Revisio/Pvm. Raivaaja puiston valaistus Kiuruveden Kunta Päiväys Piirustus N:o

Kohde: Työ N:o Revisio/Pvm. Raivaaja puiston valaistus Kiuruveden Kunta Päiväys Piirustus N:o 74700 Kiuruvesi Piirustus N:o Nimitys PIIRUSTUSLUETTELO Mitta- kaava Sivuja 000 SÄHKÖTAPASELITYS A4 2 Kohde: Työ N:o Revisio/Pvm. Raivaaja puiston valaistus 13016 Kiuruveden Kunta Päiväys Piirustus N:o

Lisätiedot

PL 3401, Espoo

PL 3401, Espoo Espoon kaupunki 10.02.12 Sivu 1/8 KOHTEEN YLEISTIEDOT A A0 A01 KIINTEISTÖHALLINTO YLEISTIEDOT KOHTEESTA Rakennuskohde ja sen sijainti Kohteen nimi: Eestinmetsän päiväkoti Kaupunki: Espoo Kaupunginosa:

Lisätiedot

Ylä-Levin kaava-alueen katujen ja ympäristön rakentaminen, vaihe 1 Valaistussuunnitelma

Ylä-Levin kaava-alueen katujen ja ympäristön rakentaminen, vaihe 1 Valaistussuunnitelma S U U N N IT T E L U JA T E K N IIK K A KITTILÄN KUNTA Ylä-Levin kaava-alueen katujen ja ympäristön rakentaminen, Valaistussuunnitelma Sähkötyöselostus URAKKALASKENTAA VARTEN FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA

Lisätiedot

TURVAVALAISTUS KUNNOSSAPITO-OHJELMA HUOLTOPÄIVÄKIRJA KÄYTTÖÖNOTTOTARKASTUS PÖYTÄKIRJA

TURVAVALAISTUS KUNNOSSAPITO-OHJELMA HUOLTOPÄIVÄKIRJA KÄYTTÖÖNOTTOTARKASTUS PÖYTÄKIRJA TURVAVALAISTUS KUNNOSSAPITO-OHJELMA HUOLTOPÄIVÄKIRJA KÄYTTÖÖNOTTOTARKASTUS PÖYTÄKIRJA Exilight Oy Hermiankatu 6-8A Tel. +358 (0)10 773 5400 33720 Tampere Fax. +358 (0)10 773 5409 Kiinteistö: Omistaja:

Lisätiedot

Paloilmoittimen toteutuspöytäkirja

Paloilmoittimen toteutuspöytäkirja Paloilmoittimen toteutuspöytäkirja OSA 1 PERUSTIEDOT Kohde Nimi Kohdenro Omistaja/ haltija ennen luovutusta Omistaja/haltija Omistaja/ haltija luovutuksen jälkeen Omistaja/haltija Vakuutusyhtiö Vakuutusyhtiö

Lisätiedot

Mäntsälän kunta Tekninen keskus / tilapalvelu

Mäntsälän kunta Tekninen keskus / tilapalvelu Mäntsälän kunta Tekninen keskus / tilapalvelu Kiinteistön LVISA-järjestelmiä koskevia viitetietoja suunnittelua varten. Käytetyt tunnukset Talo90-järjestelmän mukaisesti. Kohde: Osoite: Toimistotalo Mäntsälä

Lisätiedot

NIKKARINKUJA / VEISTÄMONTIE KIIMINKI

NIKKARINKUJA / VEISTÄMONTIE KIIMINKI KIIMINGIN KUNTA 28.2.2011 NIKKARINKUJA / VEISTÄMONTIE KIIMINKI Työkohtainen työselitys Täydentää julkaisua InfraRYL 2006 Infrarakentamisen yleiset laatuvaatimukset Osa 2 Järjestelmät ja täydentävät osat

Lisätiedot

KARHULANVAARAN KOULU KUHMONTIE 3 89600 SUOMUSSALMI. Sähkötyöt SÄHKÖSELOSTUS. Urakkalaskenta YLITALO OY I N S I N Ö Ö R I T O I M I S T O

KARHULANVAARAN KOULU KUHMONTIE 3 89600 SUOMUSSALMI. Sähkötyöt SÄHKÖSELOSTUS. Urakkalaskenta YLITALO OY I N S I N Ö Ö R I T O I M I S T O 4824 KARHULANVAARAN KOULU KUHMONTIE 3 89600 SUOMUSSALMI Sähkötyöt SÄHKÖSELOSTUS Urakkalaskenta YLITALO OY I N S I N Ö Ö R I T O I M I S T O KIILAKIVENTIE 1 90250 OULU toimisto@ytalo.fi Puh. Fax. 08-322

Lisätiedot

Mark Summary Form. Tulospalvelu. Competitor No Competitor Name Member

Mark Summary Form. Tulospalvelu. Competitor No Competitor Name Member Summary Form Skill Number 406 Skill Sähköasennus Criterion Criterion Description s Day 1 Day 2 Day 3 Day 4 Total Award A B C D E F Työ- ja sähkötyöturvallisuus Käyttöönotto, testaus ja toiminta Mitat ja

Lisätiedot

Sähkölaitteistojen tarkastukset

Sähkölaitteistojen tarkastukset Sähkölaitteistojen tarkastukset Tapio Kallasjoki 2017 Säädökset ja standardit Säädökset Sähköturvallisuuslaki (1135/2016) Valtioneuvoston asetus sähkölaitteiden turvallisuudesta (1437/2016) Valtioneuvoston

Lisätiedot

SÄHKÖURAKKATARJOUS A YLEISTÄ. A.1 Kohde. A.2 Lisä- ja muutostyöt. Sivu 1/6. Tarjous jätettävä rakennuttajalle viimeistään /.2015 klo.

SÄHKÖURAKKATARJOUS A YLEISTÄ. A.1 Kohde. A.2 Lisä- ja muutostyöt. Sivu 1/6. Tarjous jätettävä rakennuttajalle viimeistään /.2015 klo. Sivu 1/6 Tarjous jätettävä rakennuttajalle viimeistään /.2015 klo. Tarjouksen antaja SÄHKÖURAKKATARJOUS A YLEISTÄ A.1 Kohde Vanhustenpalvelukeskus Tuulikannel Taivallahdentie 4B, 74300 Sonkajärvi A.2 Lisä-

Lisätiedot

TURVAVALAISTUKSEN DOKUMENTIT

TURVAVALAISTUKSEN DOKUMENTIT TURVAVALAISTUKSEN DOKUMENTIT POISTUMISREITTIVALAISTUS KUNNOSSAPITO-OHJELMA HUOLTOPÄIVÄKIRJA KÄYTTÖÖNOTTOTARKASTUS- PÖYTÄKIRJA 08/07 VOT6502 2 Poistumisreittivalaistuksen kunnossapito-ohjelma Poistumisreitin

Lisätiedot

ELIEL SAARISEN TIEN TUNNELI. SÄHKÖLAITTEISTON tarkastus ja huolto-ohjelma

ELIEL SAARISEN TIEN TUNNELI. SÄHKÖLAITTEISTON tarkastus ja huolto-ohjelma ELIEL SAARISEN TIEN TUNNELI SÄHKÖLAITTEISTON tarkastus ja huolto-ohjelma Sivu 2 (16) ELIEL SAARISENTIEN TUNNELI SÄHKÖLAITTEISTON RKASTUS- JA HUOLTO-OHJELMA Laitteiston haltija: Käytön johtaja Puhelin YSP

Lisätiedot

Taito 2, Älysali SÄHKÖSELOSTUS

Taito 2, Älysali SÄHKÖSELOSTUS Taito 2, Älysali SÄHKÖSELOSTUS Puhelin 020 7622 854 Sivu 2 Sisällysluettelo A KIINTEISTÖHALLINTO... 4 A0 YLEISTIEDOT KOHTEESTA... 4 A01 Rakennuskohde ja sen sijainti... 4 A1 HALLINTO JA OHJAUS... 4 A11

Lisätiedot

Valaisimet. Ateljé- Lyktan Ateljé- Lyktan

Valaisimet. Ateljé- Lyktan Ateljé- Lyktan 35 30 30 32 33 k 33 35 T6 35 45 at 40 30 sä 35.tie 40 Pp 40 40 10 allas 20kV 45 30 40 -tie Pp 45 41 20 25 40 50 www.sweco.fi Kohde: LIEDON KUNTA Sisältö: PYLVÄSLUETTELO Suunn: 21.3.2014 / JJUS Tark: VANHALINNAN

Lisätiedot

OPAS OMAKOTITALON. rakentajalle

OPAS OMAKOTITALON. rakentajalle OPAS OMAKOTITALON rakentajalle RAKENTAJAN 1. Tämän oppaan tarkoituksena on antaa oleellisimpia neuvoja omakotitalorakentajalle sähköistämiseen liittyvissä asioissa. Tarkempia tietoja sähköliittymän rakentamisesta,

Lisätiedot

SÄHKÖSELOSTUS SUOMUSSALMEN KUNTA TK:N AMBULANSSIHENKILÖKUNNAN LEPOTILAT VÄLSKÄRINKUJA 2 89600 SUOMUSSALMI (TYÖ N:O 2530)

SÄHKÖSELOSTUS SUOMUSSALMEN KUNTA TK:N AMBULANSSIHENKILÖKUNNAN LEPOTILAT VÄLSKÄRINKUJA 2 89600 SUOMUSSALMI (TYÖ N:O 2530) SÄHKÖSELOSTUS SUOMUSSALMEN KUNTA TK:N AMBULANSSIHENKILÖKUNNAN LEPOTILAT VÄLSKÄRINKUJA 2 89600 SUOMUSSALMI (TYÖ N:O 2530) SISÄLLYSLUETTELO A KIINTEISTÖHALLINTO...1 A0 YLEISTIEDOT KOHTEESTA...1 B RAKENNUTTAMINEN...1

Lisätiedot

SÄHKÖSELITYS TYÖ N:O S02362.P MUSTASAAREN KUNTA BÖLE 2:SEN TIEVALAISTUS MUSTASAARI

SÄHKÖSELITYS TYÖ N:O S02362.P MUSTASAAREN KUNTA BÖLE 2:SEN TIEVALAISTUS MUSTASAARI TYÖ N:O S02362.P012 11.10.2017 SÄHKÖSELITYS MUSTASAAREN KUNTA BÖLE 2:SEN TIEVALAISTUS 65610 MUSTASAARI INSINÖÖRITOIMISTO GRANLUND POHJANMAA OY SEINÄJOKI 1 SISÄLLYSLUETTELO SÄHKÖSELITYS 1 0 RAKENNUTTAMINEN

Lisätiedot

Mark Summary Form. Taitaja 2012. Skill Number 406 Skill Sähköasennus. Competitor Name

Mark Summary Form. Taitaja 2012. Skill Number 406 Skill Sähköasennus. Competitor Name Summary Form Skill Number 406 Skill Sähköasennus ing Scheme Lock 24-04-2012 08:38:54 Final Lock 26-04-2012 14:01:55 Criterion Criterion Description s Day 1 Day 2 Day 3 Day 4 Total Award A B C D E F Työ-

Lisätiedot

PALOILMOITTIMEN TOTEUTUSPÖYTÄKIRJA 1/8

PALOILMOITTIMEN TOTEUTUSPÖYTÄKIRJA 1/8 PALOILMOITTIMEN TOTEUTUSPÖYTÄKIRJA 1/8 Perustiedot Kohde Omistaja / Haltija Vakuutusyhtiö Hankesuunnittelija Urakoitsija Paloilmoitinliike Paikallinen pelastusviranomainen Hankinnan Rakennuslupa / toimenpidelupa

Lisätiedot

KAUNIAISTEN UIMAHALLI HANKESUUNNITTELUVAIHE. Sähkötöiden rakennustapaselostus Työ nro 162 902 Asiakirja 902_001

KAUNIAISTEN UIMAHALLI HANKESUUNNITTELUVAIHE. Sähkötöiden rakennustapaselostus Työ nro 162 902 Asiakirja 902_001 KAUNIAISTEN UIMAHALLI HANKESUUNNITTELUVAIHE Sähkötöiden rakennustapaselostus Työ nro 162 902 Asiakirja 902_001 13.11.2015 RAKENNUSTAPASELOSTUS 1 (11) KAUNIAISTEN UIMAHALLI SÄHKÖTÖIDEN RAKENNUSTAPASELOSTUS,

Lisätiedot

Pientalorakentajan sähköistyksen vaiheet

Pientalorakentajan sähköistyksen vaiheet 1 Pientalorakentajan sähköistyksen vaiheet 1. Tee esisuunnitelma - sähköistystarpeista - lämmitysjärjestelmästä 2. Ota yhteyttä Tornion Energiaan - saadaksesi neuvoja sähköistyksen toteuttamiseksi - saadaksesi

Lisätiedot

SAVUNPOISTOSUUNNITELMA

SAVUNPOISTOSUUNNITELMA SAVUNPOISTOSUUNNITELMA 25.5.2016 Muutos kappaleessa 5. Savunpoistopuhaltimien mallit muutettu. K.osa/Kylä Kortteli/Tila Tontti/rno Rakennustoimenpide Asiakirjan nimi Juoks.no SANEERAUS SAVUNPOISTOSUUNNITELMA

Lisätiedot

SUOMUSSALMEN HOITOKOTI SUOMUSSALMI KALUSTUS- JA KAAPELOINTITIEDOT KOTELOINTI- JA ASENNUSTIEDOT URAKKALASKENTA 30.06.2014. EKo X 6.

SUOMUSSALMEN HOITOKOTI SUOMUSSALMI KALUSTUS- JA KAAPELOINTITIEDOT KOTELOINTI- JA ASENNUSTIEDOT URAKKALASKENTA 30.06.2014. EKo X 6. A 400 125 C TEKNILLISET TIEDOT HYVÄKSYTTÄMINEN JA MERKINNÄT B D 0 KOTELOINTI- JA ASENNUSTIEDOT 120 600 1500 1500 250 KALUSTUS- JA KAAPELOINTITIEDOT 6 20 Keskuksessa erillinen työkalusalvalla avattava lokero

Lisätiedot

RAJAKYLÄN KOULUI, 1-vaihe, PERUSKORJAUS AV-HANKINTAAN LIITTYVIÄ MUITA VAATIMUKSIA

RAJAKYLÄN KOULUI, 1-vaihe, PERUSKORJAUS AV-HANKINTAAN LIITTYVIÄ MUITA VAATIMUKSIA OULUN KAUPUNKI 1 (5) RAJAKYLÄN KOULUI, 1-vaihe, PERUSKORJAUS AV-HANKINTAAN LIITTYVIÄ MUITA VAATIMUKSIA Yleistä Av-laitetoimittaja sitoutuu suorittamaan sovittua urakkasummaa vastaan tämän asiakirjan, tarjouspyynnön

Lisätiedot

1.1.2015. Muuntamon ovessa tulee olla kaiverrettu muuntamon tunnuskilpi.

1.1.2015. Muuntamon ovessa tulee olla kaiverrettu muuntamon tunnuskilpi. 1(5) KESKIJÄNNITELIITTYJÄN MUUNTAMOT 1 Yleistä Keskijänniteliittyjien muuntamot on suunniteltava ja rakennettava voimassa olevien standardien ja tässä ohjeessa annettujen Kuopion Oy:n lisäohjeiden mukaisesti.

Lisätiedot

TEOLLISUUDEN SÄHKÖPIIRUSTUKSET

TEOLLISUUDEN SÄHKÖPIIRUSTUKSET TEOLLISUUDEN SÄHKÖPIIRUSTUKSET Dokumentointi: tarjouspiirustukset työpiirustukset (asennustyö) loppupiirustukset (käyttö ja kunnossapito) Sähköpiirustusten laadinta Tarvittavia alkutietoja: PI-kaaviot

Lisätiedot

TYÖSELOSTUS SÄH 1344 TAHKONPOLUN KOULUN KAMERAVALVONTA- JÄRJESTELMÄ

TYÖSELOSTUS SÄH 1344 TAHKONPOLUN KOULUN KAMERAVALVONTA- JÄRJESTELMÄ TAHKONPOLUN KOULUN KAMERAVALVONTA- JÄRJESTELMÄ PIHTIPUDAS 21.06.2017 TAHKONPOLUN KOULU 21.6.2017 2 SISÄLLYSLUETTELO Kohteen yleistiedot 4 Rakennuskohde ja sen sijainti 4 HALLINTO JA OHJAUS 4 Käyttö- ja

Lisätiedot

SÄHKÖSELOSTUS SÄH 970. Sähköinsinööritoimisto Hintsala Oy YLIVIESKAN TERVEYSKESKUS KIRKKOTIE 4 84100 YLIVIESKA SANEERAUS SOSIAALITILAT JA VÄLINEHUOLTO

SÄHKÖSELOSTUS SÄH 970. Sähköinsinööritoimisto Hintsala Oy YLIVIESKAN TERVEYSKESKUS KIRKKOTIE 4 84100 YLIVIESKA SANEERAUS SOSIAALITILAT JA VÄLINEHUOLTO Sähköinsinööritoimisto Hintsala Oy Ruutihaantie 2B Puh. 08-410440 Gsm: 0500-768161 84100 YLIVIESKA Fax. 08-425540 Sähköposti: jarmo.hintsala@yritysnet.com SÄHKÖSELOSTUS YLIVIESKAN TERVEYSKESKUS KIRKKOTIE

Lisätiedot

TIETOKONE JA VERKOT IT PC & NETWORK SUPPORT TAITAJA 2001 LAHTI KAAPELOINTITYÖ

TIETOKONE JA VERKOT IT PC & NETWORK SUPPORT TAITAJA 2001 LAHTI KAAPELOINTITYÖ TIETOKONE JA VERKOT IT PC & NETWORK SUPPORT TAITAJA 2001 LAHTI KAAPELOINTITYÖ Kaapelointi / Torstai iltapäivä (12.00-16.00) 1. Tehtävän kuvaus Torstain tehtävässä on tarkoitus asentaa työpisteeseen standardin

Lisätiedot

Valaistussaneerauksen Toimivuus- ja tuotevaatimukset 29.2.2012

Valaistussaneerauksen Toimivuus- ja tuotevaatimukset 29.2.2012 Valaistussaneerauksen Toimivuus- ja tuotevaatimukset 29.2.2012 UO Liite 1 1 Sisältö 1 URAKAN MÄÄRITTELY 1 1.1 Valaistavat tieosat ja valaistusluokat 1 1.2 Purettavat valaistukset 1 2 TOIMINNALLISET LAATUVAATIMUKSET

Lisätiedot

Finnish Consulting Group Oy HATTULAN KUNTA KOTIRINTEEN KAAVA-ALUE. Sähköselostus P15048

Finnish Consulting Group Oy HATTULAN KUNTA KOTIRINTEEN KAAVA-ALUE. Sähköselostus P15048 Finnish Consulting Group Oy HATTULAN KUNTA KOTIRINTEEN KAAVA-ALUE Sähköselostus 30.9.2011 Finnish Consulting Group Oy Sähköselostus 1 SISÄLLYSLUETTELO A KIINTEISTÖHALLINTO...1 A0 Yleistiedot kohteesta...1

Lisätiedot

HT-sarjan Aerofoil-savunpoistopuhaltimet Moottori savussa Asennus- ja huolto-ohjeet Tarkastus- ja huoltopäiväkirja

HT-sarjan Aerofoil-savunpoistopuhaltimet Moottori savussa Asennus- ja huolto-ohjeet Tarkastus- ja huoltopäiväkirja HT-sarjan Aerofoil-savunpoistopuhaltimet Moottori savussa Asennus- ja huolto-ohjeet Tarkastus- ja huoltopäiväkirja Savunpoistopuhaltimien oikean huollon varmistamiseksi tämä ohje tulee toimittaa käyttäjälle.

Lisätiedot

Rakentajan sähkömuistio. - omakotitalon ja vapaa-ajan asunnon sähköistyksen vaiheet

Rakentajan sähkömuistio. - omakotitalon ja vapaa-ajan asunnon sähköistyksen vaiheet Rakentajan sähkömuistio - omakotitalon ja vapaa-ajan asunnon sähköistyksen vaiheet Rakennuksen sähköistys Rakennuksen onnistunut sähköistys vaatii runsaasti tietoa, eikä rakentajan kannata lähteä toteuttamaan

Lisätiedot

Case: Asuinkerrostalon sisäantennijärjestelmän toteutus. Seppo Seitsonen Orbion Consulting Oy Puh. 050 566 8200 seppo.seitsonen@orbionconsulting.

Case: Asuinkerrostalon sisäantennijärjestelmän toteutus. Seppo Seitsonen Orbion Consulting Oy Puh. 050 566 8200 seppo.seitsonen@orbionconsulting. Case: Asuinkerrostalon sisäantennijärjestelmän toteutus Seppo Seitsonen Orbion Consulting Oy Puh. 050 566 8200 seppo.seitsonen@orbionconsulting.fi Orbionin esittely Pohjoismainen, riippumaton, tietoliikennealan

Lisätiedot

pientalosahkot.com www.pientalosahkot.com SÄHKÖSELOSTUS 31.5.2010 Sähköinsinööritoimisto J.Keivaara Oy jkeivaara@sinsto.fi 1 (12)

pientalosahkot.com www.pientalosahkot.com SÄHKÖSELOSTUS 31.5.2010 Sähköinsinööritoimisto J.Keivaara Oy jkeivaara@sinsto.fi 1 (12) 31.5.2010 Sähköinsinööritoimisto J.Keivaara Oy jkeivaara@sinsto.fi 1 (12) SÄHKÖSELOSTUS OMAKOTITALO VARTIAINEN KIVIMÄENTIE 6 01620 VANTAA A KIINTEISTÖHALLINTO 4 A0 YLEISTIEDOT KOHTEESTA 4 A01 RAKENNUSKOHDE

Lisätiedot

KILPAILUTEHTÄVÄN ARVIOINTI

KILPAILUTEHTÄVÄN ARVIOINTI Taitaja2012 406 Sähköasennus Finaali, TEHTÄVÄ 2 KUVAUS TYÖTEHTÄVÄSTÄ Asennuskohteena on pumppaamo kiinteistö. Kiinteistöön asennetaan kiinteistön ohjaus- ja valvontajärjestelmä sekä sähkölämmittimet oheisten

Lisätiedot

Ranuan jäähalli LVI-työselostus LVI-TYÖSELOSTUS. IV-urakka KOHDE

Ranuan jäähalli LVI-työselostus LVI-TYÖSELOSTUS. IV-urakka KOHDE LVI-TYÖSELOSTUS IV-urakka KOHDE Ranuan jäähalli 24.4.2015 1 Sisältö LVI-TYÖSELOSTUS... 1 1. Yleistä rakennuskohteesta... 3 1.1 Rakennuskohteen tiedot... 3 1.1.1 Rakennuttaja... 3 1.1.2 Käyttäjän edustaja...

Lisätiedot

AUTOMAATIOASENTAJAN AT 2013 AINEISTOLUETTELO

AUTOMAATIOASENTAJAN AT 2013 AINEISTOLUETTELO AUTOMAATIOASENTAJAN AT 2013 AINEISTOLUETTELO Aineistokoodi Aineistotyyppi Tavoiteaika /tuntia Kuvaus työtehtävästä PAKOLLISET TUTKINNON OSAT 3.2 Automaation perusteet AutomAsAt 0114 1 16 tuntia Logiikkaohjatun

Lisätiedot

Tulkkilantie 2 32800 KOKEMÄKI 18.03.2011

Tulkkilantie 2 32800 KOKEMÄKI 18.03.2011 B62636BS Kokemäen kaupunki Tulkkilan puisto, tekonurmikenttä Tulkkilantie 2 32800 KOKEMÄKI SÄHKÖSELOSTUS SÄHKÖ- JA TELETEKNISET JÄRJESTELMÄT B62636BS-S0002 18.03.2011 AIRIX Talotekniikka Oy, Y-tunnus 0957613-7,

Lisätiedot

Pientalorakentajan sähköistyksen vaiheet - rakentajan muistilista -

Pientalorakentajan sähköistyksen vaiheet - rakentajan muistilista - Pientalorakentajan sähköistyksen vaiheet - rakentajan muistilista - 1. Mieti sähköistystarpeesi ja lämmitysjärjestelmäsi Jyväskylän Energian neuvontaa ja esitteitä palvelupisteessämme: Hannikaisenkatu

Lisätiedot

Pientalorakentajan sähköistyksen vaiheet - rakentajan muistilista -

Pientalorakentajan sähköistyksen vaiheet - rakentajan muistilista - Pientalorakentajan sähköistyksen vaiheet - rakentajan muistilista - 1. Mieti sähköistystarpeesi ja lämmitysjärjestelmäsi Apuna voit käyttää sähköyhtiön neuvoja ja esitteitä. 2. Ota yhteys Jyväskylän Energiaan

Lisätiedot

HEINÄVEDEN KUNTA Katuvalaistuksen uusiminen 2016 HEINÄVESI

HEINÄVEDEN KUNTA Katuvalaistuksen uusiminen 2016 HEINÄVESI HEINÄVEDEN KUNTA Katuvalaistuksen uusiminen 2016 HEINÄVESI Muutos Pvm/Tarkastanut Pvm/Hyväksynyt Pvm/Julkaissut Huomautukset 10.02.2016 / HM 1 Katuvalot 2 Piirustukset Heinäveden kunta uusii nykyisiä elohopeahöyrylampuilla

Lisätiedot

YLIVIESKAN KAUPUNGINTALO KOKOUS- JA KONFERENSSIJÄRJESTELMÄ. akustiikka audiovisual melu. Sami Reina Toni Soininen

YLIVIESKAN KAUPUNGINTALO KOKOUS- JA KONFERENSSIJÄRJESTELMÄ. akustiikka audiovisual melu. Sami Reina Toni Soininen 161115-215 9.5.2017 YLIVIESKAN KAUPUNGINTALO KOKOUS- JA KONFERENSSIJÄRJESTELMÄ Sami Reina Toni Soininen Akukon Oy Hiomotie 19, 00380 HELSINKI Y-tunnus 0983772-0 Puh. 010 3200 700 akustiikka audiovisual

Lisätiedot

KAUHAJOEN KOULUKESKUS M-osa, sähkösaneeraus

KAUHAJOEN KOULUKESKUS M-osa, sähkösaneeraus KAUHAJOEN KOULUKESKUS M-osa, sähkösaneeraus SÄHKÖSELOSTUS Saneeraus Asiakirja nro SÄH 0101 Projekti n:o 01696.P007 Viimeisin muutos Laadittu 1.3.2014 Laatija TTP Tark./Hyv. MUR GRANLUND POHJANMAA OY Mika

Lisätiedot

Sähköinsinööritoimisto Hintsala Oy PIIPSJÄRVEN KOULU OULAINEN. Rakennustapaselostus. Sähkö-, tieto- ja turvallisuusjärjestelmät

Sähköinsinööritoimisto Hintsala Oy PIIPSJÄRVEN KOULU OULAINEN. Rakennustapaselostus. Sähkö-, tieto- ja turvallisuusjärjestelmät Sähköinsinööritoimisto Hintsala Oy Ruutihaantie 2B Puh. 08-410440 0500-768161 04.05.2013 84100 YLIVIESKA Fax. 08-425540 Sähköposti: jarmo.hintsala@yritysnet.com PIIPSJÄRVEN KOULU OULAINEN Rakennustapaselostus

Lisätiedot

OHJE TURVAVALAISTUKSEN KUNNOSSAPITO-OHJELMAN LAATIMISEKSI

OHJE TURVAVALAISTUKSEN KUNNOSSAPITO-OHJELMAN LAATIMISEKSI Ohje turvavalaistuksen kunnossapito-ohjelman laatimiseksi 1 OHJE TURVAVALAISTUKSEN KUNNOSSAPITO-OHJELMAN LAATIMISEKSI Ohje turvavalaistuksen kunnossapito-ohjelman laatimiseksi 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. TURVAVALAISTUS...3

Lisätiedot

PRINTTIVAARANTIE ROVANIEMI

PRINTTIVAARANTIE ROVANIEMI Rovaniemen kaupunki 5.9.2014 PRINTTIVAARANTIE ROVANIEMI KATUVALAISTUKSEN RAKENTAMINEN Työselostus Täydentää julkaisua InfraRYL 2006 Infrarakentamisen yleiset laatuvaatimukset Osa 2 Järjestelmät ja täydentävät

Lisätiedot

Palon aikana toimivien Flamerex-kaapeleiden asennusohje

Palon aikana toimivien Flamerex-kaapeleiden asennusohje Palon aikana toimivien Flamerex-kaapeleiden asennusohje PALON AIKANA TOIMIVIEN Flamerex-KAAPELEIDEN ASENNUSOHJE Flamerex FRHF-kaapelin rakenne OHJEEN TARKOITUS Noudattamalla tätä ohjetta Reka Kaapeli Oy:n

Lisätiedot

Liittymiskaapelin suojaus- ja maadoituselektrodi

Liittymiskaapelin suojaus- ja maadoituselektrodi Ohje 1 (3) 23.4.2014 Liittymiskaapelin suojaus- ja maadoituselektrodi Yleistä Liittymiskaapelityyppinä käytetään omakotitalojohdoissa AMCMK 3 x 25 + 16 ja suuremmissa poikkipinnoissa AXMK -maakaapeleita.

Lisätiedot

HÄMEEN TIEPIIRI MT252 PARANTAMINEN, HYRKIN ETELÄINEN KIERTOLIITTYMÄ SASTAMALA TIEVALAISTUS R11-SE100 TYÖKOHTAINEN TYÖSELITYS

HÄMEEN TIEPIIRI MT252 PARANTAMINEN, HYRKIN ETELÄINEN KIERTOLIITTYMÄ SASTAMALA TIEVALAISTUS R11-SE100 TYÖKOHTAINEN TYÖSELITYS HÄMEEN TIEPIIRI MT252 PARANTAMINEN, HYRKIN ETELÄINEN KIERTOLIITTYMÄ SASTAMALA TIEVALAISTUS R11-SE100 TYÖKOHTAINEN TYÖSELITYS Muutos A Korjattu 18.4.2011 R5291 SISÄLLYSLUETTELO I 7511 1 7512 1 7513 2 7513

Lisätiedot

Sähköliittymä ja työmaasähkö

Sähköliittymä ja työmaasähkö Sähköliittymä ja työmaasähkö Rakentajailta Keskiviikko 23.3.2011 Juha Viherjälaakso 1 17.3.2010 Suunnitteluvaihe Onnistunut talon sähköistys alkaa hyvästä suunnittelusta koskee myös ä. Rakennuksen suunnitteluvaiheessa

Lisätiedot

VASO OY KAARINAN HOIVINEITO JA HOVIPOIKA TYÖSELITYS TURUN LVI-TEKNIIKKA OY KAARINA LÄMPÖJOHTOVERKOSTON PERUSSÄÄTÖ

VASO OY KAARINAN HOIVINEITO JA HOVIPOIKA TYÖSELITYS TURUN LVI-TEKNIIKKA OY KAARINA LÄMPÖJOHTOVERKOSTON PERUSSÄÄTÖ 1 TURUN LVI-TEKNIIKKA OY Kähärlänkuja 13 20100 Turku p. 040 5013391 VASO OY KAARINAN HOIVINEITO JA HOVIPOIKA KAARINA TYÖSELITYS LÄMPÖJOHTOVERKOSTON PERUSSÄÄTÖ 2 LVI-TYÖSELITYS LÄMMITYSJÄRJESTELMÄN VENTTIILIASENNUKSET,

Lisätiedot

KUMPULAN SIIRTOLAPUUTARHA Kalervonkatu HELSINKI

KUMPULAN SIIRTOLAPUUTARHA Kalervonkatu HELSINKI Sähkö- ja telesuunnittelu Himmanen Oy Beckerintie 5A1 00410 Helsinki Puhelin: 0500 421309 KUMPULAN SIIRTOLAPUUTARHA Kalervonkatu 00610 HELSINKI ALUESÄHKÖISTYS HANKESUUNNITELMA 22.06.2016 Sähkö- ja Telesuunnittelu

Lisätiedot

A KIINTEISTÖHALLINTO... 3 A0 YLEISTIEDOT KOHTEESTA... 3 A01 RAKENNUSKOHDE JA SEN SIJAINTI... 3 A02 RAKENNUSKOHTEEN YKSIKKÖTIEDOT...

A KIINTEISTÖHALLINTO... 3 A0 YLEISTIEDOT KOHTEESTA... 3 A01 RAKENNUSKOHDE JA SEN SIJAINTI... 3 A02 RAKENNUSKOHTEEN YKSIKKÖTIEDOT... A KIINTEISTÖHALLINTO... 3 A0 YLEISTIEDOT KOHTEESTA... 3 A01 RAKENNUSKOHDE JA SEN SIJAINTI... 3 A02 RAKENNUSKOHTEEN YKSIKKÖTIEDOT... 3 A1 HALLINTO JA OHJAUS... 3 A11 KÄYTTÖ- JA YLLÄPITO-ORGANISAATIO...

Lisätiedot

Työkohtainen työselitys

Työkohtainen työselitys K11.2 / Val2 Oulun kaupunki, katu- ja viherpalvelu 28.2.2016 Solistinkatu 2 90140 Oulun kaupunki Kylätien parantaminen parantaminen Kello, Oulu Valaistussuunnitelma Työkohtainen työselitys Täydentää julkaisua

Lisätiedot

SUOMUSSALMEN HOITOKOTI SÄHKÖSELOSTUS

SUOMUSSALMEN HOITOKOTI SÄHKÖSELOSTUS SUOMUSSALMEN HOITOKOTI SÄHKÖSELOSTUS SUOMUSSALMEN HOITOKOTI 2 Sisällysluettelo A KIINTEISTÖHALLINTO... 4 A0 YLEISTIEDOT KOHTEESTA... 4 A01 Rakennuskohde ja sen sijainti... 4 A02 Rakennuskohteen yksikkötiedot...

Lisätiedot

Valtatien 20 liikennejärjestelyt välillä Varsitie-Poropudas K1, K2, K3, K4J - K8J, luontopolku

Valtatien 20 liikennejärjestelyt välillä Varsitie-Poropudas K1, K2, K3, K4J - K8J, luontopolku Pudasjärven kaupunki K7-1 Valtatien 20 liikennejärjestelyt välillä Varsitie-Poropudas K1, K2, K3, K4J - K8J, luontopolku Työkohtainen työselitys Täydentää julkaisua InfraRYL 2009 Infrarakentamisen yleiset

Lisätiedot

OPINTOJAKSO K0094 Integroidut järjestelmät 2ov

OPINTOJAKSO K0094 Integroidut järjestelmät 2ov OPINTOJAKSO K0094 Integroidut järjestelmät 2ov Sähkötekniset tietojärjestelmät, pakollinen sähkö-sv. Opiskelija perehtyy väyläpohjaisiin hajautettuihin avoimiin rakennusautomaatio-järjestelmiin.opiskeija

Lisätiedot

Sähköasennukset 2. Kenelle. Sisältö. Tuotenumero: 411163. 68,00 (+ alv 10%) normaalihinta 51,00 (+ alv 10%) jäsenhinta

Sähköasennukset 2. Kenelle. Sisältö. Tuotenumero: 411163. 68,00 (+ alv 10%) normaalihinta 51,00 (+ alv 10%) jäsenhinta Sähköasennukset 2 Tuotenumero: 411163 68,00 (+ alv 10%) normaalihinta 51,00 (+ alv 10%) jäsenhinta Sähköasennukset-kirjasarja käsittelee rakennusten sähköasennuksia koskevia määräyksiä, ohjeita ja käytännön

Lisätiedot

KUNNAN VIRASTO/TERVEYSASEMA

KUNNAN VIRASTO/TERVEYSASEMA KUNNAN VIRASTO/TERVEYSASEMA MYRSKYLÄ OIKOTIE 2, 07600 MYRSKYLÄ SÄHKÖTYÖSELITYS URAKKALASKENTAAN 02.05.2013 2 SÄHKÖTYÖSELITYS MYRSKYLÄN KUNNAN VIRASTO/TERVEYSASEMA SISÄLLYSLUETTELO A KIINTEISTÖHALLINTO...

Lisätiedot

KASAVUOREN KOULUKESKUS Talotekniikan ja tilojen ajanmukaistaminen Kasavuorentie 1 02700 Kauniainen

KASAVUOREN KOULUKESKUS Talotekniikan ja tilojen ajanmukaistaminen Kasavuorentie 1 02700 Kauniainen KASAVUOREN KOULUKESKUS Talotekniikan ja tilojen ajanmukaistaminen Kasavuorentie 1 02700 Kauniainen Hankesuunnitteluvaiheen SÄH - rakennustapaselostus Asiakirja n:o H0002 Projekti n:o 05009.P030 Viimeisin

Lisätiedot

Ajankohtaista KYSistä 25.4.2015

Ajankohtaista KYSistä 25.4.2015 Ajankohtaista KYSistä 25.4.2015 Jo kolmas tulipalo KYSissä, joka on saanut alkunsa valosäätimestä (tällä kertaa painikesäädin, aiemmin kierrettävä säädin)! Hyvää tässä tapauksessa oli: Paloilmoitin Palokatkot

Lisätiedot

01. Kytkimet ja pistorasiat

01. Kytkimet ja pistorasiat 01. Kytkimet ja pistorasiat Revona 6/1-kytkin 01.1 Renova kytkin keskiö- ja peitelevyllä, halkaisija 83 mm, asennussyvyys 18 mm. Ruuviliittimet, 2 lisäliitintä. Kuivan tilan kiinteään uppoasennukseen.

Lisätiedot

Kiimingin Kunta KIDE Kiimingin kehitys YRITYSPUISTON ALUE TIEVALAISTUS

Kiimingin Kunta KIDE Kiimingin kehitys YRITYSPUISTON ALUE TIEVALAISTUS Kiimingin Kunta KIDE Kiimingin kehitys YRITYSPUISTON ALUE TIEVALAISTUS Sähköselostus 6277-D3213 31.8.2009 SÄHKÖSELOSTUS SISÄLLYSLUETTELO A0 KIINTEISTÖHALLINTO... 1 A00 Yleistiedot kohteesta... 1 B0 RAKENNUTTAMINEN...

Lisätiedot

Suunnittelu / Asennusohjeet

Suunnittelu / Asennusohjeet Suunnittelu / Asennusohjeet Versio 1.0 (041110) Sisältö 1 PERUSTA 2 2 SUUNNITTELU 2 2.1 Esisuunnittelu 2 2.1.1 Järjestelmän laajuus 2 2.1.2 Toimintakuvaukset 2 2.2 Komponenttien sijoitukset 3 2.2.1 Tasopiirustukset

Lisätiedot

Mäntsälän kunta Tekninen keskus / tilapalvelu

Mäntsälän kunta Tekninen keskus / tilapalvelu Mäntsälän kunta Tekninen keskus / tilapalvelu Kiinteistön LVISA-järjestelmiä koskevia viitetietoja suunnittelua varten. Käytetyt tunnukset Talo90-järjestelmän mukaisesti. Kohde: Osoite: Riihenmäen koulun

Lisätiedot

PIENJÄNNITELIITTYMÄT. Ohje 1 (6) Sähköliittymien suunnitteluohjeet 14.4.2014 PYSYVÄT JA TILAPÄISET PIENJÄNNITELIITTYMÄT. 1 Yleistä

PIENJÄNNITELIITTYMÄT. Ohje 1 (6) Sähköliittymien suunnitteluohjeet 14.4.2014 PYSYVÄT JA TILAPÄISET PIENJÄNNITELIITTYMÄT. 1 Yleistä Ohje 1 (6) PIENJÄNNITELIITTYMÄT PYSYVÄT JA TILAPÄISET PIENJÄNNITELIITTYMÄT 1 Yleistä 2 Pienjänniteliittymän suurin sulakekoko 3 Liittymissopimus 4 Liittymismaksu 5 Liittymän koon muuttaminen Vantaan Energia

Lisätiedot

SÄHKÖSELOSTUS RANUAN YLÄASTE SANEERAUS

SÄHKÖSELOSTUS RANUAN YLÄASTE SANEERAUS SÄHKÖINSINÖÖRITOIMISTO TUOMO TUOMINEN OY TEOLLISUUSTIE 93600 KUUSAMO SÄHKÖSELOSTUS RANUAN YLÄASTE SANEERAUS SÄHKÖINSINÖÖRITOIMISTO TUOMO TUOMINEN OY TEOLLISUUSTIE, 93600 KUUSAMO PUH. (08) 56 33 100 FAX.

Lisätiedot

Keskusesimerkki: LOMAKIINTEISTÖN KESKUKSET JA PÄÄJOHTOVERKKO

Keskusesimerkki: LOMAKIINTEISTÖN KESKUKSET JA PÄÄJOHTOVERKKO Keskusesimerkki: LOMAKIINTEISTÖN KESKUKSET JA PÄÄJOHTOVERKKO Esimerkkinä on loma-asuntokiinteistö, jossa on erillinen uusi asuinrakennus sekä vanha, peruskorjattu saunarakennus. Kohteessa uudistetaan kaikki

Lisätiedot

VALAISINKYTKENNÄT, ERILAISET KYTKIMET

VALAISINKYTKENNÄT, ERILAISET KYTKIMET VALAISINKYTKENNÄT, ERILAISET KYTKIMET Keskitalo Anne Länkinen Pekka 5.11.2013 Suuren osan rakennusten sähköasennuksista muodostavat valaisinryhmien asennukset Valaistusryhmien kaapeleita voidaan asentaa

Lisätiedot

SÄHKÖTYÖSELOSTUS KÅRKULLA SAMMKOMMUN HANGON ASUNTOLAN LAAJENNUS JA MUUTOSTYÖ TYÖSELOSTUS 11.11.2015 LINJAKATU 28 25900 HANKO

SÄHKÖTYÖSELOSTUS KÅRKULLA SAMMKOMMUN HANGON ASUNTOLAN LAAJENNUS JA MUUTOSTYÖ TYÖSELOSTUS 11.11.2015 LINJAKATU 28 25900 HANKO SÄHKÖTYÖSELOSTUS KÅRKULLA SAMMKOMMUN HANGON ASUNTOLAN LAAJENNUS JA MUUTOSTYÖ LINJAKATU 28 25900 HANKO Ab Sähkösuunnittelu Klawers Oy PL 85 Työpajantie 38 06101 PORVOO puh. 040 545 3233 email: etunimi.sukunimi@klawers.inet.fi

Lisätiedot