TYÖSELOSTUS SÄH 1344 TAHKONPOLUN KOULUN KAMERAVALVONTA- JÄRJESTELMÄ

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "TYÖSELOSTUS SÄH 1344 TAHKONPOLUN KOULUN KAMERAVALVONTA- JÄRJESTELMÄ"

Transkriptio

1

2 TAHKONPOLUN KOULUN KAMERAVALVONTA- JÄRJESTELMÄ PIHTIPUDAS

3 TAHKONPOLUN KOULU SISÄLLYSLUETTELO Kohteen yleistiedot 4 Rakennuskohde ja sen sijainti 4 HALLINTO JA OHJAUS 4 Käyttö- ja ylläpito-organisaatio 4 Suunnittelija 4 T550 KAMERAVALVONTAJÄRJESTELMÄ 4 4 Toiminta 5 Tekniset vaatimukset 5 Suunnittelu ja dokumentointi 5 Asentaminen 6 Laadunvarmistus 6 Purkutyöt ja tilapäisjärjestelyt 7 Lisätietoja 7 T5502 Keskuslaitteet 7 7 T5503 Tallentimet 7 7 Toiminta 7 Asentaminen 8 T5504 Monitorit 8 8 Tekniset vaatimukset 9 T5505 Kaapeloinnit 9 9 T5506 Valvontakamerat 9 9 Toiminta 9 Tekniset vaatimukset 9 Asentaminen 10 Laadunvarmistus 10 T5507 Tietoliikenneyhteydet Tekniset vaatimukset 10

4 TAHKONPOLUN KOULU T5508 Sähkönsyötöt 10 10

5 TAHKONPOLUN KOULU Kohteen yleistiedot Rakennuskohde ja sen sijainti Kohteen nimi: Tahkonpolun koulu Osoite: Tahkonpolku 9 Kunta: PIHTIPUDAS Kuvaus: Koulun kamerajärjestelmän saneeraus. HALLINTO JA OHJAUS Käyttö- ja ylläpito-organisaatio Nimi: Pihtiputaan kunta Osoite: Keskustie 9, PIHTIPUDAS Puhelin: Sähköposti: kari.liimatainen@viitasaari.fi Yhteyshenkilöt: Kari Liimatainen Suunnittelija Nimi: Selkämaan Suunnittelu Oy Osoite: Hiljalankatu 7, Haapajärvi Puhelin: Sähköposti: tomi.vahakangas@ssu.fi Yhteyshenkilöt: Tomi Vähäkangas T550 KAMERAVALVONTAJÄRJESTELMÄ Kohteeseen toteutetaan uusi kameravalvontajärjestelmä. Kameravalvontajärjestelmällä valvotaan ulkoalueita, rakennuksen sisäänkäynti- ja lastaustiloja sekä sisätiloissa naulakoita, auloja ja pääkäytäviä. Valvontaan käytetään verkkokameroita (IP-kameroita). Etähallinta tapahtuu tietoliikenneverkon (IP-verkon) kautta käyttäen tietokonepohjaista työasemaa. Järjestelmästä puretaan analogiset kamerat ja asennetaan digitaalisia (IP -verkko) kameroita. Järjestelmän hallinta toteutetaan PC:hen asennettavalla sovellusohjelmalla, jota voidaan käyttää paikallisesti tai etänä internetin kautta. Yleiskaapelointiverkon toteutus ei sisälly urakkaan.

6 TAHKONPOLUN KOULU Toiminta Kouluaikana valvotaan eniten aula ja käytävätiloja, ja öisin ulkoalueita, rakennuksen ympäristöä sekä myös sisäänkäyntejä ja lastaustiloja. Painotukset huomioidaan tallennuksen ohjelmoinnissa. Kamerat aktivoituvat liiketunnistuksella. Kaikki asennettavat kamerat ovat PoE -kameroita. Tekniset vaatimukset Järjestelmän tulee olla tasalaatuinen, verkkoympäristössä toimiva ja etähallintaan soveltuva kokonaisuus. Koko järjestelmä on IP-verkkopohjainen. Nykyinen tallennin korvataan yhdellä (1) uudella verkkotallentimella. Suoraan kameran perässä olevat kytkimet otetaan käyttöön vain kameroille ja keskuskytkimiin tehdään VLAN osiointi, jolla data- ja kameraliikenne erotetaan toisistaan. Järjestelmän tulee täyttää standardin SFS-EN ja SFS-EN vaatimukset. Kaikki asennettavat kamerat ovat digitaalisia PoE-kameroita. Järjestelmän laitteiden teknisiä määritteet ja lukumäärät on esitetty suunnitelmissa. Järjestelmään sisältyvien laitteiden tekniset ominaisuudet ja lukumäärät on esitetty urakkatarjouspyynnössä. Suunnittelu ja dokumentointi Järjestelmän määrityksiin on suunnittelussa käytetty korttia ST , Kameravalvontajärjestelmän toteutuspöytäkirjaa. Urakoitsija täydentää suunnitelmapiirustukset toteutusta palveleviksi piirustuksiksi laatimalla kaapelointien asennuspiirustukset järjestelmäkaavio täydennettynä hankittavien laitteiden mukaisilla laite- ja kaapelointitiedoilla lohkokaaviot täydennettyinä hankittavien laitteiden mukaisilla laitetiedoilla kameroiden asennus- ja testauspöytäkirja. Urakoitsija täydentää toteutusta palvelevat piirustukset loppupiirustuksiksi asennusten valmistuttua. Käyttödokumentteja toimitetaan ST70.30 sähköselostuksen yleisen osan kohdan C08 vaatimusten lisäksi yksi sarja tilaajan osoittamaan paikkaan. Huoltokirjan laadinnassa noudatetaan Suomen rakentamismääräyskokoelmaa, osa A4, Rakennuksen käyttö- ja huolto-ohje, määräykset ja ohjeet 2000 (lyhenne SRMK A4), sekä ST-ohjeistoa 14, Sähköisen talotekniikan ylläpito-ohjeet, Toimitilakiinteistön huoltokirja.

7 TAHKONPOLUN KOULU Järjestelmän käyttö- ja loppudokumentoinnin tulee sisältää järjestelmäkuvaus ja käyttöohjeet huomioiden eri käyttöoikeustasot laitteiden käyttöohjeet järjestelmän lohkokaaviot käyttö- ja huoltotoimintaa varten verkostolaitetiedot ja laitteiden kytkennät ohjeet tarkastus- ja kunnossapitotoimia varten sekä huoltotoimenpiteiden dokumentaatio toteutuksen mukaiset asennuspiirustukset ja urakoitsijan laatima laiteluettelo toteutuneista laitteista tiedot järjestelmän huoltoliikkeistä yhteystietoineen. Järjestelmästä laaditaan yhdessä käyttäjän kanssa rekisteriseloste, jonka käyttäjä arkistoi. Käyttö- ja loppudokumenttien laatiminen ja kopiointi sisältyvät urakkaan. Asentaminen Kameravalvontajärjestelmä asennetaan täyteen käyttökuntoonsa dokumentoituna. Järjestelmän asentamisessa noudatetaan laitetoimittajan ohjeita ja kortin ST (Kameravalvontajärjestelmät, asennusohje) ja ST (Lähiverkkojen käyttö turvallisuusjärjestelmissä) ohjeita ja periaatteita. Kameroiden suuntaaminen suoritetaan yhdessä käyttäjän edustajan kanssa, erikseen sovittuna ajankohtana. Järjestelmän asentavalla urakoitsijalla tulee olla pätevyys turvajärjestelmien asentamiseen. Pätevyyden voi osoittaa esimerkiksi SETI-TU-sertifikaatilla tai muulla vastaavalla tavalla. Laadunvarmistus Laatu tarkastetaan ST yleisen osan kohdan C 07 mukaan. Järjestelmän kuvanlaatu todetaan Finanssialan Keskusliiton K-menetelmällä. Ennen järjestelmän vastaanottoa tehdään käyttöönottotarkastus kortin ST (Kameravalvontajärjestelmät tarkastuspöytäkirja) mukaisesti.

8 TAHKONPOLUN KOULU Purkutyöt ja tilapäisjärjestelyt Kohteessa oleva nykyinen analoginen kamerajärjestelmä puretaan pois. Lisätietoja Kameravalvontajärjestelmän ja muiden järjestelmien väliset integraatiot on esitetty erillisessä asiakirjassa. T5502 Keskuslaitteet Keskuslaitteena toimii tallennin, jonka hankinta sisältyy urakkaan. Toiminta Keskuslaitteena toimiva uusi tallennin tallentaa tässä urakassa asennettavat kamerat. Tallentimen sijoitus tapahtuu käyttäjän osoittamaan paikkaan. Nykyinen analoginen tallennin puretaan pois. T5503 Tallentimet Tallentimena käytetään IP-tallenninta, joihin voidaan liittää digitaalisia PoE-kameroita (IP-kameroita). Toiminta Järjestelmä on jaettu kameroiden sijaintien perusteella kolmeen osaan: käytävien ja aulojen kamerat sisäänkäyntien kamerat ulkoalueiden kamerat. Järjestelmässä on yksi tallennin.

9 TAHKONPOLUN KOULU Tekniset vaatimukset Tallentimen tulee olla laadukas, vaativaan valvonta- ja verkkokäyttöön tarkoitettu IP-tallennin. Tallennuskapasiteetti mitoitetaan minimissään tallentimen maksimikameramäärän mukaan kahden (2) viikon tallennusajaksi. Tallennuskapasiteetin mitoituksessa on huomioitava kameroiden lukumäärä kameroiden tuottaman kuvan koko kameroiden tuottamien kuvien määrä sekunnissa kameroiden käyttöaika vuorokaudessa tallenteiden maksimisäilytysaika. Tallenninta hallinnoidaan käyttöliittymällä, jolla pitää pystyä valvomaan kolmea kameraa samanaikaisesti. Järjestelmän pitää sallia samanaikainen valvonta ja tallennus ilman hidastumista. Kamera tallentaa liiketunnistuksen mukaan. Järjestelmän kuvien käyttöliittymänäkymien tulee olla käyttäjäkohtaisesti muokattavissa ja skaalattavissa näytöllä käyttöoikeuksien rajoissa samanaikaisesti esitettävien kuvien lukumäärän ja niiden sijainnin suhteen. Konfigurointia sekä käyttöä ja ylläpitoa varten tallennin varustetaan omalla paikallisnäytöllä, näppäimistöllä ja hiirellä. Asentaminen Tallennin asennetaan laitetelineeseen. Kaapelien ja komponenttien merkinnöissä noudatetaan kortin ST vaatimustasoa 2. T5504 Monitorit Kameravalvonnan kuvienkatselupisteitä on 1 kpl, kiinteistövalvomossa. Toiminta Monitorissa näkyvät kuvat ja kuvakierrot käydään läpi käyttäjän kanssa. Monitori-kamerayhdistelmien ominaisuudet on esitetty kameravalvontajärjestelmän kaaviossa.

10 TAHKONPOLUN KOULU Tekniset vaatimukset Monitorin tulee olla jatkuvaan valvontakäyttöön. Monitorin hankintaan liittyvät asiat käydään tilaajan kanssa. T5505 Kaapeloinnit Tähän urakkaan ei sisälly yleiskaapelointijärjestelmän toteuttamista. Yleiskaapelointipisteet on toteutettu erillisenä urakkana. Kameroiden liitäntä asennettuihin RJ45 rasioihin liitosjohdolla sisältyy urakkaan. Kaapelointi on toteutettu CAT6 mukaisesti, noudattaen standardia SFS-EN T5506 Valvontakamerat Kaikki asennettavat kamerat ovat digitaalisia ja niissä on IP-verkkoliitäntä. Toiminta Kameroiden valvonta-alueet on merkitty asennuspiirustuksiin. Kameroiden suuntauksen tarkastus yhdessä tilaajan edustajien kanssa sisältyy urakkaan. Tekniset vaatimukset Ulkotilojen kameroiden on oltava ilkivallan kestäviä ja niissä on oltava mekaaninen yö-päivätoiminto. IPverkkoliitäntäkameroiden sähkönsyöttö toteutetaan PoE-tekniikalla. Kameroiden kuvantallennus aktivoituu liiketunnistuksella. Kameroiden ohjelmointi suoritetaan käyttäjän edustajan antamien ohjeiden mukaisesti. Kameroiden tekniset vaatimukset on esitetty urakkatarjouspyynnössä.

11 TAHKONPOLUN KOULU Asentaminen Ulkotilojen seinään asennettavat kamerat varustetaan seinävarrella ja asennusadapterilla, ja ne liitetään viereen asennettavaan sisäverkon PoE rasiaan (IP67) standardin vaatimalla kaapelilla siten, että kaapeli (IP67) on suojattu hyvin. Kaapelia ei tule pystyä ottamaan rasiasta ilman erillistä työkalua. Sisätilojen kameroiden tietoliikennepistorasiat on asennettu alakaton yläpuolelle. Laadunvarmistus Järjestelmän kuvanlaatu varmistetaan Finanssialan Keskusliiton K-menetelmällä. T5507 Tietoliikenneyhteydet Järjestelmän tietoliikenneyhteydet ja tallennin- sekä verkkokameraliitännät toteutetaan rakennuksen yleiskaapelointijärjestelmällä. Uusia tietoliikenneyhteyksiä ei toteuteta. Tekniset vaatimukset Kameravalvontajärjestelmän laitteiden väliset yhteydet toteutetaan kohteen nykyistä yleiskaapelointijärjestelmää käyttäen omana, erillisenä verkkonaan. Järjestelmän komponentit ja niiden väliset liitännät esitetään kameravalvontajärjestelmän kaaviossa. T5508 Sähkönsyötöt Kameroiden sähkönsyöttö tulee lähiverkon yli PoE:lla 802.3af standardin mukaisesti. Janne Kuki suunnittelija Selkämaan Suunnittelu Oy Tomi Vähäkangas projektipäällikkö Selkämaan Suunnittelu Oy

12

13

SÄHKÖSUUNNITTELUOHJE ABLOY OS -KULUNVALVONTAJÄRJESTELMÄ

SÄHKÖSUUNNITTELUOHJE ABLOY OS -KULUNVALVONTAJÄRJESTELMÄ SÄHKÖSUUNNITTELUOHJE ABLOY OS -KULUNVALVONTAJÄRJESTELMÄ SÄHKÖSUUNNITTELUOHJE T520 KULUNVALVONTA- JÄRJESTELMÄ Yleiskuvaus ja toiminta 3 Purkutyöt ja tilapäisjärjestelyt 5 Pääte- ja oviluettelo 8 Kaaviot

Lisätiedot

YLIVIESKAN KAUPUNGINTALO KOKOUS- JA KONFERENSSIJÄRJESTELMÄ. akustiikka audiovisual melu. Sami Reina Toni Soininen

YLIVIESKAN KAUPUNGINTALO KOKOUS- JA KONFERENSSIJÄRJESTELMÄ. akustiikka audiovisual melu. Sami Reina Toni Soininen 161115-215 9.5.2017 YLIVIESKAN KAUPUNGINTALO KOKOUS- JA KONFERENSSIJÄRJESTELMÄ Sami Reina Toni Soininen Akukon Oy Hiomotie 19, 00380 HELSINKI Y-tunnus 0983772-0 Puh. 010 3200 700 akustiikka audiovisual

Lisätiedot

KEMIN KAUPUNGINTALON KAMERAVALVONTAJÄRJESTELMÄ

KEMIN KAUPUNGINTALON KAMERAVALVONTAJÄRJESTELMÄ KEMIN KAUPUNKI 6.11.2011 Tilapalvelu Valtakatu 26 TARJOUSPYYNTÖ 94100 KEMI KEMIN KAUPUNGINTALON KAMERAVALVONTAJÄRJESTELMÄ Pyydämme tarjoustanne oheisien liitteiden 1 ja 2 mukaisesta järjestelmästä kirjallisena

Lisätiedot

Eura kunta Koulukeskuksen paikoitusalue Valaistus Eura HANKINTASELOSTUS SÄHKÖ- JA TELETEKNISET JÄRJESTELMÄT

Eura kunta Koulukeskuksen paikoitusalue Valaistus Eura HANKINTASELOSTUS SÄHKÖ- JA TELETEKNISET JÄRJESTELMÄT Eura kunta Koulukeskuksen paikoitusalue Valaistus Eura HANKINTASELOSTUS SÄHKÖ- JA TELETEKNISET JÄRJESTELMÄT 02.06.2016 Muutos A 26.5.2017 Lisätty piha-alueen valaistus A0 YLEISTIEDOT KOHTEESTA... 2 A01

Lisätiedot

KEMIN KULTTUURIKESKUKSEN KAMERAVALVONTAJÄRJESTELMÄ

KEMIN KULTTUURIKESKUKSEN KAMERAVALVONTAJÄRJESTELMÄ KEMIN KAUPUNKI 28.11.2011 Tilapalvelu Valtakatu 26 94100 KEMI TARJOUSPYYNTÖ KEMIN KULTTUURIKESKUKSEN KAMERAVALVONTAJÄRJESTELMÄ Pyydämme tarjoustanne oheisien liitteiden 1 ja 2 mukaisesta järjestelmästä

Lisätiedot

Asunto Oy Iidesranta 1 Iidesranta 11 33100 TAMPERE SÄHKÖJÄRJESTELMÄKUVAUS

Asunto Oy Iidesranta 1 Iidesranta 11 33100 TAMPERE SÄHKÖJÄRJESTELMÄKUVAUS Asunto Oy Iidesranta 1 Iidesranta 11 33100 TAMPERE SÄHKÖJÄRJESTELMÄKUVAUS Tampere 27.08.2012 GRANLUND TAMPERE OY Arto Lehmus Työ 01762.P000 SISÄLLYSLUETTELO 0 SÄHKÖJÄRJESTELMÄT... 1 01 Yleistä... 1 02

Lisätiedot

Digitaalisen tallennuksen edelläkävijä

Digitaalisen tallennuksen edelläkävijä Digitaalisen tallennuksen edelläkävijä NUUO digitaalitallentimet edustavat analogisen ja IP-pohjaisen videovalvonnan uusinta teknologiaa. NUUO tarjoaa kehittyneitä ratkaisuja kameravalvonnan lisäksi myös

Lisätiedot

Kameravalvonta WEB kameroilla

Kameravalvonta WEB kameroilla Kameravalvonta WEB kameroilla Kuvassa on perus setti kameravalvonnasta "pöytä" asennuksena. Kuvan asennuksessa siihen on kytketty kaksi kameraa suoraan tallentimeen, samanlaisilla kaapeleilla millä tietokone

Lisätiedot

HEINÄVEDEN KUNTA Kenttätien perusparannus HEINÄVESI

HEINÄVEDEN KUNTA Kenttätien perusparannus HEINÄVESI HEINÄVEDEN KUNTA Kenttätien perusparannus HEINÄVESI KATUVALAISTUS b 12.5.2015 / HM a 7.4.2015 / HM Muutos Pvm/Tarkastanut Pvm/Hyväksynyt Pvm/Julkaissut Huomautukset 03.12.2013 / HM 1 Katuvalaistus 2 Piirustukset

Lisätiedot

Kameravalvonta ja muut järjestelmät viimeisin kehitys

Kameravalvonta ja muut järjestelmät viimeisin kehitys Kameravalvonta ja muut järjestelmät viimeisin kehitys Ympäristö & turvallisuuspäivät 28.-29.9.2016 Kylpylähotelli Rantasipi Aulanko Jari Takki Esityksen sisältö Kameravalvonta Muut turvajärjestelmät Hälytyksensiirto

Lisätiedot

Tarjouspyyntö. 1. Hankintayksikön yhteystiedot: 2. Hankinnan tiedot: Y-tunnus: Katu- tai postiosoite: Keskustie 9. Postinumero: 44800

Tarjouspyyntö. 1. Hankintayksikön yhteystiedot: 2. Hankinnan tiedot: Y-tunnus: Katu- tai postiosoite: Keskustie 9. Postinumero: 44800 Tarjouspyyntö: Tahkonpolun koulun kiinteistön kameravalvonta 1/6 Tarjouspyyntö 1. Hankintayksikön yhteystiedot: Hankintayksikön nimi: Pihtiputaan kunta Y-tunnus: 0243027-4 Katu- tai postiosoite: Keskustie

Lisätiedot

Kokonaisurakkamuotoisena. Suunnittelu/tulostus vaihe

Kokonaisurakkamuotoisena. Suunnittelu/tulostus vaihe 1(5) Tasopiirustusten laadinta RAU tilavarausten tarkastaminen Tarkistetaan yleissuunnitelman RAU tilavaraukset ja yhteensovitetaan se muiden tilavarausten kanssa. Tasopiirustukset Rakennuksen RAU- laitteiden

Lisätiedot

NIKKARINKUJA / VEISTÄMONTIE KIIMINKI

NIKKARINKUJA / VEISTÄMONTIE KIIMINKI KIIMINGIN KUNTA 28.2.2011 NIKKARINKUJA / VEISTÄMONTIE KIIMINKI Työkohtainen työselitys Täydentää julkaisua InfraRYL 2006 Infrarakentamisen yleiset laatuvaatimukset Osa 2 Järjestelmät ja täydentävät osat

Lisätiedot

Diplomityöseminaariesitys Ville-Matti Alho

Diplomityöseminaariesitys Ville-Matti Alho Internet-teknologian hyödyntäminen videovalvonnassa Diplomityöseminaariesitys 7.12.2004 Ville-Matti Alho Aihe: Internet-teknologian hyödyntäminen videovalvonnassa Valvoja: Prof. Timo O. Korhonen Ohjaaja:

Lisätiedot

1(4) SAKKY, SAVONIA, RAVINTOLA- JA AULATILOJEN MUUTOS, VAIHE 3 SÄHKÖTÖIDEN HANKINTAOHJE

1(4) SAKKY, SAVONIA, RAVINTOLA- JA AULATILOJEN MUUTOS, VAIHE 3 SÄHKÖTÖIDEN HANKINTAOHJE 1(4) SAKKY, SAVONIA, RAVINTOLA- JA AULATILOJEN MUUTOS, VAIHE 3 SÄHKÖTÖIDEN HANKINTAOHJE 1. RAKENNUSKOHDE JA YLEISOHJEET Rakennuskohde on Kuopiossa, Sammakkolammentie 2:ssa olevassa Hotelli Savonian ravintolassa.

Lisätiedot

837/ /2017 Tela SÄHKÖSELITYS

837/ /2017 Tela SÄHKÖSELITYS 837/10.03.02/2017 Tela 2.5.2017 39 SÄHKÖSELITYS SÄHKÖTOIMISTO RAIMO PEHKONEN OY Iitin kunta Kausalan koulu Äänentoisto- ja koulujärjestelmän uudistaminen 2017 12.04.2017 A. ESITIEDOT TYÖKOHDE JA SEN SIJAINTI

Lisätiedot

Anlix Engineering & Innovation Electricity & Fire Safety

Anlix Engineering & Innovation Electricity & Fire Safety Engineering & Innovation Electricity & Fire Safety Sähkö & paloturvallisuus konseptiin kuuluvat ratkaisut Innovaatiot ja niiden tuotteistaminen Oy Ajokoirantie 5B, 02940 Espoo +358 40 849 2224 pentti.kautto@anlix.fi

Lisätiedot

Maksniemen latuvalaistuksen saneeraus

Maksniemen latuvalaistuksen saneeraus Simon kunta 11.2.2014 Maksniemen latuvalaistuksen saneeraus Työkohtainen työselitys Täydentää julkaisua InfraRYL 2006 Infrarakentamisen yleiset laatuvaatimukset Osa 2 Järjestelmät ja täydentävät osat 1

Lisätiedot

JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI, RESERVIKOMPPANIAN ASEMAKAAVA-ALUE

JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI, RESERVIKOMPPANIAN ASEMAKAAVA-ALUE JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI, RESERVIKOMPPANIAN ASEMAKAAVA-ALUE VALAISTUKSEN RAKENTAMISEN TYÖSELITYS 20.5.2013 Järvenpään kaupunki työ nro 5582 Eltel Networks Oy työ nro JK-U382 SISÄLTÖ 1 VALAISTUS 1.1 Yleistä

Lisätiedot

Laadunhallinta turvaurakoinnissa Turvapätevyyspäivä 26.10.2011

Laadunhallinta turvaurakoinnissa Turvapätevyyspäivä 26.10.2011 Laadunhallinta turvaurakoinnissa Henkilö- ja yritysarviointi Seti Oy www.seti.fi Yrityksen luotettavuuden ja pätevyyden merkitys turvaurakoinnissa Mitä vaativampi toimitus, sitä tärkeämpää on rakennuttajalle

Lisätiedot

JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI, TUPALANKULMA VALAISTUKSEN RAKENTAMISEN TYÖSELITYS 4.5.2015. Järvenpään kaupunki työ 5667 Eltel Networks Oy työ JK-U416

JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI, TUPALANKULMA VALAISTUKSEN RAKENTAMISEN TYÖSELITYS 4.5.2015. Järvenpään kaupunki työ 5667 Eltel Networks Oy työ JK-U416 JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI, TUPALANKULMA VALAISTUKSEN RAKENTAMISEN TYÖSELITYS 4.5.2015 Järvenpään kaupunki työ 5667 Eltel Networks Oy työ JK-U416 SISÄLTÖ 1 VALAISTUS 1.1 Yleistä 1.2 Työselityksen käyttöalue 1.3

Lisätiedot

Uudet betoninormit ja eurooppalaiset betonielementtirakentamista koskevat tuotestandardit

Uudet betoninormit ja eurooppalaiset betonielementtirakentamista koskevat tuotestandardit Uudet betoninormit ja eurooppalaiset betonielementtirakentamista koskevat tuotestandardit - Mitä betoninormeihin (rakentamiskokoelmaan) jää jäljelle - Mitä suunnittelijan tulee tietää tuotestandardeista

Lisätiedot

KASAVUOREN KOULUKESKUS KESKUSKEITTIÖN PERUSKORJAUS Kasavuorentie 1 02700 Kauniainen

KASAVUOREN KOULUKESKUS KESKUSKEITTIÖN PERUSKORJAUS Kasavuorentie 1 02700 Kauniainen KASAVUOREN KOULUKESKUS KESKUSKEITTIÖN PERUSKORJAUS Kasavuorentie 1 02700 Kauniainen Hankesuunnitteluvaiheen rakennustapaselostus, sähkö Asiakirja n:o H0002 Projekti n:o 05009.P029 Viimeisin muutos Laadittu

Lisätiedot

Markkinoiden helpoin ja käytännöllisin IP Kamera

Markkinoiden helpoin ja käytännöllisin IP Kamera No.1. Plug and Play IP Kamera Markkinoiden helpoin ja käytännöllisin IP Kamera Helppo Käyttäjän ei tarvitse tietää mitään verkkotekniikasta eikä tehdä mitään asetuksia tai porttiohjauksia reitittimeen.

Lisätiedot

MD-1 ASENNUSOHJE. 20 ma virtasilmukka / RS-232 muunnin

MD-1 ASENNUSOHJE. 20 ma virtasilmukka / RS-232 muunnin Labkotec Oy Myllyhaantie 6 33960 PIRKKALA Vaihde: 029 006 260 Fax: 029 006 1260 11.02.2010 Sähköposti: info@labkotec.fi Internet: www.labkotec.fi 1/5 20 ma virtasilmukka / RS-232 muunnin ASENNUSOHJE Copyright

Lisätiedot

IPC3 1.3 Mega-Pixel / Moniprofiili IP -kamera

IPC3 1.3 Mega-Pixel / Moniprofiili IP -kamera IPC3 1.3 Mega-Pixel / Moniprofiili IP -kamera Ver. 1.0 Pika-asennusohje Sisältö 1. Laitevaatimukset...3 2. Laitteen Asennus...4 2.1 IP kameran Liitännät...4 2.2 IP kameran asennus...4 3. IP -Kameran hallinta...6

Lisätiedot

Miksi ABLOY CLIQ etähallintajärjestelmä?

Miksi ABLOY CLIQ etähallintajärjestelmä? ABLOY CLIQ avainten ohjelmoitava etähallintajärjestelmä 11.02.10 1 An ASSAABLOY Group brand Miksi ABLOY CLIQ etähallintajärjestelmä? Mahdollistaa avainten hallinnan maantieteellisesti laajoissa tai suurissa

Lisätiedot

Joensuun sairaalan VIRVE-verkon hankinta

Joensuun sairaalan VIRVE-verkon hankinta Joensuun sairaalan VIRVE-verkon hankinta Hannu Tuomainen Sähköinsinööri Miksi rakennettiin Lisääntynyt Virven käyttö hoitotyössä Paljon katvealueita energiatehokkuuden mukanaan tuomat kuuluvuusongelmat

Lisätiedot

Ajoneuvoliikkeiden omaisuusrikostentorjuntaohje

Ajoneuvoliikkeiden omaisuusrikostentorjuntaohje Ajoneuvoliikkeiden omaisuusrikostentorjuntaohje 2008 1 2 SISÄLLYSLUETTELO sivu 1. Liikkeiden omaisuusrikostentorjunta... 3 2. Rakenteellinen murtosuojaus ja ulkoalueet... 3 3. Valvontajärjestelmät... 3

Lisätiedot

Sisäverkkojen saneeraus ja viranomaismääräysten huomioiminen taloyhtiöissä

Sisäverkkojen saneeraus ja viranomaismääräysten huomioiminen taloyhtiöissä Sisäverkkojen saneeraus ja viranomaismääräysten huomioiminen taloyhtiöissä Ravintola Nallikari, Oulu 22.9.2015 / Ari Kurkela Julkinen 1 Esityksen sisältö Vanhat sisäverkkomallit Sisäverkot 1.1.2015 alkaen

Lisätiedot

RAJAKYLÄN KOULUI, 1-vaihe, PERUSKORJAUS AV-HANKINTAAN LIITTYVIÄ MUITA VAATIMUKSIA

RAJAKYLÄN KOULUI, 1-vaihe, PERUSKORJAUS AV-HANKINTAAN LIITTYVIÄ MUITA VAATIMUKSIA OULUN KAUPUNKI 1 (5) RAJAKYLÄN KOULUI, 1-vaihe, PERUSKORJAUS AV-HANKINTAAN LIITTYVIÄ MUITA VAATIMUKSIA Yleistä Av-laitetoimittaja sitoutuu suorittamaan sovittua urakkasummaa vastaan tämän asiakirjan, tarjouspyynnön

Lisätiedot

Tieto- ja tietoliikennetekniikan ammattitutkinnon perusteet (OPH ) Tutkinnon osa

Tieto- ja tietoliikennetekniikan ammattitutkinnon perusteet (OPH ) Tutkinnon osa Tieto- ja tietoliikennetekniikan ammattitutkinnon perusteet 1.1.2018 (OPH-2653-2017) Tutkinnon osa Lyhyt kuvaus Tilauskoodi 1. Tietokonejärjestelmät (30 osp) tietokonejärjestelmän sekä laitteistojen asennukset.

Lisätiedot

KIRKKONUMMEN KUNTA. Kameravalvontajärjestelmien nykytilanne ja toimintamalliehdotukset 30.12.2011

KIRKKONUMMEN KUNTA. Kameravalvontajärjestelmien nykytilanne ja toimintamalliehdotukset 30.12.2011 KIRKKONUMMEN KUNTA Kameravalvontajärjestelmien nykytilanne ja toimintamalliehdotukset Y-tunnus 2009411-2 1/6 Yleistä Tehtävänämme on ollut tarkastella ja katselmoida kunnan eri kiinteistöjen kameravalvontajärjestelmiä.

Lisätiedot

HEINÄVEDEN KUNTA Katuvalaistuksen uusiminen 2016 HEINÄVESI

HEINÄVEDEN KUNTA Katuvalaistuksen uusiminen 2016 HEINÄVESI HEINÄVEDEN KUNTA Katuvalaistuksen uusiminen 2016 HEINÄVESI Muutos Pvm/Tarkastanut Pvm/Hyväksynyt Pvm/Julkaissut Huomautukset 10.02.2016 / HM 1 Katuvalot 2 Piirustukset Heinäveden kunta uusii nykyisiä elohopeahöyrylampuilla

Lisätiedot

TARKASTUSMENETTELYLLÄ SAVUNPOISTO HALLINTAAN. 10_12_2009_Timo Salmi

TARKASTUSMENETTELYLLÄ SAVUNPOISTO HALLINTAAN. 10_12_2009_Timo Salmi TARKASTUSMENETTELYLLÄ SAVUNPOISTO HALLINTAAN Savunhallintaprojekti 12/2008 03/2010 Status 1. Savunhallintalaitteistojen määrittely ja kartoitus valmis 2. Savunhallintalaitteiden tarkastustoiminnan nykytilanne

Lisätiedot

LVI-työselitys HATTULAN SEURAKUNTA VIRASTO- JA SEURAKUNTATALO. Ulkopuoliset viemäriputket 09.06.2015

LVI-työselitys HATTULAN SEURAKUNTA VIRASTO- JA SEURAKUNTATALO. Ulkopuoliset viemäriputket 09.06.2015 LVI-työselitys HATTULAN SEURAKUNTA VIRASTO- JA SEURAKUNTATALO Ulkopuoliset viemäriputket 09.06.2015 HATTULAN SEURAKUNTA LVI SISÄLLYSLUETTELO 1 YLEISTÄ 1 1.1 RAKENNUSKOHDE 1 1.3 SUUNNITTELIJAT 1 1.4 HANKINNAN

Lisätiedot

Kokonaisurakkamuotoisena. Valitse urakkamuodon oletuslaajuus tai projektikohtainen laajuus X

Kokonaisurakkamuotoisena. Valitse urakkamuodon oletuslaajuus tai projektikohtainen laajuus X 1/(5) Liite 2.1 (LVI) tarkennukset LVI-suunnittelutehtävien laajuuteen eri hankintamuodoissa. Liittyy kohtien G 6.1, G 6.2 (toteutusta palvelevat Tehtävät Tulosteet Alue- ja asemapiirustusten laadinta

Lisätiedot

TUTA Q2 Tallentava valvontakamera Asennusohje

TUTA Q2 Tallentava valvontakamera Asennusohje TUTA Q2 Tallentava valvontakamera Asennusohje 1.02 Version 1.8.2011 Uusin versio tästä käsirkirjasta löytyy internet-osoitteesta: http://www.microdata.fi/pdf/tuta/tuta-q2_kasikirja.pdf Copyright 2011 Microdata

Lisätiedot

Huitisten kaupunki Katuvalotyöt 2018 Vallihaudankatu, Vartiokatu

Huitisten kaupunki Katuvalotyöt 2018 Vallihaudankatu, Vartiokatu SÄH 1816-4 Huitisten kaupunki Katuvalotyöt 2018 Vallihaudankatu, Vartiokatu RAKENNUSSUUNNITELMA TIEVALAISTUS TYÖKOHTAINEN TYÖSELITYS 33600 1 Yleistä Hankinnan laajuus käsittää oheisten suunnitelma-asiakirjojen

Lisätiedot

instakon oy AS OY POHJANSÄDE HELSINKI SÄHKÖTYÖSELOSTUS Linnoitustie 5, Espoo, Puh s-posti:

instakon oy AS OY POHJANSÄDE HELSINKI SÄHKÖTYÖSELOSTUS Linnoitustie 5, Espoo, Puh s-posti: AS OY POHJANSÄDE HELSINKI SÄHKÖTYÖSELOSTUS Jouni Snygg/Markku Järvinen 2(7) SÄHKÖSELOSTUS AS OY POHJANSÄDE SISÄLLYSLUETTELO H2 JAKELUJÄRJESTELMÄT... 4 H21 Sähkön liittyminen... 4 H221 Sähkömittaus... 4

Lisätiedot

AUTOMAATTISTEN SAMMUTUSLAITTEISTOJEN SUUNNITTELUTOIMISTO

AUTOMAATTISTEN SAMMUTUSLAITTEISTOJEN SUUNNITTELUTOIMISTO AUTOMAATTISTEN SAMMUTUSLAITTEISTOJEN SUUNNITTELUTOIMISTO 2017 1 Automaattisten sammutuslaitteistojen suunnittelutoimisto Sisällysluettelo 1 Tarkoitus... 2 2 Menettely... 2 3 Vaatimukset... 2 3.1 Suunnitteluohjeet...

Lisätiedot

Kamera. Mini Dome -verkkokamera. Pikakäyttöohje---suomi. Tämä pikaohje koskee kohteita DS-2CD2312-I5, DS-2CD2332-I5 UD.

Kamera. Mini Dome -verkkokamera. Pikakäyttöohje---suomi. Tämä pikaohje koskee kohteita DS-2CD2312-I5, DS-2CD2332-I5 UD. Kamera Mini Dome -verkkokamera Pikakäyttöohje---suomi Tämä pikaohje koskee kohteita DS-2CD2312-I5, DS-2CD2332-I5 UD.6L0201B1256A01EU 1 Tietoja säädöksistä Mini Dome -verkkokamera Pikakäyttöohje EU:n vaatimustenmukaisuusvakuutus

Lisätiedot

Rakentamismääräyskokoelman B-sarja sisältö. Materiaalikohtaiset ohjeet B2 Betonirakenteet erityisasiantuntija Tauno Hietanen Rakennusteollisuus RT

Rakentamismääräyskokoelman B-sarja sisältö. Materiaalikohtaiset ohjeet B2 Betonirakenteet erityisasiantuntija Tauno Hietanen Rakennusteollisuus RT Rakentamismääräyskokoelman B-sarja sisältö Materiaalikohtaiset ohjeet B2 Betonirakenteet erityisasiantuntija Rakennusteollisuus RT RakMK luotiin 1970 luvun jälkipuoliskolla Rakennusteollisuus RT ry 2 Rakennusteollisuus

Lisätiedot

T-110.5610 TOIMITILATURVALLISUUS. - Videovalvontajärjestelmä. Harri Koskenranta 25.4.06

T-110.5610 TOIMITILATURVALLISUUS. - Videovalvontajärjestelmä. Harri Koskenranta 25.4.06 T-110.5610 TOIMITILATURVALLISUUS - Videovalvontajärjestelmä Harri Koskenranta 25.4.06 T-110.5610 Koskenranta 1 SUOJAUKSET UHKAT VAHINGOT TURVALLISUUSVALVONTA T-110.5610 Koskenranta 2 VIDEOVALVONTA / KAMERAVALVONTA

Lisätiedot

Lue huolella koko käyttöohje ennen tuotteen käyttöönottoa. Muista säästää käyttöohje tulevaisuuden varalle TURVALLISUUSTIETOJA

Lue huolella koko käyttöohje ennen tuotteen käyttöönottoa. Muista säästää käyttöohje tulevaisuuden varalle TURVALLISUUSTIETOJA Lue huolella koko käyttöohje ennen tuotteen käyttöönottoa. Muista säästää käyttöohje tulevaisuuden varalle Pidätämme kaikki oikeudet teknisten tietojen muutoksiin, emme myöskään vastaa mahdollisista teksti

Lisätiedot

Paloilmoitin- ja sammutuslaitteistoasetusten valmistelu. Keskustelutilaisuudet ja 28.9.

Paloilmoitin- ja sammutuslaitteistoasetusten valmistelu. Keskustelutilaisuudet ja 28.9. Paloilmoitin- ja sammutuslaitteistoasetusten valmistelu Keskustelutilaisuudet 13.9. ja 28.9. Keskustelutilaisuuden ohjelma 1) Yleistä asetusten valmistelusta 2) Laitteiden vaatimukset 3) Laitteiston toteutus

Lisätiedot

7,(/$,726 88'(10$$1Ã7,(3,,5, 9$/7$7,(1ÃÃ/,,.(11(7(/(0$7,,..$Ã9b/,//bÃ.(+bÃ,,,ÃÃ.(5$9$ .$$3(/2,17, 7<g.2+7$,1(1Ã7<g6(/,7<6

7,(/$,726 88'(10$$1Ã7,(3,,5, 9$/7$7,(1ÃÃ/,,.(11(7(/(0$7,,..$Ã9b/,//bÃ.(+bÃ,,,ÃÃ.(5$9$ .$$3(/2,17, 7<g.2+7$,1(1Ã7<g6(/,7<6 1 7,(/$,726 88'(10$$1Ã7,(3,,5, 9$/7$7,(1ÃÃ/,,.(11(7(/(0$7,,..$Ã9b/,//bÃ.(+bÃ,,,ÃÃ.(5$9$.$$3(/2,17, 7

Lisätiedot

Töiden arvioitu aloitus on ja arvioitu kestoaika viikkoa. Töiden päätoteuttajana toimii: ja yhteyshenkilönä toimii : Sähköurakoitsija: Y-tunnus

Töiden arvioitu aloitus on ja arvioitu kestoaika viikkoa. Töiden päätoteuttajana toimii: ja yhteyshenkilönä toimii : Sähköurakoitsija: Y-tunnus 1 ASUNTO-OSAKEYHTIÖLAIN MUKAINEN ILMOITUS TEHTÄVISTÄ KUNNOSSAPITOTÖISTÄ MUUTOSTÖISTÄ Asunto-osakeyhtiö Osoite Huoneistossa tehtävistä kunnossapito- ja muutostöistä on esitetty toimenpiteet liitteenä olevassa

Lisätiedot

AJONEUVOLIIKKEIDEN OMAISUUSRIKOSTORJUNTA

AJONEUVOLIIKKEIDEN OMAISUUSRIKOSTORJUNTA AJONEUVOLIIKKEIDEN OMAISUUSRIKOSTORJUNTA TURVALLISUUSOHJE 2016 1 Ajoneuvoliikkeiden omaisuusrikostorjunta Sisällysluettelo 1 Liikkeiden omaisuusrikostentorjunta... 2 2 Rakenteellinen murtosuojaus ja ulkoalueet...

Lisätiedot

ASENNUS JA LIITÄNNÄT, NÄYTTÖTAULU EFI-TAF

ASENNUS JA LIITÄNNÄT, NÄYTTÖTAULU EFI-TAF ASENNUS JA LIITÄNNÄT, NÄYTTÖTAULU EFI-TAF YLEISTÄ Digitaalinen näyttötaulu on elektroninen alusta, joka korvaa paperille merkityt tiedot kerrostalojen auloissa. Kolme : - Kaksi mallia asennettavaksi sisälle:

Lisätiedot

Dahua NVR4104/4108-P-4KS2

Dahua NVR4104/4108-P-4KS2 1 Dahua NVR4104/4108-P-4KS2 Dahua NVR4000-4KS2 on ensimmäinen Lite-sarjan tallennin joka tukee 4K resoluutiota ja H.265 videopakkausta. Tämä lite-sarjan tallennin tarjoaa jopa 8Mp kuvatarkkuuden. Tallennin

Lisätiedot

Suunnittelu / Asennusohjeet

Suunnittelu / Asennusohjeet Suunnittelu / Asennusohjeet Versio 1.0 (041110) Sisältö 1 PERUSTA 2 2 SUUNNITTELU 2 2.1 Esisuunnittelu 2 2.1.1 Järjestelmän laajuus 2 2.1.2 Toimintakuvaukset 2 2.2 Komponenttien sijoitukset 3 2.2.1 Tasopiirustukset

Lisätiedot

LUOVUTUSKANSIOT JA HUOLTOKIRJA

LUOVUTUSKANSIOT JA HUOLTOKIRJA 1 (5) 11.1.2018 LUOVUTUSKANSIOT JA HUOLTOKIRJA Luovutuskansiot Luovutuskansioita luovutetaan Tilaajalle 2 sarjaa. Ennen Tilaajalle luovutusta kansiot toimitetaan suunnittelijoille tarkastusta varten. Kansiot

Lisätiedot

SÄHKÖSUUNNITTELUOHJE ABLOY OPTIMA

SÄHKÖSUUNNITTELUOHJE ABLOY OPTIMA SÄHKÖSUUNNITTELUOHJE ABLOY OPTIMA SÄHKÖSUUNNITTELUOHJE ABLOY OPTIMA -JÄRJESTELMÄ Suunnittelussa huomioitavaa 3 Stand alone 3 Offline 3 Update on card 4 Wireless 4 Kytkentäkaavio 5 ABLOY OPTIMA - JÄRJESTELMÄ

Lisätiedot

Määräys 25 E/2008 M kiinteistön sisäjohtoverkosta vaikuttaa myös antenniasennuksiin

Määräys 25 E/2008 M kiinteistön sisäjohtoverkosta vaikuttaa myös antenniasennuksiin Määräys 25 E/2008 M kiinteistön sisäjohtoverkosta vaikuttaa myös antenniasennuksiin Toiminnanjohtaja Tauno Hovatta Satelliitti- ja antenniliitto SANT ry sant@sant.fi www.sant.fi 12.11.2009 Satelliitti-

Lisätiedot

Tila arkistointinumerolle Tila arkistointinumerolle Tila arkistointinumerolle. Tekninen toimi Tilakeskus

Tila arkistointinumerolle Tila arkistointinumerolle Tila arkistointinumerolle. Tekninen toimi Tilakeskus OHJE 1 (5) 31.8.2011 rev2 LUOVUTUSKANSIOT JA HUOLTOKIRJA Luovutuskansiot Luovutuskansioita luovutetaan Tilaajalle 3 sarjaa. Ennen Tilaajalle luovutusta kansiot toimitetaan suunnittelijoille tarkastusta

Lisätiedot

BRAVIDA SERVICE PROSESSITEOLLISUUS Työ 61311610591 Piir. n:o 01 SÄHKÖTYÖSELOSTUS AKAAN KAUPUNKI NAHKIALAN KOULU

BRAVIDA SERVICE PROSESSITEOLLISUUS Työ 61311610591 Piir. n:o 01 SÄHKÖTYÖSELOSTUS AKAAN KAUPUNKI NAHKIALAN KOULU 1(7) BRAVIDA SERVICE PROSESSITEOLLISUUS Työ 61311610591 Piir. n:o 01 Jouko Koskinen 21.6.2016 Hämeentie 64 37800 AKAA Puh. 0207571300 SÄHKÖTYÖSELOSTUS AKAAN KAUPUNKI NAHKIALAN KOULU KORJAUS JA MUUTOSTYÖ

Lisätiedot

1 YLEISKUVAUS... 2. 1.1 Valokaistaliittymä... 2. 1.2 Palvelun rajoitukset... 2 2 PALVELUKOMPONENTIT... 3. 2.1 Päätelaite... 3. 2.2 Nopeus...

1 YLEISKUVAUS... 2. 1.1 Valokaistaliittymä... 2. 1.2 Palvelun rajoitukset... 2 2 PALVELUKOMPONENTIT... 3. 2.1 Päätelaite... 3. 2.2 Nopeus... Palvelukuvaus 1 Sisällysluettelo 1 YLEISKUVAUS... 2 1.1 Valokaistaliittymä... 2 1.2 Palvelun rajoitukset... 2 2 PALVELUKOMPONENTIT... 3 2.1 Päätelaite... 3 2.2 Nopeus... 3 2.3 IP- osoitteet... 3 3 TOIMITUS

Lisätiedot

SAVUNPOISTOSUUNNITELMA

SAVUNPOISTOSUUNNITELMA SAVUNPOISTOSUUNNITELMA 25.5.2016 Muutos kappaleessa 5. Savunpoistopuhaltimien mallit muutettu. K.osa/Kylä Kortteli/Tila Tontti/rno Rakennustoimenpide Asiakirjan nimi Juoks.no SANEERAUS SAVUNPOISTOSUUNNITELMA

Lisätiedot

Täydellinen kameravalvontajärjestelmä

Täydellinen kameravalvontajärjestelmä Täydellinen kameravalvontajärjestelmä Ominaisuudet Erittäin helppo oppia ja käyttää Tukee useita megapikselikameroita Vapaasti muokattavat kameranäkymät Rajattomasti käyttäjiä yksilöidyin oikeuksin Monipuolinen

Lisätiedot

TARJOUS TURVALLISUUSPALVELUISTA TURUN KAUPUNKI, KIINTEISTÖLIIKELAITOS / RUISSALON TELAKKA

TARJOUS TURVALLISUUSPALVELUISTA TURUN KAUPUNKI, KIINTEISTÖLIIKELAITOS / RUISSALON TELAKKA TARJOUS TURVALLISUUSPALVELUISTA TURUN KAUPUNKI, KIINTEISTÖLIIKELAITOS / RUISSALON TELAKKA 1 (5) Turun Kaupunki Kiinteistöliikelaitos Tonttipäällikkö Timo Laiho Yliopistonkatu 27 20100 Turku ISS Turvallisuusratkaisu

Lisätiedot

JALM RK RK JALM Alkuperäinen kopio

JALM RK RK JALM Alkuperäinen kopio Työmäärittely Pöyry Finland Oy Juhan Herttuan puistokatu 21 20100 Turku Kotipaikka Vantaa Y-tunnus 0625905-6 Puh. 010 33320 www.poyry.com Päiväys 28.2.2018 101005338-I0002 Viite 101005338 Sivu 1 (7) LAPINLAHDEN

Lisätiedot

TEKA-valvontakamerat. koti- ja mökkikäyttöön sekä pienyritysten valvontatarpeisiin. tools not toys. visisystems.fi

TEKA-valvontakamerat. koti- ja mökkikäyttöön sekä pienyritysten valvontatarpeisiin. tools not toys. visisystems.fi TEKA-valvontakamerat koti- ja mökkikäyttöön sekä pienyritysten valvontatarpeisiin 4/8/16 kanavaiset, kehittyneet videotallentimet HDMI ulostulolla. 4/8 x 600 TVL korkearesoluutioiset kamerat Helppo nettikäyttö

Lisätiedot

OPINTOJAKSO K0094 Integroidut järjestelmät 2ov

OPINTOJAKSO K0094 Integroidut järjestelmät 2ov OPINTOJAKSO K0094 Integroidut järjestelmät 2ov Sähkötekniset tietojärjestelmät, pakollinen sähkö-sv. Opiskelija perehtyy väyläpohjaisiin hajautettuihin avoimiin rakennusautomaatio-järjestelmiin.opiskeija

Lisätiedot

Sähköautojen latausjärjestelmien suunnitteluohje

Sähköautojen latausjärjestelmien suunnitteluohje 1/3 Sähköautojen latausjärjestelmien suunnitteluohje Tämä ohje on laadittu Helsingin kaupungin Asuntotuotantoyksikölle sähköautojen latausjärjestelmien suunnittelua varten. Tässä suunnitteluohjeessa on

Lisätiedot

Todisteet kaiken varalta

Todisteet kaiken varalta 30 Videotallennin UUTTA Todisteet kaiken varalta Täpäristä tilanteista voi olla hyvä saada tallenne. Uusi videotallennin PerfectView REC 400 tarjoaa tähän monia mahdollisuuksia. Kompaktin laitteen avulla

Lisätiedot

Foscam kameran asennus ilman kytkintä/reititintä

Foscam kameran asennus ilman kytkintä/reititintä Foscam kameran asennus ilman kytkintä/reititintä IP laitteiden asennus tapahtuu oletusarvoisesti käyttäen verkkokaapelointia. Kaapeli kytketään kytkimeen tai suoraan reittimeen, josta laite saa IP -osoitetiedot,

Lisätiedot

Talotekniikan toiminnanvarmistus. Säätö ja toiminnanvarmistus ohjekortti alustus Tomi Jäävirta Mikko Niskala

Talotekniikan toiminnanvarmistus. Säätö ja toiminnanvarmistus ohjekortti alustus Tomi Jäävirta Mikko Niskala Talotekniikan toiminnanvarmistus Säätö ja toiminnanvarmistus ohjekortti alustus Tomi Jäävirta Mikko Niskala Tarkoitus Osa Kuivaketju10 projektia Sisältöä talotekniikan toiminnanvarmistus ohjekorttiin.

Lisätiedot

PJU osuuden projektisuunnitelma -malli

PJU osuuden projektisuunnitelma -malli Projektinjohtourakkaosuus PJU osuuden projektisuunnitelma - 12.8.2015 2 (7) Sisällysluettelo 1 PROJEKTISUUNNITELMAN TARKOITUS... 4 2 URAKAN YLEISTIEDOT... 4 3 URAKANORGANISAATIO... 4 4 PROJEKTIN TAVOITTEET

Lisätiedot

Laajennusmoduuli EM 111 Typ E20/F20/Jxx FIN. Asennus- ja käyttöohje

Laajennusmoduuli EM 111 Typ E20/F20/Jxx FIN. Asennus- ja käyttöohje Laajennusmoduuli EM 111 Typ E20/F20/Jxx FIN Asennus- ja käyttöohje 1. Symbolien selitykset 2. Sisällysluettelo Ohje 1. Symbolien selitykset.........2 2. Sisällysluettelo..............2 3. Yleisiä turvallisuusohjeita.....3

Lisätiedot

30 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

30 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 (5) Näytön kuvaus: Opiskelija osoittaa osaamisensa ammattiosaamisen näytössä toimimalla alan työtehtävissä. Työtä tehdään siinä laajuudessa, että osoitettava osaaminen vastaa kattavasti

Lisätiedot

Asunto-osakeyhtiö: Valvoja tarkastaa tehdyn työn ja tekee siitä tarkastuspöytäkirjan sekä dokumentoi työn. Töiden aloitus on ja arvioitu kestoaika

Asunto-osakeyhtiö: Valvoja tarkastaa tehdyn työn ja tekee siitä tarkastuspöytäkirjan sekä dokumentoi työn. Töiden aloitus on ja arvioitu kestoaika ASUNTO-OSAKEYHTIÖLAIN MUKAINEN ILMOITUS TEHTÄVISTÄ KUNNOSSAPITOTÖISTÄ MUUTOSTÖISTÄ Asunto-osakeyhtiö: Huoneistossa tehtävistä kunnossapito- ja muutostöistä on esitetty toimenpiteet liitteenä olevassa neljäosaisessa

Lisätiedot

Tukesin selvitys äänievakuointi- ja kuulutusjärjestelmistä. Karoliina Puolanne, Tukes 26.11.2008 Pelastustoimen ajankohtaispäivät 26.-27.11.

Tukesin selvitys äänievakuointi- ja kuulutusjärjestelmistä. Karoliina Puolanne, Tukes 26.11.2008 Pelastustoimen ajankohtaispäivät 26.-27.11. Tukesin selvitys äänievakuointi- ja kuulutusjärjestelmistä Karoliina Puolanne, Tukes 26.11.2008 Pelastustoimen ajankohtaispäivät 26.-27.11.2008 Selvitysprojektin taustaa Laki pelastustoimen t laitteista

Lisätiedot

KAUPAN TURVALLISUUSPÄIVÄ Turvatekniikka ja sen luomat mahdollisuudet Jan Hietanen

KAUPAN TURVALLISUUSPÄIVÄ Turvatekniikka ja sen luomat mahdollisuudet Jan Hietanen KAUPAN TURVALLISUUSPÄIVÄ 8.10.2013 Turvatekniikka ja sen luomat mahdollisuudet Jan Hietanen Päivän aiheet Turvallisuuspiste Suomi Oy Turvajärjestelmät nyt ja tulevaisuudessa Analogisen ja ip-kameran erovaisuudet

Lisätiedot

I T. SurePath. Järjestelmä on täysin yhteensopiva kaikkien DALI hyväksyttyjen turva- ja poistumistievalojen kanssa.

I T. SurePath. Järjestelmä on täysin yhteensopiva kaikkien DALI hyväksyttyjen turva- ja poistumistievalojen kanssa. SurePath Järjestelmä on täysin yhteensopiva kaikkien DALI hyväksyttyjen turva- ja poistumistievalojen kanssa. SurePath on DALI pohjainen turvavalaistuksen valontajärjestelmä joka tarjoaa täysin yhteensopivan

Lisätiedot

10 yleisintä kysymystä kameravalvonnasta

10 yleisintä kysymystä kameravalvonnasta 10 yleisintä kysymystä kameravalvonnasta Ari Räty, tekninen johtaja, Demon Turvallisuus Oy 1: Miten toimittamanne kamerat näkevät pimeässä? Kameran kuvaus perustuu kohteesta heijastuvaan valoon. Ellei

Lisätiedot

Teknisiä käsitteitä, lyhenteitä ja määritelmiä

Teknisiä käsitteitä, lyhenteitä ja määritelmiä Teknisiä käsitteitä, lyhenteitä ja määritelmiä Yleistä Asuinkiinteistön monipalveluverkko Asuinkiinteistön viestintäverkko, joka välittää suuren joukon palveluja, on avoin palveluille ja teleyritysten

Lisätiedot

Ajankohtaista säädösrintamalta

Ajankohtaista säädösrintamalta Ajankohtaista säädösrintamalta Kirsi Rajaniemi Pelastusviranomaisten ajankohtaispäivät, 19.-20.11.2013 Helsinki Valmisteilla asetukset paloilmoittimista ja automaattisista sammutuslaitteistoista Lausunnolle

Lisätiedot

Verkkosivun käyttöohje

Verkkosivun käyttöohje Verkkosivun käyttöohje GOLD RX, PX, CX, SD, ohjelmaversio.. Yleistä Koneessa on sisäinen verkkopalvelin, joka mahdollistaa koneen valvonnan, asetusten teon ja arvojen muuttamisen.. Kytkentä Tietokone ja

Lisätiedot

COLIBRI KAMERAVALVONTA. Teemme elämästäsi turvallisempaa

COLIBRI KAMERAVALVONTA. Teemme elämästäsi turvallisempaa COLIBRI KAMERAVALVONTA Teemme elämästäsi turvallisempaa Colibri-tuoteperheellä erittäin hyvä hinta-laatusuhde Uudistimme analogisesta kameravalvonnasta tunnetuksi tulleen Colibri tuotemerkkimme. Tuotevalikoima

Lisätiedot

HiWATCH KAMERAVALVONTA PK-YRITYKSIIN JA KOTEIHIN. Ammattitasoinen valvonta helposti

HiWATCH KAMERAVALVONTA PK-YRITYKSIIN JA KOTEIHIN. Ammattitasoinen valvonta helposti HiWATCH KAMERAVALVONTA PK-YRITYKSIIN JA KOTEIHIN Ammattitasoinen valvonta helposti TÄYDELLINEN VALIKOIMA TUOTTEITA IP-VERKKOIHIN TAI ANALOGISTEN JÄRJESTELMIEN PÄIVITYKSEEN SEKÄ ETÄOHJELMISTOT NÄIDEN HALLINTAAN.

Lisätiedot

Kamera. Dome-verkkokamera. Pikakäyttöohje suomi

Kamera. Dome-verkkokamera. Pikakäyttöohje suomi Kamera Dome-verkkokamera Pikakäyttöohje suomi Tämä pikaohje koskee kohteita DS-2CD4312F-(I)(Z)(H)(S), DS-2CD4312FWD-(I)(Z)(H)(S), DS-2CD4324F-(I)(Z)(H)(S), DS-2CD4332FWD-(I)(Z)(H)(S) UD.6L0201B1183A01EU

Lisätiedot

Unira Oy. Risto Almonkari Tavolantie 718 09430 Saukkola gsm: 0400-441066 risto.almonkari@unira.fi www.unira.fi

Unira Oy. Risto Almonkari Tavolantie 718 09430 Saukkola gsm: 0400-441066 risto.almonkari@unira.fi www.unira.fi Unira Oy Risto Almonkari Tavolantie 718 09430 Saukkola gsm: 0400-441066 risto.almonkari@unira.fi www.unira.fi Yhteistyöllä! Vanha japanilainen tapa neuvotella on sellainen, että osapuolet istuvat samalla

Lisätiedot

TURVAVALAISTUKSEN DOKUMENTIT

TURVAVALAISTUKSEN DOKUMENTIT TURVAVALAISTUKSEN DOKUMENTIT POISTUMISREITTIVALAISTUS KUNNOSSAPITO-OHJELMA HUOLTOPÄIVÄKIRJA KÄYTTÖÖNOTTOTARKASTUS- PÖYTÄKIRJA 08/07 VOT6502 2 Poistumisreittivalaistuksen kunnossapito-ohjelma Poistumisreitin

Lisätiedot

Valaistussaneerauksen Toimivuus- ja tuotevaatimukset 29.2.2012

Valaistussaneerauksen Toimivuus- ja tuotevaatimukset 29.2.2012 Valaistussaneerauksen Toimivuus- ja tuotevaatimukset 29.2.2012 UO Liite 1 1 Sisältö 1 URAKAN MÄÄRITTELY 1 1.1 Valaistavat tieosat ja valaistusluokat 1 1.2 Purettavat valaistukset 1 2 TOIMINNALLISET LAATUVAATIMUKSET

Lisätiedot

Turvavalaistuksen kaapelointi

Turvavalaistuksen kaapelointi Turvavalaistuksen kaapelointi Pasi Hongisto Teknoware Oy Copyright 2017 1 Pasi Hongisto Poistumisvalaistuksen kaapelointi SFS 6000-5-56:2017 Tässä esityksessä käsitellään vaatimuksia turvavalojärjestelmien

Lisätiedot

Käyttöjärjestelmät. 1pJÄKÄ1 KÄYTTÖJÄRJESTELMÄN HALLINTA, 12 OSP

Käyttöjärjestelmät. 1pJÄKÄ1 KÄYTTÖJÄRJESTELMÄN HALLINTA, 12 OSP TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKKA OSAAMISTARJOTIN 8.1. 31.7.2019 27.12.2018 1 Sisällys Käyttöjärjestelmät 1pJÄKÄ1... 2 käyttöjärjestelmän hallinta, 12 osp... 2 Atk-hankinnat 1pJÄKÄ3... 3 atk-hankintaprosessi,

Lisätiedot

Kamera. Bullet-verkkokamera. Pikakäyttöohje---suomi

Kamera. Bullet-verkkokamera. Pikakäyttöohje---suomi Kamera Bullet-verkkokamera Pikakäyttöohje---suomi Tämä pikaohje koskee kohteita DS-2CD4212F-(I)(Z)(H)(S), DS-2CD4212FWD-(I)(Z)(H)(S), DS-2CD4224F-(I)(Z)(H)(S), DS-2CD4232FWD-(I)(Z)(H)(S) UD.6L0201B1307A01EU

Lisätiedot

JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI, PÄIVÄPOLUN LEIKKIPUISTO VALAISTUKSEN RAKENTAMISEN TYÖSELITYS, TYÖ

JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI, PÄIVÄPOLUN LEIKKIPUISTO VALAISTUKSEN RAKENTAMISEN TYÖSELITYS, TYÖ JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI, PÄIVÄPOLUN LEIKKIPUISTO VALAISTUKSEN RAKENTAMISEN TYÖSELITYS, TYÖ 5731-360-3 24.3.2016 SISÄLTÖ 1 VALAISTUS 1.1 Yleistä 1.2 Työselityksen käyttöalue ja turvallisuus 1.3 Muut ohjeet

Lisätiedot

Laihian kunta 1(5) Tekninen osasto VALAISTUKSEN OHJAUSJÄRJESTELMÄN UUSIMINEN TYÖSELITYS

Laihian kunta 1(5) Tekninen osasto VALAISTUKSEN OHJAUSJÄRJESTELMÄN UUSIMINEN TYÖSELITYS 1(5) LAIHIAN KUNTA KATUVALAISTUKSEN SANEERAUS 2014 2016 LAIHIA Täydentää julkaisua InfraRYL 2006 Infrarakentamisen yleiset laatuvaatimukset Osa 2 Järjestelmät ja täydentävät osat Sisällysluettelo 33600

Lisätiedot

Kamera. Bullet-verkkokamera. Pikakäyttöohje---suomi. Tämä pikaohje koskee kohteita DS-2CD2212-I, DS-2CD2232-I UD.6L0201B1270A01EU

Kamera. Bullet-verkkokamera. Pikakäyttöohje---suomi. Tämä pikaohje koskee kohteita DS-2CD2212-I, DS-2CD2232-I UD.6L0201B1270A01EU Kamera Bullet-verkkokamera Pikakäyttöohje---suomi Tämä pikaohje koskee kohteita DS-CD1-I, DS-CD3-I UD.6L001B170A01EU 0 Tietoja säädöksistä Bullet-verkkokamera Pikakäyttöohje EU:n vaatimustenmukaisuusvakuutus

Lisätiedot

Sähköremontti. Kenelle. Sisältö. Tuotenumero: ,00 (+ alv 10%) normaalihinta 55,50 (+ alv 10%) jäsenhinta

Sähköremontti. Kenelle. Sisältö. Tuotenumero: ,00 (+ alv 10%) normaalihinta 55,50 (+ alv 10%) jäsenhinta Sähköremontti Tuotenumero: 411319 74,00 (+ alv 10%) normaalihinta 55,50 (+ alv 10%) jäsenhinta Kirja käsittelee määräyksiä, ohjeita ja käytännön toteutustapoja, jotka on syytä tuntea rakennusten sähköasennuksia

Lisätiedot

Operaattorilaajakaista

Operaattorilaajakaista Palvelukuvaus 1.7.2018 PALVELUKUVAUS SISÄLLYSLUETTELO 1 Palvelun yleiskuvaus... 1 2... 1 2.1 Päätelaite... 1 2.2 Liittymän nopeus... 1 2.2.1 Liittymän nopeuden vaihteluvälit... 1 2.3 Rajaukset... 2 3 Tilaus

Lisätiedot

Emergence Palvelukonsepti

Emergence Palvelukonsepti Emergence Palvelukonsepti Huoletonta ja älykästä valvontaa Emergence palvelukonsepti koostuu kahdesta palvelumallilla toimitettavasta aloituskokoonpanosta: kamera- tai työmaavalvonnasta. Kameravalvonta

Lisätiedot

Kamera. Cube-verkkokamera. Pikakäyttöohje-suomi. Tämä pikaohje koskee kohteita DS-2CD2412F-I (W), DS-2CD2432F-I UD.

Kamera. Cube-verkkokamera. Pikakäyttöohje-suomi. Tämä pikaohje koskee kohteita DS-2CD2412F-I (W), DS-2CD2432F-I UD. Kamera Cube-verkkokamera Pikakäyttöohje-suomi Tämä pikaohje koskee kohteita DS-2CD2412F-I (W), DS-2CD2432F-I UD.6L0201B1273A01EU 1 Tietoja säädöksistä Cube-verkkokamera Pikakäyttöohje EU:n vaatimustenmukaisuusvakuutus

Lisätiedot

Hyvä KNX-automaatiosuunnitelma osana sähkösuunnitelmaa

Hyvä KNX-automaatiosuunnitelma osana sähkösuunnitelmaa Hyvä KNX-automaatiosuunnitelma osana sähkösuunnitelmaa Antti Lehtinen Suunnittelutoimisto Hakala Oy Koskitie 3 32700 Huittinen antti.lehtinen@shakala.fi Sähkösuunnittelijat NSS ry KNX Finland ry KNX: The

Lisätiedot

Äänievakuointilaitteiden vaatimukset ja markkinavalvonta. Karoliina Puolanne Äänievakuointistandardien julkistamistilaisuus

Äänievakuointilaitteiden vaatimukset ja markkinavalvonta. Karoliina Puolanne Äänievakuointistandardien julkistamistilaisuus Äänievakuointilaitteiden vaatimukset ja markkinavalvonta Karoliina Puolanne 15.12.2009 Äänievakuointistandardien julkistamistilaisuus Tukesin markkinavalvonta Tukesin pelastustoimen laitteet ja CE-merkityt

Lisätiedot

Tuotekuvasto 2017 ESITYS PRESSON KALUSTEET NÄYTTÖ PRESSON KALUSTEET PÖYTÄ PRESSON KALUSTEET AUDIO PRESSON KALUSTEET LATAUS PISTEET PRESSON

Tuotekuvasto 2017 ESITYS PRESSON KALUSTEET NÄYTTÖ PRESSON KALUSTEET PÖYTÄ PRESSON KALUSTEET AUDIO PRESSON KALUSTEET LATAUS PISTEET PRESSON Tuotekuvasto 2017 ESITYS NÄYTTÖ PÖYTÄ AUDIO LATAUS PISTEET vakioi positiivisen käyttökokemuksen Kuvassa Presson Cabin sarjan Cabin55-SP2 ja Cabin55-SideTable Pidätämme oikeuden muuttaa tuotteiden rakennetta

Lisätiedot

Climecon MagiCADliitosohjelma

Climecon MagiCADliitosohjelma Käyttöohje Climecon MagiCADliitosohjelma Versio 2011.11.1 Sisältö Luku 1. Yleistä 3 Ohjeen sisältö...3 Ohjelman asentaminen...3 Vaaditut ohjelmistot... 3 Asennus... 3 Ohjelman käynnistäminen...5 Luku 2.

Lisätiedot