Lapuan taidekoulu Virvatuli itsearviointiraportti oppilas- ja huoltajakyselystä

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Lapuan taidekoulu Virvatuli itsearviointiraportti oppilas- ja huoltajakyselystä"

Transkriptio

1 Lapuan taidekoulu Virvatuli itsearviointiraportti oppilas- ja huoltajakyselystä Miksi taidekoulussa tarvitaan itsearviointia? Lapuan taidekoulu antaa taiteen perusopetusta yleisen oppimäärän opetussuunnitelman mukaan kuvataiteessa, käsityössä ja teatteritaiteessa. Koulutuksen järjestäjällä on velvollisuus arvioida antamaansa koulutusta ja sen vaikuttavuutta (Laki taiteen perusopetuksesta /633). Itsearvioinnin tueksi on kehitetty taiteen perusopetuksen oppilaitosten omasta aloitteesta sekä opetus- ja kulttuuriministeriön rahoituksella kaikkien taiteenalojen yhteiset arviointikriteerit ja itsearviointimalli, joka sai nimekseen Virvatuli-malli. Arvioinnin tavoitteena - on selvittää oppilaitoksen toiminnan vahvuudet ja kehittämistä kaipaavat osa-alueet - on rakentaa taidekoululle itsearviointisuunnitelma, joka määrittelee kehittämisen painopisteet, kehittämiskohteet ja kehittämistyössä tehtävät toimenpiteet sekä niiden aikataulun ja seurannan. Virvatuli- mallissa toimintaa tarkastellaan oppilaiden, opettajien, toimintaympäristön, johtamisen ja sidosryhmien näkökulmasta ja aineisto kerätään erilaisin mittarein ja tilastojen pohjalta säännöllisesti. Tulokset ja seuranta Itsearvioinnista luodaan pysyvä ja suunnitelmallinen toimintatapa, joka auttaa kehittämään oppilaitosten toimintaa ja yhteistyötä muiden toimijoiden, oppilaiden huoltajien, kunnallisten päättäjien ja kaupungin sivistyslautakunnan kanssa. Tavoitetasona voidaan pitää keskiarvoa 80 / 100. Opiskelija ja huoltajakysely Toiminnan jatkuvan arvioinnin tueksi tehtiin oppilaille ja heidän vanhemmilleen ja aikuisopiskelijoille tammikuussa 2014 laaja arviointikysely. Kysely lähetetään sähköisesti kaikille oppilaiden vanhemmille ja heidän kauttaan oppilaille sekä aikuisopiskelijoille. Tämä raportti käsittelee kyselyä ja sen tuloksia. Virvatuli-itsearviointimallin käyttöönotto jatkuu yllä mainittujen muiden osa-alueiden tarkastelulla vuoden loppuun ja sen jälkeen systemaattisesti arviointisuunnitelman mukaan.

2 Kyselyyn osallistuneet Ryhmät lähetetty vastanneet / % Kysely huoltajille (ei sis. varhaisiän opintoja) (52,1 %) Oppilaiden kyselyt Teatteritaide po (39,3%) Kuvataide po (47,6%) Kuvataide po (57,5%) Käsityö po (68,2%) Käsityö po (61,1%) Visuaaliset taiteet/ Työpajat Syventävät opinnot Kuvataide aikuiset ja päättötodistuksen saaneet (40%) (79,3%) Yhteensä (54%) N= vastausten lukumäärä ka = keskiarvo Kyselyn vastausprosentti oli erittäin hyvä, keskiarvo (54%. Erityisen aktiivisia olivat aikuisopiskelijat. Huoltajat vastasivat kiitettävästi (52, 1%) ja oppilaista aktiivisimpia olivat käsityön opiskelijat. Kaiken kaikkiaan vastauksia saatiin hyvin kaikilta ryhmiltä. Taiteenalat ja opintojen jatkuvuus Taiteenaloista eniten opiskelijoita on kuvataiteessa ja vähiten teatteritaiteessa. Tämä suhde näkyy myös vastausprosenteissa ja tulee ottaa huomioon vastauksia tarkasteltaessa. Teatteritaidetta on toteutettu kansalaisopiston alaisen taidekoulun toimintana vasta 2 vuotta. Taideharrastuksen voi aloittaa 6-8 -vuotiaina ja opiskelijoista osa siirtyy myöhemmin muihin harrastuksiin. Opiskelun voi aloittaa myös myöhemmin. Murrosiän kynnyksellä kaikilla ei riitä innostusta pitkäjänteisen harrastuksen jatkamiseen. Kuitenkin 28%:lla on opintoja jo 5 vuotta tai ylikin.

3 Oppiminen ja opetus 1. Olen tyytyväinen lapseni saamaan opetukseen N =74, ka 82,50 2. Lapseni osaaminen ja yksilölliset tarpeet otetaan huomioon riittävästi. N= 71, ka 76,00 3. Tiedän, miten lapseni edistyy harrastuksessaan N =74, ka 68,37 4. Lapseni tavoitteena on saada taidekoulun päättötodistus N = 72, ka 70,79 Huoltajat olivat hyvin tyytyväisiä opetukseen (ka 82,5). Vaihteluväli vastauksissa näkyy vaaleana alueena kysymyspallon ympärillä. Alhaisimmat pisteet tulivat kysymykseen 3, miten tiedän lapseni edistymisestä harrastuksessaan. Tämä samansuuntainen viesti tuli myös muiden vastausten mm. avointen vastausten kautta. Huoltajat haluavat tietää enemmän taidekoulun toiminnasta ja lapsensa työskentelystä siellä Mitkä taidot nousevat tärkeimmiksi tavoitteiksi taidekoulussa? Huoltajien mielestä kolmesta tärkeimmästä taidosta selkeästi kaksi tärkeintä ovat kyky ilmaista itseään, kehittää luovuutta. Kolmannesta sijasta käytiin tiukka kamppailu ja melko tasaväkisesti siihen valittiin ongelmanratkaisutaidot, taiteelliset taidot ja valmius elinikäiseen taiteen harrastamiseen.

4 Taidekoulun ilmapiiri 1. Tunnen huoltajana olevani tervetullut lapseni harrastuspaikkaan. ka 81,40 2. Taidekoulun ilmapiiri on innostava. ka 82,89 3. Taidekoulun ilmapiiri on myönteinen. ka 86,10 4. Taidekoulun ilmapiiri on tasapuolinen. ka 80,64 5. Taidekoulun ilmapiiri ei ole liian kilpailuhenkinen. ka 81,42 Asteikko (eri mieltä samaa mieltä) ja tavoitetaso on 80 N = 74 Huoltajien osallistumismahdollisuudet ja oppilaitoksen viestintä 1. Tunnen taidekoulun opetuksen tavoitteet. N =74, ka 62,66 2. Huoltajilla on riittävästi mahdollisuuksia tutustua oppilaitoksen toimintaan. N =73, ka 69,48 3. Taidekoulun asiakaspalvelu on sujuvaa. N = 74, ka 80,81 4. Löydän helposti etsimäni tiedon oppilaitoksen kotisivuilta. (Taidekoulun sivut ovat kansalaisopiston sivujen yhteydessä.) N = 74. ka 72,99 5. Saan riittävän ajoissa tietoa muutoksista opetuksessa. N = 74, ka 77,06 7. Taidekoulun opetussuunnitelma on helposti saatavilla tutustuttavaksi. (Opetussuunnitelma löytyy taidekoulun kotisivuilta.) N = 73, ka : 73,32 Kuvataide kysely taiteen perusopetuksesta 1-2 ryhmälle Kuvataiteen 1-2 ryhmien 21 oppilaasta vastasi 10 tähän kyselyyn. Vastaajien pienen märän vuoksi tulokset ovat suuntaa-antavia. Kuvataiteen opetuksen tavoitteita ajatellen oppilaiden kokemukset omasta kehittymisestään noudattavat hyvin opetuksenkin painopisteitä.

5 Opetukseen toteuttamiseen liittyvään kysymykseen oppilaat vastasivat hyvin myönteisesti Kuvataidetunnit ovat sopivan pituisia. 2. Tunneilla tehdyt tehtävät ovat mukavia. 3. Saan esitellä työtäni riittävästi. Kuvataide kysely perusopintojen 3-6 ryhmien oppilaille Kuvataiteen 3-5 ryhmien 40 oppilaasta 23 vastasi kyselyyn. Oppilaiden tyytyväisyys omaan kehittymiseen vuoden aikana oli parasta piirtämisessä, maalaamisessa, värien käytössä, valokuvauksessa ja kuvankäsittelyssä. Tulos vastaa hyvin 3-6 ryhmien kuvataiteen perusopintojen tavoitteita. (N = 23) Kysymykseen, mitä kuvataideharrastus on antanut vastasi 23 oppilasta. Eniten koettiin saadun lisää luovuutta ja mielikuvitusta, sitten tietoa suomalaisesta taiteesta ja kulttuurista. Seuraavina mainittiin itsenäisyyttä, yhteistyötaitoja ja keskittymiskykyä. Nämä taidot eivät suoraan liity taiteen tekemiseen vaan ovat erittäin tärkeitä taitoja, jotka auttavat oppilasta menestymään eri elämän alueilla.

6 Kysymykseen kolmesta tärkeimmästä asiasta kuvataiteen harrastamisessa ehdottomasti tärkeimmäksi nousi taitojen kehittyminen ja uuden oppiminen (21). Yhtä tärkeinä koettiin mielikuvituksen kehittäminen (13) ja uusien elämysten ja kokemusten saaminen (13). Päättötodistuksen saamista ei pidetty erityisen tärkeänä tässä vaiheessa opintoja. Tämä kertonee tärkeän viestin, siitä että harrastaminen perustuu opintojen sisältöön eikä ulkoiseen motivaatioon. ( N = 22) Käsityö kysely taiteen perusopetuksesta 1-2 ryhmälle Käsityön perusopintojen nuorimmat oppilaat vastasivat kiitettävän ahkerasi kyselyyn eli 22:sta oppilaasta peräti 15 eli 68 %. Oppilaat olivat siis hyvin tyytyväisiä kaikkiin kolmeen kysyttyyn asiaan. Opetuksen toteuttamiseen liittyvään kolmeen kysymykseen oppilaat vastasivat seuraavasti: 1. Käsityötunnit ovat sopivan pituisia Ka 88,51 2. Tunneilla tehdyt tehtävät ovat mukavia. Ka 87,33 3. Saan esitellä töitäni riittävästi Ka 82,56 Käsityö kysely perusopintojen 3-5 ryhmien oppilaille Käsityön perusopintojen 3-5 ryhmän 18 oppilaasta vastasi peräti 11. Käsityön opiskelijoiden vastausaktiivisuus oli korkea sekä 1-2- ryhmän että isompien kohdalla. Kysymykseen, mitä käsityö-harrastuksesta on saanut, eniten koettiin saadun mielikuvitusta, luovuutta ja tietoa suomalaisesta käsityökulttuurista ja perinteestä. Käsityöperinteen ja kulttuurin vahva vaikutus heijastaa lukuvuoden perinneteemaa, jossa monin tavoin asiaa on käsitelty.

7 Kolmeksi tärkeimmäksi asiaksi käsityön harrastamisessa koettiin; että opin uutta ja tulen taitavaksi (11), että saan uusia kokemuksia ja elämyksiä (9) ja mielikuvituksen kehittyminen (5). Kuvataide-Käsityö - Kysely työpajaopintojen oppilaille Työpaja- eli syventävien opintojen opiskelijoiden vastausprosentti oli 40 eli 14 opiskelijaa 35:stä vastasi kyselyyn. Opiskelijoiden ikä vaihtelee vuoteen mutta vastaajista 12 -vuotiaita oli 10,7%, 13 -vuotiaita 26,7 % ja 14 -vuotiaita 6, 7%. Vanhemmat oppilaat eivät vastanneet kyselyyn. Tähän saattoi vaikuttaa se, että kysely lähetettiin kaikille alle 18 -vuotiaille huoltajien sähköpostiin. Opiskelijat kokivat, että työpajaopinnot ovat antaneet heille eniten luovuutta (14), mielikuvitusta (11), ilmaisutaitoa (7), rohkeutta (7) ja itsenäisyyttä (7) ja innostusta harrastaa taidetta myös opintojen päätyttyä (7). (N= 14) Vastausten mukaan työpajaopinnoissa tärkeää on (N =15) uuden oppiminen ja tuleminen taitavaksi (12), uuden luominen (9), mielikuvituksen kehittyminen (8), harrastuksen tuomat haasteet (7), ilmaisutaitoni kehittyminen (6), kavereiden tapaaminen (5).

8 Työpajavaiheessa opinnoissa kehitetään omaa ilmaisua ja etsitään omia vahvuuksia. Muutenkin nuori on iässä, jossa huomio kääntyy omaan itseen ja kaverit ovat tärkeitä. Tämä näkyy myös vastauksissa, samoin tietty kriittisyys. Kysymykseen, mitä työpajaopinnot ovat antaneet minulle, vastattiin seuraavasti: Luovuus oli jokaisen opiskelijan listalla, seuraavaksi eniten mainintoja sai mielikuvituksen kehittäminen. Yhtä tärkeiksi koettiin ilmaisutaito, rohkeus, itsenäisyys innostus harrastaa taidetta myös opintojen päätyttyä. Opiskeluilmapiiri oli oppilaiden mielestä etenkin rento, joka vastaajien ikä huomioiden on hyvin positiivinen ilmaisu. Ilmapiiriä kuvattiin myös avoimeksi, kannustavaksi ja inspiroivaksi. Nämä opiskeluilmapiirin piirteet ovat erittä9in tärkeitä kun on kyse taiteen tekemisestä ja luovista prosesseista.

9 Teatteritaide - Kysely taiteen perusopetuksen oppilaille Kaikille teatteritaiteen opiskelijoille lähetettiin samansisältöinen kysely. Vastausprosentti jäi niukasti alle 40%:iin. Ikäjakauma on laaja ja vastaajien ikäjakauma vastaa melko hyvin koko ryhmän ikäjakaumaa. Teatteritaiteen harrastamisessa kolmeksi tärkeimmäksi asiaksi nimettiin se, että saa esiintyä, oppii uutta, tulee taitavaksi ja saa uusia kokemuksia ja elämyksiä. Halu esiintyä oli lähes jokaisen vastaajan listalla, eipä ihme, että opiskelijat ovat valinneet juuri teatteritaiteen. Hieman kysymyksiä herättää, se että yhdessä ryhmän kanssa toimiminen sai vain yhden maininnan vaikka teatteritaiteen opiskelu kehittää ja edellyttää ryhmässä toimimisen taitoja. (N = 11 ) Teatteritaiteen opetuksen toteuttamiseen liittyviin kysymyksiin opiskelijat vastasivat seuraavasti: 1. Haluan kokeilla uusia asioita. ka 86,26 2. Uskallan sanoa teatterikurssilla oman mielipiteeni. ka 83,74 3. Olen saanut tunneilla oivalluksia ja uusia ideoita. ka 79,49

10 Opetuksen toteutukseen liittyviin kahteen kysymykseen vastattiin seuraavasti: 1. Miten viihdyt teatteritaiteen tunneilla? ka 92,17 2. Mitä mieltä olet yleisölle esiintymisestä? ka 88,29 Opiskeluilmapiiri on vastausten mukaan innostava ja kannustava sekä hyväksyvä. Yleiset teemat Kyselyyn valittiin muutamia teemoja, jotka toistuivat lähes samansisältöisinä kaikille. Yksi näistä tärkeäksi koetuista teemoista oli kysymykset kiusaamisesta. Opettajan toiminnasta esitettiin myös muutama hyvin samansisältöinen kysymys. Tiedottaminen on aina haaste ja siksi siitä kysyttiin myös kaikilta samansisältöisesti. Kiusaaminen Kaikilta oppilailta haluttiin kysyä onko hän joutunut kiusatuksi tai onko nähnyt kiusaamista ja miten mahdolliseen kiusaamiseen on puututtu. Kysymykseen vastasi 164 oppilasta ja heistä 2 ilmoitti että häntä oli kiusattu tai hän oli nähnyt kiusaamista. Näiden kahden ryhmän opettajan kanssa keskusteltiin asiasta ja selviteltiin onko asia ollut opettajien tiedossa ja onko niihin puututtu. Yleisesti asia herätti keskustelua, miten kiusaamista voidaan ennalta ehkäistä ja miten siihen puututaan, jos sellaista esiintyy. Tässä asiassa toivomme myös huoltajilta välitöntä yhteydenottoa, jos kiusaamista havaitaan. Opettajien saama palaute Opettajat ovat tehneet myös itsearviointia osana Virvatuli-itsearviointia. Kyselyssä opettajien saama palaute on käsitelty ryhmäpalavereissa ja kehityskeskusteluissa sekä yksityisesti että ryhmässä.

11 Tiedottaminen Kaikissa kyselyissä selvitettiin myös tiedottamisen tehokkuutta ja muotoja. Kysyttiin mm. mistä olet saanut tiedon Taidekoulun harrastusmahdollisuuksista. Vastaukset kertovat, että lapsille vanhemmat ovat tärkein tiedonlähde ja sen jälkeen opiston opinto-ohjelma ja taidekoulun esitteet. Yllättävän vähän tietoa taidekoulun toiminnasta oli haettu netistä. Tähän vaikuttaa osaltaan myös, se että taidekoulun kotisivut ovat kansalaisopiston otsikon alla ja siksi eivät ehkä niin helposti löydy. kansalaisopiston /taidekoulun esitteestä vanhemmat ehdottivat kavereiden kautta lehtiilmoituksesta nettisivuilta toinen perheenjäsen kertoi muualta Kuvataide 30,4% 52,2% 17,4% 17,4% 0% 4,3% 13 % Käsityö 45,5% 63,6% 18,2% 9,1% 0% 18,2% 0% Teatteri 27,3% 46,5% 27,3% 0% 9,1% 0% 0% Työpajalaiset 38,5 % 46,2% 15,4% 15,4% 0% 0% 0% Huoltajat vastasivat, miten on helpointa saada tietoa taidekoulun toiminnasta (N = 74) ja oppilaille jaettava tiedote koettiin parhaaksi. Sähköposti ja tekstiviesti ovat hyviä keinoja silloin kun pitää saada tieto nopeasti perille. Opettajalta suoraankin saa tietoa mutta Taidekoulun nettisivuilta tietoa haki vain neljännes vastaajista.

12 Virvatuli- itsearviointikyselyn tulokset ja seuranta Itsearvioinnista luodaan pysyvä ja suunnitelmallinen toimintatapa, joka auttaa kehittämään oppilaitosten toimintaa ja yhteistyötä muiden toimijoiden, oppilaiden huoltajien, kunnallisten päättäjien ja kaupungin sivistyslautakunnan kanssa. Taidekoulun arviointityöryhmä jatkaa työtään tällä erää vuoden loppuun. Syksyllä arviointi jatkuu mm. hallinnon ja oppimisympäristön osalta. Vuoden loppuun mennessä tehdään arviointisuunnitelma tulevia vuosia varten, jossa määritellään tämän arvioinnin tulosten perusteella kehittämiskohteet ja arviointialueittain suunnitellaan miten ja miten usein kukin arvioinnin osa-alueen käydään uudelleen läpi ja miten seurataan kehittämistyön tuloksia. Kehittämiskohteet Tämän laajan opiskelija-, oppilas- ja huoltajakyselyn pohjalta on määritelty jo kehittämiskohteiksi 1. Yhteistyön ja vuorovaikutuksen kehittäminen oppilaiden vanhempien kanssa 2. Yhtenäisen, jatkuvan ja kannustavan arviointi- ja itsearviointikäytännön kehittäminen 3. Taiteen perusopetuksen tavoitteista ja toiminnasta tiedottaminen Kiitos Kiitämme lämpimästi kaikkia kyselyyn osallistuneita koko Taidekoulun henkilöstön puolesta arvokkaasta tuestanne ja palautteesta. Toivomme jatkuvasti palautetta työstämme muutenkin kuin vain kyselyihin vastaamalla. Voitte aina ottaa yhteyttä taiteenalan vastuuopettajiin tai rehtoriin kun jokin asia askarruttaa. Näin teemme yhdessä työtä lastemme taidekasvatuksen hyväksi.

Perustiedot - Kaikki -

Perustiedot - Kaikki - KMO Kysely huoltajille, muskarit ja karuselli RTF Report - luotu 27.05.2015 15:49 Nimi Vastaaja Vastaamassa Vastanneet Käpylä muskarit ja karuselliopetus 74 54 42 Yhteensä 74 54 42 Perustiedot 1. Lapseni

Lisätiedot

Baletti - Kysely huoltajille 2015

Baletti - Kysely huoltajille 2015 Baletti - Kysely huoltajille 2015 Yleistä Huoltajakysely lähetettiin kaikille baletin oppilaiden vanhemmille eli yht. 74 henkilölle. Vastauksia saatiin 23.Vastausprosentti oli 31,1, joka on huomattavasti

Lisätiedot

VIRVATULIKYSELY 12-13-VUOTIAILLE, kevät 2013

VIRVATULIKYSELY 12-13-VUOTIAILLE, kevät 2013 VIRVATULIKYSELY 12-13-VUOTIAILLE, kevät 2013 1. Perustiedot a) Ikä 12 vuotta 67 % 6 13 vuotta 33 % 3 b) Kuinka monetta vuotta olet oppilaana kuvataidekoulussa? 1. vuotta 22 % 2 3. vuotta 11 % 1 4. vuotta

Lisätiedot

Perustiedot - Kaikki -

Perustiedot - Kaikki - KMO 9 12-vuotiaille RTF Report - luotu 01.04.2015 14:54 Nimi Vastaaja Vastaamassa Vastanneet Käpylä 9 12-vuotiaat 87 44 31 Yhteensä 87 44 31 Perustiedot 1. Ikäni on (44) (EOS: 0) Ikäni on 2. Olen ollut

Lisätiedot

ETELÄ-POHJANMAAN MUSIIKKIOPISTO VIRVATULI-ITSEARVIOINTIHANKKEESEEN LIITTYVÄ ARVIOINTIRAPORTTI 2014 KYSELY 13-VUOTIAILLE JA SITÄ VANHEMMILLE OPPILAILLE

ETELÄ-POHJANMAAN MUSIIKKIOPISTO VIRVATULI-ITSEARVIOINTIHANKKEESEEN LIITTYVÄ ARVIOINTIRAPORTTI 2014 KYSELY 13-VUOTIAILLE JA SITÄ VANHEMMILLE OPPILAILLE 1 ETELÄ-POHJANMAAN MUSIIKKIOPISTO VIRVATULI-ITSEARVIOINTIHANKKEESEEN LIITTYVÄ ARVIOINTIRAPORTTI 2014 KYSELY 13-VUOTIAILLE JA SITÄ VANHEMMILLE OPPILAILLE Etelä-Pohjanmaan musiikkiopiston itsearviointiprosessi

Lisätiedot

VIRVATULI- ITSEARVIOINTIHANKKEESEEN LIITTYVÄ ARVIOINTIRAPORTTI

VIRVATULI- ITSEARVIOINTIHANKKEESEEN LIITTYVÄ ARVIOINTIRAPORTTI VIRVATULI- ITSEARVIOINTIHANKKEESEEN LIITTYVÄ ARVIOINTIRAPORTTI KYSELY MUSIIKKIOPISTON SOLISTISTEN AINEIDEN OPPILAIDEN VANHEMMILLE RAPORTTI 21.8. 2013/ JARMO ANTTILA Taiteen perusopetuslain mukaan koulutuksen

Lisätiedot

Perustiedot - Kaikki -

Perustiedot - Kaikki - KMO 13+ RTF Report - luotu 27.05.2015 15:22 Nimi Vastaaja Vastaamassa Vastanneet final 13+ 73 40 23 Yhteensä 73 40 23 Perustiedot 1. Ikäni on (39) Ikäni on 2. Olen ollut oppilaana (36) Olen ollut oppilaana

Lisätiedot

Taiteen perusopetuksen kyselyjen alustavia tuloksia Oppilaiden ja huoltajien kysely Avoin verkkokysely keväällä 2016

Taiteen perusopetuksen kyselyjen alustavia tuloksia Oppilaiden ja huoltajien kysely Avoin verkkokysely keväällä 2016 Taiteen perusopetuksen kyselyjen alustavia tuloksia Oppilaiden ja huoltajien kysely Avoin verkkokysely keväällä 2016 Taiteen perusopetuksen seminaari15.4.2016 Minna Harmanen Jan Hellgren Matti Pietilä

Lisätiedot

PORVOON KAUPUNKI. yleisen oppimäärän

PORVOON KAUPUNKI. yleisen oppimäärän PORVOON KAUPUNKI Taiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän opetussuunnitelma Porvoon kaupunki / Sivistyslautakunta 4.9.2007 1. TOIMINTA-AJATUS... 2 2. ARVOT JA OPETUKSEN YLEISET TAVOITTEET, OPPIMISKÄSITYS,

Lisätiedot

Tanssin yleinen ja laaja. oppimäärä. Eija Kauppinen, Opetushallitus

Tanssin yleinen ja laaja. oppimäärä. Eija Kauppinen, Opetushallitus Tanssin yleinen ja laaja oppimäärä Eija Kauppinen, Opetushallitus Aluehallintovirasto, Pohjois-Suomi Taiteen perusopetus ja uusi OPS Muhos, 20.10.2017 Tanssin laaja ja yleinen oppimäärä Perusteiden taiteenalakohtaisten

Lisätiedot

Yleisten osien valmistelu

Yleisten osien valmistelu Taiteen perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet Yleisten osien valmistelu Alustavien luonnosten tarkastelua Taiteen perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden uudistaminen 15.4.2016 Opetushallitus

Lisätiedot

TYYTYVÄISYYSKYSELY 2013

TYYTYVÄISYYSKYSELY 2013 Iloisuus / Oppiminen 700 600 500 400 300 Huono Ei osaa sanoa Hyvä 200 100 0 4-6v. 7-12v. 13-15v. Aikuiset Kaikki Vastausprosentit 16,3 59,5 11,2 12,2 100 Luovuus 400 350 300 250 200 150 Huono Ei osaa sanoa

Lisätiedot

TAITEEN PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN KEHITTÄMINEN. Mikko Hartikainen, Eija Kauppinen Opetushallitus Helsinki, Paasitorni

TAITEEN PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN KEHITTÄMINEN. Mikko Hartikainen, Eija Kauppinen Opetushallitus Helsinki, Paasitorni TAITEEN PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN KEHITTÄMINEN Mikko Hartikainen, Eija Kauppinen Opetushallitus 15.4.2010 Helsinki, Paasitorni Taiteen perusopetuksen kehittäminen Opetustuntikohtaisen taiteen perusopetus:

Lisätiedot

Virvatuli-itsearviointijärjestelmä

Virvatuli-itsearviointijärjestelmä Virvatuli Virvatuli-itsearviointijärjestelmä Tietoa, työkaluja parempaan itsearviointiin Jaana Koivisto-Nieminen TPO-seminaari 10.10.2011/JKN 2 TPO-seminaari 10.10.2011/JKN 3 Virvatuli-malli miksi? TPO-seminaari

Lisätiedot

Taiteen perusopetus Tampereella - vuosikertomus lv opetussuunnitelma-uudistus

Taiteen perusopetus Tampereella - vuosikertomus lv opetussuunnitelma-uudistus Taiteen perusopetus Tampereella - vuosikertomus lv 2016-2017 -opetussuunnitelma-uudistus 2017-2018 Sivistys- ja kulttuurilautakunnan kokous 12.10.2017 Kuvat: Sara Hildén -akatemia 1 26.9.2017 Taiteen perusopetus

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala 10.8.2015 Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä 2015 (2014)

Lisätiedot

Kysely huoltajille Kysely toteutettiin Webropol-kyselynä helmi-maaliskuussa 2019 Kyselyyn vastasi yhteensä 227 huoltajaa

Kysely huoltajille Kysely toteutettiin Webropol-kyselynä helmi-maaliskuussa 2019 Kyselyyn vastasi yhteensä 227 huoltajaa Kysely huoltajille Kysely toteutettiin Webropol-kyselynä helmi-maaliskuussa Kyselyyn vastasi yhteensä 227 huoltajaa Kysely huoltajille Kysely Luovin ammatillisen peruskoulutuksen opiskelijoiden huoltajille

Lisätiedot

Taiteen perusopetuksen vuosikertomus Tampereella

Taiteen perusopetuksen vuosikertomus Tampereella Taiteen perusopetuksen vuosikertomus Tampereella Annika Anttila: Refuge Kuvat: Sara Hildén -akatemia Tampereen balettiopisto Birgitta Kiviniemi-Cheremeteff Mitä kysyttiin? 1. Oppilasmäärät 2. Henkilöstömäärät

Lisätiedot

Perusopetuskysely Koko perusopetus

Perusopetuskysely Koko perusopetus Perusopetuskysely 2018 Koko perusopetus 31.8.2016 Taustatietoja Kysely toteutettiin ajalla 25.4. 11.5.2018 Linkki kyselyyn lähetettiin Helmin kautta 4278 oppilaan noin 8400:lle huoltajalle Kyselyyn vastasi

Lisätiedot

Lasten arviointikyselyn tuloksia APIP-toiminnasta 4/2014 (lv. 13-14)

Lasten arviointikyselyn tuloksia APIP-toiminnasta 4/2014 (lv. 13-14) Lasten arviointikyselyn tuloksia APIP-toiminnasta 4/14 (lv. 13-14) Lasten kyselyn saivat huoltajien kyselyn yhteydessä lasta, joista palautui 16. Vastausprosentti oli 4,7 %. Lasten kysely muodostui 12

Lisätiedot

Virvatuli-itsearviointi ja arviointiaineiston käyttö

Virvatuli-itsearviointi ja arviointiaineiston käyttö Virvatuli-itsearviointi ja arviointiaineiston käyttö Virvatuli-mallin rakenne: Viisi arviointialuetta 1. Oppilaat - oppilaitoksen toiminnan ja opetuksen vaikutukset oppilaassa 2. Opettajat - Opettajien

Lisätiedot

Arviointikulttuuri. Oppimisen ja osaamisen arviointi perusopetuksessa ja lukiokoulutuksessa. Katriina Sulonen

Arviointikulttuuri. Oppimisen ja osaamisen arviointi perusopetuksessa ja lukiokoulutuksessa. Katriina Sulonen Arviointikulttuuri Oppimisen ja osaamisen arviointi perusopetuksessa ja lukiokoulutuksessa Katriina Sulonen Hyvä arviointikulttuuri keskeisiä piirteitä ovat yhteisesti laaditut selkeät tehtävät ja periaatteet

Lisätiedot

Kysely huoltajille Kysely toteutettiin Webropol-kyselynä helmi-maaliskuussa 2019 Kyselyyn vastasi yhteensä 227 huoltajaa

Kysely huoltajille Kysely toteutettiin Webropol-kyselynä helmi-maaliskuussa 2019 Kyselyyn vastasi yhteensä 227 huoltajaa Kysely huoltajille 2019 Kysely toteutettiin Webropol-kyselynä helmi-maaliskuussa 2019 Kyselyyn vastasi yhteensä 227 huoltajaa Kysely huoltajille Kysely Luovin ammatillisen peruskoulutuksen opiskelijoiden

Lisätiedot

KÄSITYÖN TAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMA LAPSILLE JA NUORILLE

KÄSITYÖN TAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMA LAPSILLE JA NUORILLE KÄSITYÖN TAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMA LAPSILLE JA NUORILLE Hiiden Opisto 2006 Perustuu lakiin taiteen perusopetuksesta 633/1998, 5 sekä sitä täydentävään asetukseen 813/1998,

Lisätiedot

Hyvinvointikysely 2017 Yläkoulu ja toinen aste Joensuun kaupunki

Hyvinvointikysely 2017 Yläkoulu ja toinen aste Joensuun kaupunki Hyvinvointikysely 2017 Yläkoulu ja toinen aste Joensuun kaupunki Tulkintaohjeita Tässä raportissa käytetty seuraavia värikoodeja: - Suorat jakaumat (kaikki vastaajat), keskiarvot 1,0 2,99 Heikko taso 3,0

Lisätiedot

TIEDOTE 16/2008 18.3.2008 1 (6) Taiteen perusopetuksen järjestäjille TAITEEN PERUSOPETUKSEN KÄSITE, RAKENNE JA LAAJUUS

TIEDOTE 16/2008 18.3.2008 1 (6) Taiteen perusopetuksen järjestäjille TAITEEN PERUSOPETUKSEN KÄSITE, RAKENNE JA LAAJUUS TIEDOTE 16/2008 18.3.2008 1 (6) Taiteen perusopetuksen järjestäjille TAITEEN PERUSOPETUKSEN KÄSITE, RAKENNE JA LAAJUUS Mitä taiteen perusopetus on? Koulutuksen järjestäminen Taiteen perusopetuksen lainsäädäntö

Lisätiedot

Perusopetuksen laadun huoltajakysely 2014

Perusopetuksen laadun huoltajakysely 2014 Perusopetuksen laadun huoltajakysely 0 Tuusulan kunnan perusopetuksen huoltajakysely toteutettiin maaliskuussa 0. Sähköiseen kyselyyn vastasi 8 perusopetuksen.,. ja 9. luokkien oppilaiden huoltajaa. Yleistä,,0,8,,,,,.

Lisätiedot

TAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMA TORNION KANSALAISOPISTOSSA

TAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMA TORNION KANSALAISOPISTOSSA TAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMA TORNION KANSALAISOPISTOSSA LIITE ------- Musiikki: Piano, musiikinteoria ja säveltapailu Tanssi Esittävät taiteet: Teatteritaide Visuaaliset

Lisätiedot

Päättökysely 2018 tulokset

Päättökysely 2018 tulokset Perustutkintokoulutus VALMA-koulutus TELMA-koulutus Päättökysely opintonsa päättäville opiskelijoille Päättökysely toteutettiin Webropol-kyselynä huhti-toukokuussa 2018 Kyselyssä oli kolme teemaa: elämänlaadun

Lisätiedot

Perusopetuskysely Koko perusopetus 2016, vertailut vuosiin 2013 ja 2014

Perusopetuskysely Koko perusopetus 2016, vertailut vuosiin 2013 ja 2014 Perusopetuskysely 2016 Koko perusopetus 2016, vertailut vuosiin 2013 ja 2014 Taustatietoja Kysely toteutettiin toukokuun lopulla 2016 Linkki kyselyyn lähetettiin Helmin kautta 4099 oppilaan 7966:lle huoltajalle

Lisätiedot

Oppilaskysely2017 Hatsalan klassillinen koulu

Oppilaskysely2017 Hatsalan klassillinen koulu Oppilaskysely07 Hatsalan klassillinen koulu 0.4.07 Taustatiedot I. Valitsesi oma koulusi seuraavista... Alavan koulu Haapaniemen koulu Hiltulanlahden koulu Juankosken koulu Jynkän koulu Kaislastenlahden

Lisätiedot

Huoltajapalautekysely_suruen (2012) Iivisniemen koulu k

Huoltajapalautekysely_suruen (2012) Iivisniemen koulu k Huoltajapalautekysely_suruen (0) Iivisniemen koulu k 0 0..0 Osa-alueiden keskiarvot,,,,,8,7,8,,,,,,,,, Kaikki Osa-alueiden keskiarvot,,,,,,,,,,8,8,7,,,, Kaikki Johtaminen. Koulun rehtori johtaa kasvatus-

Lisätiedot

Aiheena: Koulu työyhteisönä ja henkilöstön kehittäminen

Aiheena: Koulu työyhteisönä ja henkilöstön kehittäminen Syksyn 2016 arviointikyselyt Seinäjoen perusopetus Aiheena: Koulu työyhteisönä ja henkilöstön kehittäminen Tässä yhteenvedossa on käyty läpi kaksi kyselyä. Ensin tarkastellaan perusopetuksen opettajille

Lisätiedot

Perusopetuksen arviointi. Koulun turvallisuus 2010. oppilaiden näkemyksiä RJ 26.2.2010. Tampere. Tampereen kaupunki Tietotuotanto ja laadunarviointi

Perusopetuksen arviointi. Koulun turvallisuus 2010. oppilaiden näkemyksiä RJ 26.2.2010. Tampere. Tampereen kaupunki Tietotuotanto ja laadunarviointi Perusopetuksen arviointi Koulun turvallisuus 2010 oppilaiden näkemyksiä RJ 26.2.2010 Tietotuotanto ja laadunarviointi Tampere Kyselyn taustaa Zef kysely tehtiin tuotannon toimeksiannosta vuosiluokkien

Lisätiedot

Sanallinen arviointi ja hyviä normien mukaisia arviointikäytänteitä. Pirjo Koivula Opetusneuvos

Sanallinen arviointi ja hyviä normien mukaisia arviointikäytänteitä. Pirjo Koivula Opetusneuvos Sanallinen arviointi ja hyviä normien mukaisia arviointikäytänteitä Pirjo Koivula Opetusneuvos 12 Sanallinen arviointi 2 Arviointi lukuvuoden päättyessä Opintojen aikainen arviointi sisältää myös oppimisprosessin

Lisätiedot

Perusopetuskysely Kartanon koulu luokat 1-6

Perusopetuskysely Kartanon koulu luokat 1-6 Perusopetuskysely 2016 luokat 1-6 31.8.2016 Taustatietoja Kysely toteutettiin ajalla 25.5. -4.6.2016 Linkki kyselyyn lähetettiin Helmin kautta 4099 oppilaan noin 7500:lle huoltajalle Asteikon arvot :Täysin

Lisätiedot

POHJOIS-KARJALAN AMMATTIKORKEAKOULU AIKUISKOULUTUS

POHJOIS-KARJALAN AMMATTIKORKEAKOULU AIKUISKOULUTUS AIKUISKOULUTUS OPISKELIJAPALAUTEKYSELYIDEN TULOKSET 2009 Tyytyväisyysindeksi on saatu laskemalla täysin ja osittain vastausten prosenttiosuudet yhteen. Jos tyytyväisyysindeksi on alle 50 %, se on merkitty

Lisätiedot

Limingan seudun musiikkiopisto Opetussuunnitelma 2012

Limingan seudun musiikkiopisto Opetussuunnitelma 2012 1 Limingan seudun musiikkiopisto Opetussuunnitelma 2012 Taiteen perusopetus, lasten tanssi- ja balettiopetus Yleinen oppimäärä Limingan kunta Sivistyslautakunta Voimassa 1.8.2012 alkaen 2 1. Toiminta-ajatus

Lisätiedot

MUSIIKKI. Sari Muhonen Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu sari.muhonen@helsinki.fi. Sari Muhonen

MUSIIKKI. Sari Muhonen Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu sari.muhonen@helsinki.fi. Sari Muhonen MUSIIKKI Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu sari.muhonen@helsinki.fi OPPIAINEEN TEHTÄVÄ luoda edellytykset monipuoliseen musiikilliseen toimintaan ja aktiiviseen kulttuuriseen osallisuuteen ohjata

Lisätiedot

Tulokset Taidekoulun huoltajille sekä vuotiaille tehdystä oppilaitoksen kehittämiskyselystä keväällä 2019

Tulokset Taidekoulun huoltajille sekä vuotiaille tehdystä oppilaitoksen kehittämiskyselystä keväällä 2019 Tulokset Taidekoulun huoltajille sekä 12-19- vuotiaille tehdystä oppilaitoksen kehittämiskyselystä keväällä 2019 Kyselyyn vastasi 109 huoltajaa sekä 72, 12-19- vuotiasta oppilasta. Suuri kiitos vastaajille!

Lisätiedot

ILMAJOEN TANSSIKOULU

ILMAJOEN TANSSIKOULU ILMAJOEN TANSSIKOULU Ilmajoen tanssikoulu Taiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän opetussuunnitelma, Tanssi 2018 1 SISÄLTÖ 1. Ilmajoen tanssikoulun toiminta, tehtävät ja arvot 2. Opetuksen tavoite, oppimisympäristö

Lisätiedot

PJK / Opettajan osaamiskartoituskysymyksiä. Generated on :44

PJK / Opettajan osaamiskartoituskysymyksiä. Generated on :44 PJK / Opettajan osaamiskartoituskysymyksiä Generated on 04.09.2013 07:44 Vastaajastatistiikat Name Evals Answering Answered Opettajat 47 39 36 Yhteensä 47 39 36 Vastausprosentti 83% Lopettaneet 76.6% Kesken

Lisätiedot

Kyselyiden tarkoitus?

Kyselyiden tarkoitus? TAUSTAA Koulutuksen järjestäjällä on velvollisuus arvioida antamaansa koulutusta ja sen vaikuttavuutta sekä osallistua ulkopuoliseen toimintansa arviointiin (laki taiteen perusopetuksesta 21.8.1998/633)

Lisätiedot

Perusopetuksen maakunnallinen arviointi Koulun toiminta. Möysän koulun tulokset. Vastaajamäärät lk oppilasta

Perusopetuksen maakunnallinen arviointi Koulun toiminta. Möysän koulun tulokset. Vastaajamäärät lk oppilasta Perusopetuksen maakunnallinen arviointi 2016 Möysän koulun tulokset Vastaajamäärät 124 1.-2.lk oppilasta 120 3.-5.lk oppilasta 22 opetushenkilöä 83 huoltajaa, joista loppuun saakka vastasi 68 Koulun toiminta

Lisätiedot

3. Oppimiseni Vastaa asteikolla 1-3. Kolme on täysin samaa mieltä, yksi on täysin eri mieltä.

3. Oppimiseni Vastaa asteikolla 1-3. Kolme on täysin samaa mieltä, yksi on täysin eri mieltä. VIRVATULIKYSELY 7-8-VUOTIAILLE, kevät 2013 1. Monettako vuotta olet kuvataidekoulussa? 1. vuotta 32 % 9 2. vuotta 25 % 7 3. vuotta 11 % 3 4. vuotta 21 % 6 5. vuotta 11 % 3 2. Ilomittarit eli hymynaamat

Lisätiedot

Opiskelukysely Perustutkintokoulutus Vastaajia / Eliisa Kuorikoski Opiskelukyselyn tulokset perustutkintokoulutus

Opiskelukysely Perustutkintokoulutus Vastaajia / Eliisa Kuorikoski Opiskelukyselyn tulokset perustutkintokoulutus Opiskelukysely 2017 Perustutkintokoulutus Vastaajia 265 Opiskelukysely 2017 Opiskelukyselyn kohderyhmänä olivat perustutkinto-opiskelijat, jotka ovat aloittaneet nykyiset opintonsa 2015-2016. Kysely oli

Lisätiedot

Perusopetuksen laadun huoltajakysely Kasvatus- ja sivistystoimi Opetuspalvelut

Perusopetuksen laadun huoltajakysely Kasvatus- ja sivistystoimi Opetuspalvelut Perusopetuksen laadun huoltajakysely Kasvatus- ja sivistystoimi Opetuspalvelut Taustatietoja Vastaajina yli tuusulalaista ala- ja yläkoulun oppilaan huoltajaa. Kysely avoinna huoltajille.-... Strukturoitujen

Lisätiedot

Toimintakulttuuri. Arviointikulttuuri

Toimintakulttuuri. Arviointikulttuuri Koulutuksen tavoitteet Säädökset ja perusta Lait ja määräykset Opintojenaikainen arviointi Usko Itseen oppijana Oman oppimisprosessin ymmärtäminen Työpaja 1 tavoitteet Toimintakulttuuri Arvostelusta oppimisen

Lisätiedot

a P ep t e er us TAITEEN PERUSOPETUS 2012-2013 Ähtärissä kuvataide musiikki käsityö tanssi

a P ep t e er us TAITEEN PERUSOPETUS 2012-2013 Ähtärissä kuvataide musiikki käsityö tanssi T a TI e P n o e er us u S ep t TAITEEN PERUSOPETUS 2012-2013 Ähtärissä kuvataide musiikki käsityö tanssi Hän ei tiennyt ettei sitä pysty kukaan tekemään. Niinpä hän meni ja teki sen. Hei koululaisen kotiväki!

Lisätiedot

Aloituskysely 2017 tulokset

Aloituskysely 2017 tulokset Perustutkintokoulutus VALMA-koulutus Vastaajia 396, vastausprosentti 76 % Aloituskyselyn toteutus syksyllä 2017 Aloituskysely toteutettiin Luovissa syyskuussa. Kyselyyn vastasivat syksyllä 2017 opintonsa

Lisätiedot

Perusopetuksen laatukriteerit v. 2011, v ja v Jouni Kurkela Sivistysjohtaja

Perusopetuksen laatukriteerit v. 2011, v ja v Jouni Kurkela Sivistysjohtaja Perusopetuksen laatukriteerit v. 2011, v. 2013 ja v. 2014 18.11.2014 Jouni Kurkela Sivistysjohtaja Opetusministeriö on 1.3.2010 myöntänyt 10 000 ja 29.12.2011 8000 Tyrnävän kunnalle opetus- ja kulttuuritoimen

Lisätiedot

Vantaa PKS 5. luokkien palvelukykykysely Vantaa

Vantaa PKS 5. luokkien palvelukykykysely Vantaa . luokkien palvelukykykysely.. Heikki Miettinen . luokkien palvelukykykysely Kyselyn toteutus Pääkaupunkiseudun opetustoimien palvelukykykysely perustuu kaupunkien yhteiseen voimassa olevaan koulutuksen

Lisätiedot

Lisäopetuksen. opetussuunnitelma

Lisäopetuksen. opetussuunnitelma Lisäopetuksen opetussuunnitelma Sivistyslautakunta 14.10.2010 88 www.nurmijarvi.fi 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Lisäopetuksen järjestämisen lähtökohdat ja opetuksen laajuus... 3 2. Lisäopetuksen tavoitteet...

Lisätiedot

Raision varhaiskasvatuksessa keväällä 2018 huoltajille tehdyn laatukyselyn tulokset

Raision varhaiskasvatuksessa keväällä 2018 huoltajille tehdyn laatukyselyn tulokset Raision varhaiskasvatuksessa keväällä 2018 huoltajille tehdyn laatukyselyn tulokset Kysely toteutettiin sähköisenä kyselynä toukokuussa 2018. Vastaajia oli kyselyyn 189. Raision varhaiskasvatuksen asiakkaan

Lisätiedot

OPS Minna Lintonen OPS

OPS Minna Lintonen OPS 26.4.2016 Uuden opetussuunnitelman on tarkoitus muuttaa koulu vastaamaan muun yhteiskunnan jatkuvasti muuttuviin tarpeisiin. MINNA LINTONEN Oppilaat kasvavat maailmaan, jossa nykyistä suuremmassa määrin

Lisätiedot

KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 Koulupalaute: Henrikin koulu

KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 Koulupalaute: Henrikin koulu KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 Koulupalaute: Henrikin koulu Tulkintaohjeita: Kaikki koulut viittaavat oppilaiden vastauksiin kaikissa Suomen kouluissa. Oma koulu viittaa oman koulunne oppilaiden

Lisätiedot

Perusopetuskysely Koko perusopetus

Perusopetuskysely Koko perusopetus Perusopetuskysely 2016 Koko perusopetus 31.8.2016 Taustatietoja Kysely toteutettiin ajalla 22.5. 4.6.2016 Linkki kyselyyn lähetettiin Helmin kautta 4099 oppilaan noin 7500:lle huoltajalle Asteikon arvot

Lisätiedot

Koonti huoltajien OPS 2016 arvokeskustelusta 11.1.2014

Koonti huoltajien OPS 2016 arvokeskustelusta 11.1.2014 Koonti huoltajien OPS 2016 arvokeskustelusta 11.1.2014 1 a) Miksi lapsesi opiskelee koulussa? Oppiakseen perustietoja ja -taitoja sekä sosiaalisuutta Oppiakseen erilaisia sosiaalisia taitoja ja sääntöjä

Lisätiedot

KODIN JA KOULUN YHTEISTYÖ JA KOULUTYYTYVÄISYYS kevät 2017 Seinäjoen perusopetuksen arviointikysely

KODIN JA KOULUN YHTEISTYÖ JA KOULUTYYTYVÄISYYS kevät 2017 Seinäjoen perusopetuksen arviointikysely KODIN JA KOULUN YHTEISTYÖ JA KOULUTYYTYVÄISYYS kevät 2017 Seinäjoen perusopetuksen arviointikysely 1. Tietoja kyselystä Kysely toteutettiin talviloman 2017 jälkeen. Erityistä tässä kouluvuodessa on ollut

Lisätiedot

KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2014 Koulupalaute: Tiirismaan peruskoulu

KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2014 Koulupalaute: Tiirismaan peruskoulu Page 1 of 7 KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2014 Koulupalaute: Tiirismaan peruskoulu Tulkintaohjeita: Kaikki koulut viittaavat oppilaiden vastauksiin kaikissa Suomen kouluissa. Oma koulu viittaa oman

Lisätiedot

ASKOLAN KUVATAIDEKOULU

ASKOLAN KUVATAIDEKOULU Vanhemmille ASKOLAN KUVATAIDEKOULU Askolan kuvataidekoulu on perustettu vuonna 1992. Koulun ylläpitäjänä toimii Askolan kuvataidekoulun kannatusyhdistys ry. Koulu on antanut taiteen perusopetusta syksystä

Lisätiedot

Taiteen perusopetuksen valmentavia opintoja antava musiikkileikkikoulu

Taiteen perusopetuksen valmentavia opintoja antava musiikkileikkikoulu Taiteen perusopetuksen valmentavia opintoja antava musiikkileikkikoulu Pähkinätie 6 01710 Vantaa Puh. (09) 530 1100 muskari.musike@kolumbus.fi www.kolumbus.fi/muskari.musike Hämeenkylän musiikkileikkikoulun

Lisätiedot

Vastausten määrä: 87 Tulostettu :39:44

Vastausten määrä: 87 Tulostettu :39:44 Vastausten määrä: 87 Tulostettu 30.4.2015 8:39:44 Poiminta Koulu = 12 (Riihikallion koulu) Taustatiedot Koulu Riihikallion koulu 87 100% Vastausten määrä: 87 Yleistä 1. Koulun jokapäiväinen toiminta on

Lisätiedot

Päättökysely 2017 tulokset

Päättökysely 2017 tulokset Perustutkintokoulutus VALMA-koulutus TELMA-koulutus Päättökysely opintonsa päättäville opiskelijoille Päättökysely toteutettiin Webropol-kyselynä keväällä 2017 Kyselyssä oli kolme teemaa: elämänlaadun

Lisätiedot

Aamu -ja iltapäivätoiminnan lasten kyselyn tuloksia lv. 2011-2012

Aamu -ja iltapäivätoiminnan lasten kyselyn tuloksia lv. 2011-2012 Aamu -ja iltapäivätoiminnan lasten kyselyn tuloksia lv. 11-12 Lasten kyselyn saivat huoltajien kyselyn yhteydessä 4 lasta, joista palautui 25. Vastausprosentti muodostui siten 62,5%. Lasten kysely muodostui

Lisätiedot

Työpaja I + II Kaksikielisen opetuksen arviointi. klo (kahvitauko klo )

Työpaja I + II Kaksikielisen opetuksen arviointi. klo (kahvitauko klo ) Työpaja I + II Kaksikielisen opetuksen arviointi klo 13.00-15.30 (kahvitauko klo 14.00-14.30) Annamari Kajasto Kaksikielisen opetuksen verkostoseminaari Turun ammatti-instituutti, Datacity 13.3.2018 Kaksikielisen

Lisätiedot

Etelä-Pohjanmaan peruskoulujen opetussuunnitelma 2016

Etelä-Pohjanmaan peruskoulujen opetussuunnitelma 2016 Luonnos 11.11.2015 Etelä-Pohjanmaan peruskoulujen opetussuunnitelma 2016 Arviointi perusopetuksessa Arviointikulttuurin keskeiset piirteet Rohkaisu ja kannustus Oppilaiden osallisuus arvioinnissa Tuetaan

Lisätiedot

RANUAN KUNNAN HENKILÖSTÖN Työhyvinvointikyselyn tulokset

RANUAN KUNNAN HENKILÖSTÖN Työhyvinvointikyselyn tulokset RANUAN KUNNAN HENKILÖSTÖN Työhyvinvointikyselyn tulokset Yhteenveto vuosilta 2011, 201, 2015, 2016 ja 2017 toteutetuista kyselyistä Kunnanhallitus 7.5.2018 Yleistä kyselystä Ranuan työhyvinvointikyselyssä

Lisätiedot

Liite 3. Esimerkkejä Virvatuli-mallissa käytettävästä arviointiaineistosta

Liite 3. Esimerkkejä Virvatuli-mallissa käytettävästä arviointiaineistosta Liite 3. Esimerkkejä Virvatuli-mallissa käytettävästä arviointiaineistosta Tämä on kooste mahdollisesta arviointiaineistosta Virvatuli-kriteerien toteutumisen tarkastelun tueksi. Siinä on esimerkkejä siitä,

Lisätiedot

KERAVAN NAISVOIMISTELIJAT KNV ry:n ASIAKASTYYTYVÄISYYSKYSELYN KOOSTE

KERAVAN NAISVOIMISTELIJAT KNV ry:n ASIAKASTYYTYVÄISYYSKYSELYN KOOSTE KERAVAN NAISVOIMISTELIJAT KNV ry:n ASIAKASTYYTYVÄISYYSKYSELYN KOOSTE Lasten ja nuorten harrasteryhmät Kyselyt oli suunnattu erikseen lapsille (alle 13v.), nuorille (yli 13v.) sekä vanhemmille. Eniten vastauksia

Lisätiedot

Pääkaupunkiseudun lukioiden palvelukyky 2012-2013. Vantaan tulokset 26.3.2013 Heikki Miettinen

Pääkaupunkiseudun lukioiden palvelukyky 2012-2013. Vantaan tulokset 26.3.2013 Heikki Miettinen Pääkaupunkiseudun lukioiden palvelukyky 0-0 n tulokset..0 Heikki Miettinen Lukion. vuosikurssin palvelukykykysely 0-0 Vastaukset Opiskelijat Vastaukset Vastaus% Espoo 0 0 % Helsinki, kaupungin lukiot %

Lisätiedot

12. Valinnaisuus perusopetuksessa

12. Valinnaisuus perusopetuksessa 12. Valinnaisuus perusopetuksessa Valinnaisten opintojen yhteisenä tehtävänä on syventää oppimista, laajentaa opintoja ja vahvistaa jatkoopintovalmiuksia. Valinnaiset opinnot tarjoavat oppilaille mahdollisuuden

Lisätiedot

Työelämään sijoittuminen

Työelämään sijoittuminen Työelämään sijoittuminen Bio- ja ympäristötieteellisestä tiedekunnassa vuonna 2009 ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneiden uraseurantakysely 2014 ja vertailu vuonna 2007 valmistuneiden kyselyyn 2012.

Lisätiedot

Virvatuli. Oppilaan ääni. Kartoitusta lasten ja nuorten ajatuksista taiteesta ja kulttuurista. Kaisa Holopainen

Virvatuli. Oppilaan ääni. Kartoitusta lasten ja nuorten ajatuksista taiteesta ja kulttuurista. Kaisa Holopainen Virvatuli Oppilaan ääni Kartoitusta lasten ja nuorten ajatuksista taiteesta ja kulttuurista Kaisa Holopainen 2.6.2010 SISÄLTÖ 1. Oppilaiden osallistaminen Virvatuli-hankkeessa... 2 2. Taidekohtia - Nuorisobarometri

Lisätiedot

LUKUVUOSI LIIKUNTA (4.-6.-luokat) MUSIIKKI (4.-6.-luokat)

LUKUVUOSI LIIKUNTA (4.-6.-luokat) MUSIIKKI (4.-6.-luokat) Haminan koulu 4.-6.-luokkien VALINNAISAINEOPAS lv. 2017-2018 LUKUVUOSI 2017-2018 Uudessa opetussuunnitelmassa 1.8.2016 alkaen valinnaisaineita opetetaan neljännellä vuosiluokalla yksi 45 min. viikkotunti.

Lisätiedot

Huoltajakysely2017 Hatsalan klassillinen koulu

Huoltajakysely2017 Hatsalan klassillinen koulu Huoltajakysely07 Hatsalan klassillinen koulu..07 Taustatiedot I. Koulun nimi Alavan koulu Haapaniemen koulu Hiltulanlahden koulu Juankosken koulu Jynkän koulu Kaislastenlahden koulu Karttulan Kissakuusen

Lisätiedot

7.3 Tehostettu tuki Pedagoginen arvio

7.3 Tehostettu tuki Pedagoginen arvio 7.3 Tehostettu tuki Oppilaalle, joka tarvitsee oppimisessaan tai koulunkäynnissään säännöllistä tukea tai samanaikaisesti useita tukimuotoja, on pedagogiseen arvioon perustuen annettava tehostettua tukea

Lisätiedot

KUVATAIDE. Taiteen perusopetuksen opetussuunnitelman kehittäminen > yleissivistävä koulutus > taiteen perusopetus > kuvataide

KUVATAIDE. Taiteen perusopetuksen opetussuunnitelman kehittäminen > yleissivistävä koulutus > taiteen perusopetus > kuvataide www.edu.fi > yleissivistävä koulutus > taiteen perusopetus > kuvataide KUVATAIDE Kuvataiteessa taiteen perusopetusta annetaan joko yleisen tai laajan oppimäärän mukaan. Mahdolliset varhaisiän ja aikuisten

Lisätiedot

Miten HAO /JEDU toimii. Laatukoordinaattori Arto Veikkola

Miten HAO /JEDU toimii. Laatukoordinaattori Arto Veikkola MITTAREISTA Miten HAO /JEDU toimii Laatukoordinaattori Arto Veikkola JEDU/Hao oma toimintakäsikirja intrassa Mittaamista ohjaa vahvasti rahoitus, valtionosuudesta 3% otetaan kaikilta jaettavaksi tuloksellisuusrahana

Lisätiedot

Digitalisaatio koulun arjessa - arviointityökaluja ja tutkimustietoa

Digitalisaatio koulun arjessa - arviointityökaluja ja tutkimustietoa Digitalisaatio koulun arjessa - arviointityökaluja ja tutkimustietoa ERIKA TANHUA-PIIROINEN TAMPEREEN YLIOPISTON VIESTINTÄTIETEIDEN TIEDEKUNTA TRIM-TUTKIMUSKESKUS Agenda: Miksi arviointityökaluja tarvitaan

Lisätiedot

Kiusattu ei saa apua. Mannerheimin Lastensuojeluliiton kiusaamiskysely Kiusattu ei saa apua

Kiusattu ei saa apua. Mannerheimin Lastensuojeluliiton kiusaamiskysely Kiusattu ei saa apua Mannerheimin Lastensuojeluliiton kiusaamiskysely 2006 Kiusattu ei saa apua Mannerheimin Lastensuojeluliiton kiusaamiskysely 2006 Kiusattu ei saa apua Mannerheimin Lastensuojeluliiton kiusaamiskyselyyn

Lisätiedot

OPPIMISEN ARVIOINTI kuvataiteen, arkkitehtuurin ja mediataiteiden opetuksessa

OPPIMISEN ARVIOINTI kuvataiteen, arkkitehtuurin ja mediataiteiden opetuksessa OPPIMISEN ARVIOINTI kuvataiteen, arkkitehtuurin ja mediataiteiden opetuksessa Mikko Hartikainen, opetusneuvos, Opetushallitus Kuvataiteen, arkkitehtuurin ja mediataiteiden koulutus Taiteen perusopetuksen

Lisätiedot

VUODEN 2017 KURSSIARVIOINTI YHTEENVETO. Jari Paajanen

VUODEN 2017 KURSSIARVIOINTI YHTEENVETO. Jari Paajanen VUODEN 2017 KURSSIARVIOINTI YHTEENVETO Jari Paajanen Auralan kansalaisopisto Kurssiarviointi 2017 1 (7) Kyselyn vastausprosentti oli 41,1 %, joka oli ihan hyvä ja viimevuotisen kyselyn perusteella olikin

Lisätiedot

Lasten ja nuorten kulttuuriseminaari

Lasten ja nuorten kulttuuriseminaari Lasten ja nuorten kulttuuriseminaari Power Park 14.4.2010 Valtakunnallinen vapaan sivistystyön kehittämisohjelma 2008 2012 Vapaan sivistystyön tarkoituksena on järjestää elinikäisen oppimisen periaatteen

Lisätiedot

TUKENA-hanke Kysely perheryhmäkotien työntekijöille 9/2018

TUKENA-hanke Kysely perheryhmäkotien työntekijöille 9/2018 Kysely perheryhmäkotien työntekijöille 9/2018 Kysely perheryhmäkodeissa ja tukiasunnoissa oleville nuorille Nuorten kysely lähetettiin yksiköiden esimiesten kautta anonyyminä Surveypal-nettilinkkinä välitettäväksi

Lisätiedot

Aloituskysely 2016 tulokset

Aloituskysely 2016 tulokset Perustutkintokoulutus VALMA-koulutus Vastaajia 474, vastausprosentti 80 % Aloituskyselyn toteutus syksyllä 2016 Aloituskysely toteutettiin Luovissa syyskuussa. Kyselyyn kohderyhmänä olivat syksyllä 2016

Lisätiedot

TAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMAT. Kuvataide Käsityö Tanssi

TAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMAT. Kuvataide Käsityö Tanssi TAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMAT Kuvataide Käsityö Tanssi Ilmajoki-opisto Hyväksytty johtokunnassa 22.5.2018 1 SAATTEEKSI Kädessäsi on Ilmajoki-opiston taiteen perusopetuksen

Lisätiedot

Teatteritaiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän opetussuunnitelma

Teatteritaiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän opetussuunnitelma Teatteritaiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän opetussuunnitelma Porvoon kansalaisopisto 8.9.2011 Pentti Kinosmaa, Eeva Puromies 1 Teatteritaiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän opetussuunnitelman

Lisätiedot

Kyselyt oli suunnattu erikseen lapsille (alle 13v.), nuorille (yli 13v.) sekä vanhemmille. Eniten vastauksia tuli

Kyselyt oli suunnattu erikseen lapsille (alle 13v.), nuorille (yli 13v.) sekä vanhemmille. Eniten vastauksia tuli KERAVAN NAISVOIMISTELIJAT KNV ry:n VALMENNUSRYHMIEN TYYTYVÄISYYSKYSELYN KOOSTE Valmennusryhmät Kyselyt oli suunnattu erikseen lapsille (alle 13v.), nuorille (yli 13v.) sekä vanhemmille. Eniten vastauksia

Lisätiedot

JUPINAVIIKOT Ohjausta ja opetusta koskeva raportti Musiikin ala. Julkinen Raportti ei sisällä nimi- eikä tunnistetietoja.

JUPINAVIIKOT Ohjausta ja opetusta koskeva raportti Musiikin ala. Julkinen Raportti ei sisällä nimi- eikä tunnistetietoja. JUPINAVIIKOT 2018 Ohjausta ja opetusta koskeva raportti Musiikin ala Julkinen Raportti ei sisällä nimi- eikä tunnistetietoja Ville Laitinen Opiskelijakunta JAMKO SISÄLLYSLUETTELO SISÄLLYSLUETTELO... 2

Lisätiedot

KIUSAAMISEN EHKÄISY- JA PUUTTUMISMALLI MERIUSVAN KOULUSSA

KIUSAAMISEN EHKÄISY- JA PUUTTUMISMALLI MERIUSVAN KOULUSSA KIUSAAMISEN EHKÄISY- JA PUUTTUMISMALLI MERIUSVAN KOULUSSA Hyvä ja turvallinen oppimisympäristö on sekä perusopetuslain että lastensuojelulain kautta tuleva velvoite huolehtia oppilaiden sosiaalisesta,

Lisätiedot

Hyväksytty kasvatus- ja opetuslautakunnassa , 24 LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEET

Hyväksytty kasvatus- ja opetuslautakunnassa , 24 LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEET Hyväksytty kasvatus- ja opetuslautakunnassa 17.3.2005, 24 LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEET 1. Lisäopetuksen järjestämisen lähtökohdat ja opetuksen laajuus Perusopetuksen oppimäärän suorittaneille

Lisätiedot

KOTIEN OPS-OPAS. OPS = opetussuunnitelma, jossa kerrotaan ARVOT

KOTIEN OPS-OPAS. OPS = opetussuunnitelma, jossa kerrotaan ARVOT KOTIEN OPS-OPAS OPS = opetussuunnitelma, jossa kerrotaan - mitkä arvot ohjaavat koulun toimintaa - millainen oppimiskäsitys ohjaa oppimista - mitä milläkin vuosiluokalla opiskellaan - miten opiskellaan

Lisätiedot

AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINTA LASTEN KYSELYN TULOKSET LV

AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINTA LASTEN KYSELYN TULOKSET LV AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINTA LASTEN KYSELYN TULOKSET LV. 2015-2016 Yleistä kyselystä Arviointikyselyn saivat 36 lasta, joista palautui 32 Vastausprosentti 89 % Arviointikyselyn ajankohta oli 2.5 20.5.2016

Lisätiedot

KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2014 Koulupalaute: Joensuu

KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2014 Koulupalaute: Joensuu KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2014 Koulupalaute: Joensuu Tulkintaohjeita: Kaikki koulut viittaavat oppilaiden vastauksiin kaikissa Suomen kouluissa. Tulokset on raportoitu erikseen alakoulujen ja yläkoulujen

Lisätiedot

Espoo. PKS 2. luokkien palvelukykykysely ESPOO HeikkiMiettinen

Espoo. PKS 2. luokkien palvelukykykysely ESPOO HeikkiMiettinen . luokkien palvelukykykysely 0 0 ESPOO..0 HeikkiMiettinen . luokkien palvelukykykysely 0 0 ESPOO Kyselyn toteutus Pääkaupunkiseudun opetustoimien palvelukykykysely perustuu kaupunkien yhteiseen voimassa

Lisätiedot

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma. Rauman musiikkiopisto

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma. Rauman musiikkiopisto Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma Rauman musiikkiopisto Sivistysvaliokunta, kesäkuu 2018 SISÄLTÖ 1. Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman tarkoitus. 3 2. Tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen liittyvä

Lisätiedot

Käsityön taiteen perusopetus UUDET RYHMÄT ALKAVAT SYKSYLLÄ 2017 SYVENTÄVÄT OPINNOT, E172514

Käsityön taiteen perusopetus UUDET RYHMÄT ALKAVAT SYKSYLLÄ 2017 SYVENTÄVÄT OPINNOT, E172514 Haku Käsityön taiteen syventäviin opintoihin Sivu 1 / 9 Käsityön taiteen perusopetus UUDET RYHMÄT ALKAVAT SYKSYLLÄ 2017 SYVENTÄVÄT OPINNOT, E172514 Opetus perustuu Opetushallituksen visuaalisten taiteiden

Lisätiedot

Porin taidekoulun työpajaopinnot

Porin taidekoulun työpajaopinnot Porin taidekoulun työpajaopinnot Syventävissä opinnoissa oppilaat valitsevat itseään kiinnostavan työpajan vähintään vuodeksi kerrallaan. Työpajoissa työskennellään pitkäjänteisesti syventyen yhden taidemuodon

Lisätiedot

RIIHIMÄEN LASTEN JA NUORTEN TAIDEKOULUN OPETUSSUUNNITELMA

RIIHIMÄEN LASTEN JA NUORTEN TAIDEKOULUN OPETUSSUUNNITELMA RIIHIMÄEN LASTEN JA NUORTEN TAIDEKOULUN OPETUSSUUNNITELMA Visuaalisten taiteiden yleinen oppimäärä OSA A: KUVATAIDE Sisällys RIIHIMÄEN LASTEN JA NUORTEN TAIDEKOULUN OPETUSSUUNNITELMA... 1 Visuaalisten

Lisätiedot