VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: VAPAAEHTOINEN HENKILÖVAKUUTUS

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: VAPAAEHTOINEN HENKILÖVAKUUTUS"

Transkriptio

1 VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: VAPAAEHTOINEN HENKILÖVAKUUTUS VAKUUTUSTUTKINTO 165. SUORITUSTILAISUUS VAPAAEHTOINEN HENKILÖVAKUUTUS Tehtävistä 1 ja 9 voi saada enintään 3 pistettä, tehtävästä 5 enintään 2 pistettä, tehtävistä 2-4, 6-8,10 ja 11 voi saada enintään 4 pistettä kustakin tehtävästä. Tutustu lisäksi tehtävän 11 arvosteluun ja pisteytykseen. Huom. Kirjoita nimesi vain erilliselle kansilehdelle, EI vastaussivuille. Vastauksia varten on varattu tilaa kunkin kysymyksen perään. 1. Vastuunvalinta Henkilövakuutuksissa on vakuutuksen kohteena fyysinen henkilö. Vakuutuksissa maksettavat korvaukset on määritelty vakuutetulle henkilölle sattuvien tapahtumien eli vakuutustapahtumien kautta. Jos vakuutettavan henkilön osalta ennuste vakuutustapahtuman sattumiseen on normaalista poikkeava, tämä yleensä otetaan tavalla tai toisella huomioon vakuutuksen myöntämisratkaisussa. Mainitse kolme henkilövakuutuslajia joiden myöntämisratkaisussa ei kuitenkaan käytännössä tehdä vastuunvalintaa. Selosta lisäksi lyhyesti, miksi vastuunvalintaa ei tehdä. Yhteensä 3 p. (Vapaaehtoinen henkilövakuutus ss ) 2. Työntekijäin ryhmähenkivakuutus a) Mikä tai mitkä yhtiöt myöntävät työntekijäin ryhmähenkivakuutuksia? b) Kenellä on velvollisuus ottaa vakuutus? c) Kuka määrää edunsaajan tässä vakuutuksessa? d) Mitä työntekijän vakuutusturvalle tapahtuu, kun hänen työsuhteensa päättyy? (Vapaaehtoinen henkilövakuutus ss ) 3. Yksilöllisen eläkevakuutuksen säästöjen ennenaikaista nostamista on voimakkaasti rajoitettu ja takaisinosto on sallittu vain erityistilanteissa. Selosta minkälaisissa tilanteissa kertyneet vakuutussäästöt voi nostaa ennen eläkeiän alkamista (takaisinostoperusteet). Yhteensä enintään 4 p. (Vapaaehtoinen henkilövakuutus s ) 4. Vakuutussäästöille kertyvä tuotto Kuvaile oppikirjassa esitetyt 2 periaatetta, joiden mukaan asiakkaan sijoittamalle pääomalle voi kertyä tuottoa vakuutuksen sisällä. Miten yhtiö vastaa pääoman säilymisestä kummassakin tapauksessa? (Vapaaehtoinen henkilövakuutus sivut )

2 5. Mitkä ovat vakuutuksenottajan oikeudet ja velvollisuudet henkilövakuutuksessa? Yhteensä 2 p. (Vapaaehtoinen henkilövakuutus sivu 218 ja 235) 6. Henkivakuutuksen panttaus. a) Kenellä on oikeus pantata henkivakuutus? Tarvitaanko panttaukseen jonkun suostumus? Jos, niin kenen? b) Miten velkojiin nähden pätevä panttaus tapahtuu? c) Minkä vakuudeksi panttaus voi tapahtua? d) Pantinsaajan saatava on erääntynyt eikä velkaa, jonka vakuudeksi henkivakuutus on pantattu, ole maksettu. Mitä pantinsaajan tulee tehdä saadakseen saatavansa pantista? (Vapaaehtoinen henkilövakuutus sivut , 337) 7. Yksityishenkilön ottama sijoitussidonnainen säästöhenkivakuutus ja verotus a) Selosta tällaisen vakuutuksen maksujen vähennyskelpoisuus verotuksessa. b) Selosta verotus rahastoja vaihdettaessa vakuutuksen sisällä. c) Selosta verotus, kun säästösumma vakuutusajan päättyessä maksetaan vakuutuksenottajalle hänen itsensä ollessa myös vakuutettuna. d) Miten mahdollinen sijoitustappio otetaan verotuksellisesti huomioon tällaisessa vakuutuksessa vakuutuksen päättyessä? (Vapaaehtoinen henkilövakuutus sivut 298, , ) 8. Edunsaaja on aiheuttanut kuolemanvaravakuutuksen vakuutustapahtuman. Mikä on vakuutusyhtiön vastuu a) kyseiseen edunsaajaan nähden b) muihin edunsaajiin tai korvaukseen oikeutettuihin nähden? (Vapaaehtoinen henkilövakuutus ss ): 9. Mitä tietoja on kerrottava henkilövakuutuksen irtisanomisilmoituksessa, jonka vakuutusyhtiö lähettää vakuutusmaksun laiminlyönnin johdosta? Yhteensä 3 p. (Vapaaehtoinen henkilövakuutus ss ) 10. Vakuutussopimuslaissa on säädetty sosiaalisesta maksuesteestä. Selosta lyhyesti, mitä sillä tarkoitetaan ja miten se vaikuttaa vakuutuksen voimassaoloon. Yhteensä 4 p (Vapaaehtoinen henkilövakuutus s. 292) 11. Merkitse kuhunkin alakohtaan O, jos väittämä on mielestäsi oikein, merkitse V, jos väittämä on mielestäsi väärin, ja jätä alakohta tyhjäksi, jos et halua vastata. Kysymyksen kukin alakohta (a-h) arvostellaan siten, että puuttuva vastaus antaa 0 pistettä, oikea vastaus + 0,5 pistettä ja virheellinen vastaus 0,5 pistettä. Koko vastauksesta annettava pienin pistemäärä on kuitenkin 0. (Vapaaehtoinen henkilövakuutus s. 166, , 196, 198, 199, 236):

3 a b c d e f g h Yksityistapaturmavakuutuksen voimassaoloaikana sattuneen tapaturman hoitokuluja voidaan korvata yleensä myös vakuutuksen päättymisen jälkeiseltä ajalta, kuitenkin enintään vakuutusmäärään saakka. Yksityistapaturmavakuutuksen perusteella maksetaan päiväkorvausta kunkin tapaturman aiheuttamasta työkyvyttömyydestä yleensä enintään vuoden ajalta tapaturman sattumisesta. Yksityistapaturmavakuutuksen perusteella maksettavasta kuolemantapaus-korvauksesta voidaan vähentää saman tapaturman johdosta aikaisemmin maksettu haittakorvaus. Sairauskuluvakuutuksen pitää olla voimassa silloin, kun sairaanhoitokulu syntyy, jotta kulut olisivat korvattavia. Vakuutetulla on oma-aloitteinen tiedonantovelvollisuus terveydentilastaan sairauskuluvakuutusta haettaessa. Matkan keskeytymisestä maksetaan korvausta menetetyistä matkapäivistä vain silloin, kun vakuutettu joutuu matkalla sairaalahoitoon tai palaa kotiin ennenaikaisesti. Matkustajavakuutuksesta korvataan kohtuulliset vainajan kotiinkuljetuskustannukset, vaikka kuolemantapaus ei olisikaan aiheutunut muutoin korvattavasta vakuutustapahtumasta. Matkustajavakuutuksesta korvataan tapaturman aiheuttaman vamman hoitokulut enintään yhden vuoden ajalta tapaturman sattumisesta. Oikein/Väärin VAKUUTUSTUTKINTO 164. SUORITUSTILAISUUS VAPAAEHTOINEN HENKILÖVAKUUTUS Tehtävistä 1-3, 5, 6 ja 9 voi saada enintään 4 pistettä kustakin tehtävästä, tehtävistä 4 ja 10 yhteensä enintään 5 pistettä kustakin tehtävästä sekä tehtävistä 7 ja 8 yhteensä enintään 3 pistettä kustakin tehtävästä. Tutustu lisäksi tehtävän 10 arvosteluun ja pisteytykseen. Huom. Kirjoita nimesi vain erilliselle kansilehdelle, EI vastaussivuille. Vastauksia varten on varattu tilaa kunkin kysymyksen perään. 1. Miten omaiset edunsaajamääräystä tulkitaan vakuutussopimuslain mukaan? Yhteensä enintään 4 p. (Vapaaehtoinen henkilövakuutus sivu ) 2. Vastuunvalinta Selvitä lyhyesti seuraavat vastuunvalintaan liittyvät käsitteet: a) Erikoisvastuu? b) Erikoisvastuuaika? c) Rajoitusehto d) Lykkäys Yhteensä 4 p (Vapaaehtoinen henkilövakuutus sivu )

4 3. Vakuutusyhtiöiden valvonta a) Mikä viranomainen valvoo vakuutusyhtiöitä? b) Mainitse 4 tilannetta, joissa valvontaviranomainen voi puuttua vakuutusyhtiön toimintaan. c) Mitä vakuutusyhtiölain tarjoamia keinoja tämä viranomainen voi käyttää virheelliseksi havaitun toiminnan korjaamiseksi? Yhteensä enintään 4 p. (Vapaaehtoinen henkilövakuutus ss ) 4. Muutoksenhaku Vakuutussopimuslain mukaan vakuutusyhtiön on vakuutusta koskevassa päätöksessään annettava tietoja niistä oikeusturvakeinoista, joita päätökseen tyytymättömällä on käytettävissään. Kerro, mihin ja miten vakuutusyhtiön päätökseen tyytymätön asiakas voi valittaa? Yhteensä 5 p. (Vapaaehtoinen henkilövakuutus ss ): 5. Joustavamaksuinen vakuutus a) Mitkä henkivakuutustuotteet voivat olla joustavamaksuisia? b) Joustavamaksuissa vakuutuksissa tehdään vakuutusyhtiön kanssa maksusuunnitelma. Mikä on sen merkitys? c) Miten Universal life tekniikalla toteutettu vakuutus toimii käytännössä? d) Mitä tapahtuu jos joustavamaksuisen vakuutuksen rahasto loppuu kesken vakuutusajan? Yhteensä 4 p (Vapaaehtoinen henkilövakuutus ss. 289) 6. Vakuutusyhtiö tekee ennakonpidätyksen yksityishenkilölle maksettavasta veronalaisesta vakuutuskorvauksesta ja eläkkeestä. Mitä veroa ja minkä suuruinen ennakonpidätys (%) tehdään seuraavista vakuutussuorituksista/eläkkeistä silloin, kun saaja ei esitä verokorttia? a) Päiväkorvaus työttömyyden perusteella b) Sairauskulukorvaus c) Säästöhenkivakuutuksen tuotto, kun säästösumma maksetaan vakuutuksenottajalle, joka on itse myös vakuutettuna d) Vanhuuseläke (vuosimaksuinen vakuutus) (Vapaaehtoinen henkilövakuutus sivut ) 7. Kuolintapauskorvauksen verotus yksityishenkilön verotuksessa. a) Selosta kuolintapauskorvauksen verotus tuloverotuksessa. b) Miten kuolintapauskorvausta verotetaan perintöverotuksessa? Yhteensä 3 p. (Vapaaehtoinen henkilövakuutus sivut )

5 8. Liiketoimintaan liittyvä henkilövakuutustarve Kerro lyhyesti, minkälaisia henkilövakuutustarpeita yrityksen liiketoiminnassa voi ilmetä. Kerro myös, minkälaisilla vakuutusratkaisuilla näihin tarpeisiin voidaan vastata. Yhteensä 3 p. (Vapaaehtoinen henkilövakuutus sivut 89 91): 9. Selosta yksityistapaturmavakuutuksen vastuunvalinnan kaksi tarkoitusta ja niitä kuvaavat esimerkit. (Vapaaehtoinen henkilövakuutus s. 273) 10. Merkitse kuhunkin alakohtaan O, jos väittämä on mielestäsi oikein, merkitse V, jos väittämä on mielestäsi väärin, ja jätä alakohta tyhjäksi, jos et halua vastata. Kysymyksen kukin alakohta (a-j) arvostellaan siten, että puuttuva vastaus antaa 0 pistettä, oikea vastaus + 0,5 pistettä ja virheellinen vastaus 0,5 pistettä. Koko vastauksesta annettava pienin pistemäärä on kuitenkin 0. (Vapaaehtoinen henkilövakuutus s. 122, 182, 184, 188, 194, 220, 306, 315, 360 ja ehdot s ): a b c d e f g h i j Paineen huomattavasta vaihtelusta johtuva vammautuminen, esim. sukeltajantauti, katsotaan tapaturmaksi. Pysyvän haitan korvaus on veronalaista tuloa. Matkavakuutus on voimassa myös vakuutetun omalla vapaa-ajan asunnolla, jos se sijaitsee yli 50 km:n päässä hänen kotipaikastaan. Jos vakuutustapahtuma on aiheutunut vakuutetun törkeästä huolimattomuudesta, yksityistapaturmavakuutuksesta vakuutetulle maksettavaa korvausta voidaan vain alentaa. Pysyvän haitan haitta-astetta määrättäessä otetaan huomioon sekä vamma laatu että vakuutetun yksilölliset olosuhteet, kuten ammatti ja harrastukset. Yksityistapaturmavakuutuksissa kilpaurheilu ja sen harjoittelu on tavallisesti suljettu vakuutusturvan piiristä. Yksityistapaturmavakuutuksessa pätevä edunsaajamääräys edellyttää, että se on ilmoitettu vakuutusyhtiölle kirjallisesti. Jos matka keskeytyy matkanjärjestäjän konkurssin vuoksi, matkustajavakuutuksesta korvataan matkan keskeytyminen. Vakuutuksenottajalla on oikeus milloin tahansa kesken sovittua vakuutuksen voimassaoloaikaa irtisanoa säästöhenkivakuutus päättymään. Kapitalisaatiosopimukset ovat aina määräaikaisia. Oikein/Väärin

6 VAKUUTUSTUTKINTO 163. SUORITUSTILAISUUS VAPAAEHTOINEN Jokaisesta tehtävästä voi saada enintään 4 pistettä. Tutustu lisäksi tehtävän 10 arvosteluun ja pisteytykseen. Huom. Kirjoita nimesi vain erilliselle kansilehdelle, EI vastaussivuille. Vastauksia varten on varattu tilaa kunkin kysymyksen perään. 1. Henkilövakuutussopimuksen osapuolet ja muut sopimukseen liittyvät henkilöt. a) Luettele henkilövakuutussopimuksen osapuolet ja muut sopimukseen keskeisesti liittyvät henkilöt. b) Mikä on kunkin henkilön sopimukseen perustuva asema vakuutuksessa? (Vapaaehtoinen henkilövakuutus sivut ) 2. Edunsaajamääräys. Selvitä, miten omaiset-edunsaajamääräystä tulkitaan vakuutussopimuslakiin sisältyvän tulkintaolettaman mukaan. (Vapaaehtoinen henkilövakuutus sivu ) 3. Vastuunvalinta henkilövakuutuksissa a) Mihin pyritään henkilövakuutuksissa tehtävällä vastuunvalinnalla? b) Milloin vastuunvalinta tehdään? c) Terveydentilaltaan heikentynyt henkilö hakee itselleen henkilövakuutusta. Mitä erilaisia ratkaisuvaihtoehtoja vakuutusyhtiöllä on käytettävissään sen tehdessä vakuutusratkaisua hakijan terveydentilan perusteella? (Vapaaehtoinen henkilövakuutus sivu 237 ja sekä ) 4. Miten sijoitussidonnaisten säästövakuutusten liikekulut syntyvät? Kerro lisäksi kaksi tapaa, joilla ne pyritään kattamaan. (Vapaaehtoinen henkilövakuutus sivu 98) 5. Vakuutussäästäminen ja rahanpesu. Asiakkaan tuntemiseksi vakuutusyhtiön on tunnistettava asiakkaansa ja todennettava tämän henkilöllisyys. Rahanpesuyrityksen tunnistaminen jää suurelta osin vakuutus-myyjien ja vakuutusvirkailijoiden "vainuherkkyyden" varaan. Joitakin esimerkkejä epäilyttävistä tilanteista voidaan kuitenkin antaa. Selosta lyhyesti vähintään neljä tällaista tilannetta. (Vapaaehtoinen henkilövakuutus sivut ) 6. Vakuutusyhtiön on korvaustoiminnassaan noudatettava sellaisia periaatteita, että asiakkaan etu tulee parhaalla mahdollisella tavalla otetuksi huomioon. Selosta lyhyesti seuraavia korvaustoiminnan yleisiä periaatteita. a) Korvauskäsittelyn nopeus b) Yhden hakemuksen periaate c) Velvollisuus maksaa riidaton osa korvausta d) Perusteltu päätös

7 (Vapaaehtoinen henkilövakuutus sivut ) 7. Pantattu henkivakuutus. Henkivakuutuksen perusteella maksettava kuolemantapauskorvaus on ja edunsaajana on vakuutetun aviopuoliso. Vakuutetulla oli kuollessaan asuntolainaa Henkivakuutus on pantattu tämän lainan vakuudeksi. Miten ja kenelle kuolemantapauskorvaus maksetaan ja miten korvausta verotetaan? (Vapaaehtoinen henkilövakuutus sivut ) 8. Selosta maksamattomuuden takia irtisanotun henkilövakuutuksen saattaminen uudelleen voimaan. (Vapaaehtoinen henkilövakuutus sivu 293) 9. Matkan keskeytymisellä tarkoitetaan jo alkaneen matkan muuttumista vakuutusehdoissa määritellyistä syistä. Näiden syiden tulee pakottavasti keskeyttää vakuutetun matka. a) Luettele kyseiset syyt. b) Mitkä ovat mahdollisia korvauksia matkan keskeytyessä? (Matkavakuutusehdot sivut ja 20 21; Vapaaehtoinen henkilövakuutus sivut 195 ja 199) 10. Merkitse kuhunkin alakohtaan O, jos väittämä on mielestäsi oikein, merkitse V, jos väittämä on mielestäsi väärin, ja jätä alakohta tyhjäksi, jos et halua vastata. Kysymyksen kukin alakohta (a-h) arvostellaan siten, että puuttuva vastaus antaa 0 pistettä, oikea vastaus + 0,5 pistettä ja virheellinen vastaus 0,5 pistettä. Koko vastauksesta annettava pienin pistemäärä on kuitenkin 0. (Vapaaehtoinen henkilövakuutus sivut 166, 184, 185, 190, 198, 236, 249, 315) a b c d e f g h Oikein/Väärin Yksityistapaturmavakuutuksen voimassaoloaikana sattuneen tapaturman hoitokuluja voidaan korvata yleensä myös vakuutuksen päättymisen jälkeiseltä ajalta, kuitenkin enintään vakuutusmäärään saakka. Matkustajavakuutuksesta korvataan tapaturman aiheuttaman vamman hoitokulut enintään yhden vuoden ajalta tapaturman sattumisesta Pysyvän haitan haitta-astetta määrättäessä otetaan huomioon sekä vamman laatu että vakuutetun yksilölliset olosuhteet, kuten ammatti ja harrastukset. Jos vakuutustapahtuma on aiheutunut vakuutetun törkeästä huolimattomuudesta, yksityistapaturmavakuutuksesta vakuutetulle maksettavaa korvausta voidaan vain alentaa Sairauskuluvakuutuksen pitää olla voimassa silloin, kun sairaanhoitokulu syntyy, jotta kulut olisivat korvattavia. Vakuutetulla on oma-aloitteinen tiedonantovelvollisuus terveydentilastaan sairauskuluvakuutusta haettaessa. Ryhmäetuvakuutuksissa edun vakuutusyhtiön kanssa neuvotellut liitto tai järjestö maksaa myös vakuutusmaksun. Vakuutuksenantaja voi täyttää tiedonantovelvollisuutensa luovuttamalla vakuutuksenhakijalle vakuutusehdot.

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: VAPAAEHTOINEN HENKILÖVAKUUTUS

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: VAPAAEHTOINEN HENKILÖVAKUUTUS VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: VAPAAEHTOINEN HENKILÖVAKUUTUS VAKUUTUSTUTKINTO 171. SUORITUSTILAISUUS VAPAAEHTOINEN HENKILÖVAKUUTUS 16.9.2015 Kirjoita nimesi vain erilliselle kansilehdelle, EI vastaussivuille.

Lisätiedot

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: VAPAAEHTOINEN HENKILÖVAKUUTUS

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: VAPAAEHTOINEN HENKILÖVAKUUTUS VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: VAPAAEHTOINEN HENKILÖVAKUUTUS VAKUUTUSTUTKINTO 162. SUORITUSTILAISUUS VAPAAEHTOINEN HENKILÖVAKUUTUS 6.9.2012 Tehtävästä 1 voi saada enintään 2 pistettä, tehtävästä 7

Lisätiedot

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: VAPAAEHTOINEN HENKILÖVAKUUTUS

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: VAPAAEHTOINEN HENKILÖVAKUUTUS VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: VAPAAEHTOINEN HENKILÖVAKUUTUS 161. SUORITUSTILAISUUS VAPAAEHTOINEN HENKILÖVAKUUTUS 15.5.2012 Tehtävästä 2 voi saada enintään 2 pistettä, tehtävästä 4 enintään 6 pistettä

Lisätiedot

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: VAPAAEHTOINEN HENKILÖVAKUUTUS

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: VAPAAEHTOINEN HENKILÖVAKUUTUS VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: VAPAAEHTOINEN HENKILÖVAKUUTUS VAKUUTUSTUTKINTO 170. SUORITUSTILAISUUS VAPAAEHTOINEN HENKILÖVAKUUTUS 12.5.2015 Kirjoita nimesi vain erilliselle kansilehdelle, EI vastaussivuille.

Lisätiedot

VAPAAEHTOINEN HENKILÖVAKUUTUS pp.1.2016

VAPAAEHTOINEN HENKILÖVAKUUTUS pp.1.2016 APAAEHTINEN HENKILÖAKUUTUS pp.1.2016 1. Työkyvyttömyysvakuutukset. ertaa keskenään ohimenevän työkyvyttömyyden ja pysyvän työkyvyttömyyden varalta otettavia vakuutuksia. Kerro vertailussa erot vakuutusten

Lisätiedot

Kunkin kysymyksen kohdalla on mainittu vastauksen pisteytys.

Kunkin kysymyksen kohdalla on mainittu vastauksen pisteytys. VAPAAEHTOINEN HENKILÖVAKUUTUS 20.9.2017 SUORITUSTILAISUUS 177 Kunkin kysymyksen kohdalla on mainittu vastauksen pisteytys. 1. Mitä tarkoitetaan kielletyllä vastuunrajoituksella? Mainitse esimerkki. 2 pistettä

Lisätiedot

Perusturva Pariturva. Sisällysluettelo. Henkivakuutusehdot Voimassa 27.10.2014 alkaen

Perusturva Pariturva. Sisällysluettelo. Henkivakuutusehdot Voimassa 27.10.2014 alkaen Henkivakuutusehdot Voimassa 27.10.2014 alkaen Perusturva Pariturva Sisällysluettelo Yleiset sopimusehdot 2 1 Vakuutussopimus 2 2 Vakuutussopimuksen voimassaolo 2 3 Vakuutusmaksun maksaminen ja maksun laiminlyönti

Lisätiedot

Vakuutuskuori vai sijoitusrahasto. Vesa Korpela lakiasiain johtaja

Vakuutuskuori vai sijoitusrahasto. Vesa Korpela lakiasiain johtaja Vakuutuskuori vai sijoitusrahasto Vesa Korpela lakiasiain johtaja Välillinen sijoittaminen verotuksessa Sijoituskohde Vakuutusyhtiö Sijoitusrahasto Sijoituskohde Sijoituskohde Välillinen sijoittaminen

Lisätiedot

Mitä syöpäpotilaan pitää tietää henkilövakuutuksista?

Mitä syöpäpotilaan pitää tietää henkilövakuutuksista? Mitä syöpäpotilaan pitää tietää henkilövakuutuksista? Teksti Marika Javanainen Kuva Bosse Österberg Tiivistelmä esityksestä, jonka Suomen Syöpä yhdistyksen neuvontahoitaja Sirpa Lehtinen piti potilasverkostojen

Lisätiedot

Henkivakuutus osana perintösuunnittelua Mihin henkivakuutusta tarvitaan? VERO 2016. Paula Salonen toimitusjohtaja Keskinäinen Vakuutusyhtiö Kaleva

Henkivakuutus osana perintösuunnittelua Mihin henkivakuutusta tarvitaan? VERO 2016. Paula Salonen toimitusjohtaja Keskinäinen Vakuutusyhtiö Kaleva Henkivakuutus osana perintösuunnittelua Mihin henkivakuutusta tarvitaan? VERO 2016 Paula Salonen toimitusjohtaja Keskinäinen Vakuutusyhtiö Kaleva Henkivakuutus pahan päivän varalle kattamaan äkillisen

Lisätiedot

VARAINHOITOVAKUUTUS VAKUUTUSEHDOT VOIMASSA ALKAEN

VARAINHOITOVAKUUTUS VAKUUTUSEHDOT VOIMASSA ALKAEN VARAINHOITOVAKUUTUS VAKUUTUSEHDOT VOIMASSA 1.1.2017 ALKAEN VARAINHOITOVAKUUTUKSEN EHDOT VOIMASSA 1.1.2017 ALKAEN SISÄLLYSLUETTELO 1. VAKUUTUKSEN YLEISET EHDOT...3 1.1. Vakuutuksen sisältö...3 1.2. Eräiden

Lisätiedot

Aktia Henkilöturva. Vakuutusehdot. Voimassa 1.1.2014 alkaen. Määritelmiä 2. Yleiset sopimusehdot 2

Aktia Henkilöturva. Vakuutusehdot. Voimassa 1.1.2014 alkaen. Määritelmiä 2. Yleiset sopimusehdot 2 Aktia Henkilöturva Vakuutusehdot Voimassa 1.1.2014 alkaen Sisällysluettelo Määritelmiä 2 Yleiset sopimusehdot 2 1 Vakuutussopimus ja sen sisältö 2 2 Vakuutuksenottajan ja vakuutetun tiedonantovelvollisuus

Lisätiedot

Perus- ja vertailutietoa henkivakuutuksesta

Perus- ja vertailutietoa henkivakuutuksesta Perus- ja vertailutietoa henkivakuutuksesta Tulvavahinkojen korvaaminen kotivakuutuksista - Vertailu kolmen eri vakuutusyhtiön korvauksista Hanna Salo 18.11.2013 Vakuutus- ja rahoitusneuvonta FINE 2 Perus-

Lisätiedot

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: VAKUUTUSOPPI

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: VAKUUTUSOPPI VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: VAKUUTUSOPPI VAKUUTUSTUTKINTO 165. SUORITUSTILAISUUS VAKUUTUSOPPI 4.9.2013 Tentti muodostuu kolmesta kysymysryhmästä: I Kysymysryhmä: 10 väittämää. Jos väittämä on mielestäsi

Lisätiedot

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: VAKUUTUSOPPI

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: VAKUUTUSOPPI VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: VAKUUTUSOPPI VAKUUTUSTUTKINTO 170. SUORITUSTILAISUUS VAKUUTUSOPPI 11.5.2015 Tentti muoostuu kolmesta kysymysryhmästä: I Kysymysryhmä: 10 väittämää. Jos väittämä on mielestäsi

Lisätiedot

Mitä asiakkaan on hyvä tietää henkivakuutuksesta

Mitä asiakkaan on hyvä tietää henkivakuutuksesta Mitä asiakkaan on hyvä tietää henkivakuutuksesta Studia monetaria 25.10.2011 Esityksen sisältö Mitä henkivakuutuksella tarkoitetaan? Erilaisia henkivakuutuksia Riskihenkivakuutuksen ottamisesta Edunsaajamääräyksestä

Lisätiedot

Jaana Norio-Timonen VAKUUTUSSOPIMUSLAIN PÄÄKOHDAT

Jaana Norio-Timonen VAKUUTUSSOPIMUSLAIN PÄÄKOHDAT Jaana Norio-Timonen VAKUUTUSSOPIMUSLAIN PÄÄKOHDAT Talentum Helsinki 2010 JURIDICA-KIRJASARJASSA ILMESTYNEET TEOKSET: 1. Hallintomenettelyn perusteet 2. Arvonlisäverotus ja muu kulutusverotus 3. Luotto-oikeuden

Lisätiedot

VAKUUTUSEHDOT. Turvan Henkikulta. Kuolemanvaravakuutus

VAKUUTUSEHDOT. Turvan Henkikulta. Kuolemanvaravakuutus 27.10.2014 VAKUUTUSEHDOT Turvan Henkikulta Kuolemanvaravakuutus Olet tehnyt hyvän päätöksen huolehtinut vakuutusturvastasi Tästä ehtovihkosta löydät vakuutusturvasi yksityiskohtaisen sisällön. Tutustu

Lisätiedot

Ryhma 001 RESERVILAISTEN&RESERVIUPSEERIEN AMPUMATILAISU. Vakuutettuja 400

Ryhma 001 RESERVILAISTEN&RESERVIUPSEERIEN AMPUMATILAISU. Vakuutettuja 400 VAKUUTUSKIRJA Sivu Ryhmatapatu rmavakuutus 1 Vakuutustunnus 25.11.2010 70090201950 Asiakastunnus 20532702 RESERVILAISLIITTO RY DOBELNINKATU 2 00260 HELSINKI Vakuutuksenottaja Vakuutuskausi Maksu e RESERVILAISLIITTO

Lisätiedot

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: MOOTTORIAJONEUVOVAKUUTUKSET

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: MOOTTORIAJONEUVOVAKUUTUKSET VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: MOOTTORIAJONEUVOVAKUUTUKSET VAKUUTUSTUTKINTO 171. SUORITUSTILAISUUS MOOTTORIAJONEUVOVAKUUTUKSET 16.9.2015 1. Millä perusteilla määritellään liikennevakuutuksesta maksettavan

Lisätiedot

Laki. urheilijan tapaturma- ja eläketurvasta annetun lain muuttamisesta

Laki. urheilijan tapaturma- ja eläketurvasta annetun lain muuttamisesta Laki urheilijan tapaturma- ja eläketurvasta annetun lain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti muutetaan urheilijan tapaturma- ja eläketurvasta annetun lain (276/2009) 1, 2 :n 2 momentti, 4 :n

Lisätiedot

Fennia-Säästö. Tuote-esite voimassa alkaen

Fennia-Säästö. Tuote-esite voimassa alkaen Fennia-Säästö Tuote-esite voimassa 1.1.2017 alkaen Sisältö Miksi säästää vakuutuksen kautta 3 Vakuutussopimuksen sisältö 3 Vakuutussäästön sijoittaminen 4 Vakuutuksen verotus 5 Oma Fennia -verkkopalvelu

Lisätiedot

vuotta pohjantähden henki Tuoteseloste on voimassa 1.1.2016 alkaen

vuotta pohjantähden henki Tuoteseloste on voimassa 1.1.2016 alkaen 120 vuotta pohjantähden henki Tuoteseloste on voimassa 1.1.2016 alkaen Sisällysluettelo POHJANTÄHDEN HENKI TURVAA TÄRKEIMMILLESI 3 Vakuutussopimus 3 Sopimuksen tekeminen 3 Terveydentilan vaikutus vakuutuksen

Lisätiedot

METSÄRAHAN SIJOITTAMINEN

METSÄRAHAN SIJOITTAMINEN METSÄRAHAN SIJOITTAMINEN Tässä esityksessä oleva veroinformaatio sisältää yleistä informaatiota 1.1.2016 voimassaolevasta Suomen lainsäädännöstä sekä oikeus- ja verotuskäytännöstä. Se ei ole täydellinen

Lisätiedot

Perustietoa henkivakuutuksesta

Perustietoa henkivakuutuksesta Perustietoa henkivakuutuksesta 2016 Hanna Salo FINE FINE 2016 Työryhmä: Oona Rissanen, Hanna Salo Sisällys 1 Johdanto 3 2 Henkivakuutussanastoa 3 3 Henkivakuutus 4 3.1 Miksi henkivakuutus? 4 3.2 Sosiaaliturva

Lisätiedot

Omavara. Vakavan sairauden vakuutus. Vakuutusehdot Voimassa alkaen. Sisällysluettelo

Omavara. Vakavan sairauden vakuutus. Vakuutusehdot Voimassa alkaen. Sisällysluettelo Vakuutusehdot Voimassa 1.5.2017 alkaen Omavara Vakavan sairauden vakuutus Sisällysluettelo Yleiset sopimusehdot... 2 1 Vakuutussopimus...2 2 Vakuutusturva...2 3 Vakuutussopimuksen voimassaolo...2 4 Vakuutusmaksujen

Lisätiedot

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: MOOTTORIAJONEUVOVAKUUTUKSET

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: MOOTTORIAJONEUVOVAKUUTUKSET VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: MOOTTORIAJONEUVOVAKUUTUKSET VAKUUTUSTUTKINTO 164. SUORITUSTILAISUUS MOOTTORIAJONEUVOVAKUUTUKSET 15.5.2013 1. Sosiaali- ja terveysministeriö on antanut asetuksen koskien

Lisätiedot

Fennia- Varainhoitovakuutus. Tuote-esite voimassa 1.6.2013 alkaen

Fennia- Varainhoitovakuutus. Tuote-esite voimassa 1.6.2013 alkaen Fennia- Varainhoitovakuutus Tuote-esite voimassa 1.6.2013 alkaen Miksi sijoittaa vakuutuksen kautta? Fennia-Varainhoitovakuutus on helppo ja verotuksellisesti järkevä tapa saada sijoitukselle tuottoa.

Lisätiedot

VARAINHOITOVAKUUTUS VAKUUTUSEHDOT. Voimassa alkaen.

VARAINHOITOVAKUUTUS VAKUUTUSEHDOT. Voimassa alkaen. VARAINHOITOVAKUUTUS VAKUUTUSEHDOT Voimassa 1.12.2014 alkaen. VARAINHOITOVAKUUTUS Vakuutusehdot 1. Vakuutuksen yleiset ehdot... 2 1.1. Vakuutuksen sisältö... 2 1.2. Eräiden termien merkitys... 2 1.3. Vakuutuksen

Lisätiedot

Lapsen vakavan sairauden turva Vakuutus sairauksien ja tapaturmien varalle

Lapsen vakavan sairauden turva Vakuutus sairauksien ja tapaturmien varalle Vakuutusehdot Voimassa 1.1.2017 alkaen Vakuutus sairauksien ja tapaturmien varalle Sisällysluettelo Yleiset sopimusehdot... 2 1 Vakuutussopimus... 2 2 Vakuutussopimuksen voimassaolo... 2 3 Vakuutusmaksun

Lisätiedot

Aktia Henkilöturva. Tuotetiedot alkaen. Vakuutussopimuksen tekeminen 2. Terveydentilan vaikutus vakuutuksen myöntämiseen 2

Aktia Henkilöturva. Tuotetiedot alkaen. Vakuutussopimuksen tekeminen 2. Terveydentilan vaikutus vakuutuksen myöntämiseen 2 Aktia Henkilöturva Tuotetiedot 1.1.2016 alkaen Sisällysluettelo Vakuutussopimuksen tekeminen 2 Terveydentilan vaikutus vakuutuksen myöntämiseen 2 Sopimuksen sisältö 2 Edunsaaja 2 Osoitteen- tai nimenmuutos

Lisätiedot

Henkivakuutuksia eri tarpeisiin. Sijoitus-Invest 14. 15.11.2012

Henkivakuutuksia eri tarpeisiin. Sijoitus-Invest 14. 15.11.2012 Henkivakuutuksia eri tarpeisiin Sijoitus-Invest 14. 15.11.2012 Finanssivalvonta Finansinspektionen Financial Supervisory Authority 14.11.2012 Finanssivalvonta Suomen rahoitus- ja vakuutusvalvontaviranomainen

Lisätiedot

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: VAKUUTUSOPPI

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: VAKUUTUSOPPI VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: VAKUUTUSOPPI VAKUUTUSTUTKINTO 169. SUORITUSTILAISUUS VAKUUTUSOPPI 13.1.2015 Tentti muoostuu kolmesta kysymysryhmästä: I Kysymysryhmä: 10 väittämää. Jos väittämä on mielestäsi

Lisätiedot

Yksityistapaturmavakuutus

Yksityistapaturmavakuutus Yksityistapaturmavakuutus Tuoteseloste www.tapiola.fi Voimassa 1.1.2004 alkaen Yksityistapaturmavakuutus on vapaaehtoinen henkilövakuutus, jolla voidaan täydentää yhteiskunnan tarjoamaa turvaa. Työssä

Lisätiedot

POHJANTÄHDEN HENKI. Tuoteseloste on voimassa alkaen

POHJANTÄHDEN HENKI. Tuoteseloste on voimassa alkaen POHJANTÄHDEN HENKI Tuoteseloste on voimassa 1.1.2018 alkaen Sisällysluettelo POHJANTÄHDEN HENKI TURVAA TÄRKEIMMILLESI 3 Vakuutussopimus 3 Sopimuksen tekeminen 3 Terveydentilan vaikutus vakuutuksen myöntämiseen

Lisätiedot

POHJANTÄHDEN HENKI. Tuoteseloste on voimassa 1.10.2013 alkaen

POHJANTÄHDEN HENKI. Tuoteseloste on voimassa 1.10.2013 alkaen POHJANTÄHDEN HENKI Tuoteseloste on voimassa 1.10.2013 alkaen Sisällysluettelo POHJANTÄHDEN HENKI - TURVAA TÄRKEIMMILLESI 3 Vakuutussopimus 3 Sopimuksen tekeminen 3 Terveydentilan vaikutus vakuutuksen myöntämiseen

Lisätiedot

SÄÄSTÖPANKKI BALANSSI TUOTESELOSTE YRITYSASIAKKAAN TURVAPAKETIT

SÄÄSTÖPANKKI BALANSSI TUOTESELOSTE YRITYSASIAKKAAN TURVAPAKETIT SÄÄSTÖPANKKI BALANSSI TUOTESELOSTE YRITYSASIAKKAAN TURVAPAKETIT SISÄLLYSLUETTELO Säästöpankki Balanssin Firmaturva pitää yrityksen talouden tasapainossa... 4 Säästöpankki Balanssin Firmaturvan myöntäminen...

Lisätiedot

POHJANTÄHDEN HENKI. Tuoteseloste on voimassa 1.1.2015 alkaen

POHJANTÄHDEN HENKI. Tuoteseloste on voimassa 1.1.2015 alkaen 120 vuotta POHJANTÄHDEN HENKI Tuoteseloste on voimassa 1.1.2015 alkaen Sisällysluettelo POHJANTÄHDEN HENKI - TURVAA TÄRKEIMMILLESI 3 Vakuutussopimus 3 Sopimuksen tekeminen 3 Terveydentilan vaikutus vakuutuksen

Lisätiedot

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: VAKUUTUSOPPI

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: VAKUUTUSOPPI VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: VAKUUTUSOPPI VAKUUTUSTUTKINTO 163. SUORITUSTILAISUUS VAKUUTUSOPPI 9.1.2013 Tentti muodostuu kolmesta kysymysryhmästä: I Kysymysryhmä: 10 väittämää. Jos väittämä on mielestäsi

Lisätiedot

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: VAKUUTUSOPPI

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: VAKUUTUSOPPI VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: VAKUUTUSOPPI VAKUUTUSTUTKINTO 162. SUORITUSTILAISUUS VAKUUTUSOPPI 5.9.2012 Tentti muodostuu kolmesta kysymysryhmästä: I Kysymysryhmä: 10 väittämää. Jos väittämä on mielestäsi

Lisätiedot

Kysymykset 1 12 ovat monivalintatehtäviä. Valitse oikea vaihtoehto. Vain yksi vaihtoehto on oikea. Merkitse vastauksesi kysymyspaperiin.

Kysymykset 1 12 ovat monivalintatehtäviä. Valitse oikea vaihtoehto. Vain yksi vaihtoehto on oikea. Merkitse vastauksesi kysymyspaperiin. VAKUUTUSMEKLARITUTKINTO, YLEINEN OSA 15.4.2016 Kirjoita jokainen vastaus eri paperille. Merkitse jokaiseen vastauspaperiin ilmoittautuessasi saamasi henkilönumero, älä nimeäsi. Jos jätät vastaamatta johonkin

Lisätiedot

YRITYSLAINATURVAN TUOTESELOSTE

YRITYSLAINATURVAN TUOTESELOSTE YRITYSLAINATURVAN TUOTESELOSTE YRITYSLAINATURVA Voimassa 21.12.2014 alkaen. 1 YRITYSLAINATURVAN TUOTESELOSTE Miksi Yrityslainaturva?... 4 Mikä on yrityslainaturva?... 4 Yrityslainaturva... 4 Yrityslainaturvan

Lisätiedot

Maatilayrittäjän Omaturva. MTK-Pirkanmaan Riskienhallintapäivä 5.11.

Maatilayrittäjän Omaturva. MTK-Pirkanmaan Riskienhallintapäivä 5.11. Maatilayrittäjän Omaturva MTK-Pirkanmaan Riskienhallintapäivä 5.11. 1 Maatila on vaarallinen työpaikka Tiloilla tapahtuu vuosittain 7-10 kuolemaan johtanutta tapaturmaa Ammattitauteja ilmenee 400-500 vuosittain

Lisätiedot

Vakuutusosakeyhtiö Henki-Fennia VAKUUTUSEHDOT. FENNIA-RYHMÄHENKITURVA (FRHV902) Vakuutusehdot ovat voimassa alkaen

Vakuutusosakeyhtiö Henki-Fennia VAKUUTUSEHDOT. FENNIA-RYHMÄHENKITURVA (FRHV902) Vakuutusehdot ovat voimassa alkaen Vakuutusosakeyhtiö Henki-Fennia VAKUUTUSEHDOT FENNIA-RYHMÄHENKITURVA (FRHV902) Vakuutusehdot ovat voimassa 1.11.2010 alkaen Tämä henkivakuutus on vakuutussopimuslain (543/1994) 2 :ssä tarkoitettu henkilövakuutus

Lisätiedot

VAKUUTUSEHDOT Turvan Henkikulta ja Parikulta. Kuolemanvaravakuutus

VAKUUTUSEHDOT Turvan Henkikulta ja Parikulta. Kuolemanvaravakuutus Turvan Henkikulta ja Parikulta Kuolemanvaravakuutus 28.5.2016 VAKUUTUSEHDOT Olet tehnyt hyvän päätöksen huolehtinut vakuutusturvastasi Tästä ehtovihkosta löydät vakuutusturvasi yksityiskohtaisen sisällön.

Lisätiedot

I Kysymysryhmä: 10 väittämää. Jos väittämä on mielestäsi oikein, merkitse vastaukseksi O, jos väittämä on mielestäsi väärä, merkitse vastaukseksi V.

I Kysymysryhmä: 10 väittämää. Jos väittämä on mielestäsi oikein, merkitse vastaukseksi O, jos väittämä on mielestäsi väärä, merkitse vastaukseksi V. VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: VAKUUTUSOPPI VAKUUTUSTUTKINTO 161. SUORITUSTILAISUUS VAKUUTUSOPPI 14.5.2012 Tentti muodostuu kolmesta kysymysryhmästä: I Kysymysryhmä: 10 väittämää. Jos väittämä on

Lisätiedot

Portfolio Bond Sijoitusvakuutus

Portfolio Bond Sijoitusvakuutus Portfolio Bond Sijoitusvakuutus Tehokas ja joustava sijoitusvaihtoehto SEB Life on Pohjoismaiden johtava asiakkaalle räätälöityihin henkivakuutussijoituksiin erikoistunut henkivakuutus yhtiö. Henkivakuutusyhtiö

Lisätiedot

Aktia Henkilöturva. Tuotetiedot alkaen. Vakuutussopimuksen tekeminen 2

Aktia Henkilöturva. Tuotetiedot alkaen. Vakuutussopimuksen tekeminen 2 Aktia Henkilöturva Tuotetiedot 1.1.2019 alkaen Sisällysluettelo Vakuutussopimuksen tekeminen 2 Terveydentilan ja muiden tietojen vaikutus vakuutuksen myöntämiseen 2 Sopimuksen sisältö 2 Edunsaaja 2 Osoitteen-

Lisätiedot

Lakisääteinen työntekijäin ryhmähenkivakuutus. -turvaa toimeentuloa puolison tai lasten huoltajan kuoleman jälkeen

Lakisääteinen työntekijäin ryhmähenkivakuutus. -turvaa toimeentuloa puolison tai lasten huoltajan kuoleman jälkeen Lakisääteinen työntekijäin ryhmähenkivakuutus -turvaa toimeentuloa puolison tai lasten huoltajan kuoleman jälkeen Työntekijäin ryhmähenkivakuutuksen tarkoituksena on turvata perheen välitön toimeentulo

Lisätiedot

POHJANTÄHDEN HENKI. Tuoteseloste on voimassa 17.12.2012 alkaen

POHJANTÄHDEN HENKI. Tuoteseloste on voimassa 17.12.2012 alkaen POHJANTÄHDEN HENKI Tuoteseloste on voimassa 17.12.2012 alkaen Sisällysluettelo POHJANTÄHDEN HENKI - TURVAA TÄRKEIMMILLESI 3 Vakuutussopimus 3 Sopimuksen tekeminen 3 Terveydentilan vaikutus vakuutuksen

Lisätiedot

POHJANTÄHDEN HENKI. Tuoteseloste voimassa alkaen

POHJANTÄHDEN HENKI. Tuoteseloste voimassa alkaen POHJANTÄHDEN HENKI Tuoteseloste voimassa 1.1.2019 alkaen SISÄLLYSLUETTELO POHJANTÄHDEN HENKI - TURVAA TÄRKEIMMILLESI 3 Vakuutussopimus 3 Sopimuksen tekeminen 3 Terveydentilan ja muiden tietojen vaikutus

Lisätiedot

Helsingin Kaupungin Asunnot Oy:n vapaaehtoinen henkilövakuutus

Helsingin Kaupungin Asunnot Oy:n vapaaehtoinen henkilövakuutus 18.1.2013 Helsingin Kaupungin Asunnot Oy:n vapaaehtoinen henkilövakuutus 1.1.2013 alkaen 1 Talkootyöntekijöiden tapaturmavakuutus 353-4177916-7 Vakuutettuina ovat Suomessa vakinaisesti asuvat, Suomen asumisperusteisen

Lisätiedot

VARAINHOITOVAKUUTUKSEN TUOTESELOSTE. Voimassa alkaen.

VARAINHOITOVAKUUTUKSEN TUOTESELOSTE. Voimassa alkaen. VARAINHOITOVAKUUTUKSEN TUOTESELOSTE Voimassa 1.12.2014 alkaen. 1 VARAINHOITOVAKUUTUKSEN TUOTESELOSTE VARAINHOITOVAKUUTUS Varainhoitovakuutus...4 Varainhoitovakuutuksella hallitset sijoitusomaisuuttasi

Lisätiedot

POHJANTÄHDEN HENKI. VAKUUTUSEHDOT Voimassa 1.10.2013 alkaen

POHJANTÄHDEN HENKI. VAKUUTUSEHDOT Voimassa 1.10.2013 alkaen POHJANTÄHDEN HENKI VAKUUTUSEHDOT Voimassa 1.10.2013 alkaen Sisällysluettelo Määritelmiä Yleiset sopimusehdot 01 Vakuutussopimus ja sen sisältö 02 Vakuutuksenottajan ja vakuutetun tiedonantovelvollisuus

Lisätiedot

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: MOOTTORIAJONEUVOVAKUUTUKSET

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: MOOTTORIAJONEUVOVAKUUTUKSET VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: MOOTTORIAJONEUVOVAKUUTUKSET VAKUUTUSTUTKINTO 170. SUORITUSTILAISUUS MOOTTORIAJONEUVOVAKUUTUKSET 12.5.2015 1. Liikennevakuutuslain mukainen vastuu on yleensä ns. ankaraa

Lisätiedot

Vakuutussijoittaminen pähkinänkuoressa

Vakuutussijoittaminen pähkinänkuoressa Vakuutussijoittaminen pähkinänkuoressa Sijoitus-Invest 11. 12.11.2009 Merja Junnonen Tarjolla olevat tuotteet Eläkevakuutukset/säästö- ja sijoitusvakuutukset Sijoitussidonnaiset/laskuperustekorkoiset Yksilölliset

Lisätiedot

Kysymyskohtainen enimmäispistemäärä on mainittu kunkin kysymyksen kohdalla. Tentin enimmäispistemäärä on 50 pistettä.

Kysymyskohtainen enimmäispistemäärä on mainittu kunkin kysymyksen kohdalla. Tentin enimmäispistemäärä on 50 pistettä. Henkilönumero VAKUUTUSMEKLARITUTKINTO 15.2.2010 YLEINEN OSA Kirjoita jokainen vastaus eri paperille. Merkitse jokaiseen vastauspaperiin ilmoittautuessasi saamasi henkilönumero, älä nimeäsi. Jos jätät vastaamatta

Lisätiedot

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: VAKUUTUSOPPI

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: VAKUUTUSOPPI VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: VAKUUTUSOPPI VAKUUTUSTUTKINTO 168. SUORITUSTILAISUUS VAKUUTUSOPPI 15.9.2014 Tentti muoostuu kolmesta kysymysryhmästä: I Kysymysryhmä: 10 väittämää. Jos väittämä on mielestäsi

Lisätiedot

Fennia-Henkiturva. turvaa itsesi, läheisesi ja yrityksesi. Voimassa alkaen 1.4.2016

Fennia-Henkiturva. turvaa itsesi, läheisesi ja yrityksesi. Voimassa alkaen 1.4.2016 Fennia-Henkiturva turvaa itsesi, läheisesi ja yrityksesi Voimassa alkaen 1.4.2016 1 Fennia-Henkiturva turvaa itsesi, läheisesi ja yrityksesi Sisältö Fennia-Henkiturva lyhyesti 3 Fennia-Henkiturvan sisältö

Lisätiedot

Työntekijän vakuutukset

Työntekijän vakuutukset Työntekijän vakuutukset Työntekijän eläketurva Suomessa on kaksi eläkejärjestelmää, jotka täydentävät toisiaan: työeläkelaki ja kansaneläkelaki. Työeläkkeet ansaitaan omalla palkkatyöllä ja yrittämisellä

Lisätiedot

OMAVARA VAKAVAN SAIRAUDEN VAKUUTUS

OMAVARA VAKAVAN SAIRAUDEN VAKUUTUS OMAVARA VAKAVAN SAIRAUDEN VAKUUTUS Tuoteseloste Voimassa 1.10.2018 alkaen Miksi kannattaa ottaa Omavara vakavan sairauden vakuutus? Olethan huolehtinut tärkeimmistä itsestäsi ja läheisistäsi? Hyvää hoitoa

Lisätiedot

SUPPEA LAINATURVA VAKUUTUSEHDOT. Voimassa alkaen.

SUPPEA LAINATURVA VAKUUTUSEHDOT. Voimassa alkaen. SUPPEA LAINATURVA VAKUUTUSEHDOT Voimassa 1.1.2016 alkaen. 1 SUPPEA LAINATURVA Vakuutusehdot YLEISTÄ... 3 1. VAKUUTETUT JA VAKUUTUKSENOTTAJA... 3 2. KELPOISUUSEHDOT JA VAKUUTUSTURVA... 3 2.1 Vakuutettu...

Lisätiedot

Kysymyskohtaiset enimmäispistemäärät on mainittu kysymyksen kohdalla. Yhteispistemäärä on 50 pistettä.

Kysymyskohtaiset enimmäispistemäärät on mainittu kysymyksen kohdalla. Yhteispistemäärä on 50 pistettä. Henkilönumero VAKUUTUSMEKLARITUTKINTO 11.2.2008 YLEINEN OSA Kirjoita jokainen vastaus eri paperille. Merkitse jokaiseen vastauspaperiin ilmoittautuessasi saamasi henkilönumero. Jos jätät vastaamatta kysymykseen,

Lisätiedot

VARAINHOITOVAKUUTUS TUOTESELOSTE VOIMASSA ALKAEN

VARAINHOITOVAKUUTUS TUOTESELOSTE VOIMASSA ALKAEN VARAINHOITOVAKUUTUS TUOTESELOSTE VOIMASSA 1.12.2014 ALKAEN TUOTESELOSTE Varainhoitovakuutus...3 Varainhoitovakuutuksella hallitset sijoitusomaisuuttasi tehokkaasti... 3 Joustava tapa säästää... 3 Monipuoliset

Lisätiedot

FENNIA-ELÄKE vakuutusehdot Voimassa 1.4.2016 alkaen (FE125Y)

FENNIA-ELÄKE vakuutusehdot Voimassa 1.4.2016 alkaen (FE125Y) FENNIA-ELÄKE vakuutusehdot Voimassa 1.4.2016 alkaen (FE125Y) SISÄLLYS 1 Käytettyjen käsitteiden määritelmiä 1 2 Vakuutuksen sisältö 1 3 Osapuolten oikeudet ja velvollisuudet 1 4 Vakuutukseen voimassaolo

Lisätiedot

Yrityksen riskivakuutukset

Yrityksen riskivakuutukset Yrityksen riskivakuutukset Tuoteseloste Voimassa 1.1.2013 alkaen Yritysoptimi ja Ryhmä-Optimi ovat henkilövakuutuksia, joilla sairaudesta, työkyvyttömyydestä tai kuolemasta johtuvat taloudelliset riskit

Lisätiedot

JALKAPALLOTURVA. Vakuutusehdot 1.1.2014 F1401 SISÄLLYSLUETTELO

JALKAPALLOTURVA. Vakuutusehdot 1.1.2014 F1401 SISÄLLYSLUETTELO Vakuutusehdot 1.1.2014 F1401 JALKAPALLOTURVA SISÄLLYSLUETTELO JALKAPALLOTURVA... 2 1 Vakuutettu ja edunsaaja... 2 2 Voimassaolo... 2 3 Korvaukset... 2 4 Korvauksen hakeminen... 2 YLEISET SOPIMUSEHDOT...

Lisätiedot

Yrityksen vapaaehtoiset henkilö- ja matkavakuutukset

Yrityksen vapaaehtoiset henkilö- ja matkavakuutukset Yrityksen vapaaehtoiset henkilö- ja matkavakuutukset Tuote-esite voimassa 21.5.2016 alkaen TAPATURMAVAKUUTUKSET YRITYKSEN SAIRAUSTURVAVAKUUTUKSET LEIKKAUSTURVAVAKUUTUS MATKAVAKUUTUKSET 1 Yrityksen vapaaehtoiset

Lisätiedot

Kysymyskohtaiset enimmäispistemäärät on mainittu kysymyksen kohdalla. Yhteispistemäärä on 50 pistettä.

Kysymyskohtaiset enimmäispistemäärät on mainittu kysymyksen kohdalla. Yhteispistemäärä on 50 pistettä. Henkilönumero VAKUUTUSMEKLARITUTKINTO 03.09.2007 YLEINEN OSA Kirjoita jokainen vastaus eri paperille. Merkitse jokaiseen vastauspaperiin ilmoittautuessasi saamasi henkilönumero. Jos jätät vastaamatta kysymykseen,

Lisätiedot

Sopimus sotilaallisen kriisinhallintahenkilöstön ryhmätapaturmavakuutusta vastaavasta edusta

Sopimus sotilaallisen kriisinhallintahenkilöstön ryhmätapaturmavakuutusta vastaavasta edusta Valtiokonttori 1 (8) Sopimus sotilaallisen kriisinhallintahenkilöstön ryhmätapaturmavakuutusta vastaavasta edusta 1. Yleistä Tällä sopimuksella määritetään sotilaallisissa kriisinhallintatehtävissä toimivalle

Lisätiedot

YLEISET SOPIMUSEHDOT E RYHMÄHENKILÖVAKUUTUS

YLEISET SOPIMUSEHDOT E RYHMÄHENKILÖVAKUUTUS YLEISET SOPIMUSEHDOT E RYHMÄHENKILÖVAKUUTUS Voimassa 1.3.2014 alkaen Sisältö 1. Eräät keskeiset käsitteet 2. Vakuutuksenottajan ja vakuutetun tiedonantovelvollisuus ennen vakuutussopimuksen tekemistä 3.

Lisätiedot

vuotta yrittäjän tapaturmavakuutus Tuoteseloste voimassa 1.1.2016 alkaen

vuotta yrittäjän tapaturmavakuutus Tuoteseloste voimassa 1.1.2016 alkaen 120 vuotta yrittäjän tapaturmavakuutus Tuoteseloste voimassa 1.1.2016 alkaen SISÄLLYSLUETTELO Tämä tuoteseloste on tarkoitettu avuksesi tutustuessasi työtapaturma- ja ammattitautilain mukaiseen vapaaehtoiseen

Lisätiedot

Vahinkovakuutusosakeyhtiö Pohjola, Y-tunnus 1458359-3 Osoite: Lapinmäentie 1, 00013 Pohjola, kotipaikka: Helsinki 103 555 1 10.

Vahinkovakuutusosakeyhtiö Pohjola, Y-tunnus 1458359-3 Osoite: Lapinmäentie 1, 00013 Pohjola, kotipaikka: Helsinki 103 555 1 10. U9507 URHEILUVAKUUTUKSEN EHDOT Yksilöllinen vakuutus ja ryhmävakuutus Voimassa 1.7.1995 alkaen Vahinkovakuutusosakeyhtiö Pohjola, Y-tunnus 1458359-3 Osoite: Lapinmäentie 1, 00013 Pohjola, kotipaikka: Helsinki

Lisätiedot

AUTOTURVAN KRIISITURVAVAKUUTUKSEN VAKUUTUSEHDOT

AUTOTURVAN KRIISITURVAVAKUUTUKSEN VAKUUTUSEHDOT AUTOTURVAN KRIISITURVAVAKUUTUKSEN VAKUUTUSEHDOT Yksityistalouksille Voimassa 24.10.2005 alkaen 103 148 1 10.08(11.10) 50 000 SISÄLLYSLUETTELO KRIISITURVAVAKUUTUKSEN VAKUUTUSEHDOT...3 1 VAKUUTUKSEN TARKOITUS...3

Lisätiedot

REILUMPI ASUNTOLAINAVAKUUTUS

REILUMPI ASUNTOLAINAVAKUUTUS REILUMPI ASUNTOLAINAVAKUUTUS TURVAA ASUNTOLAINASI TAKAISINMAKSUN Tuoteseloste ja ehdot. Voimassa 1.1.2018 alkaen. Tässä tuoteselosteessa kerromme Reilumpi asuntolainavakuutuksesta. Tuoteseloste ei ole

Lisätiedot

Vakuutusoikeus. Vakuutusoikeuden keskeiset lähtökohdat. Vakuutustoiminta

Vakuutusoikeus. Vakuutusoikeuden keskeiset lähtökohdat. Vakuutustoiminta Vakuutusoikeus Vakuutusoikeuden keskeiset lähtökohdat Käsittää sekä yksityisoikeuteen, että julkisoikeuteen kuuluvia säännöksiä. Vakuutussopimuslaki (543/1994) ja erityislait esim. laki oikeusturvavakuutusten

Lisätiedot

Suppea lainaturva. Vakuutusehdot

Suppea lainaturva. Vakuutusehdot Suppea lainaturva Vakuutusehdot Sisällys Suppea lainaturva vakuutusehdot...3 Yleistä...3 1. Vakuutetut ja vakuutuksenottaja...3 2. Kelpoisuusehdot ja vakuutusturva...3 2.1 Vakuutettu...3 2.2 Kelpoisuusehdot...3

Lisätiedot

Vapaaehtoisen MATA-työtapaturmavakuutuksen

Vapaaehtoisen MATA-työtapaturmavakuutuksen Vapaaehtoisen MATA-työtapaturmavakuutuksen vakuutusehdot Vakuuttavaa hyvinvointia Mela Nämä vakuutusehdot koskevat maatalousyrittäjien tapaturmavakuutuslain 21 :n 1 momentin mukaista vapaaehtoista työtapaturmavakuutusta.

Lisätiedot

Yleiset sopimusehdot. Vakuutusehto YS3. Voimassa 1.5.2010 alkaen. Sisältö

Yleiset sopimusehdot. Vakuutusehto YS3. Voimassa 1.5.2010 alkaen. Sisältö Vakuutusehto YS3 Yleiset sopimusehdot Voimassa 1.5.2010 alkaen Sisältö 1 Ehtojen soveltamisjärjestys 2 2 Kohdat, joissa yleiset sopimusehdot poikkeavat vakuutussopimuslaista 2 3 Vakuutusehdoissa ja vakuutuskirjalla

Lisätiedot

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: VAKUUTUSOPPI

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: VAKUUTUSOPPI VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: VAKUUTUSOPPI VAKUUTUSTUTKINTO 171. SUORITUSTILAISUUS VAKUUTUSOPPI 24.9.2015 Tentti muoostuu kolmesta kysymysryhmästä: I Kysymysryhmä: 10 väittämää. Jos väittämä on mielestäsi

Lisätiedot

Tapaturma- ja sairauskuluvakuutus Tuotetiedot

Tapaturma- ja sairauskuluvakuutus Tuotetiedot Tapaturma- ja sairauskuluvakuutus Tuotetiedot Voimassa 1.10.2018 alkaen Tuotetiedoista saa tarvitsemansa tiedon voidakseen valita tarpeitaan parhaiten vastaavan vakuutuksen. Vakuutusturva on selostettu

Lisätiedot

Henkivakuutussopimusten ehtojen muuttaminen vahinkokehityksen tai korkotason muutoksen johdosta

Henkivakuutussopimusten ehtojen muuttaminen vahinkokehityksen tai korkotason muutoksen johdosta Kannanotto 1/2013 1 (5) Henkivakuutussopimusten ehtojen muuttaminen vahinkokehityksen tai korkotason muutoksen johdosta 1 Yleistä 2 Säädöstausta Henkivakuutusyhtiöt solmivat asiakkaidensa kanssa pääsääntöisesti

Lisätiedot

MAATALOUSYRITTÄJIEN TAPATURMAVAKUUTUSLAIN 21 :N 5 MOMENTIN MUKAISEN VAPAA- AJAN TAPATURMAVAKUUTUKSEN VAKUUTUSEHDOT. Yleisiä määräyksiä 1

MAATALOUSYRITTÄJIEN TAPATURMAVAKUUTUSLAIN 21 :N 5 MOMENTIN MUKAISEN VAPAA- AJAN TAPATURMAVAKUUTUKSEN VAKUUTUSEHDOT. Yleisiä määräyksiä 1 MATA-EHDOT vapaa-aika 1 (5) MAATALOUSYRITTÄJIEN TAPATURMAVAKUUTUSLAIN 21 :N 5 MOMENTIN MUKAISEN VAPAA- AJAN TAPATURMAVAKUUTUKSEN VAKUUTUSEHDOT Yleisiä määräyksiä 1 Vakuutuksenottaja on maatalousyrittäjien

Lisätiedot

Pitkäaikaissäästämisen verotus

Pitkäaikaissäästämisen verotus Pitkäaikaissäästämisen verotus Katariina Sorvanto lakimies Veronmaksajain Keskusliitto ry Mistä on kyse? Pitkäaikaissäästämisessä tietyin ehdoin 1) Säästösumma on vähennyskelpoinen verotuksessa 2) Säästövarojen

Lisätiedot

Omaetu-ohjelman säännöt

Omaetu-ohjelman säännöt Voimassa 1.1.2018 alkaen Sisällys 1 Omaetua henkilöasiakkaille... 2 2 Etuja saa keskittämisen perusteella. 2 2.1 Koti...2 2.2 Terveys...3 2.3 Ajoneuvot...3 2.4 Tulevaisuuden turva...3 3 Etutasot... 3 4

Lisätiedot

TUOTESELOSTE 16.11.2015. Turvan Henkikulta ja Parikulta. Kuolemanvaravakuutus

TUOTESELOSTE 16.11.2015. Turvan Henkikulta ja Parikulta. Kuolemanvaravakuutus 16.11.2015 TUOTESELOSTE Turvan Henkikulta ja Parikulta Kuolemanvaravakuutus 2 Ota vakuutus: pääset nauttimaan omistajan eduista ja oikeuksista Yrityksen on oltava taloudellisesti kannattava. Me emme tee

Lisätiedot

Lapsi- ja nuorisovakuutus

Lapsi- ja nuorisovakuutus Lapsi- ja nuorisovakuutus Vakuutusehdot Voimassa 1.1.2012 alkaen Vakuutusehdot Voimassa 1.1.2012 alkaen Lapsi- ja nuorisovakuutus Sisällysluettelo Määritelmiä Yleiset sopimusehdot 01 Vakuutussopimus ja

Lisätiedot

OMAVARA HENKIVAKUUTUS

OMAVARA HENKIVAKUUTUS OMAVARA HENKIVAKUUTUS Tuoteseloste Voimassa 1.1.2019 alkaen Miksi kannattaa ottaa Omavara-vakuutus? Turva kerralla kuntoon henkivakuutusturva kuoleman varalle, turva vakavan sairauden tai tapaturman aiheuttamien

Lisätiedot

Rahasto-Omaeläke. Yrityksille ja yhteisöille. Sisällysluettelo. Vakuutusehdot Voimassa alkaen

Rahasto-Omaeläke. Yrityksille ja yhteisöille. Sisällysluettelo. Vakuutusehdot Voimassa alkaen Vakuutusehdot Voimassa 1.1.2013 alkaen Sisällysluettelo Yrityksille ja yhteisöille Yleiset sopimusehdot 2 1. Vakuutussopimuksen sisältö 2 2. Vakuutuksenottaja 2 3. Vakuutettu ja edunsaaja 2 4. Palveluntarjoaja

Lisätiedot

RYHMÄELÄKEVAKUUTUS VAKUUTUSEHDOT VOIMASSA ALKAEN

RYHMÄELÄKEVAKUUTUS VAKUUTUSEHDOT VOIMASSA ALKAEN RYHMÄELÄKEVAKUUTUS VAKUUTUSEHDOT VOIMASSA 1.1.2017 ALKAEN RYHMÄELÄKEVAKUUTUKSEN VAKUUTUSEHDOT VOIMASSA 1.1.2017 ALKAEN SISÄLLYSLUETTELO 1. RYHMÄELÄKEVAKUUTUS JA VAKUUTUKSEN TEKEMINEN...2 1.1. Vakuutuksen

Lisätiedot

SÄÄSTÖPANKKI BALANSSI. Firmaturvan tuoteseloste

SÄÄSTÖPANKKI BALANSSI. Firmaturvan tuoteseloste Firmaturvan tuoteseloste N FIRMATURVA PITÄÄ YRITYKSEN TALOUDEN TASAPAINOSSA Elämä hymyilee, kun arki rullaa ja firma pyörii suunnitelmien mukaan. Mutta kaikki ei aina suju kuin Strömsössä. Oletko tullut

Lisätiedot

SÄÄSTÖPANKKI BALANSSI. Firmaturvan tuoteseloste

SÄÄSTÖPANKKI BALANSSI. Firmaturvan tuoteseloste SÄÄSTÖPANKKI BALANSSI Firmaturvan tuoteseloste SÄÄSTÖPANKKI BALANSSIN FIRMATURVA PITÄÄ YRITYKSEN TALOUDEN TASAPAINOSSA Elämä hymyilee, kun arki rullaa ja firma pyörii suunnitelmien mukaan. Mutta kaikki

Lisätiedot

Suppea lainaturva. Vakuutusehdot

Suppea lainaturva. Vakuutusehdot Suppea lainaturva Vakuutusehdot Sisällys Suppea lainaturva vakuutusehdot...3 Yleistä...3 1. Vakuutetut ja vakuutuksenottaja...3 2. Kelpoisuusehdot ja vakuutusturva...3 2.1 Vakuutettu...3 2.2 Kelpoisuusehdot...3

Lisätiedot

Lakisääteinen tapaturmavakuutus 20.1.2016

Lakisääteinen tapaturmavakuutus 20.1.2016 VAKUUTUSTUTKINTO 172. SUORITUSTILAISUUS Lakisääteinen tapaturmavakuutus 20.1.2016 1. a) 35-vuotias henkilö pohtii oman yrityksen perustamista, hän on päätynyt yhtiömuodossa joko avoimeen yhtiöön tai kommandiittiyhtiöön.

Lisätiedot

Säästöpankki Balanssi. Firmaturvan tuoteseloste

Säästöpankki Balanssi. Firmaturvan tuoteseloste Säästöpankki Balanssi Firmaturvan tuoteseloste Säästöpankki Balanssin Firmaturva Säästöpankki Balanssi Firmaturvan tuoteseloste... 4 Säästöpankki Balanssin Firmaturvan myöntäminen...4 Säästöpankki Balanssin

Lisätiedot

Korvaukset matkavakuutuksesta matkan peruuntuessa

Korvaukset matkavakuutuksesta matkan peruuntuessa 1 Porkkalankatu 1 00180 Helsinki Puh (09) 6850 120 www.fine.fi Korvaukset matkavakuutuksesta matkan Vakuutus- ja rahoitusneuvonta, Hanna Salo 2012 Tässä oppaassa kerrotaan niistä korvauksista, joita matkavakuutuksesta

Lisätiedot

VARAINHOITOVAKUUTUS TUOTESELOSTE VOIMASSA ALKAEN

VARAINHOITOVAKUUTUS TUOTESELOSTE VOIMASSA ALKAEN VARAINHOITOVAKUUTUS TUOTESELOSTE VOIMASSA 1.1.2017 ALKAEN TUOTESELOSTE Varainhoitovakuutus...3 Varainhoitovakuutuksella hallitset sijoitusomaisuuttasi tehokkaasti... 3 Joustava tapa säästää... 3 Monipuoliset

Lisätiedot

Yritysten ja yrittäjien ottamien vakuutusten verotus. Selekta-vakuutukset

Yritysten ja yrittäjien ottamien vakuutusten verotus. Selekta-vakuutukset Yritysten ja yrittäjien ottamien vakuutusten verotus Selekta-vakuutukset Vero-opas 2 (10) Sisällys Tämä vero-opas sisältää yleistä informaatiota sen laatimishetkellä voimassaolevasta Suomen lainsäädännöstä

Lisätiedot

FenniaVarainhoitovakuutus. Tuote-esite voimassa alkaen

FenniaVarainhoitovakuutus. Tuote-esite voimassa alkaen FenniaVarainhoitovakuutus Tuote-esite voimassa 1.10.2018 alkaen Miksi sijoittaa vakuutuksen kautta? Fennia-Varainhoitovakuutus on helppo ja verotuksellisesti järkevä tapa saada sijoitukselle tuottoa. Vakuutus

Lisätiedot