Ikäihmisten suun hoito

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Ikäihmisten suun hoito"

Transkriptio

1 Ikäihmisten suun hoito opas sosiaali- ja terveysalan henkilöstölle Hyvällä suun hoidolla voidaan parantaa ikäihmisen elämänlaatua ja toimintakykyä. Terveellä suulla voidaan vaivattomasti syödä ja maistella hyviä makuja, laulaa, nauraa ja nauttia elämästä. Hampaiden puhdistuksella ehkäistään ientulehdusta, kiinnityskudossairauksia, karioitumista sekä näin vähennetään bakteeripeitteitä hampaiden pinnoilta. Hammasproteesien käyttö tuo omat haasteensa suun terveydenhoitoon. Ne lisäävät huomattavasti suun limakalvojen tulehduksen ja hampaiden karioitumisen riskiä. Hammasproteeseja käyttävillä onkin todettu olevan suussaan suurempi mikrobikanta kuin proteeseja käyttämättömillä. Tästä syystä on tärkeää, että hoitohenkilökunta ymmärtää suunhoidon merkityksen ja on motivoitunut tukemaan vanhusta suunhoidossa. Hampaat ja suu tulisi puhdistaa säännöllisesti, että suussa olevat bakteeripeitteet eivät pääsisi kasvamaan ja aiheuttamaan tulehduksia. Kovettuneet ja mineralisoituneet plakkipeitteet ovat oivallisia plakkiretentiokohtia. Iltaisin hampaiden pesu olisi hyvä, ettei suuhun ja hampaiden pinnoille jää yöksi bakteeripeitteitä. Suun puhdistuksen ajankohta ei kuitenkaan ole tärkein, vaan se, että suu, hampaat ja proteesit tulevat päivittäin kunnolla puhdistetuksi. Hampaat voi puhdistaa myös keskellä päivää, jos henkilökunnalle ajankohta on parempi. Pääasia että hampaat puhdistettaisiin vähintään kerran päivässä. Vanhus saattaa kokea osaavansa puhdistaa hampaansa hyvin, mutta ammattilainen voi nähdä puhdistuksessa puutoksia. Käsien motoriikka ja suun tilanne ovat voineet muuttua niin, että vanhuksen suunhoitotavat eivät enää toimi parhaalla mahdollisella tavalla. Puhdistus voi olla vaikeutunut siitäkin syystä, että hampaisto ei ole enää terve ja tasainen. Tässä tilanteessa on hyvä opettaa kädestä pitäen vanhukselle tehokkaampaa puhdistustapaa. Sähköhammasharja on hyvä vaihtoehto ikäihmiselle, koska sitä on myös avustajan helpompi käyttää. Sähköhammasharja tekee nykyttävän ja pyörittävän liikkeen. Vanhukselle voi hienotunteisesti kertoa, että suun olosuhteet ovat muuttuneet ja siksi puhdistustapaakin tulisi muuttaa.

2 Erityisiä riskipotilaita, joiden krooniset suun tulehdukset ja infektiopesäkkeet tulee diagnosoida ja hoitaa huolella - Sydän- ja verisuonisairauksia sairastavat, sydän- ja aivoinfarktipotilaat, erityisesti endokardiittiriskipotilaat ja sydänleikkaukseen menevät. - diabeetikot - syöpäpotilaat, varsinkin ennen hoitojen aloittamista - nivel- ja selkärankareuma, LED:tä tai reaktiivista artriittia sairastavat - vaikeaa nivelartroosia sairastavat erityisesti tekonivelleikkauksiin menevät - kroonisia keuhkosairauksia, kuten astmaa ja keuhkoahtaumatautia sairastavat - elinsiirtoon menevät potilaat - kroonisia tulehduksellisia suolistosairauksia, kuten Crohnin tautia ja haavaista paksunsuolentulehdusta sairastavat - vaikeita ihosairauksia, kuten psoriaasia sairastavat - potilaat, joilla on verisuoniproteesi tai tekonivel - MS-tautia sairastavat - kortisoni- tai solunsalpaajalääkitystä saavat - verenohennuslääkitystä saavat - Parkinsonin tautia sairastavat - Alzheimerin tautia sairastavat

3 Hälytysmerkkejä suunongelmien tunnistamiseksi Jos ikääntynyt syö huonosti, on tuskainen, rauhaton tai eristyvä syynä voi olla: - kuiva suu: sylki ei liukasta ruokaa, puhuminen vaikeutunut - rikkinäiset tai tulehtuneet hampaat aristavat tai niitä särkee - teräväsärmeiset hampaat voivat hangata suun limakalvot rikki - tulehtuneet ikenet ja heiluvat hampaat, joilla pureskelu sattuu - limakalvot aristava, proteesit ei pysy kuivassa suussa paikoillaan -sopimattomat ja hankaavat proteesit -runsas sokeria sisältävien välipalojen syönti on vienyt ruokahalun -hampaita on vähän, eikä ruokailuun varattu aika riitä -varsinkin reumapotilailla voi olla kipuja leukanivelissä -hampaattomuuden tai huonojen hampaiden häpeäminen -pahanhajuisen hengityksen pelko Muista myös suusyövän ja märkäpesäkkäiden mahdollisuus jos -puhuminen käy yllättäen vaikeaksi -proteesit eivät mene paikoilleen kuten ennen -suussa oleva haavauma ei parane kahdessa viikossa -suun alueelle syntyy turvotusta -suussa olevat läikät laajenevat tai pahenevat Monet lääkkeet kuivattavat suuta mm.monet verenpainelääkkeet, psyykenlääkkeet ja allergialääkkeet. Erityisesti useiden lääkkeiden yhtäaikainen käyttö kuivattaa suuta.

4 Ohjeita kuivasta suusta kärsiville Kun sylki ei kostuta suuta riittävästi, on tärkeätä suojata suuta tulehduksilta ja hampaita reikiintymiseltä. Kuivan suun haittoja voi vähentää kun Syödä monipuolisesti aterioilla pureskelua vaativaa ruokaa ja välttää turhia välipaloja niin suu saa levätä aterioiden välillä. Janoon vettä. Välttää sokerisia ja happamia juomia. Syljen eritystä voi lisätä ksylitolipurukumilla tai kuivan suun hoitoon tarkoitetuilla imeskelytableteilla. Ei sokeria sisältäviä pastilleja. Jos suu on hyvin kuiva, voi kostuttaa suuta apteekista saatavilla suunkostutusaineilla tai sivellä ruokaöljyä suun limakalvoille. Säännöllinen hampaiden harjaus, hammasproteesien puhdistus ja proteesin ottaminen pois yön ajaksi sekä säilyttämällä niitä kuivana. Huulten ja suupielten rasvaus. Yötä vasten voi käyttää suunkostutusaineita ja nenätippoja. Puhdista hampaat pehmeällä hammasharjalla ja fluorihammastahnalla. Hampaita voi lisäksi vahvistaa fluorihuuhtelulla, fluorigeelillä tai imeskeltävillä fluoritableteilla. Säännöllinen hammaslääkärin hampaiden tarkistus ja mahdollisten vaurioiden korjaus varhaisessa vaiheessa. Mikäli sinulla on hammasproteesi, tarkistuta suusi ja huollata proteesisi säännöllisesti.

5 Ientulehdus Bakteeriplakin kerääntyminen ienrajaan ja hammasväleihin aiheuttaa ientulehduksen. Tulehtunut ien on punoittava, usein hieman turvonnut, ja ikenestä vuotaa verta esimerkiksi hampaita harjatessa. Hoitamaton ientulehdus voi johtaa hampaiden kiinnityskudosten tuhoutumiseen, parodontiittiin. Itsehoito on tärkeintä ientulehduksen hoidossa. Jos ien vuotaa verta hampaita harjatessa, puhdista aluetta tavanomaista useammin ja tarkemmin muutaman päivän ajan. Kun bakteeriärsytys vähenee, verenvuoto ikenistä loppuu. Tulehtunut ien. Afta Terve ien. Afta on suuontelon limakalvoille syntyvä haavauma. Aftat ovat yleisiä, ja niitä voi esiintyä suun kaikilla limakalvoilla, kielessä, nielussa, huulissa ja ikenissä. Aftat ovat yleensä vaaleita, ja niiden reuna on punainen. Niiden läpimitta on useimmiten 4 6 millimetriä, mutta suurempiakin aftoja esiintyy. Yleensä niitä on suussa kerralla 1 6 kappaletta. Suurin osa aftoista paranee 1 2 viikossa ilman hoitoa, vaikkakin suurikokoisten aftojen parantumiseen voi kulua useampikin viikko. Hoitoon ei ole lääkettä, ja hoito onkin vain oireita lievittävää. Hyvän suuhygienian avulla voi lievittää kipua ja ehkäistä aftan tulehtumista. Apteekista voi myös ostaa geeli-, spray- ja tablettivalmisteita, jotka muodostavat aftan päälle suojakalvon.

6 Suun limakalvon sarveistumat ja haavaumat Suun limakalvojen sarveistumat voivat olla oire limakalvon paikallisesta ärsytyksestä, yleissairaudesta tai suun limakalvosairaudesta (esimerkiksi punajäkälä linchen). Tupakka ja nuuska aiheuttavat suun limakalvoille vaaleita ja ruskehtavia sarveistumia. Sarveistumat ja punakirjavat läikät suussa voivat olla syövän esiasteita. Niitä on hyvä näyttää lääkärille tai hammaslääkärille. Erityisesti tutkimus on tarpeen, jos vaaleassa Vaalea läikkä, leukoplakia. läikässä on punoittava alue tai läikkä on kokonaan punoittava. Suun haavaumat voivat johtua tulehduksesta, hankauksesta tai suun limakalvosairauksista. Jos haavauma ei parane kahdessa viikossa, vaikka ärsyttävä tekijä on poistettu, siitä on syytä ottaa kudosnäyte ja mahdollisesti sieniviljelynäyte. Kun hammasproteesia käyttävällä on suupielihaavauma, on tutkittava onko proteesin alla haavauma. Myös sairaudet ja puutostilat voivat altistaa suupielihaavaumille. Hammasproteesin alle voi syntyä haavaumia ja helttamaista liikakasvua, jolloin proteesi ei pysy hyvin paikoillaan.

7 Kielen muutokset Kielen muutoksia on eniten lääkkeitä käyttävillä ja yleissairauksia potevilla. Suun tutkimuksessa on tärkeää tutkia myös kielen reunat vetämällä kieltä ulos suusta sideharsolla kiinni pitäen. Sileäpintainen kieli, joka voi olla arka saattaa kertoa anemiasta, B- ryhmän vitamiinien puutteesta tai ravitsemushäiriöstä. Karvakieli on yleensä vaaraton muutos, jossa kielen pinnan nukka on pidentynyt. Laikukas eli Karttakieli on vaaraton mutta saattaa joskus olla aristava. Karttakieli on yleinen astmaa ja allergioita sairastavilla. Suun sieni-infektio. Suulaki on tulehtunut puhdistamattoman proteesin alla. Ensisijainen hoito on proteesin huolellinen puhdistus päivittäin ja proteesin pitäminen yöllä poissa suusta kuivillaan.

8 Syöpäpotilaan suunhoito Suun kuivuminen on hyvin yleinen haittavaikutus syöpähoitojen aikana. Syljen tehtävä on kostuttaa suuta ja näin suojata suun limakalvoja. Se suojaa hampaita reikiintymiseltä neutraloiden happohyökkäyksiä. Sylki toimii hammasproteesien kiinnitysvälineenä sekä on osallisena myös ruuansulatuksessa. Tyypilliset oireet suussa ovat arat ja kuivat limakalvot, nielemisvaikeudet ja puhekyvyn vaikeutuminen. Hampaat reikiintyvät helpommin, kun sylki ei huuhtele hampaiden pintoja. Kuivassa suussa hammasproteesien pysyminen vaikeutuu. Näin vähennät syöpähoitojen haittoja: o juomalla säännöllisesti vettä pieniä määriä, jolloin suu pysyy kosteana o vältä sokerisia ja happamia juomia o kamomillatee rauhoittaa limakalvoja o ksylitolituotteet lisäävät syljen erittymistä ja vähentää suun happamuutta o tarvittaessa käytä suun kostutusainetta esim. ruokaöljy tai apteekkituote OralBalance-geeli ja muista suupielien ja huulten rasvaus o soseuta ruoka, jos pureskeleminen tekee kipeää o miedot ruoat kuten keitot, munaruoat, puurot tai vellit ovat suositeltavia o kylmät ja viileät ruoat tai jäänpalat rauhoittavat limakalvoja o vältä hauraita suun limakalvoja ärsyttäviä ruoka-aineita esim. mansikka, tomaatti, paprika, sitrushedelmät o harjaa hampaat pehmeällä hammasharjalla mietoa fluoripitoista hammastahnaa käyttäen esim. Salutem, Elmex, OralBalance (apteekkituote), Yotuel, jotka ovat miedosti vaahtoavia o huolehdi myös hammasproteesin huolellisesta harjauksesta ja jätä proteesi yön ajaksi pois suusta (säilytä kuivana)

9 PROTEESIT Yläproteesi Alaproteesi Kokoproteesit Osaproteesi Proteesien sopivuus ja kunto on hyvä tarkastaa ajoittain hammaslääkärillä tai erikoishammasteknikolla. Vanha ja huokoinen akryyliproteesi altistaa sienikasvustolle. Proteesin tulee olla suuhun sopiva, sillä liian löysä proteesi heikentää sen pysyvyyttä ja purentakykyä. Rikkoutunut proteesi on korjautettava heti, etteivät terävät reunat aiheuta hankaumia ja haavoja suuhun. Puhdistamatta jääneet kokoproteesit.

10 Hammasproteesin puhdistus -Pue kertakäyttökäsineet -Laske pesualtaan pohjalle vettä siltä varalta, että proteesi lipsahtaa kädestä. Veteen pudotessaan proteesi ei mene rikki. -Anna potilaan itse ottaa proteesi pois suusta. Jos hän ei osaa tai pysty, ota proteesi suusta varovasti. -Ota proteesi tukevasti kämmeneesi -Harjaa proteesin kaikki uurteet ja kuopat puhtaiksi erityisesti limakalvoa ja hampaita vasten olevilta pinnoilta: parikymmentä harjanvetoa kustakin kohdasta. -Huuhtele proteesi runsaalla puhtaalla vedellä ja tarkista, että se on joka kohdasta puhdas. -Anna potilaan huuhtoa suunsa. Tarkista että suun limakalvot ovat puhtaat ja terveet. Puhdista tarvittaessa suun limakalvot kostutetulla sideharsotupolla. Anna potilaan laittaa vedellä kostutetut proteesit suuhunsa tai pane itse ne paikoilleen. -Proteesit on hyvä ottaa yöksi pois. Laita ne hyvin puhdistettuina, kuivina ilmavaan säilytysrasiaan Hammasproteesien puhdistus- ja hoitovälineet -Proteesiharja tai hammasharja -Mieto astianpesuaine, nestemäinen saippua tai proteesinpuhdistusaine (Ei hammastahna!) -Ilmava proteesien säilytysrasia. - Puhdistustabletteja. Puhdistustabletin vaikutusaika tarkistetaan tuoteselosteesta. Proteesit on huuhdeltava huolella ennen kuin ne laitetaan suuhun.

11 Proteesien puhdistus Ota proteesi varovasti vinoittain suusta pois. Älä tarpeettomasti venytä suupieliä, vanhuksen limakalvot ovat hauraat. Hampaaton suu puhdistetaan kostutetulla sideharsolla. Proteesit on hyvä pestä altaan yllä ja altaassa on vettä. Tällöin proteesi ei menisi rikki, jos se lipeää kädestä. Koko proteesin limakalvoa vasten tuleva pinta täytyy harjata huolellisesti. Proteesi pidetään tukevasti kämmenessä, ettei se putoa. Proteesin puhdistuksessa käytetään nestemäistä astianpesuainetta (Fairy). EI HAMMASTAHNAA Kokoproteesin uurteet harjataan proteesiharjan pienellä harjasosalla. Osaproteesin limakalvon puoleisen osan puhdistus. Hampaita vasten tulevat metalliset osat on yhtä tärkeätä puhdistaa kuin omat hampaat. Ole kuitenkin varovainen metalliosien kanssa, etteivät ne väänny esim. kovaa harjatessa. Puhdista proteesit kerran viikossa Corega tabletti pakkauksen ohjeen mukaisesti.

12 Autettavan potilaan suun puhdistaminen Autettavan potilaan suuhun näkee, kun potilaan pää tuetaan avustajan käsivartta vasten. Posken silittäminen voi auttaa avaamaan suun. Autettavan potilaan suuhun katsottaessa käännetään huuli hellävaroen pois tieltä. Huulia ja poskia voi venyttää helpommin, jos potilas pitää suunsa melkein kiinni. Hampaat harjataan ienrajaa myöten puhtaiksi.. Kielen puolelta, posken puolelta ja lopuksi purupinnat. Jos hampaissa on runsaasti peitteitä, voi enimmät puhdistaa ensin kostutetulla sideharsolla.

13 Hammasvälien puhdistus Hammasväliharjaa kuljetetaan edestakaisin liikkein muutaman kerran jokaisessa hammasvälissä. Hammastikkua kuljetetaan vaakatasossa edestakaisin liikkein muutaman kerran jokaisessa hammasvälissä.

14 Hammashoidon maksut alkaen yli 18 vuotiailta Osasto- ja palvelukotiasiakkaiden hammashoidon maksut: Intervalli potilailta normaalisti laskutus. Palvelukotiasukkaille tarjotaan mahdollisuutta hammashoitoon. Tarkastuksesta ei peritä maksua. Käyntimaksut ja toimenpidemaksut peritään. Pitkäaikaishoidossa osastolla olevilla potilailla hammashoito kuuluu palvelun hintaan, joten maksua ei peritä. Käyntimaksu peritään joka kerta: suuhygienisti 10,30 hammaslääkäri 13,30 erikoishammaslääkäri 19,40 Tarkastus 19,10-38,00 Röntgentutkimus hammasfilmi 8,50 /kpl koko hampaiston kuvaus/optg 19,10 Paikkaushoidon maksu määräytyy toimenpiteen laajuuden mukaan täyte 19,10-55,60 paikkaushoidon lisätoimenpiteet (ruuvit, alustäytteet, yms.) 8,50-19,10 Juurihoito juurihoito juuren avaus 19,10-55,60 lääkkeenvaihto 19,10 juuritäytteet 19,10-55,60 Hampaanpoisto poisto + puudutus 38,00 kirurginen poisto + puudutus 55,60 Hammaskivenpoisto 8,50-38,00 Hammasproteesit kokoproteesi 185,80 + laboratorio maksu rankaproteesi 225,50 + laboratorio maksu kokoproteesin pohjauksen voi tilata suoraan hammasteknikko Kari Puskalta Todistus tai lausunto esim. vakuutusyhtiötä varten 51,40 Peruuttamaton poisjäänti 51,40 (maksu peritään kaikilta yli 15 vuotiailta.)

- Miten suun ja hampaiden hoito lisää hyvinvointiasi?

- Miten suun ja hampaiden hoito lisää hyvinvointiasi? Tervettä elämää munuaissairauden kanssa - Miten suun ja hampaiden hoito lisää hyvinvointiasi? Suuhygienisti, sairaanhoitaja Heidi Hänninen Tays/Suu- ja leukasairauksien poliklinikka Suun terveys osana

Lisätiedot

Sisältö. 1. Vääriä uskomuksia 2. Luentomateriaali 3. Hyödyllisiä linkkejä

Sisältö. 1. Vääriä uskomuksia 2. Luentomateriaali 3. Hyödyllisiä linkkejä Suun hyvinvointi Aineiston on koonnut Sari Kyytinen, Ehkäisevän suun terveydenhuollon osatoiminnasta vastaava hammaslääkäri, Palokan th ky sari.kyytinen@palokkatk.fi Sisältö 1. Vääriä uskomuksia 2. Luentomateriaali

Lisätiedot

SUUN JA HAMPAIDEN HOITO

SUUN JA HAMPAIDEN HOITO Esitteitä 2008:8 ISSN 1236-2123 ISBN 978-952-00-2602-8 (PDF) Tämä esite on saatavilla verkosivuiltamme useilla kielillä. Sitä voi kopioida ja jakaa vapaasti. SUUN JA HAMPAIDEN HOITO Voit itse pitää huolta

Lisätiedot

Suun terveys Alueellinen suunhoidon koulutusiltapäivä Suuhygienisti Jenni Rajaharju, Suu-ja leukasairauksien poliklinikka

Suun terveys Alueellinen suunhoidon koulutusiltapäivä Suuhygienisti Jenni Rajaharju, Suu-ja leukasairauksien poliklinikka Suun terveys Alueellinen suunhoidon koulutusiltapäivä 5.9.2018 Suuhygienisti Jenni Rajaharju, Suu-ja leukasairauksien poliklinikka Terve Suu Toimiva purentaelimistö Ehjät hampaat Ehjät ja oireettomat tukikudokset

Lisätiedot

Suun terveydenhoidon

Suun terveydenhoidon Suun terveydenhoidon OMAHOITO-OPAS HUOMIO SUUHUN -oppaasta löydät tietoa aftojen hoidosta sammaksesta hammastapaturmista huuliherpeksestä kuivan suun hoidosta pahanhajuisesta hengityksestä suupielten haavaumista

Lisätiedot

HUOLEHDI HAMPAISTASI Vahvista terveyttäsi

HUOLEHDI HAMPAISTASI Vahvista terveyttäsi HUOLEHDI HAMPAISTASI Vahvista terveyttäsi MIELENTERVEYSKUNTOUTUJA JA SUUN TERVEYS PSYYKKINEN SAIRAUS VAIKUTTAA SUUN TERVEYTEEN MONIN TAVOIN Useat psyykenlääkkeet kuivattavat suuta. Syöminen on silloin

Lisätiedot

Miksi suuta pitää hoitaa?...3 Kun muistisairaus todetaan...4 Suun puhdistus...5 Terveellinen ruokavalio...7 Kuiva suu...9 Suun sieni-infektio...

Miksi suuta pitää hoitaa?...3 Kun muistisairaus todetaan...4 Suun puhdistus...5 Terveellinen ruokavalio...7 Kuiva suu...9 Suun sieni-infektio... Miksi suuta pitää hoitaa?...3 Kun muistisairaus todetaan.....4 Suun puhdistus......5 Terveellinen ruokavalio......7 Kuiva suu....9 Suun sieni-infektio....11 Proteesien puhdistus.12 Tietoa suun hoidosta

Lisätiedot

Kurssi sisältää. Geron intro nelosille. Kustaankartano esimerkki. Oppimiskysymykset/tavoitteet

Kurssi sisältää. Geron intro nelosille. Kustaankartano esimerkki. Oppimiskysymykset/tavoitteet Kurssi sisältää Geron intro nelosille Kaija Hiltunen Kustaankartanon käynti 4.kurssi Vallilan kotikäynti 5.kurssi Vallilan hammashoitola 5.kurssi Geron teoriaa 5.kurssi Oppimiskysymykset/tavoitteet miksi

Lisätiedot

Puijon Diabetesyhdistys Ry

Puijon Diabetesyhdistys Ry Puijon Diabetesyhdistys Ry 1 Johdanto 2 Diabetes ja suun terveys 2.1 Näin voit ehkäistä suun sairauksia 3 Ientulehdus ja hampaiden kiinnityskudossairaus eli parodontiitti 4 Hampaiden reikiintyminen eli

Lisätiedot

TerveysInfo. Hampaanpoiston jälkeen Lehtisessä kerrotaan toimenpiteistä hampaanpoiston jälkeen. Aftat Lehtinen kertoo aftojen oireista ja hoidosta.

TerveysInfo. Hampaanpoiston jälkeen Lehtisessä kerrotaan toimenpiteistä hampaanpoiston jälkeen. Aftat Lehtinen kertoo aftojen oireista ja hoidosta. TerveysInfo Aftat Lehtinen kertoo aftojen oireista ja hoidosta. Hampaanpoiston jälkeen Lehtisessä kerrotaan toimenpiteistä hampaanpoiston jälkeen. Hakusanat: hampaidenhoito, Diabeetikon suunhoito Lehtisessä

Lisätiedot

Dysfagiapotilaan suuhygienian hoito Saila Pakarinen

Dysfagiapotilaan suuhygienian hoito Saila Pakarinen Dysfagiapotilaan suuhygienian hoito 4.4.2019 Saila Pakarinen IKÄÄNTYNEEN ELÄMÄNKOKEMUS HOITOHISTORIA, MITEN PANOSTANUT OMAAN HAMMASHOITOON AIEMMIN HAMMASHOIDON SAATAVUUS OLLUT VÄHÄISEMPÄÄ (ALUEELLISESTI

Lisätiedot

Onni on terve suu OPAS SUUN OMAHOITOON

Onni on terve suu OPAS SUUN OMAHOITOON Onni on terve suu OPAS SUUN OMAHOITOON Opas suun omahoitoon Lähes kaikki suun sairaudet ovat ehkäistävissä ja hoidettavissa potilaan ja suun terveyden ammattilaisen hyvällä yhteistyöllä. Koska monet suun

Lisätiedot

Ikääntyneiden suun terveyden edistäminen

Ikääntyneiden suun terveyden edistäminen Ikääntyneiden suun terveyden edistäminen Kukka-Maaria Leivonen, osastonhoitaja, suuhygienisti, TtM Sari Kyytinen, terveyden edistämisen asiantuntijahammaslääkäri Palveluntarve ja mitoitukset suun terveydenhuollossa

Lisätiedot

Tehokas kivunlievitys, nopea paraneminen. Lääke suussa olevien aftahaavaumien hoitoon

Tehokas kivunlievitys, nopea paraneminen. Lääke suussa olevien aftahaavaumien hoitoon Tehokas kivunlievitys, nopea paraneminen Lääke suussa olevien aftahaavaumien hoitoon Mitä aftat ovat? Aftat ovat suun limakalvoilla esiintyviä haavaumia, joita voi olla yksi tai useita samalla kertaa.

Lisätiedot

Opinnäytetyö Suuhygienistiopiskelijat Mervi Loppukaarre ja Saija Okkonen Savonia-ammattikorkeakoulu 6.3.2012 Tuusniemen Palvelutalo

Opinnäytetyö Suuhygienistiopiskelijat Mervi Loppukaarre ja Saija Okkonen Savonia-ammattikorkeakoulu 6.3.2012 Tuusniemen Palvelutalo Opinnäytetyö Suuhygienistiopiskelijat Mervi Loppukaarre ja Saija Okkonen Savonia-ammattikorkeakoulu 6.3.2012 Tuusniemen Palvelutalo Tämän täydennyskoulutustilaisuuden tavoitteena on lisätä hoitohenkilökunnan

Lisätiedot

Suun omahoito-opas on toteutettu osana Savon Vammaisasuntosäätiön Lastuprojektia. Suun omahoito-opas on Savonia-ammattikorkeakoulun opinnäytetyö.

Suun omahoito-opas on toteutettu osana Savon Vammaisasuntosäätiön Lastuprojektia. Suun omahoito-opas on Savonia-ammattikorkeakoulun opinnäytetyö. Suun omahoito-opas ALKUSANAT Suun omahoito-opas on toteutettu osana Savon Vammaisasuntosäätiön Lastuprojektia. Suun omahoito-opas on Savonia-ammattikorkeakoulun opinnäytetyö. Suun omahoito-oppaassa käsitellään

Lisätiedot

Hampaat ja hammashoito. Oma nimi Työn päivämäärä

Hampaat ja hammashoito. Oma nimi Työn päivämäärä Hampaat ja hammashoito Oma nimi Työn päivämäärä Sisällys Sisällys... 1 1 Helli hampaitasi hetki päivässä... 2 Nuoret aikuiset välinpitämättömiä... 2 Hammaslanka ikenien ilo... 3 Suu vaahdossa valkoiset

Lisätiedot

Joka viidennen aikuisen vaiva

Joka viidennen aikuisen vaiva Kuiva suu ei laula. Joka viidennen aikuisen vaiva Suun kuivuus (kserostomia) johtuu alentuneesta syljen erityksestä ja hoitamattomana horjuttaa ihmisen koko yleisterveyttä ja hyvinvointia. Suun kuivumisesta

Lisätiedot

SUUPALAT OMAHOITOSI TUEKSI

SUUPALAT OMAHOITOSI TUEKSI SUUPALAT OMAHOITOSI TUEKSI SISÄLLYS SUUN OMAHOITO... 3 Hampaiden harjaus... 3 Harjaustekniikka... 5 Hammasvälien puhdistaminen... 9 Hammasproteesien puhdistaminen... 12 RAVINNON VAIKUTUS SUUN TERVEYTEEN...

Lisätiedot

SUUN TERVEYDENHOITO OSANA TERVEYSTARKASTUSTA

SUUN TERVEYDENHOITO OSANA TERVEYSTARKASTUSTA SUUN TERVEYDENHOITO OSANA TERVEYSTARKASTUSTA VINKKEJÄ TERVEYSTARKASTUKSEN TEKIJÄLLE SUU JA HAMPAAT Tässä oppaassa käydään läpi yleisimpiä riskejä suun terveydelle ja kerrotaan asioita, joita voitte hyödyntää

Lisätiedot

www.hel.fi/terveyskeskus Suunhoidon abc Ohjeita kotihoidon asiakkaan suunhoitoon

www.hel.fi/terveyskeskus Suunhoidon abc Ohjeita kotihoidon asiakkaan suunhoitoon www.hel.fi/terveyskeskus Suunhoidon abc Ohjeita kotihoidon asiakkaan suunhoitoon Suunhoidon abc Sisältö Miksi suunhoito on tärkeää? - 3 Terve suu -------------------------- 4 Suun ongelmat ja sairaudet

Lisätiedot

Suun terveys osana hyvää ravitsemusta

Suun terveys osana hyvää ravitsemusta www.denta.fi Suun terveys osana hyvää ravitsemusta 27.1.2015 Suuhygienisti, Ttm Anna Dahlgren -Kuvat poistettu Terve suu Terve suu on kokonaisuus, jolla tarkoitetaan oireettomia hampaita ja niiden kiinnityskudoksia

Lisätiedot

Suunhoidon. a b. Ohjeita kotihoidon asiakkaan suunhoitoon

Suunhoidon. a b. Ohjeita kotihoidon asiakkaan suunhoitoon Suunhoidon a b c Ohjeita kotihoidon asiakkaan suunhoitoon 2015 Suunhoidon abc Ohjeita kotihoidon asiakkaan suunhoitoon Tekijät Metropolia Ammattikorkeakoulu Suuhygienistiopiskelijat: Sanna Dyer, Silja

Lisätiedot

Suun kuivuus = Kserostomia/Hyposalivaatio

Suun kuivuus = Kserostomia/Hyposalivaatio Suun kuivuus = Kserostomia/Hyposalivaatio on yleisempää naisilla kuin miehillä on usein ikääntymiseen liittyvä ongelma on ongelmana jopa 46,7 %:lla vanhuksista ja 10 %:lla koko väestöstä* liittyy moniin

Lisätiedot

Suun terveys Alueellinen suunhoidon koulutusiltapäivä Suuhygienisti Jenni Rajaharju, Suu-ja leukasairauksien poliklinikka

Suun terveys Alueellinen suunhoidon koulutusiltapäivä Suuhygienisti Jenni Rajaharju, Suu-ja leukasairauksien poliklinikka Suun terveys Alueellinen suunhoidon koulutusiltapäivä 21.3.2018 Suuhygienisti Jenni Rajaharju, Suu-ja leukasairauksien poliklinikka Terve Suu Toimiva purentaelimistö Ehjät hampaat Ehjät ja oireettomat

Lisätiedot

POTILAAN HYGIENIAOPAS

POTILAAN HYGIENIAOPAS POTILAAN HYGIENIAOPAS Erikoissairaanhoito Hatanpään sairaala Sisältö SISÄLLYSLUETTELO Hygienia sairaalassa. 2 Käsihygienia.. 3 Käsien pesu 4 Käsien desinfektio... 5 Yskimishygienia.. 6 Henkilökohtainen

Lisätiedot

SUUN JA HAMPAIDEN HOITO

SUUN JA HAMPAIDEN HOITO SUUN JA HAMPAIDEN HOITO www.eksote.fi Voit itse pitää huolta suun ja hampaiden terveydestä syömällä terveellisesti, harjaamalla hampaasi kaksi kertaa päivässä fluorihammastahnalla ja käymällä säännöllisesti

Lisätiedot

Tupakka, nuuska ja suun terveys Su(u)n vuoro!

Tupakka, nuuska ja suun terveys Su(u)n vuoro! Su(u)n vuoro! Tupakka, nuuska ja suun terveys Su(u)n vuoro! Tupakkatuotteet vahingoittavat koko elimistöä. Tupakointi aiheuttaa useita sairauksia sekä vaikeuttaa monien sairauksien hoitoa ja heikentää

Lisätiedot

IKÄÄNTYNEEN SUUNHOITO

IKÄÄNTYNEEN SUUNHOITO IKÄÄNTYNEEN SUUNHOITO OPAS TUIRANKARTANON KIELOKODIN HOITAJILLE Sisällys JOHDANTO... 2 IKÄÄNTYMISEN AIHEUTTAMAT MUUTOKSET SUUNTERVEYDESSÄ... 3 HOITAJAN TEHTÄVÄT SUUNHOIDOSSA JA MONIAMMATILLINEN YHTEISTYÖ...

Lisätiedot

Tehostettu suunhoito ja hengitysteiden imeminen vuodeosastolla

Tehostettu suunhoito ja hengitysteiden imeminen vuodeosastolla Tehostettu suunhoito ja hengitysteiden imeminen vuodeosastolla Terveyskeskusten ja pitkäaikaishoitolaitosten infektioyhdyshenkilöiden koulutuspäivä 26.10.2015 ls 6 Hygieniahoitaja Raija Järvinen p. 040

Lisätiedot

Ikäihmisten suun terveydenhoito 18.5.2016 Helsinki

Ikäihmisten suun terveydenhoito 18.5.2016 Helsinki Ikäihmisten suun terveydenhoito 18.5.2016 Helsinki Niina Nivala-Huhtaniska Suuhygienisti Länsi-Pohjan shp ky/hammas- ja suusairauksien poliklinikka niina.nivala-huhtaniska@lpshp.fi Tietoa on mutta ei tekoja?

Lisätiedot

Päiväkoti-ikäisten lasten suun ja hampaiden hoitoopas

Päiväkoti-ikäisten lasten suun ja hampaiden hoitoopas Päiväkoti-ikäisten lasten suun ja hampaiden hoitoopas Lukijalle Suun terveyteen liittyvät terveystavat vakiintuvat jo varhaislapsuudessa. Suun terveydellä on merkitys ihmisen kokonaisterveydelle. Monet

Lisätiedot

Pureskeltua tietoa hampaiden hyväksi

Pureskeltua tietoa hampaiden hyväksi Tiedonjanoon www.maitojaterveys.fi www.otamaidostamallia.fi Maa- ja metsätalousministeriön osittain rahoittama. 2007 Pureskeltua tietoa hampaiden hyväksi Oman suusi hammashoitaja olet sinä! Fluorikylpy

Lisätiedot

TERVETULOA HALKION LUUNSIIRTOLEIKKAUKSEEN HUSUKEEN! Husuken henkilökunta vastaa mielellään kysymyksiisi. Huuli-suulakihalkiokeskus.

TERVETULOA HALKION LUUNSIIRTOLEIKKAUKSEEN HUSUKEEN! Husuken henkilökunta vastaa mielellään kysymyksiisi. Huuli-suulakihalkiokeskus. Husuken henkilökunta vastaa mielellään kysymyksiisi. Huuli-suulakihalkiokeskus Töölön sairaala TERVETULOA HALKION LUUNSIIRTOLEIKKAUKSEEN HUSUKEEN! Topeliuksenkatu 5, Helsinki Vuodeosasto puh. 09-47187442

Lisätiedot

TerveysInfo. Aftat Lehtinen kertoo aftojen oireista ja hoidosta.

TerveysInfo. Aftat Lehtinen kertoo aftojen oireista ja hoidosta. TerveysInfo suu Aftat Lehtinen kertoo aftojen oireista ja hoidosta. Hakusanat: hoito, suu, sairaudet, oireet Diabeetikon suunhoito Lehtisessä kerrotaan diabeetikon suunhoidosta. Hakusanat: hampaidenhoito,

Lisätiedot

REFLUKSITAUTI JA HAMPAIDEN TERVEYS. S u o m e n R e f l u k s i 2 0 1 2

REFLUKSITAUTI JA HAMPAIDEN TERVEYS. S u o m e n R e f l u k s i 2 0 1 2 REFLUKSITAUTI JA HAMPAIDEN TERVEYS S u o m e n R e f l u k s i 2 0 1 2 Hampaiden kuluminen (eroosio) mahdollinen hapan ylösnousu suuhun asti kuluttaa hampaita tavallisen syömisen ja juomisen lisäksi suu

Lisätiedot

Ravinto ja hammasterveys

Ravinto ja hammasterveys Ravinto ja hammasterveys Hyvän hammasterveyden perusteet Hammasterveyden perusteita ovat: Terveelliset ruokatottumukset Hyvä suuhygienia Fluorihammastahnan käyttö Esiintyvät ongelmat: Karies Hammaseroosio

Lisätiedot

Pidä. hymysi. Suojaa suusi syöpähoidon aikana. Sinulle, jolle hammaslääkäri on määrännyt Duraphat 5 mg/g -hammastahnaa

Pidä. hymysi. Suojaa suusi syöpähoidon aikana. Sinulle, jolle hammaslääkäri on määrännyt Duraphat 5 mg/g -hammastahnaa Pidä hymysi Suojaa suusi syöpähoidon aikana Sinulle, jolle hammaslääkäri on määrännyt Duraphat 5 mg/g -hammastahnaa Suun hoito syöpähoidon aikana Syöpähoidolla voi olla hampaisiin ja suuhun kohdistuvia

Lisätiedot

Hammasproteesia käyttävän suunhoitoopas. hoitohenkilökunnalle. Kuva: Kirsi Kaipainen. Kirsi Kaipainen & Moona Korva

Hammasproteesia käyttävän suunhoitoopas. hoitohenkilökunnalle. Kuva: Kirsi Kaipainen. Kirsi Kaipainen & Moona Korva Hammasproteesia käyttävän suunhoitoopas hoitohenkilökunnalle Kuva: Kirsi Kaipainen Kirsi Kaipainen & Moona Korva Sisältö Oppaan käyttäjälle--------------------------------------------------------------------3

Lisätiedot

Valio Oy RAVINTO JA HAMMASTERVEYS

Valio Oy RAVINTO JA HAMMASTERVEYS RAVINTO JA HAMMASTERVEYS HYVÄN HAMMASTERVEYDEN PERUSTEET Hammasterveyden perusteita ovat: Terveelliset ruokatottumukset Hyvä suuhygienia Fluorihammastahnan käyttö Esiintyvät ongelmat: Karies Hammaseroosio

Lisätiedot

Hampaasi ovat tärkeät. Tarvitset niitä joka päivä.

Hampaasi ovat tärkeät. Tarvitset niitä joka päivä. Hampaasi ovat tärkeät. Tarvitset niitä joka päivä. Hampaasi ovat tärkeät Tarvitset hampaitasi joka päivä kun syöt, naurat ja puhut. Ehjät hampaat ja terve suu ovat tärkeitä hyvän elämän edellytyksiä. Mene

Lisätiedot

Kissaa on suuhun katsominen. Kissojen hampaidenhoito-opas

Kissaa on suuhun katsominen. Kissojen hampaidenhoito-opas Kissaa on suuhun katsominen Kissojen hampaidenhoito-opas Kissa ei osaa hoitaa hampaitaan Aikuisella kissalla on 30 hammasta. Hampaan näkyvää osaa kutsutaan kruunuksi ja ikenen alla olevaa osaa juureksi,

Lisätiedot

KEMI-TORNION AMMATTIKORKEAKOULU

KEMI-TORNION AMMATTIKORKEAKOULU KEMI-TORNION AMMATTIKORKEAKOULU SOSIAALI- JA TERVEYSALA IKÄÄNTYVIEN SUUN TERVEYDENHOITO Opetus- ja oppimismateriaali Moodle-oppimisympäristöön kurssille Ikääntyvien terveyden edistäminen Elina Pokka Hoitotyön

Lisätiedot

Mitä suu voi kertoa. Annukka Vuorinen 9.4.2014 OPISKELIJAN PAREMPAA TERVEYTTÄ

Mitä suu voi kertoa. Annukka Vuorinen 9.4.2014 OPISKELIJAN PAREMPAA TERVEYTTÄ Mitä suu voi kertoa Annukka Vuorinen 9.4.2014 Esityksessäni on kuvia, joista osan olen saanut professori Riitta Seppäseltä, osa on Therapia odontologicasta ja osa on omia kuviani. Lävistyskuvista kaksi

Lisätiedot

XGEVA. (denosumabi) POTILASOPAS

XGEVA. (denosumabi) POTILASOPAS XGEVA (denosumabi) POTILASOPAS SISÄLLYS Sisällysluettelo 2 Miksi saat XGEVAa 3 Ennen XGEVA-hoitoa sekä hoidon aikana 5 Raskaus ja imetys 8 XGEVAn haittavaikutukset 8 Mitä on hyvä muistaa 10 Anna tämä kortti

Lisätiedot

Diabetes ja ienongelmat?

Diabetes ja ienongelmat? Diabetes ja ienongelmat? Ienten terveyteen liittyviä suosituksia meridol -tutkimuksista Tieteellinen neuvonta: Prof. tri Thomas Kocher, Greifswaldin yliopisto. Parodontologian, hampaiden terveyden ja lasten

Lisätiedot

Käyttö- ja huolto-ohjeet

Käyttö- ja huolto-ohjeet Käyttö- ja huolto-ohjeet 2 Arvoisa OPTISLEEPIN käyttäjä, Hyvä OPTISLEEP-tuotteen käyttäjä, tiedät tunteen, kun väsymys ja uupumus määräävät päivän kulun. Lääkärin diagnoosi kuuluu: kärsit kuorsauksesta

Lisätiedot

Voinko käyttää hammasvälien puhdistukseen hammastikkua, hammasväliharjaa tai kumipiikeillä varustettua muovitikkua?

Voinko käyttää hammasvälien puhdistukseen hammastikkua, hammasväliharjaa tai kumipiikeillä varustettua muovitikkua? Mikä on parodontologi? Parodontologi on erikoishammaslääkäri, joka on saanut koulutuksen hampaiden kiinnityskudosten sairauksien ehkäisemiseen ja hoitoon. Parodontologilla on myös tavallista hammaslääkäriä

Lisätiedot

Puhtaat hampaat. Opas ikäihmisen parempaan suun hoitoon

Puhtaat hampaat.  Opas ikäihmisen parempaan suun hoitoon Puhtaat hampaat http://puhtaathampaat.fi Opas ikäihmisen parempaan suun hoitoon Johdanto Nykyään yhä useammalla ikäihmisellä on omat hampaat. Suun olosuhteet kuitenkin muuttuvat ikääntyessä, ja ikääntyminen

Lisätiedot

Ludwigin angiina HLT, EHL Piia Saalasti

Ludwigin angiina HLT, EHL Piia Saalasti HLT, EHL Piia Saalasti 4.10.2016 Ludwigin angiina Ennen antibiootteja Ludwigin angiinaan liittyi miltei 50 prosentin kuolleisuus, kun nykyisin ainoastaan noin 8 10 % menehtyy sairauteensa 1 Akutti hammasvaiva

Lisätiedot

TAP -käyttöohje. SCHEU-DENTAL GmbH Am Burgberg 20

TAP -käyttöohje. SCHEU-DENTAL GmbH Am Burgberg 20 TAP -käyttöohje SCHEU-DENTAL GmbH Am Burgberg 20 www.scheu-dental.com 58642 Iserlohn, Germany Hei! Olet saanut uuden TAP-uniapneakojeen hammaslääkäriltäsi/oikojaltasi. Se auttaa unenaikaiseen kuorsaamiseen

Lisätiedot

SUUN TERVEYS OSANA HYVÄÄ RAVITSEMUSHOITOA

SUUN TERVEYS OSANA HYVÄÄ RAVITSEMUSHOITOA SUUN TERVEYS OSANA HYVÄÄ RAVITSEMUSHOITOA EHL, HLT Päivi Siukosaari, suugeriatrian erityispätevyys Yliopistohammasklinikka suu on ensimmäinen osa ruuansulatuselintä ruokavaliolla on yhteys suun terveyteen

Lisätiedot

Ikääntyneiden suunhoidon kehittäminen ja siihen vaikuttavat tekijät tehostetussa palveluasumisessa

Ikääntyneiden suunhoidon kehittäminen ja siihen vaikuttavat tekijät tehostetussa palveluasumisessa Milla Tuomela Johanna Räästi Ikääntyneiden suunhoidon kehittäminen ja siihen vaikuttavat tekijät tehostetussa palveluasumisessa Opinnäytetyö Sairaanhoitaja 2018 Tekijät Milla Tuomela Johanna Räästi Tutkinto

Lisätiedot

Mitä, jos syöminen suun kautta ei onnistu Suun terveys, puhdas suu. Shg Mirja Jakobsson TYKS 20.10.2015

Mitä, jos syöminen suun kautta ei onnistu Suun terveys, puhdas suu. Shg Mirja Jakobsson TYKS 20.10.2015 Mitä, jos syöminen suun kautta ei onnistu Suun terveys, puhdas suu Shg Mirja Jakobsson TYKS 20.10.2015 Oppimistavoite Ymmärtää suunterveyden merkitys potilaan kokonaishoidossa Motivoida hoitohenkilökuntaa

Lisätiedot

Opas Akryylisten Hammaskojeiden Käyttäjille

Opas Akryylisten Hammaskojeiden Käyttäjille Opas Akryylisten Hammaskojeiden Käyttäjille Ohjeita proteesien, oikomiskojeiden ja purentakiskojen hoitoon ja ylläpitoon Suomen Hammasteknikkoseura ry Tämä julkaisu on tehty osana Metropolia Ammattikorkeakoulun

Lisätiedot

Yleistä suun terveydestä

Yleistä suun terveydestä Suun terveys osana kokonaisvaltaista terveyttä - Potilaan ohjaus osastohoidossa ja poliklinikkakäynnillä Ajankohtaista hoitotyössä iltapäivä 20.9.2017 Suuhygienisti Jaana Mattila jaana.mattila2@satshp.fi

Lisätiedot

Syöpäpotilaan. Suunhoito-opas

Syöpäpotilaan. Suunhoito-opas Syöpäpotilaan Suunhoito-opas 2 Saatteeksi Suun hyvinvointi on osa terveyden kokemusta. Terve suu tukee monia perustoimintoja, kuten syömistä, juomista, puhumista ja laulamista. Suulla ja ilmeillä on erityinen

Lisätiedot

Palvelutalon asukkaan hyvä suunhoito

Palvelutalon asukkaan hyvä suunhoito Palvelutalon asukkaan hyvä suunhoito Osio 5: Vanhuksen päivittäinen suun terveydenhoito Suunhoidon koulutusohjelma Suuhygienisti Opinnäytetyö Kevät 2008 Katri Kuosmanen Minna Lankinen Saija Pitkäniemi

Lisätiedot

411 Kiireellistä ensiapua tarvitsevan potilaan hoitokäynti

411 Kiireellistä ensiapua tarvitsevan potilaan hoitokäynti 1 HAMMASLÄÄKÄRIEN - JA SV-KOODIEN TERVEYSKESKUSTEN HAMMASLÄÄKÄRIEN TOIMENPIDELUETTELOSSA MÄÄRÄTTYJEN JA SAIRAUSVAKUUTUKSEN PALAUTUSTAKSASSA MÄÄRÄTTYJEN TOIMENPITEIDEN 1.9.2001 LUKIEN Tutkimukset 201 Tutkimus,

Lisätiedot

Raskauden aikainen suun terveys. Martta Karttunen, Johanna Widerholm 2016

Raskauden aikainen suun terveys. Martta Karttunen, Johanna Widerholm 2016 Raskauden aikainen suun terveys Raskaus ja suun terveys Odottavan äidin suun terveys Raskaus, perhe ja suut Sikiön suun terveys Tupakointi Ravinto Hampaiden puhdistus Suun hoitotoimenpiteet raskausaikana

Lisätiedot

Suu ja diabetes. Anna Kemppainen Erikoistuva hammaslääkäri. Suun terveyden tutkimusyksikkö Oulun yliopisto. Tellervo Tervonen Professori

Suu ja diabetes. Anna Kemppainen Erikoistuva hammaslääkäri. Suun terveyden tutkimusyksikkö Oulun yliopisto. Tellervo Tervonen Professori Suu ja diabetes Anna Kemppainen Erikoistuva hammaslääkäri Tellervo Tervonen Professori Suun terveyden tutkimusyksikkö Oulun yliopisto Terveet hampaat ja niiden kiinnityskudokset Kiille Hammasluu Juurisementti

Lisätiedot

hyvinvointia suunterveydestä SUUNTERVEYDEN PUOLESTA FÖR GOD MUNHÄLSA

hyvinvointia suunterveydestä SUUNTERVEYDEN PUOLESTA FÖR GOD MUNHÄLSA hyvinvointia suunterveydestä SUUNTERVEYDEN PUOLESTA FÖR GOD MUNHÄLSA Suun kautta soteen Hyvä suunterveys on osa yleisterveyttä. Suun ongelmat vaikuttavat ruokailuun ja ravintoon, heikentävät kroonisten

Lisätiedot

Suun kuivuminen lääkehaittana

Suun kuivuminen lääkehaittana Suun kuivuminen lääkehaittana STEPPI Alueellinen suunhoidon koulutusiltapäivä 21.3.2018 Meri Järvenpää Proviisori Seinäjoen keskussairaalan sairaala-apteekki Kuiva suu ja sen aiheuttajat Syljen erityksen

Lisätiedot

Puhtaus mies. Puhtaus edistää terveyttä. Se edistää myös hyvää oloa, koska on kiva olla puhdas. Puhtaana myös tuoksut hyvälle.

Puhtaus mies. Puhtaus edistää terveyttä. Se edistää myös hyvää oloa, koska on kiva olla puhdas. Puhtaana myös tuoksut hyvälle. Puhtaus mies Puhtaus edistää terveyttä. Se edistää myös hyvää oloa, koska on kiva olla puhdas. Puhtaana myös tuoksut hyvälle. Puhtaus ei ole vain oma asiasi. Puhtaus on tärkeää, kun olet tekemisissä muiden

Lisätiedot

Hinnasto. Normaali Alennus Alennus SV-koodi, toimenpide EUR -25% -20% SAA01 Suun suppea tutkimus 43,00 32,00 34,00

Hinnasto. Normaali Alennus Alennus SV-koodi, toimenpide EUR -25% -20% SAA01 Suun suppea tutkimus 43,00 32,00 34,00 SV-koodi, toimenpide EUR -25% -20% SA Tutkimukset SAA01 Suun suppea tutkimus 43,00 32,00 34,00 SAA02 Suun perustutkimus 63,00 47,00 50,00 SB Täydentävät tutkimukset SBB10 Hampaiston jäljennökset ja kipsimallit

Lisätiedot

LAPSI SAIRASTAA. Opas vanhemmille

LAPSI SAIRASTAA. Opas vanhemmille LAPSI SAIRASTAA Opas vanhemmille LUKIJALLE Tässä oppaassa kerrotaan lasten sairauksista. Oppaassa on ohjeita, miten hoidat lasta kotona. Lisäksi neuvotaan, milloin täytyy soittaa terveysasemalle, kun lapsi

Lisätiedot

NURMIJÄRVEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 3/2017 1

NURMIJÄRVEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 3/2017 1 NURMIJÄRVEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 3/2017 1 Vammaisneuvosto 18.05.2017 KÄSITELLYT ASIAT Sivu 8 Suunterveydenhuollon puheenvuoro / asiantuntija suuhygienisti Riitta Kiljunen 9 Edellisen kokouksen pöytäkirjan

Lisätiedot

Petra Linnala & Oonamaria Vikman. IKÄÄNTYNEEN SUUNHOITO Koulutusprojekti palvelutalo- ja toimintakeskus Tervakartanon hoitohenkilökunnalle.

Petra Linnala & Oonamaria Vikman. IKÄÄNTYNEEN SUUNHOITO Koulutusprojekti palvelutalo- ja toimintakeskus Tervakartanon hoitohenkilökunnalle. Petra Linnala & Oonamaria Vikman IKÄÄNTYNEEN SUUNHOITO Koulutusprojekti palvelutalo- ja toimintakeskus Tervakartanon hoitohenkilökunnalle. Opinnäytetyö CENTRIA AMMATTIKORKEAKOULU Hoitotyön koulutusohjelma

Lisätiedot

Valmistaja: ZQuiet 5247 Shelburne Rd., Suite 204 Shelburne, VT 05482 U.S.A.

Valmistaja: ZQuiet 5247 Shelburne Rd., Suite 204 Shelburne, VT 05482 U.S.A. Valmistaja: ZQuiet 5247 Shelburne Rd., Suite 204 Shelburne, VT 05482 U.S.A. Copyright 2012 Sleeping Well, LLC. Kaikki oikeudet pidätetään. Zquiet on Sleeping Well, LLC -yhtiön rekisteröity tavaramerkki.

Lisätiedot

Harjaustekniikka ja suositus alle 3-vuotiaalle, 1. vaihduntavaiheessa, 2. vaihduntavaiheessa ja hammasvälien puhdistus.

Harjaustekniikka ja suositus alle 3-vuotiaalle, 1. vaihduntavaiheessa, 2. vaihduntavaiheessa ja hammasvälien puhdistus. Harjaustekniikka ja suositus alle 3-vuotiaalle, 1. vaihduntavaiheessa, 2. vaihduntavaiheessa ja hammasvälien puhdistus. Vanhempien tulee valvoa lastensa hampaiden hoitoa aina yläkouluikään asti. Suomalaisten

Lisätiedot

LÄÄKKEEN ANTAMINEN KISSALLE

LÄÄKKEEN ANTAMINEN KISSALLE LÄÄKKEEN ANTAMINEN KISSALLE Kissalle määrätty lääkekuuri on erittäin tarkeää antaa ohjeiden mukaan loppuun saakka. Kuitenkin kissan lääkitseminen voi joskus osoittautua haasteelliseksi. Lääkkeen antajan

Lisätiedot

Noora Kantola AUTETTAVAN POTILAAN SUUN HOITO KUNTAYHTYMÄ KAKSINEUVOISEN HOITOLAITOKSISSA

Noora Kantola AUTETTAVAN POTILAAN SUUN HOITO KUNTAYHTYMÄ KAKSINEUVOISEN HOITOLAITOKSISSA Noora Kantola AUTETTAVAN POTILAAN SUUN HOITO KUNTAYHTYMÄ KAKSINEUVOISEN HOITOLAITOKSISSA AUTETTAVAN POTILAAN SUUN HOITO KUNTAYHTYMÄ KAKSINEUVOISEN HOITOLAITOKSISSA Noora Kantola Opinnäytetyö Syksy 2012

Lisätiedot

Päivittäinen jalkineiden hoito

Päivittäinen jalkineiden hoito JALKINEIDEN HOITO 1. Perehdy jalkineiden hoidon ohjeisiin. 2. Tunnista jalkineiden materiaali ja puhdista jalkineet ohjeen mukaan. 3. Suojaspray suihkutetaan kengille ulkona. Suihkutusetäisyys kengistä

Lisätiedot

Opas Akryylisten Hammaskojeiden Käyttäjille

Opas Akryylisten Hammaskojeiden Käyttäjille Opas Akryylisten Hammaskojeiden Käyttäjille Ohjeita proteesien, oikomiskojeiden ja purentakiskojen hoitoon ja ylläpitoon Suomen Hammasteknikkoseura ry Tämä julkaisu on tarkoitettu akryylisten hammasproteesien,

Lisätiedot

SAA02 Suun perustutkimus

SAA02 Suun perustutkimus Hammaslääkäri hinnasto Hammaslääkärin perushoitohinnasto Hinnat ovat hintoja ENNEN Kel SV-koodi, toimenpide SA Tutkimukset Normaali EUR Alennus -25% Alennus -20% SAA01 Suun suppea tutkimus SAA02 Suun perustutkimus

Lisätiedot

Odottavien perheiden suun terveyden huolto

Odottavien perheiden suun terveyden huolto Odottavien perheiden suun terveyden huolto Sisältö Ravinto Hampaat Puhdistus Karies Imetys Hampaiden puhkeaminen Lasten suunhoito Ksylitoli Fluori Tutti ja purenta Hammashoito Karviaisessa RAVINTO Äidin

Lisätiedot

Laitoshoidossa olevan ikääntyneen suunhoito

Laitoshoidossa olevan ikääntyneen suunhoito Laitoshoidossa olevan ikääntyneen suunhoito Koulutus Hopeatien palvelutalon henkilökunnalle Omarieh, Hanan Viljamaa, Lotta 2013 Tikkurila Laurea-ammattikorkeakoulu Tikkurila Laitoshoidossa olevan ikääntyneen

Lisätiedot

Hammaslääkäri hinnasto Hammaslääkärin perushoitohinnasto

Hammaslääkäri hinnasto Hammaslääkärin perushoitohinnasto Hammaslääkäri hinnasto Hammaslääkärin perushoitohinnasto 1.3.2017 SV-koodi, toimenpide SA Tutkimukset SAA01 Suun suppea tutkimus 35,00 9,50 SAA02 Suun perustutkimus 50,00 15,50 SB Täydentävät tutkimukset

Lisätiedot

EFFENTORA - LÄÄKE SYÖVÄN LÄPILYÖNTIKIVUN HOITOON POTILAAN JA OMAISEN OPAS

EFFENTORA - LÄÄKE SYÖVÄN LÄPILYÖNTIKIVUN HOITOON POTILAAN JA OMAISEN OPAS EFFENTORA - LÄÄKE SYÖVÄN LÄPILYÖNTIKIVUN HOITOON POTILAAN JA OMAISEN OPAS bukkaalinen fentanyylitabletti Sinulle on määrätty Effentora -lääkettä syövän läpilyöntikipukohtausten hoitoon. Tämän esitteen

Lisätiedot

Kirsi Tukkinen VANHUSTEN SUUNHOIDON KOULUTUSPÄIVÄ MARTTILANMÄEN VANHAINKODISSA

Kirsi Tukkinen VANHUSTEN SUUNHOIDON KOULUTUSPÄIVÄ MARTTILANMÄEN VANHAINKODISSA Kirsi Tukkinen VANHUSTEN SUUNHOIDON KOULUTUSPÄIVÄ MARTTILANMÄEN VANHAINKODISSA Hoitotyön koulutusohjelma Hoitotyön suuntautumisvaihtoehto 2012 VANHUSTEN SUUNHOIDON KOULUTUSPÄIVÄ MARTTILANMÄEN VANHAINKODISSA

Lisätiedot

VAIKEASTI KEHITYSVAMMAISTEN SUUN TERVEYDEN EDISTÄMINEN PEIMARIN PALVELUKESKUKSESSA

VAIKEASTI KEHITYSVAMMAISTEN SUUN TERVEYDEN EDISTÄMINEN PEIMARIN PALVELUKESKUKSESSA Opinnäytetyö (AMK) Suun terveydenhuollon koulutusohjelma 2010 Siina Lummikko, Rebekka Mottram & Aliisa Rajala VAIKEASTI KEHITYSVAMMAISTEN SUUN TERVEYDEN EDISTÄMINEN PEIMARIN PALVELUKESKUKSESSA OPINNÄYTETYÖ

Lisätiedot

VALMISTEYHTEENVETO. Hammaslääkärin tai lääkärin määräyksestä: Pre- ja postoperatiivinen desinfiointi suukirurgiassa ja parodontaalisessa kirurgiassa.

VALMISTEYHTEENVETO. Hammaslääkärin tai lääkärin määräyksestä: Pre- ja postoperatiivinen desinfiointi suukirurgiassa ja parodontaalisessa kirurgiassa. VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI Corsodyl 2 mg/ml liuos suuonteloon 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT Klooriheksidiiniglukonaatti 2 mg/ml Täydellinen apuaineluettelo, ks. kohta 6.1. 3. LÄÄKEMUOTO

Lisätiedot

LÄÄKKEIDEN JA YLEISSAIRAUKSIEN VAIKUTUS VANHUSTEN SUUNTERVEYTEEN

LÄÄKKEIDEN JA YLEISSAIRAUKSIEN VAIKUTUS VANHUSTEN SUUNTERVEYTEEN LÄÄKKEIDEN JA YLEISSAIRAUKSIEN VAIKUTUS VANHUSTEN SUUNTERVEYTEEN Täydennyskoulutustilaisuus hoitohenkilökunnalle Mervi Loppukaarre, Saija Okkonen Opinnäytetyö.. Ammattikorkeakoulututkinto SAVONIA-AMMATTIKORKEAKOULU

Lisätiedot

Astmalääkkeiden inhalointitekniikka vauvasta leikki-ikään opas vanhemmille

Astmalääkkeiden inhalointitekniikka vauvasta leikki-ikään opas vanhemmille Astmalääkkeiden inhalointitekniikka vauvasta leikki-ikään opas vanhemmille Johdanto Tämän oppaan tarkoituksena on tukea perheen selviytymistä kotona astman kanssa. Oppaassa käsitellään lasten astmalääkkeiden

Lisätiedot

Astmalääkkeiden inhalointitekniikka vauvasta leikki-ikään opas vanhemmille

Astmalääkkeiden inhalointitekniikka vauvasta leikki-ikään opas vanhemmille Astmalääkkeiden inhalointitekniikka vauvasta leikki-ikään opas vanhemmille Johdanto Tämän oppaan tarkoituksena on tukea perheen selviytymistä kotona astman kanssa. Oppaassa käsitellään lasten astmalääkkeiden

Lisätiedot

Terve suu hyvinvointisi tukena

Terve suu hyvinvointisi tukena Terve suu hyvinvointisi tukena Syömishäiriöiden suuvaikutukset ja ohjeita omatoimiseen suun terveydenhoitoon 18.5.2009 1 Suun terveydenhoito-ohje syömishäiriötä sairastavalle Tässä ohjeessa on tietoa syömishäiriöiden

Lisätiedot

Opalescence -valkaisuaineet

Opalescence -valkaisuaineet Opalescence -valkaisuaineet Vaaleampi ja kirkkaampi hymy Opalescence OH! Valkaisuaineet vastaanotoille ja kotikäyttöön CE-merkityt Opalescence -valkaisuaineet on turvallinen ja hellävarainen tapa valkaista

Lisätiedot

Tietoa nielurisaleikkauksesta

Tietoa nielurisaleikkauksesta Aikuispotilaat >> Tietoa nielurisaleikkauksesta Tietoa nielurisaleikkauksesta Nielurisaleikkaus on nopea kirurginen toimenpide, joka suoritetaan nukutuksessa. Leikkaus voidaan suorittaa kahdella eri tavalla.

Lisätiedot

Sähkösavustin 230V-50Hz 1250W. Malli:35069

Sähkösavustin 230V-50Hz 1250W. Malli:35069 Sähkösavustin 230V-50Hz 250W Malli:35069 322 luettelo: A Runko E Vastusyksikön kelkka B Jalat 4 F Vastusyksikkö C Kansi G Purualusta H Alustalevy I Savustinritilä 2 K 4.5mm mutteri L Ritilän ulosvetokah

Lisätiedot

Parodontologinen hoito suuhygienistillä Parodontologinen hoito suuhygienistillä, laaja Parodontologinen hoito suuhygienistillä, erittäin laaja

Parodontologinen hoito suuhygienistillä Parodontologinen hoito suuhygienistillä, laaja Parodontologinen hoito suuhygienistillä, erittäin laaja KK-hinnoitteluohjelma sisältää: 1) Rajattoman määrän hammaslääkärin tarkastuksia sopimuskautena 2) Rajattoman määrän suuhygienistikäyntejä sopimuskautena 3) Kaikki tarvittavat röntgentutkimukset 4) Kaiken

Lisätiedot

Neurokirurgisen haavan hoito

Neurokirurgisen haavan hoito Neurokirurgisen haavan hoito Alueellinen neurohoitotyön iltapäivä 9.5.2017 sh. Laura Louhi, TYKS Neurokirurgian vuodeosasto Miksi neurokirurgisen haavan hoitoon tulee kiinnittää erityistä huomiota? Keskushermoston

Lisätiedot

EKA KERTAA SUUHYGIENISTILLÄ, SAATAN MENNÄ UUDELLEEN

EKA KERTAA SUUHYGIENISTILLÄ, SAATAN MENNÄ UUDELLEEN EKA KERTAA SUUHYGIENISTILLÄ, SAATAN MENNÄ UUDELLEEN Suun terveydenhuolto sateenvarjo hankkeen päätösseminaari 6.10.2009 Janne Alahelisten ja Kristiina Kuusi Onko suunhoitoprojektiin osallistumisella ollut

Lisätiedot

SUUHYGIENIA oikein alusta alkaen

SUUHYGIENIA oikein alusta alkaen SUUHYGIENIA oikein alusta alkaen Suuhygienia ja hyvä hampaiden hoito ovat tärkeitä elämän alkumetreiltä alkaen. Suun hyvinvointi vaikuttaa kokonaisvaltaisesti yleiskuntoomme ja terveyteemme. PL 15, 00131

Lisätiedot

Täydennä itsesi. Uusi elämäsi ilman proteeseja.

Täydennä itsesi. Uusi elämäsi ilman proteeseja. Täydennä itsesi. Uusi elämäsi ilman proteeseja. Milloin olet viimeksi puraissut omenaa? Kammoatko julkista esiintymistä huonosti istuvien proteesien vuoksi? Aiheuttaako proteesisi sinulle vaivaa ja epämukavuutta,

Lisätiedot

Saattohoitopotilaan suun hoito miksi ja miten? Parasta aikaa Finlandia-talo

Saattohoitopotilaan suun hoito miksi ja miten? Parasta aikaa Finlandia-talo Saattohoitopotilaan suun hoito miksi ja miten? 25.10.2018 Parasta aikaa Finlandia-talo 50 vuotias Äiti Vaimo Sisko Täti, erityisesti Konstan Tätskä Tytär Niina Nivala-Huhtaniska Hammashoitaja ja suuhygienisti,

Lisätiedot

05/2011 SISÄLTÄÄ TÄRKEÄÄ TIETOA LEMMIKKISI HAMPAIDENHOIDOSTA. -hammashoitosarja

05/2011 SISÄLTÄÄ TÄRKEÄÄ TIETOA LEMMIKKISI HAMPAIDENHOIDOSTA. -hammashoitosarja 05/2011 SISÄLTÄÄ TÄRKEÄÄ TIETOA LEMMIKKISI HAMPAIDENHOIDOSTA -hammashoitosarja Koiran ja kissan hampaiden hoito Miksi lemmikkien hammashoito on tärkeää? Ientulehdus on koiran ja kissan tavallisimpia tauteja.

Lisätiedot

Terveen suun puolesta

Terveen suun puolesta Terveen suun puolesta Parhaat tuotteet suun hyvinvointiin! HAMMASHARJAT JA -VÄLINEET KUIVA SUU PAHANHAJUINEN HENGITYS JA VALKAISEVAT TUOTTEET MUU SUUHYGIENIA Suomalainen hammashoito verkossa Ota DentalMammoth

Lisätiedot

PleurX-dreeni HYKS SYDÄN- JA KEUHKOKESKUS. Keuhko- ja ruokatorvikirurgian osasto M11

PleurX-dreeni HYKS SYDÄN- JA KEUHKOKESKUS. Keuhko- ja ruokatorvikirurgian osasto M11 PleurX-dreeni HYKS SYDÄN- JA KEUHKOKESKUS Keuhko- ja ruokatorvikirurgian osasto M11 PleurX-dreeni on katetri, jonka avulla voitte itse tyhjentää keuhkopussiin kertyneen nesteen. Katetri laitetaan potilaille,

Lisätiedot

Suun kuivuus haittojen ehkäisy ja oireiden lievitys

Suun kuivuus haittojen ehkäisy ja oireiden lievitys Katsaus Aira Lahtinen ja Anja Ainamo Suun kuivuus haittojen ehkäisy ja oireiden lievitys Yleisimmin lääkärille kerrottavia kuivan suun oireita ovat yölliset heräämiset suun kuivuuteen, nielemis ja puhevaikeudet,

Lisätiedot