05/2011 SISÄLTÄÄ TÄRKEÄÄ TIETOA LEMMIKKISI HAMPAIDENHOIDOSTA. -hammashoitosarja

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "05/2011 SISÄLTÄÄ TÄRKEÄÄ TIETOA LEMMIKKISI HAMPAIDENHOIDOSTA. -hammashoitosarja"

Transkriptio

1 05/2011 SISÄLTÄÄ TÄRKEÄÄ TIETOA LEMMIKKISI HAMPAIDENHOIDOSTA -hammashoitosarja

2 Koiran ja kissan hampaiden hoito Miksi lemmikkien hammashoito on tärkeää? Ientulehdus on koiran ja kissan tavallisimpia tauteja. Ientulehduksen syynä on plakki eli hampaiden pinnalle kertyvä bakteerimassa. Plakin kovettuessa muodostuu hammaskiveä, joka on helppo havaita kellertävän ruskeana kovana kerroksena hampaiden pinnalla. Puhdistamattomissa hampaissa plakki ja hammaskivi työntyvät ikenen alle, jonne syntyy otolliset olosuhteet kudoksia hajottaville bakteereille. Ulospäin havaittavia oireita ovat plakin ja hammaskiven lisäksi ikenien punoitus ja verenvuoto sekä pahanhajuinen hengitys. Se, mitä paljaalla silmällä ei nähdä, on kuitenkin vielä tärkeämpää. Vakavassa tulehduksessa nimittäin hampaan kiinnityskudos löystyy, ympäröivä luu katoaa, ja lopulta hammas irtoaa. Joskus koko leukaluu voi tulehtua tai jopa murtua. Kuva: Jean-Christophe Maury Kuva: Jan Bellows Kuva: Jan Bellows Ientulehdus: Ien on punoittava ja turvonnut. Hampaiden pintaa päällystää plakkikerros. Eläinlääkärin suorittamalla puhdistuksella ja säännöllisellä kotihoidolla voidaan parantaa tulehdus. Vakava parodontiitti: Ien punoittaa ja vuotaa verta. Ienraja on vetäytynyt. Hampaita päällystää paksu plakki- ja hammaskivikerros. Hammasta ympäröivä luu on jo osittain kadonnut aiheuttaen hampaan juuren paljastumisen. Kroonisesta tulehduksesta ientaskussa lähtee bakteeripäästöjä verenkierron mukana muihin elimiin kuten sydämeen, munuaisiin ja maksaan. Nämä hampaat joudutaan todennäköisesti poistamaan. Jatkuva plakki hampaiden pinnalla ja ientaskuissa toimii myös valtavana bakteerivarastona, josta voi lähteä bakteeripäästöjä verenkiertoon esimerkiksi ienhaavojen kautta. Bakteerit voivat siten aiheuttaa tulehdusta muissa elimissä kuten maksassa ja munuaisissa, lisätä tulehdusriskiä sydänläppävikaisilla potilailla sekä vaikeuttaa diabeteksen hoitoa. Huolellisella hoidolla ientulehdus voidaan estää, mutta mikäli tulehdus on jo edennyt hammasta ympäröivään luuhun asti, ei paluuta terveeseen kudokseen enää ole. Siinä vaiheessa hoidon tarkoituksena on enää vain estää taudin paheneminen. Kuva: Jan Bellows Alkava parodontiitti eli hampaan kiinnityskudoksen tulehdus: Ien punoittaa ja vuotaa verta. Ienraja on hiukan vetäytynyt, ja hampaita päällystää plakki sekä hammaskivi. Todennäköisesti hammasta ympäröivä luukato on jo alkanut. Kuva: ELL Helena Kuntsi-Vaattovaara Varsinkin pienillä koirilla hampaat muodostavat suuren osan leukojen tukirakennetta. Tässä krooninen tulehdus on johtanut vakavaan luukatoon hampaiden ympärillä. Nämä hampaat joudutaan todennäköisesti poistamaan, mikä heikentää leukaluuta entisestään.

3 Miten hampaita hoidetaan? Hoidon tarkoituksen on poistaa plakkia sekä estää uuden plakin kertyminen. Aivan ensiksi kannattaa ottaa yhteys eläinlääkäriin, joka suorittaa hampaiden ja suun tutkimuksen sekä tarvittaessa puhdistaa hampaat myös ienrajan alta sekä kiillottaa ne. Tällainen hoito vaatii aina nukutuksen. Uuden plakin muodostuminen alkaa kuitenkin jo muutaman tunnin sisällä puhdistuksesta, joten hoidon hyöty jää kovin lyhytaikaiseksi, ellei hampaiden puhdistusta jatketa myös kotona. Hampaiden harjaus Tehokkain tapa poistaa plakkia on päivittäinen hampaiden harjaus. Jokainen meistä varmaan tietää, miltä omat hampaat tuntuvat, jos harjauksen jättää välistä yhdenkin päivän ajan! Lemmikki kannattaa totuttaa hampaiden harjaukseen jo pikkupentuna, aivan kuten kynsien leikkaukseen sekä korvien ja turkin hoitoon. On lisäksi helpompaa totuttaa lemmikki harjaukseen, kun ikenet vielä ovat terveet. Harjoittelu kannattaa aloittaa asteittain: Aloita lemmikkisi totuttelu suun käsittelyyn hieromalla kuonoa sekä huulia. Muista kehua ja palkita lemmikki heti, kun se pysyy kiltisti paikallaan ja antaa sinun tehdä tämän! Sen jälkeen voit antaa lemmikin maistaa hyvänmakuista eläinten hammastahnaa sormen päästä ja laittaa hiukan tahnaa huulen sisäpinnalle tai hampaalle. Kuva: ELL Helena Kuntsi-Vaattovaara Kuva: ELL Helena Kuntsi-Vaattovaara

4 Seuraavassa vaiheessa voit ruveta puhdistamaan hampaita esimerkiksi sormen ympärille käärityllä sideharsolla tai sormiharjalla. Mahdollisimman nopeasti tämän jälkeen kannattaa kuitenkin siirtyä käyttämään pehmeää, kiilamaista eläimille tarkoitettua hammasharjaa, sillä sen nailonharjakset puhdistavat hampaat paljon tehokkaammin kuin sideharso tai sormiharja. Purista tahna syvälle harjasten väliin, niin ettei lemmikki saa sitä heti nuolaistua pois. Harjaus kannattaa aloittaa alueilta, joihin on helppo ulottua, kuten etu- ja kulmahampaista. Älä yritä heti avata lemmikin suuta, vaan harjaa aluksi ainoastaan hampaiden ulkopinnat. Aseta harja noin 45 asteen kulmaan hampaisiin nähden, niin että harjakset ulottuvat myös ikenien alle ja liikuttele harjaa pyörivin, nykyttävin liikkein. Harjaa ensin vain muutama hammas kerrallaan, ja palkitse aina lemmikki harjauksen jälkeen. Lemmikin totuttua suun käsittelyyn, voit ulottaa harjauksen taempien hampaiden ulkopinnoille, ja lopulta avata suun hampaiden sisä- ja purupintojen puhdistamiseksi. Muista ainakin alussa aina palkita lemmikki heti harjauksen jälkeen. Koirien palkitsemiseksi käy esimerkiksi leikkituokio tai puruluu, ja useimmat kissat nauttivat silittelystä. Hampaiden harjaus kannattaa ottaa osaksi päivittäisiä rutiineja esimerkiksi niin, että koira tietää pääsevänsä iltalenkille vasta hampaiden harjauksen jälkeen. Kissan hampaiden harjaaminen voi olla helpointa kissan asettuessa päivätai iltatorkuilleen. Tärkeää: Aloita harjaaminen ajoissa, mieluiten jo pikkupentuna. Totuta lemmikki harjaukseen asteittain. Älä yritä heti avata suuta. Vaikka et koskaan pystyisi harjaamaan muuta kuin hampaiden ulkopinnat, se kannattaa silti. Säännöllisyys on tärkeää - harjaa hampaat päivittäin. Muista palkkio!

5 Muut harjausta täydentävät keinot Mikäli päivittäinen hampaiden harjaus ei ole mahdollista, apu voi löytyä esim. kemiallisista plakin poistajista tai lemmikin pureskeluaktiviteetin lisäämisestä. Kemiallisista plakin poistajista klooriheksidiini on tehokkain. Lemmikin pureskeluaktiviteetin lisääminen auttaa myös plakin poistossa. Markkinoilla on erilaisia tuotteita kovista kekseistä kuivattuihin siankorviin sekä kumi- ja nailonleluihin. Oikeat luut ja kovat nailonlelut murtavat koiran hampaita helposti. Lisäksi luut aiheuttavat monille koirille suolisto-ongelmia kuten ummetusta tai ripulia. Raa at luut voivat myös toimia tulehduksenaiheuttajina ihmisille ja eläimille. Useiden markkinoilla olevien tuotteiden toimivuudesta ei ole olemassa tieteellistä näyttöä. Hampaiden harjaus on kuitenkin ainut keino puhdistaa plakkia myös ienrajan alta, jossa plakki aiheuttaa eniten tuhoja. Päivittäisen hampaiden harjauksen veroista plakin poistajaa ei vielä ole keksitty! Nämä ohjeet antoi sinulle ELL Helena Kuntsi-Vaattovaara, Eläinlääkäriasema Anident, Veikkola. VIRBAC C.E.T. hammashoitosarjaan kuuluvat seuraavat tuotteet: Makupalat koirille alle 10 kg, 15 kpl. Makupalat koirille kg, 15 kpl. Makupalat koirille yli 30 kg, 15 kpl. Makupalojen koostumus: maissitärkkelys, glyseriini, soijaproteiini, riisijauho, makuaineet, sorbitoli, maissijohdannaiset, klooriheksidiini, säilöntäaineet. Säännöllinen puruluiden anto auttaa hampaiden puhtaanapidossa sekä edistää ikenien terveyttä. Z-muoto nopeuttaa ja tarkentaa mekaanista puhdistustehoa. Suositellaan annettavaksi aina aterioiden jälkeen. Erityisen tärkeää on antaa makupala päivittäin jos koiran hampaita pestään harvoin tai ei lainkaan. Hammastahna kissoille 43 g. Kalanmakuinen. Hammastahna + harja kissoille 43 g. Kalanmakuinen. Hammastahna koirille ja kissoille 70 g. Kananmakuinen. Hammastahna + harja koirille 70 g. Kananmakuinen. Minihammasharja + tahna 12 g. Kananmakuinen. Hexarinse 237 ml. Suun desinfiointiin, sisältää klooriheksidiiniä. Vain eläinlääkäreiden välityksellä. Vet aquadent 500 ml. Lisätään juomaveteen päivittäin.

6 Vet aquadent Eläinlääkäreiden kehittämä Vet aquadent on maistuva päivittäin juomaveteen lisättävä liuos, joka estää plakin ja hammaskiven syntymistä sekä raikastaa hengitystä. Tieteellisten tutkimuksien mukaan Vet aquadentin säännöllinen käyttö vähentää plakin ja hammaskiven muodostumista yli 50 %, joten Vet aquadent on hyödyllinen lisä lemmikkisi jokapäiväiseen suuhygieniaan. KÄYTTÖOHJEET JA ANNOSTELU: Yli 6 kk vanhoille koirille ja kissoille: Sekoitetaan juomaveteen suhteessa 6 ml Vet aquadent / 250 ml juomavettä.sekoitus vaihdetaan päivittäin tuoreeseen. AINESOSAT: Puhdistettu vesi, klooriheksidiinidiglukonaatti 0,049 %, ksylitoli 0,5 % (5 mg/ ml), glyseriini, hydroksimetyyliselluloosa, polysorbaatti 20, kaliumsorbaatti, natriumbentsoaatti, ohramallasuute. TIETOA KSYLITOLISTA LEMMIKEILLE Ksylitoli on myrkyllistä koirille annoksella 150 mg/ elopainokilo. Tällä annoksella koirille voi kehittyä hypoglykemia, koska insuliinin määrä veressä nousee liian korkeaksi. Ksylitolin määrä Vet Aquadentissa on 0,5 % eli 5 mg/ml. Ohjeannoksella 6 ml Vet Aquadent / 250 ml juomavettä ksylitolin määrä liuoksessa on 30 mg. Kun 10 kg painava koira juo 256 ml tätä sekoitusta, se vastaa 3 mg ksylitolia / elopainokilo tällä koiralla, mikä on 50 kertaa alle toksisen annoksen 150 mg /kg. Toisin sanoen 10 kg koiran pitäisi juoda 12,5 litraa kyseistä liuosta päivittäin saadakseen mahdollisia myrkytysoireita. Kissoille ei ole määritetty myrkytysrajaa ksylitolille. Vet Aquadent on ollut markkinoilla useita vuosia Kanadassa ja USA:ssa, eikä tiedossa ole myrkytystapauksia. (Lähde: Risk Assesment of Xylitol in Dogs and Cats, ASPCA Animal Poison Control Center, Urbana, IL, February 2006.) Huom! 1 pala ksylitolipurukumia saattaa sisältää jopa 1000 mg ksylitolia, eli pienikokoinen koira voi saada pahojakin myrkytysoireita jo 1-2 palasta täysksylitolipurukumia. Virbac C.E.T. -hammashoitotuotteet markkinoi Karkkila puh. (09) Kysy lisää lemmikkisi hampaidenhoidosta eläinlääkäriltäsi

KOIRA JA KISSA PARODONTIITTIPOTILAANA

KOIRA JA KISSA PARODONTIITTIPOTILAANA Kirjoittaja: Helena Kuntsi-Vaattovaara, ELL, Diplomate of American Veterinary Dental College, Diplomate of European Veterinary Dental College Eläinlääkäriasema Anident Lamminpääntie 43, 02880 Veikkola

Lisätiedot

Kevätkinkerit kooste. Ruotsin mestaruuskisat taakanvedossa. Koiran suolitukos. SATHY Taakanvetokoulu. SATHY Expo 2005 syyskuussa! Koiravero puhuttaa

Kevätkinkerit kooste. Ruotsin mestaruuskisat taakanvedossa. Koiran suolitukos. SATHY Taakanvetokoulu. SATHY Expo 2005 syyskuussa! Koiravero puhuttaa SATHY Uutiset on Suomen amerikkalaisperäisten työkoirarotujen harrastajayhdistys ry:n virallinen äänitorvi. 2005 numero 3/2005 SATHY Uutiset SATHY Expo 2005 syyskuussa! Koiravero puhuttaa Sofi, uusi terapiakoira

Lisätiedot

TIETOPAKETTI KOIRIEN JA KISSOJEN HAMMASHOIDOISTA JA SUUKIRURGIASTA. Anna Chrons ja Helena Kuntsi-Vaattovaara

TIETOPAKETTI KOIRIEN JA KISSOJEN HAMMASHOIDOISTA JA SUUKIRURGIASTA. Anna Chrons ja Helena Kuntsi-Vaattovaara TIETOPAKETTI KOIRIEN JA KISSOJEN HAMMASHOIDOISTA JA SUUKIRURGIASTA Anna Chrons ja Helena Kuntsi-Vaattovaara SISÄLLYSLUETTELO Esipuhe 1 1. Anatomiaa 2 1.1 Hampaiden puhkeaminen 3 1.2 Purenta 4 1.3 Hampaan

Lisätiedot

Kissaa on suuhun katsominen. Kissojen hampaidenhoito-opas

Kissaa on suuhun katsominen. Kissojen hampaidenhoito-opas Kissaa on suuhun katsominen Kissojen hampaidenhoito-opas Kissa ei osaa hoitaa hampaitaan Aikuisella kissalla on 30 hammasta. Hampaan näkyvää osaa kutsutaan kruunuksi ja ikenen alla olevaa osaa juureksi,

Lisätiedot

VETERINARY DENTAL HEALTH PROGRAMME KUINKA EDISTÄÄ LEMMIKIN SUUHYGIENIAA?

VETERINARY DENTAL HEALTH PROGRAMME KUINKA EDISTÄÄ LEMMIKIN SUUHYGIENIAA? VETERINARY EXCLUSIVE DENTAL HEALTH PROGRAMME KUINKA EDISTÄÄ LEMMIKIN SUUHYGIENIAA? Alkusanat Kissoilla ja koirilla esiintyy suu- ja hammassairauksia aivan kuten ihmisilläkin. Niiden hampaita uhkaavat jatkuvasti

Lisätiedot

Voinko käyttää hammasvälien puhdistukseen hammastikkua, hammasväliharjaa tai kumipiikeillä varustettua muovitikkua?

Voinko käyttää hammasvälien puhdistukseen hammastikkua, hammasväliharjaa tai kumipiikeillä varustettua muovitikkua? Mikä on parodontologi? Parodontologi on erikoishammaslääkäri, joka on saanut koulutuksen hampaiden kiinnityskudosten sairauksien ehkäisemiseen ja hoitoon. Parodontologilla on myös tavallista hammaslääkäriä

Lisätiedot

tämä julkaisu on mediaplanetin tuottama teemalehti Serene-UM Serene-UM auttaa lemmikkiäsi stressaavien tilanteiden, kuten ilotulitusten yhteydessä.

tämä julkaisu on mediaplanetin tuottama teemalehti Serene-UM Serene-UM auttaa lemmikkiäsi stressaavien tilanteiden, kuten ilotulitusten yhteydessä. ILMOITUSLIITE tämä julkaisu on mediaplanetin tuottama teemalehti ILMOITUSLIITE Joulukuu 2007 LEMMIKIT Kaikki lemmikkien ruokavaliosta vaatetukseen Serene-UM 30 ja 100 tabl. Serene-UM Serene-UM auttaa lemmikkiäsi

Lisätiedot

Lapsen suun terveyden edistäminen. Opas päivähoitohenkilökunnalle

Lapsen suun terveyden edistäminen. Opas päivähoitohenkilökunnalle Lapsen suun terveyden edistäminen Opas päivähoitohenkilökunnalle Virpi Mäntylä Teksti ja kuvat: Virpi Mäntylä Tämä opas on osa opinnäytetyötä Oulun seudun ammattikorkeakoulu 2012 Suun terveydenhoidon

Lisätiedot

KOIRIEN HAMMASVAURIOT JA NIIDEN HOITO

KOIRIEN HAMMASVAURIOT JA NIIDEN HOITO Kirjoittaja: Helena Kuntsi-Vaattovaara, ELL, Dipl. AVDC, Dipl EVDC Eläinlääkäriasema Anident, Lamminpääntie 43, 02880 Veikkola Puh. 09-2565430, sähköposti anident@kolumbus.fi KOIRIEN HAMMASVAURIOT JA NIIDEN

Lisätiedot

Anne Haapakoski. Vangonojantie 306. 12310 Ryttylä. p: 0400-728 717. email: jiiteen@gmail.com. Kotisivut: www.saunalahti.fi/jiiteen

Anne Haapakoski. Vangonojantie 306. 12310 Ryttylä. p: 0400-728 717. email: jiiteen@gmail.com. Kotisivut: www.saunalahti.fi/jiiteen Anne Haapakoski Vangonojantie 306 12310 Ryttylä p: 0400-728 717 email: jiiteen@gmail.com Kotisivut: www.saunalahti.fi/jiiteen KOIRANHOIDON PERUSOHJEITA Ohjeita pennun elämän varrelle KOIRANPENNUN HOITO

Lisätiedot

Hammaslääkärikeskus Apollonia

Hammaslääkärikeskus Apollonia APOLLONIA 1 Hammaslääkärikeskus Apollonia Vuonna 1987 perustettu HML-keskus Apollonia on nimetty hammaslääketieteen suojelupyhimyksen Apollonian mukaan. Vastaanottomme sijaitsee ydinkeskustassa historiallisessa

Lisätiedot

SUUN JA HAMPAIDEN HOITO

SUUN JA HAMPAIDEN HOITO Esitteitä 2008:8 ISSN 1236-2123 ISBN 978-952-00-2602-8 (PDF) Tämä esite on saatavilla verkosivuiltamme useilla kielillä. Sitä voi kopioida ja jakaa vapaasti. SUUN JA HAMPAIDEN HOITO Voit itse pitää huolta

Lisätiedot

HAMMASASIAA ANATOMIA

HAMMASASIAA ANATOMIA 7 HAMMASASIAA Kuvitellaanpa jonkun syövän keitettyä muhennosta tai kiisseliä jokaisena elämänsä päivänä ilman että kertaakaan pesee hampaitaan tai kenties joskus joku huolestunut ystävä työntää hammasharjan

Lisätiedot

SUUNHOITO-OPAS. yläkouluille. Teija Jormanainen, Sirpa Järvinen

SUUNHOITO-OPAS. yläkouluille. Teija Jormanainen, Sirpa Järvinen SUUNHOITO-OPAS yläkouluille Teija Jormanainen, Sirpa Järvinen Sisällys Esipuhe 6 Lukijalle 7 HAMPAISTO 9 Hammasstatus 13 Hampaan rakenne 15 Hampaan tutkiminen mikroskoopilla 16 Hampaan tutkiminen poikkileikatusta

Lisätiedot

Terveen suun puolesta

Terveen suun puolesta Terveen suun puolesta Parhaat tuotteet suun hyvinvointiin! HAMMASHARJAT JA -VÄLINEET KUIVA SUU PAHANHAJUINEN HENGITYS JA VALKAISEVAT TUOTTEET MUU SUUHYGIENIA Suomalainen hammashoito verkossa Ota DentalMammoth

Lisätiedot

Palvelutalon asukkaan hyvä suunhoito

Palvelutalon asukkaan hyvä suunhoito Palvelutalon asukkaan hyvä suunhoito Osio 5: Vanhuksen päivittäinen suun terveydenhoito Suunhoidon koulutusohjelma Suuhygienisti Opinnäytetyö Kevät 2008 Katri Kuosmanen Minna Lankinen Saija Pitkäniemi

Lisätiedot

Sisällysluettelo. Julkaisija Suun Terveydenhoidon Ammattiliitto STAL ry

Sisällysluettelo. Julkaisija Suun Terveydenhoidon Ammattiliitto STAL ry Sisällysluettelo LUKIJALLE... 03 HAMPAISTO... 04 HAMPAIDEN OIKOMISHOITO... 05 HAMPAIDEN HARJAUS JA MUU SUUHYGIENIA... 06 RAVINTO JA SUUN TERVEYS... 07 JUOMAT JA SUUN TERVEYS... 08 HAMMASEROOSIO... 09 SYLJEN

Lisätiedot

Laura Malmivaara. Professori Heikki Murtomaa: Harjatkaa hampaitanne! S. 22 25 Suuhygienisti - Jämäkkä, mutta hellä S. 18 19

Laura Malmivaara. Professori Heikki Murtomaa: Harjatkaa hampaitanne! S. 22 25 Suuhygienisti - Jämäkkä, mutta hellä S. 18 19 1/10 www.kultahammas.fi Laura Malmivaara Aito hymy valloittaa S. 12 17 Professori Heikki Murtomaa: Harjatkaa hampaitanne! S. 22 25 Suuhygienisti - Jämäkkä, mutta hellä S. 18 19 Ota mukaan Älä haaveile

Lisätiedot

TÄMÄ JULKAISU ON MEDIAPLANETIN TUOTTAMA TEEMALEHTI. Paikka ihmisille jotka eivät pidä hammaslääkärikäynneistä

TÄMÄ JULKAISU ON MEDIAPLANETIN TUOTTAMA TEEMALEHTI. Paikka ihmisille jotka eivät pidä hammaslääkärikäynneistä TÄMÄ JULKAISU ON MEDIAPLANETIN TUOTTAMA TEEMALEHTI Lokakuu 2007 Seuraava Teemanumero INFORMAATIO- TEKNOLGIA 30.10. Paikka ihmisille jotka eivät pidä hammaslääkärikäynneistä SUUN ITSEHOITO Oikeaoppinen

Lisätiedot

Juha Talonpoika. Oikea instrumentti. opas parodontologiseen hoitoon

Juha Talonpoika. Oikea instrumentti. opas parodontologiseen hoitoon Juha Talonpoika Oikea instrumentti opas parodontologiseen hoitoon Sisällys Parodontiitin patogeneesi...4 Kolme potilasryhmää...5 Potilaat joilla ei ole pitkälle edennyttä parodontiittia eli parodontiittivapaat...

Lisätiedot

Kanyylit kuntoon ja suoniyhteydet hallintaan Sulkutekniikan oikea valinta voi estää leikkaushaavatyrän Eläinlääkintätuotteiden osasto myös Suomeen

Kanyylit kuntoon ja suoniyhteydet hallintaan Sulkutekniikan oikea valinta voi estää leikkaushaavatyrän Eläinlääkintätuotteiden osasto myös Suomeen B. Braun Medical Oy:n sidosryhmälehti 1 2015 Kanyylit kuntoon ja suoniyhteydet hallintaan Sulkutekniikan oikea valinta voi estää leikkaushaavatyrän Eläinlääkintätuotteiden osasto myös Suomeen SEURAA MEITÄ

Lisätiedot

Odottavan perheen suun terveys

Odottavan perheen suun terveys Vinkkejä lapsiperheen suun hoitoon Onnea vauvauutisen johdosta! Lapsen odotus on hyvä aika muuttaa koko perheen tavat ja tottumukset sellaisiksi, että ne mahdollistavat lapselle hyvän suun terveyden. Vanhempana

Lisätiedot

Anne Kukkohovi. Hampailla suuri merkitys ulkonäköön S. 12 17 2/10. Erikoishammaslääkäri Päivi Siukosaari. Oma purukalusto ikäihmisten haasteena

Anne Kukkohovi. Hampailla suuri merkitys ulkonäköön S. 12 17 2/10. Erikoishammaslääkäri Päivi Siukosaari. Oma purukalusto ikäihmisten haasteena 2/10 www.kultahammas.fi Anne Kukkohovi Hampailla suuri merkitys ulkonäköön S. 12 17 Erikoishammaslääkäri Päivi Siukosaari S. 22 23 Oma purukalusto ikäihmisten haasteena Hammaslaborantti - Käsityötä mittatilauksena

Lisätiedot

Lisää tietoa PRO PLAN tuotteista: www.proplan.com kuluttajapalvelu@purina.nestle.com

Lisää tietoa PRO PLAN tuotteista: www.proplan.com kuluttajapalvelu@purina.nestle.com Lisää tietoa PRO PLAN tuotteista: www.proplan.com kuluttajapalvelu@purina.nestle.com 201211 Reg. Trademark of Société des Produits Nestlé S.A. PRO PLAN Mini- ja pienten koirien opas SITOUTUMISENI PIENIIN

Lisätiedot

SUUN JA HAMPAIDEN HOITO

SUUN JA HAMPAIDEN HOITO SUUN JA HAMPAIDEN HOITO www.eksote.fi Voit itse pitää huolta suun ja hampaiden terveydestä syömällä terveellisesti, harjaamalla hampaasi kaksi kertaa päivässä fluorihammastahnalla ja käymällä säännöllisesti

Lisätiedot

Suomen Leonberginkoirat ry

Suomen Leonberginkoirat ry Suomen Leonberginkoirat ry PENTU TULEE UUTEEN KOTIIN PENNUN HOITO-OHJEET Uusittu versio 29.12.2007 PENTU TULEE UUTEEN KOTIIN Uusi perheenjäsenesi tarvitsee turvallisuutta ja ystävällistä ja lempeätä kohtelua.

Lisätiedot

Caninsulin vet. INSULIINI KISSALLE JA KOIRALLE. Koiran ja kissan diabetes opas omistajalle

Caninsulin vet. INSULIINI KISSALLE JA KOIRALLE. Koiran ja kissan diabetes opas omistajalle Caninsulin vet. INSULIINI KISSALLE JA KOIRALLE Koiran ja kissan diabetes opas omistajalle 1 Lemmikilläsi on diagnosoitu diabetes Onneksi diabetes on hoidettavissa ruokavaliolla ja lääkityksellä. Tässä

Lisätiedot

Ikääntyvästä koirasta huolehtiminen PRO PLAN

Ikääntyvästä koirasta huolehtiminen PRO PLAN Ikääntyvästä koirasta huolehtiminen PRO PLAN -Opas yli 7-vuotiaan koiran omistajalle PRO PLAN ANTI AGE:N* AVULLA LUPAAN TARJOTA IKÄÄNTYVÄLLE KOIRALLENI TERVEEN JA ILOISEN ELÄMÄN Karine, Tutkija PRO PLAN

Lisätiedot

Kanin hoito-opas. Copyright Jonna Majava

Kanin hoito-opas. Copyright Jonna Majava Kanin hoito-opas Copyright Jonna Majava Kaikki oikeudet pidätetään. Tämän julkaisun tai sen osan jäljittäminen ilman tekijän kirjallista lupaa painamalla, monistamalla, äänittämällä tai muulla tavoin on

Lisätiedot