Voinko käyttää hammasvälien puhdistukseen hammastikkua, hammasväliharjaa tai kumipiikeillä varustettua muovitikkua?

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Voinko käyttää hammasvälien puhdistukseen hammastikkua, hammasväliharjaa tai kumipiikeillä varustettua muovitikkua?"

Transkriptio

1 Mikä on parodontologi? Parodontologi on erikoishammaslääkäri, joka on saanut koulutuksen hampaiden kiinnityskudosten sairauksien ehkäisemiseen ja hoitoon. Parodontologilla on myös tavallista hammaslääkäriä laajempi tieto- ja taitotaso suun kokonaisterveyden tutkimiseen ja hoitoon. Parodontologin hoitamalla henkilöllä on tämän vuoksi paitsi terveet ikenet, limakalvot ja leukaluut, myös terveet ja ehjänä pysyvät hampaat. Parodontologi tekee suun terveyteen tähtäävän hoidon lisäksi myös kirurgisia toimenpiteitä ja on perehtynyt hampaiden ja pehmytkudosten esteettiseen hoitoon. Useat parodontologit asettavat keinojuuria eli hammasimplantteja. Millaista hammastahnaa minun tulisi käyttää? Hammastahnan täytyy sisältää riittävästi fluoria ( ppm) ja sen tulee olla miellyttävää käytössä. Joillekin sopii lähes mikä fluorihammastahna tahansa. Jotkut haluavat tietyn makuisen tai esimerkiksi vaahtoamattoman tahnan. Täytyykö hampaita langoittaa? Kyllä täytyy. Joka ilta ja huolellisesti hampaan pintaa pitkin ienrajan alle asti. Jos tulee verta, langoitus täytyy tehdä erityisen huolellisesti kunnes verenvuoto lakkaa. Voinko käyttää hammasvälien puhdistukseen hammastikkua, hammasväliharjaa tai kumipiikeillä varustettua muovitikkua? Voit kyllä käyttää näitä puhdistusvälineitä, mutta niiden käytöstä on aina hyvä keskustella hammaslääkärin kanssa. Ne ovat hyviä apuvälineitä silloin kun hammasvälit ovat suuria tai vaikeasti puhdistettavia. Hammasväliharja on näistä kolmesta vaihtoehdosta paras, mutta vain silloin jos se on oikean ja riittävän kokoinen ja siinä on koko matkalla yhtä pitkät harjakset. Kärkeä kohti kapenevaa hammasväliharjaa ei siis pidä käyttää. Aikuinen tarvitsee hammasvälien päivittäiseen puhdistukseen yleensä aina hammaslankaa ja lisäksi muutaman sopivan kokoisen hammasväliharjan. Pelkän puisen tai kumisen hammastikun käyttö riittää vain harvoin pitämään suuta ja hampaita terveinä. Onko sähköhammasharja hyvä? Kyllä on. Sähköhammasharjalla saa hampaat puhtaaksi vähemmällä työllä kuin käsiharjalla. Sähköhammasharjan pää on pienempi ja tarkempi kuin tavallisen käsiharjan. Kun itse harjaukseen ei tarvitse keskittyä, voi huomion kiinnittää harjauksen tarkkuuteen ja järjestelmällisyyteen.

2 Olen jo näin vanha, minulla ei enää voi olla kovin hyvät hampaat. Vai voiko? Kyllä voi, ja itse asiassa pitääkin olla. Terve suu ja ehjät, vahvat hampaat eivät ole ikäkysymys. Paljonkin paikatut ja korjatut hampaat voidaan kunnostaa ja pitää kunnossa niin ettei niistä ole huolta ja vaivaa. Jos hampaat ovat nuorempana jääneet vaille hoitoa, voi kunnostus olla melko suuri ja pitkäaikainen prosessi, mutta se kannattaa. Suun ja hampaiden kunnolla ja yleisterveydellä on selvä tieteellisesti osoitettu yhteys. Kun iän myötä yleissairauksien riski lisääntyy ja hampaiden puhdistukseen tarvittava näppäryys vähenee, on tärkeää että hampaat ovat ehjät, terveet ja helposti puhdistettavat. Käyn säännöllisesti hammaslääkärillä ja hoidan hampaitani hyvin, mutta aina löytyy monta reikää tai lohjennutta hammasta. Miksi? Jos säännöllisestä hoidosta huolimatta hampaissa on vuosittain aina korjattavaa, tämä on merkki siitä etteivät hampaat sittenkään ole riittävän hyvässä kunnossa tai/ja ettei hampaiden kotihoito suju riittävän hyvin. Usein käy niin, että samoja heikkokuntoisia hampaita paikataan vuosi vuodelta aina vain lisää. Näin samassa hampaassa voi lopulta olla monta pientä paikkaa. Tällainen palasista rakennettu hammas ei etenkään taka-alueella kestä vaan rikkoutuu aina jostain kohdasta uudelleen ja uudelleen. Tällainen runsaasti paikattu hammas myös kuluu purennassa aivan liian nopeasti, purenta niin sanotusti madaltuu, ja tämän seurauksena purentavoimat tulevat vaarallisen suuriksi sellaistenkin hampaiden kohdalla, joiden paikat ovat pienempiä. Lisäksi reilusti paikattu, kulunut ja lohkeillut hammas on vaikea pitää puhtaana, ja sen pintaan ja paikkojen saumoihin kerääntyneet bakteerit pehmentävät hammasta ja lisäävät sitä kautta lohkeilua ja reikiintymistä. Jatkuva lohkeilua ja reikiintyminen saadaan loppumaan kun hampaisto kunnostetaan, reilusti palkattuihin takahampaisiin valmistetaan kruunuja, huolehditaan riittävästä fluorin saannista ja varmistetaan että kotihoito sujuu tarpeeksi hyvin. Onko tupakoinnista haittaa hampaille? On. Tupakoinnista on paljon haittaa ihmisen koko elimistölle ja se on merkittävin hampaiden kiinnityskudostuhon eli parodontiittin aiheuttaja. Tupakoijan hampaat ovat siis vaarassa irrota. Hampaita kiinnittävän luun tuhoutuminen tapahtuu vähitellen ja yleensä lähes oireettomasti koska tupakka lamaa elimistön, myös ienkudoksen puolustustoiminnot. Tupakoinnin aiheuttamaa parodontiittia on tämän vuoksi myös lähes mahdotonta hoitaa niin kauan kuin tupakointi jatkuu. Kiinnityskudoksen tuhoutumisen lisäksi tupakointi lisää suun limakalvomuutosten ja syövän riskiä. Lisäksi tupakoinnin aiheuttama hampaiden värjäytyminen, joka usein häiritsee eniten, on todella vähäinen haitta tupakoinnin aiheuttamien sydän- ja verisuonitautien, keuhkoahtaumataudin ja lukuisten eri syöpien rinnalla.

3 Onko nuuskalla ja tupakalla eroa suun terveyden kannalta? On kyllä. Nuuska ei lamaa veren puolustussoluja kuten savullinen tupakka. Tämän vuoksi se ei myöskään lisää hampaiden kiinnityskudostuhoa eli parodontiittia, joka edetessään johtaa hampaiden irtoamisen. Nuuska aiheuttaa kuitenkin voimakkaan riippuvuuden kuten kaikki tupakkatuotteet. Lisäksi nuuska aiheuttaa ienvetäytymiä sekä hampaiden ja ikenien värjäytymistä kuten savullinen tupakka. Nuuska voi myös lisätä suu-, ruokatorvi-, vatsa- ja haimasyövän riskiä, mutta keuhkosyöpää se ei aiheuta. Onko hampaiden valkaisu haitallista? Ei silloin kun hampaat ja suu ovat terveet ja valkaisu tehdään hammaslääketieteellisesti hyväksytyillä materiaaleilla ja menetelmillä. Tästä puuttui piste Miksi hammaslääkärissä täytyy käydä vaikka ei olisi reikiä? Hampaat on syytä puhdistuttaa perusteellisesti ainakin kerran vuodessa. Näin ne pysyvät terveinä. Puhdistuksen yhteydessä hammaslääkäri tarkastaa paitsi hampaat, myös koko suun ja leuat. Pitkällä tähtäimellä suunniteltu ja toteutettu hoito ehkäisy on aina halvempaa kuin jo olemassa olevien vikojen ja sairauksien hoito. Suuni tuntuu kuivalta etenkin aamuisin. Miten pärjäisin tämän kanssa? Suun kuivuus on varsin yleinen vaiva. Se voi johtua esimerkiksi suun kautta hengittämisestä, joistain sairauksista, monista lääkkeistä (esimerkiksi allergialääkkeet) ja ikääntymisestä. Usein suun kuivuuden syitä on mahdotonta poistaa, mutta tilannetta voidaan kyllä eri keinoin helpottaa. Tärkeintä on juoda riittävästi ja kosteuttaa suuta säännöllisesti vedellä. Pureskelu ja miedot hapot myös lisäävät syljen eritystä, joten esimeriksi ksylitolipurukumista tai kuivan suun hoitoon tarkoitetuista imeskelytableteista on usein apua. Suuta voi myös kosteuttaa ja hoitaa esimerkiksi apteekista saatavilla suihkeilla ja geeleillä tai vaikkapa oliiviöljyllä. Suun kuivuus herkistää limakalvoja ja ikeniä ulkoisille ärsytyksille ja lisää plakkibakteerien kasvua. Tulehdusten ja reikiintymisen riski siis kasva. Tämän vuoksi on tärkeää huolehtia hampaiden ja hammasvälien puhdistuksesta ja fluorin saannista. Suun herkkyyden vuoksi saattaa olla aiheellista siirtyä käyttämään herkän suun hammastahnaa, joka kylläkin sisältää fluoria, mutta ei vaahtoavia ainesosia.

4 Voinko saada takuun hammaslääkärin tekemälle työlle? Aivan samoin kuin uudelle tai kuntotarkastetulle vaihtoautolle, voidaan kuntoon hoidetulle hampaistolle antaa takuu kunhan käyttö on ollut ohjeen mukaista ja määräaikaishuollot on tehty suunnitelman mukaan. Käytännössä kuitenkin suu ja hampaat on hoidettu kuntoon vasta kun lentulehdus pysyy kotihoidolla poissa ja reikiintyminen on kokonaan lakannut. Joskus tällainen hoitotulos voidaan saavuttaa jo yhden hoitorupeaman seurauksena. Joskus taas suun terveyteen päästään vasta kahden vuoden intensiivisen hoidon seurauksena koska suun sairautta aiheuttavan bakteerikannan muuntuminen terveyttä ylläpitäväksi bakteeristoksi on pitkä ja monimutkainen tapahtuma. Jos siis hammas lohkeaa muuten täysin terveessä suussa (jossa purentarasitus jakautuu tasaisesti ja terveellä tavalla kaikille hampaille), on paikkaustyöllä automaattisesti takuu. Jos taas suussa on ientulehdusta, reikiintymistä ja palkkia, ei mikään hampaita korjaava hoito voi kestää ellei suuta kokonaisuudessaan hoideta terveeksi (myös pitkälle ruostuneen auton korjaaminen on useimmiten turhaa työtä). Pitääkö hampaat harjata aamulla ensimmäiseksi vai vasta aamiaisen jälkeen? Harjauksen ajoituksessa on kaksi merkityksellistä seikkaa. Hampaiden tulee saada olla puhtaat mahdollisimman pitkiä jaksoja vuorokaudesta. Harjaus ei saa tapahtua heti happaman ruuan tai juoman nauttimisen jälkeen. Parasta on siis harjata hampaat aamiaisen jälkeen, näin ne saavat olla puhtaana lounasaikaan saakka. Jos tapanasi on juoda tuoremehua tai syödä happamia hedelmiä tai marjoja aamulla, nauti ne heti aamiaisen aluksi. Tämän jälkeen juotu maito tai vesi tai mahdollinen aamiaisjogurtti ehtii sitten neutraloida hapon ennen hampaiden harjausta. Jos välttämättä haluat jättää happaman juoman tai hedelmän aamiaisella viimeiseksi, sinun on parasta harjata hampaat ennen aamiaista. Aamiaisen jälkeen kannattaa sitten huuhtoa vesi kunnolla vedellä ja ottaa vaikkapa vielä ksylitolipastilli tai purkka hapon vaikutusta korjaamaan. Onko hampaiden ulkonäöllä merkitystä? Hampaat ovat osa ihmisen persoonaa ja identiteettiä. Hiukan erikoiset tai tavanomaisesta poikkeavassa asennossa olevat hampaat voivat olla erittäin viehättävän näköiset. Joskus henkilö kuitenkin kokee, että hampaat ovat häiritsevän näköiset ja haluaisi ulkonäöllisesti mahdollisimman tasaiset, vaaleat ja tavanomaisen muotoiset hampaat. Nykyaikana tällaisia ulkonäköstandardeja on yhä enemmän, yhä useamman hampaat oiotaan tai valkaistaan. Hampaiden restauroiminen tapahtuu yhä enemmän hampaiden värisiä muoviaineita tai keramiaa käyttäen. Ihminen on sosiaalinen olento ja siksi on luonnollista että hän haluaa olla muiden kaltainen. Tämän vuoksi hampaiden ulkonäöllä on merkitystä, aivan samoin kuin esimerkiksi hiusten tai vaatteiden ulkonäöllä.

5 Voinko käyttää Aloe Vera hammastahnaa tai muuta luontaistuotekaupan tahnaa? Useista luontaistuotekauppojen hammastahnoista puuttuu fluori. Tämän vuoksi ne ovat monista hyvistä ominaisuuksistaan huolimatta suun terveyden kannalta vaarallisia. Voit kuitenkin käyttää fluoritonta hammastahnaa jos sen lisäksi käytät päivittäin fluorihuuhdetta eikä sinulla ole taipumusta hampaiden reikiintymiseen. Muista aina uutta erikoishammastahnaa ostaessasi varmistaa, että se sisältää fluoria. Voiko minulle tehdä kuitusillan puuttuvan hampaan korvaamiseksi? Kuitusillan sopivuus riippuu täysin suun olosuhteista. Jos kotihoito on hyvä ja purentaolosuhteet edulliset, voidaan puuttuva hammas joissain tapauksissa korvata kuitusillalla. Kuitusiltaa, kuten muitakin muovisia rakenteita suussa on kuitenkin pidettävä väliaikaisina rakenteina koska ne kuluvat eivätkä tue kunnolla kiinnitykseen käytettäviä hampaita. Meidän suvussa on kaikilla ollut huonot hampaat. Onko tämä siis perinnöllistä? Huonot hampaat eivät periydy, mutta elämänarvot ja tavat siirtyvät polvesta toiseen. Lapsi oppii vanhemmiltaan ruokavalion, syömisen tahdin, hampaiden ja hammashoidon arvostuksen ja hampaiden puhdistustavat. Parasta mitä voit tehdä omien ja lastesi hampaiden vuoksi on huolehtia säännöllisestä ja terveellisestä ruokailusta, puhdistaa hampaat ja hammasvälit päivittäin sekä käydä säännöllisesti hammaslääkärillä vähintään kerran vuodessa. Tiedän että hengitykseni haisee. Mitä voin tehdä? Pahanhajuinen hengitys johtuu siitä, että suussa kasvaa niin sanottua anaerobisia eli hapettomissa olosuhteissa lisääntyviä bakteereja, joiden aineenvaihdunta tuottaa pahalta haisevia rikkiyhdisteitä. Pahanhajuinen hengitys hoidetaan poistamalla nämä anaerobiset bakteerit säännöllisesti. Näin niiden kasvu vähitellen lakkaa, ja bakteeritasapaino muokkautuu terveen suun bakteeristoksi, joka ei haise pahalta. Käytännössä tämä merkitsee sitä, että hampaat on harjattava perusteellisesti aamuin ja illoin ja hammasvälit in puhdistettava päivittäin. Kerran tai kaksi vuodessa on myös syytä käydä puhdistuttamassa hampaat hammaslääkärin tai suuhygienistin vastaanotolla. Jos pahanhajuinen hengitys ei näillä neuvoin häviä, kannattaa käydä keskustelemassa ongelmasta lääkärin kanssa. Joskus tämän ongelman syy voi nimittäin olla nielussa tai vatsassa.

6 Kun harjaa hampaita, pitääkö harjaa liikuttaa pysty- vai vaakasuunnassa? Nykyisin kaikki hammasharjat ovat suhteellisen pehmeitä ja hellävaraisia, joten harjaustekniikalla ei ole kovin suurta väliä. Tärkeintä on että etenkin ienrajat tulevat puhtaiksi. Aikuisen hampaiden ympäriltä on usein ien vetäytynyt jonkin verran, ja hampaiden juuripintoja on tullut esiin. Näiden puhdistus pystysuuntaisella liikkeellä on suhteellisen vaikeaa. Jos käytät käsiharjaa suositus onkin vaakasuuntainen pieni nykytysliike, jossa reunimmaiset harjakset kulkevat aivan ienrajassa ja suuntautuvat kohti ientä. Sähköhammasharjan käyttäjän ei tarvitse pohtia harjauksen tekniikkaa. Riittää että asettaa harjan tarkasti ienrajoihin ja on harjauksessa järjestelmällinen. Harjauksen tulee myös kestää vähintään kaksi minuuttia Mitä tarkoittaa juurihoito? Juurihoidossa hampaan sisällä olevat juurikanavat puhdistetaan, desinfioidaan ja täytetään. Terveen hampaan sisällä ja niin sanotuissa juurikanavissa on hermokudosta. Syvälle ulottuva reikä tai esimerkiksi kova isku hampaaseen voi kuitenkin aiheuttaa hermokudoksen vaurioitumisen ja tulehtumisen. Hermokudoksen tulehdus tai vaurio etenee yleensä aina kuolioitumiseen, joten sitä ei voi parantaa lääkkeellä vaan hermokudos on poistettava ja juurikanavat täytettävä uusien bakteereiden kasvun estämiseksi. Onnistuneesti juurihoidettu hammas tuntuu normaalilta ja toimii yhtä hyvin kuin eläväkin hammas. Se on kuitenkin usein heikompi kuin elävä hammas, joten se tarvitsee hyvän ja vahvan paikan tai kruunutuksen pysyäkseen kunnossa. Minulla on ienvetäytymiä. Mitä pitäisi tehdä? Ienvetäytymien syntymiselle on monenlaisia syitä. Usein vetäytymä syntyy sellaiseen kohtaan, missä jo alun perin ien on ohut ja/tai sen alla on hyvin vähän luuta. Se millä korkeudella ienraja on, riippuu muutenkin hampaiden muodosta ja asennosta, ikenen paksuudesta ja alla olevan luun määrästä. Lisäksi purentavoimista aiheutuva vääntö, liian voimakas harjaus tai jo pelkästään aika ja ikä voivat vähitellen aiheuttaa ikenen vetäytymistä. Ienvetäytymän syntyä voi itse ehkäistä harjaamalla hampaat päivittäin huolellisesti ienrajoja myöten, mutta ei ientä vaurioittaen. Jos ien on tulehtunut tai haavainen, voi kova harjaaminen aiheuttaa vetäytymistä. Toisaalta, jos ien on terve, ei normaali huolellinen harjaus aiheuta ienvetäymää. Jos ienvetäymä on syvä tai ulkonäöllisesti häiritsevä, voi parodontologian erikoishammaslääkäri korjata sen pienellä kirurgisella toimenpiteellä.

7 Millaista suuvettä minun tulisi käyttää? Suuveden käyttö ei useimmiten ole tarpeellista ilman hammaslääkärin erityistä kehotusta. Joskus tarvitaan fluoria sisältävää suuvettä reikiintymisen pysäyttämiseksi. Joskus taas hammaslääkäri voi määrätä klooriheksidiiniä sisältävää suuvettä tulehduksen hoitoon. Kotihoidossa on kuitenkin tärkeintä hampaiden mekaaninen puhdistus ienrajoja myöten sekä hammasvälien puhdistus hammaslangalla. Suuvettä voi käyttää oman mieltymyksen mukaan. Mikä paikka-aine on paras? Nykyisin paikkauksessa käytetään lähinnä yhdistelmämuoveja tai niin sanottuja lasijonomeeripohjaisia hampaan värisiä täyteaineita. Nämä ovat hyviä paikka-aineita etuhampaisiin ja pieniä paikkoja varten. Jos tarvitaan isoja, useille pinnoille ulottuvia paikkoja takahampaisiin, ovat nykyiset keraamiset materiaalit paras ratkaisu, jos sellaisiin vain on rahalliset ja ajalliset edellytykset. Materiaalivaihtoehtoista on aina hyvä keskustella hammaslääkärin kanssa. Voiko suusyövän tunnistaa? Kyllä, hammaslääkäri voi tunnistaa suusyövän tai sitä enteilevän muutoksen suussasi. Jos huomaat suussa muutoksia, jotka eivät parane itsestään parissa viikossa, käy näyttämässä niitä hammaslääkärillesi. Hammaslääkäri tarkastaa koko suusi limakalvot. Miksi ehjät viisaudenhampaat pitäisi poistaa? Viisaudenhampaat mahtuvat vain erittäin harvoin kunnolla purentaan. Ne ovat myös leuoissa niin kaukana takana, että niiden kunnollinen puhdistus on usein mahdotonta. Joskus viisaudenhampaat myös hankaavat poskien limakalvoa niin, että syntyy jatkuva ärsytystila. Suussa tulisi olla vain niin monta hammasta kuin omin neuvoin on mahdollista puhdistaa. Viisaudenhampaat on parasta poistaa nuorena, mahdollisesti jo ennen kuin ne kunnolla puhkeavat suuhun. Silloin ne on helpointa poistaa ja paraneminen sujuu parhaiten. Jos huonon viisaudenhampaan poistaminen jätetään myöhäiseen aikuisikään tai vanhuuteen, saatetaan joutua tilanteeseen, missä myös viisaudenhampaan vieressä oleva, toiseksi viimeinen hammas joudutaan poistamaan terveyden palauttamiseksi.

8 Pahentavatko rikkinäiset hampaat muita sairauksia? Kyllä. Suun tulehdukset ja bakteerit altistavat koko kehoa muille sairauksille. Esimerkiksi sydän- ja verisuonitautien, diabeteksen, hengitystietulehdusten ja suolistotulehdusten tiedetään olevan yhteydessä suun sairauksiin. Suun terveydellä on tärkeä merkitys ihmisen koko terveydelle. Ennen suuria tai luuhun kajoavia leikkauksia suu on hoidettava kuntoon, muuten leikkaushoidon tulos vaarantuu. Monen kroonisen sairauden hoito onnistuu kunnolla vasta sitten kun suun tulehdukset on hoidettu. Tässä oli pilkku, pitää olla piste Voiko aikuisen hampaita enää oikoa? Kyllä voi. Oikomista voidaan tarvita paitsi ulkonäkösyistä, myös purennan korjaamiseksi tai että hampaat tulevat paremmin puhdistettaviksi. Harjatessa on aina tullut verta. Mitä pahaa siinä on? Se on merkki ientulehduksesta, joka voi edetä hampaiden kiinnityskudoksiin. Tulehtuneista ikenistä voi levitä bakteereita muualle elimistöön. Tulehdus voi edetä kivuttomana, kunnes hampaat alkavat heilua ja irrota. Jos ikeneistä vuotaa verta, on syytä hakeutua hammaslääkärin vastaanotolle puhdistuttamaan hampaat ja kysymään neuvoja hampaiden puhdistukseen. Näin verenvuodon saa loppumaan ja ientulehduksen eteneminen kiinnityskudoksia tuhoavaksi parodontiitiksi estyy. Voiko ksylitolipurukumilla korvata harjaamisen? Ei voi. Omahoidon perusta on harjaus kaksi kertaa päivässä fluorihammastahnalla ja hammasvälien puhdistus iltaisin. Näin poistetaan hampaisiin kiinni kasvava bakteeripeite, joka aiheuttaa reikiä ja ientulehdusta. Ksylitoli-purukumi on hyvä tapa ruokailun jälkeen happohyökkäystä katkaisemaan. Haluaisin laminaatit. Onko niistä haittaa? Laminaateista ei ole haittaa jos ne tehdään huolellisesti, terveeseen suuhun ja hyvään purentaan. Jotta laminaateista tulee hyvät, täytyy hammaslääkärillä ja hammaslaboratoriolla olla paljon kokemusta ja ammattitaitoa keraamisten rakenteiden valmistamisesta. On tärkeää, ettei hampaan pinnan kiillettä hiota liikaa ja että laminaatin reuna tulee kiilteen alueelle. Lisäksi laminaattien muodon ja värin tulee olla kaunis ja kasvonpiirteisiin sopiva.

9 Mikä on hammaskruunu? Kruunu (eli terä) tarkoittaa tarkalleen ottaen hampaan suussa näkyvää, kiilteen peittämää osaa. Jos hampaassa on sitä heikentävä reikä tai huonoja paikkoja, voidaan koko hampaan kruunu korvat paikka-aineella. Tällöin puhutaan paikka-ainekruunusta (esimerkiksi yhdistelmämuovikruunu tai amalgaamikruunu). Yleisemmin kruunu-sanaa käytetään kuitenkin sellaisesta rakenteesta, jolla koko hampaan terä on korvattu laboratoriossa keramiasta tai muusta lujasta materiaalista valmistetulla rakenteella. Tällöin kruunu on tavallisimmin niin sanottu vaippakruunu, eli peittää hampaan pinnan kokonaan ja muodostaa näin hampaan päälle lujan, yhtenäisen suojan. Joskus valmistetaan yhä niin sanottuja nastakruunuja, joissa keinomateriaalista on rakennettu sekä hampaan terä että nasta, joilla rakenteeseen saadaan tuli hampaan sisältä. Minulla on leukanivelvaivoja ja narskuttelen hampaitani. Onko yökiskosta oikeasti apua? Kyllä siitä saattaa olla apua. Hammaslääkäri kuitenkin tutkii ja selvittää kaikki purennan epätasapainoon vaikuttavat tekijät ja pyrkii hoitamaan purentaongelmaa monin eri menetelmin. On hyvä lisäksi keskustella muiden, niska-hartiaseudun vaivoihin liittyvien syiden selvittelystä hammaslääkärin kanssa. Pelkään hammaslääkäriä. Miten hampaani saadaan kuntoon? Pelkääminen on erittäin tavallista ja kaikki hammaslääkärit ovat tottuneet hoitamaan pelkääviä potilaita. Pelon kanssa voi hoitotilanteessa tulla hyvin toimeen ja hammaslääkärillä on monenlaisia apukeinoja hoitotilanteen helpottamiseksi. Tärkeintä on saada itsensä liikkeelle, varata aika ja saapua hoitoon. Ensimmäisellä käynnillä on syytä heti kertoa että pelkää ja keskustella hammaslääkärin kanssa siitä, millaisia asioita toivoo hoitotilanteessa ja mitkä asiat taas tuntuvat mahdottomilta kestää. Yhdessä hammaslääkärin kanssa voitte sopia siitä kuinka hoito toteutetaan sinulle mahdollisella tavalla. Miksi kevytjuomat ja urheilujuomat ovat haitallisia hampaille? Ne ovat usein erittäin happamia ja pehmittävät hammaskiillettä. Happamuuden pehmentämä hampaan pinta voi kulua nopeasti. Ensi oire on usein vihlominen. Happamia juomia ei pidä nauttia useita kertoja päivässä ja niiden jälkeen on hyvä huuhtoa suu vedellä.

10 Kumpi on parempi, irtoproteesi vai implantti eli keinojuuri? Yhden puuttuvan hampaan korvaamiseen keinojuuri on lähes poikkeuksetta paras vaihtoehto. Riippuu puuttuvien hampaiden lukumäärästä ja suun olosuhteista, suositellaanko ensisijaisesti keinojuuria vai irtoproteeseja. Myös erilaiset yhdistelmäproteesit ovat mahdollisia. Pyydä suunnitteluvaiheessa hammaslääkäriä esittämään erilaisia vaihtoehtoja kustannusarvioineen ja selvittämään niiden sopivuutta juuri sinulle.