Voinko käyttää hammasvälien puhdistukseen hammastikkua, hammasväliharjaa tai kumipiikeillä varustettua muovitikkua?

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Voinko käyttää hammasvälien puhdistukseen hammastikkua, hammasväliharjaa tai kumipiikeillä varustettua muovitikkua?"

Transkriptio

1 Mikä on parodontologi? Parodontologi on erikoishammaslääkäri, joka on saanut koulutuksen hampaiden kiinnityskudosten sairauksien ehkäisemiseen ja hoitoon. Parodontologilla on myös tavallista hammaslääkäriä laajempi tieto- ja taitotaso suun kokonaisterveyden tutkimiseen ja hoitoon. Parodontologin hoitamalla henkilöllä on tämän vuoksi paitsi terveet ikenet, limakalvot ja leukaluut, myös terveet ja ehjänä pysyvät hampaat. Parodontologi tekee suun terveyteen tähtäävän hoidon lisäksi myös kirurgisia toimenpiteitä ja on perehtynyt hampaiden ja pehmytkudosten esteettiseen hoitoon. Useat parodontologit asettavat keinojuuria eli hammasimplantteja. Millaista hammastahnaa minun tulisi käyttää? Hammastahnan täytyy sisältää riittävästi fluoria ( ppm) ja sen tulee olla miellyttävää käytössä. Joillekin sopii lähes mikä fluorihammastahna tahansa. Jotkut haluavat tietyn makuisen tai esimerkiksi vaahtoamattoman tahnan. Täytyykö hampaita langoittaa? Kyllä täytyy. Joka ilta ja huolellisesti hampaan pintaa pitkin ienrajan alle asti. Jos tulee verta, langoitus täytyy tehdä erityisen huolellisesti kunnes verenvuoto lakkaa. Voinko käyttää hammasvälien puhdistukseen hammastikkua, hammasväliharjaa tai kumipiikeillä varustettua muovitikkua? Voit kyllä käyttää näitä puhdistusvälineitä, mutta niiden käytöstä on aina hyvä keskustella hammaslääkärin kanssa. Ne ovat hyviä apuvälineitä silloin kun hammasvälit ovat suuria tai vaikeasti puhdistettavia. Hammasväliharja on näistä kolmesta vaihtoehdosta paras, mutta vain silloin jos se on oikean ja riittävän kokoinen ja siinä on koko matkalla yhtä pitkät harjakset. Kärkeä kohti kapenevaa hammasväliharjaa ei siis pidä käyttää. Aikuinen tarvitsee hammasvälien päivittäiseen puhdistukseen yleensä aina hammaslankaa ja lisäksi muutaman sopivan kokoisen hammasväliharjan. Pelkän puisen tai kumisen hammastikun käyttö riittää vain harvoin pitämään suuta ja hampaita terveinä. Onko sähköhammasharja hyvä? Kyllä on. Sähköhammasharjalla saa hampaat puhtaaksi vähemmällä työllä kuin käsiharjalla. Sähköhammasharjan pää on pienempi ja tarkempi kuin tavallisen käsiharjan. Kun itse harjaukseen ei tarvitse keskittyä, voi huomion kiinnittää harjauksen tarkkuuteen ja järjestelmällisyyteen.

2 Olen jo näin vanha, minulla ei enää voi olla kovin hyvät hampaat. Vai voiko? Kyllä voi, ja itse asiassa pitääkin olla. Terve suu ja ehjät, vahvat hampaat eivät ole ikäkysymys. Paljonkin paikatut ja korjatut hampaat voidaan kunnostaa ja pitää kunnossa niin ettei niistä ole huolta ja vaivaa. Jos hampaat ovat nuorempana jääneet vaille hoitoa, voi kunnostus olla melko suuri ja pitkäaikainen prosessi, mutta se kannattaa. Suun ja hampaiden kunnolla ja yleisterveydellä on selvä tieteellisesti osoitettu yhteys. Kun iän myötä yleissairauksien riski lisääntyy ja hampaiden puhdistukseen tarvittava näppäryys vähenee, on tärkeää että hampaat ovat ehjät, terveet ja helposti puhdistettavat. Käyn säännöllisesti hammaslääkärillä ja hoidan hampaitani hyvin, mutta aina löytyy monta reikää tai lohjennutta hammasta. Miksi? Jos säännöllisestä hoidosta huolimatta hampaissa on vuosittain aina korjattavaa, tämä on merkki siitä etteivät hampaat sittenkään ole riittävän hyvässä kunnossa tai/ja ettei hampaiden kotihoito suju riittävän hyvin. Usein käy niin, että samoja heikkokuntoisia hampaita paikataan vuosi vuodelta aina vain lisää. Näin samassa hampaassa voi lopulta olla monta pientä paikkaa. Tällainen palasista rakennettu hammas ei etenkään taka-alueella kestä vaan rikkoutuu aina jostain kohdasta uudelleen ja uudelleen. Tällainen runsaasti paikattu hammas myös kuluu purennassa aivan liian nopeasti, purenta niin sanotusti madaltuu, ja tämän seurauksena purentavoimat tulevat vaarallisen suuriksi sellaistenkin hampaiden kohdalla, joiden paikat ovat pienempiä. Lisäksi reilusti paikattu, kulunut ja lohkeillut hammas on vaikea pitää puhtaana, ja sen pintaan ja paikkojen saumoihin kerääntyneet bakteerit pehmentävät hammasta ja lisäävät sitä kautta lohkeilua ja reikiintymistä. Jatkuva lohkeilua ja reikiintyminen saadaan loppumaan kun hampaisto kunnostetaan, reilusti palkattuihin takahampaisiin valmistetaan kruunuja, huolehditaan riittävästä fluorin saannista ja varmistetaan että kotihoito sujuu tarpeeksi hyvin. Onko tupakoinnista haittaa hampaille? On. Tupakoinnista on paljon haittaa ihmisen koko elimistölle ja se on merkittävin hampaiden kiinnityskudostuhon eli parodontiittin aiheuttaja. Tupakoijan hampaat ovat siis vaarassa irrota. Hampaita kiinnittävän luun tuhoutuminen tapahtuu vähitellen ja yleensä lähes oireettomasti koska tupakka lamaa elimistön, myös ienkudoksen puolustustoiminnot. Tupakoinnin aiheuttamaa parodontiittia on tämän vuoksi myös lähes mahdotonta hoitaa niin kauan kuin tupakointi jatkuu. Kiinnityskudoksen tuhoutumisen lisäksi tupakointi lisää suun limakalvomuutosten ja syövän riskiä. Lisäksi tupakoinnin aiheuttama hampaiden värjäytyminen, joka usein häiritsee eniten, on todella vähäinen haitta tupakoinnin aiheuttamien sydän- ja verisuonitautien, keuhkoahtaumataudin ja lukuisten eri syöpien rinnalla.

3 Onko nuuskalla ja tupakalla eroa suun terveyden kannalta? On kyllä. Nuuska ei lamaa veren puolustussoluja kuten savullinen tupakka. Tämän vuoksi se ei myöskään lisää hampaiden kiinnityskudostuhoa eli parodontiittia, joka edetessään johtaa hampaiden irtoamisen. Nuuska aiheuttaa kuitenkin voimakkaan riippuvuuden kuten kaikki tupakkatuotteet. Lisäksi nuuska aiheuttaa ienvetäytymiä sekä hampaiden ja ikenien värjäytymistä kuten savullinen tupakka. Nuuska voi myös lisätä suu-, ruokatorvi-, vatsa- ja haimasyövän riskiä, mutta keuhkosyöpää se ei aiheuta. Onko hampaiden valkaisu haitallista? Ei silloin kun hampaat ja suu ovat terveet ja valkaisu tehdään hammaslääketieteellisesti hyväksytyillä materiaaleilla ja menetelmillä. Tästä puuttui piste Miksi hammaslääkärissä täytyy käydä vaikka ei olisi reikiä? Hampaat on syytä puhdistuttaa perusteellisesti ainakin kerran vuodessa. Näin ne pysyvät terveinä. Puhdistuksen yhteydessä hammaslääkäri tarkastaa paitsi hampaat, myös koko suun ja leuat. Pitkällä tähtäimellä suunniteltu ja toteutettu hoito ehkäisy on aina halvempaa kuin jo olemassa olevien vikojen ja sairauksien hoito. Suuni tuntuu kuivalta etenkin aamuisin. Miten pärjäisin tämän kanssa? Suun kuivuus on varsin yleinen vaiva. Se voi johtua esimerkiksi suun kautta hengittämisestä, joistain sairauksista, monista lääkkeistä (esimerkiksi allergialääkkeet) ja ikääntymisestä. Usein suun kuivuuden syitä on mahdotonta poistaa, mutta tilannetta voidaan kyllä eri keinoin helpottaa. Tärkeintä on juoda riittävästi ja kosteuttaa suuta säännöllisesti vedellä. Pureskelu ja miedot hapot myös lisäävät syljen eritystä, joten esimeriksi ksylitolipurukumista tai kuivan suun hoitoon tarkoitetuista imeskelytableteista on usein apua. Suuta voi myös kosteuttaa ja hoitaa esimerkiksi apteekista saatavilla suihkeilla ja geeleillä tai vaikkapa oliiviöljyllä. Suun kuivuus herkistää limakalvoja ja ikeniä ulkoisille ärsytyksille ja lisää plakkibakteerien kasvua. Tulehdusten ja reikiintymisen riski siis kasva. Tämän vuoksi on tärkeää huolehtia hampaiden ja hammasvälien puhdistuksesta ja fluorin saannista. Suun herkkyyden vuoksi saattaa olla aiheellista siirtyä käyttämään herkän suun hammastahnaa, joka kylläkin sisältää fluoria, mutta ei vaahtoavia ainesosia.

4 Voinko saada takuun hammaslääkärin tekemälle työlle? Aivan samoin kuin uudelle tai kuntotarkastetulle vaihtoautolle, voidaan kuntoon hoidetulle hampaistolle antaa takuu kunhan käyttö on ollut ohjeen mukaista ja määräaikaishuollot on tehty suunnitelman mukaan. Käytännössä kuitenkin suu ja hampaat on hoidettu kuntoon vasta kun lentulehdus pysyy kotihoidolla poissa ja reikiintyminen on kokonaan lakannut. Joskus tällainen hoitotulos voidaan saavuttaa jo yhden hoitorupeaman seurauksena. Joskus taas suun terveyteen päästään vasta kahden vuoden intensiivisen hoidon seurauksena koska suun sairautta aiheuttavan bakteerikannan muuntuminen terveyttä ylläpitäväksi bakteeristoksi on pitkä ja monimutkainen tapahtuma. Jos siis hammas lohkeaa muuten täysin terveessä suussa (jossa purentarasitus jakautuu tasaisesti ja terveellä tavalla kaikille hampaille), on paikkaustyöllä automaattisesti takuu. Jos taas suussa on ientulehdusta, reikiintymistä ja palkkia, ei mikään hampaita korjaava hoito voi kestää ellei suuta kokonaisuudessaan hoideta terveeksi (myös pitkälle ruostuneen auton korjaaminen on useimmiten turhaa työtä). Pitääkö hampaat harjata aamulla ensimmäiseksi vai vasta aamiaisen jälkeen? Harjauksen ajoituksessa on kaksi merkityksellistä seikkaa. Hampaiden tulee saada olla puhtaat mahdollisimman pitkiä jaksoja vuorokaudesta. Harjaus ei saa tapahtua heti happaman ruuan tai juoman nauttimisen jälkeen. Parasta on siis harjata hampaat aamiaisen jälkeen, näin ne saavat olla puhtaana lounasaikaan saakka. Jos tapanasi on juoda tuoremehua tai syödä happamia hedelmiä tai marjoja aamulla, nauti ne heti aamiaisen aluksi. Tämän jälkeen juotu maito tai vesi tai mahdollinen aamiaisjogurtti ehtii sitten neutraloida hapon ennen hampaiden harjausta. Jos välttämättä haluat jättää happaman juoman tai hedelmän aamiaisella viimeiseksi, sinun on parasta harjata hampaat ennen aamiaista. Aamiaisen jälkeen kannattaa sitten huuhtoa vesi kunnolla vedellä ja ottaa vaikkapa vielä ksylitolipastilli tai purkka hapon vaikutusta korjaamaan. Onko hampaiden ulkonäöllä merkitystä? Hampaat ovat osa ihmisen persoonaa ja identiteettiä. Hiukan erikoiset tai tavanomaisesta poikkeavassa asennossa olevat hampaat voivat olla erittäin viehättävän näköiset. Joskus henkilö kuitenkin kokee, että hampaat ovat häiritsevän näköiset ja haluaisi ulkonäöllisesti mahdollisimman tasaiset, vaaleat ja tavanomaisen muotoiset hampaat. Nykyaikana tällaisia ulkonäköstandardeja on yhä enemmän, yhä useamman hampaat oiotaan tai valkaistaan. Hampaiden restauroiminen tapahtuu yhä enemmän hampaiden värisiä muoviaineita tai keramiaa käyttäen. Ihminen on sosiaalinen olento ja siksi on luonnollista että hän haluaa olla muiden kaltainen. Tämän vuoksi hampaiden ulkonäöllä on merkitystä, aivan samoin kuin esimerkiksi hiusten tai vaatteiden ulkonäöllä.

5 Voinko käyttää Aloe Vera hammastahnaa tai muuta luontaistuotekaupan tahnaa? Useista luontaistuotekauppojen hammastahnoista puuttuu fluori. Tämän vuoksi ne ovat monista hyvistä ominaisuuksistaan huolimatta suun terveyden kannalta vaarallisia. Voit kuitenkin käyttää fluoritonta hammastahnaa jos sen lisäksi käytät päivittäin fluorihuuhdetta eikä sinulla ole taipumusta hampaiden reikiintymiseen. Muista aina uutta erikoishammastahnaa ostaessasi varmistaa, että se sisältää fluoria. Voiko minulle tehdä kuitusillan puuttuvan hampaan korvaamiseksi? Kuitusillan sopivuus riippuu täysin suun olosuhteista. Jos kotihoito on hyvä ja purentaolosuhteet edulliset, voidaan puuttuva hammas joissain tapauksissa korvata kuitusillalla. Kuitusiltaa, kuten muitakin muovisia rakenteita suussa on kuitenkin pidettävä väliaikaisina rakenteina koska ne kuluvat eivätkä tue kunnolla kiinnitykseen käytettäviä hampaita. Meidän suvussa on kaikilla ollut huonot hampaat. Onko tämä siis perinnöllistä? Huonot hampaat eivät periydy, mutta elämänarvot ja tavat siirtyvät polvesta toiseen. Lapsi oppii vanhemmiltaan ruokavalion, syömisen tahdin, hampaiden ja hammashoidon arvostuksen ja hampaiden puhdistustavat. Parasta mitä voit tehdä omien ja lastesi hampaiden vuoksi on huolehtia säännöllisestä ja terveellisestä ruokailusta, puhdistaa hampaat ja hammasvälit päivittäin sekä käydä säännöllisesti hammaslääkärillä vähintään kerran vuodessa. Tiedän että hengitykseni haisee. Mitä voin tehdä? Pahanhajuinen hengitys johtuu siitä, että suussa kasvaa niin sanottua anaerobisia eli hapettomissa olosuhteissa lisääntyviä bakteereja, joiden aineenvaihdunta tuottaa pahalta haisevia rikkiyhdisteitä. Pahanhajuinen hengitys hoidetaan poistamalla nämä anaerobiset bakteerit säännöllisesti. Näin niiden kasvu vähitellen lakkaa, ja bakteeritasapaino muokkautuu terveen suun bakteeristoksi, joka ei haise pahalta. Käytännössä tämä merkitsee sitä, että hampaat on harjattava perusteellisesti aamuin ja illoin ja hammasvälit in puhdistettava päivittäin. Kerran tai kaksi vuodessa on myös syytä käydä puhdistuttamassa hampaat hammaslääkärin tai suuhygienistin vastaanotolla. Jos pahanhajuinen hengitys ei näillä neuvoin häviä, kannattaa käydä keskustelemassa ongelmasta lääkärin kanssa. Joskus tämän ongelman syy voi nimittäin olla nielussa tai vatsassa.

6 Kun harjaa hampaita, pitääkö harjaa liikuttaa pysty- vai vaakasuunnassa? Nykyisin kaikki hammasharjat ovat suhteellisen pehmeitä ja hellävaraisia, joten harjaustekniikalla ei ole kovin suurta väliä. Tärkeintä on että etenkin ienrajat tulevat puhtaiksi. Aikuisen hampaiden ympäriltä on usein ien vetäytynyt jonkin verran, ja hampaiden juuripintoja on tullut esiin. Näiden puhdistus pystysuuntaisella liikkeellä on suhteellisen vaikeaa. Jos käytät käsiharjaa suositus onkin vaakasuuntainen pieni nykytysliike, jossa reunimmaiset harjakset kulkevat aivan ienrajassa ja suuntautuvat kohti ientä. Sähköhammasharjan käyttäjän ei tarvitse pohtia harjauksen tekniikkaa. Riittää että asettaa harjan tarkasti ienrajoihin ja on harjauksessa järjestelmällinen. Harjauksen tulee myös kestää vähintään kaksi minuuttia Mitä tarkoittaa juurihoito? Juurihoidossa hampaan sisällä olevat juurikanavat puhdistetaan, desinfioidaan ja täytetään. Terveen hampaan sisällä ja niin sanotuissa juurikanavissa on hermokudosta. Syvälle ulottuva reikä tai esimerkiksi kova isku hampaaseen voi kuitenkin aiheuttaa hermokudoksen vaurioitumisen ja tulehtumisen. Hermokudoksen tulehdus tai vaurio etenee yleensä aina kuolioitumiseen, joten sitä ei voi parantaa lääkkeellä vaan hermokudos on poistettava ja juurikanavat täytettävä uusien bakteereiden kasvun estämiseksi. Onnistuneesti juurihoidettu hammas tuntuu normaalilta ja toimii yhtä hyvin kuin eläväkin hammas. Se on kuitenkin usein heikompi kuin elävä hammas, joten se tarvitsee hyvän ja vahvan paikan tai kruunutuksen pysyäkseen kunnossa. Minulla on ienvetäytymiä. Mitä pitäisi tehdä? Ienvetäytymien syntymiselle on monenlaisia syitä. Usein vetäytymä syntyy sellaiseen kohtaan, missä jo alun perin ien on ohut ja/tai sen alla on hyvin vähän luuta. Se millä korkeudella ienraja on, riippuu muutenkin hampaiden muodosta ja asennosta, ikenen paksuudesta ja alla olevan luun määrästä. Lisäksi purentavoimista aiheutuva vääntö, liian voimakas harjaus tai jo pelkästään aika ja ikä voivat vähitellen aiheuttaa ikenen vetäytymistä. Ienvetäytymän syntyä voi itse ehkäistä harjaamalla hampaat päivittäin huolellisesti ienrajoja myöten, mutta ei ientä vaurioittaen. Jos ien on tulehtunut tai haavainen, voi kova harjaaminen aiheuttaa vetäytymistä. Toisaalta, jos ien on terve, ei normaali huolellinen harjaus aiheuta ienvetäymää. Jos ienvetäymä on syvä tai ulkonäöllisesti häiritsevä, voi parodontologian erikoishammaslääkäri korjata sen pienellä kirurgisella toimenpiteellä.

7 Millaista suuvettä minun tulisi käyttää? Suuveden käyttö ei useimmiten ole tarpeellista ilman hammaslääkärin erityistä kehotusta. Joskus tarvitaan fluoria sisältävää suuvettä reikiintymisen pysäyttämiseksi. Joskus taas hammaslääkäri voi määrätä klooriheksidiiniä sisältävää suuvettä tulehduksen hoitoon. Kotihoidossa on kuitenkin tärkeintä hampaiden mekaaninen puhdistus ienrajoja myöten sekä hammasvälien puhdistus hammaslangalla. Suuvettä voi käyttää oman mieltymyksen mukaan. Mikä paikka-aine on paras? Nykyisin paikkauksessa käytetään lähinnä yhdistelmämuoveja tai niin sanottuja lasijonomeeripohjaisia hampaan värisiä täyteaineita. Nämä ovat hyviä paikka-aineita etuhampaisiin ja pieniä paikkoja varten. Jos tarvitaan isoja, useille pinnoille ulottuvia paikkoja takahampaisiin, ovat nykyiset keraamiset materiaalit paras ratkaisu, jos sellaisiin vain on rahalliset ja ajalliset edellytykset. Materiaalivaihtoehtoista on aina hyvä keskustella hammaslääkärin kanssa. Voiko suusyövän tunnistaa? Kyllä, hammaslääkäri voi tunnistaa suusyövän tai sitä enteilevän muutoksen suussasi. Jos huomaat suussa muutoksia, jotka eivät parane itsestään parissa viikossa, käy näyttämässä niitä hammaslääkärillesi. Hammaslääkäri tarkastaa koko suusi limakalvot. Miksi ehjät viisaudenhampaat pitäisi poistaa? Viisaudenhampaat mahtuvat vain erittäin harvoin kunnolla purentaan. Ne ovat myös leuoissa niin kaukana takana, että niiden kunnollinen puhdistus on usein mahdotonta. Joskus viisaudenhampaat myös hankaavat poskien limakalvoa niin, että syntyy jatkuva ärsytystila. Suussa tulisi olla vain niin monta hammasta kuin omin neuvoin on mahdollista puhdistaa. Viisaudenhampaat on parasta poistaa nuorena, mahdollisesti jo ennen kuin ne kunnolla puhkeavat suuhun. Silloin ne on helpointa poistaa ja paraneminen sujuu parhaiten. Jos huonon viisaudenhampaan poistaminen jätetään myöhäiseen aikuisikään tai vanhuuteen, saatetaan joutua tilanteeseen, missä myös viisaudenhampaan vieressä oleva, toiseksi viimeinen hammas joudutaan poistamaan terveyden palauttamiseksi.

8 Pahentavatko rikkinäiset hampaat muita sairauksia? Kyllä. Suun tulehdukset ja bakteerit altistavat koko kehoa muille sairauksille. Esimerkiksi sydän- ja verisuonitautien, diabeteksen, hengitystietulehdusten ja suolistotulehdusten tiedetään olevan yhteydessä suun sairauksiin. Suun terveydellä on tärkeä merkitys ihmisen koko terveydelle. Ennen suuria tai luuhun kajoavia leikkauksia suu on hoidettava kuntoon, muuten leikkaushoidon tulos vaarantuu. Monen kroonisen sairauden hoito onnistuu kunnolla vasta sitten kun suun tulehdukset on hoidettu. Tässä oli pilkku, pitää olla piste Voiko aikuisen hampaita enää oikoa? Kyllä voi. Oikomista voidaan tarvita paitsi ulkonäkösyistä, myös purennan korjaamiseksi tai että hampaat tulevat paremmin puhdistettaviksi. Harjatessa on aina tullut verta. Mitä pahaa siinä on? Se on merkki ientulehduksesta, joka voi edetä hampaiden kiinnityskudoksiin. Tulehtuneista ikenistä voi levitä bakteereita muualle elimistöön. Tulehdus voi edetä kivuttomana, kunnes hampaat alkavat heilua ja irrota. Jos ikeneistä vuotaa verta, on syytä hakeutua hammaslääkärin vastaanotolle puhdistuttamaan hampaat ja kysymään neuvoja hampaiden puhdistukseen. Näin verenvuodon saa loppumaan ja ientulehduksen eteneminen kiinnityskudoksia tuhoavaksi parodontiitiksi estyy. Voiko ksylitolipurukumilla korvata harjaamisen? Ei voi. Omahoidon perusta on harjaus kaksi kertaa päivässä fluorihammastahnalla ja hammasvälien puhdistus iltaisin. Näin poistetaan hampaisiin kiinni kasvava bakteeripeite, joka aiheuttaa reikiä ja ientulehdusta. Ksylitoli-purukumi on hyvä tapa ruokailun jälkeen happohyökkäystä katkaisemaan. Haluaisin laminaatit. Onko niistä haittaa? Laminaateista ei ole haittaa jos ne tehdään huolellisesti, terveeseen suuhun ja hyvään purentaan. Jotta laminaateista tulee hyvät, täytyy hammaslääkärillä ja hammaslaboratoriolla olla paljon kokemusta ja ammattitaitoa keraamisten rakenteiden valmistamisesta. On tärkeää, ettei hampaan pinnan kiillettä hiota liikaa ja että laminaatin reuna tulee kiilteen alueelle. Lisäksi laminaattien muodon ja värin tulee olla kaunis ja kasvonpiirteisiin sopiva.

9 Mikä on hammaskruunu? Kruunu (eli terä) tarkoittaa tarkalleen ottaen hampaan suussa näkyvää, kiilteen peittämää osaa. Jos hampaassa on sitä heikentävä reikä tai huonoja paikkoja, voidaan koko hampaan kruunu korvat paikka-aineella. Tällöin puhutaan paikka-ainekruunusta (esimerkiksi yhdistelmämuovikruunu tai amalgaamikruunu). Yleisemmin kruunu-sanaa käytetään kuitenkin sellaisesta rakenteesta, jolla koko hampaan terä on korvattu laboratoriossa keramiasta tai muusta lujasta materiaalista valmistetulla rakenteella. Tällöin kruunu on tavallisimmin niin sanottu vaippakruunu, eli peittää hampaan pinnan kokonaan ja muodostaa näin hampaan päälle lujan, yhtenäisen suojan. Joskus valmistetaan yhä niin sanottuja nastakruunuja, joissa keinomateriaalista on rakennettu sekä hampaan terä että nasta, joilla rakenteeseen saadaan tuli hampaan sisältä. Minulla on leukanivelvaivoja ja narskuttelen hampaitani. Onko yökiskosta oikeasti apua? Kyllä siitä saattaa olla apua. Hammaslääkäri kuitenkin tutkii ja selvittää kaikki purennan epätasapainoon vaikuttavat tekijät ja pyrkii hoitamaan purentaongelmaa monin eri menetelmin. On hyvä lisäksi keskustella muiden, niska-hartiaseudun vaivoihin liittyvien syiden selvittelystä hammaslääkärin kanssa. Pelkään hammaslääkäriä. Miten hampaani saadaan kuntoon? Pelkääminen on erittäin tavallista ja kaikki hammaslääkärit ovat tottuneet hoitamaan pelkääviä potilaita. Pelon kanssa voi hoitotilanteessa tulla hyvin toimeen ja hammaslääkärillä on monenlaisia apukeinoja hoitotilanteen helpottamiseksi. Tärkeintä on saada itsensä liikkeelle, varata aika ja saapua hoitoon. Ensimmäisellä käynnillä on syytä heti kertoa että pelkää ja keskustella hammaslääkärin kanssa siitä, millaisia asioita toivoo hoitotilanteessa ja mitkä asiat taas tuntuvat mahdottomilta kestää. Yhdessä hammaslääkärin kanssa voitte sopia siitä kuinka hoito toteutetaan sinulle mahdollisella tavalla. Miksi kevytjuomat ja urheilujuomat ovat haitallisia hampaille? Ne ovat usein erittäin happamia ja pehmittävät hammaskiillettä. Happamuuden pehmentämä hampaan pinta voi kulua nopeasti. Ensi oire on usein vihlominen. Happamia juomia ei pidä nauttia useita kertoja päivässä ja niiden jälkeen on hyvä huuhtoa suu vedellä.

10 Kumpi on parempi, irtoproteesi vai implantti eli keinojuuri? Yhden puuttuvan hampaan korvaamiseen keinojuuri on lähes poikkeuksetta paras vaihtoehto. Riippuu puuttuvien hampaiden lukumäärästä ja suun olosuhteista, suositellaanko ensisijaisesti keinojuuria vai irtoproteeseja. Myös erilaiset yhdistelmäproteesit ovat mahdollisia. Pyydä suunnitteluvaiheessa hammaslääkäriä esittämään erilaisia vaihtoehtoja kustannusarvioineen ja selvittämään niiden sopivuutta juuri sinulle.

SUUN JA HAMPAIDEN HOITO

SUUN JA HAMPAIDEN HOITO Esitteitä 2008:8 ISSN 1236-2123 ISBN 978-952-00-2602-8 (PDF) Tämä esite on saatavilla verkosivuiltamme useilla kielillä. Sitä voi kopioida ja jakaa vapaasti. SUUN JA HAMPAIDEN HOITO Voit itse pitää huolta

Lisätiedot

- Miten suun ja hampaiden hoito lisää hyvinvointiasi?

- Miten suun ja hampaiden hoito lisää hyvinvointiasi? Tervettä elämää munuaissairauden kanssa - Miten suun ja hampaiden hoito lisää hyvinvointiasi? Suuhygienisti, sairaanhoitaja Heidi Hänninen Tays/Suu- ja leukasairauksien poliklinikka Suun terveys osana

Lisätiedot

Hampaasi ovat tärkeät. Tarvitset niitä joka päivä.

Hampaasi ovat tärkeät. Tarvitset niitä joka päivä. Hampaasi ovat tärkeät. Tarvitset niitä joka päivä. Hampaasi ovat tärkeät Tarvitset hampaitasi joka päivä kun syöt, naurat ja puhut. Ehjät hampaat ja terve suu ovat tärkeitä hyvän elämän edellytyksiä. Mene

Lisätiedot

Päiväkoti-ikäisten lasten suun ja hampaiden hoitoopas

Päiväkoti-ikäisten lasten suun ja hampaiden hoitoopas Päiväkoti-ikäisten lasten suun ja hampaiden hoitoopas Lukijalle Suun terveyteen liittyvät terveystavat vakiintuvat jo varhaislapsuudessa. Suun terveydellä on merkitys ihmisen kokonaisterveydelle. Monet

Lisätiedot

Sisältö. 1. Vääriä uskomuksia 2. Luentomateriaali 3. Hyödyllisiä linkkejä

Sisältö. 1. Vääriä uskomuksia 2. Luentomateriaali 3. Hyödyllisiä linkkejä Suun hyvinvointi Aineiston on koonnut Sari Kyytinen, Ehkäisevän suun terveydenhuollon osatoiminnasta vastaava hammaslääkäri, Palokan th ky sari.kyytinen@palokkatk.fi Sisältö 1. Vääriä uskomuksia 2. Luentomateriaali

Lisätiedot

Hampaat ja hammashoito. Oma nimi Työn päivämäärä

Hampaat ja hammashoito. Oma nimi Työn päivämäärä Hampaat ja hammashoito Oma nimi Työn päivämäärä Sisällys Sisällys... 1 1 Helli hampaitasi hetki päivässä... 2 Nuoret aikuiset välinpitämättömiä... 2 Hammaslanka ikenien ilo... 3 Suu vaahdossa valkoiset

Lisätiedot

Joka viidennen aikuisen vaiva

Joka viidennen aikuisen vaiva Kuiva suu ei laula. Joka viidennen aikuisen vaiva Suun kuivuus (kserostomia) johtuu alentuneesta syljen erityksestä ja hoitamattomana horjuttaa ihmisen koko yleisterveyttä ja hyvinvointia. Suun kuivumisesta

Lisätiedot

Onni on terve suu OPAS SUUN OMAHOITOON

Onni on terve suu OPAS SUUN OMAHOITOON Onni on terve suu OPAS SUUN OMAHOITOON Opas suun omahoitoon Lähes kaikki suun sairaudet ovat ehkäistävissä ja hoidettavissa potilaan ja suun terveyden ammattilaisen hyvällä yhteistyöllä. Koska monet suun

Lisätiedot

Tupakka, nuuska ja suun terveys Su(u)n vuoro!

Tupakka, nuuska ja suun terveys Su(u)n vuoro! Su(u)n vuoro! Tupakka, nuuska ja suun terveys Su(u)n vuoro! Tupakkatuotteet vahingoittavat koko elimistöä. Tupakointi aiheuttaa useita sairauksia sekä vaikeuttaa monien sairauksien hoitoa ja heikentää

Lisätiedot

SUUN TERVEYDENHOITO OSANA TERVEYSTARKASTUSTA

SUUN TERVEYDENHOITO OSANA TERVEYSTARKASTUSTA SUUN TERVEYDENHOITO OSANA TERVEYSTARKASTUSTA VINKKEJÄ TERVEYSTARKASTUKSEN TEKIJÄLLE SUU JA HAMPAAT Tässä oppaassa käydään läpi yleisimpiä riskejä suun terveydelle ja kerrotaan asioita, joita voitte hyödyntää

Lisätiedot

Raskauden aikainen suun terveys. Martta Karttunen, Johanna Widerholm 2016

Raskauden aikainen suun terveys. Martta Karttunen, Johanna Widerholm 2016 Raskauden aikainen suun terveys Raskaus ja suun terveys Odottavan äidin suun terveys Raskaus, perhe ja suut Sikiön suun terveys Tupakointi Ravinto Hampaiden puhdistus Suun hoitotoimenpiteet raskausaikana

Lisätiedot

Suun terveys osana hyvää ravitsemusta

Suun terveys osana hyvää ravitsemusta www.denta.fi Suun terveys osana hyvää ravitsemusta 27.1.2015 Suuhygienisti, Ttm Anna Dahlgren -Kuvat poistettu Terve suu Terve suu on kokonaisuus, jolla tarkoitetaan oireettomia hampaita ja niiden kiinnityskudoksia

Lisätiedot

REFLUKSITAUTI JA HAMPAIDEN TERVEYS. S u o m e n R e f l u k s i 2 0 1 2

REFLUKSITAUTI JA HAMPAIDEN TERVEYS. S u o m e n R e f l u k s i 2 0 1 2 REFLUKSITAUTI JA HAMPAIDEN TERVEYS S u o m e n R e f l u k s i 2 0 1 2 Hampaiden kuluminen (eroosio) mahdollinen hapan ylösnousu suuhun asti kuluttaa hampaita tavallisen syömisen ja juomisen lisäksi suu

Lisätiedot

SUUN JA HAMPAIDEN HOITO

SUUN JA HAMPAIDEN HOITO SUUN JA HAMPAIDEN HOITO www.eksote.fi Voit itse pitää huolta suun ja hampaiden terveydestä syömällä terveellisesti, harjaamalla hampaasi kaksi kertaa päivässä fluorihammastahnalla ja käymällä säännöllisesti

Lisätiedot

Pureskeltua tietoa hampaiden hyväksi

Pureskeltua tietoa hampaiden hyväksi Tiedonjanoon www.maitojaterveys.fi www.otamaidostamallia.fi Maa- ja metsätalousministeriön osittain rahoittama. 2007 Pureskeltua tietoa hampaiden hyväksi Oman suusi hammashoitaja olet sinä! Fluorikylpy

Lisätiedot

SUUPALAT OMAHOITOSI TUEKSI

SUUPALAT OMAHOITOSI TUEKSI SUUPALAT OMAHOITOSI TUEKSI SISÄLLYS SUUN OMAHOITO... 3 Hampaiden harjaus... 3 Harjaustekniikka... 5 Hammasvälien puhdistaminen... 9 Hammasproteesien puhdistaminen... 12 RAVINNON VAIKUTUS SUUN TERVEYTEEN...

Lisätiedot

Miksi suuta pitää hoitaa?...3 Kun muistisairaus todetaan...4 Suun puhdistus...5 Terveellinen ruokavalio...7 Kuiva suu...9 Suun sieni-infektio...

Miksi suuta pitää hoitaa?...3 Kun muistisairaus todetaan...4 Suun puhdistus...5 Terveellinen ruokavalio...7 Kuiva suu...9 Suun sieni-infektio... Miksi suuta pitää hoitaa?...3 Kun muistisairaus todetaan.....4 Suun puhdistus......5 Terveellinen ruokavalio......7 Kuiva suu....9 Suun sieni-infektio....11 Proteesien puhdistus.12 Tietoa suun hoidosta

Lisätiedot

Kissaa on suuhun katsominen. Kissojen hampaidenhoito-opas

Kissaa on suuhun katsominen. Kissojen hampaidenhoito-opas Kissaa on suuhun katsominen Kissojen hampaidenhoito-opas Kissa ei osaa hoitaa hampaitaan Aikuisella kissalla on 30 hammasta. Hampaan näkyvää osaa kutsutaan kruunuksi ja ikenen alla olevaa osaa juureksi,

Lisätiedot

Hammaslääkärikeskus Apollonia

Hammaslääkärikeskus Apollonia APOLLONIA 1 Hammaslääkärikeskus Apollonia Vuonna 1987 perustettu HML-keskus Apollonia on nimetty hammaslääketieteen suojelupyhimyksen Apollonian mukaan. Vastaanottomme sijaitsee ydinkeskustassa historiallisessa

Lisätiedot

TERVETULOA HALKION LUUNSIIRTOLEIKKAUKSEEN HUSUKEEN! Husuken henkilökunta vastaa mielellään kysymyksiisi. Huuli-suulakihalkiokeskus.

TERVETULOA HALKION LUUNSIIRTOLEIKKAUKSEEN HUSUKEEN! Husuken henkilökunta vastaa mielellään kysymyksiisi. Huuli-suulakihalkiokeskus. Husuken henkilökunta vastaa mielellään kysymyksiisi. Huuli-suulakihalkiokeskus Töölön sairaala TERVETULOA HALKION LUUNSIIRTOLEIKKAUKSEEN HUSUKEEN! Topeliuksenkatu 5, Helsinki Vuodeosasto puh. 09-47187442

Lisätiedot

Suun terveys Alueellinen suunhoidon koulutusiltapäivä Suuhygienisti Jenni Rajaharju, Suu-ja leukasairauksien poliklinikka

Suun terveys Alueellinen suunhoidon koulutusiltapäivä Suuhygienisti Jenni Rajaharju, Suu-ja leukasairauksien poliklinikka Suun terveys Alueellinen suunhoidon koulutusiltapäivä 5.9.2018 Suuhygienisti Jenni Rajaharju, Suu-ja leukasairauksien poliklinikka Terve Suu Toimiva purentaelimistö Ehjät hampaat Ehjät ja oireettomat tukikudokset

Lisätiedot

TerveysInfo. Hampaanpoiston jälkeen Lehtisessä kerrotaan toimenpiteistä hampaanpoiston jälkeen. Aftat Lehtinen kertoo aftojen oireista ja hoidosta.

TerveysInfo. Hampaanpoiston jälkeen Lehtisessä kerrotaan toimenpiteistä hampaanpoiston jälkeen. Aftat Lehtinen kertoo aftojen oireista ja hoidosta. TerveysInfo Aftat Lehtinen kertoo aftojen oireista ja hoidosta. Hampaanpoiston jälkeen Lehtisessä kerrotaan toimenpiteistä hampaanpoiston jälkeen. Hakusanat: hampaidenhoito, Diabeetikon suunhoito Lehtisessä

Lisätiedot

HUOLEHDI HAMPAISTASI Vahvista terveyttäsi

HUOLEHDI HAMPAISTASI Vahvista terveyttäsi HUOLEHDI HAMPAISTASI Vahvista terveyttäsi MIELENTERVEYSKUNTOUTUJA JA SUUN TERVEYS PSYYKKINEN SAIRAUS VAIKUTTAA SUUN TERVEYTEEN MONIN TAVOIN Useat psyykenlääkkeet kuivattavat suuta. Syöminen on silloin

Lisätiedot

POTILAAN HYGIENIAOPAS

POTILAAN HYGIENIAOPAS POTILAAN HYGIENIAOPAS Erikoissairaanhoito Hatanpään sairaala Sisältö SISÄLLYSLUETTELO Hygienia sairaalassa. 2 Käsihygienia.. 3 Käsien pesu 4 Käsien desinfektio... 5 Yskimishygienia.. 6 Henkilökohtainen

Lisätiedot

Puijon Diabetesyhdistys Ry

Puijon Diabetesyhdistys Ry Puijon Diabetesyhdistys Ry 1 Johdanto 2 Diabetes ja suun terveys 2.1 Näin voit ehkäistä suun sairauksia 3 Ientulehdus ja hampaiden kiinnityskudossairaus eli parodontiitti 4 Hampaiden reikiintyminen eli

Lisätiedot

Helpompi hymyillä! Tietoa ja tehtäviä suun ja hampaiden terveydestä ja hoidosta 5.- ja 6.-luokkalaisille OPETTAJAN OPAS

Helpompi hymyillä! Tietoa ja tehtäviä suun ja hampaiden terveydestä ja hoidosta 5.- ja 6.-luokkalaisille OPETTAJAN OPAS Helpompi hymyillä! Tietoa ja tehtäviä suun ja hampaiden terveydestä ja hoidosta 5.- ja 6.-luokkalaisille OPETTAJAN OPAS 1 Hei opettaja! Tässä tehtävävihkossa käsitellään suun ja hampaiden terveyttä sekä

Lisätiedot

Täydennä itsesi. Hampaidesi korjaaminen parantaa elämääsi.

Täydennä itsesi. Hampaidesi korjaaminen parantaa elämääsi. Täydennä itsesi. Hampaidesi korjaaminen parantaa elämääsi. Vältteletkö hymyilemistä yhden tai useamman puuttuvan hampaan vuoksi? Milloin olet viimeksi puraissut huoletta omenaa? Oletko lakannut tapaamasta

Lisätiedot

Helpompi hymyillä! Tietoa ja tehtäviä suun ja hampaiden terveydestä ja hoidosta 5.- ja 6.-luokkalaisille

Helpompi hymyillä! Tietoa ja tehtäviä suun ja hampaiden terveydestä ja hoidosta 5.- ja 6.-luokkalaisille Helpompi hymyillä! Tietoa ja tehtäviä suun ja hampaiden terveydestä ja hoidosta 5.- ja 6.-luokkalaisille 1 Hei koululainen! Tässä tehtävävihkossa käsitellään suun ja hampaiden terveyttä sekä siihen vaikuttavia

Lisätiedot

Odottavien perheiden suun terveyden huolto

Odottavien perheiden suun terveyden huolto Odottavien perheiden suun terveyden huolto Sisältö Ravinto Hampaat Puhdistus Karies Imetys Hampaiden puhkeaminen Lasten suunhoito Ksylitoli Fluori Tutti ja purenta Hammashoito Karviaisessa RAVINTO Äidin

Lisätiedot

Suun omahoito-opas on toteutettu osana Savon Vammaisasuntosäätiön Lastuprojektia. Suun omahoito-opas on Savonia-ammattikorkeakoulun opinnäytetyö.

Suun omahoito-opas on toteutettu osana Savon Vammaisasuntosäätiön Lastuprojektia. Suun omahoito-opas on Savonia-ammattikorkeakoulun opinnäytetyö. Suun omahoito-opas ALKUSANAT Suun omahoito-opas on toteutettu osana Savon Vammaisasuntosäätiön Lastuprojektia. Suun omahoito-opas on Savonia-ammattikorkeakoulun opinnäytetyö. Suun omahoito-oppaassa käsitellään

Lisätiedot

Suunterveys Johdattelua aiheeseen. Hannu Hausen Suomen Hammaslääkäriliitto

Suunterveys Johdattelua aiheeseen. Hannu Hausen Suomen Hammaslääkäriliitto Suunterveys Johdattelua aiheeseen Hannu Hausen Suomen Hammaslääkäriliitto Hampaiden reikiintyminen on merkittävä kansanterveysongelma, joka käy kalliiksi sekä yhteiskunnalle että yksittäisille kansalaisille

Lisätiedot

Dysfagiapotilaan suuhygienian hoito Saila Pakarinen

Dysfagiapotilaan suuhygienian hoito Saila Pakarinen Dysfagiapotilaan suuhygienian hoito 4.4.2019 Saila Pakarinen IKÄÄNTYNEEN ELÄMÄNKOKEMUS HOITOHISTORIA, MITEN PANOSTANUT OMAAN HAMMASHOITOON AIEMMIN HAMMASHOIDON SAATAVUUS OLLUT VÄHÄISEMPÄÄ (ALUEELLISESTI

Lisätiedot

Harjaustekniikka ja suositus alle 3-vuotiaalle, 1. vaihduntavaiheessa, 2. vaihduntavaiheessa ja hammasvälien puhdistus.

Harjaustekniikka ja suositus alle 3-vuotiaalle, 1. vaihduntavaiheessa, 2. vaihduntavaiheessa ja hammasvälien puhdistus. Harjaustekniikka ja suositus alle 3-vuotiaalle, 1. vaihduntavaiheessa, 2. vaihduntavaiheessa ja hammasvälien puhdistus. Vanhempien tulee valvoa lastensa hampaiden hoitoa aina yläkouluikään asti. Suomalaisten

Lisätiedot

IKÄÄNTYNEEN SUUNHOITO

IKÄÄNTYNEEN SUUNHOITO IKÄÄNTYNEEN SUUNHOITO OPAS TUIRANKARTANON KIELOKODIN HOITAJILLE Sisällys JOHDANTO... 2 IKÄÄNTYMISEN AIHEUTTAMAT MUUTOKSET SUUNTERVEYDESSÄ... 3 HOITAJAN TEHTÄVÄT SUUNHOIDOSSA JA MONIAMMATILLINEN YHTEISTYÖ...

Lisätiedot

Täydennä itsesi. Miksi yhdenkin puuttuvan hampaan korvaaminen on tärkeää.

Täydennä itsesi. Miksi yhdenkin puuttuvan hampaan korvaaminen on tärkeää. Täydennä itsesi. Miksi yhdenkin puuttuvan hampaan korvaaminen on tärkeää. Oletko menettänyt hampaan etkä tiedä, mitä asialle tekisit? Onko hammaslääkärisi poistanut takahampaasi, etkä näe syytä sen korvaamiselle?

Lisätiedot

Valio Oy RAVINTO JA HAMMASTERVEYS

Valio Oy RAVINTO JA HAMMASTERVEYS RAVINTO JA HAMMASTERVEYS HYVÄN HAMMASTERVEYDEN PERUSTEET Hammasterveyden perusteita ovat: Terveelliset ruokatottumukset Hyvä suuhygienia Fluorihammastahnan käyttö Esiintyvät ongelmat: Karies Hammaseroosio

Lisätiedot

Ravinto ja hammasterveys

Ravinto ja hammasterveys Ravinto ja hammasterveys Hyvän hammasterveyden perusteet Hammasterveyden perusteita ovat: Terveelliset ruokatottumukset Hyvä suuhygienia Fluorihammastahnan käyttö Esiintyvät ongelmat: Karies Hammaseroosio

Lisätiedot

hyvinvointia suunterveydestä SUUNTERVEYDEN PUOLESTA FÖR GOD MUNHÄLSA

hyvinvointia suunterveydestä SUUNTERVEYDEN PUOLESTA FÖR GOD MUNHÄLSA hyvinvointia suunterveydestä SUUNTERVEYDEN PUOLESTA FÖR GOD MUNHÄLSA Suun kautta soteen Hyvä suunterveys on osa yleisterveyttä. Suun ongelmat vaikuttavat ruokailuun ja ravintoon, heikentävät kroonisten

Lisätiedot

Suun kuivuus = Kserostomia/Hyposalivaatio

Suun kuivuus = Kserostomia/Hyposalivaatio Suun kuivuus = Kserostomia/Hyposalivaatio on yleisempää naisilla kuin miehillä on usein ikääntymiseen liittyvä ongelma on ongelmana jopa 46,7 %:lla vanhuksista ja 10 %:lla koko väestöstä* liittyy moniin

Lisätiedot

TerveysInfo. Aftat Lehtinen kertoo aftojen oireista ja hoidosta.

TerveysInfo. Aftat Lehtinen kertoo aftojen oireista ja hoidosta. TerveysInfo suu Aftat Lehtinen kertoo aftojen oireista ja hoidosta. Hakusanat: hoito, suu, sairaudet, oireet Diabeetikon suunhoito Lehtisessä kerrotaan diabeetikon suunhoidosta. Hakusanat: hampaidenhoito,

Lisätiedot

Suun terveydenhoidon

Suun terveydenhoidon Suun terveydenhoidon OMAHOITO-OPAS HUOMIO SUUHUN -oppaasta löydät tietoa aftojen hoidosta sammaksesta hammastapaturmista huuliherpeksestä kuivan suun hoidosta pahanhajuisesta hengityksestä suupielten haavaumista

Lisätiedot

Oral-B Pohjoismainen tutkimus hampaiden hoidosta. Toukokuu 2010

Oral-B Pohjoismainen tutkimus hampaiden hoidosta. Toukokuu 2010 Oral-B Pohjoismainen tutkimus hampaiden hoidosta Toukokuu 2010 Hampaidenhoitotutkimus Tutkimuksen toteutti toukokuussa 2010 YouGov. Siihen otti osaa noin 3000 18-65 -vuotiasta miestä ja naista Suomesta,

Lisätiedot

Diabetes ja ienongelmat?

Diabetes ja ienongelmat? Diabetes ja ienongelmat? Ienten terveyteen liittyviä suosituksia meridol -tutkimuksista Tieteellinen neuvonta: Prof. tri Thomas Kocher, Greifswaldin yliopisto. Parodontologian, hampaiden terveyden ja lasten

Lisätiedot

Heiluuko hampaasi vai puuttuuko kokonaan?

Heiluuko hampaasi vai puuttuuko kokonaan? Stick Techin kuitulujitteiset hoitoratkaisut www.sticktech.com Stick, everstick Heiluuko hampaasi vai puuttuuko kokonaan? Kysy miellyttävästä, hampaitasi säästävästä hoitoratkaisusta hammaslääkäriltäsi.

Lisätiedot

Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä MITEN IMETYS JA SUUN TERVEYS TUKEVAT TOISIAAN?

Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä MITEN IMETYS JA SUUN TERVEYS TUKEVAT TOISIAAN? Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä MITEN IMETYS JA SUUN TERVEYS TUKEVAT TOISIAAN? Kuva:Heidi-Maria Haaranen Imetyksellä on todettu myönteisiä vaikutuksia leukojen ja purennan kehitykseen.

Lisätiedot

KYSELY TERVEYSTOTTUMUKSISTA JA ELÄMÄNTAVOISTA

KYSELY TERVEYSTOTTUMUKSISTA JA ELÄMÄNTAVOISTA KYSELY TERVEYSTOTTUMUKSISTA JA ELÄMÄNTAVOISTA Hyvinkään sairaanhoitoalueen Psykiatria 1 FYYSINEN AKTIIVISUUS 1.1 Kuinka paljon liikut ja rasitat itseäsi ruumiillisesti vapaa-aikana? Jos rasitus vaihtelee

Lisätiedot

Täydennä itsesi. Uusi elämäsi ilman proteeseja.

Täydennä itsesi. Uusi elämäsi ilman proteeseja. Täydennä itsesi. Uusi elämäsi ilman proteeseja. Milloin olet viimeksi puraissut omenaa? Kammoatko julkista esiintymistä huonosti istuvien proteesien vuoksi? Aiheuttaako proteesisi sinulle vaivaa ja epämukavuutta,

Lisätiedot

05/2011 SISÄLTÄÄ TÄRKEÄÄ TIETOA LEMMIKKISI HAMPAIDENHOIDOSTA. -hammashoitosarja

05/2011 SISÄLTÄÄ TÄRKEÄÄ TIETOA LEMMIKKISI HAMPAIDENHOIDOSTA. -hammashoitosarja 05/2011 SISÄLTÄÄ TÄRKEÄÄ TIETOA LEMMIKKISI HAMPAIDENHOIDOSTA -hammashoitosarja Koiran ja kissan hampaiden hoito Miksi lemmikkien hammashoito on tärkeää? Ientulehdus on koiran ja kissan tavallisimpia tauteja.

Lisätiedot

Opinnäytetyö Suuhygienistiopiskelijat Mervi Loppukaarre ja Saija Okkonen Savonia-ammattikorkeakoulu 6.3.2012 Tuusniemen Palvelutalo

Opinnäytetyö Suuhygienistiopiskelijat Mervi Loppukaarre ja Saija Okkonen Savonia-ammattikorkeakoulu 6.3.2012 Tuusniemen Palvelutalo Opinnäytetyö Suuhygienistiopiskelijat Mervi Loppukaarre ja Saija Okkonen Savonia-ammattikorkeakoulu 6.3.2012 Tuusniemen Palvelutalo Tämän täydennyskoulutustilaisuuden tavoitteena on lisätä hoitohenkilökunnan

Lisätiedot

Opas valkoisempaan hymyyn

Opas valkoisempaan hymyyn Opas valkoisempaan hymyyn Miksi hampaisiin tulee tummentumia ja värjäytymiä? Hammaskiilteen luonnollinen väri on kuultavan valkoinen. Vuosien saatossa syömis-, juomis- tai tupakointitottumustemme myötä

Lisätiedot

www.hel.fi/terveyskeskus Suunhoidon abc Ohjeita kotihoidon asiakkaan suunhoitoon

www.hel.fi/terveyskeskus Suunhoidon abc Ohjeita kotihoidon asiakkaan suunhoitoon www.hel.fi/terveyskeskus Suunhoidon abc Ohjeita kotihoidon asiakkaan suunhoitoon Suunhoidon abc Sisältö Miksi suunhoito on tärkeää? - 3 Terve suu -------------------------- 4 Suun ongelmat ja sairaudet

Lisätiedot

SUUNHOITO-OPAS. yläkouluille. Teija Jormanainen, Sirpa Järvinen

SUUNHOITO-OPAS. yläkouluille. Teija Jormanainen, Sirpa Järvinen SUUNHOITO-OPAS yläkouluille Teija Jormanainen, Sirpa Järvinen Sisällys Esipuhe 6 Lukijalle 7 HAMPAISTO 9 Hammasstatus 13 Hampaan rakenne 15 Hampaan tutkiminen mikroskoopilla 16 Hampaan tutkiminen poikkileikatusta

Lisätiedot

Kurssi sisältää. Geron intro nelosille. Kustaankartano esimerkki. Oppimiskysymykset/tavoitteet

Kurssi sisältää. Geron intro nelosille. Kustaankartano esimerkki. Oppimiskysymykset/tavoitteet Kurssi sisältää Geron intro nelosille Kaija Hiltunen Kustaankartanon käynti 4.kurssi Vallilan kotikäynti 5.kurssi Vallilan hammashoitola 5.kurssi Geron teoriaa 5.kurssi Oppimiskysymykset/tavoitteet miksi

Lisätiedot

Tehokas kivunlievitys, nopea paraneminen. Lääke suussa olevien aftahaavaumien hoitoon

Tehokas kivunlievitys, nopea paraneminen. Lääke suussa olevien aftahaavaumien hoitoon Tehokas kivunlievitys, nopea paraneminen Lääke suussa olevien aftahaavaumien hoitoon Mitä aftat ovat? Aftat ovat suun limakalvoilla esiintyviä haavaumia, joita voi olla yksi tai useita samalla kertaa.

Lisätiedot

SUUN TERVEYS OSANA HYVÄÄ RAVITSEMUSHOITOA

SUUN TERVEYS OSANA HYVÄÄ RAVITSEMUSHOITOA SUUN TERVEYS OSANA HYVÄÄ RAVITSEMUSHOITOA EHL, HLT Päivi Siukosaari, suugeriatrian erityispätevyys Yliopistohammasklinikka suu on ensimmäinen osa ruuansulatuselintä ruokavaliolla on yhteys suun terveyteen

Lisätiedot

Terveen suun puolesta

Terveen suun puolesta Terveen suun puolesta Parhaat tuotteet suun hyvinvointiin! HAMMASHARJAT JA -VÄLINEET KUIVA SUU PAHANHAJUINEN HENGITYS JA VALKAISEVAT TUOTTEET MUU SUUHYGIENIA Suomalainen hammashoito verkossa Ota DentalMammoth

Lisätiedot

Suorittajan suu. Annukka Vuorinen Ylihammaslääkäri, YTHS. www.yths.fi

Suorittajan suu. Annukka Vuorinen Ylihammaslääkäri, YTHS. www.yths.fi Suorittajan suu Annukka Vuorinen Ylihammaslääkäri, YTHS Liika suorittaminen suussa Harjaaminen Purentaan liittyvät vaivat Narskuttelu / hampaiden kiristely Eroosio Suorittava syöminen Syömishäiriöt Urheilijan

Lisätiedot

TOOTHGUIDE suun luonnollinen maitohappobakteerisuoja ientulehduksia, hiivoja ja plakin muodostusta vastaan

TOOTHGUIDE suun luonnollinen maitohappobakteerisuoja ientulehduksia, hiivoja ja plakin muodostusta vastaan TOOTHGUIDE suun luonnollinen maitohappobakteerisuoja ientulehduksia, hiivoja ja plakin muodostusta vastaan Kehitys ja markkinointi GutGuide Oy www.toothguide.fi I www.gutguide.fi Veli-Matti Mäkinen I veli-matti.makinen@gutguide.fi

Lisätiedot

Pidä. hymysi. Suojaa suusi syöpähoidon aikana. Sinulle, jolle hammaslääkäri on määrännyt Duraphat 5 mg/g -hammastahnaa

Pidä. hymysi. Suojaa suusi syöpähoidon aikana. Sinulle, jolle hammaslääkäri on määrännyt Duraphat 5 mg/g -hammastahnaa Pidä hymysi Suojaa suusi syöpähoidon aikana Sinulle, jolle hammaslääkäri on määrännyt Duraphat 5 mg/g -hammastahnaa Suun hoito syöpähoidon aikana Syöpähoidolla voi olla hampaisiin ja suuhun kohdistuvia

Lisätiedot

Terve suu hyvinvointisi tukena

Terve suu hyvinvointisi tukena Terve suu hyvinvointisi tukena Syömishäiriöiden suuvaikutukset ja ohjeita omatoimiseen suun terveydenhoitoon 18.5.2009 1 Suun terveydenhoito-ohje syömishäiriötä sairastavalle Tässä ohjeessa on tietoa syömishäiriöiden

Lisätiedot

Suunterveyden edistäminen äitiysneuvolatoiminnassa

Suunterveyden edistäminen äitiysneuvolatoiminnassa Suunterveyden edistäminen äitiysneuvolatoiminnassa Ensimmäistä lastaan odottavalle perheelle kunnan on lakisääteisesti järjestettävä vähintään yksi suun terveydentilan ja hoidon tarpeen arvio, jonka tekee

Lisätiedot

Aivan kuin luonnolliset hampaat

Aivan kuin luonnolliset hampaat Aivan kuin luonnolliset hampaat DENSPLY Implantsilla on pitkät perinteet tutkimus- ja tuotekehitystyössä. Laaja tieteellinen ja kliininen tutkimusohjelmamme todistaa, että ASTRA TECH Implant System -järjestelmän

Lisätiedot

Käyttö- ja huolto-ohjeet

Käyttö- ja huolto-ohjeet Käyttö- ja huolto-ohjeet 2 Arvoisa OPTISLEEPIN käyttäjä, Hyvä OPTISLEEP-tuotteen käyttäjä, tiedät tunteen, kun väsymys ja uupumus määräävät päivän kulun. Lääkärin diagnoosi kuuluu: kärsit kuorsauksesta

Lisätiedot

Opas valkoisempaan hymyyn

Opas valkoisempaan hymyyn Opas valkoisempaan hymyyn Miksi hampaisiin tulee tummentumia ja värjäytymiä? Hammaskiilteen luonnollinen väri on kuultavan valkoinen. Vuosien saatossa syömis-, juomis- tai tupakointitottumustemme myötä

Lisätiedot

Terve Suu Koko perheen lahja uudelle elämänalulle!

Terve Suu Koko perheen lahja uudelle elämänalulle! Terve Suu Koko perheen lahja uudelle elämänalulle! Megaklinikan suun bakteeri-infektion hallintaohjelma odottavalle perheelle. (HLLTimo Heinonen, HLL Kimmo Kaihovaara, HLL Jan Pettersson, HLL Omar Al.Soufi,

Lisätiedot

ODOTTAVAN PERHEEN SUUN HOITO

ODOTTAVAN PERHEEN SUUN HOITO 1 ODOTTAVAN PERHEEN SUUN HOITO Odotusaikana on hyvä muuttaa koko perheen tavat ja tottumukset sellaisiksi, että ne mahdollistavat lapselle hyvän suun terveyden RAVINTO äidin monipuolinen ravinto on parasta

Lisätiedot

Akne. totta ja tarua nuoruusiän näppylöistä

Akne. totta ja tarua nuoruusiän näppylöistä Akne totta ja tarua nuoruusiän näppylöistä LÄHES KAIKKI NUORET KÄRSIVÄT JOSSAKIN VAIHEESSA FINNEISTÄ KASVOISSA, RINNASSA JA SELÄSSÄ. NE OVAT NUORUUSIÄSSÄ NIIN TAVALLISIA, ETTÄ NIIDEN KATSOTAAN KUULUVAN

Lisätiedot

Valmistaja: ZQuiet 5247 Shelburne Rd., Suite 204 Shelburne, VT 05482 U.S.A.

Valmistaja: ZQuiet 5247 Shelburne Rd., Suite 204 Shelburne, VT 05482 U.S.A. Valmistaja: ZQuiet 5247 Shelburne Rd., Suite 204 Shelburne, VT 05482 U.S.A. Copyright 2012 Sleeping Well, LLC. Kaikki oikeudet pidätetään. Zquiet on Sleeping Well, LLC -yhtiön rekisteröity tavaramerkki.

Lisätiedot

Suun terveys Alueellinen suunhoidon koulutusiltapäivä Suuhygienisti Jenni Rajaharju, Suu-ja leukasairauksien poliklinikka

Suun terveys Alueellinen suunhoidon koulutusiltapäivä Suuhygienisti Jenni Rajaharju, Suu-ja leukasairauksien poliklinikka Suun terveys Alueellinen suunhoidon koulutusiltapäivä 21.3.2018 Suuhygienisti Jenni Rajaharju, Suu-ja leukasairauksien poliklinikka Terve Suu Toimiva purentaelimistö Ehjät hampaat Ehjät ja oireettomat

Lisätiedot

RASKAUDEN VAIKUTUKSET SUUN TERVEYTEEN. Jemina Lesonen ja Pauliina Pääkkönen 2015 Opinnäytetyö

RASKAUDEN VAIKUTUKSET SUUN TERVEYTEEN. Jemina Lesonen ja Pauliina Pääkkönen 2015 Opinnäytetyö RASKAUDEN VAIKUTUKSET SUUN TERVEYTEEN Jemina Lesonen ja Pauliina Pääkkönen 2015 Opinnäytetyö RASKAUSHORMONIEN VAIKUTUKSET SUUHUN Hormonitoiminnan muutokset raskauden aikana Suun ph laskee, suu happamoituu

Lisätiedot

Hammashoitotuki. Mihin tukeen minulla on oikeus?

Hammashoitotuki. Mihin tukeen minulla on oikeus? Hammashoitotuki Mihintukeenminullaonoikeus? Alle 20 vuotiaiden hammashuolto Lapsilla ja nuorilla on oikeus maksuttomaan hammashoitoon joulukuun viimeiseen päivään saakka sinä vuonna, jonka aikana he täyttävät

Lisätiedot

Lapsellanne synt. on varattu aika neuvolan

Lapsellanne synt. on varattu aika neuvolan Janakkala- Hattulan perusterveydenhuollon yhteistoiminta-alue Janakkalan neuvola Lapsi 4 vuotta Arvoisat vanhemmat Lapsellanne synt. on varattu aika neuvolan terveydenhoitajalle / 201 klo. Käynti on osa

Lisätiedot

Ksylitoli viisas valinta. Marjo Tipuri

Ksylitoli viisas valinta. Marjo Tipuri Ksylitoli viisas valinta Marjo Tipuri 14.3.2019 Ksylitoli viisas valinta Yleistä ksylitolista Käyttösuositukset Historiaa lyhyesti Opiskelijoiden ksylitolin käyttö Miksi ksylitolia? Mitä ksylitoli on?

Lisätiedot

Opalescence -valkaisuaineet

Opalescence -valkaisuaineet Opalescence -valkaisuaineet Vaaleampi ja kirkkaampi hymy Opalescence OH! Valkaisuaineet vastaanotoille ja kotikäyttöön CE-merkityt Opalescence -valkaisuaineet on turvallinen ja hellävarainen tapa valkaista

Lisätiedot

Usein kysyttyjä kysymyksiä nielurisaleikkauksista

Usein kysyttyjä kysymyksiä nielurisaleikkauksista Tietoa nielurisaleikkauksesta Tämän tiedotteen tarkoituksena on auttaa potilasta voimaan mahdollisimman hyvin ja palaamaan normaaliin ruokavalioon ja normaaleihin aktiviteetteihin mahdollisimman nopeasti

Lisätiedot

JÄÄTELÖ, KARKKI, LIMU

JÄÄTELÖ, KARKKI, LIMU JÄÄTELÖ, KARKKI, LIMU Keskustele hetki Mikä jäätelö, karkki tms. on sinun mielestäsi hyvää? Voiko jäätelöstä tai karkista tulla riippuvaiseksi? Miksi? Miksi ei? MITÄ RIIPPUVUUKSIA TEILLÄ ON? Riippuvuus

Lisätiedot

Suu ja diabetes. Anna Kemppainen Erikoistuva hammaslääkäri. Suun terveyden tutkimusyksikkö Oulun yliopisto. Tellervo Tervonen Professori

Suu ja diabetes. Anna Kemppainen Erikoistuva hammaslääkäri. Suun terveyden tutkimusyksikkö Oulun yliopisto. Tellervo Tervonen Professori Suu ja diabetes Anna Kemppainen Erikoistuva hammaslääkäri Tellervo Tervonen Professori Suun terveyden tutkimusyksikkö Oulun yliopisto Terveet hampaat ja niiden kiinnityskudokset Kiille Hammasluu Juurisementti

Lisätiedot

Terveen suun puolesta

Terveen suun puolesta 2015 2016 Terveen suun puolesta Parhaat tuotteet suun hyvinvointiin! HAMMASHARJAT JA -VÄLINEET KUIVA SUU PAHANHAJUINEN HENGITYS JA VALKAISEVAT TUOTTEET MUU SUUHYGIENIA Suomalainen hammashoito verkossa

Lisätiedot

Cloetta Fazer Makeiset Oy taustatiedote 11.11.2008

Cloetta Fazer Makeiset Oy taustatiedote 11.11.2008 Cloetta Fazer Makeiset Oy taustatiedote 11.11.2008 Ksylitoli tänään: edut ja käyttösuositukset Asiantuntijahammaslääkäri Helinä Keskinen Ksylitolin terveysvaikutukset - Mitä eroa on ksylitolipurukumilla

Lisätiedot

PERHE JA PÄIHDEKASVATUS. meille myös!!!

PERHE JA PÄIHDEKASVATUS. meille myös!!! PERHE JA PÄIHDEKASVATUS meille myös!!! Pohdinnan pohjaksi päihteistä Lapsen kanssa on hyvä keskustella päihteiden vaikutuksista niissä tilanteissa, joissa asia tulee luontevasti puheeksi. Tällainen tilanne

Lisätiedot

LIITE Kysely: Taaperot tahtovat syödä itse!

LIITE Kysely: Taaperot tahtovat syödä itse! LIITE Kysely: Taaperot tahtovat syödä itse! Keskeiset tutkimustulokset taulukoina. Taulukot vain toimitukselliseen käyttöön. SYÖKÖ LAPSI SAMAA RUOKAA KUIN MUU PERHE (%), n= Syö täysin samaa ruokaa Syö

Lisätiedot

TUPAKASTA VIEROITUS. Päivi Grönroos tupakastavieroitushoitaja Tyks, keuhkopoliklinikka 16.10.2015 paivi.gronroos@tyks.fi

TUPAKASTA VIEROITUS. Päivi Grönroos tupakastavieroitushoitaja Tyks, keuhkopoliklinikka 16.10.2015 paivi.gronroos@tyks.fi TUPAKASTA VIEROITUS Päivi Grönroos tupakastavieroitushoitaja Tyks, keuhkopoliklinikka 16.10.2015 paivi.gronroos@tyks.fi Vieroittaja viekö tupakointiin puuttuminen liikaa aikaa? - kuuluuko minun puuttua

Lisätiedot

Hyytymishäiriöiden osaamiskeskus Hematologia Sisätaudit PL 372, 00029 HUS

Hyytymishäiriöiden osaamiskeskus Hematologia Sisätaudit PL 372, 00029 HUS Hyytymishäiriöiden osaamiskeskus Hematologia Sisätaudit PL 372, 00029 HUS VUOTO-OIREKYSELY Päivämäärä: Potilaan nimi: Henkilötunnus: Osoite: Puhelin koti: Puhelin työ: Matkapuhelin: Sähköposti: Vuototaudin

Lisätiedot

Suunhoidon. a b. Ohjeita kotihoidon asiakkaan suunhoitoon

Suunhoidon. a b. Ohjeita kotihoidon asiakkaan suunhoitoon Suunhoidon a b c Ohjeita kotihoidon asiakkaan suunhoitoon 2015 Suunhoidon abc Ohjeita kotihoidon asiakkaan suunhoitoon Tekijät Metropolia Ammattikorkeakoulu Suuhygienistiopiskelijat: Sanna Dyer, Silja

Lisätiedot

Tupakkatuotteet seurakunnan nuorisotoiminnassa Tietopaketti isosille

Tupakkatuotteet seurakunnan nuorisotoiminnassa Tietopaketti isosille Tupakkatuotteet seurakunnan nuorisotoiminnassa Tietopaketti isosille Faktoja tupakan vaarallisuudesta Tupakan savu sisältää noin 4000 kemikaalia, joista 50 aiheuttaa syöpää. 50% tupakoitsijoista kuolee

Lisätiedot

nautinto. Tyyppi B: Tunnet olevasi riippuvainen tupakasta, olet Tyyppi D: Olet lopettanut tupakoinnin lähiaikoina.

nautinto. Tyyppi B: Tunnet olevasi riippuvainen tupakasta, olet Tyyppi D: Olet lopettanut tupakoinnin lähiaikoina. Tupakka-koukussako? Testaa, minkälainen tupakoitsija olet Tyyppi A: Et harkitse lopettamista, se on sinulle suuri nautinto. Tyyppi B: Tunnet olevasi riippuvainen tupakasta, olet kenties yrittänyt t kerran

Lisätiedot

Keski-Pohjanmaan keskussairaala Synnytysosasto 3 Mariankatu 16-20, Kokkola puh. 06 826 4355. Synnyttänyt

Keski-Pohjanmaan keskussairaala Synnytysosasto 3 Mariankatu 16-20, Kokkola puh. 06 826 4355. Synnyttänyt Keski-Pohjanmaan keskussairaala Synnytysosasto 3 Mariankatu 16-20, Kokkola puh. 06 826 4355 Synnyttänyt Synnyttänyt Sairaalasta kotiutuessasi ota itse yhteyttä oman neuvolan terveydenhoitajaan/ kätilöön

Lisätiedot

Osteoporoosi (luukato)

Osteoporoosi (luukato) Osteoporoosi (luukato) Lääkärikirja Duodecim Pertti Mustajoki, sisätautien erikoislääkäri Osteoporoosi tarkoittaa, että luun kalkkimäärä on vähentynyt ja luun rakenne muuttunut. Silloin luu voi murtua

Lisätiedot

Tehostettu suunhoito ja hengitysteiden imeminen vuodeosastolla

Tehostettu suunhoito ja hengitysteiden imeminen vuodeosastolla Tehostettu suunhoito ja hengitysteiden imeminen vuodeosastolla Terveyskeskusten ja pitkäaikaishoitolaitosten infektioyhdyshenkilöiden koulutuspäivä 26.10.2015 ls 6 Hygieniahoitaja Raija Järvinen p. 040

Lisätiedot

Tehty yhteistyönä tri Jan Torssanderin kanssa. Läkarhuset Björkhagen, Ruotsi.

Tehty yhteistyönä tri Jan Torssanderin kanssa. Läkarhuset Björkhagen, Ruotsi. idslofi04.12/06.2 Tehty yhteistyönä tri Jan Torssanderin kanssa. Läkarhuset Björkhagen, Ruotsi. Galderma Nordic AB. Box 15028, S-167 15 Bromma. Sweden Tel +46 8 564 355 40, Fax +46 8 564 355 49. www.galdermanordic.com

Lisätiedot

Sisällysluettelo. Julkaisija Suun Terveydenhoidon Ammattiliitto STAL ry

Sisällysluettelo. Julkaisija Suun Terveydenhoidon Ammattiliitto STAL ry Sisällysluettelo LUKIJALLE... 03 HAMPAISTO... 04 HAMPAIDEN OIKOMISHOITO... 05 HAMPAIDEN HARJAUS JA MUU SUUHYGIENIA... 06 RAVINTO JA SUUN TERVEYS... 07 JUOMAT JA SUUN TERVEYS... 08 HAMMASEROOSIO... 09 SYLJEN

Lisätiedot

EKA KERTAA SUUHYGIENISTILLÄ, SAATAN MENNÄ UUDELLEEN

EKA KERTAA SUUHYGIENISTILLÄ, SAATAN MENNÄ UUDELLEEN EKA KERTAA SUUHYGIENISTILLÄ, SAATAN MENNÄ UUDELLEEN Suun terveydenhuolto sateenvarjo hankkeen päätösseminaari 6.10.2009 Janne Alahelisten ja Kristiina Kuusi Onko suunhoitoprojektiin osallistumisella ollut

Lisätiedot

Hymyile onneen. Saat suusi ja hampaasi loistokuntoon toteuttamalla sivujen 98 109 ideat. Teksti Kirsi Haapala Kuvat Jari Kesti ja Matton

Hymyile onneen. Saat suusi ja hampaasi loistokuntoon toteuttamalla sivujen 98 109 ideat. Teksti Kirsi Haapala Kuvat Jari Kesti ja Matton Hymyile onneen Saat suusi ja hampaasi loistokuntoon toteuttamalla sivujen 98 109 ideat. Teksti Kirsi Haapala Kuvat Jari Kesti ja Matton Asiantuntijoina erikoishammaslääkäri Varpuleena Kirstilä, Suomen

Lisätiedot

Alkoholi. lisää syövän vaaraa. Niillä, jotka kuluttavat säännöllisesi neljä alkoholiannosta päivässä, on. Alkoholi voi aiheuttaa ainakin

Alkoholi. lisää syövän vaaraa. Niillä, jotka kuluttavat säännöllisesi neljä alkoholiannosta päivässä, on. Alkoholi voi aiheuttaa ainakin Alkoholi lisää syövän vaaraa Alkoholi on yksi merkittävimmistä elintapoihin liittyvistä syöpäriskeistä. Mitä enemmän alkoholia käyttää, sitä suurempi on riski sairastua syöpään. Myös kohtuullinen alkoholinkäyttö

Lisätiedot

SEURANTAKYSELY ELÄMÄNTAPARYHMÄLÄISILLE

SEURANTAKYSELY ELÄMÄNTAPARYHMÄLÄISILLE Perusterveydenhuollon yksikkö Terveyden edistäminen ja preventio 20130108 Tämän lomakkeen tarkoitus on kartoittaa ryhmään osallistuvien terveystottumuksia ja auttaa ryhmän tapaamisten sisältöjen suunnittelussa.

Lisätiedot

Hammasimplantin avulla voit jälleen nauttia elämästä...

Hammasimplantin avulla voit jälleen nauttia elämästä... Hammasimplantin avulla voit jälleen nauttia elämästä... Lisätietoja BIOMET 3i -hammasimplanttiratkaisuista Saat lisätietoja hammasimplanteista lukemalla koodin älypuhelimellasi. Suuren rahoitusalan yrityksen

Lisätiedot

MINUN HYVÄ OLONI OSA II: OMAN HYVINVOINNIN POHTIMINEN

MINUN HYVÄ OLONI OSA II: OMAN HYVINVOINNIN POHTIMINEN MINUN HYVÄ OLONI OSA II: OMAN HYVINVOINNIN POHTIMINEN Tähän vihkoon on koottu kysymyksiä, jotka auttavat sinua miettimään omaa vointiasi. Vihkon kysymykset auttavat sinua myös miettimään, millaista apua

Lisätiedot

SUUHYGIENIA oikein alusta alkaen

SUUHYGIENIA oikein alusta alkaen SUUHYGIENIA oikein alusta alkaen Suuhygienia ja hyvä hampaiden hoito ovat tärkeitä elämän alkumetreiltä alkaen. Suun hyvinvointi vaikuttaa kokonaisvaltaisesti yleiskuntoomme ja terveyteemme. PL 15, 00131

Lisätiedot

TUPAKAKKARIIPPUVUUDEN HOITO

TUPAKAKKARIIPPUVUUDEN HOITO TUPAKAKKARIIPPUVUUDEN HOITO Päivi Grönroos tupakastavieroitushoitaja Tyks, keuhkopoliklinikka 21.4.2016 paivi.gronroos@tyks.fi Kommentaattorina Lisa Salonen terveydenedistämisen yhdyshenkilö Turun hyvinvointitoimiala

Lisätiedot

Parodontologinen hoito suuhygienistillä Parodontologinen hoito suuhygienistillä, laaja Parodontologinen hoito suuhygienistillä, erittäin laaja

Parodontologinen hoito suuhygienistillä Parodontologinen hoito suuhygienistillä, laaja Parodontologinen hoito suuhygienistillä, erittäin laaja KK-hinnoitteluohjelma sisältää: 1) Rajattoman määrän hammaslääkärin tarkastuksia sopimuskautena 2) Rajattoman määrän suuhygienistikäyntejä sopimuskautena 3) Kaikki tarvittavat röntgentutkimukset 4) Kaiken

Lisätiedot