Voinko käyttää hammasvälien puhdistukseen hammastikkua, hammasväliharjaa tai kumipiikeillä varustettua muovitikkua?

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Voinko käyttää hammasvälien puhdistukseen hammastikkua, hammasväliharjaa tai kumipiikeillä varustettua muovitikkua?"

Transkriptio

1 Mikä on parodontologi? Parodontologi on erikoishammaslääkäri, joka on saanut koulutuksen hampaiden kiinnityskudosten sairauksien ehkäisemiseen ja hoitoon. Parodontologilla on myös tavallista hammaslääkäriä laajempi tieto- ja taitotaso suun kokonaisterveyden tutkimiseen ja hoitoon. Parodontologin hoitamalla henkilöllä on tämän vuoksi paitsi terveet ikenet, limakalvot ja leukaluut, myös terveet ja ehjänä pysyvät hampaat. Parodontologi tekee suun terveyteen tähtäävän hoidon lisäksi myös kirurgisia toimenpiteitä ja on perehtynyt hampaiden ja pehmytkudosten esteettiseen hoitoon. Useat parodontologit asettavat keinojuuria eli hammasimplantteja. Millaista hammastahnaa minun tulisi käyttää? Hammastahnan täytyy sisältää riittävästi fluoria ( ppm) ja sen tulee olla miellyttävää käytössä. Joillekin sopii lähes mikä fluorihammastahna tahansa. Jotkut haluavat tietyn makuisen tai esimerkiksi vaahtoamattoman tahnan. Täytyykö hampaita langoittaa? Kyllä täytyy. Joka ilta ja huolellisesti hampaan pintaa pitkin ienrajan alle asti. Jos tulee verta, langoitus täytyy tehdä erityisen huolellisesti kunnes verenvuoto lakkaa. Voinko käyttää hammasvälien puhdistukseen hammastikkua, hammasväliharjaa tai kumipiikeillä varustettua muovitikkua? Voit kyllä käyttää näitä puhdistusvälineitä, mutta niiden käytöstä on aina hyvä keskustella hammaslääkärin kanssa. Ne ovat hyviä apuvälineitä silloin kun hammasvälit ovat suuria tai vaikeasti puhdistettavia. Hammasväliharja on näistä kolmesta vaihtoehdosta paras, mutta vain silloin jos se on oikean ja riittävän kokoinen ja siinä on koko matkalla yhtä pitkät harjakset. Kärkeä kohti kapenevaa hammasväliharjaa ei siis pidä käyttää. Aikuinen tarvitsee hammasvälien päivittäiseen puhdistukseen yleensä aina hammaslankaa ja lisäksi muutaman sopivan kokoisen hammasväliharjan. Pelkän puisen tai kumisen hammastikun käyttö riittää vain harvoin pitämään suuta ja hampaita terveinä. Onko sähköhammasharja hyvä? Kyllä on. Sähköhammasharjalla saa hampaat puhtaaksi vähemmällä työllä kuin käsiharjalla. Sähköhammasharjan pää on pienempi ja tarkempi kuin tavallisen käsiharjan. Kun itse harjaukseen ei tarvitse keskittyä, voi huomion kiinnittää harjauksen tarkkuuteen ja järjestelmällisyyteen.

2 Olen jo näin vanha, minulla ei enää voi olla kovin hyvät hampaat. Vai voiko? Kyllä voi, ja itse asiassa pitääkin olla. Terve suu ja ehjät, vahvat hampaat eivät ole ikäkysymys. Paljonkin paikatut ja korjatut hampaat voidaan kunnostaa ja pitää kunnossa niin ettei niistä ole huolta ja vaivaa. Jos hampaat ovat nuorempana jääneet vaille hoitoa, voi kunnostus olla melko suuri ja pitkäaikainen prosessi, mutta se kannattaa. Suun ja hampaiden kunnolla ja yleisterveydellä on selvä tieteellisesti osoitettu yhteys. Kun iän myötä yleissairauksien riski lisääntyy ja hampaiden puhdistukseen tarvittava näppäryys vähenee, on tärkeää että hampaat ovat ehjät, terveet ja helposti puhdistettavat. Käyn säännöllisesti hammaslääkärillä ja hoidan hampaitani hyvin, mutta aina löytyy monta reikää tai lohjennutta hammasta. Miksi? Jos säännöllisestä hoidosta huolimatta hampaissa on vuosittain aina korjattavaa, tämä on merkki siitä etteivät hampaat sittenkään ole riittävän hyvässä kunnossa tai/ja ettei hampaiden kotihoito suju riittävän hyvin. Usein käy niin, että samoja heikkokuntoisia hampaita paikataan vuosi vuodelta aina vain lisää. Näin samassa hampaassa voi lopulta olla monta pientä paikkaa. Tällainen palasista rakennettu hammas ei etenkään taka-alueella kestä vaan rikkoutuu aina jostain kohdasta uudelleen ja uudelleen. Tällainen runsaasti paikattu hammas myös kuluu purennassa aivan liian nopeasti, purenta niin sanotusti madaltuu, ja tämän seurauksena purentavoimat tulevat vaarallisen suuriksi sellaistenkin hampaiden kohdalla, joiden paikat ovat pienempiä. Lisäksi reilusti paikattu, kulunut ja lohkeillut hammas on vaikea pitää puhtaana, ja sen pintaan ja paikkojen saumoihin kerääntyneet bakteerit pehmentävät hammasta ja lisäävät sitä kautta lohkeilua ja reikiintymistä. Jatkuva lohkeilua ja reikiintyminen saadaan loppumaan kun hampaisto kunnostetaan, reilusti palkattuihin takahampaisiin valmistetaan kruunuja, huolehditaan riittävästä fluorin saannista ja varmistetaan että kotihoito sujuu tarpeeksi hyvin. Onko tupakoinnista haittaa hampaille? On. Tupakoinnista on paljon haittaa ihmisen koko elimistölle ja se on merkittävin hampaiden kiinnityskudostuhon eli parodontiittin aiheuttaja. Tupakoijan hampaat ovat siis vaarassa irrota. Hampaita kiinnittävän luun tuhoutuminen tapahtuu vähitellen ja yleensä lähes oireettomasti koska tupakka lamaa elimistön, myös ienkudoksen puolustustoiminnot. Tupakoinnin aiheuttamaa parodontiittia on tämän vuoksi myös lähes mahdotonta hoitaa niin kauan kuin tupakointi jatkuu. Kiinnityskudoksen tuhoutumisen lisäksi tupakointi lisää suun limakalvomuutosten ja syövän riskiä. Lisäksi tupakoinnin aiheuttama hampaiden värjäytyminen, joka usein häiritsee eniten, on todella vähäinen haitta tupakoinnin aiheuttamien sydän- ja verisuonitautien, keuhkoahtaumataudin ja lukuisten eri syöpien rinnalla.

3 Onko nuuskalla ja tupakalla eroa suun terveyden kannalta? On kyllä. Nuuska ei lamaa veren puolustussoluja kuten savullinen tupakka. Tämän vuoksi se ei myöskään lisää hampaiden kiinnityskudostuhoa eli parodontiittia, joka edetessään johtaa hampaiden irtoamisen. Nuuska aiheuttaa kuitenkin voimakkaan riippuvuuden kuten kaikki tupakkatuotteet. Lisäksi nuuska aiheuttaa ienvetäytymiä sekä hampaiden ja ikenien värjäytymistä kuten savullinen tupakka. Nuuska voi myös lisätä suu-, ruokatorvi-, vatsa- ja haimasyövän riskiä, mutta keuhkosyöpää se ei aiheuta. Onko hampaiden valkaisu haitallista? Ei silloin kun hampaat ja suu ovat terveet ja valkaisu tehdään hammaslääketieteellisesti hyväksytyillä materiaaleilla ja menetelmillä. Tästä puuttui piste Miksi hammaslääkärissä täytyy käydä vaikka ei olisi reikiä? Hampaat on syytä puhdistuttaa perusteellisesti ainakin kerran vuodessa. Näin ne pysyvät terveinä. Puhdistuksen yhteydessä hammaslääkäri tarkastaa paitsi hampaat, myös koko suun ja leuat. Pitkällä tähtäimellä suunniteltu ja toteutettu hoito ehkäisy on aina halvempaa kuin jo olemassa olevien vikojen ja sairauksien hoito. Suuni tuntuu kuivalta etenkin aamuisin. Miten pärjäisin tämän kanssa? Suun kuivuus on varsin yleinen vaiva. Se voi johtua esimerkiksi suun kautta hengittämisestä, joistain sairauksista, monista lääkkeistä (esimerkiksi allergialääkkeet) ja ikääntymisestä. Usein suun kuivuuden syitä on mahdotonta poistaa, mutta tilannetta voidaan kyllä eri keinoin helpottaa. Tärkeintä on juoda riittävästi ja kosteuttaa suuta säännöllisesti vedellä. Pureskelu ja miedot hapot myös lisäävät syljen eritystä, joten esimeriksi ksylitolipurukumista tai kuivan suun hoitoon tarkoitetuista imeskelytableteista on usein apua. Suuta voi myös kosteuttaa ja hoitaa esimerkiksi apteekista saatavilla suihkeilla ja geeleillä tai vaikkapa oliiviöljyllä. Suun kuivuus herkistää limakalvoja ja ikeniä ulkoisille ärsytyksille ja lisää plakkibakteerien kasvua. Tulehdusten ja reikiintymisen riski siis kasva. Tämän vuoksi on tärkeää huolehtia hampaiden ja hammasvälien puhdistuksesta ja fluorin saannista. Suun herkkyyden vuoksi saattaa olla aiheellista siirtyä käyttämään herkän suun hammastahnaa, joka kylläkin sisältää fluoria, mutta ei vaahtoavia ainesosia.

4 Voinko saada takuun hammaslääkärin tekemälle työlle? Aivan samoin kuin uudelle tai kuntotarkastetulle vaihtoautolle, voidaan kuntoon hoidetulle hampaistolle antaa takuu kunhan käyttö on ollut ohjeen mukaista ja määräaikaishuollot on tehty suunnitelman mukaan. Käytännössä kuitenkin suu ja hampaat on hoidettu kuntoon vasta kun lentulehdus pysyy kotihoidolla poissa ja reikiintyminen on kokonaan lakannut. Joskus tällainen hoitotulos voidaan saavuttaa jo yhden hoitorupeaman seurauksena. Joskus taas suun terveyteen päästään vasta kahden vuoden intensiivisen hoidon seurauksena koska suun sairautta aiheuttavan bakteerikannan muuntuminen terveyttä ylläpitäväksi bakteeristoksi on pitkä ja monimutkainen tapahtuma. Jos siis hammas lohkeaa muuten täysin terveessä suussa (jossa purentarasitus jakautuu tasaisesti ja terveellä tavalla kaikille hampaille), on paikkaustyöllä automaattisesti takuu. Jos taas suussa on ientulehdusta, reikiintymistä ja palkkia, ei mikään hampaita korjaava hoito voi kestää ellei suuta kokonaisuudessaan hoideta terveeksi (myös pitkälle ruostuneen auton korjaaminen on useimmiten turhaa työtä). Pitääkö hampaat harjata aamulla ensimmäiseksi vai vasta aamiaisen jälkeen? Harjauksen ajoituksessa on kaksi merkityksellistä seikkaa. Hampaiden tulee saada olla puhtaat mahdollisimman pitkiä jaksoja vuorokaudesta. Harjaus ei saa tapahtua heti happaman ruuan tai juoman nauttimisen jälkeen. Parasta on siis harjata hampaat aamiaisen jälkeen, näin ne saavat olla puhtaana lounasaikaan saakka. Jos tapanasi on juoda tuoremehua tai syödä happamia hedelmiä tai marjoja aamulla, nauti ne heti aamiaisen aluksi. Tämän jälkeen juotu maito tai vesi tai mahdollinen aamiaisjogurtti ehtii sitten neutraloida hapon ennen hampaiden harjausta. Jos välttämättä haluat jättää happaman juoman tai hedelmän aamiaisella viimeiseksi, sinun on parasta harjata hampaat ennen aamiaista. Aamiaisen jälkeen kannattaa sitten huuhtoa vesi kunnolla vedellä ja ottaa vaikkapa vielä ksylitolipastilli tai purkka hapon vaikutusta korjaamaan. Onko hampaiden ulkonäöllä merkitystä? Hampaat ovat osa ihmisen persoonaa ja identiteettiä. Hiukan erikoiset tai tavanomaisesta poikkeavassa asennossa olevat hampaat voivat olla erittäin viehättävän näköiset. Joskus henkilö kuitenkin kokee, että hampaat ovat häiritsevän näköiset ja haluaisi ulkonäöllisesti mahdollisimman tasaiset, vaaleat ja tavanomaisen muotoiset hampaat. Nykyaikana tällaisia ulkonäköstandardeja on yhä enemmän, yhä useamman hampaat oiotaan tai valkaistaan. Hampaiden restauroiminen tapahtuu yhä enemmän hampaiden värisiä muoviaineita tai keramiaa käyttäen. Ihminen on sosiaalinen olento ja siksi on luonnollista että hän haluaa olla muiden kaltainen. Tämän vuoksi hampaiden ulkonäöllä on merkitystä, aivan samoin kuin esimerkiksi hiusten tai vaatteiden ulkonäöllä.

5 Voinko käyttää Aloe Vera hammastahnaa tai muuta luontaistuotekaupan tahnaa? Useista luontaistuotekauppojen hammastahnoista puuttuu fluori. Tämän vuoksi ne ovat monista hyvistä ominaisuuksistaan huolimatta suun terveyden kannalta vaarallisia. Voit kuitenkin käyttää fluoritonta hammastahnaa jos sen lisäksi käytät päivittäin fluorihuuhdetta eikä sinulla ole taipumusta hampaiden reikiintymiseen. Muista aina uutta erikoishammastahnaa ostaessasi varmistaa, että se sisältää fluoria. Voiko minulle tehdä kuitusillan puuttuvan hampaan korvaamiseksi? Kuitusillan sopivuus riippuu täysin suun olosuhteista. Jos kotihoito on hyvä ja purentaolosuhteet edulliset, voidaan puuttuva hammas joissain tapauksissa korvata kuitusillalla. Kuitusiltaa, kuten muitakin muovisia rakenteita suussa on kuitenkin pidettävä väliaikaisina rakenteina koska ne kuluvat eivätkä tue kunnolla kiinnitykseen käytettäviä hampaita. Meidän suvussa on kaikilla ollut huonot hampaat. Onko tämä siis perinnöllistä? Huonot hampaat eivät periydy, mutta elämänarvot ja tavat siirtyvät polvesta toiseen. Lapsi oppii vanhemmiltaan ruokavalion, syömisen tahdin, hampaiden ja hammashoidon arvostuksen ja hampaiden puhdistustavat. Parasta mitä voit tehdä omien ja lastesi hampaiden vuoksi on huolehtia säännöllisestä ja terveellisestä ruokailusta, puhdistaa hampaat ja hammasvälit päivittäin sekä käydä säännöllisesti hammaslääkärillä vähintään kerran vuodessa. Tiedän että hengitykseni haisee. Mitä voin tehdä? Pahanhajuinen hengitys johtuu siitä, että suussa kasvaa niin sanottua anaerobisia eli hapettomissa olosuhteissa lisääntyviä bakteereja, joiden aineenvaihdunta tuottaa pahalta haisevia rikkiyhdisteitä. Pahanhajuinen hengitys hoidetaan poistamalla nämä anaerobiset bakteerit säännöllisesti. Näin niiden kasvu vähitellen lakkaa, ja bakteeritasapaino muokkautuu terveen suun bakteeristoksi, joka ei haise pahalta. Käytännössä tämä merkitsee sitä, että hampaat on harjattava perusteellisesti aamuin ja illoin ja hammasvälit in puhdistettava päivittäin. Kerran tai kaksi vuodessa on myös syytä käydä puhdistuttamassa hampaat hammaslääkärin tai suuhygienistin vastaanotolla. Jos pahanhajuinen hengitys ei näillä neuvoin häviä, kannattaa käydä keskustelemassa ongelmasta lääkärin kanssa. Joskus tämän ongelman syy voi nimittäin olla nielussa tai vatsassa.

6 Kun harjaa hampaita, pitääkö harjaa liikuttaa pysty- vai vaakasuunnassa? Nykyisin kaikki hammasharjat ovat suhteellisen pehmeitä ja hellävaraisia, joten harjaustekniikalla ei ole kovin suurta väliä. Tärkeintä on että etenkin ienrajat tulevat puhtaiksi. Aikuisen hampaiden ympäriltä on usein ien vetäytynyt jonkin verran, ja hampaiden juuripintoja on tullut esiin. Näiden puhdistus pystysuuntaisella liikkeellä on suhteellisen vaikeaa. Jos käytät käsiharjaa suositus onkin vaakasuuntainen pieni nykytysliike, jossa reunimmaiset harjakset kulkevat aivan ienrajassa ja suuntautuvat kohti ientä. Sähköhammasharjan käyttäjän ei tarvitse pohtia harjauksen tekniikkaa. Riittää että asettaa harjan tarkasti ienrajoihin ja on harjauksessa järjestelmällinen. Harjauksen tulee myös kestää vähintään kaksi minuuttia Mitä tarkoittaa juurihoito? Juurihoidossa hampaan sisällä olevat juurikanavat puhdistetaan, desinfioidaan ja täytetään. Terveen hampaan sisällä ja niin sanotuissa juurikanavissa on hermokudosta. Syvälle ulottuva reikä tai esimerkiksi kova isku hampaaseen voi kuitenkin aiheuttaa hermokudoksen vaurioitumisen ja tulehtumisen. Hermokudoksen tulehdus tai vaurio etenee yleensä aina kuolioitumiseen, joten sitä ei voi parantaa lääkkeellä vaan hermokudos on poistettava ja juurikanavat täytettävä uusien bakteereiden kasvun estämiseksi. Onnistuneesti juurihoidettu hammas tuntuu normaalilta ja toimii yhtä hyvin kuin eläväkin hammas. Se on kuitenkin usein heikompi kuin elävä hammas, joten se tarvitsee hyvän ja vahvan paikan tai kruunutuksen pysyäkseen kunnossa. Minulla on ienvetäytymiä. Mitä pitäisi tehdä? Ienvetäytymien syntymiselle on monenlaisia syitä. Usein vetäytymä syntyy sellaiseen kohtaan, missä jo alun perin ien on ohut ja/tai sen alla on hyvin vähän luuta. Se millä korkeudella ienraja on, riippuu muutenkin hampaiden muodosta ja asennosta, ikenen paksuudesta ja alla olevan luun määrästä. Lisäksi purentavoimista aiheutuva vääntö, liian voimakas harjaus tai jo pelkästään aika ja ikä voivat vähitellen aiheuttaa ikenen vetäytymistä. Ienvetäytymän syntyä voi itse ehkäistä harjaamalla hampaat päivittäin huolellisesti ienrajoja myöten, mutta ei ientä vaurioittaen. Jos ien on tulehtunut tai haavainen, voi kova harjaaminen aiheuttaa vetäytymistä. Toisaalta, jos ien on terve, ei normaali huolellinen harjaus aiheuta ienvetäymää. Jos ienvetäymä on syvä tai ulkonäöllisesti häiritsevä, voi parodontologian erikoishammaslääkäri korjata sen pienellä kirurgisella toimenpiteellä.

7 Millaista suuvettä minun tulisi käyttää? Suuveden käyttö ei useimmiten ole tarpeellista ilman hammaslääkärin erityistä kehotusta. Joskus tarvitaan fluoria sisältävää suuvettä reikiintymisen pysäyttämiseksi. Joskus taas hammaslääkäri voi määrätä klooriheksidiiniä sisältävää suuvettä tulehduksen hoitoon. Kotihoidossa on kuitenkin tärkeintä hampaiden mekaaninen puhdistus ienrajoja myöten sekä hammasvälien puhdistus hammaslangalla. Suuvettä voi käyttää oman mieltymyksen mukaan. Mikä paikka-aine on paras? Nykyisin paikkauksessa käytetään lähinnä yhdistelmämuoveja tai niin sanottuja lasijonomeeripohjaisia hampaan värisiä täyteaineita. Nämä ovat hyviä paikka-aineita etuhampaisiin ja pieniä paikkoja varten. Jos tarvitaan isoja, useille pinnoille ulottuvia paikkoja takahampaisiin, ovat nykyiset keraamiset materiaalit paras ratkaisu, jos sellaisiin vain on rahalliset ja ajalliset edellytykset. Materiaalivaihtoehtoista on aina hyvä keskustella hammaslääkärin kanssa. Voiko suusyövän tunnistaa? Kyllä, hammaslääkäri voi tunnistaa suusyövän tai sitä enteilevän muutoksen suussasi. Jos huomaat suussa muutoksia, jotka eivät parane itsestään parissa viikossa, käy näyttämässä niitä hammaslääkärillesi. Hammaslääkäri tarkastaa koko suusi limakalvot. Miksi ehjät viisaudenhampaat pitäisi poistaa? Viisaudenhampaat mahtuvat vain erittäin harvoin kunnolla purentaan. Ne ovat myös leuoissa niin kaukana takana, että niiden kunnollinen puhdistus on usein mahdotonta. Joskus viisaudenhampaat myös hankaavat poskien limakalvoa niin, että syntyy jatkuva ärsytystila. Suussa tulisi olla vain niin monta hammasta kuin omin neuvoin on mahdollista puhdistaa. Viisaudenhampaat on parasta poistaa nuorena, mahdollisesti jo ennen kuin ne kunnolla puhkeavat suuhun. Silloin ne on helpointa poistaa ja paraneminen sujuu parhaiten. Jos huonon viisaudenhampaan poistaminen jätetään myöhäiseen aikuisikään tai vanhuuteen, saatetaan joutua tilanteeseen, missä myös viisaudenhampaan vieressä oleva, toiseksi viimeinen hammas joudutaan poistamaan terveyden palauttamiseksi.

8 Pahentavatko rikkinäiset hampaat muita sairauksia? Kyllä. Suun tulehdukset ja bakteerit altistavat koko kehoa muille sairauksille. Esimerkiksi sydän- ja verisuonitautien, diabeteksen, hengitystietulehdusten ja suolistotulehdusten tiedetään olevan yhteydessä suun sairauksiin. Suun terveydellä on tärkeä merkitys ihmisen koko terveydelle. Ennen suuria tai luuhun kajoavia leikkauksia suu on hoidettava kuntoon, muuten leikkaushoidon tulos vaarantuu. Monen kroonisen sairauden hoito onnistuu kunnolla vasta sitten kun suun tulehdukset on hoidettu. Tässä oli pilkku, pitää olla piste Voiko aikuisen hampaita enää oikoa? Kyllä voi. Oikomista voidaan tarvita paitsi ulkonäkösyistä, myös purennan korjaamiseksi tai että hampaat tulevat paremmin puhdistettaviksi. Harjatessa on aina tullut verta. Mitä pahaa siinä on? Se on merkki ientulehduksesta, joka voi edetä hampaiden kiinnityskudoksiin. Tulehtuneista ikenistä voi levitä bakteereita muualle elimistöön. Tulehdus voi edetä kivuttomana, kunnes hampaat alkavat heilua ja irrota. Jos ikeneistä vuotaa verta, on syytä hakeutua hammaslääkärin vastaanotolle puhdistuttamaan hampaat ja kysymään neuvoja hampaiden puhdistukseen. Näin verenvuodon saa loppumaan ja ientulehduksen eteneminen kiinnityskudoksia tuhoavaksi parodontiitiksi estyy. Voiko ksylitolipurukumilla korvata harjaamisen? Ei voi. Omahoidon perusta on harjaus kaksi kertaa päivässä fluorihammastahnalla ja hammasvälien puhdistus iltaisin. Näin poistetaan hampaisiin kiinni kasvava bakteeripeite, joka aiheuttaa reikiä ja ientulehdusta. Ksylitoli-purukumi on hyvä tapa ruokailun jälkeen happohyökkäystä katkaisemaan. Haluaisin laminaatit. Onko niistä haittaa? Laminaateista ei ole haittaa jos ne tehdään huolellisesti, terveeseen suuhun ja hyvään purentaan. Jotta laminaateista tulee hyvät, täytyy hammaslääkärillä ja hammaslaboratoriolla olla paljon kokemusta ja ammattitaitoa keraamisten rakenteiden valmistamisesta. On tärkeää, ettei hampaan pinnan kiillettä hiota liikaa ja että laminaatin reuna tulee kiilteen alueelle. Lisäksi laminaattien muodon ja värin tulee olla kaunis ja kasvonpiirteisiin sopiva.

9 Mikä on hammaskruunu? Kruunu (eli terä) tarkoittaa tarkalleen ottaen hampaan suussa näkyvää, kiilteen peittämää osaa. Jos hampaassa on sitä heikentävä reikä tai huonoja paikkoja, voidaan koko hampaan kruunu korvat paikka-aineella. Tällöin puhutaan paikka-ainekruunusta (esimerkiksi yhdistelmämuovikruunu tai amalgaamikruunu). Yleisemmin kruunu-sanaa käytetään kuitenkin sellaisesta rakenteesta, jolla koko hampaan terä on korvattu laboratoriossa keramiasta tai muusta lujasta materiaalista valmistetulla rakenteella. Tällöin kruunu on tavallisimmin niin sanottu vaippakruunu, eli peittää hampaan pinnan kokonaan ja muodostaa näin hampaan päälle lujan, yhtenäisen suojan. Joskus valmistetaan yhä niin sanottuja nastakruunuja, joissa keinomateriaalista on rakennettu sekä hampaan terä että nasta, joilla rakenteeseen saadaan tuli hampaan sisältä. Minulla on leukanivelvaivoja ja narskuttelen hampaitani. Onko yökiskosta oikeasti apua? Kyllä siitä saattaa olla apua. Hammaslääkäri kuitenkin tutkii ja selvittää kaikki purennan epätasapainoon vaikuttavat tekijät ja pyrkii hoitamaan purentaongelmaa monin eri menetelmin. On hyvä lisäksi keskustella muiden, niska-hartiaseudun vaivoihin liittyvien syiden selvittelystä hammaslääkärin kanssa. Pelkään hammaslääkäriä. Miten hampaani saadaan kuntoon? Pelkääminen on erittäin tavallista ja kaikki hammaslääkärit ovat tottuneet hoitamaan pelkääviä potilaita. Pelon kanssa voi hoitotilanteessa tulla hyvin toimeen ja hammaslääkärillä on monenlaisia apukeinoja hoitotilanteen helpottamiseksi. Tärkeintä on saada itsensä liikkeelle, varata aika ja saapua hoitoon. Ensimmäisellä käynnillä on syytä heti kertoa että pelkää ja keskustella hammaslääkärin kanssa siitä, millaisia asioita toivoo hoitotilanteessa ja mitkä asiat taas tuntuvat mahdottomilta kestää. Yhdessä hammaslääkärin kanssa voitte sopia siitä kuinka hoito toteutetaan sinulle mahdollisella tavalla. Miksi kevytjuomat ja urheilujuomat ovat haitallisia hampaille? Ne ovat usein erittäin happamia ja pehmittävät hammaskiillettä. Happamuuden pehmentämä hampaan pinta voi kulua nopeasti. Ensi oire on usein vihlominen. Happamia juomia ei pidä nauttia useita kertoja päivässä ja niiden jälkeen on hyvä huuhtoa suu vedellä.

10 Kumpi on parempi, irtoproteesi vai implantti eli keinojuuri? Yhden puuttuvan hampaan korvaamiseen keinojuuri on lähes poikkeuksetta paras vaihtoehto. Riippuu puuttuvien hampaiden lukumäärästä ja suun olosuhteista, suositellaanko ensisijaisesti keinojuuria vai irtoproteeseja. Myös erilaiset yhdistelmäproteesit ovat mahdollisia. Pyydä suunnitteluvaiheessa hammaslääkäriä esittämään erilaisia vaihtoehtoja kustannusarvioineen ja selvittämään niiden sopivuutta juuri sinulle.

Hampaasi ovat tärkeät. Tarvitset niitä joka päivä.

Hampaasi ovat tärkeät. Tarvitset niitä joka päivä. Hampaasi ovat tärkeät. Tarvitset niitä joka päivä. Hampaasi ovat tärkeät Tarvitset hampaitasi joka päivä kun syöt, naurat ja puhut. Ehjät hampaat ja terve suu ovat tärkeitä hyvän elämän edellytyksiä. Mene

Lisätiedot

Päiväkoti-ikäisten lasten suun ja hampaiden hoitoopas

Päiväkoti-ikäisten lasten suun ja hampaiden hoitoopas Päiväkoti-ikäisten lasten suun ja hampaiden hoitoopas Lukijalle Suun terveyteen liittyvät terveystavat vakiintuvat jo varhaislapsuudessa. Suun terveydellä on merkitys ihmisen kokonaisterveydelle. Monet

Lisätiedot

Hampaat ja hammashoito. Oma nimi Työn päivämäärä

Hampaat ja hammashoito. Oma nimi Työn päivämäärä Hampaat ja hammashoito Oma nimi Työn päivämäärä Sisällys Sisällys... 1 1 Helli hampaitasi hetki päivässä... 2 Nuoret aikuiset välinpitämättömiä... 2 Hammaslanka ikenien ilo... 3 Suu vaahdossa valkoiset

Lisätiedot

Raskauden aikainen suun terveys. Martta Karttunen, Johanna Widerholm 2016

Raskauden aikainen suun terveys. Martta Karttunen, Johanna Widerholm 2016 Raskauden aikainen suun terveys Raskaus ja suun terveys Odottavan äidin suun terveys Raskaus, perhe ja suut Sikiön suun terveys Tupakointi Ravinto Hampaiden puhdistus Suun hoitotoimenpiteet raskausaikana

Lisätiedot

SUUPALAT OMAHOITOSI TUEKSI

SUUPALAT OMAHOITOSI TUEKSI SUUPALAT OMAHOITOSI TUEKSI SISÄLLYS SUUN OMAHOITO... 3 Hampaiden harjaus... 3 Harjaustekniikka... 5 Hammasvälien puhdistaminen... 9 Hammasproteesien puhdistaminen... 12 RAVINNON VAIKUTUS SUUN TERVEYTEEN...

Lisätiedot

TerveysInfo. Hampaanpoiston jälkeen Lehtisessä kerrotaan toimenpiteistä hampaanpoiston jälkeen. Aftat Lehtinen kertoo aftojen oireista ja hoidosta.

TerveysInfo. Hampaanpoiston jälkeen Lehtisessä kerrotaan toimenpiteistä hampaanpoiston jälkeen. Aftat Lehtinen kertoo aftojen oireista ja hoidosta. TerveysInfo Aftat Lehtinen kertoo aftojen oireista ja hoidosta. Hampaanpoiston jälkeen Lehtisessä kerrotaan toimenpiteistä hampaanpoiston jälkeen. Hakusanat: hampaidenhoito, Diabeetikon suunhoito Lehtisessä

Lisätiedot

Ravinto ja hammasterveys

Ravinto ja hammasterveys Ravinto ja hammasterveys Hyvän hammasterveyden perusteet Hammasterveyden perusteita ovat: Terveelliset ruokatottumukset Hyvä suuhygienia Fluorihammastahnan käyttö Esiintyvät ongelmat: Karies Hammaseroosio

Lisätiedot

Helpompi hymyillä! Tietoa ja tehtäviä suun ja hampaiden terveydestä ja hoidosta 5.- ja 6.-luokkalaisille

Helpompi hymyillä! Tietoa ja tehtäviä suun ja hampaiden terveydestä ja hoidosta 5.- ja 6.-luokkalaisille Helpompi hymyillä! Tietoa ja tehtäviä suun ja hampaiden terveydestä ja hoidosta 5.- ja 6.-luokkalaisille 1 Hei koululainen! Tässä tehtävävihkossa käsitellään suun ja hampaiden terveyttä sekä siihen vaikuttavia

Lisätiedot

Helpompi hymyillä! Tietoa ja tehtäviä suun ja hampaiden terveydestä ja hoidosta 5.- ja 6.-luokkalaisille OPETTAJAN OPAS

Helpompi hymyillä! Tietoa ja tehtäviä suun ja hampaiden terveydestä ja hoidosta 5.- ja 6.-luokkalaisille OPETTAJAN OPAS Helpompi hymyillä! Tietoa ja tehtäviä suun ja hampaiden terveydestä ja hoidosta 5.- ja 6.-luokkalaisille OPETTAJAN OPAS 1 Hei opettaja! Tässä tehtävävihkossa käsitellään suun ja hampaiden terveyttä sekä

Lisätiedot

Harjaustekniikka ja suositus alle 3-vuotiaalle, 1. vaihduntavaiheessa, 2. vaihduntavaiheessa ja hammasvälien puhdistus.

Harjaustekniikka ja suositus alle 3-vuotiaalle, 1. vaihduntavaiheessa, 2. vaihduntavaiheessa ja hammasvälien puhdistus. Harjaustekniikka ja suositus alle 3-vuotiaalle, 1. vaihduntavaiheessa, 2. vaihduntavaiheessa ja hammasvälien puhdistus. Vanhempien tulee valvoa lastensa hampaiden hoitoa aina yläkouluikään asti. Suomalaisten

Lisätiedot

TerveysInfo. Aftat Lehtinen kertoo aftojen oireista ja hoidosta.

TerveysInfo. Aftat Lehtinen kertoo aftojen oireista ja hoidosta. TerveysInfo suu Aftat Lehtinen kertoo aftojen oireista ja hoidosta. Hakusanat: hoito, suu, sairaudet, oireet Diabeetikon suunhoito Lehtisessä kerrotaan diabeetikon suunhoidosta. Hakusanat: hampaidenhoito,

Lisätiedot

Oral-B Pohjoismainen tutkimus hampaiden hoidosta. Toukokuu 2010

Oral-B Pohjoismainen tutkimus hampaiden hoidosta. Toukokuu 2010 Oral-B Pohjoismainen tutkimus hampaiden hoidosta Toukokuu 2010 Hampaidenhoitotutkimus Tutkimuksen toteutti toukokuussa 2010 YouGov. Siihen otti osaa noin 3000 18-65 -vuotiasta miestä ja naista Suomesta,

Lisätiedot

TOOTHGUIDE suun luonnollinen maitohappobakteerisuoja ientulehduksia, hiivoja ja plakin muodostusta vastaan

TOOTHGUIDE suun luonnollinen maitohappobakteerisuoja ientulehduksia, hiivoja ja plakin muodostusta vastaan TOOTHGUIDE suun luonnollinen maitohappobakteerisuoja ientulehduksia, hiivoja ja plakin muodostusta vastaan Kehitys ja markkinointi GutGuide Oy www.toothguide.fi I www.gutguide.fi Veli-Matti Mäkinen I veli-matti.makinen@gutguide.fi

Lisätiedot

Usein kysyttyjä kysymyksiä nielurisaleikkauksista

Usein kysyttyjä kysymyksiä nielurisaleikkauksista Tietoa nielurisaleikkauksesta Tämän tiedotteen tarkoituksena on auttaa potilasta voimaan mahdollisimman hyvin ja palaamaan normaaliin ruokavalioon ja normaaleihin aktiviteetteihin mahdollisimman nopeasti

Lisätiedot

TUPAKAKKARIIPPUVUUDEN HOITO

TUPAKAKKARIIPPUVUUDEN HOITO TUPAKAKKARIIPPUVUUDEN HOITO Päivi Grönroos tupakastavieroitushoitaja Tyks, keuhkopoliklinikka 21.4.2016 paivi.gronroos@tyks.fi Kommentaattorina Lisa Salonen terveydenedistämisen yhdyshenkilö Turun hyvinvointitoimiala

Lisätiedot

Keski-Pohjanmaan keskussairaala Synnytysosasto 3 Mariankatu 16-20, Kokkola puh. 06 826 4355. Synnyttänyt

Keski-Pohjanmaan keskussairaala Synnytysosasto 3 Mariankatu 16-20, Kokkola puh. 06 826 4355. Synnyttänyt Keski-Pohjanmaan keskussairaala Synnytysosasto 3 Mariankatu 16-20, Kokkola puh. 06 826 4355 Synnyttänyt Synnyttänyt Sairaalasta kotiutuessasi ota itse yhteyttä oman neuvolan terveydenhoitajaan/ kätilöön

Lisätiedot

Aivan kuin luonnolliset hampaat

Aivan kuin luonnolliset hampaat Aivan kuin luonnolliset hampaat DENSPLY Implantsilla on pitkät perinteet tutkimus- ja tuotekehitystyössä. Laaja tieteellinen ja kliininen tutkimusohjelmamme todistaa, että ASTRA TECH Implant System -järjestelmän

Lisätiedot

Puhtaus mies. Puhtaus edistää terveyttä. Se edistää myös hyvää oloa, koska on kiva olla puhdas. Puhtaana myös tuoksut hyvälle.

Puhtaus mies. Puhtaus edistää terveyttä. Se edistää myös hyvää oloa, koska on kiva olla puhdas. Puhtaana myös tuoksut hyvälle. Puhtaus mies Puhtaus edistää terveyttä. Se edistää myös hyvää oloa, koska on kiva olla puhdas. Puhtaana myös tuoksut hyvälle. Puhtaus ei ole vain oma asiasi. Puhtaus on tärkeää, kun olet tekemisissä muiden

Lisätiedot

MINÄ MUUTAN. Muuttovalmennusopas vammaiselle muuttajalle

MINÄ MUUTAN. Muuttovalmennusopas vammaiselle muuttajalle MINÄ MUUTAN Muuttovalmennusopas vammaiselle muuttajalle Kirsi Timonen, projektityöntekijä Vammaispalvelujen valtakunnallinen kehittämishanke 2010-2012 MINÄ MUUTAN Olet suuren muutoksen edessä. Uuteen kotiin

Lisätiedot

Opas seurannan tueksi Tyypin 2 diabeetikolle

Opas seurannan tueksi Tyypin 2 diabeetikolle Opas seurannan tueksi Tyypin 2 diabeetikolle 2 3 Lukijalle Tämän oppaan tarkoituksena on helpottaa sinua sairautesi seurannassa ja antaa lisäksi tietoa sinua hoitavalle hoitohenkilökunnalle hoitotasapainostasi.

Lisätiedot

Hammasterveyden täydentävät kysymykset (kliinisen tutkimuksen päivänä)

Hammasterveyden täydentävät kysymykset (kliinisen tutkimuksen päivänä) POHJOIS- SUOMEN KOHORTTI 1966:N HYVINVOINTI- JA TERVEYSTUTKIMUSOHJELMA Hammasterveyden täydentävät kysymykset (kliinisen tutkimuksen päivänä) KYSELYLOMAKKEEN VASTAUSOHJEET Vastaa rengastamalla sen vaihtoehdon

Lisätiedot

EFFENTORA - LÄÄKE SYÖVÄN LÄPILYÖNTIKIVUN HOITOON POTILAAN JA OMAISEN OPAS

EFFENTORA - LÄÄKE SYÖVÄN LÄPILYÖNTIKIVUN HOITOON POTILAAN JA OMAISEN OPAS EFFENTORA - LÄÄKE SYÖVÄN LÄPILYÖNTIKIVUN HOITOON POTILAAN JA OMAISEN OPAS bukkaalinen fentanyylitabletti Sinulle on määrätty Effentora -lääkettä syövän läpilyöntikipukohtausten hoitoon. Tämän esitteen

Lisätiedot

Suunhoidon. a b. Ohjeita kotihoidon asiakkaan suunhoitoon

Suunhoidon. a b. Ohjeita kotihoidon asiakkaan suunhoitoon Suunhoidon a b c Ohjeita kotihoidon asiakkaan suunhoitoon 2015 Suunhoidon abc Ohjeita kotihoidon asiakkaan suunhoitoon Tekijät Metropolia Ammattikorkeakoulu Suuhygienistiopiskelijat: Sanna Dyer, Silja

Lisätiedot

Takaje vakuumilaitteen käyttö- ja huolto-ohje

Takaje vakuumilaitteen käyttö- ja huolto-ohje Takaje vakuumilaitteen käyttö- ja huolto-ohje Vakuumilaiteen saa asentaa ja sitä käyttää kerrallaan vain yksi henkilö. Sitä ei ole suunniteltu monelle yhtäaikaiselle käyttäjälle. Laitteen osat 1. Virtajohto

Lisätiedot

Tässä osassa on tietoa kivunlievityksestä lääkkein nielurisaleikkauksen jälkeen. Voit laskea oikean kipulääkeannoksen lapsellesi.

Tässä osassa on tietoa kivunlievityksestä lääkkein nielurisaleikkauksen jälkeen. Voit laskea oikean kipulääkeannoksen lapsellesi. Kivunlievitys Tässä osassa on tietoa kivunlievityksestä lääkkein nielurisaleikkauksen jälkeen. Voit laskea oikean kipulääkeannoksen lapsellesi. Huomaa, että tämä kivunlievitysohje pätee vain, jos lapsella

Lisätiedot

Vinkkejä vanhemmille. Nuoret ja päihteet

Vinkkejä vanhemmille. Nuoret ja päihteet Vinkkejä vanhemmille Nuoret ja päihteet Vinkkejä vanhemmille Päihteiden aiheuttamat terveysongelmat ovat vuosi vuodelta lisääntyneet. Mitä nuorempana päihteiden käyttö aloitetaan, sitä todennäköisemmin

Lisätiedot

TERVETULOA TOIMENPITEESEEN. Kirjallinen opas kita- ja nielurisaleikkaukseen tulevien lasten vanhemmille

TERVETULOA TOIMENPITEESEEN. Kirjallinen opas kita- ja nielurisaleikkaukseen tulevien lasten vanhemmille TERVETULOA TOIMENPITEESEEN Kirjallinen opas kita- ja nielurisaleikkaukseen tulevien lasten vanhemmille Hyvä vanhempi Tämä opas on tarkoitettu Sinulle, kun lapsesi on tulossa kita- tai nielurisaleikkaukseen.

Lisätiedot

Yläkouluakatemia viikot 6 ja 7 /2015

Yläkouluakatemia viikot 6 ja 7 /2015 Yläkouluakatemia viikot 6 ja 7 /2015 Suoliston vaikutus terveyteen Vatsa ja suolisto ovat terveyden kulmakiviä -> niiden hyvinvointi heijastuu sekä fyysiseen että psyykkiseen hyvinvointiin Jopa 80% ihmisen

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysministeriön esitteitä 2004:13. Terveydenhuollon palvelu paranee. Kiireettömään hoitoon määräajassa SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ

Sosiaali- ja terveysministeriön esitteitä 2004:13. Terveydenhuollon palvelu paranee. Kiireettömään hoitoon määräajassa SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ Sosiaali- ja terveysministeriön esitteitä 2004:13 Terveydenhuollon palvelu paranee Kiireettömään hoitoon määräajassa SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ Helsinki 2004 ISSN 1236-2123 ISBN 952-00-1601-5 Taitto:

Lisätiedot

(Huom! Tämä dia taustatietona vanhempainillan vetäjälle. Tätä diaa ei näytetä vanhemmille.)

(Huom! Tämä dia taustatietona vanhempainillan vetäjälle. Tätä diaa ei näytetä vanhemmille.) 1 (Huom! Tämä dia taustatietona vanhempainillan vetäjälle. Tätä diaa ei näytetä vanhemmille.) 2 8.- ja 9.-luokkalaisista (14 16v) 5 % käyttää alkoholia kerran viikossa tai useammin ja 13 % käyttää alkoholia

Lisätiedot

Nuuska ja nuoret - Missä mennään? Minttu Mäkelä Vaasa

Nuuska ja nuoret - Missä mennään? Minttu Mäkelä Vaasa Nuuska ja nuoret - Missä mennään? Minttu Mäkelä Vaasa 14.4.2014 Nuuska Tupakkatuote, joka valmistetaan kosteasta raakatupakasta, johon sekoitetaan muut seosaineet vesiliuoksena. Arvio: 15 g päiväannos

Lisätiedot

Suomen Suunnistusliitto

Suomen Suunnistusliitto Suomen Suunnistusliitto ry Suomen Suunnistusliitto Ihmisen elimistöstä n. 60 % on vettä. Vuorokaudessa keho menettää normaalioloissa noin 2,5 litraa nestettä: noin 1,5 litraa poistuu munuaisten kautta

Lisätiedot

Hyvinvointia työstä. Kemppainen, Rahkonen, Korkiakangas, Laitinen Työterveyslaitos

Hyvinvointia työstä. Kemppainen, Rahkonen, Korkiakangas, Laitinen Työterveyslaitos Hyvinvointia työstä Herättelevät kysymykset ammattikuljettajalle Terveenä ja hyvinvoivana jo työuran alussa POHDI OMAA TERVEYSKÄYTTÄYTYMISTÄSI VASTAAMALLA SEURAAVIIN KYSYMYKSIIN: TYÖ Kuinka monta tuntia

Lisätiedot

SMOKEFREE- RASTIRATA OPETTAJAN OHJE. SmokeFree. SmokeFree. SmokeFree. SmokeFree. SmokeFree. SmokeFree

SMOKEFREE- RASTIRATA OPETTAJAN OHJE. SmokeFree. SmokeFree. SmokeFree. SmokeFree. SmokeFree. SmokeFree SMOKEFREE- RASTIRATA OPETTAJAN OHJE 1 Smokefree-rastirata on ensisijaisesti suunnattu 5. 6. luokkien opetukseen, mutta tehtävät soveltuvat myös yläkouluikäisille. Rastirata voidaan toteuttaa kokonaisuudessaan

Lisätiedot

Shetlanninlammaskoirat ry:n jalostustoimikunta 11.4.2013

Shetlanninlammaskoirat ry:n jalostustoimikunta 11.4.2013 Shetlanninlammaskoirat ry:n terveyskyselyn vastausten tarkastelu Shetlanninlammaskoirien terveyskyselyn tarkoituksena on kartoittaa rodun terveystilannetta. Terveyskyselylomake on Shetlanninlammaskoirat

Lisätiedot

Tørr. Dehumidifier. Bruksanvisning Bruksanvisning Brugsanvisning Käyttöohje Instruction manual DH-10

Tørr. Dehumidifier. Bruksanvisning Bruksanvisning Brugsanvisning Käyttöohje Instruction manual DH-10 Tørr Dehumidifier Bruksanvisning Bruksanvisning Brugsanvisning Käyttöohje Instruction manual Ugit officia porem et ent, inctorem resent volorumqui bearum corestota et ut am quo magnihitae. DH-10 S. 2 DH-10

Lisätiedot

Ravitsemusterapeutin palveluiden tarve Pohjois- ja Tunturi- Lappi

Ravitsemusterapeutin palveluiden tarve Pohjois- ja Tunturi- Lappi Ravitsemusterapeutin palveluiden tarve Pohjois- ja Tunturi- Lappi Ammattisi Avoimet vastaukset: muu, mikä? - avohoidon johtaja Työalueesi Avoimet vastaukset: muu, mikä? - kehitysvammahuolto - kotihoito

Lisätiedot

Ikäihmisen ravitsemus

Ikäihmisen ravitsemus Ikäihmisen ravitsemus Ravitsemusterapeutti Nea Kurvinen Ravitsemusterapia Balans www.ravitsemusbalans.fi Puh. 044 2525 311, nea.kurvinen@ravitsemusbalans.fi Mitä muutoksia ikä voi tuoda syömiseen? Nälän

Lisätiedot

Ikäihmisten suun hoito

Ikäihmisten suun hoito Ikäihmisten suun hoito opas sosiaali- ja terveysalan henkilöstölle Hyvällä suun hoidolla voidaan parantaa ikäihmisen elämänlaatua ja toimintakykyä. Terveellä suulla voidaan vaivattomasti syödä ja maistella

Lisätiedot

Suolisto ja vastustuskyky. Lapin urheiluakatemia koonnut: Kristi Loukusa

Suolisto ja vastustuskyky. Lapin urheiluakatemia koonnut: Kristi Loukusa Suolisto ja vastustuskyky Lapin urheiluakatemia koonnut: Kristi Loukusa Suoliston vaikutus terveyteen Vatsa ja suolisto ovat terveyden kulmakiviä -> niiden hyvinvointi heijastuu sekä fyysiseen että psyykkiseen

Lisätiedot

Tietoa ja vinkkejä yliaktiivisesta rakosta. Virtsarakko.fi

Tietoa ja vinkkejä yliaktiivisesta rakosta. Virtsarakko.fi Tietoa ja vinkkejä yliaktiivisesta rakosta Virtsarakko.fi VES-100974-1 02.2011 Relevans.net 7000 Arviolta noin 200 miljoonaa ihmistä maailmassa kärsii virtsarakon ongelmista. 2 ASTELLAS PHARMA, Falcon

Lisätiedot

ikiön seulonta- ja kromosomitutkimukset

ikiön seulonta- ja kromosomitutkimukset POTILASOHJE 1 (8) S ikiön seulonta- ja kromosomitutkimukset POTILASOHJE 2 (8) SISÄLLYSLUETTELO Mitä kehityshäiriöiden seulonta tarkoittaa? 3 Ultraääniseulontatutkimukset 4 Varhainen ultraääniseulonta Toisen

Lisätiedot

Maailman aids-päivä Harjoitus 2: Totta vai tarua

Maailman aids-päivä Harjoitus 2: Totta vai tarua Maailman aids-päivä 1.12. Harjoitus 2: vai tarua Tarkoitus: Opetella hivin perusteita Aika: Harjoitus kestää noin 30min Tarvittavat välineet: Moniste alla olevasta taulukosta jokaiselle nuorelle Vaativuustaso:

Lisätiedot

Healthy eating at workplace promotes work ability. Terveellinen ruokailu työpaikalla edistää työkykyä

Healthy eating at workplace promotes work ability. Terveellinen ruokailu työpaikalla edistää työkykyä Healthy eating at workplace promotes work ability Terveellinen ruokailu työpaikalla edistää työkykyä Jaana Laitinen Dosentti, Team Leader Työterveyslaitos, Suomi Finnish Institute of Occupational Health

Lisätiedot

TUPAKOINTI ENNEN JA NYT

TUPAKOINTI ENNEN JA NYT 1 TUPAKOINTI ENNEN JA NYT Alla näkyvät viivadiagrammit kertovat tupakkaa kokeilleiden ja päivittäin tupakoivien osuudet 12 18-vuotiaista nuorista vuosina 1981 2015. Vastatkaa viivadiagrammeja tulkitsemalla

Lisätiedot

Perhepäivähoidon hygieniaohjeet

Perhepäivähoidon hygieniaohjeet Perhepäivähoidon hygieniaohjeet Hygienia ja puhtaus Hygienia on aikuisen ja lasten henkilökohtaista hygieniaa sekä työympäristön-, lelujen ja elintarvikkeiden puhtautta. Hygienian tehostaminen päivähoidossa

Lisätiedot

Ikäihmisten suun terveydenhoito 18.5.2016 Helsinki

Ikäihmisten suun terveydenhoito 18.5.2016 Helsinki Ikäihmisten suun terveydenhoito 18.5.2016 Helsinki Niina Nivala-Huhtaniska Suuhygienisti Länsi-Pohjan shp ky/hammas- ja suusairauksien poliklinikka niina.nivala-huhtaniska@lpshp.fi Tietoa on mutta ei tekoja?

Lisätiedot

Työelämän pelisäännöt

Työelämän pelisäännöt Työelämän pelisäännöt Taidoista työpoluiksi projekti Sisältö Työelämän peruskäsitteet Työelämässä Poissaolot Työturvallisuus ja terveys Työntekijän oikeudet ja velvollisuudet Työantajan oikeudet ja velvollisuudet

Lisätiedot

Päihdeilmiö-rastirata. Tehtävien purku

Päihdeilmiö-rastirata. Tehtävien purku Päihdeilmiö-rastirata Tehtävien purku Rasti 1. Totta vai tarua päihteistä 1. Yli 90 % tupakoivista aikuisista on aloittanut tupakoinnin alaikäisenä. Totta. Lähes kaikki nykyisin tupakoivat aikuiset ovat

Lisätiedot

TOIMINTAA RUUAN VOIMALLA

TOIMINTAA RUUAN VOIMALLA TOIMINTAA RUUAN VOIMALLA Ruoka vaikuttaa monella tapaa toimintakykyysi: päivittäisistä toiminnoista, kotitöistä ja liikkumisesta suoriutumiseen muistiin, oppimiseen ja tarkkaavaisuuteen elämänhallintaan

Lisätiedot

Kuolevan potilaan kohtaaminen. Heidi Penttinen, LT Syöpätautien erikoislääkäri, Syöpäkeskus, HUS Psykoterapeutti, YET

Kuolevan potilaan kohtaaminen. Heidi Penttinen, LT Syöpätautien erikoislääkäri, Syöpäkeskus, HUS Psykoterapeutti, YET Kuolevan potilaan kohtaaminen Heidi Penttinen, LT Syöpätautien erikoislääkäri, Syöpäkeskus, HUS Psykoterapeutti, YET Mikä tämän esityksen tavoite on? Saada neuvoja kuolevan ihmisen kohtaamiseen. Saada

Lisätiedot

OMAISLUOVUTUS OHJE MUNUAISLUOVUTTAJALLE.

OMAISLUOVUTUS OHJE MUNUAISLUOVUTTAJALLE. OMAISLUOVUTUS OHJE MUNUAISLUOVUTTAJALLE. Terve ihminen voi luovuttaa toisen munuaisensa omaiselleen ja läheiselle henkilölle. Luovutus perustuu aina vapaaehtoisuuteen ja voimakkaaseen haluun auttaa munuaissairasta

Lisätiedot

NEUVOLAKÄISTEN SUUNTERVEYS

NEUVOLAKÄISTEN SUUNTERVEYS Muista minut aamuin illoin! NEUVOLAKÄISTEN SUUNTERVEYS TERVEELLISET SUUNHOITOTOTTUMUKSET SISÄLLYS Vanhempien terveystottumukset heijastuvat lapseen 3 Maitohampaiden puhkeaminen 4 Hampaiden harjaus 6 Karies

Lisätiedot

Poikiminen. Emolehmien kevät-seminaari 26.01.2011 Laukaa. Eläinlääkäri Teppo Heinola

Poikiminen. Emolehmien kevät-seminaari 26.01.2011 Laukaa. Eläinlääkäri Teppo Heinola Poikiminen Emolehmien kevät-seminaari 26.01.2011 Laukaa Eläinlääkäri Teppo Heinola Poikiminen Naudan synnytysteiden anatomiaa Normaali synnytys Vaikeutunut synnytys Synnytysapu Vastasyntyneen ja emän hoito

Lisätiedot

Ensimmäistä lasta odottava perhe Terveydenedistämistavoite: Kohderyhmä. Vastuuhlö Kutsutapa ja aika Toimintatapa Tavoitteet. 1. lasta odottava perhe

Ensimmäistä lasta odottava perhe Terveydenedistämistavoite: Kohderyhmä. Vastuuhlö Kutsutapa ja aika Toimintatapa Tavoitteet. 1. lasta odottava perhe Ensimmäistä lasta odottava perhe Kohderyhmä 1. lasta odottava perhe Vastuuhlö Kutsutapa ja aika Toimintatapa Tavoitteet Shg Äitiysneuvola ohjaa varaaman perheajan shg:lle kirjallisella tiedotteella.(liite

Lisätiedot

Aktivaattori. Aktivaattori

Aktivaattori. Aktivaattori Aktivaattori Aktivaattori Aktivaattorilla hoidetaan purentasuhdetta, jossa alaleuka on liian takana yläleukaan nähden. Aktivaattorin avulla pakotetaan alaleukaa edemmäs normaaliin purentasuhteeseen. Tällä

Lisätiedot

Adacolumn -hoito tulehduksellisten suolistosairauksien yhteydessä

Adacolumn -hoito tulehduksellisten suolistosairauksien yhteydessä Adacolumn -hoito tulehduksellisten suolistosairauksien yhteydessä Hellävarainen vallankumous IBD-tautien hoidossa Sisältö Maha-suolikanava...4 Haavainen paksusuolitulehdus...6 Crohnin tauti...8 Elimistön

Lisätiedot

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi JUTTUTUOKIO Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi Opettajan ja oppilaan välinen suhde on oppimisen ja opettamisen perusta. Hyvin toimiva vuorovaikutussuhde kannustaa,

Lisätiedot

Tervetuloa LifeVacin käyttäjäksi

Tervetuloa LifeVacin käyttäjäksi Tervetuloa LifeVacin käyttäjäksi LIFEVAC-TIETOA JA KÄYTTÖOHJE Sisältö 1. Tietoa tuotteesta...2 2. Näin LifeVac toimii...4 3. Käyttöohje...5 4. Vältä tukehtumistilanteet...6 Tietoa tuotteesta Käyttötarkoitus

Lisätiedot

Proteettisen hoidon suunnittelu ja perusteet. Kaija Hiltunen Hammaslääketieteen laitos

Proteettisen hoidon suunnittelu ja perusteet. Kaija Hiltunen Hammaslääketieteen laitos Proteettisen hoidon suunnittelu ja perusteet Kaija Hiltunen Hammaslääketieteen laitos Kurssin sisältöä: peruskäsitteistöä protetiikan mahdollisuudet labravaiheet proteesien jaottelu hoidon tarpeen arvio

Lisätiedot

Ensitietoa skitsofreniasta Mitä skitsofrenia tarkoittaa?

Ensitietoa skitsofreniasta Mitä skitsofrenia tarkoittaa? Ensitietoa skitsofreniasta Mitä skitsofrenia tarkoittaa? Materiaali hoitosuhdekeskusteluihin Selkomukautus Ensitietoa skitsofreniasta Mitä skitsofrenia tarkoittaa? Opas on tehty Arjen mieli -hankkeessa,

Lisätiedot

Ibandronat Stada 150 mg kalvopäällysteiset tabletit. 3.11.2014, versio V2.1 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO

Ibandronat Stada 150 mg kalvopäällysteiset tabletit. 3.11.2014, versio V2.1 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO Ibandronat Stada 150 mg kalvopäällysteiset tabletit 3.11.2014, versio V2.1 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO VI.2 Julkisen yhteenvedon osiot VI.2.1b Tietoa sairauden esiintyvyydestä Vuonna

Lisätiedot

Sairastuneiden ja omaisten kanssa keskusteleminen

Sairastuneiden ja omaisten kanssa keskusteleminen Infosheet 38 Sairastuneiden ja omaisten kanssa keskusteleminen Ymmärrettävä tieto Antamalla ihmisille tilaisuuden esittää kysymyksensä voit räätälöidä heidän tarpeisiinsa sopivaa tietoa. Jokaiseen keskusteluun

Lisätiedot

VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT

VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT EGENTLIGA Ohjeita peukalon cmc-nivelen luudutusleikkauksesta kuntoutuvalle Tämän ohjeen tarkoituksena on selvittää peukalon cmc-nivelen luudutusleikkaukseen

Lisätiedot

Harjoittelu, ravinto ja lepo kehittymisen kulmakivet Koripallovalmennuksen tukitoimet

Harjoittelu, ravinto ja lepo kehittymisen kulmakivet Koripallovalmennuksen tukitoimet Harjoittelu, ravinto ja lepo kehittymisen kulmakivet 2.1. Koripallovalmennuksen tukitoimet Kehittymisen pyhä kolmiyhteys HARJOITTELU KEHITYS Kuormitus-kolmion pinta-alan kasvua eli harjoittelun lisääntymistä

Lisätiedot

Nikotiiniriippuvuus. Sakari Karjalainen, pääsihteeri Suomen Syöpäyhdistys ja Syöpäsäätiö

Nikotiiniriippuvuus. Sakari Karjalainen, pääsihteeri Suomen Syöpäyhdistys ja Syöpäsäätiö Nikotiiniriippuvuus Sakari Karjalainen, pääsihteeri Suomen Syöpäyhdistys ja Syöpäsäätiö 8.2.2016 1 Miksi nikotiiniriippuvuus on tärkeä asia? Tupakan nikotiini aiheuttaa fyysistä riippuvuutta. Tupakkariippuvuuteen

Lisätiedot

Info tupakoinnin lopettamisen kurssista Margita Strandberg-Heinonen

Info tupakoinnin lopettamisen kurssista Margita Strandberg-Heinonen Info tupakoinnin lopettamisen kurssista Margita Strandberg-Heinonen 1 LÄÄKKEET JOITA KÄYTETÄÄN TUPAKASTA VIEROITUKSEEN Nikotiinipurukumi Nikotiinipurukumi antaa aktiivista tukea ja auttaa lopettamaan tupakan

Lisätiedot

ALAKOULUIKÄISEN 7 8-VUOTIAAN LAPSEN SUUN TERVEYS -OPAS VANHEMMILLE. Avi Heikkinen

ALAKOULUIKÄISEN 7 8-VUOTIAAN LAPSEN SUUN TERVEYS -OPAS VANHEMMILLE. Avi Heikkinen ALAKOULUIKÄISEN 7 8-VUOTIAAN LAPSEN SUUN TERVEYS -OPAS VANHEMMILLE Avi Heikkinen Anna Heikkinen ja Heidi Tuomaala 2015 Sisällys Hyvät vanhemmat ja huoltajat... 3 Vanhemman vastuu... 4 Lapsen kasvu ja pysyvien

Lisätiedot

Mitä olet aina halunnut tietää tupakoinnin lopettamisesta. mutta et ole uskaltanut kysyä

Mitä olet aina halunnut tietää tupakoinnin lopettamisesta. mutta et ole uskaltanut kysyä Mitä olet aina halunnut tietää tupakoinnin lopettamisesta mutta et ole uskaltanut kysyä 1 2 Tuumasta toimeen Mielessäsi on ehkä käynyt tupakoinnin lopettaminen. Lopettamisprosessiin ja omiin tupakointitapoihisi

Lisätiedot

ROVANIEMEN KAUPUNKI. Hyvinvoiva lapsi. Hygienia ja infektioiden torjunta perhepäivähoidossa

ROVANIEMEN KAUPUNKI. Hyvinvoiva lapsi. Hygienia ja infektioiden torjunta perhepäivähoidossa ROVANIEMEN KAUPUNKI Hyvinvoiva lapsi Hygienia ja infektioiden torjunta perhepäivähoidossa Varhaiskasvatuspalvelut 2015 Työryhmä: Ahlsved Matias, tartuntataudeista vastaava hoitaja, Rovaniemen kaupunki

Lisätiedot

Suurin osa suomalaisnuorista ei tupakoi

Suurin osa suomalaisnuorista ei tupakoi Nuoret ja tupakka Suurin osa suomalaisnuorista ei tupakoi 16-18-vuotiaista suomalaisnuorista tupakkatuotteita käyttää päivittäin 17%. Tytöt ja pojat tupakoivat lähes yhtä paljon. Nuorten tupakoinnin yleisyys

Lisätiedot

Lisähoitoa. Dansac-tarvikkeet. Dedicated to Stoma Care

Lisähoitoa. Dansac-tarvikkeet. Dedicated to Stoma Care Lisähoitoa Dedicated to Stoma Care Johdanto Sisältö Me Dansacilla olemme omistautuneet kehittämään ainutlaatuisia avannepusseja ja ihonsuojalevyjä, joiden avulla autamme parantamaan avannepotilaiden elämänlaatua.

Lisätiedot

KUIVA SILMÄ. Mikä on kuiva silmä? Miten silmän kuivuus ilmenee? Miksi silmä on kuiva?

KUIVA SILMÄ. Mikä on kuiva silmä? Miten silmän kuivuus ilmenee? Miksi silmä on kuiva? KUIVA SILMÄ Mikä on kuiva silmä? Normaalisti silmän pinta on kostea. Sitä verhoaa ohut kerros hyytelömäistä kyynelnestettä. Silmän pintaan erittyy jatkuvasti tätä voiteluainetta, joka on erilaista kuin

Lisätiedot

TerveysInfo. Hur blir jag kvitt snuset? Ruotsinkielinen esite nuuskan suuvaikutuksista ja nuuskaamisen lopettamisesta.

TerveysInfo. Hur blir jag kvitt snuset? Ruotsinkielinen esite nuuskan suuvaikutuksista ja nuuskaamisen lopettamisesta. TerveysInfo Antin ja Timon puhtausmatka Kirjasessa käsitellään ulkoiseen olemukseen ja puhtauteen liittyviä asioita. Opastusta annetaan vartalon, kasvojen, parran, hiusten, jalkojen, käsien ja hampaiden

Lisätiedot

Mielenterveyden ongelmat näkyvät suun terveydessä

Mielenterveyden ongelmat näkyvät suun terveydessä Mielenterveyden ongelmat näkyvät suun terveydessä Annukka Vuorinen Ylihammaslääkäri, terveyspalveluyksikön johtaja YTHS Tampere Silmät ovat sielun peili, ja suu on portti peremmälle. Kuvat Päivi Jääsaari

Lisätiedot

Onko poikimavälillä vaikutusta tuotantoon ja terveyteen? Terveydenhuoltoeläinlääkäri Virpi Kurkela ProAgria Oulu

Onko poikimavälillä vaikutusta tuotantoon ja terveyteen? Terveydenhuoltoeläinlääkäri Virpi Kurkela ProAgria Oulu Onko poikimavälillä vaikutusta tuotantoon ja terveyteen? Terveydenhuoltoeläinlääkäri Virpi Kurkela ProAgria Oulu Poikimavälin vaikutus terveyteen vai terveyden vaikutus poikimaväliin? Utaretulehdus PITKÄ

Lisätiedot

Muistisairaana kotona kauemmin

Muistisairaana kotona kauemmin Muistisairaana kotona kauemmin Merja Mäkisalo Ropponen Terveystieteiden tohtori, kansanedustaja Muistiliitto ry:n hallituksen puheenjohtaja Nykytilanne Suomessa sairastuu päivittäin 36 henkilöä muistisairauteen.

Lisätiedot

JÄLKIHUOLLON HENKILÖKOHTAINEN TILANNEARVIO

JÄLKIHUOLLON HENKILÖKOHTAINEN TILANNEARVIO JÄLKIHUOLLON HENKILÖKOHTAINEN TILANNEARVIO Keminmaan kunta 2 Kunnantie 3, 94400 Keminmaa 1. ASUMINEN JA ARKI Olen tyytyväinen asuntooni Kyllä En En ikinä Noudatan asumiseen liittyviä sääntöjä Viihdyn kotona

Lisätiedot

Puhutaanko alkoholin käytöstäsi?

Puhutaanko alkoholin käytöstäsi? Puhutaanko alkoholin käytöstäsi? E.H. Opas alkoholin riskikäytön tunnistamiseen ja vähentämiseen. Sait täyttämästäsi AUDIT-C -testistä yhteensä pistettä. o Mies saitko 6 pistettä tai enemmän? Tutustu tähän

Lisätiedot

Potilaan käsikirja. Potilaan opas turvalliseen hoitoon sairaalassa 1(16) Tämän kirjan omistaa: -----------------------------------------

Potilaan käsikirja. Potilaan opas turvalliseen hoitoon sairaalassa 1(16) Tämän kirjan omistaa: ----------------------------------------- 1(16) Potilasturvallisuuden edistämisen ohjausryhmä Potilaan käsikirja Potilaan opas turvalliseen hoitoon sairaalassa Tämän kirjan omistaa: ----------------------------------------- Meritullinkatu 8, Helsinki

Lisätiedot

10 yleistä kysymystä leivästä. Jokaisella on oma näkemyksensä leivästä. Mutta perustuuko se olettamuksiin vai oikeisiin faktoihin?

10 yleistä kysymystä leivästä. Jokaisella on oma näkemyksensä leivästä. Mutta perustuuko se olettamuksiin vai oikeisiin faktoihin? 10 yleistä kysymystä leivästä Jokaisella on oma näkemyksensä leivästä. Mutta perustuuko se olettamuksiin vai oikeisiin faktoihin? Onko leipä terveellistä? Kyllä Leipä sisältää paljon hyvää kuitua, hiilihydraattia,

Lisätiedot

Sisällys. 1.1 Hyvin vai huonosti nukuttu yö? Yöunen vaikutus terveyteen, painonhallintaan ja seuraavan päivän ruokavalintoihin...

Sisällys. 1.1 Hyvin vai huonosti nukuttu yö? Yöunen vaikutus terveyteen, painonhallintaan ja seuraavan päivän ruokavalintoihin... Sisällys Esipuhe...11 Kirjoittajat... 15 1 Aamu... 17 1.1 Hyvin vai huonosti nukuttu yö? Yöunen vaikutus terveyteen, painonhallintaan ja seuraavan päivän ruokavalintoihin... 17 Mitä unen aikana tapahtuu?...18

Lisätiedot

PAKKAUSSELOSTE. Airomir 5 mg/2,5 ml sumutinliuos. salbutamoli

PAKKAUSSELOSTE. Airomir 5 mg/2,5 ml sumutinliuos. salbutamoli PAKKAUSSELOSTE Airomir 5 mg/2,5 ml sumutinliuos salbutamoli Lue tämä pakkausseloste huolellisesti, ennen kuin aloitat lääkkeen käyttämisen. - Säilytä tämä pakkausseloste. Voit tarvita sitä myöhemmin. -

Lisätiedot

KEMI-TORNION AMMATTIKORKEAKOULU

KEMI-TORNION AMMATTIKORKEAKOULU KEMI-TORNION AMMATTIKORKEAKOULU SOSIAALI- JA TERVEYSALA IKÄÄNTYVIEN SUUN TERVEYDENHOITO Opetus- ja oppimismateriaali Moodle-oppimisympäristöön kurssille Ikääntyvien terveyden edistäminen Elina Pokka Hoitotyön

Lisätiedot

Kotihoito-ohje potilaalle. Päiväys: Sairaanhoitaja: Lääkäri: Muita hyödyllisiä puhelinnumeroita:

Kotihoito-ohje potilaalle. Päiväys: Sairaanhoitaja: Lääkäri: Muita hyödyllisiä puhelinnumeroita: Kotihoito-ohje potilaalle Päiväys: Sairaanhoitaja: Lääkäri: Muita hyödyllisiä puhelinnumeroita: 2 Johdanto Tämä potilaan ohjekirja sisältää tärkeää tietoa Smith & Nephew n valmistaman kertakäyttöisen alipainetta

Lisätiedot

KAKSIN ET OLE YKSIN Kivitippu 18.10.2011. Aluevastaava Sari Havela Omaishoitajat ja Läheiset Liitto ry

KAKSIN ET OLE YKSIN Kivitippu 18.10.2011. Aluevastaava Sari Havela Omaishoitajat ja Läheiset Liitto ry KAKSIN ET OLE YKSIN Kivitippu 18.10.2011 Aluevastaava Sari Havela Omaishoitajat ja Läheiset Liitto ry Minun tieni Siksi tahtoisin sanoa sinulle, joka hoidat omaistasi. Rakasta häntä Niin paljon, että rakastat

Lisätiedot

MENOMONO - työterveyshuollon toimintamalli

MENOMONO - työterveyshuollon toimintamalli Osaamista terveysliikunnan edistämiseen MENOMONO - työterveyshuollon toimintamalli Liike on lääke TEMPO- hanke Dosentti, työterveyslääkäri Riitta Luoto riitta.luoto@uta.fi Liikkumisen lisäämisellä voidaan

Lisätiedot

Alle 1-vuotiaan ruokailu

Alle 1-vuotiaan ruokailu SYÖDÄÄN YHDESSÄ Alle 1-vuotiaan ruokailu Ruokasuositukset lapsiperheille 2016 SYÖDÄÄN YHDESSÄ Lapsen ensimmäinen ruokavuosi rakentaa pohjaa monipuolisille ja terveellisille ruokatottumuksille. Lapsen myötä

Lisätiedot

INSTANYL -VALMISTEEN KÄYTTÖOPAS KERTA-ANNOSPAKKAUS Intranasaalinen fentanyylisumute

INSTANYL -VALMISTEEN KÄYTTÖOPAS KERTA-ANNOSPAKKAUS Intranasaalinen fentanyylisumute ETUKANSI INSTANYL -VALMISTEEN KÄYTTÖOPAS KERTA-ANNOSPAKKAUS Intranasaalinen fentanyylisumute TÄRKEÄÄ TURVALLISUUSTIETOA INSTANYL -VALMISTEESTA Tutustu huolellisesti tähän oppaaseen ja lue lääkepakkauksessa

Lisätiedot

NÄIN TALTUTAT TURHAN TURVOTUKSEN!

NÄIN TALTUTAT TURHAN TURVOTUKSEN! NÄIN TALTUTAT TURHAN TURVOTUKSEN! SELVÄSTIKIN Olet ihminen, joka ymmärtää sen, että Sinä olet itsellesi se tärkein ihminen. Haluat saada kehosi kuntoon, jotta voit nauttia elämästäsi täysillä ja jaksat

Lisätiedot

Opiskelukyky, stressinhallinta ja ajanhallinta

Opiskelukyky, stressinhallinta ja ajanhallinta Opiskelukyky, stressinhallinta ja ajanhallinta 7.9. ja 7.10. 2015 Timo Tapola Opintopsykologi Aalto-yliopisto LES Student services Yhteystieto: timo.tapola@aalto.fi Opiskelukyky http://www.opiskelukyky.fi/video-opiskelukyvysta/

Lisätiedot

Työhyvinvointikysely 2014. Henkilöstöpalvelut 2.1.2015

Työhyvinvointikysely 2014. Henkilöstöpalvelut 2.1.2015 RAAHEN SEUDUN HYVINVOINTIKUNTAYHTYMÄ Työhyvinvointikysely 2014 Henkilöstöpalvelut 2.1.2015 Yleistä Työhyvinvointikyselyyn 2014 vastasi 629 työntekijää (579 vuonna 2013) Vastausprosentti oli 48,7 % (vuonna

Lisätiedot

Syöpähoitojen vaikutukset suun alueella. Syövän ilmeneminen suun alueella. Kemoterapian haittavaikutukset. Syöpäpotilaan suunhoito

Syöpähoitojen vaikutukset suun alueella. Syövän ilmeneminen suun alueella. Kemoterapian haittavaikutukset. Syöpäpotilaan suunhoito Syöpäpotilaan suunhoito Syöpäpotilaan suunhoito Anna-Maija Matela Erikoistuva hammaslääkäri, parodontologia PKS-SEHYK (10/2014-3/2016 HUS Kirurginen sairaala) annamaija.matela@hel.fi SISÄLTÖ Syövän ja

Lisätiedot

Belotero -täyteainehoidot. BELOTEROn salaisuus voi olla myös Sinun salaisuutesi... Tyypillisiä Beloteron hoitoalueita. The filler you ll love

Belotero -täyteainehoidot. BELOTEROn salaisuus voi olla myös Sinun salaisuutesi... Tyypillisiä Beloteron hoitoalueita. The filler you ll love BELOTEROn salaisuus voi olla myös Sinun salaisuutesi... Beloteron sopivat Beloterotuotteet BELOTERO www.global.belotero.com tai Belotero-täyteainehoidot Change the way you age Ikääntymisen myötä ihossa

Lisätiedot

PIDÄ HUOLTA ITSESTÄ TYÖYHTEISÖSTÄ AMMATTITAIDOSTA

PIDÄ HUOLTA ITSESTÄ TYÖYHTEISÖSTÄ AMMATTITAIDOSTA PIDÄ HUOLTA ITSESTÄ TYÖYHTEISÖSTÄ AMMATTITAIDOSTA Annamari Mäki-Ullakko, Ilmarinen, 5.11.2015 ESITYKSEN SISÄLTÖ 1. Oma jaksaminen on perusta 2. Työyhteisössä jokainen vaikuttaa ja on vastuussa 3. Ammattitaidon

Lisätiedot

EPILEPSIAKOHTAUKSEN. ENSIAPU Jokainen voi auttaa epilepsiakohtauksen saanutta

EPILEPSIAKOHTAUKSEN. ENSIAPU Jokainen voi auttaa epilepsiakohtauksen saanutta EPILEPSIAKOHTAUKSEN ENSIAPU Jokainen voi auttaa epilepsiakohtauksen saanutta EPILEPSIAKOHTAUKSEN ENSIAPU Epilepsiakohtaus on oire, joka haittaa ihmisen tavanomaista toimintakykyä. Epileptinen kohtaus on

Lisätiedot

Interventiomateriaali sisältää. 1. Ohje rastiradan järjestäjälle Materiaalin käyttötarkoitus ja sisältö

Interventiomateriaali sisältää. 1. Ohje rastiradan järjestäjälle Materiaalin käyttötarkoitus ja sisältö 1 INTERVENTIOMATERIAALI YLÄKOULUIKÄISTEN VANHEMPAINILTAAN Tavoitteena huoltajien tietoisuuden lisääminen nuorten päihteiden käytöstä ja siihen liittyvistä tekijöistä. Interventiomateriaali sisältää 1.

Lisätiedot

Keinomunuaisyksikkö/Dialyysi /

Keinomunuaisyksikkö/Dialyysi / RUOKAVALIO PERITONEAALI-DIALYYSIN AIKANA Ruokavalio on osa hoitoa Ruokavalio on osa hoitoa peritoneaali - dialyysihoidon aikana ja siihen osaan Sinä voit vaikuttaa eniten. Ruokavalion tavoitteena on ylläpitää

Lisätiedot

Tupakoinnin lopettamisen tuki suun terveydenhuollossa

Tupakoinnin lopettamisen tuki suun terveydenhuollossa Tupakoinnin lopettamisen tuki suun terveydenhuollossa Tupakka ja terveys päivät 29.11.2016 EHL, HLT Anna Maria Heikkinen, yliopistonlehtori, HY, erikoishammaslääkäri, HUS Sidonnaisuudet: Pfizerin asiantuntijana

Lisätiedot

Huolehdi hampaistasi s. 5. Hoitopelko voitettavissa s. 12. Päänsärky voi johtua purentavirheestä s. 14. Hampaat ojennukseen helposti ja nopeasti s.

Huolehdi hampaistasi s. 5. Hoitopelko voitettavissa s. 12. Päänsärky voi johtua purentavirheestä s. 14. Hampaat ojennukseen helposti ja nopeasti s. Hoitopelko voitettavissa s. 12 Päänsärky voi johtua purentavirheestä s. 14 Hampaat ojennukseen helposti ja nopeasti s. 20 Hammas-Pulssin asiakaslehti 2014 Huolehdi hampaistasi s. 5 Pääkirjoitus 30 vuotta

Lisätiedot