Tikkurilan Montessori-päiväkoti Rantakaislan VANHEMPAIN OPAS

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tikkurilan Montessori-päiväkoti Rantakaislan VANHEMPAIN OPAS"

Transkriptio

1 Tiedote Tikkurilan Montessori-päiväkoti Rantakaislan VANHEMPAIN OPAS Kaislatie 22 C Vantaa puh , ( mukana ulkoiluissa ja retkillä ) ( Marjon ) Henkilökunta 0-3 vuotiaiden ryhmä Päiväkodinjohtaja Tiina Gröhn Lastenhoitaja Tamara Moilanen Laitoshuoltaja Seija Savolainen 3-6 vuotiaiden ryhmä Montessoriohjaaja Satu Annunen Lastentarhanopettaja Janica Porkka Lastenhoitaja Jonna Monni Lastenhoitaja (osa-aikainen) Mervi Iho Laitosapulainen Miska Savenius Keittäjä Marjo Koivuluoma Olemme keränneet tähän oppaaseen päiväkodin käytännön asioita tiedoksi uusille perheille, pienten ryhmästä siirtyville lasten perheille sekä vanhoille perheille selventääksemme tämän hetkisiä arkisia käytäntöjämme.

2 Päiväkoti on auki Mikäli opiskelun tai työn vuoksi tarvitset lapsellesi päivähoitoa ennen klo 7.30, otathan hyvissä ajoin yhteyttä. Poissaolot Lapsen sairastuttua, ilmoitathan siitä meille aamulla soittaen tai viestittäen kännykkään. Vanhemman velvollisuus on myös ilmoittaa lapsen muusta poissaolosta. Päiväkodin henkilökunta kirjaa lapsen sairastamisen ja poissaolon ja toimittaa tiedon Vantaan kaupungille. Kaupunki mm. huomioi lapsen hoitomaksussa esim. pitkän sairastamisen. Päiväjärjestys 3-6v. ryhmässä 7.30 aamuvastaanotto isojen leikkihuoneessa aamiainen tarjolla 8.00 montessorivälineillä työskentelyä n.9.15 siirrymme pienryhmätoimintoihin työskentelemään montessori välineillä, leikkimään ja pukeutumaan retkelle. Mikäli lapsi työskentelee keskittyneesti, hän voi jatkaa edelleen työskentelyä leikkihuoneen ryhmällä piiri siirtyminen ulkoiluun työskentelytilan ryhmällä ( luokassa ) piiri siirtyminen ulkoiluun ulkoilua siirtyminen lounaalle 2 3 ryhmässä päivälepo ( nukkujat ensimmäisinä ja viimeistään lepääjät ) montessorityöskentelyä, pelejä ja leikkejä lapsen oman valinnan mukaan välipala tarjolla ulkoilu Päiväjärjestys 0-3v. ryhmässä 7.30 aamuvastaanotto isojen leikkihuoneessa aamiainen 8.30 montessorityöskentelyä, jonka jälkeen piiri ulkoilua lounas päiväunet välipala ulkoilu

3 Päiväkotiin tulo ja kotiin lähtö Kun tulette päiväkotiin on täskeää sulkea porttien kaikki haat ja salvat mennessä ja tullessa! Lapset eivät saa kulkea porteista yksin! Turvallisuuteen liittyen opetamme lapsille, että aidoille ei voi kiivetä eikä niiden yli kulkea. Toivomme teiltä tässä asiassa yhteistyötä, jotta keskustelette asiasta kotona tarvittaessa ja omalla mallilla näytätte kuinka porteista kuljetaan yhdessä vanhemman kanssa. Päiväkotiin tultaessa vanhemmat huolehtivat lapsen riisuutumisesta, tossujen laittamisesta jalkoihin ja käsien pesusta ennen ryhmään saapumista. Tossut säilytetään kankaisessa tossupussissa eteisessä, jossa jokaisella on nimetty pussi. Pienten ryhmässä tossut säilytetään eteisen ovessa olevassa kankaisessa tossupussissa. Mikäli tuotte lasta pienten ryhmään, voitte pestä lapsen kädet pienten WC : ssä vaikka tulisittekin aamuvastaanottoon isojen puolelle ennen kahdeksaa. Isojen ryhmässä voi pestä kädet joko keittiön viereisellä lavuaarilla tai isojen WC :ssä, jos tulette ennen kahdeksaa. Kun tulette kahdeksan jälkeen, käsien pesu on hyvä tapahtua keittiön viereisellä lavuaarilla. Tervehdimme lasta aamulla kätellen ja samoin kotiin lähtiessä. Lasten valvonnan ja turvallisuuden kannalta on tärkeää sanoa AINA heipat kätellen! Vastuu lapsesta siirtyy aamulla vanhemmalta päiväkodin työntekijälle kädestä pitäen ja vastaavasti kotiin lähtiessä päiväkodin työntekijältä vanhemmalle. Aamupalan alkaessa asetamme isojen ryhmässä sermin eteiseen tilan rauhoittamisen vuoksi. Mikäli tällöin on viestitettävää päiväkodin työntekijälle, tulethan aikuisen luokse kertomaan asiasi samalla kun lapsi kättelee aikuisen. Huolehdithan ettei lapsi jää yksin eteisen puolelle vaan tulee ryhmätilaan saakka! Mikäli aamiainen on alkanut pienten puolella, pienten ovi suljetaan tilan rauhoittamisen vuoksi. Tällöin on toivottavaa, että kuljetettaessanne sisaruksia isojen ryhmään, kuljette ulkokautta. Ruokailuun liittyviä asioita Rantakaislassa tarjoillaan aamiaista, lounasta ja välipalaa. Mikäli lapsi syö aamiaisen kotonaan, toivomme teidän kertovan siitä meille selvyyden vuoksi. Aamiaisella aloitamme puurolla, jogurtilla/viilillä tai muroilla ja tämän jälkeen lapsi voi ottaa leipää tms. tarjottavaa. Sama tapa on välipalalla. Ensin syödään päävälipala, jonka jälkeen voi hakea muuta syötävää. Periaatteenamme on, että kaikkia ruokia maistetaan. Kannustamme lasta tähän, että myös uudet maut tulevat lapsille pikkuhiljaa tutuiksi. Ruokailujen välissä on tarjolla aina vettä kannussa janon sammuttamiseksi.

4 Kannustamme lapsia ikätason huomioonottaen omatoimiseen ruokailuun. Mm. aamiaisella ja välipalalla lapsi kattaa pöytänsä ja lopuksi kerää astiansa vieden ne palautuskärryyn. Tapanamme on antaa ruokarauha toisille keskustellen omassa ruokaseurassa. Luonnollisesti harjoittelemme myös muita kauniita ruokatapoja. Lounaan jälkeen lapset saavat ksylitol pastillit. Mikäli lapsella on erityisruokavalio, pyydämme teitä toimittamaan lääkärin lausunnon keittiöön. Päiväuni ja lepo Lapset nukkuvat kummassakin ryhmässä lepohuoneessa lattialla omilla nimetyillä patjoillaan. Säilytämme peittoa ja tyynyä lapsen omalla hyllyllä hygieniasyistä. Halutessanne voitte tuoda päiväkotiin säilytettäväksi unilelun. Isojen ryhmässä nukkarissa ( nukkumahuone ) kuunnellaan rauhallista musiikkia ja tarinoita. Ne lapset, jotka eivät enää nukahda, nousevat nukkarista ylös n. klo Nukkujien lepoaika on pidempi. Kahden maissa alamme avaamaan ovia, jotta loputkin lapset pikkuhiljaa heräävät. Pienten ryhmässä lepoaika on luonnollisesti pidempi, n. klo Varavaatteet, ulkovaatteet ja kuravaatteet Jokaisella lapsella on varavaatelaatikko naulakon yläpuolella tai kaapissa naulakoiden yllä. Varavaatteita tulee olla yksi vaihtovaatekerta ja muutamat alusvaatteet. Huolehdithan että varavaatelaatikossa on aina riittävästi varavaatteita. Päiväkodilla on myös vähän lainavaatteita. Tuothan päiväkodin varavaatteen takaisin pestynä mahdollisimman nopeasti. Naulakoihin ei mahdu kovin paljon vaatetta ja onkin parempi lapsen omatoimisuuden tukemisen kannalta ettei naulakko ole liian täynnä. Opetamme mm. ulkoilusta sisään tullessa lasta ripustamaan vaatteensa naulakkoon ja mikäli se on ihan täynnä, tämä hankaloittaa lapsen toimintaa. Ulkoiluissa käytämme aina ulkovaatteita, myös kesäisin vaihdamme toiset vaatteet sisälle tullessa. Lapsella on hyvä olla päähine kaikkina vuodenaikoina.

5 Kumisaappaita ja kurahousuja säilytämme ulkoeteisessä. Lasten naulakkoon voi laittaa sadetakin. Pienten puolella kurahousut ja sadetakki säilytetään ulkoeteisessä. Toivomme, että viette iltapäivällä kuravaatteet käytön jälkeen kotiin kuivumaan/pesuun tarvittessa.kotiin viemistä varten laitamme ämpäriin vettä ja harjan, että voitte tarvittaessa siistiä enimmät kurat pois ja muovipusseja, joilla voitte kuljettaa kuravaatteet kotiin. Lasten vessan lattia tulee epäsiistiksi mikäli sinne jätetään märät kuravaatteet roikkumaan. Tila on siivottu ennen uloslähtöä. Jos illalla pesemänne kuravaatteet eivät ennätä kuivua aamuun mennessä, voitte tuoda ne aamulla päiväkodin kuivauskaappiin jatkamaan kuivumista. Sekaantuneet, nimettömät vaatteet säilytämme erikseen eteisessä olevassa korissa. Katsothan aika ajoin korin läpi. Myös tyttöjen sekaantuneet hiusrenksut ja pinnit säilytämme erikseen pienemmässä korissa. Tätä voi kysyä, jos kotona on käynyt kato pompuloista. Muistathan nimetä lapsesi kaikki vaatteet ja tavarat, myös kengät, tossut ja reput! Lasten omat tavarat ja lelut Toivomme, että lapsella olisi vain välttämättömät tavarat mukana päiväkodissa. Päiväkodista löytyy kaikki päivän mittaan tarvittavat tavarat. Omista tavaroista kuten huulirasvoista, nenäliinoista, tarroista, kolikoista, sateenvarjoista, koruista jne. syntyy päiväkodissa helposti lasten välisiä hankalia tilanteita. Omia leluja voi tuoda päiväkotiin lelupäivinä. Ilmoitamme lelupäivistä erikseen. Mikäli lapsella on tulomatkalla lelu mukana, toivomme teidän jättävän lelun autoon.selkeät rajat/tavat tässä asiassa helpottavat lapsen ja päiväkodin arkea. Lapselle voi olla hyvä kertoa ettei muillakaan lapsilla ole omia tavaroita tai leluja mukana. Poikkeuksena omiin tavaroihin on lämpiminä aikoina JUOMAPULLOT ja AURINKORASVAT! Juomapulloja käytämme ulkoiluissa. Henkilökunta huolehtii juomapullon täyttämisestä. Juomapullon voi viedä kotiin pestäväksi perjantaisin. Tiedonvälitys ja kuulumisten vaihto Isojen ryhmän ulkoeteisessä on nimelliset tiedotepussit, joihin laitamme perheille suunnattuja tiedotteita. Pienten ryhmässä tiedotteet jaetaan lasten naulakkojen hyllyille. Näihin paikkoihin tulee tietoa mm. jumpan ajankohdista, retkistä ja tapahtumista,myös hallitus voi tiedottaa ajankohtaisista asioista tai tapahtumista.

6 Yhteinen ilmoitustaulu löytyy pihojen välistä olevalta autotallin ovelta. Muistakaa seurata ilmoitustaulua päivittäin! Yhteisellä ilmoitustaululla ilmoitamme kaikkia koskevia asioita kuten vanhempainilta, joulu- ja kevätjuhla päivämääriä ja kellonaikoja sekä mm. liikkeellä olevista tartuntataudeista. Pienten eteisestä löytyy myös oma ilmoitustaulu ja isojen ryhmän päivittäisestä toiminnasta ilmoitetaan toimiston ovessa.pienten ryhmän eteisessä on liitutaulu, johon vanhemmat voivat kirjoittaa viestin henkilökunnalle esim. poikkeuksellisesta hakuajasta tai hakijasta. Päivittäiset lyhyet kuulumiset voimme vaihtaa iltaulkoilussa. Lasten riittävän valvonnan kannalta pyrimme siihen, että yksi aikuinen vaihtaa kuulumisia ja toiset valvovat lasten leikkejä. Lisäksi alle 3- vuotiailla on lapsen päivittäisistä toiminnoista kertova tiedotelappu, joka annetaan kotiinlähtiessä. Tarkemmin lapsen arjen kulusta ja kehittymisestä keskustelemme Varhaiskasvatuskeskustelussa ( VASU ) ja esikoululaisilla Lapsen esiopetussuunnitelma ( LEOPS )-keskustelussa. Uusien perheiden kanssa keskustelemme lapsesta ensin aloituskeskustelussa. Tarvittaessa järjestämme keskusteluja useamminkin. Toivomme, että ottaisit meihin pikaisesti yhteyttä mikäli lapsesta on huolta missä tahansa asiassa. Parhaiten henkilökuntaa tavoittaa n. klo , mutta muinakin aikoina voit soittaa. Voit myös vaihtoehtoisesti lähettää ohjaajille sähköpostia. Pyrimme vastaamaan mahdollisimman pian. VANHEMPAINILTA järjestetään syksyllä ja keväällä. Syksyllä on usein aiheena yleiset kuulumiset ryhmien käynnistymiseen liittyen. Kevään vanhempainilta koostuu montessorikasvatukseen tai muuhun varhaiskasvatukseen liittyvästä aiheesta. Kuinka toimitaan lapsen sairastuttua / tapaturman sattuessa Mikäli lapsi sairastuu päiväkotipäivän aikana, ilmoitamme siitä toiselle vanhemmalle. Lapsi tulee viipymättä hakea kotiin sairastamaan, että välttäisimme muiden lasten ja henkilökunnan sairastumiselta. Mikäli lapsi sairastuu kotona ollessaan, vanhemman velvollisuus on ilmoittaa siitä päiväkodille. Lapsi voi palata päiväkotiin tervehdyttyään kunnolla.tämä tarkoittaa sitä, että lapsen

7 tulee kyetä osallistumaan päiväkodin toimintoihin mm. ulkoiluun kahdesti päivässä. Kuumeiltuaan on tärkeää viettää yksi kuumeeton päivä kotona. Päiväkodissa saattaa olla flunssakausina liikkeellä useitakin tartuntatauteja. Puolikuntoinen lapsi saa uuden tartunnan herkästi. Tapaturman sattuessa päiväkotipäivan aikana menemme taksilla Kielotien lääkäriasemalle tarkastukseen. Ilmoitamme perheelle asiasta viipymättä. Jokaisella lapsella on tapaturmavakuutus päiväkotipäivän ajaksi. Syntymäpäivien juhlinta Tapanamme on antaa kortin sijaan syntymäpäiväsankarille kruunu. Laulamme kruunaamisen yhteydessä onnittelulaulun sankarille. Halutessanne voitte tuoda pientä herkkua esim. keksit tai jäätelöt juhlapäivän kunniaksi lapsille. Jumpat Päiväkodissa ei ole omaa jumppasalia. Käymme jumpassa Raatikon Tanssiteatterin tiloissa. Aloitamme jumpat syksyn edetessä. Tarkemmista käytännöistä tiedotamme ryhmittäin myöhemmin syksyllä. Retket Teemme retkiä lähipuistoon ja ympäristöön. Kuljemme retkillä yleensä pienryhmittäin. Vuoden edetessä käymme myös teatteriretkillä. Esikoululaisille retkiä on hieman muita enemmän. Jokaisesta retkestä tiedotamme noin viikkoa aiemmin. Lasten laatikostot ja kasvunkansiot Jokaisella lapsella on piirustus-, askartelu-, väritystehtäville ym. oma laatikko, jossa hän voi niitä säilyttää. Tehtäviä laitamme aikaajoin kotiin piirustuskansiolla ja keräämme muutaman kerran vuodessa joitain tehtäviä kasvunkansioon.kasvunkansio jää muistoksi kotiin päiväkotivuosien jälkeen. Huomioithan,että useimmista montessoritehtävistä ei tule mitään konkreettista tuotosta kotiin. Siitä huolimatta lapsella on voinut olla antoisa päivä monien tekemisien parissa! Yhteistyöterveisin Rantakaislan henkilökunta

Henkilöstö on vaitiolovelvollinen kaikissa lasta ja hänen perhettään koskevissa asioissa.

Henkilöstö on vaitiolovelvollinen kaikissa lasta ja hänen perhettään koskevissa asioissa. Tervetuloa Uotsolan päiväkotiin! Vihjeitä ja vinkkejä päivähoitoon tulevien lasten vanhemmille Kasvatuskumppanuus Vanhempien ja päiväkodin henkilökunnan välinen yhteistyö ja vuorovaikutus ovat hoito- ja

Lisätiedot

TERVETULOA PÄIVÄKOTIIN

TERVETULOA PÄIVÄKOTIIN TERVETULOA PÄIVÄKOTIIN 1 PÄIVÄHOIDON ALOITUS Lapsesi on aloittamassa päivähoidon päiväkodissa ja tulee näin varhaiskasvatuksen piiriin. Muutos on iso lapselle ja koko perheelle. Haluamme olla tukemassa

Lisätiedot

PAPPILANVUOREN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA. Luovasti leikkien, luonnossa liikkuen

PAPPILANVUOREN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA. Luovasti leikkien, luonnossa liikkuen PAPPILANVUOREN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Luovasti leikkien, luonnossa liikkuen SISÄLLYS 1 LUKIJALLE... 3 2 MEIDÄN TALO... 4 2.1 LAPSIRYHMÄT JA HENKILÖKUNTA... 4 2.2 YHTEISTYÖKUMPPANIT... 5

Lisätiedot

1. TOIMINTAYKSIKÖIDEN YLEINEN KUVAUS

1. TOIMINTAYKSIKÖIDEN YLEINEN KUVAUS 1. TOIMINTAYKSIKÖIDEN YLEINEN KUVAUS Pikkulinnan päiväkodissa 20 hoitopaikkaa. Toimimme yhtenä suurena sisarusryhmänä. Kasvatushenkilökuntaa Pikkulinnassa on kolme, joista yksi toimii lastentarhanopettajan

Lisätiedot

PÄIVÄKOTI MAININGIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA SYKSY 2010

PÄIVÄKOTI MAININGIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA SYKSY 2010 PÄIVÄKOTI MAININGIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA SYKSY 2010 SISÄLTÖ 1. JOHDANTO... 3 1. 1 PÄIVÄKOTI MAININGIN KUVAUS... 3 1.2 TOIMINTA-AJATUS... 3 1.3 ARVOT PÄIVÄKOTI MAININGISSA... 4 1.2 KASVATUSTAVOITTEET...

Lisätiedot

Nahkialan päiväkodin Varhaiskasvatussuunnitelma. Nahkialan päiväkoti

Nahkialan päiväkodin Varhaiskasvatussuunnitelma. Nahkialan päiväkoti LASTEN PÄIVÄHOITO PÄIVÄHOITOALUE 1 Nahkialan päiväkodin Varhaiskasvatussuunnitelma Nahkialan päiväkoti AKAANTIE 2B 37800 AKAA nahkialan.paivakoti@akaa.fi Aukioloaika: 6.30 17.00 2 AKAAN PÄIVÄHOIDON VISIO

Lisätiedot

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA SISÄLLYS... 1 1 PÄIVÄKODIN ESITTELY... 1 1.1 Johdanto... 1 1.2 Toiminta-ajatus ja kasvatustavoitteet... 2 1.3 Lapsiryhmät... 3 1.3.1 Valloittajat 1-2v... 3 1.3.2 Seikkailijat

Lisätiedot

PÄIVÄKOTIMME AVOINNA 6.30-16.30

PÄIVÄKOTIMME AVOINNA 6.30-16.30 Täällä Raahessa, Saloisten kylässä on meillä paljon ihania metsikköjä. Ulkona siis paljon reippailemme ja luontoa yhdessä tutkailemme. Metsämörrikin välillä vilahtaa ja meille luonnosta opettaa. Meillä

Lisätiedot

KUUSISTON PÄIVÄKOTI VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

KUUSISTON PÄIVÄKOTI VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA KUUSISTON PÄIVÄKOTI VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2014 1. Varhaiskasvatus ja toiminta-ajatus Kuusiston päiväkodissa Kuusiston saari on kaunis ja luonnonläheinen toimintaympäristö. Haluamme luoda turvallisen,

Lisätiedot

TERVETULOA PÄIVÄHOITOON!

TERVETULOA PÄIVÄHOITOON! 1/ 14 ja esiopetus TERVETULOA PÄIVÄHOITOON! Kaustisen päivähoidon ja esiopetuksen palveluiden piirissä on vaihtelevasti noin 200 lasta. Varhaiskasvatuksen tehtäviä kunnassa hoitaa noin 50 työntekijää.

Lisätiedot

PARTIOLIPPUKUNTA JYVÄSKYLÄN VERSOT RY:N TIETOPAKETTI PARTIOLAISEN KOTIVÄELLE

PARTIOLIPPUKUNTA JYVÄSKYLÄN VERSOT RY:N TIETOPAKETTI PARTIOLAISEN KOTIVÄELLE PARTIOLIPPUKUNTA JYVÄSKYLÄN VERSOT RY:N TIETOPAKETTI PARTIOLAISEN KOTIVÄELLE VERSIO 23.8.2009 Esipuhe Pidät kädessäsi partiolippukunta Jyväskylän Versot ry:n omaa tietopakettia partiolaisen kotiväelle.

Lisätiedot

NAHKALINNAN PÄIVÄKOTI

NAHKALINNAN PÄIVÄKOTI LASTEN PÄIVÄHOITO PÄIVÄHOITOALUE 3 NAHKALINNAN PÄIVÄKOTI Hilmankuja 4, Viiala Akaan päivähoidon visio Hymyilevä aikuinen hymyilevä lapsi Lapsi tarvitsee välittävän huolenpidon eli rakkautta. Ilman sitä

Lisätiedot

Joupin päiväkotisanomat

Joupin päiväkotisanomat Joupin päiväkotisanomat 2015-2016 Joupin päiväkoti Manttaalikatu 5 60320 Seinäjoki Talossamme touhuaa yli 100 lasta kuudessa ryhmässä. YHTEYSTIEDOT puh. 06-416 2723 aluejohtaja Antti Vuorela puh. 06-416

Lisätiedot

SATEENKAARI KOTO OY:n VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA. Päiväkoti Tiitiäinen

SATEENKAARI KOTO OY:n VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA. Päiväkoti Tiitiäinen SATEENKAARI KOTO OY:n VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Päiväkoti Tiitiäinen 27.8.2014 Sisällysluettelo 1 Saatteeksi... 3 1.1 Muu toiminta... 3 1.2 Tukimuodot... 4 2 Varhaiskasvatus Sateenkaari Koto Oy:ssä...

Lisätiedot

Kaivolan päiväkoti. toivottaa Teidät tervetulleeksi kaudelle 2013-2014. Kaivolan päiväkoti

Kaivolan päiväkoti. toivottaa Teidät tervetulleeksi kaudelle 2013-2014. Kaivolan päiväkoti Kaivolan päiväkoti toivottaa Teidät tervetulleeksi kaudelle 2013-2014 Kaivolan päiväkoti Liipolantie 3 25360 Pertteli puh. 044 778 7999 vauhtivarpaat@salo.fi punaposket@salo.fi Kuperkeikka Turrintie 17

Lisätiedot

VESANIEMEN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

VESANIEMEN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA VESANIEMEN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Päivitetty 2015 1. Johdanto.. 3 2. Tervetuloa Vesaniemeen. 4 3. Vesaniemen päiväkodin arvot.. 5 4. Kasvatuskumppanuus... 6 5. Lapsen päivä Vesaniemessä

Lisätiedot

PARTIOLIPPUKUNTA JYVÄSKYLÄN VERSOT RY:N TIETOPAKETTI PARTIOLAISEN KOTIVÄELLE

PARTIOLIPPUKUNTA JYVÄSKYLÄN VERSOT RY:N TIETOPAKETTI PARTIOLAISEN KOTIVÄELLE PARTIOLIPPUKUNTA JYVÄSKYLÄN VERSOT RY:N TIETOPAKETTI PARTIOLAISEN KOTIVÄELLE VERSIO 28.5.2012 Esipuhe Pidät kädessäsi partiolippukunta Jyväskylän Versot ry:n omaa tietopakettia partiolaisen kotiväelle.

Lisätiedot

1. Johdanto. 2. Alkun historia ja nykyisyys

1. Johdanto. 2. Alkun historia ja nykyisyys 2008 SISÄLLYSLUETTELO: 1. Johdanto 2. Alkun historia ja nykyisyys 3. Mitä pidämme tärkeänä? toimintamme arvoperusta 3.1. Lasten, vanhempien ja henkilökunnan arvot 4. Kasvatuskumppanuus 5. Oppiminen ja

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelma. Ravurin toimintayksikkö. Opetuslautakunta 25.11.2013

Varhaiskasvatussuunnitelma. Ravurin toimintayksikkö. Opetuslautakunta 25.11.2013 V Varhaiskasvatussuunnitelma Ravurin toimintayksikkö Opetuslautakunta 25.11.2013 Sisällys 1 Johdanto... 1 2 Opetussuunnitelman lähtökohdat... 2 2.1 Arvot lähtökohtana... 2 2.2 Lapsen hyvä päivä Ravurin

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI MUISTIO 1 (7)

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI MUISTIO 1 (7) JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI MUISTIO 1 (7) LASTEN PÄIVÄHOITOPALVELUIDEN ASIAKASRAATI Aika ti 4.12.2012 klo 18.00 20.00 Paikka Mannilan päiväkoti, Liinaharjankatu 4-6 Läsnä Aalto Sanni Lampinen Taru Lehtinen Elina

Lisätiedot

LAPINNIEMEN JA AKONPUISTON PÄIVÄKOTIEN SEKÄ OSMON JA RAITIN RYHMÄPERHEPÄIVÄHOITOKOTIEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

LAPINNIEMEN JA AKONPUISTON PÄIVÄKOTIEN SEKÄ OSMON JA RAITIN RYHMÄPERHEPÄIVÄHOITOKOTIEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA LAPINNIEMEN JA AKONPUISTON PÄIVÄKOTIEN SEKÄ OSMON JA RAITIN RYHMÄPERHEPÄIVÄHOITOKOTIEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Arvot ja strategiaperusta Vanhempien osallisuus lasten varhaiskasvatuksessa Varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

PARTIOLIPPUKUNTA TIETOPAKETTI PARTIOLAISEN KOTIVÄELLE

PARTIOLIPPUKUNTA TIETOPAKETTI PARTIOLAISEN KOTIVÄELLE PARTIOLIPPUKUNTA MERITUULEN TIETOPAKETTI PARTIOLAISEN KOTIVÄELLE VERSIO 01.12.2014 Esipuhe Pidät kädessäsi partiolippukunta Merituulen omaa tietopakettia partiolaisen kotiväelle. Olemme keränneet tähän

Lisätiedot

Toimintakausi 2014-2015

Toimintakausi 2014-2015 Toimintakausi 2014-2015 LAPSIRYHMÄT JA HENKILÖKUNTA TOIMINTAKAUDELLA 2014-2015 PÄIVÄKODIN JOHTAJA Tuula Sarja 020 632 2236, 040 7213856 tuula.sarja@aanekoski.fi VAAPUKAT Kirkkotie 6 040 0115272 konginkankaan.paivakoti@aanekoski.fi

Lisätiedot

OPAS PARTIOLAISEN KOTIVÄELLE

OPAS PARTIOLAISEN KOTIVÄELLE MERIPARTIOLIPPUKUNTA NIIHAMAN SAUKKOJEN OPAS PARTIOLAISEN KOTIVÄELLE Esipuhe Pidät kädessäsi meripartiolippukunta Niihaman Saukkojen omaa opasta partiolaisen kotiväelle. Olemme keränneet tähän oppaaseen

Lisätiedot

OMAVALVONTASUUNNITELMA Vaahteramäen päiväkoti

OMAVALVONTASUUNNITELMA Vaahteramäen päiväkoti OMAVALVONTASUUNNITELMA Vaahteramäen päiväkoti 10.10.2014 2 1 MÄÄRITELMÄT Omavalvonnalla tarkoitetaan Vaahteramäen päiväkodin omatoimista laadun varmistamista siten, että toiminnassa toteutuvat lainsäädännön

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelma. Kuitinmäen päiväkoti Kuunsäde 6D 02210 Espoo puh. 09-8030150

Varhaiskasvatussuunnitelma. Kuitinmäen päiväkoti Kuunsäde 6D 02210 Espoo puh. 09-8030150 Varhaiskasvatussuunnitelma Kuitinmäen päiväkoti Kuunsäde 6D 02210 Espoo puh. 09-8030150 SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 3 2 VARHAISKASVATUS KUITINMÄEN PÄIVÄKODISSA... 4 2.1 TOIMINTA-AJATUS... 5 2.2 ARVOT... 5 2.3

Lisätiedot

KUVA. Varhaiskasvatussuunnitelma. Vantaanlaakson päiväkoti

KUVA. Varhaiskasvatussuunnitelma. Vantaanlaakson päiväkoti KUVA Varhaiskasvatussuunnitelma Vantaanlaakson päiväkoti Opetuslautakunta 25.11.2013 Sisällys 1 Johdanto... 1 2 Opetussuunnitelman lähtökohdat... 2 2.1 Arvolähtökohdat... 2 2.2 Kasvattajuus ja lapsikäsitys...

Lisätiedot

OPAS. omaishoitajalle selkokielellä. Autan läheistäni. mistä saan apua itselleni? Autan läheistäni. mistä saan apua itselleni?

OPAS. omaishoitajalle selkokielellä. Autan läheistäni. mistä saan apua itselleni? Autan läheistäni. mistä saan apua itselleni? OPAS omaishoitajalle selkokielellä Autan läheistäni mistä saan apua itselleni? Autan läheistäni mistä saan apua itselleni? Jelena Vähäkuopus Pääkaupunkiseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry Jelena Vähäkuopus

Lisätiedot

Kielistrategia päiväkotien käyttöön

Kielistrategia päiväkotien käyttöön Kielistrategia päiväkotien käyttöön Svenska kulturfonden käynnisti kesäkuussa 2004 hankkeen, jonka tavoitteena oli luoda kielistrategia ruotsinkielisiä päiväkoteja varten. Tavoitteena oli antaa kielellistä

Lisätiedot

HELAPUISTON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

HELAPUISTON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA HELAPUISTON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Helapuiston päiväkoti on avattu 4.1.1988. Päivähoitoyksikkö kuuluu Tampereen kaupungin Keskisen palvelualueen Hervannan tulostiimiin. Päiväkodissa on noin

Lisätiedot