ILMARIN PÄIVÄKODIN OPAS

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ILMARIN PÄIVÄKODIN OPAS"

Transkriptio

1 ILMARIN PÄIVÄKODIN OPAS Vanhemmille

2 YHTEYSTIEDOT Päiväkodin johtaja Hanna-Leena Säntti p (31460) 1.Varajohtaja Eevaliisa Willandt 2. Varajohtaja Minna Nylund Kanervat ( 31460) Kissankellot ( 32526) Lemmikit ( 32527) Mistelit ( 31457) Eskarit ( 31459) Kissanmaan Eskarit ( 33363) Keskustan perhepäivähoito ( 31460) SÄHKÖPOSTI: etunimi.sukunimi@tampere.fi Ilmarin päivähoitoyksikköön kuuluu Ilmarin päiväkoti, Kissanmaan koulun esiopetus ja perhepäivähoitoa. Päivähoitopaikkoja yksikössä on n Kuulumme Keskustan alueeseen ja Kalevan tiimiin.

3 Hoitopaikka Tutustuminen Hoitosopimus Maksu Lapsen hoitopaikka päiväkodissa on pysyvä koulun alkuun asti. Jos muutatte toiselle alueelle Tampereella, päivähoitopaikka on mahdollista siirtää oman alueen päiväkotiin heti, kun siellä on tilaa. Siirtoa päiväkodista toiseen voi anoa koska vaan. Joka vuosi maaliskuussa kysytään perheiltä seuraavan toimintakauden tilannetta: haluavatko jatkaa tässä päiväkodissa 1.elokuuta, vai haluavatko siirron ja minne, vai lopettaako lapsi päivähoidon ja milloin. Kun perhe muuttaa pois Tampereelta, lapsi menettää hoitopaikan Tampereen päivähoidossa seuraavan heinäkuun 31. päivä. Poikkeustapauksessa naapurikunta voi ostaa hoitopaikan Tampereelta, jos sillä ei ole tarjota hoitopaikkaa. Ennen päivähoidon aloittamista toivomme teidän tutustuvan lapsenne kanssa ryhmään ja henkilökuntaan niin monta kertaa kuin lapsen kannalta on tarpeellista. Tutustumisissa jutellaan lapsen asioista: päivärytmistä, allergioista, lapselle mieluisista ja epämieluisista asioista. Myös perheen kunnioittamista arvoista on syytä puhua sekä lapselle tärkeistä ihmisistä kuten mummut ja papat, sedät ja tädit. Mitä paremmin päiväkodissa tiedetään lapsen asioista, sen helpompi on lapsen aloittaa päiväkodissa. Päiväkodin henkilökunta on vaitiolovelvollinen. Tutustumisen aikana henkilökunta esittelee päiväkodin ja ryhmän tilat, kertoo toiminnasta, päivärytmistä, käytännön asioista, yhteistyöstä sekä varhaiskasvatussuunnitelmastamme. Tutustumiskäyntien tärkeimpiä tavoitteita on luottamuksen luominen. Keskustellen ja henkilökunnan työtä seuraten tulee luottamus siihen, että jos lapsella on jokin hätä, hänet otetaan syliin ja lohdutetaan. Vanhemmat kuulevat miten henkilökunta puhuu lapsille, miten tukee omatoimisuutta ja missä tilanteissa auttaa. Koska vanhemmat ovat lapsensa parhaita asiantuntijoita, toivomme teidän olevan avoimia ja rohkeita sanomaan meille asioita, joita meidän tulisi ottaa huomioon juuri teidän lapsenne kohdalla. On helpompi aloittaa työ tai opiskelu, kun voi luottaa siihen, että lapsesta pidetään varmasti hyvää huolta Ennen hoidon alkua tai pian hoidon alkamisen jälkeen vanhempien kanssa tehdään hoitosopimus, jossa sovitaan hoidon järjestämiseen liittyvistä asioista. Hoitosopimuksen tekoon osallistuvat vanhempien lisäksi yksi lapsen ryhmän aikuisista ja mahdollisesti päiväkodin johtaja Päivähoidosta peritään maksu kuukausittain jälkikäteen. Jos lapsi on aloittanut hoidon ennen syyskuun alkua, peritään hoitomaksua 11 kuukaudelta. Tuloselvitys tehdään kuukauden kuluessa hoidon aloittamisesta tilaajaorganisaation valmistelijalle käyttäen asiakasmaksulomaketta. Kaikki päivähoidon asiakkuuteen liittyvät lomakkeet löytyvät Tampereen kaupungin nettisivuilta osoitteesta:

4 ENSIMMÄINEN HOITOPÄIVÄ - MITÄ MUKAAN? Vaatetus Vaipat, rasvat, lääkkeet Lelut/ omat tavarat Päiväkodissa lapsi tarvitsee sekä säähän sopivat ulkoiluvaatteet ja kengät että helppohoitoiset sisävaatteet, joiden likaantumista ei tarvitse varoa. Nimikoikaa kaikki lasten vaatteet, kengät ja lelut. Vaikka lapsi tuntisikin omat tavaransa, aikuiset eivät välttämättä niitä tunne ja ne voivat ajautua väärille paikoille päivän mittaan. Nimikointiin käy tekstiilitussi tai nimilaput. Varavaatteita on hyvä olla kaikenikäisillä lapsilla, sillä päivän touhuissa vaatteet ovat kovassa käytössä. Jos lapsen vaatteet likaantuvat, ne huuhdellaan ja laitetaan muovipussiin kotiin vietäviksi. Päiväkodissa ei pestä lapsen vaatteita. Jos lapsella ei ole varavaatteita mukana, laitetaan hänelle virman vermeet, jotka voi palauttaa myöhemmin pestyinä. Sisäkengiksi käy hyvät tossut tai jalkaa tukevat kengät (pienille). Crocsit eivät ole hyvät jalkineet lapsen jalkaan. Kuravaatteet ja kumisaappaat ovat tarpeelliset lähes koko toimintakauden. Aamupäiväulkoilun jälkeen kuravaatteet huuhdellaan tarvittaessa päiväkodissa, mutta iltapäiväulkoilun jälkeen kuravaatteet viedään kotiin pestäviksi. Talvihaalareita ja rukkasia ei nykyään useimmiten saa laittaa kuivauskaappiin, mutta materiaalit ovat sellaisia, että kuivuvat ulkoilujen välillä naulakkotiloissakin. Vaipat ja rasvat tuodaan kotoa ja kun ne ovat loppumassa me laitamme lokeroon siitä muistutuksen. Vessoissa on lokerot vaipoille ja rasvoille. Housuvaipat ovat päiväkodissa käytännöllisiä vasta kun lapsi on lähestulkoon kuivaksi oppinut. Lapselle annetaan päiväkodissa vain hänelle määrättyjä reseptilääkkeitä ohjeitten mukaan, jotka kirjataan lapsen lääkehoitosuunnitelmaan. Unikaveri, riepu, tutti nimikoidaan ja voidaan säilyttää päiväkodissa tai kuljettaa päiväkodin ja kodin väliä. Muut lasten kotoa tuomat lelut nimikoidaan myös ja henkilökunnan kanssa kannattaa neuvotella lelujen määrästä ja laadusta.

5 Kasvun kansio Tiedon kulku Lapsen kasvunkansioksi sopii A4- kokoinen mappi. Pienen lapsen tullessa ensimmäisen kerran päivähoitoon, kansio aloitetaan lapsen kuvalla ja lyhyellä kuvauksella lapsesta ja ryhmästä. Mitä pienempi lapsi sitä enemmän aikuinen täyttää kansiota. Kun lapsi kasvaa, hän saa enemmän itse päättää kansioon laitettavasta materiaalista. Otamme päiväkodissa valokuvia lapsesta ja tapahtumista ja laitamme niitä ja lapsen töitä mukaan kansioon ja niistä näkee lapsen kehitystä. Kansiot ovat lapsen ja vanhempien katseltavissa joka päivä ja sen saa lainaksi kotiinkin. Kasvun kansiosta tulee lapsen päiväkotiajasta muisto. Vanhemmille lähetetään sähköpostilla kunkin kuukauden tiedote etukäteen. Siitä näkee mitä ryhmä puuhailee, missä retkeilee ja muita muistettavia päivämääriä. Yksi kopio samasta tiedotteesta laitetaan ryhmien ilmoitustauluille. PÄIVÄJÄRJESTYS 06.00/ päiväkoti aukeaa päivään heräämistä, yhdessäoloa, leikkiä aamupala pienryhmiä, ohjattua toimintaa, ulkoilua 11.00/ lounas päivälepo tai satutuokio, hiljaista leikkiä ja puuhailua välipala, leikkiä, pelaamista 15.00/ uloslähtö sään mukaan 17.00/ päiväkoti suljetaan Teemme Kalevan päiväkodin kanssa yhteistyötä mm. aukioloaikoja yhdistämällä. Vuorovuosina heidän kanssaan avaamme ja suljemme päiväkodit siten, että joka toinen vuosi Ilmarin päiväkoti hoitaa aamut ja joka toinen vuosi iltapäivät vanhempien varausten mukaan.

6 PÄIVÄKOTIIN SAAPUMINEN JA LÄHTEMINEN Saapuminen Lähteminen Ryhmän eteiseen jätetään ulkovaatteet ja jalkineet lapsen omaan lokeroon. Aikuisille on sinisiä kengänsuojia, jos ei halua riisua kenkiään. Sisätiloissa ei kuljeta lainkaan ulkokengillä, sillä lapset leikkivät kaikkialla eikä kuraisilla lattioilla ole mukavaa leikkiä. Eteisaika on vanhemman ja lapsen omaa aikaa. Sen jälkeen mennään vessaan, pestään kädet ja vanhemmat saattavat lapsensa ryhmätiloihin päiväkodin aikuisten luo. Aamuisin kokoonnutaan Kanervien ryhmätiloihin n. kello 8.00 asti, jolloin jokaisen ryhmän oma aikuinen on paikalla. Jos lasta tuodessanne oman ryhmän aikuista ei vielä ole paikalla, voitte jättää viestin vastaanottamassa olevalle aikuiselle. Hyvästelyjen jälkeen pieni lapsi annetaan tädille syliin tai hän tulee halauksen/ kättelyn kautta kavereiden luo. Aikiuset vaihtavat keskenään kuulumiset ja vanhemmat lähtevät töihin. Ikkunasta voidaan vielä käydä heiluttamassa heipat vanhemmille. Pienillä nopeat erotilanteet ovat useasti helpompia. Jos vanhempi pitkittää lähtöään esimerkiksi odottamalla, että pienokainen vastaa heippa-toivotuksiin seurauksena on usein lohduton eroitku. Jos lapsi on jäänyt itkien päiväkotiin, voivat vanhemmat soittaa ja kysyä, miten aamu lopulta sujui. Kun tulette hakemaan lasta päiväkodista, on tärkeää, että lähtötilanne on selkeä, sillä jokainen lapsi on kirjattu pihalla valvovien aikuisten listoihin. Lapsen tulee käydä kättelemässä päiväkodin täti hyvästiksi. Näin saadaan lapsikirjanpito täsmäämään ja opitaan samalla hyviä tapoja. Ovissa ja porteissa on syytä olla tarkkana, etteivät vikkelimmät lapset livahda huomaamatta karkuteille. Aikuiset avaavat portit eivätkä salli lasten kiivetä aidan yli kotiin lähtiessä. Lasten lokerolla on hyvä käydä päivittäin katsomassa onko siellä likapyykkiä tuliaisena, tiedotteita tai lapsen töitä kotiin vietäväksi. Samalla vilkaisu ilmoitustauluun, onko uutta ajankohtaista tiedotetta esimerkiksi retkistä. Ryhmän kuukausiohjelma on siellä esillä. Se lähetetään myös sähköpostilla jokaisen kotiin.

7 TÄRKEÄ TIETÄÄ * Päivähoidossa lapsi saa erityisruokavalion mukaiset ateriat, jos siihen on lääketieteelliset tai eettiset syyt. Luomuruokavaliota ei pystytä toteuttamaan. * Päivittäiset juttutuokiot lasta tuodessa ja hakiessa pitävät päiväkodin ja kodin tietoisina lapsen iloista ja suruista, mielialasta ja jaksamisesta. * Jos lasta hakee joku muu, muistakaa kertoa meille siitä etukäteen. Lasta ei luovuteta muille kuin omille vanhemmille tai heidän nimeämälle yli 18- vuotiaalle henkilölle * Jos lapsi on sairas tai muuten pois, ilmoittakaa siitä mahdollisimman pian. Jos sairauspäiviä on 11 tai enemmän kuukaudessa, sen kuukauden hoitomaksu puolittuu. * Yhteystiedot on pidettävä ajan tasalla * Varhaiskasvatuskeskustelu, vasu, pidetään joka vuosi. Keskustelussa vanhemmat ja päiväkodin väki yhdessä pohtivat lapsen asioita tavoitteena lapsen hyvinvointi * Jos lapsi sairastuu kesken päivän, ilmoitamme siitä vanhemmalle sovittuun numeroon. Voimme kirjoittaa työnantajaa varten todistuksen lapsen sairastumisesta päiväkodissa. Sairaan lapsen paras paikka on koti! * Jos lapselle sattuu tapaturma päiväkodissa, soitamme siitä vanhemmille. Viemme lapsen taksilla tai ambulanssilla Acutaan. Ensiapu annetaan jo päiväkodilla. Henkilökunta kertaa joka vuosi ensiaputaitojansa. * Tampereen kaupunki ei ole vakuuttanut päivähoitolapsia. Mahdollinen jatkohoito ensiavun jälkeen on vanhempien vastuulla. * Päiväkodin kasvatustyötä tukee kiertävä erityislastentarhanopettaja, KELTO, joka kiertää ryhmissä säännöllisesti konsultoimassa. * Päiväkodit ovat suljettuina: 1.1. Uudenvuodenpäivä, 6.1. Loppiainen, Pitkäperjantaista 2. Pääsiäispäivään 1.5 Vapunpäivä, Helatorstai, Juhannusaatto, 6.12 Itsenäisyyspäivä Jouluaatosta Tapaninpäivään Toiminta on supistettua syys- ja talviloma-aikana ja osa päiväkodeista on kiinni kesällä * Päiväkodin juhlissa lapset ovat aina vanhempiensa vastuulla. Vanhemmat huolehtivat lapsensa hyvästä käyttäytymisestä.

8 VANHEMMUUDESTA Lapsen ja perheen elämässä tapahtuu suuri muutos, kun lapsi aloittaa päivähoidon. Pienelle lapselle jokainen ero on lopullinen, vaikka isä ja äiti kuinka sanovat tulevansa hakemaan iltapäivällä. Alussa eroitkut saattavat ahdistaa ja vanhemmat tuntevat syyllisyyttä viedessään lasta hoitoon, vaikka tutustumisen kautta olisikin tullut luottamus siihen, että lapsesta pidetään hyvää huolta. Työ ja päivähoitopäivän päälle illat ja viikonloput ovat perheen yhteistä aikaa. Lapsi tarvitsee vanhempiensa aikaa, yhdessäoloa ja välittämistä. Syödään yhdessä, tehdään yhdessä ja mennään ajoissa nukkumaan. Eletään arkielämää toistuvine rutiineineen, vaikka se joskus tuntuisi tylsältäkin. Näin luodaan lapsiin läheinen ja turvallinen suhde, jonka kautta syntyy terve itsetunto ja myönteinen minäkuva. Vanhemmuuteen kuuluu sääntöjen asettamista. Jokainen tekee joskus väärin, mutta ellei rikkeisiin puututa, jää lapselta oppimatta kyky katua tekoaan. Lapsen kanssa mietitään tekoa ja seurauksia. Häntä tuetaan ja osoitetaan, että häntä rakastetaan virheestä huolimatta. Asioissa, missä lapsi on hyvä, häntä tulee kannustaa ja kehua. Omatunto, jota voi kutsua moraaliksi, alkaa kehittyä jo leikki-iässä. Moraalin kehittymisen perusta on arkielämän tilanteissa, joihin liittyy *toisesta välittämistä *rehellisyyttä *auttamista *tottelemista *toisen puolesta puhumista *ystävällisyyttä *vastuun ottoa *syyllisyyttä ja pelkoakin Lapsi on elämänmyönteinen syntymästään saakka. Tämän säilyttämisen avainsanana on aikuisen ja lapsen välinen vuorovaikutus, syntyy luottamus ja empatia toista kohtaan. Niin päiväkodissa kuin kotonakin on oltava sääntöjä. Ulkoisten sääntöjen kautta kasvaa sisäisten sääntöjen noudattaminen. Lapsen tunteita ei pidä pelätä jos suuttuu, suuttukoon. Ei lapsi mene rikki. Meidän aikuisten tehtävä onkin tuottaa tilanteita, joissa lapsi voi turvallisesti opetella sietämään pettymyksiä. Aikuinen opettaa ja tukee lasta ilmaisemaan ja hallitsemaan tunteenpurkauksia. Päiväkoti haluaa olla vanhempien tukena kasvatustehtävässä. Kasvatuskumppanuus syntyy, kun molempien asiantuntemuksella pyritään edistämään lapsen kaikinpuolista kasvua, kehitystä ja hyvinvointia. Yhteistyöterveisin Hanna-Leena Säntti Päiväkodin johtaja ja Ilmarin päiväkodin henkilökunta

YHTEYSTIEDOT. Päiväkodin johtaja Sari Lumikangas-Haaristo p. 050 432 7412, 02 26 25 855. Ritzinkuja 1 p.040 867 3772. Emmauksenkatu 4 p.

YHTEYSTIEDOT. Päiväkodin johtaja Sari Lumikangas-Haaristo p. 050 432 7412, 02 26 25 855. Ritzinkuja 1 p.040 867 3772. Emmauksenkatu 4 p. YHTEYSTIEDOT Päiväkodin johtaja Sari Lumikangas-Haaristo p. 050 432 7412, 02 26 25 855 Ritzinkuja 1 p.040 867 3772 Tähtöset 3-5v Päivänsäteet 0-3v Emmauksenkatu 4 p. 040 867 3235 Leinkit 3-5v Vanamot 0-3v

Lisätiedot

PÄIVÄKOTI TUTUKSI! Opas perheille. Tämä opas on tuotettu Turun ammattikorkeakoulun sosionomiopiskelijoiden (AMK) opinnäytetyönä yhteistyössä

PÄIVÄKOTI TUTUKSI! Opas perheille. Tämä opas on tuotettu Turun ammattikorkeakoulun sosionomiopiskelijoiden (AMK) opinnäytetyönä yhteistyössä PÄIVÄKOTI TUTUKSI! Opas perheille Tämä opas on tuotettu Turun ammattikorkeakoulun sosionomiopiskelijoiden (AMK) opinnäytetyönä yhteistyössä Turun kaupungin kanssa. Teksti: Jaana Karjala, Outi Koskinen

Lisätiedot

HOITOMUOTONA PERHEPÄIVÄHOITO

HOITOMUOTONA PERHEPÄIVÄHOITO HOITOMUOTONA PERHEPÄIVÄHOITO Perhepäivähoidossa lapsen hoitopaikkana on koti, jossa hän saa kasvaa ja kehittyä pienessä, turvallisessa ryhmässä, eri-ikäisten lasten kanssa omana itsenään ja omista tarpeistaan

Lisätiedot

WEKARAT WILLIKOT WESSELIT WEMPULAT WIIKARIT WEITIKAT WEKKULIT WINTIÖT

WEKARAT WILLIKOT WESSELIT WEMPULAT WIIKARIT WEITIKAT WEKKULIT WINTIÖT WEKARAT WESSELIT WILLIKOT. WEMPULAT WIIKARIT WEITIKAT WINTIÖT WEKKULIT Ounasrinteen päiväkodissa teemme työtä yhdessä isolla ja innostuneella joukolla lapsenne parhaaksi. Lapsia meillä on pienistä isompiin

Lisätiedot

TERVETULOA PÄIVÄKOTI KAJUUTTAAN

TERVETULOA PÄIVÄKOTI KAJUUTTAAN TERVETULOA PÄIVÄKOTI KAJUUTTAAN TOIMINTA-AJATUS: KASVATAMME LAPSIA TURVALLISESSA JA KANNUSTAVASSA ILMAPIIRISSÄ. PÄIVÄKOTIEMME LEIKKI- JA OPPIMISYMPÄRISTÖT TUKEVAT LAPSEN OMATOIMISUUTTA JA AKTIIVISUUTTA.

Lisätiedot

WEKARAT WILLIKOT WESSELIT WEMPULAT WIIKARIT WEITIKAT WEKKULIT WINTIÖT

WEKARAT WILLIKOT WESSELIT WEMPULAT WIIKARIT WEITIKAT WEKKULIT WINTIÖT WEKARAT WESSELIT WILLIKOT. WEMPULAT WIIKARIT WEITIKAT WINTIÖT WEKKULIT Ounasrinteen päiväkodissa teemme työtä yhdessä isolla ja innostuneella joukolla lapsenne parhaaksi. Lapsia meillä on pienistä isompiin

Lisätiedot

METSÄTÄHDEN PÄIVÄKOTI

METSÄTÄHDEN PÄIVÄKOTI METSÄTÄHDEN PÄIVÄKOTI YHTEYSTIEDOT: Auratie 3 92140 Pattijoki Kissankellot 1-3v kissankellot(at)raahe.fi p. 040 830 3010 Päivänkakkarat 3-5v. paivankakkarat(at)raahe.fi p. 040 830 3150 päivähoidonohjaaja

Lisätiedot

TERVETULOA LASTENTALO KUUSIPIHAAN

TERVETULOA LASTENTALO KUUSIPIHAAN TERVETULOA LASTENTALO KUUSIPIHAAN Lastentalo Kuusipiha Lastentalo on valmistunut vuonna 2006. Se sijaitsee Frosteruksen koulun läheisyydessä, Kärsämäen keskustassa. Päiväkodin piha-alueeseen kuuluu aidattu

Lisätiedot

TERVETULOA RYHMÄPERHEPÄIVÄHOITOKOTI MIINANTUPAAN!

TERVETULOA RYHMÄPERHEPÄIVÄHOITOKOTI MIINANTUPAAN! TERVETULOA RYHMÄPERHEPÄIVÄHOITOKOTI MIINANTUPAAN! RYHMÄPERHEPÄIVÄHOITOKOTIEN TOIMINTAA OHJAAVAT ARVOT JA TAVOITTEET: Toimintamme arvot : 1. Kodinomaisuus 2. Lämpö 3. Turvallisuus 4. Yhteistyö Toiminnan

Lisätiedot

Te r vetuloa. Palometsän päiväkoti Sahrankatu 3 24100 Salo

Te r vetuloa. Palometsän päiväkoti Sahrankatu 3 24100 Salo Te r vetuloa Palometsän päiväkotiin! Palometsän päiväkoti Sahrankatu 3 24100 Salo T u l e m u k a a n Tervetuloa Palometsän päiväkotiin niin tutut kuin uudetkin perheet! Palometsän päiväkodissa on viisi

Lisätiedot

WEKARAT ja WILLIKOT TOIMINTAKAUSI 2015-2016 . WEMPULAT WINTIÖT

WEKARAT ja WILLIKOT TOIMINTAKAUSI 2015-2016 . WEMPULAT WINTIÖT WEKARAT ja WILLIKOT WESSELIT TOIMINTAKAUSI 2015-2016. WEMPULAT WIIKARIT WEITIKAT WINTIÖT WEKKULIT Ounasrinteen päiväkodissa teemme työtä yhdessä isolla ja innostuneella joukolla lapsenne parhaaksi. Lapsia

Lisätiedot

Perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma

Perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma Perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma Perhepäivähoidon toiminta-ajatus Perhepäivähoito tarjoaa lapselle mahdollisuuden hoitoon, leikkiin, oppimiseen ja ystävyyssuhteisiin muiden lasten kanssa. Varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

Metsärinteen päiväkodin

Metsärinteen päiväkodin Metsärinteen päiväkodin METSÄRINTEEN PÄIVÄKOTI Juustomestarintie 2 24190 Halikko as. A AAMUPALA tarjoillaan ryhmittäin klo 8.00. Ilmoitathan, mikäli lapsesi on syönyt aamupalan jo kotona. AAMUVASTAANOTTO

Lisätiedot

TERVETULOA PILVIPAIMENIIN! Pilvipaimenet on vuorohoitoa tarjoava ryhmä puhelin:

TERVETULOA PILVIPAIMENIIN! Pilvipaimenet on vuorohoitoa tarjoava ryhmä puhelin: TERVETULOA PILVIPAIMENIIN! Pilvipaimenet on vuorohoitoa tarjoava ryhmä puhelin: 0400914479 osoite: Kuhatie 1, 54915 Saimaanharju sähköposti: pilvipaimenet@taipalsaari.fi Henkilökunta Ansku, Taru, Maarit,

Lisätiedot

Hoitosopimus, lapsen varhaiskasvatussuunnitelma (VASU), palvelutarvearvio (PTA) ja lapsikortti

Hoitosopimus, lapsen varhaiskasvatussuunnitelma (VASU), palvelutarvearvio (PTA) ja lapsikortti Tiedote Perhepäivähoitoon 2009-2010 Perhepäivähoito Perhepäivähoito on kodinomaista, pienessä ryhmässä tapahtuvaa päivähoitoa. Perhepäivähoitoa järjestetään hoitajan kotona. Perhepäivähoitajalla voi olla

Lisätiedot

MONTESSORIPÄIVÄKOTI RANTAKAISLAN VANHEMPAINOPAS 2016

MONTESSORIPÄIVÄKOTI RANTAKAISLAN VANHEMPAINOPAS 2016 1 MONTESSORIPÄIVÄKOTI RANTAKAISLAN VANHEMPAINOPAS 2016 HENKILÖKUNTA Tiina Gröhn päiväkodin johtaja montessoriohjaaja ja varhaiskasvatuksen erityisopettaja puh. 045 166 5627 tiina.grohn@rantakaisla.fi Kastehelmet

Lisätiedot

HIRVENSALMEN KUNTA VARHAISKASVATUS VUOROPÄIVÄKOTI OMPPU

HIRVENSALMEN KUNTA VARHAISKASVATUS VUOROPÄIVÄKOTI OMPPU HIRVENSALMEN KUNTA VARHAISKASVATUS VUOROPÄIVÄKOTI OMPPU Yhteystiedot Vuoropäiväkoti Omppu Haapaniementie 17, 52550 Hirvensalmi p. 050 5964 791 tai keittiö p. 050 4083 879 vuoropaivakoti@hirvensalmi.fi

Lisätiedot

Henkilöstö on vaitiolovelvollinen kaikissa lasta ja hänen perhettään koskevissa asioissa.

Henkilöstö on vaitiolovelvollinen kaikissa lasta ja hänen perhettään koskevissa asioissa. Tervetuloa Uotsolan päiväkotiin! Vihjeitä ja vinkkejä päivähoitoon tulevien lasten vanhemmille Kasvatuskumppanuus Vanhempien ja päiväkodin henkilökunnan välinen yhteistyö ja vuorovaikutus ovat hoito- ja

Lisätiedot

Linnoituksen päiväkoti. Kaarlonkatu HAMINA

Linnoituksen päiväkoti. Kaarlonkatu HAMINA Linnoituksen päiväkoti Kaarlonkatu 4 49400 HAMINA linnoituksen.paivakoti@hamina.fi A r v o t MUITA LINNOITUKSESSA TYÖSKENTELEVIÄ: Varhaiskasvatuksen esimies Sirpa Matero puh. 040 778 2179 Varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

HIRVENSALMEN KUNTA VARHAISKASVATUS LAHNANIEMEN RYHMIS

HIRVENSALMEN KUNTA VARHAISKASVATUS LAHNANIEMEN RYHMIS HIRVENSALMEN KUNTA VARHAISKASVATUS LAHNANIEMEN RYHMIS Yhteystiedot Lahnaniemen ryhmis Lahnaniementie 67 52510 Hietanen p. 050-592 4691 o. 040-162 7650 (iltapvryhm) ryhmis.lahnaniemi@hirvensalmi.fi Varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

TOIMINTAKAUSI- TIEDOTE

TOIMINTAKAUSI- TIEDOTE MATTILAN PÄIVÄKOTI TOIMINTAKAUSI- TIEDOTE 2015-2016 LAPSENNE RYHMÄN NIMI ON RYHMÄSSÄ TYÖSKENTELEVÄT Päiväkodin osoite ja aukioloajat Hirsitie 2 04340 Tuusula Mattilan päiväkoti on avoinna klo 6.15 17.00

Lisätiedot

Tervetuloa päivähoitoon!

Tervetuloa päivähoitoon! Kasvatus ja sivistys/varhaiskasvatus Tervetuloa päivähoitoon! Vielä tänään sinä painat varovasti jalkasi lattialle ja tunnustelet kestääkö se askeliesi painon. Vielä tänään tarraat kiinni käteeni ja liikut

Lisätiedot

Annalan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Annalan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma 15.1.2015 Annalan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Annalan päiväkoti on perustettu vuonna 1982 ja se sijaitsee omalla isolla tontillaan keskellä matalaa kerrostaloaluetta. Lähellä on avara luonto

Lisätiedot

Telkän esite 2007. Päiväkodin arvot, jotka on määritelty yhdessä vanhempien kanssa ohjaavat toimintaamme:

Telkän esite 2007. Päiväkodin arvot, jotka on määritelty yhdessä vanhempien kanssa ohjaavat toimintaamme: TERVETULOA TELKÄN PÄIVÄKOTIIN Telkän esite 2007 Telkän päiväkoti on perustettu 1980 keskelle Hervantaa lähelle Ahvenisjärveä. Päiväkoti on myös lähellä Suolijärveä, joten retkeily lähimaastossa on oleellinen

Lisätiedot

TERVETULOA SATUKONTTIIN

TERVETULOA SATUKONTTIIN TERVETULOA SATUKONTTIIN Ryhmäperhepäiväkoti Satukontti Satukontti on remontoitu ryhmäperhepäiväkodiksi kesällä 2017 ja se sijaitsee Kärsämäen keskustassa. Satukontissa tarjotaan hoitoa 0-6 vuotiaille lapsille.

Lisätiedot

TERVETULOA PERHEPÄIVÄHOITOON

TERVETULOA PERHEPÄIVÄHOITOON TERVETULOA PERHEPÄIVÄHOITOON Perhepäivähoito tarjoaa kodinomaista, joustavaa ja yksilöllistä päivähoitoa hoitajan kotona. Selänteen alueella työskentelee noin 40 perhepäivähoitajaa. Hoitoryhmään voidaan

Lisätiedot

KASVATUS- KUMPPANUUS VIIALAN ARKI VIIALAN ARKI

KASVATUS- KUMPPANUUS VIIALAN ARKI VIIALAN ARKI VASU TAVOITTEET Tasapainoinen, tyytyväinen ja hyvinvoiva lapsi Lapsen tulee tuntea, että hänestä välitetään Haluamme välittää lapselle tunteen, että maailma on hyvä ja siihen uskaltaa kasvaa VIHREÄ LIPPU

Lisätiedot

Tammitarhan päiväkoti alkaen 19.8.2013 osoite: Nuutinkulmantie 19 A, 30100 Forssa

Tammitarhan päiväkoti alkaen 19.8.2013 osoite: Nuutinkulmantie 19 A, 30100 Forssa Tammitarhan päiväkoti alkaen 19.8.2013 osoite: Nuutinkulmantie 19 A, 30100 Forssa Tammitarhan päiväkodissa toimii neljä ryhmää: Tammen Taaperot (1-3v. ), Tammen Haltijat (3-5v.), Tammen Tietäjät (5-6 v.)

Lisätiedot

MERI-HALIKON PÄIVÄHOIDON ABC

MERI-HALIKON PÄIVÄHOIDON ABC MERI-HALIKON PÄIVÄHOIDON ABC Meri-Halikon päiväkoti Ryhmis Merituuli Tuupikkalantie 5 Tuupikkalantie 5 as 1 25210 Vartsala 25210 Vartsala p. 044 778 3486 Simpukat p. 044 778 3488 p. 044 778 3487 Meritähdet

Lisätiedot

HOITOMUOTONA PERHEPÄIVÄHOITO

HOITOMUOTONA PERHEPÄIVÄHOITO HOITOMUOTONA PERHEPÄIVÄHOITO Perhepäivähoidossa lapsen hoitopaikkana on koti, jossa hän saa kasvaa ja kehittyä pienessä, enintään neljän kokopäiväisen ja yhden osapäiväisen hoitolapsen turvallisessa pienryhmässä.

Lisätiedot

TERVETULOA VARHAISKASVATUSTOIMINTAAN

TERVETULOA VARHAISKASVATUSTOIMINTAAN TERVETULOA VARHAISKASVATUSTOIMINTAAN Vanhempina voitte jättää lapsenne turvallisin mielin työpäivän tai opintojen ajaksi varhaiskasvatustoimintaan. Koulutettu henkilökuntamme huolehtii lapsestanne parhaalla

Lisätiedot

TERVETULOA PÄIVÄHOITOON

TERVETULOA PÄIVÄHOITOON TERVETULOA PÄIVÄHOITOON Vanhemmat voivat turvallisesti jättää lapsensa päivähoitoon työn tai opiskelun ajaksi. Koulutettu henkilökunta huolehtii lapsesta parhaalla mahdollisella tavalla. Päivähoitoympäristö

Lisätiedot

TILAT: TOIMINTA JA SITÄ OHJAAVAT ARVOT: Ryhmäperhepäiväkoti Rentukka sijaitsee Hömmön asuinalueella osoitteessa Kivikkokuja 1.

TILAT: TOIMINTA JA SITÄ OHJAAVAT ARVOT: Ryhmäperhepäiväkoti Rentukka sijaitsee Hömmön asuinalueella osoitteessa Kivikkokuja 1. -3 < 1 (Y1 1 henkilökohtaisten tavaroiden söi lyttäm istö varten. käytettävissään kolme leikkitilaa sekä lepohuoneet. Jokaiselle lapselle osoitetaan oma loketo Ulkoillessa meiltä on käytössämvne viihtyisä

Lisätiedot

Lapsen ja kasvattajan välinen suhde:

Lapsen ja kasvattajan välinen suhde: Lapsen ja kasvattajan välinen suhde: Turvallinen päivähoidon aloitus ja oma hoitajuus -kehittäjäverkosto Tikkalan päiväkodissa 4.2.2010 Paula Korkalainen Pienet päivähoidossa huoli riittävästä turvallisuuden

Lisätiedot

TIEDOTE VARHAISKASVATUKSEEN

TIEDOTE VARHAISKASVATUKSEEN TIEDOTE VARHAISKASVATUKSEEN VARHAISKASVATUS Perhepäivähoito on kodinomaista, pienissä ryhmissä tapahtuvaa päivähoitoa. Perhepäivähoitoa järjestetään hoitajan kotona. Perhepäivähoitajalla voi olla hoidossa

Lisätiedot

Jokaiselle lapselle laaditaan yhdessä vanhempien kanssa yksilöllinen varhaiskasvatussuunnitelma, jota päivitetään vuosittain.

Jokaiselle lapselle laaditaan yhdessä vanhempien kanssa yksilöllinen varhaiskasvatussuunnitelma, jota päivitetään vuosittain. Tervetuloa Uotsolan päiväkotiin! Vihjeitä ja vinkkejä päivähoitoon tulevien lasten vanhemmille Kasvatuskumppanuus Vanhempien ja päiväkodin henkilökunnan välinen yhteistyö ja vuorovaikutus ovat hoito- ja

Lisätiedot

TERVETULOA VILIKKILÄÄN 2015-2016

TERVETULOA VILIKKILÄÄN 2015-2016 TERVETULOA VILIKKILÄÄN 2015-2016 MEILLE VILIKKILÄSSÄ ON TÄRKEÄÄ: LEIKKI LUONTO YHTEISTYÖ LÄSNÄOLO SUVAITSEVAISUUS KIIREETTÖMYYS Tavoitteenamme on hyvän perushoidon lisäksi tarjota lapselle myönteisiä tunne-elämyksiä,

Lisätiedot

Päiväkoti Saarenhelmi

Päiväkoti Saarenhelmi Päiväkoti Saarenhelmi varhaiskasvatussuunnitelma Päiväkoti Saarenhelmi Päiväkoti Saarenhelmi sijaitsee Saarenkylässä kauniilla paikalla Kemijoen rannalla. Läheiset puistot ja talvella jää tarjoavat mahdollisuuden

Lisätiedot

LAPSEN ESIOPETUKSEN SUUNNITELMA

LAPSEN ESIOPETUKSEN SUUNNITELMA 1 LAPSEN ESIOPETUKSEN SUUNNITELMA Oma kuvani Nimi: Lukuvuosi: Esiopetuspaikka: 2 LAPSEN TIEDOT Lapsen nimi Henkilötunnus Kotiosoite Kotipuhelinnumero Äiti/puoliso Isä/puoliso Puhelinnumero Puhelinnumero

Lisätiedot

MERI-HALIKON PÄIVÄHOIDON ABC

MERI-HALIKON PÄIVÄHOIDON ABC MERI-HALIKON PÄIVÄHOIDON ABC Meri-Halikon päiväkoti Tuupikkalantie 5 25210 Vartsala p. 044 778 3486 Simpukat p. 044 778 3487 Meritähdet p. 044 778 5937 keittiö sähköposti: merihalikko.paivakoti@salo.fi

Lisätiedot

Tervasuon päiväkoti Viikarit. Päivähoidon ABC

Tervasuon päiväkoti Viikarit. Päivähoidon ABC Tervasuon päiväkoti Viikarit Päivähoidon ABC A AAMUPALA ALLERGIAT tarjoillaan klo 8.00. Mikäli lapsesi tulee aamupalalle, tuo hänet hoitoon ajoissa, jotta ruokailutilanne olisi mahdollisimman rauhallinen

Lisätiedot

TOIMINTA JA SITÄ OHJAAVAT ARVOT: yhteiset pelisäännöt. TILAT:

TOIMINTA JA SITÄ OHJAAVAT ARVOT: yhteiset pelisäännöt. TILAT: -3 < Q r) 1 (31 1 r) 1 (I :5 oma lo kero henkilökohtaisten tavaroiden säilyttämistä varten. lapsilla on käytettävissään kolme leikkitilaa sekä lepohuoneet. Jokaiselle lapselle osoitetaan Ulkoillessa meillä

Lisätiedot

LAPSEN HOITO- JA KASVATUSSUUNNITELMA

LAPSEN HOITO- JA KASVATUSSUUNNITELMA 1 LAPSEN HOITO- JA KASVATUSSUUNNITELMA LAPSEN TIEDOT Lapsen nimi Henkilötunnus Kotiosoite Kotipuhelinnumero Äiti/puoliso Isä/puoliso Puhelinnumero Puhelinnumero Osoite Osoite Työpaikka ja puhelinnumero

Lisätiedot

TERVETULOA KETTUPOLUN VUOROPÄIVÄKOTIIN

TERVETULOA KETTUPOLUN VUOROPÄIVÄKOTIIN TERVETULOA KETTUPOLUN VUOROPÄIVÄKOTIIN Kettupolku 2, 39200 Kyröskoski Ketut: 050 543 8002 Kurret: 050 390 4240 Kettupolun päiväkoti on ensi kertaa avannut ovensa päiväkotina 2006. Päiväkodin kiinteistössä

Lisätiedot

Metsärinteen päiväkodin

Metsärinteen päiväkodin Metsärinteen päiväkodin METSÄRINTEEN PÄIVÄKOTI Juustomestarintie 2 24190 Halikko as. Tiina Lehto, varhaiskasvatusyksikön esimies 044-7787 813 SINIVUOKOT 02-7783 490, sinivuokot@salo.fi KULTAPIISKUT 02-7783

Lisätiedot

Turva Minulla on turvallinen olo. Saanko olla tarvitseva? Onko minulla huolehtiva aikuinen? Suojellaanko minua pahoilta asioilta? Perusturvallisuus on edellytys lapsen hyvän itsetunnon ja luottamuksellisten

Lisätiedot

QJQ17IO. UDONNfl%U. OOIfl43AJI

QJQ17IO. UDONNfl%U. OOIfl43AJI QJQ17IO UDONNfl%U OOIfl43AJI henkilökohtaisten tavaroiden säilyttämistä varten. TILAT: TOIMINTA JA SITÄ OHJAAVAT ARVOT: varhaiskasvatussuunnitelmaan), johon pohjaten jokaiselle lapselle tehdään RyhmdperhepäivQkoti

Lisätiedot

TERVETULOA VILIKKILÄÄN 2010 2011

TERVETULOA VILIKKILÄÄN 2010 2011 TERVETULOA VILIKKILÄÄN 2010 2011 VILIKKILÄN PÄIVÄKOTI KIEVARINTIE 10 63700 ÄHTÄRI PUH. 040-706 8162 Vastaava lastentarhanopettaja Ritva Eloranta 2525 6236 Toimisto 044 0662253 Temput 044 0662254 Metkut

Lisätiedot

Havusten varhaiskasvatussuunnitelma

Havusten varhaiskasvatussuunnitelma Havusten varhaiskasvatussuunnitelma 2010 2011 Naavametsän päiväkoti Asematie 3 96900 SAARENKYLÄ Havusten ryhmän puh. 050 5710814 Puh.klo16.30 jälk. 040 5197574 Tervetuloa Havusiin! Havuset on tällä hetkellä

Lisätiedot

Tervetuloa. Petäikkölän päiväkotiin!

Tervetuloa. Petäikkölän päiväkotiin! Tervetuloa Petäikkölän päiväkotiin! Petäikkölän päiväkoti Päärakennuksessa Hukantaival 8, 80230 Joensuu Päiväkodin johtaja Pia Väänänen p. 050-3109 661 pia.vaananen@jns.fi Sivusiivessä O lemme koonneet

Lisätiedot

SEPÄN RYHMÄKODIN VARHAIKASVATUSUUNNITELMA 2006-2007 KESKUSTAN PALVELUALUE PYYNIKIN TIIMI

SEPÄN RYHMÄKODIN VARHAIKASVATUSUUNNITELMA 2006-2007 KESKUSTAN PALVELUALUE PYYNIKIN TIIMI SEPÄN RYHMÄKODIN VARHAIKASVATUSUUNNITELMA 2006-2007 KESKUSTAN PALVELUALUE PYYNIKIN TIIMI SISÄLLYSLUETTELO 1. PERHEPÄIVÄHOIDON TOIMINTA-AJATUS 2. ARVOT 3. KASVATUS, OPPIMINEN, TOIMINTA- JA OPPIMISYMPÄRISTÖ

Lisätiedot

TILAT: TOIMINTA JA SITÄ OHJAAVAT ARVOT:

TILAT: TOIMINTA JA SITÄ OHJAAVAT ARVOT: -3 < r) 1 1 r%) 1 (I :5 :5 TILAT: Ryhmäperhepdivakoti Sinikello sijaitsee keskellä kaupunkia Sairaalan ja Hopeaharjun välissä osoitteessa Sairaalantie 4 C. Olemme avoinna maanantaista perjantaihin pääsääntöisesti

Lisätiedot

Numero löytyy myös omalta hoitajalta ja eteisen ilmoitustaululta.

Numero löytyy myös omalta hoitajalta ja eteisen ilmoitustaululta. VARAHOIDON YHTEYSTIEDOT: puhelin: 050-5627822 osoite: Ketomaantie 19 Numero löytyy myös omalta hoitajalta ja eteisen ilmoitustaululta. Kun oma hoitaja on poissa töistä, kannattaa ottaa yhteyttä suoraan

Lisätiedot

KETTUKALLION PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA VASU 2010

KETTUKALLION PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA VASU 2010 KETTUKALLION PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA VASU 2010 KETTUKALLION PÄIVÄKOTI Kettukallion päiväkoti on perustettu vuonna 1992. Päiväkoti sijaitsee Heinolan Kirkonkylässä luonnon läheisyydessä, upeiden

Lisätiedot

Ryhmäperhepäivähoitokodissa hoidetaan samanaikaisesti 12 alle kouluikäistä kokopäiväistä lasta ja siellä työskentelee 3 ryhmäperhepäivähoitajaa.

Ryhmäperhepäivähoitokodissa hoidetaan samanaikaisesti 12 alle kouluikäistä kokopäiväistä lasta ja siellä työskentelee 3 ryhmäperhepäivähoitajaa. HYVÄT PERHEPÄIVÄHOITOLASTEN VANHEMMAT Lapsenne on saanut perhepäivähoitopaikan. Perhepäivähoito tarjoaa pienelle lapsiryhmälle kodinomaisen hoitomuodon. Perhepäiväkodin tarkoituksena on antaa turvallista

Lisätiedot

Sammon päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Sammon päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Sammon päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma TOIMINTA AJATUS Päiväkodissamme toteutetaan varhaiskasvatusta ja esiopetusta vahvasti leikin, liikunnan ja luovuuden kautta. Leikki ja liikunta kuuluvat päivittäin

Lisätiedot

KULTARANNAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA eli VASU

KULTARANNAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA eli VASU KULTARANNAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA eli VASU 1 Kädentaidot ja tehtävät pelit, laulut ja ystävät ulkoiluhetket ja metsäretket leikki, satuilu ja syli läheisyys käy kaiken yli. Päiväkodin yhteystiedot:

Lisätiedot

HUVIKUMMUN PÄIVÄKOTI SALMENTIE 9 63300 ALAVUS

HUVIKUMMUN PÄIVÄKOTI SALMENTIE 9 63300 ALAVUS HUVIKUMMUN PÄIVÄKOTI SALMENTIE 9 63300 ALAVUS PUH. 0400-346976 TOSSAVAISET: 1-5 -vuotiaat lapset PITKÄTOSSUT : 6 -vuotiaat esikoululaiset HENKILÖKUNTA TOSSAVAISET: KIVIMÄKI TARJA SAVOLAINEN TIINA RAJALA

Lisätiedot

Toimintakausi 2014-2015

Toimintakausi 2014-2015 Toimintakausi 2014-2015 LAPSIRYHMÄT JA HENKILÖKUNTA TOIMINTAKAUDELLA 2014-2015 PÄIVÄKODIN JOHTAJA Tuula Sarja 020 632 2236, 040 7213856 tuula.sarja@aanekoski.fi VAAPUKAT Kirkkotie 6 040 0115272 konginkankaan.paivakoti@aanekoski.fi

Lisätiedot

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA POSION KUNTA / PÄIVÄHOITO Lapsen nimi LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Kasvatuskumppanuus on yhteistyötä, jossa vanhemmat ja henkilöstö yhdessä sitoutuvat toimimaan lapsen parhaaksi kasvun, kehityksen

Lisätiedot

Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma

Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma Lapsen nimi: syntymäaika Päivähoitopaikka: HELAPUISTON PÄIVÄKOTI PÄÄSKYSEN PÄIVÄKOTI PPH KESKUSTELUN päivämäärä: osallistujat: Lapsen ja vanhemman aiemmat kokemukset päivähoidosta:

Lisätiedot

KONTIOLAHDEN KUNNAN. Onttolan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

KONTIOLAHDEN KUNNAN. Onttolan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma KONTIOLAHDEN KUNNAN Onttolan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Onttolan päiväkodin henkilökunta: Touhula (3-5 v.) 040 5781151 Päiväkodinjohtaja Mervi Ignatius Lastentarhanopettaja Mirja Torniainen

Lisätiedot

Tampereen kaupunki Hyvinvointipalvelut Päivähoito 30.9.2009. Ydinprosessi: KASVATUSKUMPPANUUDEN ALOITTAMINEN

Tampereen kaupunki Hyvinvointipalvelut Päivähoito 30.9.2009. Ydinprosessi: KASVATUSKUMPPANUUDEN ALOITTAMINEN Ydinprosessi: KASVATUSKUMPPANUUDEN ALOITTAMINEN Onnistuneen kasvatuskumppanuuden aloittamisen kannalta on tärkeää, että päivähoitoa koskevaa tietoa on saatavilla kun tarve lapsen päivähoidolle syntyy.

Lisätiedot

TERVETULOA VANJÄRVEN PÄIVÄKOTIIN

TERVETULOA VANJÄRVEN PÄIVÄKOTIIN TERVETULOA VANJÄRVEN PÄIVÄKOTIIN Kuvat on piirtänyt Inkeri 6-v Minä kirjoitan sinulle runon, ihan pienen ja yksinkertaisen, niin että kaiken ymmärrät. Sinä minulle hymyn säteilet, sen suloisen, niin suloisen,

Lisätiedot

Iidesranta-Järvensivun päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Iidesranta-Järvensivun päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Iidesranta-Järvensivun päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma TOIMINTA-AJATUS Pöllöntaival Lapselle perusturvallinen hyvä arki päiväkodissamme Iidesranta ja Järvensivu Yhteystiedot Arvot ja strategiaperusta

Lisätiedot

Esiopetuksen toimintasuunnitelma 2011 2012

Esiopetuksen toimintasuunnitelma 2011 2012 Esiopetuksen toimintasuunnitelma 2011 2012 Isokallion päiväkoti Puistotie 15 05200 Rajamäki 2. TOIMINTA-AIKA Esiopetussuunnitelma ajalle 16.8.2011 31.5.2012. Päivittäinen toiminta-aika klo 8.30 12.30.

Lisätiedot

Pieni Perehdytysvihkonen

Pieni Perehdytysvihkonen Pieni Perehdytysvihkonen Peukaloinen, alle 3-vuotiaat Tämä pieni vihkonen on luotu helpottamaan lapsen päivähoidon aloitusta. Vihkonen kertoo Peukaloisen ryhmän päivänkulusta ja tavoista kuvien kera. Perehdytysvihkosen

Lisätiedot

Vinkkejä vanhemmille. Nuoret ja päihteet

Vinkkejä vanhemmille. Nuoret ja päihteet Vinkkejä vanhemmille Nuoret ja päihteet Vinkkejä vanhemmille Päihteiden aiheuttamat terveysongelmat ovat vuosi vuodelta lisääntyneet. Mitä nuorempana päihteiden käyttö aloitetaan, sitä todennäköisemmin

Lisätiedot

Metsäniityn päiväkodin montessoriryhmien varhaiskasvatussuunnitelma

Metsäniityn päiväkodin montessoriryhmien varhaiskasvatussuunnitelma Metsäniityn päiväkodin montessoriryhmien varhaiskasvatussuunnitelma Metsäniityn päiväkodissa toimii 3-5-vuotiaiden ryhmä Peilivuori ja 1-4 vuotiaiden ryhmä Salasaari. Molemmissa ryhmissä toimitaan montessoripedagogiikan

Lisätiedot

Rakkaat Dikonin turvakodin ystävät ja tukijat

Rakkaat Dikonin turvakodin ystävät ja tukijat Kummikirje 1-2016 3.5. 2016 Rakkaat Dikonin turvakodin ystävät ja tukijat Olen uusi Venäjän alueen kummityön kordinaattori Ammi Kallio. Tämä on ensimmäinen kummikirje, jonka kirjoitan teille alueelta.

Lisätiedot

UUNILINNUN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA

UUNILINNUN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA UUNILINNUN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA Päiväkotimme yhteystiedot: Uunilinnun päiväkoti Kallionkatu 2 11120 Riihimäki puh. 019-758 4305 Keltasiivet 019-758 4766, tekstiviestit numeroon 050 597

Lisätiedot

VARHAISKASVATUS SUUNNITELMA

VARHAISKASVATUS SUUNNITELMA PÄIVÄKOTI MAJAKKA VARHAISKASVATUS SUUNNITELMA Majakan päiväkoti on pieni kodinomainen päiväkoti Nurmijärven kirkonkylässä, Punamullantie 12. Päiväkodissamme on kaksi ryhmää: Simpukat ja Meritähdet. Henkilökunta:

Lisätiedot

Tervetuloa perhepäivähoitoon!

Tervetuloa perhepäivähoitoon! Tervetuloa perhepäivähoitoon! PERHEPÄIVÄHOITO Kunnallinen perhepäivähoito on tärkeä osa Kontiolahtelaista varhaiskasvatusta. Perhepäivähoitaja toimii lapsen opetus-, kasvatus- ja hoitotyössä omassa kodissaan

Lisätiedot

TAIDETASSUJEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

TAIDETASSUJEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA TAIDETASSUJEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2 SISÄLLYS JOHDANTO 1. TAIDETASSUJEN RYHMÄPERHEPÄIVÄKOTI 2. TOIMINTA-AJATUS JA ARVOT 3. KASVATTAJA 4. TOIMINTAYMPÄRISTÖ 5. SISÄLTÖALUEET 6. ARVIOINTI JA SEURANTA

Lisätiedot

Tervetuloa. koululaisen vanhemmaksi

Tervetuloa. koululaisen vanhemmaksi Tervetuloa koululaisen vanhemmaksi Lukuvuosi 2016-2017 Syyslukukausi ti 16.8. ke 21.12.2016, lisäksi 5.12. on vapaapäivä Syysloma to 13.10. su 16.10. Kevätlukukausi ke 4.1. la 3.6.2017 Talviloma ma 20.

Lisätiedot

TERVETULOA ESKARIIN 2015-2016 OLLINKULMAN PÄIVÄKOTIIN

TERVETULOA ESKARIIN 2015-2016 OLLINKULMAN PÄIVÄKOTIIN TERVETULOA ESKARIIN 2015-2016 OLLINKULMAN PÄIVÄKOTIIN Ollinkulman päiväkoti ja esikoulu Otsonkoululla Koulukuja 3 A 2 63700 Ähtäri puh. 044 5502308, vastaava esimies/lto Marjo Latvanen (Kamari) 0445502243

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Kallio-Sörkka-Terhi

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Kallio-Sörkka-Terhi Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Kallio-Sörkka-Terhi Leikkiin ja vuorovaikutukseen kannustava yhteisö Näin meidän yksikössä/ryhmässä : Pienryhmätoimintaan on mahdollisuus päivittäin.

Lisätiedot

VARHAISKASVATUKSEN VUOSISUUNNITELMA

VARHAISKASVATUKSEN VUOSISUUNNITELMA VARHAISKASVATUKSEN VUOSISUUNNITELMA 2018-2019 PÄIVÄKODIN NIMI: Satulehdon päiväkoti RYHMÄN NIMI: Tiitiäiset, 3-5 -vuotiaat KÄSITTELY JA HYVÄKSYMINEN Tulevaisuuslautakunta hyväksynyt Pvm. LASTEN LUKUMÄÄRÄ

Lisätiedot

ikävöikö, miten ikävää lievennetään Lapsen luonteenpiirteet / vuorovaikutussuhteet Päivämäärä keskustelijat Yhteinen sopimus päivähoidon käytännöistä

ikävöikö, miten ikävää lievennetään Lapsen luonteenpiirteet / vuorovaikutussuhteet Päivämäärä keskustelijat Yhteinen sopimus päivähoidon käytännöistä 1. Lapsi yksilönä ja ryhmässä (keskustellaan mm. alla olevista asioista) - millainen lapsi on luonteeltaan - miten lapsi ilmaisee tunteitaan ja omaa tahtoa - miten ilmaisee suuttumusta / pettymyksiä -

Lisätiedot

METSÄRINTEEN VARHAISKASVATUSYKSIKÖN VARHAISKASVATUS- JA ESIOPETUSSUUNNITELMA

METSÄRINTEEN VARHAISKASVATUSYKSIKÖN VARHAISKASVATUS- JA ESIOPETUSSUUNNITELMA METSÄRINTEEN VARHAISKASVATUSYKSIKÖN VARHAISKASVATUS- JA ESIOPETUSSUUNNITELMA Lasta ei kasvateta siksi, että hän olisi mahdollisimman mukava ja vaivaton meille, vaan siksi, että hän terveenä ja väkevänä

Lisätiedot

Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen

Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen Maanatai aamuna 2.11 hyppäsimme Ylivieskassa junaan kohti Helsinkiä, jossa olimme puolen päivän aikoihin. Lento Pariisiin lähti 16.05. Meitä

Lisätiedot

Leikki - kaveruus- liikunta ja turvallisuus

Leikki - kaveruus- liikunta ja turvallisuus TERVETULOA ANNALAN PÄIVÄKOTIIN! Leikki - kaveruus- liikunta ja turvallisuus Kolunkatu 2, 33710 Tampere Tuula Leppänen, päiväkodinjohtaja, puh. 040 7365 881 tuula.leppanen@tampere.fi Marika Kortteinen,

Lisätiedot

PERHEPÄIVÄHOIDON TOTEUTTAMINEN

PERHEPÄIVÄHOIDON TOTEUTTAMINEN - laadittu keväällä 2009, päivitetty 2012 PERHEPÄIVÄHOIDON TOTEUTTAMINEN Perhepäivähoito on kodinomainen päivähoitomuoto, jossa toimitaan ammatillisesti ja tavoitteellisesti yhdessä sovittujen periaatteiden

Lisätiedot

Päihdeasenteet Hämeenlinnan seudulla v. 2015

Päihdeasenteet Hämeenlinnan seudulla v. 2015 Päihdeasenteet Hämeenlinnan seudulla v. 2015 Taustatiedot: 1. Sukupuoli * Mies Nainen 2. Ikä * 0-15 v. 15-17 v. 18-30 v. 31-45 v. 46-60 v. yli 60 v. Ympäristö 3. Käytetäänkö Hämeenlinnassa ja seutukunnissa

Lisätiedot

Raahen kaupunki 30.3.2015 LAPSI PUHEEKSI- VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA - VANHEMPIEN LOMAKE

Raahen kaupunki 30.3.2015 LAPSI PUHEEKSI- VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA - VANHEMPIEN LOMAKE Raahen kaupunki 30.3.2015 Varhaiskasvatuspalvelut LAPSI PUHEEKSI- VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA - VANHEMPIEN LOMAKE Lapsen nimi Syntymäaika / 20 Hoitopaikka Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma (vasu) on huoltajien

Lisätiedot

RAPORTTI TYÖELÄMÄJAKSOLTA 2.4.-1.6.2012 Päiväkoti Huvikumpu, Oulu

RAPORTTI TYÖELÄMÄJAKSOLTA 2.4.-1.6.2012 Päiväkoti Huvikumpu, Oulu RAPORTTI TYÖELÄMÄJAKSOLTA 2.4.-1.6.2012 Päiväkoti Huvikumpu, Oulu Jokilaakojen koulutuskuntayhtymä Oulaisten ammattiopisto/ sosiaali- ja terveysala Jukka Tervola Sisällysluettelo 1. Yhteenveto.. 3 2. Taustatiedot

Lisätiedot

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle)

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) Lapsi Haastattelija Päivä ja paikka 1 LAPSI JA HÄNEN PERHEENSÄ Vanhempasi ovat varmaankin kertoneet Sinulle syyn siihen, miksi olen halunnut tavata Sinua.

Lisätiedot

PERHEPÄIVÄHOITO LEIKKI HOITOPAIKKAAN TUTUSTUMINEN

PERHEPÄIVÄHOITO LEIKKI HOITOPAIKKAAN TUTUSTUMINEN Perhepäivähoito PERHEPÄIVÄHOITO Perhepäivähoito on perhepäivähoitajan kotona, kodinomaisessa ympäristössä, pienessä lapsiryhmässä toteutettavaa valvottua, ohjattua, tavoitteellista ja suunnitelmallista

Lisätiedot

Etelä- ja Pohjois-Nokian perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma 1

Etelä- ja Pohjois-Nokian perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma 1 Etelä- ja Pohjois-Nokian perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma 1 SISÄLLYSLUETTELO 2. Sisällysluettelo 3. Prosessi 4. Toiminta-ajatus 5. Arvot 6. Lapsilähtöisyys 7. Oppimisympäristö 8. Leikkiminen

Lisätiedot

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU 1. Apuverbi vaatii seuraavan verbin määrämuotoon. Lisää verbi luettelosta ja taivuta se oikeaan muotoon. Voimme Me haluamme Uskallatteko te? Gurli-täti ei tahdo Et kai

Lisätiedot

Aamu- ja iltapäivätoiminnan kysely

Aamu- ja iltapäivätoiminnan kysely Aamu- ja iltapäivätoiminnan kysely Ryhmän ehdot: : Ehdot: Vastausvaihtoehdot: (Kysymys: Missä aamu- ja iltapäivätoiminnan ryhmässä lapsenne on mukana) : Ehdot: Vastausvaihtoehdot: (Kysymys: Missä aamu-

Lisätiedot

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 3-5 v.

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 3-5 v. LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 3-5 v. Lapsen omakuva (piirustus tai valokuva) Nimeni: Syntymäaikani: Päivähoitopaikka: alkoi: päättyi: MINÄ OLEN TÄLLAINEN 1 Sivu täytetään yhdessä lapsen kanssa kotona

Lisätiedot

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA JA SOPIMUS Esitietoja päivähoidon aloitusvaiheessa

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA JA SOPIMUS Esitietoja päivähoidon aloitusvaiheessa PALTAMON KUNTA 1 (4) Sivistyspalvelut / Lasten päivähoito LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA JA SOPIMUS Esitietoja päivähoidon aloitusvaiheessa LAPSEN NIMI Syntymäaika Osoite Hoitopaikka ÄITI / HUOLTAJA

Lisätiedot

KIUSAAMISEN EHKÄISYN SUUNNITELMA

KIUSAAMISEN EHKÄISYN SUUNNITELMA YPÄJÄN KUNTA VARHAISKASVATUS 2016 KIUSAAMISEN EHKÄISYN SUUNNITELMA 1. KOKO HENKILÖKUNTA ON SAANUT KOULUTUSTA VARHAISLAPSUUDESSA TAPAHTUVASTA KIUSAAMISESTA sekä sen havainnoimisesta: pedagoginen palaveri

Lisätiedot

TERVETULOA MYRSKYLÄNMÄEN ALUEEN PÄIVÄHOITOON!

TERVETULOA MYRSKYLÄNMÄEN ALUEEN PÄIVÄHOITOON! TERVETULOA MYRSKYLÄNMÄEN ALUEEN PÄIVÄHOITOON! " Lasta ei kasvateta siksi, että hän olisi mahdollisimman mukava ja vaivaton meille, vaan siksi,että hän terveenä ja väkevänä voisi täyttää paikkansa ja löytää

Lisätiedot