1(7) Kainuun strategiaryhmä

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "1(7) Kainuun strategiaryhmä"

Transkriptio

1 1(7) Kainuun strategiaryhmä Muistio Aika: tiistai klo Paikka: Kajaani, Koskikatu 2-4, Kaukametsän opiston auditorio, Kajaani Läsnä: osallistujat ovat liitteessä Kokouksen avaus ja läsnäolijoiden toteaminen Puheenjohtaja Alpo Jokelainen avasi kokouksen ja toivotti osallistujat tervetulleiksi. Kirjattiin läsnäolijat osallistujalistaan. Ajankohtaisina strategiatyön kohteina Kainuussa ovat maakuntasuunnitelman ja ohjelman sekä maakuntakaavan laadintatyön käynnistys. Tavoitteena on monilukuisten alastrategioitten ja ohjelmien kiteytys toimintaa aidosti ohjaaviksi asiakirjoiksi. Hyväksyttiin edellisestä kokouksesta laadittu muistio. 2. Uusiutuva energia ja Smallest hanke Asiaan liittyvä hanke on SMALLEST -hanke Uusiutuvaa energiaa Euroopan pohjoisille äärialueille ja kuntien energiaratkaisut. Mari Paakkonen alusti hankkeesta ja esittelin kuntien päättäjille ja virkamiehille kohdistetun kyselyn tuloksia. Hankkeen nettiosoite on: Hanke kuuluu NPP -ohjelmaan (Pohjoisen periferian ohjelma). Hanketta hallinnoidaan Skotlannista ja Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu on yksi hankepartnereista. Hankkeen tavoitteina ovat mm. - ratkaisujen kehittäminen energiaa säästävän teknologian käyttöönottoon, - yhteisöjen auttaminen uusiutuvien energianlähteiden tarjoamien taloudellisten, yhteiskunnallisten ja ympäristöllisten hyötyjen maksimoinnissa - koulutus- ja tukipalveluiden tason kohottaminen - neuvonnan puutteiden täydentäminen - tieto- ja taitotason kohottaminen organisaatioiden ja toimijoiden eri tasoilla - alueellisten verkostojen luominen - hyvien poliittisten käytänteiden levittäminen sekä päätöksenteon esteiden kartoittaminen Kuntien luottamushenkilöille ja viranhaltijoille kohdistetun kyselyn pääkohteet olivat: - päätöksentekoon vaikuttavat tekijät - oman alueen potentiaaliset resurssit ja vahvuudet - päätöksenteon esteet Kyselyalueet olivat Kainuu, Lappi ja Pohjois-Karjala. Kyselyn perusteella päätöksentekoon eniten vaikuttavia tekijöitä Kainuussa ovat luonnonvarojen käyttö ja työllisyys. Myönteisyys uusiutuvalle energialle painottuu voimakkaasti positiiviselle alueelle. Myönteisyyden syitä ovat: - hyvä metsäosaaminen - mahdollisuuksien näkeminen alueellisissa energiaresursseissa - energian hinnan nousu kohottaa paikallisen bioenergian arvoa - työllistävä vaikutus

2 2(7) Kielteisyyden syitä ovat: - tietämättömyys ympäristöasioista - passiivisuus ja kielteinen asenne - innovatiivisuuden puute Uusiutuvan energian tuotannon ja liiketoiminnan edistäviä tekijöitä ovat: - bioenergiahankkeet ja -ohjelmat - energialähteet lähellä - maatalouden potentiaali hajautettuun energiantuotantoon - paikallisen yritystoiminnan työllistävä vaikutus - Kainuu edelläkävijä ja esteitä ovat: - rahoitus - hajautetun energiantuotannon vaikeus - asenteet, passiivisuus - julkisen sektorin esimerkin puute - suurten yritysten ylivalta ja suhteet päättäjiin Kainuun merkittävimmät uusiutuvan energian resurssit: - paikallinen osaaminen metsätaloudessa, runsaat metsävarat - yhdyskuntajäte, maatalouden jätteet - turve? - osaava työvoima - yksittäiset, alaan vihkiytyneet henkilöt Alustuksen jälkeen käydyssä keskustelussa keskeiset teemat olivat: Itä-Suomen bioenergiaohjelma ISBEO 2020 Ohjelma on viiden itäisen Suomen maakunnan eli Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Kainuun, Pohjois- Karjalan ja Pohjois-Savon yhteinen ohjelma, jolla konkretisoidaan niitä kansallisia ja alueellisia ilmasto- ja energiatavoitteita käytännön toimenpiteiksi, joita yksittäisen maakunnan ei yksinään kannata tehdä. Kainuun maakuntahallitus käsitteli ohjelmaa Puolueettomat neuvontapalvelut eri lämmitysmuotojen vertailemiseksi Ruotsissa on tiettävästi toimiva puolueeton järjestelmä. Suomessa kuluttajien energianeuvontaa koordinoi TEM alainen valtion omistama MOTIVA Oy ( Kylien lämpöosuuskunnat ja pienvoimalat Käytiin keskustelu maalämpöosuuskunnista ja kylien pienvoimaloista, jotka työllistäisivät paikallista työvoimaa. Kainuun bioterminaalihankkeet ja työllistyminen Kainuuseen on suunnitteilla bioterminaalit Paltamon Kontiomäkeen ja Suomussalmelle Pesiökylään. Bioenergian keräämisen työllistämisvaikutukseksi on arvioitu noin 270 henkilötyövuotta. Lisäksi on otettava huomioon komission lisärahoitusmahdollisuudet. Viimeinen kuitu poltettavaksi Luonnonvarojen hyödyntämisen kannalta oleellista on ns. viimeisen kuidun poltto sahatavaran ja kemiallisten yhdisteiden talteenoton jälkeen.

3 3(7) 3. Strategiaryhmän tehtävän ja kokoonpanon tarkistus Kainuun strategiaryhmä asetettiin Kainuun maakuntahallituksen päätöksellä Tämän jälkeen on eri organisaatiossa tapahtunut rakenteellisia muutoksia ja ryhmän kokoonpanon tarkistus on tarpeen. Käytiin keskustelu ryhmän tehtävistä ja kokoonpanosta. Laadittiin esitys strategiaryhmän kokoonpanoksi, liite 2. Ryhmä todettiin tarpeelliseksi neuvottelukuntatyyppisenä Kainuun strategiatyön tuki-, seuranta- ja koordinaatioelimenä. Tavoitteeksi asetettiin, että maakuntahallitus käsittelee strategiaryhmän kokoonpanon ja tehtävien päivitystä helmikuussa Kainuun maakuntasuunnitelman, -ohjelman ja -kaavan laadinta Aluekehitysjohtaja Pentti Malinen ja suunnittelujohtaja Hannu Heikkinen alustivat maakuntaohjelman ja kaavan laadintatyöstä. Maakuntasuunnitelma ja -ohjelma Tavoitteena on työohjelman valmistelun käynnistys vuonna 2011 ja maakuntaohjelman hyväksymien Työohjelmassa huomioon otettavia asioita ovat mm., sidosryhmien strategiat (AVI, ELY- keskukset, kunnat, yritykset ja muut), EU:n ohjelmat, valtion budjetti- ja politiikkalinjaukset (esimerkiksi Kainuun asemoituminen kuntarakenneuudistuksen). Linjattavia asioita ovat lisäksi ohjelman ohjausvaikutus vs. sallivuus, ohjelman painotukset ja rakenne. Maakuntakaava Kaavan laatiminen vaatii maakuntavaltuuston laatimispäätöksen. Tavoitteena on kaavan hyväksyminen 2014 ja vahvistaminen Maakuntakaavan päivitykseen on kaksi mahdollisuutta, eteneminen vaihekaavoituksen kautta tai maakuntakaavan kokonaisuudistus. Kainuun 1. vaihemaakuntakaavan laatimisprosessi on käynnissä. Kohteena on Vuosangan ampuma- ja harjoitusalue. Kaavan kokonaistarkastelu on tarpeen mm. ns. maisematien ja muun logistiikan, energiatuotannon (mm. bioenergia, tuulivoima ja turve) ja kaivosteollisuuden kannalta. Keskustelu Asiasta käytiin keskustelu, jonka pääteemat olivat: Ytimekäs ohjelma Tavoitteena tulee olla nykyistä lyhyempi ohjelma, johon integroidaan lyhyesti mahdollisimman monta nykyisestä yli 60 alastrategiasta tai ohjelmasta. Nykyinen ohjelma lähtökohdaksi Nykyisen ohjelman kärjet todettiin maakuntavaltuuston työkokouksessa edelleen sopiviksi. Tarkennusta vaativat tämän hetken näkemyksen mukaan maaseututoimintalinjan mukana olo ja hyvinvointi- ja kilpailukyvyn määrittely sekä asettaminen ohjelman päätavoitteiksi.

4 4(7) Maakuntaohjelman sovitus muihin ohjelmiin Oleellinen asia on laadittavan ohjelman sovitus uuteen EU rakennerahastokauteen ja sen NUTS perusteiseen ohjelmatyöhön ja hallinnointiin Itä- ja Pohjois-Suomessa. Periaateratkaisu seuraavan 2014 alkavan 7-vuotisen rakennerahastokauden ohjelma- ja hallintoratkaisusta on auki. Vetovoima-ohjelma tavoitteeksi Ohjelman tulee tähdätä Kainuun vetovoiman parantamiseen elinkeinoelämän kehittämisessä ja henkilöstön rekrytoinnissa. Toimialajaon rajausvaikutus vs. yritysten kehitysvaiheen huomioon ottaminen Toimialajako rajaa ohjelman kohteista pois joukon kasvuyrityksiä, jonka ovat potentiaalisia uusien työpaikkojen synnyttäjinä. Kehitystarkastelussa tulee ottaa huomioon yrityksen kehitysvaihe esimerkiksi siemenyritys kasvuyritys elinkaaren loppuvaiheessa olevat yritykset. Osaavan työvoiman saatavuus ja työttömyys Kohtaanto - ongelman ydin on, etteivät työnhakijan osaaminen ja työtehtävässä vaadittava osaaminen vastaa toisiaan. Tähän liittyy ilmiönä myös siipan työllistymismahdollisuudet Kainuussa. Ongelma tulee voimistumaan erityisesti julkisella sektorilla. Korkean työttömyyden ongelmasta siirrytään työvoimapulaan. Välittäjäorganisaatioiden rooli Finnvera käyttää Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) ohjelmarahoitusta pääomasijoitustoimintaan. Muita välittäjäorganisaatioita ovat esim. ELY:t ja maakuntien liitot. Uhkana on välittäjäorganisaatioiden vähentäminen. Karsiminen ei ole Itä- ja Pohjois-Suomen edun mukainen ratkaisu. Venäjä Ohjelmaan on syytä sisällyttää kv-osio, jossa otetaan huomioon yhteistyö Venäjän kanssa. Väkiluvun lasku Oleellisia tekijöitä ovat muuttoliike sekä syntyneiden ja kuolleiden välien erotus. Muuttoliikkeessä oleellista on tulomuuton (vuosittain noin 3000) ja lähtömuuton (vuosittain noin 4000) erotus. Palvelutarpeen kasvu Palvelutarve kasvaa erityisesti sosiaali- ja terveystoimialalla ja laskee koulutustoimialalla. Oleellista on, ettei sosiaali- ja terveystoimialalla ole varaa palkata ennakointilaskelmissa ennakoituja henkilöstömääriä. Palvelutarpeen tyydyttämiseen on haettava muitakin ratkaisuja kuin henkilöstömäärän lisäys. 5. Hallitusohjelman vaikutukset aluekehitystyöhön Jyrki Kataisen hallitusohjelma valmistui Puheenjohtaja esitteli ohjelman keskeiset tekijät aluekehitystyön kannalta. Kuntauudistus Hallitusohjelmaan on kirjattu koko maan laajuinen kuntauudistus, jonka tavoitteena on vahvoihin kuntiin pohjautuva elinvoimainen kuntarakenne. Vahva peruskunta perustuu hallitusohjelman mukaan työssäkäyntialueisiin. Kunnallishallinnon rakennetyöryhmä laatii esityksen myös Kainuun kunta- ja palvelurakenteeksi. Vahvan peruskunnan määrittelykriteerejä on tarkistettu hallitusohjelman laatimisen jälkeen. Kriteerejä on nyt kaikkiaan kuusi. Kuntaministeri Henna Virkkunen vieraili Kainuussa Ministeri keskeinen lausuma oli, ettei tavoitteena Kainuussa ole yhden kunnan malli.

5 5(7) Kuntien ja alueiden kuuleminen kuntauudistuksesta on tarkoitus järjestää helmi maaliskuussa Tavoitteena on kunnallishallinnon rakennelain laatiminen vuoden 2012 aikana siten, että laki tulee voimaan 2013 alusta. Lisäksi kuntalain kokonaisuudistus ja VOS lain uudistus valmistellaan vuosina ja niiden voimaantulotavoitteeksi on asetettu vuoden 2015 alku. Itä ja Pohjois-Suomen kehittämisohjelma Ohjelma laadinnasta on kirjaus hallitusohjelmassa. Työtä varten on asetettu työryhmä. Puheenjohtajan toimii kansanedustaja Jouni Backman. Kainuun edustajana on Juha Tanskanen Pohjolan Mylly OY. Tavoitteena on ohjelmaluonnoksen valmistuminen kesäkuussa Tavoitteena on ennakkoluulottomien toimenpiteiden esittäminen rahoituksen suuntaamiseen ja kehittämistyön ja hallintojärjestelmän kehittämiseen. Kainuun kehittämisohjelmaan sopivina esimerkkeinä ovat jo Kainuun hallintokokeilu ja Paltamon työllisyyskokeilu. Kainuun hallintokokeilun jatko Laki Kainuun hallintokokeilun Kainuun hallintokokeilusta annetun lain muuttamisesta annettiin toukokuussa (laki 508 / ). Muutoslain perusteella Kainuun hallintokokeilua voidaan jatkaa vuoden 2016 loppuun saakka. Ehtona on, että kaikki kokeilualueen kunnat sopivat yhteistoimintamenettelyn käyttöönotosta kokeilualueella. Sopimus tulee hyväksyä jokaisen kunnan valtuustossa ja siitä tulee ilmoittaa valtioneuvostolle ennen vuoden 2011 päättymistä. Hallitusohjelmassa todetaan, että Kainuun mahdollisuudet muusta maasta poikkeavaan hallintomalliin ratkaistaan kuntauudistuksen edetessä. Perussopimus on hyväksytty kokeilualueen seitsemässä kunnassa. Puolangan kunnanvaltuusto on tehnyt asiasta kielteisen päätöksen kesäkuussa. Kuntien päättäjät ja virkamiehet käyvät neuvotteluja asian ratkaisemiseksi. 6. Kainuun korkeakoulustrategia Kajaanin korkeakoulukonsortion muodostettiin syyskuussa Konsortiosopimukseen perustuen valmisteltiin Kajaanin korkeakoulustrategian, jonka konsortion strategiaryhmä hyväksyi helmikuussa Tämän jälkeen Kajaanin korkeakoulutilanne on merkittävästi muuttunut Oulun yliopiston päätettyä lopettaa opettajankoulutus Kajaanissa. Kajaanin korkeakoulustrategian uudistamisesta päätti konsortion strategiaryhmä syyskuussa Samalla päätettiin, että Kajaanin yliopistokeskuksen (KYK) jäsenyliopistojen osaaminen sisällytetään strategialinjauksiin. Työnimenä laajennetulle strategialle on Kainuun korkeakoulustrategia. Aikataulutavoitteena on strategian käsittely helmikuussa 2012 Kajaanin kaupunginvaltuustossa ja maakuntavaltuustossa. Kainuun korkeakoulustrategian uudistamista pohjaksi on valmistunut esiselvitys syyskuussa Yhteyshenkilöt ovat rehtori Turo Kilpeläinen ja johtaja Vesa Virtanen. Esiselvityksessä on mm. analysoitu Kainuussa toimivien korkeakoulujen yhteistyötä ja strategioita suhteessa Kainuun korkeakoulustrategiaan, jonka kärkinä ovat hyvinvointi, mittaus- ja tietojärjestelmä sekä kaivannaisala.

6 6(7) Anssi Tuominen alusti Kainuun korkeakoulustrategian uudistamisen valtakunnallisista haasteista. Oleellisia strategiaperustaan vaikuttavia asioita ovat nuorten ikäluokkien pieneneminen, valtion kaavailemat talousarvioleikkaukset ennakoidut työvoimatarpeet. Karkea jakautuma lähivuosien uusien työntekijöiden koulutustaustasta on toisen asteen koulutus noin 50%, amk-koulutus noin 30% ja yliopistokoulutus noin 20%. Asiasta käytiin keskustelu, jonka pääteemat olivat: - Opettajankoulutus lakkautus Kajaanissa ja sen palauttaminen tai kompensointi - Kemiallisen metsäteollisuuden uudet haasteet - Yhteistyö myös muiden kuin Kajaanin yliopistokeskuksen sopimusyliopistojen kanssa (esimerkiksi Aalto yliopisto ja Woodpolis) - ammattikorkeakoulun opiskelijarekrytointi Kainuun toiselta asteelta 7. Katsaus EU:n rakennepolitiikan uudistusesityksiin Pentti Malinen alusti EU:n rakennepolitiikan uudistusesityksistä ohjelmakaudelle. Oleellisia asioita ovat: - siirtyminen tulosperusteiseen koheesiopolitiikkaan valvontaa ja tarkastusta painottavasta ohjauksesta, - temaattinen keskittäminen EU2020 strategian mukaisesti, (komissio rajaa kehittymättömien alueiden toimenpiteitä, joustavuus kärsii), - yhteiset säännöt rahastoille (Suomessa 4 rahastoa) ja hallinnon yksinkertaistaminen Eurooppa 2020 strategian kolme prioriteettia ovat 1) älykäs kasvu, 2) kestävä kasvu ja 3) osallistava kasvu. Em. prioriteettien alla on kaikkiaan 7 lippulaivahanketta. EAKR:n alle on sijoitettu 11 teemaa ja ESR:n alle 4 teemaa. Teemat jakaantuvat ensisijaisiin kehittämistoimiin. Asiasta käytiin keskustelu, jonka pääteemat olivat: Harvan asutuksen alueiden rahoitus Komission asetusluonnoksessa harva asutuksen kriteeri on mukana. Neuvottelu kohdistuu kriteerin perusteella jaettavaan lisärahoitukseen. Kuluvalla kaudella tämä on 35 /asukas. Tulevalle kaudelle tavoitteeksi on asetettu 50 /asukas. Valmistelussa on ollut esillä vain 20 / asukas. Itä- ja Pohjois-Suomen ohjelmat Esillä on ollut Itä- ja Pohjois-Suomen rahastojen sijoittaminen samaan ohjelmaan. Mikäli Itä- ja Pohjois-Suomen ohjelmat ovat erillisiä, on Kainuun harkittava ratkaisu em. kahden ohjelman kesken. Ohjelmien hallinnointi Ohjelmien hallinnoinnissa ovat esillä keskitetty ministeriöjohtoinen hallinto tai hallinto alueilla. Kansallinen vastinrahoitus EU ohjelmiin valtion talousarvioesityksessä Budjettiesityksessään hallitus aikoo leikata EU-hankkeiden kansallista maksuosuutta eli vastinrahaa 30% vuosina 2012 ja Kaikkiaan hallitus on leikkaamassa vastinrahoitusta koko maassa noin 30 miljoonaa euroa. Mikäli kunnat eivät pysty paikkaamaan valtion jättämää rahoitusaukkoa, valuu jo sovittua EU-rahoitusta takaisin Brysseliin. Kainuussa kahden ensi vuoden vastinraha on vähenemässä kahdella ja puolella miljoonalla eurolla. Mikäli Kainuun kunnat eivät kerää vastineek-

7 7(7) si rahaa omasta pussistaan, maakunnan aluekehittämis- ja yrityshankkeita joudutaan karsimaan 5 miljoonan euron edestä. Merkittiin tiedoksi ja huomioon otettavaksi Kainuun edunvalvonnassa.. 8. Tiedoksi merkittävät asiat Kainuun edunvalvonta 2012 Kainuun edunvalvontateemat esitetään lyhyesti maakuntayhtymän talousarviossa 2012 ja taloussuunnitelmassa Tarkempi kuvaus laaditaan hankeluettelo asiakirjaan, joka otetaan käyttöön Yhteyshenkilö on kehittämisjohtaja Jorma Teittinen maakunta kuntayhtymässä. Vuoden 2012 edunvalvontateemat ovat: 1. Korkea-asteen koulutus 2. Saavutettavuus 3. Työpaikkojen varmistaminen ja luonti 4. Kainuun malli Vuoden 2011 talousarvion muiden edunvalvontateemojen toteutusta jatketaan: Kainuun asema Euroopan unionin tulevassa aluepolitiikassa Kelan rahoitusmallikokeilu Kuntatalouden vahvistaminen 6. Varautuminen äkillisiin edunvalvontatehtäviin Kainuun maakunta -kuntayhtymän strategiatyötilanne Esa Toivonen esitteli lyhyesti kuntayhtymän strategiatyötilanteen. Kuntayhtymän strategiatyössä on kaksi pääkokonaisuutta, aluekehitykseen ja kuntayhtymän palvelutuotantoon liittyvä strategiatyö. Viimeksi mainitussa ajankohtainen kokonaisuus on palvelustrategian laadinta. Kuntayhtymän strategiaa tarkastellaan uudelleen Kainuun mallin jatkon selvittyä. Kainuun ilmastostrategia 2020 Painettu versio jaettiin kokouksessa. Maakuntavaltuusto on hyväksynyt ilmastostrategian Seuraava kokous Seuraava kokous pidetään keskiviikkona klo alkaen. Kokouspaikka ilmoitetaan kutsussa. 7. Kokouksen päätös Puheenjohtaja päätti kokouksen klo ja kiitti osallistujia aktiivista kokoustyöskentelystä. Alpo Jokelainen maakuntajohtaja puheenjohtaja Esa Toivonen strategiajohtaja sihteeri

Oma Häme. Tehtävä: Aluekehitysviranomaisen tehtävät. Aluekehitys ja kasvupalvelut. Nykytilan kartoitus.

Oma Häme. Tehtävä: Aluekehitysviranomaisen tehtävät. Aluekehitys ja kasvupalvelut. Nykytilan kartoitus. Oma Häme Aluekehitys ja kasvupalvelut Nykytilan kartoitus Tehtävä: Aluekehitysviranomaisen tehtävät www.omahäme.fi Tehtävien nykytilan kartoitus Vastuu alueiden kehittämisestä on ALKE-lain perusteella

Lisätiedot

Rakennerahastokausi 2014-2020 Ohjelman valmistelu. Pohjois-Savon maakuntavaltuuston seminaari 8.10.2012, Varkaus Satu Vehreävesa, aluekehitysjohtaja

Rakennerahastokausi 2014-2020 Ohjelman valmistelu. Pohjois-Savon maakuntavaltuuston seminaari 8.10.2012, Varkaus Satu Vehreävesa, aluekehitysjohtaja Rakennerahastokausi 2014-2020 Ohjelman valmistelu Pohjois-Savon maakuntavaltuuston seminaari 8.10.2012, Varkaus Satu Vehreävesa, aluekehitysjohtaja Komission esitykset tulevan rakennerahastokauden osalta

Lisätiedot

KAJAANIN KORKEAKOULUKONSORTION STRATEGIARYHMÄ

KAJAANIN KORKEAKOULUKONSORTION STRATEGIARYHMÄ Kokouskutsu ja asialista, Pöytäkirja Kokous 4/2009 Aika: Perjantai 16.10.2009 klo 10.20 12.15 Paikka: Oulun yliopisto, kokoushuone HR 144 Läsnä: Rehtori Lauri Lajunen pj., rehtori Arto Karjalainen, johtaja

Lisätiedot

Maakuntaohjelman tilannekatsaus. Maakuntavaltuusto 29.11.2010 Riitta Koskinen, Etelä-Savon maakuntaliitto

Maakuntaohjelman tilannekatsaus. Maakuntavaltuusto 29.11.2010 Riitta Koskinen, Etelä-Savon maakuntaliitto Maakuntaohjelman tilannekatsaus Maakuntavaltuusto 29.11.2010 Riitta Koskinen, Etelä-Savon maakuntaliitto MAAKUNNAN SUUNNITTELUN KOKONAISUUS UUSIUTUVA ETELÄ-SAVO -STRATEGIA Budj. rahoitus MAAKUNTAOHJELMA

Lisätiedot

1(5) Kainuun strategiaryhmä

1(5) Kainuun strategiaryhmä 1(5) Kainuun strategiaryhmä Muistio Aika: maanantai 16.5.2011 klo 13.00 16.30 Paikka: Kajaani, Kauppakatu 35, Kajaanin kaupunginkirjasto, sali Elias Läsnä: osallistujat ovat liitteessä 1. 1. Kokouksen

Lisätiedot

Elinkeinot murroksessa -pilotti. Itä- ja Pohjois-Suomi ELMO. Katja Sukuvaara, Kainuun liitto

Elinkeinot murroksessa -pilotti. Itä- ja Pohjois-Suomi ELMO. Katja Sukuvaara, Kainuun liitto Elinkeinot murroksessa -pilotti Itä- ja Pohjois-Suomi ELMO Katja Sukuvaara, Kainuun liitto 1 ELMO pilotti: Mikä se on? Euroopan komissio hakee uusia toimintatapoja aluekehittämisen tueksi vastaamaan teolliseen

Lisätiedot

Toimivat työmarkkinat - Osaajia ja työpaikkoja Keski- Suomeen

Toimivat työmarkkinat - Osaajia ja työpaikkoja Keski- Suomeen Toimivat työmarkkinat - Osaajia ja työpaikkoja Keski- Suomeen Maakunnallinen yhteistyö Juha S. Niemelä 27.11.2008 Yhteistyön lähtökohdat Yhdessä tekemisen kulttuuri Työllisyystilastot nousukaudenkin aikana

Lisätiedot

Katsaus tulevan ohjelmakauden valmistelun tilanteeseen

Katsaus tulevan ohjelmakauden valmistelun tilanteeseen Katsaus tulevan ohjelmakauden valmistelun tilanteeseen Maakunnan yhteistyöryhmä Riitta Koskinen 14.12.2011 Esityksen sisältö: Valtakunnalliset alueiden kehittämistavoitteet Budjettileikkaukset Koheesiopolitiikka

Lisätiedot

EU:n ajankohtaiset uutiset ja tuleva rahoitus Maakuntavaltuuston seminaari Satu Vehreävesa, aluekehitysjohtaja Pohjois-Savon liitto

EU:n ajankohtaiset uutiset ja tuleva rahoitus Maakuntavaltuuston seminaari Satu Vehreävesa, aluekehitysjohtaja Pohjois-Savon liitto EU:n ajankohtaiset uutiset ja tuleva rahoitus Maakuntavaltuuston seminaari 4.5.2018 Satu Vehreävesa, aluekehitysjohtaja Pohjois-Savon liitto EU:n budjetin rakenne tehtäväalueittain 2014-2020 Rahoituskehys

Lisätiedot

1(5) Kainuun strategiaryhmä (tarkastamaton)

1(5) Kainuun strategiaryhmä (tarkastamaton) 1(5) Kainuun strategiaryhmä Muistio (tarkastamaton) Aika: perjantai 04.05.2012 klo 09.00 11.35 Paikka: Kaukametsän opiston auditorio, Koskikatu 2 2, Kajaani Läsnä: osallistujat ovat liitteessä 6. Yhteensä

Lisätiedot

Joensuu Risto Poutiainen Kehittämisjohtaja Pohjois-Karjalan maakuntaliitto

Joensuu Risto Poutiainen Kehittämisjohtaja Pohjois-Karjalan maakuntaliitto Kestävää kasvua ja työtä EU 2014-2020 Tilannekatsaus Joensuu Risto Poutiainen Kehittämisjohtaja Pohjois-Karjalan maakuntaliitto 1 Kestävää kasvua ja työtä EU 2014-2020 Tilannekatsaus Sisältörunko Ohjelman

Lisätiedot

Etelä- ja Länsi-Suomen alueellinen suunnitelma. ja EU:n komission lähtökohdat kumppanuussopimusneuvotteluihin Suomen kanssa

Etelä- ja Länsi-Suomen alueellinen suunnitelma. ja EU:n komission lähtökohdat kumppanuussopimusneuvotteluihin Suomen kanssa EU:n rakennerahastokausi 2014-2020 Etelä- ja Länsi-Suomen alueellinen suunnitelma (versio 25.10.2012) ja EU:n komission lähtökohdat kumppanuussopimusneuvotteluihin Suomen kanssa Mari Kuparinen 16.11.2012

Lisätiedot

1 / 5. Kainuun malli 2013 (Kainuun hallintokokeilun jatkovalmistelu) Työvaliokunta Kokous 1. / 2010

1 / 5. Kainuun malli 2013 (Kainuun hallintokokeilun jatkovalmistelu) Työvaliokunta Kokous 1. / 2010 1 / 5 Kainuun malli 2013 Muistio (Kainuun hallintokokeilun jatkovalmistelu) Työvaliokunta Kokous 1. / 2010 Aika: torstai 14.1.2010 klo 9.00 14.15 Paikka: Kajaanin kaupungintalo, neuvotteluhuone Brahe,

Lisätiedot

KESKI-SUOMEN LIITTO MAAKUNNAN KEHITTÄJÄNÄ

KESKI-SUOMEN LIITTO MAAKUNNAN KEHITTÄJÄNÄ 03/2017 KESKI-SUOMEN LIITTO MAAKUNNAN KEHITTÄJÄNÄ Maakuntahallituksen kokous 25.8.2017 Tapani Mattila Keski-Suomen kuntien kuntayhtymä Maakuntahallituksen rooli Maakuntahallitus vastaa : Keski-Suomen kuntien

Lisätiedot

Pöytäkirjat ja viranhaltijapäätökset ja lausunnot

Pöytäkirjat ja viranhaltijapäätökset ja lausunnot Maakuntahallitus I 24 06.02.2012 Pöytäkirjat ja viranhaltijapäätökset ja lausunnot 1320/10/101/2011 MH 24 Kainuun maakuntahallinnossa on valmistunut seuraavat kokouspöytäkirjat: - Sosiaali- ja terveyslautakunta

Lisätiedot

Yritysrahoitus ohjelmakaudella Uuden rakennerahastokauden infotilaisuus Jouko Lankinen Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Yritysrahoitus ohjelmakaudella Uuden rakennerahastokauden infotilaisuus Jouko Lankinen Kaakkois-Suomen ELY-keskus Yritysrahoitus ohjelmakaudella 2014-2020 Uuden rakennerahastokauden infotilaisuus 11.3.2014 Jouko Lankinen Kaakkois-Suomen ELY-keskus Yritysrahoituksen suuntaamisen perusteet Uusiutuva yritystukilainsäädäntö

Lisätiedot

Rakennerahastokauden 2014 2020 valmistelu. Kuntakierros 2013 Heikki Ojala Aluekehityspäällikkö

Rakennerahastokauden 2014 2020 valmistelu. Kuntakierros 2013 Heikki Ojala Aluekehityspäällikkö Rakennerahastokauden 2014 2020 valmistelu Kuntakierros 2013 Heikki Ojala Aluekehityspäällikkö Rakennerahastot tähtäävä rakenteiden kehittämiseen EAKR = Euroopan aluekehitysrahasto Yritykset, yhteisöt,

Lisätiedot

ISBEO 2020 ITÄ-SUOMEN BIOENERGIAOHJELMA

ISBEO 2020 ITÄ-SUOMEN BIOENERGIAOHJELMA ISBEO 2020 ITÄ-SUOMEN BIOENERGIAOHJELMA 2020 www.isbeo2020.fi ITÄ-SUOMEN BIOENERGIAOHJELMAPROSESSI Jatketaan vuoden 2008 bioenergiaohjelmaa (Itä-Suomen neuvottelukunnan päätös 2009) Muuttunut poliittinen

Lisätiedot

Maakuntahallituksen kokous 9.12.2013 Maakuntajohtajan ajankohtaiskatsaus

Maakuntahallituksen kokous 9.12.2013 Maakuntajohtajan ajankohtaiskatsaus Maakuntahallituksen kokous Maakuntajohtajan ajankohtaiskatsaus Pentti Malinen, maakuntajohtaja Kainuun aluetalous suhdannekatsaus Kainuun liitto 2 1 Kainuun liitto 3 Kainuun liitto 4 2 Kainuun liitto 5

Lisätiedot

Rakennerahastotoiminnalla kestävää kasvua ja työtä

Rakennerahastotoiminnalla kestävää kasvua ja työtä Rakennerahastotoiminnalla kestävää kasvua ja työtä Alue- ja rakennepolitiikan ajankohtaispäivä 13.11.2013 Congress Paasitorni, Helsinki Aluekehitysjohtaja Kaisa-Leena Lintilä 13.11.2013 2 Etunimi Sukunimi

Lisätiedot

Itä ja Pohjois Suomi ohjelma. Jouni Backman 28.11.2011

Itä ja Pohjois Suomi ohjelma. Jouni Backman 28.11.2011 Itä ja Pohjois Suomi ohjelma Jouni Backman 28.11.2011 Itä- ja Pohjois-Suomi -ohjelma Työryhmän tehtävänä on valmistella hallitusohjelman mukainen kehittämisohjelma Itä- ja Pohjois-Suomelle. Pitkät etäisyydet

Lisätiedot

Etelä- ja Länsi-Suomen alueellinen suunnitelma. ja EU:n komission lähtökohdat kumppanuussopimusneuvotteluihin Suomen kanssa

Etelä- ja Länsi-Suomen alueellinen suunnitelma. ja EU:n komission lähtökohdat kumppanuussopimusneuvotteluihin Suomen kanssa EU:n rakennerahastokausi 2014-2020 Etelä- ja Länsi-Suomen alueellinen suunnitelma (versio 25.10.2012) ja EU:n komission lähtökohdat kumppanuussopimusneuvotteluihin Suomen kanssa Aluekehitysjohtaja Varpu

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämistä koskevan lainsäädännön peruslinjauksia

Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämistä koskevan lainsäädännön peruslinjauksia Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämistä koskevan lainsäädännön peruslinjauksia Sosiaalineuvos Pirjo Sarvimäki Rovaniemi 4.10.2011 Lainsäädännön uudistamisen tilanne Terveydenhuoltolaki (1326/2010)

Lisätiedot

Ohjelmakausi TEM Maaliskuu 2012

Ohjelmakausi TEM Maaliskuu 2012 Ohjelmakausi 2014-2020 TEM Maaliskuu 2012 Hallituksen linjaukset Rakennerahastouudistuksesta 2014+ (1) Hallitusohjelma Alueiden suunnittelu- ja päätöksentekojärjestelmää kehitetään siten, että kansallinen

Lisätiedot

Kainuun osaamistason nostaminen ja koulutusrakenteiden kehittäminen

Kainuun osaamistason nostaminen ja koulutusrakenteiden kehittäminen Kainuun osaamistason nostaminen ja koulutusrakenteiden kehittäminen Kainuun maakunta kuntayhtymä, koulutustoimiala Esa Toivonen Kajaani 13.10.2008 1 Pääkohdat Aluksi Kainuun koulutus ja sen ohjaus Opiskelijan

Lisätiedot

Pohjois-Karjalan maakuntaohjelman toimeenpanosuunnitelma MH , MYR

Pohjois-Karjalan maakuntaohjelman toimeenpanosuunnitelma MH , MYR Pohjois-Karjalan maakuntaohjelman toimeenpanosuunnitelma 2015-2016 MH 22.9.2014, MYR 26.9.2014 Jarno Turunen Aluekehityspäällikkö Pasi Lamminluoto Maakuntasuunnittelija Maakuntaohjelman toimeenpanosuunnitelma

Lisätiedot

Itä-Suomi ja Etelä-Savo EU:n aluepolitiikassa 2014+ Aluekehitysjohtaja Riitta Koskinen

Itä-Suomi ja Etelä-Savo EU:n aluepolitiikassa 2014+ Aluekehitysjohtaja Riitta Koskinen Itä-Suomi ja Etelä-Savo EU:n aluepolitiikassa 2014+ Aluekehitysjohtaja Riitta Koskinen EU-tason keskeiset taustat Koheesioraportti 9.11.2010 (komission linjaukset) Itä-Suomen kannalta keskeiset argumentit

Lisätiedot

Maakuntakaavoitus ja maankäytön mahdollisuudet

Maakuntakaavoitus ja maankäytön mahdollisuudet Maakuntakaavoitus ja maankäytön mahdollisuudet Ainespuun puskurivarastoilla ja metsäenergian terminaaleilla tehoa puunhankintaan 12.12.2014 Antti Saartenoja Maakuntakaavoitus pähkinänkuoressa Yleispiirteinen

Lisätiedot

Hallitusohjelma ja rakennerahastot. Strategian toteuttamisen linjauksia

Hallitusohjelma ja rakennerahastot. Strategian toteuttamisen linjauksia Hallitusohjelma ja rakennerahastot Strategian toteuttamisen linjauksia Vipuvoimaa EU:lta Rakennerahastokauden 2007 2013 käynnistystilaisuus Valtiosihteeri Anssi Paasivirta Kauppa- ja teollisuusministeriö

Lisätiedot

Kestävää kasvua ja työtä Suomen rakennerahasto-ohjelma

Kestävää kasvua ja työtä Suomen rakennerahasto-ohjelma Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma Euroopan sosiaalirahaston ajankohtaiset kuulumiset Rakennerahastoinfo 24.1.2019 Rahoituspäällikkö Riitta Ilola ESR v. 2018 Myönnetty ESR-rahoitus

Lisätiedot

Viekö vai tuoko kuntareformi työpaikkoja. Henna Virkkunen hallinto- ja kuntaministeri Kauppakamarifoorumi 17.11.2011

Viekö vai tuoko kuntareformi työpaikkoja. Henna Virkkunen hallinto- ja kuntaministeri Kauppakamarifoorumi 17.11.2011 Viekö vai tuoko kuntareformi työpaikkoja Henna Virkkunen hallinto- ja kuntaministeri Kauppakamarifoorumi 17.11.2011 Suomen väestöllisen huoltosuhteen muutokset vuosina 1970-2040 indeksi 80 indeksi 80 70

Lisätiedot

Kansallinen CAP27-valmistelu ja yhteensovitus rakennerahastojen kanssa

Kansallinen CAP27-valmistelu ja yhteensovitus rakennerahastojen kanssa Kansallinen CAP27-valmistelu ja yhteensovitus rakennerahastojen kanssa Sisältö - Maaseutu2030 tulevaisuustyö - Yhteisen maatalous- ja maaseutupolitiikan yhdeksän erityistavoitetta - Laajat toimenpiteet

Lisätiedot

Erillisliite nro: 4 1 (11)

Erillisliite nro: 4 1 (11) Erillisliite nro: 4 1 (11) maakunta kuntayhtymä Strategiatyön nykytilaselvitys ja suunnittelu- ja kehittäminen tulosalue esityksiä jatkotyön linjauksiksi koonnut Esa Toivonen 8.4.2011 aluekehityksen ja

Lisätiedot

Keski-Suomen maakuntaohjelma

Keski-Suomen maakuntaohjelma Keski-Suomen maakuntaohjelma 2011 2014 LUONNOS Hannu Korhonen Keski-Suomen liitto Lisätiedot ja luonnoksen kommentointi www.luovapaja.fi/keskustelu Lähtökohdat Tavoitteena selkeä ja helppokäyttöinen ohjelma

Lisätiedot

Kasvusopimuskäytäntö, Pohjois-Pohjanmaan liitto 16.10.13. Timo Mäkitalo, tutkimuspäällikkö Claes Krüger, kehittämispäällikkö

Kasvusopimuskäytäntö, Pohjois-Pohjanmaan liitto 16.10.13. Timo Mäkitalo, tutkimuspäällikkö Claes Krüger, kehittämispäällikkö käytäntö, Pohjois-Pohjanmaan liitto 16.10.13 Timo Mäkitalo, tutkimuspäällikkö Claes Krüger, kehittämispäällikkö Kuinka Oulu turvaa elinvoiman ja kasvun muutoksessa? Nuori ikärakenne luo perustan koulutuksen

Lisätiedot

KESTÄVÄÄ KASVUA JA TYÖTÄ INFOTILAISUUS

KESTÄVÄÄ KASVUA JA TYÖTÄ INFOTILAISUUS KESTÄVÄÄ KASVUA JA TYÖTÄ 2014 2020 INFOTILAISUUS KESTÄVÄÄ KASVUA JA TYÖTÄ 2014 2020 aikataulua 23.1 Suomen rakennerahasto-ohjelma hyväksytty valtioneuvostossa ja toimitettu loppukeväästä komission käsittelyyn,

Lisätiedot

Mikkeli, Kenkäveron Rantapaviljonki

Mikkeli, Kenkäveron Rantapaviljonki 1 Maakuntauudistus - Poliittisen ohjauksen neuvottelukunta Kokousaika 06.06.2018 kello 15:00 19:00 Kokouspaikka Mikkeli, Kenkäveron Rantapaviljonki Muistio 4/2018 1. Kokouksen avaus... 3 2. Edellisen muistion

Lisätiedot

Suomen rakennerahasto-ohjelman EAKR-painotukset ja Etelä-Karjalan maakuntaohjelma

Suomen rakennerahasto-ohjelman EAKR-painotukset ja Etelä-Karjalan maakuntaohjelma Suomen rakennerahasto-ohjelman 2014 2020 EAKR-painotukset ja Etelä-Karjalan maakuntaohjelma Uuden rakennerahastokauden infotilaisuus Satu Sikanen 13.3.2014 Rakennerahasto-ohjelmassa esitettyjä kehittämishaasteita

Lisätiedot

26.9.2011. Kainuun alueen koheesio- ja kilpailukykyohjelman ohjausryhmän kokous

26.9.2011. Kainuun alueen koheesio- ja kilpailukykyohjelman ohjausryhmän kokous Kainuun alueen koheesio- ja kilpailukykyohjelman ohjausryhmän kokous Aika pe 23.9.2011 klo 9.00 11.00 Paikka Kajaanin kaupungintalon kokoustila Brahe Läsnä kaupunginhallituksen puheenjohtaja Arto Okkonen,

Lisätiedot

MAASEUDUN KEHITTÄMINEN OSANA ALUEKEHITTÄMISTÄ

MAASEUDUN KEHITTÄMINEN OSANA ALUEKEHITTÄMISTÄ Lapin maaseutufoorumi 20.-21.2.2012 MAASEUDUN KEHITTÄMINEN OSANA ALUEKEHITTÄMISTÄ Eero Uusitalo professori, maaseutuneuvos, YTR:n pääsihteeri 20.2.2012 Maaseutu on oma politiikanalansa ja nivoutuu monin

Lisätiedot

Laajakaista kaikille tilannekatsaus

Laajakaista kaikille tilannekatsaus Laajakaista kaikille 2015 - tilannekatsaus 21.6.2011 Kajaanin kirjaston Kalevala Sali klo 12:00-14:10 Kainuun maakunta Paula Karppinen, suunnittelija Kainuun maakunta kuntayhtymä, aluekehitys paula.a.karppinen@kainuu.fi

Lisätiedot

KAINUUN MAAKUNTA -KUNTAYHTYMÄ PÖYTÄKIRJA 2/ Ravintola Ostrobotnia, Snellman -kabinetti, os. Museokatu 10, Helsinki

KAINUUN MAAKUNTA -KUNTAYHTYMÄ PÖYTÄKIRJA 2/ Ravintola Ostrobotnia, Snellman -kabinetti, os. Museokatu 10, Helsinki KAINUUN MAAKUNTA -KUNTAYHTYMÄ PÖYTÄKIRJA 2/2011 1 Pohjois-Suomen neuvottelukunta 14.06.2011 AIKA 14.06.2011 Klo 16:08-18:22 PAIKKA Ravintola Ostrobotnia, Snellman -kabinetti, os. Museokatu 10, Helsinki

Lisätiedot

Lausuntopyyntö Kunnallishallinnon rakennetyöryhmän selvityksestä sekä kuntauudistukseen liittyvistä muista uudistuksista

Lausuntopyyntö Kunnallishallinnon rakennetyöryhmän selvityksestä sekä kuntauudistukseen liittyvistä muista uudistuksista Kunnanhallitus 69 26.03.2012 Kunnanvaltuusto 14 11.04.2012 Lausuntopyyntö Kunnallishallinnon rakennetyöryhmän selvityksestä sekä kuntauudistukseen liittyvistä muista uudistuksista 17/10/101/2012 KH 69

Lisätiedot

ITÄ-SUOMEN KEHITTÄMISSTRATEGIA. Itä-Suomen ohjelmallisen kehittämisen kokonaisuus

ITÄ-SUOMEN KEHITTÄMISSTRATEGIA. Itä-Suomen ohjelmallisen kehittämisen kokonaisuus ITÄ-SUOMEN KEHITTÄMISSTRATEGIA Itä-Suomen ohjelmallisen kehittämisen kokonaisuus ITÄ-SUOMEN KEHITTÄMISSTRATEGIA Itä-Suomen kilpailukyky- ja työllisyystavoitteen strategia (EAKR, ESR) Itä-Suomen kilpailukyky-

Lisätiedot

Yritysrahoitus ohjelmakaudella 2014-2020

Yritysrahoitus ohjelmakaudella 2014-2020 Yritysrahoitus ohjelmakaudella 2014-2020 Uuden rakennerahastokauden infotilaisuus 13.3.2014 Jouko Lankinen/ Juha Linden Kaakkois-Suomen ELY-keskus 13.3.2014 Sisältö: Yritysrahoituksen suuntaamisen perusteet

Lisätiedot

Maakuntahallitus käsitteli vaihemaakuntakaavaa Luonnos tuulivoimakaavaksi palautettiin uuteen valmisteluun

Maakuntahallitus käsitteli vaihemaakuntakaavaa Luonnos tuulivoimakaavaksi palautettiin uuteen valmisteluun TIEDOTE 23.4.2012 Maakuntahallitus käsitteli vaihemaakuntakaavaa Luonnos tuulivoimakaavaksi palautettiin uuteen valmisteluun Etelä-Savon maakuntahallitus päätti maanantaina 23. huhtikuuta palauttaa viraston

Lisätiedot

ALUEKEHITYSJÄRJESTELMÄ MUUTOKSESSA

ALUEKEHITYSJÄRJESTELMÄ MUUTOKSESSA ALUEKEHITYSJÄRJESTELMÄ MUUTOKSESSA 1 13.9.2017 TEM/ Johanna Osenius Aluekehittäminen on yhteistoimintaa Alueiden kehittäminen on ministeriöiden, maakuntien, kuntien ja muiden toimijoiden vuorovaikutukseen

Lisätiedot

Quo vadis, kuntauudistus? Hallinto- ja kuntaministeri Henna Virkkunen 18.9.2012 Keskuskauppakamarin Suuri kuntapäivä

Quo vadis, kuntauudistus? Hallinto- ja kuntaministeri Henna Virkkunen 18.9.2012 Keskuskauppakamarin Suuri kuntapäivä Quo vadis, kuntauudistus? Hallinto- ja kuntaministeri Henna Virkkunen 18.9.2012 Keskuskauppakamarin Suuri kuntapäivä Hallitus toteuttaa koko maan laajuisen kuntauudistuksen Hallitusohjelma asettaa vahvoille

Lisätiedot

Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma. Ohjelmajohtaja Mari Kuparinen Uudenmaan liitto 3.4.2014

Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma. Ohjelmajohtaja Mari Kuparinen Uudenmaan liitto 3.4.2014 Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma Ohjelmajohtaja Mari Kuparinen Uudenmaan liitto 3.4.2014 Uuden ohjelmakauden lähtökohdat Eurooppa 2020 strategia kestävästä, älykkäästä ja

Lisätiedot

Ajankohtaista Pohjois-Karjalan ELY-keskuksesta

Ajankohtaista Pohjois-Karjalan ELY-keskuksesta Ajankohtaista Pohjois-Karjalan ELY-keskuksesta Neuvottelukunnan kokous 12.3.2013 Ylijohtaja Ari Niiranen Ajankohtaista toiminnasta Maksatus ja tarkastus -yksikössä palkkatukien, starttirahojen ja kuntouttavan

Lisätiedot

EU:n rakennerahastokausi 2014-2020

EU:n rakennerahastokausi 2014-2020 EU:n rakennerahastokausi 2014-2020 Etelä- ja Länsi-Suomen alueellinen suunnitelma (versio 30.11.2012) ja EU:n komission lähtökohdat kumppanuussopimusneuvotteluihin Suomen kanssa Mari Kuparinen 17.1.2013

Lisätiedot

Mistä ICT-muutostukiohjelma alkoi ja mihin se päättyi?

Mistä ICT-muutostukiohjelma alkoi ja mihin se päättyi? Mistä ICT-muutostukiohjelma alkoi ja mihin se päättyi? Ylijohtaja, osastopäällikkö Päivi Laajala, valtiovarainministeriö, Kunta- ja aluehallinto-osasto Kuntien ICT-muutostuen päätösseminaari, 25.11.2015

Lisätiedot

Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020

Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelman tuki alueellisen elinvoimaisuuden vahvistamisessa Työ- ja elinkeinoministeriö Alueosasto Kumppanuussopimus kokoaa rahastojen tulostavoitteet

Lisätiedot

POHJOIS-SAVON LIITTO PÖYTÄKIRJA 1/2016 67/00.02.02/2013. Maakuntatalo, Tarja Miettisen työhuone, Sepänkatu 1, Kuopio

POHJOIS-SAVON LIITTO PÖYTÄKIRJA 1/2016 67/00.02.02/2013. Maakuntatalo, Tarja Miettisen työhuone, Sepänkatu 1, Kuopio POHJOIS-SAVON LIITTO PÖYTÄKIRJA 1/2016 67/00.02.02/2013 Tarkastuslautakunta Aika 18.2.2016 klo 9.00 10.25 Paikka Maakuntatalo, Tarja Miettisen työhuone, Sepänkatu 1, Kuopio Jäsenet ( x ) Pulkkinen Veli

Lisätiedot

Kuntauudistus ja talouden paineet Onko hyvinvointikunta vielä ensi kuntavaalikaudella naisen paras ystävä ja miehen?

Kuntauudistus ja talouden paineet Onko hyvinvointikunta vielä ensi kuntavaalikaudella naisen paras ystävä ja miehen? Kuntauudistus ja talouden paineet Onko hyvinvointikunta vielä ensi kuntavaalikaudella naisen paras ystävä ja miehen? Henna Virkkunen hallinto- ja kuntaministeri Turku 27.10.2011 Hallitus toteuttaa koko

Lisätiedot

Kainuun hallintokokeilun jatkovalmistelu Muistio 2/2009 Työvaliokunta

Kainuun hallintokokeilun jatkovalmistelu Muistio 2/2009 Työvaliokunta 1 (6) Kainuun hallintokokeilun jatkovalmistelu Muistio 2/2009 Työvaliokunta Aika: keskiviikko 3.6.2009 klo 13.55 15.40 Paikka: Kajaanin kaupungintalon valtuustosali, Pohjolankatu 13, Kajaani 1. Avaus Maakuntajohtaja

Lisätiedot

Kainuun aluekehitysstrategiat linjataan uudelleen 2013

Kainuun aluekehitysstrategiat linjataan uudelleen 2013 Kainuun aluekehitysstrategiat linjataan uudelleen 2013 Tuleva vuosi 2013 on tärkeä vuosi Kainuun aluekehitystyössä. Vuoden aikana uusitaan kaikki maakunnan keskeiset kehityssuunnitelmat: maakuntasuunnitelma

Lisätiedot

Miten maakuntia jatkossa kehitetään? Työ- ja elinkeinoministeriö Mari Anttikoski 17.1.2013

Miten maakuntia jatkossa kehitetään? Työ- ja elinkeinoministeriö Mari Anttikoski 17.1.2013 Miten maakuntia jatkossa kehitetään? Työ- ja elinkeinoministeriö Mari Anttikoski 17.1.2013 1. Taloustilanne haastaa uudistumaan 2. Maakuntien kehittäminen lyhyellä ja pitemmällä aikajänteellä 3. Maakuntaohjelmien

Lisätiedot

Ajankohtaista EAKR-ohjelmasta. Eira Varis aluekehityspäällikkö Pohjois-Karjalan maakuntaliitto 1.3.2012

Ajankohtaista EAKR-ohjelmasta. Eira Varis aluekehityspäällikkö Pohjois-Karjalan maakuntaliitto 1.3.2012 Ajankohtaista EAKR-ohjelmasta Eira Varis aluekehityspäällikkö Pohjois-Karjalan maakuntaliitto 1.3.2012 Itä-Suomen EAKR-ohjelman painopisteet PK:n strategian ja POKATin sisältö EAKR-ohjelman toteuttaminen

Lisätiedot

Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma

Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma EAKR-asiantuntijoiden neuvottelupäivä 12.11.2013 Hotelli Arthur, Helsinki Aluekehitysjohtaja Kaisa-Leena Lintilä 12.11.2013 Kumppanuussopimus

Lisätiedot

Maakuntahallitus 27.5.2013

Maakuntahallitus 27.5.2013 Maakuntahallitus 27.5.2013 1. EU:n uuden ohjelmakauden rahoituksen alueellisesta jaosta Etelä ja Pohjois Suomen kesken saatiin aikaan neuvotteluratkaisu Kuten huhtikuun maakuntahallituksen ajankohtaisissa

Lisätiedot

ALUEELLINEN KILPAILUKYKY JA TYÖLLISYYS -TAVOITE LÄNSI-SUOMEN EAKR-TOIMENPIDEOHJELMAN SEURANTAKOMITEAN KOKOUS 1/2012

ALUEELLINEN KILPAILUKYKY JA TYÖLLISYYS -TAVOITE LÄNSI-SUOMEN EAKR-TOIMENPIDEOHJELMAN SEURANTAKOMITEAN KOKOUS 1/2012 ALUEELLINEN KILPAILUKYKY JA TYÖLLISYYS -TAVOITE LÄNSI-SUOMEN EAKR-TOIMENPIDEOHJELMAN 2007 2013 SEURANTAKOMITEAN KOKOUS 1/2012 ESITYSLISTA Aika 7. 8.6.2012 7.6. klo 12 16.30, lounas klo 11 8.6. klo 9, aamukahvia

Lisätiedot

Maaseudun kehittämisohjelma

Maaseudun kehittämisohjelma Maaseudun kehittämisohjelma 2014 2020 Tilannekatsaus joulukuu 2014 Sivu 1 5.12.2014 Jyrki Pitkänen Aikataulu (1) Valtioneuvosto hyväksyi Manner-Suomen maaseutuohjelman huhtikuussa EU:n komission käsittely:

Lisätiedot

KESTÄVÄÄ KASVUA JA TYÖTÄ SUOMEN RAKENNERAHASTO-OHJEL- MAN MYÖNTÄMISVALTUUKSIEN JAKO VUONNA 2019

KESTÄVÄÄ KASVUA JA TYÖTÄ SUOMEN RAKENNERAHASTO-OHJEL- MAN MYÖNTÄMISVALTUUKSIEN JAKO VUONNA 2019 TYÖ- JA ELINKEINOMINISTERIÖ Päätösehdotus Liite 2 Alueet ja kasvupalvelut -osasto 31.1.2019 Jakelussa mainituille KESTÄVÄÄ KASVUA JA TYÖTÄ 2014 2020 SUOMEN RAKENNERAHASTO-OHJEL- MAN MYÖNTÄMISVALTUUKSIEN

Lisätiedot

Lakiuudistuksen tilannekatsaus

Lakiuudistuksen tilannekatsaus Lakiuudistuksen tilannekatsaus Työseminaari 16.4.2013 Tarja Reivonen TEM / Alueosasto Lakiuudistuksen sisältö ja organisointi Yhdistetään ja uudistetaan: Laki alueiden kehittämisestä (1651/2009) ja rakennerahastolaki

Lisätiedot

Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma. Ohjelmajohtaja Mari Kuparinen Uudenmaan liitto 11.3.2014

Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma. Ohjelmajohtaja Mari Kuparinen Uudenmaan liitto 11.3.2014 Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma Ohjelmajohtaja Mari Kuparinen Uudenmaan liitto 11.3.2014 Uuden ohjelmakauden lähtökohdat Eurooppa 2020 strategia kestävästä, älykkäästä

Lisätiedot

ELINKEINOLAUTAKUNNAN KOKOUS PÖYTÄKIRJA 1/2012

ELINKEINOLAUTAKUNNAN KOKOUS PÖYTÄKIRJA 1/2012 ELINKEINOLAUTAKUNNAN KOKOUS PÖYTÄKIRJA 1/2012 Aika: torstaina 23.2.2012 kello 18.00 19.20 Paikka: Kosken Tl kunnantalo. Saapuvilla: läsnä poissa Puheenjohtaja Pertti Kujala x Varapuheenjohtaja Jutta Kivikallio

Lisätiedot

Alustus muutamasta rahoitusinstrumentista - lisäksi muutama yleisasia

Alustus muutamasta rahoitusinstrumentista - lisäksi muutama yleisasia Kuntamarkkinat 12.9.2013: Mistä rahoitus kunnan päästövähennystoimenpiteisiin? Alustus muutamasta rahoitusinstrumentista - lisäksi muutama yleisasia Sirkka Vilkamo Työ- ja elinkeinoministeriö Energiaosasto

Lisätiedot

EU-rakennerahastojen seuraava ohjelmakausi 2014-2020. Huippuvalmennuspäivät Helsinki 13.2.2013 Opetusneuvos Seija Rasku seija.rasku@minedu.

EU-rakennerahastojen seuraava ohjelmakausi 2014-2020. Huippuvalmennuspäivät Helsinki 13.2.2013 Opetusneuvos Seija Rasku seija.rasku@minedu. EU-rakennerahastojen seuraava ohjelmakausi 204-2020 Huippuvalmennuspäivät Helsinki 3.2.203 Opetusneuvos Seija asku seija.rasku@minedu.fi Valmistelu EU:ssa akennerahastotoimintaa ohjaavat asetukset Asetusluonnokset

Lisätiedot

Jäsenet (alleviivatut paikalla)

Jäsenet (alleviivatut paikalla) PÖYTÄKIRJA 7/2018 SEUTUHALLITUKSEN KOKOUS Aika: tiistaina 11.12.2018 klo 9.00 11.05 Paikka: Nivala, kaupunginhallituksen kokoushuone Jäsenet (alleviivatut paikalla) Henrik Kiviniemi, Pyhäjärveltä Esa Jussila,

Lisätiedot

Pohjois-Pohjanmaan ELY keskuksen ESR ja EAKR hankkeet ja niiden suuntaaminen

Pohjois-Pohjanmaan ELY keskuksen ESR ja EAKR hankkeet ja niiden suuntaaminen Pohjois-Pohjanmaan ELY keskuksen ESR ja EAKR hankkeet ja niiden suuntaaminen 1.9.2011 Riitta Ilola Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Strategiayksikkö, Riitta Ilola 6.9.2011 1

Lisätiedot

Rakennerahastokausi millaista toimintaa rahoitetaan? Timo Ollila ELY-keskus

Rakennerahastokausi millaista toimintaa rahoitetaan? Timo Ollila ELY-keskus Rakennerahastokausi 2014-2020 - millaista toimintaa rahoitetaan? ELY-keskus 22.1.2015 Hankkeita on käynnissä Hakemuksia ELY-keskukselle maakunnassa ESR 43, EAKR 7 kpl, ESR hakemuksista 16% ylialueellisia

Lisätiedot

Häme-ohjelma Maakuntasuunnitelma ja maakuntaohjelma. Järjestöfoorum Riihimäki. Hämäläisten hyväksi Hämeen parasta kehittämistä!

Häme-ohjelma Maakuntasuunnitelma ja maakuntaohjelma. Järjestöfoorum Riihimäki. Hämäläisten hyväksi Hämeen parasta kehittämistä! Maakuntasuunnitelma ja maakuntaohjelma Hämeen parasta kehittämistä! Järjestöfoorum 4.9.2017 Riihimäki Maakunnan suunnittelujärjestelmään kuuluvat -maakuntasuunnitelma, -alueiden käytön suunnittelua ohjaava

Lisätiedot

Aluekehityksen tilannekuvan ja valtion ja maakuntien aluekehittämiskeskustelujen 2018 valmistelu. Alueiden uudistumisen neuvottelukunta

Aluekehityksen tilannekuvan ja valtion ja maakuntien aluekehittämiskeskustelujen 2018 valmistelu. Alueiden uudistumisen neuvottelukunta Aluekehityksen tilannekuvan ja valtion ja maakuntien aluekehittämiskeskustelujen 2018 valmistelu Alueiden uudistumisen neuvottelukunta 17.11.2017 Aluekehityksen tilannekuva Aluekehityksen tilannekuva on

Lisätiedot

Aluekehitysrahoitus. Aluekehityspäällikkö Heikki Ojala

Aluekehitysrahoitus. Aluekehityspäällikkö Heikki Ojala Aluekehitysrahoitus Aluekehityspäällikkö Heikki Ojala Organisaatio Aluekehityksen strateginen asema Kriittiset menestystekijät: Rahoitusvälineiden strateginen ja tehokas hyödyntäminen Maakuntaohjelman

Lisätiedot

Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma. Keski-Suomen ELY-keskus Ylijohtaja Juha S. Niemelä

Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma. Keski-Suomen ELY-keskus Ylijohtaja Juha S. Niemelä Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma Keski-Suomen ELY-keskus Ylijohtaja Juha S. Niemelä Kumppanuussopimus kokoaa rahastojen tulostavoitteet ja yhteensovituksen Landsbygdsutvecklings

Lisätiedot

Kuntalain uudistus ja kunnan talouden sääntely. Arto Sulonen Johtaja, lakiasiat

Kuntalain uudistus ja kunnan talouden sääntely. Arto Sulonen Johtaja, lakiasiat Kuntalain uudistus ja kunnan talouden sääntely Arto Sulonen Johtaja, lakiasiat Kuntamarkkinat 14.9.2011 Kuntauudistus, kuntalaki, VOS ja sote ovat yksi kokonaisuus Kuntarakenneuudistus muodostaa perustan

Lisätiedot

Alestalo Riitta jäsen, Iitin Yrittäjät ry. Poissa Saarikko Sami varapuheenjohtaja, Iitin Yrittäjät ry

Alestalo Riitta jäsen, Iitin Yrittäjät ry. Poissa Saarikko Sami varapuheenjohtaja, Iitin Yrittäjät ry Iitin kunta Pöytäkirja 2/2014 1 Iitti-tiimi 17.02.2014 Aika Maanantai 17.02.2014 klo 16:00-16:40 Paikka Kunnantalo, kunnanhallituksen kokoushuone Saapuvilla Salonen Jarkko Alestalo Riitta Haara Teuvo Lumppio

Lisätiedot

Lausunnon antaminen Keski-Uudenmaan kuntien yhdistymisselvityksen väliraportista

Lausunnon antaminen Keski-Uudenmaan kuntien yhdistymisselvityksen väliraportista Valtuusto 4 10.02.2014 Lausunnon antaminen Keski-Uudenmaan kuntien yhdistymisselvityksen väliraportista 63/00.04.01/2013 KH 239 Kunnanhallitus 18.6.2013 Valmistelija: kunnanjohtaja Mikael Grannas Taustaa

Lisätiedot

Botniastrategia. Arvostettu aikuiskoulutus. Korkea teknologia. Nuorekas. Vahva pedagoginen osaaminen. Mikro- ja pk-yrittäjyys. Tutkimus ja innovaatiot

Botniastrategia. Arvostettu aikuiskoulutus. Korkea teknologia. Nuorekas. Vahva pedagoginen osaaminen. Mikro- ja pk-yrittäjyys. Tutkimus ja innovaatiot 2015 Botniastrategia Kansainvälinen Nuorekas Vahva pedagoginen osaaminen Korkea teknologia Toiminnallinen yhteistyö Mikro- ja pk-yrittäjyys Vaikuttavuus Arvostettu aikuiskoulutus Tutkimus ja innovaatiot

Lisätiedot

Työllisyyskokeilut myönteisiä odotuksia ja mahdollisuuksia?

Työllisyyskokeilut myönteisiä odotuksia ja mahdollisuuksia? Työllisyyskokeilut myönteisiä odotuksia ja mahdollisuuksia? Kuntamarkkinat 15.9.2016 Kehittämispäällikkö Erja Lindberg Pitkäaikaistyöttömyyden vuosihinta on 8 800 000 000 Laskelma vuoden 2014 kustannuksista

Lisätiedot

Sopimus rakennerahastotehtävien hoitamisesta, vastuunjaosta ja koordinoinnista Kestävää kasvua ja työtä rakennerahasto-ohjelmassa

Sopimus rakennerahastotehtävien hoitamisesta, vastuunjaosta ja koordinoinnista Kestävää kasvua ja työtä rakennerahasto-ohjelmassa Sopimus rakennerahastotehtävien hoitamisesta, vastuunjaosta ja koordinoinnista Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 rakennerahasto-ohjelmassa 1. Sopijapuolet Kainuun liitto, Y -tunnus 2496992-4 Keski-Pohjanmaan

Lisätiedot

2. Vuoropuhelu, tapaamiset, toimialatuntemuksen lisääminen kaupungin hallinnossa

2. Vuoropuhelu, tapaamiset, toimialatuntemuksen lisääminen kaupungin hallinnossa VAIVATON ARKI KAJAANIN ELINKEINOPOLITIIKAN TOIMENPIDEOHJELMA Taulukko: Kajaanin Elinkeinopolitiikan toimenpideohjelma 2009-2012. Tarpeiden sijaan keskitytään mahdollisuuksiin. Tavoite Kehittämiskohde A:

Lisätiedot

Sote- ja maakuntauudistus. Väliaikainen hallinto alkaen

Sote- ja maakuntauudistus. Väliaikainen hallinto alkaen Sote- ja maakuntauudistus Väliaikainen hallinto 1.7.2017 alkaen 6.2.2017 Valmistelun vaiheet 9/2016 1.7.2017 1.7.2017 28.2.2018 1.3. 31.12.2018 Esivalmistelu 10 kk Väliaikainen hallinto 8 kk Käynnistäminen

Lisätiedot

Etelä-Pohjanmaan liiton tavoitteet hallitusohjelmaan

Etelä-Pohjanmaan liiton tavoitteet hallitusohjelmaan Etelä-Pohjanmaan liiton tavoitteet hallitusohjelmaan 2019 2023 Etelä-Pohjanmaan liiton tavoitteet hallitusohjelmaan 2019 2023 Sisältö 1. Johdanto 4 2. Alue- ja kaupunkipolitiikka 6 3. Väestöpolitiikka

Lisätiedot

KESTÄVÄÄ KASVUA JA TYÖTÄ aikataulua

KESTÄVÄÄ KASVUA JA TYÖTÄ aikataulua KESTÄVÄÄ KASVUA JA TYÖTÄ 2014 2020 INFOTILAISUUS KESTÄVÄÄ KASVUA JA TYÖTÄ 2014 20230 aikataulua 23.1 Suomen rakennerahasto-ohjelma hyväksytty valtioneuvostossa ja toimitettu loppukeväästä komission käsittelyyn,

Lisätiedot

EU-koheesiopolitiikan valmistelu sekä OECD-raportin politiikkasuositukset

EU-koheesiopolitiikan valmistelu sekä OECD-raportin politiikkasuositukset EU-koheesiopolitiikan 2020+ valmistelu sekä OECD-raportin politiikkasuositukset Maakunnan yhteistyöryhmä 20.2.2017 Satu Vehreävesa, aluekehitysjohtaja EU:n budjetin rakenne tehtäväalueittain 2014-2020

Lisätiedot

Sisällysluettelo YTK, :30, Pöytäkirja

Sisällysluettelo YTK, :30, Pöytäkirja Sisällysluettelo YTK, 18.8.2017 12:30, Pöytäkirja -1 Pöytäkirjan kansilehti (läsnäolijat)... 1 10 Kokouksen avaus, laillisuus ja päätösvaltaisuus... 3 11 Työjärjestyksen hyväksyminen... 4 12 Pöytäkirjantarkastajien

Lisätiedot

MÄÄRÄAIKARAPORTTI Hyrynsalmen aineisto 8.1. - 22.1.2015 22.01.2015

MÄÄRÄAIKARAPORTTI Hyrynsalmen aineisto 8.1. - 22.1.2015 22.01.2015 08.04.2015 12.04.2015 Hallintopalvelut/Pirkko Ohtonen 08.01.2015 3/60.600/2015 Hyrynsalmen kunta Lausuntopyyntö Iso Tuomivaaran tuulivoimahankkeen osayleiskaavaehdotuksesta Hallintopalvelut/Pirkko Ohtonen

Lisätiedot

Hämeen liiton rahoitus

Hämeen liiton rahoitus Kanta-Hämeen rahoitus- ja ohjelmapäivä Osmo Väistö 3.4.2014 Hämeen liiton rahoitus Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020, Suomen rakennerahasto-ohjelma Maakunnan kehittämisraha Kanta-Hämeen osuus Suomen rakennerahastoohjelmasta

Lisätiedot

Maakunnan suunnittelujärjestelmä

Maakunnan suunnittelujärjestelmä Maakunnan suunnittelujärjestelmä MAANKÄYTTÖ- JA RAKENNUSLAKI ALUEIDEN KEHITTÄMISLAKI Maakuntasuunnitelma Valtakunnalliset alueidenkehittämisen tavoitteet Valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet Maakuntakaava

Lisätiedot

Työllisyydenhoito kunnassa

Työllisyydenhoito kunnassa Työllisyydenhoito kunnassa Kuntamarkkinat 14.9.2016 Kehittämispäällikkö Erja Lindberg Pitkäaikaistyöttömyyden vuosihinta on 8 800 000 000 Laskelma vuoden 2014 kustannuksista Lähde: TEM/Heikki Räisänen,

Lisätiedot

Aluekehittäminen ja TKIO

Aluekehittäminen ja TKIO Päijät-Hämeen liitto The Regional Council of Päijät-Häme Aluekehittäminen ja TKIO Petra Stenfors 5.2.2019 Aluekehittämisen määrittely (HE alueiden kehittämisestä ja kasvupalveluista) Toimijoiden yhteistyö

Lisätiedot

1 / 5 Kainuun hallintokokeilun jatkovalmistelu Työvaliokunta kokous 6./2010

1 / 5 Kainuun hallintokokeilun jatkovalmistelu Työvaliokunta kokous 6./2010 1 / 5 Kainuun hallintokokeilun jatkovalmistelu Muistio Työvaliokunta kokous 6./2010 Aika: Paikka: tiistaina 15.06.2010 klo 10.30 11.15, työvaliokunnan asiat klo 9.30 10.30 kunta-asiat 1. ja 2. ja klo 11.15

Lisätiedot

Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 1/ Maakuntaliiton virasto, Mikonkatu 5, Mikkeli, kokoushuone Piällysmies

Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 1/ Maakuntaliiton virasto, Mikonkatu 5, Mikkeli, kokoushuone Piällysmies Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 1/2016 1 Kokousaika kello 13:00 15:00 Kokouspaikka Maakuntaliiton virasto, Mikonkatu 5, Mikkeli, kokoushuone Piällysmies Asialista: Sivu 1 Kokouksen avaus 4 2 Maakuntauudistuksen

Lisätiedot

Rakennerahastokauden 2014 2020 valmistelu

Rakennerahastokauden 2014 2020 valmistelu Rakennerahastokauden 2014 2020 valmistelu Raahe 7.2.2013 Ohjelmapäällikkö Päivi Keisanen Mitä rakennerahastot ovat? EU:n ja valtion alueiden kehittämiseen tarkoitettua rahoitusta Tavoitteena vähentää alueiden

Lisätiedot

Etelä-Savon maakuntaliitto PÖYTÄKIRJA No 2/ Maakuntaliiton virasto, Mikonkatu 5, Mikkeli, kokoushuone Piällysmies

Etelä-Savon maakuntaliitto PÖYTÄKIRJA No 2/ Maakuntaliiton virasto, Mikonkatu 5, Mikkeli, kokoushuone Piällysmies Etelä-Savon maakuntaliitto PÖYTÄKIRJA No 2/2016 1 Maakuntauudistuksen johtoryhmä Kokousaika 10.08.2016 kello 10:00-12:00 Kokouspaikka Maakuntaliiton virasto, Mikonkatu 5, Mikkeli, kokoushuone Piällysmies

Lisätiedot

Ohjelmakauden EAKR ja ESR tilanne. Kymenlaakson Liitto Jussi Lehtinen Maakuntavaltuusto

Ohjelmakauden EAKR ja ESR tilanne. Kymenlaakson Liitto Jussi Lehtinen Maakuntavaltuusto Ohjelmakauden 2007 2013 EAKR ja ESR tilanne Kymenlaakson Liitto Jussi Lehtinen Maakuntavaltuusto 15.12.2014 Kymenlaakson liiton EAKR hanketoiminta ohjelmakaudella 2007 2013 Ohjelmakaudella rahoitusta myönnettiin

Lisätiedot

MRL-PÄIVÄT , OLOS

MRL-PÄIVÄT , OLOS MRL-PÄIVÄT 7.9.2016, OLOS MAAKUNTAUUDISTUS LAPPI SOPIMUS MERIALUESUUNNITTELU POHJOIS-SUOMEN LIIKENNE- JA LOGISTIIKKASTRATEGIA MAAKUNTAKAAVOITUSTILANNE Riitta Lönnström suunnittelujohtaja LAPIN LIITTO Maakuntauudistuksen

Lisätiedot

Kestävää kasvua ja työtä Suomen rakennerahasto-ohjelma

Kestävää kasvua ja työtä Suomen rakennerahasto-ohjelma EU:n rakennerahasto-ohjelmakauden info- ja koulutustilaisuus 14.11.2013 Valtion virastotalo Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma EU-koordinaattori Mika Villa, Varsinais-Suomen

Lisätiedot