Mallivastaukset. Finanssihallinto ja julkisyhteisöjen laskentatoimi. Pisteet yht. Etunimet. Henkilötunnus...

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Mallivastaukset. Finanssihallinto ja julkisyhteisöjen laskentatoimi. Pisteet yht. Etunimet. Henkilötunnus..."

Transkriptio

1 TAMPEREEN YLIOPISTO Johtamiskorkeakoulu Valintakoe 2011 Sukunimi... Etunimet. Henkilötunnus... Pisteet yht. Finanssihallinto ja julkisyhteisöjen laskentatoimi Mallivastaukset

2 Sivu 2 / 11 Kirjoita nimesi jokaisen vastauspaperin yläosaan. Täytä vastauksesi vastauspaperille. Tarvittaessa voit vastata myös vastauspaperin kääntöpuolelle. Maksimipistemäärä tästä valintakokeen oppiaineosuudesta on 40 pistettä. Valintakoe sisältää neljä osaa: 1) Määrittelykysymykset, maksimipistemäärä 10 p 2) Monivalintakysymykset, maksimipistemäärä 5 p 3) Esseekysymykset, maksimipistemäärä 15 p 4) Aineistokoe, maksimipistemäärä 10 p

3 1. Määrittelykysymykset Sivu 3 / 11 Määrittele seuraavat käsitteet ja kuvaa kunkin käsitteen sisältöä antamalla tarvittaessa esimerkkejä. Kunkin kohdan (1. 5.) täysin oikeasta määritelmästä saa kaksi (2) pistettä. Maksimipistemäärä tehtävästä on kymmenen (10) pistettä. 1. Finalistinen tutkimus Valintakoekirjassa finalistista tutkimusta määritellään sivuilla 81 ja Hyvässä vastauksessa tuodaan esille, että finalistinen tutkimus kiinnittää huomion toimijoiden motiiveihin eli vaikuttimiin tai vaihtoehtoisesti toiminnan tasapainoehtoihin. Finalistisessa tutkimuksessa voidaan muodostaa ajatuksellinen tai laskennallinen malli jostakin toiminnasta, prosessista tai järjestelystä. Perimmäisenä tarkoituksena on joko laatia tieteellinen selitys päätöksentekijän tai muun käyttäytyjän toiminnalle tai organisoidun toiminnan tasapainolle. Hyvässä vastauksessa mainitaan, että finalistinen tutkimus voi olla selittävää tai soveltavaa ja tutkimuksessa tarkastellaan, mihin päämäärähakuinen toimija tähtää uskomustensa tai aikomustensa nojalla. 2. Tuloksellisuuden laskentatoimi Valintakoekirjassa tuloksellisuuden laskentatoimi määritellään sivulla 117. Hyvässä vastauksessa tuodaan esille, että tuloksellisuuden laskentatoimi on käytössä Suomen valtiolla, ja se puuttuu yrityksistä. Tuloksellisuuden laskentatoimi tuottaa tietoa niin ulkoista ohjausta kuin tilinpäätösraportointia varten ja se liittyy tulosohjauksen tietotarpeiden tyydyttämiseen (s. 120). Myös tulosprisma luonnehti osaltaan tuloksellisuuden laskentatoimen huomion kohteita. Hyvässä vastauksessa kerrotaan tuloksellisuuden laskentatoimen eriytymisestä neljään suuntaan: 1. valtion talousarviokirjanpito, 2. valtion määrätarkoituksissa ja soveltuvissa kohteissa ja yksiköissä harjoittama liikekirjanpito, 3. tuotosten rekisteröintiä ja analysointia sekä laadunhallintaa varten toimivat päätöksenteon tukijärjestelmät ja noissa tarkoituksissa ylläpidettävät tietovarannot sekä 4. henkilöstöhallinnon ja yleisemmin henkisten voimavarojen hallinnan järjestelmät ja tietovarannot.

4 3. Hyvä hallinta (good governance) Sivu 4 / 11 Valintakoekirjassa hyvää hallintaa ja sen mittaristoa kuvataan sivulla 94. Hyvässä vastauksessa kerrotaan Maailmanpankin muodostamasta hyvän hallinnan, good governancen, mittaristosta, jonka arvot pankki raportoi vuosittain. Monet mittareista koskevat osittain talouden kysymyksiä. Mittariston osiot ovat nimeltään voice and accountability, government effectiveness, regulatory quality, rule of law ja control of corruption, joista kutakin kuvataan valintakoekirjassa. Hyvässä vastauksessa tuodaan esille, mistä seikoista mittareissa on kysymys (vallankäyttäjien valinta ja heidän tilivelvollisuutensa, poliittinen vakaus, hallinnon vaikuttavuus, sääntelyn (regulaation) laatu, lainvoimaisuus ja korruption kontrolli). 4. Rajattu rationaalisuus (bounded rationality) Rajatusta rationaalisuudesta ja siihen liittyvästä tutkimuksesta kerrotaan valintakoekirjan sivuilla Hyvässä vastauksessa tuodaan esille, että rajattu rationaalisuus -teoria tähtää käsitykseen siitä, miten päätökset tosiasiallisesti tapahtuvat epätäydellisessä maailmassamme. Hyvässä vastauksessa on mainittu syitä siihen, miksi päätökset eivät toteudukaan taloustieteellisten ihannemallien olettamusten mukaisesti eivätkä määrätietoisesti tekemällä. 5. Transaktiokustannusteoria Valintakoekirjassa selostetaan transaktiokustannuksista ja transaktiokustannusteoriasta etenkin sivuilla Hyvässä vastauksessa tuodaan esille, että transaktiokustannusteoria on taloustieteellisen hallinnan eli governancen teoria, joka sijoittuu hallinnon- ja organisaatiotutkimuksen, talousteorian ja juridisen tutkimuksen leikkausalueelle. Valintakoekirjassa transaktiokustannusteorian valossa on tarkasteltu neljää FILAn aihepiiriä: markkinoita, rajoitetun kilpailun markkinoita, yrityksiä ja julkisyhteisöjä. Hyvässä vastauksessa kerrotaan, mitä transaktiokustannukset ovat, mikä transaktiokustannusteoriassa on keskeistä ja mitkä ovat teorian tarkastelun ydintä.

5 2. Monivalintakysymykset Sivu 5 / 11 Seuraavissa kysymyksissä on esitetty väittämiä, joissa on vain yksi oikea vastaus. Vastaa kysymyksiin ympyröimällä kunkin kysymyksen neljästä vastausvaihtoehdosta oikea vastaus. Oikeasta vastauksesta saat yhden (1) pisteen. Väärä vastaus vähentää puoli (-1/2) pistettä. Vastaamatta jättämisestä annetaan nolla (0) pistettä. Maksimipistemäärä tehtävästä on viisi (5) pistettä ja minimipistemäärä miinus kaksi ja puoli (-2,5) pistettä. 2.1 Taloustieteen agenttiteoriassa tarkastellaan A. valtioiden salaisen palvelun toimintaa B. päämiehen, esimerkiksi hallituksen, suhdetta päämiehen puolesta toimiviin, kuten hallintoon (s. 83) C. markkinoinnin agentuuriliikkeiden taloutta D. mikään edellä olevista kohdista a c ei ole oikein. 2.2 Agentin tiedollinen ylivoima omista kyvyistään päämieheen nähden johtaa kahteen riskiin, jotka ovat A. moraalinen ylivalta ja agenttien paikallinen valikoituminen (moral hazard and local selection) B. moraalikato ja haitallinen valikoituminen (moral hazard and adverse selection) (s. 83) C. noraalikato ja satunnainen valikoituminen (noral hazard and accidental selection) D. krooninen huiputus ja päämiehen tilivelvollisuus (cronic hazard and principle accountability). 2.3 Valtion finanssi- ja talousjohtoon ydinvaltion ja valtion hallintakeskuksen osina ei(vät) kuulu A. budjettipäällikkö B. valtiovarainministerit C. valtiontalouden tarkastusviraston pääjohtaja (s. 102) D. valtiosihteeri. 2.4 Kontingenssi- eli soviteteoriaan sopiva tarkastelu on seuraavista se, A. miten johdon toiminta organisaatiossa sovitetaan sisäisiin resurssirajoitteisiin B. miten organisaation sisäiset elementit sopeutetaan ulkoiseen ympäristöön (s. 90) C. miten organisaation ulkoisen ympäristön elementit sovitetaan organisaation sisäisiin elementteihin D. mikään edellä olevista kohdista a c ei ole oikein.

6 Sivu 6 / Marchin ja Olsenin mukaan laskelmoinnin asemesta organisaatioissa ovat vuorovaikutuksessa kaksi logiikkaa, jotka ovat A. seurausten ja suistumisen logiikka (logic of consequences and logic of appropriateness) B. seurausten ja soveliaisuuden logiikka (logic of consequences and logic of appropriability) (s. 89) C. kuuliaisuuden ja apriorisuuden logiikka (logic of subordination and logic of appropriation) D. siveellisyyden ja saivartelun logiikka (logic of chastity and logic of cavil opportunity).

7 Sivu 7 / Essee: BSC:n ja tulosprisman vertailu Määrittele, mitä Balanced Scorecard (BSC) ja tulosprisma ovat, miten ja missä niitä käytetään ja vertaa sen jälkeen näitä malleja toisiinsa. Mitä yhteisiä piirteitä ja eroavaisuuksia havaitset? Maksimipistemäärä tehtävästä on seitsemän ja puoli (7,5) pistettä. Kysymys jakautuu kolmeen osa-alueeseen 1) BSC:n ja tulosprisman määrittelyyn, 2) niiden käyttöalaan ja 3) keskinäiseen vertailuun. Valintakoekirjassa BSC:stä kerrotaan sivulla 90 ja tulosprismasta sivuilla , 117 ja 121. Hyvässä vastauksessa BSC ja tulosprisma on määritelty selkeästi eritellen niiden huomion kohteita ja käyttötarkoituksia. Hyvässä vastauksessa on eritelty ja analysoitu BSC:n ja tulosprisman yhteisiä piirteitä ja eroavaisuuksia mainiten esimerkiksi seuraavia seikkoja: Sekä BSC että tulosprisma sopivat organisaation toiminnan jäsentämiseen ja talousjohtamisen välineiksi. Tulosprismassa tulee esiin tavoitteiden merkitys sinällään, kun taas BSC:ssä tavoitteet tulevat epäsuorasti visioista ja strategioista käsin. Tulosprismassa tilivelvollisuuden ulottuvuus liittää ajatuksen myös osaksi hierarkkisia suhteita ja vaikuttavuuden osa-alue laajentaa mallin tarkastelutapaa laajemmalle yhteiskuntaan kuin BSC-mallin asiakas- tai rahoitusnäkökulma. Toisin kuin BSC tulosprisma ei perustu tasapainottamisen ajatukselle.

8 Sivu 8 / Essee: Julkisyhteisöjen laskentatoimen muutokset Erittele ja kuvaa, miten ja miksi julkisyhteisöjen laskentatointa on Suomessa muutettu parin viime vuosikymmenen aikana. Maksimipistemäärä tehtävästä on seitsemän ja puoli (7,5) pistettä. Valintakoekirjassa asiaa selostetaan lähinnä sivuilla Hyvässä vastauksessa kuvataan, miten valtion kirjanpito ja muu laskentatoimi on muuttunut ja omaksunut vaikutteita liikejohtamisesta ja toisaalta laajentunut nk. tuloksellisuuden laskentatoimeksi, joka pyrkii palvelemaan erityisesti tulosohjausta ja sen vaatimia tietosisältöjä. Hyvässä vastauksessa on mainittu tärkeimmät uudistukset ja niiden ajankohdat (valtion kirjanpitouudistus 1998, liikekirjanpidon käyttöönotto, tilivelvollisuusuudistus , tilinpäätösinformaation monipuolistuminen, tulosprisman käyttöönotto, henkilöstövoimavarojen laskentatoimen kehittyminen jne.). Hyvässä vastauksessa on myös eritelty syitä mainittuihin uudistuksiin.

9 Sivu 9 / Aineistokoe: Valtiovarainministeriö Perehdy liitteenä 1 olevaan uutiseen VM:n budjettipäällikkö Mäkinen: Kova ruuhka on tulossa ja vastaa sen jälkeen alla esitettyihin neljään (4) kysymykseen. Vastaa kysymyksiin liitteen tietosisällön ja pääsykoekirjassa esitettyjen tietojen pohjalta. 1) Erittele valtiovarainministeriön (VM) päätehtävät. 2) Mitä tehtäviä VM:n budjettiosastolla on eli mistä kaikesta budjettiosasto vastaa? 3) Mikä merkitys kehyspäätöksillä on? 4) Mitä tapahtuu budjettiriihen jälkeen ja mihin budjettiriihen mahdollinen lykkääminen vaikuttaisi? Maksimipistemäärä tehtävästä on kymmenen (10) pistettä. Valintakoekirjassa VM:n päätehtävät kuvataan sivuilla ja VM:n budjettiosaston tehtävät sivulla 110. Kehyspäätöksistä ja niiden merkityksestä kerrotaan valintakoekirjan sivuilla Budjettiriihestä ja sen jälkeisistä tapahtumista kerrotaan valintakoekirjan sivuilla Hyvässä vastauksessa on systemaattisesti eritelty ja analysoitu sekä aineistoon että valintakoekirjaan pohjautuen, mitä päätehtäviä valtiovarainministeriöllä on, mistä VM:n budjettiosasto vastaa, mikä merkitys kehyspäätöksillä on ja mitä tapahtuu budjettiriihen jälkeen. Hyvässä vastauksessa tuodaan lisäksi aineiston ja valintakoekirjan pohjilta esille joitakin analyyseja siitä, mihin budjettiriihen mahdollinen lykkääminen vaikuttaisi (esim. budjetin käsittelyvaiheiden vähentäminen, talousarvion valmistelun hankaloituminen, pitkälle jatkuva epätietoisuus kehyksistä, hankaluudet mm. kuntatalouden päätösten valmisteluissa, kiireestä johtuvana riskinä virheet valmistelussa jne.).

10 Sivu 10 / 11 LIITE 1. VM:n budjettipäällikkö Mäkinen: Kova ruuhka on tulossa julkaistu klo 17:20, päivitetty klo 18:50 Kuva: YLE Hallitusneuvottelujen pitkittyminen voi hankaloittaa myös valtion talousarvion valmistelua. Viivytysten takia budjetin käsittelyvaiheita saatetaan joutua vähentämään. Valtion tulot ovat kuitenkin kehittyneet odotetusti, alijäämää kertyy kuluvalta vuodelta yhdeksän miljardia euroa. Valtiovarainministeriön budjettiosastolla odotetaan nyt uuden hallituksen muodostamista sekä päätöksiä määrärahakehyksistä. - Meitä kiinnostaa kehysten taso, eli menojen taso, ja siihen sisältyen menojen vähennysten määrä, joita toivomme olevan mieluummin enemmän kuin vähemmän, sanoo budjettipäällikkö Hannu Mäkinen. Mäkinen odottaa, että hallitusohjelmaa laadittaessa päätetään sekä vähennysten kohdentamisesta että suuruudesta. - Joulukuussa oli valtiovarainministeriön työryhmä, joka ehdotti menojen alentamista vuosittain kumulatiivisesti runsaalla miljardilla. Vaalikampanjassahan oli huomattavasti pienemmistä summista kysymys. Toivon, että nyt ainakin ylitetään se, mitä vaalikampanjan aikana on puhuttu. Tasapainon ohella valtiovarainministeriössä kannetaan huolta talousarviovalmistelun aikataulusta.

11 Sivu 11 / 11 - Nythän oli vaalit kuukautta myöhemmin kuin normaalisti, ja lisäksi tehdään yhtä aikaa budjettiesitys, kehyspäätös ja lisäbudjettiesitys. Eli kova ruuhka on tulossa, Mäkinen ennakoi. Mutkia voidaan joutua vetämään suoriksi Valtiovarainministeriön kiireet ovat huolestuttaneet myös muun muassa Kuntaliitossa, koska käsillä on jopa 1,5 miljardin edestä kuntatalouteen vaikuttavia päätöksiä. Myös valtiovarainministeriössä kiireen haitat tunnetaan. - Se tietysti voi vaikuttaa tähän valmistelun tasoon, eli huolellista valmistelua ei pystytä siinä määrin tekemään, jos on kovin vähän aikaa. Syyskuun alkupäiviksi suunniteltua budjettiriihtä - missä hallitus neuvottelee talousarvioesityksestä - ei vielä olla lykkäämässä. Valmistelun mutkia voidaan kuitenkin joutua vetämään suoriksi. - Jos tulee merkittävä aikapula, niin joudutaan tekemään joitakin ratkaisuja, ehkä poistamaan joitakin käsittelyvaiheita tai vastaava, arvioi Mäkinen. YLE Uutiset / Jarmo Olavi Koponen Lähde:

Kirjoita nimesi jokaisen vastauspaperin yläosaan. Maksimipistemäärä on 50 pistettä. Tarvittaessa voit vastata myös vastauspaperin kääntöpuolelle.

Kirjoita nimesi jokaisen vastauspaperin yläosaan. Maksimipistemäärä on 50 pistettä. Tarvittaessa voit vastata myös vastauspaperin kääntöpuolelle. TAMPEREEN YLIOPISTO Kauppa- ja hallintotieteiden tiedekunta 1 HALLINTOTIETEIDEN KANDIDAATIN JA MAISTERIN TUTKINNOT/ finanssihallinto ja julkisyhteisöjen laskentatoimi VALINTAKOE 7.6.2006 KELLO 10-14 Sukunimi

Lisätiedot

FILA, pääsykoe 2009: Mallivastaukset

FILA, pääsykoe 2009: Mallivastaukset 1/14 FILA, pääsykoe 2009: Mallivastaukset Kirjoita nimesi jokaisen vastauspaperin yläosaan. Täytä vastauksesi vastauspaperille. Tarvittaessa voit vastata myös vastauspaperin kääntöpuolelle. Maksimipistemäärä

Lisätiedot

Kuntien makrotalouden ohjauksen kehittäminen. Jukka Pekkarinen

Kuntien makrotalouden ohjauksen kehittäminen. Jukka Pekkarinen Kuntien makrotalouden ohjauksen kehittäminen Jukka Pekkarinen 20.11.2013 Budjettidirektiivi-työryhmän ehdotuksia Julkista taloutta tarkastellaan hallituksen päätöksenteossa kokonaisuutena, ei keskitytä

Lisätiedot

SOSIAALITYÖN YHTEISVALINTA VALINTAKOE

SOSIAALITYÖN YHTEISVALINTA VALINTAKOE SOSIAALITYÖN YHTEISVALINTA VALINTAKOE 2.6.2010 OSIO IA Kirjaan perustuva koe Valintakoe on yhteinen seuraaviin yliopistoihin sosiaalityön oppiaineeseen hakeville: Helsingin yliopisto Itä Suomen yliopisto,

Lisätiedot

Valtion ja kunnan suhde

Valtion ja kunnan suhde Valtion ja kunnan suhde 17.12.2013 Lakiasiain johtaja Arto Sulonen Valtio-kuntasuhteen perustuslailliset reunaehdot 1. Eduskunnan budjettivalta =Maan hallitus ei voi sopia eduskunnan puolesta 2. Kuntien

Lisätiedot

Valtiovarainministeriön määräys

Valtiovarainministeriön määräys VALTIOVARAINMINISTERIÖ Helsinki 19.1.2016 TM 1601 VM/2931/00.00.00/2015 Valtiovarainministeriön määräys valtion tilinpäätöksen kaavoista ja liitteenä ilmoitettavista tiedoista Valtiovarainministeriö on

Lisätiedot

JHS Kuntien ja kuntayhtymien talousarvio ja -suunnitelma

JHS Kuntien ja kuntayhtymien talousarvio ja -suunnitelma JHS Kuntien ja kuntayhtymien talousarvio ja -suunnitelma JUHTA 26.10.2016 Markku Mölläri, työryhmän vetäjä Kunta- ja aluehallinto-osasto Hankkeen tausta Kuntalain uudistaminen Kunnan ja kuntayhtymän talousarvion

Lisätiedot

SIIRTYMÄSÄÄNNÖKSET OPINTO-OPPAIDEN 2012 2015 ja 2008 2012 VÄLILLÄ

SIIRTYMÄSÄÄNNÖKSET OPINTO-OPPAIDEN 2012 2015 ja 2008 2012 VÄLILLÄ 1 (9) JOHTAMISKORKEAKOULU Huom.! Päivitetty 19.12.2013 SIIRTYMÄSÄÄNNÖKSET OPINTO-OPPAIDEN 2012 2015 ja 2008 2012 VÄLILLÄ talousjohtamisen opintosuunta (oppiaineet finanssihallinto ja julkisyhteisöjen laskentatoimi

Lisätiedot

Kuntien kustannusten karsinta tehtäviä ja velvoitteita vähentämällä Tilannekatsaus

Kuntien kustannusten karsinta tehtäviä ja velvoitteita vähentämällä Tilannekatsaus Kuntien kustannusten karsinta tehtäviä ja velvoitteita vähentämällä Tilannekatsaus Valtiovarainvaliokunnan kunta- ja terveysjaosto 5.11.2015 Silja Hiironniemi Kuntien tehtävien ja velvoitteiden kehitys

Lisätiedot

VM:n budjettiesitys pähkinänkuoressa

VM:n budjettiesitys pähkinänkuoressa VM:n budjettiesitys pähkinänkuoressa Minna Punakallio @MinnaPunakallio 14.8.2019 VM:n ehdotuksesta vuoden 2020 valtion talousarvioksi tiedotettiin 14.8.2019. Ehdotus avaa ensimmäistä kertaa Antti Rinteen

Lisätiedot

Ryhmiin jakautuminen ja ryhmätyöohjeistus Luennolla torstaina 18.11.2010

Ryhmiin jakautuminen ja ryhmätyöohjeistus Luennolla torstaina 18.11.2010 Luento 4 1 UPM raportin palautti 33 oppilasta Ryhmäkoot: 6 kpl 3 hengen ryhmiä 2 kpl 4 hengen ryhmiä Esitykset viikolla 49 Keskiviikkona 8.12: 4 esitystä Torstaina 9.12: 4 esitystä Esityksen kesto 20 minuuttia

Lisätiedot

TULOSOHJAUKSEN UUDISTAMINEN VALTIOVARAINMINISTERIÖN HALLINNONALALLA

TULOSOHJAUKSEN UUDISTAMINEN VALTIOVARAINMINISTERIÖN HALLINNONALALLA TULOSOHJAUKSEN UUDISTAMINEN VALTIOVARAINMINISTERIÖN HALLINNONALALLA VM:n pilotti-hanke: Uusien tulosohjausasiakirjojen ja talousarvion välinen yhteys 18.11.2012 Valtiovarainministeriön hallinnonala 1.3.2012

Lisätiedot

Kuntatalouden hallinta

Kuntatalouden hallinta Kuntatalouden hallinta Jukka Pekkarinen Kuntatuottavuuden ja tuloksellisuuden seminaari 2.12.2014 Finlandia-talo Kuntatalouden tila heikentynyt haasteena kestävyyden turvaaminen Kuntatalouden tulot eivät

Lisätiedot

Vuoden 2016 talousarvioesitys Julkisen talouden suunnitelma vuosille 2016-2019

Vuoden 2016 talousarvioesitys Julkisen talouden suunnitelma vuosille 2016-2019 Vuoden 2016 talousarvioesitys Julkisen talouden suunnitelma vuosille 2016-2019 Neuvotteleva virkamies Lauri Taro / budjettiosasto YmV:n kuuleminen Kansantalouden kehitys ennuste, syyskuu 2015 2012 2013*

Lisätiedot

Tampereen yliopisto Logopedian valintakoe 2007. Henkilötunnus. Sukunimi. Etunimi TALLENNETTAVAT PISTEET. Vuoden 2007 logopedian valintakoekirjat ovat:

Tampereen yliopisto Logopedian valintakoe 2007. Henkilötunnus. Sukunimi. Etunimi TALLENNETTAVAT PISTEET. Vuoden 2007 logopedian valintakoekirjat ovat: Tampereen yliopisto Logopedian valintakoe 2007 Sukunimi Henkilötunnus Etunimi TALLENNETTAVAT PISTEET Kysymys 1 Kysymys 2 Kysymys 3 / 30p / 30p / 27p Yhteensä / 87p Vuoden 2007 logopedian valintakoekirjat

Lisätiedot

Taloudellinen päätöksenteko julkishallinnossa ongelmat ja rajoitteet

Taloudellinen päätöksenteko julkishallinnossa ongelmat ja rajoitteet Taloudellinen päätöksenteko julkishallinnossa ongelmat ja rajoitteet JULMA-työpaja Tampereen yliopisto, 21.5.2015 Professori Jarmo Vakkuri, Tampereen yliopisto, JKK JULMA-projektin osahanke: Yhdyskuntarakenteen

Lisätiedot

Tulosohjauksen ajankohtaiskatsaus

Tulosohjauksen ajankohtaiskatsaus Tulosohjauksen ajankohtaiskatsaus Taloushallinnon kevätseminaari Tallinna 4.-5.6.2013 Olli Ahonen Valtiokonttori Agenda 1. Ajankohtaista tulosohjauksen kehittämishankkeen toimeenpanosta 2. Uudistunut tuloksellisuusraportointi

Lisätiedot

HENKILÖTUNNUS: KOETULOS: pistettä

HENKILÖTUNNUS: KOETULOS: pistettä TAMPEREEN YLIOPISTO KASVATUSTIETEIDEN YKSIKKÖ Hakukohde: Elinikäinen oppiminen ja kasvatus VALINTAKOE 3.6.2014 Vastaa jokaiseen kysymykseen selvällä käsialalla. Artikkeleita ei saa pitää esillä kokeen

Lisätiedot

Luonnos hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi julkisen hallinnon tiedonhallinnasta sekä eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Luonnos hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi julkisen hallinnon tiedonhallinnasta sekä eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Turun kaupunki Lausunto 01.10.2018 Asia: VM183:00/2017 ja VM/1631/03.01.00/2018 Luonnos hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi julkisen hallinnon tiedonhallinnasta sekä eräiksi siihen liittyviksi

Lisätiedot

Sote-tuloksellisuusmittarointia

Sote-tuloksellisuusmittarointia Sote-tuloksellisuusmittarointia Vaikuttavuus- ja kustannustieto-alaryhmän kuulumisia Etäesitys Seinäjoelle 8.4.2016 EPSOTE-taustatietotyöryhmän kokous Sote- ja aluehallintouudistuksen valmisteluorganisaatio

Lisätiedot

HALLINTOTIETEIDEN MAISTERIN TUTKINTO Valintakoe 8.6.2012 Pisteet yhteensä (tarkastaja merkitsee)

HALLINTOTIETEIDEN MAISTERIN TUTKINTO Valintakoe 8.6.2012 Pisteet yhteensä (tarkastaja merkitsee) HALLINTOTIETEIDEN MAISTERIN TUTKINTO Valintakoe 8.6.2012 Pisteet yhteensä (tarkastaja merkitsee) VALINTAKOKEEN PISTEYTYS Valintakokeesta on mahdollisuus saada maksimissaan 60 pistettä. Tehtävät perustuvat

Lisätiedot

YHTEISKUNTATIETEIDEN JA FILOSOFIAN HAKUKOHTEEN VALINTAKOE TO klo (Filosofia, sosiologia, valtio-oppi, yhteiskuntapolitiikka)

YHTEISKUNTATIETEIDEN JA FILOSOFIAN HAKUKOHTEEN VALINTAKOE TO klo (Filosofia, sosiologia, valtio-oppi, yhteiskuntapolitiikka) Jyväskylän Yliopisto Yhteiskuntatieteellinen tiedekunta YHTEISKUNTATIETEIDEN JA FILOSOFIAN HAKUKOHTEEN VALINTAKOE TO 6.6.2013 klo 12 15. (Filosofia, sosiologia, valtio-oppi, yhteiskuntapolitiikka) OHJEET

Lisätiedot

Päämies-agentti-malli ja mekanismisuunnittelu

Päämies-agentti-malli ja mekanismisuunnittelu Päämies-agentti-malli ja mekanismisuunnittelu Mat-2.4142 Optimointiopin seminaari Ilkka Leppänen 22.1.2008 Esityksen rakenne Johdanto: päämies-agentti-malli ja epäsymmetrinen informaatio Haitallinen valikoituminen

Lisätiedot

Keskushallintouudistus kohti yhtenäistä valtioneuvostoa. Timo Lankinen 20.8.2012

Keskushallintouudistus kohti yhtenäistä valtioneuvostoa. Timo Lankinen 20.8.2012 Keskushallintouudistus kohti yhtenäistä valtioneuvostoa Valtioneuvostossa tehtävä politiikka-, lainsäädäntöja resurssiohjaus yhtenäiseksi Hallituksen strategisen näkemyksen nykyistä parempi toimeenpano

Lisätiedot

Asymmetrinen informaatio

Asymmetrinen informaatio Asymmetrinen informaatio Luku 36 Marita Laukkanen November 24, 2016 Marita Laukkanen Asymmetrinen informaatio November 24, 2016 1 / 10 Entä jos informaatio tuotteen laadusta on kallista? Ei ole uskottavaa,

Lisätiedot

1.3 Lainvalmisteluprosessin prosessikartta

1.3 Lainvalmisteluprosessin prosessikartta 1.3 n prosessikartta Hallitusohjelman kirjaus Talousarvioehdotus Eduskunnan lausuma Kansallista täytäntöönpanoa edellyttävä EU-säädös Kansainvälinen sopimus, Sidosryhmän tai täytäntöönpanosta vastaavan

Lisätiedot

Maakuntien talouden ohjaus. Hallintovaliokunta Neuvotteleva virkamies Tanja Rantanen, VM

Maakuntien talouden ohjaus. Hallintovaliokunta Neuvotteleva virkamies Tanja Rantanen, VM Maakuntien talouden ohjaus Hallintovaliokunta 28.3.2017 Neuvotteleva virkamies Tanja Rantanen, VM 1 27.3.2017 Etunimi Sukunimi Maakuntatalouden ohjaus Tavoitteena varmistaa samanaikaisesti rahoitusperiaatteen

Lisätiedot

Budjettiriihen tulemat PPB 2013 Kuntamarkkinat 12.-13.9.2012

Budjettiriihen tulemat PPB 2013 Kuntamarkkinat 12.-13.9.2012 Budjettiriihen tulemat PPB 2013 Kuntamarkkinat 12.-13.9.2012 Reijo Vuorento apulaisjohtaja Peruspalveluohjelmamenettely - Peruspalveluohjelma (PPO) on osa valtiontalouden kehystä - PPO annetaan eduskunnalle

Lisätiedot

Julkisen talouden suunnitelma vuosille 2016-2019. Alexander Stubb Talousneuvosto 9.9.2015

Julkisen talouden suunnitelma vuosille 2016-2019. Alexander Stubb Talousneuvosto 9.9.2015 Vuoden 2016 talousarvioesitys Julkisen talouden suunnitelma vuosille 2016-2019 Alexander Stubb Talousneuvosto 9.9.2015 Budjettia tehdään haasteellisessa taloustilanteessa Suomen kansantalous supistui v.

Lisätiedot

Julkisen talouden suunnitelma vuosille Budjettineuvos Petri Syrjänen / budjettiosasto Puolustusvaliokunnan kuuleminen 17.5.

Julkisen talouden suunnitelma vuosille Budjettineuvos Petri Syrjänen / budjettiosasto Puolustusvaliokunnan kuuleminen 17.5. Julkisen talouden suunnitelma vuosille 2018 2021 Budjettineuvos Petri Syrjänen / budjettiosasto Puolustusvaliokunnan kuuleminen 17.5.2017 Keskeiset taloutta kuvaavat indikaattorit 2015 2016 2017 2018 2019

Lisätiedot

Hakukohteen nimi: Päähaku, ympäristö- ja elintarviketalouden kandiohjelma. Kokeen päivämäärä ja aika: Valintakoe klo

Hakukohteen nimi: Päähaku, ympäristö- ja elintarviketalouden kandiohjelma. Kokeen päivämäärä ja aika: Valintakoe klo Sivu: 1 (14) Hakukohteen nimi: Päähaku, ympäristö- ja elintarviketalouden kandiohjelma Kokeen päivämäärä ja aika: Valintakoe 23.5.2018 klo 09.00 13.00 Kirjoita henkilö- ja yhteystietosi tekstaamalla. Kirjoita

Lisätiedot

Rastita, mikä on todennäköisin pääaine, jota haluaisit opiskelupaikan saatuasi opiskella.

Rastita, mikä on todennäköisin pääaine, jota haluaisit opiskelupaikan saatuasi opiskella. Yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunta Maantiede ja ympäristöpolitiikka, valintakoe Ti 2.6.2015 klo 14 18 saleissa M100 (Joensuu), MD100 (Kuopio) ja Lahden kansanopiston auditoriossa (Lahti)

Lisätiedot

VNS 1/2018 vp Valtioneuvoston selonteko julkisen talouden suunnitelmasta : valtion taloudelliset vastuut ja riskit

VNS 1/2018 vp Valtioneuvoston selonteko julkisen talouden suunnitelmasta : valtion taloudelliset vastuut ja riskit VNS 1/2018 vp Valtioneuvoston selonteko julkisen talouden suunnitelmasta 2019-2022: valtion taloudelliset vastuut ja riskit Vuokko Mustonen Valtiontalouden tarkastusvirasto Eduskunnan valtiovarainvaliokunta

Lisätiedot

Kokonaistasetarkastelu johtamisen ja tilivelvollisuuden välineeksi

Kokonaistasetarkastelu johtamisen ja tilivelvollisuuden välineeksi Kokonaistasetarkastelu johtamisen ja tilivelvollisuuden välineeksi Pääjohtaja, OTT Tuomas Pöysti 24.2.2015 Valtiontalouden tarkastusvirasto Kokonaistasetarkastelu: - Mitä? - Miksi? - Miten? 2 Mistä on

Lisätiedot

OPETUSMINISTERIÖN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUO- DELTA 2005

OPETUSMINISTERIÖN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUO- DELTA 2005 237/53/05 Opetusministeriö 30.5.2006 OPETUSMINISTERIÖN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUO- DELTA 2005 Valtiontalouden tarkastusvirasto antaa opetusministeriön tilintarkastuksesta varainhoitovuodelta 2005 tämän

Lisätiedot

VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 77/53/03 23.5.2003 MERENKULKULAITOKSEN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2002

VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 77/53/03 23.5.2003 MERENKULKULAITOKSEN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2002 VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 77/53/03 9.4A 23.5.2003 Liikenne- ja viestintäministeriö Merenkulkulaitos MERENKULKULAITOKSEN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2002 Valtiontalouden tarkastusvirasto on tänään

Lisätiedot

HALLINTOTIETEIDEN MAISTERIN TUTKINTO Valintakoe Pisteet yhteensä (tarkastaja merkitsee)

HALLINTOTIETEIDEN MAISTERIN TUTKINTO Valintakoe Pisteet yhteensä (tarkastaja merkitsee) HALLINTOTIETEIDEN MAISTERIN TUTKINTO Valintakoe 7.6.2013 Pisteet yhteensä (tarkastaja merkitsee) VALINTAKOKEEN PISTEYTYS Valintakokeesta on mahdollisuus saada maksimissaan 60 pistettä. Tehtävät perustuvat

Lisätiedot

Talousarvion toteutuminen kesäkuu 2019

Talousarvion toteutuminen kesäkuu 2019 Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) 270 Talousarvion toteutuminen kesäkuu 2019 Asianro 62/02.02.02/2019 Talousasiantuntija Ari Mäkinen: Liitteenä ovat koko kaupungin tuloslaskelma keskuksittain kesäkuun

Lisätiedot

Miksi vaikuttavuuden osoittaminen on niin tärkeää?

Miksi vaikuttavuuden osoittaminen on niin tärkeää? Miksi vaikuttavuuden osoittaminen on niin tärkeää? Vaikuttavuus ja arviointi etsivässä työsää Valli ry:n seminaarissa 24.8.2018 Petri Uusikylä, Suomen arviointiyhdistys Mitä on arviointi? Arviointi (evaluaatio)

Lisätiedot

RATAHALLINTOKESKUKSEN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2006

RATAHALLINTOKESKUKSEN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2006 186/53/06 Liikenne- ja viestintäministeriö Ratahallintokeskus 14.5.2007 RATAHALLINTOKESKUKSEN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2006 Valtiontalouden tarkastusvirasto antaa Ratahallintokeskuksen tilintarkastuksesta

Lisätiedot

HALLINTOTIETEIDEN MAISTERIN TUTKINTO Valintakoe Pisteet yhteensä (tarkastaja merkitsee)

HALLINTOTIETEIDEN MAISTERIN TUTKINTO Valintakoe Pisteet yhteensä (tarkastaja merkitsee) HALLINTOTIETEIDEN MAISTERIN TUTKINTO Valintakoe 1.6.2015 Pisteet yhteensä (tarkastaja merkitsee) VALINTAKOKEEN PISTEYTYS Valintakokeesta on mahdollisuus saada maksimissaan 60 pistettä. Tehtävät perustuvat

Lisätiedot

Kuntatilastot valtiovarainministeriön hallinnonalalla

Kuntatilastot valtiovarainministeriön hallinnonalalla Kuntatilastot valtiovarainministeriön hallinnonalalla Kuntatieto-ohjelman käynnistystilaisuus Tieteiden talo 8.5.2013 Ylijohtaja Päivi Laajala Kuntatilastoilla keskeinen rooli 1) Kuntapolitiikan valmistelu

Lisätiedot

O 21/2016 vp Eduskunnan budjetti- ja valvontavalta

O 21/2016 vp Eduskunnan budjetti- ja valvontavalta O 21/2016 vp Eduskunnan budjetti- ja valvontavalta 1990-2020 Leena Juvonen 19.4.2017 Valtiontalouden tarkastusvirasto Eduskunnan tulee omaksua aiempaa merkittävästi aktiivisempi rooli budjetti- ja valvontavallan

Lisätiedot

TARKASTUSVALIOKUNTA 7.10.2015. Minna Ainasvuori JHTT, Liiketoimintajohtaja BDO-konserni

TARKASTUSVALIOKUNTA 7.10.2015. Minna Ainasvuori JHTT, Liiketoimintajohtaja BDO-konserni TARKASTUSVALIOKUNTA 7.10.2015 Minna Ainasvuori JHTT, Liiketoimintajohtaja BDO-konserni 1 VUOSIKERTOMUKSESTA JA RAPORTOINNISTA 2 RAPORTOINNISTA Mikä on tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen (vuosikertomuksen)

Lisätiedot

Valtion tulosohjaus uudistuu

Valtion tulosohjaus uudistuu Valtion tulosohjaus uudistuu Taloushallinnon kevätseminaari Tallinna Olli Ahonen Palvelupäällikkö Valtiokonttori / Hallinnon ohjaus Agenda Valtion tulosohjauksen kehittämishanke Tulossopimuksen laadinta

Lisätiedot

Valtiovarainministerin budjettiehdotus

Valtiovarainministerin budjettiehdotus Valtiovarainministerin budjettiehdotus 9.8.2017 Petteri Orpo Tiedotustilaisuus Talouspolitiikka Talouden tilanne Vientinäkymät hyvät ja vienti päässyt kasvu-uralle Vientimarkkinat kasvavat aiemmin ennustettua

Lisätiedot

HE 146/2016 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi valtion televisio- ja radiorahastosta annetun lain 3 :n väliaikaisesta muuttamisesta

HE 146/2016 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi valtion televisio- ja radiorahastosta annetun lain 3 :n väliaikaisesta muuttamisesta Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi valtion televisio- ja radiorahastosta annetun lain 3 :n väliaikaisesta muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan valtion televisio- ja

Lisätiedot

Balanced Scorecard (BSC) = Tasapainoitettu mittaristo

Balanced Scorecard (BSC) = Tasapainoitettu mittaristo Balanced Scorecard (BSC) = Tasapainoitettu mittaristo Jaana Bom Merja Prepula Balanced Scorecard Yritysstrategian ja rakenteen yhdensuuntaistamisjärjestelmä Strateginen johtamisjärjestelmä Strategiset

Lisätiedot

Päähaku, ympäristö- ja elintarviketalouden kandiohjelma Valintakoe klo

Päähaku, ympäristö- ja elintarviketalouden kandiohjelma Valintakoe klo Päähaku, ympäristö- ja elintarviketalouden kandiohjelma Valintakoe 22.5.2019 klo 9.00 13.00 Kirjoita henkilö- ja yhteystietosi tekstaamalla. Kirjoita nimesi latinalaisilla kirjaimilla (abcd...), älä esimerkiksi

Lisätiedot

Rahoitusperiaate erityisasiantuntija Hanna Talka Etunimi Sukunimi

Rahoitusperiaate erityisasiantuntija Hanna Talka Etunimi Sukunimi Rahoitusperiaate 16.11.2017 erityisasiantuntija Hanna Talka 1 Etunimi Sukunimi Sisältö Taloustieto siirtymisen yhteydessä Maakuntien taloustietojen ryhmittely Talous rahoitusperiaatteen toteutumisen osana

Lisätiedot

Haitallinen valikoituminen: yleinen malli ja sen ratkaisu

Haitallinen valikoituminen: yleinen malli ja sen ratkaisu Haitallinen valikoituminen: yleinen malli ja sen ratkaisu Mat-2.4142 Optimointiopin seminaari Matias Leppisaari 29.1.2008 Esityksen rakenne Yleinen malli Käypyys ja rajoitusehdot Mallin ratkaisu Kotitehtävä

Lisätiedot

Palaute VM/68/00.05.00/2013 25.1.2013 Valtiontalouden tarkastusvirasto Palautepyyntö tarkastuskertomusluonnoksesta; Dnro 10/04/2013 Finanssipolitiikan tarkastuksen vaalikauden 2011 2014 puoliväliraportti

Lisätiedot

Miksi kestävyysvajelaskelmat eroavat toisistaan? Mallien, oletusten ja parametrisointidatan vertailu. Jan Klavus (VATT) Jenni Pääkkönen (VATT)

Miksi kestävyysvajelaskelmat eroavat toisistaan? Mallien, oletusten ja parametrisointidatan vertailu. Jan Klavus (VATT) Jenni Pääkkönen (VATT) Miksi kestävyysvajelaskelmat eroavat toisistaan? Mallien, oletusten ja parametrisointidatan vertailu Jan Klavus (VATT) Jenni Pääkkönen (VATT) Taustaa Kestävyysvaje tulevaisuuden haasteena ja nyt tehtävien

Lisätiedot

Eduskunnan budjetti- ja valvontavalta

Eduskunnan budjetti- ja valvontavalta Eduskunnan budjetti- ja valvontavalta 1990 2020 Eduskunnan tarkastusvaliokunnan kuuleminen ke 26.4.2017 klo 11.30 Elli Aaltonen Pääjohtaja Kansaneläkelaitos 1. Kelaan kohdistuva budjettiohjaus- ja valvontamekanismit

Lisätiedot

VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 37/53/03 10.6.2003 OPETUSMINISTERIÖN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2002

VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 37/53/03 10.6.2003 OPETUSMINISTERIÖN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2002 VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 37/53/03 9.4A 10.6.2003 Opetusministeriö OPETUSMINISTERIÖN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2002 Valtiontalouden tarkastusvirasto on tänään päättänyt antaa opetusministeriön

Lisätiedot

Eduskunnan budjetti- ja valvontavalta eduskunnan tarkastusvaliokunta

Eduskunnan budjetti- ja valvontavalta eduskunnan tarkastusvaliokunta Eduskunnan budjetti- ja valvontavalta 1990-2020 eduskunnan tarkastusvaliokunta 22.9.2016 Eduskunnan budjettivallan kaventuminen Eduskunnan budjettivallan tosiasialliseen kaventumiseen johtaneet keskeiset

Lisätiedot

MUSEOVIRASTON TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2004

MUSEOVIRASTON TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2004 227/53/04 Opetusministeriö Museovirasto 16.5.2005 MUSEOVIRASTON TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2004 Valtiontalouden tarkastusvirasto on tänään päättänyt antaa Museoviraston tilintarkastuksesta varainhoitovuodelta

Lisätiedot

Julkisen talouden suunnitelma vuosille Tarkastusvaliokunta

Julkisen talouden suunnitelma vuosille Tarkastusvaliokunta Julkisen talouden suunnitelma vuosille 2019 2022 Tarkastusvaliokunta 25.4.2018 Lähtökohtia Tämän hallituksen viimeinen kehyspäätös Pohjana kevään 2017 kehyspäätös / julkisen talouden suunnitelma Meno-

Lisätiedot

Kuntien tuottavuuden mittaaminen. KEHTO-FOORUMI 3.10.2013 Kauko Aronen

Kuntien tuottavuuden mittaaminen. KEHTO-FOORUMI 3.10.2013 Kauko Aronen Kuntien tuottavuuden mittaaminen KEHTO-FOORUMI Kauko Aronen Miksi? V. 2009 hallitus kehysriihessä asetti 20 suurimalle kaupungille tehtävän laatia tuottavuusohjelma ja päätti sen seurannasta Tuottavuuden

Lisätiedot

KUNTIEN TILILUETTELO

KUNTIEN TILILUETTELO KUNTIEN TILILUETTELO Kuntien toimintaympäristön muutokset: Kehittämistarpeet kuntatilastoinnille ja yleensä kuntien tietohuollolle. Kuntien johtamisen lisäksi kuntien taloutta ja toimintaa kuvaavia tietoja

Lisätiedot

2. KUVIOTEHTÄVÄT Tehtävissä edellytetään vastausta olennaiselta osaltaan kuvioesityksiin perustuvana annettujen ohjeiden mukaan.

2. KUVIOTEHTÄVÄT Tehtävissä edellytetään vastausta olennaiselta osaltaan kuvioesityksiin perustuvana annettujen ohjeiden mukaan. TAMPEREEN YLIOPISTO Kauppa- ja hallintotieteiden tiedekunta HALLINTOTIETEIDEN KANDIDAATIN JA MAISTERIN TUTKINNOT/kunnallisalan koulutus VALINTAKOE 7.6.2006 KELLO 10-14 Sukunimi Etunimet Henkilötunnus Pisteet

Lisätiedot

Teoreettisen viitekehyksen rakentaminen

Teoreettisen viitekehyksen rakentaminen Teoreettisen viitekehyksen rakentaminen Eeva Willberg Pro seminaari ja kandidaatin opinnäytetyö 26.1.09 Tutkimuksen teoreettinen viitekehys Tarkoittaa tutkimusilmiöön keskeisesti liittyvän tutkimuksen

Lisätiedot

PUOLUSTUSVOIMIEN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUO- DELTA 2005

PUOLUSTUSVOIMIEN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUO- DELTA 2005 229/53/05 Puolustusministeriö Puolustusvoimat 5.5.2006 PUOLUSTUSVOIMIEN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUO- DELTA 2005 Valtiontalouden tarkastusvirasto antaa Puolustusvoimien tilintarkastuksesta varainhoitovuodelta

Lisätiedot

VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 175/53/02

VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 175/53/02 VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 175/53/02 15.05.2002 Sosiaali- ja terveysministeriö Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus SOSIAALI- JA TERVEYSALAN TUTKIMUS- JA KEHITTÄMISKESKUKSEN TILINTAR-

Lisätiedot

Finanssipolitiikan valvonnan raportti 2015, K 17/2015 vp ja K 9/2015 vp

Finanssipolitiikan valvonnan raportti 2015, K 17/2015 vp ja K 9/2015 vp Finanssipolitiikan valvonnan raportti 2015, K 17/2015 vp ja K 9/2015 vp Budjettivalvontapäällikkö, KTT Heidi Silvennoinen Ekonomisti, KTT Jenni Jaakkola 20.10.2015 Valtiontalouden tarkastusvirasto Julkisen

Lisätiedot

HE 270/2006 vp HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE VUODEN 2006 KOLMANNEKSI LISÄTALOUSARVIOKSI

HE 270/2006 vp HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE VUODEN 2006 KOLMANNEKSI LISÄTALOUSARVIOKSI HE 270/2006 vp HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE VUODEN 2006 KOLMANNEKSI LISÄTALOUSARVIOKSI Viitaten tämän esityksen yleisperusteluihin ja yksityiskohtaisten perustelujen selvitysosiin ehdotetaan, että

Lisätiedot

Kieku-hanke osana valtion talousja henkilöstöhallinnon uudistamista. Tomi Hytönen Valtiovarainministeriö

Kieku-hanke osana valtion talousja henkilöstöhallinnon uudistamista. Tomi Hytönen Valtiovarainministeriö Kieku-hanke osana valtion talousja henkilöstöhallinnon uudistamista Tomi Hytönen Valtiovarainministeriö Kieku numeroina Yhteinen Kieku-tietojärjestelmä korvaa vanhat (yli 100 kpl) talousja henkilöstöhallinnon

Lisätiedot

Kilpailukykysopimus ja kuntatalouden näkymät

Kilpailukykysopimus ja kuntatalouden näkymät Kilpailukykysopimus ja kuntatalouden näkymät Kilpailukykysopimuksen vaikutukset kuntatalouteen Kilpailukykysopimuksen kokonaisvaikutus kuntataloutta vahvistava Hillitsee kuntatalouden menojen kasvua Työnantajamaksualennukset

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 11. helmikuuta 2008 (15.02) (OR. en) 6299/08 DEVGEN 19 FIN 51 RELEX 89 ACP 20

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 11. helmikuuta 2008 (15.02) (OR. en) 6299/08 DEVGEN 19 FIN 51 RELEX 89 ACP 20 EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 11. helmikuuta 2008 (15.02) (OR. en) 6299/08 DEVGEN 19 FIN 51 RELEX 89 ACP 20 ILMOITUS: I/A-KOHTA Lähettäjä: Kehitysyhteistyöryhmä Päivämäärä: 7.2.2008 Vastaanottaja:

Lisätiedot

Miten tuottavuutta ja tuloksellisuutta on kehitetty tällä hallituskaudella? Tuottavuus- ja tuloksellisuusseminaari Anne-Marie Välikangas

Miten tuottavuutta ja tuloksellisuutta on kehitetty tällä hallituskaudella? Tuottavuus- ja tuloksellisuusseminaari Anne-Marie Välikangas Miten tuottavuutta ja tuloksellisuutta on kehitetty tällä hallituskaudella? Tuottavuus- ja tuloksellisuusseminaari 2.12.2014 Anne-Marie Välikangas KUNTIEN TUOTTAVUUTEEN JA TULOKSELLISUUTEEN VAIKUTTAVIA

Lisätiedot

Johdanto laatuun ja vaikuttavuuteen sote -palveluissa

Johdanto laatuun ja vaikuttavuuteen sote -palveluissa Johdanto laatuun ja vaikuttavuuteen sote -palveluissa Yleislääkäripäivät 23.11. 2017 LT Päivi Hämäläinen, hankejohtaja STM Yleislääketieteen ja terveydenhuollon erikoislääkäri 1 23.11.2017 Päivi Hämäläinen

Lisätiedot

*/* Liitteet: - Vuoden 2016 sanallinen osa koskien Sisäisten palvelujen yksikköä ( ) - kustannusjako kustannuspaikoittain

*/* Liitteet: - Vuoden 2016 sanallinen osa koskien Sisäisten palvelujen yksikköä ( ) - kustannusjako kustannuspaikoittain Sisäisten palvelujen johtokunta 4 25.01.2016 Sisäisten palvelujen johtokunta 15 21.03.2016 Sisäisten palvelujen johtokunta 31 23.05.2016 Sisäisten palvelujen johtokunta 43 29.08.2016 Sisäisten palvelujen

Lisätiedot

Kokemukset uudistetusta kuntatalouden ohjauksesta ja tulevaisuuden näkymät muuttaako maku-sote-uudistus kuntatalouden ohjausta?

Kokemukset uudistetusta kuntatalouden ohjauksesta ja tulevaisuuden näkymät muuttaako maku-sote-uudistus kuntatalouden ohjausta? Kokemukset uudistetusta kuntatalouden ohjauksesta ja tulevaisuuden näkymät muuttaako maku-sote-uudistus kuntatalouden ohjausta? 12.9.2018 Tanja Rantanen, VM Kuntamarkkinat Tilaisuuden ohjelma Finanssineuvos

Lisätiedot

Kuntien ja maakuntien talousnäkymät

Kuntien ja maakuntien talousnäkymät Onnistuva Suomi tehdään lähellä Kuntien ja maakuntien talousnäkymät Kuntapäivät Minna Punakallio Pääekonomisti Kuntaliitto Sanna Lehtonen Kehittämispäällikkö Kuntaliitto Talouskasvu piristynyt vihdoinkin

Lisätiedot

Seuraavalla sivulla on käyttöönottoprosessin eri vaiheet.

Seuraavalla sivulla on käyttöönottoprosessin eri vaiheet. OHJEET BALANCED SCORECARDIN KÄYTTÖÖNOTOSTA Balanced Scorecardia ohjaavat periaatteet Käyttöönottoprosessimalli perustuu Jouko Toivasen Balanced Scorecard projektimalliin. Toivanen on käyttänyt mallin rakentamisessa

Lisätiedot

Kuntien tiloja ja tilankäyttöä koskevan tietopohjan parantaminen

Kuntien tiloja ja tilankäyttöä koskevan tietopohjan parantaminen Kuntien tiloja ja tilankäyttöä koskevan tietopohjan parantaminen Finanssineuvos Tanja Rantanen Maakuntafoorumi: Sote-toimitilojen tulevaisuus 21.5.2019 Asukasmäärä Väestö keskittyy suuriin kaupunkeihin

Lisätiedot

SUUNTA SUOMELLE SDP:N TALOUSPOLITIIKAN LINJA FINANSSIKRIISIN PITKÄ VARJO UUTTA TYÖTÄ VIENTIVETOISELLA KASVULLA

SUUNTA SUOMELLE SDP:N TALOUSPOLITIIKAN LINJA FINANSSIKRIISIN PITKÄ VARJO UUTTA TYÖTÄ VIENTIVETOISELLA KASVULLA SUUNTA SUOMELLE UUTTA TYÖTÄ VIENTIVETOISELLA KASVULLA SDP:N TALOUSPOLITIIKAN LINJA SDP:n talouspolitiikan kantava linja on kestävä, työllistävä kasvu. Kasvu on väline tavoiteltaessa eheää, oikeudenmukaista

Lisätiedot

Millaisia mittareita kriisikunnille? Pasi Leppänen

Millaisia mittareita kriisikunnille? Pasi Leppänen Millaisia mittareita kriisikunnille? Pasi Leppänen Erityisen vaikeassa taloudellisessa asemassa olevan kunnan arviointimenettely (KuntaL 118 ) Kunnan ja valtion tulee yhdessä selvittää kunnan mahdollisuudet

Lisätiedot

PUOLUSTUSVOIMIEN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2006

PUOLUSTUSVOIMIEN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2006 139/53/06 Puolustusministeriö Puolustusvoimat 16.5.2007 PUOLUSTUSVOIMIEN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2006 Valtiontalouden tarkastusvirasto antaa Puolustusvoimien tilintarkastuksesta varainhoitovuodelta

Lisätiedot

Hakukohteen nimi: Politiikan ja viestinnän kandiohjelma Kokeen päivämäärä ja aika: klo

Hakukohteen nimi: Politiikan ja viestinnän kandiohjelma Kokeen päivämäärä ja aika: klo Teknisiä merkintöjä: POLVI Sivu: 1 (42) Hakukohteen nimi: Politiikan ja viestinnän kandiohjelma Kokeen päivämäärä ja aika: 21.5.2018 klo 10.00 15.00 Kirjoita henkilö- ja yhteystietosi tekstaamalla. Kirjoita

Lisätiedot

TIEHALLINNON TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2006

TIEHALLINNON TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2006 184/53/06 Liikenne- ja viestintäministeriö Tiehallinto 19.4.2007 TIEHALLINNON TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2006 Valtiontalouden tarkastusvirasto antaa Tiehallinnon tilintarkastuksesta varainhoitovuodelta

Lisätiedot

Maakuntien resurssiohjaus

Maakuntien resurssiohjaus Maakuntien resurssiohjaus 29.6.2016 1 Maakuntien resurssiohjauksen kokonaisuus Julkisen talouden suunnitelma - Maakuntataloudelle asetetut tavoitteet - Maakuntien tehtävien ja rahoituksen arviointi Valtion

Lisätiedot

Pääekonomisti vinkkaa

Pääekonomisti vinkkaa Pääekonomisti vinkkaa Vinkki 2:Kuntatalouden tila 2018 Tilastokeskuksen otospohjainen kuntataloustilasto vuoden 2018 alkupuolelta kertoo, että kuntatalous kehittyi odotuksiin nähden varsin heikosti. Kuntien

Lisätiedot

Hakukohteen nimi: Politiikan ja viestinnän kandiohjelma

Hakukohteen nimi: Politiikan ja viestinnän kandiohjelma Teknisiä merkintöjä: POLVI Sivu: 1 (43) Nimi: Hakukohteen nimi: Politiikan ja viestinnän kandiohjelma Kokeen päivämäärä ja aika: 8.5.2019 klo 10.00 15.00 Kirjoita henkilö- ja yhteystietosi tekstaamalla.

Lisätiedot

VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 75/53/01 11.6.2001 SISÄASIAINMINISTERIÖN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2000

VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 75/53/01 11.6.2001 SISÄASIAINMINISTERIÖN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2000 VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 75/53/01 11.6.2001 Sisäasiainministeriö SISÄASIAINMINISTERIÖN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2000 Valtiontalo uden tarkastusvirasto on tänään päättänyt antaa sisäasiainministeriön

Lisätiedot

Päätösten vaikutusten ennakkoarviointi

Päätösten vaikutusten ennakkoarviointi Päätösten vaikutusten ennakkoarviointi Tapahtuma, kirjoita päivämäärä Etunimi Sukunimi OHO!? Päätöksillä ja päättämättömyydellä on vaikutuksia Kuntapäättäjät ovat tehneet kautta aikain useinkin kuntalaisten

Lisätiedot

WWW-osoite Virallinen sähköpostiosoite noreply@tekes.fi Emoyhtiön konsernin nimi Yksikön nimi Kunta. Diaari 1392278355833/0/2014

WWW-osoite Virallinen sähköpostiosoite noreply@tekes.fi Emoyhtiön konsernin nimi Yksikön nimi Kunta. Diaari 1392278355833/0/2014 Hakemuksen tiedot Onko kyseessä Yritys Kehittäminen kohdistuu pääosin Tutkimukseen, tuotteen, palvelun, osaamisen ja/tai menetelmän kehittämiseen Organisaation tiedot Perustiedot Y-tunnus 1234567-8 Yrityksen

Lisätiedot

Sosiaalityö ja vaikuttavuus: kuinka työn vaikuttavuus otetaan haltuun?

Sosiaalityö ja vaikuttavuus: kuinka työn vaikuttavuus otetaan haltuun? Socca Pääkaupunkiseudun sosiaalialan osaamiskeskus Sosiaalityö ja vaikuttavuus: kuinka työn vaikuttavuus otetaan haltuun? Petteri Paasio FL, tutkija SoccaPetteri Paasio 1 Huhtikuussa 2015 voimaan tullut

Lisätiedot

Peruspalveluohjelma ja TME 2015 budjettiriihen tulemat Kuntamarkkinat 10.-11.9.2014. Reijo Vuorento apulaisjohtaja, kuntatalous

Peruspalveluohjelma ja TME 2015 budjettiriihen tulemat Kuntamarkkinat 10.-11.9.2014. Reijo Vuorento apulaisjohtaja, kuntatalous Peruspalveluohjelma ja TME 2015 budjettiriihen tulemat Kuntamarkkinat 10.-11.9.2014 Reijo Vuorento apulaisjohtaja, kuntatalous Budjetin menolinjauksia Vaalikauden sopeutustoimet yht. (veronkiristykset

Lisätiedot

HALLINTOTIETEIDEN KANDIDAATTIOHJELMA (HTK/HTM) Valintakoe Pisteet yhteensä (tarkastaja merkitsee)

HALLINTOTIETEIDEN KANDIDAATTIOHJELMA (HTK/HTM) Valintakoe Pisteet yhteensä (tarkastaja merkitsee) HALLINTOTIETEIDEN KANDIDAATTIOHJELMA (HTK/HTM) Valintakoe 6.6.2016 Pisteet yhteensä (tarkastaja merkitsee) VALINTAKOKEEN PISTEYTYS Valintakokeesta on mahdollisuus saada maksimissaan 60 pistettä. Tehtävät

Lisätiedot

Hakukohteen nimi: Taloustieteen kandiohjelma

Hakukohteen nimi: Taloustieteen kandiohjelma Teknisiä merkintöjä: TALOUS Sivu: 1 (11) Nimi: Hakukohteen nimi: Taloustieteen kandiohjelma Kokeen päivämäärä ja aika: 7.5.2019 klo 9.00-13.00 Kirjoita henkilö- ja yhteystietosi tekstaamalla. Kirjoita

Lisätiedot

Laskentatoimen. oppiaineen esittely kevät Sinikka Moilanen. Oulun yliopisto

Laskentatoimen. oppiaineen esittely kevät Sinikka Moilanen. Oulun yliopisto Laskentatoimen oppiaineen esittely kevät 2019 Sinikka Moilanen Laskentatoimi Mitä laskentatoimi on? Liiketaloustieteen alue, joka käsittelee yritystä koskevien arvo- ja määrälukujen tuottamista, analysointia

Lisätiedot

KANSANTALOUSTIETEEN PÄÄSYKOE : Mallivastaukset

KANSANTALOUSTIETEEN PÄÄSYKOE : Mallivastaukset KANSANTALOUSTIETEEN PÄÄSYKOE.6.016: Mallivastaukset Sivunumerot mallivastauksissa viittaavat pääsykoekirjan [Matti Pohjola, Taloustieteen oppikirja, 014] sivuihin. (1) (a) Julkisten menojen kerroin (suljetun

Lisätiedot

Green Building Council Finlandin mittarit - yhteiset pelisäännöt rakennusten ympäristötehokkuudelle

Green Building Council Finlandin mittarit - yhteiset pelisäännöt rakennusten ympäristötehokkuudelle Green Building Council Finlandin mittarit - yhteiset pelisäännöt rakennusten ympäristötehokkuudelle Betonipäivät 2012 27. marraskuuta 2012 Rakentamisen ympäristövaikutukset miksi? Rakennukset ja asuminen

Lisätiedot

Kuntien tehtävät ja velvoitteet sekä niistä aiheutuvien kustannusten arviointi. Kuntaliiton hallitus kehittämispäällikkö Marja Lahtinen

Kuntien tehtävät ja velvoitteet sekä niistä aiheutuvien kustannusten arviointi. Kuntaliiton hallitus kehittämispäällikkö Marja Lahtinen Kuntien tehtävät ja velvoitteet sekä niistä aiheutuvien kustannusten arviointi Kuntaliiton hallitus 23.4.2015 kehittämispäällikkö Marja Lahtinen Kuntien tehtävät ja velvoitteet kartoitettiin 2012 ministeriöihin

Lisätiedot

Valtiovarainministeriön määräys

Valtiovarainministeriön määräys VALTIOVARAINMINISTERIÖ Helsinki 19.1.2016 TM 1603 VM/23/00.00.00/2016 Valtiovarainministeriön määräys kirjanpitoyksikön tilinpäätöksen kaavoista ja liitteenä ilmoitettavista tiedoista Valtiovarainministeriö

Lisätiedot

Finanssipolitiikan tarkastuksen ja valvonnan raportti Tiedotustilaisuus Heidi Silvennoinen

Finanssipolitiikan tarkastuksen ja valvonnan raportti Tiedotustilaisuus Heidi Silvennoinen Finanssipolitiikan tarkastuksen ja valvonnan raportti 2014 Tiedotustilaisuus 22.5.2014 Heidi Silvennoinen Raportin sisältö Finanssipolitiikan valvontatehtävä Valtiontalouden kehysten noudattaminen Finanssipolitiikan

Lisätiedot

Hanketoiminnan ja hankkeiden vaikuttavuuden edistäminen

Hanketoiminnan ja hankkeiden vaikuttavuuden edistäminen Ammatillisen peruskoulutuksen syksyn 2013 valtionavustushankkeiden aloitustilaisuus 26.02.2014 Hanketoiminnan ja hankkeiden vaikuttavuuden edistäminen Opetusneuvos Leena.koski@oph.fi www.oph.fi Vaikuttavuus

Lisätiedot

VUODEN 2019 TALOSARVION JA VUOSIEN TALOUSSUUNNITELMAN LAADINTAOHJEET

VUODEN 2019 TALOSARVION JA VUOSIEN TALOUSSUUNNITELMAN LAADINTAOHJEET VUODEN 2019 TALOSARVION JA VUOSIEN 2020-2021 TALOUSSUUNNITELMAN LAADINTAOHJEET 1. Yleiset laadintaperusteet SAVUKOSKEN KUNTA Kunnan talousarvio ja taloussuunnitelma laaditaan suunnittelukaudelle 2019-2021.

Lisätiedot

Kuntalain uudistus ja kunnan talouden sääntely. Arto Sulonen Johtaja, lakiasiat

Kuntalain uudistus ja kunnan talouden sääntely. Arto Sulonen Johtaja, lakiasiat Kuntalain uudistus ja kunnan talouden sääntely Arto Sulonen Johtaja, lakiasiat Kuntamarkkinat 14.9.2011 Kuntauudistus, kuntalaki, VOS ja sote ovat yksi kokonaisuus Kuntarakenneuudistus muodostaa perustan

Lisätiedot