KELA:n työttömyyspäiväraha on siirtynyt talousarviossa kunnanhallituksen alle.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KELA:n työttömyyspäiväraha on siirtynyt talousarviossa kunnanhallituksen alle."

Transkriptio

1 PERUSTURVALAUTAKUNTA Tilinpäätös 2015 Budjetti Muutos Budjetti + Toteutuma Tot % Poikkeama muutos TOIMINTATUOTOT , TOIMINTAKULUT , TOIMINTAKATE/JÄÄMÄ , Poistot ja arvonalentumiset LASKENNALLISET ERÄT , TILIKAUDEN YLI-/ALIJÄÄMÄ , Keskeiset muutokset organisaatiossa ja toiminnassa: Mäntyharjun kunta vastaa lähivuosien aikana yhä suuremman ikääntyvän väestönosan tarpeisiin. Väestön ikääntyminen näkyy ennusteiden mukaan huoltosuhteen muutoksena, työvoimapulan ja taloustilanteen heikkenemisenä. Myös sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisen ja tuotannon valtakunnalliset suunnitelmat tulevat tuomaan muutoksia. Uudenlaisia palveluiden järjestämistapoja sekä rakenteellisia uudistuksia tarvitaan, jotta voimme turvata lakisääteiset ja laadukkaat palvelut kustannustehokkaasti kuntalaisille. Perusturvan organisaatio jakautuu kahteen vastuualueeseen, vastaanotto- ja sairaalapalveluihin sekä hyvinvointipalveluihin. Vastuualueiden johtajat johtavat alueidensa taloutta, henkilöstöä ja toimintaa perusturvajohtajan alaisuudessa. Vastuualueilla toimivat tiimit joiden toimintaa ohjaavat tiimien vastuuhenkilöt. Ostopalvelut koordinoidaan hyvinvointipalvelujen palveluohjaustiimissä. Sosiaalityön työntekijät kuuluvat vuoden 2015 alusta perusturvan eri tiimeihin ja vastaavat kukin osaltaan siitä, että sosiaalityön asiantuntijuus tulee hyödynnetyksi kaikissa perusturvan palveluissa. KELA:n työttömyyspäiväraha on siirtynyt talousarviossa kunnanhallituksen alle. Perusturvan hallinto Perusturvan hallinto Budjetti Muutos Budjetti + Toteutuma Tot % Poikkeama muutos TOIMINTATUOTOT TOIMINTAKULUT , TOIMINTAKATE/JÄÄMÄ , LASKENNALLISET ERÄT , TILIKAUDEN YLI-/ALIJÄÄMÄ , Perusturvapalvelujen tavoitteena on vahvojen, pysyvien paikallisista tarpeista lähtevien lähipalvelujen vakiinnuttaminen toimivaksi kokonaisuudeksi. Palvelutuotannon suunnittelussa keskeisiksi teemoiksi on nostettu lasten ja nuorten hyvinvointi, ennakoiva ja ennaltaehkäisevä toiminta eri ikä- ja asiakasryhmissä sekä matalan kynnyksen periaate palveluissa. Toiminnan tulee perustua joustavaan ja nopeaan mukaantuloon, yli hallintokuntien tapahtuvaan aktiiviseen yhteistyöhön sekä asiakkaan vahvempaan omassa prosessissa mukana olemiseen. Vastuu ja valta päätöksen teossa täytyy lähestyä enemmän asiakasrajapintaa, työskentelyn tulee olla tiimimäistä, asiantuntijuuden yhteen kokoamista niin että asiakas itse on keskiössä. Organisaatio mallin tulee tukea asiantuntijoiden verkostomaista, joustavaa ja tehokasta työskentelyä.

2 2 Palvelukokonaisuus rakentuu asiakaskohtaisesti, ei organisaatiolähtöisesti ja tukee kuntalaisen itsenäistä suoriutumista sekä mahdollistaa vastuunoton omasta elämästään. Asiakkuusprosessit tulee olla kuvattu, laadun arviointi järjestelmällistä ja kuntalaisia kuullaan palveluja arvioidessa ja edelleen kehitettäessä. Palvelutuotannon toteuttaminen on kustannustietoista. Perusturvalautakunta vastaa perusturvapalveluista. Esittelijänä toimiva perusturvajohtaja toimii koko palvelualueen johtajana. Perusturvajohtajan virka oli täytetty saakka. 10/2015 alkaen perusturvajohtajan tehtävien hoitaminen järjestettiin ostopalveluna 50 %:n työajalla yhteistyössä Kangasniemen kunnan kanssa. Perusturvan hallinnon budjetin ylitystä selittävät hallinnon palkkakulut (osittain budjetoitu eri kustannuspaikoille aikaisemman organisaatiorakenteen mukaisesti), yhteistoimintaosuudet sekä Tk:n saneerauksesta aiheutuneet ennakoimattomat kustannukset. Perusturvan hallinto HINTA TULOT NETTO Perusturvan hallinto TA , TP , toteutunut 100,0 % 108,9 % 108,9 % 111,1 % 50,3 % Seutu-sote TA , TP , toteutunut 100,0 % 161,6 % 161,6 % 167,3 % 8,5 % Tervis-hanke TA , TP , toteutunut 100,0 % #JAKO/0! #JAKO/0! #JAKO/0! #JAKO/0! Terveyskeskuksen väistötilat TA , TP , toteutunut 100,0 % #JAKO/0! #JAKO/0! #JAKO/0! #JAKO/0! Yhteensä, ta Yhteensä, tp Erikoissairaanhoito Budjetti Muutos Budjetti + Toteutuma Tot % Poikkeama muutos TOIMINTATUOTOT TOIMINTAKULUT , TOIMINTAKATE/JÄÄMÄ , TILIKAUDEN YLI-/ALIJÄÄMÄ , Erikoissairaanhoito on sairaanhoitopiirien, pääasiassa Etelä-Savon sairaanhoitopiirin, tuottamaa ja kunnan ostamaa somaattisen ja psykiatrisen sairaanhoidon palvelua. Mäntyharjun väestön, kuten yleensä Etelä-Savon väestön, sairastavuusindeksi on muun maan keskitasoa korkeampi. Väestön ikääntyminen luo paineita myös erikoissairaanhoitoon. Lääketieteen kehittyminen lisää kustannuksia. Perusterveydenhuollon toimivat palvelut vähentävät erikoissairaanhoidon käyttöä muuhun kuin erikoissairaanhoitotasoiseen palveluun. Erikoissairaanhoidon kokonaislaskutus sisältää oman toiminnan ja kauttalaskutuksen sekä apuvälineiden, ensihoidon ja kehittämishankkeiden laskutuksen sekä kalliinhoidon maksut. Potilasvahinko laskutusta ei vuonna 2015 ollut.

3 3 Kokonaismuutos 2014/2015 on +5.8 % ( ). Somatiikan lähetteiden määrä laski 4,8 %, psykiatrian lähetteiden määrä nousi 52 %. Avohoitokäynnit lisääntyivät somatiikan osalta, mutta laskivat psykiatriassa, hoitopäivien osalta tilanne oli toisinpäin. Yhteispäivystyksen käynnit lisääntyivät 5 % (51), kustannusvaikutus -13% ( ). Erikoissairaanhoito HINTA TULOT NETTO Somaattinen erikois- TA sairaanhoito TP toteutunut 100,0 % 99,6 % 99,6 % #JAKO/0! 98,4 % Psykiatrinen sairaanhoito TA TP toteutunut 100,0 % 122,8 % 122,8 % #JAKO/0! 122,8 % Yhteensä, ta Yhteensä, tp Vastaanotto- ja sairaalapalvelut Budjetti Muutos Budjetti + Toteutuma Tot % Poikkeama muutos TOIMINTATUOTOT , TOIMINTAKULUT , TOIMINTAKATE/JÄÄMÄ , Poistot ja arvonalentumiset , LASKENNALLISET ERÄT , TILIKAUDEN YLI-/ALIJÄÄMÄ , Vastaanottopalvelut Perhepalvelut Psykologi Tavoite Toimenpide Mittari Toteuma terveet elämäntavat Lasten, nuorten ja heidän Toiminnan kuvaus -Vastaanotolla hasisältäen vanhempiensa tukeminen vaittu pulma otettu päihteettömyyteen ja terveellisten puheeksi ja mietitty elämäntapojen noudattamiseen tarkoituksenmukainen yhteistyökumppani perheen osana asiakastyötä. Moniammatillinen yhteistyö tukemiseksi -syrjäytyneisyyden estäminen -työllisyys -koulutuksen ulkopuolelle jääminen perhepavelutiimissä Lasten ja nuorten oppimisvaikeusriskien varhainen tunnistaminen, psykologinen tutkiminen ja tukitoimien suunnitteleminen. Toiminnan kuvaus -Noin 60% vastaanottotyöstä on oppimisvaikeuksien tutkimista ja sen pohjalta suunniteltuja tukitoimia. -Tutkimusten painopiste on alle kouluikäisissä ja alakoululaisissa

4 4 arviointi käytössä. arvioitu. Prosessit kuvattu 06/2015 Tarkastettu v ja korjaavat toimenpiteet erillisen ohjeistuksen mukaan tehty -Asiakasprosessit tiimitasolla kuvattu. Psykologipalveluita annetaan Mäntyharjun ja Pertunmaan kuntien 0-18-vuotiaille lapsille ja nuorille sekä heidän perheilleen. Aikuisille annetaan palveluita vain poikkeustapauksissa. Palvelut sisältävät mm. psykologisia tutkimuksia, lyhytkestoista, tukea antavaa psykoterapeuttista keskusteluapua sekä vanhempien kasvatuksellista ohjausta ja neuvontaa. Tutkimuksilla selvitetään erilaisten kehityksellisten, emotionaalisten ja käyttäytymiseen liittyvien pulmien taustalla olevia tekijöitä. Tukea antavaa keskusteluapua annetaan erilaisten tunne-elämän ongelmien tai elämäntilanteisiin liittyvien kriisien yhteydessä. Vanhempia tuetaan löytämään toimivampia keinoja lasten kasvattamiseen tai ymmärtämään lasten tunteita ja reaktioita elämän kriisitilanteissa. Terveyskeskuspsykologi tuottaa myös koulupsykologipalveluita (mm. oppimisvaikeuksien tutkimuksia) em. kuntiin. Suoran vastaanottotyön lisäksi psykologista asiantuntemusta annetaan konsultaation kautta muitten ammattiryhmien (esim. terveydenhoitajat, päivähoidon henkilöstö, opettajat) työn tueksi. Psykologi koordinoi myös nuorisopsykiatrilta ja ostettavia palveluita. Perhepalvelutiimissä on toiminut 2/2015 alkaen kaksi psykologia. Toisen psykologin toimenkuva painottui alle kouluikäisten lasten kanssa tehtävään neuvolan ja varhaiskasvatuksen psykologityöhön. Toisen psykologin toimenkuva painottui koulupsykologin työhön. Psykologi palveluja myytiin Pertunmaalle ja sijaiskotien tarpeisiin. Koulupsykologi palveluista ei laskutettu sisäisesti sivistystoimea. Puheterapia Tavoite Toimenpide Mittari Toteuma terveet elämäntavat sisältäen Lasten, nuorten ja heidän vanhempiensa tukeminen päihteettömyyteen ja terveellisten elämäntapojen noudattamiseen osana Toiminnan kuvaus -Moniammatillinen tiimityö tukee asiakasperheiden kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin -syrjäytyneisyyden estäminen -työllisyys -koulutuksen ulkopuolelle jäämine arviointi käytössä. asiakastyötä. Varhainen puuttuminen alle kouluikäisten lasten kohdalla. Moniammatillinen yhteistyö muiden toimijoiden kanssa Puheterapiatarpeen arvionti 3 kk:n sisällä. Ryhmämuotoisen puheterapian lisääminen Asiakasprosessit kuvattu ja arvioitu. Puheterapiaan pääseminen hoitotakuun puitteissa Ryhmät/vuosi Prosessit kuvattu 06/2015 Tarkastettu v ja korjaavat toimenpiteet erillisen ohjeistuksen mukaan tehty huomioimista -Puheterapeutille pääsy on järjestyny tarveharkintaan perustuen 2vrk-2kk sisällä yhteydenotosta/lähetteen saapumisesta. -Esikouluikäisille lapsille 2 ryhmää -Asiakasprosessit tiimitasolla kuvattu.

5 5 Palvelut on suunnattu pääasiassa alle kouluikäisille lapsille ja tapauskohtaisesti aikuisille, joilla on neurologisten häiriöiden aiheuttamia kommunikaatio-ongelmia. Puheterapeutin konsultaatio on mahdollista muillekin asiakasryhmille. Pertunmaan kunta ostaa jonkin verran puheterapiapalveluja alle kouluikäisille lapsille. Puheterapeutin työ on pääasiassa yksilöterapiaa, ryhmäterapia on toteutettu aikuisille aivohalvauspotilaille ja esikouluikäisille lapsille. Puheterapia sisältää tutkimuksen, terapian ja jatkohoidon järjestämisen sekä vanhempien ja omaisten ohjauksen. Toiminta ja talous ovat olleet pääosin suunnitelman mukaista. Toimintaterapeutti Tavoite Toimenpide Mittari Toteuma terveet elämäntavat sisältäen Lasten, nuorten ja heidän Toiminnan kuvaus -Moniammatillinen tiimityö vanhempiensa tukeminen tukee asiakasperheiden päihteettömyyteen ja kokonaisvaltaisen terveellisten elämäntapojen hyvinvoinnin huomioimista noudattamiseen osana -syrjäytyneisyyden estäminen -työllisyys -koulutuksen ulkopuolelle jääminen arviointi käytössä. asiakastyötä. Lasten toimintaterapia-arvioita ja -terapiat kunnan omana toimintana Moniammatillinen yhteistyö muiden toimijoiden kanssa Asiakasprosessit kuvattu ja arvioitu. Toiminnan kuvaus Prosessit kuvattu 06/2015 Tarkastettu v ja korjaavat toimenpiteet erillisen ohjeistuksen mukaan tehty -Toimintaterapia- arviot ja -jaksot tuotettu omana toimintana. -Toimintaterapeutti on mukana moniammatillisissa työryhmissä Nuutti, Lasten kuntoutustyöryhmä ja Varpu -Asiakasprosessit tiimitasolla kuvattu. Toimintaterapian painopistealueena ovat lapset ja nuoret. Lasten toimintaterapiassa arvioidaan ja vahvistetaan lapsen valmiuksia oppia ikäodotuksen mukaisia taitoja. Yhteistyö lapsen arjen toimintaympäristön kuten perheen, päivähoidon ja koulun sekä neuvolan kanssa on keskeistä. Nuorten toimintaterapia voi olla mm. neuropsykiatrista valmennusta, mikäli nuorella on jokin erityisvaikeus (ADHD, asperger) arjesta selviytymisen haasteena. Aikuisten toimintaterapia painottuu arjen hallintaan äkillisen sairastumisen tai vammautumisen jälkeen, jolloin toimintakyky on oleellisesti muuttunut. Toimintaterapiassa arvioidaan ja etsitään asiakkaan olemassa olevia voimavaroja ja pyritään esim. muokkaamaan kodin ympäristöä toimivaksi asiakkaan sen hetkiseen tarpeeseen. Toimintaterapiaan ohjaudutaan lääkärin, terveydenhoitajan tai erityistyöntekijän lähetteellä. Toiminta ja talous ovat olleet pääosin suunnitelman mukaista. Asiakaspalvelujen ostoina ainoastaan SIterapiat. Terveysneuvonta

6 6 -Ikäkausitarkastukset toteutettu ko. mallin mukaan ikäryhmittäisine painopiste- Tavoite Toimenpide Mittari Toteuma terveet elämäntavat sisältäen Naisten ikäkausitarkastukset Mikkelin toimintamallin mukaisesti. Toiminnallinen kuvaus alueineen -syrjäytyneisyyden estäminen -työllisyys -koulutuksen ulkopuolelle jääminen Asetus neuvola, koulu- ja opiskelijaterveydenhuollosta toteutuu Sähköisten palveluiden kehittäminen arviointi käytössä. Toimintamallin laatiminen pitkäaikaistyöttömien terveystarkastuksiin osallistumisen aktivoimiseksi. Riittävät terveydenhoitaja- ja lääkäriresurssit OmaHoito, kansalaisen sähköinen ajanvaraus ja ammattilaisen työpöytä toiminnallisuuksien käyttöönotto Tarkastuksissa käyneiden määrä. Asetuksen mukaise vastaanottokäynnit Toiminnan kuvaus arvioitu Prosessit kuvattu 06/2015 Tarkastettu v ja korjaavat toimenpiteet erillisen ohjeistuksen mukaa tehty -Terveydenhoitaja mukana moniammatillisessa työryhmässä. -OHKO:n läpikäymistä ohjautunut noin puolet (35). Käynnit ovat toteutuneet asetuksen mukaisesti Ammattilaisen Hyvis ei tietoteknisistä syistä käytössä. -Kansalaisen ajanvaraus käytössä siirron/peruutuksen osalta ikäkausitarkastuksissa. Asiakasprosessit tiimitasolla kuvattu Vastaanoton terveysneuvonnan toiminta pitää sisällään aikuisväestön vastaanottotoimintaa (matkailijarokotukset, tartuntatautiasiat, naisten irtosoluseulonnat, elintapaohjaukset ja kutsuntatarkastukset). Aikuisvastaanoton ½ terveydenhoitajan resurssi siirrettiin hoitajien vastaanottoon. Perhepalveluiden tiimissä toimii kolme terveydenhoitajaa, jotka tuottavat perhesuunnittelu- ja äitiysneuvolan, lastenneuvolan, koulu- ja opiskelijaterveydenhuollon palveluja. Äitiys- ja perhesuunnitteluneuvolan lääkäripalvelut tuotetaan osittain ostopalveluna (naistentautien erikoislääkäriltä). Terveysneuvonnan tavoitteet ovat kohdassa vastaanottopalvelut terveysneuvonta. Toiminta ja talous ovat olleet pääosin suunnitelman mukaisia. Perhetyö ja sosiaalityö Tavoite Toimenpide Mittari Toteutuma terveet elämäntavat sisältäen ltk:n /yksikön oma tavoite -Lapsiperheiden kanssa huolehditaan siitä, että asiakassuunnitelmat ovat ajan tasalla -Päihteettömyyden ja terveellisten elämäntapojen merkitystä korostetaan -Ennaltaehkäisyyn pystytään kohdentamaan riittävästi -Sairastavuus-indeksi -Terveydentila keskinkertainen tai huono 8.-9.lk -Tilasto päihteiden käytöstä -Ylipaino 8.- ja 9. lk op. -Asiakassuunnitelmat on päivitetty. -V kouluterveys kyselyn tuloksia ei saatavana perusopetuksen osalta (tekniset ongelmat sähköisessä tiedonkeruussa) -Moniammatillisella tiimityöllä saadaan

7 7 Laitosvaltaisesta palvelujen tuotantotavasta siirtyminen kevyempiin palvelumuotoihin arviointi käytössä. resursseja -Perheen kokonaisvaltainen tilanne tulee huomioiduksi asiakaslähtöisesti ja moniammatillisesti sekä tarvittaessa yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa -Sijaishuollon painopistettä muutetaan laitoshuollosta perhehoitoon arvioitu. Laitoshoidon väheneminen suhteessa kevyempiin palvelumuotoihin Prosessit kuvattu 06/2015 Tarkastettu v ja korjaavat toimenpiteet erillisen ohjeistuksen mukaan tehty lisäarvoa sosiaalisen kuntoutuksen sisällään pitämien toimintojen tukemiseen. -Asumisvuorokausien määrä painottuu laitoshuollon sijaan sijaisperhetoimintaan -Asiakasprosessit tiimitasolla kuvattu. Avohuollon tukitoimiin sisältyy avohuollon perheiden tukeminen avohuollon toimenpitein, nuorten itsenäistymiskehityksen tukeminen sekä perhetyö. Sosiaalityöllä tarkoitetaan sosiaalihuollon ammatillisen henkilöstön suorittamaa ohjausta, neuvontaa ja sosiaalisten ongelmien selvittämistä sekä muita tukitoimia, jotka ylläpitävät ja edistävät yksilöiden ja perheiden turvallisuutta ja suoriutumista sekä yhteisöjen toimivuutta. Perheohjaajat toimivat perheiden kanssa ennaltaehkäisevissä ja korjaavissa tehtävissä. Sosiaalityöntekijät tuottavat lapsiperheiden sosiaalityötä ja vastaavat lastensuojelun sosiaalityöstä sekä nuorten jälkihuollosta ja toimivat tarvittaessa toistensa työpareina. Alueellinen sosiaalipäivystys vastaa kiireellistä sosiaalihuoltoa koskevista asioista virka-ajan ulkopuolella. Sopimuksen mukaan Mäntyharjulla on 3 päivystysviikkoa vuodessa. Sijaishuolto Mäntyharju liittyi vuoden 2015 alusta Etelä-Savon alueen yhteiseen perhehoitoyksikkö Pessiin. Pessi huolehtii sijais- ja tukiperheiden rekrytoinnista, valmennuksesta, arvioinnista, lapselle sopivan perheen etsimisestä ja sijoitustyöskentelystä sekä sijaisperheen alkuvaiheen tuesta. Lastensuojelun palveluja järjestetään myös ammatillisissa perhekodeissa ja laitoksissa. Palvelu pyritään löytämään siten, että se vastaa juuri kyseisen lapsen tarpeisiin. Vaikeahoitoisille lapsille ja murrosikäisille nuorille, joilla on usein mielenterveys- tai päihdeongelmia ja rikollista taustaa on laitoshoito useimmiten paras vaihtoehto. Kustannukset riippuvat palveluntuottajien hinnoittelusta ja lapsen palveluntarpeesta. Laitoshuoltoa järjestetään, jos lapsen sijaishuoltoa ei voida järjestää lapsen edun mukaisesti riittävien tukitoimien avulla perhehoidossa tai muualla. Painopiste sijoituksissa oli sijaiskotitoiminnassa laitossijoitusten tai ammatillisten perhekotien sijaan. Lastensuojelun kokonaisbudjetin ylitystä selittää vuoden viimeisille kuukausille ajoittunut useampi kiireellinen sijoitus, uuden lain edellyttämän perhekuntoutuksen ennakoitua suurempi tarve sekä tukiperheiden riittämättömyydestä aiheutuneet palvelujen ostot. Mäntyharjun kunnalle lankesi lisäksi lastensuojelulain perusteella takautuvasti maksettavaksi sijaishuollon kustannuksia toisesta kunnasta.

8 8 Perhepalvelut HINTA TULOT NETTO Psykologi TA , vastaanotto / käynti TP , toteutunut 145,4 % 99,5 % 144,7 % 548,9 % 114,5 % Puheterapeutti TA , vastaanottokäynti TP , toteutunut 84,3 % 110,5 % 93,1 % 338,7 % 89,7 % Toimintaterapeutti TA , vastaanottokäynti TP , toteutunut 52,8 % 118,0 % 62,3 % 0,0 % 63,3 % Perhepalveluiden sos.työ TA , TP , toteutunut 100,0 % 81,2 % 81,2 % 0,0 % 81,7 % Terveysneuvonta TA , käynti TP , toteutunut 109,4 % 86,6 % 94,7 % 100,3 % 94,4 % Perhetyö TA , asiakas TP , toteutunut 55,4 % 143,7 % 79,6 % #JAKO/0! 79,6 % Yhteensä, ta Yhteensä, tp Vastaanotto Lääkärin vastaanotto Tavoite Toimenpide Mittari Toteuma terveet elämäntavat sisältäen Riittävät lääkäriresurssit Hoito- ja 3 virkalääkäriä -Lääkäriresurssit olleet riittävät palvelusuunnitelmien laatiminen pitkäaikaispotilaille Hoito- ja palvelusuunn./kk viransijaisuus- ja vuokralääkärijärjestelyin. -TERHO lomake saatu käyttöön 9/ Suunnitelmia tehty syrjäytyneisyyden estämisen, työllisyyden, koulutuksen ulkopuolelle jäämisen Hoitotakuulain toteutuminen Välitön yhteydensaanti terveyskeskukseen virka-aikana Lääkärin osuuden toteutuminen pitkäaikaistyöttömien terveystarkastuksissa Hoidon tarpeen arvioinnissa todettu hoito järjestetään vähintään 3 kk sisällä Puhelinyhteyden saaminen viidessä minuutissa. Toiminnan kuvaus 26 -Lääkäri mukana moniammatillisessa työryhmässä. -Kaikki pitkäaikaistyöttömät käyneet tarvittaessa lääkärin tarkastuksessa. Hoitotakuun toteutuminen -Hoitotakuu toteutunut. - Keskimääräinen jonotusaika 9.5 vrk VCC raportit, saapuneista puheluista vastattu >80% 8023/6179 vastattu 77% (Call Back 332) Palvelutaso 96%

9 9 arviointi käytössä. Asiakasprosessit kuvattu ja arvioitu. Prosessit kuvattu 06/2015 Tarkastettu v ja korjaavat toimenpiteet erillisen ohjeistuksen mukaan tehty -Asiakasprosessit tiimitasolla kuvattu Terveyskeskuksen avosairaanhoidon yksikössä tarjotaan kolmen yleislääkärin sekä noin kerran kuukaudessa ortopedin vastaanottopalveluja. Radiologian erikoislääkäri suorittaa terveyskeskuslääkärin lähetteellä ultraäänitutkimuksia noin kerran kuussa. Vastaanotto ja päivystys toimivat maanantaista perjantaihin klo Hoitajan vastaanotto Vastaanoton sosiaalityö Tavoite Toimenpide Mittari Toteutuma terveet elämäntavat sisältäen Hoito- ja palvelusuunnitelmien Hoito- ja palvelusuunn./ laatiminen pitkä-aikaispotilaillekk -ESSHP/PTH yksik kö vetoinen terveys- ja hoitosuunnitelmatyöpaja toteutettu syksyllä. -Suunnitelmien laatiminen -syrjäytyneisyyden estäminen -työllisyys -koulutuksen ulkopuolelle jääminen Sairaanhoitajien akuuttivastaanoton kehittäminen Sähköisten palveluiden kehittäminen arviointi käytössä. Varhainen puuttuminen Toiminnan kuvaus ja jatkohoidon/seurannan kehittäminen yhteistyössä mielenterveysyksikön kanssa Hoitajan rajoitettu lääkkeenmääräämis- oikeus OmaHoito, kansalaisen sähköinen ajanvaraus ja ammattilaisen työpöytä toiminnallisuuksien käyttöönotto Asiakasprosessit kuvattu ja arvioitu. Toiminnan kuvaus Toiminnan kuvaus Prosessit kuvattu 06/2015 Tarkastettu v ja korjaavat toimenpiteet erillise ohjeistuksen mukaan tehty käynnistymässä -Varhaisen puuttumisen toimintamalli käytössä, yhteistyö tiivistynyt. -Yksi vastaanottosairaanhoitajista valmistunut 5/2015, toinen koulutuksessa. Ammattilaisen Hyvis ei tietoteknisistä syistä käytössä Asiakasprosessit tiimitasolla kuvattu Vastaanotto sairaanhoitajat toimivat ajanvarauksella klo Potilaat ohjautuvat hoidon tarpeen arvion perusteella joko lääkärin tai sairaanhoitajan vastaanotolle akuuteissa asioissa. Pitkäaikaissairauksien seurannat toteutetaan laadittujen hoitosuunnitelmien mukaisesti. Reuma-, tulppa- syöpähoitaja ja astmahoitaja pitävät vastaanottoa noin kerran kuukaudessa. llman ajanvarausta päivittäistä sairaanhoitotyötä tekee ns. poliklinikkahoitaja. Mäntyharjun terveyskeskuksessa siirryttiin 2/2015 ajanvarauksettomaan vastaanottoon. Hoidon tarpeen arviointi tapahtuu vastaanotolla. Vastaanotolle hakeudutaan ilman ennakoivaa yhteydenottoa. Neuvonta ja ohjaus toimivat edelleen myös puhelimitse asiakaspalvelusta. Kiireettömät hoitotarpeenarviot, lääkärin- / sairaanhoitajan ajanvarausasiat, pitkäaikaissairauksien seurantakäynnit sekä terveydenhoitajan aikuisvastaanotto toimivat edelleen ajanvarauksella.

10 10 Röntgen Tavoite Toimenpide Mittari Toteutuma Toiminta on säteilyturvakeskuk- Itseauditointi STUK:n velvoitteiden -STUK velvoitteet sen säännösten mukaista täyttyminen täyttyvät itseauditoinnissa. -OP10 laite siirtynyt arviointi käytössä. Asiakasprosessit kuvattu ja arvioitu. Prosessit kuvattu 06/2015 Tarkastettu v ja korjaava toimenpiteet erillisen ohjeistuksen mukaan tehty itseauditoinnin piiriin -Asiakasprosessit tiimitasolla kuvattu Röntgenyksikössä suoritetaan perusterveydenhuollon tasoisia digitaaliseen kuvantamiseen perustuvia röntgentutkimuksia Mäntyharjun ja Pertunmaan kuntien asukkaille, Etelä-Savon työterveyshuoltoon, Tuustaipaleen kuntoutumiskeskukseen sekä tarvittaessa ulkopaikkakuntalaisille kiireellisen hoidon yhteydessä. Toiminta ja talous ovat olleet pääosin suunnitelman mukaisia. Röntgenpalveluja on myyty myös Terveystalolle. Diabetestyö Tavoite Toimenpide Mittari Toteutuma terveet elämäntavat sisältäen Hoito- ja palvelusuunnitelmien laatiminen pitkäaikaispotilaille Hoito- ja palvelusuunnitelmat / kk -syrjäytyneisyyden estäminen -työllisyys koulutuksen ulkopuolelle jääminen arviointi käytössä. Varhainen puuttuminen ja tarvittaessa jatkohoitoon ohjaus. Asiakasprosessit kuvattu ja arvioitu. Toiminnan kuvaus Prosessit kuvattu 06/2015 Tarkastettu v ja korjaavat toimenpiteet erillisen ohjeistuksen mukaan tehty -TERHO lomake saatu käyttöö 9/2015. Suunnitelmia tehty 2. -Varhaisen puuttumisen toimintamalli käytössä, jatkohoitoon ohjaus tiivistynyt. -Asiakasprosessit tiimitasolla kuvattu Diabetestyö on diabeteksen ehkäisyyn, varhaiseen toteamiseen, elämänlaadun parantamiseen ja komplikaatioiden estoon tähtäävää terveyden- ja sairaanhoitoa. Diabeetikon jalkojenhoitopalvelua hankitaan lääkinnällisenä kuntoutuksena yksityiseltä palvelujen tuottajalta yksilöllisen tarveharkinnan mukaan. Diabeteslääkäripalvelut tuotetaan ostopalveluna. Diabeteksen hoitoon kuuluvat säännölliset silmänpohjatarkastukset ostetaan DigiFundukselta. Diabetestyön suorite (vastaanottotunti) muutetaan vastaamaan Kuntamaiseman suoritetta (vastaanottokäynti). Toiminta ja talous ovat olleet pääosin suunnitelman mukaisia.

11 11 Vastaanotto HINTA TULOT NETTO Lääk.vast.otto/ käynti TA , TP , toteutunut 120,9 % 85,1 % 103,0 % 135,1 % 95,3 % Hoitajan vast.otto/ käynti TA , TP , toteutunut 369,7 % 29,5 % 109,2 % 303,4 % 86,7 % Röntgen/tutkimus TA , TP , toteutunut 78,5 % 114,9 % 1593,0 % 90,3 % #JAKO/0! Diabetestyön vastaanotto/ TA , käynti TP , toteutunut 168,7 % 59,3 % 100,0 % 89,5 % 100,5 % Vastaanoton sosiaalityö TA , TP , toteutunut 100,0 % 35,6 % 1593,0 % #JAKO/0! 35,6 % Yhteensä, ta Yhteensä, tp Kuntoutus Fysioterapia Tavoite Toimenpide Mittari Toteuma terveet elämäntavat sisältäen Tulpparyhmän toiminnan laajentaminen ennaltaehkäisevään suuntaan. Ryhmiin osallistuneiden määrä. -Tulpparyhmiin osallistunut ESSHP ohjaamana myös AVHpotilaita sekä valtimosairaita varhaisemmassa vaiheessa. -syrjäytyneisyyden estäminen -työllisyys -koulutuksen ulkopuolelle jääminen arviointi käytössä. Psykofyysisen toimintaterapian hyödyntäminen. Asiakasprosessit kuvattu ja arvioitu. Toiminnallinen kuvaus -2 ryhmää/14hlö -Ryhmissä tauko vuonna 2015 (resurssivaje) Prosessit kuvattu 06/2015 -Prosessit kuvattu tiimitasolla Tarkastettu v ja korjaava toimenpiteet erillisen ohjeistuksen mukaan tehty Kuntoutustiimi tuottaa kuntoutuksen palveluja koko perusturvan alueella. Fysioterapiassa tuotetaan lähetteeseen perustuvaa lääkinnällistä kuntoutusta sekä ennaltaehkäisevää ohjausta ja neuvontaa. Ihosairauksien hoitoon annetaan lähetteiden perusteella UVB kapeakaistahoitoa, jota myydään myös ulkokuntalaisille. Apuvälinepalvelut tuotetaan yhteistyössä Etelä-Savon sairaanhoitopiirin apuvälineyksikön kanssa.

12 12 Ylitys palkkamäärärahoissa. Kuntoutustiimin neljän fysioterapeutin ja kahden kuntohoitajan palkkamäärärahat olivat jyvitettynä aikaisemman organisaatiorakenteen mukaisesti fysioterapian lisäksi kotihoitoon, Tk-sairaalaan ja Ruskahoviin. Kuntoutus HINTA TULOT NETTO Fysioterapeutin vastaanotto TA , käynti TP , toteutunut 81,9 % 227,0 % 185,9 % 163,9 % 187,6 % Yhteensä, ta Yhteensä, tp Mielenterveys- ja päihdepalvelut -syrjäytyneisyyden estäminen -työllisyys -koulutuksen ulkopuolelle jääminen Depressioryhmätoiminnan aktivoittaminen arviointi käytössä. ltk:n /yksikön oma tavoite Varhainen puuttuminen ja jatkohoidon/seurannan kehittäminen yhteistyössä eri yksiköiden kanssa 2 työikäisten ryhmää yhteistyössä seudullisesti j ESTH kanssa Asiakasprosessit kuvattu ja arvioitu. Kaikki apua hakevat päihdeongelmaiset saavat tarvitsemansa tapaamisajan ja tuen Toiminnallinen kuvaus Ryhmät/vuosi Prosessit kuvattu 06/2015 Tarkastettu v ja korjaavat toimenpiteet erillisen ohjeistuksen mukaan tehty Asiakastyytyväisyystutkimus Tavoite Toimenpide Mittari Toteuma terveet elämäntavat sisältäen Terveys Reseptin käyttöönotto pitkäaikaispotilailla Toiminnallinen kuvaus -Terveysresepti otettu käyttöön pitkäaikaispotilailla. -Läpikäydään yksilöllisesti omahoitajakeskusteluissa -Yhteistyö eri tiimien kanssa tiivistä. -Edustus Nuutti ryhmässä. -Depressioryhmiä ei ole ollut. -Asiakasprosessit tiimitasolla kuvattu. -Asiakastyytyväi-syy tutkimusta ei toteutettu (odotettu suunnitteilla ollutta seudullista kyselypohjaa). Mielenterveysyksikkö tarjoaa palveluja ihmissuhdevaikeuksiin, elämäntilannekriiseihin, työssä jaksamiseen sekä psyykkisten sairauksien hoitoon ja kuntotutukseen. Palveluja tarjotaan pääsääntöisesti aikuisväestölle. Mielenterveysyksikkö toimii ns. matalan kynnyksen periaatteella. Psykiatri käy pitämässä vastaanottoa kaksi kertaa kuukaudessa. Päihdehoitaja työskentelee pääasiassa terveyskeskuksessa. Työnkuvaan kuuluu mm. kaikkia kuntalaisia palveleva vastaanottotoiminta. Asiakkaita noin 120/kk, noin 80 eri henkilöä. Työ sisältää esimerkiksi työnantajilta ja poliisilta tulevat päihdeseurannat, avokatkaisuhoidot, opioidikorvaushoidon toteuttaminen, vuodeosastokonsultoinnit ja kotikäynnit päihdeongelmaisten luokse kotihoidon ja sosiaalityöntekijän kanssa yhteistyössä. Lisäksi työhön kuuluu peli- ja nikotiiniriippuvuushoidot ja läheisille annettava tuki.

13 13 Päihdehoitaja vastaa päihdehuollon koordinoinnista sekä kunnan sisällä että yhteistyöstä kunnan ulkopuolelle ja hän vastaa päivätoimintayksiköstä. Päivätoiminta on yhteinen päihde- ja mielenterveyskuntoutujille. Päivätoimintakeskus on yksi kunnan tukityöllistämispaikoista ja rikosseuraamusviraston yhdyskuntapaikoista. Toiminta ja talous ovat olleet pääosin suunnitelman mukaisia. Mielenterveyspotilaiden asumispalveluiden tarve oli ennakoitua suurempi. Budjettia laadittaessa tehtiin määrärahavaraus mielenterveys- ja päihdepalveluiden asumispalveluihin yhteensä 10 henkilölle. Käyttö vuorokausia on ollut ennakoitua enemmän ja asumisvuorokausihinta on ollut budjetoitua korkeampi. Tilinpäätöksessä mielenterveys- ja päihdepalveluiden asumispalveluja on tarkoituksenmukaista tarkastella kokonaisuutena. Mielenterveys- ja päihdetyö HINTA TULOT NETTO Mielenterveystyö TA , käynti TP , toteutunut 107,8 % 84,9 % 91,5 % 49,8 % 91,7 % Päivätoimintayksikkö TA , asiakaskontaktit TP , sis.päihdehoitajan kontaktit toteutunut 90,2 % 60,1 % 54,2 % 86,0 % 52,4 % Muut tukitoimet TA , TP , toteutunut 100,0 % #JAKO/0! #JAKO/0! #JAKO/0! #JAKO/0! Päihdehuollon asumispalv. TA , asumisvrk TP , toteutunut 169,2 % 113,1 % 191,5 % #JAKO/0! 191,5 % Pitkäaikainen laitoshoito TA , hoitovrk TP , toteutunut 20,6 % 28,0 % 5,8 % #JAKO/0! 5,8 % Lyhtyaikainen laitoshoito TA , hoitovrk TP , toteutunut 337,5 % 153,9 % 519,5 % #JAKO/0! 519,5 % Päihdetyö TA , käynti TP , toteutunut ,0 % 2,4 % 3290,5 % #JAKO/0! 3290,5 % Yhteensä, ta Yhteensä, tp Toimistopalvelut Määräraha oli jyvitetty eri kustannuspaikoille, palkat kirjattiin kuitenkin keskitetysti toimistopalvelujen kustannuspaikalle. Toimistopalvelut HINTA TULOT NETTO Toimistopalvelut TA , TP , toteutunut 500,0 % #JAKO/0! #JAKO/0! #JAKO/0! #JAKO/0! Yhteensä, ta Yhteensä, tp

14 14 Sairaalapalvelut Terveyskeskuksen sairaala Tavoite Toimenpide Mittari Toteutuma terveet elämäntavat sisältäen Audit testi tarvittaessa Henkilökunnan koulutus -syrjäytyneisyyden estäminen -työllisyys -koulutuksen ulkopuolelle jääminen Enintään 3% >75 vuotiaista on pitkäaikaisessa laitoshoidossa Keskimääräinen hoitoaika akuutti ja kuntoutusosastolla < 7 vrk Kotisairaalatoiminnalla pyritään terveyskeskuskäyntien ja hoitopäivien vähentämiseen arviointi käytössä. Alkoholiongelman tunnistamisen tehostaminen akuuttihoitopotilailla. Kuntouttavan työotteen vahvistaminen. Tukipalvelutehtävien tarjoaminen pitkäaikaistyöttömien työllistämiseen tk sairaala toimii 21 paikkaisena akuuttiosastona, tarvittaessa 4 lisäpaikan mahdollisuus Päivittäinen lääkärinkierto, palveluohjaajan työpanos Kotisairaalatoiminnan käynnistäminen Virikeohjaajan toimen muutos fysioterapeutin toimeksi Työllistettävien määrä -Toimipaikkakoulutuksena järjestetty Kunnon hoitaja koulutus. -Toteutettu. -Työvoiman kysyntä ja tarjonta eivät ole kohdanneet. Peittävyys % 8/886 peittävyys 0,9 Keskimääräinen hoitoaika Hoitopäivät/käynnit 452 Prosessit kuvattu 06/2015 arvioitu. Tarkastettu v 2015 ja korjaavat toimenpiteet erillisen ohjeistuksen mukaan tehty -Keskimääräinen hoitoaika 9,4 vrk -Asikasprosessit tiimitasolla kuvattu Terveyskeskuksen akuutti- ja kuntoutusosasto on 21-paikkainen ympärivuorokautista sairaanhoidollista ja jatkokuntoutushoitoa tarjoava yksikkö. Osastolla hoidetaan aikuisia kirurgisia-, sisätauti-, neurologisia-, psykiatrisia-, päihde- ja saattohoitopotilaita. Osastolla hoidetaan myös pitkäaikaissairaanhoidon potilaita, jotka odottavat paikkaa tehostetun palveluasumisen yksikköön. Hoidon tavoitteena on potilaan parhaan mahdollisen toimintakyvyn palautuminen. Potilaan kuntoutumista tukevalla hoitotyöllä pyritään mahdollisimman lyhyisiin hoitojaksoihin osastoilla. Keväällä 2015 käynnistyvä kotisairaalatoiminta on lääkärijohtoista ympärivuorokautisen valmiuden tarjoavaa sairaanhoitoa kotona tai kodinomaisissa olosuhteissa. Käynnit sovitaan erikseen hoidon mukaan. Lääkärin kotikäynti tai vastaanotto sovitaan erikseen tarpeen mukaan. Osaston kuormitusaste on ollut lähes koko vuoden > 100%. Keskimääräinen paikkaluku Akuutti- ja kuntoutusosastolla on ollut jatkuvasti myös pitkäaikaispotilasta. Osastopaikkoja jouduttiin ostamaan lähikunnista jonkin verran ennakoitua enemmän. Toimintavuoden aikana oli ajoittain haasteita sijaisten saamisessa akuutteihin sairauspoissaoloihin. Kotisairaalatoiminnan koordinointi tapahtui Tk-sairaalan vastuuhoitaja vetoisesti. Kotisairaalan sairaanhoito toteutettiin lääkärin määräyksestä kodissa tai asumisyksikössä yhteistyössä kotihoidon sairaanhoitajien ja ensihoidon kanssa. Henkilöstö-, lääke-, hoitotarvike- ja muita kuluja ei ole eritelty Tk- sairaalan tai kotihoidon budjetista.

15 15 Terveyskeskuksen sairaala HINTA TULOT NETTO Terveyskeskuksen sairaala TA , hoitopäivä TP , toteutunut 116,2 % 75,5 % 87,7 % 102,6 % 85,5 % Kotisairaala TA , käynti TP , toteutunut 45200,0 % #JAKO/0! #JAKO/0! #JAKO/0! #JAKO/0! Yhteensä, ta Yhteensä, tp Suun terveydenhuolto Hammaslääkärin vastaanotto Suuhygienistin vastaanotto Tavoite Toimenpide Mittari Toteutuma Terveet elämäntavat sisältäen Suun terveydenhuollon kotihoidon toteutuminen Hoitosuunnitelmat sisältävät Dieettivalistukset ottaen huomioon potilaan Ikäluokkien korjaavan hoidon tarpeen väheneminen; ikäluokkien DMF-summien aleneminen v. 0,4->0,2 12v. 0,5->0,2 17v. 0,5->0,6 Suun terveydenhuollon kokonaishoitojakson säilyminen Ennaltaehkäisevän suun terveydenhuollon kehittäminen. Ikäluokan karieksottomat 5-v >55 % 12-v >55 % 17-v >45 % arvioint käytössä. Riskiryhmiin kuuluvien hoidon tehostaminen Asiakasprosessit kuvattu ja arvioitu. Recall-potilaiden kutsujen viivästyminen -Pääsääntöisesti ei viivettä Ikäluokan karieksettomat (DMF=0) 5-v >79 % 12-v >70 % 17-v >38 % Prosessit kuvattu 06/2015 Tarkastettu v ja korjaavat toimenpiteet erillisen ohjeistuksen mukaan tehty kokonaistilanteen Recall-kutsujärjestelmän toimivuus -Asiakasprosessit tiimitasolla kuvattu. Hammaslääkärin yhdessä hammashoitajan kanssa tekemä vastaanottotoiminta, johon kuuluu suun ja leukojen alueen sairauksien tutkiminen, hoito ja ennaltaehkäisy, paikkaushoito, ienhoito, juurihoito, kirurgia, soveltuvissa määrin irtoprotetiikka, oikomishoito, purentafysiologia, suupatologia ja röntgenologia. Suuhygienisti pitää terveysneuvontatilaisuuksia, tarkastaa 0-4 -vuotiaat, 6-vuotiaat ja yhtenäiskoulun kahdeksasluokkalaiset sekä toimii hammaslääkärien kanssa yhteistyössä huolehtien potilaiden kokonaishoidossa ensisijaisesti sairauksien ennaltaehkäisystä sekä hampaiden kiinnityskudossairauksien hoidosta. Asiakaspalvelujenostojen kustannukset olivat ennakoitua suuremmat. Tk -saneeraukseen liittyen hammashuolto oli suljettuna 6 viikon ajan. Osa ajasta henkilökunta toimi Pertunmaalla, osa ajasta päivystystyötoiminta ostettiin.

16 16 Suun terveydenhuolto HINTA TULOT NETTO Hammaslääkärin vast.otto TA , käynti TP , toteutunut 102,1 % 103,7 % 105,9 % 111,2 % 103,7 % Suuhygienistin vast.otto TA , käynti TP , toteutunut 79,0 % 122,5 % 96,8 % 90,1 % 97,6 % Yhteensä, ta Yhteensä, tp

17 17 Hyvinvointipalvelut Budjetti Muutos Budjetti + Toteutuma Tot % Poikkeama muutos TOIMINTATUOTOT , TOIMINTAKULUT , TOIMINTAKATE/JÄÄMÄ , Poistot ja arvonalentumiset ,4 66 LASKENNALLISET ERÄT , TILIKAUDEN YLI-/ALIJÄÄMÄ , Asumispalvelut Ruskahovi Tavoite Toimenpide Mittari Toteutuma terveet elämäntavat sisältäen Henkilöstön koulutus -Hoitohenkilökunnan osaamisen vahvistaminen pitkäaikaispotilaiden aliravitsemuksen tunnistamiseen, ennaltaehkäisyyn ja hoitoon -Kuntouttavan toiminnan kehittäminen -Kuntosalitoiminnan lisääminen -Allasosaston käytön tehostaminen Ravatar toimintakykyindeksi x 2/v -Henkilöstölle järjestetty täydennyskoulutusta mm. kuntoutumista edistävästä toiminnasta sekä ravitsemuksesta. -Ravitsemusasioissa hyödynnetty tarvittaessa ravitsemusterapeutin asiantuntemusta. -Ravatar mittaukset tehty 2krt/v. -Kuntosali- ja allasosasto olleet tehokkaassa ryhmäkäytössä. -syrjäytyneisyyden estäminen -työllisyys -Ryhmätoiminnan kehittäminen päivätoimin-nassa ja pienkodeissa. -Kuntouttavan työotteen kehittäminen -Tukipalvelutehtävien tarjoaminen pitkäaikaistyöttömien työllistämiseen -Vapaaehtoistoiminnan kehittäminen Ryhmämäärät Työllistettävien määrä Vapaaehtoisten käyntimäärät -Ryhmätoimintaa ollut aiempia vuosia enemmän. -Kuntouttava työote lisääntynyt koulutuksen myötä. -Tukipalvelutehtävissä ollut työttömiä ja työkokeilussa olevia henkilöitä.

18 18 Työhyvinvoinnin kehittäminen -Työhyvinvointi-suunnitelman valmistuminen -Varhainen puuttuminen Henkilöstön osaamisen varmistaminen Toiminnan tehokkuus arviointi käytössä. -Koulutuspäivien toteutuminen Käyttöaste arvioitu. -Suunnitelma valmis -Sairastavuus Prosessit kuvattu 06/2015 Tarkastettu v ja korjaavat toimenpiteet erillisen ohjeistuksen mukaan tehty -Vapaaehtoisten kanssa tehty hyvää yhteistyötä. -Omaisia aktivoitu ja vapaaehtoiset osallistuneet asukkaiden ulkoilutukseen. -Varhainen puut tuminen toteutunut yhteistyössä työterveyden kanssa. -Pitkiä sairaslomia edelleen melko paljon. -Jääty asetetusta tavoitteesta kokonaisten koulutuspäivien osalta. -Käyttöaste palveluasumisessa 99%, jaksohoidossa 100%. -Asiakasprosessit tiimitasolla kuvattu. Ruskahovin tehostetussa palveluasumisessa on 47 asukaspaikkaa ja 19 jaksohoitopaikkaa, hoitovuorokausia tehostetussa palveluasumisessa ja 6935 jaksohoidossa. Lähes kaikki asukkaat ovat keskivaikeasti tai vaikeasti muistamattomia. Asukkaiden valinta tapahtuu moniammatillisen SAS -työryhmän päätöksellä. Tehostetun palveluasumisen hoitopäivä sisältää asukkaan yksilöllisen perushoidon ja hoivan sekä terveyden- ja sairaanhoidon ja hoitoon kuuluvat laitteet, lääkehoidon toteutuksen, laboratorio- ja röntgenpalvelut. Asumiskustannukset ja lääkkeet eivät sisälly hoitopäivän hintaan. Tehostetun palveluasumisen tukipalveluja ovat ateriapalvelu ja siivous. Asiakkaalta peritään terveyspalveluista asiakasmaksulain mukaiset maksut. Jaksohoidossa tukipalvelut kuuluvat hoitopäivän hintaan, pois lukien lääkkeet jotka asiakas tuo jaksolle mukanaan. Jaksohoidon asiakkailta peritään asiakasmaksulain mukaiset maksut omaishoidon osalta ja seudullisesti sovittu maksu jaksohoitopäiviltä. Ruskahovin päivätoiminta tarjoaa virike- ja tukipalveluja arkipäivisin, suoritteet 8000 käyntiä, sisältäen myös uima-allasosaston suoritteet. Päivätoimintapäivä koostuu seuraavista tukipalveluista: saunapalvelu, vaatehuolto, ateriapalvelu, virkistyspalvelu ja kuntouttava toimintapäivä omaishoidettaville asiakkaille. Ruskahovin toimintavuosi ja talousarvio toteutuivat pääosin suunnitelman mukaisesti. Käyttöaste hyvä. Vuoden aikana oli ajoittain myös ylipaikoilla 1-3 ikääntynyttä (akuutit ja lyhytaikaiset tilanteet). Toimintavuoden aikana oli ajoittain haasteita sijaisten saamisessa akuutteihin sairaspoissaoloihin.

19 19 Mäntypuiston palvelukoti Tavoite Toimenpide Mittari Toteutuma terveet elämäntavat sisältäen -Ravatar- toimintakyky indeksi x 2/v -Ravitsemuksessa huomioidaan asukkaan yksilölliset tarpeet -Asukkaiden ravitsemustilaa seurataan yksilöllisesti ja säännönmukaisesti. -Ulkoilu mahdollistetaan aina kun asukkaalla on saattaja. Läheisiä kannustetaan viettämään yhteistä aikaa ulkoilemalla. Turvallinen, rajattu sisäpiha mahdollistaa itsenäisen ulkoilun etenkin kesäaikaan. -Toimintakykymittaukset tehty 2krt/v. -Ravitsemusasioihin panostettu. -Ulkoiluun panostettu mm. kehittämishankkeen muodossa. Pihaympäristö tehty turvallisemmaksi. -Läheisiä aktivoitu ja vapaaehtoiset sekä järjestöt ovat olleet ulkoilutoiminnassa mukana. -syrjäytyneisyyden estäminen -työllisyys -Asukkaita tuetaan ja kannustetaan osallistumaan yhteisiin tapahtumiin. -Ruokailu on aina yhteisöllinen tapahtuma, huoneissa ruokaillaan vain, jos asukas ei terveydentilan vuoksi pysty istumaan tai muutoin tulemaan ruokasaliin. -Toiminnallinen kuvaus -Yhteisiä tapahtumia järjestetty j toteutettu niin, että ne ovat tukeneet asukkaiden toimintakykyä ja hyvinvointia. -Ruokailuhetket toteutuvat yhteisessä tilassa. Asukaspaikat tehokkaassa käytössä arviointi käytössä. Käyttöaste 100 % Kuormitusprosentti 98% Asiakasprosessit kuvattu ja arvioitu. Prosessit kuvattu 06/2015 Tarkastettu v ja korjaavat toimenpiteet erillisen ohjeistuksen mukaan tehty Laatukäsikirjan mukaiset prosessit käytössä. Mäntypuiston palvelukodissa on 26 asukaspaikkaa. Hoitopäivään sisältyy perusturva sekä hoiva- ja sairaanhoitopalvelu. Vuokra ja lääkkeet eivät sisälly hoitopäivän hintaan. Asumisen tukipalveluja ovat ateriapalvelu ja siivous. Asukkaiden ateriat valmistetaan ja toimitetaan Terveyskeskuksen keittiöltä. Asukkaiden valinta tapahtuu moniammatillisen SAS -työryhmän päätöksellä. Talousarvio laadittiin aiemmista vuosista poiketen nettobudjetointina. Toimintakulut laskettiin 21/25 asukkaan mukaisesti. Vuoden aikana lisättiin 1 asukaspaikka.

20 20 Mäntypuiston palvelutoiminta toteutui budjettivuonna pääosin suunnitellusti, joskin tyhjäkäyntiä oli jonkin verran. Se muodostui pariskunta-asumisen raukeamisesta ja asukasvaihtojen yhteydessä syntyneestä vajeesta. 25 asukaspaikkaa on ollut käytössä koko vuoden. 26. paikka oli osan vuotta tyhjillään. Tehostettu palveluasuminen HINTA TULOT NETTO Ruskahovin jaksohoito TA , hoitopäivä TP , toteutunut 102,4 % 100,9 % 103,4 % 168,9 % 92,0 % Ruskahovin palveluasuminen TA , hoitopäivä TP , toteutunut 99,0 % 101,1 % 100,1 % 108,2 % 96,9 % Ruskahovin päivätoitoiminta TA , käynti TP , toteutunut 90,8 % 105,9 % 96,1 % 98,6 % 95,5 % Mäntypuiston palvelutalo TA , hoitopäivä TP , toteutunut 119,3 % 94,5 % 112,7 % 79,8 % 124,8 % Mäntypuiston laskutettavat TA , TP , toteutunut 100,0 % #JAKO/0! #JAKO/0! #JAKO/0! #JAKO/0! Muut asumispalvelut TA , hoitopäivä TP , toteutunut 36500,0 % #JAKO/0! #JAKO/0! #JAKO/0! #JAKO/0! Yhteensä, ta Yhteensä, tp Kotiin tuotettavat palvelut Tavoite Toimenpide Mittari Toteutuma terveet elämäntavat sisältäen -Ravatar toimintakykyindeksi x 2/v. -Ikääntyneiden ravitsemussuosituksen noudattaminen. Ohjataan asiakkaita terveellisen ravinnon käyttöön ja liikunnan lisäämiseen mm. kotihoidon fysioterapeutin toimesta. -Hoitohenkilökunnan osaamisen vahvistaminen asiakkaiden aliravitsemuksen tunnistamiseen, ennaltaehkäisyyn ja hoitoon. Tuetaan asiakkaita päihteettömyyteen Kotihoidossa omatoimisuuden tukeminen on keskeinen työn sisällössä. -Henkilöstön koulutus -Ravatar mittaukset tehty 2 krt/v. -Asiakkaiden ravitsemukseen ja toimintakyvyn tukemiseen sekä päihteettömyyteen panostettu mm. henkilöstön täydennyskoulutuksin sekä motivoimalla asiakkaita ja omaisia em. asioissa.

21 21 -syrjäytyneisyyden estäminen -työllisyys -koulutuksen ulkopuolelle jääminen Yksilöllinen ja laadukas hoito Henkilöstön ammatillisen osaamise kehittäminen arviointi käytössä. -Kotihoidon asiakkaiden osalta kolmatta sektoria hyödynnetään ystävätoiminnan ja ulkoiluttamisen kohdalla. Hyödynnetään päivätoimintaa laajemmin. -Hoito- ja palvelusuunnitelman ajantasaisuus. Asiakastyytyväisyyskysely. -Toimipaikkakoulutusta lisätään. Kannustetaan henkilöstöä osallistumaan ammatillisiin koulutuksiin. -Toiminnallinen kuvaus. -HOPS päivitetty -Asiakastyytyväisyyskysely toteutettu -Täydennyskoulutuspäivien määrä 4 pv/henkilö/vuosi arvioitu. Prosessit kuvattu 06/2015 Tarkastettu v ja korjaavat toimenpiteet erillisen ohjeistuksen mukaan tehty Kunnan toiminta-avustusta saavat järjestöt kotihoidon kustannuspaikalla: Mäntyharjun vanhuusneuvosto Kotihoito -Aktivoitu ja kannustettu asiakkaita o- sallistumaan Ruskahovin päivätoimintaan. -Läheisiä aktivoitu ja vapaaehtoiset olleet ulkoilutoiminnassa mukana. -Tukipalvelutehtävissä ollut työttömiä ja työkokeilussa olevia henkilöitä. -HOPSit päivitetty. -Asiakastyytyväisyyskysely tehty ateriapalveluasiakkaille yhteistyössä MAMKin kanssa. -Jääty asetetusta tavoitteesta kokonaisten koulutuspäivien osalta. -Asiakasprosessit tiimitasolla kuvattu. Kotihoito jaotellaan säännölliseen ja tilapäiseen kotihoitoon. Kotihoidon asiakasvalintojen pohjana käytetään perusturvan hoivan- ja hoidonkriteerejä. Säännöllisen kotihoidon asiakkaalle tehdään aina hoito - ja palvelusuunnitelma. Kotihoidon tavoitteena on tukea ja auttaa eri asiakasryhmiä, pääsääntöisesti ikääntyneitä. Kotihoidon asiakkaat vaihtelevat fyysiseltä toimintakyvyltään lähes omatoimisista vuodepotilaisiin. Yhä enemmän kotihoidon asiakkaista on myös eritasoisesti muistisairaita ikääntyneitä. Kotihoito toimii 24h/vrk, viikon jokaisena päivänä. Kotihoidossa kehitetään tulevina vuosina asiakkaiden kokonaisvaltaista toimintakykyä edistävää toimintaa ja erilaisiin asumisen muotoihin tarjottavia kotihoidon palveluja.

22 22 Kotihoidon palvelujen piirissä on n. 400 asiakasta. Palvelusetelillä on korvattu osa kotihoidon käynneistä, palveluseteli on vaihtoehto kotihoidon omalle palvelulle. Palvelusetelin myöntäminen perustuu asiakkaan hoidon ja palvelutarpeen arviointiin. Vuoden 2015 talousarviossa on varattu määräraha lapsiperheiden tilapäisen kotihoidon järjestämiseksi palvelusetelillä. Kotihoitoautoilla ajetaan kotihoidon hoitotyöhön liittyviä ajoja. Toiminta ja talous ovat olleet pääosin suunnitelman mukaisia. Asiakasmäärä ja hoitoisuus ovat lisääntyneet. Toimintavuoden aikana ollut ajoittain haasteita sijaisten saamisessa akuutteihin sairaspoissaoloihin. Työkiertoa tiimien välillä toteutettu ja se koettiin hyväksi. Ateriapalvelu Ateriapalvelun tavoitteena on tukea heikkokuntoisten ikääntyneiden kotihoidon asiakkaiden selviytymistä kotona. Ateriapalvelu suunnitellaan asiakaskohtaisesti. Ateriapalvelun piirissä on vuositasolla n.40 asiakasta. Ateriapalveluasiakkaiden määrä vaihdellut vuoden aikana (keskimäärin 63). Turvapalvelut Turvapalvelun tavoitteena on vastata asiakkaan avuntarpeeseen. Turvapalvelun asiakkaita ovat ne, joilla on pääsääntöisesti toimintakykyä alentava sairaus tai vamma ja/tai heillä on turvattomuutta ja/tai kaatumisriski. Ne asiakkaat, joilla on ovihälytin, ovat pääsääntöisesti karkailevia muistisairaita henkilöitä. Turvapalvelun asiakkaita on vuositasolla henkilöä. Kotihoito hoitaa turvapuhelinhälytysten auttajakäynnit 24h/vrk. Turvapalveluasiakkaiden määrä on lisääntynyt (keskimäärin 130). Kotihoito ja tukipalvelut HINTA TULOT NETTO Kotihoito TA , käynti TP , toteutunut 101,3 % 83,2 % 84,3 % 116,3 % 78,1 % Ateriapalvelut TA , aterioiden määrä TP , toteutunut 91,4 % 116,2 % 106,1 % 111,1 % 149,8 % Turvapalvelu TA , turvapuhelinten määrä TP , toteutunut 124,3 % 64,0 % 79,6 % 139,7 % 244,8 % Yhteensä, ta Yhteensä, tp Osto- ja tukipalvelut Palveluohjaus Tavoite Toimenpide Mittari Toteutuma terveet elämäntavat sisältäen -palvelusuunnitelmat laaditaan kaikille asiakkaille jotka asiakaskontaktin jälkeen tulevat palvelujen piiriin -asiakkaiden kanssa käydään läpi terveellisen ruokavalion ja liikunnan merkitystä hyvinvointiin -Palvelusuunnitelmat laadittu ja tuettu asiakkaiden kokonaisvaltaista arjessa selviytymistä.

Budjetti + Budjetti Käyttö Käyttö Erotus muutos % eur Perusturvan hallinto

Budjetti + Budjetti Käyttö Käyttö Erotus muutos % eur Perusturvan hallinto Mäntyharjun kunta Sivu 1 004110 Perusturvan hallinto TOIMINTAKULUT -321 910-107 303-89 494 83,4-17 810 TOIMINTAKATE/JÄÄMÄ -321 910-107 303-89 494 83,4-17 810 004111 Seutu-sote TOIMINTAKULUT -32 000-10

Lisätiedot

Tämän hetkisen arvion mukaan talousarvio on ylittymässä noin 1 058 300, josta erikoissairaanhoidon osuus on 670 000.

Tämän hetkisen arvion mukaan talousarvio on ylittymässä noin 1 058 300, josta erikoissairaanhoidon osuus on 670 000. 1 PERUSTURVALAUTAKUNTA Yleistä perusturvan taloudesta ajalta 1-4/2016: Perusturvan toimintakulut 1-4/2016 ovat 8 193 995 (käyttö 102,6%) ja toimintakulujen ylitys 208 325. Ylitystä selittää suurimmaksi

Lisätiedot

MENOT / TUOTE TUOTANTO- MÄÄRÄT

MENOT / TUOTE TUOTANTO- MÄÄRÄT PERUSTURVALAUTAKUNTA Budjetti Muutos Budjetti + Toteutuma Tot % Poikkeama muutos TOIMINTATUOTOT 3 094 440 404 030 3 498 470 3 806 304 108,8-307 834 TOIMINTAKULUT -25 861 270-897 000-26 758 270-26 059 218

Lisätiedot

TP Budjetti Budjetti Muutos % TOIMINTAKULUT ,5 TOIMINTAKATE/JÄÄMÄ ,5

TP Budjetti Budjetti Muutos % TOIMINTAKULUT ,5 TOIMINTAKATE/JÄÄMÄ ,5 Mäntyharjun kunta Sivu 1 004110 Perusturvan hallinto TOIMINTATUOTOT 2 400 TOIMINTAKULUT -363 239-391 770-401 630 2,5 TOIMINTAKATE/JÄÄMÄ -360 839-391 770-401 630 2,5 LASKENNALLISET ERÄT 370 962 391 770

Lisätiedot

TILIKAUDEN YLI-/ALIJÄÄMÄ

TILIKAUDEN YLI-/ALIJÄÄMÄ 1 PERUSTURVALAUTAKUNTA TP Budjetti Budjetti Muutos 2013 2014 2015 % TOIMINTATUOTOT 2 955 520 3 052 730 3 206 370 5 TOIMINTAKULUT -24 113 242-25 271 520-25 172 630-0,4 TOIMINTAKATE/JÄÄMÄ -21 157 721-22

Lisätiedot

Kyllä / Ei / psykososiaalisten ongelmi- Asiakkaat 106 / käynnit 465

Kyllä / Ei / psykososiaalisten ongelmi- Asiakkaat 106 / käynnit 465 1 PERUSTURVALAUTAKUNTA Yleistä perusturvan taloudesta ajalta 1-8/2016: Perusturvan toimintakulut 1-8/2016 ovat 16 313 567 (käyttö 102,1%) ja toimintakulujen ylitys 342 227. Toimintatuotot 1-8/2016 ovat

Lisätiedot

Mäntyharjun kunta kuuluu itsenäisenä palvelutuotantoyksikkönä Mikkelin seudun sosiaali- ja terveystoimeen, joka on vastuussa perusturvapalveluista.

Mäntyharjun kunta kuuluu itsenäisenä palvelutuotantoyksikkönä Mikkelin seudun sosiaali- ja terveystoimeen, joka on vastuussa perusturvapalveluista. 1 PERUSTURVALAUTAKUNTA Keskeiset muutokset organisaatiossa ja toiminnassa Mäntyharjun kunta vastaa lähivuosien aikana yhä suuremman ikääntyvän väestönosan tarpeisiin. Väestön ikääntyminen näkyy ennusteiden

Lisätiedot

TILIKAUDEN YLI-/ALIJÄÄMÄ

TILIKAUDEN YLI-/ALIJÄÄMÄ 1 PERUSTURVALAUTAKUNTA TP Budjetti Budjetti Muutos 2013 2014 2015 % TOIMINTATUOTOT 2 955 520 3 052 730 3 211 370 5,2 TOIMINTAKULUT -24 115 198-25 271 520-25 172 630-0,4 TOIMINTAKATE/JÄÄMÄ -21 159 678-22

Lisätiedot

Hoiva vanhustenpalvelujen tulosalue

Hoiva vanhustenpalvelujen tulosalue Hoiva vanhustenpalvelujen tulosalue TP 2013 TP 2014 TA2015 Henkilöstömäärä 1196 1134 1071 Toimintakulut 102,4 M 99,4M 97,8 M joista henkilöstökulut 54 M 52,4 M joista asumis- ja hoiva-palvelujen ostot

Lisätiedot

1 PERUSTURVALAUTAKUNTA

1 PERUSTURVALAUTAKUNTA 1 1 PERUSTURVALAUTAKUNTA TP Budjetti Budjetti Muutos 2012 2013 2014 % TOIMINTATUOTOT 3 329 959 3 117 440 3 052 730-2,1 TOIMINTAKULUT -23 667 320-24 550 770-25 271 520 2,9 TOIMINTAKATE/JÄÄMÄ -20 337 361-21

Lisätiedot

Osa mittareista muuttunut aiempaan verrattuna, joten vertailukelpoisuutta aiempiin tavoitteisiin ei kaikilta osin ole

Osa mittareista muuttunut aiempaan verrattuna, joten vertailukelpoisuutta aiempiin tavoitteisiin ei kaikilta osin ole LASTEN JA NUORTEN KASVUN TUKEMINEN 81 971 312 (13,3 %) Ltk 15.2.2012 s. 1/6 Osa mittareista muuttunut aiempaan verrattuna, joten vertailukelpoisuutta aiempiin tavoitteisiin ei kaikilta osin ole SOTEN PALVELURYHMÄT

Lisätiedot

OPTS 2015 3.6.2015 TERVEYSPALVELUT

OPTS 2015 3.6.2015 TERVEYSPALVELUT TERVEYSPALVELUT OPTS 215 3.6.215 Kustannukset ja tuottavuustavoitteet Mittari Toteuma 213 Tavoite 214 Toteuma 214 Tavoitetaso 215 1. Taloustavoitteet Menot - 136 633 993 Tulot - 2 87 6 Netto - 115 826

Lisätiedot

Aikuissosiaalityö Rusko Rusko Rusko Toteuma %:a Arja Iho talousarviosta 2016 Tilinpäätös Talousarvio valtuusto Toteuma

Aikuissosiaalityö Rusko Rusko Rusko Toteuma %:a Arja Iho talousarviosta 2016 Tilinpäätös Talousarvio valtuusto Toteuma Aikuisten psykososiaaliset palvelut Rusko Rusko Rusko Toteuma 2016-03 %:a Seija Heikkonen 2015 2016 2016-03 talousarviosta 2016 Avohoito Mielenterveystyön avohoito, asiakkaat 72 60 44 + 73,33 % ei kiireellinen

Lisätiedot

Aikuissosiaalityö Rusko Rusko Rusko Toteuma %:a Arja Iho talousarviosta 2016 Tilinpäätös Talousarvio Toteuma

Aikuissosiaalityö Rusko Rusko Rusko Toteuma %:a Arja Iho talousarviosta 2016 Tilinpäätös Talousarvio Toteuma Aikuisten psykososiaaliset palvelut Rusko Rusko Rusko Toteuma 2016-06 %:a Seija Heikkonen 2015 2016 2016-06 talousarviosta 2016 Avohoito Mielenterveystyön avohoito, asiakkaat 72 60 52 + 86,67 % ei kiireellinen

Lisätiedot

Kuntoutus ja ennaltaehkäisy. TYÖPAJAPÄIVÄ 1: Kuntouttava arviointijakso

Kuntoutus ja ennaltaehkäisy. TYÖPAJAPÄIVÄ 1: Kuntouttava arviointijakso KOKONAISUUS A: Kotiin vietävien palvelujen sisältö ja kohdentuminen Kuntoutus ja ennaltaehkäisy TYÖPAJAPÄIVÄ 1: Kuntouttava arviointijakso Eija Janhunen TAVOITTEENA MAAKUNNALLINEN IDEAALIMALLI KUNTOUTTAVAN

Lisätiedot

Toimialoilta on talousarvion laatimisen yhteydessä pyydetty esitykset vir ko jen ja toimien perustamisesta,

Toimialoilta on talousarvion laatimisen yhteydessä pyydetty esitykset vir ko jen ja toimien perustamisesta, Perusturvalautakunta 50 26.09.2018 Perusturvan toimialan esitys henkilöstömuutoksista vuodelle 2019 779/01.01.00/2018 PETUR 26.09.2018 50 Toimialoilta on talousarvion laatimisen yhteydessä pyydetty esitykset

Lisätiedot

Kodin ulkopuolelle sijoitetut lapset ja nuoret: hoitopäivät 1-4/2016 ja TP Simo 1-4/2016. Simo TP 2015

Kodin ulkopuolelle sijoitetut lapset ja nuoret: hoitopäivät 1-4/2016 ja TP Simo 1-4/2016. Simo TP 2015 Horisontti 14/2016 7 000 6 000 Kodin ulkopuolelle sijoitetut lapset ja nuoret: hoitopäivät 14/2016 ja 5 000 4 000 3 000 1 000 809 1 654 205 765 154 363 1 582 121 1 652 3 573 1 649 4 551 841 2 920 242 594

Lisätiedot

AIKUISTEN PSYKOSOSIAALISET PALVELUT

AIKUISTEN PSYKOSOSIAALISET PALVELUT AIKUISTEN PSYKOSOSIAALISET PALVELUT Avohoito Mielenterveystyön avohoito, asiakkaat 52 90 60 67 ei kiireellinen jonotusaika (kk) kk / asiakas /asiakas -867-663 -883 133-45 066-59 635-52 977 89 145 351 291

Lisätiedot

Aikuissosiaalityö Raisio Raisio Raisio Toteuma %:a Arja Iho talousarviosta 2015 Tilinpäätös Talousarvio Toteuma

Aikuissosiaalityö Raisio Raisio Raisio Toteuma %:a Arja Iho talousarviosta 2015 Tilinpäätös Talousarvio Toteuma Aikuissosiaalityö Raisio Raisio Raisio Toteuma 2015-09 %:a Arja Iho 2014 2015 2015-09 talousarviosta 2015 Sosiaalityö Asiakasperheet 2 244 2 102 1 868 + 88,87 % / asiakasperhe /perhe -577-689 -483 + 70,14

Lisätiedot

saavuttamiseksi? saavuttamiseksi?

saavuttamiseksi? saavuttamiseksi? Perusturvalautakunta Erityistyöntekijät Psykologin ja puheterapeutin yhteistyö terveydenhoitajien ja fysioterapian/toimintaterapian sekä sosiaalityön asiantuntijoiden kanssa käynnistynyt. Painopiste alakoululaisissa

Lisätiedot

Aikuissosiaalityö Rusko Rusko Rusko Toteuma %:a Arja Iho talousarviosta 2015 Tilinpäätös Talousarvio Toteuma

Aikuissosiaalityö Rusko Rusko Rusko Toteuma %:a Arja Iho talousarviosta 2015 Tilinpäätös Talousarvio Toteuma Aikuissosiaalityö Rusko Rusko Rusko Toteuma 2015-09 %:a Arja Iho 2014 2015 2015-09 talousarviosta 2015 Sosiaalityö Asiakasperheet 140 125 102 + 81,60 % / asiakasperhe /perhe -566-676 -701 + 103,80 % -79

Lisätiedot

Mäntyharjun kunta kuuluu itsenäisenä palvelutuotantoyksikkönä Mikkelin seudun sosiaali- ja terveystoimeen, joka on vastuussa perusturvapalveluista.

Mäntyharjun kunta kuuluu itsenäisenä palvelutuotantoyksikkönä Mikkelin seudun sosiaali- ja terveystoimeen, joka on vastuussa perusturvapalveluista. 1 PERUSTURVALAUTAKUNTA TP Budjetti Budjetti Muutos 2014 2015 2016 % TOIMINTATUOTOT 3 251 677 3 206 370 3 094 440-3,5 TOIMINTAKULUT -25 765 280-25 172 630-25 511 270 1,3 TOIMINTAKATE/JÄÄMÄ -22 513 603-21

Lisätiedot

Aikuissosiaalityö Rusko Rusko Rusko Toteuma %:a Leena Lahti talousarviosta 2017 Tilinpäätös Talousarvio Toteuma

Aikuissosiaalityö Rusko Rusko Rusko Toteuma %:a Leena Lahti talousarviosta 2017 Tilinpäätös Talousarvio Toteuma Aikuisten psykososiaaliset palvelut Rusko Rusko Rusko Toteuma 2017-03 %:a Seija Heikkonen 2016 2017 2017-03 talousarviosta 2017 Avohoito Mielenterveystyön avohoito, asiakkaat kpl 71 65 36 + 55,38 % ei

Lisätiedot

Aikuissosiaalityö Rusko Rusko Rusko Toteuma %:a Arja Iho talousarviosta 2015 Tilinpäätös Talousarvio valtuusto Toteuma

Aikuissosiaalityö Rusko Rusko Rusko Toteuma %:a Arja Iho talousarviosta 2015 Tilinpäätös Talousarvio valtuusto Toteuma Aikuisten psykososiaaliset palvelut Rusko Rusko Rusko Toteuma 2015-06 %:a Seija Heikkonen 2014 2015 2015-06 talousarviosta 2015 Arja Iho Avohoito Mielenterveystyön avohoito, asiakkaat 57 60 50 83 ei kiireellinen

Lisätiedot

SAIRAALAPALVELUT TERVEYSKESKUKSEN OSASTO 14 KOTISAIRAALATOIMINTA 14 SUUN TERVEYDENHUOLTO SUUN TERVEYDENHUOLTO 15

SAIRAALAPALVELUT TERVEYSKESKUKSEN OSASTO 14 KOTISAIRAALATOIMINTA 14 SUUN TERVEYDENHUOLTO SUUN TERVEYDENHUOLTO 15 Mäntyharjun kunta 2016 Sisällysluettelo: VASTAANOTTO- JA SAIRAALAPALVELUT VASTAANOTTOPALVELUT PÄIVYSTYS- JA VASTAANOTTOTOIMINTA 4 LABORATORIO JA RÖNTGEN 5 FYSIOTERAPIA JA APUVÄLINEET 6 NEUVOLA JA KOULUTERVEYDENHUOLTO

Lisätiedot

Kodin ulkopuolelle sijoitetut lapset ja nuoret: hoitopäivät Si TP15. Si TP14

Kodin ulkopuolelle sijoitetut lapset ja nuoret: hoitopäivät Si TP15. Si TP14 Horisontti TP 7 000 Kodin ulkopuolelle sijoitetut lapset ja nuoret: hoitopäivät 2014 6 000 4 000 3 000 1 000 809 649 1 654 1 161 537 1 749 3 573 2 692 4 551 4 456 2 920 3 816 594 365 2 128 2 646 TP15 TP14

Lisätiedot

Oma erikoissairaanhoito /avohoitokäynti. Hoitopäivät / hoitopäivä /hoitopäivä Kulut Tuotot Netto

Oma erikoissairaanhoito /avohoitokäynti. Hoitopäivät / hoitopäivä /hoitopäivä Kulut Tuotot Netto Aikuisten psykososiaaliset palvelut Raisio Raisio Raisio Raisio Seija Heikkonen 2013 2014 2015 2015 / 2014 Arja Iho Avohoito Mielenterveystyön avohoito, asiakkaat 468 581 481 83 ei kiireellinen jonotusaika

Lisätiedot

Kodin ulkopuolelle sijoitetut lapset ja nuoret: hoitopäivät ja TP Simo Simo TP 2016

Kodin ulkopuolelle sijoitetut lapset ja nuoret: hoitopäivät ja TP Simo Simo TP 2016 Horisontti 7 Kodin ulkopuolelle sijoitetut lapset ja nuoret: hoitopäivät ja 6 5 1 89 4 3 116 328 1 24 1 44 3 463 1 56 4 795 761 2 76 6 48 365 1 92 12 649 472 1 445 Perhehoidon ja lyhytaikaisen avohuollon

Lisätiedot

Kodin ulkopuolelle sijoitetut lapset ja nuoret: hoitopäivät 1-4/2015 ja TP

Kodin ulkopuolelle sijoitetut lapset ja nuoret: hoitopäivät 1-4/2015 ja TP Horisontti 6 000 Kodin ulkopuolelle sijoitetut lapset ja nuoret: hoitopäivät ja 5 000 4 000 3 000 1 000 1 161 649 263 600 518 271 1 749 542 960 2 288 1 384 4 348 960 3 261 120 365 600 2 165 14 TP14 14

Lisätiedot

KÄYTTÖSUUNNITELMAT Sosiaali- ja terveyspalvelujen palvelualue

KÄYTTÖSUUNNITELMAT Sosiaali- ja terveyspalvelujen palvelualue KÄYTTÖSUUNNITELMAT 2018 Sosiaali- ja terveyspalvelujen palvelualue Sosiaali- ja terveyslautakunta 20.12.2017 SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUJEN PALVELUALUEEN KÄYTTÖSUUNNITELMATAVOITTEET 2018 Terveyden edistäminen

Lisätiedot

PERUSTURVAOSASTON ALAISTEN TOIMINTOJEN KÄYTTÖSUUNNITELMAT VUODELLE 2018

PERUSTURVAOSASTON ALAISTEN TOIMINTOJEN KÄYTTÖSUUNNITELMAT VUODELLE 2018 PERUSTURVAOSASTON ALAISTEN TOIMINTOJEN KÄYTTÖSUUNNITELMAT VUODELLE 2018 Perusturvan hallinto Hyvinvointilautakunta vahvistaa sitovat käyttösuunnitelmat tulosyksikkö I-tasolla. Perusturvajohtaja, johtava

Lisätiedot

Yleislääketieteen erikoislääkäri Perusterveydenhuollon moniosaaja

Yleislääketieteen erikoislääkäri Perusterveydenhuollon moniosaaja Yleislääketieteen erikoislääkäri Perusterveydenhuollon moniosaaja Yleislääketieteen erikoislääkäri Perusterveydenhuollon moniosaaja Yleislääketieteen erikoislääkäri on ihmisen, perheen ja yhteisön lääkäri.

Lisätiedot

Toteuma 2013-11 285 229 81 %

Toteuma 2013-11 285 229 81 % Palvelu: Vastaanotto Vastuuhenkilö: Johtava ylilääkäri TILAUS TA %:a Vastaanotto Avohoito- / vastaanottoasiakkaat 8 000 7 515 94 % Vastaanotto / yhteistoiminta-alueen asukas 207 161 78 % Vastaanotto /

Lisätiedot

PERUSTURVAOSASTON ALAISTEN TOIMINTOJEN KÄYTTÖSUUNNITELMAT VUODELLE 2019

PERUSTURVAOSASTON ALAISTEN TOIMINTOJEN KÄYTTÖSUUNNITELMAT VUODELLE 2019 PERUSTURVAOSASTON ALAISTEN TOIMINTOJEN KÄYTTÖSUUNNITELMAT VUODELLE 2019 Perusturvan hallinto Hyvinvointilautakunta vahvistaa sitovat käyttösuunnitelmat tulosyksikkö I-tasolla. Perusturvajohtaja, johtava

Lisätiedot

Osa mittareista muuttunut aiempaan verrattuna, joten vertailukelpoisuutta aiempiin tavoitteisiin ei kaikilta osin ole

Osa mittareista muuttunut aiempaan verrattuna, joten vertailukelpoisuutta aiempiin tavoitteisiin ei kaikilta osin ole NUORTEN AIKUISUUDEN VAHVISTAMINEN 35 999 528 (5,9 %) Ltk 15.2.2012 s. 1/5 Osa mittareista muuttunut aiempaan verrattuna, joten vertailukelpoisuutta aiempiin tavoitteisiin ei kaikilta osin ole SOTEN PALVELURYHMÄT

Lisätiedot

ETELÄ-SAVON SOTE. Pertunmaa Hans Gärdström

ETELÄ-SAVON SOTE. Pertunmaa Hans Gärdström ETELÄ-SAVON SOTE Pertunmaa 19.2.2016 Hans Gärdström 22.2.2016 Jouko Luukkonen www.etelasavonsote.fi 2 22.2.2016 Jouko Luukkonen www.etelasavonsote.fi 3 22.2.2016 Jouko Luukkonen www.etelasavonsote.fi 4

Lisätiedot

YDINPROSESSIT LÄHIPALVELUT ALUEELLISET PALVELUT ERITYISPALVELUT. Palvelutarpeen arviointi, palveluohjaus ja neuvonta

YDINPROSESSIT LÄHIPALVELUT ALUEELLISET PALVELUT ERITYISPALVELUT. Palvelutarpeen arviointi, palveluohjaus ja neuvonta LIITE 2. Ydinprosessityöryhmien palvelujaottelut IKÄIHMISTEN YDINPROSESSIT LÄHI ALUEELLISET ERITYIS Ennaltaehkäisevät palvelut Palvelutarpeen arviointi Palvelutarpeen arviointi, palveluohjaus ja neuvonta

Lisätiedot

- Meitä varten - Perusturvapalvelut Mäntyharjulla. Päivitetty 25.2.2016

- Meitä varten - Perusturvapalvelut Mäntyharjulla. Päivitetty 25.2.2016 - Meitä varten - Perusturvapalvelut Mäntyharjulla Päivitetty 25.2.2016 Mäntyharjun kunta 2016 Sisällysluettelo: VASTAANOTTO- JA SAIRAALAPALVELUT VASTAANOTTOPALVELUT PÄIVYSTYS- JA VASTAANOTTOTOIMINTA 4

Lisätiedot

LAUKAAN KUNTA KÄYTTÖTALOUS

LAUKAAN KUNTA KÄYTTÖTALOUS LAUKAAN KUNTA KÄYTTÖTALOUS Toimielin Tehtäväalue Toiminta-ajatus Perusturvalautakunta Vanhusten palvelut Vanhusten palvelujen tulosyksikön tehtävänä on tuottaa ja kehittää vanhuksille ja pitkäaikaissairaille

Lisätiedot

AIKUISTEN SOSIAALIPALVELUT LIITE 3

AIKUISTEN SOSIAALIPALVELUT LIITE 3 AIKUISTEN SOSIAALIPALVELUT LIITE 3 Kotona tehtävä palvelutarpeen arviointi Kotiin vietävä psykososiaalinen tuki Palvelutarpeen arviointi (muu kuin kotona tehtävä) Aikuissosiaalityö (ennalta ehkäisevä sosiaalityö,

Lisätiedot

Kuntaseminaari Eskoon Asiantuntijapalvelut

Kuntaseminaari Eskoon Asiantuntijapalvelut Kuntaseminaari 24.5.2017 Eskoon Asiantuntijapalvelut Ulla Yli-Hynnilä Henkilöstö esimies lääkäri (1) psykologi (3) psykiatrinen sairaanhoitaja (2) puheterapeutti (2) kuntoutussuunnittelija (1) toimintaterapeutti

Lisätiedot

SOSIAALI- JA TERVEYSVIRASTO 2013. 312,6 vakanssia (303,6/1v/1ma/8avoinna)

SOSIAALI- JA TERVEYSVIRASTO 2013. 312,6 vakanssia (303,6/1v/1ma/8avoinna) SOSIAALI- JA TERVEYSVIRASTO 2013 SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNTA YKSILÖJAOSTO HYVINVOINTIJAOSTO SOSIAALI- JA TERVEYSVIRASTO Perusturva HALLINTO Perusturva Toimistopalvelut Talousasiat Terveyspalvelujen

Lisätiedot

TALOUSARVIO 2016 JA TALOUSSUUNNITELMA VUOSILLE

TALOUSARVIO 2016 JA TALOUSSUUNNITELMA VUOSILLE 1 STLTK 28.10.2015 Liite 3 A TALOUSARVIO 2016 JA TALOUSSUUNNITELMA VUOSILLE 2017-2018 TOIMIELIN SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNTA Sosiaali- ja terveydenhuollon tavoitteena on tuottaa palveluita, 1. joilla

Lisätiedot

Esperi Care Anna meidän auttaa

Esperi Care Anna meidän auttaa Esperi Care Anna meidän auttaa Esperi palvelee, kasvaa ja kehittää. Valtakunnallinen Esperi Care -konserni tarjoaa kuntouttavia asumispalveluja ikääntyneille, mielenterveyskuntoutujille ja vammaispalvelun

Lisätiedot

Pöytyän terveyskeskuksen osasto

Pöytyän terveyskeskuksen osasto PÖYTYÄN KANSANTERVEYSTYÖN KUNTAYHTYMÄ Pöytyän terveyskeskuksen osasto TIETOA POTILAAN OMAISELLE Osasto Yläneentie 1 21870 RIIHIKOSKI Puh: 02 4864 1300 Pöytyän terveyskeskuksen osaston tehtävänä on: Antaa

Lisätiedot

1 (8) Sosiaali- ja terveyspalvelujen palvelualue

1 (8) Sosiaali- ja terveyspalvelujen palvelualue 1 (8) A. PALVELUALUE Palvelualueen johtaja Palvelualuejohtaja Ensisijaisesti johtajalääkäri ja tämän ollessa estynyt tai esteellinen palvelualuejohtajan nimeämä muu palvelualueen asiakkuusjohtaja, palvelupäällikkö

Lisätiedot

Omaishoitajan lakisääteiset vapaat

Omaishoitajan lakisääteiset vapaat Omaishoitajan lakisääteiset vapaat Taivalkosken sosiaali- ja terveyspalvelut Päivitetty 25.3.2019 SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNTA 18.12.2018 Sisällysluettelo 1 Omaishoitajan lakisääteiset vapaat... 2 2

Lisätiedot

Omaishoitajan lakisääteiset vapaat

Omaishoitajan lakisääteiset vapaat Omaishoitajan lakisääteiset vapaat Taivalkosken sosiaali- ja terveyspalvelut Päivitetty 20.12.2018 SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNTA 18.12.2018 Sisällysluettelo 1 Omaishoitajan lakisääteiset vapaat... 2 2

Lisätiedot

SenioriKaste Lapin JOHTAJAT PROJEKTIPÄÄLLIKKÖ LEILA MUKKALA

SenioriKaste Lapin JOHTAJAT PROJEKTIPÄÄLLIKKÖ LEILA MUKKALA SenioriKaste Lapin toiminnallinen osakokonaisuus JOHTAJAT 9.4.2015 PROJEKTIPÄÄLLIKKÖ LEILA MUKKALA Vanhuspalvelulaki Kunnalla on velvollisuus lli järjestää j hyvinvointia, i terveyttä, toimintakykyä ja

Lisätiedot

PERUSTURVAN TOIMIALAN PALVELUOHJELMA

PERUSTURVAN TOIMIALAN PALVELUOHJELMA PERUSTURVAN TOIMIALAN PALVELUOHJELMA SISÄLLYS 1. Tilannekuva 2 2. Tavoitteet ja toimenpiteet 2 2.1. Pitkän aikavälin tavoitteet 2 2.2. Toiminnalliset tavoitteet 2 3. Palvelulupaukset 3 4. Yksikkökohtainen

Lisätiedot

Terveyspalvelut 2013. Minna Mutanen 26.3.2013

Terveyspalvelut 2013. Minna Mutanen 26.3.2013 2013 Minna Mutanen 26.3.2013 terveyspalveluiden johtaja johtava ylilääkäri Terveysneuvonta Tukipalvelut Avopalvelut Sairaanhoitopalvelut Sairaalapalvelut Laitehuolto Fysioterapia Tk-vuodeosastotoiminta

Lisätiedot

Terveyden ja hyvinvoinnin tähden

Terveyden ja hyvinvoinnin tähden Terveyden ja hyvinvoinnin tähden Sosiaalipalvelut Ympäristöpalvelut Terveyspalvelut Suupohjan peruspalvelu- liikelaitoskuntayhtymä Sosiaalipalvelut Tuotamme ja kehitämme lapsiperheiden sosiaalityötä, aikuissosiaalityötä

Lisätiedot

Talousarvio 2013 (valtuusto) Tilinpäätös 2012

Talousarvio 2013 (valtuusto) Tilinpäätös 2012 Asiakas: Joensuu Palvelu: Vastaanotto Vastuuhenkilö: Johtava ylilääkäri TILAUS -05-05 %:a Vastaanotto Avohoito- / vastaanottoasiakkaat 7 697 8 000 5 877 73 % Vastaanotto / yhteistoiminta-alueen asukas

Lisätiedot

Palvelukortti Rantasalmi, suunnitelmakausi 2013-2015

Palvelukortti Rantasalmi, suunnitelmakausi 2013-2015 Perusterveyden-huolto Palvelukuvaus Palvelujen sisältö, resurssit ja kehittämistarve Vastaanottotoiminta Neuvolatoiminta Lääkärien ja hoitajien vastaanottopalvelut: kiireetön ja puolikiireellinen hoito

Lisätiedot

Horisontti: Osavuosikatsaus, tammi-elokuu 2016 Perhepalvelut

Horisontti: Osavuosikatsaus, tammi-elokuu 2016 Perhepalvelut Horisontti: Osavuosikatsaus, Perhepalvelut Kodin ulkopuolelle sijoitetut lapset nuoret (perhehoito, lyhytaikaiset avohuollon sijoitukset, laitoshoito ja ammatilliset perhekodit) Määrä yhteensä (lapset

Lisätiedot

KOTIKUNTOUTUS EKSOTESSA Kuntoutus ikääntyneen tukena palvelupolun joka vaiheessa Riikka Lehmus, kotikuntoutuksen vastaava

KOTIKUNTOUTUS EKSOTESSA Kuntoutus ikääntyneen tukena palvelupolun joka vaiheessa Riikka Lehmus, kotikuntoutuksen vastaava KOTIKUNTOUTUS EKSOTESSA 2010-2015 Kuntoutus ikääntyneen tukena palvelupolun joka vaiheessa 20.10.2015 Riikka Lehmus, kotikuntoutuksen vastaava Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin kotikuntoutus (EKSOTE)

Lisätiedot

Toimintakyky ja arjen sujuvuus

Toimintakyky ja arjen sujuvuus Toimintakyky ja arjen sujuvuus palvelukokonaisuuden valmistelun ja muutoksen perusteita Sirkka Karhula Selvityshenkilö Valtuustoseminaari 21.2.2011 Valmistelun ohjaus Valtuusto Kaupunginhallitus Organisaatiotoimikunta

Lisätiedot

Lähtökohta: Myöntämisperusteet ohjaavat kotihoidon palvelujen. voimavarojen käyttöä ja päätöksentekoa kotihoidossa.

Lähtökohta: Myöntämisperusteet ohjaavat kotihoidon palvelujen. voimavarojen käyttöä ja päätöksentekoa kotihoidossa. Kotihoidon id myöntämisen perusteet 1.4.2014 alkaen - Rovaniemi Lähtökohta: Myöntämisperusteet ohjaavat kotihoidon palvelujen kohdentumista t (oikea-aikaisuus, i saavutettavuus), tt varattujen voimavarojen

Lisätiedot

MIELENTERVEYS JA PÄIHDEPALVELUT

MIELENTERVEYS JA PÄIHDEPALVELUT MIELENTERVEYS JA PÄIHDEPALVELUT Mielenterveys ja päihde SAStyöryhmä Puheenjohtaja 0400 447 633 Terveyskeskus Päivystysajanvaraus ma su 8 22 (06) 2413 3200 Terveyskeskus Ei kiireellinen ajanvaraus ma pe

Lisätiedot

OSAVUOSIKATSAUS

OSAVUOSIKATSAUS Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymä OSAVUOSIKATSAUS 1.1.- 30.4.2017 Omistajaohjausryhmä/Kuntajohto Yhtymähallitus Pyhäjoen kunnanhallitus Raahen kaupunginhallitus Siikajoen kunnanhallitus 1 Osavuosikatsaus

Lisätiedot

Mikkelin seudun sosiaali- ja terveyslautakunta

Mikkelin seudun sosiaali- ja terveyslautakunta Mikkelin seudun sosiaali- ja terveyslautakunta Liitteet 24.5.2012 Talousarvion toteumavertailu Hirvensalmi Hirvensalmi Hirvensalmi Talousarvio 2012 (valtuusto) 0 Toteuma 2012-03 TILAUS Aikuispsykososiaaliset

Lisätiedot

JOENSUU. TP 2014 TA 2015 TA 2016 Raportointitaso. Hallinto- ja talouspalvelut. Terveyspalvelut MITTARIT. Vastaanotto

JOENSUU. TP 2014 TA 2015 TA 2016 Raportointitaso. Hallinto- ja talouspalvelut. Terveyspalvelut MITTARIT. Vastaanotto JOENSUU MITTARIT Hallinto- ja talouspalvelut Sosiaali- ja potilasasiamiesten yhteydenotot pl. ESH PKSSK 459 446 459 Velkaneuvonnan yhteydenotot 1 946 1 830 1 946 Terveyspalvelut Vastaanotto Avohoito- /

Lisätiedot

TEHOSTETUN ASUMISPALVELUN PALVELUSETELI

TEHOSTETUN ASUMISPALVELUN PALVELUSETELI TEHOSTETUN ASUMISPALVELUN PALVELUSETELI Muutokset mahdollisia 18.10.2017 Tehostettu palveluasuminen Tehostettu palveluasuminen on tarkoitettu ikäihmisille, joilla on fyysistä, psyykkistä tai sosiaalista

Lisätiedot

Ikääntyneiden kuntoutus, selvitystyön näkökulmat

Ikääntyneiden kuntoutus, selvitystyön näkökulmat Ikääntyneiden kuntoutus, selvitystyön näkökulmat Ennaltaehkäisevä kuntoutus toimintakyvyn hiipuessa Akuuttiin sairastumiseen liittyvä kuntoutus OSAAMISEN KEHITTÄMINEN TIEDONKULKU RAKENTEET Riskitekijöiden

Lisätiedot

Aikuispsykososiaaliset Netto % Aikuispsykososiaaliset Päihdehuollon asumispalvelun. 2 asiakkaat

Aikuispsykososiaaliset Netto % Aikuispsykososiaaliset Päihdehuollon asumispalvelun. 2 asiakkaat Palvelu: Aikuispsykososiaaliset palvelut Vastuuhenkilö: Heikkonen, Iho, Vahanne -03-03 %:a Aikuispsykososiaaliset Mielenterveystyön avohoito, 67 53 30 57 % Aikuispsykososiaaliset ei kiireellinen jonotusaika

Lisätiedot

Paraisten kaupunki Kolmannesvuosiraportti elokuu 2014 Sosiaali- ja terveysosasto TERVEYDENHUOLTO

Paraisten kaupunki Kolmannesvuosiraportti elokuu 2014 Sosiaali- ja terveysosasto TERVEYDENHUOLTO Sosiaali- ja terveyslautakunta Katariina Korhonen HÄLSOVÅRD / Förändr.budget /Muutettu talousarvio Förverkligat / Prognos / Social- och hälsovårdsnämnden Käyttö % Ennuste Sosiaali- ja terveyslautakunta

Lisätiedot

(valtuusto) Aikuispsykososiaaliset Mielenterveystyön avohoito,

(valtuusto) Aikuispsykososiaaliset Mielenterveystyön avohoito, Palvelu: Aikuispsykososiaaliset palvelut Vastuuhenkilö: Heikkonen, Vahanne, Iho -06 Aikuispsykososiaaliset Mielenterveystyön avohoito, 474 341 506 107 % asiakkaat Aikuispsykososiaaliset ei kiireellinen

Lisätiedot

TOIMINTAMALLIT ASIAKKAAN KUNTOUTUMISEN TUKENA Riskimittari & tehostettu kotikuntoutus Sparrauspäivä 2 Kuusa

TOIMINTAMALLIT ASIAKKAAN KUNTOUTUMISEN TUKENA Riskimittari & tehostettu kotikuntoutus Sparrauspäivä 2 Kuusa TOIMINTAMALLIT ASIAKKAAN KUNTOUTUMISEN TUKENA Riskimittari & tehostettu kotikuntoutus Sparrauspäivä 2 Kuusa 19.9.2017 Anne-Mari Hakala & Eija Janhunen Mikä on riskimittari? Rai-pohjainen Excel-työkalu

Lisätiedot

EP Ikä-sote 29.4.2016. Ikäihmisten hyvinvoinnin edistäminen

EP Ikä-sote 29.4.2016. Ikäihmisten hyvinvoinnin edistäminen EP Ikä-sote 29.4.2016 Ikäihmisten hyvinvoinnin edistäminen 2 -Onni asuu kotona VISIO Jokaisen vastuu omasta hyvinvoinnistaan, omaehtoinen toiminta ja omahoito, 3- sektori ja vapaaehtoistoiminta, sähköiset

Lisätiedot

Terveyttä ja hyvinvointia yhdessä! Risto ja Kotona kokonainen elämä Palvelutarpeen arviointi työpaja 1.4.2014 Kuusankoskitalo

Terveyttä ja hyvinvointia yhdessä! Risto ja Kotona kokonainen elämä Palvelutarpeen arviointi työpaja 1.4.2014 Kuusankoskitalo Terveyttä ja hyvinvointia yhdessä! Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Risto ja Kotona kokonainen elämä Palvelutarpeen arviointi työpaja 1.4.2014 Kuusankoskitalo Kotona kokonainen elämä Ikäihmisten

Lisätiedot

TERVEYS JA TOIMINTAKYKY TA 2015 TAVOITTEET JA TOIMENPITEET

TERVEYS JA TOIMINTAKYKY TA 2015 TAVOITTEET JA TOIMENPITEET TERVEYS JA TOIMINTAKYKY TA 2015 TAVOITTEET JA TOIMENPITEET Valiokuntaesittely Jouko Koskela 27.1.2015 TERVEYS JA TOIMINTAKYKY Palvelujen tehtävänä on kuntalaisten elämänhallinnan edistäminen, terveyden,

Lisätiedot

Aikuispsykososiaaliset Netto % Aikuispsykososiaaliset Päihdehuollon asumispalvelun asiakkaat

Aikuispsykososiaaliset Netto % Aikuispsykososiaaliset Päihdehuollon asumispalvelun asiakkaat Palvelu: Aikuispsykososiaaliset palvelut Vastuuhenkilö: Heikkonen, Iho -03-03 %:a Aikuispsykososiaaliset Mielenterveystyön avohoito, 52 90 29 32% asiakkaat Aikuispsykososiaaliset ei kiireellinen jonotusaika

Lisätiedot

Äänekosken terveyskeskus. Ylilääkäri Keijo Lukkarinen

Äänekosken terveyskeskus. Ylilääkäri Keijo Lukkarinen Äänekosken terveyskeskus Ylilääkäri Keijo Lukkarinen Shp:n talousarvio 2018 Shp:n talousarviossa on Äänekosken osuus 22,425 miljoonaa euroa ( + 2,2 % verrattuna vuoden 2017 ennusteeseen) Kaupungin raami

Lisätiedot

Johdon ja esimiesten raportointi

Johdon ja esimiesten raportointi Johdon ja esimiesten raportointi Uutta Maiseman korvaavaa raportointijärjestelmää kehitetään parhaillaan. Tiedot täydentyvätj ja tarkentuvat elokuun osavuosikatsaukseen. Perhepalvelut Kodin ulkopuolelle

Lisätiedot

(valtuusto) Aikuispsykososiaaliset Mielenterveystyön avohoito,

(valtuusto) Aikuispsykososiaaliset Mielenterveystyön avohoito, Palvelu: Aikuispsykososiaaliset palvelut Vastuuhenkilö: Heikkonen, Vahanne, Iho -06 Aikuispsykososiaaliset Mielenterveystyön avohoito, 421 291 453 108 % asiakkaat Aikuispsykososiaaliset ei kiireellinen

Lisätiedot

Järjestämissopimusten toteutuminen Liikennevaloraportit, osavuosikatsaus 1-4/2016

Järjestämissopimusten toteutuminen Liikennevaloraportit, osavuosikatsaus 1-4/2016 Järjestämissopimusten toteutuminen Liikennevaloraportit, osavuosikatsaus 1-4/2016 Perhepalvelut: seudullinen katsaus Toimii hyvin, tavoitteisiin päästy Toimeentulotuen Kela-siirtoon valmistauduttu

Lisätiedot

Tilinpäätös > Lisää suoritetietoja tarvittaessa saatavilla Anu Vuoriselta )

Tilinpäätös > Lisää suoritetietoja tarvittaessa saatavilla Anu Vuoriselta ) Tilinpäätös 214 --> Lisää suoritetietoja tarvittaessa saatavilla Anu Vuoriselta (anu.vuorinen@oulunkaari.com, 44 365 5473) Perhepalvelut Kuntien väkiluvut 9 61 8 537 3 356 2 945 3 193 Katso myös kuvaajat

Lisätiedot

Aikuispsykososiaaliset Netto % Aikuispsykososiaaliset Päihdehuollon asumispalvelun asiakkaat

Aikuispsykososiaaliset Netto % Aikuispsykososiaaliset Päihdehuollon asumispalvelun asiakkaat Palvelu: Aikuispsykososiaaliset palvelut Vastuuhenkilö: Heikkonen, Iho -09-09 %:a Aikuispsykososiaaliset Mielenterveystyön avohoito, 52 90 51 57% asiakkaat Aikuispsykososiaaliset ei kiireellinen jonotusaika

Lisätiedot

Suoritteet / tunnusluvut TP-2015 TA-2016 TAE-2017 Muutos TA 16/17 TS-2018 Henkilöstömäärä 2,75 2,75 1-1,75 *vakituiset * tilapäiset 0

Suoritteet / tunnusluvut TP-2015 TA-2016 TAE-2017 Muutos TA 16/17 TS-2018 Henkilöstömäärä 2,75 2,75 1-1,75 *vakituiset * tilapäiset 0 PERUSTURVALAUTAKUNTA Hallinto ja huolto Suoritteet / tunnusluvut TP-2015 TA-2016 TAE-2017 Muutos TA 16/17 TS-2018 Henkilöstömäärä 2,75 2,75 1-1,75 *vakituiset * tilapäiset 0 Ympäristöterveys Suoritteet

Lisätiedot

PALVELUSOPIMUS LOVIISAN KAUPUNGIN JA LAPINJÄRVEN KUNNAN SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON PALVELUIDEN YHTEISTOIMINTA-ALUEESTA

PALVELUSOPIMUS LOVIISAN KAUPUNGIN JA LAPINJÄRVEN KUNNAN SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON PALVELUIDEN YHTEISTOIMINTA-ALUEESTA PALVELUSOPIMUS LOVIISAN KAUPUNGIN JA LAPINJÄRVEN KUNNAN SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON PALVELUIDEN YHTEISTOIMINTA-ALUEESTA Voimassa 1.1.2018 alkaen Loviisan kaupunginvaltuusto XX.12.2017 xxx Lapinjärven

Lisätiedot

Ikäihmisten varhainen tuki ja palvelut

Ikäihmisten varhainen tuki ja palvelut Ikäihmisten varhainen tuki ja palvelut Ikääntyvien varhainen tuki Vanhuspalvelulaki: Hyvinvointia edistävät palvelut Ikääntyneen väestön hyvinvointia, terveyttä, toimintakykyä ja itsenäistä suoriutumista

Lisätiedot

ASIAKKUUDEN PERIAATTEET ESPOON VANHUSTEN PALVELUJEN KOTIHOIDOSSA

ASIAKKUUDEN PERIAATTEET ESPOON VANHUSTEN PALVELUJEN KOTIHOIDOSSA 1 ASIAKKUUDEN PERIAATTEET ESPOON VANHUSTEN PALVELUJEN KOTIHOIDOSSA Toimintaohjeen tarkoituksena on antaa tietoa Espoon vanhusten palvelujen kotihoidon toimintaperiaatteista kuntalaisille, kotihoidon asiakkaille

Lisätiedot

Kotihoidon kriteerit alkaen

Kotihoidon kriteerit alkaen Kotihoidon kriteerit 1.1.2017 alkaen Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite Kotihoidon kriteerit Toimintakyky Palvelun tarve Palvelun määrä Palvelun tavoite Asioiden hoitoon liittyvissä

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveystoimiala Hallintopalvelut

Sosiaali- ja terveystoimiala Hallintopalvelut Hallintopalvelut Vastuuhenkilö: Liisa Niiranen / / 63510000 HALLINTO Tuotot 5 357 8 977 0 25 000 0,0 278,5 Toimintakulut -920 337-875 474-908 323-1 109 773 122,2 126,8 Netto -914 980-866 497-908 323-1

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveyspalvelujen lautakunta

Sosiaali- ja terveyspalvelujen lautakunta Raision kaupunki Pöytäkirjaote 1 (2) Sosiaali- ja terveyspalvelujen lautakunta 06.11. Kaupunginhallitus Asianro 462/02.02.02/ 215 Sosiaali- ja terveyspalvelujen lautakunnan talousarvion toteutuminen 30.9.

Lisätiedot

Ylä-Savon SOTE kuntayhtymä

Ylä-Savon SOTE kuntayhtymä Ylä-Savon SOTE kuntayhtymä Yhteistoiminta-alueverkoston XII tapaaminen 21.10.2010 Toimitusjohtaja Leila Pekkanen Kuntayhtymän toiminta-alue Toiminta-alueen väestö n.40.100 Iisalmi 22.223 Kiuruvesi 9.403

Lisätiedot

Mielenterveyskuntoutujien asumispalvelut, Helsingin malli. Nimi ovessa- hankkeen Helsingin kehittämisverkoston tapaaminen 11.5.2011 Raili Hulkkonen

Mielenterveyskuntoutujien asumispalvelut, Helsingin malli. Nimi ovessa- hankkeen Helsingin kehittämisverkoston tapaaminen 11.5.2011 Raili Hulkkonen Mielenterveyskuntoutujien asumispalvelut, Helsingin malli Nimi ovessa- hankkeen Helsingin kehittämisverkoston tapaaminen 11.5.2011 Raili Hulkkonen SAS-toiminnat aikuisten vastuualueen sosiaalihuoltolain

Lisätiedot

Paraisten kaupunki Tilinpäätös 2014 Sosiaali- ja terveysosasto TERVEYDENHUOLTO

Paraisten kaupunki Tilinpäätös 2014 Sosiaali- ja terveysosasto TERVEYDENHUOLTO TERVEYDENHUOLTO Sosiaali- ja terveyslautakunta Paula Sundqvist, sosiaali- ja terveysjohtaja Katariina Korhonen, ylilääkäri Toiminta Perusterveydenhuolto ja sairaanhoito kaikille kuntalaisille ja kiireellinen

Lisätiedot

(valtuusto) Aikuispsykososiaaliset Mielenterveystyön avohoito,

(valtuusto) Aikuispsykososiaaliset Mielenterveystyön avohoito, Palvelu: Aikuispsykososiaaliset palvelut Vastuuhenkilö: Heikkonen, Iho Aikuispsykososiaaliset Mielenterveystyön avohoito, 67 53 90 170 % asiakkaat Aikuispsykososiaaliset ei kiireellinen jonotusaika (kk)

Lisätiedot

Aikuispsykososiaaliset Netto % Aikuispsykososiaaliset Päihdehuollon asumispalvelun. 2 asiakkaat

Aikuispsykososiaaliset Netto % Aikuispsykososiaaliset Päihdehuollon asumispalvelun. 2 asiakkaat Palvelu: Aikuispsykososiaaliset palvelut Vastuuhenkilö: Heikkonen, Iho, Hallikainen -09-09 %:a Aikuispsykososiaaliset Mielenterveystyön avohoito, 67 53 68 128 % asiakkaat Aikuispsykososiaaliset ei kiireellinen

Lisätiedot

Lohjan Mielenterveys- ja Päihdepalvelut

Lohjan Mielenterveys- ja Päihdepalvelut Lohjan Mielenterveys- ja Päihdepalvelut Päivä Mielen hyvinvoinnille -tietoa mielenterveys- ja päihdepalveluista 23.3.2011 Seija Iltanen Palvelupäällikkö Lohjan Mielenterveys- ja Päihdepalvelut Lohjan Päihdeklinikka

Lisätiedot

Vanhus- ja vammaispalveluorganisaatio 2019

Vanhus- ja vammaispalveluorganisaatio 2019 Vanhus- ja vammaispalveluorganisaatio 2019 Ikäihmisen palvelukokonaisuus Omaehtoinen hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen, toimintakyvyn ylläpitäminen Vapaaehtoiset arjen tukena, päivätoiminnan eri muodot

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO. Ta-2016 toteutuma toimielimittäin Henkilöstö Konsernihallinto. 3

SISÄLLYSLUETTELO. Ta-2016 toteutuma toimielimittäin Henkilöstö Konsernihallinto. 3 Talousarvion tilausten toteutuminen 30.6.2016 Kaupunginvaltuusto 5.9.2016 SISÄLLYSLUETTELO Ta-2016 toteutuma toimielimittäin 30.6.2016 1 Henkilöstö 30.6.20165 2 Konsernihallinto. 3 Sosiaali- ja terveyspalvelujen

Lisätiedot

TAVOITE 2016 1 906 308 000 TAVOITE 2015 2 160 502 000. Hoitopäivät Kustannukset. Suunnitelma valmis Toiminnan aloittaminen 12/2015 8/2016

TAVOITE 2016 1 906 308 000 TAVOITE 2015 2 160 502 000. Hoitopäivät Kustannukset. Suunnitelma valmis Toiminnan aloittaminen 12/2015 8/2016 Joensuu Palveluohjelma: Työikäisten palvelut Kehitysvammaisten palvelujen organisointi Kärkihanke: Kehitysvammaisten asumispalveluiden avopainotteisuuden edistäminen Tuotantopuolen vastuuhenkilö: Sosiaalipalvelujen

Lisätiedot

Perhepalvelut. Katso myös kuvaajat aineiston lopusta

Perhepalvelut. Katso myös kuvaajat aineiston lopusta Osavuosikatsaus 2: tammi-elokuu 2014 Uutta Maiseman korvaavaa raportointijärjestelmää kehitetään parhaillaan. Tiedot täydentyvät ja tarkentuvat tilinpäätöksen yhteydessä. Katso myös kuvaajat aineiston

Lisätiedot

Palvelukortti Sulkava, suunnitelmakausi 2012-2014

Palvelukortti Sulkava, suunnitelmakausi 2012-2014 Perusterveyden-huolto Palvelukuvaus Palvelujen sisältö, resurssit ja kehittämistarve Vastaanottotoiminta Neuvolatoiminta Koulu- ja opiskeluterveydenhuolto Lääkärien ja hoitajien vastaanotto: kiireetön

Lisätiedot

yli 65 v ennuste 2030 ennuste 2040 ( Tilastokeskus) ,8 % (1163 hlöä)

yli 65 v ennuste 2030 ennuste 2040 ( Tilastokeskus) ,8 % (1163 hlöä) POSIO 1. Taustatietoa Väestö yli 65 v. 2014 2030 2040 (31.12.2014 Tilastokeskus) 3 633 30,8 % (1163 hlöä) 2975 2766 Ikääntyneiden määrä (lkm) 2013 2030 Kasvu 65 täyttäneet 1123 (31 %) 1341 (45%) kasvu

Lisätiedot

Osa mittareista muuttunut aiempaan verrattuna, joten vertailukelpoisuutta aiempiin tavoitteisiin ei kaikilta osin ole

Osa mittareista muuttunut aiempaan verrattuna, joten vertailukelpoisuutta aiempiin tavoitteisiin ei kaikilta osin ole Ltk 15.2.2012 s. 1/6 IKÄIHMISTEN ELÄMÄNLAADUN TURVAAMINEN 264 761 181 (43,1 %) Osa mittareista muuttunut aiempaan verrattuna, joten vertailukelpoisuutta aiempiin tavoitteisiin ei kaikilta osin ole SOTEN

Lisätiedot

OPERATIIVINEN SOPIMUS 2016 seuranta

OPERATIIVINEN SOPIMUS 2016 seuranta OPERATIIVINEN SOPIMUS 2016 seuranta 1.1.-30.6.2016 Terveyspalvelut 1 Taloudelliset tavoitteet 1.1 Määrärahat 1.000 TP 2015 TAM 2016 Ennuste 2016 Tulot 26 584 24 488 23 403 Menot 143 231 139 091 142 490

Lisätiedot

Perusturvapalvelujen toimialan määrärahankorotusesitys. Vt. perusturvajohtaja Jaana Koskela Valtuuston kokous

Perusturvapalvelujen toimialan määrärahankorotusesitys. Vt. perusturvajohtaja Jaana Koskela Valtuuston kokous Perusturvapalvelujen toimialan määrärahankorotusesitys Vt. perusturvajohtaja Jaana Koskela Valtuuston kokous 15.12.2018 Perusturvan talous menolajeittain TP 2017 TOT 10 / 2017 TA 2018 TOT 10 / 2018 Tot-%

Lisätiedot