Taitosanomat. ECDL Finland ITK messuilla Katso messutarjoukset!! ECDL Finlandin asiakaslehti 3/2011. Pääkirjoitus 2

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Taitosanomat. ECDL Finland ITK messuilla 7.-8.4.2011. Katso messutarjoukset!! ECDL Finlandin asiakaslehti 3/2011. Pääkirjoitus 2"

Transkriptio

1 Taitosanomat ECDL Finland E u r o p e a n C o m p u t e r D r i v i n g L i c e n c e ECDL Finlandin asiakaslehti 3/2011 Pääkirjoitus 2 Tutkintouudistus ITK messut Vuoden tietotekniikkakouluttaja Jari Kaijanen esittäytyy Koulutuksia ja tarjouskampanjoita ECDL Finland ITK messuilla Katso messutarjoukset!!

2 Sivu 2 Kevät tulee kohisten ja taas on aika uudistaa tutkintoja. Tämä ala kehittyy niin hurjalla vauhdilla, että on tehtävä lujasti töitä pysyäkseen ajan hermolla! Tämä työ onkin jatkuvaa uudistamista ja suunnittelemista, mikä on mielestäni mukavaa! Edelleenkin otamme mielellämme ideoita vastaan ja teemme jatkuvaa yhteistyötä testikeskusten kanssa jotta tutkinnot olisivat testikeskustemme tarpeisiin vastaavat. Huhtikuun alussa astuu voimaan tutkintouudistus, joka mahdollistaa joustavamman tutkinnonsuorittamisen. Nyt kaikista m o d u u l e u s t a v o i v a l i t a haluamansa yhdistelmän ja sen pohjalta saa sertifikaatin (Start / ECDL). Lisää tietoa tutkintouudistuksesta seuraavalla sivulla. Tämän vuoden aikana tulemme myös saamaan käyttöömme uuden moduulin, joka liittyy projektinhallintaan. Sitä ei ole vielä edes Irlannissa julkaistu, mutta heti kun se saadaan käyttöön, otamme sen Suomeen. Ensin englanninkielisenä, mutta m i k äli tarvetta o n n i i n käännämme moduulin suomen ja ruotsinkielelle. Sama käytäntö pätee kaikkiin tutkintoihin. Olemme tuoneet Suomeen uudistettuja versioita moduuleista ja alkuperäinen versio on aina englanninkielinen. Tarpeen vaatiessa olemme kääntäneet tutkintoja kotimaisille kielille. Olemme messuilla Hämeenlinnassa. Tervetuloa tutustumaan tutkintoihimme siellä!!

3 Sivu 3 Tutkintorakenne uudistuu ECDL teki vuoden vaihtuessa tutkintorakenteeseen pieniä muutoksia. Tutkintotasoja on jatkossakin kolme: aloitustaso, kevennetty perustaso ja perustaso. Vaativampi Advanced taso säilyy ennallaan. Aloitustaso on tarkoitettu henkilöille, joilla ei ole juurikaan kokemusta tietotekniikasta. ekansalainentutkinnossa lähdetään liikkeelle alkeista ja testin läpäistääkseen on hallittava tietotekniikan perusasiat. Halutessaan henkilö voi myöhemmin jatkaa perustason tutkintoihin. Perustason suppeampi tutkinto (Start) sisältää neljä vapaavalintaista perustason moduulia. Säätiön suositus on suorittaa ainakin moduulit 2, 3 ja 7 (ks. moduuliluettelo alla). Perustason tutkinto (ECDL, ent. Core) koostuu seitsemästä vapaavalintaisesta moduulista. Myös tässä tutkinnossa on suositeltavaa suorittaa ainakin moduulut 2, 3 ja 7. Näiden lisäksi suorittaja voi valita siis neljä moduulia oman tarpeensa ja mielenkiintonsa mukaan. ECDL-tutkinnoissa on edelleen huomioitu erityisryhmät: PD (People with Disabilities) järjestelyin myös erikoisryhmiin kuuluvilla on mahdollisuus suorittaa tutkinto esimerkiksi lisäajan, avustajan tai äänimuotoisten koetehtävien avulla. Lisäksi monipuoliseen tarjontaan kuuluvat edelleen Health Supplement -tutkinto sekä CTP-koulutus. Health-tutkinto on terveydenhuoltoalan tietotekniikkatutkinto, jolla varmistetaan muun muassa potilastietojen turvallinen käsittely ja asianmukainen raportointi. Tutkinnon avulla on myös mahdollista lisätä työskentelyn tehokkuutta. CTP eli Certified Training Professional on kansainvälisesti arvostettu kouluttajasertifiointi. Sertifiointi koostuu kahdesta lähiopetuspäivästä, koulutustilanteen videoinnista, portfoliotyöskentelystä sekä loppuseminaarista. Kokemukset koulutuksesta ovat olleet hyvin postiviisia! Moduulit: 1. Tietotekniikan perusteet 2. Laitteen käyttö ja tiedonhallinta 3. Tekstinkäsittely 4. Taulukkolaskenta 5. Tietokannat 6. Esitysgrafiikka 7. Internet ja sähköposti 8. CAD 2-D (vain englanniksi) 9. Image Editing 10. Web Editing (vain englanniksi) 11. Health 12. IT Security (vain englanniksi) 13. Project management (tulossa 2011)

4 Sivu 4 Interaktiivinen Tekniikka Koulutuksessa, eli ITK-konferenssi järjestetään tänä vuonna 22. kerran. Konferenssista on näiden vuosien aikana muodostunut opetusteknologian kiistaton valtakunnallinen päätapahtuma, joka tunnetaan myös Suomen rajojen ulkopuolella. Konferenssissa on myös englanninkielinen esityssarja. Kokonaisuutena ITK-konferenssi muodostuu neljästä toiminnallisesta osakokonaisuudesta: - Varsinaista konferenssia edeltävänä päivänä järjestettävät workshopit, joissa voi käytännössä osallistua, suunnitella ja kokeilla teemoihin liittyviä asioita. - Konferenssiesitykset, joita edustavat Keynote-esitykset, teemaseminaarit ja foorumiesitykset. - Tori, jossa eri organisaatiot esittelevät avoimessa jakelussa olevia tuotteitaan. - ITK-näyttely, jossa alan yritykset esittelevät tuotteitaan ja palveluitaan. Monien oppilaitosten innovaatiokehitys onkin saanut uutta näkemystä juuri näyttelyosaston ansiosta. Digitaalisen maailman opetusteknologia ei ole pelkästään koulujen asia sen tarve on edelleen kasvamassa erityisen voimakkaasti työelämän henkilöstökoulutuksessa, etätyöskentelyssä ja neuvotteluissa. ITK-näyttelyosastolla on vuosittain tapahtunut jonkin verran vaihtuvuutta ja uusia tulijoita on voitu ottaa mukaan näyttelyyn. Nykyinen laajuus on varsin edustava läpileikkaus suomalaisen opetusteknologian yrityskentästä ja palvelujen tarjoajista. Konferenssin teeman hengessä pyritään konferenssivieraita palvelemaan näyttelyosastoilla mahdollisimman hyvin. Toivomme tämän näyttelyjulkaisun osaltaan auttavan entistä paremmin löytämään näyttelytarjonnasta juuri oikeat yritykset ja palvelut. ITK-näyttelyosastoille on vapaa pääsy. Näyttely on avoinna yleisölle: - torstaina klo perjantaina klo ITK2011 -konferenssi järjestetään ja Kylpylähotelli Rantasipi Aulangon tiloissa Hämeenlinnassa (Aulangontie 93, Hämeenlinna). Lähde: ITK näyttelyjulkaisu Lisätietoja ohjelmasta saat osoitteesta ECDL on messuilla mukana, osastomme numero on 321A Tervetuloa osastollemme tule hakemaan uusinta tietoa ECDL tutkinnoista ja osallistumaan arvontaan!!

5 Sivu 5 MESSUTARJOUKSET (VOIMASSA ASTI) ECDL Finland tarjoaa uusille ja vanhoille testikeskuksille messujen kunniaksi seuraavaa: UUSILLE TESTIKESKUKSILLE Uusille testikeskuksille 3kk tutustumisjakso, jonka jälkeen laskutetaan lisenssi mikäli testikeskus haluaa jatkaa. Muut kustannukset (opintokrtit ja testit) laskutetaan normaalisti. Uusille testikeskuksille myönnetään testikeskuslisenssi vanhan asiakkaan hinnalla 390 +alv (norm alv). Uudet testikeskukset saavat myös 20 % alennuksen ensimmäisestä tilauksestaan. TESTIKESKUKSILLE OPINTOKORTIT TARJOUKSELLA +20% KAUPAN PÄÄLLE Minimiosto 60 kpl OPINTOKORTTEIHIN VERKKO-OPPIMISMATERIAALIT 3 +alv LISÄHINTAAN (Office ohjelmat ja Health verkko-oppimisympäristö) Tarjous koskee uusia tilauksia. KOULUTUSTARJOUKSET 2 yhden hinnalla kaikkiin koulutuksiin kun ilmoittaudutte mennessä.

6 Sivu 6 Jari Kaijanen on vuoden 2010 tietotekniikkakouluttaja ECDL Finland järjestää vuosittain kilpailun, johon kuka tahansa voi antaa ehdotuksensa vuoden kouluttajasta. Saapuneiden kuvausten perusteella raati valitsee vuoden tietotekniikkakouluttajan. Viime vuoden kouluttajaksi valittiin Jari Kaijanen Lapinjärveltä. Kaijanen on työskennellyt tietotekniikan parissa reilut kymmenen vuotta. Kouluttajan hommiin hän ajautui osittain sattumien kautta, joskin myös aiemmat työtehtävät liittyivät it-maailmaan. Jari Kaijasen työnantaja on Porvoon kansalaisopisto, jonka palveluksessa on nyt menossa seitsemäs lukuvuosi. Työ opistolla on monipuolista ja palkitsevaa. - Ehdottomasti parasta työssäni ovat innokkaat opiskelijat, jotka ovat tämän homman sokeri ja suola. Kaijanen vastaa kansalaisopiston tietotekniikkakoulutuksen toteuttamisesta ja suunnittelusta sekä räätälöi kursseja yrityksille ja yhteisöille. - Työn mielekkyyttä lisää se, että voin itse suunnitella kurssiformaatit kokonaisuudessaan. Toiminnan suunnittelua on helpottanut se, että ajatukset koulutusten kehittämisestä ovat olleet samansuuntaisia apulaisrehtorina toimivan tietotekniikkavastaava Mika Pohjasen kanssa. - Aikaa seuraamalla ja ihmisten toiveita kuuntelemalla pystymme muodostamaan suhteellisen nopeasti uusia koulutuspaketteja. Kaijasen tyypillinen työpäivä koostuu materiaalien tulostamisesta, sähköposteihin vastaamisesta sekä opettamisesta. - Päivät ovat välillä melko pitkiä ja haastavaa on pitää ajatus aina kulloinkin opetettavassa asiassa. Siirtyminen tiukasta neljän tunnin Excel-rypistyksestä suoraan kuvankäsittelyyn, vaatii todellista keskittymiskykyä. Vaikka työ onkin täynnä haasteita, liittyy siihen monia positiivisia asioita. Jari Kaijanen pitää Jari Kaijanen sai tunnustuksen työstään it-kouluttajana. Työlle vastapainoa tuovat harrastukset, joihin lukeutuu muun muassa valokuvaus. ihmisten parissa työskentelystä ja työn sosiaalisuus näyttelee tärkeää roolia myös työssä jaksamisessa. - Motivoituneet opiskelijat auttavat jaksamaan ja heiltä saa voimaa. Mieltä lämmittää myös se, että ikäihmiset lähtevät rohkeasti kursseille opettelemaan uusia asioita.

7 Sivu 7 Jari Kaijanen työskentelee alalla, joka menee herkeämättä eteenpäin. Itsensä kehittäminen ja alan seuraaminen ovat Kaijasen mielestä elinehto tietotekniikan kouluttajalle. - Alan lehdet, kirjallisuus ja internet ovat työkaluja oman osaamisen kehittämiseen. Kaijanen pohtii, että työnantaja voisi olla hieman aktiivisempi koulutuksen tarjoaja. Nyt osaamisen kehittäminen jää pääsääntöisesti omaehtoiseksi. Hänellä itsellään on suunnitelmissa opiskella vaihteeksi jotain ihan muuta kuin tietotekniikaa. - Tulevana syksynä olisi tarkoitus mennä avoimeen yliopistoon lukemaan kasvatustieteitä. Kun tietotekniikkaan liittyvät tiedot ja taidot ovat jo halutulla tasolla, voi keskittyä pedagogisten taitojen kehittämiseen. Entäpä millaisena Kaijanen näkee koulutusalan tulevaisuuden? - Toimisto-ohjelmien koulutus on vähitellen jäämässä taka-alalle, koska perustaidot alkavat olla monella jo hallussa. Kaijanen on huomannut työssään, että monet käyttävät tietokonetta nykyään harrastus- ja yhteydenpitovälineenä. Uusia tuulia on ollut paljon eikä muutosvastarinnalle ole sijaa. - Skype, internet ja sosiaalinen media ovat tulleet jäädäkseen. Samoin tarvetta on kuvankäsittelyyn ja videoeditointiin liittyville kursseille. Vuoden tietotekniikkakouluttaja -äänestykseen saapuneiden kuvausten mukaan Jari Kaijanen on inspiroiva, innostava ja osaava kouluttaja. Myös Kaijasen laaja-alainen osaaminen ja suuri kurssivalikoima saivat kehuja. Mutta millainen on hyvä kouluttaja tämän ammattilaisen mielestä? - Ensinnäkin hyvä kouluttaja on suunnitellut kurssin huolellisesti. Hän kuuntelee opiskelijoita ja ottaa mahdollisuuksien mukaan toiveet huomioon. Hyvä kouluttaja puhuu selkokieltä, eikä peittele osaamattomuuttaan tietotekniikkajargonilla. Myös laitteistojen ja ohjelmistojen pitää olla asianmukaisia ja toimivia. Ne luovat perusedellytykset onnistuneelle koulutukselle. Hyvän koulutuksen ilmapiiri on kannustava. Opiskelijat osallistuvat aktiivisesti ja kyseenalaistavat asioita. Lisäksi kouluttajan tulisi huolehtia, että luokkahuoneessa vallitsee positiivinen tunnelma. - Hyvän koulutuksen ilmapiiri on kannustava. Opiskelijat osallistuvat aktiivisesti ja kyseenalaistavat asioita. Joskus opiskelijat saattavat tehdä vaikeitakin kysymyksiä. - Hyvän kouluttajan ego kestää myöntää, ettei hän tiedä vastausta kaikkiin kysymyksiin. Tällöin otetaan selvää asioista ja palataan sitten aiheeseen. Kokonaisuudessaan opettaminen kansalaisopistossa on Kaijasen mielestä äärimmäisen monipuolista. Vuosien varrella on pidetty kursseja tietokoneen kokoamisesta ja asentamisesta tietoturvaan ja tiedonhallintaan. Myös erilaisten erityisryhmien kouluttaminen tuo lisähaasteita opettamiseen. - Tällä hetkellä suosittuja kursseja ovat ikäihmisille suunnitellut kurssit. Myös kannettavan tietokoneen käyttäjille suunnatut kurssit ovat olleet kysyttyjä. It-koulutukset muuttuvat ja monipuolistuvat varmasti jatkossakin. Ammattitaitoinen ja omaa osaamistaan säännöllisesti päivittävä kouluttaja pysyy kuitenkin aina mukana kehityksessä.

8 Sivu 8 MESSUTARJOUKSET (VOIMASSA ASTI) ECDL Finland tarjoaa uusille ja vanhoille testikeskuksille messujen kunniaksi seuraavaa: UUSILLE TESTIKESKUKSILLE Uusille testikeskuksille 3kk tutustumisjakso, jonka jälkeen laskutetaan lisenssi mikäli testikeskus haluaa jatkaa. Muut kustannukset (opintokrtit ja testit) laskutetaan normaalisti. Uusille testikeskuksille myönnetään testikeskuslisenssi vanhan asiakkaan hinnalla 390 +alv (norm alv). Uudet testikeskukset saavat myös 20 % alennuksen ensimmäisestä tilauksestaan. TESTIKESKUKSILLE OPINTOKORTIT TARJOUKSELLA +20% KAUPAN PÄÄLLE Minimiosto 60 kpl OPINTOKORTTEIHIN VERKKO-OPPIMISMATERIAALIT 3 +alv LISÄHINTAAN (Office ohjelmat ja Health verkko-oppimisympäristö) Tarjous koskee uusia tilauksia. KOULUTUSTARJOUKSET 2 yhden hinnalla kaikkiin koulutuksiin kun ilmoittaudutte mennessä. Aika ja paikka Hinta/muut tiedot ITK messut Aulanko Hämeenlinna Testinvalvojakoulutukset keväällä 2011 Health kouluttajakoulutukset keväällä Online Helsinki Lahti Kuopio Helsinki Ilmainen! Tervetuloa tutustumaan! 195 / hlö +alv Kertaus alv Online 50 + alv 245 / hlö +alv CTP-koulutus Helsinki 1340 / hlö + alv Muutokset mahdollisia. Tiedustelut ja ilmoittautumiset koulutuksiin: info@ecdl.fi Technopolis Vantaa Teknobulevardi Vantaa Miina Rantala Palvelupäällikkö miina.rantala (ät) ecdl.fi

Taitosanomat. ECDL Finland Toivottaa kaikille aurinkoista kesää! ECDL Finlandin asiakaslehti 6/2011. Pääkirjoitus 2. Project Planning 3

Taitosanomat. ECDL Finland Toivottaa kaikille aurinkoista kesää! ECDL Finlandin asiakaslehti 6/2011. Pääkirjoitus 2. Project Planning 3 Taitosanomat ECDL Finland E u r o p e a n C o m p u t e r D r i v i n g L i c e n c e ECDL Finlandin asiakaslehti 6/2011 Pääkirjoitus 2 Project Planning 3 ITK2011- messutunnelmia 4 Uudistunut tutkintorakenne

Lisätiedot

Taitosanomat. Katso huimat viikkotarjoukset ja osallistu viikon rientoihin!! Tässä numerossa: ECDL Finlandin asiakaslehti 11/2010.

Taitosanomat. Katso huimat viikkotarjoukset ja osallistu viikon rientoihin!! Tässä numerossa: ECDL Finlandin asiakaslehti 11/2010. Taitosanomat ECDL Finland E u r o p e a n C o m p u t e r D r i v i n g L i c e n c e ECDL Finlandin asiakaslehti 11/2010 Tässä numerossa: Pääkirjoitus 2 Uusia moduuleja 3 Teemaviikko 29.11.- 3.12.2010

Lisätiedot

ECDL Finland E u r o p e a n C o m p u t e r D r i v i n g L i c e n c e. ECDL Finland on muuttanut! Teknobulevardi 3-5, 01530 Vantaa

ECDL Finland E u r o p e a n C o m p u t e r D r i v i n g L i c e n c e. ECDL Finland on muuttanut! Teknobulevardi 3-5, 01530 Vantaa Taitosanomat ECDL Finland E u r o p e a n C o m p u t e r D r i v i n g L i c e n c e ECDL Finlandin asiakaslehti 2/2009 Tässä numerossa: Pääkirjoitus 2 Tutkintouudistus 3 In Application testaus uuden

Lisätiedot

Eurooppalainen tietokoneen ajokortti European Computer Driving Licence (ECDL) People with Disabilities. -Erityisryhmien koejärjestelyt-

Eurooppalainen tietokoneen ajokortti European Computer Driving Licence (ECDL) People with Disabilities. -Erityisryhmien koejärjestelyt- Eurooppalainen tietokoneen ajokortti European Computer Driving Licence (ECDL) People with Disabilities -Erityisryhmien koejärjestelyt- EUROPEAN COMPUTER DRIVING LICENCE People with Disabilities - Erityisryhmien

Lisätiedot

Tieto- ja viestintätekniikan opinnot Jyväskylän yliopistossa

Tieto- ja viestintätekniikan opinnot Jyväskylän yliopistossa Tieto- ja viestintätekniikan opinnot Jyväskylän yliopistossa Humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekunta Syksy 2017 Tanja Välisalo tinyurl.com/hytk-tvt2017 Sisältö 1. Mitä teknologiataitoja tarvitsen?

Lisätiedot

Kurssitusten tarve kipuaa

Kurssitusten tarve kipuaa Kurssitusten tarve kipuaa 9.11.2000 08:02 Muinoin tietotekniikkakurssilla opeteltiin ohjelmat läpikotaisin. Nyt niistä opetellaan vain työssä tarvittavat toiminnot. Niissäkin on työntekijälle tekemistä,

Lisätiedot

Sporttimerkonomi - koulutus -

Sporttimerkonomi - koulutus - Tuntuuko sinusta, että tarvitset lisää osaamista tulevaisuuden haasteisiin infotilaisuus 20.5.2013 klo 17-19 Sporttimerkonomi - koulutus - Koulutusohjelma tähtää liiketalouden perustutkinnon, merkonomi,

Lisätiedot

Tieto- ja viestintätekniikan opinnot Jyväskylän yliopistossa. Humanistinen tiedekunta Syksy 2016 Tanja Välisalo

Tieto- ja viestintätekniikan opinnot Jyväskylän yliopistossa. Humanistinen tiedekunta Syksy 2016 Tanja Välisalo Tieto- ja viestintätekniikan opinnot Jyväskylän yliopistossa Humanistinen tiedekunta Syksy 2016 Tanja Välisalo Sisältö 1. Mitä teknologiataitoja tarvitsen? 2. Tieto- ja viestintäteknologian opinnot 3.

Lisätiedot

Interaktiivinen tekniikka koulutuksessa 2014

Interaktiivinen tekniikka koulutuksessa 2014 Interaktiivinen tekniikka koulutuksessa 2014 ITK-näyttely.fi Yleiskuvaus näyttelystä ja näytteilleasettajien tiedot uusi työkalu tieto- ja viestintäteknisten taitojen itsearviointiin Tiviittorilla selvität

Lisätiedot

Work Pilots Oy:n nopea kokeilu Helsingin kouluissa

Work Pilots Oy:n nopea kokeilu Helsingin kouluissa Julkinen loppuraportti 20.2.2019 Work Pilots Oy:n nopea kokeilu Helsingin kouluissa Helsingin koulujen nopeiden kokeilujen ohjelma I, syyslukukausi 2018 Kokeilun tavoitteet Kokeilun tavoitteena oli toimivan

Lisätiedot

Taitosanomat. Uusia tuulia. Kirjoitan tätä juttua pahvilaatikoiden

Taitosanomat. Uusia tuulia. Kirjoitan tätä juttua pahvilaatikoiden ECDL Finland Oy 6/2007 15.12.2007 Taitosanomat Uusia tuulia Tässä numerossa: Uusia tuulia 1 Hanna Voutilainen 2 Kirjoituskilpailun voittaja 3 Kirjoitan tätä juttua pahvilaatikoiden keskeltä hieman ristiriitaisten

Lisätiedot

Work Pilots Oy:n nopea kokeilu Helsingin kouluissa

Work Pilots Oy:n nopea kokeilu Helsingin kouluissa Julkinen loppuraportti 20.2.2019 Work Pilots Oy:n nopea kokeilu Helsingin kouluissa Helsingin koulujen nopeiden kokeilujen ohjelma I, syyslukukausi 2018 Kokeilun tavoitteet Kokeilun tavoitteena oli toimivan

Lisätiedot

keho ja mieli Oulun Diakoniaopisto Innostavaa opiskelua Oulussa ja Ylitorniolla

keho ja mieli Oulun Diakoniaopisto Innostavaa opiskelua Oulussa ja Ylitorniolla Oulun Diakoniaopisto Innostavaa opiskelua Oulussa ja Ylitorniolla Ajankohtaiset koulutukset, kurssit ja hakuohjeet: www.oulundiakoniaopisto.fi keho ja mieli Monien mahdollisuuksien opisto Ammattikoulutus

Lisätiedot

Asiakastyytyväisyyskysely 2014 Pirkan opisto 10.12.2014. Anne Latomäki Minna Joutsen Jari Holttinen

Asiakastyytyväisyyskysely 2014 Pirkan opisto 10.12.2014. Anne Latomäki Minna Joutsen Jari Holttinen Asiakastyytyväisyyskysely 2014 Pirkan opisto 10.12.2014 Anne Latomäki Minna Joutsen Jari Holttinen TUTKIMUKSEN SUORITTAMINEN Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää Pirkan opiston opiskelijoiden tyytyväisyyttä

Lisätiedot

Kuusio konseptikuvaukset askelia tehokkaampaan oppimiseen. oulun seudun ammattikorkeakoulu :: oamk.fi

Kuusio konseptikuvaukset askelia tehokkaampaan oppimiseen. oulun seudun ammattikorkeakoulu :: oamk.fi Kuusio konseptikuvaukset askelia tehokkaampaan oppimiseen oulun seudun ammattikorkeakoulu :: oamk.fi Konsepti 1: Oman osaamisen arviointi Tommi Inkilä, Lucia Jakobsson, Minna Karukka, pekka silven, Heidi

Lisätiedot

AVOIMET KOULUTUKSET. Syksy 2015 Kevät 2016 WISTEC TRAINING OY ITÄMERENKATU 1, 00180 HELSINKI INFO@WISTEC.FI PUH.09 123 4567 (MA-PE KLO 9-17)

AVOIMET KOULUTUKSET. Syksy 2015 Kevät 2016 WISTEC TRAINING OY ITÄMERENKATU 1, 00180 HELSINKI INFO@WISTEC.FI PUH.09 123 4567 (MA-PE KLO 9-17) AVOIMET KOULUTUKSET Syksy 2015 Kevät 2016 WISTEC TRAINING OY ITÄMERENKATU 1, 00180 HELSINKI INFO@WISTEC.FI PUH.09 123 4567 (MA-PE KLO 9-17) WWW.WISTEC.FI TERVETULOA KOULUTUKSIIN! Löydät koulutustarjontamme

Lisätiedot

"Miten IT infra-projekti onnistuu ja miten epäonnistuu" Timo Häkkinen TTY PDF versio josta on poistettu 1 kuva ja yhden sivun tekstit

Miten IT infra-projekti onnistuu ja miten epäonnistuu Timo Häkkinen TTY PDF versio josta on poistettu 1 kuva ja yhden sivun tekstit "Miten IT infra-projekti onnistuu ja miten epäonnistuu" Timo Häkkinen TTY 7.6.2017 PDF versio josta on poistettu 1 kuva ja yhden sivun tekstit Esityksen rakenne ja esittäjän taustat Seuraavassa esityksessä

Lisätiedot

Kirja on jaettu kahteen osaan: varsinaiseen- ja lisätieto-osioon. Varsinainen

Kirja on jaettu kahteen osaan: varsinaiseen- ja lisätieto-osioon. Varsinainen Alkusanat Tämä tieto- ja viestintätekniikan oppikirja on päivitetty versio vuonna 2007 julkaisemastani Tieto- ja viestintätekniikka -oppikirjasta. Päivityksessä kirjan sisällöt on ajantasaistettu ja samalla

Lisätiedot

Työelämän ICT-taidot kaupan alalla

Työelämän ICT-taidot kaupan alalla Työelämän ICT-taidot kaupan alalla 1.6.2015-31.8.2017 Loretta Saikkonen, Koulutussosiologian tutkimuskeskus RUSE Tavoitteet Luodaan malli kaupan alalla työskentelevien ICT-taitojen kehittämiseksi Parannetaan

Lisätiedot

Salcom Learning. käyttäjäkoulutukset syksy 2015

Salcom Learning. käyttäjäkoulutukset syksy 2015 Salcom Learning käyttäjäkoulutukset syksy 2015 Tervetuloa avoimiin koulutuksiin, webinaareihin ja verkkokursseille! Koulutukset alkavat klo 9.00 ja päättyvät klo 16.00. Ilmoittautumiset ja lisätiedot www.salcomlearning.fi,

Lisätiedot

Metsätalouden koulutuksen muutostarpeet

Metsätalouden koulutuksen muutostarpeet Metsätalouden koulutuksen muutostarpeet Ihminen ja metsä seminaari Säätytalo 1.10.2012 Osaaminen Laaja-alainen osaaminen Monialainen osaaminen Huippuosaaminen Erikoisosaaminen Onko realistista saavuttaa

Lisätiedot

VUODEN 2017 KURSSIARVIOINTI YHTEENVETO. Jari Paajanen

VUODEN 2017 KURSSIARVIOINTI YHTEENVETO. Jari Paajanen VUODEN 2017 KURSSIARVIOINTI YHTEENVETO Jari Paajanen Auralan kansalaisopisto Kurssiarviointi 2017 1 (7) Kyselyn vastausprosentti oli 41,1 %, joka oli ihan hyvä ja viimevuotisen kyselyn perusteella olikin

Lisätiedot

minä#yritys Yrittäjävalmennuksen työkirja Start

minä#yritys Yrittäjävalmennuksen työkirja Start minä#yritys Yrittäjävalmennuksen työkirja Start 2. painos 2019 Julkaisija ja kustantaja: Varsinais-Suomen Yrittäjät Tekijät: Johanna Vainio ja Hanna Tarvainen / Varsinais-Suomen Yrittäjät Valokuvat: Emmi

Lisätiedot

Cisco Networking Academy Metropolia Ammattikorkeakoulussa

Cisco Networking Academy Metropolia Ammattikorkeakoulussa Cisco Networking Academy Metropolia Ammattikorkeakoulussa Cisco Systems on maailman johtava Internet-järjestelmien toimittaja. Ciscon IP (Internet Protocol) -pohjaiset ratkaisut toimivat Internetin sekä

Lisätiedot

Ammattitaitoisia KONEISTAJIA SAATAVILLA

Ammattitaitoisia KONEISTAJIA SAATAVILLA Ammattitaitoisia KONEISTAJIA SAATAVILLA Usein kuultu väite on, ettei ammattitaitoisia koneistajia ole riittävästi Osaamista on mahdollista parantaa asiantuntevalla koulutuksella. Koulutamme koneistajista

Lisätiedot

Suomen Cheerleadingliitto ry

Suomen Cheerleadingliitto ry Suomen Cheerleadingliitto ry KOULUTUKSET 2016 Apuohjaajakoulutus - UUTUUS! 23.1. Helsinki, 20.2. Tampere, 12.3. Oulu, 6.8. Seinäjoki Active Cheer ohjaajakoulutus 9.1. Jyväskylä, 16.1. Pori, 6.2. Helsinki,

Lisätiedot

Kirja on jaettu kahteen osaan: varsinaiseen- ja lisätieto-osioon. Varsinainen

Kirja on jaettu kahteen osaan: varsinaiseen- ja lisätieto-osioon. Varsinainen Alkusanat Tämän tieto- ja viestintätekniikan oppikirjan ensimmäinen versio (1. painos) syntyi vuonna 2006 Jyväskylän yliopiston tietotekniikan laitokselle tekemäni pro gradu -tutkielmani yhteydessä. Tutkimuksessani

Lisätiedot

Taitosanomat. ECDL Finlandin asiakaslehti 2/2008. Ensimmäiset suomalaiset Health tutkinnonsuorittajat... s. 3

Taitosanomat. ECDL Finlandin asiakaslehti 2/2008. Ensimmäiset suomalaiset Health tutkinnonsuorittajat... s. 3 Taitosanomat ECDL Finland European Computer Driving Licence ECDL Finlandin asiakaslehti 2/2008 Ensimmäiset suomalaiset Health tutkinnonsuorittajat... s. 3 Kädessä uunituore Health-sertifikaatti -Tutkinnonsuorittajan

Lisätiedot

Viestinnällä lisäarvoa & tehokkuutta! Työyhteisöviestinnästä kriisi- ja muutosviestintään. Strategisesta vuoropuhelusta henkilöbrändäykseen.

Viestinnällä lisäarvoa & tehokkuutta! Työyhteisöviestinnästä kriisi- ja muutosviestintään. Strategisesta vuoropuhelusta henkilöbrändäykseen. Viestinnällä lisäarvoa & tehokkuutta! Työyhteisöviestinnästä kriisi- ja muutosviestintään. Strategisesta vuoropuhelusta henkilöbrändäykseen. Tutkittua tietoa & punnittuja näkemyksiä. Osallistu, innostu

Lisätiedot

Taitosanomat TERVEYDENHUOLTOALAN TIETOTEKNIIKKATUTKINTO. väestöä kahtia! Suomessakin ECDL on toiminut yhteistyöprojekteissa, ECDL eli kansainvälinen

Taitosanomat TERVEYDENHUOLTOALAN TIETOTEKNIIKKATUTKINTO. väestöä kahtia! Suomessakin ECDL on toiminut yhteistyöprojekteissa, ECDL eli kansainvälinen ECDL Finland Oy 5/2007 15.10.2007 Taitosanomat Tässä numerossa: Testauksen laatu 2 Kysymyksiä ja vastauksia automaattisesta testauksista Työnhaun tehoviikot 3 4 Esittelyssä Aamos 6 Ajankohtaista 7 ECDL

Lisätiedot

14. 15.4.2016 INTERAKTIIVINEN TEKNIIKKA KOULUTUKSESSA. Yleiskuvaus näyttelystä ja näytteilleasettajien tiedot. ITK-näyttely.fi

14. 15.4.2016 INTERAKTIIVINEN TEKNIIKKA KOULUTUKSESSA. Yleiskuvaus näyttelystä ja näytteilleasettajien tiedot. ITK-näyttely.fi 14. 15.4.2016 INTERAKTIIVINEN TEKNIIKKA KOULUTUKSESSA Yleiskuvaus näyttelystä ja näytteilleasettajien tiedot ITK-näyttely.fi SeOppi-lehti_ITK-liite_2016_JS.indd 1 15.3.2016 16:39:03 Testaa älä arvaile!

Lisätiedot

Keravanjoen koulu Opitaan yhdessä!

Keravanjoen koulu Opitaan yhdessä! Keravanjoen koulu Opitaan yhdessä! OPS 2016 Arvokeskustelun tuloksia Keravanjoen koulun huoltajat 1 a) Miksi lapsesi opiskelee koulussa? oppivelvollisuus ja yleissivistys oppii vastuulliseksi kansalaiseksi

Lisätiedot

YHDESSÄ! KOKEMUKSIA MIKKELIN TOISEN ASTEEN PROJEKTIVIIKOLTA. yesverkosto.fi

YHDESSÄ! KOKEMUKSIA MIKKELIN TOISEN ASTEEN PROJEKTIVIIKOLTA. yesverkosto.fi YHDESSÄ! KOKEMUKSIA MIKKELIN TOISEN ASTEEN PROJEKTIVIIKOLTA yesverkosto.fi "Lukiokoulutuksen tehtävä on kehittää valmiuksia työelämään ja työhön." LOPS 2016 YES lukiot työelämään hanke pähkinänkuoressa

Lisätiedot

Mihin meitä viedään? #uusilukio yhteistyötä rakentamassa

Mihin meitä viedään? #uusilukio yhteistyötä rakentamassa Mihin meitä viedään? #uusilukio yhteistyötä rakentamassa Valtakunnalliset Vapaan sivistystyön päivät 2018 Sivistys, kulttuuri ja seikkailu Tiina Silander Uusi lukio tukee ja innostaa! Lukiouudistus on

Lisätiedot

Työhakemuksen täyttäminen Näin haet työtä Seurelta

Työhakemuksen täyttäminen Näin haet työtä Seurelta Työhakemuksen täyttäminen Näin haet työtä Seurelta 1. Selaa työpaikkoja Löydät Seuren avoimet työpaikat kotisivultamme seure.fi kohdasta HAE TYÖTÄ Voit hakea työpaikkoja toimialan, kaupungin ja työn luonteen

Lisätiedot

TEKNIIKAN ERIKOISAMMATTITUTKINTO

TEKNIIKAN ERIKOISAMMATTITUTKINTO TEKNIIKAN ERIKOISAMMATTITUTKINTO osaamista monialaiseen työnjohtamiseen ERIKOISAMMATTITUTKINTO Tutkintorakenne Tekniikan erikoisammattitutkinto on virallinen Opetushallituksen vahvistama erikoisammattitutkinto.

Lisätiedot

TET työelämä tutuksi. Juniori kohtaa seniorin

TET työelämä tutuksi. Juniori kohtaa seniorin TET työelämä tutuksi Juniori kohtaa seniorin Työelämä tutuksi TET eli työelämään tutustuminen on yläasteen ja lukion oppilaille järjestettävä opetussuunnitelman mukainen työelämään tutustumisjakso. Sen

Lisätiedot

Osaaminen, tarve ja toteutus kohtaavat Korkeakouludiplomikokeilu

Osaaminen, tarve ja toteutus kohtaavat Korkeakouludiplomikokeilu Osaaminen, tarve ja toteutus kohtaavat Korkeakouludiplomikokeilu Palkkahallinnossa olisi töitä.. Paljonko jäisi opiskeltavaa, kun olen Yritys kasvaa ja pitäisi johtaa Nuoret esimiehet ovat lujilla ja heille

Lisätiedot

Asiakastyytyväisyyskysely 2014 Pirkan opisto 10.12.2014. Anne Latomäki Minna Joutsen Jari Holttinen

Asiakastyytyväisyyskysely 2014 Pirkan opisto 10.12.2014. Anne Latomäki Minna Joutsen Jari Holttinen Asiakastyytyväisyyskysely 2014 Pirkan opisto 10.12.2014 Anne Latomäki Minna Joutsen Jari Holttinen TUTKIMUKSEN SUORITTAMINEN Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää Pirkan opiston opiskelijoiden tyytyväisyyttä

Lisätiedot

Yhteisöllisyyden toteuttaminen verkko-opetuksessa

Yhteisöllisyyden toteuttaminen verkko-opetuksessa Liiketoiminta kehittyy kehity sinäkin. Yhteisöllisyyden toteuttaminen verkko-opetuksessa Tieturi Oy / Arja Sipola HTC Santa Maria, Tammasaarenkatu 5, 00180 Helsinki, Finland www.tieturi.fi (09) 431 551

Lisätiedot

14. 15.4.2016 INTERAKTIIVINEN TEKNIIKKA KOULUTUKSESSA. Yleiskuvaus näyttelystä ja näytteilleasettajien tiedot. ITK-näyttely.fi

14. 15.4.2016 INTERAKTIIVINEN TEKNIIKKA KOULUTUKSESSA. Yleiskuvaus näyttelystä ja näytteilleasettajien tiedot. ITK-näyttely.fi 14. 15.4.2016 INTERAKTIIVINEN TEKNIIKKA KOULUTUKSESSA Yleiskuvaus näyttelystä ja näytteilleasettajien tiedot ITK-näyttely.fi Testaa Tunnista Kohdista TIVIITTORI työkalu tieto- ja viestintäteknisten TIEKE

Lisätiedot

Hyvän elämän iltakahvit Oppiva kahvila ryhmäkeskustelun kooste

Hyvän elämän iltakahvit Oppiva kahvila ryhmäkeskustelun kooste Hyvän elämän iltakahvit Oppiva kahvila ryhmäkeskustelun kooste 26.1.2011 Suomussalmi Ämmänsaaren seurakuntatalo Illan ohjelma Ilmoittautumiset ja iltakahvit Illan teemojen ja keskustelumenetelmän esittely

Lisätiedot

Partnerbook. Pohjois-Suomen koulutusverkoston digitaalinen työtila

Partnerbook. Pohjois-Suomen koulutusverkoston digitaalinen työtila Partnerbook Pohjois-Suomen koulutusverkoston digitaalinen työtila Pohjois-Suomen koulutusverkoston kokous Aika: keskiviikko 27.5.2015 klo 14-16 Paikka: Raahen ammattiopisto, Tervahovinkatu 2, Raahe Asiakkuusjohtaja

Lisätiedot

VALITSE LUKIO-OPINNOT

VALITSE LUKIO-OPINNOT VALITSE LUKIO-OPINNOT OVI MAHDOLLISUUKSIEN MAAILMAAN. Lukio on tärkeä ponnahduslauta tulevaisuuteesi. Se tarjoaa Sinulle hyvät valmiudet ja suoran väylän eri alojen jatko-opintoihin sekä lisäaikaa tulevaisuutesi

Lisätiedot

VIRVATULIKYSELY 12-13-VUOTIAILLE, kevät 2013

VIRVATULIKYSELY 12-13-VUOTIAILLE, kevät 2013 VIRVATULIKYSELY 12-13-VUOTIAILLE, kevät 2013 1. Perustiedot a) Ikä 12 vuotta 67 % 6 13 vuotta 33 % 3 b) Kuinka monetta vuotta olet oppilaana kuvataidekoulussa? 1. vuotta 22 % 2 3. vuotta 11 % 1 4. vuotta

Lisätiedot

Tieto- ja viestintätekniikan opinnot Jyväskylän yliopistossa. Humanistinen tiedekunta Syksy 2014 Tanja Välisalo

Tieto- ja viestintätekniikan opinnot Jyväskylän yliopistossa. Humanistinen tiedekunta Syksy 2014 Tanja Välisalo Tieto- ja viestintätekniikan opinnot Jyväskylän yliopistossa Humanistinen tiedekunta Syksy 2014 Tanja Välisalo Sisältö 1. Mitä teknologiataitoja tarvitsen? 2. Tieto- ja viestintäteknologian opinnot 3.

Lisätiedot

Hyria. Strategia määrittelee, mitkä tavoitteet ovat Hyriassa tärkeitä ja mikä on se tapa, jolla niitä halutaan toteuttaa.

Hyria. Strategia määrittelee, mitkä tavoitteet ovat Hyriassa tärkeitä ja mikä on se tapa, jolla niitä halutaan toteuttaa. Hyria 2018 Strategia määrittelee, mitkä tavoitteet ovat Hyriassa tärkeitä ja mikä on se tapa, jolla niitä halutaan toteuttaa. Strategian avulla toteutamme visiomme. Hyria 2018 Strategia ei anna suoraa

Lisätiedot

Cisco Networking Academy Metropolia Ammattikorkeakoulussa

Cisco Networking Academy Metropolia Ammattikorkeakoulussa Cisco Networking Academy Metropolia Ammattikorkeakoulussa Cisco Systems on maailman johtava Internet-järjestelmien toimittaja. Ciscon IP (Internet Protocol) -pohjaiset ratkaisut toimivat Internetin sekä

Lisätiedot

MYYNTI- VALMENNUKSEN OSTAJAN OPAS MIISA HELENIUS - POINTVENUE

MYYNTI- VALMENNUKSEN OSTAJAN OPAS MIISA HELENIUS - POINTVENUE MYYNTI- VALMENNUKSEN OSTAJAN OPAS MIISA HELENIUS - POINTVENUE 8 ASIAA, JOTKA KANNATTAA HUOMIOIDA, KUN OSTAA MYYNTI- VALMENNUSTA 8 ASIAA, JOKTA KANNATTAA HUOMIOIDA KUN OSTAA MYYNTI- VALMENNUSTA Olen kerännyt

Lisätiedot

Ylitä itsesi. Valmennukset ja seminaarit syksy 2016. Hankinta Toimitusketjun hallinta Yritysvalmennukset

Ylitä itsesi. Valmennukset ja seminaarit syksy 2016. Hankinta Toimitusketjun hallinta Yritysvalmennukset Ylitä itsesi Valmennukset ja seminaarit syksy 2016 Hankinta Toimitusketjun hallinta Yritysvalmennukset Hei, hankinnan ja toimitusketjun hallinnan osaaminen on yrityksille erittäin tärkeä kilpailukyvyn

Lisätiedot

Urapalvelut opiskelijoille

Urapalvelut opiskelijoille Urapalvelut opiskelijoille Lukuvuosi 2019-2020 Uraohjaajat Kirsi Vallius-Leinonen, Outi Suorsa, Saara Puittinen ja Janne Saarela Henkilökohtainen uraohjaus Uraohjauksen tavoitteena on tukea sinua rakentamaan

Lisätiedot

Tietotekniikan liitto ry

Tietotekniikan liitto ry Tietotekniikan liitto ry Puolueeton, valtakunnallinen ICT-alan asiantuntija Jäsenyhdistystensä kattojärjestö, joka kehittää jäsenistön ammatillista osaamista ja arvostusta Lähes 30 paikallis- ja teemayhdistystä

Lisätiedot

Liite B Project Management Institute

Liite B Project Management Institute Liite B Project Management Institute Johdanto Vuonna 1969 perustetusta ja jo yli 30 vuotta toimineesta Project Management Institutesta (PMI) on tullut ammattimaisen projektinhallinnan kehitysjärjestö.

Lisätiedot

Opinto-ohjauksen rooli hyvinvointityössä

Opinto-ohjauksen rooli hyvinvointityössä Opinto-ohjauksen rooli hyvinvointityössä 30.11.2018 Järjestöt koulujen ja oppilaitosten kumppanina työelämävalmiuksien edistämisessä. Helena Herttuainen, Suomen 4H-liitto ry 4H-järjestö 4H on lasten ja

Lisätiedot

SOTKAMON KANSALAISOPISTON LAATUKÄSIKIRJA

SOTKAMON KANSALAISOPISTON LAATUKÄSIKIRJA SOTKAMON KANSALAISOPISTON LAATUKÄSIKIRJA Sotkamon kansalaisopiston henkilöstö on työstänyt Osaava - koulutuksen aikana vuosina 2011 2012 opistolle räätälöityä laatukäsikirjaa. Käsikirja on EFQM (European

Lisätiedot

Akateemiset taidot. 2. tapaaminen

Akateemiset taidot. 2. tapaaminen Akateemiset taidot 2. tapaaminen kurssin vastuuopettaja on Lauri Ylinen sähköposti on muotoa etunimi.sukunimi@helsinki.fi huone C435 seuratkaa kurssin verkkosivua (courses.helsinki.fi/fi/mat20005/125180298)

Lisätiedot

Osaamisen kohtaanto-ongelma DB Schenker yrityksen näkökulma. Schenker Oy Marjo Pääkkö CHRO Cluster Finland Helsinki Kauppakamari

Osaamisen kohtaanto-ongelma DB Schenker yrityksen näkökulma. Schenker Oy Marjo Pääkkö CHRO Cluster Finland Helsinki Kauppakamari Osaamisen kohtaanto-ongelma DB Schenker yrityksen näkökulma Schenker Oy Marjo Pääkkö CHRO Cluster Finland Helsinki 06-11-2018 Kauppakamari DB Schenker: 71 900 työntekijää 140 maassa Liikevaihto 16,43 miljardia

Lisätiedot

Pilveä standardisoidaan monessa ryhmässä

Pilveä standardisoidaan monessa ryhmässä 14.10.2011 Uutiskirjeen sisältö Pilvipalveluita koskevien standardien laadinta on alkamassa mm.verkkosovellusten ja tietoturvatekniikkojen ISOn alikomiteoissa.»lue artikkeli kokonaisuudessaan Ohjelmointikieli

Lisätiedot

Taitosanomat. Tässä numerossa: ECDL Finlandin asiakaslehti 1/2009. Suomen nuorimmat ECDL-kokelaat s. 4. Pääkirjoitus 2. EU:n puheenjohtaja José Manuel

Taitosanomat. Tässä numerossa: ECDL Finlandin asiakaslehti 1/2009. Suomen nuorimmat ECDL-kokelaat s. 4. Pääkirjoitus 2. EU:n puheenjohtaja José Manuel Taitosanomat ECDL Finland E u r o p e a n C o m p u t e r D r i v i n g L i c e n c e ECDL Finlandin asiakaslehti 1/2009 Tässä numerossa: Suomen nuorimmat ECDL-kokelaat s. 4 Pääkirjoitus 2 9 miljoonaa

Lisätiedot

Pilates Mestarien käsissä

Pilates Mestarien käsissä CASTREN & SNELLMAN KEHONAHALLINNAN Yhteistyössä METHOD TALVEN PUTKISTO TIETO- JA TAITOPÄIVÄT INSTITUUTTI 2014 Tarjoaa Method Putkisto 3D Luonnollinen kasvoklinikka näytetuntitapahtuman Marja Putkiston

Lisätiedot

KOULUTTAJAKOULUTUS (20 op)

KOULUTTAJAKOULUTUS (20 op) KOULUTTAJAKOULUTUS (20 op) KOULUTTAJAKOULUTUS ON MONIMUOTOISTA OPISKELUA, JOKA KOOSTUU NELJÄSTÄ ERI KURSSISTA 1 n peruskurssi, 4 op 2 Jatkokurssi I, 3 op 3 Jatkokurssi II, 3 op 4 Kurssintuottajan koulutus,

Lisätiedot

SUKUPUOLI % Nainen 50 Mies 50

SUKUPUOLI % Nainen 50 Mies 50 SUKUPUOLI % Nainen 50 Mies 50 IKÄ % 18 24 9 25-34 35-44 26 45-54 30 55-60 13 Yli 60 7 ASEMA % Työntekijä 23 Alempi toimihenkilö 13 Ylempi toimihenkilö 31 Johtava asema 6 Opiskelija 9 Perhe-/opinto-/vuorotteluvapaalla

Lisätiedot

Mielekkäät työtehtävät houkuttelevat harjoittelijoita!

Mielekkäät työtehtävät houkuttelevat harjoittelijoita! Mielekkäät työtehtävät houkuttelevat harjoittelijoita! Vuoden 2013 aikana 359 Turun yliopiston opiskelijaa suoritti yliopiston rahallisesti tukeman harjoittelun. Sekä harjoittelun suorittaneilta opiskelijoilta

Lisätiedot

ja jälkeen opiskelun Teemu Tokola Oulun Yliopisto Sähkö- ja tietotekniikan osasto

ja jälkeen opiskelun Teemu Tokola Oulun Yliopisto Sähkö- ja tietotekniikan osasto Opiskelijoiden tvt-taidot ennen ja jälkeen opiskelun Teemu Tokola Oulun Yliopisto Sähkö- ja tietotekniikan osasto TVT Tieto- ja viestintäteknologian tät i käyttö muuttunut t rajusti viimeisinä vuosikymmeninä

Lisätiedot

VENÄJÄN KIELEN JA KULTTUURIN KOULUTUKSET YRITYKSILLE

VENÄJÄN KIELEN JA KULTTUURIN KOULUTUKSET YRITYKSILLE VENÄJÄN KIELEN JA KULTTUURIN KOULUTUKSET YRITYKSILLE Käytännön venäjää koulutus avuksi työelämään Venäjän kulttuuri ja kieli viikonloppukurssi Venäjän kulttuuri ja kieli (ryhmäopetus yrityksissä) Venäjän

Lisätiedot

9.30 Aamukahvi. 12.00 Lounas (omakustanteinen)

9.30 Aamukahvi. 12.00 Lounas (omakustanteinen) Näin homma toimii seminaari sekä Oulun seudun omaishoitajat ja läheiset ry 15 - vuotta Aika: Torstai 31.10.2013 Paikka: Wegeliussali, ODL, Albertinkatu 16, 90100 Oulu 9.30 Aamukahvi 10.00 Musiikkiesitys

Lisätiedot

TAPAHTUMAT UUDELLAMAALLA

TAPAHTUMAT UUDELLAMAALLA UUSI TAITO ETELÄ-SUOMI TARJOAA ILOA JA ELÄMYKSIÄ Taito Etelä-Suomi ja Taito Uusimaa yhdistävät taitonsa ja toimintansa 1.1.2019 alkaen. Yhdessä suunnitelluissa tapahtumissa on tekemisen iloa ja tunnelmaa.

Lisätiedot

JÄSENTIEDOTE 2 / 2017

JÄSENTIEDOTE 2 / 2017 JÄSENTIEDOTE 2 / 2017 Tervetuloa Jytyliiton jäsenille suunnatulle toimisto- ja hallintotyöntekijöiden KIILA- kuntoutuskurssille 2017 Mikä KIILA kuntoutus (kurssi numero 69310) Kuntoutuksessa saat tukea

Lisätiedot

Microsoft-teollisuussertifikaatit Metropolian testauskeskuksessa

Microsoft-teollisuussertifikaatit Metropolian testauskeskuksessa Cisco Networking Academy Metropolia Ammattikorkeakoululla ja sen edeltäjällä (Helsingin ammattikorkeakoulu) on vuodesta 1997 (ensimmäisenä Suomessa) toiminut Cisco Networking Academy. Metropolian kurssit

Lisätiedot

Apua, tukea ja toimintaa

Apua, tukea ja toimintaa Soita meille numeroon 050 4440 199 tai lähetä sähköpostia osoitteeseen asiakaspalvelu@mereo.fi. Tavataan ja keskustellaan yhdessä tilanteestasi. Teemme sinulle henkilökohtaisen, hyvin vointiasi tukevan

Lisätiedot

SATEENKAARITALON JÄSENKIRJE 4/2014

SATEENKAARITALON JÄSENKIRJE 4/2014 1 SATEENKAARITALON JÄSENKIRJE 4/2014 Sateenkaaritalon tapahtumia syksyllä 2014 muun muassa: Kuva internetistä. Kuvaaja Teuvo Vehkalahti. BBQ-Elolystit 9.9. klo 10-14 Hietalahden Villassa Sieni- ja marjaretki

Lisätiedot

Rauman kauppakamarin koulutustarvekysely 2012

Rauman kauppakamarin koulutustarvekysely 2012 Rauman kauppakamarin koulutustarvekysely 2012 Rauman kauppakamarin koulutustarvekysely 2012 Koulutustarvekyselyn tarkoituksena oli kartoittaa ja täsmentää yritysten koulutustarpeita vuodelle 2012 ja 2013

Lisätiedot

SOSIAALINEN MEDIA TYÖSSÄOPPIMISEN TUKENA HEVOSTALOUDEN PERUSTUTKINTOKOULUTUKSESSA

SOSIAALINEN MEDIA TYÖSSÄOPPIMISEN TUKENA HEVOSTALOUDEN PERUSTUTKINTOKOULUTUKSESSA SOSIAALINEN MEDIA TYÖSSÄOPPIMISEN TUKENA HEVOSTALOUDEN PERUSTUTKINTOKOULUTUKSESSA Tervetuloa vastaamaan kyselyyni, jossa selvitän hevostalousoppilaitosten opetushenkilöstön kiinnostusta sosiaalisen median

Lisätiedot

AHOT-menettely. OPISKELIJAN PORTFOLIO-OHJE päivitetty 31.5.2011, 7.2.2012, 30.5.2012 OSAAMISPORTFOLIO

AHOT-menettely. OPISKELIJAN PORTFOLIO-OHJE päivitetty 31.5.2011, 7.2.2012, 30.5.2012 OSAAMISPORTFOLIO OPISKELIJAN PORTFOLIO-OHJE päivitetty 31.5.2011, 7.2.2012, 30.5.2012 OSAAMISPORTFOLIO Aiemmin hankitun osaamisen hyväksymiseksi osaksi opintoja Opiskelijan nimi Vuosikurssi ja suuntautumisvaihtoehto/ Yamk

Lisätiedot

YRITTÄJIEN HYVINVOINTI

YRITTÄJIEN HYVINVOINTI YRITTÄJIEN HYVINVOINTI Yrittäjien työhyvinvointikysely 2013 tulokset 4.9.2013 Kati Huoponen, Mari Merilampi ja Jouni Vatanen TAUSTAA Kysely lähetettiin yli 10 000:lle Ilmarisen yrittäjäasiakkaalle Kyselyyn

Lisätiedot

Kv-viikot Metropolian terveys- ja hoitoalalla

Kv-viikot Metropolian terveys- ja hoitoalalla Kv-viikot Metropolian terveys- ja hoitoalalla Kajaanin kielten ja viestinnän opettajien vastuuopettajapäivät 10.-11.2.2015 Katja Hämäläinen, Metropolia amk Kansainvälisyysviikot terveys-ja hoitoalalla:milloin?

Lisätiedot

Digi haltuun! (Valtakunnallinen projekti ) Susanna Saarvo

Digi haltuun! (Valtakunnallinen projekti ) Susanna Saarvo Digi haltuun! (Valtakunnallinen projekti 2017-2020) Susanna Saarvo Yhteistyökumppanit Kansalaisopistojen liitto (KoLry) ADHD-liitto A-Kiltojen Liitto Epilepsialiitto Mielenterveyden Keskusliitto Kuurojen

Lisätiedot

Esiintymisvalmennus, 6h

Esiintymisvalmennus, 6h Esiintymisvalmennus, 6h Vaikuttavuudella epäreilua kilpailuetua " Erilaisuus, avoimuus, aitous ja rohkeus huokui valmentajasta. Mari Seppänen 1 / 9 Oletko esiintyessäsi epämukavuusalueella? Kuunnellaanko

Lisätiedot

Maisteriopiskelijan infopaketti. Internet- ja pelitutkimuksen opintosuunta

Maisteriopiskelijan infopaketti. Internet- ja pelitutkimuksen opintosuunta Maisteriopiskelijan infopaketti Internet- ja pelitutkimuksen opintosuunta 28.8.2012 Maisterintutkinnon eri opintosuunnat 1. Informaatiotutkimuksen ja interaktiivisen median opintosuunta 2. Asiakirjahallinnan

Lisätiedot

Vetovoimaa ja osaamista Live Delphin yhteenveto

Vetovoimaa ja osaamista Live Delphin yhteenveto Vetovoimaa ja osaamista Live Delphin yhteenveto Kuopio 1.11.2017 TODENNÄKÖISYYS 1. Vetovoimaisuus -teesi: Vuonna 2025 useampi kuopiolainen käy töissä seutukunnissa, kuin sieltä käydään töissä Kuopiossa.

Lisätiedot

Miten motivoin itseäni ja muita?

Miten motivoin itseäni ja muita? Motivaatio, työn ilo ja into Miten motivoin itseäni ja muita? Minna Rasila Heuristica Oy Tervetuloa! Tänään käsitellään motivaatiota. Mitä motivaatio tai motivointi on? Miten motivoin tiimiläisiäni? Vai

Lisätiedot

Nuorten tulevaisuusseminaari Kirkko 2020

Nuorten tulevaisuusseminaari Kirkko 2020 Nuorten tulevaisuusseminaari Kirkko 2020 Nuorteniltapaketti - Kirkon rakentajat Tämä ohjelmamateriaali on tarkoitettu toteutettavaksi nuortenillassa, nuorten leirillä tai isoskoulutuksessa. Ohjelman voi

Lisätiedot

Työpaikkaosaamisen kehittämisen malli monikulttuurisille työpaikoille

Työpaikkaosaamisen kehittämisen malli monikulttuurisille työpaikoille Työpaikkaosaamisen kehittämisen malli monikulttuurisille työpaikoille Mitä on osaaminen ja osaamisen kehittäminen työssä? Työpaikoilla eletään jatkuvassa muutoksessa. Asiakkaiden tarpeet muuttuvat ja työpaikalla

Lisätiedot

Koulutus.fi:n palvelut sivuston käyttäjille

Koulutus.fi:n palvelut sivuston käyttäjille Koulutus.fi:n palvelut sivuston käyttäjille Koulutus.fi mahdollistaa sopivan työelämän koulutuksen löytämisen. Se ylläpitää Suomen kattavinta ja täysin maksutonta hakupalvelua työelämän täydennyskoulutuksia

Lisätiedot

Osaamispääoman johtaminen

Osaamispääoman johtaminen johtaminen Leenamaija Otala, ProCompetence Oy, Inc Leenamaija Otala DIGITAL COMPETENCE AND LEARNING DCL-KONFERENSSI. 3. 4.11.2009 Hämeenlinna Esityksen sisältö Osaamisesta osaamispääomaa hallinta, kehittäminen

Lisätiedot

Tampereen kesäyliopisto

Tampereen kesäyliopisto Tampereen kesäyliopisto Avoin kaikille 11 Yhteistyökorkeakoulua 10 000 opintopistettä 5000 opiskelijaa 30 oppiainetta 12 kieltä Ilman opiskelupaikkaa? vietä välivuosi avoimen yliopiston opintojen parissa!

Lisätiedot

POLKU OSAAMISEN YTIMEEN

POLKU OSAAMISEN YTIMEEN OSAAMISMATKA POLKU OSAAMISEN YTIMEEN MIKSI OSATA? Ohjauksen ja opetuksen roolin tulee muuttua siten, että se tukee oppijan osaamisidentiteetin kehittymistä ja antaa valmiuksia rakentaa omia yksilöllisiä

Lisätiedot

Vetelin kunnan OPS-kyselyn yhteenveto. Arvoilta vanhempainilta

Vetelin kunnan OPS-kyselyn yhteenveto. Arvoilta vanhempainilta Vetelin kunnan OPS-kyselyn yhteenveto Arvoilta 24.3.2015 vanhempainilta 3.9.2015 Huoltajien ja henkilökunnan vastauksia yhteensä 91 kpl. Oppilaat vastasivat luokittain ja vastauksia tuli yhteensä 24. 1.

Lisätiedot

Lastenkirjastotyö ammattina - Kyselytutkimus Etelä-Savon kirjastoihin

Lastenkirjastotyö ammattina - Kyselytutkimus Etelä-Savon kirjastoihin Lastenkirjastotyö ammattina - Kyselytutkimus Etelä-Savon kirjastoihin ANU LAUKKANEN TOENPERÄN KIRJASTO/ JUVAN KIRJASTO Pohjaa opinnäytetyön toteuttamiselle theseus.fi --> Oulun ammattikorkeakoulu --> Kirjasto-

Lisätiedot

Liite 5. Tuote- ja palveluhinnasto

Liite 5. Tuote- ja palveluhinnasto Liite Tarjoukseen Esrin SG EA -kuntalisenssistä Liite 5. Tuote- ja palveluhinnasto Esrin SG EA kuntalisenssit Järvenpään kaupunki ja Hyvinkään kaupunki 8.3.2018 Liite 5: Tuote- ja palveluhinnat 2 (7) Sisällys

Lisätiedot

Lausunto Työryhmä ehdotti, että tulevaisuudessa kokeiden tausta-aineistoihin voisi sisältyä myös materiaalia eri kielillä.

Lausunto Työryhmä ehdotti, että tulevaisuudessa kokeiden tausta-aineistoihin voisi sisältyä myös materiaalia eri kielillä. Jyväskylän ammattikorkeakoulu Lausunto 10.08.2017 Asia: OKM 38/040/2016 Gaudeamus igitur ylioppilastutkinnon kehittäminen 1.1 Työryhmä ehdotti, että tutkintoon osallistuvan on suoritettava äidinkielessä

Lisätiedot

Työelämätaitoja tukemalla työhyvinvointiin ja tuottavuuteen. Työelämän tutkimuspäivät, Tampere 5.11.2010 Elina Sipponen

Työelämätaitoja tukemalla työhyvinvointiin ja tuottavuuteen. Työelämän tutkimuspäivät, Tampere 5.11.2010 Elina Sipponen Työelämätaitoja tukemalla työhyvinvointiin ja tuottavuuteen Työelämän tutkimuspäivät, Tampere 5.11.2010 Elina Sipponen Moniosaaja -valmennus Pientyöpaikoilla uudistuminen (Punk) hankkeen työelämäosaamista

Lisätiedot

OSAAMISEN TULEVAISUUS

OSAAMISEN TULEVAISUUS OSAAMISEN TULEVAISUUS SKOL konsulttipäivä 10.4.2017 Markku Moilanen, SKOL ry hallituksen puheenjohtaja, Ramboll Finland Oy hallituksen puheenjohtaja 1 OSAAMINEN VANHENEE, ELLEI SITÄ UUDISTETA JATKUVASTI

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen suurseminaari Taitaja 2015 tapahtuma 6.5.2015 Turku. Pääjohtaja Aulis Pitkälä

Ammatillisen koulutuksen suurseminaari Taitaja 2015 tapahtuma 6.5.2015 Turku. Pääjohtaja Aulis Pitkälä Ammatillisen koulutuksen suurseminaari Taitaja 2015 tapahtuma 6.5.2015 Turku Pääjohtaja Aulis Pitkälä Suomen ammatillinen koulutus tulevaisuuden haasteisiin vastaajana Ammatillista koulutusta kehitetty

Lisätiedot

Testauspäivä Hannu-Matti Järvinen

Testauspäivä Hannu-Matti Järvinen Testauspäivä 11.1.2019 Hannu-Matti Järvinen hannu-matti.jarvinen@tuni.fi Tampereen yliopisto Tampere University Tutkinnot jatkossa tietotekniikan alueella? Tekniikan kandidaatin ja diplomi-insinöörin tutkinnot

Lisätiedot

Ammattiosaajan työkykypassi

Ammattiosaajan työkykypassi Ammattiosaajan työkykypassi Mikä on ammattiosaajan työkykypassi? Työkykypassi koostuu viidestä eri osa-alueesta, jotka ovat: Toiminta- ja työkykyä edistävä liikunta Terveysosaaminen Ammatin työkykyvalmiudet

Lisätiedot

Osaamispolut - digitaalinen itsearviointiväline rakennusinsinöörin osaamisen tunnistamiseen

Osaamispolut - digitaalinen itsearviointiväline rakennusinsinöörin osaamisen tunnistamiseen Osaamispolut - digitaalinen itsearviointiväline rakennusinsinöörin osaamisen tunnistamiseen Taustat välineen kehittämisessä Valtakunnallisessa hankkeessa, "Urareitti korkeasti koulutetun maahan muuttaneen

Lisätiedot

KANSALAISOPISTO TYÖPAIKKANA. Info uusille opettajille Wellamo opisto Päivikki Tapiola

KANSALAISOPISTO TYÖPAIKKANA. Info uusille opettajille Wellamo opisto Päivikki Tapiola KANSALAISOPISTO TYÖPAIKKANA Info uusille opettajille Wellamo opisto 29.8.2016 Päivikki Tapiola VAPAA SIVISTYSTYÖ: villiä ja vapaata? Laki vapaasta sivistystyöstä (932 / 1998) Vapaan sivistystyön tarkoituksena

Lisätiedot

HOSPITALITY FORUM. MATKAILU-, MAJOITUS- JA RAVINTOLA-ALAN HUIPPUSEMINAARI Rantasipi Airport Congress Center, Vantaa 19.5.2015

HOSPITALITY FORUM. MATKAILU-, MAJOITUS- JA RAVINTOLA-ALAN HUIPPUSEMINAARI Rantasipi Airport Congress Center, Vantaa 19.5.2015 2015 HOSPITALITY FORUM MATKAILU-, MAJOITUS- JA RAVINTOLA-ALAN HUIPPUSEMINAARI Rantasipi Airport Congress Center, Vantaa 19.5.2015 Hospitality Forumin puheenjohtajana toimii MaRan puheen johtaja, matkailu-

Lisätiedot

WINDOWS 10 -kurssi. petri.kiiskinen@wellamo-opisto.fi

WINDOWS 10 -kurssi. petri.kiiskinen@wellamo-opisto.fi WINDOWS 10 -kurssi petri.kiiskinen@wellamo-opisto.fi Yleistä kurssista Keskiviikkoisin 9.9. 30.9. (15 oppituntia) 16:45 20:00 (viimeinen kerta 16:45 19:15) Puolivälissä 15 minuutin kahvitauko Materiaali

Lisätiedot