Antwerpen, Belgia L A S I AL AN T YÖS SÄOPPI MINEN JA MES L E T HBR IDGE G L A SS A ADA VAI N IO

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Antwerpen, Belgia L A S I AL AN T YÖS SÄOPPI MINEN 6. 8. -2.10.2014 JA MES L E T HBR IDGE G L A SS A ADA VAI N IO"

Transkriptio

1 Antwerpen, Belgia LASIALAN TYÖSSÄOPPIMINEN JAMES LETHBRIDGE GLASS AADA VAINIO

2 James Lethbridge Glass

3 Miten päädyin Belgiaan? Päätin lähteä työssä oppimaan ulkomaille heti, kun kuulin sen olevan mahdollista. Nykypäivän työmarkkinoilla kilpailu on kovaa. Kansainvälisyyttä arvostetaan kaikilla aloilla. Opiskelen lasinpuhalluksen artesaaniksi ja tiedän alan olevan pieni sekä heikosti työllistävä. Toivon kuitenkin tulevaisuudessa voivani elättää itseni lasia puhaltamalla, enkä näkisi mahdottomana työskentelyä ulkomailla. Näiden seikkojen vuoksi minulle oli tärkeää päästä oppimaan lasin maailmasta myös Suomen rajojen ulkopuolelle. Halusin tietää millaisia trendejä lasissa on juuri nyt, tutustua alani ammattilaisiin ja verkostoitua tulevaisuuden kannalta tärkeiden ihmisten kanssa. Lähettelin sähköpostia ympäri Eurooppaa erilaisiin pieniin lasistudioihin etsiessäni paikkaa. Ensimmäinen vastaus tuli englantilaiselta lasitaiteilija James Lethbridgeltä, joka käyttää lampputekniikkaa teoksissaan. Hän oli vasta alle vuosi sitten itsekin muuttanut Lontoosta Antwerpeniin belgialaisen vaimonsa kanssa. Hyvä ystäväni ja edellisen vuosikurssin puhaltaja oli myös aiemmin ollut Jamesin opissa, joten tiesin pääseväni hyvään paikkaan. Tartuin siis tilaisuuteen sen enempiä miettimättä.

4 Antwerpenin rautatieasema Asuin aivan keskustassa, lähellä asemaa ja eläintarhaa.

5 Asuminen Katselin hostelleja ja lähettelin ilmoituksia netistä löytämiini vuokra-asuntojen välitysfirmoihin. Sainkin muutamia vastauksia, mutta onneksi en ehtinyt kauaa niitä edes harkita, kun James kertoi heidän yläpuolellaan olevan asunnon olevan vapaana. Sain siitä hyvän diilin ja tuntui turvalliselta ja helpolta muuttaa työnantajan naapuriin. Asuin siis pienen kerrostalon ullakkohuoneistossa, joka oli todella mukava ja tilava. Tutustuin myös vuokranantajapariskuntaan, jotka asuivat alimmassa kerroksessa. Todella ihania ja vieraanvaraisia ihmisiä talo täynnä. Minun ei tarvinnut ostaa juuri mitään muuta, kuin ruokaa, koska he ystävällisesti lainasivat minulle kaikkea mitä tarvitsin polkupyörästä neulomisvälineisiin.

6 Kämppä Ensimmäisenä päivänä otettu kuva, läppäri toimi ja pikku matkalaukkuni räjähti lattialle.

7 Studiolla Työnteko oli ihanaa! Tiesin etukäteen, että Jamesin teokset muodostuvat sadoista pienistä osista, joita hän tekee lampputekniikalla ja liittää yhteen uv-liimalla. Olin siis valmistautunut tekemään samoja piikkejä uudestaan ja uudestaan kaksi kuukautta. Enpä olisi voinut olla enempää väärässä. Jamesin tyyli on murrosvaihteessa ja hän halusi kokeilla vaikka mitä. Testailimme todellakin rajojamme lasin ja tekniikan suhteen. En olisi ikinä uskonut oppivani näin paljon ja tekeväni niin uskomattomia juttuja parissa kuukaudessa. Työaikani oli kuusi tuntia päivässä, mutta täytyy sanoa sen vaihdelleen välillä muutamasta tunnista kahteentoista. Työskentely oli hyvin rentoa ja luovaa. Sain tehdä myös paljon omia juttuja ja usein jäinkin studiolle omineni pikkutunneille asti touhuamaan.

8 Nausicaa's Garden Ensimmäinen teos, jonka toteutin. Tämä lähti saman tien näyttelyyn Ruotsiin.

9 Toinen kupu Tämä teos jäi vielä keskeneräiseksi, James aikoo lisätä siihen vielä osia. Opin liitosten tekemistä ja pikkutarkkaa työskentelyä.

10 Testailemassa lasin sietokykyä Borosilikaattilasi, jonka kanssa James työskentelee on huomattavasti kestävämpää, kuin koulussa käyttämämme soodalasi. Studiolla ei ollut jäähdytysuunia ja testailimme, kuinka isoja töitä saimme aikaiseksi lasin vielä pysyessä ehjänä. Kokeilimme myös erilaisia tapoja käyttää happikaasuliekkiä.

11 Kattokruunu Tämä oli ehdottomasti isoin urakkamme ja ensimmäiseksi prototyypiksi melko onnistunut. Opin paljon lämpötiloista, kestävyydestä, liitoksista ja kokoamisesta.

12 Omia kokeiluja Pienenpienistä yksityiskohdista isoihin kokonaisuuksiin.

13 Ruoka ja juomakulttuuri Belgiassakin halvin ruokakauppa oli Lidl. Sieltä sai pitkälti samoja tuotteita, kuin Suomessakin. Ranskalaisia perunoita myytiin pikaruokana joka kadunkulmassa. Sinisimpukat olivat paikallinen herkku ja hyviä olivatkin. Olut on vahvempaa, parempaa, halvempaa ja sitä on yli kolmeasataa vaihtoehtoa (en ehtinyt testailla ihan kaikkia). Juomakulttuuri on nautinnollisempi ja rauhallisempi, kuin Suomessa. Lounaaksi söin miltei joka työpäivä lähimarketin tiskiltä saatavia (subway-henkisiä) patonkeja ihanilla, tahnamaisilla täytteillä. Lohi oli ehdoton lempparini ja kaupan tädit tiesivätkin jo loppuvaiheissa mitä yleensä otin. Vähän paremmassa ravintolassa ruokailu on aika saman hintaista, kuin Suomessa, joten en sitä paljoa harrastanut. Baarit ovat auki niin kauan, kuin asiakkaita riittää ja jotkut jatkopaikat aukeavat vasta kun aurinko nousee. Muuten kaupat yms. menevät yleensä kiinni kahdeksan jälkeen. Nightshopeista saa kyllä kioskijuttuja yön yli.

14 Sinisimpukkafestarit Bruggessa

15 Yksityiselämä ja koti-ikävä En varsinaisesti tuntenut kokevani kulttuurishokkia, elämä luisteli Belgiassa melko samoja ratoja, kuin Suomessakin. Erot olivat pieniä ja ne oppi kysymällä, esim. roskat kerätään tiettynä päivänä viikossa, jolloin ne viedään ulos kadulle. Isoin jännityksen paikka oli autojen seassa puikkelehtiminen pyörällä. Ensimmäinen viikko tuntui melko pitkältä ja illat kävivät yksinäisiksi. Kaipasin poikaystävääni ja kavereita, juttelua. Tuntui haastavalta löytää kavereita ja vaikka James oli todella ystävällinen, kaipasin omaa seuraa, poissa työympäristöstä. Viimein vain päätin tutustua johonkuhun. Menin perjantai-iltana lähibaariin, istuin tiskille ja aika pian eräs mukava tyyppi heitti minulle jotain vitsiä. Sanoin hänelle Can I join you? ja menin heidän pöytään istumaan. Swa oli ehdottomasti oikea ihminen, johon törmätä. Hän oli hyvin sosiaalinen ja tunsi kaikki, pian tutustuin moniin hänen ystäviinsä ja lopulta huomasin, että minulla oli muutamassa viikossa löytynyt kaveriporukka, jossa viihdyin erinomaisesti. Viimeinen ilta olikin jo yllättävän haikea ja toivon kovasti näkeväni heitä vielä jonain päivänä.

16 Hyviä ystäviä, hyviä hetkiä

17 Lopuksi Työssäoppiminen ulkomailla antoi uutta näkökulmaa opintoihini. Sosiaalinen kanssakäyminen eri kulttuureista lähtöisin olevien ihmisten kanssa on rikastuttanut elämääni. Opin myös paljon itsestäni. Mielestäni kaikkien kannattaisi tänä päivänä hakea kouluaikanaan ulkomaille. Toki lähtijän tulee olla kiinnostunut muista kulttuureista ja avarakatseinen, kielitaitokin on eduksi, mutta aina sitä pärjää ja matkan varrella oppii. Matkustaminen on nykyään helppoa ja turvallista, etenkin kun takana on koulun tuki. Mistään kirjasta tai koulusta ei kuitenkaan ikinä opi niin paljon kuin lähtemällä!

18 Maisema keittiöni ikkunasta. Kiitos Antwerpen.

Matkakertomus Dublin City University (DCU) Dublin, Irlanti

Matkakertomus Dublin City University (DCU) Dublin, Irlanti Matkakertomus Dublin City University (DCU) Dublin, Irlanti Syyskuu 2006-Tammikuu 2007 Mikko Salmela TTE4SN4Z 1 Johdanto... 3 2 Lähtö koittaa... 3 3 Perillä... 4 3.1 Asunto... 4 3.2 Koulu... 4 3.3 Vapaa-aika...

Lisätiedot

Tämä kirjanen on jaettu kolmeen osioon: Eurooppa, Pohjoismaat sekä Aasia, Amerikka ja Australia.

Tämä kirjanen on jaettu kolmeen osioon: Eurooppa, Pohjoismaat sekä Aasia, Amerikka ja Australia. Palaako mielesi maailmalle? Käsissäsi on jo kahdeksas ulkomailla opiskelleiden kootut kertomukset kirjanen. Tähän on koottu Vaasan yliopiston opiskelijoiden vaihtokertomuksia akateemiselta vuodelta 2004-2005,

Lisätiedot

Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaidon ja uusia ystäviä?

Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaidon ja uusia ystäviä? Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaidon ja uusia ystäviä? Tässä yhdeksännessä Ulkomailla opiskelleiden kootut kertomukset 2005 2006 vihkosessa esitellään

Lisätiedot

Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaitoa ja uusia ystäviä?

Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaitoa ja uusia ystäviä? Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaitoa ja uusia ystäviä? Tämän vuoden Ulkomailla opiskelleiden kootut kertomukset vihkosessa 2009-2010 esitellään

Lisätiedot

Unohtumaton kevät Ranskassa 2009

Unohtumaton kevät Ranskassa 2009 Unohtumaton kevät Ranskassa 2009 Leonardo Da Vinci - Projekti Legta Charles Baltet Ranska 14.4-5.5.2009 Iina Hulkko Maaseutuopisto Kannus Johdanto Sähköpostia tutkiessani osui heti silmääni otsikko Ranskaan!!!

Lisätiedot

Matka Sapporoon 2008 Joona Mäkelä

Matka Sapporoon 2008 Joona Mäkelä Matka Sapporoon 2008 Joona Mäkelä TLA7SN Oulun seudun ammattikorkeakoulu Tekniikan yksikkö Johdanto: Mielenkiinto lähdöstä ulkomaille oli jo opintojen alusta alkaen. Kun kuulin vaihtomahdollisuudesta Sapporossa

Lisätiedot

Kädessäsi oleva kirjanen on jaettu kolmeen osioon: Eurooppa, Pohjoismaat sekä Aasia, Amerikka ja Australia.

Kädessäsi oleva kirjanen on jaettu kolmeen osioon: Eurooppa, Pohjoismaat sekä Aasia, Amerikka ja Australia. Palaako mielesi maailmalle? Pidät nyt käsissäsi seitsemännettä koostetta Vaasan yliopiston vaihdossa olleiden opiskelijoiden kokemuksista. Kirjaseen on koottu akateemisen vuoden 2003 2004 vaihtokertomuksia,

Lisätiedot

Alankomaant, Dordrecht. Lähihoitaja

Alankomaant, Dordrecht. Lähihoitaja Alankomaant, Dordrecht Lähihoitaja Opiskelen oppisopimuksella lähihoitajaksi ja erikoistun vanhusten hoitoon. Koulu ja oppisopimustoimisto esittelivät mahdollisuutta suorittaa vanhustyön erikoistumisjakson

Lisätiedot

Työharjoittelu Kiinassa

Työharjoittelu Kiinassa Kiina, Suzhou 5.3. 27.5.2011 Johanna Niemelä Työharjoittelu Kiinassa Olen päässyt tekemään työharjoittelua Kiinaan, Marriott hotelliketjuun, Suzhoun kaupunkiin. Kiinan matkani on ollut mahtava monella

Lisätiedot

Ennen ulkomaille lähtöä

Ennen ulkomaille lähtöä Ulkomaanjakson raportti Hotelli- ja ravintola-alan perustutkinto (kokki) Ristorante Le Mura Via Mentana, 25 FOLIGNO Tel. +39 0742.354648 355298 9.5.2011 5.6.2011 Ennen ulkomaille lähtöä Kaikki lähti liikkeelle

Lisätiedot

Toivomme, että tämä kooste ensikäden kokemuksista opiskelusta maailmalla on sinulle avuksi, kun valitset omaa vaihtopaikkaasi!

Toivomme, että tämä kooste ensikäden kokemuksista opiskelusta maailmalla on sinulle avuksi, kun valitset omaa vaihtopaikkaasi! Käsissäsi on kolmas kooste Vaasan yliopiston opiskelijoiden kokemuksista vaihtoajalta. Tämä kirjanen sisältää kertomuksia akateemiselta vuodelta 2000-2001, ja mukana on 41 korkeakoulua 17 eri maasta. Tarinat

Lisätiedot

Työssäoppiminen ulkomailla, matkaraportti

Työssäoppiminen ulkomailla, matkaraportti Työssäoppiminen ulkomailla, matkaraportti Hain työssäoppimaan ulkomaille jo aikaisin keväällä 2011. Kiina oli ensimmäinen vaihtoehtoni listassa jota seurasivat Englanti ja Kreikka. Tarkoituksena oli ensiksi,

Lisätiedot

MATKARAPORTTI ISLANNIN YLIOPISTOSTA SYKSY 2004 - NORDPLUS

MATKARAPORTTI ISLANNIN YLIOPISTOSTA SYKSY 2004 - NORDPLUS MATKARAPORTTI ISLANNIN YLIOPISTOSTA SYKSY 2004 - NORDPLUS Timo Schalkowski schalkow@hytti.uku.fi Kuopion yliopisto, tietojenkäsittelytiede, ohjelmistotekniikan koulutusohjelma TKO3 Aluksi Muutamia huomioita

Lisätiedot

Luin kirjan kokonaan. Sitten aloin alusta lukemaan joitain pätkiä. Olet rohkea kun kirjoitit sen.

Luin kirjan kokonaan. Sitten aloin alusta lukemaan joitain pätkiä. Olet rohkea kun kirjoitit sen. 1 Hei, haluaisin kiittää kirjasta. Se oli todella koskettava ja rehellinen. Olet varmaan saanut paljon samaa palautetta. Itkin hillittömästi kun luin sitä. Kiitos kun kirjoitit kirjan ja jaoit surusi meidän

Lisätiedot

O I K O S U L K U 1 / 2014. Haastattelussa Pekka Rantamoijanen

O I K O S U L K U 1 / 2014. Haastattelussa Pekka Rantamoijanen O I K O S U L K U 1 / 2014 Haastattelussa Pekka Rantamoijanen O I K O S U L K U 1 / 2014 S i s ä l t ö Pääkirjoitus 4 Puheenjohtajan palsta 6 Päätoimittaja Toimituspäällikkö Toimitus Taitto ja grafiikka

Lisätiedot

Minuun voi ottaa yhteyttä: elie.kopaly@aalto.fi ja raporttini voi julkaista internetissä yhteystietojen kanssa.

Minuun voi ottaa yhteyttä: elie.kopaly@aalto.fi ja raporttini voi julkaista internetissä yhteystietojen kanssa. Elie Kopaly Sähkötekniikka Mines ParisTech 1.9.2013-6.6.2014 Erasmus Kurssit ranskaksi Minuun voi ottaa yhteyttä: elie.kopaly@aalto.fi ja raporttini voi julkaista internetissä yhteystietojen kanssa. Hakuprosessi

Lisätiedot

Täällä kaupungissa on outoa se, että ihminen joutuu seisomaan jalkaterät, vartalo, ja kasvot kohti kahta järveä. Mutta kun toiselle järvelle näyttää

Täällä kaupungissa on outoa se, että ihminen joutuu seisomaan jalkaterät, vartalo, ja kasvot kohti kahta järveä. Mutta kun toiselle järvelle näyttää I Täällä kaupungissa on outoa se, että ihminen joutuu seisomaan jalkaterät, vartalo, ja kasvot kohti kahta järveä. Mutta kun toiselle järvelle näyttää kasvonsa, niin toiselle näyttää takapuoltansa. Ei

Lisätiedot

Juuso. Kirje isoäidille. Elsa Kivinen Mäntymäentie 13 30600 Jyväskylä. Hei mummi rakas!

Juuso. Kirje isoäidille. Elsa Kivinen Mäntymäentie 13 30600 Jyväskylä. Hei mummi rakas! Kirje isoäidille Elsa Kivinen Mäntymäentie 13 30600 Jyväskylä Hei mummi rakas! Mitä teille kuuluu? Meille kuuluu hyvää, vaikka ensi viikko on kyllä aika jännittävä. Minulla alkaa uusi koulu. Olen samassa

Lisätiedot

Rauno Vääräniemi. Hotelli Nafsika Rodoksen kaupungissa.

Rauno Vääräniemi. Hotelli Nafsika Rodoksen kaupungissa. Kreikka Rodos 2013 Tämä matkakertomus / kuvallinen matkapäiväkirja on kirjoitettu viikon Rodoksen lomalta. Matkan ajankohta oli 28.8. 4.9.2013. Kirjoittaja oli reissussa yksin. Majoituin Rodoksen kaupungissa

Lisätiedot

Yleiskuvaus kohteesta

Yleiskuvaus kohteesta Koulutusohjelma: Kemian tekniikan koulutusohjelma Kohdemaa: Uusi-Seelanti Kohdeyliopisto: Victoria University of Wellington (VUW) Vaihtoaika: 11.07.2011 12.11.2011 Vaihto-ohjelma: Freemover Opetuskieli:

Lisätiedot

FOREVER ONNISTUJATARINOITA

FOREVER ONNISTUJATARINOITA FOREVER ONNISTUJATARINOITA Susanna Luukinen, Forever Varisto Aloitin foreverillä noin vuosi sitten. Viime maaliskuulla painoni oli jo päässyt hyppäämään 92 kiloon. Osallistuin kevyt sankari -kilpailuun,

Lisätiedot

PÄÄTOIMITTAJA. Hanne Haapakoski. paatoimittaja@copsapolitan.net TOIMITUS. Hanne Haapakoski. Niina Tampio Sanni Aho Hanna Tenkula

PÄÄTOIMITTAJA. Hanne Haapakoski. paatoimittaja@copsapolitan.net TOIMITUS. Hanne Haapakoski. Niina Tampio Sanni Aho Hanna Tenkula PÄÄTOIMITTAJA Hanne Haapakoski paatoimittaja@copsapolitan.net TOIMITUS Hanne Haapakoski Niina Tampio Sanni Aho Hanna Tenkula LAYOUT/TAITTO Mika Karikko Suurin pelko ihmisillä on kuulemma esiintymisenpelko.

Lisätiedot

Sisällys. Julkaisija Kemistikilta ry. Päätoimittaja Mikko Peura mikko.peura@tkk.fi

Sisällys. Julkaisija Kemistikilta ry. Päätoimittaja Mikko Peura mikko.peura@tkk.fi Harkka Tisle Sisällys Viimeistä viedään 3 Mitä? Mikä ihmeen harjoittelu? 4 Perälän pikaopas työnhakuun 6 Töissä lafkalla ja risteilemässä Itämeren aalloilla... 8 Kesätyö Silecsillä 10 Refining the future!

Lisätiedot

Haalarit niskaan. Helppari. Muistilista. YLÖS, ULOS JA ULKOMAILLE Matkailusta ammatti. Rennosti Saikulla. Listasimme Porin pikaiset ruokapaikat

Haalarit niskaan. Helppari. Muistilista. YLÖS, ULOS JA ULKOMAILLE Matkailusta ammatti. Rennosti Saikulla. Listasimme Porin pikaiset ruokapaikat SATAKUNNAN AMMATTIKORKEAKOULUN SATAKUNNAN AMMATTIKORKEAKOULUN HAKIJALEHTI PALVELULIIKETOIMINTA 2015 Rennosti Saikulla Helppari Parhaat kumisaappaat, Muistilista apua uudelle opiskelijalle Listasimme Porin

Lisätiedot

JOHDANTO. - Henri Liljeroos, Digivallankumous.fi

JOHDANTO. - Henri Liljeroos, Digivallankumous.fi JOHDANTO Haluatko matkustella? Viettää enemmän aikaa perheesi kanssa? Muuttaa maailmaa? Auttaa muita muuttamaan maailmaa? Ehkä haluat tarjota omille vanhemmillesi mukavat eläkepäivät. Haluatko kirjoittaa

Lisätiedot

Mitä minusta tulee isona?

Mitä minusta tulee isona? Mitä minusta tulee isona? 2 Helsingissä 2014 Taloudellinen tiedotustoimisto TAT Graafinen suunnittelu ja taitto: Matti Ahlgren Kuvat: Matti Ahlgren, Dora Cheffi, Ilmari Huhtala Tekstit: Essi Vesterinen,

Lisätiedot

Mary Kay uramahdollisuus mahdollisuus sinullekin!

Mary Kay uramahdollisuus mahdollisuus sinullekin! Mary Kay uramahdollisuus mahdollisuus sinullekin! Asiakkaille haluan sanoa suuren kiitoksen kun olet löytänyt kiireisestä kalenteristasi aikaa saapua paikalle ja kuunnella tämän tovin Mary Kay yrityksestä

Lisätiedot

Kaikuja. Kaikuja Kaikuja. Lemmikkilinnut Kaijuli ry:n uutiskirje 2 / 2013

Kaikuja. Kaikuja Kaikuja. Lemmikkilinnut Kaijuli ry:n uutiskirje 2 / 2013 Kaikuja Kaikuja Kaikuja Lemmikkilinnut Kaijuli ry:n uutiskirje 2 / 2013 Sisällysluettelo Kaikuja 2/2013 Yhdistys ja kolumnit: Pääkirjoitus 3 Syyskokouksessa käsiteltyjä asioita 4 Kolumni: Näin on aina

Lisätiedot

NUORTEN TULEVAISUUSKUVAT

NUORTEN TULEVAISUUSKUVAT NUORTEN TULEVAISUUSKUVAT ISBN 978-952-457-405-1 NUORTEN TULEVAISUUSKUVAT RAPORTIN LAATIJA: EIJA SEPPÄNEN, FOUNTAIN PARK OY HELSINKI 2008 SISÄLLYSLUETTELO ESIPUHE 5 NUORTEN TULEVAISUUSKUVAT TUTKIMUKSEN

Lisätiedot

Werstastuutti. Viestintäleiri tuli Werstaalle - mitä kaikkea päivän aikana ehdittiin viestiä? werstastuutti. Perjantai 20.

Werstastuutti. Viestintäleiri tuli Werstaalle - mitä kaikkea päivän aikana ehdittiin viestiä? werstastuutti. Perjantai 20. Perjantai 20.tammikuuta2006 Werstastuutti Viestintäleiri tuli Werstaalle - mitä kaikkea päivän aikana ehdittiin viestiä? TERVETULOA VIESTINTÄLEIRILLE! Vestintäleirit ovat itsetakamisen ja ajattelun tulosta.

Lisätiedot