Julkisen hallinnon yhteinen tuki- ja ylläpitotehtävien eams-malli

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Julkisen hallinnon yhteinen tuki- ja ylläpitotehtävien eams-malli"

Transkriptio

1 Julkisen hallinnon yhteinen tuki- ja ylläpitotehtävien eams-malli Hankesuunnitelma 1(10)

2 Sisällysluettelo 1. Hankkeen lähtökohdat Hankkeen perustamisen tausta Hankkeen tavoitteet Hankkeen sidosryhmät Hankkeen edellytykset Hankkeen kuvaus Suosituksen aihe Soveltamisala Suhde muihin suosituksiin Avoimuusperusteet Hankkeen sisältö ja rajaukset Hankkeen lopputulokset Dokumentit ja materiaalit Työvälineet ja -menetelmät Hankkeen organisaatio Hankkeen koordinointi JHS-työryhmä Työsuunnitelma ja työmäärät Hankemenettely ja hankkeessa noudatettavat käytännöt Hyväksymismenettely Versionhallinta Versio Laatimispäivä Muutokset Tekijä Tila Hyväksymispäivä Asiakirja luotu Christian Jämsen luonnos Tekstiä lisätty ja muokattu Christian Jämsen luonnos Jäsenlista päivitetty Christian Jämsen luonnos Jäseniä lisätty ja aikataulu päivitetty Christian Jämsen luonnos Suunnitelmaa päivitetty ja jäseniä lisätty Christian Jämsen luonnos Aikataulun päivittäminen, jäsenlistan päivittäminen, otsikon päivitys JHS-hankekoordinaattorin tarkastus ja korjaukset. Hankesuunnitelma siirretty viralliselle JHS-hankesuunnitelmapohjalle. Christian Jämsen Anna Tuominen luonnos luonnos Hyväksytty JHS-jaostossa hyväksytty Aikataulua päivitetty, jäsentiedot päivitetty Christian Jämsen Jäsentiedot päivitetty Christian Jämsen 2(10)

3 1. Hankkeen lähtökohdat JHS-suosituksen tavoitteena on tuottaa SÄHKE2-normin mukaiset julkisen hallinnon eamsmääritykset tuki- ja ylläpitotehtävien tehtävistä. Nämä prosessit käsittävät yleis-, henkilöstö-, taloussekä tietohallinnon tehtävät. 1.1 Hankkeen perustamisen tausta eams on organisaation tehtäväluokitukseen perustuva määritys, jossa kuvataan kunkin tehtävän käsittelyvaiheet ja sen yhteyteen liittyvät asiakirjatyypit, sekä näiden SÄHKE2-normin mukaiset oletusmetatietoarvot. eams sisältää tiedon hallintaa ja käyttöä ohjaavat metatiedot, joita tarvitaan operatiivisissa tietojärjestelmissä. eams ohjaa tietojärjestelmillä tuotettujen asiakirjatietojen sähköistä hallintaa, käsittelyä ja säilytystä tiedon koko elinkaaren ajan. Se toimii keskitettynä asiakirjallisten tietojen hallintavälineenä. Julkishallinnon organisaatiot tekevät paljon päällekkäistä työtä eamsien laadinnassa, koska jokainen organisaatio määrittelee oman eamsin verrattain itsenäisesti. eamsin laadinta on yleensä varsin työläs ja vie tavanomaisesti aikaa yli vuoden. Valmiita malleja on vähän ja organisaatioiden kesken harjoitetaan varsin niukasti yhteistyötä eamsien laatimisessa. Organisaatiot käyttävät eamsmäärityksissä myös toisistaan poikkeavia käsitteitä, mikä ei edistä tietojen semanttista yhteentoimivuutta. 1.2 Hankkeen tavoitteet Hankkeen tavoitteena on laatia julkishallinnolle yhteiskäyttöinen eams-malli yleisimpien tuki- ja ylläpitotehtävien osalta. Malliin kuvataan myös tiedon hallintaan tarvittavat metatiedot. 1.3 Hankkeen sidosryhmät JUHTA Julkisen hallinnon tietohallinnon neuvottelukunta. Neuvottelukunta toimii valtiovarainministeriön yhteydessä ja sen toimialana on valtion ja kuntien tietohallintoyhteistyön suunnittelu ja tietohallintoyhteistyöhön liittyvien periaatteellisesti tärkeiden kysymysten käsittely. JUHTA luo yhtenäisiä valtionhallinnon ja kunnallishallinnon tietotekniikan, tietohallinnon ja sähköisten asiointipalvelujen kehittämislinjoja. JUHTAn tehtäviin edelleen kuuluu julkisen hallinnon tietotekniikan edistäminen ja sen käyttöä koskevien standardien ja hallinnollisten periaatteiden määrittelyä. Tätä tarkoitusta varten on perustettu JHS-järjestelmä. JUHTA vahvistaa JHS-suositukset. JHS-jaosto JUHTAn alaisuudessa toimiva, JHS-työtä ohjaava ryhmä. Jaosto käsittelee aloitteet JHS-työn käynnistämiseksi, varmistaa, että kaikki intressitahot tulevat kuulluiksi JHS-työn aikana ja tekee aloitteita sekä asettaa työryhmiä myös itse. JHS-jaosto käsittelee kaikki JHS-suositukset ennen kuin ne viedään JUHTAn hyväksyttäväksi. Lisäksi jaosto ohjaa JHS-valmistelutyötä ja seuraa hankkeiden etenemistä. Jaoston sihteeri ja jäsenet voivat myös osallistua suositustyöryhmiin. JHS-työryhmä JHS-työryhmän jäsenet yhteystietoineen on kuvattu kappaleessa 3.2 JHS-työryhmä. 3(10)

4 Muut sidosryhmät Arkistolaitos, valtionhallinnon organisaatiot, kunnat, järjestelmätoimittajat. 1.4 Hankkeen edellytykset Hankkeen onnistumisen edellytyksenä on, että kaikki projektiorganisaation jäsenet ovat käytettävissä projektin ajan ja osallistuvat aktiivisesti työskentelyyn. 2. Hankkeen kuvaus 2.1 Suosituksen aihe Suosituksessa tunnistetaan ja kuvataan tuki- ja ylläpitotehtävien prosessit sekä määritellään kunkin prosessin osalta eamsin oletusmetatietoarvot. Lisäksi määritellään tunnistettujen ja kuvattavien prosessien suhde yhteisiin tehtäväluokituksiin. eamsissa käytettävät arvojoukot määritellään yhdessä julkisen hallinnon ydinsanastotyöryhmän (YSR) kanssa. Työn tulokset sidotaan myös kokonaisarkkitehtuurimalliin (JHS 179). Malli toimii viitekehyksenä, jonka pohjalta on helpompi hahmottaa tulevan JHS-suosituksen sijoittuminen kokonaisuuteen. Hankkeen aikana selvitetään myös laadittavan tuki- ja ylläpitotehtävien eamsin ylläpitovastuu ja suhde julkisen hallinnon metatietopalveluun. 2.2 Soveltamisala Suosituksen kohderyhmiä ovat: Julkisen hallinnon toiminnan ja prosessien kehittäjät Julkisen hallinnon arkistonhoitajat ja eams-vastaavat Julkisen hallinnon tietojärjestelmien kehittäjät Järjestelmäkehityshankkeiden vetäjät ja asiantuntijat 2.3 Suhde muihin suosituksiin Arkistolaitoksen SÄHKE2-määräys (Sähköisten asiakirjallisten tietojen käsittely, hallinta ja säilyttäminen, 9815/ /2008) edellyttää organisaatiolta eamsin kuvaamista niiden asiakirjatietojen osalta, joita halutaan säilyttää yksinomaan sähköisessä muodossa. Yhteinen tuki- ja ylläpitotehtävien eams edesauttaa organisaatiota huomattavasti eamsin kuvaamisessa ja siten SÄHKE2-normin vaatimusten täyttämisessä. JHS 179 ICT-palvelujen kehittäminen: Kokonaisarkkitehtuurin kehittäminen JHS XXX Kuntien tehtäväluokitus 2.4 Avoimuusperusteet Työ on julkista ja siitä tiedotetaan aktiivisesti JHS-järjestelmän viestintäkanavia käyttäen. 4(10)

5 2.5 Hankkeen sisältö ja rajaukset Suosituksessa tunnistetaan ja kuvataan tuki- ja ylläpitotehtävien prosessit sekä määritellään kunkin prosessin osalta eamsin oletusmetatietoarvot. Lisäksi määritellään tunnistettujen ja kuvattavien prosessien suhde yhteisiin tehtäväluokituksiin. Kuvauksia ei tehdä substanssitehtävien osalta. 2.6 Hankkeen lopputulokset Hankkeen lopputuloksena tuki- ja ylläpitotehtävien prosessit on määritelty, tunnistettu ja kuvattu. Kuvattujen tehtävien osalta myös tiedon hallinnan edellytyksenä olevat metatiedot on määritelty Dokumentit ja materiaalit Hankkeen tuotoksena syntyvät seuraavat dokumentit: Hankesuunnitelma o sisältää JHS-suositushankkeen työsuunnitelman, resurssit ja aikataulun JHS-suositus Käyttöönotto- ja ylläpitosuunnitelma o kuvaus suosituksesta o esitys käyttöönottoon ja ylläpitoon liittyvistä toimenpiteistä o kuvaus valmistelusta (palautekierros, jäsenet, mahdolliset keskustelutilaisuudet) Palautelomake Palauteyhteenveto Työryhmän muistiot Lisäksi kullekin JHS-suositukselle luodaan oma internet-sivu, jonka ylläpidosta vastaa JHS-hankekoordinaattori Työvälineet ja -menetelmät JHS-työryhmän käyttöön avataan tarvittaessa oma työtila. Kaikki JHS-suositusluonnosta varten kerätty materiaali ja dokumentin eri versiot säilytetään ja jaetaan kyseisen työtilan kautta. JHS-suosituksen valmistelun aikana luonnoksen tilasta ja aikatauluista kerrotaan hankkeen omilla sivuilla ( Prosessien kuvaamisessa hyödynnetään jo valmiiksi tehtyjä kuvauksia, joita on laadittu mm. VALDAhankkeessa sekä eams-malleja tehneissä valtionhallinnon ja kuntien organisaatioissa. Taloushallinnon prosessien kuvaamisessa noudatetaan Valtiokonttorin ohjeita taloushallinnon asiakirjatietojen käsittelystä. Suositustyössä otetaan huomioon Kuntien yhtenäisen tehtäväluokitus -luonnosvalmistelu. 5(10)

6 Mallit työstetään erillisessä eams/toj työkalussa. Hankkeen työstä järjestetään kaksivaiheinen sähköinen palautekierros. Kootut palautteet käsitellään työryhmässä. 3. Hankkeen organisaatio 3.1 Hankkeen koordinointi JHS-sihteeri: JHS-hankekoordinaattori: Pekka Niemi, pekka.niemi(at)vm.fi Anna Tuominen, anna.tuominen(at)netum.fi 3.2 JHS-työryhmä Työryhmän vetäjä: Työryhmän editori: Työryhmän jäsenet: Christian Jämsen, Heli Salmi, Jaana Pohjonen, Raili Oittinen, Päivi Rossi, Tuomas Riihivaara, Selja Luostarinen, Päivi Laakso, Raija Pyykkö, Helena Mattsson, Maaret Botska, maaret.botska.kuntaliitto.fi (Kuntaliiton edustaja) Helena Laisi, Anne Hurmalainen, 6(10)

7 4. Työsuunnitelma ja työmäärät Alla olevassa taulukossa on kuvattu hankkeen vaiheet, arvioitu aikataulu ja vaiheiden vastuuhenkilöt. Vaihe Tehtävät Alkaa Päättyy Vastuu 1.1 Työryhmän koonti ja hankesuunnitelman laatiminen Työryhmän vetäjä 1. Hankesuunnitelman laadinta ja työryhmän kokoaminen 1.2 Hankesuunnitelman tarkastaminen ja työryhmän kokoamisen hyväksyminen. 1/2013 1/2013 JHS-sihteeri, JHShankekoordinaattori 1/2013 1/ Hankesuunnitelman julkaiseminen verkkosivuilla ja tiedottaminen. JHS-hankekoordinaattori, JHS-sihteeri 2. Hankkeen käynnistämisen hyväksyminen 2.1 Hankesuunnitelman esittely ja hyväksyminen JHS-jaostossa. 1/2013 2/2013 Työryhmän vetäjä ja editori 3.1 JHS-suositusluonnoksen laatiminen työryhmätyöskentelynä. 3/ /2013 Työryhmä 3.2 Työryhmän kokousmuistioiden julkaiseminen verkkosivuilla. JHS-hankekoordinaattori 3. Luonnoksen valmistelu 3.3 Keskustelutilaisuuden järjestäminen (tarvittaessa). 5/2013 5/2013 Työryhmän vetäjä, editori, JHS-sihteeri ja JHS-hankekoordinaattori 3.4 Työn tarkastuspiste Kuntien tehtäväluokituksen JHS-työryhmän työhön. 5/2013 5/2013 Työryhmän vetäjä 3.5 Työn tarkastuspiste Kuntien tehtäväluokituksen JHS-työryhmän työhön. 10/ /2013 Työryhmän vetäjä 4. Palautekierros 4.1 Julkisen palautekierroksen järjestäminen. 3/2014 3/2014 Työryhmän vetäjä, editori, JHS-sihteeri ja JHS-hankekoordinaattori 4.2 Palauteyhteenvedon ja ensimmäisen vaiheen vastineen 4/2014 4/2014 Työryhmä 7(10)

8 laatiminen. 4.3 Palauteyhteenvedon julkaiseminen ja palautekierroksen toisen vaiheen järjestäminen. 5/2014 5/2014 JHS-hankekoordinaattori, JHS-sihteeri 4.4 Palauteyhteenvedon päivittäminen ja luonnoksen viimeistely. 5/2014 5/2014 Työryhmä 4.5 Käyttöönotto- ja ylläpitosuunnitelman laatiminen. 5/2014 5/2014 Työryhmän vetäjä ja editori 4.6 Luonnoksen viimeistely (oikoluku, tyylipohja yms.) JHSjaoston käsittelyä varten ja palauteyhteenvedon julkaiseminen verkkosivuilla. 6/2014 9/2014 JHS-hankekoordinaattori, JHS-sihteeri 5. Luonnoksen käsittely JHSjaostossa 5.1 Suositusluonnoksen, palauteyhteenvedon ja käyttöönotto- ja ylläpitosuunnitelman käsittely JHSjaoston kokouksessa. 10/ /2014 Työryhmän vetäjä tai editori 6. Luonnoksen käsittely JUHTAssa 6.1 Lopullisen luonnosversion, palauteyhteenvedon ja käyttöönotto- ja ylläpitosuunnitelman esittely JUHTAn kokouksessa. 10/ /2014 JHS-sihteeri valmistelee, JHSjaosto päättää esittelijästä 7. Suosituksen julkaiseminen ja tiedottaminen 7.1 Hyväksytyn suosituksen oikoluku ja tarkastaminen (tarvittaessa), julkaiseminen verkkosivuilla sekä käännättäminen. 7.2 Tiedottaminen verkkosivuilla. JHS-uutiskirjeen lähettäminen. Palautteenantajille tieto julkaisemisesta. 10/ / / /2014 JHS-hankekoordinaattori, JHS-sihteeri JHS-sihteeri ja JHS-hankekoordinaattori Yhteensä Työryhmän jäsenten työmääräarvio: 50 htp (yhteensä koko työryhmältä) Alla olevassa taulukossa on kuvattu suosituksen laatimisen arvioitu työmäärä konsulttityön osalta. Työryhmän jäsenten ja asiantuntijoiden työmääriä ei erikseen ole arvioitu. Vaihe Tehtävät Työmääräarvio (Netum konsultointi Oy) 8(10)

9 1.1 Työryhmän koonti ja hankesuunnitelman laatiminen. Työryhmän editori 1 htp 1. Hankesuunnitelman laadinta ja työryhmän kokoaminen 1.2 Hankesuunnitelman tarkastaminen ja työryhmän kokoamisen hyväksyminen. 1.3 Hankesuunnitelman julkaiseminen verkkosivuilla ja tiedottaminen. 2. Hankkeen käynnistämisen hyväksyminen 2.1 Hankesuunnitelman esittely ja hyväksyminen JHS-jaostossa. Työryhmän editori 0,5 htp 3.1 JHS-suositusluonnoksen laatiminen työryhmätyöskentelynä. Työryhmän editori 10 htp 3. Luonnoksen valmistelu 3.2 Työryhmän kokousmuistioiden julkaiseminen verkkosivuilla. Työryhmän editori 1 htp JHS-hankekoordinaattori 2 htp 3.3 Keskustelutilaisuuden järjestäminen (tarvittaessa). Työryhmän editori 1 htp 4.1 Julkisen palautekierroksen järjestäminen. JHS-hankekoordinaattori 2 htp Työryhmän editori 1 htp 4.2 Palauteyhteenvedon ja ensimmäisen vaiheen vastineen laatiminen. Työryhmän editori 2 htp 4. Palautekierros 4.3 Palauteyhteenvedon julkaiseminen, palautekierroksen toisen vaiheen käynnistäminen. JHS-hankekoordinaattori 0,1 htp Työryhmän editori 2 htp 4.4 Palauteyhteenvedon päivittäminen ja luonnoksen viimeistely. Työryhmän editori 1,5 htp JHS-hankekoordinaattori 0,1 htp 4.5 Käyttöönotto- ja ylläpitosuunnitelman laatiminen. Työryhmän editori 1 htp JHS-hankekoordinaattori 0,1 htp 4.6 Luonnoksen viimeistely (oikoluku, tyylipohja yms.) JHS-jaoston käsittelyä varten ja 9(10)

10 palauteyhteenvedon julkaiseminen verkkosivuilla. 5. Luonnoksen käsittely JHS-jaostossa 5.1 Suositusluonnoksen, palauteyhteenvedon ja käyttöönotto- ja ylläpitosuunnitelman käsittely JHS-jaoston kokouksessa Luonnoksen käsittely JUHTAssa 6.1 Lopullisen luonnosversion, palauteyhteenvedon ja käyttöönotto- ja ylläpitosuunnitelman esittely JUHTAn kokouksessa Suosituksen julkaiseminen ja tiedottaminen 7.1 Hyväksytyn suosituksen oikoluku ja tarkastaminen (tarvittaessa), julkaiseminen verkkosivuilla sekä käännättäminen. 7.2 Tiedottaminen verkkosivuilla. JHSuutiskirjeen lähettäminen. Palautteenantajille tieto julkaisemisesta. YHTEENSÄ 28,8 htp 5. Hankemenettely ja hankkeessa noudatettavat käytännöt Hankkeessa noudatettavat käytännöt on kuvattu JHS-suosituksen valmisteluoppaassa. 6. Hyväksymismenettely JHS-suosituksen hyväksymismenettely (palautekierros, suositusluonnoksen käsittely) on kuvattu suosituksessa JHS 136 Menettelytavat JHS-työssä. Tiivis työohje löytyy myös JHS-suosituksen valmisteluoppaasta. 10(10)

JHS 176 Sähköisten asiakirjallisten tietojen käsittely, hallinta ja säilyttäminen: suosituksen uudistamishanke. Hankesuunnitelma v.1.

JHS 176 Sähköisten asiakirjallisten tietojen käsittely, hallinta ja säilyttäminen: suosituksen uudistamishanke. Hankesuunnitelma v.1. JHS 176 Sähköisten asiakirjallisten tietojen käsittely, hallinta ja säilyttäminen: suosituksen uudistamishanke Hankesuunnitelma v.1.1 1 Sisällysluettelo 1. Hankkeen lähtökohdat... 3 1.1 Hankkeen perustamisen

Lisätiedot

JHS XXX Luokitusten koontisuositus

JHS XXX Luokitusten koontisuositus JHS XXX Luokitusten koontisuositus 12.11.2012 1(9) Sisällysluettelo 1. Hankkeen lähtökohdat... 3 1.1 Hankkeen perustamisen tausta... 3 1.2 Hankkeen tavoitteet... 3 1.3 Hankkeen sidosryhmät... 3 1.4 Hankkeen

Lisätiedot

eams-rakenne ja xml-skeema

eams-rakenne ja xml-skeema eams-rakenne ja xml-skeema Hankesuunnitelma 1(10) Sisällysluettelo 1. Hankkeen lähtökohdat... 3 1.1 Hankkeen perustamisen tausta... 3 1.2 Hankkeen tavoitteet... 3 1.3 Hankkeen sidosryhmät... 3 1.4 Hankkeen

Lisätiedot

JHS 134 ja 142 päivittäminen sekä JHS 138 kumoaminen

JHS 134 ja 142 päivittäminen sekä JHS 138 kumoaminen JHS 134 ja 142 päivittäminen sekä JHS 138 kumoaminen 1(8) Sisällysluettelo 1. Hankkeen lähtökohdat... 3 1.1 Hankkeen perustamisen tausta... 3 1.2 Hankkeen tavoitteet... 3 1.3 Hankkeen sidosryhmät... 3

Lisätiedot

JHS xxx Kuntien ja kuntayhtymien tilinpäätösrakenne

JHS xxx Kuntien ja kuntayhtymien tilinpäätösrakenne JHS xxx Kuntien ja kuntayhtymien tilinpäätösrakenne 29.6.2015 1(8) Sisällysluettelo 1. Hankkeen lähtökohdat... 3 1.1 Hankkeen perustamisen tausta... 3 1.2 Hankkeen tavoitteet... 3 1.3 Hankkeen sidosryhmät...

Lisätiedot

JHS KUNTIEN JA KUNTAYHTYMIEN KUSTANNUSLASKENTA

JHS KUNTIEN JA KUNTAYHTYMIEN KUSTANNUSLASKENTA JHS KUNTIEN JA KUNTAYHTYMIEN KUSTANNUSLASKENTA Hyväksytty asiantuntijajaostossa 27.1.2017 Heli Salmi / Netum Oy 26.1.2017 1(10) Sisällysluettelo 1. Hankkeen lähtökohdat... 3 1.1 Hankkeen perustamisen tausta...

Lisätiedot

JHS 136 Menettelytavat JHS-työssä -päivitys

JHS 136 Menettelytavat JHS-työssä -päivitys JHS 136 Menettelytavat JHS-työssä -päivitys Hankesuunnitelma v.0.1 06.08.2012 1(9) Sisällysluettelo 1. Hankkeen lähtökohdat... 3 1.1 Hankkeen perustamisen tausta... 3 1.2 Hankkeen tavoitteet... 3 1.3 Hankkeen

Lisätiedot

JHS xxx Kuntien yhteiset taloudellisuus- ja tuottavuusmittarit

JHS xxx Kuntien yhteiset taloudellisuus- ja tuottavuusmittarit JHS xxx Kuntien yhteiset taloudellisuus- ja tuottavuusmittarit Hankesuunnitelma v.1.0 Hanna Majurinen VM/julkICT Hankesuunnitelma v.1.0 1(9) Sisällysluettelo 1. Hankkeen lähtökohdat... 3 1.1 Hankkeen perustamisen

Lisätiedot

JHS 158 Paikkatiedon metatiedot - suosituksen päivitys

JHS 158 Paikkatiedon metatiedot - suosituksen päivitys JHS 158 Paikkatiedon metatiedot - suosituksen päivitys Hankesuunnitelma v.0.1 17.01. 1(9) Sisällysluettelo 1. Hankkeen lähtökohdat... 3 1.1 Hankkeen perustamisen tausta... 3 1.2 Hankkeen tavoitteet...

Lisätiedot

JHS 153 ETRS89-järjestelmän mukaiset koordinaatit Suomessa

JHS 153 ETRS89-järjestelmän mukaiset koordinaatit Suomessa JHS 153 ETRS89-järjestelmän mukaiset koordinaatit Suomessa ja JHS 154 ETRS89-järjestelmään liittyvät karttaprojektiot, tasokoordinaatistot ja karttalehtijako (päivitys) 2013-09-09 1(10) Sisällysluettelo

Lisätiedot

JHS xxx Kuntien ja kuntayhtymien tilinpäätösrakenne

JHS xxx Kuntien ja kuntayhtymien tilinpäätösrakenne JHS xxx Kuntien ja kuntayhtymien tilinpäätösrakenne 8.4.2016 1(9) Sisällysluettelo 1. Hankkeen lähtökohdat... 3 1.1 Hankkeen perustamisen tausta... 3 1.2 Hankkeen tavoitteet... 3 1.3 Hankkeen sidosryhmät...

Lisätiedot

JHS XXX MAAKUNTIEN KUSTANNUSLASKENTA

JHS XXX MAAKUNTIEN KUSTANNUSLASKENTA JHS XXX MAAKUNTIEN KUSTANNUSLASKENTA Hyväksytty asiantuntijajaostossa 27.1.2017 26.01.2017 1(10) Sisällysluettelo 1. Hankkeen lähtökohdat... 3 1.1 Hankkeen perustamisen tausta... 3 1.2 Hankkeen tavoitteet...

Lisätiedot

JHS 166 JIT ehtojen tietosuojapäivitys

JHS 166 JIT ehtojen tietosuojapäivitys JHS 166 JIT 2015 -ehtojen tietosuojapäivitys 24.01.2018 1(8) Sisällysluettelo 1. Hankkeen lähtökohdat... 3 1.1 Hankkeen perustamisen tausta... 3 1.2 Hankkeen tavoitteet... 3 1.3 Hankkeen sidosryhmät...

Lisätiedot

VIDEONEUVOTTELUPALVELUIDEN KÄYTTÖ JA YHTEENTOIMIVUUS JULKISHALLINNON PALVELUISSA

VIDEONEUVOTTELUPALVELUIDEN KÄYTTÖ JA YHTEENTOIMIVUUS JULKISHALLINNON PALVELUISSA VIDEONEUVOTTELUPALVELUIDEN KÄYTTÖ JA YHTEENTOIMIVUUS JULKISHALLINNON PALVELUISSA v.1.0 25.03.2013 1(10) Sisällysluettelo 1. Hankkeen lähtökohdat... 3 1.1 Hankkeen perustamisen tausta... 3 1.2 Hankkeen

Lisätiedot

JHS163 PÄIVITYSHANKE

JHS163 PÄIVITYSHANKE JHS163 PÄIVITYSHANKE 30.10.2017 1(8) Sisällysluettelo 1. Hankkeen lähtökohdat... 3 1.1 Hankkeen perustamisen tausta... 3 1.2 Hankkeen tavoitteet... 3 1.3 Hankkeen sidosryhmät... 3 1.4 Hankkeen edellytykset...

Lisätiedot

JHS xxx Kuntien talousarvio ja suunnitelma

JHS xxx Kuntien talousarvio ja suunnitelma JHS xxx Kuntien talousarvio ja suunnitelma 25.5.2015 1(10) Sisällysluettelo 1. Hankkeen lähtökohdat... 3 1.1 Hankkeen perustamisen tausta... 3 1.2 Hankkeen tavoitteet... 3 1.3 Hankkeen sidosryhmät... 4

Lisätiedot

JHS XXX MAAKUNTIEN TILILUETTELO, TALOUSARVIO JA TALOUSTIETOJEN RAPORTOINTI JA VASTAAVIEN KUNTIEN JA KUNTAYHTYMIEN JHS-SUOSITUSTEN PÄIVITYS

JHS XXX MAAKUNTIEN TILILUETTELO, TALOUSARVIO JA TALOUSTIETOJEN RAPORTOINTI JA VASTAAVIEN KUNTIEN JA KUNTAYHTYMIEN JHS-SUOSITUSTEN PÄIVITYS JHS XXX MAAKUNTIEN TILILUETTELO, TALOUSARVIO JA TALOUSTIETOJEN RAPORTOINTI JA VASTAAVIEN KUNTIEN JA KUNTAYHTYMIEN JHS-SUOSITUSTEN PÄIVITYS Hankesuunnitelma v.1.0 Hyväksytty asiantuntijajaostossa 27.1.2017

Lisätiedot

JHS kuntien yhteiset taloudellisuus- ja tuottavuusmittarit

JHS kuntien yhteiset taloudellisuus- ja tuottavuusmittarit JHS kuntien yhteiset taloudellisuus- ja tuottavuusmittarit Hankesuunnitelma v.1.1 1(10) Sisällysluettelo 1. Hankkeen lähtökohdat... 3 1.1 Hankkeen perustamisen tausta... 3 1.2 Hankkeen tavoitteet... 3

Lisätiedot

JHS 200 Kuntien ja kuntayhtymien palveluluokituksen päivitys

JHS 200 Kuntien ja kuntayhtymien palveluluokituksen päivitys JHS 200 Kuntien ja kuntayhtymien palveluluokituksen päivitys 17.01.2017 1(8) Sisällysluettelo 1. Hankkeen lähtökohdat... 3 1.1 Hankkeen perustamisen tausta... 3 1.2 Hankkeen tavoitteet... 3 1.3 Hankkeen

Lisätiedot

JHS 186 Luokitussuositusten koontisuosituksen päivitys

JHS 186 Luokitussuositusten koontisuosituksen päivitys JHS 186 Luokitussuositusten koontisuosituksen päivitys Hyväksytty 29.9.2017 JUHTAn asiantuntijajaostossa 29.09.2017 1(9) Sisällysluettelo 1. Hankkeen lähtökohdat... 3 1.1 Hankkeen perustamisen tausta...

Lisätiedot

JHS 166 (JIT2007) uusiminen

JHS 166 (JIT2007) uusiminen JHS 166 (JIT2007) uusiminen Hankesuunnitelma v.1.0 Hankesuunnitelma JHS166 uusiminen v.1.0 12.11.2012 1(11) Sisällysluettelo 1. Hankkeen lähtökohdat... 3 1.1 Hankkeen perustamisen tausta... 3 1.2 Hankkeen

Lisätiedot

JHS 179 uudistaminen. Hankesuunnitelma v (9)

JHS 179 uudistaminen. Hankesuunnitelma v (9) JHS 179 uudistaminen Hannu Ojala VM/JulkICT 02.06.2014 1(9) Sisällysluettelo 1. Hankkeen lähtökohdat... 3 1.1 Hankkeen perustamisen tausta... 3 1.2 Hankkeen tavoitteet... 3 1.3 Hankkeen sidosryhmät...

Lisätiedot

JHS XXX AVOIMEN DATAN LISENSSIMALLI

JHS XXX AVOIMEN DATAN LISENSSIMALLI JHS XXX AVOIMEN DATAN LISENSSIMALLI 12.03.2013 1(10) Sisällysluettelo 1. Hankkeen lähtökohdat... 3 1.1 Hankkeen perustamisen tausta... 3 1.2 Hankkeen tavoitteet... 3 1.3 Hankkeen sidosryhmät... 3 1.4 Hankkeen

Lisätiedot

JHS 180 Paikkatiedon sisältöpalvelut -päivitys

JHS 180 Paikkatiedon sisältöpalvelut -päivitys JHS 180 Paikkatiedon sisältöpalvelut -päivitys 13.9. 1(8) Sisällysluettelo 1. Hankkeen lähtökohdat... 3 1.1 Hankkeen perustamisen tausta... 3 1.2 Hankkeen tavoitteet... 3 1.3 Hankkeen sidosryhmät... 3

Lisätiedot

Paikkatiedon yksilöivät tunnisteet

Paikkatiedon yksilöivät tunnisteet Paikkatiedon yksilöivät tunnisteet Hankesuunnitelma v.1.2 26.09.2013 1(13) Sisällysluettelo 1. Hankkeen lähtökohdat... 3 1.1 Hankkeen perustamisen tausta... 3 1.2 Hankkeen tavoitteet... 4 1.3 Hankkeen

Lisätiedot

JHS 166 (JIT2007) uusiminen

JHS 166 (JIT2007) uusiminen JHS 166 (JIT2007) uusiminen Hankesuunnitelma v.0.1 Hankesuunnitelma JHS166 uusiminen v.0.1 30.08.2012 1(8) Sisällysluettelo 1. Hankkeen lähtökohdat... 3 1.1 Hankkeen perustamisen tausta... 3 1.2 Hankkeen

Lisätiedot

JHS Esiselvitys tietojärjestelmähankintaa varten

JHS Esiselvitys tietojärjestelmähankintaa varten JHS Esiselvitys tietojärjestelmähankintaa varten Hankesuunnitelma v.0.3 1/12 SISÄLLYSLUETTELO 1 HANKKEEN LÄHTÖKOHDAT 4 1.1 Hankkeen perustamisen tausta 4 1.2 Hankkeen tavoitteet 4 1.3 Hankkeen sidosryhmät

Lisätiedot

JHS XXX KUNTIEN JA KUNTAYHTYMIEN XBRL- TAKSONOMIA

JHS XXX KUNTIEN JA KUNTAYHTYMIEN XBRL- TAKSONOMIA JHS XXX KUNTIEN JA KUNTAYHTYMIEN XBRL- TAKSONOMIA Hankesuunnitelma v.1.1 04.09.2014 1(11) Sisällysluettelo 1. Hankkeen lähtökohdat... 3 1.1 Hankkeen perustamisen tausta... 3 1.2 Hankkeen tavoitteet...

Lisätiedot

JHS 174 ICT-palvelujen palvelutasoluokitus - päivityshanke

JHS 174 ICT-palvelujen palvelutasoluokitus - päivityshanke JHS 174 ICT-palvelujen palvelutasoluokitus - päivityshanke v.1.0 1(9) Sisällysluettelo 1. Hankkeen lähtökohdat... 3 1.1 Hankkeen perustamisen tausta... 3 1.2 Hankkeen tavoitteet... 3 1.3 Hankkeen sidosryhmät...

Lisätiedot

PAIKKATIEDON KÄSITEMALLI JA GEOMETRIAT: RAKENNUKSET JA RAKENTEET

PAIKKATIEDON KÄSITEMALLI JA GEOMETRIAT: RAKENNUKSET JA RAKENTEET PAIKKATIEDON KÄSITEMALLI JA GEOMETRIAT: RAKENNUKSET JA RAKENTEET 1(10) Sisällysluettelo 1. Hankkeen lähtökohdat... 3 1.1 Hankkeen perustamisen tausta... 3 1.2 Hankkeen tavoitteet... 4 1.3 Hankkeen sidosryhmät...

Lisätiedot

JHS XXX: KUNTIEN TILILUETTELO

JHS XXX: KUNTIEN TILILUETTELO JHS XXX: KUNTIEN TILILUETTELO Hankesuunnitelma v.1.2 Vesa Lappalainen, VM Hankesuunnitelma v.1.2 12.09.2013 1(12) Sisällysluettelo 1. Hankkeen lähtökohdat... 4 1.1 Hankkeen perustamisen tausta... 4 1.2

Lisätiedot

Rekisteritiedon metatiedot

Rekisteritiedon metatiedot Rekisteritiedon metatiedot Hankesuunnitelma v.1.1 1(12) Sisällysluettelo 1. Hankkeen lähtökohdat... 3 1.1 Hankkeen perustamisen tausta... 3 1.2 Hankkeen tavoitteet... 4 1.3 Hankkeen sidosryhmät... 4 1.4

Lisätiedot

JHS 145 Palvelutietojen ryhmittely ja osoitteet asiointia varten monta toimialaa kattavissa julkisen sektorin portaaleissa suosituksen päivitys

JHS 145 Palvelutietojen ryhmittely ja osoitteet asiointia varten monta toimialaa kattavissa julkisen sektorin portaaleissa suosituksen päivitys JHS 145 Palvelutietojen ryhmittely ja osoitteet asiointia varten monta toimialaa kattavissa julkisen sektorin portaaleissa suosituksen päivitys 29.03.2010 1/20 SISÄLLYSLUETTELO 1 HANKKEEN LÄHTÖKOHDAT 4

Lisätiedot

JHS XXX: KUNTIEN JA KUNTAYHTYMIEN TEHTÄVÄ- JA PALVELULUOKITUS

JHS XXX: KUNTIEN JA KUNTAYHTYMIEN TEHTÄVÄ- JA PALVELULUOKITUS JHS XXX: KUNTIEN JA KUNTAYHTYMIEN TEHTÄVÄ- JA PALVELULUOKITUS 23.5.2014 1(13) Sisällysluettelo 1. Hankkeen lähtökohdat... 3 1.1 Hankkeen perustamisen tausta... 3 1.2 Hankkeen tavoitteet... 4 1.3 Hankkeen

Lisätiedot

JHS 156 Asiakirjojen ja tietojen rekisteröinti sähköisen asioinnin ja asiankäsittelyn tiedonhallinnassa

JHS 156 Asiakirjojen ja tietojen rekisteröinti sähköisen asioinnin ja asiankäsittelyn tiedonhallinnassa JHS 156 Asiakirjojen ja tietojen rekisteröinti sähköisen asioinnin ja asiankäsittelyn tiedonhallinnassa suosituksen päivitys 17.11.2008 1/19 SISÄLLYSLUETTELO 1 HANKKEEN LÄHTÖKOHDAT 4 1.1 Hankkeen perustamisen

Lisätiedot

JHS XXX Julkisen hallinnon standardisalkku

JHS XXX Julkisen hallinnon standardisalkku JHS XXX Julkisen hallinnon standardisalkku 03.02.2010 1/12 SISÄLLYSLUETTELO 1 HANKKEEN LÄHTÖKOHDAT 4 1.1 Hankkeen perustamisen tausta 4 1.2 Hankkeen tavoitteet 4 1.3 Hankkeen sidosryhmät 4 1.4 Hankkeen

Lisätiedot

JHS XXX Kehittämisprojektien ohjaus ja hallinta julkisessa hallinnossa

JHS XXX Kehittämisprojektien ohjaus ja hallinta julkisessa hallinnossa JHS XXX Kehittämisprojektien ohjaus ja julkisessa hallinnossa 28.06.2010 1/14 SISÄLLYSLUETTELO 1 HANKKEEN LÄHTÖKOHDAT 4 1.1 Hankkeen perustamisen tausta 4 1.2 Hankkeen tavoitteet 4 1.3 Hankkeen sidosryhmät

Lisätiedot

Sähke 2, TOS, TOJ ja sertifiointi

Sähke 2, TOS, TOJ ja sertifiointi Sähke 2, TOS, TOJ ja sertifiointi Liikearkistoyhdistyksen seminaari 6.6.2012 Armi Helenius Kansallisarkisto Asiakirjahallinnan kehittämisen tavoitteena Yhteentoimivat, sähköiset prosessit Toimintatapojen

Lisätiedot

JHS XXX: MAAKUNTIEN PALVELULUOKITUS

JHS XXX: MAAKUNTIEN PALVELULUOKITUS JHS XXX: MAAKUNTIEN PALVELULUOKITUS v. 1.0 Hyväksytty asiantuntijajaostossa 27.1.2017 1(13) Sisällysluettelo Hankkeen lähtökohdat... 3 1.1 Hankkeen perustamisen tausta... 3 1.2 Hankkeen tavoitteet... 3

Lisätiedot

JHS 136 Menettelytavat JHS-työssä

JHS 136 Menettelytavat JHS-työssä JHS 136 Menettelytavat JHS-työssä Versio: 11.1.2012 Julkaistu:xx.xx.2012 Voimassaoloaika: toistaiseksi Sisällys 1 Johdanto... 2 2 Soveltamisala... 2 3 Viittaukset... 2 4 Termit ja lyhenteet... 2 5 Julkisen

Lisätiedot

JHS XXX Kansalaishavainnot

JHS XXX Kansalaishavainnot v.1.0 1(11) Sisällysluettelo 1. Hankkeen lähtökohdat... 3 1.1 Hankkeen perustamisen tausta... 3 1.2 Hankkeen tavoitteet... 3 1.3 Hankkeen sidosryhmät... 3 1.4 Hankkeen edellytykset... 5 2. Hankkeen kuvaus...

Lisätiedot

JHS-suositusluonnos: Tiedonohjaussuunnitelman rakenne

JHS-suositusluonnos: Tiedonohjaussuunnitelman rakenne JHS-suositusluonnos: Tiedonohjaussuunnitelman rakenne JUHTA 10.2.2015 Mikko Eräkaski, STM Tiedonohjaussuunnitelma Metatietomääritys, joka sisältää tietojärjestelmässä käsiteltävien asiakirjojen metatietoarvot

Lisätiedot

JHS XXX Kuntien XBRL taksonomian päivitys ja laajennus maakuntiin. Hyväksytty asiantuntijajaostossa

JHS XXX Kuntien XBRL taksonomian päivitys ja laajennus maakuntiin. Hyväksytty asiantuntijajaostossa JHS XXX Kuntien XBRL taksonomian päivitys ja laajennus maakuntiin Hankesuunnitelma v.1.3 26.1.2017 Hyväksytty asiantuntijajaostossa 27.1.2017 1 Hankkeen lähtökohdat JHS-suosituksen tavoitteena on edistää

Lisätiedot

JHS XXX: TOIMIPAIKKATIETO

JHS XXX: TOIMIPAIKKATIETO JHS XXX: TOIMIPAIKKATIETO 09.09.2013 1(12) Sisällysluettelo 1. Hankkeen lähtökohdat... 3 1.1 Hankkeen perustamisen tausta... 3 1.2 Hankkeen tavoitteet... 4 1.3 Hankkeen sidosryhmät... 4 1.4 Hankkeen edellytykset...

Lisätiedot

JHS XXX Julkisen hallinnon standardisalkku

JHS XXX Julkisen hallinnon standardisalkku JHS XXX Julkisen hallinnon standardisalkku Hankesuunnitelma v.0.4 03.02.2010 1/17 SISÄLLYSLUETTELO 1 HANKKEEN LÄHTÖKOHDAT 4 1.1 Hankkeen perustamisen tausta 4 1.2 Hankkeen tavoitteet 4 1.3 Hankkeen sidosryhmät

Lisätiedot

Julkisen hallinnon suositukset. Pekka Niemi JHS-projektipäällikkö Valtiovarainministeriö, JulkICT

Julkisen hallinnon suositukset. Pekka Niemi JHS-projektipäällikkö Valtiovarainministeriö, JulkICT Julkisen hallinnon suositukset Pekka Niemi JHS-projektipäällikkö Valtiovarainministeriö, JulkICT 3.6.2013 1 JHS-järjestelmän historiaa Valtioneuvosto päätti valtionhallinnon sisäisistä standardeista 7.9.1977

Lisätiedot

JHS 158 Paikkatietojen metatiedot

JHS 158 Paikkatietojen metatiedot JHS 158 Paikkatietojen metatiedot -suosituksen päivityshanke 20.4.2009 1/11 SISÄLLYSLUETTELO 1 HANKKEEN LÄHTÖKOHDAT 4 1.1 Hankkeen perustamisen tausta 4 1.2 Hankkeen tavoitteet 4 1.3 Hankkeen sidosryhmät

Lisätiedot

JHS 129 -päivityshanke

JHS 129 -päivityshanke JHS 129 -päivityshanke 27.03.2012 1/17 SISÄLLYSLUETTELO 1 HANKKEEN LÄHTÖKOHDAT 4 1.1 Hankkeen perustamisen tausta 4 1.2 Hankkeen tavoitteet 4 1.3 Hankkeen sidosryhmät 4 1.4 Hankkeen edellytykset 4 2 HANKKEEN

Lisätiedot

JHS ICT-palveluiden kehittäminen: Arkkitehtuurimenetelmä

JHS ICT-palveluiden kehittäminen: Arkkitehtuurimenetelmä JHS ICT-palveluiden kehittäminen: Arkkitehtuurimenetelmä 23.3.2009 1/12 SISÄLLYSLUETTELO 1 HANKKEEN LÄHTÖKOHDAT 4 1.1 Hankkeen perustamisen tausta 4 1.2 Hankkeen tavoitteet 4 1.3 Hankkeen sidosryhmät 4

Lisätiedot

JHS 136 Menettelytavat JHS-työssä

JHS 136 Menettelytavat JHS-työssä JHS 136 Menettelytavat JHS-työssä Versio: 20.3.2008 Julkaistu: 15.12.2003 Voimassaoloaika: Toistaiseksi Sisällys 1 Johdanto... 1 2 Soveltamisala... 1 3 Termit ja määritelmät... 2 4 JHS-työn prosessi...

Lisätiedot

JHS-järjestelmä ja standardit. Pekka Niemi JHS-projektipäällikkö Valtiovarainministeriö, KuntaIT-yksikkö

JHS-järjestelmä ja standardit. Pekka Niemi JHS-projektipäällikkö Valtiovarainministeriö, KuntaIT-yksikkö JHS-järjestelmä ja standardit Pekka Niemi JHS-projektipäällikkö Valtiovarainministeriö, KuntaIT-yksikkö 9.6.2010 1 JHS-järjestelmän historiaa Valtioneuvosto päätti valtionhallinnon sisäisistä standardeista

Lisätiedot

Julkishallinnon XML-skeemat

Julkishallinnon XML-skeemat Julkishallinnon XML-skeemat 9.6.2008 1/12 SISÄLLYSLUETTELO 1 HANKKEEN LÄHTÖKOHDAT 4 1.1 Hankkeen perustamisen tausta 4 1.2 Hankkeen tavoitteet 4 1.3 Hankkeen sidosryhmät 4 1.4 Hankkeen edellytykset 5 2

Lisätiedot

Kuva- ja hilamuotoisen paikkatiedon metatiedot

Kuva- ja hilamuotoisen paikkatiedon metatiedot Kuva- ja hilamuotoisen paikkatiedon metatiedot 18.8.2008 1/18 SISÄLLYSLUETTELO 1 HANKKEEN LÄHTÖKOHDAT 4 1.1 Hankkeen perustamisen tausta 4 1.2 Hankkeen tavoitteet 4 1.3 Hankkeen sidosryhmät 4 1.4 Hankkeen

Lisätiedot

JHS ICT-palveluiden kehittäminen: Arkkitehtuurimenetelmä

JHS ICT-palveluiden kehittäminen: Arkkitehtuurimenetelmä JHS ICT-palveluiden kehittäminen: Arkkitehtuurimenetelmä 18.2. 1/17 SISÄLLYSLUETTELO 1 HANKKEEN LÄHTÖKOHDAT 4 1.1 Hankkeen perustamisen tausta 4 1.2 Hankkeen tavoitteet 4 1.3 Hankkeen sidosryhmät 4 1.4

Lisätiedot

JHS 162 Paikkatietojen mallintaminen tiedonsiirtoa varten

JHS 162 Paikkatietojen mallintaminen tiedonsiirtoa varten JHS 162 Paikkatietojen mallintaminen tiedonsiirtoa varten -suosituksen päivityshanke 20.4.2009 1/16 SISÄLLYSLUETTELO 1 HANKKEEN LÄHTÖKOHDAT 4 1.1 Hankkeen perustamisen tausta 4 1.2 Hankkeen tavoitteet

Lisätiedot

JHS ICT-palveluiden kehittäminen: Vaatimusmäärittely

JHS ICT-palveluiden kehittäminen: Vaatimusmäärittely JHS ICT-palveluiden kehittäminen: Vaatimusmäärittely 4.3.2009 1/17 SISÄLLYSLUETTELO 1 HANKKEEN LÄHTÖKOHDAT 4 1.1 Hankkeen perustamisen tausta 4 1.2 Hankkeen tavoitteet 4 1.3 Hankkeen sidosryhmät 4 1.4

Lisätiedot

JHS XXX ICT-palvelujen kehittäminen: Laadunhallinta IT-kehittämishankkeissa

JHS XXX ICT-palvelujen kehittäminen: Laadunhallinta IT-kehittämishankkeissa JHS XXX ICT-palvelujen kehittäminen: Laadunhallinta IT-kehittämishankkeissa 13.10.2010 1/13 SISÄLLYSLUETTELO 1 HANKKEEN LÄHTÖKOHDAT 4 1.1 Hankkeen perustamisen tausta 4 1.2 Hankkeen tavoitteet 4 1.3 Hankkeen

Lisätiedot

JHS 159 ISO OID-yksilöintitunnuksen soveltaminen julkishallinnossa

JHS 159 ISO OID-yksilöintitunnuksen soveltaminen julkishallinnossa JHS 159 ISO OID-yksilöintitunnuksen soveltaminen julkishallinnossa -suosituksen päivitys 03.02.2009 1/17 SISÄLLYSLUETTELO 1 HANKKEEN LÄHTÖKOHDAT 4 1.1 Hankkeen perustamisen tausta 4 1.2 Hankkeen tavoitteet

Lisätiedot

Asiakirjahallinta Oulun kaupungissa

Asiakirjahallinta Oulun kaupungissa Asiakirjahallinta Oulun kaupungissa Kaupunginhallitus 6.5.2013 286, voimaantulo 29.5.2013 Sisällysluettelo: 1. Asiakirjahallinnan tehtävät ja vastuut... 3 2. Vastuu asiakirjallisesta tiedosta... 3 2.1

Lisätiedot

Julkishallinnon XML-skeemat

Julkishallinnon XML-skeemat Julkishallinnon XML-skeemat 2.6.2008 1/17 SISÄLLYSLUETTELO 1 HANKKEEN LÄHTÖKOHDAT 4 1.1 Hankkeen perustamisen tausta 4 1.2 Hankkeen tavoitteet 4 1.3 Hankkeen sidosryhmät 4 1.4 Hankkeen edellytykset 5 2

Lisätiedot

JHS 158 Paikkatietojen metatiedot

JHS 158 Paikkatietojen metatiedot JHS 158 Paikkatietojen metatiedot -suosituksen päivityshanke 20.4.2009 1/16 SISÄLLYSLUETTELO 1 HANKKEEN LÄHTÖKOHDAT 4 1.1 Hankkeen perustamisen tausta 4 1.2 Hankkeen tavoitteet 4 Hankkeen tavoitteena on

Lisätiedot

JHS XXX Paikkatiedon tietotuotemäärittely

JHS XXX Paikkatiedon tietotuotemäärittely JHS XXX Paikkatiedon tietotuotemäärittely -suositushanke Hankesuunnitelma v.0.5 12.6.2009 1/11 SISÄLLYSLUETTELO 1 HANKKEEN LÄHTÖKOHDAT 4 1.1 Hankkeen perustamisen tausta 4 1.2 Hankkeen tavoitteet 4 1.3

Lisätiedot

JHS XXX Paikkatietojen sisältöpalvelut

JHS XXX Paikkatietojen sisältöpalvelut JHS XXX Paikkatietojen sisältöpalvelut -suositushanke 20.4.2009 1/11 SISÄLLYSLUETTELO 1 HANKKEEN LÄHTÖKOHDAT 4 1.1 Hankkeen perustamisen tausta 4 1.2 Hankkeen tavoitteet 4 1.3 Hankkeen sidosryhmät 4 1.4

Lisätiedot

JHS Esiselvitys tietojärjestelmähankintaa varten

JHS Esiselvitys tietojärjestelmähankintaa varten JHS Esiselvitys tietojärjestelmähankintaa varten Hankesuunnitelma v.0.2 1/16 SISÄLLYSLUETTELO 1 HANKKEEN LÄHTÖKOHDAT 4 1.1 Hankkeen perustamisen tausta 4 1.2 Hankkeen tavoitteet 4 1.3 Hankkeen sidosryhmät

Lisätiedot

Kokonaisarkkitehtuurin merkitys ICT-palvelujen kehittämisessä. JHS-seminaari 24.11.2009 neuvotteleva virkamies Jukka Uusitalo / ValtIT

Kokonaisarkkitehtuurin merkitys ICT-palvelujen kehittämisessä. JHS-seminaari 24.11.2009 neuvotteleva virkamies Jukka Uusitalo / ValtIT Kokonaisarkkitehtuurin merkitys ICT-palvelujen kehittämisessä JHS-seminaari 24.11.2009 neuvotteleva virkamies Jukka Uusitalo / ValtIT Esityksen sisältö Mitä kokonaisarkkitehtuuri on? Miten kokonaisarkkitehtuuri

Lisätiedot

JHS ICT-palvelujen kehittäminen: Kehittämiskohteiden tunnistaminen

JHS ICT-palvelujen kehittäminen: Kehittämiskohteiden tunnistaminen JHS ICT-palvelujen kehittäminen: Kehittämiskohteiden tunnistaminen 17.11.2008 1/17 SISÄLLYSLUETTELO 1 HANKKEEN LÄHTÖKOHDAT 4 1.1 Hankkeen perustamisen tausta 4 1.2 Hankkeen tavoitteet 4 1.3 Hankkeen sidosryhmät

Lisätiedot

JHS Sanastotyö. Hankesuunnitelma v.0.9. Lasse Akselin / Tieto Oy /18

JHS Sanastotyö. Hankesuunnitelma v.0.9. Lasse Akselin / Tieto Oy /18 JHS Sanastotyö 17.4. 1/18 SISÄLLYSLUETTELO 1 HANKKEEN LÄHTÖKOHDAT 4 1.1 Hankkeen perustamisen tausta 4 1.2 Hankkeen tavoitteet 4 1.3 Hankkeen sidosryhmät 4 1.4 Hankkeen edellytykset 5 2 HANKKEEN KUVAUS

Lisätiedot

JHS XXX Paikkatiedon tietotuotemäärittely

JHS XXX Paikkatiedon tietotuotemäärittely JHS XXX Paikkatiedon tietotuotemäärittely -suositushanke 12.6.2009 1/16 SISÄLLYSLUETTELO 1 HANKKEEN LÄHTÖKOHDAT 4 1.1 Hankkeen perustamisen tausta 4 1.2 Hankkeen tavoitteet 4 1.3 Hankkeen sidosryhmät 4

Lisätiedot

JHS xxx GNSS-MITTAUS EUREF-FIN -KOORDINAATISTOSSA. Hankesuunnitelma v.0.3

JHS xxx GNSS-MITTAUS EUREF-FIN -KOORDINAATISTOSSA. Hankesuunnitelma v.0.3 JHS xxx GNSS-MITTAUS EUREF-FIN -KOORDINAATISTOSSA Hankesuunnitelma v.0.3 SISÄLLYSLUETTELO 1 HANKKEEN LÄHTÖKOHDAT 4 1.1 Hankkeen perustamisen tausta 4 1.2 Hankkeen tavoitteet 4 1.3 Hankkeen sidosryhmät

Lisätiedot

JHS Julkisen hallinnon reaaliaikaiset etäpalvelut videotekniikalla

JHS Julkisen hallinnon reaaliaikaiset etäpalvelut videotekniikalla JHS Julkisen hallinnon reaaliaikaiset etäpalvelut videotekniikalla Hankesuunnitelma v.0.3 1/13 SISÄLLYSLUETTELO 1 HANKKEEN LÄHTÖKOHDAT 4 1.1 Hankkeen perustamisen tausta 4 1.2 Hankkeen tavoitteet 4 1.3

Lisätiedot

JHS XXX IT-palvelujen SLA-palvelutasoluokitus

JHS XXX IT-palvelujen SLA-palvelutasoluokitus JHS XXX IT-palvelujen SLA-palvelutasoluokitus -suosituksen laatimishanke 02.03.2009 1/17 SISÄLLYSLUETTELO 1 HANKKEEN LÄHTÖKOHDAT 4 1.1 Hankkeen perustamisen tausta 4 1.2 Hankkeen tavoitteet 4 1.3 Hankkeen

Lisätiedot

JHS 136 Menettelytavat JHS-työssä

JHS 136 Menettelytavat JHS-työssä JHS 136 Menettelytavat JHS-työssä Versio: LUONNOS 13.10.2016 Julkaistu: Voimassaoloaika: Sisällys 1 Johdanto... 2 2 Soveltamisala... 2 3 Viittaukset... 2 4 Termit ja lyhenteet... 2 5 Julkisen hallinnon

Lisätiedot

JHS Julkisen hallinnon reaaliaikaiset etäpalvelut videotekniikalla

JHS Julkisen hallinnon reaaliaikaiset etäpalvelut videotekniikalla JHS Julkisen hallinnon reaaliaikaiset etäpalvelut videotekniikalla Hankesuunnitelma v.0.2 1/17 SISÄLLYSLUETTELO 1 HANKKEEN LÄHTÖKOHDAT 4 1.1 Hankkeen perustamisen tausta 4 1.2 Hankkeen tavoitteet 4 1.3

Lisätiedot

JHS 180 Paikkatiedon sisältöpalvelut

JHS 180 Paikkatiedon sisältöpalvelut JHS 180 Paikkatiedon sisältöpalvelut -suositushanke Hankesuunnitelma v.1.0 20.4.2009 päivitetty marraskuu 2011 1/16 SISÄLLYSLUETTELO 1 HANKKEEN LÄHTÖKOHDAT 4 1.1 Hankkeen perustamisen tausta 4 1.2 Hankkeen

Lisätiedot

Yhteiset konseptit ja periaatteet julkishallinnon palvelukehittämisen edistäjinä Kuntien avoin data hyötykäyttöön seminaari 27.1.

Yhteiset konseptit ja periaatteet julkishallinnon palvelukehittämisen edistäjinä Kuntien avoin data hyötykäyttöön seminaari 27.1. Yhteiset konseptit ja periaatteet julkishallinnon palvelukehittämisen edistäjinä Kuntien avoin data hyötykäyttöön seminaari 27.1.2016 Kirsi Pispa, CSC Tieteen tietotekniikan keskus JulkICTLab on valtiovarainministeriön

Lisätiedot

JHS XXX Paikkatietojen sisältöpalvelut

JHS XXX Paikkatietojen sisältöpalvelut JHS XXX Paikkatietojen sisältöpalvelut -suositushanke 20.4.2009 1/16 SISÄLLYSLUETTELO 1 HANKKEEN LÄHTÖKOHDAT 4 1.1 Hankkeen perustamisen tausta 4 1.2 Hankkeen tavoitteet 4 1.3 Hankkeen sidosryhmät 4 1.4

Lisätiedot

JHS 136 Menettelytavat JHS-työssä

JHS 136 Menettelytavat JHS-työssä JHS 136 Menettelytavat JHS-työssä Versio: PALAUTEKIERROSLUONNOS 24.3.2017 Julkaistu: Voimassaoloaika: Sisällys 1 Johdanto... 2 2 Soveltamisala... 2 3 Viittaukset... 2 4 Termit ja lyhenteet... 2 5 Julkisen

Lisätiedot

JHS 145 Palvelutietojen ryhmittely ja osoitteet asiointia varten monta toimialaa kattavissa julkisen sektorin portaaleissa suosituksen päivitys

JHS 145 Palvelutietojen ryhmittely ja osoitteet asiointia varten monta toimialaa kattavissa julkisen sektorin portaaleissa suosituksen päivitys JHS 145 Palvelutietojen ryhmittely ja osoitteet asiointia varten monta toimialaa kattavissa julkisen sektorin portaaleissa suosituksen päivitys 1 26.04.2010 1/14 SISÄLLYSLUETTELO 1 HANKKEEN LÄHTÖKOHDAT

Lisätiedot

ULKOMAISEN HENKILÖSTÖN TUKIPALVELUIDEN SEURANTARAPORTTI LUOVUTETTU 27.4.2012 KEHITTÄMISTYÖRYHMÄ JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO

ULKOMAISEN HENKILÖSTÖN TUKIPALVELUIDEN SEURANTARAPORTTI LUOVUTETTU 27.4.2012 KEHITTÄMISTYÖRYHMÄ JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO ULKOMAISEN HENKILÖSTÖN TUKIPALVELUIDEN KEHITTÄMISTYÖRYHMÄ SEURANTARAPORTTI LUOVUTETTU JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO SISÄLLYS Johdanto...1 1 Toimenpide-ehdotusten toteutuminen ja kv-henkilöstöpalveluiden kehittyminen...2

Lisätiedot

JHS Julkisen hallinnon koodistot ja luokitukset

JHS Julkisen hallinnon koodistot ja luokitukset JHS Julkisen hallinnon koodistot ja luokitukset 24.11.2010 1/13 SISÄLLYSLUETTELO 1 HANKKEEN LÄHTÖKOHDAT 4 1.1 Hankkeen perustamisen tausta 4 1.2 Hankkeen tavoitteet 5 1.3 Hankkeen sidosryhmät 5 1.4 Hankkeen

Lisätiedot

1. Kokouksen avaus ja tilannekatsaus

1. Kokouksen avaus ja tilannekatsaus KOKOUSMUISTIO 8/2011 JHS 145 Palvelutietojen ryhmittely ja osoitteet asiointia varten monta toimialaa kattavissa julkisen sektorin portaaleissa -suosituksen päivittäminen Paikka: Kuntatalo, Toinen linja

Lisätiedot

ULVILAN KAUPUNGINVIRASTON JOHTOSÄÄNTÖ

ULVILAN KAUPUNGINVIRASTON JOHTOSÄÄNTÖ ULVILAN KAUPUNGINVIRASTON JOHTOSÄÄNTÖ Hyväksytty: 25.8.2008 Voimaantulo: 1.9.2008 SISÄLLYSLUETTELO 1 LUKU 2 SOVELTAMISALA 2 1 Soveltamisala 2 2 LUKU 2 TOIMINTA-AJATUS JA JOHTAMINEN 2 2 Toiminta-ajatus

Lisätiedot

MUISTIO 23.8.2013. JHS XXX Kansallisen tie- ja katuverkostoaineiston ylläpito ja ylläpitotietojen dokumentointi

MUISTIO 23.8.2013. JHS XXX Kansallisen tie- ja katuverkostoaineiston ylläpito ja ylläpitotietojen dokumentointi JHS-työryhmän kokous 1 (6) JHS XXX Kansallisen tie- ja katuverkostoaineiston ylläpito ja ylläpitotietojen dokumentointi Aika: 20.8.2013, klo 9:30 11:30 Paikka: Liikennevirasto, Pasila, nh Terminaali Läsnä:

Lisätiedot

JHS XXX Kansallisen tie- ja katuverkostoaineiston ylläpito ja ylläpitotietojen dokumentointi

JHS XXX Kansallisen tie- ja katuverkostoaineiston ylläpito ja ylläpitotietojen dokumentointi JHS XXX Kansallisen tie- ja katuverkostoaineiston ylläpito ja ylläpitotietojen dokumentointi v1.42 05.02.2013 1/13 SISÄLLYS 1. Hankkeen lähtökohdat... 3 1.1 Hankkeen perustamisen tausta... 3 1.2 Hankkeen

Lisätiedot

Arkistolaitoksen sähköisen aineiston vastaanotto- ja palvelujärjestelmähanke VAPA

Arkistolaitoksen sähköisen aineiston vastaanotto- ja palvelujärjestelmähanke VAPA Arkistolaitoksen sähköisen aineiston vastaanotto- ja palvelujärjestelmähanke VAPA JHS-seminaari Säilyykö kansakunnan muisti? 14.11.2006 Päivi Happonen Kansallisarkisto Asiakirjahallintoyksikkö VAPA-järjestelmän

Lisätiedot

Asiakaspalvelun uusi toimintamalli autetaan asiakasta digitaalisten palveluiden käytössä (AUTA)

Asiakaspalvelun uusi toimintamalli autetaan asiakasta digitaalisten palveluiden käytössä (AUTA) Asiakaspalvelun uusi toimintamalli autetaan asiakasta digitaalisten palveluiden käytössä (AUTA) JUHTA 10.5.2016 JulkICT Mistä on kyse? AUTA on kokeiluhanke, jolla etsitään uutta toimimallia asiakkaiden

Lisätiedot

Julkisen hallinnon suositukset. Pekka Niemi JHS-projektipäällikkö Valtiovarainministeriö, KuntaIT-yksikkö

Julkisen hallinnon suositukset. Pekka Niemi JHS-projektipäällikkö Valtiovarainministeriö, KuntaIT-yksikkö Julkisen hallinnon suositukset Pekka Niemi JHS-projektipäällikkö Valtiovarainministeriö, KuntaIT-yksikkö 26.5.2010 1 Tästä on kysymys! 2 JHS-järjestelmän historiaa Valtioneuvosto päätti valtionhallinnon

Lisätiedot

TIERA kokonaisarkkitehtuurityön esittely

TIERA kokonaisarkkitehtuurityön esittely TIERA kokonaisarkkitehtuurityön esittely JHS- jaoston kokous Kuntien Tiera Oy Pääarkkitehti Jaana Siitari 07.10.2011 Copyright Kuntien Tiera Oy SISÄLTÖ TIERA tavoite -> Kokonaisarkkitehtuurin rooli TIERA

Lisätiedot

JHS-järjestelmä. Tommi Karttaavi

JHS-järjestelmä. Tommi Karttaavi JHS-järjestelmä Tommi Karttaavi 25.4.2007 JHS-järjestelmä JHS-suosituksia (julkisen hallinnon suositus) on laadittu vuodesta 1992 lähtien, jolloin JHS-järjestelmä korvasi VHS-järjestelmän Voimassa olevia

Lisätiedot

JHS-jaoston toiminta ja tavoitteet. JUHTA:n syysseminaari Kuntatalolla

JHS-jaoston toiminta ja tavoitteet. JUHTA:n syysseminaari Kuntatalolla JHS-jaoston toiminta ja tavoitteet JUHTA:n syysseminaari Kuntatalolla 19.9.2013 Toiminnan tavoitteiden ja painopisteiden määrittely Keinot JHS Tavoite Mitä ja minkälaisia suosituksia tavoitteiden toteutumisen

Lisätiedot

eams-foorumi ja keskustelutilaisuus JHShankkeista

eams-foorumi ja keskustelutilaisuus JHShankkeista eams-foorumi ja keskustelutilaisuus JHShankkeista 22.3.2013 Sisältö: 9.00 Tilaisuuden avaus 9.05 Kansallisarkiston osuus 10.30 Tauko 10.45 JHS-osuus 12.00 Tilaisuus päättyy Yleistä eams:n laatimisesta

Lisätiedot

JHS 166 Julkisen hallinnon IThankintojen. (JIT 2014) -päivitys. JUHTA Sami Kivivasara

JHS 166 Julkisen hallinnon IThankintojen. (JIT 2014) -päivitys. JUHTA Sami Kivivasara JHS 166 Julkisen hallinnon IThankintojen yleiset sopimusehdot (JIT 2014) -päivitys JUHTA 14.4.2015 Sami Kivivasara Päivitysluonnoksen valmistelu Työryhmä käynnisti työskentelyn marraskuussa 2012, kokoonpano:

Lisätiedot

JHS XXX ICT-palvelujen kehittäminen: Laadunvarmistus Liite 2: Tarkistuslistoja

JHS XXX ICT-palvelujen kehittäminen: Laadunvarmistus Liite 2: Tarkistuslistoja JHS XXX ICT-palvelujen kehittäminen: Laadunvarmistus Liite 2: Tarkistuslistoja Versio: 0.9 Julkaistu: n.n.2011 Voimassaoloaika: toistaiseksi 1 Yleistä Palvelun kehitys jakautuu vaiheisiin, joiden väleissä

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO. OPM:n palvelukeskushanke; missä mennään?

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO. OPM:n palvelukeskushanke; missä mennään? OPM:n palvelukeskushanke; missä mennään? 29.3. Taustaa: Valtion talous- ja henkilöstöhallinnon järjestelmäkokonaisuuden hankinta (Valtiokonttori: Kieku) Määritellään ja hankitaan järjestelmäkokonaisuus

Lisätiedot

KUNTIEN TILILUETTELO

KUNTIEN TILILUETTELO KUNTIEN TILILUETTELO Kuntien toimintaympäristön muutokset: Kehittämistarpeet kuntatilastoinnille ja yleensä kuntien tietohuollolle. Kuntien johtamisen lisäksi kuntien taloutta ja toimintaa kuvaavia tietoja

Lisätiedot

Julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuurijaoston työsuunnitelma 2014

Julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuurijaoston työsuunnitelma 2014 Suunnitelma Valtiovarainministeriö/Julkisen hallinnon ICT - toiminto/vaatimukset ja suositukset JHKA-sihteeristö 22.1.2014 Julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuurijaoston työsuunnitelma 2014 Julkisen hallinnon

Lisätiedot

JHS-järjestelmä ja avoimet teknologiat. Tommi Karttaavi

JHS-järjestelmä ja avoimet teknologiat. Tommi Karttaavi JHS-järjestelmä ja avoimet teknologiat Tommi Karttaavi 13.5.2008 JHS-järjestelmä (historiaa) Valtioneuvoston päätös valtionhallinnon sisäisistä standardeista 7.9.1977 Valtiovarainministeriö vahvisti valtionhallinnon

Lisätiedot

STRATEGISET PÄÄMÄÄRÄT

STRATEGISET PÄÄMÄÄRÄT STRATEGISET PÄÄMÄÄRÄT Kasvihuonekaasupitoisuudet ilmakehässä vakiinnutetaan tasolle, joka estää vaaralliset muutokset ja mahdollistaa sopeutumisen Rakennettu ympäristö on energiatehokas, elinvoimainen

Lisätiedot

TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ. Tutkinnon osa: Yrityksessä toimiminen 15 osp Tavoitteet:

TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ. Tutkinnon osa: Yrityksessä toimiminen 15 osp Tavoitteet: TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa: Yrityksessä toimiminen 15 osp Tavoitteet: arvioi oman alan tarjontaa ja uusien asiakkaiden löytymistä tuotteistamisen lähtökohdista. täsmentää

Lisätiedot

Luonnos eams-rakenteeksi

Luonnos eams-rakenteeksi JHS-XXX: eams-rakenne ja xml-skeema Luonnos eams-rakenteeksi 19.4.2013 Tässä dokumentissa kuvataan keskeiset linjaukset tulevan JHS-suosituksen määrittämäksi eamsrakenteeksi. Dokumentti ei ole JHS-suositusluonnos,

Lisätiedot