JHS 186 Luokitussuositusten koontisuosituksen päivitys

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "JHS 186 Luokitussuositusten koontisuosituksen päivitys"

Transkriptio

1 JHS 186 Luokitussuositusten koontisuosituksen päivitys Hyväksytty JUHTAn asiantuntijajaostossa (9)

2 Sisällysluettelo 1. Hankkeen lähtökohdat Hankkeen perustamisen tausta Hankkeen tavoitteet Hankkeen sidosryhmät Hankkeen edellytykset Hankkeen kuvaus Suosituksen aihe Soveltamisala Suhde muihin suosituksiin Avoimuusperusteet Hankkeen sisältö ja rajaukset Hankkeen lopputulokset Dokumentit ja materiaalit Työvälineet ja -menetelmät Hankkeen organisaatio Hankkeen koordinointi JHS-työryhmä Työsuunnitelma ja työmäärät Hankemenettely ja hankkeessa noudatettavat käytännöt Hyväksymismenettely... 9 Versionhallinta Versio Laatimispäivä Muutokset Tekijä Tila Hyväksymispäivä Saija Ylönen Ylönen, Pekka Mäkelä, Atro Andersson Viimeistelty suunnitelma JHS-jaostolle lähettämistä varten. Ylönen Lähetetty JHSsihteerille Hyväksytty (9)

3 1. Hankkeen lähtökohdat 1.1 Hankkeen perustamisen tausta Kyseessä on olemassa olevan suosituksen päivittäminen: JHS 186 Luokitussuositusten koontisuositusta päivitetään Rakennusluokituksen osalta. 1.2 Hankkeen tavoitteet Tilastokeskuksessa päivitetään parhaillaan Rakennusluokitusta, joka on osa JHS 186 -suositusta (Luokitussuositusten koontisuositus). Luokituksen sisältöuudistuksen tavoitteena on päivittää vuodelta 1994 peräisin oleva rakennusluokitus vastaamaan paremmin nykyaikaisia rakennustyyppejä. Luokitus on käytössä mm. Väestörekisterikeskuksen rakennus- ja huoneistorekisterissä. Luokitusta päivitetään yhdessä luokituksen käyttäjien kanssa. Uudistetun luokituksen pohjalle suunnitellaan samassa projektissa sähköistä asioimista varten Rakennusluokitin-työkalu, jolla rakennusluvanhakija voi määrittää oikean rakennusluokan. Työkalu tulee säästämään kuntien rakennusvalvonnan työtä ja parantamaan Väestörekisterikeskuksen rakennustietojen laatua. Pidemmän aikavälin tavoitteena on, että projektin tuotokset heijastuisivat myös tilastotuotantoon (rakennus- ja asuntotuotanto sekä uudisrakentamisen volyymi-indeksi) lähdeaineiston laadun parantumisen myötä. Projektia rahoittaa KIRA-digi-hanke. Rakennusluokittimella on liittymäkohta suunnitteluvaiheessa olevaan YTI-koodistopalveluun, ja se voisi valmistuessaan olla osa yhteisten YTI-työvälineiden tarjontaa. 1.3 Hankkeen sidosryhmät JUHTA Julkisen hallinnon tietohallinnon neuvottelukunta. Neuvottelukunta toimii valtiovarainministeriön yhteydessä ja sen toimialana on valtion ja kuntien tietohallintoyhteistyön suunnittelu ja tietohallintoyhteistyöhön liittyvien periaatteellisesti tärkeiden kysymysten käsittely. JUHTA luo yhtenäisiä valtionhallinnon ja kunnallishallinnon tietotekniikan, tietohallinnon ja sähköisten asiointipalvelujen kehittämislinjoja. JUHTAn tehtäviin edelleen kuuluu julkisen hallinnon tietotekniikan edistäminen ja sen käyttöä koskevien standardien ja hallinnollisten periaatteiden määrittelyä. Tätä tarkoitusta varten on perustettu JHS-järjestelmä. JUHTA vahvistaa JHS-suositukset. Asiantuntijajaosto JUHTAn alaisuudessa toimiva, JHS-työtä ohjaava ryhmä (aiemmin JHS-valmistelusta vastasi JHSjaosto). Jaosto käsittelee aloitteet JHS-työn käynnistämiseksi, varmistaa, että kaikki intressitahot tulevat kuulluiksi JHS-työn aikana ja tekee aloitteita sekä asettaa työryhmiä myös itse. Asiantuntijajaosto käsittelee kaikki JHS-suositukset ennen kuin ne viedään JUHTAn hyväksyttäväksi. Lisäksi jaosto ohjaa JHS-valmistelutyötä ja seuraa hankkeiden etenemistä. Jaoston sihteerit ja jäsenet voivat myös osallistua suositustyöryhmiin. JHS-työryhmä JHS-työryhmän jäsenet yhteystietoineen on kuvattu kappaleessa 3.2 JHS-työryhmä (9)

4 Muut sidosryhmät Rakennusluokituksen käyttäjät. Luokitus on päivitetty huomioiden sidosryhmiltä saatu palaute. TSK-sanastokeskuksen terminologi on ollut mukana luokituksen määrittelytyössä. 1.4 Hankkeen edellytykset 2. Hankkeen kuvaus 2.1 Suosituksen aihe Rakennusluokitus luokittelee rakennuksia niiden käyttötarkoituksen mukaan. Luokitusta voidaan käyttää myös toimitilaluokituksena. Luokitus on tarkoitettu vain talorakennusten luokitteluun. Maa- ja vesirakentamisen sekä sivu- ja aliurakoinnin tuotteet jäävät luokituksen ulkopuolelle. Rakennusluokituksen tärkeimmät käyttökohteet ovat Väestörekisterikeskuksen ylläpitämä rakennus- ja huoneistorekisteri sekä siihen perustuvat rakennus- ja asuntotuotantotilastot sekä rakennus- ja asuntokantatilastot. Tilastollisen käytön lisäksi rakennusluokitusta voidaan käyttää muissakin tietojärjestelmissä julkisen hallinnon ja yksityisen elinkeinoelämän piirissä. Rakennusluokitus löytyy Tilastokeskuksen verkkopalvelusta osoitteesta: Soveltamisala Suosituksen kohderyhmiä ovat: Kuntien rakennusvalvontaviranomaiset Rekisterinpitäjät, jotka rekisteröivät rakennuksiin ja rakentamiseen liittyvää tietoa Em. rekisteritiedon jatkokäyttäjät Julkishallinnon toiminnan ja prosessien kehittäjät Julkishallinnon tietojärjestelmien kehittäjät Järjestelmäkehityshankkeiden vetäjät ja asiantuntijat 2.3 Suhde muihin suosituksiin Rakennusluokitus on osa JHS 186 suositusta. Nyt laadittava Rakennusluokitus korvaa vuoden 1994 Rakennusluokituksen osana JHS 186 -suositusta. Rakennusluokitus on laadittu kansallisia tarpeita varten. Luokituksen rakenteessa on huomioitu EU:n rakennusluokitus CC (Classification of Types of Constructions, 1997), mutta se menee EU:n luokitusta tarkemmalle tasolle rakennusten luokittelussa. Rakennusluokituksen pääluokat ovat suurelta osin yhtenevät EU:n INSPIRE -direktiivin rakennusten luokittelun kanssa (9)

5 2.4 Avoimuusperusteet Projektissa on toteutettu käyttäjäkyselyjä ja sidosryhmätapaamisia. Luokituksen päivittämisessä on huomioitu käyttäjiltä kyselyjen avulla saadut muutostarpeet. Projektin työtä on esitelty toukokuussa RAKLIssa ja VRK:n rakennusten ylläpidon yhteistyöryhmässä KIRA-digi-projektin sidosryhmille työtä on esitelty KIRA-digin esittely- ja verkostoitumistilaisuudessa sekä KIRA-ala yhteentoimivaksi: Sanastot ja nimikkeistöt käyttöön! -tilaisuudessa Palautetta on kysytty tärkeimmiltä käyttäjäryhmiltä kahdella sidosryhmäkyselyllä: Toukokuussa 2016 kysely kuntien rakennusvalvonnoille (46 vastausta) Joulukuussa 2016 kysely, johon tuli 37 vastausta (mm. STM, YM, OKM, VRK, MMM ja YIT vastasivat). 2.5 Hankkeen sisältö ja rajaukset Tässä hankkeessa ei ole kyse varsinaisesta suosituksen laatimisesta, vaan Tilastokeskuksen Rakennusluokitin-projektissa määritellyn, JHS 186 -suositukseen kuuluvan yksittäisen luokituksen päivityksestä. 2.6 Hankkeen lopputulokset Dokumentit ja materiaalit Hankkeen tuotoksena syntyvät seuraavat dokumentit: Hankesuunnitelma Päivitetty JHS 186 -suositus Käyttöönotto- ja ylläpitosuunnitelma o kuvaus suosituksesta o esitys käyttöönottoon ja ylläpitoon liittyvistä toimenpiteistä o kuvaus valmistelusta (palautekierros, jäsenet, mahdolliset keskustelutilaisuudet) Palautelomake Palauteyhteenveto Lisäksi JHS-hankekoordinaattori huolehtii JHS 186 suosituksen internet-sivun päivittämisestä Työvälineet ja -menetelmät Varsinainen Rakennusluokituksen päivitystyö on tehty Tilastokeskuksen vetämässä projektissa yhteistyössä TSK-sanastokeskuksen kanssa. Tässä yhteydessä toteutetaan JHS-menettelyyn kuuluvat palautekierrokset. Palautekierrokset toteutetaan sähköisesti. Kootut palautteet käsitellään työryhmässä (9)

6 3. Hankkeen organisaatio 3.1 Hankkeen koordinointi : JHS-hankekoordinaattori: Pekka Niemi, pekka.niemi(at)vm.fi Anna Tuominen, anna.tuominen(at)netum.fi 3.2 JHS-työryhmä Työryhmän vetäjä: Saija Ylönen (Tilastokeskus; saija.ylonen@stat.fi) Työryhmän editori: - Työryhmän jäsenet: Atro Andersson (Tilastokeskus) Pekka Mäkelä (Tilastokeskus) Paula Paavilainen (Tilastokeskus) Anne Väänänen (Tilastokeskus) Sirpa Suhonen (TSK) 4. Työsuunnitelma ja työmäärät Alla olevassa taulukossa on kuvattu hankkeen vaiheet, arvioitu aikataulu ja vaiheiden vastuuhenkilöt. Harmaalla merkittyihin kohtiin ei välttämättä tarvita aikataulutusta. Vaihe Tehtävät Alkaa Päättyy Vastuu 1. laadinta ja työ- 1.1 laatiminen. Työryhmän vetäjä, editori ja JHShankekoordinaattori (9)

7 ryhmän kokoaminen 1.2 tarkastaminen ja työryhmän kokoamisen hyväksyminen. 1.3 julkaiseminen verkkosivuilla ja tiedottaminen. JHS-hankekoordinaattori, 2. Hankkeen käynnistämisen hyväksyminen 2.1 esittely ja hyväksyminen asiantuntijajaostossa x Työryhmän vetäjä, editori tai työryhmän jäsen 3.1 JHSsuositusluonnoksen laatiminen työryhmätyöskentelynä. Rakennusluokitus: Rakennusluokitus: Työryhmä 3. Luonnoksen valmistelu 3.2 Työryhmän kokousmuistioiden julkaiseminen verkkosivuilla. Ei tehdä Ei tehdä JHS-hankekoordinaattori 3.3 Keskustelutilaisuuden järjestäminen (tarvittaessa). Ei tehdä Ei tehdä Työryhmän vetäjä, editori, ja JHS-hankekoordinaattori 4.1 Julkisen palautekierroksen järjestäminen. 10/ /2017 Työryhmän vetäjä, editori, ja JHS-hankekoordinaattori 4. Palautekierros 4.2 Palauteyhteenvedon ja ensimmäisen vaiheen vastineen laatiminen. 11/ /2017 Työryhmä 4.3 Palauteyhteenvedon julkaiseminen ja palautekierroksen toisen vaiheen järjestäminen. 11/ /2017 JHS-hankekoordinaattori, (9)

8 4.4 Palauteyhteenvedon päivittäminen ja luonnoksen viimeistely. 1/ /2018 Työryhmä 4.5 Käyttöönotto- ja ylläpitosuunnitelman laatiminen. Aloitetaan 9/2017 1/2018 Työryhmän vetäjä ja editori 4.6 Luonnoksen viimeistely (oikoluku, tyylipohja yms.) asiantuntijajaoston käsittelyä varten ja palauteyhteenvedon julkaiseminen verkkosivuilla. 1/2018 1/2018 JHS-hankekoordinaattori, 5. Luonnoksen käsittely asiantuntijajaostossa 5.1 Suositusluonnoksen, palauteyhteenvedon ja käyttöönotto- ja ylläpitosuunnitelman käsittely asiantuntijajaoston kokouksessa. 2/2018 2/2018 Työryhmän vetäjä tai editori 6. Luonnoksen käsittely JUHTAssa 6.1 Lopullisen luonnosversion, palauteyhteenvedon ja käyttöönotto- ja ylläpitosuunnitelman esittely JUHTAn kokouksessa. 2/2018 2/2018 valmistelee, asiantuntijajaosto päättää esittelijästä 7. Suosituksen julkaiseminen ja tiedottaminen 7.1 Hyväksytyn suosituksen oikoluku ja tarkastaminen (tarvittaessa), julkaiseminen verkkosivuilla sekä käännättäminen. 7.2 Tiedottaminen verkkosivuilla. JHSuutiskirjeen lähettäminen. Palautteenantajille tieto julkaisemisesta. 2/2018 2/2018 2/2018 2/2018 JHS-hankekoordinaattori, ja JHS-hankekoordinaattori (9)

9 5. Hankemenettely ja hankkeessa noudatettavat käytännöt Hankkeessa noudatettavat käytännöt on kuvattu JHS-suosituksen valmisteluoppaassa. 6. Hyväksymismenettely JHS-suosituksen hyväksymismenettely (palautekierros, suositusluonnoksen käsittely) on kuvattu suosituksessa JHS 136 Menettelytavat JHS-työssä. Tiivis työohje löytyy myös JHS-suosituksen valmisteluoppaasta (9)

JHS XXX Luokitusten koontisuositus

JHS XXX Luokitusten koontisuositus JHS XXX Luokitusten koontisuositus 12.11.2012 1(9) Sisällysluettelo 1. Hankkeen lähtökohdat... 3 1.1 Hankkeen perustamisen tausta... 3 1.2 Hankkeen tavoitteet... 3 1.3 Hankkeen sidosryhmät... 3 1.4 Hankkeen

Lisätiedot

JHS 134 ja 142 päivittäminen sekä JHS 138 kumoaminen

JHS 134 ja 142 päivittäminen sekä JHS 138 kumoaminen JHS 134 ja 142 päivittäminen sekä JHS 138 kumoaminen 1(8) Sisällysluettelo 1. Hankkeen lähtökohdat... 3 1.1 Hankkeen perustamisen tausta... 3 1.2 Hankkeen tavoitteet... 3 1.3 Hankkeen sidosryhmät... 3

Lisätiedot

JHS 136 Menettelytavat JHS-työssä -päivitys

JHS 136 Menettelytavat JHS-työssä -päivitys JHS 136 Menettelytavat JHS-työssä -päivitys Hankesuunnitelma v.0.1 06.08.2012 1(9) Sisällysluettelo 1. Hankkeen lähtökohdat... 3 1.1 Hankkeen perustamisen tausta... 3 1.2 Hankkeen tavoitteet... 3 1.3 Hankkeen

Lisätiedot

JHS 166 JIT ehtojen tietosuojapäivitys

JHS 166 JIT ehtojen tietosuojapäivitys JHS 166 JIT 2015 -ehtojen tietosuojapäivitys 24.01.2018 1(8) Sisällysluettelo 1. Hankkeen lähtökohdat... 3 1.1 Hankkeen perustamisen tausta... 3 1.2 Hankkeen tavoitteet... 3 1.3 Hankkeen sidosryhmät...

Lisätiedot

JHS xxx Kuntien yhteiset taloudellisuus- ja tuottavuusmittarit

JHS xxx Kuntien yhteiset taloudellisuus- ja tuottavuusmittarit JHS xxx Kuntien yhteiset taloudellisuus- ja tuottavuusmittarit Hankesuunnitelma v.1.0 Hanna Majurinen VM/julkICT Hankesuunnitelma v.1.0 1(9) Sisällysluettelo 1. Hankkeen lähtökohdat... 3 1.1 Hankkeen perustamisen

Lisätiedot

JHS 158 Paikkatiedon metatiedot - suosituksen päivitys

JHS 158 Paikkatiedon metatiedot - suosituksen päivitys JHS 158 Paikkatiedon metatiedot - suosituksen päivitys Hankesuunnitelma v.0.1 17.01. 1(9) Sisällysluettelo 1. Hankkeen lähtökohdat... 3 1.1 Hankkeen perustamisen tausta... 3 1.2 Hankkeen tavoitteet...

Lisätiedot

JHS xxx Kuntien ja kuntayhtymien tilinpäätösrakenne

JHS xxx Kuntien ja kuntayhtymien tilinpäätösrakenne JHS xxx Kuntien ja kuntayhtymien tilinpäätösrakenne 29.6.2015 1(8) Sisällysluettelo 1. Hankkeen lähtökohdat... 3 1.1 Hankkeen perustamisen tausta... 3 1.2 Hankkeen tavoitteet... 3 1.3 Hankkeen sidosryhmät...

Lisätiedot

JHS 153 ETRS89-järjestelmän mukaiset koordinaatit Suomessa

JHS 153 ETRS89-järjestelmän mukaiset koordinaatit Suomessa JHS 153 ETRS89-järjestelmän mukaiset koordinaatit Suomessa ja JHS 154 ETRS89-järjestelmään liittyvät karttaprojektiot, tasokoordinaatistot ja karttalehtijako (päivitys) 2013-09-09 1(10) Sisällysluettelo

Lisätiedot

JHS163 PÄIVITYSHANKE

JHS163 PÄIVITYSHANKE JHS163 PÄIVITYSHANKE 30.10.2017 1(8) Sisällysluettelo 1. Hankkeen lähtökohdat... 3 1.1 Hankkeen perustamisen tausta... 3 1.2 Hankkeen tavoitteet... 3 1.3 Hankkeen sidosryhmät... 3 1.4 Hankkeen edellytykset...

Lisätiedot

JHS KUNTIEN JA KUNTAYHTYMIEN KUSTANNUSLASKENTA

JHS KUNTIEN JA KUNTAYHTYMIEN KUSTANNUSLASKENTA JHS KUNTIEN JA KUNTAYHTYMIEN KUSTANNUSLASKENTA Hyväksytty asiantuntijajaostossa 27.1.2017 Heli Salmi / Netum Oy 26.1.2017 1(10) Sisällysluettelo 1. Hankkeen lähtökohdat... 3 1.1 Hankkeen perustamisen tausta...

Lisätiedot

JHS XXX MAAKUNTIEN KUSTANNUSLASKENTA

JHS XXX MAAKUNTIEN KUSTANNUSLASKENTA JHS XXX MAAKUNTIEN KUSTANNUSLASKENTA Hyväksytty asiantuntijajaostossa 27.1.2017 26.01.2017 1(10) Sisällysluettelo 1. Hankkeen lähtökohdat... 3 1.1 Hankkeen perustamisen tausta... 3 1.2 Hankkeen tavoitteet...

Lisätiedot

JHS 200 Kuntien ja kuntayhtymien palveluluokituksen päivitys

JHS 200 Kuntien ja kuntayhtymien palveluluokituksen päivitys JHS 200 Kuntien ja kuntayhtymien palveluluokituksen päivitys 17.01.2017 1(8) Sisällysluettelo 1. Hankkeen lähtökohdat... 3 1.1 Hankkeen perustamisen tausta... 3 1.2 Hankkeen tavoitteet... 3 1.3 Hankkeen

Lisätiedot

JHS XXX MAAKUNTIEN TILILUETTELO, TALOUSARVIO JA TALOUSTIETOJEN RAPORTOINTI JA VASTAAVIEN KUNTIEN JA KUNTAYHTYMIEN JHS-SUOSITUSTEN PÄIVITYS

JHS XXX MAAKUNTIEN TILILUETTELO, TALOUSARVIO JA TALOUSTIETOJEN RAPORTOINTI JA VASTAAVIEN KUNTIEN JA KUNTAYHTYMIEN JHS-SUOSITUSTEN PÄIVITYS JHS XXX MAAKUNTIEN TILILUETTELO, TALOUSARVIO JA TALOUSTIETOJEN RAPORTOINTI JA VASTAAVIEN KUNTIEN JA KUNTAYHTYMIEN JHS-SUOSITUSTEN PÄIVITYS Hankesuunnitelma v.1.0 Hyväksytty asiantuntijajaostossa 27.1.2017

Lisätiedot

JHS xxx Kuntien ja kuntayhtymien tilinpäätösrakenne

JHS xxx Kuntien ja kuntayhtymien tilinpäätösrakenne JHS xxx Kuntien ja kuntayhtymien tilinpäätösrakenne 8.4.2016 1(9) Sisällysluettelo 1. Hankkeen lähtökohdat... 3 1.1 Hankkeen perustamisen tausta... 3 1.2 Hankkeen tavoitteet... 3 1.3 Hankkeen sidosryhmät...

Lisätiedot

JHS xxx Kuntien talousarvio ja suunnitelma

JHS xxx Kuntien talousarvio ja suunnitelma JHS xxx Kuntien talousarvio ja suunnitelma 25.5.2015 1(10) Sisällysluettelo 1. Hankkeen lähtökohdat... 3 1.1 Hankkeen perustamisen tausta... 3 1.2 Hankkeen tavoitteet... 3 1.3 Hankkeen sidosryhmät... 4

Lisätiedot

JHS kuntien yhteiset taloudellisuus- ja tuottavuusmittarit

JHS kuntien yhteiset taloudellisuus- ja tuottavuusmittarit JHS kuntien yhteiset taloudellisuus- ja tuottavuusmittarit Hankesuunnitelma v.1.1 1(10) Sisällysluettelo 1. Hankkeen lähtökohdat... 3 1.1 Hankkeen perustamisen tausta... 3 1.2 Hankkeen tavoitteet... 3

Lisätiedot

JHS 180 Paikkatiedon sisältöpalvelut -päivitys

JHS 180 Paikkatiedon sisältöpalvelut -päivitys JHS 180 Paikkatiedon sisältöpalvelut -päivitys 13.9. 1(8) Sisällysluettelo 1. Hankkeen lähtökohdat... 3 1.1 Hankkeen perustamisen tausta... 3 1.2 Hankkeen tavoitteet... 3 1.3 Hankkeen sidosryhmät... 3

Lisätiedot

eams-rakenne ja xml-skeema

eams-rakenne ja xml-skeema eams-rakenne ja xml-skeema Hankesuunnitelma 1(10) Sisällysluettelo 1. Hankkeen lähtökohdat... 3 1.1 Hankkeen perustamisen tausta... 3 1.2 Hankkeen tavoitteet... 3 1.3 Hankkeen sidosryhmät... 3 1.4 Hankkeen

Lisätiedot

PAIKKATIEDON KÄSITEMALLI JA GEOMETRIAT: RAKENNUKSET JA RAKENTEET

PAIKKATIEDON KÄSITEMALLI JA GEOMETRIAT: RAKENNUKSET JA RAKENTEET PAIKKATIEDON KÄSITEMALLI JA GEOMETRIAT: RAKENNUKSET JA RAKENTEET 1(10) Sisällysluettelo 1. Hankkeen lähtökohdat... 3 1.1 Hankkeen perustamisen tausta... 3 1.2 Hankkeen tavoitteet... 4 1.3 Hankkeen sidosryhmät...

Lisätiedot

JHS XXX AVOIMEN DATAN LISENSSIMALLI

JHS XXX AVOIMEN DATAN LISENSSIMALLI JHS XXX AVOIMEN DATAN LISENSSIMALLI 12.03.2013 1(10) Sisällysluettelo 1. Hankkeen lähtökohdat... 3 1.1 Hankkeen perustamisen tausta... 3 1.2 Hankkeen tavoitteet... 3 1.3 Hankkeen sidosryhmät... 3 1.4 Hankkeen

Lisätiedot

JHS XXX KUNTIEN JA KUNTAYHTYMIEN XBRL- TAKSONOMIA

JHS XXX KUNTIEN JA KUNTAYHTYMIEN XBRL- TAKSONOMIA JHS XXX KUNTIEN JA KUNTAYHTYMIEN XBRL- TAKSONOMIA Hankesuunnitelma v.1.1 04.09.2014 1(11) Sisällysluettelo 1. Hankkeen lähtökohdat... 3 1.1 Hankkeen perustamisen tausta... 3 1.2 Hankkeen tavoitteet...

Lisätiedot

JHS 166 (JIT2007) uusiminen

JHS 166 (JIT2007) uusiminen JHS 166 (JIT2007) uusiminen Hankesuunnitelma v.0.1 Hankesuunnitelma JHS166 uusiminen v.0.1 30.08.2012 1(8) Sisällysluettelo 1. Hankkeen lähtökohdat... 3 1.1 Hankkeen perustamisen tausta... 3 1.2 Hankkeen

Lisätiedot

JHS 179 uudistaminen. Hankesuunnitelma v (9)

JHS 179 uudistaminen. Hankesuunnitelma v (9) JHS 179 uudistaminen Hannu Ojala VM/JulkICT 02.06.2014 1(9) Sisällysluettelo 1. Hankkeen lähtökohdat... 3 1.1 Hankkeen perustamisen tausta... 3 1.2 Hankkeen tavoitteet... 3 1.3 Hankkeen sidosryhmät...

Lisätiedot

JHS 174 ICT-palvelujen palvelutasoluokitus - päivityshanke

JHS 174 ICT-palvelujen palvelutasoluokitus - päivityshanke JHS 174 ICT-palvelujen palvelutasoluokitus - päivityshanke v.1.0 1(9) Sisällysluettelo 1. Hankkeen lähtökohdat... 3 1.1 Hankkeen perustamisen tausta... 3 1.2 Hankkeen tavoitteet... 3 1.3 Hankkeen sidosryhmät...

Lisätiedot

JHS 166 (JIT2007) uusiminen

JHS 166 (JIT2007) uusiminen JHS 166 (JIT2007) uusiminen Hankesuunnitelma v.1.0 Hankesuunnitelma JHS166 uusiminen v.1.0 12.11.2012 1(11) Sisällysluettelo 1. Hankkeen lähtökohdat... 3 1.1 Hankkeen perustamisen tausta... 3 1.2 Hankkeen

Lisätiedot

JHS XXX: KUNTIEN TILILUETTELO

JHS XXX: KUNTIEN TILILUETTELO JHS XXX: KUNTIEN TILILUETTELO Hankesuunnitelma v.1.2 Vesa Lappalainen, VM Hankesuunnitelma v.1.2 12.09.2013 1(12) Sisällysluettelo 1. Hankkeen lähtökohdat... 4 1.1 Hankkeen perustamisen tausta... 4 1.2

Lisätiedot

VIDEONEUVOTTELUPALVELUIDEN KÄYTTÖ JA YHTEENTOIMIVUUS JULKISHALLINNON PALVELUISSA

VIDEONEUVOTTELUPALVELUIDEN KÄYTTÖ JA YHTEENTOIMIVUUS JULKISHALLINNON PALVELUISSA VIDEONEUVOTTELUPALVELUIDEN KÄYTTÖ JA YHTEENTOIMIVUUS JULKISHALLINNON PALVELUISSA v.1.0 25.03.2013 1(10) Sisällysluettelo 1. Hankkeen lähtökohdat... 3 1.1 Hankkeen perustamisen tausta... 3 1.2 Hankkeen

Lisätiedot

JHS XXX: MAAKUNTIEN PALVELULUOKITUS

JHS XXX: MAAKUNTIEN PALVELULUOKITUS JHS XXX: MAAKUNTIEN PALVELULUOKITUS v. 1.0 Hyväksytty asiantuntijajaostossa 27.1.2017 1(13) Sisällysluettelo Hankkeen lähtökohdat... 3 1.1 Hankkeen perustamisen tausta... 3 1.2 Hankkeen tavoitteet... 3

Lisätiedot

JHS XXX Julkisen hallinnon standardisalkku

JHS XXX Julkisen hallinnon standardisalkku JHS XXX Julkisen hallinnon standardisalkku 03.02.2010 1/12 SISÄLLYSLUETTELO 1 HANKKEEN LÄHTÖKOHDAT 4 1.1 Hankkeen perustamisen tausta 4 1.2 Hankkeen tavoitteet 4 1.3 Hankkeen sidosryhmät 4 1.4 Hankkeen

Lisätiedot

JHS XXX Kuntien XBRL taksonomian päivitys ja laajennus maakuntiin. Hyväksytty asiantuntijajaostossa

JHS XXX Kuntien XBRL taksonomian päivitys ja laajennus maakuntiin. Hyväksytty asiantuntijajaostossa JHS XXX Kuntien XBRL taksonomian päivitys ja laajennus maakuntiin Hankesuunnitelma v.1.3 26.1.2017 Hyväksytty asiantuntijajaostossa 27.1.2017 1 Hankkeen lähtökohdat JHS-suosituksen tavoitteena on edistää

Lisätiedot

JHS XXX: TOIMIPAIKKATIETO

JHS XXX: TOIMIPAIKKATIETO JHS XXX: TOIMIPAIKKATIETO 09.09.2013 1(12) Sisällysluettelo 1. Hankkeen lähtökohdat... 3 1.1 Hankkeen perustamisen tausta... 3 1.2 Hankkeen tavoitteet... 4 1.3 Hankkeen sidosryhmät... 4 1.4 Hankkeen edellytykset...

Lisätiedot

JHS XXX: KUNTIEN JA KUNTAYHTYMIEN TEHTÄVÄ- JA PALVELULUOKITUS

JHS XXX: KUNTIEN JA KUNTAYHTYMIEN TEHTÄVÄ- JA PALVELULUOKITUS JHS XXX: KUNTIEN JA KUNTAYHTYMIEN TEHTÄVÄ- JA PALVELULUOKITUS 23.5.2014 1(13) Sisällysluettelo 1. Hankkeen lähtökohdat... 3 1.1 Hankkeen perustamisen tausta... 3 1.2 Hankkeen tavoitteet... 4 1.3 Hankkeen

Lisätiedot

JHS Esiselvitys tietojärjestelmähankintaa varten

JHS Esiselvitys tietojärjestelmähankintaa varten JHS Esiselvitys tietojärjestelmähankintaa varten Hankesuunnitelma v.0.3 1/12 SISÄLLYSLUETTELO 1 HANKKEEN LÄHTÖKOHDAT 4 1.1 Hankkeen perustamisen tausta 4 1.2 Hankkeen tavoitteet 4 1.3 Hankkeen sidosryhmät

Lisätiedot

Rekisteritiedon metatiedot

Rekisteritiedon metatiedot Rekisteritiedon metatiedot Hankesuunnitelma v.1.1 1(12) Sisällysluettelo 1. Hankkeen lähtökohdat... 3 1.1 Hankkeen perustamisen tausta... 3 1.2 Hankkeen tavoitteet... 4 1.3 Hankkeen sidosryhmät... 4 1.4

Lisätiedot

JHS XXX Kansalaishavainnot

JHS XXX Kansalaishavainnot v.1.0 1(11) Sisällysluettelo 1. Hankkeen lähtökohdat... 3 1.1 Hankkeen perustamisen tausta... 3 1.2 Hankkeen tavoitteet... 3 1.3 Hankkeen sidosryhmät... 3 1.4 Hankkeen edellytykset... 5 2. Hankkeen kuvaus...

Lisätiedot

JHS 158 Paikkatietojen metatiedot

JHS 158 Paikkatietojen metatiedot JHS 158 Paikkatietojen metatiedot -suosituksen päivityshanke 20.4.2009 1/11 SISÄLLYSLUETTELO 1 HANKKEEN LÄHTÖKOHDAT 4 1.1 Hankkeen perustamisen tausta 4 1.2 Hankkeen tavoitteet 4 1.3 Hankkeen sidosryhmät

Lisätiedot

JHS XXX Julkisen hallinnon standardisalkku

JHS XXX Julkisen hallinnon standardisalkku JHS XXX Julkisen hallinnon standardisalkku Hankesuunnitelma v.0.4 03.02.2010 1/17 SISÄLLYSLUETTELO 1 HANKKEEN LÄHTÖKOHDAT 4 1.1 Hankkeen perustamisen tausta 4 1.2 Hankkeen tavoitteet 4 1.3 Hankkeen sidosryhmät

Lisätiedot

JHS 129 -päivityshanke

JHS 129 -päivityshanke JHS 129 -päivityshanke 27.03.2012 1/17 SISÄLLYSLUETTELO 1 HANKKEEN LÄHTÖKOHDAT 4 1.1 Hankkeen perustamisen tausta 4 1.2 Hankkeen tavoitteet 4 1.3 Hankkeen sidosryhmät 4 1.4 Hankkeen edellytykset 4 2 HANKKEEN

Lisätiedot

Julkisen hallinnon suositukset. Pekka Niemi JHS-projektipäällikkö Valtiovarainministeriö, JulkICT

Julkisen hallinnon suositukset. Pekka Niemi JHS-projektipäällikkö Valtiovarainministeriö, JulkICT Julkisen hallinnon suositukset Pekka Niemi JHS-projektipäällikkö Valtiovarainministeriö, JulkICT 3.6.2013 1 JHS-järjestelmän historiaa Valtioneuvosto päätti valtionhallinnon sisäisistä standardeista 7.9.1977

Lisätiedot

Julkishallinnon XML-skeemat

Julkishallinnon XML-skeemat Julkishallinnon XML-skeemat 9.6.2008 1/12 SISÄLLYSLUETTELO 1 HANKKEEN LÄHTÖKOHDAT 4 1.1 Hankkeen perustamisen tausta 4 1.2 Hankkeen tavoitteet 4 1.3 Hankkeen sidosryhmät 4 1.4 Hankkeen edellytykset 5 2

Lisätiedot

JHS ICT-palveluiden kehittäminen: Arkkitehtuurimenetelmä

JHS ICT-palveluiden kehittäminen: Arkkitehtuurimenetelmä JHS ICT-palveluiden kehittäminen: Arkkitehtuurimenetelmä 23.3.2009 1/12 SISÄLLYSLUETTELO 1 HANKKEEN LÄHTÖKOHDAT 4 1.1 Hankkeen perustamisen tausta 4 1.2 Hankkeen tavoitteet 4 1.3 Hankkeen sidosryhmät 4

Lisätiedot

Rakennusluokitus 2018 ja rakennusluokitin. Atro Andersson Rakennustiedot myötätuulessa

Rakennusluokitus 2018 ja rakennusluokitin. Atro Andersson Rakennustiedot myötätuulessa Rakennusluokitus 2018 ja rakennusluokitin Atro Andersson Rakennustiedot myötätuulessa 2018 27.11.2018 Rakennusluokitus 2018 Rakennusluokitus 2018 - Uudistettua rakennusluokitusta viimeistellään parhaillaan

Lisätiedot

JHS 136 Menettelytavat JHS-työssä

JHS 136 Menettelytavat JHS-työssä JHS 136 Menettelytavat JHS-työssä Versio: 20.3.2008 Julkaistu: 15.12.2003 Voimassaoloaika: Toistaiseksi Sisällys 1 Johdanto... 1 2 Soveltamisala... 1 3 Termit ja määritelmät... 2 4 JHS-työn prosessi...

Lisätiedot

JHS Esiselvitys tietojärjestelmähankintaa varten

JHS Esiselvitys tietojärjestelmähankintaa varten JHS Esiselvitys tietojärjestelmähankintaa varten Hankesuunnitelma v.0.2 1/16 SISÄLLYSLUETTELO 1 HANKKEEN LÄHTÖKOHDAT 4 1.1 Hankkeen perustamisen tausta 4 1.2 Hankkeen tavoitteet 4 1.3 Hankkeen sidosryhmät

Lisätiedot

JHS ICT-palvelujen kehittäminen: Kehittämiskohteiden tunnistaminen

JHS ICT-palvelujen kehittäminen: Kehittämiskohteiden tunnistaminen JHS ICT-palvelujen kehittäminen: Kehittämiskohteiden tunnistaminen 17.11.2008 1/17 SISÄLLYSLUETTELO 1 HANKKEEN LÄHTÖKOHDAT 4 1.1 Hankkeen perustamisen tausta 4 1.2 Hankkeen tavoitteet 4 1.3 Hankkeen sidosryhmät

Lisätiedot

JHS XXX Paikkatietojen sisältöpalvelut

JHS XXX Paikkatietojen sisältöpalvelut JHS XXX Paikkatietojen sisältöpalvelut -suositushanke 20.4.2009 1/11 SISÄLLYSLUETTELO 1 HANKKEEN LÄHTÖKOHDAT 4 1.1 Hankkeen perustamisen tausta 4 1.2 Hankkeen tavoitteet 4 1.3 Hankkeen sidosryhmät 4 1.4

Lisätiedot

JHS Julkisen hallinnon reaaliaikaiset etäpalvelut videotekniikalla

JHS Julkisen hallinnon reaaliaikaiset etäpalvelut videotekniikalla JHS Julkisen hallinnon reaaliaikaiset etäpalvelut videotekniikalla Hankesuunnitelma v.0.3 1/13 SISÄLLYSLUETTELO 1 HANKKEEN LÄHTÖKOHDAT 4 1.1 Hankkeen perustamisen tausta 4 1.2 Hankkeen tavoitteet 4 1.3

Lisätiedot

JHS 158 Paikkatietojen metatiedot

JHS 158 Paikkatietojen metatiedot JHS 158 Paikkatietojen metatiedot -suosituksen päivityshanke 20.4.2009 1/16 SISÄLLYSLUETTELO 1 HANKKEEN LÄHTÖKOHDAT 4 1.1 Hankkeen perustamisen tausta 4 1.2 Hankkeen tavoitteet 4 Hankkeen tavoitteena on

Lisätiedot

JHS XXX ICT-palvelujen kehittäminen: Laadunhallinta IT-kehittämishankkeissa

JHS XXX ICT-palvelujen kehittäminen: Laadunhallinta IT-kehittämishankkeissa JHS XXX ICT-palvelujen kehittäminen: Laadunhallinta IT-kehittämishankkeissa 13.10.2010 1/13 SISÄLLYSLUETTELO 1 HANKKEEN LÄHTÖKOHDAT 4 1.1 Hankkeen perustamisen tausta 4 1.2 Hankkeen tavoitteet 4 1.3 Hankkeen

Lisätiedot

JHS ICT-palveluiden kehittäminen: Vaatimusmäärittely

JHS ICT-palveluiden kehittäminen: Vaatimusmäärittely JHS ICT-palveluiden kehittäminen: Vaatimusmäärittely 4.3.2009 1/17 SISÄLLYSLUETTELO 1 HANKKEEN LÄHTÖKOHDAT 4 1.1 Hankkeen perustamisen tausta 4 1.2 Hankkeen tavoitteet 4 1.3 Hankkeen sidosryhmät 4 1.4

Lisätiedot

JHS 145 Palvelutietojen ryhmittely ja osoitteet asiointia varten monta toimialaa kattavissa julkisen sektorin portaaleissa suosituksen päivitys

JHS 145 Palvelutietojen ryhmittely ja osoitteet asiointia varten monta toimialaa kattavissa julkisen sektorin portaaleissa suosituksen päivitys JHS 145 Palvelutietojen ryhmittely ja osoitteet asiointia varten monta toimialaa kattavissa julkisen sektorin portaaleissa suosituksen päivitys 1 26.04.2010 1/14 SISÄLLYSLUETTELO 1 HANKKEEN LÄHTÖKOHDAT

Lisätiedot

JHS xxx GNSS-MITTAUS EUREF-FIN -KOORDINAATISTOSSA. Hankesuunnitelma v.0.3

JHS xxx GNSS-MITTAUS EUREF-FIN -KOORDINAATISTOSSA. Hankesuunnitelma v.0.3 JHS xxx GNSS-MITTAUS EUREF-FIN -KOORDINAATISTOSSA Hankesuunnitelma v.0.3 SISÄLLYSLUETTELO 1 HANKKEEN LÄHTÖKOHDAT 4 1.1 Hankkeen perustamisen tausta 4 1.2 Hankkeen tavoitteet 4 1.3 Hankkeen sidosryhmät

Lisätiedot

JHS XXX Paikkatiedon tietotuotemäärittely

JHS XXX Paikkatiedon tietotuotemäärittely JHS XXX Paikkatiedon tietotuotemäärittely -suositushanke Hankesuunnitelma v.0.5 12.6.2009 1/11 SISÄLLYSLUETTELO 1 HANKKEEN LÄHTÖKOHDAT 4 1.1 Hankkeen perustamisen tausta 4 1.2 Hankkeen tavoitteet 4 1.3

Lisätiedot

JHS ICT-palveluiden kehittäminen: Arkkitehtuurimenetelmä

JHS ICT-palveluiden kehittäminen: Arkkitehtuurimenetelmä JHS ICT-palveluiden kehittäminen: Arkkitehtuurimenetelmä 18.2. 1/17 SISÄLLYSLUETTELO 1 HANKKEEN LÄHTÖKOHDAT 4 1.1 Hankkeen perustamisen tausta 4 1.2 Hankkeen tavoitteet 4 1.3 Hankkeen sidosryhmät 4 1.4

Lisätiedot

Julkishallinnon XML-skeemat

Julkishallinnon XML-skeemat Julkishallinnon XML-skeemat 2.6.2008 1/17 SISÄLLYSLUETTELO 1 HANKKEEN LÄHTÖKOHDAT 4 1.1 Hankkeen perustamisen tausta 4 1.2 Hankkeen tavoitteet 4 1.3 Hankkeen sidosryhmät 4 1.4 Hankkeen edellytykset 5 2

Lisätiedot

JHS XXX IT-palvelujen SLA-palvelutasoluokitus

JHS XXX IT-palvelujen SLA-palvelutasoluokitus JHS XXX IT-palvelujen SLA-palvelutasoluokitus -suosituksen laatimishanke 02.03.2009 1/17 SISÄLLYSLUETTELO 1 HANKKEEN LÄHTÖKOHDAT 4 1.1 Hankkeen perustamisen tausta 4 1.2 Hankkeen tavoitteet 4 1.3 Hankkeen

Lisätiedot

JHS 162 Paikkatietojen mallintaminen tiedonsiirtoa varten

JHS 162 Paikkatietojen mallintaminen tiedonsiirtoa varten JHS 162 Paikkatietojen mallintaminen tiedonsiirtoa varten -suosituksen päivityshanke 20.4.2009 1/16 SISÄLLYSLUETTELO 1 HANKKEEN LÄHTÖKOHDAT 4 1.1 Hankkeen perustamisen tausta 4 1.2 Hankkeen tavoitteet

Lisätiedot

JHS 136 Menettelytavat JHS-työssä

JHS 136 Menettelytavat JHS-työssä JHS 136 Menettelytavat JHS-työssä Versio: LUONNOS 13.10.2016 Julkaistu: Voimassaoloaika: Sisällys 1 Johdanto... 2 2 Soveltamisala... 2 3 Viittaukset... 2 4 Termit ja lyhenteet... 2 5 Julkisen hallinnon

Lisätiedot

JHS XXX Kehittämisprojektien ohjaus ja hallinta julkisessa hallinnossa

JHS XXX Kehittämisprojektien ohjaus ja hallinta julkisessa hallinnossa JHS XXX Kehittämisprojektien ohjaus ja julkisessa hallinnossa 28.06.2010 1/14 SISÄLLYSLUETTELO 1 HANKKEEN LÄHTÖKOHDAT 4 1.1 Hankkeen perustamisen tausta 4 1.2 Hankkeen tavoitteet 4 1.3 Hankkeen sidosryhmät

Lisätiedot

JHS Sanastotyö. Hankesuunnitelma v.0.9. Lasse Akselin / Tieto Oy /18

JHS Sanastotyö. Hankesuunnitelma v.0.9. Lasse Akselin / Tieto Oy /18 JHS Sanastotyö 17.4. 1/18 SISÄLLYSLUETTELO 1 HANKKEEN LÄHTÖKOHDAT 4 1.1 Hankkeen perustamisen tausta 4 1.2 Hankkeen tavoitteet 4 1.3 Hankkeen sidosryhmät 4 1.4 Hankkeen edellytykset 5 2 HANKKEEN KUVAUS

Lisätiedot

JHS 180 Paikkatiedon sisältöpalvelut

JHS 180 Paikkatiedon sisältöpalvelut JHS 180 Paikkatiedon sisältöpalvelut -suositushanke Hankesuunnitelma v.1.0 20.4.2009 päivitetty marraskuu 2011 1/16 SISÄLLYSLUETTELO 1 HANKKEEN LÄHTÖKOHDAT 4 1.1 Hankkeen perustamisen tausta 4 1.2 Hankkeen

Lisätiedot

Kuva- ja hilamuotoisen paikkatiedon metatiedot

Kuva- ja hilamuotoisen paikkatiedon metatiedot Kuva- ja hilamuotoisen paikkatiedon metatiedot 18.8.2008 1/18 SISÄLLYSLUETTELO 1 HANKKEEN LÄHTÖKOHDAT 4 1.1 Hankkeen perustamisen tausta 4 1.2 Hankkeen tavoitteet 4 1.3 Hankkeen sidosryhmät 4 1.4 Hankkeen

Lisätiedot

JHS Julkisen hallinnon reaaliaikaiset etäpalvelut videotekniikalla

JHS Julkisen hallinnon reaaliaikaiset etäpalvelut videotekniikalla JHS Julkisen hallinnon reaaliaikaiset etäpalvelut videotekniikalla Hankesuunnitelma v.0.2 1/17 SISÄLLYSLUETTELO 1 HANKKEEN LÄHTÖKOHDAT 4 1.1 Hankkeen perustamisen tausta 4 1.2 Hankkeen tavoitteet 4 1.3

Lisätiedot

JHS XXX Paikkatietojen sisältöpalvelut

JHS XXX Paikkatietojen sisältöpalvelut JHS XXX Paikkatietojen sisältöpalvelut -suositushanke 20.4.2009 1/16 SISÄLLYSLUETTELO 1 HANKKEEN LÄHTÖKOHDAT 4 1.1 Hankkeen perustamisen tausta 4 1.2 Hankkeen tavoitteet 4 1.3 Hankkeen sidosryhmät 4 1.4

Lisätiedot

JHS Julkisen hallinnon koodistot ja luokitukset

JHS Julkisen hallinnon koodistot ja luokitukset JHS Julkisen hallinnon koodistot ja luokitukset 24.11.2010 1/13 SISÄLLYSLUETTELO 1 HANKKEEN LÄHTÖKOHDAT 4 1.1 Hankkeen perustamisen tausta 4 1.2 Hankkeen tavoitteet 5 1.3 Hankkeen sidosryhmät 5 1.4 Hankkeen

Lisätiedot

JHS-järjestelmä ja standardit. Pekka Niemi JHS-projektipäällikkö Valtiovarainministeriö, KuntaIT-yksikkö

JHS-järjestelmä ja standardit. Pekka Niemi JHS-projektipäällikkö Valtiovarainministeriö, KuntaIT-yksikkö JHS-järjestelmä ja standardit Pekka Niemi JHS-projektipäällikkö Valtiovarainministeriö, KuntaIT-yksikkö 9.6.2010 1 JHS-järjestelmän historiaa Valtioneuvosto päätti valtionhallinnon sisäisistä standardeista

Lisätiedot

JHS 156 Asiakirjojen ja tietojen rekisteröinti sähköisen asioinnin ja asiankäsittelyn tiedonhallinnassa

JHS 156 Asiakirjojen ja tietojen rekisteröinti sähköisen asioinnin ja asiankäsittelyn tiedonhallinnassa JHS 156 Asiakirjojen ja tietojen rekisteröinti sähköisen asioinnin ja asiankäsittelyn tiedonhallinnassa suosituksen päivitys 17.11.2008 1/19 SISÄLLYSLUETTELO 1 HANKKEEN LÄHTÖKOHDAT 4 1.1 Hankkeen perustamisen

Lisätiedot

JHS 136 Menettelytavat JHS-työssä

JHS 136 Menettelytavat JHS-työssä JHS 136 Menettelytavat JHS-työssä Versio: PALAUTEKIERROSLUONNOS 24.3.2017 Julkaistu: Voimassaoloaika: Sisällys 1 Johdanto... 2 2 Soveltamisala... 2 3 Viittaukset... 2 4 Termit ja lyhenteet... 2 5 Julkisen

Lisätiedot

JHS 176 Sähköisten asiakirjallisten tietojen käsittely, hallinta ja säilyttäminen: suosituksen uudistamishanke. Hankesuunnitelma v.1.

JHS 176 Sähköisten asiakirjallisten tietojen käsittely, hallinta ja säilyttäminen: suosituksen uudistamishanke. Hankesuunnitelma v.1. JHS 176 Sähköisten asiakirjallisten tietojen käsittely, hallinta ja säilyttäminen: suosituksen uudistamishanke Hankesuunnitelma v.1.1 1 Sisällysluettelo 1. Hankkeen lähtökohdat... 3 1.1 Hankkeen perustamisen

Lisätiedot

JHS 159 ISO OID-yksilöintitunnuksen soveltaminen julkishallinnossa

JHS 159 ISO OID-yksilöintitunnuksen soveltaminen julkishallinnossa JHS 159 ISO OID-yksilöintitunnuksen soveltaminen julkishallinnossa -suosituksen päivitys 03.02.2009 1/17 SISÄLLYSLUETTELO 1 HANKKEEN LÄHTÖKOHDAT 4 1.1 Hankkeen perustamisen tausta 4 1.2 Hankkeen tavoitteet

Lisätiedot

Uusi rakennusluokitus 2018 väestötietojärjestelmässä. Maistraatin tietoisku Palvelupäällikkö Tommi Niemi Väestörekisterikeskus

Uusi rakennusluokitus 2018 väestötietojärjestelmässä. Maistraatin tietoisku Palvelupäällikkö Tommi Niemi Väestörekisterikeskus Uusi rakennusluokitus 2018 väestötietojärjestelmässä Maistraatin tietoisku 20.8.2019 Palvelupäällikkö Tommi Niemi Väestörekisterikeskus Käsiteltävät asiat Uusi rakennusluokitus Uusi luokitus julkaistu

Lisätiedot

JHS XXX Paikkatiedon tietotuotemäärittely

JHS XXX Paikkatiedon tietotuotemäärittely JHS XXX Paikkatiedon tietotuotemäärittely -suositushanke 12.6.2009 1/16 SISÄLLYSLUETTELO 1 HANKKEEN LÄHTÖKOHDAT 4 1.1 Hankkeen perustamisen tausta 4 1.2 Hankkeen tavoitteet 4 1.3 Hankkeen sidosryhmät 4

Lisätiedot

Julkisen hallinnon yhteinen tuki- ja ylläpitotehtävien eams-malli

Julkisen hallinnon yhteinen tuki- ja ylläpitotehtävien eams-malli Julkisen hallinnon yhteinen tuki- ja ylläpitotehtävien eams-malli Hankesuunnitelma 1(10) Sisällysluettelo 1. Hankkeen lähtökohdat... 3 1.1 Hankkeen perustamisen tausta... 3 1.2 Hankkeen tavoitteet... 3

Lisätiedot

JHS129 Julkisten verkkopalvelujen suunnittelu ja kehittäminen. JHS-jaosto

JHS129 Julkisten verkkopalvelujen suunnittelu ja kehittäminen. JHS-jaosto JHS129 Julkisten verkkopalvelujen suunnittelu ja kehittäminen JHS-jaosto 23.05.2014 Sisältö Käsitteet ja tavoitteet Työskentelyprosessi Suositusluonnoksen esittely 2 Käsitteet ja tavoitteet 3 Verkkopalvelu

Lisätiedot

KUNTIEN TILILUETTELO

KUNTIEN TILILUETTELO KUNTIEN TILILUETTELO Kuntien toimintaympäristön muutokset: Kehittämistarpeet kuntatilastoinnille ja yleensä kuntien tietohuollolle. Kuntien johtamisen lisäksi kuntien taloutta ja toimintaa kuvaavia tietoja

Lisätiedot

JHS-järjestelmä. Tommi Karttaavi

JHS-järjestelmä. Tommi Karttaavi JHS-järjestelmä Tommi Karttaavi 25.4.2007 JHS-järjestelmä JHS-suosituksia (julkisen hallinnon suositus) on laadittu vuodesta 1992 lähtien, jolloin JHS-järjestelmä korvasi VHS-järjestelmän Voimassa olevia

Lisätiedot

JHS 158: Paikkatiedon metatiedot

JHS 158: Paikkatiedon metatiedot JHS 158: Paikkatiedon metatiedot 5.4.2018 1 JHS 158: Paikkatiedon metatiedot KÄYTTÖTARKOITUS Vektori- ja rasterimuotoisten paikkatietojen metatietojen sisällön määrittely Ohjeiden antaminen paikkatietojen

Lisätiedot

JHS XXX Avointen tietoaineistojen käyttölupa. Anne Kauhanen-Simanainen

JHS XXX Avointen tietoaineistojen käyttölupa. Anne Kauhanen-Simanainen JHS XXX Avointen tietoaineistojen käyttölupa Anne Kauhanen-Simanainen 14.11.2013 Suomen avoimen tiedon politiikka on linjattu useissa yhteyksissä vuodesta 2011 lähtien Valtioneuvoston periaatepäätös 3.3.2011

Lisätiedot

JHS-järjestelmä ja yhteentoimivuus

JHS-järjestelmä ja yhteentoimivuus JHS-järjestelmä ja yhteentoimivuus JHS-seminaari 5.4.2005 Säätytalo Tommi Karttaavi, JUHTA JUHTA Asetettu valtionhallinnon ja kunnallishallinnon tietohallintoyhteistyön suunnittelua ja tietohallintoyhteistyöhön

Lisätiedot

Julkisen hallinnon suositukset. Pekka Niemi JHS-projektipäällikkö Valtiovarainministeriö, KuntaIT-yksikkö

Julkisen hallinnon suositukset. Pekka Niemi JHS-projektipäällikkö Valtiovarainministeriö, KuntaIT-yksikkö Julkisen hallinnon suositukset Pekka Niemi JHS-projektipäällikkö Valtiovarainministeriö, KuntaIT-yksikkö 26.5.2010 1 Tästä on kysymys! 2 JHS-järjestelmän historiaa Valtioneuvosto päätti valtionhallinnon

Lisätiedot

JHS-järjestelmä ja avoimet teknologiat. Tommi Karttaavi

JHS-järjestelmä ja avoimet teknologiat. Tommi Karttaavi JHS-järjestelmä ja avoimet teknologiat Tommi Karttaavi 13.5.2008 JHS-järjestelmä (historiaa) Valtioneuvoston päätös valtionhallinnon sisäisistä standardeista 7.9.1977 Valtiovarainministeriö vahvisti valtionhallinnon

Lisätiedot

JHS XXX Kansallisen tie- ja katuverkostoaineiston ylläpito ja ylläpitotietojen dokumentointi

JHS XXX Kansallisen tie- ja katuverkostoaineiston ylläpito ja ylläpitotietojen dokumentointi JHS XXX Kansallisen tie- ja katuverkostoaineiston ylläpito ja ylläpitotietojen dokumentointi v1.42 05.02.2013 1/13 SISÄLLYS 1. Hankkeen lähtökohdat... 3 1.1 Hankkeen perustamisen tausta... 3 1.2 Hankkeen

Lisätiedot

JHS 166 Julkisen hallinnon IThankintojen. (JIT 2014) -päivitys. JUHTA Sami Kivivasara

JHS 166 Julkisen hallinnon IThankintojen. (JIT 2014) -päivitys. JUHTA Sami Kivivasara JHS 166 Julkisen hallinnon IThankintojen yleiset sopimusehdot (JIT 2014) -päivitys JUHTA 14.4.2015 Sami Kivivasara Päivitysluonnoksen valmistelu Työryhmä käynnisti työskentelyn marraskuussa 2012, kokoonpano:

Lisätiedot

JHS XXX Kansallisen tie- ja katuverkostoaineiston ylläpito ja ylläpitotietojen dokumentointi

JHS XXX Kansallisen tie- ja katuverkostoaineiston ylläpito ja ylläpitotietojen dokumentointi JHS XXX Kansallisen tie- ja katuverkostoaineiston ylläpito ja ylläpitotietojen dokumentointi v0.52 06.05.2011 1/13 SISÄLLYS 1. Hankkeen lähtökohdat... 3 1.1 Hankkeen perustamisen tausta... 3 1.2 Hankkeen

Lisätiedot

Paikkatietoasiain neuvottelukunnan toiminnan itsearviointia. Palautekyselyn tulokset (N=5) Huhtikuu 2016

Paikkatietoasiain neuvottelukunnan toiminnan itsearviointia. Palautekyselyn tulokset (N=5) Huhtikuu 2016 Paikkatietoasiain neuvottelukunnan toiminnan itsearviointia Palautekyselyn tulokset (N=5) Huhtikuu 2016 Miten neuvottelukunta on onnistunut tehtävissään (1=heikosti... 6=erinomaisesti) seurata kansallisen

Lisätiedot

TAPAS - puheenvuoro - TAPAS-päätösseminaari Tommi Oikarinen, VM / JulkICT

TAPAS - puheenvuoro - TAPAS-päätösseminaari Tommi Oikarinen, VM / JulkICT TAPAS - puheenvuoro - TAPAS-päätösseminaari 28.10.2011 Tommi Oikarinen, VM / JulkICT Projektin ensisijaisena tavoitteena on yhteisesti suunnitella ja arvioida alueellisen ja paikallisen tason tietojärjestelmäarkkitehtuurin

Lisätiedot

Palautekooste ja työryhmän vastine: JHS XXX Toimipaikkatieto suositusluonnoksen muutosehdotusten hyväksyminen

Palautekooste ja työryhmän vastine: JHS XXX Toimipaikkatieto suositusluonnoksen muutosehdotusten hyväksyminen kooste ja työryhmän vastine: JHS XXX Toimipaikkatieto suositusluonnoksen muutosehdotusten hyväksyminen 31.8.2015 1. Organisaatio Vastaajien määrä: 5 - Väestörekisterikeskus - Työ- ja elinkeinoministeriö

Lisätiedot

JULKISEN HALLINNON TIETOHALLINNON NEUVOTTELUKUNNAN ASIANTUNTIJAJAOSTON ASETTAMINEN

JULKISEN HALLINNON TIETOHALLINNON NEUVOTTELUKUNNAN ASIANTUNTIJAJAOSTON ASETTAMINEN Asettamispäätös 1 (5) VM130:01/2015 12.5.2016 JulkICT-osasto JULKISEN HALLINNON TIETOHALLINNON NEUVOTTELUKUNNAN ASIANTUNTIJAJAOSTON ASETTAMINEN Tausta Julkisen hallinnon tietohallinnon neuvottelukunnasta

Lisätiedot

Yhteentoimivuuden kehittämisohjelman ohjausryhmän loppuyhteenveto

Yhteentoimivuuden kehittämisohjelman ohjausryhmän loppuyhteenveto Raportti VM125:00/2007 07.10.2010 Yhteentoimivuuden kehittämisohjelman ohjausryhmän loppuyhteenveto Taustaa Ohjausryhmän työskentelyn päättäminen Valtioneuvosto teki yleisistunnossaan 15.6.2006 periaatepäätöksen

Lisätiedot

TIETOHALLINTOLAKI (LUONNOS) Korkeakoulujen IT-päivät Erityisasiantuntija Olli-Pekka Rissanen

TIETOHALLINTOLAKI (LUONNOS) Korkeakoulujen IT-päivät Erityisasiantuntija Olli-Pekka Rissanen TIETOHALLINTOLAKI (LUONNOS) 13.10.2010 Korkeakoulujen IT-päivät Erityisasiantuntija Olli-Pekka Rissanen Keskeisenä tavoitteena Toteuttaa eduskunnan 7.12.2009 tekemä päätös, että hallituksen tulisi valmistella

Lisätiedot

1. Kokouksen avaus ja tilannekatsaus

1. Kokouksen avaus ja tilannekatsaus KOKOUSMUISTIO 8/2011 JHS 145 Palvelutietojen ryhmittely ja osoitteet asiointia varten monta toimialaa kattavissa julkisen sektorin portaaleissa -suosituksen päivittäminen Paikka: Kuntatalo, Toinen linja

Lisätiedot

Paikkatietoon liittyvistä JHShankkeista. Pekka Sarkola Paikkatiedon JHS ohjausryhmä

Paikkatietoon liittyvistä JHShankkeista. Pekka Sarkola Paikkatiedon JHS ohjausryhmä Paikkatietoon liittyvistä JHShankkeista Pekka Sarkola Paikkatiedon JHS ohjausryhmä Esityksen sisältö Paikkatiedon JHS ohjausryhmä Voimassaolevat paikkatiedon JHS:t Työryhmävaiheessa olevat hankkeet Suunnitteilla

Lisätiedot

JHS-TOIMINTA- JA KEHITTÄMISSUUNNITELMA SEURAAVALLE KAUDELLE

JHS-TOIMINTA- JA KEHITTÄMISSUUNNITELMA SEURAAVALLE KAUDELLE JHS-TOIMINTA- JA KEHITTÄMISSUUNNITELMA SEURAAVALLE KAUDELLE Toiminnan kehittämiskohteita Alla on listattu tunnistettuja kehittämiskohteita, sekä ehdotus toiminnan kehittämiseksi: Suositusten ajantasaisuuden

Lisätiedot

JHS XXX Kuntien ja kuntayhtymien palveluluokitus

JHS XXX Kuntien ja kuntayhtymien palveluluokitus JHS XXX Kuntien ja kuntayhtymien palveluluokitus Versio: 17.08.2016 Julkaistu: Voimassaoloaika: toistaiseksi Sisällys 1 Johdanto... 1 2 Soveltamisala... 1 3 Viittaukset... 2 4 Termit ja lyhenteet... 3

Lisätiedot

Palautekooste ja työryhmän vastine: JHS 186 Luokitussuositusten koontisuositus Rakennusluokitus

Palautekooste ja työryhmän vastine: JHS 186 Luokitussuositusten koontisuositus Rakennusluokitus Palautekooste ja työryhmän vastine: JHS 186 Luokitussuositusten koontisuositus Rakennusluokitus 12.2.2018 1. Organisaatio Vastaajien määrä: 10 - rakennusvalvonta - Tekes - Pääesikunta operatiivinen osasto

Lisätiedot

JHS-suositusluonnos: Tiedonohjaussuunnitelman rakenne

JHS-suositusluonnos: Tiedonohjaussuunnitelman rakenne JHS-suositusluonnos: Tiedonohjaussuunnitelman rakenne JUHTA 10.2.2015 Mikko Eräkaski, STM Tiedonohjaussuunnitelma Metatietomääritys, joka sisältää tietojärjestelmässä käsiteltävien asiakirjojen metatietoarvot

Lisätiedot

Julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuurijaoston työsuunnitelma 2013

Julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuurijaoston työsuunnitelma 2013 Suunnitelma Valtiovarainministeriö/Julkisen hallinnon ICT - toiminto/vaatimukset ja suositukset JHKA-sihteeristö 22.5.2013 Julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuurijaoston työsuunnitelma 2013 Tämä työsuunnitelma

Lisätiedot

MUISTIO 23.8.2013. JHS XXX Kansallisen tie- ja katuverkostoaineiston ylläpito ja ylläpitotietojen dokumentointi

MUISTIO 23.8.2013. JHS XXX Kansallisen tie- ja katuverkostoaineiston ylläpito ja ylläpitotietojen dokumentointi JHS-työryhmän kokous 1 (6) JHS XXX Kansallisen tie- ja katuverkostoaineiston ylläpito ja ylläpitotietojen dokumentointi Aika: 20.8.2013, klo 9:30 11:30 Paikka: Liikennevirasto, Pasila, nh Terminaali Läsnä:

Lisätiedot

Ajankohtaista JHS maakuntien palveluluokitustyöstä

Ajankohtaista JHS maakuntien palveluluokitustyöstä Ajankohtaista JHS maakuntien palveluluokitustyöstä LAPE-päivien Lapsibudjetoinnin työpaja, Helsinki 22.9.2017 Nina Knape Johtava asiantuntija 20.9.2017 Nina Knape / Tilastot ja rekisterit 1 JHS maakuntien

Lisätiedot

JHKA-jaosto. 1. Työsuunnitelma: 2015 toimikauden loppu - Esitys: JUHTA hyväksyisi työsuunnitelman 2. Taustamateriaali tilanteesta

JHKA-jaosto. 1. Työsuunnitelma: 2015 toimikauden loppu - Esitys: JUHTA hyväksyisi työsuunnitelman 2. Taustamateriaali tilanteesta JHKA-jaosto 1. Työsuunnitelma: 2015 toimikauden loppu - Esitys: JUHTA hyväksyisi työsuunnitelman 2. Taustamateriaali tilanteesta JHKA-jaosto ja -sihteeristö, VM / JulkICT 3.12.2014 1.1 JHKA-jaoston tavoitteet

Lisätiedot