Tarkastuslautakunta Kuvassa vasemmalta Anna Turunen, Johanna Auranen, Marja-Liisa Strengell-Sääski, tilintarkastajat Johanna Lundström ja

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tarkastuslautakunta 12.5.2015 Kuvassa vasemmalta Anna Turunen, Johanna Auranen, Marja-Liisa Strengell-Sääski, tilintarkastajat Johanna Lundström ja"

Transkriptio

1

2 Tarkastuslautakunta Kuvassa vasemmalta Anna Turunen, Johanna Auranen, Marja-Liisa Strengell-Sääski, tilintarkastajat Johanna Lundström ja Antti Kärkkäinen, tarkastuspäällikkö Anitta Vilkko, puheenjohtaja Kullervo Lehtonen, sisäinen tarkastaja Marja Liljenbäck, Kirsti Lamminpää, Markku Huotarinen, Pekka Suonsivu, Tarja Vahtokari-Sahari ja Hannes Ruokokoski.

3 1 Sisällysluettelo 1. Tarkastuslautakunnan kokoonpano, tehtävät, toiminnan tavoitteet ja arvioinnin painopisteet vuonna Yhteenveto vuoden 2014 arvioinnissa tehdyistä keskeisimmistä havainnoista ja kehittämisehdotuksista Arviointiprosessi ja kriteerit Edellisen vuoden arviointikertomuksessa tehtyjen havaintojen ja kehittämisehdotusten seuranta Lappeenrannan taloudellinen asema Lappeenranta 2028 strategian toteutuminen Valtuustoon nähden sitovien toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutuminen Konsernijohto ja hallinto Sosiaali ja terveyspalvelut Kasvatus ja opetustoimi Kulttuuritoimi Nuoriso ja liikuntatoimi Tekninen toimi Yleistä teknisen toimen arviointia Kaupungin kiinteistöjen kunnossapito Kaupunkikonserniin kuuluvat yhtiöt Lappeenrannan liiketoiminnat konserni Lappeenrannan Teatterikiinteistö Oy Saimaan Tukipalvelut Oy Investointien toteutuminen Henkilöstöhallinto Sisäinen valvonta ja riskien hallinta Lappeenrannan kaupungin tietoturvatarkastus Johtopäätökset kaupunkikonsernin toiminnasta ja taloudesta tilikaudelta Arviointikertomuksen allekirjoitukset... 42

4 2 LAPPEENRANNAN KAUPUNGIN ARVIOINTIKERTOMUS Tarkastuslautakunnan kokoonpano, tehtävät, toiminnan tavoitteet ja arvioinnin painopisteet vuonna 2014 Tarkastuslautakunnan jäseninä ja heidän henkilökohtaisina varajäseninä ovat kertomusvuonna olleet: Jäsenet Kullervo Lehtonen, puheenjohtaja Tanja Karppinen, varapuh. johtaja, alkaen Matti Alatalo, varapuh. johtaja, saakka Markku Huotarinen Kirsti Lamminpää Hannes Ruokokoski Marja Liisa Strengell Sääski Pekka Suonsivu Anna Turunen Tarja Vahtokari Sahari Varajäsenet Ahti Nuottimäki Johanna Auranen Toni Sarviaho Sari Lepistö Kimmo Heinonen Raila Oksanen alkaen Liisa Pellinen saakka Aapo Ahtiainen Merja Virtanen Arto Lyijynen Tarkastuslautakunnan esittelijänä ja sihteerinä on toiminut tarkastuspäällikkö Anitta Vilkko. Valtuuston valitsemana tilintarkastajana on toiminut JHTT yhteisö BDO Audiator Oy ja päävastuullisena tilintarkastajana on toiminut JHTT, HTM Johanna Lundström. Tarkastuslautakunnan tehtävät ja toiminnan tavoitteet Tarkastuslautakunnan tehtävät ja toiminnan tavoitteet perustuvat kuntalain 71 :ään, jonka mukaan tarkastuslautakunnan tehtävänä on arvioida, ovatko valtuuston asettamat toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet toteutuneet. Valtuusto hyväksyy kuntalain 65 :n mukaan toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet talousarviossa ja suunnitelmassa. Valtuusto asettaa tavoitteita myös esimerkiksi erilaisten strategioiden ja toimenpideohjelmien hyväksymisen yhteydessä. Tarkastuslautakunta koordinoi myös tilintarkastuksen yhteensovittamista kaupunkikonsernissa. Tarkastuslautakunta on kokoontunut 17 kertaa suorittaessaan kertomusvuoden 2014 arviointia. Tarkastuslautakunnan työ on tapahtunut suunnitelmallisesti vuosille hyväksytyn tarkastussuunnitelman mukaan. Vuoden 2014 arviointia varten on laadittu erillinen työohjelma. Tarkastuslautakunnan arviointi on kaupungin toiminnan tuloksellisuuden, tarkoituksenmukaisuuden ja vaikuttavuuden arviointia, jossa korostuu kuntalaisen näkökulma. Tarkastuslautakunnan jäsenet eivät ole osallistuneet sen toimialan tai lautakunnan arviointiin, jonka jäseniä tai varajäseniä he ovat tai johon he ovat työ tai virkasuhteessa.

5 3 Tarkastuslautakunnan työn painopisteet tilikaudella 2014 Tarkastuslautakunnan arviointityön painopisteet tilikaudella 2014 kohdistuivat: Lappeenranta 2028 strategian toteutumisen arviointiin kasvatus ja opetustoimeen: arviointikäynti Kimpisen lukio kasvatus ja opetustoimen, teknisen toimen (mukaan lukien sisäilmaongelmaiset rakennukset), kulttuuri ja nuoriso sekä liikuntatoimen ja konsernihallinnon tuloksellisuuteen Etelä Karjalan sosiaali ja terveyspiirin (Eksote) palvelusopimuksen toteutumiseen ja tuloksellisuuteen Saimaan Tukipalvelut Oy:n toiminnan tuloksellisuuteen Lappeenrannan liiketoiminnat konsernin sekä Lappeenrannan Teatterikiinteistö Oy:n toiminnan tuloksellisuuteen sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan arviointiin tietoturvan arviointiin Yllä olevat arviointikohteet ja niistä tilikauden aikana tehdyt tarkastushavainnot ja johtopäätökset on dokumentoitu arviointimuistioissa ja muussa tarkastuslautakunnan asiakirja aineistossa ja ne on nostettu tiivistetysti esille tässä arviointikertomuksessa. Ulkoisen tarkastuksen talousarvion toteutuminen ja tilintarkastuksen raportointi Valtuuston ulkoiselle tarkastukselle (tarkastuslautakunnan toiminta + tilintarkastus) vahvistama toimintakate oli euroa ja toteuma oli euroa. Määrärahan lisäksi tarkastuslautakunta saavutti valtuuston asettamat sitovat toiminnalliset tavoitteet. Tilintarkastusta on suoritettu ennalta laaditun työsuunnitelman mukaan. Tarkastuslautakunnalle on annettu väliraportteja tilikauden aikaisen tarkastuksen havainnoista. Sisäisen tarkastuksen toteutuminen Sisäinen tarkastus on toteuttanut kaupunginjohtajan vahvistaman työsuunnitelman mukaiset tarkastukset sekä yksittäisinä toimeksiantoina pyydetyt tarkastukset ja selvitykset.

6 4 2. Yhteenveto vuoden 2014 arvioinnissa tehdyistä keskeisimmistä havainnoista ja kehittämisehdotuksista Edellisessä arviointikertomuksessa esitettyjen kehittämisehdotusten toteutuminen tilikaudella 2014 Edellisessä arviointikertomuksessa esille nostetut kehittämisehdotukset on kokonaisuutena otettu hyvin huomioon kaupungin johtamisessa ja operatiivisessa toiminnassa. Investoinnit kyettiin rahoittamaan tulorahoituksella ja kaupungin velkamäärä ei siten lisääntynyt tilikauden aikana. Kaupungilla on edelleen investointipaineita, jotka voivat kuitenkin tulevina vuosina lisätä lainamäärää. Kaupungin kiinteistökannan kunto heikkeni edelleen vuoden aikana. Kaupungin taloudellinen asema 2014 Kaupungin tilikauden tulos oli hyvä. Kaupungin taloudellinen asema pysyi edellisvuoden tasolla eikä velkamäärä kasvanut tilikauden aikana. Kaupungin tulorahoitus riitti investointien kattamiseen. Menot kehittyivät maltillisesti ja toimialat pysyivät muutetuissa talousarvioissaan. Tilikauden tulos sisälsi kertaluonteisia myyntivoittoja 4,1 milj. euroa. Kaupungin taseessa oli kertyneitä ylijäämiä tilikauden päättyessä yhteensä 52,1 milj. euroa. Suhteellinen velkaantuneisuusaste ja omavaraisuusaste olivat edelleen heikkoja. Konsernin taloudellinen asema säilyi niin ikään vuoden 2013 tasolla. Konsernilla oli vuoden päättyessä kertyneitä alijäämiä n. 150 euroa asukasta kohden ja lainaa euroa asukasta kohden. Konsernin kertynyt lainamäärä asukasta kohden ei sisällä kaupungin ja sen tytäryhteisöjen välisiä lainoja (esim. kaupungin myöntämät lainat Lappeenrannan Energia Oy:lle on eliminoitu konsernitilinpäätöksessä pois.) Taseen tunnusluvuista omavaraisuusaste ja suhteellinen velkaantuneisuus olivat edelleen varsin heikot. Toimintamenojen kasvuun tulee edelleen suhtautua maltillisesti ja toimintatuottojen osuutta tulopohjasta kasvattaa. Kaupungilla ja konsernilla on investointipaineita, jotka uhkaavat kääntää lainamäärän kasvuun tulevina vuosina. Lappeenranta 2028 strategian toteutuminen Lappeenranta 2028 strategian tavoitteiden toteutumisen ensimmäistä vuotta haittasi yleinen taloudellinen tilanne ja Venäjän ruplan heikentyminen sekä ostosmatkailun vähentyminen. Strategian tavoitteita on toteutettu kuitenkin hyvin. Strategian toteutumista on arvioitu puolivuosittain valtuustolle raportoimalla. Raportointi on ollut varsin laajaa ja sitä tulee kehittää tiiviimmäksi. Valtuuston asettaminen sitovien toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutuminen toimialoilla tilikaudella 2014 Valtuuston asettamat toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet saavutettiin hyvin. Tarkastuslautakunta kiinnittää huomiota talousarvion toiminnallisten tavoitteiden asettamiseen. Tavoitteita on asetettu määrällisesti paljon ja jaettu pieniin osakokonaisuuksiin esim. kasvatusja opetustoimen sekä teknisen toimen toimialoilla. Tilinpäätöksessä tulee toimialojen arvioida tavoitteiden toteutumista nykyistä selkeämmin ja täsmällisemmin.

7 5 Kiinteistöjen sisäilmaongelmat jatkuivat vuoden 2014 aikana. Sisäilmaongelma on laaja ja iso kustannuskysymys kaupungille. Kiinteistöjen kunnossapitoon on turvattava riittävät resurssit. Kiinteistöjen kuntoselvityksiä on syytä jatkaa. Investointien suunnitteluun ja rakentamiseen tulee jäädä riittävästi aikaa. Suunnittelemattomat ja äkilliset rakennushankkeet muodostuvat usein kustannuksiltaan kalliiksi. Museon kokoelmatilojen sisäilmaongelmaa ei ole edelleenkään ratkaistu. Tilat ovat terveydelle vaaralliset eivätkä sovellu arvoesineiden säilytykseen. Ongelmaan on saatava pikaisesti ratkaisu. Arvioinnin erityiset painopistealueet 2014 Kaupungin henkilöstölle suunnatun työtyytyväisyyskyselyn tulokset olivat hyvät, vaikkakin vastausprosentti jäi melko alhaiseksi. Kaupungissa toteutettu konsernipalveluiden organisaatiomuutos onnistui hyvin. Hallinnolle asetetusta 2,8 milj. euron säästötavoitteesta saatiin vuoden 2014 aikana toteutettua 0,4 milj. euroa. Säästötavoite ulottuu vuoden 2016 loppuun. Konsernipalveluiden organisaatiomuutoksen ei tule lisätä hallinnollisia raja aitoja tai vaikeuttaa tehtävien sujuvaa hoitoa toimialojen kanssa. Kaupungin sisäinen valvonta ja riskienhallinta on asianmukaisesti järjestetty, eikä tarkastuslautakunta ole vuoden aikana havainnut puutteita niissä. Riskienhallintatyön osalta tarkastuslautakunta painottaa, että resursseja on myös suunnattu riittävästi organisaation omaan toimintaan. Riskienhallinnan tavoitteita on hyvä talousarviossa selkeyttää. Kaupungin tietoturvaa tarkasteltiin tilintarkastusyhteisön toimesta ja siinä ei todettu olennaisia puutteita. Tietoturvaohjeistusten ajantasaisuus on hyvä selvittää ja käyttäjien riittävästä tietoturvatietämyksestä varmistua. 3. Arviointiprosessi ja kriteerit Tarkastuslautakunnan niin tilikauden aikaisessa arviointityössä kuin tässä arviointikertomuksessakin olevat havainnot, johtopäätökset ja kehittämisehdotukset perustuvat tarkastuslautakunnan arviointityössään käyttämiin arviointikriteereihin (mainittu alla). Valtuuston asettamat sitovat toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet ovat kuntalain 71 :n mukaisesti arvioinnin ensisijaisena lähtökohtana. Tarkastuslautakunnan tekemä arviointityö on suunnitelmallista ja jatkuvaa, mikä mahdollistaa kokonaisvaltaisen arvioinnin tekemisen ja lisäksi tilikausittaisiin painopistealueisiin syventymisen ja niiden esille nostamisen arviointikertomuksessa. Tarkastuslautakunta myös valvoo, että edellisinä vuosina arviointikertomuksessa esille tulleisiin havaintoihin ja niihin liittyviin kehittämisehdotuksiin on reagoitu ja tarvittaviin korjaaviin toimenpiteisiin on ryhdytty. Arviointikriteerit Lappeenranta 2028 strategia Talousarvio 2014 ja taloussuunnitelma Tilinpäätös 2014 Henkilöstökertomus 2014 Osavuosikatsaukset Tarkastuslautakunnan tarkastussuunnitelma tarkastuskaudelle Tarkastuslautakunnan työohjelma tarkastuskaudelle 2014

8 6 Tarkastuslautakunnan tilivuoteen 2014 kohdistuvat arviointikäynnit, haastattelut, haastatteluihin liittyvät arviointimuistiot ja muu haastattelujen yhteydessä saatu arviointimateriaali Arviointikertomus 2013: keskeisimpien havaintojen ja niiden pohjalta tehtyjen kehittämisehdotusten toteutuminen tilikauden 2014 aikana Etelä Karjalan sosiaali ja terveyspiiri: palveluverkkosuunnitelmien toteutus ja strategian toimeenpano Eksotessa , kuntakohtainen palvelusopimus liite Arviointiprosessi Arviointi on toteutettu neljässä eri vaiheessa. 1. Pääluvuissa 5 ja 6 on arvioitu talousarvion ja Lappeenranta 2028 strategian toteutumista koko kaupunkikonsernin tasolla. 2. Pääluvussa 7 on arvioitu valtuuston vuodelle 2014 asettamien sitovien tavoitteiden toteutumista toimialoittain ja yhtiöittäin. 3. Yllä mainittujen lisäksi on toteutettu jatkuvaa seurantaa kappaleessa 4 arvioimalla sitä, miten vuoden 2013 arviointikertomuksessa esitetyt kehittämisehdotukset ovat toimialoilla kokonaisuutena toteutuneet. 4. Lopuksi on laadittu arviointivuoden 2014 yhteenveto (kappale 2) ja johtopäätökset keskeisten tavoitteiden toteutumisesta tilikaudella 2014 sekä siitä, miten kaupunkikonserni on kokonaisuutena edennyt kaupunkistrategian viitoittamaan suuntaan. 4. Edellisen vuoden arviointikertomuksessa tehtyjen havaintojen ja kehittämisehdotusten seuranta Tarkastuslautakunta antoi vuoden 2013 arviointikertomuksessa toimialoille useita kehittämisehdotuksia (alla kursiivilla). Kaupunginhallitus ja lautakunnat ovat antaneet vastineensa kertomuksessa esitettyihin havaintoihin. Kaupunginvaltuusto on merkinnyt vastineet tiedoksi Seuraavana on lueteltu tarkastuslautakunnan esittämät vuoden 2013 keskeisimmät kehittämisehdotukset (kursiivilla) sekä niihin saadut selvitykset (sitaateissa): 1) Taseen lainamäärä tulee saada laskuun. Investointien sopeuttaminen tulorahoitukseen on tässä tavoitteessa avainasemassa. Kaupungin taloudellinen tilanne on kokonaisuutena katsoen haastava. Konsernitaseen lainamäärä tulee myös huomioida osana koko konsernin talouden tasapainottamista. Tarkastuslautakunta pitää erityisen tärkeänä, että talouden tasapainottamisohjelmaa toteutetaan suunnitellusti. Käyttötalouden tasapainottamisohjelma on viety kaupungin toimialojen budjettikehyksiin. Jos kehyksissä pysytään, tulee talousohjelma toteutettua suunnitellusti. Taseen lainamäärä tullee laskemaan hieman vuonna On kuitenkin selvää, että muutamien lähivuosien aikana lainamäärä hiukan kasvaa, koska sisäilmaongelmaiset koulurakennukset on saatava kuntoon. Valtuusto on hyväksynyt vuoteen 2028 ulottuvan investointien puiteohjelman. Ohjelma lähtee siitä, ettei velkamäärä kasva vuoden 2013 tasosta Konsernilainojen osalta on syytä huomioida, että Energia konsernin on varauduttava jätevesiratkaisuun ja täytettävä lain määrittämä velvoite sähköverkon jakelun häiriöttömyydestä, joka

9 7 käytännössä tarkoittaa maakaapeloinnin toteuttamista. Investointien mittaluokka on niin suuri, ettei maksuja voi nostaa kerralla sellaiselle tasolle, joka mahdollistaisi niiden tekemisen pelkällä tulorahoituksella. Lappeenrannan Asuntopalvelun lainamäärä ei tule nykynäkymillä kasvamaan. On kuitenkin syytä muistaa, että sen asuntokohteiden käyttöaste on erittäin korkea. Lisäksi asuntopalvelulla on keskeinen rooli väestön ikääntymisen mukanaan tuoman vanhusten kotona asumisen mahdollistamisessa. Tämä vaatii investointeja. Muilta osin konsernilainat koskevat lähinnä Lappeenrannan Yritystila Oy:tä, jonka osalta valtuusto on tehnyt ohjaavan tavoitepäätöksen kaupungin takausvastuiden pienentämisestä lähivuosina. 2) Lappeenranta 2028 strategia valmistui loppuvuodesta Tarkastuslautakunta arvioi vuoden 2013 osalta strategian valmistelutyötä. Tarkastuslautakunnan näkemyksen mukaan strategiatyö toteutettiin asiantuntevasti ja riittävän laajasti valmisteltuna. Strategia tuo kaupungin johtamiseen suunnitelmallisuutta ja luo toiminnan kehittämiselle pidemmän aikajänteen. Tarkastuslautakunta korostaa, että strategian toteutumista tulee seurata. Tarkastuslautakunta pitää hyvänä, että myös kaupungin tytäryhtiöt on kytketty strategian tavoitteisiin. Ei erikseen annettua vastinetta (kulttuuritoimea lukuun ottamatta, joka on todennut seuraavansa strategian toteutumista). Strategian toteutumista on seurattu puolivuosittain ja strategiaa muutettu tarvittaessa. 3) Kaupungin toimintamenot kasvoivat maltillisesti ja toimialat pysyivät talousarvioissaan pääosin hyvin. Tarkastuslautakunta ilmaisee tyytyväisyytensä siihen, että kaupungin taloudellinen tilanne on tuotu realistisemmin esille vuoden 2013 aikana. Talouden tasapainottamisesta on tehty hyvät suunnitelmat, joiden noudattamista tarkastuslautakunta seuraa. Henkilöstön työhyvinvointiin tulee kiinnittää erityistä huomiota säästöpaineiden ja organisaatiomuutosten keskellä. Henkilöstön työhyvinvointiin on panostettu käytettävissä olevin resurssein. Hallinnon organisaatiomuutos on pyritty viemään läpi säännöllisesti asiasta tiedottaen ja henkilöstön mukana ollen. Henkilöstön edustaja on ollut hallintotyön ohjausryhmän jäsenenä. Hallinnon prosessien virtaviivaistaminen jatkuu yhteistyössä läpi organisaation. KAARI laskuri on otettu käyttöön työkyvyttömyyden ennaltaehkäisemiseksi. Henkilöstön työkyvyn edistämiseksi ja henkilöstötiedon hallitsemiseksi on otettu käyttöön sähköisiä työvälineitä. 4) Kiinteistöjen kunto on heikentynyt edelleen ja uusia tiloja jouduttiin jälleen asettamaan sisäilmaongelmien vuoksi käyttökieltoon. Sisäilmaongelmiin tulee puuttua riittävän ajoissa. Tarkastuslautakunta toteaa lisäksi, että museotoimen kokoelmatilojen kunto tulee selvittää ja varmistua, että tilat ovat turvalliset työskennellä. Museotoimen kokoelmatila asia on edelleen työn alla. Kulttuuritoimen tiloissa on tehty sisäilmaselvityksiä, ja ryhdytty tarvittaviin toimenpiteisiin selvitysten tulosten johdosta. (kulttuuritoimi) Tarkastuslautakunta on kiinnittänyt useana vuonna huomiota kiinteistöjen kuntoon ja sisäilmaongelmiin. Teknisen toimen tilakeskus on huomioinut tarkastuslautakunnan havainnot. Lap

10 8 peenrannan kaupungissa toimii aktiivisesti sisäilmatyöryhmä. Se kokoontuu noin kerran kuukaudessa ja tarvittaessa useammin. Sisäilmatyöryhmä käsittelee kaikki sille ilmoitetut sisäilmaepäilyt. Tilakeskus teettää tarvittavat tutkimukset ja selvitykset ja suorittaa niiden perusteella tarvittavat ensisijaiset toimenpiteet, joilla saataisiin rakennuksille lisää käyttöaikaa. (tekninen toimi) Museon kokoelmatilat sijaitsevat Kanavakodissa, jossa työntekijöillä esiintyy sisäilmastosta johtuvaa oireilua. Korvaavia tiloja on selvitetty yhdessä museotoimen kanssa, mutta vaatimukset asianmukaisine kostutus, jäähdytys ja lämpötilavaatimuksineen eivät ole mahtuneet investointiohjelmaan. Yhtenä vaihtoehtona on museotoimi ilmoittanut selvittävänsä vuokratilojen kartoittamista yhdessä muiden kaupunkien kanssa. (tekninen toimi) 5) Kaupungissa on rakennettu ja rakenteilla uusia toimitiloja ja entisiä jouduttu myös peruskorjaamaan. Uusien toimitilojen rakentamisen tai vanhojen peruskorjaamisen rakennusaikaiseen valvontaan tulee kiinnittää riittävästi huomiota. Lisäksi hankkeiden läpivieminen edellyttää hallinnonalojen tiivistä yhteistyötä. Uusien toimitilojen suunnittelussa lähtökohtana tulee olla toiminnallisuus ja suunnittelussa tulee huolehtia myös siitä, ettei tavoitteita aseteta ylimitoitetuiksi. Uudet päiväkodit ja koulut suunnitellaan ja rakennetaan tiiviissä ja hyvässä yhteistyössä teknisen toimen kanssa. Päiväkotien tilojen suunnittelussa, mitoituksessa ja rakentamisessa noudatetaan päiväkotien suunnittelusta annettua RT korttia, joka pohjautuu sosiaali ja terveysministeriön ohjeisiin ja suosituksiin. Koulurakennusten mitoituksessa käytetään Opetushallituksen ohjeita. Määrärahojen niukkuuden vuoksi Opetushallituksen ohjeita on sovellettu joustavasti ja suositusten mukaisista tilamitoituksista on jossain määrin tingitty. Rakennusten suunnittelussa ja toteutuksessa pyritään yhteiseen käyttöön muiden toimialojen kanssa. Koulut pyritään suunnittelemaan ja rakentamaan tarkoituksenmukaisiksi, monikäyttöisiksi ja tehokkaiksi useita vuosikymmeniä tarkoitustaan palveleviksi rakennuksiksi. (kasvatus ja opetustoimi) Uusien tilojen mitoituksessa noudatetaan RT kortin tilamitoitusohjeita. Koulu ja päiväkotitilojen mitoitus perustuu käytettävissä oleviin väestöennusteisiin. Uusien toimitilojen hankesuunnitteluvaiheesta lähtien toimialojen edustajat osallistuvat kokouksiin ja hankkeista käyttäjät laativat toiminnan kuvauksen. Tilakeskuksen tärkeä painopistealue on suunnitteluvaiheessa huolehtia siitä, että rakentamisen tavoitteita ei aseteta ylimitoitetuiksi. Tilakeskus määrää jokaiseen hankkeeseen rakennuttajan/rakennustyön valvojan. Lisäksi hankkeeseen määrätään erikoisvalvojat lämpö, vesi, ilmastointi, automaatio ja sähkötöihin. Valvontaa ja sopimusten mukaisuutta näissä erikoistöissä valvovat kaupungin LVI insinööri ja sähköinsinööri ja tarvittaessa ostetaan valvonta vuosisopimuskonsulteilta. (tekninen toimi) 6) Tarkastuslautakunta kiinnitti edellisessä arviointikertomuksessa huomiota määräaikaisten työsuhteiden korkeaan määrään joillakin toimialoilla. Määräaikaisten määrä on jonkin verran vähentynyt vuonna Tarkastuslautakunta toteaa edelleen, että määräaikaisuuksille tulee olla selvä peruste.

11 9 Kasvatus ja opetustoimessa on jatkuvasti suuresta henkilöstömäärästä johtuen sijaistarpeita. Varahenkilöillä ei voida hoitaa toimialan koko sijaistarvetta, vaan määräaikaisia tarvitaan aina melko paljon. Henkilöstömäärä pyritään vakauttamaan siten, että kysynnän vähentyessä ei tule tarpeita irtisanoa tai lomauttaa henkilöstöä. Työsopimuslain mukaan työsopimus voidaan tehdä määräaikaisena, kun määräaikaisuudelle on perusteltu syy. Sijaisuuden on katsottu olevan asianmukainen peruste määräaikaiselle palvelussuhteelle. 7) Tarkastuslautakunta kiinnittää edelleen huomiota talousarviotavoitteiden asettamiseen. Sosiaali ja terveyspalveluiden tavoiteasettelua Eksoten osalta tulee kehittää ja avata selkokielelle. Kulttuuritoimen tulosalueet tulevat jatkossa kiinnittämään erityistä huomiota tavoiteasetannan täsmällisyyteen ja kehittämiseen tarkastuslautakunnan kehittämisehdotusten mukaisesti. Sosiaali ja terveystoimen tavoiteasetantaa tullaan konkretisoimaan. Eksote on kehittänyt talouden ja toiminnan seurantajärjestelmän ja tätä tullaan hyödyntämään tulevassa tavoiteasetannassa. Omistajaohjauksen näkökulmasta on jo nyt tehostettu Eksoten tavoitteiden asetantaa ja seurantaa. Moni tähän asti käytössä olleista mittareista on linkitetty valtakunnallisiin seurantaindikaattoreihin, joiden seuranta aikataulu ei noudata talousarvioaikataulua. Tukeutumalla talouden ja toiminnan konkreettisiin seurantamittareihin pystytään konkretisoimaan talousarvion tavoiteasetantaa. 8) Kaupungin investointimenot toteutuivat kokonaisuutena muutetun talousarvion mukaisina. Toimintakatteiden ylityksiä oli kuitenkin yksittäisten investointikohteiden osalta. Tilinpäätöksen investointiosan toteutumisvertailussa tulee tarkemmin esittää mahdollisten poikkeamien perustelut. Lisäksi tarkastuslautakunta suosittelee, että talousarviossa ja toteutumavertailussa mainitaan uudisrakennus ja korvausinvestointien välinen suhde. Ei annettua vastinetta. 9) Tarkastuslautakunta arvioi vuoden 2013 aikana Etelä Karjalan hankintapalvelujen toimintaa. Hankintapalvelut tuottaa palveluita maakunnallisesti. Eniten hankintapalveluita käyttää Eksote kuntayhtymä. Eksoten mahdollinen irtaantuminen hankintapalveluista aiheuttaisi tarkastuslautakunnan näkemyksen mukaan Etelä Karjalan hankintapalveluiden toiminnan uudelleen tarkastelun kokonaisuudessaan. Eksote on päättänyt hoitaa sairaalatarvikkeiden hankinnat oman organisaationsa kautta yhteistyössä HUS logistiikan kanssa. Kaksi sote hankinnoista vastannutta hankinta asiantuntijaa on siirtynyt hankintapalveluista Eksoten palvelukseen. Parhaillaan selvitetään tästä muutoksesta johtuvia muita toimenpiteitä hankintapalvelujen ja kuljetuskeskuksen toimintaan ja päätökset asiasta on tehtävä kuluvan vuoden aikana Tarkastuslautakunta kuuli kaupunginsihteeriä ja hankintajohtajaa kokouksessaan Eksoten tekemän päätöksen vaikutuksista ja hankintapalveluiden organisoimisesta sen jälkeen. Eksote käytti hankintapalveluiden resursseja merkittävässä määrin. Tarkastuslautakun

12 10 ta pitää kuntayhtymän tekemää päätöstä valitettavana maakunnan kokonaisedun kannalta. Hankintapalveluiden organisaatiota ja tehtäviä on syytä nyt tarkastella kaupungissa uudestaan ja varmistaa, että mitoitus on oikeanlainen muuttuneeseen tilanteeseen. Eksote on myös tehnyt päätöksen hoitaa omat jakelukuljetukset itse. Päätöksen johdosta kuljetuskeskuksen toiminta on purettu Tarkastuslautakunta toteaa, että toimijoiden yhteistyöllä olisi saavutettavissa todennäköisiä kustannushyötyjä ja toivoo maakunnallisen yhteistyön kuljetusten järjestämisessä jatkuvan. 10) Kaupungin riskienhallintaa ja sisäistä valvontaa koskevat ohjekokonaisuudet ovat tarkastuslautakunnan käsityksen mukaan riittävät ja niillä on toimintaa ohjaava vaikutus. Tarkastuslautakunta kuitenkin suosittelee, että kaupungille laadittaisiin erilliset omistajapoliittiset ohjeet ja lisäksi tarkastuslautakunta kiinnittää huomiota sopimushallinnan riittävyyteen. Lappeenrannan kaupungin konserniohjeessa 2013 viitataan kaupungin omistajapolitiikkaan. Kaupungin omistajapolitiikan laajempi kuvaaminen voi olla tarpeellista. Asia tulisi käsitellä kaupunginhallituksen konsernijaostossa. Lappeenrannan kaupungilla on käytössä Dynasty sopimushallinta järjestelmä. Toimialoja on ohjeistettu tallentamaan sopimushallintaan lukien kaikki voimassaoloajaltaan yli vuoden mittaiset sopimukset, ellei sopimusta tallenneta johonkin muuhun, erityiseen järjestelmään. Sopimushallinta on lähes ajan tasalla. Vain vähäinen määrä jälkeen tehtyjä sopimuksia on tallentamatta järjestelmään. Ennen tehtyjä sopimuksia ei ole resurssisyistä systemaattisesti tallennettu sopimushallintaan. Sopimushallintaa voidaan järjestelmänä pitää jo nykytilaisenakin täysin riittävänä. Edellä mainittu viivästys sopimusten tallentamisessa saatetaan ajan tasalle, jolloin sopimushallinta täyttää riittävyyden edellytykset myös tässä suhteessa. 5. Lappeenrannan taloudellinen asema 2014 Lappeenrannan kaupungin taloudellinen asema 2014 Lappeenrannan kaupungin toimintakulujen kasvu vuoteen 2013 verrattuna oli 1,2 % ja käyttötaloutta kuvaava tunnusluku toimintakate 373,9 milj. euroa toteutui muutettua talousarviota parempana ( 380,0 milj. euroa). Tilikauden aikana talousarviota muutettiin n. 1,3 milj. eurolla (netto). Toteuma oli n. 6,1 milj. euroa muutettua talousarviota parempi. Toteutumaan vaikutti verotulojen ennakoitua parempi kehitys sekä toimintamenoissa saadut kustannussäästöt. Kustannussäästöjen kertymistä edesauttoi kuntasektorin maltillinen palkkaratkaisu ja kaupungin sopeuttamistoimet. Tilikauden tulokseen oli vaikuttamassa myyntivoittoja yhteensä 4,1 milj. euroa. Vuonna 2013 myyntivoittojen määräksi kirjattiin 6,3 milj. euroa. Kaupungin menojen kehitys oli yli kuntien keskimääräisen menojen kasvun (0,4 %). Kaupungin menokehitystä tarkasteltaessa on huomioitava, että kaupunki lyhensi Eksoten kertyneitä alijäämiä lä

13 11 hes 7,5 milj. euroa osana tilikauden 2014 maksuosuuksia. Kaupungin vuosikatteeksi muodostui 26,0 milj. euroa, mikä riitti kattamaan suunnitelman mukaiset poistot. Tilikauden tulos tilinpäätössiirtojen jälkeen muodostui noin 2,4 milj. euroa ylijäämäiseksi. Kaupungin taseessa on kertyneitä ylijäämiä tilikauden 2014 tulos huomioiden yhteensä 52,1 milj. euroa. Lappeenrannan verotulojen kasvu 9,2 % edellisestä vuodesta on selvästi yli valtakunnan keskiarvon, sillä verotulot kasvoivat koko kuntasektorilla keskimäärin vain 1,4 %. Verotulokertymään vaikutti tuloveroasteen 1,5 % korotus vuoden 2014 alusta. Jatkossa verotulojen arvioidaan kaupungissa kuitenkin kertyvän huomattavasti maltillisemmin. Valtionosuudet laskivat valtionosuusleikkausten seurauksena 1,0 % eli n. 1,0 milj. euroa. Seuraavassa taulukossa tarkastuslautakunta on vertaillut Lappeenrannan kaupungin taloudellista asemaa muutaman keskeisen taloudellista ja rahoituksellista asemaa kuvaavan tunnusluvun näkökulmasta. Vertailuryhmänä ovat tilastoluokittelun mukaisesti asukkaan kaupungit sekä Etelä Karjalan alueen kunnat. Tunnusluku Lappeenranta (pl. Konserniyhtiöt) asukkaan kunnat Etelä Karjalan alueen kunnat Vuosikate /asukas 357, Vuosikate/poistot % 133, Lainat /asukas * Vertailuluvut perustuvat Kuntaliiton arvioon kuntien vuoden 2014 tilinpäätöksistä (vahvistamattomat tilinpäätökset). Lappeenrannalla on lainaa 606 /asukas enemmän kuin Etelä Karjalan alueen kunnilla keskimäärin. Vuonna 2013 Lappeenrannalla oli lainaa Etelä Karjalan alueen kuntia enemmän noin 605 /asukas, joten tilanteessa ei tapahtunut muutosta vuoden 2014 aikana. Vuosikate /asukas oli selvästi samankokoisia kuntia parempi ja lähes Etelä Karjalan alueen kuntien keskiarvon mukainen. Lappeenrannan kaupungin taloudellista asemaa voidaan kuvata sekä kaupungin että kaupunkikonsernin näkökulmasta seuraavaan taulukkoon otettujen keskeisten tulos ja rahoituslaskelman sekä taseen tunnuslukujen avulla: Tunnusluku Kaupunki 2013 Kaupunki, 2014 *Kaupunki, Konserni muutos % Konserni 2014 *Konserni, muutos % Toimintatuotot/toimintakulut % Vuosikate/poistot % 12,3 113,3 10,9 133,9 11,4 18,2 48,8 105,5 49,7 153,5 2,0 45,5 Vuosikate/asukas, , ,3 Investointien tulorahoitus % 47,7 108,9 128,3 48,6 93,1 91,6 Kassan riittävyys, pv , ,0 Omavaraisuusaste % 48,9 48,9 0,0 23,3 25,5 9,4 Suhteellinen velkaantuneisuus % 67,2 64,7 3,7 100,7 96,7 4,0 Kertynyt ali/ylijäämä, /asukas , ,7 Lainat, /asukas , ,6 *Huom. Vertailu on tehty suhteellisena eli prosentteina, ei prosenttiyksikköinä. Omavaraisuus, suhteellinen velkaantuneisuus, kassan riittävyys (kaupunki) sekä lainat /asukas on ilmoitettu ilman konsernitiliä.

14 12 Vertailun perusteella voidaan todeta, että tulos ja rahoituslaskelman keskeiset tunnusluvut ovat parantuneet edellisestä tilinpäätöksestä. Omavaraisuusaste ja suhteellinen velkaantuneisuus säilyivät edellisen vuoden tasolla. Konsernitilinpäätöksen tunnusluvut paranivat myös edelliseen vuoteen verrattuna. Konsernilla on kertyneitä alijäämiä 150,70 euroa asukasta kohden. Kaupungin kassavarat ilman konsernitiliä riittivät vain 3 päivän kassasta maksuihin. Tarkastuslautakunta on lisäksi koonnut alla olevaan taulukkoon Lappeenrannan vertailukaupunkien tuloslaskelman ja taseen tunnuslukuja. Tunnuslukuvertailua vuoden 2014 tilinpäätöksiin Tunnusluku Lappeenranta Joensuu Hämeenlinna Mikkeli Kotka Imatra Kouvola Lahti Vero % (v. 2015) 21 20,5 20, , ,5 20,25 Vero % (v. 2014) 21 20,5 20, ,5 19, ,25 Verotulot /asukas Vuosikate /asukas Vuosikate %/poistoista 133,9 136, ,9 115, ,5 Investointien tulorahoitus % 108,9 72,3 26,2 94, ,9 7,6 68,1 Lainat /asukas Konsernilainat /asukas Omavaraisuusaste % 48, ,6 49,6 45,4 60,7 53,7 44 Suhteellinen velkaantuneisuus % 64,7 41,2 55,4 56,4 80,1 44,4 47,1 103,9 Kertynyt yli /alijäämä /asukas Asukasmäärä Taulukon perusteella voidaan todeta, että Lappeenrannan tilinpäätöksen 2014 tunnusluvut ovat yleinen taloudellinen tilanne huomioon ottaen hyviä. Verotulokehitys oli vertailukaupunkien parhainta ja Lappeenranta pystyi ainoana kattamaan tulorahoituksellaan investointimenot. Kaupungin verotuloaste on vertailukaupunkien korkein. Lainakanta euroa/asukas niin konsernin kuin kaupungin osalta ylittää edelleen samankokoisten Joensuun ja Hämeenlinnan luvut. Lisäksi kaupungin omavaraisuusaste ja suhteellinen velkaantuneisuus säilyivät kolmanneksi heikommalla tasolla. Kertynyt ylijäämä asukasta kohden oli puolestaan edellisvuoden tavoin vertailukuntien kolmanneksi parasta luokkaa. Kaupungin toimintatuotot (mm. myyntituotot, maksutuotot) kattoivat toimintamenoista vain 10,9 %. Loppuosa katetaan verotuloilla ja valtionosuuksilla, joiden merkitys kaupungin kannalta on siten erityisen suuri. Verotulopohjassa mahdollisesti tapahtuvat muutokset ovat siten kaupungin tulojen kertymisessä tärkeässä roolissa. Valtionosuudet laskivat ja niiden ennustetaan laskevan edelleen valtionosuusleikkausten vuoksi. Kaupungin toimintamenojen kehitys tuleekin säilyttää maltillisena ja etsiä mahdollisuuksia kasvattaa toimintatuottojen osuutta tulopohjasta.

15 13 Yllä olevassa kaaviokuvassaa on kuvattu investointien, vuosikatteen ja suunnitelmapoistojen välistää epätasapainoa vuosien ajalta. Poistosuunnitelmaa muutettiin m tilikaudella 2013 ja sen li nii den taloudellista pitoaikaa.. Tilikauden 2014 osaltaa lisäpoistojaa kirjattiin yhteensä 2,0 milj. euroa. Vuosikate riitti kattamaan suunnitelmann mukaiset poistot, mutta poistotasoo on edelleen selvästi tu levaa investointitasoa alhaisempi. Vuosikatteen ennustetaan jatkossa riittävän suunnitelman mu kaisten poistojen kattamiseen. Talousarviossa 2015 ja suunnitelmassa investointi määrän on ennakoitu kasvavan takaisin vuoden 2013 tasolle, mikä merkitsee velkaantumisenn kasvua. säksi tehtiin lisäpoistoja 4,9 milj. euroa, joilla tarkastettiin omaisuuden tasearvoja vastaamaan Tuloslaskelman tuottoihin sisältyy lisäksi kertaluonteisia myyntivoittoja yhteensä 4,1 milj. euroa. Lappeenrannann osuus Eksote kuntayhtymän kertyneistä alijäämistä on peruspääomaosuuden mu kaan laskettunaa yhteensä n. 16,8 milj. euroa. Kertyneet alijäämät katetaann vuosien ai kana jäsenkuntalaskutusten yhteydessä. Taseen tunnusluvut säilyivät lähes ennallaan verrattuna vuoteen Kaupungin lainakannassa ei tapahtunut juurikaan muutosta verrattuna edelliseen vuoteen ja lainamäärää säilyikin ennallaan. In tulorahoi tuksella. Investointien ennakoidaan kuitenkin kasvavan ja niiden rahoittamiseksi on kaupungin lai nakannan ennakoitu kasvavan vuoteen vestointitaso oli selvästi edellisvuotta alhaisempi ja investoinnitt kyettiinkin rahoittamaan Tulorahoitus riitti kattamaan kaupungin investointimenot, joten kaupungin lainamäärä ei kasva Vel kaantumisen kääntymistä laskuun l ja nvestointien sopeuttamista tulorahoitukseen on syytä edel leen nut tilikauden aikana. Tilanne on väliaikainen ottaen huomioon tulevat investointipaineet. tavoitella.

16 14 Seuraavaan taulukkoon on koottu kaupungin ja kaupunkikonsernin lainakehitys vuosilta sekä talousarvion 2015 ja taloussuunnitelman pohjalta ennustee kaupungin lainakannann kehityksestä. Kaupungin lainakanta nousee ennusteen mukaan vuoden 2017 loppuun mennessä 245,3 milj. euroon. Konsernin osalta lainakannankehitystä ei olee arvioitu talousarviokirjassa. Tarkastuslautakunta sai katsauksen Lappeenrannann kaupungin ja konsernin lainasalkun hallintaann arviointivuodenn aikana. Lainasalkkuun sisältyvä korkoriski on suojattu etupainotteisesti ja salkun keskikorko oli maltillinen (kaupunki 5/ 2014 tilanteessa 2,16 % ja konserni tilanteessaa 2,06 %). Kaupungin lainoista 82 % oli nostettu Kuntarahoitus Oyj:ltä. Konsernilainojenn osalta 71 % oli sidottu kiinteään korkoon 2013 lopun tilanteessa. Konsernilainoista 63 % oli kaupun gin osuutta ja Lappeenrannan Energian osuus konsernilainoista oli yhteensää 23 % lainasalkusta. Lappeenrannann kaupungin taloudellinen tilanne parani tuloslaskelman osalta edellisvuoteen ver kuitenkin ol lut vaikuttamassa kertaluontoisia myyntivoittoja yhteensä noin 4,1 milj. euroa. Lappeenrannann osuus Eksoten kertyneistä alijäämistä oli tilikauden päättyessä 16,8 milj. euroa. Tarkastuslauta kunta korostaa, että kaupungin taloudellinen asema on kokonaisuutena ajatellen erittäin haas tava, joten toiminnan tehostaminen jaa säästöjen hakeminen on edelleenn ehdottoman tärkeätä. Lainakannan ja investointimenojen ennustetaan jälleen kääntyvän nousuun vuosien aikana. rattuna. Vuosikate riitti suunnitelman mukaisiin poistoihin. Tilikauden tulokseen on Tarkastuslautakunta kiinnittää lisäksi huomiota siihen, että suhteellista velkaantumista mittaavaa suhteellinen velkaantumisaste ylittää valtioneuvoston asetuksessa kunnan talouden tunnusluku jen eräistä raja arvoista (205/2011)( määritellyn kriisikunnann tunnusmerkin (yli 50 %). Lisäksii omavaraisuusaste on alle kriisikunnann tunnusmerkkinä pidetyn 50 %. Kriteeristöä on muutettuu kuntalain uudistuksessa ja vuodesta 2017 lähtien kriisikuntakriteerit lasketaan konsernitilinpää töksen tunnuslukujen perusteella.

17 15 Kaupunkikonsernin taloudellinen asema 2014 Kaupunkikonsernin omavaraisuusaste on vain 25,5 %, suhteellinen velkaantuneisuus 96,7 %. Lainakanta /asukas on euroa. Tunnusluvuissa tapahtui pientä parannusta edelliseen vuoteen verrattuna, mutta kaupunkikonsernin taloudellista tilannetta voidaan edelleenkin pitää huolestuttavana. Kaupunkikonsernin vuosikate riitti kattamaan suunnitelman mukaiset poistot. Arvonalentumiset ja satunnaiset kulut sekä tilinpäätössiirrot huomioiden konsernin tulos tilikaudelta 2014 oli ylijäämäinen 14,6 milj. euroa. Ylijäämään vaikutti erityisesti kaupungin sekä Eksoten hyvät tulokset. Konsernilla on kertynyttä alijäämää tilikauden päättyessä asukasta kohden 151 euroa. Konsernin lainarasitusta voidaan pitää edelleen merkittävänä. Yhteenveto kaupungin ja kaupunkikonsernin vuoden 2014 taloudellisesta asemasta Kuntaliiton tulkintaohjeiden perusteella kaupungin taloutta kuvaavien tunnuslukujen (s.11) yleisarvosana on tyydyttävä. Edellisiltä vuosilta kertynyt ylijäämä on edelleen hyvää tasoa (>300 /asukas) ja muut tunnusluvut ovat tyydyttäviä. Omavaraisuusaste ja lainat/asukas tosin ovat heikkoja, sillä alle 50 % omavaraisuusaste tulkitaan heikoksi ja samoin yli euron lainakanta asukasta kohden. Kaupunkikonsernin taloudellinen asema on tunnuslukujen osalta heikko. Velkaantuminen saatiin pysäytettyä tilikauden 2014 aikana, mutta uhkaa jälleen kasvaa tulevina vuosina investointimenojen kasvaessa. Kaupungin omavaraisuusaste on alle 50 % ja kaupunkikonsernin omavaraisuusaste oli vain 25,5 %. Tarkastuslautakunta toteaa, että lainasalkun hallinta on saatujen selvitysten perusteella asianmukainen ja mahdollisten korkoriskien varalta on suojauduttu. 6. Lappeenranta 2028 strategian toteutuminen Strategian toteutumisesta raportoidaan valtuustolle puolivuosittain. Strategian seuranta on jaettu eri tasoihin, joista valtuustolle raportoidaan tason 2 mukainen yhteenveto. Viimeisessä seurantaraportissa oli yhteensä 133 sivua. Toimialat antoivat raportoinnin yhteydessä omat tilannearvionsa strategiaan kuuluvien toimenpideohjelmien etenemisestä ja niihin liittyvistä muutostarpeista. Tarkastuslautakunta pitää hyvänä, että strategiaa seurataan tarkasti ja raportoidaan säännönmukaisesti valtuustolle. Raportointi on kuitenkin varsin laaja ja vaarana on, että strategian ydin tätä myötä katoaa, joten tarkastuslautakunta suosittelee raportoinnin kehittämistä. Strategiaa seurataan erillisellä seurantatyökalulla (IMS järjestelmä), josta tarkastuslautakunta sai katsauksen arviointivuoden aikana. Tarkastuslautakunta toteaa, että kaupungilla on hyvä työväline strategian seuraamiseksi, mutta organisaatiossa on syytä varmistaa, että raportoinnin taso on tarkoituksenmukainen ja ettei toimialoilla tehdä mahdollista päällekkäistä työtä toteutumisen arvioinnissa.

18 16 Tarkastuslautakunta on koonnut seuraavaan taulukkoon arvionsa Lappeenranta 2028 strategiaan liittyvien toimenpideohjelmien toteutumisesta. Taulukossa on esitetty toimenpideohjelma, tiivistetysti kaupungin arvioista ohjelmien toteutumisesta sekä tarkastuslautakunnan oma arvio asiasta. Tarkastuslautakunta on käyttänyt arvioinnissa apuna kaupunginjohtajan sekä strategia ja rahoitusjohtajan valtuustolle esittelemiä yhteenvetoja. Toimenpideohjelma Hyvinvointiohjelma Kaupunkirakenneohjelma Talous ja palvelurakenneohjelma Toimialojen arvio strategian päivittämistarpeesta Hyvinvointiohjelmassa ei esiinny erityisiä muutostarpeita. Toimintaympäristössä on tapahtumassa lyhyen aikavälin muutoksia esim. kaupan ostovoiman hiipumisen ja väestön ikääntymisen yhteydessä. Strategian tavoitteita ei kuitenkaan ole tarvetta muuttaa. Vuoden 2014 tilinpäätös on hyvä ja keskeiset talouden tunnusluvut parantuivat. Verotuloennusteessa alkaa näkyä talouden pitkään jatkunut hiipuminen ja Venäjän talousongelmat. Kriisikuntakriteerien tarkastelu tulee muuttumaan uuden kuntalain myötä vuoden 2017 alusta ja ulottuu koskemaan konsernitilinpäätöksen kokonaisuutta. Lappeenrannan Energiakonsernilla esiintyy suuria investointipaineita. Tarkastuslautakunnan arvio/kommentit Toiminta on edennyt hyvinvointiohjelman suuntaisesti. Yleinen taloudellinen tila, Venäjän ruplan heikkeneminen ja työttömyyden kasvu ovat kuitenkin lisäämässä hyvinvointiohjelman toteuttamisessa haasteita. Kaupungin työttömyysluvut kasvoivat edellisvuoteen verrattuna 9,6 %. Vuoden 2015 alusta tuli voimaan uudistus, jonka mukaan pitkäaikaistyöttömyyden raja laski 500 kalenteripäivästä 300:aan. Kaupunki osallistuu puolella pitkäaikaistyöttömyyden kustannuksiin. Tarkastuslautakunta korostaa tukityöllistämistoimenpiteiden tärkeyttä. Kaupunkirakenneohjelma on toteutettu suunnitellusti. Kaupan ostovoiman hiipuminen, väestön ikääntymisen heijastuminen palvelurakenteeseen sekä teollisuuden rakennemuutokset voivat pitkällä aikavälillä asettaa tarpeita kaupunkirakenneohjelman tavoitteiden tarkasteluun. Talous ja palvelurakenneohjelmaa on noudatettu vuoden 2014 osalta ja taloudellinen tilanne parani verrattuna edelliseen vuoteen. Taseen lainamäärässä ei tapahtunut muutoksia, joskin lainakanta ei myöskään kääntynyt laskuun. Investoinnit kyettiin sopeuttamaan tulorahoitukseen. Investointipaineita kuitenkin esiintyy edelleen niin kaupungin kuin kaupunkikonsernin osalta. Hallinnon 2,8 milj. euron säästötavoitteesta vuoden 2016 loppuun on 0,5 milj. euroa avoinna. Säästötavoitteesta toteutui 0,4 milj. euroa vuonna 2014.

19 17 Elinkeino ohjelma Venäjä ohjelma Syksyllä 2015 tehdään pääsuuntaviivoja seuraavaa valtuustokautta varten ottaen huomioon veropohja, energian tilanne, Eksoten näkymät ja kaupungin toiminnan kustannuskehitys. Metsäteollisuuden luonne Lappeenrannan seudulla on muuttumassa. Kauppa ja muiden palvelualojen liikevaihto jäi vuoden 2012 tasolle etupäässä Venäjän taloustilanteen vaikutuksesta. Ostosmatkailu väheni. Keskustan rakentaminen jatkui vilkkaana. Elinkeino ohjelman uusiksi mittareiksi asetettiin: Elinkeinorakenteen uudistaminen tukemalla osaamispohjaisten työpaikkojen syntyä Aktiivisen työelämään ja koulutukseen kannustaminen Venäjä ohjelma uudistetaan Kansainvälistymis ja Venäjäohjelmaksi vuosille Pitkän aikavälin tavoitteet vuoteen 2028 säilytetään ennallaan. Venäjän taloustilanne on asettanut haasteita elinkeino ohjelman toteutumiselle suunnitellusti. Päivittäistavarakaupan myynti laski 20 % edellisvuoteen verrattuna. Työttömyysluvut kasvoivat kaupungissa. Venäjän taloustilanteen kehitys on vaikuttanut suoraan ohjelman toteutumiseen. Ruplan kurssin alamäki ja Venäjää koskevat talouspakotteet lienee kuitenkin väliaikaisia, joten pitkällä aikavälillä tilanne parantunee ja ohjelman tavoitteita voidaan toteuttaa paremmin. Tarkastuslautakunta toteaa, että on hyvä ottaa ohjelmaan laaja alaisempi näkökulma kuin Venäjä. Yhteenvetona tarkastuslautakunta toteaa, että strategian tavoitteet on sisällytetty organisaation toimintaan hyvin ja tavoitteiden toteutumista tarkastellaan ja sen pohjalta myös muutetaan tarvittaessa. Yleinen taloustilanne ja Venäjän taloustilanteen kehittyminen ovat vaikeuttaneet ensimmäisen strategiavuoden tavoitteiden saavuttamista, mutta pitkällä aikavälillä taloustilanteen vaihtelut tasoittunevat. Strategian raportointia valtuustolle on hyvä kehittää, jotta strategiakokonaisuuksien ydin on poliittisessa päätöksenteossa selkeä.

20 18 7. Valtuustoon nähden sitovien toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutuminen 7.1 Konsernijohto ja hallinto Konsernijohdon ja hallinnon toiminnallisten tavoitteiden saavuttamista on vaikeuttanut yleinen taloudellinen tilanne sekä Venäjän taloustilanteessa tapahtunut heikentyminen. Toimintakate alitti muutetun talousarvion 1,8 milj. euroa. Alitukseen vaikutti etenkin toimintatuottojen ennakoitua suurempi kertymä. Alla olevissa taulukoissa on arvioitu valtuustoon nähden sitovien tuottavuus ja muiden tavoitteiden toteutumista tilikaudella Valtuustoon nähden sitova toiminnallinen tavoite Toteutetaan hallinnon rakenne ja prosessiuudistus, jonka tavoitteena on 2,8 miljoonan euron säästöjen toteutuminen vuoden 2016 loppuun mennessä. Uudistetaan elinkeinorakennetta tukemalla osaamispohjaisten ja matkailua tukevien palvelualojen työpaikkojen syntymistä. Vähennetään työttömyyttä kannustamalla aktiiviseen työelämään ja koulutukseen. Vahvistetaan yhteiseksi koettua strategian mukaista Lappeenranta brändiä. Parannetaan rajanylityksen sujuvuutta ja alueen saavutettavuutta edunvalvonnan, alu Toteuma/toimialan perustelut tilinpäätöksen mukaan Konsernihallinnon uudistunut organisaatio aloitti toimintansa elokuussa Prosesseja hiotaan yhdessä toimialojen kanssa. Säästöjä on vielä löytämättä 0,5 Meur vuoden 2016 loppuun. Toimenpiteet tähän löydetään vuoden 2015 aikana. T. Aron muutos ja kehitysdynamiikan vertailussa Lappeenrannan suhteellinen muutos pohjalaiskaupunkien jälkeen 26 suuren kaupungin joukossa maan 4. paras. Vuoden 2014 osalta tilanne on kuitenkin heikentynyt ja kesäkuun loppuun 2014 mennessä työpaikkojen määrä supistunut 700:lla. Työttömyys kasvanut n. 2 % yksikköä, mikä on samaa tasoa valtakunnallisen kehityksen kanssa. Toteutettu Live Lappeenranta kampanja WWF Green Lappeenranta kampanja Uudet nuoret PR lähettiläät valittu Joukkoliikennekampanja Aktiivinen tiedotus ja mediayhteistyö kotimaassa ja ulkomailla VT 6 Lappeenranta Luumäen rakentuminen 2015 alkaen voitiin varmistaa. Nuijamaalla on lisätty tarkastuspisteitä ja Tarkastuslautakunnan arvio/kommentti Tavoitteessa on edetty ja organisaatiomuutos vaikuttaa onnistuneen hyvin. Säästötavoite on haastava. Yleinen taloudellinen tilanne on heikentänyt tavoitteen saavuttamista. Tarkastuslautakunta edellisen arvionsa. Tavoitteessa on edistytty. toistaa Kiinteistöliitto vertaili tutkimuksessaan kerrostaloasumisen kustannuksia Suomessa. Lappeenranta oli tutkimuksessa Suomen kallein kaupunki kerrostaloissa asuville. Lappeenranta päätyi kalleimmaksi lähinnä kiinteistöveron ja kaukolämmön hinnan perusteella. Asumiskustannukset 60 m2 kaksiossa olivat euroa/vuosi ja noin sata euroa keskimääräistä enemmän. Tavoitteessa on edistytty.

Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2015

Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2015 Kunnanhallitus 44 21.03.2016 Tarkastuslautakunta 36 02.06.2016 Valtuusto 15 20.06.2016 Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2015 38/02.06.01/2016 Kunnanhallitus 21.03.2016 44 Valmistelija: kunnansihteeri Tilinpäätös

Lisätiedot

Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2016

Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2016 Kunnanhallitus 67 27.03.2017 Tarkastuslautakunta 31 12.05.2017 Valtuusto 14 22.05.2017 Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2016 Kunnanhallitus 27.03.2017 67 40/02.02.02/2017 Valmistelija: kunnansihteeri Tilinpäätös

Lisätiedot

Vuoden 2015 tilintarkastuskertomus, tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden myöntäminen vuodelta 2015

Vuoden 2015 tilintarkastuskertomus, tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden myöntäminen vuodelta 2015 Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Kaupunginhallitus 82 29.3.2016 Asianro 404/02.02.01/2016 46 Vuoden 2015 tilintarkastuskertomus, tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden myöntäminen vuodelta 2015

Lisätiedot

Tilinpäätös Tilinpäätös 2009 Laskenta/TH

Tilinpäätös Tilinpäätös 2009 Laskenta/TH Tilinpäätös 2009 Yleinen kehitys Kouvolan kaupungin ja koko Kymenlaaksossa näkyi maailmantalouden taantuma ja kasvun epävarmuus. Kouvolaisia oli vuoden 2009 lopussa tilastokeskuksen ennakkotiedon mukaan

Lisätiedot

MÄNTTÄ-VILPPULAN KAUPUNGINVALTUUSTOLLE TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA 2015

MÄNTTÄ-VILPPULAN KAUPUNGINVALTUUSTOLLE TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA 2015 MÄNTTÄ-VILPPULAN KAUPUNKI Tarkastuslautakunta MÄNTTÄ-VILPPULAN KAUPUNGINVALTUUSTOLLE TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA 2015 1. Tarkastuslautakunta Tarkastuslautakuntaan kuuluvat puheenjohtajana

Lisätiedot

Forssan kaupungin vuoden 2014 tilinpäätös

Forssan kaupungin vuoden 2014 tilinpäätös Forssan kaupungin vuoden 2014 tilinpäätös Mediatiedote 8. huhtikuuta 2015 Vuoden 2014 tilinpäätös Tilinpäätös on 0,3 miljoonaa euroa ylijäämäinen. Kaupungin vuosikate on 5 miljoonaa euroa eli 283 euroa/asukas.

Lisätiedot

Forssan kaupungin vuoden 2018 tilinpäätös. Mediatiedote

Forssan kaupungin vuoden 2018 tilinpäätös. Mediatiedote Forssan kaupungin vuoden 2018 tilinpäätös Mediatiedote 8. huhtikuuta 2019 Vuoden 2018 tilinpäätös Plussat: Hyvät palvelut säilyivät Talousarviossa pysyttiin, hyvää työtä toimialoilla Menojen kasvu alle

Lisätiedot

KAUHAVAN KAUPUNKI Hallintopalvelut KAUHAVAN TALOUS PÄÄTYI ENNÄTYSTULOKSEEN TIEDOTE

KAUHAVAN KAUPUNKI Hallintopalvelut KAUHAVAN TALOUS PÄÄTYI ENNÄTYSTULOKSEEN TIEDOTE 1 KAUHAVAN TALOUS PÄÄTYI ENNÄTYSTULOKSEEN Kauhavan kaupungin talousarvio vuodelle 2017 oli noin 0,4 miljoonaa euroa ylijäämäinen. Kaupunginhallitukselle 28.3.2018 esiteltävä vuoden 2017 tilinpäätös on

Lisätiedot

Siilinjärven kunnan TILINPÄÄTÖS 2015

Siilinjärven kunnan TILINPÄÄTÖS 2015 Siilinjärven kunnan TILINPÄÄTÖS 2015 Keskeiset tunnusluvut 2015 TP 2014 TP 2015 TA 2016 Tuloveroprosentti 21,25 21,25 21,25 Kiinteistöveroprosentti, asunnoista 0,65 0,65 0,65 Kiinteistöveroprosentti, yleinen

Lisätiedot

Forssan kaupungin tilinpäätös 2013

Forssan kaupungin tilinpäätös 2013 Forssan kaupungin tilinpäätös 2013 8. huhtikuuta 2014 Vuonna 2013 kaupungin talous vahvistui lähinnä kertaluonteisten verotilitysmuutosten vuoksi Vuosi 2013 on 0,8 miljoonaa euroa ylijäämäinen. Pakollisen

Lisätiedot

Kaupunginhallituksen arvio tavoitteiden ja strategian toteutumisesta 2016

Kaupunginhallituksen arvio tavoitteiden ja strategian toteutumisesta 2016 Kaupunginhallitus 233 08.05.2017 Kaupunginhallituksen arvio tavoitteiden ja strategian toteutumisesta 2016 2763/00.01.02/2017 KHALL 08.05.2017 233 Yleistä Vuonna 2016 Uudenkaupungin yrityssektorin positiivinen

Lisätiedot

Mikkelin kaupungin tilinpäätös Kaupunginhallitus

Mikkelin kaupungin tilinpäätös Kaupunginhallitus 1 Mikkelin kaupungin tilinpäätös 2018 Kaupunginhallitus 1.4.2019 2 Merkittävimmät huomiot toteumasta Tilikauden 2018 alijäämä oli 13,3 miljoonaa euroa. Talouden tulos heikkeni 17,2 miljoonaa euroa. Talousarviota

Lisätiedot

Arviointikertomus 2015

Arviointikertomus 2015 Arviointikertomus 2015 Tarkastuslautakunta 17.5.2016 Tarkastuslautakunta Kuvassa vasemmalta Anna Turunen, Johanna Auranen, Marja-Liisa Strengell-Sääski, tilintarkastajat Johanna Mäkelä ja Antti Kärkkäinen,

Lisätiedot

Forssan kaupungin vuoden 2016 tilinpäätös. Mediatiedote

Forssan kaupungin vuoden 2016 tilinpäätös. Mediatiedote Forssan kaupungin vuoden 2016 tilinpäätös Mediatiedote 6. huhtikuuta 2017 Vuoden 2016 tilinpäätös ennustettua parempi ja mahdollistaa jonkin verran myös varautumista tulevaan Tilinpäätös on 0,2 miljoonaa

Lisätiedot

Nurmes pääsi vuonna 2018 hyvään tulokseen kaupungin vahvalla toiminnalla

Nurmes pääsi vuonna 2018 hyvään tulokseen kaupungin vahvalla toiminnalla Nurmes pääsi vuonna 2018 hyvään tulokseen kaupungin vahvalla toiminnalla Nurmeksen kaupungille vuosi 2018 vahvan perustoiminnan ansiosta hieman odotuksia parempi. Nurmeksen kaupungin tilinpäätös oli talousarviota

Lisätiedot

Kankaanpään kaupunki. Tilinpäätös kaupunginkamreeri

Kankaanpään kaupunki. Tilinpäätös kaupunginkamreeri Kankaanpään kaupunki Tilinpäätös 2017 1 Tilinpäätösaineisto 1. Tilinpäätös Toimintakertomus Toteutumisvertailu Tilinpäätöslaskelmat Liitetiedot Eriytetyt tilinpäätökset Allekirjoitukset ja merkinnät Luettelot

Lisätiedot

ASIKKALAN KUNTA Tilinpäätös 2014

ASIKKALAN KUNTA Tilinpäätös 2014 ASIKKALAN KUNTA Tilinpäätös 2014 Historiallisen hyvä tulos Ylijäämää kertyi 5,5 miljoonaa euroa, jolloin kumulatiivista ylijäämää taseessa on noin 7,4 miljoonaa euroa. Se on enemmän kuin riittävä puskuri

Lisätiedot

Nurmeksen vuosi 2016 toteutui talousarviota paremmin

Nurmeksen vuosi 2016 toteutui talousarviota paremmin 1 (5) Nurmeksen vuosi 2016 toteutui talousarviota paremmin Nurmeksen kaupungin tilinpäätös oli talousarviota vahvempi vuonna 2016. Kaupungin tilikauden tulos oli 532 064 euroa ja ylijäämä esitettävien

Lisätiedot

Tilinpäätöksen allekirjoittavat kunnanhallituksen jäsenet sekä kunnanjohtaja tai pormestari.

Tilinpäätöksen allekirjoittavat kunnanhallituksen jäsenet sekä kunnanjohtaja tai pormestari. Kunnanhallitus 47 30.03.2015 Kunnanvaltuusto 20 15.06.2015 Vuoden 2014 tilinpäätöksen hyväksyminen Khall 30.03.2015 47 30.3.2015 Kuntalain 68 :n mukaan kunnanhallituksen on laadittava tilikaudelta tilinpäätös

Lisätiedot

Toteutuma-arviossa on varauduttu euron palautukseen perusterveydenhuollon yhteistoiminta-alueen kunnille.

Toteutuma-arviossa on varauduttu euron palautukseen perusterveydenhuollon yhteistoiminta-alueen kunnille. Kaupunginhallitus 71 06.02.2017 Kaupunginvaltuusto 10 06.03.2017 Kaupungin talouden toteutuminen 2016, kaupunki ja liikelaitokset 2072/02.02.02/2016 KHALL 06.02.2017 71 Talous vuonna 2016 Uudenkaupungin

Lisätiedot

Kankaanpään kaupunki. Tilinpäätös kaupunginkamreeri

Kankaanpään kaupunki. Tilinpäätös kaupunginkamreeri Kankaanpään kaupunki Tilinpäätös 2016 1 Tilinpäätösaineisto 1. Tilinpäätös Tasekirja Toimintakertomus Toteutumisvertailu Tilinpäätöslaskelmat Liitetiedot Eriytetyt tilinpäätökset Allekirjoitukset ja merkinnät

Lisätiedot

ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA 2017

ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA 2017 1 (5) ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA 2017 Ypäjän kunnanvaltuustolle Sisällysluettelo 1. Tarkastuslautakunnan tehtävä, kokoonpano ja työskentely. 2 2. Edellisten vuosien arviointikertomusten johdosta tehtyjen

Lisätiedot

Mikkelin kaupungin tilinpäätös 2017

Mikkelin kaupungin tilinpäätös 2017 Saimaan rannalla. Mikkelin kaupungin tilinpäätös 2017 Kaupunginhallitus 26.3.2018 Kaupunginvaltuusto 11.6.2018 Keskeiset tapahtumat vuonna 2017 Uusi luottamushenkilöorganisaatio ja palvelualueorganisaatiomalli

Lisätiedot

kustannukset nousivat euroa.

kustannukset nousivat euroa. 1 (5) Nurmeksen tulot kasvoivat menoja enemmän Nurmeksen kaupungin tulot kasvoivat vuonna 2015 menoja enemmän. Kaupungin tilikauden tulos oli 460 816 euroa ja ylijäämä esitettävien tilinpäätössiirtojen

Lisätiedot

31.3.2015 Minna Uschanoff. Tilinpäätös 2014

31.3.2015 Minna Uschanoff. Tilinpäätös 2014 31.3.2015 Minna Uschanoff Tilinpäätös 2014 Yleinen kehitys Valkeakosken asukasluku nousi hieman. Valkeakoskelaisia oli vuoden 2014 lopussa 21 162 eli 33 asukasta enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Valkeakosken

Lisätiedot

Kouvolan talouden yleiset tekijät

Kouvolan talouden yleiset tekijät Tilinpäätös 2012 2 Kouvolan talouden yleiset tekijät 3 Väestökehitys Kouvolassa 2001-2020 31.12. As.lkm Muutos, lkm % 2001 91 226-324 -0,35 2002 90 861-365 -0,40 2003 90 497-364 -0,40 2004 90 227-270 -0,30

Lisätiedot

KOTKA-KONSERNI TILINPÄÄTÖS 2017

KOTKA-KONSERNI TILINPÄÄTÖS 2017 ESITYKSEN SISÄLTÖ Kotka-konsernin suunta on oikea s.3 Mitä kriisikuntakriteereillä tarkoitetaan? s.4 Kaupungin liikkumavara ja tasapaino s.5-6 Kaupunki tunnuslukujen näkökulmasta s.7-9 Konsernissa laaja-alaista

Lisätiedot

Talouden seuranta, analysointi ja tilinpäätös

Talouden seuranta, analysointi ja tilinpäätös Talouden seuranta, analysointi ja tilinpäätös Talous ja strategiaryhmä 7.1.2009 I 1 Talouden seuranta ja raportointi 7.1.2009 I 2 Tuloslaskelma Kunnassa tuloslaskelman tehtävä on osoittaa, riittääkö tuottoina

Lisätiedot

2016 ALAVIESKAN KUNNAN TARKASTUSLAUTAKUNTA

2016 ALAVIESKAN KUNNAN TARKASTUSLAUTAKUNTA ARVIOINTIKERTOMUS 2016 ALAVIESKAN KUNNAN TARKASTUSLAUTAKUNTA Tarkastuslautakunnan keskeisimpänä tehtävänä on arvioida valtuuston asettamien tavoitteiden toteutumista ja kuntalaisten tarvitsemien palveluiden

Lisätiedot

KARKKILAN KAUPUNKI TALOUSRAPORTTI 8/2016

KARKKILAN KAUPUNKI TALOUSRAPORTTI 8/2016 KARKKILAN KAUPUNKI TALOUSRAPORTTI 8/2016 1 KÄYTTÖTALOUS 1.1 Raportointi talousarvion toteutumasta Talousarvion toteutumista seurataan kuukausittaisella raportoinnilla, joka toteutetaan kaupunginhallitus

Lisätiedot

SIIKAISTEN TARKASTUSLAUTAKUNNAN VUODEN 2017 ARVIOINTIKERTOMUS

SIIKAISTEN TARKASTUSLAUTAKUNNAN VUODEN 2017 ARVIOINTIKERTOMUS SIIKAISTEN TARKASTUSLAUTAKUNNAN VUODEN 2017 ARVIOINTIKERTOMUS 1. LAUTAKUNNAN TOIMINTA 1.1. Kokoonpano Kuntalain 121.1 :n mukaan kunnanvaltuusto asettaa tarkastuslautakunnan hallinnon ja talouden tarkastuksen

Lisätiedot

ASIKKALAN KUNTA Tilinpäätös 2016

ASIKKALAN KUNTA Tilinpäätös 2016 ASIKKALAN KUNTA Tilinpäätös 2016 Kunnan tilikauden tuloksen muodostuminen Vuoden 2016 talousarvion kehyksenä ollut 2015 talousarvio ja oletukset heikosta talouskehityksestä. Tilikauden aikana näkymä taloudesta

Lisätiedot

Juankosken kaupunki. Tilinpäätös 2016

Juankosken kaupunki. Tilinpäätös 2016 Juankosken kaupunki Tilinpäätös 2016 Väestömuutokset ja rakentaminen Juankosken virallinen väkiluku 31.12.2016 on 4727. Vähennystä edelliseen vuoteen 77. Syntyneiden enemmyys -37. Kuntien välinen nettomuutto

Lisätiedot

Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2011 ja vastuuvapauden myöntäminen

Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2011 ja vastuuvapauden myöntäminen Tarkastuslautakunta 22 14.05.2012 Kunnanvaltuusto 23 04.06.2012 Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2011 ja vastuuvapauden myöntäminen Tarkastuslautakunta Kunnanhallitus 2.4.2012 68 Kunnan tilinpäätöksen tulee

Lisätiedot

Kouvolan talouden yleiset tekijät

Kouvolan talouden yleiset tekijät Tilinpäätös 2013 1 Kouvolan talouden yleiset tekijät 2 Väestökehitys Kouvolassa 2009-2017 3 Väestöennuste ikäryhmittäin 2015-2040 Ikäryhmä Muutos-% 2015/2040 0-14 -12,3 15-65 -17,1 65-20,4-12 % - 17 %

Lisätiedot

Siilinjärven kunnan TILINPÄÄTÖS 2014

Siilinjärven kunnan TILINPÄÄTÖS 2014 Siilinjärven kunnan TILINPÄÄTÖS 2014 Keskeiset tunnusluvut 2014 TP2013 TP 2014 TA 2015 Tuloveroprosentti 20,25 21,25 21,25 Kiinteistöveroprosentti, asunnoista 0,50 0,65 0,65 Kiinteistöveroprosentti, yleinen

Lisätiedot

ALAVIESKAN KUNNAN TARKASTUSLAUTAKUNTA

ALAVIESKAN KUNNAN TARKASTUSLAUTAKUNTA ARVIOINTIKERTOMUS 2015 ALAVIESKAN KUNNAN TARKASTUSLAUTAKUNTA Tarkastuslautakunnan keskeisimpänä tehtävänä on arvioida valtuuston asettamien tavoitteiden toteutumista ja kuntalaisten tarvitsemien palveluiden

Lisätiedot

Rauman kaupungin 2017 tilinpäätöksen ennakkotieto

Rauman kaupungin 2017 tilinpäätöksen ennakkotieto Rauman kaupungin 2017 tilinpäätöksen ennakkotieto 19.2.2018 Tilinpäätös 2017 pähkinänkuoressa Rauman kaupungin tuloksen ennakkotieto (toimialat, taseyksiköt, liikelaitokset) Tilikauden ylijäämä 12,5 milj.

Lisätiedot

Mikkelin kaupungin tilinpäätös 2018

Mikkelin kaupungin tilinpäätös 2018 1 Mikkelin kaupungin tilinpäätös 2018 Kaupunginhallitus 1.4.2019 Kaupunginvaltuusto 17.6.2019 Merkittävimmät huomiot toteumasta Tilikauden 2018 alijäämä oli 13,3 miljoonaa euroa. Talouden tulos heikkeni

Lisätiedot

Siilinjärven kunnan TILINPÄÄTÖS 2011

Siilinjärven kunnan TILINPÄÄTÖS 2011 Siilinjärven kunnan TILINPÄÄTÖS 2011 Talousarvion tuloslaskelmaosan toteutumisvertailu 2011 osa I Sisältää liikelaitoksen, sisältää sisäiset erät, keskinäiset sisäiset eliminoitu Alkuperäinen Talousarvio-

Lisätiedot

Talousarvio 2014 ja taloussuunnitelma Kunnanhallitus

Talousarvio 2014 ja taloussuunnitelma Kunnanhallitus Talousarvio 2014 ja taloussuunnitelma 2015 2016 Kunnanhallitus 11.11. 12.11.2013 Vuosikate, poistot ja nettoinvestoinnit 2006 2016 (1000 euroa) 12 000 10 000 8 000 6 000 4 000 2 000 0-2 000-4 000 2006

Lisätiedot

TILINPÄÄTÖKSEN HYVÄKSYMINEN JA VASTUUVAPAUDEN MYÖNTÄMINEN VUODELTA 2007

TILINPÄÄTÖKSEN HYVÄKSYMINEN JA VASTUUVAPAUDEN MYÖNTÄMINEN VUODELTA 2007 Kaupunginhallitus 87 08.04.2008 Kaupunginhallitus 123 06.05.2008 Kaupunginvaltuusto 43 04.06.2008 TILINPÄÄTÖKSEN HYVÄKSYMINEN JA VASTUUVAPAUDEN MYÖNTÄMINEN VUODELTA 2007 918/02/021/2008 KHALL 87 Liite

Lisätiedot

Rautavaaran kunnan vuoden 2014 tilinpäätöksen hyväksyminen ja allekirjoittaminen

Rautavaaran kunnan vuoden 2014 tilinpäätöksen hyväksyminen ja allekirjoittaminen Kunnanhallitus 98 13.04.2015 Rautavaaran kunnan vuoden 2014 tilinpäätöksen hyväksyminen ja allekirjoittaminen Khall 13.04.2015 98 Kuntalain (365/1995) 68 :n mukaan kunnan tilikausi on kalenterivuosi. Kunnanhallituksen

Lisätiedot

ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA 2014

ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA 2014 1 Keski-Pohjanmaan liiton maakuntavaltuustolle Tarkastuslautakunnan ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA 2014 Mikä on hyvä tavoite: Hyvä tavoite toteuttaa kuntalaisen tarpeita, on realistinen mutta tarpeeksi haastava,

Lisätiedot

Tilinpäätösennuste 2014

Tilinpäätösennuste 2014 Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) 46 Tilinpäätösennuste 2014 Asianro 117/02.02.02/2014 Raision kaupungin tilinpäätös on valmistumassa. Tilinpäätösennusteen mukaan tilikauden ylijäämäksi on muodostumassa

Lisätiedot

Siilinjärven kunnan TILINPÄÄTÖS 2012

Siilinjärven kunnan TILINPÄÄTÖS 2012 Siilinjärven kunnan TILINPÄÄTÖS 2012 Tuloslaskelma 2012 2011, ulkoinen koko kunta osa I 2012 2011 kasvu % Toimintatuotot Myyntituotot 51 644 46 627 10,8 % Maksutuotot 8 451 8 736-3,3 % Tuet ja avustukset

Lisätiedot

Nurmeksen vuoden 2017 tilinpäätös vahva muun kuntatalouden mukaisesti

Nurmeksen vuoden 2017 tilinpäätös vahva muun kuntatalouden mukaisesti 1 (5) JULKAISUVAPAA TIEDOTE Nurmeksen vuoden 2017 tilinpäätös vahva muun kuntatalouden mukaisesti Nurmeksen kaupungille vuosi 2017 oli muutoksen vuosi. Kaupungin uusi hallintosääntö astui voimaan 1.6.2017

Lisätiedot

Vuoden 2017 talousarvion ja vuosien taloussuunnitelman suunnittelukehykset ja ohjeet liikelaitoksille

Vuoden 2017 talousarvion ja vuosien taloussuunnitelman suunnittelukehykset ja ohjeet liikelaitoksille Kaupunginhallitus 241 20.06.2016 Vuoden 2017 talousarvion ja vuosien 2017-2019 taloussuunnitelman suunnittelukehykset ja ohjeet liikelaitoksille 2247/02.02.00/2016 KHALL 20.06.2016 241 Talouden tasapaino

Lisätiedot

Tilinpäätös Kaupunginhallitus

Tilinpäätös Kaupunginhallitus Tilinpäätös 2015 Kaupunginhallitus 29.3.2016 Tuloslaskelma, toimintakate ULKOINEN *) Oikaistu TA/KS TP 2015 TOT/TA Tot % 1 000 TP 2014 2015 Ero 2015 Toimintatuotot: Myyntituotot 8 273 8 141 8 550 409 105

Lisätiedot

Vuoden 2013 tilintarkastuskertomus, tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden myöntäminen vuodelta 2013

Vuoden 2013 tilintarkastuskertomus, tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden myöntäminen vuodelta 2013 Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Kaupunginhallitus 109 31.3.2014 Asianro 337/02.02.01/2014 52 Vuoden 2013 tilintarkastuskertomus, tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden myöntäminen vuodelta 2013

Lisätiedot

LAPINJÄRVEN KUNTA Pöytäkirja 5/2014 1 SISÄLLYSLUETTELO

LAPINJÄRVEN KUNTA Pöytäkirja 5/2014 1 SISÄLLYSLUETTELO LAPINJÄRVEN KUNTA Pöytäkirja 5/2014 1 ASIAT SISÄLLYSLUETTELO 24 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS 3 25 EDELLISEN KOKOUKSEN PÖYTÄKIRJAN TARKASTAMINEN 3 26 TILINTARKASTAJAN RAPORTOINTI 3 27 ARVIOINTIKERTOMUKSEN

Lisätiedot

SOMERON KAUPUNKI Arviointikertomus 1 Tarkastuslautakunta TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA 2013

SOMERON KAUPUNKI Arviointikertomus 1 Tarkastuslautakunta TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA 2013 SOMERON KAUPUNKI Arviointikertomus 1 Someron kaupunginvaltuustolle TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA 2013 1. 1.1. Tarkastuslautakunnan tehtävät Kuntalain 71 :n mukaan tarkastuslautakunnan

Lisätiedot

Torstai klo

Torstai klo Viranomainen KOKOUSPÖYTÄKIRJA 5/2011 TUUSNIEMEN KUNTA Tarkastuslautakunta 2009-2012 KOKOUSAIKA Torstai 19.05.2011 klo 15.00 18.00 KOKOUSPAIKKA SAAPUVILLA OLLEET JÄSENET (ja merkintä siitä, kuka toimi puheenjohtajana)

Lisätiedot

Tilinpäätös Kaupunginjohtaja Esko Lotvonen

Tilinpäätös Kaupunginjohtaja Esko Lotvonen Tilinpäätös 2015 Kaupunginjohtaja Esko Lotvonen TILINPÄÄTÖS 2015 Koko kaupunki TP 2014 TP 2015 Muutos % Toimintatuotot 68 664 727 62 560 049-6 104 678-8,9 Toimintakulut -399 456 971-406 350 041-6 893 069

Lisätiedot

Vuoden 2016 talousarvion määrärahojen ylitykset. Määrärahojen ylityksiä on seuraavasti: Käyttötalousosa Tuotot/kulut Määräraha Toteuma Ylitykset

Vuoden 2016 talousarvion määrärahojen ylitykset. Määrärahojen ylityksiä on seuraavasti: Käyttötalousosa Tuotot/kulut Määräraha Toteuma Ylitykset SJK/387/02.02.00/2015 Kh 13.3.2017, 99 Vuoden 2016 talousarvion määrärahojen ylitykset Kuntalain 110 :ssä todetaan, että kunnan toiminnassa ja taloudenhoidossa on noudatettava talousarviota. Siihen tehtävistä

Lisätiedot

Kemijärven kaupungin tilinpäätös ja toimintakertomus vuodelta 2018

Kemijärven kaupungin tilinpäätös ja toimintakertomus vuodelta 2018 Kaupunginhallitus 101 28.03.2019 Kemijärven kaupungin tilinpäätös ja toimintakertomus vuodelta 2018 151/04.047/2019 KH 28.03.2019 101 Kuntalain (410/2015) 113 :n mukaan kunnan tilikausi on kalenterivuosi.

Lisätiedot

Kankaanpään kaupunki. Tilinpäätös kaupunginkamreeri

Kankaanpään kaupunki. Tilinpäätös kaupunginkamreeri Kankaanpään kaupunki Tilinpäätös 2015 1 Tilinpäätösaineisto 1. Tilinpäätös Tasekirja Toimintakertomus Toteutumisvertailu Tilinpäätöslaskelmat Liitetiedot Eriytetyt tilinpäätökset Allekirjoitukset ja merkinnät

Lisätiedot

KH 40 Tilinpäätöstä ohjaava lainsäädäntö ja muu ohjeistus

KH 40 Tilinpäätöstä ohjaava lainsäädäntö ja muu ohjeistus Kunnanhallitus 40 13.04.2004 VUODEN 2003 TILINPÄÄTÖS 28/04/047/2004 KH 40 Tilinpäätöstä ohjaava lainsäädäntö ja muu ohjeistus Kuntalaissa tilinpäätöksen laatimis- ja käsittelyaikataulu on sopeutettu kirjanpitolain

Lisätiedot

MÄNTSÄLÄN KUNTA PÖYTÄKIRJA 3/2009 1. Tarkastuslautakunta 2005 2008 19.5.2009. AIKA 19.5.2009 klo 17.00 19.00 PAIKKA

MÄNTSÄLÄN KUNTA PÖYTÄKIRJA 3/2009 1. Tarkastuslautakunta 2005 2008 19.5.2009. AIKA 19.5.2009 klo 17.00 19.00 PAIKKA MÄNTSÄLÄN KUNTA PÖYTÄKIRJA 3/2009 1 AIKA 19.5.2009 klo 17.00 19.00 PAIKKA Kunnantalo, kunnanhallituksen kokoushuone, 3. kerros KÄSITELLYT ASIAT Otsikko Sivu 14 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS

Lisätiedot

TARKASTUSVIRASTO. Johtoryhmä TARKASTUSLAUTAKUNNAN JA -VIRASTON TULOSBUDJETTI Tarkastuslautakunnan ja -viraston tavoitteet

TARKASTUSVIRASTO. Johtoryhmä TARKASTUSLAUTAKUNNAN JA -VIRASTON TULOSBUDJETTI Tarkastuslautakunnan ja -viraston tavoitteet TULOSBUDJETTI 217 1(5) Johtoryhmä.1.217 TARKASTUSLAUTAKUNNAN JA -VIRASTON TULOSBUDJETTI 217 Tarkastuslautakunnan ja -viraston tavoitteet Valtuusto on asettanut tarkastuslautakunnan hallinnon ja talouden

Lisätiedot

Talousarvio 2019 Valmistelu ja aikataulut. Konsernijaosto

Talousarvio 2019 Valmistelu ja aikataulut. Konsernijaosto Talousarvio 2019 Valmistelu ja aikataulut Konsernijaosto 23.4.2018 Talousarvion 2019 lähetekeskustelu Lähtökohtana uuden kuntastrategian päämäärät 1. Sujuva 2. Hyvinvoiva 3. Vireä Keskeisiä Tuusulan talouden

Lisätiedot

Perusterveydenhuollon yhteistoiminta-alueen kunnille joudutaan maksamaan palautuksia viime vuodelta arviolta euroa.

Perusterveydenhuollon yhteistoiminta-alueen kunnille joudutaan maksamaan palautuksia viime vuodelta arviolta euroa. Kaupunginhallitus 53 12.02.2018 Tarkastuslautakunta 11 09.03.2018 Kaupungin talouden toteutuminen 2017, kaupunki ja liikelaitokset 122/02.02.02/2018 KHALL 12.02.2018 53 Talous vuonna 2017 Uudenkaupungin

Lisätiedot

Hallintosäännön mukaan kokouskutsun antaa puheenjohtaja tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtaja.

Hallintosäännön mukaan kokouskutsun antaa puheenjohtaja tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtaja. Kihniön kunta Tarkastuslautakunta 2013-2016 Pöytäkirja 3/2017 Kokousaika: 19.4.2017 klo 12.00 15.45 Kokouspaikka: Kihniön kunnanvirasto Läsnä: Jouko Yli-Knuuttila, puheenjohtaja Minna Yli-Kujala, varajäsen

Lisätiedot

Tilinpäätös 2010. 14.4.2011 Jukka Varonen

Tilinpäätös 2010. 14.4.2011 Jukka Varonen Tilinpäätös 2010 14.4.2011 Jukka Varonen Yleinen kehitys Valkeakosken asukasluvun kasvu voimistui: valkeakoskelaisia oli vuoden lopussa 20 844 eli 213 asukasta enemmän kuin vuotta aikaisemmin Työttömyysaste

Lisätiedot

Suunnittelukehysten perusteet

Suunnittelukehysten perusteet Kaupunginhallitus 344 19.06.2017 Vuoden 2018 talousarvion ja vuosien 2018-2020 taloussuunnitelman suunnittelukehykset ja ohjeet liikelaitoksille 2875/02.02.00/2017 KHALL 19.06.2017 344 Talouden tasapaino

Lisätiedot

Tilinpäätös Tilinpäätös 2010 Laskenta

Tilinpäätös Tilinpäätös 2010 Laskenta Tilinpäätös 2010 Yleinen kehitys Kouvolalaisia oli vuoden 2010 lopussa Väestörekisterikeskusken ennakkotiedon mukaan 88 089, asukasmäärä laski 85 henkilöllä. 0-18 vuotiaiden osuus väestöstä oli 19,7 prosenttia,

Lisätiedot

Tilinpäätös 2014 31.3.2015 Timo Kenakkala

Tilinpäätös 2014 31.3.2015 Timo Kenakkala Tilinpäätös 014 31.3.015 Timo Kenakkala Eräitä merkittäviä hankkeita ja päätöksiä 014 Kestävä elämäntapa -ohjelman hyväksyminen Henkilöstöohjelman 014 00 hyväksyminen Palvelu- ja hankintaohjelman hyväksyminen

Lisätiedot

Rauman kaupungin ja kaupunkikonsernin tilinpäätös 2015

Rauman kaupungin ja kaupunkikonsernin tilinpäätös 2015 Rauman kaupungin ja kaupunkikonsernin tilinpäätös 2015 23.3.2016 Tilinpäätös 2015 pähkinänkuoressa Rauman kaupungin tulos (hallintokunnat, taseyksiköt, liikelaitokset) Tilikauden alijäämä -13,2 milj. euroa

Lisätiedot

Keski-Suomen kuntien tilinpäätökset 2017

Keski-Suomen kuntien tilinpäätökset 2017 6.6.2018 Kirsi Mukkala Keski-Suomen kuntien tilinpäätökset 2017 Pohjatietojen lähde: Tilastokeskus ja Kuntaliitto Väestömuutos 2017, % (suluissa muutos henkilömääränä) -0,1 % (-165) -0,2 % (-5) -0,7 %

Lisätiedot

Vuosikate Poistot käyttöomaisuudesta

Vuosikate Poistot käyttöomaisuudesta TULOSLASKELMA JA SEN TUNNUSLUVUT 2018 2017 2016 2015 2014 1 000 1 000 1 000 1 000 1 000 Toimintatuotot 8 062 8 451 7 781 7 800 7 318 Valmistus omaan käyttöön 60 56 47 67 96 Toimintakulut -53 586-51 555-51

Lisätiedot

Keski-Suomen kuntien tilinpäätökset 2016

Keski-Suomen kuntien tilinpäätökset 2016 12.6.2017 Kirsi Mukkala Keski-Suomen kuntien tilinpäätökset 2016 Pohjatietojen lähde: Tilastokeskus ja Kuntaliitto Väestömuutos 2016 (suluissa muutos henkilömääränä) -0,1 % (-4) -0,3 % (-4) -0,3 % (-15)

Lisätiedot

TIEDOTE Valkeakosken kaupunki PL VALKEAKOSKI

TIEDOTE Valkeakosken kaupunki PL VALKEAKOSKI 1 TIEDOTE Valkeakosken kaupunki PL 20 37601 VALKEAKOSKI JULKAISTAVISSA 1..4.2019 Päiväys: 1.4.2019 Lisätietoja: - kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Järvinen, puh. 040 335 6167 pekka.jarvinen@valkeakoski.fi

Lisätiedot

Talousselvitys. Tampereen seutu

Talousselvitys. Tampereen seutu Talousselvitys Tampereen seutu Selvityksen sisältö Kuntien tilinpäätökset 2008-2012 kuntien tuloslaskelmat investoinnit, lainamäärä valikoima tunnuslukuja seudun yhteiset tuloslaskelmat Laesterän kuntatalouden

Lisätiedot

46 Helsingin seurakuntayhtymän toimintakertomus ja tilinpäätös vuodelta 2017 sekä vastuuvapauden myöntäminen

46 Helsingin seurakuntayhtymän toimintakertomus ja tilinpäätös vuodelta 2017 sekä vastuuvapauden myöntäminen 22/2018 46 Helsingin seurakuntayhtymän toimintakertomus ja tilinpäätös vuodelta 2017 sekä vastuuvapauden myöntäminen Yhteinen kirkkovaltuusto päättää 1) vahvistaa Helsingin seurakuntayhtymän vuoden 2017

Lisätiedot

keskiviikkona 29.05.2013 klo 15.00 15.45

keskiviikkona 29.05.2013 klo 15.00 15.45 Viranomainen KOKOUSPÖYTÄKIRJA 6/2013 TUUSNIEMEN KUNTA Tarkastuslautakunta 2009-2012 KOKOUSAIKA keskiviikkona 29.05.2013 klo 15.00 15.45 KOKOUSPAIKKA SAAPUVILLA OLLEET JÄSENET (ja merkintä siitä, kuka toimi

Lisätiedot

Valtionvarainministeriön lakiin perustuvat kriisikuntakriteerit

Valtionvarainministeriön lakiin perustuvat kriisikuntakriteerit Talouden nykytila Kriteerit Valtionvarainministeriön lakiin perustuvat kriisikuntakriteerit 1. Negatiivinen vuosikate Rovaniemi 2012 2016 186 /asukas Ei täyty? 2. tuloveroprosentti yli 0,5 prosenttiyksikköä

Lisätiedot

Asukasluku indeksoituna (2006=100)

Asukasluku indeksoituna (2006=100) 11 Asukasluku indeksoituna (26=1) 15 1 95 9 85 8 75 Hankasalmi 51-1 as. kunnat Keski-Suomi Koko maa Asukasluku ind. Hankasalmi 1, 99,1 99,5 99,2 99,7 98,8 98,1 97,3 95,5 94,3 92,9 9,3 51-1 as. kunnat 1,

Lisätiedot

Kouvolan talouden yleiset tekijät

Kouvolan talouden yleiset tekijät Tilinpäätös 2013 1 Kouvolan talouden yleiset tekijät 2 Väestökehitys Kouvolassa 2009-2017 3 Väestöennuste ikäryhmittäin 2015-2040 Ikäryhmä Muutos-% 2015/2040 0-14 -12,3 15-65 -17,1 65-20,4-12 % - 17 %

Lisätiedot

Kuntatalouden tunnusluvut Kouvola ja vertailukaupungit

Kuntatalouden tunnusluvut Kouvola ja vertailukaupungit Kuntatalouden tunnusluvut Kouvola ja vertailukaupungit 19.5.2016 Heikki Miettinen Rakenne A. A. Nykyiset kriisikuntamenettelyn tunnusluvut B. Uuden Kuntalain mukaiset tunnusluvut B. - arviointimenettelyt

Lisätiedot

Vuoden 2012 tilintarkastuskertomus, tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden

Vuoden 2012 tilintarkastuskertomus, tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Kaupunginhallitus 130 25.3.2013 Asianro 313/02.02.01/2013 93 Vuoden 2012 tilintarkastuskertomus, tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden myöntäminen Päätöshistoria

Lisätiedot

UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI ENNAKKO- TILINPÄÄTÖS 2017

UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI ENNAKKO- TILINPÄÄTÖS 2017 UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI ENNAKKO- TILINPÄÄTÖS Kaupunginhallitus 12.2.2018 SISÄLLYSLUETTELO Sitovuustason olennaiset ylitykset... 1 Yhdistelmä... 2 Pitkä- ja lyhytaikaiset lainat... 3 Verotulot... 4 Palkat

Lisätiedot

Kunnanvirasto, kunnanhallituksen kokoushuone. Venla Tuomainen, puheenjohtaja Räsänen Heimo, varapuheenjohtaja Annukka Mustonen, jäsen

Kunnanvirasto, kunnanhallituksen kokoushuone. Venla Tuomainen, puheenjohtaja Räsänen Heimo, varapuheenjohtaja Annukka Mustonen, jäsen Viranomainen KOKOUSPÖYTÄKIRJA 3/2016 TUUSNIEMEN KUNTA Tarkastuslautakunta 2013-2016 KOKOUSAIKA Maanantai 23.05.2016 klo 9.00 14.00 KOKOUSPAIKKA SAAPUVILLA OLLEET JÄSENET (ja merkintä siitä, kuka toimi

Lisätiedot

Tilinpäätöksen ennakkotietoja

Tilinpäätöksen ennakkotietoja Tilinpäätöksen ennakkotietoja 22.2.2017 TOIMINTAYMPÄRISTÖ Väestömäärä kasvoi ennakkotiedon mukaan 367 henkilöllä (e75 881) Rakentaminen edelleen korkealla tasolla; asuntoja valmistui 528 ja lupia myönnettiin

Lisätiedot

Kunnanvirasto, kunnanhallituksen kokoushuone. Venla Tuomainen, puheenjohtaja Räsänen Heimo, varapuheenjohtaja Annukka Mustonen, jäsen

Kunnanvirasto, kunnanhallituksen kokoushuone. Venla Tuomainen, puheenjohtaja Räsänen Heimo, varapuheenjohtaja Annukka Mustonen, jäsen Viranomainen KOKOUSPÖYTÄKIRJA 4/2016 TUUSNIEMEN KUNTA Tarkastuslautakunta 2013-2016 KOKOUSAIKA Maanantai 30.05.2016 klo 16:00 16:40 KOKOUSPAIKKA SAAPUVILLA OLLEET JÄSENET (ja merkintä siitä, kuka toimi

Lisätiedot

kk=75%

kk=75% 1 Talousarvion toteutuminen 01.01. - 30.09.2017 9 kk=75% Kokonaisuutena syyskuun lopun toteuma näyttää varsin hyvältä. Viime vuoteen verrattuna vuosikate on toteutunut noin 800 000 euroa paremmin ja tilikauden

Lisätiedot

Rovaniemen kaupungin taloustilanne. Valtuustoseminaari Sirkka Lankila

Rovaniemen kaupungin taloustilanne. Valtuustoseminaari Sirkka Lankila Rovaniemen kaupungin taloustilanne Valtuustoseminaari 18.3.2013 Sirkka Lankila Vuoden 2012 tilinpäätös on alijäämäinen Tilinpäätös on valmistumassa ja julkistetaan kokonaisuudessaan 27.3. Koko kaupungin

Lisätiedot

Hämeenlinnan kaupunki Tiivistelmä vuoden 2013 tilinpäätöksestä

Hämeenlinnan kaupunki Tiivistelmä vuoden 2013 tilinpäätöksestä Tiivistelmä vuoden 2013 tilinpäätöksestä Asukasmäärä 31.12. 67 806 67 497 Verotuloprosentti 19,50 % 19,50 % Toimintakate -327,7 M -327,1 M Toimintakatteen kasvu 0,18 % 4,8 % Verotulot 254,3 M 237,4 M Verotulojen

Lisätiedot

TILINPÄÄTÖS Kaupunginhallitus

TILINPÄÄTÖS Kaupunginhallitus TILINPÄÄTÖS 2012 Kaupunginhallitus 27.3.2012 TILINPÄÄTÖS 2012 Koko kaupunki TP 2011 TP 2012 Muutos % Toimintatuotot 59 702 062 65 402 858 5 700 796 9,55 Toimintakulut 347 846 795 374 691 312 26 844 517

Lisätiedot

Kuntalaki uudistuu - Kunnan ja kuntakonsernin talous

Kuntalaki uudistuu - Kunnan ja kuntakonsernin talous Kuntalaki uudistuu - Kunnan ja kuntakonsernin talous Kuntamarkkinat Helsinki 12.9.2014 Kirsi Mononen, johtava lakimies Kuntatalousohjelma Kuntataloudelle kokonaisuutena oma tasapainotavoite» Menojen ja

Lisätiedot

Sisäinen tarkastus, sisäinen valvonta ja riskienhallinta. Valtuustoseminaari

Sisäinen tarkastus, sisäinen valvonta ja riskienhallinta. Valtuustoseminaari Sisäinen tarkastus, sisäinen valvonta ja riskienhallinta Valtuustoseminaari 23.5.2017 Miksi? Asetettujen tavoitteiden saavuttaminen Toiminnan kehittäminen ja parantaminen Toiminnan taloudellisuus ja tuloksellisuus

Lisätiedot

Sonkajärven kunnan talousarvio vuodelle 2017 sekä taloussuunnitelma vuosille

Sonkajärven kunnan talousarvio vuodelle 2017 sekä taloussuunnitelma vuosille Kunnanhallitus 140 19.09.2016 Kunnanhallitus 169 31.10.2016 Kunnanhallitus 211 28.11.2016 Sonkajärven kunnan talousarvio vuodelle 2017 sekä taloussuunnitelma vuosille 2018-2019 240/02.02.00/2016 Kunnanhallitus

Lisätiedot

Talousarvion toteutuminen

Talousarvion toteutuminen Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) 294 Talousarvion toteutuminen 31.8.2016 Asianro 348/02.02.02/2016 Talousjohtaja Anna-Kristiina Järvi 6.10.2016: Liitteenä ovat koko kaupungin tuloslaskelma keskuksittain

Lisätiedot

Lohjan kaupungin tilinpäätös 2015

Lohjan kaupungin tilinpäätös 2015 Kaupunginhallitus 138 04.04.2016 Kaupunginvaltuusto 56 08.06.2016 Lohjan kaupungin tilinpäätös 2015 29/02.06.01/2016 KH 04.04.2016 138 Kuntalain 113 :n mukaan tilikaudelta on laadittava tilinpäätös, joka

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 9/ (12) Tarkastuslautakunta

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 9/ (12) Tarkastuslautakunta Kuopion kaupunki Pöytäkirja 9/2017 1 (12) Julkinen Kokoustiedot Aika keskiviikko klo 14:30-15:50 Paikka KYS, Auditoriorakennus Lisätietoja Saapuvilla olleet jäsenet Anna Olkkonen, puheenjohtaja Marja Berg,

Lisätiedot

Tilinpäätös Kaupunginjohtaja Esko Lotvonen

Tilinpäätös Kaupunginjohtaja Esko Lotvonen Tilinpäätös 2013 Kaupunginjohtaja Esko Lotvonen 31.3.2014 TILINPÄÄTÖS 2013 Koko kaupunki TP 2012 TP 2013 Muutos % Toimintatuotot 65 402 858 66 701 510 1 298 652 1,99 Toimintakulut -374 691 312-380 627

Lisätiedot

Yhteenveto Pohjois-Savon kuntien tilinpäätöksistä v Lähde: Kysely Pohjois-Savon kunnilta

Yhteenveto Pohjois-Savon kuntien tilinpäätöksistä v Lähde: Kysely Pohjois-Savon kunnilta Yhteenveto Pohjois-Savon kuntien tilinpäätöksistä v. 2009 Lähde: Kysely Pohjois-Savon kunnilta 12.4.2010 Pohjois-Savon kuntien tilinpäätökset v. 2009 - vertailua edelliseen vuoteen Lähde: Kyselyt kuntien

Lisätiedot

TIEDOTE Valkeakosken kaupunki PL VALKEAKOSKI

TIEDOTE Valkeakosken kaupunki PL VALKEAKOSKI 1 TIEDOTE Valkeakosken kaupunki PL 20 37601 VALKEAKOSKI JULKAISTAVISSA 25.3.2010 klo 13.00 Päiväys: 25.3.2010 Lisätietoja: - kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Järvinen, puh. 040 335 6803 pekka.jarvinen@vlk.fi

Lisätiedot

Talouden sääntely uudessa kuntalaissa

Talouden sääntely uudessa kuntalaissa Talouden sääntely uudessa kuntalaissa Kuntamarkkinat 9.-10.9.2015 Sari Korento kehittämispäällikkö Uusi kuntalaki (410/2015) Voimaan 1.5.2015» Taloussäännöksiä sovelletaan vuodesta 2015» siirtymäsäännöksiä

Lisätiedot

KIURUVEDEN KAUPUNGIN TALOUDESTA 2016

KIURUVEDEN KAUPUNGIN TALOUDESTA 2016 1 KIURUVEDEN KAUPUNGIN TALOUDESTA 2016 Käyttötalous: TOIMINTAKULUJEN (59,3 milj. euroa) JAKAUTUMINEN 2016 Muut (17 %) SOTE (57 %) Henkilöstömenot (26 %) SOTE: Henkilöstömenot: Muut: Maksuosuudet Ylä-Savon

Lisätiedot

KIURUVEDEN KAUPUNGIN TALOUS 2017

KIURUVEDEN KAUPUNGIN TALOUS 2017 1 KIURUVEDEN KAUPUNGIN TALOUS 2017 Käyttötalous: TOIMINTAKULUJEN (59,1 milj. euroa) JAKAUTUMINEN 2017 Muut (17 %) Henkilöstömenot (26 %) SOTE (57 %) SOTE: Henkilöstömenot: Muut: Maksuosuudet Ylä-Savon

Lisätiedot