KAUSITYÖ VIISUMIVELVOLLISISTA MAISTA 2016; puutarha- ja kasvihuonetyö

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KAUSITYÖ VIISUMIVELVOLLISISTA MAISTA 2016; puutarha- ja kasvihuonetyö"

Transkriptio

1 1 KAUSITYÖ VIISUMIVELVOLLISISTA MAISTA 2016; puutarha- ja kasvihuonetyö Kausityödirektiivi Kausityödirektiivi tulee voimaan syksyllä Direktiiviä todennäköisesti tullaan soveltamaan kesäkauden 2017 puutarha-, kasvihuone- ja maataloustyön kausityöläisiin. Luonnonmarjojen poimijat eivät kuulu kausityödirektiivin piiriin. Kausityödirektiivin soveltamisesta annetaan myöhemmin erillisohje. Kausityö on mahdollista ilman oleskelulupaa Puutarhamarjojen poimintaan sovelletaan ulkomaalaislain 79 1 momentin 4 kohtaa jonka mukaan ulkomaalaisella, joka tulee marjojen, hedelmien, erikoiskasvien, juuresten ja vihannesten poimintaan tai korjuuseen taikka turkistarhatyöhön enintään 90 päiväksi 180 päivän jakson aikana, on oikeus tehdä tätä työtä ilman oleskelulupaa. Schengen-viisumin käytön kausityöhön mahdollistaa EU:n Viisumisäännöstön 21 artikla 3 kohta b alakohta sekä EU:n Raja-asetuksen 5 artikla 1 kohta c alakohta. Valtioneuvoston päätöksessä ( ) ulkomaisen työvoiman käytön yleisiä edellytyksiä koskevista valtakunnallisista linjauksista todetaan, että ulkomaalaislain 79 1 momentin 4 kohta ei estä poimintaan tai korjuuseen suoranaisesti liittyviä hoito- ja istutustöitä ja koneiden, kuten traktorin käyttöä. Ulkomaalaislain 86 a :ssä säädetyt työnantajan velvollisuudet (varmistautumisvelvollisuus, tietojen toimittamisvelvollisuus ja tietojen säilyttämisvelvollisuus) koskevat myös työnantajaa, joka palkkaa viisumilla tai viisumivapauden nojalla kausityötä tekevän ulkomaalaisen. Kausityöstä saadusta palkasta peritään lähdevero Kausityöntekijät jotka työskentelevät tilamarjojen poimintatyön ja kasvihuonetyön parissa ovat lähdeverovelvollisia. Verosopimusmaista tulevat (esim. Ukraina, Venäjä, Thaimaa) kausi-työntekijät voivat hakeutua myös progressiivisen verotuksen pariin. Marjanpoiminnan verotuksesta:

2 2 Viisumin haku ja kutsujana toimiminen Kausityöntekoon Suomessa tarkoitettua viisumia ei voi hakea toisen Suomea edustavan Schengen-maan edustustosta ja se on tarkoitettu vain Suomessa tehtävään kausityöhön. Valko-Venäjän kansalainen ei voi hakea kausityöviisumia Viron Minskin suurlähetystöstä, vaan hänen tulee hakea viisumia Suomen Moskovan lähetystöstä. Moskova käsittelee myös Venäjän, Valko-Venäjän ja Kazakstanin kausityöviisumit. Kutsujana voi olla Suomessa toimiva vakavarainen yritys tai yrittäjä, joka toimii ulkomaalaislain 79 1 momentin 4 kohdassa tarkoitetulla toimialalla, ja jolla on Suomessa riittävät resurssit hoitamaan sitoumuksensa ja työnantajavelvoitteensa kaikissa olosuhteissa. Työntekijälle jäätävä riittävät varat elatukseen kulujen jälkeen Viisumin myöntämisen perusteena on viisuminhakijan riittävät varat (=30 eur / vrk) hakijan oleskelun kattamiseksi. Työsopimuksesta tulee ilmetä kattaako kutsujayritys poimijan matkasta ja majoituksesta syntyvät kustannukset. Poimijalle tulee jäädä Suomessa matkan kulujen jälkeen (mm lentolippu- ja viisumikulut) elatukseensa 30 eur per oleskeluvuorokausi. EU:n viisumisäännöstön mukaisesti on varmistettava, että viisumilla saapuvan henkilön taloudellinen asema on turvattu ottaen huomioon sekä suunnitellun oleskelun kesto että lähtömaahan paluu. Jos viisuminhakijan oma varallisuus ei riitä takaamaan näitä edellytyksiä, voidaan ottaa huomioon henkilön mahdollisuudet hankkia laillisesti oleskelunsa aikana lisää varoja. Schengenin rajasäännöstön 5 artiklan kohta 3:n mukaan jäsenmaat vahvistavat toimeentuloon tarvittavan summan per oleskelupäivä. Suomi on vahvistanut, että viisuminhakijan toimeentulon turvaamiseksi hänellä on keskimäärin oltava käytössään vähintään 30 eur (netto) per oleskelupäivä. Tämän summan katsotaan riittävän viisuminhakijan elatukseen, eli majoituksen, ruokailun sekä muiden välttämättömien päivittäisten menojen kattamiseen. Työehtosopimus Puutarhamarjanpoimintatyöhön sovellettava työehtosopimus on Maaseutuelinkeinojen työehtosopimus. Ulkomaisiin kausityöntekijöihin puutarha- ja kasvihuonetyössä sovelletaan Suomen työmarkkinakäytäntöjä koskien työntekijöiden työehtoja ja työnantajan lakisääteisiä velvollisuuksia. Maatalousalan työmarkkinaosapuolet, Maaseudun Työnantajaliitto ja Puu- ja erityisalojen liitto ovat sitoutuneet ns. harmaan talouden torjuntaan sopimusaloillaan. Työnantajan lakisääteisiin velvollisuuksiin kuuluu mm. huolehtia työntekijöiden tapaturmavakuuttamisesta, asianmukaisista työvälineistä, työhön perehdyttämisestä ja työaikakirjanpidosta. Työterveyshuolto on järjestettävä

3 3 kaikilla työpaikoilla, myös lyhytaikaisissa työsuhteissa oleville ulkomaalaisille. Puutarhamarjanpoimijan työehdoista löytyy tietoa seitsemällä kielellä osoitteesta Viranomaisvalvonta Työsuhteen ehtojen toteutumista valvoo Suomen työsuojeluviranomainen. Puutarhamarjanpoiminnan työehtojen valvonnasta vastaa AVI (aluehallintoviraston työsuojeluhallinnon vastuualue). Työnvälitysmaksut Julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta annetun lain (916/2012) 12 luvun 5 :n mukaan työntekijältä ei saa periä maksua työnvälityksestä. Työnvälityksen maksukiellon rikkomisesta säädetään rikoslain 47 luvun 6 :ssä. Vaikka maksu perittäisiin ulkomailla ulkomaisen välikäden toimesta, rikosseuraamus voidaan kohdistaa myös työnantajaan Suomessa. Palvelumaksujen perimiseen työnantajalta ei ole estettä, kunhan kustannuksia ei myöhemmin peritä työntekijältä esim. pidättämällä palkasta. Mikäli kutsujayritys käyttää välittäjiä, maksaa kutsujayritys välitysmaksut, ja voi tarvittaessa osoittaa maksut kirjanpidostaan. Kutsujayrityksen tulee myös varmistaa, ettei välittäjä peri kutsujayrityksen lisäksi myös kutsuttavilta kausityöntekijöiltä välitysmaksuja. Ulkomailta vuokrattavan vuokratyövoiman käyttö kausityössä Ulkomailta vuokrattavan vuokratyövoiman käyttöön kausityössä liittyy merkittäviä riskejä mm. työntekijän oikeusturvan ja Schengen-alueelle suuntautuvan laittoman maahanmuuton, ihmiskaupan ja muiden väärinkäytösten ehkäisemisen näkökulmasta. EU:n viisumisäännöstön näkökulmasta vuokratyövoiman käyttö on erittäin ongelmallista koska vuokratyötä välittävä yritys ei toimi tässä ohjeessa tarkoitetun kutsujan ominaisuudessa. Tästä syystä vuokratyövoiman hakemista viisumivelvollisista maista kausityöhön ei suositella, edustusto ei myönnä viisumeita tähän tarkoitukseen. Perusedellytykset viisumin myöntämiseksi kausityön tekemistä varten Viisumisäännöstön mukaisesti on varmistettava, että viisumilla saapuvan henkilön taloudellinen asema on turvattu ottaen huomioon sekä suunnitellun oleskelun kesto että lähtömaahan paluu. Jos viisuminhakijan oma varallisuus ei riitä takaamaan näitä edellytyksiä, voidaan ottaa huomioon henkilön mahdollisuudet hankkia oleskelunsa aikana lisää varoja. Rajasäännön mukaan elatukseen tulee jäädä kulujen jälkeen vähintään 30 eur per vrk.

4 4 Oletusarvona on, että Suomessa toimiva kausityöntekijöitä kutsuva yritys on taloudeltaan niin vakaa, että se selviytyy lakisääteisten velvoitteidensa hoitamisesta. Valvontaa hoitaa työsuojeluvalvontaviranomainen. Mikäli näiden velvoitteiden ja työsopimuksissa mainittujen velvoitteiden (palkanmaksu jne) laiminlyöntiä olisi joidenkin yritysten kohdalla ilmennyt, otetaan tämä viisumiharkinnassa huomioon. Näkökulmana on tällöin estää viisuminhakijaa joutumasta työsyrjinnän kohteeksi. Viisumiharkinnassa pyritään estämään luvaton Schengen-alueelle jääminen, luvaton työnteko ja ihmiskauppa sekä kausityöhön tulevien henkilöiden työperäinen riisto ja hyväksikäyttö hakutilanteessa ja työskentelyn aikana. Kutsujien hakijalle tai edustustolle toimittamaa yksilöityä selvitystä tuloista ja menoista arvioidaan viisumiharkinnassa Schengen-säännöstön toimeentuloedellytysten mukaisesti. Poimijoille on maksettava maaseutuelinkeinojen työehtosopimuksen mukainen palkka. Yrityksiä kannustetaan kehittämään menettelyjä, joilla poimijalle varmistetaan tuloja huonosta marjakaudesta riippumatta. Viisumisäännöstön mukaan viisumin myöntämisen perusedellytyksiä ovat mm. - paluumatkalippu tai selvitys paluusta lähtömaahan, esim. auto ja varat polttoaineeseen; - matkasairausvakuutus vähintään , joka korvaa myös kotiuttamiskulut kuolemantapauksissa ja vakavissa sairaustapauksissa. - riittävät rahavarat maahan saavuttaessa sekä/tai riittävien varojen laillinen ansaitseminen maassa oleskelun aikana. - muut viisumisäännöstössä mainitut perusvaatimukset Myönnettävästä viisumista Pelkästään kausityöhön saapuville henkilöille, joilla ei ole muita matkoja Schengen-alueella, merkitään viisumitarraan Seasonal Work FI. Kausityöhön tulevalle henkilölle myönnetään pääsääntöisesti kertaviisumi. Ministeriö ei suosittele palkkaamaan kausityöhön henkilöitä, joilla on toisen jäsenmaan myöntämä Schengen- tai D-viisumi. Ne lähialueilla asuvat henkilöt, joilla on voimassaoleva viisumi voivat tällä viisumilla tehdä myös kausityötä. Tämä edellyttää, että nämä henkilöt ilmoittavat viisumin myöntäneelle edustustolle työnantajan, työn keston ja työntekopaikkakunnan.

5 5 Kutsujayrityksiltä vaadittavat ennakkoselvitykset Kutsujayrityksiltä vaaditaan ennakkoselvityksiä tulevista viisuminhakijamääristä, eli yritysten kutsumista kausityöntekijöiden määristä. Ennakkoselvitys tulee lähettää mennessä sähköpostiin Ennakkoselvityksestä ilmenee lisäksi miten yritys takaa riittävät ansiot kutsumilleen kausityöläisille, ja huolehtii työnantajavelvoitteistaan. Edustustot tarvitsevat ennakkoselvityksiä resurssisuunnittelunsa mahdollistamiseksi ja maahantulolupien oikea-aikaisen ja joustavan käsittelyn varmistamiseksi joustavasti. Ennakkoselvityksen on sisällettävä arvio siitä, kuinka monta poimijaa kutsuja aikoo lähtömaasta rekrytoida ja milloin poimijat työskentelisivät Suomessa. Ennakkoselvityksessä on ilmoitettava aina seuraavat tiedot: yrityksen nimi, Y-tunnus, yhteyshenkilö ja yhteystiedot. Mikäli yritys käyttää välittäjää, välittäjän henkilö- ja yhteystiedot on ilmoitettava. Lisäksi selvityksessä on ilmoitettava mm. a) Selvitys työnteon keskeisistä ehdoista työsopimuslain (55/2001) 2 luvun 4 :n mukaisesti. b) Selvitys tapaturmavakuuttamisesta (työtapaturmat) c) Selvitys työterveyshuollon järjestämisestä. d) Majoituksesta mahdollisesti veloitetut kulut. Majoituspaikan on oltava hyväksyttävä; lämmin, paloturvallinen sekä riittävillä saniteettitiloilla varustettu ml. lämmin vesi peseytymiseen ja riittävä nukkumatila. Majoituspaikassa on oltava ensiapulaukkuja, minkä lisäksi alueellisille hätäkeskuksille on ilmoitettava majoittujista. Hyväksyttäviä majoituspaikkoja ovat mm. lomakeskukset, riittävästi varustetut entiset koulut ja asuntolat. Asumisolosuhteet tulee järjestää siten, että ne täyttävät Suomessa yleisesti tunnustetut asumisen vaatimukset. Mahdollisten uusien majoitustilojen järjestämisessä tulee huomioida voimassa oleva ympäristö-, rakennus- ja terveydensuojelulainsäädäntö. e) Työnantajan järjestämään ruokailuun liittyvät kaikki kulut f) Selvitys tulkkipalveluiden olemassaolosta ja niiden maksullisuudesta g) Muut tukipalvelut Suomessa h) Viisuminhankintaan liittyvät kulut eriteltyinä i) Työhön perehdytyksen järjestäminen j) Perusteltuina ja eriteltyinä muut mahdolliset kulut.

6 6 Työsopimussuhteiseen kausityöhön hakevien osalta yritykset voivat pääsääntöisesti käyttää Hedelmänja Marjanviljelijäin liiton / Maaseudun Työnantajaliiton tekemää valmista selvityslomaketta, joka löytyy osoitteesta Yritykset toimittavat nämä viisuminhakemusten käsittelyä helpottavat ennakkoselvitykset edustustoille. Edustusto ottaa yhteyttä ennakkoselvityksen sille määräaikaan toimittaneisiin yrityksiin. Edustusto antaa viisumihakemusten jättöön ja käsittelyyn liittyviä ohjeita ml. aikataulutuksen. Viisumihakemuksia aletaan ottaa vastaan alkaen. Edustusto ilmoittaa kutsujayritykselle sen viisumihakemusten määrän, jonka käsittelyyn edustusto voi ministeriön sille määrittämien resurssien puitteissa sitoutua. Lähtökohtana on viimevuotinen viisumimäärä, joten mm. uusia kutsujia voidaan hyväksyä vain hyvin rajoitetusti. Väärinkäytöksistä ilmoittaminen Mikäli viisumin saanut kausityöntekijä ei lainkaan saavu poimintapaikalleen ja tilanne on tulkittavissa viisumin väärinkäytöksi, kutsujayrityksen on ilmoitettava asiasta osoitteeseen ptr-rikostiedustelu@poliisi.fi ja visas.passports@formin.fi Puutarhamarjojen poimintaan viisumin saaneella ulkomaalaisella on kuitenkin oikeus vaihtaa työpaikkaa toisen marjatilan palvelukseen. Työnantajan vaihto voi olla tarkoituksenmukaista esimerkiksi silloin, jos poimittava marjalajike loppuu ennen viisumin umpeutumista ja lähistöllä on toinen poimijoita tarvitseva tila. Samoin jos työnantaja ei huolehdi työnantajavelvoitteistaan, voi olla perusteltua siirtyä poimimaan toiselle marjatilalle. Ihmiskauppa- tai muusta rikosepäilyistä on yrityksen ilmoitettava poliisille ja ulkoasiainministeriölle. Työehtoihin, kuten palkanmaksuun, liittyvissä epäselvyyksissä työntekijällä on aina mahdollisuus ottaa yhteyttä työsuojeluviranomaiseen Yritykset voivat antaa sesongin päättyessä ulkoministeriölle ja edustustoille palautetta kuluneesta kaudesta viisumien myönnön osalta.

https://www.vero.fi/fi-fi/henkiloasiakkaat/ulkomailta_suomeen/toihin_suomeen

https://www.vero.fi/fi-fi/henkiloasiakkaat/ulkomailta_suomeen/toihin_suomeen KAUSITYÖ 2016; PUUTARHAMARJOJEN POIMINTA Kausityö on mahdollista ilman oleskelulupaa Puutarhamarjojen poimintaan sovelletaan ulkomaalaislain 79 1 momentin 4 kohtaa jonka mukaan ulkomaalaisella, joka tulee

Lisätiedot

KAUSITYÖ VIISUMIVELVOLLISISTA MAISTA 2016; PUUTARHA-, KASVIHUONE- JA MAATALOUSTYÖ, PÄIVITETTY

KAUSITYÖ VIISUMIVELVOLLISISTA MAISTA 2016; PUUTARHA-, KASVIHUONE- JA MAATALOUSTYÖ, PÄIVITETTY 1(6) KAUSITYÖ VIISUMIVELVOLLISISTA MAISTA 2016; PUUTARHA-, KASVIHUONE- JA MAATALOUSTYÖ, PÄIVITETTY Suurlähetystö pyytää puutarha-, kasvihuone- ja maataloustyöhön (kausityö) kutsuvia yrityksiä tutustumaan

Lisätiedot

Luonnonmarjanpoimintaa koskevan aiesopimuksen noudattaminen

Luonnonmarjanpoimintaa koskevan aiesopimuksen noudattaminen KAUSITYÖ VIISUMIVELVOLLISISTA MAISTA 2016 Luonnonmarjojen poimintatyö Ulkoasiainministeriön ennalta määrittämistä viisumivelvollisista maista tulevien ulkomaalaisten henkilöiden on mahdollista suorittaa

Lisätiedot

KAUSITYÖ VIISUMIVELVOLLISISTA MAISTA 2017; PUUTARHA-, KASVIHUONE- JA MAATALOUSTYÖ

KAUSITYÖ VIISUMIVELVOLLISISTA MAISTA 2017; PUUTARHA-, KASVIHUONE- JA MAATALOUSTYÖ 1(7) KAUSITYÖ VIISUMIVELVOLLISISTA MAISTA 2017; PUUTARHA-, KASVIHUONE- JA MAATALOUSTYÖ Suurlähetystö pyytää puutarha-, kasvihuone- ja maataloustyöhön Thaimaan kansalaisia kutsuvia yrityksiä tutustumaan

Lisätiedot

Tämän ohjeen mukainen luonnonmarjapoiminta ei ole uuden kausityölain alaista.

Tämän ohjeen mukainen luonnonmarjapoiminta ei ole uuden kausityölain alaista. LUONNONMARJAPOIMIJAT VIISUMIVELVOLLISISTA MAISTA 2018 Luonnonmarjojen poiminta Tämän ohjeen mukainen luonnonmarjapoiminta ei ole uuden kausityölain alaista. Ulkoasiainministeriön ennalta määrittämistä

Lisätiedot

KAUSITYÖNTEKO VIISUMIVELVOLLISISTA MAISTA 2017; LUONNONMARJOJEN POIMINTATYÖ

KAUSITYÖNTEKO VIISUMIVELVOLLISISTA MAISTA 2017; LUONNONMARJOJEN POIMINTATYÖ KAUSITYÖNTEKO VIISUMIVELVOLLISISTA MAISTA 2017; LUONNONMARJOJEN POIMINTATYÖ Suurlähetystö pyytää kutsujayrityksiä tutustumaan tämän ohjeen lisäksi edustuston verkkosivuilla olevaan 21.1.2016 päivättyyn

Lisätiedot

Ulkoasiainministeriö on antanut 11.9.2015 selvityksen kantelun johdosta.

Ulkoasiainministeriö on antanut 11.9.2015 selvityksen kantelun johdosta. ANONYMISOITU PÄÄTÖS 19.01.2016 Dnro OKV/860/1/2015 OKV/1557/1/2015 1/9 ASIA Suurlähetystön menettely viisumihakemusten käsittelyssä KANTELU Kantelija on arvostellut 12.6.2015 oikeuskanslerinvirastoon saapuneessa

Lisätiedot

Tilaajavastuulain muutokset 1.9.2015

Tilaajavastuulain muutokset 1.9.2015 Tilaajavastuulain muutokset 1.9.2015 Laki tilaajan selvitysvelvollisuudesta ja vastuusta ulkopuolista työvoimaa käytettäessä annetun lain muuttamisesta 678/2015 Hallituksen esitys HE 161/2014 vp Työelämä-

Lisätiedot

Vähittäiskaupan esimiesten työehtosopimus

Vähittäiskaupan esimiesten työehtosopimus Vähittäiskaupan esimiesten työehtosopimus 1.4.2012 30.4.2014 Vähittäiskaupan esimiesten työehtosopimus 1.4.2012 30.4.2014 1 Kaupan liitto Palvelualojen ammattiliitto VÄHITTÄISKAUPAN ESIMIESTEN TYÖEHTOSOPIMUS

Lisätiedot

Sisällys. 1 Aikuisopiskelusta 1. 2 Opiskeluvälineet ja tietotekniikka 1. 3 Opiskelijan tukipalvelut 1. 4 Koulutuksen toimijat 2

Sisällys. 1 Aikuisopiskelusta 1. 2 Opiskeluvälineet ja tietotekniikka 1. 3 Opiskelijan tukipalvelut 1. 4 Koulutuksen toimijat 2 OPISKELIJAN OPAS Sisällys 1 Aikuisopiskelusta 1 2 Opiskeluvälineet ja tietotekniikka 1 3 Opiskelijan tukipalvelut 1 4 Koulutuksen toimijat 2 5 Opiskelijan oikeudet 3 6 Opiskelu- ja tutkinnon suorittamisen

Lisätiedot

Palkkatukiuudistus, Hallituksen esitys 198/2014

Palkkatukiuudistus, Hallituksen esitys 198/2014 Palkkatukiuudistus, Joulukahvitilaisuus, asiantuntija Anna Palinsaari 1 Palkkatukiuudistus, Hallitus antoi esityksen julkisia työvoima- ja yrityspalveluita koskevista lakimuutoksista eduskunnalle 16.10.2014.

Lisätiedot

HE 226/2008 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi työttömyysturvalakia

HE 226/2008 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi työttömyysturvalakia Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi työttömyysturvalain 11 luvun :n muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi työttömyysturvalakia siten, että niitä perusteita, joilla soviteltua työttömyysetuutta

Lisätiedot

Henkilöstön asema ja järjestöjen palvelut

Henkilöstön asema ja järjestöjen palvelut Henkilöstön asema ja järjestöjen palvelut Tuotannollistaloudellinen irtisanominen ja irtisanomisaika Helsingin Yliopisto Irtisanomisen oikeudellinen perusta Työnantajan noudattamista irtisanomisperusteista

Lisätiedot

Valtion varoista maksettava. korvaus rikoksen uhrille. Valtion maksama. korvaus rikoksen uhrille. Ennen vuotta 2006 rikoksella aiheutetut vahingot

Valtion varoista maksettava. korvaus rikoksen uhrille. Valtion maksama. korvaus rikoksen uhrille. Ennen vuotta 2006 rikoksella aiheutetut vahingot Valtion varoista maksettava korvaus rikoksen uhrille Valtion maksama korvaus rikoksen uhrille Ennen vuotta 2006 rikoksella aiheutetut vahingot Milloin rikoksen uhrille voidaan suorittaa korvaus valtion

Lisätiedot

Työterveyshuollon muutokset 1.6.2012

Työterveyshuollon muutokset 1.6.2012 Työterveyshuollon muutokset 1.6.2012 Päivärahan hakuajan lyheneminen Lausunto 90 sairauspäivärahapäivän jälkeen Elise Kivimäki 17.1.2012 Hallitusohjelmasta lainmuutokseksi Hallitusohjelman mukaan työterveyshuoltoa

Lisätiedot

Apurahojen verotus. Fulbright Center 17.5.2016

Apurahojen verotus. Fulbright Center 17.5.2016 Apurahojen verotus Fulbright Center 17.5.2016 Apurahojen verotus - yleistä Seuraavat apurahat ovat tuloverolain mukaan verovapaita: Valtiolta, kunnalta, muulta julkisyhteisöltä tai Pohjoismaiden neuvostolta

Lisätiedot

TIEDOTE HENKILÖKOHTAISEN AVUSTAJAN TYÖNANTAJALLE

TIEDOTE HENKILÖKOHTAISEN AVUSTAJAN TYÖNANTAJALLE Päivitetty 8.6.2016 TIEDOTE HENKILÖKOHTAISEN AVUSTAJAN TYÖNANTAJALLE Olette saaneet vammaispalvelutoimistosta päätöksen henkilökohtaisesta avusta työnantajamallilla. Tämä tarkoittaa, että te, teidän omaisenne

Lisätiedot

Liite 1 (6) 27.1.2015

Liite 1 (6) 27.1.2015 Liite 1 (6) Liite 1 Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi lukiolain, ammatillisesta peruskoulutuksesta annetun lain, ammatillisesta aikuiskoulutuksesta annetun lain sekä vapaasta sivistystyöstä annetun

Lisätiedot

TYÖ- JA ELINKEINOMINISTERIÖ ARBETS- OCH NÄRINGSMINISTERIET MINISTRY OF EMPLOYMENT AND THE ECONOMY

TYÖ- JA ELINKEINOMINISTERIÖ ARBETS- OCH NÄRINGSMINISTERIET MINISTRY OF EMPLOYMENT AND THE ECONOMY Olli Sorainen hallitusneuvos työ- ja elinkeinoministeriö 050-3960162 olli.sorainen@tem.fi 23.9.2015 Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnalle T Työvoiman muuttoliikkeen ajankohtaisia asioita 1) Työvoiman

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi rajoitetusti verovelvollisen tulon verottamisesta annetun lain 3 :n, elinkeinotulon verottamisesta annetun lain 6 a :n ja tuloverolain 33 c :n muuttamisesta Esityksessä

Lisätiedot

Työnantajan yleiset velvollisuudet (Työturvallisuuslaki)

Työnantajan yleiset velvollisuudet (Työturvallisuuslaki) Työturvallisuuden toteuttaminen Työturvallisuuslaki Työnantajan vastuu ja työntekijän velvollisuudet Työsuojelun toimintaohjelma Perehdytys Työnantajan yleiset velvollisuudet (Työturvallisuuslaki) Työnantajan

Lisätiedot

Nuorten tieto- ja neuvontatyön sekä verkkonuorisotyön avustukset. Emma Kuusi 19.5.2016

Nuorten tieto- ja neuvontatyön sekä verkkonuorisotyön avustukset. Emma Kuusi 19.5.2016 Nuorten tieto- ja neuvontatyön sekä verkkonuorisotyön avustukset Emma Kuusi 19.5.2016 Perusta Nuorisolaki Valtionavustuslaki Valtion talousarviossa kuvatut toimialan vaikuttavuus- ja tuloksellisuustavoitteet

Lisätiedot

VIITASAAREN KAUPUNGIN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ (voimaantulo 1.1.2015)

VIITASAAREN KAUPUNGIN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ (voimaantulo 1.1.2015) VIITASAAREN KAUPUNGIN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ (voimaantulo 1.1.2015) 2 S I S Ä L L Y S L U E T T E L O Sivu 1 SOVELTAMISALA... 3 2 KOKOUSPALKKIOT... 3 3 SAMANA PÄIVÄNÄ PIDETYT KOKOUKSET... 4

Lisätiedot

KORVAUS RIKOKSEN UHRILLE. Valtion maksama korvaus rikoksen uhrille

KORVAUS RIKOKSEN UHRILLE. Valtion maksama korvaus rikoksen uhrille KORVAUS RIKOKSEN UHRILLE Valtion maksama korvaus rikoksen uhrille sisällysluettelo Milloin korvausta voidaan suorittaa valtion varoista? 2 Mitä korvataan? > Henkilövahinko 3 > Esinevahinko ja muu omaisuusvahinko

Lisätiedot

TYÖKYMPPI OY OSAKASSOPIMUS Luonnos 15.9.2014

TYÖKYMPPI OY OSAKASSOPIMUS Luonnos 15.9.2014 1 Kaupparekisteri-ilmoituksen liite nro 3 Osakeyhtiön perustamissopimuksen liite nro 2 OSAKASSOPIMUS Sisällysluettelo Sisältö 1. Sopimuksen tarkoitus ja tausta 1 2. Sopimusosapuolet 2 3. Yhtiön tarkoitus

Lisätiedot

Työntekijän oleskelulupa-asiat TE-toimistossa. Kaakkois-Suomen työ- ja elinkeinotoimisto Antti Karjalainen

Työntekijän oleskelulupa-asiat TE-toimistossa. Kaakkois-Suomen työ- ja elinkeinotoimisto Antti Karjalainen Työntekijän oleskelulupa-asiat TE-toimistossa Kaakkois-Suomen työ- ja elinkeinotoimisto 15.5.2017 Antti Karjalainen Työntekoa varten tarvittavat luvat EU:n ulkopuolisen maan kansalaisen työnteko Suomessa

Lisätiedot

Valuuttamääräiset maksut RM-järjestelmässä Toimitusjohtajan päätös RM-järjestelmän liikkeeseenlaskijoille RM-järjestelmän tilinhoitajille

Valuuttamääräiset maksut RM-järjestelmässä Toimitusjohtajan päätös RM-järjestelmän liikkeeseenlaskijoille RM-järjestelmän tilinhoitajille Valuuttamääräiset maksut RM-järjestelmässä Toimitusjohtajan päätös RM-järjestelmän liikkeeseenlaskijoille RM-järjestelmän tilinhoitajille Sääntöviite: 3.4.3 Hyväksytty: 27.6.2013 Voimaantulo: 1.7.2013

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 113/2012 vp

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 113/2012 vp EDUSKUNNAN VASTAUS 113/2012 vp Hallituksen esitys eduskunnalle varhennettua vanhuuseläkettä ja osa-aikaeläkettä koskevien säännösten muuttamiseksi Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä varhennettua

Lisätiedot

Turvapaikanhakijoiden vastaanottopalvelut Helsingissä. Helsingin kaupunginkanslia Elinkeino-osasto

Turvapaikanhakijoiden vastaanottopalvelut Helsingissä. Helsingin kaupunginkanslia Elinkeino-osasto Turvapaikanhakijoiden vastaanottopalvelut Helsingissä Helsingin kaupunginkanslia Elinkeino-osasto Turvapaikanhakijoiden määrä on noussut Euroopassa räjähdysmäisesti vuoden 2015 aikana. Myös Suomeen saapuvien

Lisätiedot

Sähköpostiosoite: Postiosoite: PL 10 00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Sähköpostiosoite: Postiosoite: PL 10 00099 HELSINGIN KAUPUNKI MUUTOKSENHAKUOHJEET MUUTOKSENHAKU HANKINTAPÄÄTÖKSEEN Tähän päätökseen tyytymätön asianosainen voi hakea päätökseen muutosta vaatimalla hankintaoikaisua tai tekemällä valituksen markkinaoikeudelle taikka

Lisätiedot

Yrittäjän työssäoloehdon laskenta

Yrittäjän työssäoloehdon laskenta Sivu 1/6 Yrittäjän työssäoloehdon laskenta Peruspäivärahan saamisen edellytyksenä on työssäoloehdon täyttäminen. Yrittäjän työssäoloehto täyttyy, kun henkilö on lähinnä edellisen 48 kuukauden aikana työskennellyt

Lisätiedot

Tarkentava virkaehtosopimus luottamusmiesten ja työsuojeluvaltuutettujen palkkioista ja palkkauksesta

Tarkentava virkaehtosopimus luottamusmiesten ja työsuojeluvaltuutettujen palkkioista ja palkkauksesta Tarkentava virkaehtosopimus luottamusmiesten ja työsuojeluvaltuutettujen palkkioista ja palkkauksesta Verohallinto sekä Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ry., Julkisten ja hyvinvointialojen

Lisätiedot

Ohje EU:n tulli- ja veroalueen ulkopuolelle rekisteröidyillä yksityiskäytössä olevilla huviveneillä Suomeen saapuville

Ohje EU:n tulli- ja veroalueen ulkopuolelle rekisteröidyillä yksityiskäytössä olevilla huviveneillä Suomeen saapuville 1 Ohje EU:n tulli- ja veroalueen ulkopuolelle rekisteröidyillä yksityiskäytössä olevilla huviveneillä Suomeen saapuville Tämä ohje on voimassa 1.5.2015 alkaen Ohjeessa on selostettu pääpiirteittäin täysin

Lisätiedot

HUOM! Sinisellä taustavärillä on merkitty tarjoajan täytettäväksi tarkoitetut sarakkeet/kohdat/solut.

HUOM! Sinisellä taustavärillä on merkitty tarjoajan täytettäväksi tarkoitetut sarakkeet/kohdat/solut. 1 (12) TARJOUS- JA HINNOITTELULOMAKE 2012 Viestintä- ja markkinointisuunnitelman tekeminen ja toteuttaminen Tarjoaja tekee tarjouksen täyttämällä ja allekirjoittamalla tämän tarjous- ja hinnoittelulomakkeen.

Lisätiedot

HE 150/2010 vp. Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi uusjakojen tukemisesta annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

HE 150/2010 vp. Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi uusjakojen tukemisesta annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi uusjakojen tukemisesta annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi uusjakojen tukemisesta annettua lakia siten,

Lisätiedot

Työsopimus/ käsiteltäviä asioita

Työsopimus/ käsiteltäviä asioita Työsopimus/ käsiteltäviä asioita Työsuhteen määritelmä Työsuhteen ehtojen määräytyminen Työsopimuksen muoto Työsopimustyypit Työsopimuksen sisältö Koeaika Palkka ja oikeus palkkaan eräissä poissaolotilanteissa

Lisätiedot

Omaehtoinen opiskelu. www.mol.fi. Työttömyysetuudella tuettu omaehtoinen opiskelu

Omaehtoinen opiskelu. www.mol.fi. Työttömyysetuudella tuettu omaehtoinen opiskelu Omaehtoinen opiskelu www.mol.fi Työttömyysetuudella tuettu omaehtoinen opiskelu Työttömyysetuudella tuettu omaehtoinen opiskelu Vuoden 2010 alusta lukien voit tietyin edellytyksin opiskella päätoimisia

Lisätiedot

Todistus elintarvikealan toimijalle elintarvikehuoneistoa koskevan

Todistus elintarvikealan toimijalle elintarvikehuoneistoa koskevan Vastuuhenkilö Harriet Wallin Sivu/sivut 1 / 6 Laatija Malliasiakirjatyöryhmä Malliasiakirja / versio 3.8.2011 10120/1 Hyväksyjä Kyösti Siponen Käyttöönotto 01.09.2011 Valvontaosasto Todistus elintarvikealan

Lisätiedot

Päihtyneen henkilön akuuttihoito - sosiaali- ja terveysministeriön ohjeet

Päihtyneen henkilön akuuttihoito - sosiaali- ja terveysministeriön ohjeet Päihtyneen henkilön akuuttihoito - sosiaali- ja terveysministeriön ohjeet Sosiaali- ja terveysministeriön selvityksiä 2006:65 SOSIAALI- JA N OHJEET Apulaisoikeuskansleri Jaakko Jonkan mukaan[1] potilaan

Lisätiedot

Suomen Oikeudellinen Perintä

Suomen Oikeudellinen Perintä Toimeksiantajan tiedot Nimi Lähiosoite Postinumero Postitoimipaikka Y-tunnus / syntymäaika (Henkilötunnuksen loppuosa tarvitaan viimeistään silloin, jos asia etenee ulosottoon) Puhelinnumero Sähköpostiosoite

Lisätiedot

Yhteinen ehdotus NEUVOSTON ASETUS. rajoittavista toimenpiteistä Keski-Afrikan tasavallan tilanteen huomioon ottamiseksi

Yhteinen ehdotus NEUVOSTON ASETUS. rajoittavista toimenpiteistä Keski-Afrikan tasavallan tilanteen huomioon ottamiseksi EUROOPAN KOMISSIO EUROOPAN UNIONIN ULKOASIOIDEN JA TURVALLISUUSPOLITIIKAN KORKEA EDUSTAJA Bryssel 13.1.2014 JOIN(2014) 1 final 2014/0004 (NLE) Yhteinen ehdotus NEUVOSTON ASETUS rajoittavista toimenpiteistä

Lisätiedot

Ilmoittautuminen kansalliseen, SM-, AM- tai avoimeen kilpailuun

Ilmoittautuminen kansalliseen, SM-, AM- tai avoimeen kilpailuun Ilmoittautuminen kansalliseen, SM-, AM- tai avoimeen kilpailuun 1. Kirjaudu IRMAan suunnistajana. 2. Valitse kilpailukalenterista se kilpailu, johon haluat ilmoittautua ja paina Ilmoittaudu. Vain niihin

Lisätiedot

Ulkomaalainen työntekijä Suomessa. Asiantuntija Merja Niemelä Pirkanmaan TE-toimisto/ Työlupapalvelut

Ulkomaalainen työntekijä Suomessa. Asiantuntija Merja Niemelä Pirkanmaan TE-toimisto/ Työlupapalvelut Ulkomaalainen työntekijä Suomessa Asiantuntija Merja Niemelä Pirkanmaan TE-toimisto/ Työlupapalvelut 4.10.2018 Ulkomaalaisen työnteko-oikeus Ulkomaalaisella työntekijällä pitää olla työnteko-oikeus Suomessa

Lisätiedot

Käyttövaltuushallintaa kehitetään (SAP IDM -projekti), hyödyt virastoille

Käyttövaltuushallintaa kehitetään (SAP IDM -projekti), hyödyt virastoille Käyttövaltuushallintaa kehitetään (SAP IDM -projekti), hyödyt virastoille Kieku-info virastoille 9.6.2015 OPH:n monitoimitila, Helsinki Lari Nikoskelainen, ERP hankepäällikkö Esittäjän nimi 9.6.2015 kehitysprojekti

Lisätiedot

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 17/2014/2 Dnro PSAVI/82/04.09/2013 Annettu julkipanon jälkeen 9.5.2014

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 17/2014/2 Dnro PSAVI/82/04.09/2013 Annettu julkipanon jälkeen 9.5.2014 1 PÄÄTÖS Nro 17/2014/2 Dnro PSAVI/82/04.09/2013 Annettu julkipanon jälkeen 9.5.2014 ASIA HAKIJA Kalajoen Käännän ojitusyhteisöjen sääntöjen vahvistaminen, Kalajoki Maanmittauslaitos PL 29 84101 Ylivieska

Lisätiedot

1(8) 25.3.2013. Oulun kaupunki, Yhdyskunta- ja ympäristöpalvelut, Katu- ja viherpalvelut

1(8) 25.3.2013. Oulun kaupunki, Yhdyskunta- ja ympäristöpalvelut, Katu- ja viherpalvelut 1(8) 25.3.2013,, Katu- ja viherpalvelut TARJOUS PSA-liikenteen tarjous tehdään tällä asiakirjalla. Kohteesta tulee lisäksi täyttää liitteen 1 mukainen kaavake. Tarjotusta kalustosta tarjoajan tulee täyttää

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI 13.4.2016 A8-0131/21. Tarkistus. Marco Valli, Marco Zanni EFDD-ryhmän puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI 13.4.2016 A8-0131/21. Tarkistus. Marco Valli, Marco Zanni EFDD-ryhmän puolesta 13.4.2016 A8-0131/21 21 46 kohta 46. suhtautuu varautuneesti ehdotukseen kuljettajapalvelun siirtämisestä tuotettavaksi parlamentin sisällä ja ulkopuolisen palveluntarjoajan korvaamisesta parlamentin sopimussuhteisilla

Lisätiedot

Päätös. Varausalueen sijainti: Mäntyharju, Pertunmaa Varauksen nimi: Piippumäki 2. Varausilmoitukselle on annettu lupatunnus VA2015:0034.

Päätös. Varausalueen sijainti: Mäntyharju, Pertunmaa Varauksen nimi: Piippumäki 2. Varausilmoitukselle on annettu lupatunnus VA2015:0034. Päätös Annettu julkipanon jälkeen 7.10.2015 1 (5) Lupatunnus Oy Fennoscandian Resources Ab Peltisepäntie 35 A1 20320 Turku VARAUSPÄÄTÖS Turvallisuus- ja kemikaalivirastoon (Tukes) on saapunut 10.8.2015

Lisätiedot

HE 83/2009 vp. Hallituksen esitys Eduskunnalle kaupallisista tavarankuljetuksista. esityksen (HE 32/2009 vp) täydentämisestä

HE 83/2009 vp. Hallituksen esitys Eduskunnalle kaupallisista tavarankuljetuksista. esityksen (HE 32/2009 vp) täydentämisestä Hallituksen esitys Eduskunnalle kaupallisista tavarankuljetuksista annetun lain muuttamisesta annetun hallituksen esityksen (HE 32/2009 vp) täydentämisestä ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Eduskunnalle

Lisätiedot

TYÖNEUVOSTO LAUSUNTO TN 1438-10 Ratakatu 3, PL 32 00023 Valtioneuvosto puh. 09-645 593 3.6.2010 3/2010

TYÖNEUVOSTO LAUSUNTO TN 1438-10 Ratakatu 3, PL 32 00023 Valtioneuvosto puh. 09-645 593 3.6.2010 3/2010 TYÖNEUVOSTO LAUSUNTO TN 1438-10 Ratakatu 3, PL 32 00023 Valtioneuvosto puh. 09-645 593 3.6.2010 3/2010 Ns. turistiviisumilla Suomeen saapuneet henkilöt poimivat jokamiehenoikeuden nojalla luonnonmarjoja

Lisätiedot

Aiesopimus viisumivelvollisten maiden kansalaisten metsämarjanpoimintaan liittyvistä toimintatavoista

Aiesopimus viisumivelvollisten maiden kansalaisten metsämarjanpoimintaan liittyvistä toimintatavoista Aiesopimus viisumivelvollisten maiden kansalaisten metsämarjanpoimintaan liittyvistä toimintatavoista I Aiesopimuksen tarkoitus ja tavoite Tämän aiesopimuksen tarkoituksena on parantaa ja yhdenmukaistaa

Lisätiedot

Metsämarjanpoiminnan aiesopimus Marjanpoimintakauden 2015 pelisäännöt ja viranomaisyhteistyö Oulu

Metsämarjanpoiminnan aiesopimus Marjanpoimintakauden 2015 pelisäännöt ja viranomaisyhteistyö Oulu Metsämarjanpoiminnan aiesopimus 18.12.2014 Marjanpoimintakauden 2015 pelisäännöt ja viranomaisyhteistyö Oulu I Aiesopimuksen tarkoitus ja tavoite Aiesopimuksen tarkoituksena on parantaa ja yhdenmukaistaa

Lisätiedot

Ajankohtaista laboratoriorintamalla 10.-11.10.2012 Pasila Emilia Savolainen, Suunnittelu- ja ohjausyksikkö

Ajankohtaista laboratoriorintamalla 10.-11.10.2012 Pasila Emilia Savolainen, Suunnittelu- ja ohjausyksikkö Valitusten ja palautteen käsittely Evirassa koskien Eviran hyväksymiä laboratorioita sekä lainsäädännön antamat välineet näiden laboratorioiden valvontaa varten Ajankohtaista laboratoriorintamalla 10.-11.10.2012

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI 13.5.2015 A8-0141/60. Tarkistus. Marielle de Sarnez ALDE-ryhmän puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI 13.5.2015 A8-0141/60. Tarkistus. Marielle de Sarnez ALDE-ryhmän puolesta 13.5.2015 A8-0141/60 60 1 artikla 1 kohta 1. Tällä asetuksella perustetaan omaehtoiseen vakuutukseen perustuva toimitusketjun due diligence -periaatteita koskeva unionin järjestelmä, jotta voidaan estää

Lisätiedot

Apteekkien työntekijöiden apteekkikohtainen erä 1.10.2009

Apteekkien työntekijöiden apteekkikohtainen erä 1.10.2009 Apteekkien työntekijöiden apteekkikohtainen erä 1.10.2009 Apteekkien Työnantajaliiton koulutusaineisto apteekeille 1.6.2009 / JKK 1 Tavoitteet Apteekkikohtainen erä on tarkoitettu henkilökohtaisen hyvän

Lisätiedot

Suomi tukee saavutettua sopua, joka vastaa Suomen keskeisiä kantoja (U 18/2015 vp).

Suomi tukee saavutettua sopua, joka vastaa Suomen keskeisiä kantoja (U 18/2015 vp). Valtiovarainministeriö PERUSMUISTIO VM201600205 BO Kukkonen Panu 25.04.2016 Asia Toimintalinjan määrittely neuvoston omien varojen työryhmässä saavutettuun kompromissiehdotukseen neuvoston asetuksen n:o

Lisätiedot

LTTY:n kehitysehdotukset metsämarjaalan aiesopimukseen.

LTTY:n kehitysehdotukset metsämarjaalan aiesopimukseen. Luonnontuotealan tiedotustilaisuus Oulu, TE-toimisto LTTY:n kehitysehdotukset metsämarjaalan aiesopimukseen. Mari Lukkariniemi Luonnontuoteteollisuusyhdistys Elintarviketeollisuusliitto ry Marjanpoiminnan

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) Kiinteistövirasto 12/2015 Asunto-osasto 13.04.2015 Apulaisosastopäällikkö

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) Kiinteistövirasto 12/2015 Asunto-osasto 13.04.2015 Apulaisosastopäällikkö Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) 14 Asukasvalintaperusteista poikkeaminen; Hoas, Pohjoinen Rautatiekatu 29 HEL 2015-004257 T 10 07 01 Päätös Päätöksen perustelut päätti antaa Helsingin seudun opiskelijaasuntosäätiölle

Lisätiedot

perusopetuslain muuttamisesta

perusopetuslain muuttamisesta Rinnakkaisteksti Laki perusopetuslain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti muutetaan 21 päivänä elokuuta 1998 annetun perusopetuslain (628/1998) 16 ja 17, 30 :n 1 momentti, 31 a :n 2 momentti,

Lisätiedot

Kauden loppuraportointi ja palautteet kuluneesta kaudesta

Kauden loppuraportointi ja palautteet kuluneesta kaudesta Kauden loppuraportointi ja palautteet kuluneesta kaudesta Marjanpoimintakauden päätöstilaisuus Oulu 15.12.2015 Marjo Soppela, Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto Olli Sorainen Työ- ja elinkeinoministeriö 1

Lisätiedot

Työmatkoista saadut bonuspisteet ja muut kanta asiakasedut

Työmatkoista saadut bonuspisteet ja muut kanta asiakasedut Työmatkoista saadut bonuspisteet ja muut kanta asiakasedut Ylitarkastaja Sari Wulff / Verohallinto Sari Wulff 13.10.2010 1 Kanta asiakasedut TVL 29 : Veronalaista tuloa ovat jäljempänä säädetyin rajoituksin

Lisätiedot

Tukea ja palveluita työllistymiseen Asperger-henkilöille

Tukea ja palveluita työllistymiseen Asperger-henkilöille Tukea ja palveluita työllistymiseen Asperger-henkilöille Tuet ja palvelut käyttöön Työpaikkaa etsittäessä on toisinaan hyödyllistä käyttää erilaisia kunnan tai Työ- ja elinkeinotoimiston (TE-toimiston)

Lisätiedot

Ajankohtaista psykososiaalisen kuormituksen valvonnassa

Ajankohtaista psykososiaalisen kuormituksen valvonnassa Ajankohtaista psykososiaalisen kuormituksen valvonnassa Psykososiaalisen kuormituksen valvontaan valmistunut valtakunnallinen valvontaohje, jonka tarkoitus on yhdenmukaistaa ja tehostaa psykososiaalisen

Lisätiedot

Vammaispalvelujen asiakasmaksut 2014 / Vertailutaulukko esityksestä - Kehitysvammalain mukaiset palvelut

Vammaispalvelujen asiakasmaksut 2014 / Vertailutaulukko esityksestä - Kehitysvammalain mukaiset palvelut N Pitkäaikainen laitoshoito Pitkäaikainen perhehoito Tulojen mukainen kuukausimaksu (85 % nettotuloista), käyttövara 15 %, vähintään 105 euroa/kk Lapselle kohdentuvat etuudet hoidon korvauksena. Tulojen

Lisätiedot

Työtön eri palveluissa Kuntoutus työllistymisen tukena

Työtön eri palveluissa Kuntoutus työllistymisen tukena Työtön eri palveluissa Kuntoutus työllistymisen tukena Sirpa Syrjäläinen asiantuntija, kuntoutuspalvelut Varsinais-Suomen TE-toimisto 1 TE-palvelut www.te-palvelut.fi 2 1 Ammatillisen kuntoutuksen tarpeen

Lisätiedot

JOENSUUN SEUDUN HANKINTATOIMI KOMISSIOMALLI 28.03.2014

JOENSUUN SEUDUN HANKINTATOIMI KOMISSIOMALLI 28.03.2014 JOENSUUN SEUDUN HANKINTATOIMI KOMISSIOMALLI 28.03.2014 KOMISSIO Komissio otetaan käyttöön kaikissa kilpailutuksissa, joiden hankintakausi alkaa 1.1.2012 tai sen jälkeen Raha liikkuu Joensuun seudun hankintatoimen

Lisätiedot

Työtapaturman ilmoittaminen 2016-> Uusi sähköinen lomake, täyttäminen esimies ja palkkahallinto

Työtapaturman ilmoittaminen 2016-> Uusi sähköinen lomake, täyttäminen esimies ja palkkahallinto Työtapaturman ilmoittaminen 2016-> Uusi sähköinen lomake, täyttäminen esimies ja palkkahallinto Aloitus Valitse ensin vahinkotyyppi ja paina Jatka-nappia. Jos avautuu lisäkysymyksiä vakuutukseen liittyen,

Lisätiedot

yrittäjän avuksi palkanlaskentaan Anna-Maija Lahti

yrittäjän avuksi palkanlaskentaan Anna-Maija Lahti yrittäjän avuksi palkanlaskentaan Anna-Maija Lahti ylitarkastaja Verohallinto Palkka.fi on maksuton palvelu yrityksille ja kotitalouksille, jotka maksavat palkkaa. Palvelu laskee palkan sivukuluineen,

Lisätiedot

ALAJÄRVEN, LEHTIMÄEN, SOININ JA VIMPELIN LOMATOIMISTOJEN PUOLUEETON JA VANKKUMATON ÄÄNENKANNATTAJA. Täyttä asiaa, ei arvailuja - jo vuodesta 2008

ALAJÄRVEN, LEHTIMÄEN, SOININ JA VIMPELIN LOMATOIMISTOJEN PUOLUEETON JA VANKKUMATON ÄÄNENKANNATTAJA. Täyttä asiaa, ei arvailuja - jo vuodesta 2008 LO M ATO I M I S TO N K E V ÄT K Ä R P Ä N E N ALAJÄRVEN, LEHTIMÄEN, SOININ JA VIMPELIN LOMATOIMISTOJEN PUOLUEETON JA VANKKUMATON ÄÄNENKANNATTAJA Täyttä asiaa, ei arvailuja - jo vuodesta 2008 TYÖTE RV

Lisätiedot

TimeEdit henkilökunnan ohje

TimeEdit henkilökunnan ohje TIMEEDIT-OHJE 1 (13) TimeEdit henkilökunnan ohje TIMEEDIT WEB... 2 TYÖJÄRJESTYKSET... 2 TYÖJÄRJESTYKSET NÄKYMÄT JA HAKUEHDOT... 4 VARAA TILA... 5 VARAA AUTO... 6 NÄYTÄ OMAT VARAUKSET... 6 TEE POISSAOLOILMOITUS...

Lisätiedot

Maaseudun kehittämisohjelma 2014-2020. Yritystuet

Maaseudun kehittämisohjelma 2014-2020. Yritystuet Maaseudun kehittämisohjelma 2014-2020 Yritystuet 1 Yritystuet / yleistä Tukea voidaan myöntää päätoimiseen yrittäjyyteen - pääasiallinen toimeentulo ainakin yhdelle yrittäjälle tai työntekijälle Yrityksellä

Lisätiedot

Miten korkeakoulujen yhteishaun ja erillishakujen kokonaisuutta tulisi kehittää?

Miten korkeakoulujen yhteishaun ja erillishakujen kokonaisuutta tulisi kehittää? Miten korkeakoulujen yhteishaun ja erillishakujen kokonaisuutta tulisi kehittää? Nykytilan haasteita, mahdollisen kehittämisen aikataulu ja vaihtoehtoja OKM/KTPO 2.6.2016 Tulevat haut ja kehittämisen aikajanaa

Lisätiedot

VAMMAISPALVELUHAKEMUS

VAMMAISPALVELUHAKEMUS 1 VAMMAISPALVELUHAKEMUS Hakijan henkilötiedot Sukunimi Etunimet Henkilötunnus Osoite Ammatti Puhelinnumero Haettavat palvelut (Huomioi, että hakemus täytetään vain niiden palveluiden osalta, joita haetaan)

Lisätiedot

ALKUPERÄINEN www.atlantisabutment.fi

ALKUPERÄINEN www.atlantisabutment.fi ALKUPERÄINEN www.atlantisabutment.fi Lue lisää potilaskohtaisten Atlantis -abutmenttien hyödyistä sinulle ja potilaillesi. 799357-FI-1208 2012 DENTSPLY IH ATLANTIS -TAKUU KATTAVA TURVA TYÖLLESI www.atlantisabutment.fi

Lisätiedot

Ajankohtaista tiedonantomenettelystä ja vuodenvaihteen muutokset. Ylitarkastaja Petri Lindroos / Verohallinto

Ajankohtaista tiedonantomenettelystä ja vuodenvaihteen muutokset. Ylitarkastaja Petri Lindroos / Verohallinto Ajankohtaista tiedonantomenettelystä ja vuodenvaihteen muutokset Ylitarkastaja Petri Lindroos / Verohallinto Tilastoista Lukumääriä: Urakka- ja työntekijätiedot syyskuulta Urakkailmoituksia annettu 36536

Lisätiedot

Muutoksenhakuohje. Muutoksenhakukiellot. Oikaisuvaatimus. Valitusosoitus

Muutoksenhakuohje. Muutoksenhakukiellot. Oikaisuvaatimus. Valitusosoitus Muutoksenhakuohje Muutoksenhakukiellot Päätöksistä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, jos päätös koskee kuntalain 91 :n mukaan valmistelua tai täytäntöönpanoa työ- tai virkaehtosopimuksen

Lisätiedot

työehtosopimusta noudattava työnantaja

työehtosopimusta noudattava työnantaja HE 253/1998 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi työsopimuslain 28 ja 47 j :n, vuosilomalain 16 :n ja opintovapaalain 13 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettaviksi

Lisätiedot

STRATEGISET PÄÄMÄÄRÄT

STRATEGISET PÄÄMÄÄRÄT STRATEGISET PÄÄMÄÄRÄT Kasvihuonekaasupitoisuudet ilmakehässä vakiinnutetaan tasolle, joka estää vaaralliset muutokset ja mahdollistaa sopeutumisen Rakennettu ympäristö on energiatehokas, elinvoimainen

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI OSALLISTUMISPYYNTÖ 1 (5) HANKINTAKESKUS H045-13 HEL 2013-001542 5.3.2013

HELSINGIN KAUPUNKI OSALLISTUMISPYYNTÖ 1 (5) HANKINTAKESKUS H045-13 HEL 2013-001542 5.3.2013 HELSINGIN KAUPUNKI OSALLISTUMISPYYNTÖ 1 (5) MIELENTERVEYSASIAKKAIDEN ASUMISPALVELUJEN HANKINTA PUITEJÄRJESTELYNÄ, JONKA KAIKKI EHDOT VAHVISTETAAN Helsingin kaupungin hankintakeskus yhteistyönä sosiaali-

Lisätiedot

Kunta ja työterveyshuolto. Konsernihallinnon ja Työterveys Akaasia Liikelaitoksen yhteinen valmistelutyöryhmä

Kunta ja työterveyshuolto. Konsernihallinnon ja Työterveys Akaasia Liikelaitoksen yhteinen valmistelutyöryhmä Kunta ja työterveyshuolto Konsernihallinnon ja Työterveys Akaasia Liikelaitoksen yhteinen valmistelutyöryhmä Kunnan velvollisuus - työterveyshuolto Terveydenhuoltolaki 18 http://bit.ly/1hrnpvi Kunnan on

Lisätiedot

+ + OLESKELULUPAHAKEMUS TIETEELLISEN TUTKIMUKSEN SUORITTAMISTA VARTEN

+ + OLESKELULUPAHAKEMUS TIETEELLISEN TUTKIMUKSEN SUORITTAMISTA VARTEN OLE_TUT 1 *1109901* OLESKELULUPAHAKEMUS TIETEELLISEN TUTKIMUKSEN SUORITTAMISTA VARTEN Tämä oleskelulupahakemuslomake on tarkoitettu sinulle, jos haet oleskelulupaa tieteelliseen tutkimukseen tai tutkimushankkeeseen

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 78/2013 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi ammattikorkeakoululain. liittyviksi laeiksi. Asia. Valiokuntakäsittely

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 78/2013 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi ammattikorkeakoululain. liittyviksi laeiksi. Asia. Valiokuntakäsittely EDUSKUNNAN VASTAUS 78/2013 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi ammattikorkeakoululain muuttamisesta sekä eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä laiksi

Lisätiedot

VALKEAKOSKEN KAUPUNGIN SÄÄNTÖKOKOELMA

VALKEAKOSKEN KAUPUNGIN SÄÄNTÖKOKOELMA 1 VALKEAKOSKEN KAUPUNGIN SÄÄNTÖKOKOELMA KV 11.11.2013 Voimaan 1.1.2014 VALKEAKOSKEN KAUPUNGIN SOSIAALI- JA TERVEYSKESKUKSEN JOHTOSÄÄNTÖ Soveltamisala 1 Sosiaali- ja terveyslautakunnan alaisen sosiaali-

Lisätiedot

Tekijänoikeuksien siirtosopimuksista

Tekijänoikeuksien siirtosopimuksista Tekijänoikeuksien siirtosopimuksista OTK Maria Rehbinder Tekijänoikeusasiamies, Taideyliopistojen tekijänoikeuspalvelu, Aalto-yliopisto copyright.aalto.fi Kuvalähde: The Trade Marks and Designs Registration

Lisätiedot

Eläkeläisen kuuluminen Suomen sosiaaliturvaan. Leena Ikonen, Kela 27.8.2013

Eläkeläisen kuuluminen Suomen sosiaaliturvaan. Leena Ikonen, Kela 27.8.2013 Eläkeläisen kuuluminen Suomen sosiaaliturvaan Leena Ikonen, Kela 27.8.2013 Lakiperusta Kansallinen lainsäädäntö Laki asumiseen perustuvan sosiaaliturvalainsäädännön soveltamisesta (1573/1993)= soveltamisalalaki

Lisätiedot

Projektien määrällinen ja laadullinen seuranta. Ira Nikoskinen ESR-hankkeiden käynnistysseminaari 18.3.2010 Helsinki

Projektien määrällinen ja laadullinen seuranta. Ira Nikoskinen ESR-hankkeiden käynnistysseminaari 18.3.2010 Helsinki Projektien määrällinen ja laadullinen seuranta Ira Nikoskinen ESR-hankkeiden käynnistysseminaari 18.3.2010 Helsinki Seuranta- ja raportointiaikataulut vuositasolla Maksatushakemus 31.10. (ajalta 1.5.-31.8.)

Lisätiedot

Viranhaltijan velvollisuudet ja vastuu

Viranhaltijan velvollisuudet ja vastuu Viranhaltijan velvollisuudet ja vastuu Varatuomari Heikki Paajanen 62.2012 Viranhaltijan palvelussuhteesta Virkasuhde syntyy yksipuolisella hallintotoimella (nimitys tai määräys). Suostumus toki edellytetään.

Lisätiedot

Sisällysluettelo. Kysymyksiä ja vastauksia (Q&A) - Sisäpiiriluettelot (MAR 18 artikla) MAR-asetukseen liittyvät tulkinnat ja kannanotot

Sisällysluettelo. Kysymyksiä ja vastauksia (Q&A) - Sisäpiiriluettelot (MAR 18 artikla) MAR-asetukseen liittyvät tulkinnat ja kannanotot Kysymyksiä ja vastauksia (Q&A) - Sisäpiiriluettelot (MAR 18 artikla) MAR-asetukseen liittyvät tulkinnat ja kannanotot MAR on asetuksena suoraan sovellettavaa EU-lainsäädäntöä. Myös MARin nojalla annetut

Lisätiedot

TYÖLLISYYS JA TYÖTTÖMYYS HELSINGISSÄ 2. VUOSINELJÄNNEKSELLÄ 2012

TYÖLLISYYS JA TYÖTTÖMYYS HELSINGISSÄ 2. VUOSINELJÄNNEKSELLÄ 2012 TYÖLLISYYS JA TYÖTTÖMYYS HELSINGISSÄ. VUOSINELJÄNNEKSELLÄ 01 Helsingin työllisyysaste oli vuoden 01 toisella neljänneksellä, prosenttia. Työllisyysaste putosi vuoden takaisesta 0, prosenttiyksikköä. Helsingissä

Lisätiedot

Työnantajan velvollisuudet. Merja Hartikka Simula

Työnantajan velvollisuudet. Merja Hartikka Simula Työnantajan velvollisuudet Merja Hartikka Simula Yleishyödyllisen yhteisön velvollisuudet vaikka yhteisö olisi toiminnastaan verovapaa, sillä on työnantajavelvollisuudet ennakonpidätyksen toimittaminen

Lisätiedot

KUNTIEN ROOLI MUUTOKSESSA Vaikuttamisiltapäivä ja EK-foorumi 3.2.

KUNTIEN ROOLI MUUTOKSESSA Vaikuttamisiltapäivä ja EK-foorumi 3.2. Päijät-Hämeen liitto The Regional Council of Päijät-Häme KUNTIEN ROOLI MUUTOKSESSA Vaikuttamisiltapäivä ja EK-foorumi 3.2. @Jari_Parkkonen #PHliitto Lähde: Tilastokeskus Kartta ja analyysi: Timo Aro Lähde:

Lisätiedot

3.7.2012. Oulun kaupunki, Yhdyskunta- ja ympäristöpalvelut, Katu- ja viherpalvelut

3.7.2012. Oulun kaupunki, Yhdyskunta- ja ympäristöpalvelut, Katu- ja viherpalvelut 1(6) 3.7.2012,, Katu- ja viherpalvelut TARJOUS PSA-liikenteen tarjous tehdään tällä asiakirjalla. Kohteesta tulee lisäksi täyttää liitteen 1 mukainen kaavake. Tarjotusta kalustosta tarjoajan tulee täyttää

Lisätiedot

Liite 1: Yleiset sopimusehdot (JIT 2015 Yleiset ehdot), Liite 5: Erityisehtoja palveluista (JIT 2015 Palvelut).

Liite 1: Yleiset sopimusehdot (JIT 2015 Yleiset ehdot), Liite 5: Erityisehtoja palveluista (JIT 2015 Palvelut). LIITE 5 SOPIMUSLUONNOS PÄÄTELAITTEIDEN ASENNUSPALVELUT 1. SOPIJAPUOLET JA YHTEYSHENKILÖT Tilaaja: Itä-Suomen Yliopisto Y-tunnus Yhteystiedot Toimittaja: Nimi Y-tunnus Yhteystiedot 2. SOPIMUSASIAKIRJAT

Lisätiedot

Asukas- ja yrityspysäköintijärjestelmän ehdot

Asukas- ja yrityspysäköintijärjestelmän ehdot Asukas- ja yrityspysäköintijärjestelmän ehdot Yleisiä ehtoja asukas- ja yrityspysäköintitunnuksille 1. Alueella, jolla on päätetty käyttää asukas- ja yrityspysäköintijärjestelmää, annetaan asukas- tai

Lisätiedot

Päätös. Varausalueen sijainti: Savitaipale, Taipalsaari Varauksen nimi: Joutseno 6. Varausilmoitukselle on annettu lupatunnus VA2011:0061.

Päätös. Varausalueen sijainti: Savitaipale, Taipalsaari Varauksen nimi: Joutseno 6. Varausilmoitukselle on annettu lupatunnus VA2011:0061. Päätös Annettu julkipanon jälkeen 12.6.2012 1 (5) Lupatunnus FinnAust Mining Southern Oy PL 147 00121 Helsinki VARAUSPÄÄTÖS Turvallisuus- ja kemikaalivirastoon (Tukes) on saapunut 23.11.2011 kaivoslain

Lisätiedot

Johdatus diskreettiin matematiikkaan Harjoitus 7, 28.10.2015

Johdatus diskreettiin matematiikkaan Harjoitus 7, 28.10.2015 Johdatus diskreettiin matematiikkaan Harjoitus 7, 28.10.2015 1. Onko olemassa yhtenäistä verkkoa, jossa (a) jokaisen kärjen aste on 6, (b) jokaisen kärjen aste on 5, ja paperille piirrettynä sivut eivät

Lisätiedot

1 Rehtorin ja apulaisrehtorin tehtäväkohtainen palkka. Ks. palkka-asteikon käytöstä osio A 6.

1 Rehtorin ja apulaisrehtorin tehtäväkohtainen palkka. Ks. palkka-asteikon käytöstä osio A 6. OSIO F LIITE 10 MUSIIKKIOPPILAITOS I VIRANHALTIJOIDEN PALKKA 1 Rehtorin ja apulaisrehtorin tehtäväkohtainen palkka 1 mom. Rehtorin (4 08 01 00 2) tehtäväkohtainen palkka (ks. palkkaliite). 2 mom. Apulaisrehtorin

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle sosiaaliturvasta Suomen ja Liettuan välillä tehdyn sopimuksen lakkauttamisesta ja laiksi sen lainsäädännön alaan kuuluvien määräysten voimaansaattamisesta annetun lain kumoamisesta

Lisätiedot

Kotikunnan rekisteröinti maistraatissa UMTI/AS

Kotikunnan rekisteröinti maistraatissa UMTI/AS Kotikunnan rekisteröinti maistraatissa UMTI/AS 15.6.2017 VTVPL 9 :n 1 momentissa on säädetty niistä seikoista, joiden on oltava olemassa, jotta ulkomaalaisen tiedot voidaan tallettaa väestötietojärjestelmään:

Lisätiedot

Osuuskunta yritysmuotona

Osuuskunta yritysmuotona Osuuskunta yritysmuotona Oulu 15.6.2016 Tarja Pahnila tarja.pahnila@psk.fi 044 3120 726 Osuuskunnan määritelmä osuuskuntalaki 2014 o Osuuskunta on yhteisö, jonka jäsenmäärää ja osuuspääomaa ei ole ennalta

Lisätiedot