Yritysvierailu Nesteelle

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Yritysvierailu Nesteelle"

Transkriptio

1 Yritysvierailu Nesteelle Yleistä Nesteestä Nykyinen Neste on perustettu jo vuonna Alkuun se piti yllä Suomen öljyhuoltoa ja ensimmäistä öljynjalostamoa alettiin rakentaa Naantaliin Nesteestä tuli pörssiyritys vuonna 1995, mutta edelleen Suomen valtio omistaa siitä yli puolet. Nesteellä on laaja valikoima öljytuotteita erilaisista polttoaineista liuottimiin ja nestekaasuihin. Lisäksi sillä on oma öljyn vähittäismyyntiverkosto. Nesteellä on myös oma, korkealaatuisen uusiutuvan dieselin valmistusprosessi, jolla on jo huomattavat markkinat sekä Euroopassa että Pohjois-Amerikassa. Suomen jalostamot sijaitsevat Naantalissa sekä Porvoossa ja pääkonttori Espoon Keilarannassa. Miksi yritysvierailemaan Nesteelle? Vierailut Nesteelle ovat osa yrityksen osallistumista yhteiskuntaan. Vierailu lisää ymmärrystä muun muassa polttoaineista, sekä antaa kuvaa erilaisista uravaihtoehdoista. Tavallisimpien ammattien työnkuvat ovat selkeitä nuorille. Monet tietävät mitä ammatit kuten kaupan kassat tai lääkärisarjoistakin tutut kirurgit tekevät. Ongelmana onkin, että eri työtehtävien mielikuvat eroavat todellisuudesta, ja monista työtehtävistä nuorilla ei ole edes mielikuvia. Uratarinat ja linkitys oikeaan elämään lisäävät nuorten kiinnostusta matemaattisluonnontieteellisiin aineisiin. Siksi on tärkeää kuulla erilaisten työtehtävien päivänkulusta. Ilman tietoa on vaikea haaveilla itseään kyseisiin tehtäviin tai alalle. Lisämotivaatiota tuo myös koulussa opitun, esimerkiksi kemiallisten reaktioiden, näkeminen yrityksen tuotantoprosessissa ja sama koskee muitakin aineita kuten matematiikan laskukaavoja. Neste on myös sitä mieltä, että yritysvierailut ovat hyödyllisiä nuorille. On kuitenkin muistettava, että vierailut Nesteelle ovat kysyttyjä ja yrityksen resurssit ovat rajalliset, joten jos haluat vierailulle, ole ajoissa liikenteessä. Muistilista toimivaan vierailuun Ole ajoissa liikenteessä Suunnittele mitä haluat oppilaiden oppivan vierailulta. Jos suunnittelet kemiaan painottuvaa kokonaisuutta, niin ota huomioon, että kemian osaajat työskentelevät pääasiassa Porvoossa. Varaa vierailu ajoissa Valmistaudu joustamaan aikatauluissa -> vierailulle pääsee paremmin.

2 Ennen vierailua on hyvä tutustua yritykseen ja tehdä ennakkotehtäviä. Lisäksi vierailusta saa enemmän irti, jos oppilailla on mietittynä kysymyksiä jo valmiiksi. Hyvä tietää: Aina vierailu ei syystä tai toisesta onnistu itse Nesteelle, mutta muitakin vaihtoehtoja on: Opettaja voi varata sivuston kautta asiantuntijan, joka vierailee koululla tai on yhteydessä verkon välityksellä niin kutsutussa webinaarissa. Tuon sivuston kautta on mahdollista saada Nesteeltä henkilöitä, mutta myös monista muista yrityksistä. Olemme pyrkineet helpottamaan tehtävien keksimistä ja olemme koonneet aineittain (kemia, biologia ja matematiikka) tehtäviä, joita voi liittää yritysvierailuun Nesteelle. Kemian tehtävät yläasteikäisille Ennen vierailua: 1. Selvitä mihin polttonesteitä, kuten bensiiniä, dieseliä ja polttoöljyä käytetään. Anna 5 esimerkkiä arjestasi. Voit pohtia miten se vaikuttaisi omaan arkeesi, jos näitä polttoaineita ei olisi. 2. Selvitä mistä polttoaineita valmistetaan. Vierailulla: 3. Pohdi ja selvitä, mitä merkitystä sillä on, mistä bensiini ja diesel on valmistettu? Vierailun jälkeen: 4. Vierailulla pohditte ja selvititte polttoaineiden raaka-aineen merkitystä. Voitte järjestää väittelyn siitä mikä polttoaineen tuottomuodoista olisi paras muun muassa taloudellisesti ja ympäristöä ajatellen. 5. Katso video: Biojätteestä biokaasua ja ravinteet kiertoon! Katso video ja kerro, mitä kaikkea biojätteestä voidaan valmistaa. Miksi kannattaa kierrättää? Mistä biokaasu kemiallisesti koostuu? 6. Selvitä mitä kaikkea muuta kuin polttoainetta raaka- ja bioöljystä valmistetaan. Kemian tehtävien vastaukset (yläkoulu)

3 1. Polttoainetta käytetään polttomoottorilaitteissa, kuten autoissa, ruohonleikkureissa, aggregaateissa, mopoissa, moottoripyörissä, lentokoneissa ja valtamerilaivoissa. 2. Polttoaineita valmistetaan raakaöljystä, maakaasusta, biojätteestä, jäterasvoista, kasviöljystä, levistä. 3. ja 4. Bensiiniä ja dieseliä voidaan valmistaa joko uusiutuvista tai uusiutumattomista raakaaineista. Uusiutuvat lähtöaineet voivat olla joko ensimmäisen tai toisen sukupolven raakaaineita. Ensimmäisen sukupolven bioraaka-aine on varta vasten polttoaineen raakaaineeksi viljelty kasvi. Ongelma on, että se vie pinta-alaa esim. ruoan viljelyltä. Myös sademetsää raivataan muun muassa öljykasvien viljelyn tieltä. Toisen sukupolven uusiutuva raaka-aine on vaikkapa biojätettä tai jäteöljyä. Ainakin Nesteen mukaan uusiutuvista raaka-aineesta valmistetun dieselin hiukkaspäästöt ovat merkittävästi pienemmät, kuin fossiilisen dieselin. Toisaalta, niin kuin kaikkien tuotteiden, myös polttoaineiden nettopäästöihin vaikuttavat kaikki sen elinkaareen liittyvät prosessit, kuten viljely, kuljetukset, jalostus jne. Polttoaineella mm. polttoarvo ja moottorin hyötysuhde vaikuttavat lopullisiin päästöihin. 5. Biojätteestä saadaan biopolttoainetta, sähköä ja maanparannusainetta. Biokaasu koostuu vastaus metaanista eli maakaasusta (CH 4 ) ja hiilidioksidista (CO 2 ) 6. Raaka- ja bioöljystä valmistetaan myös voiteluaineita, kemikaaleja sekä kaasutuotteita, joista valmistetaan muun muassa muovin raaka-aineita. Kemia ja biologian tehtävät (lukio) Tämä malli on suunniteltu niin, että vierailu toteutetaan lukion biologian kolmannen kurssin loppupuolella, jolloin opiskelijat ovat kurssin aikana jo tutustuneet käsiteltäviin aiheisiin. Oppikirjan (BIOS3) kolmas ja neljäs osa käsittelevät kestävään kehitykseen liittyviä käsitteitä ja aihealueita, kuten happamia sateita, kasvihuonekaasujen vaikutusta ilmastonmuutokseen, ympäristömyrkkyjä, sekä sitä, miten tekniikalla voidaan ratkaista nämä luontoon liittyvät ongelmat. Kemiasta olisi hyvä olla suoritettuna ainakin KE1, sillä hiilivetyketjujen nimeämisestä on hyötyä tehtävissä. o Vastaukset on ilmoitettu tällä edellä olevalla symbolilla. Ennen vierailua Tutustu Neste Oilin internet-sivujen ilmastovaikutus-osioon. Pohdi vuoden 2015 biologian yo-kokeen jokeritehtävää: Biopolttoaineet - vaihtoehto fossiilisille polttoaineille Huom! Tehtävä tulee palauttaa opettajalle kirjallisena vierailun jälkeen. Katso linkin takaa löytyvä video (300 vuotta fossiilisia polttoaineita 300 sekunnissa), ja pohdi seuraavia kysymyksiä (videon ja aiempien tietojesi perusteella): 1. Mitkä polttoaineet luokitellaan fossiilisiksi? 2. Mitä keinoja löytyy fossiilisten polttoaineiden kulutuksen vähentämiseksi? 3. Bensiini koostuu monista eri osista. Yhtenä osana voi olla kuvassa oleva ketju. Saat käyttää tunnistamiseen internetiä sekä kirjoja. Nimeä ketju.

4 Lähde kuvalle: Vierailun aikana Vierailun aikana opiskelijat täyttävät kysymyslomakkeen, mikä edesauttaa vierailun jälkeen esseetehtävän tekemistä. 4. Miten Neste Oilin uusiutuva dieselpolttoaine eroaa tavallisesta dieselistä? o Neste uusiutuva diesel valmistetaan kokonaan uusiutuvista raaka-aineista, mm. jätteistä ja ruoantähteistä. o Tavallinen diesel valmistetaan yleensä jatkojalostamalla raakaöljyn tislaustuotteita. 5. Mikä on biopolttoaineen määritelmä? o Biopolttoaine on elävästä tai hiljattain kuolleesta eloperäisestä aineesta saatavaa polttoainetta. o Yleensä biopolttoaineilla tarkoitetaan jalostamalla tuotettua polttoainetta, mutta myös kuivattu ja sellaisenaan poltettava biomassa luetaan biopolttoaineisiin. 6. Miten Neste uusiutuva diesel eroaa perinteisestä biopolttoaineesta? o Neste uusiutuva diesel on luokiteltu vetykäsitellyksi kasviöljyksi (HVO), kun taas perinteinen biodiesel (FAME) tuotetaan esteröintimenetelmällä. o o Vierailun jälkeen Neste uusiutuvaa dieseliä voidaan valmistaa monista eri raaka-aineista. Neste uusiutuvan dieselin kemiallinen koostumus vastaa fossiilisten polttoaineiden koostumusta, ja siksi se sopii kaikkiin dieselkäyttöisiin moottoreihin perinteistä biodieseliä paremmin. Keskustellaan yleisesti vierailusta. Mikä oli mielenkiintoista? Mikä oli vierailulla olennaisinta?

5 Muuta kysyttävää/huomioita? 7. Vastaus vuoden 2015 biologian yo-tehtävään palautetaan kirjallisena opettajalle. Tehtävä on pakollinen, ja hyvin tehdystä vastauksesta voisi esimerkiksi saada lisäpisteitä kokeeseen. Esseetehtävä: Biopolttoaineet - vaihtoehto fossiilisille polttoaineille Matematiikka tehtävät yläasteikäisille Punainen ja keltainen kysymyssarja ovat omia kokonaisuuksia. Ennen vierailua 1. Selvitä, kuinka monta kilometriä perheesi autoon kertyy vuoden aikana suurin piirtein. Jos perheessä ei ole autoa, tehkää arvio siitä, miten monta kilometriä kuljette bussilla vuodessa. Apuna voi käyttää esim. paikallista joukkoliikenteen reittisivustoa, tai google mapsin reittitoimintoa. Esimerkki: Perheen autolla ajetaan n km vuodessa. 2. Laske kuinka monta litraa nestemäistä propaania (nestekaasua) saat säilyttää kodissasi Nestekaasun tiheys on 0,51 kg / dm3 Säilytyksen enimmäismäärät: o Asuinhuoneisto, kesämökki 25 kg o Ajoneuvo 25 kg o Autotalli 25 kg Muistathan pitää huolta, ettei kodissasi säilytetä liikaa nestekaasua! Oletetaan, että nestekaasua myydään 2 kg, 5 kg ja 11 kg pulloissa. Luettele mahdollisimman monta erilaista kaasupullo kombinaatiota, joita voit kodissasi säilyttää (riittää miettiä montako kaasupulloa mahtuu 25 kilogrammaan). Vastaus: Ensin huomataan, että 1 dm3 = 1 litra. Tilavuuden laskemiseen käytetään kaavaa V = massa/tiheys. Lasketaan, kuinka monta litraa on 25 kg nestekaasua. V = 25 kg / 0,51 kg/dm3 49 dm3 = 49 litraa. Esimerkiksi, jos kodissa on yksi asuinhuoneisto, yksi ajoneuvo ja yksi autotalli. Tällöin sallittu litramäärä on 3*49 litraa =147 litraa. Mahdollisia kaasupullo kombinaatioita, jotta sallittu määrä 25 kg ei ylity: 2 kpl 11 kg:n ja yksi 2 kg:n kaasupulloa 5 kpl 5 kg:n kaasupulloja 12 kpl 2 kg:n kaasupulloja 1 kpl 11 kg:n, 2 kpl 5 kg:n ja 2 kpl 2 kg:n kaasupulloa 3 kpl 5 kg:n ja 5 kpl 2 kg:n kaasupulloa 2 kpl 11 kg:n kaasupulloa

6 3. Selvitä, Neste Oyj:n vuosikertomuksesta miten yrityksen henkilöstömäärä jakautuu eri henkilöstöryhmittäin. Vastaus: Neste oyj:n vuosikertomus 2015 Vierailun aikana 1. Selvitä, kuinka paljon vähemmän nexbtl kuormittaa ympäristöä verrattuna tavalliseen dieseliin. Tuntuuko tieto luotettavalta? Vastaus: jopa 90% vähemmän CO 2 kuormaa(10 g/km vs. 100 g/km). luettu sivulta: 2. Selvitä, kuinka monta kesätyöpaikkaa yritys tarjoaa ja kuinka monta hakemusta yritykseen tulee. Montako prosenttia hakijoista saa paikan? 300 kesätyöpaikkaa hakemusta Vastaus: Vuonna 2016 yritykseen tuli yli kesätyöhakemusta, pyöristetään tämä lukuun ja yritys tarjosi kesätyöpaikan 300:lle hakijalle. Pääsyprosentiksi tulee: 300 / * 100% 1,8% 3. Selvitä, mikä on barreli. Vastaus: Barreli on tilavuuden mittayksikkö. Se suomennetaan yleensä tynnyri. Yksi barreli on noin 159 litraa. Barrelin lyhenne on bbl tai pelkkä b. Barrelia käytetään yleensä öljytynnyreiden yhteydessä. Lisätietoa: FI/Vesi/Oljy_ja_kemikaalivahinkojen_torjunta/Onnettomuusseuranta/Paljonko_on_paljon oljymaarien_havainnollistaminen 4. Selvitä Neste oyj:n kokonaishenkilöstömäärä Vastaus: Henkilöstömäärä vuonna 2015 oli 4906 henkilöä

7 Vierailun jälkeen 1. Oletetaan, että perheessänne on diesel auto, ja että julkinen liikenne kulkee dieselillä. Laske, ennakkotehtävän 1 ja yritysvierailutehtävän 1 arvoilla, kuinka paljon vuositasolla perheenne liikkumisen aiheuttama ympäristön kuormitus vähenisi, jos diesel vaihtuisi kokonaan nexbtl:ksi. Vastaus: Esimerkkiauto: Scoda Octavia 2.0 TDI, tiedot luettu sivulta yhdistetty keskikulutus: 4,1 l/100 km, päästöt: yhdistetty CO 2 : 106 g/km NexBTL biodieselin CO 2 päästöt ovat 90%pienemmät kuin tavallisen dieselin päästöt (ks kysymykset visiitin aikana) CO 2 päästöt vähenisivät esimerkkiautolla (ks yllä), esimerkkikilometreillä (ks ennakkotehtävät) vuodessa: 106 km x (90 % /100 %) x km = g 2 tonnia. 2. Tee diagrammi valitsemasi polttoainelaadun hinnan vaihteluista valitulla Neste-asemalla kahden viikon ajan. Kirjaa ylös myös raakaöljyn hinnan vaihtelu samaan aikaan ( ). Muista muuntaa barrelit litroiksi ja dollarit euroiksi. ( Näyttääkö samalta? Pohdi, mistä se voisi johtua. Vastaus: Raakaöljyn hinta on katsottu osoitteesta Yksiköiden muunnoksiin on käytetty arvoa 1 barreli=158,99 l ja kurssia: 1 USD=0,89 USD/barreli on muutettu /l kertomalla luvulla 0,89 ja jakamalla luvulla 158,99. Kuvaajan käyrästä tulee samanlainen molemmilla yksiköillä.

8 Raakaöljyn hinta ei ole suoraan verrannollinen bensiinin ja dieselin hintaan. Bensiinin ja dieselin hintaan vaikuttaa moni muukin asia kuin vain raaka-aineiden hinta. 3. Kuinka monta toimihenkilöä Neste Oyj:llä oli töissä Laske, kuinka monta henkilöä työskenteli kussakin henkilöstöryhmässä. Vastaus: Kokonaishenkilöstömäärä vuonna 2015 on toimihenkilöitä on 19,4 % eli 0,194 x 4906 = 951, henkilöä -johtoa ja ylempiä toimihenkilöitä on 38,3 % eli 0,383 x 4906 = 1878, henkilöä -työntekijöitä on 42,3 % eli 0,423 x 4906 = 2075, henkilöä

Kehittyneet työkoneiden käyttövoimavaihtoehdot moottorinvalmistajan näkökulmasta. 10.09.2015 Pekka Hjon

Kehittyneet työkoneiden käyttövoimavaihtoehdot moottorinvalmistajan näkökulmasta. 10.09.2015 Pekka Hjon Kehittyneet työkoneiden käyttövoimavaihtoehdot moottorinvalmistajan näkökulmasta 10.09.2015 Pekka Hjon Agenda 1 Vallitseva tilanne maailmalla 2 Tulevaisuuden vaihtoehdot 3 Moottorinvalmistajan toiveet

Lisätiedot

Biopolttoaineiden ympäristövaikutuksista. Kaisa Manninen, Suomen ympäristökeskus Uusiutuvan energian ajankohtaispäivät 3.12.2013

Biopolttoaineiden ympäristövaikutuksista. Kaisa Manninen, Suomen ympäristökeskus Uusiutuvan energian ajankohtaispäivät 3.12.2013 Biopolttoaineiden ympäristövaikutuksista Kaisa Manninen, Suomen ympäristökeskus Uusiutuvan energian ajankohtaispäivät 3.12.2013 Eikö ilmastovaikutus kerrokaan kaikkea? 2 Mistä ympäristövaikutuksien arvioinnissa

Lisätiedot

Liikennepolttoaineet nyt ja tulevaisuudessa

Liikennepolttoaineet nyt ja tulevaisuudessa Liikennepolttoaineet nyt ja tulevaisuudessa Perinteiset polttoaineet eli Bensiini ja Diesel Kulutus maailmassa n. 4,9 biljoonaa litraa/vuosi. Kasvihuonekaasuista n. 20% liikenteestä. Ajoneuvoja n. 800

Lisätiedot

Biopolttoaineet, niiden ominaisuudet ja käyttäytyminen maaperässä

Biopolttoaineet, niiden ominaisuudet ja käyttäytyminen maaperässä Biopolttoaineet, niiden ominaisuudet ja käyttäytyminen maaperässä Henrik Westerholm Neste Oil Ouj Tutkimus ja Teknologia Mutku päivät 30.-31.3.2011 Sisältö Uusiotuvat energialähteet Lainsäädäntö Biopolttoaineet

Lisätiedot

Ideoita oppitunneille aiheesta Kemia työelämässä

Ideoita oppitunneille aiheesta Kemia työelämässä Ideoita oppitunneille aiheesta Kemia työelämässä Ideat on koottu Kemia työelämässä täydennyskoulutuskurssille osallistuneiden opettajien kurssiin liittyneistä etätehtävistä. Tehtävän tarkoituksena oli

Lisätiedot

Moottoritekniikan kehityssuuntia ja tulevaisuuden polttoaineet

Moottoritekniikan kehityssuuntia ja tulevaisuuden polttoaineet Moottoritekniikan kehityssuuntia ja tulevaisuuden polttoaineet Ari Juva, Neste Oil seminaari 4.11.2009 Source: Ben Knight, Honda, 2004 4.11.2009 Ari Juva 2 120 v 4.11.2009 Ari Juva 3 Auton kasvihuonekaasupäästöt

Lisätiedot

Kolme pientä opinto-ohjaajaa ja suuren suuri lukio

Kolme pientä opinto-ohjaajaa ja suuren suuri lukio Kolme pientä opinto-ohjaajaa ja suuren suuri lukio Järki päätti ottaa selvää, keitä koulussamme hiihtelevät ja opoiksi itseään kutsuvat ihmisolennot todellisuudessa oikein ovat ja mistä he tulevat. Opinto-ohjaajat

Lisätiedot

Matematiikan tukikurssi

Matematiikan tukikurssi Matematiikan tukikurssi Kurssikerta 8 1 Derivaatta Tarkastellaan funktion f keskimääräistä muutosta tietyllä välillä ( 0, ). Funktio f muuttuu tällä välillä määrän. Kun tämä määrä jaetaan välin pituudella,

Lisätiedot

Neste palvelee taksiyrittäjää

Neste palvelee taksiyrittäjää Neste palvelee taksiyrittäjää tuotteet - palvelut Neste Marketing & Services www.neste.fi Neste tarjoaa taksiyrittäjälle Asiakaskohtaiset ratkaisut Korkealaatuiset tuotteet Kattavin verkosto Nopea ja miellyttävin

Lisätiedot

Huomaathan, että ohjeessa olevat näytöistä otetut kuvat voivat poiketa sinun koulutuksesi vastaavien sivujen kuvista.

Huomaathan, että ohjeessa olevat näytöistä otetut kuvat voivat poiketa sinun koulutuksesi vastaavien sivujen kuvista. OHJE OPISKELIJALLE MOODLEN KÄYTTÖÖN 1/5 2011/2012 MOODLE KOULUTUKSESSA Työterveyslaitoksella käytetään Moodle -verkko-oppimisalustaa. Potilassiirtojen Ergonomia - koulutus on monimuotokoulutusta, johon

Lisätiedot

TransEco -tutkimusohjelma 2009 2013

TransEco -tutkimusohjelma 2009 2013 TransEco -tutkimusohjelma 2009 2013 Vuosiseminaari Ari Juva RED dir. 2009/28/EC: EU polttoainedirektiivit ohjaavat kehitystä Uusiutuva energia (polttoaine + sähkö) liikenteessä min.10% 2020 Suomen tavoite

Lisätiedot

Johdatus diskreettiin matematiikkaan Harjoitus 7, 28.10.2015

Johdatus diskreettiin matematiikkaan Harjoitus 7, 28.10.2015 Johdatus diskreettiin matematiikkaan Harjoitus 7, 28.10.2015 1. Onko olemassa yhtenäistä verkkoa, jossa (a) jokaisen kärjen aste on 6, (b) jokaisen kärjen aste on 5, ja paperille piirrettynä sivut eivät

Lisätiedot

Onko bioenergian käyttö aina kestävää kehitystä? Juhani Ruuskanen Itä-Suomen yliopisto Ympäristötieteen laitos

Onko bioenergian käyttö aina kestävää kehitystä? Juhani Ruuskanen Itä-Suomen yliopisto Ympäristötieteen laitos Onko bioenergian käyttö aina kestävää kehitystä? Juhani Ruuskanen Itä-Suomen yliopisto Ympäristötieteen laitos MITÄ ON KESTÄVÄ KEHITYS? Vakiintuneen määritelmän mukaan kestävä kehitys on kehitystä, joka

Lisätiedot

Yritysyhteistyömalli: Neste Oil

Yritysyhteistyömalli: Neste Oil Yritysyhteistyömalli: Neste Oil Kohderyhmä: Yläkoulun oppilaat (erityisesti 8. ja 9. luokkalaiset) Oppiaineet: Kemia ja fysiikka Johdanto Tämä yritysyhteistyömalli on laadittu Helsingin yliopiston järjestämällä

Lisätiedot

Neste. Ainoa suunta on eteenpäin. Marjaana Suominen viestintäpäällikkö, Tuotanto

Neste. Ainoa suunta on eteenpäin. Marjaana Suominen viestintäpäällikkö, Tuotanto Neste Ainoa suunta on eteenpäin Marjaana Suominen viestintäpäällikkö, Tuotanto historiavideo VISIOMME: Luomme vastuullisia vaihtoehtoja joka päivä. Puhtaampaa polttoainetta maanteillä Vähärikkistä polttoainetta

Lisätiedot

Liukeneminen 31.8.2016

Liukeneminen 31.8.2016 Liukeneminen KEMIAN MIKROMAAILMA, KE2 Kertausta: Kun liukenevan aineen rakenneosasten väliset vuorovaikutukset ovat suunnilleen samanlaisia kuin liuottimen, niin liukenevan aineen rakenneosasten välisiä

Lisätiedot

Nestepienmoottoribensiini

Nestepienmoottoribensiini Nestepienmoottoribensiini Lehdistömateriaali 4.7.2012 Viestintäpäällikkö Silja Metsola, puh. 050 458 5104 Sisältö 1. Neste-pienmoottoribensiini korkealaatuinen erikoistuote 2. Parempi ja turvallisempi

Lisätiedot

SYYSKOKOUS JA KAASUPÄIVÄ 18.11.2014. Timo Toikka 0400-556230 05 460 10 600 timo.toikka@haminanenergia.fi www.haminanenergia.fi

SYYSKOKOUS JA KAASUPÄIVÄ 18.11.2014. Timo Toikka 0400-556230 05 460 10 600 timo.toikka@haminanenergia.fi www.haminanenergia.fi SYYSKOKOUS JA KAASUPÄIVÄ 18.11.2014 Timo Toikka 0400-556230 05 460 10 600 timo.toikka@haminanenergia.fi www.haminanenergia.fi Kaasun tilanne on mielenkiintoinen Poliittinen tilanne on noussut keskiöön

Lisätiedot

Toimitusjohtajan katsaus. Matti Lievonen. 3.4.2014 Yhtiökokous 1

Toimitusjohtajan katsaus. Matti Lievonen. 3.4.2014 Yhtiökokous 1 Toimitusjohtajan katsaus Matti Lievonen 1 Neste Oilin johtoryhmä Toimitusjohtaja: Matti Lievonen Yhteiset toiminnot Liiketoiminta-alueet Tuotanto ja logistiikka Ilkka Poranen Henkilöstö Hannele Jakosuo-Jansson

Lisätiedot

Taulukko 1. Bussien keskimääräisiä päästökertoimia. (www.rastu.fi)

Taulukko 1. Bussien keskimääräisiä päästökertoimia. (www.rastu.fi) MUISTIO 7.5.2010 VTT-M-04216-10 Nils-Olof Nylund LIIKENNEPOLTTOAINEIDEN LAATUPORRASTUS LÄHIPÄÄSTÖJEN PERUSTEELLA Tausta Parafiinisen dieselpolttoaineen ja metaanin (maakaasu/biokaasu) voidaan kiistatta

Lisätiedot

Lämmitysenergia Sisältö. 1. Uusiutuvat tuotteet, miksi? 2. Nesteen cleantech-liiketoiminta 3. Uusiutuva polttoöljy? 22.5.

Lämmitysenergia Sisältö. 1. Uusiutuvat tuotteet, miksi? 2. Nesteen cleantech-liiketoiminta 3. Uusiutuva polttoöljy? 22.5. Lämmitysenergia 2017 Uusiutuvista raaka-aineista valmistettu Polttoöljy tero.salovaara@neste.com Sisältö 1. Uusiutuvat tuotteet, miksi? 2. Nesteen cleantech-liiketoiminta 3. Uusiutuva polttoöljy? 1 Ihmisten

Lisätiedot

Mielestämme hyvä kannustus ja mukava ilmapiiri on opiskelijalle todella tärkeää.

Mielestämme hyvä kannustus ja mukava ilmapiiri on opiskelijalle todella tärkeää. Ops-perusteluonnosten palaute Poikkilaakson oppilailta 1 LUKU 2 B Perusopetuksen arvoperusta Suunta on oikea, ja tekstissä kuvataan hyvin sitä, kuinka kaikilla lapsilla kuuluisi olla oikeus opiskella ja

Lisätiedot

Aurinkosähkö ympäristön kannalta. Raasepori 2.5.2016 Pasi Tainio Suomen ympäristökeskus (SYKE)

Aurinkosähkö ympäristön kannalta. Raasepori 2.5.2016 Pasi Tainio Suomen ympäristökeskus (SYKE) Aurinkosähkö ympäristön kannalta Raasepori 2.5.2016 Pasi Tainio Suomen ympäristökeskus (SYKE) HINKU (Hiilineutraalit kunnat) -hanke HINKU-kuntien tavoitteena 80 prosentin päästövähennys vuoteen 2030 mennessä

Lisätiedot

Palvelut nyt ja tulevaisuudessa

Palvelut nyt ja tulevaisuudessa Yleiskaavatyö 2013 2016 Yleiskaavaluonnos 2014 Palvelut nyt ja tulevaisuudessa Nettikysely 13.11. 15.12.2014 vastaajia 1 339 Palvelut Lahdessa nyt ja tulevaisuudessa Lahden kaupungin maankäyttö toteutti

Lisätiedot

MIHIN PANOSTAA JÄTEHUOLLON PÄÄTÖKSENTEOSSA? Mari Hupponen Tutkija Lappeenrannan teknillinen yliopisto

MIHIN PANOSTAA JÄTEHUOLLON PÄÄTÖKSENTEOSSA? Mari Hupponen Tutkija Lappeenrannan teknillinen yliopisto MIHIN PANOSTAA JÄTEHUOLLON PÄÄTÖKSENTEOSSA? Mari Hupponen Tutkija Lappeenrannan teknillinen yliopisto TAUSTA Yhdyskuntajätteen kaatopaikkasijoitusta halutaan vähentää Energiahyötykäyttö lisääntynyt Orgaanisen

Lisätiedot

Kauden vaihtaminen. Tom Hedman Jopox oy; 1.1.2016

Kauden vaihtaminen. Tom Hedman Jopox oy;  1.1.2016 2016 Kauden vaihtaminen Tom Hedman Jopox oy; www.jopox.fi 1.1.2016 Kauden vaihtamiseen liittyvät toimet Jopoxiin on rakennettu palloilulajeihin ominainen piirre kausienvaihtelumekanismi. Mekanismin avulla

Lisätiedot

Ratkaisuehdotukset Kesäyliopisto 2014. 1. Kuvassa on esitetty erään ravintolan lounasbuffetin kysyntäfunktio.

Ratkaisuehdotukset Kesäyliopisto 2014. 1. Kuvassa on esitetty erään ravintolan lounasbuffetin kysyntäfunktio. Harjoitukset 2 Taloustieteen perusteet Ratkaisuehdotukset Kesäyliopisto 2014 1. Kuvassa on esitetty erään ravintolan lounasbuffetin kysyntäfunktio. a) Mikä on kysynnän hintajousto 12 :n ja 6 :n välillä?

Lisätiedot

Neste Oilin Biopolttoaineet

Neste Oilin Biopolttoaineet Neste Oilin Biopolttoaineet Ari Juva Neste Oil Oyj ari.juva@nesteoil.com 1 Miksi biopolttoaineita liikenteeseen? Tuontiriippuvuuden vähentäminen Kasvihuonekaasujen vähentäminen Energiasektoreista vain

Lisätiedot

BIOPOLTTOAINEET UUTENA LIIKETOIMINTA-ALUEENA

BIOPOLTTOAINEET UUTENA LIIKETOIMINTA-ALUEENA BIOPOLTTOAINEET UUTENA LIIKETOIMINTA-ALUEENA ForestEnergy2020 Vuosiseminaari Joensuun Tiedepuisto, 8.10.2013 Pekka Jokela, UPM Biopolttoaineet Biopolttoaineet uutena liiketoiminta-alueena UPM:n biopolttoainestrategia

Lisätiedot

AJONEUVOTEKNIIKAN KEHITTYMINEN JA UUSIEN ENERGIAMUOTOJEN SOVELTUMINEN SÄILIÖKULJETUKSIIN. Mika Jukkara, Tuotepäällikkö / Scania Suomi Oy

AJONEUVOTEKNIIKAN KEHITTYMINEN JA UUSIEN ENERGIAMUOTOJEN SOVELTUMINEN SÄILIÖKULJETUKSIIN. Mika Jukkara, Tuotepäällikkö / Scania Suomi Oy AJONEUVOTEKNIIKAN KEHITTYMINEN JA UUSIEN ENERGIAMUOTOJEN SOVELTUMINEN SÄILIÖKULJETUKSIIN Mika Jukkara, Tuotepäällikkö / Scania Suomi Oy Scania Vabis Chassis 1930 Liikenteen rooli kestävässä kehityksessä

Lisätiedot

KURSSIVALINNAT & YLIOPPILASKIRJOITUKSET

KURSSIVALINNAT & YLIOPPILASKIRJOITUKSET KURSSIVALINNAT & YLIOPPILASKIRJOITUKSET Ohjeita kurssivalintojen tekemiseen ylioppilaskirjoitusten näkökulmasta Tämän koonnin tavoitteena on auttaa Sinua valitsemaan oikeat kurssit oikeaan aikaan suhteessa

Lisätiedot

Tytöt LVI-alalla - Perusraportti

Tytöt LVI-alalla - Perusraportti Tytöt LVI-alalla - Perusraportti 1. Ikäni on Tämä kysymys antoi harhaanjohtavan tuloksen, sillä kaksi tytöistä täyttää 16 vuotta tänä vuonna mutta kaksi 17, vielä loppuvuoden aikana. 2. Aiempi koulutukseni

Lisätiedot

Ensimmäisen neljänneksen tulos 2014

Ensimmäisen neljänneksen tulos 2014 Ensimmäisen neljänneksen tulos 2014 Matti Lievonen, toimitusjohtaja 25. huhtikuuta 2014 Sisällys 1 2 3 Q1/14 Konsernin tunnusluvut Q1/14 segmenttikatsaukset Ajankohtaiset aiheet 4 Liitteet 25.4.2014 2

Lisätiedot

Onnistunut liikkumissuunnitelma - ohjeet liikkumissuunnitelman tekemiseen

Onnistunut liikkumissuunnitelma - ohjeet liikkumissuunnitelman tekemiseen Onnistunut liikkumissuunnitelma - ohjeet liikkumissuunnitelman tekemiseen Mikä on liikkumissuunnitelma ja miksi se kannattaa tehdä? Liikkumissuunnitelma antaa konkreettisen suunnan Liikkumissuunnitelma

Lisätiedot

Biopolttoaineet ovat biomassoista saatavia polttoaineita Biomassat ovat fotosynteesin kautta syntyneitä eloperäisiä kasvismassoja

Biopolttoaineet ovat biomassoista saatavia polttoaineita Biomassat ovat fotosynteesin kautta syntyneitä eloperäisiä kasvismassoja Biopolttoaineet ovat biomassoista saatavia polttoaineita Biomassat ovat fotosynteesin kautta syntyneitä eloperäisiä kasvismassoja 1 Miksi kotimaista metsäenergiaa? Metsäenergian käyttöä puoltavat mittavat

Lisätiedot

Yhdessä yritysten puolesta! Kuljetustuki ja dieselvero

Yhdessä yritysten puolesta! Kuljetustuki ja dieselvero Yhdessä yritysten puolesta! Kuljetustuki ja dieselvero Suomi on saari (pois lukien Venäjän vienti) -> 90 % Suomen viennistä kulkee satamien kautta Yritysten sijaintipaikkaan ja toimintaedellytyksiin vaikuttavat

Lisätiedot

Korkeaseosteiset biokomponentit henkilöautojen polttoaineisiin muut kuin etanoli

Korkeaseosteiset biokomponentit henkilöautojen polttoaineisiin muut kuin etanoli TRANSECO: Henkilöautokaluston 2. sukupolven biopolttoainevaihtoehdot ja 2020 toimintamallit Korkeaseosteiset biokomponentit henkilöautojen polttoaineisiin muut kuin etanoli TransEco tutkijaseminaari 18.11.2010

Lisätiedot

Kasvihuoneilmiö tekee elämän maapallolla mahdolliseksi

Kasvihuoneilmiö tekee elämän maapallolla mahdolliseksi Kasvihuoneilmiö tekee elämän maapallolla mahdolliseksi H2O CO2 CH4 N2O Lähde: IPCC Intergovernmental Panel on Climate Change Lämpötilan vaihtelut pohjoisella pallonpuoliskolla 1 000 vuodessa Lämpötila

Lisätiedot

Esimerkkejä derivoinnin ketjusäännöstä

Esimerkkejä derivoinnin ketjusäännöstä Esimerkkejä derivoinnin ketjusäännöstä (5.9.008 versio 1.0) Esimerkki 1 Määritä funktion f(x) = (x 5) derivaattafunktio. Funktio voidaan tulkita yhdistettynä funktiona, jonka ulko- ja sisäfunktiot ovat

Lisätiedot

TILASTOLLINEN LAADUNVALVONTA

TILASTOLLINEN LAADUNVALVONTA 1 Aki Taanila TILASTOLLINEN LAADUNVALVONTA 31.10.2008 2 TILASTOLLINEN LAADUNVALVONTA Tasalaatuisuus on hyvä tavoite, jota ei yleensä voida täydellisesti saavuttaa: asiakaspalvelun laatu vaihtelee, vaikka

Lisätiedot

Polttoaineen kulutus kauppalaatuisilla bensiineillä 95E10 ja 98E5

Polttoaineen kulutus kauppalaatuisilla bensiineillä 95E10 ja 98E5 Polttoaineen kulutus kauppalaatuisilla bensiineillä 95E10 ja 98E5 Juhani Laurikko Principal Scientist VTT 6.6.2011 3.6.2011 2 TAUSTAT EU:n pakottavana tavoitteena on lisätä bioenergian käyttöä myös liikenteessä

Lisätiedot

Epäyhtälön molemmille puolille voidaan lisätä sama luku: kaikilla reaaliluvuilla a, b ja c on voimassa a < b a + c < b + c ja a b a + c b + c.

Epäyhtälön molemmille puolille voidaan lisätä sama luku: kaikilla reaaliluvuilla a, b ja c on voimassa a < b a + c < b + c ja a b a + c b + c. Epäyhtälö Kahden lausekkeen A ja B välisiä järjestysrelaatioita A < B, A B, A > B ja A B nimitetään epäyhtälöiksi. Esimerkiksi 2 < 6, 9 10, 5 > a + + 2 ja ( + 1) 2 2 + 2 ovat epäyhtälöitä. Epäyhtälössä

Lisätiedot

Suomi toisena kielenä -ylioppilaskoe. FT Leena Nissilä Opetusneuvos, yksikön päällikkö OPETUSHALLITUS

Suomi toisena kielenä -ylioppilaskoe. FT Leena Nissilä Opetusneuvos, yksikön päällikkö OPETUSHALLITUS Suomi toisena kielenä -ylioppilaskoe FT Leena Nissilä Opetusneuvos, yksikön päällikkö OPETUSHALLITUS 1 Uusi opetussuunnitelma haastaa oppimisen Uusi opetussuunnitelma haastaa oppimisen Teknologian soveltaminen

Lisätiedot

KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 1/31. KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 2/31. KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 3/31

KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 1/31. KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 2/31. KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 3/31 KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 1/31 Tervetuloa täyttämään kysely! Koulutunnus: Oppilaiden tilannekartoitussalasana: Kirjaudu kyselyyn KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 2/31 Kukaan

Lisätiedot

Biokaasu traktori on jo teknisesti mahdollinen maatiloille Nurmesta biokaasua, ravinteet viljelykiertoon - seminaari 26.03.2013

Biokaasu traktori on jo teknisesti mahdollinen maatiloille Nurmesta biokaasua, ravinteet viljelykiertoon - seminaari 26.03.2013 Biokaasu traktori on jo teknisesti mahdollinen maatiloille Nurmesta biokaasua, ravinteet viljelykiertoon - seminaari 26.03.2013 Petri Hannukainen, Agco/Valtra AGCO Valtra on osa AGCOa, joka on maailman

Lisätiedot

Tiedelimsa. Vedestä saadaan hapotettua vettä lisäämällä siihen hiilidioksidia, mutta miten hiilidioksidi jää nesteeseen?

Tiedelimsa. Vedestä saadaan hapotettua vettä lisäämällä siihen hiilidioksidia, mutta miten hiilidioksidi jää nesteeseen? Vedestä saadaan hapotettua vettä lisäämällä siihen hiilidioksidia, mutta miten hiilidioksidi jää nesteeseen? TAUSTAA Moni ihminen lapsista aikuisiin saakka on varmasti joskus pohtinut hiilidioksidiin liittyviä

Lisätiedot

Tarjoajalla on oltava hankinnan kohteen laatu ja laajuus huomioon ottaen kokemusta seuraavilla alueilla:

Tarjoajalla on oltava hankinnan kohteen laatu ja laajuus huomioon ottaen kokemusta seuraavilla alueilla: Kysymykset ja vastaukset 1 (5) Avainkumppanin hankinta johtamisen kehittämisen projektiin Espoon kaupungin hankintapalveluun saapui kysymyksiä koskien Avainkumppanin hankinta johtamisen kehittämisen projektiin

Lisätiedot

TimeEdit henkilökunnan ohje

TimeEdit henkilökunnan ohje TIMEEDIT-OHJE 1 (13) TimeEdit henkilökunnan ohje TIMEEDIT WEB... 2 TYÖJÄRJESTYKSET... 2 TYÖJÄRJESTYKSET NÄKYMÄT JA HAKUEHDOT... 4 VARAA TILA... 5 VARAA AUTO... 6 NÄYTÄ OMAT VARAUKSET... 6 TEE POISSAOLOILMOITUS...

Lisätiedot

Jyväskylän energiatase 2014

Jyväskylän energiatase 2014 Jyväskylän energiatase 2014 Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi www.facebook.com/energiatoimisto 11.2.2016 Sisältö Jyväskylän energiatase 2014 Energialähteet ja energiankäyttö Uusiutuva energia Sähkönkulutus

Lisätiedot

Tekniset tiedot Mallivuosi 2014. Caddy

Tekniset tiedot Mallivuosi 2014. Caddy Tekniset tiedot Mallivuosi 14 Caddy Näissä teknisissä tiedoissa kerrotaan polttoaineenkulutuksesta ja CO 2 -päästöistä. Erilaiset moottori-, vaihteisto- ja korivaihtoehdot ovat mahdollisia. Lisätietoja

Lisätiedot

24.10.2013 Gasum Jussi Vainikka 1

24.10.2013 Gasum Jussi Vainikka 1 24.10.2013 Gasum Jussi Vainikka 1 BIOKAASULLA LIIKENTEESEEN GASUMIN RATKAISUT PUHTAASEEN LIIKENTEESEEN HINKU LOHJA 29.10.2013 24.10.2013 Gasum Jussi Vainikka 2 Kaasu tieliikenteen polttoaineena Bio- ja

Lisätiedot

Neste MY uusiutuva diesel 100% jätteistä ja tähteistä

Neste MY uusiutuva diesel 100% jätteistä ja tähteistä Neste MY uusiutuva diesel 100% jätteistä ja tähteistä Ari Engman Product Manager, traffic fuels Neste Marketing and Services Ihmisten ja tavaroiden täytyy liikkua. Kuinka paljon luonnon kantokyky vielä

Lisätiedot

String-vertailusta ja Scannerin käytöstä (1/2) String-vertailusta ja Scannerin käytöstä (2/2) Luentoesimerkki 4.1

String-vertailusta ja Scannerin käytöstä (1/2) String-vertailusta ja Scannerin käytöstä (2/2) Luentoesimerkki 4.1 String-vertailusta ja Scannerin käytöstä (1/2) Vertailuja tehdessä törmätään usein tilanteeseen, jossa merkkijonoa (esimerkiksi merkkijonomuuttujaa) pitää vertailla toiseen merkkijonoon. Tällöin tavanomainen

Lisätiedot

Uusiutuvan liikenne-energian projektipäällikkö, Joensuun Seudun Jätehuolto Oy (www.liikennebiokaasu. )

Uusiutuvan liikenne-energian projektipäällikkö, Joensuun Seudun Jätehuolto Oy (www.liikennebiokaasu. ) SETCOM-seminaari Biokaasuliikenne matkailualalla Ari Lampinen (etunimi.sukunimi at liikennebiokaasu. ) Uusiutuvan liikenne-energian projektipäällikkö, Joensuun Seudun Jätehuolto Oy (www.liikennebiokaasu.

Lisätiedot

SPV - Katsastajien neuvottelupäivät 18.10.2014

SPV - Katsastajien neuvottelupäivät 18.10.2014 SPV - Katsastajien neuvottelupäivät 18.10.2014 Energiahaaste St1 yhtiönä Polttoaineista Biopolttoaineista Taudeista ja hoidoista Energiayhtiö St1 Johtava CO 2 -hyvän energian valmistaja ja myyjä Tavoitteemme

Lisätiedot

Liikenteen vaihtoehtoiset polttoaineet

Liikenteen vaihtoehtoiset polttoaineet Liikenteen vaihtoehtoiset polttoaineet Kimmo Klemola Yliassistentti, teknillinen kemia, Lappeenrannan teknillinen yliopisto Kaakkois-Suomen kemistiseuran öljyhuippu- ja bioenergiailta, Lappeenrannan teknillinen

Lisätiedot

Asuinkerrostalon liikkumisesteettömyyden arviointityökalu. www.360optimi.com

Asuinkerrostalon liikkumisesteettömyyden arviointityökalu. www.360optimi.com Asuinkerrostalon liikkumisesteettömyyden arviointityökalu www.360optimi.com Tytti Bruce 18 Syyskuuta 2013 Arviointityökalun taustaa Arviointityökalu toteutettiin syksyn 2013 aikana Hissi esteetön Suomi

Lisätiedot

Ajankohtaista tukien maksamisesta

Ajankohtaista tukien maksamisesta 772 5785 Ajankohtaista tukien maksamisesta Tuula Seurujärvi Yksikönjohtaja Tukien maksatusyksikkö Varainhoito-osasto Maksettu sidotusta (%) 30.4.2014 Lähde: HankeDW / TK Sis. toimintalinjojen 1, 3, 4 hanke

Lisätiedot

Tiemerkintäpäivät 2018

Tiemerkintäpäivät 2018 ADAS Advanced Driver Assistant System Sustainable Transport Automaattiajo ja Platooning Tiemerkintäpäivät 2018 Scania Suomi Oy / Mika Jukkara, Tuotepäällikkö ADAS Advanced Driver Assistant System Automaattiajon

Lisätiedot

Kuusamon kaupungin ohjeistus PALVELUSETELI- JA OSTOPALVELUJÄRJESTELMÄN KÄYTTÖÖN

Kuusamon kaupungin ohjeistus PALVELUSETELI- JA OSTOPALVELUJÄRJESTELMÄN KÄYTTÖÖN Kuusamon kaupungin ohjeistus PALVELUSETELI- JA OSTOPALVELUJÄRJESTELMÄN KÄYTTÖÖN www.parastapalvelua.fi 7.6.2016 Asiakas 1 Hyvä palveluseteliasiakas Palveluseteli on yksi tapa valita ja käyttää sosiaali-

Lisätiedot

Tuotantoprosessien uudistamisia öljynjalostamolla 22.4.2010 Eeva-Liisa Lindeman

Tuotantoprosessien uudistamisia öljynjalostamolla 22.4.2010 Eeva-Liisa Lindeman Tuotantoprosessien uudistamisia öljynjalostamolla 22.4.2010 Eeva-Liisa Lindeman Neste Oilin historiaa 1948 Neste perustetaan Suomen öljynsaannin turvaamiseksi 1957 Naantalin jalostamo aloittaa toimintansa

Lisätiedot

Pohjois-Savon liikenneseminaari Liikkumisen ja liikenteen tulevaisuus. Jukka Haavikko

Pohjois-Savon liikenneseminaari Liikkumisen ja liikenteen tulevaisuus. Jukka Haavikko Pohjois-Savon liikenneseminaari 4.4.2019 Liikkumisen ja liikenteen tulevaisuus Jukka Haavikko 1. Mitä kauempana PK-seudusta ollaan Bussien osuus joukkoliikennemarkkinassa kasvaa. 2. Kaavoituksen merkitys

Lisätiedot

Palvelujen ja prosessien johtaminen olennaisen tiedon avulla

Palvelujen ja prosessien johtaminen olennaisen tiedon avulla Prosessipäivät 20.4.2016 Palvelujen ja prosessien johtaminen olennaisen tiedon avulla Mikko Kuusela Senior Solution Architect p. 040 574 7414 mikko.kuusela@qlik.com 04, 2016 Pohditaan palveluiden ja prosessien

Lisätiedot

Mihin kotityöpalvelu perustuu asiakkaan kanssa tehtyyn sopimukseen

Mihin kotityöpalvelu perustuu asiakkaan kanssa tehtyyn sopimukseen Mihin kotityöpalvelu perustuu asiakkaan kanssa tehtyyn sopimukseen Tässä materiaalissa kerrotaan tärkeät asiat kotityöpalvelusopimuksesta, kartoituskäynnistä asiakkaan kodissa. Laadukkaat kotityöpalvelut

Lisätiedot

BIOMODE Hankeohjelma biokaasun liikennekäytön kehittämiseksi

BIOMODE Hankeohjelma biokaasun liikennekäytön kehittämiseksi BIOMODE Hankeohjelma biokaasun liikennekäytön kehittämiseksi BIOMODE Ohjelma toteutetaan Vaasan ja Seinäjoen seutujen yhteistyönä, johon osallistuvat alueen kaupungit ja kunnat sekä Merinova Oy ja Vaasan

Lisätiedot

1 2 + I D E A A T E R V E E L L I S E E N S Y Ö M I S E E N E D U L L I S E S T I t o i m i v a a a r k i r u o k a a. f i

1 2 + I D E A A T E R V E E L L I S E E N S Y Ö M I S E E N E D U L L I S E S T I t o i m i v a a a r k i r u o k a a. f i 12+ IDEAA TERVEELLISEEN SYÖMISEEN EDULLISESTI 1. Suunnittele viikon ruoat etukäteet Tee viikkosuunnitelma uuden viikon alkaessa: minä päivinä ehdit laittamaan ruokaa, milloin ruoka pitää olla valmiina

Lisätiedot

KILPAILUTUS KANNUSTAA PUHTAAMPIEN BUSSIEN KÄYTTÖÖN

KILPAILUTUS KANNUSTAA PUHTAAMPIEN BUSSIEN KÄYTTÖÖN KILPAILUTUS KANNUSTAA PUHTAAMPIEN BUSSIEN KÄYTTÖÖN Reijo Mäkinen 4.12.2007 Sisältö YTV:n tehtävä Bussipalveluiden kilpailuttaminen HKL:n, YTV:n ja Neste Oilin biopolttoainehanke Yhteenveto MISSIO YTV tuottaa

Lisätiedot

TieVie-hanke 2001-02 Saksan kieli. Ritva Huurtomaa

TieVie-hanke 2001-02 Saksan kieli. Ritva Huurtomaa TieVie-hanke 2001-02 Saksan kieli Ritva Huurtomaa Tavoitteet suunnitella ja toteuttaa verkkokurssina saksan kieliopin oppimiseen ja harjoittelemiseen innostava kokonaisuus saksan opintojaan aloittavia

Lisätiedot

Luonnollisten lukujen laskutoimitusten määrittely Peanon aksioomien pohjalta

Luonnollisten lukujen laskutoimitusten määrittely Peanon aksioomien pohjalta Simo K. Kivelä, 15.4.2003 Luonnollisten lukujen laskutoimitusten määrittely Peanon aksioomien pohjalta Aksioomat Luonnolliset luvut voidaan määritellä Peanon aksioomien avulla. Tarkastelun kohteena on

Lisätiedot

Kuka välittää nuoristamme? 9.10.2012 Kuopio

Kuka välittää nuoristamme? 9.10.2012 Kuopio Kuka välittää nuoristamme? 9.10.2012 Kuopio Kehittämiskumppanuuksin & Verkostotyöllä tavoitellaan - alueen nuorten parempaa elämänhallintaa - varhaista puuttumista tilanteisiin - nuorille asiakaslähtöisempiä

Lisätiedot

AIKA JA OPPIMINEN ASKO KARJALAINEN 2007 OULUN YLIOPISTO OPPIMISYHTEISÖT AJASSA SEMINAARI KUOPION YLIOPISTOSSA 22.11.2007

AIKA JA OPPIMINEN ASKO KARJALAINEN 2007 OULUN YLIOPISTO OPPIMISYHTEISÖT AJASSA SEMINAARI KUOPION YLIOPISTOSSA 22.11.2007 AIKA JA OPPIMINEN ASKO KARJALAINEN 2007 OULUN YLIOPISTO OPPIMISYHTEISÖT AJASSA SEMINAARI KUOPION YLIOPISTOSSA 22.11.2007 AJAN ARVOITUS? AJAN HALLINNAN KOKEMUS ON TÄRKEÄ, JOS SE KATOAA UHKAA MIELEN JÄRKKYMINEN

Lisätiedot

Tilinpäätös 2015. Matti Lievonen, toimitusjohtaja 4. helmikuuta 2016

Tilinpäätös 2015. Matti Lievonen, toimitusjohtaja 4. helmikuuta 2016 Tilinpäätös 215 Matti Lievonen, toimitusjohtaja 4. helmikuuta 216 Sisältö 1 2 Vuosikatsaus 215 Tulos 215 3 Segmenttikatsaukset 4 Ajankohtaiset aiheet 5 Liitteet 2 Disclaimer Jäljempänä esitetyt tiedot

Lisätiedot

Biopolttoaineille haasteelliset tavoitteet. Uusiutuvan energian ajankohtaispäivä Tekninen asiantuntija Mari Tenhovirta

Biopolttoaineille haasteelliset tavoitteet. Uusiutuvan energian ajankohtaispäivä Tekninen asiantuntija Mari Tenhovirta Biopolttoaineille haasteelliset tavoitteet Uusiutuvan energian ajankohtaispäivä 22.1.2019 Tekninen asiantuntija Mari Tenhovirta Liikenteen päästöt Suomessa Liikenne tuottaa n. 20 % kaikista kasvihuonekaasupäästöistä

Lisätiedot

Jyväskylän energiatase 2012. Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi www.facebook.com/energiatoimisto

Jyväskylän energiatase 2012. Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi www.facebook.com/energiatoimisto Jyväskylän energiatase 2012 Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi www.facebook.com/energiatoimisto 21.1.2014 Sisältö Perustietoa Jyväskylästä Jyväskylän energiatase 2012 Energiankäytön ja energialähteiden

Lisätiedot

Kaasukäyttöisen liikenteen mahdollisuudet. Parlamentaarinen liikenneverkkotyöryhmä

Kaasukäyttöisen liikenteen mahdollisuudet. Parlamentaarinen liikenneverkkotyöryhmä Kaasukäyttöisen liikenteen mahdollisuudet Parlamentaarinen liikenneverkkotyöryhmä 6.4.2017 06/04/2017 Jukka Metsälä 2 KAASUKÄYTTÖINEN LIIKENNE SUOMESSA Tällä hetkellä Suomessa on noin 2 500 kaasua polttoaineena

Lisätiedot

Liikenteen polttoaineet - Riittääkö pelloilta tankin täytteeksi?

Liikenteen polttoaineet - Riittääkö pelloilta tankin täytteeksi? Liikenteen polttoaineet - Riittääkö pelloilta tankin täytteeksi? Lappeenrannan teknillinen yliopisto Biodieselin tuotannon koulutus 30-31.03.2006 Hämeen ammattikorkeakoulu Mustiala Tieliikenteen polttoaineet

Lisätiedot

Luku 8 Energiankäytön ympäristövaikutukset

Luku 8 Energiankäytön ympäristövaikutukset Luku 8 Energiankäytön ympäristövaikutukset Asko J. Vuorinen Ekoenergo Oy Pohjana: Energiankäyttäjän käsikirja 2013 1 Sisältö Ilmastonmuutos CO2-päästöjen kehitys CO2-pitoisuuden ennusteet Tavoiteohjelma

Lisätiedot

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi nestemäisten polttoaineiden valmisteverosta annetun lain 2 :n muuttamisesta

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi nestemäisten polttoaineiden valmisteverosta annetun lain 2 :n muuttamisesta Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi nestemäisten polttoaineiden valmisteverosta annetun lain 2 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi nestemäisten polttoaineiden

Lisätiedot

Molemmille yhteistä asiaa tulee kerralla enemmän opeteltavaa on huomattavasti enemmän kuin englannissa

Molemmille yhteistä asiaa tulee kerralla enemmän opeteltavaa on huomattavasti enemmän kuin englannissa Molemmille yhteistä alkavat Espoossa 4. luokalta 2 oppituntia viikossa etenemisvauhti on kappaleittain laskettuna hitaampaa kuin englannissa, mutta asiaa tulee kerralla enemmän sanat taipuvat, joten opeteltavaa

Lisätiedot

HAKEMUSLOMAKE OHJATTUUN RYHMÄTOIMINTAAN KOIVUTARHAAN (KANNUS), KOTIPÄÄSKYYN (KOKKOLA) JA VASKOOLIIN (VETELI)

HAKEMUSLOMAKE OHJATTUUN RYHMÄTOIMINTAAN KOIVUTARHAAN (KANNUS), KOTIPÄÄSKYYN (KOKKOLA) JA VASKOOLIIN (VETELI) HAKEMUSLOMAKE OHJATTUUN RYHMÄTOIMINTAAN KOIVUTARHAAN (KANNUS), KOTIPÄÄSKYYN (KOKKOLA) JA VASKOOLIIN (VETELI) Vastaanottaja täyttää: Hakija: Hakemus nro: / Saapunut: 1 Hakeutumisohje: Tällä hakemuksella

Lisätiedot

Viisas liikkuminen. Kestävät liikkumisvalinnat. Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä

Viisas liikkuminen. Kestävät liikkumisvalinnat. Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä Viisas liikkuminen Kestävät liikkumisvalinnat Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä Tarja Jääskeläinen, päivitetty 20.10.2014 Valitse viisaasti liikenteessä Liikkumalla kävellen, pyörällä ja joukkoliikenteellä

Lisätiedot

IDEOITA KOULUN TUTUSTUMISPÄIVÄÄN

IDEOITA KOULUN TUTUSTUMISPÄIVÄÄN IDEOITA KOULUN TUTUSTUMISPÄIVÄÄN Suunnittele tulevien oppilaiden tutustumistuokio koulussa niin, että siitä on iloa sekä tuleville oppilaille että opettajalle. Seuraavat vihjeet ja monisteet auttavat tutustumaan

Lisätiedot

MILLAISTA OLISI,, JOS LAPSET SAISIVAT

MILLAISTA OLISI,, JOS LAPSET SAISIVAT MILLAISTA OLISI,, JOS LAPSET SAISIVAT PÄÄTTÄÄ? LASTEN OIKEUDET LASTEN YLIOPISTO Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksessa 13.3.2010 ALOITUS Yhteiskuntatiede ja sosiaalityö Lasten oikeudet Lapset päättäjinä

Lisätiedot

Ensimmäisen neljänneksen tulos 2013

Ensimmäisen neljänneksen tulos 2013 Ensimmäisen neljänneksen tulos 2013 Matti Lievonen, toimitusjohtaja 24. huhtikuuta 2013 Sisällys 1 Q1 tulos 2 Markkinoiden kehitys 3 Näkymät 4 Ajankohtaiset painopisteet 5 Liitteet 24.4.2013 2 Disclaimer

Lisätiedot

ABT 2000kg Haarukkavaunun käyttöohje

ABT 2000kg Haarukkavaunun käyttöohje ABT 2000kg Haarukkavaunun käyttöohje HUOM! Käyttäjän tulee lukea käyttöohje ennen käytön aloittamista. 1. YLEISKUVAUS Kapasiteetti Max. haarukoiden korkeus Min. haarukoiden korkeus Haarukoiden pituus Vaunun

Lisätiedot

Lakisääteinen tapaturmavakuutus Tapaturman sattuessa - vakuutustodistuksen täyttöohje esimiehille

Lakisääteinen tapaturmavakuutus Tapaturman sattuessa - vakuutustodistuksen täyttöohje esimiehille 1(6) Lappeenrannan kaupunki Lakisääteinen tapaturmavakuutus Tapaturman sattuessa - vakuutustodistuksen täyttöohje esimiehille Tulosta tämä ohje itsellesi. Täytä vakuutustodistus tämän ohjeen avulla. Internet-osoite:

Lisätiedot

KAASU LÄMMÖNLÄHTEENÄ

KAASU LÄMMÖNLÄHTEENÄ KAASU LÄMMÖNLÄHTEENÄ MAA- JA BIOKAASUN MAHDOLLISUUDET 2 1 Luonnonkaasusta on moneksi 3 Gasumin kaasuverkosto kattaa puolet suomalaisista Korkeapaineista kaasun siirtoputkea 1 286 km Matalan paineen jakeluputkea

Lisätiedot

Pitkä matematiikka, laaja fysiikka ja kemia

Pitkä matematiikka, laaja fysiikka ja kemia Espoon aikuislukio Aineopiskelijan opas Pitkä matematiikka, laaja fysiikka ja kemia Sisällysluettelo Yleistä. 2 Pitkä matematiikka.3 Laaja fysiikka.5 Laaja kemia.6 Lääketieteelliseen pyrkimässä?...7 Kurssien

Lisätiedot

Luomupihvikarjaa 1.5.2013 alkaen.

Luomupihvikarjaa 1.5.2013 alkaen. Luomupihvikarjaa 1.5.2013 alkaen. Spv tehty vuonna 2008, jolloin tuotantosuunta vaihtui viljatilasta emolehmätilaksi. Rotuina puhtaita herefordeja ja anguksia sekä näiden risteytyksiä. Vuodesta 2011 eteenpäin

Lisätiedot

Jyväskylän energiatase 2010. Keski-Suomen Energiatoimisto/ Benet Oy

Jyväskylän energiatase 2010. Keski-Suomen Energiatoimisto/ Benet Oy Jyväskylän energiatase 2010 Keski-Suomen Energiatoimisto/ Benet Oy 1 Jyväskylän energiatase 2010 Öljy 1495 GWh Teollisuus 590 GWh Sähkö 65 % Prosessilämpö 35 % Kivihiili 39 GWh Turve 2460 GWh Rakennusten

Lisätiedot

13.10.2011 T U K E A T A R V I T S E V A O P I S K E L I J A L U K I O S S A. www.erityisopetus.com

13.10.2011 T U K E A T A R V I T S E V A O P I S K E L I J A L U K I O S S A. www.erityisopetus.com T U K E A T A R V I T S E V A O P I S K E L I J A L U K I O S S A Lukio OPS:n perusteet vuodelta 2003, kohta 4.4 sanoo lukion erityisestä tuesta seuraavaa: Erityisen tuen tarkoituksena on auttaa ja tukea

Lisätiedot

Kymen Bioenergia Oy NATURAL100

Kymen Bioenergia Oy NATURAL100 Kymen Bioenergia Oy NATURAL100 Maakaasuyhdistys 23.4.2010 Kymen Bioenergia Oy KSS Energia Oy, 60 % ajurina kannattava bioenergian tuottaminen liiketoimintakonseptin tuomat monipuoliset mahdollisuudet tehokkaasti

Lisätiedot

Biokaasua Espoon Suomenojalta

Biokaasua Espoon Suomenojalta Biokaasua Espoon Suomenojalta Suomen Kaasuyhdistyksen syyskokous 8.11.2012 Tommi Fred, vs. toimialajohtaja 8.11.2012 1 HSY ympäristötekoja toimivan arjen puolesta Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä

Lisätiedot

Biokaasun jakelu Suomessa

Biokaasun jakelu Suomessa JÄTTEESTÄ PUHTAITA AJOKILOMETREJÄ Työpaja Turussa 10.6.2010 12.00-16.00 Biokaasun jakelu Suomessa 2 GASUMIN TUNNUSLUVUT 2009 Maakaasun myynti 40,6 TWh Henkilökunta 220 Siirtoputkiston pituus 1186 km Liikevaihto

Lisätiedot

Kokoeko-seminaari. Kaasutankkausverkoston laajeneminen ja sen edellytykset

Kokoeko-seminaari. Kaasutankkausverkoston laajeneminen ja sen edellytykset Kokoeko-seminaari Kaasutankkausverkoston laajeneminen ja sen edellytykset 12.2.2019 GASUMIN VUOSI 2017 LIIKEVAIHTO 925 milj. LIIKEVOITTO 114 milj. INVESTOINNIT 58,1 milj. MAAKAASULIIKETOIMINNAN MYYNTI

Lisätiedot

L2TP LAN to LAN - yhteys kahden laitteen välille

L2TP LAN to LAN - yhteys kahden laitteen välille TW- LTE- REITITIN: L2TP LAN to LAN - yhteys kahden laitteen välille Esimerkissä on käytetty kahta TW- LTE reititintä L2TP LAN to LAN - yhteydellä voidaan luoda VPN- verkko, jossa liikenne on sallittu molempiin

Lisätiedot

Yleinen osa - Kuntoutuksessa tukena,

Yleinen osa - Kuntoutuksessa tukena, Yleinen osa - Kuntoutuksessa tukena, muutoksessa mukana Anneli Louhenperä Ma. kehittämispäällikkö 25.11.2015 1 Esityksen sisältö Kertausta: Mikä on standardi ja miksi sitä tarvitaan Diat 3 7 Muutokset:

Lisätiedot

Hiilidioksidista hiilihappoon, -tutkimuksia arkipäivän kemiasta

Hiilidioksidista hiilihappoon, -tutkimuksia arkipäivän kemiasta iilidioksidista hiilihappoon, -tutkimuksia arkipäivän kemiasta Kohderyhmä: Työ on suunniteltu alakoululaisille sopivalle tasolle. Työ ei ole liian vaikea ymmärtää esikoululaiselle, muttei liian helppo

Lisätiedot

Uusiutuvat liikennepolttoaineet oljestako dieseliä?

Uusiutuvat liikennepolttoaineet oljestako dieseliä? Uusiutuvat liikennepolttoaineet oljestako dieseliä? Olki energiantuotantoon seminaari Loimaa 27.5.2014 Sisällysluettelo 1. Tarvitaanko uusiutuvia polttoaineita Fossiilisten polttoaineiden riittävyys Ilmastonmuutoksen

Lisätiedot