Projektityöntekijöinä yhdistyksessä ovat toimineet Tarja Levonen, Jenni Pussinen, Paula Tommola, Sanna Hellsten sekä Tiina Orava.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Projektityöntekijöinä yhdistyksessä ovat toimineet Tarja Levonen, Jenni Pussinen, Paula Tommola, Sanna Hellsten sekä Tiina Orava."

Transkriptio

1 VUOSIKERTOMUS 2015

2 YLEISTÄ 2 Kouvolan seudun Muisti ry:n tarkoituksena on toimia alueellaan muistisairautta sairastavien henkilöiden ja heidän omaistensa hyväksi, tukea heidän parissaan työskenteleviä ammattihenkilöitä sekä edistää alueellaan aivoterveyttä. Kouvolan seudun Muisti ry on perustettu Yhdistyksen toimialueena on Kouvola ja Iitti. Yhdistyksen Muistiluotsi toiminta tarjoaa neuvontaa, ohjausta, vertaistukiryhmiä ja ajankohtaista tietoa muistiin liittyvistä asioista. Toimintamuotoina ovat olleet yksilö- ja ryhmätapaamiset, luennot ja yleisötilaisuudet. Yhdistyksen palveluja ovat käyttäneet yksityiset henkilöt, sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset, opiskelijat, alueemme yhdistykset sekä vanhus- ja vammaisjärjestöt. Yhdistyksen toiminnassa oli toimintavuonna apuna myös vapaaehtoisia eri tapahtumissa. Kouvolan seudun Muisti ry:n visio 2016 on määritelty strategiatyön tuloksena seuraavasti: Muistiystävällinen Kymenlaakso, jossa paikalliset yhdistykset, julkishallinto, yritykset ja oppilaitokset tekevät saumatonta yhteistyötä aivoterveyden edistämiseksi, sekä muistisairaiden ja heidän läheistensä arjen toimintojen tukemiseksi. Yhdistys on alan kattojärjestönä toimivan Muistiliiton jäsen ja maksaa keskusliitolle vuosittain jäsenmaksutuloista 4 / jäsen. Yhdistys on myös Vanhustyön keskusliiton ja Suomen Muistiasiantuntijat ry:n jäsen. TOIMIHENKILÖT Yhdistyksen puheenjohtajana on toiminut Tiina Köninki ja varapuheenjohtajana Tarja Mustonen. Muut hallituksen varsinaiset jäsenet ovat olleet Tiina Manninen, Sari Palm, Leena Westman ja Mari Partanen. Hallituksen varajäseninä ovat toimineet Sirpa Mäkelä ja Pirjo Kärkkäinen. Projektityöntekijöinä yhdistyksessä ovat toimineet Tarja Levonen, Jenni Pussinen, Paula Tommola, Sanna Hellsten sekä Tiina Orava. Projektityöntekijöiden apuna on avustavissa tehtävissä toiminut Lotta Pulakka ja Kaija Maunu välisinä aikoina Kouvolan kaupungin kuntouttavasta työtoiminnasta. Yhdistyksen ja projektien kirjanpidosta on huolehtinut tilitoimisto Tili-Parkkinen Oy. Yhdistyksen tilintarkastajana on toiminut HTM Orvokki Joutjärvi. Varatilintarkastajana HTM Reijo Haka, Haka-Consulting Ky:stä.

3 YHDISTYKSEN KOKOUKSET 3 Hallitus kokoontui vuoden 2015 aikana kahdeksan kertaa. Hallituksen jäsenille ei maksettu kokouspalkkioita eikä kilometrikorvauksia vuonna Vuosi 2015 oli yhdistyksen 25v juhlavuosi. Perustettiin juhlatoimikunta hallituksen jäsenistä ja projektityöntekijöistä valmistelemaan Juhlamuistiseminaaria sekä suunnittelemaan yhdistyksen historiikin kirjoittamista. Juhlatoimikunta esitti hallitukselle historiikin kirjoittajaksi kirjailija Petter Sairasta, joka pääsi aloittamaan historiikin kirjoittamisen syksyllä Historiikki valmistuu vuoden 2016 keväällä. Yhdistykselle tehdyn jäsenaloitteen ehdotuksen mukaisesti haettiin Muistiliiton ansiomerkkiä hallituksen jäsenille Tiina Köninki, Tarja Mustonen ja Sirpa Mäkelä. Muistiliitto myönsi ansiomerkit. Kaikki kolme ovat työskennelleet useita vuosia yhdistyksen vapaaehtoistoimijoina. Kevätkokous pidettiin klo 18:00 yhdistyksen kokoustilassa. Kokouksessa hyväksyttiin vuoden 2014 vuosikertomus ja tilinpäätös. Syyskokous pidettiin Ke klo 18:00 yhdistyksen kokoustilassa. Kokouksessa hyväksyttiin vuoden 2016 toimintasuunnitelma sekä talousarvio. Vuonna 2016 yksilöjäsenmaksu on 20 / vuosi, kannatus- ja yhteisöjäsenmaksu 55 / vuosi. Syyskokouksessa valittiin tilintarkastaja seuraavalle tilikaudelle. Tilintarkastajaksi valittiin HTM Reijo Haka ja varalla HTM Pia Kemppi. Hallituksen varsinaisista jäsenistä erovuorossa olivat Tiina Köninki, Tiina Manninen, Mari Partanen. Varajäsenistä erovuorossa oli Sirpa Mäkelä. Hallituksen jäseniksi vuodelle 2016 valittiin Tiina Köninki, Tiina Manninen, Mari Partanen, Tarja Mustonen, Sari Palm sekä Leena Westman. Varajäseniksi valittiin Sirpa Mäkelä, Pirjo Kärkkäinen ja Johanna Niskanen (uusi varajäsen). JÄSENET Yhdistyksessä oli yhteensä 284 maksanutta jäsentä. Jäsenmaksun suuruus oli 20,00 jäseniltä ja 55,00 kannattaja- ja yhteisöjäseniltä. YHDISTYKSEN TALOUS Yhdistystoiminnan rahoitus koostuu jäsenmaksuista, varainhankinnasta sekä alueemme kuntien vapaaehtoisista yleisavustuksista. Yhdistyksen varsinaisen toiminnan tilikauden alijäämä oli -5109,76. Alijäämän syynä ovat pääsääntöisesti henkilöstökulut, projektityöntekijä Tiina Orava teki Ray:lle avustusanomuksen uudesta kehittämishankkeesta ja yhdistyksen historiikin kirjoittajalle Petter Sairaselle maksettu palkkio. Yhdistyksen varainhankinta tuotti yhteensä 5082,50. Kokoustilaa on vuokrattu ulkopuolisille 15,00 / tunti. Kokoustilan vuokratuotto oli yhteensä 1583,00 ja muut tuotot 1397,57. Yhdistyksen jäsenmaksut tuottivat yhteensä 6077,00, josta yhdistys maksoi keskusjärjestölle yhteensä 1136,00. Yhdistyksen toimintaa on tuettu yleisavustuksilla (taulukko 1) vuonna 2015 yhteensä 2000.

4 Taulukko 1. Toiminta-avustukset yhdistystoimintaan vuonna Avustuksen myöntäjä Kouvolan kaupunki Kymin Osakeyhtiön 100-vuotissäätiö Osuuspankki, Kymenlaakso Yhteinen hyvä Haettu 2015 Myönnetty 2015 Käyttötarkoitus Yhdistyksen 25-vuotisjuhlaseminaarin kuluihin Yhdistyksen 25 - Taitto- ja vuotisjuhlat: yhd. painatuskuluihin historiikin tekoa varten selviää vuonna Yhteensä Historiikin kirjoitus-, kuvitus- ja painatuskulut Hakuaika Raha-automaattiyhdistys julkisti vuoden 2016 rahoitusehdotuksen joulukuun 2015 puolessa välissä. Kouvolan seudun Muisti ry:n projekti- ja kehittämistoiminta saa avustusta vuodelle 2016 yhteensä ,00. TIEDOTTAMINEN Jäsenkirjeitä on lähetetty vuoden 2015 aikana neljä työntekijöiden toimesta. Kouvolan seudun Muisti ry:n monipuolisesta toiminnasta on tiedotettu tilaisuudesta riippuen yleisillä ilmoitustauluilla, paikallis- ja ilmaisjakelulehdissä. Kaikissa projekteihin liittyvissä yleisö- ja luentotilaisuuksissa on kerrottu myös yhdistyksen toiminnasta. Yhdistyksen Internet-kotisivuilla julkaistiin ajankohtaista tietoa Muistiluotsien toiminnoista ja yhdistyksestä sekä tulevista tapahtumista. Kotisivut päivitettiin elokuussa 2015 ja sijaitsevat osoitteessa Vuoden 2015 kotisivujen kävijämäärä on elokuusta loppuvuoteen ollut TAPAHTUMAT JA TOIMINTAA Aivoviikolla oli yhdistyksen avoimet ovet. Aivoviikon teemana oli Kulttuuri ja taide virkistää aivoja!. Avoimissa ovissa päästiin nauttimaan ja virkistymään kulttuurin monista muodoista. Laulusta ja musiikista vastasivat yhdistyksessä vapaaehtoisena yhteislaulun laulattajina mukana olevat Henry Pesu ja Hannu Sirén. Vapaaehtoiset Muistipirkot aktivoivat kävijöiden aivoja askartelun ja käsitöiden parissa. Vertaisohjaaja Lilja Roitto tutustutti kävijöitä tasapainoa ja muistia kehittävään taiji liikuntaan. Teatterin taikavoimaan päästiin tutustumaan senioriteatteriohjaajan Sirpa Niemen ohjauksessa. Tanssitaiteilija Janne Outinen toi tuulahduksen Brasiliasta ja tanssitti paikallaolijoita samban tahtiin. Päivän ohjelmasta vastasi projektityöntekijät ja yhdistyksen toiminnasta kertoi hallituksen puheenjohtaja Tiina Köninki.

5 Kevätkokous Kevätkokouksessa vierailivat Päijät-Hämeen Muistiyhdistys ry:n jäsen, taikuri Jouko Alho ja hänen vaimonsa Marja-Leena. Jouko Alho on saanut Alzheimer taudin diagnoosin vuonna Hänen viestinsä jäsenillemme oli Voimaa ilosta!. Elämä helpottui, kun he löysivät muistiyhdistyksen vertaisryhmät. 25v Juhlamuistiseminaari v Juhlamuistiseminaari ilmoittautumisia vastaanotti projektivastaava Tiina Orava ja yhdistyksen sihteeri Tiina Manninen Yhdistys on toiminut 25 vuotta ja juhli jäsenien ja yhteistyökumppaneiden kanssa järjestämällä projektityöntekijöiden ja hankkeiden kanssa maksuttoman 25v Juhlamuistiseminaarin teemalla Oikeus hyvään elämään. 25v Juhlamuistiseminaari pidettiin Kuusankoskitalon Voikkaasalissa. Kanssamme juhli 167 juhlijaa. Kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen, Muistiliiton hallituksen puheenjohtaja avasi seminaarin. Ikäinstituutin johtaja, dosentti, VTT Päivi Topo luennoi aiheesta Hyvä elämä ja itsemäärääminen. Vanhuusoikeuden asiantuntija, OTT, VT Anja Karvonen-Kälkäjän aiheena Tulevaisuuden ennakointi ja edunvalvontavaltuutus ja projektijohtaja Henna Nikumaa Suomen muistiasiantuntijat ry:stä kertoi aiheesta Hoitotahto itsemääräämisoikeuden tukena. Yhdistyksemme halusi osoittaa jo kuudennen kerran arvostuksensa muistisairaiden henkilöiden omaishoitajia ja heidän arvokasta työtään kohtaan ja palkitsi 25v Juhlaseminaarissa vuoden 2015 omaishoitajaksi Anneli Monosen. Juhlaseminaarin osallistujia kosketti graafikko Mikko Tarvosen kuvaesitys omaishoitajan arjesta Isän ja pojan matka menneisyyteen. Seminaari huipentui valokuvataiteilija Minna Metsärinteen ja tanssitaiteilija Janne Outisen tanssilliseen valokuvateokseen My Way.

6 Yhdistys painatti erän Oikeus hyvään elämään T-paitoja, joita varainhankintana myytiin 25v Juhlamuistiseminaarin tauoilla. Seminaarin valmisteluihin ja toteutukseen osallistuivat kaikki projektityöntekijät sekä yhdistyksen hallituksen jäsenet. 6 Oikeus hyvään elämään T-paitoja myymässä muistiluostityöntekijä Sanna Hellsten ja hallituksen jäsen Leena Westman 25v Juhlamuistiseminaarissa kerättiin palaute, kokonaisarvosanaksi tuli 4,5 kun arviointiasteikko oli 5 kiitettävä 1 välttävä. Erityisesti tänä vuonna kiitosta saivat seminaarissa esiintyneet omaishoitajat. Yhdistyksen kesäretki Järjestettiin Heinolan kesäteatteriin. Elimäen liikenteen linja-auto haki matkaan mukaan 37 kesäretkeen lähtijää, joista jäseniä 29. Myös yhdistyksen vapaaehtois- ja vertaisohjaajia sekä hallituksen puheenjohtaja Tiina Köninki ja hallituksen jäsenet Tarja Mustonen ja Sirpa Mäkelä lähtivät katsomaan kesän hauskinta komediaa Ulkomaalainen. Syyskokous klo 18 Jäsenet kutsuttiin yhdistyksen syyskokoukseen klo 17 ideoimaan ja kertomaan ajatuksiaan mihin meidän tulisi tulevaisuudessa keskittyä. Vertaisryhmä toiminta sekä toiminnalliset ryhmät myös avoimina olivat paikalle tulleiden toiveina. Yhdistyksen pikkujoulut Yhdistyksen pikkujouluja vietettiin Ensin käytiin Kouvolan teatterissa katsomassa menestysdraamaa Rakkauslaulu. Teatterinäytöksen jälkeen Ravintola Neville tarjosi maittavan pikkujoulubuffeen 15 jäsenelle. Mukana hallituksen varapuheenjohtaja Tarja Mustonen ja Sirpa Mäkelä sekä muistiluotsityöntekijä Sanna Hellsten ja projektivastaava Tiina Orava.

7 Muu toiminta Yhdistyksen kokoustila on ollut ahkerassa käytössä vuonna Tilassa on kokoonnuttu yhteensä 257 yksittäistä kertaa. Projektien käytössä se on ollut 188 kertaa, ulkopuoliselle vuokrattuna 58 kertaa ja loput 11 kertaa yhdistystoiminnan käytössä. Yhdistyksen hallituksen jäsenet ovat osallistuneet vuonna 2015 projektityöntekijöiden kutsusta työryhmäpalavereihin, joissa on suunniteltu 25v Juhlamuistiseminaaria, suunniteltu yhdistyksen tiedottamista sekä sosiaalisen median hyödyntämistä. Lokakuussa pidettiin yhteinen strategiailta, jossa yhdistyksen strategiaan syventyivät hallituksen jäsenistä puheenjohtaja Tiina Köninki, Pirjo Kärkkäinen ja Mari Partanen sekä kaikki projektityöntekijät. Myös Kymenlaakson Muistiluotsin järjestämiin maakunnallisiin ohjausryhmiin on kokoonnuttu vuoden aikana kaksi kertaa. Kokoontumisissa on ollut mukana myös Kotkan Seudun muistiyhdistys ry:n hallituksen jäseniä sekä kaikki projektityöntekijät. Yhdistyksen hallituksen jäsenten ja projektityöntekijöiden yhteinen työhyvinvointipäivä pidettiin Helsingissä. Cirque de Soleil Quidam esityksestä inspiroituivat Tiina Köninki, Tarja Mustonen, Mari Partanen, Sirpa Mäkelä, Pirjo Kärkkäinen ja Sari Palm hallituksesta, projektityöntekijät Tarja Levonen, Paula Tommola, Sanna Hellsten ja Tiina Orava sekä kuntouttavan työtoiminnan työntekijä Lotta Pulakka. 7 Muistiliiton järjestämään Muistikonferenssiin Helsingissä oli mahdollisuus hakea Muistiliitolta Osallisuus stipendejä muistisairaiden ihmisten osallistumiseksi, jolloin Muistiliitto tarjoaa stipendiaateille maksuttoman konferenssiosallistumisen. Yhdistys haki stipendiä ja yhdistykselle myönnettiin 1 stipendi. Yhdistyksemme jäsen Terhi Kajasto osallistui konferenssiin. Hallituksen jäsenistä Pirjo Kärkkäinen ja Mari Partanen osallistuivat myös.

8 8 Muistisairauksien asiantuntija- ja tukikeskus Kymenlaakson Muistiluotsi toiminta 1. TAUSTA JA TARKOITUS Kymenlaakson Muistiluotsi on Kouvolan seudun Muisti ry:n ylläpitämä maakunnallinen asiantuntija- ja tukikeskus. Kymenlaakson Muistiluotsi tarjoaa apua ja tukea muistisairaille ja heidän läheisilleen. Muistiluotsit tekevät vaikuttamistyötä muistisairaiden yhdenvertaisuuden ja hyvän elämän puolesta sekä toimivat aktiivisesti maakuntansa verkostoissa. Muistiluotseissa vahvistetaan erityisesti muistisairauksiin liittyvää vapaaehtois- ja vertaistoimintaa sekä varmistetaan muistisairaiden äänen kuuluminen. Kymenlaakson Muistiluotsi noudattaa valtakunnallisen Muistiluotsiverkoston laatulupausta sekä Kouvolan seudun Muisti ry:n strategiaa. Kymenlaakson Muistiluotsi tiedottaa muistisairauksista, ohjaa ja neuvoo niihin liittyvissä palvelu- ja tukimuodoissa, mahdollistaa muistisairauteen sairastuneille ihmisille ja heidän läheisilleen osallisuuden heille tarkoitettuihin, arkea helpottaviin toimintoihin sekä työskentelee sen eteen, että muistisairauteen sairastuneet ihmiset ja heidän läheisensä pääsevät vaikuttamaan ja osallistumaan täysivaltaisena jäsenenä omassa toimintaympäristössään. Valtakunnallista verkostoa koordinoi Muistiliitto ja toimintaa rahoittaa Raha-automaattiyhdistys. 1.1 Kymenlaakson Muistiluotsi toiminnan tavoitteet, toimintamuodot ja resurssit vuonna 2015 Kymenlaakson Muistiluotsi toimintojen tarkoituksena ja tavoitteena: -Asiakastyö: ohjausta, neuvontaa ja tukea muistiasioissa puhelimitse, sähköpostilla tai ajanvarauksella toimistokäynnit, korttelikodit, hyvinvointiasema ja erilaiset tapahtumat lähellä ihmistä ja helposti saavutettavissa -Vapaaehtois- ja vertaistoiminta: kehittää yhdessä toimintaa muistisairauteen sairastuneiden ihmisten ja heidän läheistensä kanssa tarjoamalla heille mahdollisuuksia osallistua ja tuntea kuuluvansa johonkin haluamallaan tavalla -Tiedon levitys :

9 9 asiantuntijuuden jakaminen mm. arvostamalla asiakkaiden kokemusasiantuntijuutta sekä tukemalla toimijuutta tukea muistisairauteen sairastuneen ihmisen ja hänen läheistensä hyvinvointia lisäämällä ja levittämällä uusinta tietoa muistisairauksista, tuen mahdollisuuksista sekä aivoterveydestä heille itselleen sekä suurelle yleisölle - Verkottuminen ja yhteistyö: edistää muistisairauteen sairastuneen ihmisen hyvinvointia verkostoitumalla muiden alan toimijoiden kanssa ja tekemällä yhteistyötä Kymenlaaksossa. Muistiluotsi perustoimintojen lisäksi vuoden 2015 painopisteenä oli vaikuttaminen ja muistiseminaari 2015 järjestäminen omaisnäkökulma huomioiden. Vuonna 2015 toiminnan vaikuttavuutta, sujuvuutta, suunnittelua ja kehittämistä vahvistettiin yhteisen valtakunnallisen toiminnanohjausjärjestelmän avulla ja osallistumalla valtakunnallisiin yhteisiin muistiluotsien verkostotapaamisiin. Vuoden 2015 aikana tapahtunutta toimintaa on seurattu järjestelmällisesti Surveypal automaattisen palauteohjelmiston avulla. Toiminnan rahoittaja RAY on antanut myönteistä palautetta toiminnan tilastoinnista sekä osallistujien taustatietojen systemaattisesta kirjaamisesta. Vuodelle 2015 suunnitellut tavoitteet täyttyivät pääsääntöisesti hyvin. Muistiluotsitoiminnat jatkuivat Kymenlaaksossa ja matalankynnyksen asiantuntija- ja tukikeskustoimintaa saatiin vuoden aikana laajennettua. Syksyllä 2015 Kouvolassa pidettiin Muistiluotsitunteja alueen kaikissa neljässä korttelikodissa ja Kotkassa muistiluotsityöntekijä oli tavattavissa kolmessa Korttelikodissa n. kerran kuukaudessa. Muistisairauteen sairastuneille ja heidän läheisilleen on tarjottu mahdollisuuksia osallistua toimintaan ja toiminnan suunniteluun vuoden 2015 aikana. Muistiluotsi toiminnasta vastaavan työtehtäviin on lisäksi kuulunut hallituksessa käsiteltävien asioiden ja päätösten täytäntöönpano yhdessä muistiluotsityöntekijöiden ja projektityöntekijöiden kanssa sekä vastata yhdistyksen operatiivisesta johtamisesta. Työaikaseurantaa hyväksi käyttäen on näihin tehtäviin käytetyt tunnit/kulut jyvitetty Voimavaralähtöiset terveyskeskustelut projektin kanssa (8,03% Voimavaralähtöiset terveyskeskustelut projektin osuus toiminnasta vastaavan kokonaisbruttopalkasta). 1.2 Projektin kohderyhmät Muistisairauteen sairastuneet, omaiset, läheiset, ystävät, naapurit Vapaaehtoistyöntekijät Kouvolan ja Kotkan paikallisyhdistykset Kymenlaakson kuntien asukkaat Sidosryhmät ja yhteistyötahot: Yhdistyksen yhteistyökumppanit Voimavaralähtöiset terveyskeskustelut -projekti Palveluntuottajat (yksityiset, kunnalliset, kolmas sektori) alueellamme Kaupungit, kunnat, virastot Muut järjestöt ja yhdistykset Oppilaitokset ja koulut Kymenlaaksossa, esim. Kouvolan seudun ammattiopisto ja Kymenlaakson ammattikorkeakoulu

10 1.3 Projektin resurssit 10 Kymenlaakson Muistiluotsin talousarvio vuodelle 2015 oli yhteensä Muistiluotsityöntekijöinä työskentelivät toiminnasta vastaava geronomi AMK Tarja Levonen ja sairaanhoitaja AMK Paula Tommola. Paula Tommola on myös Kotkan Seudun Muistiyhdistys ry:n hallituksen jäsen. Sosionomi AMK Jenni Pussinen oli vuoden 2015 poissa, sijaisena toimi geronomi AMK Sanna Hellsten. Käytössä on ollut kaksi toimistoa: Karhulassa Vesivallinaukiolla sekä Kouvolassa Hallituskadulla. Lisäksi on vuokrattu tiloja tarpeen mukaan eri ryhmien käyttöön. Kymenlaakson Muistiluotsin erityispiirteinä ovat muistisairaan kohtaaminen ja vuorovaikutusosaaminen TunteVa sekä Suomen muistiasiantuntijat ry:n aluevastaavien toiminta ja logoterapeuttinen ajattelu muistisairaan ihmisen hoidossa. 2 TOIMINNAN TOTEUTUS JA TAPAHTUMAT 2.1 Muistiluotsi asiakastyön, vapaaehtoistoiminnan ja vaikuttamis- ja verkottumistyön toimenpiteet ja prosessit Vuoden 2015 aikana on kerätty erilaisia tietoja tilastoimalla toimintoja ja tapatumia, kysymällä palautteita tapahtumista ja ryhmätoiminnoista, lähetetty vuosikysely yhteistyökumppaneille, vapaaehtoisille sekä työntekijöille. Muistiluotsityöntekijät ovat myös täyttäneet vuoden vaihtuessa laadun tarkistuslistat järjestetyssä arviointitalkoissa. Kaikista tapahtumista on myös kerätty arvio osallistujien taustatiedoista (ikä ja sukupuoli) RAY-tietojen koontiin. Koko maakunta 1,0 % Kouvola (keskusta) 31,3 % Kuusankoski Jaala Elimäki Valk eala Anj ala Ink eroinen Myllykoski Iitti 6,5 % 1,7 % 3,0 % 3,0 % 0,0 % 1,7 % 3,7 % 1,5 % Kotka 23,6 % Karhula Ham ina Pyht ää Virolaht i MIehikkälä 6,9 % 5,7 % 4,5 % 2,7 % 3,2 % 0,0 % 20,0 % 40,0 % 60,0 % 80,0 % 100,0 % Vuoden 2015 kirjatut tapahtumat ja toimenpiteet paikkakunnittain

11 Vuoden 2015 aikana kirjattiin 410 eri toimintaa tai tapahtumaa. Toiminnan tavoitteena vuodelle 2015 oli mm. muistiluotsitoimintojen laajentaminen mm. lisäämällä järjestölähtöistä matalankynnyksen asiantuntija- ja tukikeskustoimintaa alueen korttelikoteihin ja hyvinvointiasemille, tarjota muistisairauteen sairastuneille ihmisille ja heidän läheisilleen mahdollisuuksia osallistua toiminnan kehittämiseen sekä tukea heidän hyvinvointiaan lisäämällä ja levittämällä tietoa heille itselleen sekä suurelle yleisölle koko maakunnan alueella yhteistyössä verkostoitumalla muiden alan toimijoiden kanssa. Kirjatuista tapahtumista ja toiminnoista 259 toimintaa järjestettiin yhteistyössä jonkin tahon kanssa. Kymenlaakson Muistiluotsi oli päävastuussa 45% tapahtumien järjestämisestä. Yhteistyötahoja oli useita koko Kymenlaakson alueella. 11 Asiakastyö 50,5 % Vapaaehtoistoiminta 3,4 % Vaikuttaminen ja verkottuminen 46,1 % 0,0 % 20,0 % 40,0 % 60,0 % 80,0 % 100,0 % Vuoden 2015 aikana kirjatut eri osa-alueisiin kohdistuneet toimenpiteet Kymenlaakson Muistiluotsi tavoitti 8235 ihmistä vuoden aikana. Työntekijöiden ja opiskelijoiden ohjaamien vertaistukiryhmien lisäksi toimintaa järjestettiin ostopalvelun. Muistikahvilatoiminnan lisäksi asiakastyötä tehtiin matalankynnyksen paikoissa korttelikodeissa Kouvolassa ja Kotkassa. Kymenlaakson Muistiluotsi oli mukana kuntien järjestämissä ensitietopäivissä Kouvolassa, Kotkassa, Haminassa, Miehikkälässä, Virojoella ja Pyhtäällä. Kymenlaakson Muistiluotsi kävi vuoden 2015 aikana luennoimassa muistisairauteen sairastuneille ja/tai heidän läheisilleen koko Kymenlaakson alueella mm. omaistenilloissa. Palautteiden perusteella on mm. muisti-infon jälkeen syntynyt vilkasta keskustelua omaisten ja yksikön hoitajien kesken. Muisti-infossa saatu tieto on auttanut omaista ymmärtämään sairastuneen käyttäytymistä niin että sekä omaisen että sairastuneen läheisen ahdistus on helpottanut. Jotkut ovat olleet ensimmäistä kertaa kuulemassa muistisairaudesta ja kokeneet saadun tiedon tarpeellisena ja antoisana.

12 12 Työntekijän ohjaama vertaistukiryhmä Opiskelijan ohjaama vertaistukiryhmä Virkistys- ja vertaiskurssi Muistitietoilta/muistiluento sairastuneille ja läheisille 4,4 % 8,7 % 0,0 % 8,7 % Muistikahvila 36,9 % Tuettu loma Virkistystapaaminen 0,5 % 1,9 % Jokin muu, mikä 38,8 % 0,0 % 20,0 % 40,0 % 60,0 % 80,0 % 100,0 % Asiakastyön toimenpiteet vuonna 2015 Vuonna 2015 asiakaskontaktit kerättiin maaliskuun ja syyskuun aikana. Muistiluotsityöntekijät kirjasivat kaikki yhteydenotot asiakaslokiin. Kahden kuukauden aikana kertyi yhteydenottoja yhteensä Koko vuosi arvioituna n.5700 yhteydenottoa. Nämä jakautuivat seuraavasti: Puhelin 18,9 % Sähköposti 62,5 % Kasvokkainen kohtaaminen 16,3 % Tekstiviesti 0,6 % Jokin muu, mikä 1,6 % 0,0 % 20,0 % 40,0 % 60,0 % 80,0 % 100,0 % Yhteydenottomuoto vuonna 2015 Lähes neljännes yhteydenottajista olivat uusia kontakteja, he eivät olleet aiemmin ottaneet yhteyttä Kymenlaakson Muistiluotsiin. Reilu 80% yhteydenottajista oli naisia ja lähes 40% yli 63-vuotiaita. 65% yhteydenotoista tuli Kouvolasta, 15% Kotkasta ja Kymenlaakson ulkopuolelta 13%.

13 13 Henk ilöä its eään 14,3 % Henk ilön läheis tä, k etä 3,3 % Molem pia 2,6 % Ammatti-, opinto- tai vapaaehtoisasioita (yhteydenottaja ammattilainen/opiskelija/vapaae 50,4 % Jotain muuta, mitä 30,9 % 0,0 % 20,0 % 40,0 % 60,0 % 80,0 %100,0 % Yhteydenotto koski vuonna 2015 Yhteydenotot koskivat yli 50% ammatti-, opinto- tai vapaaehtoisasioita. Tällöin yhteydenotot liittyvät pääasiallisesti yhteisesti järjestettäviin tilaisuuksiin tai tapatumiin. Muistiluotsityöntekijät osallistuvat erilaisiin verkostoihin, ohjaustyöryhmiin ja kehittämistyöryhmiin joiden tavoitteena on alueella asuvien muistisairauteen sairastuneiden ja heidän läheistensä hyvinvoinnin edistäminen. Henkilöä itseään tai henkilön läheistä tai molempia koski 20% ja loput 30% jotain muuta (hallinnolliset tehtävät, uutiskirjeet, mainokset, tarjoukset ym.). Eniten asiakaskontakteja tulee sähköpostitse. Oireet ja sairauden tutkiminen Hoitomahdollisuudet ja -paikat Hoitotyön erityisk ysym ykset Oikeus- ja sosiaaliturva Omaisen selviytyminen Huoli muistista ja aivoterveys Yhdistyksen toiminta ja palvelut Vapaaehtoisen toimintaan liittyvä asia Opiskeluun liittyvä asia Jokin muu, mikä 3,4 % 1,4 % 2,6 % 1,2 % 3,2 % 6,5 % 5,5 % 9,4 % 33,8 % 43,5 % 0,0 % 20,0 % 40,0 % 60,0 % 80,0 % 100,0 % Yhteydenoton aihe vuonna 2015

14 14 Sairas tun ut Läheinen 5,5 % 7,4 % Am m attilainen 37,8 % Vapaaehtoinen Opiskelija Luottamushenkilö Alaosastovastaava 3,0 % 6,9 % 6,0 % 0,0 % Joku muu, kuka? 36,6 % 0,0 % 20,0 % 40,0 % 60,0 % 80,0 % 100,0 % Yhteydenottaja vuonna 2015 Asiakasneuvonnan kesto on ollut yli 80% kontakteista alle 15 minuutin kestoisia minuuttia kestäviä asiakaskontakteja oli lähes 15% ja minuuttia kestäviä 2% ja yli tunnin pituisia alle 2%. Viidennes vastaajista ohjattiin eteenpäin joko omaan toimintaan tai yhteistyökumppaneitten taholle. On keskusteltu eri ryhmävaihtoehdoista ja etsitty sopivaa, kannustettu osallistumaan, ohjattu omiin muisti info tilaisuuksiin, sovittu tapaamisia. On myös kerrottu, kuinka tutkimuksiin hakeudutaan, olemaan yhteydessä kaupungin palveluohjaajan tai oman terveysaseman muistivastaavaan hoitajaan. Muistiluotsityöntekijät kokivat, että 88% neuvottavista henkilöistä sai vastauksen mieltä askarruttavaan kysymykseen. Muistiluotsityöntekijät arvioivat kontaktien jälkeen, kokiko yhteydenottaja, että neuvonnasta oli hänelle hyötyä. 86,5% arvioitiin hyötyneen mm. seuraavin perustein: sovittu tapaaminen, sovittu yhteistyö mahdollisuuksista, muistaa tulla ryhmään, tuli mukaan MuistiKaVeRi toimintaan, henkilö sai neuvoja ja vinkkejä kohtaamiseen sekä tietoa mistä käyttäytymisen muutoksessa on kyse sekä sai tunnetukea ja keskustella asioistaan luottamuksellisesti. Asiakaspalaute: On mukava tulla kun on niin mukavia ihmisiä toimistolla. Yhteydenottajat ovat suurimmalta osalta olleet ennestään tuttuja verkostojen kautta, mutta myös Kymenlaakson Muistiluotsin järjestämien tapahtumien ja tilaisuuksien kautta on tieto levinnyt toiminnasta ihmisille. Myös yhteistyöverkostot jakavat omissa toimipisteissään Muistiluotsi toiminnan esitteitä sekä ohjaavat ottamaan yhteyttä.

15 15 Lehdes tä Netistä Tuttavalta 9,4 % 3,4 % 1,1 % Yhdistyksen/Muistiluotsin tapahtumasta 45,7 % Muistihoitajalta Lääk äriltä Muistiliitosta 1,1 % 0,4 % 4,3 % Jostain muualta, mistä? 34,5 % 0,0 % 20,0 % 40,0 % 60,0 % 80,0 % 100,0 % Yhteydenottaja sai tiedon toiminnasta Yhteydenottojen kautta nousseita kehitysideoita: paikkakunnille yhteystiedot sellaisista silmälääkäreistä ja kuulotutkijoista, jotka ymmärtävät muistisairaan henkilön tarpeita, osallistukaa asukastilaisuuksiin aiheena hoitotahto tai edunvalvontavaltuutus, Käkäteprojektin konstikopan esittely Muistiluotsi tilaisuuksissa. Toivottiin myös vertaistukiryhmiä, jonne voisi tulla niin muistisairas kuin omainenkin. Omaishoitajien sijaishoitajat kotona tarvitsisivat tietoa muistisairauksista ja kohtaamisesta. Muistikahvila-toiminnan tavoitteena on aivoterveyteen, muistiin ja muistisairauksiin liittyvän tiedon jakaminen. Muistikahvilan tilaisuudet ovat kaikille avoimia. Kahvilassa toteutetaan erilaisia teemaluentoja, ohjataan aivojumppaa sekä annetaan neuvontaa ja ohjausta. Aiheet vaihtuvat kuukausittain. Muistikahviloita oli vuonna 2015 Kymenlaakson alueella 11 eri paikassa. Muistikahviloiden aiheina olivat: Muistisairaan ihmisen oikeudet, Kansallinen muistiohjelma, Perhehoito, Edunvalvonta, Ajankohtaista muistista ja aivoterveydestä, Muisti ja liikunta, Milloin kiinnittää huomiota muistipulmiin, Kodin ja liikkumisen turvallisuus muistin heiketessä, Mielen voimaa, Muistisairaan ihmisen hoitopolku, Aivoterveys/ aivotreeniä IE-tehtävien avulla, Voiko muistia kuntouttaa?, Pähkinät purtavana ja Muistisairaan henkilön vuorovaikutuksen tukeminen. Vuonna 2015 Muistikahviloita toteutui 75 ja niissä kuulijoita yhteensä Asiakaspalaute: Minä taas tykkäsin tilaisuudesta. Muistin eteen täytyy tehdä töitä. Tehtävät ovat hyviä Muistiklubit toiminnan tavoitteena on aivoterveyteen, muistiin ja muistisairauksiin liittyvän tiedon jakaminen yhdessä muistellen ja keskustellen. Asiakkaiden toiveiden mukaan Muistiklubit muokkautuivat kevään 2015 aikana Muistikahvila toiminnan kaltaisiksi. Keväällä 2015 Muistiklubit alkoivat Pohjois-Kymenlaaksossa Hyvinvointiasemilla. Muistiklubeja toteutui 18. Asiakaspalaute: Muistisairaan ihmisen edunvalvonnan laatiminen ja käytäntöön pano. Hyvä selvitys!

16 Muisti-infoluennot tietoa muistista ja aivoterveydestä 16 Muistiluentojen tavoitteena oli ajankohtaisen muisti- ja aivoterveystiedon levittäminen Kymenlaakson alueella. Kymenlaakson Muistiluotsilta sai tilata muistiluentoja, esimerkiksi omaisten iltoihin, vapaaehtoisille tai eri järjestöjen kerhoihin ja tapaamisiin. Muisti-infotilaisuuksia on ollut myös aivoviikolla ja muistiviikolla järjestetyt avoimet infot. Uuden tyyppistä tiedottamista kokeiltiin yhteistyössä Kuusankoskelaisen elokuvateatteri Studio 123 kanssa. Elokuva Voi Rudi, minne menit? näytös kiinnosti 78 kouvolalaista. Yhdistyksen ja Kymenlaakson Muistiluotsin toiminnan infotilaisuuksia on järjestetty myös opiskelijoille sekä ammattilaisverkostoille. Muisti -infoluentoja toteutui vuonna 2015 yhteensä 27 ja kuulijoita oli tilaisuuksissa 737. Näistä luennoista 20 oli maksullisia tilausluentoja (25,00-35,00 luentopalkkio). Aihealueina olivat esimerkiksi, milloin kiinnittää huomiota muistipulmiin, mitä voin itse tehdä muistini hyväksi ja muistisairaan ihmisen kohtaaminen. Asiakaspalaute: " Hyvää tietoutta tuli. Tilaisuus oli hyvä. Antoi taas voimia jatkaa...ihan hyvä esitys monipuolinen ja valaiseva, kiitos. Hyvä tilaisuus. Järjestäkää Kuusankoskella Lavis-ryhmä ainakin yhden kerran. Ensitietopäivät ensitietoa hiljattain muistisairauteen sairastuneille ja heidän läheisilleen Ensitietopäivien tavoitteena on antaa tietoa muistipotilaille ja heidän läheisilleen ja tätä kautta tukea muistisairaan kotona asumista. Kymenlaakson Muistiluotsi esitteli yhdistysten ja Kymenlaakson Muistiluotsin toimintaa alueella järjestetyissä ensitietopäivissä. Ensitietopäiviä oli Kouvolassa, Kotkassa, Haminassa, Pyhtäällä ja Kaakon Kaksikon alueella Miehikkälässä. Ensitietopäiviin osallistui vuoden 2015 aikana yhteensä 162 henkilöä. Asiakaspalaute: Kattavasti sairastuneelle, omaiselle ja myös hoitohenkilökunnalle tietoa sairauden alusta alkaen. Liikunnasta, ravitsemuksesta ja tukien hakemisesta. Ryhmät vuonna 2015: Purkupaikka vertaistukiryhmät muistisairauteen sairastuneiden henkilöiden puolisoille Purkupaikka järjestettiin keväällä Kotkassa sekä syksyllä Kouvolassa. Ryhmien ohjaajana toimi psykoterapeutti, sairaanhoitaja Merja Sillanpää. Ryhmiin osallistui 8 henkilöä. Ryhmien päätyttyä osa ryhmäläisistä osallistui aktiivisesti Kymenlaakson Muistiluotsin muuhun toimintaan ja osa jatkoi tapaamisia omaehtoisesti ryhmän päätyttyä. Ryhmät toteutettiin ostopalveluna. Ryhmänohjaajan palaute: Ryhmän jäsenet olivat ko. tilanteessaan suhteellisen samassa kohdassa eli puolison sairaus oli melko tuore asia. Ryhmän pienuudesta johtuen jokaisella oli enemmän tilaa puhumiseen ja tunteidensa/kokemusten jakamiseen. Ryhmäläiset puhuivat avoimesti tunteistaan ja ajatuksistaan. Asiakaspalaute: Sai olla oma itsensä iloineen ja murheineen, huomasi että muilla on samoja ongelmia muistisairaan hoitamisessa, voi kertoa omia kokemuksiaan, antaa toisille vinkkejä avuista joita voi hakea, rohkaista muita ryhmän jäseniä avoimuuteen.

17 17 Varapäreitä tyttärille tiedollinen vertaistukiryhmämuistisairauteen sairastuneen henkilön tyttärille Kymenlaakson Muistiluotsi järjesti muistisairauteen sairastuneiden henkilöiden tyttärille tiedollisen vertaistukiryhmän keväällä 2015 Kouvolassa. Ryhmään osallistui 6 henkilöä. Ryhmän ohjaajana toimi Paula Tommola. Ryhmäkerroilla teemoina olivat mm. Muistisairaudet, Arkipäivän haasteet, Yhteinen elämänhistoria, Arvomaailmani ja tavoitteeni, Näkökulman laajentaminen ja Aivoterveyteni suojatekijät. Asiakaspalaute: Avoimmuus, luottamus, Erittäin hyvä ryhmän ohjaaja. Kohdata samoista ongelmista huolissaan olevia tyttäriä. ryhmä oli sopivan kokoinen ja ajallisesti sopiva (klo 17-19). (Ps. Hyvää tekstiä Kotiliesi 18/12 Mitä ajattelit tehdä elämällesi? logoterapeutti T. Kaitainen Herätti uusia ajatuksia!) Avoin jumpparyhmää ohjasi fysioterapeutti Maritta Mannonen Kouvolan Fysiotiimistä sekä muutamia kertoja Kymenlaakson ammattikorkeakoulun geronomiopiskelijat. Ryhmä toteutettiin ostopalveluna. Osallistujia kokoontumiskerroilla oli keskimäärin 7-8/henkilöä. Ryhmän ohjaaja Marita Mannonen sai ryhmäläisiltä paljon kehuja ja kiitosta. Ryhmän toiminta toivotaan jatkuvan. Palaute kerättiin suullisesti. Virtaa Vellamosta avoin keskustelu- ja muisteluryhmä. Järjestettiin yhteistyössä Merikeskus Vellamon, Kymenlaakson museon, Vellamon Ystävät ry:n ja Kotkan Seudun muistiyhdistys ry:n kanssa Merikeskus Vellamon kokoustila Kaijassa 4 kertaa keväällä ja 4 kertaa syksyllä Tapaamisten teemoina keväällä olivat Veneillen vesille valokuvin, Kotkaa valokuvin matkataan valokuvien myötä Karhulaan ja valitaan kuvia tulevaan kiertonäyttelyyn, Kahvi kahvitellaan Proomussa ja Kalastus vesillä ja rannoilla. Syksyn teemoina olivat Katse Karhulan suuntaan Roll-Up näyttely AVAJAISET, Vanhaa KOTKAA valokuvin, Matkustaminen risteilyä Itämerellä ja Kahvee Ryysti kaffin tassilta. Ohjaajana toimi Paula Tommola. Tapaamisissa oli mukana museoiden työntekijöitä ja museoiden kavereita. Osallistujia tapaamiskerroilla oli 18 25/henkilöä. Asiakaspalaute: todella hyvä tilaisuus muistella ja hyvin suosittu yleisömäärästä päätellen!, en kuulu muistikerhoon, tulin tutustumaan, oli oikein mukava tilaisuus, kuvat olivat mielenkiintoisia. KunnonMuisti avoimet muistikuntoutusryhmät aloitettiin syksyllä 2015 Kouvolassa, Kotkassa, Haminassa ja Pyhtäällä. Muistikuntoutuksessa käytettiin Instrumental Enrichment (IE) menetelmää, joka on ajattelu-, ongelmanratkaisu- sekä vuorovaikutustaitojen kehittämisohjelma. Ryhmässä heräteltiin aivoja ja pyrittiin löytämään apuja arkielämän sujuvuuteen. Ryhmien ohjaajina toimivat Sanna Hellsten ja Paula Tommola. Yhteensä ryhmiin osallistui 311 henkilöä. Apuohjaajana kahdella kerralla Pyhtäällä toimi lähihoitaja, muistihoitaja Mirja Savolainen Pyhtään kotihoidosta. Palautetta: Minä olen saanut paljon hyvää näistä tapaamisista. Minähän osaan vielä monta asiaa, ihana huomata. Tähän koukuttuu. Näitä voisi vielä useamminkin olla. Mä olen huomannut piristyneeni ja olen jotenkin varmempi myös kotona

18 Toiminnalliset vertaistukiryhmät muistisairauteen sairastuneille henkilöille toteutettiin yhteistyössä Kymenlaakson ammattikorkeakoulun geronomiopiskelijoiden kanssa. Opiskelijat vastasivat ryhmän suunnittelusta, budjetoineista, raportoinnista, ohjauksesta ja esitteen teosta. Muistiluotsityöntekijät toimivat ryhmän yhteyshenkilönä. Ryhmät olivat suljettuja: Kouvolan ryhmä kokoontui yhteensä 22 kertaa kevään ja syksyn aikana. Asiakkaiden toiveesta toteutettiin samanaikaisesti muistisairauteen sairastuneiden läheisille oma ryhmä 5 kertaa. Kouvolan ryhmää ohjasivat keväällä Anna-Kaisa Sinkkonen, Sari Ahola-Norrila, Kati Heikkinen, Nina Markkanen, Päivi Kytö, Mia Vanhanen ja Kristiina Hyppönen. Syksyn ryhmänohjaajina toimivat Päivi Kytö, Anu Kuusenoksa, Katja Toivonen, Leila Hietanen, Pirjo Haimi, Riikka Leinonen ja Sinikka Haatainen. Kouvolassa kevään ryhmään osallistui 8 henkilöä ja syksyn ryhmään 7 henkilöä. Kevään ryhmän teemana oli Kulttuuri ja liikunta. Syksyllä teeman oli Väreillä liikettä. Omaisten ryhmään osallistui keväällä 5 ja syksyllä 3. Ryhmäläisten palaute Kulttuuri ja liikunta: Sairauksiani ymmärtävät ja tukevat opiskelijat. Yhdessä oleminen mukavien kavereiden kanssa. Ryhmäläisten palaute Väreillä liikettä: Iloinen porukka vastaanottamassa tervetulleeksi vertaistukiryhmään. Kaikki ovat samanarvoisia. Omaisen palaute: Saman ikäiset kohtalotoverit pystyivät keskustelemaan vapaasti kipeistä ongelmista joita kohtaa kotona ja ulkona Karhulassa "Aistit-avoimiksi" ryhmä kokoontui 9 kertaa keväällä Ryhmää ohjasivat Birgitte Vähä-Impola, Suvi Piensalo-Seppälä, Niina Tuhkunen, Minna Wahlman ja Päivi Acikgöz. Aistit avoimiksi ryhmään osallistui 6 henkilöä. Ryhmän tavoitteena oli eri aisteihin liittyvät tapaamiskertojen avulla tuottaa iloa ja mukavia hetkiä muistihäiriöisille henkilöille. Karhulassa Nauti elämästä -ryhmä kokoontui 10 kertaa syksyllä Ryhmää ohjasivat syksyllä Minna Wahlman, Niina Tuhkunen, Tiina Annala, Jonna Jääskeläinen, Eveliina Airetsalo, Niina Heiskanen ja Helena Roslakka. Syksyn ryhmään osallistui 8 henkilöä. Vertaistukiryhmän tarkoituksena on tuoda iloa muistisairaiden arkeen, antaa voimaannuttavia kokemuksia ja uusia elämyksiä. Tavoitteena on tukea muistisairaiden sosiaalista kanssakäymistä, osallistumista ja ylläpitää ja tukea toimintakykyisyyttä ja elämänlaatua. Ryhmäläisen palaute Aistit avoimiksi: Hyvä porukka, Kivat aiheet, teema, kivat tytöt! Omaisen palautetta Aistit avoimiksi: Osallistuja oli oikein iloinen ja hyvällä mielellä kokoontumisen jälkeen. Ryhmäläisen palaute Nauti elämästä: Tutustuminen vastaaviin tovereihin, seurustelu ja Yhdessä tekemisen henki 18

19 Haminassa ryhmä nimesi itsensä Välkyt nimiseksi. Ryhmä kokoontui syksyn aikana 10 kertaa. Ryhmän tavoitteena oli tuottaa iloa ja mukavia hetkiä myönteisen muistelun, keskustelun ja toiminnan parissa, teemoina mm. vanhat valokuvat ja esineet sekä entisajan työt. Tutustumme ulkopeleihin ja vierailemme Kauppiaantalon museossa. Ryhmäläisen toive: Olisi mukavaa kun saisimme jatkaa näin mukavia keskiviikkoja. Aina tänne lähti iloisena. MuisKu muistikuntoutusryhmä varhaisvaiheen muistisairautta sairastaville toteutettiin syksyllä 2015 kahden viikon välein maanantaisin yhteistyössä Kotkan kaupungin Muistipoliklinikan kanssa. Ohjaajana muistiluotsityöntekijä Paula Tommola ja apuohjaajana muistineuvoja Anne Oksman. Muistikuntoutuksessa käytetiin Instrumental Enrichment (IE) menetelmää. Ryhmässä oli 7 osallistujaa. Ryhmäläisten palaute: Parasta ryhmässä oli: Tehtävien teko ja ohjaajat, Sai vaihtaa mielipiteitä arjen asioista ja ohjaajat olivat erittäin mukavia, Aktiivinen ote tehtävien ratkaisemiseen, Yhteishenki, Yhdessä yrittäminen Arviointia: 19 Hyvi n vähän 0,0 % Vähän 0,5 % Ei paljon eikä vähän 2,9 % Jossain määrin 16,1 % Hyvi n palj on 80,5 % 0,0 % 20,0 % 40,0 % 60,0 % 80,0 % 100,0 % Asiakastyön vuositavoite: Muistiluotsitoiminnot jatkuvat ja laajenevat maakunnan alueella, matalan kynnyksen periaatteella. Asiakaspalautteista käy ilmi, että asiakas on saanut tarvitsemansa avun tai muuten hyötynyt toiminnasta. Kohderyhmän ja yhteistyökumppaneiden palautteiden perusteella olemme olleet helposti lähestyttäviä ja hyvin saavutettavissa vuoden 2015 aikana. Matalan kynnyksen kohtaamispaikat, muistikahvilat ja yhteistyökumppaneiden järjestämiin tilaisuuksiin osallistuminen ja sitä kautta asiakkaiden kohtaaminen ja ihmisten tavoittaminen on vahvistanut omaa kokemustamme siitä, että olemme merkittävä tukija niin kunnille, seurakunnille sekä muille järjestöille. Muisti- ja aivoterveys tietoa on maakunnassa levitetty ahkerasti ja jaettu tieto sekä tuki toimii muistisairauteen sairastuneiden ja heidän läheistensä oman elämän valintojen ja päätösten tukena ja apuna.

20 20 Kymenlaakson Muistiluotsi on asiakastyössään vuoden 2015 aikana pyrkinyt kartoittamaan muistisairauteen sairastuneiden ihmisten ja heidän läheistensä tarpeita mm. kysymällä palautteita ja suunnittelemalla ja toteuttamaan toimintaa niiden mukaisesti. Vuoden aikana on pyritty siihen, että he pääsevät osallistumaan toiminnan suunnitteluun. Toiminnasta ja tapatumista tiedottamisessa on pyritty huomioimaan kohderyhmä. Toimintakalenterit lähetetään jäsenistölle kevään ensimmäisen ja syyskauden ensimmäisessä jäsenkirjeessä Kouvolassa ja nyt 2015 ensimmäisen kerran myös Kotkan muistiyhdistyksen jäsenille. Toimintakalentereita on kaksi, Pohjois- Kymenlaaksossa oma ja Etelä-Kymenlaaksossa oma. Kotisivujen uusiutuminen on helpottanut tiedottamista. Kotisivujen kautta voi tulostaa ryhmäesitteitä. Yhteistyökumppanit ovat Kymenlaakson Muistiluotsin tärkeitä tiedottamisen ja informaation välittämisen kanavia, jolla saavutamme muistisairauteen sairastuneita ihmisiä ja heidän läheisiään. Muistiluotsityöntekijät ovat helposti saavutettavissa niinä aikoina kun on sovittu ja he tietävät toiminnasta ja järjestettävistä ryhmistä sekä muista tapahtumista niin että voivat helposti ohjata ja neuvoa asiakkaita toiminnan piiriin vaikkeivat juuri itse olisi tästä toiminnasta vastuussa. Muistiluotsityöntekijät ovat osallistuneet vuoden 2015 aikana yhteensä 46 koulutuspäivään. Koulutuksen avulla ylläpidetään ja kehitetään muistisairauksien asiantuntija- ja tukikeskuksen muistiluotsityöntekijöiden ammattitaitoa ja tietotaitoa. Työntekijöillä on tietoa muistisairauksista, asiakkaiden lakisääteisistä oikeuksista sekä taitoa ja osaamista vertaistukiryhmien ohjaamiseen. He osaavat kertoa muistisairauksista, muistipalveluista ja muusta toiminnasta selkeästi ja asiakaslähtöisesti. Muistiluotsityöntekijät Sanna Hellsten ja Paula Tommola ovat vuoden aikana osallistuneet mm. IE koulutukseen ja seuranta seminaareihin sekä kaikki työntekijät ovat osallistuneet TunteVa peruskoulutukseen. Koulutukset ovat olleet useamman päivän mittaisia. Koulutuksen tuoma tieto ja taito on pystytty tuomaan asiakastyöhön välittömästi koulutusten jälkeen mm. ryhmien ja muisti-infojen ja luentojen muodossa. Muistiluotsityöntekijät ovat itse arvioineet asiakastyötään ja ovat oman arvion mukaan erittäin hyviä paneutumaan asiakkaiden kuuntelemiseen niin, että asiakkaille tulee kokemus kuulluksi tulemisesta ja turvallisuudesta. Muistiluotsityöntekijät osaavat arvioida ammattimaisesti kunkin asiakkaan tilanteen ja kannustavat asiakkaita elämänhallintaan ja osallistumiseen sekä yksilö- että ryhmätoiminnoissa. Asiakkaita ei koskaan jätetä tyhjän päälle vaan sovitaan miten asiakkaat toivovat heitä autettavan jatkossa. Neuvontatilanteissa annetaan asiakkaalle mahdollisuus valita heille itselle sopivin toimintamuoto tai etenemisvaihtoehto. Tarvittaessa muistiluotsityöntekijät tukevat asiakkaita jatkotoimenpiteissä ja haasteellisissa auttamistilanteissa pohditaan keinoja, joilla voidaan tukea selviytymistä arjessa.

21 2.2 Vapaaehtoistoiminnan toimenpiteet ja prosessit: 21 Vapaaehtoisen henkilökohtainen neuvonta Info/luento vapaaehtoisille (omille tai muille) Koulutus vapaaehtoisille Vapaaehtoisten rekrytointitilaisuus Virkistystilaisuus vapaaehtoisille Vapaaehtoisen ohjaama ryhmä Alaosaston ohjaus Jokin muu, mikä 26,7 % 13,3 % 6,7 % 6,7 % 6,7 % 26,7 % 0,0 % 13,3 % 0,0 % 20,0 % 40,0 % 60,0 % 80,0 %100,0 % Vapaaehtoistoiminnan toimenpiteet vuonna 2015 Vapaaehtois- sekä vertaistoiminnan kehittäminen nousivat vuonna 2015 keväällä tehdyn Tuloksellisuus- ja vaikutusselvityksen mukaan yhdeksi kehittämis- ja vahvistamisalueeksi. Muistisairauteen sairastuneiden ja heidän läheistensä osallisuutta ja vertaisuuden kokemusta pyrittiin vahvistamaan seuraavin vapaaehtoistoiminnan toimenpitein: Muistisairaan ulkoiluystävä koulutus yhteistyössä Kouvolan Korttelikoti ry:n kanssa toteutettiin loka- marraskuussa 2015 kolmena aamupäivänä. Koulutukseen osallistujia oli 9. Koulutus oli suunnattu vapaaehtoistyöntekijöille, vertaisohjaajille, iäkkäiden omaisille ja läheisille sekä kaikille, jotka haluavat ulkoilla yhdessä iäkkään kanssa. Koulutus antoi tietoa vapaaehtoistyön periaatteista, muistisairauksista ja turvallisuustekijöistä muistisairaan kanssa liikkuessa, valmiuksia ulkoilun avustamiseen ja kotivoimistelun opastukseen sekä sopivien ulkoilureittien valintaan. Lisäksi koulutus mahdollisti kokemuksen vaihtoa muiden ulkoiluystävien kanssa. Koulutus oli maksuton osallistujille ja koulutuksen kaikkiin kolmeen aamupäivään osallistuneet saivat Ulkoiluystäväpassin. Kouluttajina toimivat Kymenlaakson Muistiluotsista geronomi AMK Tarja Levonen ja geronomi AMK Sanna Hellsten sekä Kouvolan Korttelikoti ry:n projektityöntekijä sosionomi AMK Elina Mäkelä. MuistiKaVeRi vapaaehtoistyöntekijöiden rekrytointia helpotti kirkkopalvelujen Suurella Sydämellä vapaaehtoistyön tarjoama yhteistyömahdollisuus. Syksyllä 2015 laitettiin oma MuistiKaVeRi ilmoitus sivustolle. Muistiluotsi sai yhden MuistiKaVeRin vuonna Vuodelle 2016 haettiin rahoittajalta lisäresursseja tämän osa-alueen kehittämiseen. Muistisairaan kohtaamisesta kerrottiin Kouvolan seurakunnan vapaaehtoisille sekä Kouvolan Spr:n Ystävätoiminnalle. Kymenlaakson Muistiluotsi on osallistunut Kotka- Pyhtää alueen vapaaehtoistoiminnan kehittämistyöryhmään.

22 22 Toimintaan osallistuneet vapaaehtoiset: avoimessa lauluryhmässä vapaaehtoisia laulattajia 4 (neljä), avoimessa käsityö- ja askartelukerhossa, "Muistipirkoissa" vapaaehtoisia omaisia/läheisiä ohjaamassa 2 (kaksi) sekä yksi MuistiKaVeRi. Vertaisohjaajina oli mukana "Vähän Pätkii"-ryhmässä Raimo Enckenberg ja Minnegrupp ryhmässä Jari Tommola Kotkassa ja Taiji ja Tasapaino ryhmän vertaisohjaajat Lilja Roitto ja Tuire Laari. Karhulan muistikahvilassa vapaaehtoisina kahvinkeittäjinä ovat toimineet Pirjo Sinivaara ja Helena Savolainen. Lisäksi Sirkka Hiltunen pop-up vapaaehtoisena. Yhteensä 14 vapaaehtoista. Vapaaehtoisille tarjottiin kiitoksena mukana olemisesta mahdollisuus osallistua vuoden 2015 Kouvolan seudun Muisti ry:n järjestämiin tilaisuuksiin seuraavasti: yhdistyksen järjestämään kesäretkeen Heinolan kesäteatteriin sekä yhdistyksen järjestämään pikkujoulujuhlaan, joka oli Kouvolan kaupunginteatterin esitys Rakkauslaulu ja tämän jälkeen pikkujoulu-buffee tarjoiltiin Ravintola Nevillessä. Kaikki halukkaat vapaaehtoiset vietiin Voi Rudi, minne menit? elokuvan jälkeen syömään ravintola Kattilaan Kuusankoskella. Muistipirkot avoin käsityö ja askartelukerho muistisairaiden henkilöiden läheisille Muistipirkot kerhon tavoitteena on vahvistaa ja tukea muistisairaan läheisen voimavaroja ja jaksamista sekä löytää uusia selviytymiskeinoja vertaistuen avulla. Tammikuussa aloittanut muistisairaiden läheisille suunnattu kerho, jossa kädentaitojen lomassa juttelua, muistelua ja kahvittelua joka toinen maanantai yhdistyksen kokoustilassa. Vapaaehtoisten ohjaajien luotsaamana Muistipirkot kokoontuivat keväällä ja syksyllä 2015 yhteensä 16 kertaa. Yhteislaulujen tavoitteena oli tarjota mukavaa yhteistä tekemistä muistisairaille ja heidän läheisilleen. Avoimet yhteislaulutilaisuudet toteutettiin vapaaehtoisvoimin. Avoin lauluryhmä kokoontui 8 kertaa vuoden 2015 aikana ja innostuneita laulajia tuli mukaan 89. Taiji ryhmä vertaisohjaaja Lilja Roitto Taijin tavoitteena on kuntouttaa, kehittää tasapainoa, muistia sekä lisätä elinvoimaa. Taiji ryhmä kokoontui yhdistyksen kokoustilassa vuoden aikana 21 kertaa ja keskimäärin osallistujia per kerta oli 5-6 harjoittajaa. Tasapaino ryhmä vertaisohjaaja Tuire Laari Tasapaino ryhmän tavoitteena on tasapainoharjoitusten avulla kannustaa asiakkaita tasapainoharjoitusten tekemiseen ja sitä kautta ylläpitää ja kehittää tasapainoa. Ryhmä kokoontui yhdistyksen kokoustilassa syksyn 2015 aikana 16 kertaa. Vertaisohjaaja Tuire Laari innosti osallistujia kokeilemaan tasapainotehtäviä ja ne suoritettiin kunkin osallistujan toimintakyvyn mukaan. Parhaimmillaan osallistujia oli 6. Osallistujat olivat innoissaan uusista ideoista, joita voisi soveltaa myös kotona. Paikalle tulleet olivat tyytyväisiä tunnin antiin. Vähän Pätkii suljettu ryhmä muistihäiriöisille kerran viikossa vertaisohjaajan vetämänä. Ryhmään on osallistunut säännöllisesti 3-6 henkilöä/tapaamiskerta. Ryhmä kokoontui Korttelikoti Naapurin tiloissa. Ryhmän vahvuutena on aito vertaistuki.

23 23 MinneGrupp på svenska suljettu ryhmä ruotsinkielen aktivoinnista ja ylläpitämisestä kiinnostuneille. Ryhmä kokoontui Kymenlaakson Muistiluotsin toimitilassa Karhulassa vapaaehtoisohjaaja Jari Tommolan vetämänä. Ryhmän tavoitteena on ruotsinkielen aktivointi ja ylläpitäminen rennosti keskustellen ja muistellen. Ryhmässä on ollut 4-5 osallistujaa/kerta. Arviointia: Hyvi n vähän 0,0 % Vähän 0,0 % Ei paljon eikä vähän 5,6 % Jossain määrin 44,4 % Hyvi n palj on 50,0 % 0,0 % 20,0 % 40,0 % 60,0 % 80,0 % 100,0 % Vapaaehtoistoiminnan vuositavoite: tarjota muistisairauteen sairastuneille ihmisille ja heidän läheisilleen osallistumis- ja kehittämismahdollisuuksia vapaaehtois- ja vertaistoimintaan. Palaute on myönteistä ja suurin osa vapaaehtoisista koki, että toiminta hyödytti sekä häntä itseään että osallistujaa. Vapaaehtoisille annettiin vuosikysely ja vastauksia saatiin 7. Vapaaehtoisille on tarjottu mahdollisuus osallistua yhdistyksen järjestämiin seminaareihin ja myös muihin koulutustilaisuuksiin. Viime vuonna 3 vapaaehtoista osallistui muistiviikon 25v Juhlamuistiseminaariin sekä Muistiliiton järjestämään valtakunnalliseen Muistikonferenssiin osallistui 1 vapaaehtoinen. Vapaaehtoiset ovat kokeneet, että ovat saaneet riittävästi tukea vapaaehtoistyöhön ja että heidän tekemänsä tehtävät ovat olleet mielekkäitä. Heillä on tunne, että heitä on kuunneltu. He ovat kokeneet saaneensa riittävästi tukea vapaaehtoistyöhönsä. Vapaaehtoisille on tarjottu yhteisiä tapaamisia. Vapaaehtoiset ovat myös arvioineet toiminnan vaikutuksia autettaviin ja heidän hyvinvointiinsa ja heiltä kysyttiin millaista palautetta he ovat saaneet autettavilta. Vapaaehtoiset arvioivat, että jo se, että joku tulee joka kerta paikalle, kertoo, että jotakin he tästä ryhmästä ovat hyvinvointiinsa saaneet. Olen saanut pelkästään myönteistä palautetta. Kysyttäessä vapaaehtoisilta miten toiminta on vaikuttanut heidän omaan elämäänsä ja hyvinvointiin nousi esiin tekemisen mielekkyys. He, jotka ovat osallistuneet vapaaehtoisten tapaamisiin, ovat kokeneet tapaamiset tarpeellisina, avoimina, vapauttavina ja voimaa antavina.

24 24 Vapaaehtoisilla ei noussut varsinaisia kehittämistarpeita taikka ideoita toimintaan liittyen. Kotona asuvia muistisairauteen sairastuneita ajatellen nousi esiin yksi tarve: Jos joku löytäisi viisasten kiven kuljettaa lauluhetkiin haluavia muistisairaita, sillä tuskinpa monikaan niihin omin avuin pääsee!. Muistiluotsityöntekijät ovat arvioineet Kymenlaakson Muistiluotsikeskuksen vapaaehtoistoimintaa. Muistiluotsityöntekijät tuntevat vapaaehtoistoiminnan perusperiaatteet ja aina on varmistettu, että muistiluotsityöntekijät ovat saavutettavissa määrättyinä aikoina sekä annettu mahdollisuus keskustella säännöllisesti ja luottamuksellisesti muistiluotsityöntekijöiden kanssa. Vapaaehtoistoiminnan osaamista päivitetään aktiivisesti ja yhteistyötä vapaaehtoistoiminnan organisoimisessa muiden alueiden toimijoiden kanssa tehdään hyvin. Vapaaehtoisille tarjotaan toimintaa helpottavia materiaaleja ja heitä tuetaan heille soveltuvan toimintamuodon löytämisessä. Myös autettavien löytämisessä ja ryhmien perustamisessa ollaan tukena. Vapaaehtoisille on järjestetty säännöllisesti virkistyspäiviä tai muita vastaavia tilaisuuksia, jossa he voivat voimaantua ja vaihtaa ajatuksia vertaistensa kanssa ja heitä halutaan myös palkita ja kiittää säännöllisesti muuten kuin rahallisesti. On tärkeää, että vapaaehtoisille annetaan mahdollisuus osallistua toiminnan suunnitteluun ja kehittämiseen. Muistiluotsikeskuksen tehtävänä on arvioida toimintaa säännöllisesti ja hyödyntää aktiivisesti keräämiään tietoja toimintansa kehittämisessä. Kehittämistarpeiksi nousi mm. maakunnan muistisairaiden ja läheisten tarpeiden kartoitus vapaaehtoistoimintaan ja sitä kautta vapaaehtoistyön toimintamuotojen suunnittelu tarpeiden mukaisesti. Kehittämistä katsottiin tarvittavan osallisuuden lisäämiseen toiminnan suunnitteluun ja ylipäätään toiminnan järjestämisen kehittämistä suunnitelmallisesti koko maakunnan alueella. Kehittämistarpeita nousi paljon. Tarja Levonen laati, järjestötyön JET opintoihin liittyen, vapaaehtois- ja vertaistoiminnan kehittämissuunnitelman vuosille Tarkoituksena on kehittää vapaaehtois- ja vertaistoimintaa Kymenlaaksossa tukemaan muistisairauteen sairastuneiden ihmisten ja heidän läheistensä elämänlaatua ja hyvinvointia ja luoda toimiva käytännönläheinen toimintamalli. Tavoitteena on vahvistaa muistisairauteen sairastuneiden ihmisten ja heidän läheistensä osallisuutta ja vertaisuutta, tukea muistisairaiden ja heidän läheistensä kanssa toimivia vapaaehtois- ja vertaisohjaajia. Kehittämistyö edellyttää rahoittajalta (RAY) lisäresurssin myöntämistä. Syksyllä 2015 haettiin rahoittajalta korostusta, myönteinen avustusehdotus mahdollistaa neljännen työntekijän rekrytoinnin vuodelle Vaikuttamistyön ja verkottumisen toimenpiteet ja prosessit: Vaikuttamisen ja verkottumisen toimenpiteillä edistetään muistisairaan ihmisen ja hänen läheistensä hyvinvointia, oikeuksien toteutumista ja tarpeiden huomioimista Kymenlaaksossa verkostoitumalla muiden alan toimijoiden kanssa, vaikuttamalla Kymenlaakson muisti- ja hoitotyön kehittämiseen sekä levittämällä ajankohtaista tietoa muistisairauksista, tukimahdollisuuksista sekä aivoterveydestä.

Toimintakalenteri. Etelä-Kymenlaakso Kevät 2016. Tietoa, tukea ja toimintaa!

Toimintakalenteri. Etelä-Kymenlaakso Kevät 2016. Tietoa, tukea ja toimintaa! Toimintakalenteri Etelä-Kymenlaakso Kevät 2016 Tietoa, tukea ja toimintaa! Toimintaamme ovat tervetulleita kaikki muistiasioista ja aivoterveydestä kiinnostuneet. Sisältö Kotkan Seudun muistiyhdistys ry...

Lisätiedot

Toimintakalenteri Pohjois-Kymenlaakso kevät 2016 Tietoa, tukea ja toimintaa!

Toimintakalenteri Pohjois-Kymenlaakso kevät 2016 Tietoa, tukea ja toimintaa! Toimintakalenteri Pohjois-Kymenlaakso kevät 2016 Tietoa, tukea ja toimintaa! Toimintaamme ovat tervetulleita kaikki muistiasioista ja aivoterveydestä kiinnostuneet Sisältö AVOIN TOIMINTA... 3 Muistikahvilat

Lisätiedot

Toimintakalenteri Pohjois-Kymenlaakso syksy 2015 Tietoa, tukea ja toimintaa!

Toimintakalenteri Pohjois-Kymenlaakso syksy 2015 Tietoa, tukea ja toimintaa! Toimintakalenteri Pohjois-Kymenlaakso syksy 2015 Tietoa, tukea ja toimintaa! Toimintaamme ovat tervetulleita kaikki muistiasioista ja aivoterveydestä kiinnostuneet. Sisältö AVOIN TOIMINTA... 3 Muistikahvilat...

Lisätiedot

Toimintakalenteri. Etelä-Kymenlaakso Syksy 2015. Tietoa, tukea ja toimintaa!

Toimintakalenteri. Etelä-Kymenlaakso Syksy 2015. Tietoa, tukea ja toimintaa! Toimintakalenteri Etelä-Kymenlaakso Syksy 2015 Tietoa, tukea ja toimintaa! Toimintaamme ovat tervetulleita kaikki muistiasioista ja aivoterveydestä kiinnostuneet. Sisältö AVOIN TOIMINTA... 3 MUISTIKAHVILAT...

Lisätiedot

Toimintakalenteri Pohjois-Kymenlaakso syksy 2016

Toimintakalenteri Pohjois-Kymenlaakso syksy 2016 Toimintakalenteri Pohjois-Kymenlaakso syksy 2016 Tietoa, tukea ja toimintaa! Toimintaamme ovat tervetulleita kaikki muistiasioista ja aivoterveydestä kiinnostuneet Kouvolan seudun Muisti ry AKTIIVIT MUISTIN

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma vuodelle 2016

Toimintasuunnitelma vuodelle 2016 Toimintasuunnitelma vuodelle 2016 2 Sisällysluettelo 1. Varsinainen yhdistystoiminta 3 1.1 Tiedotustoiminta 3 1.2 Yleisötilaisuudet 4 1.3 Yhteistyöverkostot 4 1.4 Jäsen- ja varainhankinta 4 1.5 Järjestötoiminta

Lisätiedot

Mikkelin seudun Muisti ry. Porrassalmenkatu Mikkeli Taru Vartiainen

Mikkelin seudun Muisti ry. Porrassalmenkatu Mikkeli   Taru Vartiainen Mikkelin seudun Muisti ry Porrassalmenkatu 26 50100 Mikkeli www.mikkelinseudunmuisti.fi Taru Vartiainen 16.5.2018 Valtakunnallinen kattojärjestö, johon kuuluu 44 paikallisyhdistystä Mikkelin alueen paikallisjärjestö

Lisätiedot

Toimintakalenteri Pohjois-Kymenlaakso kevät 2017

Toimintakalenteri Pohjois-Kymenlaakso kevät 2017 Toimintakalenteri Pohjois-Kymenlaakso kevät 2017 Tietoa, tukea ja toimintaa! Toimintaamme ovat tervetulleita kaikki muistiasioista ja aivoterveydestä kiinnostuneet Kouvolan seudun Muisti ry on vuonna 1990

Lisätiedot

Muistiluotsikeskus (ÄLÄ MUOKKAA) Laadukkaan asiakast yön t arkist uslist a

Muistiluotsikeskus (ÄLÄ MUOKKAA) Laadukkaan asiakast yön t arkist uslist a Laadukkaan asiakast yön t arkist uslist a Tämä tarkistuslista tukee laadun arviointia ja kehittämistä. Asiakastyöhön kuuluvat muun muassa ohjaus- ja neuvonta sekä työntekijöiden ohjaama kurssi- ja ryhmätoiminta.

Lisätiedot

Toimintakalenteri Etelä-Kymenlaakso kevät 2017

Toimintakalenteri Etelä-Kymenlaakso kevät 2017 Toimintakalenteri Etelä-Kymenlaakso kevät 2017 Tietoa, tukea ja toimintaa! Toimintaamme ovat tervetulleita kaikki muistiasioista ja aivoterveydestä kiinnostuneet Kotkan Seudun muistiyhdistys ry Kotkan

Lisätiedot

MUISTILUOTSI LÄHELLÄSI. Asiantuntija- ja tukikeskuksista tukea, tietoa ja toimintaa

MUISTILUOTSI LÄHELLÄSI. Asiantuntija- ja tukikeskuksista tukea, tietoa ja toimintaa MUISTILUOTSI LÄHELLÄSI Asiantuntija- ja tukikeskuksista tukea, tietoa ja toimintaa TUKEA, TIETOA JA TOIMINTAA MUISTI- SAIRAILLE JA LÄHEISILLE Tukea ohjausta ja neuvontaa muistiasioissa puhelimitse ja henkilökohtaisesti

Lisätiedot

Saanko luvan toimintamallilla ensikontakti toimivaksi

Saanko luvan toimintamallilla ensikontakti toimivaksi Saanko luvan toimintamallilla ensikontakti toimivaksi Ulla Halonen, 2.5.2017 Kehittämispäällikkö/ Keski-Suomen Muistiyhdistys ry. Muistiluotsi Muistisairauksien asiantuntija- ja tukikeskus Ammatillista

Lisätiedot

Toimintakalenteri Etelä-Kymenlaakso kevät 2017

Toimintakalenteri Etelä-Kymenlaakso kevät 2017 Toimintakalenteri Etelä-Kymenlaakso kevät 2017 Tietoa, tukea ja toimintaa! Toimintaamme ovat tervetulleita kaikki muistiasioista ja aivoterveydestä kiinnostuneet Kotkan Seudun muistiyhdistys ry Kotkan

Lisätiedot

Kymenlaakson IkäOpastin. IkäOpastin asiakasohjauksen ja Kymenlaakson Muistiluotsin yhteistyö

Kymenlaakson IkäOpastin. IkäOpastin asiakasohjauksen ja Kymenlaakson Muistiluotsin yhteistyö Kymenlaakson IkäOpastin IkäOpastin asiakasohjauksen ja Kymenlaakson Muistiluotsin yhteistyö Yhteistyön päämäärä, tavoitteet ja keinot Päämäärä Asiakasohjaus ja Kymenlaakson Muistiluotsi (jäljempänä Muistiluotsi)

Lisätiedot

HYVINKÄÄN SEUDUN MUISTIYHDISTYS RY

HYVINKÄÄN SEUDUN MUISTIYHDISTYS RY HYVINKÄÄN SEUDUN MUISTIYHDISTYS RY 14.06.2018 Perustettu 1.1993 Jäsenmäärä 136 Tarkoitus ja tavoite: Yhdistyksestä: - toimii muistisairauksien haittavaikutusten vähentämiseksi ja valvoo näistä sairauksista

Lisätiedot

Mistä saa tietoa, tukea ja palveluja?

Mistä saa tietoa, tukea ja palveluja? Mistä saa tietoa, tukea ja palveluja? Kunnan muistihoitajat ja -koordinaattorit Muistihoitajat ja -koordinaattorit ovat muistisairaan ja hänen perheensä tukemiseen koulutettuja terveydenhuollon ammattilaisia.

Lisätiedot

Muistipalvelut. Kanta-Hämeen Muistiyhdistys ry Kasarmikatu Hämeenlinna p

Muistipalvelut. Kanta-Hämeen Muistiyhdistys ry Kasarmikatu Hämeenlinna p Muistipalvelut Kanta-Hämeen Muistiyhdistys ry Kasarmikatu 12 13100 Hämeenlinna p. 044 726 7400 info@muistiaina.fi Kanta-Hämeen Muistiyhdistys ry tarjoaa Muistipalveluita Hämeenlinnan alueella asuville

Lisätiedot

Ikäihmisten varhainen tuki ja palvelut

Ikäihmisten varhainen tuki ja palvelut Ikäihmisten varhainen tuki ja palvelut Ikääntyvien varhainen tuki Vanhuspalvelulaki: Hyvinvointia edistävät palvelut Ikääntyneen väestön hyvinvointia, terveyttä, toimintakykyä ja itsenäistä suoriutumista

Lisätiedot

Toimintakalenteri Etelä-Kymenlaakso kevät 2018

Toimintakalenteri Etelä-Kymenlaakso kevät 2018 Toimintakalenteri Etelä-Kymenlaakso kevät 2018 Tietoa, tukea ja toimintaa! Toimintaamme ovat tervetulleita kaikki muistiasioista ja aivoterveydestä kiinnostuneet Kotkan Seudun muistiyhdistys ry Kotkan

Lisätiedot

Syksyn hehku on lupaus tulevasta. Auringon kulta syksyn lehdissä kantaa talven yli kevääseen.

Syksyn hehku on lupaus tulevasta. Auringon kulta syksyn lehdissä kantaa talven yli kevääseen. Mikkelin seudun Kehitysvammaisten Tuki ry Jäsentiedote 2/2014 www.mikkelinkvtuki.fi Mikkelin seudun Kehitysvammaisten Tuki ry Jäsentiedote 2/2015 www.mikkelinkvtuki.fi Syksyn hehku on lupaus tulevasta.

Lisätiedot

EK-ARTU hanke ja yhteistyökumppanit: Kolmannen sektorin tapaaminen Kotkassa ma 3.12.2012

EK-ARTU hanke ja yhteistyökumppanit: Kolmannen sektorin tapaaminen Kotkassa ma 3.12.2012 EK-ARTU hanke ja yhteistyökumppanit: Kolmannen sektorin tapaaminen Kotkassa ma 3.12.2012 Ehdotuksia yhteistyöhön lisäämiseksi kolmannen sektorin ja kunnan välillä Esille nousseita turvallisuutta vähentäviä

Lisätiedot

Ikäihmisten parempi osallisuus, toiminnallisuus ja kotona selviytyminen. Birgitta Bakker

Ikäihmisten parempi osallisuus, toiminnallisuus ja kotona selviytyminen. Birgitta Bakker Ikäihmisten parempi osallisuus, toiminnallisuus ja kotona selviytyminen Birgitta Bakker 31.1.2019 Kanto-hankkeen tavoitteet Luodaan alueellinen malli ikäihmisten kotona asumisen tukemiseksi Kehitetään

Lisätiedot

Tervehdys Omaishoitajat ja Läheiset -Liitosta, hyvät omaishoidon yhteyshenkilöt!

Tervehdys Omaishoitajat ja Läheiset -Liitosta, hyvät omaishoidon yhteyshenkilöt! Omaishoitajat ja Läheiset -Liitto ry Kunta- ja seurakunta -kirje 1 (5) Tervehdys Omaishoitajat ja Läheiset -Liitosta, hyvät omaishoidon yhteyshenkilöt! Tässä kirjeessä kerrotaan ajankohtaista tietoa omaishoidon

Lisätiedot

Kun on hyvä keksitty ja kehitetty, sitä pitää jatkaa! Päätösseminaari 14.11.2011

Kun on hyvä keksitty ja kehitetty, sitä pitää jatkaa! Päätösseminaari 14.11.2011 Kun on hyvä keksitty ja kehitetty, sitä pitää jatkaa! Päätösseminaari 14.11.2011 MITEN PAIKALLISTA MUISTITYÖTÄ VOI KEHITTÄÄ? Varsinais-Suomen MuistiLuotsi - toiminnan tuloksia Minna Rosendahl ja Sanna

Lisätiedot

Suunnitelmasta ei kannata tehdä liian raskasta ja hankalaa. Toimiva toimintasuunnitelma on yhdistyksen työskentelyä helpottava työkalu.

Suunnitelmasta ei kannata tehdä liian raskasta ja hankalaa. Toimiva toimintasuunnitelma on yhdistyksen työskentelyä helpottava työkalu. JHL-yhdistyksen toimintasuunnitelma MALLI Toimintasuunnitelmasta yleisesti Hallitus on vastuussa toimintasuunnitelman ja talousarvion laatimisesta, seurannasta ja arvioinnista Yhdistyksen toimintasuunnitelma

Lisätiedot

Maakunnalliset Muistiaktiiviryhmät. Opas käynnistämiseen ja kehittämiseen

Maakunnalliset Muistiaktiiviryhmät. Opas käynnistämiseen ja kehittämiseen Maakunnalliset Muistiaktiiviryhmät Opas käynnistämiseen ja kehittämiseen Muistiaktiivit ovat muistisairauksiin sairastuneiden ihmisten ja omaisten asiantuntijaryhmiä. Maakunnallisten ryhmien tehtävänä

Lisätiedot

Toimintakalenteri Pohjois-Kymenlaakso syksy 2016

Toimintakalenteri Pohjois-Kymenlaakso syksy 2016 Toimintakalenteri Pohjois-Kymenlaakso syksy 2016 Tietoa, tukea ja toimintaa! Toimintaamme ovat tervetulleita kaikki muistiasioista ja aivoterveydestä kiinnostuneet Kouvolan seudun Muisti ry YHDISTYKSEN

Lisätiedot

Hyvät jäsenet! Jäsenkirje 1 / 2013

Hyvät jäsenet! Jäsenkirje 1 / 2013 1 Jäsenkirje 1 / 2013 Hyvät jäsenet! Kevät keikkuen tulevi ja tuopi kesän tullessaan. Useimmille meistä auringonvalon lisääntyminen merkitsee uudistumista. Työntäyteisen syksyn ja keskitalven jälkeen tarvitsemme

Lisätiedot

MUISTIKAVERITOIMINTA POHJANMAAN MUISTILUOTSISSA. Hanna Pitkänen Toiminnanjohtaja Vaasan seudun Muistiyhdistys / Pohjanmaan Muistiluotsi

MUISTIKAVERITOIMINTA POHJANMAAN MUISTILUOTSISSA. Hanna Pitkänen Toiminnanjohtaja Vaasan seudun Muistiyhdistys / Pohjanmaan Muistiluotsi MUISTIKAVERITOIMINTA POHJANMAAN MUISTILUOTSISSA Hanna Pitkänen Toiminnanjohtaja Vaasan seudun Muistiyhdistys / Pohjanmaan Muistiluotsi Vaasan seudun Muistiyhdistys Yhdistyksen jäsenet Vaasan seudun Muistiyhdistyksen

Lisätiedot

Työntekijöiden apuna avustavissa tehtävissä on toiminut Kirsi Anttila Kouvolan kaupungin kuntouttavasta työtoiminnasta.

Työntekijöiden apuna avustavissa tehtävissä on toiminut Kirsi Anttila Kouvolan kaupungin kuntouttavasta työtoiminnasta. VUOSIKERTOMUS 2017 2 Kouvolan seudun Muisti ry:n tarkoituksena on toimia alueellaan muistisairautta sairastavien henkilöiden ja heidän omaistensa hyväksi, tukea heidän parissaan työskenteleviä ammattihenkilöitä

Lisätiedot

Välittävä vaikuttaja jo 27 vuotta. Toiminnanjohtaja Eila Okkonen, FT Muistiliitto ry

Välittävä vaikuttaja jo 27 vuotta. Toiminnanjohtaja Eila Okkonen, FT Muistiliitto ry Välittävä vaikuttaja jo 27 vuotta Toiminnanjohtaja Eila Okkonen, FT Muistiliitto ry Muistisairaiden ihmisten ja heidän läheistensä edunvalvontajärjestö Edistää heidän elämänlaadun ja hyvinvoinnin edellytyksiä

Lisätiedot

Muistisairaana kotona kauemmin

Muistisairaana kotona kauemmin Muistisairaana kotona kauemmin Merja Mäkisalo Ropponen Terveystieteiden tohtori, kansanedustaja Muistiliitto ry:n hallituksen puheenjohtaja Nykytilanne Suomessa sairastuu päivittäin 36 henkilöä muistisairauteen.

Lisätiedot

Minun arkeni. - tehtäväkirja

Minun arkeni. - tehtäväkirja Minun arkeni - tehtäväkirja 1 Hyvä kotihoidon asiakas, Olet saanut täytettäväksesi Minun arkeni -tehtäväkirjan. ALUKSI Kirjanen tarjoaa sinulle mahdollisuuden pysähtyä tarkastelemaan arkeasi ja hyvinvointiisi

Lisätiedot

Laadukkaan vapaaeht oist oiminnan t arkist uslist a

Laadukkaan vapaaeht oist oiminnan t arkist uslist a Laadukkaan vapaaeht oist oiminnan t arkist uslist a Tämä tarkistuslista tukee laadun arviointia ja kehittämistä. Tarkistuslistaa voi hyödyntää sekä ohjaavana työkaluna että toiminnan toteutumisen arvioinnissa

Lisätiedot

2016 TOIMINTASUUNNITELMA

2016 TOIMINTASUUNNITELMA 2016 TOIMINTASUUNNITELMA 1 1. Etelä-Savon sosiaali- ja terveysalan järjestöjen tuki ry:n toiminnan tarkoitus ja visio vuodelle 2016 Etelä-Savon sosiaali- ja terveysalan järjestöjen tuki ry, ESTERY, on

Lisätiedot

Ovet. Omaishoitajavalmennus. Keinoja omaishoitajan tukemiseksi. Omaishoitajat ja Läheiset Liitto ry www.omaishoitajat.fi

Ovet. Omaishoitajavalmennus. Keinoja omaishoitajan tukemiseksi. Omaishoitajat ja Läheiset Liitto ry www.omaishoitajat.fi Ovet Omaishoitajavalmennus Keinoja omaishoitajan tukemiseksi Minäkö omaishoitaja? Omaishoitotilanteen varhainen tunnistaminen on hoitajan ja hoidettavan etu: antaa omaiselle mahdollisuuden jäsentää tilannetta,

Lisätiedot

Varsinais-Suomen ja Satakunnan Muistiluotsi

Varsinais-Suomen ja Satakunnan Muistiluotsi Varsinais-Suomen ja Satakunnan Muistiluotsi 20.10.2014 Pori Satakunnan muistikoordinaattorien, -hoitajien ja -yhdyshenkilöiden tapaaminen Minna Rosendahl, aluejohtaja Varsinais-Suomen ja Satakunnan Muistiluotsi

Lisätiedot

Pirkanmaan Muistiyhdistys ry:n alaosasto

Pirkanmaan Muistiyhdistys ry:n alaosasto Pirkanmaan Muistiyhdistys ry:n alaosasto Perustettu 10.12.1996 Huittisissa Huittinen Vammala Äetsä alaosasto 1996-2008 Huittinen Sastamala alaosasto 2009 Huittisten Muistiyhdistyksenä 1.1.2010 Käytetään

Lisätiedot

Käyttäjädemokratiatyöryhmän esittely

Käyttäjädemokratiatyöryhmän esittely Käyttäjädemokratiatyöryhmän esittely Demokratiapäivän asukastilaisuus 14.10.2014 Leena Kostiainen apulaispormestari käyttäjädemokratiatyöryhmän puheenjohtaja Sisällys työryhmän toimeksianto ja kokoonpano

Lisätiedot

Ikäihmisten parempi osallisuus, toiminnallisuus ja kotona selviytyminen. Birgitta Bakker

Ikäihmisten parempi osallisuus, toiminnallisuus ja kotona selviytyminen. Birgitta Bakker Ikäihmisten parempi osallisuus, toiminnallisuus ja kotona selviytyminen Birgitta Bakker 19.11.2018 KANTO-hanke 2018-2021 Omakotisäätiö hallinnoi Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen STEAN:n

Lisätiedot

Vuoden 2016 Yhteisökoti palkitsemisraati Kuusankoskitalon Voikkaasalissa kuvassa vasemmalta Merja Mäkisalo-Ropponen Muistiliiton

Vuoden 2016 Yhteisökoti palkitsemisraati Kuusankoskitalon Voikkaasalissa kuvassa vasemmalta Merja Mäkisalo-Ropponen Muistiliiton Vuoden 2016 Yhteisökoti palkitsemisraati Kuusankoskitalon Voikkaasalissa 23.9.2016 kuvassa vasemmalta Merja Mäkisalo-Ropponen Muistiliiton hallituksen puheenjohtaja, Anita Pohjanvuori Muistiliitto asiantuntija,

Lisätiedot

Neuvokas-projekti 1996-2000 * hallinnoi Lakeuden Mielenterveysseura ry * mukana 23 sosiaali- ja terveysjärjestöä * rahoitti RAY

Neuvokas-projekti 1996-2000 * hallinnoi Lakeuden Mielenterveysseura ry * mukana 23 sosiaali- ja terveysjärjestöä * rahoitti RAY Neuvokas-projekti 1996-2000 * hallinnoi Lakeuden Mielenterveysseura ry * mukana 23 sosiaali- ja terveysjärjestöä * rahoitti RAY Järjestötalo-hanke 1999-2000 * hallinnoi Lakeuden Mielenterveysseura ry *

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2013

Toimintasuunnitelma 2013 Helsingin kaupungin toimistovirkailijat Toimintasuunnitelma 2013 Carita Bardakci 22.11.2012 1.1.1.1.1.1.1.1.1 Helsingin kaupungin toimistovirkailijat 1 TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2013 1. JOHDANTO JA

Lisätiedot

lokakuu tiedote Laita viesti osoitteeseen info@espoonvapaaehtoisverkosto.fi kuukauden viimeisenä perjantaina.

lokakuu tiedote Laita viesti osoitteeseen info@espoonvapaaehtoisverkosto.fi kuukauden viimeisenä perjantaina. lokakuu tiedote Jos Sinulla on tiedotettavaa: kirjoita teksti suoraan sähköpostin viestiosaan, viestin pituus enintään 600 merkkiä, ei erikoismerkkejä ( VERSAALIA, kursiivia, lihavointeja, väriä yms.),

Lisätiedot

Yhdistys muistihäiriöisille, heidän läheisilleen ja ammattihenkilöstölle

Yhdistys muistihäiriöisille, heidän läheisilleen ja ammattihenkilöstölle Yhdistys muistihäiriöisille, heidän läheisilleen ja ammattihenkilöstölle Snellmaninkatu 3 B, Lappeenranta (ent. asemapäällikön talo) Toimisto avoinna klo 9.00-13.00 tai sopimuksesta Puh. 040 587 2451 Sähköposti:

Lisätiedot

Kesäretki 2014: Tampsan lava.

Kesäretki 2014: Tampsan lava. Kesäretki 2014: Tampsan lava. VUOSIKERTOMUS 2014 YLEISTÄ 2 Kouvolan seudun Muisti ry:n tarkoituksena on toimia alueellaan muistisairautta sairastavien henkilöiden ja heidän omaistensa hyväksi, tukea heidän

Lisätiedot

PETRA-PROJEKTI TOIMINTASUUNNITELMA 2014

PETRA-PROJEKTI TOIMINTASUUNNITELMA 2014 PETRA-PROJEKTI TOIMINTASUUNNITELMA 2014 1. Yleistä 2014 on Petra-taloyhtiötoiminnassa starttitoiminnan ja osallistavan kehittämisen vuosi. Projektin toimintaa jatketaan kaikissa Petra taloissa. Lisäksi

Lisätiedot

OVET -VALMENNUS MIELENTERVEYSOMAISILLE

OVET -VALMENNUS MIELENTERVEYSOMAISILLE OVET -VALMENNUS MIELENTERVEYSOMAISILLE TIINA SILVONEN JÄRVISEUDUN OMAISHOITAJAT JA LÄHEISET RY / OMAISOIVA TEIJA MATALAMÄKI FINFAMI ETELÄ-POHJANMAA RY 16.4.2019 FINFAMI ETELÄ-POHJANMAA RY Yksi Suomen

Lisätiedot

NYKYTILA-ANALYYSI LÄNSI-POHJAN TILANTEESTA

NYKYTILA-ANALYYSI LÄNSI-POHJAN TILANTEESTA NYKYTILA-ANALYYSI LÄNSI-POHJAN ALUEEN MUISTISAIRAIDEN SA A HOIDON O TILANTEESTA Saara Bitter KEMI-TORNIO-KEMINMAA-TERVOLA annika@lapinmuistiyhdistys.fi YLITORNIO annika@lapinmuistiyhdistys.fi Kunnat ja

Lisätiedot

Ensitietotoiminnan ulkoisen arvioinnin tuloksia 14.11.2011

Ensitietotoiminnan ulkoisen arvioinnin tuloksia 14.11.2011 Ensitietotoiminnan ulkoisen arvioinnin tuloksia 14.11.2011 Arviointi- ja koulutusyksikkö 15.11.2011 1 Arvioinnin toteutus n arviointi- ja koulutusyksikkö toteuttanut arviointia vuosien 2009-2011 aikana.

Lisätiedot

PALVELUKESKUKSET INTOA ELÄMÄÄN YSTÄVÄPIIRI

PALVELUKESKUKSET INTOA ELÄMÄÄN YSTÄVÄPIIRI PALVELUKESKUKSET Palvelukeskuksissa tuetaan alueen asukkaiden aktiivisuutta ja kotona selviytymistä sekä pyritään edistämään ikäihmisten liikunta- ja toimintakykyä, terveyttä ja sosiaalista kanssakäymistä.

Lisätiedot

SUOMEN MONIKKOPERHEET RY:N TIEDOTUKSET 5/2012, JULKISET TIEDOTUKSET

SUOMEN MONIKKOPERHEET RY:N TIEDOTUKSET 5/2012, JULKISET TIEDOTUKSET SUOMEN MONIKKOPERHEET RY:N TIEDOTUKSET 5/2012, JULKISET TIEDOTUKSET SUOMEN MONIKKOPERHEET RY:N TIEDOTUKSIA SUOMEN MONIKKOPERHEET RY:N YHTEYSTIEDOT Suomen Monikkoperheet ry, Ilmarisenkatu 17 A, 40100 Jyväskylä

Lisätiedot

Toimintakalenteri Etelä-Kymenlaakso syksy 2016

Toimintakalenteri Etelä-Kymenlaakso syksy 2016 Toimintakalenteri Etelä-Kymenlaakso syksy 2016 Tietoa, tukea ja toimintaa! Toimintaamme ovat tervetulleita kaikki muistiasioista ja aivoterveydestä kiinnostuneet Kotkan Seudun muistiyhdistys ry Yhdistyksemme

Lisätiedot

Yhdistystiedote 6/2013

Yhdistystiedote 6/2013 1 Yhdistystiedote 6/2013 Hei yhdistystoimija! Tässäpä teille taas tuore yhdistystiedote, jossa on tärkeitä tietoja liitosta teille ja jäsenillenne. Muistattehan siis välittää näitä tietoja eteenpäin. Kiitos!

Lisätiedot

Hyvät omaishoitajien parissa toimivat,

Hyvät omaishoitajien parissa toimivat, 18.12.2015 1 / 5 Hyvät omaishoitajien parissa toimivat, Omaishoitajat ja läheiset -liiton omaishoitotiedotteessa kerrotaan omaishoitoon liittyvistä asioista, liiton ja sen paikallisyhdistysten toiminnasta

Lisätiedot

Jokaiselle sairastuneelle laaditaan hoitosuunnitelma. Järjestetään yhteistyössä OYS:n ja Oulun seudun muistiyhdistyksen

Jokaiselle sairastuneelle laaditaan hoitosuunnitelma. Järjestetään yhteistyössä OYS:n ja Oulun seudun muistiyhdistyksen Muistipolku Tämä esite on tarkoitettu muistisairaille ja heidän läheisilleen. Esitteeseen on kirjattu palveluita, joita sairastunut voi tarvita sairautensa eri vaiheissa. Esite auttaa valitsemaan jokaiselle

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma. Joensuun seudun JHL 310

Toimintasuunnitelma. Joensuun seudun JHL 310 Toimintasuunnitelma 2012 Joensuun seudun JHL 310 TOIMIHENKILÖT 2012 2013 2 (10) (: etunimi.sukunimi@jns.fi tai poikkeavat mainittu erikseen) Puheenjohtaja Helena Timoskainen.............. 050 452 0013

Lisätiedot

Salon Reumayhdistys TOIMINTASUUNNITELMA 2015

Salon Reumayhdistys TOIMINTASUUNNITELMA 2015 Salon Reumayhdistys TOIMINTASUUNNITELMA 2015 Salon Reumayhdistys TOIMINTASUUNNITELMA 2015 Perusta Toimintasuunnitelman perustana ovat yhdistyksen säännöt ja Suomen Reumaliiton vuoden toimintateema: Liikkeestä

Lisätiedot

Muistisairauksien hoito ja päivittäisissä toiminnoissa tukeminen

Muistisairauksien hoito ja päivittäisissä toiminnoissa tukeminen Muistisairauksien hoito ja päivittäisissä toiminnoissa tukeminen (Versio 1) - Oulun kaupunki Sote tuotanto 24.1.2014 Muistisairauksien hoito ja päivittäisissä toiminnoissa tukeminen Luokka Tarkoitus Prosessin

Lisätiedot

Toimintakykyisenä ikääntyminen KASTEhanke, Salon kuntapilotti 2010 2012

Toimintakykyisenä ikääntyminen KASTEhanke, Salon kuntapilotti 2010 2012 Toimintakykyisenä ikääntyminen KASTEhanke, Salon kuntapilotti 2010 2012 TERVEYTTÄ JA HYVINVOINTIA -seminaari, projektikoordinaattori, th TtM Salon kaupungin vanhuspalvelut Vanhuspalveluiden palvelurakenteen

Lisätiedot

Omaishoito. Salon omaishoitajat ry Mari Ilvonen ja Milka Leppiniemi

Omaishoito. Salon omaishoitajat ry Mari Ilvonen ja Milka Leppiniemi Omaishoito Salon omaishoitajat ry Mari Ilvonen ja Milka Leppiniemi Mitä on omaishoitaminen? Omaishoito mahdollistaa sairastuneen, vammaisen tai iäkkään läheisen hoidon ja hoivan kotona. Omaishoidon taustalla

Lisätiedot

Järvenpäässä meitä kuullaan ja meillä on mahdollisuus vaikuttaa

Järvenpäässä meitä kuullaan ja meillä on mahdollisuus vaikuttaa Järvenpäässä meitä kuullaan ja meillä on mahdollisuus vaikuttaa Iltapäiväseminaari 5.4.2016 Johanna Sinkkonen koti- ja erityisasumisen johtaja Esimerkkejä lainsäädännöstä tulevasta kuulemisen ja vaikuttamismahdollisuuksien

Lisätiedot

TYÖPAIKKATOIMINNAN ABC

TYÖPAIKKATOIMINNAN ABC NORDEA UNIONI SUOMI RY TYÖPAIKKATOIMINNAN ABC Työpaikkaosastoille Järjestötoimikunta 2012 R A T A M E S T A R I N K A T U 12A 8.K R S, 00520 H E L S I N K I TYÖPAIKKATOIMINNAN TOIMINTAMALLI 1. TOIMIALUE

Lisätiedot

Jyväskylän julkisten ja hyvinvointialojen ammattilaiset JHL ry 103 Toimintasuunnitelma Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Jyväskylän julkisten ja hyvinvointialojen ammattilaiset JHL ry 103 Toimintasuunnitelma Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL Jyväskylän julkisten ja hyvinvointialojen ammattilaiset JHL ry 103 Toimintasuunnitelma 2016 Toimintasuunnitelman pääkohdat Järjestötoiminta JHL 103 edustaa Jyväskylän kaupungilla ja osakeyhtiöissä työskenteleviä,

Lisätiedot

Alkaa 12.9 klo , jatkuen tiistaisin. Paikka: OmaisOiva-toimintakeskus, Kauppakatu 34 A 1, Kajaani

Alkaa 12.9 klo , jatkuen tiistaisin. Paikka: OmaisOiva-toimintakeskus, Kauppakatu 34 A 1, Kajaani Alkaa 12.9 klo 13 14.30, jatkuen tiistaisin. Paikka: OmaisOiva-toimintakeskus, Kauppakatu 34 A 1, 87100 Kajaani Alkaa12.9, 24.10, 21.11, klo10 11.30 Alkaa 13.9 jatkuen 27.9, 11.10, 25.10, 8.11, 22.11,

Lisätiedot

Pirkanmaan Muistiluotsi -hanke (2006-2011)

Pirkanmaan Muistiluotsi -hanke (2006-2011) Pirkanmaan Muistiluotsi -hanke (2006-2011) - Tuloksia ja vaikutuksia Tampereella 10.11.2011 Pirkanmaan Muistiluotsi -hankkeen päämääränä oli edistää muistisairaiden ja heidän läheistensä mahdollisuutta

Lisätiedot

Kyselyllä tietoa Kumppanuuskeskuksesta ja vapaaehtoistoiminnasta

Kyselyllä tietoa Kumppanuuskeskuksesta ja vapaaehtoistoiminnasta Kyselyllä tietoa Kumppanuuskeskuksesta ja vapaaehtoistoiminnasta Haastattelukysely 12.9.2011 Lanun aukiolla SOSIAALIALAN OSAAMISKESKUS VERSO 11. marraskuuta 2011 Kyselyllä tietoa Kumppanuuskeskuksesta

Lisätiedot

Toimintakertomus. vuodelta 2015

Toimintakertomus. vuodelta 2015 Toimintakertomus vuodelta 2015 31.12.2015 Kanta-Hämeen TOIMINTAKERTOMUS 1/8 JOHDANTO Kanta-Hämeen AVH-yhdistys ry. on valtakunnallisen kansanterveys-, vammais- ja potilasjärjestö Aivoliitto ry:n jäsenyhdistys

Lisätiedot

Yhdistystiedote 1/2016

Yhdistystiedote 1/2016 Yhdistystiedote 1/2016 Tärkeimmät: Aivoituksen aineistopäivä on pe 29.1. Raha-automaattiyhdistys (RAY) myönsi meille jälleen jäsenjärjestöavustuksen Jäsenmäärä kasvoi 2015 vuonna 12% Ystäväkurssilla vielä

Lisätiedot

Ero lapsiperheessä työn lähtökohdat

Ero lapsiperheessä työn lähtökohdat Ero lapsiperheessä työn lähtökohdat Ero sisältää aina riskejä lapsen hyvinvoinnille ja vanhemmuus on haavoittuvaa Varhaisella tuella voidaan ennaltaehkäistä vanhempien eron kielteisiä vaikutuksia lapsen

Lisätiedot

Muistiohjelman eteneminen

Muistiohjelman eteneminen Kansallinen muistiohjelma: tavoitteena muistiystävällinen Suomi Pirkanmaan kunnille tehdyn kyselyn tuloksia Kirsti Kuusterä Asiantuntija, Muistiliiton muistiohjelmatoiminta Sihteeri, STM:n muistiohjelman

Lisätiedot

KIT -uutiskirje 2/2014. Täysi tohina päällä. Tutkimuksessa on saatu ensimmäisiä tuloksia

KIT -uutiskirje 2/2014. Täysi tohina päällä. Tutkimuksessa on saatu ensimmäisiä tuloksia 1/5 KIT -uutiskirje 2/2014 Täysi tohina päällä Kehitysvammaiset ihmiset töihin (KIT) projektissa kevät on ollut touhua täynnä: Tutkimuksessa on kerätty aineistoa ja saatu ensimmäisiä tuloksia. Työvalmentajarengas

Lisätiedot

KJY:n verkostot 2010. 17.3.2010 Verkostojen puheenjohtajat

KJY:n verkostot 2010. 17.3.2010 Verkostojen puheenjohtajat KJY:n verkostot 2010 17.3.2010 Verkostojen puheenjohtajat Verkostot 2010 Hankeverkostot Pedagogisen johtamisen verkosto Tietohallintoverkosto Työssäoppimisen verkosto Yhteistyöverkostot Hyvinvointiverkosto

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2006 1

TOIMINTASUUNNITELMA 2006 1 TOIMINTASUUNNITELMA 2006 1 1. YLEISTÄ Keski Suomen Ekonomit ry. on v.1937 perustettu yhdistys, jonka tehtävänä on toimia korkeamman taloustieteellisen koulutuksen hankkineiden yhdyssiteenä toiminta alueellaan,

Lisätiedot

Vapaaehtoistoiminnan viikko 1.- 7.12.2008 Kumppanuuskeskuksessa

Vapaaehtoistoiminnan viikko 1.- 7.12.2008 Kumppanuuskeskuksessa Vapaaehtoistoiminnan viikko 1.- 7.12.2008 Kumppanuuskeskuksessa Vapaaehtoistoiminnan viikko 1. - 7.12.2008 Oulussa Viikon aikana tehdään vapaaehtoistoimintaa tunnetuksi osallistumisen väylänä ja mielekkään

Lisätiedot

Osallisuutta yhteisöllisellä vertaistoiminnalla

Osallisuutta yhteisöllisellä vertaistoiminnalla Osallisuutta yhteisöllisellä vertaistoiminnalla Ikääntyneidenpäihde- ja mielenterveystyön verkoston yhteistyöseminaari 23.4.2015 Mona Särkelä-Kukko Marjo Karila 14.4.2015 1 Pohdittavaksi alkuun: Pohdi

Lisätiedot

Ikäihmisten osallisuus käytännön esimerkkejä Aijjoos-hankkeesta

Ikäihmisten osallisuus käytännön esimerkkejä Aijjoos-hankkeesta Ikäihmisten osallisuus käytännön esimerkkejä Aijjoos-hankkeesta Marja-Liisa Nevala Aijjoos-kumppanuushanke Kampa III -seminaari Yhteisöllisyys ja osallisuus voimavara ja tuki 25.10.2011, Kokkola Aijjoos-kumppanuushanke

Lisätiedot

ARJEN VOIMAVARAT JA NIIDEN JAKSAMISTA TUKEVA SEKÄ TERVEYTTÄ EDISTÄVÄ VAIKUTUS - Muistisairaan puolison miesomaishoitajana toimivien kokemuksia

ARJEN VOIMAVARAT JA NIIDEN JAKSAMISTA TUKEVA SEKÄ TERVEYTTÄ EDISTÄVÄ VAIKUTUS - Muistisairaan puolison miesomaishoitajana toimivien kokemuksia ARJEN VOIMAVARAT JA NIIDEN JAKSAMISTA TUKEVA SEKÄ TERVEYTTÄ EDISTÄVÄ VAIKUTUS - Muistisairaan puolison miesomaishoitajana toimivien kokemuksia Elina Hynninen ja Maria Kolehmainen Toimeksiantajat: Itä-Suomen

Lisätiedot

Arvostava kohtaaminen vertaistuen lähtökohtana

Arvostava kohtaaminen vertaistuen lähtökohtana Arvostava kohtaaminen vertaistuen lähtökohtana Vertaistuki Samassa elämäntilanteessa olevat tai riittävän samankaltaisia elämänkohtaloita kokeneet henkilöt jakavat toisiaan kunnioittaen kokemuksiaan. Vertaisuus

Lisätiedot

Kansallinen muistiohjelma - Tavoitteena muistiystävällinen Suomi

Kansallinen muistiohjelma - Tavoitteena muistiystävällinen Suomi Kansallinen muistiohjelma - Tavoitteena muistiystävällinen Suomi AVI verkostopäivä 17.11.2015 Helsinki Anita Pohjanvuori Asiantuntija, Muistiliiton muistiohjelmatoiminta v v Muistisairaiden ihmisten ja

Lisätiedot

ILOA ELÄMÄÄN - TULE VAPAAEHTOISEKSI!

ILOA ELÄMÄÄN - TULE VAPAAEHTOISEKSI! ILOA ELÄMÄÄN - TULE VAPAAEHTOISEKSI! Vapaaehtoistyön periaatteet Vapaaehtoisten toiminta on tärkeä tapa tuoda vaihtelua, iloa ja virkistystä ikäihmisten arkeen sekä asumispalveluissa että kotihoidossa.

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2016

TOIMINTASUUNNITELMA 2016 Sivu 1/5 TOIMINTASUUNNITELMA 2016 Yleistä MLL Meilahden yhdistys ry () on keskoslasten ja heidän vanhempiensa ja muiden läheistensä sekä keskosten kanssa työskentelevien oma yhdistys. Yhdistyksen tavoitteena

Lisätiedot

LAADUKKAAN VAIKUTTAMISEN JA VERKOTTUMISEN TARKISTUSLISTA

LAADUKKAAN VAIKUTTAMISEN JA VERKOTTUMISEN TARKISTUSLISTA LAADUKKAAN VAIKUTTAMISEN JA VERKOTTUMISEN TARKISTUSLISTA Tämä tarkistuslista tukee vaikuttamis- ja verkostotyön laadun arviointia ja kehittämistä. Tarkistuslistaa voi hyödyntää sekä ohjaavana työkaluna

Lisätiedot

Murkkufoorumi - Vertaisryhmät nuorten vanhemmille. Johanna Syrjänen, Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt ry 19.2.2014 1

Murkkufoorumi - Vertaisryhmät nuorten vanhemmille. Johanna Syrjänen, Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt ry 19.2.2014 1 Murkkufoorumi - Vertaisryhmät nuorten vanhemmille 19.2.2014 1 Linkki-toiminta Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt ry:n Murkkuneuvola hanke (RAY-rahoitus 2011-2015) Tavoitteet: 1. 12-18 vuotiaiden lasten

Lisätiedot

Eloisa ikä -ohjelman esittely ja poimintoja hankkeista Vanhustyön vastuunkantajat Finlandia-talo 15.5.2014

Eloisa ikä -ohjelman esittely ja poimintoja hankkeista Vanhustyön vastuunkantajat Finlandia-talo 15.5.2014 Eloisa ikä -ohjelman esittely ja poimintoja hankkeista Vanhustyön vastuunkantajat Finlandia-talo 15.5.2014 Ohjelmapäällikkö Reija Heinola Vanhustyön keskusliitto ry reija.heinola@vtkl.fi 1 Vanhustyön keskusliitto

Lisätiedot

Potilastukipiste OLKA. Anu Toija Projektipäällikkö Vertaisresepti-hanke Espoon Järjestöjen Yhteisö EJY ry anu.toija@ejy.fi

Potilastukipiste OLKA. Anu Toija Projektipäällikkö Vertaisresepti-hanke Espoon Järjestöjen Yhteisö EJY ry anu.toija@ejy.fi Potilastukipiste OLKA Anu Toija Projektipäällikkö Vertaisresepti-hanke Espoon Järjestöjen Yhteisö EJY ry anu.toija@ejy.fi EJY:n Vertaisresepti-hanke Espoon Järjestöjen Yhteisö EJY ry on alueellinen sosiaali-,

Lisätiedot

Ohjelma. 0 Alustus LiVo hankkeesta sosiaaliohjauksen

Ohjelma. 0 Alustus LiVo hankkeesta sosiaaliohjauksen Foorumin tavoitteet, osallistujat ja kohderyhmä 0 Foorumiin kutsuttiin sosiaaliohjaajia ja kaikkia sosiaaliohjauksen kehittämisestä kiinnostuneita, myös kouluttajia. 0 Kutsun mukaan tavoitteena oli kokoontua

Lisätiedot

ALUEKOORDINAATIORYHMÄ 25.5.2015

ALUEKOORDINAATIORYHMÄ 25.5.2015 Epäily muisti-ongelmasta ALUEKOORDINAATIORYHMÄ 25.5.2015 Muistiasiakkaan (+65) palvelupolku Keski-Pohjanmaalla LUONNOS 13.3.2015 Asiakas ja läheiset Ennakoiva työ Daalia/Ikäneuvola/palveluohjaus/infot

Lisätiedot

Yhdistyslaturin kysely 2019

Yhdistyslaturin kysely 2019 Yhdistyslaturin kysely 2019 Kyselyn tavoitteena oli selvittää yhdistystoiminnan kipupisteitä. Kyselyssä kartoitimme kiinnostusta yhdistystoiminnan eri alueiden kehittämiseen. Kyselyn tuloksia käytämme

Lisätiedot

RAY:n Eloisa ikä -avustusohjelma 2012 2017 Kuntamarkkinat 10.9.2014 Tietolinja

RAY:n Eloisa ikä -avustusohjelma 2012 2017 Kuntamarkkinat 10.9.2014 Tietolinja RAY:n Eloisa ikä -avustusohjelma 2012 2017 Kuntamarkkinat 10.9.2014 Tietolinja Ohjelmapäällikkö Reija Heinola Vanhustyön keskusliitto ry reija.heinola@vtkl.fi 1 Eloisa ikä Livfullt liv - Movdegis ahkki

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma vuodelle 2018

Toimintasuunnitelma vuodelle 2018 Toimintasuunnitelma vuodelle 2018 Sisällys 1. Varsinainen yhdistystoiminta... 1 1.1 Tiedotustoiminta... 1 1.2 Yleisötilaisuudet... 2 1.3 Yhteistyöverkostot... 2 1.4 Jäsen- ja varainhankinta 2018... 2 1.5

Lisätiedot

IITIN LATU RY. Yhdistyksen jäsenmäärä oli vuoden lopussa. 304. Jäsenmäärä on pysynyt vakaana. Uusia jäseniä on tullut ja vanhoja jäänyt pois,

IITIN LATU RY. Yhdistyksen jäsenmäärä oli vuoden lopussa. 304. Jäsenmäärä on pysynyt vakaana. Uusia jäseniä on tullut ja vanhoja jäänyt pois, IITIN LATU RY TOIMINTAKERTOMUS 1.1.2009-31.12.2009 1. YLEISTÄ Vuosi 2009 oli yhdistyksen 22. toimintavuosi. Tänäkin vuonna liikuntaa harrastettiin monipuolisesti, ja perinteiset Muumihiihto- ja metsämörrikoulut

Lisätiedot

Auttava omainen hankkeen esittely Varsinais-Suomen mielenterveysomaiset Finfami ry / Auttava omainen -hanke

Auttava omainen hankkeen esittely Varsinais-Suomen mielenterveysomaiset Finfami ry / Auttava omainen -hanke Jussi Ranta Projektityöntekijä Markku Santavuori Vertaisneuvoja Auttava omainen hankkeen esittely Varsinais-Suomen mielenterveysomaiset Finfami ry / Auttava omainen -hanke 12.11.2015 Varsinais-Suomen Mielenterveysomaiset

Lisätiedot

VIEREMÄN VANHUSNEUVOSTON TOIMINTAKERTOMUS 2015. VIEREMÄN VANHUSNEUVOSTO Myllyjärventie 1 74200 Vieremä. Hyväksytty 26.11.2015

VIEREMÄN VANHUSNEUVOSTON TOIMINTAKERTOMUS 2015. VIEREMÄN VANHUSNEUVOSTO Myllyjärventie 1 74200 Vieremä. Hyväksytty 26.11.2015 VIEREMÄN VANHUSNEUVOSTO Myllyjärventie 1 74200 Vieremä VIEREMÄN VANHUSNEUVOSTON TOIMINTAKERTOMUS 2015 Hyväksytty 26.11.2015 LIITTEET 1. Yhteystietoluettelo 2. Vanhusneuvoston esite TARKOITUS Vanhusneuvoston

Lisätiedot

Risto Riskien tunnistamisesta parempaan toimintakykyyn (1.7.2013 30.10.2014)

Risto Riskien tunnistamisesta parempaan toimintakykyyn (1.7.2013 30.10.2014) Risto Riskien tunnistamisesta parempaan toimintakykyyn (1.7.2013 30.10.2014) Tuula Partanen Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen koordinaattori Vanhuspalvelulain toteuttamiseen haettu hanke Rahoitus tulee

Lisätiedot

******************************************************************************** Huom! Uusi vertaisryhmä käynnistyy.

******************************************************************************** Huom! Uusi vertaisryhmä käynnistyy. ELOKUU TAPAHTUMAT: To 6.8. Klo 11.00-14.30.Virkistyspäivä Pyhännän Ahvenjärvellä. Mukana Anne Happo, Muistiluotsista. Lähtö Haapaveden toimiston pihalta klo 9.00. Mahdollisuus on nousta matkan varrelta

Lisätiedot

HUITTISTEN SEUDUN INVALIDIT RY VUODEN 2015 VUOSIKERTOMUS

HUITTISTEN SEUDUN INVALIDIT RY VUODEN 2015 VUOSIKERTOMUS HUITTISTEN SEUDUN INVALIDIT RY VUODEN 2015 VUOSIKERTOMUS YLEISTÄ Yhdistyksen tarkoitus on edistää fyysisesti vammaisten ihmisten mahdollisuuksia toimia yhteiskunnan tasa-arvoisina ja täysivaltaisina jäseninä

Lisätiedot

Keski-Suomen Yrittäjänaiset:

Keski-Suomen Yrittäjänaiset: Tervehdys kaikille ihanat Yrittäjänaiset. Vuosi alkaa olla lopuillaan ja on aika pikkuhiljaa rauhoittua Joulun viettoon, kukin tavallaan. Mennyt vuosi yhdistyksellämme oli varsin vaiherikas lukuisine tapahtumineen

Lisätiedot

TOIVEET, ODOTUKSET JA KOKEMUKSET ELÄKEPÄIVISTÄ

TOIVEET, ODOTUKSET JA KOKEMUKSET ELÄKEPÄIVISTÄ TOIVEET, ODOTUKSET JA KOKEMUKSET ELÄKEPÄIVISTÄ Hopeakirstu-projekti hyvinvoinnin edistäjänä Marja-Leena Heikkilä Opinnäytetyö Hyvinvointipalvelut Geronomikoulutus 2018 Opinnäytetyön tarkoitus ja tavoite

Lisätiedot

SATEENKAARITALON JÄSENKIRJE 4/2014

SATEENKAARITALON JÄSENKIRJE 4/2014 1 SATEENKAARITALON JÄSENKIRJE 4/2014 Sateenkaaritalon tapahtumia syksyllä 2014 muun muassa: Kuva internetistä. Kuvaaja Teuvo Vehkalahti. BBQ-Elolystit 9.9. klo 10-14 Hietalahden Villassa Sieni- ja marjaretki

Lisätiedot