Vuoden 2016 Yhteisökoti palkitsemisraati Kuusankoskitalon Voikkaasalissa kuvassa vasemmalta Merja Mäkisalo-Ropponen Muistiliiton

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Vuoden 2016 Yhteisökoti palkitsemisraati Kuusankoskitalon Voikkaasalissa kuvassa vasemmalta Merja Mäkisalo-Ropponen Muistiliiton"

Transkriptio

1 Vuoden 2016 Yhteisökoti palkitsemisraati Kuusankoskitalon Voikkaasalissa kuvassa vasemmalta Merja Mäkisalo-Ropponen Muistiliiton hallituksen puheenjohtaja, Anita Pohjanvuori Muistiliitto asiantuntija, Sinikka yhdistyksen jäsen, Taina Semi GeroArtist kouluttaja, Mari Partanen Kouvolan seudun Muisti ry:n hallituksen jäsen, Tarja Mustonen Kouvolan seudun Muisti ry:n hallituksen varapuheenjohtaja, Irmeli Laine yhdistyksen jäsen. Kuvasta puuttuu palkitsemisraadin jäsen muistiluotsityöntekijä Sanna Hellsten. VUOSIKERTOMUS 2016

2 2 Kouvolan seudun Muisti ry:n tarkoituksena on toimia alueellaan muistisairautta sairastavien henkilöiden ja heidän omaistensa hyväksi, tukea heidän parissaan työskenteleviä ammattihenkilöitä sekä edistää alueellaan aivoterveyttä. Kouvolan seudun Muisti ry on perustettu Yhdistyksen toimialueena on Kouvola ja Iitti. Yhdistyksen Muistiluotsitoiminta tarjoaa neuvontaa, ohjausta, vertaistukiryhmiä ja ajankohtaista tietoa muistiin liittyvistä asioista. Toimintamuotoina ovat olleet yksilö- ja ryhmätapaamiset, luennot ja yleisötilaisuudet. Yhdistyksen palveluja ovat käyttäneet yksityiset henkilöt, sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset, opiskelijat, alueemme yhdistykset sekä vanhus- ja vammaisjärjestöt. Yhdistyksen toiminnassa oli toimintavuonna apuna myös vapaaehtoisia eri tapahtumissa. Yhdistyksen arvot ovat asiantuntijuus, eettisyys, osallisuus. Yhdistyksen ihmiskäsitys on holistinen, ihminen nähdään tasavertaisena, aktiivisena ja vastuullisena. Yhdistyksen visio (2020) on määritelty seuraavasti: yhdessä muistisairaiden ihmisten, heidän läheistensä, yhteistyökumppaneiden ja vapaaehtoistoimijoiden kanssa on aikaan saatu muistiystävällinen Kymenlaakso. Yhdistyksen strategia jalkautuu Muistiluotsitoiminnan ja yhdistystoiminnan avulla käytäntöön. Yhdistys on alan kattojärjestönä toimivan Muistiliiton jäsen ja maksaa keskusliitolle vuosittain jäsenmaksutuloista 4 / jäsen. Yhdistys on myös Vanhustyön keskusliiton ja Suomen Muistiasiantuntijat ry:n jäsen. 1. TOIMIHENKILÖT Yhdistyksen puheenjohtajana on toiminut Tiina Köninki ja varapuheenjohtajana Tarja Mustonen. Muut hallituksen varsinaiset jäsenet ovat olleet Tiina Manninen, Sari Palm, Leena Westman ja Mari Partanen. Hallituksen varajäseninä ovat toimineet Sirpa Mäkelä, Pirjo Kärkkäinen ja Johanna Niskanen. Muistiluotsityöntekijöinä yhdistyksessä ovat toimineet Tarja Levonen, Jenni Pussinen, Paula Tommola, Sanna Hellsten sekä Tiina Orava. Työntekijöiden apuna avustavissa tehtävissä ovat toimineet Arja Auvinen ja Kirsi Anttila välisinä aikoina Kouvolan kaupungin kuntouttavasta työtoiminnasta. Yhdistyksen ja projektien kirjanpidosta on huolehtinut tilitoimisto Areniatili Oy (entinen Tili-Parkkinen Oy). Yhdistyksen tilintarkastajana on toiminut HT Reijo Haka, KPMG Oy Ab ja varatilintarkastajana Piia Kemppi-Lampen HT KPMG Oy Ab.

3 2. YHDISTYKSEN KOKOUKSET 3 Hallitus kokoontui vuoden 2016 aikana viisi kertaa. Hallituksen jäsenille ei maksettu kokouspalkkioita eikä kilometrikorvauksia vuonna Vuonna 2016 työstettiin yhdistyksen historiikkiä ja sen valmistuminen siirtyi seuraavalle vuodelle. Kevätkokous pidettiin klo 18:00 yhdistyksen kokoustilassa. Kokouksessa hyväksyttiin vuoden 2015 vuosikertomus ja tilinpäätös. Syyskokous pidettiin klo 18:00 yhdistyksen kokoustilassa. Kokouksessa hyväksyttiin vuoden 2017 toimintasuunnitelma sekä talousarvio. Vuonna 2017 yksilöjäsenmaksu on 20 / vuosi, kannatus- ja yhteisöjäsenmaksu 55 / vuosi. Syyskokouksessa valittiin tilintarkastaja seuraavalle tilikaudelle. Tilintarkastajaksi valittiin edelleen HT Reijo Haka ja varalla HT Pia Kemppi-Lampen. Hallituksen varsinaisista jäsenistä erovuorossa olivat Tarja Mustonen, Leena Westman ja Sari Palm. Varajäsenistä erovuorossa oli Pirjo Kärkkäinen. Hallituksen jäseniksi vuodelle 2017 valittiin Merja Mänttäri, Eino Paasonen, Kimmo Mäkinen ja Heini Lämsä. Varajäseniksi valittiin Pirjo Kärkkäinen (jatkaa edelleen) ja Outi Juhola (uusi varajäsen). Lisäksi hallituksen jäseniä ja varajäseniä on osallistunut Kymenlaakson Muistiluotsityöntekijöiden kanssa yhdistyksen strategian suunnittelu- ja päivittämispalavereihin, vapaaehtoistoiminnan kehittämistyöryhmän palaveriin, vuoden 2016 yhteisökoti palkitsemisraadin palavereihin, maakunnallisen muistiyhdistysyhteistyön palavereihin. 3. JÄSENET Yhdistyksessä oli yhteensä 315 maksanutta jäsentä. Jäsenmaksun suuruus oli 20,00 jäseniltä ja 55,00 kannattaja- ja yhteisöjäseniltä. 4. YHDISTYKSEN TALOUS Yhdistystoiminnan rahoitus koostuu jäsenmaksuista, varainhankinnasta sekä alueemme kuntien vapaaehtoisista yleisavustuksista. Yhdistyksen varsinaisen toiminnan tilikauden ylijäämä oli 580,89. Yhdistyksen varainhankinta tuotti yhteensä 1247,80. Kokoustilaa on vuokrattu ulkopuolisille 15,00 /tunti. Kokoustilan vuokratuotto oli yhteensä 1376,95 ja muut tuotot 963,06. Yhdistyksen jäsenmaksut tuottivat yhteensä 6700,00, josta yhdistys maksoi keskusjärjestölle yhteensä 1296,00. Yhdistyksen toimintaa on tuettu yleisavustuksilla (taulukko 1) vuonna 2016 yhteensä 2000.

4 Taulukko 1. Toiminta-avustukset yhdistystoimintaan vuonna Avustuksen myöntäjä Kouvolan kaupunki Kymin Osakeyhtiön 100- vuotissäätiö Kymenlaakson Osuuspankki Haettu 2016 Myönnetty 2016 Käyttötarkoitus Yhdistyksen historiikin kirjoittamiskulut, vertaistuki, toiminta, virkistys - - Jätetty hakematta tänä vuonna, koska edellinen avustus tilittämättä ennen uuden hakua Yhdistyksen historiikin kirjoittamiskuluihin. Iitin kunta Yhdistyksen historiikin kirjoittamiskulut, vertaistuki, toiminta, virkistys Kouvolan Sivistys- ja Urheilutalosäätiö Yhteensä Hakuaika vuosi 2015, päätös Ei hakua. Raha-automaattiyhdistys julkisti vuoden 2017 rahoitusehdotuksen joulukuun 2016 puolessa välissä. Kouvolan seudun Muisti ry:n projekti- ja kehittämistoiminta saa avustusta vuodelle 2017 yhteensä , TIEDOTTAMINEN Jäsenkirjeitä on lähetetty vuoden 2016 aikana neljä työntekijöiden toimesta. Kouvolan seudun Muisti ry:n monipuolisesta toiminnasta on tiedotettu tilaisuudesta riippuen yleisillä ilmoitustauluilla, paikallis- ja ilmaisjakelulehdissä. Kaikissa projekteihin liittyvissä yleisö- ja luentotilaisuuksissa on kerrottu myös yhdistyksen toiminnasta. Yhdistyksen Internet-kotisivuilla julkaistiin ajankohtaista tietoa Muistiluotsien toiminnoista ja yhdistyksestä sekä tulevista tapahtumista. Yhdistykselle avattiin myös omat Facebook -sivut. 6. VUODEN 2016 TERVEYSLIIKUTTAJA Kymenlaakson Liikunta ry (KymLi) palkitsi perjantaina järjestetyssä Kymenlaakson Urheilugaalassa vuonna 2016 ansioituneita kymenlaaksolaisia urheilijoita, joukkueita, seuroja ja urheilu- ja liikuntaihmisiä. Vuoden terveysliikuttajana palkittiin Kouvolan seudun Muisti ry. Perusteluissa mainittiin mm. seuraavaa: Yhdistyksen toiminta muistisairauksien ennaltaehkäisyssä sekä muistisairaiden ja heidän omaistensa tukemisessa on laaja-alaista. Yhdistys on huomioinut hienosti liikunnan merkityksen muistisaitauksien ennaltaehkäisyssä ja hoitokeinona. Liikunta on vahvasti näkyvissä yhdistyksen toiminnassa. Viikoittain kokoontuu muun muassa avoin jumpparyhmä ja taiji.

5 7. VUODEN 2016 YHTEISÖKODIN PALKITSEMINEN 5 Yhdistys palkitsi ensimmäistä kertaa muistisairauteen sairastuneiden ihmisten hoito-, hoiva-, palvelu- tai asumisyksikön heidän arvokkaasta työstään. Vuoden 2016 muistisairauteen sairastuneiden yhteisökoti palkittiin Kymenlaakson Muistiluotsin järjestämän muistiseminaarin yhteydessä Palkitsemiskriteerit olivat: yhteisökoti sijaitsee yhdistyksen toiminta-alueella Kouvolassa tai Iitissä yhteisökodissa, johon kuuluvat niin piha-alue kuin yhteis- ja asuintilat, on kiinnitetty erityisesti huomiota muistisairautta sairastavien henkilöiden kuntouttavaan asuinympäristöön. Asuinympäristöä hyödynnetään muistisairauteen sairastuneiden henkilöiden kuntoutumisessa aktiivisesti. yhteisökodissa henkilökunnalla on tietoa erilaisista muistisairauksista ja he ovat kiinnostuneita kehittämään hoitotyötä. Hakemuksia saapui määräaikaan mennessä kahdeksan (8). Hakemusten perusteella suoritettiin alkukarsinta ja jatkoon valittiin neljä (4) yhteisökotia, joiden hakemuksessa parhaiten tuli ilmi palkitsemiskriteerit. Raati kävi tutustumassa kaikissa neljässä yhteisökodissa. Vuoden 2016 yhteisökoti palkinnon sai Iittiläinen Demik Oy:n Hoivakoti Iltatuuli. 8. YHDISTYKSEN KESÄRETKI - MUISTIKARKELOT Yhdistyksen kesäretki järjestettiin elokuun viimeisenä päivänä. Elimäen Liikenteen linja-auto kuljetti yhdistyksen jäsenet kohti Kotkaa. Matkan varrella pysähdyttiin syömään ABC Amiraalin noutopöydän äärelle. Ruokailun jälkeen matka jatkui paikallisen oppaan opastuksella. Saatiin ihastella auton ikkunasta palan kaunista Kotkaa. Lopulta saavuttiin Tampsan lavalle, jossa vastaanottamassa olivat Kotkan Seudun Muistiyhdistys ry ja Kymenlaakson Muistiluotsi. Heidän kanssaan yhteistyössä järjestettiin perinteiset lavatanssit. Metsolan Aikamiespoikien säestämänä saatiin pyörähdellä parketilla ja jokainen halukas pääsi kokeilemaan myös Lavislavatanssijumppaa. Matkassa mukana oli myös toiminnassa mukana olevia vapaaehtoistoimijoita. 9. SYYSKOKOUS KLO 18 Jäsenet kutsuttiin yhdistyksen syyskokoukseen klo 17 kuulemaan Muistiliiton Arjen asiamies -hankkeesta juridinen asiantuntija Anja Karvonen-Kälkäjän esitystä liittyen tulevaisuuden suunnitteluun ja ennakoimiseen sekä kuulemaan lisää tietoa Muistiliitossa alkaneesta hankkeesta. 10.YHDISTYKSEN PIKKUJOULUT Vietimme yhdessä pikkujouluja Kouvolan teatterin pienellä näyttämöllä eli Klubilla. Pikkujoulut aloitettiin teatterin kulissikierroksella ja sen jälkeen teatteriravintolan perinteisen joulupöydän herkut maistuivat kaikille. Kouvolan kansalaisopiston improvisaatio ryhmä esiintyi pikkujouluväelle.

6 11.MUU TOIMINTA 6 Kotiin päin -muistisairaiden henkilöiden monipuolisella kuntoutuksella koulutustilaisuus järjestettiin Kouvolan pääkirjaston auditoriossa. Koulutus oli suunnattu lähinnä ammattilaisille. Maksuton koulutus toteutettiin yhteistyössä Suomen muistiasiantuntija ry:n Alva -toiminnan ja Kymenlaakson Muistiluotsin kanssa. Kouluttajina toimivat Miina Sillanpään säätiöstä Ulla Arifullen-Hämäläinen ja Sari Laitinen. Yhdistys haki toiminnassa mukana oleville vapaaehtois- ja vertaisohjaajille lomatukea Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry:ltä (MTLH) ja MTLH myönsi tuetun loman Herttuan kuntoutuskeskukseen Kerimäelle ajalle Lomateemana "Voimaa vertaisuudesta, omatoimisille aikuisille." Kouvolan kaupungin muistikoordinaattori Miia Lassi ohjasi HelsinkiMission senioripysäkki ryhmää syksyllä. Ryhmä oli yli 60 vuotta täyttäneiden keskusteluryhmä, ryhmän ajaksi oli järjestetty muistisairauteen sairastuneille ihmisille oma toiminnallinen ryhmä. Keväällä yhdistyksen kokoustilassa saatiin ihailla Liisa Sulasen luontokuvia.

7 Muistisairauksien asiantuntija- ja tukikeskus Kymenlaakson Muistiluotsi toiminta vuosikertomus TAUSTA JA TARKOITUS Muistiluotsit ovat Muistiliiton jäsenyhdistysten ylläpitämiä maakunnallisia asiantuntijaja tukikeskuksia, jotka tarjoavat apua ja tukea muistisairaille ihmisille ja heidän läheisilleen. Kymenlaakson Muistiluotsi varmistaa, että kymenlaaksolaiset saavat riittävästi tietoa aivoterveyden edistämiseksi, muistisairauksista, ohjausta ja neuvontaa näihin liittyvistä palvelu- ja tukimuodoista ja mahdollisuuden osallistua heille tarkoitettuihin, arkea helpottaviin toimintoihin. Kymenlaakson Muistiluotsi työskentelee maakunnassaan sen puolesta, että muistisairaalla ihmisellä ja hänen perheellään olisi mahdollisuus vaikuttaa ja osallistua täysivaltaisena jäsenenä omassa toimintaympäristössään. Kymenlaakson Muistiluotsin toiminnan tavoitteet tukevat ja ovat linjassa Kouvolan seudun Muisti ry:n strategian kanssa, jossa visiona on vuoteen 2020 muistiystävällinen Kymenlaakso yhdessä muistisairaiden ihmisten, heidän läheistensä, yhteistyökumppaneiden ja vapaaehtoistoimijoiden kanssa. Muistiluotsityöntekijät osallistuivat vuonna 2016 yhdistyksen strategian päivittämiseen. Kymenlaakson Muistiluotsin toiminta liittyy Kansallisen muistiohjelmaan, jonka yhtenä tavoitteena vuoteen 2020 mennessä on muistisairauksiin ja sairastuneisiin ihmisiin liittyvät asenteet ovat muuttuneet myönteisemmiksi yhteiskunnassa ja että muistisairaiden ihmisten perus- ja itsemääräämisoikeuden toteutuminen on turvattu hyvin. Toiminnan pääkohderyhmä on kymenlaaksolaiset muistisairaat ja heidän läheisensä. Suomen muistiasiantuntijoiden esiintyvyyslaskurin mukaan Kymenlaaksossa oli vuonna 2016 yli etenevään muistisairauteen sairastunutta miestä ja naista. Lukuun on laskettu lievien osuus kaavalla 0,053 x yli 60-vuotiaiden määrä. Työikäisten muistisairaiden määrä Kymenlaaksossa on arvioituna reilu TOIMINNAN YDINOSA-ALUEET Kymenlaakson Muistiluotsin järjestämä toiminta maakunnassa on ainutlaatuista eikä vastaavaa toimintaa muu taho järjestä. Toiminnan kehittämisessä hyödynnetään toiminnanohjausjärjestelmää sekä valtakunnallista muistiluotsiverkostoa.

8 8 Asiakastyö 51,8 % Vapaaehtoistoiminta 7,4 % Vaikuttaminen ja verkottuminen 40,8 % 0,0 % 20,0 % 40,0 % 60,0 % 80,0 % 100,0 % Kaikki ( KA: 1. 89, Hajonta: 0. 96) ( Vastauksia: 485) Kuva 1. Kymenlaakson Muistiluotistoiminnan ydinosa-alueet Asiakastyö Asiakastyön avulla tuetaan muistisairaita ihmisiä ja heidän läheisiään asiakaslähtöisesti arjessa sekä lisätään osallisuutta järjestämällä mahdollisuuksia toiminnan suunnitteluun, kehittämiseen ja arviointiin sekä järjestetään avointa vertaistukitoimintaa maakunnallisesti. Toiminta ja tapahtumat jakautuivat maakunnassa vuonna 2016 Etelä-Kymenlaakso 53,1%, Pohjois-Kymenlaakso 45,4% ja koko maakuntaa koskevia tapahtumia 1,5%. Maakunnassa toteutettiin yli 250 tapahtumaa liittyen asiakastyöhön. Katso liite. Asiakastyön toimenpiteitä olivat muistikahvilat ja -klubit, matalankynnyksen tapaamispaikat (esim. korttelikodit), muistitietoillat ja -luennot muistisairaille ihmisille ja heidän läheisilleen, muistiluotsityöntekijöiden ja opiskelijoiden ohjaamat sekä ostopalveluna toteutetut vertaistukiryhmät, virkistystapaamiset ja muut tapahtumat. Matalankynnyksen asiakasohjauksen ja -neuvonnan paikkoja saatiin lisättyä Haminaan. Muistikahviloissa vuoden 2016 aikana maakunnalliseksi suunniteltu kaatumisvaara-arviointi toteutui Kotkassa, Pyhtäällä, Virolahdella ja Miehikkälässä. Arvioinnissa käytettiin UKK Instituutin KaatumisSeula -hankkeen mittaria. Muistikahvila Muistiklubi Korttelik ot i Muistitietoilta/muistiluento Työntekijän ohjaama vertaistukiryhmä Opiskelijan ohjaama vertaistukiryhmä Virkistystapaaminen Jokin muu, mikä 22,5 % 13,3 % 22,1 % 5,6 % 24,5 % 5,2 % 1,6 % 5,2 % 0,0 % 20,0 % 40,0 % 60,0 % 80,0 % 100,0 % Kaikki ( KA: 3. 45, Hajonta: 1. 98) ( Vastauksia: 249) Kuva 2 Kymenlaakson Muistiluotsi asiakastyön toimenpiteet Kymenlaaksossa 2016

9 9 Edellä mainittujen asiakastyön toimenpiteiden lisäksi Muistiluotsityöntekijät kirjasivat vuonna 2016 kaikki yhteydenotot maaliskuun ja lokakuun aikana. Ylös kirjattiin soitetut ja vastaanotetut puhelut, saapuneet ja lähetetyt sähköpostit sekä asiakasohjaukseen, neuvontaan ja tukeen liittyvät kasvokkain kohtaamiset. Kahden kuukauden asiakaslokiin kirjattujen yhteydenottojen keskiarvo kerrottiin 10. Tämän perusteella arvioitiin vuoden 2016 yhteydenottojen määräksi yli 7000 asiakaskontaktia (2015 noin 5700). Ne jakautuivat alla olevan kuvan mukaisesti: Puhelin 16,8 % Sähköposti 70,3 % Kasvokkainen kohtaaminen Tekstiviesti Saapunut yhteydenottolupalomake Jokin muu, mikä 12,3 % 0,7 % 0,0 % 0,0 % 0,0 % 20,0 % 40,0 % 60,0 % 80,0 % 100,0 % Kuva 3 Asiakasloki 2016 yhteydenottomuoto yhteensä 7365 kpl Yhteydenoton aiheet liittyivät Kymenlaakson Muistiluotsin ja alueella toimivien muistiyhdistysten toimintaan ja palveluihin (38,8%). Hoitomahdollisuudet ja -paikat, hoitotyönerityiskysymykset, oikeus- ja sosiaaliturva, omaisen selviytyminen ja huoli muistista ja aivoterveydestä askarrutti ihmisiä (31%). Loppu kolmannes yhteydenotoista liittyi vapaaehtoisen toimintaan (9,5%), opiskeluun liittyviin asioihin (9,5%), ryhmä toimintoihin liittyviin asioihin (9,5%) ja loput erilaisiin luentoihin, tilaisuuksiin ja järjestelyihin. Ylös kirjattiin myös yhteydenottaja tai henkilö/taho, johon on oltu yhteydessä. Alla olevassa taulukossa maaliskuu 2016 ja lokakuu 2016 yhteensä: Sairas tun ut Läheinen Am m attilainen Vapaaehtoinen Opiskelija Luottamushenkilö Kumppanuusyhdistys Joku muu, kuka? 3,9 % 9,6 % 7,0 % 3,9 % 7,9 % 1,4 % 23,0 % 51,3 % 0,0 % 20,0 % 40,0 % 60,0 % 80,0 % 100,0 % Kaikki ( KA: 4. 31, Hajonta: 2. 21) ( Vastauksia: 1481) Kuva 4 Yhteydenottaja / henkilö, johon on otettu yhteyttä 03/2016 ja 10/2016.

10 10 Kohtaan joku muu, kuka on kirjattu yhteydenotot, joissa asiakas on ollut huolestunut joko omasta tai läheisensä muisti- tai aivoterveydestä. Suurin osa ammattilaisten yhteydenotoista on ollut info/tiedote/mainos- sekä uutiskirjeitä sähköpostitse Vapaaehtois- ja vertaistoiminta Vapaaehtoistoimintaa vahvistettiin vuonna 2016 maakunnallisesti. Toimintaa tukemaan työstettiin yhdessä vapaaehtoisten kanssa Vapaaehtoistoiminnan käsikirja Kymenlaakson Muistiluotsi keskukselle. Sitä on annettu toiminnassa mukana olleille vapaaehtoisille. Vuoden 2016 aikana perustettiin vapaaehtoistoiminnan kehittämistyöryhmä, johon kuului vertaisohjaajia, muistikavereita, hallituksen jäsen ja muistiluotsityöntekijöitä. Vapaaehtoistoiminnan kehittäminen näkyi erilaisten järjestettyjen tilaisuuksien ja tiedotteiden muodossa. Koulutus- ja infotilaisuuksia sekä omille että alueella toimiville muille vapaaehtoistoimijoille sekä vertaisohjaajille järjestettiin seuraavasti: Info-/koulutustilaisuus vapaaehtoisille 86,3 % Virkistystilaisuus vapaaehtoisille Jokin muu, mikä 2,5 % 11,3 % Kuva 6 Vapaaehtoisille suunnatut tilaisuudet vuonna ,0 % 20,0 % 40,0 % 60,0 % 80,0 % 100,0 % Kaikki ( KA: 1. 16, Hajonta: 0. 43) ( Vastauksia: 80) Vapaaehtoisille suunnattuja koulutustilaisuuksia järjestettiin myös muiden vapaaehtoistoimintaa organisoivien järjestöjen ja yhteisöjen kanssa viemällä muistiinfoa ja -tietoa TunteVa -toimintamallia (muistisairaan kohtaaminen) hyödyntäen koko Kymenlaakson alueella esimerkiksi Kaakonkulman vapaaehtoistyön yhteistyöverkoston järjestämässä vapaaehtoisten koulutustilaisuudessa, KaatumisSeula -hankkeen vertaisohjaajille sekä Uusi Kaveri -hankkeen vapaaehtoisille Kotkassa. Tiedotimme tästä mahdollisuudesta yhteistyökumppaneiden välityksellä. Kouvolassa järjestettävään Muisti-KaVeRi koulutukseen osallistui 14 vapaaehtoista. Koulutus sisälsi perustietoa muistisairauksista ja muistisairaanihmisen kohtaamisesta, vapaaehtoistoiminnan periaatteita ja Kouvolan seudun Muisti ry:n ja Kymenlaakso Muistiluotsin toiminnasta. Toimintaan mukaan saatiin tätä kautta neljä uutta Muisti- KaVeRia. Vapaaehtoisten rekrytointi tilaisuuksia järjestettiin Miehikkälässä, Virolahdella, Kouvolassa ja Haminassa yhteistyössä yhteistyökumppaneiden kanssa. Oma rekrytointi tilaisuus järjestettiin Kuusankoskella elokuvateatteri Studio123:ssa. Tilaisuudesta oli lehtimainos Kouvolan Sanomissa sekä kaupunkilehti Vartissa ja lisäksi tilaisuutta mainostettiin omissa tapahtumissa; Haemme joukkoomme vahvistusta, tule kuulemaan lisää ja lopuksi katsomme "Pikku prinssi"-elokuvan. Katso liite.

11 11 Vapaaehtoisten virkistystilaisuus järjestettiin Anjalan kartanon tarinoihin tutustumalla oppaan opastuksella Vaikuttamisen ja verkottumisen toimenpiteet Kymenlaakson Muistiluotsin toiminta-alueella on 7 kuntaa. Valtakunnallisiin hankkeisiin ja verkostoihin osallistuminen on osa toimintaa. Näistä esimerkkeinä NV-verkosto, Suomen muistiasiantuntijat ry / Alva-verkosto sekä Etnimu -projekti ja Tampereen Kaupunkilähetys ry / TunteVasta Virtaa Arkeen -projekti. Yhteistyötä tehdään maakunnassa useiden muiden yhdistysten, järjestöjen sekä seurakuntien kanssa. Katso liite. Alueellinen muistiyhdistysyhteistyö on jatkunut ja vahvistunut vuoden 2016 aikana. Alueella toimii Kouvolan seudun Muisti ry:n lisäksi Kotkan Seudun muistiyhdistys ry. Yhteinen Minilyhty tapaaminen pidettiin Kotkassa. Paikalla oli myös Muistiliitosta muistiluotsikoordinaattori Maaret Alaranta ja asiantuntija Olli Lehtonen. Syksyllä 2016 järjestettiin ensimmäinen kehittämistyöryhmän palaveri, johon kuulu muistiluotsityöntekijät ja molempien muistiyhdistysten hallituksen nimeämät henkilöt. Asiakkaille suunnatussa tiedottamisessa ja viestinnässä on käytetty ulkoasultaan selkeitä ja yhtenäisiä tiedotusmateriaaleja sekä hyödynnetty Muistiliiton julkaisuja. Kymenlaakson Muistiluotsi toiminnoista on tiedotettu kattavasti koko maakunnan alueella kaikissa paikallisissa sanomalehtien maksullisissa järjestöpalsta osioissa sekä tapahtuma- ja menopalstoilla. Viestintään ja järjestöpalstailmoituksiin ja muihin mainoksiin on käytetty n. 5% Kymenlaakson Muistiluotsi vuosibudjetista. Toiminnoista tiedotetaan myös Kouvolan seudun Muisti ry:n Facebook -sivuilla, Kotkan Seudun muistiyhdistys ry:n ja Kouvolan seudun Muisti ry:n kotisivuilla, jäsenkirjeissä, yhteistyökumppaneiden välityksellä ja erilaisissa tilaisuuksissa ja tapahtumissa jaettavilla Toiminta- ja tapahtumakalentereilla sekä -esitteillä. Pääkohderyhmällemme suunnattua viestintää halutaan kehittää helpommin lähestyttävämmäksi.

12 12 Kymenlaakson Muistiluotsi pääsi mukaan Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa -hallituksen kärkihankkeeseen. Tässä Kymenlaakson IkäOpastin hankeessa on tarkoitus kehittää keskitetty maakunnallinen asiakas- ja palveluohjaustoimintamalli. Mukana ovat maakunnan kaikki kaupungit ja kunnat, Carea, Postin Kotipalvelut ja yhteistyökumppanina mukana ilman valtionavustusta ovat Kymenlaakson Muistiluotsin lisäksi Koti- ja hoivapalvelut Hyvinvointia kotiin Oy sekä Kaakkois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Oy Socom. Yhdistykselle tarjottiin marraskuussa 2016 Duunista toimeen -hankkeen kautta ilmaisista työtunneista kiinnostuneille yhdistyksille mahdollisuuden palkata nuoria keikkaluonteisesti erilaisiin tehtäviin. Kymenlaakson Muistiluotsi tarttui tilaisuuteen tarjoamalla keväälle 2017 nuorille digiosaajille mahdollisuutta tulla kuvamaan esittelyvideopätkiä ryhmätoiminnoista. Tämä osana viestinnän kehittämistä. Alueellisen verkostoyhteistyön avulla tiedotettiin mahdollisuudesta pyytää muistiluotsityöntekijöitä mm. omaisteniltoihin tuomaan tietoa muistisairauteen sairastuneen ihmisen kohtaamiseen ja muistisairauksien erityispiirteisiin. Kymenlaakson Muistiluotsitoimintaan osallistuneilta keskeisiltä yhteistyökumppaneilta kysyttiin vuoden 2016 aikana palautetta. Suurin osa vastaajista (92%) oli sitä mieltä, että yhteistyö edistää muistisairaiden ja heidän läheisten hyvinvointia. Kymenlaakson Muistiluotsia pidetään luotettavana kumppanina. Yhdessä toimien yhteistilaisuudet saavat enemmän väkeä osallistumaan ja tieto, kokemukset, positiivisuus ja innostuneisuus tarttuvat. Yhteistyökumppaneilta kysyttiin myös mitä hyötyä tai vaikutuksia he ovat huomanneet Kymenlaakson Muistiluotsin toiminnalla olleen alueen muistisairaisiin ihmisiin ja heidän läheisiinsä: "Toiminta on niin monipuolista ja laaja-alaista, että uskon sopivan toimintamuodon löytyvän niin omaisille, vastasairastuneille kun pitkään muistisairautta sairastaneelle. Muistiluotsi jalkautuu erilaisiin matalankynnyksen paikkoihin ja tuo toimintaa esille erilaisissa verkostoissa. Toiminnalla voi olla suuri vaikutus omaisten tueksi. He tietävät keneltä voi pyytää apua ja tukea tarvittaessa. Muistisairaat ihmiset todella kohdataan ja heidän ainutkertaisuuttaan vaalitaan toiminnassa fantastisella tavalla." Kansainvälistä aivoviikkoa vietettiin Vuoden teemana oli Aivoterveyttä läheltä. Kymenlaakson Muistiluotsin toiminnan avoimet ovet järjestettiin Kouvolassa yhdistyksen toimistolla ja Karhulassa Kymenlaakson Muistiluotsin toimistolla. Aivoterveysluento pidettiin Kouvolan kansalaisopistolla ja oli seurattavissa myös internetin välityksellä. Luennoimassa oli perhepsykoterapeutti, muistiasiantuntija Sanna Aavaluoma aiheella Muistisairauden vaikutukset perheen vuorovaikutussuhteisiin. Edunvalvontavaltuutus päivä pe klo Kouvolassa, Kouvolan pääkirjaston auditoriossa. Edunvalvontavaltuutus luento oli kaikille avoin ja maksuton. Airokansio Oy:n asiantuntijat saapuivat luennoimaan kuinka tehdä oikein edunvalvontavaltuutus. Päivän aikana oli mahdollisuus jäädä laatimaan itselleen edunvalvontavaltuutus. Muistiseminaari Oikeus hyvään elämään kotiympäristössä. Muistiviikolla järjestettiin perinteinen muistiseminaari Kuusankoskella Voikkaasalissa. Seminaariin oli ilmoittautunut 133 osallistujaa. Seminaarimaksu oli jäsenille 40,00 ja ei-jäsenille 80,00. Ohjelman lisäksi maksu sisälsi lounaan, kahvitarjoilun ja mahdollisuuden tutustua tuote- ja palveluesittelyihin sekä osallistumistodistuksen. Vuoden 2016

13 13 mukana muistiluotsin ydintoiminnoissa mukana olleille ja oleville opiskelijoille ja vapaaehtoisille osallistuminen oli maksuton. Kouvolan seudun Muisti ry palkitsi seminaarissa ensimmäistä kertaa vuoden 2016 yhteisökodin. Kymenlaakson Muistiluotsi osallistui palkitsemisraadin työhön. Seminaarin palautteen keskiarvo asteikolla 1-5 (5=kiitettävä) oli 4,12. Kymenlaakson Muistiluotsi oli mukana järjestämässä Aktiivit muistin asialla seminaaria, joka pidettiin Kotkan Höyrypanimolla joulukuun 1. päivä. Seminaari oli Kotkan Seudun muistiyhdistys ry:n ja Muistiliiton sekä Päijät-Hämeen Muistiluotsin, Etelä-Karjalan Muistiluotsin että Kymenlaakson Muistiluotsin ensimmäinen yhteinen tapahtuma. Muistiluotsi sai vuoden 2015 lopussa päättyneeltä Voimavaralähtöiset terveyskeskustelut -projektilta perintönä hyviä käytäntöjä esimerkiksi kaikille avoimet aivoterveysluennot yhteistyössä Kouvolan kansalaisopiston kanssa. Niitä on ollut mahdollisuus seurata myös internetin välityksellä. Aivoille arvostusta - toiminnallinen vertaisohjaajien ohjaama ryhmä jatkoi toimintaansa nyt kaikille avoimena ryhmänä. Terveyskeskusteluista perittiin siis myös kaksi vertaisohjaajaa. 14.PROJEKTIN RESURSSIT Kymenlaakson Muistiluotsin talousarvio vuodelle 2016 oli yhteensä Muistiluotsityöntekijöinä työskentelivät toiminnasta vastaava geronomi AMK Tarja Levonen, sairaanhoitaja AMK Paula Tommola (Paula Tommola on myös Kotkan Seudun Muistiyhdistys ry:n hallituksen jäsen), geronomi AMK Sanna Hellsten, sairaanhoitaja, geronomi AMK Tiina Orava (jyvitetty työaika 55%) sekä sosionomi YAMK Jenni Pussinen alkaen 60% työajalla. Käytössä on ollut kaksi toimistoa: Karhulassa Vesivallinaukiolla sekä Kouvolassa Hallituskadulla. Lisäksi on vuokrattu tiloja tarpeen mukaan eri ryhmien käyttöön. Kymenlaakson Muistiluotsin erityispiirteinä ovat muistisairaan kohtaaminen ja vuorovaikutusosaaminen TunteVa sekä Suomen muistiasiantuntijat ry:n aluevastaavien toiminta ja logoterapeuttinen ajattelu muistisairaan ihmisen hoidossa. Ryhmien ohjauksessa on käytetty Insturumental Erichment -menetelmää (IE). IEharjoitusten avulla pyritään kehittämään henkilön ajattelu- ja ongelmanratkaisutaitoja, tuotetaan onnistumisen kokemuksia, vahvistetaan itsetuntoa, luodaan sisäistä motivaatiota, syvennetään vuorovaikutustaitoja ja edistetään elämänhallintaa. Vuonna 2016 toiminnan vaikuttavuutta, sujuvuutta, suunnittelua ja kehittämistä vahvistettiin yhteisen valtakunnallisen toiminnanohjausjärjestelmän avulla ja osallistumalla valtakunnallisiin yhteisiin muistiluotsien verkostotapaamisiin. Muistiluotsi toiminnasta vastaavan työtehtäviin on lisäksi kuulunut hallituksessa käsiteltävien asioiden ja päätösten täytäntöönpano yhdessä muistiluotsityöntekijöiden kanssa sekä vastata yhdistyksen operatiivisesta johtamisesta. Työaikaseurantaa hyväksi käyttäen on näihin tehtäviin käytetyt tunnit/kulut jyvitetty Voimavaralähtöiset terveyskeskustelut projektin kanssa (5% Voimavaralähtöiset terveyskeskustelut projektin osuus toiminnasta vastaavan kokonaisbruttopalkasta).

14 14 15.VOIMAVARALÄHTÖISET TERVEYSKESKUSTELUT KYMENLAAKSO- LAISILLE VUOTIAILLE NAISILLE VUOSILLE PROJEKTI Vuodelle 2016 saadun avustuksen käyttöajan pidennyksen aikana tehtiin projektin viimeistelytoimet; sopimusten irtisanominen, ehdotukset jatkotoimenpiteistä ja tulosten hyödynnettävyydestä Kymenlaakson Muistiluotsi toiminnalle, lopputilitykset, projektin materiaalin siirto arkistoitavaksi sekä kaluston ja laitteiden luovutukset. Projektin hyviä käytäntöjä implementoitiin Kymenlaakson Muistiluotsin toimintaan. Näistä ovat esimerkkeinä mm. aivoterveysluennot ja vertaisohjaajien ohjaama kaikille avoin Aivoille arvostusta -ryhmä. Projektiin osallistuneista naisista jäi osa mukaan yhdistyksen toimintaan. Projektin tuotoksesta Mot en bättre hjärnhälsa -oppaasta (Kohti parempaa aivoterveyttä -opas) tehtiin ruotsinkielinen posteri ja se osallistui Konferens för demens- och Alzheimerföreningar i Norden Nordisk konferensiin Vaasassa Suomenkielisestä oppaasta otettiin 500 kpl ja ruotsinkielisestä 50 kpl painos. Projektin loppuraportti on lähetetty Raha-automaattiyhdistykselle ja on luettavissa yhdistyksen kotisivuilta. Projektiin hankittu materiaali ja kalusto siirrettiin yhdistykselle. Projektissa työskenteli 45%:n työajalla sairaahoitaja, geronomi AMK Tiina Orava. Vuosikertomuksen laatijat: Kouvolan seudun Muisti ry Muistisairauksien asiantuntija- ja tukikeskus Kymenlaakson Muistiluotsi Toiminnasta vastaava Tarja Levonen Muistiluotsityöntekijä Paula Tommola Muistiluotsityöntekijä Sanna Hellsten Muistiluotsityöntekijä Tiina Orava ja Muistiluotsityöntekijä Jenni Pussinen

Työntekijöiden apuna avustavissa tehtävissä on toiminut Kirsi Anttila Kouvolan kaupungin kuntouttavasta työtoiminnasta.

Työntekijöiden apuna avustavissa tehtävissä on toiminut Kirsi Anttila Kouvolan kaupungin kuntouttavasta työtoiminnasta. VUOSIKERTOMUS 2017 2 Kouvolan seudun Muisti ry:n tarkoituksena on toimia alueellaan muistisairautta sairastavien henkilöiden ja heidän omaistensa hyväksi, tukea heidän parissaan työskenteleviä ammattihenkilöitä

Lisätiedot

Mikkelin seudun Muisti ry. Porrassalmenkatu Mikkeli Taru Vartiainen

Mikkelin seudun Muisti ry. Porrassalmenkatu Mikkeli   Taru Vartiainen Mikkelin seudun Muisti ry Porrassalmenkatu 26 50100 Mikkeli www.mikkelinseudunmuisti.fi Taru Vartiainen 16.5.2018 Valtakunnallinen kattojärjestö, johon kuuluu 44 paikallisyhdistystä Mikkelin alueen paikallisjärjestö

Lisätiedot

Sisällys 13.PROJEKTIN RESURSSIT... 17

Sisällys 13.PROJEKTIN RESURSSIT... 17 VUOSIKERTOMUS 2018 Ryhmässä tuntee itsensä hyväksytyksi sellaisena kuin on, jonain kertana ei tahdo sujua, mutta seuraavalla kerralla tuntee silti olevansa tervetullut mukavaan porukkaan. 2 Sisällys 1.YHDISTYS...

Lisätiedot

Toimintakalenteri Pohjois-Kymenlaakso syksy 2016

Toimintakalenteri Pohjois-Kymenlaakso syksy 2016 Toimintakalenteri Pohjois-Kymenlaakso syksy 2016 Tietoa, tukea ja toimintaa! Toimintaamme ovat tervetulleita kaikki muistiasioista ja aivoterveydestä kiinnostuneet Kouvolan seudun Muisti ry AKTIIVIT MUISTIN

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma vuodelle 2016

Toimintasuunnitelma vuodelle 2016 Toimintasuunnitelma vuodelle 2016 2 Sisällysluettelo 1. Varsinainen yhdistystoiminta 3 1.1 Tiedotustoiminta 3 1.2 Yleisötilaisuudet 4 1.3 Yhteistyöverkostot 4 1.4 Jäsen- ja varainhankinta 4 1.5 Järjestötoiminta

Lisätiedot

Toimintakalenteri Pohjois-Kymenlaakso syksy 2016

Toimintakalenteri Pohjois-Kymenlaakso syksy 2016 Toimintakalenteri Pohjois-Kymenlaakso syksy 2016 Tietoa, tukea ja toimintaa! Toimintaamme ovat tervetulleita kaikki muistiasioista ja aivoterveydestä kiinnostuneet Kouvolan seudun Muisti ry YHDISTYKSEN

Lisätiedot

Toimintakalenteri. Etelä-Kymenlaakso Kevät 2016. Tietoa, tukea ja toimintaa!

Toimintakalenteri. Etelä-Kymenlaakso Kevät 2016. Tietoa, tukea ja toimintaa! Toimintakalenteri Etelä-Kymenlaakso Kevät 2016 Tietoa, tukea ja toimintaa! Toimintaamme ovat tervetulleita kaikki muistiasioista ja aivoterveydestä kiinnostuneet. Sisältö Kotkan Seudun muistiyhdistys ry...

Lisätiedot

Toimintakalenteri Pohjois-Kymenlaakso kevät 2016 Tietoa, tukea ja toimintaa!

Toimintakalenteri Pohjois-Kymenlaakso kevät 2016 Tietoa, tukea ja toimintaa! Toimintakalenteri Pohjois-Kymenlaakso kevät 2016 Tietoa, tukea ja toimintaa! Toimintaamme ovat tervetulleita kaikki muistiasioista ja aivoterveydestä kiinnostuneet Sisältö AVOIN TOIMINTA... 3 Muistikahvilat

Lisätiedot

Kymenlaakson IkäOpastin. IkäOpastin asiakasohjauksen ja Kymenlaakson Muistiluotsin yhteistyö

Kymenlaakson IkäOpastin. IkäOpastin asiakasohjauksen ja Kymenlaakson Muistiluotsin yhteistyö Kymenlaakson IkäOpastin IkäOpastin asiakasohjauksen ja Kymenlaakson Muistiluotsin yhteistyö Yhteistyön päämäärä, tavoitteet ja keinot Päämäärä Asiakasohjaus ja Kymenlaakson Muistiluotsi (jäljempänä Muistiluotsi)

Lisätiedot

Muistiluotsikeskus (ÄLÄ MUOKKAA) Laadukkaan asiakast yön t arkist uslist a

Muistiluotsikeskus (ÄLÄ MUOKKAA) Laadukkaan asiakast yön t arkist uslist a Laadukkaan asiakast yön t arkist uslist a Tämä tarkistuslista tukee laadun arviointia ja kehittämistä. Asiakastyöhön kuuluvat muun muassa ohjaus- ja neuvonta sekä työntekijöiden ohjaama kurssi- ja ryhmätoiminta.

Lisätiedot

Toimintakalenteri Pohjois-Kymenlaakso kevät 2017

Toimintakalenteri Pohjois-Kymenlaakso kevät 2017 Toimintakalenteri Pohjois-Kymenlaakso kevät 2017 Tietoa, tukea ja toimintaa! Toimintaamme ovat tervetulleita kaikki muistiasioista ja aivoterveydestä kiinnostuneet Kouvolan seudun Muisti ry on vuonna 1990

Lisätiedot

Yhdistys muistihäiriöisille, heidän läheisilleen ja ammattihenkilöstölle

Yhdistys muistihäiriöisille, heidän läheisilleen ja ammattihenkilöstölle Yhdistys muistihäiriöisille, heidän läheisilleen ja ammattihenkilöstölle Snellmaninkatu 3 B, Lappeenranta (ent. asemapäällikön talo) Toimisto avoinna klo 9.00-13.00 tai sopimuksesta Puh. 040 587 2451 Sähköposti:

Lisätiedot

LAADUKKAAN VAIKUTTAMISEN JA VERKOTTUMISEN TARKISTUSLISTA

LAADUKKAAN VAIKUTTAMISEN JA VERKOTTUMISEN TARKISTUSLISTA LAADUKKAAN VAIKUTTAMISEN JA VERKOTTUMISEN TARKISTUSLISTA Tämä tarkistuslista tukee vaikuttamis- ja verkostotyön laadun arviointia ja kehittämistä. Tarkistuslistaa voi hyödyntää sekä ohjaavana työkaluna

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma vuodelle 2018

Toimintasuunnitelma vuodelle 2018 Toimintasuunnitelma vuodelle 2018 Sisällys 1. Varsinainen yhdistystoiminta... 1 1.1 Tiedotustoiminta... 1 1.2 Yleisötilaisuudet... 2 1.3 Yhteistyöverkostot... 2 1.4 Jäsen- ja varainhankinta 2018... 2 1.5

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma vuodelle 2019

Toimintasuunnitelma vuodelle 2019 Toimintasuunnitelma vuodelle 2019 Sisällys 1. Varsinainen yhdistystoiminta... 1 1.1 Tiedotustoiminta... 1 1.2 Yleisötilaisuudet... 2 1.3 Yhteistyöverkostot... 2 1.4 Jäsen- ja varainhankinta 2019... 2 1.5

Lisätiedot

MUISTILUOTSI LÄHELLÄSI. Asiantuntija- ja tukikeskuksista tukea, tietoa ja toimintaa

MUISTILUOTSI LÄHELLÄSI. Asiantuntija- ja tukikeskuksista tukea, tietoa ja toimintaa MUISTILUOTSI LÄHELLÄSI Asiantuntija- ja tukikeskuksista tukea, tietoa ja toimintaa TUKEA, TIETOA JA TOIMINTAA MUISTI- SAIRAILLE JA LÄHEISILLE Tukea ohjausta ja neuvontaa muistiasioissa puhelimitse ja henkilökohtaisesti

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma vuodelle 2017

Toimintasuunnitelma vuodelle 2017 Toimintasuunnitelma vuodelle 2017 Sisällys 1. Varsinainen yhdistystoiminta... 1 1.1 Tiedotustoiminta... 1 1.2 Yleisötilaisuudet... 2 1.3 Yhteistyöverkostot... 2 1.4 Jäsen- ja varainhankinta 2017... 2 1.5

Lisätiedot

Toimintakalenteri Etelä-Kymenlaakso kevät 2017

Toimintakalenteri Etelä-Kymenlaakso kevät 2017 Toimintakalenteri Etelä-Kymenlaakso kevät 2017 Tietoa, tukea ja toimintaa! Toimintaamme ovat tervetulleita kaikki muistiasioista ja aivoterveydestä kiinnostuneet Kotkan Seudun muistiyhdistys ry Kotkan

Lisätiedot

Välittävä vaikuttaja jo 27 vuotta. Toiminnanjohtaja Eila Okkonen, FT Muistiliitto ry

Välittävä vaikuttaja jo 27 vuotta. Toiminnanjohtaja Eila Okkonen, FT Muistiliitto ry Välittävä vaikuttaja jo 27 vuotta Toiminnanjohtaja Eila Okkonen, FT Muistiliitto ry Muistisairaiden ihmisten ja heidän läheistensä edunvalvontajärjestö Edistää heidän elämänlaadun ja hyvinvoinnin edellytyksiä

Lisätiedot

Toimintakalenteri Etelä-Kymenlaakso kevät 2017

Toimintakalenteri Etelä-Kymenlaakso kevät 2017 Toimintakalenteri Etelä-Kymenlaakso kevät 2017 Tietoa, tukea ja toimintaa! Toimintaamme ovat tervetulleita kaikki muistiasioista ja aivoterveydestä kiinnostuneet Kotkan Seudun muistiyhdistys ry Kotkan

Lisätiedot

Projektityöntekijöinä yhdistyksessä ovat toimineet Tarja Levonen, Jenni Pussinen, Paula Tommola, Sanna Hellsten sekä Tiina Orava.

Projektityöntekijöinä yhdistyksessä ovat toimineet Tarja Levonen, Jenni Pussinen, Paula Tommola, Sanna Hellsten sekä Tiina Orava. VUOSIKERTOMUS 2015 YLEISTÄ 2 Kouvolan seudun Muisti ry:n tarkoituksena on toimia alueellaan muistisairautta sairastavien henkilöiden ja heidän omaistensa hyväksi, tukea heidän parissaan työskenteleviä

Lisätiedot

Saanko luvan toimintamallilla ensikontakti toimivaksi

Saanko luvan toimintamallilla ensikontakti toimivaksi Saanko luvan toimintamallilla ensikontakti toimivaksi Ulla Halonen, 2.5.2017 Kehittämispäällikkö/ Keski-Suomen Muistiyhdistys ry. Muistiluotsi Muistisairauksien asiantuntija- ja tukikeskus Ammatillista

Lisätiedot

Toimintakalenteri Etelä-Kymenlaakso syksy 2016

Toimintakalenteri Etelä-Kymenlaakso syksy 2016 Toimintakalenteri Etelä-Kymenlaakso syksy 2016 Tietoa, tukea ja toimintaa! Toimintaamme ovat tervetulleita kaikki muistiasioista ja aivoterveydestä kiinnostuneet Kotkan Seudun muistiyhdistys ry Yhdistyksemme

Lisätiedot

Toimintakalenteri Pohjois-Kymenlaakso syksy 2015 Tietoa, tukea ja toimintaa!

Toimintakalenteri Pohjois-Kymenlaakso syksy 2015 Tietoa, tukea ja toimintaa! Toimintakalenteri Pohjois-Kymenlaakso syksy 2015 Tietoa, tukea ja toimintaa! Toimintaamme ovat tervetulleita kaikki muistiasioista ja aivoterveydestä kiinnostuneet. Sisältö AVOIN TOIMINTA... 3 Muistikahvilat...

Lisätiedot

Toimintakalenteri. Etelä-Kymenlaakso Syksy 2015. Tietoa, tukea ja toimintaa!

Toimintakalenteri. Etelä-Kymenlaakso Syksy 2015. Tietoa, tukea ja toimintaa! Toimintakalenteri Etelä-Kymenlaakso Syksy 2015 Tietoa, tukea ja toimintaa! Toimintaamme ovat tervetulleita kaikki muistiasioista ja aivoterveydestä kiinnostuneet. Sisältö AVOIN TOIMINTA... 3 MUISTIKAHVILAT...

Lisätiedot

Toimintakalenteri Etelä-Kymenlaakso kevät 2018

Toimintakalenteri Etelä-Kymenlaakso kevät 2018 Toimintakalenteri Etelä-Kymenlaakso kevät 2018 Tietoa, tukea ja toimintaa! Toimintaamme ovat tervetulleita kaikki muistiasioista ja aivoterveydestä kiinnostuneet Kotkan Seudun muistiyhdistys ry Kotkan

Lisätiedot

MUISTIKAVERITOIMINTA POHJANMAAN MUISTILUOTSISSA. Hanna Pitkänen Toiminnanjohtaja Vaasan seudun Muistiyhdistys / Pohjanmaan Muistiluotsi

MUISTIKAVERITOIMINTA POHJANMAAN MUISTILUOTSISSA. Hanna Pitkänen Toiminnanjohtaja Vaasan seudun Muistiyhdistys / Pohjanmaan Muistiluotsi MUISTIKAVERITOIMINTA POHJANMAAN MUISTILUOTSISSA Hanna Pitkänen Toiminnanjohtaja Vaasan seudun Muistiyhdistys / Pohjanmaan Muistiluotsi Vaasan seudun Muistiyhdistys Yhdistyksen jäsenet Vaasan seudun Muistiyhdistyksen

Lisätiedot

Laadukkaan vapaaeht oist oiminnan t arkist uslist a

Laadukkaan vapaaeht oist oiminnan t arkist uslist a Laadukkaan vapaaeht oist oiminnan t arkist uslist a Tämä tarkistuslista tukee laadun arviointia ja kehittämistä. Tarkistuslistaa voi hyödyntää sekä ohjaavana työkaluna että toiminnan toteutumisen arvioinnissa

Lisätiedot

HYVINKÄÄN SEUDUN MUISTIYHDISTYS RY

HYVINKÄÄN SEUDUN MUISTIYHDISTYS RY HYVINKÄÄN SEUDUN MUISTIYHDISTYS RY 14.06.2018 Perustettu 1.1993 Jäsenmäärä 136 Tarkoitus ja tavoite: Yhdistyksestä: - toimii muistisairauksien haittavaikutusten vähentämiseksi ja valvoo näistä sairauksista

Lisätiedot

Toimintakalenteri Etelä-Kymenlaakso syksy 2019

Toimintakalenteri Etelä-Kymenlaakso syksy 2019 Toimintakalenteri Etelä-Kymenlaakso syksy 2019 Tukea, tietoa ja toimintaa! Toimintaamme ovat tervetulleita kaikki muistiasioista ja aivoterveydestä kiinnostuneet Kotkan Seudun muistiyhdistys ry on vuonna

Lisätiedot

Maakunnalliset Muistiaktiiviryhmät. Opas käynnistämiseen ja kehittämiseen

Maakunnalliset Muistiaktiiviryhmät. Opas käynnistämiseen ja kehittämiseen Maakunnalliset Muistiaktiiviryhmät Opas käynnistämiseen ja kehittämiseen Muistiaktiivit ovat muistisairauksiin sairastuneiden ihmisten ja omaisten asiantuntijaryhmiä. Maakunnallisten ryhmien tehtävänä

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma vuodelle 2015

Toimintasuunnitelma vuodelle 2015 Toimintasuunnitelma vuodelle 2015 2 Sisällysluettelo 1. Varsinainen yhdistystoiminta 3 1.1 Tiedotustoiminta 3 1.2 Yleisötilaisuudet 4 1.3 Yhteistyöverkostot 4 1.4 Jäsen- ja varainhankinta 4 1.5 Järjestötoiminta

Lisätiedot

Mediakasvatusseuran strategia

Mediakasvatusseuran strategia Mediakasvatusseuran strategia 2016-2020 Tausta Mediakasvatusseura ry, Sällskapet för Mediefostran rf, on vuonna 2005 perustettu valtakunnallinen, kaksikielinen mediakasvatuksen asiantuntijajärjestö. Seura

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2018

Toimintasuunnitelma 2018 Toimintasuunnitelma 2018 Sisällys 1. Yhdistyksen toiminnan tarkoitus ja visio tulevasta toiminnasta... 2 2. Tulevan toimikauden haasteet ja mahdollisuudet... 2 3. Yhdistyksen toiminnan painopisteet vuonna

Lisätiedot

Liiku ja Muista vapaaehtoisista tukea muistiasiakkaan liikuntapolkuun

Liiku ja Muista vapaaehtoisista tukea muistiasiakkaan liikuntapolkuun Liiku ja Muista vapaaehtoisista tukea muistiasiakkaan liikuntapolkuun Muistikonferenssi 2017 Elina Rannikko, Anita Elfving Varsinais-Suomen Muistiyhdistys ry. Liiku ja Muista projekti 2015-2017 Projektin

Lisätiedot

Sisällys YLEISTÄ... 2 HALLITUS, KOKOUKSET JA JÄSENISTÖ... 2 Hallinto Kokoukset... 2 Jäsenistö... 2 TALOUS... 3 TOIMINTA...

Sisällys YLEISTÄ... 2 HALLITUS, KOKOUKSET JA JÄSENISTÖ... 2 Hallinto Kokoukset... 2 Jäsenistö... 2 TALOUS... 3 TOIMINTA... TOIMINTAKERTOMUS 2018 Sisällys YLEISTÄ... 2 HALLITUS, KOKOUKSET JA JÄSENISTÖ... 2 Hallinto 2018... 2 Kokoukset... 2 Jäsenistö... 2 TALOUS... 3 TOIMINTA... 3 Jäsenyydet ja osallistumiset... 3 SOTUNET Sosiaali-

Lisätiedot

Vuosikertomus 2010. vuosikertomus 2010 1 (5) 30.1.2011. Kaakkois-Suomen Lihastautiyhdistys ry. Yleistä

Vuosikertomus 2010. vuosikertomus 2010 1 (5) 30.1.2011. Kaakkois-Suomen Lihastautiyhdistys ry. Yleistä vuosikertomus 2010 1 (5) 30.1.2011 Kaakkois-Suomen Lihastautiyhdistys ry Vuosikertomus 2010 Yleistä Toiminnan tarkoitus Tukea yhdessä Lihastautiliiton kanssa neuromuskulaarisia tauteja sairastavien ja

Lisätiedot

- Invalidiliiton valtuuston kevätkokouksessa hyväksytyt toimintasuunnitelman

- Invalidiliiton valtuuston kevätkokouksessa hyväksytyt toimintasuunnitelman YHDISTYKSEN TOIMINTASUUNNITELMAN LAATIMINEN syksy 2017 ohje Yleistä Yhdistyksen mallisääntöjen mukaan yhdistyksen hallituksen on valmisteltava toimintasuunnitelma ja talousarvio syyskokoukseen, joka on

Lisätiedot

Koska aivoterveys on pääasia!

Koska aivoterveys on pääasia! Koska aivoterveys on pääasia! Muistipuistosta mielekkyyttä ikäihmisten arkeen? Mihin Muistipuistoa tarvitaan? Muistipuiston käyttäjäkeskeinen kehittäminen Muistipuisto käyttäjien kokemana Muistipuisto

Lisätiedot

2016 TOIMINTASUUNNITELMA

2016 TOIMINTASUUNNITELMA 2016 TOIMINTASUUNNITELMA 1 1. Etelä-Savon sosiaali- ja terveysalan järjestöjen tuki ry:n toiminnan tarkoitus ja visio vuodelle 2016 Etelä-Savon sosiaali- ja terveysalan järjestöjen tuki ry, ESTERY, on

Lisätiedot

Pirkanmaan Muistiluotsi -hanke (2006-2011)

Pirkanmaan Muistiluotsi -hanke (2006-2011) Pirkanmaan Muistiluotsi -hanke (2006-2011) - Tuloksia ja vaikutuksia Tampereella 10.11.2011 Pirkanmaan Muistiluotsi -hankkeen päämääränä oli edistää muistisairaiden ja heidän läheistensä mahdollisuutta

Lisätiedot

KYSELY. Maakunnat vastaavat alkaen:

KYSELY. Maakunnat vastaavat alkaen: KYSELY Maakunta ja sote uudistuksessa suomalaiseen hallintoon luodaan kolmas taso eli maakunta, aiempien valtion ja kuntien lisäksi. Uusi organisaatio aloittaa 1.1.2021. Sosiaali ja terveyspalveluja tuottava

Lisätiedot

Varsinais-Suomen ja Satakunnan Muistiluotsi

Varsinais-Suomen ja Satakunnan Muistiluotsi Varsinais-Suomen ja Satakunnan Muistiluotsi 20.10.2014 Pori Satakunnan muistikoordinaattorien, -hoitajien ja -yhdyshenkilöiden tapaaminen Minna Rosendahl, aluejohtaja Varsinais-Suomen ja Satakunnan Muistiluotsi

Lisätiedot

Maailma muuttuu - millaista tulevaisuutta Tukiliitto haluaa olla luomassa? Tukipiirien syyskokoukset 2015

Maailma muuttuu - millaista tulevaisuutta Tukiliitto haluaa olla luomassa? Tukipiirien syyskokoukset 2015 Maailma muuttuu - millaista tulevaisuutta Tukiliitto haluaa olla luomassa? Tukipiirien syyskokoukset 2015 Tukiliiton toimintaan vaikuttavia muutoksia 1. Valtion ja kuntien talous kiristyy. Taloudellisuus

Lisätiedot

Muistibarometri Muistihoidon kehityksestä kunnissa suunta on oikea mutta vauhti ei riitä. Kuntamarkkinat 14.9.

Muistibarometri Muistihoidon kehityksestä kunnissa suunta on oikea mutta vauhti ei riitä. Kuntamarkkinat 14.9. Muistibarometri 2015 Muistihoidon kehityksestä kunnissa suunta on oikea mutta vauhti ei riitä Kuntamarkkinat 14.9.2016 Olli Lehtonen Keskivaikeaa tai vaikeaa muistisairautta sairastavien määrä Suomessa

Lisätiedot

Kesäretki 2014: Tampsan lava.

Kesäretki 2014: Tampsan lava. Kesäretki 2014: Tampsan lava. VUOSIKERTOMUS 2014 YLEISTÄ 2 Kouvolan seudun Muisti ry:n tarkoituksena on toimia alueellaan muistisairautta sairastavien henkilöiden ja heidän omaistensa hyväksi, tukea heidän

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2013

Toimintasuunnitelma 2013 Helsingin kaupungin toimistovirkailijat Toimintasuunnitelma 2013 Carita Bardakci 22.11.2012 1.1.1.1.1.1.1.1.1 Helsingin kaupungin toimistovirkailijat 1 TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2013 1. JOHDANTO JA

Lisätiedot

Toimintakertomus. vuodelta 2015

Toimintakertomus. vuodelta 2015 Toimintakertomus vuodelta 2015 31.12.2015 Kanta-Hämeen TOIMINTAKERTOMUS 1/8 JOHDANTO Kanta-Hämeen AVH-yhdistys ry. on valtakunnallisen kansanterveys-, vammais- ja potilasjärjestö Aivoliitto ry:n jäsenyhdistys

Lisätiedot

HUITTISTEN SEUDUN INVALIDIT RY VUODEN 2015 VUOSIKERTOMUS

HUITTISTEN SEUDUN INVALIDIT RY VUODEN 2015 VUOSIKERTOMUS HUITTISTEN SEUDUN INVALIDIT RY VUODEN 2015 VUOSIKERTOMUS YLEISTÄ Yhdistyksen tarkoitus on edistää fyysisesti vammaisten ihmisten mahdollisuuksia toimia yhteiskunnan tasa-arvoisina ja täysivaltaisina jäseninä

Lisätiedot

Koska aivoterveys on pääasia!

Koska aivoterveys on pääasia! Koska aivoterveys on pääasia! Muistipuistosta mielekkyyttä ikäihmisten arkeen Mihin Muistipuistoa tarvitaan? Muistipuiston käyttäjäkeskeinen kehittäminen Mitä hyötyä käyttäjälle? Muistipuisto arjessa ja

Lisätiedot

Hyvän hoidon kriteeristö. Mitä, missä, milloin? / Ala-Härmä

Hyvän hoidon kriteeristö. Mitä, missä, milloin? / Ala-Härmä Hyvän hoidon kriteeristö Mitä, missä, milloin? 2.6.2016 / Ala-Härmä Muistiliiton muistiohjelmatoiminta 2013-2020 Anita Pohjanvuori, Asiantuntija Muistiohjelmatoiminta, Muistiliitto ry Kansallinen muistiohjelma

Lisätiedot

ETELÄ-SAVON JÄRJESTÖKYSELYN 2018 KESKEISIMPIÄ TULOKSIA

ETELÄ-SAVON JÄRJESTÖKYSELYN 2018 KESKEISIMPIÄ TULOKSIA ETELÄ-SAVON JÄRJESTÖKYSELYN 2018 KESKEISIMPIÄ TULOKSIA Etelä-Savon yhdistykset tukevat asukkaiden hyvinvointia ja terveyttä monipuolisesti Järjestöt Etelä-Savo -hankkeen järjestökyselyssä kohderyhmänä

Lisätiedot

Kansallinen muistiohjelma - Tavoitteena muistiystävällinen Suomi

Kansallinen muistiohjelma - Tavoitteena muistiystävällinen Suomi Kansallinen muistiohjelma - Tavoitteena muistiystävällinen Suomi AVI verkostopäivä 17.11.2015 Helsinki Anita Pohjanvuori Asiantuntija, Muistiliiton muistiohjelmatoiminta v v Muistisairaiden ihmisten ja

Lisätiedot

Järjestöystävällisen kunnan ominaispiirteet ja järjestöyhteistyön laadun parantaminen kunnissa Terve kunta verkoston seminaari 11.4.

Järjestöystävällisen kunnan ominaispiirteet ja järjestöyhteistyön laadun parantaminen kunnissa Terve kunta verkoston seminaari 11.4. Järjestöystävällisen kunnan ominaispiirteet ja järjestöyhteistyön laadun parantaminen kunnissa Terve kunta verkoston seminaari 11.4.2019 Anu Hätinen, Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki ry & Helena Haaja, Päijät-Hämeen

Lisätiedot

Hei, korjaukset tehty vuoden 2010 toimintasuunnitelmaan. Ainoastaan maaliskuun ylimääräinen hallituksen kokouspöytäkirjaa ei ole (silloin oli

Hei, korjaukset tehty vuoden 2010 toimintasuunnitelmaan. Ainoastaan maaliskuun ylimääräinen hallituksen kokouspöytäkirjaa ei ole (silloin oli Hei, korjaukset tehty vuoden 2010 toimintasuunnitelmaan. Ainoastaan maaliskuun ylimääräinen hallituksen kokouspöytäkirjaa ei ole (silloin oli tilinpäätöksen tarkastus ja alllekirjoitus), Roby oli sihteerinä

Lisätiedot

Keski-Suomen Syöpäyhdistys ry

Keski-Suomen Syöpäyhdistys ry Keski-Suomen Syöpäyhdistys ry ry Maakunnallinen kansanterveysjärjestö Perustettu vuonna 1956 Toiminta-alueena Keski-Suomen maakunta Jäseniä n. 6000 Paikallisosastoja maakunnissa Immu Isosaari 1 Henkilökunta

Lisätiedot

Toimintakertomus 2012

Toimintakertomus 2012 Toimintakertomus 2012 Leena Roivas Puheenjohtaja 2011-2014 TOIMINTA-AJATUS Liitto on ammatillisesti ja yhteiskunnallisesti vastuunsa tuntevien naisten puolueisiin sitoutumaton järjestö, joka on aktiivisesti

Lisätiedot

Kunnat ja yhdistykset yhdessä kuntalaisen asialla

Kunnat ja yhdistykset yhdessä kuntalaisen asialla Kunnat ja yhdistykset yhdessä kuntalaisen asialla Yhdistystoiminnan tulevaisuus uudessa Päijät-Hämeessä 24.4.2018 Merja Olenius, kunnanjohtaja 24.4.2018 Kunnan toiminta ja yhteistyö yhdistysten kanssa

Lisätiedot

Crohn ja Colitis ry.

Crohn ja Colitis ry. Crohn ja Colitis ry www.ibd.fi Strateginen toimintasuunnitelma 2019-2023 #meidänjärjestö 2 IBD lukuina MAAILMASSA IBD:tä SAIRASTAVIA YLI 10 MILJOONAA SUOMESSA IBD:tä SAIRASTAVIA 50 000 Toimisto Tampereella

Lisätiedot

Jyväskylän julkisten ja hyvinvointialojen ammattilaiset JHL ry 103 Toimintasuunnitelma Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Jyväskylän julkisten ja hyvinvointialojen ammattilaiset JHL ry 103 Toimintasuunnitelma Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL Jyväskylän julkisten ja hyvinvointialojen ammattilaiset JHL ry 103 Toimintasuunnitelma 2016 Toimintasuunnitelman pääkohdat Järjestötoiminta JHL 103 edustaa Jyväskylän kaupungilla ja osakeyhtiöissä työskenteleviä,

Lisätiedot

Kysely järjestöille ja yhdistyksille

Kysely järjestöille ja yhdistyksille Kysely järjestöille ja yhdistyksille Hyvä Keski-Pohjanmaan alueen järjestön tai yhdistyksen edustaja, Järjestöt mukana muutoksessa Keski-Pohjanmaalla -hanke aloitti syksyllä 2017 toimintansa keskipohjanmaalaisten

Lisätiedot

1. Yhdistyksen toiminnan tarkoitus ja visio tulevasta toiminnasta. 2. Tulevan toimikauden haasteet ja mahdollisuudet

1. Yhdistyksen toiminnan tarkoitus ja visio tulevasta toiminnasta. 2. Tulevan toimikauden haasteet ja mahdollisuudet TOIMINTASUUNNITELMA 2019 Sisällys 1. Yhdistyksen toiminnan tarkoitus ja visio tulevasta toiminnasta... 2 2. Tulevan toimikauden haasteet ja mahdollisuudet... 2 3. Yhdistyksen toiminnan painopisteet vuonna

Lisätiedot

Salon Reumayhdistys TOIMINTASUUNNITELMA 2015

Salon Reumayhdistys TOIMINTASUUNNITELMA 2015 Salon Reumayhdistys TOIMINTASUUNNITELMA 2015 Salon Reumayhdistys TOIMINTASUUNNITELMA 2015 Perusta Toimintasuunnitelman perustana ovat yhdistyksen säännöt ja Suomen Reumaliiton vuoden toimintateema: Liikkeestä

Lisätiedot

Muistisairaana kotona kauemmin

Muistisairaana kotona kauemmin Muistisairaana kotona kauemmin Merja Mäkisalo Ropponen Terveystieteiden tohtori, kansanedustaja Muistiliitto ry:n hallituksen puheenjohtaja Nykytilanne Suomessa sairastuu päivittäin 36 henkilöä muistisairauteen.

Lisätiedot

Muistipalvelut. Kanta-Hämeen Muistiyhdistys ry Kasarmikatu Hämeenlinna p

Muistipalvelut. Kanta-Hämeen Muistiyhdistys ry Kasarmikatu Hämeenlinna p Muistipalvelut Kanta-Hämeen Muistiyhdistys ry Kasarmikatu 12 13100 Hämeenlinna p. 044 726 7400 info@muistiaina.fi Kanta-Hämeen Muistiyhdistys ry tarjoaa Muistipalveluita Hämeenlinnan alueella asuville

Lisätiedot

Mistä saa tietoa, tukea ja palveluja?

Mistä saa tietoa, tukea ja palveluja? Mistä saa tietoa, tukea ja palveluja? Kunnan muistihoitajat ja -koordinaattorit Muistihoitajat ja -koordinaattorit ovat muistisairaan ja hänen perheensä tukemiseen koulutettuja terveydenhuollon ammattilaisia.

Lisätiedot

JÄSENKIRJE 2/2013 FORSSAN SEUDUN YRITTÄJÄNAISET RY 13.9.2013

JÄSENKIRJE 2/2013 FORSSAN SEUDUN YRITTÄJÄNAISET RY 13.9.2013 JÄSENKIRJE 2/2013 13.9.2013 FORSSAN SEUDUN YRITTÄJÄNAISET RY Syksyn tuuli jo puissa puhaltelee ja on tullut aika ryhtyä hommiin. Syksyn toimintakalenteriin on koottu tuttuun tapaan yritysvierailuja ja

Lisätiedot

TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA 2018 LAPIN LIIKUNTA RY

TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA 2018 LAPIN LIIKUNTA RY TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA 2018 LAPIN LIIKUNTA RY YLEISTÄ Lapin Liikunta ry on alueellinen liikunnan palvelu- ja koulutusorganisaatio, jota johtaa 4-6 kertaa vuodessa kokoontuva hallitus. Päättävänä

Lisätiedot

KOUVOLAN SEUDUN INVALIDIT RY:N TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2017

KOUVOLAN SEUDUN INVALIDIT RY:N TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2017 TOIMINTASUUNNITELMA KOUVOLAN SEUDUN INVALIDIT RY KOUVOLAN SEUDUN INVALIDIT RY:N TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2017 1. TOIMINTA-AJATUS Kouvolan Seudun Invalidit työskentelee niin, että jokaisella yhdistyksen

Lisätiedot

Tervehdys Omaishoitajat ja Läheiset -Liitosta, hyvät omaishoidon yhteyshenkilöt!

Tervehdys Omaishoitajat ja Läheiset -Liitosta, hyvät omaishoidon yhteyshenkilöt! Omaishoitajat ja Läheiset -Liitto ry Kunta- ja seurakunta -kirje 1 (5) Tervehdys Omaishoitajat ja Läheiset -Liitosta, hyvät omaishoidon yhteyshenkilöt! Tässä kirjeessä kerrotaan ajankohtaista tietoa omaishoidon

Lisätiedot

TOIMINTAKERTOMUS 2009 ETELÄ SAVON ADHD, AUTISMI JA DYSFASIAYHDISTYS RY

TOIMINTAKERTOMUS 2009 ETELÄ SAVON ADHD, AUTISMI JA DYSFASIAYHDISTYS RY TOIMINTAKERTOMUS 2009 ETELÄ SAVON ADHD, AUTISMI JA DYSFASIAYHDISTYS RY HALLITUS Rauno Veijanen jatkoi yhdistyksen puheenjohtajana ja Pasi Juuti sihteerinä. Varapuheenjohtajana toimi Hannele Rintavaara

Lisätiedot

PIÄLLYSMIES. Toimintasuunnitelma 2015. PIÄLLYSMIES RY Paikallinen Leader-toimintaryhmä

PIÄLLYSMIES. Toimintasuunnitelma 2015. PIÄLLYSMIES RY Paikallinen Leader-toimintaryhmä PIÄLLYSMIES Toimintasuunnitelma 2015 PIÄLLYSMIES RY Paikallinen Leader-toimintaryhmä Hyväksytty syyskokouksessa xx.xx.2014 1 Sisältö Yleistä... 2 Tehtävä ja painopistealueet... 2 Hanketoiminta... 3 Hallinto...

Lisätiedot

Kysely Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson järjestöille 2015 Saimaan ammattikorkeakoulu Sanna-Leena Mikkonen

Kysely Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson järjestöille 2015 Saimaan ammattikorkeakoulu Sanna-Leena Mikkonen Selvitys järjestöjen ja oppilaitosten yhteistyöstä Etelä-Karjalassa ja Kymenlaaksossa Kysely Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson järjestöille 2015 Saimaan ammattikorkeakoulu Kysely Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson

Lisätiedot

Jyväskylän julkisten ja hyvinvointialojen ammattilaiset JHL ry 103 Toimintasuunnitelma Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Jyväskylän julkisten ja hyvinvointialojen ammattilaiset JHL ry 103 Toimintasuunnitelma Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL n julkisten ja hyvinvointialojen ammattilaiset JHL ry 103 Toimintasuunnitelma 2017 Pääkohdat 1 / 2 Järjestötoiminta Liitto JHL;n 2017 toimintasuunnitelma ja sen strategiset tavoitteet ohjaavat myös toimintaamme.

Lisätiedot

Ikäihmisten parempi osallisuus, toiminnallisuus ja kotona selviytyminen. Birgitta Bakker

Ikäihmisten parempi osallisuus, toiminnallisuus ja kotona selviytyminen. Birgitta Bakker Ikäihmisten parempi osallisuus, toiminnallisuus ja kotona selviytyminen Birgitta Bakker 31.1.2019 Kanto-hankkeen tavoitteet Luodaan alueellinen malli ikäihmisten kotona asumisen tukemiseksi Kehitetään

Lisätiedot

KOLMANNEN SEKTORIN ROOLISTA

KOLMANNEN SEKTORIN ROOLISTA KOLMANNEN SEKTORIN ROOLISTA Kansalaisyhteiskunnalla tarkoitetaan toimintaa joka on valtiosta vapaata jota ohjaavat siihen osallistuvat ihmiset jossa osallistuminen on vapaaehtoista joka ei pyri tuottamaan

Lisätiedot

Kun on hyvä keksitty ja kehitetty, sitä pitää jatkaa! Päätösseminaari 14.11.2011

Kun on hyvä keksitty ja kehitetty, sitä pitää jatkaa! Päätösseminaari 14.11.2011 Kun on hyvä keksitty ja kehitetty, sitä pitää jatkaa! Päätösseminaari 14.11.2011 MITEN PAIKALLISTA MUISTITYÖTÄ VOI KEHITTÄÄ? Varsinais-Suomen MuistiLuotsi - toiminnan tuloksia Minna Rosendahl ja Sanna

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2016

TOIMINTASUUNNITELMA 2016 Maakunnallinen kyläyhdistys TOIMINTASUUNNITELMA 2016 Lappilaiset Kylät ry toimii Lapin kylien kattojärjestönä. Yhdistys toimii kylien asukkaiden, kylätoimikuntien, kylä- ja asukasyhdistysten sekä Lapin

Lisätiedot

Hyvät omaishoitajien parissa toimivat,

Hyvät omaishoitajien parissa toimivat, 18.12.2015 1 / 5 Hyvät omaishoitajien parissa toimivat, Omaishoitajat ja läheiset -liiton omaishoitotiedotteessa kerrotaan omaishoitoon liittyvistä asioista, liiton ja sen paikallisyhdistysten toiminnasta

Lisätiedot

Liite 1 HAMINAN JHL RY TOIMINTASUUNNITELMA 2017

Liite 1 HAMINAN JHL RY TOIMINTASUUNNITELMA 2017 Liite 1 Me HAMINAN JHL RY TOIMINTASUUNNITELMA 2017 1. EDUNVALVONTA TAVOITE MITÄ TEHDÄÄN MISSÄ JA MILLÄ VÄLINEELLÄ työsuhdeturva palvelurakennemuutoksessa jäsenten palkkojen oikeudenmukaisuus paikallinen

Lisätiedot

Strategiakysely sidosryhmille 2018

Strategiakysely sidosryhmille 2018 Strategiakysely sidosryhmille 2018 Strategiakysely sidosryhmille Kansalaisareena selvitti kyselyllä sidosryhmiensä näkemyksiä vuosille 2019 2022 laadittuun strategiaan. Vastausaika oli 7. 17.8.2018 Kysely

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma PIÄLLYSMIES RY Paikallinen Leader-toimintaryhmä

Toimintasuunnitelma PIÄLLYSMIES RY Paikallinen Leader-toimintaryhmä Toimintasuunnitelma 2014 PIÄLLYSMIES RY Paikallinen Leader-toimintaryhmä Hyväksytty syyskokouksessa 28.11.2013 1 Sisältö Yleistä... 2 Tehtävä ja painopistealueet... 2 Hanketoiminta... 3 Hallinto... 3 Henkilökunta

Lisätiedot

Varsinais-Suomen alueen vastaukset

Varsinais-Suomen alueen vastaukset Varsinais-Suomen alueen vastaukset 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1 1. Valitkaa kunta, tai kunnat, jotka kuuluvat kuntayhtymään/yhteistoiminta-alueeseen. 10 2. Valitkaa yksi parhaaksi arvioimanne vaihtoehto : Kyselyn

Lisätiedot

Tietojamme saa laittaa näkyviin kunnan tiedotteisiin (kotisivut, harrasteoppaat ) kyllä

Tietojamme saa laittaa näkyviin kunnan tiedotteisiin (kotisivut, harrasteoppaat ) kyllä Jämijärven kunta JÄRJESTÖJEN AVUSTUSHAKEMUS (1/7) vapaa-aikatoimi PAKOLLINEN!!! Yhdistyksille järjestetään kaavakkeen täyttöilta 17.9.2019 HAKIJA: Tietojamme saa laittaa näkyviin kunnan tiedotteisiin (kotisivut,

Lisätiedot

Potilastukipiste OLKA. Anu Toija Projektipäällikkö Vertaisresepti-hanke Espoon Järjestöjen Yhteisö EJY ry anu.toija@ejy.fi

Potilastukipiste OLKA. Anu Toija Projektipäällikkö Vertaisresepti-hanke Espoon Järjestöjen Yhteisö EJY ry anu.toija@ejy.fi Potilastukipiste OLKA Anu Toija Projektipäällikkö Vertaisresepti-hanke Espoon Järjestöjen Yhteisö EJY ry anu.toija@ejy.fi EJY:n Vertaisresepti-hanke Espoon Järjestöjen Yhteisö EJY ry on alueellinen sosiaali-,

Lisätiedot

Teemme liikkuvaa työtä, joten varaa aika henkilökohtaiseen tapaamiseen!

Teemme liikkuvaa työtä, joten varaa aika henkilökohtaiseen tapaamiseen! Postiosoite: Viitaväylä 11, 62375 Ylihärmä Toimistot: Härmän Sepän liikekiinteistö, Viitaväylä 11, Ylihärmä (Muistiluotsi, Kylille kulttuuria ja Muisti- ja ikäystävällinen Etelä-Pohjanmaa) Frami C, 1.kerros,

Lisätiedot

Hyvät omaishoitajien parissa toimivat,

Hyvät omaishoitajien parissa toimivat, 30.9.2015 1 / 5 Hyvät omaishoitajien parissa toimivat, Omaishoitajat ja läheiset -liiton omaishoitotiedotteessa kerrotaan omaishoitoon liittyvistä asioista, liiton ja sen paikallisyhdistysten toiminnasta

Lisätiedot

PÄIJÄT-HÄMEEN NEUROYHDISTYS RY:N SÄÄNNÖT 1(4)

PÄIJÄT-HÄMEEN NEUROYHDISTYS RY:N SÄÄNNÖT 1(4) 1. Yhdistyksen nimi, kotipaikka, kieli, toiminta-alue ja keskusjärjestö Yhdistyksen nimi on Päijät-Hämeen neuroyhdistys ry. Yhdistyksen kotipaikka on Lahden kaupunki ja pöytäkirja- ja rekisteröintikielenä

Lisätiedot

VUOSIKERTOMUS vuodelta 2010 Vanhustyön osaajat ry

VUOSIKERTOMUS vuodelta 2010 Vanhustyön osaajat ry VUOSIKERTOMUS vuodelta 2010 Vanhustyön osaajat ry Vanhustyö osaajat ry VUOSIKERTOMUS VUODELTA 2010 Vanhustyön osaajat ry on 9.11.2006 perustettu moniammatillinen yhdistys, jonka toimintaa ohjaa yhdistyksen

Lisätiedot

Järjestöjen osallisuus sote- ja maakuntauudistuksen valmistelussa

Järjestöjen osallisuus sote- ja maakuntauudistuksen valmistelussa Tilanne 14.2.17 Järjestöjen osallisuus sote- ja maakuntauudistuksen valmistelussa OYS 1) Lappi: Sote-järjestöillä on edustus Sote-Savotan alatyöryhmissä. Työryhmissä on myös saamelaisedustus. 2) Kainuu:

Lisätiedot

KOUVOLAN SEUDUN INVALIDIT RY:N TOIMINTASUUNNITEL- MA VUODELLE 2018

KOUVOLAN SEUDUN INVALIDIT RY:N TOIMINTASUUNNITEL- MA VUODELLE 2018 TOIMINTASUUNNITELMA KOUVOLAN SEUDUN INVALIDIT RY KOUVOLAN SEUDUN INVALIDIT RY:N TOIMINTASUUNNITEL- MA VUODELLE 2018 1. TOIMINTA-AJATUS Kouvolan Seudun Invalidit työskentelee niin, että jokaisella yhdistyksen

Lisätiedot

HUITTISTEN SEUDUN INVALIDIT RY VUODEN 2014 VUOSIKERTOMUS

HUITTISTEN SEUDUN INVALIDIT RY VUODEN 2014 VUOSIKERTOMUS HUITTISTEN SEUDUN INVALIDIT RY VUODEN 2014 VUOSIKERTOMUS YLEISTÄ Yhdistyksen tarkoituksena on edistää fyysisesti vammaisten ihmisten mahdollisuuksia toimia yhteiskunnan tasa-arvoisina ja täysivaltaisina

Lisätiedot

Muutosagenttitoiminnan tulokset

Muutosagenttitoiminnan tulokset Muutosagenttitoiminnan tulokset Tuula Kiviniemi, Pohjois-Karjala 1 30.11.2018 Muutosagenttitoiminta Pohjois-Karjala Hallituksen I&O kärkihanke: Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten

Lisätiedot

Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa

Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa Kärkihanke toteutetaan, koska Korjaustoimiin on tarvetta Iäkkäiden palvelujärjestelmä on pirstaleinen, sen rakenne ei ole uudistunut

Lisätiedot

Alkukartoituksen yhteenvetoa Tämän tiedämme teistä Ulla & Heli. Osallisuutta, elämänhallintaa ja hyvää arkea järjestöjen yhteistyöllä

Alkukartoituksen yhteenvetoa Tämän tiedämme teistä Ulla & Heli. Osallisuutta, elämänhallintaa ja hyvää arkea järjestöjen yhteistyöllä Alkukartoituksen yhteenvetoa Tämän tiedämme teistä Ulla & Heli Osallisuutta, elämänhallintaa ja hyvää arkea järjestöjen yhteistyöllä Alkukartoitus Alkukartoituksen avulla kartoitettiin hankkeiden työskentely-

Lisätiedot

Kaakkois-Suomen Vihreät ry Toimintakertomus 2017 Piirissä oli 465 jäsentä vuonna 2017. Piirin toiminnanjohtajana toimi Hanna Holopainen. Kaakkois-Suomen Vihreät ry:n piirihallitus 1.1. 2017 alkaen Puheenjohtaja

Lisätiedot

1 Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen sekä kokouksen avaus.

1 Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen sekä kokouksen avaus. JOENSUUN JÄÄKARHUT RY Mäntyniementie 1, 80220 Joensuu SEURAN SYYSKOKOUS 2007 PÖYTÄKIRJA AIKA Keskiviikko 21.11.2007 klo 18.30 PAIKKA Mäntyniementie 1, Karhu-Sali 1 Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden

Lisätiedot

Tarkoituksensa toteuttamiseksi Etelä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset

Tarkoituksensa toteuttamiseksi Etelä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset Etelä-Suomen Maa- ja kotitalousnaisten piirikeskus SÄÄNNÖT 1 Nimi ja kotipaikka Etelä-Suomen Maa- ja kotitalousnaisten piirikeskus toimii ProAgria Etelä-Suomi ry:ssä rekisteröimättömänä maa- ja kotitalousnaisten

Lisätiedot

Alueelliset verkostot

Alueelliset verkostot Alueelliset verkostot työpajatoiminnassa ja etsivässä nuorisotyössä Parempia palveluja nuorille Alueellisen verkostoyhteistyön yhdyspinnat Etsivä nuorisotyöntekijä tukee alle 29- vuotiaita nuoria, jotka

Lisätiedot