Muutokset 3D-Win ohjelmiston versiossa 6.1

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Muutokset 3D-Win ohjelmiston versiossa 6.1"

Transkriptio

1 Muutokset 3D-Win ohjelmiston versiossa 6.1 Seuraaville sivuille on koottu tärkeimmät muutokset ja lisäykset versioissa 6.1. Tarkempi lista muutoksista löytyy kotisivuiltamme tiedostosta Muutokset_3D-Win_61.txt sekä 3D-Forumilta Sivulla 11 on kerrottu tärkeimmät muutokset 6-versiossa. Lue huolellisesti, jos olet vasta nyt ottamassa käyttöön tätä versiota. Muutokset 3D-Win ohjelmiston versiossa Yleistä - 3D-Win on yhteensopiva Windows10-käyttöjärjestelmän kanssa. - Versio 6.2 ilmestyy käyttäjäpäivien jälkeen (lokakuun loppu). 1.2 Formaatit 1. CAD-muuntimet (dwg ja dgn) - Lisätty CAD-muuntimiin asetus kirjoittamaan tasonimeen koodi ennen selitysosaa. - Oletuksena: Layer = 141 Description = Ojanpohja - Käytä koodin selitysosaa: Layer = Ojanpohja (141) Description = Koodi ennen selitystä: Layer = 141 (Ojanpohja) Description = DWG-muunnin - Tuntemattomia objekteja (proxy) sisältämät tiedostot yritetään lukea uudestaan korjausmoodissa. Käyttäjä saa varoituksen: Kaikkia kohteita ei ehkä saada luettua. - Korjattu DWG-tiedostojen HATCH-rasterointien ja SOLID-elementtien lukua alueina ilman räjäytystä. 3. Tekla-kairausformaatti - Lukeminen tarkistaa T1- ja T4-kentät ja varoittaa niiden mahdollisesta vaihtumisesta. Jotkut järjestelmät kirjoittavat kentät päinvastaisessa järjestyksessä. 4. Trimble TTM-maastomalli - Trimble TTM-mallin kirjoitus käyttää päätettä ttm ja etsii muunnosohjelmaa oletuksena [user]- hakemistosta, jonne käyttäjä voi kopioida tarvittavat exe-tiedostot omilla oikeuksillaan. 5. Excel-kirjoitus - Excel-formaatin määrittelyssä voidaan antaa myös kaavoja: - Jos vakiotekstin alussa on merkki '=', teksti käsitellään kaavana ("=A1+B1"). - Merkki '#' kaavan sisällä korvataan rivinumerolla ("=A#+B#"). - Kentän leveys- ja desimaalimääritykset toimivat myös kaavoilla ("=A#+B#"@14%.4). 6. LAS-luku - LAS-muuntimen uusi erikoisasetus ColorGrid lukee RGBvärin pisteille ja maalaa ne keskimääräisellä ruutukoolla.

2 1.3 Editointi 1. Kumoa - Kumoaminen ja uudelleen tekeminen toimii nyt useimmissa editointivalikon toiminnoissa. Jos toiminnossa ei vielä ole Kumoa-mahdollisuutta, toiminnon käyttö tyhjentää Kumoa-listan. 2. Muutoksia editointeihin - Useita pieniä muutoksia editointitoiminnoissa. - Editoitaville viivoille ja lisättäville ympyröille näytetään säteiden pituudet aina. - Pisteen lisäyksessä viivan koodin vaihto aloittaa uuden viivan. - Viivan sulkeminen kaikilla viivan tekotavoilla tallentaa ja lopettaa viivan. - Viivaosion puolitus toimii nyt myös kaarien kanssa. - Lisää piste -toiminto hakutavoilla Hiiri ja Hiiri XY säilyttää dialogissa olevan Z-koordinaatin. 1.4 Laskenta 1. Pinta-ala - Pinta-alan laskenta palauttaa käytetyn hakutavan, kun kirjoittamiseen käytetty tekstieditointi suljetaan. 1.5 Maastomalli 1. Kolmiointi - Pitkiä InfraBIM-pintatunnuksia ei lisätä tiedostopäätteeseen, vaan itse tiedostonimeen. (esim. Pohja.xy.tdw -> Pohja_ mm.tdw) 1.6 Tiegeometria 1. Asetukset - Uusi tiegeometrian asetusten erikoisasetus SectionNumbers: - Optio 1 kääntää paaluluvut tien toiselle puolelle. - Optio 2 asemoi paaluluvun tien alapuolelle. 1.7 Kairaus 1. Desimaalien määrä - Kairapisteiden symbolit käyttävät kairausasetusten desimaalimäärää syvyysarvoille. Käytetään myös ominaisuustietona talletettaville ominaisuuksille (esim. Muunna hajapisteiksi -toiminto). 1.8 Asetukset 1. Koodit - Systeemikoodilista näyttää, jos sama koodi löytyy käyttäjän koodilistasta. Plus-merkki (+) kertoo koodin olevan tasan sama ja tähti (*) täsmää villeillä merkeillä annetuun koodiin (esim. 3**). - ao. esimerkissä Käyttäjäkoodeissa on koodit 9040 ja 904*. 1.9 Työkalut 1. Sama piste - Sama piste -listan ollessa auki minkään tiedoston poistaminen elementtilistasta ei ole sallittua Ikkuna 1. 3D-malli -ikkuna - Ikkunassa maalataan vesialueiksi myös sulkeutuvien rantaviivakoodien (141, 147) sisäpuoliset alueet.

3 Muutokset 3D-Win ohjelmiston versiossa Käyttöliittymä 1. Kumoa - Uudet paremmin erottuvat kuvakkeet kumoamiselle ja uudelleen tekemiselle. 2. Zoomaus - Suurennettu siirtozoomauksen hiiren minimisiirtoa ennen kuin kuvaa aletaan liikuttaa. 3. Verkkohakemiston käyttö - Nopeutettu huomattavasti asetustiedostojen lukua ja kirjoitusta verkkohakemistoista. 4. Rasterikuvien kierto - Kierretyt rasterikuvat muutetaan automaattisesti läpinäkyviksi. - Eliminoi vierekkäisten rasterikuvien toisensa peittävät valkoiset kolmiot reunoilta. - Toimii kaikkien rasterikiertojen kanssa (Koordinaattijärjestelmä, Helmert, ECW, WMS). 5. Uusi ruudun mittakaavajana - Tulee käyttöön, jos uusi fonttikoodi 9282 löytyy systeemin fonteista. On mukana system_61.dat:ssa. - Tyhjentää janan taustan, piirtää lukeman keskelle janaa ja pienen väkäset janan päihin. 6. Uusia pikanäppäimiä ja toimintoja - Pikanäppäin Ctrl-K Työkalut/Muut/Pisteen esitystapa -komennolle. - Valikkokomento Työkalut/Muut/Valittujen korostus Ctrl-H pikanäppäimelle. - Valikkokomento Työkalut/Muut/Tekstien piirto ja pikanäppäin Ctrl-I tekstien piirrolle. - Valikkokomento Työkalut/Muut/Alueiden maalaus ja pikanäppäin Ctrl-J alueiden maalaukselle. - Valikkokomento Ohje/Dokumentit dokumenttihakemiston avaamiseen resurssienhallinnassa. 1.2 Tiedosto 1. Elementtilista - Muutettu elementtilistan värisarakkeen käsittelyä. - Uusi toiminto Väri valituille kysyy värin ja asettaa sen valituille tiedostoille. - Oletusväri Ctrl-näppäimen kanssa palauttaa kaikille tiedostoille oletusvärin. - Oletusväri Shift-näppäimen kysyy toisen oletusvärin, joka voidaan asettaa halutulle elementille painamalla värisaraketta Shift-näppäimen kanssa. 1.3 Formaatit 1. Uusi MtkGml-muunnin Maanmittauslaitoksen GML-tiedostoja varten - Lukee ja kirjoittaa Maanmittauslaitoksen maastotietokannan XML-tiedostoja. - Käyttää erillistä mtk-gml.dat -ohjaintiedostoa kohdetyyppien ja ominaisuuksien hallintaan. - Kohteiden välisiä linkkiominaisuuksia ei toistaiseksi lueta. - Alueiden saarekkeet käsitellään luvussa ja kirjoituksessa. 2. Lukumuuntimien auto-koordinaatisto - Käyttää projektille määrättyä EPSG-tietoa, jos näytön järjestelmää ei tunnisteta. 3. PDF-kuvien luku - Image-muunnin lukee monisivuisen PDF-tiedoston ensimmäisen sivun imagemagick-ohjelman kanssa. 4. Ominaisuuksien luku - Lisätty uusi yleinen muunninasetus kaikkien ominaisuuksien muuntamiseen tosiarvoiksi - Vanha indeksiasetus muunsi vain erityisesti indekseiksi merkityt ominaisuudet. - Uusi muuntaa ominaisuudet, jos kooditiedistosta löytyy vastinlista indekseille.

4 5. Text-muunnin - Lisätty Text-muuntimeen harmaasävyjen luku ja kirjoitus 'C'-formatointimääreellä (_RGB%C). 1.4 Editointi 1. Parannuksia ominaisuuksien käsittelyyn - Ominaisuuden editointi valitsee arvolistalta kohteen myös indeksiarvon kanssa. - Koodin haku toiselta kohteelta ei valitse osoitettua pistettä ja tallentaa muutoksen automaattisesti. - Pisteen ja viivan editointi tarkistavat kooditiedoston ominaisuusmääritykset: - Oletusominaisuudet lisätään ja tarvittavat ominaisuudet kysytään uusille kohteille. - Tarkistus tehdään myös kohteen koodia vaihdettaessa. - Pakolliset ominaisuudet tarkistetaan ja kysytään kohdetta tallentaessa. - Editointien erikoisasetuksella EditFlag=32 tarkistuksen saa pois päältä. - Ominaisuuslistat näyttävät sekä indeksin että tosiarvon listassa. 2. Uusi kohteiden lisäystoiminto (Editointi/Lisää kohteita) - Lisää pisteitä, viivoja, ympyröitä ja tekstejä. - Kohteille voidaan antaa erikseen koko, väri ja viivan leveys. - Kohteet voidaan tallentaa vaihtoehtoisesti johonkin muuhun kuin aktiiviseen tiedostoon. 3. Muutoksia pisteen lisäykseen - Viivan sulkeminen Shift-näppäimen kanssa suorakulmaistaa viivan ja luo tarvittaessa viimeisen kulman. - Pisteen tallennus tai uuden viivan aloitus tarkistaa ominaisuudet - Tyhjentäminen, kysyminen ja pakollisuus kooditiedoston määrittelyjen mukaan. - Koodin vaihto tarkistaa ominaisuudet: - Ominaisuudet, joita ei ole määritelty uudelle koodille poistetaan. - Ominaisuudet, joiden arvo ei sovi uuden koodin määrittelyihin, poistetaan. - Muut ominaisuudet tarkistetaan normaalisti kuten uuden kohteen tallennuksessa. - Toiminnon sulkeminen jättää päälle viimeksi käytetyn hakutavan. 4. Muutoksia pisteryhmän editointiin - Lisätty kopiointipainike ryhmässä olevien pisteiden kopiointiin aktiiviseen tiedostoon. - Kopioidessa viivat kopioituvat aina kokonaan, vaikka muutokset koskisivat vain osaa pisteistä. 5. Muutoksia viivaeditointiin - Viivan sulkeminen Shift-näppäimen kanssa suorakulmaistaa viivan ja luo tarvittaessa viimeisen kulman. - Siirretty viivan kulkusuunnan kääntäminen välilehdeltä toiminnon oikeaan reunaan. - Lisätty Yhdistä-painike ensimmäiselle välilehdelle viivojen yhdistämiseen. - Pisteitä voi nyt lisätä myös hakutavalla taiteviiva. - Lisätty Erikoisasetus EditFlag=8, jolla tulee parempi kuvaustekniikka viivan editointiin. 6. Parannuksia Teksti pisteeksi -toimintoon - Uusi optio Lista pisteiksi muuntaa näytöllä olevan koordinaattilistauksen pisteiksi. - cad-kuvassa oleva koordinaattilistaus muutetaan hajapisteiksi. - Vaihtoehtoisesti koordinaattilistaus voidaan lukea leikepäydältä. - Viereiseen kenttään annetaan listauksessa olevien kenttien ja koordinaattien tunnukset. - Pisteet luodaan joko aktiiviseen tiedostoon tai vaihtoehtoisesti uuteen elementtiin. - Lisätty myös asetus vain valittujen tekstien käsittelylle.

5 7. CAD-tulkkaus - Lisätty ympyröiden keskipisteiden laskenta. 1.5 Laskenta 1. Muutoksia tarkemittaukseen - Lisätty laskentaan seinätarke ja optio kahden pisteen referenssilinjalle. - Lisätty asetuksiin erilliset XY- ja Z-asetukset eri asetussettien hallintaan. - Lisätty optiot tarketekstin näyttämiselle nuolen värillä ja tunnukselle arvon edessä. - Lisätty asetus vain raja-arvot ylittävien tarkkeiden näyttämiselle. 1.6 Maastomalli 1. Muutoksia maastomallin editointiin - Mallin kolmioiden piilotus ei salli piilotusta kolmion nurkkapistettä osoittamalla. - Pisteiden poisto ja lisääminen malliin ovat nyt eri toimintoja ja molemmat käyttävät Alt-näppäintä. - Pisteiden poisto mallista hakutavalla hiiri hakee aktiivisen mallin lähimmän pisteen. 2. Korkeus mallista - Mallin korkeuden erikoisasetukseen OriginalHeight voidaan antaa ominaisuus, johon alkuperäinen korko tallennetaan. - Kaikki mallit -optio hakee päällekkäisistä malleista Z-koordinaattia lähimmän. 3. Korkeuskäyrät - Lisätty korkeuskäyrien tekstien luontiin asetus sijoittamaan tekstit käyrän keskelle. 1.7 Kairaus 1. Valitse kairaukset - Lisätty kairausvalikkoon uusi toiminto kairausten valintaan maalajien ja päättymistavan mukaan. 1.8 Asetukset 1. Muutoksia kooditiedoston käsittelyyn - Lisätty ominaisuuksien määrittelyyn uusia optioita: - Tyhjennä arvo -asetus tyhjentää ominaisuuden arvon uudelle kohteelle. - Kysy arvo -asetus kysyy uuden tai varmentaa vanhan arvon uudelle kohteelle. - Pakollinen -asetus pakottaa antamaan ominaisuudelle jonkin arvon. - Bitmap-aluerasterointien musta väri voidaan vaihtaa koodin editoinnin Alue-kohdan väriasetuksella. - Pinta-, koodi- ja fonttilistan lisäyspainikkeet Ctrl-näppäimen kanssa avaavat systeemilistan: - Valittu fontti tai koodi kopioidaan kooditiedoston listaan ja käytetään piirrossa. - Systeemilistoissa koodit, joilla on kopio, näytetän suluissa. 1.9 Työkalut 1. Uusi aputyökalu alueen täyttämiselle hajapisteillä - Asetuksina annetaan pisteiden koodi, välimatka ja etäisyys reunasta. - Täytölle voidaan antaa referenssisuunta ja se voidaan tehdä joko ruudukkona tai limittäin.

6 2. Hakutapa Suorakaide - Lisätty Käytä muuntimen sisäänluvussa -rasti, jolloin luettava tiedosto leikataan annetulla suorakaiteella Ikkuna 1. Taiteviivapoikkileikkaus - Pääikkunan elementtilistalla annettu väri mallille siirtyy poikkileikkaukseen. Muutokset 3D-Win ohjelmiston versiossa Käyttöliittymä 1. Uusi toimintopainikkeiden pikavalikko Muutamissa painikkeissa on tähti ( * ) sen merkkinä, että Shift-, Control- ja Alt-näppäimillä voidaan valita eri vaihtoehtoja. Pikavalikko avataan hiiren toisella näppäimellä tai pitkällä (yli yksi sekunti) painikkeen painalluksella. - Toimii sekä työkalupainikkeiden että dialogien painikkeiden kanssa. - Näyttää oletuksena alkuperäisen toiminnon lisäksi vaihtoehdot Shift, Ctrl ja Alt. - Toimii vastaavien näppäimien korvikkeena esimerkiksi tablettilaitteissa. - Osa toiminnoista näyttää lisäinformaatiota vaihtoehdoista (esim. Valitut, Kopioi, yms.). - Toimintolistoissa (Viivatyökalut, Aputoiminnot, yms.) valikko näytetään Suorita-painikkeessa. 2. Lisätty pääikkunaan sivutyökalupalkit molemmille reunoille - Laitetaan päälle ohjelman käynnistysasetuksista, jossa myös koko voidaan määrätä. - Toimintojen editointi tapahtuu valikkotoimintojen kautta. - Tarkoitettu taulutietokoneiden kartoituskäyttöön, mutta toimivat myös normaalilla työpöydällä. 3. Kuvakkeiden koko - Kuvakkeiden kokoa voidaan suurentaa korkearesoluutioisten näyttöjen kanssa. Laita Työkalupalkin Isorasti päälle kohdassa Asetukset/Ohjelman käynnistys. 4. Koordinaattijärjestelmän näyttö - Koordinaattien vieressä näytetään suluissa koordinaatti järjestelmä, jos se on tunnistettu. 1.2 Tiedosto 1. Tiedoston yhteenveto - Toiminto siirretty editointivalikosta elementtivalikkoon. - Näyttää tietoa myös muista tiedostotyypeistä. - Vektoritiedostoilla pisteiden, viivojen ja tekstien määrät. - Kairatiedostoilla erityyppisten kairapisteiden lukumäärän ja reikäpituudet. - Maastomalleilla vaaka- ja vinopinta-ala. - Poikkileikkaustiedostoilla alku- ja loppupaalut sekä mukana olevat pinnat. 1.3 Formaatit 1. Lukuformaatin tunnistus tiedostopäätteen mukaan ymmärtää villit merkit - Määrittely *.mm*.dxf tunnistaa tiedostot *.mm1.dxf, *.mm2.dxf, *.mm11.dxf, jne. 2. Lisätty asetus projektitietojen näyttämiseen ennen kirjoitusta - Kirjoitusmuuntimen asetuksiin lisätty Kysy projektitiedot -asetus. - Tiedot kootaan käyttäjän tiedoista, aktiivisen projektin tiedoista ja muunninasetuksista. - Tietoja voidaan muuttaa ennen kirjoitusta, mutta niitä ei talleteta formaatin asetuksiin.

7 3. Muutettu koordinaattijärjestelmän valintaa formaattien kirjoituksessa - Järjestelmä valitaan ensisijaisesti projektiasetusten EPSG-kohdassa. - Jos siellä annetaan tähti, järjestelmä pyritään tunnistamaan kirjoitettavan tiedoston itäkoordinaatista. - Tiedostoon kirjoitettavat järjestelmien nimet annetaan kohdissa Koordinaatisto ja Korkeusjärjestelmä. - Jos kohtaan Koordinaatisto annetaan tähti, haetaan EPSG-koodia vastaava virallinen nimi. - Käytössä tässä vaiheessa formaateissa LandXML, Shapefile, Mapinfo ja MML-ETRS. 4. Automaattinen koordinaattijärjestelmän muunnos - Lukumuuntimen tulosjärjestelmäksi tai kirjoitusmuuntimen lähtöjärjestelmäksi voidaan valita Auto. - Kirjoitettaessa lähtöjärjestelmä päätellään tiedoston koordinaateista. - Luettaessa tulosjärjestelmä päätellään näytön keskipisteen koordinaatista. - Helpottaa mm. mittalaitoksen TM35-aineistojen lukua suoraan omaan järjestelmään, kunhan sinulla on ensin luettuna tiedosto oman alueesi koordinaateilla, mistä ruudun koordinaatit saadaan luettua. 5. Text-formaatti - Lisätty Text-formaatinmuuntimeen asetus tekstipisteiden kirjoittamiselle. 1.4 Zoomaus 1. Uudet zoomausnäppäimet - Näppäimillä + ja - voidaan zoomata lähemmäksi tai kauemmaksi. Myös vanhat PgDn ja PgUp toimivat edelleen. 2. Parannettu vaihtoa XY- ja 3D-tilojen välillä - Jos Keskitä pisteeseen -asetus on päällä, keskitetään kääntö aktiiviseen pisteeseen kuten ennenkin. - Muussa tapauksessa tehdään kääntö lähinnä ruudun keskikohtaa olevan pisteen kautta. 3. Näkymä ylhäältäpäin -asetus - Uusi Zoom 3D -toiminnon Näkymä ylhäältäpäin -asetus lukitsee pystykulman gooniin (2D-tila). 1.5 Editointi 1. Muutoksia uusiin editointeihin - Jokainen editointitila (siirto, kierto, yms.) muistaa oman viimeksi käyttämänsä hakutavan. - Toiminnot muistavat auki ollessaan edellisen hakutavan ja palaavat siihen editointitilojen jälkeen. - Ympyrän teko säteellä hyväksyy pelkän keskipisteen ja aktivoi sädekentän automaattisesti. - Editoinnit vapauttavat kohteen tallennuksen jälkeen. Erikoisasetulla EditFlag 4 saat pidettyä valitun kohteen aktiivisena vielä tallennuksen jälkeenkin ja voit jatkaa sen editointia. 2. Muutoksia tekstieditointiin - Toiminto piirtää vihreän rastin tekstin referenssipisteeseen (kiinnityspiste). - Lisätty mittaustoiminnon desimaalilistaan tähti (*). - Käyttää automaattisesti käyttöliittymäasetuksissa annettuja desimaaleja. - Lisäksi vähentää automaattisesti mm- ja %-arvojen desimaaleja. - Lisätty Viiteviiva-asetus piirtämään viiva tekstipisteestä siirrettyyn tekstiin. - Lisätty Suunta-painike kulman pyörittämiseen vakiovälein. 3. Muutoksia ryhmäeditointiin - Ominaisuussivuja on nyt kolme: Data, Piste ja Viiva. - Datasivun ominaisuudet tallennetaan hajapisteille ja viivoille. - Pistesivun ominaisuudet tallennetaan hajapisteille ja viivapisteille. - Viivasivun ominaisuudet tallennetaan vain viivoille. - Siirrä-painikkeella voidaan nyt hakea hiirellä pisteiden X, Y ja Z siirtoparametrit. - Kierrä-painikkeella voidaan nyt hakea hiirellä symbolien kulmaparametri.

8 4. Uusi Lisää piste -toiminto - Korvaa vanhat pisteen lisäyksen ja viivan lisäyksen. - Tekee hajapisteitä viivanumerolla nolla. - Tunnistaa kooditiedoston määrittelyistä automaattisesti piste- ja viivakoodit ja tekee uusia kohteita (pisteitä tai viivoja) hiiden perusteella. - Hakee myös pintatunnuksen (1, 2, 9) automaattisesti kooditiedoston määrittelystä kohteelle. - Kaikkien osoitettujen pisteiden automaattitallennus voidaan laittaa pysyvästi päälle. - Kaari-painikkeella voidaan tehdä suoraan kolmea kaarityyppiä (3 pisteen, 2 pisteen, keskipiste). - Koodi-painikkeella voidaan hakea koodi toista kohdetta osoittamalla. - Koodi-painike Shift-näppäimen kanssa jatkaa viivaa ja kysyy tarvittaessa käännetäänkö se. 5. Muutoksia tiedoston tarkistukseen ja korjaukseen - Lisätty mahdollisuus korjata nollakorot tai rajojen ulkopuoliset korot muuttamalla Z-arvoa. - Koodien tarkistustiedostosta puuttuvat koodit kirjoitetaan raporttitiedostoon. - Koodien tarkistustiedostossa voidaan pinnaksi antaa tähti (*), joka sallii kaikki pinnat. 6. Uusittu leikkaavien taiteviivojen korjaus tiedoston korjaustoiminnossa - Toimii alakulman Leikkaavat-painikkeella ja tallentaa aktiivisen tiedoston kumoamislistaan. - Laskee molempiin viivoihin uudet pisteet leikkauskohtaan. - Käyttää korjaustoiminnon piste-viiva -etäisyyttä ja korkeuseroasetusta. - Leikkaa etäisyyttä lyhyemmät ylitykset viivojen päistä ja jatkaa lähempänä olevia viivan päitä. - Oletuksena korjaa vain korkeuseroa pienemmät leikkaukset, Shift-näppäimen kanssa kaikki. - Käyttää myös toiminnon Tarkista pinta 9 ja Kaikki pinnat -asetuksia leikkausten hakuun. - Poistettu vanha leikkaavien taiteviivojen korjaustoiminto viivatyökaluista. 7. Leikkaa alue - Lisätty Leikkaa alue -toimintoon leikkaus taiteviivojen avulla. - Sulkeutuvat viivat sisältävä elementtilistassa oleva tiedosto valitaan listasta. - Leikatut alueet kopioidaan erillisiin tiedostoihin elementtilistaan. 8. Uudet Sama viiva ja Sama alue -valintalistat - Toimivat samoin kuin Sama piste -toiminto, mutta vain käytettäessä hakutapaa hiiri. - Käytössä kun avoinna on jokin viiva- tai alue-editointi ja Samat pisteet -asetus on päällä. 1.6 Laskenta 1. Muunnokset - Kaikki koordinaattimuunnokset tallentavat vanhat koordinaatit pisteelle ominaisuuksiksi Alt-näppäimen kanssa. - Lisätty matematiikan laskentatoimintoon asetukset lokitiedostolle ja ominaisuuksien tallentamiseen. 2. Muutoksia pinta-alan laskentaan - Lisätty paksuusasetus ja alueen tilavuuden näyttäminen. - Kirjoita-painike Ctrl-näppäimen kanssa kirjoittaa alueen tilavuuden ruutuun Editoi teksti -toiminnolla. - Lisätty erillinen asetus hehtaarien laskulle, negatiiviset desimaalit pyöristävät nyt kokonaislukuja. - Lisätty erillinen Kaikki-painike kaikkien suljettujen viivojen alueiden laskemiseen kerralla. 3. Tarkemittaus - Lisätty tarkemittauksen asetuksiin Vaihda-painike asetussettien välillä vaihtamiseen. - Käytössäsi voi olla kahdet eri asetukset, esim. erikseen XY-virheille ja Z-virheille. 1.7 Maastomalli 1. Kolmiointi ja editointi - Isojen aineistojen luku kolmioimalla tapahtuu nyt huomattavasti nopeammin. - Parannettu kolmioiden muodostusta, johon voi vaikuttaa muotosuhde-parametrilla. - Parametrin arvolla nolla käytetään perinteistä Delaunay-kolmiointi. Suositus.

9 - Kolmioiden kääntäminen pois samalta viivalta tai viereisestä pisteistä toimii paremmin. - Pisteen lisääminen kolmioverkkoon käyttää annettua muotosuhde-parametria. - Mallin editoinnissa maksimisivun pituuden muuttamisen jälkeen ohjelma tarkistaa aukot mallista ja antaa saman viestin kuin kolmiointi, jos malliin jää aukkoja. 2. Maastomallien piirto - Lisätty Maastomalli/Asetukset -toimintoon Kaikki mallit -asetus. - Jos asetus on päällä, skaalaus haetaan kaikista malleista ja kaikki mallit väritetään. - Muutoin korkeusskaalaus haetaan aktiivisesta mallista ja vain se väritetään. - Jos vakioskaalaus on päällä, asetus vaikuttaa vain siihen mikä tai mitkä mallit väritetään. - LandXML-muodossa luetut taiteviivasivut maalataan mustalla. 3. Korkeus mallista - Lisätty mallin korkoa muuttava dz-asetus Korkeus mallista -toimintoon. - C-mitan laskenta käyttää nyt aitoa kolmiulotteista kohtisuoraa etäisyyttä malliin. 4. Massalaskenta - Massalaskennat käsittelevät pinnat maalajipintoina. 1.8 Tiegeometria 1. Asetukset - Tiegeometria-asetuksissa on nyt myös yhteinen päällä/pois -asetus kaikille piirtoasetuksille. 2. Alkupaalun vaihto - Vaakageometrian editointi sallii GT-matematiikalla luetun tiegeometrian alkupaalun vaihdon. 3. Kopiointi - Lisätty asetus taiteviivan koodille tai profiilin pinnalle tiegeometrian kopioinnissa. 1.9 Kairaus 1. Muunna hajapisteiksi - Muuntaminen hajapisteiksi Ctrl-näppäimen kanssa luo pisteet jokaiseen maalajin muutoskohtaan. - Pinta-kenttään (T1) tulee maanpinnan pisteille 1, muille maalajikoodi ja alimmaiseksi lopetustapa. - Koodi-kenttään (T3) tulee kairaustapa ja lopetustapa (esim. PAMS) Asetukset 1. Erikoisasetukset - Lisätty Oletus-painike, joka poistaa asetuksen ja palauttaa oletuskäytöksen. 2. Uudet kooditiedostot code_61.dat ja system_61.dat - Lisätty puuttuneita LiVi-koodeja: 11, 20, 120, 196, 216, 217, 235, 236, 237, 238, 239, 253, 292, Lisätty geometriatieto piste/viiva useimmille koodeille. - Lisätty koodeille pintatieto (1, 2, 9) LiVi:n taulukon mukaan. 3. Kooditiedoston uudet pisteen tai viivan ominaisuuteen perustuvat piirtosäännöt - Vanhojen symbolin koon ja viivan leveyden lisäksi nyt myös symboli, viivatyyppi ja värit voidaan määrittää pisteen tai viivan ominaisuuden avulla. - Kullekin voidaan antaa ominaisuuden nimi ja vastintaulukko (esim. COLOR 0=2;1=5;2=6). - Oletuksena käytetään koodin piirtoasetuksia, ominaisuus voi muuttaa yksittäistä asetusta. - Vastintaulukon editointi toimii myös listassa selauspainikkeen kautta.

10 4. Symbolieditori - Toimii nyt sekä 32- että 64-bittisessä järjestelmässä Työkalut 1. Sama piste - Sama piste -toiminto maalaa listalta valitut kohteet editointivärillä ja paksummalla viivanleveydellä. 2. ECW-kuva - Myös ECW- ja JP2-rasterikuvat käännetään katselusuunnan mukaan, jos käytössä on 2D-zoomaus (Näkymä ylhäältäpäin) Ikkuna 1. Muutoksia aktiivisen poikkileikkauksen näyttämiseen pääikkunassa - Oranssi viiva on nyt koko poikkileikkauksen mittainen kuten taiteviivapoikkileikkauksessa. - Poikkileikkauksen aktiivinen piste piirretään pääikkunaan vihreällä rastilla. 2. Muutoksia pituusleikkausten näyttämiseen pääikkunassa - Taiteviivapituusleikkauksen viiva piirretään pääikkunaan leveällä oranssilla viivalla. - Myös normaalin aktiivisen pituusleikkauksen paikka näytetään pääikkunassa. - Pituusleikkauksen aktiivinen piste piirretään pääikkunaan vihreällä rastilla. 3. Poikki- ja pituusleikkausikkunoiden akselit käyttävät systeemikoodia Sekä väri että viivan leveys tulevat systeemikoodista. - Nollakohdan akselit piirretään aina kaksinkertaisella leveydellä. 4. Taiteviivapoikkileikkaus - Taiteviivapoikkileikkauksen paikan siirto ilman tielinjaa keskittää ruudukon hiiren sijaintiin. 5. Pisteen lähetys pääikkunaan - Poikki- ja pituusleikkausikkunoista Alt-näppäimen kanssa hiirellä osoitetun pisteen koordinaatit lähetetään pääikkunaan. - Voit käyttää pisteitä laskentatoiminnoissa tai esimerkiksi Lisää piste -toiminnossa. 6. Muutoksia menuissa - Siirretty poikki- ja pituusleikkausikkunoiden Hae pisteet -toiminto laskentavalikosta editointivalikkoon. - Lisätty taiveviivapoikki- ja pituusleikkausikkunoiden tiedostovalikkoon Kopioi pääikkunaan -toiminto, jolla leikkauksen saa kopioitua pääikkunaan Ohje 1. Versioseloste - Lisätty uudet valikkokomennot avaamaan versioselostetiedosto ja elementtilistan ohje.

11 Tärkeimmät muutokset 3D-Win ohjelmiston versiossa 6 Vuoden 2014 kevään 6.0-versiossa teimme joitakin isompia muutoksia. Alla on mainittuna näihin muutoksiin liittyviä ohjeita käyttöönoton helpottamiseksi. Koska päivityksessä emme voi muuttaa käyttäjän olemassa olevia asetuksia, kohtaan 5 on listattu muutama asetus, jotka kannattaa tarkistaa. Jos ette ole vielä käyttäneet versiota 6.0, lukekaa myös kokonaisuudessaan 3D-Win_Versioseloste_60.pdf sekä viime käyttäjäpäivien materiaali Käyttäjäpäivät_2014.pdf. Kaikki nämä materiaalit löytyvät asennuksen jälkeen myös hakemistosta [User]/Documents. 1. Tiedostoformaatti 6-versiossa on käytössä uusi formaatti. Se käyttää kaksoisloppuliitettä, jossa loppuosana on *.tdw. Toisena osana on edelleen tiedostyyppi (xy, mm, po, jne). Loppuliite on rekisteröity käyttöjärjestelmälle, joten esimerkiksi resurssinhallinta näyttää tiedostoille oman kuvakkeen ja tiedostoa kaksoisklikkaamalla saa käynnistettyä ohjelman. Vanha 5-versio ei lue uutta formaattia, mutta voit tarvittaessa kirjoittaa muuntimella tiedostot 5-version formaattiin. 2. Editoinnit Editointitoiminnot on uusittu. Pisteen, viivan ja tekstin editointi noudattavat samoja perussääntöjä ja dialogit ovat toiminnoiltaan samanlaisia. Samalla toiminnolla tehdään sekä uuden kohteen lisäys, vanhan editointi että kohteen poisto. Oletuksena ollaan aina alussa editointitilassa. Uusi-painikkeella luot uuden kohteen. Koodikenttiä on näkyvissä vain 4 ja kentät on selkeästi nimetty. Loput tiedot käsitellään ominaisuustietona. Dialogeissa käytetään välilehtiä, jotta samaan toimintoon on saatu mahtumaan kaikki vanhat toiminnot ja vähän uusiakin. Oikeassa reunassa on koko kohdetta koskevat painikkeet (Uusi, Poista) ja välilehdillä siihen liittyvät muut painikkeet (esim. viivan osio: Katkaise, Puolita). Editoitava kohde osoitetaan hiirellä. Siirrä/Kierrä -toiminnot voi tehdä syöttämällä käsin tai hiirellä osoittamalla ja muutokset tallennetaan lopuksi. Kumoa-toiminto on mukana kaikissa editoinneissa. Kooditiedostossa voit vaihtaa dialogien kenttien nimet. Esimerkiksi Tunnus-sanan (T4-kenttä) paikalle voi laittaa sanan Pistenumero. Version 6.1 mukana julkaistaan uusi Aloitusopas, jonka avulla uusiin editointeihin voi tutustua tarkemmin. 3. Kumoa-näppäin Kumoa-toiminnon voi valita näppäimillä Ctrl-Z ja Tee uudelleen -toiminnon Ctrl-Y. Voit myös lisätä ikkunoiden työkaluriville Kumoa-kuvakkeen kohdassa Asetukset/Valikkotoiminnot. Kumoa-toiminto on kaikissa muissa toiminnoissa, mutta ei vielä Laskenta-menun toiminnoissa. Nämä toiminnot muutetaan neljän kentän mukaisiksi kesän aikana ja toimintoihin lisätään Kumoa-toiminto. Muuten toiminnot jäävät pääosin ennalleen. 4. Kooditiedosto Kooditiedosto on jaettu selkeämmin kahteen osaan: käyttäjäkoodit ja systeemikoodit. Molemmilla on samanlaiset hallintatoiminnot. Systeemikoodit ovat ohjelman sisäiseen käyttöön tarkoitettuja koodeja ja symboleita ja niihin käyttäjän ei tarvitse normaalisti koskea lainkaan. Tämä osa päivitetään automaattisesti uuden version ilmestyessä ja mahdolliset käyttäjän tekemät muutokset ylikirjoitetaan. Käyttäjäkoodit toimivat kuten ennenkin eikä päivitys muuta niitä.

12 Huomaa, että 5-version ja 6-version kooditiedostot ovat erilaiset, koska niiden rakenteet ovat muuttuneet. Jos käytät versioita rinnakkain, varmista että niiden kooditiedostot luetaan eri hakemistoista. Jos et ole tehnyt muutoksia vanhaan kooditiedostoosi, kannattaa ottaa käyttöön uusi code_61.dat, joka pohjautuu Liikenneviraston maastomittausohjeeseen. 5. Asetukset Koska päivitysten yhteydessä emme voi muuttaa käyttäjän omia asetuksia, kannattaa seuraavat asetukset tarkistaa kohdassa Asetukset/Tiedostot. - Taustatallennus Aseta arvoksi 1-5 min. Voit palauttaa tiedostot Varmuuskopiohakemistosta. - Automaattipäivityksen pisteet Oletusarvona voi käyttää nykyään Säädä tarpeen mukaan. Ruutu päivitetään automaattisesti, jos kokonaispistemäärä on alle tämän. - Kumoamisen maksimi pistemäärä Oletusarvo Säädä tarpeen mukaan. Kumoa-toiminnon tallentama maksimi pistemäärä. 6. Ohjeet ja esimerkkitiedostot Ohjelman mukana asennetaan uusitut esimerkkitiedostot Käyttäjähakemiston Data-kansioon. - Karttatiedostojen esimerkit [user]/data/map -hakemistossa. - Massalaskennan esimerkit [user]/data/model -hakemistossa. - Tiesuunnittelun esimerkit [user]/data/road -hakemistossa. Kun ohjelma päivitetään, käyttäjän [user]/default/data -hakemistoon kopioidaan aina esimerkkitiedostojen uusimmat versiot. Asennuksessa tulevat mukana myös uusitut ohjeet: Aloitusohje 6.1 ja Maastomalliohje 6.1.

Muutokset 3D-Win ohjelmiston versiossa 6.0

Muutokset 3D-Win ohjelmiston versiossa 6.0 Muutokset 3D-Win ohjelmiston versiossa 6.0 Seuraaville sivuille on koottu tärkeimmät muutokset ja lisäykset versioissa 6.0. Tarkempi lista muutoksista löytyy kotisivuiltamme tiedostosta Muutokset_3D-Win_60.txt

Lisätiedot

Vapo: Turveauman laskenta 1. Asennusohje

Vapo: Turveauman laskenta 1. Asennusohje Turveauman mittaus 3D-system Oy 3D-Win ohjelman lisätoiminto, jolla lasketaan turveaumasta tilaajan haluamat arvot ja piirretään aumasta kuva. Laskentatoiminto löytyy kohdasta Työkalut/Lisätoiminnot. Valitse

Lisätiedot

3D-Win. Maastomalliohje. Versio 6.2. 3D-system Oy Kielotie 14 B 01300 VANTAA puh. 09-2532 4411 www.3d-system.fi (12/2015)

3D-Win. Maastomalliohje. Versio 6.2. 3D-system Oy Kielotie 14 B 01300 VANTAA puh. 09-2532 4411 www.3d-system.fi (12/2015) 3D-Win Maastomalliohje Versio 6.2 3D-system Oy Kielotie 14 B 01300 VANTAA puh. 09-2532 4411 www.3d-system.fi (12/2015) Sisällysluettelo: 1 YLEISTÄ... 4 2 LÄHTÖAINEISTON LAATU... 5 2.1 TIEDOSTON YHTEENVETO...

Lisätiedot

3D-Win 5.3. Tierakenneohje. 3D-system Oy Kielotie 14 B 01300 VANTAA puh. 09-2532 4411 www.3d-system.fi (10/2008)

3D-Win 5.3. Tierakenneohje. 3D-system Oy Kielotie 14 B 01300 VANTAA puh. 09-2532 4411 www.3d-system.fi (10/2008) 3D-Win 5.3 Tierakenneohje 3D-system Oy Kielotie 14 B 01300 VANTAA puh. 09-2532 4411 www.3d-system.fi (10/2008) Sisällysluettelo: 1 LÄHTÖAINEISTOT... 3 2 TIHENNYS... 3 3 AINEISTOT MITTALAITTEISIIN... 4

Lisätiedot

3D-Win 6.2. Luentomateriaali. 3D-system Oy Kielotie 14 B, 01300 VANTAA Puh. (09) 2532 4411 www.3d-system.fi

3D-Win 6.2. Luentomateriaali. 3D-system Oy Kielotie 14 B, 01300 VANTAA Puh. (09) 2532 4411 www.3d-system.fi 3D-Win 6.2 Luentomateriaali 3D-Win -käyttäjäpäivät 20.-21.10.2015 Helsinki 3D-system Oy Kielotie 14 B, 01300 VANTAA Puh. (09) 2532 4411 www.3d-system.fi Sisällys 1. 3D-Win ohjelmiston suojaus versiosta

Lisätiedot

3D-Win 5.3. Tiesuunnitteluohje - 3D-system Oy Kielotie 14 B 01300 VANTAA puh. 09-2532 4411 www.3d-system.fi (10/2008)

3D-Win 5.3. Tiesuunnitteluohje - 3D-system Oy Kielotie 14 B 01300 VANTAA puh. 09-2532 4411 www.3d-system.fi (10/2008) 3D-Win 5.3 Tiesuunnitteluohje - 3D-system Oy Kielotie 14 B 01300 VANTAA puh. 09-2532 4411 www.3d-system.fi (10/2008) Sisällysluettelo: 1 YLEISTÄ... 4 2 SUUNNITTELU... 5 2.1 VAAKAGEOMETRIAN SUUNNITTELU...

Lisätiedot

Käyttöliittymän muokkaus

Käyttöliittymän muokkaus Käyttöliittymän muokkaus Ohjelman pitkän kehityshistorian takia asetukset ovat jakaantuneet useampaan eri kohtaan ohjelmassa. Ohessa yhteenveto nykyisistä asetuksista (versio 6.4.1, 2/2018). Ylä- ja sivupalkkien

Lisätiedot

Muita kuvankäsittelyohjelmia on mm. Paint Shop Pro, Photoshop Elements, Microsoft Office Picture Manager

Muita kuvankäsittelyohjelmia on mm. Paint Shop Pro, Photoshop Elements, Microsoft Office Picture Manager Missio: 1. Asentaminen 2. Valokuvien tarkastelu, tallennus/formaatit, koko, tarkkuus, korjaukset/suotimet, rajaus 3. Kuvan luonti/työkalut (grafiikka kuvat) 4. Tekstin/grafiikan lisääminen kuviin, kuvien/grafiikan

Lisätiedot

3D-Win 5.8 CAD-muuntimet

3D-Win 5.8 CAD-muuntimet 3D-Win 5.8 CAD-muuntimet 3D-system Oy Kielotie 14 B 01300 Vantaa puh: 09 2532 4411 http://www.3d-system.fi 15. maaliskuuta 2013 Sisältö 1 Lukeminen 2 1.1 Sisältö.................................................

Lisätiedot

3D-Win 5.7. Luentomateriaali. 3D-system Oy. 3D-Win käyttäjäpäivät 4. 5.10.2012 Helsinki

3D-Win 5.7. Luentomateriaali. 3D-system Oy. 3D-Win käyttäjäpäivät 4. 5.10.2012 Helsinki 3D-Win 5.7 Luentomateriaali 3D-Win käyttäjäpäivät 4. 5.10.2012 Helsinki 3D-system Oy Kielotie 14 B, 01300 VANTAA Puh. (09) 2532 4411 www.3d-system.fi 1 Sisällys 1. 3D-Win ohjelmisto... 3 2. Muutokset 5.6.1

Lisätiedot

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.)

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) 6. Tekstin muokkaaminen 6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) Tekstin maalaaminen onnistuu vetämällä hiirellä haluamansa tekstialueen yli (eli osoita hiiren

Lisätiedot

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TALLENNETAAN MUISTIKULLE JA MUISTIKORTILLE 1 Muistitikun

Lisätiedot

KÄYTTÖÖN. Koulukirjat tietokoneelle PIKAOHJEET PAPERPORT -OHJELMAN. Sisällysluettelo

KÄYTTÖÖN. Koulukirjat tietokoneelle PIKAOHJEET PAPERPORT -OHJELMAN. Sisällysluettelo Koulukirjat tietokoneelle PIKAOHJEET PAPERPORT -OHJELMAN KÄYTTÖÖN Sisällysluettelo ImageViewer ja PDF Viewer Plus -ohjelmien esittelyt 1 Käytön aloittaminen 1 Työpöydän hyödylliset työkalut 2 Image View

Lisätiedot

3D-Win 5.6. Käyttöönottomanuaali. 3D-system Oy Kielotie 14 B 01300 VANTAA puh. 09-2532 4411 www.3d-system.fi (11/2011)

3D-Win 5.6. Käyttöönottomanuaali. 3D-system Oy Kielotie 14 B 01300 VANTAA puh. 09-2532 4411 www.3d-system.fi (11/2011) 3D-Win 5.6 Käyttöönottomanuaali 3D-system Oy Kielotie 14 B 01300 VANTAA puh. 09-2532 4411 www.3d-system.fi (11/2011) Sisällysluettelo: 1 OHJELMISTON ESITTELY... 3 1.1 YLEISTÄ... 3 1.2 MANUAALI... 3 1.3

Lisätiedot

1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc

1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc Word - harjoitus 1 1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc Kopioi itsellesi harjoitus3_korjaus.doc niminen tiedosto Avaa näyttöön kopioimasi harjoitus. Harjoitus on kirjoitettu WordPerfet 5.1 (DOS) versiolla

Lisätiedot

ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE

ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE YKSIKKÖHINTA SOPIMUKSEN TOTEUTUNEET MÄÄRÄT-SOVELLUS CMPRO5 VERSIO 2.8 PÄIVITETTY HEINÄKUU 2010 COPYRIGHT 2010 ARTEMIS FINLAND OY. ALL RIGHTS RESERVED. KÄYTTÖOHJE SIVU 2 (12) SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

Nettiposti. Nettiposti käyttöohje

Nettiposti. Nettiposti käyttöohje YKSIKÄÄN ASIAKAS EI OLE MEILLE LIIAN PIENI TAI MIKÄÄN HAASTE LIIAN SUURI. Nettiposti Nettiposti käyttöohje Tässä käyttöohjeessa kuvataan selainkäyttöisen Nettiposti sähköpostiohjelman toiminnot. Käyttöohje

Lisätiedot

3D-Win. Maastomalliohje. Versio D-system Oy Linnoitustie Espoo puh (4/2019)

3D-Win. Maastomalliohje. Versio D-system Oy Linnoitustie Espoo puh (4/2019) 3D-Win Maastomalliohje Versio 6.5 3D-system Oy Linnoitustie 11 02600 Espoo puh. 09-2532 4411 www.3d-system.fi (4/2019) 1 YLEISTÄ... 3 2 LÄHTÖAINEISTON LAATU... 4 TIEDOSTON YHTEENVETO... 4 TIEDOSTON TARKISTUS...

Lisätiedot

Skype for Business pikaohje

Skype for Business pikaohje Skype for Business pikaohje Sisällys KOKOUSKUTSU... 2 ENNEN ENSIMMÄISEN KOKOUKSEN ALKUA... 4 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SKYPE FOR BUSINEKSELLA... 5 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SELAIMEN KAUTTA... 6 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN

Lisätiedot

3D-Win 5.6. Luentomateriaali. 3D-Win käyttäjäpäivät 14. 15.4.2011 Hämeenlinna

3D-Win 5.6. Luentomateriaali. 3D-Win käyttäjäpäivät 14. 15.4.2011 Hämeenlinna 3D-Win 5.6 Luentomateriaali 3D-Win käyttäjäpäivät 14. 15.4.2011 Hämeenlinna 3D-system Oy Kielotie 14 B, 01300 VANTAA Puh. (09) 2532 4411 www.3d-system.fi 1. Muutokset 5.4.2 -> 5.6 Listaan on koottu tärkeimmät

Lisätiedot

Pikaohje LandNova simulaattorin käyttöön(tarkemmat ohjeet käyttöohjeessa ja mallinnusohjeessa):

Pikaohje LandNova simulaattorin käyttöön(tarkemmat ohjeet käyttöohjeessa ja mallinnusohjeessa): Pikaohje -simulaattorin käyttöön(tarkemmat ohjeet käyttöohjeessa ja mallinnusohjeessa): 14.1 -simulaattori ei ole täysin yhteensopiva version 14.0 kanssa, tässä toimii mm. vgp-linjat, SBG-Geon formaatit

Lisätiedot

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8)

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) 1 UUDEN KILPAILUTIEDOSTON AVAUS Avaa Wcondes ohjelma tuplaklikkaamalla wcondes.lnk ikonia. Ohjelma avaa automaattisesti viimeksi tallennetun kilpailutiedoston.

Lisätiedot

VSP webmail palvelun ka yttö öhje

VSP webmail palvelun ka yttö öhje VSP webmail palvelun ka yttö öhje Kirjaudu webmailiin osoitteessa https://webmail.net.vsp.fi Webmailin kirjautumissivu, kirjoita sähköpostiosoitteesi ja salasanasi: Sähköpostin päänäkymä: 1: Kansiolistaus

Lisätiedot

Peltotuki Pron Lohkotietopankkimoduli tärkkelysperunalle

Peltotuki Pron Lohkotietopankkimoduli tärkkelysperunalle Peltotuki Pron Lohkotietopankkimoduli tärkkelysperunalle Versio 2008.1 15.10.2008 ohje 15.10.2008 Asennus, käyttöönotto ja päätoiminnot Ohjelmiston tarkoitus Ohjelmiston tarkoitus on yhdistää Peltotuki

Lisätiedot

2016/07/05 08:58 1/12 Shortcut Menut

2016/07/05 08:58 1/12 Shortcut Menut 2016/07/05 08:58 1/12 Shortcut Menut Shortcut Menut Shortcut menut voidaan aktivoida seuraavista paikoista. Shortcut menun sisältö riippuu siitä, mistä se aktivoidaan. 1. Shortcut menu suunnitellusta linjasta

Lisätiedot

Tärkeimmät toiminnot. Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta. Tärkeimmät toiminnot jatkuu...

Tärkeimmät toiminnot. Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta. Tärkeimmät toiminnot jatkuu... Tärkeimmät toiminnot Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta Kun hiiren jättää kuvakkeen päälle vähäksi ajaksi Word selittää toiminnon Avaa tiedosto Tallenna Kumoa, nuolesta aiemmat

Lisätiedot

SAC RDS Futurline MAX Tupla-robotin ohjeet näytteenottoon ja päivämaidon lähetykseen

SAC RDS Futurline MAX Tupla-robotin ohjeet näytteenottoon ja päivämaidon lähetykseen RDS - ohjeet 1 (18) SAC RDS Futurline MAX Tupla-robotin ohjeet näytteenottoon ja päivämaidon lähetykseen Näytteenoton aloittaminen Shuttlen säädöt robotilla Telineen vaihto Näytteenoton lopettaminen Näyteraportin

Lisätiedot

Sivu 1 / 11 08.01.2013 Viikin kirjasto / Roni Rauramo

Sivu 1 / 11 08.01.2013 Viikin kirjasto / Roni Rauramo Sivu 1 / 11 Kuvien siirto kamerasta Lyhyesti Tämän oppaan avulla voit: - käyttää tietokoneen omaa automaattista kopiointiin tai siirtoon tarkoitettua toimintaa kuvien siirtoon kamerasta tai muistikortista

Lisätiedot

Ksenos Prime Käyttäjän opas

Ksenos Prime Käyttäjän opas Ksenos Prime Käyttäjän opas Versio 11.301 Turun Turvatekniikka Oy 2011 Selaa tallenteita. Tallenteiden selaaminen tapahtuu samassa tilassa kuin livekuvan katselu. Voit raahata hiirellä aikajanaa tai käyttää

Lisätiedot

2016/06/21 13:27 1/10 Laskentatavat

2016/06/21 13:27 1/10 Laskentatavat 2016/06/21 13:27 1/10 Laskentatavat Laskentatavat Yleistä - vaakageometrian suunnittelusta Paalu Ensimmäinen paalu Ensimmäisen paalun tartuntapiste asetetaan automaattisesti 0.0:aan. Tämä voidaan muuttaa

Lisätiedot

Condes. Quick Start opas. Suunnistuksen ratamestariohjelmisto. Versio 8. Quick Start - opas Condes 8. olfellows www.olfellows.fi 1.

Condes. Quick Start opas. Suunnistuksen ratamestariohjelmisto. Versio 8. Quick Start - opas Condes 8. olfellows www.olfellows.fi 1. Condes Suunnistuksen ratamestariohjelmisto Versio 8 Quick Start opas Yhteystiedot: olfellows Jouni Laaksonen Poijukuja 4 21120 RAISIO Sähköposti: jouni.laaksonen@olfellows.fi www.olfellows.fi olfellows

Lisätiedot

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005 Outlook Express Käyttöliittymä Outlook Express on windows käyttöön tarkoitettu sähköpostin ja uutisryhmien luku- ja kirjoitussovellus. Se käynnistyy joko omasta kuvakkeestaan työpöydältä tai Internet Explorer

Lisätiedot

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon 1. Jos koneellesi ei vielä ole asennettu Open Office ohjelmaa, voit ladata sen linkistä joka löytyy Arkisto => Asiakirjapohjat sivulta seuran kotisivuilta. Jos ohjelma

Lisätiedot

A. Peruskäyttöohje Digilehtiö

A. Peruskäyttöohje Digilehtiö A. Peruskäyttöohje Digilehtiö 1 1. Aseta haluamasi paperi tai lehtiö alustan päälle. Kirjoita ja piirrä muistiinpanot digilehtiön kynällä, kun kirjoitat uudelle sivulle, käännä lehti syrjään, ja paina

Lisätiedot

Muutokset 3D-Win -ohjelmiston versiossa 6.4

Muutokset 3D-Win -ohjelmiston versiossa 6.4 Muutokset 3D-Win -ohjelmiston versiossa 6.4 Seuraaville sivuille on koottu tärkeimmät muutokset ja lisäykset versiossa 6.4. Tarkempi lista muutoksista löytyy kotisivuiltamme tiedostosta Muutokset_3D-Win_64.txt

Lisätiedot

Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä

Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä Tiedonsiirto VMS-, Alpro- tai DelProtuotannonohjausjärjestelmästä Ammuohjelmistoon 5/2014 Asennettavat ohjelmat ja versiot VMS-Management

Lisätiedot

Ratojen piirto Condesilla, ratamestarin osuus

Ratojen piirto Condesilla, ratamestarin osuus Karttojen tulostuksesta vastaa tähän nimetty tulostustiimi. Tavoite on myös saada yhä enemmän ratamestareita tekemään ratasuunnittelua itse Condesilla, jonka jälkeen viimeistelystä ja tulostuksesta vastaa

Lisätiedot

Muistitikun liittäminen tietokoneeseen

Muistitikun liittäminen tietokoneeseen Muistitikun käyttäminen 1 Muistitikun liittäminen tietokoneeseen Muistitikku liitetään tietokoneen USB-porttiin. Koneessa voi olla useita USB-portteja ja tikun voi liittää mihin tahansa niistä. USB-portti

Lisätiedot

Ajokorttimoduuli Moduuli 2. - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta. Harjoitus 1

Ajokorttimoduuli Moduuli 2. - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta. Harjoitus 1 Ajokorttimoduuli Moduuli 2 - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta Harjoitus 1 Tämän harjoituksen avulla opit alustamaan levykkeesi (voit käyttää levykkeen sijasta myös USBmuistitikkua). Harjoitus tehdään Resurssienhallinnassa.

Lisätiedot

Tasogeometriaa GeoGebran piirtoalue ja työvälineet

Tasogeometriaa GeoGebran piirtoalue ja työvälineet Tasogeometriaa GeoGebran piirtoalue ja työvälineet Näissä harjoituksissa työskennellään näkymässä Näkymät->Geometria PIIRRÄ (ja MITTAA) a) jana toinen jana, jonka pituus on 3 b) kulma toinen kulma, jonka

Lisätiedot

Taulukot, taulukkoryhmät Sisällysluettelo

Taulukot, taulukkoryhmät Sisällysluettelo Excel 2013 Taulukot, taulukkoryhmät Sisällysluettelo TAULUKKORYHMÄT TAULUKOIDEN VÄLISET KAAVAT, FUNKTIOT YM.... 1 Taulukon lisääminen työkirjaan... 1 Taulukon (välilehden) poistaminen työkirjasta... 1

Lisätiedot

Muutokset 3D-Win -ohjelmiston versiossa 6.5

Muutokset 3D-Win -ohjelmiston versiossa 6.5 Muutokset 3D-Win -ohjelmiston versiossa 6.5 Seuraaville sivuille on koottu tärkeimmät muutokset ja lisäykset versiossa 6.4. Tarkempi lista muutoksista löytyy kotisivuiltamme tiedostosta Muutokset_3D-Win_65.txt

Lisätiedot

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Condess ratamestariohjelman käyttö Aloitus ja alkumäärittelyt Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Kun kysytään kilpailun nimeä, syötä kuvaava nimi. Samaa nimeä käytetään oletuksena

Lisätiedot

Tarva MT (Maantie) pikaohje. 25.10. 2012 Harri Peltola & Mikko Virkkunen

Tarva MT (Maantie) pikaohje. 25.10. 2012 Harri Peltola & Mikko Virkkunen Tarva MT (Maantie) pikaohje 25.10. 2012 Harri Peltola & Mikko Virkkunen 2 Kirjautuminen Tarva MT -ohjelmaan kirjaudutaan linkistä: http://tarvamt.myapp.info/tarvadb/tarva/tarva.html henkilökohtaisella

Lisätiedot

Visma Fivaldi -käsikirja Asiakaskohtaiset hinnat

Visma Fivaldi -käsikirja Asiakaskohtaiset hinnat Visma Fivaldi -käsikirja Asiakaskohtaiset hinnat 2 Sisällys 1 Yleistä... 3 2 Ylävalikko... 4 3 Vasemman laidan painikkeet... 5 4 Erikoishinnoittelut ruutu... 6 5 Raportit... 12 1 Yleistä Fivaldi Asiakaskohtaiset

Lisätiedot

Rakennusten elinkaarimittareiden verkkotyökalun käyttöohje. www.360optimi.com/kiinteistopassi

Rakennusten elinkaarimittareiden verkkotyökalun käyttöohje. www.360optimi.com/kiinteistopassi Rakennusten elinkaarimittareiden verkkotyökalun käyttöohje www.360optimi.com/kiinteistopassi Bionova Consulting, luottamuksellinen Viimeksi päivitetty 9. syyskuuta 2014 Käyttöohjeen sisällysluettelo Luo

Lisätiedot

Kuva liikennemerkistä 1. Aleksanteri Numminen. aleksanteri.numminen@gmail.com ITKP101

Kuva liikennemerkistä 1. Aleksanteri Numminen. aleksanteri.numminen@gmail.com ITKP101 Kuva liikennemerkistä 1 Aleksanteri Numminen aleksanteri.numminen@gmail.com ITKP101 31.1.2016 1. Asiakirjan kieleen liittyvät työkalut... 1 1.1. Tyylien kielen valinta... 1 1.2. Oikeinkirjoituksen tarkastaminen...

Lisätiedot

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ Windows XP-käyttöjärjestelmän asetuksilla sekä Word-asetuksilla voit vaikuttaa tietokoneen näytön ulkoasuun, selkeyteen ja helppokäyttöisyyteen.. 1) ASETUKSET

Lisätiedot

E-RESULTS LITE -OHJEET

E-RESULTS LITE -OHJEET E-RESULTS LITE -OHJEET 1 ALKUVALMISTELUT Huolehdi ennen rastiesi pitoa, että Tulospalvelutietokoneen akku on ladattu täyteen Seuran EMIT-kortit ovat tallessa ja selkeästi erillään lähtöleimasimesta. Lähtö-

Lisätiedot

HYVÄKSILUKEMISEN TEKEMINEN ILMAN ENNAKKOPÄÄTÖSTÄ

HYVÄKSILUKEMISEN TEKEMINEN ILMAN ENNAKKOPÄÄTÖSTÄ HYVÄKSILUKEMISEN TEKEMINEN ILMAN ENNAKKOPÄÄTÖSTÄ Valitse Opintojen rekisteröinti -valikosta komento. Ikkuna aukeaa. Voit valita Näytettävät opinnot - osiosta, mitkä opiskelijan suorituksista näkyvät aktiivisina

Lisätiedot

Kuvan pienentäminen Paint.NET-kuvankäsittelyohjelmalla

Kuvan pienentäminen Paint.NET-kuvankäsittelyohjelmalla Kuvan pienentäminen Paint.NET-kuvankäsittelyohjelmalla Avaa Paint.NET tuplaklikkaamalla sen pikakuvaketta. Paint.NET avautuu tämän näköisenä. Edessä on tyhjä paperi. Saadaksesi auki kuvan, jota aiot pienentää

Lisätiedot

Tie- ja puustotietojen käsittely paikkatietosovelluksilla

Tie- ja puustotietojen käsittely paikkatietosovelluksilla Tie- ja puustotietojen käsittely paikkatietosovelluksilla Erillinen liite Metsätehon raporttiin 202 Ohje 1 Metsätien vaikutusalueen määritys ja puustotiedot Marko Keisala ALKUSANAT Oheinen ohjeisto on

Lisätiedot

Videon tallentaminen Virtual Mapista

Videon tallentaminen Virtual Mapista Videon tallentaminen Virtual Mapista Kamera-ajon tekeminen Karkean kamera ajon teko onnistuu nopeammin Katseluohjelmassa (Navigointi > Näkymät > Tallenna polku). Liikeradan ja nopeuden tarkka hallinta

Lisätiedot

Sisäänkirjaus Uloskirjaus. Yritystieto

Sisäänkirjaus Uloskirjaus. Yritystieto Sisäänkirjaus Uloskirjaus Yritystieto Kustannusarvio PartSmart Siirrä PartSmart tiedosto Näytä PartSmart ostoslistat Lataa PartSmartHinnasto Tuotteet Lisävarusteet SNOW ATV PWC Öljytuotteet Öljyt, Snow

Lisätiedot

TAULUKKORYHMÄT. Sisällysluettelo

TAULUKKORYHMÄT. Sisällysluettelo Excel 2010 Taulukkoryhmät Sisällysluettelo TAULUKKORYHMÄT TAULUKOIDEN RYHMITTÄMINEN... 1 Ryhmän luominen... 1 Ryhmän purkaminen... 1 Tietojen kirjoittaminen, muotoilu ym.... 1 Tietojen kopioiminen taulukosta

Lisätiedot

1 Funktiot, suurin (max), pienin (min) ja keskiarvo

1 Funktiot, suurin (max), pienin (min) ja keskiarvo 1 Funktiot, suurin (max), pienin (min) ja keskiarvo 1. Avaa uusi työkirja 2. Tallenna työkirja nimellä perusfunktiot. 3. Kirjoita seuraava taulukko 4. Muista taulukon kirjoitusjärjestys - Ensin kirjoitetaan

Lisätiedot

Ohjelmisto on tietokanta pohjainen tiedostojärjestelmä, joka sisältää virtuaalisen hakemisto rakenteen.

Ohjelmisto on tietokanta pohjainen tiedostojärjestelmä, joka sisältää virtuaalisen hakemisto rakenteen. 1 / 50 1. Etusivu Ohjelmisto on tietokanta pohjainen tiedostojärjestelmä, joka sisältää virtuaalisen hakemisto rakenteen. Virtuaali hakemistoihin voi tuoda tiedostoja tietokoneelta tai luoda niitä tällä

Lisätiedot

Jahtipaikat.fi Käyttöohje

Jahtipaikat.fi Käyttöohje Jahtipaikat.fi Käyttöohje versio 2.0 Sisällysluettelo 1. Kirjautuminen...3 2. Näyttöruudun osat...3 3. Kartta-alusta...4 4. Kartan sisällön määrittely...4 5. Työkalut...5 5.1 Keskitä kartta koko Suomeen...5

Lisätiedot

Webmail on monipuolinen työkalu jolla voi tehdä paljon muutakin kuin lukea sähköpostia. Tässä ohjeessa on lyhyesti esitelty joitakin sen ominaisuuksia. Peruspostilaatikossa ei ole kaikkia ominaisuuksia,

Lisätiedot

2016/06/24 13:47 1/11 Yleiskuvaus

2016/06/24 13:47 1/11 Yleiskuvaus 2016/06/24 13:47 1/11 Yleiskuvaus Yleiskuvaus Tällä toiminnolla määritetään väylän päällysrakenteet. Tätä toimintoa voidaan käyttää myös rehabilitaatiossa rehabilitaatio. Käyttäjä voi myös helposti määrittää

Lisätiedot

Teknillinen korkeakoulu T-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö. Testitapaukset - Koordinaattieditori

Teknillinen korkeakoulu T-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö. Testitapaukset - Koordinaattieditori Testitapaukset - Koordinaattieditori Sisällysluettelo 1. Johdanto...3 2. Testattava järjestelmä...4 3. Toiminnallisuuden testitapaukset...5 3.1 Uuden projektin avaaminen...5 3.2 vaa olemassaoleva projekti...6

Lisätiedot

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com 2 Sisällys Johdanto... 1 Päänavigointi...

Lisätiedot

Jos haluat uuden Share-työkalun, valitse Pods -> Share -> Add New Share tai jos sinulla on jo auki Share-työkalu, näyttää se tältä:

Jos haluat uuden Share-työkalun, valitse Pods -> Share -> Add New Share tai jos sinulla on jo auki Share-työkalu, näyttää se tältä: Share-työkalu Share-työkalulla voit jakaa Connect-huoneessa tietokoneesi näyttöä, koneellasi auki olevia sovelluksia tai valkotaulun, johon voi piirtää tai kirjoittaa. Jos haluat uuden Share-työkalun,

Lisätiedot

Painonhallinta. Kirjaudu sovellukseen antamalla käyttäjätunnus ja salasana.

Painonhallinta. Kirjaudu sovellukseen antamalla käyttäjätunnus ja salasana. Painonhallinta Sisäänkirjautuminen Kirjaudu sovellukseen antamalla käyttäjätunnus ja salasana. Kuva 1 Sisäänkirjautuminen Yleistä Painonhallinta toimii internet-selaimella, mutta liikuttaessa sovelluksessa,

Lisätiedot

Keskipainike (rulla)

Keskipainike (rulla) Pikanäppäimet Käyttö hiirellä Keskipainike (rulla) Panoroi Näkymän keskittäminen Napsautus + veto Kaksoisnapsautus Ykköspainike Kakkospainike Työkalukäyttö Napsautus Pikavalikko Napsautus Panoroi Napsautus

Lisätiedot

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com Sisällys Editorin käyttöohje...

Lisätiedot

Epooqin perusominaisuudet

Epooqin perusominaisuudet Epooqin perusominaisuudet Huom! Epooqia käytettäessä on suositeltavaa käyttää Firefox -selainta. Chrome toimii myös, mutta eräissä asioissa, kuten äänittämisessä, voi esiintyä ongelmia. Internet Exploreria

Lisätiedot

Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu KÄYTTÖOHJE. LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti

Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu KÄYTTÖOHJE. LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖOHJE LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti Versio: 1.1 Tila: hyväksytty Päivämäärä: 13.2.2001

Lisätiedot

Tietojen haku tuotannonohjausjärjestelmästä ja lähettäminen Minun Maatilani -ohjelmistolle MMAmmuLinkillä

Tietojen haku tuotannonohjausjärjestelmästä ja lähettäminen Minun Maatilani -ohjelmistolle MMAmmuLinkillä Tietojen haku tuotannonohjausjärjestelmästä ja lähettäminen Minun Maatilani -ohjelmistolle MMAmmuLinkillä MMAmmuLink käyttöönotto 08/2017 MMAmmuLink 1.0 MMAmmuLink on tietokoneelle asennettava pc-ohjelma.

Lisätiedot

Microsoft Lync 2013. Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy

Microsoft Lync 2013. Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Microsoft Lync 2013 Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Ohjeen nimi Microsoft Lync 2013 Vastuuhenkilö Mari Jokiniemi ja Sirpa Kemppainen

Lisätiedot

2013 -merkistä tunnistat uudet ominaisuudet

2013 -merkistä tunnistat uudet ominaisuudet Tähän käsikirjaan on koottu Ecomiin liittyviä yleisiä aiheita ja toimintatapoja, joiden opiskelemisesta on hyötyä kaikille Ecomin käyttäjille. 2013 2013 -merkistä tunnistat uudet ominaisuudet Ohjeita käsikirjan

Lisätiedot

ASENNUS JA KÄYTTÖOHJE

ASENNUS JA KÄYTTÖOHJE ASENNUS JA KÄYTTÖOHJE YKSIKKÖHINTALUETTELON HINNOITTELU SOVELLUS CMPRO5 VERSIO 2.8 PÄIVITETTY HEINÄKUU 2010 COPYRIGHT 2010 ARTEMIS FINLAND OY. ALL RIGHTS RESERVED. YH-LUETTELON HINNOITTELU SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

TIMMI-TILAVARAUSOHJELMISTO

TIMMI-TILAVARAUSOHJELMISTO Timmi Software Oy Pikaopas 1(12) TIMMI-TILAVARAUSOHJELMISTO Tämä dokumentti on pikaopas Timmi-tilavarausohjelmiston ominaisuuksien testausta varten. Pikaohjeen merkinnät Pikaohjeessa käytetään seuraavia

Lisätiedot

Cabas liitännän käyttö AutoFutur ohjelmassa 4.1.2012

Cabas liitännän käyttö AutoFutur ohjelmassa 4.1.2012 Cabas liitännän käyttö AutoFutur ohjelmassa 4.1.2012 Liitännän aktivointi Liitäntä on ohjelma lisämoduuli. Ensin asetetaan käyttöön FuturSoftilta saatu Liitäntä WinCabas rekisteröintikoodi. Mennään kohtaan

Lisätiedot

Ohjeita uuden Sikavan käyttöön lääkekirjanpidossa

Ohjeita uuden Sikavan käyttöön lääkekirjanpidossa Ohjeita uuden Sikavan käyttöön lääkekirjanpidossa Taustaa Lääkelainsäädännön eläinlääkintään liittyvät lait ja asetukset muuttuivat vuonna 2014. Eläinlääkärillä on mahdollisuus luovuttaa lääkkeitä varalle

Lisätiedot

Mitä Uutta - SURFCAM V5.1 Sisällysluettelo

Mitä Uutta - SURFCAM V5.1 Sisällysluettelo VER CAD/CAM Software with world class precision and control... Mitä uutta Mitä Uutta - SURFCAM V5.1 Sisällysluettelo 1) Parannettu muistinhallinta 32 ja 64 bitin järjestelmissä 3 2) Konesimulointi Optio

Lisätiedot

Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta.

Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta. Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta. Sisäänkirjauduttuasi näet palvelun etusivulla helppokäyttöisen hallintapaneelin. Vasemmassa reunassa on esillä viimeisimmät tehdyt muutokset

Lisätiedot

Webmailin käyttöohje. Ohjeen sisältö. Sähköpostin peruskäyttö. Lomavastaajan asettaminen sähköpostiin. Sähköpostin salasanan vaihtaminen

Webmailin käyttöohje. Ohjeen sisältö. Sähköpostin peruskäyttö. Lomavastaajan asettaminen sähköpostiin. Sähköpostin salasanan vaihtaminen Webmailin käyttöohje https://mail.webhotelli.net sekä https://webmail.netsor.fi Ohjeen sisältö Sähköpostin peruskäyttö Lukeminen Lähettäminen Vastaaminen ja välittäminen Liitetiedoston lisääminen Lomavastaajan

Lisätiedot

Office_365_loppukäyttäjän ohje. 15.5.2015 Esa Väistö

Office_365_loppukäyttäjän ohje. 15.5.2015 Esa Väistö Office_365_loppukäyttäjän ohje 15.5.2015 Esa Väistö 2 Sisällysluettelo Kuvaus... 3 Kirjautuminen Office_365:een... 3 Valikko... 4 Oppilaan näkymä alla.... 4 Opettajan näkymä alla... 4 Outlook (Oppilailla)...

Lisätiedot

Adobe Premiere 6.0 ohjelmasta

Adobe Premiere 6.0 ohjelmasta 1 Adobe Premiere 6.0 ohjelmasta 1. Ohjelman käynnistys...2 2 Ohjelman näkymän esittely...3 Työskentelytila...3 3 VIDEON KAAPPAUS:...6 3.1. Tallennuspaikka valitaan valitsemalla...6 3. 2. Kaappaus aloitetaan

Lisätiedot

Sähköpostitilin käyttöönotto. Versio 2.0

Sähköpostitilin käyttöönotto. Versio 2.0 Sähköpostitilin käyttöönotto Versio 2.0 Sivu 1 / 10 Jarno Parkkinen jarno@atflow.fi 1 Johdanto... 2 2 Thunderbird ohjelman lataus ja asennus... 3 3 Sähköpostitilin lisääminen ja käyttöönotto... 4 3.1 Tietojen

Lisätiedot

Enigmail-opas. Asennus. Avainten hallinta. Avainparin luominen

Enigmail-opas. Asennus. Avainten hallinta. Avainparin luominen Enigmail-opas Enigmail on Mozilla Thunderbird ja Mozilla Seamonkey -ohjelmille tehty liitännäinen GPG-salausohjelmiston käyttöä varten. Sitä käytetään etenkin Thunderbirdin kanssa sähköpostin salaamiseen

Lisätiedot

Käyttäjän käsikirja. LIB 500 ja LIB 510 v.4.0.2. 8.2. Releasettelutyökalu. 8.2.1. Yleistä. ,NNXQDMRNDLOPRLWWDDHWWlNRKGHRQSlLYLWHWWlYl

Käyttäjän käsikirja. LIB 500 ja LIB 510 v.4.0.2. 8.2. Releasettelutyökalu. 8.2.1. Yleistä. ,NNXQDMRNDLOPRLWWDDHWWlNRKGHRQSlLYLWHWWlYl 1MRS751368-RUM Käyttäjän käsikirja 8.1. Releyksikön valitseminen Releyksiköt esitetään asemakuvassa painikkeina. 8 $VHPDNXYDMRVVDQlN\\UHOH\NVLNN Jos kohteita tarvitsee päivittää, avataan ikkuna (Kuva 8.1.-2)

Lisätiedot

Tilastokeskuksen rajapintapalveluiden käyttöönotto MapInfo - ohjelmistossa Ohjeita laatiessa on käytetty MapInfon versiota 11.5.

Tilastokeskuksen rajapintapalveluiden käyttöönotto MapInfo - ohjelmistossa Ohjeita laatiessa on käytetty MapInfon versiota 11.5. 1(6) Tilastokeskuksen rajapintapalveluiden käyttöönotto MapInfo - ohjelmistossa Ohjeita laatiessa on käytetty MapInfon versiota 11.5. Koordinaattijärjestelmä Koordinaattijärjestelmä määrittyy WMS- ja WFS-palveluita

Lisätiedot

Tilastokeskuksen rajapintapalveluiden käyttöönotto ArcGISohjelmistossa

Tilastokeskuksen rajapintapalveluiden käyttöönotto ArcGISohjelmistossa 1(6) Tilastokeskuksen rajapintapalveluiden käyttöönotto ArcGISohjelmistossa Ohjeita laatiessa on käytetty ArcGIS:n versiota 10.1. Koordinaattijärjestelmä ArcGIS käyttää oletuskoordinaattijärjestelmänä

Lisätiedot

Fakta versio 5.3.0.1069 Forecast versio 1.3.0.53

Fakta versio 5.3.0.1069 Forecast versio 1.3.0.53 1 (7) Fakta versio 5.3.0.1069 versio 1.3.0.53 Ohessa on luettelo uusista ja muuttuneista toiminnoista ja ominaisuuksista version x.2.1 jälkeen. Porautuminen saldoista tapahtuariveille.. Jako on mahdollista

Lisätiedot

Word 2003:n käyttötoimintojen muutokset Word 2010:ssä

Word 2003:n käyttötoimintojen muutokset Word 2010:ssä 1/6 Word 2003:n käyttötoimintojen muutokset Word 2010:ssä WORD 2003 TOIMINNOT TOIMINNOT WORD 2010:ssä Uusi tiedosto Avaa tiedosto Sivun asetukset valikosta painike ja avautuvasta valikosta valitse haluamasi

Lisätiedot

Opetuksen suunnittelu

Opetuksen suunnittelu Asio-Tilavarausohjelmisto/ Opetuksen suunnittelu Opetuksen suunnittelu Suljettujen aikojen määritys Kiinteiden opetusaikojen määritys Opetuperiodit Kaikissa vaiheissa tilanteen mukainen yhteys opiskelijahallinto-ohjelmistoon

Lisätiedot

Ohjeissa pyydetään toisinaan katsomaan koodia esimerkkiprojekteista (esim. Liikkuva_Tausta1). Saat esimerkkiprojektit opettajalta.

Ohjeissa pyydetään toisinaan katsomaan koodia esimerkkiprojekteista (esim. Liikkuva_Tausta1). Saat esimerkkiprojektit opettajalta. Ohjeissa pyydetään toisinaan katsomaan koodia esimerkkiprojekteista (esim. Liikkuva_Tausta1). Saat esimerkkiprojektit opettajalta. Vastauksia kysymyksiin Miten hahmon saa hyppäämään? Yksinkertaisen hypyn

Lisätiedot

PlanMan Project projektihallintaohjelmisto koulutusohjeistus

PlanMan Project projektihallintaohjelmisto koulutusohjeistus PlanMan Project projektihallintaohjelmisto koulutusohjeistus PlanMan Project ohjelmiston valmistaja 14.2.2012 Asko Saarenpää Uuden projektin tai työohjelman aloitus Näkymä-valikon kautta voi valita mitä

Lisätiedot

Microsoft Outlook Web Access. Pikaohje sähköpostin peruskäyttöön

Microsoft Outlook Web Access. Pikaohje sähköpostin peruskäyttöön Microsoft Outlook Web Access Pikaohje sähköpostin peruskäyttöön 1 Käyttö työpaikalla (Hallinto-verkossa) Käynnistetään sähköposti Työpöydällä olevasta Faiposti-pikakuvakkeesta (hiirellä kaksoisklikkaamalla).

Lisätiedot

3D-Win Aloitusohje. Versio D-system Oy Linnoitustie Espoo puh (4/2019)

3D-Win Aloitusohje. Versio D-system Oy Linnoitustie Espoo puh (4/2019) 3D-Win Aloitusohje Versio 6.5 3D-system Oy Linnoitustie 11 02600 Espoo puh. 09-2532 4411 www.3d-system.fi (4/2019) 1 OHJELMISTON ESITTELY... 3 1.1 YLEISTÄ... 3 1.2 SUOJAUS... 4 1.3 ALOITUSOHJE... 4 1.4

Lisätiedot

Lapin Veikot suunnistusjaosto Iltarastien tulospalveluohjeet versio 29.4.2016 Pentti Poikela

Lapin Veikot suunnistusjaosto Iltarastien tulospalveluohjeet versio 29.4.2016 Pentti Poikela Lapin Veikot suunnistusjaosto Iltarastien tulospalveluohjeet versio 29.4.2016 Pentti Poikela 2.5.2016 2 Sisältö... 1 1. Laitteet ja ohjelmat... 3 2. Tulospalvelun yleisohjeet... 3 3. E-Result ohjeet...

Lisätiedot

1. Skannaus ja tekstintunnistus (OCR) verkkoskannerilta

1. Skannaus ja tekstintunnistus (OCR) verkkoskannerilta M-Files OCR M-Files OCR:n avulla voidaan skannattavalle paperidokumentille tehdä tekstintunnistus skannerista riippumatta. Tällöin tekstiä sisältävät kuvat tunnistetaan varsinaisiksi tekstimerkeiksi, jonka

Lisätiedot

Ennen kuin aloitat lataamisen tarkista järjestelmävaatimukset: http://www.fprot.com/support/windows/fpwin_faq/425.html

Ennen kuin aloitat lataamisen tarkista järjestelmävaatimukset: http://www.fprot.com/support/windows/fpwin_faq/425.html Lataaminen ja asennus F-PROT Antivirus 6 Windows Home Huomautukset: Ennen kuin aloitat lataamisen tarkista järjestelmävaatimukset: http://www.fprot.com/support/windows/fpwin_faq/425.html F-PROT Antivirus

Lisätiedot

TAULUKKO, KAAVIO, SMARTART-KUVIOT

TAULUKKO, KAAVIO, SMARTART-KUVIOT PowerPoint 2013 Taulukko, kaaviot, SmartArt-kuviot Sisällysluettelo TAULUKKO, KAAVIO, SMARTART-KUVIOT TAULUKOT... 1 Taulukon muotoileminen... 1 Taulukon koon muuttaminen... 2 Rivien valitseminen... 2 Sarakkeiden

Lisätiedot

Käyttöoppaasi. KONICA MINOLTA DI251F http://fi.yourpdfguides.com/dref/590228

Käyttöoppaasi. KONICA MINOLTA DI251F http://fi.yourpdfguides.com/dref/590228 Voit lukea suosituksia käyttäjän oppaista, teknisistä ohjeista tai asennusohjeista tuotteelle. Löydät kysymyksiisi vastaukset käyttöoppaasta ( tiedot, ohjearvot, turvallisuusohjeet, koko, lisävarusteet

Lisätiedot

HARJOITUS 1 SUUNNITTELUMALLI

HARJOITUS 1 SUUNNITTELUMALLI HARJOITUS 1 SUUNNITTELUMALLI Dia 1... 1 Suunnittelumallin luominen... 1 Suunnittelumallin tallennus... 2 Suunnittelumallin käyttö... 2 Esityksen rakentaminen... 3 Dia 3... 4 Dia 4... 5 Oman tekstin lisääminen...

Lisätiedot

Gimp+Karttapaikan 1:40 000 => 1:50 000. Pika ohje versio 0.5 09042007

Gimp+Karttapaikan 1:40 000 => 1:50 000. Pika ohje versio 0.5 09042007 Gimp+Karttapaikan 1:40 000 => 1:50 000 Pika ohje versio 0.5 09042007 1:50 000 kartan teko karttapaikan materiaalia & GIMP:iä hyväksikäyttäen 1. Tallenna karttapaikasta 1:40 000 kartta 2. Avaa se Gimpillä

Lisätiedot

Win7 & Office 2010. Kouluttaja: Mikko Niskanen. Materiaali: ITP / hannele.rajariemi@jyu.fi ITP / mikko.niskanen@jyu.fi ITP / timo.vorne@jyu.

Win7 & Office 2010. Kouluttaja: Mikko Niskanen. Materiaali: ITP / hannele.rajariemi@jyu.fi ITP / mikko.niskanen@jyu.fi ITP / timo.vorne@jyu. Win7 & Office 2010 Kouluttaja: Mikko Niskanen Materiaali: ITP / hannele.rajariemi@jyu.fi ITP / mikko.niskanen@jyu.fi ITP / timo.vorne@jyu.fi Sisältö 1(2) Win7 Perustoiminnot Asetukset Pikakomennot SCCM

Lisätiedot