Muista kun matkustat: turvaamme oikeutesi

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Muista kun matkustat: turvaamme oikeutesi"

Transkriptio

1 Muista kun matkustat: turvaamme oikeutesi Tänä kesänä järjestettävään Euro tapahtumaan odotetaan saapuvaksi yli viittä miljoonaa urheilun ystävää. Käytännön ongelmat, kuten myöhästyneet lennot, autojen vuokraamiseen liittyvät kysymykset, matkapuhelinten verkkovierailumaksut, varkaudet ja lippujen hankkiminen, voivat kuitenkin aiheuttaa päänvaivaa. Meidän tehtävämme on auttaa. EU-kansalaisena sinulla on vahvat kuluttajaoikeudet ja mahdollisuus saada neuvoja ja opastusta. Muista seuraavat 10 kohtaa, kun lähdet matkalle: Tallenna EU Helpline -palvelun puhelinnumero matkapuhelimeesi Ota tarvittaessa yhteys asiantuntijoihin ennen matkalle lähtemistä Selvitä lipputiedot Muista, että 112 on koko EU-alueen yleinen hätänumero Tarkasta sairausvakuutuksesi (EU sairaanhoitokortti) Tunne oikeutesi lentoyhtiöiden asiakkaana Hyödynnä alennettuja verkkovierailumaksuja Muista, että EU:n alueella on voimassa kahden vuoden tuotetakuu Tunne säännöt, kun ajat ulkomailla Ilmoita varkauksista heti

2 01 Tallenna EU Helpline -palvelun puhelinnumero matkapuhelimeesi Euroopan unioni pitää yllä ilmaista kuluttajaneuvontapuhelinta Euro vieraille. Puhelin toimii EU:n kaikilla virallisilla kielillä. Tallenna neuvontapuhelimen numero matkapuhelimeesi ennen matkalle lähtemistä. Apua ja lisätietoa kuluttajaoikeuksistasi kaikkialla EU:n alueella Ilmainen neuvontapuhelin* EU-kuluttajaneuvonta Voit soittaa neuvontapuhelimeen ilmaiseksi* mistä tahansa EU:n alueelta palvelun aukioloaikoina (arkisin klo CET). Palvelu toimii EU:n kaikilla virallisilla kielillä. Jos haluat ottaa yhteyden palveluun Sveitsistä, soita seuraavaan numeroon: (normaali puhelinmaksu) * Jotkin matkapuhelinoperaattorit ovat estäneet numeroihin soittamisen tai saattavat laskuttaa puheluista. Joissakin tapauksissa numeroon soittaminen yleisöpuhelimesta tai hotellista voi olla maksullista.

3 02 Ota tarvittaessa yhteys asiantuntijoihin ennen matkalle lähtemistä Jokaisessa EU:n jäsenvaltiossa toimii EU-kuluttajaneuvontakeskus, joka neuvoo kuluttajia myös matkustamiseen liittyvissä asioissa. Jos tarvitset apua matkojen, majoitusten, verkkovierailumaksujen tai ostosten kanssa Euro matkallasi, ota yhteys kotimaasi EU-kuluttajaneuvontakeskukseen. Kuluttajaneuvontakeskus voi auttaa sinua myös matkan jälkeen, jos joudut esimerkiksi lähettämään valituksen, vaatimaan hyvitystä tai palauttamaan viallisen tuotteen. Lisätietoja saat osoitteesta tai soittamalla neuvontapuhelimeen.

4 03 Selvitä lipputiedot Löydät kaikki UEFA EURO lippuja koskevat tiedot tapahtuman virallisesta sivustosta: Jos lippusi varastetaan tai jos lippu osoittautuu väärennetyksi, ota viipymättä yhteys poliisiin. Euro 2008 S.A. ei pysty toimittamaan kaksoiskappaleita lipuista missään tilanteessa. Euro 2008 S.A. korostaa, ettei yksittäisiä lippuja myydä asiakkaille toimistojen tai välittäjien kautta. Epävirallisten lipunmyyjien kanssa ei kannata asioida. Sen lisäksi, että hinnat ovat usein erittäin korkeita, ei myyjillä usein edes ole lippuja, joita he väittävät välittävänsä. Jos lippusi ei tule perille, ota viipymättä yhteys postitoimistoosi ja tarkasta lipun toimitustiedot lippupalvelusta. Euro 2008 S.A. ei vastaa postinjakeluun liittyvän häiriön tai virheen aiheuttamasta lipun katoamisesta tai myöhästyneestä toimituksesta. Jos et pysty käyttämään lippuasi esimerkiksi painavan perhesyyn, terveysongelman, työn tai muun syyn vuoksi, voit antaa tai myydä lipun perheenjäsenelle tai ystävälle samalla hinnalla, jolla ostit lipun (palvelumaksuineen ja käsittelykuluineen). Muista kuitenkin, että olet vastuussa henkilöistä, joille ostat tai annat lipun. Sinun on pystyttävä tarvittaessa ilmoittamaan Euro vieraasi yhteystiedot, kuten nimi ja osoite, tai kyseiset liput voidaan peruuttaa.

5 04 Muista, että 112 on koko EU-alueen yleinen hätänumero Euroopan unionin alueella on käytössä yleinen hätänumero 112, joka toimii Euroopan unionin koko alueella sekä Sveitsissä. Hätänumeron kautta saat yhteyden poliisiin, palokuntaan, sairaankuljetuspalveluihin ja muihin hätäpalveluihin.

6 05 Tarkasta sairausvakuutuksesi (EU sairaanhoitokortti) EU-kansalaisena olet oikeutettu ilmaiseen tai edulliseen terveydenhoitoon koko Euroopan unionin alueella sekä Sveitsissä. Riippuen maasta, jossa olet, voit ehkä joutua maksamaan hoidosta ensin ja hakemaan korvausta jälkikäteen. Säilytä kaikki kuitit ja laskut. Varmista, että sinulla on eurooppalainen sairausvakuutuskortti (EHIC). Jos joudut hakemaan korvauksia, se sujuu huomattavasti helpommin EHIC-kortin avulla. Hanki kortti paikallisen terveysviranomaisen kautta ennen matkalle lähtemistä. Sairausvakuutuskortti takaa perushoidon. Jos haluat vakuutuksen, joka kattaa myös muut odottamattomat kulut, kuten hätäpaluulennon, ota yhteys matkavakuutusyhtiöösi ja selvitä, mitkä kulut matkavakuutuksesi kattaa. SÄILYTÄ KAIKKI LÄÄKÄRIKUITIT JA -LASKUT SEKÄ RESEPTIT

7 06 Tunne oikeutesi lentoyhtiöiden asiakkaana Euroopan unionin lait takaavat lentomatkustajille hyvitysoikeudet, jotka kuuluvat maailman kattavimpiin. Lentoyhtiö on velvollinen auttamaan sinua välittömästi, jos lento myöhästyy enemmän kuin muutaman tunnin, jos se peruutetaan tai jos pääsy koneeseen evätään ylivaraamisen vuoksi. Lentoyhtiön on tällöin annettava matkustajalle kirjallinen ilmoitus matkustajan oikeuksista. Tarvittaessa vaadi tietoja lentoyhtiöltä. Jos lentoyhtiö ei täytä velvollisuuksiaan, ota yhteys oman maasi EU-kuluttajaneuvontakeskukseen. Varmista aina, että passisi on voimassa ja mukanasi, kun matkustat. Jos matkatavaroidesi toimitus sinulle viivästyy, säilytä kaikki matkatavarakuitit. Olet oikeutettu saamaan korvauksen välttämättömien tarvikkeiden (kuten hygieniatuotteiden) hankinnasta välittömästi. Jos matkatavaroita ei löydy 21 päivän kuluessa, olet oikeutettu korvaukseen matkatavarasi sisällöstä. Pyydä lentoyhtiöltä PIR-raportti (Passenger Irregularity Report). Täytä lomake ja lähetä se viipymättä takaisin lentoyhtiölle virallisen valituskirjeen kanssa. Junamatkustajien oikeuksia ei ole vielä määritetty EU:n lainsäädännössä, mutta eurooppalaiset rautatieyhtiöt ovat allekirjoittaneet sopimuksen, jossa ne ovat sopineet tiettyjen avainkohtien noudattamisesta kansainvälisen junaliikenteen ongelmatapauksissa. Jos junasi myöhästyy, saatat viivästyksen pituudesta ja lipun hinnasta riippuen olla oikeutettu enintään 20 % korvaukseen lipun hinnasta. Jos et ehdi junaan edellisen junayhteyden myöhästymisen vuoksi, rautatieyhtiön on autettava sinua jatkamaan matkaasi toisella junayhteydellä sekä maksettava majoituksesi, jos korvaavaa yhteyttä ei ole ennen seuraavaa päivää. Tarkasta aina oikeutesi rautatieyhtiöltä. Lisätietoja on saatavilla sivustossa tai oman maasi EU-kuluttajaneuvontakeskuksesta. MUISTA, ETTÄ LENTOYHTIÖ ON VELVOLLINEN ILMOITTAMAAN SINULLE OIKEUTESI MATKUSTAJANA

8 07 Hyödynnä alennettuja verkkovierailumaksuja Varmista, että käytät edullisinta verkkovierailumahdollisuutta. Ennen matkalle lähtöä varmista, että puhelimesi tukee kansainvälistä verkkovierailukäyttöä. Muussa tapauksessa puhelimesi ei ehkä toimi ulkomailla. EU-lainsäädäntö takaa, että EU-maasta toiseen EU-maahan soitetun puhelun hinta voi olla enintään 49 senttiä/minuutti+alv ja vastaanotetun puhelun hinta enintään 24 senttiä/minuutti+alv. Nämä ovat Eurotariff-kattohinnat, jotka määrittävät puhelun enimmäishinnan EU:n alueella. Puhelinoperaattorit voivat kuitenkin kilpailla keskenään hintakaton alapuolella. Voit katsoa eri yhtiöiden EU-verkkovierailutarjoukset EU-verkkovierailusivustosta ja valita niistä edullisimman. Kun käynnistät puhelimesi toisessa EU-maassa ensimmäisen kerran, saat pian tekstiviestin, jossa liittymääsi koskevat verkkovierailumaksut ilmoitetaan. Lue viesti huolellisesti ja säilytä se, jotta tiedät hinnan soittaessasi puheluita. Eurotariff-hintakatto on voimassa Itävallassa, mutta ei Sveitsissä, koska Sveitsi ei ole EU-jäsenmaa. Tarkasta verkkovierailumaksut matkapuhelinoperaattoriltasi, ennen kuin matkustat Sveitsiin. Selvitä datapalveluja, tekstiviestipalveluja sekä sähköposti- ja Internet-palveluja koskevat hinnat ennen matkustamista. EU pyrkii saamaan suuret puhelinoperaattorit laskemaan palveluiden hintoja, mutta tällä hetkellä EU-lainsäädäntö ei rajoita niitä. Tekstiviesti- ja datapalveluiden käyttö saattaa olla huomattavasti normaalia kalliimpaa ulkomailla. Tarkasta hinnat matkapuhelinoperaattorilta ennen palveluiden käyttämistä. Tekstiviestien vastaanottaminen ei ole maksullista, mutta sähköpostiviestien tai Internet-sivujen lataaminen on maksullista. Palveluiden käyttö voi olla erittäin kallista. Lisätietoja on EU-verkkovierailusivustossa. Voit myös soittaa EU-neuvontapuhelimeen.

9 08 Muista, että EU:n alueella on voimassa kahden vuoden tuotetakuu EU takaa kansalaisilleen erittäin hyvät kuluttajaoikeudet kaikissa jäsenmaissaan. Kuluttaja voi palauttaa missä tahansa EU:n alueella ostetun viallisen tuotteen myyjälle kahden vuoden kuluessa ostopäivästä. Olet oikeutettu ilmaiseen korjaukseen tai viallisen tuotteen korvaamiseen ehjällä tuotteella, tai, jos se ei ole mahdollista, ostohinnan palauttamiseen. Tuotteiden valmistajat myöntävät usein vain 12 kuukauden takuun, mutta EU:n lainsäädäntö edellyttää kahden vuoden takuuta, jota kuluttajalla on oikeus vaatia. Muista aina säilyttää ostokuitit. Kuiteista on apua, jos joudut palauttamaan tuotteen. Tee valitus myyjälle heti, kun havaitset vian tuotteessa. Oman maasi EU-kuluttajaneuvontakeskus auttaa muissa jäsenvaltioissa ostettuja tuotteita koskevien valitusten kanssa.

10 09 Tunne säännöt, kun ajat ulkomailla Eurooppalainen ajokorttisi on voimassa koko EU:n alueella. Missä tahansa EU-maassa myönnetty ajokortti on voimassa kaikissa muissa EU-maissa sekä Sveitsissä. Perusautovakuutuksesi on voimassa kaikissa EU-maissa sekä Sveitsissä. Autovakuutuksesi on lain mukaan sisällettävä myös liikennevakuutus. Jos sinulla on kotimaassasi voimassa oleva laajempi autovakuutus, tarkasta, onko vakuutus voimassa ulkomailla. Pyydä vakuutusyhtiöltäsi eurooppalainen onnettomuusraporttilomake ennen matkalle lähtemistä. Lomakkeen avulla vakuutusvaatimuksen laatiminen on helpompaa, jos joudut onnettomuuteen ulkomailla. Lue vuokrasopimus tarkkaan, jos vuokraat ajoneuvon. EU-lainsäädäntö kieltää vuokraajia sisällyttämästä sopimuksiin kohtuuttomia ehtoja tai piilomaksuja. Kun palautat auton, tarkasta ajoneuvon kunto vuokraajan edustajan kanssa ja varmista, ettei laskussa ole ylimääräisiä tai odottamattomia kuluja. Autovuokrakulut voivat aiheuttaa epämiellyttäviä yllätyksiä, jotka käyvät ilmi vasta luottokorttilaskusta matkan jälkeen. EU-lainsäädäntö edellyttää, että ajoneuvossa on oltava turvavyöt sekä etuettä takaistuimissa. Määräys on voimassa myös Sveitsissä. Jos aiot ajaa Itävallan moottori- tai pikateillä, muista ostaa moottoritiepassi ( Vignette ), joka kiinnitetään auton ikkunaan ennen Itävallan rajan ylittämistä. Voit ostaa tarran useilta eri huoltoasemilta läheltä rajaa. Jos ajoneuvossa ei ole tarraa, voit saada jopa euron sakon Itävallan puolella. Moottoriteiden käyttö on maksullista myös Sveitsissä. Voit saada 100 Sveitsin frangin sakon, jos ajat Sveitsissä ensimmäisen tai toisen luokan maantiellä ilman voimassa olevaa Sveitsin moottoritieverotarraa. MUISTA PITÄÄ AJOKORTTI MUKANASI AINA, KUN AUTOILET ULKOMAILLA SÄILYTÄ MYÖS ALLEKIRJOITETTU VUOKRASOPIMUS AUTOVUOKRASTA

11 10 Ilmoita varkauksista heti Jos joudut varkauden uhriksi, ilmoita rikoksesta viipymättä paikalliselle poliisille. Muista pyytää kopio poliisin rikosilmoitusraportista. Tarvitset sitä, jos haet korvausta vakuutusyhtiöltäsi. Kuoleta kadonneet tai varastetut luottokortit välittömästi. Kaikilla pankeilla on kansainvälinen hätänumero luottokorttien kuolettamista varten. Tallenna oman pankkisi hätänumero matkapuhelimeesi ja ota puhelin mukaasi, kun lähdet matkalle. Jos passisi tai henkilökorttisi katoaa tai varastetaan, ilmoita asiasta viipymättä oman maasi konsulaattiin tai lähetystöön. Viranomaiset kuolettavat kadonneen asiakirjan ja myöntävät uuden matkustusasiakirjan. Jos tarvitset lisätietoja, soita neuvontapuhelimeen. Valituksen tekeminen kannattaa aina. Jos kohtaat ongelmia yrittäessäsi käyttää tässä lehtisessä lueteltuja oikeuksia, tee valitus. Jos et tiedä, mille taholle valitus on syytä osoittaa, ota yhteys EU-kuluttajaneuvontakeskukseen tai soita EU-kuluttajaneuvontapuhelimeen, ja me opastamme sinut eteenpäin.

BudJetin erityisehdot

BudJetin erityisehdot BudJetin erityisehdot Kaikki kauttamme saatavilla olevat tuotteet ja palvelut Nämä matkaehdot soveltuvat kaikkiin SRG Finland Oy:ltä (BudJet, me, Budjet.fi) ostettuihin tuotteisiin ja palveluihin. Edellytämme,

Lisätiedot

Supersaverin erityisehdot

Supersaverin erityisehdot Supersaverin erityisehdot Kaikki kauttamme saatavilla olevat tuotteet ja palvelut Nämä matkaehdot soveltuvat kaikkiin SRG Finland Oy:ltä (Supersaver, me, Supersaver.fi) ostettuihin tuotteisiin ja palveluihin.

Lisätiedot

Matkaehdot. Seat24 Erityisehdot

Matkaehdot. Seat24 Erityisehdot Matkaehdot Seat24 Erityisehdot Kaikki kauttamme saatavilla olevfat tuotteet ja palvelut Nämä matkaehdot soveltuvat kaikkiin SRG Finland Oy:ltä (Seat24, me, Seat24.fi) ostettuihin tuotteisiin ja palveluihin.

Lisätiedot

Supersaverin erityisehdot

Supersaverin erityisehdot Supersaverin erityisehdot Supersaverin erityisehdot Kaikki kauttamme saatavilla olevat tuotteet ja palvelut Nämä matkaehdot soveltuvat kaikkiin SRG Finland Oy:ltä (Supersaver, me, Supersaver.fi) ostettuihin

Lisätiedot

Nämä matkaehdot soveltuvat kaikkiin SRG Finland Oy:ltä (Travelstart, me, Travelstart.fi) ostettuihin tuotteisiin ja palveluihin.

Nämä matkaehdot soveltuvat kaikkiin SRG Finland Oy:ltä (Travelstart, me, Travelstart.fi) ostettuihin tuotteisiin ja palveluihin. Travelstartin Erityisehdot Kaikki kauttamme saatavilla olevat tuotteet ja palvelut Nämä matkaehdot soveltuvat kaikkiin SRG Finland Oy:ltä (Travelstart, me, Travelstart.fi) ostettuihin tuotteisiin ja palveluihin.

Lisätiedot

Nämä matkaehdot soveltuvat kaikkiin SRG Finland Oy:ltä (BudJet, me, BudJet.fi) ostettuihin tuotteisiin ja palveluihin.

Nämä matkaehdot soveltuvat kaikkiin SRG Finland Oy:ltä (BudJet, me, BudJet.fi) ostettuihin tuotteisiin ja palveluihin. Kaikki kauttamme saatavilla olevat tuotteet ja palvelut Nämä matkaehdot soveltuvat kaikkiin SRG Finland Oy:ltä (BudJet, me, BudJet.fi) ostettuihin tuotteisiin ja palveluihin. Koska tarjoamme matkoja vain

Lisätiedot

TravelPartner erityisehdot

TravelPartner erityisehdot TravelPartner erityisehdot TravelPartnerin erityisehdot Kaikki kauttamme saatavilla olevat tuotteet ja palvelut Nämä matkaehdot soveltuvat kaikkiin SRG Finland Oy:ltä (TravelPartner, me, TravelPartner.fi)

Lisätiedot

Travelstartin Erityisehdot

Travelstartin Erityisehdot Travelstartin Erityisehdot Travelstartin Erityisehdot Kaikki kauttamme saatavilla olevat tuotteet ja palvelut Nämä matkaehdot soveltuvat kaikkiin SRG Finland Oy:ltä (Travelstart, me, Travelstart.fi) ostettuihin

Lisätiedot

Kuluttajana Ruotsissa. Finska

Kuluttajana Ruotsissa. Finska Kuluttajana Ruotsissa Finska Kuluttajana Ruotsissa Tutustu tähän oppaaseen, kun haluat saada lisätietoja Ruotsin kuluttajalaeista. Olemme koonneet oppaaseen tärkeitä tietoja ja hyviä neuvoja. Neuvoja ja

Lisätiedot

Sinun Eurooppasi sinun oikeutesi. Käytännön tietoa kansalaisten ja yritysten oikeuksista ja mahdollisuuksista EU:n sisämarkkinoilla

Sinun Eurooppasi sinun oikeutesi. Käytännön tietoa kansalaisten ja yritysten oikeuksista ja mahdollisuuksista EU:n sisämarkkinoilla Sinun Eurooppasi sinun oikeutesi Käytännön tietoa kansalaisten ja yritysten oikeuksista ja mahdollisuuksista EU:n sisämarkkinoilla Tunne oikeutesi, käytä oikeuksiasi Maksuton numero 00 800 6 7 8 9 10 11

Lisätiedot

Matkavakuutuksen ehdot

Matkavakuutuksen ehdot Matkavakuutuksen ehdot Vakuutus myönnetään vain Ebookers.fi sivuston kautta varanneille Tärkeät yhteystiedot Asiakaspalvelu Support@falck.fi Ympärivuorokautinen lääketieteellinen hätäpäivystys (kiireelliset

Lisätiedot

In English. Tietoja Travel Guard matkavakuutuspalveluistamme

In English. Tietoja Travel Guard matkavakuutuspalveluistamme In English Tietoja Travel Guard matkavakuutuspalveluistamme Vakuuttaja Tämän vakuutuksen myöntää Chartis Europe S.A. (Finland Branch). Olemme Ranskassa kotipaikkaansa pitävän vakuutusyhtiön, Chartis Europe

Lisätiedot

TUOTESELOSTE MATKA 1

TUOTESELOSTE MATKA 1 TUOTESELOSTE MATKA 1 Voimassa 1.2.2015 alkaen. 2 SISÄLLYSLUETTELO Matkavakuutus - turvanasi reissussa Mitä voit vakuuttaa matkavakuutuksella? 4 Matkavakuutuksen voimassaolo 5 Mikä on matka? 5 Matkavakuutuksen

Lisätiedot

Click here for English. Matkavakuutus. Vakuutusehdot, 1.10.2009 alkaen

Click here for English. Matkavakuutus. Vakuutusehdot, 1.10.2009 alkaen Click here for English Matkavakuutus Vakuutusehdot, 1.10.2009 alkaen Tietoja matkavakuutuspalveluistamme Vakuuttaja Tämän vakuutuksen myöntää Chartis Finland Europe S.A. sivuliike. Olemme Ranskassa kotipaikkaansa

Lisätiedot

InterRail-opas 2014. Lataa InterRail Rail Planner App. Se on ilmainen ja toimii offline-tilassa!

InterRail-opas 2014. Lataa InterRail Rail Planner App. Se on ilmainen ja toimii offline-tilassa! InterRail-opas 2014 Lataa InterRail Rail Planner App. Se on ilmainen ja toimii offline-tilassa! Hyvä InterRail-matkustaja Olet valinnut täydellisen tavan matkustaa ympäri Eurooppaa junan! InterRail-kortilla

Lisätiedot

Turva. Tärkeät yhteystiedot. Nazar Turva Allianz Global Assistance + 358 9 37 47 74 30 assistance@falck.fi Vakuutusnumero:

Turva. Tärkeät yhteystiedot. Nazar Turva Allianz Global Assistance + 358 9 37 47 74 30 assistance@falck.fi Vakuutusnumero: Tärkeät yhteystiedot Asiakaspalvelu: (kyselyt matkavakuutuksestasi): Puhelinnumero: +35 306 22 75 75 Sähköpostiosoite: info@nazar.fi 2 tunnin hätäpalvelu: Puhelinnumero: +35 9 37 7 7 30 Sähköpostiosoite:

Lisätiedot

Matkavakuutusehdot YLEISET TIEDOT

Matkavakuutusehdot YLEISET TIEDOT Tietoja Travel Guard matkavakuutuspalveluistamme Vakuuttaja Tämän vakuutuksen myöntää Chartis Europe S.A. (Finland Branch). Olemme Ranskassa kotipaikkaansa pitävän vakuutusyhtiön, Chartis Europe S.A:n

Lisätiedot

Yleiset Kuljetusehdot. SAS Scandinavian airlines. Marraskuu 2012

Yleiset Kuljetusehdot. SAS Scandinavian airlines. Marraskuu 2012 Yleiset Kuljetusehdot SAS Scandinavian airlines Marraskuu 2012 Sisältö Johdanto 1 1. Artikla Eri määritelmien merkitys näissä kuljetusehdoissa 1 2. Artikla: Soveltamisala 4 3. Artikla: Lentoliput 4 4.

Lisätiedot

Turvallisesti työmatkalla ulkomailla

Turvallisesti työmatkalla ulkomailla Turvallisesti työmatkalla ulkomailla Sisällys Johdanto... 1 Osa I Ulkomaantyön turvallisuusriskit... 2 Ulkomaantyön toimintaohje... 2 Kansainvälinen riskien arviointi... 2 Matkalle valmistautuminen...

Lisätiedot

Interrail-opas 2015. Lataa Interrail Rail Planner App. Se on ilmainen ja toimii offline-tilassa!

Interrail-opas 2015. Lataa Interrail Rail Planner App. Se on ilmainen ja toimii offline-tilassa! Interrail-opas 2015 Lataa Interrail Rail Planner App. Se on ilmainen ja toimii offline-tilassa! Hyvä Interrail-matkustaja Olet valinnut täydellisen tavan tutkia Eurooppaa junan! Interrail-kortilla matkustaminen

Lisätiedot

Turvallisesti AUTOLLA ULKOMAILLE. Ulkomailla autoilevan opas, voimassa 1.1.2015 alkaen

Turvallisesti AUTOLLA ULKOMAILLE. Ulkomailla autoilevan opas, voimassa 1.1.2015 alkaen Turvallisesti AUTOLLA ULKOMAILLE Ulkomailla autoilevan opas, voimassa 1.1.2015 alkaen ULKOMAILLA AUTOILEVAN OPAS Sisällys Huolehdi vakuutukset kuntoon ajoissa... 4 Ulkomaan autopalvelu turvaa.... 5 Tietoa

Lisätiedot

dna SUPER Prepaid Uuden ajan KÄYTTÖOPAS

dna SUPER Prepaid Uuden ajan KÄYTTÖOPAS 12/09 Uuden ajan dna SUPER Prepaid KÄYTTÖOPAS Tämän oppaan avulla saat DNA-liittymäsi helposti käyttöön. Se opastaa sinua myös käyttämään liittymääsi monipuolisesti. www.dna.fi 2 Sisällys 1 Näin aloitat

Lisätiedot

Talous hallintaan. Taloustietoa ikääntyville

Talous hallintaan. Taloustietoa ikääntyville Talous hallintaan Taloustietoa ikääntyville Sisällys TALOUDEN SUUNNITTELU... 3 PANKKITILI... 5 PANKIN PALVELUT... 6 LASKUJEN MAKSAMINEN... 8 LAINA... 10 TAVAROIDEN OSTAMINEN... 11 OMAISUUDEN HOITO... 12

Lisätiedot

Happy CARE - Tuotevakuutus. Lisäturvaa tuotteillesi. HAPPY CARE - Tuotevakuutus

Happy CARE - Tuotevakuutus. Lisäturvaa tuotteillesi. HAPPY CARE - Tuotevakuutus - Tuotevakuutus Lisäturvaa tuotteillesi HAPPY CARE - Tuotevakuutus MIKSI TURVASOPIMUS? Uuden tuotteesi turva, joka sisältää seuraavat osat: SUOJA TAPATURMIA VASTAAN Esineen rikkoutuminen putoamisen seurauksena,

Lisätiedot

IDT FINANCIAL SERVICES LIMITED MONI PREPAID MASTERCARD -KORTIN SOPIMUSEHDOT

IDT FINANCIAL SERVICES LIMITED MONI PREPAID MASTERCARD -KORTIN SOPIMUSEHDOT IDT FINANCIAL SERVICES LIMITED MONI PREPAID MASTERCARD -KORTIN SOPIMUSEHDOT MÄÄRITELMÄT Alkupäivä tarkoittaa päivää, jona Kortinhaltija alkaa käyttää Korttia tai aktivoi sen. Kortti tarkoittaa Korttiyhtiön

Lisätiedot

American Express tilihakemus Gold Card

American Express tilihakemus Gold Card tilihakemus Gold Card 521/JCP C08 M11299IA08 GC:FI 97 MGM www FYF FI Saan ensimmäisen vuoden ilman jäsenyys maksua, jon ka jälkeen veloitetaan jäsenyysmaksu 170. Liityn automaattisesti Membership Rewards

Lisätiedot

Platinum Card -korttisi

Platinum Card -korttisi Platinum Card -korttisi vakuutusehdot alkaen 20.1.2012 Sisältö Vahinkoilmoitukset ja neuvontapalvelut... 4 Ryhmävakuutusehdot... 5 1. Platinum Card -kortin matkavakuutusehdot... 9 2. Platinum Card -kortin

Lisätiedot

Näin saat rahat riittämään

Näin saat rahat riittämään Rahankäytön opas 1 Sisällys Näin saat rahat riittämään... 3 Suunnittele rahankäyttöä...4 Kuukauden tulot ja menot... 5 Laskujen maksaminen... 6 Lainat ja luotot... 12 Tarjouksia ja mainoksia... 13 Näin

Lisätiedot

IDT FINANCIAL SERVICES LIMITED KÄYTTÖEHDOT. Kortti tai Pre-paid MasterCard -kortti tarkoittaa sähköistä maksukorttia, jonka olemme antaneet sinulle.

IDT FINANCIAL SERVICES LIMITED KÄYTTÖEHDOT. Kortti tai Pre-paid MasterCard -kortti tarkoittaa sähköistä maksukorttia, jonka olemme antaneet sinulle. IDT FINANCIAL SERVICES LIMITED KÄYTTÖEHDOT MÄÄRITELMÄT Sopimus tarkoittaa näitä käyttöehtoja. Saatavilla olevat varat tarkoittavat kaikkia kortillasi olevia käyttämättömiä varoja, jotka ovat käytettävissä

Lisätiedot