Työtehoseura ry LOPPUPORTTI

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Työtehoseura ry LOPPUPORTTI"

Transkriptio

1 1 Työtehoseura ry LOPPUPORTTI Metsäalan substanssiosaaminen -hankkeen tulosten jalkauttaminen metsäalan ammatillisen koulutuksen kehittämiseksi Eila Lautanen TTS - Työtehoseura Tuottavuus ja luonnonvarat PL 5 (Kiljavantie 6) Rajamäki eila.lautanen@tts.fi puh.044/

2 2 1. Hankkeen tavoitteet Hankkeen päätavoitteena oli metsäalan toisen asteen ammatillisen peruskoulutuksen kehittäminen työelämän osaamistarpeita paremmin vastaavaksi. Päätavoitteeseen pyrittiin kahden osatavoitteen avulla, jotka olivat: 1. Metsäalan substanssiosaaminen nyt ja hankkeen ammatillisen koulutuksen tulosten jalkauttaminen koulutuksen järjestäjien koulukohtaisten opetus- ja toteutussuunnitelmien kehitystyöhön erityisesti muille metsäalan oppilaitoksille kuin metsäkonekouluille (eli ns. manu kouluille= perinteiset metsäkoulut ). Metsäkonekouluille tulokset on jo tiedotettu useissa tilaisuuksissa heti niiden valmistuttua. 2. Kokonaisvaltainen ammattiin kasvattaminen -käsitteen vieminen metsäalan perustutkintojen koulutusohjelmien (metsäkoneenkuljettaja, metsuri-metsäpalvelujen tuottaja ja metsäenergian tuottaja) opetussuunnitelmien koulukohtaisiin toteutussuunnitelmiin 2. Hankkeen toteutus 2.1 Aikataulu Hanke alkoi suunnitellusti ja päättyy Hankkeen loppuraportti valmistuu tammikuussa Hankkeen aikataulu oli seuraava: 2/2014-4/2014 Manu-koulujen verkostotilaisuuksissa tiedotettiin valmistuneen substanssihankkeen tulokset ja alkaneesta hankkeesta. Pilottioppilaitosten toteutussuunnitelmatyön ja hyvien käytänteiden kirjaaminen alkoi (Toivala 14.2.) 5/2014-9/2015 Koulutusohjelmien kokonaisvaltaisen ammattiin kasvattamisen pilotointi ja hyvien käytänteiden kirjaaminen toteutussuunnitelmiin 10/ /2015 Hankkeen tulokset koulutusohjelmittain. 1/2016 Raportointi 2.3 Toteutuksen organisaatio ja yhteistyö Hanketta hallinnoi ja koordinoi Työtehoseura ry. Hankkeen vastuullisena johtajana toimi toimialajohtaja, MMM Vesa Tanttu Työtehoseurasta. Hankkeen projektipäällikkönä oli tutkija, MMK, Eila Lautanen. Savon ammatti- ja aikuisopisto sekä Ammattiopisto Livia toimivat TTS:n yhteistyökumppaneita hankkeessa toteuttamalla koulutusohjelmien toteutussuunnitelmiensuunnittelua ja käytäntöön viemistä. Savon ammatti- ja aikuisopiston hanketoimijana oli koulutuspäällikkö Karl-Erik Hasa ja ammattiopisto Livian metsätiimin vetäjä Osmo Haataja. Hankkeen ohjausryhmään kuuluivat Metsätalouden koulutustoimikunnan jäsenet Ville Manner (Koneyrittäjien liitto, puheenjohtaja) Vesa Tanttu (TTS, vpj ) ja Harri Häkkinen (Puuliitto) sekä hanketoimijoina Savon ammatti- ja aikuisopiston Karl-Erik Hasa ja Livian Osmo Haataja.

3 3 3. Toimenpiteet Metsäalan substanssiosaaminen nyt ja hankkeen ammatillisen koulutuksen tulosten jalkauttaminen ammatillisen koulutuksen tulokset julkaistu TTS- metsätiedotteena 768 tuloksia on esitelty kohderyhmälle seminaareissa/kokouksissa seuraavasti: ammatillisen koulutuksen 50-vuotisseminaarissa Kuopiossa 11/2013 Osaava-loppuseminaarissa metsäkonekouluväelle 11/2013 metsuri-metsäpalvelutuottajakoulutuksen työelämä ja kehittämispäivässä Toivalassa metsäkoneenkuljettajakoulutuksen koneyrittäjäyhteistyöpäivässä Toivalassa manukoulujen tapaamisessa Evolla opetussuunnitelmatyöpäivä Toivalassa opetussuunnitelmatyön koontipäivä Toivalassa Toivalan koulutusohjelmakohtaisten opsien työstäminen google. docsissa yhdessä opettajien kanssa Metsä- OPS - talkoot Evolla (metsäkoulujen ops-työpäivät) OPH: Yhteisten tutkinnonosien uudistuminen - koulutuspäivät Matemaattis-luonnontieteellisen työpajan vetäminen aiheena valinnaisuuden valikko kokonaisvaltaisen ammattiin kasvattamisen näkökulmasta Metsäkonekoulutuksen kehittämispäivät: Vaasa Metryn edustajat (koulutus) Suunnitellussa tulosten jalkauttamisessa metsäkoulujen tilaisuuksissa ja ns. manukouluverkon kautta huomattiin seuraavia ongelmia: pienet metsäkoulut eivät pysty resurssisyistä (raha, työvoima koko ajan kiinni opetuksessa) osallistumaan verkostotapaamisiin verkostotapaamisissa pidettyjen esitelmien aineistot eivät mene tilaisuuksista poissa olleille edes sähköisesti tilaisuuksien jälkeen keskinäinen kilpailu eloonjäämisestä rajoittaa metsäalan ammatillisen koulutuksen yhteistä kehitystä haittaavasti (2017 toimilupauudistus) Ongelmia korjattiin mm. siirtymällä suoraan sähköiseen tiedottamiseen jokaiselle ns. manukoululle, mistä on kouluilta tuli hyvää, seuraavan sisältöistä palautetta: Mahdottoman paljon kiitoksia! Jotain oikeasti merkittävää tietoa tulee näille periferioille aika harvoin (sp Lappia ). Tulosten jalkauttamisen yhteydessä nousi kouluilla esille tarve erityisesti talousosaamisen ja yrittäjyyden metsäalalle ethdystä oppimateriaalista. Tästä johtuen TTS käynnisti tammikuussa 2015 Kollin Säätiön rahoituksella ja Puuliiton aineistotulella metsuri-metsäpalveluyrittäjän talousoppaan laadinnan, joka on nyt valmistunut (L1). Se toimitetaan kaikille metsäkouluille sähköisenä materiaalilinkin valmistuttua tammikuussa Lisäksi on havaittu tarve tuottaa vastaavankaltainen liiketoimintaopas metsäkonekoulutuksen ja metsäkoneyritysten käyttöön. Opasta ja sen rahoitushakemusta on valmisteltu Koneyrittäjäliiton ja TTS:n toimesta joulukuussa Kollin Säätiölle hakemus on jätetty ja osarahoitusta tullaan hakemaan myös Metsämiesten Säätiöltä tammikuussa 2016.

4 Metsäalan perustutkintojen koulutusohjelmakohtainen opetussuunnitelmatyö (metsäkoneenkuljettaja, metsuri-metsäpalvelujen tuottaja ja metsäenergian tuottaja) Osion 2 tavoitteena on kokonaisvaltaisen ammattiin kasvattamisen -käsitteen vieminen koulukohtaisiin toteutussuunnitelmiin Sakky (metsuri-metsäpalvelutuottaja, metsäkoneenkuljettaja) pidettiin metsuri-metsäpalvelutuottajakoulutuksen osalta uuden opetussuunnitelmatyön aloituspäivä (ta:t, yrittäjät,opettajat, opot,tatu-hanke) pidettiin metsäkoneenkuljettajakoulutuksen osalta uuden opetussuunnitelmatyön aloituspäivä (ta:t, yrittäjät, opettajat, opot, Tatu-hanke.) Työskentelyä jatkettiin saakka ops- työnä, jonka jälkeen siirrytään toteutussuunnitelmatyöhön opetussuunnitelmatyöpäivä Toivalassa opetussuunnitelmatyön koontipäivä Toivalassa. Sakkyn molempien hankkeessa mukana olevien koulutusohjelmien kontaktityö kokonaisvaltaisen ammattiin kasvattaminen näkökulmasta jatkui hyvänä koulutuspäällikkö Karl-Erik Hasan koordinoinnin alla molempien ops- työryhmien kanssa 2015 vuoden alussa etätyönä opetussuunnitelmien ja integroinnin työstämisenä google.docsissa. Koulutuspäällikkö Hasan siirryttyä muihin tehtäviin vuoden 2015 alusta opetussuunnitelmien ja toteutussuunnitelmissa integroinnissa tehdyn työn merkitystä ei koulutuksenjärjestäjän ops- työn jatkotyöskentelyssä nähty metsäalan ja aloitetun prosessin silmin. Edellä mainitusta syystä koulutuskuntayhtymän hyväksymissä Sakkyn metsäkoneenkuljettajan ja metsuri-metsäpalvelun tuottajan opetussuunnitelmissa yli vuoden opettajien kanssa suunniteltu ja työstetty integrointi näkyy ainoastaan Metsienhoito ja puukorjuun (30 osp) opintokokonaisuuden Yhteisten tutkinnon osien kanssa integroiminen kohdalla (L2). Sakkysta/Toivala on kuitenkin tullut joulukuun 2015 lopulla palautetta ja aineistoa niin yhteisten kuin ammattiaineiden opettajilta, kuinka he kuitenkin käyttävät hankeen alussa valmisteltua kokonaisvaltaisen ammattiin kasvattamisen ja integroinnin suunnitelmia opetuksensa toteutuksessa. Tästä aineistosta on koostettavissa kyseisten koulutusohjelmien (metsäkoneenkuljettaja, metsuri-metsäpalvelun tuottaja) kohdalta artikkeleja kevättalvella 2016 esimerkkitoteutuksista yhdessä Livia- aineiston kanssa. Kokonaisvaltaiseen ammattiin kasvattamiseen olennaisesti sisältyvä yhteisten aineiden ja ammattiaineiden integrointi sekä metsäkoulutuksen kehittäminen ammattien työnkuvia vastaaviksi törmää - ja monissa tapauksissa myös pysähtyy - koulutuksen järjestäjien kankeisiin ja liian byrokraattisiin kaikkien alojen yhteisiin toteutusrakenteisiin ja koulutuksen järjestäjän vaatimuksiin. Laadukkaan, työelämävastaavan ja toteuttamiskelpoisen metsäalan koulutuksen järjestämiseksi yksi mahdollisuus voisi olla lähteä kehittämään metsäkoulutusta ja sen toteuttamista enemmän toimialakohtaisesti alan oppilaitosten kesken.

5 Livia (metsäenergiantuottaja) oli koulutusohjelmatapaaminen koskien ammattiopisto Livian metsäenergian tuottajan koulutusohjelmaa. Livia on energiantuottajan koulutusohjelman tultua metsäalan perustutkinnon opetussuunnitelmaan(2007) lähtien toteuttanut sitä. Livian ops- prosesseiden kohdalla oli kyse enemmänkin hyvien käytänteiden huomioimisesta ja kirjaamisesta. Livian koulutusohjelmakohtainen opetussuunnitelma sekä opintosuoritusotteet analysoitiin toteutussuunnitelmatyön pohjaksi, mikä käynnistyi keväällä työskentely metsäenergian tuottajan opetussuunnitelmasta ja toteutussuunnitelmasta koko Livian metsäenergiantuottajaopettajakunnan voimin o Luovan yhteiset tutkinnon osat + integrointi ;kaksoisopettajuus o Metsän tots + ajoituskaaviot > osin työn alla läpi lukuvuoden jatkotyöskentely opettajainkokouksessa Ytot :pääosin eläin + metsä- ryhmät yhdessä(23 ops ;L3), josta alakohtaista integrointia on 12 osp. Yto- aineet yhtenäisinä jaksoina toteutussuunnitemassa yhteisten tutkinnonosien sitomista ammattiaineiden yhteyteen kokonaisvaltaisen ammattiin kasvattamisen näkökulmasta ja yto- aineiden integrointia ohjasi Livian metsäenergiantuottajan koulutusohjelman kohdalla koulutuksen järjestäjän Peimarin koulutuskuntayhtymä- tekemät ratkaisut yto- aineiden toteutuksesta. Livian metsäkoulutuksesta kuitenkin nähtiin Ytot toteutuvat tavalla jota pelkäsimme. Eli tylsinä yto- aineiden jaksoina, on siinä opiskelijoilla kestämistä. Puunkorjuun kuljettajakoulutus vastaamaan työelämän tarpeita! Integroinnit toteutetaan kaksoisopettajuutena pääsääntöisesti, kaikkea ei vielä ole suunniteltu ihan valmiiksi. lukuvuoden ensimmäisen vuosipuoliskon päättyessä viesti asiasta Livian metsäkoulutuksesta kuului: Paineet on kovat ytojen hajauttamiseen jo integrointien toteuttamisen suhteen. Toivottavasti tähän saadaan muutos seuraavaa lukuvuotta aloitettaessa. 3.3 Ohjausryhmätyöskentely Ohjausryhmä on kokoontunut neljä kertaa: , , ja Lisäksi hankkeen asioita on hoidettu aktiivisesti sähköpostitse ja puhelimitse. 4. Viestintä 4.1 Hankkeen tiedotussuunnitelma Hankkeen ohjausryhmän kokouksessa laadittiin tiedotussuunnitelma, jonka mukaan hankkeesta tiedotetaan seuraavasti: Lehdistötiedotteet 2 kpl Lehtiartikkelit 3 kpl Julkaisut TTS:n julkaisusarjoissa 1 kpl (raportit tai/ja tiedotteet) Esitelmät ja alustukset koulutus- ja metsäalan kokouksissa sekä seminaareissa 2 kpl Lisäksi hankkeesta tehdään internet-sivu, jossa hankkeen perustiedot ovat esillä ja tiedotteita hankkeen edistymisestä ja toisen toimintavuoden (2015) lopulla lisätään tiedotusta oppilaitosten suuntaan.

6 6 4.2 Hankkeen tiedotus Tuloksista on julkaistu artikkeleita 2014 kuusi kappaletta seuraavissa julkaisuissa: Teho 1/14 Koneyrittäjä 4/14 Teho 4/14 2 kpl Koneyrittäjä 3/2015 Teho 4/2015 (Opiskelijasta metsäkoneenkuljettajaksi ammattiin kasvattamisen haaste koko oppimisympäristölle Hankkeen nettisivut ovat osoitteessa mistä löytyvät hankkeen tiedot ja julkaisut sekä hankkeeseen liittyvät aiemmat julkaisut ja tulokset. Lehdistötiedote otsikolla Puunkorjuun kuljettajakoulutus vastaamaan työelämän tarpeita julkaistiin sekä Metsämiesten Säätiön sivuilla, että e- press.comin kautta (jakelu 1079 kpl ). Hankkeen toinen lehdistötiedote julkaistaan Tilitys apurahan käytöstä 5.1 Rahoitussuunnitelma 2014 Rahoitussuunnitelma, euroa Metsämiesten säätiö Työtehoseura Yhteensä Tuloslaskelma 2014 : v kulut: henkilöstökulut 25284,97 matkat 863,14 tarvikkeet 12,07 yleiskulut 8875,04 kokouspalvelut 43,6 ostopalvelut 3788,2 yhteensä 38867,02

7 7 5.3 Rahoitussuunnitelma 2015: Rahoitussuunnitelma, euroa Metsämiesten säätiö Työtehoseura Yhteensä Tuloslaskelma yht. henkilöstökulut 25284, , ,98 matkat 863, , ,29 tarvikkeet 12,07 15,98 28,05 yleiskulut 8875, , ,41 kokouspalvelut 43,6 295,2 338,8 ostopalvelut 3788,2 3788,2 yhteensä 38867, , ,73

Työtehoseura ry ja Mikkelin ammattikorkeakoulu LOPPURAPORTTI. Eila Lautanen, TTS Työtehoseura Pasi Pakkala, Mikkelin ammattikorkeakoulu

Työtehoseura ry ja Mikkelin ammattikorkeakoulu LOPPURAPORTTI. Eila Lautanen, TTS Työtehoseura Pasi Pakkala, Mikkelin ammattikorkeakoulu 1 Työtehoseura ry ja Mikkelin ammattikorkeakoulu LOPPURAPORTTI Metsätalousinsinöörikoulutuksen toteutuksen, seurantajärjestelmän ja työelämävastaavuuden kehittämishanke 1.4.2014 31.12.2015 Eila Lautanen,

Lisätiedot

KOORDINOIJAN TILANNEKATSAUS

KOORDINOIJAN TILANNEKATSAUS hyvinvointiteknologian koulutuskokeilut 2014-2018 KOORDINOIJAN TILANNEKATSAUS Verkostopäivä 21.11.2014 Marja Veikkola, koulutuskokeilujen koordinaattori (Osekk) Koulutuskokeilujen koordinointi Opetushallitus

Lisätiedot

Vantaan ammattiopisto Varia maahanmuuttaja hankkeet. Hanna Kontio Projektivastaava Maahanmuuttajien ammatillinen koulutus (OKM) Väylä työhön (ESR)

Vantaan ammattiopisto Varia maahanmuuttaja hankkeet. Hanna Kontio Projektivastaava Maahanmuuttajien ammatillinen koulutus (OKM) Väylä työhön (ESR) Vantaan ammattiopisto Varia maahanmuuttaja hankkeet Hanna Kontio Projektivastaava Maahanmuuttajien ammatillinen koulutus (OKM) Väylä työhön (ESR) Tilanne ennen hankkeita Maahanmuuttajille tarjottavia erillisiä

Lisätiedot

Liiketalouden koulutuksen kehittämispäivä: TUTKINTOJEN PERUSTEIDEN TOIMEENPANO

Liiketalouden koulutuksen kehittämispäivä: TUTKINTOJEN PERUSTEIDEN TOIMEENPANO Liiketalouden koulutuksen kehittämispäivä: TUTKINTOJEN PERUSTEIDEN TOIMEENPANO 30.1.2013 yli-insinööri Kati Lounema Opetushallitus Sisältö Tutkinnon perusteiden toimeenpano ammatillisena peruskoulutuksena

Lisätiedot

Koordinaattorin tilannekatsaus ja väliraportti v.2014

Koordinaattorin tilannekatsaus ja väliraportti v.2014 Koordinaattorin tilannekatsaus ja väliraportti v.2014 PERUSTASON ENSIHOIDON KOULUTUSKOKEILUJEN YHTEISTYÖPÄIVÄ 25.3.2015 Marja Veikkola Väliraportin tietojen kerääminen Webropol kysely 2.1. - 23.1.2015

Lisätiedot

Sopimuksen mukaiset koulutuksen järjestäjät: Kuopion kaupunki Kasvun ja oppimisen palvelualue, lukiokoulutus/ Kuopion lukiot

Sopimuksen mukaiset koulutuksen järjestäjät: Kuopion kaupunki Kasvun ja oppimisen palvelualue, lukiokoulutus/ Kuopion lukiot 1/5 TOISEN ASTEEN KOULUTUKSEN YHTEISTYÖSOPIMUS Juankosken sivistyslautakunta 25.3.2014 15, liite 9 Tällä sopimuksella seuraavat osapuolet sopivat Kuopion alueen toisen asteen yleissivistävän ja ammatillisen

Lisätiedot

VUOSISUUNNITELMA

VUOSISUUNNITELMA 1 JOENSUUN KONSERVATORIO Vuosisuunnitelma VUOSISUUNNITELMA 2017 2018 SYKSY Tilanne 20.9. - ammatillinen koulutus 69 opiskelijaa - musiikkiopisto 520 opiskelijaa - musiikkileikkikoulu 520 opiskelijaa -

Lisätiedot

PERUSTEIDEN TOIMEENPANON SEURANTA: KYSELY KAIKILLE AMMATILLISEN PERUSKOULUTUKSEN JÄRJESTÄJILLE 1

PERUSTEIDEN TOIMEENPANON SEURANTA: KYSELY KAIKILLE AMMATILLISEN PERUSKOULUTUKSEN JÄRJESTÄJILLE 1 JÄRJESTÄJILLE 1 Taustatiedot Koulutuksen järjestäjä Koulutuksen järjestäjätyyppi Kunta Kuntayhtymä Muu taustayhteisö Vastaajan nimi Vastaajan asema organisaatiossa Vastaajan sähköpostiosoite Vastaajan

Lisätiedot

Vamos via Valma! - loppuselvitystä

Vamos via Valma! - loppuselvitystä Vamos via Valma! - loppuselvitystä Hankeaika: 1.8.2015 31.12.2016 31.3.2017 Hakuryhmän nimi: Työelämälähtöisen, osaamisperusteisen, yksilöllisen ja joustavan ammatillisen peruskoulutuksen uudistusten toimeenpanon

Lisätiedot

Tekemällä oppimista ja sisältöjen integrointia opettajan ja opiskelijan näkökulmia

Tekemällä oppimista ja sisältöjen integrointia opettajan ja opiskelijan näkökulmia Tekemällä oppimista ja sisältöjen integrointia opettajan ja opiskelijan näkökulmia koulutussuunnittelija Kaija Mattila, Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä, Ammattiopisto, Nurmes OPH 3.2.2014 2 Tekemällä

Lisätiedot

HIUSALAN OPETUSSUUNNITELMAN JA NÄYTTÖTUTKINNON PERUSTEIDEN UUDISTAMISHANKE

HIUSALAN OPETUSSUUNNITELMAN JA NÄYTTÖTUTKINNON PERUSTEIDEN UUDISTAMISHANKE HIUSALAN OPETUSSUUNNITELMAN JA NÄYTTÖTUTKINNON PERUSTEIDEN UUDISTAMISHANKE 12.12.2008 2008 Opetushallitus Helsinki Nina Raki, Omnia Projektin organisaatio OHJAUSRYHMÄ (OPH, sidosryhmäedustajat) Koordinointi

Lisätiedot

Ennakointikamari LVIS

Ennakointikamari LVIS Ennakointikamari LVIS LVIS-alojen ammatillisen koulutuksen tarjonta ja kysyntä pääkaupunkiseudulla Minkälaisiin tehtäviin oppilaitoksista valmistutaan? Sähkö-ja automaatiotekniikan perustutkinto Sähkö-

Lisätiedot

Ammattipätevyyslainsäädäntö

Ammattipätevyyslainsäädäntö Kuljettajien ammattipätevyys Yli-insinööri Timo Repo Ammattipätevyyslainsäädäntö Laki 273/2007 Asetus 640/2007 Myös ammatillisen koulutuksen lainsäädäntö ja Okm kirje 2015 OKM/232/531/2015 Trafi jatkokoulutuksen

Lisätiedot

AMMATILLISET PERUSTUTKINNOT Huippu-urheiluväylä

AMMATILLISET PERUSTUTKINNOT Huippu-urheiluväylä Suunnitelman laadinta Pvm 15/2 2013 Rakenteen tarkistus Pvm 21/3 2013 Muodollinen tarkistus Pvm 28/3 2013 Suunnitelman hyväksyntä Pvm 17/4 2013 Hyväksytty toisen asteen koulutuslautakunnan jaostossa Pvm

Lisätiedot

Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa. Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2.

Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa. Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2. Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2.2014 Työssäoppiminen laissa (630/1998)ja asetuksessa (811/1998) koulutuksesta

Lisätiedot

Välinehuoltoalan, perustason ensihoidon ja hyvinvointiteknologian kokeilujen tilannekatsaus ja koonti vuoden 2015 väliraportista

Välinehuoltoalan, perustason ensihoidon ja hyvinvointiteknologian kokeilujen tilannekatsaus ja koonti vuoden 2015 väliraportista Välinehuoltoalan, perustason ensihoidon ja hyvinvointiteknologian kokeilujen tilannekatsaus ja koonti vuoden 2015 väliraportista Perustason ensihoidon kokeilujen yhteistyöpäivä 26.9.2016 Marja Veikkola,

Lisätiedot

Uraohjaus ja ennakoiva pedagogiikka Savon ammattiopistossa. Marjo Jalkala opinto-ohjaaja Uraohjaus2020-hanke

Uraohjaus ja ennakoiva pedagogiikka Savon ammattiopistossa. Marjo Jalkala opinto-ohjaaja Uraohjaus2020-hanke Uraohjaus ja ennakoiva pedagogiikka Savon ammattiopistossa Marjo Jalkala opinto-ohjaaja Uraohjaus2020-hanke Uraohjaus Uraohjauksella tarkoitetaan opiskelijan ja ohjaajan välistä yhteistyöprosessia, jonka

Lisätiedot

Opinto-ohjaussuunnitelma ohjauksen kehittämisen välineenä

Opinto-ohjaussuunnitelma ohjauksen kehittämisen välineenä Opinto-ohjaussuunnitelma ohjauksen kehittämisen välineenä Satu Hekkala Johdanto Tämä artikkeli kertoo Oulun Diakoniaopiston opinto-ohjaussuunnitelman kehittämistyöstä ja esittelee lyhyesti opinto-ohjaussuunnitelman

Lisätiedot

KJY:n verkostot 2010. 17.3.2010 Verkostojen puheenjohtajat

KJY:n verkostot 2010. 17.3.2010 Verkostojen puheenjohtajat KJY:n verkostot 2010 17.3.2010 Verkostojen puheenjohtajat Verkostot 2010 Hankeverkostot Pedagogisen johtamisen verkosto Tietohallintoverkosto Työssäoppimisen verkosto Yhteistyöverkostot Hyvinvointiverkosto

Lisätiedot

Jatkoväylä sujuvasti ammatillisesta koulutuksesta ammattikorkeakouluun Aluekokeilu Pohjois-Karjala.

Jatkoväylä sujuvasti ammatillisesta koulutuksesta ammattikorkeakouluun Aluekokeilu Pohjois-Karjala. Jatkoväylä sujuvasti ammatillisesta koulutuksesta ammattikorkeakouluun Aluekokeilu Pohjois-Karjala www.xamk.fi/jatkovayla Väyläopintojen tausta Taustalla projektit: - Sujuva väylä ammatillisesta koulutuksesta

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon perustason ensihoidon ja välinehuoltoalan perustutkinnon koulutuskokeilujen tilannekatsaus

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon perustason ensihoidon ja välinehuoltoalan perustutkinnon koulutuskokeilujen tilannekatsaus Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon perustason ensihoidon ja välinehuoltoalan perustutkinnon koulutuskokeilujen tilannekatsaus 24.11.2014 Koulutuskokeilujen ohjausryhmän kokous, opetus- ja kulttuuriministeriö

Lisätiedot

Metsäenergiantuottajan ammattiosaaminen nyt ja vuonna 2020. Metsäkoulutapaaminen 19.11.2015 /el

Metsäenergiantuottajan ammattiosaaminen nyt ja vuonna 2020. Metsäkoulutapaaminen 19.11.2015 /el Metsäenergiantuottajan ammattiosaaminen nyt ja vuonna 2020 Metsäkoulutapaaminen 19.11.2015 /el Esityksen sisältö 1.Tulosten taustaa 2.Osaamistarpeet ammatissa nyt 3.Koulutettujen osaaminen ammatissa 4.Osaamistarpeet

Lisätiedot

Itä-Suomen Ammattitaito ry.

Itä-Suomen Ammattitaito ry. Itä-Suomen Ammattitaito ry. yhdistys perustettu vuonna 2003 toimialue: Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois- Karjalan ja Kainuun maakunnat jäseninä toimialueen merkittävimmät ammatillisen koulutuksen järjestäjät

Lisätiedot

PERUSTUTKINNOT AMMATILLISEN KOULUTUKSEN MENESTYSTEKIJÄKSI , Oulu

PERUSTUTKINNOT AMMATILLISEN KOULUTUKSEN MENESTYSTEKIJÄKSI , Oulu PERUSTUTKINNOT AMMATILLISEN KOULUTUKSEN MENESTYSTEKIJÄKSI 22.9.2009, Oulu Työelämälähtöisten perustutkintojen toteuttaminen - Opetussuunnitelmat ja näyttötutkintojen järjestämissuunnitelmat johtamisen

Lisätiedot

Metsäkoulutus ry yhdistää metsäalan koulutusasteet ja työelämän toimijat

Metsäkoulutus ry yhdistää metsäalan koulutusasteet ja työelämän toimijat Metsäkoulutus ry yhdistää metsäalan koulutusasteet ja työelämän toimijat Luonnonvara- ja ympäristöalan ammatillisen koulutuksen kehittämispäivät 22.-23.2017 Ville Manner Metsäkoulutus ry 8.11.2017 8.11.2017

Lisätiedot

Työkykypassin käyttöönotto Savon ammatti- ja aikuisopistossa

Työkykypassin käyttöönotto Savon ammatti- ja aikuisopistossa Työkykypassin käyttöönotto Savon ammatti- ja aikuisopistossa Kuvaus työskentelyprosessista Tampereella 19.5.2015 Päivi Virtaharju Ritva Ylitervo Tiedottaminen työkykypassista henkilöstölle: läsnä 20 hlöä

Lisätiedot

Koordinoijan ajankohtaiskatsaus

Koordinoijan ajankohtaiskatsaus Koordinoijan ajankohtaiskatsaus VÄLINEHUOLTOALAN, PERUSTASON ENSIHOIDON JA HYVINVOINTITEKNOLOGIAN KOKEILUJEN OHJAUSRYHMÄ 2.11.2015 Marja Veikkola, koordinoija Välinehuoltoalan perustutkinnon kokeilujen

Lisätiedot

TOPHOPS-OPSO hankkeen toteuttajakohtainen toimintasuunnitelma / Kanneljärven Opisto

TOPHOPS-OPSO hankkeen toteuttajakohtainen toimintasuunnitelma / Kanneljärven Opisto TOPHOPS-OPSO hankkeen toteuttajakohtainen toimintasuunnitelma / Kanneljärven Opisto Hankkeen nimi: TOPSHOPS-OPSO Hankeaika: Vuoden 2016 loppuun Toimijat: Kanneljärven Opisto, Lohjan Nuorisopalvelut, Vantaan

Lisätiedot

ECVET tulee, oletko valmis!

ECVET tulee, oletko valmis! ECVET tulee, oletko valmis! ECVET EXPERT-toiminto 2012 2013 Oulu 13.3.2013 Leena-Maija Talikka, CIMO 8.2.2013 Bryggen kommunikea 2010 Tavoitteita Ammatillisen koulutuksen vetovoima Ammattitaitokilpailut,

Lisätiedot

Prosessiteollisuuden työntekijän osaamistarpeet miten niihin vastataan perustutkinnon toimeenpanossa?

Prosessiteollisuuden työntekijän osaamistarpeet miten niihin vastataan perustutkinnon toimeenpanossa? Prosessiteollisuuden työntekijän osaamistarpeet miten niihin vastataan perustutkinnon toimeenpanossa? Prosessiteollisuuden tutkintotoimikunta Riku Silván 2.9.2011 Sisältö Näyttötutkinnot Tutkintotoimikunta

Lisätiedot

VÄLIRAPORTTI VUODELTA 2014

VÄLIRAPORTTI VUODELTA 2014 Välinehuoltoalan, perustason ensihoidon ja hyvinvointiteknologian koulutuskokeilut VÄLIRAPORTTI VUODELTA 2014 OHJAUSRYHMÄN KOKOUS 12.3.2015 Marja Veikkola. koordinoija Väliraportin tietojen kerääminen

Lisätiedot

Uraohjaus joustavasti toiselta asteelta ammattikorkeakouluun projekti

Uraohjaus joustavasti toiselta asteelta ammattikorkeakouluun projekti Uraohjaus joustavasti toiselta asteelta ammattikorkeakouluun projekti 1.1.2011 31.12.2012 Tavoite Kehittää toiselta asteelta ammattikorkeakouluun tapahtuvan siirtymävaiheen sujuvuutta Ohjaus Ura ja jatko

Lisätiedot

Musiikkialan perustutkinto

Musiikkialan perustutkinto Musiikkialan perustutkinto Opetussuunnitelman yhteinen osa SISÄLLYS 1.Opetussuunnitelma ja sen soveltaminen 1 1.1 Kuopion konservatorio 1 1.2 Kuopion konservatorion arvot 1 2. Kuopion konservatorion ammatillinen

Lisätiedot

OPPISOPIMUSFOORUMI 21.11.2013

OPPISOPIMUSFOORUMI 21.11.2013 OPPISOPIMUSFOORUMI 21.11.2013 1. 2+1 TOTEUTUKSEN KRITEERIT 2. 2+1 MALLIN TOTEUTUS RAKENNUSALALLA 3. OPPIMISPOLKUJA 4. POSITIIVISTA / POHDITTAVAA Oppisopimusfoorumi Hannu Rinne TUTKINNON TAVOITTEET KOLMELLE

Lisätiedot

VAASAN AMMATTIOPISTO

VAASAN AMMATTIOPISTO VAASAN AMMATTIOPISTO OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA KULTTUURIALA Media-assistentti Dokumentin tiedot Dokumentin nimi Audiovisuaalisen viestinnän perustutkinnon tutkintokohtainen opetussuunnitelma

Lisätiedot

Välinehuoltoalan kokeilujen tilannekatsaus. Välinehuoltoalan perustutkinnon yhteistyöpäivät Marja Veikkola, Osekk

Välinehuoltoalan kokeilujen tilannekatsaus. Välinehuoltoalan perustutkinnon yhteistyöpäivät Marja Veikkola, Osekk Välinehuoltoalan kokeilujen tilannekatsaus Välinehuoltoalan perustutkinnon yhteistyöpäivät 2.10.2017 Marja Veikkola, Osekk Päättyneet välinehuoltoalan perustutkinto kokeilut ja niistä valmistuneiden opiskelijoiden

Lisätiedot

Alueellisen laatuverkoston (LAMPPU-hanke) ensimmäinen tapaaminen 16.1.2012 Rovaniemellä

Alueellisen laatuverkoston (LAMPPU-hanke) ensimmäinen tapaaminen 16.1.2012 Rovaniemellä 1 MUISTIO 1 Alueellisen laatuverkoston () ensimmäinen tapaaminen 16.1.2012 Rovaniemellä Aika Maanantai 16.1.2012 klo 10:00 16:00 Paikka Lapin ammattiopisto Porokatu 35, Neuvotteluhuone 121 96400 ROVANIEMI

Lisätiedot

Ammattiosaamisen näyttöjen toteuttaminen ja arviointi. Työpaikkaohjaajakoulutus 3 ov

Ammattiosaamisen näyttöjen toteuttaminen ja arviointi. Työpaikkaohjaajakoulutus 3 ov Ammattiosaamisen näyttöjen toteuttaminen ja arviointi Työpaikkaohjaajakoulutus 3 ov Ammattiosaamisen näyttö Ammatillisiin perustutkintoihin on liitetty ammattiosaamisen näytöt osaksi opiskelijan arviointia

Lisätiedot

VUOSISUUNNITELMA 2015 2016

VUOSISUUNNITELMA 2015 2016 1 JOENSUUN KONSERVATORIO Vuosisuunnitelma käsitelty opettajakunnassa 18/9 2015 Toteutuksen arviointi käsitelty opettajakunnassa VUOSISUUNNITELMA 2015 2016 1. OPISKELIJAMÄÄRÄT SYKSY Tilanne 20.9. - ammatillinen

Lisätiedot

Bryggen kommunikea 2010

Bryggen kommunikea 2010 ECVET tulee - oletko valmis! Seinäjoki 10.12.2012 ECVET EXPERT 2012-2013 FINLAND Leena-Maija Talikka CIMO Bryggen kommunikea 2010 Tavoitteita Ammatillisen koulutuksen vetovoima Taitokisat Liikkuvuus korostuu

Lisätiedot

ProSuomi projektin tuloksia Prosessiteollisuuden perustutkinnon toimeenpanon tuki - projekti

ProSuomi projektin tuloksia Prosessiteollisuuden perustutkinnon toimeenpanon tuki - projekti ProSuomi projektin tuloksia Prosessiteollisuuden perustutkinnon toimeenpanon tuki - projekti Terhi Puntila ProSuomi projektin päätösseminaari, Aulanko 15-16.11.2012 ProSuomi projekti 1.1.2011-31.12.2012

Lisätiedot

KILTA 2011 2014 Kilpailukykyä ja laatua ammatilliseen koulutukseen huippuosaamisella

KILTA 2011 2014 Kilpailukykyä ja laatua ammatilliseen koulutukseen huippuosaamisella KILTA 2011 2014 Kilpailukykyä ja laatua ammatilliseen koulutukseen huippuosaamisella Laatua kaikille, omat polut huippuosaajille! Miten vastata lahjakkaiden ja motivoituneiden nuorten tarpeisiin? Miten

Lisätiedot

1. Kokouksen avaaminen ja läsnäolijoiden toteaminen Ohjausryhmän puheenjohtaja Esko Heikkonen avasi kokouksen ja läsnäolijat todettiin.

1. Kokouksen avaaminen ja läsnäolijoiden toteaminen Ohjausryhmän puheenjohtaja Esko Heikkonen avasi kokouksen ja läsnäolijat todettiin. OPEDA-hanke Ohjausryhmän kokous 2/2011 Paikka: Turun ammatti-instituutin Lemminkäisenkadun koulutalon Alabama-ravintola, kokoustila Extra (Lemminkäisenkatu 14-18) Aika: 30.8.2011, klo 10:00-12:00 Pöytäkirja

Lisätiedot

Keke osaksi arkea - Kiertotalous tutuksi -hankkeen toteutus Novidassa keväällä Työryhmä: Mari Laihonen, Anne Mähönen, Mervi Vesalainen 1.2.

Keke osaksi arkea - Kiertotalous tutuksi -hankkeen toteutus Novidassa keväällä Työryhmä: Mari Laihonen, Anne Mähönen, Mervi Vesalainen 1.2. Keke osaksi arkea - Kiertotalous tutuksi -hankkeen toteutus Novidassa keväällä 2019 Työryhmä: Mari Laihonen, Anne Mähönen, Mervi Vesalainen 1.2.2019 1 Tavoitteet Opiskelijoille syntyy oman ammattiosaamisen

Lisätiedot

AMMATTIOSAAJAN TYÖKYKYPASSI

AMMATTIOSAAJAN TYÖKYKYPASSI AMMATTIOSAAJAN TYÖKYKYPASSI Timo Kalmakoski Tiedotustilaisuus Helsingissä 14.5.2008 Lapin Urheiluopisto Santasport Institute www.santasport.fi Esim. AMMATTIOSAAJAN TYÖKYKYPASSI OSIO 5:n TESTAUSTA TYÖSSÄOPPIMISJAKSOLLA

Lisätiedot

ORGANISAATION NIMI LISÄLISTA 9/ PAIKKA Tampereen palvelualan ammattiopisto (TPA), Koulukatu 18, Tampere

ORGANISAATION NIMI LISÄLISTA 9/ PAIKKA Tampereen palvelualan ammattiopisto (TPA), Koulukatu 18, Tampere ORGANISAATION NIMI LISÄLISTA 9/2017 1 LISÄLISTA ON TARKASTAMATON JA ALLEKIRJOITTAMATON AIKA 26.09.2017 16:00 PAIKKA Tampereen palvelualan ammattiopisto (TPA), Koulukatu 18, Tampere KÄSITELLYT ASIAT Asia

Lisätiedot

LIITE. C. Selvitys opetuksesta vastaava johtajan/johtajien kelpoisuudesta ja työkokemuksesta toimipisteittäin (hakemuslomakkeen liite 2)

LIITE. C. Selvitys opetuksesta vastaava johtajan/johtajien kelpoisuudesta ja työkokemuksesta toimipisteittäin (hakemuslomakkeen liite 2) 10 LIITE Koulutuksen järjestäjien tulee toimittaa tämän kirjeen liitteen kohdissa A - F mainitut tiedot: hakemuslomake ja sen liitteinä kopiot mainituista asiakirjoista sekä pyydetyt selvitykset/suunnitelmat.

Lisätiedot

Kehittämisohjelma prosessina kunnan tasolla

Kehittämisohjelma prosessina kunnan tasolla Oulun kaupunki Opetustoimi Erityisen tuen keskus - 2008 Kehittämisohjelma prosessina kunnan tasolla Raimo Salo Erityisen tuen keskus Oulun kaupungin opetustoimi raimo.salo@ouka.fi 044 703 9689 MAAHANMUUTTAJIEN

Lisätiedot

Tutkinnon, opetuksen ja arvioinnin tietomalli, luonnos

Tutkinnon, opetuksen ja arvioinnin tietomalli, luonnos , opetuksen ja arvioinnin tietomalli, luonnos OPH Koulutusala Opintoala / Osaamisala Koulutusohjelma Tutkintonimike Koulutuksen järjestäjä & Työelämä Opiskelija & Opettaja Koulutus Hakemus Koulutuksen

Lisätiedot

Lausuntopyyntö kaikille perustutkinnoille yhteisistä ammatillisista valinnaisista tutkinnon osista

Lausuntopyyntö kaikille perustutkinnoille yhteisistä ammatillisista valinnaisista tutkinnon osista LAUSUNTOPYYNTÖ 1 (3) 15.09.2017 OPH-2065-2017 Jakelussa mainitut Lausuntopyyntö kaikille perustutkinnoille yhteisistä ammatillisista valinnaisista tutkinnon osista Opetushallitus pyytää lausuntoanne kaikille

Lisätiedot

AMMATILLISTEN PERUSTUTKINTOJEN PERUSTEET 2015 PROSESSITEOLLISUUDEN PERUSTUTKINTO. Seppo Valio

AMMATILLISTEN PERUSTUTKINTOJEN PERUSTEET 2015 PROSESSITEOLLISUUDEN PERUSTUTKINTO. Seppo Valio AMMATILLISTEN PERUSTUTKINTOJEN PERUSTEET 2015 PROSESSITEOLLISUUDEN PERUSTUTKINTO Seppo Valio seppo.valio@oph.fi www.oph.fi OSAAMISPERUSTEISUUDEN VAHVISTAMINEN Opetuskeskeisestä ajattelusta oppimiskeskeiseen

Lisätiedot

Demokratiakasvatusselvityksen tuloksia. Kristina Kaihari opetusneuvos YL 17.4.2012

Demokratiakasvatusselvityksen tuloksia. Kristina Kaihari opetusneuvos YL 17.4.2012 Demokratiakasvatusselvityksen tuloksia Kristina Kaihari opetusneuvos YL 17.4.2012 Demokratiakasvatusselvityksen (PK, LU, AM) tavoitteet saada konkreettista tietoa koulujen ja oppilaitosten osallistumista

Lisätiedot

KOULUTUSKOKEILUJEN KOORDINOINTI

KOULUTUSKOKEILUJEN KOORDINOINTI KOULUTUSKOKEILUJEN KOORDINOINTI Marja Veikkola, Oulun seudun koulutuskuntayhtymä (Osekk) 26.9.2014 Sivu 1 Opetushallitus on myöntänyt valtionavustuksen Osekkille sosiaali-, terveys- ja liikunta-alan sekä

Lisätiedot

Hyrian ja Laurean jatkoväylä projektiopintomalli

Hyrian ja Laurean jatkoväylä projektiopintomalli Jatkoväylä-seminaari Haaga-Helia 9.5.2017 Kaisa Tsupari Hyrian ja Laurean jatkoväylä projektiopintomalli 1 HYRIA KOULUTUS 9.5.2017 Liiketalouden pt/ nuoret Mahdollisuus suorittaa tutkinnonosa (15 osp)

Lisätiedot

Opetuksen järjestäjänä Neulamäen yhtenäiskoulu Toinen lukuvuosi menossa Vuosittain otetaan noin 20 oppilasta Valinta haun kautta; haastattelulla

Opetuksen järjestäjänä Neulamäen yhtenäiskoulu Toinen lukuvuosi menossa Vuosittain otetaan noin 20 oppilasta Valinta haun kautta; haastattelulla Ammattikymppi Opetuksen järjestäjänä Neulamäen yhtenäiskoulu Toinen lukuvuosi menossa Vuosittain otetaan noin 20 oppilasta Valinta haun kautta; haastattelulla varmistetaan hakijoiden motivaatio ja opiskeluasenne

Lisätiedot

AMMATILLISTEN PERUSTUTKINTOJEN PERUSTEET 2015 KAIVOSALAN PERUSTUTKINTO. Seppo Valio

AMMATILLISTEN PERUSTUTKINTOJEN PERUSTEET 2015 KAIVOSALAN PERUSTUTKINTO. Seppo Valio AMMATILLISTEN PERUSTUTKINTOJEN PERUSTEET 2015 KAIVOSALAN PERUSTUTKINTO Seppo Valio seppo.valio@oph.fi www.oph.fi OSAAMISPERUSTEISUUDEN VAHVISTAMINEN Opetuskeskeisestä ajattelusta oppimiskeskeiseen ja opiskelijalähtöiseen

Lisätiedot

OPPIMAISEMAFESTIVAALI 2017 Joustavuus eri oppimisympäristöissä

OPPIMAISEMAFESTIVAALI 2017 Joustavuus eri oppimisympäristöissä OPPIMAISEMAFESTIVAALI 2017 Joustavuus eri oppimisympäristöissä Yksilöllisen ja joustavan oppimisen tukeminen Sami Pirhonen projektipäällikkö Itä-Savon koulutuskuntayhtymä/ Savonlinnan ammatti- ja aikuisopisto

Lisätiedot

Diakonia-ammattikorkeakoulu SoleOps Opiskelijan opas. SoleOps

Diakonia-ammattikorkeakoulu SoleOps Opiskelijan opas. SoleOps www.diak.fi 1 Sisällys 1.. 3 2. Opetussuunnitelma 4 3. Koulutusohjelman kuvaus. 8 4. Toteutussuunnitelma.. 9 5. Vapaasti valittavat opinnot 12 6. Oppimateriaalit... 16 www.diak.fi 2 1 toimii julkisessa

Lisätiedot

SUOMA-AKATEMIA. Matkailualan ammattilaisten ja matkailualan koulutusta tarjoavien oppilaitosten valtakunnallinen verkosto.

SUOMA-AKATEMIA. Matkailualan ammattilaisten ja matkailualan koulutusta tarjoavien oppilaitosten valtakunnallinen verkosto. SUOMA-AKATEMIA Matkailualan ammattilaisten ja matkailualan koulutusta tarjoavien oppilaitosten valtakunnallinen verkosto. Helmi Liiketalousopisto, Anu Nylund anu.nylund@liiketalousopisto.fi SUOMA-akatemian

Lisätiedot

Tutkimusjohtaja ja projektipäällikkö Katri Halonen

Tutkimusjohtaja ja projektipäällikkö Katri Halonen LIITE MAKSATUSHAKEMUKSEEN TIIVISTELMÄ MAKSATUSKAUDEN TOIMINNASTA Projektin nimi: Tuottaja2020 Projektikoodi: s10947 Hallinnoija: Metropolia Ammattikorkeakoulu Maksatuskausi: 1.9.- 31.12.2011 Tutkimusjohtaja

Lisätiedot

Opintopolku.fi. Ajankohtaista ohjauksen näkökulmasta. Elinikäinen ohjaus Suomessa 2013 -seminaari 7.10.2013 Ritva Sammalkivi. Opintopolku.

Opintopolku.fi. Ajankohtaista ohjauksen näkökulmasta. Elinikäinen ohjaus Suomessa 2013 -seminaari 7.10.2013 Ritva Sammalkivi. Opintopolku. Ajankohtaista ohjauksen näkökulmasta Elinikäinen ohjaus Suomessa 2013 -seminaari 7.10.2013 Ritva Sammalkivi Oppija ja elinikäinen oppiminen Hakeutujan palvelut Opintojen aikaiset palvelut Siirtymävaiheen

Lisätiedot

OPI kurssin sisältö ja toteutus

OPI kurssin sisältö ja toteutus OPI kurssin sisältö ja toteutus tiedotustilaisuus palveluntuottajille 4.2.2015 Irja Kiisseli Suunnittelija Kuntoutusryhmä 2 Esitys sisältää OPI-kurssien taustaa Hankevaiheesta pysyvään toimintaan Tietoa

Lisätiedot

Koulun nimi lukuvuosi 2014-2015. Oppilasmäärä lukuvuoden päättyessä. Luokalle jääneiden lukumäärä. Työnantajan järjestämä koulutus

Koulun nimi lukuvuosi 2014-2015. Oppilasmäärä lukuvuoden päättyessä. Luokalle jääneiden lukumäärä. Työnantajan järjestämä koulutus Eurajoen kunta / koulutoimi PERUSKOULUN TOIMINTAKERTOMUS Koulun nimi lukuvuosi 2014-2015 Rikantilan koulu A. TILASTOLLISET ASIAT 1. Peruskoulun oppilaiden lukumäärä kevätlukukauden 2014 päättyessä Oppilasmäärä

Lisätiedot

Osaamisperusteisuuden edistäminen ammatillisessa koulutuksessa

Osaamisperusteisuuden edistäminen ammatillisessa koulutuksessa Osaamisperusteisuuden edistäminen ammatillisessa koulutuksessa 8.4.2016 Kati Lounema yksikön päällikkö, opetusneuvos, Opetushallitus Säädökset Tutkinnon perusteet Valmentavan koulutuksen perusteet Koulutuksen

Lisätiedot

OPI -kurssit uusi kuntoutuspalvelu käynnistyy. Suunnittelija Irja Kiisseli 17.11.2015

OPI -kurssit uusi kuntoutuspalvelu käynnistyy. Suunnittelija Irja Kiisseli 17.11.2015 OPI -kurssit uusi kuntoutuspalvelu käynnistyy Suunnittelija Irja Kiisseli 17.11.2015 Esitys sisältää Vähän taustaa - Hankevaiheesta pysyvään toimintaan Uusi palvelu käynnistyy yhteistyö alkaa Kenelle OPI

Lisätiedot

Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa. Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2.

Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa. Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2. Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2.2014 Suunnittelun lähtökohdat Suunnittelun pohjana aina voimassa oleva

Lisätiedot

DigiOpit - verraten hyvää. Savon koulutuskuntayhtymä Y-TUNNUS: 1852679-9 Savon ammatti- ja aikuisopisto OPPILAITOSTUNNUS: 31816 OMISTAJATYYPPI: 21

DigiOpit - verraten hyvää. Savon koulutuskuntayhtymä Y-TUNNUS: 1852679-9 Savon ammatti- ja aikuisopisto OPPILAITOSTUNNUS: 31816 OMISTAJATYYPPI: 21 DigiOpit - verraten hyvää Savon koulutuskuntayhtymä Y-TUNNUS: 1852679-9 Savon ammatti- ja aikuisopisto OPPILAITOSTUNNUS: 31816 OMISTAJATYYPPI: 21 Ritva Ylitervo ritva.ylitervo@sakky.fi +358 44 785 8775

Lisätiedot

Lahden diakonian instituutti. Vastuuta ottamalla opit 3- hanke. Loppuraportti 2.6.2014 31.12.2015. Lahden Diakoniasäätiö, sosiaali- ja terveyspalvelut

Lahden diakonian instituutti. Vastuuta ottamalla opit 3- hanke. Loppuraportti 2.6.2014 31.12.2015. Lahden Diakoniasäätiö, sosiaali- ja terveyspalvelut Lahden diakonian instituutti Vastuuta ottamalla opit 3- hanke Loppuraportti 2.6.2014 31.12.2015 Lahden Diakoniasäätiö, sosiaali- ja terveyspalvelut Anne-Maria Karjalainen kehittämisvastaava Lahden diakonian

Lisätiedot

Työpaikoilla oppimisen monet muodot Määrä lisääntyy laatua kehittämällä?

Työpaikoilla oppimisen monet muodot Määrä lisääntyy laatua kehittämällä? Työpaikoilla oppimisen monet muodot Määrä lisääntyy laatua kehittämällä? Sampon neuvottelukuntien seminaari, Imatra 6.9.2017 Projektipäällikkö Maija Savolainen, Savon ammatti- ja aikuisopisto maija.savolainen@sakky.fi

Lisätiedot

Opiskelun ja opetuksen tuen ja hallinnon aliprosessit. Pekka Linna KOOTuki-ryhmä, 13.3.2015

Opiskelun ja opetuksen tuen ja hallinnon aliprosessit. Pekka Linna KOOTuki-ryhmä, 13.3.2015 Opiskelun ja opetuksen tuen ja hallinnon aliprosessit Pekka Linna KOOTuki-ryhmä, 13.3.2015 1. Koulutus- ja opetussuunnittelu, aliprosessit 1. Korkeakoulun koulutusvastuiden strateginen suunnittelu 2. Koulutuksen

Lisätiedot

AMMATTIKOULUTUKSEN PERUSTETYÖ Sirkka-Liisa Kärki Tutkinnot - yksikön päällikkö, opetusneuvos

AMMATTIKOULUTUKSEN PERUSTETYÖ Sirkka-Liisa Kärki Tutkinnot - yksikön päällikkö, opetusneuvos AMMATTIKOULUTUKSEN PERUSTETYÖ 14.2.2011 Sirkka-Liisa Kärki Tutkinnot - yksikön päällikkö, opetusneuvos AMMATTIKOULUTUKSEN TUTKINTOJÄRJESTELMÄ Valmistavat ja valmentavat koulutukset (4) 52 ammatillista

Lisätiedot

Yrittäjyyskasvatus virtaa Kaakossa

Yrittäjyyskasvatus virtaa Kaakossa 2 3 Yrittäjyyskasvatus virtaa Kaakossa Kaakkois-Suomen yrittäjyyskasvatusstrategiasta yrittäjyyden ekosysteemiksi http://www.yes-keskus.fi/wpcontent/uploads/2012/09/cursor_yritt_kasv_web_0312.pdf 4 Visio

Lisätiedot

Koordinaattorin tilannekatsaus

Koordinaattorin tilannekatsaus Koordinaattorin tilannekatsaus HYVINVOINTITEKNOLOGIAN KOULUTUSKOKEILUJEN YHTEISTYÖPÄIVÄ 19.5.2015 Marja Veikkola Vuoden 2014 väliraportin tietojen kerääminen Webropol kysely 2.1. - 23.1.2015 (raportti

Lisätiedot

Kuopion Konservatorio

Kuopion Konservatorio 1 Kuopion Konservatorio OPINTO-OHJAUSSUUNNITELMA JOHDANTO Ammatillisen tutkinnon perusteiden mukaan koulutuksen järjestäjä laatii opetussuunnitelman yhteyteen opinto-ohjaussuunnitelman. Kuopion konservatorion

Lisätiedot

Viestinnänala ammatillisessa koulutuksessa

Viestinnänala ammatillisessa koulutuksessa Viestinnänala ammatillisessa koulutuksessa Hankkeen tavoitteet Kehittämistarpeet, päällekkäisyys ja erityispiirteet: Kehittämistarpeet alakohtaisesti: Työelämän tilanne (mm. painoviestintäalan muutos julkaisualaksi)

Lisätiedot

Työkykypassin käyttöönotto Savon ammatti- ja aikuisopistossa

Työkykypassin käyttöönotto Savon ammatti- ja aikuisopistossa Työkykypassin käyttöönotto Savon ammatti- ja aikuisopistossa Kuvaus prosessista Päivi Virtaharju Ritva Ylitervo Tiedottaminen työkykypassista henkilöstölle: läsnä 20 hlöä eri aloilta Tutustumiskokous työryhmään

Lisätiedot

Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen M. Lahdenkauppi Opetusneuvos, AM-PE

Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen M. Lahdenkauppi Opetusneuvos, AM-PE Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen 5.2.2015 M. Lahdenkauppi Opetusneuvos, AM-PE Osaamisen tunnistaminen Aikaisemmin hankittua osaamista verrataan perustutkinnon perusteissa määriteltyihin ammattitaitovaatimuksiin

Lisätiedot

Yliopistotason opetussuunnitelmalinjaukset

Yliopistotason opetussuunnitelmalinjaukset Yliopistotason opetussuunnitelmalinjaukset Aalto-yliopiston akateemisten asiain komitea 30.8.2011 Alkaneen lukuvuoden aikana suunnitellaan yliopiston perustutkintojen opetussuunnitelmat ja tutkintovaatimukset

Lisätiedot

ECVET tulee, oletko valmis!

ECVET tulee, oletko valmis! ECVET tulee, oletko valmis! Aika: Maanantai 10.12.2012 kello 10.00 15.00 Paikka: Koulutuskeskus Sedu (kabinetti), Törnäväntie 24, Seinäjoki Reija Lepola Johtaja, Koulutuskeskus Sedu reija.lepola@sedu.fi

Lisätiedot

AMMATILLISTEN PERUSTUTKINTOJEN PERUSTEET 2015 TURVALLISUUSALAN PERUSTUTKINTO. Seppo Valio

AMMATILLISTEN PERUSTUTKINTOJEN PERUSTEET 2015 TURVALLISUUSALAN PERUSTUTKINTO. Seppo Valio AMMATILLISTEN PERUSTUTKINTOJEN PERUSTEET 2015 TURVALLISUUSALAN PERUSTUTKINTO Seppo Valio seppo.valio@oph.fi www.oph.fi OSAAMISPERUSTEISUUDEN VAHVISTAMINEN Opetuskeskeisestä ajattelusta oppimiskeskeiseen

Lisätiedot

Sosiaalinen media kivi- ja teräsrakentamisen ammatillisessa koulutuksessa

Sosiaalinen media kivi- ja teräsrakentamisen ammatillisessa koulutuksessa Sosiaalinen media kivi- ja teräsrakentamisen ammatillisessa koulutuksessa Raahen ammattiopisto Vaiheen 2 suunnitelma Toteutuksesta vastaa: Juha Mäntykangas ja Aija Keski-Korsu. Terästakentaminen Opiskelijaryhmä

Lisätiedot

Ilman taitavia, innovatiivisia ja ammatillisesti sivistyneitä onnistujia maailma ei tule toimeen

Ilman taitavia, innovatiivisia ja ammatillisesti sivistyneitä onnistujia maailma ei tule toimeen Ilman taitavia, innovatiivisia ja ammatillisesti sivistyneitä onnistujia maailma ei tule toimeen Ammattiosaaminen 2025 visio, AMKEn tulevaisuusvaliokunta Visio voi toteutua, jos 1. ammatillinen koulutus

Lisätiedot

Uraohjaus joustavasti toiselta asteelta ammattikorkeakouluun -projekti 1.1.2011 31.12.2012

Uraohjaus joustavasti toiselta asteelta ammattikorkeakouluun -projekti 1.1.2011 31.12.2012 Uraohjaus joustavasti toiselta asteelta ammattikorkeakouluun -projekti 1.1.2011 31.12.2012 Tavoite Kehittää toiselta asteelta ammattikorkeakouluun tapahtuvan siirtymävaiheen sujuvuutta Ohjaus Ura- ja jatko-opintosuunnittelu

Lisätiedot

ECVET tulee, oletko valmis!

ECVET tulee, oletko valmis! ECVET tulee, oletko valmis! ECVET EXPERTien toiminta 2012 2013 Turku 13.9.2013 Mika Saarinen, CIMO Kansallinen ECVET Expert-toiminto Toiminto on perustettu 2012 Tukemaan ECVETin kansallista toimeenpanoa

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen tutkintojärjestelmän uudistus - tavoitteet ja uudet säädökset

Ammatillisen koulutuksen tutkintojärjestelmän uudistus - tavoitteet ja uudet säädökset Ammatillisen koulutuksen tutkintojärjestelmän uudistus - tavoitteet ja uudet säädökset Johtaja Mika Tammilehto Ammatillisen koulutuksen vastuualue 18.11.2014 Muutosten kokonaisuus ammatillisessa koulutuksessa

Lisätiedot

Opetuksen tulevaisuuden haasteet ennakoinnin ongelmallisuus. Kumi-instituutin kevätseminaari 11.4.2014 Pirkko Laurila

Opetuksen tulevaisuuden haasteet ennakoinnin ongelmallisuus. Kumi-instituutin kevätseminaari 11.4.2014 Pirkko Laurila Opetuksen tulevaisuuden haasteet ennakoinnin ongelmallisuus Kumi-instituutin kevätseminaari 11.4.2014 Pirkko Laurila Kumialan tutkintojen kehittäminen Kumialan koulutus on verrattain nuorta, ammatillinen

Lisätiedot

VETURI V. Ryhmätöiden tuotokset

VETURI V. Ryhmätöiden tuotokset VETURI V Ryhmätöiden tuotokset Tuotettu Kurussa 7.-8.4.2006 Teema 1: Callidus-tuutorointi Vetäjät: tutorsihteeri Heidi Kerbs, HAMOK ja tutorvastaava Jari Nurmi, RANKA 1.1 AMK:N ROOLI (rahoitus? yhteistyökumppanit?

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen nykytila ja tulevaisuus Työpaikkaohjaaja koulutus 3 ov

Ammatillisen koulutuksen nykytila ja tulevaisuus Työpaikkaohjaaja koulutus 3 ov Ammatillisen koulutuksen nykytila ja tulevaisuus Työpaikkaohjaaja koulutus 3 ov Anu Hultqvist OSAO, Koulutuspäällikkö TtM, Työelämäpedagogi, NTM Perustutkintojen tutkinnonperusteiden uudistuminen ja ammatillisen

Lisätiedot

Nuorten työpaikalla tapahtuvan oppimisen edistäminen sekä työn ja koulutuksen joustava yhdistäminen. Päivitetty 040314

Nuorten työpaikalla tapahtuvan oppimisen edistäminen sekä työn ja koulutuksen joustava yhdistäminen. Päivitetty 040314 Nuorten työpaikalla tapahtuvan oppimisen edistäminen sekä työn ja koulutuksen joustava yhdistäminen Päivitetty 040314 1 Sisältö 1. Työelämäyhteistyö ja ennakoinnin kehittäminen Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymässä...

Lisätiedot

Opiskelukyky opiskelijan oikeus

Opiskelukyky opiskelijan oikeus Opiskelukyky opiskelijan oikeus Porvoon ammattiopiston oma hanke, joka on jatkoa Open minds-learning minds- ESR hankkeessa aloitettua opiskelijoiden oppimisja osaamisvalmiuksien vahvistamista Oppimisen

Lisätiedot

TutKIVA oppiminen verkossa II, loppuraportti Koulutuskeskus Salpaus, Hanna Toijala

TutKIVA oppiminen verkossa II, loppuraportti Koulutuskeskus Salpaus, Hanna Toijala LOPPURAPORTTI 1 (5) TutKIVA oppiminen verkossa II, loppuraportti Koulutuskeskus Salpaus, Hanna Toijala 1. Miten hankkeen tavoitteet ovat toteutuneet oppilaitoksessanne? Toimintamallien ja oppimisympäristöjen/mobiililaitteiden

Lisätiedot

Liite kiinteistö- ja kotityöpalvelualan koulutustoimikunnan osaamis- ja toimialan ammatillisten tutkintojen tutkintorakenteen kehittämisesitykseen

Liite kiinteistö- ja kotityöpalvelualan koulutustoimikunnan osaamis- ja toimialan ammatillisten tutkintojen tutkintorakenteen kehittämisesitykseen Liite kiinteistö- ja kotityöpalvelualan koulutustoimikunnan osaamis- ja toimialan ammatillisten tutkintojen tutkintorakenteen kehittämisesitykseen 14.9.2015 Kiinteistöpalveluala kartalla - elintärkeää

Lisätiedot

Näkökulmia erityisen tuen palvelumalleihin reformia ennakoiden

Näkökulmia erityisen tuen palvelumalleihin reformia ennakoiden Näkökulmia erityisen tuen palvelumalleihin reformia ennakoiden Riitta Murtorinne Erityisopetus ja valmentavat koulutukset ammatillisessa koulutuksessa 6.4.2017 Muutamia tunnuslukuja Salpauksesta Opiskelijoita

Lisätiedot

OKM Ohjausryhmän kokous Aira Rajamäki, opetusneuvos Ammatillinen peruskoulutus

OKM Ohjausryhmän kokous Aira Rajamäki, opetusneuvos Ammatillinen peruskoulutus Tutkintojen perusteiden valmistelu ja kokeiluohjelma koulutuskokeiluja varten SOSIAALI- JA TERVEYSALAAN SEKÄ TEKNIIKAN JA LIIKENTEEN ALAAN KOHDISTUVIEN PERUSTUTKINTOJEN KOULUTUSKOKEILUT VUOSINA 2014 2018

Lisätiedot

Opetuksen kehittäminen Koulutuskeskus Salpauksessa. Merja Rui ja Heikki Tuomainen lehtorit, opetuksen kehittäminen Koulutuskeskus Salpaus

Opetuksen kehittäminen Koulutuskeskus Salpauksessa. Merja Rui ja Heikki Tuomainen lehtorit, opetuksen kehittäminen Koulutuskeskus Salpaus Opetuksen kehittäminen Koulutuskeskus Salpauksessa Merja Rui ja Heikki Tuomainen lehtorit, opetuksen kehittäminen Koulutuskeskus Salpaus Pedagoginen johtaminen Salpauksessa Opiskelijat ja työelämä Maarit

Lisätiedot

Oppisopimuskoulutuksen laatuhankkeen loppuraportin keskeiset viestit koulutuksen järjestäjille

Oppisopimuskoulutuksen laatuhankkeen loppuraportin keskeiset viestit koulutuksen järjestäjille 11.5.2011 Oppisopimuskoulutuksen laatuhankkeen loppuraportin keskeiset viestit koulutuksen järjestäjille Pasi Kankare, Opetushallitus Oppisopimusten määrän kehitys Oppisopimuskoulutuksella koko tutkinnon

Lisätiedot

Ammatillisesta koulutuksesta sujuvasti ammattikorkeakouluun

Ammatillisesta koulutuksesta sujuvasti ammattikorkeakouluun Ammatillisesta koulutuksesta sujuvasti ammattikorkeakouluun Tilannekartoitus ammatillisen toisen asteen koulutuksen ja AMK:n välisen siirtymävaiheen opintojen ja ohjauksen toteuttamisesta Sanna Lappalainen,

Lisätiedot

Ylitalo Arto Kuntayhtymän johtaja

Ylitalo Arto Kuntayhtymän johtaja Opetushallitus, PL 380, 00531 Helsinki OPH Selvityslomake erityisavustus Hankeryhmä > selvitys valtionavustuksen käytöstä Koulutustaso * Ammatillinen koulutus Hakuryhmä * Muu, mikä? Mikä? * Laatustrategian

Lisätiedot

Erityisen hyvää. Ideoita ammatilliseen erityisopetukseen

Erityisen hyvää. Ideoita ammatilliseen erityisopetukseen Erityisen hyvää Ideoita ammatilliseen erityisopetukseen Lukijalle Ammatilliseen erityisopetukseen on vuosien varrella kehitetty paljon hyviä käytäntöjä. Toimivien käytäntöjen ei välttämättä tarvitse olla

Lisätiedot

Muutoksia 1.8.2015. Muutoksia 1.8.2015

Muutoksia 1.8.2015. Muutoksia 1.8.2015 Muutoksia 1.8.2015 Laki ammatillisesta koulutuksesta L787/2014 tulee voimaan 1.8.2015 Koulutuksen järjestäjä: laatii ja hyväksyy opetussuunnitelman (14 ), joka antaa opiskelijalle mahdollisuuden yksilölliseen

Lisätiedot