Help Desk toiminta päättyi ja sitä antoivat seuraavat henkilöt:

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Help Desk toiminta päättyi 31.12.2004 ja sitä antoivat seuraavat henkilöt:"

Transkriptio

1 HL7 CDA FAQ päivitetty Tämän dokumentin OID-tunnus on HL7 Help Desk on tarkoitettu HL7 yhdistyksen toteuttamien standardien ja rajapintojen käyttöönottoon liittyvään neuvontaan sekä toimittajille että asiakkaille. Toiminta rahoitetaan kansallisen terveysprojektin ja HL7 Finland ry:n toimesta. Mikäli neuvonnan aihe on selvillä, niin kannattaa ottaa suoraan yhteyttä suoraan kyseiseen asiantuntijaan. Asiantuntijat siirtävät tarvittaessa kysymykset oikealle osaajalle ja tarvittaessa vastaukset muotoillaan yhdessä. Osa vastauksista on syytä käsitellä yleisemminkin ja tuoda ne ehkä osin uudelleenmuotoiltuna FAQ-listalle, joka avautuu aihealueittain linkkien perusteella. Aihealueet: 1 Standardointi 2 HL7 CDA R1 määritykset 3 HL7 CDA R2 määritykset 4 HL7 CDA sanomat (SOAP) 5 HL7 V2 sanomat 6 HL7 V3 sanomat 7 Oid-tunnus 8 Sovellutusrajapinnat API 9 Dokumenttiarkisto Help Desk toiminta päättyi ja sitä antoivat seuraavat henkilöt: Yhteystiedot: - Antero Ensio antero.ensio@ensitieto.fi - Timo Tarhonen timo.tarhonen@tto.fi - Timo Itälä timo.itala@conceptia.fi - Aino Virtanen aino.virtanen@satshp.fi - Pasi Leino pasi.leino@lforce.fi - Ari Vähä-Erkkilä ari.vaha-erkkila@primesolutions.fi - Esa Matinmikko cda-helpdesk@mawell.com - Jari Porrasmaa jari.porrasmaa@uku.fi Toiminnan jatkumisesta ja siihen osallistuvista henkilöistä tiedotetaan sivuilla, kun vuoden 2005 työohjelma on sovittu.

2 1 Standardointi 1.1 Voiko sosiaali- ja terveydenhuollon tietotekniikan standardeja itse muuttaa? Mikäli käyttää standardia, on sitä käytettävä sellaisenaan. Standardin kehittäminen tapahtuu standardiorganisaation puitteissa ja siihen työhön on yleensä halukkailla mahdollisuus osallista sekä Suomessa että maailmalla. Mikäli muuttaa itse standardia, niin uudesta lopputuloksesta ei enää saa käyttää standardin nimeä eikä puhua edes mukailusta standardista. 1.2 Miten toimin, jos havaitsen sosiaali- ja terveydenhuollon tietotekniikan standardeissa virheitä ja puutteita? Ensin pyritään selvittämään ongelma Help Deskin kanssa, jota kautta korjaukset ja kehitysideat viedään eteenpäin. Myös virallisesti muutosesityksellä voi lähestyä HL7 Finland ry:n teknillistä komiteaa (Timo Tarhonen co-chair ja Antero Ensio co-chair). 1.3 Mistä saan tietoa sosiaali- ja terveydenhuollon tietotekniikan standardeista? Sosiaali- ja terveydenhuollon tietotekniikan standardeista on tehty myös suomeksi selvityksiä. Tuorein julkaisu on ladattavissa kohdassa julkaisut / osaavien keskusten verkoston julkaisuja / Antero Ensio ja Pekka Ruotsalainen: Tietoturvallinen kommunikaatioalusta: Suositus kansallisesti noudatettaviksi standardeiksi. Osaavien keskusten verkoston julkaisuja 7/2004. Myös sivulla on linkkilista muun muassa standardeihin. 1.4 Miten toimin, jos tarvittavaa sosiaali- ja terveydenhuollon tietotekniikan standardia ole olemassa? Vähimmällä omalla työpanoksella pääsee, jos saa jonkun kansallisen tahon ymmärtämään standardin tarpeen ja on valmis rahoittamaan sen tekemistä. Myös itse voi tehdä vaikka yksinään standardin noudattaen niiden tekemisessä vallitsevia toteutustapoja ja hyväksyttämällä sen esimerkiksi HL7 Finland ry:ssä. Mikäli standardi ei täytä yleisiä periaatteita ja tarpeita, niin sen hyväksyttäminen saattaa olla vaikeaa, minkä takia usein kannattaa jo tekovaiheessa hakea hankkeella laajempaa hyväksyntää esitetylle ratkaisulle. 1.5 Miten voin varmistua, että oma tai toisen osapuolen tuote ja rajapinnat ovat standardien mukaisia? Rajapintojen toimivuudesta voidaan lopullisesti varmista vain kokeilemalla niitä erilaisissa yhteyksissä. Asiakkaalle usein riittää rajapinnan toimiminen johtavien tuotteiden kanssa ja voidaan olettaa niiden toimiminen myös muiden tuotteiden kanssa. Parhaillaan ollaan suunnittelemassa rajapintojen toimivuuden testaamista ja sertifiointia. Lisäksi aina on varmistuttava standardin määritysdokumentin versiosta, eli että varmasti käyttää tuoreinta versiota.

3 2 HL7 CDA R1 määritykset 2.1 Voiko R1 käyttää R2 valmistumisen jälkeen? Nykyiset viiteperusteiset aluetietojärjestelmät käyttävät R1 muotoa ja voidaan varsin helposti päivittää käyttämään sekä R1 että R2-muotoa. Mikäli tiedot välitetään vain näyttämistä varten, niin päivitystä R2-muotoon ei tarvitse tehdä. Vuonna 2005 valmistuvat adapterit tulevat tukemaan R2-muotoa sekä mahdollisesti lisäksi R1-muotoa. 2.2 Tyhjän tietoelementin siirto? Tyhjä elementti voi puuttua kokonaan tai sen arvo voi olla tyhjä. Pakolliseksi määritelty elementti voi joissakin tapauksissa olla tyhjä, mutta se ei saa puuttua. Asia ratkeaa sen perusteella, mitä schema määrää. 2.3 Voinko tehdä oman tyylitiedoston? Oma tyylitieto on mahdollista aina tehdä, mutta silloin pitää huolehtia, että kaikista lähteistä tulevat tiedot pystytään näyttämään kaikilla tuetuilla selaimilla. 2.4 Mitä merkkejä saa tekstissä käyttää? Tässä vaiheessa tiedot siirretään vain näyttämistä varten, joten kaikki Latin-1 merkit on käytettävissä. R1 ei tue lihavointia, kursivoitua, alleviivausta tai voisiko tässä sanoa: ylä- ja alaindeksejä kuten R2. Olisiko hyvä tässä pohtia kysymystä merkistöstä: Käytetäänkö Latin-1 vai Unicode-merkistöjä? Ja todeta, että kysymys on varsin oleellinen, kun pohditaan arkistoitavan sisällön merkistöä. Perusjärjestelmissä on myös huolehdittava, että tiedot voidaan välittää toisiin järjestelmiin sekä säilyttää joko sähköisenä, paperilla tai mikrofilmillä. Värien säilytys paperilla tai mikrofilmillä on mahdotonta. Myöskään mitään efektejä (esim. vilkkuminen) ei voi käyttää. R2 määritysten yhteydessä joudutaan tarkentamaan käytetty merkistö ja sallitut merkit ja tehosteet, joten tuotteissa kannattaa toimia varovaisesti. Liittyykö tämä huomautus merkistöön, vai olisiko tässä hyvä tehdä uusi kysymys, esimerkiksi miten merkkien ulkoasuun voi vaikuttaa? Ala- ja yläindeksit CDA R1 dokumenteissa Joissakin perusjärjestelmissä on mahdollista sijoittaa tekstiaineiston joukkoon ala- ja yläindeksejä. Tarve on saada ne näkyviin myös CDA R1 dokumentissa. Ratkaisumalli Ratkaisu lähtee siitä, että CDA R1 tekstissä olevat ala- ja yläindeksit on merkattava siten, että XSLT-tyylitiedoston tekemä muunnos osaa tunnistaa ne ja sijoittaa ne tuottamassaan HTML-dokumentissa vastaavien tagien sisään. HTML-kielessä käytetään ala- ja yläindeksien osoittamiseen tageja <sub> ja <sup>. CDA R1 standardissa on käytettävissä local_markup - rakenne, jolla voidaan mm. ilmaista muotoilussa huomioonotettavia asioita.

4 Ala- ja yläindeksien käyttämisen ratkaisumalli perustuu loca._markup - rakenteen käyttöön. Local_markup -rakenne ala- ja yläindeksien ilmaisemiseen Ala- ja yläindeksejä voidaan sijoittaa sellaisiin CDA R1 dokumentin sisältöelementteihin, joissa voi olla <local_markup> -elementti. Näitä ovat <content> ja <td> -elementit. Local_markup -elementin descriptor-attribuutilla ilmaistaan ala- ja yläindeksit seuraavasti: Alaindeksi: <local_markup descriptor="sub">tähän alaindeksin arvo</local_markup> Yläindeksi: <local_markup descriptor="sup">tähänyläindeksin arvo</local_markup> Tyylitiedosto 0.91 HL7 tyylitiedosto versiosta 0.91 eteenpäin tunnistaa kyseisest local_markup rakenteet ja tuottaa HTLM-koodiin vastaavat sisällöt seuraavasti: Alaindeksi: <sub>alaindeksin arvo</sub> Yläindeksi <sup>yläindeksin arvo</sup> Esimerkki: Taulukon elementissä oleva alaindeksimääritys <td>h<local_markup descriptor="sub">2</local_markup>o</td> tulee näkyviin seuraavasti: H2O Erikoismerkit R1 dokumenteissa Joissakin perusjärjestelmissä on mahdollista sijoittaa tekstin joukkoon erikoismerkkejä. Tarve on saada ne näkyviin myös CDA R1 dokumentissa. Ratkaisumalli Ratkaisu lähtee siitä, että CDA R1 tekstissä olevat erikoimerkit voidaan sijoittaa XML-sisältöön käyttäen merkkiä vastaavaa Unicode-koodiston numeerista arvoa. Tyylitiedoston tekemässä muunnoksessa kyseinen arvo siirtyy suoraan HTML-dokumenttiin, josta selain näyttää sen katsojalle haluttuna merkkinä. Esimerkki: Kreikkalaisen aakkoston kirjain alfa esitetään CDA R1 dokumentissa seuraavasti: <td>α </td> jolloin se tulee selaimella katsottaessa näkyviin seuraavasti: α

5 3 HL7 CDA R2 määritykset 3.1 Mikä on R2 valmistumisen aikataulu? HL7 CDA R2 paikallistamismääritykset valmistuvat mennessä, jolloin niin on huomioitu joulukuun 2004 HL7 CDA R2 äänestyspaketin sisältö. 4 HL7 CDA sanomat (SOAP) 4.1 Miten validoidaan SOAP-kehyksessä oleva CDA dokumentti? SOAP-kehys voi sisältää mitä tahansa sisältöä. Siksi SOAP-kehyksen ja sen sisällön validointi SOAP-kehyksen schemalla koskee vain kehyksen validisuutta. Sisällön validointi tapahtuu purkamalla kehys pois ja sen jälkeen validoimalla sisältö sitä vastaavalla schemalla. 5 HL7 V2 sanomat 5.1 Milloin HL7 V2 sanomien käyttö on kielletty? HL7 V2 on Suomessa laajasti käytössä. HL7 CDA R2 on määritelty vain osa nykyisin käytössä olevista sanomista. Jatkossa V3 tulee korvaan osan sanomia tulevaisuudessa. Esimerkiksi laboratoriotutkimusten tilausten siirtoon on edelleen käytössä vain V2 sanomat. Nykyisiä toimivia V2 siirtoja ei kannata korvata uusilla ratkaisuilla, niin niiden uusiminen tulee tapahtumaan järjestelmien uusimisen myötä. 6 HL7 V3 sanomat 6.1 Voiko HL7 V3 sanomia ottaa välittömästi käyttöön? HL7 CDA R2 7 Oid-tunnus 7.1 Mistä saa tietoa OID-tunnuksesta? - Stakesin ohje Tutustu tarkemmin tästä >> Sähköiset potilasasiakirjat Toimipaikkarekisteri versio final.doc - sivuilta kohdassa OID - Ans1 FAQ OID-tunnuksesta Kuka antaa Suomessa OID tunnuksen? - Tieke ry antaa OID-tunnuksen - Stakesilla on sosiaali- ja terveydenhuollon juuri ( ) ja sen alle tulevat terveydenhuollon organisaatiot (julkiset ja yksityiset)

6 - HL7 Finland ry:llä on myös oma juuri ( ) ja sen alle voivat liittyä HL7 yhdistyksen jäsenet. HL7 Finland ry:n dokumentit on merkitty tämän juuren alle kuten tämäkin asiakirja (OID-tunnus on ). - jokainen voi hankkia oman juuren, mutta HL7 CDA ja Dicom standardissa terveydenhuoltopalveluntuottajien on käytettävä Stakesin juuren alaista tunnusta 7.3 Missä terveydenhuollossa tullaan käyttämään OID-tunnusta? - Dicom - HL7/CDA R1 ja R2 7.4 Onko OID-tunnus käytössä terveydenhuollon lisäksi muilla toimialoilla? On käytössä esimerkiksi: - pankit - varmenteet 7.5 Minkä muotoinen on OID-tunnus OID-tunnus on positiivisten kokonaislukujen (nolla mukaan lukien ilman etunollia) muodostama tiivis (ilman välilyöntejä) merkkijono, jossa luvut on erotettu toisistaan pisteellä. esim Sovellutusrajapinnat API (kontekstinhallinta ja ydinpalvelut) 8.1 Miten kontekstitietojen (itemien) arvoihin sisältyvä tolppa-merkki ( ) koodataan? Alustava periaatepäätös: Käytetään CCOW-standardin ja HL7:n merkintätapaa. Tolppamerkin koodaus jää asiakas-sovellusten vastuulle. Näin asiakassovelluksen on koodattava kontekstitiedon arvoissa oleva tolppamerkki escape-sekvenssillä \F\. Taustaa ratkaisulle: Koska GetItemValues- ja SetItemValues-metodit käyttävät tolppamerkkiä taulukon erottimena kuten CCOW-standardissa, on tolppa-merkin sisällyttäminen itse dataan (kontekstitiedon arvoihin) mahdotonta. Tolppa-merkki periytyy CCOW-standardiin HL7-standardista. Dataan sisältyvät erotin-merkit(separators) pitää korvata HL7- standardin mukaan ns. escape-sekvensseillä. Käytännössä pitäisi korvata \F\-merkinnällä. CCOWstandardissamainitaan muina erottimina myös & -ja ^ -merkit. Näiden escape-sekvensseinä ovat & - merkille \T\ ja ^ merkille \S\. CCOW-standardissa kontekstin tiedoilla lienee aina jokin HL7-tietotyyppi. Tällöin tietojen tulisi myös olla koodattuna HL7-tyyliin. HL7-escape-merkintöjen huomioiminen mutkistaa client-toteutuksia, mutta palvelintoteutusten kannalta ne ovat helppoja, koska palvelimen ei tarvitse

7 välittää niistä mitään. Palvelin voi säilöä tiedot kontekstiin raakamuodossa ja palauttaa ne samassa muodossa. Asiakas-sovellusten, jotka tarvitsevat vain henkilötunnusta ja käyttäjätunnusta ei tarvitse edelleenkään välittää asiasta. Eteneminen (tilanne ): Tehdään merkkien koodauksesta alustava periaatepäätös, sillä uutta virallista kansallista HL7 Finland standardiversiota kontekstinhallinnan määrittelyyn ei ole vähään aikaan tulossa. Tulevaan kontekstinhallinnan määrittelyn versioon lisätään kohta escape-sekvensseistä. Lisäksi tarkastetaan, onko kontekstiin tallennettavien tietojen oltava HL7-muotoisia, joka edellyttäisi siten sen mukaista käsittelyä. 8.2 Minimikontekstinhallinnan ja CCOW-standardin yhteensopivuus? PlugIT-kontekstinhallinta ei ole CCOW-standardin kanssa yhteensopiva. Alla on listattuna erot CCOW-standardin ja PlugIT-kontekstinhallinnan välillä sekä pohdintaa sen seurauksista. Minimitoteutuksen erot CCOW-standardiin: Osallistuvien sovellusten ei tarvitse toteuttaa uusia rajapintoja (CCOW-standardin ContextParticipant), koska context manager ei koskaan kutsu sovelluksia. Context managerin tarvitsee toteuttaa vain kontekstinhallintaan liittymisessä tarvittavat join / leave ja kontekstin tietosisällön käsittelyssä tarvittavat get/set tyyppiset metodit rajapinnassaan. Kartoitusvaihetta (survey phase) ei tarvitse suorittaa, mikä yksinkertaistaa komponentin toteutusta huomattavasti. Sovellukset eivät päivitä tilaansa automaattisesti, vaan ainoastaan käyttäjän niin halutessa. Tämä voi olla jopa toivottu ominaisuus verrattuna CCOW-standardin automaattiseen päivitykseen. Toteutettavaksi jää minimaalinen määrä rajapintoja. Periaatteessa riittävät seuraavat CCOW-standardin rajapinnat (ja nämäkin karsittuina versioina): - ContextManager-rajapinta: kontekstinhallintaan liittyminen ja siitä eroaminen - ContextData-rajapinta: kontekstin tiedon käsittely. Palvelinpohjaiseen määritykseen lisätty metodi JoinCommonWithIp, jota ei löydy CCOW-standardista Turvallisuutta ei ole ratkaistu standardi-tavalla. Tilanteessa, jossa minimitason määritysten mukaisesti toteutettu asiakassovellus haluaisi käyttää CCOW-standardin mukaista koordinaattoria, ovat ongelmina:

8 Sovelluksesta puuttuu ContextParticipant-rajapinta. Näin koordinaattori ei voi ilmoittaa sovellukselle kontekstin muutoksista, eikä kartoittaa haluaako sovellus vaihtaa kontekstia vai ei. Sovellus ei voi hakea kontekstia, koska se ei ole em. kohdassa kuvatusta syystä ilmoittanut koordinaattorille olevansa halukas vaihtamaan kontekstia. Sovelluksella ei ole myöskään antaa koordinaattorin vaatimaa contextcoupon-tunnistetta, sillä tämä tunniste puuttuu kokonaan minimitason kontekstinhallintaratkaisun metodeista. Sovellus ei voi asettaa kontekstia, sillä CCOW-standardissa kontekstin saa asettaa vasta, kun on saanut koordinaattorilta uuden contextcoupon-tunnisteen ehdotettavalle uudelle kontekstille. Asettaminen vaatii myös kahden minimitason määrityksistä karsitun metodin käyttöä. Vastaavasti tilanteessa, jossa CCOW-yhteensopiva asiakassovellus haluaisi käyttää minimitason määritysten mukaista koordinaattoria ovat ongelmina: CCOW-yhteensopiva sovellus olettaa kartoitusvaihetta. CCOWstandardin mukainen sovellus ei hae kontekstista tietoja ennen kuin koordinaattori on ilmoittanut kontekstin vaihtuneen. Minimitason kontekstinhallintaratkaisussa koordinaattoriin ei ole toteutettu sovelluksen ContextParticipant-rajapinnan kutsumista ja näin se ei ilmoita kontekstin muutoksista. CCOW-standardin mukainen sovellus ei myöskään voi asettaa kontekstia. Ennen kuin se voi asettaa kontekstin, on sen kutsuttava minimitason määrityksistä puuttuvaa metodia (StartContextChanges). Lisäksi sovelluksen on lopetettava kontekstin asetus metodiin (EndContextChanges), jota ei ole toteutettu minimitason määritysten mukaiseen koordinaattoriin. Kontekstimuutosten toteuttamiseksi minimitoteutuksessa context managerin tarvitsee siis toteuttaa vain kontekstinhallintaan liittymisessä ja siitä eroamisessa, sekä kontekstin tietosisällön käsittelyssä tarvittavat metodit. Tiedon käsittely tapahtuu yksinkertaisilla get/set metodeilla. Context manager ei kutsu osallistuvia sovelluksia (ei CCOW-standardin ilmoituksia kontekstin muutoksista tai kartoituksen tuloksista). 8.3 Miksi CCOW-standardia ei hyödynnetty suoraan? Käytännössä CCOW-standardin mukainen toteutus oli PlugIThankkeen osapuolten mielestä liian raskas tapa toteuttaa työpöytäintegraatiota, (esim. kukaan hankkeen osapuolista ei halunnut toteuttaa CCOW-standardin mukaista context manageria.)

9 CCOW-standardin mukaisia valmiita tuotteita (context managereita) oli markkinoilla vain muutamia ulkomaisia. Näin epävarmuustekijöiksi nousivat kontekstinhallintaympäristön hinnoittelu sekä mahdollinen riippuvaisuus ulkomaisesta toimittajasta. Pohjois-Savon shp teki yhdelle context managertoimittajalle tarjouspyynnön, mutta se ei johtanut toimittajan puolelta aluksi edes yhteydenottoon. Tarjousta ei ole tullut missään vaiheessa, ainakaan tähän päivään mennessä. PlugIT -hankkeen aikana selvisi, että hankkeen eri osapuolien mielestä kontekstin välittäminen järjestelmien kesken ei välttämättä saanut olla automaattista (kuten CCOWstandardissa), vaan sen haluttiin tapahtuvan käyttäjän toimesta/aloitteesta. Kontekstinhallinnan tarpeet Suomessa olivat näin vain tietojen vienti kontekstivarastoon ja niiden haku sieltä, eikä kontekstin vaihtumiseen haluttu automatiikkaa. Keskeisin kontekstinhallinnan toiminnallisuus oli näin saavutettavissa kevyemmälläkin ratkaisulla kuin CCOW-standardin mukainen tapa. Kevyemmän ratkaisun ansiosta context managerin toteuttaminen on varsin yksinkertaista (matala toteuttamiskynnys, joka oli määrittelyjen tavoitteena). Myös muutokset sovelluksiin, jotka haluavat liittyä kontekstinhallintaan ovat pieniä. Negatiivisena puolena on tietysti tuo yhteensopimattomuus suoraan CCOW-standardiin. 8.4 Miksei minimikontekstinhallinnan määrittely tue web service-tyyppistä kutsumekanismia ja XML-viestiformaattia? Kontekstinhallinnan määrittelyä työstettiin PlugIT-hankkeessa yhdessä hankkeen eri osapuolten kanssa. XML:n käyttöä ehdotettiin osapuolille mutta he katsoivat XML:n käytön tarpeettomaksi kontekstinhallintaratkaisuun. Perusteluina "perus" http-viestien käyttämiseen olivat mm. toteuttamisen yksinkertaisuus (niin sovellukseen kuin palvelutoteutukseen) sekä soveltuvuus myös vanhempaan tekniikkaan perustuviin tuotteisiin. Määrittelyjä ohjasi osittain myös osapuolten tarve ja tarvetta web service-ratkaisulle ei ainakaan tuolloin ollut. Web services-tekniikkaa ei olla ottamassa tulevaisuudessa mukaan kontekstinhallinnan määrittelyihin ellei sille ole tarvetta. Web services-ratkaisuja tutkitaan jatkossa SerAPI-hankkeessa, joka jatkaa myös PlugIT-hankkeessa aloitettua työtä.

10 9 Dokumenttiarkisto 9.1 Missä dokumentit sijaitsevat ja miten ne voi ladata? Dokumentit sijaitsevat HL7 Filnand ry:n kotisivuilla josta ne ovat ladattavissa seuraavista osoitteista: HL7 CDA paikallistamisprojekti: Soveltamisopas Implementointiopas v.1.00 ( ) Avoimet Rajapinnat-hanke: Määrittelydokumentit Avoin Rajapinta v ( ) Open CDA-hanke: Määrittelydokumentit Open CDA määrittelydokumentti v. 1.0 ( ) Viiteaihion päivitys v ( ) SOAP-kehyssuositus Lähete ja hoitopalaute v.1.1 ( ) Ovatko dokumentit maksullisia? Vanhemmat dokumentit sijaitsevat tällä hetkellä HL7 Filnand ry:n jäsenistön sivuilla ja niiden käyttö edellyttää jäsenen organisaatiokohtaista käyttäjätunnusta ja salasanaa. Uudemmat dokumenttien rahoittamiseen on osallistunut kansallinen terveyshanke ja nämä dokumentit ovat vapaasti kaikkien käytettävissä. 9.3 Mistä löydän dokumentin tuoreimman version? Viimeisin, voimassaoleva versio löytyy projektikohtaisista määrityksistä. Projekteissa on voitu tarkentaa tai päivittää jo aikaisemmin määriteltyjä osia. Tällöin tuorein versio löytyy ao. projektin aineistosta. Jatkossa on tarkoitus, että viimeisin versio löytyy yhdestä paikasta, jonne projektit tuottavat lopputuloksensa ja niiden päivitykset.

Valtakunnallinen arkistoratkaisu ja OID-koodin käyttö. Antero Ensio, toimitusjohtaja Ensitieto Oy Terveydenhuollon Atk-päivät 29.-30.5.

Valtakunnallinen arkistoratkaisu ja OID-koodin käyttö. Antero Ensio, toimitusjohtaja Ensitieto Oy Terveydenhuollon Atk-päivät 29.-30.5. Valtakunnallinen arkistoratkaisu ja OID-koodin käyttö Antero Ensio, toimitusjohtaja Ensitieto Oy Terveydenhuollon Atk-päivät 29.-30.5.2006 Mikkeli Normatiiviset vaatimukset ja lähteet lait standardit julkaisut

Lisätiedot

Vaatimusmäärittely Ohjelma-ajanvälitys komponentti

Vaatimusmäärittely Ohjelma-ajanvälitys komponentti Teknillinen korkeakoulu 51 Vaatimusmäärittely Ohjelma-ajanvälitys komponentti Versio Päiväys Tekijä Kuvaus 0.1 21.11.01 Oskari Pirttikoski Ensimmäinen versio 0.2 27.11.01 Oskari Pirttikoski Lisätty termit

Lisätiedot

Kontekstinhallinta. Päivitetty 17.8.2007. Mika Tuomainen

Kontekstinhallinta. Päivitetty 17.8.2007. Mika Tuomainen Kontekstinhallinta Päivitetty 17.8.2007 Mika Tuomainen Sisältö Työpöytäintegraatio CCOW standardi Miksi CCOW ei käynyt suoraan? Minimikontekstinhallinnan määrittely Tietoturvallinen kontekstinhallinta

Lisätiedot

HL7 CDA FAQ. Aihealueet: päivitetty 28.2.2006

HL7 CDA FAQ. Aihealueet: päivitetty 28.2.2006 HL7 CDA FAQ päivitetty 28.2.2006 HL7 Help Desk on tarkoitettu HL7 yhdistyksen toteuttamien standardien ja rajapintojen käyttöönottoon liittyvään neuvontaan sekä toimittajille että asiakkaille. Toiminta

Lisätiedot

Esityksen sisältö Määrittelyjen mukaisuudesta varmistuminen - PlugIT-leima

Esityksen sisältö Määrittelyjen mukaisuudesta varmistuminen - PlugIT-leima Esityksen sisältö Johdanto Yleistä leimausmenettelystä ja leimasta Leimausmenettelyn vaiheet Kuinka määrittelyjen mukaisuus testataan: esimerkkejä testitapauksista Olennaisimmat kysymykset leimausmenettelyn

Lisätiedot

Johdatus rakenteisiin dokumentteihin

Johdatus rakenteisiin dokumentteihin -RKGDWXVUDNHQWHLVLLQGRNXPHQWWHLKLQ 5DNHQWHLQHQGRNXPHQWWL= rakenteellinen dokumentti dokumentti, jossa erotetaan toisistaan dokumentin 1)VLVlOW, 2) UDNHQQHja 3) XONRDVX(tai esitystapa) jotakin systemaattista

Lisätiedot

Rajapintapalvelujen INSPIRE-yhteensopivuus

Rajapintapalvelujen INSPIRE-yhteensopivuus Rajapintapalvelujen INSPIRE-yhteensopivuus Paikkatietoinfran hyödyntäminen koulutukset 22.11. Jani Kylmäaho 1 Miksi? Sisältö Yleisimmät ongelmat rajapintapalvelujen yhteensopivuudessa WMS- ja WFS-standardeihin

Lisätiedot

Sähköisen potilaskertomuksen ja kansallisen arkiston tekniset tietomäärittelyt

Sähköisen potilaskertomuksen ja kansallisen arkiston tekniset tietomäärittelyt Sähköisen potilaskertomuksen ja kansallisen arkiston tekniset tietomäärittelyt Terveydenhuollon Atk-päivät 2008 Lahden Sibeliustalossa 19.5.2008 Antero Ensio, toimitusjohtaja HL7 teknisen komitean co-chair

Lisätiedot

Tekninen suunnitelma - StatbeatMOBILE

Tekninen suunnitelma - StatbeatMOBILE Tekninen suunnitelma - StatbeatMOBILE Versio Päivämäärä Henkilö Kuvaus 1.0 13.12.2013 Pöyry Alustava rakenne ja sisältö 1.1 22.12.2013 Pöyry Lisätty tekstiä ilmoituksiin, turvallisuuteen ja sisäiseen API:in

Lisätiedot

Suomen avoimien tietojärjestelmien keskus COSS ry

Suomen avoimien tietojärjestelmien keskus COSS ry EduCloud ncloud Rajapintojen avaaminen ja ekosysteemien rakentaminen JulkICTLab-seminaari 20.11.2015 Martin von Willebrand, puheenjohtaja Avoin arkkitehtuuri Luo jäsenien menestystarinoita avoimilla ratkaisuilla

Lisätiedot

Varmennepalvelu Rajapintakuvaus Kansallisen tulorekisterin perustamishanke

Varmennepalvelu Rajapintakuvaus Kansallisen tulorekisterin perustamishanke Versio 1.0 Varmennepalvelu Rajapintakuvaus Kansallisen tulorekisterin perustamishanke Varmennepalvelu Rajapintakuvaus 2 (13) Versiohistoria Versio Päivämäärä Kuvaus 1.0 Dokumentti julkaistu. Varmennepalvelu

Lisätiedot

1 (4) 28.11.08. Maksujärjestelmät. Sisällysluettelo

1 (4) 28.11.08. Maksujärjestelmät. Sisällysluettelo Finvoice. Palvelukuvaus 28..2008 (4) 28..08 Sisällysluettelo Finanssialan keskusliiton suosituksen mukaisen Fincoice-sanoman yleisperiaatteet... Taustaa... 2 Mikä on Finvoice... Kuluttajan e-lasku... 2

Lisätiedot

Kansallinen terveysprojektin tulokset ja niiden hyödyntäminen alueellisissa hankkeissa

Kansallinen terveysprojektin tulokset ja niiden hyödyntäminen alueellisissa hankkeissa Kansallinen terveysprojektin tulokset ja niiden hyödyntäminen alueellisissa hankkeissa Sähköisten potilasasiakirjajärjestelmien valtakunnallinen määrittely ja toimeenpano Suomen lääninhallitus 1 Valtioneuvoston

Lisätiedot

Viestinvälityksellä tehokkuutta terveydenhuollon yhteistoimintaan Timo Airaksinen, Business Manager, Itella Suomi Oy

Viestinvälityksellä tehokkuutta terveydenhuollon yhteistoimintaan Timo Airaksinen, Business Manager, Itella Suomi Oy Viestinvälityksellä tehokkuutta terveydenhuollon yhteistoimintaan Timo Airaksinen, Business Manager, Itella Suomi Oy 24.03.2013 /ecare/ Timo Airaksinen / Itella Copyright Itella Suomi Oy Suomen Posti =

Lisätiedot

Bomgar etähuoltoohjelmisto

Bomgar etähuoltoohjelmisto Bomgar etähuoltoohjelmisto Asiakasohje Tämän dokumentin tarkoituksena on kertoa Microksen asiakkaille, mitä asiakkaan tulee tehdä liittyäkseen Microksen asiakastuen lähettämään etähuoltoistuntokutsuun

Lisätiedot

PIKAOPAS MODEM SETUP

PIKAOPAS MODEM SETUP PIKAOPAS MODEM SETUP Copyright Nokia Oyj 2003. Kaikki oikeudet pidätetään. Sisällysluettelo 1. JOHDANTO...1 2. MODEM SETUP FOR NOKIA 6310i -OHJELMAN ASENTAMINEN...1 3. PUHELIMEN VALITSEMINEN MODEEMIKSI...2

Lisätiedot

Ristiinopiskelun kehittäminen -hanke

Ristiinopiskelun kehittäminen -hanke Joustavia opiskelumahdollisuuksia tuetusti Exam-kevätpäivät (31.5.2018) Joustavia opiskelumahdollisuuksia tuetusti Hanke on opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama korkeakoulujen kehittämishanke. Tukea

Lisätiedot

Tiedonsiirto- ja rajapintastandardit

Tiedonsiirto- ja rajapintastandardit Tiedonsiirto- ja rajapintastandardit Viitekehys Julkishallinnon perustietovarantojen rajapinnat (PERA) työryhmän tulokset valmiit syksyllä 2011 Määrittelee teknisen arkkitehtuuriratkaisun tietovarantojen

Lisätiedot

INSPIRE ArcGIS-tuotteilla. Ulla Järvinen ja Jussi Immonen INSPIRE-koulutuksessa

INSPIRE ArcGIS-tuotteilla. Ulla Järvinen ja Jussi Immonen INSPIRE-koulutuksessa INSPIRE ArcGIS-tuotteilla Ulla Järvinen ja Jussi Immonen INSPIRE-koulutuksessa 14.10.2010 ArcGIS-teknologian avulla organisaatiot voivat kehittää palvelujaan ja tehostaa toimintaansa... Improving How We

Lisätiedot

Taltioni teknisen alustan arviointi

Taltioni teknisen alustan arviointi Taltioni teknisen alustan arviointi Taltioni sidosryhmätilaisuus, 10.1.2012 Jaakko Lähteenmäki, Niilo Saranummi 1/11/2012 2 Selvitystyön kohde Selvitystyö: VTT & Fujitsu Keskeiset vaatimukset Taltioni-palvelulle?

Lisätiedot

Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) Järjestelmäarkkitehtuuri. Järjestelmäarkkitehtuuri

Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) Järjestelmäarkkitehtuuri. Järjestelmäarkkitehtuuri Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) ja Järjestelmäarkkitehtuuri Sovellukset ovat olemassa Järjestelmien uudistaminen vie yleensä arvioitua enemmän resursseja ja kestää arvioitua kauemmin Migration (Migraatio

Lisätiedot

Organisaatioiden, asiakirjojen ym. yksilöinti ja asiakirjojen perusrakenne

Organisaatioiden, asiakirjojen ym. yksilöinti ja asiakirjojen perusrakenne Organisaatioiden, asiakirjojen ym. yksilöinti ja asiakirjojen perusrakenne Terveydenhuollon 29. atk-päivät Antero Ensio, Ensitieto Oy Jyväskylä 26.5.2003 1 Esityksen sisältö oid-tunnus organisaatiotunnus

Lisätiedot

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon 1. Jos koneellesi ei vielä ole asennettu Open Office ohjelmaa, voit ladata sen linkistä joka löytyy Arkisto => Asiakirjapohjat sivulta seuran kotisivuilta. Jos ohjelma

Lisätiedot

1. Sähköinen tunnistautuminen KTJ-rekisterinpitosovellukseen

1. Sähköinen tunnistautuminen KTJ-rekisterinpitosovellukseen OHJE 1 (16) Sisällys 1. Sähköinen tunnistautuminen KTJ-rekisterinpitosovellukseen 2 1.1. 1.1. Tunnistautumisvaihtoehdot 2 1.2. 1.2. Edellytykset 3 1.3. 1.2.1. Toimikortti-tunnistautumisen edellytykset

Lisätiedot

OP-eTraderin käyttöopas

OP-eTraderin käyttöopas OP-eTraderin käyttöopas Tämä käyttöopas on lyhennetty versio virallisesta englanninkielisestä käyttöoppaasta, joka löytyy etrader - sovelluksen Help-valikosta tai painamalla sovelluksessa F1 -näppäintä.

Lisätiedot

Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) Web Services. Web Services

Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) Web Services. Web Services Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) Standardoidutu tapa integroida sovelluksia Internetin kautta avointen protokollien ja rajapintojen avulla. tekniikka mahdollista ITjärjestelmien liittämiseen yrityskumppaneiden

Lisätiedot

HOPS-työkalun lisäksi SoleOPSiin on kytketty vuotuisia kehityskeskusteluja varten kyselypohjat.

HOPS-työkalun lisäksi SoleOPSiin on kytketty vuotuisia kehityskeskusteluja varten kyselypohjat. SoleHops:n ohjeita opiskelijalle Miten muokkaan omaa HOPS:ani? 1 Yleistä 1.8.2014 ja sen jälkeen opintonsa aloittaneet opiskelijat suunnittelevat opiskelunsa SoleOPSissa olevan HOPS-työkalun avulla. Opiskelijan

Lisätiedot

RATKAISU REAALIAIKAISEEN TIEDONSIIRTOON NIINIPLUS PROJEKTIPANKKI INTEGRAATION - PIKAOPAS

RATKAISU REAALIAIKAISEEN TIEDONSIIRTOON NIINIPLUS PROJEKTIPANKKI INTEGRAATION - PIKAOPAS RATKAISU REAALIAIKAISEEN TIEDONSIIRTOON NIINIPLUS PROJEKTIPANKKI INTEGRAATION - PIKAOPAS Sisällysluettelo Yhteistyön tavoite ja kuvaus kokonaisuudesta 3 Rajapinnan aktivointi 4 NiiniPlus-projektipankista

Lisätiedot

Valtion yhteisen viestintäratkaisun (Vyvi) Työtila- ja Ryhmä-palvelun kirjautumisohje

Valtion yhteisen viestintäratkaisun (Vyvi) Työtila- ja Ryhmä-palvelun kirjautumisohje Valtiokonttori Ohje 1 (5) Valtion IT-palvelukeskus Vyvi Työtila ja Ryhmä kirjautumisohje 11.10.2013 Valtion yhteisen viestintäratkaisun (Vyvi) Työtila- ja Ryhmä-palvelun kirjautumisohje Tässä ohjeessa

Lisätiedot

Digi-tv vastaanottimella toteutetut interaktiiviset sovellukset

Digi-tv vastaanottimella toteutetut interaktiiviset sovellukset Vaatimusmäärittely Digi-tv vastaanottimella toteutetut interaktiiviset sovellukset Versio Päiväys Tekijä Kuvaus 0.1 12.10.01 Pekka Koskinen Ensimmäinen luonnos 0.2 17.10.01 Pekka Koskinen Lisätty vaatimuksia

Lisätiedot

IT2015 EKT ERITYISEHTOJA OHJELMISTOJEN TOIMITUKSISTA KETTERIEN MENETELMIEN PROJEKTEILLA LUONNOS

IT2015 EKT ERITYISEHTOJA OHJELMISTOJEN TOIMITUKSISTA KETTERIEN MENETELMIEN PROJEKTEILLA LUONNOS 20.4.2015 IT2015 EKT ERITYISEHTOJA OHJELMISTOJEN TOIMITUKSISTA KETTERIEN MENETELMIEN PROJEKTEILLA 1 1.1 SOVELTAMINEN Näitä erityisehtoja sovelletaan ohjelmistojen tai niiden osien toimituksiin ketterien

Lisätiedot

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN www.te-palvelut.fi TE-toimiston verkkoasiointiin pääset kirjautumaan www.te-palvelut.fi Oma asiointi Henkilöasiakas Kirjaudu sisään verkkopankkitunnuksilla ja hyväksy käyttöehdot

Lisätiedot

Valtiokonttorin tunnistuspalvelu

Valtiokonttorin tunnistuspalvelu Tila Julkaistu Dok.nro Versio P Sivumäärä 18 Päiväys www.insta.fi Hallintatiedot Yleiset hallintatiedot Nimi Nimikirjoitus Päivämäärä Laatija Hyttinen Henna Tarkastaja Hyväksyjä Arkistoviite Versiohistoria

Lisätiedot

Visma Liikkuvan työn ratkaisut

Visma Liikkuvan työn ratkaisut Visma Liikkuvan työn ratkaisut Työmaarekisteri Ilmoitin päivitys Tiedotus 19.6.2018 Visma Software Oy pidättää itsellään oikeuden mahdollisiin parannuksiin ja/tai muutoksiin tässä oppaassa ja/tai ohjelmassa

Lisätiedot

SALIBANDYN PALVELUSIVUSTO

SALIBANDYN PALVELUSIVUSTO PELAAJASIIRTOJEN OHJE VERSIO 1.7. PÄIVITETTY 31.5.2016 s. 1 SALIBANDYN PALVELUSIVUSTO - ohje pelaajasiirron tekemiseen. Tässä ohjeessa ei opasteta mistä seuran tunnuksen ja salasanan Palvelusivustolle

Lisätiedot

MY KNX, KNX sivu sinua varten Mitä pitää muistaa: Pidä tietosi ajan tasalla

MY KNX, KNX sivu sinua varten Mitä pitää muistaa: Pidä tietosi ajan tasalla MY KNX, KNX sivu sinua varten Mitä pitää muistaa: Pidä tietosi ajan tasalla Tervetuloa mukaan Sisällysluettelo yleistä... 3 MY KNX... 3 Kirjaudu KNX organisaation kotisivulle... 4 Partnerluettelo... 5

Lisätiedot

Wilman käyttöohjeet. 1. Kirjaantuminen ja turvallisuus

Wilman käyttöohjeet. 1. Kirjaantuminen ja turvallisuus Wilman käyttöohjeet 1 Yleistä Wilma on Kodin ja Koulun väline yhteydenpitoväline ja se on käytössä Kempeleessä kaikilla kouluilla ja lähes kaikilla oppilailla. Wilma otetaan käyttöön jo ensimmäisellä luokalla

Lisätiedot

Potilastiedon migraatio. Pekka Kuosmanen

Potilastiedon migraatio. Pekka Kuosmanen Potilastiedon migraatio Pekka Kuosmanen 25.5.2010 Tilanne tänään JHS 176 Tavoitetila JHS 176 Migraatiot arkiston kautta Konvertoidaan vanha potilas- tai muu tieto moderniin rakenteiseen muotoon XML ja

Lisätiedot

FAQ, Rekrytointimoduuli

FAQ, Rekrytointimoduuli 1 FAQ, SISÄLTÖ FAQ, Rekrytointimoduuli... 2 Miten rekrytointipohjat löytyvät?... 2 Miksi rekrytointilistauksessa eivät näy kaikki rekrytoinnit tai juuri luomani uusi rekrytointi?... 2 Miten voin muokata

Lisätiedot

11.12.2006 VAATIMUSMÄÄRITTELY

11.12.2006 VAATIMUSMÄÄRITTELY VAATIMUSMÄÄRITTELY Vaatimusmäärittely 2 (18) VERSIONHALLINTA Versio Päivä Tekijä Kuvaus 0.1 4.10.2006 Kaarlo Lahtela Ensimmäinen versio 0.2 4.10.2006 Kaarlo Lahtela kohdat 7 (tominnalliset vaatimukset)

Lisätiedot

ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE

ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE YKSIKKÖHINTA SOPIMUKSEN TOTEUTUNEET MÄÄRÄT-SOVELLUS CMPRO5 VERSIO 2.8 PÄIVITETTY HEINÄKUU 2010 COPYRIGHT 2010 ARTEMIS FINLAND OY. ALL RIGHTS RESERVED. KÄYTTÖOHJE SIVU 2 (12) SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

Liittyminen Sovelton Online-tapahtumaan Microsoft Lync Web App -selainlaajennuksella (Windows, MAC ja ipad)

Liittyminen Sovelton Online-tapahtumaan Microsoft Lync Web App -selainlaajennuksella (Windows, MAC ja ipad) Lync WebApp -ohje 1 (13) Liittyminen Sovelton Online-tapahtumaan Microsoft Lync Web App -selainlaajennuksella (Windows, MAC ja ipad) Huom. Kaikki käyttöjärjestelmät ja selainohjelmat eivät ole tuettuja.

Lisätiedot

Sisällys. Valtion tietotekniikan rajapintasuosituksia. XML:n rooleja sähköisen asioinnin tavoitearkkitehtuurissa. dbroker - asiointialusta

Sisällys. Valtion tietotekniikan rajapintasuosituksia. XML:n rooleja sähköisen asioinnin tavoitearkkitehtuurissa. dbroker - asiointialusta Palveluita ja sisältöä portaaliin - XML:n mahdollisuuksista XML-tietokannat ja julkishallinnon XML-sovellukset, 28.05.2002 Lasse Akselin, TietoEnator Oyj Sisällys Valtion tietotekniikan rajapintasuosituksia

Lisätiedot

HL7-standardien soveltuvuus sosiaalihuoltoon

HL7-standardien soveltuvuus sosiaalihuoltoon HL7-standardien soveltuvuus sosiaalihuoltoon Terveydenhuollon ATK-päiv ivät Turku, 29.5.2007 Esa Paakkanen ATK-suunnittelija HIS-tutkimusyksikk tutkimusyksikkö Kuopion yliopisto Sisält ltö Sosiaalihuolto

Lisätiedot

Sähköisen suostumuksen kansalliset suositukset

Sähköisen suostumuksen kansalliset suositukset Sähköisen suostumuksen kansalliset suositukset Satakunnan Sairaanhoitopiirin kuntayhtymä Tuire Mikola Terveydenhuollon atk-päivät 11.5.2004 Esityksen sisältö Tavoitteet ja rajaus Suostumus ja luovutusten

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions KÄYTTÖOHJE Servia S solutions Versio 1.0 Servia S solutions Servia Finland Oy PL 1188 (Microkatu 1) 70211 KUOPIO puh. (017) 441 2780 info@servia.fi www.servia.fi 2001 2004 Servia Finland Oy. Kaikki oikeudet

Lisätiedot

Tikon Web-sovellukset

Tikon Web-sovellukset Toukokuu 2015 1 (11) Tikon Web-sovellukset Toukokuu 2015 2 (11) 1 Johdanto... 3 2 Silverlight sovellukset... 3 2.1 Windows... 3 2.1.1 Microsoft Silverlight... 3 2.1.2 Tablet-laitteet... 4 2.1.3 Selaimet...

Lisätiedot

BlueCommerce Käyttöohje

BlueCommerce Käyttöohje 1(16) BlueCommerce Käyttöohje Author: Verifone Finland Oy Date: Pages: 16 2(16) Sisältö: 1. Palveluun kirjautuminen... 3 1.1. Yleistä... 3 1.2. Unohtunut salasana... 4 1.3. Palvelun etusivu... 4 2. Ennen

Lisätiedot

Skosmos 0.6 esittely. Osma Suominen ONKI-projektin laajennetun projektiryhmän kokous

Skosmos 0.6 esittely. Osma Suominen ONKI-projektin laajennetun projektiryhmän kokous Skosmos 0.6 esittely Osma Suominen 10.11.2014 ONKI-projektin laajennetun projektiryhmän kokous Sisällys 1. Uutta Skosmoksessa ja Fintossa Nopeus Uudet ominaisuudet ONKI-rajapinnat Käyttötilastoja 2. Skosmoksen

Lisätiedot

Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) Lähtökohta. Integroinnin tavoitteet

Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) Lähtökohta. Integroinnin tavoitteet Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) Integraation tavoitteita Lähtökohta Web-palvelut Asiakasrekisteri ERP, Tuotannon ohjaus Tuotanto Myynti Intranet Extranet? CRM Johdon tuki Henkilöstö Kirjanpito Palkanlaskenta

Lisätiedot

Tekninen suunnitelma - StatbeatMOBILE

Tekninen suunnitelma - StatbeatMOBILE Tekninen suunnitelma - StatbeatMOBILE Versio Päivämäärä Henkilö Kuvaus 1.0 13.12.2013 Pöyry Alustava rakenne ja sisältö 1.1 22.12.2013 Pöyry Lisätty tekstiä ilmoituksiin, turvallisuuteen ja sisäiseen API:in

Lisätiedot

CDA R2-määritykset käytäntöön: lähete- ja palaute, ydintiedot, koodit ja lomakkeet, turvallinen kommunikaatio

CDA R2-määritykset käytäntöön: lähete- ja palaute, ydintiedot, koodit ja lomakkeet, turvallinen kommunikaatio CDA R2-määritykset käytäntöön: lähete- ja palaute, ydintiedot, koodit ja lomakkeet, turvallinen kommunikaatio Terveydenhuollon atk-päivät 10.5.2004 Tampere Antero Ensio konsultti, HL7 teknisen komitean

Lisätiedot

TYÖPYÖTÄINTEGRAATION AVOIMET SOVEL- LUSRAJAPINNAT

TYÖPYÖTÄINTEGRAATION AVOIMET SOVEL- LUSRAJAPINNAT PLUGIT-HANKKEEN SELVITYKSIÄ JA RAPORTTEJA 6 STUDIES AND REPORTS OF THE PLUGIT PROJECT 6 Mika Tuomainen, Antti Komulainen, Juha Rannanheimo, Juha Mykkänen TYÖPYÖTÄINTEGRAATION AVOIMET SOVEL- LUSRAJAPINNAT

Lisätiedot

PK 22.8.2014. Kysely lastensuojelutarpeen selvitysvaiheen yhteistyötahoille Neuvolat ja varhaiskasvatus Päijät-Häme, kevät 2014

PK 22.8.2014. Kysely lastensuojelutarpeen selvitysvaiheen yhteistyötahoille Neuvolat ja varhaiskasvatus Päijät-Häme, kevät 2014 Kysely lastensuojelutarpeen selvitysvaiheen yhteistyötahoille Neuvolat ja varhaiskasvatus Päijät-Häme, kevät 2014 Kyselyn taustaa - Toiveet ja tarpeet yhteistyön tiivistämiseen ja yhteiseen toimintamalliin

Lisätiedot

VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE

VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE JULKAISUJÄRJESTELMÄÄN KIRJAUTUMINEN. Osoitekenttään kirjoitetaan www.domain.fi/admin. Kirjoita käyttäjätunnus: xxxxxx. Salasana:

Lisätiedot

1. Sähköinen tunnistautuminen KTJ-rekisterinpitosovellukseen

1. Sähköinen tunnistautuminen KTJ-rekisterinpitosovellukseen OHJE 1 (17) Sisällys 1. Sähköinen tunnistautuminen KTJ-rekisterinpitosovellukseen 2 1.1. Edellytykset 2 1.2. Tunnistautumisvaihtoehdot 2 1.2.1. KATSO-tunnuksella tunnistautumisen edellytykset 2 1.2.2.

Lisätiedot

www.solita.fi solita@solita.fi

www.solita.fi solita@solita.fi www.solita.fi solita@solita.fi JAVA-SOVELLUSTEN RAKENTAMINEN INTEGROITUUN YMPÄRISTÖÖN Jarno Peltoniemi Solita Oy 10.5.2005 Aiheet Johdanto Portaalit, portletit Oracle Portal Java-sovelluksen rakentaminen

Lisätiedot

Kanta. Potilastiedon arkiston arkistonhoitajan opas

Kanta. Potilastiedon arkiston arkistonhoitajan opas Käyttöohje 1 (10) Kanta Potilastiedon arkiston arkistonhoitajan opas Tämä dokumentti on terveydenhuollon palvelujenantajien (rekisterinpitäjien) arkistonhoitajille tarkoitettu ohje. Ohjeessa kuvataan arkistonhoitajan

Lisätiedot

Optiman käyttöliittymän uusia ominaisuuksia. Ulkoasu

Optiman käyttöliittymän uusia ominaisuuksia. Ulkoasu Optiman käyttöliittymän uusia ominaisuuksia Ulkoasu Optiman käyttöliittymän graafinen ulkoasu on uudistettu perusteellisesti. Pääelementtien väriratkaisut ovat entisen kaltaiset, mutta muutoin ulkonäkö

Lisätiedot

6 XML-työkalut 1. 6 XML-työkalut

6 XML-työkalut 1. 6 XML-työkalut 6 XML-työkalut 1 6 XML-työkalut XML:n periaatteiden tutustumisen jälkeen on helpompi tutustua XML-dokumenttien käsittelyyn ja katseluun suunniteltuja työkaiuja. XML:n yleistymisen pahin pullonkaula on

Lisätiedot

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun.

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. RISKIARVIOINTILOMAKE 1. Henkilön nimi Pekka P. 2. Asia, jonka henkilö haluaa tehdä. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. 3. Ketä kutsutaan mukaan

Lisätiedot

Omatietovaranto. Hyvinvointisovelluskriteerit (versio 3)

Omatietovaranto. Hyvinvointisovelluskriteerit (versio 3) Omatietovaranto Hyvinvointisovelluskriteerit (versio 3) Esityksen eteneminen Keskeiset käsitteet Perusasiaa kriteereistä Miksi tarvitsemme kriteereitä Kriteeristön osa-alueet Miksi versio 3 Kriteerien

Lisätiedot

Arkkitehtuurin kansallinen toteutus ja yhteistyö

Arkkitehtuurin kansallinen toteutus ja yhteistyö 1 Arkkitehtuurin kansallinen toteutus ja yhteistyö Terveydenhuollon Atk-päivät Turku 29.5.2007 Riitta Alkula 2 Esityksen sisältö Arkkitehtuurin nyky- ja tavoitetila Arkkitehtuurimäärittelyt Määrittelyjen

Lisätiedot

Joukkoliikenteen reititys- ja aikataulupalvelu (MATKA.FI)

Joukkoliikenteen reititys- ja aikataulupalvelu (MATKA.FI) Liikennetelematiikan kansallinen arkkitehtuuri Valtakunnallinen joukkoliikenteen reititys- ja aikataulupalvelu (MATKA.FI) Versio 0.9 06.03.2005 Tavoite Joukkoliikenteen reititys- ja aikataulupalvelu (MATKA.FI)

Lisätiedot

Yhteisöllinen tapa työskennellä

Yhteisöllinen tapa työskennellä Yhteisöllinen tapa työskennellä Pilvipalvelu mahdollistaa uudenlaisten työtapojen täysipainoisen hyödyntämisen yrityksissä Digitalisoituminen ei ainoastaan muuta tapaamme työskennellä. Se muuttaa meitä

Lisätiedot

Kennelliiton Omakoira-jäsenpalvelu Ohje Kennelpiireille, osoitelistat

Kennelliiton Omakoira-jäsenpalvelu Ohje Kennelpiireille, osoitelistat Kennelliiton Omakoira-jäsenpalvelu Ohje Kennelpiireille, osoitelistat 1.2.2016 2(10) Osoitelistat Osoitteet-valinnan näkyminen kennelpiirin henkilöille... 3 Tietojen haku listaukselle... 3 Yhdistykset,

Lisätiedot

Tutkitaan sitten HTML-dokumenttien anatomiaa, jotta päästään käsiksi rakenteisten dokumenttien käsitteistöön esimerkkien kautta.

Tutkitaan sitten HTML-dokumenttien anatomiaa, jotta päästään käsiksi rakenteisten dokumenttien käsitteistöön esimerkkien kautta. 3 HTML ja XHTML Tutkitaan sitten HTML-dokumenttien anatomiaa, jotta päästään käsiksi rakenteisten dokumenttien käsitteistöön esimerkkien kautta.

Lisätiedot

Ylläpitoalue - Etusivu

Ylläpitoalue - Etusivu Crasmanager 5.2 Ylläpitoalue - Etusivu Sivut osiossa sisällön selaus ja perussivujen ylläpito. Tietokannat osiossa tietokantojen ylläpito. Tiedostot osiossa kuvien ja liitetiedostojen hallinta. Työkalut

Lisätiedot

Käyttöohje. Energent MagiCAD plugin

Käyttöohje. Energent MagiCAD plugin Käyttöohje Energent MagiCAD plugin Sisältö 1. Yleistä 1 Dokumentin sisältö... 1 Ohjelman asennus... 1 Vaadittavat ohjelmistot... 1 Asennus... 1 Ohjelman käynnistys... 2 2. Toiminnallisuudet 3 Insert Energent

Lisätiedot

Korkeakoulujen prosessipalvelin: mallintajan palvelinohje Versio 0.2

Korkeakoulujen prosessipalvelin: mallintajan palvelinohje Versio 0.2 Korkeakoulujen prosessipalvelin: mallintajan palvelinohje Versio 0.2 Sisällysluettelo Muutoshistoria...3 1 Johdanto...4 2 Palvelimen käyttöön tarvittavat ohjelmat...4 3 Palvelimelle kirjautuminen...4 4

Lisätiedot

Hankintavalmennus Vaasa 2.4.2014

Hankintavalmennus Vaasa 2.4.2014 Hankintavalmennus Vaasa 2.4.2014 Sähköinen tarjouspalvelu Tarjouspalvelu.fi toimittajaportaali on ilmainen palvelu toimittajille, josta he löytävät oman paikkakuntansa hankintatoimen julkaisemia tarjouspyyntöjä

Lisätiedot

F-Secure Mobile Security. Android

F-Secure Mobile Security. Android F-Secure Mobile Security Android F-Secure Mobile Security Sisällysluettelo 3 Sisällys Luku 1:Asennus...5 Asentaminen...6 Aktivointi...7 Luku 2:Luottamuksellisten tietojen suojaaminen...9 Anti-Theftin

Lisätiedot

Käyttöohje. Ticket Inspector. Versio 1.0. Sportum Oy

Käyttöohje. Ticket Inspector. Versio 1.0. Sportum Oy Käyttöohje Ticket Inspector Versio 1.0 Sportum Oy 10.5.2017 Sivu 1 Sisällysluettelo 1. Yleistä... 2 2. Kirjautuminen ensimmäisellä kerralla / PIN-koodin unohtuessa... 3 3. Tunnistautuminen... 4 4. Päänäkymä...

Lisätiedot

Käyttöehdot, videokoulutukset

Käyttöehdot, videokoulutukset Käyttöehdot, videokoulutukset Edita Publishing Oy PL 700, 00043 NORDIC MORNING www.editapublishing.fi Asiakaspalvelu www.edilexpro.fi edilexpro@edita.fi puh. 020 450 2040 (arkisin klo 9 16) 1 Yleistä Tämä

Lisätiedot

582203 Tietokantasovellus (4 op) - Web-sovellukset ja niiden toteutus

582203 Tietokantasovellus (4 op) - Web-sovellukset ja niiden toteutus 582203 Tietokantasovellus (4 op) - Web-sovellukset ja niiden toteutus Sisältö Mikä on web-sovellus? Selaimen rooli web-sovelluksessa Palvelimen rooli web-sovelluksessa Aineistopyynnöt Tiedon välittäminen

Lisätiedot

Kennelliiton Omakoira-jäsenpalvelu Ohje eläinlääkäriasemille, Omakoira-palvelun käyttö

Kennelliiton Omakoira-jäsenpalvelu Ohje eläinlääkäriasemille, Omakoira-palvelun käyttö Kennelliiton Omakoira-jäsenpalvelu Ohje eläinlääkäriasemille, Omakoira-palvelun käyttö Suomen Kennelliitto ry. 26.5.2014 2(19) Omakoira-palvelun käyttö Sisältö: Yleistä... 3 Palvelussa tehtävät toiminnot...

Lisätiedot

FINANSSIVALVONNAN MÄÄRÄYS- JA OHJEKOKOELMAN UUDISTAMINEN

FINANSSIVALVONNAN MÄÄRÄYS- JA OHJEKOKOELMAN UUDISTAMINEN 11.11.2011 1 (6) Finanssivalvonnalle Lausuntopyyntö 7.10.2011, Dnro 10/2011 FINANSSIVALVONNAN MÄÄRÄYS- JA OHJEKOKOELMAN UUDISTAMINEN Finanssivalvonta (FIVA) on pyytänyt lausuntoa Finanssialan Keskusliitolta

Lisätiedot

PELAAJAPROFIILI Mobiilisovellus

PELAAJAPROFIILI Mobiilisovellus PELAAJAPROFIILI Mobiilisovellus Pelaajaprofiili netissä Pelaajaprofiilin www-palvelu on osoitteessa http://www.pelaajaprofiili.fi. Rekisteröidy tai hanki tunnukset ennen mobiilisovelluksen käyttöä. Pelaajaprofiilin

Lisätiedot

XPages käyttö ja edut Jarkko Pietikäinen toimitusjohtaja, Netwell Oy

XPages käyttö ja edut Jarkko Pietikäinen toimitusjohtaja, Netwell Oy IBM Collaboration Forum ٨.٣.٢٠١١ XPages käyttö ja edut Jarkko Pietikäinen toimitusjohtaja, Netwell Oy ٢٠١١ IBM Corporation Domino-sovelluskehitys Nopea kehitysympäristö (Rapid application development,

Lisätiedot

Avoimen rajapinnan hallinta (Tilaajan hallitsema rajapinta)

Avoimen rajapinnan hallinta (Tilaajan hallitsema rajapinta) 18.2.2016 Avoimen rajapinnan hallinta (Tilaajan hallitsema rajapinta) - tausta ja tarpeen kuvaus - Rajapinnan elinkaaren hallinta ja siihen liittyvä dokumentaatio (VALMIS 1.4) Versionhallinta: Versio Pvm

Lisätiedot

Webinaariin liittyminen Skype for

Webinaariin liittyminen Skype for Webinaariin liittyminen Skype for Business Web Appin kautta Ohjeet Sähköpostin Liity webinaariin tästä -linkki Kun klikkaat Osallistumisohjeet webinaariin -sähköpostiviestissä olevaa Liity webinaariin

Lisätiedot

Uutisjärjestelmä. Vaatimusmäärittely. Web-palvelujen kehittäminen. Versio 1.3

Uutisjärjestelmä. Vaatimusmäärittely. Web-palvelujen kehittäminen. Versio 1.3 Uutisjärjestelmä Vaatimusmäärittely Versio 1.3 Sisällys 1 Muutoshistoria... 4 2 Viitteet... 4 3 Sanasto... 4 3.1 Lyhenteet... 4 3.2 Määritelmät... 4 4 Johdanto...5 4.1 Järjestelmän yleiskuvaus... 5 4.2

Lisätiedot

Arkkitehtuurikuvaus. Ratkaisu ohjelmistotuotelinjan monikielisyyden hallintaan Innofactor Oy. Ryhmä 14

Arkkitehtuurikuvaus. Ratkaisu ohjelmistotuotelinjan monikielisyyden hallintaan Innofactor Oy. Ryhmä 14 Arkkitehtuurikuvaus Ratkaisu ohjelmistotuotelinjan monikielisyyden hallintaan Innofactor Oy Ryhmä 14 Muutoshistoria Versio Pvm Päivittäjä Muutos 0.4 1.11.2007 Matti Eerola 0.3 18.10.2007 Matti Eerola 0.2

Lisätiedot

CQRS, -ES, PACS, DICOM, WTF?

CQRS, -ES, PACS, DICOM, WTF? CQRS, -ES, PACS, DICOM, WTF? 27.2.2014 Ajankohtaisuuksia harjoitustyöhön liittyen http://www.hs.fi/terveys/tutkimus+veri+paljastaa+riskin+kuolla+seur aavan+viiden+vuoden+aikana/a1393301682104 Vähän vanhempia

Lisätiedot

1 Visma L7 päivitysaineiston nouto

1 Visma L7 päivitysaineiston nouto 1 Visma L7 päivitysaineiston nouto Tässä ohjeessa kerrotaan, kuinka Visma L7 -järjestelmän master-ympäristö päivitetään etäpäivitysohjelman avulla. 1.1 Etäpäivitysohjelman asennus/päivitys Saat etäpäivitysohjelman

Lisätiedot

HUOLTAJAN OHJE TIETOJEN PÄIVITTÄMINEN HUOLTAJAKSI ILMOITTAUTUMINEN REKISTERÖITYMINEN

HUOLTAJAN OHJE TIETOJEN PÄIVITTÄMINEN HUOLTAJAKSI ILMOITTAUTUMINEN REKISTERÖITYMINEN 3.2.2016 vj Oikeudet: huoltaja HUOLTAJAN OHJE Tämä ohje on tarkoitettu partiolaisen huoltajalle. Ohjeesta selviää kuinka huoltaja voi toimia huollettavansa partiojäsenyyteen liittyvissä asioissa. Huoltajalla,

Lisätiedot

- Jarjestelmaasiantuntija Markku Jaatinen

- Jarjestelmaasiantuntija Markku Jaatinen SUOMEN KUNTALIITTO Sairaalapalvelut Terveydenhuollon ATK-päivät 26. - 27.5.1 997 Lahti, Kauppahotelli Grand - Jarjestelmaasiantuntija Markku Jaatinen Telecom Finland Tietojenhallinta Intranetin ja Internetin

Lisätiedot

Asiakirjojen sailytysvaatimukset, toimitusjohtaja Antero Ensio, Ensitieto Oy

Asiakirjojen sailytysvaatimukset, toimitusjohtaja Antero Ensio, Ensitieto Oy SUOMEN KUNTALIITTO Sosiaali- ja terveysyksikkö TERVEYDENHUOLLON 27. ATK- PAIVAT 4. - 5.6.2001 Asiakirjojen sailytysvaatimukset, toimitusjohtaja Antero Ensio, Ensitieto Oy Asiakirjojen säilytysvaatimukset

Lisätiedot

Alkuraportti. LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO TIETOJENKÄSITTELYN LAITOS Ti Kandidaatintyö ja seminaari

Alkuraportti. LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO TIETOJENKÄSITTELYN LAITOS Ti Kandidaatintyö ja seminaari LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO TIETOJENKÄSITTELYN LAITOS Ti5004000 - Kandidaatintyö ja seminaari Alkuraportti Avoimen lähdekoodin käyttö WWW-sovelluspalvelujen toteutuksessa Lappeenranta, 4.6.2007,

Lisätiedot

AVOIMEN TUOTTEEN HALLINTAMALLIT. Kunnassa toteutettujen tietojärjestelmien uudelleenkäyttö. Yhteentoimivuutta avoimesti 2.12.2011

AVOIMEN TUOTTEEN HALLINTAMALLIT. Kunnassa toteutettujen tietojärjestelmien uudelleenkäyttö. Yhteentoimivuutta avoimesti 2.12.2011 AVOIMEN TUOTTEEN HALLINTAMALLIT Kunnassa toteutettujen tietojärjestelmien uudelleenkäyttö Yhteentoimivuutta avoimesti 2.12.2011 Erikoistutkija, MSc. Tapio Matinmikko, Teknologian tutkimuskeskus VTT 2 Esittäjästä

Lisätiedot

Uudistettu käyttöliittymä osoitteessa https://validointipalvelu.kanta.fi

Uudistettu käyttöliittymä osoitteessa https://validointipalvelu.kanta.fi Tutustu n palvelukuvaukseen ennen palvelun käyttöä (esim. rekisteröityminen palveluun ym. palvelun käyttöön liittyvät seikat). Palvelukuvaus on saatavissa www.kanta.fi -sivustolla http://www.kanta.fi/fi/web/ammattilaisille/testaus

Lisätiedot

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Oman yhdistyksen tietojen päivittäminen www.krell.fi-sivuille Huom! Tarvitset päivittämistä varten tunnukset, jotka saat ottamalla yhteyden Kristillisen Eläkeliiton

Lisätiedot

Internet-pohjainen ryhmätyöympäristö

Internet-pohjainen ryhmätyöympäristö Menetelmäohje Internet-pohjainen ryhmätyöympäristö Riku Hurmalainen, 24.3.2002 Sisällysluettelo 1. Johdanto...3 2. Termit...4 3. Toteutus...5 3.1. Yleiskuvaus...5 3.2. Tekninen ratkaisu...5 3.3. Tietoturva...6

Lisätiedot

SOLEA palvelupohjainen paikallisesti sovitettava kokonaisarkkitehtuuri. Service-Oriented Locally adapted Enterprise Architecture

SOLEA palvelupohjainen paikallisesti sovitettava kokonaisarkkitehtuuri. Service-Oriented Locally adapted Enterprise Architecture SOLEA palvelupohjainen paikallisesti sovitettava kokonaisarkkitehtuuri Service-Oriented Locally adapted Enterprise Architecture "Miten meillä mennään SOA:an?" @ SOLEA-project participants Hankkeen osapuolet

Lisätiedot

Toimintaympäristön kuvaus. LTC-Otso Myyjän työkalu (POC)

Toimintaympäristön kuvaus. LTC-Otso Myyjän työkalu (POC) LTC-Otso Myyjän työkalu (POC) Toimintaympäristön kuvaus 21 toukokuu, 2015 Sisältö 1 Johdanto... 3 1.1 Dokumentin tavoite... 3 1.2 Dokumentin yleiskuvaus... 3 2 Järjestelmälle asetetut vaatimukset... 3

Lisätiedot

ARVO - verkkomateriaalien arviointiin

ARVO - verkkomateriaalien arviointiin ARVO - verkkomateriaalien arviointiin Arvioitava kohde: Jenni Rikala: Aloittavan yrityksen suunnittelu, Arvioija: Heli Viinikainen, Arviointipäivämäärä: 12.3.2010 Osa-alue 8/8: Esteettömyys Edellinen osa-alue

Lisätiedot

Johdatus Ohjelmointiin

Johdatus Ohjelmointiin Johdatus Ohjelmointiin Syksy 2006 Viikko 2 13.9. - 14.9. Tällä viikolla käsiteltävät asiat Peruskäsitteitä Kiintoarvot Tiedon tulostus Yksinkertaiset laskutoimitukset Muuttujat Tiedon syöttäminen Hyvin

Lisätiedot

Kysymykset tarjouspyyntöön Pääarkkitehtipalvelut Dnro 21/021/2013

Kysymykset tarjouspyyntöön Pääarkkitehtipalvelut Dnro 21/021/2013 Kysymykset tarjouspyyntöön Pääarkkitehtipalvelut Dnro 21/021/2013 K1: Tarjouspyynnössä työmääräksi on arvioitu 120-160 htp/vuosi. Voiko tämän jakaa osiin tarjotun pääarkkitehdin ja tämän varahenkilön välillä

Lisätiedot

UNA-POC esittely: KanTa-tilannekuvanäkymä

UNA-POC esittely: KanTa-tilannekuvanäkymä 4.10.2017 UNA-POC esittely: KanTa-tilannekuvanäkymä Esityksen sisältö 1. Mitkä käyttäjätarpeet ratkaistiin? 2. Mitkä UNA-arkkitehtuurin ominaisuudet todistettiin? Mitkä olivat toteutusratkaisut? 3. Näin

Lisätiedot

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com 2 Sisällys Johdanto... 1 Päänavigointi...

Lisätiedot