Optiman käyttöliittymän uusia ominaisuuksia. Ulkoasu

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Optiman käyttöliittymän uusia ominaisuuksia. Ulkoasu"

Transkriptio

1 Optiman käyttöliittymän uusia ominaisuuksia Ulkoasu Optiman käyttöliittymän graafinen ulkoasu on uudistettu perusteellisesti. Pääelementtien väriratkaisut ovat entisen kaltaiset, mutta muutoin ulkonäkö on uusittu kauttaaltaan nykyvaatimusten mukaiseksi. Objektien kuvakkeet Optiman kaikkien objektien kuvakkeet on uusittu. Vanhoihin ikoneihin tottuneet käyttäjät tunnistavat objektit uusista kuvakkeista helposti - niiden ulkoasu on uudistettu, mutta kuvakkeiden perusideat on säilytetty ennallaan. Myös "Uusi objekti"-sivun järjestystä muutettu johdonmukaisemmaksi ja mielekkäisiin kokonaisuuksiin jakautuvaksi.

2 Esimerkkikuva "Uusi objekti" -sivusta. Sivun sisältö vaihtelee käyttäjän oikeuksien mukaan. Työtiloissa ja kansioissa navigointi: toiminnot ja valikot Työtiloissa ja kansioissa navigoimiseen on tullut runsaasti uusia ominaisuuksia. Kaikki uudistukset on kuitenkin tehty siten, että uuteen totuttelun voi tehdä omaa tahtiin. Perusnavigointi tapahtuu aivan kuten aiemmassakin käyttöliittymässä - uudistuksia voi hyödyntää niin halutessaan. Vasemmassa kehyksessä työtiloissa voidaan nyt niin haluttaessa lukita useita kansioita kerrallaan auki. Toiminto "Pidä kansio auki" löytyy kansion viereen sitä klikatessa ilmestyvästä hammasrataskuvakkeesta. Tällä toiminnolla lukittu kansio pysyy auki, vaikka avattaisiin muita kansiota. Lukitun kansion tunnistat siinä näkyvästä lukkokuvakkeesta (ks. kuvat alla). Useitakin kansioita voi lukita avatuiksi samanaikaisesti. Lukittu kansio suljetaan samasta pikavalikosta toiminnolla "Sulje kansio"

3 Kansio lukitaan auki pikavalikon toiminnolla "Pida kansio auki". Lukitun kansion tunnistaa pienestä lukkokuvakkeesta. Kaikkiin vasemman kehyksen tasoihin liittyy nyt erilaisia pikavalikoita: työtilaluokkiin, työtiloihin, kansioihin ja objekteihin. Yllä olevassa kuvassa näkyy peruskäyttäjän pikavalikko kansiotasolla. Pikavalikoissa on erilaisia usein tarvittuja toimintoja. Valikoiden sisältyy määräytyy kunkin käyttäjän profiiliasetusten mukaan, joten ylläpitäjillä ja työtilan omistajilla näiden valikoiden sisältö on mittavampi. HUOMIO! Pikavalikon viimeisenä kohtana on kaikilla tasoilla toiminto, jolla avataan perinteinen Optiman oikean kehyksen valikko. Tämän valikon voi edelleen niin halutessaan avata myös yläpalkin oikean alareunan kuvakkeella. Yläpalkin oikeassa reunassa on edelleen kuvake valikkojen avaamiseksi Optiman käyttöliittymän oikeaan reunaan Esimerkkikuvassa näkyy kansion hallintatoimintojen avauspainike. Oikean kehyksen valikkojen järjestys on uusittu. Usein käytetyt ominaisuudet ovat ylimpänä ja toiminnot on jaoteltu johdonmukaisiin kokonaisuuksiin. Työtilan, kansion ja objektien tasoille yhteiset toiminnot löytyvät nyt kaikki samoista kohdista.

4 Hallintavalikkojen toiminnot on yhdenmukaistettu järjestykseltään. Esimerkkikuvassa on on laajoin valtuuksin toimivan käyttäjän valikot. Valikkojen sisältö määräytyy käyttäjän profiiliasetusten mukaisesti. Paljon työtiloja sisältävissä ympäristössä on usein otettu käyttöön työtilaluokat. Nyt näissä ympäristöissä navigointi työtilaluokan sisällä onnistuu. Kun on avattu työtilaluokka ja yksi sen sisällä oleva työtila, niin työtilaluokan otsikkon säilyy näkyvissä. Näin yhden työtilaluokan sisällä voidaan helposti käydä läpi eri työtiloja. Paluu päätasolle tapahtuu edelleen "Työtilat"-painikkeesta.

5 Kun työtilaluokassa sijaitseva työtila on avattu, säilyy työtilaluokankin nimi näkyvissä helpottaen navigointi työtilaluokissa. Toiminto ei välttämättä ole käytössä kaikissa ympäristöissä. Vasemman kehyksen yläreunaan on lisätty työkalupalkki, jossa on käytössä seuraavat toiminnot "Koti"-painike, jolla Optima voidaan palauttaa aloitustilanteeseen "Oma tila"-painike, jolla avataan koko selaimen ikkunaan avautuva alue, "Oma tila". Oma tila korvaa Optiman aiemman "Työpöydän". Se on uudistettu täysin ulkoasultaan ja mahdollistaa koko ruudun näytöllään suurienkin listaojen ja kokonaisuuksien katselun entistä paremmin. Aiempi "Työpöytä" oli sijoitettu työtilojen ja oikeassa reunassa avatun "Työpöytä"-listauksen väliin, mikä aiheutti tilanpuutetta useissa sovelluksissa. Ympäristön hallinnoijille työkalupalkissa näkyy hammasratasikonit, joista avataan ympäristön hallintatyökalut Palkin oikeassa reunassa on nuolipainikkeet, joilla vasemman kehyksen kokoa

6 voidaan suurentaa tai pienentää. Näin tilaa vaativille dokumenteille saadaan pääkehykseen lisää tarvittaessa helposti. Samoin pitkiä nimiä sisältävien kansioiden katselu helpottuu, kun vasenta kehystä voidaan myös suurentaa tarvittaessa. Objektien ja kansioiden järjestely Työpöytä muuttuu Omaksi tilaksi Aiemmin Optimassa "Työpöytänä" tunnettu alue on nimetty uudelleen "Omaksi tilaksi". Aiempi nimi on aiheuttanut jonkin verran sekaannuksia, koska se ei vastaa täysin sitä, mitä henkilökohtaisilla työasemilla työpöydällä tarkoitetaan. Uusi "Oma tila" -nimi kuvaa paremmin toimintoja, joita se sisältää. Täällä käyttäjä voi käsitellä omia asetuksiaan, yhteystietojaan ja vaihtaa salasanansa. Samoin käyttäjä saa alueen toimnnoista omaa toimintaansa ympäristössä käsitteleviä yhteenvetoja: listoja uusista objekteista, viesteistä, omistamistaan objekteista, suorituksistaan jne. "Oma tila" avataan vasemman kehyksen pääkuvakkeesta ja se täyttää koko selainikkunan. Optiman työtilat jäävät pois näkyvistkä, kun "Oma tila" avataan. Kun suljet "Oman tilan", on työtiloissa edelleen se näkymä, josta käsin "oma tila" käynnistetiin. "Oman tilan" uusi käyttöliittymä mahdollistaa kätevän rinnakkaistyöskentely työtilojen ja sen välillä. Voit jättää työtilassa auki käsillä olevan objektin ja käydä tarkistamassa vaikkapa kalenterista jonkin päivämäärän "Omassa tilassa" ja palata muokkaamaan työtilassa auki olevaa objektia. Omassa tilassa on Optiman päänäkymän tavoin työkalupalkki, josta on seuraavat toiminnot Paluu työtiloihin jättäen oman tilan haluttuun näkymään. Kun myöhemmin palaat omaan tilaan, se on samassa tilassa. Voit esim. pitää kalenteria koko ajan auki omassa tilassa ja käydä työtiloissa työskentelyn välissä tarkistamassa kalenterimerkintöjä sulkematta välillä työtilassa avoinna olevaan dokumenttiasi. Oman tilan alkunäkymän palauttaminen. Oman tilan pääkuvakkeella palautat oman tilan aloitusnäkymään, jossa näet kaikki käytössäsi olevat oman tilan toiminnot. Oman tilan sulkemin. Voit sulkea oman tilan ja palata työtiloihin. Kun palaat myöhemmin omaan tilaasi, saat näkyviin oman tilan aloitusnäkymän.

7 Oman tilan ulkoasu on uudistunut perusteellisesti ja käyttää nyt koko selaimen ikkunan. Omaa tilaa voidaan käyttää rinnaikkaistyöskentelyyn työtilojen kanssa. Aiemmasta poiketen myös "Oman tilan" sisältöä voidaan nyt muokata ympäristötason profiiliasetuksin. Oletuksena koko "Oman tilan" sisältö on kaikkien käytettävissä, mutta ympäristön hallinnoija voi niin halutessaan rajata pois käytöstä valtaosan ominaisuuksista. Oman tilan profiiliasetukset löytyvät kohdasta Ympäristön hallinta > Profiilit > Ympäristötason profiilit > [Profiilin nimi ] > Yleisasetukset > Oman tilan asetukset

8 Aloitusnäkymän määrittely Sisäänkirjautumisessa avautuvaan näkymään on päivityksessä tullut useita erilaisia mahdollisuuksia. Optimassa on nyt mahdollista profiilien avulla säätää aloitusnäkymän eri osia. Lisäksi aloitusnäkymään voidaan nyt helposti palata aina vasemman reunan työkalupalin [TALO]-painikkeella. Näkyvin muutos entiseen on se, ettei Työpöytä enää lataudu käyttöliittymän vasempaan reunaan. Sen sijaan työpöydän eniten käytettyjä ominaisuuksia voidaan niin haluttaessa sijoittaa pikalinkeiksi Optiman yläpalkin alle. Työpöytä tunnetaan Optimassa tästä lähtien nimellä Oma tila ja se käynnistetään vasemman reunan työkalupalkista Oman tilan uudella kuvakkeella. PÄÄSIVU Aiemmin Optiman pääsivun sisältönä on aina ollut joko ilmoitukset tai tyhjä sivu, silloin kun voimassa olevia ilmoituksia ei ole ollut. Nyt ympäristön hallinnoijat voivat valita useiden eri vaihtoehtojen välillä ja sisältö voidaan määrittää profiilikohtaisesti. Oletuksena kaikille käyttäjille näkyvät edelleen ilmoitukset, mutta ympäristötason profiileista asetuksia voidaan muuttaa seuraavasti. Aloitusnäkymään vaikuttavat asetukset löytyvät kohdasta Ympäristön hallintatyökalut > Profiilit > Ympäristötason profiilit > [Profiilin nimi] > Aloitusnäkymä Pääsivun sisältö voidaan valita seuraavista vaihtoehdoista: 1. Ilmoitukset. Muissa kuin admin-profiilissa voidaan lisäksi asettaa vaihtoehtoinen aloitussivu niitä tilanteita varten, jolloin voimassa olevia ilmoituksia ei ole. 2. Kalenteri. Pääsivuun latautuu aiemmin Työpöydältä tuttu kalenteri, joka koostaa yhteen näkymään kaikki ne kalenterit, joihin käyttäjällä on ympäristössään pääsy. 3. Yhteystiedot. Käyttäjä saa omat käyttäjätietonsa muokattavaksi päänäkymään. 4. WWW-sivu. Voidaan syöttää haluttu www-sivun osoite. Sivu ladataan päänäkymään sisäänkirjautumisen yhteydessä. Ei ole käytössä admin-profiilissa. 5. Objekti Optiman materiaalivarastotyötiloista. Voidaan poimia mikä tahansa objekti niistä työtiloista, jotka ovat tyypiltään materiaalivarastoja. (Materiaalivarastoista poimitut sivut näkyvät kaikille eikä oikeuksista tarvitse huolehtia.) Ei ole käytössä admin-profiilissa Admin-profiilista on rajattu muutamia mahdollisuuksia pois. Osa www-sivuista on tekniseltä toteutukseltaan sellaisia, että ne saattavat johtaa tilanteeseen, jossa sivu valtaa koko selaimen. Näillä rajoituksilla varmistetaan se, ettei synny tilannetta, jossa admin ei enää pysty vaihtaamaan ongelmalliseksi osoittautunutta sivua. Pikalinkit yläpalkin alla Valittuja Oman tilan ominaisuuksia voidaan asettaa pikakuvakkeiksi yläpalkin alle. Nämä valinnat vaikuttavat ainoastaan aloitusnäkymään. Muissa tilanteissa pikakuvakkeet eivät

9 yläpalkin alle lataudu. Pikalinkeiksi voidaan asettaa seuraavia toimintoja: 1. Ilmoitukset. Lataa kaikki käyttäjälle näkyvät ilmoitukset päänäkymään. 2. Kalenteri. Lataa kalenterin päänäkymään. 3. Uutta ja ajankohtaista. Lataa päänäkymään aiemmin nimellä "Uudet ja muokatut objektit" nimellä tunnetun listauksen Optiman uusista tai muokatuista objekteista. 4. Yhteystiedot. Lataa käyttäjän omat yhteystiedot muokattavaksi päänäkymään. 5. Vaihda salasana. Lataa salasananvaihtotoiminnon päänäkymään. Toiminto löytyy kohdasta Ympäristön hallinta > Profiilit > Ympäristötason profiilit > Aloitusnäkymä Yläkehyksen toiminnot määrittelyt muuttuvat Optiman aina näkyvillä olevan yläpalkin toimintoihin tulee muutoksia. Joitain vanhoja toimintoja poistuu ja uusia tulee tilalle. 1) Yläpalkkiin voidaan edelleen sijoittaa toiminto "Ohjeet", joka oletuksena osoittaa Discendumin ylläpitämiin Optima-ohjeisiin. Niin haluttaessa "Ohjeet" voidaan asettaa osoittamaan haluttuun linkkiin. 2) Yläpalkkiin voidaan profiilikohtaisilla asetuksilla asettaa toiminto "Linkit", joka lataa pääkehykseen linkkiluettelon, jonka sisällön ympäristön hallinnoija voi määritellä profiilikohtaisesti. 3) Yläkehykseen voidaan profiilikohtaisilla asetuksilla laittaa kielenvaihtotoiminto. Kielenvaihtotoiminto näkyy kolmikirjaimisena kielilyhenteenä, joka näyttää käyttäjän voimassaolevan kieliasetuksen. (Huomio! Ympäristön hallinnoija voi muutenkin monipuolisesti hallinnoida käyttäjän kieliasetuksia. Uutta käyttäjätunnusta luotaessa voidaan kieliasetus tehdä valmiiksi ja myös jälkikäteen voi ympäristön hallinnoija vaihtaa käyttäjän kieliasetuksen hänen puolestaan suoraan käyttäjäkortista ympäristön hallintatyökaluissa. 4) Yläpalkissa näkyy toiminto "Vaihda ympäristöä" niille käyttäjille, joilla on pääsy useampaan Optima-ympäristöön. Toiminto oli aiemmin Työpöydällä. 5) "Haku"-toiminto voidaan asettaa profiilikohtaisilla asetuksilla edelleeen yläpalkkiin. 6) "Poistu"-toiminto on edelleen oikeassa reunassa kaikille käyttäjille. HUOMIO! "Työpöytä"-toimintoa ei enää voi asettaa yläkehyksen. Se on tästä lähtien nimeltään "Oma tila" ja se avataan vasemman kehyksen [PÄÄ]-kuvakkeesta. HUOMIO! "Chat"-toimintoa ei enää voi asettää yläkehykseen. Lista Chat-objekteista löytyy tästä lähtien "Omasta tilasta". Toiminto löytyy kohdasta Ympäristön hallinta > Profiilit > Ympäristötason profiilit > Yläpalkin toiminnot

10 Kansioiden ja objektien järjestely helpottuu Kansioiden ja objektien järjestelytyökaluihin on tuotu uusi helpompi käyttöliittymä. Aiemman klikkailemalla tapahtuneen järjestely sijaan nyt järjestely tapahtuu "drag'n'drop"- menetelmällä eli kohteisiin voi tarttua hiiren osoittimella -kuvakkeella ja siirtää ne suoraan haluttuun kohtaan. Järjestyksen muuttaminen tapahtuu reaaliajassa. Samalla kun kohdetta siirretään, vasemman kehyksen järjestys päivittyy Jäsenet-kansio poistuu vasemmasta kehyksestä ja Oma kansio siirtyy Omaan tilaan Käyttäjien oma kansio siirtyy osaksi "Omaa tilaa" ja pois vasemman kehyksen alareunasta. Se on entistä painokkaammin vain käyttäjän omaan käyttöön tarkoitettu kansio. Jäsenet-kansio poistuu samoin vasemmasta kehyksestä. Tietoja muista käyttäjistä saa jatkossa työtilasta käsin. Työtilaa avatessa yläkehykseen avataan "Työtilan jäsenet"- kuvake, josta ladataan lista kyseisen työtilan käyttäjistä. Listasta voidaan kätevästi selailla käyttäjien tietoja. UUDISTUKSIA JA KORJAUKSIA Käyttäjienhallinnan toivottuja uudistuksia Käyttäjän kielen valinta tunnusta luotaessa Tunnuksen lähettäminen sähköpostilla tunnusta luotaessa Salasanan minimipituutta on kasvatettu ja se on nyt 6 merkkiä Käyttäjän jäsenyydet työtiloissa näkyvät ympäristön hallinnoijille "Työtilan jäsenet"- toiminnossa työtiloissa Käyttäjienhallinnan hakukoneessa ympäristön hallinnoijille on työtilan omistajuus lisättynä hakukriteerinä. Nyt voidaan siis helposti hakea kaikki työtilojen omistajat ja esimerkiksi asettaa vain heille osoitettu ilmoitus, jonka voi samalla lähettää sähköpostitse. "Tuo käyttäjähakemistosta"-toiminnossa näkyvät nyt käyttäjän kaikki tiedot ja käyttäjätunnusta voi käyttää hakukriteerinä Ryhmien nimistä ei poisteta pisteitä tai pilkkuja. Joitakin asiakasorganisaatioita on haitannut pilkkujen tai pisteiden poistaminen ympäristötason ryhmien nimistä. Tästä lähtien näitä ei poisteta ryhmän nimistä. Työtiloihin ilmoittautuminen paremmin näkyväksi Optimassa työtilalle voidaan asettaa ilmoittautuminen. Nyt tämä toiminto on entistä näkyvämpi. Jos ilmoittautumisaika on menossa, käyttäjille näytetään ilmoittautumiskuvake suoraan Optiman aloitusnäkymässä. HUOMIO! Ilmoittautumiskuvake näkyy ainoastaan

11 niille käyttäjille, jotka voivat ilmoittautua. Työtilan omistaja ei siis itse näe tätä kuvaketta laitettuaan ilmoittautumisen voimaan. Työtilan omistajalle näytetään sama kuvake työtilaa avattaessa, jos ilmoittautuneita käyttäjiä on tullut. Tästä kuvakkeesta työtilan omistaja avaa toiminnon, jonka kautta voidaan hyväksyä tai hylätä työtilaan ilmoittautuneita käyttäjiä. Suorat linkit Optiman sisälle toimivat sähköpostimuistutuksissa Optiman lähettämät viestit uusista keskustelualueen viesteistä ja kalenterimerkinnöistä sisältävät suoran linkin. Sitä klikkaamalla käyttäjä pääsee Optiman kirjautumissivulle ja siitä käyttäjätunnuksen ja salasanan syöttämisen jälkeen suoraan kyseiseen viestiin tai kalenterimerkintään. Palautuslaatikon laajennuksia Palautuslaatikkoon on tehty useita toivottuja ominaisuuksia Palautuslaatikon tarkastaja voi helposti lähettää viestin niille käyttäjille, jotka eivät vielä ole palauttaneet tiedostoja Tuotavan tiedoston palautustavan voi nyt rajata tarkemmin. Palautustapana voi olla joko omalta koneelta lataaminen tai Optimasta kopioiminen tai nämä molemmat. Tarkastajan näkymässä käyttäjät on nyt aakkostettu sukunimen mukaiseen järjestykseen Päiväkirjan parannuksia Päiväkirjamerkintöihin voi nyt lisätä liitteitä. Tätä valinnaista ominaisuutta säädetään päiväkirjan asetuksista. Tehtävät löytyvät jatkossa "Suoritusten hallinta" ja "Omat suoritukset" - toiminnoilla Tehtävä-objektit on tähän asti voinut listata kahdesta erillisisestä paikasta Työpöydältä. Suoritusten hallintaan liittyvien "Suoritusten hallinta" ja "Omat suoritukset" -toimintojen lisäksi ne ovat olleet omana erillisenä "Tehtävät"-linkkinään. Jatkossa tehtäväobjekteille ei ole enää omaa erillistä linkkiään, mutta tarkastajat ja opiskelijat voivat edelleen listata tehtävänsä mainituilla toiminnoilla valitsemalla hakutoiminnoissa haettavan listauksen tyypiksi tehtävän. Korjauksia monivalintaeditoriin "Monivalinta harjoituksena tai tenttinä" -objektista on lisätty uusia toimintoja ja korjattu

12 puutteita Objektin hallinnoijalle "Sulje"-painikkeesta näkyvä yhteenvetosivu on nyt ajan tasalla. Tiedot näkyvät samoin kuin ne ovat asetuksissa. Kysymyksiä voi nyt järjestellä muokkausnäkymässä "drag and drop" -menetelmällä hiirellä siirtelemällä Tilastonäkymästä voi nyt poistaa halutessaan kaikki vastauksen kerrallaan. Toiminnon yhteydessä on varmistuskysely. Kun kysymykset näytetään kerrallaan, ei sivun alareunassa olevassa painikkeessa enää ole hämäämvää tekstiä "Seuraava" vaan "Tallenna vastauksesi" Yhteenvetosivun tiedot, "Seuraava"-painike, vastausten tyhjentäminen kerralla, kysymysten drag and drop järjestely

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU ,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU Tässä pääsette tutustumaan Internet Explorerin (IE) käyttöön. Muitakin selainversioita löytyy, kuten esimerkiksi Netscape, Opera ja Mozilla. Näiden muiden selainten

Lisätiedot

Webmail on monipuolinen työkalu jolla voi tehdä paljon muutakin kuin lukea sähköpostia. Tässä ohjeessa on lyhyesti esitelty joitakin sen ominaisuuksia. Peruspostilaatikossa ei ole kaikkia ominaisuuksia,

Lisätiedot

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com 2 Sisällys Johdanto... 1 Päänavigointi...

Lisätiedot

Office_365_loppukäyttäjän ohje. 15.5.2015 Esa Väistö

Office_365_loppukäyttäjän ohje. 15.5.2015 Esa Väistö Office_365_loppukäyttäjän ohje 15.5.2015 Esa Väistö 2 Sisällysluettelo Kuvaus... 3 Kirjautuminen Office_365:een... 3 Valikko... 4 Oppilaan näkymä alla.... 4 Opettajan näkymä alla... 4 Outlook (Oppilailla)...

Lisätiedot

KÄYTTÖVALTUUSHALLINTA (KVH) 1 (14) Käyttöohje rekisterinpidon yhteyshenkilölle 3.5.2016

KÄYTTÖVALTUUSHALLINTA (KVH) 1 (14) Käyttöohje rekisterinpidon yhteyshenkilölle 3.5.2016 KÄYTTÖVALTUUSHALLINTA (KVH) 1 (14) MML Käyttövaltuushallintaan mennään osoitteen https://vatu.idmservice.nls.fi kautta. Valitse tunnistautumismenetelmä, joka sinulla on käytössäsi. KÄYTTÖVALTUUSHALLINTA

Lisätiedot

VSP webmail palvelun ka yttö öhje

VSP webmail palvelun ka yttö öhje VSP webmail palvelun ka yttö öhje Kirjaudu webmailiin osoitteessa https://webmail.net.vsp.fi Webmailin kirjautumissivu, kirjoita sähköpostiosoitteesi ja salasanasi: Sähköpostin päänäkymä: 1: Kansiolistaus

Lisätiedot

OP-eTraderin käyttöopas

OP-eTraderin käyttöopas OP-eTraderin käyttöopas Tämä käyttöopas on lyhennetty versio virallisesta englanninkielisestä käyttöoppaasta, joka löytyy etrader - sovelluksen Help-valikosta tai painamalla sovelluksessa F1 -näppäintä.

Lisätiedot

Optima käyttöopas opiskelijalle

Optima käyttöopas opiskelijalle Optima käyttöopas opiskelijalle Sisällys 1. Laitteistovaatimukset...3 2. Optimaan kirjautuminen...4 3. Optiman käyttöliittymä...5 4. Työskentely Optimassa...9 Materiaalin avaaminen...9 Tallentaminen ja

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions KÄYTTÖOHJE Servia S solutions Versio 1.0 Servia S solutions Servia Finland Oy PL 1188 (Microkatu 1) 70211 KUOPIO puh. (017) 441 2780 info@servia.fi www.servia.fi 2001 2004 Servia Finland Oy. Kaikki oikeudet

Lisätiedot

1 Yleistä Kooste-objektista... 3. 1.1 Käyttöönotto... 3. 2 Kooste-objektin luominen... 4. 3 Sisällön lisääminen Kooste objektiin... 4. 3.1 Sivut...

1 Yleistä Kooste-objektista... 3. 1.1 Käyttöönotto... 3. 2 Kooste-objektin luominen... 4. 3 Sisällön lisääminen Kooste objektiin... 4. 3.1 Sivut... Kooste 2 Optima Kooste-ohje Sisällysluettelo 1 Yleistä Kooste-objektista... 3 1.1 Käyttöönotto... 3 2 Kooste-objektin luominen... 4 3 Sisällön lisääminen Kooste objektiin... 4 3.1 Sivut... 5 3.2 Sisältölohkot...

Lisätiedot

Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 IT Juha Nalli 22.12.2015

Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 IT Juha Nalli 22.12.2015 Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 Oppilaat saavat vuoden 2016 alusta käyttöönsä oppilaitoksen sähköpostin ja muita palveluita Microsoftin Office365:sta. Oppilaiden sähköposti on muotoa

Lisätiedot

Epooqin perusominaisuudet

Epooqin perusominaisuudet Epooqin perusominaisuudet Huom! Epooqia käytettäessä on suositeltavaa käyttää Firefox -selainta. Chrome toimii myös, mutta eräissä asioissa, kuten äänittämisessä, voi esiintyä ongelmia. Internet Exploreria

Lisätiedot

OPTIMAverkko-oppimisalusta KÄYTTÖOPAS OPISKELIJALLE. Riitta Tammenoksa Pertti Heikkilä 10.11.2006 Versio 0.2 (luonnos)

OPTIMAverkko-oppimisalusta KÄYTTÖOPAS OPISKELIJALLE. Riitta Tammenoksa Pertti Heikkilä 10.11.2006 Versio 0.2 (luonnos) OPTIMAverkko-oppimisalusta KÄYTTÖOPAS OPISKELIJALLE Riitta Tammenoksa Pertti Heikkilä 10.11.2006 Versio 0.2 (luonnos) 1 (18) SISÄLTÖ 1 Optimaan kirjautuminen... 2 2 Salasanan vaihto... 2 3 Optiman sivujen

Lisätiedot

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly Google-dokumentit 1 2 3 Yleistä 1.1 Tilin luominen 4 1.2 Docs-päävalikkoon siirtyminen 7 Dokumentit-päävalikko 2.1 Kirjaudu Dokumentteihin 9 2.2 Lähetä tiedosto Google-dokumentteihin 11 2.3 Uuden asiakirjan

Lisätiedot

Fixcom Webmail ohje. Allekirjoitus. Voit lisätä yhden tai useamman allekirjoituksen.

Fixcom Webmail ohje. Allekirjoitus. Voit lisätä yhden tai useamman allekirjoituksen. Webmail on monipuolinen työkalu jolla voi tehdä paljon muutakin kuin lukea sähköpostia. Tässä ohjeessa on lyhyesti esitelty joitakin sen ominaisuuksia. Peruspostilaatikossa ei ole kaikkia ominaisuuksia,

Lisätiedot

1 Yleistä Web-editorista... 3. 1.1 Web-editori -dokumentin luominen... 3. 2 Pikatoimintopainikkeet... 3. 2.1 Tallenna... 3

1 Yleistä Web-editorista... 3. 1.1 Web-editori -dokumentin luominen... 3. 2 Pikatoimintopainikkeet... 3. 2.1 Tallenna... 3 Web-editori 2 Optima Web-editori -ohje Sisällysluettelo 1 Yleistä Web-editorista... 3 1.1 Web-editori -dokumentin luominen... 3 2 Pikatoimintopainikkeet... 3 2.1 Tallenna... 3 2.2 Peru / Tee uudelleen...

Lisätiedot

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com Sisällys Editorin käyttöohje...

Lisätiedot

KYMP Webmail -palvelu

KYMP Webmail -palvelu KYMP Webmail -palvelu Sisältö 1. Kirjautuminen... 3 2. Viestin merkinnät... 4 3. Viestien lukeminen... 4 Viestiin vastaaminen... 4 Viestin välittäminen edelleen / uudelleen ohjaus... 5 4. Viestin kirjoittaminen...

Lisätiedot

Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu KÄYTTÖOHJE. LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti

Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu KÄYTTÖOHJE. LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖOHJE LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti Versio: 1.1 Tila: hyväksytty Päivämäärä: 13.2.2001

Lisätiedot

Moodlen lohkot. Lohkojen lisääminen: Lohkojen muokkaaminen: Tampereen yliopisto/tietohallinto 2017 Suvi Junes

Moodlen lohkot. Lohkojen lisääminen: Lohkojen muokkaaminen: Tampereen yliopisto/tietohallinto 2017 Suvi Junes Moodlen lohkot Lohkojen lisääminen: Moodlen lohkot sisältävät kurssialueen hallinnointiin liittyviä toimintoja. Kun saat uuden tyhjän kurssialueen, sen molemmilla reunoilla on valmiina muutama keskeinen

Lisätiedot

VJS-96 Black Panthers joukkueen www-sivujen käyttöohjeet

VJS-96 Black Panthers joukkueen www-sivujen käyttöohjeet Pekka Penttala 3.3.2008 1 (10) VJS-96 Black Panthers joukkueen www-sivujen käyttöohjeet VJS-96 Black Panthers joukkueen www-sivujen käyttöohjeet... 1 1 Yleistä www-sivujen käytöstä... 2 2 Sivujen osoitteet...

Lisätiedot

Ohje. ipadia käytetään sormella napauttamalla, kaksoisnapsauttamalla, pyyhkäisemällä ja nipistämällä kosketusnäytön

Ohje. ipadia käytetään sormella napauttamalla, kaksoisnapsauttamalla, pyyhkäisemällä ja nipistämällä kosketusnäytön ipadin käyttö 1. Käynnistä ipad oikeassa yläreunassa olevasta painikkeesta. 2. Valitse alareunasta nuoli Avaa. Vedä sormella nuolesta eteenpäin palkin verran eli pyyhkäise. Tietoturva Käyttöön tarvitaan

Lisätiedot

3 VIESTIT... 7 3.1 UUSI VIESTI... 7 3.2 VIESTIN LUKEMINEN... 9 3.3 SAAPUNEET JA LÄHETETYT... 9 3.4 KANSIOT... 10 3.5 ROSKAKORI...

3 VIESTIT... 7 3.1 UUSI VIESTI... 7 3.2 VIESTIN LUKEMINEN... 9 3.3 SAAPUNEET JA LÄHETETYT... 9 3.4 KANSIOT... 10 3.5 ROSKAKORI... OHJE HUOLTAJALLE 2 / 22 1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ... 3 2 ETUSIVU... 4 2.1 YHTEENVETO... 4 2.2 LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / HUOMAUTUKSET... 4 2.3 VIESTIT... 6 2.4 KOKEET... 6 3 VIESTIT... 7 3.1 UUSI VIESTI...

Lisätiedot

OPISKELIJAN PIKAOPAS

OPISKELIJAN PIKAOPAS SISÄLTÖ Työvälineet 3 Kirjautuminen ejollakseen 4 Salasana unohtui 5 Aloitusnäkymä 6 Toiminnot aloitusnäkymässä 7-8 Oma sähköpostiosoitteesi 9 Opiskelu 10 Omien suoritusten seuranta 11 Helppari auttaa

Lisätiedot

Peruskäytön ohje. Senaatti-kiinteistöjen ProjekTila-palvelu Perusohje versio 1.1. Sisällysluettelo

Peruskäytön ohje. Senaatti-kiinteistöjen ProjekTila-palvelu Perusohje versio 1.1. Sisällysluettelo Peruskäytön ohje Sisällysluettelo Yleistä... 2 Kirjautuminen ja pikakuvakkeen teko... 2 Kohteen käyttöliittymän osat ja näkymien päivittymisjärjestys... 4 Kohteen näkymät (Valintapainikkeet)... 5 1. Hankkeet

Lisätiedot

Kansion tekeminen Luo linkki kansioon Luo kansiot työtilan jäsenille... 12

Kansion tekeminen Luo linkki kansioon Luo kansiot työtilan jäsenille... 12 2 Optima Opas käyttäjälle 1... 7... 8... 8... 8 2... 10... 10 2.1.1 Kansion tekeminen... 10 2.1.2 Luo linkki kansioon... 12 2.1.3 Luo kansiot työtilan jäsenille... 12 2.1.4 Kopioi, linkitä tai siirrä useita

Lisätiedot

Optima Peruskäyttäjän opas

Optima Peruskäyttäjän opas Optima Peruskäyttäjän opas Sisällysluettelo 1. TERVETULOA OPTIMAAN... 1 1.1. Mikä Optima on?... 1 1.2. Laitteistovaatimukset... 1 2. OPTIMAN KÄYTTÖLIITTYMÄ... 3 3. TYÖSKENTELY OPTIMAN TYÖTILASSA... 5 3.1.

Lisätiedot

UpdateIT 2010: Uutisten päivitys

UpdateIT 2010: Uutisten päivitys UpdateIT 2010: Uutisten päivitys Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com 2 Sisällys Uutisen lisääminen... 1

Lisätiedot

Odoo ERP, Käyttäjien määrittely

Odoo ERP, Käyttäjien määrittely Odoo ERP Käyttäjien määritely - Windows Sivu 1 Odoo ERP, Käyttäjien määrittely 1. Admin käyttäjän salasanat Pääkäyttäjä ( Admin ) käytäjätunnus on admin, ja pääkäyttäjän salasana määriteltiin jo asennusvaiheessa.

Lisätiedot

Send-It ilmoittautumisjärjestelmä (judotapahtumat Suomessa)

Send-It ilmoittautumisjärjestelmä (judotapahtumat Suomessa) Ilmoittautumis järjestelmän otsikko alue Jokaisella tapahtumalla on otsikko-osa joka on samanlainen joka puolella sovellusta. Tämä Judokilpailuissa käytetty otsikko-osa koostuu viidestä linkistä, joita

Lisätiedot

Wilman käyttöohje huoltajille

Wilman käyttöohje huoltajille Wilman käyttöohje huoltajille Sisällysluettelo: Sisään kirjautuminen... 1 Oma etusivu... 2 Pikaviestit... 3 Tiedotteet... 5 Suoritukset... 6 Poissaolot... 6 Palaute... 8 Opettajat... 9 Salasanan vaihto...

Lisätiedot

OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen

OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Helsingin yliopisto WebOodi 1 OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Opetustapahtuman opiskelijalistan tulostaminen Ilmoittautuneista opiskelijoista

Lisätiedot

Ohjeita kirjan tekemiseen

Ohjeita kirjan tekemiseen Suomen Sukututkimustoimisto on yhdessä Omakirjan kanssa tehnyt internetiin uuden Perhekirja-sivuston. Se löytyy osoitteesta: www.omakirja.fi -> Kirjat -> Perhekirja tai http://www.omakirja.fi/perhekirja?product=6

Lisätiedot

Moodle-alueen muokkaaminen

Moodle-alueen muokkaaminen Moodle-alueen muokkaaminen Alla oleva kuva esittää Moodle-aluetta sellaisena kuin se sinulle toimitetaan tilattuasi alueen Opetusteknologiapalveluista: - Etusivun näkymä koostuu sivun keskellä olevista

Lisätiedot

MOODLE TUTUKSI. Pirkko Vänttilä Oulun aikuiskoulutuskeskus 4.8.2008

MOODLE TUTUKSI. Pirkko Vänttilä Oulun aikuiskoulutuskeskus 4.8.2008 2008 MOODLE TUTUKSI Pirkko Vänttilä Oulun aikuiskoulutuskeskus 4.8.2008 SISÄLLYSLUETTELO 1. ALOITUSNÄKYMÄ... 4 2. TUTUSTUMINEN... 5 3. KESKUSTELUT... 8 4. VIESTIT... 10 5. CHATIT... 10 6. TIEDOSTOJA OMALTA

Lisätiedot

VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE

VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE 1. SISÄÄN KIRJAUTUMINEN Sisään kirjautuminen VerkkoVelho-ylläpitotyökaluun tapahtuu yrityksesi osoitteessa www.omaosoitteesi.fi/yllapito, esim. www.verkkovelho.fi/yllapito.

Lisätiedot

Data@Flow ohjeet. AtFlow Oy, Pekka Rönkkönen, pekka@atflow.fi +358 (0)50 340 1705

Data@Flow ohjeet. AtFlow Oy, Pekka Rönkkönen, pekka@atflow.fi +358 (0)50 340 1705 Data@Flow ohjeet AtFlow Oy, Pekka Rönkkönen, pekka@atflow.fi +358 (0)50 340 1705 1 Sisällysluettelo 1. Kirjautuminen... 2 2. Sisältöalueiden muokkaaminen... 4 2.1. Sisältöalueen sisällön muokkaaminen...

Lisätiedot

Sisältö. Uusi tunnus / Unohtuiko salasana - Vetuma-tunnistautuminen 3. Kirjaudu sisään Daisy-tunnuksilla 7. Kirjaudu sisään - Pankkitunnuksilla 8

Sisältö. Uusi tunnus / Unohtuiko salasana - Vetuma-tunnistautuminen 3. Kirjaudu sisään Daisy-tunnuksilla 7. Kirjaudu sisään - Pankkitunnuksilla 8 Käyttöohje Sisältö Uusi tunnus / Unohtuiko salasana - Vetuma-tunnistautuminen 3 Kirjaudu sisään Daisy-tunnuksilla 7 Kirjaudu sisään - Pankkitunnuksilla 8 Kirjaudu sisään - Mobiilivarmenteella 12 Asetukset

Lisätiedot

Manager. Doro Experience. ja Doro PhoneEasy 740. Suomi

Manager. Doro Experience. ja Doro PhoneEasy 740. Suomi Doro Experience ja Doro PhoneEasy 740 Suomi Manager Esittely Doro Experience Manager -hallintaportaalia käytetään sovellusten asentamiseen ja käyttöön Doro Experience -laitteella käyttämällä mitä tahansa

Lisätiedot

Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy

Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Opiskelijoiden OneDriveohje Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Ohjeen nimi Opiskelijoiden OneDrive-ohje Vastuuhenkilö Mari Jokiniemi

Lisätiedot

WINHAWILLE 1 (6) Opiskelijasivut Opiskelijan ohjaus/hh/versio2 27.9.2012

WINHAWILLE 1 (6) Opiskelijasivut Opiskelijan ohjaus/hh/versio2 27.9.2012 WINHAWILLE 1 (6) 1 Käyttäjätunnus ja salasana WinhaWillen opiskelijaliittymä on toteutettu web-versiona ja pääset käyttämään opiskelijasivuja vain antamalla henkilökohtaisen tunnuksen ja salasanan. Käyttäjätunnuksena

Lisätiedot

RATKI 1.0 Käyttäjän ohje

RATKI 1.0 Käyttäjän ohje RATKI RATKI 1.0 Käyttäjän ohje Ohje 0.5 Luottamuksellinen Vastuuhenkilö Petri Ahola Sisällysluettelo 1. Yleistä... 3 1.1. Kuvaus... 3 1.2. Esitiedot... 3 1.3. RATKIn käyttöoikeuksien hankinta... 3 1.4.

Lisätiedot

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TALLENNETAAN MUISTIKULLE JA MUISTIKORTILLE 1 Muistitikun

Lisätiedot

MOODLE 2.5 OPISKELIJAN PIKAOPAS. Hyvinkään lukiot. Versiota päivitetään myöhemmin

MOODLE 2.5 OPISKELIJAN PIKAOPAS. Hyvinkään lukiot. Versiota päivitetään myöhemmin MOODLE 2.5 OPISKELIJAN PIKAOPAS Hyvinkään lukiot Versiota päivitetään myöhemmin Sisältö 1 Yleistä Moodlen käytöstä 1.1 Oma kotisivu 1.2 Profiilin muokkaaminen 1.3 Viestintäasetukset 1.4 Kurssille rekisteröityminen

Lisätiedot

Skype for Business pikaohje

Skype for Business pikaohje Skype for Business pikaohje Sisällys KOKOUSKUTSU... 2 ENNEN ENSIMMÄISEN KOKOUKSEN ALKUA... 4 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SKYPE FOR BUSINEKSELLA... 5 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SELAIMEN KAUTTA... 6 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN

Lisätiedot

OPPILAAN/ OPISKELIJAN NÄKYMÄ

OPPILAAN/ OPISKELIJAN NÄKYMÄ OPPILAAN/ OPISKELIJAN NÄKYMÄ 2 / 23 1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ... 3 2 ETUSIVU... 3 2.1 YHTEENVETO... 4 2.2 LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / HUOMAUTUKSET... 4 2.3 VIESTIT... 6 2.4 KOKEET... 6 3 VIESTIT...

Lisätiedot

AVOIMEN YLIOPISTON MOODLE-OPAS OPISKELIJALLE

AVOIMEN YLIOPISTON MOODLE-OPAS OPISKELIJALLE AVOIMEN YLIOPISTON MOODLE-OPAS OPISKELIJALLE OHJEITA MOODLEN KÄYTTÖÖN Moodle on avoimeen lähdekoodiin perustuva verkko-oppimisympäristö. Omalta Moodlealueeltasi löydät kurssin materiaalit, tehtävät, uutiset/tiedotteet,

Lisätiedot

Tero Mononen / Kumppanuuskampus

Tero Mononen / Kumppanuuskampus Yksi tili kaikkiin Googlen palveluihin. Ne joilla on GOOGLE TILI, tutkikaa ja testatkaa sivun 19 valikosta löytyvää GOOGLE DRIVE -palvelua https://accounts.google.com/signup 1 Yksityisille ilmainen palvelu

Lisätiedot

WinhaWilho 8.9. Käyttöohje. Opiskelijapalvelukeskus / ja. X:\Yhteiset\OPHJ-ohjeet\Wilho\PHKK\Salpaus\Wilho_huoltajanohje_Winha89_190815.

WinhaWilho 8.9. Käyttöohje. Opiskelijapalvelukeskus / ja. X:\Yhteiset\OPHJ-ohjeet\Wilho\PHKK\Salpaus\Wilho_huoltajanohje_Winha89_190815. 2 (17) Sisällysluettelo 1. Yleistä... 3 2. Kirjautuminen WinhaWilho -huoltajaliittymään... 4 2.1. Kirjautuminen... 4 2.2. Jos kirjautuminen ei onnistu... 4 3. Etusivu... 5 4. Henkilötiedot -linkki... 6

Lisätiedot

Office365 Tampereen yliopiston normaalikoulussa

Office365 Tampereen yliopiston normaalikoulussa Office365 Tampereen yliopiston normaalikoulussa 7.3.2017 Office365 Tampereen yliopiston normaalikoulussa Office 365 palveluun kuuluvat mm. Office Web Apps-sovellukset o tekstinkäsittelyohjelma Word o taulukkolaskentasovellus

Lisätiedot

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014 Moodlen lohkot Lohkojen lisääminen: Moodlen lohkot sisältävät kurssialueen hallinnointiin liittyviä toimintoja. Kun saat uuden tyhjän kurssialueen, sen molemmilla reunoilla on valmiina muutama keskeinen

Lisätiedot

Diacor Turku extranet

Diacor Turku extranet Diacor Turku extranet Extranet on asiakasyritystemme vastuuhenkilöille tarkoitettu sähköinen palvelukanava. Diacor Turun extranet- sivustolla yrityksen kontaktihenkilön on mahdollista kirjata työntekijöiden

Lisätiedot

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2013

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2013 Aineistot Kun laitat Muokkaustilan päälle, näet jokaisessa osiossa Lisää aineisto-valikon tai Add an activity or resource valikon (Asetukset lohko Activity chooser on toiminnon ollessa päällä). Valitse

Lisätiedot

Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen

Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen 1 Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Sisällysluettelo Opetustapahtuman opiskelijalistan tulostaminen... 2 Tenttien opiskelijalistojen tulostaminen... 3

Lisätiedot

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012 Tiedostot Uudet ominaisuudet: - Ei Tiedostot-kohtaa alueen sisällä, vaan tiedostonvalitsin, jolla tiedostot tuodaan alueelle siihen kohtaan missä ne näytetään - Firefox-selaimella voi työpöydältä raahata

Lisätiedot

KOTISIVUKONE ULKOASUEDITORI

KOTISIVUKONE ULKOASUEDITORI KOTISIVUKONE ULKOASUEDITORI Kun olet luonut itsellesi kotisivut, voit aloittaa ulkoasun yksityiskohtaisemman räätälöimisen. Kotisivukone tarjoaa helppokäyttöisen ulkoasueditorin, jonka avulla saat sivujen

Lisätiedot

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön Kirjautumisesta Opiskelijat: kirjaudu aina tietokoneelle wilmatunnuksella etunimi.sukunimi@edu.ekami.fi + wilman salasana Opettajat: kirjaudu luokan opekoneelle @edu.ekami.fi

Lisätiedot

Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen:

Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen: Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen: http://www.kamera73.fi/kuukaudenkuvaaja Kukin seuran jäsen voi laittaa

Lisätiedot

JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6

JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6 käyttöohjeet JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6 1. Esittely JakeluPiste on helppo ja yksinkertainen ratkaisu tiedostojen lähettämiseen ja vastaanottamiseen. Olipa kyseessä tärkeä word dokumentti tai kokonainen

Lisätiedot

Koulutuksen arviointijärjestelmä

Koulutuksen arviointijärjestelmä Mikä muuttui 16.9.2013? Koulutuksen arviointijärjestelmä INKAn perusnäkymät ja toiminnot Pääkäyttäjän ohje Ammatillinen koulutus SISÄLLYS I Kirjautuminen... 3 II Kyselyt näkymä... 4 III Uusi kysely / muokkaus-näkymä...

Lisätiedot

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2014

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2014 Aineistot Kun laitat Muokkaustilan päälle, näet jokaisessa osiossa Lisää aktiviteetti tai aineisto - linkin. Valitse linkin takaa avautuvasta listasta, millaisen aineiston haluat alueelle tuoda, ja paina

Lisätiedot

Hallintaliittymän käyttöohje

Hallintaliittymän käyttöohje Hallintaliittymän käyttöohje 1. Yleisiä huomioita Hallintaliittymän käyttöä helpottavia yleisiä huomioita: - Käytä listanäkymien hakukentissä kentän vieressä olevaa hakunappia, älä enter-näppäintä. - Älä

Lisätiedot

Videochatin käyttöä varten koneella tulee olla Flash Player, Flash-plug-in versio 9.0.124 tai sitä uudempi.

Videochatin käyttöä varten koneella tulee olla Flash Player, Flash-plug-in versio 9.0.124 tai sitä uudempi. Videochat Yleistä Videochat on Optiman oma videoneuvottelutyökalu, jonka avulla käyttäjät voivat olla toisiinsa yhteydessä reaaliaikaisen videokuvan kautta. Videoneuvottelussa voi olla mukana useita pisteitä

Lisätiedot

Tämän ohjeen avulla pääset alkuun Elisa Toimisto 365 palvelun käyttöönotossa. Lisää ohjeita käyttöösi saat: www.elisa.fi/toimisto365-ohjeet

Tämän ohjeen avulla pääset alkuun Elisa Toimisto 365 palvelun käyttöönotossa. Lisää ohjeita käyttöösi saat: www.elisa.fi/toimisto365-ohjeet Elisa Toimisto 365 Pääkäyttäjän pikaopas 02/2015 Tämän ohjeen avulla pääset alkuun Elisa Toimisto 365 palvelun käyttöönotossa. Lisää ohjeita käyttöösi saat: www.elisa.fi/toimisto365-ohjeet Kirjautumalla

Lisätiedot

Heli Karjalainen ja Eric Rousselle Discendum Oy

Heli Karjalainen ja Eric Rousselle Discendum Oy Heli Karjalainen ja Eric Rousselle Kyvyt.fi:n pohjalla nyt Mahara 1.4 Kyvyt.fi:n käyttöliittymä noudata pääosin Maharan navigointimallia Maharan uudistusten lisäksi Discendum tuo paljon uusia ominaisuuksia

Lisätiedot

KiMeWebin käyttöohjeet

KiMeWebin käyttöohjeet KiMeWebin käyttöohjeet 5.3.2017 Miten saan käyttäjätunnuksen? Jos haluat käyttäjätunnuksen (eli oikeuden muokata sivuja) laita viesti webvelho@kime.fi ja kerro viestissä nimi pesti lippukunnassa (esim.

Lisätiedot

Moodle-alueen muokkaaminen

Moodle-alueen muokkaaminen Moodle-alueen muokkaaminen Alla oleva kuva esittää Moodle-aluetta sellaisena kuin se sinulle toimitetaan:: - Etusivun näkymä koostuu sivun keskellä olevista numeroiduista osioista sekä osioiden molemmilla

Lisätiedot

Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta.

Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta. Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta. Sisäänkirjauduttuasi näet palvelun etusivulla helppokäyttöisen hallintapaneelin. Vasemmassa reunassa on esillä viimeisimmät tehdyt muutokset

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE LATOMO VERSO

KÄYTTÖOHJE LATOMO VERSO Kirjautuminen Kirjatuminen järjestelmään tapahtuu syöttämällä ylläpitäjältä (yleensä sähköpostilla) saatu käyttäjätunnus ja salasana niille varattuihin kenttiin. Jos olet unohtanut salasanasi voit syöttää

Lisätiedot

OPPIMISSOVELLUKSEN KÄYTTÖOHJEET

OPPIMISSOVELLUKSEN KÄYTTÖOHJEET OPPIMISSOVELLUKSEN KÄYTTÖOHJEET Käyttöohjeen sisältö Tästä käyttöohjeesta löydät seuraavat ohjeet ja tiedot: Salasanan luominen Sovelluksen lataaminen ja kirjautuminen Profiilikuvan asettaminen Muumi-hahmon

Lisätiedot

Outlook Web Access 1(7) 9.9.2011 OUTLOOK WEB ACCESS (OWA) SÄHKÖPOSTIN KÄYTTÖ

Outlook Web Access 1(7) 9.9.2011 OUTLOOK WEB ACCESS (OWA) SÄHKÖPOSTIN KÄYTTÖ Outlook Web Access 1(7) OUTLOOK WEB ACCESS (OWA) SÄHKÖPOSTIN KÄYTTÖ Pääset OWA-sähköpostiin selaimella (esim. Internet Explorer, Mozilla Firefox). Tässä ohjeessa on käytetty Internet Exploreria, jonka

Lisätiedot

OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen

OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Helsingin yliopisto WebOodi 1 OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Opetustapahtuman opiskelijalistan tulostaminen Ilmoittautuneista opiskelijoista

Lisätiedot

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012 Aineistot Uudet ominaisuudet: - Ei Tiedostot-kohtaa alueen sisällä, vaan tiedostonvalitsin, jolla tiedostot tuodaan alueelle siihen kohtaan missä ne näytetään - Firefox-selaimella voi tiedostot siirtää

Lisätiedot

Sähköinen ajanvaraus Virkailijan ohje. 11.11.2015 Valtiovarainministeriö

Sähköinen ajanvaraus Virkailijan ohje. 11.11.2015 Valtiovarainministeriö Sähköinen ajanvaraus Virkailijan ohje 11.11.2015 Valtiovarainministeriö Sisältö 1 Yleistä... 1 1.1 Sisään- ja uloskirjautuminen... 1 1.2 Salasanan vaihto... 2 2 Ajanvaraus... 3 2.1 Varauksen luonti...

Lisätiedot

Webforum. Version 15.1 uudet ominaisuudet. Päivitetty: 2015-03-28

Webforum. Version 15.1 uudet ominaisuudet. Päivitetty: 2015-03-28 Webforum Version 15.1 uudet ominaisuudet Päivitetty: 2015-03-28 Sisältö Tietoja tästä dokumentista... 3 Yleistä... 4 Dokumentit... 5 Uudet versiot dokumenttien katseluohjelmista ipadille... 5 Dokumenttien

Lisätiedot

Nettiposti. Nettiposti käyttöohje

Nettiposti. Nettiposti käyttöohje YKSIKÄÄN ASIAKAS EI OLE MEILLE LIIAN PIENI TAI MIKÄÄN HAASTE LIIAN SUURI. Nettiposti Nettiposti käyttöohje Tässä käyttöohjeessa kuvataan selainkäyttöisen Nettiposti sähköpostiohjelman toiminnot. Käyttöohje

Lisätiedot

M-FILES JÄSENREKISTERIN KÄYTTÖOHJE

M-FILES JÄSENREKISTERIN KÄYTTÖOHJE M-FILES JÄSENREKISTERIN KÄYTTÖOHJE Tässä tiedostossa on ohjeistettu Suomen Nuorkauppakamarin jäsenrekisteri M-Filesin käyttöä. Yhdistyslain 11 mukaan Yhdistyksen jäsenistä on hallituksen pidettävä luetteloa.

Lisätiedot

PÄIVITÄ TIETOSI OPTIMASTA! KOOSTE

PÄIVITÄ TIETOSI OPTIMASTA! KOOSTE PÄIVITÄ TIETOSI OPTIMASTA! KOOSTE IT-palvelut / Hannele Rajaniemi optima-support@jyu.fi www.jyu.fi/itp/optima-ohjeet 2 Sisältö Mikä on koosteen idea? Miten saan kooste-työkalun käyttööni? Miten luon koosteen?

Lisätiedot

Ylläpitoalue - Etusivu

Ylläpitoalue - Etusivu Crasmanager 5.2 Ylläpitoalue - Etusivu Sivut osiossa sisällön selaus ja perussivujen ylläpito. Tietokannat osiossa tietokantojen ylläpito. Tiedostot osiossa kuvien ja liitetiedostojen hallinta. Työkalut

Lisätiedot

Sisällysluettelo. 1 Yleistä Palautuslaatikosta... 3. 2 Tarkastajan yhteenvetonäkymä... 7. 3 Palautusten tallentaminen omalle koneelle...

Sisällysluettelo. 1 Yleistä Palautuslaatikosta... 3. 2 Tarkastajan yhteenvetonäkymä... 7. 3 Palautusten tallentaminen omalle koneelle... Palautuslaatikko 2 Sisällysluettelo 1 Yleistä Palautuslaatikosta... 3 1.1 Palautuslaatikon luominen... 3 2 Tarkastajan yhteenvetonäkymä... 7 2.1 Palautusten tarkastelu... 8 2.2 Arvosanojen antaminen...

Lisätiedot

Kennelliiton Omakoira-jäsenpalvelu Ohje eläinlääkäriasemille, Omakoira-palvelun käyttö

Kennelliiton Omakoira-jäsenpalvelu Ohje eläinlääkäriasemille, Omakoira-palvelun käyttö Kennelliiton Omakoira-jäsenpalvelu Ohje eläinlääkäriasemille, Omakoira-palvelun käyttö Suomen Kennelliitto ry. 26.5.2014 2(19) Omakoira-palvelun käyttö Sisältö: Yleistä... 3 Palvelussa tehtävät toiminnot...

Lisätiedot

Oma matkakortti -palvelu: Käyttäjän ohje

Oma matkakortti -palvelu: Käyttäjän ohje Oma matkakortti -palvelu: Käyttäjän ohje Oma matkakortti -palvelussa voi tarkistaa matkakortin sisällön, esimerkiksi voimassa olevat kausiliput ja kortilla jäljellä olevan arvon määrän sekä omat asiakastiedot.

Lisätiedot

Psoriasisliitto Nettijäsenrekisterin Koulutustilaisuus 11.2.-12.2. Nettijäsenrekisterin ohje

Psoriasisliitto Nettijäsenrekisterin Koulutustilaisuus 11.2.-12.2. Nettijäsenrekisterin ohje Psoriasisliitto Nettijäsenrekisterin Koulutustilaisuus 11.2.-12.2. Nettijäsenrekisterin ohje Kirjautumissivu löytyy osoitteesta https://njr.yap.fi/cgi-bin/rpj2v3/dispat.exe. Anna käyttäjätunnus ja salasana.

Lisätiedot

Nuorten hyvinvointi tilastotietokannan käyttöohjeet Tieke 18.5 2015

Nuorten hyvinvointi tilastotietokannan käyttöohjeet Tieke 18.5 2015 Nuorten hyvinvointi tilastotietokannan käyttöohjeet Tieke 18.5 2015 Taulukon valinta Valitse vasemmalta kansioita, kunnes saat taulukkoluettelon näkyviin. Jos etsit tietoa jostain tietystä aiheesta, voit

Lisätiedot

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ Windows XP-käyttöjärjestelmän asetuksilla sekä Word-asetuksilla voit vaikuttaa tietokoneen näytön ulkoasuun, selkeyteen ja helppokäyttöisyyteen.. 1) ASETUKSET

Lisätiedot

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005 Outlook Express Käyttöliittymä Outlook Express on windows käyttöön tarkoitettu sähköpostin ja uutisryhmien luku- ja kirjoitussovellus. Se käynnistyy joko omasta kuvakkeestaan työpöydältä tai Internet Explorer

Lisätiedot

elearning Salpaus http://elsa.salpaus.fi Elsa-tutuksi

elearning Salpaus http://elsa.salpaus.fi Elsa-tutuksi elearning Salpaus http://elsa.salpaus.fi Elsa-tutuksi SISÄLLYSLUETTELO 1 MIKÄ ON ELSA, ENTÄ MOODLE?... 3 1.1 MITÄ KURSSILLA VOIDAAN TEHDÄ?... 3 2 KURSSILLE KIRJAUTUMINEN... 3 3 KURSSILLE LIITTYMINEN...

Lisätiedot

Perustietoja Mietoisten kyläportaalista... 2. Yhdistyksen ylläpitäjän kirjautuminen... 2. Yhdistyksen etusivun muokkaaminen... 2

Perustietoja Mietoisten kyläportaalista... 2. Yhdistyksen ylläpitäjän kirjautuminen... 2. Yhdistyksen etusivun muokkaaminen... 2 Mietoisten kyläportaalin käyttöohjeet alasivujen ylläpitäjille Päivitetty 8.4.2011 Sisältö Perustietoja Mietoisten kyläportaalista... 2 Yhdistyksen ylläpitäjän kirjautuminen... 2 Yhdistyksen etusivun muokkaaminen...

Lisätiedot

Pikaohjeet A&O oppimisympäristön käytön aloittamiseen

Pikaohjeet A&O oppimisympäristön käytön aloittamiseen Pikaohjeet A&O oppimisympäristön käytön aloittamiseen 1. Kirjaudu A&O-ympäristöön Verkkopalvelun sisällöntuotanto kurssilla käytettävä A&O alusta löytyy verkko-osoitteesta: http://ao4.ee.tut.fi/hypermedia/

Lisätiedot

Octo käyttöohje 1. Sisältö

Octo käyttöohje 1. Sisältö Octo käyttöohje 1 Sisältö Sisältö...1 Sisäänkirjautuminen...2 Etusivu...2 Uimarihaku...3 Uimariryhmät...4 Seurahaku...4 Kilpailutilastot...5 Ilmoittautuminen kilpailuun...6 Kilpailuun ilmoittautuminen...7

Lisätiedot

TAMPEREEN TEKNILLINEN YLIOPISTO KÄYTTÖOHJE TIETOVARASTON KUUTIOT

TAMPEREEN TEKNILLINEN YLIOPISTO KÄYTTÖOHJE TIETOVARASTON KUUTIOT TAMPEREEN TEKNILLINEN YLIOPISTO KÄYTTÖOHJE TIETOVARASTON KUUTIOT 14.11.2011 Sisältö Perustietoa tietovarastosta... 2 Perustietoa kuutioista... 2 Dimensioiden valinta... 2 Uuden dimension lisääminen aikaisemman

Lisätiedot

Webforum. Version 14.4 uudet ominaisuudet. Viimeisin päivitys: 2014-12-6

Webforum. Version 14.4 uudet ominaisuudet. Viimeisin päivitys: 2014-12-6 Webforum Version 14.4 uudet ominaisuudet Viimeisin päivitys: 2014-12-6 Sisältö Tietoja tästä dokumentista... 3 Yleistä... 4 Yleistä & hallinnointi... 5 Dokumentit... 5 Perättäinen tarkistus- ja hyväksymisprosessi...

Lisätiedot

Aiemmin vasemmassa reunassa ollut valikko on siirretty yläreunaan. Näin oikeaan reunaan jää enemmän tilaa ohjelman käyttöä varten.

Aiemmin vasemmassa reunassa ollut valikko on siirretty yläreunaan. Näin oikeaan reunaan jää enemmän tilaa ohjelman käyttöä varten. 1 (5) epalkat versio 2017 MUUTOKSET ULKOASUSSA epalkkojen ulkoasua on uudistettu ja tiivistetty, jotta ohjelma toimii luontevammin myös mobiililaitteilla. Lisäksi ulkoasua on yhdenmukaistettu muita Heeros-tuotteita

Lisätiedot

Muutos navigointivalikkoon Uusi työkalu: Arvosanat ja Arvosteluasteikko Uusi työkalu: Arviointitaulukko

Muutos navigointivalikkoon Uusi työkalu: Arvosanat ja Arvosteluasteikko Uusi työkalu: Arviointitaulukko Muutos navigointivalikkoon Kaikkiin työtiloihin on lisätty uusi Arviointi-valikko. Täältä löydät tutut Suoritustiedot sekä Oppimishistorian. Arviointi-valikkoon on lisätty uudet kesällä julkaistavat työkalut:

Lisätiedot

WINDOWS 7... 1 MICROSOFT OUTLOOK 2010:N UUDET OMINAISUUDET...

WINDOWS 7... 1 MICROSOFT OUTLOOK 2010:N UUDET OMINAISUUDET... 2010 SISÄLLYS WINDOWS 7... 1 MICROSOFT OUTLOOK 2010:N UUDET OMINAISUUDET... 3 MS OUTLOOK OHJE HTTP://OFFICE.MICROSOFT.COM/FI-FI/OUTLOOK-HELP/... 3 LAAJENNETTU VALINTANAUHA... 3 ASETUKSET... 4 LISÄÄ TILAA

Lisätiedot

Ohje UCPorin julkisten lukujärjestyksien käyttöön

Ohje UCPorin julkisten lukujärjestyksien käyttöön Ohje UCPorin julkisten lukujärjestyksien käyttöön Lukujärjestyspalvelun osoite: http://lukujarjestys.ucpori.fi Lukujärjestyslistalla näkyy sekä opintokokonaisuuksia, että yksittäisten kurssien lukujärjestyksiä.

Lisätiedot

Artikkelin lisääminen

Artikkelin lisääminen Sisällys Artikkelin lisääminen...3 Artikkelin muokkaaminen...5 Kuvan lisääminen artikkeliin...6 Väliotsikoiden lisääminen artikkeliin...9 Navigointilinkin lisääminen valikkoon...10 Käyttäjätietojen muuttaminen...13

Lisätiedot

Webinaariin liittyminen Skype for

Webinaariin liittyminen Skype for Webinaariin liittyminen Skype for Business Web Appin kautta Ohjeet Sähköpostin Liity webinaariin tästä -linkki Kun klikkaat Osallistumisohjeet webinaariin -sähköpostiviestissä olevaa Liity webinaariin

Lisätiedot

Tiedostojen palauttaminen tehtävien palautuskansioihin Office 365 tilin yhdistäminen iperho verkko-oppimisympäristöön

Tiedostojen palauttaminen tehtävien palautuskansioihin Office 365 tilin yhdistäminen iperho verkko-oppimisympäristöön Tiedostojen palauttaminen tehtävien palautuskansioihin Office 365 tilin yhdistäminen iperho verkko-oppimisympäristöön Tiedoston palauttaminen tiedostona / Office 365 -kirjastosta Tiedoston palauttaminen

Lisätiedot