HL7 CDA FAQ. Aihealueet: päivitetty

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "HL7 CDA FAQ. Aihealueet: päivitetty 28.2.2006"

Transkriptio

1 HL7 CDA FAQ päivitetty HL7 Help Desk on tarkoitettu HL7 yhdistyksen toteuttamien standardien ja rajapintojen käyttöönottoon liittyvään neuvontaan sekä toimittajille että asiakkaille. Toiminta rahoitetaan kansallisen terveysprojektin ja HL7 Finland ry:n toimesta. Tänä vuonna on neuvontapalvelua laajennettu kattamaan myös ydintietoihin, kertomuksen rakenteisiin ja koodistoihin liittyvät kysymykset. Niihin asiantuntemus saadaan Kuntaliiton ydintietotyöryhmältä. Kaikki kysymykset osoitetaan palvelusta vastaavalle: mistä kysymykset ohjautuvat oikeille osaajille ja tarvittaessa vastaukset muotoillaan yhdessä. Keskittämisen syynä on, ettei nyt kysymyksiä tarvitse enää erikseen pilkkoa teknisiin ja asiasisältöä koskeviksi, vaan vastauksen asiantuntemus kootaan laajan asiantuntijaryhmän yhteisenä näkemyksenä. Osa vastauksista on syytä käsitellä yleisemminkin ja tuoda ne ehkä osin uudelleenmuotoiltuna sivustolla olevalle FAQ-listalle, joka avautuu aihealueittain linkkien perusteella. Vuonna 2005 on ensisijaisesti varauduttu CDA R2 ja sanomaliikenteen tukemiseen, vaikka asiantuntemusta löytyy kaikille osa-alueille. Aihealueet: 1 Standardointi 2 HL7 CDA R1 määritykset 3 HL7 CDA R2 määritykset 4 HL7 CDA sanomat (SOAP) 5 HL7 V2 sanomat 6 HL7 V3 sanomat 7 Oid-tunnus 8 Sovellutusrajapinnat API 9 Dokumenttiarkisto 10 Ydintiedot, kertomuksen rakenteet ja koodistot 11 Muut kysymykset Vuonna 2005 seuraavat asiantuntijat ovat käytettävissä: - Antero Ensio, Ensitieto Oy - Timo Itälä, Conceptia - Pasi Leino L-Force Oy - Jari Porrasmaa, Kuopion yliopisto - Timo Tarhonen, Tietotarha Oy - Aino Virtanen, Satakunnan sairaanhoitopiiri - Ari Vähä-Erkkilä, Prime Solutions Oy - Ydintietojen projektiryhmä Vuoden 2004 FAQ kysymyksiä ei käsitellä uudestaan ja ne löytyvät sivuilta kohasta:hl7-dokumenttiarkisto (kaikki määritykset) + Help Desk. Luettelosta otsake: Open CDA 2005 FAQ- lista ja asiakirja HL7 Help Desk FAQ-lista pvm: OID

2 1 Standardointi 1.1 Kuinka virallinen on HL7 CDA R2 standardi on? HL7 CDA R2 standardi sai ANSI standardin statuksen ANSI/HL7 CDA, R /21/2005. Kansallisen terveyshankkeen ja HL7 Finland ry:n alkuvuodesta julkaistu CDA R2 paikallistaminen noudattaa lähes kaikilta osin hyväksyttyä standardia. Vaikka standardi ei sisällä CDA R2- schemaa standardoimista, niin Suomessa on päädytty yhteen viralliseen schemaan. Nyt standardin saanutta CDA R2 vastaavaa schemaa ei ole vielä ilmestynyt. Koko open CDA 2005 paketti päivitetään viimeisimmän R2-scheman mukaiseksi vuoden 2005 lopussa. Samoin valmistuvat vuodelle 2005 tilatut uudet osuudet. Dokumentaatio on päiväyksellä Miten toimin, jos tarvittavaa sosiaali- ja terveydenhuollon tietotekniikan standardia ole olemassa? Vähimmällä omalla työpanoksella pääsee, jos saa jonkun kansallisen tahon ymmärtämään standardin tarpeen ja on valmis rahoittamaan sen tekemistä. Myös itse voi tehdä vaikka yksinään standardin noudattaen niiden tekemisessä vallitsevia toteutustapoja ja hyväksyttämällä sen esimerkiksi HL7 Finland ry:ssä. Jos asiasta on jo standardi olemassa, niin rinnakkaista standardia ei yleensä hyväksytä. Mikäli standardi ei täytä yleisiä periaatteita ja tarpeita, niin sen hyväksyttäminen saattaa olla vaikeaa, minkä takia usein kannattaa jo tekovaiheessa hakea hankkeella laajempaa hyväksyntää esitetylle ratkaisulle. Myös apua on käytettävissä HL7 Help Desk tai teknillisen työryhmän jäseniltä. Kansallisten HL7 standardin hyväksymisessä on käytössä HL7 Finland ry:n äänestyssäännöt, jotka löytyvät sivuilta. 2 HL7 CDA R1 määritykset 2.1 Siirtyminen R1:stä R2:een Miksi siirtyminen kannattaa - mahdollisuus strukturoidun tiedon esittämiseen - kansallisesti yhtenäinen tapa esittää tietoa Haittoja - sanoman koko kasvaa entisestään (riippuu strukturoinnin tasosta) Siirtymispolku - Hyödyntävien järjestelmien täytyy tukea rinnakkaiskäyttöä - Adaptereissa suora siirtyminen R1:stä R2:een sekä tietosisällön strukturointi?

3 3 HL7 CDA R2 määritykset 3.1 R2 tietojen implementointi? Kansallisessa terveyshankkeessa määritellään potilaskertomustietojen siirrossa rakenteiset ydintiedot pakollisiksi vuoden 2007 loppuun mennessä. Miten kansallisen terveyshankkeen ydintietomääritykset implementoidaan CDA R2 mukaisesti (open CDA 2005 tuki paketti) Tuleeko CDA R2 myös arkistointiin? Potilaskertomustietojen siirtoon on tehty seuraavat CDA R2-määritykset, jotka tulee implementoida: - lähete/hoitopalaute - lääkityslista - henkilötiedot - fysiologiset mittaukset Edellä mainituissa implementointioppaissa käytetyt ydintietomääritykset löytyvät dokumentista Open CDA 2005, Kertomus ja lomakkeet, Versio 1.00, , OID luvuista , jotka on päivitetty versio 2.00, , OID Lisäksi on määritelty laboratoriovastauksien CDA R2 muoto, jota tulisi käyttää arkistoinnissa. On määritelty myös episodiin perustuva diagnoosilista, jonka käyttöä ei ole vielä ohjeistettu arkkitehtuurimielessä. CDA R2 tulee myös potilaskertomustietojen arkistointiin, mutta siitä ei ole vielä virallista määräystä. Perusjärjestelmässä potilaskertomustiedot voivat olla muussakin kuin CDA R2- muodossa, mutta mukana täytyy olla tarpeeksi rakenteista tietoa, jotta CDA R2 siirtoformaatti saadaan siirtoa varten aikaiseksi. Lisäksi on määritelty siirtomuoto todistuksille ja lausunnoille ja se on otettava käyttöön sitä mukaa kuin vastaavaa integraatiota toteutetaan. 3.2 Mitä tarkoittaa tietojen oleminen R2-muodossa? Arkiston osalta epäselvää on se, mitä tietojen olemisella CDA R2 muodossa tarkoitetaan. Onko CDA R2 tietojen fyysinen tallennusformaatti vai riittääkö, että tiedot saadaan ulospäin tässä formaatissa? Arkistossa tiedot ovat CDA R2-muodossa allekirjoitettuna. CDA R2 on myös fyysinen tallennus-formaatti (HL7 TC pohdinta ). Toisaalta herää kysymys, mikä on fyysinen tallennusformaatti. Teoriassa tiedot voi muuntaa CDA R2-muotoon ja sähköisesti allekirjoittaa ja tallentaa vain allekirjoituksen. Muuttumattomuus voidaan varmistaa muuntamalla tiedot uudestaan CDA R2 muotoon. Jotta kyseinen menettely toimisi, niin muunnoksen täytyy tapahtua täysin yhtäläisesti ja tietokannan päivittyessä on syytä varautua häiriöihin. Käytännössä siis kannattaa tallettaa CDA R2-dokumentti allekirjoituksineen sellaisenaan. 3.3 Onko järkevää ottaa R2:a käyttöön, jos tietoa ei esitetä rakenteisesti?

4 Mikäli käytössä on toimiva R1 adapteri, niin sen päivittäminen R2 kannattaa tehdä, jos adapteri tarvitaan sähköiseen lääkemääräykseen, sähköisiin todistuksiin tai arkistointiin. Myös päivitys on järkevää silloin kun viitetietokantojen näyttöohjelmisto osaa hyödyntää rakenteisia tietoja kuten taulukoida laboratoriotuloksia. 3.4 Onko kansainvälisiä muutoksia R2:teen, jotka vaikuttavat viiteaihioon? Kansallinen CDA R2 paikallistaminen perustuu tammikuun 2005 äänestysversioon, mikä oli viimeinen äänestys R2 muodosta. Standardi sai ANSI standardin statuksen ANSI/HL7 CDA, R /21/2005 ja muutoksen vaikutukset schemaan ja muutaman elementin ja atrribuutin nimiin on muutettu ja joidenkin elementtien järjestys on korjattu. Kansallinen terveyshanke on määrittellyt arkistoinnin vaatimat pakolliset ja vapaaehtoiset kuvailutiedot, mikä on aiheuttanut myös pieniä muutospaineita R2 paikalliseen headerosuuteen. Nämä molemmat muutokset on toteutettu julkaiostussa versiossa. Tämän jälkeen muutoksia on odotettavissa lähivuosina varsin vähän. Seuraava R3 valmistelu on alkanut ja on tulossa valmiiksi nopeasti, mikä usein tarkoittaa useita vuosia (versio R2 valmistui 5:ssä vuodessa). 3.5 Koskeeko CDA R2 vain kertomusjärjestelmää vai myös muita järjestelmiä (esim. lab, rtg, leikkaussali)? CDA R2 ei suoraan koske muita järjestelmiä. Niissä on kuitenkin otettava huomioon rakenteiset ydintiedot siltä osin, kun niitä siirretään potilaskertomusjärjestelmään, koska potilaskertomusjärjestelmästä tiedot pitää saada ulos CDA R2-muodossa. Tietoja arkistoitaessa niiden on oltava kiistämättömiä ja standardimuotoa kuten CDA R2 sekä sähköisesti allekirjoitettuja (mahdollisesti organisaation). Sähköisen arkistoinnin määritys tältä osin on vielä valmisteluvaiheessa. Esimerkiksi resurssien varaamiseen, tilauksiin, tilastointiin ja laskutukseen on valmistunut (tai valmistumassa) HL7 V3 sanomat, jotka korvaavat meilläkin käytössä olevat V2 sanomat. 3.6 Voiko laboratoriopyynnöissä ja -vastauksissa käyttää CDA R2 standardia? Laboratoriopyyntö voidaan tallentaa kertomukseen CDA R2 muodossa ja vastaus on myös CDA R2 muodossa, missä muodossa se myös arkistoidaan. Laboratorioon toimitettu pyyntö sisältää lisäksi usein myös laskutukseen ja tilastointiin liittyvää tietoa ja toimitettu nykyisin V2 muodossa, joka on jatkossa korvattavissa V3, jonka määrittelle ei vielä ole aikataulua. 3.7 Onko lääkityslistan määritysperiaatteista olemassa mitään yleisempää ohjetta teknisen rakenteen lisäksi? Tällainen on open CDA 2003 paketissa lääkityshakemistossa, Ilkka Kunnamon tekemä lääkityksen_koodaus_ doc. Kyseinen tiedosto on unohtunut Open CDA 2005 paketista.

5 3.8 Lääkityslistassa on melko paljon pakollisia kenttiä ja näyttää siltä, että käyttäjä joutuu syöttämään hyvinkin paljon tietoja. Onko määritys liian tiukka? Lääkityslistan pakollisia kenttiä pohtii Kauko Hartikaisen (kuntaliitto) vetämä työryhmä. Pakollisten kenttien määrää tullaan vähentämään. Samalla pohditaan, mitkä kaikki tiedot saadaan lääketietokannoista automaattisesti. Toinen työryhmä pohtii lääketietokantojen sisältöjen yhtenäistämistä ja kehittämistä tietosisällön suhteen. Yksinkertaisimmillaan käyttäjä lisää lääkityksen lääkityslistalle valitsemalla potilaan, lääkkeen kauppanimen ja valvotun annostelun syöttökoodin. Valtakunnallista annostelun syöttökoodistoa ei ole kuitenkaan saatu vielä aikaiseksi. 3.9 Onko lääkityslista nyt valmis implementoitavaksi? Koko open CDA 2005 paketti päivitetään viimeisimmän R2 scheman mukaiseksi vuoden 2005 lopussa. CDA R2 on saanut ANSI-statuksen toukokuussa 2005, mutta lopullinen schema ei ole vielä ilmestynyt, koska HL7:n sääntöjen mukaan schema ei ole osa virallista standardia. Lopulliseen lääkityslistaversioon saattaa tulla vielä muutama lisäkenttä Lääkityslistassa lääkkeen rakenne ja annostus ovat hiukan epäselviä. Mistä saisi lisäohjeita? Rakennetta ja annostusta koskeva lisäohjeistus on tehty ja kyseinen ohje liitetään vuoden 2005 lääkityslistadokumenttiin käyttämisestä laboratorioliikenteessä Tulevatko nykyiset viitetietokannat tukemaan CDA R2 muotoa? Vaikka CDA R2 formaatista ei vielä olekaan hyötyä viitetietokannassa, niin uudet adapterit kannattaisi tehdä CDA R2:lla (sitten kun viitetietokanta osaa R2:n näyttömuodon). Tämä siksi, että olisi adapterit toimintakunnossa sitten kun alueelliset sovellukset pystyvät rakenteisia tietoja hyödyntämään. Tosin alussa varmaan adapteritkin tuottavat vain R2 näyttömuotoa. Open CDA 2005 paketissa on CDA R2 header määritykset ja mappaustaulukko R1:een ja myös viiteaihioesimerkki. Body-osan määrityksethän muodostavat open CDA 2005 paketista suurimman osan. Varsinainen liikennöintitapa on sama R2:ssa ja R1:ssa. Tietysti "arkkitehtuurimäärityksiä" ja toiminnallisia määrityksiäkin tarvitaan, esim. mistä asioista viitteitä muodostetaan ja millä tavalla ja mikä on todellinen viitatun aineiston sisältö jne. Mutta nämä määritykset eivät ole HL7-yhdistyksen asia, vaan ne julkaistaan STM:n oppaassa versiossa sekä Kuntaliiton ydintieto 3.12 Milloin uudet CDA R2 määrittelyt valmistuvat? Määrittelyä on viivästyttänyt lopullisen rakennetiedostojen, viranomaismäärittelyn ja JHS OID-tunnuksen takia. Määrittelyt julkistetaan

6 3.13 Vakuutusyhtiön tarvitsemat lisätiedot? Nykyisessä henkilötietolomakkeessa on seuraavat tiedot: Työnantajatiedot (täytetään vain työtapaturmissa) - Työnantajan nimi - Työnantajan osoite - Työnantajan puhelin Potilas voi jatkossa myös itse osaltaan täyttää kyseisen lomakkeen. Henkilötietolomakkeen on tarkoitus siirtyä lähetteen ja hoitopalautteen mukana. Kyseistä tietosisältöä voitaisiin laajentaa myös muuhun vakuutuksen korvattaviin tapauksiin. Vakuutusyhtiötiedot (täytetään vain vakuutusyhtiön korvaamissa tapauksissa) - Vahinkopäivä - Vakuutusyhtiö - Vakuutustodistus on/ei (tämä voisi olla myös tekstiosiossa eli ei siis välttämättä rakenteellisena) 3.14 Määritelläänkö kaikki lomakeet CDA R2 muodossa? Kaikista kansallisista lomakkeista tulee CDA R2 määritys ja vuoden 2006 pyritään saamaan puuttuvat määritykset kuten: - Lääkärintodistus ammatti-ihotaudista - Terveydenhoitolaitoksen/kuntoutuksen palveluntuottajan todistus matkakorvausta varten + Matkakorvaushakemus (KELA) - Tutkimus- ja hoitomääräys sekä selvitys annetusta fysioterapiasta (KELA) - Kuolintodistus, alle 28 vrk tai kuolleena syntynyt (Lääninhallitus) - Kuolintodistus, 28 vrk ikäisestä tai vanhemmasta (Lääninhallitus) - Ilmoitus näkövammarekisterille (NKL) - Ilmoitus syöpärekisterille (Syöpäyhdistys) - Ilmoitus todetusta ammattitaudista, Ilmoitus työstä johtuneesta muusta sairaalloisesta tilasta (STM) - Ilmoitus suoritetusta raskauden keskeyttämisestä tai steriloimisesta (STM) - Kudosirrotuspöytäkirja (STM) 3.15 Usean henkilötiedon käyttö CDA-dokumentissa? Potilasasiakirja on potilaan dokumentti, johon joskus joudutaan kirjaamaan myös tietoja muista henkilöistä. Nämä tiedot on poistettava asiakirjoista niitä luovutettaessa tai annettaessa potilaalle tarkastusoikeuden mukaista otetta. Henkilötietolomakkeella annetaan erilaiset yhteystiedot ja roolilla hoitaa suhde potilaaseen Toistuva kenttä lomakkeissa? Lomakkeiden toistuva kenttä hoidetaan toistamalla kenttä otsakkeineen uudestaan. Tällä taataan yksinkertainen ja yksikäsitteinen käsittely

7 3.17 Tilapäinen ht ja OID? Kysymykset: - Miten tehohoidon yhteenvedon sisältävässä CDA R2 -dokumentissa ilmoitetaan, että potilaan hetu on tilapäinen? - OpenCDA 2005 Header V1.0.doc ohjeistaa, että patient.person.id.=rt on normaaleissa hetuissa " " - Miten CDA Headerissa (R2) kuvataan tilapäinen hetu? - OpenCDA2005 kertomus ja lomakkeet doc ohjeistaa tilapäisen hetun käyttöä sivulla 11, mm. nimi mainitaan pakolliseksi tiedoksi? Entä jos on kyse ensihoidosta, ja potilas on tajuton, eikä nimi ole tiedossa? - Miten CDA Bodyssä (R2) kuvataan tilapäinen hetu? Tilapäinen HT tehdään sen tekijän juuren alle (Stakes OID ohje) yhteisötunnus tilht on yhteisön vuonna 2006 antama yksikäsittteinen tilapäinen henkilötunnus - potilaan nimi on pyrittävä lisäämään niin nopeasti kuin mahdollista sekä tavallisiin että sähköisiin potilasasiakirjoihin - onnettomuuksissa voidaan potilas/potilaat aluksi tunnistaa vaikka numerolla, mutta oikeat tunnisteet tulee saada aina potilasasiakirjoihin, jotta potilaan oikeusturva on kunnossa 3.18 CDA R2 ja tapahtuma-aika? CDA R2 aika voidaan ilmaista aina halutulla tarkkuudella vaikka sekunnin osina. Kaikki ajat pitää tarvittaessa antaa kellonajan tarkkuudella kuten päivystykseen saapuminen tai tehohoidossa. CDA R2 ei anna ajalle tarkkuutta, vaan se tehdään kirjaamisohjeissa. - sanelussa aika purettaan sanelijan antamalla tarkkuudella - perusjärjestelmässä järjestelmän antama aika on syytä lähes aina kirjata minuutin tarkkuudella. Tarvittaessa kertomusohjelmiston näytöillä aika voi esiintyä tietojen näyttämiseen sopivalla tarkkuudella 3.19 CDA R2 paragraph ja content? Kysymys: - useimmissa CDA R2 -esimerkeissä on jätetty pois content-elementti paragraphin sisältä, OpenCDA -dokumentaatioon sisältyvät irralliset XML-esimerkit eivät kuitenkaan ole aivan johdonmukaisia - onko content tarpeellinen paragraphin sisällä (tai text:in) ainoastaan silloin, kun jaetaan ko. tekstikappale osiin? Esim. linkitetään osa tekstistä toisaalle: rakenteinen elementti, josta erillinen entry? Tai esimerkiksi osa tekstistä on lihavoitu tai sisältää muuta muotoilua? Vastaus: Teksin näyttäminen eri riveillä hoidetaan ensisijaisesti paragraph-elementillä. Content elementtillä on tarkoitus vain merkata xml ID:llä tekstin osia, joihin muualla viitataan Java JAXB CDA R2 luokat?

8 Kysymys: Voiko JAXB:lla (Java XML Binding) suoraan muuntaa CDA:n skeemaa Javaluokiksi. Vastaus: Suomessa ei ole kokeiltu JAXB:tä CDA scheemaan mutta HL7 xml keskustelu listoja on referoitu kahta ongelmaa. Paul Bironin vastauksen mukaan JAXB 1.0 reference implementaatio toimii ok HL7 tietotyyppien kanssa. Toisessa kohdin Ricardo Pires kertoo käyttäneensä JAXB:tä CDA scheemoihin. HL7 xml listoja pääsee selaamaan osoitteesta -> search XML binding työkaluilla on ollut käsittääkseni vaikeuksia xsd:any tietotyypin ja siihen liitetyn periytymisen kanssa, sillä HL7 ei käytä any:ä vaan omaa ANY tyyppiä, josta muut tietotyypit on periytetty, mutta ongelma on sama. CDA:ssa ANY tyyppi on vain Observation/value elementissä. Ratkaisuna toimii ilmeisesti value elementin tietotyypin muuttaminen xsd:choice:ksi, joka sisältää listana mahdolliset tietotyypit.jaxb 2.0 reference implementaatio on ilmestynyt tammikuussa, faq sivulla mainitaan ettei 2.0:lla ole ongelmia any tyypin kanssa, JAXB 2.0 vaatii Java 1.5:n HL7 CDA sanomat (SOAP) 4.1 CDA QUERY? Kysymys 1: CDA:n QUERY-sanomassa voi QUERY_ID-elementissä olla määriteltynä useita set_id:itä. Miten kyselyyn pitäisi vastata tilanteessa, jossa vain osa pyydetyistä dokumenteista voidaan palauttaa? Vastaus 1: Kyselyyn vastaaja palauttaa ne dokumentit, jotka löytyvät. Kysyjä havaitsee tiettyjen dokumenttien puuttuvan ja kyselee niitä sitten erikseen (yksitellen) ja saa asianmukaiset virhekoodit. Lisäkysymys 1: Entä jos yhtään dokumenttia ei löydy? Lisävastaus 1: Silloin taaksepäin yhteensopivaa on käyttää NAK-kuittausta (koko kyselyn hylkäys) + virhekoodi. Yksittäiselle dokumentille voi saada tarkemman virhekoodin kysymällä sitä erikseen. Yleisperiaatteena on se, että kyselyyn vastaajan pitäisi selvitä muutamilla perusmäärityksillä ja kyselijä voi rakentaa mieleisensä monimutkaisenkin toimintalogiikan näiden peruspalikoiden avulla. Kyslujöitä on yleensä aina enemmän kuin vastauksien antajia. 4.2 Voidaanko sanomaliikennettä laajentaa käytettäväksi kaikkien järjestelmien väliseen kertomusliikenteeseen? Jatkossa järjestelmät voivat lähettää arkistoon tai toisilleen: - alkuperäisen kertomuksen tai sen osan säilytettäväksi - keskeneräisen kertomuksen kopion käyttöä ja säilytystä varten - keskeneräisen kertomuksen kopion käyttöä varten - lähetteen ja hoitopalautteen kopion - lähetteen lisäkyselyt ja niiden vastaukset

9 - todistuksen - konsultaatiot pyynnön, lisäkyselyt ja niiden vastaukset - lääkemääräykset - kertomuksen kopion käyttöä varten - kuvailutiedot (viitteet) käyttöä varten Käyttötapaukset tullaan vuoden 2005 kesän ja syksyn aikana kuvaamaan viranomais- ja arkistomäärittelyissä ja niiden perusteella täydennetään tarpeelliset lisätunnukset Soupsanomiin. 4.3 Onko SOAP määritykset riittävän kattavia? Sanomaliikennettä on SOAP sanomilla tehty usean toimittajan toimesta. Saadut kokemukset ovat pääsääntöisesti olleet myönteisiä, mutta määrityksistä on löytynyt myös pieniä virheitä, ristiriitaisuuksia sekä epätäsmällisiä ilmaisuja. Määritystä täydennetään ja lisätään uusien toimintojen lisäpiirteet ja uudet määrittelyt julkaistaan mennessä. 4.4 Mitä välityspalvelun pitää ja ei pidä tehdä? Välityspalvelun määrittely on tekemättä ja tämän hetken aikataulun mukaan toteutetaan heti alkuvuoden 2006 aikana. Välityspalvelu voidaan toteuttaa yhtenä kansallisena palveluna tai useina alueellisina palveluina. Päätökset toteuttajasta/toteuttajista ja arkkitehtuurista tehtäneen myös kevään 2006 aikana. Ideoita määrittelyä varten voi lähettää Help Deskiin, josta ne välittyvät määritysten tekijöille. 5 HL7 V2 sanomat 5.1 Ajanvaraussanoman tietosisältöä 2.x? Kuysymys: Mihin laitetaan ajanvarauskyselyn vastaussanomassa tutkimus ja vastaanotto/toimipiste? Vastaus: Versiossa 2.x ajanvaraukset määritellään kappaleessa 10. Tutkimus laitetaan AIS-tietoryhmään kenttään 3 universal service identifier, joka on tietotyyppiä CE Vastaanotto ja toimipiste laitetaan tietoryhmään AIL kenttään 3 location resource id, joka on tietotyyppiä PL. PL Henkilön sijainti PL Person location HL7 USA Ch <point of care (IS )> ^ <room (IS )> ^ <bed (IS)> ^ <facility (HD)> ^ < location status (IS )> ^ <person location type (IS)> ^ <building (IS )> ^ <floor (IS )> ^ <location description (ST)>

10 <hoitopiste (IS )> ^ <huone (IS )> ^ <vuode (IS)> ^ <toimipaikka (HD)> ^ < sijainnin tila (IS )> ^ <henkilön sijainnin tyyppi (IS)> ^ <rakennus (IS )> ^ <kerros (IS )> ^ <sijainnin kuvaus (ST)> Hoitopiste viittaa käyttäjätauluun 0302, huone käyttäjätauluun 0303, vuode käyttäjätauluun 0304, sijainnin tila käyttäjätauluun 0306, henkilön sijainnin tyyppi käyttäjätauluun 0305, rakennus käyttäjätauluun 0307, kerros käyttäjätauluun Kaikissa näissä tauluissa käytetään paikallista koodistoa. Toimipaikassa käytä organisaatiokoodia. Vastaanotto ekaan pieceen ja toimipiste neljänteen, siis: vastaanotto^^^toimipiste Muita oleellisia kenttiä: SCH-5: ajanvarauksen id SCH-9 ajanvarauksen kesto minuutteina SCH-11 ajanvarausaika muodossa ^^^alkuaika^loppuaika, jossa ajat minuutin tarkkuudella. Edellinen aika voi loppua samalla minuutilla, jolla seuraava alkaa. On huomattava, että SCH-11 TQ:ta ei käytetä versiosta 2.5 eteenpäin, vaan SCH-11 on korvattu erillisellä TQ1-tietoryhmällä. 6 HL7 V3 sanomat 7 Oid-tunnus 7.1 Omat radiologian nimikkeet? Sairaanhoitopiirissämme (Y-tunnus ) käytetään pääosin Kuntaliiton laboratoriotutkimusnimikkeistöä ja radiologian nimikkeistöä. Emme käytä kummastakaan nimikkeistöstä läheskään kaikkia nimikkeitä, mutta radiologiassa meillä lisäksi 23 omaa nimikettä ja laboratoriossa 31. Kuntaliiton uusin laboratoriotutkimusnimikkeistö on vuodelta Sen OID on ja radiologian tutkimusnimikkeistön (2003) OID-koodi on Silloin kun siirrossa käytetään koodeja, jotka löytyvät virallisesta nimikkeistöstä, käytetään virallisen nimikkeistön OID-tunnusta. CDA R2 attribuutin displayname avulla voi tuoda esiin paikallista nimeämiskäytäntöä. Omille luokituksille annetaan omat OID-tunnuksensa. Omaan luokitukseen kuuluu pelkästään organisaation omat nimikkeet. OID rakennetaan seuraavalla tavalla:

11 a) Juureksi laitetaan oman organisaation OID-tunnus (yleensä SHP-taso) b) Luokituksen tunnus (tässä 6.3 tai 6.4) otetaan virallisesta luokituksesta c) versiointi hoidetaan paikallisesti. Esim. edellä mainitut 23 radiologian nimikettä muodostavat oman luokituksensa Laboratorion 31 nimikettä muodostavat puolestaan luokituksen, jonka OID voisi olla: Organisaation omien nimikkeiden koodiarvoille on annettu myös suositukset ja niitä voidaan käyttää omissa järjestelmissä ilman pitkää OID-tunnusta. Siirrossa on käytettävä organisaation omaa pitkää muotoa, jotta ei päällekkäisiä koodistoja esiinny. Vastaanottaja tunnistaa tutkimuksen displayname:n perusteella, mutta samoja tutkimuksia ei pystytä taulukoimaan. Silloin kun kyseessä on oman luokituksen nimike, CDA R2:ssa pitäisi käyttää myös attribuuttia codesystemname. Laajassa käytössä olevat omat nimikkeistöt pitäisi rekisteröidä valtakunnalliselle koodistopalvelimelle. Seuraavassa esimerkissä siirretään peräkkäisissä vastauksissa kuntaliiton luokitukseen kuuluva tutkimus sekä oma paikallinen tutkimus. <observation classcode= OBS moodcode= EVN > <code code="2382" codesystem=" " displayname="s Tyreotropiini"> </code> </observation> <observation classcode= OBS moodcode= EVN > <code code=" hehehe" codesystem=" " codesystemname= Tropit displayname="t Troppi"> </code> </observation> 7.2 Terveydenhuollon ammattihenkilöiden OID-tunnukset? Onko terveydenhuollon ammattihenkilöille (muille kuin lääkäreille) tulossa valtakunnallinen yksikäsitteinen tunnus?

12 Tällä hetkellä käytössä henkilötunnus, mutta varmenneasiat ovat työn alla TEO:ssa 7.3 Yritysten OID-tunnukset? Kysymys HL7:n omasta OID-koodipuusta. Kuinka pitkälle sitä on määritelty ja onko siellä paikkaa, johon sovellustoimittajat voivat omia koodistojaan sitoa? Nythän on tarpeen OIDkoodeja tiputtaa esimerkiksi sovellustunnuksiksi, joillekin sovelluskohtaisille koodistoille jne. Eli löytyykö puusta suoraan solmua, jossa määritellään esimerkiksi toimittajan x sovellus y tai voisiko toimittajat saada 777:n alta solmun/solmuja (esimerkiksi sovelluksittain), jotka olisivat vapaasti määriteltävissä sovellusten omiin tarpeisiin? Vastaus: On valmisteltu ehdotusta HL7 hallitukselle, että HL7 Finland ry:n jäsenet voisivat käyttää oman yrityksensä osalta HL7 OID-tunnusta , missä on y- tunnus ilman etunollaa ja väliviivaa. Solmuluokkien ja muiden ratkaisujen osalta noudatettaisiin Stakesin OID-ohjetta. Ohjelmistojen solmuluokka on 12 tai jatkoalueella Ohjelmistojen eri versiot saavat omat yksilöintitunnuksen. ohjelmisto esim. Pagasos versio versio Meillä on RIS ja pacs hankkeissa tullut sellainen tarve, että toimipaikan tutkimushuoneille on annettava oma OID tunnus. Huoneille ollaan antamassa oma solmuluokka 7.4 On kuulunut tietoa, että OID-tunnuksesta olisi tulossa juhta standardi Juhtan toimesta ollaan parhaillaan valmistelemassa JHS standardia yksilöinnin ja OIDtunnuksen käyttöönottamiseksi sekä toimipaikkojen yksilöimiseksi. 7.5 Juhtassa on OID suositus tulossa ja meneekö terveydenhuollon OID uusiksi? Juhtan toimesta ollaan parhaillaan valmistelemassa JHS-suositustusta ISO OIDyksilöintitunnuksen soveltamisesta julkishallinnossa. Lausuntopyyntö löytyy Suositus tulee hivenen muuttamaan sosiaali- ja terveydenhuollon OID-tunnuksia, mutta solmuluokat pysyvät esityksessä muuttumattomina ja toimipaikkojen yksilöintinumero säilyy myös muuttumattomana. Suositus tulee mahdollistamaan kuntahallinnossa yhtäläisen yksilöinnin käyttöönoton toimialasta riippumatta. 7.6 Tarvitsen terveyskeskukseen OID-tunnuksen. Mistä sen saa? Keskussairaalat auttavat terveyskeskuksia aluehankkeiden yhteydessä OID-tunnuksen käyttöönotossa ja toimipaikkarekisterin tekemisessä. 7.7 Eikö Stakesin koodistopalvelimelle voi lähettää koodistoja tai toimipaikkojen tietoja?

13 Kyseinen palvelu ei ole vielä käytössä. Palvelu määritellään vuoden 2006 loppuun mennessä ja toteutetaan alkuvuonna 2006 ja testataan ja käyttöönotetaan lääninhallitusten yksityissektorin toimipaikkailmoituksilla. Sen jälkeen palvelu on erikseen sovittaessa sairaanhoitopiirien toimipaikkailmoitusten ja koodistontuottajien käytettävissä. 7.8 Projektien yksilöinti OID tunnuksella? Projekteille voidaan varata yksi toimipaikka, joka saa oman pysyvän OID-tunnuksen esim. 1, joka on sitten varattu eikä voi käyttää toiseen kertaan. Tämän toimipaikan alle voidaan projektit yksilöidä antamalla solmuluokka 10 ja sen alle projektin OID-tunnus 1, 2, 3 jne. 8 Sovellutusrajapinnat API (kontekstinhallinta ja ydinpalvelut) 9 Dokumenttiarkisto 9.1 Riittääkö nykyinen dokumentaatio? Kaikki dokumentaatio pyritään kokoamaan palveluun. Dokumentaatiota pyritään täydentämään koulutuksilla, esimerkeillä, HelpDeskillä ja FAQ-listalla. 9.2 Mistä löytyy virallinen, viimeisin versio Open CDA R2 -henkilötietosanomasta? Tuorein versio löytyy aineistosta: Open CDA Kertomus ja sähköiset lomakkeet Määritystaulukot Henkilötietolomakekentät excel-taulu 9.3 Mistä löytyy uusien määrittelyjen dokumentit? - STM, Open sähköisen potilaskertomuksen rakenteesta, versio STM, Arkki sähköisen arkiston toiminnallinen vaatimusmäärittely projekti loppuraportti Stakes OID-tunnuksen käyttö terveydenhuollossa - Käytettävät koodistot Stakes koodistopalvelu - Suomen kuntaliitto, Opas ydintietojen, otsikoiden ja näkymien toteuttaminen sähköisessä potilaskertomuksessa versio OpenCDA 2005 Header V OpenCDA2005 kertomus ja lomakkeet v Ydintiedot, kertomuksen rakenteet ja koodistot

14 10.1 Mistä saa lisätietoja ydintiedoista, kertomuksen rakenteista ja koodistoista? Ydintietoihin liittyviä vastauksia kootaan myös Internetin Ydintietoprojektin cametyöpöydälle, johon kaikilla hankkeilla ja järjestelmätoimittajilla on linkki käytössä. Jos linkki puuttuu, sen voi tilata sähköpostilla: 10.2 Onko sähköisen kertomuksen rakenne jo toteuttamiskelpoinen? Kertomuksen näkemys/lomake, pää- ja väliotsikot pyritään kansallisesti määrittelemään ja saamaan lausunnolle elokuun lopulla yhdessä viranomaismääritysten kanssa Määritelmät seuraaville: episodi, hoitokokonaisuus ja palveluketju Asia on ongelmallinen, koska määrittelyt vaihtelevat eri sovelluksissa. Asiakirjoja ja niiden ketjutuksia ei ole sovelluksissa määritelty. Asiaan pyritään vaikuttamaan Kansallisen terveyshankkeen viranomaismäärityksen työpaketissa, joka tulee lausuntokierrokselle elokuun lopulla Ydintietojen maksimipituus ja näyttöesitysmuoto (ei rakenteinen) Ydintietojen pituuden määrittely kuuluu ensisijaisesti ydintietoryhmälle. Lääkityslistassa maksimi-pituuksia on jo määritelty. HL7-yhdistys on määritellyt, että OID-koodin tallettamista varten varataan 60 merkkiä. Ydintietoryhmä tulee lisäksi antamaan keskeisempien tietojen osalta suosituksen näyttö ja tulostusasusta Minkä ajankohdan mukaiset tiedot siirretään ja säilytetään? Esimerkiksi henkilötiedot siirretään tiedon syntyajankohdan mukaan. Jos pyydetään esim. vanhaa hoitojaksoa viranomaiselle, ko. henkilön tiedot siirretään kaikilta osin tiedon synty hetken mukaisena Kertomuksen väliotsikot. Kertomuksen väliotsikkoja ei ole vieläkään kiinnitetty. Mikä on työn tilanne ja millä aikataululla otsikot olisivat käytettävissä? Viranomaismäärittelyssä on tarkoitus määritellä vuoden 2005 lokakuun loppuun mennessä viralliset kansalliset: - näkymät ent. lomaketunnukset (erikoisala- ja ammattilaisnäkymät) - pääotsakkeet - otsakkeet Ydintietojen osalta on lisäksi määritelty käytettävät tietokentät ja koodistot. Tauti- ja erityisseurantaa vaativien tietojen osalta kansallisten yhteisten määritysten ja koodistojen työ on alkanut tänä vuonna (keuhkosairaudet, työterveyden- ja hammashuolto) ja jatkuu usean lähivuoden ajan Mikä on yksi lomake, kun puhutaan potilaskertomuksen jatkuvakäyttöisistä osista? Sellaista lomaketta ei ole, vaan kyse on keromusohjelmiston tuottamasta näyttönäkymästä, esimerkiksi sisätautitiedot tai laboratoriotulokset ajallisesti peräkkäin

15 esitettynä kattaen useita hoitojaksoja ja mahdollisesti myös useita toimintayksiköitä tarvittaessa potilaan suostumuksella. Tieto on tallennettuna hoitojaksokohtaisiin asiakirjoihin Miten rakenteisuus hoidetaan sanelussa? Sanelua purettaessa voidaan käyttää fraaseja, vakiolausuntopohjaa ja hakea koodeja diagnoosin perusteella, kunhan riittävästi varmistetaan, ettei sanelun purussa esiinny virheitä. Lääkäri vastaa sanelusta puretun tiedon oikeellisuudesta Miksi CDA R2 headerin tiedot poikkeavat R1 vastaavista tiedoista? CDA R2 headerin kentät täsmentyvät parhaillaan käynnissä olevassa viranomaismäärityksissä, jolloin arkistoinnin pakolliset ja vapaaehtoiset kuvailutiedot määritellään Miksi ohjelmakohtaisille lomakkeille ei ole OID-tunnusta? CDA R2 muodossa on tarkoitus tallentaa vain tiedot kertaalleen varsinaisille lomakkeille ja niiden pohjalta vain näytetään muita tietoja (katso kirjan luku 3.5) Koska tietoja ei talleteta R2 rakenteeseen, vaan tarvittaessa näytetään, niin tunnusta ei tarvita eikä ole annettu. Viitetietokannoissa on tallennus ja eri näyttömuodot toteutettu toimittaja ja viitetietokanta kohtaisesti ja oikeaa toimintatapaa pitää kysyä tilaajalta. lähteet löytyvät: DCA dokumenttiarkisto Open CDA 2003 Open CDA määrittelydokumentti v 1.0 Pvm: OID: Koodistot CDA_koodit_lomakkeet CDA_koodit_otsakkeet DCA dokumenttiarkisto Open CDA 2005 Kertomus ja sähköiset lomakkeet v 1.0 Dokumentit Kertomus ja sähköiset lomakkeet v 1.0 Pvm: OID: Miksi en löydä tiettyä tautikohtaista tai muuta vastaavaa lomaketta? Kuntaliitossa ollaan tämän vuoden aikana työstämässä tarkemmin 1. keuhkosairaudet 2. työterveydenhuolto 3. hampaat ja toivottavasti lähiaikoina työstetään myös toivottu tauti tai vastaava

16 Jo nyt voidaan tiedot rekisteröidä HL7 CDA R2 muodossa vähintään näkymä ja otsaketasolla sekä ydintiedot tietokenttätasolla. Tautikohtaisessa määrittelyssä on tarkoitus nimetä muut käytettävät tietokentät niiden sisältö kuten käytettävät koodistot, jolloin ne ovat helpommin käytettävissä taulukoissa, laadunseurannassa ja tilastoissa. Määrittely voidaan tehdä kansallisesti kuten Kuntaliiton koordinoimana tai käyttäjien ja toimittajien aloitteesta muita kuullen. Tautikohtaisia tulosteita (eli paperiversiossa olevia tauti- tai vastaavia lomakkeita) ei ole tarkoitus tässä vaiheessa kansallisesti määritellä, vaan tuotteet voivat vapaasti kilpailla hyvien tuotteiden tekemisessä noudattaen vain sovittuja säilytysmuotoja. 11 Muut kysymykset 11.1 Miten sähköinen C-lausunto voitaisiin liittää Kelan sähköiseen hakemukseen? Kun kansalainen anoo sähköisesti etuutta Kelalta, niin anomuksessa voisi kansalainen antaa suostumuksensa Kelalle hakea sähköisistä arkistoista kyseinen todistus. Toiminta voisi tapahtua seuraavasti: Annan Kelalle suostumuksen noutaa minua koskeva sähköinen C-todistus anotulle ajalle sähköisistä potilaskertomusarkistoista Toimitan itse todistuksen Kelan toimistoon Edellisen toimintamallin toteutusta selvitetään vielä STM:n lakityöryhmässä, Tellu työryhmässä ja viranomaismäärityksissä Onko terveydenhuollon ohjelmistotuotteet sertifioitava vuonna 2007? Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmämuistioita 2004:18 Sähköisten potilasasiakirjajärjestelmien toteuttamista ohjaavan työryhmän loppuraportti seuraavaa: Yleispalaute strategiasta oli myönteinen. Strategia todettiin kattavaksi ja oikeansuuntaiseksi. Strategian aikataulua pidettiin yleisesti tiukkana ja toteutuksen todettiin vaativan paitsi hankkeiden priorisointia ja aikataulutusta myös valtion rahoitusta. Puutteena nähtiin yksityisten terveyspalveluiden tuottajien vähäinen huomioon ottaminen strategian valmistelussa. Myös tarvetta kehittää rinnalla sosiaalialan tietojärjestelmiä korostettiin. Hankkeiden koordinaatio ja kansallisen ohjaus todettiin tärkeiksi. Tietojärjestelmien sertifioinnin aikaansaamista toivottiin useassa lausunnossa. 2.9 Sähköisten potilaskertomusjärjestelmien sertifiointi Tekesin FinnWell ohjelma on tehnyt myönteisen rahoituspäätöksen VTT:n koordinoimalle terveydenhuollon tietojärjestelmien testausta selvittävälle hankkeelle ajalle Työryhmä korostaa tietojärjestelmien yhteistoiminnallisuuden, tietoturvan, ydintietojen koodauksen ja rajapintojen testauksen tärkeyttä. Jatkossa tulisi voida sertifioida,

17 täyttävätkö tietojärjestelmät uudistettava potilasasiakirja-asetuksen (kohta 4.2.) vaatimukset. Teknisen alustan lisäksi tulee valmistella myös hallinnollinen malli sertifioinnin järjestämiseksi. Sertifiointijärjestelmä tulisi rakentaa vuoden 2006 aikana ja testaus käynnistää vuoden 2007 loppuun mennessä. Kyseinen raportti antaa suuntaviivoja kehitykselle ja toteutus tarvitsee omat päätökset ja niitä ei ole tehty.

Valtakunnallinen arkistoratkaisu ja OID-koodin käyttö. Antero Ensio, toimitusjohtaja Ensitieto Oy Terveydenhuollon Atk-päivät 29.-30.5.

Valtakunnallinen arkistoratkaisu ja OID-koodin käyttö. Antero Ensio, toimitusjohtaja Ensitieto Oy Terveydenhuollon Atk-päivät 29.-30.5. Valtakunnallinen arkistoratkaisu ja OID-koodin käyttö Antero Ensio, toimitusjohtaja Ensitieto Oy Terveydenhuollon Atk-päivät 29.-30.5.2006 Mikkeli Normatiiviset vaatimukset ja lähteet lait standardit julkaisut

Lisätiedot

YDINTIEDOT TIETOJÄRJESTELMISSÄ MISSÄ MENNÄÄN?

YDINTIEDOT TIETOJÄRJESTELMISSÄ MISSÄ MENNÄÄN? YDINTIEDOT TIETOJÄRJESTELMISSÄ MISSÄ MENNÄÄN? Kauko Hartikainen Sähköiset tietojärjestelmät - apu vai uhka terveydenhuollossa? STAS ry:n seminaari 6.11.2008 PAPERINEN ARKISTO SORTUU DIGITAALISEN VALLANKUMOUKSEN

Lisätiedot

Help Desk toiminta päättyi 31.12.2004 ja sitä antoivat seuraavat henkilöt:

Help Desk toiminta päättyi 31.12.2004 ja sitä antoivat seuraavat henkilöt: HL7 CDA FAQ päivitetty 15.1.2005 Tämän dokumentin OID-tunnus on 1.2.246.777.11.2005.9. HL7 Help Desk on tarkoitettu HL7 yhdistyksen toteuttamien standardien ja rajapintojen käyttöönottoon liittyvään neuvontaan

Lisätiedot

Sähköisen potilaskertomuksen ja kansallisen arkiston tekniset tietomäärittelyt

Sähköisen potilaskertomuksen ja kansallisen arkiston tekniset tietomäärittelyt Sähköisen potilaskertomuksen ja kansallisen arkiston tekniset tietomäärittelyt Terveydenhuollon Atk-päivät 2008 Lahden Sibeliustalossa 19.5.2008 Antero Ensio, toimitusjohtaja HL7 teknisen komitean co-chair

Lisätiedot

Kansalliset sähköisen potilaskertomuksen tietomääritykset

Kansalliset sähköisen potilaskertomuksen tietomääritykset Kansalliset sähköisen potilaskertomuksen tietomääritykset Terveydenhuollon Atk-päivät 30.5.2006 Kristiina Häyrinen Kuopion yliopisto Terveyshallinnon ja -talouden laitos Rakenteisuuden edut kertaalleen

Lisätiedot

Organisaatioiden, asiakirjojen ym. yksilöinti ja asiakirjojen perusrakenne

Organisaatioiden, asiakirjojen ym. yksilöinti ja asiakirjojen perusrakenne Organisaatioiden, asiakirjojen ym. yksilöinti ja asiakirjojen perusrakenne Terveydenhuollon 29. atk-päivät Antero Ensio, Ensitieto Oy Jyväskylä 26.5.2003 1 Esityksen sisältö oid-tunnus organisaatiotunnus

Lisätiedot

Asiakirjojen sailytysvaatimukset, toimitusjohtaja Antero Ensio, Ensitieto Oy

Asiakirjojen sailytysvaatimukset, toimitusjohtaja Antero Ensio, Ensitieto Oy SUOMEN KUNTALIITTO Sosiaali- ja terveysyksikkö TERVEYDENHUOLLON 27. ATK- PAIVAT 4. - 5.6.2001 Asiakirjojen sailytysvaatimukset, toimitusjohtaja Antero Ensio, Ensitieto Oy Asiakirjojen säilytysvaatimukset

Lisätiedot

Kelan lääkärinlausuntolomakkeiden uudistaminen (LLAUS)

Kelan lääkärinlausuntolomakkeiden uudistaminen (LLAUS) Kelan lääkärinlausuntolomakkeiden uudistaminen (LLAUS) Pia Alava Suunnittelija Welfare ICT Forum 10.10.2014 Uudistuksen taustaa Palautteet Lomakkeissa liian vähän tilaa, täyttäminen vie liikaa aikaa, epäselviä

Lisätiedot

KanTa HL7 -HelpDeskin kysymykset ja vastaukset 2011

KanTa HL7 -HelpDeskin kysymykset ja vastaukset 2011 1 (11) KanTa HL7 -HelpDeskin kysymykset ja vastaukset 2011 Dokumentin muutoshistoria Versio Pvm Tekijä / hyväksyjä Kuvaus 0.1 14.01.2010 Pekka Rinne Vuoden 2011 KanTa HL7 HelpDesk dokumentti luotu. 1.0

Lisätiedot

Alueelliset tietokannat

Alueelliset tietokannat SUOMEN KUNTALIITTO Sairaalapalvelut Terveydenhuollon ATK-päivät 26. - 27.5.1 997 Lahti, Kauppahotelli Grand L Kehityspäällikkö Antero Ensio ProWellness Alueelliset tietokannat Sivuavat esitelmät Alueelliset

Lisätiedot

Alueellisia kokemuksia elektronisen kertomuksen käytöstä

Alueellisia kokemuksia elektronisen kertomuksen käytöstä TERVEYDENHUOLLON 25. ATK-PAIVAT Kuopio, Hotelli Scandic 31.5-1.6.1999 erityisasiantuntija Anita Kokkola Suomen Kuntaliitto Elektroninen kertomus - Valtakunnallinen kertomusmaarittelytyö Alueellisia kokemuksia

Lisätiedot

Arkkitehtuurin kansallinen toteutus ja yhteistyö

Arkkitehtuurin kansallinen toteutus ja yhteistyö 1 Arkkitehtuurin kansallinen toteutus ja yhteistyö Terveydenhuollon Atk-päivät Turku 29.5.2007 Riitta Alkula 2 Esityksen sisältö Arkkitehtuurin nyky- ja tavoitetila Arkkitehtuurimäärittelyt Määrittelyjen

Lisätiedot

Uuden sukupolven potilaskertomusjärjestelmä SnowFlake EHR. Antero Ensio konsultti Ensitieto Oy 29.5.2013

Uuden sukupolven potilaskertomusjärjestelmä SnowFlake EHR. Antero Ensio konsultti Ensitieto Oy 29.5.2013 Uuden sukupolven potilaskertomusjärjestelmä SnowFlake EHR Antero Ensio konsultti Ensitieto Oy 29.5.2013 Antero Ensio yhteystiedot: Ensitieto Oy Muurahaiskuja 3, 78870 Varkaus antero.ensio@ensitieto.fi

Lisätiedot

HOITOKETJUN ARVIOINTI JA POTILASKERTOMUS

HOITOKETJUN ARVIOINTI JA POTILASKERTOMUS HOITOKETJUN ARVIOINTI JA POTILASKERTOMUS Pirkko Kortekangas LT, kir el, neukir el VSSHP atk palvelut, alueellinen tiedonhallinta hanke 8.6.2006 Esityksen sisältö Hoitoketjun tekeminen on mielekästä Käytön

Lisätiedot

Kansallinen terveysprojektin tulokset ja niiden hyödyntäminen alueellisissa hankkeissa

Kansallinen terveysprojektin tulokset ja niiden hyödyntäminen alueellisissa hankkeissa Kansallinen terveysprojektin tulokset ja niiden hyödyntäminen alueellisissa hankkeissa Sähköisten potilasasiakirjajärjestelmien valtakunnallinen määrittely ja toimeenpano Suomen lääninhallitus 1 Valtioneuvoston

Lisätiedot

Tietojen lataaminen SOTE-organisaatiorekisteristä ja IAH-koodistosta omiin tietojärjestelmiin

Tietojen lataaminen SOTE-organisaatiorekisteristä ja IAH-koodistosta omiin tietojärjestelmiin TOIMINTAOHJE 1(6) Tietojen lataaminen SOTE-organisaatiorekisteristä ja IAH-koodistosta omiin tietojärjestelmiin Taustaa THL - SOTE-organisaatiorekisteriä käytetään sähköisten lääkemääräysten ja potilasasiakirjojen

Lisätiedot

Lääkitysmäärittelyt 2016 Käyttötapaukset

Lääkitysmäärittelyt 2016 Käyttötapaukset Lääkitysmäärittelyt 2016 1(18) Lääkitysmäärittelyt 2016 Terveyden ja hyvinvoinnin laitos Heikki Virkkunen Päivi Mäkelä-Bengs Riikka Vuokko Versio 0.1 (27.10.2015) Lääkitysmäärittelyt 2016 2(18) Pvm Päivitetyt

Lisätiedot

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN www.te-palvelut.fi TE-toimiston verkkoasiointiin pääset kirjautumaan www.te-palvelut.fi Oma asiointi Henkilöasiakas Kirjaudu sisään verkkopankkitunnuksilla ja hyväksy käyttöehdot

Lisätiedot

Valtuutussäännökset. Voimassaoloaika. Määräys tulee voimaan pp. päivänä [x]kuuta 2015 ja se on voimassa toistaiseksi.

Valtuutussäännökset. Voimassaoloaika. Määräys tulee voimaan pp. päivänä [x]kuuta 2015 ja se on voimassa toistaiseksi. MÄÄRÄYS 3/2015 1(5) Määräys valtakunnallisten tietojärjestelmäpalvelujen avulla terveydenhuollon ulkopuolisille toimijoille luovutettavista todistuksista ja lausunnoista (SV6, lääkärintodistus A) Valtuutussäännökset

Lisätiedot

Potilastiedon migraatio. Pekka Kuosmanen

Potilastiedon migraatio. Pekka Kuosmanen Potilastiedon migraatio Pekka Kuosmanen 25.5.2010 Tilanne tänään JHS 176 Tavoitetila JHS 176 Migraatiot arkiston kautta Konvertoidaan vanha potilas- tai muu tieto moderniin rakenteiseen muotoon XML ja

Lisätiedot

Apuvälineluokituksen käyttömahdollisuudet. Apuvälineiden standardit tutuiksi -seminaari Helsinki 13.10.2015 Outi Töytäri ja Sarianna Savolainen

Apuvälineluokituksen käyttömahdollisuudet. Apuvälineiden standardit tutuiksi -seminaari Helsinki 13.10.2015 Outi Töytäri ja Sarianna Savolainen Apuvälineluokituksen käyttömahdollisuudet Apuvälineiden standardit tutuiksi -seminaari Helsinki 13.10.2015 Outi Töytäri ja Sarianna Savolainen SFS-EN ISO 9999 Vammaisten apuvälineet Luokitus ja termit

Lisätiedot

Sähköisen potilaskertomuksen tietomääritysten käyttöönotto

Sähköisen potilaskertomuksen tietomääritysten käyttöönotto Sähköisen potilaskertomuksen tietomääritysten käyttöönotto Terveydenhuollon Atk-päivät Turku 31.5.2007 Kristiina Häyrinen Kuopion yliopisto Terveyshallinnon ja -talouden laitos Tavoitteet edelleen voimassa

Lisätiedot

1 Muutosten taustaa... 3. 2 Lääketietokantamuutosten strateginen päämäärä... 4. 3 Muutokset Lääketietokannan tietosisältöön ja XML-skeemaan...

1 Muutosten taustaa... 3. 2 Lääketietokantamuutosten strateginen päämäärä... 4. 3 Muutokset Lääketietokannan tietosisältöön ja XML-skeemaan... Muutos Lääketietokannan määrittelyihin 5/2014 Sisällys 1 Muutosten taustaa... 3 2 Lääketietokantamuutosten strateginen päämäärä... 4 3 Muutokset Lääketietokannan tietosisältöön ja XML-skeemaan... 5 3.1

Lisätiedot

Aluetietojärjestelmien migraatio kansallisten palveluiden käyttöön

Aluetietojärjestelmien migraatio kansallisten palveluiden käyttöön Aluetietojärjestelmien migraatio kansallisten palveluiden käyttöön Pegasos - klusteri Terveydenhuollon atk-päivät Turku 29.-30.5.2007 Kuopion kaupunki sosiaali- ja terveyskeskus Juhani Ahola Tietohallintopäällikkö

Lisätiedot

Terveydenhuollon yksiköiden valmiudet liittyä KanTa an

Terveydenhuollon yksiköiden valmiudet liittyä KanTa an Terveydenhuollon yksiköiden valmiudet liittyä KanTa an ATK-päivät 27.5.09 Sessio: Sähköinen asiointi Ilkka Winblad*, Päivi Hämäläinen**, Jarmo Reponen* *FinnTelemedicum Oulun yliopisto **Terveyden ja hyvinvoinnin

Lisätiedot

Tietojen lataaminen SOTE-organisaatiorekisteristä omiin tietojärjestelmiin

Tietojen lataaminen SOTE-organisaatiorekisteristä omiin tietojärjestelmiin OHJE 1(5) Tietojen lataaminen stä omiin tietojärjestelmiin Taustaa THL - ä käytetään sähköisten lääkemääräysten ja potilasasiakirjojen yksilöintiin, tallentamiseen ja luovuttamiseen reseptikeskuksesta

Lisätiedot

ESKO sovelluskokonaisuus ja toimiva sähköinen potilaskertomus

ESKO sovelluskokonaisuus ja toimiva sähköinen potilaskertomus ESKO sovelluskokonaisuus ja toimiva sähköinen potilaskertomus Asiantuntijalääkäri III Valtakunnallinen hoitoketjuseminaari Pohto Aiheita: v 3.0 ESKO kartalla, PPSHP:ssa ja OYS:ssa ESKO sovelluskokonaisuus

Lisätiedot

14.2.2007 versio 1.0

14.2.2007 versio 1.0 sosiaali- ja terveysalalla 14.2.2007 1 (20) ISO OID-yksilöintitunnuksen käytön kansalliset periaatteet sosiaali- ja terveysalalla 14.2.2007 versio 1.0 Hyväksytty Koodistopalvelun johtoryhmässä 14.2.2007

Lisätiedot

KArkisto. - Kansallisen potilastietoarkistoliittymän testaaminen ja liittymismallin laatiminen. Terveydenhuollon Atk päivät 26.-27.5.

KArkisto. - Kansallisen potilastietoarkistoliittymän testaaminen ja liittymismallin laatiminen. Terveydenhuollon Atk päivät 26.-27.5. KArkisto - Kansallisen potilastietoarkistoliittymän testaaminen ja liittymismallin laatiminen Terveydenhuollon Atk päivät 26.-27.5.2009 Jyväskylä Riitta Häkkinen KArkisto Projektipäällikkö Kuopion sosiaali-

Lisätiedot

4.2 Yhteensopivuus roolimalleihin perustuvassa palvelussa

4.2 Yhteensopivuus roolimalleihin perustuvassa palvelussa 4. Roolimallipalvelu 4.1 Tiedot palvelusta Palvelun nimi: Palvelun versio 01.01.00 Toteuttaa palvelun yksilöllistä palvelua (kts. M14.4.42) Roolimallipalvelu (Model role service) MYJ:lle, jotka toteuttavat

Lisätiedot

Liite 7: Asiakastietoa käsittelevä järjestelmä Sosiaalihuollon asiakastiedon arkisto. Rajapintakäyttötapaukset

Liite 7: Asiakastietoa käsittelevä järjestelmä Sosiaalihuollon asiakastiedon arkisto. Rajapintakäyttötapaukset Liite 7: Asiakastietoa käsittelevä järjestelmä Sosiaalihuollon asiakastiedon arkisto Rajapintakäyttötapaukset Versiohistoria Versio Pvm Tekijät Muutokset 1.0 22.4.2016 Katja Korhonen Ensimmäinen julkaistu

Lisätiedot

TERVEYDENHUOLLON LOMAKKEIDEN NYKYTILA JA TULEVAISUUS. Terveydenhuollon Atk-päivät 26.-27.5.2009 Jyväskylän Paviljongissa Timo Siira, neuvonantaja

TERVEYDENHUOLLON LOMAKKEIDEN NYKYTILA JA TULEVAISUUS. Terveydenhuollon Atk-päivät 26.-27.5.2009 Jyväskylän Paviljongissa Timo Siira, neuvonantaja TERVEYDENHUOLLON LOMAKKEIDEN NYKYTILA JA TULEVAISUUS Terveydenhuollon Atk-päivät 26.-27.5.2009 Jyväskylän Paviljongissa Timo Siira, neuvonantaja Terveydenhuollon lomakkeet Lomakkeesta voidaan yleistäen

Lisätiedot

APTEEKKIEN TOIMINTAOHJEMALLI: SÄHKÖISEEN RESEPTIIN LIITTYVÄT HÄIRIÖTILANTEET

APTEEKKIEN TOIMINTAOHJEMALLI: SÄHKÖISEEN RESEPTIIN LIITTYVÄT HÄIRIÖTILANTEET APTEEKKIEN TOIMINTAOHJEMALLI: SÄHKÖISEEN RESEPTIIN LIITTYVÄT HÄIRIÖTILANTEET JOHDANTO Apteekin tulee varautua sähköisen reseptin toiminnassa mahdollisesti ilmeneviin häiriötilanteisiin. Koko apteekin henkilökunnan

Lisätiedot

Asiakastietoa käsittelevä järjestelmä. Rajapintakäyttötapaukset

Asiakastietoa käsittelevä järjestelmä. Rajapintakäyttötapaukset Asiakastietoa käsittelevä järjestelmä Sosiaalihuollon asiakastiedon arkisto Versiohistoria Versio Pvm Tekijät Muutokset 1.0 KK Ensimmäinen julkaistu versio. 2.0 12.10.2016 KK Muokattu käyttötapauksia Arkistoi

Lisätiedot

Sosiaalihuollon asiakirjastandardi kehittyy. Konstantin Hyppönen Erikoissuunnittelija Tietojenkäsittelytieteen laitos Kuopion yliopisto

Sosiaalihuollon asiakirjastandardi kehittyy. Konstantin Hyppönen Erikoissuunnittelija Tietojenkäsittelytieteen laitos Kuopion yliopisto Sosiaalihuollon asiakirjastandardi kehittyy Konstantin Hyppönen Erikoissuunnittelija Tietojenkäsittelytieteen laitos Kuopion yliopisto 1 Esityksen sisältö Asiakirjastandardin lähtökohdat Suunnitteluperiaatteet

Lisätiedot

Terveydenhuollon todistusten välitys Kelaan -palvelu 7.3.2016

Terveydenhuollon todistusten välitys Kelaan -palvelu 7.3.2016 Terveydenhuollon todistusten välitys Kelaan -palvelu 7.3.2016 Terveydenhuollon todistusten välitys Kelaan Toiminnallisuus yleisellä tasolla Palvelun käyttöönotto Tekniset määrittelyt Merkitys terveydenhuollon

Lisätiedot

Hoitotietojen systemaattinen kirjaaminen

Hoitotietojen systemaattinen kirjaaminen Hoitotietojen systemaattinen kirjaaminen Kaija Saranto, professori Kuopion yliopisto Sosiaali- ja terveydenhuollon tietohallinnon koulutusohjelma ainoa laatuaan Suomessa, vuodesta 2000 monitieteinen, sosiaali-

Lisätiedot

JHS-järjestelmä ja yhteentoimivuus

JHS-järjestelmä ja yhteentoimivuus JHS-järjestelmä ja yhteentoimivuus JHS-seminaari 5.4.2005 Säätytalo Tommi Karttaavi, JUHTA JUHTA Asetettu valtionhallinnon ja kunnallishallinnon tietohallintoyhteistyön suunnittelua ja tietohallintoyhteistyöhön

Lisätiedot

99.5.2003 1 (4) ADAPTERITOTEUTUS PIRKANMAAN SAIRAANHOITOPIIRIN JÄRJESTELMIIN (AHO JA TAMLAB)

99.5.2003 1 (4) ADAPTERITOTEUTUS PIRKANMAAN SAIRAANHOITOPIIRIN JÄRJESTELMIIN (AHO JA TAMLAB) 99.5.2003 1 (4) ADAPTERITOTEUTUS PIRKANMAAN SAIRAANHOITOPIIRIN JÄRJESTELMIIN (AHO JA TAMLAB) TAUSTA Pirkanmaan sairaanhoitopiiri hyväksyttiin aluetietojärjestelmän (ATJ) kokeilulain piiriin v. 2001. Pirkanmaan

Lisätiedot

ATK-päivä Joensuu 27.5.2002. Pentti Itkonen

ATK-päivä Joensuu 27.5.2002. Pentti Itkonen ATK-päivä Joensuu 27.5.2002 Pentti Itkonen Miksi strategia? Tulevaisuuteen ajautuminen Passiivinen kohtalonusko Strateginen liikkumavara koetaan vähäisenä Tulevaisuuteen sopeutuminen Menneisyyden trendit

Lisätiedot

Kansallisen terveysprojektin tarpeiden tyydyttäminen - asiakas- ja toimittajanäkökulma

Kansallisen terveysprojektin tarpeiden tyydyttäminen - asiakas- ja toimittajanäkökulma Kansallisen terveysprojektin tarpeiden tyydyttäminen - asiakas- ja toimittajanäkökulma Terveydenhuollon atk-päivät 10.-11.05.2004, Tampere Seppo Ahokas toimitusjohtaja 27.04.2004 Valtakunnalliset määritykset

Lisätiedot

Kanta-palvelut Yleisesittely

Kanta-palvelut Yleisesittely Kanta-palvelut Yleisesittely Kansallisten tietojärjestelmäpalvelujen kokonaisuus VRK:n varmennepalvelut Lääketietokanta Terveyskeskus A Apteekki Reseptikeskus THL koodistopalvelu Valviran attribuuttipalvelu

Lisätiedot

Alueellisen ja valtakunnallisen arkkitehtuurin yhteensovittaminen

Alueellisen ja valtakunnallisen arkkitehtuurin yhteensovittaminen Alueellisen ja valtakunnallisen arkkitehtuurin yhteensovittaminen Yrjö Koivusalo tietohallintapäällikkö Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri Kansallinen vs. alueellinen arkkitehtuuri Onko yhteensovittaminen

Lisätiedot

Asko Ikävalko, k0201291 22.2.2004 TP02S-D. Ohjelmointi (C-kieli) Projektityö. Työn valvoja: Olli Hämäläinen

Asko Ikävalko, k0201291 22.2.2004 TP02S-D. Ohjelmointi (C-kieli) Projektityö. Työn valvoja: Olli Hämäläinen Asko Ikävalko, k0201291 22.2.2004 TP02S-D Ohjelmointi (C-kieli) Projektityö Työn valvoja: Olli Hämäläinen Asko Ikävalko LOPPURAPORTTI 1(11) Ratkaisun kuvaus Käytetyt tiedostot Tietuerakenteet Onnistuin

Lisätiedot

TERVEYDENHUOLLON 25. ATK-PAIVAT Kuopio, Hotelli Scandic 31.5-1.6.1999. toimitusjohtaja Antero Ensio Ensitieto Oy. SUOMEN KUNTALIITTO Sairaalapalvelut

TERVEYDENHUOLLON 25. ATK-PAIVAT Kuopio, Hotelli Scandic 31.5-1.6.1999. toimitusjohtaja Antero Ensio Ensitieto Oy. SUOMEN KUNTALIITTO Sairaalapalvelut TERVEYDENHUOLLON 25. ATK-PAIVAT Kuopio, Hotelli Scandic 31.5-1.6.1999 toimitusjohtaja Antero Ensio Ensitieto Oy Terveydenhuollon tietotekniikan standardoinnin tilannekatsaus SUOMEN KUNTALIITTO Sairaalapalvelut

Lisätiedot

Attribuutti-kyselypalvelu

Attribuutti-kyselypalvelu Attribuutti-kyselypalvelu sivu 1/10 Sisällysluettelo 1 Johdanto... 3 2 Palvelut... 3 2.1 Ammattioikeudenrajoituslista... 3 2.2 Ammattioikeuslista... 3 2.3 Attribuutti-rajoitustietosanoma... 3 3 Palvelurajapinnan

Lisätiedot

HL7 Clinical Document Architecture. Seminaari: Tiedonhallinta terveydenhuollossa Riku Niittymäki

HL7 Clinical Document Architecture. Seminaari: Tiedonhallinta terveydenhuollossa Riku Niittymäki HL7 Clinical Document Architecture Seminaari: Tiedonhallinta terveydenhuollossa Riku Niittymäki Clinical Document Architecture (CDA) HL7 järjestön standardi Ensimmäinen julkaisu 2000 ja toinen 2005 Kliinisen

Lisätiedot

SÄHKÖINEN RESEPTI. Sähköisen allekirjoituksen läpimurto? Terveydenhuollon ATK-päivät 11.5.2004 Tampere-talo. Matti Kataja STM

SÄHKÖINEN RESEPTI. Sähköisen allekirjoituksen läpimurto? Terveydenhuollon ATK-päivät 11.5.2004 Tampere-talo. Matti Kataja STM SÄHKÖINEN RESEPTI Sähköisen allekirjoituksen läpimurto? Terveydenhuollon ATK-päivät 11.5.2004 Tampere-talo Matti Kataja STM Sähköreseptikokeilu Tavoite: Kokeillaan, toimivatko sähköreseptityöryhmän kirjaamat

Lisätiedot

Alueellinen arkistoratkaisu Kainuussa

Alueellinen arkistoratkaisu Kainuussa TERVEYDENHUOLLON 25. ATK-PAIVAT Kuopio, Hotelli Scandic 31.5-1.6.1999 projektipäällikkö Antero Ensio Ensitieto Oy Alueellinen arkistoratkaisu Kainuussa SUOMEN KUNTALIITTO Sairaala palvelut Kainuun Kastike

Lisätiedot

TOIMITUSSOPIMUS ASIAKAS- JA POTILASTIETOJÄRJESTELMÄSTÄ

TOIMITUSSOPIMUS ASIAKAS- JA POTILASTIETOJÄRJESTELMÄSTÄ TOIMITUSSOPIMUS ASIAKAS- JA POTILASTIETOJÄRJESTELMÄSTÄ Liite TS2.4 Migraatiovaatimukset 1/10 VERSIOHISTORIA Päivä Versio Kuvaus Tekijä 12.3.15 3.0 Tarjouspyynnön liitteeksi Hanketoimisto 2/10 SISÄLLYS

Lisätiedot

KanTa-kokonaisuus ja kunnat

KanTa-kokonaisuus ja kunnat KanTa-kokonaisuus ja kunnat KanTa earkisto: kansallinen sähköinen arkisto- ja välityspalvelu potilasasiakirjoille eresepti ekatselu kansalaisen katseluyhteys omiin tietoihinsa perustuu lainsäädäntöön liittymisvelvoite

Lisätiedot

Kansallinen PHR: projektin tilannekatsaus. Konstantin Hyppönen, Kanta-palvelut, Kela ATK-päivät, Lahti 23.5.2016

Kansallinen PHR: projektin tilannekatsaus. Konstantin Hyppönen, Kanta-palvelut, Kela ATK-päivät, Lahti 23.5.2016 Kansallinen PHR: projektin tilannekatsaus Konstantin Hyppönen, Kanta-palvelut, Kela ATK-päivät, Lahti 23.5.2016 Sisällys Nopea muistutus projektin tavoitteista Mitä on juuri nyt työn alla Kokemuksia FHIR-demoon

Lisätiedot

KANTA-JULKAISUT

KANTA-JULKAISUT KANTA-JULKAISUT 23.01.2017 Tehtävän nimi Määrittely kiinnitetty Osapalvelun toteutus valmiina asiakastestiympäristössä Omakanta-toteutus valmiina asiakastestiympäristössä Ensimmäinen mahdollinen yhteistestausvaihe

Lisätiedot

Opas. Ydintietojen, otsikoiden ja näkymien toteuttaminen sähköisessä potilaskertomuksessa

Opas. Ydintietojen, otsikoiden ja näkymien toteuttaminen sähköisessä potilaskertomuksessa Opas Ydintietojen, otsikoiden ja näkymien toteuttaminen sähköisessä potilaskertomuksessa Versio 2.2 31.1.2007 2 Johdanto Sähköisen potilaskertomuksen ydintietomäärittelyt on tehty osana Kansallisen terveysprojektin

Lisätiedot

Laboratoriopalveluiden alueellinen järjestäminen: Tietojärjestelmäratkaisut uuden toimintamallin perustana

Laboratoriopalveluiden alueellinen järjestäminen: Tietojärjestelmäratkaisut uuden toimintamallin perustana Laboratoriopalveluiden alueellinen järjestäminen: Tietojärjestelmäratkaisut uuden toimintamallin perustana Terveydenhuollon ATK-päivät 11.5.2004 Maija-Liisa Virtanen KANSALLINEN PROJEKTI TERVEYDENHUOLLON

Lisätiedot

Organisaation muutostilanteet. Kela, Kanta-palvelut,

Organisaation muutostilanteet. Kela, Kanta-palvelut, Organisaation muutostilanteet Kela, Kanta-palvelut, 2.12.2016 Valmistautuminen organisaatiomuutoksiin Kartoita vaikutukset Kanta-palveluiden liittymisiin Tuleeko uusi/uusia liittyjiä? Lopettaako liittyjä

Lisätiedot

Asiakastietoa käsittelevä järjestelmä. Rajapintakäyttötapaukset

Asiakastietoa käsittelevä järjestelmä. Rajapintakäyttötapaukset Asiakastietoa käsittelevä järjestelmä Sosiaalihuollon asiakastiedon arkisto Versiohistoria Versio Pvm Tekijät Muutokset 1.0 KK Ensimmäinen julkaistu versio. 2.0 12.10.2016 KK Muokattu käyttötapauksia Arkistoi

Lisätiedot

HL7-standardien soveltuvuus sosiaalihuoltoon

HL7-standardien soveltuvuus sosiaalihuoltoon HL7-standardien soveltuvuus sosiaalihuoltoon Terveydenhuollon ATK-päiv ivät Turku, 29.5.2007 Esa Paakkanen ATK-suunnittelija HIS-tutkimusyksikk tutkimusyksikkö Kuopion yliopisto Sisält ltö Sosiaalihuolto

Lisätiedot

ARVI-järjestelmän ohje arvioinnin syöttäjälle

ARVI-järjestelmän ohje arvioinnin syöttäjälle ARVI-järjestelmän ohje arvioinnin syöttäjälle 7.5. 2018 Sisältö ARVI-menettelyn perusteet... 1 Arvioinnin syöttäminen... 2 Arvion lähettäminen TE-toimistoon... 5 Sovelluksen sulkeminen... 6 Virhetilanteiden

Lisätiedot

Sähköisen suostumuksen kansalliset suositukset

Sähköisen suostumuksen kansalliset suositukset Sähköisen suostumuksen kansalliset suositukset Satakunnan Sairaanhoitopiirin kuntayhtymä Tuire Mikola Terveydenhuollon atk-päivät 11.5.2004 Esityksen sisältö Tavoitteet ja rajaus Suostumus ja luovutusten

Lisätiedot

Ilmoittautumis- ja kulunseurantajärjestelmä Avohoitotalo, Oulun yliopistollinen sairaala

Ilmoittautumis- ja kulunseurantajärjestelmä Avohoitotalo, Oulun yliopistollinen sairaala POHJOIS-POHJANMAAN SAIRAANHOITOPIIRI Ilmoittautumis- ja kulunseurantajärjestelmä Avohoitotalo, Oulun yliopistollinen sairaala Terveydenhuollon ATK-päivät Lahti 24 25.05.2011 Kari Haukipuro AHT kerroksittain

Lisätiedot

Sähköinen asiointi. Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri vt Tietohallintojohtaja Tuomo Liejumäki 14.4.2016

Sähköinen asiointi. Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri vt Tietohallintojohtaja Tuomo Liejumäki 14.4.2016 Sähköinen asiointi Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri vt Tietohallintojohtaja Tuomo Liejumäki 14.4.2016 SOTE- ja aluehallintouudistus Hallituksen SOTE-linjaukset 7.11.2015 / ICT-linjauksia Itsehallintoalueiden

Lisätiedot

Palveluprosessien tietomallit ja masterdatan hallinta SOA ympäristössä

Palveluprosessien tietomallit ja masterdatan hallinta SOA ympäristössä Palveluprosessien tietomallit ja masterdatan hallinta SOA ympäristössä Timo Itälä TKK IIR 22.4.2009 Agenda SOA ja MDM? Toimintaprosessit ja niiden tietomallit Masterdata Palveluarkkitehtuuri ja masterdata

Lisätiedot

Kennelliiton Omakoira-jäsenpalvelu Ohje eläinlääkäriasemille, Omakoira-palvelun käyttö

Kennelliiton Omakoira-jäsenpalvelu Ohje eläinlääkäriasemille, Omakoira-palvelun käyttö Kennelliiton Omakoira-jäsenpalvelu Ohje eläinlääkäriasemille, Omakoira-palvelun käyttö Suomen Kennelliitto ry. 26.5.2014 2(19) Omakoira-palvelun käyttö Sisältö: Yleistä... 3 Palvelussa tehtävät toiminnot...

Lisätiedot

Laitoshuollon rekisteri

Laitoshuollon rekisteri Tietosuojaseloste 1/6 1. Rekisterinpitäjä Vantaan sosiaali- ja terveyslautakunta Peltolantie 2 D, 01300 Vantaa 2. Rekisteriasioista vastaava henkilö ja yhteyshenkilö Vanhus- ja vammaispalvelujen johtaja

Lisätiedot

KanTa-palvelut sähköinen resepti ja potilastiedon arkisto Vakuutusyhtiöpäivä Henna Koli, Kela

KanTa-palvelut sähköinen resepti ja potilastiedon arkisto Vakuutusyhtiöpäivä Henna Koli, Kela KanTa-palvelut sähköinen resepti ja potilastiedon arkisto Vakuutusyhtiöpäivä 28.5.2013 Henna Koli, Kela KanTa-palvelut Kansallinen Terveysarkisto (KanTa) on yhteinen nimitys terveydenhuollon, apteekkien

Lisätiedot

Koodistoeditorin tavoitteet ja tilannekatsaus

Koodistoeditorin tavoitteet ja tilannekatsaus Työpajan sisältö 9.00 Koodistoeditorin tavoitteet ja tilannekatsaus (Petri Roponen) 9.30 KaPA-koodistopalvelu ja REST-rajapinnat: lähtökohdat ja ratkaisumalli (Antti Tohmo) 10.15 Kansallinen koodistojen

Lisätiedot

Todistusten sähköinen välittämien Kelan Sähköiset lääkärinlausunnot - projektit

Todistusten sähköinen välittämien Kelan Sähköiset lääkärinlausunnot - projektit Todistusten sähköinen välittämien Kelan Sähköiset lääkärinlausunnot - projektit Lähtökohtana tarve rakentaa: Menettely, jossa etuuskäsittelyssä tarvittavat lääkärinlausunnot saadaan suoraan terveydenhuollosta

Lisätiedot

opiskelijan ohje - kirjautuminen

opiskelijan ohje - kirjautuminen opiskelijan ohje - kirjautuminen estudio on Edupolin kehittämä e-oppimisympäristö koulutusryhmän verkkoalustana perinteisen luokkaopetuksen tukena. etäopiskelussa ja -opetuksessa kotoa tai työpaikalta.

Lisätiedot

earkiston KATSAUS Terveydenhuollon ATK-päivät

earkiston KATSAUS Terveydenhuollon ATK-päivät earkiston KATSAUS Terveydenhuollon ATK-päivät 24.-25.5.2011 Pauli Kuosmanen Asiantuntijalääkäri Kuopion kaupunki Tietohallinto pauli.kuosmanen@kuopio.fi earkiston KATSAUS Lainsäädäntömuutokset Määrittelyt

Lisätiedot

KANTA-JULKAISUT

KANTA-JULKAISUT KANTA-JULKAISUT 23.05.2017 Tehtävän nimi Määrittely kiinnitetty Osapalvelun toteutus valmiina asiakastestiympäristössä Omakanta-toteutus valmiina asiakastestiympäristössä Ensimmäinen mahdollinen yhteistestausvaihe

Lisätiedot

Sosiaalihuollon asiakasasiakirjojen standardointi

Sosiaalihuollon asiakasasiakirjojen standardointi Sosiaalihuollon asiakasasiakirjojen standardointi Tikesos-hanke Kuopion yliopisto Jari Savolainen Materiaali jakelua varten. (*) Merkinnällä varustettuja dioja ei ajanpuutteen vuoksi välttämättä käsitellä

Lisätiedot

Alueellisen ja paikallisen tietojärjestelmäarkkitehtuurin kehittämisvaihtoehdot

Alueellisen ja paikallisen tietojärjestelmäarkkitehtuurin kehittämisvaihtoehdot ellisen ja paikallisen tietojärjestelmäarkkitehtuurin kehittämisvaihtoehdot 19.4.2011 Terveydenhuollon alueellisen ja paikallisen tietojärjestelmäarkkitehtuurin kehittämisprojekti (TAPAS) http://www.kunnat.net/fi/asiantuntijapalvelut/soster/tietojarj-sahkoiset-palv/tapas/

Lisätiedot

Moniammatillinen hoitokertomus;

Moniammatillinen hoitokertomus; Moniammatillinen hoitokertomus; tavoitteena tietojen yhteiskäytt yttö yli organisaatiorajojen Marianne Eronen Lasten ja nuorten sairaala HUS Mitä moniammatillisuus on? Moniammatillisuus tarkoittaa potilaan,

Lisätiedot

PEGASOS Tuotekehitys Versio 9.2.00 ja katsaus tulevaisuuteen

PEGASOS Tuotekehitys Versio 9.2.00 ja katsaus tulevaisuuteen PEGASOS Tuotekehitys Versio 9.2.00 ja katsaus tulevaisuuteen Uusien temppujen yksikön rehtori Seppo Karhunen CGI Group Inc. 2015 1.10.2015 Lyhyt katsaus aikaisempiin versioihin Versiot 3.1 3.2 3.3 4.1

Lisätiedot

Peruskäytön ohje. Senaatti-kiinteistöjen ProjekTila-palvelu Perusohje versio 1.1. Sisällysluettelo

Peruskäytön ohje. Senaatti-kiinteistöjen ProjekTila-palvelu Perusohje versio 1.1. Sisällysluettelo Peruskäytön ohje Sisällysluettelo Yleistä... 2 Kirjautuminen ja pikakuvakkeen teko... 2 Kohteen käyttöliittymän osat ja näkymien päivittymisjärjestys... 4 Kohteen näkymät (Valintapainikkeet)... 5 1. Hankkeet

Lisätiedot

HL7 Health Level Seven HL7. Miksi HL7. Erilaiset tietojärjestelmät Yhtenevät tietotarpeet Standardi tapa

HL7 Health Level Seven HL7. Miksi HL7. Erilaiset tietojärjestelmät Yhtenevät tietotarpeet Standardi tapa HL7 Health Level Seven HL7-tietofonnaatin käyttö kliinisen laboratorion tietojärjestelmissä mitä HL7 lar1

Lisätiedot

RATKI 1.0 Käyttäjän ohje

RATKI 1.0 Käyttäjän ohje RATKI RATKI 1.0 Käyttäjän ohje Ohje 0.5 Luottamuksellinen Vastuuhenkilö Petri Ahola Sisällysluettelo 1. Yleistä... 3 1.1. Kuvaus... 3 1.2. Esitiedot... 3 1.3. RATKIn käyttöoikeuksien hankinta... 3 1.4.

Lisätiedot

Toiminnalliset ja ei-toiminnalliset vaatimukset Tunnus (ID) Vaatimus Vaatimuksen

Toiminnalliset ja ei-toiminnalliset vaatimukset Tunnus (ID) Vaatimus Vaatimuksen Vaatimusluettelo versio 0.17 Toiminnalliset ja ei-toiminnalliset vaatimukset Tunnus (ID) Vaatimus Vaatimuksen Yleiset vaatimukset 1 Koodistopalvelujärjestelmä on selainkäyttöinen 2 Käyttöliittymän tulee

Lisätiedot

Faktoja Kanta-palveluista nyt ja tulevaisuudessa Yksikön johtaja Marina Lindgren, Kela

Faktoja Kanta-palveluista nyt ja tulevaisuudessa Yksikön johtaja Marina Lindgren, Kela Faktoja Kanta-palveluista nyt ja tulevaisuudessa 12.10.2016 Yksikön johtaja Marina Lindgren, Kela Tässä esityksessä Mitä Kanta-palvelut ovat nyt? Mitä uutta on tulossa? Mitä vaatimuksia Kanta-palvelujen

Lisätiedot

Kysymyksiä jä västäuksiä yksityisen terveydenhuollon liittymisestä potilästiedon ärkistoon

Kysymyksiä jä västäuksiä yksityisen terveydenhuollon liittymisestä potilästiedon ärkistoon Kysymyksiä jä västäuksiä yksityisen terveydenhuollon liittymisestä potilästiedon ärkistoon Sisällys 1. Liittymisvelvoite, aikataulu ja liittymismallit... 2 2. Liittymisvalmistelut... 5 3. Potilastietojärjestelmä...

Lisätiedot

Kansallinen Terveysarkisto KanTa

Kansallinen Terveysarkisto KanTa Kansallinen Terveysarkisto KanTa KanTa - palveluihin kuuluvat sähköinen resepti, Potilastiedon arkisto ja Tiedonhallintapalvelu, Lääketietokanta sekä Oma Kanta (=Omien tietojen katselu) Kansalainen käyttää

Lisätiedot

ISO OID-yksilöintitunnuksen käytön kansalliset periaatteet sosiaali- ja terveysalalla

ISO OID-yksilöintitunnuksen käytön kansalliset periaatteet sosiaali- ja terveysalalla Luokitukset, termistöt ja tilasto-ohjeet Matti Mäkelä Jari Lehtonen TUTKIMUS ISO OID-yksilöintitunnuksen käytön kansalliset periaatteet sosiaali- ja terveysalalla 1 2011 Kirjoittajat ja THL ISBN 978-952-245-427-0

Lisätiedot

Kela / IT-osasto KanTa-palveluryhmä Sähköisten lääkärintodistusten välitys KanTa-viestinvälitys

Kela / IT-osasto KanTa-palveluryhmä Sähköisten lääkärintodistusten välitys KanTa-viestinvälitys 1 Sähköisten lääkärintodistusten välitys KanTa-viestinvälitys 2 VERSIOHISTORIA Versio Pvm Tekijät Selite 1.0 10.5.2012 TV Ensimmäinen julkinen versio 1.1 6.6.2012 TV Välityssanoman lähetys muutetaan synkroniseksi

Lisätiedot

T2V2 Vaaratilanneilmoitussanomakuvaus

T2V2 Vaaratilanneilmoitussanomakuvaus Versio: 0.3 Muokattu: 23.6.2008 2(10) SISÄLLYS 1 Tarkoitus...3 1.1 Rajaus...3 1.2 Dokumentaatio...3 2 Tietojen esitystavat...3 2.1 Numeerinen tieto...3 2.2 Päivämäärät ja kellonajat...3 2.3 Totuusarvot...4

Lisätiedot

Modulaariset tietosisältömäärittelyt Tilannekatsaus

Modulaariset tietosisältömäärittelyt Tilannekatsaus Modulaariset tietosisältömäärittelyt Tilannekatsaus 24.4.2019, Kela, Kanta Järjestelmätoimittaja tapaaminen Heikki Virkkunen, OPER: 18.4.2019 Projektin osakokonaisuudet Modulaariset tietosisältömäärittelyt

Lisätiedot

REKISTERISELOSTE Henkilötietolaki (523/99) 10

REKISTERISELOSTE Henkilötietolaki (523/99) 10 REKISTERISELOSTE Henkilötietolaki (523/99) 10 Laatimispvm: Lue täyttöohjeet ennen rekisteriselosteen täyttämistä. Käytä tarvittaessa liitettä. 1. Rekisterinpitäjä Nimi Limingan Kiekko ry Yhteystiedot (osoite,

Lisätiedot

Laatimispvm: 13.6.2014. Sosiaali- ja terveystoimi PL 43, 67101 KOKKOLA 06-828 9111 (vaihde) www.kokkola.fi

Laatimispvm: 13.6.2014. Sosiaali- ja terveystoimi PL 43, 67101 KOKKOLA 06-828 9111 (vaihde) www.kokkola.fi TIETOSUOJASELOSTE Henkilötietolaki (523/99) 10 JA 24 Laatimispvm: 13.6.2014 Rekisterin nimi Rekisterinpitäjä Kokkolan terveyskeskuksen päihdetyön rekisteri Kokkolan kaupunki Sosiaali- ja terveystoimi PL

Lisätiedot

Klusterihankkeet Kommenttipuheenvuoro. Sinikka Ripatti 19.5.2008 Terveydenhuollon atk-päivät Lahti

Klusterihankkeet Kommenttipuheenvuoro. Sinikka Ripatti 19.5.2008 Terveydenhuollon atk-päivät Lahti Klusterihankkeet Kommenttipuheenvuoro Sinikka Ripatti 19.5.2008 Terveydenhuollon atk-päivät Lahti Sisältö Tavoitteet ja tehtävä Klusterit Kansalliset toimijat Kansallisen hankkeen tilanne klusterien näkökulmasta

Lisätiedot

Omakannan Omatietovaranto palvelun asiakastestaus

Omakannan Omatietovaranto palvelun asiakastestaus Omakannan Omatietovaranto palvelun asiakastestaus 18.4.2017 Johdanto Tämä dokumentti käsittelee hyvinvointisovelluksen toimittajan asiakastestaukseen liittymistä Kuvauksessa ei käsitellä Ammattilaissovelluksia

Lisätiedot

Luento 12: XML ja metatieto

Luento 12: XML ja metatieto Luento 12: XML ja metatieto AS-0.110 XML-kuvauskielten perusteet Janne Kalliola XML ja metatieto Metatieto rakenne sanasto Resource Description Framework graafikuvaus XML Semanttinen Web agentit 2 1 Metatieto

Lisätiedot

Kansallinen organisoituminen - ohjausmalli. Anne Kallio

Kansallinen organisoituminen - ohjausmalli. Anne Kallio Kansallinen organisoituminen - KanTa-työnjako ja ohjausmalli Anne Kallio kehittämispäällikkö i äällikkö Sosiaali- ja terveydenhuollon sähköiset tiedonhallintahankkeet KanTa-palvelut eresepti earkisto ekatselu

Lisätiedot

Luonnos hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi julkisen hallinnon tiedonhallinnasta sekä eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Luonnos hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi julkisen hallinnon tiedonhallinnasta sekä eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Turun kaupunki Lausunto 01.10.2018 Asia: VM183:00/2017 ja VM/1631/03.01.00/2018 Luonnos hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi julkisen hallinnon tiedonhallinnasta sekä eräiksi siihen liittyviksi

Lisätiedot

Työterveyshuollon potilasrekisteri

Työterveyshuollon potilasrekisteri Tietosuojaseloste 1/7 1. Rekisterinpitäjä Vantaan terveyskeskus / Vantaan Työterveys liikelaitos Toimipisteet: Tikkurilan toimipiste, Kielotie 11 A, 01300 Vantaa, Myyrmäen toimipiste, Jönsaksentie 4 E,

Lisätiedot

Kanta-palveluihin tallennettavia asiakirjoja koskevien määrittelyjen versiointikäytännöt

Kanta-palveluihin tallennettavia asiakirjoja koskevien määrittelyjen versiointikäytännöt 1 (6) Kanta-palveluihin tallennettavia asiakirjoja koskevien määrittelyjen versiointikäytännöt Dokumentin muutoshistoria Versio Pvm Tekijä / hyväksyjä Kuvaus 1.0 KH Ensimmäinen julkaistu versio 2 (6) 1

Lisätiedot

JARI PORRASMAA

JARI PORRASMAA Genomitieto terveydenhuollossa - ajatuksia kokonaisarkkitehtuurista 11.11.2014 JARI PORRASMAA Kokonaisarkkitehtuuri? (VM et al) TOIMINTA prosessit palvelut TIETO käsitteet tietomallit TIETO- JÄRJESTELMÄ

Lisätiedot

Valmistautuminen potilastiedon arkiston käyttöönottoon. Käyttöönoton käsikirja ja toiminnallisen muutoksen tukeminen Anna Kärkkäinen 29.11.

Valmistautuminen potilastiedon arkiston käyttöönottoon. Käyttöönoton käsikirja ja toiminnallisen muutoksen tukeminen Anna Kärkkäinen 29.11. Valmistautuminen potilastiedon arkiston käyttöönottoon Käyttöönoton käsikirja ja toiminnallisen muutoksen tukeminen Anna Kärkkäinen 29.11.2012 Kansallinen käyttöönoton tuki liittyjille Käyttöönoton käsikirja

Lisätiedot

Kanta-palveluiden käyttöönotto. Psykologiliitto 15.4.2014

Kanta-palveluiden käyttöönotto. Psykologiliitto 15.4.2014 Kanta-palveluiden käyttöönotto Psykologiliitto 15.4.2014 Kansallisten tietojärjestelmäpalveluiden kokonaisuus ja hyödyntäminen VRK:n varmennepalvelut Valviran attribuuttipalvelu Valveri-rekisteri Lääketietokanta

Lisätiedot

OLENNAISET TOIMINNALLISET VAATIMUKSET - PÄIVITETTY LUOKITUS JA JÄRJESTELMÄLOMAKE Kela toimittajayhteistyökokous 26.4.

OLENNAISET TOIMINNALLISET VAATIMUKSET - PÄIVITETTY LUOKITUS JA JÄRJESTELMÄLOMAKE Kela toimittajayhteistyökokous 26.4. OLENNAISET TOIMINNALLISET VAATIMUKSET - PÄIVITETTY LUOKITUS JA JÄRJESTELMÄLOMAKE 24.4.2019 Kela toimittajayhteistyökokous 26.4.2019 1 ASIAKASTIETOLAIN 250/2014 MUKAISET OLENNAISET VAATIMUKSET I Toiminnalliset

Lisätiedot

ARVI-järjestelmän ohje arvioinnin syöttäjälle 13.4. 2015

ARVI-järjestelmän ohje arvioinnin syöttäjälle 13.4. 2015 ARVI-järjestelmän ohje arvioinnin syöttäjälle 13.4. 2015 Sisältö ARVI-menettelyn perusteet... 1 Arvioinnin syöttäminen... 2 Arvion lähettäminen TE-toimistoon... 5 Sovelluksen sulkeminen... 6 Virhetilanteiden

Lisätiedot