KASVATUSTIETEEN AINEOPINNOT 38 OP JY

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KASVATUSTIETEEN AINEOPINNOT 38 OP JY"

Transkriptio

1 1 Järvi-Pohjanmaan kansalaisopisto, Järvilakeuden kansalaisopisto ja maakuntakorkeakoulu järjestävät yhteistyössä lukuvuoden aikana avoimena yliopisto-opetuksena Jyväskylän yliopiston opetussuunnitelman mukaiset KASVATUSTIETEEN AINEOPINNOT 38 OP JY Aineopintojen sisältö Kasvatustieteen aineopinnoissa syvennetään ja täydennetään perusopintojen osa-alueiden sisältöjä. Tutkimuksellisuuden korostuminen ja sisältöopintoihin liittyvä valinnaisuus ovat aineopintojen olennaisin ero perusopintoihin verrattuna. Aineopintojen tavoitteena on perehtyä kasvatustieteessä käytettäviin teorioihin ja malleihin. Aineopintojen tavoitteena on perehtyä laaja-alaisesti kasvatustieteen tutkimusalueisiin ja teoreettisiin näkökulmiin. Tarkasteltavia teemoja ovat mm. kehitys, oppiminen, kasvatus ja modernisaatio sekä perhe ja vanhemmuus. Opinnoissa kehitetään edelleen myös tiedonhankinta-, viestintä- ja opiskelutaitoja. Kenelle opinnot sopivat? Kasvatustieteen aineopinnot sopivat paitsi kasvatustieteellisiä yliopisto-opintoja suunnitteleville, myös erilaisissa koulutustehtävissä toimiville, perheiden, nuorten ja lasten kanssa työskenteleville sekä mm. järjestötyön tai terveydenhuollon työtehtävien tueksi laajentamaan perusopinnoissa hankittua tietämystä. Valinnaisten sisältöjen, erilaisten suoritusvaihtoehtojen ja opintoihin kuuluvan proseminaaritutkielman kautta opinnoissa on mahdollista painottaa opiskelijan oman työn tai mielenkiinnon kannalta keskeisiä teemoja. Kasvatustieteen opiskelu sopii kaikille, joita kiinnostaa opetuksen ja kasvatuksen ilmiöiden tarkastelu tieteen ja tutkimuksen näkökulmasta. Edeltävät opinnot Vähintään hyvin tiedoin suoritetut opinnot yhdessä seuraavista: aikuiskasvatustieteen perusopinnot kasvatustieteen ja aikuiskasvatustieteen perusopinnot kasvatustieteen perusopinnot kasvatustieteen pedagogiset perusopinnot Opiskelutavat Opetus toteutetaan monimuoto-opetuksena. Oppimistapoja ovat opintojaksosta riippuen oppimistehtävät, kirjatentit sekä kiinnostuksen mukaan esimerkiksi verkkovälitteinen opetus, esseeseminaari tai lukupiiri. Menetelmäopinnot ja proseminaari toteutetaan lähiopetuksena. Lisäksi opinnoissa järjestetään tuutorointia. Opinnot on mitoitettu kahden lukuvuoden mittaiseksi, mutta opiskelija voi myös laatia oman opiskeluaikataulunsa.

2 2 Mitä aineopintojen jälkeen? Opiskelijalla on mahdollisuus hakea avoimen väylän kautta yliopiston tutkinto-opiskelijaksi avoimessa yliopistossa suoritettujen opintojen perusteella ilman valintakoetta, lukuun ottamatta mahdollista soveltuvuushaastattelua tai vastaavaa. Lisätietoa avoimen yliopiston väylästä sekä tarkat väylävaatimukset löytyvät osoitteesta Aineopintoihin sisältyvät opintojaksot Aineopinnot koostuvat sisältöopinnoista sekä tutkimusmenetelmä- ja tutkielmaopinnoista. Sisältöopintoja suoritetaan yhteensä 18 op. Sisältöopinnot muodostuvat yhteisistä opintojaksoista (9 op) sekä valinnaisista opinnoista (9 op). Tutkimusmenetelmäopinnot (10 op) jakaantuvat laadullisiin ja määrällisiin menetelmiin. Tutkielmaopinnoissa (10 op) opiskelijat kirjoittavat kandidaatin tutkielman. Kaikille yhteiset opintojaksot: KTKA010 Laadulliset tutkimusmenetelmät (5 op) KTKA020 Määrälliset tutkimusmenetelmät (5 op) KAIA021 Kasvatuksen ja aikuiskasvatuksen filosofis-historialliset lähestymistavat (3 op) KAIA031 Kasvatussosiologian suunnannäyttäjiä (3 op) KAIA041 Oppiminen ja kehitys (3 op) KASA098 Proseminaari ja kandidaatin tutkielma (10 op) Valinnaiset sisältöopintojaksot (suoritetaan 9 op) KAIA061 Koulutuksen arviointi ja kehittäminen (3 op) TAI KAIA062 Oppimisen ohjaaminen (3 op) KASA027 Länsimaisen sivistyksen juuret (3 op) TAI KASA035 Kasvatus ja modernisaatio (3 op) KASA047 Oppiminen ja vuorovaikutus (3 op) TAI KASA037 Perhe ja vanhemmuus (3 op) Lisäksi aineopintojen yhteydessä suoritetaan yleisopintojakso KAIY005 Ammatillinen kasvu (3 op). Opintojakso on erillinen, mutta aineopintoihin pakollisena kuuluva jakso. Opintojaksoa ei voi suorittaa aineopintokokonaisuudesta irrallisena opintojaksona. Muita opintojaksoja on mahdollista suorittaa erikseen. Opintojen perehdytystilaisuus pidetään ti klo Paikkana Alajärven koulukeskus, Kaupintie 7. Opintojen tuutori: KM Päivi Titta Väänänen Opinto-oikeus: Kasvatustieteen aineopintojen opinto-oikeus on voimassa 2 vuotta.

3 3 Hinta: Opintokokonaisuuden hinta on 760. Summa laskutetaan kolmessa erässä. Ilmoittautuminen: Järvi-Pohjanmaan kansalaisopisto (Sairaalatie 3, Alajärvi) puh , sähköposti TAI Järviseudun maakuntakorkeakoulu (Hoiskontie 25, Alajärvi) puh , sähköposti Lisätiedot: Järviseudun maakuntakorkeakoulusta (yhteystiedot yllä) Tutkimusmenetelmäopinnot (10 op) Menetelmäopinnot jakautuvat laadullisen ja määrällisen tutkimuksen perusteisiin (5 op + 5 op). Opintojaksoilla tutustutaan alustavasti alan keskeisiin tutkimusmetodeihin ja keskitytään erityisesti tutkimusaineistojen keräämisen harjoitteluun. Opintojaksot antavat menetelmälliset valmiudet kandidaatin työn tekemiseen. Tutkimusmenetelmäopinnot koostuvat seuraavasta kahdesta opintojaksosta (KTKA010 ja KTKA020). Ajoitus: Ennen proseminaariin osallistumista tulee olla suoritettuna vähintään joko opintojakso KTKA010 Laadulliset tutkimusmenetelmät (5 op) tai KTKA020 Määrälliset tutkimusmenetelmät (5 op). LAADULLISET TUTKIMUSMENETELMÄT (5 OP) - KTKA010 : kuvailla laadullisen tutkimuksen keskeiset tieteenfilosofiset lähtökohdat, laadullisen tutkimuksen ominaispiirteet ja tutkimusprosessin etenemisen perusperiaatteet, käyttää haastattelua ja havainnointia aineistonkeruumenetelminä, luokitella, teemoitella ja tyypitellä laadullista aineistoa sekä vertailla laadullisten tutkimusten raporttien metodikuvauksia ja erilaisia lähestymistapoja. Kirjallisuus: PATTON, M. Q Qualitative research and evaluation methods. 3. painos. Thousand Oaks: Sage. (soveltuvin osin) JA TUOMI, J. & SARAJÄRVI, A Laadullinen tutkimus ja sisällönanalyysi. Helsinki: Tammi. Arviointi: 0 5 Suoritustavat: Luennot 20 t, demonstraatiot 10 t, luento- ja kirjallisuustentti sekä demonstraatioihin liittyvät tehtävät/ harjoitustyö. MÄÄRÄLLISET TUTKIMUSMENETELMÄT (5 OP) - KTKA020 :

4 4 laatia tutkimussuunnitelman määrällisen tutkimuksen periaatteiden ja käytänteiden mukaisesti, kerätä numeerisen tutkimusaineiston, esittää ja raportoida sitä tilastollisen kuvailun keinoin ja käyttää tilastollisina analyysimenetelminä khin neliötä, t-testiä, u-testiä, varianssianalyysiä ja korrelaatiokertoimia, soveltaa tilastollisen tutkimuksen raportoinnin ohjeita sekä soveltaa tutkimuksen teon eettisiä periaatteita. Kirjallisuus: HIRSJÄRVI, S., REMES, P. & SAJAVAARA, P (tai uudemmat). Tutki ja kirjoita. Helsinki: Tammi. (soveltuvin osin) METSÄMUURONEN, J (tai uudemmat). Tutkimuksen tekemisen perusteet ihmistieteissä. Helsinki: International Methelp. (soveltuvin osin) Arviointi: 0 5 Suoritustavat: Luennot 20 t, demonstraatiot 10 t, luento- ja kirjallisuustentti sekä demonstraatioihin liittyvät tehtävät/ harjoitustyö. Sisältöopinnot (18 op) Opiskelijat suorittavat yhteiset sisältöopinnot (3 x 3 op). Valinnaisia sisältöopintoja (3 x 3 op) suoritetaan siten, että jokaiselta kolmelta temaattiselta osa-alueelta valitaan yksi opintojakso. Ajoitus: suoritusjärjestys vapaa Arviointi: 0-5 Yhteiset sisältöopinnot (9 op) KAIA021 Kasvatuksen ja aikuiskasvatuksen filosofis-historialliset lähestymistavat KAIA031 Kasvatussosiologian suunnannäyttäjiä KAIA041 Oppiminen ja kehitys KASVATUKSEN JA AIKUISKASVATUKSEN FILOSOFIS-HISTORIALLISET LÄHESTYMISTAVAT (3 OP) - KAIA021 esitellä kasvatusfilosofian historian päälinjoja ja eettisiä periaatteita vertailla kasvatusfilosofisia teorioita keskenään analysoida kasvatuskäytäntöjä niiden filosofisten edellytysten valossa. Suoritustapa: Kirjallisuustentti tai oppimistehtävä. Kirjallisuus: Valitaan yksi teos seuraavista: HUHMARNIEMI, R., SKINNARI S. & TÄHTINEN, J. (toim.) Platonista transmoderniin:

5 5 juonteita ihmisyyteen, ihmiseksi kasvamiseen, oppimiseen, kasvatukseen ja opetukseen. Turku: Suomen kasvatustieteellinen seura. (sivut 1-400) PUOLIMATKA, T (2. uud. painos). Kasvatus ja filosofia. Helsinki: Kirjayhtymä. BOWEN, J. 1974/1987. Theories of education: studies of significant innovation in Western educational thought. Sidney: Wiley. (sivut ) sekä toinen seuraavista teoksista: JARVIS, P Ethics and education for adults in a late modern society. Leicester: NIACE. NODDINGS, N Caring: a feminine approach to ethics and moral education. Berkeley, California: University of California Press. KASVATUSSOSIOLOGIAN SUUNNANNÄYTTÄJIÄ (3 OP) - KAIA031 esitellä kasvatussosiologian ajankohtaisen keskustelun teemoja ja tunnistaa kasvatussosiologian tunnetuimmat teoreetikot vertailla perustavimpia kasvatussosiologian nykyteorioita soveltaa yhteiskunnallista lähestymistapaa kasvatuksen ja oppimisen kysymyksiin. Kirjallisuus: Valitaan toinen seuraavista teoksista: DEMAINE, J. (toim.) Sociology of education today. Basingstoke: Palgrave. JARVIS, P. (toim.) Twentieth century thinkers in adult & continuing education. Lontoo: Kogan Page. (sivut ) sekä yksi seuraavista teoksista: AITTOLA, T. (toim.) Kasvatussosiologian teoreetikoita: uudesta kasvatussosiologiasta oppimisen kriittiseen tarkasteluun. Helsinki: Gaudeamus. FREIRE. P Sorrettujen pedagogiikka Tampere: Vastapaino. GIROUX, H. & MCLAREN, P Kriittinen pedagogiikka. Tampere: Vastapaino. SENNETT, R Työn uusi järjestys: miten uusi kapitalismi kuluttaa ihmisen luonnetta. Tampere: Vastapaino. OPPIMINEN JA KEHITYS (3 OP) - KAIA041 kuvata keskeisiä teorioita ja tutkimustuloksia siitä, miten ja millaisissa oppimisympäristöissä ihmiset omaksuvat ja oppivat erilaisia tietoja ja taitoja soveltaa oppimista ja kehitystä koskevia teorioita erilaisiin käytännön oppimis- ja opetustilanteisiin. Suoritustapa: Oppimistehtävä tai lukupiiri.

6 6 Kirjallisuus: Valitaan toinen seuraavista teoksista: DRISCOLL, M Psychology of learning for instruction. Boston: Allyn and Bacon. MERRIAM, S.B. & CAFFARELLA, R. S (tai uudemmat). Learning in adulthood: a comprehensive guide. San Francisco: Jossey-Bass. sekä toinen seuraavista teoksista: SUGARMAN, L Life-Span Development: Frameworks, accounts and strategies. JARVIS, P., HOLFORD J. & GRIFFIN, C The theory and practice of learning. Lontoo: Kogan Page. Valinnaiset sisältöopinnot (9 op) Opiskelija valitsee yhteensä 9 op (3 x 3 op) valinnaisia opintojaksoja siten, että jokaiselta kolmelta temaattiselta osa-alueelta suoritetaan yksi opintojakso: 1. Koulutuksen kehittäminen ja oppimisen ohjaaminen KAIA061 Koulutuksen arviointi ja kehittäminen tai KAIA062 Oppimisen ohjaaminen 2. Koulutuksen yhteiskunnalliset ja historialliset/filosofiset kysymykset KASA027 Länsimaisen sivistyksen juuret tai KASA035 Kasvatus ja modernisaatio 3. Kasvatus ja oppiminen KASA047 Oppiminen ja vuorovaikutus tai KASA037 Perhe ja vanhemmuus 1. Koulutuksen kehittäminen ja oppimisen ohjaaminen KOULUTUKSEN ARVIOINTI JA KEHITTÄMINEN (3 OP) - KAIA061 tunnistaa koulutuksen arvioinnin ja kehittämisen teoreettisia periaatteita ja lähestymistapoja kuvailla koulutuksen arvioinnin ja kehittämisen keskeisiä toimintatapoja vertailla ja arvioida erilaisia koulutuksen arviointi- ja kehittämistapoja. Kirjallisuus: Suoritetaan teos: FETTERMAN, D. M. & WANDERSMAN, A Empowerment evaluation principles in practice. New York: Guilford. sekä toinen seuraavista teoksista: JAKKU-SIHVONEN, R. & HEINONEN, S Johdatus koulutuksen uudistuvaan arviointikulttuuriin. Helsinki: Opetushallitus. LYYTINEN, H. K. & RÄISÄNEN, A. (toim.) Kehittämissuuntaa arvioinnista. Jyväskylä: Koulutuksen arviointineuvoston julkaisuja 6. TAI

7 7 OPPIMISEN OHJAAMINEN (3 OP) - KAIA062 : kuvata erilaisia oppimisen ja ohjauksen teoreettisia lähestymistapoja tunnistaa ohjauksen keskeisiä työtapoja kuvata ja arvioida oppimisteorioiden ja erilaisten työtapojen välisiä yhteyksiä. Suoritustapa: Oppimistehtävä Kirjallisuus: Suoritetaan teos: JARVIS, P Adult education and lifelong learning: theory and practice. 3rd edition. Lontoo: Routledge. sekä yksi seuraavista teoksista: JÄRVELÄ, S., HÄKKINEN, P. & LEHTINEN, E Oppimisen teoria ja teknologian opetuskäyttö. Helsinki: WSOY. MCLEOD, J Counselling skill. Maidenhead: Open University Press. ONNISMAA, J Ohjaus- ja neuvontatyö: aikaa, huomiota ja kunnioitusta. Helsinki: Gaudeamus. 2. Koulutuksen yhteiskunnalliset ja historialliset/filosofiset kysymykset LÄNSIMAISEN SIVISTYKSEN JUURET (3 OP) - KASA027 : esitellä ja eritellä länsimaisen sivistyksen ja henkisen kasvun keskeisiä teemoja ja käsitteitä kuten paideia, Imago Dei, humanismi, valistus, realismi ja konstruktionismi muodostaa luovia synteesejä länsimaisesta sivistyksestä ja soveltaa oppimiaan uusia käsitteitä akateemisessa keskustelussa. Suoritustapa: Tentti tai oppimistehtävä. Kirjallisuus: Valitaan toinen seuraavista teoksista: BAKKE, O. M When children became people: the birth of childhood in early christianity. Minneapolis, Minnesota: Fortress Press. DEWEY, J Democracy and education: an introduction to the philosophy of education. New York: Free. sekä joko yksi seuraavista teoksista tai teospaketti: COMENIUS, J.A Suuri opetusoppi. Porvoo: WSOY. (sivut ) KOIVISTO, J., MÄKI, M. & UUSITUPA, T. (toim.) Mitä on valistus? Tampere: Vastapaino. Kirja on loppuunmyyty, saatavana nettiversiona Vastapainon serveriltä. PUOLIMATKA, T Opetuksen teoria konstruktivismista realismiin. Helsinki: Tammi. TAI Teospaketti: PLATON Meno ja Gorgias (Platon teokset II, sivut 7-148). Helsinki: Otava.

8 8 sekä PLATON Valtio-teoksen VII ja VIII kirja (Platon teokset IV, sivut ). Helsinki: Otava. TAI KASVATUS JA MODERNISAATIO (3 OP) - KASA035 esitellä yhteiskunnalliseen ja kulttuuriseen modernisoitumiseen liittyviä teorioita arvioida modernisaation vaikutuksia koulutukseen ja oppimiseen sekä eri elämänalueisiin soveltaa kriittistä kasvatusajattelua käytännön tilanteiden tulkintaan. Kirjallisuus: Suoritetaan kaksi teosta SUORANTA, J Radikaali kasvatus: kohti kasvatuksen poliittista sosiologiaa. Helsinki: Gaudeamus. JA COFFEY, A Education and social change. Buckingham: Open University. TAI KINCHELOE, J. L Critical pedagogy primer. New York: P. Lang. 3. Kasvatus ja oppiminen OPPIMINEN JA VUOROVAIKUTUS (3 OP) - KASA047 : tunnistaa oppimisen kannalta tehokkaan yhteisöllisen työskentelyn piirteet esitellä sosiokulttuurisen lähestymistavan yhteisöllisen oppimisen perustana arvioida vuorovaikutuksen merkitystä oppimisen kannalta. Kirjallisuus: Suoritetaan teos: MERCER, N. & LITTLETON, K Dialogue and the development of children's thinking: a sociocultural approach. Lontoo: Routledge. sekä toinen seuraavista teoksista: KARILA, K., ALASUUTARI, M., NUMMENMAA, A. R. & RASKU-PUTTONEN, H (toim.) Kasvatusvuorovaikutus. Tampere: Vastapaino. TYNJÄLÄ, P (tai uudemmat). Oppiminen tiedon rakentamisena: konstruktivistisen oppimiskäsityksen perusteita. Helsinki: Kirjayhtymä. TAI

9 9 PERHE JA VANHEMMUUS (3 OP) - KASA037 nimetä perhetutkimuksen teoreettisia perusteita ja eri suuntauksia esitellä perhe- ja vanhemmuustutkimuksen keskeiset käsitteet ja tutkimusalueet soveltaa oppimaansa perhe-elämän muutoksista käytävään keskusteluun. Kirjallisuus: Suoritetaan teos: GITTINS, D The family in question: changing households and familiar ideologies. 2. painos. Basingstoke: Macmillan. sekä yksi seuraavista teoksista: ALASUUTARI, M Kuka lasta kasvattaa? Vanhemmuuden ja yhteiskunnallisen kasvatuksen suhde vanhempien puheessa. Helsinki: Gaudeamus. HUTTUNEN, J Isänä olemisen uudet suunnat. Jyväskylä: PS-kustannus. RÖNKÄ, A., MALINEN, K. & LÄMSÄ, T. (toim.) Perhe-elämän paletti. Vanhempana ja puolisona vaihtelevassa arjessa. Jyväskylä: PS-kustannus. Tutkielmaopinnot (10 op) PROSEMINAARI JA KANDIDAATIN TUTKIELMA (10 OP) - KASA098 Sisältö: Aineopinnot kulminoituvat opintojen loppuvaiheessa tehtävään pienimuotoiseen omaan tutkimukseen eli proseminaarityöhön ja proseminaarityöhön kuuluvaan seminaarityöskentelyyn. Proseminaarityö on alempaan korkeakoulututkintoon sisältyvä opinnäytetyö. Se vastaa alemman korkeakoulututkinnon ns. kandidaatintutkielmaa. etsiä ja käyttää tutkimusaiheeseensa liittyvää tieteellistä kirjallisuutta mm. yliopiston kirjaston tietokantojen ja tiedonhakumenetelmien avulla hahmottaa tutkimusprosessin kulun ja tutkimuksen teon vaiheet soveltaa tieteellisen tutkimuksen menetelmiä aineiston hankintaan ja analysointiin toteuttaa pienimuotoisen tieteellisen tutkimuksen laatia tutkimusraportin tieteellisen viestinnän periaatteiden mukaisesti perustella omia valintojaan ja arvioida muiden tekemiä valintoja tieteellisessä keskustelussa. Tiedot päivitetty

1 KASVATUSTIETEEN JA AIKUISKASVATUSTIETEEN OPETUSSUUNNITELMA 2010 2013

1 KASVATUSTIETEEN JA AIKUISKASVATUSTIETEEN OPETUSSUUNNITELMA 2010 2013 1 KASVATUSTIETEEN JA AIKUISKASVATUSTIETEEN OPETUSSUUNNITELMA 2010 2013 Kasvatustieteen ja aikuiskasvatustieteen opetussuunnitelman pohjana on valtioneuvoston asetus yliopistojen tutkinnoista (794/2004).

Lisätiedot

KASVATUSTIETEEEN PERUSOPINNOT (25 OP)

KASVATUSTIETEEEN PERUSOPINNOT (25 OP) KASVATUSTIETEEEN PERUSOPINNOT (25 OP) Opintojen rakenne, opintojaksot ja vaihtoehtoiset suoritustavat 2014-2015 KTKP010 Oppiminen ja ohjaus (5 op) Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa - tarkastella

Lisätiedot

KASVATUSTIETEIDEN KANDIDAATIN TUTKINTO

KASVATUSTIETEIDEN KANDIDAATIN TUTKINTO ERITYISKASVATUKSEN ASIANTUNTIJAKOULUTUS (EA) (Opetussuunnitelma 2009-2010) OPINTONSA 2008 ALOITTANEIDEN VASTAAVUUDET 2009-2010 OPETUSSUUNNITELMAAN. Opetussuunnitelman 2009-2010 muutokset näkyvät vahvennetulla

Lisätiedot

KASVATUSTIETEEN PERUSOPINNOT (25 OP) Perusopintojen osaamistavoitteet

KASVATUSTIETEEN PERUSOPINNOT (25 OP) Perusopintojen osaamistavoitteet KASVATUSTIETEEN PERUSOPINNOT (25 OP) Perusopintojen osaamistavoitteet Perusopinnot suoritettuaan opiskelija: - hahmottaa pedagogisia ilmiöitä erilaisista teoreettisista ja käytännöllisistä näkökulmista

Lisätiedot

Kasvatustieteiden (yleinen ja aikuiskasvatustiede) aineopinnot 35 op

Kasvatustieteiden (yleinen ja aikuiskasvatustiede) aineopinnot 35 op Kasvatustieteiden (yleinen ja aikuiskasvatustiede) aineopinnot 35 op Esimerkkejä opintopoluista aineopinnot syksyllä 2014 tai keväällä 2015 aloittaneille. Aineopinnot 35 op koostuvat: A 1. Yhteiset sisältöopinnot

Lisätiedot

Oletko aloittanut kasvatustieteiden (yleinen ja aikuiskasvatustiede) opinnot ennen 1.8.2012 ja haluat jatkaa opintojasi?

Oletko aloittanut kasvatustieteiden (yleinen ja aikuiskasvatustiede) opinnot ennen 1.8.2012 ja haluat jatkaa opintojasi? Oletko aloittanut kasvatustieteiden (yleinen ja aikuiskasvatustiede) opinnot ennen 1.8.2012 ja haluat jatkaa opintojasi? Uudet tutkintovaatimukset tulevat voimaan 1.8.12. Lue, miten jatkat opintojasi.

Lisätiedot

AVOIN YLIOPISTO / KASVATUSTIETEEN AINEOPINNOT 35 op Ohjeet opintojaan jatkaville lv. 2016 2017 (voimassa 31.7.2017 saakka)

AVOIN YLIOPISTO / KASVATUSTIETEEN AINEOPINNOT 35 op Ohjeet opintojaan jatkaville lv. 2016 2017 (voimassa 31.7.2017 saakka) AVOIN YLIOPISTO / KASVATUSTIETEEN AINEOPINNOT 35 op Ohjeet opintojaan jatkaville lv. 2016 2017 (voimassa 31.7.2017 saakka) Opinnot aloitetaan ja niitä jatketaan aina voimassa olevan opetussuunnitelman

Lisätiedot

Kasvatustieteiden (yleinen ja aikuiskasvatustiede) aineopinnot 35 op

Kasvatustieteiden (yleinen ja aikuiskasvatustiede) aineopinnot 35 op Kasvatustieteiden (yleinen ja aikuiskasvatustiede) aineopinnot 35 op Esimerkkejä opintopoluista aineopinnot syksyllä 2015 tai keväällä 2016 aloittaville. Aineopinnot 35 op koostuvat: A 1. Yhteiset sisältöopinnot

Lisätiedot

Reflektiivinen ammattikäytäntö. Merja Sylgren 07.05.2007

Reflektiivinen ammattikäytäntö. Merja Sylgren 07.05.2007 Reflektiivinen ammattikäytäntö Arjen työn vaatimukset Työyhteisöt ja yksittäiset työntekijät vastaavat arjen työssään työelämän asettamiin vaatimuksiin. Tästä nousee tarkasteltavaksi: yhteisöjen ja yksilöiden

Lisätiedot

AINEENOPETTAJAKOULUTUS KASVATUSTIETEEN PERUSOPINNOT KTKP050 VUOROVAIKUTUS JA YHTEISTYÖ

AINEENOPETTAJAKOULUTUS KASVATUSTIETEEN PERUSOPINNOT KTKP050 VUOROVAIKUTUS JA YHTEISTYÖ AINEENOPETTAJAKOULUTUS KASVATUSTIETEEN PERUSOPINNOT 2 Perusopintojen osaamistavoitteet: Opintokokonaisuuden suoritettuaan opiskelija: hahmottaa pedagogisia ilmiöitä erilaisista teoreettisista ja käytännöllisistä

Lisätiedot

ERITYISPEDAGOGIIKAN KOULUTUS (EP), opetussuunnitelma

ERITYISPEDAGOGIIKAN KOULUTUS (EP), opetussuunnitelma ERITYISPEDAGOGIIKAN KOULUTUS (EP), opetussuunnitelma 2014-2017 Kasvatustieteen kandidaatin tutkinto 180 op I Kieli- ja viestintäopinnot sekä orientoivat opinnot, 20 op: KTKO101 Johdatus yliopisto-opiskeluun

Lisätiedot

OPETUSAIKATAULU syyslukukausi 2015

OPETUSAIKATAULU syyslukukausi 2015 Opettajan pedagogiset opinnot, humanistinen ja matemaattis-luonnontieteellinen ala 60 op OPETUSAIKATAULU syyslukukausi 2015 Opettajankoulutuksen intensiiviviikot Syksy 2015 vk 36-38 ma 31.8. ti 15.9. vk

Lisätiedot

Kasvatustiede 25 op (aya250504), lähiopetus Limingan Kansanopisto-Taidekoulu 2015-2016

Kasvatustiede 25 op (aya250504), lähiopetus Limingan Kansanopisto-Taidekoulu 2015-2016 Kasvatustiede 25 op (aya250504), lähiopetus -Taidekoulu 2015-2016 MUUTOKSET MAHDOLLISIA! Opintotyyppi Perusopintoja Koulutusala Kasvatustieteellinen Oppiaine Kasvatustiede Vastaava yliopisto Oulun yliopisto

Lisätiedot

Kasvatustieteiden (yleinen ja aikuiskasvatustiede) aineopinnot 35 op

Kasvatustieteiden (yleinen ja aikuiskasvatustiede) aineopinnot 35 op Kasvatustieteiden (yleinen ja aikuiskasvatustiede) aineopinnot 35 op Esimerkkejä opintopoluista aineopinnot syksyllä 2013 tai keväällä 2014 aloittaneille. Aineopinnot 35 op koostuvat: A 1. Yhteiset sisältöopinnot

Lisätiedot

Kasvatustieteelliset opinnot aineenopettajan koulutuksessa. HELSINGIN YLIOPISTO Laitos: Soveltavan kasvatustieteen laitos

Kasvatustieteelliset opinnot aineenopettajan koulutuksessa. HELSINGIN YLIOPISTO Laitos: Soveltavan kasvatustieteen laitos Kasvatustieteelliset opinnot aineenopettajan koulutuksessa HELSINGIN YLIOPISTO Laitos: Soveltavan kasvatustieteen laitos Kurssin nimi: Kehitys- ja oppimispsykologia 4 op Kurssi arvostellaan asteikolla

Lisätiedot

KASVATUSTIETEEN PERUSOPINNOT (25 op) sivuaineopiskelijoiden info

KASVATUSTIETEEN PERUSOPINNOT (25 op) sivuaineopiskelijoiden info KASVATUSTIETEEN PERUSOPINNOT (25 op) sivuaineopiskelijoiden info lv. 2017-2018 kasvatustieteen perusopintoja koordinoiva opettaja Maarit Koskinen maarit.g.koskinen@jyu.fi Perusopinnot sivuaineopiskelijalle

Lisätiedot

Kasvatustieteiden (yleinen ja aikuiskasvatustiede) aineopinnot 35 op

Kasvatustieteiden (yleinen ja aikuiskasvatustiede) aineopinnot 35 op Kasvatustieteiden (yleinen ja aikuiskasvatustiede) aineopinnot 35 op Esimerkkejä opintopoluista aineopinnot syksyllä 2013 tai keväällä 2014 aloittaneille. Aineopinnot 35 op koostuvat: A 1. Yhteiset sisältöopinnot

Lisätiedot

KASVATUSTIETEEN PERUSOPINNOT (25 op) lv sivuaineopiskelijoiden info

KASVATUSTIETEEN PERUSOPINNOT (25 op) lv sivuaineopiskelijoiden info KASVATUSTIETEEN PERUSOPINNOT (25 op) lv. 2018 2019 sivuaineopiskelijoiden info Kasvatustieteiden perusopintojen koordinaattori Maarit Koskinen maarit.g.koskinen@jyu.fi JYU. Since 1863. 7.9.18 1 Infon rakenne

Lisätiedot

Muutoksia yleisissä tenteissä. Muutoksia opetussuunnitelmissa. Yhteiskuntatieteet, kandidaatti

Muutoksia yleisissä tenteissä. Muutoksia opetussuunnitelmissa. Yhteiskuntatieteet, kandidaatti 1 Tarkista opetussuunnitelmien sisällöt sekä opintojaksokuvaukset WebOodista. Muutoksia yleisissä tenteissä Yhteiskuntatieteiden laitoksen ja historia- ja maantieteiden laitoksen yleiset tentit yhdistyvät

Lisätiedot

VARHAISKASVATUKSEN KOULUTUKSEN OPETUSOHJELMA 2007 2008

VARHAISKASVATUKSEN KOULUTUKSEN OPETUSOHJELMA 2007 2008 27.8.2007 Jyväskylän yliopisto Kasvatustieteiden laitos/ Varhaiskasvatus VARHAISKASVATUKSEN KOULUTUKSEN OPETUSOHJELMA 2007 2008 VARHAISKASVATUSTIETEEN SIVUAINEOPINNOT Varhaiskasvatustieteen perusopinnot

Lisätiedot

Perusopetus, käytännön opetus ja korvaavuudet/ UEF/ Sosiaalityö

Perusopetus, käytännön opetus ja korvaavuudet/ UEF/ Sosiaalityö Perusopetus, käytännön opetus ja korvaavuudet/ UEF/ Sosiaalityö Sosiaalityön koulutusyksiköiden kevätseminaari 16.-17.5.2016 Itä-Suomen yliopisto, Yhteiskuntatieteiden laitos, Sosiaalityö Kuvallinen aloitussivu,

Lisätiedot

OPINTONSA ALOITTANEIDEN VASTAAVUUDET OPETUSSUUNNITELMAAN. Opetussuunnitelman muutokset näkyvät vahvennetulla fontilla.

OPINTONSA ALOITTANEIDEN VASTAAVUUDET OPETUSSUUNNITELMAAN. Opetussuunnitelman muutokset näkyvät vahvennetulla fontilla. 1 VARHAISERITYISOPETUKSEN KOULUTUS (VEO) (Opetussuunnitelma 2009-2010) OPINTONSA 2005-2008 ALOITTANEIDEN VASTAAVUUDET 2009-2010 OPETUSSUUNNITELMAAN. Opetussuunnitelman 2009-2010 muutokset näkyvät vahvennetulla

Lisätiedot

KASVATUSTIETEEN KANDIDAATIN TUTKINTO 180 OP

KASVATUSTIETEEN KANDIDAATIN TUTKINTO 180 OP VARHAISERITYISOPETUKSEN KOULUTUS (VEO) (Opintonsa 2009-2010 aloittaneet opiskelijat, opetussuunnitelma 2009-2010) 1 KASVATUSTIETEEN KANDIDAATIN TUTKINTO 180 OP I KIELI- JA VIESTINTÄOPINNOT SEKÄ ORIENTOIVAT

Lisätiedot

OPINTO-OPAS 2013 Lahden ammattikorkeakoulu Sosiaali- ja terveysala Aikuiskoulutus

OPINTO-OPAS 2013 Lahden ammattikorkeakoulu Sosiaali- ja terveysala Aikuiskoulutus OPINTO-OPAS 2013 Lahden ammattikorkeakoulu Sosiaali- ja terveysala Aikuiskoulutus Erityiskasvatuksen erikoistumisopinnot 30 op Sosiaalialan erikoistumisopinnot/ Erityiskasvatuksen erikoistumisopinnot ERITYISKASVATUS

Lisätiedot

VARHAISERITYISOPETUKSEN KOULUTUS (VEO), opetussuunnitelma 2014-2017

VARHAISERITYISOPETUKSEN KOULUTUS (VEO), opetussuunnitelma 2014-2017 VARHAISERITYISOPETUKSEN KOULUTUS (VEO), opetussuunnitelma 2014-2017 Kasvatustieteen kandidaatin tutkinto 180 op I Kieli- ja viestintäopinnot sekä orientoivat opinnot, 20 op: KTKO101 Johdatus yliopisto-opiskeluun

Lisätiedot

OPETUSAIKATAULU syyslukukausi 2016

OPETUSAIKATAULU syyslukukausi 2016 Opettajan pedagogiset opinnot, humanistinen ja matemaattis-luonnontieteellinen ala 60 op OPETUSAIKATAULU syyslukukausi 2016 Opettajankoulutuksen intensiiviviikot Syksy 2016 vk 35-37 ma 29.8. ti 13.9. vk

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysalan erikoistumisopinnot

Sosiaali- ja terveysalan erikoistumisopinnot OPINTO-OPAS 2007 2008 Lahden ammattikorkeakoulu Sosiaali- ja terveysalan laitos Sosiaali- ja terveysalan erikoistumisopinnot ERITYISKASVATUKSEN ERIKOISTUMISOPINNOT, TUKEA LAPSELLE KUMPPANUUTTA KASVATTAJALLE

Lisätiedot

694661P Lukutaidot erilaisissa informaatioympäristöissä 5 op, periodi 2

694661P Lukutaidot erilaisissa informaatioympäristöissä 5 op, periodi 2 1 TIETOJA AIEMPIEN VUOSIEN OPINTOJAKSOISTA Informaatiotutkimuksen opintojaksot 2015-2016 Opintosuunnitelman uudistuksen myötä erityisesti perus- ja aineopinnot ovat muuttuneet (opintojaksojen nimet ja

Lisätiedot

KASVATUSTIETEIDEN YKSIKKÖ VARHAISKASVATUKSEN KOULUTUS. Opettajan pedagogiset opinnot 60 op

KASVATUSTIETEIDEN YKSIKKÖ VARHAISKASVATUKSEN KOULUTUS. Opettajan pedagogiset opinnot 60 op KASVATUSTIETEIDEN YKSIKKÖ VARHAISKASVATUKSEN KOULUTUS Opettajan pedagogiset opinnot 60 op Pedaopas 2015-2016 Sisällys 1. Opettajan pedagogisten opintojen osaamistavoitteet... 3 2. Opettajan pedagogisten

Lisätiedot

KASVATUSTIETEEN PERUSOPINNOT (25 op) lv sivuaineopiskelijoiden info

KASVATUSTIETEEN PERUSOPINNOT (25 op) lv sivuaineopiskelijoiden info KASVATUSTIETEEN PERUSOPINNOT (25 op) lv. 2019 2020 sivuaineopiskelijoiden info Kasvatustieteiden perusopintojen koordinaattori Maarit Koskinen maarit.g.koskinen@jyu.fi JYU. Since 1863. 10.9.19 1 Infon

Lisätiedot

YLIOPISTOKURSSIT TOISEN ASTEEN OPISKELIJOILLE

YLIOPISTOKURSSIT TOISEN ASTEEN OPISKELIJOILLE YLIOPISTOKURSSIT TOISEN ASTEEN OPISKELIJOILLE Psykologia Kasvatustiede Oikeustiede Lääketiede/farmasia/biologia Lukuvuonna 2018 2019 (Ennakkotieto, muutokset mahdollisia) Psykologiasta Kehityspsykologian

Lisätiedot

KASVATUSTIEDE - PERUSOPINNOT 25 OP

KASVATUSTIEDE - PERUSOPINNOT 25 OP 1 (7) KASVATUSTIEDE - PERUSOPINNOT 25 OP Kasvatustieteen perusopintojen päämääränä on sellaisen tieteellisen ajattelutavan ja käsitteellisen välineistön kehittäminen, joka auttaa kasvun sekä kasvatus-,

Lisätiedot

KASVATUSTIETEEN KANDIDAATIN TUTKINTO 180 OP

KASVATUSTIETEEN KANDIDAATIN TUTKINTO 180 OP 1 ERITYISOPETUKSEN KOULUTUS (EO) (Opetussuunnitelma 2009-2010) OPINTONSA 2005-2008 ALOITTANEIDEN VASTAAVUUDET 2009-2010 OPETUSSUUNNITELMAAN. Opetussuunnitelma 2009-2010 muutokset näkyvät vahvennetulla

Lisätiedot

Kasvatustieteiden (yleinen ja aikuiskasvatustiede) aineopinnot 35 op

Kasvatustieteiden (yleinen ja aikuiskasvatustiede) aineopinnot 35 op Kasvatustieteiden (yleinen ja aikuiskasvatustiede) aineopinnot 35 op Esimerkkejä opintopoluista aineopinnot syksyllä 2014 tai keväällä 2015 aloittaneille. Aineopinnot 35 op koostuvat: A 1. Yhteiset sisältöopinnot

Lisätiedot

Infoa voimaan astuneesta uudesta opetussuunnitelmasta, uudistetuista säädöksistä ja opintoja koskevista ohjeista

Infoa voimaan astuneesta uudesta opetussuunnitelmasta, uudistetuista säädöksistä ja opintoja koskevista ohjeista Infoa 1.8.2015 voimaan astuneesta uudesta opetussuunnitelmasta, uudistetuista säädöksistä ja opintoja koskevista ohjeista Kasvatustieteiden yksikkö 10.9.2015 Arja Tahvola PÄÄAINEPOHJAISTEN KOULUTUSTEN

Lisätiedot

KASVATUSTIETEEN KANDIDAATIN TUTKINTO 180 OP

KASVATUSTIETEEN KANDIDAATIN TUTKINTO 180 OP 1 ERITYISOPETUKSEN KOULUTUS (EO) (Opetussuunnitelma 2007-2009) KASVATUSTIETEEN KANDIDAATIN TUTKINTO 180 OP I KIELI- JA VIESTINTÄOPINNOT SEKÄ ORIENTOIVAT OPINNOT (20 op) KTKO101 Johdatus yliopisto-opiskeluun

Lisätiedot

KASVATUSTIETEELLINEN KOULUTUSALA

KASVATUSTIETEELLINEN KOULUTUSALA 1(7) KASVATUSTIETEELLINEN KOULUTUSALA ERITYISPEDAGOGIIKKA Erityispedagogiikan perusopinnot Soveltuva ylempi korkeakoulututkinto sekä erityispedagogiikasta vähintään syventävät opinnot. Opintojen järjestäminen

Lisätiedot

694661P Lukutaidot erilaisissa informaatioympäristöissä 5 op, periodi 2

694661P Lukutaidot erilaisissa informaatioympäristöissä 5 op, periodi 2 1 TIETOJA AIEMPIEN VUOSIEN OPINTOJAKSOISTA Informaatiotutkimuksen opintojaksot 2016-2017 Opintosuunnitelman uudistuksen myötä erityisesti perus- ja aineopinnot ovat muuttuneet (opintojaksojen nimet ja

Lisätiedot

Kandidaatin tutkinnon rakenne

Kandidaatin tutkinnon rakenne Kandidaatin tutkinnon rakenne ERITYISPEDAGOGIIKAN KOULUTUS 2016 2020 KANDIDAATIN TUTKINNON RAKENNE 180 op op Kieli-, viestintä ja orientoivat opinnot 20 Kvo Orientoituminen opintoihin (HOPS) ja opiskelutaitojen

Lisätiedot

SIVUAINEOPISKELIJOIDEN INFO

SIVUAINEOPISKELIJOIDEN INFO Anna-Leena Huttunen SIVUAINEOPISKELIJOIDEN INFO Kasvatustieteiden yhteiset perusopinnot 2010 Yleistä perusopinnoista sivuaineopinto-oikeus vapaa opinnot suoritetaan kasvatustieteiden laitoksen kursseilla

Lisätiedot

VALTIO-OPPI 2015-2017

VALTIO-OPPI 2015-2017 VALTIO-OPPI 2015-2017 1 HUOM! Tutkintovaatimukset 2015-2017 otetaan käyttöön 1.9.2015 alkaen. Kesätentissä 8.8.2015 ovat vielä voimassa 2012-2015 vaatimukset. Vanhojen vaatimusten mukaisia esseitä voi

Lisätiedot

Aineenopettajakoulutuksen opetusohjelma 2016-17

Aineenopettajakoulutuksen opetusohjelma 2016-17 JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO Opettajankoulutuslaitos Dekaani hyväksynyt 31.5.2016 Aineenopettajakoulutuksen opetusohjelma 2016-17 Huom. Muutokset ja tarkistukset opetusohjelmaan mahdollisia. Mahdolliset aikataulujen

Lisätiedot

KASVATUSTIETEIDEN (YLEINEN JA AIKUISKASVATUSTIEDE) PERUSOPINTOJEN 25 OP OPINTOPOLUT LUKUVUONNA 2015-2016 AVOIMESSA YLIOPISTOSSA VERKKO-OPETUS

KASVATUSTIETEIDEN (YLEINEN JA AIKUISKASVATUSTIEDE) PERUSOPINTOJEN 25 OP OPINTOPOLUT LUKUVUONNA 2015-2016 AVOIMESSA YLIOPISTOSSA VERKKO-OPETUS KASVATUSTIETEIDEN (YLEINEN JA AIKUISKASVATUSTIEDE) PERUSOPINTOJEN 25 OP OPINTOPOLUT LUKUVUONNA 2015- AVOIMESSA YLIOPISTOSSA VERKKO-OPETUS Kasvatustieteiden (yleinen ja aikuiskasvatustiede) perusopinnot

Lisätiedot

Politiikka ja viestintä, perusopinnot 25 op (PVK-100)

Politiikka ja viestintä, perusopinnot 25 op (PVK-100) Politiikka ja viestintä, perusopinnot 25 op (PVK-100) Opintokokonaisuuden osaamistavoitteet Politiikan ja viestinnän perusopintokokonaisuuden suoritettuaan opiskelija ymmärtää niin politiikan, organisaatioiden,

Lisätiedot

Kieli- ja viestintäopinnot 8 ov

Kieli- ja viestintäopinnot 8 ov Kieli- ja viestintäopinnot 8 ov Y 1 Äidinkieli 4 OV Y 1.1 63054 63055 Äidinkielen puhe- ja ilmaisutaito osa 1 (63054) osa 2 (63055) Y 1.2 63056 Tieteellinen kirj. ja harjoitusaine Luennot 1 ov (63057)

Lisätiedot

KASVATUSTIETEEN PERUSOPINNOT (25 op) sivuaineopiskelijoiden info

KASVATUSTIETEEN PERUSOPINNOT (25 op) sivuaineopiskelijoiden info KASVATUSTIETEEN PERUSOPINNOT (25 op) sivuaineopiskelijoiden info lv. 2015-2016 kasvatustieteen perusopintoja koordinoiva opettaja Anna-Leena Huttunen anna-leena.huttunen@jyu.fi Perusopinnot sivuaineopiskelijalle

Lisätiedot

Haastava, haastavampi, arviointi. Kirsi Saarinen/Tamk Insinööri 100 vuotta 4.10.2012

Haastava, haastavampi, arviointi. Kirsi Saarinen/Tamk Insinööri 100 vuotta 4.10.2012 Haastava, haastavampi, arviointi Kirsi Saarinen/Tamk Insinööri 100 vuotta 4.10.2012 Arviointi on osa oppimista, joten sitä ei pidä pitää irrallisena osana opettamisesta, oppimisesta, kehittämisestä ja

Lisätiedot

KIELI-, KÄÄNNÖS- JA KIRJALLISUUSTIETEIDEN YKSIKKÖ Orientoivat opinnot, syksy 2011. Tampereen yliopiston organisaatio

KIELI-, KÄÄNNÖS- JA KIRJALLISUUSTIETEIDEN YKSIKKÖ Orientoivat opinnot, syksy 2011. Tampereen yliopiston organisaatio 1 Tampereen yliopiston organisaatio 2 Tieteenalayksiköt (9 kpl) Biolääketieteellisen teknologian yksikkö Informaatiotieteiden yksikkö Johtamiskorkeakoulu Kasvatustieteiden yksikkö Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden

Lisätiedot

AINEENOPETTAJAN KOULUTUKSEN OPETTAJAN PEDAGOGISTEN OPINTOJEN OPETUSSUUNNITELMA 2010 2013

AINEENOPETTAJAN KOULUTUKSEN OPETTAJAN PEDAGOGISTEN OPINTOJEN OPETUSSUUNNITELMA 2010 2013 AINEENOPETTAJAN KOULUTUKSEN OPETTAJAN PEDAGOGISTEN OPINTOJEN OPETUSSUUNNITELMA 2010 2013 Aineenopettajan koulutuksen opettajan pedagogiset opinnot antavat laaja-alaisen kelpoisuuden opettaa yleissivistävissä,

Lisätiedot

ERITYISPEDAGOGIIKAN KOULUTUS (EP) (Opintonsa syksyllä 2012 aloittaneet opiskelijat, opetussuunnitelma 2010-2013)

ERITYISPEDAGOGIIKAN KOULUTUS (EP) (Opintonsa syksyllä 2012 aloittaneet opiskelijat, opetussuunnitelma 2010-2013) ERITYISPEDAGOGIIKAN KOULUTUS (EP) (Opintonsa syksyllä 2012 aloittaneet opiskelijat, opetussuunnitelma 2010-2013) 1 KASVATUSTIETEEN KANDIDAATIN TUTKINTO 180 OP I KIELI- JA VIESTINTÄOPINNOT SEKÄ ORIENTOIVAT

Lisätiedot

Siirtymäsäännökset Avoimen yliopiston sivuaineopiskelijoille

Siirtymäsäännökset Avoimen yliopiston sivuaineopiskelijoille Oletko aloittanut kasvatustieteiden (yleinen ja aikuiskasvatustiede) opinnot ennen 1.8.2016 ja haluat jatkaa opintojasi 1.8.2016 jälkeen? Uudet tutkintovaatimukset tulevat voimaan 1.8.2016. Lue, miten

Lisätiedot

Opinto-opas: Aineopinnot,

Opinto-opas: Aineopinnot, Opinto-opas: Aineopinnot, 2013-2015 YUNET NUORISOTUTKIMUKSEN AINEOPINNOT (35 op) Valtakunnallisena yliopistoverkostona YUNET järjestää opetusta ja kokoaa yhteen jäsenyliopistojen opetustarjontaa. Aineopintojen

Lisätiedot

Lähiopetus Monimuoto-opetus (=puhelinvälit-teisesti ja kirjeitse) Verkko-opetus EduWeb ympäristössä

Lähiopetus Monimuoto-opetus (=puhelinvälit-teisesti ja kirjeitse) Verkko-opetus EduWeb ympäristössä 1 HY/ Päivitetty 19.4.2017 Lehtori Pirkko Raudaskosken opetusura yliopistossa Opettajanurani käynnistyi yliopistossa toimiessani syyslukukausina 1992 ja 1995 Kasvatustieteen laitoksella aikuiskasvatustieteen

Lisätiedot

Kasvatustieteiden (yleinen ja aikuiskasvatustiede) 35 op ja käyttäytymistieteellisen tiedekunnan yleisopinnot lukuvuonna 2015-2016

Kasvatustieteiden (yleinen ja aikuiskasvatustiede) 35 op ja käyttäytymistieteellisen tiedekunnan yleisopinnot lukuvuonna 2015-2016 Helsingin yliopisto Avoin yliopisto Kasvatustieteiden (yleinen ja aikuiskasvatustiede) 35 op ja käyttäytymistieteellisen tiedekunnan yleisopinnot lukuvuonna 2015-2016 Kasvatustieteiden (yleinen ja aikuiskasvatustiede)

Lisätiedot

Kieli-, viestintä- ja metodiopinnot

Kieli-, viestintä- ja metodiopinnot Kieli-, viestintä- ja metodiopinnot Lyhenteet P = pakollinen (obligatorisk) VV = vapaasti valittava (fritt valbar) Kieli-, viestintä- ja metodiopinnot pääaineittain Kandidaattiopinnot Pääaine englanti,

Lisätiedot

Sisältö. Arviointi. Lisätiedot. Kasvatustieteiden perusopinnot, 25 op Osaamistavoitteet

Sisältö. Arviointi. Lisätiedot. Kasvatustieteiden perusopinnot, 25 op Osaamistavoitteet Kasvatustieteiden perusopinnot, 25 op Kasvatustieteiden perusopinnot suoritettuaan opiskelijalla on tieteelliselle tiedonmuodostukselle rakentuva kuva kasvatuksesta, oppimisesta, ja koulutuksesta eri aikoina,

Lisätiedot

KASVATUSTIETEIDEN LAITOKSEN KIRJATENTIT LUKUVUONNA

KASVATUSTIETEIDEN LAITOKSEN KIRJATENTIT LUKUVUONNA KASVATUSTIEDE KTL_8618 Ka1 Johdatus kasvatustieteisiin KTL_3320 Ka4 Kasvatus- ja koulutussosiologia Sivuaineopiskelijat KTL_0014 Ka5 Perusopintojen lopputentti KTL_4022 Kc1 Kasvatuksen historia KTL_0005

Lisätiedot

KASVATUS- JA AIKUISKASVATUSTIETEEN PERUS- JA AINEOPINNOT monimuoto-opintoina avoimessa yliopistossa lv 2012-2013

KASVATUS- JA AIKUISKASVATUSTIETEEN PERUS- JA AINEOPINNOT monimuoto-opintoina avoimessa yliopistossa lv 2012-2013 AVOIN YLIOPISTO OPETUSSUUNNITELMA 1(30) 1 KASVATUS- JA AIKUISKASVATUSTIETEEN PERUS- JA AINEOPINNOT monimuoto-opintoina avoimessa yliopistossa lv 2012-2013 Opintokokonaisuuksien tavoitteet Perusopintokokonaisuus:

Lisätiedot

Oppivat organisaatiot ja tiimityö (3 op) - Tampere

Oppivat organisaatiot ja tiimityö (3 op) - Tampere Oppivat organisaatiot ja tiimityö (3 op) - Tampere Opintojaksolla tutustutaan nykyaikaisen, joustavan, oppivana organisaationa toimivan työyhteisön tunnusmerkkeihin ja toimintaperiaatteisiin. Samalla opitaan

Lisätiedot

ALUE- JA KULTTUURINTUTKIMUS / VENÄJÄN JA ITÄ-EUROOPAN TUTKIMUS

ALUE- JA KULTTUURINTUTKIMUS / VENÄJÄN JA ITÄ-EUROOPAN TUTKIMUS ALUE- JA KULTTUURINTUTKIMUS / VENÄJÄN JA ITÄ-EUROOPAN TUTKIMUS TUTKINTOVAATIMUKSET PERUSOPINNOT PÄÄAINE- JA SIVUAINEOPISKELIJALLE (XAK100), 25 op Pakolliset yhteiset opinnot (10 op) Johdatus alue- ja kulttuurintutkimukseen

Lisätiedot

KASVATUSTIETEIDEN LAITOKSEN KIRJATENTIT LUKUVUONNA Tiedekunnan tentit maanantaisin klo

KASVATUSTIETEIDEN LAITOKSEN KIRJATENTIT LUKUVUONNA Tiedekunnan tentit maanantaisin klo KASVATUSTIEDE KTL_8618 Ka1 Johdatus kasvatustieteisiin KTL_3320 Ka4 Kasvatus- ja koulutussosiologia Sivuaineopiskelijat KTL_0014 Ka5 Perusopintojen lopputentti KTL_4022 Kc1 Kasvatuksen historia KTL_0005

Lisätiedot

Orientaatio-ohjelma erityispedagogiikan (EP) ja varhaiserityispedagogiikan (VEP) opiskelijoille, syksy 2017

Orientaatio-ohjelma erityispedagogiikan (EP) ja varhaiserityispedagogiikan (VEP) opiskelijoille, syksy 2017 JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO Kasvatustieteiden ja psykologian tiedekunta Kasvatustieteiden laitos / Erityispedagogiikka Orientaatio-ohjelma erityispedagogiikan (EP) ja varhaiserityispedagogiikan (VEP) opiskelijoille,

Lisätiedot

Erityispedagogiikan perus- ja aineopinnot sivuaineopiskelijoille, opetussuunnitelma

Erityispedagogiikan perus- ja aineopinnot sivuaineopiskelijoille, opetussuunnitelma Erityispedagogiikan perus- ja aineopinnot sivuaineopiskelijoille, opetussuunnitelma 1.8.2017-31.7.2020 Erityispedagogiikan perusopinnot ERIP101 Erityispedagogiikan perusteet (eo) ERIP102 Erityiskasvatuksen

Lisätiedot

Kandidaatin tutkinnon rakenne

Kandidaatin tutkinnon rakenne Kandidaatin tutkinnon rakenne ERITYISPEDAGOGIIKAN KOULUTUS 2012 2016 KANDIDAATIN TUTKINNON RAKENNE 180 op op eo ped A I A II AIII Viestintä- ja orientoivat opinnot 20 Vo 1 Orientoituminen yliopisto-opiskeluun

Lisätiedot

Sinulle avoin yliopisto!

Sinulle avoin yliopisto! Sinulle avoin yliopisto! Itä-Suomen yliopiston Avoimen yliopiston yleinen opintoinfo klo 17.30 keskiviikkona 14.8.2013 Joensuu torstaina 15.8. Kuopio torstaina 22.8. etäyhteydessä Sisältö ja illan tavoitteet:

Lisätiedot

Kasvatustieteen ja aikuiskasvatustieteen tutkinto-ohjelmat. Hakijan päivä

Kasvatustieteen ja aikuiskasvatustieteen tutkinto-ohjelmat. Hakijan päivä Kasvatustieteen ja aikuiskasvatustieteen tutkinto-ohjelmat Hakijan päivä 9.11.2018 JYU. Since 1863. 13.11.2018 1 Oppiaineena kasvatustiede tai aikuiskasvatustiede Kandidaattiohjelma: 180 op, 3 vuotta (pääaineen

Lisätiedot

Vertaisvuorovaikutus tekee tiedon eläväksi Avoimen opiskelijoiden kokemuksia hyvästä opetuksesta

Vertaisvuorovaikutus tekee tiedon eläväksi Avoimen opiskelijoiden kokemuksia hyvästä opetuksesta Vertaisvuorovaikutus tekee tiedon eläväksi Avoimen opiskelijoiden kokemuksia hyvästä opetuksesta Avoimen yliopiston pedagoginen kahvila 3.3.2010 Saara Repo Tutkimusaineisto Avoimen yliopiston opiskelijat,

Lisätiedot

KASVATUSTIETEEN PERUSOPINNOT (25 op) sivuaineopiskelijoiden info

KASVATUSTIETEEN PERUSOPINNOT (25 op) sivuaineopiskelijoiden info KASVATUSTIETEEN PERUSOPINNOT (25 op) sivuaineopiskelijoiden info lv. 2016-2017 kasvatustieteen perusopintoja koordinoiva opettaja Anna-Leena Huttunen anna-leena.huttunen@jyu.fi Perusopinnot sivuaineopiskelijalle

Lisätiedot

ALUE- JA KULTTUURINTUTKIMUS / POHJOIS-AMERIKAN TUTKIMUS

ALUE- JA KULTTUURINTUTKIMUS / POHJOIS-AMERIKAN TUTKIMUS ALUE- JA KULTTUURINTUTKIMUS / POHJOIS-AMERIKAN TUTKIMUS TUTKINTOVAATIMUKSET PERUSOPINNOT PÄÄAINEOPISKELIJALLE (XAK100), 25 op Pakolliset yhteiset opinnot (10 op) Johdatus alue- ja kulttuurintutkimukseen

Lisätiedot

Maisteriopiskelijan infopaketti. Internet- ja pelitutkimuksen opintosuunta

Maisteriopiskelijan infopaketti. Internet- ja pelitutkimuksen opintosuunta Maisteriopiskelijan infopaketti Internet- ja pelitutkimuksen opintosuunta 28.8.2012 Maisterintutkinnon eri opintosuunnat 1. Informaatiotutkimuksen ja interaktiivisen median opintosuunta 2. Asiakirjahallinnan

Lisätiedot

Luonnontieteiden, erityisesti biologian ja maantieteen,

Luonnontieteiden, erityisesti biologian ja maantieteen, Anu Hartikainen-Ahia Luonnontieteiden, erityisesti biologian ja maantieteen, pedagogiikan lehtori Soveltavan kasvatustieteen ja opettajankoulutuksen osasto Filosofinen tiedekunta Itä-Suomen yliopisto Anu.hartikainen@uef.fi

Lisätiedot

Terveisiä ops-työhön. Heljä Järnefelt 18.4.2015

Terveisiä ops-työhön. Heljä Järnefelt 18.4.2015 Terveisiä ops-työhön Heljä Järnefelt 18.4.2015 Irmeli Halinen, Opetushallitus Opetussuunnitelman perusteet uusittu Miksi? Mitä? Miten? Koulua ympäröivä maailma muuttuu, muutoksia lainsäädännössä ja koulutuksen

Lisätiedot

Kasvatustieteen kandidaatin tutkinto 180 op

Kasvatustieteen kandidaatin tutkinto 180 op Kasvatustieteen kandidaatin tutkinto 180 op Tavoite Kasvatustieteen kandidaatin tutkinnon tavoitteena käsityönopettajan koulutuksessa on antaa opiskelijalle perustiedot käsityön kentästä, materiaaleista

Lisätiedot

Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa

Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa Ohjeet opiskelijalle Opiskelija harjoittelee omassa opetustyössään ammatillisessa koulutuksessa. Opetusharjoittelussa keskeisenä tavoitteena

Lisätiedot

3.vsk Länsimaisen musiikin historia (1 b Barokki-Romantiikka)/Matti Huttunen Koodi A Keväällä 2013

3.vsk Länsimaisen musiikin historia (1 b Barokki-Romantiikka)/Matti Huttunen Koodi A Keväällä 2013 Muokattu 4.9.2012 1 Musiikkikasvatuksen koulutus, vuosikurssit 3. 5. Maunonkadun toimipiste Huom! v Kaikille opintojaksoille tulee ilmoittautua web-oodissa. v Tarkista aikataulu AINA ennen opetuksen alkua..

Lisätiedot

Alkuorientaation tavoitteet

Alkuorientaation tavoitteet Informaatiotieteiden yksikkö School of Information Sciences SIS Alkuorientaatio Orientoivat opinnot 1 2014 Alkuorientaation tavoitteet tutustuttaa yliopisto-opiskeluun tutustuttaa opiskelijoita Tampereen

Lisätiedot

Siirtymäsäännökset pääaineopiskelijoille Lukuvuosien tutkintovaatimukset

Siirtymäsäännökset pääaineopiskelijoille Lukuvuosien tutkintovaatimukset Helsingin yliopisto / Käyttäytymistieteiden laitos Kasvatustieteiden (yleinen ja aikuiskasvatustiede) koulutus Siirtymäsäännökset pääaineopiskelijoille Lukuvuosien 2012-2013 - 2014-2015 tutkintovaatimukset

Lisätiedot

Kandidaatin tutkinnon tutkintovaatimukset lv

Kandidaatin tutkinnon tutkintovaatimukset lv HELSINGIN YLIOPISTO Kasvatustieteen laitos Kasvatustieteiden (yleinen ja aikuiskasvatustiede) koulutus Kandidaatin tutkinnon tutkintovaatimukset lv 2005-2006 2007-2008 Muutokset tutkintovaatimuksiin. Muutokset

Lisätiedot

III OPINTOVUOSI OPETUSOHJELMA KEVÄTLUKUKAUDELLA 2015

III OPINTOVUOSI OPETUSOHJELMA KEVÄTLUKUKAUDELLA 2015 Kasvatustieteiden yksikkö Muutos 19.12.2014 Luokanopettajat Muutos 26.1.2015 Muutos 13.2.2015 Muutos 27.2.2015 III OPINTOVUOSI OPETUSOHJELMA KEVÄTLUKUKAUDELLA 2015 Kieli- ja viestintäopinnot KKRUKK Ruotsin

Lisätiedot

A-jakso: viikot B-jakso: viikot 2 7 C-jakso: viikot 8-13 Aloitusluento ABC-jakson harjoittelijoille ti klo

A-jakso: viikot B-jakso: viikot 2 7 C-jakso: viikot 8-13 Aloitusluento ABC-jakson harjoittelijoille ti klo A-jakso: viikot 44 49 B-jakso: viikot 2 7 C-jakso: viikot 8-13 Aloitusluento ABC-jakson harjoittelijoille ti 25.10.2016 klo 12.30-14.00 paikka L302 1 A-jakson Infotilaisuus 25.10. 2016 klo 14.15 14.35

Lisätiedot

VERO-OIKEUS Tax Law. Ammatillisten ja tieteellisten tavoitteiden saavuttamiseksi opinnoissa tulevat esille erityisesti seuraavat asiat:

VERO-OIKEUS Tax Law. Ammatillisten ja tieteellisten tavoitteiden saavuttamiseksi opinnoissa tulevat esille erityisesti seuraavat asiat: VERO-OIKEUS Tax Law Hallintotieteiden kandidaatin ja maisterin tutkintojen tavoitteet Vero-oikeus pääaineena suoritettavan hallintotieteiden kandidaatin tutkinnon (120 ov) ja maisterin tutkinnon (160 ov)

Lisätiedot

Kvalitatiivinen tutkimustoiminta

Kvalitatiivinen tutkimustoiminta Kvalitatiivinen tutkimustoiminta Kvalitatiivinen tutkimustoiminta Laadullisen tutkimusmenetelmän määrittelyä ja taustaa Hypermedian jatko-opintoseminaari 28.1.2005 Katja Kaunismaa Luennon teemat: * Kvalitatiivinen

Lisätiedot

Kenelle tutkimusetiikan koulutus kuuluu? Heidi Hyytinen ja Iina Kohonen TENK 29.10.2014

Kenelle tutkimusetiikan koulutus kuuluu? Heidi Hyytinen ja Iina Kohonen TENK 29.10.2014 Kenelle tutkimusetiikan koulutus kuuluu? Heidi Hyytinen ja Iina Kohonen TENK 29.10.2014 Johdannoksi Yliopisto-opintojen tavoitteena on tukea opiskelijoiden oman alan akateemisen asiantuntijuuden rakentumista

Lisätiedot

Kasvatustieteen opinnot

Kasvatustieteen opinnot Kasvatustieteen opinnot 1/18 Kasvatustieteen opinnot Käsityönopettajan koulutuksessa kasvatustieteen opintonsa sl 2003, sl 2002 ja sl 2001 aloittaneilla opiskelijoilla (1.-3. kurssi) opetus järjestetään

Lisätiedot

Matematiikka ja tilastotiede. Orientoivat opinnot /

Matematiikka ja tilastotiede. Orientoivat opinnot / Matematiikka ja tilastotiede Orientoivat opinnot / 27.8.2013 Tutkinnot Kaksi erillistä ja peräkkäistä tutkintoa: LuK + FM Laajuudet 180 op + 120 op = 300 op Ohjeellinen suoritusaika 3 v + 2 v = 5 v Tutkinnot

Lisätiedot

Ota suunta Lahden ammattikorkeakouluun!

Ota suunta Lahden ammattikorkeakouluun! Ota suunta Lahden ammattikorkeakouluun! Lahden ammattikorkeakoulu Sosiaali- ja terveysalan laitos Fysioterapian, hoitotyön ja sosiaalialan koulutusohjelmat Tutkintoon johtava aikuiskoulutus Opinto-opas

Lisätiedot

OPETUSOHJELMA VARHAISKASVATUSTIETEEN SIVUAINEOPINNOT. Varhaiskasvatustiede sivuaineena

OPETUSOHJELMA VARHAISKASVATUSTIETEEN SIVUAINEOPINNOT. Varhaiskasvatustiede sivuaineena 28.6.2010 OPETUSOHJELMA 2010-2011 VARHAISKASVATUSTIETEEN SIVUAINEOPINNOT Varhaiskasvatustiede sivuaineena Varhaiskasvatustiede sopii sivuaineeksi niille, jotka tulevat työskentelemään lasten ja lapsiperheiden

Lisätiedot

Tutkimusperusteinen käytännönopetus Lapissa

Tutkimusperusteinen käytännönopetus Lapissa Tutkimusperusteinen käytännönopetus Lapissa Sosnetin kevätseminaari, Jyväskylä 2014 Marjo Romakkaniemi, yliopistonlehtori Sanna Väyrynen, professori (ma.) Alustuksen rakenne Tarkastelemme tutkimusperusteista

Lisätiedot

Henkilökohtainen opintojen suunnittelu eli HOPS Urapalvelut opintojen alkuvaiheessa uraohjaaja Kirsi Vallius-Leinonen

Henkilökohtainen opintojen suunnittelu eli HOPS Urapalvelut opintojen alkuvaiheessa uraohjaaja Kirsi Vallius-Leinonen Johdatus akateemisiin opintoihin 1 op, kaikille yhteiset luennot Henkilökohtainen opintojen suunnittelu eli HOPS Urapalvelut opintojen alkuvaiheessa uraohjaaja Kirsi Vallius-Leinonen 4.9.2012 Yliopisto-opiskelun

Lisätiedot

Kasvatustieteiden laitos Varhaiskasvatuksen maisterikoulutus

Kasvatustieteiden laitos Varhaiskasvatuksen maisterikoulutus Kasvatustieteiden laitos 27.6.2019 Varhaiskasvatuksen maisterikoulutus OPISKELUINFO 2019-2020 Lukuvuoden 2019 2020 maisteriopintojen aloitusinfo ti 3.9. klo 10.00, Agora, Lea Pulkkisen Sali. (Lea Pulkkisen

Lisätiedot

OPETTAJAN PEDAGOGISET OPINNOT. Aineenopettajan pedagogiset opinnot

OPETTAJAN PEDAGOGISET OPINNOT. Aineenopettajan pedagogiset opinnot OPETTAJAN PEDAGOGISET OPINNOT Aineenopettajan pedagogiset opinnot Tervetuloa opettajankoulutukseen. Opettaja on kasvattajana tulevaisuuden tekijä. Kasvattajuus vaatii paljon, mutta tarjoaa myös mielekkään

Lisätiedot

Ilmoittautuminen opintoihin alkaa 16.8.

Ilmoittautuminen opintoihin alkaa 16.8. Helsingin yliopiston Avoin yliopisto - monipuolista yliopisto-opetusta Avoimessa yliopistossa voi opiskella yliopisto-opintoja noin sadassa oppiaineessa. Monesta oppiaineesta voi opiskella perusopintojen

Lisätiedot

9 OPETTAJANKOULUTUSLAITOKSEN OPETUSSUUNNITELMA 2007 2009

9 OPETTAJANKOULUTUSLAITOKSEN OPETUSSUUNNITELMA 2007 2009 9 OPETTAJANKOULUTUSLAITOKSEN OPETUSSUUNNITELMA 2007 2009 1 9.1 OPETTAJANKOULUTUKSEN LÄHTÖKOHDAT 9.1.1 Opettajankoulutuksen tausta ja tehtävät Suomalainen opettajankoulutus alkoi Jyväskylän seminaarissa

Lisätiedot

Kaukaa viisaaksi! yleistä Itä-Suomen yliopistosta yleistä avoimesta yliopistoopiskelusta. opintojen suunnittelusta ohjaus- ja neuvontapalvelut

Kaukaa viisaaksi! yleistä Itä-Suomen yliopistosta yleistä avoimesta yliopistoopiskelusta. opintojen suunnittelusta ohjaus- ja neuvontapalvelut Kaukaa viisaaksi! yleistä Itä-Suomen yliopistosta yleistä avoimesta yliopistoopiskelusta opintojen suunnittelusta ohjaus- ja neuvontapalvelut ITÄ-SUOMEN YLIOPISTO Monialainen, kansainvälinen tiedeyliopisto

Lisätiedot

Jyväskylän normaalikoulu - opetusharjoittelu 2. Jyväskylän normaalikoulu - opetusharjoittelu

Jyväskylän normaalikoulu - opetusharjoittelu 2. Jyväskylän normaalikoulu - opetusharjoittelu Opetusharjoittelu 2 OKLA3029 (6 op) Osaaminen ja asiantuntijuus 2 1 Aikatauluja A-jakso: viikot 44 49 B-jakso: viikot 2 7 C-jakso: viikot 8-14 Aloitusluento ABC-jakson harjoittelijoille ti 24.10.2017 klo

Lisätiedot

Yhteiskuntapolitiikan vastaavuustaulukko ( ) asti)

Yhteiskuntapolitiikan vastaavuustaulukko ( ) asti) Yhteiskuntapolitiikan vastaavuustaulukko 1.8.2014 (14..2014) 2011-2014 (voimassa op 2014-2017 (voimassa op Huom. 31.7.2014 asti) 1.8.2014 alkaen) Perusopinnot (73018) 2 Perusopinnot 2 Mikäli kokonaisuuden

Lisätiedot

Suomi toisena kielenä (S2) -opetuksen opintokokonaisuus 25 op

Suomi toisena kielenä (S2) -opetuksen opintokokonaisuus 25 op Suomi toisena kielenä (S2) -opetuksen opintokokonaisuus 25 op Valintaperusteet Opiskelija voi hakeutua suorittamaan joko koko kokonaisuutta tai yksittäisiä opintojaksoja. Opintoihin valitaan ensisijaisesti

Lisätiedot

KATSO KAUAS NÄHDÄKSESI LÄHELLE Ohjaus muuttuvissa toimintaympäristöissä

KATSO KAUAS NÄHDÄKSESI LÄHELLE Ohjaus muuttuvissa toimintaympäristöissä KATSO KAUAS NÄHDÄKSESI LÄHELLE Ohjaus muuttuvissa toimintaympäristöissä enorssi: Ohjaussymposium Tampere 23.4.2009 Prof. Päivi Atjonen Joensuun yliopisto Lähtökohdiksi 1 Ohjaajan työn n muutokset Lisääntyneet

Lisätiedot

KASVATUSTIETEIDEN YKSIKKÖ VARHAISKASVATUKSEN KOULUTUS. KASVARPH Pedagoginen harjoittelu / Varhaiskasvatus - Pedagoginen harjoittelu 10 op

KASVATUSTIETEIDEN YKSIKKÖ VARHAISKASVATUKSEN KOULUTUS. KASVARPH Pedagoginen harjoittelu / Varhaiskasvatus - Pedagoginen harjoittelu 10 op KASVATUSTIETEIDEN YKSIKKÖ VARHAISKASVATUKSEN KOULUTUS KASVARPH Pedagoginen harjoittelu / Varhaiskasvatus - Pedagoginen harjoittelu 10 op Pedaopas 2016-2017 KASVARPH Pedagoginen harjoittelu / Varhaiskasvatus

Lisätiedot

Saamelainen kulttuuri KEVÄÄN 2010 OHJELMA III periodi ja IV periodi

Saamelainen kulttuuri KEVÄÄN 2010 OHJELMA III periodi ja IV periodi Saamelainen kulttuuri 9.2.10 KEVÄÄN 2010 OHJELMA III periodi 11. 1. 5.3. ja IV periodi 15. 3. 21.5.2010 PERUSOPINNOT 683394P Saamelaisten maailmankuvat ja taide 5op Luennot (20 t) ja luentopäiväkirja 2

Lisätiedot