ArchiCAD 13:n uudet ominaisuudet. ArchiCAD 13:ssa on täysin uusi lähestymistapa tiimityönä toteutettaviin

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ArchiCAD 13:n uudet ominaisuudet. ArchiCAD 13:ssa on täysin uusi lähestymistapa tiimityönä toteutettaviin"

Transkriptio

1 ArchiCAD 13 UO. - 1 ArchiCAD 13:n uudet ominaisuudet 1 Yhteistyö - uuden sukupolven Tiimityö ArchiCAD 13:ssa on täysin uusi lähestymistapa tiimityönä toteutettaviin projekteihin. Tiimityöskentelyn ratkaisu perustuu asiakaspalvelin-arkkitehtuuriin, joka on suunniteltu varmistamaan joustava, nopea ja tietoturvallinen yhteys. Ratkaisu sopii jopa tiimeille, joiden osapuolet ovat ympäri maailman ja suunnittelevat suuria rakennuksia. Tiimityön tärkeimmät ominaisuudet ovat: Asiakaspalvelinteknologia (client-server architecture) Graphisoft BIM -palvelin tukee 32- ja 64-bittistä tiedonkäsittelyä, monisäikeistä objektipohjaista tiedonsiirtoa. Siihen on sisäänrakennettu Pikaviestien välitys ja webpalvelin. Etäyhteys internetin välityksellä: Palvelin tukee useita yhtäaikaisia projekteja ja käyttäjiä. Yhteyden luominen on mahdollista yksinkertaisella internet-yhteydellä (ei vaadi VPN-yhteyttä). Toimiston peruskirjastoihin pääsee internetin välityksellä. Graphisoftin patentoima DELTA-Server -tekniikka (DELTAserver technology) mahdollistaa nopean muutosten lähetyksen ja vastaanottamisen. Palvelin siirtää edellisestä versiosta vain muuttuneet tiedot. Yksi käyttäjä voi osallistua useaan projektiin eri rooleilla ja oikeuksilla. Aina ajan tasalla oleva tieto projekteista ja käyttäjistä. Järjestelmäarkkitehtuuri soveltuu sekä isoille että pienille toimistoille. Offline-työn tuki. Projektin asetusten ja roolien hallinta etäkäytettävissä ja keskitetysti palvelimelta Palvelimen ylläpitäjä voi seurata ja ylläpitää etäyhteydellä tiimipalvelimen asetuksia. Jopa useamman ylläpitäjän on mahdollista muokata joustavasti projektin asetuksia, käyttäjärooleja ja käyttöoikeuksia. Tiimipalvelin ylläpitää keskitetysti käyttäjäluetteloa oletusrooleilla, joita voi muokata. Välittömästi toteutuva varaustapa (On-Demand) Aina ajan tasalla oleva varaustieto koko projektista. Minkä tahansa asian varaaminen lennosta: - Varaa tai vapauta olemassa olevia elementtejä yksittäin valitsemalla tai valintaehdoilla. - Varaa tai vapauta kaikkia muunlaisia tietoja kevyellä käyttöliittymällä (ei enää tarvetta liittyä ja muuttaa varauksia yksinoikeudella). Vapauttamispyyntö varauspäällekkäisyyden ratkaisemiseksi. Värikoodaus varauksesta, väri kertoo, kenen varaukseen elementti kuuluu. Elementin vapauttaminen käyttäjille viestin kanssa.

2 UO. - 2 Sisäänrakennettu tehtäväkeskeinen pikaviestitoiminto Nimeä uudelleen, poista tai tallenna näitä objekteja toiseen paikkaan. Varaa objekti välittömästi muokattavaksi Tiimissä. FTP-sivut ja www-objektien välilehdet on poistettu Kirjastonhallinta-ikkunasta. 3 Lisenssin lainaus Verkkolisenssistä on lainattavissa käyttöoikeutta mikäli yritys ottaa käyttöön CodeMeter suojauksen: Käyttäjät voivat lainata lisenssejä palvelimelta tilanteisiin, joissa internet-yhteys ei ole käytössä esimerkiksi työmatkaa tai kotikäyttöä varten. Lähetä pikaviestejä Tiimin jäsenille projektiin liittyvistä tehtävistä (esimerkiksi: lähetä muutokset palvelimelle, vapauta elementit ja niin edelleen). Erillinen luettelo pyyntöjen ja tehtävien seuraamiseksi. Käyttäjän olotila (Online/offline) näkyy koko tiimille. 2 Projektiin tallentuvat objektit Kirjastojenhallintaa on uudistettu ja yksinkertaistettu, samoin nyt sillä myös hallitaan projektiin sisällytettyjä objekteja. Yhdistetyt kirjastot ja palvelinkirjastot Käyttäjän tekemät objektit, kuten StairMaker-portaat ja Detaljiobjektit, tallentuvat automaattisesti PLN-projektiin osiksi (eli.pln-tiedoston sisälle). Nämä objektit ovat heti käytössä objektin luokan mukaisessa työkalussa. Sisällytetyt objektit eivät vaadi kirjastolinkitystä, vaan ne ovat automaattisesti mukana PLN- eli projekti-tiedostossa. Lisenssitiedot ja lainausmahdollisuus löytyvät kohdasta Ohje- Lisenssitiedot. Lisenssin voi lainata ohjelmalisenssinä tai erilliselle CodeMetersuojausmodulille. Palvelimen lisenssimäärä vähenee vastaavasti: toimiston ylläpitäjä voi määrittää lainattavissa olevan lisenssimäärän ja näkee, kuinka monta on lainattu, mihin saakka ja kenelle. Määräajaksi lainatut lisenssit lopettavat toimintansa ja palautuvat automaattisesti palvelimelle laina-ajan loputtua. Uusi CodeMeter-suojausmoduli on samalla myös muistitikku.

3 UO Laatan ja katon reunan erikoisasetukset Laatan ja katon jokaista reunaa on mahdollista muokata Seuralaisen avulla. Katon ja laatan reunan materiaalit ja kulmat voi asettaa yksilöllisesti. Muut kulmat. Lähetettäessä tiedosto muille suunnittelijoille tunnistavat Rakennesuunnitteluohjelmat nämä elementit automaattisesti ilman erillisiä säätöjä. Sama toimii myös tuotaessa vastaavia elementtejä ArchiCADiin. Seinät, palkit, pilarit ja katot määritellään kantaviksi tai eikantaviksi. Tämä ominaisuus on hyödyllinen yhteistyössä rakennesuunnitteluohjelmien kanssa, jotka esittävät elementit rakenteellisten ominaisuuksien perusteella. Kaikille katon eri reunoille voi lisäksi määrätä reunatyypin, joka kertoo sen käyttötarkoituksen esimerkiksi määrälaskijalle. 6 Parempi OpenGL-esitys pehmeille reunoille 3D-ikkunassa Tarkemmat ääriviivat ja varjostus OpenGL 3D -näkymissä parantavat 3D-piirustusten laatua. 5 Standardoitu tiedonsiirto Rakennesuunnitteluohjelmiin Teräspilarien ja palkkien standardipoikkileikkaukset Palkin tai pilarin ominaisuudeksi voi valita poikkileikkausprofiilin tuhansien standardoitujen teräsprofiilien joukosta 7 Verhorakenteen muokkausparannukset Verhorakenteen emäviivan suora muokkaus Emäviivan muokkaus Seuralaisen avulla Pohjassa, Leikkauksissa, Julkisivuissa ja 3D-ikkunassa. Muokkaus tapahtuu ilman tarvetta siirtyä Verhorakenteen muokkaustilaan. Uudet käskyt ovat Siirrä pistettä, Lisää uusi nurkka, Muokkaa kaareksi sekä Siirrä reunaa. Muokattavat korkeus- ja kulmaparametrit Verhorakenteen sijoituksen jälkeen sen korkeus- ja kaltevuuskulmaparametrit näkyvät valitun elementin asetuksissa. Asetuksia voi muokata suoraan tai graafisesti seuralaisen avulla. Vaakasuorat verhorakenteet käyttäytyvät seinän tavoin, niillä on seuraavat parametrit: alapinnan korkeus verhoseinän korkeus emäviivan siirto suhteessa verhorakenteen reunaan kaltevuuskulma.

4 UO Viivain 10 Parempi Etsi ja valitse Uusi työskentelyapulainen toimii kaikissa ikkunoissa ja plansseissa. Viivainta ei saa näkymään 3D- ja laskentaikkunoissa. Dynaaminen tieto osoittimen sijainnista suhteessa käyttöorigoon. Viivain näkyy ikkunan vasemmassa ja ylälaidassa. Luo viivaimen suuntaisia Apuviivoja napsauttamalla viivainta ja vetämällä kursori haluttuun kohtaan. 9 Dynaaminen Sovita ikkunaan liikuttaessa Näkymästä toiseen Parempi käyttöliittymä, joka on samanlainen kuin Elementtitaulukoissa. Useiden arvojen haku samasta kriteeristä. Tallennettujen Etsi ja valitse -sisältöjen käyttö mahdollistaa elementtien varaamiseen Tiimityössä. Hakuehtojen tallennus on tehtävissä paikallisesti tai jaettavissa Tiimin jäsenille. 11 Näkymän kiertäminen Malli- tai Piirustus-ikkunoiden alareunan painikkeella Kierrä mallinäkymää kierretään ikkunan työskentelyasentoa ergonomisemmaksi. Tämä on mahdollista Pohja-, Työkuva- Detalji- ja 3D-Dokumentti-ikkunoissa. Käsky kiertää kulmaa muuttamatta projektin koordinaatistoa. Koordinaatit pysyvät alkuperäisinä. Kiertokulman ohella Projekti-ikkunan Näkymään tallentuu myös Näkymän asetuksissa valittu suurennos. Kiinteä kulma -valinta säilyttää tekstin (tekstit, selitteet ja vyöhykeleimat) asennon alkuperäisenä. Ilman tätä valintaa teksti kiertyy näkymän mukana 2D/3D-dokumentit-välilehdellä Suurennos-arvossa Sovita ikkunaan korvaa aikaisemman Ei mitään -vaihtoehdon avattaessa näkymän lähteen tai planssin, jolle se on sijoitettu. Valinnalla esitetään koko ikkunan sisältö tasojen tilanteen mukaan. Nyt minkä tahansa näytön suurennoksen voi tallentaa Näkymäksi. Jotta näkymään sovittamisen voi estää, on valinta Sovita vain plansseilla -näkymän asetuksissa. Jos tämä on valittuna käytetään ikkunasta toiseen siirryttäessä edellisen avatun ikkunan suurennosta (Pohja- Leikkaus- ja niin edelleen).

5 UO Elementtitaulukoiden parannukset Mitat ja merkinnät taulukon elementteihin Objektien, Ovien ja Ikkunoiden esikatselukuvaan voidaan lisätä mittoja ja tekstiä Taulukon kuvan kaksoisosoitus aukaisee kyseisestä solusta esikatselukuvan erillisessä ikkunassa Minkä tahansa merkintöjen ja 2D-elementtien lisääminen käsin on mahdollista. Automaattinen mitoitus oville ja ikkunoille. Mitat ovat sidoksissa malliin. Vastaavasti Laskentasääntöihin määrätään, mitkä täytteet projektissa ovat eristeitä ja ilmarakoa. Näin ne saadaan laskettua elementti- ja määrätaulukoilla. Tarkempi Elementtitaulukoiden määrittely Asetuksissa käytössä sulkeet sekä käyttäjän määrittämät ehtolauseet. 14 Parempi Automaattimitoitus ikkunoille Automaattinen seinien ulkopuolinen mitoitus on laajentunut ominaisuuksiltaan. Nyt esiin saadaan aukon, syvennyksen sekä muiden osien mitat. Esikatselukuvien tasaus yläreunan, alareunan tai todellisen sijoituskorkeuden mukaan. Sarakkeiden ja rivien yksilöllinen leveys-korkeussäätö. 13 Laajennetut laskenta-asetukset Projektin asetuksien uudelleen nimetty Laskentayksiköt ja asetukset sisältää uudet Laskentasäännöt. Näillä säännöillä on mahdollista tarkentaa seinien, laattojen, kattojen ja palkkien laskentatapaa. Elementtitaulukoiden ehdoissa on nyt ehdollinen määre. Nämä laskentaehdot tehdään Laskentasääntöihin.

6 UO Leikkausääriviivat Elementtien leikkaantuneiden osien ääriviivat määritetään haluttaessa nyt ikkunakohtaisesti. Uusi asetus Leikkaus-, Julkisivu- ja Seinäkaaviotyökalujen asetuksiin ääriviivan kynä- ja viivatyypille. 16 Esitystavat objekteille Esitystapoihin on tullut asetukset joillekin objektien yleisille asetuksille (esimerkiksi näytä aukeamisviivat, näytä/kätke vetimet). Esitystavat vaihtelevat riippuen ladatuista kirjastoista ja mahdollistavat siten sovittamisen paikallisiin vaatimuksiin (esimerkiksi mittakaavasidonnainen ikkunan esitystarkkuus piirustuksissa). 17 Täyteparannukset Kuvatäyte 2D-täytteenä Kuvatäytteen saa nyt Kattojen, Laattojen ja Pintojen 2D-täytteeksi elementtien päälle Pohjassa. Symbolinen pehmeä villatäyte Kuviotäytteen voi nyt valita rakennetyypin tai poikkileikkauksen kerroksen täytteeksi. Nyt täytekuvio piirtyy kauniisti kerroksen sisälle ja haluttaessa sen lähtöpiste on täytekerroksen origo. Täytteen asetuksissa on myös uusi Sovita rakennekerroksen paksuuteen -valinta. Liukutäytteiden parannukset Läpinäkyvä tausta toimii nyt myös liukutäytteillä. Tarkka liukutäyte-esitys välittyy myös useisiin 2D-tiedostomuotoihin sekä PDF- ja DWG-tiedostoihin DWG-käännösasetuksiin erillinen valinta räjäyttää liukutäytteet erillisiksi osiksi (sisältäen läpinäkyvän taustatäytteen).

7 UO DWG-tiedonsiirto Vie useita plansseja samaan DWG-tiedostoon Mikäli tallennetaan julkaistava DWG-planssikansio DWG-muotoon, on mahdollista valita koko sisällön liittäminen yhdeksi tiedostoksi. Syntyvään DWG-tiedostoon tulee vastaava määrä Paperitiloja kuin plansseja Julkaistavassa kansiossa. Näin kokonainen planssivihko on mahdollista tallentaa yhdeksi DWG-tiedostoksi. Syntyvä DWG on Paperitilassa, ja samat kääntäjän asetukset on käytössä kaikille julkaistuille plansseille. DWG-tasojen suodattaminen avattaessa tiedosto ArchiCAD-projektina tai liitettäessä se olemassaolevaan Käytä osittaista avaamista asetus tehdään kääntäjän Avausasetuksiin Näkymien tuominen upotettuina piirustuksina. Tällä valinnalla AutoCad näkymät (viewpoints) tuodaan erillisinä piirustuksina. Ilman valintaa näkymistä tehdään ArchiCAD näkymiä. Lisämahdollisuudet erillisille tasoille siirtoon tallennuksessa Laajemmat valinnat ArchiCAD-elementtien ja niiden osien siirtoon eri tasoille tallentuviin DWG-tiedostoihin. Uudet siirtomahdollisuudet: uusi Sijoita lähdetaso -valinta kääntäjän asetuksissa vyöhykkeen tausta (näkyvä vyöhykkeen 2D-täyte) vyöhykkeen ääriviiva vyöhykkeen leiman geometria vyöhykkeen leiman teksti. Automaattitekstien syöttö lähdetasojen nimiksi yhdellä klikkauksella -Muokattaessa Tasonimi-kenttää on Lähdetaso-nappia klikkaamalla mahdollista valita automaattitekstinimi. Näin jokaisen tallentuvan elementin ArchiCAD-tasonimi tallentuu osaksi sen DWG-tasonimeä. DWG-tiedoston räjäyttäminen yhdelle tasolle Uusi mahdollisuus rajata syntyvien tasojen määrä vain tarpeellisiin. Mikäli Piirustuksena tuotu DWG räjäytetään, valitaan uudessa Räjäytä tähän näkymään -ikkunassa, halutaanko säilyttää elementtien alkuperäiset tasot. Mahdollistaa vain valittujen tasojen sisällön tuomisen DWGtiedostosta. Tämä nopeuttaa tiedoston käsittelyä ja pienentää tiedostokokoa. Vain esikatseluikkunassa valitut tasot tuodaan projektiin.

8 UO IFC -tiedonsiirto ArchiCAD-tiedoston muuttuneet tai uudet ominaisuudet on nyt mahdollista liittää aiemmin tehtyyn.ifc -tiedostoon. Liittäminen tehdään ArchiCAD-mallista valitsemalla muutokset tai vietävät asiat ja näyttämällä, mihin tiedostoon ne liitetään bittisyys Windows-tietokoneissa Tuki 64-bittisyydelle ArchiCAD:ssä ja Graphisoft-tiimipalvelimessa ArchiCADin hyödyntämän keskusmuistin määrä ei rajoitu 3Gt:uun, jos käytössä on 64-bittinen järjestelmä. Suurempien projektien käsittely yhdessä tiedostossa on mahdollista. 64-bittisesti toimiva tiimipalvelin hyötyy suuresta muistimäärästä, usean yhtäaikaisen tiimiprojektin käsittely on nopeampaa kuin 32-bittisellä palvelimella. Myös uusi ArchiCAD-elementtien asetuksissa valittu uusi kantavuusominaisuus päivittyy myös.ifc-ominaisuudeksi. ArchiCAD-elementtien Leikkaustäytteet määrittävät niiden IFCmateriaalin. Tämä koskee myös Poikkileikkaustyökalulla tehtyjä poikkileikkauksia. HUOMAA Muista ohjelmista tuodut IFC-materiaalit, kuten teräspoikkileikkausten standardinimet siirtyvät IFC-tuonnissa.

Planssit ja Tulosteet

Planssit ja Tulosteet 26.1.2007 Archicad 10 Planssit ja Tulosteet ArchiCAD 10:n tärkeimpiä uudistuksia on planssauksen ja tulostuksen sisällyttäminen itse ArchiCADiin. Projektin työstö luonnoksesta tulostukseen onnistuu siis

Lisätiedot

4. Kylväjä-työkalu Kylväjällä monistetaan enintään viittä erilaista objektia annettuun ruudukkoon säädetyllä hajonnalla.

4. Kylväjä-työkalu Kylväjällä monistetaan enintään viittä erilaista objektia annettuun ruudukkoon säädetyllä hajonnalla. 1. Yleistä ArchiUtils on kokoelma ArchiCADin rutiinitöitä helpottavia apulaisia. 2. Asennus Win Käynnistä asennusohjelma ja valitse ArchiCAD-versiot, joihin laajennus asennetaan. 3. Asennus Mac Sulje ArchiCAD

Lisätiedot

YLE. Kirjastot YLE. 1 Perustietoa kirjastoista. 2 Kirjastonhallinta-ikkuna. 2.1 Kirjastonhallinta-ikkunasta

YLE. Kirjastot YLE. 1 Perustietoa kirjastoista. 2 Kirjastonhallinta-ikkuna. 2.1 Kirjastonhallinta-ikkunasta 30.11.2012 ArchiCAD 16 KIR. - 1 Kirjastot 1 Perustietoa kirjastoista ArchiCAD käyttää kirjastoja, joissa on geometrisia ja parametrisia GDL-objekteja. Objekteja käytetään sijoittamalla niitä ArchiCADmalliin

Lisätiedot

1 Yleistä Web-editorista... 3. 1.1 Web-editori -dokumentin luominen... 3. 2 Pikatoimintopainikkeet... 3. 2.1 Tallenna... 3

1 Yleistä Web-editorista... 3. 1.1 Web-editori -dokumentin luominen... 3. 2 Pikatoimintopainikkeet... 3. 2.1 Tallenna... 3 Web-editori 2 Optima Web-editori -ohje Sisällysluettelo 1 Yleistä Web-editorista... 3 1.1 Web-editori -dokumentin luominen... 3 2 Pikatoimintopainikkeet... 3 2.1 Tallenna... 3 2.2 Peru / Tee uudelleen...

Lisätiedot

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat Microsoft Office 2010 löytyy tietokoneen käynnistävalikosta aivan kuin kaikki muutkin tietokoneelle asennetut ohjelmat. Microsoft kansion sisältä löytyy toimisto-ohjelmistopakettiin kuuluvat eri ohjelmat,

Lisätiedot

A-Tiilikate objektikirjasto

A-Tiilikate objektikirjasto A-Tiilikate objektikirjasto 15.1.2014 A-Tiilikate-objektikirjasto toimii ArchiCAD 14, 15, 16 ja 17 -versioissa. Kirjaston käyttöön tarvitaan Graphisoftin Tarvikkeet-laajennus. Tarvikkeet-laajennuksen käyttöönotto

Lisätiedot

Visma.net Approval. Versiosaate 1.40

Visma.net Approval. Versiosaate 1.40 Visma.net Approval Versiosaate 1.40 Nimi ja ikoni Uusi nimi: Visma.net Approval Visma.net Approval Centerin uusi nimi on lyhennys Visma.net Approval. Nimi otettiin käyttöön, koska se soveltuu paremmin

Lisätiedot

Käyttöopas RoofCon Viewer

Käyttöopas RoofCon Viewer Käyttöopas RoofCon Viewer Sisällysluettelo Käyttöopas RoofCon Viewer... 1 Sisällysluettelo... 2 Asennus... 3 Merkitse objekti... 3 Zoomaa... 3 Mittaa etäisyys... 3 Työkaluvalikko ja Piirustusvaihtoehdot...

Lisätiedot

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ Windows XP-käyttöjärjestelmän asetuksilla sekä Word-asetuksilla voit vaikuttaa tietokoneen näytön ulkoasuun, selkeyteen ja helppokäyttöisyyteen.. 1) ASETUKSET

Lisätiedot

Tässä vihossa käsitellään DXF/DWG-tiedostojen tuontia Archi-

Tässä vihossa käsitellään DXF/DWG-tiedostojen tuontia Archi- YS.-1 DXF/-tiedonsiirto Tässä vihossa käsitellään DXF/-tiedostojen tuontia Archi- CADiin muista ohjelmistoista sekä tiedostojen vientiä Archi- CADistä muihin ohjelmistoihin. Tasopiirustukset siirretään

Lisätiedot

FOTONETTI BOOK CREATOR

FOTONETTI BOOK CREATOR F O T O N E T T I O Y FOTONETTI BOOK CREATOR 6 2012 Kemintie 6 95420 Tornio puhelin: 050-555 6500 pro/kirja: 050-555 6580 www.fotonetti.fi Ohjelman asentaminen 1 Hae ohjelma koneellesi osoitteesta http://www.fotonetti.fi/kuvakirjatilaa

Lisätiedot

2020 Fusion. What s New in Version 6? What s New in Version 6? 1 of Fusion

2020 Fusion. What s New in Version 6? What s New in Version 6? 1 of Fusion 2020 Fusion What s New in Version 6? What s New in Version 6? 1 of 17 2020 Fusion Uusi 2020 Fusion 6 nopeuttaa ja helpottaa työskentelyäsi: Täysin uudistettu renderöinti Useiden tuotteiden muokkaus samalla

Lisätiedot

Skanska Ruskeasuo Larkas & Laine

Skanska Ruskeasuo Larkas & Laine Skanska Ruskeasuo Larkas & Laine Rakennussuunnittelu on muuttunut piirtämisestä rakennusten simuloinniksi. Pelkkä paperikopio ei enää riitä, vaan tilaaja haluaa rakennuksesta usein tietomallin, joka sisältää

Lisätiedot

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly Google-dokumentit 1 2 3 Yleistä 1.1 Tilin luominen 4 1.2 Docs-päävalikkoon siirtyminen 7 Dokumentit-päävalikko 2.1 Kirjaudu Dokumentteihin 9 2.2 Lähetä tiedosto Google-dokumentteihin 11 2.3 Uuden asiakirjan

Lisätiedot

Tuotetietojen täydentäminen sähköpisteelle

Tuotetietojen täydentäminen sähköpisteelle 1 Tuotetietojen täydentäminen sähköpisteelle Tuotteen etsintä valmistajan web-sivuilta Tuotevalmistajilla on useita eri tapoja tietojen jakamiseen ja tiedostot voivat löytyä eritavalla valmistajasta riippuen.

Lisätiedot

KYMP Webmail -palvelu

KYMP Webmail -palvelu KYMP Webmail -palvelu Sisältö 1. Kirjautuminen... 3 2. Viestin merkinnät... 4 3. Viestien lukeminen... 4 Viestiin vastaaminen... 4 Viestin välittäminen edelleen / uudelleen ohjaus... 5 4. Viestin kirjoittaminen...

Lisätiedot

AutoCAD blokit. RI Rami Ylä-Pöntinen

AutoCAD blokit. RI Rami Ylä-Pöntinen Vakiopaaluperustukset AutoCAD blokit RI Rami Ylä-Pöntinen Dynaaminen blokki = Älykäs blokki Dynaamiset blokit tuovat nopeutta ja tarkkuutta suunnitteluprosessiin Dynaamisia i blokkeja käyttämällä ällä

Lisätiedot

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012 Tiedostot Uudet ominaisuudet: - Ei Tiedostot-kohtaa alueen sisällä, vaan tiedostonvalitsin, jolla tiedostot tuodaan alueelle siihen kohtaan missä ne näytetään - Firefox-selaimella voi työpöydältä raahata

Lisätiedot

Sonera Viestintäpalvelu VIP VIP Laajennettu raportointi Ohje

Sonera Viestintäpalvelu VIP VIP Laajennettu raportointi Ohje Sonera Viestintäpalvelu VIP VIP Laajennettu raportointi Ohje Sisällysluettelo VIP Laajennettu raportointi... 3 Luo raportti Laajennetun raportoinnin työkaluilla... 4 Avaa Laajennettu raportointi... 4 Valitse

Lisätiedot

Pikaopas 2.3. Pikaopas. Voyant Health, Ltd. 35 Efal Street Petach-Tikva, 49511, Israel

Pikaopas 2.3. Pikaopas. Voyant Health, Ltd. 35 Efal Street Petach-Tikva, 49511, Israel R 2.3 Voyant Health, Ltd. 35 Efal Street Petach-Tikva, 49511, Israel support@voyanthealth.com info@voyanthealth.com www.voyanthealth.com Muu maailma: + 972-3-929-0929 Yhdysvallat: 866-717-0272 Eurooppa:

Lisätiedot

Valintanauhan komennot Valintanauhan kussakin välilehdessä on ryhmiä ja kussakin ryhmässä on toisiinsa liittyviä komentoja.

Valintanauhan komennot Valintanauhan kussakin välilehdessä on ryhmiä ja kussakin ryhmässä on toisiinsa liittyviä komentoja. Pikaopas Microsoft Excel 2013 näyttää erilaiselta kuin aiemmat versiot. Tämän oppaan avulla pääset alkuun nopeasti ja saat yleiskuvan uusista ominaisuuksista. Komentojen lisääminen pikatyökaluriville Pidä

Lisätiedot

1 Yleistä Kooste-objektista... 3. 1.1 Käyttöönotto... 3. 2 Kooste-objektin luominen... 4. 3 Sisällön lisääminen Kooste objektiin... 4. 3.1 Sivut...

1 Yleistä Kooste-objektista... 3. 1.1 Käyttöönotto... 3. 2 Kooste-objektin luominen... 4. 3 Sisällön lisääminen Kooste objektiin... 4. 3.1 Sivut... Kooste 2 Optima Kooste-ohje Sisällysluettelo 1 Yleistä Kooste-objektista... 3 1.1 Käyttöönotto... 3 2 Kooste-objektin luominen... 4 3 Sisällön lisääminen Kooste objektiin... 4 3.1 Sivut... 5 3.2 Sisältölohkot...

Lisätiedot

Planssit ja Tulosteet

Planssit ja Tulosteet 30.11.2012 ArchiCAD 16 KO. - 1 Planssit ja Tulosteet ArchiCADissä tulostus tai piirturille piirtäminen on aina mahdollista ikkunakohtaisesti. Tällöin käytetään Arkisto-valikon Tulosta- ja Piirrä-käskyjä.

Lisätiedot

HB-Harkko-kirjasto asennetaan oletusarvoisesti ArchiCADin kirjastohakemiston alle (C:\Program Files\Graphisoft\ArchiCAD 13\Kirjasto 13).

HB-Harkko-kirjasto asennetaan oletusarvoisesti ArchiCADin kirjastohakemiston alle (C:\Program Files\Graphisoft\ArchiCAD 13\Kirjasto 13). HB-HARKKO KÄYTTÖOHJE Lyhyesti Kirjasto sisältää kevytsora- ja eristeharkko-objektin lisäksi laajennuksen, jonka avulla suunnittelija voi tehdä kokonaisen rakennuksen mallin harkoista automaattisesti detaljisuunnittelua

Lisätiedot

PM PlotMaker 9. 1 Mikä on PlotMaker. 2 PlotMaker-käsitteitä. 2.1 Planssi. 2.2 Masterplanssi. 2.3 Planssivihko. 2.4 Otsikkotyypit

PM PlotMaker 9. 1 Mikä on PlotMaker. 2 PlotMaker-käsitteitä. 2.1 Planssi. 2.2 Masterplanssi. 2.3 Planssivihko. 2.4 Otsikkotyypit -1 PlotMaker 9 1 Mikä on PlotMaker PlotMaker on ArchiCAD-ohjelman mukana oleva planssintaittoohjelma. Sen avulla taitetaan piirustuksista kokonaisuuksia, joita edelleen tulostetaan, piirretään ja tallennetaan

Lisätiedot

Pikaopas. Online-tilin näyttäminen tai vaihtaminen Jos käytät pilvipalvelua, voit muuttaa asetuksia tai vaihtaa tiliä valitsemalla Tiedosto > Tili.

Pikaopas. Online-tilin näyttäminen tai vaihtaminen Jos käytät pilvipalvelua, voit muuttaa asetuksia tai vaihtaa tiliä valitsemalla Tiedosto > Tili. Pikaopas Microsoft Publisher 2013 näyttää erilaiselta kuin aiemmat versiot. Tämän oppaan avulla pääset alkuun nopeasti ja saat yleiskuvan uusista ominaisuuksista. Pikatyökalurivi Lisää usein käyttämiäsi

Lisätiedot

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com Sisällys Editorin käyttöohje...

Lisätiedot

Visma Fivaldi -käsikirja Tehtävienhallinta- ohje käyttäjälle

Visma Fivaldi -käsikirja Tehtävienhallinta- ohje käyttäjälle Visma Fivaldi -käsikirja Tehtävienhallinta- ohje käyttäjälle 2 Sisällys 1 Palvelunhallinta... 3 1.1 Käyttäjäryhmän luominen... 3 2 Tehtävienhallinta- perustiedot... 4 2.1 Yhtiön perustiedot... 4 2.2 Tehtävä-/

Lisätiedot

Tietosuoja-portaali. päivittäjän ohje

Tietosuoja-portaali. päivittäjän ohje Tietosuoja-portaali päivittäjän ohje Maisa Kinnunen 2010 1 Sisältö PÄIVITTÄJÄN OHJE Kirjautuminen...3 Sivujen tekstin muokkaus...4 Tiedostojen lisääminen palvelimelle...9 Jos sinun pitää selvittää tiedoston/kuvan

Lisätiedot

VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE

VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE JULKAISUJÄRJESTELMÄÄN KIRJAUTUMINEN. Osoitekenttään kirjoitetaan www.domain.fi/admin. Kirjoita käyttäjätunnus: xxxxxx. Salasana:

Lisätiedot

Nuorten hyvinvointi tilastotietokannan käyttöohjeet Tieke 18.5 2015

Nuorten hyvinvointi tilastotietokannan käyttöohjeet Tieke 18.5 2015 Nuorten hyvinvointi tilastotietokannan käyttöohjeet Tieke 18.5 2015 Taulukon valinta Valitse vasemmalta kansioita, kunnes saat taulukkoluettelon näkyviin. Jos etsit tietoa jostain tietystä aiheesta, voit

Lisätiedot

Klara Net laskentaohjelman käytön aloittaminen

Klara Net laskentaohjelman käytön aloittaminen Klara Net laskentaohjelman käytön aloittaminen Tässä pikaohjeessa kerrotaan miten Klara Netin käytön voi aloittaa kahdella eri tavalla: 1. Puhtaalta pöydältä ilman mallipohjaa 2. Käyttämällä oman hankkeen

Lisätiedot

Ohje 1 (12) Maarit Hynninen-Ojala MOODLE PIKAOHJE. Kirjautuminen Moodleen ja työtilan valitseminen

Ohje 1 (12) Maarit Hynninen-Ojala MOODLE PIKAOHJE. Kirjautuminen Moodleen ja työtilan valitseminen Ohje 1 (12) Maarit Hynninen-Ojala MOODLE PIKAOHJE Kirjautuminen Moodleen ja työtilan valitseminen 1. Verkko-osoite: http://moodle.metropolia.fi 2. Kirjautuminen: omat verkkotunnukset 3. Oma Moodlessa näkyvät

Lisätiedot

Tässä vihossa käsitellään DXF/DWG-tiedostojen tuontia

Tässä vihossa käsitellään DXF/DWG-tiedostojen tuontia 7.12.2012 ArchiCAD 16 YS. - 1 DXF- ja -tiedonsiirto Tässä vihossa käsitellään DXF/-tiedostojen tuontia ArchiCADiin muista ohjelmistoista sekä tiedostojen vientiä ArchiCADistä muihin ohjelmistoihin. ArchiCAD

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE LATOMO VERSO

KÄYTTÖOHJE LATOMO VERSO Kirjautuminen Kirjatuminen järjestelmään tapahtuu syöttämällä ylläpitäjältä (yleensä sähköpostilla) saatu käyttäjätunnus ja salasana niille varattuihin kenttiin. Jos olet unohtanut salasanasi voit syöttää

Lisätiedot

Windows Liven elokuvatyo kalun ka ytto ohje

Windows Liven elokuvatyo kalun ka ytto ohje Windows Liven elokuvatyo kalun ka ytto ohje Aloittaminen Hae video kansiosta, johon se on tallennettu painamalla Lisää videoita ja valokuvia painiketta. Kun video on tuotu elokuvatyökaluun sitä voi esikatsella

Lisätiedot

Ensin klikkaa käynnistä-valikkoa ja sieltä Kaikki ohjelmat valikosta kaikki ohjelmat

Ensin klikkaa käynnistä-valikkoa ja sieltä Kaikki ohjelmat valikosta kaikki ohjelmat Microsoft Office 2010 löytyy tietokoneen käynnistä-valikosta aivan kuin kaikki muutkin tietokoneelle asennetut ohjelmat. Microsoft kansion sisältä löytyy toimisto-ohjelmistopakettiin kuuluvat eri ohjelmat,

Lisätiedot

Ylläpitoalue - Etusivu

Ylläpitoalue - Etusivu Crasmanager 5.2 Ylläpitoalue - Etusivu Sivut osiossa sisällön selaus ja perussivujen ylläpito. Tietokannat osiossa tietokantojen ylläpito. Tiedostot osiossa kuvien ja liitetiedostojen hallinta. Työkalut

Lisätiedot

Tekstinkäsittelyn jatko Error! Use the Home tab to apply Otsikko 1 to the text that you want to appear here. KSAO Liiketalous 1

Tekstinkäsittelyn jatko Error! Use the Home tab to apply Otsikko 1 to the text that you want to appear here. KSAO Liiketalous 1 KSAO Liiketalous 1 Lomakkeet Lomake on asiakirja, joka sisältää täyttämistä ohjaavia tietoja tai merkintöjä. Wordin lomakekenttä-toiminnolla luodaan näytöllä täytettäviä lomakkeita tai tulostettavia lomakepohjia.

Lisätiedot

Lukkarikone Pikaohjeet v. 1.0

Lukkarikone Pikaohjeet v. 1.0 Lukkarikone Pikaohjeet v. 1.0 Huom! Lukkarikone toimii oikein vain jos koulutusohjelmasi ylläpitää lukujärjestystietoja Metropolian tilanvarausjärjestelmässä (tvj.metropolia.fi). Käyttöperiaate Lukkarikone

Lisätiedot

Automaattitilausten hallinta

Automaattitilausten hallinta Automaattitilausten hallinta Automaattitilauksilla voidaan automatisoida kopiotilaukset tuotantolaitokselle. Työkalulla voitte määritellä kansio- sekä tiedostokohtaisia automaattitilauksia. Joka yö SokoPro

Lisätiedot

ejuttu ohjeet kuinka sitä käytetään.

ejuttu ohjeet kuinka sitä käytetään. ejuttu ohjeet kuinka sitä käytetään. 1. Artikkelin lisääminen a. Kirjaudu sisään b. Lisää sisältöä c. Artikkeli i. Lisää pääkuva 1. Pääkuvalle kuvateksti ii. Anna artikkelille otsikko iii. Ingressi-kenttään

Lisätiedot

Tiimin käyttö. 1 Projektin jakaminen tiimiksi. 1.1 Projektin jakaminen ArchiCADistä

Tiimin käyttö. 1 Projektin jakaminen tiimiksi. 1.1 Projektin jakaminen ArchiCADistä 24.9.2010 ArchiCAD 14 YT. - 1 Tiimin käyttö 1 Projektin jakaminen tiimiksi Tiimityön voi jakaa kahdesta paikasta projektin ollessa auki: Arkisto Uusi Jaa projekti Tiimi Projekti Jaa projekti. Sen voi tehdä

Lisätiedot

Symbol for Windows Blisskoostaja ( Versio 2.3 )

Symbol for Windows Blisskoostaja ( Versio 2.3 ) Handicom Symbol for Windows Blisskoostaja ( Versio 2.3 ) Handicom, 2004, Alankomaat Myynti Suomessa: Modemo Contents 1. Johdanto... 2 2. Blisskoostajan pääikkuna... 3 2.1 Toolbar... 3 2.2 Piirtoalue...

Lisätiedot

Tässä vihossa käsitellään IFC-sekä DXF/DWG-tiedostojen

Tässä vihossa käsitellään IFC-sekä DXF/DWG-tiedostojen 11.7.2008 ArchiCAD 12 YS. - 1 IFC- DXF ja tiedonsiirto Tässä vihossa käsitellään IFC-sekä DXF/-tiedostojen tuontia ArchiCADiin muista ohjelmistoista sekä tiedostojen vientiä ArchiCADistä muihin ohjelmistoihin.

Lisätiedot

Collector for ArcGIS. Ohje /

Collector for ArcGIS. Ohje / Collector for ArcGIS Ohje / 10.5.2019 2 (11) Sisältö 1. Collector for ArcGIS... 3 2. Kartan luominen ArcGIS Onlinessa... 3 2.1 Karttatason luominen... 3 2.2 Ominaisuustietotaulun kenttien määrittäminen...

Lisätiedot

VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE

VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE 1. SISÄÄN KIRJAUTUMINEN Sisään kirjautuminen VerkkoVelho-ylläpitotyökaluun tapahtuu yrityksesi osoitteessa www.omaosoitteesi.fi/yllapito, esim. www.verkkovelho.fi/yllapito.

Lisätiedot

1 Johdanto. 2 Kirjautuminen. Sisällysluettelo. Kanakoirakerho - websivujen ylläpito

1 Johdanto. 2 Kirjautuminen. Sisällysluettelo. Kanakoirakerho - websivujen ylläpito Kanakoirakerho - websivujen ylläpito 1 Sisällysluettelo 1 Johdanto... 1 2 Kirjautuminen... 1 2.1 Ylläpitovalikko... 2 3 Käyttäjien hallinta... 3 4 Sisällön muokkaaminen... 4 4.1 Editorin käyttäminen...

Lisätiedot

idvd 5 ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ Vasantie 11 99600 Sodankylä +358 (0)40 73 511 63 tommi.nevala@sodankyla.fi

idvd 5 ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ Vasantie 11 99600 Sodankylä +358 (0)40 73 511 63 tommi.nevala@sodankyla.fi ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ Vasantie 11 99600 Sodankylä +358 (0)40 73 511 63 tommi.nevala@sodankyla.fi Elokuvakasvatus Sodankylässä -projekti Opettajien täydennyskoulutus Oppimateriaali 10/2005 idvd 5

Lisätiedot

1 PIKAOHJE... 3 1.1 SELAA AIKOJA... 3 1.2 PALAUTE... 3 1.3 AJANVARAUS... 3 1.4 VARAUKSEN TARKASTELU... 3 1.5 VAHVISTA LÄHTÖÖN OSALLISTUMINEN...

1 PIKAOHJE... 3 1.1 SELAA AIKOJA... 3 1.2 PALAUTE... 3 1.3 AJANVARAUS... 3 1.4 VARAUKSEN TARKASTELU... 3 1.5 VAHVISTA LÄHTÖÖN OSALLISTUMINEN... KÄYTTÖOHJE JÄSENET 1 PIKAOHJE... 3 1.1 SELAA AIKOJA... 3 1.2 PALAUTE... 3 1.3 AJANVARAUS... 3 1.4 VARAUKSEN TARKASTELU... 3 1.5 VAHVISTA LÄHTÖÖN OSALLISTUMINEN... 4 1.5.1 Vahvista lähtöön osallistuminen

Lisätiedot

Tässä vihossa käsitellään IFC- ja DXF/DWG-tiedostojen

Tässä vihossa käsitellään IFC- ja DXF/DWG-tiedostojen 1.9.2009 ArchiCAD 13 YS. - 1 IFC- DXF- ja -tiedonsiirto Tässä vihossa käsitellään IFC- ja DXF/-tiedostojen tuontia ArchiCADiin muista ohjelmistoista sekä tiedostojen vientiä ArchiCADistä muihin ohjelmistoihin.

Lisätiedot

Pikaopas. Valintanauhan näyttäminen tai piilottaminen Avaa valintanauha napsauttamalla välilehteä, tai kiinnitä se pysyvästi näkyviin.

Pikaopas. Valintanauhan näyttäminen tai piilottaminen Avaa valintanauha napsauttamalla välilehteä, tai kiinnitä se pysyvästi näkyviin. Pikaopas Microsoft Visio 2013 näyttää erilaiselta kuin aiemmat versiot. Tämän oppaan avulla pääset alkuun nopeasti ja saat yleiskuvan uusista ominaisuuksista. Päivitetyt mallit Mallien avulla voit nopeasti

Lisätiedot

Word 2003:n käyttötoimintojen muutokset Word 2010:ssä

Word 2003:n käyttötoimintojen muutokset Word 2010:ssä 1/6 Word 2003:n käyttötoimintojen muutokset Word 2010:ssä WORD 2003 TOIMINNOT TOIMINNOT WORD 2010:ssä Uusi tiedosto Avaa tiedosto Sivun asetukset valikosta painike ja avautuvasta valikosta valitse haluamasi

Lisätiedot

OHJE WWW.MUKAANPARTIOON.FI -LIPPUKUNTASIVUN MUOKKAAMISEEN

OHJE WWW.MUKAANPARTIOON.FI -LIPPUKUNTASIVUN MUOKKAAMISEEN OHJE WWW.MUKAANPARTIOON.FI -LIPPUKUNTASIVUN MUOKKAAMISEEN 1. KIRJAUDU Navigoi osoitteeseen www.mukaanpartioon.fi. Aloita kirjautumalla: käyttäjätunnus: salasana: lippukunta HpL1Ka KUVA 1: Kirjautumislinkki

Lisätiedot

Tässä vihossa käsitellään DXF/DWG-tiedostojen tuontia

Tässä vihossa käsitellään DXF/DWG-tiedostojen tuontia 12.8.2010 ArchiCAD 14 YS. - 1 DXF- ja -tiedonsiirto Tässä vihossa käsitellään DXF/-tiedostojen tuontia ArchiCADiin muista ohjelmistoista sekä tiedostojen vientiä ArchiCADistä muihin ohjelmistoihin. ArchiCAD

Lisätiedot

Microsoft Outlook Web Access. Pikaohje sähköpostin peruskäyttöön

Microsoft Outlook Web Access. Pikaohje sähköpostin peruskäyttöön Microsoft Outlook Web Access Pikaohje sähköpostin peruskäyttöön 1 Käyttö työpaikalla (Hallinto-verkossa) Käynnistetään sähköposti Työpöydällä olevasta Faiposti-pikakuvakkeesta (hiirellä kaksoisklikkaamalla).

Lisätiedot

SharePoint Foundation 2010 perusteet ylläpitäjille

SharePoint Foundation 2010 perusteet ylläpitäjille SharePoint Foundation ylläpitäjän ohjeet Sivu 1/5 SharePoint Foundation 2010 perusteet ylläpitäjille SharePoint Foundationin avulla voit luoda nopeasti useita erilaisia sivustoja, joissa WWW-sivuja, tiedostoja,

Lisätiedot

1 eportfolio Kyvyt.fi - palvelun käytön aloittaminen

1 eportfolio Kyvyt.fi - palvelun käytön aloittaminen eportfolio Kyvyt.fi - palvelussa on Salpauksen ryhmä nimeltä AMMATTIOSAAJAN TYÖKYKYPASSI. Ryhmän jäsenenä saat käyttöösi suorittamiseen tarvittavat valmiit sivupohjat. Salpauksessa eportoliota käytetään

Lisätiedot

ALVin käyttöohjeet. Kuvaus, rajaus ja tallennus puhelimella ALVin -mobiilisovelluksen avulla dokumentit kuvataan, rajataan ja tallennetaan palveluun.

ALVin käyttöohjeet. Kuvaus, rajaus ja tallennus puhelimella ALVin -mobiilisovelluksen avulla dokumentit kuvataan, rajataan ja tallennetaan palveluun. ALVin käyttöohjeet Nämä käyttöohjeet sisältävät hyödyllisiä vinkkejä palvelun käyttöön. Ne kannattaa lukea ennen palvelun käyttöä. Jos kuitenkin kohtaat ongelmia etkä löydä niihin ratkaisua näistä käyttöohjeista

Lisätiedot

Meeting Plannerin käyttöohje

Meeting Plannerin käyttöohje Meeting Plannerin käyttöohje Näytteilleasettaja & Yhteistyökumppani Sisällysluettelo Näytteilleasettajat ja yhteistyökumppanit... 2 Sisään kirjautuminen... 2 Järjestelmän etusivu... 2 Peruskäyttäjien näkymät...

Lisätiedot

WINDOWS 7... 1 MICROSOFT OUTLOOK 2010:N UUDET OMINAISUUDET...

WINDOWS 7... 1 MICROSOFT OUTLOOK 2010:N UUDET OMINAISUUDET... 2010 SISÄLLYS WINDOWS 7... 1 MICROSOFT OUTLOOK 2010:N UUDET OMINAISUUDET... 3 MS OUTLOOK OHJE HTTP://OFFICE.MICROSOFT.COM/FI-FI/OUTLOOK-HELP/... 3 LAAJENNETTU VALINTANAUHA... 3 ASETUKSET... 4 LISÄÄ TILAA

Lisätiedot

Lyhyt ohje Ning-verkoston hallinnoimiseksi ja muokkaamiseksi

Lyhyt ohje Ning-verkoston hallinnoimiseksi ja muokkaamiseksi Lyhyt ohje Ning-verkoston hallinnoimiseksi ja muokkaamiseksi Valtti Valmis tutkinto työelämävalttina, Jenni Kaisto Sisältö NÄKYMÄ SISÄÄNKIRJAUTUESSA... 1 NINGIN HALLINNOINTI JA MUOKKAUS... 3 KOJELAUTA...

Lisätiedot

Lujabetonin projektipankki-ohje. Elementtisuunnitelmatiedostojen nimeäminen ja vienti projektipankkiin

Lujabetonin projektipankki-ohje. Elementtisuunnitelmatiedostojen nimeäminen ja vienti projektipankkiin Lujabetonin projektipankki-ohje Elementtisuunnitelmatiedostojen nimeäminen ja vienti projektipankkiin Projektipankki-ohje 2 (8) Sisältö 1 Suunnitelmatiedoston nimeäminen... 3 2 Suunnitelmatiedoston vienti

Lisätiedot

Lipas 2.0 käyttöohjeet ( )

Lipas 2.0 käyttöohjeet ( ) Lipas 2.0 käyttöohjeet (14.3.2019) (Liikuntapaikan muokkaus, liikuntapaikan lisäys, liikuntapaikan poisto, pistemäiset liikuntapaikat) Liikuntapaikan muokkaaminen Liikuntapaikan lisääminen tai tietojen

Lisätiedot

Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu KÄYTTÖOHJE. LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti

Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu KÄYTTÖOHJE. LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖOHJE LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti Versio: 1.1 Tila: hyväksytty Päivämäärä: 13.2.2001

Lisätiedot

KANKAAN VANHA PAPERITEHDAS ARKKITEHTITOIMISTO PETRI ROUHIAINEN OY INVENTOINTIMALLI 5.6.2012

KANKAAN VANHA PAPERITEHDAS ARKKITEHTITOIMISTO PETRI ROUHIAINEN OY INVENTOINTIMALLI 5.6.2012 KANKAAN VANHA PAPERITEHDAS ARKKITEHTITOIMISTO PETRI ROUHIAINEN OY INVENTOINTIMALLI Tämä tietomalliselostus koskee Jyväskylän Kankaan vanhan paperitehtaan (VPT) inventointimallin mallinnustilannetta 31.05.2012

Lisätiedot

Raporttiarkiston (RATKI) käyttöohjeet Ohjeet

Raporttiarkiston (RATKI) käyttöohjeet Ohjeet Raporttiarkiston (RATKI) käyttöohjeet Ohjeet 15.11.2012 1.0 Vastuutaho TRAFI Sisällys Raporttiarkiston (RATKI) käyttöohjeet 1 1. Johdanto 3 1.1. Esitiedot 3 1.2. Käyttöoikeudet 3 1.3. Sisäänkirjautuminen

Lisätiedot

Automaattitilausten hallinta

Automaattitilausten hallinta Automaattitilauksilla voidaan automatisoida kopiotilaukset tuotantolaitokselle. Työkalulla voitte määritellä kansio- sekä tiedostokohtaisia automaattitilauksia. Joka yö SokoPro suorittaa tarkistusajon,

Lisätiedot

E-kirjan lainaaminen ja lukeminen

E-kirjan lainaaminen ja lukeminen E-kirjan lainaaminen ja lukeminen Missä ne ovat LAKIA-KIRJASTOJEN E-KIRJAT OVAT ELLIBS-KIRJAKAUPAN SIVULLA. VOIT HAKEA NIITÄ KAHDELLA TAVALLA: 1. LAKIA-TIETOKANNASTA ETSIMÄLLÄ TIETTYÄ KIRJAA TAI KAIKKIA

Lisätiedot

MOODLE TUTUKSI. Pirkko Vänttilä Oulun aikuiskoulutuskeskus 4.8.2008

MOODLE TUTUKSI. Pirkko Vänttilä Oulun aikuiskoulutuskeskus 4.8.2008 2008 MOODLE TUTUKSI Pirkko Vänttilä Oulun aikuiskoulutuskeskus 4.8.2008 SISÄLLYSLUETTELO 1. ALOITUSNÄKYMÄ... 4 2. TUTUSTUMINEN... 5 3. KESKUSTELUT... 8 4. VIESTIT... 10 5. CHATIT... 10 6. TIEDOSTOJA OMALTA

Lisätiedot

Tiimityö. 1 Alkusanat. 2 Arkkitehtitoimiston sisäinen yhteistyö. 2.1 Yhteistyön edellytykset arkkitehtitoimistoissa

Tiimityö. 1 Alkusanat. 2 Arkkitehtitoimiston sisäinen yhteistyö. 2.1 Yhteistyön edellytykset arkkitehtitoimistoissa 13.9.2010 ArchiCAD 14 YT. - 1 Tiimityö 1 Alkusanat Rakennuksen suunnittelu ja tiedonhallinta vaativat sujuvaa viestintää ja yhteistyötä projektin jäseniltä. Yksi ratkaisevan tärkeä tekijä on projektin

Lisätiedot

Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä

Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä Tiedonsiirto VMS-, Alpro- tai DelProtuotannonohjausjärjestelmästä Ammuohjelmistoon 5/2014 Asennettavat ohjelmat ja versiot VMS-Management

Lisätiedot

Office 365 OneDrive Opiskelijan ohje 2017

Office 365 OneDrive Opiskelijan ohje 2017 Digitaalisen oppimisen tiimi/ Mia Tele & Kalle Malinen 13.10.2017 Office 365 OneDrive Opiskelijan ohje 2017 Sisältö 1. OneDrive... 2 2. Miten voin ottaa OneDriven käyttöön?... 3 3. Mitä OneDrivella voi

Lisätiedot

Projektit. Pikaopas. Jaa projekti muiden kanssa Kutsu muita projektiyhteistyöhön valitsemalla Jaa.

Projektit. Pikaopas. Jaa projekti muiden kanssa Kutsu muita projektiyhteistyöhön valitsemalla Jaa. Projektit Pikaopas Seuraa tehtäviä SharePoint-tehtäväluettelon avulla voit kätevästi seurata projektiin liittyviä tehtäviä. Voit lisätä aloituspäivät ja määräpäivät, määrittää tehtäviä eri henkilöille

Lisätiedot

Päivitys Navigo Portalin versioon 5.1

Päivitys Navigo Portalin versioon 5.1 Päivitys Navigo Portalin versioon 5.1 Mikä muuttuu? 1 Johdanto...2 2 Sivun asetukset...2 3 Piilotetut Portlet-otsikot ja painikkeet...2 4 Portletin toimintolinkit ovat kuvakkeina...2 5 Uusi sisältö luodaan

Lisätiedot

Opus Internet ajanvaraus on maksullinen lisäominaisuus. Lue lisää www.opusdental.com

Opus Internet ajanvaraus on maksullinen lisäominaisuus. Lue lisää www.opusdental.com Internetajanvaraus Opus Internet ajanvaraus on maksullinen lisäominaisuus. Lue lisää www.opusdental.com Kuinka Opus Internet ajanvaraus toimii? OpusOnlineClient Opus Online Client on ohjelmisto, joka huolehtii

Lisätiedot

Kansionäkymä listasta suuriin kuvakkeisiin

Kansionäkymä listasta suuriin kuvakkeisiin Sirpa Leinonen Kansionäkymä listasta suuriin kuvakkeisiin Riippuen koneen Windows versiosta hieman eroja miten näkymä valitaan 1. Tiedosto 2. Näytä välilehdellä valinta kansio näkymlle Suurimmat tai suuret

Lisätiedot

Tekstieditorin käyttö ja kuvien käsittely

Tekstieditorin käyttö ja kuvien käsittely Tekstieditorin käyttö ja kuvien käsittely Teksti- ja kuvaeditori Useassa Kotisivukoneen työkalussa on käytössä monipuolinen tekstieditori, johon voidaan tekstin lisäksi liittää myös kuvia, linkkejä ja

Lisätiedot

HAKUKONEMARKKINOINTI KOTISIVUJEN PÄIVITYSOHJE

HAKUKONEMARKKINOINTI KOTISIVUJEN PÄIVITYSOHJE KOTISIVUJEN PÄIVITYSOHJE 1 SISÄLLYSLUETTELO KIRJAUDU PALVELUUN...3 KÄVIJÄSEURANTA...4 SIVUJEN PÄIVITYS...5 Sisältö...6 Sisältö / Työkalut...8 Sisältö / Taulukko...9 Sisältö / Kuvien tuominen...10 Sisältö

Lisätiedot

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8)

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) 1 UUDEN KILPAILUTIEDOSTON AVAUS Avaa Wcondes ohjelma tuplaklikkaamalla wcondes.lnk ikonia. Ohjelma avaa automaattisesti viimeksi tallennetun kilpailutiedoston.

Lisätiedot

FrontPage 2000 - Näkymät

FrontPage 2000 - Näkymät FrontPage 2000 - Näkymät FrontPagessa on kuusi erilaista näkymää sivustoon. Sivunäkymä Tässä näkymässä luodaan sivut eli näkymä vastaa paljolti Wordin tekstinkäsittelyohjelman näkymää. Tässä on myös muokattava

Lisätiedot

Tervetuloa käyttämään ehopsia

Tervetuloa käyttämään ehopsia Tervetuloa käyttämään ehopsia Sisällys: Uuden ehops-pohjan luominen (opettaja)... ehops-pohjan jakaminen opiskelijoille (opettaja)... Opiskelijan jakaman ehopsin etsiminen (opettaja)... Opiskelijan jakaman

Lisätiedot

MICROSOFT PUBLISHER 2010

MICROSOFT PUBLISHER 2010 1 MICROSOFT PUBLISHER 2010 Julkaisuohjelman peruskäyttö 2 Kurssin sisältö Julkaisun aloittaminen mallien avulla, erilaiset käyttötavat ja mahdollisuudet Tekstiruutujen käyttäminen, linkitys Tekstin käsittely,

Lisätiedot

Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys

Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys Sisäänkirjautuminen... 2 Office 365:n käyttöliittymä... 3 Salasanan vaihto... 5 Outlook-sähköpostin käyttö... 7 Outlook-kalenterin käyttö... 10 OneDriven käyttö...

Lisätiedot

Hittitoimiston Forte-kotisivujen päivitysohje

Hittitoimiston Forte-kotisivujen päivitysohje Hittitoimiston Forte-kotisivujen päivitysohje Forte-kotisivujen päivitysohje 2 Sisällysluettelo: Kirjautuminen 2 Ohjausnäkymä 3 Sivun lisääminen ja yleisnäkymä 4 Sivun muokkaus 5 Sivun hakusanaoptimointi

Lisätiedot

WINDOWS 8.1. SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816 tietotori.sampola@tampere.fi

WINDOWS 8.1. SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816 tietotori.sampola@tampere.fi WINDOWS 8.1 SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816 tietotori.sampola@tampere.fi WINDOWS 8.1 2(14) Sisällys Windows 8.1... 3 Microsoft-tili... 5 Aloitusnäyttö... 6 Navigointi

Lisätiedot

Harjoitellaan esitysgrafiikkaohjelman käyttöä Microsoftin PowerPoint ohjelmalla.

Harjoitellaan esitysgrafiikkaohjelman käyttöä Microsoftin PowerPoint ohjelmalla. Esitysgrafiikka Harjoitellaan esitysgrafiikkaohjelman käyttöä Microsoftin PowerPoint ohjelmalla. Tallenna esimerkki.pptx tiedosto tuokion kansioon. Avaa esimerkki.pptx tiedosto PowerPoint ohjelmassa. Jäsennysnäkymä

Lisätiedot

1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ ETUSIVU YHTEENVETO LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / MERKINNÄT VIESTIT KOKEET...

1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ ETUSIVU YHTEENVETO LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / MERKINNÄT VIESTIT KOKEET... OHJE OPPILAALLE 2 / 21 1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ... 3 2 ETUSIVU... 4 2.1 YHTEENVETO... 4 2.2 LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / MERKINNÄT... 4 2.3 VIESTIT... 6 2.4 KOKEET... 6 3 VIESTIT... 7 3.1 UUSI VIESTI...

Lisätiedot

Helppokäyttöisyyttä Windows Vista käyttöjärjestelmän asetuksilla

Helppokäyttöisyyttä Windows Vista käyttöjärjestelmän asetuksilla Lena Wahlroos-Hänninen, Helsingin Tikoteekki 2009 1 Helppokäyttöisyyttä Windows Vista käyttöjärjestelmän asetuksilla Windows-käyttöjärjestelmä mahdollistaa useita eri helppokäyttötoimintoja, joilla voi

Lisätiedot

OPPILAAN/ OPISKELIJAN NÄKYMÄ

OPPILAAN/ OPISKELIJAN NÄKYMÄ OPPILAAN/ OPISKELIJAN NÄKYMÄ 2 / 23 1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ... 3 2 ETUSIVU... 3 2.1 YHTEENVETO... 4 2.2 LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / HUOMAUTUKSET... 4 2.3 VIESTIT... 6 2.4 KOKEET... 6 3 VIESTIT...

Lisätiedot

1. Opintojaksoselosteen tarkastelu, hyväksyminen ja muokattavaksi palauttaminen

1. Opintojaksoselosteen tarkastelu, hyväksyminen ja muokattavaksi palauttaminen 1. Opintojaksoselosteen tarkastelu, hyväksyminen ja muokattavaksi palauttaminen Hyväksyttävänä olevat opintojaksoselosteet voit hakea SoleOPSin päävalikon vasemmassa reunassa olevasta linkistä,. Klikattuasi

Lisätiedot

HRSuunti Net ja sen HRMobi työntekijäliittymä tarjoaa tehokkaan töihinkutsujärjestelmän extraajien löytämiseksi työvuoroille.

HRSuunti Net ja sen HRMobi työntekijäliittymä tarjoaa tehokkaan töihinkutsujärjestelmän extraajien löytämiseksi työvuoroille. HRMobi - Extraus HRSuunti Net ja sen HRMobi työntekijäliittymä tarjoaa tehokkaan töihinkutsujärjestelmän extraajien löytämiseksi työvuoroille. Toimintaperiaatteet HRSuunti Net extraus ominaisuus tarjoaa

Lisätiedot

ArchiCADissä tulostus tai piirturille piirtäminen on aina

ArchiCADissä tulostus tai piirturille piirtäminen on aina 1.9.2009 ArchiCAD 13 KO. - 1 Planssit ja Tulosteet ArchiCADissä tulostus tai piirturille piirtäminen on aina mahdollista ikkunakohtaisesti. Tällöin käytetään Arkistovalikon Tulosta- ja Piirrä-käskyjä.

Lisätiedot

Pauliina Munter / Suvi Junes Tampereen yliopisto/tietohallinto 2013

Pauliina Munter / Suvi Junes Tampereen yliopisto/tietohallinto 2013 Tehtävä 2.2. Tehtävä-työkalun avulla opiskelijat voivat palauttaa tehtäviä Moodleen opettajan arvioitaviksi. Palautettu tehtävä näkyy ainoastaan opettajalle, ei toisille opiskelijoille. Tehtävä-työkalun

Lisätiedot

Tässä vihossa käsitellään IFC-tiedostojen tuontia ArchiCADiin

Tässä vihossa käsitellään IFC-tiedostojen tuontia ArchiCADiin 18.8.2011 ArchiCAD 15 YS. - 1 tiedonsiirto Tässä vihossa käsitellään -tiedostojen tuontia ArchiCADiin muista ohjelmistoista sekä tiedostojen vientiä ArchiCADistä muihin ohjelmistoihin. ArchiCAD pyrkii

Lisätiedot

Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen

Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen 1 Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Sisällysluettelo Opetustapahtuman opiskelijalistan tulostaminen... 2 Tenttien opiskelijalistojen tulostaminen... 3

Lisätiedot

Lappi.fi -pikaohje Kittilän kylille:

Lappi.fi -pikaohje Kittilän kylille: Lappi.fi -pikaohje Kittilän kylille: Tämän pikaohjeen avulla pääsette alkuun sivujenne tekemisessä, mutta suosittelemme täydellisten Lappi.fi -ohjeiden lukemista ennen sivujenne tekemistä. Ohjeet löytyvät

Lisätiedot

KOIRANKOPPI RAK. Tietomalliseloste. Havainnollistuskuva kohteesta. Aloituspäivämäärä (+merkittävät revisiopäivämäärät)

KOIRANKOPPI RAK. Tietomalliseloste. Havainnollistuskuva kohteesta. Aloituspäivämäärä (+merkittävät revisiopäivämäärät) Tietomalliseloste Havainnollistuskuva kohteesta KOIRANKOPPI RAK Aloituspäivämäärä (+merkittävät revisiopäivämäärät) 20.7.2009 12.1.2010 (selosteen viimeisin muokkaus) Mallintaja Nimi Toni Teittinen Yritys

Lisätiedot

Tässä vihossa keskitytään ArchiCADin työkaluihin, joilla

Tässä vihossa keskitytään ArchiCADin työkaluihin, joilla 14.9.2011 ArchiCAD 15 KO. - 1 Työkalut Tässä vihossa keskitytään ArchiCADin työkaluihin, joilla luodaan projektin tärkein sisältö eli kolmiulotteiset rakennuselementit, 2D-elementit, merkinnät ja pohja

Lisätiedot

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA SISÄLLYS 1. KUVAN TUOMINEN PAINTIIN...1 1.1. TALLENNETUN KUVAN HAKEMINEN...1 1.2. KUVAN KOPIOIMINEN JA LIITTÄMINEN...1 1.1. PRINT

Lisätiedot