ArchiCAD 13:n uudet ominaisuudet. ArchiCAD 13:ssa on täysin uusi lähestymistapa tiimityönä toteutettaviin

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ArchiCAD 13:n uudet ominaisuudet. ArchiCAD 13:ssa on täysin uusi lähestymistapa tiimityönä toteutettaviin"

Transkriptio

1 ArchiCAD 13 UO. - 1 ArchiCAD 13:n uudet ominaisuudet 1 Yhteistyö - uuden sukupolven Tiimityö ArchiCAD 13:ssa on täysin uusi lähestymistapa tiimityönä toteutettaviin projekteihin. Tiimityöskentelyn ratkaisu perustuu asiakaspalvelin-arkkitehtuuriin, joka on suunniteltu varmistamaan joustava, nopea ja tietoturvallinen yhteys. Ratkaisu sopii jopa tiimeille, joiden osapuolet ovat ympäri maailman ja suunnittelevat suuria rakennuksia. Tiimityön tärkeimmät ominaisuudet ovat: Asiakaspalvelinteknologia (client-server architecture) Graphisoft BIM -palvelin tukee 32- ja 64-bittistä tiedonkäsittelyä, monisäikeistä objektipohjaista tiedonsiirtoa. Siihen on sisäänrakennettu Pikaviestien välitys ja webpalvelin. Etäyhteys internetin välityksellä: Palvelin tukee useita yhtäaikaisia projekteja ja käyttäjiä. Yhteyden luominen on mahdollista yksinkertaisella internet-yhteydellä (ei vaadi VPN-yhteyttä). Toimiston peruskirjastoihin pääsee internetin välityksellä. Graphisoftin patentoima DELTA-Server -tekniikka (DELTAserver technology) mahdollistaa nopean muutosten lähetyksen ja vastaanottamisen. Palvelin siirtää edellisestä versiosta vain muuttuneet tiedot. Yksi käyttäjä voi osallistua useaan projektiin eri rooleilla ja oikeuksilla. Aina ajan tasalla oleva tieto projekteista ja käyttäjistä. Järjestelmäarkkitehtuuri soveltuu sekä isoille että pienille toimistoille. Offline-työn tuki. Projektin asetusten ja roolien hallinta etäkäytettävissä ja keskitetysti palvelimelta Palvelimen ylläpitäjä voi seurata ja ylläpitää etäyhteydellä tiimipalvelimen asetuksia. Jopa useamman ylläpitäjän on mahdollista muokata joustavasti projektin asetuksia, käyttäjärooleja ja käyttöoikeuksia. Tiimipalvelin ylläpitää keskitetysti käyttäjäluetteloa oletusrooleilla, joita voi muokata. Välittömästi toteutuva varaustapa (On-Demand) Aina ajan tasalla oleva varaustieto koko projektista. Minkä tahansa asian varaaminen lennosta: - Varaa tai vapauta olemassa olevia elementtejä yksittäin valitsemalla tai valintaehdoilla. - Varaa tai vapauta kaikkia muunlaisia tietoja kevyellä käyttöliittymällä (ei enää tarvetta liittyä ja muuttaa varauksia yksinoikeudella). Vapauttamispyyntö varauspäällekkäisyyden ratkaisemiseksi. Värikoodaus varauksesta, väri kertoo, kenen varaukseen elementti kuuluu. Elementin vapauttaminen käyttäjille viestin kanssa.

2 UO. - 2 Sisäänrakennettu tehtäväkeskeinen pikaviestitoiminto Nimeä uudelleen, poista tai tallenna näitä objekteja toiseen paikkaan. Varaa objekti välittömästi muokattavaksi Tiimissä. FTP-sivut ja www-objektien välilehdet on poistettu Kirjastonhallinta-ikkunasta. 3 Lisenssin lainaus Verkkolisenssistä on lainattavissa käyttöoikeutta mikäli yritys ottaa käyttöön CodeMeter suojauksen: Käyttäjät voivat lainata lisenssejä palvelimelta tilanteisiin, joissa internet-yhteys ei ole käytössä esimerkiksi työmatkaa tai kotikäyttöä varten. Lähetä pikaviestejä Tiimin jäsenille projektiin liittyvistä tehtävistä (esimerkiksi: lähetä muutokset palvelimelle, vapauta elementit ja niin edelleen). Erillinen luettelo pyyntöjen ja tehtävien seuraamiseksi. Käyttäjän olotila (Online/offline) näkyy koko tiimille. 2 Projektiin tallentuvat objektit Kirjastojenhallintaa on uudistettu ja yksinkertaistettu, samoin nyt sillä myös hallitaan projektiin sisällytettyjä objekteja. Yhdistetyt kirjastot ja palvelinkirjastot Käyttäjän tekemät objektit, kuten StairMaker-portaat ja Detaljiobjektit, tallentuvat automaattisesti PLN-projektiin osiksi (eli.pln-tiedoston sisälle). Nämä objektit ovat heti käytössä objektin luokan mukaisessa työkalussa. Sisällytetyt objektit eivät vaadi kirjastolinkitystä, vaan ne ovat automaattisesti mukana PLN- eli projekti-tiedostossa. Lisenssitiedot ja lainausmahdollisuus löytyvät kohdasta Ohje- Lisenssitiedot. Lisenssin voi lainata ohjelmalisenssinä tai erilliselle CodeMetersuojausmodulille. Palvelimen lisenssimäärä vähenee vastaavasti: toimiston ylläpitäjä voi määrittää lainattavissa olevan lisenssimäärän ja näkee, kuinka monta on lainattu, mihin saakka ja kenelle. Määräajaksi lainatut lisenssit lopettavat toimintansa ja palautuvat automaattisesti palvelimelle laina-ajan loputtua. Uusi CodeMeter-suojausmoduli on samalla myös muistitikku.

3 UO Laatan ja katon reunan erikoisasetukset Laatan ja katon jokaista reunaa on mahdollista muokata Seuralaisen avulla. Katon ja laatan reunan materiaalit ja kulmat voi asettaa yksilöllisesti. Muut kulmat. Lähetettäessä tiedosto muille suunnittelijoille tunnistavat Rakennesuunnitteluohjelmat nämä elementit automaattisesti ilman erillisiä säätöjä. Sama toimii myös tuotaessa vastaavia elementtejä ArchiCADiin. Seinät, palkit, pilarit ja katot määritellään kantaviksi tai eikantaviksi. Tämä ominaisuus on hyödyllinen yhteistyössä rakennesuunnitteluohjelmien kanssa, jotka esittävät elementit rakenteellisten ominaisuuksien perusteella. Kaikille katon eri reunoille voi lisäksi määrätä reunatyypin, joka kertoo sen käyttötarkoituksen esimerkiksi määrälaskijalle. 6 Parempi OpenGL-esitys pehmeille reunoille 3D-ikkunassa Tarkemmat ääriviivat ja varjostus OpenGL 3D -näkymissä parantavat 3D-piirustusten laatua. 5 Standardoitu tiedonsiirto Rakennesuunnitteluohjelmiin Teräspilarien ja palkkien standardipoikkileikkaukset Palkin tai pilarin ominaisuudeksi voi valita poikkileikkausprofiilin tuhansien standardoitujen teräsprofiilien joukosta 7 Verhorakenteen muokkausparannukset Verhorakenteen emäviivan suora muokkaus Emäviivan muokkaus Seuralaisen avulla Pohjassa, Leikkauksissa, Julkisivuissa ja 3D-ikkunassa. Muokkaus tapahtuu ilman tarvetta siirtyä Verhorakenteen muokkaustilaan. Uudet käskyt ovat Siirrä pistettä, Lisää uusi nurkka, Muokkaa kaareksi sekä Siirrä reunaa. Muokattavat korkeus- ja kulmaparametrit Verhorakenteen sijoituksen jälkeen sen korkeus- ja kaltevuuskulmaparametrit näkyvät valitun elementin asetuksissa. Asetuksia voi muokata suoraan tai graafisesti seuralaisen avulla. Vaakasuorat verhorakenteet käyttäytyvät seinän tavoin, niillä on seuraavat parametrit: alapinnan korkeus verhoseinän korkeus emäviivan siirto suhteessa verhorakenteen reunaan kaltevuuskulma.

4 UO Viivain 10 Parempi Etsi ja valitse Uusi työskentelyapulainen toimii kaikissa ikkunoissa ja plansseissa. Viivainta ei saa näkymään 3D- ja laskentaikkunoissa. Dynaaminen tieto osoittimen sijainnista suhteessa käyttöorigoon. Viivain näkyy ikkunan vasemmassa ja ylälaidassa. Luo viivaimen suuntaisia Apuviivoja napsauttamalla viivainta ja vetämällä kursori haluttuun kohtaan. 9 Dynaaminen Sovita ikkunaan liikuttaessa Näkymästä toiseen Parempi käyttöliittymä, joka on samanlainen kuin Elementtitaulukoissa. Useiden arvojen haku samasta kriteeristä. Tallennettujen Etsi ja valitse -sisältöjen käyttö mahdollistaa elementtien varaamiseen Tiimityössä. Hakuehtojen tallennus on tehtävissä paikallisesti tai jaettavissa Tiimin jäsenille. 11 Näkymän kiertäminen Malli- tai Piirustus-ikkunoiden alareunan painikkeella Kierrä mallinäkymää kierretään ikkunan työskentelyasentoa ergonomisemmaksi. Tämä on mahdollista Pohja-, Työkuva- Detalji- ja 3D-Dokumentti-ikkunoissa. Käsky kiertää kulmaa muuttamatta projektin koordinaatistoa. Koordinaatit pysyvät alkuperäisinä. Kiertokulman ohella Projekti-ikkunan Näkymään tallentuu myös Näkymän asetuksissa valittu suurennos. Kiinteä kulma -valinta säilyttää tekstin (tekstit, selitteet ja vyöhykeleimat) asennon alkuperäisenä. Ilman tätä valintaa teksti kiertyy näkymän mukana 2D/3D-dokumentit-välilehdellä Suurennos-arvossa Sovita ikkunaan korvaa aikaisemman Ei mitään -vaihtoehdon avattaessa näkymän lähteen tai planssin, jolle se on sijoitettu. Valinnalla esitetään koko ikkunan sisältö tasojen tilanteen mukaan. Nyt minkä tahansa näytön suurennoksen voi tallentaa Näkymäksi. Jotta näkymään sovittamisen voi estää, on valinta Sovita vain plansseilla -näkymän asetuksissa. Jos tämä on valittuna käytetään ikkunasta toiseen siirryttäessä edellisen avatun ikkunan suurennosta (Pohja- Leikkaus- ja niin edelleen).

5 UO Elementtitaulukoiden parannukset Mitat ja merkinnät taulukon elementteihin Objektien, Ovien ja Ikkunoiden esikatselukuvaan voidaan lisätä mittoja ja tekstiä Taulukon kuvan kaksoisosoitus aukaisee kyseisestä solusta esikatselukuvan erillisessä ikkunassa Minkä tahansa merkintöjen ja 2D-elementtien lisääminen käsin on mahdollista. Automaattinen mitoitus oville ja ikkunoille. Mitat ovat sidoksissa malliin. Vastaavasti Laskentasääntöihin määrätään, mitkä täytteet projektissa ovat eristeitä ja ilmarakoa. Näin ne saadaan laskettua elementti- ja määrätaulukoilla. Tarkempi Elementtitaulukoiden määrittely Asetuksissa käytössä sulkeet sekä käyttäjän määrittämät ehtolauseet. 14 Parempi Automaattimitoitus ikkunoille Automaattinen seinien ulkopuolinen mitoitus on laajentunut ominaisuuksiltaan. Nyt esiin saadaan aukon, syvennyksen sekä muiden osien mitat. Esikatselukuvien tasaus yläreunan, alareunan tai todellisen sijoituskorkeuden mukaan. Sarakkeiden ja rivien yksilöllinen leveys-korkeussäätö. 13 Laajennetut laskenta-asetukset Projektin asetuksien uudelleen nimetty Laskentayksiköt ja asetukset sisältää uudet Laskentasäännöt. Näillä säännöillä on mahdollista tarkentaa seinien, laattojen, kattojen ja palkkien laskentatapaa. Elementtitaulukoiden ehdoissa on nyt ehdollinen määre. Nämä laskentaehdot tehdään Laskentasääntöihin.

6 UO Leikkausääriviivat Elementtien leikkaantuneiden osien ääriviivat määritetään haluttaessa nyt ikkunakohtaisesti. Uusi asetus Leikkaus-, Julkisivu- ja Seinäkaaviotyökalujen asetuksiin ääriviivan kynä- ja viivatyypille. 16 Esitystavat objekteille Esitystapoihin on tullut asetukset joillekin objektien yleisille asetuksille (esimerkiksi näytä aukeamisviivat, näytä/kätke vetimet). Esitystavat vaihtelevat riippuen ladatuista kirjastoista ja mahdollistavat siten sovittamisen paikallisiin vaatimuksiin (esimerkiksi mittakaavasidonnainen ikkunan esitystarkkuus piirustuksissa). 17 Täyteparannukset Kuvatäyte 2D-täytteenä Kuvatäytteen saa nyt Kattojen, Laattojen ja Pintojen 2D-täytteeksi elementtien päälle Pohjassa. Symbolinen pehmeä villatäyte Kuviotäytteen voi nyt valita rakennetyypin tai poikkileikkauksen kerroksen täytteeksi. Nyt täytekuvio piirtyy kauniisti kerroksen sisälle ja haluttaessa sen lähtöpiste on täytekerroksen origo. Täytteen asetuksissa on myös uusi Sovita rakennekerroksen paksuuteen -valinta. Liukutäytteiden parannukset Läpinäkyvä tausta toimii nyt myös liukutäytteillä. Tarkka liukutäyte-esitys välittyy myös useisiin 2D-tiedostomuotoihin sekä PDF- ja DWG-tiedostoihin DWG-käännösasetuksiin erillinen valinta räjäyttää liukutäytteet erillisiksi osiksi (sisältäen läpinäkyvän taustatäytteen).

7 UO DWG-tiedonsiirto Vie useita plansseja samaan DWG-tiedostoon Mikäli tallennetaan julkaistava DWG-planssikansio DWG-muotoon, on mahdollista valita koko sisällön liittäminen yhdeksi tiedostoksi. Syntyvään DWG-tiedostoon tulee vastaava määrä Paperitiloja kuin plansseja Julkaistavassa kansiossa. Näin kokonainen planssivihko on mahdollista tallentaa yhdeksi DWG-tiedostoksi. Syntyvä DWG on Paperitilassa, ja samat kääntäjän asetukset on käytössä kaikille julkaistuille plansseille. DWG-tasojen suodattaminen avattaessa tiedosto ArchiCAD-projektina tai liitettäessä se olemassaolevaan Käytä osittaista avaamista asetus tehdään kääntäjän Avausasetuksiin Näkymien tuominen upotettuina piirustuksina. Tällä valinnalla AutoCad näkymät (viewpoints) tuodaan erillisinä piirustuksina. Ilman valintaa näkymistä tehdään ArchiCAD näkymiä. Lisämahdollisuudet erillisille tasoille siirtoon tallennuksessa Laajemmat valinnat ArchiCAD-elementtien ja niiden osien siirtoon eri tasoille tallentuviin DWG-tiedostoihin. Uudet siirtomahdollisuudet: uusi Sijoita lähdetaso -valinta kääntäjän asetuksissa vyöhykkeen tausta (näkyvä vyöhykkeen 2D-täyte) vyöhykkeen ääriviiva vyöhykkeen leiman geometria vyöhykkeen leiman teksti. Automaattitekstien syöttö lähdetasojen nimiksi yhdellä klikkauksella -Muokattaessa Tasonimi-kenttää on Lähdetaso-nappia klikkaamalla mahdollista valita automaattitekstinimi. Näin jokaisen tallentuvan elementin ArchiCAD-tasonimi tallentuu osaksi sen DWG-tasonimeä. DWG-tiedoston räjäyttäminen yhdelle tasolle Uusi mahdollisuus rajata syntyvien tasojen määrä vain tarpeellisiin. Mikäli Piirustuksena tuotu DWG räjäytetään, valitaan uudessa Räjäytä tähän näkymään -ikkunassa, halutaanko säilyttää elementtien alkuperäiset tasot. Mahdollistaa vain valittujen tasojen sisällön tuomisen DWGtiedostosta. Tämä nopeuttaa tiedoston käsittelyä ja pienentää tiedostokokoa. Vain esikatseluikkunassa valitut tasot tuodaan projektiin.

8 UO IFC -tiedonsiirto ArchiCAD-tiedoston muuttuneet tai uudet ominaisuudet on nyt mahdollista liittää aiemmin tehtyyn.ifc -tiedostoon. Liittäminen tehdään ArchiCAD-mallista valitsemalla muutokset tai vietävät asiat ja näyttämällä, mihin tiedostoon ne liitetään bittisyys Windows-tietokoneissa Tuki 64-bittisyydelle ArchiCAD:ssä ja Graphisoft-tiimipalvelimessa ArchiCADin hyödyntämän keskusmuistin määrä ei rajoitu 3Gt:uun, jos käytössä on 64-bittinen järjestelmä. Suurempien projektien käsittely yhdessä tiedostossa on mahdollista. 64-bittisesti toimiva tiimipalvelin hyötyy suuresta muistimäärästä, usean yhtäaikaisen tiimiprojektin käsittely on nopeampaa kuin 32-bittisellä palvelimella. Myös uusi ArchiCAD-elementtien asetuksissa valittu uusi kantavuusominaisuus päivittyy myös.ifc-ominaisuudeksi. ArchiCAD-elementtien Leikkaustäytteet määrittävät niiden IFCmateriaalin. Tämä koskee myös Poikkileikkaustyökalulla tehtyjä poikkileikkauksia. HUOMAA Muista ohjelmista tuodut IFC-materiaalit, kuten teräspoikkileikkausten standardinimet siirtyvät IFC-tuonnissa.

AC12. AC12 ArchiCAD 12:n uudet ominaisuudet. 1 Verhorakenne

AC12. AC12 ArchiCAD 12:n uudet ominaisuudet. 1 Verhorakenne 2.5.2008 ArchiCAD 12 UO. - 1 ArchiCAD 12:n uudet ominaisuudet 1 Verhorakenne Uusi Verhorakenne-työkalu, mahdollistaa verhorakenteiden luomisen Pohjassa, Leikkauksissa ja 3D-ikkunassa. Verhorakenne esittelee

Lisätiedot

Sisältö 1 Tekijänoikeudet...8 2 Johdatus M-Filesiin...9 3 Ohjelmiston asennus ja käyttöönotto...10 4 M-Filesin päivittäinen käyttö...

Sisältö 1 Tekijänoikeudet...8 2 Johdatus M-Filesiin...9 3 Ohjelmiston asennus ja käyttöönotto...10 4 M-Filesin päivittäinen käyttö... M-Files 10 Sisältö 1 Tekijänoikeudet...8 2 Johdatus M-Filesiin...9 3 Ohjelmiston asennus ja käyttöönotto...10 3.1 Järjestelmävaatimukset...10 3.2 Automatisoitu asennus ja jakelu...11 3.3 Asennuksen läpivienti...11

Lisätiedot

Condes. Suunnistuksen ratamestariohjelmisto. Versio 7 KOULUTUSMATERIAALI. Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 1 (78)

Condes. Suunnistuksen ratamestariohjelmisto. Versio 7 KOULUTUSMATERIAALI. Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 1 (78) Condes Suunnistuksen ratamestariohjelmisto Versio 7 KOULUTUSMATERIAALI Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 1 (78) Sisältö KOULUTUKSEN SISÄLTÖ... 3 MIKÄ ON CONDES?... 4 CONDESIN OSAT JA

Lisätiedot

Markus Häkkinen / Otavan Opisto 2012

Markus Häkkinen / Otavan Opisto 2012 Markus Häkkinen / Otavan Opisto 2012 Tämä oppimateriaali on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Tarttuva 3.0 -lisenssillä. Kurssin sisältö: 1 Johdanto... 3 2 Internet... 4 2.1 Internetin peruskäyttö... 4

Lisätiedot

Windows 7. Hannu Matikainen. Päivitetty 4.7.2014

Windows 7. Hannu Matikainen. Päivitetty 4.7.2014 Windows 7 Hannu Matikainen Päivitetty 4.7.2014 Sisältö WINDOWS-VERSIOT... 1 TYÖPÖYTÄ... 1 KUVAKKEET... 2 Kuvakkeiden ominaisuudet... 3 Pikakuvakkeet... 3 TEHTÄVÄPALKKI... 4 Tehtäväpalkin kuvakkeet... 5

Lisätiedot

Kari J Keinonen Microsoft Excel 2013 Eng EDISTYNYT KÄYTTÖ

Kari J Keinonen Microsoft Excel 2013 Eng EDISTYNYT KÄYTTÖ Kari J Keinonen Microsoft Excel 2013 Eng EDISTYNYT KÄYTTÖ Käyttöoikeustiedot Tämän e-kirjan sisältö on suojattu tekijänoikeuslain, muiden asiaa käsittelevien lakien ja kansainvälisten sopimusten mukaisesti.

Lisätiedot

Ohjeiden käyttäminen

Ohjeiden käyttäminen Ohjeiden käyttäminen Tietoja online-ohjeiden ominaisuuksista Ohjeiden käyttäminen: näkö- tai liikuntarajoitteiset Ohjedokumentaation avaaminen Miten-sivujen käyttäminen Tietoja online-ohjeiden ominaisuuksista

Lisätiedot

PK14. Peruskirjasto 14 PK14. 1 Johdanto. Objektien käyttöesimerkit. K.00 Merkintä. K. K Kansiorakenne

PK14. Peruskirjasto 14 PK14. 1 Johdanto. Objektien käyttöesimerkit. K.00 Merkintä. K. K Kansiorakenne 25.8.2010 ArchiCAD 14 KIR. - 1 Peruskirjasto 14 1 Johdanto Suomalainen Peruskirjasto on maahantuojan eli M.A.D.in ArchiCAD-käyttäjille räätälöimä apuväline suomalaiseen suunnitteluun. ArchiCAD GDL -objektien

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO: JOHDANTO 3 SUUNNITTELU JA ORGANISOINTI NÄIN PÄÄSET ALKUUN 6

SISÄLLYSLUETTELO: JOHDANTO 3 SUUNNITTELU JA ORGANISOINTI NÄIN PÄÄSET ALKUUN 6 IVUT SISÄLLYSLUETTELO: JOHDANTO 3 SUUNNITTELU JA ORGANISOINTI TALKOISSA 5 NÄIN PÄÄSET ALKUUN 6 YLLÄPITOTILANÄKYMÄN TYÖKALUT 8 Valikkorivi 8 Palkki sivujen järjestyksen vaihtamiseen 8 SIVUJEN LUOMINEN

Lisätiedot

Käsikirja Mathcad 15.0 Lokakuu 2010

Käsikirja Mathcad 15.0 Lokakuu 2010 Käsikirja Käsikirja Mathcad 15.0 Lokakuu 2010 Copyright 2010 Parametric Technology Corporation. Parametric Technology Corporation omistaa sekä tämän ohjelman että siihen kuuluvan dokumentaation tekijänoikeudet.

Lisätiedot

Automaation ohjaus- ja hallintapalvelu

Automaation ohjaus- ja hallintapalvelu Automaation ohjaus- ja hallintapalvelu Ounet on talotekniikan keskitetyn etähallinnan internet-palvelu. Se on tarkoitettu Ouman-automaatiolaitteiden etäkäyttöön niin tietokoneen kuin mobiililaitteenkin

Lisätiedot

Johdatus ArcGIS 10 ohjelmiston käyttöön

Johdatus ArcGIS 10 ohjelmiston käyttöön OULUN YLIOPISTON MAANTIETEEN LAITOKSEN OPETUSMONISTE NO. 42 Johdatus ArcGIS 10 ohjelmiston käyttöön Harri Antikainen & Piia Kortsalo Oulu 2012 2 Johdatus ArcGIS 10 ohjelmiston käyttöön Tekijät ja taitto:

Lisätiedot

Word 2010 Tehokas käyttö Hannu Matikainen

Word 2010 Tehokas käyttö Hannu Matikainen Word 2010 Tehokas käyttö Päivitetty 2.11.2012 2000-2012 Sisällysluettelo: 1 Johdanto... 1 2 Asetukset... 1 2.1 Oletusasetukset... 1 2.2 Riviväli ja välistys... 1 3 Tyylit asiakirjassa... 4 3.1 Yleistä

Lisätiedot

Seppo Luhtasaari SUKUTUTKIJAN ATK-OPAS

Seppo Luhtasaari SUKUTUTKIJAN ATK-OPAS Seppo Luhtasaari SUKUTUTKIJAN ATK-OPAS Atk-Palvelu Luhtasaari Oy Seinäjoki 2015 SUKUTUTKIJAN ATK-OPAS SukuJutut 1.3.2015 Copyright 1993-2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Atk-Palvelu Luhtasaari Oy Seppo

Lisätiedot

Maarit Hynninen-Ojala. Moodle 2.3.2+ Opiskelijan opas

Maarit Hynninen-Ojala. Moodle 2.3.2+ Opiskelijan opas Moodle 2.3.2+ Opiskelijan opas Sisällys 1 Opiskelijana Moodlessa ohje 1 1.1 Kirjautuminen Moodleen 1 1.2 Etusivu 2 1.3 Navigointi 3 1.4 Minun Moodleni 4 1.5 Omat käyttäjätiedot 4 1.6 Omien käyttäjätietojen

Lisätiedot

EXCEL - TAULUKKOLASKENTA...2 ALOITUS...2 PERUSTAULUKKO...3 TYÖKIRJA...3

EXCEL - TAULUKKOLASKENTA...2 ALOITUS...2 PERUSTAULUKKO...3 TYÖKIRJA...3 EXCEL - TAULUKKOLASKENTA...2 ALOITUS...2 PERUSTAULUKKO...3 TYÖKIRJA...3 SOLUJEN TÄYTTÄMINEN JA MUOKKAAMINEN...4 SOLUUN KIRJOITTAMINEN...4 TEKSTIEN JA LUKUJEN KORJAUS...5 TEKSTIEN JA LUKUJEN MUOKKAUS...5

Lisätiedot

FACEBOOK-KURSSI Aloittelijoille

FACEBOOK-KURSSI Aloittelijoille FACEBOOK-KURSSI Aloittelijoille HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi FACEBOOK-KURSSI 1 Sisältö Rekisteröityminen... 2 Käytön aloittaminen...

Lisätiedot

Tiedon tuonti. Sisältö

Tiedon tuonti. Sisältö Tiedon tuonti Sisältö Yleistä... 2 Vaihe 1 Tietojen valmistelu... 2 Vaihe 2 Testaaminen... 4 Vaihe 3 Oikeellisuuden tarkistus... 5 Vaihe 4 Kenttien liittäminen... 7 Vaihe 5 Luontitapa... 10 1 Tiedon tuonti

Lisätiedot

Sisällysluettelo Tietokoneen osat... Hiiri... 8 Tietokoneen oheislaitteita...

Sisällysluettelo Tietokoneen osat... Hiiri... 8 Tietokoneen oheislaitteita... Sisällysluettelo Tietokoneen osat... 4 Näyttö eli monitori... 4 Keskusyksikkö... 4 Levykeasema eli korppuasema... 5 CD-ROM-asema eli romppuasema... 5 Näppäimistö... 6 Hiiri... 8 Hiiren painikkeet... 9

Lisätiedot

1 Dreamweaver MMX. 2 Tekstin muokkaus

1 Dreamweaver MMX. 2 Tekstin muokkaus 1 Dreamweaver MMX Dreamweaverissa on samantyylisiä paletteja kuin Photoshopissa. Niitä voi olla auki useampia, mutta alkuun tarvitaan vain Properties palettia joten sulje ensin kaikki paletit ja napauta

Lisätiedot

PK15. Peruskirjasto 15 PK15. K Johdanto. K.00 Merkintä

PK15. Peruskirjasto 15 PK15. K Johdanto. K.00 Merkintä 8.9.2011 ArchiCAD 15 KIR. - 1 Peruskirjasto 15 K Johdanto Suomalainen Peruskirjasto on maahantuojan eli M.A.D.in ArchiCAD-käyttäjille räätälöimä apuväline suomalaiseen suunnitteluun. ArchiCAD GDL -objektien

Lisätiedot

AINA. Käyttäjän opas. Laajakaistaliittymä UUDENAJAN TEKNOLOGIAA & VANHANAJAN PALVELUA

AINA. Käyttäjän opas. Laajakaistaliittymä UUDENAJAN TEKNOLOGIAA & VANHANAJAN PALVELUA AINA Laajakaistaliittymä Käyttäjän opas UUDENAJAN TEKNOLOGIAA & VANHANAJAN PALVELUA SISÄLLYSLUETTELO 1. TERVETULOA... 3 1.1. Mitä tarvitaan?...3 1.2. Perustietoja yhteydestä...3 2. AVAUSPAKETIN SISÄLTÖ...

Lisätiedot

Ovaport. Käyttöohje. ID6640 V13 27.1.2015 Ohjelmaversiot 1.8.0-1.8.0

Ovaport. Käyttöohje. ID6640 V13 27.1.2015 Ohjelmaversiot 1.8.0-1.8.0 Ovaport Käyttöohje ID6640 V13 27.1.2015 Ohjelmaversiot 1.8.0-1.8.0 Sisällysluettelo Esittely...3 Käyttöönotto...3 Kirjautuminen...4 Käyttöliittymä...6 Kokonaiskuva-sivu... 11 Hälytykset-sivu... 24 Raportointi-sivu...

Lisätiedot

LoiLoScope EX/AX/FX käyttäjän opas

LoiLoScope EX/AX/FX käyttäjän opas LoiLoScope EX/AX/FX käyttäjän opas Tämä opas on tarkoitettu LoiLoScope EX, LoiLoScope AX ja LoiLoScope FX. Vahvista käyttämäsi sovellus. Voit myös tarkastella käyttöoppaassa LoiLoScope EX/AX/FX ja kameran

Lisätiedot

Päätelaitteiden. tietoturvaohje SUOJAKOODI: 5/2013 ***** 1 2 3 4 5 6 7 8 # 0 VAHTI. Valtionhallinnon tietoturvallisuuden johtoryhmä

Päätelaitteiden. tietoturvaohje SUOJAKOODI: 5/2013 ***** 1 2 3 4 5 6 7 8 # 0 VAHTI. Valtionhallinnon tietoturvallisuuden johtoryhmä Päätelaitteiden tietoturvaohje SUOJAKOODI: ***** 1 2 3 4 5 6 7 8 # 0 Valtionhallinnon tietoturvallisuuden johtoryhmä 5/2013 VAHTI Päätelaitteiden tietoturvaohje Valtionhallinnon tietoturvallisuuden johtoryhmä

Lisätiedot

1. Asennus Asennus 1 2 3 4 2

1. Asennus Asennus 1 2 3 4 2 TomTom ONE/XL/XXL 1. Asennus Asennus 1 2 3 4 2 5 6 5 6 + 7 2 SEC 8 1 2 3 3 1 2 3 180 4 5 4 2. Pakkauksen sisältö Pakkauksen sisältö a TomTom ONE/XL/ XXL b EasyPort TM -pidike c Autolaturi d RDS-TMC-liikennevastaanotin*

Lisätiedot

Opiskelijan ohje. LearnLinc 10. http://ilinc.tokem.fi

Opiskelijan ohje. LearnLinc 10. http://ilinc.tokem.fi Tämä peruskäyttöohje on tuotettu Lapin etäopetuksen tukipalvelut (LATU) -hankkeen 1.8.2008 31.12.2010 tuella. ilinc 10 Opiskelijan peruskäyttöohje Opiskelijan ohje LearnLinc 10 http://ilinc.tokem.fi Virtuaaliopintojen

Lisätiedot

QuarkXPress 10 -ohjelman uudet ominaisuudet

QuarkXPress 10 -ohjelman uudet ominaisuudet QuarkXPress 10 -ohjelman uudet ominaisuudet SISÄLTÖ Sisältö QuarkXPress 10:n uudet ominaisuudet...3 Xenon-grafiikkamoduuli...4 Uudenaikainen ja optimoitu käyttöliittymä...6 Tuottavuuteen liittyvät parannukset...7

Lisätiedot

WORD- ja EXCEL-opas Office 2010

WORD- ja EXCEL-opas Office 2010 Aalto Yliopiston Teknillinen Korkeakoulu Kemian ja materiaalitieteiden tiedekunta Kemian laitos Fysikaalisen kemian ja sähkökemian tutkimusryhmä WORD- ja EXCEL-opas Office 2010 Annukka Aarnio asantasa@cc.hut.fi

Lisätiedot

Johdanto - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -1. Aloittaminen - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -2

Johdanto - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -1. Aloittaminen - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -2 Käyttöopas Johdanto - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -1 Aloittaminen - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -2 HUAWEI MediaPad ulkoiset osat...2 SIM- ja microsd-korttien

Lisätiedot