4. erityistä tukea tarvitsevien nuorten työssäoppimismahdollisuuksia ja niihin liittyvää ammattiosaamisen näyttötoimintaa

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "4. erityistä tukea tarvitsevien nuorten työssäoppimismahdollisuuksia ja niihin liittyvää ammattiosaamisen näyttötoimintaa"

Transkriptio

1 Organisaation nimi: Seinäjoen koulutusyhtymä, Koulutuskeskus Sedu Organisaation yhteyshenkilö ja yhteystiedot: Kehittämispäällikkö Aila Ylihärsilä p ja projektikoordinaattorit Tarja Puskala p ja Taina Seppälä-Kolkka p Mitkä ovat hankkeen tavoitteet? Hankkeen tavoitteena on parantaa 1. ammattiosaamisen näyttöjen toimielinten/ toimikuntien valvontatehtävän laatua ja ammattiosaamisen näyttöjen suunnittelun, toteutuksen ja arviointitoiminnan laatua 2. ammattiosaamisen näyttöjen toteutuksesta saadun palautetiedon systemaattista hyödyntämistä koulutuksen järjestäjän pedagogisen toiminnan kehittämisessä 3. ammattiosaamisen näyttöjen suunnitteluun, toteutukseen ja arviointiin osallistuvien osapuolten osaamista (opiskelijat, opettajat, työelämän edustajat, oppilaitosten tukipalveluhenkilöstö, oppilaitoksen pedagoginen johto ja esimiehet) 4. erityistä tukea tarvitsevien nuorten työssäoppimismahdollisuuksia ja niihin liittyvää ammattiosaamisen näyttötoimintaa Miten hankkeen tavoitteet ovat toteutuneet? Tavoite 1: Ammattiosaamisen toimielimen jäsenillä on halutessaan ollut mahdollisuus käydä seuraamassa opiskelijoiden ammattiosaamisen näytön toteutumista käytännössä. Esimerkiksi syksyllä tällainen mahdollisuus oli Kurikan opetuspisteessä talotekniikan perustutkinnossa. Kun toimielimen jäsen on käynyt seuraamassa opiskelijan ammattiosaamisen näyttöä, hän on tuonut huomioitaan esiin seuraavassa ammattiosaamisen toimielimen kokouksessa. Ammattiosaamisen toimielimen kokoukset on järjestetty syyslukukauden 2015 aikana eri Sedun opetuspisteissä. Tämä on mahdollistanut sen, että ammattiosaamisen toimielimen jäsenet ovat tutustuneet ennen varsinaisen kokouksen alkua koulutuspäällikön johdolla ao. opetuspisteen toimintaan ja tiloihin. Ammattiosaamisen toimielimen jäsenet ovat todenneet tämän hyväksi käytännöksi, koska tällä tavoin heillä on parempi mahdollisuus saada kokonaisnäkemys oppilaitoksen toiminnasta, jolla taas on merkitystä ammattiosaamisen toimielimen jäsenyyden kannalta. Ammattiosaamisen toimielimen kokouskäytänteitä on muutettu siten, että kokoukseen kutsutaan asianomaisesta yksiköstä opiskelija tai opiskelijoita kertomaan toimielimelle kokemuksistaan ammattiosaamisen näyttöjen suunnittelusta, toteuttamisesta ja arvioinnista. Viimeisimmässä ammattiosaamisen toimielimen kokouksessa oli mukana opiskelijat sosiaali- ja terveysalalta ja autoalalta kertomassa omista kokemuksistaan.

2 Syksyllä 2015 päivitettiin ammattiosaamisen toimielimen BSC-tuloskortti vastaamaan nykyhetken tilannetta ja tavoitteita. BSC-tuloskortin päivitystyössä oli mukana ammattiosaamisen toimielimen jäseniä, joten tuloskorttiin saatiin mm. paremmin näkyväksi oppilaitoksen ja työelämän yhteinen tavoite lisätä työelämäyhteistyötä ja työpaikalla tapahtuvaa oppimista. Seinäjoen koulutuskuntayhtymän yhtymävaltuusto esitti ammattiosaamisen näyttöjen sisäistä tarkastusta toteutettavaksi. Syksyn 2015 aikana organisoitiin ammattiosaamisen näyttöjen käytännön toteutumiseen liittyvä sisäisen tarkastuksen prosessi. Tarkastus toteutettiin Sedun kahdeksan yksikön kohdalla kattaen kaikki 24 perustutkintoa ja 41 koulutusohjelmaa. Itse tarkastustilaisuus toteutettiin ja sen tavoitteena oli selvittää mm. seuraavat asiat: 1. Onko opiskelijalla henkilökohtainen näyttösuunnitelma? Ketkä osallistuivat sen tekemiseen? 2. Vastaako hlökohtainen suunnitelma toimielimessä hyväksyttyä näyttösuunnitelmaa? 3. Ketkä osallistuivat arviointikeskusteluun työpaikalla? 4. Ketkä osallistuivat näytön seuraamiseen ja arviointikeskusteluun, jos näyttö suoritettiin oppilaitoksessa? 5. Toteutuuko näytön arvioinnin tallennus opiskelijahallintojärjestelmään tavoitteeksi annetun kahden viikon kuluessa arviointitilaisuudesta. 6. Onko opiskelija käynyt arviointiin liittyen keskustelun opettajan kanssa arvioinnin oikaisemiseksi? Onko arvioinnista tehty oikaisuvaatimusta ammattiosaamisen toimielimelle? 7. Missä opiskelijan ja työpaikan välinen sopimus säilytetään tällä hetkellä? Minne arkistoidaan ja kuinka pitkäksi aikaa? 8. Missä opiskelijan henkilökohtainen näyttösuunnitelma säilytetään tällä hetkellä? Minne arkistoidaan ja kuinka pitkäksi aikaa? 9. Missä arviointidokumentti sijaitsee tällä hetkellä? Minne arkistoidaan ja kuinka pitkäksi aikaa? Tilaisuudessa tarkistettiin seuraavat dokumentit: - työpaikalla toteutuneen näytön osalta työpaikan kanssa tehty puitesopimus - työpaikalla toteutuneen näytön osalta opiskelijan ja työpaikan välinen sopimus - henkilökohtaiset näyttösuunnitelmat - AVI-ilmoitus tarvittaessa - ammattiosaamisen näyttöjen arviointilomake jokaisesta näytöstä Ammattiosaamisen näyttöjen toteutumisen sisäiseen tarkastukseen valittiin satunnaisotannalla 39 kolmannen vuoden opiskelijaa, koska heillä oli käytännössä eniten suoritettuja näyttöjä olemassa, yhteensä 118 ammattiosaamisen näyttöä. Samalla kerralla näille 39 satunnaisotannalla valitulle opiskelijalle tehtiin sähköinen kysely. Kyselyllä haluttiin selvittää opiskelijoiden näkemyksiä ammattiosaamisen näyttöjen suunnitteluun, toteutukseen ja arviointiin liittyen. Kysely toteutettiin aikavälillä siten, että sen tulokset oli käytettävissä toteutetussa tarkastuksessa. Vastaukset saatiin 30 opiskelijalta.

3 Tarkastustilaisuudessa oli mukana jokaisen yksikön koulutuspäällikkö ja muuta henkilöstöä koulutuspäällikön valinnan mukaan. Lisäksi tarkastustilaisuudessa oli mukana kehittämisjohtaja Hellevi Lassila, kehittämispäällikkö Aila Ylihärsilä ja projektikoordinaattori Tarja Puskala. Tarkastustilaisuuden ulkopuolisena asiantuntijana toimi JHTT, hanketarkastusten ja sisäisten tarkastuksen asiantuntija Sami Salonen BDO Audiator Oy:stä Tampereelta. Hän myös kokoaa loppuraportin ja tekee yhteenvedon tarkastuksesta. Tarkastuksen tulokset ovat käytettävissä helmikuussa Saadut tulokset käydään läpi Seinäjoen koulutuskuntayhtymän yhtymävaltuustossa, Koulutuskeskus Sedun johtoryhmässä ja opetusyksiköissä. Saatujen tulosten perusteella nostetaan yhdessä esille kehittämiskohteita ja luodaan mahdollisesti uusia Sedu-tasoisia käytänteitä. Sisäisen tarkastuksen prosessi on mallinnettu. Tavoite 2: Koulutuskeskus Seduun on hankittu Primus opiskelijahallintojärjestelmä syksyllä Hankkeen aikana on keskitytty järjestelmän sisältöalueiden kehittämiseen erityisesti ammattiosaamisen näyttöihin ja työelämäyhteistyön tiedonhallintaan. Järjestelmä mahdollistaa mm. ammattiosaamisen näyttöjen laadullisen ja määrällisen tiedonkeruun, jolloin ammattiosaamisen toimielimen valvontatehtävä tulee parantumaan. Tämän avulla voidaan tutkia ammattiosaamisen näyttöjen toteutumista opetuspistekohtaisesti, yksikkökohtaisesti, perustutkintokohtaisesti ja yksiköittäin perustutkintokohtaisesti. Järjestelmän tulee olla käyttövalmis syksyllä 2016, joten kehittämistyötä jatketaan hankkeen päättymisen jälkeen. Uuden ohjelman käyttöönoton myötä Sedussa otetaan käyttöön myös uusi palautejärjestelmä syksyllä 2016, jolla voidaan kerätä tietoa entistä paremmin ja monipuolisemmin kehittämistoiminnan tueksi. Tavoite 3: Ammattiosaamisen näyttöjen suunnitteluun, toteutukseen ja arviointiin osallistuvien osapuolten osaamista ja toimintatapoja kartoitettiin ammattiosaamisen näyttöjen sisäisen tarkastuksen yhteydessä. Opiskelijoiden osaamisesta saatiin näkemyksiä sähköisen kyselyn avulla, joka liittyi sisäiseen tarkastukseen. Myös opiskelijoiden kuuleminen ammattiosaamisen toimielimessä tuo esille opiskelijoiden osaamista. Tulosten perusteella nostetaan esille kehittämis- ja koulutustarpeet, joihin tullaan vastaamaan vuoden 2016 aikana. Tavoite 4: Uusia työssäoppimispaikkoja on haettu ensisijaisesti kotityö- ja puhdistuspalvelualan nuorille, jotka tarvitsevat työssäoppimisessa opettajan tukea ja työssäoppiminen toteutetaan pienryhmätoimintana, jossa on opettaja mukana työpaikalla. Koulutuskeskus Sedun Upankadun opetuspisteessä on 27 erityistä tukea tarvitsevaa opiskelijaa 40 opiskelijasta. (tilanne ). Seinäjoen kaupungin siivoustoimen kautta saatiin luotua uusia työssäoppimispaikkoja.

4 Ikäkeskus lupasi tarvittaessa ottaa opiskelijoita jos heillä tulee tarvetta ns. erillistöihin, mutta työssäoppimispaikkoja he eivät pysty tarjoamaan. Hotelli- ravintola ja catering-alan opiskelijoiden työssäoppimista kehitetään työpaikkojen ja oppilaitoksen yhteistyön kautta. Uusia työssäoppimispaikkoja on etsitty syksyllä 2015 myös muille aloille. Seuraavat yritykset ovat kiinnostuneita tarjoamaan työssäoppimispaikkoja/ työkokeilupaikkoja haasteellisemmillekin opiskelijoille: Kivisaaren Minimani, Seinäjoki Stainerpäiväkoti Pajulintu, Seinäjoki Tikkuvuoren päiväkoti, Seinäjoki päiväkoti Vihreä Willa, Seinäjoki Metsäkulman päiväkoti, Seinäjoki Lindström, Seinäjoki Miten hanke on käytännössä toteutettu? (Työnjako ja aikataulu) Hanketta on hoitanut pedagoginen kehittämispäällikkö oman työnsä ohessa Elokuulla 2015 hankkeessa aloitti osa-aikaisina kaksi projektikoordinaattoria, joiden työnjako on ollut seuraava: Toinen projektikoordinaattori keskittyi ammattiosaamisen toimielimen ja ammattiosaamisen näyttöjen toiminnan ja laadun kehittämiseen ja toinen puolestaan erityistä tukea tarvitsevien nuorten työssäoppimismahdollisuuksien kartoittamiseen ja niihin liittyvään aonäyttötoimintaan. Ammattiosaamisen toimielimen kouluttaminen ammattiosaamisen toimielimen kokousten yhteydessä: - pedagoginen kehittämispäällikkö, lv kehittämisjohtaja, lv ja syksy 2015 Ammattiosaamisen näyttöjen sisäisen tarkastuksen suunnittelu ja toteutus: - projektikoordinaattori, syksy 2015 Ammattiosaamisen toimielimen BSC-kortin päivitys: - projektikoordinaattori, kehittämisjohtaja, kehittämispäällikkö, laatupäällikkö ja ammattiosaamisen toimielimen jäseniä, syksy 2015 Ammattiosaamisen toimielimen benchmarking-matka : - projektikoordinaattori: organisointi, syksy ammattiosaamisen toimielimen jäsenet: osallistujat, syksy 2015 Erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden työssäoppimispaikkojen kartoitus ja hankkiminen: - projektikoordinaattorit, syksy 2015

5 Miten hankkeen tuloksia ja vaikutuksia on arvioitu? Hankkeen toiminnan arviointi on jatkuva prosessi. Hankkeen etenemistä ja tuloksia on arvioitu säännöllisesti Sedun tiimipalavereissa sekä hankeverkoston kokouksissa. Hankkeessa luotua sisäisen tarkastuksen malli on arvioitu sisäiseen tarkastukseen osallistuneiden henkilöiden toimesta. Hankkeessa päivitettyä ammattiosaamisen toimielimen BSC-korttia ovat arvioineet ammattiosaamisen toimielimen jäsenet, jotka ovat hyväksyneet sen käyttöönotettavaksi virallisessa kokouksessaan. Hankkeessa löydettyjen uusien erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden työssäoppimispaikkojen kanssa on sovittu yhdessä työssäoppimiseen liittyvistä käytänteistä, joiden toimivuutta arvioidaan työssäoppimisjaksojen jälkeen. Miten hankkeesta on tiedotettu sidosryhmille? Hankkeen kohderyhmänä ovat ammattiosaamisen toimielimen jäsenet, oppilaitoksen johto, opettajat ja opiskelijat sekä työssäoppimispaikkojen työpaikkaohjaajat. Heidän kohdallaan hankkeesta tiedottaminen on tapahtunut erilaisten tapaamisten yhteydessä, sähköpostilla, puhelimitse ja ammattiosaamisen toimielimen kokouksissa. Johtoryhmän osalta tiedottaminen on tapahtunut mm. kehittämisjohtajan toimesta, koska hän on yksi johtoryhmän jäsenistä. Myös ammattiosaamisen toimielimen jäsenet ovat omalta osaltaan tiedottaneet asioista silloin kun ovat nähneet sen tarpeelliseksi ja ajankohtaiseksi toteutetussa ammattiosaamisen näyttöjen sisäisessä tarkastuksessa kerrottiin hankkeen toiminnasta tarkastukseen osallistuneille henkilöille. Hankkeella on www-sivut: Koulutuskeskus Sedussa toteutettiin hankkeiden tulosten esittely Tulokset kehiin -tapahtumassa Tilaisuuteen oli kutsuttu sidosryhmiä ja Koulutuskeskus Sedun henkilökuntaa. Tapahtumaan osallistui noin 200 henkilöä. Hankkeen projektikoordinaattorit osallistuivat AMKE 2015 seminaariin omalla ständillä. AMKE 2015 seminaariin osallistui kaikkiaan noin 400 ammatillisen koulutuksen edustajaa. Koulutuskeskus Sedussa järjestetään vuosittain joulukuussa Sedun työryhmien ja hankkeiden välitilinpäätöstapahtuma, jossa esitellään hankkeiden ja eri kehittämistyöryhmien tuloksia. Tämän vuoden osalta ko. tilaisuus järjestettiin Tilaisuudessa on mukana mm. kehittämisjohtaja, yksiköiden koulutuspäälliköt, kehittämispäälliköt, kaikkien työryhmien jäsenet (13 työryhmää + Fokus opiskelijat), hankehenkilöstö ja muuta henkilöstä. Ammattiosaamisen toimielimen pöytäkirjat viedään systemaattisesti asiakirjahallintajärjestelmään ja ne julkaistaan myös nettisivuilla.

6 Miten hankkeessa syntyviä tuloksia on levitetty ja hyödynnetty? ( Liitteeksi kaikki mallit) Hankkeen projektikoordinaattorit esittelivät hankkeen tuloksia AMKE 2015 seminaarissa omalla ständillään. AMKE 2015 seminaariin osallistui kaikkiaan noin 400 ammatillisen koulutuksen edustajaa. Hankkeen tuloksista mm. ammattiosaamisen toimielimen BSC-tuloskortti ammattiosaamisen näyttöjen sisäinen tarkastuksen prosessi liitetään hankeverkoston luomaan ammattiosaamisen näyttöjen toteuttamisen toimintaohjeeseen. Ammattiosaamisen näyttöjen sisäinen tarkastuksen prosessi esitetään julkaistavaksi OPH:n hyvät käytännöt sivustolla. Hankkeessa syntyneistä tuloksia on levitetty hankeverkoston käyttöön. Hankkeen toteuttamiseen osallistuneet yhteistyökumppanit (muut kuin hankkeessa mukana olevat): - Seinäjoen kaupunki, siivoustoimi - Seinäjoen kaupunki, vanhustyö - Seinäjoen kaupunki, Ikäkeskus - Kauhavan kaupunki, sivistoimi - Plussapalvelut Lasse Anttila - Tietotunneli - MTK - Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri - EePee - Kivisaaren Minimani, Seinäjoki - Stainerpäiväkoti Pajulintu, Seinäjoki - Tikkuvuoren päiväkoti, Seinäjoki - päiväkoti Vihreä Willa, Seinäjoki - Metsäkulman päiväkoti, Seinäjoki - Lindström, Seinäjoki Muuta: -

7 Selvityskauden tapahtumat: Toiminta kpl osallistujia (kpl) mahdollisia lisätietoja Koulutus- ja kehittämisohjelmat: -Sedussa on koulutettu ammattiosaamisen toimielintä uudistuneeseen lainsäädäntöön. Kouluttajina ovat toimineet kehittämisjohtaja Hellevi Lassila ja pedagoginen kehittämispäällikkö Kristiina Takaneva. Ammattiosaamisen toimielimen jäsenet 14 henkilöä. -Erityisopiskelijoiden ammattiosaamisen näyttötoiminnan kehittämiseksi tehdään yhteistyötä Luovin kanssa. -Ammattiosaamisen toimielimen BM-matka Jyväskylän ammattiopiston Soratoimielimen kokoukseen Tapaamisen aiheina oli mm. Soralainsäädännön uudistukset, kurinpitokäytänteet, arkaluonteisten asioiden käsittely ja monijäsenisen toimielimen toimintatavat. -Ammattiosaamisen toimielimen jäsenet tutustumassa Kurikan opetuspisteessä talotekniikan perustutkinnon Matkalle osallistui yhteensä 8 henkilöä. Ao-näyttöihin kävi tutustumassa yksi toimielimen jäsen.

8 ammattiosaamisen näyttöihin Tapahtumat: *AMKE 2015 seminaarissa Seinäjoella projektikoordinaattorit olivat esittelemässä hanketta. Tätä tilaisuutta varten oli ao-toimielimen tuloskortista tehty tuotekortti, joka oli jaossa seminaarissa. * toteutettiin ammattiosaamisen näyttöjen sisäinen tarkastus AMKE 2015 seminaariin osallistui noin 400 henkilöä. Tarkastukseen osallistui 23 henkilöä Koulutuskeskus Sedun eri yksiköistä. Tarkastus toteutettiin Sedun kahdeksan yksikön kohdalla kattaen kaikki 24 perustutkintoa ja 41 koulutusohjelmaa. Tarkastukseen valittiin satunnaisotannalla 39 kolmannen vuoden opiskelijaa, koska heillä oli eniten aonäyttöjä suoritettuna. Kaikkiaan tarkastuksen kohteena oli 118 ammattiosaamisen näyttöä. Lisäksi näille 39 satunnaisotannalla valitulle opiskelijalle tehtiin webropolkysely, jolla selvitettiin opiskelijoiden omia näkemyksiä

9 Kysely Koulutuskeskus Sedussa erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden työssäoppimisesta vastuuopettajille 32 henkilöä, vastauksia saatiin 14 vastuuopettajalta. Palaveri erityisopettajan kanssa ja opettajien kanssa Eija Kalliokoski Sirpa Kalliopää Katja Okutan 1 henkilöä 2 henkilöä Elina Forslund Marita Mäenpää 1 henkilö 1 henkilö Puhelinpalaveri Terho Oksanen 1 henkilö Seinäjoen kaupunki Siivoustyönjohtaja Satu Peltonen Siivoustyönhjaaja Katja Okutan Sirpa Kalliopää Sirpa Ilves 4 henkilöä Seinäjoen Kaupungin Vanhustyö Jaakko Kontturi Vanhustyön johtaja Aune Rinta / Vanhustyönohjaaja Kati Isomäki Vanhustyönohjaaja Sari Lehtola Vanhustyönohjaaja Sirpa Ilves Sirpa Kalliopää Katja Okutan Elina Forslund 8 henkilöä

10 Ikäkeskus /Ohjausta ja Neuvontaa Mirva Ämmälä Vastaava palveluohjaaja Päivi Mäki-Valkama Palveluohjaaja Hannele Takala Sosiaalityöntekijä 1 henkilö 1 henkilö 1 henkilö Muuta toimintaa: Verkostokokoukset: Tiimipalaverit: (Tyyräystiimi) Tiimipalavereihin on osallistunut yhteensä kuusi henkilöä/kerta

11 Tuotokset kpl mahdollisia lisätietoja Toimintamalli 1. Ammattiosaamisen näyttöjen sisäisen tarkastuksen malli 2. Syksyllä 2015 päivitetty ammattiosaamisen toimielimen BSCtuloskortti 3. Lomake erityistä tukea tarvitsevan opiskelijan esittäytymiseen työssäoppimispaikalla 1 kpl Lomake on otettu käyttöön Materiaalia Moodle2- oppimisympäristössä työpaikkaohjaajille erityistä tukea tarvitsevan opiskelijan ohjaukseen

12 Raportti toteutetun ammattiosaamisen näyttöjen sisäisen tarkastuksen raportti valmistuu helmikuussa. Raportti käsitellään Seinäjoen koulutuskuntayhtymän yhtymähallituksessa, Sedun johtoryhmässä ja eri yksiköissä. Raportin pohjalta määritellään kehittämiskohteet ja tarvittaessa päivitetään olemassa olevia toimintaohjeita. Muut julkaisut, www-sivut yms., mitä Tuotekortti: Ammattiosaamisen toimielimen BCS-tuloskortti - Hankkeen www-sivut: Sedusta/Hanketoiminta/Backto-basics Muuta, mitä Uudet työssäoppimispaikat. Onnelan ryhmäkoti Myllykoti Hyllykalliokoti Simunanrannan palvelukoti Kivisaaren Minimani, Seinäjoki Stainerpäiväkoti Pajulintu, Seinäjoki Tikkuvuoren päiväkoti, Seinäjoki päiväkoti Vihreä Willa, Seinäjoki Metsäkulman päiväkoti, Seinäjoki Lindström, Seinäjoki Uusia työssäoppimispaikkoja 4-5 hengen ryhmän + opettaja Onnela, Hyllykalliokoti ja Myllykoti. Opiskelijat ovat käyneet esittäytymässä ja osallistuneet Onnelassa erillistehtäviin mm. pesseet ikkunoita. Keväällä 2016 he aloittavat siellä työssäoppimisen.

13 Kehitettävää: Puitesopimusrekisteriin tieto työpaikoista, jotka tarjoavat työssäoppimispaikkoja erityistä tukea tarvitseville opiskelijoille. Lisäresursseja erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden ohjaukseen työpaikoille.

Lahden diakonian instituutti. Vastuuta ottamalla opit 3- hanke. Loppuraportti 2.6.2014 31.12.2015. Lahden Diakoniasäätiö, sosiaali- ja terveyspalvelut

Lahden diakonian instituutti. Vastuuta ottamalla opit 3- hanke. Loppuraportti 2.6.2014 31.12.2015. Lahden Diakoniasäätiö, sosiaali- ja terveyspalvelut Lahden diakonian instituutti Vastuuta ottamalla opit 3- hanke Loppuraportti 2.6.2014 31.12.2015 Lahden Diakoniasäätiö, sosiaali- ja terveyspalvelut Anne-Maria Karjalainen kehittämisvastaava Lahden diakonian

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen laatuverkoston tapaaminen Seinäjoella 24.11.2011

Ammatillisen koulutuksen laatuverkoston tapaaminen Seinäjoella 24.11.2011 Ammatillisen koulutuksen laatuverkoston tapaaminen Seinäjoella 24.11.2011 Laatutyö strategisen suunnittelun ja johtamisen tukena koulutuspäällikkö Marita Syrjälä 2 30.11.2011 Koulutuskeskus Sedun laatutyö

Lisätiedot

Rovaniemen koulutuskuntayhtymän ammatillisen peruskoulutuksen näyttötoimikunta

Rovaniemen koulutuskuntayhtymän ammatillisen peruskoulutuksen näyttötoimikunta Rovaniemen koulutuskuntayhtymän ammatillisen peruskoulutuksen näyttötoimikunta Ammattiosaamisen näyttöjen suunnittelu, toteutus ja arviointi Laki ammatillisesta koulutuksesta 630 / 1998, 25 a : Ammattiosaamisen

Lisätiedot

Makkonen Keijo Yhtymäjohtaja

Makkonen Keijo Yhtymäjohtaja Opetushallitus, PL 380, 00531 Helsinki OPH Selvityslomake erityisavustus Hankeryhmä > selvitys valtionavustuksen käytöstä Koulutustaso * Ammatillinen koulutus Hakuryhmä * Työpaikalla tapahtuva oppiminen

Lisätiedot

suomi Organisaation puhelin * +358 10 395 9000 Organisaation sähköpostiosoite kirjaamo@ekami.fi Omistajatyyppi * kuntayhtymä Yritysmuoto

suomi Organisaation puhelin * +358 10 395 9000 Organisaation sähköpostiosoite kirjaamo@ekami.fi Omistajatyyppi * kuntayhtymä Yritysmuoto Opetushallitus, PL 380, 00531 Helsinki OPH Selvityslomake erityisavustus Hankeryhmä > selvitys valtionavustuksen käytöstä Koulutustaso * Ammatillinen koulutus Hakuryhmä * Työpaikalla tapahtuva oppiminen

Lisätiedot

Työssäoppimisen ohjaus soveltuu pääosin käytettäväksi myös opiskelijoiden liikkuvuusjaksoilla

Työssäoppimisen ohjaus soveltuu pääosin käytettäväksi myös opiskelijoiden liikkuvuusjaksoilla Työssäoppimisen ohjaus soveltuu pääosin käytettäväksi myös opiskelijoiden liikkuvuusjaksoilla SUUNNITTELU JA VALMENNUS TYÖSSÄOPPIMISEEN TYÖSSÄOPPIMISEN ALOITUS TYÖELÄMÄYHTEISTYÖN SUUNNITELMA Työpaikka-analyysi

Lisätiedot

Opiskelijat ja työelämä O p e t t a j a t Koulutuspäälliköt

Opiskelijat ja työelämä O p e t t a j a t Koulutuspäälliköt Pedagoginen johtaminen ja opetuksen kehittäminen Salpauksessa - kaikki yhdessä tehtäviensä mukaisesti Opiskelijat ja työelämä O p e t t a j a t Koulutuspäälliköt Koulutusjohtajat Hankkeiden rahoitus Hannu

Lisätiedot

Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa

Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa Ohjeet opiskelijalle Opiskelija harjoittelee omassa opetustyössään ammatillisessa koulutuksessa. Opetusharjoittelussa keskeisenä tavoitteena

Lisätiedot

LUOVA JA TOIMINNALLINEN LÄHIHOITAJA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ

LUOVA JA TOIMINNALLINEN LÄHIHOITAJA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ 1 LUOVA JA TOIMINNALLINEN LÄHIHOITAJA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ opiskelijan nimi: ryhmä: työssäoppimisen vastaava opettaja: 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ LUOVA JA TOIMINNALLINEN LÄHIHOITAJA

Lisätiedot

HAKEMUS 12.3.2013. Pohjois-karjalan koulutuskuntayhtymän kehittämisasiakirjassa vuosille 2012-2015:

HAKEMUS 12.3.2013. Pohjois-karjalan koulutuskuntayhtymän kehittämisasiakirjassa vuosille 2012-2015: Opetushallitus LAAJENNETTU TYÖSSÄOPPIMINEN Painopiste 1. Vaihtoehtoiset tavat suorittaa ammatillinen perustutkinto yhdistämällä oppilaitoksessa, työpajassa ja työpaikalla tapahtuvaa oppimista sekä oppisopimuskoulutusta

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen läpäisyn tehostamisohjelma. Missä mennään helmikuussa 2014

Ammatillisen koulutuksen läpäisyn tehostamisohjelma. Missä mennään helmikuussa 2014 Ammatillisen koulutuksen läpäisyn tehostamisohjelma Missä mennään helmikuussa 2014 Ammatillisen koulutuksen läpäisyn tehostamisohjelma on osa nuorisotakuuta. Ohjelman tavoitteena on vähentää koulutuksen

Lisätiedot

KJY:n verkostot 2010. 17.3.2010 Verkostojen puheenjohtajat

KJY:n verkostot 2010. 17.3.2010 Verkostojen puheenjohtajat KJY:n verkostot 2010 17.3.2010 Verkostojen puheenjohtajat Verkostot 2010 Hankeverkostot Pedagogisen johtamisen verkosto Tietohallintoverkosto Työssäoppimisen verkosto Yhteistyöverkostot Hyvinvointiverkosto

Lisätiedot

Koulutuskeskus Sedun työelämäyhteistyön kehittämisjaksot / työelämäjaksot lukuvuonna

Koulutuskeskus Sedun työelämäyhteistyön kehittämisjaksot / työelämäjaksot lukuvuonna Koulutuskeskus Sedun työelämäyhteistyön kehittämisjaksot / työelämäjaksot lukuvuonna 2014 2015 Koulutuskeskus Sedun henkilöstöllä on mahdollisuus hakea jatkuvalla haulla työelämäyhteistyön kehittämisjaksolle

Lisätiedot

Sastamalan koulutuskuntayhtymä KOTITYÖ- JA PUHDISTUSPALVELUJEN PERUSTUTKINTO

Sastamalan koulutuskuntayhtymä KOTITYÖ- JA PUHDISTUSPALVELUJEN PERUSTUTKINTO Sastamalan koulutuskuntayhtymä KOTITYÖ- JA PUHDISTUSPALVELUJEN PERUSTUTKINTO Koul Kuvi Yhteenveto ammattiosaamisen näyttöjen arvosanoista ja niiden toteuttamistavoista lukuvuosina Johdanto Ammatillisen

Lisätiedot

KANSALLISEN OPPIMISTULOSTIEDON TUOTTAMINEN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖISTÄ JA KANSALLINEN SEURANTA

KANSALLISEN OPPIMISTULOSTIEDON TUOTTAMINEN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖISTÄ JA KANSALLINEN SEURANTA KANSALLISEN OPPIMISTULOSTIEDON TUOTTAMINEN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖISTÄ JA KANSALLINEN SEURANTA Kansallisen seuranta-arvioinnin tavoitteet ja periaatteet Oppimistulosten seuranta-arvioinnit 2008 2009 Tiedotustilaisuus

Lisätiedot

Vastuu- ja tehtäväalueet sekä tiedonvälitys OSCu-kursseilla

Vastuu- ja tehtäväalueet sekä tiedonvälitys OSCu-kursseilla Vastuu- ja tehtäväalueet sekä tiedonvälitys OSCu-kursseilla Johdanto... 2 1. Opetushenkilökunnan tehtävät... 2 1.1. Kurssin vastuuopettaja... 2 1.2. Kurssimestarit ja assistentit... 3 1.2.1. Vastuuyliopiston

Lisätiedot

PERUSTEIDEN TOIMEENPANON SEURANTA: KYSELY KAIKILLE AMMATILLISEN PERUSKOULUTUKSEN JÄRJESTÄJILLE 1

PERUSTEIDEN TOIMEENPANON SEURANTA: KYSELY KAIKILLE AMMATILLISEN PERUSKOULUTUKSEN JÄRJESTÄJILLE 1 JÄRJESTÄJILLE 1 Taustatiedot Koulutuksen järjestäjä Koulutuksen järjestäjätyyppi Kunta Kuntayhtymä Muu taustayhteisö Vastaajan nimi Vastaajan asema organisaatiossa Vastaajan sähköpostiosoite Vastaajan

Lisätiedot

Uraohjaus joustavasti toiselta asteelta ammattikorkeakouluun -projekti 1.1.2011 31.12.2012

Uraohjaus joustavasti toiselta asteelta ammattikorkeakouluun -projekti 1.1.2011 31.12.2012 Uraohjaus joustavasti toiselta asteelta ammattikorkeakouluun -projekti 1.1.2011 31.12.2012 Tavoite Kehittää toiselta asteelta ammattikorkeakouluun tapahtuvan siirtymävaiheen sujuvuutta Ohjaus Ura- ja jatko-opintosuunnittelu

Lisätiedot

Valitsen ohjatusti työssäoppimis- ja näytön toteuttamista. Suunnittelee työssäoppimisen. Työssäoppimisjakson suunnitteleminen

Valitsen ohjatusti työssäoppimis- ja näytön toteuttamista. Suunnittelee työssäoppimisen. Työssäoppimisjakson suunnitteleminen PROSESSIKAAVIO ammattiosaamisen arviointi (näytöt) (luonnos 5) 15.8.2007 1 (7) OPISKELIJAN PROSESSI Valmentaudun topjaksoon Valitsen ohjatusti työssäoppimis- ja näyttöpaikan Suunnittelen työssäoppimisen

Lisätiedot

Yli-Olli Heikki kuntayhtymän johtaja

Yli-Olli Heikki kuntayhtymän johtaja Opetushallitus, PL 380, 00531 Helsinki OPH Selvityslomake erityisavustus Hankeryhmä > selvitys valtionavustuksen käytöstä Koulutustaso * Ammatillinen koulutus Hakuryhmä * Ammattikoulutuksen kansainvälistyminen

Lisätiedot

Koulutuskeskus Sedun ja ammattiopisto Luovin välinen yhteistyö YTY-hankkeessa vv

Koulutuskeskus Sedun ja ammattiopisto Luovin välinen yhteistyö YTY-hankkeessa vv YTY - hankkeen HELMIÄ Koulutuskeskus Sedun ja ammattiopisto Luovin välinen yhteistyö YTY-hankkeessa vv. 2011-2016 Ammatillisen erityisopetuksen asiantuntija Pekka Laakkonen Ammattiopisto Luovi pekka.laakkonen@luovi.fi

Lisätiedot

Lepola Reija johtaja

Lepola Reija johtaja Opetushallitus, PL 380, 00531 Helsinki OPH Selvityslomake erityisavustus Hankeryhmä > selvitys valtionavustuksen käytöstä Koulutustaso * Ammatillinen koulutus Hakuryhmä * Työpaikalla tapahtuva oppiminen

Lisätiedot

VAO LUOTSI2 Laajennetun työssäoppimisen hanke 2012-2013. Työssäoppimisen kartoitus Vaasan ammattiopistossa Hillevi Kivelä 7.11.

VAO LUOTSI2 Laajennetun työssäoppimisen hanke 2012-2013. Työssäoppimisen kartoitus Vaasan ammattiopistossa Hillevi Kivelä 7.11. VAO LUOTSI2 Laajennetun työssäoppimisen hanke 2012-2013 Työssäoppimisen kartoitus Vaasan ammattiopistossa Hillevi Kivelä 7.11.2013 Kehittämiskohde: Opintopolut Mitä? Tutkintojen opintopoluissa toteutetaan

Lisätiedot

Sastamalan koulutuskuntayhtymä LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO. Yhteenveto ammattiosaamisen näyttöjen arvosanoista ja niiden toteuttamistavoista

Sastamalan koulutuskuntayhtymä LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO. Yhteenveto ammattiosaamisen näyttöjen arvosanoista ja niiden toteuttamistavoista Koul Sastamalan koulutuskuntayhtymä LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO Kuv Yhteenveto ammattiosaamisen näyttöjen arvosanoista ja niiden toteuttamistavoista Johdanto Ammatillisen peruskoulutuksen kansallinen oppimistulosten

Lisätiedot

Projektiryhmän kokous

Projektiryhmän kokous Muistio 7/12 1(5) n kokous Aika klo 9.00 15.00 Paikka Läsnä Länsirannikon Koulutus Oy WinNova, ravintola Liisanpuisto, Seminaari Heino Ulla-Maija Niina Kollar Harju-Vahekoski Elina Rousu Jaakko (paikalla

Lisätiedot

Opetuksen kehittäminen Koulutuskeskus Salpauksessa. Merja Rui ja Heikki Tuomainen lehtorit, opetuksen kehittäminen Koulutuskeskus Salpaus

Opetuksen kehittäminen Koulutuskeskus Salpauksessa. Merja Rui ja Heikki Tuomainen lehtorit, opetuksen kehittäminen Koulutuskeskus Salpaus Opetuksen kehittäminen Koulutuskeskus Salpauksessa Merja Rui ja Heikki Tuomainen lehtorit, opetuksen kehittäminen Koulutuskeskus Salpaus Pedagoginen johtaminen Salpauksessa Opiskelijat ja työelämä Maarit

Lisätiedot

TutKIVA oppiminen verkossa II, loppuraportti Koulutuskeskus Salpaus, Hanna Toijala

TutKIVA oppiminen verkossa II, loppuraportti Koulutuskeskus Salpaus, Hanna Toijala LOPPURAPORTTI 1 (5) TutKIVA oppiminen verkossa II, loppuraportti Koulutuskeskus Salpaus, Hanna Toijala 1. Miten hankkeen tavoitteet ovat toteutuneet oppilaitoksessanne? Toimintamallien ja oppimisympäristöjen/mobiililaitteiden

Lisätiedot

Ammatillinen erityisopetus ja sen toteutuminen yleisissä ammatillisissa oppilaitoksissa

Ammatillinen erityisopetus ja sen toteutuminen yleisissä ammatillisissa oppilaitoksissa Ammatillinen erityisopetus ja sen toteutuminen yleisissä ammatillisissa oppilaitoksissa Kaija Miettinen FT, johtaja Bovallius-ammattiopisto Opetushallitus 17.1.2012 Klo 10.20 11.30 16.1.2012 kaija.miettinen@bovallius.fi

Lisätiedot

PINTAKÄSITTELYALAN PERUSTUTKINTO

PINTAKÄSITTELYALAN PERUSTUTKINTO Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä PINTAKÄSITTELYALAN PERUSTUTKINTO Yhteenveto ammattiosaamisen näyttöjen arvosanoista ja niiden toteuttamistavoista lukuvuosina 4 Johdanto Ammatillisen peruskoulutuksen kansallinen

Lisätiedot

- yhteistyötä yli yliopistorajojen - sähköiset työkalut aktiivisessa käytössä

- yhteistyötä yli yliopistorajojen - sähköiset työkalut aktiivisessa käytössä Kouluttajalääkärikoulutus - yhteistyötä yli yliopistorajojen - sähköiset työkalut aktiivisessa käytössä Susanna Pitkänen, KM, Verkkopedagogi HY, Kansanterveystieteenlaitos IT-Med 13.5.2009 www.tthvyo.fi

Lisätiedot

KILTA 2011 2014 Kilpailukykyä ja laatua ammatilliseen koulutukseen huippuosaamisella

KILTA 2011 2014 Kilpailukykyä ja laatua ammatilliseen koulutukseen huippuosaamisella KILTA 2011 2014 Kilpailukykyä ja laatua ammatilliseen koulutukseen huippuosaamisella Laatua kaikille, omat polut huippuosaajille! Miten vastata lahjakkaiden ja motivoituneiden nuorten tarpeisiin? Miten

Lisätiedot

Lukio ja sähköiset ylioppilaskirjoitukset Tieto- ja viestintätekniikka selvitys 2014

Lukio ja sähköiset ylioppilaskirjoitukset Tieto- ja viestintätekniikka selvitys 2014 Lukio ja sähköiset ylioppilaskirjoitukset Tieto- ja viestintätekniikka selvitys 2014 Kurt Torsell Kartoituksen toteutus Suomen Kuntaliitto toteutti syksyllä 2013 ensimmäistä kertaa kouluille suunnatun

Lisätiedot

HIUSALAN OPETUSSUUNNITELMAN JA NÄYTTÖTUTKINNON PERUSTEIDEN UUDISTAMISHANKE

HIUSALAN OPETUSSUUNNITELMAN JA NÄYTTÖTUTKINNON PERUSTEIDEN UUDISTAMISHANKE HIUSALAN OPETUSSUUNNITELMAN JA NÄYTTÖTUTKINNON PERUSTEIDEN UUDISTAMISHANKE 12.12.2008 2008 Opetushallitus Helsinki Nina Raki, Omnia Projektin organisaatio OHJAUSRYHMÄ (OPH, sidosryhmäedustajat) Koordinointi

Lisätiedot

VUOSIVÄLIRAPORTTI 2012

VUOSIVÄLIRAPORTTI 2012 VUOSIVÄLIRAPORTTI 2012 Vuosiväliraportin sisältö Kirjallinen osuus Seurantatiedot e-lomakkeella Kysely valmistuneille Työnjohtokoulutuskokeilua koordinoiva koulutuksenjärjestäjä (TAO+PAIKO) toteuttaa kyselyn

Lisätiedot

Huippuvalmennustoimikunnan puheenjohtajan terveiset

Huippuvalmennustoimikunnan puheenjohtajan terveiset Huippuvalmennustoimikunnan puheenjohtajan terveiset HUIPPUVALMENNUSPÄIVÄT Yyteri, Pori 6.-7.9.2012 Jouko Sohlberg Autoalan Keskusliitto Ry Projektin tarkoitus Kilpailukykyä ja laatua ammatilliseen koulutukseen

Lisätiedot

Ohjauksen yhteistyösuunnitelma lv. 2014 2015

Ohjauksen yhteistyösuunnitelma lv. 2014 2015 27.8.2014 päivitetty Ohjauksen yhteistyösuunnitelma lv. 2014 2015 Jyväskylän koulutuskuntayhtymän yhteistyötavoitteet lukioiden ja peruskoulujen kanssa Jokaisen peruskoulunsa päättävän nuoren tulisi löytää

Lisätiedot

TEKSTIILI- JA VAATETUSALAN PERUSTUTKINTO

TEKSTIILI- JA VAATETUSALAN PERUSTUTKINTO TEKSTIILI- JA VAATETUSALAN PERUSTUTKINTO Yhteenveto ammattiosaamisen näyttöjen arvosanoista ja niiden toteuttamistavoista lukuvuosina 0 05 Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Johdanto Ammatillisen peruskoulutuksen

Lisätiedot

Arvioitava aihealue: Palvelu Padat Verkkopalveluiden ja työssäoppimisen kehittäminen yhteistyössä työelämän kanssa

Arvioitava aihealue: Palvelu Padat Verkkopalveluiden ja työssäoppimisen kehittäminen yhteistyössä työelämän kanssa Oppimisympäristöhankkeet Itsearviointiraportti versio 28.2.2012 Arvioitava aihealue: Palvelu Padat Verkkopalveluiden ja työssäoppimisen kehittäminen yhteistyössä työelämän kanssa 1. Itsearvioinnin kohde

Lisätiedot

Sastamalan koulutuskuntayhtymä KÄSI- TAIDETEOLLISUUSALAN PERUSTUTKINTO

Sastamalan koulutuskuntayhtymä KÄSI- TAIDETEOLLISUUSALAN PERUSTUTKINTO Sastamalan koulutuskuntayhtymä Koul KÄSI- TAIDETEOLLISUUSALAN PERUSTUTKINTO Kuvi Yhteenveto ammattiosaamisen näyttöjen arvosanoista ja niiden toteuttamistavoista lukuvuosina - Johdanto Ammatillisen peruskoulutuksen

Lisätiedot

Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä ELINTARVIKEALAN PERUSTUTKINTO

Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä ELINTARVIKEALAN PERUSTUTKINTO Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä ELINTARVIKEALAN PERUSTUTKINTO Yhteenveto ammattiosaamisen näyttöjen arvosanoista ja niiden toteuttamistavoista lukuvuosina 4 Johdanto Ammatillisen peruskoulutuksen kansallinen

Lisätiedot

Vaarojen kartoitus ja riskien arviointi työssäoppimisessa ja ammattiosaamisen näytöissä

Vaarojen kartoitus ja riskien arviointi työssäoppimisessa ja ammattiosaamisen näytöissä Vaarojen kartoitus ja riskien arviointi työssäoppimisessa ja ammattiosaamisen näytöissä DI, tutkija Sari Tappura Turvallisuuden johtaminen ja suunnittelu Teollisuustalous Tampereen teknillinen yliopisto

Lisätiedot

Monimuotoisuus haastaa oppilaitosjohtajuuden 7.11.2014

Monimuotoisuus haastaa oppilaitosjohtajuuden 7.11.2014 Monimuotoisuus haastaa oppilaitosjohtajuuden 7.11.2014 2 Koulutuspaikkakunnat Pohjois-Karjalan ammattiopisto Joensuu, palvelut Joensuu, tekniikka ja kulttuuri Kitee Lieksa Niittylahti Nurmes Outokumpu

Lisätiedot

Erityisopetusta saavien opiskelijoiden oppimistulokset ammattiosaamisen näytöistä Kommenttipuheenvuoro

Erityisopetusta saavien opiskelijoiden oppimistulokset ammattiosaamisen näytöistä Kommenttipuheenvuoro Erityisopetusta saavien opiskelijoiden oppimistulokset ammattiosaamisen näytöistä Kommenttipuheenvuoro Pirjo Väyrynen 17.1.2012 Ammatillisen koulutuksen erityisopetuksen kehittäminen -seminaari OPPIMISTULOSTEN

Lisätiedot

TEKSTIILI- JA VAATETUSALAN PERUSTUTKINTO

TEKSTIILI- JA VAATETUSALAN PERUSTUTKINTO TEKSTIILI- JA VAATETUSALAN PERUSTUTKINTO Yhteenveto ammattiosaamisen näyttöjen arvosanoista ja niiden toteuttamistavoista lukuvuosina 0 05 Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä Johdanto Ammatillisen peruskoulutuksen

Lisätiedot

Prosessiteollisuuden työntekijän osaamistarpeet miten niihin vastataan perustutkinnon toimeenpanossa?

Prosessiteollisuuden työntekijän osaamistarpeet miten niihin vastataan perustutkinnon toimeenpanossa? Prosessiteollisuuden työntekijän osaamistarpeet miten niihin vastataan perustutkinnon toimeenpanossa? Prosessiteollisuuden tutkintotoimikunta Riku Silván 2.9.2011 Sisältö Näyttötutkinnot Tutkintotoimikunta

Lisätiedot

Muutoksia 1.8.2015. Muutoksia 1.8.2015

Muutoksia 1.8.2015. Muutoksia 1.8.2015 Muutoksia 1.8.2015 Laki ammatillisesta koulutuksesta L787/2014 tulee voimaan 1.8.2015 Koulutuksen järjestäjä: laatii ja hyväksyy opetussuunnitelman (14 ), joka antaa opiskelijalle mahdollisuuden yksilölliseen

Lisätiedot

ECVET tulee, oletko valmis!

ECVET tulee, oletko valmis! ECVET tulee, oletko valmis! Aika: Maanantai 10.12.2012 kello 10.00 15.00 Paikka: Koulutuskeskus Sedu (kabinetti), Törnäväntie 24, Seinäjoki Reija Lepola Johtaja, Koulutuskeskus Sedu reija.lepola@sedu.fi

Lisätiedot

Sopimus, raportointi ja seuranta

Sopimus, raportointi ja seuranta Sopimus, raportointi ja seuranta Aloituskoulutus hakukierroksella 2013 hyväksytyille Leonardo da Vinci -kumppanuushankkeille 6.9.2013 Hannele Nevalampi CIMO On matka ulkomaille Liikkuvuus partneriorganisaatioon

Lisätiedot

VAO LUOTSI2 Laajennetun työssäoppimisen hanke Työssäoppimisen kartoitus Vaasan ammattiopistossa Hillevi Kivelä 7.11.

VAO LUOTSI2 Laajennetun työssäoppimisen hanke Työssäoppimisen kartoitus Vaasan ammattiopistossa Hillevi Kivelä 7.11. VAO LUOTSI2 Laajennetun työssäoppimisen hanke 2012-2013 Työssäoppimisen kartoitus Vaasan ammattiopistossa Hillevi Kivelä 7.11.2013 7.11.2013 2 Miten vastataan työelämälähtöisyyteen?? 7.11.2013 3 7.11.2013

Lisätiedot

Insinööritieteiden korkeakoulu/ Oppimispalvelut, KOULUTUSOHJELMAN ARVIOINTI JA KEHITTÄMINEN

Insinööritieteiden korkeakoulu/ Oppimispalvelut, KOULUTUSOHJELMAN ARVIOINTI JA KEHITTÄMINEN Insinööritieteiden korkeakoulu/ Oppimispalvelut, 30.11.2015 KOULUTUSOHJELMAN ARVIOINTI JA KEHITTÄMINEN LES ENG Ohjelmajohtaja Vastuuopettaja Tietovarasto Kurssipalaute ohjelmittain ja kursseittain Ohjelman

Lisätiedot

Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä KOTITYÖ- JA PUHDISTUSPALVELUJEN PERUSTUTKINTO

Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä KOTITYÖ- JA PUHDISTUSPALVELUJEN PERUSTUTKINTO Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä KOTITYÖ- JA PUHDISTUSPALVELUJEN PERUSTUTKINTO Koul Kuvi Yhteenveto ammattiosaamisen näyttöjen arvosanoista ja niiden toteuttamistavoista lukuvuosina Johdanto Ammatillisen

Lisätiedot

OPPILAITOS- NUORISOTYÖ LÄPÄISYN TEHOSTAJANA

OPPILAITOS- NUORISOTYÖ LÄPÄISYN TEHOSTAJANA OPPILAITOS- NUORISOTYÖ LÄPÄISYN TEHOSTAJANA HISTORIA Idea lähtenyt kehittymään Pirkon erityisopettajan Sanna-Mari Jalavan opinnäytetyöstä Toisen asteen yhteys Ammatillisen koulutuksen ja nuorisotyön yhteiset

Lisätiedot

OPPISOPIMUSFOORUMI 21.11.2013

OPPISOPIMUSFOORUMI 21.11.2013 OPPISOPIMUSFOORUMI 21.11.2013 1. 2+1 TOTEUTUKSEN KRITEERIT 2. 2+1 MALLIN TOTEUTUS RAKENNUSALALLA 3. OPPIMISPOLKUJA 4. POSITIIVISTA / POHDITTAVAA Oppisopimusfoorumi Hannu Rinne TUTKINNON TAVOITTEET KOLMELLE

Lisätiedot

Aikuis-keke hanke - Aikuiskoulutuksen kestävän kehityksen sisällöt, menetelmät ja kriteerit

Aikuis-keke hanke - Aikuiskoulutuksen kestävän kehityksen sisällöt, menetelmät ja kriteerit Aikuis-keke hanke - Aikuiskoulutuksen kestävän kehityksen sisällöt, menetelmät ja kriteerit E N E M M Ä N O S A A M I S T A 21.11.2012 1 Mihin tarpeeseen hanke vastaa ja miten? Ammatillisella aikuiskoulutuksella

Lisätiedot

Nuorten työpaikalla tapahtuvan oppimisen edistäminen sekä työn ja koulutuksen joustava yhdistäminen. Päivitetty 040314

Nuorten työpaikalla tapahtuvan oppimisen edistäminen sekä työn ja koulutuksen joustava yhdistäminen. Päivitetty 040314 Nuorten työpaikalla tapahtuvan oppimisen edistäminen sekä työn ja koulutuksen joustava yhdistäminen Päivitetty 040314 1 Sisältö 1. Työelämäyhteistyö ja ennakoinnin kehittäminen Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymässä...

Lisätiedot

Ammattiosaamisen näyttöjen toteuttaminen ja arviointi. Työpaikkaohjaajakoulutus 3 ov

Ammattiosaamisen näyttöjen toteuttaminen ja arviointi. Työpaikkaohjaajakoulutus 3 ov Ammattiosaamisen näyttöjen toteuttaminen ja arviointi Työpaikkaohjaajakoulutus 3 ov Ammattiosaamisen näyttö Ammatillisiin perustutkintoihin on liitetty ammattiosaamisen näytöt osaksi opiskelijan arviointia

Lisätiedot

NUORISO- JA VAPAA- AJANOHJAUKSEN PERUSTUTKINTO

NUORISO- JA VAPAA- AJANOHJAUKSEN PERUSTUTKINTO NUORISO- JA VAPAA- AJANOHJAUKSEN PERUSTUTKINTO Yhteenveto ammattiosaamisen näyttöjen arvosanoista ja niiden toteuttamistavoista lukuvuosina 01 016 Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä Johdanto Ammatillisen

Lisätiedot

Ammattiosaamisen näytöt ja työssäoppiminen

Ammattiosaamisen näytöt ja työssäoppiminen Ammattiosaamisen näytöt ja työssäoppiminen Sisältö 3 Yleistä ammattiosaamisen näytöistä ja työssäoppimisesta 4 Opettajan näyttö- ja työssäoppimistyön korvaaminen 5 Oppilaitoksessa vai työpaikassa? 6 Matkakorvaukset

Lisätiedot

TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTISUUNNITELMA

TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTISUUNNITELMA Keskus 020 743 2920 Faksi 020 743 2935 www.bdo.fi www.audiator.fi BDO Audiator Oy Vattuniemenranta 2 00210 Helsinki ITÄ-SAVON SAIRAANHOITOPIIRIN KUNTAYHTYMÄ Tarkastuslautakunta TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTISUUNNITELMA

Lisätiedot

LAAKERI työelämäyhteistyö sujuvaksi Varsinais-Suomessa

LAAKERI työelämäyhteistyö sujuvaksi Varsinais-Suomessa LAAKERI työelämäyhteistyö sujuvaksi Varsinais-Suomessa 1.2.2009-31.12.2011 Toimintalinja 3: Työmarkkinoiden toimintaa edistävien osaamis-, innovaatio- ja palvelujärjestelmien kehittäminen Tilannekatsaus

Lisätiedot

Ammattitaitoa yhdessä -kysely Keskeiset tulokset

Ammattitaitoa yhdessä -kysely Keskeiset tulokset Ammattitaitoa yhdessä -kysely Keskeiset tulokset Kyselyn tausta ja toteutus Ammatillisen koulutuksen uudistus lisää työpaikalla tapahtuvaa opiskelua. Kyselyllä kartoitettiin opiskelijoiden ohjauksen nykytilaa

Lisätiedot

Maakunnallinen palliatiivisen hoidon täydennyskoulutusmalli. Satu Hyytiäinen Irja Väisänen 19.9.2014

Maakunnallinen palliatiivisen hoidon täydennyskoulutusmalli. Satu Hyytiäinen Irja Väisänen 19.9.2014 Maakunnallinen palliatiivisen hoidon täydennyskoulutusmalli Satu Hyytiäinen Irja Väisänen 19.9.2014 Tausta ja määritelmä TAUSTA: Terveydenhuollon henkilöstön ammattitaidon ylläpitämistä, kehittämistä ja

Lisätiedot

AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO Maaliskuu 2018 TOIMINTAKERTOMUS Johdanto

AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO Maaliskuu 2018 TOIMINTAKERTOMUS Johdanto 1 AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO Maaliskuu 2018 TOIMINTAKERTOMUS 2017 1. Johdanto 2. Kehittämisverkoston toimijat ja järjestäytyminen 3. Teemaryhmän toiminnankuvaus 4. Tavoitteiden mukainen

Lisätiedot

AMMATINVALINTAA SELKIYTTÄVÄN JA VAHVISTAVAN RYHMÄN TOIMINTA AMMATTISTARTTILAISTEN JA KYMPPILUOKKALAISTEN AMMATINVALINNAN TUKENA

AMMATINVALINTAA SELKIYTTÄVÄN JA VAHVISTAVAN RYHMÄN TOIMINTA AMMATTISTARTTILAISTEN JA KYMPPILUOKKALAISTEN AMMATINVALINNAN TUKENA AMMATINVALINTAA SELKIYTTÄVÄN JA VAHVISTAVAN RYHMÄN TOIMINTA AMMATTISTARTTILAISTEN JA KYMPPILUOKKALAISTEN AMMATINVALINNAN TUKENA 9.5.2013 Jenni Kiiskilä 1. Ammatinvalintaa selkiyttävän ja vahvistavan ryhmän

Lisätiedot

Oppivat organisaatiot ja tiimityö (3 op) - Tampere

Oppivat organisaatiot ja tiimityö (3 op) - Tampere Oppivat organisaatiot ja tiimityö (3 op) - Tampere Opintojaksolla tutustutaan nykyaikaisen, joustavan, oppivana organisaationa toimivan työyhteisön tunnusmerkkeihin ja toimintaperiaatteisiin. Samalla opitaan

Lisätiedot

VIEREMÄN VANHUSNEUVOSTON TOIMINTAKERTOMUS 2015. VIEREMÄN VANHUSNEUVOSTO Myllyjärventie 1 74200 Vieremä. Hyväksytty 26.11.2015

VIEREMÄN VANHUSNEUVOSTON TOIMINTAKERTOMUS 2015. VIEREMÄN VANHUSNEUVOSTO Myllyjärventie 1 74200 Vieremä. Hyväksytty 26.11.2015 VIEREMÄN VANHUSNEUVOSTO Myllyjärventie 1 74200 Vieremä VIEREMÄN VANHUSNEUVOSTON TOIMINTAKERTOMUS 2015 Hyväksytty 26.11.2015 LIITTEET 1. Yhteystietoluettelo 2. Vanhusneuvoston esite TARKOITUS Vanhusneuvoston

Lisätiedot

AUDIOVISUAALISEN VIESTINNÄN PERUSTUTKINTO

AUDIOVISUAALISEN VIESTINNÄN PERUSTUTKINTO AUDIOVISUAALISEN VIESTINNÄN PERUSTUTKINTO Yhteenveto ammattiosaamisen näyttöjen arvosanoista ja niiden toteuttamistavoista lukuvuosina 013 016 Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä Johdanto Ammatillisen peruskoulutuksen

Lisätiedot

MUSIIKKIALAN PERUSTUTKINTO

MUSIIKKIALAN PERUSTUTKINTO MUSIIKKIALAN PERUSTUTKINTO Yhteenveto ammattiosaamisen näyttöjen arvosanoista ja niiden toteuttamistavoista lukuvuosina 5 Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Johdanto Ammatillisen peruskoulutuksen kansallinen

Lisätiedot

Osahankkeen nimi Työssäoppimisen laajentaminen kokeilumallilla Hankkeen tavoitteet Kohderyhmät ja hyödynsaajat...

Osahankkeen nimi Työssäoppimisen laajentaminen kokeilumallilla Hankkeen tavoitteet Kohderyhmät ja hyödynsaajat... 1 (5) Päivämäärä: Suunnitelman laatija(t): Salme Lehtinen Osahankkeen nimi Työssäoppimisen laajentaminen kokeilumallilla 2 + 1 Valtionavustus 346/422/2008 13.10.2008 Hankkeen hallinnointi, kustannuspaikka,

Lisätiedot

TEEMA 2: Sisäiset organisatoriset muutokset

TEEMA 2: Sisäiset organisatoriset muutokset TEEMA 2: Sisäiset organisatoriset muutokset Kolme kierrosta Learning cafe ta aikataulut ja tilat - Kierros I klo 10.15-11.10 (55 min) - Kierros II klo 11.15 11.45 (35 min) - Kierros III klo 11.50 12.20

Lisätiedot

TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN PERUSTUTKINTO

TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN PERUSTUTKINTO TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN PERUSTUTKINTO Yhteenveto ammattiosaamisen näyttöjen arvosanoista ja niiden toteuttamistavoista lukuvuosina 1 15 Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä Johdanto Ammatillisen peruskoulutuksen

Lisätiedot

TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN PERUSTUTKINTO

TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN PERUSTUTKINTO TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN PERUSTUTKINTO Yhteenveto ammattiosaamisen näyttöjen arvosanoista ja niiden toteuttamistavoista lukuvuosina 1 15 Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Johdanto Ammatillisen peruskoulutuksen

Lisätiedot

Suurkäyttäjien hoito- ja palveluketjujen rakentaminen Oulunkaarella HUCCO

Suurkäyttäjien hoito- ja palveluketjujen rakentaminen Oulunkaarella HUCCO Suurkäyttäjien hoito- ja palveluketjujen rakentaminen Oulunkaarella HUCCO Heavy Users Care Chains in OuluArc Tiedotussuunnitelma OULUNKAAREN SEUTUKUNTA Ii Pudasjärvi Utajärvi Vaala Yli-Ii Piisilta 1, 91100

Lisätiedot

Oppisopimuskoulutuksen esittely

Oppisopimuskoulutuksen esittely Oppisopimuskoulutuksen esittely Jyväskylän oppisopimuskeskus Oppisopimuskoulutus on työpaikalla käytännön työssä toteutettavaa ammatillista koulutusta, jota täydennetään oppilaitoksessa järjestettävillä

Lisätiedot

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri päivitetty 20.1.2016 1

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri päivitetty 20.1.2016 1 Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri päivitetty 20.1.2016 1 Ammattitaitoa edistävän harjoittelun prosessin työtehtävät Seuraavassa on kuvattu ammattitaitoa edistävän harjoittelun prosessin mukaisesti siihen

Lisätiedot

HAMK / Ammatillinen opettajakorkeakoulu / Ammatillinen opettajankoulutus

HAMK / Ammatillinen opettajakorkeakoulu / Ammatillinen opettajankoulutus HAMK / Ammatillinen opettajakorkeakoulu / Ammatillinen opettajankoulutus Opetusharjoittelu ammatillisessa opettajankoulutuksessa VE16-verkko-opiskeluryhmien infotilaisuus Adobe Connect -istunto 2.6.2016

Lisätiedot

Opetusneuvos Pirjo Väyrynen Perehdytystilaisuus Helsinki, Oulu

Opetusneuvos Pirjo Väyrynen Perehdytystilaisuus Helsinki, Oulu OPPIMISTULOSTEN ARVIOINTI: TIEDON TUOTTAMINEN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖISTÄ Millaista tietoa arviointijärjestelmä tuottaa oppimistuloksia logistiikan, sosiaali- ja terveysalan, kone- ja metallialan sekä hotelli-

Lisätiedot

Työväline työssäoppimisen ja ammattiosaamisen näyttöjen toteutuksen arviointiin

Työväline työssäoppimisen ja ammattiosaamisen näyttöjen toteutuksen arviointiin Oppimistulosten arvioinnin kehittäminen sosiaali- ja terveysalalla Erja Kotimäki projektipäällikkö SOTE JÄRKEVÄ -projekti Projektissa kehitetään lähihoitajakoulutukseen soveltuva, näyttöjärjestelmään yhdistetty

Lisätiedot

SOSIAALI-, TERVEYS- ja LIIKUNTA-ALAN KOULUTUS TYÖELÄMÄN ARVIOIJILLE. syksy 2015 ja kevät 2016

SOSIAALI-, TERVEYS- ja LIIKUNTA-ALAN KOULUTUS TYÖELÄMÄN ARVIOIJILLE. syksy 2015 ja kevät 2016 Hyvinvointi ja palveluala Sosiaali-, terveys- ja liikunta-ala Otavankatu 4 50100 MIKKELI SOSIAALI-, TERVEYS- ja LIIKUNTA-ALAN KOULUTUS TYÖELÄMÄN ARVIOIJILLE syksy 2015 ja kevät 2016 Työelämän edustajina,

Lisätiedot

Ennakointikamari LVIS

Ennakointikamari LVIS Ennakointikamari LVIS LVIS-alojen ammatillisen koulutuksen tarjonta ja kysyntä pääkaupunkiseudulla Minkälaisiin tehtäviin oppilaitoksista valmistutaan? Sähkö-ja automaatiotekniikan perustutkinto Sähkö-

Lisätiedot

Tilannekatsaus 1 (6) Teema 6: Jatkuva oppiminen, innovointi ja parantaminen. LAMPPU2015-hanke

Tilannekatsaus 1 (6) Teema 6: Jatkuva oppiminen, innovointi ja parantaminen. LAMPPU2015-hanke Tilannekatsaus 1 (6) Teema 6: Jatkuva oppiminen, innovointi ja parantaminen Koulutuksen järjestäjä arvioi omaa nykyistä laatu- ja toimintajärjestelmänsä mm. pilotoimalla OKM:n valmisteilla olevia laatujärjestelmäkriteereitä.

Lisätiedot

Bryggen kommunikea 2010

Bryggen kommunikea 2010 ECVET tulee - oletko valmis! Seinäjoki 10.12.2012 ECVET EXPERT 2012-2013 FINLAND Leena-Maija Talikka CIMO Bryggen kommunikea 2010 Tavoitteita Ammatillisen koulutuksen vetovoima Taitokisat Liikkuvuus korostuu

Lisätiedot

Miehiä tarvitaan (ja halutaan) enemmän sote-alalle

Miehiä tarvitaan (ja halutaan) enemmän sote-alalle Miehiä tarvitaan (ja halutaan) enemmän sote-alalle 89/11 28 / 3,7 7071 / 49 120 000 VOIMAA HOIVAAN II 2011-2013 MIESNÄKÖKULMAA SOTE-ALALLE Taustalla mm.: PROJEKTIN TAUSTAA Sote-alan segregaatio, miesten

Lisätiedot

:n PEDAGOGISET TYÖSSÄOPPIMISEN MALLIT

:n PEDAGOGISET TYÖSSÄOPPIMISEN MALLIT :n PEDAGOGISET TYÖSSÄOPPIMISEN MALLIT Vaihtoehtoisia tapoja suorittaa ammatillinen perustutkinto yhdistämällä oppilaitoksessa, työpaikalla ja työpajassa tapahtuvaa oppimista sekä oppisopimuskoulutusta.

Lisätiedot

INSSI hanke Oppimisprosessiryhmä Opinto ohjauksen työryhmä

INSSI hanke Oppimisprosessiryhmä Opinto ohjauksen työryhmä INSSI hanke Oppimisprosessiryhmä Opinto ohjauksen työryhmä Opiskelijan ohjauksen nykytila insinöörikoulutuksessa 23.10.2012 Jari Kurtelius /KAMK & Lassi Salminen/KyAMK 1 Tutkimuksen tavoitteena oli: selvittää

Lisätiedot

KesäJeesi -toiminta Koulutuskeskus Sedun tiloissa. Kokemuksia ja käytännön ohjeita

KesäJeesi -toiminta Koulutuskeskus Sedun tiloissa. Kokemuksia ja käytännön ohjeita KesäJeesi -toiminta Koulutuskeskus Sedun tiloissa Kokemuksia ja käytännön ohjeita 2 SISÄLTÖ 1 KesäJeesi -toiminnan taustaa... 3 2 Toiminta KesäJeesi -pajoilla - mitä, miksi ja miten... 4 3 Uraohjaus osana

Lisätiedot

AHOT- käytäntöjen jalkauttaminen ja jalkautuminen Savoniaammattikorkeakoulussa

AHOT- käytäntöjen jalkauttaminen ja jalkautuminen Savoniaammattikorkeakoulussa AHOT- käytäntöjen jalkauttaminen ja jalkautuminen Savoniaammattikorkeakoulussa Anna-Leena Ruotsalainen AHOT:lla eli aiemmin hankitun osaamisen tunnistamisella ja tunnustamisella tarkoitetaan opiskelijan

Lisätiedot

NAPPIPARISTON KUUKAUSIKIRJE 9/2013

NAPPIPARISTON KUUKAUSIKIRJE 9/2013 NAPPIPARISTON 31.31 KUUKAUSIKIRJE 9/2013 Nappiparisto on ammatillisen koulutuksen oppimisympäristöjen kehittämisen ja monipuolistamisen valtakunnallinen koordinointihanke vuosille 2011-2012, ja Nappipariston

Lisätiedot

Vertaisarvioinnin palauteraportti 21.1.2011 SEDUn laajennetun työssäoppimisen kokeiluhanke

Vertaisarvioinnin palauteraportti 21.1.2011 SEDUn laajennetun työssäoppimisen kokeiluhanke Vertaisarvioinnin palauteraportti 21.1.2011 SEDUn laajennetun työssäoppimisen kokeiluhanke VERTAISRYHMÄN KOKOONPANO Työssäoppimisen laajentamisen valtakunnallinen koordinointihanke: Sirpa Pursiainen Pirko

Lisätiedot

Ammattireitti. Laajennetun työssäoppimisen kokeilu. Tekemisen meininkiä OSAOn Muhoksen yksikössä

Ammattireitti. Laajennetun työssäoppimisen kokeilu. Tekemisen meininkiä OSAOn Muhoksen yksikössä Ammattireitti Laajennetun työssäoppimisen kokeilu Tekemisen meininkiä OSAOn Muhoksen yksikössä Laajennetun työssäoppimisen kokeilu Oulun seudun ammattiopisto OSAO on mukana Opetushallituksen rahoittamassa

Lisätiedot

AMMATILLISET PERUSTUTKINNOT Huippu-urheiluväylä

AMMATILLISET PERUSTUTKINNOT Huippu-urheiluväylä Suunnitelman laadinta Pvm 15/2 2013 Rakenteen tarkistus Pvm 21/3 2013 Muodollinen tarkistus Pvm 28/3 2013 Suunnitelman hyväksyntä Pvm 17/4 2013 Hyväksytty toisen asteen koulutuslautakunnan jaostossa Pvm

Lisätiedot

PROSESSITEOLLISUUDEN PERUSTUTKINTO

PROSESSITEOLLISUUDEN PERUSTUTKINTO PROSESSITEOLLISUUDEN PERUSTUTKINTO Yhteenveto ammattiosaamisen näyttöjen arvosanoista ja niiden toteuttamistavoista lukuvuosina 0 06 Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä Johdanto Ammatillisen peruskoulutuksen

Lisätiedot

Opinto-ohjaussuunnitelma ohjauksen kehittämisen välineenä

Opinto-ohjaussuunnitelma ohjauksen kehittämisen välineenä Opinto-ohjaussuunnitelma ohjauksen kehittämisen välineenä Satu Hekkala Johdanto Tämä artikkeli kertoo Oulun Diakoniaopiston opinto-ohjaussuunnitelman kehittämistyöstä ja esittelee lyhyesti opinto-ohjaussuunnitelman

Lisätiedot

Otsikko Sivu. 16 Osaamisen arvioinnin suunnitelmat 3 17 Muut asiat 4 18 Seuraavat kokoukset 5

Otsikko Sivu. 16 Osaamisen arvioinnin suunnitelmat 3 17 Muut asiat 4 18 Seuraavat kokoukset 5 PÖYTÄKIRJA 6/2015 1 Ammattiosaamisen toimikunta Käsitellyt asiat Otsikko Sivu 16 Osaamisen arvioinnin suunnitelmat 3 17 Muut asiat 4 18 Seuraavat kokoukset 5 PÖYTÄKIRJA 6/2015 2 Ammattiosaamisen toimikunta

Lisätiedot

Turvallisuusalan perustutkinto

Turvallisuusalan perustutkinto Turvallisuusalan perustutkinto Ammattiosaamisen näyttö vartiointi- ja palvelutoiminnot opintokokonaisuudesta Kuva: Timo Paakkanen Taustaa Ammattiosaamisen näytön suoritti kolmannen vuoden opiskelija. Hänellä

Lisätiedot

Oppimisvalmiuksia mittaava koe osaamisen kehittämisen suunnittelun tukena

Oppimisvalmiuksia mittaava koe osaamisen kehittämisen suunnittelun tukena Oppimisvalmiuksia mittaava koe osaamisen kehittämisen suunnittelun tukena Stadin ammattiopiston kokemuksia 4/5/13 Miksi? Stadin ammattiopiston toiminta-ajatuksena on monipuolisen ja laadukkaan ammatillisen

Lisätiedot

8.2.2012. Yhteyshenkilö - nimi Niina Patrikainen - sähköposti niina.patrikainen@kpedu.fi - puhelin 044 725 0019

8.2.2012. Yhteyshenkilö - nimi Niina Patrikainen - sähköposti niina.patrikainen@kpedu.fi - puhelin 044 725 0019 Toimintasuunnitelma 1 (8) LAMPPU-hankkeen partnerin tarkennettu toimintasuunnitelmat Yhteistyökumppanin tiedot Koulutuksen järjestäjä: Keski-Pohjanmaan koulutuskuntayhtymä Yhteyshenkilö - nimi Niina Patrikainen

Lisätiedot

Tiina Lehtosaari Projektipäällikkö 8/8/11

Tiina Lehtosaari Projektipäällikkö 8/8/11 Tiina Lehtosaari Projektipäällikkö 1 8/8/11 Taustaa MOT Moniosaajat kiinteistöpalvelualalla: MOT oli puhdistuspalvelualan ja kiinteistöhoidon opetuksen ja osaamisen kehittämiseen sekä verkostoitumiseen

Lisätiedot

Koulutuskeskus Sedu, Kauhajoki

Koulutuskeskus Sedu, Kauhajoki Koulutuskeskus Sedu, Kauhajoki OPISKELIJAN OPAS Kauhajoki Lukuvuosi 2013-2014 SISÄLLYSLUETTELO: 1. HENKILÖKUNTA 3 2. RYHMÄT JA RYHMÄNOHJAAJAT 5 3. LUKUVUODEN TYÖPÄIVÄT 6 4. TYÖSSÄOPPIMISJAKSOT 7 5. UUSINTATENTIT

Lisätiedot

Paperiteollisuuden perustutkinto

Paperiteollisuuden perustutkinto Paperiteollisuuden perustutkinto Ammatti-osaamisen näyttö erikoispäällystys ja laminointi opintokokonaisuudesta Kuva: Janne Hietanummi: Valkeakosken ammattiopisto Taustaa Ammattiosaamisen näyttö suoritettiin

Lisätiedot