Hailuodon liikenneyhteys, Oulunsalo-Hailuoto tuulipuisto (YVAohjelmat)

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Hailuodon liikenneyhteys, Oulunsalo-Hailuoto tuulipuisto (YVAohjelmat)"

Transkriptio

1 MUISTIO Hailuodon liikenneyhteys, Oulunsalo-Hailuoto tuulipuisto (YVAohjelmat) Yleisötilaisuus Aika Tiistai klo Paikka Hailuodon liikuntahalli, Luovontie 61 Osallistujat Lista liitteenä 1 Tilaisuuden avaus (Eero Kaakinen) Tilaisuuden puheenjohtaja luonnonsuojelupäällikkö Eero Kaakinen Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskuksesta avasi tilaisuuden ja toivotti paikalla olleet tervetulleeksi. 2 Ympäristövaikutusten arviointimenettely (Heli Harjula) Heli esitteli ympäristövaikutusten arviointimenettelyn. 3 Hankkeen esittely (Tapio Tuuttila) Tapio esitteli yleisesittelyn ja taustat hankkeelle. Tiehallintoa edusti, Päivi Hautaniemi Metsähallituksen Laatumaata Erkki Kunnari, Veikko Mustonen, Olli-Matti Tervaniemi Oulun Seudun Sähköä Jukka Kaakinen Hailuodon kuntaa Markku Maikkola 4 Suunnitellut ympäristövaikutusten arviointiselvitykset Hailuodon liikenneyhteyden esitteli Heimo Rintamäki (Suvi Nenonen YVA, Eerik Jarkko YS, Annamari Ruonakoski sosiaaliset vaikutukset) Oulunsalo-Hailuoto tuulipuiston esitteli Jakob Kjellman (Päivi Vainionpää)

2 5 Kysymykset ja keskustelut Alpo Parrila Hailuoto Oulunsalo väli on Hautavajoama-aluetta. Kestääkö pohja perustaa, pysyvätkö aallonmurtajat paikallaan ja uppoaako koko pengertie mereen? Entä kun jäät liikkuvat, syntyy kuusimetriä korkeita jäävuoria. Mitä vaurioita ja liikennehaittoja nämä aiheuttavat? Sää- ja keliolosuhteet talvella ovat joskus erittäin vaikeat, kun tie on ihan jäässä ja pisarat jäätyvät tien pintaan. Kuinka liikenne silloin toimii ja onko se turvallista? Pysyykö hiekka tien pinnassa? Tehdyillä laskelmilla perustellaan, että lautan korvaaminen tienaisi takaisin 30 vuodessa. Pitääkö tämä paikkansa ja miten on huomioitu kunnossapitokustannukset? Penkan painumista ja rakentamista varten tehdään pohjatutkimuksia. Näiden tietojen perusteella suunnitellaan rakenteet ja arvioidaan mahdolliset painumien vaikutukset. Varmaankin pengerrakenteena tulee olemaan jonkinlainen louheratkaisu. Jää tilanteesta saadaan tietoa tiemestareilta. Kuinka useasti tulisi tilanteita, jolloin jäät mahdollisesti tulisivat tiepenkereelle. Tuiskukaiteita käytetään hoidossa, mutta pengertielle ei suositella pidättäviä rakenteita lumelle. Hoitourakoitsijalla tulisi olemaan vastuu kunnossapidon osalla. Raippaluodon sillassa käytetään automaattisia liukkaudentorjuntalaitteistoja. Varmaan tulee tilanteita, jolloin liikenneyhteys on poikki. Kustannukset on arvioitu uudelleen ja niitä on päivitetty 2004 ja Suoritteet on käyty läpi ja niissä on mukana ylläpitokustannukset. Laskennan perusta pohjautuu 1993 tehtyihin tarveselvityksen ratkaisuihin. Väylään liittyvät erikoisvaatimukset saattavat kerryttää enemmän kustannuksia, niitä tarpeita arvioidaan tässä työssä. Aira Sorto Veden roiskeeseen on suhtauduttava vakavasti, koska aaltojen korkeudet voivat olla useita metrejä (v. 93 jopa 6,5 metriä). Kapea penger ei ole turvallinen. Tässä vaiheessa lähtökohtana on ollut vuonna 1993 tehty tarveselvitys. Maakuntakaavan viheryhteys tulee mahdollisesti vaatimaan kevyen liikenteen kulkumahdollisuuden ja tämä tulee vaikuttamaan penkereen poikkileikkaukseen. Aira Sorto Liikenne tulee kasvamaan ainakin 1,5 kertaiseksi. Näin suureksi kasvava liikenne vaatii parannusta nykyisille liikenneväylille.

3 Liikennemäärän kasvamisen vaikutukset otetaan huomioon. Myös Oulunsalon maankäyttö tulee vaikuttamaan nykyisen tien liikennemääriin. Veikko Tönkyrä (Santonen) Jäiden voimaa ei tule aliarvioida, ne ovat kaataneet vapaa-ajanasuntojakin. Arviointiohjelmassa on Santonen kuvattu metsäiseksi niemeksi, jossa siellä täällä vapaa-ajanasuntoja. Kyllä niitä vapaa-ajan asuntoja on paljon enemmän. Julkaistaanko 1993 kustannusten tarkistamiseen käytettyjä laskentaperusteita, vaikuttavat aika hatarilta? Miksi vaihtoehdoista on jätetty hybridiratkaisu pois (penger+lautta). Pelkästään 5 km pitkä kiinteä pengertie olisi myös mittava projekti. Kustannusmielessä kustannukset olisivat lähes saman verran kuin kokonaan kiinteänyhteyden. Kuitenkin jäisi lauttayhteys ja tästä aiheutuisi lähes tuplakustannukset, mutta kuitenkaan palvelutaso ei riittävästi parane. Kustannusasiat ovat nousseet uudestaan esille, pohjautuvat 1993 tarveselvityksen suoritteisiin. Nykyiset kunnossapitokustannukset ovat noin 3,7 milj /vuodessa. Lisäksi uomaa tulee syventää määräajoin. Nyt lasketut tiedot antavat suunnan asialle. Yleissuunnitteluvaiheessa kustannukset tullaan päivittämään. Täytyy muistaa, että Hailuotolaiset haluavat parempaa palvelutasoa. Veikko Tönkyrä Kustannusvaikutukset tulee ulottaa Marjaniemeen saakka. Voidaanko nämä kustannukset ottaa myös mukaan? Eero Kaakinen Nyt vertaillaan vaihtoehtoja ympäristövaikutusten näkökulmasta, kustannukset eivät ole avainasemassa. Markku Ketola. Miksi tuuli ja liikenneyhteyttä ei käsitellä yhtenä hankkeena/kokonaisuutena? Tapio Tuuttila Todelliset synergiaedut ovat kuitenkin melko pienet. Joitain synergiaetuja mahdollisesti on ja kaikkia ei vielä tiedetä. Jatkoselvittelyissä mahdolliset edut selviävät. Nyt on esitetty 12 tuulivoimalaan kiinteään yhteyden varteen. Synergiaetuja löytyisi mahdollisesti massan vaihdoista. Aira Sorto Haittaako tuulivoimaloiden välke liikennettä?

4 Kokemuksen perusteella ei haittaa. Enemmänkin keskustelua on aiheuttanut se, että kertyykö jäätä lapoihin. Jaakob Kjellman Välkkeen aiheuttama haitta on enempi nautinnollinen syy. Markku Ketola Minkä takia lauttaa pidetään kalliina, pitäisikö toiminta kilpailuttaa? Nykyinen ongelmahan on, että tyhjällä lautalla kuljetetaan tyhjiä autoja. Millähän kapasiteettia saataisiin nostettua? Esityksiä on tullut, että vuoroja tarvittaisiin lisää, mutta kävijät hiljaisena aikana ovat vähäisiä. Lautan käyttäjämääriin tulee suhtautua riittisesti, milloin tarvitaan oikeasti kahta lauttaa. Lautan kilpailutusta on kokeilu, mutta ei saatu aitoa kilpailua. Jatkossa yritetään saada aikaan kunnon kilpailua. Heimo Rintamäki Uusilla autolautoilla kapasiteettia voidaan lisätä. Selvitettävä on kuitenkin mitkä ovat uusien automaattilauttojen toimintaedellytykset. Nopeutta voidaan kasvattaa, mutta se vaatii syvemmän väylän. Tulevaisuudessa kustannuksiin vaikuttaa lauttojen käyttämä energia sekä turvallisuus vaatimukset. Lassi Helanen Paljonko oikeasti liikennemäärät kasvavat, onko pohdittu muodostuuko jonoja? Liikennemäärän on arvioitu kasvavan 1,5 -kertaisesti. Kuinka paljon todellisuudessa kasvaa, ei radikaalisesti vaikuttava kiinteään yhteyden vaatimuksiin. Suurempi merkitys liikenteeseen tulee olemaan sillä mitä maankäyttöä Hailuotoon suunnitellaan (hotelleja, matkailua, ym). Maankäytön kautta tulevat toiminnot tulevat aiheuttamaan eniten liikenteen kasvua. Heimo Rintamäki Raippaluodon kokemuksista voidaan sanoa, että alussa liikennemäärät kasvoivat %, mutta pitemmällä mentäessä rauhoittuu. Markku Ketola Miksi selvitettävänä vaihtoehtona ei ole suora yhteys Ouluun? Aikaa menisi jopa vähemmän, kun kuljettaisiin suoraan lautalla. Voisihan ykkösautoja pitää mantereen puolella ja kakkosautot Hailuodossa. Yhteys ei ole maakuntakaavan mukainen.

5 Veikko Tönkyrä Nyt talvella avattu jäätie kasvatti autojen määrää arvioilta ainakin 1000 autolla. Jos kiinteäyhteys toteutuisi, niin liikennemäärä kasvaisi 2-3 -kertaiseksi. Mitä vaatimuksia tämä aiheuttaisi tien mitoitukseen? Liikennemäärän kasvulla ei ole merkitystä tien poikkileikkaukseen, koska mitoittamiseen vaikuttavat tekijät tulevat muista teknisistä ja turvallisuuteen liittyvistä vaatimuksista. Todelliset liikennemäärien kasvuvolyymit tulevat siitä, miten matkailuasiat Hailuodossa jatkossa kehittyisivät. Soile Museo- ja ympäristövirasto suosittelee tuulivoimaloiden sijoittamista ulkomerelle, ei niinkään kosteikkoalueiden läheisyyteen, tuhoaa maiseman perusteellisesti. Eero Kaakinen Helppoja paikkoja tuulivoimaloiden sijoittamiselle ovat jo rakennetut paikat, kuten nyt esim. Riutunkari. Hankalia kohteita tuulivoimaloiden sijoittamiselle ovat saaristomaiset alueet. Tuulivoimalat eivät oikeastaan tuhoa maisemaa vaan muuttavat sitä. Kysymys Kuinka paljon tuulivoimalat aiheuttavat meluhaittaa, minkälaisia desibelimääriä ne aiheuttavat. Erkki Kunnari Tuulivoimaloiden koneistoista lähtee ääntä. Tuulivoimalat sijoitetaan metrin päähän toisistaan. Meluhaittoja tarkastellaan kokonaisvaikutusta. Tätä varten tehdään ääni- /melumallinnus. Lait ja asetukset asettavat raja-arvot ja lakisääteisiä raja-arvoja tullaan noudattamaan. Jaakob Kjellman 40 desibelin raja-arvo tulee saavuttaa yöksi. Käytännössä hankala mitata, koska tyynellä koneet eivät käy ja tuulella vaikea havaita, koska aallokot aiheuttavat jopa enemmän melua. Paavo Junttila Arviointiohjelmassa on huomioitu asuvat ja vapaa aikaa viettävät ihmiset. Tulisiko lisätä kolmantena ryhmänä ne joilla on jonkinlaiset juuret (suku, omistusta) Hailuodossa? Tälle on varmaankin jatkossa vaikutusta tulevaan yhdyskuntarakenteeseen. Annamari Ruonakoski Tämä kolmaskin ryhmä olisi hyvä ottaa huomioon. Heiltä voisi kysyä mitä mieltä he ovat liikenneyhteyden kehittämisestä ja vaikuttaako se heidän käyttäytymiseen. Eero Kaakinen

6 Varteen ottava näkökulma syventää kohderyhmiä. Tämän merkitys on kasvanut uusissa hankkeissa. Asko Sorto Välke lähinnä ärsyttää. Kunta suunnittelee uutta asuntoaluetta Santosen alueelle. Ovatko suunnitelmat missä vaiheessa? Matti Soronen Kaava on olemassa ja alueelle on kaavoitettu 13 vakituista ja 11 loma-asuntoa. Timo Ranta (viljelijä) Miten tien parantamista maaosuudella jatketaan? Rekkojen kanssa pärjää, mutta henkilöautojen kohtaamisessa tie käy kapeaksi. Liikenteelliset vaikutukset tullaan arvioimaan laajemmin kuin pelkästään penkereen osalta. Nyt jo kevyen liikenteen kulku mahdollisuus aiheuttaa tarvetta leventää poikkileikkausta ainakin metrillä. Liikenteeseen liittyvät kerrannaisvaikutuksen selvitetään. Havaittavissa on ollut, että koetaan jonkinlaista kiilausta ja kiirehdintää, että ehditäänkö ja mahdutaanko lautalla. Markku Ketola YVA:n tulisi olla mieluimmin täydellinen kuin puutteellinen, joten Oulun lauttayhteysvaihtoehto tulisi ottaa mukaan. Asiasta on tehty aloite. Eikö voitaisi pyytää tarjoukset kummastakin nykyisestä ja suoraan Ouluun menevästä lauttayhteydestä? Heimo Rintamäki Yhteystarpeita ohjaa maankuntakaava. Maakuntakaavassa oleva kehittämistarve ei tarkoite suoraa yhteyttä Ouluun. Ohjelmassa olevat vaihtoehdot on muodostettu maakuntakaavatukeviksi. Aloite on ollut virallisessa käsittelyssä. Kannanotto yleisöstä On ajateltava kyläyhteisön säilymistä. Kiinteä yhteys tulee olemaan Hailuodon elinehto. Alpo Parila Mitkä ovat olleet kokemukset Raippaluodon sillasta? Raippaluodon liikenneyhteydestä on hiljattain valmistunut raportti. Huolet olivat kutakuinkin samanlaiset. Yllättävän vähän on ollut negatiivisia vaikutuksia. Heimo Rintamäki Raippaluodossa oli suurin pelko sosiaalisten olosuhteiden muuttumisesta, tulee ns. epätoivottua väkeä. Nämä pelot ovat osoittautuneet tarpeettomaksi, jopa virkavalta on nyt nopeammin pai-

7 kalla. Kokemus on osoittanut, että Raippaluotoon on saatu nuoria takaisin ja sitä kautta väestön rakenne alkanut nuorentumaan. Kuitenkaan koko Raippaluodon alue ei ole lähtenyt kehittymään, pitäisi olla bisnes edellytykset. 6 Tilaisuuden päättäminen Eero Kaakinen kiitteli tilaisuudesta ja aktiivisista kommenteista. Pyysi antamaan palautetta ja tukkimaan sähköpostit siitä, mitä pitää selvittää. Tilaisuus päättyi klo 20:10. Muistion kirjasi Eerik Jarkko

8

9

10

Hailuodon liikenneyhteys, Oulunsalo-Hailuoto tuulipuisto (YVAohjelmat)

Hailuodon liikenneyhteys, Oulunsalo-Hailuoto tuulipuisto (YVAohjelmat) MUISTIO 29.4.2009 Hailuodon liikenneyhteys, Oulunsalo-Hailuoto tuulipuisto (YVAohjelmat) Yleisötilaisuus Aika Keskiviikko 29.4.2009 klo 18.00 20.05 Paikka Oulunsalon kunnantalon valtuustosali, Kauppiaantie

Lisätiedot

Liikenneyhteyden kehittämisen yleissuunnittelu ja YVA

Liikenneyhteyden kehittämisen yleissuunnittelu ja YVA Liikenneyhteyden kehittämisen yleissuunnittelu ja YVA Oulun tiepiiri teettää työn, joka sisältää : vaihtoehtoisten liikenneyhteyksien määrittelyn ja ratkaisujen ympäristövaikutusten arvioinnin (YVA), parhaan

Lisätiedot

HAILUODON KIINTEÄ YHTEYS, TS Yleisötilaisuus 1, Oulunsalo. Muistio yleisötilaisuudesta. 1 Kokouksen avaus. 2 Yleisötilaisuuden kulku.

HAILUODON KIINTEÄ YHTEYS, TS Yleisötilaisuus 1, Oulunsalo. Muistio yleisötilaisuudesta. 1 Kokouksen avaus. 2 Yleisötilaisuuden kulku. Muistio 1.6T-1.6 20.11.2017 Prosito Yleisötilaisuus1, Hailuoto 1 (3) HAILUODON KIINTEÄ YHTEYS, TS Yleisötilaisuus 1, Oulunsalo Muistio yleisötilaisuudesta Aika To 16.11.2017 klo 18:00 20:00 Paikka Osallistujat

Lisätiedot

HAILUODON KIINTEÄ YHTEYS, TS Yleisötilaisuus 1, Hailuoto. Muistio yleisötilaisuudesta. 1 Kokouksen avaus. 2 Yleisötilaisuuden kulku.

HAILUODON KIINTEÄ YHTEYS, TS Yleisötilaisuus 1, Hailuoto. Muistio yleisötilaisuudesta. 1 Kokouksen avaus. 2 Yleisötilaisuuden kulku. Muistio 1.6T-1.5 20.11.2017 Prosito Yleisötilaisuus1, Hailuoto 1 (3) HAILUODON KIINTEÄ YHTEYS, TS Yleisötilaisuus 1, Hailuoto Muistio yleisötilaisuudesta Aika Ti 14.11.2017 klo 18:00 20:00 Paikka Osallistujat

Lisätiedot

Hailuodon liikenneyhteyden ja tuulivoiman kehittämishankkeen YVA -yleisötilaisuus

Hailuodon liikenneyhteyden ja tuulivoiman kehittämishankkeen YVA -yleisötilaisuus MUISTIO 22.4.2010 Hailuodon liikenneyhteyden ja tuulivoiman kehittämishankkeen YVA -yleisötilaisuus Aika 12.4.2010 klo 18:00 Paikka Hailuodon liikuntasalo, Hailuoto Kokouksen sisältö 1. Tilaisuuden avaus

Lisätiedot

Seurantaryhmän 1. kokous

Seurantaryhmän 1. kokous KOKOUSMUISTIO 9.3.2009 Seurantaryhmän 1. kokous Aika 26.2.2009 klo 13.45 17.15 Paikka Tiepiiri Lentoauto-sali, Veteraanikatu 5 90100 Oulu Läsnä: Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskus Tuukka Pahtamaa Metsähallitus,

Lisätiedot

Hailuodon kiinteä yhteys. Mt 816 välillä Riutunkari Huikku

Hailuodon kiinteä yhteys. Mt 816 välillä Riutunkari Huikku Hailuodon kiinteä yhteys Mt 816 välillä Riutunkari Huikku Kiinteä maantieyhteys Hailuodon ja mantereen välille Hailuotoon rakennetaan kiinteä maantieyhteys Oulun Riutunkarin ja Hailuodon Huikun välille.

Lisätiedot

Hailuodon liikenneyhteyden ja tuulivoiman kehittäminen

Hailuodon liikenneyhteyden ja tuulivoiman kehittäminen 26.11.2008 Marko Mäenpää KOKOUSMUISTIO Hailuodon liikenneyhteyden ja tuulivoiman kehittäminen Ohjausryhmän 1. palaveri Aika: 20.11.2008 klo 13:00 14:45 Paikka: AIRIX Ympäristö Oy, Sepänkatu 9 A 7, 90100

Lisätiedot

Hailuoto Oulu liikenneyhteyden kehittäminen ja merialueen osayleiskaavoitus

Hailuoto Oulu liikenneyhteyden kehittäminen ja merialueen osayleiskaavoitus Hailuoto Oulu liikenneyhteyden kehittäminen ja merialueen osayleiskaavoitus Yleisötilaisuus 10.9.2014 POP ELY Oulunsalo Hailuoto Oulun seutu Metsähallitus Lumituuli Oulun Seudun Sähk Lähtökohdat kaava-alue

Lisätiedot

Osayleiskaavan luonnosvaiheen yleisötilaisuus 2.

Osayleiskaavan luonnosvaiheen yleisötilaisuus 2. Osayleiskaavan luonnosvaiheen yleisötilaisuus 2. MUISTIO 16.6.2010 Aika torstai 6.5.2010 klo 18.00 20.00 Paikka Aito Helmi -sali, Hailuodon koulukeskus Luovontie 61, 90480 Hailuoto Läsnä Matti Soronen

Lisätiedot

Suurhankkeista liiketoimintamahdollisuuksia Hailuodon kiinteä yhteys Johtaja Lars Westermark, Väylävirasto

Suurhankkeista liiketoimintamahdollisuuksia Hailuodon kiinteä yhteys Johtaja Lars Westermark, Väylävirasto Suurhankkeista liiketoimintamahdollisuuksia Hailuodon kiinteä yhteys 24.1.2019 Johtaja Lars Westermark, Väylävirasto Väylävirasto eli Väylä Väylä vastaa valtion tieverkon, rautateiden ja vesiväylien kehittämisestä

Lisätiedot

Hailuoto Oulu liikenneyhteyden kehittäminen ja merialueen osayleiskaavoitus

Hailuoto Oulu liikenneyhteyden kehittäminen ja merialueen osayleiskaavoitus Hailuoto Oulu liikenneyhteyden kehittäminen ja merialueen osayleiskaavoitus POP ELY Oulunsalo Hailuoto Oulun seutu Metsähallitus Lumituuli Oulun Seudun Sähk Kahden YVA-hankkeen ja yleiskaavan ainutlaatuinen

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 9/2015 1 (1) Kaupunkirakennelautakunta 122 24.06.2015. 122 Asianro 8060/08.00.00/2013

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 9/2015 1 (1) Kaupunkirakennelautakunta 122 24.06.2015. 122 Asianro 8060/08.00.00/2013 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 9/ 1 (1) 122 Asianro 8060/08.00.00/2013 Lehtoniemi ja Peikkometsän alue, vuoropysäköintikysely Suunnittelujohtaja Tapio Räsänen Kaupunkiympäristön suunnittelun tukipalvelut

Lisätiedot

KIVIVAARA-PEURAVAARAN TUULIVOIMAPUISTOHANKE Ympäristövaikutusten arviointimenettely ASUKASKYSELY KIVIVAARA-PEURAVAARAN LÄHIALUEELLE

KIVIVAARA-PEURAVAARAN TUULIVOIMAPUISTOHANKE Ympäristövaikutusten arviointimenettely ASUKASKYSELY KIVIVAARA-PEURAVAARAN LÄHIALUEELLE KIVIVAARA-PEURAVAARAN TUULIVOIMAPUISTOHANKE Ympäristövaikutusten arviointimenettely ASUKASKYSELY KIVIVAARA-PEURAVAARAN LÄHIALUEELLE Hyvä vastaanottaja, Metsähallitus Laatumaa suunnittelee Hyrynsalmella

Lisätiedot

Hailuodon liikenneyhteyden ja tuulivoiman kehittämishanke. Hankkeen yleisesittely

Hailuodon liikenneyhteyden ja tuulivoiman kehittämishanke. Hankkeen yleisesittely Hailuodon liikenneyhteyden ja tuulivoiman kehittämishanke Hankkeen yleisesittely Taustaa Hailuodon liikenneyhteyksien kehittämisen tarveselvitys valmistui vuonna 1993 Ympäristöministeriö vahvisti Pohjois-Pohjanmaan

Lisätiedot

Yleisötilaisuus Hailuodon kiinteän yhteyden yleissuunnitelma

Yleisötilaisuus Hailuodon kiinteän yhteyden yleissuunnitelma Hailuodon kiinteän yhteyden yleissuunnitelma Yleisötilaisuus 10.9.2014 Suunnittelualue 2 Hankkeen alustava aikataulu 2014 syksy, yleissuunnitelma nähtävillä 2014 loppuvuosi, yleissuunnitelman hyväksymispäätös

Lisätiedot

Tuulivoima Metsähallituksessa Erkki Kunnari. 30.10.2013, Oulu

Tuulivoima Metsähallituksessa Erkki Kunnari. 30.10.2013, Oulu Tuulivoima Metsähallituksessa Erkki Kunnari 30.10.2013, Oulu Esityksen sisältö Yleistä tuulivoimasta ja tuulivoimarakentamisesta Maakunnalliset selvitykset Tuulivoiman hankekehitys Metsähallituksen rooli

Lisätiedot

Välkeselvitys. Versio Päivämäärä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä. Rev01 03.02.2015 CGr TBo Ketunperän tuulivoimapuiston välkeselvitys.

Välkeselvitys. Versio Päivämäärä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä. Rev01 03.02.2015 CGr TBo Ketunperän tuulivoimapuiston välkeselvitys. Page 1 of 11 Ketunperä-Välkeselvitys- CG150203-1- Etha Wind Oy Frilundintie 2 65170 Vaasa Finland TUULIPUISTO Ketunperä Välkeselvitys Versio Päivämäärä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä Rev01 03.02.2015 CGr

Lisätiedot

HAILUODON KUNTA. Kunnanvaltuusto KOKOUSKUTSU 3/2008. Kokousaika: Keskiviikko 25.6.2008 klo 19.00. Käsiteltävät asiat:

HAILUODON KUNTA. Kunnanvaltuusto KOKOUSKUTSU 3/2008. Kokousaika: Keskiviikko 25.6.2008 klo 19.00. Käsiteltävät asiat: HAILUODON KUNTA Kunnanvaltuusto KOKOUSKUTSU 3/2008 Kokousaika: Keskiviikko 25.6.2008 klo 19.00 Kokouspaikka: Kunnanvirasto, johtokeskus Käsiteltävät asiat: 1 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 2

Lisätiedot

HAILUODON KIINTEÄ YHTEYS, TS Yleisötilaisuus 2, Oulunsalo. Muistio yleisötilaisuudesta. 1 Kokouksen avaus. 2 Yleisötilaisuuden kulku.

HAILUODON KIINTEÄ YHTEYS, TS Yleisötilaisuus 2, Oulunsalo. Muistio yleisötilaisuudesta. 1 Kokouksen avaus. 2 Yleisötilaisuuden kulku. 1.6T-1.10 Yleisötilaisuus 2, Oulunsalo 1 (5) HAILUODON KIINTEÄ YHTEYS, TS Yleisötilaisuus 2, Oulunsalo Muistio yleisötilaisuudesta Aika To 1.2.2018 klo 18:00 20:00 Paikka Osallistujat Oulunsalo talo Noin

Lisätiedot

Oulunsalo-Hailuoto tuulipuisto. YVAn yleisesitys, ohjelmavaihe

Oulunsalo-Hailuoto tuulipuisto. YVAn yleisesitys, ohjelmavaihe Oulunsalo-Hailuoto tuulipuisto YVAn yleisesitys, ohjelmavaihe Hanke Suunnitteluperusteena Syvyys rakennuspaikalla oltava >3,5 m Tuulisuus sopiva Voimaloiden väliset etäisyydet riittävät Tuulivoimalan napakorkeus

Lisätiedot

YLEISÖTILAISUUS YVA- SELOSTUKSESTA

YLEISÖTILAISUUS YVA- SELOSTUKSESTA VT12 PARANTAMINEN VÄLILLÄ ALASJÄRVI-HUUTIJÄRVI YLEISSUUNNITELMA JA YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTI YLEISÖTILAISUUS YVA- SELOSTUKSESTA 15.6.2016 PITKÄJÄRVEN KOULU, KANGASALA YVA-SELOSTUSEN 1. TILAISUUDEN

Lisätiedot

Hailuodon kiinteä yhteys Mt 816 välillä Huikku Riutunkari, Oulu ja Hailuoto

Hailuodon kiinteä yhteys Mt 816 välillä Huikku Riutunkari, Oulu ja Hailuoto 1.3-T 1 (8) Hailuodon kiinteä yhteys Mt 816 välillä Huikku Riutunkari, Oulu ja Hailuoto Hailuodon kiinteän yhteyden tiesuunnitelma käsittää maantielle 816 noin 8,4 kilometrin pituisen uuden silta- ja pengeryhteyden

Lisätiedot

Pyhännän kunta. Kaavoituskatsaus 2015. 1. Voimassa olevat asemakaavat: 1.1 Asemakaavat:

Pyhännän kunta. Kaavoituskatsaus 2015. 1. Voimassa olevat asemakaavat: 1.1 Asemakaavat: Pyhännän kunta Kaavoituskatsaus 2015 Rakennuslain 7 :n mukaisesti ilmoitetaan seuraavaa: 1. Voimassa olevat asemakaavat: 1.1 Asemakaavat: - Leiviskänkankaan asemakaava laajennuksineen - Kirjavaniemen asemakaava

Lisätiedot

Työnumero Maantien 8155 (Poikkimaantien) parantaminen välillä Oulun Satama valtatie 22 Tiesuunnitelman laatiminen (Oulu)

Työnumero Maantien 8155 (Poikkimaantien) parantaminen välillä Oulun Satama valtatie 22 Tiesuunnitelman laatiminen (Oulu) Työnumero 1510029670 Maantien 8155 (Poikkimaantien) parantaminen välillä Oulun Satama valtatie 22 Tiesuunnitelman laatiminen (Oulu) Ramboll Finland Oy Kiviharjunlenkki 1 A FI-90220 Oulu Puh. 020 755 611

Lisätiedot

Hailuodon kiinteän yhteyden yleissuunnitelma

Hailuodon kiinteän yhteyden yleissuunnitelma Hailuodon kiinteän yhteyden yleissuunnitelma Suunnitteluperusteet Yleissuunnitelma LUONNOS 14.10.2014 Havainnekuva, WSP Group Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Hailuodon kiinteän

Lisätiedot

Päätös ympäristövaikutusten arviointimenettelyn soveltamisesta kiinteän yhteyden rakentamiseksi Hailuodon ja mantereen välille.

Päätös ympäristövaikutusten arviointimenettelyn soveltamisesta kiinteän yhteyden rakentamiseksi Hailuodon ja mantereen välille. Päiväys Dnro 12.12.2007 PPO-2007-R-11-531 Tiehallinto Oulun tiepiiri PL 261 90101 OULU Viite Tiedustelunne 19.11.2007 Asia Päätös ympäristövaikutusten arviointimenettelyn soveltamisesta kiinteän yhteyden

Lisätiedot

Välkeselvitys. Versio Päivämäärä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä. Rev01 02.12.2014 CGr TBo Hankilannevan tuulivoimapuiston välkeselvitys.

Välkeselvitys. Versio Päivämäärä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä. Rev01 02.12.2014 CGr TBo Hankilannevan tuulivoimapuiston välkeselvitys. Page 1 of 11 Hankilanneva_Valkeselvitys- CGYK150219- Etha Wind Oy Frilundintie 2 65170 Vaasa Finland TUULIVOIMAPUISTO HANKILANNEVA Välkeselvitys Versio Päivämäärä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä Rev01 02.12.2014

Lisätiedot

VAPAUDENTIEN JATKE YLEISSUUNNITELMA

VAPAUDENTIEN JATKE YLEISSUUNNITELMA VAPAUDENTIEN JATKE YLEISSUUNNITELMA YLEISÖTILAISUUS TILAISUUDEN AIKATAULU 17:00 17:30 17:40 17:50 18:00 18:15 19:15 19:30 Kahvit tarjolla Tilaisuuden avaus ja työn lähtökohdat, Kari Homi, kaupunkiympäristölautakunnan

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 8/ (6) Kaupunginhallitus Ryj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 8/ (6) Kaupunginhallitus Ryj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 8/2013 1 (6) 232 Lausunnon antaminen Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle Helsingin Sataman meriläjityksen ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta Viite:

Lisätiedot

LAUSUNTO MERIALUEEN OSAYLEISKAAVALUONNOKSESTA, HAILUODON KUNTA, OULUNSALON KUNTA

LAUSUNTO MERIALUEEN OSAYLEISKAAVALUONNOKSESTA, HAILUODON KUNTA, OULUNSALON KUNTA LAUSUNTO POPELY/853/07.01/2010 Pohjois-Pohjanmaa 16.8.2010 Hailuodon kunta Luovontie 176 90480 HAILUOTO Oulunsalon kunta yhdyskuntalautakunta PL 4 90461 OULUNSALO Hailuodon kunnan lausuntopyyntö 16.4.2010

Lisätiedot

NOUSIAISTEN KUNTA. Työ: 26725. Tampere 20.1.2014

NOUSIAISTEN KUNTA. Työ: 26725. Tampere 20.1.2014 NOUSIAISTEN KUNTA Kaitaraisten yritysalueen asemakaavan liikenneselvitys Työ: 26725 Tampere 20.1.2014 AIRIX Ympäristö Oy PL 453 33101 Tampere Puhelin 010 2414 000 Telefax 010 2414 001 Y-tunnus: 0564810-5

Lisätiedot

Pyhännän kunta. Kaavoituskatsaus 2013

Pyhännän kunta. Kaavoituskatsaus 2013 Pyhännän kunta Kaavoituskatsaus 2013 Rakennuslain 7 :n mukaisesti ilmoitetaan seuraavaa: 1. Voimassa olevat asemakaavat: 1.1 Asemakaavat: - Kirkonseudun asemakaava - Leiviskänkankaan asemakaava - Ukonojan

Lisätiedot

ASEMAKAAVAN MUUTOS NS. MAJARAN PELLOLLE

ASEMAKAAVAN MUUTOS NS. MAJARAN PELLOLLE PÄLKÄNE, KUNTAKESKUS ASEMAKAAVAN MUUTOS NS. MAJARAN PELLOLLE OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 10.2.2011 YHTEYSTIEDOT Pälkäneen kunta Osoite: Keskustie 1, 36600 Pälkäne Puh: 03-57911, fax 03 536 1050

Lisätiedot

TUULIVOIMAPUISTO Ketunperä

TUULIVOIMAPUISTO Ketunperä Page 1 of 7 Ketunperä_Valkeselvitys_YKJR 150531- Etha Wind Oy Frilundintie 2 65170 Vaasa Finland TUULIVOIMAPUISTO Ketunperä Välkeselvitys Versio Päivämäärä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä Rev01 31.5.2015

Lisätiedot

Julkaisuvapaa. Tiedotustilaisuus ELY:ssä

Julkaisuvapaa. Tiedotustilaisuus ELY:ssä Julkaisuvapaa 2.3.2010 2010 klo 12 Tiedotustilaisuus 2.3.2010 Pohjois-Pohjanmaan Pohjanmaan ELY:ssä Ympäristövaikutusten arvioinnit valmistuneet Hailuodon liikenneyhteyksien kehittämisen YVA ja Oulunsalon

Lisätiedot

TERVETULOA. Steningen Tuulipuiston osayleiskaava. Yleisötilaisuus 21.11.2013 Sauvo

TERVETULOA. Steningen Tuulipuiston osayleiskaava. Yleisötilaisuus 21.11.2013 Sauvo TERVETULOA Steningen Tuulipuiston osayleiskaava Yleisötilaisuus 21.11.2013 Sauvo OHJELMA 18.00 Kahvitarjoilu TILAISUUDEN AVAUS Seppo Allen, Sauvon kunnanjohtaja KAAVAHANKKEEN ESITTELY Anne Karlsson, kaavan

Lisätiedot

Välkeselvitys. Versio Päivämäärä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä

Välkeselvitys. Versio Päivämäärä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä Page 1 of 9 Portin_tuulipuisto_Valkeselvit ys- Etha Wind Oy Frilundintie 2 65170 Vaasa Finland TUULIVOIMAPUISTO Portti Välkeselvitys Versio Päivämäärä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä Rev01 28.09.2015 YKo

Lisätiedot

Kaavoituskatsaus 2014

Kaavoituskatsaus 2014 Pyhännän kunta Kaavoituskatsaus 2014 Rakennuslain 7 :n mukaisesti ilmoitetaan seuraavaa: 1. Voimassa olevat asemakaavat: 1.1 Asemakaavat: - Kirkonseudun asemakaava - Leiviskänkankaan asemakaava laajennuksineen

Lisätiedot

Välkeselvitys. Versio Päivämäärä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä

Välkeselvitys. Versio Päivämäärä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä Page 1 of 10 Parhalahti_Valkeselvitys_JR15 1211- Etha Wind Oy Frilundintie 2 65170 Vaasa Finland TUULIVOIMAPUISTO Parhalahti Välkeselvitys Versio Päivä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä Rev01 7.12.2015 YKo

Lisätiedot

KAUKLAHDENVÄYLÄN KEHITTÄMISSELVITYS, 2007

KAUKLAHDENVÄYLÄN KEHITTÄMISSELVITYS, 2007 Kauklahden alueella on käynnissä useita maankäytön kehittämiseen tähtääviä suunnitelmia. Kauklahdenväylän kehittämisselvitys Länsiväylän ja Kehä III:n välillä on laadittu, jotta maankäytön suunnittelussa

Lisätiedot

VALTATIEN 9 PARANTAMINEN VÄLILLÄ TAMPERE-ORIVESI, YLEISSUUNNITELMA JA YVA

VALTATIEN 9 PARANTAMINEN VÄLILLÄ TAMPERE-ORIVESI, YLEISSUUNNITELMA JA YVA MUISTIO 1 (5) VALTATIEN 9 PARANTAMINEN VÄLILLÄ TAMPERE-ORIVESI, YLEISSUUNNITELMA JA YVA ESITTELYTILAISUUS 23.3.2010 KLO 18.00 20.00, ATALAN KOULU Läsnä Harri Vitikka Pirkanmaan ELY-keskus Marketta Hyvärinen

Lisätiedot

KIINTEISTÖ OY MERTEN TALO SELVITYS LIIKENNEJÄRJESTE- LYISTÄ SUUNNITELMASELOSTUS

KIINTEISTÖ OY MERTEN TALO SELVITYS LIIKENNEJÄRJESTE- LYISTÄ SUUNNITELMASELOSTUS KIINTEISTÖ OY MERTEN TALO SELVITYS LIIKENNEJÄRJESTE- LYISTÄ SUUNNITELMASELOSTUS Tarkastus Päivämäärä 19.8.2010 Laatija Tarkastaja Hyväksyjä Kuvaus Timo Ojanperä Marko Olli Työnumero 82129780 Ramboll Ruukintie

Lisätiedot

16.0T-1 1 (5) VT 6 TAAVETTI LAPPEENRANTA, TIESUUNNITELMA LIIKENNE-ENNUSTE. 16.0T-1_Liikenne-ennuste.doc

16.0T-1 1 (5) VT 6 TAAVETTI LAPPEENRANTA, TIESUUNNITELMA LIIKENNE-ENNUSTE. 16.0T-1_Liikenne-ennuste.doc 16.0T-1 1 (5) VT 6 TAAVETTI LAPPEENRANTA, TIESUUNNITELMA LIIKENNE-ENNUSTE 16.0T-1_Liikenne-ennuste.doc 2 (5) VT 6 TAAVETTI - LAPPEENRANTA TIESUUNNITELMA LIIKENNE-ENNUSTE Yleistä Tiesuunnitelman liikenne-ennuste

Lisätiedot

Lumijoentien (st 813) ja vt 8:n liittymän toimivuus. Oikealle kääntymiskaistan tarveselvitys

Lumijoentien (st 813) ja vt 8:n liittymän toimivuus. Oikealle kääntymiskaistan tarveselvitys Lumijoentien (st 813) ja vt 8:n liittymän toimivuus Oikealle kääntymiskaistan tarveselvitys Tiehallinto Oulun Tiepiiri 2005 Lähtökohdat ja tavoitteet... 2 Lähtökohdat... 4 Tarkastelu... 10 Johtopäätökset...

Lisätiedot

PAINOKANKAAN-KARANOJAN LIIKENNESELVITYS

PAINOKANKAAN-KARANOJAN LIIKENNESELVITYS 1(10) 15.11.2010 MUISTIO PAINOKANKAAN-KARANOJAN LIIKENNESELVITYS 1. Yleistä Painokankaan-Karanojan osayleiskaava-alue (kuva 1) sijaitsee valtatien 10, Orsitien ja valtatien 3 eteläpuolella. Alueen toteutuneen

Lisätiedot

1 Vaikutusalueen herkkyys yhdyskuntarakenteen kannalta

1 Vaikutusalueen herkkyys yhdyskuntarakenteen kannalta Ympäristövaikutusten arviointiohjelma 19.2.2019 1 (11) 1 Vaikutusalueen herkkyys yhdyskuntarakenteen kannalta Kuva 1.1. Hankkeen vaikutusten yhdyskuntarakenteeseen arvioidaan ulottuvan enintään kilometrin

Lisätiedot

Vt5 parantaminen parantaminen välillä Hietanen Pitkäjärvi, yleissuunnitelma

Vt5 parantaminen parantaminen välillä Hietanen Pitkäjärvi, yleissuunnitelma Vt5 parantaminen parantaminen välillä Hietanen Pitkäjärvi, yleissuunnitelma Yleisötilaisuus 31.10.2013 Ympäristösi parhaat tekijät 2 Yleisötilaisuuden ohjelma 18:00 Tilaisuuden avaus ja hankkeen esittely

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA SUUNNITELMAN NIMI JA SUUNNITTELUALUE KIRKONKYLÄN ASEMAKAAVAN OSITTAINEN MUUTOS SUOMUSSALMEN KUNTA (777) KIRKONKYLÄ (406) SUUNNITTELUTEHTÄVÄN MÄÄRITTELY JA TAVOITTEET

Lisätiedot

Lakikangas I tuulivoimapuisto, Karijoki

Lakikangas I tuulivoimapuisto, Karijoki CPC LAKIAKANGAS I OY Lakikangas I tuulivoimapuisto, Karijoki Näkymäalueanalyysi V6 x x HH37/HH47.3.6 P7 Näkymäalueanalyysi V6 x x HH37/HH47 7) Vadbäck Hans.3.6 Sisällysluettelo Lähtötiedot... Näkemäalueanalyysi...

Lisätiedot

Kirjalansalmen sillan yleissuunnitelma. Yleisötilaisuus

Kirjalansalmen sillan yleissuunnitelma. Yleisötilaisuus Kirjalansalmen sillan yleissuunnitelma Yleisötilaisuus 12.9.2016 Yleiskartta 2 Kirjalansalmen sillan yleissuunnitelma Tavoitteena on korvata nykyinen silta uudella kiinteällä yhteýdellä Lähtökohtana on,

Lisätiedot

Haapalamminkankaan tuulivoimahanke, Saarijärvi

Haapalamminkankaan tuulivoimahanke, Saarijärvi S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A MEGATUULI OY Haapalamminkankaan tuulivoimahanke, Saarijärvi Havainnekuvat ja näkymäalueanalyysi V6 x 6 x HH37 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P0 FCG SUUNNITTELU JA

Lisätiedot

Hailuodon kiinteän yhteyden yleissuunnitelma

Hailuodon kiinteän yhteyden yleissuunnitelma RAPORTTEJA 90 2014 Hailuodon kiinteän yhteyden yleissuunnitelma Hailuoto, Oulu 1 Hailuodon kiinteän yhteyden yleissuunnitelma Hailuoto, Oulu RAPORTTEJA 90 2014 HAILUODON KIINTEÄN YHTEYDEN YLEISSUUNNITELMA

Lisätiedot

EPV TUULIVOIMA OY ILMAJOEN-KURIKAN TUULIVOIMAPUISTOHANKE HANKEKUVAUS

EPV TUULIVOIMA OY ILMAJOEN-KURIKAN TUULIVOIMAPUISTOHANKE HANKEKUVAUS EPV TUULIVOIMA OY ILMAJOEN-KURIKAN TUULIVOIMAPUISTOHANKE HANKEKUVAUS 15.3.2010 HANKKEEN YLEISKUVAUS Hankkeena on tuulipuiston rakentaminen Ilmajoen kunnan ja Kurikan kaupungin rajalle, Santavuoren- Meskaisvuoren

Lisätiedot

FENNOVOIMAN KÄYTETYN YDINPOLTTOAINEEN KAPSELOINTI- JA LOPPUSIJOITUSLAITOKSEN YVA-MENETTELY

FENNOVOIMAN KÄYTETYN YDINPOLTTOAINEEN KAPSELOINTI- JA LOPPUSIJOITUSLAITOKSEN YVA-MENETTELY FENNOVOIMAN KÄYTETYN YDINPOLTTOAINEEN KAPSELOINTI- JA LOPPUSIJOITUSLAITOKSEN YVA-MENETTELY YVA-ohjelman yleisötilaisuus Anna-Katri Räihä, Pöyry Finland Oy YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELY Tavoitteena

Lisätiedot

Hernesaaren osayleiskaava-alueen aallokkotarkastelu TIIVISTELMÄLUONNOS 31.10.2011

Hernesaaren osayleiskaava-alueen aallokkotarkastelu TIIVISTELMÄLUONNOS 31.10.2011 1 Hernesaaren osayleiskaava-alueen aallokkotarkastelu TIIVISTELMÄLUONNOS 31.10.2011 Laskelmat aallonkorkeuksista alueella Hernesaaren alue on aallonkon laskennan kannalta hankala alue, koska sinne pääsee

Lisätiedot

Siikainen Jäneskeidas 20.3.2014. Jari Suominen

Siikainen Jäneskeidas 20.3.2014. Jari Suominen Siikainen Jäneskeidas 20.3.2014 Jari Suominen Siikainen Jäneskeidas Projekti muodostuu 8:sta voimalasta Toimittaja tanskalainen Vestas á 3,3 MW, torni 137 m, halkaisija 126 m Kapasiteetti yhteensä 26

Lisätiedot

Tuulivoimakaavoitus Kymenlaaksossa. 3.10.2013 Lotta Vuorinen

Tuulivoimakaavoitus Kymenlaaksossa. 3.10.2013 Lotta Vuorinen Tuulivoimakaavoitus Kymenlaaksossa 3.10.2013 Lotta Vuorinen Tuulivoiman maakuntakaavoitus 11.10.2013 Mitä maakuntakaavoitus on? Maakuntakaava on yleispiirteinen suunnitelma alueiden käytöstä maakunnassa

Lisätiedot

Ma4 Yhtälöt ja lukujonot

Ma4 Yhtälöt ja lukujonot Ma4 Yhtälöt ja lukujonot H4 Lukujonot 4.1 Kirjoita lukujonon seuraavat viisi termiä, kun ensimmäinen termi on 1 ja muut muodostuvat seuraavien sääntöjen mukaan. a) Lisää edelliseen termiin 3. b) Kerro

Lisätiedot

Luonnos 14.10.2014. Hailuodon kiinteän yhteyden yleissuunnitelma. Hailuoto, Oulu RAPORTTEJA XX 2014 XX XX

Luonnos 14.10.2014. Hailuodon kiinteän yhteyden yleissuunnitelma. Hailuoto, Oulu RAPORTTEJA XX 2014 XX XX RAPORTTEJA XX 2014 Hailuodon kiinteän yhteyden yleissuunnitelma Hailuoto, Oulu XX XX 1 Hailuodon kiinteän yhteyden yleissuunnitelma Hailuoto, Oulu XX XX Kannen kuvat: Havainnekuva, WSP Group Tapio Kalliomäki,

Lisätiedot

Raahen pohjoisen vyöhykkeen liikennesuunnitelma

Raahen pohjoisen vyöhykkeen liikennesuunnitelma Raahen pohjoisen vyöhykkeen liikennesuunnitelma Raahen kaupunki/ Kaavoitus 2013 1 KAUPUNGINLAHDENRANTA LIIKENNE ALUEEN LIIKENTEELLINEN SIJOITTUMINEN Yhdyskuntarakenne vaikuttaa sekä liikkumistarpeisiin

Lisätiedot

Liite 11 1 (13) 24.2.2015

Liite 11 1 (13) 24.2.2015 Liite 11 1 (13) 24.2.2015 Huittisten kaupunki Kiimasuon tuulivoimaosayleiskaavaluonnos Osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta annetut lausunnot ja mielipiteet sekä kaavan laatijan vastine näihin Sisällysluettelo

Lisätiedot

LIIKENNEYHTEYS JA TUULIVOIMA

LIIKENNEYHTEYS JA TUULIVOIMA HAILUODON JA OULUNSALON VÄLISEN MERIALUEEN LIIKENNEYHTEYS JA TUULIVOIMA www.paikkatieto.airix.fi/tietopankki/hailuoto 3 Alueella on käynnissä kolme hanketta Hailuodon liikenneyhteyden yleissuunnittelu

Lisätiedot

TURUN SEUDUN JÄTEHUOLTO OY JÄTTEEN ENERGIAHYÖTYKÄYTÖN YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTI

TURUN SEUDUN JÄTEHUOLTO OY JÄTTEEN ENERGIAHYÖTYKÄYTÖN YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTI TURUN SEUDUN JÄTEHUOLTO OY JÄTTEEN ENERGIAHYÖTYKÄYTÖN YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTI TYÖPAJA 1 14.5.2012 Eero Parkkola etunimi.sukunimi@ramboll.fi 14.5.2012 JÄTEVOIMALAN YVA YVA-MENETTELYN KULKU Arviointimenettelyn

Lisätiedot

Osayleiskaavan luonnosvaiheen yleisötilaisuus 1.

Osayleiskaavan luonnosvaiheen yleisötilaisuus 1. Osayleiskaavan luonnosvaiheen yleisötilaisuus 1. MUISTIO 16.6.2010 Aika keskiviikko 5.5.2010 klo 18.00 20.00 Paikka Oulunsalon kunnantalo, valtuustosali Kauppiaantie 5, 90461 Oulunsalo Läsnä Ilkka Saarenpää

Lisätiedot

LUOSTARINKYLÄN ERITASOLIITTYMÄ, RAUMA. TIESUUNNITELMA. YLEISÖTILAISUUS 24.2.2014 24.2.2014 YLEISÖTILAISUUS, LUOSTARINKYLÄ

LUOSTARINKYLÄN ERITASOLIITTYMÄ, RAUMA. TIESUUNNITELMA. YLEISÖTILAISUUS 24.2.2014 24.2.2014 YLEISÖTILAISUUS, LUOSTARINKYLÄ LUOSTARINKYLÄN ERITASOLIITTYMÄ, RAUMA. TIESUUNNITELMA. YLEISÖTILAISUUS TIESUUNNITELMAN LÄHTÖKOHDAT JA TAVOITTEET Tiesuunnitelma liittyy osana Lakarin teollisuus- ja logistiikkaalueen kehittämiseen. Uusi

Lisätiedot

YVA-seurantaryhmän 2. kokous

YVA-seurantaryhmän 2. kokous MUISTIO 9.12.2009 YVA-seurantaryhmän 2. kokous Aika 9.12.2009 klo 13:45-18:30 Paikkana Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskus, Sali 10 (4 krs), Veteraanikatu 1, 90100 Oulu Osallistujat läsnäololistan mukaisesti

Lisätiedot

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma. Va. kunnanjohtajan ehdotus:

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma. Va. kunnanjohtajan ehdotus: Kunnanhallitus 77 16.02.2009 Kunnanhallitus 243 12.10.2009 Kunnanhallitus 270 23.11.2009 Kunnanhallitus 5 11.01.2010 Kunnanvaltuusto 4 17.02.2010 SAUKKOVAARAN LAKIALUEEN ASEMAKAAVA 101/10/2009 KHALL 77

Lisätiedot

Kysely alueen asukkaille ja maanomistajille sekä alueen elinkeinotoimijoille

Kysely alueen asukkaille ja maanomistajille sekä alueen elinkeinotoimijoille KAUHAVAN KAUPUNKI Alahärmän oikeusvaikutteinen osayleiskaava Kysely alueen asukkaille ja maanomistajille sekä alueen elinkeinotoimijoille Hyvä asukas, maanomistaja, elinkeinoelämän toimija! Kauhavan kaupunki

Lisätiedot

Raportti. Naantalin kaupunki. Luonnonmaan ja Lapilan ym. saarien osayleiskaavan tarkistus. Kanavavaihtoehdot 67050263.SU 10.1.2006

Raportti. Naantalin kaupunki. Luonnonmaan ja Lapilan ym. saarien osayleiskaavan tarkistus. Kanavavaihtoehdot 67050263.SU 10.1.2006 Raportti 67050263.SU 10.1.2006 Naantalin kaupunki Luonnonmaan ja Lapilan ym. saarien osayleiskaavan tarkistus Kanavavaihtoehdot 1 YLEISTÄ Luonnonmaan ja Lapilan ym. saarien osayleiskaavan tarkistukseen

Lisätiedot

Hailuodon lautta Meluselvitys

Hailuodon lautta Meluselvitys Hailuodon lautta Meluselvitys 1.7.2009 Laatinut: Mikko Alanko Tarkastanut: Ilkka Niskanen Hailuodon lautan meluselvitys Meluselvitys 1.7.2009 Tilaaja Metsähallitus Laatumaa Erkki Kunnari Veteraanikatu

Lisätiedot

Hailuodon kiinteä yhteys, tiesuunnitelma

Hailuodon kiinteä yhteys, tiesuunnitelma Oulu, Hailuoto MELUSELVITYS Tiina Kumpula 9.1.2018 9.1.2018 2 (6) SISÄLLYS 1 TAUSTATIEDOT... 3 2 MENETELMÄT JA LÄHTÖTIEDOT... 4 2.1 Melun ohjearvot... 4 2.2 Maasto- ja laskentamalli... 4 2.3 Liikennetiedot...

Lisätiedot

POHJOIS-SUOMEN TALOKESKUS OY VALMISTAUTUMINEN KORJAUSHANKKEESEEN

POHJOIS-SUOMEN TALOKESKUS OY VALMISTAUTUMINEN KORJAUSHANKKEESEEN VALMISTAUTUMINEN KORJAUSHANKKEESEEN Pekka Seppänen Oulu 2.9.2010 Oulu Pekka Seppänen LVI- Insinööri Kuntoarvioija, PKA Pätevöitynyt energiatodistuksen antaja, PETA MITÄ ON HANKESUUNNITTELU - Korjaustarpeen

Lisätiedot

IL Dnro 46/400/2016 1(5) Majutveden aallokko- ja virtaustarkastelu Antti Kangas, Jan-Victor Björkqvist ja Pauli Jokinen

IL Dnro 46/400/2016 1(5) Majutveden aallokko- ja virtaustarkastelu Antti Kangas, Jan-Victor Björkqvist ja Pauli Jokinen IL Dnro 46/400/2016 1(5) Majutveden aallokko- ja virtaustarkastelu Antti Kangas, Jan-Victor Björkqvist ja Pauli Jokinen Ilmatieteen laitos 22.9.2016 IL Dnro 46/400/2016 2(5) Terminologiaa Keskituuli Tuulen

Lisätiedot

Rantaväylän tulevaisuus puntarissa. Esittelymateriaali Rantaväylän nykytilanteeseen ja vaihtoehtoisiin skenaarioihin

Rantaväylän tulevaisuus puntarissa. Esittelymateriaali Rantaväylän nykytilanteeseen ja vaihtoehtoisiin skenaarioihin Rantaväylän tulevaisuus puntarissa Esittelymateriaali Rantaväylän nykytilanteeseen ja vaihtoehtoisiin skenaarioihin Valtakunnan päätieverkkoon kuuluva valtatie 4 kulkee Vaajakoskelta Tikkakoskelle. Jyväskylässä

Lisätiedot

Ulppaanmäki tuulivoimhankkeen osayleiskaava, kaavaluonnos

Ulppaanmäki tuulivoimhankkeen osayleiskaava, kaavaluonnos S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A GREENWATT ULPPAANMÄKI OyAb Ulppaanmäki tuulivoimhankkeen osayleiskaava, kaavaluonnos Havainnekuvat ja näkymäaluenanalyysi FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P20221 FCG

Lisätiedot

HAILUODON KIINTEÄ YHTEYS, TS Yleisötilaisuus 2, Hailuoto. Muistio yleisötilaisuudesta. 1 Kokouksen avaus. 2 Yleisötilaisuuden kulku.

HAILUODON KIINTEÄ YHTEYS, TS Yleisötilaisuus 2, Hailuoto. Muistio yleisötilaisuudesta. 1 Kokouksen avaus. 2 Yleisötilaisuuden kulku. 1.6T-1.9 Yleisötilaisuus 2, Hailuoto 1 (5) HAILUODON KIINTEÄ YHTEYS, TS Yleisötilaisuus 2, Hailuoto Muistio yleisötilaisuudesta Aika Ke 31.1.2018 klo 18:00 20:00 Paikka Osallistujat Hailuodon liikuntahalli

Lisätiedot

KRUUNUVUORENSELÄN LAUTTALINJA JULKISELLE LIIKENTEELLE

KRUUNUVUORENSELÄN LAUTTALINJA JULKISELLE LIIKENTEELLE Stadin Rantaryhmä 18.4.2010 KRUUNUVUORENSELÄN LAUTTALINJA JULKISELLE LIIKENTEELLE Taustaa Tämä pieni esiselvitys on tehty asiantuntijavoimin, realistiseksi vaihtoehdoksi Kruunuvuorenselän yli suunnitteilla

Lisätiedot

FENNOVOIMAN KÄYTETYN YDINPOLTTOAINEEN KAPSELOINTI- JA LOPPUSIJOITUSLAITOKSEN YVA-MENETTELY

FENNOVOIMAN KÄYTETYN YDINPOLTTOAINEEN KAPSELOINTI- JA LOPPUSIJOITUSLAITOKSEN YVA-MENETTELY FENNOVOIMAN KÄYTETYN YDINPOLTTOAINEEN KAPSELOINTI- JA LOPPUSIJOITUSLAITOKSEN YVA-MENETTELY YVA-ohjelman yleisötilaisuus Anna-Katri Räihä, Pöyry Finland Oy YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELY Tavoitteena

Lisätiedot

Helsinki-Turku nopea junayhteys

Helsinki-Turku nopea junayhteys Helsinki-Turku nopea junayhteys 28.9.2017 Hankkeen tavoitteet 28.9.2017 Heidi Mäenpää 2 Kasvua kansainväliseen kilpailukykyyn Junayhteys vahvistaa Suomen kansainvälistä houkuttelevuutta sijoittajille ja

Lisätiedot

PUDASJÄRVEN KAUPUNKI

PUDASJÄRVEN KAUPUNKI Liite 1 PUDASJÄRVEN KAUPUNKI KORPISEN KYLÄ Tila 5:22 Valola Jurakkajärven ranta-asemakaavan laatiminen Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1.9.2010 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMAAN PÄIVITETTY

Lisätiedot

LIIKENNETURVALLISUUS MAANKÄYTTÖ 28.9.2012

LIIKENNETURVALLISUUS MAANKÄYTTÖ 28.9.2012 LIIKENNETURVALLISUUS MAANKÄYTTÖ 28.9.2012 Sisältö Tällä kalvosarjalla kuvataan maankäytön ja liikenneturvallisuuden välistä suhdetta 1. Maankäytön suunnittelu ja liikenneturvallisuus 2. Liikenneturvallisuuden

Lisätiedot

BILAGA 3 LIITE 3. Fotomontage och synlighetsanalys Valokuvasovitteet ja näkymäanalyysi

BILAGA 3 LIITE 3. Fotomontage och synlighetsanalys Valokuvasovitteet ja näkymäanalyysi BILAGA 3 LIITE 3 Fotomontage och synlighetsanalys Valokuvasovitteet ja näkymäanalyysi SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA VINDIN AB/OY Molpe-Petalax tuulivoimapuisto Näkymäalueanalyysi ja valokuvasovitteet FCG SUUNNITTELU

Lisätiedot

Kh 26. HEINÄVEDEN KUNTA Viranomainen. Kunnanhallitus 21.1.2008 VALTUUSTOALOITE HAJA-ASUTUSALUEEN OSOITEJÄRJESTELMÄN MUUTTAMISES- TA

Kh 26. HEINÄVEDEN KUNTA Viranomainen. Kunnanhallitus 21.1.2008 VALTUUSTOALOITE HAJA-ASUTUSALUEEN OSOITEJÄRJESTELMÄN MUUTTAMISES- TA HEINÄVEDEN KUNTA Viranomainen Kunnanhallitus 21.1.2008 39 VALTUUSTOALOITE HAJA-ASUTUSALUEEN OSOITEJÄRJESTELMÄN MUUTTAMISES- TA Kh 26 Valmistelija: kunnansihteeri Sinikka Lappalainen, Kermanrannantie 7,

Lisätiedot

MERELLISEN TUULIVOIMAN TUOMAT HAASTEET. VELMU-seminaari 11.2.2009 Michael Haldin Metsähallitus Pohjanmaan luontopalvelut

MERELLISEN TUULIVOIMAN TUOMAT HAASTEET. VELMU-seminaari 11.2.2009 Michael Haldin Metsähallitus Pohjanmaan luontopalvelut MERELLISEN TUULIVOIMAN TUOMAT HAASTEET VELMU-seminaari 11.2.2009 Michael Haldin Metsähallitus Pohjanmaan luontopalvelut MERELLINEN TUULIVOIMA MISTÄ ON KYSE? Merellinen tuulivoima on meri- ja saaristoalueille

Lisätiedot

LIITTEET. 50 Valtatien 6 parantaminen välillä Taavetti - Lappeenranta, yleissuunnitelma

LIITTEET. 50 Valtatien 6 parantaminen välillä Taavetti - Lappeenranta, yleissuunnitelma 50 Valtatien 6 parantaminen välillä Taavetti - Lappeenranta, yleissuunnitelma LIITTEET LIITTEET LIITE 1: Yhteysviranomaisen lausunto YVA-selostuksesta (23.6.2008) LIITE 2: Hankekortti LIITE 3 MELUTARKASTELU:

Lisätiedot

Pohjoisväylän - Helsingintien liittymän toimivuustarkastelu

Pohjoisväylän - Helsingintien liittymän toimivuustarkastelu Pohjoisväylän - Helsingintien liittymän toimivuustarkastelu Tarkasteluperiaatteet Tarkastelussa arvioidaan Terholan liikekiinteistön rakentamisen vaikutuksia Pohjoisväylän ja Hesingintien liittymän toimivuuteen.

Lisätiedot

PYHTÄÄN KUNTA RUOTSINPYHTÄÄN KUNTA

PYHTÄÄN KUNTA RUOTSINPYHTÄÄN KUNTA Liite 16 PYHTÄÄN KUNTA RUOTSINPYHTÄÄN KUNTA VT 7 MELUALUEEN LEVEYS 6.10.2005 SUUNNITTELUKESKUS OY RAPORTTI Turku / M. Sairanen VT 7, melualueen leveys 6.10.2005 SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO... 1 2. LASKENNAN

Lisätiedot

LAPUAN KAUPUNGIN 17. ALANURMON KAUPUNGINOSAN ASEMA- KAAVAN LAAJENNUS, VIERULANPELTO

LAPUAN KAUPUNGIN 17. ALANURMON KAUPUNGINOSAN ASEMA- KAAVAN LAAJENNUS, VIERULANPELTO 1 LAPUAN KAUPUNKI LAPUAN KAUPUNGIN 17. ALANURMON KAUPUNGINOSAN ASEMA- KAAVAN LAAJENNUS, VIERULANPELTO OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Suunnitelman nimi ja suunnittelualue Suunnitelman nimi on ALANURMON

Lisätiedot

Tuulivoimalamelun haittojen arviointi suunnittelussa ja valvonnassa. Kaavoituspäällikkö Janne Nulpponen, Etelä-Savon maakuntaliitto

Tuulivoimalamelun haittojen arviointi suunnittelussa ja valvonnassa. Kaavoituspäällikkö Janne Nulpponen, Etelä-Savon maakuntaliitto Tuulivoimalamelun haittojen arviointi suunnittelussa ja valvonnassa Kaavoituspäällikkö Janne Nulpponen, Etelä-Savon maakuntaliitto Tuulivoimalan ääni roottorin lapojen aerodynaaminen ääni ja koneiston

Lisätiedot

Valtion näkökulma Helsingin seudun kehyskuntien maankäytön kehittämiseen. 30.3.2010 Ulla Koski

Valtion näkökulma Helsingin seudun kehyskuntien maankäytön kehittämiseen. 30.3.2010 Ulla Koski Valtion näkökulma Helsingin seudun kehyskuntien maankäytön kehittämiseen 30.3.2010 Ulla Koski Lähtökohta Kunnat ja maakunnat päättävät alueidenkäytön ratkaisuista. Valtio asettaa tavoitteita ja ohjaa.

Lisätiedot

SOKLI JA SAVUKOSKI -HANKE SAVUKOSKEN KUNTAKESKUKSEN LIIKENNEJÄRJESTELYJEN TOIMENPIDESUUNNITELMA SAVUKOSKI 2013/08/21

SOKLI JA SAVUKOSKI -HANKE SAVUKOSKEN KUNTAKESKUKSEN LIIKENNEJÄRJESTELYJEN TOIMENPIDESUUNNITELMA SAVUKOSKI 2013/08/21 SOKLI JA -HANKE SAVUKOSKEN KUNTAKESKUKSEN LIIKENNEJÄRJESTELYJEN TOIMENPIDESUUNNITELMA TYÖN TAVOITTEET JA TEHTÄVÄN KUVAUS Hankkeen tavoitteena on tuottaa Savukosken kirkonkylän liikennejärjestelyjen toimenpidesuunnitelma

Lisätiedot

Otsikko Sivu. 1 Kokouksen avaus 3. 2 Kaavan tilannekatsaus 4. 3 Kaavaehdotuksen esittely 5. 4 Seuraava kokous ja muut mahdolliset asiat 8

Otsikko Sivu. 1 Kokouksen avaus 3. 2 Kaavan tilannekatsaus 4. 3 Kaavaehdotuksen esittely 5. 4 Seuraava kokous ja muut mahdolliset asiat 8 MUISTIO 1/2019 1 AIKA 07.02.2019 klo 09:30-12:00 PAIKKA Uudenmaan liitto, Esterinportti 2 B, maakuntasali KÄSITELLYT ASIAT Otsikko Sivu 1 Kokouksen avaus 3 2 Kaavan tilannekatsaus 4 3 Kaavaehdotuksen esittely

Lisätiedot

LIIKENTEELLISET TARKASTELUT HENNA, ORIMATTILA

LIIKENTEELLISET TARKASTELUT HENNA, ORIMATTILA Intended for Jouko Kunnas Document type Muistio Date Kesäkuu 2014 LIIKENTEELLISET TARKASTELUT HENNA, ORIMATTILA LIIKENTEELLISET TARKASTELUT HENNA, ORIMATTILA Date 2014/05/30 J. Nyberg, J. Räsänen Made

Lisätiedot

kansi Luku 19 Kaavoituksella ohjataan kaikkea rakentamista KM Suomi Luku 19

kansi Luku 19 Kaavoituksella ohjataan kaikkea rakentamista KM Suomi Luku 19 kansi Luku 19 Kaavoituksella ohjataan kaikkea rakentamista Ennakkokäsityksiä 1. Miksi on tärkeää, että rakentamista suunnitellaan tarkoin? 2. Mitä seikkoja pitää ottaa huomioon uuden koulun sijoittamisessa?

Lisätiedot

Korvennevan tuulivoimapuisto

Korvennevan tuulivoimapuisto S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A OTSOTUULI OY Korvennevan tuulivoimapuisto Näkymäalueanalyysi ja valokuvasovitteet FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 27.3.2015 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Korvennevan

Lisätiedot

Ylivieskan seutukunnan liikenneturvallisuuskysely Ylivieska

Ylivieskan seutukunnan liikenneturvallisuuskysely Ylivieska Ylivieskan seutukunnan liikenneturvallisuuskysely Ylivieska Kyselyyn vastasi sähköisesti 120 kunnan asukasta. Lisäksi saatiin 3 vastausta paperilla, joita ei ole huomioitu esitetyissä kuvaajissa. Saadut

Lisätiedot

Maanteiden kunnossapidon haasteet ja mahdollisuudet. Jukka Lehtinen Keski-Suomen ELY-keskus

Maanteiden kunnossapidon haasteet ja mahdollisuudet. Jukka Lehtinen Keski-Suomen ELY-keskus Maanteiden kunnossapidon haasteet ja mahdollisuudet Jukka Lehtinen Keski-Suomen ELY-keskus 31.10.2014 2 3 Liikennejärjestelmän rahoitus vuonna 2015 noin 1,5 mrd., ostovoima heikkenee joka vuosi 3%, vuonna

Lisätiedot

Valtatien 3 parantaminen Laihian kohdalla, tiesuunnitelma, Laihia

Valtatien 3 parantaminen Laihian kohdalla, tiesuunnitelma, Laihia 16T-2 Meluselvitys Meluselvitys 1 (2) Valtatien 3 parantaminen Laihian kohdalla, tiesuunnitelma, Laihia 16T-2 Meluselvitys Melulaskennat on laadittu Liikenneviraston maanteiden meluselvityksen maastomallin

Lisätiedot

Louen tuulivoimapuisto

Louen tuulivoimapuisto S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A TUULIWATTI OY Louen tuulivoimapuisto FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 2 (11) Paulina.Kaivo-oja@fcg.fi Louen tuulivoimapuisto 1 Maisema ja havainnekuvat Havainnekuvat

Lisätiedot