Kun ruotsi on hauskaa laadunhallintamallin rakentaminen monimuotokurssille

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kun ruotsi on hauskaa laadunhallintamallin rakentaminen monimuotokurssille"

Transkriptio

1 LAATUASKELEITA KOKEMUKSIA VERKKO-OPETUKSEN LAATUTYÖSTÄ 45 Kun ruotsi on hauskaa laadunhallintamallin rakentaminen monimuotokurssille Kerstin Salminen ja Kaie Veiler Kurssin taustaa Swedish for foreigners (nykyisin Swedish as a foreign language) -kurssi saatiin Hankenin (Svenska handelshögskolan) opetusohjelmaan syksyllä Koska saatavilla ei ollut sopivaa opetusmateriaalia, kurssia alettiin kehittää innokkaiden opiskelijoiden ja innovatiivisen opettajan aloitteesta, pilottiprojektina. Kurssin kehittäjän ja opettajan Kerstin Salmisen pitkä kokemus oppimateriaalien tuottamisessa oli uuden kurssimuodon kehittämisen ehdoton edellytys. Kerstin Salminen on ollut mukana ensimmäisiä kielistudio-ohjelmia suunniteltaessa ja hän oli videon opetuskäytön pioneereja 1980-luvulla. Salminen on kirjoittanut oppikirjoja sekä julkaissut opetusmateriaalia yritysten koulutustarpeisiin. Ensimmäiset verkkomateriaalinsa hän työsti 1990-luvun alussa. Ensimmäiset viisi vuotta Swedish as a foreign language -kurssi eteni luokkaopetuksena perinteisin opetusmenetelmin. Kurssista tuli erinomaisen suosittu opiskelijamäärien kasvaessa vuosittain. Alkuvuosina opetus toteutui vailla oman korkeakoulun tai ulkopuolista resursointia opettajan harrastuksena. Kurssin edelleen kehittämiseksi lisärahoitusta oli saatava korkeakoulun ulkopuolelta. Tietokoneavusteinen opetus yleistyi 1990-luvun lopulla, ja kurssin kehittämiseksi saatiin toimivat työkalut. Kurssimuotoa valittaessa päädyttiin tieto- ja viestintätekniikkaa hyödyntävään monimuotokurssiin, ja ryhdyttiin kehittämään opetusmateriaalia WebCT:ssä. Vuosituhannen lopulla Euroopan Unioni rahoitti hanakasti opetushankkeita, joissa uutta tekniikkaa pystyttiin soveltamaan perinteiseen opetukseen. Hanken päätti hakea kurssille rahoitusta Erasmus-ohjelman kautta. Vuodesta 1999 alkaen kurssi on toteutunut nykyisen muotoisena. Kurssin tavoitteena on pienen kielen, ruotsin, tunnetuksi tekeminen Euroopassa ja kansainvälisen yhteistyöverkoston luominen Hankenin yhteistyökorkeakoulujen kanssa. Keskeisenä tavoitteena on tarjota tuleville vaihto-opiskelijoille mahdollisuus opiskella ruotsia etäkurssina jo ennen varsinaisten Hankenin opiskelujen alkua. Yhteistyökorkeakouluina toimivat Krakow University of Economics, Warsaw School of Economics, Technical University in Tallinn ja Riga School of Economics. Projektin avulla tuodaan esille yhteistä kielihistoriaa, onhan ruotsin kieli ollut yhteisenä kielenä Baltian 1 Vuosina kurssi toteutui EU-projektina, IC FI-ERASMUS.

2 46 KUN RUOTSI ON HAUSKAA maissa ja Pohjoismaissa. Ruotsin kielen taito on ulkomaalaiselle erinomainen ansio Baltian ja Pohjoismaiden työmarkkinoilla yhä edelleen. Kurssiohjelma Uudet kurssit alkavat jokaisessa kumppaniyliopistossa syksyisin ja keväisin. Hankenin koordinoiva opettaja Kerstin Salminen aloittaa kurssit kussakin yliopistossa henkilökohtaisesti. Henkilökohtainen tapaaminen on kurssin alussa tärkeää, koska suurin osa myöhemmästä opiskelusta tapahtuu verkossa. On myös tärkeää perehdyttää opiskelijat kurssimateriaaliin ja opetusmenetelmiin, sillä moni opiskelija ei ole aiemmin osallistunut WebCT-kursseille. Kurssin alun jälkeen paikallinen opettaja huolehtii luokkaopetuksesta, ja opiskelijat lähettävät sähköpostitse kurssitehtävät korjattaviksi Hankenin opettajalle. Näin Hankenilla voidaan reaaliajassa seurata oppimista ja arvioida oppimistuloksia. Kurssilaiset pitävät yhteyttä opettajaan verkkokeskustelujen avulla, ja muutamia videoneuvottelujakin on pidetty. Hankenilla opiskelevilla on lisäksi mahdollisuus osallistua tandemkurssille. Hankenin suomalaiset opiskelijat tapaavat viikoittain vaihtoopiskelijaparinsa. Tapaamisissa keskustellaan sekä ruotsiksi että ulkomaisen opiskelijan äidinkielellä jota suomalainen opiskelija opiskelee. Näin kumpikin opiskelijoista saa suullista harjoitusta syntyperäisen opiskelijan toimiessa myös kulttuurioppaana. Lisäarvoa tandem-opiskelusta syntyy kätevästi, sillä ulkomaalaiset opiskelijat integroituivat Hankenin opiskelijaelämään opiskelijaparinsa myötävaikutuksella. Kurssin päätteeksi ryhmät kokoontuvat Helsinkiin viiden päivän seminaariin. Seminaarin aikana syvennetään erityisesti suullista osaamista ja ruotsinkielisen kulttuurin tuntemusta. Seminaaripäivinä opiskelijoilla on mahdollisuus tutustua Hankeniin korkeakouluna ja erityisesti opiskelijavaihto-ohjelmiin. Vuosittain kumppaniyliopistojen opiskelijoista kahdesta kolmeen opiskelijaa palaa Suomeen vaihto-opiskelijoiksi. Seminaarit päättyvät yhteiseen kirjalliseen ja suulliseen lopputenttiin. Tentit arvioidaan eurooppalaisen viitekehyksen (CEFR ) A1 B1 -taitotasoluokituksen mukaisesti. Kurssin päätteeksi opiskelijat saavat opettajalta henkilökohtaisen palautteen sekä suullisesta että kirjallisesta kielitaidostaan. Lisäksi opiskelijat saavat diplomin, johon merkitään myös opiskelijan taitotaso CEFRasteikolla. 2 CEFR: Common European Framework of References for Languages.

3 LAATUASKELEITA KOKEMUKSIA VERKKO-OPETUKSEN LAATUTYÖSTÄ 47 Palautteen keruu ja kurssin kehittäminen Kurssin ensimmäisellä toteutuskerralla paikalliset kumppaniyliopistojen opettajat eivät aikaisemmin olleet työskennelleet verkkokurssiopettajina, joten verkossa opettaminen oli heille uutta. Ensimmäisen kurssin seminaaripäivinä kumppaniyliopistojen opettajille järjestettiinkin koulutusta muun muassa WebCT:n käytössä. Paikallisella tasolla verkkomateriaalin käyttö on kuitenkin jäänyt vähäiseksi. Paikalliset opettajat tukeutuvat opetuksessaan enimmäkseen suosittuun Svenska institutetin ruotsin kielen oppikirjaan ulkomaalaisille. Kontaktitunneilla on hyödynnetty netissä olevaa opetusmateriaalia, joten opetuksen monimuotoisuus on toteutunut hyvin. Kurssin opetusmateriaali on laadittu alusta alkaen taitotasoille A1 B1. Näin on varmistettu, että kurssin vaatimustaso vastaa eurooppalaisen viitekehyksen ohjeistusta. Hanken on toiminut viitekehyksen soveltamisen edelläkävijänä, sillä viitekehys tuli koulujen opetussuunnitelmiin vasta syksyllä Kurssia on kehitetty projektin kuluessa saatujen kokemusten sekä suullisten ja kirjallisten palautteiden perusteella. Palautteiden keruussa on käytetty Hankenin omaa palautejärjestelmää. Kurssilaiset ovat saaneet vastattavakseen myös erityisesti tälle kurssille kehitetyn palautekyselyn. Opiskelijat ovat olleet innokkaasti mukana verkossa ja oppimistulokset ovat olleet erinomaisia. Suurin osa kurssin aloittaneista opiskelijoista on suorittanut kurssin loppuun ja hylättyjä suorituksia on ollut hyvin vähän. Helsingissä järjestetyt seminaarit ovat tukeneet opiskelijoiden tehokasta oppimista ja motivoineet lisäponnisteluihin. Myös suomenruotsalainen kulttuuri on tullut tutuksi. Joinain vuosina seminaarin ohjelmaan on kuulunut retki Tammisaareen ja Porvooseen tai teatteri-ilta Svenska Teaternissa. Opiskelijoiden palaute seminaareista on ollut poikkeuksetta myönteistä. Kurssille vuonna 2001 myönnetty European Label -laatupalkinto on tuonut kurssille julkisuutta. Eurooppalainen laatumerkki European Label myönnetään innovatiivisille kieltenopetus- ja oppimisprojekteille. European Label -palkinnon saaneen kurssin tulee olla monipuolinen, omaperäinen, luova ja laajasti käytettävissä oleva. Laatumerkintää koordinoi Euroopan komissio, mutta sitä hallinnoidaan hajautetusti jäsenvaltioissa kansallisten arvostelulautakuntien päättäessä laatumerkinnän saajat. Joistakin valintakriteereistä on sovittu Euroopan tasolla, ja näitä kriteerejä sovelletaan kaikissa valintaan osallistuvissa maissa. Muista kriteereistä sovitaan kansallisella tasolla. 3 European Label 2001.

4 48 KUN RUOTSI ON HAUSKAA Swedish as a foreign language -kurssia on esitelty monissa seminaareissa Suomessa ja Ruotsissa. Kahtena vuonna kurssilla oli posteri EIAE-konferenssissa, Torinossa 2004 ja Krakovassa Kurssin kehittäjä Kerstin Salminen on vuonna 2002 palkittu Hankenin Vuoden opettaja -palkinnolla ja vuonna 2005 Yliopistonlehtoreiden liiton yliopisto-opetuksen kehittämispalkinnolla. Kurssin kokonaisuudesta on muodostunut käyttökelpoinen konsepti, joka on monien hyödynnettävissä. Hankenin uusin projekti venäjänkielen verkkokurssin toteuttamiseksi Moodlessa on suurelta osin perustunut Salmisen pioneerityöhön. Vastaavanlaisen ranskan kielen kurssin kehittäminen yhteistyössä ammattikorkeakoulu Arcadan kanssa on myös aloitettu. Swedish as a foreign language -kurssi on osoittanut, että kielikurssista voidaan saada lisäarvoa korkeakoulun tai yliopiston muuhun toimintaan. Nykyisin kurssi on osa Hankenin kansainvälisyyskonseptia. Yhteistyö University of Krakowin kanssa jatkuu, ja uusi projekti on alkamassa Pietarissa. Kurssin opetusmenetelmiä on kehitetty vuosien varrella palautteiden ja ideoiden pohjalta, mutta oppimateriaalin kehitystyö ei ole ollut resurssien rajallisuuden takia järjestelmällistä. Onhan kurssin kehittäminen ollut yksin Kerstin Salmisen vastuulla. Koska kurssi on nykyisin enemmän kuin pelkkä kielikurssi, jatkuva laadun kehittäminen on välttämätöntä ja laatukriteerien on oltava ajan tasalla. Vuoden 2005 syksyllä kurssin tulevaisuutta ja kurssin kehittämisen tavoitteita pohdittaessa todettiin järjestelmällisen kehitystyön tarpeellisuus, jolloin syntyi ajatus kurssin laadunhallintajärjestelmän laatimisesta. Jotta kurssin kehitystyö olisi järjestelmällistä ja asiantuntevaa, haettiin VOPLA-laatupilotiksi. Tavoitteemme pilottina Hakemuksessamme VOPLA-laatupilotiksi asetimme tavoitteeksemme kehittää Swedish as a foreign language -kurssille toimiva laadunhallintajärjestelmä. Tavoitteenamme on, että laadun kehittäminen on tulevaisuudessa järjestelmällistä. Jotta saavuttaisimme tavoitteemme olemme pyrkineet 1) tunnistamaan ja määrittelemään laatukäsitteen 2) tekemään laatutyön näkyväksi 3) laatimaan mallin laatutyön jatkuvuuden tueksi. 4 EAIE 2006.

5 LAATUASKELEITA KOKEMUKSIA VERKKO-OPETUKSEN LAATUTYÖSTÄ 49 Emme ole suunnittelemassa uutta konseptia, vaan tarkoituksenamme on toimivan ja laadukkaaksi todetun kurssin kehittäminen ja laadun varmistaminen. Kurssin kehittämistyön tekee erityisen haasteelliseksi opiskelijoiden hyvin erilaiset kieli- ja kulttuuritaustat, arvot ja asenteet. Suurin haaste on luoda kurssille sellainen rakenne ja menetelmät, joiden avulla erittäin heterogeeninen opiskelijajoukko pystyy saavuttamaan kurssille asetetut oppimistavoitteet. Laatutyö on välttämätöntä kunkin korkeakoulun kilpailukyvyn takaamiseksi muuttuvassa korkeakoulumaailmassa. Hankenin oma laatukäsikirja esittelee lähinnä hallintoon, opiskeluun ja tutkimukseen liittyvien yleisten käytänteiden kuvaamista. Laatukäsikirjassa on toistaiseksi hyvin vähän opetukseen tai oppimateriaalien laatuun liittyvää materiaalia. Hankenin eri yksiköissä ja laitoksissa ei myöskään ole määrätietoisesti kehitetty laatujärjestelmiä. Jokainen erillinen yksikkö ja laitos tarvitsee oman laatujärjestelmänsä. Laatujärjestelmän tuottaminen Swedish as a foreign laguage -kurssille on alku Hankenin kielten laitoksen laatujärjestelmätyölle. Vaikka pilottina on monimuotokurssi, prosessit ovat kuitenkin pitkälle samanlaisia kaikilla kielikursseilla. Kielten opetus on jo nyt, ja tulevaisuudessa yhä enenevässä määrin, verkkoa hyödyntävää opetusta. Tavoitteenamme on luoda laadukkaan kielikurssin malli, erityisesti monimuotokurssin hyvien käytänteiden malli. Toivomme, että Hankenille voitaisiin tulevaisuudessa luoda laitosten ja eri yksiköiden laatuverkosto, joka voisi olla hyödyksi kaikille yksiköille. Hankenin auditointi joulukuussa 2006 voisi olla alkusysäys sisäiseen laatuverkostoajatteluun. Nykytilan kuvaamisesta kehittämiskuvaukseen Aloitimme kurssin nykytilan kuvaamisen määrittelemällä toiminnan perustana olevat arvot ja periaatteet, laadun käsitteet sekä tavoitteet ja lähtökohdat laatukehikkoon (taulukko 1) ja kuvaamalla nykyiset laadun kriteerit, indikaattorit ja arviointimenetelmät (taulukko 2). Laadun kriteeri, indikaattori ja mittari käsitteinä ovat varmaan aiheuttaneet päänsärkyä monelle laatukysymyksiä pohdiskelevalle. Me näemme laatukriteerin arvostelun perusteena, laadukkaan kurssin jonakin ominaisuutena ja indikaattorin ilmaisimena, joka kuvaa laatukriteerin täyttymistä. Indikaattori siis osoittaa, millä tavalla kyseinen laatukriteeri toteutuu. 5 Hanken 2006.

6 50 KUN RUOTSI ON HAUSKAA Taulukko 1. Swedish as a foreign language -kurssin laatukehikko Laatutyömme on Hankenin mission ja vision mukaista toimintaa, osa Hankenin laatutyötä ja kansainvälistymisstrategiaa. Laadun määrittely kurssillamme vastaa aika hyvin Lee Harveyn ja Peter Knightin käsitystä koulutuksen laadusta: laatu tarkoittaa jatkuvaa parantamista ja kehittämistä kohti maksimaalista tarkoituksenmukaisuutta ja virheettömyyttä, korkeampana päämääränä erinomaisuus ja erilaisuus 1. Lähtökohtanamme on, että tieto- ja viestintätekniikan käyttö on luonnollinen osa yliopisto-opetusta ja sitä hyödynnetään aina siinä määrin kuin se on kulloinkin tarkoituksenmukaista. Verkko-opetuksen laatua käsitellään osana opetuksen laatua. Pidämme tärkeänä, että niin oppimisen kuin myös opettamisen tulee olla mielekästä ja antoisaa toimintaa, opettajan ja opiskelijan joustavaa tuloksellista yhteistyötä. Kurssin laatujärjestelmän avulla on tarkoitus tehdä laatutyö näkyväksi ja taata kurssin kehityksen jatkuvuus määriteltyjen arvojen ja periaatteiden mukaisesti. Haluamme panostaa myös koko laitoksen laatukulttuuriin: yhtenä tavoitteenamme on luoda Hankenin kieltenopetuksen toimiva laatustrategia. Ensisijaisena tavoitteenamme on kehittää Swedish as a foreign language -kurssille oma laatukriteeristö indikaattoreineen ja sen pohjalta yleisempi, Hankenin kaikille monimuoto-opetuksena toteutettaville kielikursseille malliksi sopiva kriteeristö. 1 Heikkilä, Nevgi & Haarala-Muhonen 2005, Kurssin laatukehikon kriteeritaulukkoon on koottu tärkeimmät laatukriteerit, joita kurssilla pyritään noudattamaan (taulukko 2). Taulukko on hankkeen edetessä kehittynyt. Kriteerejä on tarkennettu, indikaattoreita määritelty lisää ja arviointimenetelmiä analysoitu, täydennetty ja kehitetty. Aluksi suurin ongelma näytti olevan kurssin monimuotoinen opiskelijajoukko. Miten pystytään ottamaan huomioon kaikkien yksilöiden hyvinkin erilainen lähtötaso: kulttuuri- ja kielitaustat, erilaiset arvot ja asenteet? Haasteena on sellaisten menetelmien löytäminen, joilla pystyttäisiin mahdollisimman luotettavasti mittaamaan kurssin oppimistuloksia.

7 LAATUASKELEITA KOKEMUKSIA VERKKO-OPETUKSEN LAATUTYÖSTÄ 51 Taulukko 2. Swedish as a foreign language -kurssin laatukriteerit, indikaattorit ja arviointimenetelmät Laatukriteerit Indikaattorit Arviointimenetelmät Optimaalinen oppiminen Avoimuus ja läpinäkyvyys Oppimistulokset vastaavat CEFR-taitotasoja eurooppalaisessa viitekehyksessä. Oppimistulosten arviointi perustuu kriteeristöön. Opiskeljoiden itse- ja vertaisarviointi Lähtötasotestit Kaikille yhteiset taitotasokokeet tasavertaisen tuloksen saavuttamiseksi riippumatta lähiopetuksen paikasta Laadun varmistamiseksi esitestatut kokeet Opiskelijakeskeisyys Opetuksen ja oppimisen mielekkyys (oppiminen saa olla mukavaa) Opiskelijoiden erilaisuus huomioidaan. Opiskelu on joustavaa ja mielekästä. Opiskelijan motivaatioon panostetaan. Opettajan työ antoisaa ja mielekästä. Opiskelijat otetaan mukaan oppimisprosessin kehittämiseen. Vuorovaikutteisuus Ajankohtaisuus Autenttisuus Koko Hankenia koskeva kurssipalaute Erillinen kurssipalaute Kyselyt (lomakkeet, palautekeskustelut) tehdään riittävän usein, esim. kerran kuukaudessa Tutkimuslähtöisyys Kansainvälinen kilpailukyky Joustavuus, tarkoituksenmukaisuus Yhteiskunnallinen vaikuttavuus Opetusmateriaali on autenttista ja ajankohtaista. Kurssia on mahdollista tuotteistaa ja tarjota muille yliopistoille. Opetuksessa käytetään alan tutkimustuloksia ja sovelletaan hyviä käytänteitä tai konsepteja. Alusta alkaen on hankittu kansainvälisiä yhteistyökumppaneita (hyödynnetty esim. partnerikouluja). Kurssin sisällön rakenne on looginen ja pedagogiset ratkaisut tarkoituksenmukaisia. TVT:aa on käytetty kurssilla tarkoituksenmukaisesti. Tekniikka toimii ja tekninen tuki on riittävää. Opettajille tarjotaan riittävä ja tasokas pedagoginen ja tekninen tuki. Opiskelijoille annetaan tarpeeksi tietoa (tenttien arviointikriteereistä, kurssin eri osien kuormittavuudesta, käytännön järjestelyn muutoksista ym.). Hankenia tehdään tunnetuksi ja rakennetaan sen imagoa. Syvennetään pohjoismaista kulttuurintuntemusta. Rakennetaan yhteistyöverkostoja kieltenopetukseen ym. Vertaispalautteen kerääminen Kansalliset ja kansainväliset laatuverkostot, muut kansainväliset foorumit (esim. SVY, VOPLA, TieVie, Nätuniversitetet, Equis) Yhteistyö muiden yliopistojen ja amk:n kanssa Opiskelijapalaute Itsearviointi Opiskelijapalaute Palautekeskustelut yhteistyökumppanien kanssa Rekrytointitilastot Palaute yhteisissä seminaareissa Osallistuminen ja esiintyminen erilaisissa kansallisissa ja kansainvälisissä konferensseissa, messuilla

8 52 KUN RUOTSI ON HAUSKAA Prosesseista kehittämiskuvaukseen Laatutyön valintavaiheen (toiminnan systematisoinnin ja dokumentoinnin vaiheen) aloitimme ohjeistuksen mukaan prosessien määrittelyllä. Päädyimme erittelemään ja kuvaamaan alustavasti viittä erilaista prosessia: oppimateriaalin tuotanto, opetus ja koordinointi (ydinprosessit) ja tukipalvelut ja tiedottaminen (tukiprosessit). Prosessien kuvaamisen tavoitteena on toiminnan järjestelmällisyys, kuvausten tulee siis olla apuvälineitä toimintatavan ymmärtämiseksi ja kehittämiseksi. Aloitimme työn tutustumalla VOPLA-laatukäsikirjassa esiteltyihin prosessikuvauksiin. Ensisilmäyksellä tuntui, että kaikki kolme esimerkkiä prosessikuvauksista (verkko-oppimateriaalin, verkko-opetuksen ja tukipalveluiden prosessikuvaukset) ovat tarkkaan yhteensopivia prosesseihimme. Tarkasteltuamme asiaa lähemmin oivalsimme kuitenkin, että kurssimme prosessin kuvaaminen vaatii erilaista esitystapaa. Perinteisesti prosessi on ilmiö, joka etenee, kehittyy tai muuttuu erinäisten vaiheiden kautta selkeästi määritellystä alkutilasta kohden määriteltävissä olevaa lopputilaa. Sellaisia prosesseja voi kehittää yksinkertaisella prosessikontrollilla. Pohtimalla omia prosessejamme tulimme päätökseen, ettei yksikään niistä ole edennyt tällä tavoin. Siirryimme etsimään vastauksia Asko Karjalaisen artikkelista Koulutusorganisaation prosessit (2006) 8. Artikkelissa Karjalainen tarkastelee prosessikäsitettä koulutusorganisaation viitekehyksessä. Artikkelista saimme muun muassa seuraavia hyviä oivalluksia ja ideoita oman prosessimme kuvaukseen: s Ihmistieteissä prosessikäsite on aina ollut laaja ja kompleksiteetin sisältävä, mikä on johtanut käsitteen manageriaalisessa käytössä merkitysristiriitoihin. s Kompleksiteettia ei voi poistaa yksinkertaistavalla kuvauksella, jos se sisältyy itse ilmiöön. s Koulutusorganisaation prosesseista ei juurikaan ole olemassa tutkimustietoa. Karjalainen jakaa koulutusorganisaation prosessit optimaalisiin ja innovatiivisiin. Optimaalinen prosessi on tapahtumaketju, jolle voidaan määritellä ainakin suhteellisen yleispätevä eteneminen. Innovatiivisessa prosessissa monet menettelytavat voivat johtaa hyvään tulokseen. 6 Tämän vaiheen nimi on nykyisessä VOPLA-laatukäsikirjassa (2006) Rakentaminen (toim. huom.). 7 VOPLA-laatukäsikirja Karjalainen Karjalainen 2006.

9 LAATUASKELEITA KOKEMUKSIA VERKKO-OPETUKSEN LAATUTYÖSTÄ 53 Artikkelissaan Karjalainen esittää Fliednerin (2001) kuusitasoisen kompleksiteettimallin pohjalta kehittämänsä yksinkertaistetun kolmeen prosessiluokkaan perustuvan mallin. Mallin mukaan prosessit voidaan jakaa seuraaviin luokkiin prosessien kompleksisuuden perusteella: 1. Yksinkertaiset prosessit yhtä kuin osiensa summa. 2. Kompleksiset prosessit enemmän kuin osiensa summa, systeemi toimii itsenäisenä kokonaisuutena. Kompleksisuuden synnyttämiseen riittää, että prosessin osana on itsetietoinen ja itsenäisesti ajatteleva olento. 3. Autopoieettiset prosessit oleellisilta osin itsemääräytyviä, luovat itse itsensä. Ovat itseohjautuvia ja itsegeneroituvia, prosessi katoaa kun sen kantaja (omistaja) katoaa. Karjalainen esittelee artikkelissaan toisenkin prosessien luokittelumallin, Van de Ven & Poolen (1995) kehittämän prosessien luokittelun prosessityyppien mukaan: 1. Vaiheittain etenevät prosessit määriteltävissä oleva ominaisuus etenee tai kehittyy tiettyjen määriteltävissä olevien vaiheiden kautta. 2. Teleologiset prosessit määriteltävissä olevan toimijan, yksilön tai ryhmän toiminta suuntautuu kohden eksplisiittisesti tai implisiittisesti asetettua päämäärää (vaiheiden suoritusjärjestys voi vaihdella). Samatavoitteiset prosessit, mallintamisen kannalta ongelmallisia. 3. Dialektiset prosessit ainakin kaksi toisiaan vasten suuntautuvaa määriteltävissä olevaa toimijaa, voimaa, liikettä tai ominaisuutta. Erilaiset tavoitteenasettelut kohtaavat (opettaja-opiskelija). 4. Evolutiiviset prosessit mukautuvat ja oppivat prosessit, kehittyvät tilanteiden ja ympäristön asettamien vaatimusten mukaisesti iteratiivisesti tai spiraalimaisesti. Karjalaisen artikkeli (2006) sai miettimään, millaisia oikeasti ovat ne prosessit, joita nyt olemme kuvaamassa. Olisiko perinteisiin opetusmenetelmiin perustuvan Swedish as a foreign language -kurssin kehittyminen tieto- ja viestintätekniikkaa hyödyntäväksi kansainväliseksi laatupalkituksi kurssiksi evolutiivinen ja autopoieettinen prosessi? Artikkelin prosessiluokkien- ja tyyppien kuvausten perusteella näin näyttää olevan: prosessia ei ole pantu alulle ylhäältä resursseineen ja tavoitteineen, se on lähtenyt liikkeelle pelkästään prosessinomistajan, Kerstin Salmisen, aloitteesta.

10 54 KUN RUOTSI ON HAUSKAA Vaarana on, että prosessi lakkaa prosessinomistajan työn päätyttyä. Prosessin kehittäminen on tapahtunut evolutiivisesti, ympäristön vaatimusten ja olemassa olevien mahdollisuuksien ehdoilla. Erityisesti autopoieettisuus tuo lisää haasteita prosessin kuvaamiseen kuvauksenhan yleensä pitää auttaa ymmärtämään ja kehittämään prosessia, tässä tapauksessa lisäksi takaamaan tämän innovatiivisen prosessin jatkuvuus. Karjalainen toteaa muun muassa, että käsite prosessi ei välttämättä ole hyvä termi koulutusorganisaation laatutyössä, koska koulutuksen prosessit usein näyttävät olevan innovatiivisia, henkilösidonnaisia, päällekkäisiä, epälineaarisia eivätkä toimi ajallisina tai loogisina ketjuina. Sosiaalisten järjestelmien käsitteellisessä tarkastelussa on vaihtoehtoisten käsitteiden etsiminen paikallaan. Karjalaisen artikkelin innostamana päätimme käyttää prosessikuvauksen sijasta hänen ehdottamaansa käsitettä kehittämiskuvaus innovatiivisen prosessimme kuvauksessa. Yritämme kuitenkin myös erotella kokonaiskuvasta osia, optimaalisia alaprosesseja, ja laatia niistä prosessikuvaukset, joista yleispätevinä edistymismalleina olisi konkreettista hyötyä vaikka opettajat vaihtuisivat kurssilla tai esikuvaksi laitoksen muille opettajille omien prosessien kuvaamisessa. Kehittämiskuvauksen laatiminen Aloitimme kuvaamalla kurssin rakennetta aluksi yhtenä kokonaisuutena, jonka avulla on helppo hahmottaa pääasiassa kurssin toimijat ja vastuut sekä asioiden liitännät ja riippuvuudet. Tämä kehittämiskuvauksen versio toimi tavallaan myös nykytilan kuvauksena (liite 1). Laatutyön valintavaiheessa kokonaiskuvausta täsmennettiin ja täydennettiin ja tehtiin siitä erilaisia versioita (esim. kurssista tiedottamisen yhteydessä eri kohderyhmille täsmennettiin joitakin kuvauksen osia ja joitakin poistettiin). Seuraava vaihe oli optimaalisten alaprosessien erotteleminen kokonaisuudesta ja niiden kuvaaminen. Kurssin yleisestä kuvauksesta erotettiin viisi alaprosessia: opetus, oppimateriaalin tuotanto, koordinointi, tukipalvelut ja tiedottaminen. Tarkoituksena oli esittää jokaisesta alaprosessista sellainen kuvaus, josta samalla näkyvät prosessin jatkuvuuden kannalta välttämättömät toiminnat, esimerkiksi vähintään yksi yleispätevä edistymismalli tai optimaalinen tapahtumaketju ja erilaisia vaihtoehtoisia toimintatapoja. Seurataksemme laatua järjestelmällisesti määrittelemme lisäksi jatkossa jokaisen prosessin kannalta tarvittavat säännölliset tarkistuspisteet, eli ajankohdat jolloin varmistetaan sovitut asiat ja dokumentoidaan mahdolliset muutokset olosuhteissa sekä kehittämisideat.

11 LAATUASKELEITA KOKEMUKSIA VERKKO-OPETUKSEN LAATUTYÖSTÄ 55 Pyrimme lisäämään prosessien optimaalisuutta tarkistuspisteiden avulla ja innovatiivisuutta kuvaamalla rinnakkain erilaisia valittavissa olevia toimintatapoja. Esimerkiksi opetus toteutuu eri opiskelijaryhmissä eri tavoin, vaikkakin lopputuloksen on oltava samanlainen (CEFR-taitotaso). Kurssin kehittyminen on ollut erittäin evolutiivinen 10 prosessi. Kurssin kuvaaminen on aloitettu tänä lukuvuonna ja järjestelmällinen dokumentointi mahdollistaa kurssin kehittymisen seuraamisen jatkossa. Prosessin autopoieettisuutta 11 olisi periaatteessa mahdollista kuvata vasta jälkikäteen. Kaikki prosessit ovat vuosien mittaan muuttuneet ja kehittyneet. Jokaisessa prosessissa on elinkaarensa aikana (alkuvaihe, EU-projektivaihe, Scandinavian Module -ohjelmavaihe) ollut suuriakin eroja. Hankkeessa päädyttiin kuvaamaan tarkemmin kuitenkin vain tämän hetken tilannetta ja sen pohjalta suunnittelemaan prosessien tulevaisuutta. Kaikkia alaprosesseja on aluksi kuvattu perinteisellä tavalla luettelemalla tavoitteet, toimijat ja resurssit sekä toiminnat aikatauluineen ja vastuineen. Taulukossa 3 on esitetty tukipalveluprosessin toiminnat vastuuhenkilöineen ja tarkistuspisteineen. Yhdistettäessä kaikkien alaprosessien taulukot voimme tarkastella kurssin kokonaiskuvausta aikatauluna. Jos päällekkäin asetettaviin tauluihin jätetään vain tarkistuspisteet, saadaan aikataulu kurssin jatkuvuuden kannalta välttämättömistä toiminnoista. Samalla tavalla voi taulukoista seuloa eri toimijoiden vastuualueita. Jos samanlaista kuvausmenetelmää käytettäisiin laitoksen kaikkia verkkokursseja kuvattaessa, toimintakuvausaikatauluja olisi helppo hyödyntää esimerkiksi yleisten aikataulujen laatimisessa eri toimijoiden käyttöön. 10 Evolutiivinen prosessi: mukautuva ja oppiva prosessi, kehittyy tilanteiden ja ympäristön asettamien vaatimusten mukaisesti iteratiivisesti tai spiraalimaisesti. 11 Autopoieettinen prosessi: oleellisilta osin itsemääräytyvä, luo itse itsensä; itseohjautuva ja itsegeneroituva, prosessi katoaa kun sen kantaja (omistaja) katoaa.

12 56 KUN RUOTSI ON HAUSKAA Taulukko 3. Aikataulu tukipalvelujen toiminnoista Tammikuu Tilat, laitteet ja ohjelmat testataan ja toiminta varmistetaan. * (IT-osasto) Helmi huhtikuu Opiskelijat kirjataan WebCT:hen. * (WebCT-tukihenkilö) Opiskelijat lisätään ja tietoja muokataan WebCT: ssä (Hankenin pääopettaja) Tukipalvelut Opiskelijat perehdytetään. (Hankenin pääopettaja) Opiskelijoita ohjataan opiskelun aikana. (Hankenin pääopettaja, HelpDesk) Toukokuu Suoritukset rekisteröidään. * (Hankenin pääopettaja) Kesäkuu Opiskelijat kirjataan WebCT:hen. * (WebCT-tukihenkilö) Tulevat vaihtoopiskelijat perehdytetään. (Hankenin pääopettaja) Elokuu Kurssiympäristö tuotetaan WebCT:hen. * (WebCT-tukihenkilö) Tilat, laitteet ja ohjelmat testataan ja toiminta varmistetaan. * (IT-osasto) Syyskuu Opiskelijat perehdytetään. (Hankenin pääopettaja) Loka joulukuu * Tarkistuspiste Opiskelijoita ohjataan opiskelun aikana. (Hankenin pääopettaja, HelpDesk) Heinäkuu Kurssit arkistoidaan. * (WebCT-tukihenkilö) Palaute tukipalveluista kerätään ja käsitellään. * (Hankenin pääopettaja)

13 LAATUASKELEITA KOKEMUKSIA VERKKO-OPETUKSEN LAATUTYÖSTÄ 57 Johtopäätökset ja jatkotyöskentely Koska Hankenilla käynnistyi syksyllä 2006 koko korkeakoulun kattava laatutyö, VOPLA-pilotointiin osallistuminen tuntui meistä erittäin mielekkäältä. Jatkossa olemme mielellämme aktiivisia, kun opetuksen laatua kehitetään ensin laitostasolla ja myöhemmin koko korkeakoulussa. Swedish as a foreign language -kurssin kehittämiskuvaus on ollut esillä Hankenin auditoinnissa joulukuussa 2006 ainoana ulkoisesti toteutettuna laatuhankkeena, jossa on käytetty kansallisen asiantuntijaverkoston apua. Pilottivuoden aikana olemme tunnistaneet työssämme sekä vahvuuksia että heikkouksia. Vahvuuksia ovat toimiva kurssimateriaali ja jo konseptiksi kehittynyt opetusmenetelmä, joka on monistettavissa ja kaikkien halukkaiden käytettävissä. Valmiin konseptin käyttäminen uutta kurssia kehitettäessä säästää aikaa ja resursseja. Osana korkeakoulun strategiaa kurssi on Hankenin myyntivaltti ulkomaalaisia opiskelijoita ja opettajia rekrytoitaessa. Korkeakoulun laatutavoitteisiin on kirjattu tärkeänä toimintona kotimaisten kielten, suomen ja ruotsin, opettaminen ulkomaisille opiskelijoille. Hankenin laatutyön päämääriin kuuluu kansainvälistymisen edistäminen. Kurssin tavoitteena on suomalaisen korkeakoulutuksen, ruotsin kielen ja kulttuurin sekä Hankenin tunnetuksi tekeminen maailmalla. Lisäksi tavoitteena on kansainvälisten opiskelijoiden perehdyttäminen Hankenin korkeakoulukulttuuriin ja opiskelijoiden uramahdollisuuksien lisääminen pohjoismaisilla työmarkkinoilla. Suurimpana havaittuna heikkoutena on verkkokurssin haavoittuvaisuus, mikäli yksittäiset tekniset palvelut eivät tukipalveluissa toimi. Jos esimerkiksi WebCT-tukihenkilö on lomalla tai sairaana, kirjautuminen ei onnistu ja opiskelijan kurssille pääsy viivästyy. Teknisen toimivuuden varmistaminen ei saisi olla vain yhden tukihenkilön varassa. Ihanteellisessa tilanteessa verkkokurssin opettajalla olisi aina käytettävissään riittävästi niin teknistä kuin verkkopedagogistakin tukea. Heikkoutena koemme myös tavanomaisten resurssien riittämättömyyden laadukkaan kurssin kehittämiseksi, erityisesti silloin kun koulutuksen laadulla ei tarkoiteta pelkkää kustannustehokkuutta vaan myös erinomaisuutta ja poikkeuksellisuutta 12. Jotta verkko-opetushanke pystyisi kilpailemaan kansainvälisillä koulutusmarkkinoilla, on edellä mainittuihin epäkohtiin puututtava. Onnistuneen verkkokurssin kehittäjänä on yleensä innokas opettaja, joka on valmis käyttämään suunnitteluun vapaa-aikansa. Uuden kurssin kehittäminen vaatii opettajalta suuren henkilökohtaisen panostuksen, 12 Heikkilä, Nevgi & Haarala-Muhonen 2005,

14 58 KUN RUOTSI ON HAUSKAA harvoin verkkokurssia on mahdollista kehittää kokonaan työajan puitteissa. Myös tämän laatupalkitun Swedish as a foreign language -kurssin kehittäminen on ollut Kerstin Salmiselle palkatonta vapaaehtoista työtä osin varsinaisen työajan ulkopuolella. On erityisen tärkeää, että kehitystyö saa alusta asti oman laitoksen hyväksynnän ja henkisen tuen. Kehitystyössä tiimityöskentely on suositeltavaa. Jotta kurssi pysyisi hengissä myös kurssin omistajasta erillisenä, mentorityön merkitystä ei pidä aliarvioida. Optimaalista olisi, mikäli kurssin omistajalla olisi mahdollisuus työskennellä kurssin uuden vetäjän mentorina kurssin alkaessa. Pelkkä dokumentointi ei riitä kurssievästykseksi, koska kaikkea kurssin kuluessa syntynyttä hiljaista tietoa ei ole mahdollista kovin yksityiskohtaisesti dokumentoida. Verkkokurssi on työläs opettajalle, siksi olisikin kannattavaa kokeilla kurssin pitämistä muutaman opettajan voimin. Hankenilla tällainen järjestely ei kuitenkaan ole mahdollista, siihen korkeakoulu on liian pieni ja resurssit vähäiset. Laadukkaan verkkokurssin kehittämiskuvaus on hyvä työkalu, mutta ei sovi unohtaa vaikeasti kuvattavia elementtejä kuten innovatiivisuutta, luovuutta ja hiljaista tietoa. Opetuksen prosessit ovat liian monitahoisia jotta niitä voisi kuvata kovin yksinkertaisen mallin avulla. Olemme pilotoinnin ansiosta tunnistaneet monia aiemmin piilossa olleita asioita. Mentoreiltamme olemme saaneet arvokasta palautetta. Vaikka kaikki kuusi pilottihanketta olivat erilaisia, yhteistyömme on ollut hedelmällistä. Toivomme, että jatkossa pilotit voisivat verkostoitua ja vaihtaa kokemuksia pilottivuoden jälkeenkin.

15 LAATUASKELEITA KOKEMUKSIA VERKKO-OPETUKSEN LAATUTYÖSTÄ 59 Lähteet EAIE Language Learning multimedia makes the difference. Annual EAIE Conferences. European Association for International Education. Luettu joulukuussa [www-dokumentti]. European Label Innovatiivisille kieltenopetus- ja oppimisprojekteille myönnettävä Eurooppalainen Laatumerkintä. Luettu joulukuussa [www-dokumentti]. Hanken Kvalitetsarbete i Svenska handelshögsskolan. Luettu joulukuussa [www-dokumentti]. Heikkilä, M., Nevgi, A & Haarala-Muhonen, A Verkko-opetuksen laatutyö. Teokses-sa A. Nevgi, E. Löfström & A. Evälä (toim.). Laadukkaasti verkossa. Helsinki: Yliopistopaino, Karjalainen, A Koulutusorganisaation prosessit. Oulun yliopisto. Oppiva opettaja Verkko-opetusta Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa. Hallinnon julkaisuja 155. Lappeenranta. Swedish as a foreign language -kurssi VOPLA-laatukäsikirja Luettu joulukuussa [www-dokumentti]..

16 60 KUN RUOTSI ON HAUSKAA Liite 1. Swedish as a foreign language -kurssin kehittämiskuvauksen ensimmäinen versio

Kun ruotsi on hauskaa - laadunhallintamallin rakentaminen monimuotokurssille

Kun ruotsi on hauskaa - laadunhallintamallin rakentaminen monimuotokurssille VOPLA-pilotti Kun ruotsi on hauskaa - laadunhallintamallin rakentaminen monimuotokurssille Kerstin Salminen Kaie Veiler Laatuaskeleita - kokemuksia verkko-opetuksen laatutyöstä Seminaari 15.2.2007 Swedish

Lisätiedot

Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa

Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa Ohjeet opiskelijalle Opiskelija harjoittelee omassa opetustyössään ammatillisessa koulutuksessa. Opetusharjoittelussa keskeisenä tavoitteena

Lisätiedot

Verkko-opetuksen laadusta TieVie-koulutus, Helsinki Annikka Nurkka, LTY

Verkko-opetuksen laadusta TieVie-koulutus, Helsinki Annikka Nurkka, LTY Verkko-opetuksen laadusta TieVie-koulutus, Helsinki 29.10.2004 Annikka Nurkka, LTY Helsingin yliopisto Kuopion yliopisto Lappeenrannan teknillinen yliopisto Alustuksen sisältö Miksi verkko-opetuksen laadunhallinta

Lisätiedot

Vaihtoehto A. Harjoittelu Oulun seudun harjoitteluverkostossa Vaihtoehto B. Harjoittelu Rovaniemen seudun harjoitteluverkostossa

Vaihtoehto A. Harjoittelu Oulun seudun harjoitteluverkostossa Vaihtoehto B. Harjoittelu Rovaniemen seudun harjoitteluverkostossa Vaihtoehto A. Harjoittelu Oulun seudun harjoitteluverkostossa Vaihtoehto B. Harjoittelu Rovaniemen seudun harjoitteluverkostossa Ohjeet opiskelijalle Vaihtoehdoissa A ja B opiskelija harjoittelee joko

Lisätiedot

TOISEN KOTIMAISEN KIELEN JA VIERAIDEN KIELTEN SÄHKÖISTEN KOKEIDEN MÄÄRÄYKSET

TOISEN KOTIMAISEN KIELEN JA VIERAIDEN KIELTEN SÄHKÖISTEN KOKEIDEN MÄÄRÄYKSET TOISEN KOTIMAISEN KIELEN JA VIERAIDEN KIELTEN SÄHKÖISTEN KOKEIDEN MÄÄRÄYKSET 25.9.2015 Näitä määräyksiä sovelletaan rinnan paperikokeiden määräysten kanssa kevään 2018 tutkintoon saakka. Näitä määräyksiä

Lisätiedot

KOULUTTAJAKOULUTUS (20 op)

KOULUTTAJAKOULUTUS (20 op) KOULUTTAJAKOULUTUS (20 op) KOULUTTAJAKOULUTUS ON MONIMUOTOISTA OPISKELUA, JOKA KOOSTUU NELJÄSTÄ ERI KURSSISTA 1 n peruskurssi, 4 op 2 Jatkokurssi I, 3 op 3 Jatkokurssi II, 3 op 4 Kurssintuottajan koulutus,

Lisätiedot

Vastuu- ja tehtäväalueet sekä tiedonvälitys OSCu-kursseilla

Vastuu- ja tehtäväalueet sekä tiedonvälitys OSCu-kursseilla Vastuu- ja tehtäväalueet sekä tiedonvälitys OSCu-kursseilla Johdanto... 2 1. Opetushenkilökunnan tehtävät... 2 1.1. Kurssin vastuuopettaja... 2 1.2. Kurssimestarit ja assistentit... 3 1.2.1. Vastuuyliopiston

Lisätiedot

Info Kieli- ja viestintäopinnoista ja valmentavista kieliopinnoista Karelia ammattikorkeakoulussa 2016

Info Kieli- ja viestintäopinnoista ja valmentavista kieliopinnoista Karelia ammattikorkeakoulussa 2016 2 Info Kieli- ja viestintäopinnoista ja valmentavista kieliopinnoista Karelia ammattikorkeakoulussa 2016 Merja Öhman Kielten lehtori Karelia ammattikorkeakoulu 3 Miksi kieliä? Opiskelu on kansainvälistä.

Lisätiedot

Verkossa opiskelu vaatii opiskelijalta paljon aktiivisuutta ja kykyä työskennellä itsenäisesti

Verkossa opiskelu vaatii opiskelijalta paljon aktiivisuutta ja kykyä työskennellä itsenäisesti Verkossa opiskelu vaatii opiskelijalta paljon aktiivisuutta ja kykyä työskennellä itsenäisesti Opiskelijoiden kokemuksia oppimisesta ITK 2010 seminaari; Hämeenlinna Soile Bergström Opintojakson esittely

Lisätiedot

KURSSIPALAUTE KÄYTÄNNÖSSÄ: MITÄ JA MITEN?

KURSSIPALAUTE KÄYTÄNNÖSSÄ: MITÄ JA MITEN? KURSSIPALAUTE KÄYTÄNNÖSSÄ: MITÄ JA MITEN? Terhi Skaniakos Erikoissuunnittelija Strateginen kehittäminen Kurssipalautejärjestelmä Tarkoituksena on kerätä systemaattista palautetta yliopiston kaikista tutkinto-opiskelijoille

Lisätiedot

HARJOITTELUOHJE OPISKELIJALLE

HARJOITTELUOHJE OPISKELIJALLE Opettajan pedagogiset opinnot yliopisto-opettajille Pilottikoulutus 2011-2013, Oulun yliopisto, kasvatustieteiden tiedekunta Harjoittelu (laaja-alainen opettaja) 7 op HARJOITTELUOHJE OPISKELIJALLE Harjoittelusta

Lisätiedot

Pohjoismaisten kielten yliopistonlehtorin (opetus- ja tutkimusalana ruotsin kieli) tehtäväntäyttösuunnitelma

Pohjoismaisten kielten yliopistonlehtorin (opetus- ja tutkimusalana ruotsin kieli) tehtäväntäyttösuunnitelma 1/6 TAMPEREEN YLIOPISTO Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö Pohjoismaisten kielten yliopistonlehtorin (opetus- ja tutkimusalana ruotsin kieli) tehtäväntäyttösuunnitelma Tehtävä Tehtävän ala

Lisätiedot

Kielitaito. Suomalaisen koulujärjestelmän kieliopinnot

Kielitaito. Suomalaisen koulujärjestelmän kieliopinnot 1 Suomalaisen koulujärjestelmän kieliopinnot 2 Suomalaisen koulujärjestelmän kieliopinnot A1-kieli A2-kieli B1-kieli B2-kieli B3-kieli Viimeistään perusopetuksen 3. vuosiluokalla alkava, ensimmäinen vieras

Lisätiedot

Orientaatio verkko-opetuksen laadunhallintaan

Orientaatio verkko-opetuksen laadunhallintaan LAATUASKELEITA KOKEMUKSIA VERKKO-OPETUKSEN LAATUTYÖSTÄ 7 Orientaatio verkko-opetuksen laadunhallintaan Annikka Nurkka ja Sari Tervonen Tämän artikkelin tavoitteena on johdattaa lukija verkko-opetuksen

Lisätiedot

Opetusharjoittelu 11 op (1P00BA27) Oppilaitoksen turvallisuus 2 op (1P00BA29)

Opetusharjoittelu 11 op (1P00BA27) Oppilaitoksen turvallisuus 2 op (1P00BA29) Opetusharjoittelu 11 op (1P00BA27) Oppilaitoksen turvallisuus 2 op (1P00BA29) Opetusharjoittelun aikana opettajaopiskelija osoittaa ammattipedagogisissa opinnoissa hankkimaansa osaamista. Tavoitteena on,

Lisätiedot

tukipalvelujen laadunvarmistusta

tukipalvelujen laadunvarmistusta Verkko-opetuksenopetuksen tukipalvelujen laadunvarmistusta Taina Rytkönen-Suontausta Bit 06, Oulu 2.11.2006 Agenda Vopla-hanke pähkinänkuoressa Mitä laatu ja laadunvarmistus ovat? Miksi tukipalveluja kannattaa

Lisätiedot

Verkkokurssin laadun arviointi ja mittaaminen

Verkkokurssin laadun arviointi ja mittaaminen Verkkokurssin laadun arviointi ja mittaaminen Mittaamiseen liittyvien termien määrittelyä: - Mittaväline = mittauslaite - Tunnusluku = osoitin/ilmaisin = mittarin tulos = indikaattori Mihin laadun arviointi

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen laatupalkinto 2013. Erityisteema: Yrittäjyys. Opetusneuvos Tarja Riihimäki Opetusministeriö

Ammatillisen koulutuksen laatupalkinto 2013. Erityisteema: Yrittäjyys. Opetusneuvos Tarja Riihimäki Opetusministeriö Ammatillisen koulutuksen laatupalkinto 2013 Erityisteema: Yrittäjyys Opetusneuvos Tarja Riihimäki Opetusministeriö Ammatillisen koulutuksen laatupalkinto Laatupalkinnon tavoitteena on kannustaa ammatillisen

Lisätiedot

Tabletit ja pilvipalvelu opettajan työkaluina lukiossa Hanna Naalisvaara ja Sari Tapola, Digabi - kouluttajat (luokka 41084)

Tabletit ja pilvipalvelu opettajan työkaluina lukiossa Hanna Naalisvaara ja Sari Tapola, Digabi - kouluttajat (luokka 41084) Lauantai 29.11.2014 pajat Klo13:00-13:45 Paja 1 Paja 2 Paja 3 Paja 4 Paja 5 Paja 6 Digabi - ohjelmistoihin tutustuminen Jussi Tyni, Digabi - kouluttaja (luokka 41032) Moodle työpaja sähköinen koe Tentti

Lisätiedot

Eurooppalainen kielisalkku

Eurooppalainen kielisalkku EKStyökalupakki Eurooppalainen kielisalkku Kielisalkussa on kolme osaa kielenoppimiskertomus kielipassi työkansio Kielisalkussa on materiaaleja eri-ikäisille perusopetuksen oppilaille vl 1 3 vl 4 6 vl

Lisätiedot

Kauppatieteet 25 op perusopintokokonaisuus. Kauppatieteellisen alan verkkoopetusyhteistyönä

Kauppatieteet 25 op perusopintokokonaisuus. Kauppatieteellisen alan verkkoopetusyhteistyönä Kauppatieteet 25 op perusopintokokonaisuus Kauppatieteellisen alan verkkoopetusyhteistyönä Yhteistyön osapuolet Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu Svenska Handelshögskolan Hanken Itä-Suomen yliopiston

Lisätiedot

Haastava, haastavampi, arviointi. Kirsi Saarinen/Tamk Insinööri 100 vuotta 4.10.2012

Haastava, haastavampi, arviointi. Kirsi Saarinen/Tamk Insinööri 100 vuotta 4.10.2012 Haastava, haastavampi, arviointi Kirsi Saarinen/Tamk Insinööri 100 vuotta 4.10.2012 Arviointi on osa oppimista, joten sitä ei pidä pitää irrallisena osana opettamisesta, oppimisesta, kehittämisestä ja

Lisätiedot

TieVie-Vopla -työrukkasen kokous Muistio Tavoitteet yhteistyön suhteen Keskustelua Vopla laatukäsikirjasta (ks. liite)

TieVie-Vopla -työrukkasen kokous Muistio Tavoitteet yhteistyön suhteen Keskustelua Vopla laatukäsikirjasta (ks. liite) TieVie-Vopla -työrukkasen kokous Aika: 12.5.2005 klo 12.00 16.00 Paikka: Jyväskylän yliopisto, Mattilanniemi Agora, Lea Pulkkisen seminaarihuoneessa (4.krs). Paikalla: Antti Auer, Kristiina Karjalainen,

Lisätiedot

Opetussuunnitelmasta oppimisprosessiin

Opetussuunnitelmasta oppimisprosessiin Opetussuunnitelmasta oppimisprosessiin Johdanto Opetussuunnitelman avaamiseen antavat hyviä, perusteltuja ja selkeitä ohjeita Pasi Silander ja Hanne Koli teoksessaan Verkko-opetuksen työkalupakki oppimisaihioista

Lisätiedot

A! PEDA INTRO (5 op)

A! PEDA INTRO (5 op) A! PEDA INTRO (5 op) LP 1: Minä yliopisto-opettajana Oppimispalvelut Yliopistopedagoginen koulutus Miia Leppänen (SCI) ja Päivi Kinnunen (BIZ) 3.2.2016 Ohjaajat ja yhteystiedot Miia Leppänen Asiantuntija

Lisätiedot

Hilma-verkoston VOPLA-vuosi. Pilottien työpaja Aino-Maija Hiltunen ja Sanna Kivimäki

Hilma-verkoston VOPLA-vuosi. Pilottien työpaja Aino-Maija Hiltunen ja Sanna Kivimäki Hilma-verkoston VOPLA-vuosi Pilottien työpaja 12.10.2006 Aino-Maija Hiltunen ja Sanna Kivimäki Mitä tehty? puhuttu, mietitty, opiskeltu, kirjoitettu, keskustelutettu ihmisiä: verkoston sisällä johtoryhmä,

Lisätiedot

Verkko-opetuksen laadunhallinta ja - laatupalvelu -hanke

Verkko-opetuksen laadunhallinta ja - laatupalvelu -hanke Verkko-opetuksen laadunhallinta ja - laatupalvelu -hanke 2004-2007 Helsingin yliopisto Kuopion yliopisto Lappeenrannan teknillinen yliopisto VirtuaaliAMK-seminaari 11.11. 2004 Ulla Ritvanen, Kuopion yliopisto

Lisätiedot

Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Kauniainen 2016

Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Kauniainen 2016 Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Kauniainen 2016 1. Perusopetukseen valmistavan opetuksen lähtökohdat Kauniaisissa 2. Toimintakulttuuri 3. Opetuksen tavoitteet ja keskeiset sisällöt

Lisätiedot

LIITE 2: YAMK-OPINNÄYTETYÖN ARVIOINTIKRITEERIT. Arvioinnin osa-alueet ylempään AMK-tutkintoon johtavassa koulutuksessa

LIITE 2: YAMK-OPINNÄYTETYÖN ARVIOINTIKRITEERIT. Arvioinnin osa-alueet ylempään AMK-tutkintoon johtavassa koulutuksessa LIITE 2: YAMK-OPINNÄYTETYÖN ARVIOINTIKRITEERIT Arvioinnin osa-alueet ylempään AMK-tutkintoon johtavassa koulutuksessa I TEHTÄVÄN ASETTELU Työelämälähtöisyys: opinnäytetyö hyödyttää työelämää, kehittää

Lisätiedot

Helsingin yliopiston Opettajien akatemian kriteerit

Helsingin yliopiston Opettajien akatemian kriteerit n kriteerit 1. Oman opetus- ja ohjausosaamisen jatkuva kehittäminen Erinomaisuus näkyy mm. siten, että opettaja arvioi ja kehittää systemaattisesti opettamiseen ja ohjaukseen liittyvää omaa toimintaansa

Lisätiedot

Verkko-ope 2.0. Moduuli 1 (Opettaja verkkoopetuksen laadun kehittäjänä)

Verkko-ope 2.0. Moduuli 1 (Opettaja verkkoopetuksen laadun kehittäjänä) Verkko-ope 2.0. Moduuli 1 (Opettaja verkkoopetuksen laadun kehittäjänä) Tuutortapaaminen 8.10. Päivän ohjelma 9.45-10.45 Moduuli 1/teema 1 (Opettaja verkko-opetuksen laadun kehittäjänä), PBL työskentelyn

Lisätiedot

Näkökulmia tietoyhteiskuntavalmiuksiin

Näkökulmia tietoyhteiskuntavalmiuksiin Näkökulmia tietoyhteiskuntavalmiuksiin Tietotekniikka oppiaineeksi peruskouluun Ralph-Johan Back Imped Åbo Akademi & Turun yliopisto 18. maaliskuuta 2010 Taustaa Tietojenkäsittelytieteen professori, Åbo

Lisätiedot

Verkko-opetus - Sulautuva opetus opettajan työssä PRO-GRADU KAUNO RIIHONEN

Verkko-opetus - Sulautuva opetus opettajan työssä PRO-GRADU KAUNO RIIHONEN Verkko-opetus - Sulautuva opetus opettajan työssä PRO-GRADU KAUNO RIIHONEN Opettajan näkökulma sulautuvaan opetukseen verkkooppimisympäristössä Hyödyllisintä opettajan näkökulmasta on verkkoympäristön

Lisätiedot

Opintokokonaisuuden toteuttaminen opettajatiiminä

Opintokokonaisuuden toteuttaminen opettajatiiminä Opintokokonaisuuden toteuttaminen opettajatiiminä Juho Tiili, Markus Aho, Jarkko Peltonen ja Päivi Viitaharju n koulutusyksikössä opetusta toteutetaan siten, että saman opintokokonaisuuden opintojaksot

Lisätiedot

Opintojen tutkimus- ja palautetiedon hyödyntäminen ammattikorkeakoulussa

Opintojen tutkimus- ja palautetiedon hyödyntäminen ammattikorkeakoulussa Opintojen tutkimus- ja palautetiedon hyödyntäminen ammattikorkeakoulussa Korkeakoulujen KOTA -seminaari 17.9.2014 Ismo Kinnunen Oulun ammattikorkeakoulu Kehittämisen ja päätöksenteon tulee perustua tosiasioihin.

Lisätiedot

YPE ja TVT opinnot aloitustilaisuus

YPE ja TVT opinnot aloitustilaisuus YPE ja TVT opinnot aloitustilaisuus 2.10. 2007 Ohjelma 13.15-13.25 Tervetuloa ja tavoite 13.25 YPE opintojen esittely 13.40 TVT 8 op opintojen esittely 13.55 Koulutusten kytkennät ja suorittamismallit

Lisätiedot

Verkko-oppimateriaalin oppimateriaalin laatu näkyviin

Verkko-oppimateriaalin oppimateriaalin laatu näkyviin Verkko-oppimateriaalin oppimateriaalin laatu näkyviin www.vy.fi/vomyke Kristiina Karjalainen ja Annikka Nurkka Lappeenrannan teknillinen yliopisto etunimi.sukunimi@lut.fi VOPLAn sadonkorjuujuhla 24.10.2007

Lisätiedot

Laadunvarmistuksesta 7.1.2009. Ismo Kantola. www.turkuamk.fi

Laadunvarmistuksesta 7.1.2009. Ismo Kantola. www.turkuamk.fi Laadunvarmistuksesta 7.1.2009 Ismo Kantola Laatu Käsitykset laadusta on jäsennetty usein seuraavasti: laatu erinomaisuutena (excellence) itsestään selvää erinomaisuutta, tavanomaisesta poikkeavaa ja elitististä:

Lisätiedot

Oppivat organisaatiot ja tiimityö (3 op) - Tampere

Oppivat organisaatiot ja tiimityö (3 op) - Tampere Oppivat organisaatiot ja tiimityö (3 op) - Tampere Opintojaksolla tutustutaan nykyaikaisen, joustavan, oppivana organisaationa toimivan työyhteisön tunnusmerkkeihin ja toimintaperiaatteisiin. Samalla opitaan

Lisätiedot

Kieli- ja viestintäopinnot ja valmentavat kieliopinnot Karelia ammattikorkeakoulussa Merja Öhman Kielten lehtori Karelia ammattikorkeakoulu

Kieli- ja viestintäopinnot ja valmentavat kieliopinnot Karelia ammattikorkeakoulussa Merja Öhman Kielten lehtori Karelia ammattikorkeakoulu 1 Kieli- ja viestintäopinnot ja valmentavat kieliopinnot Karelia ammattikorkeakoulussa 2019 Merja Öhman Kielten lehtori Karelia ammattikorkeakoulu 2 Sisältö - Miksi opiskella kieliä? - Miksi opiskelisin

Lisätiedot

Tekijä: Pirkko Jokinen. Osaamisen arviointi

Tekijä: Pirkko Jokinen. Osaamisen arviointi Tekijä: Pirkko Jokinen Osaamisen arviointi Arviointi kohdistuu Osaamisen eli pätevyyden arviointiin = tutkinnon edellyttämät oppimistulokset (learning outcomes) Arvioidaan tiedot, taidot ja asenteet Opintojakson

Lisätiedot

Flipped classroom (2op) Käänteinen opetus/luokkahuone Lähipäivä

Flipped classroom (2op) Käänteinen opetus/luokkahuone Lähipäivä Flipped classroom (2op) Käänteinen opetus/luokkahuone Lähipäivä 6.10.2015 Learning services / OPIT Timo Ovaska Keskeinen sisältö ja osaamistavoitteet Käänteisen opetuksen suunnittelu ja elementit Erilaisten

Lisätiedot

OKM:n laaturyhmän linjaukset Laadunhallintajärjestelmien itsearvioinnin toteutus ja kriteerien esittely

OKM:n laaturyhmän linjaukset Laadunhallintajärjestelmien itsearvioinnin toteutus ja kriteerien esittely Työseminaari Vaasassa - Laadunhallintajärjestelmien itsearviointiosaaminen Vaasa 15.1.2015 klo 9.15-10.45 OKM:n laaturyhmän linjaukset Laadunhallintajärjestelmien itsearvioinnin toteutus ja kriteerien

Lisätiedot

Eurooppalainen viitekehys kielitaidon kriteeriperustaisen arvioinnin tukena

Eurooppalainen viitekehys kielitaidon kriteeriperustaisen arvioinnin tukena Eurooppalainen viitekehys kielitaidon kriteeriperustaisen arvioinnin tukena Forum Criteriorum seminaari Ari Huhta Soveltavan kielentutkimuksen keskus Jyväskylän yliopisto ari.huhta@jyu.fi Esityksen runko

Lisätiedot

Kriteeri 1: Oppija on aktiivinen ja ottaa vastuun oppimistuloksista (aktiivisuus)

Kriteeri 1: Oppija on aktiivinen ja ottaa vastuun oppimistuloksista (aktiivisuus) Kriteeri 1: Oppija on aktiivinen ja ottaa vastuun oppimistuloksista (aktiivisuus) Oppimistehtävät ovat mielekkäitä ja sopivan haasteellisia (mm. suhteessa opittavaan asiaan ja oppijan aikaisempaan tietotasoon).

Lisätiedot

Työssäoppimisen ohjaus soveltuu pääosin käytettäväksi myös opiskelijoiden liikkuvuusjaksoilla

Työssäoppimisen ohjaus soveltuu pääosin käytettäväksi myös opiskelijoiden liikkuvuusjaksoilla Työssäoppimisen ohjaus soveltuu pääosin käytettäväksi myös opiskelijoiden liikkuvuusjaksoilla SUUNNITTELU JA VALMENNUS TYÖSSÄOPPIMISEEN TYÖSSÄOPPIMISEN ALOITUS TYÖELÄMÄYHTEISTYÖN SUUNNITELMA Työpaikka-analyysi

Lisätiedot

Pirkanmaan avoin oppimiskulttuuri ohjelman toimintasuunnitelma 2009-2013

Pirkanmaan avoin oppimiskulttuuri ohjelman toimintasuunnitelma 2009-2013 Pirkanmaan avoin oppimiskulttuuri ohjelman toimintasuunnitelma 2009-2013 Ohjelmaan osallistuvat kaikki Pirkanmaan toisen asteen oppilaitokset, lukiot ja ammatillinen koulutus, nuorisoasteen- ja aikuiskoulutus.

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen laatupalkinto 2018 Laatupalkintokilpailun prosessi ja hakemuksen laatiminen

Ammatillisen koulutuksen laatupalkinto 2018 Laatupalkintokilpailun prosessi ja hakemuksen laatiminen Informaatiotilaisuus 5.3.2018, OPH Ammatillisen koulutuksen laatupalkinto 2018 Laatupalkintokilpailun prosessi ja hakemuksen laatiminen Leena Koski Opetusneuvos Leena.koski@oph.fi Laatupalkinnon tavoitteet

Lisätiedot

Toimiva laadunhallintaa ja laadun jatkuvaa parantamista tukeva järjestelmä

Toimiva laadunhallintaa ja laadun jatkuvaa parantamista tukeva järjestelmä Toimiva laadunhallintaa ja laadun jatkuvaa parantamista tukeva järjestelmä Pilotoinnin perehdyttämispäivä 17.12.2013 Opetusneuvos Tarja Riihimäki Ammatillisen koulutuksen vastuualue Koulutuspolitiikan

Lisätiedot

Yliopistoverkosto laatutyöntekijänä

Yliopistoverkosto laatutyöntekijänä Yliopistoverkosto laatutyöntekijänä Laatuaskelia - seminaari 15.2.2007 Aino-Maija Hiltunen Hilma- Naistutkimuksen yliopistoverkosto Mitä Hilmassa tehtiin? verkkokurssien arvioinnin kehittäminen lähtökohtana

Lisätiedot

Sulautuva yliopisto opetus, syksy 2009

Sulautuva yliopisto opetus, syksy 2009 Sulautuva yliopisto opetus, syksy 2009 Opettaja: verkkopedagogiikan asiantuntija Taina Joutsenvirta Aika: keskiviikkoina klo 16 18 4.11., 18.11., 2.12., 16.12.2009 Paikka: Metsätalo U40, sali 27 Kurssin

Lisätiedot

Taide ja kulttuuri, valinnainen. Ilmaistutaidon työpaja (YV9TK1)

Taide ja kulttuuri, valinnainen. Ilmaistutaidon työpaja (YV9TK1) Kuvaukset 1 (6) Taide ja kulttuuri, valinnainen Ilmaistutaidon työpaja (YV9TK1) Tavoitteet Opiskelija kehittää luovuuttaan, yhteistyökykyään ja viestintätaitojaan rohkaistuu ilmaisemaan itseään itseilmaisun

Lisätiedot

MIKKELIN AMMATTIKORKEAKOULU Terveysalan laitos 15.5.2012 Katri Ryttyläinen-Korhonen, Arja Palovaara, Ansa Iivanainen

MIKKELIN AMMATTIKORKEAKOULU Terveysalan laitos 15.5.2012 Katri Ryttyläinen-Korhonen, Arja Palovaara, Ansa Iivanainen MIKKELIN AMMATTIKORKEAKOULU Terveysalan laitos 15.5.2012 Katri Ryttyläinen-Korhonen, Arja Palovaara, Ansa Iivanainen TERVEYSALAN LAITOKSEN LAATUTYÖN KUVAUS 2012 Laatutyön tavoitteet Terveysalan laitoksen

Lisätiedot

Lausunto opinnäytetyöstä (YAMK-tutkinto) Tekijä/tekijät: Työn nimi: Paikka ja aika:

Lausunto opinnäytetyöstä (YAMK-tutkinto) Tekijä/tekijät: Työn nimi: Paikka ja aika: Lausunto opinnäytetyöstä (YAMK-tutkinto) Tekijä/tekijät: Työn nimi: Paikka ja aika: 1. Tehtävän asettelu Työelämälähtöisyys ja työelämän tarpeisiin vastaaminen Ammatillinen osaaminen ja sen kehittymisen

Lisätiedot

ESIMERKKI ARVIOINNIN TYÖKALUSTA LUKUVUODELLE, JOKA SISÄLTÄÄ 5 JAKSOA.

ESIMERKKI ARVIOINNIN TYÖKALUSTA LUKUVUODELLE, JOKA SISÄLTÄÄ 5 JAKSOA. ESIMERKKI ARVIOINNIN TYÖKALUSTA LUKUVUODELLE, JOKA SISÄLTÄÄ 5 JAKSOA. Aloituspalaveri x.8.xxxx Käydään läpi opettajille muokatut tehtävä- ja tulostoimenkuvat. Keskustelu työelämälähtöisistä oppimisympäristöistä

Lisätiedot

Espoon suomenkielinen perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma

Espoon suomenkielinen perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Espoon suomenkielinen perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Sisällys 1 Perusopetukseen valmistavan opetuksen lähtökohdat... 1 3 Perusopetukseen valmistavan opetuksen tavoitteet ja keskeiset

Lisätiedot

Joensuun seudun opetussuunnitelma. Keskeiset uudistukset

Joensuun seudun opetussuunnitelma. Keskeiset uudistukset Joensuun seudun opetussuunnitelma Keskeiset uudistukset Opetussuunnitelman käyttöönotto Uuden opetussuunnitelman mukainen opetus alkaa kaikissa kouluissa 1.8.2016 Luokissa 1-6 uusi opetussuunnitelma kokonaisuudessaan

Lisätiedot

Ope.fi koulutusmalli Helsingin yliopistossa

Ope.fi koulutusmalli Helsingin yliopistossa Ope.fi koulutusmalli Helsingin yliopistossa Viisi opintoviikkoa tieto- ja viestintätekniikan opetuskäyttöä vuodesta 2000 lähtien http://ok.helsinki.fi/opefi Pauliina Kupila ja Mari Jussila Opetusteknologiakeskus

Lisätiedot

Verkko-opetuksen laadun arvioinnin kehittäminen Kuopion yliopiston Avoimessa yliopistossa. 12.10.2006 Tiina Pyrstöjärvi

Verkko-opetuksen laadun arvioinnin kehittäminen Kuopion yliopiston Avoimessa yliopistossa. 12.10.2006 Tiina Pyrstöjärvi Verkko-opetuksen laadun arvioinnin kehittäminen Kuopion yliopiston Avoimessa yliopistossa 12.10.2006 Tiina Pyrstöjärvi Pilotin tavoitteena edistää opiskelijan oppimista verkko-opetuksen laadunhallintaa

Lisätiedot

Jyväskylän yliopisto Opetuksen ja opiskelun itsearviointi vs

Jyväskylän yliopisto Opetuksen ja opiskelun itsearviointi vs LAITOS Jyväskylän yliopisto Opetuksen ja opiskelun itsearviointi vs. 231105 Tämän taulukon tarkoituksena on auttaa laitoksia kuvailemaan opetus- ja opiskelukulttuuriaan ja/tai niiden tukitoimien ominaisuuksia.

Lisätiedot

Lakimieskoulutus EU:ssa Pohjois-Irlanti

Lakimieskoulutus EU:ssa Pohjois-Irlanti Lakimieskoulutus EU:ssa Pohjois-Irlanti Tietolähde: The Law Society of Northern Ireland huhtikuu 2014 KUVAUS Pohjois-Irlannin KANSALLISESTA LAKIMIESKOULUTUSJRJESTELMST 1. Ammattiin pääsy Korkea-asteen

Lisätiedot

Kaikki menevät Kiinaan! Yanzun tulevaisuus kansainvälisyyshankkeena. Opetushallitus opetusneuvos Paula Mattila 7.3.2012 Hgin yliopisto

Kaikki menevät Kiinaan! Yanzun tulevaisuus kansainvälisyyshankkeena. Opetushallitus opetusneuvos Paula Mattila 7.3.2012 Hgin yliopisto Kaikki menevät Kiinaan! Yanzun tulevaisuus kansainvälisyyshankkeena Opetushallitus opetusneuvos Paula Mattila 7.3.2012 Hgin yliopisto ENSIMMÄINEN OSA. Mitä kansainvälisyydestä sanotaan avainasiakirjoissa?

Lisätiedot

European Survey on Language Competences (ESLC) EU:n komission tutkimus vieraiden kielten osaamisesta EU-maissa www.surveylang.org

European Survey on Language Competences (ESLC) EU:n komission tutkimus vieraiden kielten osaamisesta EU-maissa www.surveylang.org European Survey on Language Competences (ESLC) EU:n komission tutkimus vieraiden kielten osaamisesta EU-maissa www.surveylang.org ESLC pähkinänkuoressa PISA-tutkimusten kaltainen OECD Organization for

Lisätiedot

06-TPAJA: Mitä hyötyä laadunhallinnasta

06-TPAJA: Mitä hyötyä laadunhallinnasta 06-TPAJA: Mitä hyötyä laadunhallinnasta on opettajan työssä? Peda-Forum 20.8.2013 Vararehtori Riitta Pyykkö, TY, Korkeakoulujen arviointineuvoston pj. Yliopettaja Sanna Nieminen, Jyväskylän AMK Pääsuunnittelija

Lisätiedot

Opiskelijatutkimus 2014. Yhteenveto Lääkäriliiton opiskelijakyselyn tuloksista Tiedot on kerätty lokakuussa 2014

Opiskelijatutkimus 2014. Yhteenveto Lääkäriliiton opiskelijakyselyn tuloksista Tiedot on kerätty lokakuussa 2014 Opiskelijatutkimus 2014 Yhteenveto Lääkäriliiton opiskelijakyselyn tuloksista Tiedot on kerätty lokakuussa 2014 Opiskelijatutkimuksen taustatiedot Tutkimuksen aihealueet: lääketieteen perusopetuksen laatu

Lisätiedot

Johtamalla muutokseen Opetusalan johtamisen foorumi 5.6.2014. Pääjohtaja Aulis Pitkälä Opetushallitus

Johtamalla muutokseen Opetusalan johtamisen foorumi 5.6.2014. Pääjohtaja Aulis Pitkälä Opetushallitus Johtamalla muutokseen Opetusalan johtamisen foorumi 5.6.2014 Pääjohtaja Aulis Pitkälä Opetushallitus Johtamisen haasteita Oppimistulosten heikkeneminen Valtion talouden tasapainottaminen, julkisten menojen

Lisätiedot

Oppivat tuotantokonseptit uusi näkökulma tuotantokonseptien ja välineiden kehittämiseen yrityksissä

Oppivat tuotantokonseptit uusi näkökulma tuotantokonseptien ja välineiden kehittämiseen yrityksissä Oppivat tuotantokonseptit uusi näkökulma tuotantokonseptien ja välineiden kehittämiseen yrityksissä Tuotanto, konseptit, oppiminen yritystoiminnan kehittämisen uudet näkökulmat 25.5.2011 Aalto-yliopiston

Lisätiedot

CHERMUG-pelien käyttö opiskelijoiden keskuudessa vaihtoehtoisen tutkimustavan oppimiseksi

CHERMUG-pelien käyttö opiskelijoiden keskuudessa vaihtoehtoisen tutkimustavan oppimiseksi Tiivistelmä CHERMUG-projekti on kansainvälinen konsortio, jossa on kumppaneita usealta eri alalta. Yksi tärkeimmistä asioista on luoda yhteinen lähtökohta, jotta voimme kommunikoida ja auttaa projektin

Lisätiedot

lineitä oppimisen tueksi

lineitä oppimisen tueksi Moodlen välineitv lineitä oppimisen tueksi Ennakkotehtävä Sinulle: 1. Mieti valmiiksi aihe, josta alat laatia verkkokurssia tai kurssin osaa. Verkko tutuksi -kurssilla on tavoitteena suunnitella joko kokonainen

Lisätiedot

Virtuaaliamk liikkuvuus Case Turun AMK Yhteyshenkilöpäivät 5.2.2008 - Juha Knuuttila

Virtuaaliamk liikkuvuus Case Turun AMK Yhteyshenkilöpäivät 5.2.2008 - Juha Knuuttila Virtuaaliamk liikkuvuus Case Turun AMK Yhteyshenkilöpäivät 5.2.2008 - Juha Knuuttila Liikkuvuus tavoite vai keino? Kokemuksia liikkuvuuden edistämisestä -2006 Kokemuksia liikkuvuuden edistämisestä 2007

Lisätiedot

AKATEEMISEN OSAAMISEN DOKUMENTOINTI

AKATEEMISEN OSAAMISEN DOKUMENTOINTI AKATEEMISEN OSAAMISEN DOKUMENTOINTI Tiina Kosunen tiina.kosunen@helsinki.fi Sisältö Portfolio??? Portfolion kaksi roolia Yliopistoportfolion rakenne ja sisältö Portfolio CV Hyvä / huono / turha portfolio

Lisätiedot

Osaamisen laadunhallinta 2. kierroksen auditoinneissa

Osaamisen laadunhallinta 2. kierroksen auditoinneissa Osaamisen laadunhallinta 2. kierroksen auditoinneissa Itsearviointi Itsearvioinnissa pyydetään tutkintotavoitteisen koulutuksen näyttöihin liittyen kuvaamaan, miten oppimistavoitteiden ja niiden määrittelyn

Lisätiedot

Opinto-ohjaussuunnitelma ohjauksen kehittämisen välineenä

Opinto-ohjaussuunnitelma ohjauksen kehittämisen välineenä Opinto-ohjaussuunnitelma ohjauksen kehittämisen välineenä Satu Hekkala Johdanto Tämä artikkeli kertoo Oulun Diakoniaopiston opinto-ohjaussuunnitelman kehittämistyöstä ja esittelee lyhyesti opinto-ohjaussuunnitelman

Lisätiedot

Näkökulmia verkostoituneen opetuksen tuottamiseen & toteuttamiseen

Näkökulmia verkostoituneen opetuksen tuottamiseen & toteuttamiseen Näkökulmia verkostoituneen opetuksen tuottamiseen & toteuttamiseen Torus-verkosto www.torus.oulu.fi Oulun yliopisto Historian laitos suunnittelija & koordinaattori Anita Honkala anita.honkala@oulu.fi Mikä

Lisätiedot

Toimivan laadunhallintaa ja laadun jatkuvaa kehittämistä tukevan järjestelmän kriteerit ja arviointi

Toimivan laadunhallintaa ja laadun jatkuvaa kehittämistä tukevan järjestelmän kriteerit ja arviointi Ajankohtaista laadunhallinnasta Toimivan laadunhallintaa ja laadun jatkuvaa kehittämistä tukevan järjestelmän kriteerit ja arviointi Johtaja Mika Tammilehto Lähtökohtia Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelma

Lisätiedot

Osaamisen arviointi korkeakoulutettujen oppisopimustyyppisissä täydennyskoulutuksissa

Osaamisen arviointi korkeakoulutettujen oppisopimustyyppisissä täydennyskoulutuksissa Osaamisen arviointi korkeakoulutettujen oppisopimustyyppisissä täydennyskoulutuksissa Suunnittelija Tarita Tuomola, Metropolia Ammattikorkeakoulu Koulutuspäällikkö Mika Saranpää, HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

VERKKO OPISKELUN MITOITUS YMMÄRTÄVÄN OPPIMISEN MAHDOLLISTAJANA

VERKKO OPISKELUN MITOITUS YMMÄRTÄVÄN OPPIMISEN MAHDOLLISTAJANA VERKKO OPISKELUN MITOITUS YMMÄRTÄVÄN OPPIMISEN MAHDOLLISTAJANA 31.10.2007 Kirsi Keskisärkkä ja Tomi Kontio Yhteistyöhanke Kuopion yliopisto, Turun yliopisto ja Tritonia oppimiskeskus (Vaasan yliopisto,

Lisätiedot

TOISEN KOTIMAISEN KIELEN JA VIERAIDEN KIELTEN SÄHKÖISTEN KOKEIDEN MÄÄRÄYKSET

TOISEN KOTIMAISEN KIELEN JA VIERAIDEN KIELTEN SÄHKÖISTEN KOKEIDEN MÄÄRÄYKSET TOISEN KOTIMAISEN KIELEN JA VIERAIDEN KIELTEN SÄHKÖISTEN KOKEIDEN MÄÄRÄYKSET 28.10.2016 Näitä määräyksiä sovelletaan rinnan paperikokeen määräysten kanssa kevään 2017 tutkinnosta alkaen. Toisen kotimaisen

Lisätiedot

Yliopiston hallinto ja säännöt (ja muuta mukavaa) Koposektori Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta 8.2.2012

Yliopiston hallinto ja säännöt (ja muuta mukavaa) Koposektori Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta 8.2.2012 Yliopiston hallinto ja säännöt (ja muuta mukavaa) Koposektori Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta 8.2.2012 Yliopiston hallinto Yliopiston ylin johto Monijäsenisiä hallintoelimiä Päättäviä toimielimiä

Lisätiedot

Jyväskylän yliopiston laatutyö

Jyväskylän yliopiston laatutyö Jyväskylän yliopiston laatutyö Pirjo Halonen Laatupäällikkö 17.1.2007 1 Yliopistolain Jyväskylän yliopisto velvoite 5 Arviointi Yliopistojen tulee arvioida koulutustaan, tutkimustaan sekä taiteellista

Lisätiedot

Laadunhallinta osana organisaation toimintaa

Laadunhallinta osana organisaation toimintaa Laadunhallinta osana organisaation toimintaa TieVie-asiantuntijakoulutus Organisatorinen muutos 1.9.2006 Sari Tervonen Oppimiskeskus Sisältö Laadun käsitteistöä Laatu organisaatiossa Laatutyö Kuopion yliopistossa

Lisätiedot

Suurkäyttäjien hoito- ja palveluketjujen rakentaminen Oulunkaarella HUCCO

Suurkäyttäjien hoito- ja palveluketjujen rakentaminen Oulunkaarella HUCCO Suurkäyttäjien hoito- ja palveluketjujen rakentaminen Oulunkaarella HUCCO Heavy Users Care Chains in OuluArc Tiedotussuunnitelma OULUNKAAREN SEUTUKUNTA Ii Pudasjärvi Utajärvi Vaala Yli-Ii Piisilta 1, 91100

Lisätiedot

Keskustelu ja kuulemistilaisuus:

Keskustelu ja kuulemistilaisuus: Keskustelu ja kuulemistilaisuus: Ammatillisen koulutuksen järjestäjien laadunhallintajärjestelmien kriteerit Johtaja Mika Tammilehto Lähtökohtia Ammatillisen koulutuksen tasalaatuisuuden varmistaminen

Lisätiedot

Taideyliopiston kirjaston toimintasuunnitelma 2015 2017

Taideyliopiston kirjaston toimintasuunnitelma 2015 2017 TOIMINTASUUNNITELMAN TAUSTAT Luova ja energinen taideorganisaatio edellyttää kirjastoa, joka elää innovatiivisesti ajassa mukana sekä huomioi kehysorganisaationsa ja sen edustamien taiteen alojen pitkän

Lisätiedot

Insinööritieteiden korkeakoulu/ Oppimispalvelut, KOULUTUSOHJELMAN ARVIOINTI JA KEHITTÄMINEN

Insinööritieteiden korkeakoulu/ Oppimispalvelut, KOULUTUSOHJELMAN ARVIOINTI JA KEHITTÄMINEN Insinööritieteiden korkeakoulu/ Oppimispalvelut, 30.11.2015 KOULUTUSOHJELMAN ARVIOINTI JA KEHITTÄMINEN LES ENG Ohjelmajohtaja Vastuuopettaja Tietovarasto Kurssipalaute ohjelmittain ja kursseittain Ohjelman

Lisätiedot

VUODEN 2014 ULKOISEEN

VUODEN 2014 ULKOISEEN VUODEN 2014 ULKOISEEN AUDITOINTIIN VALMISTAUTUMINEN Koulutusneuvosto 9.2.2012 pirjo.halonen@jyu.fi 050 428 5315 Ulkoinen auditointi Edellinen auditointi 2008. Toteuttaja Korkeakoulujen arviointineuvosto

Lisätiedot

Yhteinen eurooppalainen hankintaasiakirja. 7.4.2016 Julkisten hankintojen neuvontayksikkö vanhempi hallitussihteeri, OTL Markus Ukkola

Yhteinen eurooppalainen hankintaasiakirja. 7.4.2016 Julkisten hankintojen neuvontayksikkö vanhempi hallitussihteeri, OTL Markus Ukkola Yhteinen eurooppalainen hankintaasiakirja ja sen käyttö 7.4.2016 Julkisten hankintojen neuvontayksikkö vanhempi hallitussihteeri, OTL Markus Ukkola 1 Yhteinen eurooppalainen hankintaasiakirja European

Lisätiedot

KV-PÄIVÄT OULU Aikuiskoulutuksen kansainvälistyminen

KV-PÄIVÄT OULU Aikuiskoulutuksen kansainvälistyminen KV-PÄIVÄT OULU Aikuiskoulutuksen kansainvälistyminen Terttu Virtanen Aikuiskoulutusjohtaja Helsingin tekniikan alan oppilaitos Ammatillisen aikuiskoulutuksen kansainvälistyminen oleellinen osa oppilaitosten

Lisätiedot

Toimintakulttuuri. Arviointikulttuuri

Toimintakulttuuri. Arviointikulttuuri Koulutuksen tavoitteet Säädökset ja perusta Lait ja määräykset Opintojenaikainen arviointi Usko Itseen oppijana Oman oppimisprosessin ymmärtäminen Työpaja 1 tavoitteet Toimintakulttuuri Arvostelusta oppimisen

Lisätiedot

ERASMUS+ STRATEGINEN YHTEISTYÖ

ERASMUS+ STRATEGINEN YHTEISTYÖ ERASMUS+ STRATEGINEN YHTEISTYÖ FAB OPPIMISPROSESSIN AIKAISEN ARVIOINNIN KRITEERIT VIERAIDEN KIELTEN OPPIMISELLE & OPETUKSELLE KORKEAKOULUISSA 2015-1-PL01-KA203-016474 VERTAISHAVAINNOINTILOMAKE Havainnoinnin

Lisätiedot

Eurooppalaiseen viitekehykseen tukeutuva ammatillisen kieli- ja viestintätaidon kehittäminen

Eurooppalaiseen viitekehykseen tukeutuva ammatillisen kieli- ja viestintätaidon kehittäminen Heikki Tulkki, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, kielikeskus, FM, MBA, heikki.tulkki@jamk.fi Esko Johnson, Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulu, FL, esko.johnson@cou.fi Eurooppalaiseen viitekehykseen tukeutuva

Lisätiedot

15 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

15 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 (5).5.2015 Tämä asiakirjan osio kuvaa ammattiosaamisen näyttöä. Näyttötutkinnossa tutkintotilaisuuden järjestelyt ja osaamisen arviointi toteutuvat sosiaali- ja terveysalan tutkintotoimikunnan

Lisätiedot

OHJAUS- JA HOPS-PROSESSI YMPÄRISTÖTEKNOLOGIAN KOULUTUSOHJELMASSA

OHJAUS- JA HOPS-PROSESSI YMPÄRISTÖTEKNOLOGIAN KOULUTUSOHJELMASSA OHJAUS- JA HOPS-PROSESSI YMPÄRISTÖTEKNOLOGIAN KOULUTUSOHJELMASSA Mikkelin ammattikorkeakoulun pedagogisen strategian mukaan ohjauksen tavoitteena on edistää opiskelijoiden sitoutumista opiskeluunsa, tukea

Lisätiedot

O DIAKON POLIITTINEN OHJELMA

O DIAKON POLIITTINEN OHJELMA O DIAKON POLIITTINEN OHJELMA Esipuhe Tämä poliittinen ohjelma on Diakonia-ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan O Diakon linjaus opiskelijan yhteiskunnasta ja korkeakoulusta. Tässä ohjelmassa linjataan

Lisätiedot

Poluttamo oma digipolku oppimiseen

Poluttamo oma digipolku oppimiseen Poluttamo oma digipolku oppimiseen Omnian AMK-polkukokeilu Jarmo Aho 9.11.2018 Ammatillisista opinnoista korkeakouluun teknisillä aloilla Ammatilliset opiskelijat eivät ole tasasuhtaisessa asemassa kaksoistutkinnon

Lisätiedot

Kiinan kursseilla 1 2 painotetaan suullista kielitaitoa ja kurssista 3 alkaen lisätään vähitellen myös merkkien lukemista ja kirjoittamista.

Kiinan kursseilla 1 2 painotetaan suullista kielitaitoa ja kurssista 3 alkaen lisätään vähitellen myös merkkien lukemista ja kirjoittamista. Kiina, B3kielen opetussuunnitelma (lukiossa alkava oppimäärä) Kiinan kursseilla tutustutaan kiinankielisen alueen elämään, arkeen, juhlaan, historiaan ja nykyisyyteen. Opiskelun ohessa saatu kielen ja

Lisätiedot

Yliopistotason opetussuunnitelmalinjaukset

Yliopistotason opetussuunnitelmalinjaukset Yliopistotason opetussuunnitelmalinjaukset Aalto-yliopiston akateemisten asiain komitea 30.8.2011 Alkaneen lukuvuoden aikana suunnitellaan yliopiston perustutkintojen opetussuunnitelmat ja tutkintovaatimukset

Lisätiedot

Verkko-oppiminen: Teoriasta malleihin ja hyviin käytäntöihin. Marleena Ahonen. TieVie-koulutus Jyväskylän lähiseminaari

Verkko-oppiminen: Teoriasta malleihin ja hyviin käytäntöihin. Marleena Ahonen. TieVie-koulutus Jyväskylän lähiseminaari Verkko-oppiminen: Teoriasta malleihin ja hyviin käytäntöihin Marleena Ahonen TieVie-koulutus Jyväskylän lähiseminaari Virtuaaliyliopistohankkeen taustaa: - Tavoitteena koota verkko-oppimisen alueen ajankohtaista

Lisätiedot

TKI-toiminnan kirjastopalvelut. Hanna Lahtinen, Amk-kirjastopäivät, 14.6.2016, Jyväskylä

TKI-toiminnan kirjastopalvelut. Hanna Lahtinen, Amk-kirjastopäivät, 14.6.2016, Jyväskylä TKI-toiminnan kirjastopalvelut Hanna Lahtinen, Amk-kirjastopäivät, 14.6.2016, Jyväskylä Sisältö 1. Esityksen taustaa 2. Tietoasiantuntijat hankkeissa 3. Ammatilliset käytäntöyhteisöt vs Innovatiiviset

Lisätiedot

TITANIC TEMPPU, vaan ei karille

TITANIC TEMPPU, vaan ei karille TITANIC TEMPPU, vaan ei karille Mikko Mäkelä Tuomo Rintamäki 17/10/10 Helsinki Metropolia University of Applied Sciences 1 Metropolia- ammattikorkeakoulusta Suomen suurin ammattikorkeakoulu, joka aloitti

Lisätiedot