OPAS MAMEKAM 5 II-kausi

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "OPAS MAMEKAM 5 II-kausi 2011 2013"

Transkriptio

1 OPAS MAMEKAM 5 II-kausi Hyviä käytäntöjä hankkimassa ja levittämässä Matkalla mestariksi Student Mobility in JEDU

2 Hankkeen kesto: Yhteistyömaat: Bulgaria, Englanti, Espanja, Saksa, Tanska, Unkari ja Viro Vaihtojen pituudet: kuusi viikkoa / 21 apurahaa Kohdemaat ja lähtijöiden määrät, jotka rahoituspäätöksessä: Bulgaria 3 hlöä Saksa 2 hlöä Unkari 5 hlöä Viro 2 hlöä Englanti 3 hlöä Espanja 4 hlöä Tanska 2 hlöä Vaihtojen ajankohdat: Syksy Kevät Syksy Hankkeeseen osallistuvat Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymän kaikki ammattiopistot: Haapajärven ammattiopisto Haapaveden ammattiopisto Kalajoen ammattiopisto Nivalan ammattiopisto Oulaisten ammattiopisto Piippolan käsi- ja taideteollisuusopisto Ylivieskan ammattiopisto Hankkeen tavoitteet: Hankkeen aikana jatketaan ja vahvistetaan edellisten hankkeiden MAMEKAM 1 ( ), MAMEKAM 2 ( ), MAMEKAM 3 ( ) ja MAMEKAM 4 ( ) aikana luotuja yhteistyösuhteita. Mitä hyötyä ulkomaanjaksolle osallistumisesta on? Ulkomaanjaksoilla opiskelijoiden kielitaito kohenee ja vieraiden kulttuurien tuntemus paranee. Osallistuminen parantaa valmiuksia työskennellä kansainvälisissä yrityksissä. Hankkeeseen osallistuvalla opiskelijalla on myös mahdollisuus hankkeen kautta laajentaa näkemyksiään kansainvälisen työelämän tarpeista sekä parantaa vuorovaikutustaitojaan vieraalla kielellä. Opiskelijoiden persoonallinen ja ammatillinen kasvu ja kehitys vahvistuvat kansainvälisen jakson aikana. Eri alojen opiskelijoilla on mahdollisuus suorittaa työssä-oppimisjakson aikana yksi tai useampi opintokokonaisuuden näyttö ja / tai osanäyttö. Ammattiosaamisen näyttö voidaan suorittaa asiakaspalvelutilanteessa myös englannin kielellä, jolloin opiskelija saa merkinnän opintokokonaisuuden suorittamisesta englannin kielellä. Näytön arvioinnin tukena voidaan käyttää verkkopohjaista alustaa.

3 Valintakriteerejä ulkomaanjaksolle Ulkomaan työssäoppimisjaksoa tarjotaan kuntayhtymän ammattiopistojen kaikkien alojen opiskelijoille (MARATA-, liiketalous-, luonnontieteet, kulttuuri-, sosiaali-, terveysja liikunta-ala, tekniikan ja luonnonvara-alan opiskelijat). Ammattiopistojen kansainvälisyysvastaavat tekevät esivalinnan yhdessä koulutusalatiimin/ryhmänohjaajien kanssa. Kriteereinä ovat yhteistyö- ja sosiaaliset taidot, opintomenestys ja opiskelujen vaihe (pääsääntöisesti vaihtoon lähtee vuoden opiskelijoita, joiden ammatilliset valmiudet itsenäiseen työssäoppimisjaksoon ovat paremmat). Näiden lisäksi painotetaan yleistä motivaatiota, kielitaitoa ja ammatillista osaamista. Kaikista vaihtoon lähtevistä opiskelijoista sovitaan lopullisesti kuntayhtymän kansainvälisyystiimissä. Kaikilla lähtevillä opiskelijoilla tulee olla riittävä ammattitaito, jotta he pärjäävät työssäoppimispaikassa ulkomailla. MARATA alan opiskelijoiden tavoitteena on tutustua eri maanosista olevien maiden ruoka- ja juomakulttuurin tunnusomaisiin piirteisiin. Opiskelijat oppivat tekemään erilaisia ruokia ja he perehtyvät erityisesti jälkiruoka- ja herkkuleivonnaisten käsityömäisiin tekotapoihin. Luonnonvara-alan opiskelijat voivat harjoittaa käytännön taitojaan työssäoppimispaikoissa, kuten maatiloilla ja erityisesti hevostalouteen erikoistuneissa matkailuyrityksissä. Sosiaali- ja terveysalalla opiskelija voi toteuttaa kuntoutumisen tukemisen ammattiosaamisen näytön työssäoppimisen aikana näyttöaineiston mukaisesti. Kosmetologeilla näyttö liittyy ihon perushoitoon ja ehostukseen ja parturikampaajilla värikäsittelyihin ja hiustenleikkauksiin. Talotekniikan ja rakennusalan opiskelijat suorittavat osana opiskeluaan ulkomaisen työssäoppimisen yhteydessä LVI-asennustyöt näytön. Valitut partnerit mahdollistavat eri alojen opiskelijoiden työssäoppimisjaksot ja myös ammattiosaamisen näyttöjen arvioinnin, mikäli opettaja on samanaikaisesti kohteessa. Vakuutukset Ammattiopisto on vakuuttanut opiskelijan työssäoppimisajalle. Kv-koordinaattori antaa Eurooppalaisen matkavakuutuskortin, joka on palautettava jaksolta palattaessa. Selvitä onko kotona jo olemassa oleva jatkuva matkavakuutus! Säilytä tositteet, sillä hoitokulut korvataan alkuperäisen laskun tai tositteen perusteella.

4 Matkasta aiheutuvat kustannukset Ammattiopisto osallistuu matka- ja asumiskustannuksiin EU:n Leonardo -apurahan muodossa. Leonardo da Vinci on Euroopan Unionin rahoittama ohjelma, joka antaa nuorille mahdollisuuden työharjoitteluun toisessa Euroopan maassa. Harjoittelu kuuluu organisaatiosi Leonardo -hankkeeseen ja hankkeen yhteyshenkilö tutustuttaakin sinut hankkeeseen ennen ulkomaanjaksoa. Ulkomaanjakson tavoitteena on eri maiden olosuhteisiin ja työtapoihin tutustuminen, uusiin työmenetelmiin perehtyminen sekä kielitaidon kehittyminen. Tärkeää on myös antaa uusia eväitä työllistymiseen vaihdon jälkeen. Apuraha kattaa matkat ja matkakohteesta riippuen osan asumiskustannuksista. Leonardo -apurahan suuruus riippuu myös matkakohteesta (Espanja, UK/Pohjois- Irlanti, Viro, Unkari, Saksa ja Kypros) ja vaihdon pituudesta. Opiskelijan oikeudet ja velvollisuudet Työpaikalla tulee noudattaa työpaikan järjestystä sekä työstä ja työturvallisuudesta annettuja ohjeita ja määräyksiä. Jos opiskelija omista töppäilyistään johtuen joutuu palaamaan kotimaahan ennalta sovittua aiemmin, ei oppilaitos korvaa tulomatkaa. Matkan jälkeen jokainen osallistuja tekee Leonardo-keskukselle loppuraportin, joka palautetaan oppilaitoksen yhteyshenkilölle 10 päivän kuluessa ulkomaan jakson päättymisestä. Lisäksi jokainen pitää matkapäiväkirjaa, josta voidaan nähdä vaihdon tavoitteiden toteutuminen ja miten jakso on toteutunut. Kelan tuet Kelalta kannattaa hakea eurooppalainen sairaanhoitokortti. Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla saat lääketieteellisistä syistä välttämätöntä sairaanhoitoa oleskellessasi tilapäisesti EU- tai ETA-maissa tai Sveitsissä. Voit tilata maksuttoman kortin verkossa, täyttää hakemuslomakkeen (SV193) tai soittaa Kelaan p Kortti on voimassa 2 vuotta, ja se uusitaan automaattisesti. Ulkomaille muutosta ja tilapäisestäkin oleskelusta ulkomailla on aina ilmoitettava Kelaan, muuttavien tulee täyttää lomake Y 39, joka palautetaan Kelan toimistoon. Opiskelijan omat, vanhempien ja puolison tulot otetaan huomioon ulkomailla opiskelevan opintotuessa kuten kotimaan opintotuessakin. Opintoraha myönnetään kuten kotimaassa. Ammatilliseen koulutukseen liittyvässä, vähintään kaksi kuukautta kestävässä vaihto-opiskelussa opintoraha myönnetään kuitenkin korkeakoulusummilla. Ulkomaan asumislisä on haettava henkilökohtaisesti muutosilmoituksella KELAlta (saa koulun toimistosta), johon liitetään jäljennös vuokrasopimuksesta. Ulkomaan työssäoppimisjaksolla oleville asumislisä voidaan maksaa korotettuna, tällä hetkellä maksimi 210 e/kk ulkomaan keston ajalta (kokonaisaika väh. 18 päivää/kk). Opintoraha evätään silloin, kun oppilaitokselta saadun toimeentulon turvaamiseen tarkoitetun apurahan, opinnoista maksettavan päivärahan tai muun vastaavan taloudellisen etuuden määrä on yli 246 /kk. Vaikka opintoraha evätään, asumislisä ja lainatakaus voidaan kuitenkin myöntää. Tarkista ajankohtaiset säädökset aina Kelasta!

5 Kuvaukset yhteistyökumppaneista: ESPANJA: IKASLAN (Elgoibar Institutua): Elgoibar Institutua on monialainen ammatillinen oppilaitos Eibarissa Baskimaalla. Oppilaitos on järjestänyt JEDUn opiskelijoille työssäoppimismahdollisuuksia alueen yrityksiin jo vuodesta Oppilaitoksen kansainvälisenä koordinaattorina on toiminut pitkään Jose Luis Fernandez Maure. Vuoden 2010 alusta oppilaitoksen uusi kv-koordinaattori on Gorga Mujika Larranaga. Oppilaitos on osana IKASLANia, joka on Baskimaan alueen ammatillisten oppilaitosten koordinoijajärjestö. IKASLANin tavoitteena on edistää henkilöiden ammatillista ja henkilökohtaista kehittymistä järjestämällä kursseja, korkeatasoista laadukasta koulutusta ja harjoitusmahdollisuuksia alueella. Hius ja Kauneus Norris: on suomalainen meikkikoulu ja kauneushoitola Espanjan aurinkorannikolla Fuengirolassa, joka on järjestänyt kosmetologikoulutusta vuodesta Lisäksi koulun yhteydessä on kauneushoitola, josta saa monipuolisia kauneudenhoitoon liittyviä palveluita. Meikkikurssilla opiskellaan monipuolisesti kauneusmeikin eri osa-alueet sekä maskeerauksen perusteet. Lisäksi poiketen monista muista kouluista opetusohjelmaan kuuluu myös muita kauneuden korostuskeinojen opiskelua aina rakennekynsistä hiusten muotoiluun asti. Meikkikoulu on tehnyt aiemmin yhteistyötä kuntayhtymän ammattiopistojen kanssa ja kohteessa on ollut opiskelijoita hius-, kauneudenhoito- ja media-aloilta työssäoppimisjaksolla. Opiskelijat ovat saaneet osallistua maksuttomasti myös meikkikoulun opetukseen, tehden itselleen Portfoliosivuja ehostuksen eri osa-alueista. Myös useita eri alojen opettajia ja hallintohenkilöitä on vieraillut tai ollut työelämäjaksolla vuosittain kohteessa. L&P Construcciones S.L. on vuonna 2006 perustettu kiinteistöhuoltoyritys. Yrityksellä on kaksi päätoimialaa: asiakaspalvelusopimuksiin perustuva kiinteistöjen korjaus-/ huoltopalvelu, joka on sopimuksella käytössä 24h ja rakennusten peruskunnostukset sekä uudisrakentaminen. Yritys hoitaa myös mm. vesija viemäritöitä, putkistojen kuvauksia ja keittiö- ja kylpyhuoneremontteja. Yrityksen omistaja Kari Peltola toimii alueen lvi- ja rakennusalan yritysten verkoston yhdyshenkilönä. Verkoston avulla on mahdollista hoitaa paremmin yhteistyötä pienempiin yrityksiin. Rakennus- ja talotekniikka-alan työssäoppimispaikat Espanjan Fuengirolassa mahdollistavat opiskelijoille turvallisen tavan perehtyä erilaiseen työkulttuurin. Fuengirolan suomalaisyhteisön jäsenet ja yritykset tarjoavat opiskelijoille ympäristön ja työpaikkoja, jossa on turvallista aloittaa kansainvälistyminen. Toisaalta suomalaisy-

6 hteisö myös tarvitsee palveluja omalla kotikielellään. Kansainvälistymisen ja kielitaidon kehittymisen mahdollistavat yritysten espanjankieliset asentajat ja yhteistyö heidän kanssaan erilaisissa asennustehtävissä. Yritys on valmis vastaanottamaan tekniikan alan opiskelijoita työssäoppimisjaksoille sekä opettajia työelämäjaksoille. Par 1 Golf Service toimii samoissa tiloissa Suvilla-kiinteistönvälityksen ja golfbaarin kanssa. Koko henkilökunta on erittäin kielitaitoista. Par 1 järjestää räätälöityjä golf- ja lomamatkoja. Yrityksen kautta voi vuokrata lomahuoneistoja, autoja, lentoja ja golftarvikkeita sekä varata golf-aikoja. Pro Shopissa myös myydään golfvälineitä. Kiinteistönvälityksessä työskentelee koko yrityksen omistaja Suvi Kauranen, hänen sihteerinsä Sanna Laitinen sekä Eppu Nuotio. Golf Servicessä työskentelee toiminnanjohtaja Seppo Lukkari sekä sihteeri Kirsi Korhonen. Yrityksessä on 6 vakituista työntekijää. Syksyllä 2009 kohteessa työskenteli yksi opiskelija työssäoppimisjaksolla. Yritys on valmis ottamaan työssäoppijoita asiakaspalvelutehtäviin. Bar Cocina Witi on noin 60 asiakaspaikkainen lounas ja illallisravintola. Yrityksen omistavat Juha Willman ja Esa Sääskilahti ja siellä työskentelee heidän lisäkseen kaksi henkilöä keittiöllä ja satunnaisesti harjoittelijoita. Ravintola on auki lounasaikaan klo ja illallisaikaan klo 19 alkaen. Ravintolassa on ravintolasali sekä katettu terassiosa. Asiakaskunta koostuu pääasiassa kaupungissa asuvista sekä paikkakunnalla vierailevista suomalaisista ja ruotsalaisista. Syksyllä 2009 kaksi marata-alan opiskelijaa oli kohteessa työssäoppimisjaksolla, jonka aikana marata-alan opettaja kävi vastaanottamassa kaksi ammattiosaamisen näyttöä. Café Casa Azulin kanssa on tehty yhteistyötä vuodesta Kohteessa oli keväällä 2008 yksi työssäoppija kuusi viikkoa ja opettaja oli mukana kohteessa vastaanottamassa työssäoppimiseen sisältyvän näytön. Yrityksessä toimii neljä työntekijää ja se tarjoaa kahvila-, tilaus- ja juhlapalveluja sekä toimii lounas/ a la carte ravintolana. Lisäksi tiloissa on pieni myymälä, josta voi hankkia suomalaisia elintarvikkeita. Omistajalle on annettu tietoa catering-alasta ja ammattiosaamisen näytöistä. Tässä yrityksessä on mahdollista suorittaa monia catering-alan ammattiosaamisen näyttöjä. Yrityksessä on ollut syksyllä 2008 yksi opettaja ja catering-alan opiskelija työssäoppimisjaksolla, jonka päätteeksi opiskelija suoritti ammattiosaamisen näytön. UK/POHJOIS-IRLANTI: Coleraine Borough Council on yksi alueen 26 itsehallintoalueesta Pohjois-Irlannissa. Alueella on 22 vaalein valittua edustajaa, joiden toimikausi on 4 vuotta. Valitut edustajat edustavat alueen asukasta. Mayorin asema annetaan yhdelle 22 edustajasta, joka valitaan vuosittain näistä 22 edustajasta. Yli 100 henkilöä työskentelee oppilaitoksen 5 eri osastolla: Chief Executive s, Technical Services, Leisure Services, Corporate Services and Environmental Health. Alueella on erityisesti liiketalouden- hallinnon ja kaupan alan työssäoppimispaikkoja, joissa on ollut opiskelijoita sekä opettajia aiempina vuosina. JEDUn liiketalouden opiskelijat ovat olleet Mamekam 3 -hankkeen kautta työssäop-

7 pimassa mm. Chamber of Commerce ssa, Town Centre Partnership Officessa ja Museums Department-osastossa. Keväällä 2008 englanninkielen opettaja ja kv-vastaava oli kohteessa neljän viikon ajan työelämäjaksolla ja hän vieraili myös Causeway Collegessa, joka on suuri ammatillinen oppilaitos Colerainessa, Pohjois-Irlannissa. Oppilaitoksen johtaja on Mr. Gerard Quinn ja yhteyshenkilönä toimii Mr. Sam Bell. Opiskelijoita on 1100 päiväopiskelijaa, 7600 osa-aikaista ja 1300 oppisopimusopiskelijaa. Oppilaitos on yhdistynyt vuonna 2008 seitsemän muun oppilaitoksen kanssa koulutuskuntaytymäksi, jonka nimi on Northern Regional College. Uudessa yhtymässä on kouluja Antrimista, Ballymenasta, Ballymoneysta, Feldenistä, Larnesta, Magherafeltistä ja Newtownabbeystä Colerainen lisäksi. Opiskelijamäärä on noin päiväopiskelijaa ja osa-aikaista tai iltaopiskelijaa. Oppilaitokset ovat hyvin monialaisia ja kattavat pohjoisen osan maata. Opiskelijoilla on mahdollisuus olla osan työssäoppimisjaksostaan Northern Regional Collegessa ja osan Coleraine Borough Councilin järjestämissä työssäoppimispaikoissa. St Joseph s Care Home on katolisten nunnien ylläpitämä hoitokoti Bognor Regisissa Englannin etelärannikolla. JEDUn opiskelijoita on ollut työssäoppimassa siellä vuodesta Bognor Regis on n asukkaan pikkukaupunki n. 150 km Lontoosta lounaaseen. Asukaspaikkoja on 22 ja henkilökuntaa 15 sisältäen hoitajat ja keittiöhenkilökunnan. Asukkaat ovat omatoimisia ja pystyvät liikkumaan omin päin, mutta heitä täytyy avustaa päivittäisissä toiminnoissa kuten peseytymisessä ja ruokailussa. Opiskelijoiden työnkuvaan kuuluu myös asukkaiden ulkoiluttaminen. Jotkut asukkaista potevat dementiaa. Opiskelijoiden asunto on järjestetty aivan vanhainkodin naapurirakennukseen jossa on samassa henkilökunnan asuntola. Opiskelijoille on siellä ruoanlaittomahdollisuus. Kohteessa on säännöllisesti lähinnä sote-alan opiskelijoita työssäoppimisjaksolla. VIRO: Tartu Kutsehariduskeskus Tartu Kutsehariduskeskus (Tarton ammatillinen koulutuskeskus) on koko Viron suurin ammatillinen oppilaitos. Koulutuskeskuksella on ollut useampi eri toimintapaikka ja siellä on useita eri koulutusaloja. Koplikadulla on uusin rakennus ja Põllukadulla vanhempi rakennus. Oppilaitoksessa on laajennettua TET kokeilua (yläluokkien oppilaat ottavat muutamia ammatillisia kursseja opintoihinsa), monipuolinen verkkokurssitarjonta ja oppilaitoksessa on panostettu viime vuosina verkkoympäristön kehittämiseen sekä nuoriso- että aikuiskoulutuspuolella. Opiskelijoita on kaikkiaan 3100, opettajia noin 250 ja henkilökuntaa yhteensä 320. Oppilaitoksen kansainvälisyysasioita hoitaa Kadri Orula ja liiketalouden puolella Helvi Teigar ja Sirje Koido vastaavat kansainvälisyydestä. Aikuiskoulutusosastolla järjestetään ammatillista peruskoulutusta, täydennys- ja uudelleenkoulutusta ja projektin hallinnointiin liittyvää koulutusta. Koulutusta on myös Tarton vankilassa. Keväällä 2009 kohteessa oli kaksi opiskelijaa työssäoppimisjaksolla ja kaksi opettajaa opiskelijoiden ohja-usmatkalla.

8 UNKARI: Reguly Antal Szakkepzö Iskola Reguly Antal -oppilaitos on 600 opiskelijan ammattioppilaitos, jossa on myös ammattilukio. Koulutusaloina ovat puu, koneenkorjaus, metalli, kauppa, luonnonvara-ala ja matkailu. Kyseisen koulun kanssa on opiskelija- ja opettajavaihtosopimus vuodesta 1995, joka uusittiin vuonna 2000 ja Yhteistyö on ollut molemminpuolista vaihtotoimintaa ja erilaisten teemaviikkojen järjestämistä molemmissa kouluissa. Lisäksi koulujen kautta on luotu hyvät suhteet Bakonyn alueen Unkari-Suomi-seuraan sekä Kala- ja Pyhäjokilaakson Suomi-Unkari-seuraan. Kyseisellä koululla on paikallisen saksalaisvähemmistön kautta yhteistoimintaa Saksassa. Oppilaitos on partnerina useissa kuntayhtymän Leonardo-hankkeissa. Alueella on useita eri alojen työssäoppimispaikkoja, joissa on ollut vuosien aikana useita opiskelijoita. Faller Jenö Szakkepzö Iskola-oppilaitos on 700 opiskelijan ammattioppilaitos/lukio. Koulutusaloina ovat tietotekniikka, sähköala, tekstiili- ja vaatetus sekä kauppa. Koulun kanssa on opiskelija- ja henkilövaihtosopimus vuodesta Sopimus on uusittu joulukuussa Yhteistyö on ollut molemminpuolista vaihtotoimintaa, erilaisten teemaviikkojen ja usean yhteisten hankkeiden toteuttamista. Oppilaitos on ollut mukana useissa kuntayhtymän kansainvälisissä hankkeissa vuodesta Jendrassik Venesz Középiskola és Szakiskola on lähes 1000 opiskelijan ammattioppilaitos ja lukio. Pääkoulutusaloina ovat matkailu- ja ravitsemisala, kuljetus- ja sähkötekniikka ja liiketalous. Kyseisen koulun kanssa on opiskelija- ja opettajavaihtosopimus vuodesta 1996, joka uusittiin joulukuussa Yhteistyö on molemminpuolista vaihtotoimintaa ja erilaisten teemaviikkojen toteuttamista. Oppilaitos on ollut partnerina useissa kuntayhtymän kansainvälisissä hankkeissa jo vuodesta SAKSA: Berufskolleg das Kreises Kleve in Kleve on suurin ammatillinen oppilaitos Nordrhein- Westfalenissa. Oppilaitoksessa on noin 5600 opiskelijaa ja 220 opettajaa. Opiskelijoiden ikäjakauma on Oppilaitoksessa on viisi yksikköä: liiketalous, tekniikka, maatalous- ja puutarha, sosiaali- ja terveysala, sosiaalipedagogiikka. Opiskelijoita valmistuu 57 eri ammattiin. Aikuisopiskelijoilla, joilla on työelämäkokemusta, on mahdollisuus suorittaa jatko-opintoja, jotka antavat pätevyyden johtotehtäviin. Kansainvälinen yhteistyö on suunniteltu tässä hankkeessa eri alojen opettajille. Berufskolleg Kleve on erittäin kiinnostunut laajentamaan kansainvälistä yhteistyötä

9 suomalaisten kanssa. Oppilaitoksen kv-asioista vastaava henkilö vieraili kuntayhtymässä syksyllä Syksyllä 2006 JEDUn opettaja oli neljän viikon työelämäjaksolla kohteessa. Keväällä 2008 oppilaitoksessa kävi kolme opettajaa tutustumassa kuntayhtymään ja sen opistoihin. Syksyllä 2008 kaksi opiskelijaa oli kuuden viikon ajan työssäoppimassa alueella ja he asuivat oppilaitoksen opettajan kotona. Klevestä oli kuntayhtymässä syksyllä 2008 ja 2009 yhdeksän opiskelijaa työssäoppimisjaksolla neljän viikon ajan. Tammikuun lopussa 2009 Klevestä vieraili ( ) kaksi opettajaa viikon ajan tutustuen kuntayhtymän opistoihin ja alueen yrityksiin. Vierailun aikana keskusteltiin oppilaitoksen ja kuntayhtymän välisestä yhteistyöstä ja sen tiivistämisestä sekä vaihtojen käytännön järjestelyistä. KYPROS: Paula s Restaurant on suomalaisomistuksessa oleva ravintola Ayia Napan keskustassa. Yrityksessä työskentelee yhdeksän työntekijää; viisi kokkia ja salissa neljä tarjoilijaa. Ravintolan omistaja Paula Antonia on asunut lähes 30 vuotta Kyproksella ja hänellä on kyproslainen mies, joka toimii ravintolassa kokkina. Paula itse toimii tarjoilijana. Yrityksessä on ollut työssäoppijoita Suomesta Etelä-Pohjanmaalta ja ravintolassa on suoritettu myös näyttöjä. Työssäoppiminen on siis yritykselle jo entuudestaan tuttua ja opiskelijoiden perehdyttäminen on helppoa, koska perehdyttämisessä voidaan käyttää suomen kieltä. Paula puhuu suomen lisäksi ruotsia ja kreikkaa ja suurin osa ravintolan asiakkaista on ruotsalaisia ja norjalaisia. Kohde on uusi ja siellä ei ole vielä ollut yhtään opiskelijaa työssäoppimisjaksolla. Syksyllä 2009 marata-alan opettaja oli Kyproksella työelämäjaksolla, jonka aikana hän on kartoittanut paikan sopivuuden lähinnä marataalan opiskelijoille. TANSKA: Sosiaali- ja terveysalan oppilaitos Herning sijaitsee Ikast Handelsskolen lähettyvillä, joka on ollut Oulaisten ammattiopiston pitkäaikainen yhteistyökumppani. Kohdeoppilaitoksessa voi opiskella terveysalaa ja kasvatusalaa. Oppilaitoksen opiskelijat käyvät työssäoppimisjaksoilla muun muassa päiväkodeissa, kotihoidossa, lastentarhoissa, nuorisokerhoissa, koulukerhoissa, asuntoloissa, sairaaloissa ja fyysisesti tai psyykkisesti vammaisten parissa. Opetuksessa korostetaan ihmisen jokapäiväisen elämän merkitystä, vuorovaikutusta, virikkeitä sekä läsnäoloa.

10 Koulutuksen tavoitteena on vahvistaa opiskelijoiden valmiutta itseoppimiseen ja sosiaali- ja terveysalan sekä kasvatusalan kehittämiseen. Oppilaitoksessa pyritään luomaan sosiaalisen oppimisen yhteisöjä, levittämään tietoa ja rakentamaan fyysinen ja organisatorinen kehys, joka tukee opiskelijoiden oppimista heidän edellytyksiensä mukaan. BULGARIA: Hotelli Trakia Garden on Bulgarian Sunny Beachilla sijaitseva kolmen tähden hotelli. Vuonna 2003 avatussa hotellissa on kuusi kerrosta ja 150 huonetta. Hotellista löytyy kaksi ravintolaa ja kaksi baaria. Asiakaskuntaan kuuluu muun muassa englantilaisia, irlantilaisia, slovakialaisia, venäläisiä ja suomalaisia. Työskentely hotellissa tapahtuu pääasiassa englannin kielellä. Työtehtäviin ravintolan ja baarin puolella kuuluu tarjoilu, ruokailuvälineiden huolto, pöytien siivous, asiakaspalvelu, sekä ruokien esillepano. Vastaanotossa työtehtäviin kuuluu asiakaspalvelu, avainten säilytys, tallelokeroiden avaaminen asiakkaille, majoituskorttien täyttäminen, oheismyynti ja passien vastaanottaminen. Hotelli Trakia Gardenissa on käynyt useita matkailualan opiskelijoita työssäoppimisjaksoilla parin vuoden ajan. Kalajokilaakson koulutuskuntayhtymän kansainvälisyysvastaava on pitänyt yhteyttä hotellin henkilökuntaan. Hotelli tarjoaa matkailun sekä hotelli-, ravintola- ja catering -alojen työssäoppimispaikkoja erityisesti kesäajalle. Hotelli on valmis ottamaan jatkossa myös opettajia työelämäjaksoille. Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymälle on myönnetty Leonardo da Vinci -laatusertifikaatti Suomessa Elinikäisen oppimisen ohjelman ja Leonardo da Vinci -ohjelman hallinnoinninsta ja toimeenpanosta vastaa CIMO, joka on kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön asiantuntija- ja palveluorganisaatio. Leonardo da Vinci -laatusertifikaatti Laatusertifikaatti on myönnetty organisaatiolle, jolla on osoittaa korkea kansainvälisen opiskelija-, harjoittelija tai opettajavaihdon laatu monen vuoden ajalta. Sertifioidulla toimijalla kansainvälinen toiminta on integroitu organisaation tai verkoston normaaliin kehittämistoimintaan ja heillä on kansainvälisissä toiminnoissa huomioitu opiskelijoiden lisäksi myös muu henkilöstö. Sertifikaatin kautta kannustetaan toimijoita laajemmin strategiseen, pitkäjänteiseen ja laadukkaaseen kansainväliseen toimintaan. Sertifikaatti on aina linkitetty Leonardo-liikkuvuushankkeeseen ja se voi kattaa useita kohderyhmiä. Sertifikaatti on voimassa neljä vuotta.

11 Neuvoja ensikertalaisille: Varaudu odottamiseen Lue kohteesta etukäteen Maassa maan tavoilla noudata paikallisen kulttuurin tapoja Vakuutukset kuntoon Rahaa mukaan riittävästi Noudata tullimääräyksiä Pukeudu asiallisesti Älä ole liian sinisilmäinen Muista pestä kätesi riittävän usein Älä mene yöllä rannalle tai autioille kaduille! ÄLÄ ARVOSTELE PAIKALLISTA KULTTUURIA & OLOSUHTEITA VAAN HYVÄKSY NE AVOIMESTI! Jos vatsatauti yllättää tai nestetasapaino muuten järkkyy, ensiapua löytyy ilman virallisia lääkkeitäkin suola-sokeri sekoituksesta. Sekoita kaksi teelusikallista sokeria ja teelusikallinen suolaa litraan (pullotettua) vettä ja juo! Jos otat kännykän mukaan matkalle, talleta siihen jo Suomessa valmiiksi luottokorttisi / pika-pankkikorttisi katoamisilmoitus numero! Kriisitilanteessa avustustoimia nopeuttaa, jos edustustoilla on toimialueellaan asuvien ja sille matkustavien suomalaisten yhteystiedot. Erityisesti matkustettaessa kriisialttiisiin maihin ulko-ministeriö suosittelee yhteystietojen ilmoittamista etukäteen paikalliseen edustustoon. Kv-vastaavat ilmoittavat oman oppilaitoksen opiskelijat ja henkilöstön tiedot joko postitse, faxilla tai sähköpostin välityksellä matkakohdemaassa olevaan Suomen edustustoon. Mobiilisivuston osoite: wap.formin.fi Ulkomailta 24 tuntia/vrk esim. Suomalainen pankkikortti: (Pankkien ja rahoitusyhteisöjen keskitetty sulkupalvelu) VISA: Diners: American Express: HUOM! Pidä numerot myös erikseen näkyvillä asunnollasi! Muistathan, että henkilökohtaiset tunnusluvut ja niihin liittyvät kortit on pidettävä ehdottomasti eri paikoissa! - VISAlla kannattaa nostaa kerralla enemmän; jokaisesta nostosta menee tietty provisio. - Arvotavaroiden säilytyksestä kannattaa keskustella paikallisen työnantajan tai yhteistyökumppaneiden kanssa.

12 JOS kännykkä katoaa Ilmoita siitä suoraan palvelunumeroihin: ELISA: SONERA: DNA: Tutustu tähän oppaaseen jotta välttyisit matkan aikana ikäviltä yllätyksiltä! Kirjastoista, matkatoimistoista ja Internetistä saat lisäksi monipuolista tietoa ko. maasta! LINKKEJÄ (englannin kielinen) MUISTA JOKA TILANTEESSA, ETTÄ EDUSTAT OPPILAITOSTA JA SAMALLA SUOMEA & SUOMALAISTA NUORTA!

OPAS MAMEKAM 5 III-kausi 2012 2014

OPAS MAMEKAM 5 III-kausi 2012 2014 OPAS MAMEKAM 5 III-kausi 2012 2014 Hyviä käytäntöjä hankkimassa ja levittämässä Matkalla mestariksi Student Mobility in JEDU Hankkeen kesto: 1.8.2012 31.5.2014 Vaihtojen pituudet: kuusi viikkoa / 32 apurahaa

Lisätiedot

MAMEKAM 5 OPAS OPETTAJILLE JA OHJAAJILLE

MAMEKAM 5 OPAS OPETTAJILLE JA OHJAAJILLE MAMEKAM 5 OPAS OPETTAJILLE JA OHJAAJILLE III-kausi 2012 2014 Hyviä käytäntöjä hankkimassa ja levittämässä Matkalla mestariksi Student Mobility in JEDU Hankkeen kesto: 1.8.2012 31.5.2014 Vaihtojen pituudet:

Lisätiedot

Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö 8.5.2008 DEMOKAM-HANKE, TYÖELÄMÄJAKSO ULKOMAILLA. Coleraine, Pohjois-Irlanti. Aika 4.4. 30.4.

Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö 8.5.2008 DEMOKAM-HANKE, TYÖELÄMÄJAKSO ULKOMAILLA. Coleraine, Pohjois-Irlanti. Aika 4.4. 30.4. 1 Rahkola Soile Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö Raportti 8.5.2008 DEMOKAM-HANKE, TYÖELÄMÄJAKSO ULKOMAILLA Paikka Coleraine, Pohjois-Irlanti Aika 4.4. 30.4.2008 Matka Coleraineen Pohjois-Irlantiin

Lisätiedot

Työelämäjakso Saksan Klevessä

Työelämäjakso Saksan Klevessä Työelämäjakso Saksan Klevessä Yhteenveto Ulkomailla tapahtuvan työelämäjakson tarkoituksena itselläni oli kartuttaa ammattitaitoani autotekniikan opettajana, tutustua toisen maan opetusjärjestelmään ja

Lisätiedot

Demokam 2. Opettajien työelämäjakso Espanjan Fuengirolassa. Lea Ollikainen. Nivalan ammattiopisto

Demokam 2. Opettajien työelämäjakso Espanjan Fuengirolassa. Lea Ollikainen. Nivalan ammattiopisto Demokam 2 Opettajien työelämäjakso Espanjan Fuengirolassa Lea Ollikainen Nivalan ammattiopisto OPETTAJIEN TYÖELÄMÄJAKSO ESPANJAN FUENGIROLASSA Sain tilaisuuden lähteä opettajien työelämäjaksolle Demokam

Lisätiedot

Mitä Nordplus ohjelmalla on tarjota opiskelijalle?

Mitä Nordplus ohjelmalla on tarjota opiskelijalle? Opiskelijoiden liikkuvuus Pohjoismaissa seminaari 3.12.2009 Kuopio Merja Kuokkanen/Kansainväliset opiskelijapalvelut, Itä Suomen yliopisto, Joensuun kampus Mitä Nordplus ohjelmalla on tarjota opiskelijalle?

Lisätiedot

Oikeus opintotukeen ulkomailla tai Suomessa tapahtuviin opintoihin

Oikeus opintotukeen ulkomailla tai Suomessa tapahtuviin opintoihin Oikeus opintotukeen ulkomailla tai Suomessa tapahtuviin opintoihin Lainsäädäntö ja ohjeistus Opintotukilaki Opintotukiasetus Kotikuntalaki Hallintolaki Ulkomaalaislaki Kelan ohjeet Oikeuskäytäntö 2 Opintotuen

Lisätiedot

Kansainvälistä ammatillista osaamista Erasmus+ ammatilliselle koulutukselle

Kansainvälistä ammatillista osaamista Erasmus+ ammatilliselle koulutukselle Kansainvälistä ammatillista osaamista Erasmus+ ammatilliselle koulutukselle Erasmus+ ammatilliselle koulutukselle Erasmus+ tukee hankkeita, jotka kehittävät ammatillista koulutusta eurooppalaisessa yhteistyössä.

Lisätiedot

Leonardo Adult Moblity Pool LAMP

Leonardo Adult Moblity Pool LAMP Leonardo Adult Moblity Pool LAMP Aikuiskoulutuksen kansainvälisyysseminaari 16.-17.4.2013 Paasitorni / Helsinki AMKE International Oy Marja Suomaa Kansainvälisten asioiden päällikkö www.amke.fi Miksi ja

Lisätiedot

Espanjassa työssäoppimassa 27.10. 6.12.2009. Kaupunki: Fuengirola. Asukasluku: 68 646 (2008) Keskilämpötila: 18 astetta

Espanjassa työssäoppimassa 27.10. 6.12.2009. Kaupunki: Fuengirola. Asukasluku: 68 646 (2008) Keskilämpötila: 18 astetta Espanjassa työssäoppimassa 27.10. 6.12.2009 Työssäoppimispaikkamme oli Fuengirolassa. (Costa del sol) Kaupunki: Fuengirola Asukasluku: 68 646 (2008) Keskilämpötila: 18 astetta Lähin lentokenttä: Málaga

Lisätiedot

Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA. Veszprém, Unkari. Aika 18.3. 12.4.

Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA. Veszprém, Unkari. Aika 18.3. 12.4. 1 Mervi Matinlauri Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö RAPORTTI 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA Paikka Veszprém, Unkari Aika 18.3. 12.4.2007 1. Taustatyö ja kohteen kuvaus Tavoitteenani

Lisätiedot

Opintovierailut. Euroopan unionin. poikittaisohjelma. opintovierailut koulutuksen asiantuntijoille

Opintovierailut. Euroopan unionin. poikittaisohjelma. opintovierailut koulutuksen asiantuntijoille Opintovierailut Euroopan unionin poikittaisohjelma opintovierailut koulutuksen asiantuntijoille Opintovierailut-ohjelma Opintovierailut on osa Elinikäisen oppimisen ohjelman poikittaisohjelmaa. Ohjelman

Lisätiedot

Työhön ja työnhakuun ulkomaille. Leena Ikonen, Kela 27.8.2013

Työhön ja työnhakuun ulkomaille. Leena Ikonen, Kela 27.8.2013 Työhön ja työnhakuun ulkomaille Leena Ikonen, Kela 27.8.2013 Vakuuttaminen Suomessa asuvat ovat vakuutettuja Kelan hoitaman sosiaaliturvan osalta, jos Henkilöllä on täällä varsinainen asunto ja koti ja

Lisätiedot

APULAISOPETTAJAHARJOITTELU

APULAISOPETTAJAHARJOITTELU Comenius Euroopan unionin ohjelma kouluopetukselle APULAISOPETTAJAHARJOITTELU Comenius-ohjelma Kouluopetuksen Comenius-ohjelma tarjoaa kansainvälistymismahdollisuuksia kaikille kouluyhteisöön kuuluville

Lisätiedot

Kansainvälisyys kilpailuetu! CIMOn tarjonta yrityksille

Kansainvälisyys kilpailuetu! CIMOn tarjonta yrityksille Kansainvälisyys kilpailuetu! CIMOn tarjonta yrityksille Anni Kallio CIMO 16.4.2015 CIMOn perustehtävä on edistää suomalaisen yhteiskunnan kansainvälistymistä. Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön

Lisätiedot

Kansainvälistymistavoitteissa kaikki hyvin? Opetusneuvos Tarja Riihimäki

Kansainvälistymistavoitteissa kaikki hyvin? Opetusneuvos Tarja Riihimäki Kansainvälistymistavoitteissa kaikki hyvin? Opetusneuvos Tarja Riihimäki Missä asetetaan/kuka asettaa ammatillisen koulutuksen kehittämisen/kansainvälistymisen tavoitteet? EU EU2020 strategia, ET2020,

Lisätiedot

OPINTOTUKI ULKOMAAN OPINTOJAKSON AIKANA

OPINTOTUKI ULKOMAAN OPINTOJAKSON AIKANA OPINTOTUKI ULKOMAAN OPINTOJAKSON AIKANA 1 VAIHTO-OPISKELU TAI HARJOITTELU ULKOMAILLA Opintotuen saaminen edellyttää sitä, että opinnot tai harjoittelu ulkomailla hyväksytään Suomessa suoritettavaan tutkintoon

Lisätiedot

+ + Onko sinulla tai onko sinulla ollut suomalainen henkilötunnus? Kyllä Ei OLE_OPI_040116PP +

+ + Onko sinulla tai onko sinulla ollut suomalainen henkilötunnus? Kyllä Ei OLE_OPI_040116PP + OLE_OPI 1 *1079901* OLESKELULUPAHAKEMUS OPISKELUN PERUSTEELLA Tämä oleskelulupahakemuslomake on tarkoitettu sinulle, jonka oleskelun tarkoituksena on opiskelu suomalaisessa oppilaitoksessa, johon sinut

Lisätiedot

Leonardo-ohjelman kesäpäivät 2014

Leonardo-ohjelman kesäpäivät 2014 Leonardo-ohjelman kesäpäivät 2014 Alkusanat Mika Saarinen Yksikön päällikkö Erasmus+, ammatillinen Ensimmäinen hakukierros 2014 Ensimmäinen hakukierros Erasmus+, ammatillinen 63 liikkuvuushakemusta, n.

Lisätiedot

Opinnot + kielitaito + kulttuurit + itsetuntemus + CV Vaihda maisemaa! Tietoa vaihto-opiskelusta ja harjoittelusta ulkomailla.

Opinnot + kielitaito + kulttuurit + itsetuntemus + CV Vaihda maisemaa! Tietoa vaihto-opiskelusta ja harjoittelusta ulkomailla. = Opinnot + kielitaito + kulttuurit + itsetuntemus + CV Vaihda maisemaa! Tietoa vaihto-opiskelusta ja harjoittelusta ulkomailla. 1. Vaihto-opiskelu Lähtö aikaisintaan ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen.

Lisätiedot

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Sunny Beach on upea rantalomakohde Mustanmeren rannikolla Bulgariassa. Kohde sijaitsee 30 kilometrin päässä Burgasista pohjoiseen. Sunny Beachin

Lisätiedot

Sopimus, raportointi ja seuranta

Sopimus, raportointi ja seuranta Sopimus, raportointi ja seuranta Aloituskoulutus hakukierroksella 2013 hyväksytyille Leonardo da Vinci -kumppanuushankkeille 6.9.2013 Hannele Nevalampi CIMO On matka ulkomaille Liikkuvuus partneriorganisaatioon

Lisätiedot

Kela OT 15. Muutosilmoitus Opintotuki. 1. Hakijan tiedot Henkilötunnus. 270896-123A Matti Meikäläinen. 00000 Helsinki Puhelinnumero

Kela OT 15. Muutosilmoitus Opintotuki. 1. Hakijan tiedot Henkilötunnus. 270896-123A Matti Meikäläinen. 00000 Helsinki Puhelinnumero Kela Muutosilmoitus Opintotuki OT 15 Voit tehdä tämän ilmoituksen ja lähettää sen liitteet myös verkossa /asiointi Lisätietoja /opiskelijat Voit kysyä lisää opiskelijan tukien palvelunumerosta 020 692

Lisätiedot

Minäkö maailmalle? Quoi? Mihin? Comment? Qué? Miten? Cómo? Was? πώς;

Minäkö maailmalle? Quoi? Mihin? Comment? Qué? Miten? Cómo? Was? πώς; Minäkö maailmalle? Quoi? Mihin? Comment? Qué? Miten? Cómo? Was? πώς; Keski-Suomen TE-toimiston EURES-palvelut 2013 EURES European Employment Services 850 EURES-neuvojaa 32 EU/ETA-maassa, Suomessa 33. Keski-Suomen

Lisätiedot

Digitarinat. Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamat Nopso-hankkeet 2014 2015 Etelä-Kymenlaakson ammattiopistossa: Oppiminen on yhteispeliä

Digitarinat. Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamat Nopso-hankkeet 2014 2015 Etelä-Kymenlaakson ammattiopistossa: Oppiminen on yhteispeliä Digitarinat Oppiminen on yhteispeliä Qr-koodi Youtube soittolistaan: Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamat Nopso-hankkeet 2014 2015 Etelä-Kymenlaakson ammattiopistossa: TYÖPAIKKAOHJAAJIEN KOULUTUS

Lisätiedot

Bridge Builders Guiding and Educating as Cross Cultural Engagement

Bridge Builders Guiding and Educating as Cross Cultural Engagement Bridge Builders Guiding and Educating as Cross Cultural Engagement HAKULOMAKE KANSAINVÄLISIIN VAIHTOIHIN PALAUTA LOMAKE OMAN OPPILAITOKSESI KV-VASTAAVALLE MÄÄRÄAIKAAN MENNESSÄ * Täytä hakulomake selkeällä

Lisätiedot

Työharjoittelu. www.mol.fi. Työharjoittelu ja työelämävalmennus

Työharjoittelu. www.mol.fi. Työharjoittelu ja työelämävalmennus Työharjoittelu www.mol.fi Työharjoittelu ja työelämävalmennus Työtön työnhakija voi osallistua työharjoitteluun tai työelämävalmennukseen perehtyäkseen työelämään sekä edistääkseen työhönsijoittumistaan

Lisätiedot

KV-PÄIVÄT OULU Aikuiskoulutuksen kansainvälistyminen

KV-PÄIVÄT OULU Aikuiskoulutuksen kansainvälistyminen KV-PÄIVÄT OULU Aikuiskoulutuksen kansainvälistyminen Terttu Virtanen Aikuiskoulutusjohtaja Helsingin tekniikan alan oppilaitos Ammatillisen aikuiskoulutuksen kansainvälistyminen oleellinen osa oppilaitosten

Lisätiedot

11.12.2012. Ammattistarttilaisen polku - Starttaako moottori

11.12.2012. Ammattistarttilaisen polku - Starttaako moottori Ammattistarttilaisen polku - Starttaako moottori 1 APUA MULLA EI OO OPISKELUPAIKKAA! MITÄ MÄ TEEN? Zoomausopas opiskelijoille jotka eivät saaneet 2 asteen koulutuspaikkaa Hakuaikaa myöhennettiin heinäkuulle

Lisätiedot

Oppisopimuskoulutuksen esittely

Oppisopimuskoulutuksen esittely Oppisopimuskoulutuksen esittely Jyväskylän oppisopimuskeskus Oppisopimuskoulutus on työpaikalla käytännön työssä toteutettavaa ammatillista koulutusta, jota täydennetään oppilaitoksessa järjestettävillä

Lisätiedot

INTERREG IV A hanke Comparability and transparency of qualifications in Finland and Estonia, 2009-2012

INTERREG IV A hanke Comparability and transparency of qualifications in Finland and Estonia, 2009-2012 Expert-SUVI - asiantuntijaliikkuvuushanke 12.9.2011 CIMO, Leonardoliikkuvuushankkeiden koulutus Marjo Kvist lehtori Riikka Suhonen kansainvälisyyskoordinaattori Luksia, Länsi-Uudenmaan ammattikoulutuskuntayhtymä

Lisätiedot

TAIn ensimmäisen vuoden eronneet ja keskeyttäneet opiskelijat koulutusaloittain. Peltola

TAIn ensimmäisen vuoden eronneet ja keskeyttäneet opiskelijat koulutusaloittain. Peltola TAIn ensimmäisen vuoden eronneet ja keskeyttäneet opiskelijat koulutusaloittain Peltola Auto/eronneet Kirjoilla olleista eronneita Ikä Eronneiden ikäjakauma Äidinkieli Syy Sukupuoli Kirjoilla vuoden aikana

Lisätiedot

Kenelle? Opettajat ja koulun muu henkilöstö esi- ja perusopetuksessa, lukiossa ja ammatillisessa peruskoulutuksessa

Kenelle? Opettajat ja koulun muu henkilöstö esi- ja perusopetuksessa, lukiossa ja ammatillisessa peruskoulutuksessa etwinning 26.8.2011 Mikä etwinning on? Komission hanke, jolla halutaan antaa mahdollisimman monille opettajille ja oppilaille mahdollisuus tutustua ja työskennellä muiden EU-maiden kollegoiden kanssa tieto-

Lisätiedot

Saamelaisalueen koulutuskeskus Sámi oahpahusguovddáš YLEISTÄ

Saamelaisalueen koulutuskeskus Sámi oahpahusguovddáš YLEISTÄ YLEISTÄ SOGSAKK perustettu säätämällä laki L545/93 ja asetus A649/93 valtion oppilaitos kotipaikka Inarin kunta opetuskielet suomi ja saame, myös muut kielet mahdollisia YLEISTÄ Saamelaisalueen koulutuskeskus

Lisätiedot

Yhteishaku, kevät 2016. Metsokankaan yhtenäisperuskoulu Katri Roppola oppilaanohjaaja

Yhteishaku, kevät 2016. Metsokankaan yhtenäisperuskoulu Katri Roppola oppilaanohjaaja Yhteishaku, kevät 2016 Metsokankaan yhtenäisperuskoulu Katri Roppola oppilaanohjaaja Mitä ysin jälkeen? Peruskoulun jälkeen voit hakea ammattioppilaitokseen hakea lukioon suorittaa 3-4 vuodessa ammatillisen

Lisätiedot

Oppisopimuksella ammattiin

Oppisopimuksella ammattiin Oppisopimuksella ammattiin Video: oppisopimuskoulutus: Puualan perustutkinto https://www.youtube.com/watch?v=pvxiyx zaivm Oppisopimus on Työssä oppimista, jota täydennetään opiskelulla oppilaitoksessa

Lisätiedot

Ammattiin opiskelevien ulkomaanjaksot (Erasmus+ ja vastaavat)

Ammattiin opiskelevien ulkomaanjaksot (Erasmus+ ja vastaavat) Ammattiin opiskelevien ulkomaanjaksot (Erasmus+ ja vastaavat) Erasmus+ -ohjelma tukee kansainvälisyyttä ja liikkuvuutta ammatillisessa koulutuksessa Hakukierroksella 2019 myönnetään suomalaisille ammatillisille

Lisätiedot

Ammatillinen koulutus ja ammattiosaamisen näytöt Toisen asteen koulutuksen kehittäminen elinkeinoelämän näkökulmasta. elinkeinoelämän näkökulmasta

Ammatillinen koulutus ja ammattiosaamisen näytöt Toisen asteen koulutuksen kehittäminen elinkeinoelämän näkökulmasta. elinkeinoelämän näkökulmasta Ammatillinen koulutus ja ammattiosaamisen näytöt Toisen asteen koulutuksen kehittäminen elinkeinoelämän näkökulmasta elinkeinoelämän näkökulmasta Mirja Mirja Hannula Elinkeinoelämän keskusliitto EK EK

Lisätiedot

OPAS OPISKELIJALLE Matkalla mestariksi JEDUsta

OPAS OPISKELIJALLE Matkalla mestariksi JEDUsta OPAS OPISKELIJALLE Matkalla mestariksi JEDUsta ERASMUS+ Matkalla mestariksi JEDUsta Kansainvälinen opiskelijaliikkuvuushanke TAVOITTEET Kansainvälinen työssäoppiminen on hyvä tapa kokeilla millaista ulkomailla

Lisätiedot

Liikkuvuushankkeen hallinto ja talous

Liikkuvuushankkeen hallinto ja talous Liikkuvuushankkeen hallinto ja talous Leonardo da Vinci -liikkuvuushankkeiden koulutus 2013 Hankkeen elinkaari Hankekausi 1.6.2013 31.5.2015 2014 2015 Mahdollinen paikan päällä tehtävä tarkastus Mahdollinen

Lisätiedot

INARIN KUNTA LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA. Sivistyslautakunta 13.5.2009/47

INARIN KUNTA LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA. Sivistyslautakunta 13.5.2009/47 INARIN KUNTA LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA Sivistyslautakunta 13.5.2009/47 1 LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN SISÄLTÖ 1. Lisäopetuksen järjestämisen lähtökohdat ja opetuksen laajuus 3 2. Lisäopetuksen

Lisätiedot

Opiskelijana, tutkijana, apurahansaajana Yhdysvalloissa. Heidi Maaniittu Kela Fulbright Center 12.5.2015

Opiskelijana, tutkijana, apurahansaajana Yhdysvalloissa. Heidi Maaniittu Kela Fulbright Center 12.5.2015 Opiskelijana, tutkijana, apurahansaajana Yhdysvalloissa Heidi Maaniittu Kela Fulbright Center 12.5.2015 2 Sosiaaliturvaan kuuluminen Säännöstausta: oikeus Kelan sosiaaliturvaan Sosiaaliturvasopimus Suomen

Lisätiedot

ERASMUS KOULUISSA 12.9.2013. Stefano De Luca Eurooppalainen Suomi ry

ERASMUS KOULUISSA 12.9.2013. Stefano De Luca Eurooppalainen Suomi ry ERASMUS KOULUISSA Eurooppalainen Vapaaehtoispalvelu - EVS volunteers 18-30 v. nuori tulee Suomeen vapaaehtoispalveluun suomalaiselle yleishyödyllisille organisaatioille (esim. järjestöjä, kunnallisia toimijoita,

Lisätiedot

Ulkomaan vaihtoon hakeutuminen. Ekami Opiskelijat lukuvuosi 2014-2015

Ulkomaan vaihtoon hakeutuminen. Ekami Opiskelijat lukuvuosi 2014-2015 Ulkomaan vaihtoon hakeutuminen Ekami Opiskelijat lukuvuosi 2014-2015 Taustatietoa EU:n Elinikäisen oppimisen ohjelma, lyhenne LLP = Lifelong Learning Programme (2007 2013) Uusi ohjelma Erasmus+ (2014 2020)

Lisätiedot

Oikeus käyttää terveyspalveluja Suomessa. Reetta Kyyrö Kela, Etuuspalvelut Kansainvälisten asioiden osaamiskeskus 17.3.2016

Oikeus käyttää terveyspalveluja Suomessa. Reetta Kyyrö Kela, Etuuspalvelut Kansainvälisten asioiden osaamiskeskus 17.3.2016 Oikeus käyttää terveyspalveluja Suomessa Reetta Kyyrö Kela, Etuuspalvelut Kansainvälisten asioiden osaamiskeskus 17.3.2016 Esityksen sisältö Mitä tarkoittaa oikeus käyttää terveyspalveluja Suomessa? Mihin

Lisätiedot

Laki. opintotukilain muuttamisesta

Laki. opintotukilain muuttamisesta EV 109/1999 vp - HE 73/1999 vp Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen laeiksi opintotukilain ja asumistukilain muuttamisesta Eduskunnalle on annettu hallituksen esitys n:o 7311999 vp laeiksi opintotukilain

Lisätiedot

MAMEKAM 4 - Student Mobility in KAM 2009-2011

MAMEKAM 4 - Student Mobility in KAM 2009-2011 MAMEKAM 4 - Student Mobility in KAM 2009-2011 KAM:n ERI AMMATTIOPISTOISTA ULKOMAILLE LÄHTEVILLE OPISKELIJOILLE! * Tärkeää muistaa ulkomaille lähdettäessä * Neuvoja ensikertalaisille * Mitä mukaan etelään

Lisätiedot

A m mattilaisille on kysyntää!

A m mattilaisille on kysyntää! A m mattilaisille on kysyntää! 1 3 Sisältö Ammattilaisille on kysyntää Ammattilaisille on kysyntää... 3 Arvot... 5 Koulutusalat KSAO:ssa... 5 Koulutusväylät... 5 Organisaatio... 7 Nuoret... 9 Kansainvälinen

Lisätiedot

SAK ry Hallituksen suositus 1(6) koulutusohjesäännöksi

SAK ry Hallituksen suositus 1(6) koulutusohjesäännöksi SAK ry Hallituksen suositus 1(6) HENKILÖSTÖN KOULUTUKSEN KORVAUKSET JA TUKIMUODOT Sisällys Sivu 1. Ammatillinen henkilöstökoulutus.. 2 1.1 Perehdyttämiskoulutus. 2 1.2 Täydennys- ja uudelleenkoulutus.

Lisätiedot

ECVET -CATERING-ALAN LÄHTÖKOHDISTA

ECVET -CATERING-ALAN LÄHTÖKOHDISTA ECVET -CATERING-ALAN LÄHTÖKOHDISTA Anne Ala-Järvenpää Ammatillisen opettajankoulutuksen kehittämishanke Helmikuu 2013 Ammatillinen opettajakorkeakoulu Tampereen ammattikorkeakoulu TIIVISTELMÄ Tampereen

Lisätiedot

Tietoa merimiesten sosiaaliturvasta ja sairausvakuutuksesta

Tietoa merimiesten sosiaaliturvasta ja sairausvakuutuksesta Tietoa merimiesten sosiaaliturvasta ja sairausvakuutuksesta Sisällys Yleistä..........................................1 Lippusääntö..................................1 Merimiehiin sovellettava EU-lainsäädäntö.......1

Lisätiedot

Ulkomailla asuvan eläkkeensaajan sairaanhoito

Ulkomailla asuvan eläkkeensaajan sairaanhoito Ulkomailla asuvan eläkkeensaajan sairaanhoito Noora Heinonen 25.8.2009 EY-lainsäädäntöä soveltavat valtiot EU-maat: Alankomaat (NL), Belgia (BE), Bulgaria (BG), Espanja (ES), Irlanti (IE), Italia (IT),

Lisätiedot

OSALLISTUMISELLA ON VÄLIÄ!

OSALLISTUMISELLA ON VÄLIÄ! FAKTAA EXPRESS 4/2012 OPISKELIJOIDEN KANSAINVÄLINEN LIIKKUVUUS AMMATILLISESSA JA KORKEA-ASTEEN KOULUTUKSESSA 2011 S. 1 NUMERO 4/2012 OPISKELIJOIDEN KANSAINVÄLINEN LIIKKUVUUS AMMATILLISESSA JA KORKEA-ASTEEN

Lisätiedot

Eurooppaan työssäoppimaan keväällä 2017?

Eurooppaan työssäoppimaan keväällä 2017? Kv-info 12.9.2016 Venäjälle Opetushallitus + oppilaitos rahoittavat toimintaa Mahdollisuus n. kymmenelle vuodessa SASKYssä, n.4-6 vkoa Oppilaitosvaihto Pietarin restaurointialan kouluun SOKOS- hotelleissa

Lisätiedot

OPH 27.1.2011 Tuula Taskinen KAM/Ylivieskan ammattiopisto

OPH 27.1.2011 Tuula Taskinen KAM/Ylivieskan ammattiopisto OPH 27.1.2011 Tuula Taskinen KAM/Ylivieskan ammattiopisto Yhteistyö aloitettu v. 1994, verkosto 1998 Alullepanijana on toiminut Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulu Alussa tehty opintomatkoja, joiden laajuus

Lisätiedot

Maailmalle - nyt! Koko tutkinto toisessa Pohjoismaassa. Vaihtoehtona Pohjola 14.11.2014, Hanasaari

Maailmalle - nyt! Koko tutkinto toisessa Pohjoismaassa. Vaihtoehtona Pohjola 14.11.2014, Hanasaari Maailmalle - nyt! Koko tutkinto toisessa Pohjoismaassa Vaihtoehtona Pohjola 14.11.2014, Hanasaari Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO, 2014 Maailmalle - nyt! Opiskelu ulkomailla 2 Ensin

Lisätiedot

Ditmar-Koel-straße 6, Hampuri Puh. +49 (0) , hampuri[at]merimieskirkko.fi

Ditmar-Koel-straße 6, Hampuri Puh. +49 (0) , hampuri[at]merimieskirkko.fi Matkan syy: Seurantamatka Hampuriin, Saksaan 4.5.- 7.5.2017 Kuka: Rahoitus: Helena Troger, Kalajoen ammattiopisto, lehtori/matkailu Erasmus+-ohjelma Matkalla Mestariksi JEDUsta - hanke Matka-aikataulu:

Lisätiedot

Oppivelvollisuuden pidentäminen - taustaa ja toteutusta

Oppivelvollisuuden pidentäminen - taustaa ja toteutusta Oppivelvollisuuden pidentäminen - taustaa ja toteutusta Aleksi Kalenius 2.4.2014 Perusopetuksen varassa olevat ja perusopetuksen varaan jääminen 2 Vailla perusasteen jälkeistä koulutusta 1970-2012 3 Vailla

Lisätiedot

Lakimieskoulutus EU:ssa Pohjois-Irlanti

Lakimieskoulutus EU:ssa Pohjois-Irlanti Lakimieskoulutus EU:ssa Pohjois-Irlanti Tietolähde: The Law Society of Northern Ireland huhtikuu 2014 KUVAUS Pohjois-Irlannin KANSALLISESTA LAKIMIESKOULUTUSJRJESTELMST 1. Ammattiin pääsy Korkea-asteen

Lisätiedot

Ohjausta palveleva eurooppalainen verkosto

Ohjausta palveleva eurooppalainen verkosto Euroguidance Ohjausta palveleva eurooppalainen verkosto Euroguidance Eurooppalainen Euroguidance-verkosto tukee ohjausalan ammattilaisia kansainväliseen liikkuvuuteen liittyvissä kysymyksissä ja vahvistaa

Lisätiedot

VENÄJÄ-VERKOSTON TUTUSTUMISMATKA PIETARIIN 4.4 7.4.16

VENÄJÄ-VERKOSTON TUTUSTUMISMATKA PIETARIIN 4.4 7.4.16 VENÄJÄ-VERKOSTON TUTUSTUMISMATKA PIETARIIN 4.4 7.4.16 Mauri Liekola ja Helena Troger 7.4.2016 VENÄJÄ-VERKOSTON TUTUSTUMISMATKA PIETARIIN 4.4 7.4.16 Johdanto JEDU on ollut mukana valtakunnallisessa ammatillisten

Lisätiedot

Kylpylähotelli Sani Kalajoen Hiekkasärkillä on 72 huoneen kylpylähotelli. Hotelli avattiin lomailijoille kesäkuussa 2007.

Kylpylähotelli Sani Kalajoen Hiekkasärkillä on 72 huoneen kylpylähotelli. Hotelli avattiin lomailijoille kesäkuussa 2007. Opettajan työelämäjakso/helena Troger, Kalajoen ammattiopisto Artema, matkailu 11.11.2010 31.12.2010 Kylpylähotelli SANI, Kalajoki 1.1.2011-18.2.2011 Kokkolan Matkailu Oy Työelämäjakson ajankohta ja paikat

Lisätiedot

Ammattiosaamisen näytöt ja työssäoppiminen

Ammattiosaamisen näytöt ja työssäoppiminen Ammattiosaamisen näytöt ja työssäoppiminen Sisältö 3 Yleistä ammattiosaamisen näytöistä ja työssäoppimisesta 4 Opettajan näyttö- ja työssäoppimistyön korvaaminen 5 Oppilaitoksessa vai työpaikassa? 6 Matkakorvaukset

Lisätiedot

Ammatilliset erityisoppilaitokset

Ammatilliset erityisoppilaitokset Ammatilliset erityisoppilaitokset Mitä on ammatillinen erityisopetus? Tarkoitettu opiskelijoille, jotka tarvitsevat opinnoissa ja jatkosijoittumisessa vaativaa erityistä tukea Tuen perusteena esim. oppimisen

Lisätiedot

RAPORTTI TYÖELÄMÄJAKSOLTA 1.1.-28.2.2011

RAPORTTI TYÖELÄMÄJAKSOLTA 1.1.-28.2.2011 1 RAPORTTI TYÖELÄMÄJAKSOLTA 1.1.-28.2.2011 Peruspalvelukuntayhtymä Kallio / Pirttirannan päiväkoti Peruspalvelukuntayhtymä Kallio / Peltopuiston päiväkoti Kalajokilaakson koulutuskuntayhtymä Oulaisten

Lisätiedot

Työpaikkaohjaajan palaute työssäoppimisesta / laajennetun työssäoppimisen kokeilusta

Työpaikkaohjaajan palaute työssäoppimisesta / laajennetun työssäoppimisen kokeilusta Työpaikkaohjaajan palaute työssäoppimisesta / laajennetun työssäoppimisen kokeilusta. Sukupuoli Vastaajien määrä: 9 )nainen 0 0 0 0 0 0 0 90 0 0 0 )mies. Ikäni vuosina Vastaajien määrä: 9 9 9 0 0 0 99

Lisätiedot

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Halusin lähteä ulkomaille työssäoppimaan sekä tutustumaan pieneksi aikaa toiseen maahan ja kulttuuriin. Kuusi

Lisätiedot

Arkioppimisen tunnistaminen ja tunnustaminen

Arkioppimisen tunnistaminen ja tunnustaminen Arkioppimisen tunnistaminen ja tunnustaminen Eurooppalainen opintopolku verkosto http://eurooppalainenopintopolku.fi/index.php Leonardo kesäpäivät 2014 3.6.2014 Anne Mari Behm Savonlinnan ammatti ja aikuisopisto

Lisätiedot

KOULUJEN YHTEISTYÖHANKKEET

KOULUJEN YHTEISTYÖHANKKEET Comenius Euroopan unionin ohjelma kouluopetukselle KOULUJEN YHTEISTYÖHANKKEET Comenius-ohjelma Kouluopetuksen Comenius-ohjelma tarjoaa kansainvälistymismahdollisuuksia kaikille kouluyhteisöön kuuluville

Lisätiedot

Opiskelijana tai tutkijana Yhdysvalloissa -Sosiaaliturvaan kuuluminen

Opiskelijana tai tutkijana Yhdysvalloissa -Sosiaaliturvaan kuuluminen Opiskelijana tai tutkijana Yhdysvalloissa -Sosiaaliturvaan kuuluminen - Opintotuki Leena Ikonen Kela Fulbright Finland, 17.5.2017 2 Sosiaaliturvaan kuuluminen Säännöstausta: oikeus Kelan sosiaaliturvaan

Lisätiedot

ECVET tulee, oletko valmis!

ECVET tulee, oletko valmis! ECVET tulee, oletko valmis! ECVET EXPERT -toiminta 2012 2013 Savonlinna 28.10.2013 Hannele Nevalampi, CIMO Kansallinen ECVET Expert-toiminto Toiminto on perustettu 2012 Tukemaan ECVETin kansallista toimeenpanoa

Lisätiedot

Eläkeläisen kuuluminen Suomen sosiaaliturvaan. Leena Ikonen, Kela 27.8.2013

Eläkeläisen kuuluminen Suomen sosiaaliturvaan. Leena Ikonen, Kela 27.8.2013 Eläkeläisen kuuluminen Suomen sosiaaliturvaan Leena Ikonen, Kela 27.8.2013 Lakiperusta Kansallinen lainsäädäntö Laki asumiseen perustuvan sosiaaliturvalainsäädännön soveltamisesta (1573/1993)= soveltamisalalaki

Lisätiedot

Ammatillinen koulutus

Ammatillinen koulutus Ammatillinen koulutus pähkinänkuoressa AMMA projekti, 2005. Ammatillinen koulutus maahanmuuttajille. YLIOPISTOT 4-7 vuotta Suomen koulutusjärjestelmä AMMATTIKORKEA- KOULUT, 4 vuotta Suomessa kaikki käyvät

Lisätiedot

Suvi Mobility Student and Expert Mobility between Finland and Estonia

Suvi Mobility Student and Expert Mobility between Finland and Estonia Suvi Mobility Student and Expert Mobility between Finland and Estonia Luksia Omnia Varia Tallinna Ehituskool - Tallinna Teeinduskool Kuresaare Ametikool Tartu Kutsehariduskeskus - Kehtna Majandus & Teeinduskool

Lisätiedot

Maailmalle Nyt! Opiskelijaksi ulkomaille. Sari Rehèll Helsinki 31.3.2011 Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO

Maailmalle Nyt! Opiskelijaksi ulkomaille. Sari Rehèll Helsinki 31.3.2011 Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO Maailmalle Nyt! Opiskelijaksi ulkomaille Sari Rehèll Helsinki 31.3.2011 Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO Opetus- ja kulttuuriministeriön

Lisätiedot

Lahden diakonian instituutti. Vastuuta ottamalla opit 3- hanke. Loppuraportti 2.6.2014 31.12.2015. Lahden Diakoniasäätiö, sosiaali- ja terveyspalvelut

Lahden diakonian instituutti. Vastuuta ottamalla opit 3- hanke. Loppuraportti 2.6.2014 31.12.2015. Lahden Diakoniasäätiö, sosiaali- ja terveyspalvelut Lahden diakonian instituutti Vastuuta ottamalla opit 3- hanke Loppuraportti 2.6.2014 31.12.2015 Lahden Diakoniasäätiö, sosiaali- ja terveyspalvelut Anne-Maria Karjalainen kehittämisvastaava Lahden diakonian

Lisätiedot

Vapaamuotoinen raportti työssäoppimisajasta / opiskelusta ulkomailla

Vapaamuotoinen raportti työssäoppimisajasta / opiskelusta ulkomailla Vapaamuotoinen raportti työssäoppimisajasta / opiskelusta ulkomailla 1. Perustiedot a. Roosa Haapa, Hotelli-, ravintola-, cateringala, b. The Sandwich Company, The Diamond, Derry, Northern Ireland, http://www.thesandwichco.com/stores/thediamond.php

Lisätiedot

Terveysosasto/nh. Sairaanhoito EU:ssa. Noora Heinonen 25.8.2009

Terveysosasto/nh. Sairaanhoito EU:ssa. Noora Heinonen 25.8.2009 Sairaanhoito EU:ssa Noora Heinonen 25.8.2009 EY-lainsäädäntöä soveltavat valtiot EU-maat maat: Alankomaat (NL), Belgia (BE), Bulgaria (BG), Espanja (ES), Irlanti (IE), Italia (IT), Itävalta (AT), Kreikka

Lisätiedot

UEF Cross-Border Network

UEF Cross-Border Network FIRST-koordinaattorikokous CIMO 21.11.2011 FIRST-verkoston kokemuksia yhteistyöstä: UEF Cross-Border Network Merja Kuokkanen/Itä-Suomen yliopisto Verkoston toimijat Koordinaattori 1.1.2010 alkaen Itä-Suomen

Lisätiedot

Vakaalla ohjauksella oikeaan suuntaan. Kiinteistönhoidon työtehtävät Työnantajakäynnit Rovaniemi ja Meri-Lappi 2009-2010

Vakaalla ohjauksella oikeaan suuntaan. Kiinteistönhoidon työtehtävät Työnantajakäynnit Rovaniemi ja Meri-Lappi 2009-2010 Vakaalla ohjauksella oikeaan suuntaan Kiinteistönhoidon työtehtävät Työnantajakäynnit Rovaniemi ja Meri-Lappi 2009-2010 LÄHTÖKOHTA: - Rovaniemen TYP:n työllistämisvaiheen asiakkaista kiinteistönhoitajia

Lisätiedot

Ammattiopisto Luovi Ammatillinen peruskoulutus. Opetussuunnitelman yhteinen osa opiskelijoille. Hyväksytty 1.0/27.8.

Ammattiopisto Luovi Ammatillinen peruskoulutus. Opetussuunnitelman yhteinen osa opiskelijoille. Hyväksytty 1.0/27.8. Ammattiopisto Luovi Ammatillinen peruskoulutus Opetussuunnitelman yhteinen osa opiskelijoille Hyväksytty 1.0/27.8.2009 Johtoryhmä Opetussuunnitelma 2.0/24.06.2010 2 (20) Sisällysluettelo 1 Tietoa Ammattiopisto

Lisätiedot

Oppimisen tuki Stadin ammattiopistossa

Oppimisen tuki Stadin ammattiopistossa Oppimisen tuki Stadin ammattiopistossa Stadin ammattiopisto: - Kaikkien oppilaitos - Opiskelijalle esteetön opiskelu siinä ryhmässä, missä hän aloittaa - Yksilölliset opintopolut crister.nyberg@hel.fi

Lisätiedot

Ruotsissa asuvan eläkkeensaajan hoito-oikeudet Suomessa. Suvi Lummila Kelan Kansainvälisten asioiden osaamiskeskus

Ruotsissa asuvan eläkkeensaajan hoito-oikeudet Suomessa. Suvi Lummila Kelan Kansainvälisten asioiden osaamiskeskus Ruotsissa asuvan eläkkeensaajan hoito-oikeudet Suomessa Suvi Lummila Kelan Kansainvälisten asioiden osaamiskeskus 5.10.2016 Sisältö Mitä tarkoittaa oikeus käyttää terveyspalveluita Suomessa Miten hoito-oikeus

Lisätiedot

Elinikäisen oppimisen ohjelma

Elinikäisen oppimisen ohjelma Elinikäisen oppimisen ohjelma GRUNDTVIG Liikkuvuustoiminnot 2013 Grundtvig-liikkuvuustoiminnot Aikuiskoulutushenkilöstön liikkuvuus Täydennyskoulutusapurahat Vierailut ja vaihdot Asiantuntijavaihdot (Assistantships)

Lisätiedot

11.10.2013. Soja Ukkola 1

11.10.2013. Soja Ukkola 1 11.10.2013 Soja Ukkola 1 Työelämäyhteistyö Oamkissa ja opiskelijoiden työllistyminen Ammattikorkeakoululaki 2003/351 5 Ammattikorkeakoulun tulee tehtäviään suorittaessaan olla erityisesti omalla alueellaan

Lisätiedot

Ammattireitti. Laajennetun työssäoppimisen kokeilu. Tekemisen meininkiä OSAOn Muhoksen yksikössä

Ammattireitti. Laajennetun työssäoppimisen kokeilu. Tekemisen meininkiä OSAOn Muhoksen yksikössä Ammattireitti Laajennetun työssäoppimisen kokeilu Tekemisen meininkiä OSAOn Muhoksen yksikössä Laajennetun työssäoppimisen kokeilu Oulun seudun ammattiopisto OSAO on mukana Opetushallituksen rahoittamassa

Lisätiedot

Turku, Pori, Tampere

Turku, Pori, Tampere Ammatillisten oppilaitosten kansainväliseen, ja erityisesti EU-alueen toimintaan osallistuville ja siitä kiinnostuneille, erityisesti ATTO - aineiden opettajille Turku, Pori, Tampere Elämme kansainvälisessä

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen nykytila ja tulevaisuus Työpaikkaohjaaja koulutus 3 ov

Ammatillisen koulutuksen nykytila ja tulevaisuus Työpaikkaohjaaja koulutus 3 ov Ammatillisen koulutuksen nykytila ja tulevaisuus Työpaikkaohjaaja koulutus 3 ov Anu Hultqvist OSAO, Koulutuspäällikkö TtM, Työelämäpedagogi, NTM Perustutkintojen tutkinnonperusteiden uudistuminen ja ammatillisen

Lisätiedot

Kelan etuudet aikuisopiskelijalle. Nina Similä 28.8.2012

Kelan etuudet aikuisopiskelijalle. Nina Similä 28.8.2012 Kelan etuudet aikuisopiskelijalle Nina Similä 28.8.2012 Opintotuki Aikuisopiskelija voi hakea Kelasta opintotukea, jos hänen opintojaan ei tueta muun lain perusteella. Ensin kannattaa selvittää oikeudet

Lisätiedot

Koulutuskuntayhtymä Tavastia. Viestintä ja markkinointi

Koulutuskuntayhtymä Tavastia. Viestintä ja markkinointi Koulutuskuntayhtymä Tavastia 17.10.2017 Viestintä ja markkinointi Ammattiopisto Tavastia Hämeenlinnan lyseon lukio ja aikuislinja Kaurialan lukio Lammin lukio Parolan lukio Vanajaveden Opisto Vanaja Koulutus

Lisätiedot

HAMK / Ammatillinen opettajakorkeakoulu / Ammatillinen opettajankoulutus

HAMK / Ammatillinen opettajakorkeakoulu / Ammatillinen opettajankoulutus HAMK / Ammatillinen opettajakorkeakoulu / Ammatillinen opettajankoulutus Opetusharjoittelu ammatillisessa opettajankoulutuksessa VE16-verkko-opiskeluryhmien infotilaisuus Adobe Connect -istunto 2.6.2016

Lisätiedot

OPETUSHALLITUKSEN OPPILAITOSTIETOJÄRJESTELMÄ (OPTI) NUORTEN AMMATILLINEN KOULUTUS 28.11.2007 1( 10) Hakuehdot Vuosi: Koulutuksen järjestäjä:

OPETUSHALLITUKSEN OPPILAITOSTIETOJÄRJESTELMÄ (OPTI) NUORTEN AMMATILLINEN KOULUTUS 28.11.2007 1( 10) Hakuehdot Vuosi: Koulutuksen järjestäjä: OPETUSHALLITUKSEN OPPILAITOSTIETOJÄRJESTELMÄ (OPTI) NUORTEN AMMATILLINEN KOULUTUS 8.11.007 1( 10) Hakuehdot Vuosi: 008 Koulutuksen järjestäjä: Oppilaitos: 10057 Salon seudun ammattiopisto Opetuspiste:

Lisätiedot

2014 2015 Elämän eväät

2014 2015 Elämän eväät 2014 2015 Elämän eväät YLEISTÄ s. 3 HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINTO 120 ov s. 4 KOTITYÖ- JA PUHDISTUSPALVELUJEN PERUSTUTKINTO 120 ov s. 5 AMMATILLISEEN PERUSKOULUTUKSEEN VALMENTAVA

Lisätiedot

KA1 Liikkuvuus Learning Mobility of Individuals

KA1 Liikkuvuus Learning Mobility of Individuals KA1 Liikkuvuus Learning Mobility of Individuals Erasmus + -ohjelman päätoiminnot (Key Actions) KA1 Liikkuvuus (Learning Mobility of Individuals) KA2 Yhteistyöhankkeet (Cooperation for innovation and the

Lisätiedot

REITTI AMMATTIIN hanke -tuettu oppisopimus 12.7.2010

REITTI AMMATTIIN hanke -tuettu oppisopimus 12.7.2010 REITTI AMMATTIIN hanke -tuettu oppisopimus 12.7.2010 Kuntoutuksen mahdollisuudet ja rooli syrjäytymisen ehkäisyssä 17.2.2011 Pirjo Kannisto Opetusministeriön linjauksia tulevaisuuden oppisopimuskoulutukseen

Lisätiedot

+ + OLESKELULUPAHAKEMUS TIETEELLISEN TUTKIMUKSEN SUORITTAMISTA VARTEN

+ + OLESKELULUPAHAKEMUS TIETEELLISEN TUTKIMUKSEN SUORITTAMISTA VARTEN OLE_TUT 1 *1109901* OLESKELULUPAHAKEMUS TIETEELLISEN TUTKIMUKSEN SUORITTAMISTA VARTEN Tämä oleskelulupahakemuslomake on tarkoitettu sinulle, joka haet oleskelulupaa tieteelliseen tutkimukseen tai tutkimushankkeeseen

Lisätiedot

Sopimus Opiskelija oppii työssä

Sopimus Opiskelija oppii työssä Oppisopimus Työpaikka/ työpaikkakouluttaja - kouluttaa - arvioi Sopimus Opiskelija oppii työssä Tietopuolinen koulutus oppilaitoksessa monimuotoisesti Opettaja koordinoi, ohjaa, arvioi Tutkintotodistus:

Lisätiedot

Ammatillinen erityisopetus ja sen toteutuminen yleisissä ammatillisissa oppilaitoksissa

Ammatillinen erityisopetus ja sen toteutuminen yleisissä ammatillisissa oppilaitoksissa Ammatillinen erityisopetus ja sen toteutuminen yleisissä ammatillisissa oppilaitoksissa Kaija Miettinen FT, johtaja Bovallius-ammattiopisto Opetushallitus 17.1.2012 Klo 10.20 11.30 16.1.2012 kaija.miettinen@bovallius.fi

Lisätiedot

Opiskelu ulkomailla. Maailmalle! Linda Tuominen, CIMO

Opiskelu ulkomailla. Maailmalle! Linda Tuominen, CIMO Opiskelu ulkomailla Maailmalle! 15.11.2016 Linda Tuominen, CIMO Opiskelu Työharjoittelu Nuorisotoiminta Vaihtoehtoja kansainvälistymiseen Tutkintoopiskelu Ammatillinen koulutus Vapaaehtoistyö Vaihtoopiskelu

Lisätiedot

Opintotuki. Opintotukisihteeri Päivi Piiroinen, Joensuun kampus. Opintotukilautakunnan sihteeri Ulla Pitkänen, Kuopion kampus

Opintotuki. Opintotukisihteeri Päivi Piiroinen, Joensuun kampus. Opintotukilautakunnan sihteeri Ulla Pitkänen, Kuopion kampus Johdatus akateemisiin opintoihin 1 op Opintotuki Opintotukisihteeri Päivi Piiroinen, Joensuun kampus Opintotukilautakunnan sihteeri Ulla Pitkänen, Kuopion kampus Opintotuki Itä-Suomen yliopistolla on oma

Lisätiedot