Jäte- ja jäähdytysvesien purkupaikkavaihtoehtojen vertailu ja purkupaikkojen valinnan perustelut

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Jäte- ja jäähdytysvesien purkupaikkavaihtoehtojen vertailu ja purkupaikkojen valinnan perustelut"

Transkriptio

1 Jäte- ja jäähdytysvesien purkupaikkavaihtoehtojen vertailu ja purkupaikkojen valinnan perustelut Eri purkupaikkavaihtoehtoja on tarkasteltu ja vertailtu YVA-menettelyn yhteydessä seuraavien tekijöiden kannalta: 1) sekoittumisolosuhteet 2) vaikutukset veden laatuun ja perustuotantoon (veden laatu-kohta), 3) vaikutukset kalastoon 4) vaikutukset muuhun vesieliöstöön 5) vaikutukset kalastukseen 6) vaikutukset virkistyskäyttöön 7) vaikutukset muuhun käyttöön 8) putken rakentamisen kustannukset 9) toiminnan hallinnan vaativuus 10) järvialtaassa tapahtuvat prosessit 11) jätevesien kuormittaman alueen laajuus (laimeneminen) 12) kalastuksen intensiteetti 13) virkistyskäytön intensiteetti 14) vesialueen ja rantojen käytön intensiteetti 15) Käsiteltyjen jätevesien purkuputken ja jäähdytysvesien purkuputken sijoittaminen samalle alueelle tai eri alueille Seuraavassa purkupaikkavaihtoehtojen vertailu esitetään täsmennettynä. 1) Sekoittumisolosuhteet, laimeneminen Alkulaimeneminen purkupaikalla: Kemijärvessä virtaamat ovat suuria ja lämpötilakerrostuminen on vähäistä. Näin ollen jäteveden pitoisuudet ja lämmin jäähdytysvesi sekoittuvat tehokkaasti vesimassaan jo purkupisteen lähialueella. Jäteveden käyttäytymistä purkupisteen lähialueella (max. 50 etäisyydellä purkupisteestä) tarkasteltiin CORMIX-mallilla. Ilman diffuusoria mallinnettu jätevesipäästö (oletettu virtausnopeus putken suulla m/s) nousi pintaan sekä kesä- että talviolosuhteissa ja 1 (20) S w e co Ind u st r y O y TS p:\hki_projects\f138xx\f13839_boreal_bioref_yva-selvitys_ja_ympäristöluvat\008_ympäristölupa\hakemusaineisto vk 36\liite 13 purkupaikojen vertailu ja perustelut.docx

2 sekoittui kesällä 3-5 m ja talvella 2-3 m syvyiseksi kerrokseksi pääasiassa järven virtausnopeudesta riippuen. (Lauri 2016b) Purkupiste P2 sijaitsee lähellä Termusniemen pohjapatoa, jonka kohdalla viimeistään jätevesi sekoittuu tehokkaasti muuhun vesimassaan. Purkupisteen P2 ja P3 kohdalla järven syvyys ja vesimassat ovat suurempia kuin purkupisteessä P1, joten sekoittumisen voidaan arvioida olevan nopeampaa kuin pisteessä P1. Purkupistevaihtoehdoilla ei kuitenkaan arvioida olevan merkittävää eroa alkulaimenemisen suhteen. Purkupisteillä ei arvioida olevan merkittävää eroa alkulaimenemisen kannalta. Pitoisuuksien leviäminen ja laimeneminen Jätevesien laimenemista arvioitiin YVA-vaiheessa alustavasti vaihtoehtoisilla purkupaikoilla (P1 P9, kuvat 1), arvioimalla testikuormituksella tietyn pitoisuuden ylittävien alueiden suuruuksia (Taulukko 1). Tarkastelun perusteella purkupisteillä P1 (vastaa sijainniltaan YVAssa tarkemmin arvioitua purkupaikkaa P1a ja P1b ja lupahakemuksen purkupaikkaa P1), P2, P6 (sijainniltaan lähellä YVAssa tarkemmin arvioituja purkupaikkoja P2a ja P2b ja lupahakemuksen purkupaikkaa P2), P7 ja P8 (vastaa sijainniltaan YVAssa arvioitua purkupaikkaa P3b) ei ole suurta eroa laimenemisen tehokkuuden suhteen. Purkupisteistä P5 ja P9 laimeneminen on jonkin verran heikompaa. P4 on laimenemisolosuhteiltaan heikoin. 2 (20)

3 Kuva 1. Testikuormitusten P1-P7(ylempi kartta) ja P8-P9 (alempi kartta) sijoituspaikat. Huomaa karttojen mittakaavaero. YVA:ssa tarkemmin arvioiduista purkupisteet P1b, P2b ja P3b ja jäähdytysvesien osalta P1a ja P2a vastaavat alla olevassa kuvassa merkittyjä purkupisteitä seuraavasti: P1a ja P2b = P1 ja P2a ja P2b ~ P6, P3b = P8. Taulukko 1. Tarkasteltavan pitoisuusrajan (> 1µm/l, > 2 µm/l ja > 3µm/l) ylittävän alueen koko (km2) eri purkupisteillä (keskimääräinen virtaamatilanne kesällä). 3 (20)

4 Purkupisteestä etäämpänä tapahtuvan laimenemisen suhteen päävirtauksen alueella sijaitsevilla jäte- ja jäähdytysvesien purkupaikoilla P1a, P1b, P2a, P2b, ja P3b ei ole suurta eroa. 2) Vaikutukset veden laatuun ja perustuotantoon Vesistön veden laadun tekijöitä ovat ravinnepitoisuudet, kasviplanktonin määrä, vesikasvillisuus, pohjaeläimistö ja mahdollisten haitallisten aineiden pitoisuudet. Rehevyystasoa arvioidaan kesäaikaisten ravinnepitoisuuksien perusteella. Jätevedet, rehevöityminen Rehevöittävien vaikutusten tarkastelussa painotetaan kokonaisfosforipitoisuutta, sillä jätevesistä aiheutuvat typpipitoisuuden muutokset eivät suurimmillaankaan heikennä Kemijärven fysikaaliskemiallista tilaa typen osalta hyvää heikommaksi ja rehevyystaso säilyy karua tai korkeintaan lievästi rehevää vettä vastaavana. Nykyisten mitattujen pitoisuuksien perustella fosforipitoisuudet purkupaikkojen läheisyydessä ovat kesäaikaan keskimäärin noin 20 µg/l ja vastaavat lievästi rehevän vesistön tasoa (15 25 µg/l) Forsberg & Rydingin (1980) luokituksen mukaan. Arvioidaan, että alue, jolla pitoisuuslisäys on yli 4 µg, saattaisi aiheutua merkittävämpiä, havaittavia rehevyystason muutoksia. Mallinnuskuvien (Kuva 2) tarkastelun perusteella ja ottaen huomioon, että lupavaiheessa arvioitu kuormitusmäärä on fosforin osalta 20 % alhaisempi voidaan todeta seuraavaa: vähävirtaamaisena kesänä, kun vaikutukset voimakkaimmillaan, max. 4 µg/l (kuvissa max. 5 µg/l) fosforipitoisuuksia (kuukausikeskiarvoja) syntyy kesäaikaan purkupisteen P1b tapauksessa maksimissaan 3,5 km etäisyydelle, P2b noin 1,5 km etäisyydelle ja P3b noin 1 km etäisyydelle purkupisteestä. Myös normaalina kesänä aiheutuvan pitoisuuslisäyksen leviämiskuvissa suurimmat pitoisuusmuutokset kohdistuvat vastaaville alueille (Lauri 2016, raportin kuvat 39, 41, 60, 62 Lauri 2017, raportin kuvat 1, 3). 4 (20)

5 KUVA 2. Fosforipitoisuuslisäys, elokuu, vähävirtaamainen kesä (ylin kuva P1b, keskimmäinen kuva P2b, alin kuva P3b, Lauri 2016, raportin kuvat 41, 62, Lauri 2017, raportin kuva 3) 5 (20)

6 Ravinnepitoisuuksien muutosten (rehevöitymisvaikutusten) suhteen jätevesien purkupaikka P3b on jonkin verran parempi ja P1b on jonkin verran huonompi verrattuna purkupaikkaan P2b. Jätevedet, haitalliset aineet Kemijärvellä sekoittumisolosuhteet ovat hyvät ja jätevesien sisältämien haitallisten aineiden pitoisuuksien toksisuusrajan voidaan arvioida alittuvan lähellä purkuputken suuta kaikilla vaihtoehtoisilla purkupaikoilla. Mallinnuksen perusteella haitallisia aineita indikoivan kemiallisen hapenkulutuksen (COD) pitoisuusmuutokset (kuva 2) ovat jonkin verran vähäisempiä purkupaikalla P2b verrattuna purkupaikkaan P1b. Purkupaikalla P3b vaikutukset pitoisuuksiin ovat lievimmät. 6 (20)

7 KUVA 3. COD-pitoisuuslisäys, syyskuu, normaalikesä (ylin kuva P1, keskimmäinen kuva P2, alin kuva P3, Lauri 2016, raportin kuvat 47, 68 Lauri 2017, raportin kuvat 9) 7 (20)

8 Haitallisten aineiden pitoisuusmuutosten (COD) suhteen jätevesien purkupaikka P3b on jonkin verran parempi ja P1b on jonkin verran huonompi verrattuna purkupaikkaan P2b. Jätevedet, pohjaeläimistö Kemijärven vesimassan vähäisen kerrostumisen, lyhyen viipymän ja hyvien virtausolosuhteiden ansiosta lämpö- ja jätevesikuormituksen pohjien tilaan ja happiolosuhteisiin ja syvännepohjaeläimistöön kohdistuvien vaikutusten arvioidaan jäävän vähäisiksi. Vaihtoehtoisilla purkupaikoilla ei ole pohjaeläinvaikutusten osalta merkittävää eroa. Jäähdytysvedet, rehevöityminen Lämpövaikutus kesäaikaan on vähäinen (YVA-selostus, kpl , Jäähdytysvedet ). Pisteessä P2 kesäaikaan keskimääräisen lämmönnousun alueet jäivät pisteeseen P1 verrattuna jonkin verran pienemmiksi (Lauri 2016). Jäte-ja jäähdytysvedet on tarkoitus johtaa eri kohtaan, jolloin vesi ehtii jäähtyä ennen jätevesien vaikutusaluetta, jolloin merkittäviä yhteisvaikutuksia ei aiheudu. Kesäaikainen lämpövaikutus on vähäinen, eikä jäähdytysvesien purkupaikoilla arvioida olevan merkittävää eroa. Jäähdytysvesien purkupaikka sijoitetaan riittävän etäälle jätevesien purkupaikasta, jolloin merkittäviä yhteisvaikutuksia ei aiheudu. 3) Vaikutukset kalastoon Jätevedet Arvion perusteella rehevöitymisen lievää voimistumista voi aiheutua lähinnä paikallisesti, purkupisteen läheisyydessä. Jätevesillä ei arvioida olevan vaikutusta vesistöalueen kalastoon kokonaisuudessaan. Purkupaikoilla P1b, P2b ja P3b ei arvioida olevan merkittävää eroa. Kalastovaikutusten osalta jätevesien purkupaikoilla P1b, P2b ja P3b ei ole merkittävää eroa. Jäähdytysvedet Purkupisteellä P1a talviaikainen (joulu huhtikuu) lämpötilan nousu voidaan arvioida jonkin verran voimakkaammaksi syyskutuisten kalojen ja mateen kutusyvyyksissä kuin purkupaikalla P2a. 8 (20)

9 Purkupaikan P1a voimakkaimpien vaikutusten alueella, Kemijärven rautatiesillan ja Ämmänselän yläosan välisellä alueella ei ole tiedossa erityisiä muikun tai siian lisääntymis- tai poikasalueita. Purkupaikan P2a vaikutusalueella, Termusniemen pohjapadon ja Luuksinsalmen välisellä alueella saattaa olla siian ja muikun lisääntymis- ja poikasalueita (YVA-selostus, kpl ). Syyskutuisten kalalajien lisääntymis- ja poikasalueita koskevan tiedon perusteella ja mahdollisten kalastovaikutusten kannalta jäähdytysvesien purkupiste P1a arvioidaan edullisemmaksi vaihtoehdoksi. 4) Vaikutukset muuhun vesieliöstöön Kohdassa 2) käsitellyt vaikutukset liittyvät kalastovaikutusten lisäksi myös muuhun vesieliöstöön Rehevöityminen runsastaa vesieliöstöä ja voi vaikuttaa eliöstön lajistosuhteisiin, haitallisilla aineilla voi olla toksisia vaikutuksia vesieliöstöön, sedimenttiin ja pohjan läheisiin happiolosuhteisiin kohdistuvat vaikutukset vaikuttavat pohjaeläimistön tilaan. Kaikilla kolmella purkupaikkavaihtoehdolla merkittävämpää rehevöitymisvaikutusta aiheutuu ainoastaan purkupaikan läheisyydessä, eikä jätevesillä arvioida olevan vesistöalueen vesieliöstöön kokonaisuudessaan. Haitallisten aineiden pitoisuuksien laimenemisen suhteen purkupaikka P3b on paras ja P1b on huonoin. Vaihtoehtoisilla purkupaikoilla ei ole mainittavaa eroa pohjaeläinvaikutusten osalta. Vesieliöstöön kohdistuvien vaikutusten osalta purkupaikoilla P1b, P2b ja P3b ei arvioida olevan merkittävää eroa. 5) Vaikutukset kalastukseen Jätevedet Kalastusta haittaava, rehevöitymisvaikutukseen liittyvä pyydysten likaantuminen voi lisääntyä huomattavammin lähinnä purkupaikan välittömässä läheisyydessä. Purkupaikalla P1b voimakkaimman vaikutuksen alue on mallinnustuloksen mukaan jonkin verran suurempi kuin purkupaikalla P2b ja P3b. (ks. kohta 2) Jätevedet, rehevöityminen ) Saalismäärien perusteella (YVA-selostus, kpl 4,3,2,8) eniten kalastetaan Luuksinsalmen eteläpuolisella alueella, jolloin rehevöitymiseen ja pyydysten limoittumiseen liittyvän vaikutuksen merkitys saattaa olla hieman suurempi purkupaikalla P3b verrattuna P1b ja P2b. Kalastukseen kohdistuvien vaikutusten osalta jätevesien purkupaikka P2b arvioidaan jonkin verran edullisemmaksi verrattuna purkupaikkoihin P1b ja P3b. 9 (20)

10 Jäähdytysvedet, talvikalastus Jäähdytysvesien purkualueelle muodostuu sula alue kummallakin purkupisteellä (P1a ja P2a), ja jää heikkenee ja sulia kohtia muodostuu myös purkupaikan alapuolisella alueella. Purkupain P1a ympäristössä suurimmat vaikutukset ovat rautatiesillan alapuolisella vesialueella, Lantingin saaren ympäristössä ja Kallaanvaaran edustan suunnassa. Purkupaikan P2a ympäristössä suurimmat vaikutukset ovat Kalkonniemen kohdalla ja se alapuolella mm. Kosteensaaren ja Iso-Salmensaaren ympäristössä, enemmän järven itäpuolella. Molempien purkupaikkojen tapauksessa sula alue Termusniemen pohjapadon kohdalla suurenee. Erityisiä talvikalastuspaikkoja ei ole tiedossa alueella, jossa purkupaikkaan P1a tai P2a lasketuilla jäähdytysvesillä arvioidaan olevan merkittävämpiä vaikutuksia. Talvikalastukseen mahdollisesti kohdistuvien vaikutusten osalta purkupaikkavaihtoehdoilla P1a ja P2a ei ole merkittävää eroa. 6) Vaikutukset virkistyskäyttöön Vaikutuksia järven virkistyskäyttöön voi aiheutua lähinnä ravinnekuormituksen aiheuttamasta rehevöitymisestä ja jäähdytysvesien vaikutuksista jääolosuhteisiin. Jätevedet Rehevöitymisellä voisi olla vaikutusta virkistyskäyttöön liittyen lähinnä ranta-alueilla uimiseen, rannalla oleiluun ja maisemaan. Ravinnepitoisuuksien suurin kohoaminen kohdistuu ranta-alueelle voimakkaimmin purkupaikalla P1b ja vähiten purkupisteessä P3b (ks. kohta 2, Jätevedet, rehevöityminen, kuva 2). Purkupisteen P2b vaikutusalueella sijaitsee Kalkonniemen uimaranta, jonka alueella rehevöitymisvaikutuksia saattaa ilmetä etenkin vähävirtaamaisena ja lämpimänä kesänä. Virkistyskäyttövaikutusten suhteen purkupiste P3 on jonkin verran edullisempi vaihtoehto kuin P2 ja P1 on huonoin vaihtoehto. 10 (20)

11 Jäähdytysvedet Jäällä liikutaan todennäköisesti eniten rantojen ja asutuksen läheisyydessä. Purkupaikan P1a alapuolella on lähinnä vakituista asutusta ja purkupaikan P2a alapuolella on lähinnä lomaasutusta (ks. rakennusten lukumääristä tarkemmin kohta 13), Virkistyskäytön intensiteetti ). Purkupaikan P1a tapauksessa jäähdytysvesillä on mahdollisesti vaikutuksia järven itärannan kelkkareitteihin rautatiesillan alapuolella. Purkupaikan P2a tapauksessa vaikutuksia olisi mahdollisesti järven länsirannan kelkkareitteihin Termusniemen alapuolella Jäähdytysvesien vaikutuksissa virkistyskäyttöön ei arvioida olevan merkittävää eroa purkupaikkojen P1a/P2a välillä. 7) Vaikutukset muuhun käyttöön Virkistyskäytön lisäksi vesistön muuta käyttöä on lähinnä ammattikalastus. ks. kohta 5) vaikutukset kalastukseen. 8) Putken rakentamisen kustannukset Jätevedet Putken rakentamisen kustannusten kannalta huonoin vaihtoehto on jätevesien purkupaikka P3b ja paras on P1b. Jäähdytysvedet Putken rakentamisen kustannusten kannalta jäähdytysvesien purkupaikka P2a on huonompi vaihtoehto kuin P1a. 9) Toiminnan hallinnan vaativuus Jätevedet Putken huollon sekä ylläpidon kannalta huonoin vaihtoehto on jätevesien purkupaikka P3b ja paras on P1b. Jäähdytysvedet Putken huollon sekä ylläpidon kannalta jäähdytysvesien purkupaikka P2a on huonompi vaihtoehto kuin P1a. 11 (20)

12 10) Järvialtaassa tapahtuvat prosessit Säännöstely vaikuttaa Kemijärven lämpötilaolosuhteisiin kevättalvella, kun jäät alkavat lähteä ja vesi nousta. Vesi nousee keväällä hyvin nopeasti ja viileät tulvavedet ja talven aikana routaantunut pohja estävät rantaveden lämpötilan nopean nousun, joka on tyypillistä luonnontilaisilla järvillä. Säännöstely vaikuttaa myös mm. jäätilanteeseen, mm. Termusniemen pohjapadon kohdalla on nykytilanteessa sulaa aluetta. Säännöstelystä on aiheutunut myös muuta haittaa järven virkistyskäytölle ja kalastolle. Säännöstelyn vaikutuksilla ei arvioida olevan merkittävää eroa purkupaikkavaihtoehtojen keskinäisessä vertailussa. 11) Jätevesien kuormittaman alueen laajuus Ks. jätevesien laimenemisesta kohdissa 1) ja 2) Jätevedet, rehevöityminen ja Jätevedet, haitalliset aineet. Pitoisuuksien laimenemisen kannalta purkupaikka P3b on jonkin verran parempi ja P1b on jonkin verran huonompi verrattuna purkupaikkaan P2b. 12) Kalastuksen intensiteetti Kalansaaliiden perusteella kalastuksen pyyntiponnistus kohdistuu voimakkaammin jätevesien purkupaikan P3b ja Luuksinsalmen alapuoliselle alueelle ja vähemmän purkupaikkojen P1b ja P2b vaikutusalueelle. Talvikalastuspaikkoja on tiedossa Ämmänniemen eteläpuolelta ja Tossanselän pohjoisosasta alaspäin. Talvikalastuspaikkoja ei ole jäähdytysvesien varsinaisella vaikutusalueella. Kalastuksen intensiteetin kannalta jätevesien purkupaikka P3 on huonoin vaihtoehto. Purkupaikoilla P1 ja P2 ei ole merkittävää eroa. 13) Virkistyskäytön intensiteetti Virkistyskäyttö kohdistunee voimakkaimmin ranta-alueille asutuksen läheisyyteen. Asutus ja uimarannat Kemijärven ja Kemijoen alueella on esitetty kuvassa 4. Vakituista rantaasutusta on erityisesti Kemijärven yläosassa. Etelämpänä asutus on enemmän loma-asutusta. Luusuan alapuolella joen rannoilla on sekä vakituista että vapaa-ajan asutusta kymmenien kilometrien matkalla länsisuuntaan. Kahden kilometrin etäisyydellä purkupisteestä P1 alaspäin järven rannalla on asuinrakennuksia reilut 50 kappaletta ja loma-asuinrakennuksia 2 kappaletta. Vastaavasti purkupisteen P2 12 (20)

13 läheisyydessä asuinrakennuksia on noin 20 kappaletta ja loma-asuinrakennuksia reilut 20 kappaletta. Purkupisteen P3 läheisyydessä asutusta on vähemmän. Karttakuvaan (kuva 4) on merkitty viralliset, kaavaan merkityt moottorikelkkareitit. Niiden lisäksi vakiintuneita kelkkareittejä kulkee mm. rautatiesillan alapuolella vajaan kilometrin etäisyydellä sillasta, josta reitit jatkuvat Vitsaniemen kohdalta pohjoisen suuntaan sekä järven länsirannan tuntumassa kohti Luusuaa sekä järven itärannan tuntumassa kohti Soppelaa. Purkupaikkojen läheisyydessä uimarantoja ja uimapaikkoja sijaitsee Kalkonniemessä ja Soppelassa. 13 (20)

14 Kuva 4. Asutusta (punaiset pallot) ja loma-asutusta (vihreät pallot) Kemijärven ja Kemijoen rannoilla. Kuvassa esitetty myös alueen uimarannat (violetit pallot) ja viralliset moottorikelkkareitit (violetti katkoviivoitus). Jätevesien vaikutusalueiden (erityisesti rehevöitymisvaikutukset) ja virkistyskäytön intensiteetin suhteen purkupaikka P3 on jonkin verran parempi vaihtoehto kuin P1 ja P2. Jäähdytysvesien (erityisesti jäävaikutukset) ja virkistyskäytön intensiteetin suhteen purkupaikoilla P1 ja P2 ei ole merkittävää eroa. 14 (20)

15 14) Vesialueen ja rantojen käytön intensiteetti Rantojen käytön intensiteetti kohdistunee voimakkaimmin ranta-asutuksen yhteyteen, ks. kohta 13). 15) Käsiteltyjen jätevesien purkuputken ja jäähdytysvesien purkuputken sijoittaminen samalle alueelle tai eri alueille Mikäli jäte- ja jäähdytysvesien purku sijoitettaisiin samalle alueelle, voisi kasviplanktonin kasvu voimistua. Jäte-ja jäähdytysvedet on tarkoitus johtaa eri kohtaan, jolloin vesi ehtii jäähtyä ennen jätevesien vaikutusaluetta, jolloin merkittäviä yhteisvaikutuksia ei aiheudu. Mahdollisten yhteisvaikutusten suhteen paras vaihtoehto on sijoittaa jätevesien purkupaikka ja jäähdytysvesien purkupaikka mahdollisimman etäälle toisistaan (esim. yhdistelmä jäähdytysvedet P1 ja jätevedet P2). 15 (20)

16 Taulukko 2 Jätevesien purkupaikkojen vertailu. Numerot 1) 2) jne. vastaavat edellä käsiteltyjä, purkupaikkavaihtoehtojen vertailussa tarkasteltuja tekijöitä. Jätevesien purkupaikat 5), 7), 12) Kalastuksen pyyntiponnistus kohdistunee tasaisesti Kemijärven alueelle, Saalismäärien perusteella eniten kalastetaan Luuksinsalmen eteläpuolisella alueella. P1b (pituus 4 km) 1) PURKUPAIKKOJEN SEKOITTUMISOLOSUHTEET Suurimmat vaikutukset P1b ympäristössä, rautatiesillan alapuolisella vesialueella (Sipovaaran ja Kallaanvaaran edustalla) Mahd. rehevöittävistä vaikutuksesta saattaa seurata pyydysten limoittumisen lisääntymistä. P2b (pituus 8 km) Purkupaikoilla ei suurta eroa 1) 2) 11) VAIKUTUKSET VEDEN LAATUUN, KUORMITETUN ALUEEN LAAJUUS 2) Rehevöitymisvaikutus Suurimmat vaikutukset P2b ympäristössä, Termusniemen ja Kalkonniemen kohdalla P3b (pituus 15 km) Purkualueen välittömän lähialueen rannoilla/matalan vesisyvyyden vyöhykkeillä vesikasvillisuuden muutokset saattavat olla mahdollisia. Suurimmat vaikutukset P3b ympäristössä, Kattilaniemen lännenpuoleisella rantaalueella Mahd. rehevöittävistä Mahd. rehevöittävistä vaikutuksesta saattaa seurata pyydysten limoittumisen lisääntymistä. vaikutuksesta saattaa seurata pyydysten limoittumisen lisääntymistä. (Merkitys saattaa olla hieman suurempi purkupaikalla P3b verrattuna P1b ja P2b.) 2) Haitallise aineet, vaikutukset pitoisuuksiin Suurimmat vaikutukset rautatiesillan alapuolisella vesialueella (Kallaanvaaran edustalla), lievemmät (COD max. noin 1 µg/l) vaikutukset Ämmänselällä P1b laimeneminen mahdollisesti hieman vähemmän tehokasta verrattuna P2 ja P3. 3) 4) VAIKUTUKSET KALASTOON JA MUUHUN VESIELISÖTÖÖN Suurimmat vaikutukset Termusniemen ja Kalkonniemen kohdalla ja lievemmät vaikutukset (COD max. noin 1 µg/l) Luuksisalmen itäpuolelle saakka P2b laimeneminen mahdollisesti hieman tehokkaampaa kuin P1 6), 13), 14) VIRKISTYSKÄYTTÖ, KESÄ (mahdolliset rehevöitymisvaikutukset) Uimarannat Kalkonniemi vaikutusalueella Ranta-asutus jätevesien Vakituista asutusta vaikutusalueella rautatiesillan alapuolella, (suurimman vaikutuksen Kallaanvaaran edustalla alue) Jätevesien purkupaikat 8)JÄTEVESIPUTKEN RAKENTAMISEN KUSTANNUKSET 9) JÄTEVESIPUTKEN TOIMINNAN HALLINTA, KUNNOSSAPITO YM. P1b (pituus 4 km) Kustannusten kannalta edullisin Putken ylläpidon kannalta paras vaihtoehto Loma-asutusta Noidanselän ja Ämmänselän kohdalla P2b (pituus 8 km) Kustannukset suuremmat kuin P1 Putken ylläpidon kannalta huonompi vaihtoehto vrt. P1 Suurimmat vaikutukset Luuksinsalmen kohdalla, lievemmät vaikutukset (COD max. noin 1 µg/l) Tossanselän pohjoispuolella, P3b laimeneminen mahdollisesti tehokkainta (vrt. P1b ja P2b) Jätevesien purkupaikoilla P1, P2 ja P3 ei ole mainittavaa eroa. (Tuulanniemi, Oilunganniemi) (Lähinnä loma-asutusta lievemmän vaikutuksen aluella; Ruopsanlahden rantaalueet, Hiipanniemen ja Ailanganlahden rannat) P3b (pituus 15 km) Kustannukset suurimmat vrt. P1 ja P2 Putken ylläpidon kannalta huonoin vaihtoehto 16 (20)

17 Purkupaikkavaihtoehtojen vertailussa positiivinen asia (paras vaihtoehto +++; vähiten positiivinen +) Purkupaikkavaihtoehtojen vertailussa negatiivinen asia (huonoin vaihtoehto ---; vähiten huono -) Johtopäätökset, jätevesien purkupaikka: Mikään jätevesienpurkupaikoista ei ole kaikkien tarkasteltujen asioiden suhteen muita parempi. Paremmuusjärjestys riippuu tarkasteltavasta vaikutuksesta. Merkittävämpien rehevöittävien vaikutusten alueella on sekä jätevesien purkupisteen P1b että P2b tapauksessa ranta-asutusta ja todennäköisesti myös muuta virkistyskäyttöä, P3b tapauksessa asutusta on vähemmän. Sekä rehevöittävien että haitallisten aineiden kuormitusmäärään voidaan vaikuttaa hyvin toimivan jätevesien puhdistusprosessin avulla. P3b vaikutusalueella kalastetaan mahdollisesti enemmän verrattuna P1b ja P2b, joten kalastoon ja kalastukseen kohdistuvien vaikutusten kannalta P3 saattaa tarkastelun perusteella olla huonoin vaihtoehto. Kaiken kaikkiaan jäteveden vaikutukset arvioidaan purkualueen välitöntä lähiympäristöä lukuun ottamatta vähäiseksi. Eri purkupaikkavaihtoehdoilla voimakkaimmat vaikutukset kohdistuvat eri alueille vesistössä. Kokonaisuudessaan tarkasteltuna purkupaikkojen P1b, P2b ja P3b vaikutuksilla ei ole merkittävää eroa. Putken rakentamisen kustannusten ja huollon sekä ylläpidon kannalta P3b on huonoin vaihtoehto ja P1b paras. Edellä esitetyn perusteella mikään tarkasteltu vaihtoehtoinen jätevesien purkupaikka ei vertailun perusteella ole olennaisesti parempi kuin lupahakemuksessa esitetty purkupaikka P2b. 17 (20)

18 Taulukko 4. Jäähdytysvesien purkupaikkojen vertailu. Numerot 1) 2) jne. vastaavat edellä käsiteltyjä, purkupaikkavaihtoehtojen vertailussa tarkasteltuja tekijöitä. (Jatkuu seuraavalle sivulle) Jäähdytysvesien purkupaikat 1) PURKUPAIKKOJEN SEKOITTUMISOLOSUHTEET, KUORMITUKSEN LAIMENEMINEN 2) Lämpövaikutus kesäaikaan JÄÄVAIKUTUKSET 5), 6), 7) Nykyinen jäätilanne suurimpien vaikutusten alueella P1a (putken pituus 4 km) Purkupaikoilla ei suurta eroa P2a (putken pituus 8 km) Vähäinen vaikutus, purkupaikoilla ei ole suurta eroa Termusniemen pohjapadon alueella nykyisinkin sulaa aluetta. Säännöstelystä aiheutuneita sulapaikkoja on ollut myös mahdollisesti myös alempana jopa Antinsaaren alapuolella. Vaikutukset jäätilanteeseen Suurimmat vaikutukset todennäköisesti Lantingin saaren ympäristössä ja Kallaanvaaran edustan suunnassa. Sula alue suurenee pohjapadon kohdalla. Suurimmat vaikutukset todennäköisesti Kalkonniemen kohdalla ja sen alapuolella mm. Kosteensaaren ja Iso- Salmensaaren ympäristössä, enemmän järven itäpuolella. Sula alue suurenee pohjapadon kohdalla. 3) KALASTO Lämpötilan kannalta erityisesti syyskutuiset (muikku) Ei tiedossa kutupaikkoja jäähdytysvesien vaikutusalueella Kutupaikkoja jäähdytysvesien vaikutusalueella: Termusniemen ja Lantungin pohjapadon alueet, Ämmanselkä (Ämmänselän eteläpuolelta Luuksinsalmeen). 5), 7) 12) KALASTUS Talvikalastus Ei talvikalastuspaikkoja tiedossa varsinaisella vaikutusalueella. Ei talvikalastuspaikkoja tiedossa varsinaisella vaikutusalueella. 18 (20)

19 Taulukko 4. Jäähdytysvesien purkupaikkojen vertailu. Numerot 1) 2) jne. vastaavat edellä käsiteltyjä, purkupaikkavaihtoehtojen vertailussa tarkasteltuja tekijöitä. (Jatkuu edelliseltä sivulta) Jäähdytysvesien purkupaikat P1a (putken pituus 4 km) P2a (putken pituus 8 km) 6), 13), 14) VIRKISTYSKÄYTTÖ, TALVI Ranta-asutus jäähdytysvesien vaikutusalueella (suurimman vaikutuksen alue) Vakituista asutusta rautatiesillan alapuolella, Kallaanvaaran edustalla Lähinnä loma-asutusta länsirannalla, Termusniemen alapuolella Moottorikelkkareitit (vakiintuneet, ei viralliset reitit): Rautatiesillan alapuolella länsirannan tuntumassa Luusuaan saakka, itärannan tuntumassa Soppelaan saakka 15) YHTEISVAIKUTUKSET JÄTEVESIEN KANSSA Mahdollisesti vaikutuksia järven itärannan kelkkareitteihin rautatiesillan alapuolella Todennököisesti voimistaa rehevöitymisvaikutusta, jos jätevesien purkupaikkana P1b Kun jätevesien purkupaikkana P2b Jäte- ja jäähdysvesillä ei merkittäviä yhteisvaikutuksia Mahdollisesti vaikutuksia järven länsirannan kelkkareitteihin Termusniemen alapuolella Todennököisesti voimistaa rehevöitymisvaikutusta, jos jätevesien purkupaikkana P2b (vähäisessä määrin myös P1b) Kun jätevesien purkupaikkana P1b Jäte- ja jäähdysvesillä ei merkittäviä yhteisvaikutuksia 8) JÄÄHDYTYSVESIPUT- KEN RAKENTAMISEN KUSTANNUKSET 9) JÄÄHDYTYSVESIPUT- KEN TOIMINNAN HALLINTA, KUNNOSSA- PITO YM. Kustannusten kannalta edullisempi kuin P2 Putken ylläpidon kannalta parempi vaihtoehto Kustannukset suuremmat kuin P1 Putken ylläpidon kannalta huonompi vaihtoehto vrt. P1 Purkupaikkavaihtoehtojen vertailussa positiivinen asia (paras vaihtoehto +++; vähiten positiivinen +) Purkupaikkavaihtoehtojen vertailussa negatiivinen asia (huonoin vaihtoehto ---; vähiten huono -) (20)

20 Johtopäätökset, jäähdytysvesien purkupaikka: Lämpövaikutusten suhteen herkkien syyskutuisten kalalajien kutupaikkojen perusteella kalastovaikutusten kannalta jäähdytysvesien purkupaikka P1a on todennäköisesti jonkin verran parempi vaihtoehto kuin P2a. Virkistyskäyttövaikutusten kannalta jäähdytysvesien purkupaikkavaihtoehdoilla P1a ja P2a ei ole merkittävää eroa. Lämpö todennäköisesti voimistaa jätevesien rehevöittävien päästöjen vaikutuksia ja jäähdytysveden purkupaikkojen paremmuusjärjestys riippuu myös jätevesien purkupaikan sijainnista, koska jäähdytysvesien purkaminen samaan pisteeseen voi vahvistaa rehevöitymisvaikutusta. Mikäli jätevesien purkupaikka on P2b, jäähdytysvesille parempi purkupaikka on todennäköisesti P1a. Jos jätevesien purkupaikka on P1b, jäähdytysvesille parempi purkupaikka on todennäköisesti P2a. Kokonaisuudessaan tarkasteltuna purkupaikkojen P1a ja P2a vaikutuksilla ei ole merkittävää eroa. Rakentamiskustannusten ja putken ylläpidon kannalta P1a on parempi vaihtoehto kuin P2a. Edellä esitetyn perusteella jäähdytysvesien purkupaikkavaihtoehto P2a ei ole olennaisesti parempi kuin lupahakemuksessa esitetty purkupaikka P1a. LÄHTEET: Lauri 2016a. Liite 1, P8 (P3). Sijoituspaikan valinta (YVA-selostus, liite 5) Lauri 2016b. Kemijärven biotuotetehtaan vesistövaikutusten arviointi virtaus- ja vedenlaatumallilla. YVA Oy, raportti (YVA-selostus, liite 6) Inkala Kemijärven suunnitellun biotuotetehtaan jätevesien kulkeutuminen kuormituspisteeltä P8. YVA Oy, raportti (YVA-selostus, liite 7) 20 (20)

BOREAL BIOREF OY KEMIJÄRVEN BIOJALOSTAMON YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTISELOSTUS LIITE 5

BOREAL BIOREF OY KEMIJÄRVEN BIOJALOSTAMON YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTISELOSTUS LIITE 5 BOREAL BIOREF OY KEMIJÄRVEN BIOJALOSTAMON YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTISELOSTUS LIITE 5 Liite L1: Sijoituspaikan valinta Versio 2, 30.11.2016 Hannu Lauri, YVA Oy Suunnitellun biotuotetehtaan jätevesi-

Lisätiedot

BOREAL BIOREF OY KEMIJÄRVEN BIOJALOSTAMON YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTISELOSTUS LIITE 7

BOREAL BIOREF OY KEMIJÄRVEN BIOJALOSTAMON YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTISELOSTUS LIITE 7 BOREAL BIOREF OY KEMIJÄRVEN BIOJALOSTAMON YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTISELOSTUS LIITE 7 Kemijärven suunnitellun biotuotetehtaan jätevesien kulkeutuminen kuormituspisteeltä P8 Raportti 1.3.217 Arto Inkala,

Lisätiedot

HAKEMUS, LIITE 18. Virkistyskäyttöhaitta ja korvaukset. Vahinkoalueet

HAKEMUS, LIITE 18. Virkistyskäyttöhaitta ja korvaukset. Vahinkoalueet memo04.docx 2013-06-14 HAKEMUS, LIITE 18 9 Virkistyskäyttöhaitta ja korvaukset Vahinkoalueet Biojalostamon jätevesien vaikutusten arvioinnin yhteydessä arvioitiin, että normaalina kesänä noin 1 km etäisyydellä

Lisätiedot

MUISTIO. Boreal Bioref YVA. Sirpa Torkkeli. Mira Talonen, Sirpa Torkkeli 21:00

MUISTIO. Boreal Bioref YVA. Sirpa Torkkeli. Mira Talonen, Sirpa Torkkeli 21:00 TOIMEKSIANTO Boreal Bioref YVA TYÖNUMERO F13839 PROJEKTIVASTAAVA Sirpa Torkkeli TEKIJÄ Mira Talonen, Sirpa Torkkeli PÄIVÄYS PAIKKA AnnaBriitta, Kirkkokatu 3, Kemijärvi PÄIVÄYS AIKA 18:00 21:00 LÄSNÄ Juhani

Lisätiedot

KAICELL FIBERS OY Paltamon biojalostamo

KAICELL FIBERS OY Paltamon biojalostamo LUPAHAKEMUKSEN TÄYDENNYS, LIITE 5 1111188-2 16.3.217 Draft 2. KAICELL FIBERS OY Paltamon biojalostamo Lupahakemuksen täydennys, kohta 48 Täydennys mallinnusraporttiin 1 Korkeimmat pitoisuudet 216 kesällä

Lisätiedot

Jätevedet ja hygienia iltaseminaari Kemira 14.1.2010. Jätevesien hygienian parantaminen Jyväskylän Nenäinniemen jätevedenpuhdistamolla

Jätevedet ja hygienia iltaseminaari Kemira 14.1.2010. Jätevesien hygienian parantaminen Jyväskylän Nenäinniemen jätevedenpuhdistamolla Jätevedet ja hygienia iltaseminaari Kemira 14.1.2010 Jätevesien hygienian parantaminen Jyväskylän Nenäinniemen jätevedenpuhdistamolla Jyväskylän Seudun Puhdistamo Oy - Yhtiö perustettu 1971 - Omistajina

Lisätiedot

HEINOLAN KAUPUNGIN JÄTEVEDENPUHDISTAMON SEKOITTUMISVYÖHYKETUTKIMUS KEVÄÄLLÄ 2015

HEINOLAN KAUPUNGIN JÄTEVEDENPUHDISTAMON SEKOITTUMISVYÖHYKETUTKIMUS KEVÄÄLLÄ 2015 HEINOLAN KAUPUNGIN JÄTEVEDENPUHDISTAMON SEKOITTUMISVYÖHYKETUTKIMUS KEVÄÄLLÄ 2015 Kymijoen vesi ja ympäristö ry Janne Raunio SISÄLLYS 1 JOHDANTO 1 2 TUTKIMUSALUE 1 3 AINEISTO JA METELMÄT 1 4 TULOKSET 4

Lisätiedot

VASTINE ANNETTUIHIN LAUSUNTOIHIN JA VASTASELITYKSIIN. Lapin elinkeino- liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus)

VASTINE ANNETTUIHIN LAUSUNTOIHIN JA VASTASELITYKSIIN. Lapin elinkeino- liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) Pohjois-Suomen aluehallintovirasto Kirjaamo Linnankatu 3 PL 293 90101 Oulu 2018-08-17 Vastineen antaja Boreal Bioref Oy Asia Hakijan vastine ympäristö-, vesitalous- ja toiminnanaloittamislupahakemuksesta

Lisätiedot

TERRAFAMEN VESIENHALLINNAN YVA-MENETTELY KLO KAJAANIN KAUPUNGIN KIRJASTO

TERRAFAMEN VESIENHALLINNAN YVA-MENETTELY KLO KAJAANIN KAUPUNGIN KIRJASTO TERRAFAMEN VESIENHALLINNAN YVA-MENETTELY 8.9.2016 KLO 18-20 KAJAANIN KAUPUNGIN KIRJASTO HANKKEEN TAUSTA Vaasan hallinto-oikeus (VHO) antoi 28.4.2016 päätöksen koskien Nuasjärven purkuputkea ja Oulujoen

Lisätiedot

Inarijärven tilan kehittyminen vuosina

Inarijärven tilan kehittyminen vuosina Inarijärven tilan kehittyminen vuosina 1960-2009 Annukka Puro-Tahvanainen, Jukka Aroviita, Erkki A. Järvinen, Minna Kuoppala, Mika Marttunen, Teemu Nurmi, Juha Riihimäki ja Erno Salonen Lähtökohtia mittarityölle

Lisätiedot

KAICELL FIBERS OY PURKUPAIKKOJEN VERTAILU LIITE 10. Paltamon biojalostamon jäte- ja jäähdytysvesien purkupaikkojen vertailu ja valinnan perustelut

KAICELL FIBERS OY PURKUPAIKKOJEN VERTAILU LIITE 10. Paltamon biojalostamon jäte- ja jäähdytysvesien purkupaikkojen vertailu ja valinnan perustelut PURKUPAIKKOJEN VERTAILU LIITE 10 101006986 27.11.2018 KAICELL FIBERS OY Paltamon biojalostamon jäte- ja jäähdytysvesien purkupaikkojen vertailu ja valinnan perustelut 2 KaiCell Fibers Oy Paltamon biojalostamon

Lisätiedot

- Vesien rehevöitymisen vaikutukset kalakantoihin

- Vesien rehevöitymisen vaikutukset kalakantoihin Pro Immalanjärvi ry:n tiedotustilaisuus 4.5.2012 - Vesien rehevöitymisen vaikutukset kalakantoihin Etelä-Karjalan Kalatalouskeskus ry Urpalanjokialueen kehittämishankkeen projektikoordinaattori Manu Vihtonen

Lisätiedot

Vesistövaikutukset eri puhdistamo- ja purkupaikkavaihtoehdoilla

Vesistövaikutukset eri puhdistamo- ja purkupaikkavaihtoehdoilla Vesistövaikutukset eri puhdistamo- ja purkupaikkavaihtoehdoilla Toiminnanjohtaja, limnologi Reijo Oravainen Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys ry Vesistö kuvaus 0 5 kilometriä 10 Siuron reitti

Lisätiedot

Jäteveden ja purkuvesistön mikrobitutkimukset kesällä 2016

Jäteveden ja purkuvesistön mikrobitutkimukset kesällä 2016 Tutkimusraportti 121 / 2017 Jyväskylän Seudun Puhdistamo Oy Nenäinniemen puhdistamo Jäteveden ja purkuvesistön mikrobitutkimukset kesällä 2016 Nab Labs Oy Arja Palomäki Sisällys 1 TUTKIMUKSEN TAUSTA...

Lisätiedot

ESIMERKKINÄ LÄNNENPUOLEN LOHI OY, LOUKEENKARI KUSTAVI

ESIMERKKINÄ LÄNNENPUOLEN LOHI OY, LOUKEENKARI KUSTAVI ESIMERKKINÄ LÄNNENPUOLEN LOHI OY, LOUKEENKARI KUSTAVI Laitospaikka sijaitsee Kihdin pohjoispuolen vesimuodostumassa, joka ekologisen luokituksen mukaan on Saaristomeren ainoa hyvään tilaan luokiteltu vesimuodostuma.

Lisätiedot

NOKIAN VESI OY JA PIRKANMAAN JÄTEHUOLTO OY KOUKKUJÄRVEN BIORATKAISUN YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTI. YVA-ohjelman yleisötilaisuus

NOKIAN VESI OY JA PIRKANMAAN JÄTEHUOLTO OY KOUKKUJÄRVEN BIORATKAISUN YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTI. YVA-ohjelman yleisötilaisuus NOKIAN VESI OY JA PIRKANMAAN JÄTEHUOLTO OY KOUKKUJÄRVEN BIORATKAISUN YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTI YVA-ohjelman yleisötilaisuus 30.11.2016, Nokia YVA-OHJELMA Arvioitavat vaihtoehdot Hankkeen tekninen

Lisätiedot

Joakim Majander LIITE 2 MUSTIKKAMAAN VOIMALAITOKSEN JÄÄHDYTYSVESIEN VAIKUTUSTEN ARVIOINTI KEMIJOEN VIRTAUKSIIN JA LÄMPÖTILOIHIN

Joakim Majander LIITE 2 MUSTIKKAMAAN VOIMALAITOKSEN JÄÄHDYTYSVESIEN VAIKUTUSTEN ARVIOINTI KEMIJOEN VIRTAUKSIIN JA LÄMPÖTILOIHIN 1 (8) MUSTIKKAMAAN VOIMALAITOKSEN JÄÄHDYTYSVESIEN VAIKUTUSTEN ARVIOINTI KEMIJOEN VIRTAUKSIIN JA LÄMPÖTILOIHIN 1 JOHDANTO Rovaniemeen on suunnitteilla uusi polttoaineteholtaan noin 295 MW kokoinen voimalaitos.

Lisätiedot

Alajärven ja Takajärven vedenlaatu

Alajärven ja Takajärven vedenlaatu Alajärven ja Takajärven vedenlaatu 1966-16 Alajärvi Alajärven vedenlaatua voidaan kokonaisuudessaan pitää hyvänä. Veden ph on keskimäärin 7,3 (Jutila 1). Yleisellä tasolla alusvesi on lievästi rehevää

Lisätiedot

Varsinais-Suomen vesien tila: mitä vesistä mitataan ja mitä tulokset kertovat? Raisio Janne Suomela

Varsinais-Suomen vesien tila: mitä vesistä mitataan ja mitä tulokset kertovat? Raisio Janne Suomela Varsinais-Suomen vesien tila: mitä vesistä mitataan ja mitä tulokset kertovat? Raisio 1.12.211 Janne Suomela Varsinais-Suomen päävesistöalueet Kiskonjoki Perniönjoki 147 km 2 Uskelanjoki 566 km 2 Halikonjoki

Lisätiedot

ISO-LAMUJÄRVEN KEHITTÄMISTARPEET

ISO-LAMUJÄRVEN KEHITTÄMISTARPEET Vastaanottaja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Asiakirjatyyppi Alustava selvitys Päivämäärä 11.9.2014 Viite 1510007427 ISO-LAMUJÄRVEN KEHITTÄMISTARPEET 1 Tarkastus 16.6.2014 Päivämäärä 11.9.2014 Laatija Tarkastaja

Lisätiedot

VASTAUS SELITYSPYYNTÖÖN Dnro PSAVI/2468/ (13)

VASTAUS SELITYSPYYNTÖÖN Dnro PSAVI/2468/ (13) 1 (13) Pohjois-Suomen aluehallintovirastolle Linnakatu 3 PL 293 90101 Oulu kirjaamo.pohjois@avi.fi Selityksen antaja Boreal Bioref Oy Yhteyshenkilö: Eeva Punta puh. 0400298465 eeva.punta@linnunmaa.fi Asia

Lisätiedot

BOREAL BIOREF OY KEMIJÄRVEN BIOJALOSTAMON YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTISELOSTUS LIITE 6

BOREAL BIOREF OY KEMIJÄRVEN BIOJALOSTAMON YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTISELOSTUS LIITE 6 BOREAL BIOREF OY KEMIJÄRVEN BIOJALOSTAMON YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTISELOSTUS LIITE 6 Kemijärven biotuotetehtaan vesistövaikutusten arviointi virtaus- ja vedenlaatumallilla Raportti 21.2.217 (v7) Hannu

Lisätiedot

LIITE 2 1 (16)

LIITE 2 1 (16) 1 (16) LIITE 2 Tässä liitteessä on esitetty luku 4 Fennovoima Oy:n työ- ja elinkeinoministeriölle toimittamasta periaatepäätöshakemuksen liitteestä 3A1 (Ydinvoimalaitoksen periaatepäätöshakemus, lisäselvitykset,

Lisätiedot

ASUKASKYSELY NUASJÄRVEN, JORMASJÄRVEN JA LAAKAJÄRVEN RANTAKIINTEISTÖJEN OMISTAJILLE

ASUKASKYSELY NUASJÄRVEN, JORMASJÄRVEN JA LAAKAJÄRVEN RANTAKIINTEISTÖJEN OMISTAJILLE Terrafame Oy:n kaivosalueen vesienhallintaan liittyvä ympäristövaikutusten arviointimenettely YVA ASUKASKYSELY NUASJÄRVEN, JORMASJÄRVEN JA LAAKAJÄRVEN RANTAKIINTEISTÖJEN OMISTAJILLE Terrafame Oy on käynnistänyt

Lisätiedot

Wiitaseudun Energia Oy jätevedenpuhdistamon ylimääräiset vesistövesinäytteet 10.4.2014

Wiitaseudun Energia Oy jätevedenpuhdistamon ylimääräiset vesistövesinäytteet 10.4.2014 Lausunto 8.5.2014 Wiitaseudun Energia Oy jätevedenpuhdistamon ylimääräiset vesistövesinäytteet 10.4.2014 Tausta: Kalastajat olivat 6.4.2014 tehneet havainnon, että jäällä oli tummaa lietettä lähellä Viitasaaren

Lisätiedot

Selkämeren taustakuormituksen mallintaminen VELHOn pilottihankkeena

Selkämeren taustakuormituksen mallintaminen VELHOn pilottihankkeena Selkämeren taustakuormituksen mallintaminen VELHOn pilottihankkeena Arto Inkala, YVA Oy Johanna Rinne, Varsinais-Suomen ELY-keskus Harri Helminen, Varsinais-Suomen ELY-keskus Maria Kämäri, Rauman kaupunki

Lisätiedot

Liite 2. Toimenpidealueiden kuvaukset

Liite 2. Toimenpidealueiden kuvaukset Liite 2. Toimenpidealueiden kuvaukset Toimenpidealue 1 kuuluu salmi/kannas-tyyppisiin tutkimusalueisiin ja alueen vesipinta-ala on 13,0 ha. Alue on osa isompaa merenlahtea (kuva 1). Suolapitoisuus oli

Lisätiedot

Asiantuntija-arvio lämpökuorman vaikutuksista linnustoon. Aappo Luukkonen ja Juha Parviainen

Asiantuntija-arvio lämpökuorman vaikutuksista linnustoon. Aappo Luukkonen ja Juha Parviainen Asiantuntija-arvio lämpökuorman vaikutuksista Aappo Luukkonen ja Juha Parviainen Asiantuntija-arvio lämpökuorman vaikutuksista 1 SISÄLTÖ 1 JOHDANTO... 2 2 HANKKEEN LÄMPÖKUORMA... 2 3 LÄMPÖKUORMAN VAIKUTUKSET

Lisätiedot

Hailuodon kiinteän yhteyden rakennustöiden aiheuttaman samentumisen arviointi 3D vesistömallilla

Hailuodon kiinteän yhteyden rakennustöiden aiheuttaman samentumisen arviointi 3D vesistömallilla 16T-12.2 1 Hailuodon kiinteän yhteyden rakennustöiden aiheuttaman samentumisen arviointi 3D vesistömallilla Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Raportti v3, 22.1.2018 2 Sisältö 1 JOHDANTO 1 2 KUORMITUKSET 1

Lisätiedot

Kyselylomake 2. Mussalon sataman laajennuksen ympäristövaikutusten arviointiohjelman tiivistelmä 3. Vastauskuori

Kyselylomake 2. Mussalon sataman laajennuksen ympäristövaikutusten arviointiohjelman tiivistelmä 3. Vastauskuori 13.6.2006 Arvoisa vastaanottaja, Kotkan Satama Oy suunnittelee laajennuksia Mussalon satamassa (ks. liite 2). Suunnittelun yhteydessä arvioidaan myös laajennusten ympäristövaikutuksia. Ympäristövaikutuksilla

Lisätiedot

Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskuksen lausunto Fennovoima Oy:n ydinvoimalaitoshankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta 4.12.

Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskuksen lausunto Fennovoima Oy:n ydinvoimalaitoshankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta 4.12. Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskuksen lausunto Fennovoima Oy:n ydinvoimalaitoshankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta 4.12.2008 Yleistä arviointiselostus on laaja sekä esitystavaltaan hyvä

Lisätiedot

Lausunto ympäristövaikutusten arviointimenettelyn tarpeellisuudesta/talvivaara Sotkamo Oy

Lausunto ympäristövaikutusten arviointimenettelyn tarpeellisuudesta/talvivaara Sotkamo Oy Kunnanhallitus 142 23.06.2014 Lausunto ympäristövaikutusten arviointimenettelyn tarpeellisuudesta/talvivaara Sotkamo Oy 124/00.04/2014 KHALL 142 Ympäristötarkastaja Talvivaara Sotkamo Oy (myöhemmin Talvivaara)

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 32. Ympäristölautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 32. Ympäristölautakunta Sivu 1 / 1 Ympäristölautakunta 13.03.2014 Sivu 1 / 1 2412/11.01.03/2012 32 Espoon vesistötutkimus vuonna 2013 Valmistelijat / lisätiedot: Ilppo Kajaste, puh. 043 826 5220 etunimi.sukunimi@espoo.fi Päätösehdotus Va.

Lisätiedot

Lestijärven tila (-arvio)

Lestijärven tila (-arvio) Lestijärven tila (-arvio) Virallinen VHS Tyypittely: - Matalat humusjärvet järvi Luokittelu: - erinomainen ekologinen tila! - hyvä kemiallinen tila Mikä on TOTUUS Historia -järven vesi juomakelpoista 60-

Lisätiedot

RAPORTTI. Biodiesellaitoksen jäähdytysvesien leviämismallinnus Äänekoski

RAPORTTI. Biodiesellaitoksen jäähdytysvesien leviämismallinnus Äänekoski RAPORTTI Biodiesellaitoksen jäähdytysvesien leviämismallinnus Äänekoski 5.8.2010 Asiakas Vapo Oy PL 22 (Yrjönkatu 42) 40100 Jyväskylä puh. 020 790 4000 fax 020 790 5601 Metsäliitto Osuuskunta PL 10 (Revontulentie

Lisätiedot

HEINOLAN KONNIVEDEN KALATALOUDELLINEN TARKKAILU PYYDYSTEN LIMOITTUMISTUTKIMUS

HEINOLAN KONNIVEDEN KALATALOUDELLINEN TARKKAILU PYYDYSTEN LIMOITTUMISTUTKIMUS HEINOLAN KONNIVEDEN KALATALOUDELLINEN TARKKAILU PYYDYSTEN LIMOITTUMISTUTKIMUS Janne Raunio ISSN 1458-8064 TIIVISTELMÄ Heinolan Konniveden kalataloudellista tarkkailuohjelmaa uudistettiin vuonna 2005. Uusi

Lisätiedot

RAAHEN KAUPUNKI. Mustavaaran Kaivos Oy:n metallituotetehtaan Natura-arviointi. Vastineet nähtävillä olleeseen Natura-arviointiin

RAAHEN KAUPUNKI. Mustavaaran Kaivos Oy:n metallituotetehtaan Natura-arviointi. Vastineet nähtävillä olleeseen Natura-arviointiin Tilaaja Raahen kaupunki Päiväys 19.5.2017 RAAHEN KAUPUNKI Mustavaaran Kaivos Oy:n metallituotetehtaan Natura-arviointi Vastineet 7.11.2016 8.5.2017 nähtävillä olleeseen Natura-arviointiin 1 LAUSUNNOT 2

Lisätiedot

Raahen edustan merialue on luokiteltu ekologiseltaan tilaltaan tyydyttäväksi. Alueen tavoitetilana on hyvä tila.

Raahen edustan merialue on luokiteltu ekologiseltaan tilaltaan tyydyttäväksi. Alueen tavoitetilana on hyvä tila. 13. Kuvaus (sanallinen yhteenveto) hankkeen vaikutusalueen ympäristön ja vesistön tilasta sekä kalastosta ja kalastuksesta ja tilan kehittymisestä sen jälkeen, kun kaivoksen vesiä on alettu johtamaan purkuputken

Lisätiedot

Varsinais-Suomen suurten jokien nykyinen tila ja siihen vaikuttavat tekijät

Varsinais-Suomen suurten jokien nykyinen tila ja siihen vaikuttavat tekijät Varsinais-Suomen suurten jokien nykyinen tila ja siihen vaikuttavat tekijät Veera-hankkeen loppuseminaari 2.11.216 Janne Suomela Varsinais-Suomen ELY-keskus 1 Esityksen sisältö Yleistä alueen joista Jokien

Lisätiedot

Fortum. Hästholmenin maankäytön Natura-tarvearviointi

Fortum. Hästholmenin maankäytön Natura-tarvearviointi Fortum Hästholmenin maankäytön Natura-tarvearviointi. 31.10.2008 31.10.2008 2 (21) SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO... 3 2 TYÖRYHMÄ... 3 3 ARVIOINNISSA KÄYTETTY AINEISTO... 3 4 NATURA-ALUEIDEN KUVAUS... 3 4.1

Lisätiedot

Kuva Kuerjoen (FS40, Kuerjoki1) ja Kivivuopionojan (FS42, FS41) tarkkailupisteet.

Kuva Kuerjoen (FS40, Kuerjoki1) ja Kivivuopionojan (FS42, FS41) tarkkailupisteet. Kuva 1-8-8. Kuerjoen (FS4, Kuerjoki1) ja Kivivuopionojan (, ) tarkkailupisteet. Kuva 1-8-9. Kuerjoki. 189 1.8.4.3 Kuerjoki ja Kivivuopionoja Kuerjoen vedenlaatua on tarkasteltu kahdesta tarkkailupisteestä

Lisätiedot

Ähtärinjärven tila ja kuormitus

Ähtärinjärven tila ja kuormitus Ähtärinjärven tila ja kuormitus Ähtäri 24.11.2016 Anssi Teppo/Etelä-Pohjanmaa ELY-keskus Pertti Sevola/ Ähtärinjärvi Etelä-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Närings-, trafik- och miljöcentralen

Lisätiedot

LITTOISTENJÄRVEN POHJOISPUOLISELTA JÄRVELÄN KOSTEIKOLTA LÄH- TEVÄN VEDEN SEKÄ LITTOISTENJÄRVEEN LASKEVIEN KAHDEN OJAN VE- DENLAATUTUTKIMUS 11.6.

LITTOISTENJÄRVEN POHJOISPUOLISELTA JÄRVELÄN KOSTEIKOLTA LÄH- TEVÄN VEDEN SEKÄ LITTOISTENJÄRVEEN LASKEVIEN KAHDEN OJAN VE- DENLAATUTUTKIMUS 11.6. 1(2) 30.6.2015 LITTOISTENJÄRVEN POHJOISPUOLISELTA JÄRVELÄN KOSTEIKOLTA LÄH- TEVÄN VEDEN SEKÄ LITTOISTENJÄRVEEN LASKEVIEN KAHDEN OJAN VE- DENLAATUTUTKIMUS 11.6.2015 1 Yleistä Littoistenjärven pohjoispuolella

Lisätiedot

Mustijoen vesistön tila (ja tulevaisuus) Mustijoki seminaari Juha Niemi Itä-Uudenmaan ja Porvoonjoen vesien- ja ilmansuojelu ry.

Mustijoen vesistön tila (ja tulevaisuus) Mustijoki seminaari Juha Niemi Itä-Uudenmaan ja Porvoonjoen vesien- ja ilmansuojelu ry. Mustijoen vesistön tila (ja tulevaisuus) Mustijoki seminaari 8.10.2019 Juha Niemi Itä-Uudenmaan ja Porvoonjoen vesien- ja ilmansuojelu ry. Mustijoki Mustijoki saa alkunsa Mäntsälän luoteiskolkasta Sulkavanjärvestä.

Lisätiedot

Inarijärven säännöstelyn kehittyminen

Inarijärven säännöstelyn kehittyminen Inarijärven säännöstelyn kehittyminen Vedenkorkeusmittareihin perustuva vaikutustarkastelu Teemu Nurmi, Suomen ympäristökeskus Inarijärven seurantaryhmän kokous Esityksen sisältö Mittaritarkastelun taustaa

Lisätiedot

1980:31 TALVISESTA HAPEN KULUMISESTA. Ilppo Kettunen

1980:31 TALVISESTA HAPEN KULUMISESTA. Ilppo Kettunen 1980:31 TALVISESTA HAPEN KULUMISESTA Ilppo Kettunen L K E N M 0 N I S T E S A R J 1980:31 TALVISESTA HAPEN KULUMISESTA I Kettunen n ves Kouvola 1980 irin vesitoimisto S I S Ä L L Y S L U E T T E L 0

Lisätiedot

Turvetuotannon vesistökuormitus

Turvetuotannon vesistökuormitus Turvetuotannon vesistökuormitus Turvetuottajien vesiensuojelukoulutus, 24.4.2012 Ansa Selänne ja Päivi Saari Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Sisältö Mitä vesistökuormitus on? Mitä

Lisätiedot

Ahosuon turvetuotantoalueen YVA

Ahosuon turvetuotantoalueen YVA VESISTÖN KÄYTTÖSELVITYS Tiedustelu osakaskunnille 1. Yhteystiedot Osakaskunta Puheenjohtaja Osoite Puhelin Sähköposti 2. Tiedustelualue Tämä tiedustelu koskee Peuraojan, Koivuojan ja Livojen alaosan vesialueita.

Lisätiedot

Muuttuvan ilmaston vaikutukset vesistöihin

Muuttuvan ilmaston vaikutukset vesistöihin Muuttuvan ilmaston vaikutukset vesistöihin -kommenttipuheenvuoro Toiminnanjohtaja (FT) Teija Kirkkala Vesistökunnostusverkoston vuosiseminaari 3.6.2019 Mean annual temperature ( C) Lämpötilat nousevat

Lisätiedot

Pielisjoen ranta-asukkaiden haastattelut Yhteenveto tuloksista. Marja Wuori

Pielisjoen ranta-asukkaiden haastattelut Yhteenveto tuloksista. Marja Wuori Pielisjoen ranta-asukkaiden haastattelut Yhteenveto tuloksista Marja Wuori Sisältö Yleistä Haastateltavat Virkistyskäyttö Kokemukset vedenkorkeuksista Yleistä Yläosa: Uimaharju-Kaltimo Keskiosa: Kaltimo-Kuurna

Lisätiedot

Vesijärven jäänalaisen lämpötilan ja happipitoisuuden muuttuminen hapetussekoituksen seurauksena

Vesijärven jäänalaisen lämpötilan ja happipitoisuuden muuttuminen hapetussekoituksen seurauksena Vesijärven jäänalaisen lämpötilan ja happipitoisuuden muuttuminen hapetussekoituksen seurauksena Pauliina Salmi ja Kalevi Salonen 2nd Winter Limnology Symposium, Liebenberg, Saksa, 31.5.21 Mukailtu suomeksi

Lisätiedot

Pielisjoelle suunnitellun lyhytaikaissäädön ekologiset vaikutukset

Pielisjoelle suunnitellun lyhytaikaissäädön ekologiset vaikutukset Pielisjoelle suunnitellun lyhytaikaissäädön ekologiset vaikutukset Tapio Sutela, Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos Joensuu 6.6. 2013 1. Taustatietoa Pielisjoesta ja järvilohesta Pielisjoki oli ennen

Lisätiedot

Vertaileva lähestymistapa järven virtauskentän arvioinnissa

Vertaileva lähestymistapa järven virtauskentän arvioinnissa Vertaileva lähestymistapa järven virtauskentän arvioinnissa Vertaileva lähestymistapa järven virtauskentän arvioinnissa Sisältö: 1. Virtauksiin vaikuttavat tekijät 2. Tuulen vaikutus 3. Järven syvyyden

Lisätiedot

KEMIJÄRVEN BIOJALOSTAMON VESISTÖVAIKUTUSTEN TARKKAILUOHJELMA

KEMIJÄRVEN BIOJALOSTAMON VESISTÖVAIKUTUSTEN TARKKAILUOHJELMA BOREAL BIOREF OY KEMIJÄRVEN BIOJALOSTAMON VESISTÖVAIKUTUSTEN TARKKAILUOHJELMA 31.8.2017 1. JOHDANTO Kemijärven vedenlaatua seurataan voimassa olevan vuosille 2013-2018 laaditun tarkkailusuunnitelman (Lapin

Lisätiedot

Maa- ja metsätalouden kuormituksen vaikutukset kalastoon

Maa- ja metsätalouden kuormituksen vaikutukset kalastoon Maa- ja metsätalouden kuormituksen vaikutukset kalastoon Jukka Ruuhijärvi ja Tapio Sutela, RKTL Mikko Olin, HY ympäristötieteen laitos Maa- ja metsätalouden vesistövaikutukset seminaari Helsinki 9.5.2014

Lisätiedot

Lyhytaikaissäädön vaikutukset. Pielisen säännöstelyselvitykset Pielisjoen työryhmä

Lyhytaikaissäädön vaikutukset. Pielisen säännöstelyselvitykset Pielisjoen työryhmä Lyhytaikaissäädön vaikutukset Pielisen säännöstelyselvitykset Pielisjoen työryhmä 25.4.2012 1.7.2013 Vesistösäännöstelyjen tausta (voimatalous) Vettä (sähköä) saadaan säädön avulla käyttöön silloin, kun

Lisätiedot

Rovaniemi T.Kilpiö, M.Talvensaari, I.Kylmänen 23.02.2009

Rovaniemi T.Kilpiö, M.Talvensaari, I.Kylmänen 23.02.2009 LAUSUNTO 1 (2) Rovaniemi T.Kilpiö, M.Talvensaari, I.Kylmänen 23.02.2009 KOLLAJAN ALLAS Lausunto hankkeen vaikutuksista jääolosuhteisiin Iijoella Haapakosken voimalaitoksen yläpuolisella ns. luonnonuomalla

Lisätiedot

AHLAISTEN LAMMIN TUULIVOI- MAOSAYLEISKAAVA, PORI MAISEMAN YHTEISVAIKUTUSTEN ARVIOINNIN TÄYDENNYS

AHLAISTEN LAMMIN TUULIVOI- MAOSAYLEISKAAVA, PORI MAISEMAN YHTEISVAIKUTUSTEN ARVIOINNIN TÄYDENNYS Vastaanottaja Satawind Oy A. Ahlström Kiinteistöt Oy Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 21.3.2016 Viite 1510006584 AHLAISTEN LAMMIN TUULIVOI- MAOSAYLEISKAAVA, PORI MAISEMAN YHTEISVAIKUTUSTEN ARVIOINNIN

Lisätiedot

Pohjois-Karjalan tuulivoimaselvitys lisa alueet, pa ivitetty

Pohjois-Karjalan tuulivoimaselvitys lisa alueet, pa ivitetty Merja Paakkari 21.12.2012 1(17) Pohjois-Karjalan tuulivoimaselvitys lisa alueet, pa ivitetty 21.12.2012 Kunta Alue Tuulisuus/ tuuliatlas [m/s] Nurmes Juuka Lieksa Lieksa/ Nurmes Lieksa Kontiolahti Panjavaara

Lisätiedot

HEINJOEN YLIJÄÄMÄMAIDEN LÄJITYSALUE

HEINJOEN YLIJÄÄMÄMAIDEN LÄJITYSALUE arkis KUOPION KAUPUNKI HEINJOEN YLIJÄÄMÄMAIDEN LÄJITYSALUE SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU 2.2.2018 Kansikuva: Kuvasovitus Heinjoen uudesta ylijäämämaiden läjitysalueesta, näkymä Korsumäeltä. TIIVISTELMÄ Kuopion

Lisätiedot

LAPUANJOEN VESISTÖALUEEN MONITAVOITEARVIOINNIN TYÖPAJA II

LAPUANJOEN VESISTÖALUEEN MONITAVOITEARVIOINNIN TYÖPAJA II LAPUANJOEN VESISTÖALUEEN MONITAVOITEARVIOINNIN TYÖPAJA II 5.11.2013 ASIANTUNTIJA-ARVIOINNISSA JA TYÖPAJASSA II KÄYTETYT ARVIOINTIASTEIKOT 1. TULVAHAITTOJEN VÄHENEMINEN MERKITTÄVÄLLÄ TULVARISKIALUEELLA

Lisätiedot

Luodonjärvi, kysely ranta-asukkaille

Luodonjärvi, kysely ranta-asukkaille Liite 3 Vastaajien ikäjakauma 20 18 16 14 12 10 8 6 4 2 0 1918 1925 1928 1931 1934 1937 1940 1943 1946 1949 1952 1955 1958 1961 1964 1967 1970 1973 1976 1981 Asuminen Luodonjärven äärellä 18 16 14 12 10

Lisätiedot

Talvivaaran kipsisakka-altaan vuodon pohjavesivaikutusten selvitys

Talvivaaran kipsisakka-altaan vuodon pohjavesivaikutusten selvitys Talvivaaran kipsisakka-altaan vuodon pohjavesivaikutusten selvitys (antti.pasanen@gtk.fi) Anu Eskelinen, Anniina Kittilä, Jouni Lerssi, Heikki Forss, Taija Huotari-Halkosaari, Pekka Forsman, Marja Liisa

Lisätiedot

53 Kalajoen vesistöalue

53 Kalajoen vesistöalue Oy Vesirakentaja Voimaa vedestä 2007 125(196) 53 Kalajoen vesistöalue Vesistöalueen pinta-ala 4 247 km 2 Järvisyys 1,8 % Suojelu (koskiensuojelulaki 35/1987) nro 34, Siiponjoki nro 35, Hamari jokisuu Vesistönro

Lisätiedot

Uimavesiprofiili. Kurikanvainion uimaranta. Pirkkala

Uimavesiprofiili. Kurikanvainion uimaranta. Pirkkala Uimavesiprofiili Kurikanvainion uimaranta Pirkkala 17.12.2012 päivitetty 15.06.2015 SISÄLLYS 1. YHTEYSTIEDOT 1.1 Uimarannan omistaja ja yhteystiedot: 1.2 Uimarannan päävastuullinen hoitaja ja yhteystiedot:

Lisätiedot

KEMIJÄRVEN BIOJALOSTAMO YVA

KEMIJÄRVEN BIOJALOSTAMO YVA KEMIJÄRVEN BIOJALOSTAMO YVA YLEISÖTILAISUUS 30.3.2017 KEMIJÄRVI 1 YVA:ssa arvioidut vaihtoehdot VE1: Rakennetaan biojalostamo, jonka tuotantokapasiteetti on 500 000 tonnia havusellua vuodessa. Lisäksi

Lisätiedot

Särkijärven kunnostus toimijan näkökulmasta. Särkijärven osakaskunta 26.11.2014 Pirjo Särkiaho

Särkijärven kunnostus toimijan näkökulmasta. Särkijärven osakaskunta 26.11.2014 Pirjo Särkiaho Särkijärven kunnostus toimijan näkökulmasta Särkijärven osakaskunta 26.11.2014 Pirjo Särkiaho Särkijärvi sijaitsee Iin kunnan koillisosassa Oijärven kylässä. Särkioja Etäisyys Iin keskustasta on n. 60

Lisätiedot

Katsaus Inarijärven kuormitukseen ja vesistövaikutuksiin

Katsaus Inarijärven kuormitukseen ja vesistövaikutuksiin Katsaus Inarijärven kuormitukseen ja vesistövaikutuksiin Annukka Puro-Tahvanainen Saariselkä 18.9.2014 25.9.2014 1 2 Inarijärveen tuleva ravinnekuorma Kokonaisfosfori 55 t/v Kokonaistyppi Piste- ja hajakuormitus

Lisätiedot

Puruveden kehitys ja erityispiirteet. Puruvesi-seminaari 6.8.2011 Heikki Simola Itä-Suomen yliopisto

Puruveden kehitys ja erityispiirteet. Puruvesi-seminaari 6.8.2011 Heikki Simola Itä-Suomen yliopisto Puruveden kehitys ja erityispiirteet Puruvesi-seminaari 6.8.2011 Heikki Simola Itä-Suomen yliopisto PURUVESI KARU JA KIRKASVETINEN SUURJÄRVI Sekä Puruvesi että Pyhäjärvi ovat kirkasvetisiä suurjärviä,

Lisätiedot

Rantamo-Seittelin kosteikon vedenlaadun seuranta

Rantamo-Seittelin kosteikon vedenlaadun seuranta Rantamo-Seittelin kosteikon vedenlaadun seuranta Jari Koskiaho, SYKE Tuusulanjärven tila paremmaksi -seminaari Gustavelund 23.5.2013 Kosteikoissa tapahtuvat vedenpuhdistusprosessit Kiintoaineksen laskeutuminen

Lisätiedot

Lahden pistelähteiden ja liikenteen typenoksidipäästöjen leviäminen v ja v / Enwin Oy

Lahden pistelähteiden ja liikenteen typenoksidipäästöjen leviäminen v ja v / Enwin Oy Lahden pistelähteiden ja liikenteen typenoksidipäästöjen leviäminen v. 2003 ja v. 2020 16.1.2006 / Enwin Oy Mallinnus Pistelähteiden päästötiedot v. 2003 Nykyliikenne NYKY 2000 v. 2000 liikennemäärätiedot,

Lisätiedot

1) Tulvavahinkojen väheneminen

1) Tulvavahinkojen väheneminen LAPUANJOEN TULVATYÖPAJA III 14.4.214, TAUSTA-AINEISTO JA KYSELYLOMAKE 1) Tulvavahinkojen väheneminen ja erityiskohteiden suojaus penkereillä VE 3 Lapuan taajama 1/5 1/1 1/25 Muut alueet hyvä hyvä koht

Lisätiedot

JÄTEVEDENPUHDISTAMOIDEN PURKUVESISTÖT JA VESISTÖTARKKAILUT

JÄTEVEDENPUHDISTAMOIDEN PURKUVESISTÖT JA VESISTÖTARKKAILUT JÄTEVEDENPUHDISTAMOIDEN PURKUVESISTÖT JA VESISTÖTARKKAILUT Reetta Räisänen biologi Lounais-Suomen vesi- ja ympäristötutkimus Oy Jätevedenpuhdistamoiden purkupaikoista Rannikkoalueella on varsin yleistä,

Lisätiedot

Lestijärven tuulivoimapuisto

Lestijärven tuulivoimapuisto S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A LESTIJÄRVEN TUULIVOIMA OY Lestijärven tuulivoimapuisto Näkymäalueanalyysi ja valokuvasovitteet E126 x 118 x HH170 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 182014 P20818 FCG

Lisätiedot

Karhijärven kalaston nykytila

Karhijärven kalaston nykytila Karhijärven kalaston nykytila Ravintoketjukunnostus rehevien järvien hoidossa -seminaari 21.11.212 Kankaanpää Samuli Sairanen RK, Evon riistan- ja kalantutkimus Tutkimuksen taustaa Koekalastukset liittyvät

Lisätiedot

Lämpimän jäähdytysveden leviämien Simon, Pyhäjoen ja Ruotsinpyhtään merialueilla, kaukopurkupaikat

Lämpimän jäähdytysveden leviämien Simon, Pyhäjoen ja Ruotsinpyhtään merialueilla, kaukopurkupaikat Lämpimän jäähdytysveden leviämien Simon, Pyhäjoen ja Ruotsinpyhtään merialueilla, kaukopurkupaikat Raportti 7.4.09 Hannu Lauri, Jorma Koponen, YVA Oy Tekniikantie 21 B, 0210 Espoo puh: 09-7001 8680 fax:

Lisätiedot

Vesijärven koneellisen sekoittamisen vaikutus jäänalaiseen yhteyttävään pikoplanktoniin

Vesijärven koneellisen sekoittamisen vaikutus jäänalaiseen yhteyttävään pikoplanktoniin Vesijärven koneellisen sekoittamisen vaikutus jäänalaiseen yhteyttävään pikoplanktoniin Pauliina Salmi & Kalevi Salonen 31st Congress of SIL, Kapkaupunki, Etelä-Afrikka, 17.8.21 Mukailtu suomeksi Tavoitteet

Lisätiedot

Lapinlahden Savonjärvi

Lapinlahden Savonjärvi Lapinlahden Savonjärvi Yleisötilaisuus 2.11.2011 Lapinlahden virastotalo Pohjois-Savon ELY -keskus, Veli-Matti Vallinkoski 3.11.2011 1 Savonjärvi 24.8.2011 Lisää viraston nimi, tekijän nimi ja osasto 3.11.2011

Lisätiedot

Kauhavanjoen ja sen ympäristön kehittäminen ja kunnostaminen -esiselvityshanke. Ulla Eriksson

Kauhavanjoen ja sen ympäristön kehittäminen ja kunnostaminen -esiselvityshanke. Ulla Eriksson Kauhavanjoen ja sen ympäristön kehittäminen ja kunnostaminen -esiselvityshanke Ulla Eriksson Hankkeen taustaa Hanke toteutetaan Kauhavan kaupungin toimesta Hanke rahoitetaan 70% Euroopan aluekehitysrahasto-ohjelmasta

Lisätiedot

Engelinrannan hulevesien hallinta

Engelinrannan hulevesien hallinta Engelinrannan hulevesien hallinta Alustavat tulokset 24.11.2015 Hämeenlinna When infrastructure counts. Lähtökohdat 2 Sibeliuksenkadun hulevesiviemäri tulvii linjaautoaseman kohdalla, ongelma ratkaistava

Lisätiedot

KETTULAN JÄRVIEN TILA VUOSINA 2006-2010 TEHTYJEN TUTKI- MUSTEN PERUSTEELLA

KETTULAN JÄRVIEN TILA VUOSINA 2006-2010 TEHTYJEN TUTKI- MUSTEN PERUSTEELLA KETTULAN JÄRVIEN TILA VUOSINA 2006-2010 TEHTYJEN TUTKI- MUSTEN PERUSTEELLA Näytteenotto ja näytteiden analysointi Vesinäytteet on otettu lopputalvella 2006 ja 2007 sekä loppukesällä 2006, 2007 ja 2010

Lisätiedot

Juuka Raholanjärvi Itälahden tilan ranta-asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2014 Timo Jussila Timo Sepänmaa

Juuka Raholanjärvi Itälahden tilan ranta-asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2014 Timo Jussila Timo Sepänmaa 1 Juuka Raholanjärvi Itälahden tilan ranta-asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2014 Timo Jussila Timo Sepänmaa Tilaaja: Olavi Kainulainen / FCG suunnittelu ja tekniikka Oy 2 Sisältö Perustiedot...

Lisätiedot

TUTKIMUSRAPORTTI Lintuvaara

TUTKIMUSRAPORTTI Lintuvaara TUTKIMUSRAPORTTI Lintuvaara Helsingin seudun ympäristöpalvelut (HSY) Vesihuolto 16.12.2014 Jukka Sandelin HSY Raportti Opastinsilta 6 A, 00520 Helsinki 1. TAUSTAA Helsingin seudun ympäristöpalvelut / vesihuolto

Lisätiedot

Iso-Lehmisuon ja Matkalamminkurun vaikutusten koontitaulukko LIITE 9

Iso-Lehmisuon ja Matkalamminkurun vaikutusten koontitaulukko LIITE 9 maankäyttöön liikenteeseen ja liikkumiseen tuotanto-, palvelu- ja elinkeinotoimintaan sekä luonnonvarojen käyttöön Maankäyttö säilyy nykyisenä. Iso-Lehmisuon ja Matkalammikurun alue muuttuu osittain luonnontilaisesta

Lisätiedot

CW Solutions Oy 25.09.2004 1(1) VALTIONEUVOSTON 1.1.2004 VOIMAAN TULLEEN ASETUKSEN N:o 542/2003 MUKAINEN

CW Solutions Oy 25.09.2004 1(1) VALTIONEUVOSTON 1.1.2004 VOIMAAN TULLEEN ASETUKSEN N:o 542/2003 MUKAINEN CW Solutions Oy 25.09.2004 1(1) VALTIONEUVOSTON 1.1.2004 VOIMAAN TULLEEN ASETUKSEN N:o 542/2003 MUKAINEN SELVITYS Talousjätevesien käsittelystä vesihuoltolaitosten viemäriverkostojen ulkopuolisilla alueilla

Lisätiedot

ALASENRANNAN UIMAVESIPROFIILI 1

ALASENRANNAN UIMAVESIPROFIILI 1 ALASENRANNAN UIMAVESIPROFIILI 1 ALASENRANNAN UIMAVESIPROFIILI 2 SISÄLLYS 1. YHTEYSTIEDOT 1.1 Uimarannan omistaja ja yhteystiedot 1.2 Uimarannan päävastuullinen hoitaja ja yhteystiedot 1.3 Uimarantaa valvova

Lisätiedot

Metsätalouden vesistökuormitus ja -vaikutukset

Metsätalouden vesistökuormitus ja -vaikutukset Metsätalouden vesistökuormitus ja -vaikutukset Metsätalouden vesiensuojelukoulutus, 14.6.2012 Päivi Saari Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Sisältö Mitä vesistökuormitus on? Mitä vesistökuormitus

Lisätiedot

Tornionjoen Suomen puoleisten pintavesien luokittelu ja ehdotetut lisätoimenpiteet

Tornionjoen Suomen puoleisten pintavesien luokittelu ja ehdotetut lisätoimenpiteet Tornionjoen Suomen puoleisten pintavesien luokittelu ja ehdotetut lisätoimenpiteet Petri Liljaniemi Biologi Lapin ympäristökeskus 1 Vesistön ekologisen tilan luokittelu Biologiset tekijät Levät, vesikasvillisuus,

Lisätiedot

Taipalsaari Sarviniemen ranta-asemakaavan muutosalueen muinaisjäännösinventointi 2009

Taipalsaari Sarviniemen ranta-asemakaavan muutosalueen muinaisjäännösinventointi 2009 1 Taipalsaari Sarviniemen ranta-asemakaavan muutosalueen muinaisjäännösinventointi 2009 Timo Jussila Kustantaja: Saimaa Spirit Oy 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Inventointi... 3 Kartat... 4 Kuvat... 5 Kansikuva:

Lisätiedot

Loimijoen alueen veden laatu

Loimijoen alueen veden laatu Loimijoen alueen veden laatu Hanna Alajoki 27.3.2019 Yleistä Loimijoki on suuri savimaiden joki, joka saa alkunsa Tammelan järviylängöltä ja laskee Kokemäenjokeen Huittisten kohdalla Valuma-alueen pinta-ala

Lisätiedot

Riittääkö Selkämerellä kalaa myös lähivuosina ja miten kalasto muuttuu?

Riittääkö Selkämerellä kalaa myös lähivuosina ja miten kalasto muuttuu? Riittääkö Selkämerellä kalaa myös lähivuosina ja miten kalasto muuttuu? Lari Veneranta Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos, Vaasa Suuria kaloja ei ole ilman pieniä kaloja Kalojen kutu- ja poikasalueet

Lisätiedot

PAROONINMÄEN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS TULVARISKISELVITYS

PAROONINMÄEN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS TULVARISKISELVITYS Vastaanottaja Riihimäen kaupunki Asiakirjatyyppi Tulvariskiselvitys Päivämäärä 5.2.2016, päivitetty 9.10.2017 Viite 1510016776 PAROONINMÄEN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS TULVARISKISELVITYS RIIHIMÄEN

Lisätiedot

TURPAANKOSKEN JA SAARAMAANJÄRVEN POHJAPATOJEN RAKENTAMISEN AIKAINEN VESISTÖTARKKAILU

TURPAANKOSKEN JA SAARAMAANJÄRVEN POHJAPATOJEN RAKENTAMISEN AIKAINEN VESISTÖTARKKAILU TURPAANKOSKEN JA SAARAMAANJÄRVEN POHJAPATOJEN RAKENTAMISEN AIKAINEN VESISTÖTARKKAILU Kymijoen vesi ja ympäristö ry:n tutkimusraportti no 14/211 Anne Åkerberg SISÄLLYSLUETTELO sivu 1 JOHDANTO 1 2 TARKKAILU

Lisätiedot

Iisalmi Lampaanjärvi-Pörsänjärvi Osayleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2013

Iisalmi Lampaanjärvi-Pörsänjärvi Osayleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2013 1 Iisalmi Lampaanjärvi-Pörsänjärvi Osayleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2013 Timo Jussila Timo Sepänmaa Tilaaja: Iisalmen kaupunki 2 Sisältö Perustiedot... 2 Yleiskartta... 3 Inventointi... 3

Lisätiedot

RANTARAKENTAMINEN, mitoituksen periaatteita

RANTARAKENTAMINEN, mitoituksen periaatteita KYMIJOEN POHJOISOSAN OSAYLEISKAAVA Y21 RANTARAKENTAMINEN, mitoituksen periaatteita Pöyry oy, 29.5.2007 1 NIEMET JA KANNAKSET Todellista rantaviivaa on suoristettu, jolloin siitä on poistunut alle 50m kapeat

Lisätiedot

Ali-Paastonjärven vedenlaatututkimus 2016

Ali-Paastonjärven vedenlaatututkimus 2016 30.8.2016 Karkkilan kaupunki, ympäristönsuojelu Ali-Paastonjärven vedenlaatututkimus 2016 Vesinäytteet Karkkilan pohjoisosassa olevalta Ali-Paastonjärveltä otettiin Karkkilan kaupungin ympäristönsuojeluosaston

Lisätiedot

Hygienisoinnin määritelmä

Hygienisoinnin määritelmä Alueellinen vesihuoltopäivä, Kouvola 19.3.2015 Jätevesien hygienisointi Saijariina Toivikko 12.3.2015 1 Saijariina Toivikko Hygienisoinnin määritelmä Hygienisointi = Jäteveden ja lietteen patogeenien määrän

Lisätiedot

Tuulikolmio Oy Palkisvaara Kannusvaaran tuulipuistohanke, YVA-ohjelma Yleiskaava

Tuulikolmio Oy Palkisvaara Kannusvaaran tuulipuistohanke, YVA-ohjelma Yleiskaava 6.2.3 Yleiskaava 31 Tuulivoimapuisto sijoittuu kokonaan Sodankylän kunnan Kelujärvi-Rajala osayleiskaavan alueelle. Sodankylän kunnanhallitus on 22.5.2012 162 päättänyt käynnistää Kelujärvi-Rajala osayleiskaavan

Lisätiedot

Kuusiselän osayleiskaavan vaikutukset matkailuun

Kuusiselän osayleiskaavan vaikutukset matkailuun Kuusiselän osayleiskaavan vaikutukset Timo Huhtinen 22.12.2016 2 (10) 22.12.2016 Kuusiselän osayleiskaavan vaikutukset SISÄLTÖ 1 SELVITYKSEN TARKOITUS... 3 2 LAPIN MATKAILUN MAANKÄYTTÖSTRATEGIA 2040...

Lisätiedot

TURUN SEUDUN JÄTEHUOLTO OY JÄTTEEN ENERGIAHYÖTYKÄYTÖN YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTI

TURUN SEUDUN JÄTEHUOLTO OY JÄTTEEN ENERGIAHYÖTYKÄYTÖN YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTI TURUN SEUDUN JÄTEHUOLTO OY JÄTTEEN ENERGIAHYÖTYKÄYTÖN YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTI TYÖPAJA 2, HANKEKUVAUS VE1 HANKEKUVAUS VE2 HANKEKUVAUS VE0A JA VE0B ARVIOINTIMENETELMÄT Herkkyys Alhainen Keskisuuri

Lisätiedot