Päivitetty /LH,EJ, JS

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Päivitetty 3.6.08/LH,EJ, JS"

Transkriptio

1 1 PEREHDYTTÄMISOPAS 2008 Päivitetty /LH,EJ, JS

2 PEREHDYTTÄMISEN TARKISTUSLISTA 2 Perehdytettävän nimi: Perehdyttäjän nimi: 1. Opiston yleiskuvaus perehdyttäjä pvm 1.1 Valkeakoski-opiston perustiedot 1.2 Asiakkaat ja tiedottaminen 1.3 Opiston palvelut 1.4 Hallinto ja henkilöstö 1.5 Opiston talous 2. Opetus 2.1 Ilmoittautuminen opiskelijaksi ja kurssimaksut 2.2 Opetuksen ja opiskelun laatukriteerit 2.3 Opetussuunnittelu 2.4 Arviointi ja palautteet 3. Työsuhteen ehdot ja työsopimus 3.1 Opettajan henkilökortti ja työsopimus 3.2 Tuntiopettajan tehtävät 3.3 Opettajainkokoukset 3.4 Palkanmaksu, korvaukset ja lomat 3.4 Opettajainkoulutus 4. Opetus - opintoryhmät 4.1 Vastuualueet 4.2 Opiskelijoiden vähimmäismäärät ja poissaolot 4.3 Muutokset opintoryhmien kokoontumisissa 4.4 Opetusvälineiden ja materiaalin hankinta 4.5 Monisteet 4.6 Todistukset 4.7 Vakuutukset Perehdyttäjä! Toimita kopio tästä tarkistuslistasta työsuojeluvaltuutetulle (Veli Nieminen/Naakan koulu) heti perehdyttämisen jälkeen.

3 SISÄLLYS 1. YLEISKUVAUS VALKEAKOSKI-OPISTON PERUSTIEDOT ASIAKKAAT JA TIEDOTTAMINEN OPISTON PALVELUT HALLINTO JA HENKILÖSTÖ OPISTON TALOUS 8 2. OPETUS ILMOITTAUTUMINEN OPISKELIJAKSI, OPISKELIJAREKISTERI JA KURSSIMAKSUT OPETUKSEN JA OPISKELUN LAATUKRITEERIT OPETUSSUUNNITTELU ARVIOINTI JA PALAUTTEET TYÖSUHTEEN EHDOT JA TYÖSOPIMUS OPETTAJAN HENKILÖKORTTI JA TYÖSOPIMUS TUNTIOPETTAJAN TEHTÄVÄT OPETTAJAINKOKOUKSET PALKANMAKSU OPETTAJAINKOULUTUS OPETUS - OPINTORYHMÄT VASTUUALUEET OPISKELIJOIDEN VÄHIMMÄISMÄÄRÄT JA POISSAOLOT MUUTOKSET OPINTORYHMIEN KOKOONTUMISISSA OPETUSVÄLINEIDEN JA MATERIAALIN HANKINTA MONISTEET TODISTUKSET VAKUUTUKSET LIITTEET 21 Liite 1 Liite 2 Liite 3 Liite 4 Liite 5 Liite 6 Liite 7 Liite 8a ja b Liite 9 Liite 10 Liite 11 Liite 12 Liite 13 Liite 14 Liite 15 Liite 16 Liite 17 Liite 18 Organisaatiokaavio ja strategiset asiakirjat Henkilötietokortti Kansalais- ja kansanopistojen tuntiopettajien työehtosopimus Palkkataulukko Palkantilauslomake Ajopäiväkirja (oma auto) Matkalaskulomake (julkinen kulkuneuvo) Tuntilista-päiväkirjat Aineryhmäkohtainen opetus- ja kurssisuunnittelun perusteet ja menettelyt ja taiteen perusopetuksen hakulomake Opetussuunnitelmalomake Kurssisuunnitelmalomake Kurssiarvio- ja palautelomakkeet Kurssiarvioiden yhteenvetolomake Työsuojelun toimintaohjelma Valkeakosken vapaa-aikakeskuksen talon pelastussuunnitelma Tietoturvaohjeet Ristiriitatilanteiden käsittely Haasteelliset tilanteet 3

4 1. YLEISKUVAUS VALKEAKOSKI-OPISTON PERUSTIEDOT Valkeakoski-opiston ytimen muodostaa Valkeakosken työväenopisto, joka on perustettu Valkeakoski-opiston toiminta-alue on Valkeakosken kaupunki. Organisatorisesti opisto on kehittynyt seuraavasti. Vuonna 1990 työväenopisto käynnisti lasten ja nuorten taiteen perusopetuksen käsityöpajojen muodossa. Vuonna 2001 otettiin käyttöön nimitys käsityökoulu. Vuonna 1993 aloitettiin tilauskoulutustoiminta. Aikaisemmin yksityisenä toiminut balettikoulu Glissade liitettiin opistoon vuonna Kaupunginteatterin suojissa vuodesta 1990 alkaen toiminut teatteri-ilmaisun koulu yhdistettiin opistoon vuonna Vuonna 1997 otettiin käyttöön nimitys Valkeakoski-opisto, jolloin työväenopisto, lukion aikuislinja ja kotitalousneuvonta-asema yhdistettiin saman katto-organisaation alle. Vuonna 2000 lukion aikuislinja erotettiin Valkeakoski-opistosta ja se palautettiin takaisin koulukeskukseen. Vuoden 2002 alusta Valkeakoski-opistoon ovat kuuluneet seuraavat yksiköt: - työväenopisto - tilauskoulutus - balettikoulu - käsityökoulu - sanataidekoulu - teatteri-ilmaisun koulu. Opiston päätoimipaikka sijaitsee Valkeakosken vapaa-aikakeskuksessa, joka valmistui vuonna Opistorakennuksessa on rehtorin huoneen, kansliatilojen ja opettajainhuoneen lisäksi 15 erilaista luokkaa (yhteispinta-ala on m 2 ). Noin 75 % opiston toiminnasta tapahtuu tässä rakennuksessa, jonka tilat ja välineet on suunniteltu aikuisopetukseen sopiviksi. Lisäksi opisto toimii seuraavissa pysyvissä toimipisteissä: opetuskeittiö Tietolan koululla ja käsityökoulu Sorrilan koululla, kudonta-asema Pellavapää Voipalassa, Lumikorven paja ja Apiankadun kudontatila. Lisäksi opisto toimii 6 tilapäisesti vuokratussa tilassa. Valkeakoski-opiston toiminta-ajatus Sivistystoimen keskuksen johtosäännön mukaan Valkeakoski-opiston toiminta-ajatus on: - Valkeakoski-opistoon kuuluva työväenopisto tukee elinikäisen oppimisen periaatteen pohjalta yksilön persoonallisuuden monipuolista kehittymistä ja kykyä toimia yhteisöissä sekä edistää kansanvaltaisuuden, tasa-arvon ja moniarvoisuuden toteutumista yhteiskunnassa. - Työväenopisto tarjoaa paikallisten sivistystarpeiden pohjalta mahdollisuuksia omaehtoiselle oppimiselle ja jatko-opintovalmiuksien kehittämiselle. - Valkeakoski-opistoon kuuluva balettikoulu antaa lapsille ja nuorille tanssin taiteen perusopetusta. - Valkeakoski-opistoon kuuluva käsityökoulu antaa lapsille ja nuorille käsityön taiteen perusopetusta. - Valkeakoski-opistoon kuuluva teatteri-ilmaisun koulu antaa lapsille ja nuorille teatteri-ilmaisun taiteen perusopetusta.

5 5 - Valkeakoski-opistoon kuuluva sanataidekoulu antaa lapsille ja nuorille sanataiteen perusopetusta. - Valkeakoski-opistoon kuuluva kotitalousneuvonta-asema antaa kotitalouden, kodinhoidon ja käsityöalan ohjausta, neuvontaa ja kuluttajavalistusta. - Valkeakoski-opisto järjestää myyntipalveluna myös henkilöstökoulutusta, työvoimakoulutusta ja avointa täydennyskoulutusta. Perinteisen opistotoiminnan arvot Perinteisessä opistotoiminnassa Valkeakoski-opiston johtamista ja toimintaa ohjaavat seuraavat arvot: 1. Kokonaispersoonallisuuden kehittäminen - humanismiin perustuvaa tietojen, tunteen ja tahdon tasapuolista kehittämistä ihmisessä 2. Tieteenomaisuus - kriittisyyteen, ennakkoluulottomuuteen ja objektiivisuuteen tähtäävä tarkastelutapa 3. Opinnollisuus - opintojen järjestäminen tavoitteellisesti ja systemaattisesti eteneviksi 4. Puolueettomuus - mahdollisuus erilaisten mielipiteiden esittämiselle 5. Vapaus - opiston autonomiaan perustuva oikeus päättää itse toiminnan tavoitteista ja sisällöistä sekä opiskelijoiden oikeus päättää itse omista opinnoistaan 6. Sivistyksellinen tasa-arvo - pyrkimys poistaa opiskeluun liittyviä sosiaalisia, taloudellisia, alueellisia ja opiskeluvalmiuksiin liittyviä esteitä 7. Yhteisöllisyys - yhteistyökyvyn ja kansalaisyhteiskunnan vahvistaminen 8. Kansainvälisyys - kyky kohdata vieraita kulttuureja ja valmius työskennellä monikulttuurisissa ympäristöissä 9. Kestävä kehitys - sellainen nykyhetken tarpeet tyydyttävä toimintatapa, joka ei vie mahdollisuuksia tyydyttää tulevien sukupolvien tarpeita. Valkeakosken kaupungin arvot 1. Yhteistyökykyisyys (Yhteistyökykyisyys on vuorovaikutusta, jonka tulee olla luottamuksellista, rehellistä ja toista kunnioittavaa) 2. Kehityshakuisuus (Kehityskykyisyys on kykyä kyseenalaistaa, hyvää johtamista ja uuden oppimista. 3. Avoimuus (Tavoitteemme ovat selkeitä ja kerromme toiminnastamme ymmärrettävästi ja asiantuntevasti. Tiedonkulku on läpinäkyvää.) 4. Oikeudenmukaisuus (Oikeudet ja velvoitteet on määritelty ja niitä noudatetaan) 5. Luovuus (Luovuus on kyky nähdä kokonaisuuksia, taito löytää järjestys kaaoksesta ja rohkeutta olla aloitekykyinen. Taiteen perusopetuksen päämäärät ja tavoitteet Valkeakoski-opiston taiteen perusopetuksen eri muotojen päämäärät ja tavoitteet on kirjattu kuntakohtaisiin opetussuunnitelmiin, jotka pohjautuvat taiteen perusopetuksen valtakunnallisiin opetussuunnitelman perusteisiin. Valkeakoski-opiston tilauskoulutustoiminnan päämäärä ja tavoitteet Valkeakoski-opiston maksullisen tilauskoulutustoiminnan päämäärä on seuraava: - Valkeakoski-opisto järjestää korkeatasoista koulutusta ja tuottaa laadukasta oppimateriaalia asiakaslähtöisesti, kilpailukykyisesti ja joustavasti Maksullista koulutustoimintaa ohjaavat seuraavat tavoitteet:

6 - edistää yhteistyökumppaneiden henkilöstön osaamista - parantaa seutukunnan elinkeinoelämän ja yhteisöjen kilpailukykyä - parantaa opiston ulkoista kuvaa - hankkia tuloja opistolle - järjestää työtilaisuuksia opettajille ASIAKKAAT JA TIEDOTTAMINEN Opiskelijat Valtionosuuteen oikeuttavaan opetukseen ja tilauskoulutukseen osallistuu vuosittain n opiskelijaa. Naisten osuus opiskelijoista on n. 78 % ja alle 16-vuotiaiden osuus on n. 10 %. Kurssilaisten määrä valtionosuuteen oikeuttavassa opetuksessa vaihtelee lukuvuosittain 5500 ja 6000 välillä. Ja tilauskoulutuksessa ja 2300 välillä. Työväenopistossa voivat opiskella kaikki 16 vuotta täyttäneet. Poikkeustapauksissa aikuisille tarkoitettuihin kursseihin voivat osallistua myös alle 16-vuotiaat. Osa kotitalous- ja kudontakursseista on tarkoitettu lapsille. Yläikärajaa ei ole. Taiteen perusopetus (käsityö, tanssi, sanataide ja teatteri-ilmaisu) on tarkoitettu alle 18-vuotiaille lapsille ja nuorille. Käsityössä alaikäraja on 7 vuotta, tanssissa tytöt 4 vuotta ja pojat 7, teatteri-ilmaisussa 6 vuotta. Muut asiakkaat Tilauskoulutuksessa opiston asiakkaat voidaan ryhmitellä sen mukaan, kuka/mikä on koulutuksen ostaja. Asiakkaita (koulutuksen ostajia) ovat tällöin yritykset ja julkisen hallinnon organisaatiot, työvoimahallinto, Länsi-Suomen lääninhallitus sekä yksityiset henkilöt. Tiedottaminen Valkeakoski-opiston henkilökunta ottaa toiminnassaan huomioon markkinointiviestinnän vuosittaiset painopistealueet ja noudattaa markkinointistrategiaa. Tiedottamisen tavat löytyvät Tiedottaminen Valkeakoski-opistossa -asiakirjasta. 1.3 OPISTON PALVELUT Koulutustarjonta Valtionapuun oikeuttavaa opetusta Valkeakoski-opisto antaa vuosittain n tuntia. Tästä taiteen perusopetuksen osuus on yhteensä n tuntia. Tilauskoulutusta annetaan vuosittain n tuntia, joka jakautuu henkilöstökoulutukseen, työvoimakoulutukseen ja avoimeen ammatilliseen lisäkoulutukseen. Valkeakoski-opiston osaamisalueita koulutuspalveluissa ovat: 1. taideaineet (kuvataiteet, soveltavat kuvataiteet, kirjallisuus, lausunta, musiikki, tanssi ja teatteri-ilmaisu) 2. taitoaineet (tekstiilityö, tekstiiliaineiden opettajien täydennyskoulutus, pu-

7 7 keutuminen ja tekninen työ) 3. kielet (vieraat kielet ja suomea ulkomaalaisille) 4. yhteiskunnalliset ja kasvatusaineet (itsetuntemus, sosiaalinen vuorovaikutus, sosiaalialan täydennyskoulutus ja ohjaava koulutus) 5. organisaation ja henkilöstön kehittäminen 6. avoin yliopisto -opetus 7. tietotekniikka 8. kotitalous sekä kotitalouden neuvontapalvelut. Koulutuspalvelujen erityispiirteet Valkeakoski-opiston työvuosi ajoittuu syyskuun alusta toukokuun loppuun. Lukuvuosi kestää vähintään 31 työviikkoa. Koko lukuvuoden opintoryhmät työskentelevät yleensä 26 työviikkoa. Taiteen perusopetuksen ryhmät työskentelevät vähintään 30 viikkoa. Opisto järjestää opetusta myös jatkotyökaudella. Opintoryhmät/kurssit kokoontuvat kerran viikossa 1-3 oppituntia kerrallaan, mutta opetus voidaan järjestää myös tiheämmin ja/tai pidemmissä jaksoissa kokoontuvina intensiivikursseina. Opiston työmuotoja ovat opettajan johdolla kokoontuvat opintoryhmät, kurssit ja luennot sekä tutorin avustuksella tapahtuva etä- ja monimuoto-opetus. Opistossa opiskelulle ei ole asetettu muodollisia pohjakoulutusvaatimuksia. Muut palvelut Valkeakoski-opistossa voi suorittaa yleisiä kielitutkintoja ja tietotekniikan ajokorttitutkintoja. Kieltenopettajat tekevät käännös- ja tulkkaustyötä. Opiston tiloja vuokrataan myös ulkopuolisille. Opetuskeittiö vuokraa kotitalousvälineitä. Toimintakauden aikana opiston tiloissa toimii lounaskahvio. 1.4 HALLINTO JA HENKILÖSTÖ Valkeakoski-opisto osana sivistystoimen keskuksesta Valkeakoski-opisto kuuluu sivistystoimen keskukseen. Valkeakoski-opiston asioista päättää sivistystoimen lautakunta, johon kuuluu 9 kaupungin-valtuu on valitsemaa jäsentä ja kaupunginhallituksen edustaja. Sivistystoimen lautakunnan tehtävät on määritelty Valkeakosken kaupungin hallintosäännössä. Asiat lautakunnalle esittelee opiston rehtori. Valkeakoski-opisto on kaupungin organisaatiossa tulosalue, joka jakautuu seuraaviin tulosyksikköihin: - työväenopisto - tilauskoulutus - balettikoulu - käsityökoulu - sanataide - teatteri-ilmaisun koulu

8 8 Opiston rehtori toimii oman virkansa ohella tulosalueen päällikkönä Valkeakoskiopistossa ja sivistystoimen keskuksen johtajana. Opiston henkilöstö Opiston henkilöstön tehtävät, koulutus ja työkokemus Valkeakoski-opistossa: Hallinto- ja kiinteistöhenkilökunta - rehtori KT, HK Juha Sihvonen vuodesta kanslisti yht.yo Mirja Anolin koulutussuunnittelija FM Helena Kilkki-Rekola koulutussuunnittelija KM Marika Saarela talonmies-vahtimestari Juha Koivu toimisto-vahtimestari Hilppa Rikkola toimistovirkailija Essi Järvinen opistoon on sijoitettuna vakituisesti 2,5 siivoojaa, jotka ovat kiinteistönhoitokeskuksen palkkalistoilla. Opettajat Päätoimiset opettajat: - tekstiilityön opettaja KteO Maarit Humalajärvi kieltenopettaja FM Leila Hiissa taideaineiden opettaja keraamikko Timo Pajunen yhteiskunnallisten aineiden opettaja KM Tarja Kiuru kudonnan opettaja kudonnanohj. Terhi Käpyaho kotitalous- ja käsityön ohjaaja (75 %) käsityönohj. Minna Backman kotitalousopettaja restonomi, AMK Heli Koivulahti tietotekniikan opettaja KTM Reeta Tenhola kielikouluttaja MA Johanna Garant teknisentyön opettaja KM Jussi Inkinen ilmaisutaidon opettaja TeM Annina Ärölä 2007 Lasten ja nuorten taiteen perusopetuksen vastuuopettajat: - käsityökoulu artenomi, opettaja Kirsi Tahkola tanssi tanssinopet. Sinikka Saarela teatteri-ilmaisu TeM Annina Ärölä sanataide KM Tarja Kiuru 1999 Tuntiopettajat ja luennoitsijat: - opiston palveluksessa on vuosittain n. 70 tuntiopettajaa ja n. 30 luennoitsijaa. 1.5 OPISTON TALOUS Valtionapuun oikeuttavan toiminnan vuosibudjetti on n. 1,5 milj. josta valtionosuus on n. 32 %, kaupungin maksuosuus n. 45 % ja loput kerätään kurssimaksuina.

9 2. OPETUS Tilauskoulutustoiminnan vuosibudjetti vaihtelee vuosittain, suuruusluokka on n ILMOITTAUTUMINEN OPISKELIJAKSI, OPISKELIJAREKISTERI JA KURSSIMAKSUT Valkeakoski-opiston opiskelijat kirjataan opiskelijarekisteriin. Tiedot opiskelijarekisteriin kerätään verkko-ilmoittautumisen avulla. Opiskelijarekisteristä on laadittu henkilötietolain (523/99) ja julkisuuslain (621/99) mukaiset rekisteriselosteet. Ilmoittautumisia otetaan vastaan syksyllä n. kaksi viikkoa ennen opetuksen aloittamista. Opiskelijaksi ilmoittautuminen tapahtuu ns. netti-ilmoittautumisen avulla. Kurssin alkaessa opettaja noutaa kansliasta listat ilmoittautuneista opiskelijoista. Toisella paikkakunnalla asuvalle opettajalle lähetetään listat kotiin. Opistossa noudatetaan ryhmäkokosäännöksiä, joiden mukaan alkeisryhmässä tulee olla 8 opiskelijaa ja jatkoryhmässä 6. Kurssi ei ala, jos sinne ei ole ilmoittautunut em. minimimäärää opiskelijoita kolmea päivää ennen kurssin ilmoitettua alkamisajankohtaa. Ennakkoilmoittautuminen kielten jatkoryhmiin Opiskelija voi keväällä kielen opintoryhmän päättyessä ilmoittaa opettajalle halukkuutensa jatkaa saman aineen jatkoryhmässä. Vastuuopettaja kerää ennakkoilmoittautumislistat ja tallentaa ne Hellewiin. Opiskelija ilmoittaa kansliaan ennen opetuksen alkamista mikäli hän ei ota opiskelupaikkaa vastaan. Taiteen perusopetus Taiteen perusopetukseen ilmoittaudutaan netti-ilmoittautumisena Valkeakoskiopiston sivujen kautta tai puhelimitse kansliaan. Tarkempaa tietoa valintamenettelystä antavat taiteen perusopetuksen vastuuopettajat. Kurssimaksut Opiston kurssi/työpajamaksut ovat tuntimäärästä riippuen /kurssi/työpaja. Taiteen perusopetuksen lukukausimaksut ovat Lisäksi opistossa on käytössä 200 :n opintokortti, joka oikeuttaa opiskelemaan niin monella kurssilla kuin haluaa lukuun ottamatta tilauskoulutuksen, avoimen yliopiston ja taiteen perusopetuksen kursseja. Taiteen perusopetuksessa oppilaat voivat hakea vapaaoppilaspaikkaa, jos oppilaan huoltajien sosiaalinen asema sitä edellyttää. Työttömät ja pelkällä kansaeläkkeellä olevat saavat opiskella ilmaiseksi yhdellä kurssilla. Opintokortista työttömät ja pelkällä kansaeläkkeellä olevat saavat 30 :n alennuksen. Valkeakoskelainen työtön, eläkeläinen ja maahanmuuttajataustainen opiskelija on oikeutettu saamaan 53 :n arvoisen opintosetelin, jolla voi opiskella kurssimaksusta riippuen 1-2 kurssilla. Todistus opistokurssista annetaan pyydettäessä. Todistuksen hinta on 5. Pääosa 9

10 10 luennoista on ilmaisia. Tilauskoulutuksissa peritään koulutuksen tilaajalta erikseen sovittava hinta tai opiskelijoilta perittävä maksu. Kurssimaksut laskutetaan opiskelijoilta lukukauden alussa. Lyhytkurssien ja maksullisten luentojen maksut maksetaan ennen kurssien alkamista opiston kansliassa. Valkeakosken kaupungin taloustoimi seuraa kurssimaksujen suoritusta. Tuntiopettajat eivät ota kantaa maksukäytäntöihin, vaan maksuja koskevat kysymykset ohjataan kansliaan. 2.2 OPETUKSEN JA OPISKELUN LAATUKRITEERIT Kurssien suunnittelussa ja toteutuksessa kiinnitetään huomiota opistotoiminnan opetuksen ja opiskelun laatukriteereihin, joita ovat: opiskelumahdollisuuksien saavutettavuus (aika, paikka, olosuhteet ja hinta) opetuksen tavoitteellisuus, haasteellisuus, suunnitelmallisuus ja oikea ajoitus/jaksotus opintoryhmän koko (minimi ja maksimi) opettajien pätevyys tehtäviinsä opetusmenetelmien tarkoituksenmukaisuus oppimateriaalien, tilojen ja välineiden tarkoituksenmukaisuus opetuksen vastaavuus opiskelijoiden tarpeisiin ja opiskeluvalmiuksiin opiskelun säännöllisyys (säännöllisten ja keskeyttäneiden opiskelijoiden määrä) opiskelijoiden osallistuminen oppimistapahtumaan opiskelun jatkuvuus (tarvittaessa) opiskeluun käytetty aika (tavoitteiden saavuttaminen sovitussa ajassa) opettajien ja opiskelijoiden tietoisuus opiskelun edistymisestä opiskelijoiden saaman palautteen säännöllisyys ja oikea muoto kurssipäiväkirjan informatiivisuus ja luotettavuus. 2.3 OPETUSSUUNNITTELU Opetussuunnitelma Opettaja täyttää Hellewiin jokaisesta kurssista sähköisen opetussuunnitelmalomak-

11 11 keen. Kanslian henkilökunta tarkistaa ja numeroi kurssit, jonka jälkeen opetussuunnitelmalomakkeen tiedot siirretään Hellewin kurssirekisteriin, opiston ohjelmaesitteeseen ja kotisivuille, työsopimukseen ja päiväkirjaan. Kurssisuunnitelma Kurssia voidaan pitää tuotteena, josta annetaan asianmukainen tuoteseloste asiakkaille. Tätä varten opettaja laatii jokaisesta kurssista erikseen kurssisuunnitelman, joka tallennetaan myös opiston kotisivuille. Kurssisuunnitelma on opiston asiakkailleen antama laatusitoumus. Sen tulee täyttää seuraavat vaatimukset: 1. opiskelijoille annettava laatulupaus 2. kurssin tuoteseloste 3. joustavuus ja opiskelijoiden tarpeiden huomioonottaminen 4. perusta kurssin toteutuksen arvioinnille (opiskelijat ja opettaja) ja puutteiden korjaamiselle 5. perusta kurssin toteutuksen tehokkuuden ja taloudellisuuden arvioinnille. Kurssisuunnitelmaa käytetään opintoneuvonnassa helpottamaan opiskelijan tekemää valintaa. Suunnitelma jaetaan kurssin alussa kaikille opiskelijoille, jotta he näkevät konkreettisesti, mihin kurssilla pyritään ja mitä tavoitteeseen pääseminen edellyttää. Suunnitelma on myös opettajan työkirja, josta hän näkee, mitä hänen pitää kurssin aikana tehdä. Tavoitteena on, että sekä opettaja että kurssille ilmoittautuneet opiskelijat sitoutuvat kulkemaan kohti suunnitelmaan kirjattuja tavoitteita. Tarvittaessa kurssisuunnitelmissa näkyy myös oppimaan oppiminen. Kurssisuunnitelma laaditaan valmiiksi ennen opetuksen alkamista, syyslukukauden osalta elokuun alkuun mennessä. Kurssisuunnitelma laaditaan lomakepohjalle, joka löytyy Hellewi-lomakkeista. Lomakepohjan palkin väri vaihtelee vuosittain esitteen värin mukaisesti. Suunnitelma lähetetään sähköisesti Essi Järviselle. Kurssit toteutetaan suunnitelmien mukaisesti. Yhteisellä päätöksellä tavoitteita voidaan tarkistaa sekä kurssin alussa että sen aikana. Päiväkirja Kurssin toteutumista seurataan päiväkirjalla, johon merkitään uudet opiskelijat (U), opiskelijoiden läsnäolo kurssilla, käsitellyt asiat sekä säännöllisten ja keskeyttäneiden opiskelijoiden määrä. Päiväkirja palautetaan kurssin päätyttyä asianmukaisesti täytettynä kansliaan. Koko lukuvuoden kestävien kurssien päiväkirjat palautetaan kansliaan myös joululoman ajaksi tarkistustoimenpiteitä varten. 2.4 ARVIOINTI JA PALAUTTEET Kurssiarviointi Kurssisuunnitelma on sekä kurssin aikana että sen lopussa tapahtuvan arvioinnin perusta. Opiskelijat arvioivat kurssien onnistumista asteikolla 1-5. Kurssien yleisarvosanalle on asetettu tavoite, joka on kirjattu opiston tuloskorttiin. Arvioinnin tehtävänä on palvella opetus- ja oppimisprosessia siten, että eteneminen tapahtuu asetettujen tavoitteiden suuntaisesti. Arviointia suorittavat sekä opiskelijat että kurssin opettaja. Kurssin lopussa jokainen opiskelija täyttää kurssiarvion. Opettajan tehtävänä on jokai-

12 12 sessa ryhmässä selittää, mitä arvioinnin eri kysymyksillä tarkoitetaan. Opettajan tulee myös tarvittaessa selittää arvioinnin perimmäinen tavoite, joka on oppimisen ja opetuksen laadun parantaminen. Kanslia lähettää kurssin päätyttyä kurssiarviolomakkeet opiskelijoille sähköpostin linkkinä. Opettaja kerää kurssiarviot paperiversiona niiltä opiskelijoilta, joilla ei ole mahdollisuutta sähköiseen palautteen antoon. Opettaja tulostaa kurssikohtaisen arviolomakkeen Hellewistä. Paperiversiot jätetään luokissa oleviin palautelaatikkoihin. Hellewistä saa kurssikohtaisen yhteenvetoraportin. Koko lukuvuoden mittaisilla kursseilla opiskelijoilta voidaan tarvittaessa pyytää syyslukukauden lopussa väliarviointi. Opiskelijoita opetetaan arvioimaan omaa oppimistaan siten, että he joutuvat miettimään omakohtaisesti mm. seuraavia kysymyksiä: mitä vahvoja ja heikkoja puolia hänen tiedoissaan ja taidoissaan on, miten hän edistyy oppimisessaan, millaisia oppimiseen liittyviä taitoja hän osaa sekä miten hän voisi kehittää itseään opiskelijana. Näistä kysymyksistä myös keskustellaan koko ryhmän kanssa. Itsearvioinnin avulla opiskelija paikantaa itsensä suhteessa kurssisuunnitelmassa mainittuihin tavoitteisiin ja niiden toteutumiseen ja pystyy suuntaamaan oppimistaan uudelleen. Kun opettaja arvioi kurssin aikana opiskelijoiden oppimista, hän arvioi samalla myös omaa opetustaan ja itseään oppimistilanteiden järjestäjänä ja oppimisen ohjaajana. Opintoryhmä on peili, josta näkee oman opetuksensa kuvan. Arvioinnin avulla opettaja oppii näkemään omat vahvuutensa ja heikkoutensa ja tiedostamaan kehittymistarpeensa. Opettaja täyttää vastuuopettajansa pyynnöstä palautekeskustelulomakkeen ja osaamiskartoituksen sähköisesti. Tämän jälkeen hän keskustelee vastuuopettajan kanssa kurssien arvioinneista sekä palautekeskustelu- ja osaamiskartoituslomakkeissa esille nousseista asioista. Tarkoituksena on miettiä yhdessä, miten seuraavan vuoden kursseja voitaisiin parantaa ja miten opettaja voisi kehittää omaa opetustaan. Osaamiskartoituslomakkeista tehdään aineryhmäkohtaiset koonnit ja koko opistoa koskeva koonti. Koulutustyöryhmä käsittelee koonteja ja miettii niiden pohjalta jatkokoulutus- ja muita kehittämistoimenpiteitä. Vastaavanlaiset osaamiskartoitukset tehdään myös opiston päätoimiselle henkilökunnalle. Asiakastyytyväisyys Opisto seuraa asiakastyytyväisyyden kehittymistä kerran neljässä vuodessa tehtävällä asiakastyytyväisyyskyselyllä, jonka tulokset analysoidaan kehittämisseminaarissa. Asiakastyytyväisyyttä arvioidaan lisäksi vuotuisten kehittämiskeskustelujen avulla. Asiakastyytyväisyyden kehitystä mitataan asteikolla 1-5 ja sille on asetettu tavoite, joka on kirjattu opiston tuloskorttiin. Valkeakoski-opisto saa vertailutietoja asiakastyytyväisyyden kehityksestä vertailuopistoista. Opisto tekee tarvittaessa johonkin teemaan liittyviä erillisiä selvityksiä, joiden tulokset käsitellään päätoimisen henkilökunnan kehittämisseminaarissa tai päätoimisen henkilökunnan kokouksessa. Opistolle annettavat risut ja ruusut, kuten kirjoitukset lehdistössä, kotisivujen kautta saatu palaute, aulan palautelaatikkoon jätetty palaute, henkilökunnalle annettu suora

13 13 palaute (merkitään vahtimestareiden hallussa olevaan vihkoon) jne. käsitellään päätoimisen henkilökunnan kokouksissa. Samalla sovitaan, kuka korjaa toiminnassa esiintyneet puutteet ja ottaa tarvittaessa yhteyden palautteen antajaan. Koulutuspalvelujen seuranta- ja arviointitiedot Päätoiminen henkilökunta seuraa opetus- ja kurssisuunnitelmien sekä kurssien käytännön toteutumista seuraavilla menettelyillä: 1. Tilastotiedot - Hellewistä saadut tilastotiedot kursseista, opiskelijamääristä jne. - vertailuopistoista saadut tilastotiedot kursseista, opiskelijamääristä jne. - valtakunnallisista tilastoista saadut tiedot esim. tunti- ja opiskelijamääristä 2. Kursseista kerättävä palaute - päiväkirjoista saadut tiedot kurssien toteutumisesta - kursseilla annetut oppimistehtävät ja kerätyt välipalautteet - esitykset ja näyttelyt sekä niihin liittyvät palautekeskustelut - taiteen perusopetuksessa käytössä oleva kirjallinen palautelomake keskeyttämisistä ja opiskelun jatkamisesta, johon vastaavat sekä opiskelijat että vanhemmat - kurssien loppuarvioinnit eri muodoissaan - tilauskurssien loppukoe - työvoimahallinnon keräämät kurssipalautteet työvoimakoulutuksesta - päätoimisten opettajien palautekeskustelut tuntiopettajien kanssa 3. Muu palaute - asiakastyytyväisyyskysely - suulliset keskustelut opiskelijoiden, taiteen perusopetuksessa olevien lasten ja nuorten vanhempien ja kurssien tilaajien kanssa - asiakkaiden antamat palautteet, kommentit yms. - sivistystoimen lautakunnan jäseniltä ja muilta poliittisilta päättäjiltä saadut kommentit - kommentit lehdistössä - rehtorin päätoimisen henkilökunnan kanssa käymät kehittämiskeskustelut - rehtorin kaupunginjohtajan kanssa käymät kehittämiskeskustelut - henkilökunnan kokoukset ja kehittämisseminaarit. Opetussuunnittelun arviointi ja parantaminen Vastuuopettaja arvioi ja parantaa koulutuspalvelujen suunnittelu- ja toteutusprosessia yhdessä oman aineryhmän tuntiopettajien kanssa kurssien päätyttyä. Päätoiminen henkilökunta arvioi koulutuspalveluja kehittämiskeskusteluissa, päätoimisen henkilökunnan kokouksissa ja kevään kehittämisseminaarissa. Lisäksi opiston koulutuspalveluja arvioidaan vertailuopistoista ja ulkoisista auditoinneista saadun palautteen pohjalta.

14 14 3. TYÖSUHTEEN EHDOT JA TYÖSOPIMUS 3.1 OPETTAJAN HENKILÖKORTTI JA TYÖSOPIMUS Henkilökortti Ennen työsuhteen alkamista tuntiopettajan on täytettävä henkilökortti henkilötietojen kirjaamiseksi. Henkilökortin saa kansliasta tai talon vahtimestareilta. Henkilökortti toimitetaan opiston kansliaan. Työsopimus Työsopimus toimitetaan opistolta kahtena kappaleena, jotka molemmat toimitetaan allekirjoitettuna takaisin opiston kansliaan. Käyttäjätunnus ja salasana Tuntiopettajat saavat kansliasta kurssiensa hallinnoitiin käytettävän Hellewiohjelman käyttäjätunnuksen ja salasanan. 3.2 TUNTIOPETTAJAN TEHTÄVÄT Työehtosopimuksen mukaan tuntiopettajan velvollisuuteen kuluu oppitunnin valmistelu, oppitunnin pito, oppituntiin liittyvät muut työt sekä osallistuminen työsopimuksen mukaisiin opettajain-kokouksiin. Valkeakoski-opistossa tuntiopettajan tehtäviin kuuluu: Ennen kurssin alkamista - tarkistaa ja allekirjoittaa työsopimus ja palauttaa se kansliaan - täyttää henkilötietokortti (uusi opettaja) - tarkistaa ja täydentää henkilötiedot Hellewiin - toimittaa verokortti kansliaan - toimittaa kurssisuunnitelma sähköpostin liitteenä Essi Järviselle Kurssisuunnitelma laaditaan jokaisesta kurssista erikseen ennen kurssin alkamista, syyslukukauden osalta elokuun alkuun mennessä. Sen tulee olla riittävän yksityiskohtainen, jotta opiskelija sen pohjalta kykenee arvioimaan kurssin onnistumista. Vastuuopettajat auttavat oman alansa kurssisuunnitelmien laadinnassa. Kurssisuunnitelmia käytetään kaikessa opintoneuvonnassa. - osallistua opettajien syystapaamiseen (syksyn opettajakokous) - tutustua esitteen johdantosivuihin ja omia ryhmiä koskeviin tietoihin, jotta osaa vastata opiskelijoiden kysymyksiin - tutustua perehdyttämisoppaaseen Kurssin alussa ja aikana - pitää huolta, että jokainen opiskelija on kirjautunut ko. kurssin oppilaaksi - merkitsee päiväkirjaan U-kirjaimella opistossa uudet opiskelijat. (U= opiskelija, joka on opistossa kokonaan uusi tai jonka opistohistoriasta on yli kymme-

15 15 nen vuotta.) - jakaa kurssisuunnitelma opiskelijoille ja selittää sen avulla opetuksen tavoitteita, opiskelijan roolia ryhmän jäsenenä sekä kurssin aikana ja lopussa tapahtuvaa arviointia - kertoa keskeinen palaute edellisen kevään arvioinneista ja mahdolliset parannustoimenpiteet - pitää huolta myös oppimaan oppimisesta oman opetusaineen vaatimalla tavalla Monistushuoneen hyllyllä on harmaa kansio, jossa on erilaisia artikkeleita oppimaan oppimisesta ja oppimisesta yleensä. Artikkeleita voi kopioida itselleen ja opiskelijoille. - kertoa opiskelijoille aulan palautelaatikosta - jättää risuja ja ruusuja vahtimestareilla olevaan vihkoon Kaikki palaute käsitellään viikoittaisissa päätoimisten kokouksissa. Kokousten pöytäkirjat ovat kahvihuoneen ilmoitustaululla. - merkitä päiväkirjaan kullakin kokoontumiskerralla läsnäolleet opiskelijat ja pääkohdittain käsitellyt asiat - ilmoittaa opetustuntien muutokset, siirrot ja peruutukset kansliaan Kanslia tiedottaa muutoksista Valkeakosken Sanomien opisto-palstalla ja aulan ilmoitustaululla. Tuntiopettajan sairausajan palkan maksamisen ehtona on, että sairaudesta toimitetaan kansliaan joko lääkärin- tai terveydenhoitajan todistus riippumatta siitä, kuinka pitkäaikaisesta poissaolosta on kysymys. - ilmoittaa sijaisten tarpeesta mahdollisimman pian kansliaan Kahta viikkoa lyhyempiä poissaoloja varten ei tavallisesti hankita sijaista, vaan opettaja pitää tunnit esim. viimeisen kokoontumiskerran jälkeen. Nämä tunnit korvataan erikseen opettajalle. Pitempiä poissaoloja varten pyritään löytämään sijainen. - toimittaa matkalasku kuitteineen kansliaan kuukauden viimeiseen arkipäivään mennessä ja palkantilauslomake vain silloin jos opetuksessa on tapahtunut muutoksia - kerätä opiskelijapalautetta kurssin onnistumisesta kurssin puolivälissä joko kirjallisesti (oma lomake) tai suullisesti - keskustella palautteesta opiskelijoiden kanssa - palauttaa päiväkirja täytettynä syyslukukauden tuntien päätyttyä kansliaan (ks. täyttöohjeet kohdasta tuntiopettajan tehtävät kurssin lopussa ) - osallistua muihin opettajainkokouksiin ja kehittämisseminaareihin Osallistumisesta maksetaan erikseen määritelty palkkio ja matkakulut. - huolehtia työvälineiden ja työtilojen kunnosta ja tehdä mahdolliset korjausehdotukset päätoimiselle opettajalle - osallistua seuraavan vuoden opetusohjelman suunnitteluun ja laadintaan

16 16 Suunnitteluun ja laadintaan kuuluvat aineryhmäkohtaiset opettajainkokoukset ja opetussuunnitelmalomakkeiden täyttäminen. - osallistua taide- ja taitoaineissa erilaisten tapahtumien ja näyttelyiden valmistamiseen ja toteuttamiseen Kurssin lopussa - selittää arvioinnin perimmäinen tavoite, joka on oppimisen ja opetuksen laadun parantaminen - varmistaa, että opiskelija täyttää sähköisen tai paperiversion palautelomakkeesta - tulostaa tarvittaessa kurssikohtaisen palautelomakkeen Hellewistä - antaa palautelomakkeen paperiversiona niille opiskelijoille, joilla ei ole mahdollisuutta sähköiseen palautteen antoon. Opiskelijat täyttävät lomakkeen tunnilla ja jättävät täytetyt arviointilomakkeet joko opetustilassa tai alaaulassa olevaan laatikkoon tai kirjekuoreen. - merkitä päiväkirjaan ilmoittautuneiden, säännöllisten ja keskeyttäneiden opiskelijoiden lukumäärät koko kurssin ajalta (syys- ja kevätlukukausi) Aloittaneeksi luokitellaan opiskelija, joka osallistuu kurssille vielä kolmannella opintokerralla. Kurssimaksu peritään opiskelijalta, joka on ollut läsnä koko vuoden kestävässä ryhmässä vähintään kolme kertaa. Lyhytkursseilla (kesto enintään 20 tuntia) maksu peritään ensimmäisestä osallistumiskerrasta lähtien. Säännöllisiksi opiskelijoiksi luokitellaan 2/3 kokoontumiskerroista läsnä olleet, poikkeuksena vuorotyöläiset. Keskeyttäneiksi opiskelijoiksi luokitellaan ne opiskelijat, jotka kolmannen kurssikerran jälkeen ovat jääneet ryhmästä pois. Hellewistä tulostetaan yhteenveto, josta näkyy jokaisen kurssin kohdalla kurssin nimi, opettaja, kurssin yleisarvosana, kurssisuunnitelman toteutuminen ja arviointien lukumäärä. Vastuuopettaja tekee aineryhmäkohtaisen yhteenvedon excel-lomakkeelle. Siinä näkyvät yllämainitut kurssikohtaiset tiedot ja lisäksi ilmoittautuneiden, säännöllisten ja keskeyttäneiden opiskelijoiden lukumäärät. Lomakkeesta näkyvät myös koko ainealuetta koskevat tunnusluvut. Arviointitiedot käsitellään syksyn ensimmäisessä päätoimisen henkilöstön kokouksessa. - täyttää pyydettäessä sähköisen palautekeskustelulomakkeen ja osaamiskartoituksen ja palauttaa ne vastuuopettajalle - osallistua vastuuopettajan kanssa käytävään henkilökohtaiseen palautekeskusteluun Keskustelussa käydään läpi opiskelijoiden kurssiarvioita sekä palautekeskustelu- ja osaamiskartoituslomakkeissa esille nousseita asioita ja mietitään parannustoimenpiteitä seuraavalle vuodelle. Osallistumisesta maksetaan erikseen määritelty palkkio ja matkakulut. - palauttaa päiväkirjat kansliaan - ilmoittaa kansliaan tiedot siitä, mihin koulutukseen on osallistunut. Tiedot kirjataan opiston toimintakertomukseen. - osallistua kevään opettajainkokoukseen

17 OPETTAJAINKOKOUKSET Opettajan velvollisuuksiin kuuluu työehtosopimuksen mukaisesti osallistua opettajainkokouksiin. Pääsääntöisesti kokouksia on yksi syksyllä ja yksi keväällä. Kokouksista korvataan matkakustannukset. Syksyn kokouksesta käytetään nimitystä syystapaaminen. Ainekohtaiset opettajainkokoukset Tuntiopettajilla on eri aineissa vaihteleva määrä eri muotoisia ainekohtaisia opettajainkokouksia. Tuntiopettajien tulee osallistua arviointien jälkeiseen henkilökohtaiseen palautekeskusteluun vastuuopettajan kanssa. Keskustelussa käydään läpi opiskelijoiden kurssiarvioita sekä palautekeskustelu- ja osaamiskartoituslomakkeissa esille nousseita asioita ja mietitään parannustoimenpiteitä seuraavalle vuodelle. Kurssiarviointi on välttämätön osa opiston opetustoiminnan kehittämistä. Päätoimisen henkilöstön säännölliset kokoukset Valkeakoski-opiston päätoiminen henkilöstö työskentelee seuraavissa pysyvissä ryhmissä: - kerran viikossa työvuoden aikana pidettävä päätoimisen henkilökunnan kokous - loma-aikoja lukuun ottamatta kerran viikossa pidettävä toimistohenkilökunnan kokous. Pysyvien ryhmien tehtävänä on: - suunnitella, kehittää ja koordinoida toimintaa - välittää tietoa ja kokemuksia eri henkilöstöryhmien välillä - käsitellä opistolle eri muodossa annettua palautetta. Päätoimisen henkilökunnan kokouksesta laatii joko kanslisti tai koulutussuunnittelija muistion, joka on luettavissa opiston g-asemalla. Se on myös yleisesti nähtävillä henkilökunnan sosiaalitilan ilmoitustaululla. Toimisto-vahtimestari laatii muistion toimistohenkilökunnan kokouksesta, joka laitetaan näkyville opettajainhuoneen Talossa tapahtuu -ilmoitustaululle. 3.4 PALKANMAKSU Verokortti Jokaisen opettajan on toimitettava voimassa oleva verokortti kansliaan hyvissä ajoin ennen ensimmäistä palkanmaksua. Muussa tapauksessa palkasta peritään veroa 60 %. Palkantilaus ja -maksu Palkanmaksu on jokaisen kuukauden viimeisenä arkipäivänä. Palkantilauslomake tulee toimittaa kansliaan, mikäli tunteja perutaan tai pidetään eri aikoina kuin on sovittu. Palkka maksetaan opetussuunnitelman mukaisten tuntien perusteella. Mahdolliset poikkeamat suunnitelmasta korjataan seuraavan kuukauden palkkaan.

18 Matkakorvaus 18 Tuntiopettajien matkakulut korvataan, lukuun ottamatta 12 km:n omavastuuosuutta edestakaisesta matkasta. Matkakorvauksien maksamista varten opettajan tulee toimittaa palkantilauslomakkeen yhteydessä kansliaan allekirjoitettu ajopäiväkirja (oma auto) tai matkalaskulomake (julkinen kulkuneuvo) sekä matkasta kertyneet kuitit. Sairausajan palkka Tuntiopettajan sairausajan palkan maksamisen ehtona on, että sairaudesta toimitetaan opistolle joko lääkärin- tai terveydenhoitajan todistus riippumatta siitä, kuinka pitkäaikaisesta poissaolosta on kysymys. Työterveyshuolto, työsuojelu ja turvallisuusjärjestelyt Kaupungin työterveyshuolto on tarvittaessa tuntiopettajien käytössä. Työsuojelusta vastaa kaupungin työsuojeluorganisaatio. Opiston työsuojeluvaltuutetun ja -asiamiehen nimet löytyvät opettajanhuoneen ilmoitustaululta. Henkilökunnan turvallisuus-järjestelyistä antavat tietoa opiston vahtimestarit. Sijaiset Sijaisen tarpeesta on ilmoitettava mahdollisimman pian kansliaan. Kahta viikkoa lyhyempiä poissaoloja varten ei tavallisesti hankita sijaista. Lomat Opistossa pääsääntöisesti pidetään hiihtoloma, josta opettajan tulee ilmoittaa oppilaille, vahtimestareille ja kansliaan. Jollei opettaja halua lomaa pitää, täytyy hänen myös siitä edellä mainituille kertoa. 3.5 OPETTAJAINKOULUTUS Opettajainhuoneen ilmoitustaululta löytyy tietoja tarjolla olevasta opettajainkoulutuksesta. Opisto tukee määrärahojen rajoissa koulutukseen osallistumista. Avustushakemuksia saa Hellewistä. Hakemukset toimitetaan rehtorille. Opettajan täydennyskoulutuksesta tuntiopettajan on syytä keskustella myös ko. aineen päätoimisen opettajan kanssa. Työsuhteen aikana käydyistä koulutuksista sekä toiminnasta erilaisissa asiantuntijatehtävissä tulee toimittaa tiedot kansliaan, jotta ne saadaan kootuksi opiston toimintakertomukseen. Muut edut Opisto huolehtii henkilökuntansa työhyvinvoinnista järjestämällä mm. virkistys- ja kulttuuritilaisuuksia (esim. pikkujoulut, teatterimatkat, opettajainkokoukseen liitetyt illanvietot jne.)

19 Opiston henkilökunta voi käyttää seuraavia kaupungin henkilökuntaetuuksia: - kaupungin avustamat ruokaliput - ilmainen uimahallivuoro kerran viikossa - alennus Korkeakankaan hiihtokeskuksen lipuista - alennus Kino-Sampo elokuvateatterin lipuista 19 Nämä edut ovat myös tuntiopettajien käytössä. Lisätietoja saa kansliasta. 4. OPETUS - OPINTORYHMÄT 4.1 VASTUUALUEET Valkeakoski-opistossa päätoimisen henkilökunnan vastuualueet ovat opetusainekohtaisesti seuraavat: - kielet Leila Hiissa - tekstiilityöt Maarit Humalajärvi - tekniset työt Jussi Inkinen - kotitalous Heli Koivulahti - yhteiskunnalliset aineet Tarja Kiuru - kudonta Terhi Käpyaho ja Minna Backman - taide-aineet Timo Pajunen - ilmaisutaito Annina Ärölä - tietotekniikka Reeta Tenhola Taiteen perusopetus: - sanataide Tarja Kiuru - tanssi Sinikka Saarela - teatteri-ilmaisu Annina Ärölä - käsityö Kirsi Tahkola Tilauskoulutus Helena Kilkki-Rekola Marika Saarela Johanna Garant 4.2 OPISKELIJOIDEN VÄHIMMÄISMÄÄRÄT JA POISSAOLOT Vähimmäismäärät Valkeakoski-opistossa noudatetaan ryhmäkokosäännöksiä. Ryhmä lakkautetaan: - jos kokovuotiseksi tarkoitetun ryhmän opiskelijamäärä on kuudesti pienempi kuin 8 opiskelijaa ja jatkoryhmissä pienempi kuin 6 opiskelijaa - jos syys- tai kevätkaudella toimiva ryhmä on vajaa kolme kertaa - jos ryhmä jää vajaaksi kolmesti peräkkäin - jos ryhmään ei ensimmäisellä kerralla tule lainkaan oppilaita Kurssi ei ala, mikäli sinne ei ole ilmoittautunut minimäärä opiskelijoita kolme arkipäivää ennen kurssin ilmoitettua alkamisajankohtaa.

20 Poissaolot 20 Jotta opintoryhmä ei lakkaisi ennen aikojaan, on hyvä selostaa opiskelijoille heti opetuksen alkaessa, miten poissaolot vaikuttavat ryhmän toiminnan jatkamiseen. Opisto ei maksa palkkaa sellaisista tunneista, joita ei ole sovittu pidettäväksi, tai jotka on pidetty liian pienelle ryhmälle. Opettajien on laskettava lukukauden lopussa päiväkirjaansa säännölliset opiskelijat. Säännöllisiksi opiskelijoiksi luokitellaan 2/3 paikalla olleet, poikkeuksena vuorotyöläiset. Keskeyttäneiksi opiskelijoiksi luokitellaan ne opiskelijat, jotka kolmannen kurssikerran jälkeen jäävät ryhmästä pois. 4.3 MUUTOKSET OPINTORYHMIEN KOKOONTUMISISSA Opetustuntien muutoksia, siirtoja, peruutuksia yms. voidaan tehdä tarvittaessa, kunhan ne tapahtuvat työsopimukseen merkityn kokonaistuntimäärän rajoissa. Muutoksista, siirroista ja peruutuksista kannattaa sopia opiskelijoiden kanssa etukäteen aina kun se on mahdollista. Kaikissa tapauksissa, niistä on ilmoitettava kansliaan, jotta niistä ehditään tiedottaa Valkeakosken Sanomien Valkeakoski-opisto -palstalla sekä opiston aulan monitorilla. Tärkeää on myös sopia muutoksista vahtimestarien kanssa Erityisluokkien (kuten atk-luokka, kielistudio) tarpeista sovitaan vahtimestarien kanssa, jotka vastaavat talon tilavarauksista. 4.4 OPETUSVÄLINEIDEN JA MATERIAALIN HANKINTA Oppimateriaali Opistolla on käytössään pankkiin avatulla tilillä erillinen oppimateriaalikassa. Se on tarkoitettu taide- ja käytännönaineiden opettajille helpottamaan sellaisten oppimateriaalihankintojen suorittamista, joita ei voida rahastaa opiskelijoilta etukäteen. Kassan käyttöoikeudesta voi tiedustella kansliasta. Opetusvälineet ja -materiaali opettajalle Opisto hankkii opettajille määrärahojen sallimissa rajoissa opetusvälineitä ja -materiaaleja. Koska määrärahat ovat rajalliset, on hankinnoista sovittava etukäteen päätoimisten opettajien ja rehtorin kanssa. 4.5 MONISTEET Opettajat voivat kopioida kohtuullisen määrän opetuksessa tarvitsemaansa oppimateriaalia opiston kopiokoneella. Talon vahtimestarit opastavat koneen käytössä.

21 4.6 TODISTUKSET VAKUUTUKSET 5. LIITTEET Opiskelijoille annetaan pyynnöstä todistus. Opettajan tulee jättää todistukseen tulevat tiedot opiston kansliaan viimeistään viikkoa ennen todistusten jakamista. Taiteen perusopetuksessa käytännöt ovat erilaiset ja niistä informoivat vastuuopettajat. Todistuksen hinta on 5. Opiston opiskelijat on vakuutettu kaupungin puolesta opetustilanteissa mahdollisesti tapahtuvien tapaturmien varalta. Vahingon sattuessa opettajan tulee ottaa yhteys opiston kansliaan. Sisällysluettelon mukaisiin liitteisiin ja lomakkeisiin voit tutustua opettajanhuoneessa olevassa liitekansion avulla.

Päivitetty: 22.8.2014

Päivitetty: 22.8.2014 1 PEREHDYTTÄMISOPAS 2014 Päivitetty: 22.8.2014 PEREHDYTTÄMISEN TARKISTUSLISTA 2 Perehdytettävän nimi: Perehdyttäjän nimi: 1. Opiston yleiskuvaus perehdyttäjä pvm 1.1 Valkeakoski-opiston perustiedot 1.2

Lisätiedot

VALKEAKOSKI-OPISTO VUONNA 2014

VALKEAKOSKI-OPISTO VUONNA 2014 VALKEAKOSKI-OPISTO VUONNA 2014 SIVISTYSTOIMEN ORGANISAATIO VALKEAKOSKI- OPISTO SIVISTYSTOIMEN KESKUS KIRJASTO- TOIMI KULTTUURI- TOIMI KANSALAIS- OPISTO TAITEEN PERUSOPETUS TILAUS- KOULUTUS KULTTUURI- TOIMISTO

Lisätiedot

LUKUVUODEN 2013 2014 OPETUSOHJELMAN PERUSTEET

LUKUVUODEN 2013 2014 OPETUSOHJELMAN PERUSTEET Kokemäen kansalaisopisto 25.6.2013 LUKUVUODEN 2013 2014 OPETUSOHJELMAN PERUSTEET Työvuoden pituus ja opetuksen järjestäminen Työvuosi 1.8.2013 31.7.2014 Syyskausi 9.9. 15.12.2013 Kevätkausi 7.1. 18.5.2014

Lisätiedot

Limingan seudun musiikkiopisto Opetussuunnitelma 2012

Limingan seudun musiikkiopisto Opetussuunnitelma 2012 1 Limingan seudun musiikkiopisto Opetussuunnitelma 2012 Taiteen perusopetus, lasten tanssi- ja balettiopetus Yleinen oppimäärä Limingan kunta Sivistyslautakunta Voimassa 1.8.2012 alkaen 2 1. Toiminta-ajatus

Lisätiedot

KANSALAISOPISTO TYÖPAIKKANA. Info uusille opettajille Wellamo opisto Päivikki Tapiola

KANSALAISOPISTO TYÖPAIKKANA. Info uusille opettajille Wellamo opisto Päivikki Tapiola KANSALAISOPISTO TYÖPAIKKANA Info uusille opettajille Wellamo opisto 29.8.2016 Päivikki Tapiola VAPAA SIVISTYSTYÖ: villiä ja vapaata? Laki vapaasta sivistystyöstä (932 / 1998) Vapaan sivistystyön tarkoituksena

Lisätiedot

TAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMA TORNION KANSALAISOPISTOSSA

TAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMA TORNION KANSALAISOPISTOSSA TAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMA TORNION KANSALAISOPISTOSSA LIITE ------- Musiikki: Piano, musiikinteoria ja säveltapailu Tanssi Esittävät taiteet: Teatteritaide Visuaaliset

Lisätiedot

Tietostrategia 15.11.2002 Päivitetty 27.5.2009

Tietostrategia 15.11.2002 Päivitetty 27.5.2009 Tietostrategia 15.11.2002 Päivitetty 27.5.2009 SISÄLLYS 1 JOHDANTO...1 1.1 Valkeakoski-opiston tietostrateginen visio...1 2 NYKYTILA JA TAVOITE...1 2.1 Tekniset valmiudet...1 2.1.1 Tavoite...1 2.2 Henkilökunnan

Lisätiedot

turun seudun musiikkiopisto Turun seudun musiikkiopiston säännöt

turun seudun musiikkiopisto Turun seudun musiikkiopiston säännöt turun seudun musiikkiopisto Turun seudun musiikkiopiston säännöt 2 Yleistä Tähän järjestyssääntöön/opinto-oppaaseen on koottu musiikkioppilaitoksia ja taiteen perusopetusta koskevia yleisiä sääntöjä sekä

Lisätiedot

Vuosi 2007 Vuosi 2010 Tarjonta (mitä koulutusta, millaisin menetelmin) Tarjonnan muutokset

Vuosi 2007 Vuosi 2010 Tarjonta (mitä koulutusta, millaisin menetelmin) Tarjonnan muutokset Päivitetty 8.10.2007 MS KOULUTUSPALVELUSUUNNITELMA Vuosi 2007 Vuosi 2010 Tarjonta (mitä koulutusta, millaisin menetelmin) Tarjonnan muutokset Asiakkaat ja kilpailijat Asiakasryhmien ja kilpailutilanteen

Lisätiedot

Päivitetty: 26.3.2015

Päivitetty: 26.3.2015 1 PEREHDYTTÄMISOPAS 2015 Päivitetty: 26.3.2015 2 SISÄLLYS 1.1 VALKEAKOSKI-OPISTON PERUSTIEDOT 4 1.2 KOULUTUSTARJONTA 4 1.3 VALKEAKOSKI-OPISTON OSAAMISALUEITA KOULUTUSPALVELUISSA OVAT: 4 1.4 KOULUTUSPALVELUJEN

Lisätiedot

ORIMATTILAN KAUPUNKI PERUSOPETUSLAIN MUKAINEN KOULULAISTEN ILTAPÄIVÄTOIMINNAN. (1. ja 2. luokkien sekä erityisen tuen oppilaille) TOIMINTASUUNNITELMA

ORIMATTILAN KAUPUNKI PERUSOPETUSLAIN MUKAINEN KOULULAISTEN ILTAPÄIVÄTOIMINNAN. (1. ja 2. luokkien sekä erityisen tuen oppilaille) TOIMINTASUUNNITELMA ORIMATTILAN KAUPUNKI PERUSOPETUSLAIN MUKAINEN KOULULAISTEN ILTAPÄIVÄTOIMINNAN (1. ja 2. luokkien sekä erityisen tuen oppilaille) TOIMINTASUUNNITELMA 11.8.2014 29.5.2015 Sivistys- ja vapaa-aikalautakunta

Lisätiedot

Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa

Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa Ohjeet opiskelijalle Opiskelija harjoittelee omassa opetustyössään ammatillisessa koulutuksessa. Opetusharjoittelussa keskeisenä tavoitteena

Lisätiedot

Opetussuunnitelman perusteiden uudistaminen

Opetussuunnitelman perusteiden uudistaminen Opetussuunnitelman perusteiden uudistaminen Irmeli Halinen Opetussuunnitelmatyön päällikkö OPETUSHALLITUS LUMA-seminaari 15.1.2013 1 Opetussuunnitelmatyön kokonaisuus 2 Yleissivistävän koulutuksen uudistaminen

Lisätiedot

Jyväskylän ammattikorkeakoulun HARJOITUSMUSIIKKIOPISTO

Jyväskylän ammattikorkeakoulun HARJOITUSMUSIIKKIOPISTO Jyväskylän ammattikorkeakoulun HARJOITUSMUSIIKKIOPISTO Opas oppilaille, opetusharjoittelijoille ja ohjaaville opettajille 2014-2015 Sisällys YLEISTÄ TIETOA HARJOITUSMUSIIKKIOPISTOSTA HAKU VALINTAPERUSTEET

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 8/2013 1 (9) Suomenkielisen työväenopiston jk reh/6 27.08.2013

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 8/2013 1 (9) Suomenkielisen työväenopiston jk reh/6 27.08.2013 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 8/2013 1 (9) 72 A. Belle Selene Xian valtuustoaloite vähäosaisten opiskelun tarpeesta HEL 2013-003033 T 00 00 03 Päätös Johtokunta päätti antaa valtuutettu Belle Selene Xian

Lisätiedot

SOTKAMON KANSALAISOPISTON LAATUKÄSIKIRJA

SOTKAMON KANSALAISOPISTON LAATUKÄSIKIRJA SOTKAMON KANSALAISOPISTON LAATUKÄSIKIRJA Sotkamon kansalaisopiston henkilöstö on työstänyt Osaava - koulutuksen aikana vuosina 2011 2012 opistolle räätälöityä laatukäsikirjaa. Käsikirja on EFQM (European

Lisätiedot

MARKKINOINTISTRATEGIA 2004

MARKKINOINTISTRATEGIA 2004 MARKKINOINTISTRATEGIA 2004 Johanna Garant, Maarit Humalajärvi, Marika Saarela, Reeta Tenhola, Helena Kilkki-Rekola 28.5.2004 MARKKINOINTISTRATEGIA 2004 1 Perustiedot Valkeakoski-opistosta...3 2 Markkinat...4

Lisätiedot

Opettajainkokous. 2.9.2010 Porin työväenopiston auditorio. Heikki Haaparanta 9/3/10. Porin kaupungin työväenopisto Ulvilan kansalaisopisto

Opettajainkokous. 2.9.2010 Porin työväenopiston auditorio. Heikki Haaparanta 9/3/10. Porin kaupungin työväenopisto Ulvilan kansalaisopisto Opettajainkokous 2.9.2010 Porin työväenopiston auditorio 1 Tuntiopettaja on opiston kasvot! Tuntiopettajat tekevät opiston kannalta äärettömän merkittävää työtä. Tuntiopettajien työpanos on sitä, mistä

Lisätiedot

INARIN KUNTA LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA. Sivistyslautakunta 13.5.2009/47

INARIN KUNTA LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA. Sivistyslautakunta 13.5.2009/47 INARIN KUNTA LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA Sivistyslautakunta 13.5.2009/47 1 LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN SISÄLTÖ 1. Lisäopetuksen järjestämisen lähtökohdat ja opetuksen laajuus 3 2. Lisäopetuksen

Lisätiedot

VST vapaa sivistystyö. OAO AKOL ry vst-tiimi

VST vapaa sivistystyö. OAO AKOL ry vst-tiimi VST vapaa sivistystyö OAO 7.11.2018 AKOL ry vst-tiimi Mitä on vapaa sivistystyö? Vapaan sivistystyön tarkoituksena on elinikäisen oppimisen periaatteen pohjalta tukea yksilöiden persoonallisuuden monipuolista

Lisätiedot

Kuopio yht. 871 (Asteikko 1-5) 1. v. yht / 373 2. v: yht / 300 3. v.: yht. / 198 Yht. 871 Kysymys ka. 4,1 3,9 2,8 1,1 1,3 1,1 3,9 4,1 4,5 4,5 4,1

Kuopio yht. 871 (Asteikko 1-5) 1. v. yht / 373 2. v: yht / 300 3. v.: yht. / 198 Yht. 871 Kysymys ka. 4,1 3,9 2,8 1,1 1,3 1,1 3,9 4,1 4,5 4,5 4,1 Kuopio yht. 871 (Asteikko 1-5) 1. v. yht / 373 2. v: yht / 300 3. v.: yht. / 198 Yht. 871 Kysymys ka ka ka ka. 1 Opiskeluryhmissäni on ollut hyvä yhteishenki. 4,2 4,2 3,9 4,1 2 Opiskeluryhmissäni vallitsee

Lisätiedot

Kielitiimi Johanna Jokinen p. 040 335 7006 Leila Hiissa p. 040 335 7007

Kielitiimi Johanna Jokinen p. 040 335 7006 Leila Hiissa p. 040 335 7007 1 TERVETULOA OPETTAJAKSI VALKEAKOSKI-OPISTOON! Opistossamme työskentelee lukuvuosittain n. 180 tuntiopettajaa ja luennoitsijaa sekä 24 päätoimista työntekijää (14 opetushenkilöä ja 10 hallintohenkilöstöön

Lisätiedot

KÄSITYÖN TAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMA LAPSILLE JA NUORILLE

KÄSITYÖN TAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMA LAPSILLE JA NUORILLE KÄSITYÖN TAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMA LAPSILLE JA NUORILLE Hiiden Opisto 2006 Perustuu lakiin taiteen perusopetuksesta 633/1998, 5 sekä sitä täydentävään asetukseen 813/1998,

Lisätiedot

Opetusharjoittelu 11 op (1P00BA27) Oppilaitoksen turvallisuus 2 op (1P00BA29)

Opetusharjoittelu 11 op (1P00BA27) Oppilaitoksen turvallisuus 2 op (1P00BA29) Opetusharjoittelu 11 op (1P00BA27) Oppilaitoksen turvallisuus 2 op (1P00BA29) Opetusharjoittelun aikana opettajaopiskelija osoittaa ammattipedagogisissa opinnoissa hankkimaansa osaamista. Tavoitteena on,

Lisätiedot

Vaihtoehto A. Harjoittelu Oulun seudun harjoitteluverkostossa Vaihtoehto B. Harjoittelu Rovaniemen seudun harjoitteluverkostossa

Vaihtoehto A. Harjoittelu Oulun seudun harjoitteluverkostossa Vaihtoehto B. Harjoittelu Rovaniemen seudun harjoitteluverkostossa Vaihtoehto A. Harjoittelu Oulun seudun harjoitteluverkostossa Vaihtoehto B. Harjoittelu Rovaniemen seudun harjoitteluverkostossa Ohjeet opiskelijalle Vaihtoehdoissa A ja B opiskelija harjoittelee joko

Lisätiedot

JOKILÄÄNIN KANSALAISOPISTON TUNTIOPETTAJAN OPAS. Työkausi 2015-2016

JOKILÄÄNIN KANSALAISOPISTON TUNTIOPETTAJAN OPAS. Työkausi 2015-2016 JOKILÄÄNIN KANSALAISOPISTON TUNTIOPETTAJAN OPAS Työkausi 2015-2016 Kurssimaksut Muistakaa sanoa kurssien alussa, että peruutus on aina tehtävä opiston toimistoon, jotta tiedetään ottaa asia huomioon laskutuksessa!

Lisätiedot

KERHONJÄRJESTÄJILLE, KOULUILLE JA OPETTAJILLE

KERHONJÄRJESTÄJILLE, KOULUILLE JA OPETTAJILLE KOULUN KERHOTOIMINNAN KÄSIKIRJA 2 KERHONJÄRJESTÄJILLE, KOULUILLE JA OPETTAJILLE SUVI LAPPALAINEN LAHDEN KAUPUNKI LASTEN JA NUORTEN KASVU Sisällysluettelo 1. Koulun kerhotoiminnan järjestäminen 2. Kerhotoiminnan

Lisätiedot

Ruokolahden kunta Sivistystoimen johtosääntö 1 (8) 56100 Ruokolahti Voimaan 1.1.2009 (kv 15.12.2008/ 59) muutos 1.8.2010 (kv. 21.6.

Ruokolahden kunta Sivistystoimen johtosääntö 1 (8) 56100 Ruokolahti Voimaan 1.1.2009 (kv 15.12.2008/ 59) muutos 1.8.2010 (kv. 21.6. Ruokolahden kunta Sivistystoimen johtosääntö 1 (8) 1 Soveltaminen Tämä johtosääntö kattaa sivistystoimen päävastuualueen. Johtosäännön määräyksiä sovelletaan opetus- ja kulttuuritoimeen, varhaiskasvatukseen

Lisätiedot

33 Asianro 1960/12.00.01.01/2015. Kansalaisopiston rehtori Kirsti Turunen Kansalaisopisto

33 Asianro 1960/12.00.01.01/2015. Kansalaisopiston rehtori Kirsti Turunen Kansalaisopisto 33 Asianro 1960/12.00.01.01/2015 Kansalaisopiston maksujen perusteet lukuvuonna 2015-2016 Kansalaisopiston rehtori Kirsti Turunen Kansalaisopisto Hyvinvoinnin edistämisen lautakunta päättää palvelualueensa

Lisätiedot

Teoksen portfolion edellyttää osallistumista välipalavereihin ja päättötyönäyttelyyn sekä oman päättötyösi esittelyn

Teoksen portfolion edellyttää osallistumista välipalavereihin ja päättötyönäyttelyyn sekä oman päättötyösi esittelyn PÄÄTTÖTYÖOPAS SISÄLLYSLUETTELO Mikä on päättötyö... 1 Päättötyö ja päättötodistus... 2 Milloin päättötyön voi suorittaa... 3 Miten päättötyö suoritetaan... 4 Portfolio... 5 Näitä asioita voisit portfoliossasi

Lisätiedot

YLEISKUVAUS... 4 KAUKAMETSÄN OPISTON PERUSTIEDOT... 4 OPETUSTILAT... 4 Opetus Kaukametsän muissa tiloissa... 5 Kaukametsän opiston opetus Kaukametsän

YLEISKUVAUS... 4 KAUKAMETSÄN OPISTON PERUSTIEDOT... 4 OPETUSTILAT... 4 Opetus Kaukametsän muissa tiloissa... 5 Kaukametsän opiston opetus Kaukametsän OPETTAJAN PEREHDYTTÄMISOPAS 2008 2009 YLEISKUVAUS... 4 KAUKAMETSÄN OPISTON PERUSTIEDOT... 4 OPETUSTILAT... 4 Opetus Kaukametsän muissa tiloissa... 5 Kaukametsän opiston opetus Kaukametsän ulkopuolella...

Lisätiedot

Liite nro 4. Kansalaisopiston kurssimaksuissa noudatettavat periaatteet ja kurssien hinnoittelu lukuvuonna 2008-2009

Liite nro 4. Kansalaisopiston kurssimaksuissa noudatettavat periaatteet ja kurssien hinnoittelu lukuvuonna 2008-2009 Liite nro 4 Yhdtr. 30.7.2008 223 liite2 Kansalaisopiston kurssimaksuissa noudatettavat periaatteet ja kurssien hinnoittelu lukuvuonna 2008-2009 Kurssihinnoittelun lähtökohtana on oppitunnin tuotantohinta,

Lisätiedot

Kurssimaksun voi maksaa myös Tyky-kuntosetelillä. Tykykuntosetelillä maksettaessa kurssimaksu maksetaan kansalaisopiston toimistoon.

Kurssimaksun voi maksaa myös Tyky-kuntosetelillä. Tykykuntosetelillä maksettaessa kurssimaksu maksetaan kansalaisopiston toimistoon. TYÖKAUSI 2015-2016 syyslukukausi 14.9.-22.11.2015 kevätlukukausi 11.1.-15.4.2016 hiihtoloma 7.-11.3.2016 kevätnäyttely huhti-toukokuu konsertti/kevätjuhla huhti-toukokuu Yksittäisiä kursseja voidaan järjestää

Lisätiedot

2015-16. Opinto-opas. Kerimäen lukio

2015-16. Opinto-opas. Kerimäen lukio 2015-16 Opinto-opas Kerimäen lukio Opinto-opas Näin opiskellaan Kerimäen lukiossa Tervetuloa opiskelemaan Kerimäen lukioon! Opintoihin liittyvissä kysymyksissä sinua neuvovat rehtori, opinto-ohjaaja ja

Lisätiedot

TIEDOTE 16/2008 18.3.2008 1 (6) Taiteen perusopetuksen järjestäjille TAITEEN PERUSOPETUKSEN KÄSITE, RAKENNE JA LAAJUUS

TIEDOTE 16/2008 18.3.2008 1 (6) Taiteen perusopetuksen järjestäjille TAITEEN PERUSOPETUKSEN KÄSITE, RAKENNE JA LAAJUUS TIEDOTE 16/2008 18.3.2008 1 (6) Taiteen perusopetuksen järjestäjille TAITEEN PERUSOPETUKSEN KÄSITE, RAKENNE JA LAAJUUS Mitä taiteen perusopetus on? Koulutuksen järjestäminen Taiteen perusopetuksen lainsäädäntö

Lisätiedot

1. Johdanto Hyvinkään Opisto on vuonna 1927 perustettu vapaan sivistystyön oppilaitos, joka tarjoaa kaikille avointa koulutusta. Hyvinkään Opisto tarj

1. Johdanto Hyvinkään Opisto on vuonna 1927 perustettu vapaan sivistystyön oppilaitos, joka tarjoaa kaikille avointa koulutusta. Hyvinkään Opisto tarj 1. Johdanto Hyvinkään Opisto on vuonna 1927 perustettu vapaan sivistystyön oppilaitos, joka tarjoaa kaikille avointa koulutusta. Hyvinkään Opisto tarjoaa kaikille avoimia suomen kielen kursseja pääsääntöisesti

Lisätiedot

Kokemäen kansalaisopisto

Kokemäen kansalaisopisto Kokemäen kansalaisopisto LUKUVUODEN 2014 2015 TOIMINTASUUNNITELMA Työvuoden pituus ja opetuksen järjestäminen Työvuosi 1.8.2014 31.7.2015 Syyskausi 8.9. 13.12.2014 Kevätkausi 7.1. 11.5.2015 Syysloma 20.

Lisätiedot

Rehtorin (4 07 01 01 1) tehtäväkohtainen palkka määrätään palkkaasteikon puitteissa (ks. palkkaliite).

Rehtorin (4 07 01 01 1) tehtäväkohtainen palkka määrätään palkkaasteikon puitteissa (ks. palkkaliite). Osio F Liite 13 Kansanopisto Palkka ja työaika OSIO F LIITE 13 KANSANOPISTO I VIRAN/TOIMENHALTIJOIDEN PALKKA JA TYÖAIKA 1 Rehtorin tehtäväkohtainen palkka Rehtorin (4 07 01 01 1) tehtäväkohtainen palkka

Lisätiedot

KOTIOPETUKSESSA OLEVAT OPPILAAT

KOTIOPETUKSESSA OLEVAT OPPILAAT KAUHAJOEN KAUPUNKI SIVISTYSOSASTO KOTIOPETUKSESSA OLEVAT OPPILAAT TOIMINTAOHJE Sivistyslautakunta 9.6.2010, 92 Päivitys: Sivistyslautakunta 25.5.2011 70 1 Lähtökohta Suomessa vakinaisesti asuvat lapset

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 3. 3 Nuorten maahanmuuttajien opetuksen siirtäminen Matinkylän koulun alaisuudesta Espoon aikuislukion alaisuuteen

Espoon kaupunki Pöytäkirja 3. 3 Nuorten maahanmuuttajien opetuksen siirtäminen Matinkylän koulun alaisuudesta Espoon aikuislukion alaisuuteen 26.01.2012 Sivu 1 / 1 395/12.01.01/2012 3 Nuorten maahanmuuttajien opetuksen siirtäminen Matinkylän koulun alaisuudesta Espoon aikuislukion alaisuuteen Valmistelijat / lisätiedot: Juha Nurmi, puh. (09)

Lisätiedot

HARJOITTELUN OHJAUKSEN LAATUKRITEERIT

HARJOITTELUN OHJAUKSEN LAATUKRITEERIT Sosiaali- ja terveysala/päivitys 12.4.2011 HARJOITTELUN OHJAUKSEN LAATU 1. Tiedonkulku Suunnitellulla tiedonkululla varmistetaan yhteistyö harjoittelupaikan ja oppilaitoksen välillä. - harjoittelupaikassa

Lisätiedot

MARKKINOINTISTRATEGIA 2013-2014

MARKKINOINTISTRATEGIA 2013-2014 MARKKINOINTISTRATEGIA 2013-2014 Päivitetty 4.9.2013 MARKKINOINTISTRATEGIA 2013 2014 1 Perustiedot Valkeakoski-opistosta... 3 2 Markkinat... 3 2.1 Kysyntä... 3 2.2 Kilpailu... 4 2.3 Toimintaympäristö...

Lisätiedot

Perusopetukseen valmistavan opetuksen. opetussuunnitelma. Outokummun kaupunki

Perusopetukseen valmistavan opetuksen. opetussuunnitelma. Outokummun kaupunki Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Outokummun kaupunki 2 Sisältö 1 Perusopetuksen valmistavan opetuksen lähtökohdat... 3 2 Perusopetuksen valmistavan opetuksen tavoitteet ja keskeiset

Lisätiedot

Porvoon kansalaisopisto. Tuntiopettajan opas

Porvoon kansalaisopisto. Tuntiopettajan opas Porvoon kansalaisopisto Tuntiopettajan opas 2014 2015 2 Porvoon kansalaisopisto Työvuosi 2014 2015 TUNTIOPETTAJAN OPAS Sisältö 1. Tervetuloa Porvoon kansalaisopistoon... 3 2. Kurssin laadunparantamissykli...

Lisätiedot

VISUAALISTEN TAITEIDEN LAAJAN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMA KÄSITYÖ 2. VALKEAKOSKI-OPISTON TOIMINTA-AJATUS JA KÄSITYÖN TAITEEN PERUSOPETUS

VISUAALISTEN TAITEIDEN LAAJAN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMA KÄSITYÖ 2. VALKEAKOSKI-OPISTON TOIMINTA-AJATUS JA KÄSITYÖN TAITEEN PERUSOPETUS 2 VALKEAKOSKI-OPISTO VISUAALISTEN TAITEIDEN LAAJAN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMA KÄSITYÖ SISÄLTÖ 1. VALKEAKOSKI-OPISTO 2. VALKEAKOSKI-OPISTON TOIMINTA-AJATUS JA KÄSITYÖN TAITEEN PERUSOPETUS 3. KÄSITYÖN

Lisätiedot

Kansalais- ja työväenopistojen vapaus ja vastuu

Kansalais- ja työväenopistojen vapaus ja vastuu Kansalais- ja työväenopistojen vapaus ja vastuu SVV- luentosarja 2015-2016 Ma= Korolainen, Pilvi Mansikkamäki, Ma= Saari Laki vapaasta sivistystyöstä (21.8.1998/632 ja 29.12.2009/1765) 1 Vapaan sivistystyön

Lisätiedot

a P ep t e er us TAITEEN PERUSOPETUS 2012-2013 Ähtärissä kuvataide musiikki käsityö tanssi

a P ep t e er us TAITEEN PERUSOPETUS 2012-2013 Ähtärissä kuvataide musiikki käsityö tanssi T a TI e P n o e er us u S ep t TAITEEN PERUSOPETUS 2012-2013 Ähtärissä kuvataide musiikki käsityö tanssi Hän ei tiennyt ettei sitä pysty kukaan tekemään. Niinpä hän meni ja teki sen. Hei koululaisen kotiväki!

Lisätiedot

Opiskelun ja opetuksen tuen ja hallinnon aliprosessit. Pekka Linna KOOTuki-ryhmä, 13.3.2015

Opiskelun ja opetuksen tuen ja hallinnon aliprosessit. Pekka Linna KOOTuki-ryhmä, 13.3.2015 Opiskelun ja opetuksen tuen ja hallinnon aliprosessit Pekka Linna KOOTuki-ryhmä, 13.3.2015 1. Koulutus- ja opetussuunnittelu, aliprosessit 1. Korkeakoulun koulutusvastuiden strateginen suunnittelu 2. Koulutuksen

Lisätiedot

LAUTTASAAREN MUSIIKKIOPISTON OPPILAIDEN OPAS

LAUTTASAAREN MUSIIKKIOPISTON OPPILAIDEN OPAS LAUTTASAAREN MUSIIKKIOPISTON OPPILAIDEN OPAS lukuvuosi 2015-2016 Hyvät oppilaat Musiikkiopiston aukioloajat Tämän oppaan tarkoituksena on helpottaa työskentelyänne Lauttasaaren musiikkiopistossa. Tähän

Lisätiedot

TAMMELAN KUNNAN KASVATUS- JA SIVISTYSTOIMEN PÄÄVASTUU- ALUEEN JOHTOSÄÄNTÖ

TAMMELAN KUNNAN KASVATUS- JA SIVISTYSTOIMEN PÄÄVASTUU- ALUEEN JOHTOSÄÄNTÖ TAMMELAN KUNNAN KASVATUS- JA SIVISTYSTOIMEN PÄÄVASTUU- ALUEEN JOHTOSÄÄNTÖ 1 LUKU...2 TOIMINNAN YLEISET PERUSTEET...2 1 Toiminta-ajatus...2 2 LUKU...2 ORGANISAATIO...2 2 Lautakunnat...2 3 Lautakunnan kokoonpano...3

Lisätiedot

Kalkkisten koulu 2015 2016

Kalkkisten koulu 2015 2016 Lukuvuosisuunnitelma Kalkkisten koulu 2015 2016 yhteystiedot koulu Lähiosoite Kenttätie 5 Postinumero 17240 Postitoimipaikka Kalkkinen Puhelin 03 7671008 Sähköposti kalkkistenkoulu@asikkala.fi Kanslia

Lisätiedot

Johdatus uusille opettajille. Opettajankokous Olli Ruohomäki

Johdatus uusille opettajille. Opettajankokous Olli Ruohomäki Johdatus uusille opettajille Opettajankokous 27.8.2015 Olli Ruohomäki Petäjä on alueellinen kansalaisopisto Ennen kurssin alkua Poikkea toimistolla täyttämässä tuntiopettajalomake sekä pankkiyhteyslomake.

Lisätiedot

ASKOLAN KUVATAIDEKOULU

ASKOLAN KUVATAIDEKOULU Vanhemmille ASKOLAN KUVATAIDEKOULU Askolan kuvataidekoulu on perustettu vuonna 1992. Koulun ylläpitäjänä toimii Askolan kuvataidekoulun kannatusyhdistys ry. Koulu on antanut taiteen perusopetusta syksystä

Lisätiedot

Kestävä kehitys Valkeakoski-opistossa

Kestävä kehitys Valkeakoski-opistossa VALKEAKOSKI-OPISTO Kestävä kehitys vapaan sivistystyön opetukseen ja arkeen Tampere 8.11.2012 Kestävä kehitys Valkeakoski-opistossa koulutussuunnittelija Marika Hoviniemi VALKEAKOSKI-OPISTO Toimintamalli

Lisätiedot

Lasten ja nuorten kulttuuriseminaari

Lasten ja nuorten kulttuuriseminaari Lasten ja nuorten kulttuuriseminaari Power Park 14.4.2010 Valtakunnallinen vapaan sivistystyön kehittämisohjelma 2008 2012 Vapaan sivistystyön tarkoituksena on järjestää elinikäisen oppimisen periaatteen

Lisätiedot

2016 Perehdyttäminen

2016 Perehdyttäminen 2016 Perehdyttäminen PEREHDYTTÄMISOHJELMA Perehdytettävä: Vastuuhenkilö: TYÖHÖNOTON VALMISTELU Tehtävien läpikäyminen ja suunnittelu Työpaikkailmoituksen laatiminen Alkutietojen antaminen Työhönottohaastattelujen

Lisätiedot

VALKEAKOSKI-OPISTO Teatteri-ilmaisun koulu

VALKEAKOSKI-OPISTO Teatteri-ilmaisun koulu VALKEAKOSKI-OPISTO Teatteri-ilmaisun koulu Pääkirja Lv. 2014-2015 VALKEAKOSKI Teatteri-ilmaisun koulu on osa Valkeakoskiopistoa. Valkeakoski-opiston ytimen muodostaa Valkeakosken kansalaisopisto, joka

Lisätiedot

1. Nuorisotyö, nuorisotoiminta ja nuorisopolitiikkaan liittyvät yhteydenpitotehtävät.

1. Nuorisotyö, nuorisotoiminta ja nuorisopolitiikkaan liittyvät yhteydenpitotehtävät. SIVISTYSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ 1 Toiminta-ajatus Sivistystoimen tehtävänä on luoda edellytykset tietojen, taitojen ja myönteisten asenteiden avulla kuntalaisten henkiseen ja fyysiseen aktiivisuuteen ja kasvuun.

Lisätiedot

Tiedote yläkoulujen opinto-ohjaajille

Tiedote yläkoulujen opinto-ohjaajille VUOSAAREN LUKIO_MAAHANMUUTTAJIEN VALMISTAVA KOULUTUS Lukioon valmistava koulutus maahanmuuttajille alkamassa Vuosaaren lukion yhteydessä on syksyllä 2011 alkamassa lukioon valmistava koulutus maahanmuuttajille.

Lisätiedot

SAK ry Hallituksen suositus 1(6) koulutusohjesäännöksi

SAK ry Hallituksen suositus 1(6) koulutusohjesäännöksi SAK ry Hallituksen suositus 1(6) HENKILÖSTÖN KOULUTUKSEN KORVAUKSET JA TUKIMUODOT Sisällys Sivu 1. Ammatillinen henkilöstökoulutus.. 2 1.1 Perehdyttämiskoulutus. 2 1.2 Täydennys- ja uudelleenkoulutus.

Lisätiedot

Mitä arvioidaan ja milloin?

Mitä arvioidaan ja milloin? Koulun nimi: Ahtialan koulu Mitä arvioidaan ja milloin? Arviointi on monialaista ja jatkuvaa, sanallista arviointia ja arvosanoja annetaan lukukausittain. OPPIMINEN > välitön palaute onnistumisista ja

Lisätiedot

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 Jämsän Kr. Kansanopisto Ranuan kr. kansanopisto Reisjärven kristillinen opisto Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 1. Henkilötiedot Sukunimi Etunimet (alleviivaa kutsumanimi) Henkilötunnus Kotikunta Lähiosoite

Lisätiedot

Aikuisopetuksen tehtäviin suuntautuvat opettajan pedagogiset opinnot 60 op

Aikuisopetuksen tehtäviin suuntautuvat opettajan pedagogiset opinnot 60 op Aikuisopetuksen tehtäviin suuntautuvat opettajan pedagogiset opinnot 60 op Minna Daniel 15.6.2016 1 Opinnot Joka vuosi aloittaa 85 aikuisopetukseen suuntautuvaa opiskelijaa, joista puolet tutkintoopiskelijoita

Lisätiedot

Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma 2015

Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma 2015 Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma 2015 Sivistyslautakunta 27.8.2015 2 Sisältö 1. Perusopetukseen valmistavan opetuksen lähtökohdat... 3 2. Perusopetukseen valmistavan opetuksen tavoitteet...

Lisätiedot

KARKKILAN TYÖVÄENOPISTON TOIMINTASUUNNITEL- MA KAUDELLE 2013-2014

KARKKILAN TYÖVÄENOPISTON TOIMINTASUUNNITEL- MA KAUDELLE 2013-2014 KARKKILAN TYÖVÄENOPISTON TOIMINTASUUNNITEL- MA KAUDELLE 2013-2014 1. Toiminta-ajatus Vapaan sivistystyön tarkoituksena on järjestää elinikäisen oppimisen periaatteen pohjalta yhteiskunnan eheyttä, tasa-arvoa

Lisätiedot

Meri-Lapin seudullinen perusopetuksen ohjaussuunnitelma

Meri-Lapin seudullinen perusopetuksen ohjaussuunnitelma Meri-Lapin seudullinen perusopetuksen ohjaussuunnitelma SISÄLLYS 1 Ohjauksen järjestämisen rakenteet, sisällöt, tavoitteet ja toimintatavat... 4 1.1 Vuosiluokat 1-2... 4 1.1.1 Tavoitteet... 4 1.1.2 Sisällöt

Lisätiedot

Valitsen ohjatusti työssäoppimis- ja näytön toteuttamista. Suunnittelee työssäoppimisen. Työssäoppimisjakson suunnitteleminen

Valitsen ohjatusti työssäoppimis- ja näytön toteuttamista. Suunnittelee työssäoppimisen. Työssäoppimisjakson suunnitteleminen PROSESSIKAAVIO ammattiosaamisen arviointi (näytöt) (luonnos 5) 15.8.2007 1 (7) OPISKELIJAN PROSESSI Valmentaudun topjaksoon Valitsen ohjatusti työssäoppimis- ja näyttöpaikan Suunnittelen työssäoppimisen

Lisätiedot

Terveisiä ops-työhön. Heljä Järnefelt 18.4.2015

Terveisiä ops-työhön. Heljä Järnefelt 18.4.2015 Terveisiä ops-työhön Heljä Järnefelt 18.4.2015 Irmeli Halinen, Opetushallitus Opetussuunnitelman perusteet uusittu Miksi? Mitä? Miten? Koulua ympäröivä maailma muuttuu, muutoksia lainsäädännössä ja koulutuksen

Lisätiedot

OSALLISUUS. Opetussuunnitelma 2016 Yksi tavoitteista on oppilaiden ja huoltajien osallisuuden vahvistaminen

OSALLISUUS. Opetussuunnitelma 2016 Yksi tavoitteista on oppilaiden ja huoltajien osallisuuden vahvistaminen OSALLISUUS Opetussuunnitelma 2016 Yksi tavoitteista on oppilaiden ja huoltajien osallisuuden vahvistaminen Monipuoliset yhteistyökokemukset Oppilaiden osallistuminen suunnitteluun Oppilaskunta yhteistyön

Lisätiedot

Tuntiopettajan velvollisuudet

Tuntiopettajan velvollisuudet Opettajan ohje 2015-2016 Tämä opaslehtinen on tarkoitettu Somero-opiston opettajille käsikirjaksi ja oppaaksi opistomme käytäntöihin ja toimintatapoihin. Jokaisen opettajan kannattaa lukea opas läpi syksyllä

Lisätiedot

Vantaan alakoulujen Oppimisen arvioinnin toteuttaminen Wilmassa

Vantaan alakoulujen Oppimisen arvioinnin toteuttaminen Wilmassa Vantaan alakoulujen Oppimisen arvioinnin toteuttaminen Wilmassa Tässä ohjeistuksessa kuvataan opettajille alakoulun arvioinnin teknistä toteuttamista Wilmassa. Opetussuunnitelman perusteissa ja Vantaan

Lisätiedot

TOIMINNAN KUVAUS. Päivitetty 17.12.07 MS

TOIMINNAN KUVAUS. Päivitetty 17.12.07 MS TOIMINNAN KUVAUS Päivitetty 17.12.07 MS SAATTEEKSI Laki vapaasta sivistystyöstä (1998/632 7) velvoittaa oppilaitokset arvioimaan antamaansa koulutusta ja sen vaikuttavuutta sekä osallistumaan ulkopuoliseen

Lisätiedot

UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI KOULUTUSPALVELUT

UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI KOULUTUSPALVELUT UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI KOULUTUSPALVELUT Talousarvio 2011 ja taloussuunnitelma 2011-2013 Koulutuslautakunta 30.9. HALLINTO Toiminta-ajatus Hallinto luo hyvät edellytykset sivistyspalvelujen tuottamiselle,

Lisätiedot

Erityislinjan opiskelijoiden huoltajille

Erityislinjan opiskelijoiden huoltajille Erityislinjan opiskelijoiden huoltajille Ranuan kr. kansanopiston erityislinja on tarkoitettu kehitysvammaisille ja muille erityistä tukea tarvitseville. Toiminta käynnistyi vuonna 2003 kehitysvammaisten

Lisätiedot

Tervetuloa opettajaksi Revontuli-Opistoon!

Tervetuloa opettajaksi Revontuli-Opistoon! TUNTIOPETTAJAN OPAS syksy 2015 kevät 2016 0 Tervetuloa opettajaksi Revontuli-Opistoon! Revontuli-Opisto on Enontekiön, Kittilän ja Sodankylän kuntien yhteinen alueellinen kansalaisopisto, joka aloitti

Lisätiedot

Kelan etuudet aikuisopiskelijalle. Nina Similä 28.8.2012

Kelan etuudet aikuisopiskelijalle. Nina Similä 28.8.2012 Kelan etuudet aikuisopiskelijalle Nina Similä 28.8.2012 Opintotuki Aikuisopiskelija voi hakea Kelasta opintotukea, jos hänen opintojaan ei tueta muun lain perusteella. Ensin kannattaa selvittää oikeudet

Lisätiedot

Espoon suomenkielinen perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma

Espoon suomenkielinen perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Espoon suomenkielinen perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Sisällys 1 Perusopetukseen valmistavan opetuksen lähtökohdat... 1 3 Perusopetukseen valmistavan opetuksen tavoitteet ja keskeiset

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät Sivistystoimiala 10.8. Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä Kaikki vastaajat

Lisätiedot

12. Valinnaisuus perusopetuksessa

12. Valinnaisuus perusopetuksessa 12. Valinnaisuus perusopetuksessa Valinnaisten opintojen yhteisenä tehtävänä on syventää oppimista, laajentaa opintoja ja vahvistaa jatkoopintovalmiuksia. Valinnaiset opinnot tarjoavat oppilaille mahdollisuuden

Lisätiedot

Lautakunnan esittelijänä toimii vapaa-aikatoimenjohtaja.

Lautakunnan esittelijänä toimii vapaa-aikatoimenjohtaja. 1 SIMON KUNTA SIVISTYSTOIMEN PÄÄVASTUUALUEEN JOHTOSÄÄNTÖ Hyväksytty Simon kunnanvaltuusto 15.6.2015 36 Voimaantulo 1.8.2015 1 Toiminta-ajatus Sivistystoimen tehtävänä on varhaiskasvatuksen, koulutuksen

Lisätiedot

SUOSITUS 25.3.2010 AMMATILLISEEN KOULUTUKSEEN OSALLISTUMISESTA AIHEUTUVIEN KUSTAN- NUSTEN KORVAAMINEN 1.8.2010 ALKAEN

SUOSITUS 25.3.2010 AMMATILLISEEN KOULUTUKSEEN OSALLISTUMISESTA AIHEUTUVIEN KUSTAN- NUSTEN KORVAAMINEN 1.8.2010 ALKAEN 1 SUOSITUS 25.3.2010 AMMATILLISEEN KOULUTUKSEEN OSALLISTUMISESTA AIHEUTUVIEN KUSTAN- NUSTEN KORVAAMINEN 1.8.2010 ALKAEN Yleistä korvauksen maksamisesta Kuntoutusetuudet saadakseen opiskelijan on toimitettava

Lisätiedot

Työssäoppimisen ohjaus soveltuu pääosin käytettäväksi myös opiskelijoiden liikkuvuusjaksoilla

Työssäoppimisen ohjaus soveltuu pääosin käytettäväksi myös opiskelijoiden liikkuvuusjaksoilla Työssäoppimisen ohjaus soveltuu pääosin käytettäväksi myös opiskelijoiden liikkuvuusjaksoilla SUUNNITTELU JA VALMENNUS TYÖSSÄOPPIMISEEN TYÖSSÄOPPIMISEN ALOITUS TYÖELÄMÄYHTEISTYÖN SUUNNITELMA Työpaikka-analyysi

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Sivistystoimiala

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Sivistystoimiala Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Sivistystoimiala 10.8.2015 Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä 2015 (2014)

Lisätiedot

OPSISSA JA OPSISTA. Opetussuunnitelma Joensuun seudun ops, Satu Huttunen

OPSISSA JA OPSISTA. Opetussuunnitelma Joensuun seudun ops, Satu Huttunen OPSISSA JA OPSISTA Opetussuunnitelma 2016 Uudet opetussuunnitelmat otettiin käyttöön 1.8.2016 alkaen kaikissa kouluissa vuosiluokilla 1 6. Perusopetuksen ylemmät vuosiluokat ottavat opetussuunnitelmat

Lisätiedot

KEVÄT 2018 SUOMEA JYVÄSKYLÄSSÄ. Jyväskylän Kansalaisopisto. Gradia Jyväskylän koulutuskuntayhtymä. Jyväskylän Yliopiston Kielikeskus

KEVÄT 2018 SUOMEA JYVÄSKYLÄSSÄ. Jyväskylän Kansalaisopisto. Gradia Jyväskylän koulutuskuntayhtymä. Jyväskylän Yliopiston Kielikeskus KEVÄT 2018 Jyväskylän Kansalaisopisto Gradia Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Jyväskylän Yliopiston Kielikeskus Monikulttuurikeskus Gloria Huhtasuon asukasyhdistys Jyvälän Setlementti ry SUOMEA JYVÄSKYLÄSSÄ

Lisätiedot

2.5 KASVATUS- JA OPETUSLAUTAKUNTA

2.5 KASVATUS- JA OPETUSLAUTAKUNTA 2. KASVATUS JA OPETUSLAUTAKUNTA TULOSLASKELMA TP 2 TA 22 TA 23 TA 2 TA 2 TOIMINTATUOTOT MYYNTITUOTOT 72 7 32 7 69 6 MAKSUTUOTOT 3 3 76 9 2 9 TUET JA AVUSTUKSET MUUT TOIMINTATUOTOT SISÄISET TULOT TOIMINTATUOTOT

Lisätiedot

MIKKELIN KANSALAISOPISTON TUNTIOPETTAJIEN OPETTAJATIEDOTE (luonnos ) 1. Hallinto ja henkilöstö. 2. Opetus ja opiskelijat

MIKKELIN KANSALAISOPISTON TUNTIOPETTAJIEN OPETTAJATIEDOTE (luonnos ) 1. Hallinto ja henkilöstö. 2. Opetus ja opiskelijat MIKKELIN KANSALAISOPISTON TUNTIOPETTAJIEN OPETTAJATIEDOTE (luonnos 7.8.2012) 1. Hallinto ja henkilöstö Kansalaisopisto kuuluu hallinnollisesti Mikkelin kaupungin sivistystoimeen. Opiston asioista päättää

Lisätiedot

Opetussuunnitelman perusteet - valmiina käyttöön!

Opetussuunnitelman perusteet - valmiina käyttöön! Opetussuunnitelman perusteet - valmiina käyttöön! Ammattistartin kokeilun päätösseminaari Jyväskylä 13.4.2010 Opetusneuvos Ulla Aunola OPH/Ammattikoulutus/Tutkinnot Osaamisen ja sivistyksen asialla Valmistavien

Lisätiedot

Lukio-opintojen säädöstaustaa

Lukio-opintojen säädöstaustaa Lukio-opintojen säädöstaustaa Marjaana Manninen KONSTIT hanke 2009 Lukiodiplomit verkkoon paja Osaamisen ja sivistyksen asialla LUKIOKOULUTUKSEN SÄÄTELYJÄRJESTELMÄ Lukiolaki Yleiset valtakunnalliset tavoitteet

Lisätiedot

OPETTAJAN OPAS 2012-2013

OPETTAJAN OPAS 2012-2013 Järvenpään Opisto Mannilantie 4, 04400 Järvenpää puh. (09) 2719 2498 jarvenpaanopisto@jarvenpaa.fi www.jarvenpaa.fi/jarvenpaanopisto OPETTAJAN OPAS 2012-2013 Koulutustarveselvitykset Kurssiehdotus Opintoneuvonta

Lisätiedot

PELKOSENNIEMEN KUNTA PÖYTÄKIRJA Sivu. Kokouspäivä SIVISTYSLAUTAKUNTA 18.05.2011 15. KOKOUSAIKA Keskiviikkona 18.05.2011 kello 16.00 16.

PELKOSENNIEMEN KUNTA PÖYTÄKIRJA Sivu. Kokouspäivä SIVISTYSLAUTAKUNTA 18.05.2011 15. KOKOUSAIKA Keskiviikkona 18.05.2011 kello 16.00 16. SIVISTYSLAUTAKUNTA 18.05.2011 15 ASIALISTA KOKOUSAIKA Keskiviikkona 18.05.2011 kello 16.00 16.40 KOKOUSPAIKKA Pelkosenniemen koululla, ruokasali KÄSITELTÄVÄT ASIAT Pykälä no Sivu Asia 10 17 Kokouksen laillisuus

Lisätiedot

TUNTIOPETTAJAN OPAS 2013-2014

TUNTIOPETTAJAN OPAS 2013-2014 TUNTIOPETTAJAN OPAS 2013-2014 Rovalan Setlementti ry Rovala 5, 96100 ROVANIEMI puh. 040 487 3010, fax (016) 312 870 kansalaisopisto@rovala.fi www.facebook.com/rovaniemenkansalaisopisto Arvoisa tuntiopettajamme

Lisätiedot

POM-opinnot erityisopettajaopiskelijoille. Lisätietoja: Johanna Kainulainen johanna.kainulainen@jyu.fi p. 040 5233913

POM-opinnot erityisopettajaopiskelijoille. Lisätietoja: Johanna Kainulainen johanna.kainulainen@jyu.fi p. 040 5233913 POM-opinnot erityisopettajaopiskelijoille Lisätietoja: Johanna Kainulainen johanna.kainulainen@jyu.fi p. 040 5233913 Perusopetuksessa opetettavien aineiden ja aihekokonaisuuksien monialaiset opinnot (POM)

Lisätiedot

Aineopettajaliitto AOL ry LAUSUNTO

Aineopettajaliitto AOL ry LAUSUNTO OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖ PL 29 00023 VALTIONEUVOSTO lukiontuntijako@minedu.fi Aineopettajaliiton (AOL ry) lausunto lukiokoulutuksen yleisten valtakunnallisten tavoitteiden ja tuntijaon uudistamista

Lisätiedot

Oulun kansalaisopisto

Oulun kansalaisopisto Oulun kansalaisopisto Ylläpitäjänä Oulun Seudun Setlementti ry (OSS ry), perustettu 1944 OSS ry monialainen yhdistys: kansalais-ja kansanopisto sosiaalipalvelut (nuoriso-, monikulttuurisuus-, sovittelutoiminnot,

Lisätiedot

Tilaan lasten kanssa työskentelevien rikostaustan selvittämiseksi tarpeellisen rikosrekisteriotteen.

Tilaan lasten kanssa työskentelevien rikostaustan selvittämiseksi tarpeellisen rikosrekisteriotteen. MUSIIKKIOPISTO ARKIPELAGIN OPETTAJAN OPAS 1. Rikosrekisteriotteen ohje Uuden opettajan on pyydettävä rikosrekisteriote oikeusrekisterikeskuksesta itselleen ja esittää se rehtorille työn alkaessa. Rekisteriote

Lisätiedot

Etelä-Pohjanmaan peruskoulujen opetussuunnitelma 2016

Etelä-Pohjanmaan peruskoulujen opetussuunnitelma 2016 Luonnos 11.11.2015 Etelä-Pohjanmaan peruskoulujen opetussuunnitelma 2016 Arviointi perusopetuksessa Arviointikulttuurin keskeiset piirteet Rohkaisu ja kannustus Oppilaiden osallisuus arvioinnissa Tuetaan

Lisätiedot

Peruspalvelulautakunta LIITE NRO 1. Puumalan kansalaisopiston Kehittämissuunnitelma

Peruspalvelulautakunta LIITE NRO 1. Puumalan kansalaisopiston Kehittämissuunnitelma Peruspalvelulautakunta 1.6.2015 24 LIITE NRO 1. Puumalan kansalaisopiston Kehittämissuunnitelma 2015 2020 1 1. Yleiskuvaus opistosta 2. Opiston perustehtävä, visio ja strategia 2.1. Perustehtävä 2.2. Visio

Lisätiedot

Tornion kansalaisopisto on rohkea ja arvostettu vapaan sivistystyön suunnannäyttäjä lähellä ihmistä.

Tornion kansalaisopisto on rohkea ja arvostettu vapaan sivistystyön suunnannäyttäjä lähellä ihmistä. 2 TORNION KANSALAISOPISTO Visio Tornion kansalaisopisto on rohkea ja arvostettu vapaan sivistystyön suunnannäyttäjä lähellä ihmistä. Arvot Asiakaslähtöisyys Luovuus Kestävä kehitys Yhteistyökykyisyys Laatu

Lisätiedot

Mikkeli. Modernin palvelun kasvukeskus Saimaan rannalla. Seija Manninen 9.5.2011

Mikkeli. Modernin palvelun kasvukeskus Saimaan rannalla. Seija Manninen 9.5.2011 Mikkeli Modernin palvelun kasvukeskus Saimaan rannalla Mikkelin kaupungin opetustoimi p Perusopetus kouluja 26 n. 4800 oppilasta p Esiopetus osin koulujen yhteydessä, osin päivähoidon järjestämänä p Perusopetuksen

Lisätiedot