1.Kokouksen avaus ja läsnäolijoiden toteaminen sekä edellisen kokouksen pöytäkirjan tarkastaminen: avattiin, todettiin ja tarkastettiin/hyväksyttiin

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "1.Kokouksen avaus ja läsnäolijoiden toteaminen sekä edellisen kokouksen pöytäkirjan tarkastaminen: avattiin, todettiin ja tarkastettiin/hyväksyttiin"

Transkriptio

1 TAMPEREEN YLIOPISTO TAMPEREEN ALUEEN IHMISTIETEIDEN EETTINEN TOIMIKUNTA Kokouspöytäkirja Kokousaika ma klo Kokouspaikka: Kahveri, päätalo Läsnä: Uusi-Rasi (pj.), Haaparanta (vpj.), Toiviainen, Lipponen, Lilja, Kylliäinen, Serola, Kaasinen, Eilo (siht.) 1.Kokouksen avaus ja läsnäolijoiden toteaminen sekä edellisen kokouksen pöytäkirjan tarkastaminen: avattiin, todettiin ja tarkastettiin/hyväksyttiin 2. Ilmoitusasiat: Todettiin seuraavat ilmoitusasiat: TENKin tilaisuuksia: aiheena eettisen ennakkoarvioinnin ohjeiston kehittäminen ja hyvän tieteellisen käytännön loukkausprosessin kehittäminen -Tietosuojalakia ei ole vielä hyväksytty eduskunnassa. Laki korvaa siis kansallisen henkilötietolain ja täydentää EU:n tietosuoja-asetusta. -Tampereen yliopiston tietosuojavastaavan Jukka Tuomelan antama lausunto tiedonhallintalaista (koskettaa myös eettistä toimikuntaa), ks. liite moodlessa. 3.Datan hallinnan asiantuntija, FT Turkka Näppilä, TaY ja johtava tietoasiantuntija, YTT Susanna Nykyri, TTY alustavat aiheesta Tutkimusdatan hallinnasta

2 -Turkka Näppilä kertoi datan hallinnan asiantuntijan tehtävistä, datana hallinnan tarpeellisuudesta ja aineistonhallintasuunnitelmasta ja sen merkityksestä. -Susanna Nykyri käsitteli esityksessään tutkimusdataa ja sen elinkaarta, tekijyyksiä, open data politiikkaa, hyvän tieteellisen käytännön vaatimuksista ja eettisistä näkökohdista. 4. Lausuntopyyntö 36/2018: Asiakkaan valinnanvapauden ja asiakasarvon toteutuminen sote-palveluissa (VArvo) järjestäjän, tuottajan ja asiakkaan näkökulma (professori Pasi-Heikki Rannisto, terveystieteet, yhteiskuntatieteiden tiedekunta) kokouksessaan Lausunto annetaan siitä tutkimuksen osahankkeesta, jossa haastatteluja ei ole vielä aloitettu. Toimikunta pyytää selvityksen seuraavista asioista: Miten ja mistä haastateltavat tutkimukseen rekrytoidaan. Kuinka paljon haastateltavia on. Missä haastattelut toteutetaan? Miten ryhmähaastattelun anonymiteetti taataan? Keitä osallistuu tutkimuksessa kyselyyn ja keitä haastatellaan? Liittyykö lausuntopyynnön tiedote haastatteluun ja mikäli ei, toimikunta pyytää haastateltaville menevän tiedotteen. Lausuntopyynnössä esitetty eettinen arviointi on jossain määrin ohut, pyydetään pohtimaan eettisiä näkökohtia enemmän. Tiedotteen lisäksi haastateltaville tulisi antaa tietosuojailmoitus, tämä pyydetään lisäämään. Lausuntopyynnössä todetaan, että aineistonhallintasuunnitelmassa noudatetaan tarkkuutta; mitä tämä käytännössä on? Mitä tutkimusaineistoa arkistoidaan? Suostumuslomakkeessa ei myöskään kysytä tähän lupaa. Yhteiskuntatieteellisen tietoarkiston nimi on nykyään Tietoarkisto, ja tämä pyydetään korjaamaan.

3 Selvitykset edellä mainitusta pyydetään toimittamaan toimikunnan sihteerille sähköpostilla toimikunnan puheenjohtajan, esittelijän ja sihteerin tarkistusta varten. 5. Lausuntopyyntö 37/2018: Ikääntyneiden potilaiden kotiutuksen ja hoidon integraation eriarvoistavat käytännöt Pohjoismainen laadullinen tutkimus (yliopistotutkija Jutta Pulkki, terveystieteet, yhteiskuntatieteiden tiedekunta) esittelee Lipponen kokouksessaan Toimikunta pyytää selvityksen seuraavista asioista: Lausuntopyynnössä haastatteluun osallistuvat erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon ammattilaiset; keitä nämä ovat? Lausuntopyynnön saatekirjeessä todetaan termi eriarvoistavat ja tiivistelmässä eriarvoistuneet. Termit pyydetään yhdenmukaistamaan. Miltä osin tutkimusaineisto/litteroitu aineisto on saanut arkistointiluvan tutkittavilta? Tiedotteessa olisi hyvä mainita, missä tutkimushaastattelu konkreettisesti toteutetaan ja paljonko aikaa arvioidaan kuluvan yhteen haastatteluun. Tiedotteen kieltä tulisi hieman selventää. Erityisesti 2. kappale Pyydämme teitä kertomaan. on hieman vaikealukuinen. Tiedotteen lopussa tulisi mainita, että tutkimusaineisto, johon ei ole arkistointilupaa tutkittavilta, tuhotaan. Maininta myös tuhoamistavasta. Suostumuslomaketta tulisi yksinkertaistaa ja tarkistaa kieliasu. Erityisesti 2. kappale, joka alkaa Ymmärrän, että tutkimukseen osallistuminen tekstiä tulee selkiyttää ja oikeakielistää, ks. esim. mutta, että täyttä varmuutta Aineistonhallintasuunnitelman osalta voidaan todeta, että tutkimusdata, joka on verkkolevyllä, ei siis sijaitse tutkijoiden lukollisissa huoneissa (vrt. aineistonhallintasuunnitelma).

4 Selvitykset edellä mainitusta pyydetään toimittamaan toimikunnan sihteerille sähköpostilla toimikunnan puheenjohtajan, esittelijän ja sihteerin tarkistusta varten. 6. Lausuntopyyntö 38/2018: Asiantuntijuuden kehittyminen, tunteet ja työpaikka oppimisympäristönä (professori Petri Nokelainen, tuotantotalous, tietojohtaminen, TTY) esittelee Haaparanta kokouksessaan Toimikunta antaa lausunnon siis vain tutkimuksen toisesta vaiheesta. Toimikunta pyytää selvityksen seuraavista asioista: Minkälaiset vaikutukset älylaitteilla on? Mitä ne merkitsevät fyysisen koskemattomuuden kannalta? Älysormus mittaa tunnetiloja, mitä tutkittavilta käytännössä odotetaan ja mitä tutkimuksessa käytännössä tapahtuu? Kuinka näkyvää sormuksen käyttö on ja mitä se merkitsee yksityisyyden suojan kannalta? Pyydetään selvitys siitä, kuinka osallistujat rekrytoidaan ensimmäiseen vaiheeseen, siis keitä ovat ne, jotka täyttävät kyselylomakkeen; tämä vaihe määrittää myös toisen vaiheen valikointia. Kuinka tutkittavat valikoidaan vaiheeseen 2? Learning Tracker älysovellusta ei kuvata tiedotteessa ollenkaan eikä siitä kerrota tutkittaville, vaikka tutkittavan tulisi kirjata käytöstä jotakin. Asia tulee lisätä tiedotteeseen. Lausuntopyynnössä puhutaan tietosuojailmoituksesta, mutta se puuttuu; tämä pyydetään lisäämään. Ilmaus henkilörekisteri, joka ei ole enää rekisterinpitäjän toiminnan kannalta tarpeellinen, hävitetään, on hiukan epämääräinen, pyydetään tarkennus tästä. Tiedotteen ja suostumuslomakkeen kielenhuoltoseikkoihin pyydetään kiinnittämään huomiota. Missä paperisia suostumuslomakkeita säilytetään?

5 Lausuntopyynnön liitteenä oleva palautelomake on ainoastaan suomeksi. Käytetäänkö tutkimuksessa esim. englanninkielisiä tai muun kielisiä lomakkeita? Pyydetään selvitys sekä paperisten että skannattujen lomakkeiden elinkaaresta. Lausuntopyynnössä (7.2.) on mainittu vielä sana rekisteriseloste, joita ei enää tietosuoja-asetuksen mukaan käytetä. Sana tulee poistaa. Lausuntopyynnössä mainitaan sana tutkimuslupa. Tutkimusluvan myöntää aina organisaatio tms., jonka toimintaa tai esim. ei-julkisia asiakirjoja tutkitaan. Eettinen toimikunta sen sijaan antaa lausunnon eettisestä hyväksyttävyydestä, ei esim. eettistä lupaa. Asia tulee korjata tiedotteeseen (5 tiedote tutkittaville ja suostumuslomake) ja kohtaan 7.7. Selvitykset edellä mainitusta pyydetään toimittamaan toimikunnan sihteerille sähköpostilla toimikunnan puheenjohtajan, esittelijän ja sihteerin tarkistusta varten. 7. Lausuntopyyntö 39/2018: Vankila sosiaalisen yhteisön rakenna (VASORA) (professori Juho Saari, sosiologia, sosiaali- ja yhteiskuntapolitiikka, yhteiskuntatieteiden tiedekunta) esittelee Uusi-Rasi kokouksessaan Toimikunta edellyttää, että lausuntopyyntö käsitellään toimikunnassa uudestaan. Lausuntopyynnössä pyydetään huomioimaan seuraavat seikat: Tiedote on hieman sekava ja siinä on epäymmärrettävää kieltä. Osalla kohdejoukosta voi olla vaikeuksia lukea suomen kieltä. Tiedotteessa tulisi mainita, että henkilöitä pyydetään osallistumaan tutkimukseen ja että he voivat keskeyttää tutkimuksen missä vaiheessa hyvänsä. Tähän asti kerättyä aineistoa voidaan kuitenkin käyttää edelleen tutkimuksessa. Lisäksi tulisi mainita, että tutkittava voi jättää vastaamatta joihinkin tiettyihin kysymyksiin. Suostumuslomakkeessa on mainittava myös mahdollisuus keskeyttää tutkimus (vrt. edellinen kohta)

6 Suostumuslomakkeessa kysytään vankilan lisäksi henkilötunnusta tai syntymäaikaa, ovatko edellä mainitut tiedot tarpeellisia? Tutkimuksen eettinen arviointi on toimikunnan käsityksen mukaan puutteellinen, arviointi tulisi olla selkeämpi ja arvioida tutkimusta eettisten periaatteiden kannalta. Lausuntopyynnössä todetaan termi osallistumislupa, tämän sijasta tulisi todeta esim. asianomaisen suostumus osallistua tutkimukseen. Toimikunnan käsityksen mukaan tutkimuksessa kerätään turhia henkilötietoja, jotka eivät ole tutkimuksen kannalta tarpeellisia. Nämä tulisi minimoida (vrt. EU:n tietosuoja-asetus/henkilötietojen minimointi) Lausuntopyynnöstä puuttuu tietosuojailmoitus, joka tulee olla tiedotteen lisänä tutkittaville. Missä digitaalisia vastauksia säilytetään, pilvipalvelu? Selonteko tästä Aineistosuunnitelmassa ei mainita selkeästi tutkimusaineistosta: miten tutkimusaineisto kerätään, kuka hallinnoi, aineiston elinkaari kokonaisuudessaan, tiedostoformaatit yms.). Lausuntopyynnössä on mainittu termi Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto. Arkiston nykyinen nimi on Tietoarkisto. Uusi tarkistettu lausuntopyyntö edellä mainittuine tarkistuksineen pyydetään lähettämään toimikunnan sihteerille sähköpostilla toimikunnan uudelleenkäsittelyä varten. 8. Muut asiat: Muistion vakuudeksi Puheenjohtaja Kirsti Uusi-Rasi Sihteeri Heikki Eilo

1.Kokouksen avaus ja läsnäolijoiden toteaminen sekä edellisen kokouksen pöytäkirjan tarkastaminen: avattiin, todettiin ja hyväksyttiin.

1.Kokouksen avaus ja läsnäolijoiden toteaminen sekä edellisen kokouksen pöytäkirjan tarkastaminen: avattiin, todettiin ja hyväksyttiin. TAMPEREEN YLIOPISTO TAMPEREEN ALUEEN IHMISTIETEIDEN EETTINEN TOIMIKUNTA Kokouspöytäkirja 18.6.2018 Kokousaika ma 18.6.2018 klo 10.00 12.40 Kokouspaikka: Kahveri, päätalo Läsnä: Uusi-Rasi (pj.), Haaparanta,

Lisätiedot

-Kuunneltiin esitys ja asiasta keskusteltiin ja esitettiin kysymyksiä.

-Kuunneltiin esitys ja asiasta keskusteltiin ja esitettiin kysymyksiä. TAMPEREEN YLIOPISTO TAMPEREEN ALUEEN IHMISTIETEIDEN EETTINEN TOIMIKUNTA Kokouspöytäkirja 22.2.2018 Kokousaika ma 19.2.2018, klo 10.00 12.08 Kokouspaikka: Kahveri, päätalo Läsnä: Uusi-Rasi (pj.), Haaparanta,

Lisätiedot

TAMPEREEN YLIOPISTO TAMPEREEN ALUEEN IHMISTIETEIDEN EETTINEN TOIMIKUNTA. Kokouskutsu

TAMPEREEN YLIOPISTO TAMPEREEN ALUEEN IHMISTIETEIDEN EETTINEN TOIMIKUNTA. Kokouskutsu TAMPEREEN YLIOPISTO TAMPEREEN ALUEEN IHMISTIETEIDEN EETTINEN TOIMIKUNTA Kokouskutsu 21.5.2018 Kokousaika ma 21.5.2018 klo 10.00 12.15 Kokouspaikka: Kahveri, päätalo Läsnä: Uusi-Rasi, Haaparanta, Åstedt-Kurki,

Lisätiedot

3. Ihmistieteiden eettisen toimikunnan toimintakertomus vuodelta 2017: asiakirja lähetetään TENKiin tammikuun lopussa.

3. Ihmistieteiden eettisen toimikunnan toimintakertomus vuodelta 2017: asiakirja lähetetään TENKiin tammikuun lopussa. TAMPEREEN YLIOPISTO TAMPEREEN ALUEEN IHMISTIETEIDEN EETTINEN TOIMIKUNTA Kokouspöytäkirja 29.1.2018 Kokousaika ma 29.1.2018, klo 10.00 12.08 Kokouspaikka: Kahveri, päätalo Läsnä: Uusi-Rasi (pj.), Haaparanta,

Lisätiedot

TAMPEREEN YLIOPISTO TAMPEREEN ALUEEN IHMISTIETEIDEN EETTINEN TOIMIKUNTA. Kokouspöytäkirja

TAMPEREEN YLIOPISTO TAMPEREEN ALUEEN IHMISTIETEIDEN EETTINEN TOIMIKUNTA. Kokouspöytäkirja TAMPEREEN YLIOPISTO TAMPEREEN ALUEEN IHMISTIETEIDEN EETTINEN TOIMIKUNTA Kokouspöytäkirja 19.3.2018 Kokousaika ma 19.3.2018, klo 10.00 12.07 Kokouspaikka: Kahveri, päätalo Läsnä: Uusi-Rasi (pj.), Serola,

Lisätiedot

1.Kokouksen avaus ja läsnäolijoiden toteaminen sekä edellisen kokouksen pöytäkirjan tarkastaminen: avattiin, todettiin ja tarkastettiin,

1.Kokouksen avaus ja läsnäolijoiden toteaminen sekä edellisen kokouksen pöytäkirjan tarkastaminen: avattiin, todettiin ja tarkastettiin, TAMPEREEN YLIOPISTO TAMPEREEN ALUEEN IHMISTIETEIDEN EETTINEN TOIMIKUNTA Kokouskutsu 18.12.2017 Kokousaika ma 18.12.2017, klo 10.00 Kokouspaikka: Kahveri, päätalo Läsnä: Uusi-Rasi (pj.), Haaparanta, Serola,

Lisätiedot

TAMPEREEN YLIOPISTO TAMPEREEN ALUEEN IHMISTIETEIDEN EETTINEN TOIMIKUNTA. Kokouspöytäkirja

TAMPEREEN YLIOPISTO TAMPEREEN ALUEEN IHMISTIETEIDEN EETTINEN TOIMIKUNTA. Kokouspöytäkirja TAMPEREEN YLIOPISTO TAMPEREEN ALUEEN IHMISTIETEIDEN EETTINEN TOIMIKUNTA Kokouspöytäkirja 23.4.2018 Kokousaika ma 23.4.2018, klo 10.00 12.35 Kokouspaikka: Kahveri, päätalo Läsnä: Uusi-Rasi (pj.), Haaparanta,

Lisätiedot

TUTKIMUSLUPAHAKEMUS. Sosiaali- ja terveystoimi 1 (5) 1 TUTKIMUSLUVAN HAKIJA Nimi. Osoite. Tutkimuslaitos, oppilaitos tai muu organisaatio

TUTKIMUSLUPAHAKEMUS. Sosiaali- ja terveystoimi 1 (5) 1 TUTKIMUSLUVAN HAKIJA Nimi. Osoite. Tutkimuslaitos, oppilaitos tai muu organisaatio 1 (5) Saapunut Kiertoon 1 TUTKIMUSLUVAN HAKIJA Osoite Puhelinnumero Sähköpostiosoite Suoritetut tutkinnot ja nykyinen koulutusala tai työtehtävä 2 TUTKIMUSRYHMÄN MUUT JÄSENET (tarvittaessa erillisellä

Lisätiedot

Tutkittavien informointi. Antti Ketola & Arja Kuula-Luumi

Tutkittavien informointi. Antti Ketola & Arja Kuula-Luumi Tutkittavien informointi Antti Ketola & Arja Kuula-Luumi 2 Eettisen arvioinnin keskeiset asiat aineistonhallinnan näkökulmasta Tietoturva Säilytys, arkaluonteisen aineiston suojaaminen, tarpeettomien tunnisteiden

Lisätiedot

Itä-Suomen yliopiston tutkimuseettisen toimikunnan toimintakertomus vuodelta

Itä-Suomen yliopiston tutkimuseettisen toimikunnan toimintakertomus vuodelta Tutkimuseettinen toimikunta Toimintakertomus 2017 1 (5) Itä-Suomen yliopiston tutkimuseettisen toimikunnan toimintakertomus vuodelta 2017 1. Tutkimuseettisen toimikunnan toimintaperiaatteet Itä-Suomen

Lisätiedot

Mikä IEEA-prosessissa muuttuu vai muuttuuko mikään? Professori Risto Turunen, Itä-Suomen yliopiston tutkimuseettinen toimikunta

Mikä IEEA-prosessissa muuttuu vai muuttuuko mikään? Professori Risto Turunen, Itä-Suomen yliopiston tutkimuseettinen toimikunta Mikä IEEA-prosessissa muuttuu vai muuttuuko mikään? Professori Risto Turunen, Itä-Suomen yliopiston tutkimuseettinen toimikunta 29.10.2018 Kuka tai mikä toimikunta arvioi? Puutteellinen tutkittavien informointi

Lisätiedot

Tutkittavan informointi ja suostumus

Tutkittavan informointi ja suostumus Tutkittavan informointi ja suostumus yhdistettäessä tutkittavilta kerättyjä tietoja rekisteritietoihin Ylitarkastaja Raisa Leivonen Tietosuojavaltuutetun toimisto 9.12.2010 Kysy rekisteritutkimuksen luvista

Lisätiedot

Ihmiseen kohdistuvan tutkimuksen eettiset periaatteet (luonnos 03/2019)

Ihmiseen kohdistuvan tutkimuksen eettiset periaatteet (luonnos 03/2019) Ihmiseen kohdistuvan tutkimuksen eettiset periaatteet (luonnos 03/2019) Etiikan päivä 13.3.2019, Tieteiden talo, Helsinki Arja Kuula-Luumi, kehittämispäällikkö (Tietoarkisto) TENK:n työryhmän puheenjohtaja

Lisätiedot

Lisätiedot Pyydämme Teitä tarvittaessa esittämään tutkimukseen liittyviä kysymyksiä tutkijalle/tutkimuksesta vastaavalle henkilölle.

Lisätiedot Pyydämme Teitä tarvittaessa esittämään tutkimukseen liittyviä kysymyksiä tutkijalle/tutkimuksesta vastaavalle henkilölle. Tiedote tutkimuksesta 1 (5) TIEDOTE TUTKIMUKSESTA Tutkimusperustainen vaativaan erityiseen tukeen liittyvän osaamisen vahvistaminen opettajankoulutuksessa ja täydennyskoulutuksessa (TUVET) Pyyntö osallistua

Lisätiedot

Eettinen tutkimus mitä se on?

Eettinen tutkimus mitä se on? Mihin ennakkoarviointia tarvitaan Kirsti Uusi-Rasi 18.11.2015 Eettinen tutkimus mitä se on? Noudattaa lakia, määräyksiä ja suosituksia On laadultaan hyvää (täyttää hyvän tieteellisen tutkimuksen kriteerit)

Lisätiedot

Eettisen toimikunnan työskentely. Aila Virtanen Jyväskylän yliopisto

Eettisen toimikunnan työskentely. Aila Virtanen Jyväskylän yliopisto Eettisen toimikunnan työskentely Aila Virtanen Jyväskylän yliopisto Toimikunnan asema Toimikunnalla ei ole lakisääteistä asemaa Toiminta perustuu rehtorin päätökseen Toimikunnan tehtävä Eettisten asioiden

Lisätiedot

PJ:n puheenvuoro uusille eettisten toimikuntien jäsenille Katia Käyhkö LT Yleislääketieteen erikoislääkäri HUS Koordinoivan tmk:n pj

PJ:n puheenvuoro uusille eettisten toimikuntien jäsenille Katia Käyhkö LT Yleislääketieteen erikoislääkäri HUS Koordinoivan tmk:n pj PJ:n puheenvuoro uusille eettisten toimikuntien jäsenille Katia Käyhkö LT Yleislääketieteen erikoislääkäri HUS Koordinoivan tmk:n pj Miten eettisessä toimikunnassa mukana oleminen olisi jäsenelle mahdollisimman

Lisätiedot

Tutkimuseettisen ennakkoarvioinnin periaatteet

Tutkimuseettisen ennakkoarvioinnin periaatteet Tutkimuseettisen ennakkoarvioinnin periaatteet Arja Kuula, kehittämispäällikkö Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto Tampereen yliopisto 21.03.2011 Itä-Suomen yliopiston tutkimusetiikan seminaari Tarpeet

Lisätiedot

Lapsi tutkimuskohteena - eettinen ennakkoarviointi ja aineistojen arkistoinnin etiikka

Lapsi tutkimuskohteena - eettinen ennakkoarviointi ja aineistojen arkistoinnin etiikka Lapsi tutkimuskohteena - eettinen ennakkoarviointi ja aineistojen arkistoinnin etiikka Arja Kuula, Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto Erilaiset aineistot yhteiskuntatieteissä - Esimerkkeinä lastensuojelu-

Lisätiedot

Kansainvälisten tutkimushankkeiden eettisen ennakkoarvioinnin haasteita

Kansainvälisten tutkimushankkeiden eettisen ennakkoarvioinnin haasteita Kansainvälisten tutkimushankkeiden eettisen ennakkoarvioinnin haasteita Eettinen toimikunta Hannakaisa Isomäki, FT, dosentti puheenjohtaja 2015 2016 hannakaisa.isomaki@jyu.fi Tiedekunnat 31.12.2016 saakka

Lisätiedot

Lakiperustaisen vs. vapaaehtoisen mallin erot ja kirot. Tutkimuseettinen neuvottelukunta (TENK) Eero Vuorio 09.06.2008

Lakiperustaisen vs. vapaaehtoisen mallin erot ja kirot. Tutkimuseettinen neuvottelukunta (TENK) Eero Vuorio 09.06.2008 Lakiperustaisen vs. vapaaehtoisen mallin erot ja kirot Tutkimuseettinen neuvottelukunta (TENK) Eero Vuorio 09.06.2008 TAUSTA Ihmiseen sekä ihmisen alkioon ja sikiöön kohdistuvaa lääketieteellistä tutkimusta

Lisätiedot

Tiedote tutkimuksesta nuorelle. Tiedote tutkimuksesta palveluntuottajalle. Suostumuslomake nuorelle. Suostumuslomake palveluntuottajalle.

Tiedote tutkimuksesta nuorelle. Tiedote tutkimuksesta palveluntuottajalle. Suostumuslomake nuorelle. Suostumuslomake palveluntuottajalle. Marjo Romakkaniemi, Jari Lindh ja Merja Laitinen. Nuorten aikuisten osallisuus ja sosiaalinen kuntoutus Lapissa. Helsinki: Kela, Sosiaali- ja terveysturvan tutkimuksia 147, 2018. 127 s. ISBN 978-952-284-031-8

Lisätiedot

Itä-Suomen yliopiston tutkimuseettisen toimikunnan toimintakertomus vuodelta

Itä-Suomen yliopiston tutkimuseettisen toimikunnan toimintakertomus vuodelta Tutkimuseettinen toimikunta Toimintakertomus 2015 1 (5) Itä-Suomen yliopiston tutkimuseettisen toimikunnan toimintakertomus vuodelta 2015 1. Tutkimuseettisen toimikunnan toimintaperiaatteet Itä-Suomen

Lisätiedot

Tutkimuslain alainen tutkimus on sellaista, jossa seuraavat kaksi ehtoa täyttyvät samanaikaisesti:

Tutkimuslain alainen tutkimus on sellaista, jossa seuraavat kaksi ehtoa täyttyvät samanaikaisesti: LAUSUNTOHAKEMUS tutkimuseettiselle toimikunnalle Pvm Dnro / (sihteeri täyttää tämän kohdan) Keski-Suomen sairaanhoitopiirin (Ksshp) tutkimuseettinen toimikunta on alueellinen lakisääteinen toimikunta,

Lisätiedot

Lakisääteisen eettisen toimikunnan tehtävät alueellinen yhteistyö

Lakisääteisen eettisen toimikunnan tehtävät alueellinen yhteistyö Lakisääteisen eettisen toimikunnan tehtävät alueellinen yhteistyö Tapani Keränen Itä-Suomen yliopisto; Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri, tutkimusyksikkö ja eettinen toimikunta 21.3.2012 1 Alueelliset eettiset

Lisätiedot

Ajankohtaista tutkimusetiikasta

Ajankohtaista tutkimusetiikasta Terveiset Helsingissä 2.11.2010 järjestetystä Eettinen ennakkoarviointi ihmistieteissä -seminaarista Professori Matti Lehtihalmes Etiikka-työryhmän kokous 21.12.2010 klo 13.15 Ajankohtaista tutkimusetiikasta

Lisätiedot

Suostumus ja informointi tietosuojan muuttuneet käytännöt. Avoimen tieteen kevätpäivät

Suostumus ja informointi tietosuojan muuttuneet käytännöt. Avoimen tieteen kevätpäivät Suostumus ja informointi tietosuojan muuttuneet käytännöt Avoimen tieteen kevätpäivät 2019 14.5.2019 Esityksen sisältö 2 Tietosuoja-asetuksen keskeiset käsitteet ja periaatteet Henkilötietojen käsittelystä

Lisätiedot

Kanslerin päätöksen mukaan Viikin kampuksen tutkimustoiminnan eettisen toimikunnan tehtävänä on:

Kanslerin päätöksen mukaan Viikin kampuksen tutkimustoiminnan eettisen toimikunnan tehtävänä on: VIIKIN KAMPUKSEN TUTKIMUSTOIMINNAN EETTINEN TOIMIKUNTA Eettisen lausunnon hakuohje Sisällys: 1. Toimikunnan tehtävä 2. Eettisen lausunnon pyytäminen toimikunnalta 2.1. Arvioitavat tutkimukset 2.2. Lausunnon

Lisätiedot

Hakemuksen saapumispvm (opetusylihoitaja täyttää): Tutkija täyttää: Tutkimuksen nimi: Tutkimuksen tekijä /-t: Tutkimus:

Hakemuksen saapumispvm (opetusylihoitaja täyttää): Tutkija täyttää: Tutkimuksen nimi: Tutkimuksen tekijä /-t: Tutkimus: TUTKIMUSLUPAHAKEMUS 2013 1 (5) SOSIAALI- JA TERVEYSALAN TUTKIMUSLUPAHAKEMUS Ylemmät korkeakoulututkinnot ja (YAMK, pro gradu, lisensiaatti, väitöskirja jne.) Hakemuksen saapumispvm (opetusylihoitaja täyttää):

Lisätiedot

TIETOSUOJAILMOITUS TUTKIMUKSESTA TUTKIMUKSEEN OSALLISTUVALLE

TIETOSUOJAILMOITUS TUTKIMUKSESTA TUTKIMUKSEEN OSALLISTUVALLE TIETEELLISEN TUTKIMUKSEN TIETOSUOJAILMOITUS JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO TIETOSUOJAILMOITUS TUTKIMUKSESTA TUTKIMUKSEEN OSALLISTUVALLE 29.3.2019 Sinua pyydetään mukaan Jyväskylän yliopiston vanhustyön kyselytutkimukseen.

Lisätiedot

Itä-Suomen yliopiston tutkimuseettisen toimikunnan toimintakertomus vuodelta

Itä-Suomen yliopiston tutkimuseettisen toimikunnan toimintakertomus vuodelta Tutkimuseettinen toimikunta Toimintakertomus 2016 1 (5) Itä-Suomen yliopiston tutkimuseettisen toimikunnan toimintakertomus vuodelta 2016 1. Tutkimuseettisen toimikunnan toimintaperiaatteet Itä-Suomen

Lisätiedot

THL:n tutkimuseettinen työryhmä

THL:n tutkimuseettinen työryhmä THL:n tutkimuseettinen työryhmä Esitys TENK:in ja TUKIJA:n teemaseminaarissa Helsingissä 20.3.2012 Jussi Simpura, THL:n tutkimuseettisen työryhmän puheenjohtaja 20.03.2012 THL:n TUET 1 THL:n tutkimuseettinen

Lisätiedot

Kielellisten palvelujen toimikunta 11.04.2014 PÖYTÄKIRJA 1/2014

Kielellisten palvelujen toimikunta 11.04.2014 PÖYTÄKIRJA 1/2014 Kielellisten palvelujen toimikunta 11.04.2014 PÖYTÄKIRJA 1/2014 1 Kokouksen avaus 2 Laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen 3 Pöytäkirjan tarkastajat 4 Kokouksen työjärjestyksen hyväksyminen 5 Idnet-verkoston

Lisätiedot

Tutkimuksesta vastaavan henkilön eettinen arvio tutkimussuunnitelmasta. Tapani Keränen TAYS

Tutkimuksesta vastaavan henkilön eettinen arvio tutkimussuunnitelmasta. Tapani Keränen TAYS eettinen arvio tutkimussuunnitelmasta Tapani Keränen TAYS eettinen arvio tutkimussuunnitelmasta: perusteet Tutkimuksesta vastaavan henkilön (TVH) tulee havaita ja arvioida tutkimukseen liittyvät eettiset

Lisätiedot

TUKIJAn lausuntomenettely biopankin perustamisen edellytyksenä. Tiedotus- ja keskustelutilaisuus biopankkilain toimeenpanosta, 19.8.

TUKIJAn lausuntomenettely biopankin perustamisen edellytyksenä. Tiedotus- ja keskustelutilaisuus biopankkilain toimeenpanosta, 19.8. TUKIJAn lausuntomenettely biopankin perustamisen edellytyksenä Tiedotus- ja keskustelutilaisuus biopankkilain toimeenpanosta, 19.8.2013 19.8.2013 Pääsihteeri Outi Konttinen 1 Tietoiskun sisältö Lyhyesti

Lisätiedot

IHMISTIETEIDEN EETTINEN ENNAKKOARVIOINTI

IHMISTIETEIDEN EETTINEN ENNAKKOARVIOINTI IHMISTIETEIDEN EETTINEN ENNAKKOARVIOINTI Ihmistieteiden tutkimusmenetelmiä käyttävän tutkimuksen eettiset periaatteet ja eettinen ennakkoarviointi Suomessa Keskustelu eettisen ennakkoarvioinnin ohjeistuksesta

Lisätiedot

TIETOSUOJA LÄÄKETIETEELLISESSÄ TUTKIMUKSESSA LUENTOAIHEET. Tietosuoja on: 1. MITÄ TIETOSUOJA ON? TSV:n tehtävät. Tietosuojaperiaatteet: (HetiL)

TIETOSUOJA LÄÄKETIETEELLISESSÄ TUTKIMUKSESSA LUENTOAIHEET. Tietosuoja on: 1. MITÄ TIETOSUOJA ON? TSV:n tehtävät. Tietosuojaperiaatteet: (HetiL) TIETOSUOJA LÄÄKETIETEELLISESSÄ TUTKIMUKSESSA LUENTOAIHEET 1. MITÄ TIETOSUOJA ON? Ylitarkastaja Heljä-Tuulia Pihamaa Tietosuojavaltuutetun toimisto 27.9.2005, Helsinki 2. HENKILÖTIETOLAKI JA LÄÄKETIETEELLINEN

Lisätiedot

Tampereen kaupunki TUTKIMUSLUPAHAKEMUS 1 (5) Sähköpostiosoite. Väitöskirja Lisensiaattitutkimus Pro gradu Ammatillinen opinnäytetyö Muu, mikä

Tampereen kaupunki TUTKIMUSLUPAHAKEMUS 1 (5) Sähköpostiosoite. Väitöskirja Lisensiaattitutkimus Pro gradu Ammatillinen opinnäytetyö Muu, mikä Tampereen kaupunki TUTKIMUSLUPAHAKEMUS 1 (5) 1 TUTKIMUSLUVAN HAKIJA/HAKIJAT Hakemuksen saapumispvm Sukunimi Etunimi Syntymäaika Osoite Muut tutkimuksen tekemiseen osallistuvat henkilöt Sukunimi Etunimi

Lisätiedot

Aineistonhallinta ARJA KUULA-LUUMI ALAIKÄISIIN KOHDISTUVAN TUTKIMUKSEN ETIIKKAA -SEMINAARI 11.11.2014 TUTKIMUSEETTINEN NEUVOTTELUKUNTA, HELSINKI

Aineistonhallinta ARJA KUULA-LUUMI ALAIKÄISIIN KOHDISTUVAN TUTKIMUKSEN ETIIKKAA -SEMINAARI 11.11.2014 TUTKIMUSEETTINEN NEUVOTTELUKUNTA, HELSINKI Aineistonhallinta ARJA KUULA-LUUMI ALAIKÄISIIN KOHDISTUVAN TUTKIMUKSEN ETIIKKAA -SEMINAARI 11.11.2014 TUTKIMUSEETTINEN NEUVOTTELUKUNTA, HELSINKI 2 Sisältö Aineiston elinkaari Aineistonkeruuvaihe Tutkimusluvat,

Lisätiedot

Itä-Suomen yliopiston Tutkimusetiikan seminaari ITÄ-SUOMEN YLIOPISTON TUTKIMUSEETTISEN TOIMIKUNNAN TEHTÄVÄT

Itä-Suomen yliopiston Tutkimusetiikan seminaari ITÄ-SUOMEN YLIOPISTON TUTKIMUSEETTISEN TOIMIKUNNAN TEHTÄVÄT Itä-Suomen yliopiston Tutkimusetiikan seminaari 21.3.2011 ITÄ-SUOMEN YLIOPISTON TUTKIMUSEETTISEN TOIMIKUNNAN TEHTÄVÄT TUTKIMUSEETTINEN TOIMIKUNTA (http://www.uef.fi/uef/tutkimusetiikka) professori Risto

Lisätiedot

REKISTERISELOSTE

REKISTERISELOSTE REKISTERISELOSTE 23.5.2018 Rekisterinpitäjä: HaminaKotka Satama Oy (jäljempänä HaminaKotka Satama) Merituulentie 424 48310 Kotka PL 196, 48101 Kotka Puh. +358 (0)20 790 8800 office@haminakotka.fi Y-tunnus

Lisätiedot

Jäsenrekisteri tietosuoja-asetus ja henkilötietolaki

Jäsenrekisteri tietosuoja-asetus ja henkilötietolaki Jäsenrekisteri tietosuoja-asetus ja henkilötietolaki Miten hoidamme yhdistyksen henkilötietoasiat lain mukaiselle tasolle? Merja Kaija, kyläasiamies Pohjois-Savon Kylät ry Tietosuoja-asiat kuntoon ja jäsenrekisterit

Lisätiedot

Rekisterinpitäjä. Rekisteriasioista vastaava yhteyshenkilö. Rekisterin nimi. Rekisterin käyttötarkoitus. Rekisterin tietosisältö

Rekisterinpitäjä. Rekisteriasioista vastaava yhteyshenkilö. Rekisterin nimi. Rekisterin käyttötarkoitus. Rekisterin tietosisältö Ekapeli-palvelun (Java-versiot: Ekapeli-Eskari, Ekapeli-Yksi, Ekapeli-Lukeminen, Ekapeli-Sujuvuus, Ekapeli- Maahanmuuttaja, Ekapeli-Spel-Ett, Ekapeli-Matikka) rekisteriseloste Henkilötietolain mukainen

Lisätiedot

Valtakunnallinen lääketieteellinen tutkimuseettinen toimikunta (TUKIJA)

Valtakunnallinen lääketieteellinen tutkimuseettinen toimikunta (TUKIJA) N:o 841 2787 Liitteet Liite 1 Valtakunnallinen lääketieteellinen tutkimuseettinen toimikunta (TUKIJA) ENNAKKOILMOITUS KLIINISESTÄ LÄÄKETUTKIMUKSESTA 1. Viranomainen täyttää Saapunut Diaari-/rekisterinumero

Lisätiedot

Yhteiskuntahistorian tutkimus, tutkittavan suostumus ja avoimen tieteen haasteet

Yhteiskuntahistorian tutkimus, tutkittavan suostumus ja avoimen tieteen haasteet Yhteiskuntahistorian tutkimus, tutkittavan suostumus ja avoimen tieteen haasteet Heidi Laine Tietosuoja ja tutkittavan suostumus osallistua tutkimukseen -seminaari 1.11.2017 DATA-ASIAIN KANSALLISKOMITEA

Lisätiedot

3 Päätös tutkimuslupaan HEL 2013-014196. Päätös

3 Päätös tutkimuslupaan HEL 2013-014196. Päätös Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) 3 Päätös tutkimuslupaan HEL 2013-014196 HEL 2013-014196 T 13 02 01 Päätös Päätöksen perustelut päätti myöntää hakemuksen mukaisesti tutkimusluvan ********** tutkimukselle

Lisätiedot

Säännökset hallintoelimen koolle kutsumisesta ja päätösvaltaisuudesta ovat Oulun yliopiston johtosäännön :issä.

Säännökset hallintoelimen koolle kutsumisesta ja päätösvaltaisuudesta ovat Oulun yliopiston johtosäännön :issä. 1 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus Säännökset hallintoelimen koolle kutsumisesta ja päätösvaltaisuudesta ovat Oulun yliopiston johtosäännön 41 42 :issä. Kutsu kokoukseen on lähetetty 9.10.2012.

Lisätiedot

Yliopiston ja sairaanhoitopiirin tutkimuseettisten toimikuntien työnjako

Yliopiston ja sairaanhoitopiirin tutkimuseettisten toimikuntien työnjako Yliopiston ja sairaanhoitopiirin tutkimuseettisten toimikuntien työnjako Kirsi Luoto, tutkimuspäällikkö, FT PSSHP:n TETMK KYS /Tutkimusyksikkö 21.3.2011 Sairaanhoitopiirin tutkimuseettinen toimikunta Sairaanhoitopiirin

Lisätiedot

Ohje arkaluonteisia henkilötietoja sisältävän tutkimuksen datanhallinnan suunnitteluun

Ohje arkaluonteisia henkilötietoja sisältävän tutkimuksen datanhallinnan suunnitteluun Ohje arkaluonteisia henkilötietoja sisältävän tutkimuksen datanhallinnan suunnitteluun Tietosuoja tutkijan arjessa 16.5.2018 mari.elisa.kuusniemi@helsinki.fi ORCID: 0000-0002-7675-287X ATT aineistonhallinnan

Lisätiedot

Tutkimusetiikkaa. Marja-Liisa Kinnunen JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO UNIVERSITY OF JYVÄSKYLÄ

Tutkimusetiikkaa. Marja-Liisa Kinnunen JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO UNIVERSITY OF JYVÄSKYLÄ Tutkimusetiikkaa Marja-Liisa Kinnunen 28.3.2008 Jyväskylän yliopiston eettinen toimikunta Rehtorin asettama toimikunta Puheenjohtaja: Jussi Välimaa, KTL (Marja-Liisa Kinnunen, psykologia) Sihteeri: lakimies

Lisätiedot

HYMY II -työryhmän puheenjohtaja, kehittämispäällikkö Arja Kuula, Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto, tutkimuseettinen neuvottelukunta

HYMY II -työryhmän puheenjohtaja, kehittämispäällikkö Arja Kuula, Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto, tutkimuseettinen neuvottelukunta Eettinen kipu ja riski Humanistis-yhteiskuntatieteellisen tutkimuksen riskit, ennakkoarvioinnin tarpeellisuus sekä ohjeistaminen Tieteiden talo, Helsinki 6.10.2008 HYMY II -työryhmän puheenjohtaja, kehittämispäällikkö

Lisätiedot

Etäkäyttö ja avaamisen haasteet

Etäkäyttö ja avaamisen haasteet Etäkäyttö ja avaamisen haasteet Kierrätä ja käytä: avoin data tutkimuksessa - seminaari 20.3.2018 Turkka Näppilä, FT, datan hallinnan asiantuntija Yhteiskuntatieteiden tiedekunta / Terveystieteet Mitä

Lisätiedot

SAATE 17.1.2011. Ystävällisin terveisin. Clas-Håkan Nygård. Terveystieteiden yksikkö 33014 Tampereen yliopisto

SAATE 17.1.2011. Ystävällisin terveisin. Clas-Håkan Nygård. Terveystieteiden yksikkö 33014 Tampereen yliopisto SAATE 17.1.2011 Ystävällisesti pyydän saada lausunnon Tampereen alueen ihmistieteiden eettiseltä toimikunnalta tutkimukseemme Työkyvyttömyysriskien ennakoinnin arviointitutkimus metsäteollisuudessa. Tutkimuksen

Lisätiedot

2. Kuvaus tutkimushankkeesta ja henkilötietojen käsittelyn tarkoitus

2. Kuvaus tutkimushankkeesta ja henkilötietojen käsittelyn tarkoitus TIETEELLISEN TUTKIMUKSEN 1(7) Tietoa tutkimukseen osallistuvalle Tässä selosteessa kuvataan, miten henkilötietojasi käsitellään THL:n tutkimuksessa. Lähtökohtaisesti tutkimukseen osallistuminen on vapaaehtoista.

Lisätiedot

Oheistusta selkeyttävä prosessikuvaus on liitteessä 2.

Oheistusta selkeyttävä prosessikuvaus on liitteessä 2. HELSINGIN JA UUDENMAAN JOHTAJAYLILÄÄKÄRIN 1/2010 1 (5) OPINNÄYTETYÖN TUTKIMUSLUPA 1 Ohjeen sovellusala 2 Tutkimusluvan hakeminen opinnäytetyölle Opinnäytetyöllä tarkoitetaan tässä yhteydessä ammattikorkeakouluissa

Lisätiedot

REKISTERINPITÄJÄ JA YHTEYSHENKILÖ REKISTERIÄ KOSKEVISSA ASIOISSA Rekisterinpitäjä: Tmi ML-hahmoterapia Yhteyshenkilö: Mikko Lounela Puh:

REKISTERINPITÄJÄ JA YHTEYSHENKILÖ REKISTERIÄ KOSKEVISSA ASIOISSA Rekisterinpitäjä: Tmi ML-hahmoterapia Yhteyshenkilö: Mikko Lounela Puh: REKISTERINPITÄJÄ JA YHTEYSHENKILÖ REKISTERIÄ KOSKEVISSA ASIOISSA Rekisterinpitäjä: Tmi ML-hahmoterapia Yhteyshenkilö: Mikko Lounela Puh: 0505490789 Sp: mikko.lounela@hahmoterapia.com REKISTERIN NIMI Tmi

Lisätiedot

Tietoa tutkimukseen osallistuvalle

Tietoa tutkimukseen osallistuvalle Tietoa tutkimukseen osallistuvalle Olet osallistumassa Oulun yliopiston tekemään tutkimukseen. Tässä selosteessa kuvataan, miten nuoren tutkittavan henkilötietoja käsitellään tutkimuksessa. Nuoren osallistuminen

Lisätiedot

- pienten ja keskisuurten yritysten ja järjestöjen valmennushanke

- pienten ja keskisuurten yritysten ja järjestöjen valmennushanke SoteNavi - pienten ja keskisuurten yritysten ja järjestöjen valmennushanke GDPR, EU:n tietosuoja-asetus / EPTEK ry Mustajärvi Sisältö Mikä on GDPR? Oikeudet ja velvollisuudet Rekisterit Tietosuojaseloste

Lisätiedot

EU:n tietosuoja-asetus yhdistyksen näkökulmasta

EU:n tietosuoja-asetus yhdistyksen näkökulmasta EU:n tietosuoja-asetus yhdistyksen näkökulmasta Suomen Latu Kiilopää 28.4.2018, Elina Kokkonen & Sirkku Juntunen Kerää ympärillesi 4 hengen ryhmä, ja keskustelkaa seuraavista aiheista (5min) Lyhyt esittely,

Lisätiedot

Tietosuoja, tutkimusetiikka ja aineistonhallinta

Tietosuoja, tutkimusetiikka ja aineistonhallinta Tietosuoja, tutkimusetiikka ja aineistonhallinta FT Katja Fält Tietoasiantuntija Tampereen teknillinen yliopisto Kirjasto (Julkaisemisen ja tutkimuksen tuki) katja.falt@tut.fi Kuvat: Unsplash TUTKIMUSETIIKKA

Lisätiedot

ARVOISA VASTAANOTTAJA,

ARVOISA VASTAANOTTAJA, ARVOISA VASTAANOTTAJA, Pyydämme Teitä osallistumaan tutkimukseen, jossa kartoitetaan gynekologisten laskeumaleikkausten menetelmiä, komplikaatioita ja vaikutusta elämänlaatuun Suomessa vuonna 2015. Tiedote

Lisätiedot

NÄYTTEENLUOVUTTAJIEN TIEDOTTAMINEN JA KÄYTTÖTARKOITUKSEN MUUTOKSET 20.9.2004 ARPO AROMAA

NÄYTTEENLUOVUTTAJIEN TIEDOTTAMINEN JA KÄYTTÖTARKOITUKSEN MUUTOKSET 20.9.2004 ARPO AROMAA NÄYTTEENLUOVUTTAJIEN TIEDOTTAMINEN JA KÄYTTÖTARKOITUKSEN MUUTOKSET TILANTEEN KUVAUS Vuosi 0 Tutkimus tavoitteineen Suostumus Näytteet Muut tiedot Vuosi 10-30 Tutkimus: uusi vai entinen käyttötarkoitus

Lisätiedot

Itä-Suomen yliopiston tutkimuseettisen toimikunnan toimintakertomus vuodelta 2013

Itä-Suomen yliopiston tutkimuseettisen toimikunnan toimintakertomus vuodelta 2013 Tutkimuseettinen toimikunta Toimintakertomus 2013 1 (6) Itä-Suomen yliopiston tutkimuseettisen toimikunnan toimintakertomus vuodelta 2013 1. Tutkimuseettisen toimikunnan toimintaperiaatteet Itä-Suomen

Lisätiedot

Kielellisten palvelujen toimikunta PÖYTÄKIRJA 2/2015

Kielellisten palvelujen toimikunta PÖYTÄKIRJA 2/2015 Kielellisten palvelujen toimikunta 03.09.2015 PÖYTÄKIRJA 2/2015 12 Kokouksen avaus 13 Laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen 14 Pöytäkirjan tarkastaminen 15 Kokouksen työjärjestyksen hyväksyminen

Lisätiedot

Kansallisten tietovarantojen toissijainen käyttö biopankkitutkimuksessa

Kansallisten tietovarantojen toissijainen käyttö biopankkitutkimuksessa Kansallisten tietovarantojen toissijainen käyttö biopankkitutkimuksessa Sandra Liede Lakimies Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto (Valvira) 14.9.2015 15.9.2015 Sandra Liede 1 Biopankkilaki

Lisätiedot

2. Kuvaus tutkimushankkeesta ja henkilötietojen käsittelyn tarkoitus

2. Kuvaus tutkimushankkeesta ja henkilötietojen käsittelyn tarkoitus TIETEELLISEN TUTKIMUKSEN 1(6) Tietoa tutkimukseen osallistuvalle Tässä selosteessa kuvataan, miten henkilötietojasi käsitellään tutkimuksessa. Lähtökohtaisesti tutkimukseen osallistuminen on vapaaehtoista.

Lisätiedot

Ihmistiede, hoitotiede, lääketiede; rajanvetoa tutkimusasetelmien välillä lääketieteellistä tutkimusta koskeneen

Ihmistiede, hoitotiede, lääketiede; rajanvetoa tutkimusasetelmien välillä lääketieteellistä tutkimusta koskeneen Ihmistiede, hoitotiede, lääketiede; rajanvetoa tutkimusasetelmien välillä lääketieteellistä tutkimusta koskeneen lainsäädäntöuudistuksen valossa TENK:n kevätseminaari 17.5.2011 Ylitarkastaja Outi Konttinen

Lisätiedot

Avoin tiede ja tutkimus TURUN YLIOPISTON DATAPOLITIIKKA

Avoin tiede ja tutkimus TURUN YLIOPISTON DATAPOLITIIKKA Avoin tiede ja tutkimus TURUN YLIOPISTON DATAPOLITIIKKA 2016 1 JOHDANTO Hyväksytty Turun yliopiston rehtorin päätöksellä 9.2.2016 Turun yliopiston datapolitiikassa kuvataan tutkimusdatan keräämiseen, käyttöön

Lisätiedot

HELSINGIN JA UUDENMAAN JOHTAJAYLILÄÄKÄRIN 2/2015 1 (5) SAIRAANHOITOPIIRI Yhtymähallinto 26.1.2015

HELSINGIN JA UUDENMAAN JOHTAJAYLILÄÄKÄRIN 2/2015 1 (5) SAIRAANHOITOPIIRI Yhtymähallinto 26.1.2015 HELSINGIN JA UUDENMAAN JOHTAJAYLILÄÄKÄRIN 2/2015 1 (5) OPINNÄYTETYÖN TUTKIMUSLUPA 1 Ohjeen sovellusala 2 Tutkimusluvan hakeminen opinnäytetyölle Opinnäytetyöllä tarkoitetaan tässä yhteydessä ammattikorkeakouluissa

Lisätiedot

TÄYTTÖOHJE LAUSUNTOPYYNTÖÖN TUTKIMUKSEN EETTISESTÄ ENNAKKOARVIOINNISTA

TÄYTTÖOHJE LAUSUNTOPYYNTÖÖN TUTKIMUKSEN EETTISESTÄ ENNAKKOARVIOINNISTA TÄYTTÖOHJE LAUSUNTOPYYNTÖÖN TUTKIMUKSEN EETTISESTÄ ENNAKKOARVIOINNISTA Lausuntopyyntölomake liitteineen toimitetaan yhtenä pdf-dokumenttina toimikunnan sihteerille () kaksi viikkoa ennen Tutkimuseettisen

Lisätiedot

DLP ratkaisut vs. työelämän tietosuoja

DLP ratkaisut vs. työelämän tietosuoja DLP ratkaisut vs. työelämän tietosuoja Sosiaali- ja terveydenhuollon ATK-päivät Tampere ARI ANDREASSON, TIETOSUOJAVASTAAVA TIETOSUOJAVASTAAVA ARI ANDREASSON Nykyisiä rooleja: Tampereen kaupungin o työpaikkana:

Lisätiedot

HELSINGIN YLIOPISTON DATAPOLITIIKKA 1.12.2014 EEVA NYRÖVAARA

HELSINGIN YLIOPISTON DATAPOLITIIKKA 1.12.2014 EEVA NYRÖVAARA HELSINGIN YLIOPISTON DATAPOLITIIKKA 1.12.2014 EEVA NYRÖVAARA TAPAHTUNUT TÄHÄN MENNESSÄ HY:SSA Helsingin yliopiston tutkimusdatatyöryhmä 2011 pj. dosentti Marjut Salokannel 8 toimenpide-ehdotusta Helsingin

Lisätiedot

Tietoon perustuvaa suostumusta koskevat ohjeet

Tietoon perustuvaa suostumusta koskevat ohjeet Tietoon perustuvaa suostumusta koskevat ohjeet TUKIJAn seminaari 23.9.2014 Pääsihteeri Outi Konttinen TUKIJA 26.9.2014 Pääsihteeri Outi Konttinen 1 Lääketutkimusten sääntely Laki lääketieteellisestä tutkimuksesta

Lisätiedot

3. Yhteistyöhankkeena tehtävän tutkimuksen osapuolet ja vastuunjako

3. Yhteistyöhankkeena tehtävän tutkimuksen osapuolet ja vastuunjako TIETEELLISEN TUTKIMUKSEN TIETOSUOJASELOSTE/-ILMOITUS EU:n yleinen tietosuoja-asetus 13 ja 14 artiklat Laatimispäivä: 3.3.2019 Tietoa tutkimukseen osallistuvalle Olet osallistumassa Helsingin yliopiston

Lisätiedot

IHMISTIETEELLISEN TUTKIMUKSEN EETTINEN ENNAKKOARVIOINTI SUOMESSA

IHMISTIETEELLISEN TUTKIMUKSEN EETTINEN ENNAKKOARVIOINTI SUOMESSA IHMISTIETEELLISEN TUTKIMUKSEN EETTINEN ENNAKKOARVIOINTI SUOMESSA Tutkimuseettisen neuvottelukunnan vuosiraportti 2014 19.5.2015 Terhi Tarkiainen RAPORTTI 19.5.2015 Ihmistieteellisen tutkimuksen eettinen

Lisätiedot

Tietosuojanäkökulma biopankkilainsäädäntöön

Tietosuojanäkökulma biopankkilainsäädäntöön Tietosuojanäkökulma biopankkilainsäädäntöön Ylitarkastaja Raisa Leivonen Tietosuojavaltuutetun toimisto Suomen Lääkintäoikeuden ja etiikan seura ry 22.3.2012 Yleistä tietosuojasta Tietosuojanäkökulma biopankkitoimintaan

Lisätiedot

1. Tutkimuksessa puututaan tutkittavien fyysiseen koskemattomuuteen.

1. Tutkimuksessa puututaan tutkittavien fyysiseen koskemattomuuteen. LAUSUNTOPYYNTÖOHJE/ EETTINEN ENNAKKOARVIOINTI IHMISTIETEISSÄ Ennakkoon on arvioitava seuraavan kaltaiset tutkimusasetelmat: 1. Tutkimuksessa puututaan tutkittavien fyysiseen koskemattomuuteen. Fyysiseen

Lisätiedot

Kielellisten palvelujen toimikunta PÖYTÄKIRJA 1/2018

Kielellisten palvelujen toimikunta PÖYTÄKIRJA 1/2018 Kielellisten palvelujen toimikunta 11.06.2018 PÖYTÄKIRJA 1/2018 1 Kokouksen avaus 2 Laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen 3 Kokouksen työjärjestyksen hyväksyminen 4 Pöytäkirjan tarkastaminen 5

Lisätiedot

Viitasaaren kaupunki ESITYSLISTA Nro Sivu Tarkastuslautakunta Kokouspäivämäärä 6/

Viitasaaren kaupunki ESITYSLISTA Nro Sivu Tarkastuslautakunta Kokouspäivämäärä 6/ 1 Asialista Kokouksen avaus... 3 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus... 4 Pöytäkirjan tarkastaminen... 5 Esteellisyydet... 6 Katsaus Viitasaaren kaupungin talouteen vuoden 2017 osalta... 7 Tilintarkastussuunnitelma

Lisätiedot

Infrastruktuurin aineistonhallinta ja käytön avoimuus

Infrastruktuurin aineistonhallinta ja käytön avoimuus Ulla Ellmén tiedeasiantuntija Tutkimusrahoituksen kehittäminen Infrastruktuurin aineistonhallinta ja käytön avoimuus 1 Aineistonhallintasuunnitelma ja selvitys tutkimusinfrastruktuurin käytön avoimuudesta

Lisätiedot

Hyvinkään kaupunki Sosiaali- ja terveystoimi

Hyvinkään kaupunki Sosiaali- ja terveystoimi 1 (6) Hakemuksen saapumispäivämäärä 1 LUVAN HAKIJA TAI RYHMÄN VASTUU- HENKILÖ Sukunimi Osoite Puhelin Oppi-/tutkimuslaitos 1 Yliopisto Muu korkeakoulu Keskiasteen/ammatillinen koulu 4 Ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Tietoa Medioituminen ja päätöksenteko -tutkimukseen osallistuvalle

Tietoa Medioituminen ja päätöksenteko -tutkimukseen osallistuvalle Tietoa Medioituminen ja päätöksenteko -tutkimukseen osallistuvalle Olet osallistumassa Tampereen yliopiston tekemään tutkimukseen "Medioituminen ja päätöksenteko. Tässä selosteessa kuvataan, miten henkilötietojasi

Lisätiedot

Tutkittavien rekrytoiminen tutkimuksiin periaatteet ja menetelmät

Tutkittavien rekrytoiminen tutkimuksiin periaatteet ja menetelmät Tutkittavien rekrytoiminen tutkimuksiin periaatteet ja menetelmät Anneli Vuorinen/ MSD Finland Oy Tutkittavien rekrytoinnin tavoite rekrytoida oikeanlaisia tutkittavia tutkimukseen tutkimussuunnitelma

Lisätiedot

Otsikko Sivu. 1 Kokouksen avaus 3. 2 Tilannekatsaus 4. 3 Katsaus maakunnan koetalousarvion valmisteluun 5. 4 Maakunnan johtamisjärjestelmä 6

Otsikko Sivu. 1 Kokouksen avaus 3. 2 Tilannekatsaus 4. 3 Katsaus maakunnan koetalousarvion valmisteluun 5. 4 Maakunnan johtamisjärjestelmä 6 MUISTIO 1/2019 1 AIKA 28.01.2019 klo 09:30-11:40 PAIKKA Kallion virastotalo, 3 krs, nh 7 KÄSITELLYT ASIAT Otsikko Sivu 1 Kokouksen avaus 3 2 Tilannekatsaus 4 3 Katsaus maakunnan koetalousarvion valmisteluun

Lisätiedot

NEET projektin arviointitutkimus. Sari Miettinen Vastaava tutkija TtT Tutkijayliopettaja Älykkäät palvelut tutkimusyksikkö

NEET projektin arviointitutkimus. Sari Miettinen Vastaava tutkija TtT Tutkijayliopettaja Älykkäät palvelut tutkimusyksikkö NEET projektin arviointitutkimus Sari Miettinen Vastaava tutkija TtT Tutkijayliopettaja Älykkäät palvelut tutkimusyksikkö Tutkimusryhmä Sari Miettinen, tutkijayliopettaja TtT Outi Välimaa, lehtori YTT

Lisätiedot

Datapolitiikka Mitä ja miksi?

Datapolitiikka Mitä ja miksi? Datapolitiikka Mitä ja miksi? 16.3.2016 1 Oikeudellinen raami Miten tutkimusdatasta säädetään? 16.3.2016 2 Oikeus tutkimusdataan? Käytännön kontrollin ja laillisten yksinoikeuksien ero? Käytännön kontrollia

Lisätiedot

Salon kaupunki , 1820/ /2018

Salon kaupunki , 1820/ /2018 Rekisterinpitäjä Nimi ja yhteystiedot Tietosuojavastaava Edustaja / Vastuutaho Nimi Salon kaupunki Nimi Tapani Rinne Nimi Kehittämispalveluiden esimies Janne Hyvärinen Osoite Tehdaskatu 2 Osoite Tehdaskatu

Lisätiedot

Tutkimusetiikkaseminaarin Kliiniset laitetutkimukset ja uudet EU-asetukset

Tutkimusetiikkaseminaarin Kliiniset laitetutkimukset ja uudet EU-asetukset Tutkimusetiikkaseminaarin Kliiniset laitetutkimukset ja uudet EU-asetukset 1.12.2017 Minna Kymäläinen Tarkastaja Valvira.fi, @ValviraViestii Valvira valvoo valtakunnallisesti jokaisen oikeutta hyvinvointiin,

Lisätiedot

Tietosuoja käytännössä

Tietosuoja käytännössä Tietosuoja käytännössä Tehtävälista vai organisaatiokaavio? Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistys ry Ihmisen asialla vuodesta 1938 Painopisteemme ovat 1. Osallisuus ihmisten äänen kuunteleminen ja välittäminen

Lisätiedot

Lääketieteen tohtorin

Lääketieteen tohtorin Yhteiskuntatieteiden tiedekunta HAKEMUS Terveystieteiden tohtorin Filosofian tohtorin Terveystieteiden lisensiaatin Lääketieteen tohtorin TUTKINNON SUORITTAMISEKSI JA VÄITÖSKIRJAN/LISENSIAATINTUTKIMUKSEN

Lisätiedot

KIHNIÖN KUNTA ESITYSLISTA / KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro 5

KIHNIÖN KUNTA ESITYSLISTA / KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro 5 ESITYSLISTA / KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro 5 Kunnanhallitus Kokousaika Kokouspaikka Saapuvilla olleet jäsenet maanantai 27.3.2017 klo 17.00 Kunnanhallituksen kokoushuone Törmä Tapani Alkkiomäki Jari Annala Tarmo

Lisätiedot

Uusi tietosuojaasetus. käytännössä. MPY Palvelut Oyj Toni Sivupuro

Uusi tietosuojaasetus. käytännössä. MPY Palvelut Oyj Toni Sivupuro Uusi tietosuojaasetus käytännössä MPY Palvelut Oyj Toni Sivupuro Sisältö EU tietosuoja-asetus Henkilörekisteri Asetuksen tavoitteet Yksilön oikeudet Yksilön oikeudet käytännössä Suostumus henkilötietojen

Lisätiedot

TENKin ehdotus ns. ihmistieteiden eettisen ennakkoarvioinnin järjestämiseksi pähkinänkuoressa

TENKin ehdotus ns. ihmistieteiden eettisen ennakkoarvioinnin järjestämiseksi pähkinänkuoressa TENKin ehdotus ns. ihmistieteiden eettisen ennakkoarvioinnin järjestämiseksi pähkinänkuoressa Tutkimuseettinen neuvottelukunta TENK Sanna Kaisa Spoof 17.5.2011 TUTKIMUSEETTINEN NEUVOTTELUKUNTA (TENK) Perustettu

Lisätiedot

Kielellisten palvelujen toimikunta 15.06.2015 PÖYTÄKIRJA 1/2015

Kielellisten palvelujen toimikunta 15.06.2015 PÖYTÄKIRJA 1/2015 Kielellisten palvelujen toimikunta 15.06.2015 PÖYTÄKIRJA 1/2015 1 Kokouksen avaus 2 Laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen 3 Pöytäkirjan tarkastajat 4 Kokouksen työjärjestyksen hyväksyminen 5 Ajankohtaiset

Lisätiedot

Osteopaatti Jutta Aalto Anatomia- ja kehotietoisuuskoulutus TIETOSUOJASELOSTE

Osteopaatti Jutta Aalto Anatomia- ja kehotietoisuuskoulutus TIETOSUOJASELOSTE Osteopaatti Jutta Aalto Anatomia- ja kehotietoisuuskoulutus TIETOSUOJASELOSTE 1 Yksityisyytesi suojaaminen Pitää kaikkien palveluitani käyttävien asiakkaiden/ potilaiden yksityisyyttä erittäin tärkeänä.

Lisätiedot

Nimi Tampereen kaupunki, kiinteistötoimi. Aila Taura p. 050 351 8256 Marjut Malo-Siltanen p. 040 801 6776 ja Jaana Rimpi-Muhonen p.

Nimi Tampereen kaupunki, kiinteistötoimi. Aila Taura p. 050 351 8256 Marjut Malo-Siltanen p. 040 801 6776 ja Jaana Rimpi-Muhonen p. Henkilötietolain (523/99) 10 :n mukainen REKISTERISELOSTE 1. Rekisterinpitäjä (tarvittaessa eli jos rekisterinpitäjällä ei toimipaikkaa EU:n alueella, myös edustaja) Nimi Tampereen kaupunki, kiinteistötoimi

Lisätiedot

Rekisteri- ja tietosuojaseloste

Rekisteri- ja tietosuojaseloste Tämä on henkilötietolain (10 ja 24 ) ja EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen (GDPR) mukainen rekisteri- ja tietosuojaseloste. Laadittu 14.5.2018. Viimeisin muutos 23.5.2018. 1. Rekisterinpitäjä Sareni Oy

Lisätiedot

Eettisten toimikuntien kehittämistavoitteet sponsorin kannalta

Eettisten toimikuntien kehittämistavoitteet sponsorin kannalta Kilpailu kliinisistä lääketutkimuksista kiihtyy Eettisten toimikuntien kehittämistavoitteet sponsorin kannalta LT Petteri Knudsen Lääketieteellinen johtaja, Novartis Finland OY Valtakunnallinen eettisten

Lisätiedot

Tudatupa tutkimusdatan tutkijapalvelut

Tudatupa tutkimusdatan tutkijapalvelut Tudatupa tutkimusdatan tutkijapalvelut Tutkijapalvelut näkyviksi - tutkimusaineistot ja kirjaston rooli seminaari 4.11.2013 Mari Elisa Kuusniemi, Meilahden kampuskirjasto Terkko Esityksen sisältö Mitä

Lisätiedot

3. Tutkimushankkeen kuvaus ja henkilötietojen käsittelyn tarkoitus

3. Tutkimushankkeen kuvaus ja henkilötietojen käsittelyn tarkoitus TIETEELLISEN TUTKIMUKSEN TIETOSUOJASELOSTE/-ILMOITUS EU:n yleinen tietosuoja-asetus Laatimispäivä: 28.1.2019 Tietoa tutkimukseen osallistuvalle Olet osallistumassa Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö

Lisätiedot