HENKILÖSTÖN KESKEISIÄ LÄÄKETIEDON LÄHTEITÄ JA -

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "HENKILÖSTÖN KESKEISIÄ LÄÄKETIEDON LÄHTEITÄ JA -"

Transkriptio

1 1 APTEEKIN FARMASEUTTISEN HENKILÖSTÖN KESKEISIÄ LÄÄKETIEDON LÄHTEITÄ JA - TYÖKALUJA L Ä Ä K E I N F O R M A A T I O V E R K O S T O

2 2 APTEEKIN FARMASEUTTISEN HENKILÖSTÖN KESKEISIÄ LÄÄKETIEDON LÄHTEITÄ JA -TYÖKALUJA Tällä suosituksella pyritään lisäämään apteekeille tietoa hyödyllisiksi koetuista tietolähteistä, jotka tukevat apteekkien farmaseuttista henkilöstöä lääkeneuvonnassa (resepti- ja itsehoitolääkkeet) ja lääkehoitojen arvioinneissa. Tietolähteet on luokiteltu eri tasoihin () sillä ajatuksella, että perustason tietokannat sisältävät keskeisiä tietoja lääkkeiden toimittamiseksi ja lääkkeiden oikean ja turvallisen käytön varmistamiseksi. Lisätasoon on jaoteltu joitakin tutkimusten perusteella harvemmin käytettyjä tietokantoja, sekä tietokantoja, joita käytetään lääkehoitojen eri tasoisissa arvioinneissa ja joiden käyttö edellyttää enemmän tietoa potilaasta, kuin mitä apteekilla on normaalisti käytössään. Osa taulukkoon listatuista tietokannoista ovat toisilleen vaihtoehtoisia: esimerkiksi lääkkeiden valmisteyhteenvetoja ja pakkausselosteista on saatavilla useista lähteistä. Taulukossa ei ole kaikkia mahdollisia tietolähteitä. Taulukon toivotaan auttavan apteekkeja tietolähdehankinnoissa ja tietolähteiden käyttöönotossa, sekä sen varmistamisessa, että farmaseuttinen henkilöstö tuntee saatavilla olevat tietolähteet ja osaa käyttää niitä. Suositus on laadittu Kansallisen lääkeinformaatioverkoston Lääkeinformaatiota ammattilaisille -työryhmän pienryhmässä ja se on saatavilla Innokylästä (hae: lääkeinformaatioverkosto -> tuotokset ja tulokset) ja Fimean verkkosivuilta (Kehittäminen ja HTA -> Lääkeinformaation kehittäminen). Palautetta suosituksesta voi tarvittaessa antaa Lääkeinformaatioverkostoa koordinoivalle taholle (ks. Innokylä -> Kansallinen lääkeinformaatioverkosto -> yhteystiedot).

3 3 LÄÄKENEUVONNAN TUKI RESEPTILÄÄKETTÄ TOIMITETTAESSA Lääkevalmisteiden tiedosto Suomen Apteekkien tietojärjestelmiin lin- P SAL jäsen- Tietosisältö: Tuotteet, tuoteluokitukset, (taksa) Apteekkariliitto kitetty valmistetietokanta lääk- palvelu tukkuhinnat, lääkevaihto, Kela-korvaukset keistä, rohdosvalmisteista ja ja suorakorvausjärjestelmä, logistiikkatie- yleisistä kauppatavaroista. dot, annosjakelu, huumausainevalvonta. YA:n lääkevalmisteiden Yliopiston Ap- YA:n toimipisteiden tietojärjes- P YA Tietosisältö: Tuotteet, tuoteluokitukset, tiedosto (taksa) teekki telmään linkitetty valmistetieto- tukkuhinnat, lääkevaihto, Kela-korvaukset kanta lääkkeistä, rohdosvalmis- ja suorakorvausjärjestelmä, logistiikkatie- teista ja yleisistä kauppatavarois- dot, annosjakelu, huumausainevalvonta, ta. säilytyslämpötila, toimitusehdot. Terveysportti ja sen tieto- Duodecim P/L maksul- Perusosiot, kuten Uutispalvelu Duodecim, kannat veysportti/koti linen lääkärin käsikirja, Luontaistuotteet Herbalbase, erityislupavalmisteet, kasvi- Duodecim-lääketietokannasta suorat linkit valitusta Erilaajuisia paketteja rohdosvalmisteet. Pitkäaikaissairaudet, Lääketieteen termit ja sanakirja, sekä Duo- lääkkeestä eri tietokantoihin saatavilla decim-lääketietokanta valittuine tietokan- ja lähteisiin, kuten apteekki- talinkkeineen apteekkien käytössä laajalti. - Yhteisvaikutukset (Inx- järjestel- base) mätoimit- Käytettävyyttä lisää interaktioiden tar- - Munuaiset (Renbase) tajan kaut- kastaminen nopeasti silmäiltävässä muo- - Maksa (Heparbase) ta. dossa apteekkijärjestelmiin integroituna - Haittariskit (Riskbase) - Raskaus (Grav/Lactbase) kaikkien asiakkaan yhdestä apteekista hakemien lääkkeiden (ml. itsehoitolääkkeet - Imetys (Grav/Lactbase) kanta-asiakkailla) välillä (pohjana Inxbase). - Vanhus ja lääke (Lääke75+)

4 4 - Lapsi ja lääke Käytettävyyttä lisää myös tietokantojen - Seksi ja lääke integrointi Tietotippaan - Lääketurvatiedotteet -> yhdellä klikkauksella pääsee suoraan - Potilasohje lääkkeen valmisteyhteenvetoon ja ap- - Potilaan lääkeopas teekin hankkimiin tietokantoihin (kuten - Farmakologia ja toksiko- Raskaus ja Imetys). logia - Syöpälääkeopas - Sic! - Dosis Tietotippa-tietokanta Suomen Apteekkariliiton jäsenapteekeilla P SAL jäsen- Apteekkien tietojärjestelmään integroitu, Apteekkariliitto käytössä apteekkien tietojärjes- palvelu toimitettavan lääkkeen kohdalla avautuva telmiin linkitettynä. Myös erillinen suullisen lääkeneuvonnan tukitietokanta. linkki Salkussa. Nopeasti silmäiltävässä muodossa tietoa lääkeneuvonnan onnistumisen kannalta oleellisista asioista. Vinkkejä asiakkaalta kysyttäviin kysymyksiin, lääkehoidon seurantaan, yleisiin hoitotavoittesiiin ja omahoitoon (ml. lääkkeettömän hoidon keinot). YA Helppi -tietokanta Yliopiston Käytössä YA:n toimipisteissä P Vain YA:n Apteekin tietojärjestelmään integroitu Apteekki apteekin tietojärjestelmään linkitettynä toimipisteissä suullisen lääkeneuvonnan tukitietokanta. Nopea silmäys lääkeneuvonnan onnistumisen kannalta oleellisiin asioihin, tärkeisiin kysymyksiin, seurantaan ja omahoitoon.

5 5 Annosteluvideot Suomen Apteekkariliitto html P maksuton Apteekkien tietojärjestelmään integroidut ja myös julkisilla sivuilla olevat ohjevideot inhaloitavien lääkkeiden oikeasta käytöstä, adrenaliini-autoinjektoreiden käytöstä, perusvoiteen riittävästä levityksestä sekä verenpaineen kotimittauksesta. Potilaan lääkeopas Duodecim Integroitu apteekkien tietojärjestelmään. L maksullinen Asiakkaalle suunnattua perustietoa lääkkeestä, voidaan tarvittaessa myös tulostaa asiakkaalle. Terveyskirjasto Duodecim P maksuton Riippumaton tietokanta, asiantuntijoiden laatimia artikkeleita ja ohjeistuksia terveydestä, sairauksista ja lääkkeistä helposti ymmärrettävässä muodossa. Voi tulostaa asiakkaalle. Pharmaca Fennica Lääketietopalvelut Lääketietokeskus Verkkopalvelu, tietokannat, mobiilisovellus tai kirja. P/L maksuton/ maksullinen Päivittäin päivittyvää lääketietoa, mm. - Lääketurvatiedotteet ja RPM-materiaalit kohderyhmittäin - Erikieliset lääkehoidon tukimateriaalit potilasneuvontaan (esim. potilaskortit, pistosohjevideot jne.) - Lääkeainekohtainen verkkopalvelu (ml. hinnat ja korvattavuudet) - Lääkekuvat ja tunnistetiedot (pakkauskuvat, tabletit, kapselit)

6 6 - Rakenteiset lääketietokannat: mm. farmakogeniminen tietokanta, interaktio- tietokanta, lääkkeiden rakenteiset annostukset ICD10-linkein - Antidoping-luokittelu - Merkittävien muutosten luokittelu - Valmisteyhteenvedot - Riskilääkkeet - Pakkausselosteet (Suomi ja Ruotsi) - Eläinlääkeinformaatio Pharmaca Veterinaria Lääketieto- Verkkopalvelu tai kirja P maksul- Eläinlääkkeiden annosten tarkistaminen, keskus linen määräämis- ja toimittamisehdot, vasta-aiheet ja varoitukset, yhteisvaikutukset. Fimean lääkehaku ja Fimea P maksul- Eläinlääkkeiden annosten tarkistaminen, Lääke75+ luettelot/laakehaku linen määräämis- ja toimittamisehdot, vasta-aiheet ja varoitukset, yhteisvaikutukset. Duodecim lääketietokanta Duodecim P maksul- Haku esim. kauppanimen, vaikuttavan Terveysportissa (aineisto: Fimea, veysportti/dlr_laake.koti linen aineen, käyttöaiheen, lääkemuodon ja Kela, Suomen apuaineiden mukaan. Lisäksi lääkkeen kor- Apteekkariliiton vattavuus, interaktiot, käyttö munuaisten Taksa, Phar- vajaatoiminnassa ym. maca Fennica -aineisto, Lääkeohje)

7 7 Lääkeinfo.fi Lääkeohje.fi European Medicines Agency (EMA) SAL jäsenapteekkien ekstranet Salkku Kelan hinta- ja korvattavuustiedot lääkkeille, kliinisille ravintovalmisteille ja perusvoiteille. Ohjeet suorakorvauksen toteuttamiseksi Lääketietokeskus Suomen lääkeohje Oy EMA Suomen Apteekkariliitto Kela L maksuton Pakkausselosteita (Suomi ja Ruotsi). L maksuton Pakkausselosteita (Suomi ja Ruotsi). public/ L maksuton Keskitetyn myyntilupamenettelyn kautta medicines myyntiluvan saaneiden valmisteiden valmisteyhteenvedot, pakkausselosteet ja lyhyet, kansantajuiset EPAR-arviointiraportit (EU-kielet). P SAL jäsenpalvelu Farmaseuttiset tiedotteet, yritysten lääketiedotteet, Kelan korvaustiedotteet, uudet lääkkeet ja niiden EPAR-yhteenvedot, lääkevarmennusjärjestelmä, lääkevalmistus, lääkeinformaatiokampanjoiden koulutusmateriaali, lääkeneuvonnan tuki. P maksuton Lääkehaku-palvelussa hinnat ja korvattavuudet (myös ruotsi ja englanti). Apteekkitiedotteet, lääkkeiden suorakorvausohjeet, korvattava lääkemäärä, resep- perustoimeentulon ohjeet lääkkeiden korvauksissa.

8 8 Hilan sivusto Hila Lääketukkujen sivut Tamro Oriola Magnum Medical Medifon (salasanojen takana) ja_tukkuhinta/erityisluvalliset_ laakevalmisteet P/L maksuton Luetteloita vireillä olevista korvattavuushakemuksista, ehdollisista korvattavuuksista yms. Erityisluvallisten lääkkeiden korvattavuudet ja niiden hakeminen. P maksuton Lääkkeiden saatavuustiedot ja arvioitu saapumisaika jälkitoimitustuotteille. LÄÄKEHOIDON ERITASOISTEN TARKISTUSTEN JA ARVIOINTIEN YHTEYDESSÄ KÄYTETTÄVÄT TIETOLÄHTEET Terveysportti (lisäosiot): esim. - Riskbase (haittakuorma) - Renbase (munuaiset) - Heparbase (maksa) - Lääkityksen kokonaisarvio - Pitkäaikaissairaudet - Vanhus ja lääke - Xreactbase (ristiyliherkkyydet) Duodecim L maksullinen Perustietokantojen lisäksi apteekkijärjes- telmään integroituna Lääkeaineiden haittakuorma, Lääkkeet ja munuaiset, Lääkityksen kokonaisarvio.

9 9 - GeneRx (farmakogenetiikka) - Lääke ja laboratorio Lääkärin tietokannat ym. Terveysportissa Duodecim ltk/koti P maksullinen Kliinistä tietoa lääkeinformaation ja lääkehoidon arviointien tueksi. Salko-tietokanta Suomen Apteekkariliitto Apteekkariliiton jäsenapteekeilla käytössä apteekkien tietojärjestelmiin linkitettynä tai erillisen linkin kautta. P SAL jäsenpalvelu Tietokantaan syötettyjen lääkkeiden (ATC-koodin mukaisessa järjestyksessä) kumulatiiviset haittariskit helposti silmäiltävässä muodossa: liikennevaara, antikolinergisyys, serotonergisyys, soveltuvuus iäkkäille, CYP-aktiivisuus. Käypä hoito -suositukset Duodecim ja erikoislääkärihttp:// etusivu P maksuton Riippumattomat, tutkimusnäyttöön perustuvat kansalliset hoitosuositukset. yhdistykset Lääke75+ -tietokanta Fimea luettelot/laake75- P maksuton Lääkkeiden soveltuvuus 75 vuotta täyttäneille. Arviot tehty moniammatillisesti, päivittyy jatkuvasti. Käytettävyyttä lisää tietokannan integrointi Salko-tietokantaan, joka taas on integroitu apteekkijärjestelmiin. Integroitu myös Terveysporttiin (Vanhus ja lääke). Micromedex -tietokanta strukturoidussa muodossa. Truven Health Analytics, USA L maksullinen Evaluoitua tietoa lääkkeistä sekä niiden yhteisvaikutuksista ja toksikologiasta Sisältää tietokannat: Alternative Medicine, DISEASEDEX,

10 10 ITSEHOITONEUVONNAN TUKI APTEEKEISSA DRUGDEX, Imprint Codes in Identidex, Interaction Checking, MARTINDALE. Kliininen farmakologia ja lääkehoito Kandidaattikustannus Oy, Oppikirja P maksullinen Käsittelee sairauksien lääkehoitoa suomalaisten hoitokäytäntöjen mukaisesti. Toim: Neuvonen, Backman, Himberg et al,. Farmakologia ja toksikologia Medicina Oy, Toim: Koulu ja Tuomisto 6. painos luettavissa täältä P maksullinen Toimii oppikirjana ja hakuteoksena. Itselääkityksen Käypä hoito -suositus Duodecim (Suomalaisen lääkäriseura Duodecimin ja Suomen Apteekkariliiton nimeämä suositukset/suositus?id=hoi50106 P maksuton Käsittelee itsehoitoon hyväksyttyjä lääkkeitä ja näyttöä niiden tehosta seuraavissa indikaatioissa: Kipu, Siitepölyallergia ja hyttysenpistot, Flunssa, Uusiutuva huuliherpesinfektio, Refluksitauti, Ummetus, Lyhytkestoinen ripuli, Emättimen hiivatulehdus, Peräpukamat ja Varvasvälisilsa. työryhmä)

11 11 Suuren riskin itsehoitolääk- Itsehoidon P maksuton Käytännön työkalu, jossa on listattuna keet -listaus riskilääkepro- -> Sivun alalaidasta löydät Suuren suuren riskin itsehoitolääkkeet, niiden jekti -työryhmä riskin itsehoitolääkkeet ja Listaus käytössä huomioitavat keskeiset riskit, Listaus interaktioita aiheut- (HY, Suomen interaktioita aiheuttavista itse- seuraukset potilaalle riskitilanteessa, tavista itsehoitolääkkeistä Potilasturvalli- hoitolääkkeistä riskipotilaat ja -tilanteet, sekä muistilista suusyhdistys, siitä, mitä tulee muistaa selvittää potilaal- Suomen ta näiden lääkkeiden käytön yhteydessä. Farmasialiitto, Itsehoidon riskilääkelistan on työstetty HUS-apteekki, myös listaus interaktioita aiheuttavista Suomen Ap- itsehoitolääkkeistä. teekkariliitto) Apteekin neuvontatyökalu Suomen Ap- Tablet-laitteelle ladattava tai verk- P SAL jäsen- Taskukorttitapaukset aiheista, jotka teekkariliitto koselaimessa luettava työkalu palvelu sisältävät paljon yksityiskohtaista ja itsehoitoneuvonnan kertaamises- muistettavaa tietoa, esim. yhteisvaikutuk- sa ja asiakaspalvelussa hyödyn- sia, vasta-aiheita, annoksista, nikotiini- nettäväksi. korvaushoidon valintaa ja räätälöintiä ym. Neuvontatapaukset kategorioittain: Kipu, Vatsa, Flunssa/Allergia, Iho/Haavat, Eläimet, Intiimi, Elintapat ja Erityistä huomiota vaativat lääkkeet (LVI-lääkkeet). Pohjana useimmissa tapauksissa Itselääkityksen käypä hoito -suositus. Luontaistuotteet (Herb- Duodecim P maksuton Hakuvaihtoehtoja: aine/rohdos, indikaatio, al-base) Terveysportissa veysportti/herbal.koti vasta-aihe, haitta, interaktio

12 12 LÄÄKKEEN TUNNISTAMINEN Lääkkeet ja hinnat -> Lääketunnistus Terveysportissa Duodecim L maksuton Pakkaukset ja valmisteen kuvaus -riville syötetään tunnistetiedot, esim. valkoinen ja pyöreä ja jakouurteinen ja 7 mm FASS (Ruotsi) Läkemedelsindustriföreningens Service AB Fass L maksuton Tablettitunnistus Ruotsissa markkinoilla olevista valmisteista. Sisältää tablettien kuvia ja tablettien ulkomuodon (esim. teksti) perusteella voi hakea kuvaukseen sopivia valmisteita. ROKOTTEET Rokottaminen-sivusto THL P maksuton Kansallinen rokotusohjelma, riskiryhmien rokottaminen, haitat ym. Rokotustieto.fi Lääketietokeskus, yhteistyössä Lääkeinformaatioverkoston kanssa P maksuton Perustietoa rokotteista, torjuttavat taudit, minun rokotukseni, rokottautuminen, matkustaminen.

13 13 MUUT Myrkytystietokeskus HUS puhelinpalvelu P maksuton Äkillisten myrkytysten ehkäisyyn ja hoitoon liittyvät kysymykset. Teratologinen tietopalvelu HUS puhelinpalvelu (9-12) ja chat (13-15) P maksuton Tietoa hedelmällisyyteen, raskauteen ja sikiön kehitykseen haitallisesti vaikuttavista lääkkeistä, neuvoa imetyksen aikaista lääkitystä koskeviin kysymyksiin. sairaanhoitopalvelut/teratologinen-tietopalvelu/sivut/default.aspx Terveyskylä.fi Asiantuntijoiden yhdessä potilaiden kanssa kehittämä erikoissairaanhoidon verkkopalvelu. P maksuton Kielellisesti ja visuaalisesti käyttäjäystävällisesti toteutettua tietoa eri sairauksista ja niiden hoidosta ja omahoidosta. Useita taloja, esim. Lääketalo, Diabetestalo, Leikkaukseen tulijan talo, Mielenterveystalo, Munuaistalo, Lastentalo jne. LISÄKSI TYÖPAIKKAKOHTAISESTI MUITA TIETOLÄHTEITÄ

LÄÄKETIEDON LÄHTEITÄ JA

LÄÄKETIEDON LÄHTEITÄ JA LÄÄKÄREIDEN*) KESKEISIÄ LÄÄKETIEDON LÄHTEITÄ JA TYÖKALUJA 1 LÄÄKÄREIDEN KESKEISIÄ LÄÄKETIEDON LÄHTEITÄ JA TYÖKALUJA LÄÄKEINFORMAATIOVERKOSTO 2 LÄÄKÄREIDEN* ) KESKEISIÄ LÄÄKETIEDON LÄHTEITÄ JA TYÖKALUJA

Lisätiedot

HOITAJIEN KESKEISIÄ LÄÄKETIEDON LÄHTEITÄ JA TYÖKALUJA LÄÄKETIEDON LÄHTEITÄ JA

HOITAJIEN KESKEISIÄ LÄÄKETIEDON LÄHTEITÄ JA TYÖKALUJA LÄÄKETIEDON LÄHTEITÄ JA 1 HOITAJIEN KESKEISIÄ LÄÄKETIEDON LÄHTEITÄ JA TYÖKALUJA LÄÄKEINFORMAATIOVERKOSTO 2 HOITAJIEN KESKEISIÄ LÄÄKETIEDON LÄHTEITÄ JA TYÖKALUJA Suosituksella pyritään luomaan tasa-arvoa ammattiryhmien ja työpaikkojen

Lisätiedot

Terveysportti ammattilaisen apuna

Terveysportti ammattilaisen apuna Terveysportti ammattilaisen apuna Tietokannat päivittäisen työsi tueksi Terveysportti-verkkopalvelu helpottaa ja nopeuttaa tervey - denhuollon ammattilaisten päivittäistä työtä tarjoamalla työssä tarvittavan

Lisätiedot

Terveysportti ammattilaisen apuna

Terveysportti ammattilaisen apuna Terveysportti ammattilaisen apuna Tietokannat päivittäisen työsi tueksi Terveysportti-verkkopalvelu helpottaa ja nopeuttaa terveydenhuollon ammattilaisten päivittäistä työtä tarjoamalla työssä tarvittavan

Lisätiedot

LÄÄKEHOIDON PÄIVÄ 19.3.2015 Toimiiko lääkehoitosi? - taustatietoa toteuttajille

LÄÄKEHOIDON PÄIVÄ 19.3.2015 Toimiiko lääkehoitosi? - taustatietoa toteuttajille LÄÄKEHOIDON PÄIVÄ 19.3.2015 Toimiiko lääkehoitosi? - taustatietoa toteuttajille Tähän tiedostoon on kerätty Lääkehoidon päivän toteuttajia varten erilaisia työkaluja ja ideoita, miten lääkehoidon seuranta

Lisätiedot

TERVEYSPORTTI ammattilaisen apuna

TERVEYSPORTTI ammattilaisen apuna www.terveysportti.fi TERVEYSPORTTI ammattilaisen apuna Terveysportista on moneksi! Hoitosuositukset ja pikaohjeet lääketieteellisen tiedon tarpeeseen Terveysportista löydät tarvitsemasi tiedon, olipa kyse

Lisätiedot

Ohje: Miten haen aineistoa Terveysportin verkkopalvelusta

Ohje: Miten haen aineistoa Terveysportin verkkopalvelusta Ohje: Miten haen aineistoa Terveysportin verkkopalvelusta a) Verkkopalvelun ulkoasu...1 b) Aineiston hakeminen Terveysportissa...5 c) Aineiston tulostaminen Terveysportissa...7 a) Verkkopalvelun ulkoasu

Lisätiedot

Kela. Lääketietokanta-ohje

Kela. Lääketietokanta-ohje Lääketietokanta 1 (5) Kela Lääketietokanta-ohje Dokumentin muutoshistoria Versio Pvm Tekijä / hyväksyjä Kuvaus 1.0 KanTa-palveluryhmä Kela Lääketietokanta 2 (5) Sisällys 1 Lääketietokanta... 3 2 Lääketietokannan

Lisätiedot

Lääkkeiden korvattavuus

Lääkkeiden korvattavuus Sosiaaliturvan abc toimittajille 26.5.2011 Lääkkeiden korvattavuus Suomessa Päivi Kaikkonen yliproviisori Kela Terveysosasto 1 Lääkehuollon ja lääkekorvausjärjestelmän tavoitteita Mahdollistaa tehokas,

Lisätiedot

Itsehoitolääkkeisiin liittyvä lääkeinformaatio ja lääkemarkkinointi

Itsehoitolääkkeisiin liittyvä lääkeinformaatio ja lääkemarkkinointi Itsehoitolääkkeisiin liittyvä lääkeinformaatio ja lääkemarkkinointi Katri Hämeen-Anttila, FaT Dosentti, kehittämispäällikkö Fimea Lääkehoitojen arviointiprosessi Lääkejakelujärjestelmä Suomalaisen lääkejakelujärjestelmän

Lisätiedot

JOHDANTO FARMAKOLOGIAAN. Professori Eero Mervaala Farmakologian osasto Lääketieteellinen tiedekunta Helsingin yliopisto

JOHDANTO FARMAKOLOGIAAN. Professori Eero Mervaala Farmakologian osasto Lääketieteellinen tiedekunta Helsingin yliopisto JOHDANTO FARMAKOLOGIAAN Professori Eero Mervaala Farmakologian osasto Lääketieteellinen tiedekunta Helsingin yliopisto Farmakologian opetuksen tavoite L2/H2-lukuvuonna: Oppia perusteet rationaalisen lääkehoidon

Lisätiedot

Tiedonhaku kliinisessä potilastyössä tietokannat lääkärin käytössä

Tiedonhaku kliinisessä potilastyössä tietokannat lääkärin käytössä Tiedonhaku kliinisessä potilastyössä tietokannat lääkärin käytössä Kalle Romanov, dos 17.1.2013 Keskeiset tietokannat kliinisessä tiedonhaussa Terveysportti: 300 tietokantaa Lääkärin tietokannat Lääkkeet

Lisätiedot

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen ohje LÄÄKKEIDEN HAITTAVAIKUTUSTEN ILMOIT- TAMINEN

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen ohje LÄÄKKEIDEN HAITTAVAIKUTUSTEN ILMOIT- TAMINEN Ohje x.x.2017 6895/00.01.02/2016 x/2017 Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen ohje LÄÄKKEIDEN HAITTAVAIKUTUSTEN ILMOIT- TAMINEN Kohderyhmät Lääkkeen määräämiseen tai toimittamiseen oikeutetut

Lisätiedot

LÄÄKITYKSEN TARKISTUSPALVELUSTA APUA LÄÄKITYSHUOLIIN. Charlotta Sandler Farmaseuttinen johtaja, FaT. Apteekkaripäivät

LÄÄKITYKSEN TARKISTUSPALVELUSTA APUA LÄÄKITYSHUOLIIN. Charlotta Sandler Farmaseuttinen johtaja, FaT. Apteekkaripäivät LÄÄKITYKSEN TARKISTUSPALVELUSTA APUA LÄÄKITYSHUOLIIN Charlotta Sandler Farmaseuttinen johtaja, FaT Apteekkaripäivät 20.4.2017 19.4.2017 Esittäjän nimi 1 MONI IKÄÄNTYNYT TARVITSEE TUKEA LÄÄKEHOIDON HALLINTAAN

Lisätiedot

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen ohje HAITTAVAIKUTUSTEN ILMOITTAMINEN

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen ohje HAITTAVAIKUTUSTEN ILMOITTAMINEN Ohje 27.2.2017 6895/00.01.02/2016 1/2017 Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen ohje HAITTAVAIKUTUSTEN ILMOITTAMINEN Kohderyhmät Lääkkeen määräämiseen tai toimittamiseen oikeutetut henkilöt Voimassaoloaika

Lisätiedot

IÄKKÄIDEN LÄÄKITYKSEN TIETOKANTA. Jouni Ahonen, FaT, KYS 19.9.2013 Fimea

IÄKKÄIDEN LÄÄKITYKSEN TIETOKANTA. Jouni Ahonen, FaT, KYS 19.9.2013 Fimea IÄKKÄIDEN LÄÄKITYKSEN TIETOKANTA Jouni Ahonen, FaT, KYS 19.9.2013 Fimea IÄKKÄILLÄ VÄLTETTÄVÄ LÄÄKEAINE 1. Haittavaikutusriski suurempi kuin kliininen hyöty 2. Liian suuri annos 3. Liian pitkä käyttöaika

Lisätiedot

Turvallisen lääkehoidon työkalupakki

Turvallisen lääkehoidon työkalupakki Page 1 of 7 JULKAISTU NUMEROSSA 3/2012 TEEMAT Turvallisen lääkehoidon työkalupakki Anna-Riia Holmström / Kirjoitettu 20.6.2012 / Julkaistu 7.9.2012 Suomessa on jo vuosia tehty aktiivista tutkimusta ja

Lisätiedot

Mustalla kärkikolmiolla merkittyjen lääkkeiden haittoja seurataan erityisen tarkasti - S...

Mustalla kärkikolmiolla merkittyjen lääkkeiden haittoja seurataan erityisen tarkasti - S... Page 1 of 5 JULKAISTU NUMEROSSA 3/2016 LÄÄKKEIDEN HAITTAVAIKUTUKSET Mustalla kärkikolmiolla merkittyjen lääkkeiden haittoja seurataan erityisen tarkasti Kirsti Villikka, Annikka Kalliokoski / Kirjoitettu

Lisätiedot

Markkinointipäällikkö Hannu Koski. Näyttö hoitosuositusten pohjana ja näyttö lääketiedossa

Markkinointipäällikkö Hannu Koski. Näyttö hoitosuositusten pohjana ja näyttö lääketiedossa Markkinointipäällikkö Hannu Koski Näyttö hoitosuositusten pohjana ja näyttö lääketiedossa Kustannus Oy Duodecim Lääkärin tietokantapalvelu v. 1988 Lääkärin CD v. 1991 Terveysportti-palvelu v. 2000 Mobiiliversio

Lisätiedot

Tiedonhaku kliinisessä potilastyössä tietokannat lääkärin käytössä. Kalle Romanov, dos

Tiedonhaku kliinisessä potilastyössä tietokannat lääkärin käytössä. Kalle Romanov, dos Tiedonhaku kliinisessä potilastyössä tietokannat lääkärin käytössä Kalle Romanov, dos 15.1.2015 Tietotarve ja tiedonhaku kliinikko kohtaa joka päivä kysymyksiä, joihin vastauksen hakeminen on tarpeen perinteiset

Lisätiedot

Edistetään yhdessä järkevää lääkehoitoa

Edistetään yhdessä järkevää lääkehoitoa Edistetään yhdessä järkevää lääkehoitoa Leena Reinikainen Kehittämissuunnittelija Lääkehoitojen arviointi -prosessi Fimea Sidonnaisuudet Päätoimi Kehittämissuunnittelija, Fimea Työnantajan edustaja lääkealan

Lisätiedot

Edistetään yhdessä järkevää lääkehoitoa

Edistetään yhdessä järkevää lääkehoitoa Edistetään yhdessä järkevää lääkehoitoa Leena Reinikainen Kehittämissuunnittelija Lääkehoitojen arviointi -prosessi Fimea Sidonnaisuudet Päätoimi Kehittämissuunnittelija, Fimea Työnantajan edustaja lääkealan

Lisätiedot

Kela ja lääkekorvaukset

Kela ja lääkekorvaukset Kela ja lääkekorvaukset Korvausjärjestelmä ja lääkkeen korvattavuus Lääkehuollon ja lääkekorvausjärjestelmän tavoitteita Mahdollistaa tehokas, turvallinen, tarkoituksenmukainen ja taloudellinen lääkehoito

Lisätiedot

Lääkkeiden koneellinen annosjakelu

Lääkkeiden koneellinen annosjakelu Lääkkeiden koneellinen annosjakelu Lotta Heikari proviisori, Keljon apteekki Vanhustyön avopalveluohjaajat Jyväskylä 17.3.2006 (Suomen Apteekkariliiton aineiston pohjalta) Sisältö Lääkkeiden koneellinen

Lisätiedot

Aihe: Marraskuun 6. päivä 2012 ensimmäisen kerran valtakunnallinen Lääkehoidon päivä. Tiedoksi kaikille,

Aihe: Marraskuun 6. päivä 2012 ensimmäisen kerran valtakunnallinen Lääkehoidon päivä. Tiedoksi kaikille, Aihe: Marraskuun 6. päivä 2012 ensimmäisen kerran valtakunnallinen Lääkehoidon päivä Tiedoksi kaikille, Sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko teki alkuvuodesta aloitteen, jonka mukaisesti 6.11.2012

Lisätiedot

Lääketurvatoiminta kehittyy

Lääketurvatoiminta kehittyy Page 1 of 7 JULKAISTU NUMEROSSA 3/2012 TEEMAT Lääketurvatoiminta kehittyy Suvi Loikkanen, Annikka Kalliokoski, Kirsti Villikka, Marja-Leena Nurminen / Kirjoitettu 16.7.2012 / Julkaistu 7.9.2012 Lääketurvalakiuudistus

Lisätiedot

Lääkeinformaation koordinaatioryhmän kokous 2/ 2019

Lääkeinformaation koordinaatioryhmän kokous 2/ 2019 Lääkeinformaation koordinaatioryhmän kokous 2/ 2019 Aika: 3.4.2019 klo: 9.35 11.25 Paikka: Fimea, Helsinki, Mannerheimintie 103b, Majakka, 7. krs. ja Kuopio, Microkatu 1, Aino, 5. krs., Skype-yhteys Osallistujat:

Lisätiedot

KEHITTYVÄT APTEEKKIPALVELUT. Farmaseuttinen johtaja Sirpa Peura Suomen Apteekkariliitto

KEHITTYVÄT APTEEKKIPALVELUT. Farmaseuttinen johtaja Sirpa Peura Suomen Apteekkariliitto KEHITTYVÄT APTEEKKIPALVELUT Farmaseuttinen johtaja Sirpa Peura Suomen Apteekkariliitto Perinteiset apteekkipalvelut Reseptin toimitus & uusiminen Lääkevalmistus Itsehoidon opastus Suorakorvausmenettely

Lisätiedot

Fimean suositus lääkkeiden hoidollisen ja taloudellisen arvon arvioinnista. Hannes Enlund Tutkimuspäällikkö Fimea

Fimean suositus lääkkeiden hoidollisen ja taloudellisen arvon arvioinnista. Hannes Enlund Tutkimuspäällikkö Fimea Fimean suositus lääkkeiden hoidollisen ja taloudellisen arvon arvioinnista Hannes Enlund Tutkimuspäällikkö Fimea hannes.enlund@fimea.fi Kysymyksiä joihin etsitään vastauksia? Onko uusi lääke A tehokkaampi

Lisätiedot

TURVALLINEN LÄÄKEHOITO

TURVALLINEN LÄÄKEHOITO TURVALLINEN LÄÄKEHOITO Lähi- ja perushoitajien alueellinen koulutuspäivä 9.10.2017 Osastofarmaseutti Jenni Kauppi Jenni.Kauppi@tyks.fi AIHEENA TÄNÄÄN Alkuperäiset, rinnakkaiset lääkkeet ja ravintolisät

Lisätiedot

Kuinka selvitä lääkehoidon haasteista. Mila Munsterhjelm Farmaseutti LHKA Hollolan apteekki

Kuinka selvitä lääkehoidon haasteista. Mila Munsterhjelm Farmaseutti LHKA Hollolan apteekki Kuinka selvitä lääkehoidon haasteista Mila Munsterhjelm Farmaseutti LHKA Hollolan apteekki Yleistä Väestö ikääntyy, syntyvyys laskee Joka neljäs suomalainen on yli 65-vuotias 2030 Joka toinen nyt syntyvä

Lisätiedot

Tiedonhaku kliinisessä potilastyössä tietokannat lääkärin käytössä

Tiedonhaku kliinisessä potilastyössä tietokannat lääkärin käytössä Tietotarve ja tiedonhaku Tiedonhaku kliinisessä potilastyössä tietokannat lääkärin käytössä Kalle Romanov, dos 16.1.2014 kliinikko kohtaa joka päivä kysymyksiä, joihin vastauksen hakeminen on tarpeen perinteiset

Lisätiedot

OMAISHOITAJA LÄÄKEHOIDON TOTEUTTAJANA

OMAISHOITAJA LÄÄKEHOIDON TOTEUTTAJANA OMAISHOITAJA LÄÄKEHOIDON TOTEUTTAJANA Näe, huomaa, kuule turvallinen hoito kotona -seminaari 25.10. Asiantuntijaproviisori Annika Koivisto Suomen Apteekkariliitto 24.10.2018 1 OMAISHOITAJUUS - SUURI ELÄMÄNMUUTOS

Lisätiedot

LÄÄKITYSTURVALLISUUS. VINKKI I: Varmista, että tiedät miten potilaasi käyttää lääkkeitä!

LÄÄKITYSTURVALLISUUS. VINKKI I: Varmista, että tiedät miten potilaasi käyttää lääkkeitä! VINKKI I: Varmista, että tiedät miten potilaasi käyttää lääkkeitä! Turvallisen lääkehoidon perusta on, että häntä hoitava henkilöstö tietää mitä lääkkeitä potilas käyttää ja miten hän niitä käyttää. Myös

Lisätiedot

Kansainvälisesti ainutlaatuinen lääkeinformaatioverkosto järkevän lääkehoidon tukena

Kansainvälisesti ainutlaatuinen lääkeinformaatioverkosto järkevän lääkehoidon tukena Kansainvälisesti ainutlaatuinen lääkeinformaatioverkosto järkevän lääkehoidon tukena Katri Hämeen Anttila, FaT, dosentti tutkimus ja kehittämispäällikkö Lääkealan turvallisuus ja kehittämiskeskus Fimea

Lisätiedot

Lääkkeiden taloudellinen arviointi Olli Pekka Ryynänen Itä Suomen yliopisto, Fimea

Lääkkeiden taloudellinen arviointi Olli Pekka Ryynänen Itä Suomen yliopisto, Fimea Lääkkeiden taloudellinen arviointi Olli Pekka Ryynänen Itä Suomen yliopisto, Fimea Lääkevalmisteiden arviointi Onko lääke tehokas ja turvallinen; täyttääkö se laatuvaatimukset? Lääkehoitojen arviointi

Lisätiedot

LÄÄKEINFORMAATIOSTRATEGIA vuoteen 2020

LÄÄKEINFORMAATIOSTRATEGIA vuoteen 2020 1 (24) 4.10.2011 dnro 5396/60.04.01/2011 LÄÄKEINFORMAATIOSTRATEGIA vuoteen 2020 Rajaukset Strategiasta rajataan pois rokotteisiin, ravintolisiin, terveydenhuollon laitteisiin ja tarvikkeisiin, sekä eläinlääkkeisiin

Lisätiedot

Kustannusvaikuttavuustiedon hyödyntäminen Hilan päätöksissä

Kustannusvaikuttavuustiedon hyödyntäminen Hilan päätöksissä Kustannusvaikuttavuustiedon hyödyntäminen Hilan päätöksissä Elina Asola johtava proviisori Lääkkeiden hintalautakunta Sosiaali- ja terveysministeriö 25.4.2018 1 Lääkkeiden hintalautakunta (Hila) toimii

Lisätiedot

Ohje 6/2018 1(5) THL/1579/ /2018. Operatiivisen toiminnan ohjaus (OPER)

Ohje 6/2018 1(5) THL/1579/ /2018. Operatiivisen toiminnan ohjaus (OPER) Ohje 6/2018 1(5) LÄÄKKEEN MÄÄRÄÄMINEN RESEPTILLÄ LÄÄKEHOIDON KESTOAJALLE TULEE PERUSTUA HOIDOLLISEEN TARPEESEEN Valtuutussäännökset Sähköisestä lääkemääräyksestä annetun lain (61/2007) 24 :n 2 momentti

Lisätiedot

Lääkehoidon tulevaisuus kotihoidossa. Anne Kumpusalo-Vauhkonen 15.3.2012

Lääkehoidon tulevaisuus kotihoidossa. Anne Kumpusalo-Vauhkonen 15.3.2012 Lääkehoidon tulevaisuus kotihoidossa Anne Kumpusalo-Vauhkonen 15.3.2012 Taustalla Suomessa tehdyt lääkepoliittiset linjaukset 1) Turvallinen lääkehoito Oppaita 2005: 32: Valtakunnallinen opas lääkehoidon

Lisätiedot

Koneellisen annosjakelun kulku. Marjo Vainio Asiakkuuspäällikkö ANJA annosjakelu

Koneellisen annosjakelun kulku. Marjo Vainio Asiakkuuspäällikkö ANJA annosjakelu Koneellisen annosjakelun kulku Marjo Vainio Asiakkuuspäällikkö ANJA annosjakelu Koneellisen annosjakelun kulku Sopimukset Koulutus/perehdytys Ennakkokatsaus Hoitoyksikön tilaus Apteekin tilaus Anjaan ANJA

Lisätiedot

MUUTOKSET HARJOITTELUJAKSOJEN SISÄLLÖISSÄ

MUUTOKSET HARJOITTELUJAKSOJEN SISÄLLÖISSÄ MUUTOKSET HARJOITTELUJAKSOJEN SISÄLLÖISSÄ Professori Marja Airaksinen Kliinisen farmasian ryhmä Helsingin yliopisto Opetusapteekkien neuvottelupäivä 23.4.2014 24.4.2014 1 HY: HARJOITTELUJAKSOJEN UUDET

Lisätiedot

APTEEKKIEN SV-OHJEET Muutokset 1.1.2011. Ohjeeseen muutettu: Kelan toimistosta > Kelasta. Apteekissa valmistetut lääkkeet

APTEEKKIEN SV-OHJEET Muutokset 1.1.2011. Ohjeeseen muutettu: Kelan toimistosta > Kelasta. Apteekissa valmistetut lääkkeet Ohjeeseen muutettu: Kelan toimistosta > Kelasta Apteekissa valmistetut lääkkeet Apteekissa valmistettujen lääkkeiden korvaamisessa noudatetaan soveltuvin osin, mitä lääkkeiden korvaamisesta säädetään (SVL

Lisätiedot

Kansalliset toimintamallit. Sähköinen lääkemääräys

Kansalliset toimintamallit. Sähköinen lääkemääräys Kansalliset toimintamallit Sähköinen lääkemääräys 16.11.2015 Sähköinen resepti kotihoidossa ja palveluasumisessa Sähköisen lääkemääräyksen käytännöt kotihoidossa ja palveluasumisessa Kotihoidossa ja palveluasumisessa

Lisätiedot

PLENADREN RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO VERSIO 3.0

PLENADREN RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO VERSIO 3.0 PLENADREN RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO VERSIO 3.0 VI.2 VI.2.1 JULKISEN YHTEENVEDON OSIOT Tietoa sairauden esiintyvyydestä PLENADREN-valmistetta käytetään lisämunuaisten vajaatoiminnan

Lisätiedot

LÄÄKEHOIDON ARVIOINTI

LÄÄKEHOIDON ARVIOINTI LÄÄKEHOIDON ARVIOINTI Farmaseutti, LHA Lääketyöntekijä, 1996 Farmaseutti, 1999 Lääkehoidon arvioinnin erityispätevyys, 2016 Sidonnaisuudet: Salon kaupunki, terveyspalvelut Satafarma Lääkehoidon asiantuntijapalvelut

Lisätiedot

HARJOITTELUN TYÖKALUJA

HARJOITTELUN TYÖKALUJA HARJOITTELUN TYÖKALUJA - TYÖ OPIKSI! -TYÖKIRJAT Katja Pitkä Yliopisto-opettaja Farmasian tiedekunta, HY Paavo Tanskanen Yliopisto-opettaja Farmasian laitos, ISY Opetusapteekkien perehdytyspäivä 29.10.2014

Lisätiedot

KYSELY LÄÄKEINFORMAATIOSTRATEGIAN PÄIVITYSTARPEISTA JA LÄÄKEINFORMAATIOVERKOSTON TOIMINNAN JATKOSTA

KYSELY LÄÄKEINFORMAATIOSTRATEGIAN PÄIVITYSTARPEISTA JA LÄÄKEINFORMAATIOVERKOSTON TOIMINNAN JATKOSTA KYSELY LÄÄKEINFORMAATIOSTRATEGIAN PÄIVITYSTARPEISTA JA LÄÄKEINFORMAATIOVERKOSTON TOIMINNAN JATKOSTA Kyselyn tulosten yhteenvedon esittely Päivi Kiviranta, FT Kehittämissuunnittelija, LHAP, Fimea 1 Lääkeinformaatiostrategia

Lisätiedot

Lääkkeiden hoidollisen ja taloudellisen arvon arviointi. Terveysfoorumi 2011 Piia Peura Lääketaloustieteilijä Piia.Peura@fimea.fi

Lääkkeiden hoidollisen ja taloudellisen arvon arviointi. Terveysfoorumi 2011 Piia Peura Lääketaloustieteilijä Piia.Peura@fimea.fi Lääkkeiden hoidollisen ja taloudellisen arvon arviointi Terveysfoorumi 2011 Piia Peura Lääketaloustieteilijä Piia.Peura@fimea.fi Arviointien tavoite Tuottaa tietoa lääkkeiden käyttöönottoon ja korvattavuuteen

Lisätiedot

Miten löydän luotettavaa terveystietoa netistä?

Miten löydän luotettavaa terveystietoa netistä? Miten löydän luotettavaa terveystietoa netistä? Päivä potilaalle KYSissä 8.4.2011 Google? tehokas ja nopea löytää paljon ja pian MUTTA vastuu on kokonaan lukijalla hakukone löytää mitä tahansa sivustoja,

Lisätiedot

Suomen Apteekkariliitto 01.07.2010 1 (6)

Suomen Apteekkariliitto 01.07.2010 1 (6) Apteekkariliitto 01.07.2010 1 (6) LÄÄKEVALMISTEIDEN TIEDOSTON (SALVIA.txt) MERKINNÄT Yleistä Tiedoston nimi on Salvia.txt. Merkistö on Unicode. Hintakenttien tiedot välitetään ilman desimaalierotinta.

Lisätiedot

Osio VI: Yhteenveto riskienhallintasuunnitelman toimista

Osio VI: Yhteenveto riskienhallintasuunnitelman toimista Osio VI: Yhteenveto riskienhallintasuunnitelman toimista VI.2 VI.2.1 Julkisen yhteenvedon osat Tietoa sairauden esiintyvyydestä Lääkevalmiste Dormix 12,5 mg ja 25 mg kalvopäällysteiset tabletit on tarkoitettu

Lisätiedot

DIGITAALINEN APTEEKKI

DIGITAALINEN APTEEKKI DIGITAALINEN APTEEKKI NYT JA TULEVAISUUDESSA Iiro Salonen Asiantuntijaproviisori Suomen Apteekkariliitto iiro.salonen@apteekkariliitto.fi 4.10.2017 Iiro Salonen / Suomen Apteekkariliitto 1 ESITYKSEN SISÄLTÖ

Lisätiedot

Benepali (etanersepti): Lyhyt koulutus riskien minimoinnin lisätoimista

Benepali (etanersepti): Lyhyt koulutus riskien minimoinnin lisätoimista Benepali (etanersepti): Lyhyt koulutus riskien minimoinnin lisätoimista Diasesitys terveydenhuollon ammattilaisten koulutukseen 1 Benepali (etanersepti) Tähän lääkkeeseen kohdistuu lisäseuranta. On tärkeää

Lisätiedot

Kuka tietää lääkityksesi?

Kuka tietää lääkityksesi? Kuka tietää lääkityksesi? Tunne lääkkeesi valtakunnallinen Lääkehoidon päivä 16.3.2017 Diasarjassa kuvataan Mikä on lääkityslista Miksi ajantasainen lääkityslista on tärkeä Miten ajantasaista lääkitystietoa

Lisätiedot

u Millaista on turvallinen lääkehoito u Turvallisen lääkehoidon erityiskysymyksiä/kohtia u Mitä jokainen voi tehdä

u Millaista on turvallinen lääkehoito u Turvallisen lääkehoidon erityiskysymyksiä/kohtia u Mitä jokainen voi tehdä Esityksen sisältö TURVALLINEN LÄÄKEHOITO -yhteinen tavoite Keravan Vammaisneuvosto ja Vanhusneuvosto 8.9.2016 u Millaista on turvallinen lääkehoito u Turvallisen lääkehoidon erityiskysymyksiä/kohtia u

Lisätiedot

Mitä vaikuttavuusnäytöllä tehdään? Jorma Komulainen LT, dosentti Käypä hoito suositusten päätoimittaja

Mitä vaikuttavuusnäytöllä tehdään? Jorma Komulainen LT, dosentti Käypä hoito suositusten päätoimittaja Mitä vaikuttavuusnäytöllä tehdään? Jorma Komulainen LT, dosentti Käypä hoito suositusten päätoimittaja Sidonnaisuudet Käypä hoito päätoimittaja, Duodecim Palveluvalikoimaneuvoston pysyvä asiantuntija,

Lisätiedot

Luonnos Sosiaali- ja terveysministeriön asetukseksi lääkkeen määräämisestä annetun asetuksen muuttamiseksi

Luonnos Sosiaali- ja terveysministeriön asetukseksi lääkkeen määräämisestä annetun asetuksen muuttamiseksi 7.12.2016 Sosiaali- ja terveysministeriölle Viite: Lausuntopyyntö STM101:00/2016 / STM/4478/2016 Luonnos Sosiaali- ja terveysministeriön asetukseksi lääkkeen määräämisestä annetun asetuksen muuttamiseksi

Lisätiedot

Lääkehoidon kokonaisarviointi iäkkäillä

Lääkehoidon kokonaisarviointi iäkkäillä Lääkehoidon kokonaisarviointi iäkkäillä Paula Timonen Proviisori LHKA paula.timonen@prodosis.fi Turvallinen lääkehoito Vaatii tietoa, ammattitaitoa, asennetta, suunnitelmallisuutta, sitoutumista ja seurantaa

Lisätiedot

Mitä viestimme? Puhutaan lääkkeistä!

Mitä viestimme? Puhutaan lääkkeistä! Mitä viestimme? Puhutaan lääkkeistä! Rationaalisen lääkehoidon toimeenpanoohjelman päätösseminaari 20.3.2018 Krista Kukkanen, STM, Katja Lindgren-Äimänen, Fimea #sopivalaake 1 Mistä kaikki lähti? Suunnittelua

Lisätiedot

Lääkeneuvonta Yliopiston Apteekin chatissa. Paula Hägg

Lääkeneuvonta Yliopiston Apteekin chatissa. Paula Hägg Lääkeneuvonta Yliopiston Apteekin chatissa Paula Hägg 25.10.2017 Esityksen sisältö Monikanavainen asiakaspalvelu Yliopiston Apteekissa Chat lääkeneuvonnan kanavana Mitä chatissa kysytään? Esimerkkejä chatissa

Lisätiedot

Lääkeinformaatioverkoston koulutustyöryhmän kokousmuistio 2/ klo 9:30 11:00 Sähköpostikokous

Lääkeinformaatioverkoston koulutustyöryhmän kokousmuistio 2/ klo 9:30 11:00 Sähköpostikokous Lääkeinformaatioverkoston koulutustyöryhmän kokousmuistio 2/2016 Aika 7.4.2016 14.4.2016 klo 9:30 11:00 Sähköpostikokous 1. Kokouksen avaaminen Teknisten ongelmien takia ONLINE-kokous keskeytettiin ja

Lisätiedot

YKI APTEEKKI. Lämmittely

YKI APTEEKKI. Lämmittely Lämmittely Mikä se on? Lääkemääräys = resepti Otetaan kipuun On työssä apteekissa Käytetään kuiville käsille Laitetaan silmiin Voi ottaa, jos ei syö monipuolista ruokaa Laitetaan esim. Nyrjähtäneen nilkan

Lisätiedot

Ulkomailla opiskelevien ja työskentelevien lääkeasiat

Ulkomailla opiskelevien ja työskentelevien lääkeasiat Ulkomailla opiskelevien ja työskentelevien lääkeasiat Proviisori Jaana Harsia-Alatalo Kelan terveysosaston lääkekorvausryhmä 17.2.2010 Suomen lääkekorvausjärjestelmä: Mitä korvataan? Kela korvaa lääkkeitä,

Lisätiedot

Konkreettisia keinoja oman ammattitaidon ylläpitämiseen ja perheiden tukemiseen Täysi hyöty verkkotyökaluista

Konkreettisia keinoja oman ammattitaidon ylläpitämiseen ja perheiden tukemiseen Täysi hyöty verkkotyökaluista Konkreettisia keinoja oman ammattitaidon ylläpitämiseen ja perheiden tukemiseen Täysi hyöty verkkotyökaluista Jarmo Salo (jarmo.salo@thl.fi) Valtakunnalliset Neuvolapäivät 10.10.2013 1 Taustaa Neuvolatyössä

Lisätiedot

Miten lääkkeitä korvataan ja

Miten lääkkeitä korvataan ja Miten lääkkeitä korvataan ja kenelle? Jaana Harsia-Alatalo Proviisori Terveysosasto/lääkeryhmä 1 Miksi ja kenelle lääkkeitä korvataan? Historiaa. Sairausvakuutuslain mukainen lääkekorvausjärjestelmä tuli

Lisätiedot

Tuorein tieto ja ohjeistus työn tukena. Jarmo Salo

Tuorein tieto ja ohjeistus työn tukena. Jarmo Salo Tuorein tieto ja ohjeistus työn tukena Jarmo Salo (jarmo.salo@thl.fi) 12.11.2013 1 Taustaa Neuvolatyössä käytettävien menetelmien ja käytäntöjen on perustuttava parhaaseen mahdolliseen näyttöön 13.11.2013

Lisätiedot

jossa vvvv on Lääketietokannan voimaantulovuosi ja xxx Lääketietokannan vuosittain juokseva versionumero

jossa vvvv on Lääketietokannan voimaantulovuosi ja xxx Lääketietokannan vuosittain juokseva versionumero Lääketietokannan tietosisällön kuvaus Tiedoston nimi on kanta_laaketietokanta_vvvv_xxx jossa vvvv on Lääketietokannan voimaantulovuosi ja xxx Lääketietokannan vuosittain juokseva versionumero Voimassaoloaika

Lisätiedot

Miten uudet lääkkeet tulevat avohoitoon

Miten uudet lääkkeet tulevat avohoitoon Miten uudet lääkkeet tulevat avohoitoon Elina Asola yliproviisori Lääkkeiden hintalautakunta Sosiaali- ja terveysministeriö 12.10.2016 1 12.10.2016 2 12.10.2016 3 Lääkkeiden kokonaismyynti vuonna 2015

Lisätiedot

Erityis- ja poikkeuslupamenettelyt on tarkoitettu mahdollistamaan lääkkeen saatavuus poikkeustilanteissa

Erityis- ja poikkeuslupamenettelyt on tarkoitettu mahdollistamaan lääkkeen saatavuus poikkeustilanteissa Page 1 of 6 JULKAISTU NUMEROSSA 3/2018 FIMEAN TOIMINTA Erityis- ja poikkeuslupamenettelyt on tarkoitettu mahdollistamaan lääkkeen saatavuus poikkeustilanteissa Suvi Loikkanen, Piia Salo / Kirjoitettu 26.10.2018

Lisätiedot

Propecia (finasteridi 0,2 ja 1 mg) tabletti , versio 4.1 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO

Propecia (finasteridi 0,2 ja 1 mg) tabletti , versio 4.1 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO Propecia (finasteridi 0,2 ja 1 mg) tabletti 25.4.2017, versio 4.1 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO VI.2 Julkisen yhteenvedon osiot VI.2.1 Tietoa sairauden esiintyvyydestä Miestyyppinen hiustenlähtö

Lisätiedot

Lääkehoito ja lähihoitaja 10 1.1 Lääkkeet ja yhteiskunta 10 1.2 Lääkkeet ja yksilö 13 1.3 Lähihoitajan rooli lääkehoidon toteuttajana 14

Lääkehoito ja lähihoitaja 10 1.1 Lääkkeet ja yhteiskunta 10 1.2 Lääkkeet ja yksilö 13 1.3 Lähihoitajan rooli lääkehoidon toteuttajana 14 Sisällys Esipuhe 3 Lääkehoito ja lähihoitaja 10 1.1 Lääkkeet ja yhteiskunta 10 1.2 Lääkkeet ja yksilö 13 1.3 Lähihoitajan rooli lääkehoidon toteuttajana 14 Lääke, APTEEKKI JA LÄÄKETIETO 16 2.1 Lääke ja

Lisätiedot

Raskaus. lääkkeet, ravintolisät & rohdokset

Raskaus. lääkkeet, ravintolisät & rohdokset Raskaus lääkkeet, ravintolisät & rohdokset Reseptilääkkeet Monet sairaudet vaativat lääkehoitoa myös raskauden aikana. Kerro kaikista käyttämistäsi lääkärin määräämistä lääkkeistä, kun otat yhteyttä neuvolaan

Lisätiedot

Sähköinen lääkemääräys pitkäaikaisessa avo- tai laitoshoidossa Kansalliset toimintamallit alkaen Päivitetty

Sähköinen lääkemääräys pitkäaikaisessa avo- tai laitoshoidossa Kansalliset toimintamallit alkaen Päivitetty Sähköinen lääkemääräys pitkäaikaisessa avo- tai laitoshoidossa Kansalliset toimintamallit 1.1.2017 alkaen Päivitetty 7.8.2017 Asiakkaan reseptit pitkäaikaisessa avo- tai laitoshoidossa Kun asiakas saa

Lisätiedot

Pakkausseloste: Tietoa käyttäjälle. Kipupois 200 mg tabletit. ibuprofeeni

Pakkausseloste: Tietoa käyttäjälle. Kipupois 200 mg tabletit. ibuprofeeni Pakkausseloste: Tietoa käyttäjälle Kipupois 200 mg tabletit ibuprofeeni Lue tämä pakkausseloste huolellisesti ennen kuin aloitat lääkkeen käyttämisen, sillä se sisältää sinulle tärkeitä tietoja. Käytä

Lisätiedot

Valtakunnallinen lääkityslista moniammatillisen yhteistyön työkaluna tulevaisuudessa. Harri Nurmi THL/OPER Fimea

Valtakunnallinen lääkityslista moniammatillisen yhteistyön työkaluna tulevaisuudessa. Harri Nurmi THL/OPER Fimea Valtakunnallinen lääkityslista moniammatillisen yhteistyön työkaluna tulevaisuudessa THL/OPER Fimea 26.1.2017 1 Työtehtävät ja yhteystiedot Projektipäällikkö Sähköinen lääkemääräys Kelain Rajat ylittävä

Lisätiedot

Lääketietokannan palvelukuvaus ja toimitusehdot

Lääketietokannan palvelukuvaus ja toimitusehdot Lääketietokannan palvelukuvaus ja toimitusehdot Lääketietokanta-palvelun palvelukuvaus ja toimitusehdot 1. Palvelun yleiskuvaus Lääketietokanta-palvelu sisältää sähköisestä lääkemääräyksestä annetussa

Lisätiedot

Saako lääkkeitä turvallisesti verkosta?

Saako lääkkeitä turvallisesti verkosta? Page 1 of 5 JULKAISTU NUMEROSSA 3/2015 LÄÄKEALAN TOIMIJOIDEN VALVONTA Saako lääkkeitä turvallisesti verkosta? Sami Paaskoski, Liisa Näveri / Kirjoitettu 16.10.2015 / Julkaistu 13.11.2015 Lääkkeiden verkkokauppa

Lisätiedot

Henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman tekeminen ja henkilökunnan työnjako oppilaan ohjaamisessa varmistavat harjoittelujakson onnistumista!

Henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman tekeminen ja henkilökunnan työnjako oppilaan ohjaamisessa varmistavat harjoittelujakson onnistumista! henkilökohtainen opiskelusuunnitelma 1. harjoittelujaksolle apteekki Henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman tekeminen ja henkilökunnan työnjako oppilaan ohjaamisessa varmistavat harjoittelujakson onnistumista!

Lisätiedot

Resepti-palvelu. Reseptikeskus. Palvelukuvaus 1 (6) Resepti-palvelu

Resepti-palvelu. Reseptikeskus. Palvelukuvaus 1 (6) Resepti-palvelu Palvelukuvaus 1 (6) on Kansaneläkelaitoksen (jäljempänä Kela) Kanta-palvelujen ylläpitämä ja Kanta-palveluihin kuuluva palvelu, joka käsittää Reseptikeskuksen ylläpidon reseptien tallentamista ja toimittamista

Lisätiedot

Merja Hirvonen Suomen Apteekkariliitto

Merja Hirvonen Suomen Apteekkariliitto Merja Hirvonen Suomen Apteekkariliitto 13.3.2018 Uusi APTEEKKI on enemmän, ei vähemmän, kuin vanha. Apteekki on käytetyin terveyspalvelu Miljoonaa käyntiä / vuosi 7 10 18 60 TK-lääkäri Yksityishammaslääkäri/

Lisätiedot

URAILTA HUS-APTEEKIN TYÖPAIKAT

URAILTA HUS-APTEEKIN TYÖPAIKAT URAILTA HUS-APTEEKIN TYÖPAIKAT 5.4.2016 HUS-APTEEKKI SARI ISOKIRMO HUS- APTEEKIN TOIMINTAA Lääkkeiden hankinta, varastointi ja toimittaminen Avoapteekki Lääkevalikoiman kilpailutus Oma maahantuonti ja

Lisätiedot

Potilasohje. Sinulle on määrätty Donaxyl (dekvaliniumkloridi) -valmistetta bakteerivaginoosin hoitoon

Potilasohje. Sinulle on määrätty Donaxyl (dekvaliniumkloridi) -valmistetta bakteerivaginoosin hoitoon Potilasohje Sinulle on määrätty Donaxyl (dekvaliniumkloridi) -valmistetta bakteerivaginoosin hoitoon Bakteerivaginoosi Epämiellyttävän hajuisen valkovuodon yleisin aiheuttaja on bakteerivaginoosi. 1 Sinulle

Lisätiedot

Sidonnaisuudet. Ilkka Kunnamo, dosentti, yleislääketieteen erikoislääkäri. Hanna Kortejärvi, FaT

Sidonnaisuudet. Ilkka Kunnamo, dosentti, yleislääketieteen erikoislääkäri. Hanna Kortejärvi, FaT Linkki julkaisuun Sidonnaisuudet Ilkka Kunnamo, dosentti, yleislääketieteen erikoislääkäri - Kehitysjohtaja, Kustannus Oy Duodecim: päätöksentukityökaluja lääkityksen hallintaan, terveyshyötyarvio - ODA/Omaolo-palvelujen

Lisätiedot

I&O kärkihanke: Etelä-Savon asiakaslähtöinen palveluohjausverkosto ja osaamiskeskus omais- ja perhehoitoon (OSSI-hanke ) IÄKKÄIDEN

I&O kärkihanke: Etelä-Savon asiakaslähtöinen palveluohjausverkosto ja osaamiskeskus omais- ja perhehoitoon (OSSI-hanke ) IÄKKÄIDEN I&O kärkihanke: Etelä-Savon asiakaslähtöinen palveluohjausverkosto ja osaamiskeskus omais- ja perhehoitoon (OSSI-hanke 2016-2018) IÄKKÄIDEN LÄÄKEHOIDON MONIAMMATILLINEN ARVIOINTI = ILMA OMAIS- JA PERHEHOITOON

Lisätiedot

Liite II. Tieteelliset päätelmät

Liite II. Tieteelliset päätelmät Liite II Tieteelliset päätelmät 14 Tieteelliset päätelmät Haldol, jonka vaikuttava aine on haloperidoli, on butyrofenonien ryhmään kuuluva psykoosilääke. Se on vahva keskeinen tyypin 2 dopamiinireseptorin

Lisätiedot

Kansallinen itsehoitolääkeohjelma - lääkepoliittinen tausta ja tavoitteet

Kansallinen itsehoitolääkeohjelma - lääkepoliittinen tausta ja tavoitteet Kansallinen itsehoitolääkeohjelma - lääkepoliittinen tausta ja tavoitteet Itsehoitolääkintä Suomessa nykytila ja kehittäminen / Itsehoitolääkeohjelman julkistaminen 26.1.2015 Marjo-Riitta Helle Yksikön

Lisätiedot

Apteekin opas itsehoitolääkkeen lisäneuvonnasta

Apteekin opas itsehoitolääkkeen lisäneuvonnasta Apteekin opas itsehoitolääkkeen lisäneuvonnasta Pronaxen 250 mg (10 tabl. itsehoitopakkaus) Pronaxen_Apteekin opas versio 1.0 _08_2015 Sisällysluettelo 1. Johdanto...3 2. Pronaxenin käyttöaiheet, annostus

Lisätiedot

Lääkehoidon kokonaisarviointi iäkkäillä

Lääkehoidon kokonaisarviointi iäkkäillä Lääkehoidon kokonaisarviointi iäkkäillä Paula Timonen Proviisori LHKA paula.timonen@prodosis.fi Turvallinen lääkehoito Vaatii tietoa, ammattitaitoa, asennetta, suunnitelmallisuutta, sitoutumista ja seurantaa

Lisätiedot

LÄÄKITYSPROJEKTI 2017 KESKEISTEN KÄSITTEIDEN SANASTO

LÄÄKITYSPROJEKTI 2017 KESKEISTEN KÄSITTEIDEN SANASTO LÄÄKITYSPROJEKTI 2017 KESKEISTEN KÄSITTEIDEN SANASTO Luonnos 30.1.2017 TERMINOLOGISESTA SANASTOTYÖSTÄ Terminologiselle sanastotyölle on ominaista käsitekeskeisyys. Siinä missä sanakirjat tarkastelevat

Lisätiedot