Viite: Pohjois-Suomen aluehallintoviraston täydennyspyyntö (Dnro PSAVI/2744/2017, PSAVI/3701/2016)

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Viite: Pohjois-Suomen aluehallintoviraston täydennyspyyntö (Dnro PSAVI/2744/2017, PSAVI/3701/2016)"

Transkriptio

1 Viite: Pohjois-Suomen aluehallintoviraston täydennyspyyntö (Dnro PSAVI/2744/2017, PSAVI/3701/2016) Kohta 35 Hakijan arvio siitä, ovatko muodostuvat rikastushiekat miltä osin hydrometallurgisen prosessin jätteitä, jolloin niihin ei sovellettaisi kaivannaisjäteasetusta. Hakijan näkemyksen mukaan vähintään kaikki autoklaavin läpi mennyt on hydrometallurgisen prosessin jätettä, eli toisin sanoen ainakin CIL-hiekka. Myös neutraloinnin jätteessä (NP-hiekka) osa liuoksesta ja siten saostumistakin on hydrometallurgisesta prosessista peräisin, joten NP-hiekankin voidaan katsoa olevan hydrometallurgista jätettä. Kohta 36 Miten rikastushiekka-altaiden osalta on varauduttu tilanteisiin, joissa rikastus keskeytetään tilapäisesti esimerkiksi liian alaisen kullan hinnan takia? Miten tämä vaikuttaa altaasta aiheutuviin riskeihin? Tilanteessa, jossa rikastus keskeytetään tilapäisesti jostain syystä, on varauduttu rikastushiekka altaiden osalta pitämällä altaiden normaali operointi esim. vesien pumppauksen suhteen toiminnassa ja jatkamalla normaalia tarkkailua. Kittilän kaivoksen rikastushiekka altaiden padot on luokiteltu 1 luokan padoiksi ja niille on tehty erillinen turvallisuustarkkailuohjelma. Turvallisuustarkkailuohjelman mukaista tarkkailua jatkettaisiin normaaliin tapaan, vaikka muu toiminta olisikin alhaalla. Lisäksi altaiden toimintoja esimerkiksi vesien pumppausten suhteen jatkettaisiin tarpeen mukaan. Vettä voitaisiin edelleen pumpata ympäristöön ympäristölupaehtojen mukaan. Vesienhallinnan ongelmaa ei täten pääsisi muodostumaan, kun altaille ei joka tapauksessa tulisi tuotannon ollessa seis lisää vettä (muutoin kuin sadannan kautta). Edellä mainittujen toimintojen turvaamiseksi kaivosyhtiö on asettanut vakuudet. Kohta 37 Ympäristönsuojelulain 115 :n mukaisesti laadittavat/päivitetyt toimintaperiaateasiakirja, turvallisuusjohtamisjärjestelmä ja sisäinen pelastussuunnitelma. Kittilän kaivos on turvallisuuselvityslaitos, eli kaivosyhtiö on velvollinen toimittamaan TUKES:lle turvallisuusselvityksen (viimeisin päivitys toimitettu Tukesille maaliskuussa 2018). Rikastushiekka altaiden pelastussuunnitelma on kaivannaisjätteen jätehuoltosuunnitelman liitteenä. Kaivosyhtiö on sitoutunut noudattamaan MAC:n (Mining association of Canada) TSM järjestelmää (Towars sustainable mining), jonka yhtenä osana on rikastushiekka altaiden operointi. Turvallisuusselvitys on tämän dokumentin liitteenä 1. Kohta 38 Jätehuoltosuunnitelman täydentäminen siltä osin, että siinä on esitetty kaivannaisjätteiden keskeiset mineraalit. Päivitetty kaivannaisjätteen jätehuoltosuunnitelma on liitteenä 2. Kohta 39 Arvio kaikkien kemikaalien kulkeutumisesta kaivannaisjätteen jätealueilla.

2 Pintamaiden läjitysalueille (Rouravaara, Suurikuusikko) läjitetään esimerkiksi rakentamisen tieltä poistettua pintamaata. Pintamaan poistaminen suoritetaan kaivinkonetyönä. Näin pintamaiden läjitysalueille ei pääse kulkeutumaan kemikaaleja. Myös vuonna 2017 pintamaille suoritetut ympäristötarkkailuohjelman mukaiset liukoisuustestin tulokset osoittavat, että pintamaista liukenevien aineiden määrä on vähäinen ja tulosten perusteella pintamaat eivät ylitä kaatopaikkajätteille asetettuja raja-arvoja. Liukoisuustestien tulokset on esitetty liitteessä 3. Arvio kemikaalien kulkeutumisesta NP3 altaalla, CIL2 altaalla ja sivukiven läjitysalueella on esitetty liitteenä 4. Kohta 40 Arvio siitä, kuinka paljon sivukiveä louhitaan vielä läjitykseen ja paljonko sivukivialueelle jää loppusijoitettavaa ennakoitavissa olevan hyödyntämisen jälkeen. Sivukiven louhinta PWRkivi OKkivi Louhostäyttöihin rakentamiseen PWRkivi 80% OKkivi 20% Läjitykseen PWR-kiveä Läjitykseen ja rakentamiseen OK-kiveä Sivukivialueelle jäävä PWR-kivi TOTAALI 10.74

3 Yllä olevassa taulukossa on esitetty tämän hetkinen arvio sivukiven louhinnasta, sekä hyötykäyttöön ja sivukivikasalle menevän kiven määrä. Laskennassa on oletettu, että kaikki louhittava OK - sivukivi tullaan käyttämään hyödyksi eri rakentamiskohteissa ja sivukivikasalle menee ainoastaan kapseloitiin/maisemointiin tarvittava OK-kivi, sekä ei-hyötykäytetty PWR kivi. Kohta 41 Taulukoituna kaivoksen kunkin toimintavuoden aikana louhittu malmi, sivukivi, tarvekivi, sivukivialueelta hyödyntämiseen siirretty sivukivi, jä-tealueelle sijoitettu rikastushiekka, pastatäyttöön toimitettu rikastushiek-ka, muut jätealueille sijoitut sakat ja jätteet, jne. Muut jätealueille sijoitetut sakat ja Muodostunut jätteet Louhittu Sivukivi Hyötykäytetty Sivukiveä Läjitetty NP-hiekka CILhiekka Pastatäyttöön CIL2 (2011 alk.), NP3 CIL- MK-altaan LIP-lieju vesienkäsitt vuosi (t) menevä aiemmin NP (t) altaalle (t) altaalle ruoppausjäte [t] elylaitoksen malmi (t) (t) sivukivi (t) läjitykseen kumulatiivinen rikastushiekka (t) [m 3] sakeuttimen (t) (t) sivukivi (t): (NP) (t) alite [t] Kohta 42 Selvitys onko hakijalla tarve varastoida muuta malmia marginaalimalmialueella. Hakijalle ei ole tarvetta varastoida muuta malmia marginaalimalmialueelle. Tämän hetken arvion mukaan marginaalimalmikasat tullaan rikastamaan vuoteen mennessä. Sen jälkeen marginaalimalmialueella ei tule olemaan merkittäviä määriä malmia. Kohta 43 Jätteiden ja sakkojen laatutiedot kokonaispitoisuudet, liukoiset pitoisuudet, jne. Rikastushiekkojen, pintamaiden ja vedenpuhdistuksen lietteiden analyysitulokset vuodelta 2017 ovat liitteenä 3. Sivukiven analyysitulosten kooste vuodelta 2017 on esitetty Rikastushiekka- ja sivukiviraportissa vuodelta 2017 (liitteenä 5). Kohta 44 Arvio kaivettujen ja läjitettyjen pintamaiden riittävyydestä ja soveltuvuudesta sulkemistoimenpiteisiin. Tämä arvio tullaan ottamaan huomioon päivityksen alla olevassa sulkemissuunnitelmassa. Sulkemissuunnitelma tullaan toimittamaan muuta täydennystä myöhemmin. Kohta 45 Pintamaiden laatutulokset vuoden 2017 osalta ja hakijan näkemys pintamaiden läjitysalueiden luokittelusta kaivannaisjätteen jätealueiksi.

4 Pintamaiden laatutulokset on esitetty liitteessä 3. Tulosten mukaan liukenevien aineiden määrä on vähäinen ja pintamaat eivät ylitä kaatopaikkajätteille asetettuja raja-arvoja. Pintamaat tullaan kaivoksen sulkemisen yhteydessä käyttämään maisemointi- ja sulkemistoimenpiteisiin. Näin ollen ne ovat täysin hyötykäytettävissä. Edellä mainitun perusteella, pintamaita ei tulisi luokitella kaivannaisjätteen jätealueiksi. Kohta 46 Lainvoimaisen ympäristöluvan lupamääräyksen 32 mukaiset perusmäärittelyraportit eri jätejakeista. Rikastushiekkojen, pintamaiden ja vedenpuhdistuksen lietteiden analyysitulokset vuodelta 2017 ovat liitteenä 3. Sivukiven analyysitulosten kooste vuodelta 2017 on esitetty Rikastushiekka- ja sivukiviraportissa vuodelta 2017 (liitteenä 5). Kohta 47 Arvio mitä maaperän kunnostamistoimenpiteitä jätealueiden vaikutusalueella on tarve tehdä kaivostoiminnan päättymisen yhteydessä. Tämä arvio tullaan ottamaan huomioon päivityksen alla olevassa sulkemissuunnitelmassa. Sulkemissuunnitelma tullaan toimittamaan muuta täydennystä myöhemmin. Kohta 48 Hakijan arvio siitä, onko happoa tuottavalla sivukivellä sellaisia ominaisuuksia, että se olisi jätelain 7 :n mukaan luokiteltava vaaralliseksi jätteeksi. Suurikuusikon ympäristöluvan (72/2013/1, ) mukaisen PWR-kiven koostumuksessa tai ominaisuuksissa ei ole tapahtunut muutoksia, jonka vuoksi luokitusta olisi muutettava. Kohta 49 Arvio sivukivialueen huokosveden ja valumaveden laadun perusteella siitä, miten kapselointirakenne on käytännössä toiminut. Onko sivukivialueella havaittavissa viitteitä ARD- tai NRD-ilmiöstä? Sivukivialueen huokosveden laadun seurannassa ei ole tapahtunut systemaattista muutosta minkään alkuaineen suhteen, mikä viittaa kapselointirakenteen toimivuuteen. Samaan suuntaan viittaa huokosveden viimeaikaiset ph-arvot, jotka ovat pysyneet neutraaleina tai lievästi alkalisen puolella. Lievästä alkalisuudesta huolimatta myöskään arseenin pitoisuuksissa ei ole tapahtunut muutoksia. Kapselointirakenteen neutralointikapasiteetti riittää estämään ARD-ilmiön ja metallien pitoisuuksissa ei ole havaittavissa NRDilmiötä. Kohta 50 NP- ja CIL -hiekkojen keskimääräiset vuotuiset alkuainepitoisuudet (laajojen analyysien tulokset myös) vaihteluväleineen myös vuosilta 2012, 2013, 2014 ja 2015 sekä Analyysitulokset on esitetty liitteessä 3. Kohta 51 Liukoisuustestien ph ja redox, jos niitä on määritetty. Kaikki liukoisuustestitulokset on esitetty liitteessä 3.

5 Kohta 52 Tarkempi selvitys CIL -hiekan sulfidirikkipitoisuuksista (nykyisin noin 2 %) ja mahdollisista syistä miksi sulfidirikki ei ole hajonnut autoklaavissa. Hakijaa pyydetään lisäksi arvioimaan missä mineraalissa rikki on kiinnittyneenä sekä toisaalta muodostuuko sitä uudelleen autoklaavin jälkeen. Kaivosyhtiö kontrolloi sulfidirikin hapetusastetta, jotta saavutetaan maksimaalinen kullan saanti. Hapettumaton sulfidirikki on tutkimusten mukaan kiinni pyriitissä. Vuoden 2017 keskimääräinen sulfidirikkipitoisuus autoklaavin tuotteessa oli 0,46 %, mikä eroaa analysoiduista CIL-hiekan pitoisuuksista merkittävästi (sulfidirikkiä ei pitäisi muodostua autoklaavin jälkeen). Kaivosyhtiö tutkii, mistä ero autoklaavin tuotteen ja CIL hiekan pitoisuuksissa johtuu. Tuloksia eivät ehdi tähän täydennykseen. Alustavien tutkimusten mukaan ero selittyy altaalle johtuvilla muilla rikkiyhdisteillä. Kohta 53 Sulfaatinpoistolaitoksen sakan alitteen laatuselvitys (VTT). VTT:n selvitys vesienkäsittelylaitoksen sakeuttimen alitteesta on liitteenä 6. Kohta 54 Ruoppauslietteen laatutiedot. Lietteiden sijoittaminen on sallittu NP3 - tai CIL2 -altaille perustelut sille, miksi päädytty CIL2 altaan käyttöön. Ruoppauslietteen laatutiedot on esitetty liitteessä 3. Ruoppauslietteet päätettiin sijoittaa CIL2 altaalle, koska altaalla on enemmän läjityskapasiteettia, kuin NP3 altaalla. Kohta 55 Kartta, jossa näkyvät pintamaiden läjitysalueet, sivukivialue ja rh-altaat. Kartta on liitteenä 7. Kohta 56 Liitteenä oleva sulkemissuunnitelma on vuodelta 2011 eikä se näin ollen ole ajantasainen. hakijaa pyydetään toimittamaan päivittetty sulkemissuunnitelma, jossa on esitetty -allas sekä muut rakenteilla olevat altaat. Kaivoksen sulkemissuunnitelma on päivityksen alla. Päivitetty sulkemissuunnitelma tullaan toimittamaan muusta täydennysmateriaalista myöhemmin. Kohta 57 Alkuperäisestä hakemusasiakirjasta kaikkine liitteineen sekä kaikista täydennyksistä liitteineen kaksi (2) kpl kirjallisia kopioita.

HAKEMUKSEN TÄYDENNYSPYYNTÖ Agnico Eagle Finland Oy Pokantie Kiistala PSAVI/2744/2017, PSAVI/3701/2016. Agnico Eagle Finland Oy

HAKEMUKSEN TÄYDENNYSPYYNTÖ Agnico Eagle Finland Oy Pokantie Kiistala PSAVI/2744/2017, PSAVI/3701/2016. Agnico Eagle Finland Oy HAKEMUKSEN TÄYDENNYSPYYNTÖ 24.1.2018 Agnico Eagle Finland Oy Pokantie 541 99250 Kiistala Dnro Hakija Asia PSAVI/2744/2017, PSAVI/3701/2016 Agnico Eagle Finland Oy Uuden NP4-altaan rakentaminen sekä NP-rikastushiekan

Lisätiedot

Rakennus- ja ympäristölautakunta

Rakennus- ja ympäristölautakunta Rakennus- ja ympäristölautakunta 131 04.10.2018 Ympäristönsuojeluviraomaisen lausunto Agnico Eagle Finland Oy:n hakemuksesta uuden NP4-altaan rakentamiseksi sekä NP-rikastushiekan läjittämiseksi altaaseen

Lisätiedot

Lupatilanne. Lupamääräys johon muutosta haetaan. Pohjois-Suomen aluehallintovirasto Ympäristöluvat vastuualue Linnankatu 1 PL Oulu

Lupatilanne. Lupamääräys johon muutosta haetaan. Pohjois-Suomen aluehallintovirasto Ympäristöluvat vastuualue Linnankatu 1 PL Oulu Asiakirjan nimi / Document name Ympäristöluvan muutoshakemus koskien vesienkäsittelylaitoksen sakeuttimen alitteen läjitystavan muutoksia Luokka Pvm. / Versio Sivu ENV 27.9.2017 1(4) Laatija(t) Hanna Lampinen

Lisätiedot

Kaivannaisjätteen jätehuoltosuunnitelma Kittilä-Finland

Kaivannaisjätteen jätehuoltosuunnitelma Kittilä-Finland Kaivannaisjätteen Kittilä-Finland Päivitetty: 20.3.2018 SISÄLLYS 1 Johdanto... 6 2 Hyödynnettävä esiintymä... 7 3 Toiminnassa käytetyt kemikaalit... 10 4 Toiminnassa syntyvät kaivannaisjätteet... 11 4.1

Lisätiedot

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 128/10/1 Dnro PSAVI/293/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 128/10/1 Dnro PSAVI/293/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 1 LUPAPÄÄTÖS Nro 128/10/1 Dnro PSAVI/293/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 27.12.2010 ASIA LUVAN HAKIJA Laivakankaan kaivoksen ympäristöluvassa nro 84/09/2 määrätyn jätehuoltosuunnitelman määräajan

Lisätiedot

LUPAPÄÄTÖS Nro 79/10/1 Dnro PSAVI/201/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen

LUPAPÄÄTÖS Nro 79/10/1 Dnro PSAVI/201/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 1 LUPAPÄÄTÖS Nro 79/10/1 Dnro PSAVI/201/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 17.9.2010 ASIA Kevitsan kaivoksen ympäristö- ja vesitalouslupapäätöksen nro 46/09/1 lupamääräyksen muuttaminen ja toiminnan

Lisätiedot

Raportti sivukivien ja rikastushiekkojen tarkkailusta 2017

Raportti sivukivien ja rikastushiekkojen tarkkailusta 2017 HSE 19.3.2018 / 1 1(23) Raportti sivukivien ja rikastushiekkojen tarkkailusta 2017 Terveys-, turvallisuus- ja ympäristöosasto HSE 19.3.2018 / 1 2(23) SISÄLLYSLUETTELO 1 Johdanto... 3 2 Sivukivien käsittely

Lisätiedot

Keskusvedenpuhdistamon kaikki käyttötarkkailuraportit

Keskusvedenpuhdistamon kaikki käyttötarkkailuraportit 1 (1) Keskusvedenpuhdistamon kaikki käyttötarkkailuraportit Terrafame on laatinut vuonna 2017 Kainuun ELY-keskukselle esityksen siitä, miten keskusvedenpuhdistamoa tarkkaillaan (käyttötarkkailu keskuspuhdistamon

Lisätiedot

ASIA YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELYN SOVELTA- MISTARVE, KETOLAN JA ETELÄN LOUHOKSET, KITTILÄ

ASIA YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELYN SOVELTA- MISTARVE, KETOLAN JA ETELÄN LOUHOKSET, KITTILÄ Päätös LAPELY/13/07.04/2013 07.04.02.00 12.11.2013 ASIA YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELYN SOVELTA- MISTARVE, KETOLAN JA ETELÄN LOUHOKSET, KITTILÄ HANKKEESTA VASTAAVA HAKEMUS Agnico Eagle Finland

Lisätiedot

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 69/07/2 Dnro Psy-2007-y-43 Annettu julkipanon jälkeen

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 69/07/2 Dnro Psy-2007-y-43 Annettu julkipanon jälkeen 1 PÄÄTÖS Nro 69/07/2 Dnro Psy-2007-y-43 Annettu julkipanon jälkeen 30.5.2007 ASIA HAKIJA Hituran kaivoksen sulkemissuunnitelman toimittamista koskevan määräajan jatkaminen, Nivala Outokumpu Mining Oy Kummuntie

Lisätiedot

Toimintaohje sivukiven läjitykseen

Toimintaohje sivukiven läjitykseen ENV 1.11.2016 1(7) SISÄLLYSLUETTELO ENV 1.11.2016 2(7) 1. Tausta... 3 2. Sivukiven luokittelu... 3 2.1 Ennen louhintaa... 4 2.1.1 Avolouhos... 4 2.1.2 Maanalainen kaivos... 4 3. Läjitys... 4 3.1 Vaihe

Lisätiedot

Kaivannaisjätteen hyödyntäminen - ympäristönäkökulma

Kaivannaisjätteen hyödyntäminen - ympäristönäkökulma Kaivannaisjätteen hyödyntäminen - ympäristönäkökulma Auri Koivuhuhta Kainuun ELY-keskus Kestävä kaivostoiminta-seminaari, Helsinki 21.11.2013 Esityksen sisältö Kaivannaisjäte ja lainsäädäntö Kaivannaisjätteen

Lisätiedot

Aloite Horsmanahon ja Pehmytkiven avolouhosten ympäristöluvan muuttamiseksi, Polvijärvi

Aloite Horsmanahon ja Pehmytkiven avolouhosten ympäristöluvan muuttamiseksi, Polvijärvi PÄÄTÖS Nro 28/2019 Dnro ISAVI/3514/2018 Itä-Suomi Annettu julkipanon jälkeen 16.5.2019 ASIA Aloite Horsmanahon ja Pehmytkiven avolouhosten ympäristöluvan muuttamiseksi, Polvijärvi ALOITTEEN VIREILLEPANIJA

Lisätiedot

KAIVOSTOIMINNAN YMPÄRISTÖVAIKUTUKSET

KAIVOSTOIMINNAN YMPÄRISTÖVAIKUTUKSET Rautuvaaran suljettu kaivos, Kolari KAIVOSTOIMINNAN YMPÄRISTÖVAIKUTUKSET Marja Liisa Räisänen Geologian tutkimuskeskus Itä-Suomen yksikkö, Kuopio M. L. Räisänen 1 Ympäristövaikutukset Malmin louhinta kuljetus

Lisätiedot

ULKOINEN PELASTUSSUUNNITELMA. Agnico Eagle Finland, Kittilän kaivos

ULKOINEN PELASTUSSUUNNITELMA. Agnico Eagle Finland, Kittilän kaivos ULKOINEN PELASTUSSUUNNITELMA Agnico Eagle Finland, Kittilän kaivos 23.5.2017 Sisällys Agnico Eagle Finland, Kittilän kaivos... 1 OSA A - KOHTEEN YLEISET TIEDOT... 3 1 Suunnittelun säädöstausta sekä suunnitelman

Lisätiedot

ASIA ILMOITUKSEN TEKIJÄ. PÄÄTÖS Nro 82/12/1 Dnro PSAVI/65/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 14.8.2012

ASIA ILMOITUKSEN TEKIJÄ. PÄÄTÖS Nro 82/12/1 Dnro PSAVI/65/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 14.8.2012 1 PÄÄTÖS Nro 82/12/1 Dnro PSAVI/65/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 14.8.2012 ASIA Koetoimintailmoitus Pahtavaaran kaivoksen Länsimalmin rikastettavuuden selvittämisestä, Sodankylä ILMOITUKSEN TEKIJÄ

Lisätiedot

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 39/2014/1 Dnro PSAVI/37/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 39/2014/1 Dnro PSAVI/37/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen 1 LUPAPÄÄTÖS Nro 39/2014/1 Dnro PSAVI/37/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen 14.4.2014 ASIA LUVAN HAKIJA Kalkkimaan kalkkitehtaan ja kaivoksen ympäristö- ja vesitalousluvan nro 61/2013/1 lupamääräyksen

Lisätiedot

Kaivannaisjätesuunnitelma

Kaivannaisjätesuunnitelma Kaivannaisjätesuunnitelma NCC:n Kiviainestoimipiste Pornaisten PORNAINEN NCC Roads Oy Mannerheimintie 103a PL 13, 00281 Helsinki Puh. 010 507 6800 nccroads@ncc.fi www.ncc.fi Sisällys 1 Perustiedot... 3

Lisätiedot

HAKEMUKSEN TÄYDENNYSPYYNTÖ Terrafame Oy Talvivaarantie Tuhkakylä PSAVI/702/2016. Terrafame Oy

HAKEMUKSEN TÄYDENNYSPYYNTÖ Terrafame Oy Talvivaarantie Tuhkakylä PSAVI/702/2016. Terrafame Oy HAKEMUKSEN TÄYDENNYSPYYNTÖ 2.6.2016 Terrafame Oy Talvivaarantie 66 88120 Tuhkakylä Dnro Hakija Asia PSAVI/702/2016 Terrafame Oy Talvivaaran kaivoksen keskitetyn vedenpuhdistamon ympäristölupa ja toiminnanaloittamislupa,

Lisätiedot

Agnico Eagle Finland Oy Kittilän kaivoksen tuotantovaiheen tarkkailuohjelma

Agnico Eagle Finland Oy Kittilän kaivoksen tuotantovaiheen tarkkailuohjelma Agnico Eagle Finland Oy Kittilän kaivoksen tuotantovaiheen tarkkailuohjelma 16.2.2017 Agnico Eagle Finland Oy Kittilän kaivos, Pokantie 541, 99250 KIISTALA, puh. (016) 338 0700, fax. (016) 338 07701, Y-tunnus

Lisätiedot

Kittilän kaivoksen sivukivien hallintajärjestelmä

Kittilän kaivoksen sivukivien hallintajärjestelmä ENV 1.11.2016 1(20) (2/20) Sisällysluettelo 1 Johdanto... 3 2 Sivukiviä koskevat määräykset luvassa... 3 3 Neutralointi- ja haponmuodostuspotentiaalit... 7 3.1 Hapan suotovesivalunta... 7 3.2 Haponmuodostuspotentiaalin

Lisätiedot

Kaivosten sivuvirrat - ympäristölainsäädännön näkökulmaa

Kaivosten sivuvirrat - ympäristölainsäädännön näkökulmaa Kaivosten sivuvirrat - ympäristölainsäädännön näkökulmaa Vuokatti 13.6.2013 13.6.2013 1 Lainsäädäntöä Esityksen sisältöä Materiaalitehokkuus Kaivannaisjätteet Esimerkit tuotteisiin liittyvästä lainsäädännöstä

Lisätiedot

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) kuuluttaa kaivoslain (621/2011) nojalla. kaivospiirin lakkauttamista koskevan kuulemisasiakirjan

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) kuuluttaa kaivoslain (621/2011) nojalla. kaivospiirin lakkauttamista koskevan kuulemisasiakirjan 1 (1) 4.1.2019 KaivNro 4827 KUULUTUS Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) kuuluttaa kaivoslain (621/2011) nojalla kaivospiirin lakkauttamista koskevan kuulemisasiakirjan Yhtiö: Tulikivi Oyj Kaivospiiri

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 47/2008 vp

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 47/2008 vp EDUSKUNNAN VASTAUS 47/2008 vp Hallituksen esitys laeiksi ympäristönsuojelulain muuttamisesta, maa-aineslain muuttamisesta ja pelastuslain 9 :n muuttamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä

Lisätiedot

KAIVOSTEOLLISUUDEN MATERIAALIVIRRAT

KAIVOSTEOLLISUUDEN MATERIAALIVIRRAT Suomen teollisen ekologian foorumi Ekotehokkuus teollisuudessa KAIVOSTEOLLISUUDEN MATERIAALIVIRRAT tiina.harma@oulu.fi Esitys sisältää Tutkimuksen taustaa Yleistä kaivostoiminnasta Kaivostoiminnan historia

Lisätiedot

KaiHaMe Kaivannaisjätteiden hallintamenetelmät -projekti

KaiHaMe Kaivannaisjätteiden hallintamenetelmät -projekti KaiHaMe Kaivannaisjätteiden hallintamenetelmät -projekti 28.11.2017 KaiHaMe työpaja, Kuopio Taustaa Kaivannaisjätteiden hallinta on haaste kestävän kehityksen mukaisen kaivostoiminnan kehittämisessä Vain

Lisätiedot

ULKOINEN PELASTUSSUUNNITELMA BOLIDEN KEVITSA MINING OY ORICA FINLAND OY

ULKOINEN PELASTUSSUUNNITELMA BOLIDEN KEVITSA MINING OY ORICA FINLAND OY 19.9.2017 ULKOINEN PELASTUSSUUNNITELMA BOLIDEN KEVITSA MINING OY ORICA FINLAND OY SISÄLTÖ OSA A KOHTEEN YLEISET TIEDOT... 3 1 SUUNNITELMAN SÄÄDÖSTAUSTA, PÄIVITYS JA JAKELU... 3 1.1 Suunnitelmatiedot ja

Lisätiedot

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 66/09/1 Dnro PSY-2009-Y-64 Annettu julkipanon jälkeen

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 66/09/1 Dnro PSY-2009-Y-64 Annettu julkipanon jälkeen LUPAPÄÄTÖS Nro 66/09/1 Dnro PSY-2009-Y-64 Annettu julkipanon jälkeen 2.12.2009 1 ASIA LUVAN HAKIJA Kittilän kaivoksen rikastushiekka-alueen laajentaminen ja maanalaisten tunneliräjäytysten suorittaminen

Lisätiedot

MUTKU-päivät 2-3.4.2014 Käytöstä poistettujen kaivannaisjätealueiden tutkiminen Kari Pyötsiä Tampere 18.3.2014. Kari Pyötsiä Pirkanmaan ELY-keskus

MUTKU-päivät 2-3.4.2014 Käytöstä poistettujen kaivannaisjätealueiden tutkiminen Kari Pyötsiä Tampere 18.3.2014. Kari Pyötsiä Pirkanmaan ELY-keskus MUTKU-päivät 2-3.4.2014 Käytöstä poistettujen kaivannaisjätealueiden tutkiminen Kari Pyötsiä Tampere 18.3.2014 Kari Pyötsiä Pirkanmaan ELY-keskus 21.3.2014 LÄHTÖKOHDAT Käytöstä poistetut tai hylätyt vakavaa

Lisätiedot

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 69/08/1 Dnro PSY-2008-Y-122 Annettu julkipanon jälkeen

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 69/08/1 Dnro PSY-2008-Y-122 Annettu julkipanon jälkeen LUPAPÄÄTÖS Nro 69/08/1 Dnro PSY-2008-Y-122 Annettu julkipanon jälkeen 22.12.2008 1 ASIA LUVAN HAKIJA Kittilän kaivoksen ympäristöluvan sivukiven läjitysalueita koskevan lupamääräyksen muuttaminen sekä

Lisätiedot

DRAGON MINING OY KUUSAMON KAIVOSHANKE YVA:N ESITTELYTILAISUUDET 8.-9.1.2014

DRAGON MINING OY KUUSAMON KAIVOSHANKE YVA:N ESITTELYTILAISUUDET 8.-9.1.2014 DRAGON MINING OY KUUSAMON KAIVOSHANKE YVA:N ESITTELYTILAISUUDET 8.-9.1.2014 TARKASTELLUT VAIHTOEHDOT (1/2) VE1 VE2 VE3 TARKASTELLUT VAIHTOEHDOT (2/2) 0-Vaihtoehto Tekniset alavaihtoehdot Kultapitoinen

Lisätiedot

ALUETALOUSVAIKUTUSTEN ARVIOINTI

ALUETALOUSVAIKUTUSTEN ARVIOINTI ALUETALOUSVAIKUTUSTEN ARVIOINTI Lähtötietoa aluetalousarviointia varten 30.7.2018 YLEISTIETOA SAKATIN HANKKEESTA AA Sakatti Mining Oy (Anglo American Plc:n tytäryhtiö) suunnittelee Sodankylässä sijaitsevan

Lisätiedot

Kaivosten valvonta ja ympäristötarkkailu

Kaivosten valvonta ja ympäristötarkkailu Kaivosten valvonta ja ympäristötarkkailu Lapin 15. kalatalouspäivät Rovaniemellä 20.-21.11.2018 16.11.2018 Kaivoksia valvovat viranomaiset ELY-keskus Ympäristölupapäätösten valvonta Yleisen edun valvonta

Lisätiedot

ASIA LUVAN HAKIJA. Nro 41/11/1 Dnro PSAVI/310/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen

ASIA LUVAN HAKIJA. Nro 41/11/1 Dnro PSAVI/310/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 1 LUPAPÄÄTÖS PÄÄTÖS Nro 41/11/1 Dnro PSAVI/310/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 1.6.2011 ASIA LUVAN HAKIJA Karbonaattisakan käsittely Talvivaara Sotkamo Oy:n kaivosalueella, Sotkamo Talvivaara Sotkamo

Lisätiedot

AGNICO EAGLE FINLAND OY KITTILÄN KAIVOS SULKEMISSUUNNITELMA

AGNICO EAGLE FINLAND OY KITTILÄN KAIVOS SULKEMISSUUNNITELMA 7.6.2018 AGNICO EAGLE FINLAND OY AGNICO EAGLE FINLAND OY Hanna Lampinen hanna.lampinen@agnicoeagle.com ENVINEER OY Niko Karjalainen Ari Kolehmainen Tuomas Väyrynen Pekka Tuomelta (GTK) etunimi.sukunimi@envineer.fi

Lisätiedot

Parhaat ympäristökäytännöt kaivannaisjätteiden sijoitukselle ja jälkihoidolle

Parhaat ympäristökäytännöt kaivannaisjätteiden sijoitukselle ja jälkihoidolle Parhaat ympäristökäytännöt kaivannaisjätteiden sijoitukselle ja jälkihoidolle Mistä kaivannaisjätteitä syntyy? Kaivannaisjätealueet ja jätetyypit Kaivannaisjätteiden hallinnan yleisperiaatteet Kaivannaisjätteiden

Lisätiedot

Kittilän kaivoksen tuotantovaiheen tarkkailuohjelma

Kittilän kaivoksen tuotantovaiheen tarkkailuohjelma Kittilän kaivoksen tuotantovaiheen tarkkailuohjelma 17.5.2017 Agnico Eagle Finland Oy Kittilän kaivos Sisällysluettelo 1 JOHDANTO... 1 2 HANKKEEN KUVAUS... 1 3 TARKKAILUALUE... 2 4 KÄYTTÖTARKKAILU... 2

Lisätiedot

Terrafamen kaivoksen ympäristöluvan nro 36/2014/1 lupamääräyksen 117 muuttaminen ja vakuuden vapauttaminen, Sotkamo

Terrafamen kaivoksen ympäristöluvan nro 36/2014/1 lupamääräyksen 117 muuttaminen ja vakuuden vapauttaminen, Sotkamo 1 PÄÄTÖS Nro 60/2018/1 Dnro PSAVI/429/2018 Annettu julkipanon jälkeen 21.6.2018 ASIA Terrafamen kaivoksen ympäristöluvan nro 36/2014/1 lupamääräyksen 117 muuttaminen ja vakuuden vapauttaminen, Sotkamo

Lisätiedot

Eri jätejakeiden hyödyntämismahdollisuudet kaivostäytössä Pyhäsalmen kaivoksella

Eri jätejakeiden hyödyntämismahdollisuudet kaivostäytössä Pyhäsalmen kaivoksella Eri jätejakeiden hyödyntämismahdollisuudet kaivostäytössä Pyhäsalmen kaivoksella Uusiomateriaalit hyötykäyttöön Savo-Karjalan Uuma-hankkeen seminaari 29.1.2013 Timo Pekkala, research metallurgist, PMO

Lisätiedot

PSAVI/12/04.08/2013. Täydennys lupahakemukseen, kokouksessa sovitut tarkennukset. Talvivaarantie Tuhkakylä

PSAVI/12/04.08/2013. Täydennys lupahakemukseen, kokouksessa sovitut tarkennukset. Talvivaarantie Tuhkakylä Asia: Dnro: Viite: Hakija: Ympäristöluvan muuttaminen koskien kaivosalueella olevien ylimääräisten prosessi-, kuivatus- ja valumavesien puhdistamista ja johtamista Oulujoen ja Vuoksen vesistöihin, Kajaani

Lisätiedot

Arvio NP3-rikastushiekka-altaalle tulevien prosessikemikaalien jäämien pitoisuuksista ja niiden pysyvyydestä ja mahdollisesta muuntumisesta.

Arvio NP3-rikastushiekka-altaalle tulevien prosessikemikaalien jäämien pitoisuuksista ja niiden pysyvyydestä ja mahdollisesta muuntumisesta. Arvio NP3-rikastushiekka-altaalle tulevien prosessikemikaalien jäämien pitoisuuksista ja niiden pysyvyydestä ja mahdollisesta muuntumisesta. NP3-altaalle läjitettävä NP-rikastehiekka sisältää prosessikaaviossa

Lisätiedot

Lausunto ympäristövaikutusten arviointimenettelyn tarpeellisuudesta/mondo Minerals B.V. Branch Finland YMPTEKLT 27

Lausunto ympäristövaikutusten arviointimenettelyn tarpeellisuudesta/mondo Minerals B.V. Branch Finland YMPTEKLT 27 Ympäristö- ja tekninen lautakunta 27 26.02.2014 Lausunto ympäristövaikutusten arviointimenettelyn tarpeellisuudesta/mondo Minerals B.V. Branch Finland YMPTEKLT 27 Ympäristötarkastaja Mondo Minerals B.V.

Lisätiedot

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 29/10/1 Dnro PSAVI/161/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 29/10/1 Dnro PSAVI/161/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen LUPAPÄÄTÖS Nro 29/10/1 Dnro PSAVI/161/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 30.4.2010 1 ASIA LUVAN HAKIJA Koetoimintakasaa koskevan päätöksen määrääminen raukeamaan Talvivaara Sotkamo Oy Talvivaarantie

Lisätiedot

Kaatopaikkakelpoisuus valvovan viranomaisen näkökulmasta: Case valimo

Kaatopaikkakelpoisuus valvovan viranomaisen näkökulmasta: Case valimo Kaatopaikkakelpoisuus valvovan viranomaisen näkökulmasta: Case valimo Tuomo Eskelinen Ylitarkastaja 1 Valimon jätteet Ympäristöluvassa kaatopaikalle sijoitettavia jätteitä: hiekka 11,6 t ja sekajäte 83

Lisätiedot

AGNICO EAGLE FINLAND OY PÄIVITETTY YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS

AGNICO EAGLE FINLAND OY PÄIVITETTY YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS PÄIVITETTY YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS 23.4.2018 AGNICO EAGLE FINLAND OY Uuden NP4-altaan rakentaminen, NP-rikastushiekan läjittäminen uuteen altaaseen sekä altaan valmistelulupa Kittilän kultakaivoksella TIIVISTELMÄ

Lisätiedot

Kaivostoiminnan ympäristövaikutukset ja vesinäytteenotto

Kaivostoiminnan ympäristövaikutukset ja vesinäytteenotto Kaivostoiminnan ympäristövaikutukset ja vesinäytteenotto Marja Liisa Räisänen Kainuun ELY-keskus (1.1.2013 alkaen GTK, Kuopio) Maanalainen louhos Avolouhos Maankäyttötarve - louhosalue - malmivarastoalueet

Lisätiedot

KaiHali & DROMINÄ hankkeiden loppuseminaari

KaiHali & DROMINÄ hankkeiden loppuseminaari KaiHali & DROMINÄ hankkeiden loppuseminaari Sedimentin geokemiallisten olojen muuttuminen kaivoskuormituksessa (KaiHali-projektin työpaketin 2 osatehtävä 3), Jari Mäkinen, Tommi Kauppila ja Tatu Lahtinen

Lisätiedot

Kaivannaisjätteiden optimoinnin toimintamalli

Kaivannaisjätteiden optimoinnin toimintamalli Kaivannaisjätteiden optimoinnin toimintamalli Geologian tutkimuskeskus 28.11.2017 KaiHaMe Työpaja, Kuopio Lähtökohdat toimintamallille Kaivannaisjätteiden karakterisointi mahdollisimman varhaisessa vaiheessa

Lisätiedot

Hannukaisen ja Rautuvaaran kaivoshankkeen ympäristö- ja vesitalouslupa, Kolari

Hannukaisen ja Rautuvaaran kaivoshankkeen ympäristö- ja vesitalouslupa, Kolari Dnro PSAVI//3224/2015 11.5.2017 KUULUTUS Ympäristönsuojelulain ja vesilain mukainen lupahakemus Hakija Asia Hannukainen Mining Oy Hannukaisen ja Rautuvaaran kaivoshankkeen ympäristö- ja vesitalouslupa,

Lisätiedot

Turvallisuustiedote. Kevitsan kaivoksen lähiympäristön asukkaille

Turvallisuustiedote. Kevitsan kaivoksen lähiympäristön asukkaille Turvallisuustiedote Kevitsan kaivoksen lähiympäristön asukkaille Tällä tiedotteella haluamme kertoa Boliden Kevitsa Mining Oy:n Kevitsan kaivoksen ympäristön asukkaille toiminnastamme sekä siitä, miten

Lisätiedot

LUPAPÄÄTÖS Nro 127/10/1 Dnro PSAVI/211/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 27.12.2010 ASIA ILMOITUKSEN TEKIJÄ

LUPAPÄÄTÖS Nro 127/10/1 Dnro PSAVI/211/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 27.12.2010 ASIA ILMOITUKSEN TEKIJÄ 1 LUPAPÄÄTÖS Nro 127/10/1 Dnro PSAVI/211/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 27.12.2010 ASIA ILMOITUKSEN TEKIJÄ Ilmoitus koelouhinnasta Ruonaojan avolouhoksessa, Kolari Nordkalk Oy Ab Skräbbölentie 18

Lisätiedot

KAIVOSVESIEN HALLINTA JA KÄSITTELYMENETELMÄT

KAIVOSVESIEN HALLINTA JA KÄSITTELYMENETELMÄT KAIVOSVESIEN HALLINTA JA KÄSITTELYMENETELMÄT KIRSI HAANPÄÄ PÖYRY FINLAND OY KESTÄVÄ KAIVOSTOIMINTA -TUTKIMUSSEMINAARI, MUTKU RY ESITYKSEN SISÄLTÖ 1. Miksi aiheesta keskustellaan konsultin näkökulma 2.

Lisätiedot

Teollisuustaito Oy. 12.3.2014 Annika Hämäläinen. Teollisuustaito Oy KAJAANI Y-tunnus: 2584153-5 puh. +358 40 7234008 info@teollisuustaito.

Teollisuustaito Oy. 12.3.2014 Annika Hämäläinen. Teollisuustaito Oy KAJAANI Y-tunnus: 2584153-5 puh. +358 40 7234008 info@teollisuustaito. Teollisuustaito Oy 12.3.2014 Annika Hämäläinen Teollisuustaidon toimialat Kaivosteollisuus ja metallinjalostus Malminkäsittely Murskaus, jauhatus ja materiaalin käsittely Hydrometallurgia - Metallien talteenotto

Lisätiedot

MAA-AINESTEN OTTOSUUNNITELMA

MAA-AINESTEN OTTOSUUNNITELMA MUURAMEN KUNTA Teknisten palveluiden lautakunta 40951 MUURAME MAA-AINESTEN OTTOSUUNNITELMA MUURAMEN KUNTA Muuramen kylä Riuttamäki (16:20) MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMA 1. PERUSTIEDOT 1.1 Alueen sijainti

Lisätiedot

Pyhäsalmi Mine Oy Jälkihoito uudessa kaivoslaissa Lokakuu 4-5, 2011

Pyhäsalmi Mine Oy Jälkihoito uudessa kaivoslaissa Lokakuu 4-5, 2011 INMET MINING CORPORATION Jälkihoito uudessa kaivoslaissa Lokakuu 4-5, 2011 Yleiset säännökset Lain tarkoituksena on lisäksi edistää kaivosten turvallisuutta sekä ehkäistä, vähentää ja torjua tässä laissa

Lisätiedot

Luonnonkivilouhinnan materiaalien tehokas käyttö. Kaivannaisalan ympäristöpäivät Lappeenranta

Luonnonkivilouhinnan materiaalien tehokas käyttö. Kaivannaisalan ympäristöpäivät Lappeenranta Kaivannaisalan ympäristöpäivät 15 16.9.2009 Lappeenranta 1 Luonnonkiven kriteerit - Eheys - Vähän rakoja, suuri blokkikoko - Tasalaatuisuus - Tasavärinen ja rakenteinen - Ulkonäkö - Mahdollisimman vähän

Lisätiedot

YMPÄRISTÖHALLINTO PVM KAIVANNAISJÄTTEEN JÄTEHUOLTOSUUNNITELMA MAA-AINESTEN OTTAMISTOIMINNALLE (MAL 5a, 16b, YSL 103a ).

YMPÄRISTÖHALLINTO PVM KAIVANNAISJÄTTEEN JÄTEHUOLTOSUUNNITELMA MAA-AINESTEN OTTAMISTOIMINNALLE (MAL 5a, 16b, YSL 103a ). YMPÄRISTÖHALLINTO PVM KAIVANNAISJÄTTEEN JÄTEHUOLTOSUUNNITELMA MAA-AINESTEN OTTAMISTOIMINNALLE (MAL 5a, 16b, YSL 103a ). Suunnitelma liittyy maa-ainesten ottamislupaan X Suunnitelma liittyy ympäristölupaan

Lisätiedot

LAUSUNTO /36/2014. Pohjois-Suomen AVI. PL 293 (Linnankatu 1-3) OULU. Lausuntopyyntö , PSAVI/55/04.

LAUSUNTO /36/2014. Pohjois-Suomen AVI. PL 293 (Linnankatu 1-3) OULU. Lausuntopyyntö , PSAVI/55/04. LAUSUNTO 7.8.2014 5431/36/2014 Pohjois-Suomen AVI PL 293 (Linnankatu 1-3) 90101 OULU Lausuntopyyntö 11.7.2014, PSAVI/55/04.08/2014 Lausunto Talvivaara Sotkamo Oy:n vesienkäsittelystä Tukes on vastaanottanut

Lisätiedot

Kaivosten stressitestaus 2013

Kaivosten stressitestaus 2013 Kaivosten stressitestaus 2013 Perustiedot Kaivoksen nimi haltija sijaintikunta Vastaaja(t) tehtävänimikkeineen Lisätietojen antaja(t) yhteystietoineen Kemikaaliturvallisuuslain (390/2005) soveltaminen

Lisätiedot

Aijalan Cu, Zn, Pb-kaivoksen aiheuttama metallikuormitus vesistöön ja kuormituksen mahdollinen hallinta

Aijalan Cu, Zn, Pb-kaivoksen aiheuttama metallikuormitus vesistöön ja kuormituksen mahdollinen hallinta Aijalan Cu, Zn, Pb-kaivoksen aiheuttama metallikuormitus vesistöön ja kuormituksen mahdollinen hallinta Kaisa Martikainen, MUTKU-päivät 2017 Pro Gradu, Helsingin yliopisto, Geotieteiden ja maantieteen

Lisätiedot

METALLITASE, KOKONAISLIUOTUSSAANTI JA KANNATTAVUUS

METALLITASE, KOKONAISLIUOTUSSAANTI JA KANNATTAVUUS METALLITASE, KOKONAISLIUOTUSSAANTI JA KANNATTAVUUS Document name: METALLITASE, Version: 1 KOKONAISLIUOTUSSAANTI JA KANNATTAVUUS Creation time: Virhe. Tuntematon asiakirjan ominaisuuden nimi. Date: Virhe.

Lisätiedot

KaiHaMe Kaivannaisjätteiden hallintamenetelmät -projekti

KaiHaMe Kaivannaisjätteiden hallintamenetelmät -projekti KaiHaMe Kaivannaisjätteiden hallintamenetelmät -projekti 18.4.2018 KaiHaMe-projektin loppuseminaari, Kuopio Taustaa Kaivostoiminnassa syntyy suuria määritä jätteitä Suurin osa jätteistä läjitetään kaivosalueelle,

Lisätiedot

Keski-Suomen vesienhoidon yhteistyöryhmä kemiallisesta luokittelusta

Keski-Suomen vesienhoidon yhteistyöryhmä kemiallisesta luokittelusta Keski-Suomen vesienhoidon yhteistyöryhmä 20.5.2015 - kemiallisesta luokittelusta Kemiallinen luokittelu arvioitavat aineet Kemiallinen tila Kemiallisen tilan arviointi tarkoittaa sitä, että vesissä olevien

Lisätiedot

Kaivannaisjätedirektiivi, kommentti. Kaivannaisalan ympäristöpäivät 2009 Sari Janhunen

Kaivannaisjätedirektiivi, kommentti. Kaivannaisalan ympäristöpäivät 2009 Sari Janhunen Kaivannaisjätedirektiivi, kommentti 2009 Sari Janhunen Toimipisteet ja lähipalvelupisteet 1.1.2009 Taipalsaari Toiminta-alueen tietoja: - Asukasluku 88 766 - Pinta-ala 4 330 km2 - Vesistöpinta-ala 1 028

Lisätiedot

Pinta-ala PAF. Pinta-ala OVB. Täyttökor keus (ha) (ha) (ha) (ha) (ha) (Mt) Mm3 m Itäinen läjitysalue

Pinta-ala PAF. Pinta-ala OVB. Täyttökor keus (ha) (ha) (ha) (ha) (ha) (Mt) Mm3 m Itäinen läjitysalue 1 SISÄLLYSLUETTELO 1 Kiviaineksen hallintasuunnitelma... 1 1.1 Sivukivien hallinta... 1 1.1.1 Sivukivimateriaalin tunnistaminen ja lajittelu louhoksella... 2 1.1.2 Siirto ja läjittäminen... 4 1.1.3 Jälkihoito...

Lisätiedot

Pyydämme palauttamaan lomakkeen ja liitekartan WSP Environmental Oy:lle viimeistään mennessä.

Pyydämme palauttamaan lomakkeen ja liitekartan WSP Environmental Oy:lle viimeistään mennessä. Hituran kaivoksen rikastushiekka-alueiden YVA, Sosiaalisten vaikutusten arviointi KYSELY Hituran kaivos harjoittaa nikkelipitoisen sulfidimalmin louhintaa ja rikastusta. Rikastuksessa muodostuu tavanomaiseksi

Lisätiedot

Kaivannaisjätteiden hallintamenetelmät (KaiHaME)

Kaivannaisjätteiden hallintamenetelmät (KaiHaME) Kaivannaisjätteiden hallintamenetelmät (KaiHaME) Yhteenveto projektin päätuloksista 18.4.2018 KaiHaMe-projektin loppuseminaari Kaivainnaisjätteiden optimointi ja hallinta Toimintamalli kaivannaisjätteiden

Lisätiedot

Materiaalivirta näkyy

Materiaalivirta näkyy I saw the hidden material flow in South-Africa Materiaalivirta näkyy Terveisiä Etelä-Afrikan platinakaivosalueelta: We are sick and tired to be sick and tired. Sakari Autio, LAMK Esityksen aiheet: 1. Esitellä

Lisätiedot

Kaivannaisjätteiden määrittely, määrä ja hyötykäytön problematiikka

Kaivannaisjätteiden määrittely, määrä ja hyötykäytön problematiikka Kaivannaisjätteiden määrittely, määrä ja hyötykäytön problematiikka Kestävä kaivostoiminta kaivannaisjätteistä uutta liiketoimintaa 20.1.2012 1 Määrittely (1) kaivannaisjäte = kallio- tai maaperässä luonnollisesti

Lisätiedot

Pampalon kaivoksen vireillä olevan ympäristöluvan tarkistushakemuksen täydennys

Pampalon kaivoksen vireillä olevan ympäristöluvan tarkistushakemuksen täydennys Endomines Oy Pampalon kaivoksen vireillä olevan ympäristöluvan tarkistushakemuksen täydennys Endomines Oy Y-tunnus Puhelin Faxi Sähköposti www.endomines.com Pampalontie 11 1061211-5 +358 13830 172 +358

Lisätiedot

Ympäristövaliokunnan kuulemistilaisuus

Ympäristövaliokunnan kuulemistilaisuus KITTILÄN KAIVOKSEN NP3 RIKASTUSHIEKKA-ALTAAN VUOTO Ympäristövaliokunnan kuulemistilaisuus 26.11.2015 ESITYKSEN SISÄLTÖ 1. Kittilän kaivoksen rikastushiekka-allas alueen ilmakuva 2. Vuotopaikka NP3-altaan

Lisätiedot

Hannukainen Mining Oy

Hannukainen Mining Oy 1 Hannukainen Mining Oy Perustettiin keväällä 2015 Tapojärvi Oy:n tytäryhtiö Tällä hetkellä lupa-asioiden hoitamista ja ympäristöteknistä suunnittelua Muutama syvä kairareikä 5-6/-17 Koeirrotus ja täydentävät

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 12/2009/1 Dnro LSY 2008 Y 264

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 12/2009/1 Dnro LSY 2008 Y 264 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 12/2009/1 Dnro LSY 2008 Y 264 Annettu julkipanon jälkeen 16.3.2009 ASIA Selvitys kemikaalitehtaalta tiivisaltaille sijoitettavien sade ja prosessivesialtaiden

Lisätiedot

Mehiläinen Oy:n ja Mediverkko -yhtiöiden toimipisteiden poikkeushakemus velvollisuudesta luovuttaa jäte kunnan järjestämään jätehuoltoon

Mehiläinen Oy:n ja Mediverkko -yhtiöiden toimipisteiden poikkeushakemus velvollisuudesta luovuttaa jäte kunnan järjestämään jätehuoltoon Dnro TRE: 8148/11.02.04/2015 23.3.2016 Mehiläinen Oy Mediverkko-yhtiöt c/o Jätekonsultointi Sawa Oy Angervontie 8 04260 Kerava Asia: Viite: Täydennyspyyntö Mehiläinen Oy:n ja Mediverkko -yhtiöiden toimipisteiden

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain ja vesilain mukainen lupahakemus hakemus kuulutetaan uudelleen hakemuksen täydennysten johdosta

Ympäristönsuojelulain ja vesilain mukainen lupahakemus hakemus kuulutetaan uudelleen hakemuksen täydennysten johdosta 1 HAKEMUKSEN TIEDOKSIANTOKUULUTUS Uudelleen kuuluttaminen 25.10.2018 Dnro PSAVI/3224/2015 Ympäristönsuojelulain ja vesilain mukainen lupahakemus hakemus kuulutetaan uudelleen hakemuksen täydennysten johdosta

Lisätiedot

YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELYN SOVEL- TAMINEN, KITTILÄN KAIVOS, KITTILÄ

YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELYN SOVEL- TAMINEN, KITTILÄN KAIVOS, KITTILÄ PÄÄTÖS 1/2007 1/12 11.5.2007 LAP-2007-J-16-531 ASIA YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELYN SOVEL- TAMINEN, KITTILÄN KAIVOS, KITTILÄ HANKKEESTA VASTAAVA Agnico-Eagle Finland Kittilän kaivos Pakantie 371

Lisätiedot

Keski-Suomen vesienhoidon yhteistyöryhmä pintavesien kemiallisesta luokittelusta

Keski-Suomen vesienhoidon yhteistyöryhmä pintavesien kemiallisesta luokittelusta Keski-Suomen vesienhoidon yhteistyöryhmä 16.9.2015 - pintavesien kemiallisesta luokittelusta Pintavesien kemiallinen luokittelu arvioitavat aineet 16.9.2015 Petri Poikonen 2 Pintavesien kemiallisen tilan

Lisätiedot

AGNICO-EAGLE FINLAND OY SUUNNITELMA. Kittilän kaivoksen sulkeminen Kaivoksen jälkihoitosuunnitelma Sivukivialueen maisemoinnin yleissuunnitelma

AGNICO-EAGLE FINLAND OY SUUNNITELMA. Kittilän kaivoksen sulkeminen Kaivoksen jälkihoitosuunnitelma Sivukivialueen maisemoinnin yleissuunnitelma SUUNNITELMA 16WWE0797 30.5.2012 AGNICO-EAGLE FINLAND OY Kittilän kaivoksen sulkeminen Kaivoksen jälkihoitosuunnitelma Sivukivialueen maisemoinnin yleissuunnitelma 1 Copyright Pöyry Finland Oy Kaikki oikeudet

Lisätiedot

Endomines Oy 1 Hoskon kaivospiirihakemus LIITE 4. Kaivospiirin käyttösuunnitelman selvitysosa

Endomines Oy 1 Hoskon kaivospiirihakemus LIITE 4. Kaivospiirin käyttösuunnitelman selvitysosa Endomines Oy 1 Hoskon kaivospiirihakemus Endomines Oy Hoskon kaivospiirihakemus Kaivospiirin käyttösuunnitelman selvitysosa 1 Kaivoksen päätoimintojen sijoittaminen Hankealueelle perustetaan avolouhos

Lisätiedot

RIKASTUSHIEKKA- ALLASALUEEN PELASTUSSUUNNITELMA Kittilä-Finland

RIKASTUSHIEKKA- ALLASALUEEN PELASTUSSUUNNITELMA Kittilä-Finland RIKASTUSHIEKKA- ALLASALUEEN PELASTUSSUUNNITELMA Kittilä-Finland Päivitetty: 28.3.2018 Sisällys 1 TARKOITUS... 4 2 LAAJUUS... 4 3 MÄÄRITELMÄT... 5 4 PROSESSI... 5 Kohteen tiedot... 5 4.1.1. Toiminnanharjoittaja...

Lisätiedot

3.1.2 Sosiaaliset vaikutukset

3.1.2 Sosiaaliset vaikutukset 3.1.2 Sosiaaliset vaikutukset Sosiaalisten vaikutusten arvioinnin vaikutusalue käsittää hankealueen lähiympäristön asukkaiden ja muiden sidosryhmien lisäksi myös suuremman maantieteellisen alueen PohjoisSuomessa

Lisätiedot

Lapin Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Ympäristö ja luonnonvarat Ruokasenkatu 2

Lapin Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Ympäristö ja luonnonvarat Ruokasenkatu 2 Lapin Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus 21.5.2014 Ympäristö ja luonnonvarat Ruokasenkatu 2 96101 Rovaniemi Northland Mines Oy Asematie 4, 95900 Kolari Katri Hämäläinen khamalainen@northland.eu www.northland.eu

Lisätiedot

PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen Vaalassa Liite 62,

PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen Vaalassa Liite 62, 1 VAALAN KUNTA YMPÄRISTÖLAUTAKUNTA PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen Vaalassa 31.5.2017 Liite 62, 29.5.2017 ASIA Ympäristönsuojelulain 27 :n mukainen YMPÄRISTÖLUPA, joka koskee Vaalan kunnan teknisen osaston

Lisätiedot

Kaivannaisjätteisiin liittyvät lainmuutokset KAI:n toiminnassa

Kaivannaisjätteisiin liittyvät lainmuutokset KAI:n toiminnassa Kaivannaisjätteisiin liittyvät lainmuutokset KAI:n toiminnassa Ympäristögeologi Ilkka Haataja Kainuun ympäristökeskus/ Ilkka Haataja 1 Käytännöt kaivannaisjätteitä koskevan lainsäädännön muutoksen yhteydessä

Lisätiedot

Rämepuron koetoimintailmoitusta koskevaan päätökseen nro 57/2013/1 liittyvän kaivannaisjätealueen

Rämepuron koetoimintailmoitusta koskevaan päätökseen nro 57/2013/1 liittyvän kaivannaisjätealueen PÄÄTÖS Nro 77/2014/1 Dnro ISAVI/27/04.08/2014 Itä-Suomi Annettu julkipanon jälkeen 9.10.2014 ASIA Rämepuron koetoimintailmoitusta koskevaan päätökseen nro 57/2013/1 liittyvän kaivannaisjätealueen vakuuden

Lisätiedot

1 (1) Lupatunnus KL2018:0008 KUULUTUS. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) kuuluttaa kaivoslain (621/2011) 40 :n ja 62 :n nojalla

1 (1) Lupatunnus KL2018:0008 KUULUTUS. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) kuuluttaa kaivoslain (621/2011) 40 :n ja 62 :n nojalla 1 (1) 13.2.2019 Lupatunnus KL2018:0008 KUULUTUS Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) kuuluttaa kaivoslain (621/2011) 40 :n ja 62 :n nojalla A. kaivosluvan (kaivospiirin) raukeamisen lykkäämistä koskevan

Lisätiedot

Mittaaminen kaivosvesien hallinnan perustana. Esko Juuso Säätötekniikan laboratorio Prosessi- ja ympäristötekniikan osasto

Mittaaminen kaivosvesien hallinnan perustana. Esko Juuso Säätötekniikan laboratorio Prosessi- ja ympäristötekniikan osasto Mittaaminen kaivosvesien hallinnan perustana Esko Juuso Säätötekniikan laboratorio Prosessi- ja ympäristötekniikan osasto Sisältö Kaivoksen yksikköprosessit Kaivosvesien hallinta Ympäristöluvat Viranomaiset

Lisätiedot

TALVIVAARA H1 2014 OSAVUOSIKATSAUS SANEERAUSOHJELMAEHDOTUKSET

TALVIVAARA H1 2014 OSAVUOSIKATSAUS SANEERAUSOHJELMAEHDOTUKSET TALVIVAARA H1 2014 OSAVUOSIKATSAUS SANEERAUSOHJELMAEHDOTUKSET 30.9.2014 1. H1 2014 lyhyesti 2. Tuotantopäivitys 3. Vesien hallinta 4. Luvitus ja oikeudelliset prosessit 5. Toiminnalliset ja markkinanäkymät

Lisätiedot

ASROCKS - Ohjeistusta kivi- ja

ASROCKS - Ohjeistusta kivi- ja ASROCKS - Ohjeistusta kivi- ja maa-ainesten kestävään käyttöön luontaisesti korkeiden arseenipitoisuuksien alueilla PANK-menetelmäpäivä 23.1.2014 LIFE10 ENV/FI/062 ASROCKS Esityksen sisältö Mikä ASROCKS-hanke?

Lisätiedot

Sotkamo Silver AB. Taivaljärvi Silver Mine Ilkka Tuokko, Managing Director, Sotkamo Silver Oy

Sotkamo Silver AB. Taivaljärvi Silver Mine Ilkka Tuokko, Managing Director, Sotkamo Silver Oy Sotkamo Silver AB Taivaljärvi Silver Mine Ilkka Tuokko, Managing Director, Sotkamo Silver Oy Katsaus Taivaljärven kaivoshankkeen nykytilaan Kestävä kaivostoiminta seminaari Kajaani Ilkka Tuokko 19.1.2012

Lisätiedot

Kunnanhallitus 113 02.04.2013

Kunnanhallitus 113 02.04.2013 Kunnanhallitus 113 02.04.2013 Lausunto Talvivaara Sotkamo Oy:n hakemuksesta: Ympäristöluvan muuttaminen koskien kaivosalueella olevien ylimääräisten prosessi-, kuivatus- ja valumavesien tilapäistä varastointia,

Lisätiedot

ASIA. LUVAN HAKIJA Huurinainen Oy Elementtitie Kajaani. LUPAPÄÄTÖS Nro 10/2014/1 Dnro PSAVI/8/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 20.2.

ASIA. LUVAN HAKIJA Huurinainen Oy Elementtitie Kajaani. LUPAPÄÄTÖS Nro 10/2014/1 Dnro PSAVI/8/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 20.2. 1 LUPAPÄÄTÖS Nro 10/2014/1 Dnro PSAVI/8/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 20.2.2014 ASIA Betonitien rakennusjätteen varastointi, lajittelu ja käsittelylaitoksen ympäristölupapäätöksen lupamääräysten

Lisätiedot

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 13/10/1 Dnro PSAVI/42/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 13/10/1 Dnro PSAVI/42/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen LUPAPÄÄTÖS Nro 13/10/1 Dnro PSAVI/42/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 8.3.2010 1 ASIA LUVAN HAKIJA Pahtavaaran kaivoksen ympäristölupapäätöksen vesien kierrätyksen aloittamista koskevan määräajan

Lisätiedot

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 5/10/1 Dnro PSAVI/60/04.08/2010 (Psy-2009-y-108) Annettu julkipanon jälkeen

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 5/10/1 Dnro PSAVI/60/04.08/2010 (Psy-2009-y-108) Annettu julkipanon jälkeen 1 LUPAPÄÄTÖS Nro 5/10/1 Dnro PSAVI/60/04.08/2010 (Psy-2009-y-108) Annettu julkipanon jälkeen 4.2.2010 ASIA LUVAN HAKIJA Kevitsan kaivosta koskevan lupapäätöksen muuttaminen lupamääräyksen ja toiminnanaloittamisluvan

Lisätiedot

Talvivaara, johdetut ja otetut vedet sekä aiheutunut kuormitus

Talvivaara, johdetut ja otetut vedet sekä aiheutunut kuormitus Talvivaara, johdetut ja otetut vedet sekä aiheutunut kuormitus 2010 15.5.2013 Vuosittain Kolmisopesta otettavan raakaveden määrä: 2009 2010 2011 2012 1-4/2013 Kolmisoppi m3/a 1 360 042 3 149 317 3 136

Lisätiedot

1 (15) PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen Lupatunnus KL2018:0010. Dragon Mining Oy Kummunkuja Sastamala

1 (15) PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen Lupatunnus KL2018:0010. Dragon Mining Oy Kummunkuja Sastamala PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen 1 (15) 29.4.2019 Dragon Mining Oy Kummunkuja 38 38200 Sastamala PÄÄTÖS KAIVOSLUVAN MYÖNTÄMISESTÄ Kaivoslupahakemus Asia Lupatunnus Hakija Jokisivu 3 -kaivosalueen perustaminen

Lisätiedot

Vesienhoidon TPO Teollisuus

Vesienhoidon TPO Teollisuus Vesienhoidon TPO Teollisuus Sidosryhmäseminaari 5.3.2014 Juha Lahtela 5.3.2014 Nykykäytäntö Ympäristönsuojelulainsäädännön mukaisesti ympäristön pilaantumisen vaaraa aiheuttavat toiminnot tarvitsevat ympäristöluvan

Lisätiedot

Kaivosten stressitestien ja KAJAK-kartoituksen tuloksia

Kaivosten stressitestien ja KAJAK-kartoituksen tuloksia Kaivosten stressitestien ja KAJAK-kartoituksen tuloksia MUTKU-päivät 3.4.2014 Ympäristöneuvos Anna-Maija Pajukallio Ympäristöministeriö Esityksen osat Suljettujen ja hylättyjen kaivosten kaivannaisjätealueiden

Lisätiedot

Kaivannaisjätteiden hallintamenetelmät (KaiHaME)

Kaivannaisjätteiden hallintamenetelmät (KaiHaME) Kaivannaisjätteiden hallintamenetelmät (KaiHaME) Rikastusprosessin muokkaamisen vaikutukset Kopsan rikastushiekan ja prosessivesien laatuun, Antti Taskinen, Matti Kurhila, Neea Heino & Mia Tiljander 18.4.2018

Lisätiedot

MAAPERÄTUTKIMUKSET PAPINHAANKATU 11 RAUMA

MAAPERÄTUTKIMUKSET PAPINHAANKATU 11 RAUMA Vastaanottaja Rauman kaupunki Tekninen virasto Asiakirjatyyppi Tutkimusraportti Päivämäärä 08.07.2014 MAAPERÄTUTKIMUKSET PAPINHAANKATU 11 RAUMA MAAPERÄTUTKIMUKSET Päivämäärä 08/07/2014 Laatija Tarkastaja

Lisätiedot